__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

VAKANTIEKRANT 2018

Vakantie! IN DE REGIO HARDENBERG

! l a d t s e e R n e t h c e V t e Boordevol tips over h

KIJK, LEES EN ONTDEK WAT DE REGIO HARDENBERG ZOAL TE BIEDEN HEEFT OP VAKANTIE- EN RECREATIEGEBIED


VAKANTIEKRANT 2018

Vecht- en Reestdal

REGIO HARDENBERG

www.reestdal.eu | www.vechtdaloverijssel.nl

3

Gelegen in het Vecht- en Reestdal Op vakantie in de regio Hardenberg? Een goede keuze! Je kunt er prachtig kamperen, wandelen en winkelen en de omgeving biedt bovendien tal van mogelijkheden voor een weekendje weg. Ga naar het pretpark, pak de fiets voor een tocht door de mooie natuur of bezoek één van de vele activiteiten deze zomer. Met haar ligging in het natuurrijke Reestdal en Vechtdal heeft deze regio genoeg te bieden! Dit magazine geeft je een overzicht van de vele bezienswaardigheden, pittoreske dorpen, evenementen en leuke uitjes in Hardenberg en omgeving.

Het Reestdal

Het Vechtdal

Het riviertje de Reest kronkelt zich een weg door dit unieke natuurgebied op de grens van Overijssel en Drenthe. Het ongeschonden karakter en de rust die je hier vindt, maken het Reestdal tot een ideaal fiets- en wandelgebied. In dit oude cultuurlandschap waarin bloemrijke weiden, heide en bos, essen en oude houtwallen elkaar afwisselen waan je je in een stukje openluchtmuseum. In het Reestdal is bovendien genoeg te beleven en ontdekken op het gebied van natuureducatie, streekproducten en kunst en cultuur.

Vissers, kanoërs, wandelaars, fietsers, spelende kinderen… Rivier de Vecht slingert door het landschap en leent zich voor vele bezoekers. De prachtige natuur in het Vechtdal Overijssel met mooie brinkdorpen, akkers, bossen en heide zijn de moeite van het ontdekken waard. In deze groene, gastvrije vakantiebestemming kun je niet alleen goed onthaasten en uitrusten, maar het bruist er ook van de activiteiten, gezellige terrassen en smaakvolle restaurantjes.

www.reestdal.eu

www.vechtdaloverijssel.nl

Een schitterend en mysterieus stukje natuur

Colofon Copyright © 2018: Gemeente Hardenberg Tekst Gemeente Hardenberg Jorinde Brink Ontwerp Jan Ontwerpt Fotografie Gemeente Hardenberg Oplage 75.000 Druk De Persgroep Nederland

Vakantiekrant 2018

REGIO HARDENBERG DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

Een groene, gastvrije vakantiebestemming

Inhoud 2

Reestdal en Vechtdal |

6

Wandelroute |

7

10

Voor de kids |

11

16

Streekproducten |

22

Kunst & Cultuur |

3

Regio Hardenberg |

Wandelen & fietsen | Actief | 18

23

12

8

19

Dedemsvaart |

Balkbrug |

Evenementen |

Gramsbergen |

4

14

9

Dedemsvaria

Geschiedenis

Hardenberg Winkelstad

Vechtezomp |

Theater De Voorveghter |

5

24

20

Natuur |

21

Overnachten

Dedemsvaart Natuurlijk Festival

REGIO HARDENBERG DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

Vakantiekrant 2018


4

DEDEMSVAART

www.indedemsvaart.nl

De moeite meer dan waard

DEDEMSVARIA-APP

Het bijna 13.000 inwoners tellende dorp Dedemsvaart is de moeite van het bezoeken meer dan waard. Het dorp is gelegen aan de Vaart. Nadat baron van Dedem dit kanaal had gegraven, ontwikkelde zich een levendig en ondernemend dorp. Nu, meer dan 200 jaar later, is dat nog steeds het geval. Dedemsvaart kenmerkt zich door ondernemerschap, goede services, gastvrijheid, een breed winkelaanbod, gevarieerde horeca en niet onbelangrijk: gratis parkeren voor iedere winkel. Denk wel aan de parkeerschijf!

Dedemsvaart Natuurlijk Festival Dedemsvaart kent een aantal prachtige evenementen en bezienswaardigheden die een bezoekje aan het dorp meer dan de moeite waard maken. De jaarlijkse Dedemsvaria is hét dorpsfeest, maar een aanrader is ook het gezinsfestival Dedemsvaart Natuurlijk Festival op Tweede Pinksterdag.

Strawberry Fields Festival. Het muziekfestival dat vorig jaar haar eerste editie kende onder de naam Roots & Boots wordt dit jaar gehouden op zondag 26 augustus in het Gemeentepark. Een nieuwe naam, met een nog breder scala aan artiesten. Het Strawberry Fields Festival belooft een dag te worden die bruist, verbindt, verbaast en verwondert…

Unieke historische monumenten

Tuinen van Mien Ruys

Ook de unieke monumenten van de Historische Vereniging Avereest zijn de moeite waard. Bekijk de fraaie kalkovens, een tot theater omgebouwde gashouder, het turfschip of de oudheidkamer en het authentieke Leshuus.

Tuinarchitecte Mien Ruys heeft haar roots in Dedemsvaart. Zij liet een prachtig complex achter waar haar filosofie en ideeën nog altijd tot uiting worden gebracht. De tuinen van Mien Ruys zijn een echte aanrader. Bezoekers kunnen niet alleen genieten van de prachtige tuinen, maar ook van workshops en themadagen.

Strawberry Fields Festival Er is een nieuwe activiteit toegevoegd aan de volle activiteitenkalender, namelijk het

Vakantiekrant 2018

BEKENDE DEDEMSVAARTERS Dedemsvaart is niet alleen bekend om haar gastvrijheid, winkelaanbod en verrassende evenementen. Wie kent niet de uit Dedemsvaart afkomstige zangeres Sanne Hans? Ook Reinier Paping is afkomstig uit Dedemsvaart. Hij was winnaar van de Elfstedentocht in 1963. Nog een sportief talent: Op sportpark de Boekweit speelde het voetbaltalent Youssouf Hersi. Hij speelde bij de jeugd van SCD ‘83 voordat hij door Ajax werd aangetrokken.

REGIO HARDENBERG  DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

DEDEMSVARIA

www.dedemsvaria.nl

Het gehele Dedemsvariaprogramma, de laatste nieuwtjes, achtergrondinformatie en een interactieve plattegrond zijn te vinden op de Dedemsvaria-app. De app is te downloaden via iOs en de Google Play Store.

Geen smartphone?

Ook op www.dedemsvaria.nl vind je van alles over Dedemsvaria 2018.

5

Voor en door Dedemsvaart De Dedemsvaria Feestweek wordt traditiegetrouw gehouden in week 31. Dit jaar dus van maandag 30 juli tot en met zaterdag 4 augustus. Gedurende de feestweek valt er heel veel te beleven in het kanaaldorp. Wat begon als promotie voor de lokale ondernemers en als vakantiealternatief is uitgegroeid tot een geweldig feest vol sportieve uitdagingen en vermakelijke (water) activiteiten. Dit alles onder het motto: voor en door Dedemsvaart.

Z

odra de mini-Rozenkoningin en Rozenkoningin ’s maandags zijn gekroond en de ballonnen de lucht in zijn gegaan, kunnen de bezoekers zich gaan richten op de vele activiteiten die op het programma staan. De Dedemsvaria Feestweek is vooral bekend van de spelen op, boven of in de Vaart. De waterspelen, als spijkerbroek hangen, zijn ook als toeschouwer langs de kant erg vermakelijk. Dit jaar zal de Ronde van Dedemsvaart weer worden verreden en de populaire autorodeo krijgt weer een plek op de agenda, net als de recreatieve fietstocht die de deelnemers door de mooie omgeving van Dedemsvaart voert. Gedurende de feestweek is er volop gelegenheid om te genieten van live muziek op het grote podium in de Julianastraat. Maar dat is

REGIO HARDENBERG  DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

nog niet alles. Het succesvolle Dedemsvaria timmerdorp zal opnieuw worden gehouden en ook de agrarische dag en de braderie maken in 2018 opnieuw deel uit van het programma. Op donderdag en vrijdag is de braderie in de Julianastraat en zijn de winkels tot 21.00 uur geopend. Ook al is het motto ‘voor en door Dedemsvaart’, de Dedemsvaartse middenstand, het bedrijfsleven en de Dedemsvaartse bevolking heten iedereen van harte welkom in hun mooie kanaaldorp.

www.dedemsvaria.nl

Vakantiekrant 2018


6

WANDELEN & FIETSEN

TOEGANKELIJKE WANDELROUTE

7

De leukste tips

Voe(t)dsel aan de Vecht

In de regio Hardenberg kun je geweldig wandelen of fietsen. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de omgeving. Er is een wandelnetwerk van honderden kilometers lange en korte rondwandelingen door het Vechtdal en het Reestdal. Liever op de fiets? De gemeente Hardenberg heeft eveneens een uitgebreid fietsnetwerk en veel aansprekende fietsroutes. Rijd van knooppunt naar knooppunt, volg de smaakroute of zet gewoon je voeten op de pedalen en zie op welk mooi plekje je uitkomt…

De gemeente Hardenberg biedt als meest toegankelijke gemeente van Nederland volop de ruimte om te wandelen! Ontdek de regio te voet of met jouw rolstoel. Gemeente Hardenberg heeft drie wandelroutes die voor iedereen toegankelijk zijn. Hieronder een route van het centrum van Hardenberg.

TIP

Vechtdalpad

Wil je het Vechtdal echt beleven en tegelijkertijd meer te weten komen over de geschiedenis van dit boeiende gebied? Kies dan het Vechtdalpad. Dit lange afstandswandelpad begint in Zwolle. De eerste vier etappes brengen je van Zwolle naar Gramsbergen. De laatste drie voeren je via de Vecht over de Duitse grens.

Happen en trappen

Een dag lang fietsen door een prachtige omgeving en onderweg heerlijk eten bij vijf verschillende restaurants. Dat klinkt goed toch? De dag begint met koffie en gebak. Tijdens de route stop je voor een voorgerecht, soep, een hoofdgerecht en een dessert bij diverse gelegenheden. Onderweg geniet je natuurlijk van mooie plaatsjes en prachtige natuur. Bij Landhoeve Zwieseborg in Loozen starten twee verschillende routes van circa 50 kilometer lang. Reserveren voor Happen en trappen is wel nodig.

happenentrappen.nl

Wandelen met kids

Speciaal voor kinderen zijn er in de regio Hardenberg een aantal spannende, leuke en uitdagende routes. Bas de Das is een speel-, ontdek- en belevingspad voor kinderen in het Reestdal. Volg het pad van Bas de Das en je komt onderweg allerlei spannende belevenissen tegen. Dit speelnatuurpad is voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Knof de Pad is een speurtocht van ongeveer 1,5 uur door het leefgebied van de knoflookpad en is geschikt voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Help jij mee Knof te

Vakantiekrant 2018

zoeken en de verdachte aan te wijzen? Volg de sporen en ontdek wat er met Knof is gebeurd! Je krijgt een knapzak te leen met een verrekijker, loopzak, balansspel en een springtouw.

Natuurinformatiecentrum De Wheem Oud Avereest 22, Balkbrug Tel. 0523-656721

i

Toeristisch Overstap Punt (TOP)

Er zijn in de gemeente Hardenberg maar liefst drie Toeristische Overstap Punten (TOP’s) te vinden, namelijk bij natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg, bij natuurinformatiecentrum De Wheem in Balkbrug en bij het NS-Station in Gramsbergen. Parkeer hier gratis de auto en geniet van een kopje koffie, voordat je de wijde omgeving intrekt. Vanaf een TOP kun je via een bewegwijzerde of beschreven route het gebied ontdekken. Dit kunnen fiets- en wandelroutes zijn, maar bijvoorbeeld ook Nordic Walking-, mountainbike-, skeeler- en ruiterroutes.

De Rheezerbelten Grote Beltenweg 1, Rheeze Tel. 0523-270012 | www.rheezerbelten.nl

Op de mountainbike

Houd je van wat meer actie en snelheid? Vanaf recreatieplas de Oldemeijer in Hardenberg start een mooie mtb-route. De route (401) heeft een lengte van 23 kilometer en voert door de boswachterij Hardenberg. Het bos bestaat uit naalden loofbomen en op enkele plaatsen wordt het bos afgewisseld met heidevelden.

www.mtbroutes.nl

Wandelen met stokken

Haal de stokken maar tevoorschijn, want in het Reestdal zijn drie Nordic Walkingroutes uitgezet. De Reestdalroute is 7,3 km, Reestpad Noord is 7,8 km en Reestpad Zuid is 8,6 km. De drie bewegwijzerde wandelroutes laten steeds een ander facet van het natuurgebied zien.

www.reestdal.eu www.nordicwalkingnet.nl

Over de grens!

Wandelen of fietsen in een schitterende omgeving houdt niet op bij de grens. Verleg daarom eens je grenzen en breng een bezoekje aan het Duitse Vechtetal. In de Nederlands Duitse grensregio vind je de meest uiteenlopende natuurparken met grenzeloos mooie uitzichten. Fietsroute de Vechtdalroute en wandelroute het Vechtdalpad lopen dan ook door tot in Duitsland. Breng ook een bezoek aan het dorpje Emlichheim waar de Vecht dwars doorheen stroomt.

Arends Hoeve

Als je in de buurt bent, bezoek dan ook eens de Arends Hoeve. De hoeve ligt pal aan de grens in de omgeving van het Coevorden-Piccardie-Kanaal. Wandel langs het 500 meter lange wandelpad. Via dit pad kun je het hele erf bekijken. Je vindt hier een speeltuin, oude huisdiersoorten, een kinderboer-derij en zelfs een museum.

Arends Hoeve Zür Grenze 6, Laar-Eschebrücke, Duitsland www.arends-hof.net

REGIO HARDENBERG DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

i

Boekje met toegankelijke wandelroutes

i i

12 8

Gemeente Hardenberg is de meest toegankelijke gemeente. Hardenberg is gastvrij voor bezoekers met een beperking. In samenwerking met Platform Gehandicapten Hardenberg en alle gemeenten in het Vechtdal is er nu een handig boekje verschenen met Toegankelijke wandelroutes in het Vechtdal. Deze zes wandelroutes zijn gratis te downloaden met de app ‘Wandelen in Overijssel’ van Landschap Overijssel. Dan heb je de wandelroute direct bij de hand. Één van de toegankelijke routes is Voe(t)dsel aan de Vecht. Deze wandeling start bij natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg en voert volledig over verharde paden. De wandeling brengt je langs de oevers van de Vecht door een prachtige Vechtpark. Ook kom je langs het centrum van Hardenberg. Een prima plek voor een tussenstop op het terras tijdens de wandeling.

i

7

i i

6 5

i

i i

4

10

3

i

13

i 14

2

i

i 1 16

Zorgeloos genieten

15

Je vindt in het Vechtdal de mooiste aangepaste accommodaties, de leukste toegankelijke uitjes en smaakvolle restaurants waar iedereen bijzonder gastvrij wordt ontvangen. Heb je tijdens jouw dagje uit of jouw vakantie een hulp-/zorgbehoefte? In het Vechtdal kun je gegarandeerd zorgeloos genieten, bijvoorbeeld door de mogelijkheid om zorg op het vakantieadres te ontvangen. Laat je inspireren en kijk voor meer informatie op de website: www.vechtdaloverijssel.nl/zorgeloosvechtdal

startpunt deze route | i Volg de rode route Vechtstraat | 1 1 De Koppel | 2 Uitzicht Vechtpark 3 Fruitbomen | Horeca Hardenberg | i Voorstraat in naar museum | i Rechtsaf naar pomp 4 Pomp en muur | 5 Historisch Museum Hardenberg | i Linksaf | i Linksaf | 6 De Baander i Houd rechts aan | 7 Informatiebord de Vecht | i Links of rechtdoor | 8 Grote lisdodde i Lange of korte route | i Lange of korte route | 9 Vogelkijkhut | 10 Zicht op Oele Mölle i Linksaf | i Linksaf | 11 Zuring, wel of niet te eten... | i Korte route: links afslaan i Onder de brug door | 12 Paardenbloem in het Vechtpark | i Links houden | 13 Molengoot i Brug over linksaf | 14 Sint Jacobskruiskruid | 15 Brandnetels | i Linksaf slaan, Vechtbrug over 16 De Stuw | Eindpunt Koppeltuinen

Voor deze routebeschrijving op je mobiele telefoon: Je vindt de Voe(t)dsel aan de Vecht route op:

Sn  QR-!

http://landschapoverijssel.routemaker.nl/routes/300-voetdsel-aan-de-vecht

REGIO HARDENBERG DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

Vakantiekrant 2018


8

BALKBRUG

GESCHIEDENIS

www.infobrug.nl

Genoeg te bieden voor iedereen

BEZOEK BALKBRUG

Balkbrug is een warm en gezellig dorp dat veel te bieden heeft. Niet alleen voor de inwoners, maar ook voor de vakantiegasten. De campings ’t Reestdal of Si-Es-An zijn beide prachtig gelegen in een bosrijke omgeving en er is ook nog eens genoeg te doen! Wil je graag lekker eten in Balkbrug? Breng dan een bezoek aan Brasserie De Boerderij of Proefkamer het Reestdal. Maar natuurlijk is er nog veel meer…

Er is nog veel meer te beleven in Balkbrug. Het dorp barst van de activiteiten die door het hele jaar heen georganiseerd worden. Alle informatie over deze activiteiten vind je op www.infobrug. nl. De informatie is ook te vinden op een zevental schermen die in en rondom Balkbrug hangen.

GESCHIEDENIS Ontdek historische regio Verscholen in het groen vind je tijdens het fietsen of wandelen door het Vechtdal of Reestdal diverse authentieke dorpen en stadjes met een rijke historie. Karakteristieke Saksische boerderijen vertellen u over het leven langs de Vecht. Stadsmuren herinneren aan tijden van ruilhandel, marktkooplieden en oorlogen. Heuveltjesbosbad

Diamanthal

Openluchttheater Avereest

Het Heuveltjesbosbad is meer dan terecht verkozen tot het mooiste openluchtbad van Nederland. Het bad, dat gunstig is gelegen tussen de bomen, heeft drie verwarmde baden, duikplanken, glijbanen en een groot peuterbad. Naast de ruime ligweide is een grote speeltuin met onder meer een airtrampoline, beachvolleybalveld en pannakooi.

De Diamanthal is de manege aan de Hoogeveenseweg waar het hele jaar door tal van activiteiten worden georganiseerd. Diverse concoursen met ruiters van (inter)nationale faam staan op de agenda. Het weiland naast de Diamanthal wordt vaak gebruikt als feestweide voor bijzondere activiteiten zoals het Truckfestijn (6 tot 8 juli 2018) en de Trekkerslep (11 augustus 2018).

Wil je eens een avondje werken aan uw lachspieren? Ga dan naar één van de voorstellingen van toneelvereniging DITO in het Openluchttheater Avereest. Dit theater is te vinden aan de Hoogeveenseweg. Neem gerust een stoelkussen en dekentje mee als het ’s avonds wat kouder is.

Ontdek het Reestdal Voor de actieve vakantieganger zijn er tal van wandelingen en fietstochten door de omgeving van Balkbrug. Denk aan het natuurgebied van het Reestdal. Breng tijdens die sportieve uitstapjes eens een bezoek aan De Wheem, het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel waar onder meer een nagemaakte dassenburcht te zien is. Aan de andere kant van de weg vind je de monumentale Reestkerk, die enkele jaren geleden volledig gerenoveerd is.

Vakantiekrant 2018

Ommerschans De Ommerschans is de oude verdedigingsvesting, helemaal aan de andere kant van Balkbrug gelegen. Hier had de Maatschappij van Weldadigheid één van haar koloniën. Men hoopt in 2018 de status van Werelderfgoed te verkrijgen. Doe eens mee met een georganiseerde rondleiding om meer te horen over de interessante geschiedenis, cultuur en natuur van dit gebied.

Korenmolen De Star Wie Balkbrug vanuit het oosten binnenrijdt heeft ongetwijfeld korenmolen De Star zien staan. De molen is iedere woensdagmiddag en zaterdagochtend geopend. Je kunt een rondleiding door de molen krijgen, maar ook producten uit het winkeltje kopen. De molen is in de achterliggende jaren door vrijwilligers helemaal in de oude stijl opgeknapt en onderhouden.

REGIO HARDENBERG DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

• Breng een bezoek aan Gramsbergen, een sfeervolle oude stad met nauwe straatjes en een oude stadspoort. • Ga op zoek naar de overblijfselen van de oude Loozensche Linie, aangelegd door Napoleon Bonaparte. • Bezoek restanten van een echt klooster in Sibculo. • Neem een kijkje bij Streekmuseum De Kalkovens, de historische parel van Dedemsvaart.

REGIO HARDENBERG DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

9


VOOR DE KIDS

10

KOM IN ACTIE Verhalenpunten

Plezier voor klein en groot

Altijd wat te beleven

Op vakantie met de kinderen? De regio Hardenberg kent tal van leuke uitjes voor gezinnen met kleine en grote kinderen. Of je nou op zoek bent naar een originele speeltuin, een bioscoop, zwemstrand, natuuractiviteitencentrum of pretpark; gemeente Hardenberg heeft het!

Wie zin heeft in een actieve dag, kan zijn geluk niet op. Het Vechtdal en het Reestdal zijn wandel- en fietsgebieden, maar er zijn nog tal van andere manieren om actief bezig te zijn. Zo kun je er op een stepbike met gps door de omgeving crossen of midden in een weiland een potje boerengolf spelen. Maak ook eens een kanotocht op de Vecht!

Pontje over de Vecht

6. Vakantiepark Stoetenslagh Ook op vakantiepark Stoetenslagh zit je goed voor een dag overdekt plezier. Je kunt er niet alleen bowlen of overdekt zwemmen, maar ook handboogschieten of curlen én het park heeft een indoor strand!

Wil je een dag plonzen en spetteren? Zwemmen kan in de regio Hardenberg overdekt, in de buitenlucht of met beide voeten in het zand. De gemeente Hardenberg telt vijf zwembaden, waarvan twee overdekt en drie openluchtbaden. Liever naar een recreatieplas met zwemstrand? Zowel op de Oldemeijer in Rheeze als de Kotermeerstal in Dedemsvaart is het zomers heerlijk toeven.

Kerkenveld N34

Schuinesloot Linde

7

COEVORDEN

Schuinesloot Linde

3

SLAGHAREN

N48

Oud-Avereest

4

DEDEMSVAART

BALKBRUG

N34

Lutten

N337

N337

1. Filmpje kijken

N337

GRAMSBERGEN

Sluis7 N343

Collendoorn

Loozen

5

1 HARDENBERG Rheezerveen N343

N48

Witharen

N34

N36

Raderwijk

2

Hoogenweg

Rheeze Bruchterveld Bergentheim

N36

N340

Diffelen Beerze N343

MARIËNBERG N347

Kloosterhaar N341

Sibculo

1 2 3 4 5

BIOS HARDENBERG Badhuisplein 3, Hardenberg Tel. 0523-280353 • www.bioshardenberg.nl

NATUURACTIVITEITENCENTRUM DE KOPPEL Vechtstraat 8, Hardenberg Tel. 0523-273388 • www.dekoppel.com

CAMPING ’T REESTDAL De Haar 5, Balkbrug Tel. 0523-656232 • www.reestdal.nl

ATTRACTIE- & VAKANTIEPARK SLAGHAREN Zwartedijk 37, Slagharen Tel. 0523-683000 • www.slagharen.com

MAD MONKEY JUNGLE Boslaan 1, Gramsbergen Tel. 0524-442104 • www.madmonkeyjungle.nl

Vakantiekrant 2018

‘Naar de film’ vinden alle kinderen leuk. De bioscoop in Hardenberg heeft drie gezellige zalen waar de meest actuele films worden gedraaid. Twee van de zalen zijn servicebioscopen. Met één druk op de knop wordt je drankje gebracht, terwijl jij gewoon door kunt kijken.

activiteitencentrum De Koppel een echte aanrader. Er zijn wisselende exposities te zien, je kunt door de struintuin lopen en in het zonnetje zitten op het natuurterras. Een feestje voor kinderen is het gloednieuwe blote voetenpad en de nieuwe waterspeelplaats in de Koppeltuin.

ordinatievermogen. Het Motorikpark bestaat uit unieke speeltoestellen en natuurlijke speelpaden waarbij opdrachten met verschillende levels uitgevoerd kunnen worden. De speeltuin is ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar, maar ook geschikt voor volwassenen.

2. Waterbeestjes

3. Bijzondere

attracties!

vangen

Met een verrekijker de vlinders van dichtbij bekijken of met een schepnetje waterbeestjes vangen… Voor iedereen die zin heeft in een leuk dagje in de natuur is een bezoek aan natuur-

outdoor speeltuin Het Motorikpark in Balkbrug is een bijzondere outdoor speeltuin waarbij alle toestellen en oefeningen zijn gericht op het stimuleren van het concentratie- en co-

4. Spannende Kinderen hebben de dag van hun leven in Attractiepark Slagharen. Beleef het avontuur in Wild West Adventure, ga over de kop in de nieuwe Gold Rush of zoek de hoogte op in de Sky Tower. Doe je het liever

wat rustiger aan? De olifantjes doen het altijd goed, net als de Monorail. In de weekenden, op feestdagen en in de vakanties beleef je veel plezier bij de wervelende theatershows en het unieke straattheater.

5. Zo gek als een

aap

Een overdekte speeltuin doet het altijd goed bij kinderen. Kom klimmen en klauteren in de Mad Monkey Jungle op vakantiepark ’t Hooge Holt in Gramsbergen. Terwijl de Mad Monkeys aan het apenkooien zijn, kunnen ouders genieten van een kop koffie, een lunch of diner.

REGIO HARDENBERG DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

N337

SLAGHAREN

N48

8

Oud-Avereest

DEDEMSVAART

BALKBRUG

N34

Lutten

N337

N337

GRAMSBERGEN

Sluis7 N343

9

Collendoorn

6

Loozen

HARDENBERG

Rheezerveen

Zandverstuiving

N34

COEVORDEN

De Krim

www.hardenberg.nl/zwembaden

De Krim

www.verhalenpunt.nl

Zit het weer een dagje tegen? De regio Hardenberg heeft ook dan voldoende te bieden. Er is altijd een zwembad, escaperoom of bowlingbaan waar jullie je energie kwijt kunnen.

Plonzen en spetteren

Kerkenveld

Op dertig plekken in het Vechtdal zijn verhalen te beluisteren bij zogenaamde verhalenpunten. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is een paar keer trappen op een pedaal en een druk op de knop. Vervolgens kun je luisteren naar een verhaal over de directe omgeving. Volg het nieuwe Vechtdalpad en je komt de verhalenpunten vanzelf tegen. Op elke locatie is er een verhaal voor volwassenen en een verhaal voor kinderen te beluisteren.

Slecht weer?

Een unieke belevenis voor kinderen is een fietstochtje waarbij je rivier de Vecht oversteekt met een pontje. Het fietspontje Rheeze - Oud Bergentheim werkt op zonne-energie en kun je zelf bedienen. Neem de tijd en geniet van de omgeving vanaf het water.

Zandverstuiving de Rheezerbelten is een heerlijke plek voor een middagje plezier. De hoge stuifduin is perfect om heerlijk vanaf te rennen of rollen. Neem schepjes mee en een grote picknickmand. De kans is groot dat de kinderen aan het einde van de dag niet meer mee naar huis willen…

11

Raderwijk N343

N48

Witharen

3 2 1 Rheeze 5 4

Hoogenweg

N34

N36

N36

N340

Bruchterveld Bergentheim

Diffelen Beerze N343

MARIËNBERG N347

1. Oerhollands

3. Huur een

klootschieten

snorfiets

Bospaviljoen De Rheezerbelten is het startpunt van een prachtige klootschietroute. Ook kun je hier terecht voor boerengolf of midgetgolf. Na een actieve middag kun je de dag er ook weer af te sluiten met een overheerlijke pannenkoek.

Wil je het Vechtdal eens op een andere manier ontdekken? Actiefun heeft een schitterende tocht uitgezet die je op plaatsen brengt waar je normaal gesproken nooit komt. Op de snorfietsen kun je, zonder helm, rustig zoeven over de binnenwegen en genieten van de omgeving.

2. Naar Buiten

Familiespel

4. Boerengolf

Het hele jaar door kun je samen met de boswachter het Naar Buiten Familiespel spelen. Het Staatsbosbeheer Naar Buiten Familiespel is een combinatie van een kennisquiz met spulletjes, verstopte kisten, de natuur als speelbord en de spanning van het zoeken met gps. Het spel is uniek, gezellig en leerzaam voor jong en oud.

Bij boerengolf moet je in zo min mogelijk slagen een golfparcours afleggen. Dat klinkt simpel, maar is het niet. Je staat namelijk middenin een boerenweiland en je golfclub is een massief houten klomp aan een stok. Gegarandeerd een middag lol.

5. Stoere outdoor

activiteiten

Kan het jullie niet stoer en spannend genoeg? Bij Total Outdoor Events kun je terecht voor avontuurlijke outdoor activiteiten zoals paintball, quad rijden, mountainbiken, vlotten bouwen en klimmen.

7. Bootcamp Houd je ervan je af en toe helemaal uit te sloven? Ook in de vakantie. Camping ’t Reestdal biedt in samenwerking met Sport en Wellnessclub Helios elke week bootcamplessen aan. De kosten zijn vier euro per persoon. Leeftijdscategorie: 15+.

8. Vogelpark Begroet worden door Tommy de witkuifkaketoe? Dat kan in Vogelpark Lorkeershoeve in Lutten, het grootste en

mooiste Vogelpark van Noordoost Overijssel. Hier vind je vele soorten vogels en kun je genieten van de aangelegde tuin met beelden terwijl de kinderen heerlijk spelen in de speeltuin.

9. Van kanoën

tot abseilen

Voor het huren van kano’s, kajakken en sloepjes kun je terecht bij Expedition Outdoor. Maar dat is echt niet het enige dat je er kunt doen. Tokkelen, Highland games, arrowbattle of een Wie is de molspel; voor een gezellige groepsactiviteit ben je hier aan het goede adres. Expedition Outdoor is gevestigd bij het prachtige terrein van Landhoeve Zwieseborg.

REGIO HARDENBERG DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

Kloosterhaar N341

Sibculo

DE RHEEZERBELTEN

Grote Beltenweg 1, Hardenberg Tel. 0523-270012 • www.rheezerbelten.nl

STAATBOSBEHEER VECHTDAL Tel. 06-21518545 Email: n.arkes@staatsbosbeheer.nl

ACTIEFUN SNOFIETSVERHUUR Grote Beltenweg 7, Rheeze Tel. 0523-268182 • www.actiefun.nl

1 2 3

FAMILIE VEURINK Rheezerweg 50, Rheeze Tel. 0523-262315 • www.familieveurink.nl

BOERDERIJCAMPING GRENSZICHT

4

Raderwijkerweg 70, Raderwijk Tel. 0523-216365 • www.grenszicht.nl

TOTAL OUTDOOR EVENTS Grote Beltenweg 17, Rheeze Tel. 0523-270526 • www.totaloutdoor.nl

VAKANTIEPARK HET STOETENSLAGH Elfdewijk 42, Rheezerveen Tel. 0523-638260 • www.stoetenslagh.nl

CAMPING ’T REESTDAL De Haar 5, Balkbrug Tel. 0523-656232 • www.reestdal.nl

VOGELPARK DE LORKEERSHOEVE De Kerkdijk 26, Lutten Tel. 0523-684042 • www.vogelparkdelorleershoeve.nl

EXPEDITION OUTDOOR Hardenbergerweg 23, Loozen Tel. 06-21840822 • www.expeditionoutdoor.nl

5 6 7 8 9

Vakantiekrant 2018


12

EVENEMENTEN - AGENDA

MEI Bigband Hapro Biba

19 MEI  20.30 u. Bostheater Gramsbergen

Oldtimer Festival 19 + 20 MEI  Balkbrug

Dedemsvaart Natuurlijk Festival 19 + 20 MEI  Dedemsvaart

Pinksterfeest bij Brouwerij Mommeriete 21 MEI  Gramsbergen

Rondje Radewijk 21 MEI  Radewijk

Kindermiddag 23 MEI  Natuuractiviteitencentrum De Koppel, Hardenberg

23e Bouwbedrijf Beverwijkloop 25 MEI  Balkbrug

Jan Henk & Friends

26 MEI  20.30 u. Bostheater Gramsbergen

Avereester Historisch Spektakel 26 MEI  Dedemsvaart

Bigband Festival

26 MEI  10.00 – 17.00 u. Stad Hardenberg

Rondwandeling met gids Ommerschans

Freestyle Hardenberg Next Level

8 JUNI  11.00 – 21.00 u. Stad Hardenberg

Freestyle Hardenberg Next Level

9 JUNI  11.00 – 17.00 u. Stad Hardenberg

Rockavond met bands The Heck en Money & The Man

9 JUNI  20.30 u. Bostheater Gramsbergen

Hospice-Bike-Battle 9 JUNI  10.00 – 16.00 u. Combibaan Gramsbergen

Workshop bloemschikken Jan Wolting 9 JUNI  Tuinen van Mien Ruys Dedemsvaart

Avondvierdaagse

Rondwandeling met gids Ommerschans 24 JUNI  Balkbrug

Vechtpark Zomer Zang 24 JUNI  19.00 u. Stad Hardenberg

Ter Steege Ballonfestival 28 t/m 30 JUN  Vanaf 19.30 u. Stad Hardenberg

Brunink Drakenboot wedstrijd 30 JUNI  09.00 – 17.00 u. Stad Hardenberg

Het Speciaal Feest 30 JUNI  15.00 uur Stad Hardenberg

Nightglow/Lasershow 30 JUNI  23.00 u. Stad Hardenberg

Jeugdcircus Okidoki

30 JUNI  19.30 u. Bostheater Gramsbergen

21 JULI  De Kruidenhoeve, Balkbrug

Braderie/vlooienmarkt/streekproductenmarkt

Dansen aan de Vecht

9 AUGUSTUS  9.00 – 21.00 u. Stad Hardenberg

Eschländerkapel

Rondwandeling met gids door de Ommerschans

21 JULI  15.00 – 21.30 u. Stad Hardenberg

21 JULI  20.30 uur, Bostheater Gramsbergen

Rondwandelling met gids door de Ommerschans

9 AUGUSTUS  Balkbrug

Dito speelt ‘een vrumde rekening’

26 AUGUSTUS   Balkbrug

Dito speelt ‘een vrumde rekening’ 26 AUGUSTUS  Openluchttheater Avereest - Balkbrug

Lichtstadloop Gramsbergen 27 AUGUSTUS  Vanaf 17.30 u. Gramsbergen

11 AUGUSTUS  Openluchttheater Avereest - Balkbrug

8 SEPT  10.00 - 16.00 u. Stad Hardenberg

Nashville muziekavond

8 SEPTEMBER  9.30 – 17.00 u. Start Evenementenhal

Open Dag Tuin&Kunst

Move4Mobile Beachsoccer 5 JULI t/m 7 JULI  Combibaan Gramsbergen

Middeleeuwse dag

Bushcraft voor ouder en kind

7 JULI  13.30 – 17.00 u. Stad Hardenberg

Beach & Teach beachvolleybal toernooi 2018

Dion Triathlon

21 - 23 JUNI Sportboulevard H'berg

Banthumloop

22 JUNI  Vanaf 17.30 u. Bergentheim

Internationaal Vrouwenvoetbal Toernooi Gramsbergen

7 JULI  11.00 – 17.00 u. Stad Hardenberg

28 JULI  Hardenberg

16 AUGUSTUS  18.30 – 21.00 u. Stad Hardenberg

16 SEPTEMBER  13.00 – 19.00 u. Gramsbergen

Slobberfeest

Rondwandeling met gids door de Ommerschans

28 JULI  10.00 – 16.00 u. Stad Hardenberg

Fietsvierdaagse 31 JUL t/m 3 AUG  Start v.a. 09.00 de Boshoek

14 JULI  13.00 - 22.00 u. 15 JULI  13.00 - 20.00 u. Stad Hardenberg

8 SEPTEMBER  10.00 – 18.00 u. Rheeze

16 AUGUSTUS  20.00 – 01.00 u. Stad Hardenberg

14 JULI  Openluchttheater Avereest

Barrel Food Trucks

Auto Blubbering

Slobberfeest

Abba Tribute

14 JULI  10.00 – 15.00 u. Haven Hardenberg

Truckersdag

ZATERDAG 28 JULI 2018 Balkbrug

18 AUG Stad Hardenberg

Boekenmarkt

Let’s Dance

Reestdal Fun Run 2018

Landbouwdag

AUGUSTUS Braderie/vlooienmarkt/streekproductenmarkt 2 AUGUSTUS  11.00 – 21.00 u. Stad Hardenberg

Fjordenpaardenkeuring 2 AUGUSTUS  10.00 – 16.00 u. Stad Hardenberg

Braderie/vlooienmarkt/streekproductenmarkt

Dito speelt ‘een vrumde rekening’

Rondwandeling met gids door de Ommerschans

Gramsbergen Lichtstad 24 AUG t/m 1 SEPT  Gramsbergen

23 SEPTEMBER  Balkbrug

Dirty Monkey Run

23 SEPT  10.00 - 19.00 u. Combibaan Gramsbergen

REGIO HARDENBERG  DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

Harlopen in de regio Hardenberg!

Avereester Historisch Spektakel

Hardenberg Cityrun

1851 Avereest lacht, huilt, rouwt en feest. Door ruim 130 vrijwilligers wordt tijdens het 2e Avereester Historisch Spektakel in een doorlopend schouwspel de begrafenis van Willem Jan Baron van Dedem in 1851 nagespeeld. Ook worden er sketches nagespeeld gebaseerd op historische gebeurtenissen. Waan je in het jaar 1851 en beleef het dagelijkse leven van die tijd. Zeker de moeite waard om te komen en te genieten van het historische spektakel!

19 MEI 2018  HARDENBERG Bambinoloop 0,75 km / Kidsrun 1 km / G-loop / 3 km / 5 km /10 km / Estafette 4 x 2,5 km / Vechtdal halve marathon

Beverwijkloop 25 MEI 2018  BALKBRUG

26 MEI 2018  14.00 – 18.00 uur  |  Kalkoventerrein, Dedemsvaart

Jeugd tot 12 jaar 0,5 en 0,75 mijl / 3 mijl / 4 mijl

Strawberry Fields Festival

15 SEPTEMBER  19.30 – 22.00 u. Stad Hardenberg

22 SEPTEMBER  13.00 – 17.00 u. Stad Hardenberg

Barrel is een event waar het je niet hoeft te ontbreken aan verrukkelijk streetfood, overheerlijke drankjes, lekkere beats en nog veel meer. Barrel is gratis toegankelijk. Een bonte en stoere verzameling van originele foodtrucks en mobiele keukens. De meeste trucks serveren streetfood, en dat in de breedste zin van het woord. Lekkere smoothies, hotdogs, burgers, healthy snacks, pizza’s, tortilla’s, churros, saté, pulled pork, maar ook koffie en ijs. Allerlei verschillende soorten snacks met liefde bereid.

www.hardloopkalendervechtdal.nl

Taptoe en Vuurwerk

Mode-event

Barrel Foodtruck Fest Hardenberg

ZATERDAG 14 JULI  13.00 tot 22.00 uur ZONDAG 15 JULI  13.00 tot 20.00 uur | Stad Hardenberg

13 SEPTEMBER  Balkbrug

23 AUGUSTUS  9.00 – 21.00 u. Stad Hardenberg

24 AUGUSTUS  Openluchttheater Avereest - Balkbrug

2 JUNI 2018  |  Natuuractiviteitencentrum De Koppel, Hardenberg

SEPTEMBER

Kunstmarkt Stedekunst, kunst zien en beleven

Speelplezier op de Markt

Klepperstad Viswedstrijd

Vakantiekrant 2018

Belties Braderiedag

Standwerkersconcours

30 JUL t/m 4 AUG  Dedemsvaart

13 JULI  19.30 u. Bostheater Gramsbergen

Streetdance-groep ‘Dansation’

23 JUNI  20:00 uur Stad Hardenberg

26 JULI  11-21.00 uur Stad Hardenberg

11 AUGUSTUS  20.30 u. Bostheater Gramsbergen

Dedemsvaria

Teenageparty + deejays

14 JULI  11.00 – 17.00 u. Stad Hardenberg

Concert Kees Kraayenoord

Braderie/vlooienmarkt/streekproductenmarkt

Nostalgische kermis

17 AUGUSTUS  20.00 – 01.00 u. Stad Hardenberg

22 t/m 24 JUNI Gramsbergen

23 JUNI  13.30-16.30 u. Stad Hardenberg

26 JULI  Regio Hardenbergz

10 AUGUSTUS  Openluchttheater Avereest - Balkbrug

Op het Vechtival kan iedereen kennismaken met natuurbelevingsactiviteiten in het Vechtdal. Varen, struinen, ontdekken, rondkijken, spelen, kampvuur, eten en drinken. In de Koppeltuinen en in NAC en Anjerpunt De Koppel zelf staan vele organisaties klaar om jong en oud te vermaken. Een greep uit wat er verder reeds bekend is om te doen deze middag: broodjes bakken met de boswachters / waterdiertjes zoeken / zaklopen / boomstam werpen en dennenappels gooien / kanovaren, boogschieten en boulderen / insectenhotel maken met de Bijenvereniging / de Kanovereniging met kajaks… of gewoon lekker niksen en kijken!

30 AUG  14.00 - 21.00 u. Stad Hardenberg

Op stap op de boerderij

16 JUNI  13.00 u. Start Evenementenhal Hardenberg

22 JULI  Balkbrug

Vechtival

Vlooienmarkt

Open Monumentendag

4 JULI  Start vanaf 18.45 u. Stad Hardenberg

20 JUNI  Balkbrug

3 JUNI  Gramsbergen

Rondwandeling met gids door de Ommerschans

Dito speelt ‘een vrumde rekening’

Autosoft Vechtdalrally

JUNI

Open Brouwerijdag bij Mommeriete

Zomeravondconcert

Nostalgische Oogstdag 4 AUGUSTUS  11.00 – 18.00 u. Landgoed De Grote Scheere, Holthone

13

26 AUGUSTUS  Dedemsvaart

Mijnfysio Klepperstadloop

Nederlandstalig Korenfestival

3 JUNI  Openluchttheater Avereest Balkbrug

21 JULI  11.00 u. Zwieseborg, Loozen

Strawberry Fields Festival

1 SEPTEMBER  13.30-17.00 u. Stad Hardenberg

Recreatieve Duatlon - Heuveltjesbospad

De Sjompiesingers

Harmonicadag en boerenmarkt

4 AUGUSTUS  8.00 – 11.00 u. Landgoed De Grote Scheere, Holthone

11 AUG  11.00-17.00 uur Stad Hardenberg

16 JUNI Stad Hardenberg

2 JUNI  12.00 – 17.00 u. Stad Hardenberg

21 JULI  10.00 u. start Zwieseborg, Loozen Defilé op de Markt, H'berg

25 JULI t/m 1 SEPT Bierbrouwerij De Mommeriete, Gramsbergen

14 JUNI  Balkbrug

30 MEI  Balkbrug

Veteranendag

Oogstdag Wandeltocht

EVENEMENTEN - UITGELICHT

25 AUGUSTUS  19.30– 00.30 u. Stad Hardenberg

Feestweek Mommeriete

Kindermiddag De Wheem

2 JUNI  09.00 – 16.00 u. Stad Hardenberg

Authentieke Rijtuigendag Hardenberg

VISIT HARDENBERG

Pleinfestijn Hardenberg

1 JULI De Kruidenhoeve, Balkbrug

Klepperstadtocht

Hou Streek Vechtdal Skeelertoertocht

4 AUGUSTUS Stad Hardenberg

Rondwandeling met gids Ommerschans

Optreden Tuinkoor

7 JULI  Kloostertuin en Museum Zichtbaar Verleden, Sibculo

2 JUNI  12.00 – 17.00 u. Hardenberg

Springkussenfestival

18 JULI De Koppel, Hardenberg

JULI

27 MEI  Balkbrug

Koppel Vechtival

Kindermiddag

13 t/m 16 JUN  18.00 u. start Vechtdal college Stad Hardenberg

16 JUNI De Kruidenhoeve, Balkbrug

1 t/m 3 JUN  Camping De Klashorst Diffelen

www.visithardenberg.nl

Boerderij-Verwendag Fiets mee tijdens onze Boerderij-Verwendag, ontdek onze boerderijen en mooie omgeving en laat je lekker verwennen! Tijdens deze Boerderij Verwendag fiets je door de omgeving van Diffelen, Beerze en Brucht. Je ontvangt bij de start de route en een boeren-goodybag, deze is onder andere gevuld met boerenmunten. Lever deze munten in bij de deelnemende boerderijen. Je wordt verwend met lekkere streekproducten, verrassende consumpties en leuke activiteiten. DINSDAG 17 JULI  9.30 - 11.00 uur | Aspergeboerderij Het Nijenhuis, Diffelen www.boeralsgastheer.nl

Dompel je onder in een prachtig park. Schuif je zorgen naar morgen. Neem vrienden of familie mee en pák die dag in het park. Met geweldige muziek en verassend eten van hoge kwaliteit en op & top relaxmomenten. Geniet van elkaar. Geniet van het leven. Laat alles gewoon gebeuren. Laat alles over je heen komen. En vier de zomer! Een ongekend succes. Dat was vorig jaar de eerste editie van het festival Roots & Boots. En, het festival keert terug. De tweede editie van het festival staat dit jaar op de agenda voor zondag 26 augustus. Niet onder de naam Roots & Boots, maar als Strawberry Fields, naar het welbekende nummer van de legendarische Beatles! 26 AUGUSTUS  12.30 - 23.00 uur Gemeentepark, The Fellowship of Acoustics Dedemsvaart

REGIO HARDENBERG  DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

Banthumloop

22 JUNI 2018  Bergentheim Jeugd t/m 14+ 0,5 1,0 en 1,5 km / 1,5 km, wheelers / 5 km / 10 km / Estafette 4 x 2,5 km

Mijnfysio Klepperstadloop

4 JULI 2018  Hardenberg Jeugd t/m 15 jaar 1 en 2,5 km / 5 km / 10 km

Variarun

31 JULI 2018  Dedemsvaart Bambinoloop 0,5 km / Kidsrun 1 km / G-loop 0,5 km / 5 km / 10 km

Lichtstadloop 27 AUGUSTUS 2018  Gramsbergen Jeugd t/m 11 jaar 1 km / t/m 15 jaar 2 km / G-loop / 5 km / 10 km / Estafette 4 x 2,5 km

Vakantiekrant 2018


14

HARDENBERG

www.stadhardenberg.nl

HARDENBERG

www.stadhardenberg.nl

Winkelstad aan de Vecht

Ontdek en beleef Hardenberg

Hardenberg is een gezellige plaats, gelegen in het groene Vechtdal. De stad aan de Vecht kenmerkt zich door een bruisend stadscentrum, met leuke winkels, sfeervolle horeca en tal van evenementen. Het winkelaanbod is stads, de sfeer gezellig dorps. Wie de drukte even zat is, kan de rust opzoeken van het Vechtpark. Nergens vind je de natuur zo dichtbij de stad!

Hardenberg kent een overvolle evenementenagenda, die vooral zomers veel toeristen en inwoners naar het centrum trekt. Voor de volledige agenda kijk op www.stadhardenberg.nl. Hierbij alvast een greep uit de evenementen die je deze zomer in Hardenberg kunt bezoeken!

Ballonfestival

In de laatste week van juni vindt het kleurrijke Ballonfestival plaats op het uiterwaarden van de Vecht. Bij goede weersomstandigheden gaan er donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 juni vanaf 19.30 uur zo’n dertig bijzondere heteluchtballonnen de lucht in, waaronder een aantal special shapes. Alle drie avonden is er muziek in de feesttent. Zaterdags kun je komen kijken bij de Drakenbootrace. Mocht het weer het toelaten dan wordt de zaterdag afgesloten met de traditionele Nightglow en lasershow.

Barrel Food Truck Fest Shoppen maar!

Sfeervolle terrassen en restaurants

Stadswandeling

Je wilt een gezellig dagje uit? Kom lekker shoppen in Hardenberg. Je zult verbaasd zijn over het gevarieerde winkelaanbod van de stad Hardenberg. Het winkelbestand van het centrum bestaat uit een aantrekkelijke mix van landelijke ketens en zelfstandige ondernemers. De diverse winkelstraatjes in het centrum zijn gevuld met winkels waar ambacht en creativiteit voorop staan. Je vindt er allerlei mode- en schoenenzaken, speciaalzaken, drogisterijen en een uitgebreid aanbod van supermarkten.

Hardenberg kent een steeds groter en gevarieerder aanbod restaurants. Nieuwe horeca-ondernemers hebben zich gevestigd om een nog breder aanbod te kunnen bieden. Van Mexicaan tot eetcafé en van Italiaans tot een luxe diner, voor elke smaak en elke portemonnee is er wel wat. Kom snel proeven in één van de sfeervolle gelegenheden, of plof neer op één van de vele gezellige terrassen!

Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Hardenberg is de stadswandeling een aanrader. De wandeling is interessant voor zowel de lokale inwoner als de toerist. De stadswandeling start elk dinsdag om 10.00 uur en donderdag om 13.30 uur bij museum ‘t Stadshuus.

10 jaar Markt Het marktplein bestond onlangs tien jaar. De Markt is het hart van Hardenberg. De plek waar elke maandag een weekmarkt wordt gehouden en waar zomers vrijwel elk weekend wel iets leuks te beleven valt.

Vakantiekrant 2018

Bezoek het museum Wil je iets meer weten over de historie van de stad Hardenberg? Loop eens binnen bij museum ’t Stadshuus in de Voorstraat. Hier krijg je gratis een kijkje in de geschiedenis van Hardenberg. Hoe leefden de inwoners van Hardenberg vroeger en hoe zagen ze er uit? Je ziet het allemaal in ’t Stadshuus.

REGIO HARDENBERG  DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

Lekkere smoothies, hotdogs, burgers, healthy snacks, tortilla’s, churros, saté, pulled pork…. Voor verrukkelijk streetfood en zomerse drankjes moet je deze zomer naar Hardenberg. Het Barrel Food Truck Fest wordt gehouden in het weekend van 14 en 15 juli. Tijdens dit tweedaagse evenement zal het Badhuisplein gevuld zijn met zo’n 25 vrolijke Foodtrucks. Het evenement is gratis toegankelijk voor bezoekers.

15

Streekproductenmarkt

Het buitenleven en de stad ontmoeten elkaar op de oergezellige streekproductenmarkt in Hardenberg! Ook dit jaar ontbreekt de streekproductenmarkt niet op de evenementenagenda. Donderdag 2, 9 en 23 augustus kunnen liefhebbers weer terecht op de Markt in Hardenberg voor een geweldig aanbod van heerlijke producten die zo van het land komen.

Springkussenfestival

Het springkussenfestival is een happening voor veel kinderen tijdens de zomervakantie, maar zonder twijfel ook het favoriete uitje van elke jonge zomergast. Maar liefst twintig springkussens zullen zaterdag 4 augustus het centrum van Hardenberg veranderen in één groot speelparadijs.

Landbouwdag

Nostalgische kermis

Zaterdag 11 augustus verrijst er een nostalgische kermis op de Markt. De combinatie van de bijzondere attracties, samen met een aantal van de ‘ouderwets’ lekkere kermisproducten, maken het geheel tot een echte nostalgische belevenis. Van 11.00 tot 17.00 ademt de Markt de sfeer van toen. Kermis, maar dan zonder extreem snelle ronddraaiende attracties, harde muziek en megaprijzen.

Pleinfestijn

Het pleinfestijn Hardenberg (zaterdag 25 augustus) is een super gezellig familie-evenement aan het einde van de zomer. Het gratis evenement is een begrip geworden in de regio en een ware promotie voor Hardenberg. Het muziekspektakel is met 8.000 bezoekers een echte publiekstrekker. Met pagodetenten, balkons vol bezoekers, een plein dat uit haar voegen barst en bekende artiesten die het overdekte podium sieren is het een geweldig evenement voor jong en oud.

De Landbouwdag staat bekend om een grote verscheidenheid aan machines, trekkers, agrarische producten en activiteiten. Tijdens de keuringen showen de deelnemers hun beste fokproducten en de dieren zien er tot in de puntjes verzorgd uit. Er is een paardentram en er worden veekeuringen gehouden. De kinderen kunnen een geitje melken, konijnen knuffelen of op het springkussen. De Landbouwdag is dit jaar op 28 juli.

REGIO HARDENBERG  DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

Vakantiekrant 2018


STREEKPRODUCTEN

16

Proef de streek!

Kom proeven! Terwijl de meeste mensen nog heerlijk in hun bed liggen, zijn de boeren in Hardenberg en omgeving al volop aan het werk. Met respect voor omgeving en milieu produceren zij de lekkerste streekproducten. Proef de streek en geniet van de ambachtelijke lekkernijen die dagelijks met liefde worden gemaakt. Misschien nog wel leuker: Kom eens langs en maak kennis met de mensen en het verhaal achter het product! 7. Hoeve Bosman Bij Hoeve Bosman wordt echt boerenijs gemaakt. Op de boerderij kunnen kinderen het boerenleven ontdekken via het Klompenpad. Geniet daarna op het terras van een kop koffie of thee of proef het heerlijke, ambachtelijke ijs. In de boerderijwinkel vind je allerlei lekkere streekproducten. Bezoek ook eens de Boerenmarkt, die de derde woensdag in augustus wordt gehouden. Aspergeboerderij Het Nijenhuis - Jan Nijenhuis

Wijngoed De Reestlandhoeve - John Euwijk

8. Wijngaard De Reestlandhoeve

Kerkenveld N34

COEVORDEN

De Krim

7

Schuinesloot Linde

8

9

N337

SLAGHAREN

N48

6

Oud-Avereest N337

N337

DEDEMSVAART

BALKBRUG

N34

1

Lutten

GRAMSBERGEN

Sluis7 N343

Collendoorn

Loozen

2 HARDENBERG Rheezerveen

Raderwijk N343

N48

Witharen

Hoogenweg

N34

N36

3

Rheeze

N36

N340

5

4

Bruchterveld Bergentheim

Diffelen Beerze N343

MARIËNBERG N347

Kloosterhaar

BIERBROUWERIJ MOMMERIETE N341

1 2 3 4 5

De Oostermaat 66, Gramsbergen Tel. 0524-562511 • www.mommeriete.nl Sibculo

STREEKPRODUCTENWINKEL DE BAANDER Krommesteeg, Hardenberg Tel. 0523-273755 • www.streekproductendebaander.nl

DE BESSENTUIN Bruchterbeekweg 26, Brucht Tel. 06-21514171 • www.bessentuin.nl

DE UITDAGING Grote Kattendijk 27, Bruchterveld Tel. 0523-231791 • www.deuitdaginghardenberg.nl

ASPERGEBOERDERIJ HET NIJENHUIS Rheezerweg 127, Diffelen Tel. 0523-251866 • www.hetnijenhuis.nl

WIJNGAARD DE LUTTERESCH

6

Kiezelweg4, Lutten Tel. 0523-683208 • www.wijngaarddelutteresch.nl

7

Posthoornweg 38, De Krim Tel. 0524-571476 • www.ijshoevebosman.nl

8 9

IJSHOEVE BOSMAN

WIJNGAARD DE REESTLANDHOEVE Hoofdweg 21, Balkbrug Tel. 0523-648612 • www.reestlandhoeve.nl

DE SHIITAKE KWEKERIJ VAN HAVEMAN

1. Bierbrouwerij Mommeriete Bierbrouwerij Mommeriete is een prachtige plek voor een lokaal biertje. De Mommeriete is gevestigd in een eeuwenoud huiskamercafé. Het authentieke café met terras aan het water is elke dag geopend vanaf 10.00 uur. Je kunt er terecht voor rondleidingen, bierproeverijen en workshops bierbrouwen.

2. Streek-

productenwinkel De Baander

Midden in het centrum van Hardenberg vind je Streekproductenwinkel De Baander. In de stadsboerderij vind je een groot aantal ambachtelijke streekproducten zoals jam, meel, boerenkaas, vlees, speciaal bieren en honing.

3. De Bessentuin Wil je zelf je handen uit de mouwen steken? In de bessentuin van de

familie Lubben kun je in de oogsttijd de bessen, frambozen en bramen zelf plukken. Blauw, rood of zwart, de bessen zijn stuk voor stuk heerlijk. Na het plukken kun je lekker het terras op voor een kop koffie met een lekkernij van blauwe bessen. Bij De Bessentuin vind je ook een boerderijwinkel. De Bessentuin is geopend van juni tot en met september.

4. De Uitdaging Een unieke combinatie van koken en avontuur in een natuurlijke omgeving, dat is De Uitdaging. Outdoor cooking is hun specialiteit. Vanuit een voormalig Ot en Sien schooltje uit 1904 wordt een uniek pakket van culinaire activiteiten aangeboden voor groepen. Boek bijvoorbeeld eens een kookworkshop met vriendinnen of met een clubje campinggasten.

5. Asperge-

boerderij Het Nijenhuis

Voor verse asperges of aardbeien rechtstreeks van het land, ga je naar Het Nijenhuis. Tijdens de Tour d’asperges leer je hoe de asperge gestoken, gesorteerd en verwerkt wordt. De boerderij in Diffelen heeft een kookstudio, boerderijwinkel en zonnig terras. Nieuw: Reserveer een picknickmand vol streekproducten voor een onvergetelijke picknick aan de Vecht.

6. Wijngaard

De Lutteresch

Bezoek wijngaard De Lutter Esch en laat je rondleiden door de wijngaard met wel honderden wijnstokken. De blauwe en witte druiventrossen lachen je toe. De Lutter Esch verzorgt niet alleen rondleidingen, maar ook proeverijen en workshops.

Vanaf De Reestlandhoeve zijn er verschillende manieren om kennis te maken met het Reestdal, uiteraard gecombineerd met een wijnproeverij. Zo zijn er voor groepen allerlei wijnbelevingsarrangementen. Van mei tot en met oktober kun je elke zaterdagmiddag om 13.30 uur aansluiten bij een rondleiding door de wijngaard. Voor kinderen is er een speciale alcoholvrije proeverij.

9. Shiitake

kwekerij

De shiitake is een paddenstoel van Japanse afkomst en een echte lekkernij. Vooral als het op de biologische manier is geteeld zoals Shiitake kwekerij Haveman dat doet. Wil je meer weten over de teelt van deze bijzondere paddenstoelen? Haveman geeft avontuurlijke groepsrondleidingen in het bijzondere kwekersbos, met een smaakvol kopje shiitake soep als afsluiter.

Lutten Oever 2a, Dedemsvaart Tel. 0523-657315 • www.shiitakekwekerij.nl

Vakantiekrant 2018

STREEKPRODUCTEN

www.verrukkelijkvechtdal.nl/heerlijkhardenberg

REGIO HARDENBERG DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

De regio Hardenberg kent tal van leuke plekjes om even tot rust te komen en te genieten van al het lekkers wat de streek te bieden heeft. Of je nu gaat voor een belegd broodje, een borrelplank of een culinaire avond; op de menukaart vind je vaak gerechten met lokale producten. Proef de streek in één van de sfeervolle lunchrooms, cafés en restaurants die de gemeente Hardenberg rijk is.

17

Hardenberg Proeft… 6 & 7 OKTOBER 2018 Streekpoducten van de kaasboer, de bakker, streekproducten-winkel, lokale wijnboeren en horeca uit de omgeving. Iedereen met een passie voor eten en drinken kan in een sfeervolle entourage twee middagen lang komen proeven en genieten van al het culinaire uit de regio Hardenberg. Meer informatie:

www.hardenbergproeft.nl

SMAAKROUTE Heerlijk Hardenberg Heerlijk op pad met een smaakroute, al fietsend langs boerderijwinkels en boerenerven. Een ‘exclusief kijkje in de keuken’ bij gepassioneerde producenten die hun verhaal vertellen. Op naar de volgende verrassing om de smaakpapillen te prikkelen. Wat te denken van bessen, een heerlijk vers scharreleitje, asperges, producten van de Buffelfarm of ambachtelijk boerenijs?

Ontdek de ongekende smaken van het Vechtdal tijdens de tussenstops met eventueel aansluitend een bezoekje aan de deelnemende restaurants waar gekookt wordt met de streekproducten van het seizoen. Dit kan allemaal met de nieuwe fietsroutekaart ‘Heerlijk Hardenberg’, verkrijgbaar voor 1 euro onder meer bij Informatiepunt Hardenberg.

Buikje rond? Neerploffen op een verrukkelijk kussen... Buikje rond en genoeg inspiratie opgedaan? Wat is dan heerlijker om na een verrukkelijke maaltijd met streekproducten neer te ploffen op een kussen in een luxe hotel of B&B? Overnachten en dineren kan bij een accommodatie naar keuze, kijk op www. visithardenberg.nl/heerlijkhardenberg. Bij het diner is 1 drankje per persoon inbegrepen. Reserveren kan rechtstreeks telefonisch of per mail via de logiesverstrek-

ker naar keuze - o.v.v. Heerlijk Hardenberg arrangement - die ervoor zorgt dat het u aan niets ontbreekt. De prijs voor het arrangement is 195 euro voor 2 personen, dit is inclusief: 1 overnachting op basis van een tweepersoonskamer bij hotel/B&B naar keuze, ontbijt, 3 gangen Heerlijk Hardenberg menu bij restaurant naar keuze, rijk gevulde knapzak met (houdbare) streekproducten voor mee naar huis en fietskaart Heerlijk Hardenberg met 2 Smaakroutes.

Meer informatie: www.verrukkelijkvechtdal.nl/heerlijkhardenberg

REGIO HARDENBERG DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

Vakantiekrant 2018


18

GRAMSBERGEN

www.gramsbergen.nl

Daar loop je mee weg!

EEN DAGJE UIT IN GRAMSBERGEN

Gramsbergen, waar de Vecht ons land binnenstroomt, wordt sinds prehistorische tijden bewoond en ooit heeft er een kasteel gestaan, dat in 1822 is afgebroken. Het centrum telt bijna twintig Rijks- en gemeentelijke monumenten, leuke straatjes en smalle paadjes waardoor een wandeling zeer de moeite waard is.

VECHTEZOMP

www.vechtezomp.nl

Kom eens naar Gramsbergen! Er zijn diverse aantrekkelijke activiteiten voor een gezellig dagje uit. En het grote voordeel, u kunt uw eigen arrangement samenstellen. Hieronder staan een aantal opties.

19

Grensoverschrijdende vaartochten Beleef het Vechtdal door te varen op de Vecht met de historische Vechtezomp. Een belevenis, waar men nog jaren met plezier aan terug zal denken. Met het hele gezin genieten van de natuur, cultuur en historie van dit mooie stukje Vecht. Even de grens over naar Duitsland, waar we in Laar een kleine wandeling maken of even rustig genieten van de molen en omgeving. Of een middag naar de vestingstad Coevorden in Drenthe.

Bezoek museum (invalidentoilet, traplift en rolstoel aanwezig), stadswandeling, koffie/ thee en Slatmanskoek. € 7,50 p.p.

Gramsbergen Lichtstad

Oogstdag met Overijssels kampioenschap stokdorsen

VOORSTELLINGEN IN HET BOSTHEATER Het Bostheater in Gramsbergen ligt knus verscholen in het groen in het Gramsberger Bosje en is bereikbaar via het sportpark. Deze zomer zijn er zeven voorstellingen: Zaterdag 19 mei is de swingende opening met Bigband HaproBiba. Een gezelschap musici en zangeressen uit het Vechtdal dat nummers van bekende artiesten speelt. Dat varieert van Earth Wind & Fire en Aretha Franklin tot Michael Buble, Anouk en The Scene. Zaterdag 26 mei komt singer/songwriter Jan Henk Post uit Anerveen spelen met zeven muzikale vrienden, waaronder Anja Dalhuisen (The Voice) en Karlijn Luisman (dit jaar halve finalist The Voice Kids). Samen brengen ze een prachtig liedjesprogramma. Zaterdag 9 juni treden de bands The Hack en Money & The Man op tijdens de Gramsberger Rockavond. Zaterdag 30 juni (19.30 uur) speelt jeugdcircus Okidoki twee shows met alles wat circus zo leuk maakt, niet alleen voor kinderen maar ook ouders, opa’s, oma’s enzovoort. Zaterdag 13 juli is er een danceparty met enkele deejays, vanaf 19.30 uur voor de basisschooljeugd en vanaf 21.30 uur voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Zaterdag 21 juli komt een van de beste blaaskapellen van ons land naar Gramsbergen. De Eschländerkapel speelt Egerländer muziek. Zaterdag 11 augustus wordt het seizoen afgesloten met een Nashville muziekavond. Er zijn optredens van duo Shunshine like Something en de band Back to Hank. De voorstellingen beginnen om 20.30 uur, tenzij hierboven anders aangegeven.

www.gramsbergen.nl/evenementen

Vakantiekrant 2018

Op zaterdag 4 augustus wordt op landgoed De Groote Scheere in Holthone voor de 23e keer een traditionele oogstdag gehouden. Met als extra evenement het Overijsselse kampioenschap stokdorsen, waaraan acht teams uit de provincie meedoen. Het traditioneel oogsten en dorsen van rogge staat centraal, handmatig met zicht of zeis, met paardenkracht en verschillende machines. Daarnaast is er een streekproductenmarkt met ongeveer 40 kramen, demonstraties van oude ambachten, rondritten met paard en wagen, muziek, zang en een optreden van folkloredansgroep Brookmoaten uit Twente in historische kledij. Tussen 08.00 en 11.00 uur kan op het oogstterrein worden gestart voor wandeltochten van 7, 14 en 25 kilometer . Ook zijn er fietstochten. De routes naar het oogstterrein zijn gratis af te halen in het museum in Gramsbergen en de Toeristisch Infopunten in Hardenberg en Coevorden. www.museumgramsbergen.nl

Kunstmanifestatie in centrum Gramsbergen Tijdens de tiende editie pakt Stedekunst flink uit. De kunstmanifestatie in het centrum van Gramsbergen wordt gehouden op zondag 16 september van 13.00 tot 19.00 uur. Rond de Boomhofkerk is een kunstmarkt met ongeveer 40 kunstenaars, waarvan een deel aan het werk is. In een aantal tuinen zijn voorstellingen te zien op het gebied van onder meer muziek, dans, vertellingen en beeldende kunst. En in de kerk is een expositie. In en om Gramsbergen zijn door de loop der jaren ongeveer 20 kunstwerken geplaatst. Er is deze dag een wandeling langs deze objecten. www.stedekunstgramsbergen.nl

Gramsbergen Lichtstad. Het is een begrip in de wijde omgeving. Negen dagen staat het stadje bol van de activiteiten. De festiviteiten ontlenen de naam aan de met tienduizenden lampjes verlichte en versierde straten. Om de sprookjesachtige taferelen goed te kunnen bekijken zijn er auto- en fietsroutes uitgezet. Tijdens Lichtstad zijn er in en bij de horecagelegenheden diverse muzikale optredens. Een greep uit de vele activiteiten: Zaterdag 25 augustus een mega-concert in de sporthal, georganiseerd door de muziekverenigingen Crescendo Gramsbergen en SDG Ane. Tientallen muzikanten spelen bekende nummers zoals een medley van Racoon medley. Op 25 augustus en zondag 26 augustus is de lucht boven Gramsbergen extra kleurrijk. Vliegeraars uit Nederland en Duitsland laten op een terrein aan de Marsweg in Ane hun vlieger op. Je kunt zelf een vlieger maken of met je eigen vlieger komen en gratis meedoen. Trek maandag 27 augustus de hardloopschoenen aan en doe mee aan de Lichtstadloop. Er zijn verschillende afstanden en het parcours gaat door de versierde en verlichte straten. Vooraf inschrijven kan via www.inschrijven. nl en ter plekke. Woensdagavond 29 augustus treden er diverse dweilorkesten op. Acht bands spelen op vier locaties in het centrum. Terwijl zij het publiek vermaken worden ze door een jury beoordeeld. Vrijdag 31 augustus is er vanaf 14.00 uur een jaarmarkt, die om 21.30 uur wordt afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow in de uiterwaarden van de Vecht. Op zaterdag 1 september start om 13.30 uur de optocht van versierde wagens, groepen en individuele personen. Voor programma informatie en aanvangstijden: www.gramsbergen.nl/oranjevereniging

REGIO HARDENBERG DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

Lunch in café-restaurant Bolte. € 10,00 p.p. Vaartocht met de Vechtezomp naar Laar in Duitsland. € 14,00 p.p. Onbeperkt Kaffee of Thee mit Kuchen in de molen of het Heimatshaus in Laar. € 5,00 p.p. Rondleiding Bierbrouwerij Mommeriete, bierproeverij met speciaal biertje of iets anders. € 6,50 p.p. Diner in Stadsherberg De Olde Woage. Zie prijslijst. Informatie en boekingen Tel. 06-10258630

D

e stichting Vechtezomp biedt je verschillende arrangementen. Met de zomp kunnen stille plekken bereikt worden die te voet of met diepere boten niet te bereiken zijn. Verwonder je over de verhalen over de rijke roemruchte geschiedenis van het Vechtdal en met name de strategische plek die de Vecht innam.

Zomp De zomp wordt elektrisch aangedreven en is fluisterstil, zo kun je bijna geruisloos van de mooie natuur van de rivier de Vecht genieten. De accu’s van de zomp worden geladen met door zonnepanelen opgewekte stroom. De ligplaats van de zomp ligt op het terrein van bierbrouwerij en schipperscafé De Mommeriete (De Oostermaat 66, 7783 BX Gramsbergen). Dit is ook tevens de opstapplaats.

Achtergrond Aan het eind van de late middeleeuwen beleefde de scheepvaart op de Vecht haar

hoogtepunt in de Grafschaft Bentheim en de provincie Overijssel. Honderden platbodems, de zogenaamde Vechtzompen, voeren jaarlijks stroomopwaarts en -afwaarts. Helaas is de scheepvaart op de Vecht in de vergetelheid geraakt. Rond 1860 werd hij nagenoeg be-ëindigd. Met dit project wordt de historische scheepvaart op de Vecht met zompen tussen Laar (Duitsland) en de Hardenberg/Gramsbergen/Coe-vorden (Nederland) nieuw leven in-geblazen en wordt een belangrijk deel van de gezamenlijke geschiedenis in deze grensregio opnieuw onder de aandacht gebracht.

Info Centrum Vechtdal in Gramsbergen en het Streekmuseum (www.beleefhetvechtdal. nl) zal je met veel genoegen terugdenken. Je kunt één en ander ook combineren met een stadswandeling door het historisch centrum van Gramsbergen.

Arrangementen De stichting Vechtezomp biedt verschillen¬de arrangementen. De elektrisch aangedreven zomp kan 30 passagiers vervoeren (55 passagiers bij inzet 2e zomp), en is ook geschikt als ‘trouwboot’, of om te vergaderen. Een vaartocht met afsluitend een verhaal over bierbrouwen en een bierproeverij is een aanrader. Maar ook aan een bezoek aan het

REGIO HARDENBERG DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

MEIBOOMSPLEIN 4, GRAMSBERGEN TELEFOON 06 - 10 25 86 30 E-MAIL info@vechtezomp.nl WEBSITE www.vechtezomp.nl

Vakantiekrant 2018


20

NATUUR

OVERNACHTEN LEER VAN DE NATUUR

Geniet van de natuur Of je nu met een bootje over de rivier vaart, aan de oever aan het vissen bent of er langs fietst of wandelt, het uitzicht op of vanaf de Vecht is altijd schitterend. De Vecht baant zich een weg door het centrum van Gramsbergen en Hardenberg en langs schitterende natuurgebieden. Geniet van de beschermde Vechtanjer of breng een bezoek aan de stuwen en vistrappen in Hardenberg en omgeving.

De Koppel is hèt natuuractiviteitencentrum van de gemeente Hardenberg. Tevens is De Koppel Anjerpunt voor Vechtdalbeleving thema water en natuur. Bezoekerscentrum De Wheem is een prachtig begin- of eindpunt om te genieten van het landschap in het Reestdal. In deze monumentale boerderij, midden in het Reestdal, is van alles te beleven.

DOEN: Hengeltje uitwerpen Aan de oever van de Vecht en met je hengel in het water kom je pas echt tot rust. Pak je hengel uit de kast, verzamel voldoende aas, houd jouw VISpas in de aanslag en neem een kijkje bij de Vecht. De rust, de mooie omgeving en de gezellige plaatsjes maken van de Vecht een ideale plek voor vissers. Dus werp een hengeltje uit en vis op de 17 verschillende vissoorten die de Vecht rijk is. Sportvissersreisgids is verkrijgbaar bij:

Informatiepunt regio Hardenberg Gedempte Haven 6 in Hardenberg Tel. 0523-272527

DOEN: Wandeling in eeuwenoud gebied De Groote Scheere is een prachtig natuurgebied van ongeveer 800 ha. Het is een oud cultuurlandschap met een eeuwenoude es (de Holthoneres) en karakteristieke boerderijen. Je kunt er een wandeling maken. De wandeling start bij de Ganzenhoeve, een tot restaurant gerestaureerde boerderij..

De Ganzenhoeve, Holthonerweg 9 Holthone.

DOEN: Kanoafzaktochten

Het Vechtpark, een uniek Vloeivelden De Krim In de gemeente Hardenberg ligt ten zuidoosten stukje natuur in de stad van De Krim een bijzonder interessant vogelgeVogels spotten in alle vroegte, een stevige wandeling over één van de struinpaden of kanovaren op de unieke wildwaterbaan… Of je nu houdt van rust en ruimte of van een beetje actie, in het Vechtpark in Hardenberg is van alles te beleven! Dit waterrijke stadspark is de favoriete plek van menig inwoner en toerist, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan de waterveiligheid van de stad. Ben je in de buurt? Kom en beleef dit bijzondere stukje natuur pal naast het centrum van Hardenberg.

De vijvertuinen van Ada Hofman 30 modeltuinen met 50 vijvers Ada Hofman is er in geslaagd om één van de grootste verzamelingen planten, struiken en bomen van ons land bijeen te brengen. In de vijvers en ook in de tuin zijn veel dieren uitgezet, o.a. ringslangen, kikkers, hazelwormen, diverse vissoorten, salamanders en hagedissen. Uniek is ook de daktuin met vijver. Vanaf de daktuin geniet je van een schitterend overzicht over de vijvertuin.

Vakantiekrant 2018

bied: de Vloeivelden De Krim. Het gebied is van oorsprong een spoelwaterbassin van aardappelmeelfabriek AVEBE. Nadat de fabriek in 1990 stopte werd het gebied steeds aantrekkelijker voor steeds meer vogelsoorten.

Tuinen van Mien Ruys

In Dedemsvaart ligt een groen monument van 25000 m2 dat is ontstaan door de creativiteit en het enthousiasme van één vrouw. Tuinarchitect Mien Ruys heeft zeventig jaar lang haar ideeën over beplantingen en tuinarchitectuur gebruikt om een fascinerende tuin te maken. De bijzondere tuinen Mien Ruys zijn bekend tot ver in het buitenland en zijn ware kunstwerken.

Tuinen van Mien Ruys Moerheimstraat 84, Dedemsvaart Tel. 0523-614774 | www.tuinenmienruys.nl

zorgt voor een hoogteverschil van anderhalve meter en de baan heeft een lengte van 140 meter. Spectaculair voor de kanoër, maar ook erg leuk om vanaf de waterkant te aanschouwen.

De Kruidenhoeve

De Kruidenhoeve heeft natuurvriendelijke sieren kruidentuinen rond een oude rietgedekte Saksische boerderij in het idyllische Reestdal. De tuin is meer dan 4000 m2 groot. In juni, juli, en augustus elke woensdag open en de eerste zaterdag in juli en augustus. Op zondag 23-6 en 14-7 zijn er nog speciale zomeravondconcerten. Groepen op afspraak. Kinderen kunnen het SpeurNeuzenPad volgen.

De Kruidenhoeve Den Oosterhuis 10 in Balkbrug tel. 0523-656049 | www.kruidenhoeve.nl

In de prehistorie wisten ze het al: de kano is een goede manier om je in het Vechtdal van de ene naar de andere plek te verplaatsen. Wat ze toen nog niet hadden, was het Kanorouteboekje. In dit boekje staan allerlei interessante wetenswaardigheden op en rond de Vecht. Je komt alles te weten over de flora, fauna en de historie van het Vechtdal. En zo geniet je al peddelend extra van de grazende koeien, imposante landgoederen en de bijzondere flora en fauna onderweg. Het Kanorouteboekje is verkrijgbaar bij IP Hardenberg en bevat acht verschillende afzaktochten en twee kinderdoepagina’s.

www.visithardenberg.nl

OVERNACHTEN In de regio Hardenberg Of je gaat voor een luxe hotel, een knusse bed & breakfast of zweert bij je eigen tent; de gemeente Hardenberg heeft tal van mogelijkheden voor een nachtje, weekendje of weekje weg. Van Gramsbergen tot Balkbrug en van Schuinesloot tot Sibculo, overnachtingsmogelijkheden zijn er overal. Kijk voor een greep uit de campings, hotels, huisjes, bed & breakfasts en groepsaccommodaties in de regio Hardenberg op visithardenberg.nl. • • • •

Kom exclusief slapen in een rijksmonument Vier vakantie op een gezellige familiecamping Geniet van de luxe in een hotel Slaap met de kinderen in een echte wigwam • Word uitgerust wakker in één van de vele bed & breakfasts • Overnacht met uw pony of paard bij de manege • Ervaar de rust op een minicamping

Wildwaterkanobaan

Het Vechtpark in Hardenberg kent een unieke wildwaterkanobaan. De baan in Hardenberg is de eerste baan in Nederland die gebruik maakt van het natuurlijke verval van een rivier. De Vecht

REGIO HARDENBERG DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

REGIO HARDENBERG DE KRACHT VAN GEWOON DOEN

21


22

KUNST & CULTUUR

Van streekmuseum tot theater Tussen al het natuurschoon dat de regio Hardenberg kent, is er volop ruimte voor kunst. De kunstwerken kom je op heel diverse locaties tegen, bijvoorbeeld in kerken, op pleinen, langs wegen en in parken. Sommige werken, daar kun je niet om heen. Anderen zijn zo verweven met de natuurlijke omgeving dat je goed moet zoeken… Ook op cultureel gebied heeft Hardenberg veel te bieden. Van kleinschalige musea en cultureel erfgoed tot een veelzijdig theateraanbod en een scala aan culturele evenementen.

Kunstroute Hardenberg

Om kinderen, inwoners en toeristen kennis te laten maken met kunst en cultuur in hun eigen omgeving is er een kunstroute gerealiseerd. De route, door het centrum van Hardenberg, brengt je langs allerlei kunstwerken en beelden. Wil je de kunstroute lopen? Deze is af te halen bij het Informatiepunt Regio Hardenberg of te downloaden via de site.

www.kunstinhardenberg.nl

Het Oale Meestershuus

Het Oale Meestershuus is gebouwd in 1877 voor de hoofdmeester van de school in Slagharen. Tegenwoordig is het een streekhistorisch museum waar je kunt zien hoe de mensen vroeger leefden in Slagharen en omgeving. Het museum heeft een stijlkamer uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw en een prachtig ingerichte grutterswinkel. Ook zijn er wisselende exposities.

Herenstraat 24, Slagharen Tel. 0523 - 684111 www.museumslagharen.nl

Een fantastisch theater

In Theater de Voorveghter kun je genieten van dans, toneel, muziek en cabaret. Met nationale én internationale sterren, mooie foyers, een grote en een kleine zaal en een sfeervolle ambiance is dit hét theater voor een heerlijk en gezellig avondje uit. Op de website van het theater lees je wat er tijdens je verblijf allemaal te doen is.

www.voorveghter.nl

Vakantiekrant 2018

OPENLUCHT THEATERS Genieten van theater in de buitenlucht? Ook dat kan in de regio Hardenberg. In Gramsbergen vind je het Bostheater en in Balkbrug het Openluchttheater Avereest.

De Gashouder

Tegen het einde van de vorige eeuw nam een klein aantal Dedemsvaarters zich voor om de oude gashouder in ere te houden. De gashouder kreeg een enorme facelift, veroverde een volstrekt eigen plek in de entree van dit eeuwenoude dorp en torent inmiddels fier uit boven de beroemde kalkovens. De ruimte waar vroeger volop gas was, is tegenwoordig vol met gasten. In het rijksmonument vind je een theaterzaal, die je nergens anders vindt in Nederland!

Oude Zuidwolderstraat 13, Dedemsvaart Tel. 0523 - 615810 www.gashouderdedemsvaart.nl

Anjerpunten

Een bezoek aan Anjerpunt Gramsbergen betekent een bezoek aan een stukje historie en cultuur. Beleef hoe inwoners door de eeuwen heen werkten, woonden en leefden aan de Vecht. Bezoek het streekmuseum, bekijk de unieke film ‘de Vecht van bron tot monding’ en kom alles te weten over de Slag bij Ane. Oudhollands snoepgoed, speelgoed en andere snuisterijen vind je in de museumwinkel. Ontdek onder leiding van een gids het historische centrum van Gramsbergen. Verspreid over het Vechtdal liggen vijf Anjerpunten. Elk Anjerpunt vertelt een uniek verhaal. Samen geven zij een totaalbeeld van het Vechtdal met hun verhalen over water, natuur, boeren, landgoederen, historie, duurzaam leven en noaberschap.

www.anjerpunten.nl

Kunst langs de Vecht

De Nederlandse Vechtdalgemeenten Hardenberg, Ommen, Dalfsen en Zwolle participeren sinds 2001, samen met Duitse partners Landkreis Grafschaft Bentheim en Stadt Nordhorn, in het landsgrensoverschrijdend project Kunstwegen. Kunstwegen is een voortzetting van het project Kunstlijn. Het is te vergelijken met een ‘open museum’ van 64 kunstwerken die in een route van 132 km, tussen Zwolle en Nordhorn (D), langs de Vecht zijn opgesteld. Maak een virtuele reis langs de werken, maar nog leuker is het natuurlijk om één of meerdere kunstwerken in de buurt op te zoeken.

www.kunstwegen.nl

The Fellowship of Acoustics / Theater Dina

Het voormalige gemeentehuis in Dedemsvaart is omgetoverd tot een geweldige muzikale omgeving. The Fellowship of Acoustics staat bekend om zijn aanbod bijzondere gitaren en aanverwante instrumenten die wereldwijd verkocht worden. Ook Pop & Muziekschool Vechtdal kun je er vinden en Theater Dina, een klein en gezellig theater met bijzondere artiesten.

Moerheimstraat 144, Dedemsvaart www.tfoa.eu

REGIO HARDENBERG  DE KRACHT VAN GEWOON DOEN


Profile for Regio Hardenberg (De kracht van gewoon doen)

Vakantiekrant 2018  

Vakantiekrant 2018  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded