Page 1


Editorial

Νέα χρονιά νέοι στόχοι!!!

Φ

ίλοι αναγνώστες κάθε νέα χρονιά , ξέρετε είναι και μια ολοκαίνουρια μοναδική χρονιά . Ο καιρός περνάει , οι μέρες κυλάνε και τίποτα δεν γυρνάει πίσω . Λάθη , και στόχοι που είχαμε βάλει πέρασαν μαζί με τις μέρες αυτές . Παρόλα αυτά τα λάθη μας παραμένουν και για να μπορέσουμε να τα διορθώσουμε θα χρειαστεί ο δικός μας προσωπικός απολογισμός. Γι’ αυτό μια λίστα με τους στόχους και τα λάθη μας , ελαττώματα που θέλουμε να διορθώσουμε και πράγματα που θέλουμε να αποκτήσουμε , θα μας βοηθήσει να οργανωθούμε τη νέα αυτή χρονιά . Αν γίνει μια λίστα με αυτά τότε ο απολογισμός μας σίγουρα θα γίνει πιο επιτυχημένος. Γιατί να μην το δοκιμάσουμε; Ένα τέτοιο έθιμο υπάρχει στην Αγγλία με την ονομασία “Boxing day “. Σίγουρα, θα ήταν ωραίο να γνωρίσουμε αυτήν την παράδοση, καθώς θα μας εξυπηρετήσει για να πετύχουμε αυτό που « βάλαμε στο μάτι ». Επομένως πάρτε χαρτί και ένα στυλό και ξεκινήστε το γράψιμο. Δημιουργήστε την λίστα με τους στόχους που θέλετε να πετύχετε , τα λάθη και τα ελαττώματα που θέλετε να διορθώσετε , κάντε αυτό το “ restart “ στην ζωή σας και βελτιώστε την ! Έτσι αυτός ο καινούριος χρόνος θα γίνει πιο συναρπαστικός , πιο ζωντανός και καλύτερος από τον προηγούμενο. Και για διευκόλυνση , αυτοί είναι κάποιοι στόχοι που δεν πρέπει να λείπουν από την λίστα σας ! (1) Μια καλύτερη προσπάθεια στο σχολείο ! . Με υψηλότερους βαθμούς και μια καλύτερη απόδοση στο μάθημα όλα θα πάνε καλά . Ας μην ξεχνάμε την αυτοεκτίμηση σας που θα αυξηθεί και σκεφτείτε τα δωράκια από τους γονείς σας! Αλλά ο πιο σημαντικός λόγος από όλους: να μην το κάνετε για κανέναν άλλον παρά μονάχα για εσάς, για ένα απίθανο μέλλον που εμείς το φτιάχνουμε ! (2) Να τηρήσουμε αυτήν την λίστα ( στο κάτω κάτω δώσαμε μια υπόσχεση στον εαυτό μας ) (3) Να ζούμε την κάθε στιγμή με τρέλα ( με μέτρο όμως ε ..! )

Στελλα Χαλαμπαλάκη Α4

2


Περιεχόμενα 4-5

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

6

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

8-9

ΑΠΟΨΕΙΣ

10-11 ΤΕΧΝΗ 12

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

13

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

14-15 ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ 16-18 CINEFIL 19

ΠΟΙΗΣΗ

20-21 ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Υπεύθυνος Έκδοσης Καταλαγαριαννάκης Κων/νος Β2 Υπεύθυνη καθηγήτρια Ζεάκη Κλεοπάτρα Συντακτική ομάδα Αθανασάκης Δημήτριος Γ1 Βυθούλκα Ραφαέλα Γ1 Κορνελάκης Κων/ος Γ3 Καταλαγαριαννάκης Κων/νος Β2 Παρασύρη Μαρία-Αικατερίνη Β3 Πραγματευτάκη Ευαγγελία Β3 Στραταντωνάκη Μαρία Β3 Σαχίνη Κων/να Β4 Ταμπακάκη Χριστίνα Β4 Ταμπακάκης Απόλλων Β4 Βαρδάκης Ιωάννης Α1 Βερίγου Γεωργία Α1 Βουιδάσκη Αλεξάνδρα Α1 Συντιχάκης Εμμανουήλ Α1 Αρνής Ιωάννης Α2 Γιώργα Δήμητρα Α2 Δακανάλη Ακριβή- Αιμιλία Α2 Καγιαμπάκη Ειρήνη Α2 Καγιαμπάκη Ελένη Α2 Σακαράκη Ειρήνη Α4 Χαλαμπαλάκη Στυλιανή Α4 Φωτογράφος Καταλαγαριαννάκης Κων/νος Β2 Επεξεργασία εικόνας Καταλαγαριαννάκης Κων/νος Β2 Katal fotography www.flickr.com/kostas katalagarianakis E-mail: Kostas_katal@hotmail.com Γε.Λ.Α Μαθητικό περιοδικό Γενικού Λυκείου Ν.Αλικαρνασσού Αποστόλου Βαρδαξή 1, ΤΚ71601, Κρήτη Τηλ 2810229220-2810286106 e-mail: gelamagazine@gmail.com

1) http://gel-alikarnassou.blogspot.com/ 2) http://gelamagazine.blogspot.com/

3


Κοινωνία ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

Κ

άθε μέρα νιώθω όλο και πιο απογοητευμένη αντικρίζοντας στους δρόμους σκοτωμένες γάτες ή σκυλιά. Μια τέτοια κατάσταση οφείλεται τις περισσότερες φορές στην απερισκεψία άμυαλων οδηγών, οι οποίοι μεθυσμένοι και χωρίς δεύτερη σκέψη τερματίζουν τη ζωή ενός αθώου πλάσματος. Κάθε μέρα βλέπουμε στους δρόμους αδέσποτα σκυλιά να περιφέρονται γύρω και το μόνο που πραγματικά θέλουν είναι λίγο φαγητό και συμπόνια. Εμείς όμως ως πλάσματα που έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε στο χέρι μας, δείχνουμε σε αυτά τα πλάσματα το χειρότερο μας εαυτό περιφρονώντας τα και μάλιστα ,τις περισσότερες φορές, δείχνουμε αυτή την περιφρόνηση με τη βία. Αλήθεια, πώς θα ένιωθες εσύ αν ήσουν στη θέση τους? Παρατημένος, χωρίς σπίτι, χωρίς οικογένεια και επιπλέον να ζεις στην απόλυτη αδιαφορία και απόρριψη; Και δεν ειναι μόνο αυτό, δεν θα ζούσες μόνο με την αδιαφορία αλλά και με το φόβο, το φόβο ότι ένας απερίσκεπτος οδηγός ξαφνικά θα πέρασει και στο περασμά του μπορεί να σε αφήσει νεκρό. Ίσως είναι παράλογο αλλά πολλοί θα συμφωνούσαν μαζί μου, ότι δηλαδή τα ζώα νιώθουν και μπορούν να νιώσουν όσα νιώθεις και εσύ. Είτε αυτό που νιώθεις ειναι πόνος, χαρά, ζήλια ή ακόμη έχθρα. Παρ’ όλα αυτά, πόσοι από μας άραγε συμπεριφερόμαστε σ’άυτά όπως τους αξίζει; Πόσοι από μας είναι πρόθυμοι να τα βοηθήσουμε και αντί για μίσος να δείξουμε συμπόνια για αυτά; Λίγοι έως και κανείς από μας. Αντί λοιπόν να δείχνουμε το χειρότερο πρόσωπό μας σε αυτά, υπαρχούν ορισμένα απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις την επόμενη φορά που θα δεις ένα εγκαταλελειμμένο ζώο στο δρόμο σου. Το πρώτο βέβαια θα ήταν να το υιοθετήσεις, αλλά για αυτούς που δεν έχουν χώρο και χρόνο υπάρχουν άλλες εναλλάκτικες λύσεις. Λοιπόν, υπάρχουν κάποια απλά βήματα που μπορεί ο καθένας απο μας να ακολουθήσει. •1ο Βήμα: Ασφάλεια. Πριν αγγίξεις το αδέσποτο ή κάνεις το οτιδήποτε σιγουρέψου ότι το ζώο δεν είναι σοβαρά τραυματισμένο. Ίσως γνωρίζεις ότι ένα πλήγωμένο ζωό έχει τις περισσότερες φορές και απρόβλεπτη συμπεριφορά, η οποία μπορεί να σε βάλει σε κίνδυνο. •2ο Βήμα: Προσπάθησε να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του. Αυτό θα το καταφέρεις προσφεροντάς του καποιο είδος φαγητού ή καθησυχάζοντας το. Χαίδεψε το μόνο αν σιγουρευτείς ότι θα είσαι ασφαλής με αυτή την κίνηση (Βλ. Βήμα 1ο).

4

•3ο Βήμα: Κάλεσε βοήθεια. Ακόμα και αν το ζώο δεν είναι σοβαρά ή και καθόλου τραυματισμένο κάλεσε την αστυνομία ή κάποιο κέντρο προστασίας ζώων, αν υπάρχει στην περιοχή σου. Είναι εξίσου σημαντικό να αναφέρεις πού ακριβώς βρίσκεσαι, έτσι ώστε να σε εντοπίσουν γρήγορα. Επιπλέον, μην ξεχάσεις να δώσεις τον αριθμό του κινητού σου και τα στοιχεία σου, σε περίπτωση που χρειαστεί. ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περίπτωση που το ζώο είναι πληγωμένο, μη φύγεις, αφού καλέσεις βοήθεια. Πρέπει να είσαι μαζί του και να το πρόσεχεις συνεχώς. Επιπλέον, εάν το ζώο έχει πάνω του ταυτότητα, αφού καλέσεις για βοήθεια ,κάλεσε στη συνέχεια τον ιδιοκτήτη του. Και αν θέλεις να συνεχίσεις να σώζεις τις ζωές αυτών των αθώων πλασμάτων, κάθε φορά που πηγαίνεις ταξίδι μπορείς να εξοπλίζεσαι με τα εξής: • Ένα κινητό. • Ενα κολλάρο και μια ανθεκτική αλυσίδα. • Μια ζεστή κουβέρτα και ενα μπωλ για νερό. • Φυσικά, φαγητό κονσέρβας και ένα μπουκάλι νερό. • Και ενα κουτί πρώτων βοηθειών για ζώα.


Κοινωνία

Με αυτά λοιπόν τα βήματα μπορείς να κάνεις τη ζωή ενός πλάσματος καλύτερη αλλά και τη δική σου. Ελπίζω λοιπόν, να διασκεδάσεις σώζοντας το κόσμο!

Άνθρωποι έχουν μείνει παράλυτοι, γενικότερα με σωματικά προβλήματα, με εγκεφαλικές βλάβες και ακόμη περισσότεροι νεκροί!

Δημητρούλα Γιώργα Α2

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Έ

να αρκετά σημαντικό πρόβλημα το οποίο έχει απασχολήσει αρκετά τόσο την κοινωνία ως σύνολο, αλλά και τον καθένα από μας ατομικά είναι τα τροχαία ατυχήματα τα οποία συμβαίνουν κάθε χρόνο, κάθε μέρα, κάθε στιγμή σε ανύποπτο χρόνο. Και τα θύματα τους; Απλοί άνθρωποι που ίσως από δικό τους λάθος, είτε όχι, έρχονται αντιμέτωποι με τον θάνατο. Βέβαια στα τροχαία ατυχήματα δεν συμπεριλαμβάνονται μονάχα θάνατοι. Αρκετά είναι και τα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν και τελειώνουν μονάχα με σωματικά τραύματα. Άλλα από τα οποία σοβαρά (όπως αναπηρίες) και άλλα όχι και τόσο! Ένα τέτοιο ατύχημα μπορεί να προκληθεί εξαιτίας ποικίλων παραγόντων όπως (συνοπτικά): •Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματώδη ποτών •Η λήψη ναρκωτικών ουσιών •Η υπερβολική ταχύτητα •Η απροσεξία κάποιων οδηγών που δεν τηρούν σωστά τους κώδικες ειδικής κυκλοφορίας •Η αγνόηση των τροχαίων σημάτων από κάποιους οδηγούς και η παράβαση τους •Η άγνοια ορισμένων γονέων που επιτρέπουν στα ανήλικα παιδιά τους να οδηγούν κάποιο όχημα (κυρίως μηχανάκι ή αμάξι) ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Οι συνέπειες που μπορούν να προκληθούν από τα τροχαία ατυχήματα είναι αρκετά πολλές. Οι υλικές βλάβες που θα υποστεί κάποιος σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος δεν συγκρίνονται στο ελάχιστο με τις σωματικές που ίσως πάθει.

ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Τα τελευταία δύο (2) χρόνια έχουν σημειωθεί 197 θάνατοι μόνο στην Κρήτη κυρίως σε νεαρές ηλικίες! Θύματα ή θύτες οι οποίοι βρήκαν τον θάνατο «στο δρόμο» και ανάγκασαν τις οικογένειες τους, τους φίλους, τους συντρόφους τους να ζουν μέσα στη θλίψη, αναζητώντας το γιατί. Στην πρώτη θέση είναι ο νομός Ηρακλείου και στη δεύτερη ο νομός Χανίων. Στο Ηράκλειο έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο 43 άτομα το 2008 και 45 το 2007. Στα Χανιά οι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα ήταν 30 το 2008 και 34 το 2007. Τα Χανιά είναι πανελλαδικά στην 24η θέση σε τροχαία ατυχήματα. Το Ηράκλειο είναι στην 34η θέση. Και οι δύο νομοί εντάσσονται στην κατηγορία της μέτριας επικινδυνότητας. Στην κατηγορία της χαμηλής επικινδυνότητας πανελληνίως είναι το Ρέθυμνο που τοποθετείται στην 46η θέση και ο νομός Λασιθίου που βρίσκεται στην 50η θέση. Ο νομός Χανίων βελτιώθηκε από την 20η θέση στην 24η. Ο νομός Ρεθύμνου σημείωσε αρκετά μεγάλη βελτίωση και πέρασε από την 46η στην 14η ενώ ο νομός Ηρακλείου βρίσκεται σταθερά στην 34η θέση.

Δακανάλη Ακριβή Αιμιλία 5


Δ Πιάσε μια coca cola!

Η

coca cola εφευρέθηκε από τον John Pemberton στης 8 Μαΐου το 1886.Σημερα είναι το πιο δημοφιλή αναψυκτικό στον πλανήτη. Η coca cola έχει πολλές χρήσεις: 1.Μπορoυμε να καθαρίσουμε μια τουαλέτα: (ρίχνοντας το περιεχόμενο από ένα κουτάκι coca cola στην λεκάνη και μετά από μια-δυο ώρες θα λάμπει από καθαριότητα). 2.Μπορούμε να αφαιρέσουμε την σκουριά από τον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου : (τρίβοντας τον προφυλακτήρα με ένα αλουμινόχαρτο βουτηγμένο στην coca cola). 3.Μπορούμε να καθαρίσουμε την θολούρα από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας με λίγη coca cola! 4.Η σκουριά φεύγει με την πρώτη: (απλώνοντας ένα βουτηγμένο πανί στην coca cola στην σκουριά για λίγη ώρα). Αυτό το κατασκεύασμα πίνουμε , και το πληρώνουμε κιόλας! Πληροφοριακά: Η ποσότητα που περιέχει σε οξύ είναι 3.4. Εκείνη η ποσότητα από οξύ είναι αρκετά δυνατή για να διαλύσει τα δόντια μας αλλά και τα κόκαλα μας. Καταναλώνοντας coca cola δημιουργεί επίσης πέτρα στα νεφρά! Ένα μικρό παράδειγμα: πάρτε ένα δόντι και τοποθετήστε το μέσα σ’ ένα μπουκάλι coca cola. Μετά από 15 με 20 μέρες το δόντι σίγουρα θα έχει διαλυθεί! Σημειώνοντας ότι τα δόντια και τα κόκαλα είναι τα μόνα ανθρώπινα όργανα που μένουν άθικτα αρκετό καιρό μετά τον θάνατο! Τα πρώτα 10 λεπτά αφού έχετε πιει coca cola: 10 κουταλιές ζάχαρης εισχωρούν στο σύστημά σας. Είναι το 100% της προτεινόμενης ημερήσιας δόσης. Ο λόγος που δεν κάνετε αμέσως εμετό από την υπερβολική δόση ζάχαρης είναι το φωσφορικό οξύ, που κόβει τη γεύση και σας επιτρέπει να κρατήσετε το αναψυκτικό στο στομάχι σας. 20 λεπτά: Το ζάχαρό σας προκαλεί μια έκρηξη ινσουλίνης. Το συκώτι σας ανταποκρίνεται σε αυτό, μετατρέποντας όση ζάχαρη μπορεί σε λίπος (και υπάρχει πολύ ζάχαρη αυτή τη στιγμή).. 40 λεπτά: Η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί. Οι κόρες σας διαστέλλονται, η πίεση του αίματος αυξάνεται και το συκώτι συνεχίζει να ρίχνει ζάχαρη στο αίμα. Οι δέκτες αδενοσίνης στον εγκέφαλό σας φράζουν αποτρέποντας την υπνηλία. 45 λεπτά: Το σώμα σας ανεβάζει την παραγωγή ντοπαμίνης, ερεθίζοντας τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σας. Είναι ο ίδιος τρόπος που λειτουργεί και η ηρωίνη. 60 λεπτά: Το φωσφορικό οξύ δεσμεύει το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο στο έντερό σας, παρέχοντας μιας περαιτέρω ώθηση στο μεταβολισμό. Αυτό γίνεται από τις υψηλές δόσεις της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών

6

ουσιών που αυξάνουν επίσης τη νεφρική αποβολή του ασβεστίου. 70 λεπτά: Οι διουρητικές ιδιότητες της καφεΐνης κάνουν παιχνίδι (σας κάνει να πρέπει να κατουρήσετε). Τώρα βεβαιώνεται ότι θα εκκενώσετε το συνδεμένο ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο που διαφορετικά θα πήγαινε στα κόκκαλα 80 λεπτά: Δεδομένου ότι η αναστάτωση μέσα σας πεθαίνει, θ’ αρχίσετε να έχετε στέρηση ζάχαρης. Μπορεί να γίνετε οξύθυμοι ή και αργόστροφοι. Έχετε επίσης τώρα, κυριολεκτικά, κατουρήσει όλο το νερό που περιείχε η coca cola, μαζί με τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που το σώμα σας θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει για να ενυδατώσει το σύστημά σας ή να χτίσει ισχυρά κόκκαλα και δόντια. Σήμερα, μόνο στις ΗΠΑ καταναλώνονται κάθε μέρα 6.000.000 φιάλες coca cola, ενώ το σήμα της είναι αναγνωρίσιμο στο 98% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Απόλλων Ταμπακάκης-Χριστίνα Ταμπακάκη


Περιβάλλον Καθώς δαμάζουμε τον Αίολο…

Α

πό την αρχαιότητα ο άνθρωπος προσπαθούσε να δαμάσει τον άνεμο, αφού γνώριζε την τεράστια δύναμη του. Όπως αναφέρει ο Όμηρος, τους ανέμους τους διαχειριζόταν ο Αίολος που τους είχε κλεισμένους σε έναν ασκό. Αν κάνουμε ιστορική αναδρομή, θα δούμε ότι η χρήση ιστιοφόρων και ανεμόμυλων σε πολλούς λαούς ήταν πολύ σημαντική για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. Όπως μας ανέλυσε ο κος Παπαδάκης Σταματογιώργης, από την εταιρία κατασκευής Αιολικών Πάρκων Stamatogiorgis S.A., η αιολική ενέργεια είναι η καλύτερη μορφή ενέργειας αφού ο άνεμος είναι ένας αειφόρος φυσικός πόρος, ασφαλής για το περιβάλλον. •Τελευταία κ. Παπαδάκη, ακούμε όλο και περισσότερο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας(ΑΠΕ). Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιες είναι αυτές και γιατί είναι τόσο σημαντικές; Ανανεώσιμες είναι οι πηγές οι οποίες μας παρέχουν ενέργεια ανεξάντλητα, χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον. Ενέργεια μπορούμε να αντλήσουμε από τον ήλιο (ηλιακή), από τον άνεμο (αιολική), από το νερό (υδροηλεκτρική), από τα φυτά (βιοντίζελ) κτλ. Η σπουδαιότητα και κατ’ επέκταση αναγκαιότητά τους έγκειται στο ότι οι υπάρχουσες πηγές ενέργειας (πετρέλαιο, λιγνίτης, ραδιενέργεια κ.α.) επιβαρύνουν το φυσικό μας περιβάλλον. Ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS κι εμείς πρέπει να αντιδράσουμε και να αλλάξουμε ενεργειακές συνήθειες άμεσα. •Τι είναι αιολική ενέργεια; Αιολική είναι η ενέργεια που αντλούμε από τον αέρα. Η αιολική ενέργεια δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα ή άλλα αέρια που να ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Ο πιο διαδεδομένος πλέον τρόπος για να πάρουμε την ενέργεια αυτή είναι οι ανεμογεννήτριες. •Τι είναι οι ανεμογεννήτριες; Οι ανεμογεννήτριες είναι μηχανήματα με τρία πτερύγια τα οποία περιστρέφονται με τον άνεμο. Αυτό που κάνουν είναι να μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική. Όσο αναφορά την απόδοση μιας ανεμογεννήτριας αυτή εξαρτάται από το μέγεθος της και την ταχύτητα του ανέμου. Για να καταλάβουμε την ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας να πούμε ότι μία ανεμογεννήτρια είναι ικανή να τροφοδοτήσει με ρεύμα ένα μικρό χωριό. Μία ανεμογεννήτρια σε όλη την διάρκεια χρήσης της μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 80.000 τόνους ορυκτού άνθρακα. •Πώς επιλέγετε το μέρος για να τοποθετήσετε μία ανεμογεννήτρια και τι διαδικασία χρειάζεται? Για να διαπιστωθεί ότι ένα μέρος είναι κατάλληλο για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών, τοποθετούνται όργανα

μέτρησης που μετράνε επί ένα χρόνο την ποιότητα και την συνεχή ροή του ανέμου. Κατόπιν αξιολογούνται τα δεδομένα και προχωρούμε στην κατασκευή αιολικού πάρκου. •Τι είναι αιολικό πάρκο και που χρησιμοποιείται η ενέργεια που παράγεται από αυτό; Αιολικό πάρκο είναι το μέρος όπου υπάρχει ένα σύνολο ανεμογεννητριών. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα αιολικά πάρκα χρησιμοποιείται σαν συμπληρωματική ενέργεια από την ΔΕΗ. •Υπάρχουν αιολικά πάρκα στην Ελλάδα; Αιολικά πάρκα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα με τα περισσότερα από αυτά να συγκεντρώνονται στην Κρήτη, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο και στην βόρεια Ελλάδα. Στην Κρήτη τα περισσότερα αιολικά πάρκα είναι συγκεντρωμένα στο νομό Λασιθίου. Στο νομό Ηρακλείου υπάρχουν στην Αγία Βαρβάρα, στον Κρουσώνα και στο Λέντα τα οποία μπορούν να επισκεφτούν και οι μαθητές. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι το πρώτο αιολικό πάρκο της Ελλάδας ήταν οι περίφημοι ανεμόμυλοι στο Οροπέδιο Λασιθίου όπου υπολογίζεται ότι 10.000 περίπου ανεμόμυλοι χρησιμοποιούνταν για την άρδευση της περιοχής. •Πόσο έχει αναπτύξει αυτόν τον τομέα η χώρα μας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στον τομέα αυτό. Θα μπορούσαμε όμως να πετύχουμε μεγαλύτερους στόχους αν δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες καλύπτουν μέρος των ενεργειακών τους αναγκών από την αιολική ενέργεια ενώ υπάρχει συνεχής αύξηση στην ανάπτυξη των αιολικών πάρκων. •Σε ένα αιολικό πάρκο υπερτερούν τα μειονεκτήματα ή τα πλεονεκτήματα? Τα πλεονεκτήματα είναι σαφώς περισσότερα αν σκεφτούμε ότι: •η αιολική ενέργεια δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα άρα δε μολύνει την ατμόσφαιρα •η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από αιολικά πάρκα συνεπάγεται με εξοικονόμηση εκμετάλλευσης ορυκτού άνθρακα (η καύση του οποίου ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου) • μπορούν να συνυπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες πχ αγροτικές, στην έκταση που εκτείνεται ένα αιολικό πάρκο • η αιολική ενέργεια είναι σήμερα η φθηνότερη μορφή ενέργειας Ωστόσο από διάφορες οικολογικές οργανώσεις αναφέρουν ότι είναι επιβλαβές για τα αποδημητικά πουλιά και ότι αλλάζουν τις συνήθειες τους κατά την αποδήμηση. Αυτό όμως δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμη από επίσημο φορέα. Η δύναμη του ανέμου πάντα αποτελούσε ένα πολύ χρήσιμο στοιχείο της φύσης. Ο άνθρωπος με την βοήθεια του κατάφερε να ανοιχτεί σε νέους ορίζοντες να ανακαλύψει νέους τόπους, να εξερευνήσει την θάλασσα και τα κρυφά μονοπάτια της. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν, και τώρα αυτό το πολύτιμο αγαθό που μας παρέχει απλόχερα η φύση και ας την βοηθήσουμε να ορθοποδήσει.

Παρασύρη Μαίρη 7


Απόψεις Παιδεία και οικονομική κρίση ή η παιδεία σε…. κρίση; Το μνημόνιο δημιούργησε μαθητές δυο ταχυτήτων!

Σ

ήμερα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σοβαρά την χώρα μας. Μπροστά στον καταιγισμό αλλαγών σε όλους τους τομείς (εργασιακές σχέσεις, αριθμός μαθητών ανά τμήμα, παιδαγωγικές προσεγγίσεις κλπ.) που εξήγγειλε η Υπουργός αρχές Μαρτίου με το κείμενό της για το «Νέο Σχολείο» , είναι πολύ δύσκολο να αναζητά κανείς λύσεις. Οι φράσεις που ακούμε καθημερινά «οι αλλαγές διευρύνουν τους ορίζοντες κάθε μαθητή και μαθήτριας», «καταργούν τα σύνορα της γνώσης», «διευκολύνουν την επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό» προκαλούν πλύση εγκεφάλου στους μαθητές ,κυρίως στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας δημιούργησε πολλά προβλήματα σε πολλές οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια για τα παιδιά τους ,με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φοιτήσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πράγμα που σημαίνει αυτόματα ότι από φέτος έχουμε μαθητές δύο ταχυτήτων και με μη ίσες ευκαιρίες για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και αυτό γιατί όποιος γονέας είναι έχων και … κατέχων μπορεί να ‘χρυσοπληρώνει’ την λεγόμενη παραπαιδεία. Αντίθετα , ο γονέας που πρόσφατα, από την μια ημέρα στην άλλη, έχασε την δουλειά του ή είδε ξαφνικά να μειώνεται ο μισθός του έβλεπε σαν αποκούμπι τον θεσμό της ενισχυτικής . Από φέτος, όμως, δεν λειτουργεί, «ελέω»… μνημονίου. Γεγονός που σημαίνει αυτόματα ότι ο μαθητής που θεωρεί τον θεσμό της ενισχυτικής διδασκαλίας ως απαραίτητο … εργαλείο για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φέτος δεν έχει την δυνατότητα αυτή . Αυτό αυτόματα δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο μη ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην Πανεπιστημιακή ή Τεχνολογική Εκπαίδευση. Και μέσα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο στην δημόσια εκπαίδευση, μαθαίνουμε επίσης ξαφνικά ότι λόγω… κόστους-βλέπε μνημόνιο- καταργεί το … Δια Βίου Μάθησης-Παιδείας- και τα αθλητικά σχολεία! Εν μέσω αυτών των θλιβερών εξελίξεων, ένα σώνει τους σημερινούς εφήβους-για τους οποίους είπε ο μεγάλος Μ. Θεοδωράκης πως οι σημερινοί 15άρηδες είναι μια ολόκληρη χαμένη γενιά-να προετοιμαζόμαστε για άλλες …Πολιτείες, όπου εκεί Κυβερνήσεις, κόμματα, βουλευτές και θεσμοί προσφέρουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες στο πολυτιμότερο αγαθό που λέγεται μάθηση, που εν Ελλάδι στα λόγια προβάλλεται… ως δια βίου μάθηση… κ. Διαμαντοπούλου.

Γιάννης Βαρδάκης Α1

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;;;

Σ

τις μέρες μας οι άνθρωποι φαίνεται να εκλείπουν ως είδος… Όπως και οι δεινόσαυροι μια εποχή, που άρχιζαν σιγά σιγά να εξαφανίζονται λόγω κλιματικών αλλαγών, έτσι κι εμείς ως είδος αρχίζουμε και χάνουμε τις γνώριμες ιδιότητες μας, την εποχή που τις χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ…….. Όμως εμείς δεν εξαφανιζόμαστε λόγω κλιματικών αλλαγών –αν και κάποια στιγμή και αυτό θα γίνει, αργά ή γρήγορα, έτσι όπως έχουμε κάνει τον κόσμο μας- αλλά λόγω κοινωνικών αλλαγών και αξιών. Αντί για παγετώνες και ξηρασίες κλίματος εμείς βιώνουμε την απόλυτη ξηρασία των ανθρωπίνων σχέσεων… Άραγε πού πήγαν τα άτομα με το αίσθημα της ανθρωπιάς; Κανείς δε νοιάζεται για τον «πλησίον», όπως θα έλεγαν και οι θεολόγοι; Δεν μπορεί… Κάπου θα υπάρχει κάποιος «άνθρωπος». Δε γίνεται να εξαφανίστηκαν όλοι… Κι όμως… Τελικά, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, αντιλαμβάνεσαι πως τα όντα αυτά με τα συναισθήματα είναι τόσο λίγα, όσο και τα ψάρια σε μια μολυσμένη θάλασσα. Και απογοητεύεσαι. Ψάρια είμαστε κι εμείς... Και το κακό είναι ότι πλέον το βλέπουμε και απολύτως φυσιολογικό να απομακρυνόμαστε ο ένας από τον άλλο και να βάζουμε το σιδερένιο προσωπείο μας, όταν ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο, να μη δει κανείς ότι έχουμε συναισθήματα. Σαν να είναι της μόδας να δείχνουμε αναίσθητοι

8


Απόψεις

και αδιάφοροι. Απαθείς σε οτιδήποτε, χωρίς ερεθίσματα και ενδιαφέρον. Πριν μέρες ήρθα κι εγώ η ίδια αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση. Καθώς ήμουν στο λεωφορείο για πάω στο σπίτι μου, σε μια στάση μπήκε στο λεωφορείο ένας άνθρωπος. Στάθηκε στη μέση του λεωφορείου και άρχισε να μιλάει. Είπε πως είναι ο ίδιος άρρωστος και η γυναίκα του καρκινοπαθής και δεν μπορεί η ίδια να δουλέψει. Για να θρέψει τις τρεις κόρες του, αποφάσισε να πάει στην Αθήνα να δουλέψει ,αλλά χρήματα για εισιτήριο δεν υπήρχαν. Έτσι αποφάσισε να ζητιανέψει, για να πληρώσει το σωτήριο για εκείνον και την οικογένεια του εισιτήριο. Παρακαλούσε τους ανθρώπους να τον βοηθήσουν, αλλά εκείνοι ήταν πολύ απασχολημένοι και κανείς δεν άκουγε τη φωνή εκείνου που ζητούσε απελπισμένος βοήθεια. Μέχρι που μια έφηβη κοπέλα έβγαλε από την τσέπη της κάποια χρήματα και του τα έδωσε…. Μετά από αυτό ένας ένας δειλά δειλά άρχισαν να ανοίγουν τα πορτοφόλια τους και να δίνουν σε αυτόν που τους ζητούσε βοήθεια… Η κυρία που καθόταν απέναντι από την κοπέλα δάκρυσε… Τι να σκέφτηκε εκείνη τη στιγμή κανείς δεν ξέρει.. Είμαστε τελικά τόσο απασχολημένοι που δεν μπορούμε να δούμε πέρα από τον εαυτό μας.. Η γλυκιά μελωδία που βγάζουν τα τραγούδια των κινητών μας και η συζήτηση με το διπλανό μας είναι τόσο ωραία που αρνούμαστε να ακούσουμε μα κραυγή απελπισίας από τον συνάνθρωπο μας που αγωνιά, φοβάται και πεθαίνει… Κλείνουμε τα αυτιά στα στα προβλήματα.. Μα βέβαια το άκουσμα τους είναι τόσο άσχημο που μας «χαλάει».. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίζεις προβλήματα.. Κουράζεσαι, πονάς και υπάρχει και το ρίσκο της αποτυχίας, το οποίο είναι μεγάλο.. Εξάλλου τι μας νοιάζει εμάς για τον πόνο του καθένα; Το ότι κλείνουμε τα αυτιά στα προβλήματα δε σημαίνει ότι εξαλείφονται και δεν υπάρχουν πια. Ακόμα και αν εσύ, εγώ, ο καθένας μας, γυρίσουμε αλλού το κεφάλι, ο άλλος θα συνεχίσει να ζει στην αθλιότητα και τη φτώχεια, τον πόνο και την πείνα. Το να κλείνεις τα μάτια δεν είναι λύση.. Λύση είναι να προσπαθείς να κάνεις κάτι… Κάτι που να κάνει τον κόσμο καλύτερο, ομορφότερο.. Πάντα υπάρχει χώρος για κάποιον άλλο αρκεί να θέλεις να τον χωρέσεις κάπου.. Είμαι σίγουρη πως ακόμα και αν δεν έχεις χρήματα, ένα ζεστό χαμόγελο, μια αγκαλιά μπορεί να κάνει τη ζωή ενός άλλου καλύτερη και ομορφότερη.. Για σένα μπορεί να μην είναι τίποτα.. Για τον άλλο όμως είναι ανακούφιση, ελπίδα για κάτι καλύτερο. Ώρες ώρες νομίζω ότι ξεχνάμε πως είμαστε άνθρωποι. Ο εγωισμός, το θεϊκό “εγώ” μας μάς τυφλώνει.. Κόβουμε κάθε μορφής επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας, για να κλειστούμε στον κόσμο μας και να παίξουμε με τις χρυσές και τις ασημένιες κούκλες μας, μέσα στο πολυτελέστατο κελί ,που μοιραζόμαστε μόνο με τον προαναφερθέντα θεϊκό εαυτό μας. Νομίζω, όμως, ότι ήρθε η ώρα να καταλάβουμε πως ο χρυσός και το ασήμι δεν είναι φίλοι, παρά μόνο πολύτιμα, παγωμένα και στοιχειωμένα σε μια θέση για όλη τους τη ζωή, μέταλλα.. Πως αυτά τα πράγματα μπορούν να γίνουν φίλοι μας;; Κι όμως όλοι τα βρίσκουμε θεσπέσια, πανέμορφα, και απολύτως απαραίτητα. Πάντως, από αυτό το περιστατικό εγώ κατάλαβα κάτι.. Βρήκα απάντηση στην ερώτηση μου… Οι άνθρωποι δεν πήγαν πουθενά.. εδώ είναι. Απλά είναι κρυμμένοι να μην τους δει κανείς. Αν ψάξεις κάτω από τις άθλιες εκφράσεις των προσώπων τους θα δεις ότι είναι εκεί κάτω.. Το θέμα είναι ότι τώρα δε δείχνουν την ανθρωπιά τους στο πρόσωπο.. Αναρωτιόμουν κι εγώ…… Πού πήγαν οι άνθρωποι;; Δεν μπορεί να χάθηκαν όλοι….. Τελικά εδώ είναι. Ψάξε και θα τους βρεις!!!!! Βγάλε πρώτος την άθλια φάτσα που έχεις ντυθεί και θα τους βρεις!!!!!!

Στραταντωνάκη Μαρία Β3

9


Τέχνη Σε μία συνάντηση με τον Βασίλη Ένα μικρό βιογραφικό σημείωμα για τον Βασίλη Λέκκα.

Γ

εννήθηκε στις Σέρρες. Πρωτοεμφανίστηκε στο μουσικό χώρο τραγουδώντας στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι “Η εποχή της Μελισσάνθης”. Από τότε συνεργάστηκε με το συνθέτη σε δίσκους, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Τον Ιούνιο του 1986 συμμετείχε στην έναρξη του θεσμού “Βράδια Μουσικής”, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την Ιταλία σε ολόκληρο τον κόσμο. Συγχρόνως τον ίδιο χρόνο εμφανίσθηκε και σαν ηθοποιός στο Φάντασμα της Αυγής σε μουσική της Σάντυς Παπαστεφάνου, σενάριο Γ. Ξενία και σκηνοθεσία Β. Νικολαΐδη. Εκτός από τις συναυλίες και τις συμμετοχές του σε πολλά cd συνεργάστηκε και με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και με την ορχήστρα της ΕΡΤ3 το 1997 ως σολίστ. Ακόμα έχει συμπράξει με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Έχει συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Ηλία Ανδριόπουλο, αλλά και με νεώτερους μουσικούς όπως τους Γιάννη Σπάθα, Χάρη Παπαδόπουλο, Γιώργο Τρανταλίδη, Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή κλπ. Το 2000 τραγούδησε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το έργο

του Οδυσσέα Ελύτη Προσανατολισμοί σε μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου. Το 2002, ο Βασίλης Λέκκας συμμετείχε στην θεατρική παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης Η κωμωδία των παρεξηγήσεων του Σαίξπηρ, ενώ το 2005 στη θεατρική παράσταση Ως την άκρη του ονείρου, θίασος ΑΒΑΝΤΙ σε σκηνοθεσία Κέλλυς Σταμουλάκη. Έχει εμφανισθεί σε πολλές μουσικές σκηνές και φεστιβάλ της Ελλάδας, αλλά έχει παρουσιαστεί επίσης στο Διεθνές Φεστιβάλ Χάγης, στη Ρωσία, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας στην Κύπρο κλπ. Όμως ο αγαπημένος του χώρος το λεγόμενο

10

«σπίτι του Βασίλη» ήταν το Καφέ Παράσταση ένας μικρός ατμοσφαιρικός χώρος στην οδό Βαλτετσίου στα Εξάρχεια όπου στη διάρκεια της δεκαετίας ‘90 έκανε τις περισσότερες εμφανίσεις του.

Συνέντευξη απο την δημοσιογραφική ομάδα! Δ.Ο. Βασίλη Λέκκα καλησπέρα, θα μπορούσατε να απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις για την σχολική εφημερίδα; Β.Λ. Ναι, φυσικά. καλησπέρα. Δ.Ο. Μπορείτε να μας πείτε μερικά λόγια για την πορεία σας στο τραγούδι; Β.Λ. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το τραγούδι το 1979 με 1980 γνωρίζοντας τον Μάνο Χατζηδάκη, από το 79 μέχρι και τα τέλη του 80, σχεδόν για μια δεκαετία, συνεργάστηκα μαζί του και έκανα πολλές συναυλίες, έκανα 8 δισκογραφικές δουλειές, έκανα θεατρικές παραστάσεις, και το πιο σπουδαίο ήταν το σχολειό που λέγεται «Μάνος Χατζηδάκης», που δεν έχει ακριβώς την ιδιότητα του να καθίσεις και να μάθεις, είναι κατά πόσo θέλεις εσύ να παρακολουθήσεις και να γνωρίσεις το τραγούδι μέσα από μια τέτοια προσωπικότητα όπου όσο παίρνει ο καιρός αποδεικνύετε ότι ο Μάνος Χατζηδάκης έχει κάνει μεγάλη παρέμβαση στον τόπο και εγώ ήμουν ένας ευτυχής άνθρωπος που γνώρισα και έγινα μαθητής του. Δ.Ο. Είστε τυχερός, θέλετε να πείτε, που συνεργαστήκατε μαζί του δηλαδή; Β.Λ. Ακριβώς! πάρα πολύ τυχερός! Δεν γίνεται όμως τίποτα χωρίς δουλειά. Δούλεψα αρκετά , έκανα αρκετές πρόβες μαζί του, έκανα πάρα πολλές συζητήσεις , έκανα θεωρητικά θέματα μουσικής, τα όποια με βοήθησαν πάρα πολύ, τα όποια βγήκαν στην ερμηνεία μου. Δημιουργήθηκε μια ερμηνεία που περιέχει το “Xατζηδακικο” κόσμο και νομίζω ότι τον ξέρουν εκείνοι που συνεργαστήκαν μαζί του, και αυτό είναι μια μεγάλη κληρονομία! Δ.Ο. Έχετε παίξει και σε θεατρικές παραστάσεις, όπως είπατε; Β.Λ. Ναι, 5 θεατρικές παραστάσεις και μια ήταν μια παιδική σκηνή. Το 2006 συνεργάστηκα και έκανα θέατρο για παιδιά! Δ.Ο. Όταν ήσασταν έφηβος τι μουσικά ακούσματα είχατε; Β.Λ. Στην δεκαετία του 70 με 80 που άρχιζα να αφυπνίζομαι μουσικά ήταν έντονο το μουσικό ύφος των beetles, rolling stoneς και μετέπειτα των pink Floyd, πολλές προσωπικότητες που σήμερα έχουν γράψει σήμερα τεράστια μουσική ιστορία σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά βέβαιος και το ελληνικό τραγούδι, το όποιο είχε και πολλά στοιχεία. Γνώρισα πολλά θέματα από την παράδοση του ελληνικού τραγουδιού. Η μεγάλη στάση της ζωής μου, όμως, ήταν όταν γνώρισα τον Μάνο Χατζηδάκη και έμαθα πολλά πράγματα γύρω από το τραγούδι και άρχισα να κάνω τις επιλογές μου.


Τέχνη

Δ.Ο. Έχετε σελίδα στο facebook η στο MySpace; Β.Λ. Έχω σελίδα στο MySpace και στο facebook, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν τα χειρίζομαι ιδιαίτερα, και δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα και κάποιοι που θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μου, γίνεται πολύ δύσκολα. Δ.Ο. τι γνώμη έχετε για τα talent shows; Β.Λ. Αυτό που γίνεται στην τηλεόραση, γινόταν ανέκαθεν, κάθε φορά όμως, κάθε εποχή που γίνεται προσαρμόζεται γύρω από ένα τηλεοπτικό κόσμο. Σήμερα, έχει μεγαλώσει ο τηλεοπτικός χρόνος, στην δεκαετία του 70 υπήρχε ασπρόμαυρη τηλεόραση, τώρα υπάρχει παγκόσμια τηλεόραση, όπου ο κόσμος βλέπει ό,τι θέλει, άρα ,λοιπόν, εξελίσσονται τα πράγματα, εξελίσσεται το κοινό, εξελίσσονται τα παιδιά που θέλουν να συμμετάσχουν στα talent shows. Δεν είμαι κατά στο να πάει κάποιος σε αυτό το show. Κάθε άλλο, είμαι κατά της τηλεόρασης που θέλει με τον δικό της τρόπο να περάσει κάποια πράγματα. Υπάρχουν ταλέντα εξαιρετικά, χορευτές, ηθοποιοί, τραγουδιστές, που όμως εγκλωβίζονται σε ένα πλαίσιο

τηλεοπτικό με πρότυπα τηλεοπτικά και αυτό δεν αφήνει την δημιουργία και την τοποθετεί σε ένα δικό της ορίζοντα, πολύ χαμηλό μερικές φορές. Τα παιδιά που θα πηγαίνουν εκεί, καλό θα είναι να είναι πολύ συνειδητοποιημένα ότι πάνε μόνο για την προβολή και να δείξουν το ελάχιστον των δυνατοτήτων τους και από εκεί και πέρα,ειδικά στην μουσική να ψάξουν να βρουν τον τρόπο να κάνουν ζωντανές εμφανίσεις, να παίζουν ενώπιον του κοινού, αυτό είναι το μεγαλύτερο σχολειό. Η τηλεόραση αύριο μπορεί να φάει κάποιον, για να φέρει τον επόμενο.

Δ.Ο. Υπάρχουν κάποια τραγούδια που έχετε ξεχωρίσει και συμπεριλαμβάνετε στο ρεπερτόριο σας ; Β.Λ. Το πιο ενδιαφέρον σε όλη σε αυτή την περιπέτεια ,αυτή του τραγουδιού, είναι ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ρεπερτόριο που το τραγουδώ από την ώρα σχεδόν που ξεκίνησα. Έχω κάνει συνεργασίες με τον Χατζηδάκη, τον Μαρκόπουλο , τον Θεοδωράκη, τον Σπάθα και άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες. Και αυτό το ρεπερτόριο έχω την χαρά να το λέω και να το ξαναλέω, κατά καιρούς μπορώ να σου πω ότι είναι κάποια τραγούδια που δεν υπάρχει συναυλία που να μην τα πω, αλλά το να πεις ότι κάποιο είναι το ωραιότερο μου τραγούδι… Μου αρέσουν πολύ: «τα κάστρα» σε μουσική του Γιώργου Τρανταλίδη και σε στίχους της Ζωής Παναγιωτοπούλου , μου αρέσει παρά πολύ το τραγούδι «Γκεβάρα» που είναι το ποίημα του Καββαδία που έκανε την ενορχήστρωση ο Χάρης Παπαδόπουλος, το τραγούδι του Μ. Χατζηδάκη «η ιστορία του Κεμάλ», σε στίχους Ν. Γκάτσου, το «κοιτά με στα μάτια» του Θεοδωράκη, με τον Σπάθα έχω κάνει 3 δίσκους ο πρόσφατος είναι «ο Σπινθήρας» σε στίχους Λ. Νικολακοπούλου που εκεί λέμε συχνά το τραγούδι «τα μεγάλα μου τα λάθη», «η χώρα» του Μαρκοπούλου είναι ένα εξαιρετικά ωραίο τραγούδι με ωραίους στίχους και αλλά πολλά τραγούδια. Από εκεί και πέρα έχω την δυνατότητα να λέω τραγούδια του τόπου από συνθέτες που έχουν γράψει την δική τους ιστορία και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για ένα τραγουδιστή, όταν το κατανοεί και με αυτό τον τρόπο να το ξαναπαρουσιάζει στο κόσμο. Επίσης ,θέλω να πω στο σχολειό σας στα παιδιά, να ψάξουν χωρίς αναστολές το κομμάτι που λέγετε «Ελληνική Μουσική» και της παραδοσιακής μας μουσικής και των συνθετών που ανέφερα. Έτσι λοιπόν η Μουσική που ¨μιλά¨ την ελληνική γλώσσα κάποιο λόγο ύπαρξης έχει και δεν μπορούμε να την αποποιούμαστε και να ακούμε μόνο πράγματα τα όποια έρχονται εισαγόμενα, ξενόφερτα, καλά ή κακά, δεν έχει σημασία, γιατί η ξένη μουσική είναι φοβερή μουσική. Δ.Ο. Ευχαριστούμε παρά πολύ για τον χρόνο σας. Β.Λ. Και εγώ ευχαριστώ, να δώσω με αυτόν τον τρόπο πολλά χαιρετίσματα στα παιδιά του Λυκείου σας και, επειδή είστε μια γενιά που σας περιμένουν πολλές δυσκολίες, καλό θα ήταν να τις ξέρετε παρά να σας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, γιατί υπάρχουν ολοφάνερα πια οι προθέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων ειδικά και των τελευταίων που δεν έχουν δόση και δεν θα δώσουν δραχμή για τον μέλλον σας.

Δημοσιογραφική ομάδα 11


Ψυχολογία Facebook, αυτός ο γνωστός άγνωστος..!

Τ

ο facebook είναι ένας ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης που συνδυάζει την εύκολη, γρήγορη και άμεση επικοινωνία με την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία. Επομένως, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι φαντάζει έναν ιδανικό τρόπο ανθρώπινης επαφής, σε καμία περίπτωση κοινωνικά κατακριτέο. Γενικότερα, συμβάλλει στην ανάπτυξη και διατήρηση των κοινωνικών μας σχέσεων, που πολλές φορές φθείρονται εξαιτίας πολλών παραγόντων, όπως είναι η απόσταση και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, ενώ ταυτόχρονα δεν παύει να αποτελεί ένα έξυπνο και έμμεσο κίνητρο για το μέσο άνθρωπο να έρθει σε επαφή με τον κόσμο του διαδικτύου και γιατί όχι εξερευνώντας τον να συμβάλλει στη βελτίωσή του. Από μια διαφορετική οπτική γωνία, δε θα πρέπει να αγνοούμε μια διαφορετική και πιο σκληρή όψη του. Το γεγονός ότι ένας χρήστης περνάει άσκοπα κατά μέσο όρο 55 λεπτά την ημέρα μπροστά σε μία οθόνη, θέτοντας σε αναμονή τις όποιες υποχρεώσεις τον καταπιέζουν και του στερούν ελεύθερο χρόνο, φανερώνει την άμεση αρνητική επιρροή του. Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι αποτελεί βασική αιτία διάλυσης των οικογενειών και απαξίωσης του οικογενειακού θεσμού ,αφού ο ένας ή και οι δύο γονείς επιλέγουν να ξοδέψουν το χρόνο τους ηλεκτρονικά αντί να τον μοιραστούν ποιοτικά με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους. Παράλληλα, είναι αδιαμφισβήτητο ότι αποτελεί έκθεση των προσωπικών του δεδομένων και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη μας. Αυτό προϋποθέτει την εντύπωση στο μυαλό μας των κινδύνων που καιροφυλαχτούν, οι οποίοι, όμως, βρίσκουν έδαφος να βλάψουν την πλειοψηφία των χρηστών στα πλαίσια αυτής της περιορισμένης υποτιθέμενης συνειδητοποίησης. Με άλλα λόγια, ενώ κάποιος πιστεύει ότι προστατεύεται από τυχόν παρενοχλήσεις αγνώστων με την επιλεκτική και περιορισμένη έκθεση που παρέχει ως φύλαξη το facebook, έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, εκφοβισμού χρηστών ή και εμφάνισης φωτογραφιών σε πορνογραφικό υλικό που προέρχονται από δημοσίευσή τους στο χώρο αυτό. Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς την ακραία και βίαια προέκταση που μπορεί να πάρει το ίδιο ανθρώπινο δημιούργημα που, ενώ στόχευε στη διευκόλυνση του δημιουργού του, φτάνει στο τραγικό σημείο να τον βλάπτει απροκάλυπτα και απάνθρωπα. Η δυσλειτουργία του αυτή, δεν αφορά μόνο εμάς σαν άτομα αλλά έχει αντίκτυπο και στην ευρύτερη κοινωνία. Δεν αρκεί να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο στην ύπαρξη του ως ιστοχώρου αλλά ως ενός νέου ‘ανθρώπινου’ κόσμου, ολοκληρωτικά φανταστικού ,στον οποίο ζουν και αλληλεπιδρούν ξεχωριστές προσωπικότητες μέσω ενός αλλοιωμένου τρόπου επικοινωνίας και προσέγγισης. Συγκεκριμένα, ο χρήστης του facebook δημιουργεί ένα προφίλ βασιζόμενο στην εικόνα που αυτός επιθυμεί να προβάλλει στον έξω κόσμο. Επιλέγει ως φωτογραφία του λογαριασμού του αυτή που θα αναδεικνύει καλύτερα τα φυσικά του χαρακτηριστικά, και πολλές φορές με προσβλητικό τρόπο, κάτι που θα του προσφέρει αυτοπεποίθηση και επομένως κοινωνική αποδοχή. Αυτό όμως, τον φέρνει σε απόλυτη αντίθεση με την ουσιαστική του παρουσία και προσωπικότητα. Μπορεί να ισχυριζόμαστε πως είμαστε ό,τι φαινόμαστε, αλλά σε ένα κόσμο που χαρακτηρίζεται από απρόσωπη, ψυχρή και άνευ ορίων ηλεκτρονική συνύπαρξη αμφισβητώ την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού. Τα άτομα σταδιακά εξελίσσονται σε αντικοινωνικές υπάρξεις που έχουν χάσει την ικανότητα να αντιδρούν φυσιολογικά σε άμεση επαφή τους με άλλους ανθρώπους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν εμείς οι έφηβοι που ενώ αισθανόμαστε τόσο απελευθερωμένοι, ώστε να εκφραστούμε με οικειότητα και χωρίς αναστολές, δυσκολευόμαστε πολύ να δείξουμε τα συναισθήματά μας πρόσωπο με πρόσωπο. Δημιουργούνται τόσες πολλές ψευδαισθήσεις, παρεξηγήσεις και παραπλανήσεις μεταξύ μας, ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να δούμε το ύφος του άλλου όταν μας απευθύνει το λόγο, τη γλώσσα του σώματός του, τις εκφράσεις ή τον τόνο της φωνής του, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διακρίνουμε τι είναι αληθινό και τι όχι, τι είναι αγνό ή στοχεύει κάπου αλλού. Αν επεξεργαστούμε καλύτερα τις σκέψεις που οδήγησαν στη δημιουργία του facebook , διακρίνουμε κάποια στοιχεία αρνητικής σκοπιμότητας. Αρχικά, απευθύνεται σε όλον τον κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι επηρεάζει άτομα ώριμα και μη, ευάλωτα και μη ,και γιατί όχι αφελή μερικές φορές. Η τόση δημοτικότητά του το καθιστά όχι μόνο ισχυρό μέσο επικοινωνίας, αλλά και εύκολο στόχο για όσους επιζητούν να επωφεληθούν από τη δύναμή του. Σίγουρα έχει μετατραπεί σε ένα ακλόνητο οικονομικό όπλο για μεγάλους εταιρικού κολοσσούς που έχουν αναγκαστεί να προσαρμόσουν τους διαφημιστικούς τους τρόπους ώστε να απευθύνονται στο καταναλωτικό κοινό του. Επίσης, επειδή αντικατοπτρίζει την ίδια την κοινωνία , σε ορισμένες περιπτώσεις οι διάφορες ομάδες που δημιουργούνται στοχεύουν στην εθνικοποίηση και την πολιτική προπαγάνδα. Ο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να εκφέρει γνώμη για όλα τα τρέχοντα ζητήματα χωρίς όμως να θέτονται περιορισμοί στα όρια επιβολής της στους άλλους. Το ίδιο συμβαίνει σε θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Κατά τη γνώμη μου, το facebook δε διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό από άλλα κοινωνικά δίκτυα που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς. Εξαιτίας της λειτουργικότητάς του δε θα έχει την κατάληξη άλλων εφήμερων ιντερνετικών χώρων, για αυτό και καλό θα ήταν να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε αυτή του δυναμική, συμβάλλοντας έτσι στην επίλυση προβλημάτων παγκόσμιου βεληνεκούς που χρειάζονται την προσοχή μας. Μπορώ να φέρω στη μνήμη μου τη διάδοση ενός μηνύματος που προέτρεπε όλους τους ανθρώπους να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα την ημέρα της Γης και οι εικόνες των δορυφόρων ενός σκοτεινού πλανήτη τη συγκεκριμένη περίοδο πραγματικά με χαροποίησαν. Φυσικά, παρά την όποια εξέλιξή του, το facebook είναι εδώ για να μείνει και σίγουρα μας επιφυλάσσει πολλά για το μέλλον.!

12

Αλεξάνδρα Βουιδάσκη Α1


Τα αερόπλοια του μέλλοντος θα μεταφέρουν και κτίρια

Α

κόμη και ολόκληρα κτίρια θα μπορούν ενδεχομένως να μεταφέρονται από μία περιοχή σε μια άλλη με τη βοήθεια... ιπτάμενων δίσκων. Αυτές οι περίτεχνες ιπτάμενες συσκευές δε θα είναι τίποτα άλλο παρά η νέα γενιά αερόπλοιων που θα μπορούν να μεταφέρουν φορτίο μεγαλύτερο από 150 τόνους. Το σχήμα τους δε θα θυμίζει σε τίποτα τα γνώριμα αερόπλοια. Θα μοιάζει με εκείνο του δίσκου, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο φορτίο και να παραμένουν σταθερά ανεξαρτήτως της διεύθυνσης και της έντασης των ανέμων. Ήδη μια εταιρία στην Αυστραλία ετοιμάζει ένα τέτοιου τύπου αερόπλοιο, το οποίο θα έχει διάμετρο περίπου 150 μέτρα. Μάλιστα, η απόσταση που μπορεί να διανύει μεταφέροντας το φορτίο θα ξεπερνά τα 1.500 χιλιόμετρα. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας SkyLifter πιστεύουν ότι τέτοιου τύπου αερόπλοια θα μπορούν να φανούν χρήσιμα για τη μεταφορά σταθμών πρώτων βοηθειών ή πρόχειρων νοσοκομείων σε περιοχές όπου έχει γίνει κάποια μεγάλη φυσική καταστροφή. Σήμερα, τα μεγάλα μεταγωγικά ελικόπτερα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μέχρι 30 τόνους φορτίο. Τα μελλοντικά αερόπλοια θα μεταφέρουν πενταπλάσιο φορτίο και οι προωθητήρες που θα χρησιμοποιούν θα λειτουργούν με βιοντίζελ. Στην επιφάνεια του δίσκου θα υπάρχουν ηλιακοί συλλέκτες, για να διοχετεύουν το ρεύμα στα ηλεκτρονικά συστήματα διακυβέρνησης του σκάφους.

ερωτήσεις που τους τίθενται. Όπως υποστηρίζει ο νευρολόγος, η απάντηση με ναι ή όχι σε μια ερώτηση αποτυπώνεται σε διαφορετικές περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το σκουφάκι, λοιπόν, αυτό διαθέτει μια συσκευή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, η οποία ανιχνεύει τους ηλεκτρικούς παλμούς του εγκεφάλου με τη χρήση ραδιοκυμάτων και μαγνητικών πεδίων. Η συγκεκριμένη συσκευή χρησιμοποιήθηκε σε έναν ασθενή, που βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση για δύο χρόνια, λόγω ενός τροχαίου ατυχήματος που είχε στο παρελθόν. Ο επιστήμονας έθεσε σε κωδικοποιημένη μορφή δύο ερωτήσεις στον ασθενή για να απαντήσει με ναι ή όχι και αυτός ενεργοποιώντας κάθε φορά διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου του κατάφερε να δώσει απάντηση.

Καγιαμπάκη Ελένη Α2

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΚΩΜΑ: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ... ΣΚΟΥΦΟΥ;

Μ

πορεί ποτέ να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ ενός ανθρώπου που έχει πέσει σε κώμα με τους ανθρώπους γύρω του; Σύμφωνα με μελέτες ενός βρετανού νευρολόγου του δρ. Άντριαν Όουεν, από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση θα έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να επικοινωνούν με το περιβάλλον γύρω τους μέσω ενός σκούφου όμοιου με αυτόν ενός κολυμβητή. Ο περιβόητος αυτός σκούφος θα μπορεί να μεταφράζει σε λέξεις τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Ο δρ Όουεν ήταν ο πρώτος που απέδειξε ότι οι άνθρωποι σε κώμα καταλαβαίνουν απολύτως τι συμβαίνει γύρω τους και είναι ικανοί να απαντούν σε

Ο δρ Όουεν ευελπιστεί ότι στο μέλλον ένας στους πέντε ανθρώπους που βρίσκεται σε κώμα θα έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τον περίγυρό του. Πολύ πιθανό, επιπλέον, είναι να μπορεί να μετακινείται με αναπηρικό καροτσάκι, στο οποίο ο ίδιος θα δίνει εντολές χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλό του.

Καγιαμπάκη Ειρήνη Α2

13

Photo: diehappy-x.deviantart.com

Τεχνολογία


Οδοιπορικό

Ένα νησί με <

*Απ’ την πρώτη στιγμή που κάποιος πατήσει το πόδι του στην Σπιναλόγκα, «Το νησί των νεκρών», μπορεί ο οποιοσδή

Το νησί βρίσκεται στην Κρήτη, στην περιοχή Μεραμπέλου του νομού Λασιθίου. Το αρχαίο όνομά του, ήταν Καλυδών, αλλά μετά την κατάληψη του από τους Ενετούς ονομάσθηκε Σπιναλόγκα (Μακρά άκανθα). Άρχισε να οχυρώνεται το 1574 από τους Ενετούς, όταν οι Τούρκοι είχαν καταλάβει την Κύπρο και οι Ενετοί καταλάβαιναν ότι σε λίγο θα ερχόταν και η σειρά της Κρήτης. Μετά την κατάληψη της Κρήτης το 1649 από τους Τούρκους, η Σπιναλόγκα έμεινε ακόμη στα χέρια των Ενετών έως το 1715. Μετά το 1913 μεταφέρθηκαν σταδιακά εκεί ασθενείς με τη αρρώστια του Χάνσεν, προερχόμενοι από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες του εξωτερικού, ο αριθμός των οποίων έφτανε στους 1000. Η Σπιναλόγκα μετατράπηκε εκείνη την περίοδο σε “Διεθνές Λεπροκομείο”. Αρχικά η ζωή τους ήταν άθλια. Η Σπιναλόγκα είναι μια απέραντη τρώγλη, ένα νεκροταφείο υπό προθεσμία, χωρίς την παραμικρή οργάνωση, χωρίς φαρμακευτική αγωγή για τους νοσούντες, χωρίς ελπίδα. Πολλοί πέθαιναν «ζωντανοί» με φρικτούς πόνους, παραμορφωμένοι και διαμελισμένοι. Παρ΄ όλες τις αντιξοότητες, αυτές οι ανθρώπινες ψυχές όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω αλλά ανέπτυξαν μια ιδιόρρυθμη κοινωνικότητα με δικούς τους κανόνες και αξίες. Παντρεύτηκαν μεταξύ τους, (παρ’ όλο που απαγορευόταν λόγω της ασθένειάς τους) και απέκτησαν παιδιά (μερικά από αυτά υγιή). Δημιούργησαν καφενεία, τα οποία εκμεταλλεύονταν οι ίδιοι. Με ένα μικρό επίδομα που τους έδωσε η Πολιτεία αγόραζαν τα αναγκαία τρόφιμα από ένα μικρό παζάρι που στηνόταν στην είσοδο του νησιού από ντόπιους παραγωγούς οι οποίοι πληρώνονταν με ειδικά απολυμασμένα χρήματα. Όσοι είχαν δυνάμεις καλλιέργησαν κηπευτικά και ασχολήθηκαν με το ψάρεμα.

14

Κ


<<σημάδια>>

ήποτε να καταλάβει τι ώθησε την Αγγλίδα δημοσιογράφο Βικτόρια Χίσλοπ να καταπιαστεί με το θέμα των λεπρών.*

Ο 85χρονος Μανώλης Φουντουλάκης, ο άνθρωπος που βασανίστηκε και παραμορφώθηκε στην κόλαση της αρρώστιας, αλλά σώθηκε τελικά, αναπολώντας το παρελθόν θυμάται τον πόνο, τις ατυχίες, τις χαρές και τις λύπες: “Το χτύπημα της αρρώστιας το 1949 σε ηλικία 21 ετών, ενώ υπηρετούσε αστυφύλακας στον Πειραιά. Την ισχυρή θέληση του «Λενιού του» να μείνει μαζί του και να παντρευτούν αψηφώντας την αρρώστια του. Τον γάμο τους στα 31 τους χρόνια, που του έδωσε δύναμη και ζωή να παλέψει αρρώστια και προβλήματα. Την γέννηση της κόρης του το 1955. Την επιδείνωση επικίνδυνα της υγείας του 1973 – 74. Τον θάνατο από την επάρατη νόσο το 1976 της αγαπημένης του Λενιώς. Την περίοδος της ανάταξης της υγείας του αλλά και της οικογενειακής ισορροπίας. Ο ίδιος στη σκληρή περίοδο της δοκιμασίας του ζούσε στην Αθήνα και έκανε θεραπεία στον αντιλεπρικό σταθμό της Αγ. Βαρβάρας, αλλά με την ιδιότητα του γενικού Κωνσταντινα Σαχυνγ γραμματέα του συλλόγου χανσενικών είχε μεταβεί στη Σπιναλόγκα, βίωσε την τραγική πραγματικότητα και ενδιαφέρθηκε για την αναβάθμιση των συνθηκών παραμονής και θεραπείας των δυστυχισμένων της Σπιναλόγκας”. Περπατώντας στον δρόμο της Σπιναλόγκας, σταμάτησε και κράτησε την αναπνοή σου. Από κάποιο χαμόσπιτο τριγύρω σου θα ακούσεις τον απόηχο από κάποιο μοιρολόγι μιας μάνας, μιας αδελφής ή τον αναστεναγμό ενός άνδρα. Άφησε δύο δάκρυα από τα μάτια σου και θα δεις να λαμπυρίζουν εκατομμύρια δάκρυα που πότισαν αυτόν τον δρόμο. Γιατί ίσως τελικά, πρέπει κανείς να φτάσει λίγο πριν το τέρμα, για να καταλάβει το νόημα και την σημασία της ζωής. Πρέπει να δίνουμε ελπίδα στην κάθε μας στιγμή, να αγαπάμε, να ζούμε, να περιμένουμε. Κανένας δεν ξέρει τι “ασθένεια” μπορεί να χτυπήσει...το 2011. Κωνσταντίνα Σαχίνη

15


CINEFIL ΤΙΜ ΒURTON

Ο σκηνοθέτης Tim Burton είναι δημιουργός αρκετών γνωστών ταινιών από τα τέλη της δεκαετίας του 80 που με τις οποίες (ταινίες) έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές εφήβων μέχρι και σήμερα. Τι είδους ταινίες κάνει ο Tim Burton; Οι ταινίες του Tim Burton είναι συνήθως σουρεαλ ιστορίες (η μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε ως και παραμύθια) που φλερτάρουν έντονα με dark gothic στοιχεία. Από τις ταινίες του Tim Burton έχουν περάσει αρκετοί αξιόλογοι ηθοποιοί όπως είναι o Τζόνυ Ντεπ, η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ (Σύζυγος του), η Γουινόνα Ράιντερ, ο Μάικλ Κίτον, η Κάθριν Ο’Χάρα και άλλοι.

8 Ταινίες του Tim Burton που πρέπει να έχετε δει:

και μόνο για να ανακαλύψουν ότι τελικά δεν επέζησαν και ότι έχουν πλέον αποστολή να στοιχειώσουν το σπίτι τους για 125 χρόνια. Μια οικογένεια όμως από την Νέα Υόρκη, οι Ντητζ, αγοράζει το σπίτι αυτό. Μια τρελή καλλιτέχνης, ένας άπληστος επιχειρηματίας και μια περίεργη και γοτθική έφηβος αποτελούν την οικογένεια αυτή. Έτσι το ζευγάρι φαντασμάτων αποφασίζει να κάνει ότι μπορεί για να διώξει τους παρείσακτους ανθρώπους, οι προσπάθειες του όμως αποτυγχάνουν παταγωδώς. Η Lydia (Winona Ryder), το παιδί της οικογένειας, είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να τους δει αλλά ούτε αυτή μπορεί να τους βοηθήσει. Έτσι καταφεύγουν στις υπηρεσίες του βιοεξορκιστή Σκαθαροζούμι (Michael Keaton). Βρίσκουν όμως τις μεθόδους του επικίνδυνες και τελικά καταλήγουν να προσπαθούν να σώσουν αυτούς που αρχικά ήθελαν να διώξουν.

Τίτλος «Ψαλιδοχέρης» Παράγωγη: 1990 Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Winona Ryder, Dianne Wiest κ.α. Υπόθεση: Ένας εφευρέτης ζει σε ένα κάστρο μαζί με το σημαντικότερο δημιούργημά του, τον Edward. Δεν τον έχει τελειοποιήσει ακόμη, κι έτσι ό Edward, αντί για χέρια έχει κοφτερά ψαλίδια. Όταν ο εφευρέτης πεθάνει ξαφνικά, ο Edward θα μείνει ημιτελής και μόνος, μέχρι τη μέρα που μια πλασιέ καλλυντικών θα τον βρει στο κάστρο. Η καλή κυρία προθυμοποιείται να τον φιλοξενήσει στο σπίτι της, γεγονός που θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της μικρής πόλης.

Τίτλος: «Ο Σκαθαροζούμης»

Πρωταγωνιστούν: Alec Baldwin, Geena Davis, Winona Ryder Catherine O’Hara και άλλοι. Υπόθεση: Η ταινία αυτή διηγείται την ιστορία του Adam (Alec Baldwin) και της Barbara (Geena Davis), ενός ζευγαριού που ζει σ’ ένα υπέροχο σπίτι στην Νέα Αγγλία. Μια μέρα καθώς οδηγούσαν προς το σπίτι τους είχαν ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Παρ’ όλα αυτά καταφέρνουν να γυρίσουν μόνο

16

Τίτλος: «Batman Returns»


CINEFIL

Παράγωγη: 1992 Πρωταγωνιστούν: Michael Keaton Michelle Pfeiffer Danny DeVito κ.α. Υπόθεση: Ο διεφθαρμένος επιχειρηματίας Max Shreck (Christopher Walken) συμμαχεί με τον Πιγκουίνο (Danny De Vito), ένα πανούργο τερατόμορφο πλάσμα για να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της Γκόθαμ Σίτυ. Για να το πετύχουν αυτό προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να εκλέξουν τον Πιγκουίνο για δήμαρχο, προωθώντας το προφίλ ενός ταλαιπωρημένου και ευαίσθητου πλάσματος. Μαζί τους έχουν την Catwoman (Michelle Pfeiffer), που δεν είναι άλλη από την γραμματέα του Max Selina Kyle, η οποία μετά από ένα ατύχημα ξαναγεννιέται διψασμένη για εκδίκηση. Ο Batman (Michael Keaton) δεν θα αργήσει να ανακαλύψει το σατανικό αυτό σχέδιο και σύντομα θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Τίτλος: Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας Παράγωγη: 2005 Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp Freddie Highmore Helena Bonham Carter κ.α. Υπόθεση: Ο Γουλί Κουένκα είναι ένας εκκεντρικός σοκολατοποιΐες με ένα ευφάνταστο εργαστήριο γλυκών στο οποίο δεν έχει καταφέρει να εισχωρήσει κανένας για 15 χρόνια. Μην έχοντας κοντινούς συγγενείς, αποφασίζει να διεξάγει ένα διαγωνισμό για να βρεθεί ο διάδοχος που θα αναλάβει τη θρυλική αυτοκρατορία του! Πέντε τυχερά παιδιά κερδίζουν τα “χρυσά εισιτήρια” για μια ξενάγηση στο παραμυθένιο εργαστήριο. Ένα από αυτά είναι και ο Τσάρλι, ένα παιδί από φτωχή οικογένεια που πραγματοποιεί το όνειρό του. Μαγεμένος από τους λαχταριστούς χώρους που αντικρίζει, ο Τσάρλι εισχωρεί στο φανταστικό κόσμο του Γουόνκα.

Τίτλος: «η Νεκρή Νύφη» Παράγωγη: 2005 Ακούγονται οι φωνές των:Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson κ.α. Υπόθεση: Σε ένα χωριό της Ευρώπης του 19ου αιώνα ο εξαιρετικά ντροπαλός Βίκτωρ, γόνος «παρακατιανών» εισοδηματιών, ετοιμάζεται να παντρευτεί τη Βικτόρια, θυγατέρα ξεπεσμένων ευγενών. Υπερβολικά αγχωμένος όπως είναι, ο Βίκτωρ τα κάνει θάλασσα στην πρόβα του γάμου και μερικές στιγμές αργότερα βρίσκεται ολομόναχος στο δάσος με τη βέρα στα χέρια. Τα πραγματικά του προβλήματα ωστόσο ξεκινούν από τη στιγμή που, εν αγνοία του, περνά τη βέρα στο δάχτυλο μιας νεκρής νύφης!

Τίτλος: «SWEEENEY TODD DEMON BARBER» Παράγωγη: 2008 Πρωταγωνιστούν:Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, κ.α. Υπόθεση: Ο Stephen Sondheim, γνωστός και ως Sweeney Todd που είχε εξοριστεί από τον δικαστή Turpin, επιστρέφει στο Λονδίνο με τη βοήθεια ενός ναύτη, τον Anthony Hope. Εκεί ανοίγει ένα κουρείο πάνω από το μαγαζί της κυρίας Lovett, η οποία φτιάχνει τις χειρότερες πίτες στο Λονδίνο. Με τη βοήθειά της, ο Sweeney Todd θα προσπαθήσει να ξεφορτωθεί όλους τους ανθρώπους που του έκαναν κακό και ελπίζει να συμφιλιωθεί με την κόρη του Joanna.

17


CINEFIL

Τίτλος: «Η Αλίκη στην χωρά των θαυμάτων» Παράγωγη: 2010 Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Mia Wasikowska , Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, κ.α. Υπόθεση: Η 19χρονη πια Αλίκη ακολουθεί τον Άσπρο Λαγό και επιστρέφει στη Χώρα των Θαυμάτων για πρώτη φορά μετά τα παιδικά της χρόνια, αν και δε θυμάται τίποτα από τις προηγούμενες περιπέτειές της. Εκεί θα συναντήσει μια σειρά από πολύχρωμους χαρακτήρες, όπως οι Τσιριμπίμ και Τσιριμπόμ, η Γάτα του Τσέσαϊρ, ο Αβεσαλώμ, ο Μαρτιάτικος Λαγός, ο Μπαγιάντ, ο Μουσκαρδίνος και φυσικά ο ΤρελοΚαπελάς. Πότε μικραίνοντας και πότε μεγαλώνοντας, η Αλίκη θα ξεκινήσει ένα φανταστικό ταξίδι για να βρει το πραγματικό της πεπρωμένο και να βάλει τέλος στην τυραννία της Κόκκινης Βασίλισσας. *Για το 2012 ετοιμάζει μια ακόμη ταινια ο Τim Burton η όποια θα είναι 3D και θα χαρίσουν την φωνή τους οι ηθοποιοι η Γουινόνα Ράιντερ η Κάθριν Ο’Χαρα, κ.α. τίτλος της ταινίας

Ταινία του μήνα:

Τίτλος: «Μαύρος Κύκνος» Πρωταγωνιστούν: Μίλα Κούνις, Νάταλι Πόρτμαν, Κρίστοφερ Γκάρτιν, Βενσάν Κασέλ, Μπάρμπαρα Χέρσεϊ και η Γουινόνα Ράντερ. Υπόθεση: Η Νίνα είναι μια μπαλαρίνα στην Νέα Υόρκη και ο χορός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της. Ζει με την ψυχαναγκαστική πρώην μπαλαρίνα μητέρα της, η οποία της ασκεί ασφυκτική πίεση. Όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τόμας Λίροϊ αποφασίζει να αντικαταστήσει την πρίμα μπαλαρίνα για την παράσταση “Η Λίμνη των Κύκνων”, η Νίνα είναι η πρώτη του επιλογή, αλλά θα πρέπει να κερδίσει τον ρόλο από την ανταγωνίστριά της, την νέα χορεύτρια Λίλι. Καθώς αναπτύσσεται μια ιδιόμορφη φιλία ανάμεσα στις δύο αντίπαλες χορεύτριες, η Νίνα έρχεται όλο και περισσότερο σε επαφή με την σκοτεινή της πλευρά…

Απόλλων Ταμπακάκης 18


Ποίηση Κάποτε μίλησα με ένα παιδί... Κ

άποτε ρώτησα ένα παιδί, τι θυμάται από τα παιδικά του χρόνια.. Εκείνο, με κοίταξε στα μάτια –σαν να είχε βουρκώσεικαι μου είπε : «Κάθε φορά που κοιτώ πίσω στο παρελθόν, είναι λίγες μα θλιβερές οι εικόνες, προσπαθώ να ξεχάσω μα ο πόνος και τα δάκρυα δε ξεχνιούνται εύκολα... Οι μεγάλοι , θαρρώ, τα λένε παιδικά τραύματα. Σχεδόν κάθε μέρα κοιμάμαι και βλέπω την ζώνη του πατέρα μου να την βγάζει από το παντελόνι για να με χτυπήσει, βλέπω.. βλέπω τη μάνα μου με ένα παλιοσίδερο στα χέρια να ματώνει τα δικά μου... ΠΟΝΟΣ...ΑΙΜΑ...ΔΑΚΡΥΑ Κάποτε ρώτησα ένα παιδί τι σκεφτόταν όταν ξεκίνησε το σχολείο, Εκείνο απάντησε: Ντρεπόμουν τόσο για την κατάσταση στο σπίτι μου, δεν είχα νιώσει ποτέ κάποιον κοντά μου και φοβόμουν ακόμα και τα παιδιά... Ντρεπόμουν για το γεμάτο σημάδια σώμα μου... κάθε μέρα Έψαχνα τρόπο να κρύψω σημάδια και μελανιές που δεν έλεγαν Να φύγουν και που κάθε μέρα ολοένα και πλήθαιναν...» Αυτό το παιδί τώρα είναι 17 χρόνων, τα παιδικά του χρόνια ήταν Γεμάτα πόνο αίμα και δάκρυα, οι γονείς του το χτυπούσαν κάθε μέρα Τώρα... δε έχει καταφέρει να διαγράψει τις εικόνες από το μυαλό του Όμως, ο νόμος τον ευνόησε, τον υιοθέτησαν δυο υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι άνθρωποι που τον αγαπούν και τον προσέχουν. το ίδιο και εκείνος.

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

19


Ψυχαγωγία

ΓΡΙΦΟΙ - ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΕΣ Μία μαθήτρια, η Αννούλα, λέει στη δασκάλα της: - Ο μπαμπάς μου και ο παππούς μου έχουν γεννηθεί το ίδιο έτος, σε διαφορετικές ημερομηνίες. - Αυτό δεν γίνεται Αννούλα, της λέει η δασκάλα. Λέει την αλήθεια η μικρή; Η μικρή λέει την αλήθεια. Ο παππούς στον οποίο αναφέρεται είναι ο πατέρας της μητέρας της.

Τρεις φίλοι, ο κύριος Κόκκινος, ο κύριος Μπλε και ο κύριος Πράσινος, κάθονται και συζητούν. Ο ένας φοράει κόκκινο, ο άλλος μπλε και ο τρίτος πράσινο κοστούμι. Τον λόγο παίρνει αυτός που φοράει το μπλε κοστούμι και λέει: “Προσέξατε κάτι; Κανένας μας δεν φοράει κοστούμι ίδιο με τ’ όνομά του”. “Πράγματι, έχεις δίκιο. Δεν το ‘χα προσέξει”, συμπληρώνει ο κύριος Κόκκινος. Τι χρώμα κοστούμι φοράει ο καθένας; Αφού ο κύριος Κόκκινος απάντησε σ’ αυτόν με το μπλε κοστούμι, σημαίνει πως δεν είναι το ίδιο πρόσωπο. Και αφού ο κύριος Κόκκινος δεν μπορεί να φοράει ούτε κόκκινο κοστούμι, σημαίνει ότι φοράει το πράσινο. Ο κύριος Μπλε δεν μπορεί να φοράει ούτε το μπλε ούτε το πράσινο κοστούμι, άρα φοράει το κόκκινο. Τέλος, για τον κύριο Πράσινο μένει να φοράει το μπλε κοστούμι.

Μια αγελάδα κάνει 4 βήματα βόρεια, 4 βήματα νότια, 4 βήματα ανατολικά και 4 βήματα δυτικά. Προς τα που κοιτάει η ουρά της; Προς τα κάτω.

20


Ψυχαγωγία

Οι Παροιμιες όπως Πρέπει να Είναι 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Γελάει καλύτερα όποιος έχει καλύτερα δόντια. Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν δεν πεινούσαν. Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι δεν μπορείς να κοιμηθείς. Κύλησε ο τέτζερης και χύθηκε η σούπα. Δώσε αέρα στον χωριάτη όταν κάνει καταδύσεις. Στου κουν-φού την πόρτα υπάρχει μία τρύπα από κλωτσιά. Όποιος βαριέται να ζυμώσει παίρνει έτοιμο ψωμί. Όποιος βιάζεται φτάνει γρηγορότερα. Μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς. Από την πόλη έρχομαι και πάω στο χωριό.

11. 12. 13. 14. 15. 16.

Όποιος δεν έχει μυαλό, είναι άμυαλος. Ένα μήλο την ημέρα δεν μπορεί να σε χορτάσει. Όπου ακούς πολλά κεράσια, εκεί υπάρχει κερασιά. Παπούτσι απ’ τον τόπο σου κι ας είναι και γοβάκι. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, πάνε τα λεφτά των συνταξιούχων. Όσα δεν φτάνει η αλεπού δεν τα φτάνει κι η νυφίτσα. 21


Φυσικὰ καὶ ὀνειρεύομαι. Ζεῖ κανεὶς μόνο μ᾿ ἕνα ξερὸ μισθό; Πόσο συχνά; Κάθε ποὺ ἐγκαταλείπουν συχνότατα ὅλοι. Ἐπηρεάζουν τοὺς ἀπόντες τὰ ὄνειρά σας; Βέβαια. Τὸ ξανασκέφτονται καλὰ καὶ μᾶλλον μετανιώνουν ὁριστικά τους ὅλοι. Εἶναι ἐλευθέρα ἡ εἴσοδος; Ὄχι ἐντελῶς. Ζητάω τὴν ἄδεια τοῦ ὀνείρου πρὶν ἐλπίσω. Μοῦ τὴν δίνει ἐν γένει μαζὶ μὲ κάποιες ὁδηγίες αὐστηρές. Νὰ πιστέψω δίχως ν᾿ ἀγγίξω νὰ μὴ μιλήσω διόλου στὸν καπνὸ γιατὶ εἶναι ὑπνοβάτης καὶ θὰ πέσει μόνο διὰ τοῦ βλέμματος ν᾿ ἀφήσω τὸ αἴτημά μου στὴν κρεμάστρα ὅ,τι μοῦ δοθεῖ νὰ τὸ δεχτῶ κι ἂς μὴν ἔχει καμιὰ ὁμοιότητα μ᾿ αὐτὸ ποὺ ζωγραφίζει ἡ ἔκκλησή μου θὰ τὴν ἐπανέβρει μόλις ξαναχαθεῖ. Ἕνα μόνο δὲ μοῦ δίνει τὸ ὄνειρο. Τὸ ὅριο. Ὣς ποῦ νὰ κινδυψέψω. Γιατὶ τότε πιὰ δὲν θὰ ἦταν ὄνειρο, Θά ῾ταν γεράματα. Κική Δημουλά ‘‘ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΙΣ’’

Gela Magazine #2 Feb 2011  

Σχολικό περιοδικό γενικού λυκείου Ν.Αλικαρνασσού

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you