Gaudeamus syksy 2024

Page 1

SYKSY 2024

Tiedon puolella

Gaudeamuksen verkkokauppa on tiedon ja tieteen aarreaitta

Verkkokaupastamme löydät koko saatavilla olevan kirjavalikoimamme – niin painettuna kuin digitaalisenakin. Klassikoiden ja kiinnostavien uutuuksien lisäksi voit tutustua ajankohtaisiin kampanjoihin, saada ideoita lahjahankintoihin ja tehdä hyviä löytöjä.

Verkkokauppamme palvelee osoitteessa

Seuraa myös Gaudeamuksen verkkosivuja ja sosiaalista mediaa (Facebook, Instagram, X) sekä tilaa asiakaskirjeemme verkkokaupan etusivulta, jotta pysyt ajan tasalla uutuuksista ja tarjouksista!

KUOLEMA KESKIAJALLA JYRKI NISSI Hyvä kuolema mustan surman ajan Euroopassa
kauppa.gaudeamus.fi
5 Lukijalle 6 Terveiseni täältä jostakin Ilari Taskinen 8 Ruokaa reissussa Ritva Kylli 10 Pohjoiset painajaiset Kaarina Koski, Marko Lamberg, Kirsi Kanerva & Anu Korhonen (kirj. & toim.) 12 Aatteiden Yhdysvallat Markus Kantola 14 Bysantin hovimies Mikael Psellos (suom. Paavo Hohti) 16 Ankarat ajat Jari Eloranta & Roope Uusitalo (toim.) 18 Antiikki ja me Marke Ahonen, Mika Perälä & Ville Vuolanto (toim.) 20 Feminismiä talouteen Hanna Ylöstalo, Heini Kinnunen, Emma Lamberg & Inna Perheentupa 21 Mitä ilmasto muuttaa? Tiedekulmapokkari 22 Kreikka, Turkki ja jaettu Kypros Toni Alaranta 23 Israelin historia Hannu Juusola 24 Miksi lakkasimme lukemasta? Riie Heikkilä 25 Kertomuksia kansakunnasta Jukka Kortti, Rami Mähkä, Mari Viita-aho & Aleksi Marti (toim.) 26 Tiede ja tunteet Oili-Helena Ylijoki, Johanna Hokka, Elisa Kurtti, Pia Olsson & Tiina Suopajärvi 27 Uskonto mielessä Teemu Pauha & Roosa Haimila (toim.) 28 Mielen aikakausi Ari Väänänen 29 Kärsimys elämänkulussa Pekka Kuusela, Henna Pirskanen & Mikko Saastamoinen (toim.) 30 Vuorovaikutus työelämässä Taru Kekoni, Kaarina Mönkkönen, Marja-Leena Hyvärinen & Eine Pakarinen 31 Tekstit sosiaalityössä Aino Kääriäinen 32 Kriminaalipolitiikka Noora Ellonen, Janne Kivivuori, Satu Rantaeskola, Mikko Aaltonen, Antti Latvala & Sasu Tyni 33 Arvojen yhteisö Hanna Tuominen (toim.) 34 Laadullisen tutkimuksen ABC Juha T. Hakala 35 Media alustojen ajassa Esa Sirkkunen, Riku Neuvonen & työryhmä 36 The Avenues to Sustainability Tarja Halonen, Kaisa Korhonen-Kurki, Jari Niemelä & Janna Pietikäinen (eds.) 38 Muista myös nämä Kansi: Hanna La H ti

ToimisTo Kaisaniemenkatu 13 A, 00100 Helsinki · VarasTo PL 53, 00014 Helsingin yliopisto gaudeamus.fi · info@gaudeamus.fi Facebook, X (TwiTTer), insTagram @gaudeamuskirjat

Gaudeamus on Helsingin yliopiston omistama tieto- ja tiedekirjakustantamo, joka on toiminut 1960 -luvulta lähtien. Erikoisalojamme ovat yhteiskuntatieteet, filosofia, humanistiset tieteet, ympäristö, talous ja kasvatus. Julkaisemme laajaa yleisöä kiinnostavia tietokirjoja, eri tieteenalojen perusteoksia, klassikkosuomennoksia, oppimateriaaleja ja ammattikirjallisuutta.

kusTannusjohTaja

Leena Kaakinen

050 540 1303

leena.kaakinen@gaudeamus.fi

ToimiTusPääLLikkö

Teemu Ojanne

050 569 9955

teemu.ojanne@gaudeamus.fi

kusTannusToimiTTaja

Ani Kuusjärvi

050 540 1300

ani.kuusjarvi@gaudeamus.fi

kusTannusToimiTTaja

Sanni Tengvall

050 556 0553

sanni.tengvall@gaudeamus.fi

kusTannusToimiTTaja, äänikirjaTuoTTaja

Elina Blomqvist

050 448 9431

elina.blomqvist@gaudeamus.fi

kusTannusToimiTTaja

Arto Kuusterä

050 395 8765

arto.kuustera@gaudeamus.fi

kusTannusToimiTTaja

Siiri Raiskila

050 365 4517

siiri.raiskila@gaudeamus.fi

myynTi- ja markkinoinTiPääLLikkö

Outi Kitti

050 540 1299

outi.kitti@gaudeamus.fi

ViesTinTäPääLLikkö

Lasse Leminen

050 466 4910

lasse.leminen@gaudeamus.fi

VarasTo, LaskuTus

Päivi Ruonakoski

050 431 2080

paivi.ruonakoski@gaudeamus.fi

kirjaTiLaukseT

kauppa.gaudeamus.fi · tilaukset@gaudeamus.fi

Gaudeamus, Kirjatilaukset, PL 53, 00014 Helsingin yliopisto

Lukijalle

Leena Kaakinen

kusTannusjohTaja

SUOMALAISET KIRJOITTIVAT talvi- ja jatkosodan aikana yli miljardi kirjettä. Tämä häkellyttävä määrä kertoo, kuinka tärkeää yhteys toisiin ihmisiin – perheenjäseniin, ystäviin, rakastettuihin ja myös ennestään tuntemattomiin kirjeenvaihtotovereihin – oli sodan raskaissa ja ahdistavissa oloissa. Kirjeiden kirjoittamisesta ja lukemisesta tuli henkireikä. Tätä käsittelee Ilari Taskinen teoksessaan Terveiseni täältä jostakin. Kirjeiden historia avaa ainutlaatuisen näkymän sota-ajan ihmisten tunteisiin ja kokemuksiin.

Toisenlaiseen tunteiden ja kokemusten historiaan voi tutustua Kaarina Kosken, Marko Lambergin, Kirsi Kanervan ja Anu Korhosen teoksessa Pohjoiset painajaiset, joka kertoo, millaisia pahoja unia täällä pohjolan perukoilla on nähty ja miten niihin on eri aikoina suhtauduttu. Kirja sopii erinomaisesti pimenevien iltojen lukemistoksi.

Palkitun Suomen ruokahistorian kirjoittaja Ritva Kylli johdattaa meidät uudessa teoksessaan ruoan historiaan hieman toisenlaisesta näkökulmasta: mitä suomalaiset ovat syöneet matkoillaan. Teos on samalla maukas retki matkailun historiaan.

Muissakin syksyn kirjoissamme lähdetään Suomen rajojen ulkopuolelle, muun muassa Kreikkaan, Turkkiin ja Kyprokselle sekä Bysantin keskiaikaiseen hoviin. Maailmanpolitiikan tapahtumia taustoittavat myös Markus

Kantolan teos Yhdysvaltain aatehistoriasta sekä Hannu Juusolan Israelin historian uusi, päivitetty laitos.

Lisäksi suunnataan antiikin Kreikkaan ja Roomaan suomalaisten antiikintutkijoiden johdolla. Antiikki ja me -teos avaa antiikin perinnön valtavan merkityksen koko eurooppalaiselle kulttuurille, ajattelulle ja yhteiskuntamuodoille. Se on vahva puheenvuoro antiikintutkimuksen tärkeydestä tässä ajassa.

Kirjamme osallistuvat ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Syksyn kirjoissamme tuodaan muun muassa kriittisiä ja feministisiä näkökulmia talouteen sekä selvitetään, kuinka psyykkisestä haavoittuvuudesta on tullut osa työelämää ja yhteiskuntaa ja millaisia tunteita kovenevan kilpailun leimaamissa yliopistoissa koetaan. Riie Heikkilä kysyy syksyn kirjamessujen alla ilmestyvässä teoksessaan, miksi suomalaisten lukeminen on vähentynyt, mistä tässä ilmiössä on oikeastaan kysymys ja millaisia ovat yhteiskunnalliset ja rakenteelliset syyt sen taustalla.

Kirjojemme kautta pääsee syksyn mittaan tutustumaan myös muun muassa suomalaisiin talouskriiseihin, työelämän vuorovaikutuksen kehittämiseen, EU:n perusarvoihin, kriminaalipolitiikkaan, sosiaaliseen kärsimykseen, uskontopsykologiaan ja 2020-luvun digitaaliseen mediamaisemaan. Tiedon valoa syysiltoihin! ❦

5 lukijalle

Kirjeiden kautta toisistaan erossa olevat veljet ja kaverit pystyivät kokemaan kirjallista aseveljeyttä.

Ilari Taskinen TERVEISENI TÄÄLTÄ JOSTAKIN

Suomalaissotilaiden kirjeenvaihto talvi- ja jatkosodassa

”NUORUUS MENEE sodan jalkojen alla. Voi meitä nuoria.”

Näin kirjoitti karjalainen Katjusa Lauri-nimiselle sotilaalle jatkosodan lopulla vuonna 1944. Sotavuosien aikana Lauri oli kirjeenvaihdossa myös monien muiden ihmisten kanssa: ihastusten, kavereiden, tuttavien, perheenjäsenten.

Terveiseni täältä jostakin on koskettava kuvaus suomalaissotilaiden kirjeenvaihdosta, josta muodostui elämänlanka sodan rasitusten ja surujen keskellä. Miehet eivät kirjoittaneet vain kotiin perheilleen tai rakastetuilleen vaan myös esimerkiksi kavereilleen toisissa taisteluyksiköissä. Sotilailla oli kirjeystävinä myös tuntemattomia naisia, joille heidän oli usein helpompi avautua peloistaan ja vaikeuksistaan kuin läheisilleen.

Suomalaiset kirjoittivat talvi- ja jatkosodan vuosina yli miljardi kirjettä. Niiden avaama ainutlaatuinen näkymä ihmisten tunteisiin ja kokemuksiin muistuttaa siitä inhimillisestä puolesta, joka sodan aikana jää varjoon – nykyäänkin. ❦

KIRJOITTAJA Ilari Taskinen, FT, on tutkijatohtori Kokemuksen historian huippuyksikössä ja Tutkijakollegiumissa Tampereen yliopistossa. Hänen tutkimuskohteitaan ovat sota-ajan ihmissuhteet ja kokemukset.

SYYSKUU 2024 / ISBN 978-952-345-285-5 / Sidottu B5 / Noin 300 sivua, kuvitettu / KL 92.7 / UDK 948.0 / Suositushinta 36 € / Kansi: Emmi Kyytsönen

LUE MYÖS Antti Malinen & Tuomo Tamminen: Jälleenrakentajien lapset

Pasi Tuunainen: Talven soturit

7 syksyn 2024 uutuudet Kirje K otiin vä L irau H an päivänä iii / jr 7:n L o HK o L ta ( v uosa L men si LL anpää 15.9.1944). Kuvaaja s ot. vir K . u . Lau KK a. saK uva.

Pyörillä varustettuja nakkikärryjä oli kaupunkien kaduilla vielä 1950-luvulla, mutta tämän jälkeen katuja alkoivat vallata paikallaan pysyvät nakkikioskit.

Ritva Kylli

RUOKAA REISSUSSA

Suomen matkaruokahistoria kuivalihasta laivabuffetiin

IHMINEN ON LIIKKUNUT AINA, ja matkalle on tietysti tarvittu hyvät eväät. Vuosisatojen aikana kulkuvälineet ovat kehittyneet ja talkkunalla ryyditetty piimä on vaihtunut muovikääreisiin kiedottuun voileipään. Samalla kun evästaukoa varten pakaaseihin pakatut posliinikupit on vaihdettu keveämpiin muovipikareihin, on opittu jonottamaan tötteröllistä kuumina tiriseviä ranskalaisia kadunkulman kioskista.

Ruokaa reissussa ottaa lukijan mukaan jalkapatikkaan suolakalalla varustettu tuohikontti selässä, tarjoaa lihapiirakan huoltoaseman kahviossa ja johdattelee junan käytävää pitkin kultauksin koristeltuun ravintolavaunuun.

Se muistuttaa matkoilla koetuista uusista elämyksistä, kuten ruotsinlaivoilla ensi kertaa maistelluista katkaravuista, sekä viitseliäisyydestä ja neuvokkuudesta, jota ruokailumahdollisuuden tuominen eri kulkuvälineisiin on vaatinut. Kuivahtaneiden, kielen polttaneiden sekä nautinnollisten ja pitkän matkaamisen jäljiltä ilahduttaneiden suupalojen ohella teos tarjoaa aimo annoksen liikkumisen historiaa. ❦

KIRJOITTAJA Ritva Kylli, FT, on arktisen ja pohjoisen historian yliopistonlehtori sekä Suomen ja Pohjois-Euroopan historian dosentti Oulun yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa liittyvät saamelaisten ja muiden alkuperäiskansojen historiaan, ympäristöhistoriaan sekä Suomen ruokahistoriaan.

ELOKUU 2024 / ISBN 978-952-345-280-0 / Sidottu B5 / Noin 490 sivua, värikuvitettu /

KL 68.2, 92, 40.7 / UDK 641/642, 948.0 / Suositushinta 36 € / Kansi: Jukka Aalto

LUE MYÖS Ritva Kylli: Suomen ruokahistoria

Heli Rantala: Pikisaaresta Pariisiin

9 syksyn 2024 uutuudet Kauppias myy ma KK aroita He L singin yössä 19.7.1956. Kuvaaja ua s aarinen. jo K a j ourna L istinen K uva-ar K isto / ua s aarisen K o K oe L ma / m useovirasto.

Taruolento maran uskottiin häiritsevän ihmisten unta istumalla nukkujan päälle ja aiheuttamalla painajaismaisen tunteen.

Kaarina Koski, Marko Lamberg, Kirsi Kanerva & Anu Korhonen (kirj. & toim.)

POHJOISET PAINAJAISET

Pahojen unien kulttuurihistoria

VUONNA 1469 käännöstyöhönsä uupunut

birgittalaisveli Jöns Budde uneksi stressin kourissa pimeydestä, joka esti häntä työskentelemästä. Suomalaisessa kansanperinteessä painajaisella kuitenkin tarkoitettiin nukkujan päälle hyökkäävää olentoa, joka salpasi uhriltaan hengen. Nämä kateellisten lähettämät kiusaajat vahingoittivat ihmisiä ja karjaa. 1600-luvulla painajaisista kiinnostui myös oikeuslaitos, sillä ne liitettiin noituuteen.

Pohjoiset painajaiset valottaa suomalaisten pahojen unien kiehtovaa kulttuurihistoriaa 600 vuoden ajalta ja nostaa esiin unien yhteyden oman aikansa tapahtumiin. Suomalaisia ovat öisin piinanneet arkisten huolien lisäksi niin helvetin näyt, sotien muistot ja pelko kuin Kyllikki Saaren ratkaisematon murhakin.

Painajaiskuvauksilla on myös poliittinen puolensa: niitä on hyödynnetty opettavaisissa kertomuksissa, joilla on pidetty kansaa kurissa ja nuhteessa. Kuvaukset öisistä kauhuista ovat löytäneet tiensä taiteeseen ja populaarikulttuuriin –ja siten yhä uusien sukupolvien uniin. ❦

KIRJOITTAJAT & TOIMITTAJAT Kaarina Koski, FT, on folkloristiikan dosentti ja toimii kulttuurien tutkimuksen yliopisto-opettajana Turun yliopistossa. Marko Lamberg, FT, professori, on Pohjoismaiden historian dosentti sekä yhteisöhistorian dosentti ja toimii erikoistutkijana Åbo Akademissa. Kirsi Kanerva, FT, on Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Helsingin yliopistossa. Anu Korhonen, FT, on kulttuurihistorian dosentti ja eurooppalaisten kulttuurien ja alueiden tutkimuksen vanhempi yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

SYYSKUU 2024 / ISBN 978-952-345-278-7 / Sidottu B5 / Noin 350 sivua, värikuvitettu / KL 92, 86.14 / UDK 948.0, 39 / Suositushinta 36 € / Kansi: Jukka Aalto

LUE MYÖS Ilona Pajari, Jussi Jalonen, Riikka Miettinen & Kirsi Kanerva (toim.): Suomalaisen kuoleman historia

Miikka Tamminen: Keskiajan hirviöt

11 syksyn 2024 uutuudet
Painajainen . Henry Fuse L i (1741–1825): The n igh T mare , 1781. Wi K imedia Commons.

Valkoisten enemmistön oli helpompi hyväksyä kansalaisoikeuksien antaminen mustille kuin tulojen uusjako varakkailta köyhille.

Markus Kantola

AATTEIDEN YHDYSVALLAT

Politiikan suunnannäyttäjiä 1800-luvun lopulta Trumpin aikaan

SADAN VIIME VUODEN AIKANA Yhdysvalloilla ja sen johtajilla on ollut valtava vaikutus muun maailman tapahtumiin ja ajattelutapoihin. Minkälaisesta aate- ja ajatusmaailmasta sen politiikka on kummunnut?

Aatteiden Yhdysvallat kuljettaa maassa käytyyn aatteelliseen keskusteluun 1800-luvun lopun kapitalismikritiikistä Vietnamin sodan, antikommunismin ja kansalaisoikeusliikkeiden kautta pidäkkeettömän markkinatalouden ja kristillisen oikeiston nousuun. Samalla se osoittaa yhdysvaltalaisen älymystön keskeisen vaikutuksen suurvallan harjoittamaan politiikkaan. Näiden hiljaisten vaikuttajien kirjoitukset näyttivät suuntaa merkittävien poliittisten päättäjien ajattelulle presidenteistä alkaen.

Tarkkanäköinen teos osoittaa, että kriittisyys Natoa kohtaan ei suinkaan ole Donald Trumpin keksintöä ja että ympäristölainsäädännön saralla Yhdysvallat on toiminut myös edelläkävijänä. Mutta millainen rooli nykyisellä älymystöllä on somekuplien aikakaudella? Onko sen näkemyksillä yhä painoarvoa myös 2020-luvun vaaleissa? ❦

KIRJOITTAJA Markus Kantola, FT, on johtamiseen erikoistunut Britannian ja Yhdysvaltojen politiikan tutkija ja teologi. Hän toimii yliopisto-opettajana Turun kauppakorkeakoulun Porin-yksikössä.

ELOKUU 2024 / ISBN 978-952-345-275-6 / Sidottu B5 / Noin 320 sivua, kuvitettu / KL 98.312 / UDK 970 / Suositushinta 36 € / Kansi: Ville Karppanen

LUE MYÖS Markus Kantola: Jakautunut kansakunta

Markku Ruotsila: Sydänmaiden kapina

13 syksyn 2024 uutuudet m artin Lut H er King, j r. ja m at H e W aH mann marssissa K ansa L aisoi K eu K sien puo L esta (Was H ington d .C. 28.8.1963). Kuvaaja r o WL and sCH erman, värit j ordan j . L L oyd. u nsp L as H .

Jos mies on saanut Kaikkivaltiaalta osakseen hallitsijan vallan ja kaiken lisäksi elää pitkään, hänen tuskin on mahdollista onnistua kaikessa erinomaisesti koko valtakautensa ajan.

Mikael Psellos

BYSANTIN HOVIMIES

Elämäni keisarivallan kulisseissa

MIKAEL PSELLOS eli 1000-luvun ensimmäisen vuosisadan Konstantinopolissa ja toimi useiden keisarien luotettuna neuvonantajana. Hän oli myös lahjakas ja poliittisesti herkkävaistoinen filosofi ja tiedemies, joka onnistui säilyttämään asemansa vallanvaihdoksesta toiseen.

Bysantin hovimies on silminnäkijän värikäs kertomus keisarien ja keisarinnojen sekä muiden aikalaisten toisiinsa kietoutuvista kohtaloista vallanhimon, talouden ja politiikan syövereissä. Miksi eunukin veli punastui? Kenen kuolemaa joudutti jouluruusu? Mitä Mikael Psellos mietti ottaessaan pienen prinssin syliinsä?

Teos kuvaa tarkkanäköisesti hallitsijoiden luonteita sekä hovin loisteliasta elämää huvituksineen ja suhdekiemuroineen mutta myös vallankäytön nurjaa puolta, korruptiota ja juonitteluja. Henkilöiden luonteita ja toimintaa Psellos kuvaa ironisesti ja kriittisesti mutta samalla myötätuntoisesti ja inhimillisiä vikoja ymmärtäen.

Bysantin hovimies tarjoaa suomenkieliselle lukijalle ensimmäistä kertaa autenttisen äänen suoraan Bysantista. ❦

KIRJOITTAJA Mikael Psellos (1018 – n. 1076) oli bysanttilainen filosofi ja sanankäyttäjä. Hän oli aikansa merkittävin filosofian ja retoriikan opettaja, joka toimi keisarien neuvonantajana, puheiden kirjoittajana ja lähettiläänä.

SUOMENTAJA Paavo Hohti, FT, on dosentti Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Hänen tutkimusteemansa keskittyvät Bysantin kirjallisuuteen ja historiaan.

ELOKUU 2024 / ISBN 978-952-345-282-4 / Suomentanut Paavo Hohti, alkuteos: Khronografia (976–1077) / Sidottu A5 / Noin 320 sivua / KL 91.1 / UDK 931/939 / Suositushinta 34 € / Kansi: Pekka Krankka

LUE MYÖS Serafim Seppälä: Antiikista Bysanttiin

Tommi P. Lankila: Antiikin viimeinen keisari

15 syksyn 2024 uutuudet Bysantti L aiset K eisari LL iset K ruunajaiset. m adrid Skyli T ze S (n. 1100–1300L u K u), taitei L ija tuntematon. Wi K imedia Commons.

Laman aikainen työpaikan menetys voi vaikuttaa ihmisten taloudelliseen hyvinvointiin jopa vuosikymmenien ajan.

Jari Eloranta & Roope Uusitalo (toim.)

ANKARAT AJAT

Suomalaisten talouskriisien pitkä historia

PULAVUOSIA, PÖRSSIROMAHDUKSIA, suhdannesokkeja – lukuisat talouskriisit ovat koetelleet suomalaisen yhteiskunnan kestävyyttä. Oli taustalla sitten konflikteja tai kulkutauteja, katoja tai keinottelua, pääosin kriisit ovat olleet tuontitavaraa.

Ankarat ajat -teoksessa nimekäs kirjoittajakunta tarkastelee monipuolisesti talouskriisejä ja niiden vaikutuksia 1860-luvun suurista nälkävuosista nykypäivään. Samalla kuljetaan matka maatalousvaltaisesta Suomesta moderniin pohjoismaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan, jonka instituutiot ovat osoittautuneet kestäviksi myllerrysten keskellä. Menneisyyden kriiseistä voidaan ottaa oppia, kunhan niiden syyt ja seuraukset tunnetaan riittävän hyvin.

Teos kuvaa, miten konkurssiaalto vyöryi oman aikansa pikavippiyhteiskunnan yli 1870-luvulla, kuinka pahasti 1930-luvun lama tuntui työntekijän kukkarossa ja miksi 1970-luvun öljykriisiin vastattiin turvautumalla poikkeustilalainsäädäntöön. Kirjassa seurataan myös 1990-luvun laman pitkää varjoa sekä arvioidaan talouden näkökulmasta koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamia uusimpia kriisejä. ❦

TOIMITTAJAT Jari Eloranta, Ph.D, on taloushistorian professori Helsingin yliopistossa.

Roope Uusitalo, VTT, on taloustieteen professori Helsingin yliopistossa.

LOKAKUU 2024 / ISBN 978-952-345-270-1 / Nidottu A5 / Noin 320 sivua / KL 30, 36 / UDK 3, 33 / Suositushinta 36 € / Kansi: Heikki Rönkkö

LUE MYÖS Ilkka Ruostetsaari: Huippujohtajat kriisien Suomessa

Jaana Laine, Susanna Fellman, Matti Hannikainen & Jari Ojala (toim.): Vaurastumisen vuodet

17 syksyn 2024 uutuudet t yöttömien mie L enosoitus murrostorstaina 4.11.1993 He L singissä. Kuvaaja Kari Kan K ainen (1993). Historian K uva K o K oe L ma / m useovirasto.

Sokrates ei oppinut ainoastaan tietoa rakkaudesta vaan myös kysymyksiin perustuvan filosofisen menetelmänsä tältä viisaalta naiselta.

Marke Ahonen, Mika Perälä & Ville Vuolanto (toim.)

ANTIIKKI JA ME

Miksi antiikintutkimusta tarvitaan

ANTIIKIN PERINTÖ on olennainen osa eurooppalaista sivistystä ja identiteettiä. Se on läsnä kielissä ja kulttuurissa, tieteissä ja taiteissa, arvoissa ja ajattelumalleissa sekä yhteiskunnan rakenteissa.

Monitieteinen antiikintutkimus on tarpeen, jotta ymmärrämme muinaisten kreikkalaisten ja roomalaisten vaikutuksen arjessamme sekä osaamme tuottaa kriittistä tietoa ja vaihtoehtoisia tulevaisuudenkuvia.

Antiikki ja me esittelee suomalaista antiikintutkimusta, joka on vireää, korkeatasoista ja kansainvälisesti tunnustettua. Esillä ovat niin elävät kuolleet kielet, antiikin ajatusten pitkät jäljet kuin kirjallisuuden tosiklassikot.

Millaista oli vihapuhe antiikissa ja mitä tiedetään naisista tuon ajan filosofiassa ja uskonnoissa? Oliko antiikin lääketieteestä mihinkään, ja miten kuolematon ankka liittyy roomalaiseen oikeuteen? Millaista on arjen ja unennäön kreikka, ja kuinka runous antaa nautintoa ja mielihyvää? ❦

TOIMITTAJAT Dosentti Marke Ahonen, FT, on Kreikan kielen ja kirjallisuuden yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

Hän on tutkinut erityisesti antiikin filosofiaa ja lääketiedettä sekä niiden vuorovaikutusta.

Dosentti Mika Perälä, FT, on tutkinut antiikin filosofiaa, logiikan historiaa, mielenfilosofiaa ja kasvatusfilosofiaa.

Dosentti Ville Vuolanto, FT, on historian ja latinan kielen yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa.

Hän on tutkinut Rooman keisariajan ja varhaiskristillisyyden sosiaali- ja kulttuurihistoriaa.

SYYSKUU 2024 / ISBN 978-952-345-267-1 / Nidottu A5 / Noin 350 sivua, kuvitettu / KL 91.17 / UDK 931/939 / Suositushinta 34 € / Kansi: Pekka Krankka

LUE MYÖS Marke Ahonen: Oopiumia ja ajatusharjoituksia

Vitruvius: Arkkitehtuurista

19 syksyn 2024 uutuudet pL atonin dia L ogissa p idot s o K rates K ertoo, K uin K a papitar d iotima opetti H äntä. j óze F s imm L er: j ad W iga Łusz C ze W s K an muoto K uva ( d iotima –d eotymy) (1855). Wi K imedia Commons.

Hanna Ylöstalo, Heini Kinnunen, Emma Lamberg & Inna Perheentupa

FEMINISMIÄ TALOUTEEN

Opas kriittiseen talouslukutaitoon

PERINTEINEN TALOUTTA KOSKEVA TIETO ja talouspolitiikka perustuvat kapeaan ymmärrykseen talouteen liittyvistä valtarakenteista: usein sivuutetaan sukupuolittuneet taloudellisen eriarvoisuuden muodot sekä vaurauden kertyminen globaaliin pohjoiseen ja valkoisille miehille. Naisille perinteisesti kuulunutta taloudellista toimintaa, kuten hoivaa, kohdellaan kuluna tai kotityön kaltaisena näkymättömänä ja ilmaisena lahjana.

Tasa-arvokeskustelussa puhutaan naisten köyhyydestä ja palkoista mutta vähemmän valtiontalouden ja talouspolitiikan merkityksestä sukupuolten tasa-arvolle.

Feminismiä talouteen kyseenalaistaa näitä kivettyneitä lainalaisuuksia ja avaa talouteen feministisiä näkökulmia ottaen huomioon sukupuolen ohella etenkin luokkaan ja rodullisuuteen liittyvät valtasuhteet. Teoksessa rakennetaan tasa-arvoisempaa, sosiaalisesti oikeudenmukaisempaa ja ekologisesti kestävämpää maailmaa ja talousajattelua. Samalla lukija saa vinkkejä vallitsevien talousmyyttien kyseenalaistamiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumiseen. ❦

KIRJOITTAJAT Hanna Ylöstalo, YTT, dosentti, on sosiologian yliopistonlehtori Turun yliopistossa. Heini Kinnunen, FT, on feministisestä demokratiateoriasta väitellyt tutkija, joka työskentelee tutkijatohtorina Turun yliopistossa sosiologian oppiaineessa. Emma Lamberg, VTT, työskentelee tutkijatohtorina Turun yliopiston sosiologian oppiaineessa. Inna Perheentupa, VTT, on poliittiseen sosiologiaan ja feministiseen tutkimukseen erikoistunut tutkijatohtori Turun yliopistosta.

SYYSKUU 2024 / ISBN 978-952-345-290-9 / Nidottu A5 / Noin 200 sivua / KL 30, 36 / UDK 3, 33 / Suositushinta 32 € / Kansi: Hanna Lahti

LUE MYÖS Johanna Kantola, Paula Koskinen Sandberg & Hanna Ylöstalo (toim.): Tasa-arvopolitiikan suunnanmuutoksia

Johanna Oksala & Laura Werner (toim.): Feministinen filosofia

20 syksyn 2024 uutuudet

Tiedekulmapokkari 7

MITÄ ILMASTO MUUTTAA?

Elämää lämpenevässä maailmassa

MAAPALLON KESKILÄMPÖTILA on noussut noin yhdellä asteella, ja näyttää siltä, ettemme pysty rajoittamaan lämpenemistä 1,5 asteeseen. Samaan aikaan etenee luontokato, jonka vaikutukset näkyvät niin maalla kuin merissäkin. Pyyhettä ei saa heittää kehään: mitä enemmän pystymme näitä muutoksia jarruttamaan, sitä paremmin turvaamme elämisen edellytyksiä.

Mitä ilmasto muuttaa? piirtää kuvaa siitä, millaisia murroksia edessämme on. Eturivin tutkijat kertovat, mitä jokaisen pitäisi juuri nyt tietää ympäristökriiseistä, niiden torjumisesta ja niihin varautumisesta. Miten lisääntyneet lämpöasteet muuttavat asumista, syömistä ja jopa ajatteluamme? Miten luonto ja eliöt reagoivat muutoksiin? Miten tämä kaikki pitäisi ottaa huomioon esimerkiksi kaupungeissa ja metsänhoidossa?

Teos on seitsemäs osa Helsingin yliopiston Tiedekulman kanssa yhteistyössä suunnitellussa

Tiedekulmapokkari-sarjassa, joka tarjoilee tuoretta tutkittua tietoa eri teemoista helposti lähestyttävällä tavalla. ❦

Helsingin yliopiston Tiedekulma on yliopiston olohuone, joka tuo yhteen tieteen, tutkijat ja suuren yleisön. Pokkarisarja nostaa esiin tutkitun tiedon näkökulmia ja ajankohtaisia aiheita, joihin pääsee tutustumaan myös Tiedekulman ohjelmasarjoissa.

LOKAKUU 2024 / ISBN 978-952-345-286-2 / Nidottu, pokkari / Noin 200 sivua /

KL T50.1, T30 / UDK 502/504, 3 / Hintaryhmä G, 12 € / Kansi: Ville Karppanen

LUE MYÖS Tiedekulmapokkarit 1–6: Terve elämä!, Kuka maailmaa hallitsee?,

Kuinka maailma pelastetaan?, Älykäs huominen, Terveempi maailma ja Epävarmuuksien aika

21 syksyn 2024 uutuudet

Toni Alaranta

KREIKKA, TURKKI JA JAETTU KYPROS

Itäisen Välimeren jännitteinen historia

TASAN 50 VUOTTA SITTEN eli kesällä 1974 Turkki valtasi Kyproksen pohjoisosan. Kolme vuosikymmentä myöhemmin Kyproksen kreikkalaisesta tasavallasta tuli puolestaan EU-jäsen. Millaiset kehityskulut johtivat näihin tapahtumiin? Kuinka todennäköiseltä Kyproksen yhdistäminen näyttää tällä hetkellä?

Kreikka, Turkki ja jaettu Kypros taustoittaa itäisen Välimeren alueen vaiherikasta historiaa Kreikan vapaussodasta 1820-luvulla modernin Turkin syntyyn, Kyproksen itsenäistymiseen ja 2020-luvun konflikteihin. Se tuo esille kreikkalaisten ja turkkilaisten yhteiselon kipupisteitä ja valaisee Britannian imperiumiin kuuluneen Kyproksen asemaa kansainvälisen politiikan pelinappulana.

Teos on samalla tarkka analyysi moninapaistuvan maailman lainalaisuuksista ja vaihtoehdoista. Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kamppailu, pakolais-, ilmasto- ja energiakriisit sekä sodat Ukrainassa ja Lähi-idässä näkyvät myös itäisen Välimeren todellisuudessa. ❦

KIRJOITTAJA Toni Alaranta, VTT, on Turkin historiaan ja ulkopolitiikkaan, Kyproksen konfliktiin sekä Lähi-idän kansainvälisiin suhteisiin erikoistunut vanhempi tutkija Ulkopoliittisen instituutin ”Euroopan unioni ja strateginen kilpailu” -tutkimusohjelmassa.

SYYSKUU 2024 / ISBN 978-952-345-268-8 / Sidottu A5 / Noin 280 sivua, kuvitettu / KL 98.11 / UDK 950 / Suositushinta 34 € / Kansi: Tuomo Parikka

LUE MYÖS Toni Alaranta: Turkin historia

Saana-Maria Jokinen: Ääniä sodasta

22 syksyn 2024 uutuudet

Hannu Juusola

ISRAELIN HISTORIA

Toinen, uudistettu laitos

ISRAELIN HISTORIA on yhä ainoa suomenkielinen kokonaisesitys Israelin valtion historiasta. Se käsittelee Palestiinan alueen vaiheita 1800-luvun lopulta ja sionismin synnystä vuonna 2023 puhjenneeseen Gazan sotaan saakka. Kuvatessaan Israelin ja Palestiinan konfliktin historiallista kehitystä se avaa myös Israelin sisäpoliittisia rakenteita sekä eri etnisten ja uskonnollisten ryhmien suhteita.

Alun perin vuonna 2005 ilmestynyt palkittu teos nosti Hannu Juusolan suomalaisten kansainvälisen politiikan asiantuntijoiden ykkösriviin. Kirjan uudistettu laitos täydentää tapahtumia parinkymmenen viime vuoden ajalta sekä ottaa huomioon uusimman tutkimuksen tulokset koko käsiteltävältä ajanjaksolta.

Teos auttaa hahmottamaan, millaiset kehityskulut ovat johtaneet nykyiseen umpikujaan ja millä tavoin menneisyys on läsnä yrityksissä päättää väkivallan kierre. Viime vuosia ovat leimanneet kamppailu vedestä ja siirtokunnista, ääriliikkeiden nousu, taistelu demokratian tulevaisuudesta ja uskonnollinen radikalismi. Vuosikymmenestä toiseen toistuukin sama kysymys: onko Lähi-idässä edellytyksiä rauhalle meidän aikanamme? ❦

KIRJOITTAJA Hannu Juusola on Lähi-idän tutkimuksen professori sekä Kulttuurien tutkimuksen osaston johtaja Helsingin yliopistossa.

LOKAKUU 2024 / ISBN 978-952-345-274-9 / Sidottu B5 / Noin 380 sivua /

KL 98.114 / UDK 950 / Suositushinta 36 € / Kansi: Jukka Aalto

LUE MYÖS Andrei Sergejeff: Egyptin historia

Timo R. Stewart: Luvatun maan lumo

23 syksyn 2024 uutuudet

Riie Heikkilä

MIKSI LAKKASIMME LUKEMASTA?

Sosiologinen tulkinta lukemisen muutoksesta

LUKUTAITO RAPISTUU. Pojat eivät lue. Älypuhelimet uhkaavat lukuharrastusta.

Julkista keskustelua lukemisesta läpäisee huolipuhe. Se suuntautuu vahvasti ylhäältä alaspäin ja sivuuttaa vähän lukevien omat kokemukset. Osa heistä suhtautuu lukemiseen hyvinkin myönteisesti, mutta osassa kirjat herättävät voimakkaan negatiivisia tunteita.

Miksi lakkasimme lukemasta? tarkastelee yhteiskunnallisia ja rakenteellisia syitä lukemisen muutosten taustalla Suomessa. Teos osoittaa, että lukeminen on osa hierarkkisesti järjestyviä kulttuurisia elämäntyylejä ja siksi statuslaji: jos yhteiskunnallinen eriarvoisuus kasvaa, myös lukeminen eriytyy. Lukemisen digitalisoituminen ei ole pysäyttänyt lukuharrastuksen polarisoitumista ja keskittymistä koulutuksen ja sukupuolen perusteella.

Laajan haastatteluaineiston lisäksi teoksessa hyödynnetään suomalaisia pitkittäisaineistoja lukemisen trendeistä 1980-luvulta nykypäivään. ❦

KIRJOITTAJA Riie Heikkilä, VTT, on sosiologian dosentti Tampereen yliopistossa. Hän on kulttuurisosiologi, jonka tutkimukset ovat käsitelleet kulttuurisia hierarkioita, kulttuuripääomaa ja kulttuuriosallistumista.

LOKAKUU 2024 / ISBN 978-952-345-273-2 / Nidottu A5 / Noin 230 sivua / KL 30.1, 8 / UDK 316, 82 / Suositushinta 32 € / Kansi: Perttu Lämsä

LUE MYÖS Pirjo Hiidenmaa, Ilona Lindh, Sara Sintonen & Roosa Suomalainen (toim.): Lukemisen kulttuurit Semi Purhonen & työryhmä: Suomalainen maku

24 syksyn 2024 uutuudet

Jukka Kortti, Rami Mähkä, Mari Viita-aho & Aleksi Marti (toim.)

KERTOMUKSIA KANSAKUNNASTA

Suomi ja suomalaisuus muuttuvassa historiakulttuurissa

KEITÄ ME SUOMALAISET OLEMME? Mikä on suomalaisuuden syvin olemus ja kuka tai ketkä sen määrittelevät?

Nationalismi ja populismi niin maailmalla kuin Suomessakin hyödyntävät kansakuntien syvälle juurtuneita kertomuksia ja myyttejä toiminnassaan. Käsitykset historiasta vaikuttavat siihen, miten Suomi ja suomalaisuus ymmärretään. Tämä ymmärrys muuttuu ajan mukana.

Kertomuksia kansakunnasta pureutuu siihen, millä tavoin historiaa tänä päivänä käytetään suomalaisuuden rakentamisessa. Teoksessa tarkastellaan, minkälaista kuvaa menneisyydestä luodaan esimerkiksi kouluopetuksessa, museoissa ja itsenäisyyden juhlistamisessa. Näiden virallisten historiainstituutioiden ohella katse kiinnitetään myös elokuviin ja muuhun populaarikulttuuriin sekä verkkokeskusteluihin.

Sotien perintö elää ja voi hyvin suomalaisessa historiakulttuurissa, mutta yhä enemmän halutaan kertoa esimerkiksi tarinaa hyvinvointivaltion rakentamisesta. Minkälaisten kertomusten avulla voitaisiin puolestaan hahmottaa suomalaisuutta 2020-luvun moninaistuvassa yhteiskunnassa? ❦

TOIMITTAJAT Jukka Kortti, VTT, dosentti, on yhteiskuntahistorioitsija, jonka erityisaloja ovat mediahistoria ja sivistyshistoria. Rami Mähkä, FT, dosentti, työskentelee digitaalisen kulttuurin yliopisto-opettajana Turun yliopistossa.

Mari Viita-aho, KM, on väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston historian ja kulttuuriperinnön tohtoriohjelmassa. Aleksi Marti, FM, on historianopettaja sekä väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa.

LOKAKUU 2024 / ISBN 978-952-345-277-0 / Nidottu B5 / Noin 300 sivua, kuvitettu / KL 92 / UDK 948.0 / Suositushinta 36 € / Kansi: Emmi Kyytsönen

LUE MYÖS Kristiina Kalleinen: Valtioaamun aika

Tuomas Tepora: Sankari ja antisankari

25 syksyn 2024 uutuudet

TIEDE JA TUNTEET

Tutkimustyön arki ja arvot kilpailuyliopistossa

TALOUDELLISTA HYÖTYÄ ja huippututkimusta korostava tiedepolitiikka tuottaa ahtaan ja ahdistavan tunneilmaston, joka lyö leimansa tutkijan arkeen sekä siihen, mitä tutkitaan – ja mitä tiedämme maailmasta. Kilpailuyliopiston pelisäännöt suosivat suuria yksiköitä, monitieteisyyttä ja soveltavaa tutkimusta, ja humanistisyhteiskunnalliset alat jäävät alakynteen.

Tiede ja tunteet pureutuu yliopistojen jännitteiseen tunneilmapiiriin. Teos tarkastelee tutkimustyön arkea ja sitä ohjaavia ristiriitaisia arvoja. Miten perustella omaa työtään ja vastata syytöksiin turhanpäiväisestä tutkimuksesta? Kuinka voi luoda uskoa omaan tekemiseensä pätkätöiden puristuksessa? Mitä taistelu rahoituksesta tekee tieteen vapaudelle ja yliopistodemokratialle?

Tunteet ja valta kietoutuvat yhteen, mutta tunteet voivat synnyttää myös vastarintaa. Tutkimukseen kiinnittyvän intohimon, riemun ja rakkauden lisäksi tutkijoita kannattelee arjen yhteisöllisyys. Voiko sen perustalle rakentaa emotionaalisesti ja sosiaalisesti kestävää yliopistoa? ❦

KIRJOITTAJAT Oili-Helena Ylijoki, YT, on sosiaalipsykologian dosentti ja yliopistotutkija Tampereen yliopistossa. Johanna Hokka, YT, on tutkijatohtori Tampereen yliopistossa. Elisa Kurtti, YTM, on informaatikko Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksessa ja sosiaalipsykologian väitöskirjatutkija Tampereen yliopistossa.

Pia Olsson, FT, dosentti, on kansatieteen professori Helsingin yliopistossa. Tiina Suopajärvi, FT, on kansatieteen ja ikääntymisen kulttuurisen tutkimuksen dosentti. Hän työskentelee kulttuuriantropologian yliopistonlehtorina Oulun yliopistossa. Kirjoittajat muodostavat yhdessä akateemisia affekteja tutkivan Affe-kollektiivin.

LOKAKUU 2024 / ISBN 978-952-345-289-3 / Nidottu A5 / Noin 300 sivua / KL 30 / UDK 3 / Suositushinta 34 € / Kansi: Satu Kontinen

LUE MYÖS Tuomas Heikkilä & Ilkka Niiniluoto (toim.): Aika haastaa humanistit

Thomas Wilhelmsson: Yliopistouudistus

26 syksyn 2024 uutuudet

Teemu Pauha & Roosa Haimila (toim.)

USKONTO MIELESSÄ

Psykologisia näkökulmia uskonnollisuuteen ja henkisyyteen

USKONTO VOI MOTIVOIDA niin uhrautuvaa auttamista kuin silmitöntä väkivaltaakin. Se voi pitää koossa kansakuntia ja perheitä – tai hajottaa niitä. Uskonnosta etsitään vastauksia elämän suuriin kysymyksiin, joiden äärellä myös uskonnoton ihminen saattaa kokea olevansa ”henkinen”.

Uskonto mielessä tarkastelee uskontoa alueena, johon sisältyy monia psykologisesti kiinnostavia ilmiöitä. Psykologisia lähestymistapoja sovelletaan niin suuriin maailmanuskontoihin, uskontoihin sitoutumattomaan henkisyyteen kuin uskonnottomuuteenkin. Teoksessa pohditaan esimerkiksi, miten uskonto kytkeytyy hyvinvointiin ja millaisia katsomustyyppejä nuorilla on eri puolilla maailmaa. Liittyykö ateismi vahvempaan vai vähäisempään kuolemanpelkoon, ja miksi ihmisten käsitykset Jumalasta ovat juuri tietynlaisia?

Uskonnon ja henkisyyden psykologinen tutkimus Suomessa on vireää, mutta sitä ei ole aiemmin koottu yksiin kansiin. Uusimpien löydöksien lisäksi teos esittelee alan suomalaisen nykytutkimuksen koulukuntia ja teorioita. ❦

TOIMITTAJAT Teemu Pauha, FT, PsM, TM, on uskontotieteen ja islamin tutkimuksen dosentti sekä islamilaisen teologian yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa keskittyvät uskonnollisen identiteetin ja uskontoryhmien välisten suhteiden sosiaalipsykologiaan sekä islamiin Suomessa. Roosa Haimila, FT, on uskontotieteen tutkija. Hän on tutkimuksissaan kartoittanut erityisesti tieteen ja uskonnon suhdetta sekä uskonnottomia katsomuksia.

LOKAKUU 2024 / ISBN 978-952-345-283-1 / Nidottu B5 / Noin 320 sivua / KL 20, 14 / UDK 2, 159.9 / Suositushinta 36 € / Kansi: Heikki Rönkkö

LUE MYÖS Virpi Mäkinen, Heikki Pesonen & Risto Uro (toim.): Pyhä, paha ruoka

Heikki Pesonen & Tuula Sakaranaho (toim.): Uskontotieteen ilmiöitä ja näkökulmia

27 syksyn 2024 uutuudet

Ari Väänänen

MIELEN AIKAKAUSI

Kuinka psyykkisestä haavoittuvuudesta tuli osa työelämää?

MIELENTERVEYSONGELMAT ovat yleisin työkyvyttömyyttä aiheuttava tekijä, ja etenkin nuorten ja nuorten aikuisten oireilu ja avuntarve on herättänyt paljon huolta. Psyykkinen haavoittuvuus yhteiskunnassa lisääntyy, vaikka yksilötasolla ja erilaisissa pienyhteisöissä mielenterveyteen panostetaan entistä enemmän.

Mielen aikakausi tarjoaa vaihtoehdon hyvinvointikonsulttien ja mielenterveyden asiantuntijoiden puheelle työstä ja terveydestä. Laajan tutkimusaineiston pohjalta teos tuo ruohonjuuritason näkökulman keskusteluun työterveyden, mielenterveyden ja työkulttuurin historiasta: mielenterveyden kasvanut rooli osana työkykyä ja -kyvyttömyyttä kuvastaa murrosta, joka nousee työelämän muutoksesta sekä yleisestä suuntautumisesta yksilön mielen aktiiviseen kuunteluun ja ohjaamiseen.

Teos tarjoaa uutta tietoa työterveys- ja henkilöstöalan ammattilaisille, psykologeille sekä terapia-alan toimijoille. Se on hyödyllinen niin tutkijoille kuin työelämän, sosiaali- ja käyttäytymistieteiden, kulttuurin tutkimuksen, terveystieteiden sekä sairaanhoidon opiskelijoille. ❦

KIRJOITTAJA Ari Väänänen, YTT, PhD, on tutkimusprofessori Työterveyslaitoksessa ja sosiaalipsykologian dosentti Tampereen yliopistossa. Hän tutkii psyyken aseman muutosta osana työelämän ja kulttuurin kehitystä.

LOKAKUU 2024 / ISBN 978-952-345-288-6 / Nidottu A5 / Noin 320 sivua / KL 30, 36.13, 14.8 / UDK 3, 331.4, 159.9 / Suositushinta 36 € / Kansi: Pekka Krankka

LUE MYÖS Leena Vähäkylä: Sairastunut mieli

Tuija Koivunen, Markku Sippola & Harri Melin (toim.): Työ elää

28 syksyn 2024 uutuudet

Pekka Kuusela, Henna Pirskanen & Mikko Saastamoinen (toim.)

KÄRSIMYS ELÄMÄNKULUSSA

Sosiokulttuurinen näkökulma

KÄRSIMYKSEN KOKEMUS on aina yksilöllinen, mutta sen lähteet voivat olla henkilökohtaisten syiden, kuten trauman, pitkäaikaissairauden, sosiaalisten suhteiden solmujen tai läheisen ihmisen menetyksen, lisäksi myös poliittisia tai kulttuurisia.

Kärsimys elämänkulussa avaa aiheen yhteiskunnalliseen tarkasteluun. Teoksessa pohditaan inhimillisen ja sosiaalisen kärsimyksen muotoja, joiden alkuperä on erityisesti ihmisten välisessä kanssakäymisessä sekä yhteiskunnallisissa rakenteissa ja olosuhteissa. Tutkimusesimerkit tuovat esille kärsimyksen kokemuksia elämän eri vaiheissa ja eri ihmisryhmissä. Tärkeitä teemoja ovat muun muassa kehollisuus, kuolema sekä lasten tuntema suru.

Haastatteluaineistoja monipuolisesti hyödyntävä teos antaa äänen kärsimystä kohdanneille ja paljastaa samalla yhteiskunnallisia ja kulttuurisia epäkohtia 2020-luvun Suomessa. Se nostaa esiin puutteita tukijärjestelmissä, esittää parannusehdotuksia ja auttaa eri alojen ammattilaisia kärsivien ihmisten tukemisessa. ❦

TOIMITTAJAT Pekka Kuusela, YTT, on sosiaalipsykologian yliopistonlehtori Itä-Suomen yliopistossa.

Henna Pirskanen, YTT, työskentelee sosiaalityön apulaisprofessorina Lapin yliopistossa.

Mikko Saastamoinen, YTL, on sosiaalipsykologian yliopisto-opettaja Itä-Suomen yliopistossa.

LOKAKUU 2024 / ISBN 978-952-345-279-4 / Nidottu A5 / Noin 260 sivua / KL 30.1 / UDK 316 / Suositushinta 34 € / Kansi: Maria Manner

LUE MYÖS Satu Lidman: Taivas ja syli

Juho Saari: Yksinäisten Suomi

29 syksyn 2024 uutuudet

Taru Kekoni, Kaarina Mönkkönen, Marja-Leena Hyvärinen & Eine Pakarinen

VUOROVAIKUTUS TYÖELÄMÄSSÄ

Kuinka edistää yhteistyötaitoja

VUOROVAIKUTUS ON VAATIVA LAJI, ja työelämän mullistukset tuovat siihen oman mausteensa. Hyvät vuorovaikutustaidot kuuluvat työelämän ydintaitoihin, ja erityisesti ihmissuhdetyössä niillä on yhteys työstä suoriutumiseen ja kokemukseen työn mielekkyydestä. Vaikka näitä taitoja edellytetään, ne eivät tule ammatillisen tutkinnon kylkiäisinä vaan niitä on harjoiteltava koko työuran ajan.

Vuorovaikutus työelämässä tarkastelee vuorovaikutusosaamista sekä teoreettisesti että käytännönläheisesti ja kuvaa, kuinka vuorovaikutustaitoja voidaan harjoitella töissä ja opintojen aikana. Teos tarjoaa konkreettisia menetelmiä vuorovaikutuksen havainnointiin, taustalla vaikuttavien tunteiden huomioon ottamiseen ja hankalissa tilanteissa toimimiseen.

Koska vuorovaikutus on yhteistoimintaa, sitä on myös opeteltava yhdessä. Miten varmistetaan se, että jokainen saa äänensä kuuluviin? Millainen on oppimista tukeva emotionaalinen tai sosiaalinen tila? Miten suhtaudutaan erilaisiin näkökulmiin – puolustautuen vai toisen ajatuksia puntaroiden? ❦

KIRJOITTAJAT Taru Kekoni, YTT, dosentti, on yliopistonlehtori Itä-Suomen yliopistossa sosiaalityön oppiaineessa.

Kaarina Mönkkönen, YTT, dosentti, on vanhempi yliopistonlehtori Itä-Suomen yliopistossa sekä työyhteisökouluttaja.

Marja-Leena Hyvärinen, FT, on vanhempi yliopistonlehtori Itä-Suomen yliopiston kielikeskuksessa. Eine Pakarinen, YTT, on yliopistonlehtori Itä-Suomen yliopistossa sosiaalityön oppiaineessa.

LOKAKUU 2024 / ISBN 978-952-345-276-3 / Nidottu A5 / Noin 180 sivua / KL 36.13, 14.8 / UDK 331.4, 159.9 / Suositushinta 34 € / Kansi: Hanna Lahti

LUE MYÖS Melisa Stevanovic (toim.): Yhdessä päätetty

Kaarina Mönkkönen & Satu Roos: Työyhteisötaidot digiajassa

30 syksyn 2024 uutuudet

Aino Kääriäinen

TEKSTIT SOSIAALITYÖSSÄ

Asiakirjat, kirjoittaminen ja tiedonmuodostus

KIRJOITTAMINEN ON OLENNAINEN OSA sosiaalialan työtä. Asiakirjojen kirjoittajalla on paljon valtaa ja valinnanmahdollisuuksia, ja jokaisen tekstin taustalla on tiedostettuja tai tiedostamattomia tulkintoja. Asiakkaalle on suuri merkitys sillä, mitä hänen asioinnistaan ja elämäntilanteistaan teksteissä sanotaan.

Tekstit sosiaalityössä auttaa ymmärtämään ammattilaisen tekstivalintojen seurauksia ja tarjoaa keinoja sosiaalityön tiedonmuodostukseen. Miten asiakasta itseään voi osallistaa häntä koskevien asiakirjojen laatimiseen? Miten selviytyä uusien ja uudistuvien asiakastietojärjestelmien kanssa?

Tekstit sosiaalityössä motivoi käyttämään asiakastyön dokumentointia työvälineenä, joka auttaa työntekijää parantamaan asiakkaan tilannetta parhaalla mahdollisella tavalla. Teos sisältää runsaasti havainnollisia esimerkkejä ja harjoituksia, joiden avulla omaa suhdetta asiakirjakirjoittamiseen voi kehittää. ❦

KIRJOITTAJA Aino Kääriäinen, VTT, on sosiaalityön dosentti ja vanhempi yliopistonlehtori

Helsingin yliopistossa sekä lapsi- ja perhepalvelujen sosiaalityön dosentti Itä-Suomen yliopistossa.

SYYSKUU 2024 / ISBN 978-952-345-281-7 / Nidottu A5 / Noin 150 sivua / KL 37.2 / UDK 364 / Suositushinta 34 € / Kansi: Jussi Jääskeläinen

LUE MYÖS Vesa Heikkinen: Tekstianalyysi

Taina Kurki, Virpi Jylhä & Taru Kekoni (toim.): Asiakasturvallisuus sosiaali- ja terveysalalla

31 syksyn 2024 uutuudet

Noora Ellonen, Janne Kivivuori, Satu Rantaeskola, Mikko Aaltonen, Antti Latvala & Sasu Tyni

KRIMINAALIPOLITIIKKA

Tavoitteet, keinot ja vaikutukset

KRIMINAALIPOLITIIKAN TAVOITTEENA on vähentää rikollisuutta ja lisätä turvallisuutta yhteiskunnassa. Mutta onnistutaanko tässä, ja toimivatko jotkin keinot paremmin kuin toiset?

Kriminaalipolitiikka nojaa empiiriseen tutkimukseen ja sen uusimpiin tuloksiin tarkastellessaan alan keskeisiä keinoja ja niiden vaikutuksia. Ehkäisevätkö rangaistukset rikoksia? Miten sosiaalipolitiikalla voidaan vaikuttaa rikosten esiintymiseen? Kannattaako poliisin valvontaresurssit kohdistaa riskipaikkoihin ja -ryhmiin vai jakaa tasaisemmin? Mikä on teknologisen rikoksentorjunnan rooli tulevaisuuden kriminaalipolitiikassa?

Teos antaa kattavan kuvan kriminaalipolitiikan keinovalikoimasta sekä kriminaalipoliittista päätöksentekoa tukevasta tutkimuksesta. Se soveltuu oppikirjaksi kriminologian, yhteiskuntapolitiikan ja oikeustieteen opintoihin sekä työn ja asiantuntijuuden tueksi alan toimijoille. ❦

KIRJOITTAJAT Noora Ellonen, YTT, on tutkimusjohtaja Tampereen yliopistossa. Janne Kivivuori, VTT, on kriminologian professori Helsingin yliopistossa. Satu Rantaeskola, OTT, on yliopettaja Poliisiammattikorkeakoulussa. Mikko Aaltonen, VTT, on kriminologian professori Itä-Suomen yliopistossa. Antti Latvala, FT, on kriminologian professori Helsingin yliopistossa. Sasu Tyni, HTT, on erityisasiantuntija Rikosseuraamuslaitoksessa.

SYYSKUU 2024 / ISBN 978-952-345-269-5 / Nidottu A5 / Noin 300 sivua / KL 33.58, 30.16 / UDK 343 / Suositushinta 36 € / Kansi: Jussi Jääskeläinen

LUE MYÖS Janne Kivivuori, Mikko Aaltonen, Matti Näsi, Karoliina Suonpää & Petri Danielsson: Kriminologia

Esko Yli-Hemminki, Sakari Melander & Kimmo Nuotio (toim.): Rikoksen ja rangaistuksen filosofia

32 syksyn 2024 uutuudet

Hanna Tuominen (toim.)

ARVOJEN YHTEISÖ

Näkökulmia Euroopan unionin perusarvoihin

VAPAUS, DEMOKRATIA, TASA-ARVO, oikeusvaltioperiaate sekä ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen muodostavat EU:n arvoperustan, mutta miten ne näkyvät unionin käytännön toiminnassa? Millä tavalla näitä arvoja haastetaan jännittyneessä maailmanpoliittisessa tilanteessa?

Arvokeskustelu on erityisen tärkeää nyt, kun Euroopan yhdentymiskehityksen taustalla ollut ajatus rauhasta on rikkoutunut. Sota Ukrainassa on vauhdittanut keskustelua EU:n laajentumisesta, ja arvot ohjaavat tätä kehitystä. Toisaalta arvoihin liittyvät myös Euroopan unionin keskeiset kiistanaiheet: maahanmuutto ja pakolaisuus haastavat vapaata liikkuvuutta, oikeusvaltiorikkomukset yhteistä eurooppalaista laillisuusjärjestelmää sekä kasvava eriarvoisuus tasa-arvon ihannetta. EU:n tulevaisuuden kohtalonkysymys liittyy myös kykyyn ja haluun nähdä kestävän kehityksen olennainen arvo.

Arvojen yhteisö selkeyttää keskustelua EU:n arvoista, arvioi niitä koskevien kiistojen politisoitumista ja viitoittaa tietä EU:n tulevaisuuteen. ❦

TOIMITTAJA Hanna Tuominen, VTT, on Eurooppa-tutkimuksen dosentti ja toimii yliopistonlehtorina

Eurooppa-tutkimuksen keskuksessa Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusaiheensa liittyvät

Euroopan unionin arvoihin ja rooliin kansainvälisessä politiikassa sekä Suomen EU-politiikkaan.

LOKAKUU 2024 / ISBN 978-952-345-287-9 / Nidottu A5 / Noin 280 sivua / KL 32.51 / UDK 327 / Suositushinta 36 € / Kansi: Ville Karppanen

LUE MYÖS Risto Heiskala, Jari Aro, Olli Herranen & Riku Viitamäki: Suomen kolmas tasavalta

Anna-Kaisa Hiltunen: Euroopan porteilla

33 syksyn 2024 uutuudet

LAADULLISEN TUTKIMUKSEN ABC

Menetelmäopas opinnäytteen tekijälle

OPINNÄYTETYÖTÄ SUUNNITELLESSAAN korkeakouluopiskelija on usein uuden ja oudon äärellä. Mitä ihmettä sitä tutkisi – ja millaisin konstein?

Tutkimukseen pitäisi soveltaa menetelmiä, joihin opastava kirjallisuus on usein vaikeaselkoista. Liikkeelle ei kuitenkaan tarvitse lähteä antiikin Kreikasta tai edes 1800-luvun mannermaisesta filosofiasta: Laadullisen tutkimuksen ABC johdattaa tavallisimpien laadullisten tutkimusmenetelmien saloihin tiiviisti ja ymmärrettävästi.

Menetelmistä esitellään kymmenkunta tavallisinta fenomenologisesta tutkimuksesta etnografiseen lähestymistapaan. Kunkin menetelmän kohdalla kerrotaan arkijärkisten esimerkkien avulla myös se, kuinka sitä käytännössä sovelletaan. Entä missä piilevät tutkimusprosessin keskeiset karikot?

Teos soveltuu niin ammattikorkeakoulujen kuin yliopistojenkin opiskelijoille, joiden tarkoitus on tehdä opinnäytetyönään laadullinen tutkimus. Se on avuksi muillekin, esimerkiksi toiminnallisen opinnäytetyön tekijöille. ❦

KIRJOITTAJA Juha T. Hakala on professori, korkeakoulupedagogiikan dosentti, filosofi ja tietokirjailija. Hän on ohjannut toistatuhatta opinnäytetyötä ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Niistä valtaosa on ollut laadullisia tutkimuksia.

ELOKUU 2024 / ISBN 978-952-345-271-8 / Nidottu A5 / Noin 150 sivua / KL 30, 16.7 / UDK 303, 001 / Suositushinta 32 € / Kansi: Maria Manner

LUE MYÖS Juha T. Hakala: Hyvä, parempi, valmis

Anu Puusa & Pauli Juuti (toim.): Laadullisen tutkimuksen näkökulmat ja menetelmät

34 syksyn 2024 uutuudet

Esa Sirkkunen, Riku Neuvonen & työryhmä

MEDIA ALUSTOJEN AJASSA

DIGITALISAATIO JA SOSIAALISEN MEDIAN NOUSU ovat myllertäneet globaalin ja sen mukana suomalaisen mediakentän läpikotaisin. Alustatalouden jätit kuten Meta, X ja TikTok algoritmeineen ohjaavat sitä, mitä me näemme, kuulemme ja luemme. Samalla ne keräävät meistä valtavat määrät informaatiota – data on valtaa.

Media alustojen ajassa piirtää esiin kokonaiskuvan 2020-luvun digitaalisesta mediamaisemasta. Se avaa sosiaalisen median alustojen toimintalogiikkaa ja liiketoimintamalleja sekä kartoittaa journalistisen uutismedian toimintaedellytyksiä mainosrahoitteisilla mediamarkkinoilla. Teos pohtii myös, miten alustojen aiheuttamiin ongelmiin vihapuheesta valeuutisiin voidaan reagoida ja onko lainsäädännöllä mahdollisuuksia kontrolloida alati muuttuvaa digitaalista todellisuutta.

Käynnissä olevan murroksen vaikutukset ulottuvat mediajärjestelmän valtarakenteisiin ja julkiseen keskusteluun, tiedon luonteesta käytävään kamppailuun sekä viime kädessä demokratian toteutumisedellytyksiin. Kuka saa äänensä kuuluviin ja millä ehdoin? ❦

KIRJOITTAJAT Esa Sirkkunen, YTM, on työskennellyt tutkijana Tampereen yliopiston viestintätieteiden taru-tutkimuskeskuksessa. Hänen tutkimusteemansa liittyvät muun muassa sosiaalisen median valtarakenteisiin, alustatalouteen ja digitaalisen journalismin eri muotoihin. Riku Neuvonen, OTT, on julkisoikeuden yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa ja viestintäoikeuden dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimuskohteitaan ovat sananvapaus, viestinnän sääntely ja valtiosääntöoikeus.

MARRASKUU 2024 / ISBN 978-952-345-284-8 / Nidottu A5 / Noin 340 sivua / KL 07 / UDK 07 / Suositushinta 36 € / Kansi: Hanna Lahti

LUE MYÖS Nando Malmelin & Mikko Villi: Mediajohtaminen

Minna Horowitz, Hannu Nieminen & työryhmä: Viestintä kuuluu kaikille

35 syksyn 2024 uutuudet

THE AVENUES TO SUSTAINABILITY

Key Lessons from Sustainability Science

HUMAN ACTIVITIES ARE PUSHING the ecological boundaries of Earth. Rapid changes in climate and the environment create a complex, intertwined tangle of wicked problems. Sustainability science, whose focus is the interactions between humankind and nature, is the academic world’s response to the call to solve these problems.

The Avenues to Sustainability – Key Lessons from Sustainability Science is a comprehensive introduction to the concepts and theories of sustainability science, as well as to the ways in which the sustainability transformation of society could be accomplished. It also discusses how daily life, learning, cultural heritage, and art can foster a sustainable way of life.

A timely guide to sustainability science and theory both to policymakers and ordinary citizens, The Avenues to Sustainability can also be used as a university textbook. In addition to research-based knowledge, the book includes contributions from actors in the public sector, businesses, NGOs, and others in Finland. ❦

EDITORS Tarja Halonen was the President of the Republic of Finland from 2000 to 2012 and co-chair of the UN High-level Panel on Global Sustainability (2010–2012). She is a member of the Leadership Council of the UN Sustainable Development Solutions Network. Kaisa Korhonen-Kurki, PhD (Environmental Policy), is an Adjunct Professor in Environmental Policy, a researcher specializing in the sustainability transformation, and a group manager in the Finnish Environment Institute. Jari Niemelä (1957–2022) was the Professor of Urban Ecology at the University of Helsinki and the chair of the board of WWF Finland. Janna Pietikäinen, Doctor of Science (Agriculture and Forestry), is a senior lecturer and researcher at the Helsinki Institute of Sustainability Science helsus

MAY 2024 / ISBN 978-952-345-272-5 / Paperback A5 / Circa 340 pages / Translated by Suvi Lintuvaara, original title Kestävyyden avaimet. Kestävyystieteen keinoin ihmisen ja luonnon yhteiseloon (2022) / KL 50.1, 30 / UDK 502/504, 3 / RRP 36 € / Cover design: Ville Karppanen

Teos on saatavilla myös suomeksi.

36 syksyn 2024 uutuudet

Tutustu

verkkosivuihimme

Sivuillamme voit esimerkiksi:

· selata saatavilla olevaa valikoimaamme

· ostaa kirjoja verkkokaupasta

· tutustua kirjoittajiin ja heidän tuotantoonsa

· katsoa tulossa olevia uutuuksia

· seurata kustantamon ajankohtaisia kuulumisia

Tervetuloa tutkitun tiedon ääreen!

GAUDEAMUS.FI

Jussi S. Heinonen & Elina Lehtonen

SUOMEN MUINAISET TULIVUORET

Kallioidemme salaisuuksia

KAINUUN METSISTÄ löytyy todisteita laavavirroista, jotka olivat niin kuumia, että ne hohtivat valkoisina ja virtasivat kuin kosket. Noin 600 miljoonaa vuotta sitten nopeasti etenevät tulivuorenpurkaukset sylkivät timantteja nykyisen Pohjois-Savon alueella. Suomen muinaiset tulivuoret vie lukijan ennennäkemättömälle retkelle eri puolille maata ihmettelemään tulivuorenpurkauksia, jääkausia ja muita geologisia tapahtumia sekä kiviaineksessa nykyään piileskelevää elämää. Kirja antaa luonnossa liikkumiseen aivan uudenlaista lumoa, sillä sen avulla voi oppia havainnoimaan muinaisten tulivuoriemme kallioihin jättämiä jälkiä ja ymmärtämään moninaisten geologisten muodostumien syntyä. ❦

E-kirja · Äänikirja · Sidottu · 36 €

Ilmari Käihkö

SOTILAAN PÄIVÄKIRJA

Kuinka rauhanturvaaminen muuttui kriisinhallinnaksi

SOTILAAN PÄIVÄKIRJA kuvaa nuorten sotilaiden etulinjan todellisuutta Darfurin konfliktiin liittyneessä YK:n rauhanturvaoperaatiossa Tšadissa vuonna 2009. Sotilasjoukkonsa kokemusten kautta Ilmari Käihkö analysoi murroskohtaa, jossa rauhanturvaaminen muuttui sotilaallisemmaksi kriisinhallinnaksi. Kiiltokuvia maalailevat viralliset korulauseet tuntuvat kaukaisilta, kun arjen toimintaa rasittavat puutteellinen koulutus, johtamisongelmat ja avoimen rasistinen suhtautuminen paikallisiin. Kaunistelemattoman kuvauksen tarkoituksena on lisätä demokraattista keskustelua aseellisen voiman käytöstä sekä parantaa sotilaallisia valmiuksiamme niin Suomessa kuin ulkomaillakin. ❦

E-kirja · Äänikirja · Sidottu · 34 €

38 muista myös nämä
Muista myös nämä aiemmin ilmestyneet

Heli Rantala, Jukka Sarjala, Janne Tunturi, Ulla Ijäs & Heidi Hakkarainen

KIRJOJEN KAIPUU

Kirjakulttuuria 1800-luvun alun Suomessa

1800-LUVUN ALUSSA valtaosalla väestöstä oli korkeintaan virsikirja tai katekismus piirongin laatikossa. Kirjojen ympärille alkoi kuitenkin jo muodostua verkostoja, ja pientä mutta innokasta lukijoiden joukkoa kirjat liikuttivat, valvottivat ja toivat yhteen. Kirjojen kaipuu esittelee kirjallista elämää Suomen suuriruhtinaskunnassa ja vie Suomen alueen ensimmäiseen kirjapainoon sekä Turun akatemian ja Porvoon kymnaasin kirjastoihin. Lukuharrastus vaati tuolloin vaivannäköä: piti osata kieliä ja onnistua saamaan kirjoja käsiinsä. Lisäksi tutustutaan erilaisiin kirjojen käyttäjiin professoreista ylioppilaisiin, papinrouvasta tyttökoulun kasvattiin ja viipurilaiseen kauppiaaseen. ❦

E-kirja · Äänikirja · Sidottu · 32 €

Katriina Ranne (toim. & suom.)

MAAPALLO PUUN LATVASSA

Afrikkalaisia kirjoituksia

MITEN MAAILMA luotiin maitopisarasta? Mikä sai Kuun kyyneliin, ja kuka puhkoi tähdet taivaaseen? Entä mitä tapahtui naiselle, joka taikavoimiensa turvin matkasi maailman ääriin muuttaakseen kohtalonsa? Maapallo puun latvassa tarjoilee monipuolisen valikoiman afrikkalaista kirjallisuutta luomismyyteistä runouteen ja nykyproosaan. Mukana on myös alkujaan suullista kirjallisuutta, kuten myytit ja kongolainen Mwindo-eepos. Kirjan tekstit lähestyvät monesta eri näkökulmasta ihmisenä olemisen perimmäisiä kysymyksiä. Niitä yhdistävät inhimillisten tunteiden kirjo, huumori ja syvällinen pohdinta. Mitä on hyvä elämä, ja kuinka kohdata kuolema? Miten tulisi suhtautua muihin ihmisiin ja eläimiin? ❦

E-kirja · Sidottu · 32 €

39 muista myös nämä
myös nämä aiemmin ilmestyneet
Muista

Jukka Laajarinne & Mari Luoma

KOMMELLUKSIA KEITTIÖSSÄ

Tarina kemiasta

KUN LOUNAALLE on saapumassa Tavattoman Ihastuttava Vieras, on kaiken oltava tiptop. Mutta kesken valmistelujen kylään tupsahtaakin Riikkinen ja joukko muita Kekomielen ötököitä. Katastrofin ainekset ovat kasassa! Ruoanlaiton tuoksinassa ötökät oppivat yhtä ja toista erilaisista aineista ja niiden muutoksista. Mitä alkuaine tarkoittaa, ja mitä palamisessa tapahtuu? Kuinka perunajauhoista voi tehdä muovia? Kommelluksia keittiössä johdattaa lukijan kemian maailmaan kotikeittiöstä tuttujen aineiden avulla. Teos on Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen asiantuntijoiden kanssa ideoidun sarjan viides, itsenäinen osa. Se on suunnattu erityisesti 6–9-vuotiaille. ❦

E-kirja · Äänikirja · Sidottu · 29 €

Maijaliisa Erkkola, Riikka Pajulahti & Tiina Konttila

KESTOKAMUJEN YLLÄTYSJUHLAT

Sambuuseja ja salapoliiseja

SELMI KUTSUU tutut kaverit kevätlomalle isovanhempiensa luo Lappiin. Suunnitelmissa on yllättää mummu ikimuistoisilla 70-vuotissynttäreillä. On vain yksi pulma: päivänsankaria ei löydy mistään. Kestokamut ovat heti valmiina salapoliiseiksi. Alkaa vauhdikas kaksoisoperaatio, jossa etsitään mummua tunturista ja valmistellaan juhlia kädet taikinassa. Kestokamujen yllätysjuhlat kokoaa värikkään joukon juhlapöydän ääreen jakamaan makuelämyksiä sekä tietoa erilaisista ruokakulttuureista. Jo Suomen sisältä löytyy kauhakaupalla monimuotoisuutta, mutta toisaalta eri puolilla maailmaa herkutellaan samanlaisillakin ruokalajeilla. Kirja on suunnattu erityisesti lapsille 5-vuotiaista alkaen. ❦

E-kirja · Äänikirja · Sidottu · 29 €

40 muista myös nämä
myös nämä aiemmin ilmestyneet
Muista

Julkaisemme valtaosan teoksistamme myös e-kirjoina, ja valikoidut suosikit tuomme saataville äänikirjoina.

Selaa e- ja äänikirjojen kasvavaa valikoimaa:

Kirjahyllytäynnä? Tutustu e-kirjoihin ja äänikirjoihin!

kauppa.gaudeamus.fi/sivu/e-kirjat kauppa.gaudeamus.fi/sivu/aanikirjat

ÄLYN HYVÄ!

Yliopisto-lehti tarjoaa tiedeherkkuja helposti sulavassa muodossa. Tilaa oma annoksesi kotiin kannettuna!

Henkilö / KEIKO MORISHITA VIE SUOMI-ILOA JAPANIIN / 28 / 20 9/23

Tutkimus / MAAILMAN KENTIES AINOA ALAN PROFESSUURI / 40

Tutkimus / JUURET RATKOVAT KASVIEN ONGELMIA / 32 7/23

Ilmiö / SUOMEN KOULUTUSTASO JÄI JUNNAAMAAN / 20

ÄLYN VANHA! MITEN YLIOPISTOLEHDESTÄ TULI KAUNIS, PÄTEVÄ JA INNOSTAVA? / 5 / 46

Ilmiö / KUINKA SAADA KANSA IRTI SOHVASTA JA LIIKKEELLE? / 20

KANSI

Tutkimus / UUTISIA PLANEETAN VARHAISVAIHEISTA / 40

15 e / 5 nroa

TILAA ITSELLESI TAI LAHJAKSI

helsinki.fi/tilaalehti

ÄLYN HYVÄ TIEDELEHTI TIEDEUUTISIA VUODESTA 1953

KANSI/

HELSINGIN YLIOPISTON TIEDELEHTI
PUNTARISSA KOE-ELÄIMEN ELÄMÄ JA KUOLEMA / 32 2/24
/ HYMYÄ! HAMPAIDEN HYVÄT JA HUONOT UUTISET / 36 HELSINGIN YLIOPISTON TIEDELEHTI

TIETOA JA TAITOA TYÖELÄMÄN TARPEISIIN

Tilaamalla HY+uutiskirjeen saat:

- Kiinnostavia ja ajankohtaisia sisältöjä

- Ennakkotietoa tulevista koulutuksista

- Kutsuja maksuttomiin tapahtumiin

Tilaa uutiskirje saman tien skannaamalla QR-koodi tai osoitteesta hyplus.helsinki.fi/uutiskirje

HYPLUS.HELSINKI.FI

HY+ on Helsingin yliopiston omistama täydennyskoulutukseen ja jatkuvaan oppimiseen erikoistunut yhtiö. Tutustu tarjontaan: hyplus.helsinki.fi

osoiteLäHde: gaudeamuKsen asiaKas- ja osoitereKisteri. LuetteLotiLauKset ja -peruutuKset inFo@gaudeamus.Fi.

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.