Page 1

Gratis magazine voor de gemeentes Eersel, Bergeijk, Bladel, Reusel - De Mierden, Hilvarenbeek en Oirschot

e n i z a g a M Hilvarenbeek

vanuit

de lucht Balletje slaan in

Wintelre Eigenwijze

koopvrouw

uit

Bladel

#5 februari / maart 2014

Graag gezien in de Brabantse Kempen!


Slaap lekkerst bij dé slaapexpert van de Brabantse Kempen.

25 JAAR JUBILEUMACTIE!

WIN UW

AANKOOPBEDRAG

TERUG!

of win prijzen & dobbel je korting!

DIESSEN WILLIBRORDUSSTRAAT 1 │ 013 - 5042823 BLADEL MARKT 28 │ 0497 - 382433

delaatslaapexpert.nl


Voor aanvang

COLOFON Content Magazine verschijnt Oirschot 6x per jaar in een oplage Hilvarenbeek van 44.000. Huis-aan-huis in de Brabantse Kempen. Gemeentes Eersel, Bladel, Reusel-De Mierden, Bergeijk, ReuselDe Mierden Hilvarenbeek en Oirschot. Eersel Bladel Een heerlijke regio met ruim 100.000 inwoners. Bergeijk

13 6 Pimp my ride! Carwrap voor de Contentcar 8 Het mooiste idee, de orchidee! Alles over de Phalaenopsis 10 Streekverhalen uit Bladel Mie Moors, eigenwijze koopvrouw 13 Lingeriemodel uit Bergeijk Onder de hoed van Livera 14 Nieuw & nostalgisch De woonkeuken van de familie Van der Heijden 19 Aanlokkelijke kleuren Nieuwe haarkleurtrend 20 Snelle vogel in Oirschot Fiesta op de markt 25 Door de bril van… Tijn Lendering uit Hoogeloon 26 Balletje slaan in Wintelre Het golfseizoen is geopend! 29 Kerels van bomen Verfraai je tuin met leibomen 30 Kijk toen dan Reusel in 1940 en Bladel in 1978 35 Vliegensvlug aan tafel? Het kan… met je snelkookpan! 38 Je gelooft je ogen niet Optische illusies en gezichtsbedrog 40 Liefde onder vuur Een romantische match 42 Altijd wat te doen Evenementen in de Brabantse Kempen 44 Snorkelen in de vijver Zwemmen bij de familie Kolsters uit Hulsel 47 Een blinkende badkamer Vijf schoonmaaktips 48 Porsche uit de kreukels Autoschade in Westerhoven 51 Frappant Blaalse wind

Ralf van der Burgt Uitgever, hoofdredactie, sales, creatie Debbie van Tiggelen Sales, creatie, redactie.

20

Ontwerp & Vormgeving D & B Communicatie BV Freelance medewerkers Tom van Limpt (fotografie), Imca van de Weem (fotografie), Hanneke Meier (fotografie), Max Kneefel (fotografie), Niek Totté (Fotografie), Twan Klomp (luchtfotografie), Stijn Lamers (tekst), Sandra Willemen (tekst), Norman Rechburg (creatie), Eva Geerts (Tekstbureau Boot)

25

Bedrijfsredactie Drs. Barbara Leyssens, Anton Lemmens, Diane den Boer, Irma van Diepen, Jonnie Michelbrink, Ankie van Schaik, Manon van der Heijden Wij zijn uitermate content over Paul Holtman, Tijn Lendering, Fam. Kolsters, Theo & Hilde, Heemkundekring Platella Villa, Mie Moors, Kneefel Reclame, Sjef van Hoof, Harrie Baijens, Arjan Jonker, Jos Peters.

51 GRATIS MAGAZINE VOOR DE GEMEENTES

EERSEL, BERGEIJK, BLADEL, REUSEL

- DE MIERDEN, HILVARENBEEK EN

OIRSCHOT

Maga zine HILVARENBEEK

vanuit

de lucht

Info of Adverteren? Content Magazine biedt vele opvallende en effectieve mogelijkheden. We denken graag met u mee. Bel 0497 - 582161 of mail content@contentmagazine.nl

Balletje slaan IN

WINTELRE EIGENWIJZE

© Copyright Content Magazine 2014

KOOPVROUW

uit

BLADEL

#5 februari / maart 2014

Kempen! Graag gezien in de Brabantse

Maga zine

3


Geldig tot 30 maart 2014

KORTINGSBON Met deze coupon ontvangt u direct

10 % kor ting

op de complete collectie vanwege ons 5 jarig bestaan!

Midden in het winkelhart van Bladel presenteren wij een collectie interieur artikelen, sieraden, tassen, horloges en veel meer leuks! Met wekelijks nieuwe items is het zeer de moeite waard om eens binnen te lopen. Voor elke prijs hebben wij bijzondere cadeaus en kunt u niet kiezen; geef dan onze hipp-cadeaubon!

Hipp woon en kado • Sniederslaan 29 in Bladel

www.hippwoonenkado.nl


Zin in een dagje uit?

Content

m et g oe i e zi n

Kom naar Center Parcs De Kempervennen en geniet van diverse activiteiten voor jong en oud.

Nu deze nieuwe Content Magazine op je deurmat valt, is 2014 al een eindje onderweg. De feestdagen lijken al eeuwen geleden, goede voornemens zijn misschien zelfs al in rook op gegaan. Koning Winter zwaait de scepter en een lentezonnetje lijkt nog ver weg. Maar er is goed nieuws. Januari, volgens velen de meest deprimerende maand, is weer achter de rug. Dus vanaf nu kun je gaan uitkijken naar al het plezierigs, leuks en lekkers dat in aantocht is.

Te beginnen op 14 februari. Drie zoenen voor Cupido, het is Valentijnsdag! Oorspronkelijk een dag waarop je met een romantische brief je (anonieme) geliefde de liefde verklaart, inmiddels een uitgelezen kans om al je dierbaren te laten weten dat ze speciaal zijn. Met wat welgemeende liefde, zoete woorden of natuurlijk een hartveroverend presentje. Deze Content bevat alvast een flinke portie romantische en originele cadeau-ideetjes. Toch geen perfect liefdesgeschenk kunnen vinden? Da gift allemaal niks. Want wie houdt van mekaar. Holladiee, holladioo! Carnaval staat in de gang en wij zakken door. Het feest kan beginnen, Content is binnen en de Brabantse nachten zijn lang dus naar huis gaan we nog lange niet. Nog lange niet. Wij vieren feest. Weg met die malaise!

Koop nu de Kempervennen Voordeelpas en profiteer een jaar lang van zeer aantrekkelijke kortingen, zoals 50% korting op de entree van de Aqua Mundo! Prijs volwassenen: â‚Ź 15 p.p. Prijs kinderen (t/m 12 jaar): â‚Ź 10 p.p.

Voor meer informatie en reserveringen kijk op www.dagjekempervennen.nl


r a tc n e t n o C e d r o o v p ra Ca rw

Fotografie: Max Kneefel

Je witte auto nu eens volledig matzwart? Of de zijkanten knalgroen en op het dak een koeienprint? Het ‘carwrappen’ van auto’s is razend populair en wij vInden dat we met Content Magazine niet achter kunnen blijven. We PARKeerden onze VW Polo bij Kneefel Reclame in Bladel en drie dagen later reed onze prachtig ingepakte wagen al weer door de Brabantse Kempen.

D

De laatste jaren zie je steeds vaker een matzwarte of matgrijze auto in het straatbeeld. Deze auto’s zijn niet in deze kleur gespoten, ze zijn ‘gewrapt’. Bij het carwrappen wordt een (vracht)auto compleet met zelfklevende folie beplakt, waardoor de auto een totaal ander uiterlijk krijgt. En als je iets anders wilt of wanneer je de auto wilt verkopen, dan kan de folie gewoon verwijderd worden. Zo kun je dus ook prima een kortdurende in het oog springende gelegenheids-actie aanbrengen. Bijkomend voordeel: als de carwrap na een aantal jaar wordt verwijderd, komt

de auto er onderuit zoals hij er onder ging, als nieuw! De wagen komt piekfijn onder de beschermende folie vandaan en dat betekent een hogere inruilwaarde of verkoopwaarde. De mogelijkheden met carwrappen zijn eindeloos. Je kunt jouw auto elke gewenste uitstraling geven. Een stoere mannelijke auto met metaal-look, of juist ultiem vrouwelijk in felroze wrap. Voorzie de motorkap van een fotoprint of kleur. Of maak de ene helft geel en de andere blauw. Bloemetjes? Een zebraprint? Slangenhuid? Hout? Bedenk het maar… alles kan!


Kneefel Reclame Wij staan al 25 JAAR klaar om de mooiste en opvallendste binnen- en buitenreclame te verzorgen. Ons werk kom je overal tegen: op auto’s, op gevelborden, reclame bij winkels en bedrijven, maar ook in interieurs, kantoren en op beurzen. We denken met u mee en kunnen ook de complete grafische vormgeving verzorgen.

Rootven 2 in Bladel Tel. 0497 - 360010 www.kneefelreclame.nl

Maga zine

7


AL EEUWENLANG IS DE ORCHIDEE EEN SYMBOOL VAN SCHOONHEID EN LIEFDE. EEN ELEGANTE VERSCHIJNING OP VELE VENSTER-BANKEN, GEBRUIKT ALS CORSAGE OP EEN KOSTUUM OF ALS ARMCORSAGE BIJ EEN BIJZONDERE GEBEURTENIS. VAN BRUILOFT TOT CONFERENTIE, ORCHIDEEËN SIEREN BIJ VELE GELEGENHEDEN DE TAFELS ALS DECORATIE.

Het mooiste idee,

de orchidee!

Z

Ze staat bekend om haar mysterieuze bloem in prachtige kleuren en met meer dan 20.000 soorten is de ochideeënfamilie de grootste plantenfamilie ter wereld. Oorspronkelijk komt de orchidee uit de tropische regenwouden van Azië, Australië en Zuid-Amerika. Daar groeit ze in rotsspleten, op boomtakken en op andere moeilijk bereikbare plaatsen. Veruit het bekendste familielid is de Phalaenopsis, of wel Vlinderorchidee.

Over de verzorging en de groei van al die verschillende soorten zijn boekenkasten vol geschreven. Maar de eenvoudige liefhebber hoeft eigenlijk alleen de basis van het verzorgen van orchideeën te weten. Je zult zien dat een orchidee eigenlijk een heel gemakkelijke plant is. Met de tips op deze pagina’s kun je optimaal genieten van de pracht van jouw Phalaenopsis.

Hoe je een orchidee vrolijk maakt • Geef haar een lichte standplaats (vermijd direct zonlicht van april t/m september). • Zorg voor een normale kamertemperatuur van 18-22°Celsius. • Gebruik speciale vloeibare orchideeënmest (1x per maand van november t/m februari en 2x per maand in de overige maanden). • Houd je aan de opgegeven dosering. De wortels zijn zeer gevoelig en kunnen beschadigd raken door teveel voeding. • Gebruik je kamerplantenvoeding? Halveer dan de aangegeven concentratie.


HOE LAAT JE JE ORCHIDEE OPNIEUW BLOEIEN?

Orchideeën & dorst • Geef de orchidee 1x per week een dompelbad van 5 á 10 minuten in water op kamertemperatuur • Doe dat bij voorkeur ’s morgens, zodat het vocht de tijd heeft om te drogen. • Houd de orchidee in de winter droger dan ‘s zomers. In de winter zijn de planten in rust. Vanaf de lente kun je de plant weer meer water geven. Let op! Laat de plant na het dompelen goed uitlekken. De orchidee houdt er namelijk niet van om met haar voetjes in het water te staan. Na 10 minuten uitlekken kan de plant weer op haar plaats gezet worden. Waar houden orchideeën niet van? • Tocht. • De fruitschaal. Fruit produceert gassen (ethyleen) waardoor de bloemen snel verouderen. • Direct zonlicht (vooral van april t/m september). Als de orchidee in het volle zonlicht staat, worden de bladeren geel en verkleuren de bloemen.

Uitgebloeide orchideeën verliezen uiteraard veel van hun schoonheid. Vaak worden ze na hun bloei dan ook weggegooid. Zonde, want de vlinderorchidee is gemakkelijk terug in bloei te krijgen. • Na de bloei knip je de stengel af, net boven het tweede oog (Het oog is een verdikking in de bloemsteel). • Vanuit het oog vormt zich een nieuwe tak. Onder elk blad ontwikkelt zich een nieuwe knop die ook weer gaat bloeien. Na de bloei ook deze tak boven het tweede oog afsnijden. Zo blijft de plant bloeien. • Na de tweede bloei doe je er goed aan de volledige bloemstengel weg te knippen en de orchidee te verpotten. • Z et de plant daarna een paar graadjes koeler (tussen 15 en 20°C) en geef ze slechts spaarzaam water en geen voedsel. Wanneer je weer een nieuwe tak ziet komen, zet je de plant terug in de warme huiskamer en geef je opnieuw water en voeding.

Life & Garden Life & Garden brengt leuke trends en originele ideeën dichtbij. Heerlijk tuinieren, sfeervol leven en relaxen, daar gaat het om.

De orchideeweken bij Life & Garden Op 18 februari starten bij Life & Garden de orchideeweken! Twee weken lang vind je hier dan zo’n 30 verschillende soorten orchideeën, waarvan een groot deel duurzaam is geteeld.

Op zaterdag 22 februari is er een orchideeën-expert aanwezig aan wie je al je vragen kunt stellen!

Industrieweg 3 in Bladel Tel. 0497 - 381795 www.bladel.lifeandgarden.com

Maga zine

9


Streekverhalen

Mie Moorsu w

e ig e n wijze koop v ro

Tekst: Stijn Lamers Fotografie: Sjef van Hoof


Toen er nog geen supermarkten waren waar je al je dagelijkse boodschappen kon kopen, waren er koopmannen. En koopvrouwen. Maria ‘Mie’ Moors uit Bladel was één van de bekendsten. Ze dreef een handeltje in eieren, kippen, konijnen en jonge bokken.

u it Bla de l

Op 8 juni 1872 werd Mie in Eersel geboren. Al snel verkaste ze naar Bladel, waar ze haar naam en faam opbouwde als pientere, bijdehante vrouw. Mie bezocht regelmatig markten. Niet alleen in de Kempische dorpen, maar ook in Tilburg en Eindhoven. Met vrachtrijder Jan Dijkmans mocht ze mee naar Tilburg. Mie moest achterin plaatsnemen, met haar handelswaar tussen de spullen van haar chauffeur. Naar Eindhoven ging ze met de tram. Peerke ‘Soep’ Kaethoven, ‘Pasteurke’ Jansen en Driek van Ackerveeken haalden tijdens deze tramritjes wel eens grapjes met haar uit, maar Mie was altijd de slimste. Ook de tramchauffeur kwam er achter dat Mie niet met zich liet sollen. Toen hij voor haar neus weg wilde rijden, ging Mie zitten en deed zij haar behoefte. Midden op straat, tussen de rails. De tram moest alsnog op haar wachten. In haar jonge jaren was Mie een knappe vrouw. Ze is in haar leven wel vijf keer getrouwd geweest, maar telkens stierf haar echtgenoot. Met haar vijfde echtgenoot, Theodorus Josen, vierde ze een zilveren jubileum. Op 92-jarige leeftijd overleed Mie. Haar naam is vereeuwigd in de Mie Moors Memorial. Carnavalsvereniging De Muggezifters reikt deze trofee jaarlijks uit aan een Bladelse persoon die in karakter overeen komt met het bijzondere handelsvrouwtje. Een harde werker, slim, en bovenal: eigenwijs. De trofee is een replica van het in Bladel beroemde bronzen beeld. Mie staat nu naast het gemeentehuis, zoals men haar vroeger kende: met een mand in de arm en een dier aan haar voeten. Maga zine

11


Wij nemen nieuwe patiënten aan! Klikgebit op implantaten en u kunt weer onbezorgd eten en lachen!

Voor alle Mondzorg! • Tandheelkunde • Implantologie • Tandprohetiek

Gratis prothese checK Wij kijken uw prothese graag even na.

• Mondhygiene • Tandtechnisch laboratorium

www.viodent.nl Hof 49b, Bergeijk

Bel voor een afspraak: 0497 57 50 17

Voel je fit en vitaal Ben je niet fit of voel je je te zwaar? Kost fysieke inspanning je veel moeite of wil je hulp bij afvallen? Kilojoulez is jouw voedingscoach en personal trainer en ondersteunt je om je weer fit en vitaal te voelen. Een gezonde leefstijl bereik je niet met crashdiëten. In snel tempo afvallen is niet goed voor het lichaam. Gezond eten en veel beweging wel. Kilojoulez geeft advies over voeding, beweging & levensstijl én ondersteunt je om jouw doelen te halen. Gratis kennismakingsgesprek? Mail of bel Leonie van der Wiel info@kilojoulez.nl • 06 - 53988215 Kilojoulez is aangesloten bij BGN. Mogelijk vergoedt uw zorgverzekeraar (gedeeltelijk) uw consult!

O O K VO

ilojoulez

K IN D E R

OR

E N!

voedings- & bewegingscoaching

www.kilojoulez.nl

Tot rust komen met... wat de natuur ons geeft! Jan & Gerrie Willems * hoogeloon@boerderijspa.nl * www.boerderijspa.nl * 0497 682133


onder de

L. uit Gemeente Bergeijk 35 jaar, getrouwd, 2 kinderen

van livera Verras jouw v riendin met een valentijnssetje! Een echt romantisch cadeau voor Valentijnsdag? Een sexy lingeriesetje! Spiek jij voor de BH maat, dan zoeken we samen met jou het mooiste setje uit.

Valentijnscadeau Thuis maak ik meestal de foto’s, vooral van de kinderen, waardoor ik er zelf niet zo vaak op sta. Ik zag de vrouwen uit de eerdere edities van deze rubriek en ik vond het echt stoer dat zij dit durfden. Deze foto is een Valentijnscadeautje voor mijn man, dus ik heb hem niets verteld over deze fotoshoot. We zijn al 15 jaar samen en hij is een echte PSVfan. Nu zijn zijn twee grote liefdes samen vereeuwigd op één foto.

Passionata € 39,95 BH HIPSTER € 23,95

Vlees & groenten Ik doe vooral zittend werk en als ik dan thuis kom, voel ik dat ik wil bewegen en mijn energie kwijt moet. Ik sport regelmatig, vooral voor mijn plezier. Verder ben ik niet heel bewust bezig met voeding en mijn lichaam. Ik heb het geluk dat ik niet snel dik word. De laatste tijd is mijn voeding trouwens wel veranderd; ik merk dat ik minder trek heb in vlees en meer in groentes. Aan chocolade ben ik helemaal verslaafd, daar kan ik geen genoeg van krijgen. Het setje In het kader van Valentijnsdag én PSV moest het natuurlijk wel een rood setje zijn. Ik heb er een paar gepast, maar deze past perfect bij mijn figuur. De hipster zit als gegoten, ik voel bijna niet dat ik ‘m aanheb. Ik voel me echt helemaal fijn in deze lingerie!

Livera Bladel Livera Bladel biedt een trendy en actuele collectie in lingerie-, nacht- en badmode en heeft naast haar eigen merk ook bekende A-merken zoals Esprit, Passionata, Triumph, Sapph en Chantelle.

Mooiste aan mezelf: Mijn lach Minder tevreden over: Voeten en tenen

Durf jij onder de hoed van Livera? Laat jezelf ook zien in stijlvolle nieuwe lingerie tijdens een professionele fotoshoot door Imca van de Weem Photography. Niet twijfelen, doen! Mail je gegevens naar content@contentmagazine.nl

Sniederslaan 15A in Bladel Tel. 0497 - 383927 Volg ons op: www.facebook.com/LiveraBladel


Vijf jaar geleden verruilde Hilde haar geliefde Drenthe voor onze mooie Brabantse Kempen. Ze verhuisde naar haar grote liefde Theo in Bladel. Een nieuw heerlijk thuis, maar één ding moest echt anders; de keuken. Die was geelgroenig, helemaal betegeld en bovenal kil. Kookfanaat Hilde wilde een sfeervolle woonkeuken. En die kwam er.

Deurtjes en lades van gelakt eiken

Hilde komt uit Drenthe, maar voelt zich thuis in Brabant.

Theo en Hilde stelden hun droomkeuken samen bij WoonplazaBladel en lieten deze op maat maken. Nadat de oude keuken was verwijderd, sloopte Theo de wandtegels en het oude plafond er uit. Hilde: “We hebben het klusteam van WoonplazaBladel de sleutels gegeven. Daarna zijn wij twee weekjes op vakantie gegaan. Toen wij terug kwamen was onze keuken kook- en woonklaar!” Uitgangspunt was de grote schouw boven het fornuis. Vanuit die blikvanger bedachten Theo en Hilde de rest van de keuken. Maar een schouw op die plek hield nogal wat in. De afzuiging moest via twee aangrenzende ruimtes naar buiten. Het klusteam loste dat slim op door daar het plafond ietsje te verlagen, zodat de afzuiging er onzichtbaar overheen kon lopen. Ook werd een Tv-aansluiting gemaakt en zijn spotjes en speakers in het plafond ingebouwd. Een probleempje met de kokend waterkraan werd direct opgelost. Theo: “Toen we de Quooker kraan kochten, wisten we niet dat hiervoor een meterkastaanpassing nodig is. Dan is het prettig om zo’n klusteam in huis te hebben, die dat meteen in orde maakt.” In de oude keuken zat een kleine combioven. Hilde: “Ik ben gek van koken en kon daar niks mee. Het was lang zoeken naar het juiste nostalgisch fornuis, maar dit is ‘m helemaal. Hij heeft vier ovens in en zes kookpitten, dus ik kan me lekker uitleven! Onze keuken heeft nu een heerlijke woonkamersfeer en we zitten er nu ook veel meer dan voorheen.

Hardstenen werkblad met gefrijnde randen.

Devil

Noah

Luca


&

Nieuw nostalgisch De woonkeuken van de familie Van der Heijden

Theo maakt betonnen pingpongtafels.

Altijd verse eitjes van de tien hennen in de tuin

Fotografie: Hanneke Meier

Een verbouwing zonder zorgen! Groot assortiment in elke prijsklasse, deskundig advies en vakkundige montage. Industrieweg 3 in Bladel Keukens • Kasten • Deuren Vloeren • Raamdecoratie

Tel. 0497 – 381795 www.woonplazabladel.nl

Maga zine

15


Boven het maaiveld

Steensel

Deze luchtfoto op hoogwaardig A4 fotoafdruk? Dat kan voor € 12,50 (+ verzendkosten). Mail ‘FOTO STEENSEL’ + uw NAW gegevens naar content@contentmagazine.nl


Fotografie: Twan Klomp

Maga zine

17


Op vertoon van CJP pas geen aanmeetkosten op alle type contactlenzen, wat kan oplopen tot wel € 99,- zoals in het geval van nachtlenzen!* *

Actie loopt tot 1 mei 2014. Vraag naar de mogelijkheden en voorwaarden in de winkel.

Markt 30 Bladel T. 0497 360420 - Kerkstraat 4 Reusel T. 0497 643309 www.oogwereld.nl

Pelletkachels, Houtkachels in Reusel nu met korting!

Showroom: Turnhoutseweg 36a 5541 NZ Reusel www.trendstoreonline.nl Open: Do-, vrij en zaterdag of na afspraak: 06-48983079 Breng in de maanden februari/ maart 2014 deze advertentie mee en ontvang 10% korting op het totale aankoopbedrag. *Vraag naar de voorwaarden in de winkel

WERK JIJ GRAAG MET JE HANDEN? MELD JE DAN NU AAN VOOR EEN UITDAGENDE BAAN! Lensheuvel 43 | 5541 BA Reusel T 0497 64 48 88 | post@kempenflex.nl

WWW.KEMPENFLEX.NL


Aanlokkelijke kleuren Wa rm, p u u r & ve rle id e li j k

Fotografie: Tom van Limpt

EVEN GEEN FELLE KLEUREN OF SCHREEUWENDE KLEURNUANCES MEER. WE GAAN NU VOOR NATUURLIJKE HAARSTIJLEN MET WARME KLEURTINTEN ALS KASTANJE, CHOCOLA, KOFFIE, HONINGBLOND of TITAAN. EVELIEN SMOLDERS VAN ARENA KAPPERS IN EERSEL BRENGT de NIEUWE HAARKLEURTREND AAN BIJ VERA CAEYERS UIT LUYKSGESTEL.

W

‘’We hebben een hele nieuwe reeks kleuren van L‘Oréal Professional die erg fraai zijn. Vooral de mokka kleur die ik bij Vera heb aangebracht. Deze is warm, natuurlijk en past perfect bij wat lichtere huidtypes. Een spannende finishing touch zijn

de lichtere plukjes aan de voorkant van het kapsel, helemaal hot op dit moment. Deze heb ik aangebracht met een zachte ammoniavrije mousse die het haar iets lichter maakt en ervoor zorgt dat de kleur elegant en genuanceerd overloopt.’’

ARena Kappers Een deskundig team beheerst de nieuwste knip- en kleurtechnieken en is altijd op de hoogte van aankomende trends. Markt 24 in Eersel

Tel. 0497 – 516526

Letterlijk alles volgen? Dat niet! Wij kijken

Gindrapassage 13 in Bladel Tel. 0497 – 388727

eerst naar de stijl die het beste bij jou past

Bergstraat 40 in Eindhoven Tel. 040 – 2460661

en geven advies. Want met een coupe die

www.arenakappers.nl

echt bij je past, zie je er elke dag goed ui!

www.facebook.com/arenakappers

‘’De styling van het haar kan zoals altijd op verschillende manieren. Ik heb het haar van Vera eerst stijl geföhnd en daarna heb ik het krullend gemaakt met de stijltang. Dit kun je thuis ook gemakkelijk zelf doen door een pluk haar om je stijltang te wikkelen en deze langzaam naar beneden te trekken.” Tip: spray wat ‘Session Spray’ van Kevin Murphy op je plukken voor een extra lang resultaat.


Automodellen poseren doorgaans op besneeuwde Alpentoppen of scheuren over de Champs-Élysées. Helemaal niet nodig, want er zijn maar weinig omgevingen waar het zo prachtig rijden is als in onze eigen Brabantse Kempen. Wij vlogen met de sportieve Ford Fiesta ST richting Oirschot, stuurden daar soepel door de smalle straatjes en poseerden op de statige markt.

Klaar voor een verslavende rijervaring? Als je rijdt in de Ford Fiesta zou je willen dat er nooit een einde aan je reis komt. En helemaal sensationeel wordt autorijden met de Ford Fiesta ST. Aangedreven door een 200 pk 1.6-liter EcoBoost motor levert hij een ongeëvenaard prestatiepakket in zijn klasse. Met stimulerend veel vermogen, opwindende rijeigenschappen en een verslavend motorgeluid geeft de Fiesta ST de ultieme rijervaring.

Ford EcoBoost technologie geeft je het vermogen van een grote motor met het brandstofverbruik van een kleine motor. De lichtgewicht volledig aluminium 200 pk motor bereikt dit door combinatie van directe brandstofinjectie, turbocompressor en variabele kleppentiming waardoor de maximaal mogelijke hoeveelheid vermogen uit iedere druppel benzine wordt gehaald. De Ford Fiesta is leverbaar vanaf € 13.495,- . De Fiesta ST vanaf € 25.495,-


Fotografie: Niek Totté, Studio De Brink

i n Oirschot

Automobielbedrijf P. van de Ven Automobielbedrijf P. Van de Ven is een echt familiebedrijf en is al ruim een eeuw gastvrij, gemoedelijk én buitengewoon vakkundig. We hebben altijd een ruim aanbod in nieuwe en

Wilhelminalaan 3 in Vessem

gebruikte personenauto’s en bedrijfswagens.

Tel. 0497 – 591766

Maar ook in onderhoud, financiering of leasing

info@pvandeven.nl

kunnen wij u perfect van dienst zijn.

www.pvandeven.nl

Maga zine

21


Loop voorop!

Nieuw in ’t schap

Ontbijt

a ls v roeg e r

Fashion met de beste kwaliteit! Nubikk is een nieuw trendy schoenenmerk met Nederlandse roots. Deze ruige streetstyle boots zijn voorzien van details als stoere gespen en studs. Verkrijgbaar in zwart en taupe metallic. Prijs: € 119,95

Met dit antieke 15-delig koffieservies is je je ochtendhumeur direct verleden tijd! Dit aardewerk ‘Victoria’ is gemaakt in Maastricht tussen 1935 en 1958. En bij ’t Aghterhuijs vind je nog veel meer koffie- en eetserviezen uit grootmoeders tijd. Prijs: vanaf € 175,’t Aghterhuijs Brocante & Kroonluchters Eykereind 66 in Bergeijk, www.aghterhuijs.nl

We

brood

Je wordt toch stapelverliefd op deze hartvormige broodplank van Kitchen Trend? De ideale plank voor hapjes, stokbrood of kaasjes. Of gewoon voor de heb. (Doorsnede 28 cm). Prijs: € 19.50

Geenen Schoenen Burgemeester Magneestraat 38 in Bergeijk www.geenenschoenen.nl

Blikken &

blozen

In deze voorraadblikken van Riverdale zien je koekjes, snoepjes, suikerklontjes, pasta of thee er nog lekkerder uit! Dus haal alles uit de kast en maak van jouw keuken een gastvrij grand café. Prijs: Vanaf € 4,95

En over liefde gesproken…. ken je de onweerstaanbare ambachtelijke jamsoorten van de Hennekooi al? Bereid met verse vruchten en hartstocht! Prijs: € 4,00 De Hennekooi De Hoef 10 in Hoogeloon, www.dehennekooi.nl

Hipp Sniederslaan 29 in Bladel, www.hippwoonenkado.nl


Stokje

wate r ?

Heeft je plant nog voldoende water of moet er misschien een scheutje bij? Met deze vochtmeter van Seramis weet je precies wanneer je planten dorst hebben. Proost! Prijs (per twee stuks): € 4,69 (16cm) of € 5,79 (26cm)

Life & Garden

www.bladel.lifeandgarden.nl

Industrieweg 3 in Bladel

Get in the

mood !

Opgeruimd

hangt netjes

Mr. Butler staat altijd tot je dienst! In deze creatieve opberger hangt je wijncollectie prachtig aan de muur. En ook met magazines weet hij wel raad. Hij is gemaakt van kurkleer en heeft een draagkracht van wel 25 kilo. At your service! Prijs: € 49,95 Puur Kurk Kuiper 5 in Eersel www.puurkurk.nl

Dobberen op de thee Thee is lekker en thee is leuk! Zeker met dit supervrolijke drijvende thee-ei. Perfect voor de bereiding van één verse kop thee. En zonder geklieder, want de plastic houder vangt alle druppels op. Prijs: € 9,90 Kookwinkel van den Hurk Dijk 3 in Eersel, www.vandenhurkeersel.nl

Cowshed heeft voor elke mood een heerlijk geurende bath & showergel. Afgepeigerd? Ga voor Knackered Cow en knap op met lavendel. Romantisch? Horney Cow bevat passieverhogende bestanddelen. Maar ook: Wild Cow, Lazy Cow, Moody Cow en Grumpy Cow. Prijs: € 20,Service Apotheek • Victor de Bucklaan 15 in Bladel • Gebint 1A in Eersel • Schutsboom 4 in Reusel Maga zine

23


Kunsthandel

Van Antwerpen Keuze uit een diverse collectie moderne en klassieke schilderijen, etsen en grafieken

KUNSTZINNIGE

KINDERFEESTJES!

Een kinderfeestje in het atelier van Dionne Willemse vergeet je nooit! Je maakt een bijzonder en uniek kunstwerk en neemt het mee naar huis. Onbeperkt limonade en berg plezier inbegrepen! Ook voor vrijgezellenfeestjes of andere groepsuitjes! Kijk voor diverse losse workshops op de kalender op de website.

Atelier stARTup Kerkstraat  A in Eersel Tel.  -  info@st-art-up.nl

www.st-art-up.nl Lange Voren 35 in Eersel (Ind. Terrein De Haagdoorn)

T. 0497 - 530150

info@lijstenmakerijvanantwerpen.nl

www.lijstenmakerijvanantwerpen.nl


D

DE BRIL

VAN. . .

Tijn Lendering uit Hoogeloon

Fotografie: Hanneke Meier

W

Wie is Tijn Lendering? Ik ben 6 jaar en woon in Hoogeloon. Ik heb één grote zus, Emma, en twee kleine tweelingzusjes, Anne en Sara. Ik speel heel graag buiten; ik hou van klimmen, spelen in de speeltuin en ontdekken. Maar voetballen doe ik het allerliefst! Ben je een goede voetballer? Ik voetbal bij de mini’s van VV Hoogeloon. We hebben pas één wedstrijd verloren en ik heb best veel goals gemaakt. Volgend jaar mag ik naar de F-jes. Ik wil later ook voetballer worden bij PSV, daar ben ik fan van. Maar papa is voor Ajax. Ik ben al een keer naar het stadion geweest, naar PSV FC Eindhoven. PSV had toen gewonnen. Ga je graag naar school? School vind ik niet zo heel leuk, want ik vind lezen moeilijk. Maar samen met mama oefen ik wel heel veel. Stil zitten op een bankje vind

ik ook niet zo fijn, ik wil liever spelen met mijn vriendjes. Woensdag vind ik de leukste dag, want dan hebben we gym.

oKfijk zieenn

Kleien o f tekenen ? Appelsap of jus d’o range? Honden o f katten ? Aardapp els of pa sta? Lego of Playstatio n? Groover of Koekie monste r? Pretpark of diere ntuin? Winter o f zomer? Verstopp ertje of tikkertje ?

Oogwereld Holtman

Heb je deze nieuwe bril zelf uitgekozen? Samen met mama en de mevrouw bij Oogwereld. Blauw is mijn lievelingskleur en deze bril vind ik gewoon stoer. En Nike vind ik een gaaf merk. Met voetballen was hij al kapot gegaan, maar bij de opticien was hij gelukkig snel weer gemaakt.

Oogwereld Holtman richt zich op u als individu. Wilt u energiek, modebewust, ingetogen of juist klassiek overkomen? Voor iedereen wat wils, maar boven alles zorgen onze hoogopgeleide oogspecialisten voor oogzorg van de allerbeste kwaliteit.

OOGWERELD KINDERBRILLENACTIE Bij aankoop van een kindermontuur

Brillenglazen GRATIS!

Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

Markt 30 in Bladel. Tel. 0497 - 360420 Kerkstraat 4 in Reusel. Tel. 0497 - 643309 www.oogwereld.nl


Balletje slaan in ! d n e p o e g is n e o iz e s lf o g Het Na een potje intensief spel kun je in �de 19e hole� terecht voor een hapje en een drankje.

In deze golfshop kun je terecht voor al je golfattributen

Golfschool met verlichte en overdekte drivingrange

G A D N E P O langs en krijg een Kom

Zaterdag 22 en zondag 23 februari van 12:00 tot 15:00 uur

g riantrotdiusctieles!


Wintelre Volg je beginnersles? Dan speel je gratis op onze pitch & put baan

Uitdagende en glooiende greens

Par 5

Green fee 9 holes voor € 20,Rode tee 3342 meter Gele tee 3837 meter

In deze plas liggen inmiddels zo’n 300 balletjes Golfbaan ’t Caves ‘t Caves beschikt over een 9 holes volwaardige golfbaan met uitdagende greens, pitch- & putbaan, golfschool, drivingrange, putting green & chipping green.

Deze baan heeft B status Laagdrempelig (leren) golfen

Veneind 5 in Wintelre

Online je golflessen plannen kan via onze website

Tel. 040 - 2051805 www.hetcaves.nl www.golfschoolhetcaves.nl

Maga zine

27


a.s. zonda g open!

Ma. 13:00-20:00 Di - Vrij 09:00 - 20:00 Za. 09:00 - 17:00 Zo. 11:00 - 16:00

11.00 - 16.0 0

nu 149,4 kleuren van 99,-

nu 79,normaal 99,-

Echt Ook verkrijgbaar in Leder

4-deurs van 1499,-

nu 49,

95

nu 899,-

nu 149,

95

Echt Leder

nu 149,-

normaal 219,-

normaal 119,-

nu 69,-

Echt Leder

nu 119,-

normaal 499,-

nu 249,-

normaal 199,-

normaal 499,-

NIEUW!

nu 249,-

STEL UW EIGEN BANK SAMEN!

Diverse kleuren stoen, leder en maten mogelijk!

Kom langs voor gratis advies!

normaal 1399,-

nu 995,-

Hoge kwaliteit / Lage prijs

normaal 999,-

Goede service gegarandeerd

nu 695,-

Uit voorraad leverbaar

Hoofdstraat 18 Hoogeloon T. 0497-682017 info@robbiesstuntpaleis.nl

Inruil mogelijk

www.robbies-meubelen.nl


Kerels van bomen...

Je kunt een indrukwekkende haag in je tuin plaatsen, een solide stenen muur bouwen of een mooie houten schutting rondom de tuin zetten. Genoeg mogelijkheden om een aangename en knusse plek te creëren en je tuin te verfraaien. Boomkwekers Harrie en Jan Bressers uit Oirschot brachten ons op een veel origineler idee: leibomen!

B

Bomen kun je leiden. Dat kan in je tuin, maar ook op je terras. Een leiboom is een boom die via een voorgevormd rek in een bepaalde horizontale richting geleid wordt. Het bekendste voorbeeld is nog steeds de Leilinde, die je vroeger vaak voor een boerderij zag staan, maar inmiddels zijn er veel meer mogelijkheden. De takken kunnen bijvoorbeeld ook vanuit de kruin als een soort parasol gevormd worden. Dat heet dan een dakboom.

Met een leiboom creëer je privacy, zorg je voor een tuinafscheiding of kun je het zicht wegnemen van lelijke daken van de buren. Een leiboom zorgt ook voor schaduw in de zomer en is zeer geschikt als omheining voor je tuin. Je kunt met een leiboom ook zelf fruit kweken; op plukhoogte, handig! Kortom: een boom waarmee je creatief mag zijn en een ‘pronktuin’ kunt aanleggen.

essers Boomkwekerij Br maat. op en om ib le levert ort, zelf de so Vooraf bepaal je metingen af e het ras en welk bben. he n ete de rekken mo

te 1. Kie s ze lf de sta mhl oog rs va n het rek ge lig nta aa het al 2. Be pa rek het n va 3. Be slu it de bre edte 3

2 1

Gebroeders Bressers Boomkwekerij Alle soorten bomen, vers uit de grond. Iedereen kan langskomen, een boom uitzoeken en direct van de kwekerij in eigen tuin plaatsen of laten bezorgen. De rekken om de boom aan te leiden, maken wij altijd op passende hoogte.

Nu is de ideale tijd om bomen te planten! Hoeven 5 in Oirschot Tel. 0499 – 574153 / 06 – 25072792 www.bressers-laanbomen.nl

Maga zine

29


Kijk toen dan

Reusel + - 1940

Tekst: Stijn Lamers Creatie: Norman Rechburg

Op deze foto’s zie je de Wilhelminalaan. Die heette vroeger nog gewoon Provincialeweg. Op de achtergrond stond ook toen al de kerktoren, die met zijn 60 meter nog een stuk spitser was dan nu. In de Tweede Wereldoorlog is hij namelijk een kopje kleiner gemaakt. Duitse troepen dachten dat Britse soldaten vanuit de Reuselse kerktoren alles stiekem in de gaten hielden.

De spitse toren sneuvelde tijdens het laatste Duitse offensief om Reusel voorgoed te veroveren. Sindsdien is de toren stomp en nog maar 36 meter hoog. Tijdens deze strijd sneuvelen ook twintig burgers, tientallen militairen en wel dertig panden. Het uitzicht vanaf de weg is ook veranderd. Het huidige gemeentehuis is gebouwd op

de plek waar vroeger de Provincialeweg rechtdoor liep. Die loopt daar nu in een bocht omheen. Rechts van de weg hangt een Heineken-ster. Dit is bij Hotel-café ’t Centrum, dat in 1936 haar deuren opende en nog steeds in datzelfde pand zit. De leilindes aan de rechterkant sieren nog steeds het straatbeeld, net zoals toen.


Toen Marie Geerts - Van Rooij haar honderdste verjaardag vierde, kreeg ze tot haar grote verrassing hooggeëerd bezoek. Prinses Beatrix bracht samen met prins Claus een bezoekje aan bejaardenhuis Kempenland in Bladel. Ook burgemeester Breeveld was present. “Ach, bende gij nou prins Claus?” zei Marie toen Beatrix haar man aan haar voorstelde. Eigenlijk was de prinses een dagje te laat. Marie werd namelijk honderd op 22 augustus 1978, een dag vóór het koninklijk bezoek. Op 23 augustus deden Beatrix en Claus de provincie aan voor een werkbezoek. Marie voelde zich vereerd met de prinselijke visite. Haar verjaardag werd zo wel een hele speciale. Na een stuk gebak en een kop koffie vertrok de koninklijke visite naar restaurant De Hofstee, waar Beatrix met vlaggetjes werd toegewuifd door basisschoolleerlingen.

Bladel 1978

Vroeger waste Marie mutsen, samen met haar zus Sjo. Van kanten mutsen tot zogenaamde poffers. In de buurt stond ze bekend als ‘Marie de mutsenwasser’. De opkomst van de hoed maakte al gauw een einde aan dit idyllische beroep. Het was een onvergetelijke dag voor Marie. Een bomvolle zaal in het Kempenland, de burgemeester erbij, drie koninklijke kussen en er werd zelfs een speciaal verjaardagslied voor haar gezongen.

Hoe-ra, hoe-zee! Wie ju-belt mee? Ma-ri-a Geerts wordt hon-derd!

Met medewerking van: Heemkundekring Platella Villa Foto’s: Hans Peters/Anefo

Maga zine

31


Het groene genieten

Nieuw in ’t schap

Kleur

i n je k a m e r Licht maak de sfeer in je kamer. En met gekleurd lamplicht maak je de ambiance nóg fijner! Deze energiezuinige LED-lamp kun je in allerlei verschillende kleuren laten branden. Met afstandsbediening, dus je creëert vanuit je luie stoel de gewenste sfeer voor elk moment. Prijs: € 24,99

Claerkampster Cloosterbitter is een krachtig en opwekkend kruidenbitter. Dit opvallend groene borreltje dankt zijn karakteristieke smaak aan 17 natuurlijke kruiden, zoals brandnetel, klaverblad, madelief, munt, paardenbloem, witte dovenetel en duizendblad. Heerlijk met een blokje ijs of in de mix met cola of up. Proef zelf maar eens bij Wijnslijterij Hendriks. Prijs: € 11,95 (0,7L) Wijnslijterij Hendriks Oude Provincialeweg 62 in Hapert www.wijnhandelhapert.nl

Fixet Bladel Industrieweg 3 in Bladel www.bladel.fixet.nl

Nostalgisch

noteren Tijd voorklokjes Een stoer, stalen dameshorloge onder de € 100,-? In Bladel kun je deze mooie uurwerken van het Nederlandse merk Ikki op de kop tikken. Verwen je vrouw of vriendin op Valentijnsdag met een origineel exemplaar. Of vertroetel jezelf! Prijs: vanaf € 39,95

In deze romantische notitieboekjes van Clayre & Eef schrijf je vanzelf als een volwaardig dichter. Maar deze schattige retroboekjes met kant en glittersteentjes zijn ook superleuk als fotoboekje. Of gewoon voor de mooi op de boekenplank. (21 x 15cm). Prijs: vanaf € 15,95

Hipp Sniederslaan 29 in Bladel www.hippwoonenkado.nl

De Huysmus Wilhelminalaan 13 in Vessem, www.dehuysmus.nl


M’n rug op

Stukje

taart?

Pak al je spullen in, we gaan lopen! Deze sportieve lichtgewicht rugzak van Deuter hangt niet op de schouders, maar steunt op je heupen. En door het ademend rugsysteem ‘Aircomfort’ wordt je wandeltocht extra comfortabel en ontspannen!

Handig en rechtvaardig! Met dit slimme keukenhulpje snijd je alle taartpunten precies even groot. Met de Klipy taartverdeler nooit meer scheve gezichten bij je visite! Prijs: € 9,95 Kookwinkel van den Hurk Dijk 3 in Eersel, www.vandenhurkeersel.nl

In 14, 18 en 22 liter. Prijs: Vanaf e 59,99 Voet & Goed Markt 54 in Hapert www.voetengoed.nl

Industrieel =

Weer & wind

jack

Waterdicht, winddicht, ademend, lekker warm en licht om te dragen. Ideaal voor op het werk, comfortabel tijdens het sporten en handig voor de vrije tijd. Dit Softshell jack van het merk Tricorp is tweekleurig en is dus gemakkelijk om te combineren. Prijs: € 54,95 The Workshop Wilhelminalaan 97 in Reusel www.workshopsafety.nl

Op zoek naar oud hout stuit RUW meubelen ook regelmatig op bijzondere vintage producten. Zoals deze industriële kast, originele Franse Jieldé lampen, oude flessen of een kinderfietsje om je interieur helemaal hip te stylen. Prijzen: vanaf € 25,RUW Meubelen www.ruw-meubelen.nl/vintageshop

Maga zine

33


F

amiliebedrijf Harrie Rombouts & Zonen heeft een rijke traditie in het meubelmakersvak. De zonen Piet en Paul zijn inmiddels de derde generatie die het ambachtelijk werken in het bloed hebben stromen. In eigen atelier werken we met een team van vaklui aan de mooiste tafels, kasten, keukens en interieurprojecten. In de bijzondere sfeer van onze toonzalen vindt u een ruime keus in tafels en andere meubelen en een grote collectie antieke objecten.

HARRIE ROMBOUTS & ZONEN DORPSSTRAAT 5 IN CASTEREN T. 0497 - 684000

WWW.HARRIEROMBOUTS.NL


irma

V lie ge nsvl ug a a n ta fe l?

Het kan.. met de snelkook pan!

de kook over

Oma’s Stoofvlees in 50 min uten

Ingrediënten voor 2 persone

n:

3 tene n kno floo k 2 thee lepe ls fijn e Fran se mosterd 1 afge strek en thee lepe l zout 1 volle thee lepe l gem alen zwa rte pepe r 1 rund erstoofla p van ca. 400 gra m 2 eetlepels vloe ibare bak bote r Smaakvol koken, maar dan in een kwart van de normale kooktijd? Met een snelkookpan tover

Zo maak je het!

je in een handomdraai zelfgetrokken bouillon, erwtensoep,

Pers de knoflooktenen uit en meng deze met de mosterd. Bestrooi de runderstooflap met het zout en peper. Verhit bakboter in de snelkookpan. Leg nu de runderstooflap erin en laat deze aan beide kanten mooi (donker)bruin worden. Smeer het mosterd/knoflookmengsel op het vlees en giet er kokend water bij totdat het vlees half onder staat. Doe de deksel van de snelkookpan erop (zorg dat het ventiel aan de bovenkant dicht zit) en breng de inhoud aan de kook tot het druk-indicator-palletje omhoog komt. Zet dan het vuur laag en laat het zo 45 minuten stoven.

rode kool of stoofpeertjes op tafel. Zelfs stoofvlees kun je er heerlijk mals in klaarmaken. En zeg nou zelf, wanneer heb je

D

deze gerechten voor het laatst gemaakt?

De snelkookpan is een relatief onbekende en weinig gebruikte kookpan. Best vreemd, want de voordelen van snelkoken zijn legio. Uiteraard tijdswinst, want je kookt tot 70 % sneller dan in een normale kookpan. Daarnaast bespaar je energie, wat weer prettig is voor je portemonnee. En doordat je korter kookt, behoudt je eten meer smaak, vitaminen en mineralen.

S m a k e li jk!

ingestelde druk is bereikt, ontsnapt er wat stoom via het ventiel. De hittebron kan nu omlaag en de druk in de pan blijft constant. De temperatuur kan oplopen tot wel 120 graden, met als resultaat dat de ingrediënten veel sneller garen. Zo zijn bijvoorbeeld aardappelen al gaar in een minuut of zeven en binnen drie kwartier heb je al een heerlijke stoof op tafel staan. Een snelle uitleg Het principe van de snelkookpan is vrij eenvoudig: door de pan volledig af te sluiten, creëer je een hogere druk. Het water in de pan zal verdampen en proberen te ontsnappen. Hierdoor neemt de druk in de pan verder toe. Wanneer de vooraf

Stoom afblazen Snelkookpannen voldoen aan de strengste veiligheidseisen en zijn 100% veilig! Dat je in de snelkookpan de meest smakelijke gerechten kunt bereiden, zal ik bewijzen met mijn recept voor oma’s stoofvlees!

Van den Hurk is een authentieke kookwinkel waar je alles vindt voor het echte koken.

VAN DEN SINDS 1904

HURK Dijk 3 in Eersel. Tel. 0497 - 512341 www.vandenhurkeersel.nl


Boven het maaiveld

Molen De Doornboom in Hilvarenbeek

Deze luchtfoto op hoogwaardig A4 fotoafdruk? Dat kan voor € 12,50 (+ verzendkosten). Mail ‘FOTO MOLEN HILVARENBEEK’ + uw NAW gegevens naar content@contentmagazine.nl


Fotografie: Twan Klomp

Maga zine

37


Je gelooft je ogen niet...

Of je nu een bril draagt, zonder contactlenzen geen olifant ziet staan of juist prima zonder deze hulpmiddelen door het leven gaat; je gelooft wat je ziet. Maar soms is het slim om toch twee keer te kijken. Bij optische illusie of gezichtsbedrog wordt de informatie die je via de ogen waarneemt slechts voor 20% gebruikt om een beeld te vormen. De rest vult ons brein aan op basis van verwachtingen, eerdere ervaringen en andere zintuigen.

E

Er zijn twee hoofdoorzaken voor het ontstaan van een optische illusie; de fysiologische illusie, die tot stand komt door de eigenschappen van het menselijk oog en de psychologische illusie, waarbij het misverstand zit in de foutieve interpretatie door de hersenen. Eerst zien dan geloven De fysiologische illusie is uit te leggen aan de hand van het ‘raster van Hermann.’ De zwarte balletjes ontstaan door een verschijnsel dat ‘laterale inhibitie’ wordt genoemd. Dat betekent dat wanneer de ene zenuwcel in het oog geactiveerd wordt, dit automatisch leidt tot onderdrukking van de zenuwcel die ernaast ligt. Hierdoor kun je contrast beter waarnemen. Wanneer er in één beeld teveel identiek contrast aanwezig is, treedt laterale inhibitie op.

Dit fenomeen doet zich voor op de plaats waar je je niet op concentreert, dus enkel in de ooghoeken.

Als je je focust op één kruispunt zal je zien dat het gewoon wit is, zoals in de realiteit.

Kijken met je brein Een contrastillusie is een goed voorbeeld van een psychologisch misverstand. Bekijk de onderstaande afbeelding maar eens. Zie je het verloop in de grijze balk?

Kijk dan nog maar eens. De kleur van de grijze balk is links en rechts exact hetzelfde. Het grijs lijkt in een lichte omgeving donkerder dan wanneer precies diezelfde kleur omringd wordt door een donkergrijze kleur. Dit komt doordat de


VRAAG AAN DE hersenen contrasten van omliggende vlakken als referentie gebruiken om de helderheid van een kleur te bepalen. Het na-effect van kleur Kijk gedurende twintig seconden naar één centraal punt op de onderstaande afbeelding. Probeer even niet te knipperen. Kijk direct daarna naar een wit vlak, zoals een muur of een velletje papier.

Het plaatje duikt opnieuw op voor je ogen! Hoe werkt dat? Het netvlies van je oog is opgebouwd uit miljoenen lichtgevoelige cellen: ‘kegeltjes’ en ‘staafjes.’ De staafjes zorgen voor contrast en contouren. De kegeltjes zorgen ervoor dat je kleur ziet. Hiervan heb je drie soorten: ‘rode’, ‘groene’ en ‘blauwe’ waarmee je de drie hoofdkleuren kunt onderscheiden. Door deze drie kleuren te mengen, krijg je een oneindige kleurvariatie. Wit is een combinatie van evenredige delen rood, groen en blauw. Daardoor reageren alle oogcellen als je naar een wit vlak kijkt. Normaal gesproken zijn je ogen continu in beweging en fixeer je een beeld nooit voor lange tijd. Doe je dit wel, dan worden de lichtgevoelige oogcellen ‘moe’. Ze willen dan eigenlijk niet meer reageren. Staar je bijvoorbeeld lange tijd naar een groen vlak, dan worden de groene kegeltjes uiteindelijk uitgeschakeld: ze sturen geen prikkels meer door. Wanneer je vervolgens naar een wit blad kijkt, dan reageren alle cellen, behalve die voor groen. Die moeten nog even bijkomen. Daardoor krijgen je hersenen kortstondig verkeerde informatie: Je ziet een ‘negatief’ beeld, gebaseerd op de complementaire kleuren. Zodra de vermoeide oogzenuwcellen weer bijgekomen zijn, wordt het vlak weer gewoon wit.

De kunst van het bedrog Ook in de schilderkunst wordt vaak gebruik gemaakt van optische illusie. De wereldberoemde Nederlander M.C. Escher was een ware meester in het spelen met architectuur, perspectief en onmogelijke ruimtes. Wanneer je wat langer naar zijn tekeningen kijkt, lijkt alles in totaal verschillende vormen te veranderen. Een andere techniek om mensen op het verkeerde been te zetten is de “Trompel’oeil” (bedrieg het oog). Door heel nauwkeurig met schaduwen en licht te werken, lijken deze driedimensionale schilderingen zó echt dat je vaak een paar keer moet kijken om te zien wat echt is en wat niet. In historische tijden werd dit vaak toegepast in gebouwen om de suggestie van bijvoorbeeld marmeren zuilen te wekken. Een stuk goedkoper dan echt marmer!

Tegenwoordig kun je deze vorm zomaar op straat tegen komen en zie je opeens een complete fantasiewereld voor je ogen opdoemen. Maar wees niet bang om er in te trappen, het is maar gezichtsbedrog!

oog chi ru rg

Drs. Barbara Leyssens is één van de oogchirurgen bij F Y EO Medical Klopt het dat je zicht na refractieve chirurgie* Beter dan 100% kan zijn? Dat klopt. Deze 100% is een vastgestelde basisnorm. Men gaat er vanuit dat iemand op een afstand van zes meter een bepaalde lettergrootte op de letterkaart moet kunnen lezen. Is dit het geval, dan heeft die persoon een zicht van 100%. Wanneer iemand nog kleinere letters kan lezen, ziet deze persoon meer dan 100% en spreek je van een bovengemiddeld zicht. Als je met een bril of lenzen corrigeert, gebeurt dit vóór het oog. Hoe meer afstand tussen oog en hulpmiddel, hoe meer kans er is op optische afwijkingen. Zo kan het zijn dat iemand die een bril draagt, minder correctie in zijn lenzen nodig heeft. Een lens zit immers dichter op het oog. Met onze behandelingen corrigeren we op de meest exacte manier; namelijk in of direct op het oog. Een unieke en geavanceerde techniek die we uitvoeren is de TransPRK behandeling in combinatie met Personalized Zyoptix (Wavefront). Hiermee brengen we het oog dusdanig in kaart dat we elke afwijking onder elke hoek kunnen benaderen en corrigeren. Middels laserlicht wordt in één behandeling het oppervlak (de zgn. epitheellaag) verwijderd én de correctie aangebracht. Omdat het oog op zo’n persoonlijke manier wordt benaderd, heeft de cliënt na behandeling vaak een zicht van meer dan 100%. *Refractieve chirurgie omvat operaties die oogafwijkingen corrigeren; zoals ooglaseren en lensimplantatie.

FYEO Medical Aan FYEO Medical kun je je ogen gerust toevertrouwen. Deze gespecialiseerde oogkliniek voor laserbehandelingen en implantlenzen loopt al jaren voorop met geavanceerde technieken en de modernste apparatuur. Ons team van zeer ervaren oogchirurgen staat voor u klaar en kan u

Koperslager 6 in Eersel

precies vertellen welke behandeling voor

Tel. 0497 - 360860

uw ogen het beste resultaat geeft.

www.fyeomedical.nl

Maga zine

39


Liefde onder Met je geliefde op een berenvel voor de haard, romantisch dineren bij kaarslicht, je handen warmen aan een kampvuur… Of het nu in de vorm van een brandende kaars, een nostalgisch kampvuur of gloeiende haard is: vuur en liefde zijn een overduidelijke match. Vuur staat voor passie, voor hartstocht en voor drift. Maar waar komt deze associatie eigenlijk vandaan?

W

Wie kent het niet: een romantisch diner met je geliefde, een glaasje wijn en – het kan niet missen - een flakkerend kaarsje op tafel. Perfect om even lekker bij weg te mijmeren. Dat betekent dat we bij de aanblik en warmte van vuur uitgebreid nadenken en fantaseren over het leven en de liefde. En dat is wat mensen vaak doen. Men raakt gebiologeerd door de warmte, de dansende vlammen en het geluid van knappend hout.

OpLaaiend vuur Poëten refereren ook vaak naar liefde als een ‘brandend vuur’. Het brandt, het smelt, het verwarmt; het smeult en het breekt weer uit met vernieuwde energie… “You light my morning sky with burning love”, zong Elvis Presley. Maar niet alleen Elvis schreef over de relatie tussen liefde en vuur, ook onze eigen Huub van der Lubbe (zanger van De Dijk,

Tekst: Eva Geerts

red.) legde de link: “ik moest denken aan het laaiend vuur dat onze liefde was”. Vuur als metafoor: voorbeelden genoeg! Zo bestaan er valentijnskaartjes met daarop de tekst: ‘ik sta in vuur en vlam voor jou’. Ook teksten als ‘je laait het vuur in me op’ en ‘voor jou ga ik door het vuur’ komen voorbij. Cheesy of niet: de metafoor van de liefde begrijpt iedereen.


cursus houtstoken Wil je nog meer plezier en rendement uit je (toekomstige) houthaard halen én flink besparen op de stookkosten? Schrijf je dan in voor de gratis stookcursus in onze fabrieksshowroom te Bladel. Kijk voor aanmelden en data op www.barbas.com/evenementen

Barbas houthaarden Barbas staat voor duurzaam en ecologisch verantwoord. Opgericht in 1976 en vandaag de dag hét merk voor houtgestookte haarden.

www.barbas.com

Bellfires gashaarden Bellfires, opgericht in 1928, staat voor gemak, sfeer en comfort. Marktleider in gashaarden. Onze haarden bieden de open haard sfeer met het gemak van een gashaard!

www.bellfires.com

Fabrieksshowroom Hallenstraat 17 in Bladel

Tel. 0497 – 339200

Geopend van maandag t/m zaterdag. Dé ideale manier om u te laten inspireren en informeren.

Maga zine

41


februari

Altijd wat te doen

el i – Blad ebruar

(Podium

10)

ni) (Ambia Bladel – i r a u kies 15 febr the jun

out | g it ab n i t t e G itness rld | W ie k m et d ri e f ij n e o W f f O n. ve- m u z

8f

e m pe n dje li H e e rlij k a vo a n d s u it d e Be lg is ch e K b pop - e n rock 10.nl dium

www.po

) n Herd del (De a l nath B – i Karma ebruar

g en Beuvin renmolen” Ernest o an de K za n ge r “Klap v re n ce s e n liedje s va n m u zik a le e n e confe

8f

g. Ee n Hil a risch Ern e st Be uvina r g e kt e e n e cht h e id. r e ti re a b a c a en vie r h e e rlijk e e zoe ktocht n h u m o ristis ch u zie kt h eate r sa m e n m et u it Bla d e l h Ca ba rete s k m n z a n gg roe p K a rm a n at e n te n m u zik a nherd.nl

www.de

ck) t (De En irscho

ari – O 5 febru 13 t/m 1 niging

uit re e v l e e iseria Ton Pizza M re ve n d oo r d e – t ch e s ch de Bo nt Piet ro d e klu cht, g

ig ra lle n Ee n a vo n dv u re l Ee n s. It a li a a n s e im mij n z u s die z a V la m in g K t va n gt e e n be richt va n t e m p i t e n Bo nt e m p i o n m d e e rfe n is va n pa Bo rd wo rd e n, o e e is g n g e a o n d e rw a lle s g ea rr u st. n va et o m r k re g e le n. E m e e r k a pe rs op d e m a a r e r zij n l enck.n www.de

uw) (‘t Scho s) Reusel i r a u endan 14 febr k (Katt ij e g r e ance’ uari – B arte Bl 15 febr

‘C . or Alde rlie fste ts, vo f e ri jb ri v e is e e n : va n nie Ca rte Bla n ch lli n g a a n h et witte pa pie r blijft h et u w Z e g eve n inv eze nie u wste th eate rsho n de e l d a n a I . a a r h et n a a r iets u r hou de n, m o m a n u h s n Fra groe it. N ede rla n ds .nl / iefste:

Alderl

chouw www.ts s.nl ttendan www.ka

ith Down w a von d live m u zie k!

n de Ee n swin g e n ba n ds ‘Lip stick Ju n kie ’ e De Bla d e ls e tch’ zij n u itg e n odig d e n e a ‘Down t h e H it d e k a st h a le n voo r d ez u s e po p z u lle n a ll M u zie k va n . jd ri st d e w is tis! th u e e nt re e is g ra tot rock e n d

dans)

en k (Katt

ar het ma e n n e r e i we v le n je e udden, a nt e n s ch ot e

eij i – Berg ebruar

22 f

Sch

S e n N oe l va n oo r. L a at je m e e voe re n g n Jo e d l ie gv Em in d e v roe g e od voo rst e llin h e u s e fe e lg o ca fé wa a r h et licht tot k e n, m a a r e ro n a a r d at e n t, wa a r ve e l wo rdt g e sp u we l o f n iet in n d n je ra f u u rtje s b g ez e g d. O t e v ie re n. t rd o w s ik n u it e in d e li jk be nt, e r va lt a lt ijd iets g d e st e m m in ns.nl a

ttend www.ka

en

thov ri – Rie

ocht nbiket i a t n e rt Scouti n g u Mo e e r o rg a n is e

ua 23 febr

e n de k et e e n Voo r d e n e g n m ou nt a in bik et ocht m ve ld e n e R yt h o v iu s e rcou rs d oo r d e p ra chtig e a p wiss e le n d n R iet h o ve n. e n bo ss e n va griethoven.nl outin

www.sc

ergeijk uari – B 25 febr ’ dans) (Katten ‘Breken

l Foo Kommi Mich e n R af e lgisch e broe rs e kt

lstr De B h e bbe n e e n vo Wa lsch a e rts troe ri n g, h u mor, n u nie k e stijl: o n a bsu rde be e ldta a l e it m u zik a lite orra n g. Als g e e n a n de r le midde le n de ve chte n o m vo de k u n st o m m et minim a be h e e rse n ze a xim a a l te ra k e n. m toe schou we r ns.nl a

ttend www.ka

Evene


maart

1 t/m 4 maart – Brabantse Kempen

Carnaval in de Brabantse Kempen!

20 maart – Bergeijk (De Kat tendans)

3 maart – Hapert

Kempenoptocht

De tocht met de mooiste carn avalswa gen s uit de Bra bantse Kem pen. Het start schot wordt om 13:00 uur gelo st door Prin s van de Pint ewippers. Daa rna trekt de Kem penoptocht door de strat en van Hapert.

www.pintewippers.nl

Bert Kruisman - “Vaderla nd

www.tschouw.nl

8 maart – Eersel (Muzenval )

The Grand Ladies of Jazz

Het repe rtoire van jazzlege nde s Ella Fitzgera ld, Sara h Vau gha n en Din ah Was hington wordt vertolkt door drie enth ousi aste zan gere ssen, te wete n: Ann e-M arie Hun sel, Graziella Hun sel-Rivero, Miss Y vette de Bie. Sa men met een swin gen de live ban d!

www.muzenval.nl

16 maart – Reusel (Rabo Spo rthuis)

Vlooienmarkt

Krijg de marktkriebe ls te pakk en en snuf fel lang s alle kraa mpj es. Speu r tuss en de anti eke of mod erne spullen en wie weet vind je iets bijzond ers!

Tale ntvo lle dan sers die net hun carriere zijn beg onn en showen de hoogtepu nten uit het klassiek e balletrepertoire en eige ntijd s werk.

www.kattendans.nl

22 maart – Duizel (De Don k)

Karaoke avond

8 maart – Reusel (‘t Schouw )

Z al Belg ie zijn 185 jarig best aan in 2015 nog hale n? Kan voet bal de nati e redd en? Of late n de Belg en zich het hoofd op hol bren gen door polit ieke retoriek? Alle rslim ste men s en com edia n Bert Krui sma ns vraa gt het zich af in dez e nieu we show.

Het Nationaal Ballet, de Junior Company

Test je eige n zan gkwalite iten of kom die van anderen bewonde ren tijde ns deze kara oke avon d in Duizel. Met een optreden van look-a-lik e Elvis, beke nd van het Tv-progra mm a Holland’s Got Tale nt.

www.cafededonk.nl

23 maart – Westelbeers (Cul tuurboerderij)

Loes Swinkels

Live concert van Loe s Swin kels, een zeer geta lent eerd muzikant en liedj esschrijver uit het zuid en des land s. Met haa r warme en krachtige stem gelu id, en ritm isch e gita arspel bren gt ze haa r liedj es recht uit het hart.

www.cultuurboerderij.nl

25 maart – Oirschot (De Enc k)

Das Leben der Anderen

Film met een uitermate sche rpe kijk op de para noia ten tijde n van het IJze ren Gordijn, waa rbij we een Oost-Du itse Stasi-off icier volge n die een schrijver aflu istert die sympathiseert met het westen.

www.deenck.nl

29 maart – Bladel Blaalse Lichtstoet

Na de uitp uttin gssl ag met carn aval stropen de bou wers nog een maa l de mou wen op en vers ieren ze hun praa lwag ens met de mooiste verlichtin g.

www.muggenzifters.nl

ementen

Maga zine

43


Zwemmen bij de Familie Kolsters uit Hulsel

SNORKELEN IN DE VIJVER Altijd volop leven in de tuin. In de zomermaanden uiteraard dikke waterpret, maar ook in deze wintertijd genieten Rob en Margaret Kolsters van hun natuurlijke zwemvijver. “We zijn er nog altijd super enthousiast over, het is een FANTASTISCHE aanwinst voor onze tuin!” Fotografie: Hanneke Meier


B

Bij de familie Kolsters uit Hulsel was het altijd al een zoete inval van vrienden en familie. En dat is niet bepaald afgenomen sinds ze in het najaar van 2011 een zwemvijver lieten aanleggen. Hun vier kinderen Teun (11), Jef (9), Miel (7) en Janske (4) kunnen niet wachten tot de temperaturen weer gaan stijgen, want bij de eerste warme zonnestralen spelen ze samen met vele vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt uren bij de zwemvijver. Margaret: “Jonnie Michelbrink is onze overbuurman en hij heeft ons besmet met

het zwemvijvervirus. En niet alleen ons trouwens, want inmiddels zijn er in onze straat meer adressen met een zwemvijver in de tuin. Het is niet alleen een genot om er in te zwemmen, het oogt ook gewoon prachtig in je tuin. En waar een zwembad er in de winter vaak troosteloos bij ligt, is er altijd leven in en om een zwemvijver.” Rob: “We hebben er amper omkijken naar. Eens per jaar snoeien we de planten, in het najaar scheppen we er wat blad af en in het voorjaar ‘stofzuigen’ we één keertje

over de bodem. En chloor is niet nodig, want het ecologische systeem zorgt er zelf voor dat de vijver altijd kraakhelder is.” Margaret: “Straks in de zomer bereikt het water een temperatuur van zo’n 23 graden Celsius. De kinderen duiken er al veel eerder in, maar voor ons is het dan ideaal. We maken er dan echt veel gebruik van en de kinderen willen zelfs tussen de middag nog wel eens een snelle plons maken. Kunnen ze daarna weer fris naar school!”

HOVENIERSBEDRIJF JONNIE MICHELBRINK Een ecologische zwemvijver is een aanwinst voor iedere tuin en kan in elke vorm en maat worden aangelegd. De zwemvijver vergt amper onderhoud en toch blijft het water kraakhelder dankzij de natuurlijke plantenfilter. Uiteraard is het ’s zomers heerlijk zwemmen, maar ook in de andere seizoenen geniet je van de levendigheid op en om de vijver. Droom jij ook al van een duik in je eigen zwemvijver? Laten we dan samen jouw wensen eens bespreken, zodat we kunnen bekijken welke mogelijkheden er zijn. Al dan niet als onderdeel van de aanleg van een complete tuin.

Willibrordlaan 56 in Hulsel Tel. 013 – 5091976 www.jonniemichelbrink.nl Maga zine


Alfons Smet Residenties Serviceflats en woonzorgcentrum onder één dak

Bij de gloednieuwe seniorencampus Alfons Smet Residenties in Dessel hebben we de eerste 12 bewoners al mogen verwelkomen. Midden februari zullen we de grens van 20 bewoners overschrijden. Serviceflat Zelfstandig wonen met dienstverlening, ook voor koppels. In deze serviceflat woon je zoals thuis, maar met één verschil; je bent omringd door uitstekende zorgverlening. Je leeft comfortabel en kan gebruik maken van diensten zoals verpleging of huishoudhulp. Maar ook schoonmaak, wasserij of bijvoorbeeld klusdienst zijn beschikbaar. De serviceflat is ook bij uitstek geschikt voor koppels waarbij één van de partners hulpbehoevend is. Zo kan je als koppel blijven samenwonen, terwijl alle nodige verzorging in de buurt is. Er zijn 39 serviceflats, van 75m2 tot 120m2. Woonzorgcentrum De aanwezigheid van het woonzorgcentrum (voor 60 bewoners) geeft senioren de garantie dat wanneer hun gezondheid

achteruitgaat ze nog steeds bij ons terecht kunnen en niet meer dienen te verhuizen. Ook personen met dementie zijn welkom. Voor hen is een aparte afdeling die beschikt over een ruime groenzone. Ook kortverblijf en nachtopvang zijn mogelijk. Op 5 mei 2014 opent dit nieuwe woonzorgcentrum zijn deuren. Deel van de dorpskern Alfons Smet Residenties heeft de ambitie om deel uit te maken van de dorpskern. Kom zeker eens langs in onze mooie tuin met een wandelpad, zitbanken, fruitbomen en moestuintjes en geniet van rust en natuur. Voor een hapje en een drankje kan je terecht in de bistro. Een kapsalon, schoonheidssalon, dokterspraktijk en leercentrum zijn op het complex aanwezig.

Meer informatie of een kijkje nemen? Tel. 0032 - 14 37 88 54 - info@asresidenties.be www.asresidenties.be Alfons Smet Residenties • Lukasstraat 2 • 2480 Dessel


bli n k e n debadkamer

5 Tips voor een

Op De badkamer trekken we ons minimaal eens per dag terug. Om te relaxen, ons te wassen, lekker te baden of om onze tanden te poetsen. We verzorgen er ons lichaam en daarom is het belangrijk dat de badkamer hygiënisch en schoon is. Maar er zijn veel agressieve producten op de markt, die onze badkamer alleen maar aantasten. We hebben een aantal handige tips, zodat je langer plezier hebt van een mooie badkamer!

1

Kalk Het meest bekende badkamerkwaaltje is toch wel kalk. Er zijn tal van antikalk producten te vinden, maar deze zijn eigenlijk altijd veel te agressief. Je meubelen en kranen krijgen hiervan snel een matte schijn. Vervang die producten eens voor azijn en water. Water hecht zich minder aan het oppervlak en je badkamer glimt als nooit tevoren.

2

geen chloor Chloor tast vrijwel alle materiaal in de badkamer en je toilet aan. Het is dus beter om alle chloor linéa recta in de chemobox te gooien.

3

Slim toilet Goed voor de hygiëne en makkelijker in schoonmaak: een toilet zonder spoelrand. Verborgen plekken waar bacteriën zich schuil houden zijn verleden tijd.

4

spiegeltje spiegeltje Waterspetters, tandpastaspetters, een spiegel krijgt veel te verduren. En een spiegel glanzend schoon maken zonder strepen is geen gemakkelijke opgave! Maar probeer het eens met water en brandspiritus.

5

BadkamerSchoon Wellicht iets gemakkelijker dan voorgaande tips: BadkamerSchoon van Sanidrome. Een eigen ontwikkeld schoonmaakmiddel voor dagelijks gebruik, zonder schadelijke en agressieve ingrediënten.

Sanidrome van de Ven Bestaande badkamer renoveren of een nieuwe badkamer bouwen? Sanidrome van de Ven weet als geen ander hoe dit moet en realiseert de betere badkamer van A tot Z; van advies tot verkoop, van installatie tot nazorg.

Het Groen 2 in Knegsel Tel. 040 – 2051606 www.sanidrome.nl

Maga zine

47


Porsche in de

kreukels

Het zal je overkomen... Drie maanden nadat je je splinternieuwe auto ophaalt bij de garage, kom je op harde wijze in aanraking met een oplegger. Als die auto dan ook nog een unieke Porsche 911 Carrera 4S Cabriolet is, is het drama compleet. Gelukkig pikte Beukers Autoschade de bolide op en maakten zij hem weer zo goed als nieuw.

A

Als gevolg van de botsing had deze Porsche flinke schade aan de voorzijde. Gelukkig zit de motor van deze Porsche achterin en bleef de schade dus beperkt tot de kofferruimte.

Nadat de auto is gedemonteerd, wordt de werkprocedure bepaald. De experts bekijken wat kan worden hersteld en wat moet worden vervangen. De benodigde nieuwe onderdelen worden besteld bij de dealer.


Alle onderdelen zijn weer gedemonteerd om ze van binnen en buiten te kunnen spuiten. Nu kunnen ook de vaste carrosseriedelen weer van lak worden voorzien.

De losse onderdelen op spuitbokken in de spuitcabine.

De blikschade is zorgvuldig uitgedeukt. De nieuwe onderdelen worden op de Porsche gemonteerd, zodat de pasvorm kan worden gecontroleerd en de naden tussen de onderdelen kunnen worden nagekeken.

Zo goed als nieuw! De Porsche is weer schade- en storingsvrij. Na een wasbeurt is hij weer klaar om afgeleverd te worden aan de eigenaar.

Beukers Autoschade Beukers is een allround schadeherstelbedrijf. Schade aan uw auto is al vervelend genoeg. Daar wilt u het liefst zo weinig mogelijk van merken. We verzorgen de schadeafwikkeling met de verzekering, herstellen de schade aan uw voertuig vlot en vakkundig en zorgen ervoor dat u snel weer op weg bent.

Leemskuilen 23 in Westerhoven Tel. 040 - 2012636, www.beukersgroep.com

Maga zine

49


Accessoires Hoeden Pruiken Maskers Schoenen Toeters Petjes Zakdoeken etc.

Iedere dag koopavond tot 20.00 u.

.nl

1000 m

2

carnaval !

a.s. zondag open! 11.00 - 16.00

Specialist in grote groepen

10.000

pakken op voorraad !

300 m

2

accessoires

Openingstijden maandag di.-do. vrijdag zaterdag zondag

13.00 09.00 09.00 09.00 11.00

-

20.00 20.00 20.00 17.00 16.00

u u u u u

Robbies Stuntpaleis Hoofdstraat 18 Hoogeloon www.carnavalsgigant.nl


Blaalse wind

Frappant

Fotografie: Tom van Limpt Tekst: Sandra Willemen

A

Als jongen vond Harrie Baijens de wind al razend interessant. Hij was veel met vliegeren bezig en vaak te vinden bij de Casterense molen, die in 1944 door de Duitsers in brand werd gestoken. Tijdens zijn werkzame jaren als boer vervaagden zijn jongensdromen, maar tijdens een vakantie op Mallorca, ongeveer vijftien jaar geleden, wakkerde zijn jeugdliefde weer aan. “Ze gebruiken daar molentjes voor de bevloeiing van het land. Als ik straks tijd heb, wil ik ook van die dingen, maar dan groter, dacht ik. Molens hebben iets majestueus: ze zijn hoog, ze bewegen. Ze roepen een gevoel van vrijheid op. Dat spreekt me aan: er is meer in het leven dan opstaan, werken en naar bed gaan. Ik wil iets achterlaten, iets echts en unieks.”

meestal zuidwestenwind hebben, is het belangrijk dat de molen stormvast is.” Wat Harrie bedacht kon Piet Hendriks uit Casteren, eigenaar van twee rechterhanden, maken. Vier molens verder kriebelt het nog steeds bij Harrie. “Inmiddels weet ik wat werkt - en wat niet. Nummer vijf heb ik al lang bedacht.”

Maandenlang zat hij aan de keukentafel te schetsen. “Je moet rekening houden met de natuurkrachten. Omdat we hier

Zeventig jaar nadat de Casterense molen in vlammen opging, doet de Molenweg in Bladel zijn naam weer eer aan.

Omdat hij als man van zeventig (nu bijna tachtig) niet van plan was om voor onderhoud naar boven te klimmen, liet Harrie een lier aanbrengen, waarmee hij de molens kan laten zakken. Tijdens de laatste schilderbeurt trof hij vogelnestjes aan in één van de molens. “Waarschijnlijk gemaakt tijdens een periode van weinig wind en toen de molen weer ging draaien zijn de vogels gevlogen.”

Vraag jij je ook wel eens af

wat h et r.v..e rh a a l is a cht e ...dat typische huisje of die lama’s in dat weitje? En wie is toch dat vrouwtje dat wekelijks haar stoep stofzuigt?

Tip de redactie! content@contentmagazine.nl

Maga zine

51


Rubriek

www.aandedorpsbron.nl

15 Luxe nieuwbouw woningen! ~ Afgesloten parkeerplaats en berging ~ Ingebouwde lift en intercom ~ Persoonlijke buitenruimte ~ Rustige omgeving en toch in het centrum.

Profile for Content Magazine

Content Magazine - Editie 5  

Verrek! Alweer zo'n goedgemutste uitgave van het leukste magazine van de Brabantse Kempen.

Content Magazine - Editie 5  

Verrek! Alweer zo'n goedgemutste uitgave van het leukste magazine van de Brabantse Kempen.