Het Brabantse Kempen Magazine 2020

Page 1

2020

GRATIS

Brabantse kempen magazine 2020

EEN

ONTDEKKINGSTOCHT DOOR DE

STREEK

= =

DE MOOISTE NATUURGEBIEDEN RESTAURANTS, EETCAFÉS EN TERRASSEN TIPS VAN KEMPENAREN RUITERROUTES IN DE STREEK LOKALE SMAAKMAKERS CULTURELE UITJES EN DE LEUKSTE MUSEA EN NOG VEEL MEER

==


122


Loater Vruger doacht ik altè loater doe ik deez en dè. Loater moak ik verre reize en wor ik hil goed bè. Loater heb ik alles mee en wor ik hil tevree.

Vroeger dacht ik altijd later doe ik dit en doe ik dat. Later maak ik verre reizen en weet ik heel veel. Later heb ik alles mee en word ik heel tevreden.

Mer ik heb ontdekt in ’t lève dè ge zo niet denken moet. Ik zeg nie langer loater ik hou niks mir tegoed. Ik goi wa meer op stap dè doe me wel zo goed.

Maar ik heb ontdekt in het leven dat je zo niet denken moet. Ik zeg niet langer later ik stel niets meer uit. Ik ga wat meer op stap dat doet me goed.

Blijft nie zitte, bè dè keske go toch mee op stap vanoavond. Dan vatte we ’n lekker glèske dus allé tot toavend en dan wor ’t toch wir loater.

Blijf niet zitten bij dat kastje ga toch mee op stap vanavond. Dan nemen we een lekker glaasje dus kom op tot vanavond en dan wordt het toch weer later.

George van Och

=

Het gedicht Loater komt uit de dichtbundel Dorpsproat van Bergeijkenaar George van Och (75 jaar). Hij koestert zijn hele leven al een grote liefde voor het Kempens dialect.

3


Ontdek

de Brabantse Kempen 6

Aanraders..........................................6

De Kempen op de kaart........... 12 Groene Juweeltjes.......................13 De Natuurpoorten �����������������������28

aanraders

Wat mag je echt niet missen als je in de Kempen bent? Lokale mensen geven je de beste tips.

Overnachten in de Brabantse Kempen ��������������������30 De hort op ..................................... 37 Eropuit in de Brabantse Kempen ��������������������57 Smaakmakers.............................64

groene juweeltjes

De natuur in de Kempen is ongekend mooi. Een wandeling of fietstocht is dan ook zeer de moeite waard. We delen graag een aantal van de beste plekjes.

Verwen jezelf in de Brabantse Kempen ������������������ 70 In de kern........................................75 Naar de markt �����������������������������83 Eten en drinken in de Brabantse Kempen �������������������84 Cultuur snuiven......................... 101 Een lijst van musea................. 116 Evenementen en kermissen ����������������������������������� 118 Naar België..................................121 Winkelen in de Brabantse Kempen ���������������� 127 Adressen TIP............................... 130 4

37 de hort op

Kom in actie en beleef de Brabantse Kempen als geen ander. Beklim een toren, spring op een paard of ga op zoek naar kabouters…

13


smaakmakers

Wat wordt er zoal gemaakt op Kempische bodem? Een lokale bakker, toetjesbereider, bierbrouwer, struisvogelkweker, groenteboer en ijsbereider vertellen over hun streekproducten.

64

in de kern

In het hart van elk dorp vind je de ware Kempische aard. Gezelligheid op de terrassen en lokale verwennerijtjes in de winkels. Ga eens langs!

75 cultuur snuiven

Er is veel interessants en moois te ontdekken in de Kempen. Onze musea laten je er graag kennis mee maken. Van mooie kunst tot eeuwenoude folklore.

121

101

naar BelgiĂŤ

Een dagje op bezoek bij onze zuiderburen is een heel goed idee. ZĂŠker met (kleine) kinderen. Vlak over de grens met Nederland wacht het avontuur in de vorm van bossen, water, speurtochten en speeltuinen.

Voor ieder wat wils 5


lokale

Aanrader Irma Cornelissen (53 jaar) Geboren en getogen in Eersel

“De Eerselse markt is de place to be”

Wie ben je? “Ik ben eigenaresse van woonwinkel HIP@home aan de Markt in Eersel. Ik ben gek op ‘mijn’ dorp en zou nooit ergens anders willen wonen. Wij Eerselnaren houden wel van een feestje op zijn tijd en ik ben dus graag van de partij als er weer iets leuks georganiseerd wordt.” Waarom is het hier zo goed toeven? “Eersel heeft veel te bieden, vooral op en rondom de Markt. Het is omringd met prachtige oude pandjes en er staat een mooi kapelletje. Je kunt hier heerlijk eten

6

bij een van de vele restaurantjes en er zijn vaak leuke evenementen, zoals het Play Festival in mei, Music on Payday in juni en het Sowiezo Festival in augustus.” Welke adresjes mag je echt niet missen? “In het centrum kun je heerlijk shoppen. Van de kookwinkel aan de Dijk, mooie kledingzaken tot een schoenenzaak en sieradenwinkel: er is van alles wat. ’s Zomers kun je heerlijk borrelen op de terrasjes en ’s winters duik ik graag Café De Mert in, tegenover mijn winkel.”

f


lokale

Aanrader Frans Jansen (40 jaar) Geboren en getogen in Reusel

“Wij spelen graag bourgondisch hoogstaand voetbal”

Waarom is het hier zo goed toeven? “Hier in de Kempen weten we wat bourgondische gezelligheid is. Dat laten we ook doorklinken in de activiteiten van

onze voetbalvereniging. We slaan de derde helft nooit over en organiseren regelmatig teambuildingsuitjes voor de leden, zoals een barbecue of bierproeverij.” Welke adresjes mag je echt niet missen? “Het Beleven is een waterrijk natuurgebied waar ik graag even onthaast. Na een wandeling plof ik het liefst neer bij Pannenkoekenhergberg de Hollandershoeve voor koffie en gebak. Sportievelingen kunnen zich uitleven op de toestellen van de trimbaan tegenover D’n Ouwe Brandtoren.”

Foto's: Tom van Limpt

Wie ben je? “Als voorzitter van amateurvoetbalclub De Zuiderburen in Reusel ben ik al twaalf jaar nauw betrokken bij het verenigingsleven. Voorheen speelden we met onze café-elftallen en vriendengroepen alleen een binnendorpse buurtvoetbalcompetitie, sinds 2014 komen we ook uit tegen clubs uit omliggende dorpen.”

f

7


lokale

Aanrader

Katrien Smetsers (46 jaar) Geboren en getogen in Oirschot

Wie ben je? “Mijn vader had jarenlang een ijzerwarenzaak in Oirschot. Ik was dus altijd ‘de dochter van’. Inmiddels ben ik alweer tien jaar getrouwd met Joost en hebben we twee kinderen van 8 en 10 jaar. Ik ben kinderfysiotherapeut en daarnaast run ik voor de hobby een webshop in lunchproducten.”

“De kinderen vermaken zichzelf uren hier in de natuur” Waarom is het hier zo goed toeven? “In Oirschot vind je prachtige natuur. We gaan met de kinderen graag naar Speelbos De Kemmer waar ze urenlang met takken slepen en hutten bouwen. Verder kun je fantastisch wandelen over de Oirschotse Heide. Op vakantie denk ik altijd: het is hier ook leuk, maar potverdorie wat hebben we toch een geluk met waar we wonen.” Welke adresjes mag je echt niet missen? “’t Bint is een winkel in het centrum met veel streekproducten gemaakt door echte Oirschottenaren. Van handgemaakte keramiekschalen tot Oirschotse mosterd en van bier tot mijn eigen broodtrommels. Hier vind je zeker een leuk souvenirtje voor thuis!”

f

8


lokale

Aanrader

“Hilvarenbeek barst van de verhalen”

Loraine den Engelse (41 jaar) Geboren en getogen in Limburg

Wie ben je? “Ik ben van origine een Limburgse. Mijn man en ik wonen sinds twaalf jaar in Hilvarenbeek. In onze vrije tijd kwamen hier al vaak. Regelmatig als we op een terrasje neerstreken zeiden we tegen elkaar hoe geweldig het ons leek om hier te wonen. En zo geschiedde!”

Welke adresjes mag je echt niet missen? “De Vrijthof midden in het centrum draagt een rijke historie. Het is echt de moeite waard om hier eens een rondje te lopen. Zo kom je ook langs Bierbrouwerij De Roos waar je unne Rooie Fik kunt drinken. Dat is een heerlijk speciaalbier, gemaakt door vrijwilligers. En bij een bezoek aan draaiorgelmuseum Dansant begint iedereen spontaan te dansen.”

Foto's: Tom van Limpt

Waarom is het hier zo goed toeven? “Ik ben gek op geschiedenis. Ik had al een vermoeden, maar toen ik me er echt in ging verdiepen bleek Hilvarenbeek te barsten van de verhalen. Dat vond ik zó interessant dat je mij nu via

www.ik-neem-je-mee.nl kunt boeken voor een tour door het historische centrum of door de bossen van Gorp en Roovert.”

f

9


lokale

Aanrader Bregje van der Heijden en Lynn Bax (beiden 11 jaar) Geboren en getogen in Luyksgestel

Wie zijn jullie? "We zijn al vriendinnen zolang we ons kunnen herinneren. Het liefst maken we coole dansvideo’s waarin we playbacken, maar we zijn ook gek op korfbal. We spelen bij de Stormvogels in de D1 en D2 en we zitten allebei in groep 7 van basisschool de Klepper.” Waarom is het hier zo goed toeven? “De Luyksgestelse kermis in juni is superleuk. We krijgen dan vrij van school en fietsen mee in de Wielerronde. Onze opa’s en oma’s sponsoren onze rit en zo verdienen we ons kermisgeld. Dat is hier een traditie. Oh ja, en bij cafetaria Die Twee bestellen we soms een frikandel XXL. Die is net zo lang als onze liniaal!”

“Tijdens de kermis hebben alle kinderen vrij van school” Welke adresjes mag je echt niet missen? “We gaan graag naar Herberg In Het Wilde Zwijn, want daar is het altijd gezellig. En je mag daar je pindaschillen op de grond gooien! Als we echt iets speciaals willen doen, dan gaan we naar Lommel in België. Dat is tien minuten verderop. Daar kun je naar de bios, zwemmen, bowlen en er is ook een grote speeltuin.”

f

10


lokale

Aanrader

“Weinig mensen beseffen hoe prachtig de Bladelse bossen zijn.”

Wie zijn jullie? “Wij wonen in het voor- voor- voorouderlijke huis van Janus zijn familie aan de Markt in Bladel. Onze kinderen zijn inmiddels de zevende generatie die hier is opgegroeid. Vorig jaar zijn we gestopt met Bed & Breakfast Bardoul. Sindsdien zijn we met pensioen en lekker druk met van alles en nog wat.” Waarom is het hier zo goed toeven? “De bossen van Bladel zijn fenomenaal. We wandelen vooral graag op Ten Vorsel, waar we genieten van de rust en de wisseling van de seizoenen. Onze hond Guus nemen we altijd mee. Daarnaast ligt Bladel aan het Brabants Vennenpad dat met 223 kilometer in een enorme cirkel rondom Eindhoven ligt en het Sniederspad dat helemaal van Antwerpen naar Bladel loopt."

f

Foto's: Tom van Limpt

Foto's: Tom van Limpt

Welke adresjes mag je echt niet missen? “Het Kroonven is zo’n mooi oud ven. Hier komen we al van kinds af aan en ’s winters gingen we er schaatsen. Kwamen we helemaal bevroren thuis, heerlijk! Na een flinke boswandeling eten we graag pannenkoeken bij ’t Nekkermenneke. Daar kun je met je zanderige wandelschoenen zo binnenlopen en krijgt ook hond Guus altijd iets lekkers.”

Janus de Vocht (66 jaar) Geboren en getogen in Bladel Miep de Vocht (64 jaar) Geboren in Gemert, getogen in Bladel 11


A65

Tilburg

A58

Boxtel

Oisterwijk

A58

A2

Goirle

Oirschot

Best A50

Hilvarenbeek N395

Eindhoven A2

N269

Poppel/ Ravels

Veldhoven

ReuselDe Mierden

A2

Bladel

BELGIË

N284 Eersel A67

N397

Arendonk

=

‘Kempen’ betekent ‘open vlakte’ in het Latijn.

Retie

Mol 12

de

Bergeijk N69

Postel

kempen op de kaart Lommel

Deze zes gemeenten vormen samen de ‘Brabantse Kempen’. Centraal gelegen tussen Eindhoven, Tilburg en België.


Het fraaiste wat de natuur in petto heeft...

‌allemaal op fiets- en loopafstand! Rust, ruimte en prachtige natuur: in de Brabantse Kempen vind je het in overvloed. Bossen, vennen en heide wisselen elkaar af. Een heerlijke plek voor vogels, vissen en allerlei andere soorten dieren, maar ook voor mensen! Trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets en ontdek het zelf.

7

=

Foto: Petra Lauwers

Het Beleven, ten westen van Reusel, is niet alleen een paradijs voor vogelaars, maar voor alle natuurliefhebbers. Toen hier zo’n tien jaar geleden de met mest verzadigde bodemlaag werd weggehaald, kwamen er twee oude vennen tevoorschijn die honderd jaar daarvoor waren dichtgegooid. Een wonderschoon cadeau van de natuur! 13


groene juweeltjes

Grensoverschrijdend

natuurschoon...… ...in De Plateaux-Hageven

De Plateaux-Hageven ligt deels in Nederland – in de gemeenten Bergeijk en Valkenswaard – en deels in België. Met recht een internationaal natuurgebied, dus! In de lente bloeien hier de orchideeën in de vloeiweiden. In de herfst kleurt het plantje herfsttijloos het gras 14

paars. Een uniek gezicht! Dit natuurgebied heeft het allemaal. Je wandelt hier over heide, langs vennen en door het bos. Tegen de Belgische grens aan liggen de hooilanden die via een stelsel van geulen en kanaaltjes kalkrijk water krijgen. Daardoor vind je


Foto: Natuurmonumenten - Geurt Besselink

TIP

in deze vloeiweiden uiterst zeldzame planten, zoals dus het eerder genoemde herfsttijloos. Echt, je kijkt hier je ogen uit! En als je je daar toch staat te vergapen, let dan eens goed op de vlinders. Wie weet heb je geluk en spot je het gentiaanblauwtje, een bedreigde soort.

Wil je de hoogtepunten van dit unieke natuurgebied niet missen? Loop dan het Panoramapad (7,3 kilometer) dat is uitgezet door Natuurmonumenten. De route start bij de werkschuur van Natuurmonumenten aan Barrier 15a in Bergeijk.

15


groene juweeltjes

Huppelen en

fladderen...

…...over de Landschotse Heide

De Landschotse Heide, ten oosten van Westelbeers, is ‘the place to be’ voor vogelliefhebbers. Ruim een kwart van het ruim tweehonderd hectare grote gebied bestaat uit open water. Dat trekt vogels als de blauwe kiekendief, zwarte ruiter, groenpootruiter en regenwulp. Zeker tijdens de najaarstrek, als veel vogels warmere oorden opzoeken, kom je ogen tekort op de Landschotse Heide. 16

Maar er fladdert hier nog meer moois rond. Wat dacht je bijvoorbeeld van libellen? Maar liefst 29 verschillende soorten van deze bijzondere insecten zwermen hier, vaak in groten getale, rond. Ze worden getrokken door de vele vennen die in dit gebied te vinden zijn, zoals de Keienhurk, het Berkven, Wit Hollandven, Scherpven en Kromven.


Foto: Jessie van Weert (JP fotografie)

In de Tweede Wereldoorlog was de Landschotse Heide trouwens ook al een bijzonder gebied, maar dan om een heel andere reden. Het was namelijk een oefengebied voor de Duitsers. Zij bouwden enorme zandverhogingen in de vorm van schepen. Vervolgens zetten zij de heide onder water, zodat alleen de ‘schepen’ nog zichtbaar waren. Die konden dan als oefening vanuit vanuit

TIP

Bekijk de Landschotse Heide vanaf de uitzichttoren bij het Wit Hollandven. Zo voel je je zelf even als een vogel! de lucht gebombardeerd worden. De ‘zandschepen’ en oefenbommen uit die tijd zijn hier en daar nog steeds te zien. 17


groene juweeltjes

Jagen op

de mooiste kiekjes...…… …...op de Cartierheide

Zijn prachtige hei opgeven om te laten ontginnen? Daar piekerde de Belgische diplomaat Emile-Ernest de Cartier de Marchienne een eeuw geleden niet over! Hij was veel te dol op zijn exclusieve jachtgebied. En met recht, want de Cartierheide – die zijn naam dus aan 18

deze voormalige eigenaar dankt – is een onweerstaanbaar mooi natuurgebied, waar we nu nog steeds van kunnen genieten. De baron liet nog een mooi souvenir na: een ven dat ‘het Pannegoor’ wordt genoemd. Vanaf het berkenlaantje dat langs het water loopt, kon De Cartier


Foto: Jozef van der Heijden

ongezien jagen op eenden en andere watervogels. Tegenwoordig worden hier gelukkig vooral mooie foto’s geschoten. Denk dus niet alleen aan een fototoestel, maar ook aan je verrekijker als je hier op expeditie gaat. Er is genoeg te zien op de Cartierheide, die zich uitstrekt tussen

Eersel en het Belgische Postel. Laat je ogen glijden langs de prachtig weidse landschappen. Je kunt ook allerlei dieren ontdekken in dit natuurgebied. Zo broeden er in het voorjaar hele kolonies meeuwen. Prachtig en uniek om te zien en vooral ook te horen! 19


groene juweeltjes

De natuurlijke

schoonheid...

...van de Groote Beerze

Echt ‘groot’ kun je de Groote Beerze niet noemen. De beek is zo’n vijftien kilometer lang, ontspringt in het Belgische Lommel, komt bij Bergeijk de grens over en stroomt dan langs Bladel richting de Dommel. Maar ‘size doesn’t matter’ in dit geval, want de omgeving van de beek is werkelijk wonderschoon. 20

De Groote Beerze stroomt door een lappendeken van velden, akkers en bossen. Natte graslanden en akkers worden van elkaar gescheiden door greppels en houtwallen. Het landschap van het beekdal is parkachtig en een groot deel bestaat uit loofbossen. Hier vind je blauwgraslanden, bijzondere planten als waterweegbree en


Foto: Jozef van der Heijden

waterranonkel en bijzondere bewoners zoals de kleine modderkruiper. De laatste jaren heeft de Groote Beerze steeds meer haar oorspronkelijke meanderende loop teruggekregen. En het waterschap de Dommel is nog niet klaar met dit gebied. Er wordt alles aan gedaan om verdroging van de grond

rond de Groote Beerze tegen te gaan en de kwetsbare natuur te versterken. Ook wil het waterschap het gebied in de nabije toekomst toegankelijker maken voor recreatie. Maar dankzij het wandelknooppuntennetwerk kun je hier nu ook al een prachtige tocht maken. Dus trek die laarzen aan en ga! 21


groene juweeltjes

Eindeloze

variatie...

…...op Landgoed Wellenseind

Het idyllische Landgoed Wellenseind – eigendom van de bekende textielfamilie Zeeman – is sinds mei 2019 grotendeels opengesteld voor iedereen die er graag een kijkje wil nemen. En dat is absoluut de moeite waard! Bijna alle landschapstypen die vroeger kenmerkend waren voor de 22

Kempen, komen op dit landgoed bij elkaar. Zo vind je er heide, hooilandjes, beekbos en moerassen. Je kunt hier bijzonder veel soorten kikkers, salamanders en vogels ontdekken. Vooral voor spechten is dit de hemel op aarde. Er komen maar liefst vijf verschillende soorten voor, waaronder de


Foto: Lex Peeters

TIP

Bezoek op Wellenseind ook ontmoetingscentrum Voor Anker. In de streekwinkel verkopen ze onder andere fruit en groenten van eigen bodem.

zeldzame middelste bonte specht. Landgoed Wellenseind ligt tussen de dorpen Lage Mierde en Esbeek en dankt zijn naam aan de vele wellen: bronnen van opstuwend water die ijzer en mineralen aan de oppervlakte brengen. Daardoor komen er in dit gebied planten

en dieren voor die bijna nergens anders te vinden zijn. Een paradijs voor elke natuurliefhebber! 23


groene juweeltjes

De beschermde rijkdom

van het water...

...in het Groot- en Kleinmeer

Wil je een echt, imponerend groot ven zien? Dan mag je het Grootmeer niet missen! Het ligt samen met zijn kleine broertje het Kleinmeer in de buurt van de dorpskern van Wintelre in de gemeente Eersel. Deze vennen stammen uit de laatste ijstijd en zijn dus op natuurlijke wijze ontstaan. Het Grootven meet maar liefst negentien 24

hectares en behoort daarmee tot de grotere vennen van Noord-Brabant. Wil je er echt goed een blik op werpen, bekijk het dan maar eens vanaf de naastgelegen uitkijkpost. Het water van het Grootmeer en het Kleinmeer biedt een fijn thuis voor de heikikker, de moerassprinkhaan, futen en diverse soorten libellen


Foto: Piet Coppelmans Inzetje: Max Kneefel

en salamanders. Dankzij de grote hoeveelheid kalk in het water groeien hier bijzondere plantensoorten zoals oeverkruid, naaldwaterbies, gesteeld glaskroos, klein blaasjeskruid en pilvaren. De aanwezigheid van deze bijzondere planten heeft ervoor gezorgd dat de vennen sinds 1990 een beschermd natuurmonument zijn. 25


groene juweeltjes

Een oase van

rust en pracht...

‌...in het broekbos van Diessen

Natuurgebied 't Turkaa in Diessen, een van de kernen van de gemeente Hilvarenbeek, wordt omsloten door de meanderende riviertjes de Turk aan de oostzijde en de Aa of Reusel aan de westzijde. Hierdoor is een moerassig 26

broekbos ontstaan. Klein, maar prachtig om te zien! Je vindt hier een grote diversiteit aan planten en dieren in verschillende leefgebieden. Zo zit de poel vol met bijzondere kikkers en andere waterdieren.


Foto: Erick van Velthoven

VISTIP

Gooi je graag een hengeltje uit? Rondom 't Turkaa ligt een aantal vissteigers. Meer informatie vind je op www.hsvturkaa.nl

Ook is er een kelder die dient als zomeren winterverblijf voor vleermuizen. En bij de visvijver is een wand gemaakt die een perfecte thuisbasis vormt voor ijsvogels. Gebruik al je zintuigen om dit bijzondere gebied te beleven. Dat kan

op het natuurbelevingspad dat hier is aangelegd. Ook biedt het Brabantse wandelknooppuntennetwerk een prachtige route. Wandel langs het meanderende water en geniet van vele bijzondere bomen en struiken. 27


Uitgelicht Brabantse NATUURPOORTEN Een Brabantse Natuurpoort is hÊt startpunt voor een prachtige fiets- of wandelroute in de natuur. Verspreid door Brabant vind je zo’n dertig Natuurpoorten. Elke Natuurpoort is direct gelegen aan een prachtig natuurgebied, er is een horecavoorziening, ruime parkeergelegenheid en informatie over de natuur en routes. De Natuurpoorten zijn herkenbaar aan de grote stalen sleutel bij de entree. Meer informatie vind je op www.natuurpoorten.nl.

RP NATUU

O ORT

GELT

TERSPE

DE SPARTELVIJVER De Spartelvijver in Hooge Mierde is een groot natuurbad. Het ligt midden tussen de bossen, heide en vennen en is daardoor ook een prima uitvalsbasis voor wandelaars en fietsers. Parkeren kan voor de deur. Op het gezellige terras en in het paviljoen worden lunchgerechten geserveerd waarbij streekproducten de boventoon voeren. Drink er een kopje kwaliteitskoffie of -thee bij of kies een drankje uit het ruime assortiment speciaalbieren. Gastvrijheid en vriendelijkheid zijn inbegrepen! Weeldsedijk 1 in Hooge Mierde q 013 5091155 e www.spartelvijver.nl

28

Natuurpoort TerSpegelt is het begin van een prachtige wandeling of fietstocht (knooppunt 9). Kies je voor het bos of ontdek je liever de Cartierheide? Kinderen kunnen het unieke Kabouterpad lopen. Er starten diverse mountainbikeroutes en er is een ruiterpad. Geniet na een tocht door dit mooie en natuurlijke grensgebied van een hapje en drankje bij De Keizer eten & drinken. Op het zonnige terras, onder de veranda bij het haardvuur of in het sfeervolle restaurant. Eet smakelijk! Postelseweg 88 in Eersel e www.natuurpoortterspegelt.nl


Natuurpoorten D’n Ouwe Brandtoren Midden in de bossen, vlak bij de Grote en Kleine Cirkel, ligt Natuurpoort De Brandtoren. Het is de ideale plek om even aan te leggen tijdens een fiets- of wandeltocht of om bij te komen van een rondje trimbaan of een uitdagende tocht op het elf meter hoge touwparcours van Outdoorpark Reusel. Natuurliefhebbers genieten volop van het mooie natuurschoon in de bijentuin of kijken vanuit 'de Nieuwe Brandtoren’ uit over de mooie Brabantse Kempen.

DE NEGENDE ZAELIGHEYT Restaurant Herberg De Negende Zaeligheyt ligt midden in een bruisend stukje Kempen en wordt omsloten door drie natuurgebieden; De Cartierheide, De Zwarte Weijer en het beekdal van De Goorloop. De Negende Zaeligheyt biedt gratis wandel- en fietsroutes aan en wie te paard is, kan hier rustig aanleggen. Dit is het ideale startpunt voor een sportieve route, maar je kunt hier natuurlijk ook terecht voor een culinaire afsluiter van de dag. Of het nu gaat om een lunch of diner: dit is bourgondisch genieten in de natuur! Witrijtseweg 15 in Bergeijk q 0497 514698 e www.negendezaeligheyt.nl

Burg. Willekenslaan 2 in Reusel q 0497 620311 e www.ouwe-brandtoren.nl

DE ROOVERTSCHE LEIJ

De Roovertsche Leij ligt op een unieke, centrale plek in een prachtig natuurlandschap. Vanuit hier kan een ontdekkingstocht door de ongerepte Brabantse natuur beginnen. De Roovertsche Leij vormt het startpunt van een uitgebreid fiets- en wandelroutenetwerk. Kinderen zweven op twaalf meter hoogte tussen de bomen in het spectaculaire klim– en avonturenbos. Daarna genieten jullie samen in het sfeervolle restaurant onder het genot van een drankje van overheerlijke gerechten, vers bereid met authentieke streekproducten uit het Kempisch landschap. Of proef tijdens een rondleiding op afspraak het speciaalbier van microbrouwerij Nicolaas. Gorps Baantje 1 in Goirle q 013 5774300 e www.roovertscheleij.nl

29


Uitgelicht BOUTIQUE HOTEL DE BEERZE In het voormalige gemeentehuis van Middelbeers is sinds het voorjaar van 2020 Boutique Hotel De Beerze gevestigd. Te midden van natuurschoon vind je dit charmante hotel met zes kamers, twee suites en zes studio’s. De eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland zwaaide vanuit dit historische pand ooit de scepter en dat merk je. Authentieke elementen zijn gecombineerd met moderne toepassingen en dat zorgt voor een eigentijdse sfeer. In hetzelfde pand is Grand Café De Beerze gevestigd, waar je lekker kunt borrelen, lunchen of dineren. Doornboomstraat 22 in Middelbeers q 013 5141266 e www.debeerze.nl

ED

LANDGO

L N VORSE

TE

Beleef de rust en ruimte van een compleet landgoed in de voormalige boswachterswoning De Kipmulder op Landgoed Ten Vorsel. Aan de ene kant kijk je uit over de velden en aan de andere kant loop je zo 55 hectare bos in! Deze gezellig ingerichte vakantiewoning biedt slaapgelegenheid aan acht personen. In 2011 is de woning volledig gerenoveerd en opnieuw ingericht. Dit comfortabele, rolstoelvriendelijke huis is voorzien van alle comfort van deze tijd. Ten Vorsel 1a in Bladel q 06 30021701 e www.tenvorsel.nl

30

Recreatieboerderij

DE TURELUUR Geniet van het landelijke leven bij Recreatieboerderij ‘De Tureluur’. Deze boerderij in het mooie, gastvrije Kempische land is een heerlijke plek om even de tijd te vergeten. Je kunt hier genieten van het landelijke leven waar ze zo trots op zijn. Of je nu wilt verblijven in de sfeervolle groepsaccommodatie of op de ruime en karaktervolle camping, De Tureluur is een unieke belevenis! Ze zorgen ervoor dat je tevreden en voldaan weer vertrekt, want hier geldt: ‘uw plezier is ons plezier’!

Latestraat 17 in Netersel q 0497 682365 e www.detureluur.com


Overnachten

DE VROLIJCKE BOSMUIS Midden in de eeuwenoude bossen tussen Eersel en het Belgische Postel vind je De Vrolijcke Bosmuis. Gelegen in het hart van boswachterij de Kempen is het in deze bed and breakfast puur genieten in één van de vijf luxe themakamers. Wat dacht je van een overnachting in de Bibliotheek- of Dienstbodekamer? In de Jachthuiskamer staat zelfs een jacuzzi en in de tuin met vijver lopen damherten rond. Verschillende wandelen fietsroutes starten zowat voor de deur. Het luxe ontbijt wordt gereserveerd

in de sfeervolle keuken uit 1900. Hier waren de bediendes en koks vroeger aan het werk voor Barones van Bramensteijn. Bij De Vrolijcke Bosmuis beleef je de luxe van nu met de charme van toen! Witrijt 24 in Bergeijk q 085 0493209 e www.devrolijckebosmuis.nl

Weijergaerde Midden tussen de weilanden, bossen en zandduinen, aan de uiterste rand van het gastvrije Kempische dorp Luyksgestel, liggen de sfeervolle vakantiehuizen van Weijergaerde. Een romantisch weekend met z’n tweetjes, een ontspannen vakantie met de hele familie of een actief weekendje weg met vrienden en je eigen paarden: voor iedere speciale gelegenheid is het goed toeven in deze bijzonder mooie Brabantse omgeving. Je vindt hier rust, ruimte en vrijheid, ver weg van het massatoerisme.

Boscheind 79 in Luyksgestel q 0497 542491 e www.weijergaerde.nl

31


Uitgelicht RE-CREATIEVE BOERDERIJ

DE GANZENHOF Dat het leven goed is op het Brabantse land ervaar je zelf op Re-Creatieve Boerderij de Ganzenhof in Bladel. Het ‘creatieve’ zit ‘m in de hobby van eigenaresse Lia. Werken van haar hand zijn op de hele boerderij te vinden. Daarnaast organiseert ze wekelijks porseleinschilderavonden voor de campinggasten. Eigenaar Frans is gek op bierbrouwen. Ook daar kun je als gast van meegenieten! Geniet je graag van een vakantie op de minicamping met uitzicht over de weilanden? Of kies je voor één van de drie comfortabele groepsaccommodaties, zoals Fluitekruid (tot 23 pers.), Pimpernoot (tot 34 pers.) of Ganzerik (tot 52 pers.)? Een leuke logeerplek voor je familie- of vriendenweekend is zeker te vinden op deze sfeervolle boerderij! Molenweg 14 in Bladel q 0497 382277 e www.ganzenhof.nl

Hotel De Bengel

Hotel Restaurant De Bengel Eersel ligt aan één van de gezelligste pleinen van Nederland. Eersel, de parel van de Kempen, is gelegen in een bosrijke omgeving met vele toeristische mogelijkheden. Een fraai historisch marktplein siert Eersel. Zo vind je er een groot aantal beschermde monumentale panden en natuurlijk de gezellige terrassen. Het is dan ook begrijpelijk dat het in Eersel zowel voor inwoner als toerist zeer aangenaam vertoeven is! Bekijk de website van De Bengel voor fietsarrangementen, wandelarrangementen en vergaderarrangementen. Markt 13 in Eersel q 0497 516202 e www.hoteldebengel.nl

32


Overnachten MINICAMPING UT HUUKSKE Met de vele gemakken op Ut Huukske is je vakantie compleet! • Verwarmd en gescheiden sanitair, zonder muntjes. • Alle plaatsen hebben een tegelplateau • Boules–banen met verlichting • Overdekte en afgesloten fietsenstalling met oplaadpunten • Eigen parkeerplaats en gratis Wifi • Vele wandel- en fietsroutes aanwezig • Speeltuin voor de kleine kinderen • 250 meter gelegen van twee prachtige wandel/natuurgebieden • Binnen 1 kilometer in het dorp voor een bakker, slager en een supermarkt Je bent van harte welkom bij Familie van de Wal! Familie van de Wal, Hoekje 5 in Diessen (gemeente Hilvarenbeek) q 06 22440990 e www.ut-huukske.nl

HOTEL

Steensel

Rust na een leuke dag in de Brabantse Kempen uit in een van de 37 kamers van Hotel Steensel. Hier vind je een gemoedelijke sfeer en de welbekende Brabantse gastvrijheid. Geniet van een heerlijk diner in het à la carte-restaurant of van een drankje in de bar. Het hotel heeft ook verschillende zalen voor feestjes en recepties. Ze doen er hier werkelijk alles aan om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Eindhovenseweg 43-43a in Steensel q 0497 512316 e www.hotelsteensel.nl

RES

O B&B ARB

Een verblijf bij B&B Arbores in Hoogeloon is verrassend anders. De oude bomen midden in het dorp zijn de inspiratiebron geweest voor deze B&B. Alle drie de kamers zijn te vinden in een voormalig boerenschuur. Wil je uitzicht op de sterren of kies je de kamer met openslaande deuren? Wie van mensen, muziek, natuur, gezelligheid en goed eten houdt, is hier aan het juiste adres. Dat geldt ook voor wandel- en fietsliefhebbers en gasten die even willen resetten. Welkom bij B&B Arbores!

Hoofdstraat 42 in Hoogeloon q 0497 845368 e www.bb-arbores.nl

33


Overnachten - Vergaderen - Eten & Drinken

Keuken dagelijks geopend van 11:00 tot 21:30 uur HOTEL 46 & RESTAURANT CRAFT Willibrordusstraat 46 Wintelre E. info@hotel46.nl T. +31 (0)40 249 39 60 www.hotel46.nl


Uitgelicht

Overnachten

HERBERG SINT PETRUS

Herberg Sint Petrus ligt midden in de dorpskern van Hilvarenbeek. De herberg telt zeven sfeervolle kamers

voorzien van gratis WiFi, boxspringbedden, een douche, toilet, bureau en een flatscreen-tv. Ideaal als uitvalsbasis om de omgeving rondom Hilvarenbeek te verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Safaripark Beekse Bergen. Ontdek het natuurschoon van de Brabantse Kempen. Of begeef je in een wereld vol wonderen: de Efteling. Met het heerlijke ontbijt start je vol energie aan je Brabantse dag. Gelderstraat 1 in Hilvarenbeek q 013 5052166 e www.sintpetrus.nl

DE VERLOREN SINJOOR

In de bossen van Bladel ligt Brabants best bewaarde geheim: bed en breakfast De Verloren Sinjoor. Hier geniet je van onbegrensde vrijheid en kom je heerlijk tot rust. Slaap in één van de vijf prachtige themakamers met aangrenzend een privétuin, of overnacht in een celtman-bowtop, een moderne variant op de traditionele Ierse zigeunerwagen. De Verloren Sinjoor is ook een stables en breakfast dus ook je paard kan er gewoon overnachten. ’s Ochtends schotelen Dirk en Anneke je een Brabants ontbijt voor, vers bereid met natuurlijke streekproducten. Groot Terkooyen 3 in Bladel q 06 46013361 e www.deverlorensinjoor.nl

35


Met een groep verblijven in de Kempen?

Beukenhaeghe

Kasteel De Berckt

Landhoeve De Nieuwe Erf

Beukenhof

De Nieuwe Klasse Groepsaccommodaties w w w.denieuweklasse.nl 36


De hort op

spring van de bank...

...en beleef de Brabantse Kempen

Ontspannen mag, maar doe het dan wel op een goeie manier. Er is zoveel te doen en te beleven in deze omgeving. Dat wil je niet missen! Verken de Kempen te paard, beklim een toren of ga op zoek naar kabouters. Manieren genoeg om je zinnen even te verzetten en te genieten van deze streek.

7

=

Foto: Max Kneefel

Ruim vierentwintig meter hoog torent hij uit boven het Kempische land, deze stoere kolos van 28.000 kilo staal en 27.000 kilo hout. Vanaf D’n Flaestoren bij Esbeek kijk je uit over landgoed De Utrecht, De Flaes en het Goorven. Op een heldere dag kun je zelfs tot in BelgiÍ kijken!

37


De hort op

De Kempen in galop!

38


Goed nieuws voor alle paardenliefhebbers: er wordt een netwerk met ruiterroutes ontwikkeld voor de Kempen. In de gemeentes Bladel, Bergeijk en Eersel is het netwerk al klaar, de rest van de Kempen volgt snel. Het gaat om een knooppuntensysteem, zoals bekend van de wandel- en fietsroutes. Dat betekent dat er borden met knooppunten langs de routes komen te staan en overzichtsborden op strategische punten. Op de website van Visit Brabant en paardrijdenindekempen.nl staat alle informatie. Ook is er speciale aandacht voor plekken waar je met paarden kunt rusten en overnachten. Het knoopuntennetwerk voor paardrijders sluit aan op dat van de Belgische Kempen en Belgisch Limburg.. Zo wordt hier het grootste ruiternetwerk van de Benelux gevormd!

Foto's: Shutterstock • Inzetje met paal: Arnd Bronkhorst

TIP

Wil je graag rijden, maar heb je je paard niet meegenomen? Bij PaardensportCentrum de Kempen in Eersel kun je een paard of pony huren. Er gaat dan ook een begeleider mee. Meer info op www.pck-eersel.nl 39


Kanovaren, fietsverhuur, solex rijden, E-chopper tour, gps- en tablet wandeltochten

DE LEUKSTE DAGJES UIT IN VALKENSWAARD Boek eenvoudig online op www.rofra.nl Voor een reservering kun je ook bellen naar 040 204 2593 of mailen naar info@rofra.nl Molenstraat 203a, 5554 TS Valkenswaard

GRATIS

1x

GOLF BALLENKAART

KORTING KORTING

2=1

€ 1,-

ADVENTURE MINIGOLF

KOFFIE MET GEBAK

ONTVANG EENMALIG ÉÉN GRATIS BALLENKAART T.W.V. € 6,BIJ AANKOOP VAN EEN GREENFEE

TWEEDE PERSOON MAG EENMALIG GRATIS MEESPELEN OP DE MINIGOLFBAAN

EMAIL ......................................... DATUM .......................................

EMAIL .......................................... DATUM ........................................

BKM2020

BKM2020

G O L F BA A N

BESTEL EEN KOPJE KOFFIE MET APFELSTRÜDEL EN ONTVANG € 1,- KORTING. MAX 2 PERS.

EMAIL .......................................... DATUM ........................................

BKM2020

R E S TA U R A N T

Troprijt 10 | Bladel | T +31 (0)497 381579 | info@achterstehoef.nl | www.achterstehoef.nl


De hort op

Foto:Shutterstock

De beroemdste wandelroute ter wereld

loopt door de Kempen

Sinds kort zijn deze kleine bordjes langs de wegen in de Brabantse Kempen te vinden. Ze geven een bijzondere bestemming aan, namelijk de weg naar het Spaanse Santiago de Compostela, het bedevaartsoord waar jaarlijks zo’n 300.000 mensen naartoe lopen. Vanuit alle richtingen van Europa maken mensen deze voettocht naar de plek waar de resten van de apostel Jacobus zouden liggen. Een tocht waarbij veel mensen op zoek gaan naar zichzelf, of dat nou religieus, spiritueel of mentaal is. Bedevaartgangers en recreatieve lopers vinden elkaar onderweg en delen hun ervaringen van deze indrukwekkende tocht.

Ook vanuit Nederland vertrekken 3.500 mensen per jaar naar Santiago de Compostela. Er is een route van Nijmegen langs Maastricht en een tweede route die start in Haarlem en via Amsterdam, Utrecht en Den Bosch naar Oirschot loopt, door Vessem en via de Kampina naar Postel. Die route wordt nu dus duidelijk gemarkeerd. Wie weet vormt de weg inspiratie voor De gele een verhelderende Sint-Jakobsschelp wandeling of tot geeft de route aan grootsere plannen naar Santiago de voor een ware Compostela. pelgrimstocht‌

=

Kijk op santiago.nl voor meer info. 41


De hort op

de kabouters Ga op bezoek bij

ininHoogeloon Hoogeloon

In de middeleeuwen wisten de Kempenaren het al zeker: de oude Romeinse grafheuvel in de bossen van Hoogeloon was de thuisbasis van kabouterkoning Kyrië. De kabouters van zijn volkje waren welkome hulp voor de boeren in de omgeving. Midden in de nacht deden zij een deel van het werk op het boerenland. Dat duurde tot een jager op een kwade dag per ongeluk de kabouterkoning dood schoot. Hij dacht dat hij op een dier mikte. Het was een dramatische gebeurtenis. Niemand zag de kabouters van koning Kyrie daarna ooit weer. Tot enkele jaren geleden… toen de Kabouterberg door de dorpelingen in ere werd hersteld. Als je nu het kabouterpad loopt, zul je hier en daar zeker een rood puntmutsje spotten! De Kabouterberg ligt goed verscholen in het Koebos. Bij Restaria Mainstreet in Hoogeloon (zie pagina 91) kun je een routekaart en meer informatie verkrijgen. Het avonturenpad van koning Kyrië is 2,5 kilometer lang. Onderweg zijn er verschillende spelletjes en activiteiten te doen. Een fantastische ervaring voor de allerkleinsten. 42


Foto’s: Max Kneefel

WEETJE

De herstelde Kabouterberg doet ook dienst als rustplek voor vleermuizen. 43


De hort op

klepperen op

je klompen!

Vertrek op de kinderboerderij van de Vanaf het vogeluitkijkpunt kun je speuren Hollandershoeve in Reusel en volg de naar futen, wulpen en prachtige libellen. gele klompjes. Na een tocht van zeven Eenmaal terug kun je neerploffen op het kilometer sta je weer waar je begon. terras van de Hollandershoeve. Met een Deze route heet Suskes Klompenpedje lekkere versnapering in de hand geniet je en is genoemd naar de man die de route van de leuke dieren op de boerderij. uitzette en veel van dit gebied hield. Onderweg kun je genieten van veel groen in de vorm van bossen en weilanden ĂŠn van water. Want de route Vanaf de Hollandershoeve gaat ook langs het start ook een route van vier Groot Zwartven en kilometer voor mindervaliden. rond het Beleven. Deze is geschikt voor rolstoel

Foto’s: Petra Lauwers

TIP

en kinderwagen..

44


Kijk, ruik, hoor, voel en proef de natuur! Foto: Jan Biessen Inzetje muur: Paul Gerrits Fotografie Bergeijk

In Natuurtuin ’t Loo in Bergeijk zet je al je zintuigen op scherp. Leer alles over biodiversiteit door deze prachtige tuin een bezoekje te brengen. Ontdek hoe bijen en wespen hun nest bouwen en zich vermenigvuldigen. Struin door de wilde plantentuin en laat je verrassen door de meer dan tweehonderd verschillende soorten planten en kruiden. In de ‘levende apotheek’ leer je meer over de geneeskrachtige werking van planten. De Natuurtuin is natuurlijk magnifiek om te bekijken, maar ook heerlijk om van te proeven! Bij het ontmoetingscentrum kun je allerlei onweerstaanbare lekkernijen kopen. Onder andere honing en jam, maar probeer ook zeker de bouillonpasta!

=

Ook leuk: de toegang tot de Natuurtuin is gratis! www.natuurtuin.org

45


De hort op

Wonderen langs de oevers van

de Keersop Dwars door het groene hart van de gemeente Bergeijk loopt de Keersop. Deze meanderende beek ontspringt in België en is zo’n dertien kilometer lang. Waarom je dit moet weten, vraag je je misschien af. Nou, omdat de Keersop onlangs zijn oorspronkelijke loop weer heeft teruggekregen en de oevers in oude glorie zijn hersteld. Een wandeling langs het water is dan ook zeer de moeite waard!

Volg je de Keersop, dan kom je ook bij het wandelgebied rond het Luchtkasteel. Ooit stond hier het kasteel van Bergeijk. Dit is helaas verdwenen, maar dankzij een afbeelding van de ruïnes van het kasteel op een doorzichtige plaat kun je je toch levendig inbeelden hoe het hier ooit was. De Keersop stroomt verder langs de Valentinuskapel in Westerhoven. Op deze legendarische plek wordt de heilige Valentinus nog altijd vereerd. Het water dat opwelt in het eeuwenoude Valentinusputje vlak naast de kapel schijnt namelijk een geneeskrachtige werking te hebben. Wonderbaarlijk genoeg staat er altijd water in het putje, zelfs in de droogste zomers. Een mirakel? Dat moet je maar met eigen ogen gaan bekijken. 46


=

Elk jaar op 14 februari wordt Westerhoven omgedoopt tot Valentinusdorp. Traditiegetrouw lopen alle inwoners dan mee in een kaarsjesprocessie naar de Valentinuskapel. Deze processie staat in het teken van naastenliefde, speciaal voor hen die getroffen zijn door ziekte.

Foto: Paul Gerrits

47


De hort op

Het betoverende sprookje van

de Kampina In de Kampina, ten noorden van Oirschot, ervaar en zie je Brabant zoals het vroeger ooit was. Je vindt hier natte heide met vennen, geurende gagelstruwelen, beemden, loofbossen en blauwgraslanden. Als in de vroege ochtend de neveldampen over de heide strijken, waan je je hier in een ware sprookjeswereld. En bij een wereld van prinsen en prinsessen horen natuurlijk ook (verwilderde) paarden. 48

Dat zijn trouwens niet de enige dieren die je hier tegen kunt komen. Er dwalen ook runderen rond en wie weet flitst er zomaar een ijsvogel voorbij. En nieuw hoogtepunt is de uitkijktoren aan de oostzijde van de Kampina. Deze ‘Tour de Frans’ is het resultaat van een crowdfundingsactie die ontstond bij de pensionering van de bekende Oisterwijkse boswachter Frans Kapteijns. Hij


Foto:Shutterstock

=

noemt de Kampina ‘het Madurodam van Brabant’ omdat je het ene moment het stroomgebied van een mooie beek kunt volgen, dan opeens een oude landbouwenclave passeert. Omdat de zandgrondbossen en moerasbossen elkaar afwisselen en je plotseling belandt op een prachtige heidevlakte, zonder horizonvervuiling. Net als vroeger, dus!

De naam ‘Kampina’ komt van het Latijnse ‘campus’. Dat betekent ‘woeste vlakte’.

49


De hort op

Een vleugje Frankrijk in de Reuselse bossen

=

De 25 meter hoge Nieuwe Brandtoren is onderdeel van de fietstocht 'de Torenroute' door Nederland en BelgiĂŤ. Zie pagina 54.

50


Voor wie zijn kuitspieren nog kan laten werken na een wandeling of fietstocht door de groene omgeving van Reusel: beklim De Nieuwe Brandtoren eens. Vanaf een hoogte van vijfentwintig meter kijk je eindeloos ver om je heen over de heide en vennen. Dat is weer eens een andere manier om de schoonheid van de omgeving te ontdekken! Je kunt zelfs tot aan België kijken. De Brandtoren is sowieso een zeer aangename pleisterplaats. Je vindt er niet alleen een heerlijk terras om te ontspannen, je kunt je hier ook juist ínspannen op de trimbaan in de buurt en in het nabijgelegen Outdoor Park. Avontuurlijke kinderen lopen hier het ‘Keimennekespad’, waar heel wat te ontdekken en te spelen valt. De Brandtoren is tevens een Natuurpoort en hét startpunt voor een wandeling of fietstocht door de Peelse Heide.

REUSEL, JE T'AIME

Hoe breng je de schoonheid van Parijs naar je eigen omgeving? Dat is blijkbaar een vraag waar een Reuselse ambtenaar in de jaren dertig van wakker lag. En dat niet alleen: hij bedacht ook het antwoord. Je kunt het zelf zien in de bossen in de omgeving van de Brandtoren. Daar bewandel je namelijk de Grote en de Kleine Cirkel. Dit zijn rondlopende wegen, midden in het natuurgebied. De ene cirkel heeft de afmeting van het Place de la Concorde, de andere van het Place Charles de Gaulle. Ze worden verbonden door een weg die precies even lang is als de ChampsÉlysée. Vive la Reusel! 51


De hort op

Verborgen restanten van het verleden in Hilvarenbeek Op 4 oktober 1944 kwam in Hilvarenbeek een einde aan de Tweede Wereldoorlog. De kern van het dorp werd bevrijd door de geallieerden. Maar een heel klein stukje verderop was de strijd nog niet gestreden. De frontlinie liep tussen de dorpskern en het Groot Loo. Een paar weken lang, tot 27 oktober 1944, werd hier fel gevochten. De families die hier woonden, leefden al die tijd tussen hoop en vrees. De sporen van deze strijd om vrijheid zijn nog steeds te zien in de bossen van Landgoed Gorp en Roovert. Daar liggen bijvoorbeeld nog een paar schuilkelders. Vanwege de viering van 75 jaar vrijheid in Hilvarenbeek is er een wandeling samengesteld die langs deze schuilkelders voert. Maar er is meer te zien, want de route loopt door een gevarieerd gebied, onder andere langs een aantal prachtige vennen.

Een beschrijving van deze wandelroute met achtergrondinformatie is verkrijgbaar bij Hilvarenbeek Infopunt aan het Vrijthof 11.

=

De schuilkelderroute is vijftien kilometer lang en gaat ook langs de Feniks. Hierop staan de namen van de 25 oorlogsslachtoffers uit Hilvarenbeek.

52


53


De hort op

Trappen tussen de

torens

De Brabantse Kempen grenst voor een groot deel aan België. Dit biedt de mogelijkheid om eens een dagje de grens over te steken en onze Belgische vrienden te bezoeken. Fiets door leuke dorpjes als Dessel en Lommel. Als je de Torenroute volgt, zie je letterlijk een aantal bijzondere hoogtepunten op één dag. De rode draad in deze route wordt gevormd door een serie uitkijktorens op het traject: 54

de Sas4-Toren in Dessel, de uitkijktoren aan de Sahara in Lommel, De Nieuwe Brandtoren in Reusel en D’n Flaestoren in Esbeek. Een tocht van 150 kilometer die het fietsen zeker waard is! En ja, natuurlijk mag dat ook in etappes… Heb je nog niet genoeg torens gezien? Fiets dan door naar Tilburg. In deze oergezellige stad is vorig jaar in het


Sas4-toren in Dessel

De Nieuwe brandtoren in Reusel

Uitkijktoren Lommelse Sahara

D'n Flaestoren in Esbeek

Spoorpark een nieuw Brabants hoogtepunt gerealiseerd: De Kempentoren. Deze panoramische toren is maar liefst twee keer zo hoog als zijn kleine broertje in Esbeek, D’n Flaestoren. Ruim 35 meter hoog, dat is een flat van tien verdiepingen! Dit nieuwe Vanaf de top van kunststukje vormt een verbinding de Kempentoren heb je tussen de stad en de Kempen. prachtig uitzicht over de www.torenroute.nl Brabantse Kempen.

TIP

Foto: Bosland

55


WEG MET ZADELPIJN! Kom langs voor een gratis SQ-lab zadelmeting. Wij bepalen voor u het ideale zadel d.m.v. een zadelmeting. U kunt dit zadel 40 dagen testen en indien het niet naar wens is krijgt u het gehele aankoopbedrag terug. Een afspraak maken is niet nodig.

Dijk 40a | Eersel | 0497-513098 | www.fietsland.com | info@fietsland.com

WWW.HARTVANBERGEIJK.NL

WINKELEN?

BELEVING?

ETEN & DRINKEN?

JE VINDT HET IN HET HART VAN BERGEIJK


Eropuit

Uitgelicht museum

Kempen

DEN

IGHE L A Z T H E AC

D

Van 5 april t/m 3 mei 2020 laten Kempische kunstenaars hun prachtige werken zien in Museum De Acht Zaligheden. Daarna staan t/m 23 augustus de Kempische missionarissen centraal tijdens de tentoonstelling ‘Voor God en het avontuur!’. Vanaf 30 augustus is ’40 jaar muziek in de Kempen’ te bezoeken. En vergeet de data van deze leuke activiteiten niet in je agenda te zetten: Kunstmarkt (19 april), Zalige Zondag (Glasmarkt 7 juni), Kunst in Uitvoering en (museumtuin) Proeverij (28 juni en 13 september) en de Herfstmarkt (4 oktober).

Ook voor kinderen staat er weer genoeg leuks op het programma. Kijk voor alle kinderdagen en activiteiten maar eens op de website van Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Openingstijden: Ma t/m vr : 10 tot 17 uur Za en zo: van 13 tot 17 uur Kapelweg 2 in Eersel q 0497 515649 e www.achtzaligheden.nl

TRAMPOLINEPARK JUMP XL EERSEL Tijd om je te vervelen is er niet bij Jump XL in Eersel. Kinderen - en stoere ouders - kunnen hun skills laten zien op de trampolines. Zet je af, maak een salto en land in de schuimblokken. Of speel een potje Slam Dunk Basketbal. Dankzij de trampoline spring je met gemak tot de basket! Extreme waaghalzen betreden de Extreme Zone en springen van een metershoge toren… Durf jij het aan? Reserveren kan via de website. Mortel 4 in Eersel q 0497 515678 e www.jump-xl.nl/eersel

57


Uitgelicht LANDGOED WELLENSEIND & VOOR ANKER Wil je beleven hoe de streek er een eeuw geleden uitzag? Op Landgoed Wellenseind vind je binnen 130 hectare nagenoeg alle landschappen en biotopen van de vroegere Kempen. Dit unieke gebied is jarenlang zó intact gebleven, dat het voelt als een natuurlijk openluchtmuseum! Via mooie laantjes passeer je idyllische weilandjes waarop het Kempische heideschaap, brandrode runderen en Hollandse landgeiten grazen. Je komt door rabattenbossen, trekt door de beekbossen van De Reusel en De Raamloop, met doorkijkjes op een monumentale dekzandrug, heide en een oude eendenkweekvijver. Landgoed Wellenseind is één van de rijkste spechtgebieden van Nederland en ’s zomers dansen tientallen bosbeekjuffers boven de beken. Je begint en eindigt je wandelingen bij Voor Anker, de groene poort van Wellenseind. Hier kun je heerlijk eten en drinken. Je koopt lekkere streekproducten of laat je er informeren over dit fenomenale landgoed en de omgeving.

Dunsedijk 3a Lage Mierde q 013 7635302 e www.vooranker.nl

D'N OIRSCHOTSE KEGEL Een gezellig middagje kegelen met de hele familie kan bij D’n Oirschotse Kegel, waar ze vier volautomatische banen hebben. Speciaal voor de kleintjes en ouderen heeft D’n Oirschotse Kegel lichte ballen. Combineer het kegelen met een bezoek aan het middeleeuwse themarestaurant Koning Goedhart voor een heerlijke

58

lunch of diner. Of gaan jullie barbecueën, een quiz spelen, genieten van een high beer of tea of zelfs een Aziatische avond? Nieuw zijn de puzzelproeverijen waar je d.m.v. het oplossen van puzzels proefplanken vrij speelt. Oude Grintweg 69a in Oirschot q 0499 577800 e www.oirschotsekegel.nl


e

2 uur gratis www.cableparkaquabest.nl

0544_CPA_A6Voucher_2euurgratis_Liggend.indd 1

Reserv eer ONLIN via E RESE en u b RVEREN etaalt alleen het 1e (Zie vo uur! orw aarde n op d achterz e ijde)

10-02-20 20:57

NIEUW: SURFERS SPLASH BAY

€ 11,p.p. • Overdekte Park Plaza met restaurants, bars en winkeltjes • Subtropisch Zwemparadijs • Bikes & More • Kinderfeestjes • Tennis • Bowling • Midgetgolfbaan • Skelters • Avontureneiland • Doolhof • Kinderboerderij • Waterfietsen • Sports Arena • Indoor Speelparadijs ‘Speelbos’ • Handboogschieten Schouwberg 7, 5527 JH Hapert Tel. +31-(0)497 38 93 93/50 www.landal.nl/dagrecreatievennenbos Puk & Pelle Landal Het Vennenbos pukenpelle landalhetvennenbos

EEN DAG VOL VAKANTIEPRET!

KORTINGSBON Tegen inlevering van deze bon kunt u voor maar € 11,- p.p. komen zwemmen. Reserveren verplicht. (max. 6 personen per bon). Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: E-mail: Geldig t/m 31 oktober 2020. Niet in combinatie met andere acties. Actiecode: Brabants Kempen Magazine 2020.


✁ Pak nu je voordeel! Waterskiën of wakeboarden heb je zo onder de knie met behulp van onze instructeurs en een beetje doorzettingsvermogen aan jouw kant! En als het je eenmaal lukt, wil je niet meer stoppen. Pak dus nu dat tweede uur GRATIS! Tarief voor het 1e uur € 22,50 (voor kids van 10 en 11 jaar € 16,50). Incl. filminstructie, gebruik waterski’s en zwemvest. Wakeboard en wetsuit is te huur. Reserveren is alleen mogelijk via de website: www.cableparkaquabest.nl via: ONLINE RESERVEREN: Kies: 2 UUR TICKET (ook mogelijk met lunch diner). Kies: leeftijd, 2e uur gratis voucher meebrengen! Op het sfeervolle terras direct aan het water is het lekker loungen en genieten van heerlijke gerechten en cocktails. Dus kom gezellig mee, ook als je niet het water op gaat! Toegang is gratis. Voorwaarden: 1 persoon per voucher! Alleen geldig indien gereserveerd via ONLINE RESERVEREN! U dient deze voucher en de per E-mail toegezonden reserveringscode te overleggen!

Naam

Woonplaats

Emailadres

www.cableparkaquabest.nl

0544_CPA_A6Voucher_2euurgratis_Liggend.indd 2

10-02-20 20:57

Dit is dus écht vers! Rechtstreeks bij de kippenboer! 10 eieren € 1.20 20 eieren € 2.40 30 eieren € 3.50 Onze eierautomaat is 7 dagen per week geopend van 7:30 tot 21:30 uur.

Klein Terkooyen 4 • Bladel

www.duisbladel.nl


Eropuit

Uitgelicht

DOE-BOERDERIJ DE STEENUIL Een bezoekje aan Doe-Boerderij De Steenuil is een unieke belevenis voor het hele gezin. Op deze kleinschalige en gezellige boerderij is van alles te doen! Hier geniet je van de Brabantse gastvrijheid op het mooie platteland. Het gras kriebelt tussen je tenen, de geur van hooi is overal en kinderen lopen rond met rode blosjes. Raap verse eitjes, knuffel met de dieren en help de boer met voeren. Kinderen kunnen zich ook uitleven in de binnen-en buitenspeeltuin. Er is een enorme glijbaan, een grote zandbak en een hooischuur. Buiten staan onder andere skelters, fietsjes en trampolines, en je kunt er een ritje maken op de pony’s. Wie honger of dorst krijgt van het boerenleven, kan een van de heerlijke gerechten bestellen. Ook speciaalbiertjes, smoothies en verse sappen staan op de kaart. Dat wordt beslist een onvergetelijke dag! Kun je er geen genoeg van krijgen? Boek dan een plekje op de camping. Schansstraat 3 in Oirschot q 0499 577702 e www.desteenuil.nl

DOE-BOERDERIJ DE STEENUIL GRATIS TOEGANG Voor één kind tot 12 jaar. Geldig t/m 1 september 2020. Maximaal 1 bon per gezin per bezoek.

t.w.v.

€ 7,50 61


Uitgelicht

LANDS R E D E N HET SEUM U M K U R STEEND

Altijd al willen weten hoe reclameposters en boekillustraties vroeger werden gemaakt? Of ben je nieuwsgierig naar hoe lithografie nu eigenlijk werkt? Kom dan naar het Nederlands Steendrukmuseum en ontdek het ontstaan en de ontwikkeling van onze beeldcultuur. Doe samen met je kinderen een speurtocht of kijk hoe de drukker een echte litho drukt. Van 21 maart t/m 27 september 2020 pakt het museum uit met de bijzondere expositie ‘Alphonse Mucha, Meester van de Art Nouveau’. Dit gaat over de kunstenaar Alphonse Mucha, de man die de affichekunst rond 1900 voorgoed veranderde en zijn eigen stijl creëerde: Le Style Mucha oftewel de Franse Art Nouveau. Neem deel aan een van de activiteiten en ontdek zijn lithografische werken. Oranje Nassaustraat 8c in Valkenswaard q 040 2049841 e www.steendrukmuseum.nl

Andreas Schotel MUSEUM

Café Schuttershof in Esbeek herbergt het Andreas Schotel Museum: een uniek binnen- en buitenmuseum. Niet alleen hier vind je het werk van de Rotterdamse graficus Andreas Schotel, maar ook in de natuur. Vraag binnen de wandelroute van drie of tien kilometer aan, geïnspireerd op het werk én het leven van de kunstenaar (zie ook pagina 114). Onderweg kun je zijn levensgrote sculpturen en afbeeldingen van etsen en aquarellen bewonderen en Dorpsstraat 2 in Esbeek loop je langs het zomerhuisje waar hij zijn beroemde q 06 23154233 e www.andreasschotel.nl werken maakte. De route begint en eindigt in het museum.

62


Eropuit

Klimmen bij Klimrijk! Klimrijk Brabant, gelegen in de prachtige bossen van Veldhoven, is buitengewoon avontuurlijk. Dit klimbos staat garant voor plezier in het bos met respect voor de natuur. Het parcours wacht op jou! Durf jij het aan?

ADRENALINEKICK

Door de uitdagende vernieuwde hindernissen ga je direct met een adrenalinekick van start. Je verlegt met veel plezier je grenzen en daar gaat het om. Je bekijkt vooraf de instructiefilm waarna je je klimcapaciteiten test op een van de klimroutes. Elke route heeft zijn eigen moeilijkheidsgraad, dus er is voor iedere avonturier een eigen uitdaging. Maak je geen zorgen, gekwalificeerde instructeurs begeleiden je waar nodig.

OP AVONTUUR

Je klimt via klimnetten, de zwevende brug, een vliegende trapeze, 100 meter lange tokkelbanen en ga zo maar door met verrassingen. Kom een kijkje nemen naar wat je te wachten staat en beleef samen met je familie en/of vrienden een avontuurlijke dag uit! Turfweg 9 in Veldhoven q 088 9000360 e www.klimrijk.nl

63


lokale

smaakmaker

DENNIS SWAANEN BAKT BROOD

“ Het bakken leerde ik van mijn vader en opa” “Bakker zijn is het mooiste vak van de wereld. Ik heb de bakkerijopleiding gevolgd, maar leerde het fingerspitzengefühl van mijn vader en opa. Ik vind het fantastisch om mensen te verwennen met lekkere producten, helemaal als die zijn gemaakt met ingrediënten uit de streek. Ik zag tien jaar geleden een kookprogramma op televisie. Die kok huppelde een tuin in, plukte een paar ingrediënten en gooide ze

vierden we het door met het personeel midden op onze akker te lunchen aan lange tafels. Als nieuwe generatie ben ik altijd op zoek naar mooie samenwerkingen. Zo maken we bierbrood met hop van Bierbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek en Imkersbond St. Ambrosius levert ons emmers honing die we verwerken in onze peperkoek en taaitaai. Samen met Boerderijmuseum

“Hier vlakbij vermaalt een molenaar ons eigen speltgraan tot meel” de pan in. Zo ontstond bij mij het akker-totbakker-idee: eigen speltgraan verbouwen op onze Kempische zandgronden, net als vroeger. Spelt is gezond én smaakt heerlijk. Inmiddels levert dat zo’n 9 ton graan per jaar op dat hier, honderd meter verderop, door een molenaar wordt vermalen tot meel. Wij maken daar vervolgens brood, speculaas en crackers van. Ieder jaar staan we bewust stil bij de nieuwe oogst. Dit jaar 64

Grutje bekijken we of we onze eigen rogge kunnen verbouwen. Het zou toch prachtig zijn als we daar straks echt Kempisch roggebrood van kunnen maken?”

f

Jan Swaanen, De Echte Bakker Apollostraat 1 in Hilvarenbeek Moergestelseweg 1-02 in Oisterwijk Sniederslaan 49 in Bladel www.janswaanen.echtebakker.nl


lokale

smaakmaker

LEONIE VAN ZUILICHEM MAAKT TOETJES

“ Mijn eerste toetje bereidde ik thuis in de boerderijkeuken” horecazaken, supermarkten, boerderijwinkels en zorginstellingen. Vroeger kostte het maken van dertig toetjes een uur, nu maken we in dezelfde tijd het tienvoudige. Ook het assortiment is flink uitgebreid. Van aardbeienyoghurt tot hangop met rode vruchten en van drinkyoghurt tot roomkaas: we maken alles met de hand. Een nieuw toetje wordt met de hele familie bedacht: welke ingrediënten passen het beste bij elkaar? Zo gaan we steeds weer aan de slag met een andere smaakcombinatie. Ik ben er trots op dat we het hele proces - van koe tot toetje – in eigen hand hebben binnen ons kleine familiebedrijf.”

Foto's: Tom van Limpt

"Als kind hielpen mijn broers, zussen en ik mee op de melkboerderij van onze ouders op Landgoed Ten Vorsel. Ik vond het boerenleven prachtig. Tijdens mijn studie Bedrijfseconomie vroeg ik mezelf af hoe we onze eigen melk konden verwerken tot zuivelproducten. Ik liep een tijdje mee op boerderijen in het buitenland en kwam zo op het idee om toetjes te maken. Mijn eerste

“Onze toetjes worden van dagverse weidemelk gemaakt” kwark maakte ik in een soeppan in de boerderijkeuken van mijn ouders. Het smaakte niet lekker en ik besloot een speciale opleiding te volgen. Ondertussen bouwde mijn vader op het erf een speciale bereidingsruimte. Na twee jaar testen maakte ik mijn eerste succesvolle toetjes met puur fruit. Die verkocht ik op streekmarkten en aan lokale winkels. Inmiddels lever ik ook aan verschillende

f

Qarc Ten Vorsel 3 in Bladel Verkooppunten op www.qarc.nl 65


lokale

smaakmaker

IVO KAANEN BROUWT BIER

“ We plukken de hop met de hele familie”

“Binnen de familie ging het altijd over bier maken, mijn moeder was een brouwersdochter. Haar broer stopte in 1954 met de brouwerij die al sinds 1716 bestond, omdat hij de enige jongen in het gezin was. In 2009 besloot ik mijn vaste baan bij een brouwerij op te zeggen en de familiebrouwerij nieuw leven in te

worden onze vijf speciaalbieren in diverse winkels in de Kempen verkocht. Het is her en der zelfs in de randstad te vinden. Voor speciale gelegenheden brouwen we ook eenmalige biertjes. Qua smaak kan dat alle kanten op gaan. Er is eigenlijk maar één regel: we werken alleen met natuurlijke ingrediënten. Het hele brouwproces is ontzettend gezellig en ontspannen; we doen het met een klein groepje van familie en vrienden. Mijn zoon brouwde op zijn twaalfde al zijn eigen bier en beide dochters zijn inmiddels met een cursus bierbrouwen begonnen. Je kunt dus wel zeggen dat het bier door onze aderen stroomt.”

“Bierbrouwen gaat heel relaxt. Het voelt niet als werk” blazen. Mensen verklaarden me voor gek. Ik moest destijds echt uitleggen wat speciaalbier maken was; inmiddels is dat veel populairder. De eeuwenoude recepten zijn nog steeds hetzelfde, alleen geef ik er mijn eigen draai aan. Een vast ingrediënt is de hop uit eigen tuin die we met de hand plukken. Vervolgens spelen we met de ingrediënten en rijpt het Beerze bier zestig tot negentig dagen. Inmiddels 66

f

Beerze Brouwerij Jan Smuldersstraat 26 in Vessem www.beerze.com


lokale

smaakmaker

FRANK HOEKS HOUDT STRUISVOGELS

“ De smaak van een struisvogeladvocaatje is uniek” “Mijn vader had een varkensboerderij die ik van hem overnam. Eind jaren negentig heb ik het roer omgegooid, vanwege de varkenspest en de hele crisis eromheen.

en dat je zelfs op de eierschaal kunt staan zonder dat-ie breekt. Aan het einde kunnen waaghalzen zich door de vogels laten omhelzen en mag je op het

“Veel fietsers stoppen even om de prehistorische dieren te bekijken” terras proeven van het Struis Teutje. Dat is een advocaatje waarvan we het recept zelf in elkaar geknutseld hebben. We gebruiken niet alleen het eigeel, maar het complete ei. Mensen komen er speciaal voor terug naar ons boerderijwinkeltje. Inmiddels is Heierhof omgebouwd tot een Beleefboerderij. Van alpaca- tot ezelwandeling, je kunt er van alles doen. De vogels spelen een kleinere rol dan vroeger, maar zij stonden aan de basis van wat hier nu staat.”

Foto's: Tom van Limpt

Ik begon een struisvogelboerderij. Wat veel mensen niet weten is dat de vogels niet alleen eieren, maar ook vlees, veren, leerproducten en zelfs cosmetica opleveren. Het houden van struisvogels is bijzonder. De vogels zijn niet echt aanhankelijk, maar toch hebben ze alle negen een speciaal plekje in mijn hart. Als mensen ons erf voorbijfietsen, stoppen ze altijd wel even bij het zien van die prehistorische dieren. Prachtig vind ik dat. Net als de struisvogelexcursies die ik organiseer voor groepen. Ik vertel van alles over de vogels, bijvoorbeeld dat in één struisvogelei misschien wel dertig kippeneieren passen

f

Struisvogelboerderij Heierhof Heiereind 11 in Riethoven www.heierhof.nl 67


lokale

smaakmaker

ADRIE OPPERS KWEEKT BRABANTSE GROENTEN

“ Groenten moeten niet mooi, maar lekker zijn”

“Onze groenten verkopen we in de boerderijwinkel aan huis. Klanten komen hier gewoon achterom het erf op lopen. In 1984 begonnen mijn vrouw en ik met twaalf groentesoorten, zoals peulen en witlof. Het bleek een succes. Al snel wisten mensen uit Diessen, Hilvarenbeek en zelfs Veldhoven ons te vinden. Later

dus echt in de aarde en in de buitenlucht. We gebruiken zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. Wat maakt het uit als er een scheurtje in de bospeen zit? Groenten moeten smaakvol zijn! Een strak kweekschema kennen we niet; de natuur moet haar gang gaan. Is de oogst nog niet klaar, dan improviseren we en wachten we gewoon twee weekjes. We bespuiten de groenten niet preventief, maar grijpen alleen in als het echt mis dreigt te gaan. Daarnaast maken we zo min mogelijk reiskilometers. Vroeger zag men ons als een ouderwets bedrijf, maar nu vraagt iedereen hoe wij toch zoveel verschillende groenten kweken zonder al te veel poespas.”

“Op onze aardappelen zit nog gewoon zand” kwamen daar ook horecabedrijven bij die graag met eerlijke streekproducten werken, zoals De Hofkaemer in Bergeijk. Voor sommige klanten telen we zelfs groentesoorten op aanvraag. Ook vind je onze producten terug in de Boerschappen-box. De vraag werd zó groot dat we zijn gaan opschalen. Inmiddels kweken we 62 groentesoorten en werken we met drie generaties op het land. Kweken doen we in de volle grond, 68

f

Groentekwekerij Oppers Hoogdijk 57 in Middelbeers www.groentekwekerij-oppers.nl


lokale

smaakmaker

RIAN FABRIE MAAKT IJS

“ Onze kinderen zijn volleerd ijsproevers”

“Toen mijn man en ik de melkveehouderij van mijn ouders overnamen, wilden we meer dan alleen verse weidemelk produceren. Zo openden we in 2014 de schuurdeuren van ijsboerderij Fabor, inmiddels een begrip in de Kempen. We worden zelfs op straat nageroepen, haha!

natuurlijk in de melk. Hoe beter je voor de koeien zorgt, hoe lekkerder het uiteindelijke product. Dat weten onze kinderen maar al te goed. Zij zijn inmiddels volleerd ijsproevers! Verschillende restaurants in de Kempen hebben ons ijs op de dessertkaart staan. ’s Winters zijn onze ijstaarten een hit. We geven ook rondleidingen waarbij we gasten uitgebreid over het boerderijleven vertellen. Maar de meeste mensen strijken neer op ons boerderijterras om te genieten van een ijsje, terwijl ze de koeien in de wei zien grazen. Juist dat totaalplaatje is voor veel bezoekers een echte belevenis. En daar kunnen wij dan weer echt van genieten.”

“Het geheim van ons ijs zit in de melk”

Foto's: Tom van Limpt

We hebben 220 melkkoeien. Die melken we drie keer per dag en alleen bij extreme weersomstandigheden staan ze binnen. Een klein gedeelte van alle melk gebruiken we voor het ijs. Dat maken we zelf op ambachtelijke wijze in de speciaal ingerichte ijskeuken waar we werken met zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Nieuwe smaken verzinnen we met het hele gezin, zoals kletskop en boerenyoghurt appel/kaneel. We werken puur op gevoel, maar het échte geheim van lekker ijs zit

f

IJsboerderij Fabor Hamelendijk 5 in Reusel, nabij wandelknooppunt 11 en fietsknooppunt 91 www.faborijs.nl 69


Uitgelicht VISSPECIAALZAAK TIMMERS Bij visspeciaalzaak Timmers helpen ze je graag om iets bijzonders op tafel te zetten. Het ruime aanbod aan verse vis wordt dagelijks aangeleverd vanuit Yerseke; hét centrum van de oester- en mosselvisserij. Het is dus niet zomaar dat de Hollandse haring van Timmers

vorige zomer zilver behaalde. Kom langs voor een (h)eerlijk lekkerbekje of bakje kibbeling. Of haal verse vis voor de sushi of barbecue. Ook de uitgebreide vismaaltijden en -pasta’s zijn om je vingers bij af te likken!

Sniederslaan 49 in Bladel q 0497 360670 e www.vistimmers.nl

Aspergeboerderij Boshoven Bij Aspergeboerderij Boshoven koop je tijdens het aspergeseizoen dagverse, duurzaam geteelde asperges van eigen land. Dus zonder verwarming, maar puur op basis van de zon! De boerderij is een bezienswaardigheid op zich. Neem eens een kijkje achter de schermen bij het handmatig steken of sorteren en kies in de winkel uit overheerlijke asperges en een ruim assortiment aan bijproducten, zoals eieren, wijn en lekkere ham. Het schillen van de asperges gebeurt waar je bij staat. Zo loop je de deur uit met alle ingrediënten voor een heerlijke aspergemaaltijd onder de arm. Smakelijk eten!

018

2 te van lekkers

Openingstijden (van begin april tot eind juni): Maandag t/m vrijdag: 9 tot 18 uur Zaterdag: 9 tot 17 uur Zondag: 10 tot 16 uur Boshovensestraat 19 in Riethoven q 040 2042842 e www.aspergeboerderijboshoven.nl

70


Verwennen HE BIOLOGISCERIJ D KAASBOER

RG

DE HOOIBE

Bij biologische kaasboerderij De Hooiberg koop je zelfgemaakte échte boerenkaas. Van jong tot oud, gemaakt met diverse kruiden en ouderwets lekkere zuivelproducten. Alles wordt volledig biologisch geproduceerd en verwerkt. De boerderijwinkel is een bezienswaardigheid op zich. Je vindt hier, naast kaas, ook een ruime sortering reformartikelen, natuurvoeding, EKO-groenten en -fruit en tal van heerlijke streekproducten!

De Chocolage Bij De Chocolage maken ze unieke bonbons en chocolade met Moorse ingrediënten uit een ver verleden, zoals rozen, saffraan, kardemom en kurkuma. Tijdens een bezoek aan de winkel waan je je in de sprookjes uit Duizend-en-een-nacht en krijg je een totaal nieuwe ervaring met chocolade. Alles is veel intenser van smaak, waardoor de bonbons een blijvende indruk op je achterlaten. Naast het Moors assortiment produceren ze hier het unieke Zwarte Kaat-chocolaatje, ook met een speciaal smaakje. Dat is zeker het proberen waard! Van Dissellaan 6 in Bladel q 06 14909616 e www.dechocolage.com

Openingstijden van de boerderijwinkel: maandag t/m vrijdag: 8.30 tot 18 uur zaterdag: 8.30 tot 16 uur Bredasebaan 20 in Bladel q 0497 381201 e www.hooibergkaas.nl

GASTERIJ EN NATUURSPA LANDSCHOT Verscholen op een heerlijke plek in het prachtige Brabantse achterland ligt een van de mooist denkbare stilteplekjes: Gasterij en NatuurSpa Landschot. Kleinschaligheid, veel privacy en stilte, warme oprechte aandacht en rust door gebruik van natuurlijke materialen zijn de ideale ingrediënten voor een dag vol ontspanning. Helemaal in combinatie met exclusieve behandelingen met natuurlijke producten. Reserveer eventueel een spaarrangement in combinatie met een overnachting in de Gasterij, inclusief ontbijt met heerlijke streekproducten. Een pure vakantie voor lichaam én geest!

Heieind 6 in Hoogeloon q 0497 682133 e www.natuurspa.nl

71


Uitgelicht KAASBOERDERIJ DE RUURHOEVE Samen met de boerin kaasmaken? Dat doen ze op Kaasboerderij de Ruurhoeve nog net zo ambachtelijk met de hand als vroeger. Kijk op de activiteitenkalender en meld je aan voor een workshop kaasmaken of volg een interessante rondleiding. Aan de hand van een speurtocht komen kids alles over de boerderij en het hele ‘van gras tot kaas’ proces te weten. Reserveren voor de speurtocht is niet nodig. In de landwinkel van de Ruurhoeve kun je terecht voor een lekker stuk ambachtelijke kaas van de boerderij, gemaakt van de dagverse melk die de koeien geven. Daarnaast vind je hier ook

vlees, boerenzuivel, confituren, sappen, honing, streekbieren en nog veel meer. En ben je op zoek naar een lekker lokaal cadeautje? Ook dat vind je hier! Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag: van 12 tot 17 uur Zaterdag: van 10 tot 17 uur Dominépad 7 in Hoogeloon q 0497 684041 e www.ruurhoeve.nl

Charlots’ Delicatessen

In een karakteristiek pandje nabij de Vrijthof van Hilvarenbeek presenteert Charlots’ Delicatessen een geweldig aanbod aan lekkernijen. In 2017 werd deze winkel zelfs uitgeroepen tot beste delicatessenzaak van Brabant! Dat zegt genoeg, toch? Laat je aangenaam verrassen door het uitgebreide assortiment van hartig tot zoet, van versgebakken noten tot heerlijke olijfolies. En wat dacht je van huisgemaakte salades of temperamentvolle kazen? Bij deze heerlijke delicatessen uit het binnen- en buitenland én uit de streek loopt het water je in de mond! Paardenstraat 3 in Hilvarenbeek q 013 5913269 e www.charlotsdelicatessen.nl

72


Verwennen

DE SNOEPTROMMEL Winkel van duizend-en-acht zaligheden! Dit leukste en lekkerste winkeltje in de Kempen mag je niet missen! Je gaat terug in de tijd en koopt er ouderwets snoepgoed, zoals salmiak, nougat, zoethout, kaneelstokjes, stroopsoldaatjes of jodevet, maar ook een groot assortiment drop, zuurtjes, toffees en de lékkerste chocolade. Voor kinderen is De Snoeptrommel een paradijs: ze kunnen er zelf een mandje vullen met keus uit wel honderd soorten snoep! Diverse leuke cadeautjes en feestelijke verpakkingen. Komt dat zien en proeven! Markt 41 in Eersel q 0497 514836 e www.desnoeptrommel.info

ESCARGOTSKWEKERIJ

STAPPAERTS

Escargots is een verzamelnaam voor op het land levende huisslakken. Als amusehapje, in een luxe soep of als borrelhapje: slakken zijn een ware culinaire belevenis! De familie Stappaerts begon in 1990 met het kweken van deze slakken als hobby. De delicatesse wordt met veel passie gekweekt. Sinds enkele jaren is de kwekerij toegankelijk voor publiek. Je kunt er terecht voor een leuke excursie, geschikt voor jong en oud. De excursie bestaat uit een stukje biologie, info over de kweek, een proeverij en een rondleiding.

Postelsedijk 6 in Reusel q 0497 642614 e www.slakkentuin.nl

IJSBOERDERIJ

FABOR

Langs de velden en bossen en bij fietsknooppunt 91 en wandelknooppunt 11 vind je het rustig gelegen boerderijterras van IJsboerderij Fabor. Hier rust je uit, terwijl je geniet van de vele smaken loeilekker ijs. Dit wordt op ambachtelijke wijze op de boerderij gemaakt en is met recht het ‘Lekkerste ijsje van de Brabantse Kempen’ te noemen! De boerderij ligt aan de rand van de Kroonvense en Peelse heide. Zit het weer even niet mee? Geniet dan van een ijsje in de sfeervolle binnenruimte. Hamelendijk 5 in Reusel q 06 55785073 e www.faborijs.nl

73


EEN PRACHTIG MUSEUM WERIJ D OU

AN

OOS ER

BIERBR

EEN SCHITTERENDE BROUWERIJ een gratis toegankelijk proeflokaal

openingstijden zie website

N O 1877

www.bierbrouwerijderoos.nl

St. Sebastiaanstraat 4, Hilvarenbeek

‘T GEITENBOERKE ‘t Geitenboerke is de ideale locatie voor een leuk dagje uit. Op deze boerderij in Oerle vind je ruim 600 melkgeiten, een kaaswinkel en een speeltuin. Je kunt bij ’t Geitenboerke terecht voor een kinderfeestje of familiedag, waarbij je kennis maakt met de geitenhouderij. Samen met het naastgelegen Gasterij ‘t Dorpsgenot worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo ook teambuilding activiteit ’De Oerse Bokkenrijders.’

www.geitenboerke.nl

Fam. Schippers Toterfout 13 5507 RD Veldhoven 040 205 3110

50%

Geldig tot 31 maart 2021

50% korting op het tweede (goedkoopste) lunchgerecht bij Gasterij ‘t Dorpsgenot


in de kern

daar gebeurt het!

keigezellig in het hart van het dorp

De ingrediĂŤnten voor een ontspannen dag in de Kempen: een terras in het zonnetje, een lekker streekbiertje in de hand, een mooie omgeving en een gemoedelijke sfeer. Dan kan het toch niet meer stuk? Geniet hier van het Bourgondische leven!

7

=

Toe aan een nieuwe garderobe, op zoek naar een uniek cadeautje of gewoon zin om lekker rond te struinen in leuke winkels? Dan ga je naar Bladel. In de Sniederslaan vind je vijftig winkels gezellig bij elkaar en parkeren is gratis.

Foto: Max Kneefel

75


in de kern

Allemaal content in eersel

Hard werken en met weinig tevreden zijn. Dat is de contente mens. Het beroemde beeldje van deze typische Kempenaar is te vinden op de historische Markt van Eersel. Hier, op het sfeervolle plein in de kern van het dorp, heeft iedereen wel een reden om content te zijn. Likken aan een ijsje, proosten met een glas speciaalbier, smullen van een Bourgondische maaltijd 76

op een van de vele terrassen of slenteren langs de winkeltjes; het kan hier allemaal! Sta ook even stil bij de originele ‘teutenhuizen’ die op de Markt te bewonderen zijn. Deze huizen werden tussen 1500 en 1800 bewoond door ‘teuten’. Marktkooplui die rondtrokken en soms een aardig fortuin wisten te verdienen. Zij handelden onder andere in aardenwerk, potten en


=

Foto: Max Kneefel

Achter elke contente mens staat een pronte vrouw. Ook in Eersel. Kijk maar eens bij nummer 30 op de Markt, voor het TIP-kantoor!

pannen en textielwaren. Ook waren er teuten die haar opkochten om te verkopen aan pruikenmakers. Meer moois om te bewonderen: de dorpspomp, de kiosk en de Kapel van Onze Lieve Vrouw waar nog steeds huwelijken worden voltrokken. De Contente Mens 77


in de kern

78


midden in

historisch

Oirschot

De reusachtige Sint-Petrusbasiliek torent boven alles en iedereen uit in Oirschot. Deze zestig meter hoge kerk is meer dan vijf eeuwen oud en is trouwens zeker niet het enige gebouw in het dorp dat de tand des tijds heeft doorstaan. Oirschot telt maar liefst driehonderdtwintig rijks- en gemeentelijke monumenten en een aantal prachtige beschermde dorpsgezichten. Al deze historische pareltjes, samen met de vele horecagelegenheden en de gezellige winkels, maken de Oirschotse Markt tot ĂŠĂŠn van de mooiste pleinen in Brabant. Het is bovendien een levendige plaats waar altijd wel iets leuks wordt georganiseerd. Midden op de Markt, in het eeuwenoude Raadhuis, is Brandstore Visit Oirschot gevestigd. Dit is de toegangspoort tot een ontdekkingsreis door Oirschot. Bezoekers aan het Toeristisch Informatie Punt doen hier inspiratie op voor een onvergetelijk verblijf of dagje uit in Wil je het allemaal eens uit een Oirschot. Op de zolder andere hoek bekijken, beklim dan van het Raadhuis kun de toren van de Sint Petrusbasiliek. je bovendien een cel Zo krijg je een bijzondere kijk zien uit de achttiende op een bijzondere eeuw, waar kort plek. gestrafte gevangenen hun straf moesten uitzitten.

TIP

Foto: Max Kneefel

79


in de kern

Het groene hart

van Hilvarenbeek

De sfeervolle Vrijthof in Hilvarenbeek is niet alleen enorm gezellig, met zijn vele restaurants en cafés, het is ook lekker groen! Neem maar eens een kijkje bij de bijzondere ‘Gebodenlinde’. De imposante boom is eeuwenoud en werd geplant in 1676. De heer van Hilvarenbeek 80

maakte vroeger onder deze linde zijn verordeningen bekend aan de lokale bevolking. Zo kreeg de boom zijn naam. Ook werd er jarenlang recht gesproken op deze plek. Een andere eeuwenoude kanjer aan de Vrijthof is de toren van de Sint Petrus kerk.


WEETJE

Maar liefst 75 meter hoog steekt de spits, die inmiddels een tikje scheef staat. De toren wordt regelmatig opengesteld voor bezichtigingen. De Vrijthof is met recht het kloppende hart van Hilvarenbeek. Hier is jaarlijks de kermis en de finish van de vierdaagse.

Foto: Max Kneefel

De takken van de vier eeuwen oude Gebodenlinde zijn inmiddels zo groot en zwaar geworden dat ze ondersteund moeten worden. Er worden vele feesten gevierd en festivals gehouden, zoals Zomergeblaos en Bierfestival pROOSt. Loop het infopunt op nummer 11 eens binnen. Zij weten precies wanneer het eerstvolgende feestje wordt gevierd. Want in ‘Beek’ is altijd wel wat te doen! 81


ontdek on ze uitgebreid e lunch- en dinerkaar t Wees welkom op ons grote terras met overkapping en slechts 5 minuten van de Beekse Bergen!

+31 (0)13 207 74 87 info@herbergdenhemel.nl www.herbergdenhemel.nl

DEN HEMEL HILVARENBEEK

De koe moet op...

Winkel

Producten van eigen boerderij en uit de Kempen.

Boerderij

Biologische asperges Educatie/natuur/bio

Slapen Startpunt wandel-, ruiter- en fietsroutes. Landschap waar door ons eigenhandig natuur is ontwikkeld. Te midden van 3500ha natuur van Landgoed de Utrecht lopen onze koeien, varkens en schapen tussen asperge, graan- en graslanden...

Gastenkamers/B&B • Individueel • Tot 10 personen • Tot 19 personen

Herberg

Alles huisgemaakt. Dagschotels,appeltaart.Borrelen met een plankje. Lunch en avondkaart.

HERBERG DE BUITENMAN

Wij zijn het gehele jaar geopend, 7 dagen per week. Ma t/m vrij vanaf 12 uur, zaterdag & zondag vanaf 10 uur. We blijven open tot de lichtjes uit gaan!

BUITENMAN 2 LAGE MIERDE • DEBUITENMAN.NL • INFO@DEBUITENMAN.NL • T.013-5091336


in de kern

gezelligheid in Reusel Net zoals vroeger komen de mensen op vrijdag van heinde en verre naar Reusel voor de grootste weekmarkt van de Brabantse Kempen. Dit is dan ook een uitstekende gelegenheid om lokale producten in te slaan. Biologisch en

gezond, zo van het land! Groente, fruit, vis, kip, brood, bloemen en planten, maar ook wenskaarten, kleding en linnengoed. Dat alles en nog veel meer is hier verkrijgbaar. Elke vrijdag tussen 11 en 17 uur in het centrum van Reusel.

MEER WEEKMARKTEN IN DE KEMPEN: Hapert (centrum), elke dinsdagochtend Oirschot (centrum), elke dinsdagochtend Bergeijk (centrum), elke dinsdag vanaf 11 uur Bladel (centrum), elke woensdag vanaf 11 uur Hilvarenbeek (centrum), elke donderdagochtend Eersel (Dijk), elke zaterdagochtend

83

Foto: Max Kneefel

bourgondische


Uitgelicht

’T NEKKERMENNEKE Ben je lekker op pad in het mooie buitengebied van Bladel? Kom dan na of tijdens het fietsen of wandelen genieten van een frisse trappist of een heerlijk diner bij ’t Nekkermenneke. Hier ruik, proef en beleef je de echte Kempische gastvrijheid en de bourgondische levensstijl van Brabant. Op het sfeervolle, zonnige terras kun je genieten van één van de vele speciaalbieren die ’t Nekkermenneke schenkt en heerlijk ontspannen terwijl de kinderen zich uitleven in de naastgelegen speeltuin. Zoek je een plek voor een gezellige borrel, een stevige lunch of een uitgebreid diner? ’t Nekkermenneke biedt alles voor de inwendige mens. Een zalige verrassing in het buitengebied van Bladel.

Groot Terkooijen 6 in Bladel q 0497 384390 E info@nekkermenneke.nl e www.nekkermenneke.nl

Kerkzicht Diessen In hartje Diessen, tegenover de kerk, ligt Kerkzicht Diessen. Een sfeervol en kindvriendelijk eetcafé waar jong en oud zich welkom voelt. Bij mooi weer zit je op het terras, in de zon of onder de terrasverwarming. Bij minder mooi weer ga je gezellig naar binnen, lekker warm bij de haard. Van dinsdag t/m zondag kun je hier vanaf 10 uur genieten van een kop koffie, lunch, borrel, diner en de lekkerste verse friet. Ideaal in combinatie met een wandeling of fietstocht in de prachtige natuurrijke omgeving. Heuvelstraat 10 in Diessen q 013 5046161 e www.kerkzicht-diessen.nl

84


Eten en drinken

DE KEIZER

ETEN & DRINKEN

Gelegen tegenover Natuurpoort TerSpegelt ligt De Keizer eten & drinken. Kies je voor een mooi plekje in het restaurant, de gezellige serre of op de veranda bij het knetterende haardvuur? Grote kans dat je je meteen thuis voelt. Loop binnen voor een lekker kopje koffie met huisgemaakte taart. Of bestel een heerlijk proeverijplateau, samen met een keur aan bieren en wijnen. Wie een hapje komt eten, maakt een keuze van de kaart vol (streek)producten met een internationaal tintje. Terwijl je bijkletst met het gezelschap, is de kok in de open keuken druk bezig met zijn stoere houtskooloven. Ondertussen verspreidt de geur van puur eten zich door de verschillende ruimtes. Bij mooi weer strijk je neer op het terras, met weids uitzicht over de weilanden en het bos. Hoe dan ook: De Keizer staat voor puur genieten! De Keizer is geopend van woensdag t/m zondag vanaf 11 uur. Postelseweg 88 in Eersel q 0497 750337 e www.dekeizereersel.nl

85


Uitgelicht

STREEKRESTAURANT DE HOFKAEMER Met een menukaart die voor ruim tachtig procent uit streekproducten bestaat en die om de drie maanden − met de seizoenen mee − wisselt, is De Hofkaemer in Bergeijk een gezellig streekrestaurant. In een huiselijke sfeer kun je genieten van eigentijdse gerechten die met liefde worden bereid door gastvrouw/ chef-kok Marnetta. De herkomst van de gerechten vind je terug op de menukaart. De streekgerechten worden begeleid door zeer goede wijnen, maar ook bierliefhebbers kunnen hun hart ophalen. De Hofkaemer schenkt meer dan honderd verschillende soorten bier. Natuurlijk veel streekbieren, waaronder La Trappe (Berkel-Enschot) Sint Servattumusspeltbieren (Schijndel), Van Moll (Eindhoven) en bier van Museumbrouwerij de Roos (Hilvarenbeek). Ze zijn stuk voor stuk zorgvuldig geselecteerd door gastheer Geert. Hof 18 in Bergeijk q 0497 571396 e www.streekrestaurant.nl

Speciaal ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van De Hofkaemer is een Hofkaemer Grand Cru gebrouwen: een over(h)eerlijk Kempisch genietbier, waarvan je thuis (gratis) kunt nagenieten op vertoon van dit magazine.

86

SCH GRATIS KEMPIR! IE TB GENIE


Eten en drinken RESTAURANT SMAECKVOL Bij Restaurant Smaeckvol zijn ze er vol van… Vol van smaeck natuurlijk! Maar ook vol van Brabantse gastvrijheid, vol van de prachtige omgeving en van de authentieke hoeve. In dit restaurant aan de Vessemse Driehuizen combineren ze gemoedelijke Brabantse sfeer moeiteloos met een frisse kijk op koken. Eerlijke en herkenbare ingrediënten, veelal afkomstig van de omliggende boerderijen. Toegankelijk en op een verrassende wijze bereid met respect voor grootmoeders keuken.

Driehuizen 3 in Vessem q 0497 592072 e www.smaeckvol.nl

DE GOUDEN LEEUW Ken je de mooiste horecagelegenheid van de Kempen al? De Gouden Leeuw in Vessem stelt zich graag aan je voor. Sfeervol borrelen, heerlijk dineren, gezellig feesten, romantisch trouwen of een zakelijke meeting. Bij De Gouden Leeuw kan het allemaal.

Het grand café en het grote terras zijn de ultieme plek voor een high beer/wine, een lekker Beerze biertje of gewoon voor een gezellig drankje. Ook voor een lekker hapje eten ben je hier aan het goede adres. Geniet in de prachtige binnentuin samen van de 'shared' gerechten, een heerlijk driegangenmenu of één van de specials. Daarnaast zijn de vele feestzalen, uitgerust met audiovisuele voorzieningen, geschikt om samen bijzondere momenten en gelegenheden te vieren of voor een bedrijfsbijeenkomst. En natuurlijk kun je blijven eten! Jan Smuldersstraat 24 in Vessem q 0497 591252 e www.degoudenleeuwvessem.nl

87


Uitgelicht

BIJ DE NEUT Terwijl de kinderen zich uitleven in de klimtorens, glijbanen en kabelbaan van de binnenspeeltuin, genieten de ouders ontspannen van een heerlijke cappuccino met appeltaart. En heb je honger gekregen van al dat spelen, dan kun je Bij de Neut genieten van vers bereide pizza’s, pasta’s en pannenkoeken. Maar ook voor Italiaans schepijs, oer-Hollands snoepgoed of een heerlijk broodje voor thuis of onderweg ben je hier aan het goede adres. Iedereen is welkom Bij de Neut! Dorpstraat 8 in Westerhoven q 040 2028004 e www.bijdeneut.nl

Restaurant In een karakteristieke Brabantse langgevelboerderij, in het hart van de Kempen, ervaar je de moderne maar huiselijke sfeer van restaurant Crijns. De klassieke Franse keuken wordt hier gecombineerd met moderne invloeden en een Aziatische touch. Op de menukaart prijken verrukkelijke gerechten, à la carte of verpakt in een smaakvol culinair menu. Op een zomerse dag geniet je in de sfeervolle groene tuin van een heerlijke lunch of ontspannen diner. Geniet na met een dessert of creëer uit de meer dan veertig

CRIJNS

verschillende Nederlandse kazen je eigen kaasplankje, samen met chef Marc. De eerlijke, ambachtelijke producten van het eigen label taste by CRIJNS zijn nu ook verkrijgbaar in de webshop, zoals de heerlijke port en piccalillymosterd. Sniederslaan 121 in Bladel q 0497 338946 e www.restaurantcrijns.nl

88


Eten en drinken

RESTAURANT WOEST Een goei stukske vlees, een heerlijke hele vis of een burger van rund, kip of varken; WOEST lekker en perfect gebakken door liefhebbers. Want dat zijn ze bij Woest stuk voor stuk; liefhebbers van goed eten, simpel en toch Woest anders. Hoe dan? Doordat alle burgers gemaakt worden volgens eigen recept, net zoals de homemade sauzen; pure ingrediënten en puur gemaakt op gevoel. Bij WOEST eet je je vingers op bij de verschillende soorten eigenbereide burgers, entrecotes of tournedos. Geen zin in vlees? Geen punt, want bij Woest op het menu staat ook woest lekkere verse vis en tapas, waarbij elk schaaltje je zal verrassen. Of kom borrelen en geniet samen van een van de woest lekkere planken. Provincialeweg 21 in Westerhoven q 040 2043220 e www.restaurant-woest.nl

HOTEL RESTAURANT

de Bengel

Hotel Restaurant De Bengel Eersel ligt aan één van de gezelligste pleinen van Nederland. Eersel, de parel van de Kempen, is gelegen in een bosrijke omgeving met vele toeristische mogelijkheden. Een fraai historisch marktplein siert Eersel. Je vindt er een groot aantal beschermde monumentale panden en natuurlijk de gezellige terrassen. Het is dan ook begrijpelijk dat het in Eersel zowel voor inwoner als voor de toerist zeer aangenaam vertoeven is. Bekijk de website van de Bengel voor fietsarrangementen, wandelarrangementen en vergaderarrangementen. Markt 13 in Eersel q 0497 516202 e www.hoteldebengel.nl

89


Uitgelicht

LIBERTY FOODBAR Zin in een gezellige avond uit? Aan de Markt in Bladel vind je Liberty Foodbar. Vernieuwend en trendy, maar wel met de dorpse gezelligheid van de Kempen. Wie trek heeft gaat voor een lekkere burger, superverse bowl of de wisselende Staff's Favourites. Om je vingers bij af te likken! Blijf daarna vooral even hangen en geniet van een (speciaal)biertje op ĂŠĂŠn van de mooiste terrassen van de regio. Met de huisgemaakte cocktails waan je je nog net niet op een tropisch eiland. Of bestel een Liberty Craft Beer, gebrouwen volgens eigen receptuur.

Alle burgers, bowls en broodjes zijn trouwens beschikbaar voor take away. Zo kun je genieten van al het lekkers van Liberty Foodbar, maar dan vanaf je vakantieadres! Markt 2a in Bladel q 0497 225400 e www.liberty-foodbar.nl

HOTEL-RESTAURANT EDDIES Avondje uit? Laat je verrassen en geniet onbeperkt van het proeverijmenu bij hotelrestaurant Eddies. Voor 28 euro smul je hier onbeperkt van vele proeverijtjes. En wees gewaarschuwd, dat proeven smaakt naar meer. Ook voor een heerlijke lunch op het terras kun je hier terecht. Het hotel beschikt over zeven sfeervolle hotelkamers, alle voorzien van douche, toilet en televisie. Je vindt Eddies hotel-restaurant in het centrum van Bergeijk. Ideaal voor je bezoek aan de Brabantse Kempen. Een perfect startpunt om te wandelen, te fietsen of voor een zakelijk verblijf. Hof 126-128 in Bergeijk q 0497 575501 e www.eddies-hr.nl

90


Eten en drinken

RESTARIA MAINSTREET

Restaria Mainstreet is van oudsher een prima plaats om even uit te rusten na een wandel- of fietstocht (knooppunt 34) of gewoon zomaar! Vanaf het zonnige terras kijk je uit op de oude kasseienweg naar Casteren. Geniet van een heerlijke kop koffie of van iets sterkers van de bier- en wijnkaart. Trek gekregen? Proef zeker de superlekkere 100% versgebakken frietjes. Of kies van de menukaart een rijk belegd broodje, maaltijdsalade, ambachtelijke hamburger of het keuzemenu. Ze serveren het hier met een glimlach! Hoofdstraat 64 in Hoogeloon q 0497 681304 e www.restariamainstreet.nl

Tante Thee

ETEN & DRINKEN

Tante Thee is dĂŠ plaats waar je op elk moment van de dag terecht kunt voor een hapje en een drankje. Een lekker stuk gebak of een goeie kop koffie. Een lunch met verse dikke sneden brood of een avondmaaltijd in het weekend. Een pitstop tijdens een wandeling of tijdens het winkelen. Of een plaats om samen te komen met familie en vrienden. Ook kun je hier eten afhalen, je verjaardag vieren of je vriendin verrassen met een babyshower. Nieuw is de all you can tea: heel veel high teahapjes om van te genieten, zelf samengesteld en zoveel als je lust. Feestje geven? Bel Tante Thee even! Openingstijden Maandag t/m donderdag: 9.30 tot 18 uur Vrijdag t/m zondag: 9.30 tot 20 uur

Hof 82a in Bergeijk q 0497 338188 e www.tante-thee.nl

91


Uitgelicht

TAVERNE PAULUS Lekker eten in Hilvarenbeek doe je bij Taverne Paulus aan de Vrijthof. Een levendig dinercafé waar iedereen welkom is voor een heerlijke maaltijd of een gezellige borrel. Vanaf je tafel zie je hoe de koks in de open keuken jouw gerecht bereiden. Een lichte maaltijdsalade, een steak van de houtskoolgrill of toch een verse kreeft? Voor de wijnliefhebbers is er een uitgebreide wijnkaart. Bierdrinkers kiezen uit één van de 45 speciaalbieren. De sfeervolle serre is geschikt voor gezelschappen vanaf twaalf personen. Gelderstraat 3 in Hilvarenbeek q 013 5055833 e www.tavernepaulus.nl

Herberg

IN HET WILDE ZWIJN Midden in de eeuwenoude bossen van Bergeijk en op een steenworp afstand van de Belgische grens vind je Herberg In Het Wilde Zwijn. Hier kun je ouderwets genieten van originele gerechten uit grootmoeders tijd. Maar op deze prachtige plek serveren ze ook gewoon een hedendaagse lunch, koffie met gebak of… een hapje uit de klomp! Liever alleen iets drinken? Er is een ruime keuze aan warme en koude dranken, speciale koffies en een flink assortiment Belgische en Nederlandse speciaalbieren! In de vele hectares natuur rondom de herberg lopen vele wandel-, fiets-, mountainbike- en ruiterroutes. De kinderen vermaken zich in de speeltuin. En terwijl jij op het terras geniet van het ‘zotte zwijnebier’, laad je je elektrische fiets op aan één van de aanwezige oplaadpunten. Witrijt 28 in Bergeijk q 085 0438303 e www.inhetwildezwijn.nl

92


Eten en drinken

BOSCAFÉ MOLENVELDEN

Of je nou op zoek bent naar rust, gezelligheid of naar een vermakelijke middag voor de kids; bij Boscafé Molenvelden zit je altijd goed! Geniet van een lekker bakje koffie of een goed glas speciaalbier op het terras, terwijl de kinderen op avontuur gaan. Hier is voor de kleine gasten van alles te beleven. Er liggen bergen speelgoed, ze kunnen lekker kleuren, zich uitleven op de grote klimtoren of rondspringen op het luchtkussen in de grote speeltuin. In de zomer kun je hier zelfs plonzen in het zwembad. Of speel gezellig samen een partijtje minigolf. Lekkere trek gekregen? Zin in heerlijke appeltaart, een uitstekende lunch of gewoon een mooi stuk vlees? Of toch de befaamde pannenkoeken? Schuif gezellig aan! In het vernieuwde restaurant of lekker in de buitenlucht op het terras. Boscafé Molenvelden is een heerlijke plek om het weekend of vakantie te vieren met je gezin of vrienden. Alles goed bevallen? Boek dan voor volgend jaar een toerplaats of chalet op de naastgelegen camping! Banstraat 25 in Veldhoven q 040 2051662 e www.boscafemolenvelden.nl

93


WELKOM BIJ De juiste sfeer voor elke gelegenheid! • Bruiloften (officiële bruidslocatie Gemeente Valkenswaard) • Feesten en partijen • Bedrijfsbijeenkomsten • High Tea • Barbeque • Diners voor gezelschappen • Walking Dinner • Dommelsalon en Huiskamer voor intieme familiediners • Uitgebreide lunch- en dinerkaart • Prachtig voor- en achterterras • Beeldentuin aan de Dommel

Geopend! Wij zijn 7 dagen per week geopend vanaf 10.00 uur, onze keuken van 11.00 uur tot 21.00 uur. Grand Cafe De Zwaan biedt maatwerk voor elke gelegenheid, aarzel daarom niet om uw wensen met ons te bespreken.

Mgr. Kuijpersplein 18 | 5556 VS Borkel & Schaft | T 040 206 83 26 | I www.zwaanborkel.com E info@zwaanborkel.nl | Restaurant De Zwaan | @dezwaan


Uitgelicht

DINEE CAFE

Eten en drinken

DE KEMPEN

Buitengewone kwaliteit waar je je vingers bij af kunt likken? Die vind je bij Dinee Cafe De Kempen aan Het Groen in Knegsel. Of het nu gaat om een uitgebreide lunch, een gezellige high tea, diner of een barbecue: strijk gerust neer op het terras of schuif gezellig aan in het restaurant. Ga je voor een Kempenmenu of stel je je eigen salade samen aan de hand van de speciale ‘Een graai uit de moestuin-kaart’? Na het eten krijg je een eigen gestookt borreltje van het huis: ’t Nipperke. Deze likorette is bereid uit zuiver natuurproducten. En bevalt-ie? Dan

kun je aan het eind van je verblijf natuurlijk een flesje meenemen voor thuis. Ook bierliefhebbers kunnen terecht bij Dinee Cafe De Kempen met de meer dan 100 (speciaal)bieren. Dit Dinee Cafe behaalde in 2019 niet zomaar plaats 49 in de Café Top 100. De liefde voor bier proef je hier! Het Groen 14 in Knegsel q 040 2055032 e www.dineecafedekempen.nl

95


Uitgelicht RESTAURANT BAMBOO INN

Kom naar restaurant Bamboo Inn voor een gevarieerde culinaire belevenis en gezellige avond uit. De meesterkoks beheersen de Aziatische kookkunst tot in hun vingertoppen. Maak kennis met de vermaarde keukens van Sechuaan, Peking, Kanton, Japan en Thailand. De koks werken met verrassende smaken en zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de Aziatische keuken. Geniet van het populaire buffet met meer dan 40 gerechten: 2 uur onbeperkt eten en drinken al vanaf â‚Ź 22,50. Keuze uit meer dan 150 verschillende afhaalgerechten! Oude provincialeweg 23 in Hapert q 0497 384419 e www.bamboo-inn.nl

RESTAR

IA

L

DEN DOE

Restaria Den Doel in Bladel is een hippe fastfoodzaak in het centrum van Bladel. Hier kun je terecht voor lunch, diner, koffie, broodjes, heerlijk – en bekroond! - softijs, lekkere verse frites of een snack. Ook staan er heerlijke maaltijdsalades en andere smakelijke gerechten op het menu. En dat voor nog geen tien euro! Met binnen meer dan vijftig zitplaatsen, een leuk kinderhoekje en buiten dertig stoelen op het terras aan de winkelstraat is er altijd plek genoeg om even neer te strijken bij Den Doel. Sniederslaan 2a in Bladel q 0497 385568 e www.dendoel.nl

96

IJ

GASTER

Den Dis In hartje centrum van Bladel ligt Gasterij Den Dis. In deze lunchroom worden veel authentieke gerechten geserveerd. Hier ben je aan het juiste adres voor overheerlijke broodjes, salades en wraps. Daarnaast staat Gasterij Den Dis bekend om de lekkerste carpaccio van heel Nederland! Door de samenwerking met Restaurant d'ouwe Tramhalte zijn er ook smaakvolle soepjes en pasteitjes te bestellen. Bij Den Dis ben je zeven dagen per week welkom voor een bakje koffie, high tea of lekkere lunch.

Sniederslaan 19 in Bladel q 0497 382761 e www.gasterijdendis.nl


Eten en drinken GRAND CAFÉ

De Beerze In het voormalige gemeentehuis van Middelbeers is sinds het voorjaar van 2020 Grand Café De Beerze gevestigd. Borrelen aan de bar of op het terras, lunchen of dineren? Je bent hier op het juiste adres. Wil je na afloop blijven slapen, dan kan dat ook. Onder hetzelfde dak bevindt zich Boutique Hotel De Beerze. De eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland zwaaide vanuit dit prachtige pand ooit de scepter en dat merk je. Geniet van deze unieke historische plek met een eigentijdse sfeer!

NATUURPOORT

D'N OUWE BRANDTOREN Midden in de bossen, vlak bij de Grote en Kleine Cirkel, ligt Natuurpoort De Brandtoren. Het is de ideale plek om even aan te leggen tijdens een fiets- of wandeltocht of om bij te komen van een rondje trimbaan of een uitdagende tocht op het elf meter hoge touwparcours van Outdoorpark Reusel. Natuurliefhebbers genieten volop van het mooie natuurschoon in de bijentuin of kijken vanuit 'de Nieuwe Brandtoren’ uit over de mooie Brabantse Kempen.

Burg. Willekenslaan 2 in Reusel q 0497 620311 e www.ouwe-brandtoren.nl

Doornboomstraat 22 in Middelbeers q 013 5141266 e www.debeerze.nl

BUON GUSTO

Buon Gusto staat voor ‘goede smaak’! Sinds 2015 zetten ze zich hier in het hart van Bergeijk op de kaart met verse producten en eerlijke, zelfgemaakte Italiaanse gerechten. Proef de keuken in het sfeervolle restaurant en laat je verrassen door de authentieke smaken van de vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Met een ruime keuze aan smaakvolle Italiaanse wijnen is het hier eindeloos genieten. De keuken is geopend van dinsdag t/m zondag, van 11.30 tot 22.00 uur. Laat het je smaken! Hof 74 in Bergeijk q 0497 785127 e www.buongusto.nl

97


Uitgelicht Lunch & Diner 38 Met trots heet de familie Mkrtsjan je van harte welkom in hun zaak: Lunch & Diner 38 in Hapert. Zoon Haroet en chefkok Sammy koken de sterren van de hemel met verse en lokale producten. Wat dacht je van een overheerlijk broodje carpaccio als lunch of een kogelbiefstuk of sappige burger als diner? Voor een overheerlijke pizza volgens traditioneel recept kun je bij chef-kok Sammy terecht. Hij maakt ze met de hand. Loopt het water je al in de mond? Tot ziens bij ‘38! Markt 38 in Hapert q 0497 840369 e www.lunchdiner38.nl

HERBERG

SINT PETRUS

Direct naast de kerk aan de Vrijthof vind je Herberg Sint Petrus. Of je nu komt borrelen, lunchen of dineren; een enthousiast team staat klaar om je op gastvrije, Brabantse wijze te ontvangen. Geniet in de zomermaanden op het terras of in de herfst- en wintermaanden binnen bij de open haard. Kortom, en plek waar je je altijd thuis voelt. Overnachten bij Herberg Sint Petrus? Ook dat kan! Kies uit één van de zeven knusse hotelkamers. Gelderstraat 1 in Hilvarenbeek q 013 5052166 e www.sintpetrus.nl

98

CAFE

GRAND

Markt 14 Grandcafe Markt 14 ligt op de hoek tussen de Valkenswaardse Markt en de Eindhovenseweg in Valkenswaard. Vanaf het terras aan de voorkant van dit authentieke pand heb je prachtig zicht over de Valkenswaardse Markt, terwijl je geniet van een lekker kopje koffie. Bij Grandcafe Markt 14 heerst een intieme, relaxte sfeer en maken ze graag tijd voor je. Of het nu gaat om een lunch, feestelijk jubileum of groepsdiner: hier verzorgen ze elke bijeenkomst tot in de puntjes. Dat wordt een onvergetelijke (smaak)ervaring! Markt 14 in Valkenswaard q 040 8436844 e www.markt14.nl


Eten en drinken

RESTAURANT HET LANDGOED

In Esbeek, aan de rand van landgoed De Utrecht, ligt restaurant Het Landgoed. Deze eet- en drinkgelegenheid grenst aan verschillende fiets- en wandelroutes en is een mooi rust- of eindpunt als je de omgeving gaat verkennen. Doordeweeks kun je hier vanaf 17 uur genieten van een culinair 3- 4- of 5-gangenmenu. Of wordt het toch de 6-gangenproeverij met gerechtjes passend bij het seizoen? In het weekend kun je ook uitgebreid lunchen. Op het terras of bij de openhaard: hier voel je je het hele jaar door thuis! Lage Mierdseweg 3 in Esbeek q 013 5169243 e www.hetlandgoed.nl

Domein

DE KLEINE WITRIJT

Aan de rand van kerkdorp de Weebosch (Bergeijk) vind je gelegen tussen de landerijen en omgeven door bos, Domein De Kleine Witrijt. Dit is dĂŠ plek om een pitstop te houden tijdens een heerlijke wandeling of fietstocht. Strijk neer voor een heerlijk gerecht, gemaakt met verse producten uit eigen moestuin waar je zelf ook doorheen mag kuieren. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen. Honden en paarden zijn van harte welkom. Bij Domein De Kleine Witrijt is iedereen welkom om te genieten van de rust en gastvrijheid. Kleine Witrijt 3a in Bergeijk q 0497 745050 e www.domein-dekleinewitrijt.nl

De Weefkamer Voor de beste friet van Brabant rijden Kempenaren graag een stukje om. Dit familiebedrijf is al meer dan dertig jaar een begrip in de regio. Hier tref je verse ambachtelijke producten, enthousiast personeel en een verrassend trendy interieur! De friet van de Weefkamer is heerlijk, de porties allesbehalve zuinig en de frikandel speciaal uitmuntend. Blijf lekker genieten op het gezellige terras, dan duiken de kinderen nog even het speeltuintje in!

Het Groen 20 in Knegsel q 040 2052282 e www.weefkamer.nl

99


Kom genieten! Het terras van Landgoed de Biestheuvel ligt er weer gezellig bij. Een heerlijke rustige omgeving waar genoeg plaats is voor ontspanning, een hapje en een drankje! Landgoed de Biestheuvel • Hoogcasteren 25 • 5528 NP Hoogeloon 100

Telefoon (0497) 59 12 57 • www.biestheuvel.nl


Cultuur snuiven

Een inspirerende portie cultuur Voor een gezonde dosis kunst en cultuur ben je in de Brabantse Kempen prima op je plek! Verschillende kunstenaars hebben zich hier al laten inspireren tot wondermooie werken. Ook zijn er veel interessante en leuke musea.

7

=

In Luyksgestel vind je het Kempisch Bakkerijmuseum. Naast de molen ligt de oude bakkerij met een eeuwenoude oven die warm wordt gestookt met takkenbossen. Je krijg hier de kans om je eigen (worsten)broodje te bakken. Het deeg kneed je natuurlijk op de traditionele manier. bakkerij-museum.nl

101


Cultuur snuiven

Met stijl ontworpen in Bergeijk

Het werk van de Utrechtse meubelontwerper en architect Gerrit Rietveld is misschien niet het eerste wat je verwacht in een dorp als Bergeijk. En toch is dit een ĂŠcht Rietvelddorp. De kunstenaar ontwierp hier in de jaren vijftig twee woningen, een klok, een abri en een fabriek. Meer dan interessant genoeg om eens nader te bekijken! 102

Zijn allerbekendste gebouw in Bergeijk is De Ploeg. Deze weverijfabriek is beslist indrukwekkend. Alle idealen van Rietveld (licht, lucht en ruimte) zijn hier te herkennen. Het dak is ingenieus en brengt een zee aan licht in het gebouw. De wereldberoemde landschapsarchitect Mien Ruys legde het park rondom De Ploeg aan. Alles natuurlijk volgens de visie van De Stijl.


TIP

Foto: Jan Biessen Foto klok: Max Kneefel

Bij Theater de Kattendans kun je de spannende Rietveld Escape Experience doen. Informatie hierover vind je op www.kattendans.nl

Je kunt op meerdere manieren kennis maken met het werk van Rietveld in Bergeijk. Zo is er een Rietveldwandelroute of kun je een Rietveldsafari doen onder begeleiding van een gids. Kijk voor meer info op: rietveldbergeijk.nl.

103


De hort snuiven Cultuur op

Achtung voor het verleden in Reusel

In 1915 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Nederland was neutraal, België werd bezet door de Duitsers. Om te voorkomen dat vluchtelingen, spionnen, smokkelaars, deserteurs en Vlaamse jonge mannen de grens overstaken, legden de Duitsers een 332 kilometer lange draadversperring langs de grens van België en Nederland. 2000 volt op deze zogenoemde ‘Dodendraad’ moest ervoor zorgen dat niemand ongezien de grens over kon lopen. Wie de oversteek toch waagde, stierf ter plekke. Zo’n vijfhonderd mensen zijn op deze manier aan hun einde gekomen door elektrocutie. Om dit bizarre stukje geschiedenis niet zomaar te vergeten is er in Reusel een reconstructie van D’n Droad te zien. Langs het fietspad naar Bladel hangt tussen fietsknooppunt 15 en 16 een informatiepaneel waarop je meer kunt lezen over deze bijzondere geschiedenis. Ook aan de Grensweg in Bergeijk herinnert een replica van de Dodendraad aan dit schokkende verleden. Meer info vind je op: dodendraad.org

104


=

Begin 1900 waren de mensen in de grensregio nog niet vertrouwd met elektriciteit. Ze wisten niet hoe gevaarlijk dit was. Priesters waarschuwden de gelovigen vanaf de kansel voor de dodendraad, net als leerkrachten op de scholen.

105


Cultuur snuiven

106


Terug in de tijd in Eersel Wil je weleens beleven hoe het boerenleven in de Kempen tussen 1850 en 1950 was? Dan moet je in Kempenmuseum De Acht Zaligheden zijn. In een prachtige en typisch Kempische langgevelboerderij ontdek je hoe de mensen honderd jaar geleden woonden, werkten en leefden in een tijd dat er voor boeren amper iets te halen was op de schrale heidegrond. Wat gebeurde er in d’n herd, de opkammer of de goei kammer? Hoe kon je van wol garen en vervolgens lappen en kleding maken? Hoe werden boontjes en andere groenten ingeweckt om ze langer te kunnen bewaren? Bekijk het allemaal in dit interactieve museum. Buiten kun je genieten van de moestuin, de geurige kruidentuin en de boomgaard. Speel spelletjes van vroeger in het ‘Speulhuis’ of ravot lekker met een hoepel of driewieler. Kortom: dompel je onder in het leven van een eeuw geleden. Superleuk om de (klein)kinderen te laten zien hoe het vroeger was. Kempenmuseum de Acht Zaligheden is verkozen tot het leukste uitje van Noord-Brabant door de ANWB en werd in 2018 winnaar van de Museumkwartier Award. Foto’s: Jos Castelijns en Floor Bierens

Voor meer info: achtzaligheden.nl.

107


Cultuur snuiven

De Kapel van de Heilige Eik

Het wonder van Oirschot

Het is 24 juni 1406, de feestdag van Johannes de Doper. Twee herders zien dat er tegen de stroom van het riviertje de Beerze in een Mariabeeldje aanspoelt. Ze halen het beeldje uit het water en plaatsen het in een nabijgelegen holle eik. Een dorpeling vindt dit geen gepaste plek en brengt het beeldje naar de kerk in het dorp. Maar de volgende dag staat het plots 108


weer in de holte van de eik in het bos‌ Dit moet wel een teken van God zijn! De dorpelingen bouwen op de plek naast de eik dan ook een kapel ter ere van Maria. In 1612 werd het wonder van Oirschot door Rome erkend. De kapel van de Heilige Eik werd een drukbezochte bedevaartplaats. Het beeldje genas volgens de overlevering meerdere

mensen op wonderbaarlijke wijze van hun koortsen. Ook nu nog bezoeken maar liefst 25.000 mensen per jaar de kapel met daarin een replica van het beeldje. Het echte beeldje staat in de Sint-Petrusbasiliek in Oirschot. Toch trekt deze bedevaartsplaats veel meer bezoekers. Want dit is immers de plek waar de legende begonnen is, aan de oever van de Beerze. 109


Cultuur snuiven

De legende van

Zwarte Kaat

Het is maar goed dat het 2020 is, want zo’n vierhonderd jaar geleden was het hier niet pluis. De heksachtige Zwarte Kaat leidde in die tijd samen met haar man Bruno een roversbende. Zij waren de schrik van de omgeving. Hun bende roofde, plunderde en moordde erop los. Zwarte Kaat had ravenzwart haar, dunne lippen en een puntige neus, en ze was voor niemand bang. In 1596 nam ze zelfs een pasgeboren baby van een lokale edelman uit zijn wieg. Kaat voedde hem op omdat ze geloofde dat de jongen – die met 'de helm geboren' was – geluk zou brengen. Dat was misschien toch niet helemaal waar, want uiteindelijk werd Zwarte Kaat opgepakt en krijsend op het schavot onthoofd. Haar lichaam mocht niet op gewijde grond begraven worden en belandde buiten de dorpskern van Bladel op de hei. In plaats van een kruis, markeerde een struik de plek van haar graf. Die struik groeide uit tot een spookachtige boom met grillig gevormde wortels en takken die zich als wanhopige armen met graaiende klauwen in de lucht verheffen. Als je het niet gelooft: je kunt deze Heksenboom zelf bezichtigen in de bossen van landgoed Ten Vorsel. De Heksenboom in Bladel werd dit jaar gekozen tot Boom van het jaar. De boom kreeg de meeste stemmen van de ruim 21.000 mensen die in deze verkiezing een stem uitbrachten. Dit jaar vertegenwoordigt de Heksenboom Nederland bij de Europese Tree of the Year verkiezing. 110

WAARSCHUWING

Wil je de Heksenboom bezoeken? Ga niet in het donker en kom niet alleen… Bekijk ook facebook.com/deheksenboom en instagram.com/de_heksenboom


Foto: Rob Visser Photography

111


Cultuur PROEVEN

Zwarte Kaat leeft voort Vier eeuwen later is de Kempische roversvrouw Zwarte Kaat beslist nog niet vergeten. Legendes over haar leven doen nog steeds de ronde in de streek. Ze wordt op allerlei manieren herdacht. Met Zwarte Kaat-bier, Zwarte Kaat-kaas, Zwarte Kaat-chocola en Zwarte Kaat-ijs, bijvoorbeeld.

Fietsen met Kaat

De ANWB heeft een 42 kilometer lange fietsroute, waarbij je langs alle plekken uit het verhaal van Zwarte Kaat komt: de hoeve waaruit Kaat de baby ontvoerde, de abdij van Postel waar ze een pater dwong het kind te dopen en de Heksenboom natuurlijk. Kijk voor meer op anwb.nl/fietsen/ routes/de-legende-van-zwarte-kaat.

Mond vol magie

Een heerlijk souvenir om mee te nemen na een dagje Bladel is een vers stukje Zwarte Kaat-kaas of -worst. Bij De Hooiberg verkopen ze beide. In de kaas zit brandnetel, fenegriek, chili en knoflook. De worst is lekker bij de borrel. Je kunt kiezen voor venkel-, peper- of knoflooksmaak. Betoverend lekker! www.hooibergkaas.nl

Verkoelende Kaat

Even bijkomen en afkoelen van alle Zwarte Kaat-spanning? IJsboerderij Fabor maakt een speciaal Zwarte Kaat-ijs. Daar fiets je toch niet zomaar aan voorbij? Het ijs bij Fabor wordt elke dag vers gemaakt. Het lijkt wel hekserij! www.faborijs.nl 112


Kaats zoete kant

Zelfs iemand als Zwarte Kaat heeft een zoete, zachte kant. Dat merk je wel zodra je je tanden zet in een stukje Zwarte Kaat-chocola. Het recept blijft natuurlijk geheim. Wat we wel kunnen verklappen is dat het gaat om melkchocola met een vleugje komijn. Je koopt het bij de Chocolage in Bladel. www.dechocolage.com

Legende in een fles

Zwarte Kaat is een donker bier met mooie volle moutsmaken en een kruidige ondertoon. Wie durft dit door zijn of haar keel te laten glijden? De Triple Kaat is wellicht wat toegankelijker. Dit bier heeft een frisse tint en een kruidje in de afdronk. De Zwarte Kaat bieren zijn te koop bij TIP Bladel en vrijwel alle cafés in Bladel schenken Zwarte Kaat-bier. Proost!

TIP

Wil je Zwarte Kaat eens in de ogen te kijken? Ga dan naar het TIP-kantoor aan de Markt in Bladel. In het stenen muurtje voor de deur is een bronzen beeldje van Zwarte Kaat gemetseld.

Speuren naar Zwarte Kaat

Liefhebbers van geocaching kunnen op zoek naar de schatten van Zwarte Kaat. Er is een leuke tocht van zeven kilometer die je voert langs de belangrijkste plekken die met de beroemde roversvrouw te maken hebben. Wie durft? Kijk op geocaching.com en zoek op ‘Zwarte Kaat’. 113


Cultuur snuiven

De Andreas Schotelroute in Esbeek

Tien kilometer kunst in de Kempen

Andreas Schotel was een grafisch kunstenaar uit Rotterdam, die dol was op de Kempen. Deze liefde inspireerde hem tot het maken van vele etsen waarin hij het Brabantse boerenleven in beeld bracht. Het leuke is dat je door zijn werk de ontwikkeling die de landbouw in de twintigste eeuw doormaakte kunt volgen. Langzamerhand verdween het handwerk op het land en deden steeds meer machines hun intrede. 114

Het werk van Andreas Schotel inspireerde op zijn beurt weer andere kunstenaars die op een nieuwe manier vorm gaven aan de afbeeldingen op de etsen. En zo belandde er een reusachtige koe in een Esbeeks weiland. 'De Melkfabriek' van kunstenaar Hannes Verhoeven is zelfs zo groot, dat je erin kunt staan! Je kunt nader kennis maken met de kunststukken van Andreas Schotel in het


Foto’s: Hannes Verhoeven

Andreas Schotelmuseum in Esbeek. Er is ook een Adreas Schotel-wandelroute. De wandeling brengt je langs een aantal levensgrote kunstwerken en sculpturen die geĂŻnspireerd zijn op het werk van de Rotterdamse graficus. De route loopt door een afwisselend landschap van bossen, landerijen en het dorp. Voor meer info: andreasschotel.nl.

115


Cultuur snuiven

musea in de

Brabantse Kempen

DE KUNSTKAMER

De Kunstkamer in Hoogeloon exposeert hedendaags werk van kunstenaars uit binnen- en buitenland. galeriedekunstkamer.nl

HEEMKAMER HEEMKUNDIGE KRING PLADELLA VILLA

Museum over het heden en verleden van de gemeente Bladel. heemkundebladel.nl

In de Brabantse Kempen zijn veel musea en galeries te vinden waar je van alles kunt zien, doen en beleven. We zetten de adressen per gemeente voor je op een rij.

GALERIE PERSOON

GEMEENTE BERGEIJK

NATIONAAL VARKENSMUSEUM

MUSEUM DE SIGARENMAKER

Ontdek het Kempische ambacht van handmatig sigaren maken. Toegang alleen op afspraak. desigarenmaker.nl

EICHA MUSEUM

In dit interactieve museum komt 12.000 jaar geschiedenis van de Kempen tot leven. eichamuseum.nl

GLAZEN PAVILJOEN EN BEELDENTUIN

In de beeldentuin zie je onder andere het werk van de Bergeijkse kunstenaar Harrie Verhoeven. Het Glazen Paviljoen wordt gebruikt als expositieruimte voor kunstenaars. De wisselende exposities zijn gratis en doorlopend te bezichtigen. teutenhuis.nl

OPENLUCHTTHEATER LUYKSGESTEL

Midden in het bos ligt het op één na oudste openluchttheater van de provincie Noord-Brabant: De Hunnebergen. Het biedt een gevarieerd programma, voor jong én oud. hunnebergen.com 116

GEMEENTE BLADEL

GEMEENTE EERSEL

Schilderijen, beelden en foto’s van een selecte groep kunstenaars op het prachtige Domein Oogenlust. galeriepersoon.nl Van zaadje tot karbonaadje. Kom alles te weten over varkens en veel andere boerderijdieren. kijkboerderij.nl

BEELDENTUIN DUIZEL

Bewonder een grote collectie beelden van Marja van Riel in brons en steen. beeldentuinduizel.nl

MUSEUM DE ACHT ZALIGHEDEN

Maak kennis met het wonen, werken en leven van de Kempische mens iun de periode 1850 - 1950 (zie ook pag. 106) www.achtzaligheden.nl

GEMEENTE HILVARENBEEK

DE BEEKSE TOREN

Ontdek de rijke geschiedenis van Hilvarenbeek en zijn eeuwenoude toren. beeksetoren.nl

MUSEUM D'N AACHTERUM

Boerenmuseum in de stijl van een oude Brabantse boerderij. Er is ook een theetuin. bezoekhilvarenbeek.nl


BIERBROUWERIJ DE ROOS

De enige authentieke dorpsbrouwerij van Nederland. In het museum zie je hoe bier vroeger werd. In het proeflokaal proef je de originele Roosbieren. bierbrouwerijderoos.nl

MUSEUM SOET EN VERMAECK

Ontdek de geschiedenis van de kermis. In dit museum staan échte attracties, popcorn en poffertjes. soetenvermaeck.museumdansant.nl

MUSEUM DE DORPSDOKTER

Het reilen en zeilen van een dorpsdokter tot het jaar 1950. Over aderlaten, pillendraaien en nog veel meer. museumdedorpsdokter.nl

MUSEUM DANSANT

Tussen prachtige orgels, mahonie, kristal en spiegels beleef je hier een onvergetelijke dag. museumdansant.nl

BOERDERIJMUSEUM GRUTJE

Grutje leefde van 1862 tot 1953. Haar levensverhaal staat centraal in dit boerderijmuseum. grutje.nl

HILVARIA STUDIO'S

Kunstzinnige locatie in het bos met wisselende exposities en op zondag versgebakken taart. hilvariastudios.nl

MOLEN DE DOORNBOOM

Als de wind het toelaat, wordt er in deze korenmolen elke zaterdag gemalen. Vrij toegankelijk. www.doornboom.nl

GEMEENTE OIRSCHOT

BROUWERIJMUSEUM VAN DE OIRSPRONG

Duik in de historie van de familie De Kroon en hun brouwerij, een unieke belevenis. vandeoirsprong.nl

MUSEUM DE VIER QUARTIEREN

Dit Oirschotse museum heeft de afgelopen maanden een transformatie doorgemaakt tot een mooi modern museum waar geschiedenis en actualiteit elkaar ontmoeten. museumdevierquartieren.nl

MUSEUM BRIGADE EN GARDE PRINSES IRENE

Ga terug in de tijd en bekijk voorwerpen van de Brigade en de Indië bataljons uit de Westenbergse jaren. fuseliers.nl

HET OUDE KERKJE

In het vijftiende eeuwse Sint Willibrordkerkje in Middelbeers worden regelmatig exposities gehouden. oudekerkje.nl

MUSEUM ZUSTERS FRANCISCANESSEN

Beleef het kloosterleven van de zusters in de afgelopen eeuwen. Maak voor een bezoek eerst een afspraak via de site. dewegvanfranciscus.nl

GEMEENTE REUSEL-DE MIERDEN

RADIOMUSEUM REUSEL

Ontdek radio's waarvan je nooit had gehoord. Bijvoorbeeld een fietsradio of een draadrecorder. radiomuseum.driesens.nl

GRENSCAFÉ SMOKKELMUSEUMKE

Hier krijg je een beeld van wat leven aan de grens betekende in de negentiende en twintigste eeuw. grenscafereusel.nl

OORLOGSMUSEUM ‘DE BEWOGEN JAREN 1939-1950’

Een gevarieerde collectie van gebruiksvoorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië. museumdebewogenjaren.nl

117


Cultuur snuiven

Het dak eraf! Natuurlijk is het altijd fijn vertoeven in de Kempen, maar soms is het ĂŠcht feest. We zetten de leukste festivals en evenementen hier op een rij.

BEELD & BELEVING

TEUTENMARKT

TOTAALFESTIVAL

PLOEGFESTIVAL

Kijk, voel, ruik ĂŠn luister tijdens deze grote buitenexpositie in alle dorpskernen van Bergeijk. Kunst komt letterlijk tot leven in het Mien Ruyspark waar vier weken lang live wordt gebeeldhouwd. Wanneer? 12 juli t/m 30 augustus www.beeldenbeleving.nl Bewonder de kunsten van vele bandjes en theatergroepen. Zij staan op de verschillende podia tijdens het Totaalfestival in Bladel. Het feest gaat maar liefst zes dagen door en de toegang is gratis. Wanneer? 21 t/m 26 juli www.totaalfestival.nl 118

Grote en kleine teuten uit de omgeving verkopen op deze gezellige markt hun handelswaar. Terwijl je op zoek bent naar iets leuks, kun je genieten van live muziek, toneel en ander vermaak. Wanneer? 28 juli, 4 augustus en 11 augustus Een tweedaags muziekfestival in Bergeijk voor jong en oud in het prachtige Ploegpark. Op de eerste dag beklimmen lokale artiesten en bands het podium. Op zondag maken landelijk bekende artiesten hun opwachting. Wanneer? 29 en 30 augustus www.ploegfestival.nl


Evenementenagenda 23 mei. . . . . . . . . . . . . . 24 mei . . . . . . . . . . . . . 30-31 mei. . . . . . . . . . . 31 mei. . . . . . . . . . . . . . 11 juni. . . . . . . . . . . . . . 19-21 juni. . . . . . . . . . . 5 juli.. . . . . . . . . . . . . . . 12 juli - 30 augustus . 19 juli . . . . . . . . . . . . . . 21-26 juli . . . . . . . . . . . 26 juli . . . . . . . . . . . . . . 28 juli . . . . . . . . . . . . . . 30 juli . . . . . . . . . . . . . . 4 augustus . . . . . . . . . 4 augustus . . . . . . . . . 6 augustus . . . . . . . . . 9 augustus. . . . . . . . . . 11 augustus . . . . . . . . 11 augustus . . . . . . . . 13 augustus.. . . . . . . . 20 augustus . . . . . . . . 23 augustus. . . . . . . . . 23 augustus.. . . . . . . . 29-30 augustus. . . . . . 5 september. . . . . . . . . 12 en 13 augustus. . . . 13 september. . . . . . . . 13 september. . . . . . . . 13 september. . . . . . . . 13 september . . . . . . . 20 september . . . . . . .

Op het totaalfestival in Bladel is het zes dagen volop genieten.

kermisagenda . . . . . . . . . . . . .

Westerhoven Lage Mierde Netersel Hilvarenbeek Riethoven Hapert Luyksgestel Hoogeloon Eersel Hooge Mierde Bergeijk Duizel Steensel

22-25 augustus.. 4-8 september. . . 5-8 september. . . 5-7 september. . . 12-15 september. 12-15 september. 13 september. . . . 26-29 september. 26-30 september. 3-6 oktober. . . . . 3-6 oktober. . . . . 9-11 oktober. . . .

Bladel Diessen Wintelre De Weebosch Reusel Knegsel Buurtschap Straten Casteren Oirschot Vessem Hulsel Spoordonk

Foto: Wesley Maas Fotografie

30 mei-2 juni. . . 30 mei-2 juni. . . 6-9 juni. . . . . . . . 13-17 juni. . . . . . 20-23 juni. . . . . . 20-23 juni. . . . . . 27-30 juni. . . . . . 27-30 juli. . . . . . 3-7 juli. . . . . . . . . 4-7 juli. . . . . . . . 11-15 juli.. . . . . . 25-28 juli.. . . . . . 8-11 augustus. .

Play Festival in Eersel Bladel on wheels Zomergebloas in Hilvarenbeek Pinkstermarkt in Reusel Zomeravondmarkt in Oirschot Zinderend Oirschot Terrastheater in Reusel Beeld en Beleving in Bergeijk Jaarmarkt in Baarschot Totaalfestival in Bladel Zomermarkt in Bladel Teutenmarkt in Bergeijk Toeristendag Eersel Teutenmarkt in Bergeijk Toeristenmarkt Bladel Toeristendag Eersel Zomerbraderie Reusel Teutenmarkt in Bergeijk Toeristenmarkt Bladel Toeristendag Eersel Zomeravondmarkt in Oirschot Jazz in Oirschot Zomercarnaval in Bergeijk Ploegfestival in Bergeijk Beerze Proostfeest in Vessem Open monumentendagen Bier in 't Bos in Luyksgestel Jaarmarkt in Oirschot Straattheater in Hooge Mierde Bierfestival pROOSt in Hilvarenbeek Boerenmert Hapert

119


120


BeLgiĂŤ

OP AVONTUUR OVER DE GRENS

Met de kleintjes naar vlaanderen =

De speeltuin van het Zilvermeer in Mol lijkt oneindig! Gegarandeerd speelplezier voor jong en oud. Wat dacht je van een sensationele glijbaan van 15 meter hoog? En vergeet het grootste touwenparcours in Vlaanderen niet: de spectaculaire Zipline. meer informatie vind je op www.zilvermeer.be

Vanuit de Brabantse Kempen is een dagje buitenland zeker een optie. BelgiĂŤ ligt namelijk om de hoek! Zeker met kinderen kun je bij onze Vlaamse buren uitstekend terecht. Ravotten in het bos, spelen aan het water of op bezoek bij wilde dieren: bij onze zuiderburen vervelen de kleintjes zich geen moment.

7

121


Gemeente BALEN

PAKAWI PARK

Beleef de dieren zoals nergens anders!

Een bezoek aan Pakawi Park is vĂŠĂŠl meer dan een dagje dieren kijken. Het is een zintuigprikkelende totaalervaring die je raakt, verwondert en inspireert. Je leert niet alleen hoe dieren in hun natuurlijke habitat leven, maar speelt zelf een actieve en fascinerende rol in hun verhaal. Ga zeker eens een kijkje nemen en beleef het allemaal echt! www.pakawipark.be

RECREATIEDOMEIN KEIHEUVEL

Recreatiedomein Keiheuvel met een grote (gratis) speeltuin ligt midden in een uitgestrekt natuurgebied. Een ideaal daguitstapje voor het hele gezin! In dit recreatiepark geniet je van een amusant en ontspannen dagje speelplezier, zon, waterpret en natuurlijk wat lekkers op het terras! www.keiheuvel.be

KEIMANNETJES WANDELING Deze ontdekkingswandeling in de natuur van de Keiheuvel is een belevenis voor alle kleine avonturiers vanaf vier jaar. Ga gratis natuurneuzen in Keimannetjesland, ontdek de Keimannetjes en ga op avontuur in de natuur! www.keiheuvel.be 122


Gemeente DESSEL

DE SAS4-TOREN CAMPINASTRAND

Adembenemend uitzicht!

Het Campinastrand geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. Je kunt er kamperen midden in de natuur, vissen, wandelen, volop spelen en genieten van het uitzicht op het prachtige terras. Ondertussen kan je fiets weer opladen. www.campinastrand.be

Aan de rand van een uniek speelbos staat de indrukwekkende Sas4Toren. Beklim deze 37 meter hoge toren en geniet van het prachtige panoramische uitzicht over de omgeving. Het naastgelegen speelbos is goed voor urenlang ravotplezier. Hoogtevrees of niet goed ter been? Dan bekijk je ter plaatse de 360° beelden met de VR-bril! www.dessel.be/sas4-toren

HET PAGADDERPAD

Kinderen tussen drie en tien jaar voelen zich de koning te rijk op deze verrassende bewegingsroute vol uitdagende opdrachten. Ontdek onderweg de Pagadder, leg 'm vast op een selfie en maak kans op een leuke prijs! www.dessel.be/pagadderpad 123


Gemeente MOL STOERTOER

Ongerept ravotten! Leg je Playstation opzij! Zet je tablet uit en die tv af! Trek het bos in en doe de Stoertoer! Een gloednieuwe en gratis beleefwandeling op domein Galbergen. Drie kilometer speelplezier verzekerd. Klimmen, klauteren, springen en...vies worden mag! Nog energie over? Na de wandeling kunnen de kinderen verder ravotten in de speeltuin van de Galbergen. www.visitmol.be/stoertoer

Het Zilvermeer

Voor wit zandstrand hoef je het vliegtuig niet in, want het Zilvermeer heeft het. Koel af in de enorme zwemvijver met waterglijbanen, waterkolken en een klimtoren. Nagenieten doe je in de schaduwrijke speeltuin. www.zilvermeer.be

Expeditie Buitengoor

Tijdens deze uitdagende wandeling van vier kilometer ga je op verkenning door natuurgebied Buitengoor. Wie tijdens de wandeling goed oplet, kan de vier vragen oplossen en de kist openen. Bij nat weer zijn wandelschoenen of laarzen aan te raden. Na dit avontuur kunnen de kinderen zich nog uitleven in het Dollemollebos. www.visitmol.be

124


Gemeente RETIE HEKSELIENPAD Een betoverende belevenis

Hekselien neemt je mee op pad door een sprookjesachtig stukje natuur. Met haar sterren leidt ze je over kronkelige paadjes en bruggetjes. Samen voer je de gekste opdrachten uit! Het verborgen moeras brengt je tot diep in het bos, helemaal tot aan het heksenspeelplekje. Voor iedereen die houdt van een vleugje magie en gelooft dat heksen ĂŠcht bestaan! www.hekselienpad.be

KAJAKKEN OP DE KLEINE NETE

Stap bij de watermolen in Retie in een kano of kajak en maak een fascinerende tocht door een schilderachtig stukje natuur. De lengte van de route bepaal je zelf. Je kunt binnen zes kilometer weer op de kant staan, maar vijfentwintig kilometer peddelen kan hier ook. www.retie.be/kano-kajak

SPEELBOS PRINSENPARK

Š Provincie Antwerpen

In deze gloednieuwe speelplek vlak bij het ontmoetingscentrum kunnen kleine speelvogels ongestoord ravotten, klimmen en wroeten. Een waar paradijs voor kinderen die graag buiten de paadjes treden! www.prinsenpark.be

125


VOO JE

T MAAK

ET

D

GE

LEIF

E

VOO JE

T

M

ET

MAAK

‘ V HOE E!

E

M

RS

T MAAK

GE

D

HOLLAN

LEIF

DE

ET ALLES

T

E

M

ALLES

GOED

VEN BIJ D

ALLES

IS

OE

RESTAURANT | KINDERBOERDERIJ | GROEPSACCOMMODATIE

T

D

GE

LEIF

E

VOO JE ALLES

ET

MAAK

T

M

D

GE

LEIF

E

VOO JE ALLES

ET

MAAK

T

M

D

GE

LEIF

E

VOO JE ALLES

ET

MAAK

T

M

D

GE

LEIF

E

VOO JE

Turnhoutseweg 46 b - T. +31 (0)497-644050 - www.hollandershoeve.nl


Uitgelicht

Winkelen

T.O.V.V.V.

Ben je wat voller of heb je een maatje meer? Bij TOVVV vind je Trendy Outfits Voor Vollere Vrouwen! TOVVV is dé modewinkel voor meiden en dames met maat 42 t/m 54. De ruime collectie bestaat uit mooie merken, zoals ONLY, Carmakoma, Vero Moda Curve, Zizzi, Junarose, Mat fashion, Adia, Plus basics en Zoey. Alles is speciaal samengesteld op comfort, pasvorm en past helemaal in de nieuwste modetrends. Silvie en haar collega’s helpen je graag bij het vinden van een passende outfit! Sniederslaan 29 (vanaf juni op nummer 24) in Bladel q 06 12031387 e www.facebook.com/t.o.v.v.v

VOET EN GOED Wie houdt van wandelen of een eindje hardlopen, kan in de Brabantse Kempen zijn hart ophalen. De perfecte uitrusting hiervoor vind je bij Susan Lamers van Voet en Goed. Denk aan comfortabele wandel- of hardloopkleding (o.a. Schöffel, Icepeak en Rukka), goed passende sportschoenen (Lowa, Hanwag en Merrell), een praktische rugzak of de juiste wandelstokken. Alles voor nog meer wandelplezier!

Susan geeft je deskundig en persoonlijk advies. Heb je voet-, heup-, teen-, knieof rugklachten? Dan kun bij haar terecht voor podotherapie. Kortom, bij Voet en Goed vind je prettige service, de juiste uitrusting en handige gadgets, zoals deze security wallet. In dit lichtgewicht nektasje bewaar je je geld, paspoort en waardvolle spulletjes veilig tegen je lichaam of onder je kleding. Verkrijgbaar in twee formaten (€ 9,99 en € 12,99). Markt 54 in Hapert q 0497 386448 e www.voetengoed.nl

127


Uitgelicht

SPORT 51

Ben jij een sportieve en fanatieke voetballer, hardloper of houd je van fitness? Dan ben je bij Sport 51 in Bergeijk aan het juiste adres. De collectie bestaat uit kleding, schoenen en accessoires voor het sporten, maar ook om casual te dragen. Ook vind je hier mooie zwemkleding van merken als Beach Life, Brunotti en Speedo. Op zoek naar iets nieuws? Wandel dan eens sportief naar binnen bij Sport 51! Jouw soccer / jouw run / jouw training. Hof 51 in Bergeijk q 0497 555335 e www.sport51.nl

LOFT Loft is niet zomaar een kledingzaak. Loft is een ‘fashion huiskamer’ waar een gemoedelijke en relaxte sfeer hangt. Mode en gezelligheid staan hier op nummer 1. Damesmode, herenmode en leuke lifestylegadgets – allemaal volgens de laatste trends – vind je hier in één grote industriële ruimte. Loop binnen voor goed advies onder het genot van een lekker kopje koffie. Diessenseweg 25 in Hilvarenbeek q 013 5914276 e www.lofthilvarenbeek.nl

PIGGY'S EL WINJK T! KADTO E DENK ER DAN

RO VÉÉL G

Bij Piggy’s is het altijd open huis! Ga eens langs en laat je verrassen door het ruime en gevarieerde aanbod in het winkelhuis. In de voorkamer en achterkamer, keuken, bijkeuken en blokhut vind je bijzondere cadeauartikelen, zoals serviesgoed, woonaccessoires, foodartikelen, kraamcadeautjes, houten speelgoed, tassen en sieraden. Ook kun je er leuke cadeaupakketjes (laten) samenstellen in allerlei varianten en prijsklassen. Openingstijden: Maandag gesloten, dinsdag t/m donderdag van 9 tot 18 uur, vrijdag van 9 tot 20 uur en op zaterdag van 9 tot 17 uur. Varkensmarkt 23 in Hilvarenbeek q 013 5902916 e www.piggys.nl

128


Winkelen

Oma Neeske

Inmiddels is de naam Oma Neeske een begrip in De Kempen. In deze ‘pipowagen uit Netersel’ kun je al sinds 2014 terecht voor brocante meubelaccessoires, de krijtverven van Painting the Past en de bijzondere lijn Woodwick kaarsen. De winkel met een zeer bijzonder interieur is inmiddels gesloten, want er is een nieuwe fase aangebroken. Rondom de al bestaande wagen in Netersel wordt een heus plein gebouwd. Daar zijn eind van het jaar nóg meer pipowagens vol moois te vinden en worden in de toekomst allerlei activiteiten met andere brocanteurs georganiseerd. Maar Oma Neeske is meer dan een bijzondere winkel op wielen. In de werkplaats kun je je meubels op ambachtelijke en professionele wijze laten restaureren door eigenaren Monique en Ronald. Zij verwijderen oude verf- en waslagen door het hout te zandstralen en de meubels te restaureren met oude materialen. Zo krijgen ze een nieuwe toekomst, mét een brocante uitstraling! Fons van der Heijdenstraat 45 in Netersel q 0497 682960 e www.oma-neeske.nl

129


Adressen, openingstijden, toegangsprijzen en must-see’s:

Bij de infopunten weten ze het allemaal!

Wil je inspiratie of informatie over alles wat er in de Kempen te doen is? Bij de lokale informatiepunten zetten ze alle toeristeninformatie voor je op een rij.

Elke gemeente van de Brabantse Kempen heeft zijn eigen informatiepunt. De enthousiaste dames en heren achter de balie geven graag antwoord op al je toeristische vragen. De ideale plek dus om je bezoek aan deze mooie regio te beginnen!

Je vindt de informatiekantoren hier:

BERGEIJK

HILVARENBEEK

BLADEL

OIRSCHOT

EERSEL

REUSEL-DE MIERDEN

Hof 82 visitbergeijk.nl Markt 21a tipbladel.nl Markt 30a tipeersel.nl

Vrijthof 11 bezoekhilvarenbeek.nl Markt 1 tipoirschot.nl Kerkplein 69 tipreusel-demierden.nl

Alle informatiepunten zijn geopend van maandag tot en met zaterdag. Raadpleeg de websites voor de exacte openingstijden.

Colofon

Het Brabantse Kempen Magazine kon tot stand komen dankzij een samenwerking tussen Content Magazine, TIP de Brabantse Kempen, Land van de Brabantse Kempen, Hilvarenbeek Infopunt, Visit Oirschot en de zes Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Hilvarenbeek, Oirschot en Reusel-De Mierden). REDACTIE Ralf van der Burgt • Content Magazine Femke Meurs Ester Kerkhoff • Studio Stampij Britt Sijtsma • Spread the words Ellis Horck & Anouk de Boer • namens de zes Kempengemeenten Jan Kerkhofs • Land van de Brabantse Kempen Carry Damen • Hilvarenbeek Infopunt Karien Hoeks • Visit Oirschot René Veldhuizen • TIP Bladel en ReuselDe Mierden

130

ADVERTENTIEVERKOOP Jan Kerkhofs, Piet Hakkens ONTWERP & VORMGEVING Studio Panter UITGEVER Content Magazine

content@contentmagazine.nl www.contentmagazine.nl 0497 535775 Bekijk dit magazine online op www.brabantsekempenmagazine.nl

© Content Magazine 2020. Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Hoewel uiterste zorg is besteed aan dit magazine, aanvaarden de redactie, noch de uitgever enige aansprakelijkheid voor schade ontstaan door eventuele fouten en/of onvolkomenheden. De redactie heeft geprobeerd alle rechthebbenden van de gepubliceerde foto’s te achterhalen. Indien je meent rechthebbende te zijn, kun je mailen naar content@contentmagazine.nl.


Meesterijsbereider sinds 1997

Dagelijks 39 smaken Meesterlijk IJs

Echte Belgische Callebaut chocolade Ambachtelijk, vers en met liefde bereid!

www.desmaakeersel.nl • info@desmaakeersel.nl • 0497-336008 • Hint 2, 5521 AH Eersel

123


ETEN DRINKEN FEESTEN

In de landelijke Brabantse Kempen ligt het dorpje Steensel. Eén van de acht zaligheden. Hier staat het mooie restaurant ‘Lekkerr’. Bij Lekkerr hangt een gastvrije laagdrempelige sfeer. Waar iedereen zich welkom voelt om verrassend lekker te eten, gezellig te drinken en uitbundig te feesten.

LEKKERR SPELEN!

Bij Lekkerr kunnen kinderen fijn spelen! In onze kinderspeelkamer of speeltuin vermaken zij zich de hele dag, terwijl papa en mama onbezorgd met een special biertje of wijntje op het verwarmde terras zitten te genieten!

TROUWEN

Jouw trouwdag is een van de mooiste dagen van je leven. De feestlocatie is daar een belangrijk onderdeel van. De zaal bij Lekkerr is geschikt voor zowel grote als kleine gezelschappen. Met mooi weer kun je heerlijk van de zon genieten in onze tuin.

Frans van Nunenstraat 1 5524 AT Steensel www.lekkerrsteensel.nl Lekkerr Steensel ma. gesloten | di. t/m do. 10.00 tot 23.00 | vr. + za. 10.00 tot 1.00 | zo. 10.00 tot 23.00 124