Page 1

1 EDITIE

e n i z a g a M

e

BONJOUR!

Frankrijk in je achtertuin Inspiratie

STERKE STREEKVERHALEN

De Heksenboom

HET GING OM DE

van Zwarte Kaat

SMAAK, TOCH?

Recept

van de chefkok

nr.1 Juni / Juli 2013

Graag gezien in de Brabantse Kempen! Content_Magazine_Mei_2013.indd 1

17-05-13 16:56


Een nieuwe pas kunnen aanvragen

waar en wanneer het u uitkomt.

Via internet en telefoon regelt u meer dan u denkt. Welke vraag u ook heeft; via internet of telefoon regelt u gemakkelijk zelf de meeste bankzaken. Of dat nu gaat over het doorgeven van een verhuizing, een vraag over uw verzekeringen of bijvoorbeeld het terugboeken van een automatische incasso.

Ga naar rabobank.nl/dekempenwest of bel met (0497) 650 100. Samen sterker. Dat is het idee van coรถperatief bankieren.

Content_Magazine_Mei_2013.indd 2

17-05-13 16:56


Voor aanvang 6 8 11 12 16 18 21 24 29 31 35 39 40 41 42 45 46 48 49 51

11

BoNJoUr! Frankrijk in je achtertuin sterKe streeKVerhALeN De Heksenboom van Zwarte Kaat oNder de hoed VAN LiVerA In bikini op de brandtoren tALKiNG tABLets iOS, Android of Windows 8? KArNeMeLKBAVArois Met FrAMBoZeN Een zomers dessert van Auberge de Zwaan het GeheiM VAN de iris Scherper dan een vingerafdruk ZeG Nooit Niet Opvoedtips door Drs. Jolijn Monteiro Goed GeKLeed op VAKANtie Kleurige modetrends op het strand WAt de Boer KeNt Smaakmakers uit de Brabantse Kempen BroodJe VAN eiGeN deeG Kempisch brood “Krek as vruuger” Vet oNGeZoNd Een buikje is niet schattig… eNerGieK BespAreN De energiescan voor je woning FrANKriJK iN Biest-hoUtAKKer Op speurtocht naar Brocante tALeNt AAN het WerK Rick Coppelmans aan de slag ALtiJd WAt te doeN De evenementen in juni en juli LeKKer, We KoKeN BUiteN! Irma over de kook AAN de sLAG Voor VAderdAG Klussen met papa door de BriL VAN… Geert Vissers en zijn Theo KeMpische BrÜder Op ontdekking in Kempen (D) FrAppANt Kasteelheren in Bladel

18 29 49

coLoFoN Content Magazine verschijnt Oirschot 6x per jaar in een oplage Hilvarenbeek van 45.000 huis-aan-huis in de Brabantse Kempen. Gemeentes Eersel, Bladel, ReuselReusel-De Mierden, De Mierden Bergeijk, Hilvarenbeek en Eersel Bladel Oirschot. Een prachtige regio met ruim 100.000 inwoners. rALF VAN der BUrGt Uitgever, hoofdredactie, commercie, creatie deBBie VAN tiGGeLeN Accountmanager, sales, creatie, redactie sANdrA WiLLeMeN Planning, tekst oNtWerp & VorMGeViNG D & B Communicatie BV Arjan Jonker, Ivy Gommers FreeLANce MedeWerKers Tom van Limpt (fotografie), Imca van de Weem (fotografie), Hanneke Meier (fotografie), Jerica Kornegoor (tekst), Twan Klomp (luchtfotografie) BedriJFsredActie Anton Lemmens, Irma van Diepen, Pim de Jong, Tom Groenen, Sandra van Gerwen, Jan Timmers, Jolijn Monteiro, Drs. Albert Vos WiJ ZiJN UiterMAte coNteNt oVer Paul Holtman, Bakkerijmuseum Luyksgestel, Auberge de Zwaan, Luchtsteun Nederland, Christoph Dellmans, Stadt Kempen (D), Outdoorpark Reusel, Beerze Bier, Kaasboerderij De Ruurhoeve, Peter Coppelmans, Ceestheboss, Karin Bakker en Peter van Overdijk. iNFo oF AdVertereN? Content Magazine biedt vele creatieve mogelijkheden. Laten we eens kennis maken. Tel. 0497 - 582161 of content@contentmagazine.nl

© Copyright Content Magazine

Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 3

Bergeijk

3 17-05-13 16:56


The Workshop - Specialisten in Bedrijfskleding & Persoonlijke Bescherming

ECHT NIET! Werkschoenen zijn toch altijd zo saai ???

C

E b t o

Z h o e

D h n e b

fety

sa & r a e w ork

w

Allernieuwste modellen safety-sneakers op voorraad

elligste cadeauwinke z e g e D l in de Brabantse Kempen

Dé specialist in CV Ketels, onderhoud & installatie! ALTIJD LEKKER WARM IN HUIS DANKZIJ ONZE GOEDE SERVICE

De Huysmus Wilhelminalaan 13 ♥ Vessem ♥ www.dehuysmus.nl

Content_Magazine_Mei_2013.indd 4

WTI Service B.V. | Lensheuvel 43 | 5541 BA Reusel T +31 (0)6 126 917 81 | info@wtiservice.nl

WWW.WTISERVICE.NL

Wilhelminalaan 97 A - Reusel - Tel. 0497-726 582 - info@workshopsafety.nl

17-05-13 16:56


Content is van

Zo gezegd

de gron d

Een onbekende stapt onuitgenodigd en zonder kloppen je huis binnen, ploft neer op je tweezitter en begint uitgebreid over zichzelf te vertellen. Dat zou je kunnen zien als onbeleefd en het is vrij onwaarschijnlijk dat je deze vorm van visite zult waarderen.

Natuurlijk, een gratis magazine als dit kan niet zonder reclame. Maar ook die hebben we aantrekkelijk gemaakt. Content Magazine en de regionale ondernemers slaan de handen ineen. Inhoud, amusement én commercie gaan in Content Magazine een oprechte vriendschap aan.

Zou precies deze redenatie ook niet gelden voor reclamefolders en huis-aan-huis-kranten? Als je dan toch ongevraagd bij een onbekende op de bank ploft, zorg er dan tenminste voor dat je er leuk uit ziet en iets interessants te vertellen hebt.

Dat is vanaf dag 1 het uitgangspunt geweest; we vallen ongevraagd je huis binnen, dus het moet een cadeautje in de brievenbus zijn. Een regionaal magazine dat echt graag gezien wordt. Met amusante artikelen voor een breed publiek, veel en mooie foto’s, de fijnste winkels en producten, bijzondere plekjes en gezellige uitstapjes.

De afgelopen maanden hebben we de Brabantse Kempen letterlijk van onder en van boven leren kennen. Een prachtig gebied en ondernemers met lef! We zijn trots op deze regio! En… ook wel een beetje op onszelf.

wij zijn content. als jij dat bent.

en de Zusjes

Heel veel leuks onder 1 dak! Rijkesluisstraat 21 Oirschot 0499 - 75 08 07 www.onszus.nl

Content_Magazine_Mei_2013.indd 5

AM

ST

ER

DA

M

17-05-13 16:56


Landleven

Frankrijk komt naar je toe deze zomer

Bonjour! N lEvEN alS GOD(IN) IN fRaNkRIjk… waaROm ZOU hET BIj DIE TwEE wEkEN ZOmERvakaNTIE mOETEN BlIjvEN? mET EEN BEETjE SlIm DEcOREREN, TOvER jE hUIS, TUIN Of BalkON Om TOT EEN jaRDIN waaR jE vOUS TEGEN ZEGT.

Content_Magazine_Mei_2013.indd 6

17-05-13 16:57


N

Niet deNKeN MAAr schoFFeLeN Even geen deadlines, vergaderingen of andere verplichtingen, maar helemaal opgaan in een oase van zachte kleuren en kruidige geuren. Met je handen in de aarde wroeten doet je letterlijk aarden: even terug naar de basis. En als je druk bent met een plant te verpotten of je terras mooi aan te kleden heb je nu eenmaal geen tijd om te piekeren.

iN GeUreN eN KLeUreN Zoals oranje onze nationale kleur is, zo zou lavendelblauw dat van Frankrijk kunnen zijn. De geur en kleur van deze plant is onlosmakelijk verbonden met het land, en dan met name met de Provence, waar het landschap ’s zomers paarsblauw kleurt. Vandaar ook de term Provençaalse kruiden: de bloemen van lavendel worden in de beroemde Franse keuken gebruikt, bijvoorbeeld in kazen, stroop en honing. Over lekker eten gesproken: op een echt Frans terras mogen du pain et du vin natuurlijk niet ontbreken. Santé!

LIFE & GARDEN Life & Garden brengt leuke trends en originele ideeën dichtbij. Heerlijk tuinieren, sfeervol leven en relaxen, daar gaat het om.

Industrieweg 3 in Bladel Tel. 0497 - 381795 www.bladel.lifeandgarden.com

Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 7

7 17-05-13 16:57


streekverhalen

De Heksenboom

van Zwarte Kaat fotograďŹ e: ceestheboss

Content_Magazine_Mei_2013.indd 8

17-05-13 16:57


Ten zuiden van Bladel, midden in de bossen, staat een eigenaardige oude boom: De heksenboom. En onder de heksenboom ligt het graf van een beruchte en geduchte bendeleidster en heks uit lang vervlogen tijden, Zwarte kaat. jarenlang maakte deze roversbende de kempen onveilig, totdat Zwarte kaat uiteindelijk door de schout van Ten vorsel te pakken werd genomen. Over het vervolg doen vele verhalen de ronde, maar één ding is zeker: kaat werd ter dood veroordeeld. De volgende ochtend al is ze op het schavot onthoofd. Haar lichaam mocht niet in gewijde grond (het dorp) begraven worden, dus werd ze midden op de hei begraven. Zwarte Kaat kreeg geen kruis op haar graf, maar ter markering werd er een heester op geplant. Omdat deze behekste heester nooit normaal heeft kunnen groeien, kreeg deze al snel de naam Heksenboom. Vandaag de dag staat er op deze plek een enorme en stokoude beuk met grillig gevormde wortels en takken die zich als wanhopige armen met graaiende klauwen in de lucht verheffen. Nog altijd is het een griezelige plek, waar niemand graag de nacht door wil brengen. Wil je de heksenboom eens met eigen ogen aanschouwen? De coördinaten zijn: N51°20 2, O5°12 47. Maar ga als de zon schijnt en voor gevoelige zielen: ga niet alleen, want de geest van Zwarte Kaat is nog duidelijk voelbaar; u bent gewaarschuwd. Wil je eerst het uitgebreide verhaal van De Heksenboom eens lezen? Kijk op www.beleven.org/verhaal/de_heksenboom_van_bladel

Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 9

9 17-05-13 16:57


ERVAAR WAT DE NATUUR JE GEEFT

WERK JIJ GRAAG MET JE HANDEN? MELD JE DAN NU AAN VOOR EEN UITDAGENDE BAAN! Lensheuvel 43 | 5541 BA Reusel T 0497 64 48 88 | post@kempenflex.nl

Bekijk de verschillende arrangementen op

www.boerderijspa.nl

WWW.KEMPENFLEX.NL

G G I Y’

S

P

Heieind 6 I Hoogeloon I 0497-682133

De leukste cadeautjes

voor groot en klein!

Kijk ook eens op onze webwinkel www.piggys.nl Varkensmarkt 23 • Hilvarenbeek • 013-5902916

Content_Magazine_Mei_2013.indd 10

17-05-13 16:57


B. uit gemeente Bladel 31 jaar, getrouwd, 1 kind thUis iN MiJN LiJF Mijn lichaam is als een huis waarin ik mag wonen tijdens mijn verblijf op aarde. Ik zorg er goed voor; eet gevarieerd en zoveel mogelijk verse producten. Als ik een drukke week heb, waarin ik leef op magnetronmaaltijden, resulteert dat meteen in lichamelijke klachten als buikpijn, maagzuur en hoofdpijn. Dan gooi ik mezelf een paar dagen vol met groente en fruit en knap ik meteen op!

Onder de hoed van Livera

BIKINI LENTIGGINI

JURK € 39,95

ZWANGer, dAt Nooit! Een ramp leek het me, zo’n zwangerschap. Kilo’s aankomen en de rest van je leven een uitgelubberd lijf. Op mijn 28ste begonnen de eierstokken toch wat te rammelen en huppakee, al mijn principes gingen overboord. Ik raakte in verwachting en in negen maanden tijd kwam ik ruim 20 kilo aan. Een dag na de bevalling was ik al twaalf kilo kwijt en de overige acht verdwenen net zo makkelijk als ze gekomen waren. Nu, precies negen maanden na mijn bevalling, ben ik weer helemaal de oude. Daar ben ik mijn lichaam ontzettend dankbaar voor! de BiKiNi Deze kleur blauw is mooi op mijn blanke huid. Ook de pasvorm is ideaal. Het bovenstukje zit stevig, waardoor ik lekker kan ravotten met mijn dochter en de stippenrand met strik aan het broekje vind ik heel leuk. De bijpassende jurk maakt dat deze bikini er uit springt voor mij.

€ 29,95

BIKINI LENTIGGINI

€ 29,95

5 JURK € 39,9

LIVERA BLADEL

Speciale dank aan Outdoorpark Reusel

Livera Bladel biedt een trendy en

Mooiste aan mezelf: Ogen, hals en buik. Minder tevreden over: Bovenbenen, knieën en kuiten.

actuele collectie in lingerie-, nachten badmode en heeft naast haar eigen merk ook bekende A-merken zoals Esprit, After Eden, Triumph, Sapph en Chantelle.

dUrF JiJ oNder de hoed VAN LiVerA? laat jezelf ook zien in stijlvolle nieuwe lingerie tijdens een professionele fotoshoot door Imca van de weem photography. Niet twijfelen, doen! mail je gegevens naar content@contentmagazine.nl

Content_Magazine_Mei_2013.indd 11

Sniederslaan 15A in Bladel Tel. 0497 - 383927

Maga zine

11 17-05-13 16:58


Grade IT up

Business

Consument

Talking tablets

vOOR vEEl mENSEN IS hET laSTIG kIEZEN TUSSEN DE vERSchIllENDE BESTURINGSSYSTEmEN vaN TaBlET-pc´S. TOch IS DE kEUZE wEl BElaNGRIjk: jE kIEST NamElIjk OOk vOOR waT jE wEl Of NIET kUNT DOEN mET jE TaBlET. hOOGSTE TIjD DUS vOOR EEN RONDjE laNGS DE BElaNGRIjkSTE SYSTEmEN.

H

Het ene systeem is niet zozeer beter dan het andere, maar eerder verschillend. Het is maar net wat je fijn vindt, waar je aan gewend bent en wat jij met je tablet wilt kunnen doen. ios iOS is het mobiele besturingssysteem van Apple en wordt beschouwd als de grote concurrent van Android. Het systeem draait op de meest bekende tablet: de iPad. Standaard apps voor iOS zijn bijvoor-beeld iTunes, iCloud en Apple Maps. De App Store biedt daarnaast ongeveer nog 800.000 apps. ANdroid Android is het mobiele besturingssysteem van Google en wordt op zowel smartphones als tablets gebruikt. Standaard apps zijn uiteraard alle diensten van Google, zoals Gmail, Maps, YouTube en Google Zoeken. Op de Android Market heb je eveneens keuze uit zo’n 800.000 andere apps.

Content_Magazine_Mei_2013.indd 12

WiNdoWs 8 Windows 8 is het besturingssysteem van Microsoft. Wat hier direct opvalt, is de interface: alles wordt opgedeeld in gekleurde ‘tegels’. De overbekende Officeprogramma´s (Word, Excel, Access etc.) zijn uiteraard beschikbaar, maar het overige aanbod van apps is nog in ontwikkeling. Voorlopig is dat dus nog wat mager.

St arrttearsbcleu trssu s voo ijfels? Toch nog tw atis Libra geeft gr de er ov cursussen de en ill ch vers emen. besturingssyst jouw d tij al je es Zo ki ! et juiste tabl

Smartphone Tablet Notebook personaliseerbaar aanbod apps Gebruiksvriendelijkh eid Gratis updates keuze in toestellen Snelheid en stabiliteit Starterscursus bij lib ra prijs-kwaliteit Opmerkingen

• Flash ontbreekt

• Niet voor hardcore mobiele gamers

• Stijlvol en modern • Je moet wat wennen aan de interface

17-05-13 16:58


iN het Zicht & Uit de WeG Nog meer mogelijkheden voor je Ipad met de verschillende systemen van Vogel’s. Zoals standaarden voor op tafel en handige ophangsystemen voor aan de muur, onder een keukenkastje of aan de hoofdsteunen in de auto.

Het ophangsysteem RingO bestaat uit een hoes voor je iPad met aluminium bevestigingsring en een houder voor aan de muur of aan de hoofdsteunen in de auto. Het systeem is eenvoudig en snel te monteren, zodat je letterlijk in een handomdraai je kinderen film kunt laten kijken op de achterbank of een presentatie kan geven op de muur.

VeiLiGe opsLAG Met QNAp Ken je het probleem: waar laat je toch die groeiende hoeveelheid digitale foto’s, filmpjws, presentaties of werkdocumenten? En als mijn computer crasht, ben ik dan alles kwijt? Qnap biedt niet alleen voor organisaties, maar ook voor particulieren verschillende systemen om veilig digitale informatie op te slaan, te delen en back-ups te maken. En groeit je bedrijf? Het systeem is uitbreidbaar dus het kan meegroeien met de hoeveelheid gegevens. Ook kun je onderweg via mobiele apps live toegang krijgen tot het systeem.

tABLet Wordt NoteBooK Met de W510-34 biedt Acer het beste van beide werelden: een tablet mét aanklikbaar toetsenbord, te gebruiken zoals het jou uitkomt. Uitgerust met het nieuwe besturingssysteem Windows 8.

LIBRA ICT & LIBRA COMPUTERS

Met de speciale keukenbevestiging haal je je tablet naar de keuken, zonder dat deze ruimte inneemt op het aanrecht. Lekker koken en tegelijkertijd recepten doorlezen, kookvideo’s bekijken, muziek luisteren of tv-kijken. Je hangt je tablet superhandig op aan de keukenkastjesof planken.

Voor bedrijven met 1 tot 100 geautomatiseerde werkplekken biedt Libra ICT full service dienstverlening. Voor de particulier heeft Libra Computers een ruime showroom, deskundig advies en

Postelweg 41 in Bladel

scherpe prijzen.

Tel. 0497 - 360036 www.libra.nl

Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 13

13 17-05-13 16:58


Deze luchtfoto op hoogwaardig a4 fotoafdruk? Dat kan voor € 12,50 (+ verzendkosten). mail ”fOTO BOckENREYDER” + uw Naw gegevens naar content@contentmagazine.nl

Boven het maaiveld

Content_Magazine_Mei_2013.indd 14

In ’t zonneke bij herberg “In den Bockenreyder”

17-05-13 16:58


Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 15

15 17-05-13 16:58


Op de proef

Het gaat om de

smaak, toch?

fotografie: Tom van limpt

al Elf jaaR ZwaaIT chEf-kOk pIm DE jONG DE cUlINaIRE ScEpTER BIj aUBERGE DE ZwaaN IN OIRSchOT. vOOR INSpIRaTIE kIjkT (EN pROEfT) hIj GRaaG OvER DE GRENS. DaT lEvERT DE mEEST BIjZONDERE cREaTIES Op, ZOalS EEN ZOmERS NaGEREchT GEBaSEERD Op kaRNEmElk. pIm SpREEkT OvER ZIjN vak, ZIjN Smaak EN ZIjN vOORlIEfDE vOOR BElGIË. alS TOETjE DEElT hIj hET REcEpT vaN EEN fRIS ZOmERS NaGEREchT.

Content_Magazine_Mei_2013.indd 16

17-05-13 16:58


I

Ik ben een ‘á-la-minute kok’. Mijn gerechten ontstaan terwijl ik ze bereid. Tijdens het koken besluit ik op gevoel welke kant ik op ga. Gevolg daarvan is dat het lastig is om de receptuur op papier vast te leggen. Vaak is een gerecht pas na de vijfde bereiding helemaal naar mijn smaak. Maar zelfs dan blijf ik altijd nog met de opmaak van het bord variëren. WeG Met tiereLANtiJNtJes Noem het een voorliefde voor België en de Belgen. Ik vind het een prettig volk om mee te praten en in de zomer ben ik graag aan de kust bij onze zuiderburen. Ik ga er graag eten en ook van een Belgisch speciaalbiertje kan ik goed genieten. De inspiratie voor dit dessert heb ik dan ook opgedaan in België. Ooit bestelde ik daar een stamppotje - of ‘stoemp’ zoals zij dat zo mooi zeggen - en merkte ik iets aparts. In plaats van melk was karnemelk als basis gebruikt, wat een verfijnde smaak gaf. Daar ben ik toen ook mee gaan experimenteren – met onder andere dit frisse nagerecht als resultaat. Het is een eenvoudig, maar juist daardoor sterk, gerecht. Ik vind een simpel en smaakvol gerecht veel interessanter dan een gerecht met allerlei tierelantijntjes, waarvan de smaak bijzaak lijkt. Toen ik nog jonger was, liet ik me nog verleiden om maar zoveel mogelijk verschillende dingen op een bord te leggen. Dat oogt leuk, maar komt zeker niet altijd ten goede aan de smaak. En het gaat uiteindelijk toch om de smaak, of niet? Een hoofdgerecht, een bijpassend garnituur en een sausje, dat is de simpele essentie van een perfect gerecht.

Friss e ka rn em elkbavaroi s m et ge m arin ee rd e fra m boze n.

iNGrediËNteN (8 persoNeN)

- 500 ml. karnem elk - 75 gra m poeders uiker - 4 blaadj es gelatin e - 2 limoen en - Bakje fra mboze n (250gra m) - 375 gra m gezoete room - 50 cl. Limoncello - 50 cl. appelsa p - Gedroogd eiwit schuim - 25 ml. aarbei encouli s of -saus - 1 eetlepe l balsa mico - 1 eetlepe l appelst roop - Kleine basilicu mblaa djes

Pre s e nt at ie

BereidiNGsWiJZe

- Sla de gezoete slagroo m op tot yoghurtdikte. Meng de karnem elk met de poeders uiker en het sap van 2 limoen en (bewaa r de limoen schil). - Week de gelatin eblaadjes in koud water. - Breng een beetje appelsa p en Limoncello aan de kook. - Los de gelatin eblaadjes hierin op en laat het mengs el licht afkoele n. - Meng de karnem elk door het afgekoelde mengs el. - Spatel de gezoete room door en zet koud tot deze stijf is (afdekk en met folie). - Meng de balsa mico met de appelst roop.

• Maak met een gladde ronde vorm een mooi rondje en leg dit midden op het bord. • Snijd van de frambozen van de bolle kant een dun plakje af, zodat ze blijven staan. • Vul met een spuitzakje de open zijde van de framboos met Balsamicosiroop • Dresseer de frambozen op het bord, rondom de bavarois. • Schenk een beetje aardbeiencoulis op het bord en vorm met de achterkant van een lepel een mooie druppel. • Garneer het geheel met gedroogd eiwitschuim en geraspte citroenschil. • Werk de bavarois af met een rozetje slagroom. • Plaats her en der een klein basilicumblaadje voor de sier. • Neem er een glaasje prosecco bij en...

s m a k e li j k!

Bij Auberge De Zwaan kunt u onder

serre. En bij mooi weer dekken wij voor u de

het genot van een heerlijk glas wijn

tafel op ons gezellige terras met eersteklas

Markt 4 in Oirschot

ontspannen genieten van een lunch,

uitzicht op de historische Oirschotse markt

Tel. 0499 - 551414

high tea of diner. Bijvoorbeeld in onze

en de Sint-Pieterskerk. Een sterlocatie!

www.dezwaan-oirschot.nl

stijlvolle brasserie of onze romantische Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 17

17 17-05-13 16:59


For Your Eyes Only

Het geheim van de iris GEEN ZINTUIG zo fascinerend als het menselijk oog. Een prachtig staaltje evolutie met de iris als kleurige kers op de taart. Van de 14 miljard ogen op aarde zullen er uiteraard ogen zijn die veel overeenkomsten laten zien, maar de kleur, structuur en vlekjes van elke iris zijn 100% uniek. Er is geen enkel persoon op aarde met dezelfde iris als jij.

Z

Zeg je dat iemand blauwe ogen heeft, dan bedoel je eigenlijk de kleur van zijn of haar irissen. De iris is de gekleurde ring om de pupil van je oog. Hoe meer pigment je iris bevat, hoe donkerder je ogen. Van blauw (lichtst) via groen naar bruin (donkerst). De meerderheid van de aardbewoners heeft bruine irissen. In Afrika en AziĂŤ zie je bijna alleen maar mensen met bruine irissen. Mensen met

Content_Magazine_Mei_2013.indd 18

een blauwe oogkleur zijn daar een zeldzaamheid. In Europa en Noord-Amerika wonen wel veel mensen met een lichte oogkleur, maar zelfs daar zijn de bruine ogen dominant. Licht op de iris De iris ligt net achter je hoornvlies en bestaat uit spiertjes die de pupil vergroten en verkleinen. Zoals het diafragma

bij een fototoestel regelt hoeveel licht er op de gevoelige plaat valt, zo doet de iris dat bij het oog. In het donker ontspant de iris zich en komt er meer licht binnen. Bij fel licht trekt de iris zich samen en valt er juist minder licht op het netvlies. Hierdoor kun je makkelijker scherpstellen en tegelijkertijd beschermt de iris je tegen netvliesbeschadiging.

17-05-13 16:59


VrAAG AAN de BrUiN eN BrUiN is BLAUW Alle pasgeborenen hebben blauwe irissen, omdat het pigment dan nog niet is gemaakt. Na het derde levensjaar staat je oogkleur in principe vast. Maar hoe wordt deze kleur nu eigenlijk bepaald? Als kind erf je van beide ouders een kopie van hun genen (en daarmee van de kleurcodes voor de ogen). Een kind kan uiterlijke kenmerken vertonen die bij zijn ouders niet zichtbaar waren, maar die bij zijn voorouders juist wel voor kwamen. Misschien hebben jouw ouders allebei bruine ogen, maar bevatten hun beider genen toch de codes voor blauwe ogen. Hoewel de kleur bruin dominant is, komt het daardoor in een uitzonderlijk geval toch voor dat het kind blauwe ogen krijgt. De kans hierop is één op vier. Je hoeft dus helemaal niet van de melkboer te zijn als jij als enige van het gezin blauwe ogen hebt… ViNGerAFdrUK Amerikaanse oogartsen ontdekten in 1985 dat de iris buitengewoon geschikt is om mensen te identificeren. De textuur van de iris ontstaat namelijk grotendeels onafhankelijk van de genen. Elke iris vertoont daardoor een volledig uniek patroon, zelfs bij eeneiïge tweelingen. Bovendien is het irispatroon stabieler dan een vingerafdruk: vanaf een paar jaar na de geboorte verandert er niets meer. Op steeds meer plaatsen waar persoonscontrole plaatsvindt, zoals op luchthavens, heeft de vingerafdruk al plaats gemaakt voor de irisscan. De ultramoderne ooglaserapparatuur bij Oogkliniek FYEO Medical beschikt ook over irisscanner, zodat persoonsverwisseling uitgesloten is. Ook linker- en rechteroog staan geregistreerd, waardoor een exacte ooglaserbehandeling geborgd is.

WeLKe KLeUr oGeN KriJGt MiJN KiNd? Bruin is het meest dominant, dan groen, en het minst dominant is blauw. In het schema nemen we als voorbeeld alleen de gen-combinatie van bruine en blauwe ogen. Omdat bruin de dominante kleur is, zal alleen mogelijkheid 4 blauwe ogen opleveren. Een kans van 1 op 4 dus.

mogelijke gen-combinaties

kleur ogen

oog chi ru rg Drs. Albert Vos is één van de oogchirurgen bij F Y EO Medical

hoe VeiLiG is ooGLAsereN? Bij ooglaserbehandelingen veranderen we met een excimerlaser de bolling van het hoornvlies. Elke puls van de laser verdampt een aantal cellen van het hoornvlies. Uiteraard vergt dit extreme precisie. Om tot de hoogste nauwkeurigheid te komen, gebruiken we de gegevens van de iris. Bij het vooronderzoek maken we, naast vele oogmetingen, ook een irisfoto. De uitkomsten van alle metingen en het behandelplan worden gekoppeld aan de irisfoto. Op de behandeldag gebruiken we de irisfoto voor herkenning van het te behandelen oog. Is er geen irisherkenning, dan is er geen behandeling mogelijk. Daardoor is persoonsverwisseling of links/rechts verwisseling uitgesloten. Een ooglaserbehandeling vindt plaats onder druppelverdoving. De cliënt kan tijdens de behandeling het oog nog bewegen. Hoe zorg je er dan voor dat de laserpulsen allemaal op de exacte plaats komen? Ook hier bewijst de iris zijn nut. Tijdens de behandeling scant de laser continu de positie en elke beweging van de iris en past de richting van de laserbundel hier op aan. Dit gebeurt 240 keer per seconde. Zodoende zal de laser ultiem nauwkeurig werken wat zorgt voor een zeer hoge veiligheid.

OOGKLINIEK FYEO MEDICAL Niet meer afhankelijk zijn van uw bril of contactlenzen? Gewoon, scherp zien met uw éigen ogen. Zou dat geen wonder zijn? De afgelopen 10 jaar heeft FYEO Medical al duizenden mensen dat wonder laten ervaren. Ooglaseren of lensimplantatie? Na een vooronderzoek kunnen onze oogchirurgen bekijken

Koperslager 6 in Eersel

middels welke methode u weer haar-

Tel. 0497 - 360860

scherp ziet! Maak eens een afspraak.

www.fyeomedical.nl

Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 19

19 17-05-13 16:59


Kinderfeestje! De Kempervennen maakt er een belevenis van.

Boek je kinderfeestje al vanaf â‚Ź 7,95 Vier je verjaardag in het water met een Aqua Mundo feestje of in de lucht met een High Adventure feestje. Verkleed je op je mooist tijdens een Prinses en Ridder feestje of op je stoerst voor een Indianenfeestje. Win met Bowlen of met Boogschieten. Of maak je er een avontuur van met het Adventure Golf feestje? Aan jou de keuze! Inclusief Kidsbox met frietjes, snack, drankje en een toetje.

Voor meer kinderfeestjes en prijzen kijk op www.dagjekempervennen.nl Content_Magazine_Mei_2013.indd 001_2133882CP1_Adv Vier je Feest 20 op Kempervennen.indd 1

17-05-13 12-04-13 16:59 15:01


Zeg

nooit niet

Opvoeding

Want een kind hoort het niet NIET DOEN! NIET wIppEN Op jE STOEl! ZEUR NIET! Ik hOOR mEZElf DIT SOORT ZINNEN REGElmaTIG ZEGGEN TEGEN mIjN kINDEREN. OOk IN mIjN pRakTIjk hOOR Ik vaak vaN OUDERS waT ZE allEmaal NIET wIllEN IN DE OpvOEDING vaN hUN kINDEREN.

De m oe it e

wa a rd?

Belangrijk om te onthouden: Pick your battl es. Ofwel, voor dat je je mond open doet om te zeggen dat je kind iets NIET mag doen, bede nk dan eerst of het je aand acht waard is. Een keer iets do or de vingers zien, geeft waa rschijnlijk een hoop rust voor zowel jou als je kind!

Om maar meteen duidelijk te zijn: Het woordje ‘niet’ zegt een kind helemaal niks. Wanneer jij zegt “niet gooien”, dan blijft ‘gooien’ hangen en denkt hij dus dat hij met de beker mag gooien. En wat doe jij als ik tegen jou zeg “Denk nu NIET aan een roze olifant”? Exact… je denkt nu aan een roze olifant! Als jij je kind iets duidelijk wilt maken, is het effectiever om te zeggen wat je wilt dat je kind WEL doet. hoe doe Je dAt dAN? 1. Ben er zeker van dat je kind je hoort. Loop naar hem toe, maak (oog) contact en praat met rustige stem. 2. Benoem het gedrag waarvan je wilt dat je kind ermee stopt en leg uit waarom je dat wilt. In plaats van “NIET wippen op je stoel” kun je zeggen “wil je daarmee stoppen, want anders kun je vallen”. 3. Geef een alternatief. Wipt je kind graag op zijn stoel? Geef hem dan een kruk. Dan zit hij vanzelf rustiger, omdat hij een actieve houding moet aannemen om te blijven zitten. Is je kind aan het zeuren? Geef dan aan wanneer je wel even tijd voor hem hebt. Oefen hier eens mee de komende tijd. Let er bewust op hoe vaak je zegt dat je iets NIET wilt en bedenk dan hoe je het WEL wilt hebben. Heel belangrijk: geef jezelf de kans om het ‘fout’ te doen en leer elke dag weer van je kind!

ANAK INDAH Anak Indah is een praktijk voor psychologische begeleiding en behandeling van kinderen en ouders

Drs. Jolijn Monteiro

op het gebied van gedrag en opvoeding.

Nieuwstraat 14 in Hapert

Heb je (opvoed)vragen en wil je dat ik

Tel. 06 - 23031558

eens meedenk? Neem gerust contact op!

www.anakindah.nl Maga zine

15:01

Content_Magazine_Mei_2013.indd 21

21 17-05-13 16:59


Nieuw in ’t schap

TASJES OM

VERLIEFD

OP TE WORDEN Kleurrijke creatieve tasjes in verschillende maten. Nog leuker als je ze combineert met bijpassende schattige portemonnees of beursjes. Prijs: van € 29,95 tot € 74,95 De Huysmus, Wilhelminalaan 13 in Vessem, www.dehuysmus.nl

Boeddha

IN BETON

Creatief met

Uitgebreide collectie winterharde tuinbeelden van beton. Boeddha’s, pilaren, dier- en mensfiguren en meer! Van miniatuur tot groot, zo’n 250 modellen van € 3,50 tot € 80,-

KLOMPEN

Sfeer & Meer Hoogdijk 2A in Middelbeers www.sfeerenmeermiddelbeers.nl

UNIQUE ANTIQUE Je voelt de charme van het Franse platteland in huis! Fraai vormgegeven antiek Frans keukenschap met lades en haken. Prijs: € 250,-.

Met de hand beschilderde klompjes, helemaal naar jouw wens gemaakt! Prijs: vanaf € 24,95 Ons Zus en De Zusjes en Erica Creatief Rijkesluisstraat 21 in Oirschot www.onszus.nl www.ericacreatief.nl

Vieille France Akkerstraat 1a in Biest-Houtakker www.vieillefrance.nl

Content_Magazine_Mei_2013.indd 22

17-05-13 16:59


BLIJ DAT IK

MUURBLOEMPJES

Brei

Met dit knusse theepotje met gebreide muts ben je verzekerd van meer gezelligheid in je huis! Prijs: € 29,95 De Vier Mennekes Bloem en Kado Deken Frankenstraat 7 in Oirschot www.deviermennekes.nl

Verticaal tuinieren! Je (kruiden)plantjes hang je gewoon aan de muur in deze ‘Eetbare wand’ (inclusief watergeefsysteem). 1x1 meter. Prijs: € 69,95

MOESTUIN IN JE KEUKEN

NIEUW LEVEN

VOOR OUD HOUT

Zelf gekweekte snacktomaatjes smaken natuurlijk het lekkerst. Zo uit het vuistje of in een lekkere salade. Gezond én leuk! Pot van Ø 15 cm. € 7,99

Mooi, verweerd en karakteristiek oud hout wordt door RUW hergebruikt en omgetoverd tot meubel of accessoire met een verhaal … zoals deze karakteristieke Oud eiken eettafel ‘OUD’, afmeting: 200x100 cm, prijs € 1950,-

SALONTAFEL

FREEM

RUW meubelen Handelsweg 15C in Hapert www.ruw-meubelen.nl

Het combineren van strakke en robuuste elementen is kenmerkend voor RUW. Het strakke, stalen frame vormt een mooi geheel met de ruw eiken bladen. Salontafel fREEm, afmeting: 70x70x45 cm, prijs € 1145,Life & Garden Industrieweg 3 in Bladel www.bladel.lifeandgarden.nl Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 23

23 17-05-13 17:00


Ik ga op vakantie

Goed gekleed

EINDElIjk, IS hET ZOvER.. DE ZOmERvakaNTIE STaaT vOOR DE DEUR! wE DaGDROOmDEN ER al maaNDEN vaN, maaR NU kaN DIE kOffER EchT vaN ZOlDER EN GaaN wE pakkEN. maaR waT NEEm jE mEE vOOR EEN mODIEUZE vakaNTIE?

De damesmode voor deze zomer is chic, vrouwelijk en geraffineerd. Oranje, groen en geel zijn belangrijke kleuren en luchtige stofjes en materialen mogen niet in de koffer ontbreken. En shorts alleen voor op het strand? Niet deze zomer! Want nu draag je ze letterlijk altijd en overal. Een absolute must have in je vakantiekoffer. Met deze fashion items van Nummer Zestien ga je uitstekend voorbereid op pad, volgens de laatste modetrends. Adiós Brabantse Kempen, hoi Spaanse Costa!

… e e m m en n ee Draag dit

diepgroene shirt

overdag over je retro bikini, of een mooie pantalon.

Na een dagje zonnen drapeer je

s‘avonds op

deze

mooie top

over je gebruinde huid.

We love leather! Deze armband maakt iedere outfit compleet.

Geen complete koffer zonder deze skinny broek. Ideale pasvorm en door de vrolijke kleur krijg je er helemaal

zin in!

NUMMER ZESTIEN Bij Nummer Zestien mode vind je alle opvallende trends en modemerken voor dames en heren, kinderen en baby’s. De leukste kleding en mooiste accessoires.

Met deze originele panterprint laat je je short

Opvallen!

Niet alleen in de eigen Nummer Zestien Stores, maar ook in de uitgebreide webshop.

Sniederslaan in Bladel Tel. 0497 - 360088 www.nummerzestien.eu

Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 24

24 17-05-13 17:00


T K THEATER KATTEN DANS

De Koningstheateracademie Lammerentoer met: De Bloeiende Maagden • 27 september

[

NU AL RESER VEREN

]

Hans Liberg • 26 september

Sara Kroos • 4 oktober Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 25

25

17-05-13 17:00


T K

[

Rubriek

WEL KOM

]

THEATER KATTEN DANS

Sanne Wallis de Vries en Paul Groot • 22 november

Lebbis • 13 september

Content_Magazine_Mei_2013.indd 26

Karin Bruers & Henk van Straten • 20 en 21 februari

17-05-13 17:00


Els de Schepper • 7 februari

[

NU AL RESER VEREN

Schudden • 22 februari

]

Urbanus • 25 en 26 oktober

Veldhuis en Kemper • 8 april

Het Nationale ballet • 20 maart

WWW.KATTENDANS.NL BERGEIJK 0497 571318 27 Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 27

17-05-13 17:00


Rubriek

G

V

Fr

o

s

en

[

NU AL RESER VEREN

]

Youp van ‘t Hek en Thomas Verbogt • 25 april

Roué Verveer • 19 oktober

Erik van Muiswinkel • 16 oktober

Ricky Koole en Leo Blokhuis • 8 februari

Gerard van Maasakkers • 6 en 7 december

WWW.KATTENDANS.NL BERGEIJK 0497 571318 Content_Magazine_Mei_2013.indd 28

17-05-13 17:00


Wat de boer niet kent

GEZEllIG UIT ETEN IS IN DE BRaBaNTSE kEmpEN EEN makkIE. vaN SfEERvOl EETcafé TOT lUxE RESTaURaNT. ITalIaaNS, fRaNS Of TOch mEER TREk IN japaNS? jE TREfT hET allEmaal Op EEN STEENwORp vaN jE vOORDEUR. cONTENT maGaZINE SchOTElT jE EEN cUlINaIRE SElEcTIE vOOR vaN ENkElE vaN DE vElE SmaakmakERS IN DE REGIO!

Beerze bier- of zelfs Beerze tripel hopsaus over je tournedos: dat kan natuurlijk alleen bij een brouwerijrestaurant. Net zoals een high Beer arrangement, compleet met diverse borrelhapjes. Al sinds 1716 strijken vermoeide reizigers op het dorpsplein van Vessem neer om bij De Gouden Leeuw een pintje te pakken of een hapje te eten. De inmiddels gerestaureerde herberg/brouwerij, met prachtige binnentuin, is een ideale thuisbasis. Chefkok David werkt graag met ingrediënten uit de streek, zoals Ruurhoeve kaas en vlees van de Limousin runderen die in de natuurgebieden langs de Beerze graasden. De menukaart bevat de meest spannende combinaties, maar voor de minder avontuurlijke eter ook een vertrouwde runderbouillon, tournedos of Old School Dame Blanche.

Bijzon de r

• Eigen merk Beerze Bier volgens traditioneel recept. • Á la carte restaurant met streekproducten die duurzaam en dichtbij zijn betrokken. • Authentieke gewelfde Brouwerijkelder en Bottelarijzaal voor gezelschappen.

hotel herberg Brouwerij De Gouden leeuw Jan Smuldersstraat 24 in Vessem Tel. 0497 - 591252 www.brouwerijvessem.nl www.hotelbrouwerij.nl

Deze gloednieuwe zaak ligt inderdaad… in Eersel, en wel in de Nieuwstraat, een zijstraat van de markt. Eigenaars René en Niels hebben hun sporen in de Eerselse horeca verdiend en startten eind 2012 met In Irsel, het voormalige De pijp. Als tijd geen rol speelt, maar geld misschien wel, is ´Dineren in Irsel´ ideaal: onbeperkt dineren tegen een vaste prijs (25 euro exclusief drank). Kies uit de uitgebreide kaart met zowel vertrouwde als meer exotische gerechten. Vlees noch vis? Iedere gang biedt 3 verschillende vegetarische keuzes. Geen tijd om uitgebreid te tafelen maar wel zin om verschillende gerechten te proeven? Dan is ´Tafeltje vol´ een beter idee. Samen met je tafelgenoten kies je 5 gerechten uit de vooren hoofdgerechtenkaart van ´Dineren in Irsel´, die na elkaar of allemaal tegelijk op tafel komen, gevolgd door een dessert.

Bijzon de r

• Bij ieder gerecht kun je niet alleen friet met mayo, maar ook kruidenrisotto bestellen. • Na 22.00u worden de lichten gedimd en het muziekvolume opgevoerd: café In Irsel is geopend!

café Restaurant In Irsel Nieuwstraat 2 in Eersel Tel. 0497 - 513013 www.inirsel.nl

Stap uit bij ´t Nekkermenneke en de vogels fluiten je om de oren. maar houd je kinderen in de smiezen, want de speeltuin is onweerstaanbaar. mooi toch: kun je zelf genieten van de specialiteiten van het huis, in de sfeervolle lichte serre met zicht op het terras en de spelende kids. Wat is er nu lekkerder dan na een etentje met vrienden of familie goed uit te buiken en gezellig na te praten? Als dat dan ook nog bij een open haard kan, of bij mooi weer op het terras, is het helemaal genieten. Smul van culinaire verrassingen op basis van verschillende streekproducten. De drie- en viergangenkeuzemenu´s hebben vaste prijzen, zodat je weet waar je aan toe bent. Alhoewel, die 40 soorten bier zijn natuurlijk erg verleidelijk… dus wie weet komt de rekening toch nog hoger uit.

Bijzon de r

• Keuzemenu´s van € 26,95 en € 31,95. • Vers gesneden en -gebakken frietjes. • Fantastische speeltuin! • Vraag eens naar het verhaal achter ´t Nekkermenneke. ´t Nekkermenneke Groot Terkooyen 6 in Bladel Tel. 0497 - 384390 www.nekkermenneke.nl

Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 29

29 17-05-13 17:01


Streekproducten

ja, DaT IS DUS kOREN Op ONZE mOlEN! EEN EIGEN amBachTElIjk BROOD vOOR DE kEmpISchE BakkERS. hET BakkERIjmUSEUm IN lUYkSGESTEl BESTaaT DIT jaaR 40 jaaR EN DRaaGT EEN flINk mOlENSTEENTjE BIj aaN DIT NIEUwE BROOD vOOR DE kEmpEN.

K

Korenmolen ‘De Grenswachter’ van het Bakkerijmuseum is de afgelopen maanden gerenoveerd en maalvaardig gemaakt voor het malen van broodgranen. De Grenswachter werd in 1889 gebouwd na het afbranden van de oude houten molen. Tot 1970 werd er graan gemalen voor de bakkerijen in de omgeving van Luyksgestel. Na een grondige en langdurige restauratie is de molen in 2002 wederom in gebruik genomen. En recent zijn ook de molenstenen vakkundig geslepen (‘gebild’), zodat granen en zaden tot consumptiemeel vermalen kunnen worden. Het Bakkerijmuseum bedacht het idee voor een Kempisch brood samen met Koopmans Meel, die het meelmengsel maalt en uiteindelijk bij de verschillende Kempische bakkerijen distribueert. De bakkers kneden en bakken het dan tot een uniek streekproduct; een echt eigen molenbrood met de naam “krek as vruuger”. Het is een lekker meergranenbrood (tarwe, haver, boekweit, rogge, teff, mais en gierst) met ouderwets gemalen onbehandeld volkorenmeel. Vanaf 13 juni ligt het brood “Krek as vruuger” op de plank bij diverse Kempische bakkers.

Content_Magazine_Mei_2013.indd 30

17-05-13 17:01


“Krek as vruuger�

ga zzinininee Maaga

Content_Magazine_Mei_2013.indd 31

31 17-05-13 17:02


Nieuw in ’t schap

ZOUT echt waar zijn?

HOLLYWOOD

❤ Ray-Ban

De Blues Brothers maakte de Ray-Ban Wayfarer beroemd, maar inmiddels wordt deze zonnebril omarmd door vele film- en popsterren. Een klassieker! Vanaf € 128,Oogwereld Holtman Markt 30 in Bladel & Kerkstraat 4 in Reusel www.oogwereld.nl

OPGERUIMD

Ook genoeg van die bende in het kruidenkastje? Met de mooie spicebox van Emsa berg je alle kruiden georganiseerd op in je keukenlade. Vanaf € 17,95

STAAT

Kookwinkel Van den Hurk Dijk 3, Eersel www.vandenhurkeersel.nl

Netjes

Vrolijke handgemaakte speelgoedzak voor bed of box. Ook leuk als opberger aan de muur. Prijs: € 29,95 Piggy’s Kadoshop Varkensmarkt 23 in Hilvarenbeek www.piggys.nl

Kijk

WIE KLOPT DAAR?

Geen verrassingen aan je deur met deze deurspion. Goed volk of gespuis? Op het 3,5 inch LCD schermpje zie je het onmiddellijk . Wel zo veilig. Prijs: € 129,95

Content_Magazine_Mei_2013.indd 32

Fixet Bladel Industrieweg 3 in Bladel www.bladel.fixet.nl

17-05-13 17:02


TREK DIE

Beurs! MAAK JE ARM Rijker

Afrekenen wordt bijna leuk met deze handgemaakte portemonnee van natuurlijk gelooid leer. Van het merk Noosa Amsterdam, verkrijgbaar in bruin en grijs. Prijs: € 99,-

Stoer & stijlvol! Deze armband van Pimps & Pearls is gemaakt van zacht geitenleer. Kan ook als armband, ketting of heupriempje gedragen worden. In diverse kleuren. Prijs: € 49.95 Nummer Zestien, Sniederslaan 16 in Bladel, www.nummerzestien.eu

Schattig

EN

STOER

Unieke zacht lederen babyslofjes. Niet alleen mooi en superstoer, ze blijven ook goed zitten! Prijs: € 39,95

Kussens

om te

zoenen

Warme sfeer in je woonruimte met dit originele kussen. De basis is een oersterke verhuisdeken! Prijs: € 39,95 (ook als plaid verkrijgbaar: € 139,95) Ons Zus en De Zusjes, Rijkesluisstraat 21 in Oirschot, www.onszus.nl of www.kekenco.com

Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 33

33 17-05-13 17:02


In balans

Vet

ongezond Een buikje is niet schattig… hET IS ONEERlIjk. DE ééN kaN ETEN waT hIj wIl EN hOUDT mET GEmak EEN STRakkE BUIk, TERwIjl BIj EEN aNDER Na ééN BOURGONDISch wEEkENDjE DE EERSTE aaNZET TOT EEN BUIkjE al ZIchTBaaR IS. TOch BEpaalT vOORal jE GESlachT DE hOEvEElhEID vET Op jE BUIk. waaR vROUwEN hUN vETRESERvES vOORNamElIjk TERUGZIEN Op DE BIllEN EN hEUpEN, NESTElEN DE vETcEllEN ZIch BIj maNNEN vOORal Op EN ROND DE BUIk. hET ‘BIERBUIkjE’ IS DaN OOk EEN TYpISch maNNElIjk vERSchIjNSEl. maaR hOE SchaTTIG DaT wOORD OOk klINkT, vET Op DE BUIk IS SImpElwEG GEvaaRlIjk.

Content_Magazine_Mei_2013.indd 34

17-05-13 17:02

M


Ge wicht ig e

z a k e n!

• Vrouwen nemen gemiddeld twee tussendoortjes meer per dag dan mannen. • Regelmatig tanden poetsen voorkomt snoepbuien. • 100 tot 200 keer lachen per dag staat gelijk aan tien minuten joggen. • Te weinig slaap kan leiden tot gewichtstoename. • Eén appelpunt met slagroom is vergelijkbaar met een compleet ontbijt. Eén chocoladeletter met een complete warme maaltijd.

ADAMS TOTAL BALANCE Bij Adams Total Balance staan we naast je in de strijd tegen de kilo’s, het vinden van een gebalanceerde levensstijl en we adviseren in de te bewandelen weg. Verschillende combinaties van

bal ance

LichAAM iN BeWeGiNG Om plaatselijk af te vallen, bijvoorbeeld bij een buikje, zul je iets moeten veranderen aan het vetlaagje dat tussen de spieren en je huid ligt. Dit vet heeft het lichaam opgeslagen als reservevet voor het hele

KrAchttrAiNiNG Met krachttraining (bijvoorbeeld kniebuigingen of sit-ups) bouw je spiermassa op. Alleen de spieren in je lichaam zijn in staat om vetmassa als energie te gebruiken en daarmee de opgeslagen (buik)vetreserves te verbranden. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je stofwisseling en hoe meer jouw lichaam dus verbrandt, zelfs in rust! Daarnaast verhoogt krachttraining de algehele belastbaarheid met o.a. de volgende effecten: minder kans op osteoporose, het lichaam kan meer energie produceren, verminderde kans op diabetes, minder kans op hart- en vaatziekten (door afname van de hoeveelheid cholesterol) en een gezonde bloeddruk.

tot al

AppeLs eN pereN Vet rond de buik (appelvormige vetverdeling) is het meest ongezond. Mensen met veel buikvet hebben een verhoogde kans op diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. In de buik vinden belangrijke stofwisselingsprocessen plaats, die beïnvloedt worden door water en vet. Buikvet is erg actief, waardoor het deze processen kan verstoren. Vet bij de heupen, billen en dijen (peervormige vetverdeling) is minder nadelig voor je gezondheid. Een paar decennia klopte het beeld ‘Mannen hebben vaker een appelvorm, vrouwen vaker een peervorm’, maar tegenwoordig komt het ook omgekeerd steeds vaker voor. Het toont aan dat de vetopslag, voornamelijk bij vrouwen, aan het veranderen is.

cArdiotrAiNiNG Met cardiotraining (zoals fietsen, roeien of hardlopen) verbeter je niet alleen je conditie, maar verbrand je ook veel calorieën. Zowel tijdens als na het sporten. Indien je meer calorieën verbruikt dan dat je inneemt, worden je vetreserves aangesproken om energie te leveren en zal je dus afvallen. Andere effecten van cardiotraining zijn versterking van je hart- en longcapaciteit, vermindering van stress, verhoging van energie, het voorkomen van vermoeidheidsklachten en bevordering van een goede nachtrust.

ada m s

M

Met het stijgen van de leeftijd, wordt het steeds moeilijker om je buikje onder controle te houden. Bij het ouder worden verliest je lichaam namelijk geleidelijk aan spiermassa en maakt het vetmassa bij. Maar niet alleen de hoeveelheid vet in het lichaam speelt een belangrijke rol voor de gezondheid, ook de verdeling ervan is van bepalend.

lichaam. Om het buikvet kwijt te raken, is het dan ook nodig je hele lichaam in beweging te zetten. Een optimaal bewegingspatroon bevat zowel conditionele training (cardiotraining) als spierverstevigende oefeningen (krachttraining).

begeleiding en programma’s mogelijk,

Kerkstraat 39 in Hapert

exact afgestemd op uw persoonlijke

Tel. 0497 - 388607

wensen en doelstelling.

www.adamstotalbalance.nl

Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 35

35 17-05-13 17:03


Deze luchtfoto op hoogwaardig a4 fotoafdruk? Dat kan voor € 12,50 (+ verzendkosten). mail ”fOTO REUSEl” + uw Naw gegevens naar content@contentmagazine.nl

Boven het maaiveld

Content_Magazine_Mei_2013.indd 36

het centrum van Reusel

17-05-13 17:03


Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 37

37 17-05-13 17:03


Duurzaam

Geef je huis een boost!

Energiek besparen EEN laGERE ENERGIEREkENING, fIjNER wONEN éN mINDER BElaSTING vOOR hET mIlIEU. EN DaT allEmaal IN EEN TIjD vaN cRISIS. hET klINkT TE mOOI Om waaR TE ZIjN, maaR DaT IS hET NIET. ZOwEl NIEUwBOUw- alS BESTaaNDE wONINGEN kUNNEN mET SlImmE maaTREGElEN ENORm BESpaREN. hET ENERGIE aDvIES cENTRUm vaN maRkhORST DUURZaam hElpT hUIZENEIGENaREN TE BEpalEN wElkE ENERGIEBESpaRINGEN SpEcIfIEk BIj hUN hUIS mOGElIjk ZIjN. fotografie: Tom van limpt

De twee-ond Jac en Ans W

er-een-kapw on

ing van lverwege de

illemen is ha

jaren 70 gebo uwd en ligt in een rustige woonwijk va n Reusel. Jac: “We hebben altijd een ko ud en vochtig huis gehad. In de loop de r jaren hebben we wel enkele maatr egelen geno men, zoals vloerverwarm ing, maar we willen nu wel eens weten of er no g meer mogelijkhede n zijn.”

Content_Magazine_Mei_2013.indd 38

BoUWKUNdiGe scAN Om te bepalen hoe energiezuinig de woning momenteel is, bezoekt een energiedeskundige de woning van Jac en Ans in Reusel. Hij let vooral op de isolatie van dak, vloer en ramen en op de energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie. Op basis hiervan maakt hij een adviesrapport. Het huis van Jac en Ans is net voor 1975 is gebouwd, een tijd waarin huizen nog niet van spouwmuurisolatie werden

voorzien. Het comfort van de woning zou enorm stijgen als de ruimtes tussen de binnen- en buitenmuren alsnog worden geïsoleerd. Het binnenklimaat verbetert nog meer als het enkele glas op de bovenverdieping wordt vervangen door Hoog Rendement-glas (HR++). Om het echt af te maken, kunnen de kieren en naden bij de kozijnen nog worden gedicht.

17-05-13 17:03


eeN ZoNNiG pLAAtJe De energierekening kan nog verder dalen met zonnepanelen op de voorgevel van het dak. Maar levert een zonnepanelensysteem ook energie op een bewolkte dag? Ja, zonnepanelen hebben niet per sé direct zonlicht nodig voor het opwekken van stroom. Maar zonnepanelen vergen toch een enorme investering? Hoeft niet, want ze kunnen via een lease-plan worden aangeschaft. Het lease-bedrag ligt altijd lager dan je huidige energiekosten en wordt direct verrekend met het maandelijkse voorschot van de energiemaatschappij. Kortom, geen initiële kosten, maar wel vanaf dag 1 een lagere energierekening. En anders dan de energieprijzen, die volgens cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB) jaarlijks met zo’n 7% stijgen, blijft het bedrag voor de zonnepanelen gelijk. Na 17 jaar zijn de zonnepanelen jouw eigendom. En aangezien de zon nog altijd voor niets opgaat, is de geleverde zonne-energie dan dus gratis.

5

eNerGieZUiNiGe

tips

1

sLApeNd eNerGie BespAreN Ga je een aantal uren van huis? o Of ga je slapen? Zet dan de verwarming op 15 C. Besparing per jaar: € 100,-

2

5 spAArLAMpeN iN hUis Vervang in je huis 5 gloeilampen door 5 spaarlampen. Besparing per jaar: € 55,-

3

KAMerteMperAtUUr VerLAGeN Verlaag de kamertemperatuur met 1 graad en bespaar 7% op het gasverbruik voor je verwarming. Besparing per jaar: € 50,-

4

UitschAKeLeN VAN AppArAteN Laat de apparaten in je huis niet op stand-by staan, maar schakel ze écht uit. Een stekkerdoos met schakelaar is hierbij een makkelijk hulpmiddel. Besparing per jaar: € 45,-

5

VoLLe WAsMAchiNe Was alleen met een volle trommel: elke wasbeurt met de machine kost 22 cent. Besparing per jaar: € 20,-

AdViesrApport Voor JAc & ANs Uit reUseL • Gevelisolatie • HR-beglazing incl. kierdichting

• Zonnepanelen • Gevelisolatie • HR-beglazing incl. kierdichting

MARKHORST DUURZAAM Er zijn vele maatregelen mogelijk om

Directe besparing

€ 605,- p/j (€ 50 p/m)

€ 1023,- p/j (€ 85 p/m)

Investeringen in maatregelen

• Eenmalig € 2896,(terugverdientijd 4,6 jaar)

• Eenmalig € 2896,(terugverdientijd 4,6 jaar) • €39 per maand lease

woning energiezuiniger te maken. Markhorst Duurzaam geeft op echt

Voorschot was € 70 per maand €130,- en wordt nu..

€ 45 per maand*

alle vlakken, van warmtepomp tot LEDverlichting, vrijblijvend advies. Bij het recent geopende Energie Advies Centrum in Eersel, kun je de verschillende opties bekijken en testen. Loop eens binnen en ervaar het zelf!

*Plus leasebedrag 20 stuks zonnepanelen: € 39,- per maand (eerste jaar € 32,50)

Reactie JAc eN ANs:

“Tot nu toe durfden we geen stappen te nemen, omdat we van verschillende partijen telkens tegenstrijdige adviezen kregen. Nu hebben we één totaaloverzicht en kunnen we weloverwogen beslissen, om nog prettiger en voordeliger te kunnen wonen.”

Kerver 6A in Eersel industrieterrein De Haagdoorn Tel. 0497 - 534379 www.markhorstduurzaam.nl

Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 39

39 17-05-13 17:04


La France in de Brabantse

Brocante

Kempen

Tekst: jerica kornegoor

Zo’n beetje iedere maand gaan henk horrevorts en zijn vriendin petra op weg naar frankrijk. voor het krieken van de dag staan ze op en rijden met hun busje een kleine 500 kilometer zuidwaarts. ’we zorgen dat we precies op tijd zijn voor le déjeuner, het middageten’, zegt henk. ‘want het eten in ‘le cheval blanc’ een klein frans restaurantje, is altijd heerlijk. Ook de plaatselijke werklui schuiven er aan. we nemen onze tijd. ’s middags is in frankrijk alles gesloten en kunnen we toch nergens terecht.’

VIEILLE FRANCE Bij Vieille France waan je je in een oud Frans dorpje. In het straatje kun je rondsnuffelen in de brocanterie, bij de smederij en in de timmerwerkplaats. Alsof de dorpsbewoners zo binnen kunnen stappen. Er

is zelfs een Frans cafeetje waar het, met een kopje café au lait, lekker genieten is.

Met een volle buik beginnen ze aan hun speurtocht. Op zoek naar dat unieke stuk brocante, dat charmante woonaccessoire of dressoir en typisch Franse meubeltjes. ’t Is maar net waar ze tegenaan lopen. Ook in antieke bouwmaterialen zijn ze geïnteresseerd. ‘Laatst hebben we nog oude dakpannen uitgezocht. Stuk voor stuk in onze handen gehad,’ vertelt Henk bevlogen.

Content_Magazine_Mei_2013.indd 40

Ook tijdens de vakanties in Frankrijk blijven Henk en Petra hun ogen open houden. Henk zag er eens een antieke kruiwagen en hij moest en zou deze meenemen. Uiteindelijk wandelde hij dus intens tevreden met zijn nieuwe aanwinst door het dorp, tot grote hilariteit van de inwoners.

Akkerstraat 1a in Biest-Houtakker Tel. 013 - 5055422 www.vieillefrance.nl Geopend op vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Kijk voor koopzondagen op de website.

17-05-13 17:04


Talent aan ’t DUIZENDEN NEDERlaNDERS ZIjN Op ZOEk NaaR wERk. waT DE OORZaak OOk IS, alS wERkZOEkENDE wIl jE ZO SNEl mOGElIjk aaN DE SlaG IN EEN BaaN DIE GOED BIj jE paST. vaN DEN BORNE REÏNTEGRaTIEDIENSTEN & aDvIES hElpT mENSEN hIERBIj EN BIEDT IN DEZE RUBRIEk EEN pODIUm vOOR TalENTvOllE wERkZOEkENDEN. WAt WiL Je doeN? Ik ben afgestudeerd in de richting Bewegingsagogiek. Sport is hierbij een middel om mensen met lichamelijke of geestelijke beperkingen te helpen. Zelf heb ik tijdens mijn opleiding mijn tweede nekwervel gebroken, waarna ik 9 maanden moest revalideren. Ik heb veel waardering voor de artsen en begeleiders die mij hebben geholpen bij mijn herstel, ze hebben me echt mijn leven teruggegeven. Nu wil ik hetzelfde doen voor andere mensen. AL erVAriNG opGedAAN? Ja, ik heb twee mooie stages gelopen in het speciaal onderwijs, bij de Grote Aard in Eersel en de Prins Willem Alexanderschool in Veldhoven. Voor mijn afstudeerproject heb ik een zitvolleybaltoer-

werk

nooi in Eindhoven georganiseerd voor zowel valide als invalide sporters. Het werd een groot succes: het Nederlandse herenteam nam deel, onder leiding van bondscoach Jozef Banfi, die zelf zijn benen moet missen. dUs NU FLiNK soLLicitereN? Ja, zo kwam ik ook bij Van den Borne Reïntegratiediensten terecht. Nell heeft me geholpen om betere sollicitatiebrieven te schrijven voor mijn stageplaatsen. Echt fijn om met haar om tafel te zitten: ze helpt me echt vooruit. Ik werk nu tijdelijk via een uitzendbureau, maar het liefst zou ik natuurlijk echt mijn vak uitoefenen. Het contact met mensen, een persoonlijke band met ze opbouwen, door met ze te sporten, dat is echt mijn ding.

NeLL VAN deN BorNe oVer ricK “Rick heeft zich zeer coachbaar opgesteld. Een man met kwaliteiten, geen 9-tot-5-mentaliteit en een doorzetter. Rick denkt out of the box en is daardoor zeer flexibel inzetbaar.”

Rick coppelmans

uit Eersel, 22 jaar Opleiding: School voor Sport & Bewegen in Tilburg

Ziet uw onderneming kansen voor de sportieve talenten van Rick? mail naar info@vdbreintegratie.nl

VAN DEN BORNE REINTEGRATIEDIENSTEN & ADVIES Succesvolle loopbaanbegeleiding is sterk afhankelijk van het individu. Daarom staat bij Van den Borne Reïntegratiediensten & Advies de persoon centraal. Wij maken werk van reïntegratie!

Bezoekadres: Nieuwstraat 51 in Eersel Tel. 0497 - 380324 www.vdbreintegratie.nl

Rick in gesprek met de bondscoach

Content_Magazine_Mei_2013.indd 41

Maga zine

41 17-05-13 17:04


Juni

Altijd wat te doen

) eNtrUM Apert (c h – i N 5 JU 22 t/M 2 MIS

HAPERT

KER

s) teNdAN iJK (KAt e G r e B – ICANA’ 22 JUNi UES ‘ER

LOH zij n DANIËL toe rn e e m et n h u is l L o h u e s op zij

n in Da n ié u m, o ntst a a e n ie u w st e a lb e n m et zij n m u sice re n d m sa s.nl in Erica, ttendan www.ka . n e d n e v ri

rUM) t (ceNt irscho o – i N JU HOT 6 t/M 9 R OIRSC

OCCE

BEACHS

e ra n d e rt in d e n e v t rk a m e De Oirs ch ots . Et e n, d ri n k e n, m u zie k o. ir a C opa C o ba n n voo r Oirs ch ot d e Ja n e e rg o l voet ba l z irschot.n

t) L (MArK – eerse Y 28 JUNi A AYD

NP MUSIC O u zie k op twe e podia. ko mt e ra a n! - stop live m

ro achsocce www.be

tie N on da a n, va k a n de sfe e rvolle e g is rk e w Het op y.nl za l swin g e n Jon g e n ou d t! www.musiconpayda Ee rse lse m a rk

LVeLd) (Morte eerseL – i N JU ERSEL 8&9 TIVAL E

FES KEMPEN stje!? R o wwe n H`e z e, n voo r e e n in e e n fe e

rg e Z in .S. z u lle n zo festival.nl T . .A R n e B BZ mpen www.ke g e k k e n h u is. L – BLAde 15 JUNi

Ni, 1 & 2 29, 30 JU

IS

N KERM

OO HOOGEL

rd) (deN he

)

(MArKt

L FESTIVA KEMPEN E S T N e BRABA d e Bra ba nts

L – eerse 30 JUNi

RDEN ZEN GA TEBAND) U (U2 TRIB C o n ce rt ’ d oo r d e It a li-

U 2 ‘Tribut e inZ e n Ga rd e n. Dez e ba n d a a n s e ba n d a r o ve r d e h e le we re ld! ja spe e lt a l 14 .eu

ngarden

www.ze

oN ooGeLo JULi – h

eeK VAreNB Ni – hiL JU 3 2 21 t/M ) BerGeN ESTIVAL (BeeKse ECRET F

st e u it Proe f h et be e k h a p je s e n – d ra n kje s, K e m pe n! St re a k, k u n st & cu lt u u r e n kin d e rve rm a n st re e k a rt ie st e n. tival.nl opt red e n s va mpenfes e

bantsek

www.bra

PT S K e pt BEST KE va n h et Be st

c it ie De e e rst e ed l. G rot e n a m e n a ls A rcti Se cret Fe st iva loc Pa rty e n Po rt is h ea d, M o n k e y s, B oo r ve e l n ie u we o nt d e kd afg e wiss e ld .bestkeptsecret.nl w kin g e n. ww eK

e VAreNB Ni – hiL JU 3 2 21 t/M M) (ceNtrU

K

ELASTIE

it be st a a n d e u DJ’ s m et a ls s, ct a 0 3 en R u im ra att h eat e r o f. live- ba n d s, st e rvo l a a n g e kled e Vri jt h e d e co r h et sf stiek.nl

www.ela

Content_Magazine_Mei_2013.indd 42

Evene 17-05-13 17:05


Juli

5 JULi – eerseL (MUZeNVAL)

PORTONOVA

Vijf live- muzikanten, een DJ en de kara kteristie ke stem van zan gere s Ma rian ne als de cherry on top. Jazz, groo ve & dan ce!

www.jazzneersel.nl/portonova

21 JULi – BerGeiJK (pLoeGpArK )

PLOEGFESTIVAL

.asp

5 t/M 9 JULi – eerseL

EERSEL KERMIS

Vee l muziek, straattheater en kun st op één van de mee st fraa ie groe ne locaties van Ned erla nd; het Ploe gpa rk in Berg eijk. www.ploegfestival.nl

5 t/M 9 JULi – hooGe Mierde

HOOGE MIERDE KERMIS

23 t/M 28 JULi – BLAdeL (MA rKt)

TOTAALFESTIVAL

7 JULi – reUseL (ceNtrUM)

TERRASTHEATER

Dive rse Ned erla nds e en Belg isch e theaterg roepen lope n van terra s naa r terra s en verm ake n het publiek met kort e acts. www.theaterklasse.nl

Stad se frats en in dorp se sfere n. Mu ziek op het podi u m en prik kels off- stag e. Lek ker eten, anim atie, kun st en een kind erprogra mm a. En het mooiste van al: de inko m is grat is!

www.totaalfestival.nl

20 JULi – eerseL (e3 strANd )

DOMINATOR HARDCORE FESTIVAL

Eén van de grootste hard core festivals ter were ld, gewoon in de Bra bantse Kem pen. Bra ce yourself for a hell of a ride! www.dominatorfestival.nl

nementen 27 t/M 30 JULi – dUiZeL

DUIZEL KERMIS

Content_Magazine_Mei_2013.indd 43

Maga zine

43 17-05-13 17:05


Oirschot

Laat je tanden zien.

is leuk!

Bij de mondhygiënist!

Vrolijk

bloemwerk

Mooien blijmakers Bloem -enKado

• Bloedend tandvlees? • Een vieze smaak of slechte adem? • Tandsteen? • Regelmatig gaatjes? • Aanslag op het gebit? • Terugtrekkend tandvlees? • Loszittende tanden of kiezen?

Deken Frankenstraat 7 • Oirschot • 0499-578899

www.deviermennekes.nl

MONDZORG MINKE Ganzestraat 26 Hapert 0497 - 369 379

www.mondzorgminke.nl

Uw complete barbecue thuisbezorgd

Echt verse rauwkostsalades. Dagelijks vers gesneden!

Ambachtelijk bereid én gemarineerd in eigen slagerij!

Vanaf 20 personen gratis thuisbezorgd en opgehaald.

Vlees van Scharrelslagerij Mulders uit Hilvarenbeek Bestel makkelijk via www.123barbecue.nl of bel 013-5051331

Content_Magazine_Mei_2013.indd 44

17-05-13 17:05

E


Irma over de kook

Lekker, we koken buiten!

E

Een sappige worst, hamburger of knapperige speklap van de barbecue, heerlijk! maar wat dacht je van buiten wokken, een pizza bakken, een visje roken of een hele kip bereiden? lekker idee, maar lastig op een barbecue. En een complete buitenkeuken is voor de meeste mensen niet weggelegd. Toch? maak kennis met de cobb, het kookwonder uit Zuid-afrika.

Deze compacte barbecue is een buitenkooktoestel van formaat. De Cobb is een Zuid-Afrikaanse uitvinding. De gedachte is om met zo min mogelijk brandstof zoveel mogelijk te bereiden. En dat zonder vonken te maken die de dorre Afrikaanse bosjes in de hens zouden kunnen zetten. Je kunt ‘m dan ook oppakken terwijl hij brandt. Tussen de buiten- en de binnenkant zit namelijk lucht zodat de buitenmantel niet heet wordt. Hij is handzaam en weegt maar 4 kilo, dus hij kan gezellig midden op tafel, mee op reis of naar het strand.

Content_Magazine_Mei_2013.indd 45

ZALM roKeN op de BBQ! 500 gram zalmfilet zonder vel 230 gram basterdsuiker 120 gram grof zeezout 1 theelepel zwarte peper 250ml bruine rum Rookhout

Bereid ing Snijd de zalm in vier stukken. Leg de zalm in een schaal en schenk de rum over de vis. Laat dit 15 minuten rusten. Meng suiker, zout en peper. Neem de vis uit de vloeistof en dep droog met keukenpapier. Maak de gebruikte schaal schoon en strooi 1⁄4 van het suikerzoutmengsel over de bodem van de schaal. Leg hierop de zalm en bedek deze met de rest van het mengsel. Laat dit 4 tot 6 uur rusten in de koelkast . Neem de zalm uit de schaal en spoel onder de kraan alle zout- en suikerkristallen van de vis. Strooi een handje in water geweekt rookhout in de warme kolengloed en leg de stukken zalm op aluminiumfolie op de BBQ. Sluit de deksel en rook de vis 12 tot 18 minuten. Nu alleen nog een stel vrienden met gezonde ‘trek’ en een paar vorken.

k j i l e k a m S

Het echte werk.

Serieus barbecuefan? De Grilldome verwent niet alleen de smaakpapillen, hij is ook nog eens een lust voor het oog!

Weinig tijd??

Geen tijd om zelf je marinade of saus te maken? Met Stonewall Kitchen steel je alsnog de culinaire show. Deze flesjes saus ontploffen bijna van de fantastische smaken! De biologisch geteelde groenten- en vruchten, zonder conserveringsmiddelen, zorgen voor onvoorstelbare smaken en geuren.

Van den Hurk is een authentieke kookwinkel waar je alles vindt voor het echte koken.

Dijk 3 in Eersel. Tel. 0497 - 512341 www.vandenhurkeersel.nl

Maga zine

45 17-05-13 17:05


Stroop de mouwen op voor

Je maakt het...

U

Mama’s, zonen en dochters opgelet‌ Vaderdag klopt aan de deur! Maar hoe zetten we paplief dit jaar in het zonnetje? Uiteraard mogen stropdas, sokken en een stoer geurtje niet ontbreken, maar Vaderdag is ook de perfecte dag om met het hele gezin iets gezelligs Ên actiefs te ondernemen. Samen klussen in huis bijvoorbeeld!

Content_Magazine_Mei_2013.indd 46

17-05-13 17:05


g a rd e d a V e t s D e be ca d ea u s

U

Uiteraard is papa nog altijd de opperklusser des huizes. En het mag dan wel ‘doe-het-zelven’ heten, vader klust toch meestal niet op eigen houtje. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hij graag samen met anderen de handen uit de mouwen steekt. Doorzagen met een goede vriend is daarbij uiteraard een favoriete optie, maar het liefste klust pap toch samen met zijn eigen gezin. tiMMereN AAN Je reLAtie Steeds meer gezinnen zien klussen als een prima alternatieve vrijetijdsbesteding. En gezien onze jachtige maatschappij is dat een logische ontwikkeling. Ouders willen hun toch al schaarse vrije momenten zo veel mogelijk met hun kinderen doorbrengen. Nu we steeds vaker in ons individuele wereldje achter tablet, PC of smartphone zitten, biedt samen klussen een gezellige en nuttige gelegenheid om aan de familieband te timmeren. Bijkomend voordeel is dat kinderen vaak uitermate handig zijn als kleine assistent. Schroefjes aangeven, schroevendraaiers pakken en helpen met vasthouden vinden ze geweldig. En als je de muren gaat schilderen, geef die kleine dan ook gewoon een kwast en laat hem lekker schilderen op de muur die je toch nog moet doen. Overigens… Is de cirkelzaag of de boormachine het voornaamste gereedschap? Dan is het raadzaam om de kids niet van de lego of iPad af te halen. Maar mag er in huis wat geschilderd worden, of komt er een kruiwagen aan te pas, dan zullen de koters staan springen om te helpen. Helemaal als het gaat om het maken van een vogelhuisje, zandbak of schommel!

het beste cadeau voor vaderdag is en blijft een zelfgemaakt cadeau. Ruim één op de vijf vaders (21%) maak je hier blij mee. Gereedschap is met 18% een goede tweede. Elektronische gadgets staan met 15% op de derde plaats van favoriete vaderdag-cadeaus.

Onze

1

€ 4,95

Tip3

trUNKhoLder Fiets in de kofferbak? Lange balken vervoeren met de auto? Met de Trunkholder zeker je in 3 stappen achterklep of autodeur wanneer je uitstekende voorwerpen vervoert. Wel zo veilig!

€ 6,99

2

schroeFVerWiJderAAr Dit geniale gereedschap zou elke klusser in huis moeten hebben. Beschadigde of afgebroken schroeven en bouten verwijderen wordt met deze schroef-verwijderaar een makkie!

3

BisoN doe KAdo doos Het cadeau dat blijft plakken! 8 soorten lijm in een leuke cadeaudoos. Altijd handig bij klussen of repareren. Of om samen met de kinderen te knutselen…

€ 14,99

FIXET BLADEL Fixet Bladel heeft alle materialen voor uw doe-het-zelf klus. De vakmannen

kl us m id da g

Voor VAderdAG Verras papa met je zelfgemaakte kunstwerk! Kom woensdag 12 juni gratis klussen bij Fixet Bladel. Tussen 13.00 uur en 17.00 uur maak je onder begeleiding van onze ervaren klussers de leukste geschenken voor vaderdag!

van Fixet hebben alle kennis in huis om samen met jou de klus te klaren. Je maakt het met Fixet!

Industrieweg 3 in Bladel Tel. 0497 - 381795 www.bladel.fixet.nl

Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 47

47 17-05-13 17:05


Rubriek Door de bril van…

Geert Vissers fotografie: hanneke meier

G

Geert Vissers, steL ‘M eeNs Voor. Ik ben een positief mens, het glas is altijd halfvol. En ik ben impulsief, houd van snel schakelen. Soms denk ik wel ‘dat was iets té snel Vissers’, maar daar leer ik dan weer van. WAt doe Je Voor de Kost? Met mijn bedrijf VHS repareer, verhuur en verkoop ik machines voor de bouw, zoals heftrucks en hoogwerkers. Natuurlijk voelen wij de crisis ook, maar onze werkplaats is continu vol. Ook de export loopt prima. Ik ben goed tevreden. Je BeNt eeN positieF MeNs. ALtiJd AL GeWeest? In 2008 heb ik een motorongeluk gehad, daarbij heb ik me ‘flink gestoten’. Ik was op sterven na dood, werd zelfs al bediend! Tien weken heb ik in coma gelegen. Toen ik bijkwam, kon ik niks meer bewegen. ‘Zo wil ik niet leven,’ dacht ik. ‘Het komt goed,’ zeiden de dokters. En ze hebben gelijk gekregen.

Content_Magazine_Mei_2013.indd 48

oKfIJzKiEeNn

MAN VA

N TIJD O

F BrAB

JAMES B

OND OF

N: NAt OF

DONOR

tische

MET AP

Ke?

FILM?

PARAAT

?

OF eeN

VoUd?

: JA OF

AVoNd -

WArtie r

roMAN

SCHERE DETAILS

ANts K

NEE?

OF OCH

TENDME

cAsUA

NS?

L OF MA

is er VeeL VerANderd NA Je oNGeLUK? Uiteindelijk heb ik er niets van geleden. Alles is weer hetzelfde als daarvoor. Ik doe mijn werk elke dag opnieuw met veel plezier. Wel heb ik mijn vrouw beloofd dat ik geen motor meer zal rijden.

NATUUR

ATPAK?

OF cULt

UUr?

OOGWERELD HOLTMAN Oogwereld Holtman richt zich op u als

WAAroM is dit JoUW BriL? Ik houd wel van modern, apart, karakteristiek. Ik ben naar de winkel in Bladel gegaan, op zoek naar ‘een bijzonder brilleke’. Ik heb er een paar opgezet, toen ik deze Theo paste wist ik direct ‘dit is ‘m’. Zoals ik al zei: ik kan redelijk snel beslissen, met alles. BrANd!! iK reN NoG sNeL het hUis iN Voor 1 VoorWerp… Niks, alles is te vervangen. Je kunt alles willen verzekeren, maar dan vergeet je te leven. Ik doe ook niet meer aan sparen voor later, want potverdikke… je zou zo maar eens dood kunnen zijn.

individu. Wilt u energiek, modebewust, ingetogen of juist klassiek overkomen? Voor iedereen is er wat wils, maar boven alles zorgen onze hoogopgeleide oogspecialisten voor oogzorg van de allerbeste kwaliteit.

Markt 30 in Bladel. Tel. 0497 - 360420 Kerkstraat 4 in Reusel. Tel. 0497 - 643309 www.oogwereld.nl

17-05-13 17:07


Kempische Brüder n i n ie z e Gra a g g pe n h et Du itse K e m

wIj kEmpENaREN, mOOI vOlk.

Kameraden

wE DRINkEN BIER UIT EEN pUl. wE ETEN BOckwORST, wINNEN ONZE vOETBalwEDSTRIjD IN DE laaTSTE mINUUT EN wE hOUDEN vaN SchlaGERmUZIEk. BRaBaNTS kwaRTIERkE? DE EchTE kEmpENaaR IS pÜNkTlIch. EN GEmÜTlIch. ja, cONTENT maGaZINE IS faN vaN kEmpEN. ampER EEN UURTjE RIjDEN vaN DE BRaBaNTSE kEmpEN EN ImmER GERaDE aUS. ONS aDvIES? BRENG EEN BEZOEkjE aaN STaDT kEmpEN. DaN Zal OOk jIj ZEGGEN; “Ich BIN EIN kEmpENaaR!”

Stadt Kempen is een klein supergezellig stadje in De Duitse Nederrijn regio, tussen Düsseldorf en Venlo, op maar 75 kilometer vanaf Eindhoven. Dit Middeleeuwse stadje is beslist een bezoek waard. Markante bezienswaardigheden zoals het monumentale 14e eeuwse kasteel, de oude windmolen en de knalroze kerk in het centrum. Maar nadat je je portie cultuur gesnoven hebt, is het plezierig shoppen in de sfeervolle oude Kempische winkelstraatjes. Uiteraard heeft een stad die de prachtige naam Kempen draagt, zijn Bourgondische zaakjes uitstekend geregeld. Want naast de vele restaurantjes en cafeetjes in de kleine straatjes, is het uitstekend toeven op één van de terrasjes op de Buttermarkt. A58

Best

A50

Venray Helmond

Arcen

Eindhoven

A67

A2 Valkenswaard

E34 Lommel

E34 Someren

A67 Grote Peel

E34 Venlo A61

Kempen

Viersen

ga zzinininee Maaga

Content_Magazine_Mei_2013.indd 49

49 17-05-13 17:07


15.30 uur

17.00 uur 12.30 uur

Super Cool Kinderfeestje! Een spetterend kinderfeest!

Kinderfeestje in de sneeuw!

Een vet cool feest met je vriendjes en vriendinnetjes aan de Alta2 kabelskibaan! Dat is de mini-lift naast de grote waterski-kabelbaan, waar jullie persoonlijke instructeur les geeft in waterskiën. Op het einde mag je ook op het kneeboard of in de band. Na afloop lekker nagenieten op het terras van Restaurant Beau4 met frietjes en een snack plus een kan limonade voor de feestgangers.

Samen met je vriendjes en vriendinnetjes leren we je de basisbeginselen van het skiën of snowboarden!

Programma:

* Aanmelden bij de balie en omkleden * Video met veiligheidsinstructies bekijken * 1 uur waterpret aan de ALTA-2

Programma:

* Aankomst bij Montana Snowcenter en aanpassen van het materiaal. * 1 uur skiën of snowboarden met les van een leuke leraar of lerares. * Snowboarden kan al vanaf 8 jaar. * Omkleden en naar het café-restaurant met uitzicht op de piste. * Genieten van een KinderSkiBox: puntzak frites met kroket of frikadel en een glas ranja.

Leeftijd 8 t/m 15 jaar (de kinderen moeten goed kunnen zwemmen).

Kempervennendreef 8, 5563 VB Westerhoven Tel: 040-207 18 98 www.hetwaterskicentrum.nl

Content_Magazine_Mei_2013.indd 50

Kempervennendreef 4 5563 VB Westerhoven Tel: 040-207 18 88 www.montana-snowcenter.nl

17-05-13 17:07

H


Kasteelheren

Frappant

DaGElIjkS Ga jE ONGEmERkT vOORBIj aaN DE mEEST OpmERkElIjkE DINGEN IN DE REGIO. IN cONTENT maGaZINE GaaN wE Op ZOEk NaaR hET vERhaal achTER DEZE OpvallENDE ONOpvallENDhEDEN IN DE BRaBaNTSE kEmpEN. fotografie: Tom van limpt Tekst: Sandra willemen

H

Het lijkt een verblijf in een dierentuin, compleet met uitgesleten paden en twee grote witte ijsberen. Maar schijn bedriegt: de werkelijke bewoners zijn twee indrukwekkende honden die luisteren naar de namen Bo en Bram. Vrijwel dagelijks liggen ze op de ‘dijk’ naast het kruispunt bij het zwembad in Bladel.

Anno 2012 heeft de Pyreneese berghond het niet meer zo druk, zeker niet in deze regio. Wolven en beren zijn in Bladel al een tijdje niet meer waargenomen, al blaffen en Bo en Bram volgens hun baasje opvallend hard naar langharige honden… terwijl ze verder erg liefdevol en zachtmoedig zijn.

Bo en Bram zijn Pyreneese Berghonden, grote majestueuze dieren met een wollen ondervacht, die gemiddeld tussen de 45 en 60 kilo wegen. In vroegere tijden fungeerde dit type hond in Zuid-Frankrijk als bewaker van de schaapskudde, kastelen en landerijen. Er werden altijd meerdere honden als bewakers gebruikt en altijd hadden de honden een plaats waar ze goed het overzicht konden houden. Verschillende malen per dag liepen ze ter controle het territorium af.

Meestal liggen de twee dromerig over het voorbijtrekkend verkeer uit te kijken. Het hoogtepunt is tussen vier en vijf ’s middags: dan laten veel mensen hun hond uit, nog net voor het avondeten. Een feest van prikkels, geuren en indrukken trekt dan voorbij, waarbij voor Bo en Bram oude tijden even herleven.

Vra a g jij je oo k wel ee n s af

wat h et r.v..e rh a a l is a cht e ...dat typische huisje of die lama’s in dat weitje? En wie is toch dat vrouwtje dat wekelijks haar stoep stofzuigt?

Tip de redactie! content@contentmagazine.nl

Maga zine

Content_Magazine_Mei_2013.indd 51

51 17-05-13 17:08


Light tells a story

Met koffie en de krant genieten van het ochtendzonnetje, in het donker een spannende thriller kijken of op afstand borrelen met een vriendin uit Kaapstad... JASNO zorgt met sfeervolle en regelbare raamdecoratie voor een intense beleving van het moment. Van het verhaal dat zich in een ruimte afspeelt. Ăšw verhaal.

Content_Magazine_Mei_2013.indd 52

17-05-13 17:08

Profile for Content Magazine

Content Magazine - Editie 1  

Content Magazine presenteert het culturele, commerciële en recreatieve aanbod van de Brabantse Kempen. Inhoud en amusement gaan een oprechte...

Content Magazine - Editie 1  

Content Magazine presenteert het culturele, commerciële en recreatieve aanbod van de Brabantse Kempen. Inhoud en amusement gaan een oprechte...