Content Magazine Editie 2

Page 1

GRATIS MAGAZINE VOOR DE GEMEENTES EERSEL, BERGEIJK, BLADEL, REUSEL - DE MIERDEN, HILVARENBEEK EN OIRSCHOT

over één kam

e n i z a g a M KLEIN

pariJS IN rEuSEl De cirkels van burgemeester Willekens

liEF biEF

Smakelijk rasrund uit Westelbeers

HEERLIJKE

LEZERSAKTIE Een dagje wellness in

Hoogeloon

#2 augustus / september 2013

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 1

graag gezien in de brabantse Kempen! 26-07-13 14:08


Interieur, advies en ontwerp

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 2

26-07-13 14:08


Voor aanvang

COLOFON Content Magazine verschijnt Oirschot 6x per jaar in een oplage Hilvarenbeek van 45.000 huis-aan-huis in de Brabantse Kempen. Gemeentes Eersel, Bladel, ReuselReusel-De Mierden, De Mierden Bergeijk, Hilvarenbeek en Eersel Bladel Oirschot. Een prachtige regio met ruim 100.000 inwoners. Bergeijk

6 6 8 10 13 16 18 21 24 29 30 34 38 40 41 42 44 45 46 51

LIEF BIEF Westelbeers rasrund bij de Gouden Leeuw STARENDE OGEN & OGEN MET STAAR Scherp zien met oogkliniek FYEO Medical DE KAPEL VAN DE HEILIGE EIK Sterke streekverhalen uit Oirschot ONDER DE HOED VAN LIVERA Lingeriemodel met lef uit Eersel YOU CAN TOUCH THIS! Alles over touch én een gratis stylus-actie LANG LEVEN BUITENLEVEN! Je (t)huis in je achtertuin HIPPER DAN PAP EN MAM Kindermode van dit najaar ALL YOU NEED IS ICE CREAM! Irma over de kook WAT DE BOER KENT Smaakmakers uit de Brabantse Kempen KLEIN PARIJS IN REUSEL Over de groote en de kleine cirkel AMBACHT = RUW Ambachtslieden in de Spoordonkse watermolen EERLIJK OVER GEWICHT Is mijn kind te zwaar? DOOR DE BRIL VAN… Johan Faes uit Reusel FIJNE LEZERSAANBIEDING Verwennerij bij Boerderijspa Hoogeloon ALTIJD WAT TE DOEN De evenementen in augustus en september GEKNIPT VOOR EEN KLEURIGE NAZOMER Salontalk door Arena Kappers HOU DAT VAKANTIEGEVOEL VAST! Je power aan met Monique Rooijmans DE DRAAD KWIJT MET STROOM Wat je moet weten over elektriciteit FRAPPANT Haasje over

RALF VAN DER BURGT Uitgever, hoofdredactie, sales, creatie DEBBIE VAN TIGGELEN Sales, creatie, redactie

34

ONTWERP & VORMGEVING D & B Communicatie BV, Arjan Jonker, Ivy Gommers, Jasper van Hout en Daniëlle Driessen

FREELANCE MEDEWERKERS Tom van Limpt (fotografie), Imca van de Weem (fotografie), Hanneke Meier (fotografie), Niek Totté (fotografie), Twan Klomp (luchtfotografie), Stijn Lamers (tekst), Sandra Willemen (tekst).

41

BEDRIJFSREDACTIE Anton Lemmens, Irma van Diepen, Jan Timmers, Monique Rooijmans, Dr. Frank Kerkhoff, Diane den Boer, Saskia Toonen.

51 GRATIS MAGAZINE VOOR DE GEMEENTES

EERSEL, BERGEIJK, BLADEL, REUSEL

- DE MIERDEN, HILVARENBEEK EN

WIJ ZIJN UITERMATE CONTENT OVER Paul Holtman, Luchtsteun Nederland, Mts. Van Lieshout, Johan Faes, Leontine Sies, Jos Peters, Spoordonkse Watermolen, Paperclip Festival, Boerderijspa Hoogeloon, Sander Ras, Joep & Lidy Korting

OIRSCHOT

Over één kam

Maga zine KLEIN

PARIJS IN SEL REU cirkels van De burgemeeste r Willekens

LIEF BIEF

INFO OF ADVERTEREN? Content Magazine biedt vele creatieve mogelijkheden. Laten we eens kennis maken. Tel. 0497 - 582161 of content@contentmagazine.nl

Smakelijk rasrund uit Westelbeers

HEERLIJKE

© Copyright Content Magazine

LEZERSAKTIE Een dagje wellness in

#2 augustus / september 2013

Hoogeloon

Kempen! Graag gezien in de Brabantse

Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 3

3 26-07-13 14:09


Totaal leverancier voor de Bouw - Industrie - Horeca - Zorginstellingen

IEDEREEN ZIJN EIGENotSTIJL Teen t p o T van

y

t e f a s & kwear

wor

Wilhelminalaan 97 A - Reusel - Tel. 0497-726 582 - info@workshopsafety.nl

G G I Y’

Laat je tanden zien. Bij de mondhygiënist!

S

P

Specialisten in Bedrijfskleding en Persoonlijke Bescherming

De leukste cadeautjes

voor groot en klein!

• Bloedend tandvlees? • Een vieze smaak of slechte adem? • Tandsteen? • Regelmatig gaatjes? • Aanslag op het gebit? • Terugtrekkend tandvlees? • Loszittende tanden of kiezen?

MONDZORG MINKE Kijk ook eens op onze webwinkel www.piggys.nl Varkensmarkt 23 • Hilvarenbeek • 013-5902916

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 4

Ganzestraat 26 Hapert 0497 - 369 379

www.mondzorgminke.nl 26-07-13 14:09


content ng i k k e d t n o p o

Vrijdagavond 31 mei 20.30 uur. De feestelijk aangeklede Spiegelzaal van Auberge De Zwaan in Oirschot is gevuld met mensen. Enkelen zijn gespannen, maar het merendeel is vooral razend benieuwd. Met een hoppig Beerze Biertje, een stukje Kempisch molenbrood en een kaasje van de Ruurhoeve achter de kiezen, pakken we samen met wethouder Roeland van Hooff de eerste editie van dit nieuwe magazine uit. We heffen de bubbels! We zijn content! Direct na deze supergezellige lancering zijn we weer aan de slag gegaan. Want Content Magazine verdient een vervolg en wij hadden de smaak goed te pakken. Voor ons geen zon, zee of E3 strand, maar volle bak bedenken, schrijven, fotograferen en… ontdekken! Afgelopen tijd zijn we namelijk ontzettend veel leuks tegen het lijf gelopen. We zagen weer veel van onze mooie regio en leerden opnieuw fijne Kempische bedrijven en inwoners kennen. Zo liepen we in Westelbeers midden tussen de runderen, ontdekten we de link tussen Reusel en Parijs en maakten we in Spoordonk kennis met oude en nieuwe ambachtslieden. Extra bijzonder was ons dagje BoerderijSpa in Hoogeloon, waar we letterlijk werden ondergedompeld in de natuur. Een ervaring om te delen. En dat doen we dan ook. Op pagina 41 vind je een ontspannende lezersaanbieding! Deze tweede editie van Content Magazine staat in het teken van een heerlijke nazomer. De vakantie mag dan voor velen nu echt voorbij zijn, wij hopen dat je met deze Content Magazine dat fijne gevoel nog wat langer vast kunt houden. We wensen je veel leesplezier en een lange warme nazomer!

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 5

26-07-13 14:09


Fotografie: Imca van de Weem

rubriek op de proef

liefe cbief. i e w e d n i k h e f ko Met d

alS gEEn anDEr KEnt cHEFKoK DaViD SlitS DE malSE KWalitEitEn Van DE blonDE D’aQuitainE. in HEt rEStaurant Van HErbErg brouWEriJ DE gouDEn lEEuW in VESSEm bErEiDt HiJ namEliJK allE runDVlEESgErEcHtEn mEt Dit typiScHE En SmaaKVollE VlEESraS. ElKE maanD Koopt Dit rEStaurant EEn SlacHtriJpE KoE Van DE WEStElbEErSE boErDEriJ Van DE FamiliE Van liESHout. maar in lEVEnDEn liJVE HaDDEn DaViD En Dit inDruKWEKKEnDE FranSE runD ElKaar niEt EErDEr ontmoEt. Daarom rEDEn WE mEt DaViD naar WEStElbEErS Voor EEn mEmorabElE KEnniSmaKing mEt boEr DirK Van liESHout, ziJn mooiE FamiliEbEDriJF En ziJn grotE paSSiE: DE blonDE D’aQuitainE.

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 6

26-07-13 14:09


De blonde d’aquitaine Op de boerderij van de familie van Lieshout zijn alle 500 runderen van het ras Blonde d’Aquitaine. Het vlees van deze tarwekleurige runderen staat bekend als mals, fijndradig en uitermate smaakvol. De koeien worden op natuurlijke wijze gedekt door een fokstier. Alle kalveren komen op dit familiebedrijf in Westelbeers ter wereld. Het eerste half jaar mogen ze bij de moeder zogen. Daarna krijgen ze zelf verbouwd gras, aardappelen, maïs en krachtvoer. Van april tot en met november grazen de koeien met kalveren buiten in de wei op grasland, maar ook in het aangrenzende natuurgebied de Landschotse Heide en het beekdal van de Grote Beerze. De Blonde d’Aquitaine is zeer geschikt voor deze natuurgebieden, omdat dit ras goed kan rondkomen van een sober rantsoen. Tijdens de wintermaanden verblijven de stieren op stro en op rustgevende rubberen matten.

u it We ste lbe e rs

De zoogkoeien met kalveren lopen enkel op stro. De stierkalfjes worden na een half jaar afgemest en verkocht voor de slacht. Bij het vrouwelijk vee gebeurt dit pas nadat zij meerdere malen hebben gekalfd of wanneer ze op leeftijd raken. Na een bijzonder goed leven verwerkt Boerderijslagerij Van Lieshout (achterneef van) uit Netersel het vlees in streekproducten. Dit heerlijke, malse en magere vlees gaat vervolgens naar bijvoorbeeld De Gouden Leeuw en andere kwaliteitsrestaurants.

Boer Van Lieshout, slager Van Lieshout en Herberg Brouwerij De Gouden Leeuw zijn erkend en gecertificeerd door stichting Kempengoed.

beerze bier saus voor over rund WAT HEB JE NODIG?

5 dl. runderjus (dikke fond) 1 half sjalotje 25 gra m suiker 2 eetlepels honing 2 dl. Beerze bier Triple hop (Of bv. Duvel Triple hop of een Sint-Bernardus) ZO MAAK JE HET.

Snijd het sjalotje fijn en fruit dit met wat boter in een steelpannetje tot het wat glazig ziet. Blus dit vervolgens af met het bier en kook dit daarna een heel klein beetje in. Roer hier de honing, de suiker en de runderjus bij. Naar keuze in laten koken tot de gewenste dikte is bereikt.

HErbErg brouWEriJ DE gouDEn lEEuW In ons brouwerijrestaurant staat kwaliteit voorop. Alleen het beste komt op tafel. Toch rijzen de prijzen de pan niet uit. Chefkok David Slits en zijn team toveren graag met pure producten en streekproducten van de Brabantse Kempen. En natuurlijk met ons eigen hop en Beerze bier.

Jan Smuldersstraat 24 in Vessem Tel. 0497 – 591252 www.brouwerijvessem.nl / www.hotelbrouwerij.nl

Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 7

7 26-07-13 14:10


For your Eyes only

miSScHiEn bEn JE JE Er WEl Van bEWuSt. JE Staart VEEl. Vooral acHtEr DE pc En Voor DE tV. maar ooK in DE riJ Voor DE KaSSa, in DE KlaS, op Kantoor oF tiJDEnS EEn tElEFoongESprEK. HEt VoElt miSScHiEn ontSpannEnD, maar in WErKEliJKHEiD iS HEt HEEl naDElig Voor JE ogEn.

Starende ogen &

A

Als je staart, vergeet je te knipperen met je ogen en dat veroorzaakt dat je ogen droog worden. Bij het knipperen wordt je traanklier namelijk geactiveerd. Normaal gesproken knipper je iedere 20 tot 30 seconden. Bij elke knipper produceert je traanklier traanvocht; een vetachtige vloeistof die een traanďŹ lm vormt over je hoornvlies. Dit beschermt je ogen tegen uitdroging, vuil en infecties. Ook is traanvocht nodig om optimaal te kunnen zien, omdat het een glad oppervlak vormt waarop de lichtstralen optimaal worden gebroken. Maar als de knipperfrequentie vertraagt, krijgt je oog deze vetachtige vloeistof niet en krijg je droge, branderige ogen.

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 8

ogen met staar

Vooral de computer is een grote boosdoener. Het werken met een beeldscherm gaat namelijk samen met het wijd open houden van je ogen en het verminderen van de knipperfrequentie. Als je geconcentreerd achter de PC zit, neemt de knipperfrequentie af van eenmaal in de 20 seconden tot eens in de 45 seconden. En bij fanatieke gamers kan dit zelfs gaan tot eenmaal per minuut! Leer jezelf aan om regelmatig, bijvoorbeeld na iedere korte alinea die je leest, een keer te knipperen met je ogen. Je oog produceert dan traanvocht en je zult merken dat je ogen veel prettiger aanvoelen en je het computerwerk langer volhoudt.

PAUZE VOOR JE OGEN Als je veel achter een PC werkt, raken je ogen vermoeid. Je staart langdurig naar een eentonig beeld, op dezelfde afstand en lichtsterkte. Ogen zijn hier niet op gebouwd en raken oververmoeid door het gespannen focussen op hetzelfde beeld. Je gaat wat waziger zien en kunt er zelfs hoofdpijn van krijgen. Zorg daarom voor afwisseling. Als je enkele minuten naar het beeldscherm hebt getuurd, is het slim om even in de kamer of uit het raam te kijken. Even focussen op een ander beeld met een andere lichtinval en je ogen een beetje laten bewegen. Of sluit even rustig je ogen. Het beeld even op zwart, zodat je ogen niks hoeven te doen. Het werkt echt!

26-07-13 14:10


VRAAG AAN DE

oog chi ru rg

Staar ligt op de loer NAAST STARENDE OGEN HEB JE OOK OGEN MET STAAR. DAT IS EEN HEEL ANDER FENOMEEN. STAAR OF CATARACT IS EEN VERTROEBELING VAN DE OOGLENS WAARDOOR JE ZICHT VERMINDERT. IN EXTREME GEVALLEN WORDT DE LENS GEHEEL ONDOORZICHTIG, WAARDOOR JE BLIND BENT. MAAR ZOVER HOEFT HET NIET TE KOMEN...

Het menselijk oog kun je vergelijken met een camera. Wanneer je een foto neemt, laat de lens licht door en bundelt dat licht op de film; de foto is genomen. In veel opzichten werkt het oog identiek. De lens van het oog is doorzichtig en laat licht door. Het hoornvlies en de lens bundelen dat licht op een dun laagje weefsel; het netvlies. Wanneer het gebundelde licht het netvlies raakt, is de ‘foto’ genomen en naar de hersenen verstuurd. Maar zoals een vervuilde cameralens een vage foto tot gevolg heeft, vervaagt een vertroebelde ooglens het beeld dat je ziet. Naarmate je ouder wordt, wordt de lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die je ziet waziger en grauwer van kleur. Deze vertroebeling van de ooglens noemen we ‘staar’ of ‘cataract’. Er bestaan verschillende vormen van staar, maar de meest voorkomende vorm is ouderdomsstaar.

Zit de troebele plek in het midden van de lens of vlak daarbij, dan krijg je al snel klachten. IK HEB STAAR. WAT NU? Ouderdomsstaar is tegenwoordig uitstekend te behandelen, maar zolang je zonder problemen je dagelijkse activiteiten kunt doen, is een ingreep (nog) niet noodzakelijk. Zodra de staar te hinderlijk wordt, kan een staaroperatie je zicht weer herstellen. Bij deze operatie haalt de oogchirurg de troebele lens uit het oog en vervangt deze door een kunstlens. Eén dag na de ingreep heb je al weer redelijk scherp zicht en dit wordt elke dag geleidelijk beter. Een staaroperatie is één van de meest uitgevoerde en succesvolle medische ingrepen. Ook op zeer hoge leeftijd is de operatie nog goed te ondergaan.

Dr. Frank Kerkhoff is één van de oogchirurgen bij F Y EO Medical MOET IK NA EEN STAAROPERATIE NOG EEN BRIL DRAGEN? In het verleden was dit wel het geval, maar tegenwoordig hoeft dat niet meer. Vroeger werd er namelijk een monofocale kunstlens in het oog geïmplanteerd. Met deze lens is het zicht op één afstand weer scherp, meestal in de verte. Om te kunnen lezen is dan altijd nog een leesbril nodig. Tegenwoordig implanteren we steeds vaker een multifocale lens in het oog. Door een uniek optisch patroon benadert de multifocale kunstlens het accommodatievermogen van de natuurlijke ooglens. Sinds de komst van deze hightech lenzen is het na een staaroperatie ook mogelijk om zonder bril op meerdere afstanden scherp te zien. De operatietechniek voor deze lens is identiek aan die van de ‘standaard’ staaroperatie. De flexibele kunstlens wordt in opgerolde vorm door een minuscule opening in het oog geïmplanteerd. Snel na de operatie is het zicht al zeer goed en in de dagen daarna wordt het beeld steeds scherper en helderder. Mensen die in het verleden al ooit een staaroperatie hebben ondergaan, hebben dus een monofocale lens. Bij hen kunnen we tegenwoordig alsnog een multifocaal lensje bijplaatsen, zodat ook zij minder brilafhankelijk worden.

oogKliniEK FyEo mEDical Niet meer afhankelijk zijn van uw bril

TROEBEL Ouderdomsstaar is een ‘normaal’ verschijnsel, net als het krijgen van rimpels. Bij sommige mensen begint de ooglens al rond hun veertigste troebel te worden, maar meestal gebeurt dit later. Hoe snel je staar opmerkt, hangt af van de plek in de ooglens waar de vertroebeling zich ontwikkelt en hoe groot die troebeling is.

of contactlenzen? Gewoon, scherp zien met uw éigen ogen. Zou dat geen wonder zijn? De afgelopen 12 jaar heeft FYEO Medical al duizenden mensen dat wonder laten ervaren. Ooglaseren of lensimplantatie? Na een vooronderzoek kunnen onze oogchirurgen bekijken

Koperslager 6 in Eersel

middels welke methode u weer haar-

Tel. 0497 - 360860

scherp ziet! Maak eens een afspraak.

www.fyeomedical.nl

Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 9

9 26-07-13 14:10


Streekverhalen

De Kapel van de

Heilige Eik Tekst: Stijn Lamers

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 10

26-07-13 14:10


Het is 24 juni 1406, de feestdag van Johannes de Doper, als tegen de stroom van het riviertje de Beerze een Mariabeeldje aanspoelt in Oirschot. Twee herders zien dit miraculeuze tafereel voor hun eigen ogen voltrekken. Ze halen het beeldje uit het water en plaatsen het in een nabijgelegen holle eik. Vol bewondering knielen ze voor het beeldje. Een traditie van aanbidding was geboren. Maar er volgden nog meer wonderen. Beerzenaren steelden het beeldje uit de eik en plaatsten het in hun kerk, maar de volgende ochtend stond het ‘gewoon’ weer terug in de Oirschotse eikenboom. De bewoners van Oirschot vereerden het beeldje, omdat zij zelf terug was gekomen. Mensen beweerden zelfs genezen te zijn van koortsen en andere kwalen nadat ze het beeld bezocht hadden. Een traditie werd een legende. Al snel werd vlak bij de eik een kapel voor het beeldje gebouwd. Oorlog, brand en wetten probeerden het gebouw te slopen, maar gelovigen bleven het beeldje aanbidden. Het bleef door de eeuwen heen bestaan als middelpunt van verschillende tradities, van de Mariamaand mei tot aan oktober, de rozenkransmaand. Nog steeds kon je door het bidden van ‘drij Pater nosters en drij Ave Maria voor dit beeld’ een ‘aflaet van veertig daegh bekomen’: een kwijtschelding door God van je zonden. Anno nu staat de kapel van de Heilige Eik er nog steeds. Vreemd genoeg staat het beeld, de ‘Troosteres der bedroefden’, in de Sint-Petrusbasiliek in Oirschot. Toch trekt de kapel, met een replica van het beeld, jaarlijks veel meer bezoekers dan het echte beeldje. Want dat is de plek waar het verhaal begonnen is, aan de oever van de Beerze.

Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 11

11 26-07-13 14:10


NIEUW IN BLADEL

ZANGLES & MUSICALLES van Babette Holtmann

(Bekend van o.a. Op Zoek Naar Evita, Anatevka en Master Class).

Zanglessen:

Wekelijks of tweewekelijks, 30, 45 of 60 minuten, privé- of duoles op vrijdag.

Musicallessen (4 t/m 12 jaar):

18 groepslessen van een uur op woensdagmiddag. Inclusief spetterende musicalvoorstelling als afsluiting!

Wil je meer weten? www.babetteholtmann.nl

Newborn

Beebielove Babyface Gymp Feetje Noppies Koeka Puckababy Z8 en vele anderen!

maat 44-92

0 t/m 6 maanden

Mini

Beebielove BFC Feetje Little Feet Noppies Vingino Kiezel-tje Z8 en vele anderen!

maat 68-92

6 t/m 18 maanden

Hof 88a • 5571 CC Bergeijk • 0497 555000

www.leff-kinderkleding.nl Name-it Moodstreet Vingino Nono Bomba for Girls uncle Bill Kiezel-tje Blue Rebel Blue System Mim-pi Carbone en vele anderen!

Kids

maat 92-140

Teens

maat 128-176

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 12

Vingino Garcia Monta Circle of trust Geisha Supertrash Jake Fisher en vele anderen!

26-07-13 14:11


m. uit gemeente Eersel 41 jaar, getrouwd, 3 kinderen VERANDERING Ik zag deze rubriek en dacht “Hoeveel vrouwen van mijn leeftijd zouden zich zo laten fotograferen?” De manier waarop ‘de vrouw’ vandaag de dag wordt geportretteerd in de media is vaak niet realistisch. Ik vind dat verontrustend. Het ouder worden en krijgen van kinderen hebben mijn lichaam veranderd, maar daar is niets mis mee. Ik ben niet tegen mensen die van alles aan hun lichaam laten doen, maar denk wel ‘accepteer gewoon dat je ouder wordt met een mooie lachrimpel.’

onder de hoed van livera

WOW

BY DAPHNE DECKERS

BH € 34,95 STRING € 14,95

LEKKER IN MIJN VEL Dit is een heerlijke levensfase. Veertig worden vond ik niet erg, maar op dat moment besefte ik wel ‘met dit lijf moet ik tachtig worden.’ Ik ben bewuster gaan leven en zorg beter voor mijn lichaam. Ik eet zo min mogelijk suikers en heb een streep gezet door kant en klare producten. Ik sla daar overigens niet in door en eet heus wel eens een frietje met mayonaise. Maar door deze levensstijl voel ik me, lichamelijk én geestelijk, fitter en energieker. Ik zit nu lekker in mijn vel en daar gaat het om. HET SETJE Op advies van Livera probeerde ik dit gekleurde setje, waar ik zelf niet snel voor zou kiezen. Toch vond ik het meteen mooi. De kleur past goed bij mijn huid en ook de pasvorm van de bh heeft me verrast. Ik ben geen enorme Daphne Deckers fan, maar moet haar toch echt even bedanken voor dit mooie decolleté!

liVEra blaDEl Livera Bladel biedt een trendy en actuele collectie in lingerie-, nachten badmode en heeft naast haar eigen merk ook bekende A-merken

Mooiste aan mezelf: Benen Minder tevreden over: Billen

DURF JIJ ONDER DE HOED VAN LIVERA? Laat jezelf ook zien in stijlvolle nieuwe lingerie tijdens een professionele fotoshoot door Imca van de Weem Photography. Niet twijfelen, doen! Mail je gegevens naar content@contentmagazine.nl

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 13

zoals Esprit, After Eden, Triumph, Sapph en Chantelle.

Sniederslaan 15A in Bladel Tel. 0497 - 383927

26-07-13 14:11


Dat kan voor € 12,50 (+ verzendkosten). Mail ‘FOTO OIRSCHOT’ + uw NAW gegevens naar content@contentmagazine.nl

Deze luchtfoto op hoogwaardig A4 fotoafdruk? boven het maaiveld

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 14

Oirschot in vogelvlucht

26-07-13 14:11


Fotografie: Twan Klomp

Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 15

15 26-07-13 14:11


Tekst: Stijn Lamers

grade it up

tEcHniEK WorDt StEEDS maKKEliJKEr En toEganKEliJKEr. apparatEn WorDEn allEmaal KlEinEr En JE HEbt Er StEEDS minDEr noDig. zo iS EEn tablEt EigEnliJK EEn mini-pc. tEgEnWoorDig iS intuÏtiE troEF, Want DanKziJ toucH-tEcHnologiE ziJn ooK muiS En toEtSEnborD VErlEDEn tiJD.

Het is een technologie die al decennia bestaat, maar pas de laatste jaren is het voor consumenten beschikbaar: touchscreens. We zijn er al aan gewend op telefoons en tablets, maar sinds kort maken ook desktop PC’s er gebruik van. RAAKVLAKKEN Voor de gebruiker werkt een touchscreen heel makkelijk, intuïtief bijna. Maar achter de schermen zit het toch een stuk ingewikkelder in elkaar. De hardware - het scherm - moet door complexe software geïnterpreteerd worden. Je computer, tablet of telefoon moet namelijk wel precies weten

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 16

you can touch this! wat er op het scherm gebeurt en waar hij iets mee moet doen. Toevallige aanrakingen worden eruit gefilterd en de software houdt rekening met de duur van aanraking en met de locatie van de aanraking. DRUKVERSCHILLEN Er bestaan twee verschillende soorten touchscreens: resistieve en capacitieve. Resistieve schermen zijn drukgevoelig. Eigenlijk zijn het twee schermen op elkaar, die simpelweg registreren waar er minder lucht tussen zit. Daardoor kun je ze naast je vingers ook met andere voorwerpen bedienen, zoals een styluspen of je handschoenen in de winter. Je kunt op resistieve schermen heel nauwkeurig iets aanklikken of tekenen met een styluspen. Het nadeel is dat je soms hard moet drukken en dat de schermen daardoor traag of slecht kunnen reageren. Sommige schermen zijn in zonlicht minder goed leesbaar. Voordeel is dat ze goedkoper zijn om te maken dan hun capacitieve broertjes.

Capacitieve schermen maken gebruik van een lichte elektrische lading die over het gehele oppervlak is verspreid. Door de aanraking van een vinger wordt die onderbroken. Je lichaam geleidt immers elektriciteit! Hierdoor moet je voor dit scherm vaak een specifieke stylus aanschaffen. Het grote voordeel is dat er geen druk nodig is om de aanraking te registreren. Het display is zeer gevoelig en de werking is daardoor vaak een stuk soepeler. Wel is het scherm duurder dan een resistief scherm. BUDGETSCHERMEN Omdat resistieve schermen goedkoper zijn vind je deze vaak terug in budget-tablets. Andere verschillen tussen een dure tablet en een budgetversie zijn de processor, bouwkwaliteit, het besturingssysteem en het aantal aansluitingen. Simpel gezegd is een capacitieve versie duurder, maar wel een stuk gebruiksvriendelijker. Als je alleen maar je email kijkt en een spelletje speelt voldoet een budget-tablet prima.

26-07-13 14:11


VERDRAAID HANDIG: DE ASPIRE R7! Op je bureau is het een laptop, aan de keukentafel een touch-PC en op de bank een tablet. De Acer Aspire R7 is een notebook, tablet en aanraak-PC in één. Dankzij de innovatieve Ezel Hinge (de ezel-scharnier) kun je het scherm in verschillende standen zetten om daarmee de functionaliteit van het apparaat te veranderen. Onder de motorkap is de R7 uitgerust met een Core i5- of i7-processor en haalt hij alles uit Windows 8.

De zakelijke touch Omdat touch-technologie zo makkelijk en intuïtief werkt, is het ook in het bedrijfsleven interessant. Het werkt handig en snel, wat bijvoorbeeld bij de kaartautomaten op treinstations goed van pas komt. Met een paar tikken heb je je kaartje, of is je OV-kaart weer opgeladen. In de horeca is bestellingen opnemen met pen en papier

ook steeds meer verleden tijd. Met een touchscreen is dat niet alleen makkelijk, maar ook sneller: buiten op het terras neemt de ober een bestelling op, die binnen bij de bar al klaarstaat als hij daar aankomt. Het werkt efficiënt en heeft bovendien een chique uitstraling. In winkels zie je ook regelmatig touchscreens waar je snel en overzichtelijk producten in de catalogus op kunt zoeken. Het is ook iets dat de wachtruimte van een bedrijf kan veraangenamen. Niet alleen hebben (potentiële) klanten wat te doen terwijl ze wachten, ze kunnen ook alvast kennis maken met het bedrijf en de producten. Je kunt er al een klant bij hebben voordat je hem zelf gesproken hebt!

gratiS! StyluSpEn! KiJK op DE proDuctpagina! (pagina 32)

libra ict & libra computErS Voor bedrijven met 1 tot 100

STYLUS Wil je zonder vette vingers nauwkeurig op je scherm kunnen werken? Dan biedt de styluspen uitkomst. Hiermee heb je het gevoel een ouderwetse pen vast te houden, maar kun je precies en krasvrij op je scherm werken. Bovendien ís het ook een ouderwetse pen als je ‘m omdraait!

geautomatiseerde werkplekken biedt Libra ICT full Business

service dienstverlening. Voor de particulier heeft Libra Computers een ruime showroom, deskundig advies

Consument

en scherpe prijzen.

Postelweg 41 in Bladel Tel. 0497 - 360036 www.libra.nl

Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 17

17 26-07-13 14:11


lang leven buitenleven!

HEt mEnSEliJK raS lEEFt Van oorSprong niEt in KantoorpanDEn, bEtonnEn WoningEn, FlatS En WinKElS. WE ontStonDEn En lEEFDEn DuizEnDEn JarEn lang op uitgEStrEKtE VlaKtES En in DE boSSEn. maar tEgEnWoorDig bEVinDEn WE onS HElaaS mEEr binnEn Dan in DE buitEnlucHt. tocH Kun JE JE buitEnlEVEn mEt maanDEn pEr Jaar VErlEngEn. EEn oVErKapping oF tuinHuiS VErbinDt JE Woning mEt HEt buitEnlEVEn in JE tuin. lEKKEr Én biJzonDEr Slim, Want DaglicHt En buitEnlucHt ziJn Erg gEzonD!

LICHT REGELT JE BIOLOGISCHE KLOK Je lijf is ontwikkeld om te leven met een natuurlijk dag- en nachtritme. Zodra het ochtend is, en het licht relatief veel ‘blauw licht’ bevat, maakt je lichaam zich klaar voor de dag. Zodra het donker begint te worden, maakt je lichaam zich klaar voor de nacht. In kantooromgevingen is het lastig om voldoende licht te krijgen, met name voldoende blauw licht. Dit betekent dat het voor je lijf constant lijkt alsof het tijd wordt om te gaan slapen, waardoor je je niet energiek voelt.

ook douchen en koken verslechteren het binnenklimaat. De toevoer van frisse lucht is afhankelijk van enkele ventilatieroosters en een mechanisch ventilatiesysteem. Lucht van lage kwaliteit veroorzaakt aandoeningen als astma en andere klachten. Het is vrijwel altijd gezonder om de buitenlucht op te zoeken. Ja, zelfs als je in een redelijk vervuilde omgeving woont of werkt. Zo lang je minimaal 300 meter afstand neemt van drukke wegen en vervuilende bedrijven is de luchtkwaliteit naar alle waarschijnlijkheid hoger dan in je eigen huis of op je werkplek.

BUITENLUCHT IS GEZONDER Moderne panden zijn vaak kierdicht gemaakt en erg goed geïsoleerd. De aanwezigheid van mensen en dieren, maar

DAGLICHT IS GOED VOOR JE LICHAAM Diverse studies hebben al bewezen dat daglicht belangrijk is voor eenvoudige

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 18

Fotografie: Anton Lemmens

rubriek landleven

Je (t)h u is in je a chte rt u in.

taken en lichamelijke processen. Zo helpt daglicht de concentratie te verhogen, ondersteunt het bij de vetverbranding en helpt het een depressie voorkomen en genezen. Bovendien levert daglicht vitamine D, wat ondersteunt bij je weerstand, calciumopname en anti-tumor activiteiten. VERSE ZUURSTOF HELPT JE LIJF TE ZUIVEREN Je lichaam is afhankelijk van zuurstof. Zuurstofrijk bloed voedt je organen en alle cellen in je lichaam. De zuivering van je lichaam is voor een deel afhankelijk van je longen. Krijg je veel zuurstof binnen, dan kan je lijf zijn werk beter doen en zichzelf beter ontdoen van afvalstoffen.

26-07-13 14:11


“binnen zitten we steeds minder” Eigenlijk werd de kiem voor een eigen buitenverblijf 12 jaar geleden gelegd tijdens hun reis door Zuid-Afrika. Naast de lemen hutjes in het Krugerpark belandden Joep en Lidy Korting onder een levensgrote rietgedekte parasol. Het kampvuur, de BBQ en de oergezellige sfeer deden de rest; “Zoiets willen wij ook ooit in onze tuin!”

Fotografie: Anton Lemmens

“De ruimte tussen de twee kleine schuurtjes achter in onze tuin, was al enige jaren een rommeltje. Hier moest zo’n gezellige rietoverkapping komen, zodat we ’s avonds voortaan lekker beschut buiten zouden kunnen zitten. De Afrikaanse parasolconstructie bleek niet ideaal voor onze tuin, maar het idee liet ons niet los. Op een tuinbeurs zagen we toen een model van een eiken tuinhuis en dat bleef de weken daarna maar in ons hoofd zitten. Samen met Stijn Lemmens van Eikentuinhuis hebben we vele constructies en mogelijkheden afgewogen. Oorspronkelijk was het idee om er een puntdak op te zetten, maar dat bleek niet haalbaar. Achteraf een geluk, want dit sluit veel beter aan met onze tuin.” EiKEntuinHuiS.nl Wij vervaardigen duurzame eikenhouten tuinhuizen en priëlen met een tijdloze uitstraling. Het Frans eikenhout is van prachtige kwaliteit met een geweldige doorleefde uitstraling en heeft een bijna oneindige levensduur. We maken uw tuinhuis of prieel op maat geheel naar uw wensen.

Industrieweg 3 in Bladel Tel. 0497 – 383874 www.eikentuinhuis.nl

Eén ding wist Joep zeker; er moest een haard in komen. “Het vuur is niet alleen heerlijk om naar te staren, met deze haard verlengen we ons buitenseizoen met vele weken! Sinds we dit tuinhuis hebben, zitten we zelfs bijna niet meer binnen. Eigenlijk alleen als we écht iets op TV willen zien. Nee, we genieten er nog steeds enorm van. En onze vrienden en familie trouwens ook, want die komen net wat vaker ‘toevallig’ even langs fietsen. Mooi toch? Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 19

19 26-07-13 14:12


Center Parcs De Kempervennen CONTENT LEZERSVOORDEEL

50% KORTING

op de toegang tot de Aqua Mundo Volwassenen: € 7,95 (i.p.v. € 15,95) Kinderen (3 t/m 12 jaar): € 4,95 (i.p.v. € 9,95)

Tropisch zwemmen bij De Kempervennen met 50% korting!

KORTINGSBON VOOR 50% KORTING Naam:

Verleng de zomer met een dagje zwemmen bij De Kempervennen. De Aqua Mundo is een subtropisch zwemparadijs met palmbomen en jungleplanten, dat heel veel zwemplezier en ontspanning biedt.

Tel.:

Straat:

Nr.

Woonplaats:

Postcode:

E-mail: Aantal volw.:

Aantal kind.:

In de maanden augustus en september is onze Aqua Mundo op vrijdag tot 22u00 geopend! Voorwaarden: • Geldig t/m 20 december 2013 • Niet geldig tijdens de herfstvakantie (12 t/m 20 oktober 2013) • Alleen geldig bij inlevering van de volledig ingevulde kortingsbon • Maximaal 10 personen per ingeleverde bon •Reserveren via www.dagjekempervennen.nl • Niet geldig in combinatie met andere acties, kortingen, aanbiedingen of arrangementen

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 20

• Snorkelen tussen tropische vissen • Eindeloze glijbaan van 62(!) meter lang • Super spectaculaire wildwaterbaan • Veilig Kinder-doe-bad voor de allerkleinsten • Heerlijk ontspannen in de sauna • Bijbruinen in de sunshower

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN RESERVERINGEN OP: dagjekempervennen.nl Center Parcs De Kempervennen - Kempervennendreef 8 5563 VB Westerhoven - 040 208 33 33

26-07-13 14:12

V


Hipper dan pap en mam! K in de rmode va n dit n aja a r

goed gekleed DEzE zomEr StonD bol Van DE VroliJKE, FlEurigE KlEurEn En SoEpElE, lucHtigE matErialEn. maar Dit naJaar DraaiEn WE 180 graDEn DE anDErE Kant op. WE ziEn EEn VEEl ruStigEr En DonKErDEr KlEurEnbEElD mEt StEVigErE matErialEn. biJ zoWEl DE JongEnS alS DE mEiSJES VoErEn nu KlaSSiEKE KlEurEn alS DonKErblauW, groEn En KaramEl DE boVEntoon. HEr En DEr VErStErKt Door accEntEn Van rooD, KobaltblauW En maÏSgEEl.

V

Vooral de bovenkleding is dit najaar veelal donker van kleur. De onderstukken als broeken, jeans en rokjes krijgen hierdoor de kans om extra op te vallen. De gekleurde broek heeft nu dan ook binnen de kinderkleding eindelijk zijn plaats veroverd. Bij de meisjes speelt het rokje dit najaar een hoofdrol. BLOEMDESSINS EN RUITJES Het modebeeld wordt dit najaar vooral bepaald door de mix van materialen. De grootste trend voor de kinderkleding is de breitrend. Allerlei grove breisels en steken, kabels en lussen uit grootmoeders breitijd. De Scandinavische motieven doen het goed op kindervesten en truien. Op broeken, jurkjes en rokjes zien we opvallende bloemdessins terug die zijn geïnspireerd op oude wandtapijten. Ook etnische prints zie we veel terug komen. Het is een kleine kunst om dit alles met elkaar te combineren, maar als dat lukt, mag je kind wel gezien worden dit najaar!

nummer zestien Bij Nummer Zestien mode vind je alle opvallende trends en modemerken voor dames en heren, kinderen en baby’s. De leukste kleding en mooiste accessoires. Niet alleen in de eigen Nummer Zestien stores, maar ook in de uitgebreide webshop.

Sniederslaan in Bladel Tel. 0497 - 360088 www.nummerzestien.eu

Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 21

21 26-07-13 14:12


nieuw in ’t schap

Kip

IK HEB JE! Unieke huis- en tuindecoratie in landelijke sferen van het Belgische merk La Galleria. In de vorm van koeien, varkens en deze prachtige serie rondom kippen en hanen. Prijs: Houten kippen va. € 7,95 Tinnen blikken va. € 16,95 De Huysmus, Wilhelminalaan 13 in Vessem, www.dehuysmus.nl

HOUD JE WILDE

Haren

De strandvakantie weer voorbij? Met ‘Hair Resort’ van Kevin Murphy creëer je alsnog die nonchalante, verwaaide look van een dagje strand! Superlicht en superstevig! Prijs: € 22,30 Arena Kappers In Bladel, Eersel en Eindhoven www.arenakappers.nl

Op de bank

READY For taKE-oFF? De Aviator pilotenbrillen van Ray Ban zijn al decennia lang een enorme hype. Deze serie met felgekleurde spiegelglazen en goud montuur doet daar nog een schepje bovenop. Vanaf € 129,25 Oogwereld Holtman Markt 30 in Bladel & Kerkstraat 4 in Reusel www.oogwereld.nl

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 22

in JE KaSt Altijd droge kussen in de ‘Oakido’. Overdag lekker relaxen, beschermd van de wind en ’s avonds doe je deze Frans eikenhouten kast weer dicht. Afmeting: 300(B) x 240(H) x 105(D)cm Prijs: € 1895,Eikentuinhuis.nl Industrieweg 3 in Bladel www.eikentuinhuis.nl

26-07-13 14:12


Scherp

in DE gatEn Zie wat je niet kunt zien met de digitale detector PDO 06. Detecteer leidingen en metalen in de muur, zodat je zonder risico kunt boren. Prijs: € 54,95 Fixet Bladel Industrieweg 3 in Bladel www.bladel.fixet.nl

lEKKEr

Kom IN VORM! De getailleerde snit van deze corrigerende onderjurk van Maidenform tovert een prachtig silhouet tevoorschijn en toont je figuur op z’n best! Prijs: € 62,95 Livera Bladel Sniederslaan 15A in Bladel

INHouD in HOUT

OP STOOM

Met dit vrolijke stoommandje van Joseph Joseph stoom je simpel je groenten & vis in je eigen pannen. Gezond én lekker! En door de flexibele zijkanten past het mandje in elk formaat pan! Prijs: € 16,95 Kookwinkel Van den Hurk Dijk 3 in Eersel www.vandenhurkeersel.nl RUW tovert karakteristieke oude, sloophouten balken om tot bijzondere woonaccessoires met een verhaal. Zoals dit stoere en originele wijnrek ‘GAAT’. Mogelijk voor 3, 6, 9 of 12 flessen. Vanaf € 99,RUW Meubelen Handelsweg 15C in Hapert www.ruw-meubelen.nl Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 23

23 26-07-13 14:12


irma over de Kook

gEzonD & iJS… gaat Dat SamEn? zEKEr WEl, Want alS JE zElF JE iJSJES maaKt, WEEt JE prEciES WElK VErS Fruit JE Erin Stopt. maar paS op: WannEEr JE EEnmaal Van EEn ÉcHt 100% FruitiJSJE HEbt gEproEFD, iS Er gEEn WEg mEEr tErug... VErSlaVEnD lEKKEr, gEzonD Én SupErlEuK om SamEn mEt DE (KlEin) KinDErEn tE maKEn. FrEEzE!

all

you need is love!

ice cream!!! I rm a ’s fa vo riet

Ook zonder speciale ijsmachine kun je zelf in je eigen keuken de lekkerste ijsjes maken. Er zijn namelijk een aantal geniale producten waarmee je thuis makkelijk en snel de creatiefste ijsjes kan maken. CALIPPO 2.0 Hij is wereldwijd geliefd en beroemd: de Calippo! Nieuw is wel dat je hem helemaal zelf kunt maken en er dus in kunt stoppen wat jij lekker vindt of wat goed is voor je kids. Vul ‘m bijvoorbeeld met een melkdrank in een smaakje of pureer wat bramen, bosbessen en aardbeien. Bedenk, vries en smul!

IJSLOLLYLOL Geen zin om uren voor de vriezer te wachten op je zelfgemaakte ijsje? Met de ‘Quick Pop’ van Zoku creëer je binnen enkele minuten jouw eigen ijslolly.

Y ANANAS-KOKOSNOOT IJSLOLL as, anan e vers Ingrediënten: 230 gram te 120 ml. ananassap, 60 ml. ongezoe pels eetle 2 , kokosmelk, 60 ml. melk p. suiker, 60 gram gezoete kokospul een in nten Combineer alle ingredië de blender tot een gladde massa. Vul hem ts plaa p, ijslolly-mal tot de vulstree … in de Quick Pop. Wacht 7 minuutjes Klaar!

OF JE IJS SLUSHT! Zoku is lekker bezig! Want met hun Slushmaker is je milkshake of slush razendsnel klaar. Zorg zelf voor de gewenste ingrediënten en een beetje fantasie en verras jezelf of je gasten!

Van den Hurk is een authentieke kookwinkel waar je alles vindt voor het echte koken.

VAN DEN SINDS 1904

HURK Dijk 3 in Eersel. Tel. 0497 - 512341

S m u ll e n ! Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 24

www.vandenhurkeersel.nl

26-07-13 14:13

CM_


s d i K

special Onze merken: Bana, Blackstone, Braqeez, Bunnies JR, Converse, Clic, Develab, Freaks, Gattino, Giga, Munich, New Balance, Pantofola d’oro, Piedro, Red Rag, Redzz, Shoesme, Timberland, Track-Style, Twins, UGG

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 25 CM_Geenen.indd 1

26-07-13 11-07-13 14:13 10:05


e d r Voo

Red Rag mt: 30-35

meisjes!

UGG mt: 32-36 Bana&Co mt: 26-35

Giga mt: 30-39 Shoesme mt: 25-30

Twins mt: 28-35

Bunnies Jr mt: 20-24

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 26 CM_Geenen.indd 2

26-07-13 11-07-13 14:13 10:06

CM_


!

Alle voeten worden zowel in lengte als breedte gemeten op een elektronische meetcomputer Schoenen in diverse wijdte maten

Bunnies Jr mt: 19-23

Veel keus in schoenen voor losse steunzolen Gekwalificeerd personeel

Voor de

jongens!

New Balance mt: 33-37

Braqeez mt: 26-33

Bana&Co mt: 24-32

Shoesme mt: 25-32

Timberland mt: 26-40

Red Rag mt: 25-32

10:06

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 27 CM_Geenen.indd 3

26-07-13 11-07-13 14:13 10:07


Voor een v olledig overzicht v an onze collectie, z ie onze website: geenensch oenen.nl

: Shopbelevintgde nieuwe e Kids kunnen m de 9 meter r ve schoenen o lopen. Ze lange catwalk live gefilmd worden hierbij lf terug op en zien zichze erm! een groot sch

Pimp je eigent schoen/t-shir en

oen bij Geenen sch eding: kl en Leff Kinder en Woensdag 28 augustus. 9 donderdag 2 in via: Schrijf je snel geijk.nl kidsfashionber

Bij aankoop van een paar schoenen ontvangen de kids een ballon of een andere give-away en een hippe rugzak!

Geenen Schoenen Burg. Magneestraat 38 5571 HE Bergeijk tel. (0497) 571234 info@geenenschoenen.nl www.geenenschoenen.nl facebook.com/geenenschoenen twitter.com/geenenschoenen

De kinderspecialist

van de regio!

VUL IN EN WIN!

Klanten spaar systeem: 5% van je aan koop spaar je, en kri jg je aan het begin van een nieuw seiz oen uitgekeerd in de vorm van een waard echeque!

!

Gratis parkeren voor de deur!

Bij aankoop van een paar schoenen maak je kans op een gratis dagje Efteling voor het hele gezin! Naam: Telefoon: Email: Deze actie loopt tot en met 30 september 2013. Geldig tegen inlevering in de winkel. Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 28 CM_Geenen.indd 4

26-07-13 16-07-13 14:13 16:16


us.

l

n

gEzEllig uit EtEn iS in DE brabantSE KEmpEn EEn maKKiE. Van SFEErVol EEtcaFÉ tot luXE rEStaurant. italiaanS, FranS oF tocH mEEr trEK in JapanS? JE trEFt HEt allEmaal op EEn StEEnWorp Van JE VoorDEur. contEnt magazinE ScHotElt JE EEn culinairE SElEctiE Voor Van EnKElE Van DE VElE SmaaKmaKErS in DE rEgio!

Vroeger was alles beter… Daarom heeft oma’s receptenboek hier nog steeds een prominente plaats op de boekenplank. Bij De 3 Cronen in Oirschot herleven oude tijden. Een unieke combinatie van sfeer en traditioneel tijdloze gerechten. Het monumentale pand aan de Bourgondische markt straalt de rijkdom uit van de vroegere eeuw. Je dineert hier in de warme sferen uit de jaren 20. Bij binnenkomst waan je je in een historische woonkamer en via een nauw steegje loop je zo het oergezellige Oirschotse terras op. Hier geniet je zelfs met slecht weer van een terrasje!

:

De koks werken hier alleen maar met zelfgemaakte en dagverse regionale producten. Geen zin in voor, hoofd en na? Vanaf tien personen kun je zelf je vlees bakken op de steengrill en vanaf 25 personen zelfs barbecueën in een echte ondergrondse Oostenrijkse berghut.

Bijzon de r

Wat de boer niet kent

De Bengel doet zijn naam eer aan, want een beetje ondeugend is dit restaurant en hotel wel. Op de menukaart vind je namelijk vele pittige gerechten met specifieke Cajun kruiden, vrijwel allemaal op de grill bereid. En de keuken gaat om 11:00 uur al open, dus ook voor een lekkere lunch kun je hier aanschuiven.

Eeuwenlang was het Hof van Solms een voor leken ontoegankelijk verzorgingstehuis voor de nonnen, als verlengstuk van het klooster. Door de sluiting twintig jaar geleden kwam daar verandering in en nu kan iedereen dit historische pand van binnen bekijken. Alleen al het historische interieur van dit zeventiende eeuwse gebouw is een bezoek waard.

Op het grote sfeervolle terras zit je midden op de historische markt van Eersel, pal tegenover de eeuwenoude dorpspomp en het beroemde bronzen beeld van de ‘Contente Mens’. Geen terrasweer? Het interieur is smaakvol ingericht met een historische voorstelling van het oude Eersel.

Hier kun je niet alleen de unieke sfeer van de Gouden eeuw proeven, maar zeker ook van vele heerlijke gerechten, uiteenlopend van kreeft tot spareribs.

Aan de rustige achterkant van het pand ligt het hotel, met maarliefst 21 comfortabele kamers. Voor de hotelgasten heeft De Bengel verschillende mooie fietsen wandelarrangementen samengesteld. De zakelijke hotelgast kan kiezen uit diverse vergaderarrangementen.

Bijzon de r

• Eigen merk pils: 3 Cronen bier. • Ideale locatie voor kleine en grote groepen. • Een ondergrondse berghut met het ware skigevoel. Tirol in Oirschot!

Befaamd om de spareribs volgens authentiek Cubaans recept. • Alle gerechten zijn ook af te halen. • Een eigen Bengel-App in de Appstore.

De 3 Cronen Markt 18 in Oirschot Tel. 0499 – 575300 www.de3cronen.nl www.apres-skikelder.nl

Hotel Restaurant De Bengel Markt 13 in Eersel Tel. 0497 - 516202 www.hoteldebengel.com www.fietsenindekempen.nl

Bijzonder is hier het ‘Fun Cooking à la carte’. Een bijzonder driegangenmenu voor een wel zeer vriendelijke prijs van € 25,-. Uit een twaalftal voorgerechten kies je jouw 3 favorieten die vervolgens, op een bijzondere wijze, aan tafel worden uitgeserveerd. Hierna maakt de chef-kok, in de funcooking keuken, à la minute je hoofdgerecht klaar. Als toetje word je verrast met een variatie van desserts.

Bijzon de r • Vraag eens naar de legende van het Hof van Solms. • Uitermate geschikt voor bedrijfsof familiefeesten. • Bijzondere wijnen van Il Mulino. Hof van Solms Koestraat 16 in Oirschot Tel. 0499 – 571292 www.hofvansolms.nl

Maga zine

16:16

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 29

29 26-07-13 14:14


Van oorsprong

Klein parijs in reusel Tekst: Sandra Willemen

Fotografie: Twan Klomp

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 30

26-07-13 14:14


Als je vanaf de Brandtoren in Reusel de Burgemeester Willekenslaan volgt, heb je voor je het weet een ronde gelopen, of misschien wel twee. Niet omdat je nu zo’n slechte navigator bent, maar omdat de weg werkelijk uitloopt in twee grote cirkels, waarvan de grootste een omtrek van ruim anderhalve kilometer heeft. Wat is hier aan de hand? Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw werd het buitengebied van Reusel op de schop genomen. De woeste Peelsche heide

moest plaatsmaken voor een bos met wegen. Burgemeester Willekens zou zich voor de nieuwe planologische indeling hebben laten inspireren door een van zijn ambtenaren, die na een bezoekje aan Parijs onder de indruk was geraakt van het lijnenspel rond de Champs-Élysées. Willekens wilde het agrarische Reusel maar al te graag van wat Parijse allure voorzien. Met een boswachter vertrok hij naar het bos, om daar met behulp van een touw de cirkels uit te zetten. En zo verscheen er een

kopie van een stukje Parijs in het Reusels buitengebied: de Arc de Triomph als de Groote Cirkel en Place de la Concorde als de kleine Cirkel, inclusief de Reuselse variant van de Champs-Élysées, in de vorm van de Burgemeester Willekenslaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de cirkels prachtige oriëntatiepunten voor piloten. De cirkels zijn ook nu nog duidelijk in het landschap te herkennen, met name nu de destijds geplante naaldbomen in de cirkels zijn gerooid. Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 31

31 26-07-13 14:14


WE

nieuw in ’t schap

lopEn op Puur K urk

Spijkerstof Dit Denim rolgordijn van spijkerstof geeft je interieur een stoere onverwoestbare jeanslook. Zowel verduisterend als lichtdoorlatend en in elke gewenste maat. Prijs: Vanaf € 108,Van Eeten Woninginrichting Willibrordstraat 6 in Middelbeers www.vaneetenwoninginrichting.nl

Stoer, hip en bijzonder uniek! Maar deze enkellaars ‘Estra’ van kurk is ook 100% natuurlijk, ecologisch verantwoord én waterafstotend. Prijs: € 255,-

WE

Want more

Puur Kurk Tel. 0497 - 516900 Deze en andere trendy kurkschoenen op www.puurkurk.nl

gratiS!

StyluSpEn Kom naar de winkel van Libra in Bladel, check in via facebook en je krijgt deze Styluspen gratis! Waar wacht je nog op!?

libra-

Piggy’s Kadoshop Varkensmarkt 23 in Hilvarenbeek www.piggys.nl

Actie mEt StyluS

Met de Styluspen werk je zonder vette vingers, krasvrij en super nauwkeurig op je touchscreen. En als je hem omdraait is het ook nog een echte pen! Prijs: € 9,95

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 32

Met deze vrolijke ovenwanten, zou je al je gerechten wel in de oven willen zetten. En gebruik je ze even niet, dan fleuren ze sowieso je keuken op! Prijs: € 14,95

Libra Computers Postelweg 41 in Bladel www.libra.nl

26-07-13 14:15


Chunks!

I FEEL BEAUTIFUL

CHUNKS?

in Blue

Een souvenir voor jezelf of een bijzonder symbool; met de handgemaakte chunks van NOOSA-Amsterdam stel je je eigen accessoire samen. Druk ze op je leren riem of armband, shawl of slippers. Nu 4 nieuwe Limited Edition Neon Chunks! Prijs: € 9.95

Lekker warm als het afkoelt, grappig in je haar op een festival en leuk om je tas op te leuken. Deze stevige shawl met ballen van POM Amsterdam kan op eindeloos veel manieren gedragen worden! Prijs: € 59.95

Nummer Zestien, Sniederslaan 16 in Bladel, www.nummerzestien.eu

later

word ik

modekoning(in)… Zelf ontwerpen! Gratis kinderworkshop kleding pimpen door Geenen Schoenen en Leff! Kinderkleding. Bedenk zelf jouw mooiste sneaker en T-shirt in een designwedstrijd! Voor de gympen en shirts wordt kosteloos gezorgd! 28 & 29 augustus. Meer info op www.kidsfashionbergeijk.nl. Aanmelden via: Geenen Schoenen Tel. 0497 - 571234 Leff! Kinderkleding Tel. 0497 - 555000

paK ‘m

dan

Deze vreemde vogels zijn zacht en pluizig van de buitenkant, maar door het intern geknoopt touw supersterk van binnen. Hierdoor komen de natuurlijke instincten van je hond los. De ‘Kong Wild Knots’ hebben een minimum aan vulling voor een minimale puinhoop. Prijs: € 12,50 Ilse’s Dierenshop Markt 8 in Hapert

Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 33

33 26-07-13 14:15


ruw idee rubriek

Een koperslager, een scharensliep en een molenaar. Aan onze tafel zitten drie karakteristieke ambachtsmannen, elk met hun eigen verhaal. Zo trad Jan Biemans als ‘schèrensliep’ in de voetsporen van zijn oom Jan Sieben, die op zijn slijpfiets door Bergeijk fietste om voor 3 cent of 1 Belgische frank de messen te slijpen. Rinus is molenaar op korenmolen ‘De Grenswachter’ in Luyksgestel. Volgens hem is een ambacht “een bietje een gave”. Hij ziet zijn molenaarsvak als een hobby en geniet van alle bewegende delen van de molen en het ouwehoeren met mensen. Bij Jan Roijers zit het ambacht als koperslager in zijn genen. Zijn opa begon in 1900 als koperslager en gaf het vak door. Het mooie aan zijn ambacht vindt Jan “dat je van niks iets ziet groeien”. Waar deze drie ambachtsmannen het ambacht nog op een traditionele manier beoefenen, geven jonge ondernemers Paulien Dekker en Michiel Hageman een moderne draai aan het begrip ambacht. Onder de naam ‘Verde’ maakt Paulien ambachtelijke rauwkostsalades, wraps en maaltijdsalades. Alles met producten uit de streek, supervers én zelfgemaakt. Michiel beoefent het eeuwenoude ambacht van meubelmaker. Alleen heeft hij de stofjas vervangen door een moderne trui. Voor zijn bedrijf RUW meubelen maakt hij meubels en accessoires (op maat) van sloophouten balken en oud eiken planken. In zijn werkplaats mag hij dan wel gebruik maken van een zaagmachine en andere apparaten, maar Michiel maakt wel alles zélf. Al het hout gaat door zíjn handen. Ambacht… Sommigen beweren dat je er voor ‘in de leer’ moet zijn geweest. Anderen menen dat puur handwerk een voorwaarde is. Wij vinden dat het draait om passie voor het product dat je zelf van begin tot eind maakt. Dat is ambacht!

A m ba cht = =+

Van links naar rechts: Koperslager Jan Roijers (1940), scharenslijper (schèresliep) Jan Biemans (1937), molenaar Rinus Feijen (1941) en meubelmaker Michiel Hageman (1983)

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 34

26-07-13 14:15


StuDio DE brinK Studio de Brink, spreekt tot ieders verbeelding! Reclamefotografie; op locatie, in onze studio, voor uw website! Maar ook ontwerp, dtp, printen en plotten op groot formaat in elke oplage.

I AM STUDIO DE BRINK Meerheide 112 in Eersel Tel. 0497 - 536000 www.studiodebrink.nl

HEmElS WonEn Een kleine metamorfose, nieuwbouw of grote verbouwing? Hemels Wonen gaat aan de slag met uw woonvraag en creëert een interieurplan op maat. In iedere gewenste stijl, passend binnen uw budget.

Smitseind 27 in Duizel Tel. 0497 - 516752 www.hemelswonen.com

VErDE Verde is lekker en gezond. Verser dan vers met een vleugje passie. Rauwkostsalades, wraps, maaltijdsalades en meer… Dat is vers. Dat is gezond. Dat is lekker. Dat is Verde.

Paulien Dekker Tel. 06 - 47963596

Met speciale dank aan de Spoordonkse Watermolen

www.verdevers.nl

ruW mEubElEn Karakteristieke meubels en accessoires (op maat) van sloophouten balken en oud eiken planken. Alles eigenhandig gemaakt door Michiel in zijn werkplaats. Met passie en creativiteit. Dát is RUW.

Handelsweg 15C in Hapert Tel. 0497 - 383944 www.ruw-meubelen.nl

Fotografie: Niek Totté, Studio De Brink Styling: Judith de Greef, Hemels Wonen Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 35

35 26-07-13 14:15


Dat kan voor € 12,50 (+ verzendkosten). Mail ‘FOTO BANDENKERK’ + uw NAW gegevens naar content@contentmagazine.nl

Deze luchtfoto op hoogwaardig A4 fotoafdruk? boven het maaiveld

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 36

Sint Petrus’ Bandenkerk in Hilvarenbeek

26-07-13 14:15


Fotografie: Twan Klomp

Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 37

37 26-07-13 14:15


in balans

t h c i w e g r Ee rlijk ove

is mijn kind te zwaar? niKSEnD op DE banK mEt EEn glaS ranJa En EEn ScHaaltJE cHipS, aF En toE EEn SpEllEtJE op DE XboX oF EEn ‘praatJE’ op WHatSapp… EEn HErKEnbaar taFErEEltJE? VEEl Van onzE KEmpiScHE KinDErEn brEngEn EEn VriJE miDDag op DEzE maniEr Door. DiE lEEFStiJl moEt EcHt DoorbroKEn WorDEn, Want tE WEinig bEWEging En EEn ongEzonD EEtpatroon ziJn DE bElangriJKStE oorzaKEn Voor oVErgEWicHt biJ KinDErEn. Steeds meer kinderen kampen tegenwoordig met overgewicht. Gevaarlijk, dat weten we allemaal, maar zeker op jonge leeftijd alarmerend. Een kind begint namelijk al vroeg met het ontwikkelen van een eigen leefstijl en naarmate het ouder is, wordt het steeds moeilijker om die leefstijl te doorbreken. Probeer zelf maar eens een bepaald ingesleten patroon of aangeleerd gedrag te veranderen. Dat zal niet meevallen. Bij een kind is een aangeleerde leefstijl iets makkelijker bij te sturen. Als ouder

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 38

heb je daarom een zeer belangrijke taak om je kind te ondersteunen bij een gezonde leefstijl. OVERGEWICHT Overgewicht, wat is het nu precies? Kort gezegd betekent het dat je in verhouding met je lengte meer weegt, dan goed is voor de gezondheid. Dit wordt aangegeven met BMI (Body Mass Index). Je BMI is eigenlijk niet meer dan een getal dat aangeeft of je wel of niet te zwaar bent en in welke mate. Het is erg gemakkelijk

om zelf het BMI van je zoon of dochter te berekenen; BMI = gewicht: lengte x lengte. Er zijn verschillende websites, die je BMI snel uitrekenen en de uitkomst toelichten. Kijk zelf maar eens op bijvoorbeeld www.mijnbmiberekenen.nl/kind. ZWARE GEVOLGEN De gevolgen van overgewicht zijn niet mis. Suikerziekte, hart- en vaatziekten en slijtage aan gewrichten, maar ook aantasting van het gebit, galstenen en slaapproblemen zijn niet uitgesloten. Los daarvan is het voor

26-07-13 14:15


een kind zelf simpelweg niet prettig om overgewicht te hebben. Hij is eerder moe en kan niet goed mee doen aan sport- en spelactiviteiten. Kinderen kunnen daardoor niet alleen lichamelijk, maar zeker ook geestelijk en sociaal in de knel komen.

3,2,1... GO! Naast voeding is voldoende beweging minstens zo belangrijk bij de voorkoming van overgewicht. Maar en een Bedenk sam hoe krijg je je zoon of lekker maaltijd die dochter in actie? Als is en doe en gezond je wilt dat je kinderen men de hiervoor sa meer bewegen, zul je pen. boodschap zelf het initiatief moeten nog leuker Het wordt nemen. Jij bent immers n de als je same zijn (goede) voorbeeld. reidt! e b maaltijd Natuurlijk kun je samen gaan sporten, maar ook in kleine dagelijkse bezigheden kun je je lijf in beweging zetten. Wandel samen naar de winkel en breng je kind niet met de auto naar school, maar pak de fiets! Krijg je je kind desondanks niet aan de gang? Wat goed kan werken, is een competitie-element inbouwen in dagelijkse werkzaamheden. Wie KEmpEn lEEFStiJl KiDS kan bijvoorbeeld het meeste onkruid wieden, Een unieke samenwerking tussen: of wie is het eerste bij de brievenbus.

T i p...

NIEUWE SMAKEN Uiteraard heeft voeding een essentiële invloed op het gewicht. Je doet er goed aan iedere dag gevarieerd te koken volgens de ‘schijf van vijf’ en zuinig te zijn met zout. Maar het belangrijkste voor een kind is dat hij een goed voorbeeld krijgt. Kinderen leren immers door volwassenen na te doen, dus jouw eetgedrag wordt gekopieerd. Eet je zelf regelmatig een appel of wortel tussendoor, dan zal je kind eerder geneigd zijn om dat ook te doen. Laat kinderen wennen aan een vast eetritme en aan veel verschillende smaken. Het bord hoeft echt niet leeg, als een kind maar proeft en oefent met nieuwe smaken.

• vd Heijden/Damen fysiotherapie & (sport) revalidatie

Ge wicht ig e Z a k OVERGEW ICHT PE R G E S L A CHT

• Diëtiste Marianne Mascini

en

• Een orthopedagoog van Astarte Zorggroep • Een sportinstructeur van BoukeSport Zorgen om het gewicht van uw zoon

15%

19%

KEMPISCH

E CIJFERS Het percen ta met overge ge van de kinderen wicht per ge meente. Eersel 10 Reusel & % Oirschot 9% Hilvarenbe ek 8% Bergeijk 6% Bladel 5%

of dochter? Om het aantal kinderen met overgewicht terug te dringen is Kempen Leefstijl gestart met het programma ‘Kids’. Deze cursus voor kinderen én ouders richt zich op leefstijlverandering en bestaat uit sportieve activiteiten en themabijeenkomsten. Met ‘Kids’ ervaren kinderen dat het leuk is om actief bezig te zijn en gezond te eten. Als ouder

O

PSTAAN! Als je 15 m inuten eerd er op staat, mopper je minder op je kinderen Een rustige . start werkt de hele da g door. KWESTIE

VAN SMA AK

Wist je dat een kind ie ts nieuws 10 proeven, vo keer moet ordat hij he t echt lekk er kan vind en.

krijgt u handvaten hoe u de leefstijl binnen uw eigen gezin kunt veranderen.

DOORZITT EN

Door het aa ntal uren TV beperken, per dag te verhoog je de dagelijks hoeveelhei e d bewegin g bij je kind .

Molenberg 73a in Reusel Tel. 0497 - 644277 info@fysio-sportrevalidatie.nl

Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 39

39 26-07-13 14:15


Door de bril van

Johan Fotografie: Hanneke Meier

Faes

WIE IS JOHAN FAES? Een fanatiekeling. Kan niets half doen, gaat in alles voor het maximale. Ik wil winnen! Dat zit er bij mij gewoon in. Ik ben ondernemer en dat zie ik als topsport. Ik heb dan ook een druk leven, maar toch heb ik altijd tijd... Kwestie van efficiënt met je tijd omgaan en prioriteiten stellen. Ik run vier bedrijven en een rallyteam. Dan moét je wel efficiënt met je tijd omgaan. EEN RALLYTEAM? Toen ik 8 jaar was kwam de ELE Rally (Eindhoven-Luik-Eindhoven) door Reusel. Dat greep mij direct aan, ik was compleet onder de indruk van dat racegeweld! Toen ben ik eerst motorcross gaan doen en jaren later, toen ik mijn bedrijf had, ben ik met rallyrijden begonnen. Sindsdien ben ik aardig besmet met het rally-virus. En aangezien ik niet voor half werk kan gaan, werd het dus een heel rallyteam. Intussen zijn er 14 mensen bij betrokken. WAAROM DEZE BRIL? Ik ben héél secuur. Zeker met mijn bril. Tijdens het rally racen wordt die bril

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 40

ultiem getest. Als ‘t dan niet goed gaat, heb je direct een groot probleem. Voor ik de winkel in stapte, wist ik al dat ik een Lindberg wilde. Ik had er al eentje van dit merk en die beviel uitstekend. Draagcomfort is super en hij zit meteen goed. Ik had op hun website al enkele modellen bekeken die me aanspraken.

oKfiJzKiEenn

MAN VA N DE TIJ D OF BRABANT S KWARTIE RKE? JAMES B OND OF R OMANTIS CHE FILM ? WIJNTJE OF BIERT JE? DONOR JA OF NEE? AVONDOF OCHTE NDMENS? MAATPAK OF CASU AL? WINTERS PORTER OF ZONAA NBIDDER? PROGRESS IEF OF CO NSERVAT IEF?

oogWErElD Holtman

JE WEET GOED WAT JE WILT... Als ik een belangrijke aankoop moet doen, zakelijk of privé, dan verdiep ik me daar helemaal in. Dat interesseert me dan ook oprecht. Stel dat ik een heftruck wil aanschaffen, dan duik ik zo diep in die materie dat ik niet uitsluit dat ik er uiteindelijk meer van weet dan de betreffende heftruckverkoper zelf. BRAND! IK REN NOG SNEL NAAR BINNEN VOOR ÉÉN VOORWERP... Geen idee, volgens mij ren ik helemaal niet naar binnen. Ik hecht niet zo aan materiële zaken. Ik bewaar weinig en ben van mening dat goederen te vervangen zijn. Niets om je leven voor op het spel te zetten dus.

Oogwereld Holtman richt zich op u als individu. Wilt u energiek, modebewust, ingetogen of juist klassiek overkomen? Voor iedereen is er wat wils, maar boven alles zorgen onze hoogopgeleide oogspecialisten voor oogzorg van de allerbeste kwaliteit.

Markt 30 in Bladel. Tel. 0497 - 360420 Kerkstraat 4 in Reusel. Tel. 0497 - 643309 www.oogwereld.nl

26-07-13 14:17


Lezersaanbieding

pureverwennerij op de boerderij

tErWiJl DE WinD mEt DE bomEn SpEElt En DE WilDE bloEmEn EEn KlEurriJK ScHouWSpEl opVoErEn, latEn WiJ Vanuit DE HooioVEn HEt cHarmantE lanDScHap op onS inWErKEn. allEEn Dit uitzicHt iS al EEn bEzoEK WaarD aan DE moDErn VormgEgEVEn boErDEriJSpa Van gErriE En Jan WillEmS!

I

In een prachtige schuur naast hun boerderij in Hoogeloon worden we vandaag van top tot teen verwend. Hier is het karakter van de Kempische boerderij overal voelbaar. In deze kleinschalige spa draait alles om ‘Wat de natuur ons geeft’. In de behandelingen, warmtebronnen en baden worden alleen producten uit de natuur en van de boerderij gebruikt. Met als resultaat een optimale zuivering en voeding van je lichaam en… volledige ontspanning.

we ons zalig onder in de natuurlijk verwarmde en ecologische zwemvijver en wandelen we in perfecte rust door het groen. In de kruidenoven worden kruiden en dennentakken verhit. Het voelt alsof we in een dennenbos zijn en de warme kruidenstoom glijdt weldadig over onze ruggen. BADEN IN DE BUITENLUCHT Na een dutje, kijken we vanuit de hooioven uit over de weilanden en bossen van de Brabantse Kempen. Ondertussen wordt stoom door Alpenhooi geblazen, wat therapeutisch werkt voor het lichaam en het inhaleren van de stoom is heilzaam voor de luchtwegen. Afhankelijk van je behoefte maakt Gerrie een ontgiftend of voedend bad. In de open loggia liggen we badend in de buitenlucht. En terwijl we nog eens uitkijken over dit geweldige landschap, denken we aan… helemaal… niets.

STOOM AFBLAZEN We beginnen onze wellnessdag in de broodoven. Terwijl we er aangenaam warmpjes bij zitten, wordt voor onze neus een geurig speltbrood gebakken. De speciale aroma’s die vrij komen, zijn bevorderlijk voor spijsvertering en luchtwegen. Na deze verwennerij dompelen

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 41

CONTENT-ARRANGEMENT

“ZOMER, BLOEMEN EN BADEN” Speciaal voor onze Contente lezers hebben Gerrie en Jan een verrukkelijk uitje voor je lichaam samengesteld. Ervaar deze unieke zintuiglijke belevenis! Het Content-arrangement duurt 6 uur en bestaat uit: • Stomen in hooi met verse zomerkruiden • Bloesembaden in de buitenlucht • Onderuit in de broodoven • Een huidzuiverende vruchtenpeeling • In slaap wiegen op de dondolo • Dennengeur opsnuiven in de kruidenoven • Dompelen in de ecologische vijver • Smullen van streekhapjes tussendoor • Een zomers lunchgerecht uit de streek

Normale prijs € 128,-

Content aktieprijs

€ 98,-

Reserveer dit arrangement via hoogeloon@boerderijspa.nl of 0497 - 682133

Heieind 6 in Hoogeloon www.boerderijspa.nl

26-07-13 14:17


auguStuS

altijd wat te doen

IRSCHOT STUS – O 24 AUGU E

lrac

Kanaa

ij h et k a n a a l b ez e in n e m m e Bu it e n z w e cht wa a r! T ijd e n s d h et Oirs ch ot? Ja, d z we m wed st ri jd wo rdt la n g e afst a n s e izoe n g e ope n d. n ie u we z we m STUS ) 7 AUGU ENTRUM 24 T/M 2 BEERS (C L E D ID /M BLADEL IS /

KERM BLADEL ErS KErmiS bE miDDEl

E E MIERD – HOOG S U T S U 11 AUG

rKt

BEERS

Jaarma

D) 3 STRAN RSEL (E E E – S U UST tiVal 10 AUG Day FES

MIDDEL USTUS – 27 AUG M) (CENTRU

rEggaE

acE SolEXr

ra ce d oo r h et va n x le o s le e n io De t ra dit Mid d e lbe e rs m a a kt st e! ce nt ru m va n k e rm isd a g d e a lle rle u k d ez e la atst e

Sun

n ’’, g e n iet e n va a ic a m Ja a wat e r. ‘’Ja m a ic g a e a a n h et l g re e k ij rl e e h ce.n dan

ggaesun

www.re

S) TENDAN IJK (KAT E G R E B STUS – al: 31 AUGU y SpEci

NSEL S – STEE UGUSTU A 3 1 10 T/M ErmiS

pla ploEg & tinato S o canto cErt m pe li n g ligcon o m e o n d e rd o

lK

E StEEnS

) ENTRUM RSEL (C E E – S U UST g 12 AUG VoErin

we lk p On d e rg a e e n d e kla n k e n g e spe e ld o e le n e u it id ‘r u et e li jk e va n we ll ls. Ee n o nve rg n iet k e nt! e g u le v e e a tw ie zij n we e rg bet e k e n is’ d ns.nl

in uit a rt re in KunSt va n M o nt m

e ld N a a r voo rbe n k u n st e n a a rs zoa ls e n o Pa ri js ve rt a rs, be e ld h ou we rs, a n po rt rett e k e u zie k a nt e n v ri j h u n m s chil d e rs e n e m a rkt va n Ee rs e l. k u n st e n op d

a

ttend www.ka

ELD)

ORTELV ERSEL (M E – S U T US l 24 AUG EStiVa

ip F

l papErc

u p, lu die k e en li e k ik d n e ‘M a g ic 5’: e e ve rt rou wd e u n ie k e d n nt e n e n u it in g e ea le in g redie id é D . r e e sf Pa pe rcli p st ru m edit ie. voo r d ez e lu p.nu

percli www.pa

Evene Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 42

26-07-13 14:17


SEptEmbEr

31 AUGUSTUS T/M 3 SEPTEM BER – WINTELRE / DIESSEN

WINTELRE KERMIS / DiESSEn KErmiS

13 SEPTEMBER – BERGEIJK

ploEg & play SpEcial: nicK & Simon, HazES tributE, miEKE En Staal mEt glazEn.

Bestel kaa rten voor dit waa nzin nige optreden via www.kattendans.nl 13 SEptEmbEr – EErSEl (mu

pub Quiz

7 SEPTEMBER – DUIZEL

HEmElS WonEn Woon & liFEStylE DagEn

Insp irere n, proe ven, ontd ekke n en bele ven, daa r gaat het om tijde ns de Woo n & Life style dag en. En dat mid den in een Dui zels e acht ertu in!

www.hemelswonen.com

7 T/M 10 SEPTEMBER – KNEGSE L/REUSEL

KNEGSEL KERMIS / rEuSEl KErmiS

8 SEPTEMBER – HILVARENBEEK

biErFEStiVal

Bik se koff ieta ofel, a mba chte lijke brou wers, muziekk apel de Lem pkes, dixi elan dork est rue d’anvers, Peer en Luu k en veel bier... proo st!

www.museumbrouwerij.nl

zEnVal)

In tea mve rban d je ken nis test en. Dez e Pub Quiz staat gara nt voor een paa r uur plezier. Ma ak een tea m, verzin een origi nele naa m en mel d je aan via de mail:

info@muzenval.nl

15 SEPTEMBER – HILVARENBE EK

bEEKSE maratHon

15 SEPTEMBER – HAPERT (CEN TRUM)

boErEnmErt

Jong en oud kom en hier ogen en oren te kort. Met oud e a mba chte n, histo risch e optocht en vele kraa mpj es. 28 T/M 30 SEPTEMBER, 1 & 2 OKTOBER – OIRSCHOT

oirScHot KErmiS

28 SEPTEMBER – BLADEL (DEN HERD)

JanDino aSporaat, cabarEt

Lachen, giere n, brullen! Jandino opent het nieu we theaters eizoen met zijn voorstelling De Rev ue.

www.denherd.nl

nementen Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 43

Maga zine

43 26-07-13 14:17


Salon talk

Geknipt voor een

kleurige

nazomer

VaKantiE gEHaD En nErgEnS naar om HoEVEn KiJKEn, HEErliJK! maar ooK WEinig oog Voor JE Haar gEHaD... WEKEnlang EEn SimpElE Knot En EEn oVErDoSiS zon, zEE En cHloor. tiJD DuS Voor EEn KnipbEurt En EEn niEuWE coupE Voor EEn zWoElE nazomEr. zEKEr nu HEt nog tiJD iS om tE gEniEtEn op DE tErraSJES. Dit najaar breng je volume in je haar. Flinke lagen mogen weer. Je haar mag bewegen en een losse afwerking met grove krul is helemaal hot. Niet alleen bij lang haar, maar juist ook bij kort haar! De tijden dat je maar één kleur in je haar deed, zijn nu echt voorbij.

Deze nazomer staat in het teken van spannende kleuraccenten. Het draait om schaduw en licht. Ook de zogenaamde ‘dip dye style’ zien we weer terug. Bij deze trend worden de haarpunten bewust donkerder of lichter gekleurd. Maar niet alleen donkerbruin of blond. Durf op te vallen en kies voor roze, blauw of paars. Dé haarkleuren van dit moment.

STRAK & RUIG Bij de mannen mag het allemaal weer een stuk stoerder. Strak opgeknipte zijkanten, ruige kuiven met een strakke scheiding en een glanzende afwerking. De zijkanten het liefst strak opgeschoren en laat zeker een klein baardje staan!

COLOR BUG Permanente kleuring te heftig? Probeer dan de Color bugs van Kevin Murphy eens. Hiermee kleur je zelf eenvoudig je plukken, maar was je het er ook zo weer uit. Superhandig voor een feestje!

E

arEna KappErS Een deskundig team beheerst de nieuwste knip- en kleurtechnieken en is altijd op de hoogte van aankomende trends. Markt 24 in Eersel

Tel. 0497 - 516526

Letterlijk alles volgen? Dat niet! We kijken

Gindrapassage 13 in Bladel Tel. 0497 - 388727

eerst naar de stijl die het beste bij jou past

Bergstraat 40 in Eindhoven Tel. 040 - 2460661

en geven advies. Want met een coupe die

www.arenakappers.nl

echt bij je past, zie je er elke dag goed uit!

www.facebook.com/arenakappers Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 44

44 26-07-13 14:17


Weer aan het werk?

hou dtiaetg evoe l va k a n va st!

Energiek

JE bEnt HElEmaal uitgEruSt, HEbt EEn gEzonD KlEurtJE En VEEl Quality timE mEt JE partnEr oF gEzin gEHaD. DiE VaKantiE HEEFt JE goED gEDaan. EEnmaal tHuiS HEb JE JE VoorgEnomEn om Dat rElaXtE,totaal ontSpannEn gEVoEl zo lang mogEliJK VaSt tE HouDEn. maar HoE? HoE VoorKom JE Dat HEt VaKantiEgEVoEl na tWEE WEKEn tocH WEEr Door JE gEbruinDE VingErS glipt?

r e k u le is n e v le t “He ” ! t h c a l e j r e e n n a w

E

Een paar weken later ben je namelijk al weer net zo druk als voorheen en lijkt die vakantie mijlenver weg. Het kleurtje vervaagt snel, het werk slokt weer veel tijd op, de kinderen moeten weer naar school en je agenda loopt alweer aardig vol. POST-VAKANTIE SYNDROOM? Er zijn slimme trucjes die je helpen om dat ontspannen gevoel vast te houden. Het is fijn om niet meteen op maandag weer te beginnen met werken, maar halverwege de week. De werkweek is dan korter en het weekend eerder in zicht. Natuurlijk vormen ook je vakantiefoto’s mooie herinneringen. En misschien herinnert bepaalde muziek of de geur van je bodylotion je nog aan de fijne tijd aan het zwembad. Bewust terugdenken aan

poWEr-aan Herkenning? Lucht dan eens je hart of laat je professioneel coachen. Uit de dagelijkse praktijk:

je vakantie zorgt dat je dit vakantiegevoel rekt. Ook het maken van nieuwe vakantieplannen kan hierbij helpen, je hebt dan weer iets om naar uit te kijken.

• Eenzaamheid • Gebrek aan zelfvertrouwen • Weinig energie • Relatieproblemen • Rouwverwerking

EEN BEETJE HULP Je ontspannen en het goede gevoel structureel langer vasthouden, ook dat kun je leren. Hoe? Door bewust ‘Me-time’ in je drukke agenda vrij te maken. Door even stil te staan in het hectische leven van alledag. Soms is het nodig om professionele handvatten aangereikt te krijgen. Iemand die je inzichten verschaft waarmee je weer een rustpunt vindt, zonder je naaste omgeving te belasten. Vaak is dit voldoende, maar een ontspanningsbehandeling kan een mooie aanvulling zijn waardoor je weer hernieuwde energie krijgt.

Power-Aan kan je helpen bij het vinden van een nieuwe balans.

poWEr-aan Praktijk voor Coaching & Ontspanning Monique Rooijmans Hint 6A in Eersel Tel. 0497 - 515026 www.power-aan.nl

Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 45

45 26-07-13 14:19


Je maakt het...

et weten over electriciteit Wat je mo Elektriciteit. Voor velen een mysterieus gegeven. Volkomen onzichtbaar en toch heb je er dagelijks tientallen keren mee te maken. We weten wel allemaal dat stroom gevaarlijk kan zijn. Logisch dus als je je met elektriciteit niet 100% op je gemak voelt. Maar met een beetje basiskennis, kun je toch ver komen. We helpen je op weg.

Wil je aan de gang met elektriciteit? Zet sowieso eerst de zekering in de meterkast uit. Met een spanningzoeker test je daarna of de stroom echt uitgeschakeld is. Maar hoe weet je nu of die spanningzoeker te vertrouwen is? Simpel. Test ‘m eerst een keer vóórdat je de elektriciteit uitschakelt. Maar zelfs dan, moet je je

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 46

met elektriciteit één hoofdregel inprenten: behandel de bekabeling altijd alsof er toch spanning op staat. Kom zo min mogelijk met je handen aan de stroompunten, maar moet je toch een draad aanraken, doe dit dan altijd eerst met de buitenkant van je hand. Mocht er namelijk onverhoopt toch spanning op staan,

dan is er buiten een vervelende schok, weinig aan de hand. Elektriciteit zorgt er namelijk voor dat spieren samentrekken. Heb je de stroomdraad eenmaal tussen je vingers dan kun je deze niet meer loslaten en ben je overgeleverd aan de beveiliging van de aardlekschakelaar.

26-07-13 14:19


DE STOPPEN SLAAN DOOR Elektrische apparaten en lampen gaan aan zodra er stroom door loopt. De aan-uitschakelaar onderbreekt deze stroomkring. Zet je de schakelaar dicht, dan kan er stroom ‘stromen’ en gaat de lamp aan. Zet je de schakelaar open, dan gaat de lamp uit. Zo simpel kan het zijn. Om jezelf en je apparatuur te beschermen zit er in je meterkast een aardlekschakelaar. Die houdt in de gaten of er wel evenveel stroom terugkomt als dat er weg gaat. Immers, zolang er stroom loopt, kunnen apparaten werken. Komt er minder stroom terug dan dat er weggaat, dan kan het zijn dat er stroom weglekt via een persoon naar de grond (aarde). En in dat geval is het wel prettig als de spanning uitgeschakeld wordt, aangezien een mens hier slecht tegen kan.

DE EFFECT EN OP DE MENS VAN (WISSEL)S EEN ELEK TROOM D TRISCHE OOR HET L 0,5 - 5 mA IC HAAM. : Ongevaa rlijk: Een li 5 - 20 mA cht prikkele : Spierkram nd gevoel. pen in arm en h an d . Vanaf 20 m A is loslaten 20 - 40 mA niet meer m : Ademhali ogelijk. ng wordt b e le mmerd. Zenuwcentr a kunnen ve 40 - 200 m rlamd rake A: Het hart n. st o p t met werke 200 - 1000 n, de bloedso mA: Brand mloop valt st wonden in weefsels, sp il. 1000 mA: ieren en ze Levensgeva nuwen. arlijk: Verg iftiging van de nieren.

De reactiesnelheid van de aardlekschakelaar wordt bepaald door de aanspreekstroom. Tegenwoordig is het verplicht dat de aardlekschakelaar al reageert bij maximaal 30mA (=0.03 ampère). Dit is de grens wat een gezond persoon een aantal seconden zou kunnen verdragen.

Met onderstaand overzichtje kun je nieuwe draden toch in je oude huis aansluiten. Kleuren voor 1970 Huidige kleuren Fase (230V)

groen

bruin

Nul

rood

blauw

Aarde

grijs

geel & groen

Schakeldraad zwart

AMPER WAT VOLT? De stroom die ons huis binnenkomt heeft een spanning van 230 volt (V). Het verbruik van een elektrisch apparaat drukken we uit in watt (W). Het totale stroomverbruik van de diverse apparaten wordt weergegeven in ampère (A). Door het wattage te delen door de voltage, weet je hoeveel ampère je nodig hebt. Een lamp van 60 watt heeft dus een amperage van 60W: 230V = 0,26A. Dat amperage is van belang om uit te kunnen rekenen hoeveel apparaten en/of lampen je tegelijkertijd kunt inschakelen als ze op dezelfde groep zitten. Aan de kleur van de zekering kun je zien welk amperage de groep aan kan. Een groene zekering = 6A, een rode zekering = 10A, een grijze zekering = 16A.

zwart

De aardedraad zorgt voor extra veiligheid bij elektrische apparaten met een metalen buitenkant. Bij een eventueel defect kan die buitenkant onder stroom komen staan. Maar omdat stroom altijd de weg met de minste weerstand kiest, zal het via de aardedraad wegvloeien en niet via jou lichaam.

FiXEt blaDEl Fixet Bladel heeft alle materialen voor uw doe-het-zelf klus. De vakmannen van Fixet hebben alle kennis in huis om

RODE EN ANDERE DRADEN Ooit geklust in een huis van voor 1970? De stroomdraden in deze huizen hebben nog de oude kleurencode en matchen dus niet met de kleuren van de nieuwe draden. Die oude kleuren zijn namelijk aangepast omdat deze alles behalve logisch waren gekozen. Wat voor de meesten als een veilige kleur wordt gezien, namelijk groen, was de gevaarlijkste draad.

samen met jou de klus te klaren. Je maakt het met Fixet!

Industrieweg 3 in Bladel Tel. 0497 - 381795 www.bladel.fixet.nl

Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 47

47 26-07-13 14:19


18 EN 25 AUGUSTUS

BEN SAUNDERS 18 AUGUSTUS 13.00U

&

GLENNIS GRACE 25 AUGUSTUS 14.00U

SARAH FERRI

25 AUGUSTUS 15.00U

D

F

1

25 AUGUSTUS 16.30U

BEN SAUNDERS | POSTMAN | AM GLENNIS GRACE | SARAH FERR 3 ZONDAGEN OP DE MARKT IN Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 48

26-07-13 14:19


US EN 1 SEPTEMBER

AMBERS AUTUMN 18 AUGUSTUS 15.00U

DOE MAAR NET ALSOF 1 SEPTEMBER 14.30U

PATATJE METAL

18 AUGUSTUS 15.30U

DJ RAFAEL

1 SEPTEMBER 17.00U

POSTMEN

18 AUGUSTUS 14.15U

AMBERS AUTUMN | DJ RAFAEL RRI | F | DOE MAAR NET ALSOF IN BERGEIJK GRATIS ENTREE Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 49

26-07-13 14:19


KLIMMEN

Z O N D E R R E S E RV E R E N ! VAN 1 MEI TOT 1 OKTOBER. Ma, Wo, en Vrij: 13.00 tot 17.00 uur Zat. en Zon: 10.00 tot 17.00 uur

ILSE’S DIERENSHOP Voor al uw benodigdheden en voeders voor de kleine huisdieren. • Tevens hengelsport. • Eerste zaterdag van de maand: Nagels knippen bij uw huisdieren

y njjooy En E urrsseellff Yoou Y Burgemeester Willekenslaan 5 • 5541 NA NA Reusel Reusel T: +31 (0)6 57268206 • outdoorparkreusel@live.nl WWW.OUTDOORPARKREUSEL.NL

Markt 8 • 5527 EN Hapert • Tel. 0497 - 38 20 40 Na 18.00 uur kunnen de spullen thuisgebracht worden.

Onze nieuwe najaarscollectie is binnen !

Transfer Nioi Sarah Pacini Eva Kayan Oska Turnover Christina Gavioli Stills Osi Femmes 10 Days Hebbeding La Fée Maraboutée Elsewhere Rundholz

maandag 13:00 - 18:00 u dinsdag 09:30 - 18:00 u woensdag 09:30 - 18:00 u donderdag 09:30 - 18:00 u vrij dag 09:30 - 18:00 u zaterdag 09:30 - 17:00 u

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 50

26-07-13 14:19


Fotografie: Tom van Limpt

Frappant

Tekst: Sandra Willemen

Haasje over DagEliJKS ga JE ongEmErKt VoorbiJ aan DE mEESt opmErKEliJKE DingEn in DE rEgio. in contEnt magazinE gaan WE op zoEK naar HEt VErHaal acHtEr DEzE opVallEnDE onopVallEnDHEDEn in DE brabantSE KEmpEn.

S

Sinds een aantal jaar wordt de meest noordelijke rotonde van Reusel bewoond door een opmerkelijk figuur. Is het een dier? Is het een mens? Als je haastig langs spoedt, zoals de meeste automobilisten, merk je misschien alleen zijn lange oren en spitse snuit op… maar als je de tijd neemt om beter te kijken, vallen juist de gespierde benen op, die een Olympisch turner niet zouden misstaan. Het verkrijgen van een verblijfsvergunning voor de gemeente Reusel bleek nog niet zo eenvoudig. Er bleken maar liefst 80 liefhebbers voor dezelfde plek, allemaal kunstenaars met creatieve ideeën, waarvan er uiteindelijk drie geselecteerd werden. Een grondig vooronderzoek volgde: hoe zagen de kandidaten de invulling van de rotonde concreet voor zich, in hoeverre sloten hun plannen aan bij het imago van de kleine, groene gemeente en bij de thema’s natuur en water? En zou de Reuselse gemeenschap de nieuwe bewoner wel accepteren?

Eigen foto

es

Leontine Si

Een speciale commissie boog zich over de kwestie en presenteerde haar conclusies aan het college van B&W, waarna de Provincie zelfs nog goedkeuring moest verlenen. Alle toetsen doorstond hij met glans en medio 2005 was zijn verhuizing een feit. De Reuselnaren hebben hem meteen in hun hart gesloten. Net zoals de buren trouwens, die hem een paar jaar geleden, na de derby Reusel Sport-Bladella, in blauw-wit tenue hulden. Inmiddels geniet hij de status van Bekende Reuselnaar en wordt zijn handel en wandel door plaatselijke paparazzi nauwlettend in de gaten gehouden. Onlangs moest hij voor een operatie aan zijn hand even terug naar zijn geboorteplaats Amersfoort, tot verontrusting van omwonenden: “Waar gaat hij nou heen? Hij komt toch wel terug?”

Vraag jij je ook wel eens af

wat h et r.v..e rh a a l is a cht e

...dat typische huisje of die lama’s in dat weitje? En wie is toch dat vrouwtje dat wekelijks haar stoep stofzuigt?

tip de redactie! content@contentmagazine.nl

Inmiddels bevindt hij zich weer op zijn vertrouwde plek, bevroren in een eeuwig haasje over. Maga zine

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 51

51 26-07-13 14:20


Van der Laan & Woe - Buutvrij

Els de Schepper - Feest

Niet Schieten - Vrouwen willen maar 1 ding

Jandino Asporaat -- De Revue

Den Herd Bladel, reserveren: 0497-381231 of www.denherd.nl

Content_Magazine_Aug_Sept_2013.indd 52

26-07-13 14:20