Content Magazine - Editie 18

Page 1

MAGAZINE VOOR DE GEMEENTES EERSEL, BERGEIJK, BLADEL, REUSEL - DE MIERDEN, HILVARENBEEK EN OIRSCHOT

Heilige grond

in Eersel

Rob Bolte zoekt woontrends

Tien over negen

in Hilvarenbeek

#18 APRIL / MEI 2016

Graag gezien in de Brabantse Kempen!


De slaap van je dromen

Slaap lekkerst in het juiste bed! “We gaan net zo lang door tot u het juiste bed heeft... Bij ons vindt u een rijke collectie aan slaapkamermeubelen en slaapsystemen. Met vele topmerken in huis vinden we ook voor u een passende oplossing!” - Ton de Laat

DIESSEN WILLIBRORDUSSTRAAT 1 │ 013 - 5042823 BLADEL MARKT 28 │ 0497 - 382433

delaatslaapexpert.nl


VOOR MAGAZINE

ES EERSEL, DE GEMEENT

EL BLADEL, REUS BERGEIJK,

Rob Bolte zoekt s woontrend

Heilige grond

in Ee rs el

Tien n over nege nbeek

in Hilvare

! e Kempen Brabants ien in de

Graag gez

#18 APRIL / MEI

6

COLOFON

T EN OIRSCHO RENBEEK DEN, HILVA - DE MIER

Content Magazine verschijnt 6x per jaar in een oplage van 43.500 in de gemeentes Eersel, Bladel, ReuselDe Mierden, Bergeijk, Hilvarenbeek en Oirschot. Huis-aan-huis in een prachtige regio met ruim 100.000 inwoners. Graag gezien in de Brabantse Kempen!

Voorn g

a a nva

2016

CONCEPT & CREATIE Ralf van der Burgt

TIEN OVER NEGEN IN HILVARENBEEK

Streekverhalen 8

CONTENT LENTEPUZZEL

Win mooie prijzen!

9

IRMA OVER DE KOOK

Don’t mess with the chef!

10 ADEMBENEMEND IJSLAND

Op reis met Manon Staal

13 LINGERIEMODEL UIT REUSEL

Onder de hoed van Livera

14 ROBBIE ZOEKT EN VINDT MEUBELEN

VERKOOP & REDACTIE Kim Sandee ONTWERP & VORMGEVING D & B Communicatie BV

9

Van heinde en verre naar Hoogeloon

16 BUITENGEWOON BIJ DE BUITENMAN

Ineens hoorde ik allemaal zoemende geluiden

17 HEEREN OP HAKKEN

Heilige grond in Eersel

18 KIJK TOEN DAN

Hilvarenbeek 1907 en Bladel 1992

20 NOSTALGISCHE KEUKEN IN HARTJE REUSEL

Creatief idee van Fred en Josie

25 VOET EN GOED WANDELVERHAAL

Op bezoek bij berggorilla’s

14

26 BUURTNATUUR

Leeuweriken in de Kempen

28 FRANKEN STIJL

Regionale modellen in voorjaarsmode

29 DOOR DE BRIL VAN…

Inge van Lankeren uit Hapert

30 FAMILIE DE BRINCK Familiegeheimen 33 HET WIEL OPNIEUW UITGEVONDEN

Op pad met de Airwheel Q1

25

Scherp zicht met implantlenzen Zorg in warmte en huiselijkheid

38 JONGLEREN MET TERRASSFEREN

Tuin en terras door van v.d. Heijden

40 ALTIJD WAT TE DOEN

Evenementen in de Brabantse Kempen

43 ONGEKEND

Tenminste houdbaar tot

Coverfoto: Gijs Spierings Covermodel: Rob Bolte

ADVERTEREN

Ook opvallend en effectief adverteren? In Content Magazine bieden we vele aansprekende en effectieve mogelijkheden. Zullen we jouw bedrijf eens onder de aandacht brengen in 43.500 magazines?

37 ZORGPENSION IN OOSTELBEERS

WIJ ZIJN UITERMATE CONTENT OVER Paul Holtman, Inge van Lankeren, Pieter Cox, Mark van Kuijk, Jos Louwers, Frank Neijts, Geert Heesterbeek, Margo van Hoof, Fred en Josie Larmit, Kasper Touwen, Ivy Gommers, Arjan Jonker en Jos Peters

IN CONTENT MAGAZINE?

34 SUNNERY JAMES & RYAN MARCIANO

FREELANCE MEDEWERKERS Gijs Spierings (fotografie) Tom van Limpt (fotografie) Imca van de Weem (fotografie) Hanneke Meier (fotografie) Max Kneefel (fotografie) Niek Totté (fotografie) Femke van Houts (fotografie) Elwin Rijken (Illustraties) Twan Klomp (luchtfotografie) Sandra Willemen (tekst) Stijn Lamers (tekst) Lex Peeters (fotografie & tekst) Norman Rechburg (creatie) Roy Dieker (Marketing)

34

BEL RALF OF KIM: 0497 - 582161 OF MAIL: CONTENT@CONTENTMAGAZINE.NL

© Copyright Content Magazine 2016

3


proeverijmenu Onbeperkt gerechtjes proeven! Met deze advertentiebon:

DEZE ADVERTENTIE IS STRAK GESTUUKT DOOR:

Tweede proeverijmenu voor 1/2 prijs*

Uitsluitend op reservering

bel 0497-575501

UNICO AFBOUW | 06 - 29397744 | UNICO-AFBOUW.COM Hof 126-128 in Bergeijk - www.eddies-hr.nl *Actie geldt van maandag t/m donderdag in april en mei 2016 (m.u.v. 27 april, 5 mei en 16 mei)

BUITENGEVELS • SIERPLEISTERS • WANDEN • PLAFONDS RUSTIEKPOETS • COLORCEM • LIJSTEN & ORNAMENTEN

HOE KAN IK AUTOSCHADE VOORKOMEN?

TIP 13

Bekijk vooraf je reisroute, of gebruik een routeplanner.

T. 040 - 2012636 www.beukersgroep.com


Nieuwe

oude spullen

Oud is in. Zeker op interieurgebied. De modernste woninginrichting bestaat momenteel uit oude huisraad. In vele winkels en webshops pronken nieuwe oude spullen, gelabeld met hippe termen als ‘vintage’, ‘retro’ of ‘industrieel’. Alles wat al een leven achter zich heeft, krijgt plots weer een tweede adem. Een ladekastje uit mijn moeders jeugdjaren, een schemerlamp op leeftijd of een oranje servies uit de seventies. Ook ik ben fan van oude spullen. Altijd geweest ook. Als een magneet trekt het me aan. Je mag mij, bij wijze van spreken, midden in de nacht wakker schudden voor een authentieke snuffelmarkt of echte garagesale. Bij wijze van spreken, he. Voor je ’t weet…

LAAT U KNIPPEN. LAAT U SCHEREN.

WE ZIEN ONZE HEERENSALON GRAAG ALS EEN MEN’S CAVE. IN ONZE BARBERSHOP SCHENKEN WE EEN BEERZE BIERTJE OF EEN SCHOTSE WHISKY IN COMBINATIE MET SPECIALE VERZORGINGSRITUELEN EN AUTHENTIEKE SCHEERBEHANDELINGEN VOOR MANNEN.

Maar goed, nu is het dus trend. En dat is jammer. Want de kans op vintage buitenkansjes is door de toegenomen vraag behoorlijk geslonken. Een paar jaar geleden stuitte ik bijvoorbeeld tijdens een vrijmarkt op Koninginnedag op een prachtige oude scheepslamp. Het was al middag en blijkbaar stond hij daar dus al een halve dag. Onopgemerkt naast een afgedankt Senseo apparaat en een doos met Suskes en Wiskes. Zo achteloos mogelijk informeerde ik naar het prijskaartje van dit ongepolijste “lampie”. Twee tellen later was ik een uniek woonaccessoire rijker. En slechts een tientje armer. Een dergelijke aankoop is vandaag de dag een stuk onwaarschijnlijker. Steeds meer mensen hebben intussen oog voor alles wat neigt naar ‘vintage’. Helaas beseffen ook verkopers nu dat de rommel van oma nog een leuke zakcent kan opleveren. Desondanks heeft deze woontrend ook één voordeel… Nieuwe meubelen en accessoires worden tegenwoordig ontworpen in deze prachtige industriële stijl. Het handige daarvan is weer, dat ik er niet zelf naar hoef te speuren. Een ritje naar Hoogeloon is voldoende. Daar heeft Rob Bolte de nieuwste woontrends al lang in huis.

BIJ DE HEERENSALON

WORDT EEN MAN GEKNIPT EN

GESCHOREN ZOALS HET HOORT.

ERVAAR T ZELF MAAR.

SNIEDERSLAAN 75 BLADEL • 0497 - 384944 • WWW.DEHEERENSALON.NL BEKIJK ONZE COLLECTIE SCHEERPRODUCTEN OP WWW . SCHEERSALON . NL

KOM VOOR EEN HEMELS ASPERGEMENU NAAR CRIJNS (MEDIO APRIL VERWACHT!)

n in Geniete nnige onze zo in! privétu

Uiteraard zal ik aankomende Koningsdag mijn ogen open houden. Maar voor een industriële toevalstreffer of goedkoop retro-gelukje zal ik toch echt eerder moeten opstaan. Midden in de nacht, misschien wel.

Ralf

Sniederslaan 121 in Bladel 0497 - 33 89 46 info@restaurantcrijns.nl www.restaurantcrijns.nl


Streekverhalen

Tien over negen...

in Hilvarenbeek

W

e schrijven december 1390 als Johanna van Brabant in haar koets Hilvarenbeek aan doet. De barones is op rondreis door Brabant, waar ze veel land bezit. Het is hartje winter en inmiddels pikkedonker. De paarden van de koets ploeteren door een modderige mix van zand en dooiende sneeuw. Ondanks de beste bedoelingen trekken Johanna’s paarden de koets alleen maar dieper de modder in. Totdat er geen beweging meer in te krijgen is. Daar zit Johanna dan. Haar koets staat muurvast, ze vernikkelt van de kou en ze heeft al uren geen zonlicht meer gezien. Dan ziet één van haar knechten in de verte lichten branden. Hij besluit op onderzoek uit te gaan. Na een uur, wanneer Johanna in de verte een kerkklok negen keer hoort luiden, komt haar knecht terug. Voor haar gevoel heeft Johanna een eeuwigheid zitten wachten. De lichten die haar knecht zag, blijken van de boerderijen in De Westerwijk, een buurtschap net buiten Hilvarenbeek. Hij heeft tien sterke manskerels van De Westerwijk meegebracht. Met vereende

Tekst: Stijn Lamers

kracht trekken zij de wielen uit de modder terwijl de vier paarden de scheefgezakte koets weer in beweging brengen. Om tien over negen kan Johanna weer verder. De boeren vertellen haar hoe ze moet rijden om niet weer in de modder vast te komen zitten. De koets rijdt naar Hilvarenbeek, waar het reisgezelschap overnacht in een herberg aan de Vrijthof. Wanneer Johanna de volgende dag wakker wordt, ziet ze voor het eerst de Hilvarenbeekse kerktoren. Op dat moment prijst ze zichzelf gelukkig dat ze in barre, winterse omstandigheden, kon rekenen op de hulp van onbekenden. Als dank voor hun inspanningen besluit Johanna de boeren een stuk land te geven. Aan Hilvarenbeek schenkt ze een nieuwe klok voor de kerktoren. Vanaf die dag luidt deze klok, elke avond, om tien over negen. Als een herinnering aan de boeren die een vrouw in nood hielpen; een herinnering dat we anderen best wel eens een handje mogen helpen. Dat we voor een onbekende een lichtje in het donker kunnen zijn, zoals de boeren dat letterlijk waren voor Johanna van Brabant.

Een beeldje van Johanna van Brabant aan de naar haar vernoemde laan in Hilvarenbeek


7


Content LENTE PUZZEL 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1 2 3 4 5

In welk land tref je dit imponerende uitzicht? Hoe heet deze DJ die voortaan zonder bril kan zien? Wie is deze steengoede jongleur? Welke makelaardij verkocht het huis van deze dames? Wie zit achter het stuur van deze klassieke auto?

5e letter 1e letter 1e letter 5e letter 1e letter

6 7 8 9 10

In welk land woont deze vriendelijke reus? Wat is dit voor vogeltje? Wie realiseerde deze mooie robuuste keuken? Wie schonk Hilvarenbeek een bijzonder cadeau? Hoe heet het zorgpension met dit fijne uitzicht?

3e letter 6e letter 5e letter 7e letter 5e letter

Oplossing 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

De oplossing van de Valentijnspuzzel editie februari/december was: LIEFDESKUS En de winnaars zijn… • Karin van Gestel uit Vessem (Reischeque van Travel XL Manon Staal) • Janneke van Akere uit Riethoven (1 maand sporten bij Fit Factory) • Annie Dobbelaar uit Hulsel (Been- en voetmassage bij pedicuresalon Voet&Zo)

prijs je rijk! 1x

Diner voor twee bij Restaurant Woest

1x

10m2 kunstgras van Garden Sense t.w.v. € 250,-

1x

Lingerie cheque van Livera Bladel t.w.v. € 50,-

Hoe kun je winnen? Mail je oplossing, samen met je N.A.W. en telefoonnummer vóór 10 mei naar:

winnen@contentmagazine.nl

De uitslag maken we bekend in de volgende Content Magazine en via facebook.com/magazinecontent. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.


Don’t mess

irma de kook over

with the chef ! Vleesmes: Met dit gladde, zware en scherpe mes snijd je heel handig vlees in plakjes. Door het gewicht, glijdt het mes bijna vanzelf door het vlees. Maak geen korte zaagbewegingen, maar snijd in één haal.

Messen uit Europa of Japan, van staal of een keramische variant; ze zijn er in alle soorten en maten. Dat is niet gek. Een goed mes is één van de belangrijkste instrumenten in je keuken. Deze gebruik je immers iedere dag en gaat, mits je er goed voor zorgt, tientallen jaren mee. Maar voorkom dat je jezelf in de vingers snijdt met een verkeerde aankoop. Irma geeft vlijmscherp advies!

D

oor het verschil in productieproces zit er ook een groot prijsverschil tussen messen. Goedkope messen (gestanst) worden in één geheel gesneden uit koud bandstaal. Gesmede messen zijn vaak duurder, deze krijgen hun vorm door een samenspel van kracht en hitte. Deze zijn dan ook steviger, blijven langer scherp en liggen vaak beter in de hand. Daarnaast heb je keuze tussen Japanse en Europese messen. Een belangrijk verschil tussen deze twee is de hardheid. Dit bepaalt hoe lang een mes scherp blijft. Japanse messen zijn vaak gemaakt van veel harder staal dan Europese messen. Hierdoor kan een zeer fijn lemmet gemaakt worden, waarmee het subliem snijden is. Deze messen vragen wel meer onderhoud. Europese messen hebben een lagere hardheid waardoor ze minder broos zijn en makkelijker in onderhoud. WELK MES VOOR WELK KARWEI? Koksmes: Een koksmes is robuust. Je kunt het gebruiken voor het snijden van vlees tot het hakken van keukenkruiden. Dankzij het brede lemmet kan dit zonder met je knokkels het werkblad te raken.

Officemes: Ofwel het groentemes. Klein, glad en handzaam. Ideaal voor het voorbereiden en schillen van groenten en fruit.

Fileermes: Dit smalle, gladde én buigzame mes snijdt makkelijk vis van de graat af. Druk de punt van het mes licht op de snijplank en snijd precies onder de graat door. Aanzetstaal: Elk mes, hoe goed of duur ook, wordt uiteindelijk bot. Met een aanzetstaal zet je de metaalharen op het snijvlak recht, waardoor het mes weer scherp is. Uiteindelijk breken die haren af en is een echte slijper toch noodzakelijk.

Een tip: doe een mes nóóit in de vaatwasser, zo blijft het langer scherp.

Tomatenmes: Dit mes is scherp en gekarteld. Hierdoor zaag je mooi door de stevige buitenkant en de zachte binnenkant van een goed rijpe tomaat. Van den Hurk is een authentieke kookwinkel waar je alles vindt voor het echte koken.

Broodmes: De grote broer van het tomatenmes. Kartelmessen gebruik je nooit om vlees of vis mee te snijden, dan krijg je rafelige snijvlakken. Brood snijd je daarentegen perfect met dit mes. Een glad mes wordt anders snel bot.

Dijk 3 in Eersel • Tel. 0497 - 512341

www.vandenhurkeersel.nl

9


Adembenemend… IJsland!

MANON’S IJsland is beroemd om zijn indrukwekkende landschappen, de spectaculaire natuurfenomenen en talrijke magische vergezichten. Een vakantie op IJsland is dan ook gegarandeerd een onvergetelijk avontuur. Het is een land van vuur en ijs. En van de Vikingen. Vakanties in IJsland zijn momenteel erg populair.

T

ijdens je reis naar IJsland kun je geisers, lavavelden, vulkanen, hete bronnen en machtige gletsjers zien. Bij menigeen staat het bewonderen van het hemelse noorderlicht op de bucketlist. Minder bekend is de middernachtszon. In de zomer gaat de zon op IJsland sowieso nauwelijks onder, maar tijdens dit fenomeen verdwijnt de zon ’s nachts helemaal niet onder de horizon. Een adembenemende ervaring om dan walvissen te bekijken! Maar IJsland is niet alleen aantrekkelijk vanwege de bijzondere natuur. De architectuur van Reykjavík is ongeëvenaard. De hoofdstad van IJsland staat daarnaast bekend om zijn bruisende nachtleven, de vele mogelijkheden tot winkelen en zijn gastronomische geneugten. Vlakbij Reykjavik vind je ook het populaire Blue Lagoon, een ongelofelijk mooi gebied dat zich in het hart van een lavaveld bevindt. Het is een luxe, heilzame lagune, ontstaan uit geothermisch verwarmd zeewater.

5

POPULAIRE BESTEMMINGEN

1. IJSLAND 2. BUENOS AIRES In de hoofdstad van Argentinië zijn de mensen vrolijk, is het eten fantastisch en zal de architectuur je verrassen. Dans de tango, drink Argentijnse rode wijn en voel de heerlijke vibe van deze wereld stad! 3. BOTSWANA Het Afrikaanse Botswana zal je betoveren! Prachtige wildparken en iedere avond een sensationele sterrenhemel. Ontwaak met het geluid van wilde nijlpaarden, vaar over de Okavango Delta en ga op safari.

Nog niet zo lang geleden stond IJsland in de Lonely Planet op de vijfde plaats de toptien van avontuurlijke vakantielanden. Een IJsland-vakantie biedt veel mogelijkheden. Zeker als je houdt van wandelen of fietsen in prachtige natuur. Of van zwemmen, want je kunt hier vrijwel overal een duik nemen!

4. MALLORCA Vergeet het zuiden van dit eiland en reis direct noordwaarts. Fietsen, wandelen, hardlopen, hiken of zwemmen: Mallorca is het meest sportieve eiland in de Middellandse Zee. De noordkust van dit fijne eiland is zó mooi! 5. KAUAI (HAWAII) Het Hawaiiaanse eiland Kauai is ongelofelijk groen. Hier vind je de mooiste watervallen ter wereld zoals de Manawaiopuna Falls (uit Jurassic Park). Ontdek dit eiland te voet en kijk je ogen uit!


Wij wensen je een veilige reis... Maar kan dat nog wel? Verschrikkelijk... Parijs, Tunesië, MH17, Turkije en nu weer die aanslagen in Brussel. Overal, elke dag zijn er weer mensen zijn die andere, onschuldige mensen van het leven beroven. Door de serie aanslagen, de negatieve reisadviezen, het Zika virus en andere nieuwsberichten, is het niet gek dat velen zich afvragen: kan ik vandaag de dag nog wel veilig op reis?

M

et je kinderen, als alleenstaande vrouw of als stel, één ding staat voorop; je wilt veilig op reis. Tegenwoordig komt er dan direct een prangende vraag op: wat zijn veilige vakantiebestemmingen? Het antwoord op die vraag kan morgen weer anders zijn, want de wereld verandert continue. Reisadviezen kunnen zomaar wijzigen. We kunnen niet eenduidig zeggen of dit of dat land zeker veilig is. Maar we kunnen je wel enkele tips geven voor reisbestemmingen die over het algemeen veilig zijn.

meeste gevallen is het slechts een beperkt gebied waar afgeraden wordt te reizen. Veel misverstanden ontstaan door sensationele berichtgeving in de media. Problemen komen vaak veel omvangrijker over dan werkelijk het geval is. Dan spreek ik uiteraard niet over aanslagen, want dat is meer dan verschrikkelijk! Een voorbeeld is het Zika virus of Ebola, dat vorig jaar de reiswereld behoorlijk op zijn kop zette. De media zorgen voor beeldvorming over een compleet land of zelfs werelddeel en dat beïnvloedt onze stemming.

EEN KORRELTJE ZOUT Ik heb nog eens even goed gekeken naar de reisadviezen van de Rijksvoorlichtingsdienst. Als je het mij vraagt zijn deze adviezen een tikkeltje overdreven. Voor de meeste landen geldt dat er in het grootste deel van het land ‘geen bijzondere veiligheidsrisico’s’ zijn. In de

De meeste vragen gaan nu over de voorheen populaire bestemmingen Turkije en Griekenland. De boekingen naar deze landen lopen 40% achter op andere jaren. Kunnen we daar nog wel naar toe? Het antwoord is: ja én nee! Reizigers zijn bang en maken zich zorgen. Dat is echter maar deels terecht. In Griekenland staan de beelden van bootjes met wanhopige vluchtelingen helder op het netvlies. Maar deze problemen spelen zich alleen af op Lesbos, Kos en in Athene. Alle andere eilanden zijn gewoon te bereizen. Ook de recente aanslagen in Istanbul en Ankara waren vele duizenden kilometers van de badplaatsen. Dus ‘ja’ deze landen zijn zeker een optie, want je bent ver van de moeilijkheden vandaan. En ‘nee’ omdat het dit seizoen rustig gaat worden in deze landen en op een vakantie in een stil en verlaten hotel zit je vast niet te wachten. Gelukkig kun je bij Travel XL Manon Staal altijd omboeken… Dus mocht je er niet meer van kunnen slapen of verandert

de situatie, dan zoeken we samen naar een andere bestemming! Eén ding is zeker; het zal een ander zomerseizoen worden dan voorgaande jaren. Lees je daarom goed in over een land en laat je zeker kundig adviseren, voordat je zomaar je vakantie op een website boekt. Bij een reisbureau werken ervaren specialisten, waar je ook nog tijdens je reis op terug kunt vallen. Reislustige groeten,

M a n on Sta a l

TRAVELXL REISBUREAU MANON STAAL Professionele, ervaren TravelPlanners geven je graag advies welke vakantie het beste bij je past. Zit jouw keuze er niet bij? Dan stellen we met jou een pasklare maatreis samen. Afspraak thuis? Dat kan ook!

Nieuwstraat 14 in Eersel Tel. 0497 - 517816

www.travelxl.nl/manonstaal

11


FOURNI

KLEDING

STOME

Shop nu de nieuwe voorjaarscollectie HINES E NAAIMAC ATIE

NIEUW ACHINE REPACERSOIRES NAAIM N & TEXTIEL AC J FOURNITUREN G S T O M E R I I KLED

en neem een kijkje in onze gerestylde winkel!

ES AAIMACHIN NIEUWE N INE REPARATIE NAAIMACHG S T O M E R I J KLEDIN

Ook voor een maatje meer!

Stardust Avenue (nieuw) Turnover 10 Days - ShopinShop Elsewhere Eva Kayan Black Osi Femmes Oska

Rundholz Black label Sarah Pacini La Fee Maraboutée Transfer Fashion Transit Grote collectie sjaals

/dekleerkastdamesmode

BURG. MAGNEESTRAAT 44 • BERGEIJK • 0497 - 571337

www.naaimachinehuis.nl

T I J D L O Z E

D A M E S M O D E

Hof 78 Bergeijk | 0497 - 556741 | info@de-kleerkast.n | www.de-kleerkast.nl

23 & 24 APRIL

EXPOSITIE N A H D E RBIJ-7 Creatieve dagbesteding voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel

NIEUW BIJ DRESSST:

ISLA IBIZA!

Fashion Queen in de Kempen

Elk jaar worden de gemaakte werken op Zorgatelier Buiten tentoongesteld en verkocht. Kom langs en geef de makers erkenning voor hun werk!

SNIEDERSLAAN 4B IN BLADEL

www.facebook.com/Dressst

ZORGATELIER BUITEN i.s.m. LANDHOEVE BUITENMAN BUITENMAN 2 & 3 IN LAGE MIERDE VAN 15:30 TOT 17:30 |GRATIS TOEGANG | WWW.BUITEN.ORG


onder de

van livera

S. uit Gemeente Reusel-De Mierden 28 jaar, relatie

DISCIPLINE Ik ben altijd bezig geweest met mijn uiterlijk en hoe anderen mij zagen. Ik was niet zo tevreden met mijn lichaam en daardoor wat onzeker. Ik besloot me te gaan verdiepen in voeding en sport en merkte hoe belangrijk dit voor mij is. Ik leef en eet zeer gedisciplineerd; weinig alcohol, minimaal op stap en heel veel sport. Deze balans tussen voeding en beweging is voor mij perfect; ik zit lekkerder in mijn vel dan ooit!

HET SETJE Dit setje past echt perfect bij me! Heel sportief, maar door het kant toch ook een beetje sexy. De pasvorm is erg goed en de bh zorgt voor een mooie push-up. De combinatie van rood en roze vind ik ook heel leuk en vrolijk. Dat maakt het lekker speels. Ik kies sowieso niet vaak voor veilige kleuren, ook niet voor de sporttops die ik veel draag.

Livera push-up bh € 29,99 Livera string € 12,99

LIVERA BLADEL Livera Bladel biedt een trendy en actuele collectie in lingerie-, nacht- en badmode en heeft naast haar eigen merk ook bekende A-merken zoals Esprit, Passionata, Triumph, Sapph en Chantelle.

Mooiste aan mezelf: Mijn haren Minder tevreden over: Mijn buik

POSEER OOK ONDER DE HOED VAN LIVERA! Laat jezelf zien in stijlvolle lingerie tijdens een professionele fotoshoot door Imca van de Weem Photography. Meld je aan via content@contentmagazine.nl. Oh ja, de lingerie krijg je cadeau!

Sniederslaan 15A in Bladel Tel. 0497 - 383927 Volg ons op:

www.facebook.com/LiveraBladel

13

Met dank aan: Varkenshouder Mark van Kuijk, ZLTO

MARATHON Sinds een paar jaar ben ik een fanatiek hardloopster. Ik ben ooit begonnen met 5 kilometer, inmiddels loop ik er 42; een marathon. Binnenkort ga ik ‘m weer lopen in Parijs en aan het eind van het jaar in New York! Ik kijk er echt naar uit, het is zó verslavend. Per week leg ik tussen de 50 en 70 kilometer af. Als ik dat niet doe, ben ik gewoon echt niet blij. Ik blijf mezelf uitdagen en zorg daarom steeds voor nieuwe doelen, zoals die marathons.


Robbie zoekt en vindt meubelen

Van heinde en verre naar Hoogeloon!

H

et is dé interieurtrend van het moment; de industriële look. In alle woonbladen en in steeds meer moderne interieurs zie je deze stoere sfeer terugkomen. Je hoeft echt niet in een oude fabriek op Strijp-S te wonen om deze industriële uitstraling in huis te krijgen. Wie hier in de Brabantse Kempen aan de rand van het platteland woont, kan voor de laatste interieurtrends gewoon even naar… Hoogeloon.

Al bijna twintig jaar zit Robbies Meubelen aan de hoofdstraat in Hoogeloon. Eigenaar en naamgever Rob Bolte speurt stad en land af in zijn zoektocht naar eigentijdse meubelen en woonaccessoires. Van China en Vietnam tot Tsjechië, maar evengoed van oer-Hollandse makelij. Want dankzij de nauwe samenwerking met trendy Nederlandse leveranciers, loopt Robbie in het kleine Hoogeloon toch aardig voorop in trends. Eén van die Nederlandse leveranciers is Habufa, gewoon uit Hapert. Hun creatieve team ontwikkelt meubels in eigen huis, volgens wereldwijde woontrends. Deze combineren ze in compleet ingerichte showkamers, waar je bij Robbies doorheen kan lopen. Je kunt je zo in één oogopslag voorstellen hoe de meubels bij elkaar passen in één ruimte. Laat je hierdoor inspireren en pas dit vervolgens toe op jouw smaak en stijl. Dit woonconcept heeft de naam Happy@Home en je vindt het bij Robbies op de bovenverdieping. Hoef je geen complete kamer opnieuw in te richten? Ook van kleine veranderingen knapt je interieur lekker op. Een nieuwe bank, een dressoir of een fraai industrieel accessoire? Voordat jij er naar op zoek kan gaan, heb je het in Hoogeloon al gevonden! En Rob? Misschien kom je hem onderweg wel tegen. Met weer een nieuwe vracht woontrends. Van heinde en verre! Fotografie: Gijs Spierings


ROBBIES MEUBELEN Hier vind je een enorme collectie meubelen en woonaccessoires. Keuze uit diverse stoffen en ledersoorten. Kom maar kijken in de winkel of in onze webshop.

Hoofdstraat 18 in Hoogeloon Tel. 0497 – 682017

www.robbies-meubelen.nl

15


BUITEN “Ineens hoorde ik allemaal

GEWOON

bij de Buitenman

zoemende geluiden”

Margo van Hoof uit Diessen is 45 jaar en heeft niet aangeboren hersenletsel (NAH). In de boerderijwinkel van Landhoeve de Buitenman vertelt ze openhartig haar verhaal.

I

n 2006 kreeg ik tijdens het korfballen een keiharde klap tegen mijn hoofd, toen ik achterwaarts tegen een tegenspeelster liep. In eerste instantie zei de huisarts: “Je hebt geen hersenschudding, anders was je niet zo fit.” Maar die eerste nacht hoorde ik ineens allemaal zoemende geluiden in huis. Later bleek dat mijn hoofd door het hersenletsel omgevingsruis niet meer filtert en informatie langzamer verwerkt. Voor het ongeluk werkte ik in de patisserie van o.a. Hotel New York in Rotterdam en later in de keuken bij de Efteling. Maar in de horeca moet alles altijd heel vlug gebeuren, dat paste nu niet meer bij mij. Thuis een beetje hobbyen vind ik wel leuk; ik kan dan tussendoor rust nemen. Laatst heb ik meegedaan aan een wedstrijd voor het lekkerste Brabantse worstenbroodje, waarbij ik de tweede plaats heb behaald! De eerste jaren na mijn ongeluk kon ik nergens tegen. Nu gaat het beter, als ik tenminste niet moe ben. Soms ga ik over mijn grenzen heen en dan komt alles weer keihard binnen. Op die momenten probeer ik op mijn ademhaling te letten en mijn lichaam goed te voelen; iets wat ik heb geleerd bij yoga en lichaamsgerichte therapie. Daarvoor moet ik me wel even terugtrekken. Bij zorgatelier Buiten kan dat; het is er lekker rustig en ze hebben een heerlijke, grote tuin. Op dinsdagochtend volg ik een cursus waarbij ik stapsgewijs verschillende schildertechnieken leer. De vrouw op dit schilderij (een variatie op ’Blauw Naakt’ van Matisse) zit een beetje vooroverbogen, een houding die ik wel herken van net na mijn ongeluk. Maar inmiddels durf ik weer te zeggen: hier ben ik!

Huisgemaakte mosterd-dille dressing Vlees van eigen koeien en varkens

Tekst: Sandra Willemen Fotografie: Tom van Limpt

LANDHOEVE BUITENMAN

Herberg • Boerderij Winkel • B&B • Restaurant Buitenman 2 in Lage Mierde

www.debuitenman.nl

Na een stevige natuurwandeling is het heerlijk bijkomen op ons terras. Zeker met een stuk huisgemaakte appeltaart. Lekker lang tafelen of genieten van een plankje met een biertje of wijntje? Je bent van harte welkom in onze herberg! Onze gerechten bereiden we met producten van onze eigen biologische boerderij en uit de streek. De smaak te pakken? Neem onze producten mee naar huis uit onze boerderijwinkel! Fotografie: Niek Totté, Studio de Brink

ZORGATELIER BUITEN

Creatieve dagbesteding, begeleiding en advies voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel. Buitenman 3 in Lage Mierde

www.buiten.org


HEERENOP HAKKEN

Te koop: Heilige grond

avonturen

van een makelaar

in Eersel

Margot Heeren komt beroepshalve bij veel kopers en verkopers over de vloer. Meestal gewoon in hele normale situaties. Maar soms gaat alles net even anders. De meeste hilarische, grappige, maar soms ook droeve verhalen schrijft ze op en lees je in Content Magazine. Illustratie: Elwin Rijken

Een tijd geleden kregen wij een woning in de verkoop; een tweekapper middenin Eersel. Het huis werd vanuit een stichting bewoond door drie oude vrouwen: Godelieve, Margaretha en Gertruda. Dat deze dames een bijzondere vriendschap hadden, kun je wel stellen; ze deelden namelijk dezelfde liefde… De liefde voor God.

H

et oerdegelijk ingerichte woonhuis van de drie nonnen mocht zo snel mogelijk verkocht worden. Om die reden stelden we voor om een Open Huis te organiseren, want het kan zomaar gebeuren dat er meteen een geschikte kandidaat koper uit voort komt. De gezusters waren echter wat pessimistisch over dit voorstel. Zouden ze twijfelen of er wel kandidaten zouden komen? “Nee”, legde Godelieve ons vriendelijk uit. “Deze kijkdag valt in het weekend en het is eigenlijk niet de bedoeling dat er dan gewerkt wordt.” Ik overtuigde de dames dat dit Open Huis van groot belang was, waarna ze, ondanks Gods wil, toch instemden. Op de bewuste zaterdag stond ik om 11 uur ’s ochtends met de nodige documentatie bij

de dames op de stoep. Het was een schitterende, zonnige dag; dat beloofde veel goeds. De geur van verse appeltaart kwam me tegemoet toen Margaretha me enthousiast verwelkomde bij de voordeur. De gezusters hadden er zin in en hadden gezorgd voor een goede taakverdeling. Intussen stroomde het huis vol met kijkers, die niets te kort kwamen; zuster Gertruda verzorgde haar gasten met een punt van haar zelfgebakken taart, terwijl Godelieve rond ging met kannen koffie. Ik gaf de gasten een rondleiding, maar wegens de flinke opkomst hield ook Margaretha met haar vlotte babbel mensen aan de praat. Ik had een goed gevoel bij dit Open Huis en dat werd bevestigd toen ik aan het eind van deze middag al het eerste bod in ontvangst nam. Al gauw mocht ik de gezusters feliciteren met de verkoop van de woning. Tot mijn verbazing ging de dank van de zusters toch vooral uit naar iemand anders; de Heilige Jozef, die ze blijkbaar in de voortuin hadden begraven. Deze timmerman en pleegvader van Jezus

geldt als de beschermheilige van huis en haard. Voor een heilige krijgt hij echter wel een respectloze behandeling; zijn beeldje wordt op zijn kop voor de voordeur begraven. Aan wie het succes echt lag? God mag het weten. Maar ik persoonlijk geloof toch meer in onze goede marketing en een doordachte verkoopstrategie... Om privacy redenen zijn namen in dit artikel gefingeerd.

HEEREN MAKELAARDIJ Wij zijn van huis uit thuis in huizen. Laat je door ons kundig begeleiden bij aankoop, verkoop of verhuur en of schakel ons in voor waardebepaling of taxatie.

Markt 48 in Eersel T. 0497 – 535672

www.wheeren.nl

17


Ansichtkaart: Collectie Jos Louwers

Kijk toen dan

Paardenstraat Hilvarenbeek, 1907

Tekst: Stijn Lamers Creatie: Norman Rechburg

W

ie vanaf het Vrijthof na de Petruskerk rechtsaf gaat, betreedt een straat met een rijke geschiedenis: de Paardenstraat. De voorgevel van het hoekhuis rechtsvoor dankt zijn karakteristieke vorm aan de aanleg van de tramlijn tussen Reusel en Tilburg. Zo kon de tram daar de bocht goed maken. In dit pand zat tevens de slagerij van Simons, die je hier wellicht nog in de deuropening ziet staan. Aan de overkant van de straat tref je het

atelier en de fotostudio van Cees Roelofs in de voormalige Openbare School. Die bestond uit welgeteld drie klaslokalen, een bergruimte en een overdekte speelplaats. Vrijwel niets is veranderd aan dit lange gebouw. In tegenstelling tot de woningen eromheen, die gesloopt, opnieuw opgebouwd, of helemaal verdwenen zijn. In het VVV-kantoor (midden, met het torentje) zat vroeger de voormalige

woning van de gezusters Mollen, die daarnaast hun winkeltje hadden in ’t Pandje. Vijf deuren dichterbij, waar nu kapsalon Leendert zit, woonde het Joodse gezin Lion. Vader Marcus was slager, leerlooier en veehandelaar. Zijn dochter Alida werd in de Tweede Wereldoorlog gedepor-teerd en stierf op 26-jarige leeftijd in Auschwitz. De gedenksteen op het Vrijthof en het Alidapad, even verderop, herinneren nog aan haar.


I

n de nacht van woensdag 12 februari 1992 staat een onguur figuur over de slapende Miet van Bommel heen gebogen. Met een kussen drukt hij op haar gezicht. Miet wordt nooit meer wakker. Het is een raadsel dat Bladel nog altijd bezig houdt: wie heeft Miet van Bommel vermoord? Miet was een echt dorpsmens. Ze had het beste met iedereen voor en roddelde nooit. Haar café in de Sniederslaan, vlakbij de kerk, was de stamkroeg van Bladella toen de sportvelden nog daarachter lagen. De spelers kwamen na hun wedstrijd graag een pilsje drinken bij Miet. Op zondag na de hoogmis kwamen de kerkgangers er een borreltje nuttigen, of even biljarten. Stamgasten die naar huis gingen kregen vaak nog een kwatta mee, “Voor de kleine”.

Miet van Bommel Bladel, 1992

Miet’s hondje Mino was ook altijd van de partij. Miet en haar man Jan konden geen kinderen krijgen. Om die reden bad ze vaak tot de heilige Gerardus en ging ze elk jaar op bedevaart naar de Weebosch. Na de dood van Mino was ze ontroostbaar. Mino was de zoon die Miet nooit heeft gehad. De dader en het motief van de moord blijven tot op de dag van vandaag een raadsel. Wie zou het gedaan kunnen hebben? De loodgieter, die er die dag nog aan het werk was? De tuinman, die op zijn sterfbed iets opbiechtte? Een team van 26 rechercheurs werd op de zaak gezet, maar het mysterie is nooit opgelost.

De geschiedenis van Miet van Bommel is door Harrie Wenting beschreven in twee boeken: ’Bij leven een legende’ en ’De moord op Miet van Bommel’. Deze zijn te bestellen via mietvanbommel@outlook.com

19


A

l acht jaar wonen Fred en Josie Larmit midden in het gezellige centrum van Reusel. Hun ruime appartement is een verzamelplaats van creativiteit en brocante. “Samen met Fred struin ik graag brocante markten af. We zijn altijd op zoek naar oude spulletjes die we op kunnen knappen. Fred is erg handig en ik erg creatief. Oude meubels krijgen bij ons een nieuw leven.” vertelt Josie. “En als we het beu zijn, verkopen we het weer door” vult Fred haar aan. “Tijdens een van onze zoektochten kwamen we een hele mooie tafel tegen. We waren meteen verkocht; zo’n blad zou mooi zijn als keukenblad!” En zo ontstond een idee. Hun oude keuken was onpraktisch en gedeeltelijk aan vervanging toe. “We hebben meteen actie ondernomen; met het idee in ons hoofd zijn we naar Woonplaza gereden, we zoeken het graag in onze eigen regio.” zegt Fred. “We vertelden dat we graag een robuuste keuken wilden en lieten een foto zien van de tafel. De klik met Arie van Woonplaza was er meteen. Hij begreep precies wat we bedoelden en heeft perfect geholpen met het uitzoeken van materialen; welke allemaal uit eigen werkplaats komen. Het eikenhouten blad heb ik meegenomen naar mijn werk en zelf bewerkt. Ik kreeg hier zelfs de bus van Woonplaza voor mee, top service!”

Josie (45) kookt graag samen met Fred (48). Ook wandelen en fietsen ze graag samen…

Ondertussen zijn in 2,5 week de tegels gelegd, is er gestukadoord, een doorgang naar de wc gemaakt, zijn de leidingen verlegd en is de keuken uiteindelijk geplaatst. “De keuken is gedeeltelijk gemaakt uit materiaal van onze oude keuken” vertelt Josie. “Maar het keukenblad en de wandplanken met verlichting zijn absoluut de pronkstukken van onze droomkeuken! Het is precies wat we wilden; robuust en nostalgisch. De keuken vormt een perfecte basis nu, die we zelf met accessoires hebben aangekleed.” “Als je hier over een half jaar komt, ziet het er waarschijnlijk weer anders uit” lacht Fred. “Zo zijn we nou eenmaal.”

Fotografie: Femke van Houts

Woonplaza adviseerde deze tegel, die perfect in het plaatje past.


Nostalgische keuken in hartje Reusel

… maar hun grootste hobby is natuurlijk brocante opknappen!

De bouten zijn nog goed zichtbaar, dit geeft een stoere uitstraling.

Het blad is ongekamd recht, hierdoor is haar natuurlijke vorm behouden..

EEN VERBOUWING ZONDER ZORGEN! Groot assortiment in elke prijsklasse, deskundig advies en vakkundige montage door ons eigen klusteam.

Keukens • Kasten • Deuren Vloeren • Raamdecoratie Industrieweg 3 in Bladel

De kattenpootjes (knoken) geven een robuuste en natuurlijke sfeer.

Tel. 0497 – 381795

www.woonplazabladel.nl

21


NIEUW IN ’T SCHAP

Beetje dimmen

graag

Wil je het licht in huis kunnen dimmen, maar heb je geen zin om een dimmer te installeren? Deze energiezuinige LED-lamp van Eglo heeft een ingebouwde dimmer! 1x drukken: 100% lichtsterkte, 2x drukken: 50%, 3x drukken: 25%.

Prijs: € 8,99 De Houtwinkel Industrieweg 3 in Bladel www.dehoutwinkelbladel.nl

Go

Flamingo! Dé woontrend van nu! Laat deze knalroze beauty je woning opvrolijken. Haar prachtige kleuren passen in ieder interieur. Geef de flamingo een prominent plaatsje in je woonkamer of neem haar mee naar dromenland. Prijs: Vanaf € 18,95 De Huysmus Wilhelminalaan 13 in Vessem • www.dehuysmus.nl

Buon

Appetito!

Geniet in authentieke Italiaanse sferen met dit handgeschilderde servies van Piccobella. Nodig je vrienden uit voor een mediterrane barbecue; de lekkerste hapjes komen pas echt tot zijn recht op dit pure Italiaanse keramiek. Prijs: Vanaf € 5,95 Piggy’s Varkensmarkt 23 in Hilvarenbeek Webshop op www.piggys.nl

Natural

Beauty!

De ontwerpers van ‘Culture Mix’ halen hun inspiratie uit de schoonheid van het alledaagse. Materialen als metaal, parelmoer en diverse natuurproducten zoals kokosnoot, hout, zoetwater-parels of edelsteentjes maken deze sierraden erg bijzonder én eerlijk. Prijs: Vanaf € 7,95 Mrs. Wizzle Diessen Webshop op www.mrswizzle.nl


vorm

Met de zomer in zicht, breng je misschien nét iets vaker een bezoekje aan de sportschool. Of pak je liever de fiets? Met de nieuwe sportlijn van Livera kom je sportief én hip voor de dag. Superfijne sport bh’s, sweatshirts en broekjes. Work that body!

Kleedje

netjes

Nieuwe vloerkleden met een traditioneel tintje. Deze patchwork tapijten zijn samengesteld uit stukken (patches) van vintage vloerkleden. Elk stukje heeft zijn eigen verhaal. Ze worden gereinigd, overgeverfd en stevig aan elkaar gestikt. Bij Robbies heb je keuze

Prijs: S port bh € 24,99 Vest € 34,99 Short € 17,99

uit vele kleuren.

Livera Bladel Sniederslaan 15A in Bladel www.facebook.com/LiveraBladel

Robbies Meubelen Hoofdstraat 18 in Hoogeloon www.robbies-meubelen.nl

Prijs € 199,- (160 x 230cm)

Klein

maar fijn! Deze prachtige sieradenlijn zegt precies wat jij wil zeggen. Personaliseer je hals met initialen en symbolen; bijvoorbeeld de voorletters van je kinderen of een hartje. Het dunne collier zorgt voor een rustige, fijne uitstraling. Verkrijgbaar in zilver, rosé- en goud verguld. Prijs: Vanaf € 11,95

Poets

de plaat Op een keukendoekje zitten vaak méér bacteriën dan op een WC-bril. Ranzig! Daarom moet je dus dagelijks je vaatdoekje verschonen. Hiervoor heeft Klud nu iets handigs: 7 vaatdoekjes, met 7 labels. Eén doekje voor maandag, eentje voor dinsdag, etc… Heb jij vandaag al een schoon doekje gepakt? Prijs € 14,95 Verkrijgbaar in de kleuren mint en zwart.

HIPP Sniederslaan 29 in Bladel www.hippwoonenkado.nl

Kookwinkel Van den Hurk Dijk 3 in Eersel www.vandenhurkeersel.nl

23


TUINHUISJES

Specialist in zelf ontworpen tuinhuisjes. Precies naar uw wensen gemaakt!

Specialist in ren! keramische vloe

Ontwerp, aanleg & onderhoud van úw droomtuin!

Ook lentenieren? Bel dan vrijblijvend met de Graaf zelf, Jos vertelt u alles over uw tuin in een persoonlijk gesprek! Jos de Graaf Donkbeemd 20 5094 ES Lage Mierde Telefoon: 06 28120921

www.detuinenvandegraaf.nl Mail: info@detuinenvandegraaf.nl W facebook.com/detuinenvandegraaf.nl

TUINAFSCHEIDINGEN

Keuze uit vele verschillende systemen, kwaliteit en modellen schuttingen.

SPEELTOESTELLEN

Altijd een veilig speeltoestel dat past in uw tuin en binnen uw budget!

HOUT & SCHUTTINGBOUW VESSEM

BEL 0497 - 59 17 20

www.hsvessem.nl

Nooit meer maaien, bemesten en sproeien! Kunstgras dient te worden gelegd op een stevige, waterdoorlatende ondergrond. Deze ondergrond wordt aangetrild en geëgaliseerd zodat het drukverdeeldoek geplaatst kan worden. Hierna wordt het kunstgras uitgerold en op maat gesneden. Wanneer er twee stukken kunstgras verlijmd dienen te worden, gebeurt dit met speciale kunstgraslijm. Als laatste wordt het kunstgras ingezand met instrooizand en geborsteld met de machine. De juiste manier van aanleggen, zorgt ervoor dat u jaren van het kunstgras kunt genieten!

Ruim 15 verschillende soorten kunstgras in onze showtuin! Garden Sense Kunstgras Geeneindseweg 2 in Oirschot T. 06-1888 2635 M. info@gardensense.nl

www.gardensense.nl

*** KORTINGSCOUPON *** Drukverdeeldoek (t.w.v. € 2,95 /m²) GRATIS!* *Tegen inlevering van deze coupon, geldig in de maanden april en mei 2016


Geert Heesterbeek uit Hapert Geert schreef het dertiende Voet & Goed Wandelverhaal. Hij wint een paar Hanwag Wandelschoenen t.w.v. € 185,-

WIN

MET JOUW WANDELVERHAAL!

Op bezoek bij berggorilla’s Enkele jaren geleden hebben we een geweldige reis gemaakt door Oeganda. Tijdens één van de vele wandelingen, gingen we op zoek naar berggorilla’s. In Congo en Oeganda samen leven er nog rond de achthonderd. Om 6:00 uur in de ochtend vertrokken we met een vierwielaangedreven auto vanuit Kisoro, naar het startpunt in Bwindi. Een rit van anderhalf uur over steile hellingen en zeer slechte wegen. De berggorilla’s leven in groepen van acht tot twaalf dieren. Slechts enkele groepen gorilla’s kunnen benaderd worden; omdat die jarenlang door wetenschappers gevolgd zijn, zien zij de mens niet meer als vijand. Ons gezelschap bestaat uit twaalf personen: vier toeristen, vier dragers en vier begeleiders (in bezit van geweer en hakmessen). We gaan op zoek naar de Nshongi gorilla groep. Een indrukwekkende en inspannende wandeltocht voert ons over snelstromende beekjes en olifantenpaadjes en regelmatig moeten we klauteren en klimmen door één van de oudste, ongerepte Afrikaanse tropische regenwouden. We zijn op weg naar de plaats waar de dieren de vorige dag nog waargenomen zijn. Van daaruit gaan we dan op zoek naar hun huidige verblijfplaats. Plots horen we in de verte het breken van takken en niet veel later staan we opeens oog in oog met een groep van ruim twintig berggorilla’s! Voorop staat de leider

van de gorillagroep, een indrukwekkende zilverrug. De mannelijke dieren worden rond de tien jaar geslachtsrijp, herkenbaar aan de zilverkleurige rug. We krijgen één uur lang de tijd om foto’s te maken, zonder flits. Deze dieren besteden dertig procent van de dag aan eten. Hun voeding bestaat vooral uit vruchten en jonge takken. Onvoorstelbaar hoe deze kolossale beesten met hun enorme armen en handen de takjes strippen en eten. Eén van de regels is om op minimaal zeven meter afstand van de gorilla’s te blijven. Tijdens het bezoek kwamen enkelen waaghalzen desondanks tot op drie meter. Na iets meer dan een uur is het tijd om afscheid te nemen van deze lieve en rustige reuzen. De tocht terug is nog zwaarder doordat we meer moeten klimmen. Ook is het intussen erg glibberig geworden. Moe, maar zeer voldaan arriveren we tegen 18:00 uur weer bij ons hotel. Een onvergetelijke ervaring! Regelmatig verschijnt de berggorilla in natuurseries op TV, waardoor ik altijd weer herinnerd word aan deze prachtige tocht.

Wandelend winnen, dat klinkt als slapend rijk worden. En zo makkelijk is het! Elke wandeling is een uniek verhaal. Je stuit op nieuwe routes, imponerende natuur of creatieve gedachtes. Klein, fijn genot of grootse avonturen. Win magnifieke prijzen en mail jouw bijzondere, grappige of ontroerende wandelverhaal. Plaatsen we jouw wandelverhaal in Content Magazine, dan win jij:

HANWAG ALTA BUNION WANDELSCHOENEN T.W.V. € 210,-

We kijken uit naar jouw opmerkelijke beleving, dat prachtige gebied dat je zeker gezien moet hebben of die bijzondere reden waarom jij wandelt.

Mail jouw verhaal in 340 woorden naar info@voetengoed.nl

VOET & GOED Voet en Goed is gespecialiseerd in Outdoor, Running en Podologie. Garantie van gastvrijheid en vakkennis om u zo goed mogelijk te helpen.

Markt 54 in Hapert • Tel. 0497 – 386448

www.voetengoed.nl

25


Leeuweriken Veldleeuwerik

Boomleeuwerik

Vroeger hadden leeuweriken het in onze Kempen heel overzichtelijk verdeeld; de kuifleeuwerik zwaaide de scepter in de bewoonde wereld, de veldleeuwerik boven de akkers en velden en de boomleeuwerik op heide en gekapte bospercelen. Ondertussen is de eerste verdwenen, wordt de tweede zwaar bedreigd en houdt alleen de laatste nog goed stand. Wat is er aan de hand?

uw eri ke n

Tekst: Lex Peeters Fotografie: Frank Neijts, Pieter Cox, Lex Peeters

V

roeger klonk in elk dorp in het voorjaar de luide zang van de kuifleeuwerik. Het was vooral een bekende verschijning op braakliggende percelen en bouwplaatsen. Velen zullen zich nog herinneren dat ze op vrijdag samenschoolden op het marktplein, omdat ze daar na afloop van de weekmarkt veel voedsel vonden. Kuifleeuweriken waren in Nederland cultuurvolgers, die voor hun voedsel mede afhankelijk waren van de ‘minder opgeruimde’ mens. Ook het verdwijnen van paarden uit het Kempische straatbeeld heeft aan hun teloorgang bijgedragen: ze heetten in de volksmond niet voor niets strontpikkers. Het is alweer bijna 10 jaar geleden dat in Veldhoven het laatste territorium werd vastgesteld. Helaas lijkt de veldleeuwerik eenzelfde lot beschoren. In de jaren tachtig werd de populatie in de Kempen nog geschat op 1.000 tot 1.500 broedparen. In het agrarische gebied was zijn vrolijke zang de ultieme voorbode voor de lente, maar juist in dat gebied heeft de soort het nu heel zwaar. Het landschap is monotoon, het ontbreekt aan voldoende kruiden en de grond wordt steeds intensiever gebruikt. De Veldleeuwerik wordt teruggedrongen tot schrale akkertjes en heiderestanten. De enige plek waar veldleeuweriken nog in grote getalen leven, is rond Eindhoven Airport, omdat het maaibeleid daar tot hun optimale biotoop leidt.

Kuifl ee

Zodoende treedt de boomleeuwerik in de Kempen steeds nadrukkelijker op de voorgrond. Het is de enige leeuweriksoort die, ten opzichte van de jaren tachtig, zelfs sterk is toegenomen. De boomleeuwerik profiteert van een veranderd heideen bosbeheer. De combinatie van open zand met daaromheen een grillige afwisseling van bomen, struiken en lage begroeiing vormt zijn favoriete biotoop. Zijn kenmerkende zang (een helder lululu!) klinkt vooral in de schemer en in heldere nachten.

Ben je geïnteresseerd in natuurnieuws uit de Kempen, like dan www.facebook.com/natuurnieuwskempen. Van daaruit houd ik je op de hoogte van allerlei wetenswaardigheden uit de natuur in de Nederlandse en Belgische Kempen.

In de loop van maart hebben de boomleeuweriken hun territoria alweer ingenomen, dus een avondwandeling kan lonen. Zeker op Landgoed De Utrecht, de Oirschotse Heide, het Leenderbos (met de aangrenzende Groote Heide) en Boswachterij De Kempen, ten zuiden van Hapert (vooral op en rondom de Cartierheide), waar grote populaties aanwezig zijn.


enin de Kempen ik

er

uw

e dle

l Ve

27


Corina van den Gruijthuijzen (43) uit Luyksgestel Corina is administratief medewerkster bij Aqualon in Riethoven. Heeft als hobby spinning, wandelen, puzzelen, lezen en theaterbezoek. Wat echt niet meer kan… ”Een witte legging!”

S T I J L

Jack van Beaumont € 139,95 Jasje van 10 Feet € 139,95 T’shirt van 10 Feet € 59,95 Broek van Bianco € 99,95 Sjaal van Zusss € 42,95

Tim Banken (21) uit Valkenswaard Tim werkt bij Gebr. van Orsouw in Eindhoven. Hij houdt van fitness, mountainbiken, voetbal, gamen, zwemmen en relaxen. Wat echt niet meer kan… ”Je moet kunnen dragen wat je wilt, maar sokken in sandalen…” Sweater van Beast € 49,95 Overhemd van G-Star Raw € 89,95 Chino van Dstrezzed € 89,95

KLANT

FRANKEN Kleding Bergeijk

PROJECT

1009 / 06131

OMSCHRIJVING

Nieuw beeldmerk Franken

FORMAAT

-

DATUM

12-11-2009

Kleuren

Font Helvetica Neu

PANTONE PROCESS BLACK

` Kox (just 40+) uit Duizel Marlene

OPMERKING KLEUREN IN PDF ZIJN TER INDICATIE VAN DE ECHTE KLEUREN

Marlène is parttime gemeenteambtenaar & entrepreneur (Just40.nl). Houdt van wandelen, lezen, Nachtjesweg.nl, vriendinnendingen, tennissen, PSV (mee)kijken en wijnen & whinen. Wat echt niet meer kan… ”Schoudervullingen!” Jasje van Penn & Ink € 189,95 Blouse van Penn & Ink € 119,95 Topje van Penn & Ink € 65,Broek van Penn & Ink € 139,95 Jas van Reset € 179,95

Anique Mares (18) uit Bergeijk Anique volgt een opleiding Media & Eventmanagement. Organiseert graag feesten en houdt van leuke dingen doen met vriendinnen. Wat echt niet meer kan… ”Witte sokken in sandalen!” Bomberjasje van Nikkie € 149,95 T-shirt van Nikkie € 59,95 Jeans van 2nd One € 69,95 Schoenen van Bass loafers € 169,95

FRANKEN-KLEDING Modewinkel Franken-Kleding is maarliefst 850m2 groot. Eigenlijk zijn het zes winkels in één karakteristiek ingerichte ruimte. Voor jeans, casual, business en city style loop je binnen bij Franken-Kleding.

Marco Swaan (43) uit Bergeijk Marco en zijn vrouw Hanneke zijn eigenaar van Fitness de Stap in Luyksgestel. Hij is fanatiek muziekliefhebber, vooral metal. Wat echt niet meer kan… ”Een shirt van een band als fashionitem dragen en die band helemaal niet kennen.” Poloshirt van Superdry € 54,95 Hooded sweater van Superdry € 79.95 Jack van Superdry € 119,95 Jeans van Hilfiger denim € 119,-

Meer inspiratie en onze webshop op www.franken-kleding.nl

Nadine Mares (19) uit Bergeijk Nadine werkt bij Italiaans restaurant Buon Gusto in Bergeijk. Ze volgt een opleiding tot vormgever en heeft als hobby’s paardrijden, creatief bezig zijn en leuke dingen ondernemen met familie en vrienden. Wat echt niet meer kan… ”Witte legging.”

Hof 25 in Bergeijk Tel. 0497 - 571347

www.franken-kleding.nl

Jurkje van Alix € 129,90 Biker jackje van Sisterspoint € 59,95

KLANT

FRANKE


D

DE BRIL

VAN. . .

KIJKEN

o f zi e n?

Inge

van Lankeren

Fotografie: Hanneke Meier

uit Hapert

WIE IS INGE VAN LANKEREN? Ik ben 50 jaar oud, moeder van vier kinderen en de trotse vrouw van Rob; de man waarvoor ik 29 jaar geleden naar Brabant verhuisde. Rob en ik hebben elkaar op jonge leeftijd ontmoet tijdens een vakantie in het Zwitserse Jaunpass. Na wat jaren op- en neer gereis tussen Bladel en Vinkeveen was het tijd voor huisje, boompje, beestje én dus een grote overstap. DAT WAS WEL WENNEN ZEKER? Het eerste jaar was erg zwaar; je moet een compleet nieuw leven opbouwen. Ik ben gaan werken bij de ABN bank in Bladel en we zijn een eigen bedrijf begonnen: Van Mook Graveertechnieken. Door werk en hobby’s als golf en paardrijden, heb ik veel mensen leren kennen. Ook met vier kinderen gebeurde dat snel. De één moet naar zwemles en de ander weer naar muziekles; je komt dan overal! Inmiddels ben ik hier helemaal geworteld en zou ik niet meer terug willen.

WAAROM DEZE BRIL? Toen Rob een nieuwe bril moest, ging ik mee om mijn ogen te testen. Daar bleek dat mijn brilsterkte niet meer goed was en dat ik een nieuwe nodig had. De opticien adviseerde mij deze Tom Ford bril te passen. Ik vond het bij voorbaat niks, maar toen ik ‘m op zette was ik meteen verkocht. Ik hou van het zware montuur en vind de kleurencombinatie prachtig en makkelijk draagbaar. Hij lijkt zich zelfs aan te passen aan de kleuren die ik draag.

VROUW V BRABANT AN DE TIJD OF S KWARTIE RKE? WIJNTJE OF BIERTJE ? DENKER O F DOENE R? DONOR JA OF NEE? AVOND- O F OCHTEN DMENS? HONDEN OF KATTE N VLEES O F VIS? BROEK O F ROK? WINTEROF ZOMER VAKANTIE ? STAD OF D ORP?

e n pa a rde n

OOGWERELD HOLTMAN Oogwereld Holtman richt zich op jou als individu. Wil je energiek, modebewust, ingetogen of juist klassiek overkomen? Voor iedereen wat wils, maar boven alles zorgen onze hoogopgeleide oogspecialisten voor oogzorg van de allerbeste kwaliteit.

BRAND! IK REN NOG SNEL NAAR BINNEN VOOR ÉÉN DING… Als iedereen maar veilig is, spreek ik uit ervaring… Tijdens de brand hebben ze wel wat spullen gered, maar het vuur greep snel om zich heen. Toch kwam het besef al gauw dat alles vervangbaar is, behalve het allerbelangrijkste; elkaar. Markt 30 in Bladel • Tel. 0497 - 360420 Kerkstraat 4 in Reusel • Tel. 0497 - 643309

www.oogwereld.nl


Fotografie: Max Kneefel Visagie: Schoonheidssalon Lumina

v.l.n.r: JAAP: Chino MASON’S Overhemd BLUE INDUSTRY PAT: Blouse CLOSED Rok MAX MARA WEEKEND (UNIEK MODE) SUZANNE: Broek GUESS Top REPLAY (XO FASHION) Schoenen FLORIS VAN BOMMEL Vest ARTU NAPOLI (ONLY FOR MEN) HENRY: Pantalon CAMPBELL Schoenen GREVE Overhemd TOMMY HILFIGER (ONLY FOR MEN)

VOLG DE FAMILIE NU VIA DE WEBSITE EN FACEBOOK! WWW.DEBRINCKREUSEL.NL

WWW.FACEBOOK.COM/FAMILIEDEBRINCK


De familie de Brinck is een fictieve familie, gestyled door Fashion Square De Brinck in Reusel. Dit modeplein heeft een uniek modeaanbod in de regio. Hoe kunnen we dat nu beter laten zien dan met een spontane en modieuze familie? In de afgelopen edities van Content heb je al veel kunnen lezen en zien van de familie De Brinck, maar het kan natuurlijk onmogelijk waar zijn dat het bij de Brinckies thuis enkel rozengeur en maneschijn is. In deze editie een kijkje achter de schermen; De geheimen van Familie de Brinck... “Ah, wat een lieverd is het toch, die Danielle. Die meid is altijd behulpzaam en zo ontzettend attent. Heel gezellig ook.” Moeder Pat is zichtbaar erg blij met haar schoondochter. En Danielle? Die ziet die blikken ook wel en maakt hier handig gebruik van. Wat Pat niet in de gaten heeft, is dat Danielle

Luc en Britt

ook een andere kant heeft; zij heeft er een handje van om haar zin nogal eens door te drijven. Dat verklaart waarom ze soms moeite kan hebben met schoonbroer Ralph; die trekt zich van niemand iets aan en doet altijd ongestoord precies waar hij zelf zin in heeft.

Ralph en Danielle

De koppigheid van Danielle heeft vandaag ook zijn invloed op Britt en Luc. Meestal staan zij midden in het gezin en ook vanochtend stond ‘the happy couple’ goedlachs in de deuropening. Maar tegen de middag zonderden ze zich ongemerkt af en namen ze tijd voor zichzelf en kleine Jip. Eigenlijk vinden Britt en Luc dit ook wel eens lekker. Zij zijn natuurlijk toch de creatieve tak van de Brinckies en deze eigenschap delen ze nu eenmaal niet met iedereen. Hun interesse gaat vandaag meer uit naar de uitgebreide LP-collectie van Henry.

Daniëlle en Pat

Familie De Brinck is een modieus hersenspinsel Fashion Square De Brinck in Reusel. Een uniek aanbod aan mode en lifestyle voor de hele familie op één gezellig plein! Volg het leven van de Brinckies ook op

ONLY FOR MEN • Lindestraat 30 Reusel • www.onlyformen.nl UNIEK MODE • Kerkstraat 7 Reusel • www.uniekmode.nl THE BAKERY • Bakkerstraat 60 Reusel • www.thebakerystore.nl XO FASHION • Lindestraat 28 Reusel • www.xofashion.nl RESTAURANT LUCAS • Kerkstraat 38 Reusel • www.restaurantlucas.nl

www.facebook.com/familiedebrinck www.debrinckreusel.nl

31


Kwaliteitsvlees voor de barbecue

INTERIEURRENOVATIE • KOZIJNRENOVATIE • SCHILDERWERK

Alles kan kapot...

...maar ook weer worden hersteld!

Vers voor u ingevroren Lekker veel barbeque vlees voor weinig geld! Ook makkelijk om mee te nemen op vakantie!

Markt 40 in Reusel

FABRIEKSWEG 3A | BLADEL | 06 -22957638 | WWW.MA-TO.NL

www.vleesdiscounter.nl

IS UW TUIN KLAAR VOOR DE ZOMER? BEL PAUL TILBURGS: 06 - 52 61 67 15

Tuinrenovatie Ontwerp en aanleg Voorjaarssnoei Gazononderhoud Eikenberg 14 Bergeijk | info@tilburgstuinen.nl | www.tilburgstuinen.nl

v.d. Heijden Bestratingen

Terras en Tuin


Het wiel opnieuw

uitgevonden… Dat de Brabantse Kempen een prachtige streek is, weten we natuurlijk allemaal. Zodra de zon schijnt pakken we de fiets of de benenwagen en trekken we er op uit. Maar laat je gebruikelijke vervoersmiddel eens staan. Trek je stoute schoenen aan en stap daarmee op de nieuwste technologie: De Airwheel!

M

et slechts één wiel, twee treeplankjes en je eigen lichaamsgewicht beweeg je jezelf gemakkelijk voort door de natuur en straten op weg naar je werk of school. Door het lichte gewicht is de Airwheel handig mee te nemen en op te bergen. Ideaal voor drukke gebieden, zoals de stad of het station; eenvoudig van de voordeur tot op het perron. Bovendien is de Airwheel ook nog eens milieuvriendelijk én gezond. Je geniet van de buitenlucht en door het continue zoeken van balans wordt ook nog je rug aan het werk gezet! KEMPISCHE RITJES In de grotere steden kun je al niet meer om de Airwheel heen. Maar ook hier in de Brabantse Kempen wonen een aantal fanatieke gebruikers; één daarvan is Puck (24 jaar).

Puck

Puck is een vlotte jongedame uit Casteren. Door haar studie in Rotterdam is ze veel aan het reizen. Van de bus naar de trein en van het station weer naar school en andersom; Ze legt heel wat kilometers af. Om deze tocht te verlichten kreeg ze van haar ouders een Airwheel, namelijk de Q1; het kleinste model uit de Airwheel familie. Licht, handig en makkelijk in gebruik; Puck is er sindsdien dagelijks mee op pad. Een Airwheel unicycle is in de wet gelijk gesteld aan een skater, daarom mag je ’m overal rijden waar je een fiets normaal aan de hand moet nemen. Zo mag je dus met een Airwheel gewoon over het voetpad rijden of zelfs in de binnenstad of het winkelcentrum. Ideaal! Dankzij de twee wielen is er een goede zijwaartse stabiliteit. Ook zitten er veiligheidssystemen in, zoals kantelbeveiliging, snelheidsbegrenzing en lege accu beveiliging. Slechts 10,6 kilo aan gewicht, een 800W sterke elektromotor en een accu met 130Wh die in 120 minuten volledig opgeladen is. De Airwheel Q1 is slechts één van de vele modellen. Op de website staat een overzicht van alle mogelijkheden; voor ieder wat wils! Benieuwd geworden? Maak een afspraak voor een testritje of huur ‘m voor een leuk dagje uit.

PEPE’S SMART PLACE Pepe’s Smart Place richt zich op moderne mechatronische apparaten voor consumenten. We geven je graag persoonlijk advies. Huren of thuis testen? Maak een afspraak!

Laaibeemden 31 in Casteren • T. 06 - 42069426

www.pepessmartplace.com

33


FYEO Medical presents:

Sunnery James & Ryan Marciano

DJ-duo ziet weer scherp dankzij ExtraLenzen


San Francisco, Miami, Dubai, Ibiza én... Eersel Jawel, Eersel! Ze vliegen de hele wereld over om overvolle zalen op te zwepen met stampende draaisessies. DJ’s Sunnery James en Ryan Marciano maakten graag even een tussenstop bij FYEO Medical in Eersel. Beide heren droegen al jaren contactlenzen, maar in hun drukke artiestenbestaan waren deze steeds vaker tot last. Een bekende wees ze op de mogelijkheid van implantlenzen; de ideale oplossing om weer snel scherp te kunnen zien met eigen ogen. Tijdens een uitgebreid vooronderzoek zijn de ogen van Sunnery en Ryan op alle mogelijke manieren getest, bekeken en gemeten. Ze bleken prima kandidaten te zijn voor ExtraLenzen. Het principe van deze lens is simpel; door een piepkleine incisie wordt een hightech lensje achter de iris geïmplanteerd. De lens ontvouwt zich en wordt door de oogarts precies op de juiste as gedraaid. Het is eigenlijk een contactlens ín je oog, die je niet ziet zitten en die niet kan verslijten.

“Het voelt heel goed aan” is Ryan’s eerste reactie. “En ik kan meteen de appjes op mijn telefoon lezen!” “Je hoeft dat ding nu niet meer zo belachelijk dicht tegen je neus aan te houden om het te kunnen lezen”, grapt Sunnery er achteraan.

BEZOEK DE INFORMATIEAVOND Wil je eerst vrijblijvend een kijkje nemen in onze oogkliniek? Bezoek dan een van onze informatieavonden. Deze avond bestaat uit een presentatie over onze mogelijkheden en een rondleiding door de kliniek. Daarnaast is er voldoende gelegenheid voor vragen en geven we je gratis een QuickScan. Zo weet je meteen of je ogen geschikt zijn voor ooglaseren of lensimplantatie. Uiteraard is een informatieavond kosteloos en verplicht je tot niets. Kijk op www.fyeomedical.nl/infoavond voor beschikbare data en eventuele aanmelding.

Ryan Marciano

Sunnery James

MEER DAN 100% Na een goede nachtrust kwamen Sunnery & Ryan op hun controleafspraak, waar al snel duidelijk werd dat hun gezichtsscherpte bovengemiddeld goed was. Hun zicht was bij Deze behandeling gebeurt vooral bij hoge sterkteafwijkingen of wanneer ooglaseren niet mogelijk is. Hoewel Sunnery met -2 een relatief lage sterkteafwijking had, koos hij toch voor deze behandeling. De genezing is namelijk extreem snel; handig, in hun drukke programma. De incisie groeit binnen enkele dagen dicht en je hebt vaak binnen enkele uren alweer scherp zicht. ALSOF JE GAAT DOUCHEN Met een dosis gezonde spanning nam Ryan als eerste plaats in de behandelstoel van dokter Frank Kerkhoff. Vervolgens mocht Sunnery plaatsnemen, om 25 minuten later weer op te staan mét ExtraLenzen. “Het is eigenlijk net alsof je even gaat douchen” vertelt Sunnery na afloop. “Het is echt zo snel gepiept, ik merkte niet eens dat de lens werd ingebracht.”

allebei meer dan 100%. Voortaan is dus ook het publiek op de achterste rijen duidelijk zichtbaar! “Ik zeg: Iedereen die aan lenzen of een bril vastzit; kom dit doen! Het maakt je leven zoveel makkelijker!” aldus Sunnery James.

@SunneryJames Just had my “day after check” and I see more then ever! Amazing! Thank you for the great treatment @FYEO_Medical #LifeSavers

GRATIS VOORONDERZOEK Ook graag zonder bril of lenzen naar je volgende concert? Maak een afspraak voor een vooronderzoek . We meten en testen je ogen dan uitvoerig zodat je precies weet welke behandeling bij je past. Gratis en geheel vrijblijvend. Het kost je alleen wat tijd.

Tekst: Manon van der Heijden Foto’s: Tom van Limpt

Koperslager 6 in Eersel • Tel. 0497 – 360860 •

www.fyeomedical.nl

35


Boven het maaiveld

NATUURPOORT DE BRANDTOREN

Deze luchtfoto downloaden? Ga naar www.contentmagazine.nl/luchtfoto


Uniek zorgpension

in Oostelbeers

Zorg en ondersteuning in warmte en huiselijkheid 35 jaar lang werkte Gemma de Koning uit Oostelbeers in de gezondheidszorg. Maar Gemma wilde iets anders; meer aandacht kunnen geven aan mensen die dat nodig hebben. Drie jaar geleden ontstond het idee om een eigen zorgpension te starten. Bij Zorgpension De Koning-Inn is speciaal voor kortdurend verblijf, herstelzorg en ter ondersteuning van de mantelzorger. In het sfeervolle, huiselijke en landelijk gelegen verblijf krijgen de gasten in een veilige omgeving hun vertrouwde zorg en ondersteuning.

W

ie moet herstellen van een operatie of tijdelijk zorgondersteuning nodig heeft, kon voorheen terecht in een verzorgingshuis. Daar verbleef je dan op een kamer voor kortdurend verblijf. Maar als gevolg van bezuinigingen gaan deze in rap tempo verdwijnen. Veel mensen zijn hierdoor voor hun herstel aangewezen op mantelzorg, een vrijwilliger of thuiszorg. Het gevolg is dat er in Nederland steeds meer mantelzorgers zijn; familieleden, vrienden of buren die de zorg op zich nemen voor een chronisch zieke, gehandicapte of iemand die anderszins hulp nodig heeft.

TERUG NAAR HUIS Het zorgpension kan de overbrugging vormen tussen de ziekenhuisopname en terugkeer naar huis. De ideale oplossing wanneer je bijvoorbeeld na een operatie het ziekenhuis mag verlaten, maar er thuis (nog) niet genoeg hulp en ondersteuning is. Ook indien je afhankelijk bent van een mantelzorger, maar hij of zij wil even op vakantie of is zelf ziek, dan is een verblijf in een zorgpension een uitkomst. Maar ook gewoon een vakantie met zorg is mogelijk. Je kunt er gebruik maken van eerstelijns hulp, zoals je eigen huisarts, fysiotherapeut of thuiszorg. Afhankelijk van je wensen kun je kort of langer blijven, tot wel 3 maanden. Zorgpension de Koning-Inn biedt een tijdelijk, compleet verzorgd en gastvrij verblijf in een fijne, warme huiselijke sfeer. Er zijn één- of tweepersoonskamers die alle grenzen aan de centraal gelegen woonkamer en keuken. Hier wordt het eten deels bereid van producten uit de eigen moestuin. Het pension is gelegen in het

landelijke, natuurrijke buitengebied van Oostelbeers. Er zijn verharde paden aanwezig waar je onbezorgd kunt wandelen en er zijn voldoende bankjes om even op uit te rusten en te genieten van de natuur. De Koning-Inn is een bijzondere plek om te herstellen, even tot rust te komen en andere mensen te ontmoeten.

ZORGPENSION DE KONING-INN Zorgpension De Koning-Inn is een officiële zorginstelling (WTZi) en beschikt over het HKZ-keurmerk voor de zorgsector.

De Hanenberg 2A in Oostelbeers Tel. 06 – 29338491

www.zorgpensiondekoninginn.nl

37


Het voorjaar ligt op de loer en de temperatuur loopt weer langzaam op. Wat is dan een betere plek om die eerste zonnestralen op te vangen, dan op je eigen terras? Stof je tuinstoelen af, klop de kussens uit en de vul de bloempotten met verse potgrond. En het terras zelf? Het is dĂŠ sfeerbepaler in je tuin en ligt bovendien 365 dagen per jaar in het zicht. Daar kun je dan maar beter wat fraais van maken. Patrick en Maartje van der Heijden laten je kennis maken met de mogelijkheden en geven alvast een voorproefje.

Jongleren met

terrassferen Fotografie: Gijs Spierings


Z

onder er bij stil te staan, heeft elke Kempenaar wel ooit over het werk van v.d. Heijden Bestratingen gelopen of gereden. Sinds de start in 1989 heeft dit bedrijf namelijk al duizenden bestratingen op zijn naam staan. Wegen en parkeerplaatsen, maar de laatste jaren toch voornamelijk tuinterrassen.

BETONKLINKERS OF –TEGELS Beton is een van de meest gebruikte materialen om goedkope en duurzame bestratingen te maken. Het voordeel van beton is dat het leverbaar is in vele kleuren en oneindig veel afwerkingen en formaten. Daarbij is het vriendelijk voor je portemonnee. Beton is niet extreem kleurvast en ruw van

Sinds 2009 hebben Patrick en Maartje in Eersel een eigen sfeertuin gerealiseerd. Hier kun je je laten inspireren door een groot assortiment tegels en klinkers, in honderden verschillende soorten, formaten en kleuren. Terrasbestrating is misschien wel de belangrijkste sfeerbepaler voor je woning en tuin. Het is dus wel belangrijk dat je de juiste keuze maakt uit de vele beschikbare steensoorten. We helpen je alvast op weg en stellen de verschillende bestratingproducten aan je voor: GEBAKKEN KLINKERS Gebakken klinkers worden gemaakt van klei. Het is een oer-Hollands product. De fabrieken staan langs de vele rivieren die ons land rijk is.

structuur, waardoor de klinkers en tegels wel gevoeliger zijn voor vlekken, mos en alg. Er zijn tegenwoordig wel betonproducten die kleurvaster zijn, maar die zijn dan wel weer wat duurder. KERAMISCHE TEGELS Keramische tegels worden gemaakt door hoogwaardige klei te bakken in extreme temperaturen tot wel 1200 graden. Hierdoor zijn deze tegels oersterk, kleurvast, krasbestendig en bestand tegen alle weersomstandigheden. Ze nemen geen vocht of vuil op en zijn daardoor nagenoeg onderhoudsvrij. Ze zijn nauwelijks van natuursteen te onderscheiden en je hebt keuze

Ze zijn beschikbaar in vele kleuren en maten. Als gebakken klinkers langer liggen, krijgen ze een mooi doorleefde uitstraling. Bij Van der Heijden heb je ook keuze uit partijen oude gebakken klinkers, waarmee je een prachtige authentieke of nostalgische sfeer kunt realiseren.

uit allerlei bijzondere stijlen en patronen. Het aanleggen van een terras met keramische tegels vereist wel de nodige expertise. Op de website van v.d. Heijden kun je hierover een filmpje bekijken. NATUURSTEEN Natuursteen tegels komen recht uit de natuur. Ze zijn gedolven in steengroeves en daarna op maat gesneden. Wil je een unieke en luxe uitstraling van je terras? Dan is natuursteen zeer geschikt. Geen twee tegels zijn identiek

en met het juiste onderhoud gaan natuursteen tegels een leven lang mee. De uniekheid van natuursteen maakt deze tegel wel iets duurder dan een keramische tegel. Gebakken klinkers in combinatie met keramiek geeft een mooie landelijke uitstraling.

V.D. HEIJDEN TERRAS EN TUIN Ben je een echte buitengenieter? Laat je verrassen door onze mooi aangelegde terrassen! De grootste collectie keramische tegels en de nieuwste terrastrends in onze fraaie showtuin.

v.d. Heijden Bestratingen

Terras en Tuin Dalemsedijk 13 in Eersel Tel. 0497 – 515572

www.vdheijdenbestratingen.nl

39


ALTIJD WAT TE DOEN

April 10 APRIL – EERSEL ACHT ZALIGHEDEN) (KEMPENMUSEUM DE

KUNSTMARKT

vorme n M aak ken nis met kun st in alle rleiuzi ek en en gen iet ond ertu sse n van live-m een hap je en dra nkj e. l

OOMPLEIN) DDELBEERS (DOORNB 22 T/M 24 APRIL – MI

SPLINTERFESTIVAL

ige opt red ens en De gez ellig e sfe er, hee l vee l geweldervoor dat je het vers chillen de mu zie kst ijle n zorgen Splinte rfestiva l niet ma g missen! www.splinterfestival.nl

www.achtzaligheden.n

(CENTRUM) 24 APRIL – BERGEIJK

N HERD) 16 APRIL – BLADEL (DE

tot ’s avo nds laat La at je in het hart van Be rge ijkprod uct en die Be rge ijk e voll verrass en doo r alle sm aak en proef! te bieden hee ft. Ge niet, ruik ijk.nl

BENEFIETCONCERT

e gez ellig e Ste un Alpe d’H uZ es tijd ens dezzie k! mu én ns da fee sta von d met live www.2climb2raise.nl

(HOF VAN SOLMS) 16 APRIL – OIRSCHOT

CHOT DE SMAECK VAN OIRS em ent in het ven ens dit culina ire life sty le-e

Tijd om ‘ge niet en’. centru m van Oirs chot dra ait alle s www.hofvansolms.nl

STAKKERS EN 16 APRIL – EERSEL (PO N) ATE STR E ND GE LIG OM

GARAGE SALE

Kerkst raat, In de straten Willib rord usl aa n, stra ten die er alle en s ker Qu ack ela er, Postak op de tussen ligg en koop je alle rlei spurtbllen ners. ewo opritte n en in garage s van buu www.eersel.nl

IJK 16 & 17 APRIL – BERGE WATERLAAT) (INDUSTRIETERREIN DE

K CRAZY CROSS BERGEIJ

SMAEKVOL BERGÊKS

www.bestemmingberge

MIERDE 26 & 27 APRIL – LAGE (DORPSPLEIN)

NACHT VOOR ORANJE

Een twe eda ags mu zie kfe stival il voo r jon g als oud! Met op 27 apr een ban dco mpetit ie wa ari n ze stri jde n om de tite l “be ste ban d van de Kem pen”. l

www.nachtvoororanje.n

SEL (CC DE KEI) 2, 3, 8 & 9 APRIL – REU

HOTEL DE BOTEL

tijd ens dez e voo rste llin g, Een avo ndj e onbeko mm erd lachenls Ton eel uitg evoerd doo r het Nie uwl.nlRe use www.nieuwreuselstonee

(KATTENDANS) 21 APRIL - BERGEIJK

R - THEO MAASSEN VANKWAADTOTERGE haa r lot worden

milie De wereld kon toch wel éve n aa n . Th eo M aassen ste lt eve n Een cross- spe kta kel voo r de hele falhe id, ove rge lat en? M aar nee, niet dus kan. waa rbij het een s niet gaat om sne, ord e op zak en zoa ls alle en hij dat ma ar juist om origine le voe rtuigen obstak els. www.kattendans.nl bijzondere kleding en uitdage nde jk.nl

www.crazycrossbergei

>

(CENTRUM) 17 APRIL – STEENSEL

JAARMARKT

één da g De straten van Ste ens el zijn voo r verrass ing en, ire ina gev uld met kra a mp jes, cul mu zie k en uitd age nde att ract ies. (DE BOLLEN) 17 APRIL – OIRSCHOT

24 APRIL – BERGEIJK

SMAEKVOL BERGÊKS

tot ’s avo nds laat verrass en La at je in het hart van Be rge ijkdie uct en Be rge ijk te bieden hee ft. doo r alle sm aakvolle prodijk. nl www.bestemmingberge

MUZENVAL) 30 APRIL – EERSEL (DE

TORS THE ROCKING NAVIGA lief heb bers van nostalg ie

Perfect voo r rock-’n- roll da nse rs en die een rock-’n- roll lee fsti jl. Du s haad l zit en... van rs nge nha aa of je vet kuif goe een gevarie erd Een sfe ervo lle voo rjaa rsbeurs me,t nat uur- en petticoat ma ar uit de kast, zorg !dat eid roll erh nijv and aa nbod van kun st en Let ’s sha ke, rock, ratt le hei d, www.muzenval.nl stre ekp rod uct en, wellne ss en gezrationd e. eco end gro en te life sty le, brocan

LENTEFAIR

www.debollen.nl


Mei

1 MEI – WINTELRE (CENTRUM)

WENTERSELSE MERT

Live-mu ziek, geze llige activ iteit en en natu k heel veel marktkra men: tijde ns de jaarmarurlij kt in Wintelre is het er allem aal.

14 T/M 16 MEI – WESTELBEER S (BROEKEINDSEDIJK)

PINKSTERFEESTEN

Met live- muziek, straattheater en een rom markt is het drie dag en feest in Westelbeers! Moomel i mee geno men: met je bezoek steu n je een goed Lief heb bers van trek kers en trucks kun nen doel. hartje opha len. De Trek ker & trucktrek van hun www.pinksterfeestenwestelbeers.nl Hoogeloon is één van de grootste en best e 21 MEI – OIRSCHOT (CENTRU M) trek kert reks van Ned erla nd! STO ELLOOP www.trekkertrekhoogeloon.nl Ma ak er een sport ieve zate rdag van; doe mee aan de Stoe lloop! Ga voor de 3,4 kilom eter, de 6,7 kilom eter 5 MEI – OIRSCHOT (VAN DE OIRS of PRONG) loop de 10 kilom eter. BRABANTS BIERFESTIVAL www.avoirschot.nl Bij brou weri j Van de Oirsp rong maa k je kenn is met alle geuren en sma ken die de bierbrou wers uit 28 MEI – EERSEL (POSTELSEWE G) Brabant te bied en heb ben. Proo st! PLAY! FESTIVAL www.vandeoirsprong.nl PLAY! is hét festival dat sport, kenn is en 5 MEI – HOOGELOON (HOOGE POORT) muziek com bine ert tot JUST JORIS een llig even eme nt De Sint Joris Show ban d best aat 50 jaar en viert voor geze jong en oud. dat met een groots food- en muzieke vene men www.play-festival.nl t in de natu ur van Hoogeloon. 5 MEI – HOOGELOON (HOOGE POORT)

TREKKER & TRUCKTREK

www.sintjoris.org

5 MEI – DIESSEN (DE BOLSTER )

NOLLIE DOLLIE FESTIVAL

Een klein scha lig muziekfe stiva l met een bree scal a aan ban ds en muziekst ijlen. Folk, pop, dblue s en rock zijn verte genwoordigd.

www.nolliedollie.nl

6 & 7 MEI – DIESSEN

KNAPZAKTOCHT

De K napzakt ocht com bine ert het best e uit twee were lden: lekk er fiets en door mooie natu ur én geni eten van loka le lekk ernij nen. www.vvvlandvandehilver.nl

6, 7 & 13 MEI – BLADEL (DEN HERD)

KAMERKABAAL

De nieu we prod uctie van Semterta inm ent is een knot sgek verh aal waa rin de absu rdite iten elka ar om de oren vlieg en. www.denherd.nl

14 & 15 MEI – HILVARENBEEK (VRIJTHOF)

ZOMERGEBLAOS

Het cent ru m van Hilva renbeek beweegt twee dag en lang op de maat van (live-)mu ziek.

www.zomergeblaos.nl

28 & 29 MEI – HOOGELOON (DE HENNEKOOI )

HENNEKOOI JUBILEUMFEEST

De Hen nekooi best aat 40 jaar en viert feest en erva ar (h)ee rlijk e (stre ek)p rodu cten en maa. Proe f k kenn is met de imk ers

www.dehennekooi.nl 28 T/M 31 MEI

KERMIS IN LAGE MIERDE EN WESTERHOVEN 29 MEI – EERSEL (CENTRUM)

KUNST IN UITVOERING

Schilders, (port ret)t eken aars, beel dhou wers dan sers en muzikanten late n zich zien en ,tezan gers, hore n in het cent ru m van Eers el.

www.kunst-in-uitvoering.nl

29 MEI – WESTELBEERS (CULTUU RBOERDERIJ)

BJ’S WILD VERBAND

Een avon d vol blue s, soul, country en rock ’n roll. Een trio met 3 kara kters die elka ar niet kun nen miss en om hun heel eige n gezicht te kun nen tone n.

www.cultuurboerderij.nl

VOOR EEN ACTUEEL OVERZICHT, KIJK OP WWW.VVVDEBRABANTSEKEMPEN.NL

41


Afvallen

met gezonde voeding

start 11 april!

fspraken 7a

de r

el van 3 & eg

Eenvoud

fte

n sl

a n k.nl

De vacaturesite van de regio!

Laat je stralen www.werkenindekempen.nl Voedingscoach Anja Bastings is bekend van:

8-weekse cursus bij

in Eersel.

Nu met gratis kookboek! Mogelijk vergoed door aanvullende verzekering. Verzekerd bij iak, VGZ, Nedasco of Zekur? Volg dan GRatis de cursus!

Bel 0495 - 593760 | www.fitENslaNk.Nl


ONGEKEND

Tenminste houdbaar tot Als voorzitter van Voedselbank Bladel verstrekt Kasper Touwen met zijn team wekelijks voedselpakketten aan 66 gezinnen in de Kempen. Ik ben geboren in Kampen, aan de IJssel. Na de Hogere Zeevaartschool heb ik 17 jaar op een koopvaardijschip gewerkt. Toen ik in 1988 aan wal kwam verhuisde ik met vrouw en kinderen naar Eindhoven voor een baan in de energietechniek. Na mijn pensioen raakte ik

betrokken bij de Voedselbank. We krijgen etenswaren van onder andere supermarkten, waarmee een club vrijwilligers pakketten samenstelt voor gezinnen met onvoldoende financiële middelen. Ons doel is om voor minimaal drie dagen per week eten te kunnen geven: lang houdbare producten zoals pasta en rijst, maar ook vlees, groenten en brood. Extraatjes zoals koekjes en mayonaise bewaren we en verdelen we eens in de zoveel maanden over de pakketten. Maar het liefst

krijgen we eenvoudige producten zoals conserven. We houden rekening met de grootte van het gezin, variërend van 1 tot wel 10 personen, en eventuele dieetwensen. Daarnaast zijn we scherp op de houdbaarheidsdatum; soms krijgen we wel eens producten die we niet kunnen verstrekken, omdat ze volgens de officiële regelgeving niet meer gegeten mogen worden. Daardoor zijn we soms hele dagen op potjes en pakjes aan het turen!

43


BADKAMER

INSPIRATIE DAGEN Laat u inspireren en ontdek de betere badkamer In samenwerking met:

Bij badkamer incl. installatie keuze uit*: €500 gratis accessoires Gratis Villeroy & Boch toilet zonder spoelrand €500 korting op Primabad badmeubel Gratis Sunshower

Gratis Goodiebag

VR ZAT ZON *Ga voor het complete programma en voorwaarden naar:

www.sanidrome.nl/vandeven

08 APRIL 09.30 - 17.30 UUR 09 APRIL 09.30 - 16.00 UUR 10 APRIL 11.00 - 16.00 UUR Het Groen 2 Knegsel (040) 205 16 06


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.