Content Magazine - Editie 4

Page 1

GRATIS MAGAZINE VOOR DE GEMEENTES EERSEL, BERGEIJK, BLADEL, REUSEL - DE MIERDEN, HILVARENBEEK EN OIRSCHOT

e n i z a g a M Onder de hoed

kerstmodel

UIT

bladel

oirscHot

in

vogelvlucht EEN

sPookHuis

in

berGeijk

#4 december 2013 / januari 2014

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 1

Graag gezien in de brabantse kempen! 21-11-13 16:19


F

amiliebedrijf Harrie Rombouts & Zonen heeft een rijke traditie in het meubelmakersvak. De zonen Piet en Paul zijn inmiddels de derde generatie die het ambachtelijk werken in het bloed hebben stromen. In eigen atelier werken we met een team van vaklui aan de mooiste tafels, kasten, keukens en interieurprojecten. In de bijzondere sfeer van onze toonzalen vindt u een ruime keus in tafels en andere meubelen en een grote collectie antieke objecten.

HARRIE ROMBOUTS & ZONEN DORPSSTRAAT 5 IN CASTEREN T. 0497 - 684000

WWW.HARRIEROMBOUTS.NL Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 2

21-11-13 16:19


Voor aanvang

Colofon Content Magazine verschijnt Oirschot 6x per jaar in een oplage Hilvarenbeek van 44.000 huis-aan-huis in de Brabantse Kempen. Gemeentes Eersel, Bladel, Reusel-De Mierden, Bergeijk, ReuselDe Mierden Hilvarenbeek en Oirschot. Eersel Bladel Een prachtige regio met ruim 100.000 inwoners. Bergeijk

6 6 8 10 13 14 18 19 20 24 29 30 34 38 41 42 45 46 48 51

pieken Met kerstMis! 5 Sfeertrends voor de feestdagen “Het WAs een enorMe klAp” Vuurwerk raakte Anouk in haar oog streekverHAlen uit bergeijk Het spookhuis van Van Beverwijk kerstModel uit blAdel Onder de hoed van Livera goed voorneMen = ruW De reddende engel CHiQ en stijlvol Met kerst Maak zelf de ‘Franse rol’ feestdAgen? fAsHiondAgen! Wat trek jij aan? ruige versCHijning in vesseM Automodel bij de Jacobusmolen irMA over de kook Kerst zonder stress door de bril vAn… Bert Voorbraak uit Reusel kijk toen dAn Eersel in 1914 en Hapert in 1944 in de bAn vAn de vlAM Mensen en vuur zijn onafscheidelijk Wel te rusten Waarom slapen we? Winter in je WoonkAMer Haal de natuur naar binnen Altijd WAt te doen Evenementen in de Brabantse Kempen HAppen nAAr AdeM… Help, ik stink uit mijn mond! Mijn kind is Zo druk… Of is het ADHD? MAde in CHinA Alles over vuurwerk frAppAnt TT Oostelbeers

14 20

rAlf vAn der burgt Uitgever, hoofdredactie, sales, creatie debbie vAn tiggelen Sales, creatie, redactie. ontWerp & vorMgeving D & B Communicatie BV freelAnCe MedeWerkers Tom van Limpt (fotografie), Imca van de Weem (fotografie), Hanneke Meier (fotografie), Max Kneefel (fotografie), Niek Totté (Fotografie), Twan Klomp (luchtfotografie), Stijn Lamers (tekst), Sandra Willemen (tekst), Norman Rechburg (creatie). bedrijfsredACtie Dr. Frank Kerkhoff, Anton Lemmens, Diane den Boer, Irma van Diepen, Saskia Toonen, Judith de Greef, Minke Jansen – Duis, Ton de Laat, Arné van Esch, Jurgen Hendriks

24

Wij Zijn uiterMAte Content over Paul Holtman, Bert Voorbraak, Frans Huijbregts, Johan Biemans, Anouk Manuel, Arjan Jonker, Jos Peters, Wijnslijterij Hendriks, Mieke van Gompel, Tuincentrum Groenen, Maria van Hoof, Heemkundekring Platella Villa

info of Adverteren? Content Magazine biedt vele opvallende en effectieve mogelijkheden. We denken graag met u mee. bel 0497 - 582161 of mail content@contentmagazine.nl

© Copyright Content Magazine 2013

Maga zine

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 3

3 21-11-13 16:19


c

Bomen. Bron van leven Direct van de kwekerij, zo in uw tuin!

Dit zijn de bes te maa een bo nden o om ov m er te p lanten!

Gebroeders Bressers Boomkwekerij heeft alle soorten bomen, vers uit de grond. Creëer een

natuurlijke parasol met een dakboom. Of maak een groene afscheiding met één van de vele variaties lei-bomen zoals lei-linde, lei(sier)appel of een lei-haagbeuk. De bomen kunnen we thuis bezorgen en de rekken om de boom aan te leiden, maken we voor u op passende hoogte.

Gebroeders Bressers Boomkwekerij

Hoeven 5 in Oirschot • Tel. 0499-574153 (Harrie) 06-25072792 (Jan) www.bressers-laanbomen.nl

Kunsthandel & Lijstenmakerij

Van Antwerpen De vakman voor al uw inlijstwerk en hét adres voor de aankoop van: Schilderijen │ Posters │ Grafiek │ Etsen │ Spiegels & ophangsystemen. Wij verzorgen ook restauraties

Lange Voren 35 in Eersel (Ind. Terrein De Haagdoorn)

T. 0497 - 530150

info@lijstenmakerijvanantwerpen.nl

www.lijstenmakerijvanantwerpen.nl

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 4

21-11-13 16:19


content

h et ja a r u it

Een winkel vol sfeer en nostalgie uit vervlogen jaren. Herinneringen van de afgelopen honderd jaar bijeengebracht in een groots en verrassend assortiment brocante en kroonluchters!

In een feestmaand vol presentjes deelt ook Content weer vrolijk uit. We hopen je weer een plezier te doen met ons vierde cadeautje van 2013; de feestelijke decembereditie van Content Magazine! Het vierde exemplaar… daar durfden we in juni van dit jaar alleen stiekem op te hopen. Na maanden schetsen, kletsen, denken en doorzetten, hielden we toen eindelijk de eerste Content Magazine trots in onze armen. Wethouder Roeland van Hoof pakte het eerste exemplaar van Content Magazine uit en een fonkelnieuw huis-aan-huis magazine zag het daglicht. Een ‘cadeautje voor je brievenbus’, dat was het idee. De Brabantse Kempen op haar mooist en regionale commercie op z’n leukst. Met deze insteek willen we je een amuserend magazine geven waarvan je content wordt. Onze slogan is dan ook ‘Graag gezien in de Brabantse Kempen.’ En luisterend naar de reacties, tips en complimenten die we het afgelopen half jaar ontvingen, krijgen we het gevoel dat we in ieder geval op de juiste weg zitten. We willen trouwens nog even ons petje afnemen. Dat doen we voor alle ondernemers die het lef hadden om te geloven in onze ideeën. Zij besloten hun bedrijf te presenteren in een toen nog volledig onbekend en onbestaand regionaal blad. Onze mooie praatjes bleken gelukkig geen gebakken lucht. Want die winkels en bedrijven merkten dat ze in Content Magazine écht graag gezien worden. Voor ons was 2013 dus een geslaagd jaar. Maar het kan altijd beter, dus hebben we voor 2014 al een aantal goede voornemens in petto. Zes stuks om precies te zijn. Zes fonkelnieuwe cadeautjes voor je brievenbus! Fijn feestdagen, veel leesplezier en tot volgend jaar!

Wij zijn geopend op: Vrijdag van 11:00 uur tot 18:00 uur Zaterdag van 11:00 uur tot 16:00 uur Of bel voor een afspraak

Eykereind 66 in Bergeijk (achterom) Tel. 0497 - 575781 of 06 - 25011300

www.aghterhuijs.nl Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 5

21-11-13 16:19


Pieken met Kerstmis! rt re n ds voor de fe estda g en 5 sfee

Hoe pak jij uit met kerst? Groots of bescheiden? Één ding is zeker; zonder versiering geen kerstfeest! De één kruipt de zolder op om kunstboom, ballen en de rest te herenigen in de hoek van de huiskamer, de ander leeft zich volledig uit en bejubelt het kerstfeest elk jaar in compleet nieuwe stijl. Om je te inspireren, hebben we de vijf opvallendste kersttrends al voor je opgetuigd!

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 6

21-11-13 16:19


tHis Must be HeAven Dit is de meest romantische trend. We brengen warme poederroze ballen, parels en vijgkleurige kerstornamenten bij elkaar. Extra romantisch maak je het met accessoires als bloemen en parels, bontkleedjes en oud-zilveren kandelaren of speeldoosjes. Hemels!

HoMe is WHere tHe HeArt is In deze trend zien we de liefde voor de natuur. De tuin wordt in de winter vaak vergeten, maar de natuur kan er dan juist zo mooi uitzien. Binnen en buiten houd je in één stijl, dus werk je veel met houten accessoires. Binnen staan krukjes, buiten een slee tegen de muur. Binnen steken bessentakken uit een gerecyclede, glazen vaas. Buiten staat een mand met knalrode appels in combinatie met wit en mooi eucalyptus groen.

Creatief met kerst

Zelf creatief kerst creëren, dat kan natuurlijk ook! En dat dit echt niet moeilijk hoeft te zijn, laten we hier zien. Speel zelf met kleur en materialen om het kerststukje naar jouw smaak aan te passen.

staP 1

WAt Heb je nodig? • Klein glazen vaasje of potje • Decoratiezand • Katoen knoppen • Decoratie takje • Zijden roos • Mini plantje

e

driving HoMe for CHristMAs Een humoristische en opgewekte kersttrend! Met de aloude Coca Cola reclame in het achterhoofd ga je aan de slag met uilen, hertenkoppen, sterren en authentieke ornamenten die vooral bijzonder en grappig moeten zijn.

stArs in tHe skY Om de crisis te pesten, voert luxe gewoon de boventoon. Feestjes vieren we uitbundig en diners pakken we groots aan. Op het dressoir plaats je veel accessoires met verschillende wittinten en combinaties van metallic met glitter en hoogglans zilver. De tafel decoreer je met art-deco crystal en veel wit en de kerstboom behang je met winterwit en lichtgoud. De piek vervang je dit jaar door een glitterstrik!

staP 2

staP 3

life & Garden Life & Garden brengt leuke trends en originele

love is in tHe Air Hier zijn gezelligheid en liefde de kernwoorden. Veel verschillende bloemen in verschillende kleuren, afgewisseld met bessentakken en mooie zijden linten. Je creëert een sfeer die doet denken aan de uitgesproken kleurcombinaties die de oude meesters gebruikten. Het stilleven in een museum verplaats je naar je huiskamer, waardoor het geheel een modern-klassieke uitstraling krijgt.

ideeën dichtbij. Heerlijk tuinieren, sfeervol leven en relaxen, daar gaat het om.

Industrieweg 3 in Bladel Tel. 0497 - 381795 www.bladel.lifeandgarden.com

Maga zine

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 7

7 21-11-13 16:21


“Het wa s ee n en orm e kla p”

vuurwerk raakte Anouk in haar oog om naar het vuurwerk te kijken. Zelf hadden we geen vuurwerk, alleen mijn twee kleine broertjes hadden sterretjes. Samen met een vriendin stond ik in de deuropening om de jongens een beetje in de gaten te houden, want de hele dag werd er al zwaar knalvuurwerk afgestoken in onze straat.

Het “GelukkiG nieuwjaar!” was noG maar amPer uitGesProken of 2013 viel al finaal in duiGen. anouk manuel (24) stond in de deuroPeninG van Haar Huis in GeldroP, toen vuurwerk Haar blijvend verblindde. tijdens ons GesPrek is Haar ooGlid noG wat oPGezwollen door de derde oPeratie van dit jaar, maar dat Gaat wel over. de koPzorGen over Haar linkerooG zijn voorloPiG ecHter noG niet voorbij...

N

Fotografie: Tom van Limpt

Net als veel kinderen vond ik vuurwerk vroeger fantastisch en speelde ik er graag mee. Maar toen ik een jaar of twaalf was, kreeg ik al eens een wake up-call. Een vuurpijl uit een omgevallen fles floot rakelings langs het hoofd van mijn nichtje. Ik schrok daar ontzettend van en vanaf dat moment ben ik altijd erg oplettend geweest met vuurwerk.

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 8

op de vloer Eigenlijk was het plan om Oudejaarsavond 2012 met vriendinnen in Rotterdam te vieren. Dat feestje werd gecanceld, dus besloot ik thuis te blijven tot twaalf uur en daarna in Eindhoven te gaan stappen. Het werd een gezellige avond en toen 2013 om middernacht echt begon, gingen we natuurlijk naar buiten om te proosten en

Ik wilde me eigenlijk net omdraaien, toen er een verschrikkelijk harde klap klonk. Ik weet nog dat ik tegen mijn vriendin zei “Dat is vrij dichtbij...” Meteen daarop voelde ik iets in mijn oog en onmiddellijk had ik intense pijn. Vuurwerk van de buren had mijn oog geraakt. Ik ging onderuit op de kamervloer en toen mijn moeder me optilde, zag ze dat er bloed uit mijn oog stroomde. Volledige paniek. Ik zag niets meer en mijn oog was meteen helemaal opgezwollen. Binnen een paar minuten zaten we in de auto op weg naar de Eerste Hulp. Op dat moment was ik nog best wel positief en had ik het idee dat het wel zou herstellen. Toch was mijn eerste vraag aan de dienstdoende oogarts “Ben ik blind!?” Dat wist hij niet zeker, maar hij zag wel dat mijn iris volledig was afgescheurd en dat ik diverse schrammen in mijn oog had. Met een bandage mocht ik naar huis en die ochtend zouden de oogspecialisten van het Maxima Medisch Centrum me verder onderzoeken. Die nacht heb ik niet geslapen van de pijn. Als een boM Op Nieuwjaars ochtend onderzocht Drs. Barbara Leyssens mijn oog. Ze zag al

21-11-13 16:21


g

Het is nu bijna één jaar geleden en ik kan accepteren dat ik nooit meer zie met mijn linkeroog. Wat me wel ontzettend dwarszit, zijn die operaties. Mijn oog is nog steeds niet stabiel. Ik moet wekelijks twee keer voor controle naar het ziekenhuis en ik blijf maar negatief nieuws krijgen. Het zou me rust geven als ik ooit een eindpunt behaal. snel dat het helemaal niet goed zat en zette verdere behandeling in gang. Dr. Frank Kerkhoff is specialist in oogtrauma’s en hij heeft diezelfde maand nog mijn eerste oogoperatie uitgevoerd. De waarheid was keihard. Blind aan mijn linkeroog… Het zorgde er voor dat ik behoorlijk down werd. Ik heb het een tijdje echt niet zien zitten. Waarom ik? Altijd was ik kerngezond en nu zit ik opeens in de ziekenhuismolen. Ik was ook een tijd angstig in het donker, dan was ik bang dat er plots een knal zou komen. Ook de nachtmerries waren vreselijk. School zorgde er uiteindelijk voor dat ik de draad toch weer een beetje oppakte. rust Op het moment dat ik geraakt werd, stond ik eigenlijk ‘veilig’ in de hal, maar door de kracht van de explosie is mijn oog toch zo zwaar beschadigd. Met legaal Nederlands vuurwerk was dit ongeluk niet gebeurd, daar ben ik van overtuigd. Maar daarover spelen we nu al een jaar welles-nietes. De relatie met de buren is inmiddels volledig verstoord. Een andere vervelende bijkomstigheid is dat de verzekering nu moeilijk doet. Een ongeluk met ‘gewoon’ vuurwerk blijkt namelijk niet verzekerd.

2014 Oud & Nieuw is voor mij geen feest meer. Ik kan nog niet zo goed inschatten hoe ik ga reageren tijdens de komende jaarwisseling. Het wordt ongetwijfeld emotioneel. Het is een dubbel gevoel. Natuurlijk denk ik dan aan alle ellende van 2013, maar tegelijkertijd is het een moment om dit vreselijke rotjaar af te sluiten en 2014 positief in te luiden. Ik moet toch proberen door te gaan met mijn leven en moed en hoop houden. Eén ding weet ik zeker. Ik blijf binnen dit jaar.

Gratis vuurwerkbril Oud & Nieuw zorgt elk jaar weer voor veel vuurwerkletsel. En bij een derde van de slachtoffers is dat oogschade. Een vuurwerkbril beschermt tegen explosieschade of een verdwaalde vuurpijl. Oogwereld Holtman geeft nu gratis een partij vuurwerkbrillen weg. Haal jouw vuurwerkbril bij de optiekzaak in Reusel (Kerkstraat 4) of Bladel (Markt 30). Maar doe het snel, want op = op.

de oogCHirurg over

v u u rwe rk

Dr. Frank Kerkhoff is één van de oogchirurgen bij F Y EO Medical Het verhaal van Anouk is dramatisch, maar helaas geen uitzondering. Ze dacht veilig te staan, maar toch heeft vuurwerk oogschade veroorzaakt. Bij zwaar vuurwerk komt een grote drukgolf vrij en die kan een enorme impact hebben op de oogbal. Vergelijk het met een squashbal of een vuist die recht op je oog terechtkomt. Het oog is een heel kwetsbaar orgaantje en door zo’n klap ‘ontploft’ het gewoon. De grootste schade is daardoor vaak ín het oog. Bij vuurwerkslachtoffers gaat het bij één op de drie gevallen om oogletsel. Dat is opvallend veel, want relatief heeft het oog maar een klein oppervlak. Ook bij gewonden in oorlogen zie je dikwijls dat het oog is aangedaan. Dat is te verklaren doordat een knal je aandacht trekt en doordat mensen hun hoofd in de richting draaien van het vuurwerk. De afgelopen jaren zien we een significante daling in het aantal oogletsels tijdens Oud & Nieuw. En dat is echt te danken aan de vuurwerkbril, die steeds meer mensen dragen. Ik zou daarnaast aanraden om een petje op te zetten. Vuurwerkpijlen vliegen in een boog en een pet beschermt tegen een onverwachte ‘luchtaanval’. En vergeet zeker de kinderen niet te beschermen. Óók als ze vanuit de deuropening naar het vuurwerk kijken.

ooGkliniek fYeo medical Niet meer afhankelijk zijn van uw bril of contactlenzen? Gewoon, scherp zien met uw éigen ogen. Zou dat geen wonder zijn? De afgelopen 12 jaar heeft FYEO Medical al duizenden mensen dat wonder laten ervaren. Ooglaseren of lensimplantatie? Na een vooronderzoek kunnen onze oogchirurgen bekijken

Koperslager 6 in Eersel

middels welke methode u weer haar-

Tel. 0497 - 360860

scherp ziet! Maak eens een afspraak.

www.fyeomedical.nl

Maga zine

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 9

9 21-11-13 16:22


streekverhalen

Eenspookhuis Een

in Bergeijk

Met medewerking van: Johan Biemans FotograďŹ e: Ralf van der Burgt

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 10

21-11-13 16:22


Hotel Beukenhof in Bergeijk is gebouwd met de stenen van een oud en statig huis dat in 1838 werd afgebroken, genaamd ‘Het Elengoed’. In de achttiende eeuw werd dit pand bewoond door de Bergeijkse secretaris Van Beverwijk. Deze man had de gemeente aanzienlijk benadeeld en zelf goed zijn zakken gevuld. Hiervoor is hij uiteindelijk ook veroordeeld. Na zijn dood moest hij boeten voor zijn zonden en kwam hij de hemelpoort niet binnen. Hij kon niet anders dan blijven dwalen en spoken en kwam ’s nachts met regelmaat terug in het huis waar hij gewoond had. De latere bewoners werden voortdurend door zijn spokerijen geteisterd en sliepen nooit rustig in het pand. Vanaf de zolder kwamen bulderende geluiden alsof er een paard met een kar overheen bolderde. De pastoor heeft uiteindelijk van het kerkhof rond de oude Sint Petrus Bandenkerk een middeleeuws kruis gehaald en dit onder de voordeur begraven. Toen men toch weer geluiden hoorden, is één durfal nog op zolder gaan kijken. Hij trof niets aan. Maar uit het raam zag hij in de richting van de Eerselsedijk nog een grote stofwolk verdwijnen. Hierna stopte het spoken. Bij de afbraak van Het Elengoed is het kruis opgegraven en terug verhuisd naar het kerkhof. Na een publicatie hierover was het daar echter plots verdwenen en vanuit het herbouwde pand kwamen weer geluiden over spokerijen. Jaren later dook het kruis onverwachts op bij de gemeentewerf en tot op de dag van vandaag is het te bezichtigen in het Eicha Museum in Bergeijk.

Maga zine

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 11

11 21-11-13 16:22


De

Hofstee restaurant

Laat u culinair verrassen bij restaurant De Hofstee Chef-kok Rob van der Veeken, gastvrouw Shameeza van der Veeken en hun team ontvangen u graag in hun bijzondere restaurant. Passie voor koken en een onovertroffen gastvrijheid staan hier centraal. Als gast kunt u rekenen op een uitstekende service en bijzondere gerechten, gekenmerkt door creativiteit en kwaliteit. Culinair genieten in een restaurant waar u zich thuisvoelt!

Sniederslaan 121 Bladel Tel. 0497 - 38 15 00 Openingsuren di t/m vrij 12.00 - 14.30 u di t/m za 17.30 - 21.30 u zo doorlopend open van 12.00 - 21.00 u

AANBIEDING CONTENT-LEZERS

3- gangen regionaal menu met 2 glazen wijn voor e 30,- per persoon (graag vermelden bij reservering)

www.restaurantdehofstee.nl

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 12 1 6035HOFS fc adv restaurant Hofstee 220x260.indd

21-11-13 15-11-13 16:22 11:01


onder de

n. uit gemeente bladel 41 jaar, samenwonend, 3 kinderen

van livera spAnnend Al bij de eerste editie van ‘onder de hoed’ had ik de neiging om een mailtje te sturen. Ik heb het toen niet gedaan, maar een oproepje op de Facebookpagina gaf het laatste zetje. Ik vind het stiekem wel spannend dat mensen gissen wie er onder de hoed zit en het leek me gewoon leuk om zo’n fotoshoot mee te maken. Door mijn werk kunnen veel mensen mij kennen, maar ik ben niet bang dat ik herkend zal worden. En als dat wel zo is? Dat zien we dan wel weer.

Sapph

romantisc st je he n e fe w

n! age td es

livera bladel Livera Bladel biedt een trendy en actuele collectie in lingerie-, nacht- en badmode en heeft naast haar eigen merk ook bekende A-merken zoals Esprit, Passionata, Triumph, Sapph en Chantelle.

Livera Bla de l

€ 32,95 BH HIPSTER € 15,95

lekker beZig Met mijn lichaam ben ik helemaal niet veel bezig. Ik sport niet, maar beweeg genoeg. Mijn drie kinderen houden me goed bezig en ik ben altijd actief. Is er iets leuks of gezelligs te doen, dan ben ik er bij! Dat is ook wel een beetje mijn handicap: ik vind alles leuk en zeg snel “ja”. Ik ben Bourgondisch, houd van lekker eten en drinken. Gelukkig heb ik de genen van mijn vader meegekregen en word ik niet snel dik. Het setje Er lag bij Livera al een mooi kerstsetje op me te wachten. Die was ook zeker wel leuk, maar toen ik deze aan had, was het direct beslist. Deze spettert echt en straalt voor mij ook super het kerstgevoel uit. De BH geeft me een mooi decolleté en hij ondersteunt perfect. Wel prettig na drie zwangerschappen… Mooiste aan mezelf: lengte en de verhoudingen Minder tevreden over: voeten

Sniederslaan 15A in Bladel Tel. 0497 - 383927 volg ons op: www.facebook.com/liverabladel

11:01

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 13

durf jij onder de Hoed vAn liverA? Laat jezelf ook zien in stijlvolle nieuwe lingerie tijdens een professionele fotoshoot door Imca van de Weem Photography. Niet twijfelen, doen! Mail je gegevens naar content@contentmagazine.nl

21-11-13 16:22


Goed voornemen = Met hemels genoegen nemen we afscheid van 2013! Het was een heerlijk verleidelijk jaar. Op naar 2014, waarin je weer mateloos kan nemen van al het lekkers om je heen. Eet, drink, rook en geniet! Laat de boel de boel, lach het beste als laatst en na morgen de zondvloed. Of wacht... wat zegt toch dat andere stemmetje in je hoofd? Laat je in 2014 verleiden door je gezond verstand, zet liefde op de eerste plaats en kijk eerlijk in de spiegel. Vat de duivel bij de horens en start met tenminste één goed voornemen... Wat dacht je van milieubewuster leven? De natuur heeft het zwaar te verduren, dat lijkt nu bij iedereen wel door te dringen. Ga in 2014 voor eerlijk, groen en recyclebaar. Bijvoorbeeld in je interieur, waar je met gerecyclede materialen en vintage spullen van je huis een superhippe plek maakt. Mooi én goed voor het milieu! Bij RUW vind je meubelen van gerecycled (sloop)hout, maar ook oude industriële lampen en stoelen. En over interieur gesproken; ga je in 2014 eindelijk verhuizen of verbouwen? Dan is het een uitstekend voornemen om Judith van Hemels Wonen uit te nodigen om van je huis een thuis te maken. Het ultieme goede voornemen is nog altijd gezonder en bewuster leven. Maar dat blijkt duivels lastig in een jachtig bestaan met schreeuwende kiloknallers en makkelijke kant- en klaarproducten. Toch laat Paulien Dekker van Verde je proeven dat makkelijk, gezond en lekker perfect samen gaan. In haar salades, wraps en verse stampotten geen dubieuze e-nummers of kunstmatige conserveringsmiddelen. Alles eerlijk en direct van de boer en de teler. Laat Paulien in 2014 je reddende engel zijn!

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 14

21-11-13 16:23


verde Verde is lekker en gezond. Verser dan vers met een vleugje passie. Deze winter introduceert Paulien haar nieuwe Boost & Blend lijn: eenpersoonsstampotjes en –wokmixen. Dagvers, makkelijk, lekker en gezond.

Paulien Dekker Tel. 06 - 47963596 www.verdevers.nl

ruw meubelen Karakteristieke meubels op maat van écht oud hout. In de werkplaats maakt Michiel alles eigenhandig, met passie en creativiteit. En de showroom staat vol leuke vintage accessoires, oude industriële lampen en meer…

Handelsweg 15C in Hapert Tel. 0497 - 383944 www.ruw-meubelen.nl

Hemels wonen Een kleine metamorfose, nieuwbouw of grote verbouwing? Hemels Wonen gaat aan de slag met uw woonvraag en creëert een interieurplan op maat.

Tafel: RUW meubelen, Kostuum duivel: Only for Men, www.onlyformen.nl

In iedere gewenste stijl, passend binnen uw budget.

Smitseind 27 in Duizel Tel. 0497 - 516752 www.hemelswonen.com

studio de brink Studio de Brink, spreekt tot ieders verbeelding! Reclamefotografie; op locatie, in onze studio, voor uw website! Maar ook ontwerp, dtp, printen en plotten op groot formaat in elke oplage.

I AM STUDIO DE BRINK Meerheide 112 in Eersel Tel. 0497 - 536000 www.studiodebrink.nl

Fotografie: Niek Totté, Studio de Brink Styling: Judith de Greef, Hemels Wonen Make-up & haar: Mieke van Gompel (www.miekevangompel.nl)

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 15

Maga zine

15 21-11-13 16:23


boven het maaiveld

Centrum Oirschot

Deze luchtfoto op hoogwaardig A4 fotoafdruk? Dat kan voor € 12,50 (+ verzendkosten). Mail ‘FOTO BASILIEK OIRSCHOT’ + uw NAW gegevens naar content@contentmagazine.nl

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 16

21-11-13 16:23


FotograďŹ e: Twan Klomp

Maga zine

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 17

17 21-11-13 16:23


chic & stijlvol

met kerst zo doe je het ze lf!

Fotografie: Tom van Limpt

stap

december is dÉ tijd van Het jaar om eXtra aandacHt te besteden aan je uiterlijk. een ecHte fasHionista Heeft Haar kerst-outfit natuurlijk al klaar HanGen, maar alleen een mooie jurk is niet alles. je look is Pas comPleet met een feestelijk Glamour kaPsel.

D

De Franse rol is chique, stijlvlol en sexy. Perfect dus voor de feestdagen en gemakkelijk zelf thuis te creëren. Zelfs met kort haar kun je een poging wagen tot een echte Grace Kelly rol! Judith Timmermans, eigenaresse Arena Kappers in Bladel, demonstreert bij Judith Tuns (schoenenzaak TUNSenzo uit Reusel) hoe je deze mooie rol zelf kunt maken.

bovenop het hoofd van de rest. Borstel het haar aan de achterzijde naar één kant en zet het vast met speldjes. Zet de speldjes zig/zag en over elkaar, zo blijven ze beter zitten.

stap 1: Creëer stevigheid door mousse aan te brengen op je natte haar en het vervolgens goed droog te föhnen. Breng op de aanzet van je haar ‘Powder Puff’ van Kevin Murphy aan. Scheid je haar

stap 3: Rol nu de haren die los hangen over de speldjes heen, maak een Franse rol en zet vast met speldjes. Fixeer het gehele kapsel met flink veel haarlak.

stap 2: Toupeer flink de lokken boven op je hoofd en borstel alles naar achter. Zet het vast met speldjes.

arena actie! Bij besteding van €100,- bij schoenenzaak TUNSenzo in Reusel, krijg je in december

nu ook op maandag open!

en januari een waardecheque van € 7,50! Vrij te besteden bij Arena Kappers Bladel

Markt 24 in Eersel

en Eersel.

Gindrapassage 13 in Bladel Tel. 0497 - 388727

Tel. 0497 - 516526

Bergstraat 40 in Eindhoven Tel. 040 - 2460661 (Geldt niet in combinatie met andere kortingen of gereduceerde prijzen.)

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 18

www.arenakappers.nl

2

stap 1

stap 3 s tip: Trek enkele plukje r naa los en föhn deze achteren voor een nonchalantere look.

powder puff Geef je haar nog meer stevigheid met dit witte wonderpoeder van Kevin Murphy. Het haar breng je hiermee gemakkelijker in model en je Franse rol blijft beter zitten.

www.facebook.com/arenakappers

21-11-13 16:23


l

t

Feestdagen?? fashiondagen!! bij je scHoonfamilie oP Het kerstdiner, een kerstborrel oP kantoor of een sPetterende oudejaarsPartY met vrienden. weet jij al wat je aantrekt? december is dÉ Periode om sensuele creaties te draGen die je meestal iets tÉ vindt. Pak flink uit en laat je fantasie de vrije looP. ideeËn te kort? wij Hebben er noG wel een Paar.

roMAnCe Sprookjesachtige jurkjes en tops met ruches, franjes en pailletjes zijn een absolute musthave deze winter en zijn uitermate geschikt voor de feestdagen. Draag het lekker losjes, gedraaid, gewikkeld en vloeiend. bont Een mooi faux fur jasje is de finishing touch voor je feestlijke outfit. Maak het compleet met een passend en opvallend sieraad. suit Net iets origineler uit de hoek komen? Ga dan voor een pak à la Marléne Dietrich. Stijlvol, tijdloos én comfortabel! Draag het met een mooie blouse of met een opvallende kanten top om het geheel iets spannend te maken. glitter en glAMour Voor een verpletterend feestelijke look kies je voor glitters en pailletten. Met chique accessoires van leer en suède of een mooie corsage maak je deze outfit compleet. A girls best friend Niets is feestelijker dan de schittering van een (nep)diamant. De feestdagen zijn dé gelegenheid om uit te pakken met je sieraden. Familiejuwelen? Als je ze nu niet draagt, dan draag je ze nooit meer.

nummer zestien Bij Nummer Zestien mode vind je alle opvallende trends en modemerken voor dames en heren, kinderen en baby’s. De leukste kleding en mooiste accessoires. Niet alleen in de eigen Nummer Zestien stores, maar ook in de uitgebreide webshop.

Sniederslaan in Bladel Tel. 0497 - 360088 www.nummerzestien.eu

Maga zine

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 19

19 21-11-13 16:23


in Vessem meestal zien we automodellen flaneren over bocHtiGe berGweGen aan de cÔte d’azur of HeroÏscH Poserend naast Het Gardameer in italiË. waarom eiGenlijk? er zijn tocH maar weiniG omGevinGen waar Het zo PracHtiG rijden is als in onze eiGen brabantse kemPen. wij staPten daarom vandaaG in de stoere ford kuGa om trots te Poseren in Het wereldse vessem. De Kuga is een intelligente SUV. Krachtig, verfijnd en stijlvol, zowel in het interieur als in het exterieur. Hij heeft een uitstekende opbergcapaciteit en beschikt over de geavanceerde technologieën om je dromen over off-road avonturen waar te maken. Het intelligente All-Wheel Drive-systeem kan tot 100% van de aandrijving naar de voor- of achteras sturen, wat resulteert in

een uitstekende grip en een beter rijgedrag, zelfs op de lastigste wegen. Active City Stop remt automatisch bij lage snelheid om een botsing te voorkomen en Ford SYNC leest je SMS’jes hardop voor en geeft je handsfree controle over je muziek en telefoongesprekken. Ook mooi; de Kuga is met een brandstofverbruik van 6,6L /100km een stuk zuiniger dan de meeste SUV’s! De nieuwe Ford Kuga is leverbaar vanaf € 32.795,-

Fotografie: Niek Totté, Studio De Brink

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 20

21-11-13 16:23


automobielbedrijf P. van de ven Automobielbedrijf P. Van de Ven is een echt familiebedrijf en is al ruim een eeuw gastvrij, gemoedelijk én buitengewoon vakkundig. We hebben altijd een ruim aanbod in nieuwe en

Wilhelminalaan 3 in Vessem

gebruikte personenauto’s en bedrijfswagens.

Tel. 0497 – 591766

Maar ook in onderhoud, financiering of leasing

info@pvandeven.nl

kunnen wij u perfect van dienst zijn.

www.pvandeven.nl

Maga zine

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 21

21 21-11-13 16:24


nieuw in ’t schap

dekbed van je

dromen

Money monsters

Naar bed gaan wordt een belevenis met deze avontuurlijke dekbedden van Snurk! Je kind waant zich ’s nachts als een echte astronaut, zwevend tussen de sterren. Of laat je dochter lekker wegdromen van haar prins op het witte paard. “Mama, mag ik al naar bed?” Prijs: € 59,95

Geld stinkt, maar dat vinden deze harige spaarmonsters helemaal niet erg. Voer je spaarcentjes dus voortaan aan deze vrolijke wiebelmonsters, ze lusten je euro’s rauw! Prijs: € 17,95

De Laat Slaapexpert Willibrordusstraat 1 in Diessen en Markt 28 in Bladel www.delaatslaapexpert.nl

Gebak

i n Ba d

Terwijl een bruistaartje van Bomb cosmetics in je bad sist, vult een krachtig aroma je badkamer en stromen essentiële oliën in je badwater. Deze bruistaartjes zijn met de hand en met liefde gevormd, gedoopt en besprenkeld… Ssssssss! Prijs: Vanaf € 3,25 De Huysmus Wilhelminalaan 13 in Vessem www.dehuysmus.nl

Hipp Sniederslaan 29 in Bladel www.hippwoonenkado.nl

kunst met een

grote Kaars

Kerst en kunst waren nog nooit zo gezellig samen! Op dit canvas met verlichting branden de kaarsjes tot in de late uurtjes. (Afmeting 30x45cm) Prijs: € 9,95 Life & Garden Industrieweg 3 in Bladel www.bladel.lifeandgarden.nl

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 22

21-11-13 16:24


noosa’s

nie u wste

De armbanden van Noosa zijn nog altijd superhot, maar nieuw zijn deze Geld stinkt, maar dat vinden deze stoere vintage tassen en portemonnee van echt gelooid leer! En met de harige spaarmonsters helemaal exclusieve Noosa Chunks wissel je zelf kleuren, prints en betekenissen. niet Voervanaf je spaarcentjes dus Prijs:erg. Tassen € 99,95 Chunks vanaf € 7,95 voortaan aan deze vrolijke wiebelmonsters, ze lusten je euro’s rauw! Prijs: € 17,95 Hipp Sniederslaan 29 in Bladel www.hippwoonenkado.nl Nummer Zestien Sniederslaan in Bladel www.nummerzestien.eu

Hobbel de Bo bble Drink je kraanwater uit de Bobble en bespaar zo’n 300 plastic waterflessen! Deze waterfles van gerecycled plastic filtert chloor en andere organische resten uit je kraanwater. Jij drinkt zuiver en het milieu blijft schoon. Dus hobbel de Bobble naar Van den Hurk! Prijs: Vanaf € 9,99

schenk maar

bij

Geef als kerstcadeau een theegeschenk! Dit stijlvol vormgegeven theeservies is geïnspireerd op traditioneel aardewerk uit Portugal en wordt liefdevol omhelst door kurk. (Kijk voor de verschillende kleuren op de website.) Prijs: va. € 7,95 Puur Kurk Kuiper 5 in Eersel www.puurkurk.nl

Warm wandelen

Door weer en wind met dit stoere 3 in 1 wandeljack van Schöffel! Ademend en uiteraard wind- en waterbestendig. En komt het zonnetje door, dan rits je de gevoerde binnenjas los en kun je deze apart dragen. Prijs: € 279,99 Voet & Goed Markt 54 in Hapert www.voetengoed.nl

Kookwinkel van den Hurk Dijk 3 in Eersel www.vandenhurkeersel.nl Maga zine

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 23

23 21-11-13 16:24


irma de kook over

kerst zonder stress 5

kerstmis. tijd van vrede, van bezinninG en van Heerlijk uitGebreid koken voor familie en vrienden. maar Gaan al die dinGen eiGenlijk wel samen? tijdens Het bereiden van Het kerstdiner lijkt stress in de keuken Haast onvermijdelijk. tocH is kerstkookstress eenvoudiG te bestrijden... een Goede voorbereidinG is ÉcHt de oPlossinG.

H

Het belangrijkste is een slimme boodschappenlijst. De benodigde ingrediënten voor het kerstdiner heb je waarschijnlijk wel tot op de gram uitgeschreven. Maar heb je ook de ‘hardware’ al in huis? Want ook in de keuken geldt dat goed gereedschap het halve werk is! Ik geef je zes kerstkooktips om alvast over na te denken.

1

2

Maak vandaag al de bouillonsoep die zo lang moet trekken. Vries ‘m in en vlak voor kerst haal je ‘m uit de vriezer. Slim! Ga nu al op pad voor bijvoorbeeld rolladetouw. Straks is het weer nergens verkrijgbaar en moet je bij de slager gaan bedelen. (Extra tip: ook leuk om kadootjes mee in te pakken)

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 24

3

Is gourmetten al jaren een familietraditie? Lekker mee doorgaan! Een Lampe Berger zorgt er voor dat de gourmetgeur snel uit je huis verdwijnt en het weer heerlijk ruikt.

6 Kook slim! Je eet voor het grootste gedeelte met je ogen, dus een mooie presentatie is al het halve werk. Gebruik een groot pastabord voor het voorgerecht, een dubbelwandig glas voor een cappuccino tomatensoepje en een lang smal bord voor een trio nagerecht.

Voor een groot stuk vlees gebruik je de oven. Dat scheelt een grote pan op het fornuis en geeft je extra ruimte. En gebruik een kerntemperatuurmeter want: Meten = weten = relaxed in de keuken.

4 Investeer in goed gereedschap. Sta met een glimlach in de keuken en schaf nu die fijne pepermolen of een superscherpe rasp aan. Je werkt sneller en je hoeft je niet te ergeren aan bot gereedschap.

Van den Hurk is een authentieke kookwinkel waar je alles vindt voor het echte koken.

Dijk 3 in Eersel. Tel. 0497 - 512341 www.vandenhurkeersel.nl

21-11-13 16:25

HBK


De Brabantse Kempen onderneemt De Brabantse Kempen Het is goed vertoeven in De Brabantse Kempen. Door onze mooie groene regio in combinatie met de grote bedrijvigheid is het hier jn wonen. Het is bijzonder dat het bedrijfsleven, overheden en het onderwijs nauw met elkaar samenwerken om onze regio te blijven ontwikkelen. Het Huis van De Brabantse Kempen helpt alle partijen om ervoor te zorgen dat de kinderen van onze kinderen in deze regio in de toekomst kunnen blijven wonen, werken en recreëren. Samen werken we aan een gezond economisch klimaat, een jne leefomgeving en een prettig maatschappelijk klimaat in De Brabantse Kempen.

“Samen leven, Samen werken, Samen genieten” Brabants Buitengebied Onderneemt voor ondernemers

Bed en Breakfast de Mert “Met het BBO traject wilden wij meer kennis opdoen over het starten van een nieuwe onderneming. De ingangen bij de KvK, belastingdienst, bank en bij een administratiekantoor zijn nu een stuk gemakkelijker geworden. Het beschrijven van de do’s en dont’s uit de praktijk van een Brabantse-Bed en-Breakfast is ook erg waardevol geweest.” “Ik heb van veel gasten gehoord hoe bijzonder De Brabantse Kempen is. Ze zijn vooral te spreken over onze gemoedelijkheid en gastvrijheid. De centrale ligging van Belgisch Limburg, Antwerpen en onze Brabantse Kempen heeft onze gasten veel te bieden.” Anneke en Hein van Lent runnen hun eigen Bed and Breakfast gelegen in het hart van Luyksgestel. Een typisch grensdorp met een unieke Nederlands-Belgische cultuur. Anneke en Hein van Lent www.bbdemert.nl

Het Huis van De Brabantse Kempen heeft het initiatief genomen om samen met REWIN West-Brabant, Streekhuis Boven-Dommel, Rabobank, Kamer van Koophandel en Abab Accountants & Adviseurs een ondernemerscursus te organiseren voor startende ondernemers of ondernemers met uitbreidingsplannen. Het programma bestaat uit drie onderdelen; een serie trainingen, de begeleiding door een persoonlijke coach en het opbouwen van een netwerk. Er is veel belangstelling voor deze cursus wat blijkt uit het aantal aanmeldingen en dat de inschrijving voor het achtste traject is gestart. Een aantal ondernemers vertelt er graag meer over:

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 25 HBK_ContentMagazine_v2.indd 1

21-11-13 07-11-13 16:25 11:57


De Brabantse Kempen onderneemt Life2save

LocusHaus “Het is alweer een paar jaar geleden dat ik de cursus heb gevolgd. Iedere dag pluk ik nog steeds de vruchten van deze bijeenkomsten. De inhoud van de cursus in combinatie met het delen van ervaringen met de andere deelnemers is voor mij waardevol geweest. Wanneer je open staat om kennis met elkaar te delen en de voordelen ziet in het versterken van de relatie met ondernemers in de omgeving is deze cursus zeker de moeite waard. Ik heb er ook nog eens mooie opdrachten aan overgehouden waardoor ik kan werken in mijn eigen omgeving. Ik werk namelijk met heel veel plezier in dit mooie gebied waar ik bovendien geboren en getogen ben. Waarom zou ik de mooie Kempen voorbij rijden, als ik hier mijn passie uit kan voeren?”

“Ik was al ondernemer maar kwam er toch achter dat ik me op bepaalde fronten beter had kunnen voorbereiden. Doordat er breed en kritisch naar je bedrijf wordt gekeken en handvatten worden geboden kun je vol goede moed weer aan de slag. De organisatoren geven goed advies over zaken zoals vergunningen, belasting en boekhouding. Het is een goede manier om te netwerken met andere ondernemers die je normaliter niet zou treffen. Je leert van elkaars expertise en kunt elkaar waar nodig aanvullen.”

Vakantieboerderij ‘De Landschotse Hoeve’ “Tijdens de bouw van onze vakantieboerderij kwamen wij de advertentie van het ondernemerstraject tegen. Na de informatieavond wisten wij dat we hier veel van konden leren. Door het traject hebben wij geleerd klanten op een leuke manier te benaderen en in te spelen op de vraag van nu. Het heeft ons veel marktkennis en leuke ideeën gebracht. Andere ondernemers staan open voor het uitdelen van elkaars ideeën en we zitten in een mooie regio vol groen en natuur. Dit maakt het ondernemen in De Brabantse Kempen bijzonder.” Sharon de Kort heeft een vakantieboerderij die bestaat uit drie schitterende vakantieappartementen, gevestigd op een actief melkveebedrijf in Westelbeers. Sharon de Kort www.landschotsehoeve.nl

Life2save opleidingen is het adres voor cursussen en opleidingen van EHBO en levensreddend handelen. Hugo van Wely www.life2save.nl

Anne Marie heeft een bedrijf dat gespecialiseerd is in het vastleggen van levensverhalen op lm. Anne Marie Holthausen www.locushaus.nl

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 26 HBK_ContentMagazine_v2.indd 2

21-11-13 07-11-13 16:25 11:58

HBK


DataCenter Infra Solutions “Je bent nooit te oud om te leren. Met mijn 61 jaar ben ik daarom toch nog het BBO traject gaan volgen. BBO heeft mij meer inzicht opgeleverd in de plaats waar ik nu sta. Anderen zijn in staat je een spiegeltje voor te houden of je over je dooie punt heen te helpen. Om die reden alleen al zou ik het BBO traject zeker aanraden.

BOUWkunstWERKplaats Zorg en Ontspanning bijeen

Doeboerderij De Vergulde Hand

Het is ook goed geweest om weer eens met de neus op de feiten gedrukt te worden maar het was zeker ook goed voor het zelfvertrouwen. BBO heeft mogelijk mijn plaats bij de innovatieve top 100 MKB bedrijven van Nederland opgeleverd!” DataCenter Infra Solutions (DC-IS) is naast consultant ook leverancier van een eigen, zeer innovatief koelconcept voor datacenters en is op de Nederlandse markt actief op het gebied van de infra (her)inrichting van datacenters. Jo van de Pas www.dc-is.nl

11:58

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 27 HBK_ContentMagazine_v2.indd 3

“Doordat we het BBO traject hebben gevolgd zijn we een stuk zekerder van onze zaak, hebben we meer zelfvertrouwen opgedaan en kunnen nu onze bezoekers bieden wat zij verdienen. We wisten aanvankelijk geen raad met het consumentengedrag en de markt waarin we ons bevinden; met het BBO traject zijn we hier een stuk wijzer van geworden.” “Het samenwerken als ondernemer in de Brabantse Kempen is speciaal. Iedereen kan zijn eigen weg in gaan met allemaal een eigen identiteit.”

“Vanuit mijn passie voor architectuur en het Brabantse Land ben ik met BOUWkunstWERKplaats begonnen. Doordat mijn focus ligt op het veraangenamen van de leefomgeving van mijn opdrachtgevers was de kans groot dat ik gemakkelijk mijn eigen ontwikkeling uit het oog verloor. Om toch bewust bezig te zijn met het ondernemerschap heb ik me aangesloten bij het BBO-traject.” “Het BBO traject heeft er voor gezorgd dat er ook tijd en aandacht kwam voor het ondernemerschap, temeer omdat er ook handige handvatten werden aangereikt. Ook na de cursus levert het contact met de andere ondernemers een waardevol netwerk op voor samenwerking en het uitwisselen van expertise.” Rik Adriaans is architect van BOUWkunstWERKplaats en gevestigd in Oostelbeers. Rik Adriaans www.BkWp.nl

De Vergulde Hand is een ontmoetingsplaats gevestigd in Riel. Het bestaat uit een mini camping, zorgboerderij en een kunstgalerie. Ook kunt u er terecht voor workshops en ontspanning in een schildersatelier, houtaterlier, smederij en boerderij. Piet van Bavel www.doeboerderijdeverguldehand.nl

21-11-13 07-11-13 16:25 11:58


De Brabantse Kempen onderneemt Kruidenhuis Monique

Familiezorg Hart van Brabant “Ik zocht structuur en wilde meer inzicht krijgen op zaken binnen het eigen ondernemerschap. Verder wilde ik graag tips hoe ik mijn aanpak kon verbeteren. Vandaar mijn deelname aan het BBO traject.” “Het ontvangen van ondersteuning en feedback is leerzaam en nuttig geweest. Het heeft me ook geïnspireerd en moed gegeven omdat eigen ondernemerschap in de zorg niet altijd even makkelijk is.” “Samenwerken is belangrijk omdat ik het niet in mijn eentje kan. Mensen hebben mensen nodig. En extra bijzonder vind ik de mensen in de Brabantse Kempen. Zij zijn ondernemend, energiek, hoopvol en ze weten van aanpakken naast eigenschappen als gemoedelijkheid, gastvrijheid en voor elkaar klaar staan. Deze waarden vind ik zeer kenmerkend voor de aard van de mensen uit De Kempen. Familiezorg is voor mij dan ook een levensstijl, die past bij de identiteit van de Brabantse mens.” Hennie van Schouten biedt vanuit de huisartsenpraktijk familiezorg aan op het gebied van zorgondersteuning en welzijn. Hennie van Schooten www.familiezorghartvanbrabant.nl

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd HBK_ContentMagazine_v2.indd 4 28

“Omdat ik uit de verpleging kom heb ik helemaal geen ondernemers achtergrond. Voor mij was het BBO traject een mooie uitdaging om te kijken hoe je met respect voor anderen en op een verantwoorde en duurzame manier een goede ondernemer kunt worden.”

“Door leuke opdrachten tijdens het traject word je uitgedaagd om na te denken over hoe je je verder kunt ontwikkelen en waar je op moet letten. Ook ontstaat er spontaan samenwerking en verbondenheid tussen de verschillende cursisten. Ik ben trots en aangenaam verrast te zien wat er allemaal in de Kempen aan mede ondernemers en initiatieven zit. Daar had ik als brave burger voorheen geen notie van.” Monique Paridaans is eigenaresse van haar Kruidenhuis, gevestigd in Bladel. Monique Paridaans www.kruidenhuismonique.nl

B Heeft het ondernemerstraject uw interesse en wilt u meer informatie? Belt u of mailt u a.u.b. met Het Huis van De Brabantse Kempen.

Huis van De Brabantse Kempen

Doornboomstraat 30

5091 CB Middelbeers Telefoon: 013 514 4179 info@brabantsekempen.eu www.brabantsekempen.eu

07-11-13 16:26 21-11-13 11:59


D

DE BRIL

VAN. . .

bert Voorbraak Fotografie: Hanneke Meier

B

uit reusel

bert voorbrAAk, stel ‘M eens voor. Ik ben samenwonend en ben vader van onze zoon Juul. Ik werk als projectcoördinator bij Heijmans. In die functie heb ik te maken met uiteenlopende mensen en disciplines en dat maakt mijn werk zo leuk. Het bijzondere van werken bij een aannemer, is ook dat je het project direct voor je neus ziet ‘groeien’. Daarnaast ben ik fanatiek voetballer bij Reusel Sport. sportief dus? Ik sport graag ja. Ik voetbal op het veld en in de zaal. Dat laatste heb ik een half jaar moeten opzeggen, omdat ik trainde voor de halve marathon van Eindhoven. Wintersport vind ik ook leuk en ’s zomers doe ik regelmatig aan ‘via ferrata’ of op z’n Duits ‘klettersteigen’. Zoek dat maar eens op, ik kan het iedereen aanraden! WAAroM deZe bril? Dit is mijn eerste bril, ik draag ‘m alleen in de auto en bij TV kijken. Ik merkte al een tijdje dat ik tijdens het autorijden niet goed meer zag in de verte. Uit oogmetingen bleek dat inderdaad en dus heb ik nu een

bril. Wel even wennen, want een bril is toch gezichtsbepalend, maar tegenwoordig is een bril gelukkig ook een mode-item. Uit een eerste selectie van zo’n vijf monturen, stond dit montuur me direct goed. voor Het eind vAn Het jAAr Wil ik… Voor de tweede keer vader worden, haha! 19 december verwachten we ons tweede kindje. Dus voor het eind van het jaar wil ik ook zeker de babykamer klaar hebben. ik neeM MeZelf voor oM in 2014… De rest van het huis eindelijk af te maken! We hebben een oud huis gekocht en daar moest veel aan gebeuren. De laatste maanden is dat allemaal wat blijven liggen, maar komend jaar wil ik die laatste loodjes af maken. brAnd! ik ren nog snel nAAr binnen voor ÉÉn voorWerp... Mijn gezinnetje moet natuurlijk veilig buiten op de stoep staan, maar daarna zou ik graag onze vakantiefoto’s veilig stellen. Ik blader daar graag af en toe eens doorheen om terug te denken aan die fijne momenten.

okfijzkieenn

MAn vA n BRABANTS de tijd OF KWARTIER KE? OLIEBOLLE N OF bitt erbAlle n? WIJNTJE O F biertje ? sinterkl AAs OF K ERSTMAN? DONOR JA OF nee? OCHTEND - OF Avon dMens? Honden OF KATTEN ? ZoMer O F Winter

ooGwereld Holtman Oogwereld Holtman richt zich op u als individu. Wilt u energiek, modebewust, ingetogen of juist klassiek overkomen? Voor iedereen wat wils, maar boven alles zorgen onze hoogopgeleide oogspecialisten voor oogzorg van de allerbeste kwaliteit.

Markt 30 in Bladel. Tel. 0497 - 360420 Kerkstraat 4 in Reusel. Tel. 0497 - 643309 www.oogwereld.nl

11:59

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 29

21-11-13 16:26


kijk toen dan

Foto: Archief Frans Huibregts

Eersel 1914

Deze foto van de Markt in Eersel is geschoten in 1914, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Het klinkt misschien raar, maar deze ansichtkaart is gemaakt zodat soldaten het thuisfront konden laten weten waar ze waren. De koets van het Rode Kruis is symbolisch ingeruild voor een auto.

De Kapel rechts is nog steeds een bekend gezicht op de Eerselse Markt. Hij werd in 1464 gebouwd als een kapel voor de patroonheiligen van verschillende gilden. Na de vrede van M端nster in 1648 werden openbare erediensten verboden. Toen nam de gemeenteraad haar intrede in het kenmerkende gebouwtje.

Driehonderd jaar later, toen er verderop een nieuw gemeentehuis was gebouwd, kreeg de parochie de kapel terug. Er zijn ook tijden geweest dat het een gevangenis was, en de plek waar men de brandspuit van het dorp bewaarde. Ten tijde van de foto deed het Kapelletje dienst als raadhuis. Het gebouw staat nu op de monumentenlijst.

Tekst: Stijn Lamers Creatie: Norman Rechburg

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 30

21-11-13 16:26


Hapert 1944

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog trokken de Geallieerden vanaf Antwerpen door Nederland en België om deze landen te bevrijden. In die tijd bleven hier in de buurt veel militairen overnachten. Ook bij de Hapertse familie Claassen zijn militairen ‘ingekwartierd’ geweest. Op deze foto zien we de Hapertse zusjes Claassen. Anke, drie jaar oud, zit in de armen van een Amerikaanse soldaat. Marijke staat ernaast. Samen met haar zus ging Anke buiten kijken wat er allemaal aan de hand was. Ze woonden op de hoek van de Van den Elsenstraat met de Provincialeweg, in een boerderij die er niet meer staat. Tegenwoordig heet het hier de Oude Provincialeweg. Tegenover hun ouderlijk huis stond slagerij Sliepenbeek. Tegen de betonnen schutting staan Amerikaanse tanks opgesteld. Voordat die tanks er stonden, hadden er ook wel eens lijken gelegen. Onder dekens van het Rode Kruis. De schoenen kwamen er nog onder uit. Anke had net genoeg tijd om het te zien voordat ze, als driejarig meisje, werd weggehaald bij haar slaapkamerraam. Die herinnering was even vergeten tijdens het grote bevrijdingsfeest in Hapert.

Met medewerking van: Heemkundekring Platella Villa

Maga zine

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 31

31 21-11-13 16:26


nieuw in ’t schap rubriek

vogeltuin vogel tuin

Hippe

knip

Originele cadeautip voor de feestdagen, dit retrobeursje in een eigentijds jasje door Zusss. Met een handig vakje voor je pasjes. 100% original & handmade with love. In krijtgrijs, taupe, antracietgrijs of cognac. Prijs: € 19,95 De Hennekooi De Hoef 10 in Hoogeloon www.dehennekooi.nl

Een vogelhuisje met een eigen moestuin. Dit is de droomwoning van iedere koolmees! Flora en fauna komen samen in deze fleurige plantenbak van Elho. Geschikt voor tuin, terras of balkon. Prijs: € 19,95 Fixet Bladel Industrieweg 3 in Bladel www.bladel.fixet.nl

Twisted ring Alweer een uniek ring van Melano die je zelf kunt samenstellen. Verwissel de stenen en geef je ring telkens een nieuw uiterlijk. Een andere jurk, een andere steen! Verkrijgbaar in de kleuren roségoud, zilver en goud. Prijs: Ring va. € 15,95 Stenen va. € 12,95 HIPP Sniederslaan 29 in Bladel www.hippwoonenkado.nl

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 32

vintage = Tijdens hun speurtochten naar oud hout, stuiten ze bij RUW Meubelen ook regelmatig op bijzondere, vintage accessoires! Zoals deze stoere oude industriële lampen. Op hun website vind je telkens de laatste aanwinsten. Prijzen: van € 25,tot € 175,RUW Meubelen Handelsweg 15C in Hapert www.ruw-meubelen.nl

21-11-13 16:26


Op het

goede Leven ACtie:

8 HAlen = 6 betAlen!

Voor het kerstdiner proosten we dit jaar met Torre Oria Crianza. Deze volle rode wijn van de druivensoorten Tempranillo en Cabernet Sauvignon heeft een prachtige balans tussen het rijpe fruit en fijne eiken nuances. Winnaar van de Berliner Trophy 2013; best value for money! Prijs: € 7,50

over één kam

Raad Pimps & Pearls handgemaakte leren armband model ‘Moesss Pure’ vraagt om creativiteit. Draag het als armband, ketting, heupriempje of als sieraad aan je laars. Kortom: Stoer & Stijlvol! Prijs: € 49,95

Wijnslijterij Hendriks Oude Provincialeweg 62 in Hapert www.wijnhandelhapert.nl

Nummer Zestien Sniederslaan in Bladel www.nummerzestien.eu

da’s pas

Stijlvolle stalen neuzen De veiligheidsschoenen van Elten zijn uiteraard heel veilig, maar ze zijn bovendien sportief en trendy! De L10 serie heeft verschillende modellen en kleuren, allemaal met stalen neus en/of stalen zool. Ook in damesmodellen. Prijs: Vanaf € 93,95 The Workshop Wilhelminalaan 97 in Bladel www.workshopsafety.nl

een tas grAtis

Een nieuwe elegante serie leren dames- en herentassen van Burkely. Zoals deze cognackleurige shopperbag, helemaal van reepjes leer aan elkaar gestikt. Of de robuuste ruime schoudertas, ideaal voor school of kantoor. Nog veel meer Burkely bags vind je op hipperz.nl. Prijs: Vanaf € 35,-

Creditcardhouder Bestel je leren tas in december en krijg deze leren creditcardhouder (t.w.v. € 24,95) cadeau!

Hipperz www.hipperz.nl

Maga zine

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 33

33 21-11-13 16:27


In de

ban van de

Mensen en vuur zijn onafscheidelijk

E

Een winterse zondagmiddag in december. Na een flinke boswandeling kom je weer opgefrist thuis. Het hele gezin installeert zich op de bank met een warme chocomel en natuurlijk gaat de haard aan. Tintelend warmt je lichaam zich op en die heerlijke ongrijpbare decembersfeer vult de woonkamer. De brandende vlammen op de achtergrond maken dit soort momenten extra bijzonder. Er is ook maar weinig intenser dan de warmte van haardvuur op je

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 34

Een grote brandende open haard, liefst op een koude donkere winternacht. Het is bijna onmogelijk om er niet van te houden. Want zodra het vuur ontbrandt, raakt iedereen gebiologeerd door de dansende vlammen. Liefde en angst, harmonieus samen in ĂŠĂŠn wezen. Wat is het toch dat vuur in de mens losmaakt?

gezicht, het geluid van knappend hout en urenlang staren in de vlammen. Aantrekken en afstoten Vuur veroorzaakt beeldspraak die op alle mensen betrekking heeft. Het refereert aan macht, gevaar, liefde, angst, reiniging en warmte. Vuur is een zegen en een vloek tegelijkertijd. We kunnen en willen niet zonder. We hebben het nodig voor de warmte en hadden het nodig voor licht. Het beschermde ons

tegen roofdieren, omdat alle dieren van nature bang zijn voor vuur en het vermijden. Vuur zuivert de aarde. Vuur desinfecteert ons voedsel en maakt het makkelijker te kauwen en te verteren, waardoor het in essentie bijdraagt aan een goede spijsvertering en onze gezondheid. Vuur maakt een directe verbinding met je primitieve ik. Kijkend in de vlammen, zie je het hele universum voor je ogen.

21-11-13 16:27


barbas HoutHaarden Barbas staat voor duurzaam en ecologisch verantwoord. Opgericht in 1976 en vandaag de dag hét merk voor houtgestookte haarden.

www.barbas.com

bellfires GasHaarden Bellfires, opgericht in 1928, staat voor gemak, sfeer en comfort. Marktleider in gashaarden.

De Big Bang, de geschiedenis van het heelal. Je gezicht en borst zijn warm en verlicht, maar je voelt de kou en donkerte in je rug. Je voelt hoe onbeduidend de mens eigenlijk is, maar tegelijkertijd besef je de pracht en het geluk om te kunnen genieten van het leven en van het moment. En zeg nou zelf, welke tijd is beter geschikt om te genieten van het moment en de mensen om je heen dan Kerstmis? Dus kom samen deze dagen en laat het vuur maar branden!

Onze haarden bieden de open haard sfeer met het gemak van een gashaard!

www.bellfires.com

fabrieksshowroom Hallenstraat 17 in Bladel

Tel. 0497 – 339200

Geopend van maandag t/m zaterdag. Dé ideale manier om u te laten inspireren en informeren.

Maga zine

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 35

35 21-11-13 16:27


boven het maaiveld

Markt in Bladel

Deze luchtfoto op hoogwaardig A4 fotoafdruk? Dat kan voor € 12,50 (+ verzendkosten). Mail ‘FOTO MARKT BLADEL’ + uw NAW gegevens naar content@contentmagazine.nl

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 36

21-11-13 16:27


FotograďŹ e: Twan Klomp

Maga zine

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 37

37 21-11-13 16:27


Wa a ro m sla pe n we?

Napoleon, Bill Clinton, Michelangelo en Donald Trump hebben één overeenkomst. Ze sliepen of slapen maar een paar uur per nacht en wisten het toch aardig ver te schoppen. Thomas Edison noemde slapen zelfs ‘zonde van de tijd’. Toch zijn het uitzonderingen, want de meeste mensen beginnen zonder acht uur slaap als een zombie aan de dag.

O

Ongeveer een derde van ons leven brengen we slapend door. Dus op het moment dat je de zeventig passeert, heb je zeker twintig jaar in dromenland geleefd. Maar wat is slapen dan precies en waarom doen we het? Het houdt wetenschappers al eeuwen bezig, maar het zekere antwoord ontbreekt. Feit is wel dat slaap een belangrijke rol speelt in de werking van onze hersenen. We hebben het nodig om cognitieve taken goed uit te kunnen voeren zoals spreken, dingen onthouden en innovatief denken.

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 38

Wat gebeurt er als je niet slaapt? Te weinig slaap heeft een enorme invloed op het functioneren van je hersenen. De effecten van een nachtje doortrekken kent iedereen wel. Je bent duf, vergeetachtig, sneller chagrijnig en prikkelbaar. Je concentratie gaat achteruit en je aandachtsspanne is korter. Een voortdurend slaapgebrek heeft een ernstig effect op de hersendelen die taal, geheugen en tijdsbesef aansturen. De achteruitgang in de hersenprestaties na zeventien uur wakker zijn,

is al hetzelfde als het effect van twee glazen alcohol (waarmee je dus niet meer achter het stuur mag zitten). Ook fysiek heeft slaaptekort grote gevolgen. Te hoge bloeddruk bijvoorbeeld en er zijn zelfs aanwijzingen dat het de kans op obesitas vergroot. Hoeveel slaap heb je nodig? Er is geen standaard aantal uur slaap dat een mens nodig heeft. Onderzoeken wijzen uit dat de behoefte aan slaap kan variëren van vier tot elf uur, met een gemiddelde van rond de zeven uur en 45 minuten.

21-11-13 16:27


WAt gebeurt er Als je slAApt? Je slaap is opgedeeld in vijf slaapcycli van elk ongeveer 90 tot 120 minuten. Één cyclus bestaat uit vijf fasen: fase 1 (1 tot 3 minuten) Overgangsfase tussen waken en slapen. De hersenactiviteit neemt af en je hebt moeite om je ogen open te houden. fase 2 (42 tot 54 minuten) Begin van de ‘echte’ slaap. Je wordt niet meer van ieder geluid wakker, maar als je nu wordt gewekt heb je niet het idee dat je geslapen hebt. fase 3 (3 tot 8 minuten) Overgang naar diepe slaap. Je ademhaling is regelmatig, je hartritme daalt en je spieren raken ontspannen. fase 4 (15 tot 18 minuten) Je bent in diepe slaap. Ademhaling en hartritme zijn nu op zijn laagst. Word je hier gewekt dan ben je gedesoriënteerd. Deze fase zorgt voor ons fysieke herstel. fase 5 (18 tot 24 minuten) Dit is de REM-slaap en de fase waarin je droomt. Je hersenen zijn actief met dromen en het verwerken van informatie. Deze slaapfase kost energie omdat er grote activiteit plaatsvindt. Na deze REM-/droomfase ontwaak je doorgaans kort (vaak onbewust) en begint de hele slaapcyclus weer van vooraf aan.

waarom slaaP ik slecHt?

Mensen met slaapproblemen grijpen vaak naar slaapmiddelen, maar vaak heeft slecht slapen te maken met factoren die je zelf kunt vermijden: • te weinig lichaamsbeweging Van niets doen, word je niet moe. Maar een moe lichaam valt wel een stuk makkelijker in slaap. • teveel eten voor het slapen Je maag is dan te actief bezig met voedsel verteren. Dit kan wel enkele uren in beslag nemen. • te hoge kamertemperatuur Je lichaam kan dan niet goed afkoelen, wat nodig is om in slaap te vallen. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen 18 en 22 graden.

• teveel alcohol en koffie Een borreltje kan helpen om de slaap te vatten. Maar door te veel alcohol vermindert je diepe slaap, waardoor je vaker wakker wordt. Cafeïne is ook uit den boze. Het kan zelfs tot acht uur duren voordat cafeïne door je lichaam is afgebroken. • kopzorgen en stress Je geest is te actief om in slaap te vallen. Als je merkt dat je maar ligt te woelen en te piekeren, stap dan uit bed. Doe wat anders en probeer je hoofd weer leeg te maken.

Sla apverwekkende

za ken

• Mensen die aan een stromende waterval denken, vallen sneller in slaap dan schaapjesteller s. • Kinderen groeien het meest tijdens de slaap. • Mannen hebben vaker last een ochtendh umeur dan vrouwen. • Wonden, botbreuken en kneuzingen gene zen het snelst terwijl je slaapt. • Woelen is vaak een teken van een ‘vers leten’ bed. • 12 % van de Nederlanders gebruikt slaap middelen. • De slaapkamer is vaak het koudste en vochtigste plekje in huis. • Overdag je slaapkamer een uurtje opw armen, is erg goed voor de levensduur van je matr as.

pYjAMApArtY bij de lAAt! de laat slaapexpert bestaat 25 jaar en tot aan het finale slaapfeest op 15 maart 2014 zijn er flinke voordelen voor alle klanten! Win je aankoopbedrag terug, win prijzen en voordeel met het rad van fortuin of dobbel je korting!

dÉ laat slaaPeXPert Onze beddenspeciaalzaak is een droom op het gebied van slapen. Niet gewoon slapen. Maar heerlijk slapen! We hebben vijfentwintig jaar vakkennis op slaapgebied en dat

Markt 28 in Bladel

delen we graag met u.

Tel. 0497 - 382433

We geven eerlijk advies, perfecte nazorg en

Willibrordusstraat 1 in Diessen

het belangrijkste: Een gegarandeerde goede

Tel. 013 - 5042823

en gezonde nachtrust!

www.delaatslaapexpert.nl

Maga zine

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 39

39 21-11-13 16:28


Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 40

21-11-13 16:28


winter in je

woonkamer De donkere dagen voor kerst doen hun intrede. Buiten is het koud, guur en er valt misschien wel sneeuw. Het is een periode waarin je veel tijd met dierbaren doorbrengt, samen bent en het binnen extra gezellig maakt. Breng voor die extra gezelligheid de liefde voor de natuur in je huiskamer. Zo haal je een beetje buiten naar binnen, want de winterse natuur kan er ó zo mooi uitzien. Materialen als berk, takken en mos maken je woonkamer sfeervol en puur… En brand kaarsen.. veel kaarsen. Voor licht en warmte.

clemens bloem & Groen stYlisten Voor jezelf of op kantoor. openingstijden: Ma t/m vr 9:00 – 17:00 uur. Zaterdag op afspraak. Voor 13:00 uur besteld, dezelfde dag door heel Nederland bezorgd!

Mastbos 3 in Bladel Tel. 0497 – 382213 www.clemensbloem.nl Fotografie: Max Kneefel

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 41

21-11-13 16:28


december

altijd wat te doen

el r - eers eCeMbe

20 d

2013

M)

(Centru

lues

bibberb

wo rd e n d ez e n e k n la k s e lu De m ooist e B h o re g e b ra cht. L e k k e r e g a vo n d t e n ve m u zie k in dive rs e li bib be re n op in Ee rs e l. h o re ca z a k e n .nl

berblues

www.bib

M)

er -

b 8 deCeM

(Centru eersel

e ndiscH o G r u o b arkt kerstm Ee rs e l vo rmt e e n

ijk - berge CeMber

dAns)

(kAtten

add, GroeP w t e r a b ca at s dan d s wat al e el en

20 de

m e rt w I ed e re e n m ij Wat a ls…? o ve r v roe g e r. h eat e rbe e st e n n va t e d rk a s n m De fe re e l ti jd e va n D ri e lo k a le t h ow m et a t g ti h c sa je sp roo k e b be n e e n s c h e s e n a rkt. Ge n iet je s, d e h m t rs e k le e n et d ra n k t ra dit io hil a ri s ch e s k o m e nt e n. m e n, wa rm e a rmt e va n d e ra k e ig m ll e e z d e g o nt roe re n e e n t ra a n ie k e n d e w z u m l, a t ts n k e rs Ee n la ch e icht bij d v u u rk o rve n. lig g e n va a k usel e lk a a r! ss s.nl o ber - re r M e c C e e ttendan d r 8 est v www.ka l Y s t l’avan m e nt va n R e u s e l, eek g e vArenb ber - Hil M e Hét loope ve n d oo r At leti e k Ve re n ig in C e d 22 enade g e o rg a n is e e rdd e st out e spo rt s ch oe n e n stProm e r ti jd e n s r e k e rsts fe R e u s e l. Tre k in e n loop m e e! e le m a a l in k e rst p ro m e n a d e in H je jf ri a a n, s ch .nl a rlij k s e K oie sp u lle n, le k k e r et e n, ja e d 9 r6 . Mo id! www.av Hilva re n be e k n e n e e n boe l g ez e llig h e l e este l wa rm d ri n k luYksg ckheit.n Mber arkt kerstm d e h e le d n o v a a vo n d voo r

13 deCe

e Ee n sfe e rvo ll ooie k ra a m p je s e n m fa m ilie m et si e f Bou rg o n dis ch e lu p m u zie k. I n c s, g lu h we in, e rwt e n s oe je s. n od e ro m b wo rst e n in we n dig e e d r o o v l e m e n c h o co ) en Herd > Adel (d l b r e erst Mb 18 deCe dden k e n e r s e i k n de muk k o mt in d e p ro ble m e n he m a m m t De K e rs a lle s a a n o llin g r e n e o d s ie d e M u k k n v ro li jk e k e rst voo rst e e t e red d e n. E m ilie a lva st in d e o m d e h e le fab re n g e n. k e rsts fe e r t e nherd.nl

www.de

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 42

y

heerl www.de

sel er - eer deCeMb 8 2 & 7 ) 2 Missen ie vers (gAller delinG

elwan

smokk

le in e ti jd va n d e k e e d r a a n g d o ve r Ga t e ru e n le e r a lle s n m et rs a la e k k o e m s e lrout e s. Sa m ou d e s m o k k h e e r is e e n sfe e rvo lle St a ats bo s be g ez et m et ve rra ss e n d e it wa n d e li n g u . n e t e le m e n issen.nl m

lleryvers

evene

www.ga

21-11-13 16:29


4 jAnuAri – reusel (de kei)

raPalje, Heart of steel

Ruig e kilts, mou wloz e shirt s, wild e haa rdossen en hart en van staa l. De vier here n van Rapalje nem en je mee op een spectacu laire tijdreis naa r de losbandige Mid dele euwen.

januari 2014

www.ccdekei.nl

7 jAnuAri – oirsCHot (de enC k)

nieuwjaarsconcert arti sYmPHonic

Dive rse kippenve lmo menten tijde ns dit mooie concert ond er leidi ng van dirig ent Kris Roe mers. Bek end e en onbe kend e muziekst ukk en op hoog nivea u.

www.deenck.nl

11 jAnuAri – duiZel (de don k)

juPiler Quiz avond

Spa nnin g en geze lligh eid! Bea ntwoord vrag en aan de han d van clips, foto’s en muziekf ragm ente n. Doe mee met vrie nde n of fa milie en maa k kan s op een Jupiler pakk et.

www.dedonk.nl

18 jAnuAri – bergeijk (kAttendAns)

it al started in tHe nineties

De Kattendans in Berg eijk gaat wee r teru g in de tijd. Herbele ef de jaren ’90 met de vetste muziek uit die tijd. Voetjes van de vloe r en meezing en maa r!

www.kattendans.nl

19 jAnuAri – Westelbeers (Cultuurboerderij)

de andersons

Ned erla nds en Zwe eds, met elka ar vere nigd. Een spettere nd muzikaa l theaterp rogra mm a met inhoud, hu mor en veel afwisseling.

24 jAnuAri – eersel (de MuZ envAl)

Pub Quiz

In tea mve rban d je ken nis test en. Dez e Pub Quiz staat gara nt voor een paa r uur plezier. Ma ak een tea m, verzin een origi nele naa m en mel d je aan via de mail:

info@muzenval.nl

25 jAnuAri – blAdel (den Her d)

leon van der zanden, rebel

Conf ronte rend e kara kters, beel den die niet mee r loslaten en grappen die je naa r de keel grijpen. Leo n zuigt je mee in een sprookje sachtig verh aal over een anti-hel d die verd acht veel op hem zelf lijkt.

www.denherd.nl

26 jAnuAri – blAdel (podiuM 10)

wHicH tuesdaY blues band + flatland blues band

Zon dag mid dag is Blu esm idda g! Van af 14:00 uur smid dag s kun je hier tere cht voor de allermooiste Blu es klan ken. Entree is grat is!

www.podium10.nl

nementen www.cultuurboerderij.nl

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 43

Maga zine

43 21-11-13 16:30


Voel je fit en vitaal Ben je niet fit of voel je je te zwaar? Kost fysieke inspanning je veel moeite of wil je hulp bij afvallen?

KUNSTZINNIGE

KINDERFEESTJES!

Kilojoulez is jouw voedingscoach en personal trainer en ondersteunt je om je weer fit en vitaal te voelen. Een gezonde leefstijl bereik je niet met crashdiëten. In snel tempo afvallen is niet goed voor het lichaam. Gezond eten en veel beweging wel.

Een kinderfeestje in het atelier van Dionne Willemse vergeet je nooit! Je maakt een bijzonder en uniek kunstwerk en neemt het mee naar huis. Onbeperkt limonade en berg plezier inbegrepen! Ook voor vrijgezellenfeestjes of andere groepsuitjes! Kijk voor diverse losse workshops op de kalender op de website.

Atelier stARTup

Kilojoulez geeft advies over voeding, beweging & levensstijl én ondersteunt je om jouw doelen te halen. Gratis kennismakingsgesprek? Mail of bel Leonie van der Wiel info@kilojoulez.nl • 06 - 53988215 Kilojoulez is aangesloten bij BGN. Mogelijk vergoedt uw zorgverzekeraar (gedeeltelijk) uw consult!

Kerkstraat  A in Eersel Tel.  -  info@st-art-up.nl

O O K VO

www.st-art-up.nl

ilojoulez

K IN D E R

OR

E N!

voedings- & bewegingscoaching

www.kilojoulez.nl

Center Parcs De Kempervennen CONTENT LEZERSVOORDEEL

€ 5 KORTING

Tropisch zwemmen bij De Kempervennen met € 5 korting!

op de toegang tot de Aqua Mundo

Geniet in de winter van een dagje zwemmen bij de Kempervennen. De Aqua Mundo is een subtropisch zwemparadijs met palmbomen en jungleplanten, dat heel veel zwemplezier en ontspanning biedt.

BON ZWEM-SNACK ARRANGEMENT KORTINGSBON VOOR € 5 KORTING

• Snorkelen tussen tropische vissen • Eindeloze glijbaan van 62(!) meter lang • Super spectaculaire wildwaterbaan • Veilig Kinder-doe-bad voor de allerkleinsten • Deinen in het golfslagbad • Bijbruinen in de sunshower • Een natje en een droogje in de Aqua Snack

Naam:

Tel.:

Straat:

Naam:

Tel.:

Woonplaats: Straat:

Postcode: Nr.

Woonplaats: E-mail: E-mail:

Aantal volw.:

Aantal volw.:

Voorwaarden: Nr.

Postcode: Aantal kind.:

Aantal kind.:

• Geldig van 6 januari 2014 t/m 31 maart 2014 • Niet geldig tijdens de carnavalsvakantie (1 t/m 9 maart 2014) • Alleen geldig bij inlevering van de volledig ingevulde kortingsbon • Maximaal 6 personen per ingeleverde bon • Reserveren via www.dagjekempervennen.nl • Niet geldig in combinatie met andere acties, kortingen, aanbiedingen en/of arrangementen

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN RESERVERINGEN OP: dagjekempervennen.nl Center Parcs De Kempervennen - Kempervennendreef 8 - 5563 VB Westerhoven - 040 208 33 33

63450-CP_kempervennen_205x120.indd 1 Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 44

7/11/13 13:52 21-11-13 16:30


Happen naar adem…

! d n o m n ij m it u k in st ik , lp e H Het blijft een Precair en GevoeliG onderwerP en zelfs een beetje een taboe. mensen uit alle laGen van de bevolkinG Hebben ÉÉn dinG Gemeen: scHaamte voor een slecHte adem. misscHien Heb je ook wel eens de oPmerkinG GekreGen dat je uit je mond ruikt. daar voel je je onGemakkelijk bij en je kunt je er zelfs onzeker door voelen. want of je nou ademt, Praat, lacHt of zoent… je mond Gebruik je de Hele daG. De medische term voor een onaangename ademgeur is ‘halitose’. De adem ruikt dan zo slecht dat anderen het onaangenaam of zelfs afstotend vinden. Ongeveer één op de vijf mensen heeft halitose. Overigens moet je halitose niet verwarren met een tijdelijke slechte adem door bijvoorbeeld knoflook, roken of alcohol. Hoe ruik ik Mijn Mond? Halitose kun je bij jezelf niet ruiken. Dat komt omdat je jouw eigen geur op een gegeven ogenblik niet meer ruikt. Je kunt dus zelf niet beoordelen of je een slechte adem hebt. Het is belangrijk dat een goede vriendin, je partner of een ander gezinslid, je er op attendeert indien je uit je mond ruikt.

Veel mensen denken dat maagproblemen de oorzaak zijn. Dat is niet waar. Bij negentig procent van de mensen zijn ‘anaërobe’ bacteriën in de mond de hoofdoorzaak. Deze bacterie bevindt zich vaak in het tandplak bij mensen met een tandvleesontsteking (gingivitis of parodontitis) of in de plak op het achterste gedeelte van de tong (tongcoating). Anaërobe bacteriën leven zonder zuurstof en produceren vies ruikende gassen. En die ‘rotte’ geur komt door je mond naar buiten.

tussen het tandvlees en de tand of kies (de pocket). Overigens zijn ademproblemen ook te voorkomen door een preventief bezoekje aan de mondhygiënist.

ADEMLOZE ACTIE

Gratis mondcHeck!

Maak nu een afspraak bij Mondzor g Minke voor een gratis gezondheidscontrole van je tandvlees, meting van de ruimte tussen tand en tandvlees (pockets) en een persoonlijk mond-ad vies! Adem even diep in en bel vóó r 31 januari 2014 naar 0497-36 9379! mondzorG minke Bloedend tandvlees? Vieze smaak of slechte adem?

Tandsteen? Regelmatig gaatjes? Aanslag op het gebit?

AdeMnood… Halitose kun je prima bestrijden door verscherpte aandacht voor je mondhygiëne. Door dagelijks je tong te poetsen of te schrapen, verwijder je de ongewenste bacteriën. Maar mensen met klachten als bloedend tandvlees doen er goed aan om de mondhygiënist te bezoeken. Als het tandvlees ontstoken is, moet dit eerst behandeld worden. De mondhygiënist kan dan ook de tandplak verwijderen, zowel boven het tandvlees als in de ruimte

Terugtrekkend tandvlees? Loszittende tanden of kiezen? Laat je tanden zien bij de mondhygiënist! Mondzorg Minke helpt u bij mond- of tandproblemen.

Ganzestraat 26 in Hapert, Tel. 0497 – 369379 www.mondzorgminke.nl

Maga zine

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 45

45 21-11-13 16:31


Help.

mijn kind is zo druk‌ Of is h et ADHD?

elk kind is wel eens druk. dat kan zijn uit entHousiasme, maar ook omdat Het moe is of omdat er iets sPannends staat te Gebeuren. er zijn ook kinderen die altijd druk zijn. kinderen die nooit stil zitten, erG onrustiG zijn en alle aandacHt oPeisen. is dat normaal of moet je dan als ouder aan adHd denken? of krijGt je kind dan een stemPel? en komen daar medicijnen aan te Pas?

Het ene kind is drukker dan het andere. Daar zijn verschillende redenen voor. Sommige kinderen hebben het van nature in zich. Het ene kind heeft nu eenmaal meer temperament dan het andere. Maar de omgeving kan ook een rol spelen. Een drukke ruimte met veel prikkels zorgt automatisch voor drukker gedrag. Ook indrukwekkende gebeurtenissen kunnen

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 46

de gemoedsrust sterk beĂŻnvloeden. Zo kan een verhuizing, de komst van Sinterklaas of de overgang naar een nieuwe klas zorgen voor extra spanning. Voeding kan soms ook een oorzaak zijn. En, last but not least, te weinig structuur en onduidelijke regels hebben uiteraard grote invloed op het gedrag van een kind.

AdHd? Elke ouder heeft wel eens te maken met een superdruk kind. Dat is dan lastig, maar heel erg is het vaak niet en je hoeft dan echt niet aan ADHD te denken. Het wordt pas een probleem als je kind zo druk is dat het af en toe uit de hand dreigt te lopen. Als correcties nauwelijks nog effect hebben en je als ouder steeds vaker

21-11-13 16:31


t n e t e d r? a a rusettdie n h t e h n i n e d ha n

Z it j e m

t aak je He eze tiPs m d t e m r , maa ven leuk t altijd e ie n is en. t e … H elijker p- en eettijd or vaste slaa s Gemakk vo t ld ie f ee l rb e z je Zorg bijvoo

gelmaat aan. • Breng re acht tegelijk. gaan. nd één opdr ki je f ee or het slapen G e. • e is echt ne het eten of vo ne na ; e nt ltj ue aa eq rh een ve • Ben cons . Lees samen momenten in imentje. pl m • Bouw rust co lmatig een ge re nd ki je l. • Geef nd niet te vo eek van je ki en. nk de be • Plan de w n lf oplossinge ze nd ki je • Laat

uit de prAktijk vAn AstArte en harder moet optreden. Als het ook nog gaat leiden tot spanningen binnen je gezin, wordt het tijd om aan de bel te trekken. ADHD is een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Een kind met ADHD heeft grote problemen met aandacht en concentratie, hyperactiviteit en impulsiviteit. Het kind heeft moeite om zijn aandacht blijvend op één taak te richten, is voortdurend in beweging, snel opgewonden en vindt het moeilijk om te plannen en zijn emoties te reguleren. Het is altijd belangrijk om eerst te onderzoeken waar bepaald gedrag vandaan komt. Misschien kun je namelijk al voor verbetering zorgen met een paar kleine aanpassingen, zonder dat je kind een diagnose krijgt of aan de medicatie moet. Soms heb je hulp nodig en is het alleen maar krachtig om daar naar te vragen. Want alleen dan stel je jezelf in staat om problemen aan te pakken.

”Vaak denken mensen dat we snel een ‘stempeltje’ drukken op kinderen. En dat men snel naar medicijnen grijpt. Een mooi Bas Vliegenthart, ort hopedagoog en zorgm anager voorbeeld van hoe dit anders kan, is dat van een gezin dat vorig jaar bij ons aan de deur klopte. Ouders en hun zoontje van negen jaar liepen thuis helemaal vast. Ze hadden al de nodige hulp gehad, maar ze kregen er niet echt vat op. Er waren duidelijk symptomen van ADHD, maar de ouders wilden liever niet meteen dat er een diagnose werd gesteld. Ik ben gaan praten over de verschillende mogelijkheden en ik heb een bezoek bij hun thuis voorgesteld. Toen ik daar binnen kwam werd mij veel duidelijk. De woonkamer was erg gezellig, maar er hingen twee koekoeksklokken, stonden veel potjes, beelden en bloemetjes. Elke muur had een andere kleur en er liepen ook nog twee katten en een hond rond. Leuk hoor, maar wel erg druk! Samen hebben we wat veranderingen aangebracht in huis. Inmiddels is de diagnose ADHD wel gesteld, maar zijn de klachten sterk verminderd door al onze aanpassingen. Medicatie is daarom vooralsnog niet nodig. Het is dus belangrijk om verder te kijken dan alleen het kind. Je zult zien dat er vaak winst te halen valt in kleine dingen.”

astarte zorGGroeP Astarte Zorggroep is een kleine en dynamische zorgorganisatie. We werken met psychiaters, psychologen, orthopedagogen, maatschappelijk werkers en gezinstherapeuten. Alle expertise is in huis op het gebied van autisme en de

Energieweg 5b in Hapert

begeleiding en behandeling van mensen

Tel. 0497 – 382787

met een licht verstandelijke beperking.

www.astartezorggroep.nl

Maga zine

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 47

47 21-11-13 16:31


Made in

China!

bijna al Het vuurwerk dat we in nederland aansteken, komt oorsPronkelijk uit cHina. en wat veel mensen niet weten, is dat dit noG altijd allemaal met de Hand Gemaakt wordt. er Gaat een Hele orGanisatie aan vooraf voordat we Hier oP 31 december om middernacHt de lonten kunnen aansteken. fiXet bladel Geeft ons een eXclusief kijkje in de vuurwerk‘fabriek’ in de cHinese Plaats luoYanG

De kartonnen binnenhulsjes (‘effectbuisjes’) die in een multishot zitten, worden met de hand gerold en gesneden.

A

Al duizenden jaren wordt in China vuurwerk afgestoken. Vooral knalvuurwerk, met als doel om boze geesten te verdrijven. Het duurde tot in de middeleeuwen voordat Europeanen er mee aan de slag gingen. Niet op een erg feestelijke manier overigens,

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 48

Alle buisjes w orden gevuld m uitbreekladin g. Op deze m et effectsterren en anier wordt de voorzien van mul de verschillend worden aan de effecten. De bu tishot isjes onderkant aa ngestampt m et klei.

want het werd vooral gebruikt voor de oorlogsvoering. ‘Vuurwerkmaker’ was in de jaren van de alchemie een belangrijk en geheimzinnig beroep en de receptuur werd door deze mensen grotendeels geheim-

en de effectladingen. Opslagplaats van zwart buskruit van de fabriek en staat Dit is het gevaarlijkste gedeelte in, in de bergen. helemaal achteraan op het terre

gehouden. Maar met de ontwikkeling van de scheikunde in de negentiende eeuw werd de kennis gemeengoed en kon de ontwikkeling van vuurwerk een grote vlucht nemen.

O m e

21-11-13 16:32


oHHHH…! AAHHHH! De kruitmengsels in siervuurwerk zijn niet alleen bedoeld om een zo hard mogelijk knal te geven. Ze zorgen vooral ook voor de kleuren, vonken en fluitende geluiden. Het mengen van die verschillende stoffen is vakwerk. Dus: don’t try this at home. Alleen als alles in de juiste verhouding gemengd is, zal het op het juiste moment, bij de juiste temperatuur de gewenste reactie geven. De stoffen die in vuurwerk worden gebruikt hebben de eigenschap dat ze maar één kleur licht produceren. De kleuren zijn hierdoor zuiver en helder. Zo ontstaan zilveren flitsen door magnesiumdeeltjes, terwijl koper weer een groen/blauwe gloed geeft. Natrium, dat een oranje/gele kleur geeft, is heel dominant. Vuurwerkmakers moeten er scherp op letten, dat dit metaal niet onbedoeld in anderskleurige vuurwerk terechtkomt. De kleinste verontreiniging kan de oorspronkelijk bedoelde kleur dan al in oranje/geel veranderen. Een overzichtje van de stoffen en hun kleur bij ontbranding

De Jackpot is een maximaal gevulde multishot met diverse effecten en een luide burstknal. Bij aankoop maak je kans op de JACKPOT van € 100.000,- met een

gratis

decemberkraslot! Zink Kalium Strontium Natrium Koper

fiXet bladel De vuurwerkspecialist van de Kempen. Met een compleet nieuw en groter assortiment knal- en siervuurwerk. Bestel tot en met 26 december op vuurwerkbladel.nl Elke voorverkoopbestelling = € 1,- voor 3FM-Serious Request

Om unieke effecten te creëren, word en verschillende soorten kruit gemengd. Dit gebeurt met vocht, wat daarna weer moet verdampen om een droog kruitpoeder te krijgen. Dit gebeurt vaak gewoon in de zon.

Industrieweg 3 in Bladel, Tel. 0497 - 381795 www.bladel.fixet.nl

Maga zine

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 49

49 21-11-13 16:33


D Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 50

21-11-13 16:33


TT Oostelbeers

frappant

Fotografie: Tom van Limpt Tekst: Sandra Willemen

D

De geur van opwarmend asfalt en motorolie, brullende motoren, gierende banden, uitzinnig juichend publiek en voelbare spanning: alle zintuigen worden geprikkeld tijdens een race. Jaarlijks komen er ruim 100.000 mensen naar het TT-circuit in Assen om te genieten van de motoren, muziek en feest. Toch is het niet meer hetzelfde als vroeger, toen “alles nog kon”, het circuit een kilometer langer was en de tribunes houten banken hadden, in plaats van luxe kuipstoeltjes. In een voortuin in Oostelbeers is nog steeds “die mooie ouwe baan” te vinden, compleet met de in 2006 verwijderde noorderlus. Het is dat circuit dat Toon en Sjan in de jaren 80 en 90 jaarlijks met een groep vrienden bezochten. “Tegenwoordig mag je niks meer meenemen, vroeger sjouwden bezoekers van alles mee, van bakken bier tot koelkasten,” vertellen ze. Dat waren nog eens tijden.

Wat begon als een hobby voor ex-timmerman Toon werd een Madurodamwaardig project. Met vetkrijt zette hij op een worteldoek de lijnen uit, aan de hand van een afbeelding in een programmaboekje. De figuren zaagde hij uit triplexplaat; voor de baan maakte hij een mal met cement, waarop later nauwkeurig geslepen tegels werden gelegd. Op het kunstgras na heeft Toon niets nieuw gekocht: er lag genoeg materiaal in de garage. Met het kleinste penseeltje schilderde hij op aluminiumplaat de vlaggen van landen over de hele wereld. “Die van Engeland ging nog wel, maar die van Australië, waarop de Engelse vlag in het klein staat afgebeeld… pfff.”

vraag jij je ook wel eens af

wat h et r.v..e rh a a l is a cht e ...dat typische huisje of die lama’s in

dat weitje? en wie is toch dat vrouwtje

De baan zelf ligt er al vanaf 2001; de tribunes en vlaggen werden pas dit jaar toegevoegd. Afgelopen zomer was het zover en ontving de vriendenkring een sms: het circuit is geopend!

dat wekelijks haar stoep stofzuigt?

tip de redactie! content@contentmagazine.nl

Hoo Met dan k aan de tip van Ma ria van Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 51

f Maga zine

51 21-11-13 16:34


Font= Vrinda (XO + outline)

Lindestraat 35 │ www.xofashion.nl

DE MOOISTE KERST & WINTER DAMESMODE VIND JE IN REUSEL

Kerkstraat 7 │ www.uniekmode.nl

Content_Magazine_December_2013_DEF.indd 52

21-11-13 16:34


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.