Fundatia Comunitara Tara Fagarasului - Raport Anual 2017

Page 1

Raport anual

2021

2017

2017

2013


1

INTRODUCERE

De mai bine de 4 ani lucrăm cu bucurie și spor în Țara Făgărașului - o zonă de care ne simțim din ce în ce mai mândri, încercând să identificăm nevoile și oportunităție locale, să propunem strategii și proiecte cât mai utile. Farmecul acestei zone luminate de frumusețea oamenilor care an de an construiesc un ACASĂ mai bun, mai primitor, mai pregătit pentru schimbare - ne fac să ne simțim recunoscători de ceea ce facem. Fundația Comunitară Țara Făgărașului a susținut și în acest an inițiativele oamenilor care produc schimbări pozitive. Credem că am reușit să aducem laolaltă idei, oameni și valori, atât din Țara Făgărașului, cât și din diaspora, construind astfel o comunitate puternică, activă, care nu stă deoparte și se luptă ca ideile de pe hârtie să fie puse în practică. An de an, numărul proiectelor dezvoltate și implementate de FCTF crește, la fel și rezultatele, precum și planurile pentru anii ce urmează.


CUPRINS

1. Introducere 2. Echipa, Board 3. Cuvântul Consiliului Director, Cuvântul Directorului Executiv 4. Misiune, Viziune, Valori 5. FCTF în cifre 6. Fonduri TEMATICE •• Burse Luptă și tu Împotriva Abandonului Școlar •• Științescu Țara Făgărașului NUMITE •• Arvato Alternative Language Program •• Mândra Chic 7. Proiecte - stimulăm filantropia locală și implicarea civică •• Bikeathon Țara Făgărașului 2017 •• Cercul de Donatori Țara Făgărașului •• Gala Comunității Țării Făgărașului 2017 •• World Cafe Țara Făgărașului 8. Programe •• YouthBank Țara Făgărașului •• YB Academy •• Țara Făgărașului e ACASĂ •• ZVÎC - Zilele Voluntariatului și Inițiativelor Civice 2017 9. Alte inițiative susținute 10. Raport Financiar / Raportul Auditorului Independent 11. Parteneri

2 4 6 8 10 11

25

34

46 53 56

3


Oana MITEA Director Executiv

Emilia CIURCHEA Manager Operațional

Cristina MUNTEAN Manager proiecte

Luminița FAFF Asistent programe

Ana Maria CHIRILĂ Coordonator YouthBank

Ilinca STANOEVICI Consultant în Comunicare și PR

4

Iulia TĂTARU Manager Proiecte

2

ECHIPA


Andreea MIJA

Aurora BLENDEA

Andreea CRISTEA

Daniela GRAURĂ

Paula MIHĂILĂ

Diana GRIBINCEA-POPA

2 Ștefan CIBIAN

Alina ZARĂ

Petru GROZA

BOARD 5


3

CUVÂNTUL DIRECTORULUI EXECUTIV „Fundația Comunitară Țara Făgărașului(FCTF) a sărbătorit în 2017 a patra aniversare. În acești patru ani am reușit să mobilizăm peste 870.000 de lei pentru 324 de proiecte și 185 de burse de studiu. De cele mai multe ori măsurăm timpul în date pe care le încercuim în calendar, iar rezultatele în cifre. Însă în spatele tuturor datelor și rapoartelor se află mii de vise, de gânduri și speranțe pentru un viitor mai bun. Credem cu tărie că o comunitate are nevoie ca fiecare dintre noi să renunțe la apatia civică și să se implice continuu, să fie prezent și activ, pentru a schimba lumea în care trăiește. Ultimul an ne arată un interes crescut al oamenilor din comunitate de a se implica, pentru a găsi o cauză apropiată obiceiurilor si stilului de viață. Din ce în ce mai mulți oameni doresc să aibă impact și însemnătate, de aici și numărul crescut al voluntarilor, al celor care pedalează sau dăruiesc cauzelor și organizațiilor din comunitate. FCTF își dorește mai mult decât soluții punctuale și rezolvări temporare. Gândim programe integrate și aducem împreună organizații non-guvernamentale, companii, instituții publice și persoane private, donatori și voluntari în activități menite sa creeze comunități unite si prospere. Raportul pe anul 2017 prezintă rezultatele și impactul activității noastre. Cu fiecare proiect, cu fiecare donație, cu fiecare act de voluntariat, comunitatea a devenit mai puternică și mai prosperă. Le mulțumim tuturor partenerilor, donatorilor si voluntarilor pentru dedicarea și implicarea lor!”

6

OANA MIRELA MITEA


”Viața noastră, aici în Făgăraș și în zonă, generează un anumit tip de comunitate de care putem fi mândri sau nu. Prin implicarea în activitățile Fundației Comunitare Țara Făgărașului, împreună putem să construim comunitatea pe care ne-o dorim. Activități precum Bikeathon Țara Făgărașului, YouthBank Făgăraș, YouthBank Academy, Cercul de donatori, toate arată că avem resursele de care avem nevoie pentru ca zona să-și atingă potențialul. Pentru mine, Fundația Comunitară este acel mecanism care ne permite să avem grijă, împreună, de întreaga comunitate. Încă sunt multe zone care necesită atenție, sunt multe grupuri de oameni care nu au acces la educație și la o viață decentă, și care în consecință nu pot contribui constructiv la comunitate. Cred că împreună putem schimba aceste lucruri. Cred că ne dorim o comunitate în care fiecare să își poată împlini potențialul și prin acest lucru să contribuie mai mult la ceea ce ne dorim cu toții- o zonă frumoasă, îngrijită, prosperă și generoasă, cu oameni sănătoși, educați și fericiți, împliniți pe plan personal și profesional.” ȘTEFAN CIBIAN

3

CUVÂNTUL CONSILIULUI DIRECTOR 7


4

MISIUNE, VIZIUNE, VALORI

DESPRE

Fundația Comunitară Țara Făgărașului (FCTF) este o instituţie locală care funcționează ca un mecanism de identificare a nevoilor, dar și a oportunităților, propune strategii, crează mediul pentru sprijinirea și dezvoltarea comunității și urmărește în activitatea sa beneficiul public. FCTF stimulează spiritul filantropic, implicarea de orice manieră în proiectele și campaniile propuse, prin dedicarea rezultatelor exclusiv comunității și printr-o administrare atentă și transparentă. Fundația Comunitară Țara Făgărașului își propune să servească toate comunitățile urbane și rurale din Făgăraș, precum și alte așezări din zonele adiacente. Numărul de locuitori care pot beneficia de asistența și programele Fundației este estimat la 145.000 de persoane. Orașele și comunele pe care le servește FCTF sunt: Beclean, Bunesti, Căța, Cincu, Comăna, Drăguș, Dumbrăvița, Făgăraș, Hârșani, Hoghiz, Homorod, Jibert, Lisa, Mândra, Părău, Poiana Mărului, Racoș de Sus, Șercaia, Șinca, Șinca Nouă, Șoarș, Ticușu, Ucea, Ungra, Victoria, Viștea, Voila și Zărnești.

MISIUNE

Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului inspiră şi susţine iniţiative locale, mobilizează resurse şi aduce împreună oameni şi organizaţii care să aibă dorinţa şi capacitatea să contribuie pe termen lung la dezvoltarea comunităţilor.

VIZIUNE

Țara Făgărașului este formată din comunități generoase, responsabile, solidare și încrezătoare în propriul lor viitor, cu respect față de specificul local, deschise inovației și adaptabile la nou.


VALORI

INTEGRITATE: credem într-un management transparent și integru care oferă posibilități echitabile și non-discriminatorii comunității, donatorilor și beneficiarilor de a accesa resurse ale fundației FCTF și de a fi informați despre modul folosirii acestora; SPIRIT DE INIȚIATIVĂ: susținem spiritul activ și inițiativele făgărășenilor de pretutindeni, ce promovează o atitudine bazată pe asumarea responsabilității proprii; INOVAȚIE: explorăm și promovăm practici noi, creând punți cu oameni și organizații din afară, racordând comunitatea locală la tendințe și exterior; GENEROZITATE: motivăm şi încurajăm filantropia şi implicarea în comunitate, promovând și prin propriul exemplu o preocupare altruistă pentru bunăstarea şi dezvoltarea comunităților; COMUNITATE INCLUZIVĂ: promovăm o Țară a Făgărașului caracterizată prin acceptare și respect pentru identitatea tuturor, și susținere pentru toți oamenii care trăiesc aici; LIBERTATE: susținem libertatea de a contribui sub orice formă, promovând un mediu de lucru uman, non restrictiv, creativ și participativ.

9


Spații Publice și Comunitare 37.161 lei

Sport 43.547 lei

Sănătate 241.508 lei

Incluziune Socială 33.150 lei

2013 - 2017

874.643 lei

Mediu și Biodiversitate 21.021 lei

Educație 408.873 lei

Bunăstarea Animalelor 3.405 lei 10

Cultură și Artă 83.978 lei

5

FCTF ÎN CIFRE


6

FONDURI

TEMATICE

Pentru a obţine un impact pozitiv în comunităţile în care activează, fundaţiile comunitare acţionează în primul rând prin crearea şi administrarea transparentă a unor fonduri cu destinaţie definită. În cazul fondurilor tematice, contribuţiile aparţin unui număr divers și cât mai mare de donatori, fiind direcționate către o singură cauză sau temă. Aceste fonduri au fost stabilite la inițiativa fundației sau a unui donator și susțin dezvoltarea unui anumit domeniu sau pot stimula o abordare specifică a problemelor.

FOND LUPTĂ ŞI TU ÎMPOTRIVA ABANDONULUI ŞCOLAR! Ajută un elev bun la învăţătură să-și continue studiile

11


Fundația Comunitară Țara Făgărașului, alături de Radio Star și de donatorii implicați, încurajează continuarea studiilor pre-universitare, susțin performanța școlară și extra-școlară, precum și dezvoltarea personală a elevilor. Ne propunem să sprijinim generațiile viitoare de tineri, care prin aportul lor, po t dezvolta economic și cultural comunitatea din care fac parte. Prin acest Fond, oferim tinerilor cu o situație financiară precară, oportunitatea să devină o componentă activă a comunității în care trăiesc. Acest lucru se realizează prin oferirea unui sprijn financiar și prin medierea unei relații de mentorat.

2000 13

Casă și masă

11.1% Transport

101800 lei 42

În ce se transformă sprijinul oferit unui tânăr?

suma totală în plată număr bursieri valoarea unei burse număr donatori și sponsori

Valoarea totală a unei burse este de 2.000 lei, câte 1.000 lei pentru fiecare semestru al anului școlar. Până la ora actuală au fost oferite 185 burse timp de 3 ani, către 42 elevi din Țara Făgărașului.

12.7% Materiale și servicii de formare intelectuală și vocațională

25.3%

Îmbrăcăminte, încălțăminte

50.9%

Distribuția resurselor financiare oferite prin bursă


BURSIERI Benţia Diana Nicoleta Borcoman Simona Cantea Iulia Catrenţa Nicolae Sebastian Condurache Emilia Condurache Larisa Cornea Andreea Crăciun Bogdan Cristian Andreea Dâmboiu Gabriela Dan Maria Magdalena Dan Cecilia Daniela David Oana Elena

Gabor Ionuţ Manuel Gal Cristina Rebeca Gândac Bogdan Grosu Maria Hoţia Alexandra Konnerth Manfred Mihail Letcă Lavinia Marian Andreea Denisa Marian Diana Vasilica Mesaroş Daniel Silviu Mesaroş Sebastian Sorin Miclăuş Ioana Olguţa Micu Ana Maria

Mihali Sorin Ionuţ Mocan Alexandru Andrei Noaghea Giorgiana Nicoleta Ordean Iulia Peptea Sorina Rusu Beatris Savu Maria Sorina Şchiopotă Marian Ioan Stângaciu Diana Elena Tăbăcaru Maria Bianca Toma Ioana Giorgiana Toma Răzvan Alexandru Vintilă Rareş Alex

CE SPUN BURSIERII?

„Vreau să vă mulțumesc pentru bursa acordată cu care mi-am putut cumpăra cele necesare. Mulțumesc!” Gal Cristina Rebeca „Sprijinul acordat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului a însemnat pentru mine un ajutor imens deoarece cu această bursă am reușit să acopăr o mare parte din cheltuielile necesare pentru acest an școlar.” Toma Ioana Georgiana „Țin să vă mulțumesc pentru șansa acordată prin intermediul acestei burse. Datorită acestei burse, am

reușit pe tot parcursul anului școlar să-mi achiziționez materiale școlare precum și echipamente necesare activităților școlare. Bursa acordată de către dumneavoastră a constituit și un sprijin material în eforturile familiei de a face față cerințelor impuse de programa școlară.” David Oana Elena „Prin intermediul acestei burse, visurile mele au devenit realitate, iar unele lucruri care nu reprezentau un confort material pentru familia mea, au putut fi achiziționate mai cu ușurință. Vă mulțumesc pentru șansa acordată.” Dîmboiu Eugenia Gabriela


FONDUL ȘTIINȚESCU ȚARA FĂGĂRAȘULUI


Bacău, Brașov, București, Cluj-Napoca, Galați, Iași, Mureș, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Sibiu, prin competiții similare de proiecte gestionate de fundațiile comunitare locale.

”Științescu” este un program de finanțare pentru proiecte educaționale care încurajează pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor și tinerilor între 6 și 19 ani din Țara Făgărașului. Cu ajutorul ”Științescu Țara Făgărașului” ne dorim să îi ajutăm pe elevi să descopere că științele exacte sunt interesante și atractive. Vrem să înțeleagă utilitatea noțiunilor învățate la școală în diferite contexte cotidiene cu care se confruntă zi de zi. Considerăm că toate acestea contribuie, pe termen lung, la stimularea tinerilor din Țara Făgărașului pentru alegerea unei cariere în domeniile STEM. Programul Științescu este implementat de către Fundația Comunitară Țara Făgărașului, în colaborare cu Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Județului Brașov și al finanțatorilor. Fondul Științescu este susținut de Romanian-American Foundation și în alte orașe din țară:

15


FONDUL ȘTIINȚESCU - EDIȚIA I

Value of grantsSum Total Financed

16


PROIECTE FINANȚATE - EDIȚIA I Nume proiect

Organizația

Buget finanțat

Aventurile lui Arduino și Raspberry Pi în lumea electronicii și a programării, în Țara Făgărașului

AVE (Asociația pentru Valorizarea Educației)

7.530 lei

Micii exploratori

Liceul Teoretic ”Ion Codru Drăgușanu” Victoria

4.300 lei

Mici conservatori, mici restauratori

Asociația Renascendis

12.000 lei

I Love Biology

Mariana Pirău - Profesor CN Radu Negru

4.000 lei

Universitatea copiilor

Asociația Jugendzentrum Seligstadt

12.000 lei

Micii horticultori

Școala Gimnazială ,,Prof.Dr.Ioan Cerghit” Hârseni

6.000 lei

Magia Științei

Asociația de părinți CN Radu Negru – Vasile Joantă

12.000 lei

Iarba verde de acasa

Cristina Dudan – Profesor biologie

6.000 lei

LegoLearn

Asociația de părinți CN Radu Negru - Ionel Pătrașcu

8785 lei

docT – documenting through technology

CEVA (Centrul pentru Educație Vizuală și Antropologică)

12.000 lei

Anul acesta, Științescu își continuă aventura pe care a început-o în toamna anului 2016, alături de cele 24 de proiecte propuse, care se adresau elevilor din orașele Făgăraș, Rupea și Victoria și din comunele: Lisa, Drăguș, Cincu, Jibert, Hârseni, Felmer, Mândra și Racoș. Oameni frumoși din Țara Făgărașului, elevi, profesori, reprezentanți ai ONG-urilor, s-au mobilizat să învioreze științele și să captiveze copiii și liceenii.

17


Astfel, din cele 24 de proiecte, în limita resurselor, Științescu a investit cu încredere în 10 echipe, pentru a trasmite mai departe mesajul: ”Insuflarea pasiunii pentru științe în rândul copiilor si adolescenților este reponsabilitatea întregii comunități!” Valoarea granturilor ce vor fi oferite în cadrul ediției a II-a Științescu: 100.000 lei pentru 30 de idei de proiecte depuse.

CE SPUN PRIETENII LUI ȘTIINȚESCU? “Vreau să-i fac pe cei mici să își descopere vocația. Să zică: “măi, domeniul ăsta îmi place, pot să merg cu el mai departe sau asta nu îmi place, o dau mai departe și mă orientez spre altceva.” Cristina Dudan, Profesor și Coordonator Proiect. “Noi ne-am gândit mai întâi la elevii noștri care învață doar teoretic la școală și ne-am dori să învețe și practic.” Marian Brezaiu, elev liceu și coordonator proiect. “A fost o oră distractivă având în vedere că am construit aceste elemente și am demonstrat că putem face și altceva în afară de a scrie și citi…” Daniela Popa, elevă. “Proiectul Micii Horticultori a avut un impact foarte mare asupra elevilor pentru că ei, deși au muncit

18

acasă în grădină alături de părinți, nu au văzut chiar de la început cum apar aceste răsaduri.” Monica Grosu, Profesor și Coordonator Proiect. “Am prins racheta de la Științescu și ne-a fost foarte folositoare.” Ana Gălbincea, profesor și coordonator Proiect. “Când am văzut potențialul din a învăța electronică în felul acesta, cât și programare, ajungi să ai cunoștințe pe care poate nu le-ai avea în facultate… Eu zic că dacă aș fi avut așa ceva în liceu, acum aș fi lucrat poate la NASA.” Beniamin Ciurchea, inginer si coordonator proiect. “Am montat pe o placă niște fire și un motoraș, iar din Raspberry am scris un cod. Poate în viață o să aleg să fac ceva de genul.” Sebastian Parsere, elev.


6

FONDURI

NUMITE

Din 2013 dezvoltăm fonduri numite de dimensiuni diferite, împreună cu donatori individuali sau cu corporații. Un fond numit este modalitatea prin care persoane fizice sau companii pot susține cauze din comunitate, iar astfel implicarea capătă personalitate și identitate.

“Fondurile numite” sunt mecanisme ce oferă beneficii importante comunității, donatorilor, dar și Fundației Comunitare Țara Făgărașului, din perspectiva durabilității. Donatorii primesc consiliere privind obiectivele lor filantropice, iar apoi grupurile din comunitate sunt susținute financiar, cât și tehnic, să se dezvolte.

Astfel, Fundația Comunitară Țara Făgărașului se poziționează ca un finanțator privat local. Fondurile primesc numele donatorului, care stabilește împreună cu fundația, destinația banilor, cât și procesul prin care aceștia ajung în comunitate.

ARVATO ALTERNATIVE LANGUAGE PROGRAM

19


Arvato Bertelsmann România alături de Fundația Comunitară Țara Făgărașului a desfășurat prima ediție a Arvato Alternative Language Program, în perioada octombrie 2016- iunie 2017, un program dezvoltat pe două direcții: Proiecte educaționale și Burse. Programul are scopul de a încuraja şi susţine învăţarea limbilor străine în rândul elevilor, dar și susţinerea profesorilor care doresc să se implice în proiect cu idei inovatoare şi metode alternative de predare. În cadrul primei ediții a Arvato Alternative Language Program au fost selectate 11 proiecte destinate liceenilor din județul Brașov, care au beneficiat de un buget în valoare de 90.000 de lei. Proiectele au promovat atât colaborarea dintre educatori și elevi, precum și legătura dintre diverse arii ale limbilor străine (vocabular, fonetică, gramatică etc.) și dintre mediul rural și urban destinat proiectelor educaționale.

BURSIERI • Bertea Fabian • Hodoroaba • Viviana Teodora • Konnerth Manfred Mihail • Lascu Anisia • Maier Sergiu Mihai • Pătrașcu Ionel • Petrașcu Andreea • Poenariu Ana Olivia • Opris Elena • Zara Antonia

Arvato Alter Language Program Facts

Budget for projects

90.000 lei

Budget for scholarships

25.000 lei

109 1589 1354 3564

Number of Volunteers

Hours of

Volunteering

Number of

direct beneficiaries

Number of

indirect beneficiaries

With the following domains

11

Number of

Audiovisual expression

Theater

Creativity

Intercultural

Heritage

Self improvement

Creative writing

Science

Public speaking

projects

partner of


PROIECTE FINANȚATE EDIȚIA I Bugetul solicitat în lei

Nume proiect

Organizația

Audiovisual Echoes

Centrul pentru Educație Vizuală și Antropologică (CEVA)

Centrul de promovare a specificului lingvistic și cultural german

Ilustrul Teatru

Clubul de lectură în limba lui Goethe

Konnert Manfred-Mihail

Concurs de Creativitate „Speak Out” în Limba Engleză (ediția a XI-a) și în Limba Germană (ediția I)

Catedra de limba engleză și germană a Colegiului Național „Andrei Șaguna” Brașov

9000

Culture through English

The English Leprechauns - Liceul Teoretic ”Ion Codru Drăgușanu”

8000

EPMagazine

Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea”

6770

Festival Judetean de Creatie si Interpretare Artistica în limba engleză

Colegiul Național Radu Negru Făgăraș

9000

history.art.heritage. FăgărașCountryGameBook

Asociația Renascendis

9000

Să explorăm lumea știintelor exacte (SELSE)

Mișcarea Tineretului Făgăraș

Sprechen Sie Deutsch? Vorbereitung und Durchführung eines Familienwettbewerbs rund um die deutsche Sprache Vorbiți limba germană? Pregătirea și organizarea unui concurs între familii despre limba germană

Asociația Jugendzentrum Seligstadt

9000

Supraviețuirea Eu-lui

Liceul Teoretic "Ioan Pascu" Codlea - catedra de limbi moderne

4080

Teatrul-forum- descoperire, inovație, comunicare!

Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil Brașov

6000

8999.43 9000 350

500

21


CE SPUN PRIETENII LUI ARVATO ALTERNATIVE LANGUAGE PROGRAM? “La expoziție a venit mai multă lume decât ne așteptam cu toții. Oamenii chiar au venit și s-au uitat la proiecte, au citit și au ascultat textele. Au venit și dintre profesorii lor de la școală și cred că s-au simțit mândri că au putut să le arate ce texte au scris ei în engleză.” Maria Năstase, coordonator proiect “Au fost jocuri de cunoaștere prin care copiii și familiile lor s-au recunoscut reciproc. Vor fi jocuri de limba germană sau de mișcare: jonglerie, alergare și altele.” Johannes Klein, coordonator proiect

“Am învățat foarte multe lucruri interesante. Totul a fost foarte frumos.” Luca Crețu, participant “... este un mod de a încuraja învățarea limbii engleze în așa fel încât elevilor să le și placă. Ei pleacă de la o temă și creează propriul monolog. Își pun tot sufletul în a se pregăti și sunt foarte creativi.” Constanța Bordea, profesor coordonator “Am încercat să îl imit pe Ernest Hemingway. Am vrut să vin cu ceva nou, cu un pic de actorie, nu doar să vorbesc.” Teodor Domintean, elev participant


FONDUL MÂNDRA CHIC Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului împreună cu Atelierul-Șezătoare Mândra Chic din cadrul Muzeului de Pânze şi Poveşti din satul Mândra, susţin realizarea unor ateliere de lucru şi expunere, dedicate copiilor şi adulţilor din această comunitate.

23


Din vânzarea produselor realizate în atelier şi din donaţii, la Mândra prinde contur Muzeul de Pânze şi Poveşti – așezământ ce se construieşte special pentru a găzdui expoziţii, evenimente şi ateliere, în cadrul cărora copiii şi adulţii din sat învaţă să îşi redescopere rădăcinile, să le preţuiască, să le cultive, să le promoveze şi să creeze sustenabilitate în comunitate.

„În comunitatea noastră era mare nevoie de o serie de ateliere de lucru și expunere dedicate copiilor și adulților. Pentru a se păstra legătura cu autenticul, a se transmite mai departe și a se promova cu mândrie! Ne-am mobilizat în ateliere sub formă de intreprindere socială și am creat produse locale, unice, speciale, pe care le-am pus la dispoziția oamenilor care au dorit să ne ajute!” Alina Zară, coordonator Fond Mândra Chic.

CIFRE CHEIE

24

Suma totală în plată

Număr donatori

11.882 lei

40


7

PROIECTE

BIKEATHON ȚARA FĂGĂRAȘULUI 2017 Bikeathon Țara Făgărașului este un eveniment sportiv de strângere de fonduri, coordonat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului, pentru proiecte și cauze din comunitatea făgărășeană, ce reușește să pună în mișcare anual sute de participanți care aleg să pedaleze pentru unul din proiectele înscrise.

25


Fiecare eveniment Bikeathon combină bucuria de a face mișcare cu bucuria de a dărui, leagă prietenii și susține dezvoltarea comunității prin puterea camaraderiei.

La a IV-a ediție a Bikeathon Țara Făgărașului 2017 au fost peste 1.500 de oameni uniți CU ROST pentru Țara Făgărașului!

PROIECTE FINANȚATE: Nume proiect

Organizația

Buget finanțat

Da, și eu pot!

Asociațiile Aproape de Natură și Asociația Sprijin pentru Diabet

1598

Pedalăm cu foc

Asociația Sătească "Șona Noastră"

642

Sunt licean, îmi pasă, mă implic!

YouthBank Făgăraș

1407

Mânuțe dibace și minți perspicace

Echipa Ștrumfilor

5270

Urlea Eco Trail Run – 2017

Clubul Sportiv Țara Făgărașului – grup de inițiativă

1335

Summer Dance Camp Imperial

Asociația Club de Dans Sportiv Imperial Făgăraș

2215

Vino cu noi în laboratorul de științe

Consiliul Școlar al Elevilor Colegiului Național Doamna Stanca

11484

Dreptul la Șanse Egale

Grupul de inițiativă pentru sprijinirea copiilor cu CES

3137

Vreau să fiu din nou campion!

Trupa de Dans Hansel și Gretel

1003

Cursa pentru tradiții

Asociația "Plaiuri Făgărășene"

119

Pedalează pentru verde

Fundația Conservation Carpathia

2219

Mișcare pentru recuperare

Spitalul Municipal Dr. Aurel Tulbure Făgăraș

9415


BIKEATHON. PEDALEAZĂ PENTRU COMUNITATE! Un text de Veronica Soare “Când am ajuns în Făgăraș și am coborât din mașină, lângă cetate, aerul orașului era plin de voioșia copiilor aflați pe biciclete, pedalând frenetic, sub încurajările părinților sau ale voluntarilor. Haide, hai încă un pic! Nu te opri! Nu te opri! Bravooo! Era în plină desfășurare cursa copiilor de 4-6 ani în cadrul celei de-a patra ediții Bikeathon, un eveniment de strângere de fonduri organizat din 2014 de Fundația Comunitară Țara Făgărașului, o sărbătoare în care, cu pretextul bucuriei de a pedala, comunitatea se pune în mișcare pentru proiectele pe care vrea să le susțină. Făgăraș e un oraș cu aproximativ 30.000 de locuitori, un oraș peste care domnește liniștea, exceptând câteva evenimente – iar Bikeathonul, devenit deja o tradiție, este unul dintre ele. Făgărașul e mai ales un oraș care de câțiva ani încoace ne arată că se pot face multe lucruri, în comunități mici, dacă există oameni și entități dornice să schimbe ceva.

Rezultatele acestui eveniment în primii trei ani confirmă vorbele de mai sus: 1200 de donatori au contribuit cu 107.000 de lei la 40 de proiecte finanțate. 1074 de bicicliști au pedalat 8850 km. Buna funcționare a evenimentului a fost asigurată de echipa fundației și 173 voluntari. Cea de-a patra ediție arată că proiectul este în creștere și se bucură de entuziasmul localnicilor: 130 de voluntari, 709 bicicliști și 68.000 de lei strânși pentru finanțarea celor douăsprezece proiecte înscrise, acoperind diverse nevoi: educație, tineret, sănătate, terapii speciale, dezvoltare personală și integrare socială, sport, mediu, ecologie, cultură și artă. Așa cum spun organizatorii, depinde doar de noi cum ne construim și ne îmbogățim drumul. De patru ani, ei construiesc și asta începe să se vadă în comunitate. Sute de oameni care au donat pentru a participa la acest eveniment și, o parte din ei, au dus vorba mai departe la familie, prieteni, colegi.“

27


CIFRE CHEIE BIKEATHON 2017 709

216

68000 lei

12

130

5896

3 ani

69 ani

bicicliști

donatori

suma mobilizată

proiecte finanțate

voluntari

km pedalați

cel mai tânăr participant

cel mai în vârstă participant

CERCUL DE DONATORI ȚARA FĂGĂRAȘULUI Fundația Comunitară Țara Făgărașului a dezvoltat un mecanism de atragere de fonduri care vizează în principal donatorii individuali.


AUGUST 2017- EDIŢIA A VIII-A A CERCULUI DE DONATORI ŢARA FĂGĂRAŞULUI

40

10700 lei

3

1

donatori

suma mobilizată

proiecte finanțate

ediții organizate

Implementat în plan local sub egida The Funding Network, în parteneriat cu Asociația pentru Relații Comunitare - ARC, acest mecanism vine cu o nouă abordare în atragerea de fonduri, prin care grupuri de donatori propun proiecte din domenii diferite și se reunesc pentru a le susține. Proiectele sau ideile de proiect sunt descrise într-o scurtă prezentare de 6 minute, urmată de alte 6 minute de întrebări şi răspunsuri în cadrul evenimentului.

PROIECTE FINANȚATE Nume proiect

Descriere cauză și suma mobilizată

Lumină și culoare pentru copiii din Șoarș

Ana cu „Iia călătoare” împreună cu Parohia Ortodoxă Română Șoarș, au reușit să strângă promisiuni de plată de aproape 2.950 lei.

Treasure Hunt Comorile Făgărașului - ediția 2 Generozitatea dăruiește sănătate

Clubul Sportiv Țara Făgărașului și-a depășit suma propusă inițial și a reușit să strângă promisiuni de plată de peste 2.600 lei. Achiziție flux laminar pentru sala de operații –ortopedie a Spitalului Municipal „Dr. Aurel Tulbure Făgăraș” – s-a reușit dublarea sumei propuse inițial, obținându-se promisiuni de plată de aproape 5.150 lei


GALA COMUNITĂȚII ȚĂRII FĂGĂRAȘULUI 24 NOIEMBRIE 2017

30


Gala Comunității s-a născut din dorința de a aduce împreună tot binele care se întâmplă în Țara Făgărașului și de a-i aduce recunoștință și apreciere. Cu fonduri mai mari sau mai mici, de multe ori numai prin voluntariat, oamenii cu gânduri bune din zona noastră acționează în beneficiul altora și al comunității. Acțiunile lor, adevărate modele de implicare, se uită sau sunt recunoscute doar în cercuri restrânse. Prin Gala Comunității Țării Făgărașului, am dorit să îi premiem pe cei care fac fapte bune, să ne inspirăm din viziunea și modul lor de implicare, să arătăm că în Țara Făgărașului există o societate activă.

CIFRE CHEIE 350

97

14

30

12

Participanți

Nominalizări

Categorii premiate

Voluntari

Juriu

31


IATĂ CARE AU FOST CELE 14 CATEGORII ȘI CÂȘTIGĂTORII FIECĂREIA: Categorii

Câștigători

Voluntarul tânăr al anului

Claudiu Gherghel (Fundația REGEN)

Voluntarul anului

Ioan Urdea (HOSPICE Casa Speranței)

Coordonatorul de voluntari

Raluca Ciulei (Asociația Love for Life)

„Din pasiune pentru…”

Erwan Joliff, pompier voluntar (Asociația de Pompieri SISUR)

„Colegul Implicat”

Persida Tâmboiu (Spitalul Municipal Dr. Aurel Tulbure Făgăraș)

„Companie națională implicată”

Fenec Rubber Eastern Europe

„Companie locală implicată”

Librăriile Birotex pentru Campania "Rabla la ghiozdane și penare"

„Fundraiser-ul anului”

Anca Barbu, profesor de Engleză la Colegiul Național„Doamna Stanca”

„Liderul care schimbă lumea”

Natalia Corlean (Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu”)

„La început de drum”

„Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu”

„Cu şi pentru tineri”

Asociația Renascendis pentru proiectul „Resturi și rosturi”

„Promotor al artei, culturii și tradiţiilor”

Ferma ecologică din Cobor

„Impact în comunitate”

HOSPICE Casa Speranței – Echipa Făgăraș

„Impact în comunitate”

Asociația Sătească „Șona Noastră”

„Bunătatea care schimbă lumea”

Natalia și Marius Corlean, Ciprian Adomnicăi, Viorela Codaia, Paul Ilea, Mărioara Stăncescu, Antonela Bogdan, Manuela Ifrim, Cristina Țepeș, Dorin Lupe, Alexandru Iliescu și Ioan Urdea.

În cadrul Galei au fost decernate și 3 Diplome ”In Memoriam”: Maria Pirău, Constantin Luca, Mihaela Dumitru. Gala Comunității Țării Făgărașului, proiect cofinanțat de Primăria și Consiliul Local Făgăraș.


WORLD CAFE ȚARA FĂGĂRAȘULUI Cafeneaua comunitară 31 Iulie 2017 Echipa Fundației Comunitare Țara Făgărașului, atât cea executivă, cât și consiliul director, a început consultările comune în vederea identificării unei bune planificări strategice a fundației pentru următorii 7 ani, sub îndrumarea Make Better (MKBT).

Concluzia sesiunilor de lucru a fost necesitatea desfășurării unei consultări publice cu comunitatea Țării Făgărașului de tipul world cafe/cafeneaua comunitară. La această întâlnire au fost invitate aproximativ 100 de persoane din întreaga comunitate a Țării Făgărașului, persoane care activează în toate domeniile, de toate vârstele, sexele, etniile, religiile etc. Acestea au fost invitate să ia parte la discuții într-un cadru informal, în care cei prezenți au discutat, în grupuri de lucru, pe marginea unor teme pre-stabilite, sub îndrumarea unui mediator. Fiecare participant a avut ocazia de a oferi un vot problemei pe care a considerat-o cea mai importantă, dintre

toate cele identificate. Astfel, au fost identificate 8 probleme – considerate cele mai importante și relevante pentru comunitate. Temele pe care le-am discutat în cadrul grupurilor de lucru au fost: educație, economie locală, sănătate, mediul construit și cultură, sport, mediul natural, vârstnici, îmbătrânirea populației, inechitate socială. De asemenea, s-au identificat și soluții pentru fiecare dintre cele 8 probleme, ce ar putea fi dezvoltate în viitor, vizând implicarea Fundației Comunitare Țara Făgărașului.


8

PROGRAME YOUTHBANK FĂGĂRAȘ YouthBank România este un program de leadership si implicare comunitară pentru tinerii de liceu.

34


CIFRE CHEIE 19

6

116

10.000

19.998

12

1422

57

membri în echipă

licee implicate

număr donatori și sponsori

suma atrasă de echipă

valoarea proiectelor finanțate

număr proiecte finanțate

număr beneficiari

liceeni membri ai echipelor

PROIECTE FINANȚATE PRIN FONDUL YOUTHBANK ÎN 2017 Valoare grant acordat

Nume proiect

Organizația gazdă

Toți copiii la teatru

Fundația Culturală Negru Vodă

2000

Mozaic Făgărășean

Asociația de Părinți Șenchea

1935

Atelierul micului electrician

Asociația Doamna Maria Brâncoveanu

1963,3

Natura ne învață

Asociația de Părinți a Liceului Teoretic „Ion Codru Drăgușanu” Victoria

2000

Cultură și civilizație engleză pentru mic și mare

Asociația de Părinți a Colegiului Național „Doamna Stanca”

1600

Povești nescrise și comori ascunse din Țara Făgărașului

Asociația Doamna Maria Brâncoveanu

1800

Viitorul începe cu tine

Asociația de Părinți a Colegiului Național „Radu Negru”

1690

Pedalăm spre sănătate - Bikeathon

Asociația de Părinți a Liceului Teoretic „Ion Codru Drăgușanu” Victoria

1180

Gallery Art School

Colegiul Național ,,Doamna Stanca”

1986,95

Tragon, zeul tragediei

AVE - Asociația pentru Valorizarea Educației

1180,75

Let's eat eco

Asociația de Părinți a Colegiului Național „Doamna Stanca”

1064

Treasure hunt

Parohia Ortodoxă Română Veneţia de Jos

1600


În cadrul programului, liceenii învaţă să rezolve probleme din comunităţile lor, să ducă la capăt ideile pe care le au si să atragă resurse pentru acestea. YB este una din abordările Fundației Comunitare Țara Făgărașului, lansat în 2013, prin care se dorește schimbarea unor aspecte importante, legate de cum funcționează comunitățile din zonă, de valorile și comportamentele tinerilor și părinților. YouthBank este un program de educație non-formală dedicat liceenilor din Țara Făgărașului și orașul Victoria, ce se adresează unuia dintre segmentele cele mai importante din comunitate, și anume, tinerii de liceu. Prin proiectul nostru (YB), ne dorim să le insuflăm tinerilor sentimentul de implicare în comunitate, faptul că schimbarea vine din noi, din contribuția mai mare sau mai mică a fiecăruia. Considerăm acest program ca fiind excepţional pentru educația tinerilor și ne bucurăm să putem oferi astfel de experiențe de învățare liceenilor din Făgăraș!


În septembrie 2017 am pornit la drum pentru ediția 20172018 alături de 30 de tineri voioși, dornici de schimbare și de implicare în comunitatea din care fac parte. 30

7

43

3

8.103

membri în echipă

licee implicate

număr donatori și sponsori

număr proiecte organizate

suma atrasă de echipă

37


Deoarece ne dorim ca în cadrul comunității să crească numărul tinerilor sensibili la problemele actuale cu care se confruntă orașul nostru și întreaga zonă a Țării Făgărașului, să devină activi, bine pregătiți și orientați profesional, am introdus conceptul de YouthBank Academy, un program de dezvoltare personală, profesională și de implicare în comunitate pentru tinerii de liceu, conceput si implementat de ei înșiși. ”Ideea acestui program a plecat de la dorința de a le oferi și altor tineri din comunitatea făgărășeană șansa de a se dezvolta și de a avea parte de experiențe la fel ca noi” (Mărturia echipei YouthBank Făgăraș), spun cei din echipa YouthBank Făgăraș. Tinerii participanți au fost inițiați în conceptul YouthBank Academy, s-au format legături între ei, ajungând să colaboreze, să povestească și să împărtășească experiențe.

YOUTHBANK ACADEMY

38


39


ȚARA FĂGĂRAȘULUI E ACASĂ Fundația Comunitară Țara Făgărașului pregătește programul „Ţara Făgăraşului e ACASĂ”, o iniţiativă amplă de reconectare și cartare a diasporei făgărăşene de pretutindeni la comunităţile de acasă.


Proiectul va dispune și de o platforma on-line, unde se vor putea citi noutățile apărute, articole scrise de cei care trăiesc în afara granițelor țării și se va putea alege modalitatea de implicare directă în ceea ce se întâmplă Acasă. Un prim pas în dezvoltarea acestui proiect amplu e reprezentat de dezvoltarea documentului: Harta implicării diasporei în Țara Făgărașului. Acest document a fost realizat ca suport teoretic despre exemple de bune practici în implicarea diasporei din întreaga lume, cât și în mod specific, de implicare a diasporei Țării Făgărașului, cuprinzând 5 etape importante. Obiectivul general al proiectului este consolidarea comunităților locale din Țara Făgărașului, unde un loc important îl va avea diaspora, care va deveni parte integrantă a comunității locale, prin participarea, dăruirea și implicarea voluntară. În ceea ce privește partea de reconectare, a fost inițiat un grup pe rețeaua socială Facebook, cu aceeași denumire, Țara Făgărașului e Acasă, prin care membrii înscriși sunt informați constant cu privire la toate inițiativele ce au loc în Țara Făgărașului, în special pe cele susținute de Fundația Comunitară Țara Făgărașului. Proiectul ”Țara Făgărașului este Acasă” îi vizează pe toți oamenii care doresc să fie conectați în permanență cu dezvoltarea Țării Făgărașului, din toate punctele de vedere: economic, cultural, social, civic, dar mai ales, din punct de vedere filantropic.

41


ZVÎC - ZILELE VOLUNTARIATULUI ȘI INIȚIATIVELOR CIVICE 2017 15 - 20 August 2017 Evenimentul ”Zilele Voluntariatului și Inițiativelor Civice (ZVÎC)” își propune să aducă în prim plan inițiativele societății civile, acțiunile și oamenii care schimbă lucruri în Țara Făgărașului, oglindind activitatea lor curentă, nevoile de dezvoltare și energia investită în locuri pe care le considerăm ACASĂ.


În August 2017, Fundația Comunitară Țara Făgărașului împreună cu Primăria Municipiului Făgăraș și MKBT: Make Better au organizat ediția a II-a ZVÎC 2017 (Suma totală mobilizată: 21.474 lei), în cadrul căruia s-au desfășurat următoarele evenimente: Atelierele altCEVA III au adus împreună două generații diferite din Făgăraș: liceenii și pensionarii (vârste cuprinse între 16 și 80 ani), cu scopul de a realiza filme documentare sau proiecte de fotografie scurte cu și despre Făgăraș. Proiectele artistice realizate de aceștia au fost expuse pe parcursul întregii săptămâni (21-25 August) în cadrul Fundației Culturale Negru-Vodă, sub denumirea: Cotidianul de Făgăraș. Vineri, 25 August, tot în cadrul Expoziției Cotidianul de Făgăraș, ne-am propus să îi cunoaștem pe făgărășenii care locuiesc în diaspora și să îi informăm cu privire la inițiativele civice care dau ZVÎC Țării Făgărașului - "Țara Făgărașului e ACASĂ!” Târgul ONG-urilor prin care ne-am propus să contribuim la sporirea numărului de cetăţeni implicaţi activ în comunitate, la dezvoltarea spiritului asociativ şi la creşterea implicării asociaţiilor şi fundaţiilor din Țara Făgărașului în societate. A VIII-a ediție a Cercului de Donatori Atelierul de pictură murală, organizat la Casa Asociaţiilor şi Fundaţiilor (CAF), sub îndrumarea artistului Alexandru Călin, care a lucrat cu copiii, tinerii și adulții din Făgăraş pasionaţi de arte vizuale sau care au dorit să îşi descopere şi cultive acest talent. Rezultatul - uimitor! Sperăm să fi fost doar prima inițiativă de acest gen, urmând să vedem cât mai multe astfel de idei care dau viață și culoare clădirilor învechite din Țara Făgărașului. 8 ore peste program pentru o cauză bună - profesioniști din diferite domenii au lucrat împreună pentru a oferi soluţii unor iniţiative frumoase şi cu potențial din comunitate. Între orele 11.00 și 19.00, 3 echipe de voluntari specializaţi în IT, arhitectură, peisagistică sau urbanism, au rezolvat 3 teme punctuale propuse de diferite organizaţii din Ţara Făgăraşului: 1. Arhitectură - @Home in Făgăraș (Fundația Mihai și Maria Frățilă) - renovarea ȘUREI lui Ștefan Cibian, aflată în Cartierul Galați, la care au participat peste 20 voluntari. Șura lui Ștefan a devenit loc de găzduire pentru diverse evenimente și inițiative: proiecții de film, spectacole de teatru în șură, etc. 2. Urbanism - Făgăraș, Smart City - Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate - atelier la care a participat Primăria Făgăraș, în cadrul căruia s-a discutat despre dimensiunile unui oraș inteligent, urmând o sesiune de lucru practic pe aceste teme 3. Soluții pentru modernizarea și pietonizarea zonei centrale Făgăraş – Primăria Făgăraș 4. De vorbă cu Făgărașul – proiect conceput și inițiat de Sergiu Mihăilescu, elev de liceu, împreună cu alți 2 colegi ai săi, proiect ce vizează dezvoltarea unei platforme online de comunicare cu făgărășeni sau turiști, despre diverse teme (proiect de inteligență artificială)


44


45


9

INIȚIATIVE

ALTE INIȚIATIVE SUSȚINUTE DE FCTF Fundaţia Comunitară Ţară Făgăraşului este gazdă pentru proiecte de impact în comunitate, punând la dispoziţia grupurilor de iniţiativă infrastructura juridică şi financiar-contabilă pentru desfăşurarea proiectelor acestora. Oferim cadrul legal în care acestea pot primi donaţii şi sponsorizări pentru activităţi concrete și pot raporta transparent modul în care aceste contribuţii sunt cheltuite.

46


GRUPURI DE INIȚIATIVĂ SUSȚINUTE DE FCTF INSITUTUL DE CERCETARE FĂGĂRAȘ (ICF) Ne dorim comunități creative în Țara Făgărașului, care să se cunoască mai bine pe sine și să înțeleagă aspecte relevante la nivel național și global. Astfel, Institutul de Cercetare Făgăraș s-a înființat în 2017 pentru susținerea inovației, cunoașterii și științelor în Țara Făgărașului. Activitatea Institutului va cuprinde proiecte de cercetare, analize de politici publice, programe educaționale și evenimente de informare. Institutul a fost înființat de un grup de cercetători și persoane pasionate de cercetare din domenii diverse și se va axa, în principal, pe programe de cercetare interdisciplinară.

@HOME IN FĂGĂRAȘ @Home in Făgăraș reprezintă un spațiu de co-working și co-living ce generează dezvoltare locală și facilitează transferul de cunoștințe, abilități și resurse în Țara Făgărașului, un incubator de proiecte cu impact social ce crează un ecosistem pentru dezvoltarea capacității comunităților. @Home in Făgăraș este un proiect inițiat și dezvoltat de MKBT (Make Better), în parteneriat cu FCTF (Fundația Comunitară Țara Făgărașului) și FMMF (Fundația Mihai și Maria Frățilă). Spațiul aparține FMMF, în timp ce FCTF susține inițiativa și găzduiește campania de crowdfunding.

SUMA FINANȚATĂ ÎN 2017: 600 LEI

ASOCIAȚIA CLUB SPORTIV OLTUL FĂGĂRAȘ Asociația Club Sportiv Oltul Făgăraș pentru finanțarea deplasării și participării a 15 copii la Cupa Moș Crăciun Târgu Mureș, 16-17 Decembrie. SUMA FINANȚATĂ ÎN 2017: 1.000 LEI


ZIUA FRANȚEI 2017 Români şi francezi s-au strâns în 14 iulie în curtea Cetăţii Făgăraşului, lângă zidurile încărcate de istorie, pentru a marca ,,Ziua Franţei”. Într-o ambianţă istorică şi arhitecturală deosebită, au fost prezenți la eveniment consulul Ambasadei Franţei la Bucureşti, consulul Onorific al Franţei la Braşov, primarul Făgăraşului și prefectul de Covasna.

CLUBUL SPORTIV ȚARA FĂGĂRAȘULUI

Municipiul Făgăraș a fost ales ca gazdă a acestui eveniment deoarece aici se găseşte o importantă platformă industrială cu firme franceze și o şcoală profesională franceză. SUMA FINANȚATĂ ÎN 2017: 12.000 LEI

CSTF s-a înființat recent, cu ajutorul fondurilor obținute la Cercul Donatorilor ediția a VII-a, organizat de către FCTF, cu scopul de a promova sportul și a implica în activități sportive cât mai multe persoane din Țara Făgărașului. CSTF a organizat prima ediție Treasure Hunt Comorile Făgărașului în luna mai, iar în iulie, prima edițe a evenimentului sportiv Urlea Eco Trail Run. Iată ceea ce spun inițiatorii acestui proiect: „Suntem convinși că prin sport putem aduce comunitatea împreună într-un mod constructiv și plăcut. Pentru aceasta trebuie să organizăm evenimente sportive și de implicare în comunitate care să ofere experiențe de impact pentru persoanele din comunitate.”

Trupa de dans a fost înființată în Aprilie 2012, fiind coordonată de Prof. Ed. Mihaela Mihalcea. Toți membrii trupei sunt copii cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani ce studiază la secția germană. Deși sunt încă mici, au o mare pasiune: dansul! FCTF a susținut în repetate rânduri acest grup, oferind cadrul legal și financiar pentru a primi sponsorizări și donații.

SUMA FINANȚATĂ ÎN 2017: 8215 LEI

SUMA FINANȚATĂ ÎN 2017: 650 LEI

TRUPA DE DANS „HANSEL ȘI GRETEL”


GRUPUL DE INIȚIATIVĂ ”ILUSTRUL TEATRU FĂGĂRAȘ” ”Ilustrul Teatru” este o mișcare culturală inițiată de Cercul de Artă ”Actorul”de la Clubul Copiilor Făgăraș în urmă cu 4 ani. Elevi pasionați de teatru și dornici de performanță în cadrul Festivalurilor și Concursurilor naționale la care au participat, împărtășesc cu drag și bucurie din roadele muncii lor publicului făgărașean de orice vârstă, deoarece spectacolele lor se adresează atât celor mici cât și celor mari. ”Ilustrul Teatru” a răspuns pozitiv oricăror inițiative artistice desfășurate în orașul nostru și a dezvoltat parteneriate și colaborări cu diverse instituții și organizații active în cadrul comunității făgărășene. „Principiile după care ne conducem sunt simple, ne place să ne implicăm, să oferim bucurie dar și prilej de meditație, suntem deschiși oricăror acțiuni care pot fi benefice în sensul educării publicului prin cultură. Suntem adepți ai clasicului, atât în piesele pe care le punem în scenă, cât și în modul lor de redare. Credem în respect nemijlocit, în bunul simț al artei și felului ei de a se manifesta, în curajul de a încerca să redăm frumosul și obiectivitatea actului artistic, în menirea actorului de a servi publicului și lui însuși în încercarea de a educa și inspira fapte nobile, pline de înțelepciune.” - Vladimir Vărzaru, coordonatorul proiectului. SUMA FINANȚATĂ ÎN 2017: 1.000 LEI


FUNDAȚIA MIHAI ȘI MARIA FRĂȚILĂ (FMMF) FMMF este o fundaţie de familie a cărei scop este de a inova şi a crea valoare adăugată prin îmbinarea experienţei generaţiilor anterioare cu viziunea, pasiunea şi implicarea activă a generaţiilor actuale şi viitoare. SUMA FINANȚATĂ ÎN 2017: 12011.75 LEI

11EVEN FĂGĂRAȘ Am considerat extrem de util să ne alăturăm Evenimentului Național 11even ce include prezentarea a 11 experiențe de viață a câte 11 minute, împărtășite de către oameni care inspiră publicul prin exemplul personal cu scopul dezvoltării personale și profesionale. La Făgăraș, evenimentul a ajuns la a III-a ediție. Poveștile de viață și experiența unor oameni care inspiră au fost aduse mai aproape de membrii comunității noastre, într-un context de împărtășire a ideilor și oferirea de exemple practice și relevante. Tema anului 2017 a fost – TransForm your life – iar cauza comunitară către care s-au redirecționat încasările totale au fost programele educaționale de identificare a potențialului copiilor și tinerilor, derulate de Asociația pentru Valorizarea Educației. Proiectul a fost organizat în parteneriat de AVE - Asociația pentru Valorizarea Educației, AOATF - Asociația Oamenilor de Afaceri din Țara Făgărașului și FCTF.

FUNDAȚIA POLICY CENTER FOR ROMA AND MINORITIES Fundația Policy Center for Roma and Minorities pentru proiectul Povestiri din Curtea Școlii de Ionuț Oprea. SUMA FINANȚATĂ ÎN 2017: 2.300 LEI

GRUPUL DE INIȚIATIVĂ ȘEZĂTORI FĂGĂRAȘ FCTF oferă începând cu acest an suport și găzduire pentru întâlnirile-șezătoare ale doamnelor creative din Țara Făgărașului.


CAZURI DE URGENȚĂ MEDICALE ȘI NON-MEDICALE Mulți din pacienții din Țara Făgărașului care suferă de boli grave au nevoie de diagnostic, tratament sau operații costisitoare în străinătate, astfel fiind nevoiți să apeleze la donații din partea companiilor și persoanelor private. Fundația Comunitară Țara Făgărașului pune la dispoziția acestor persoane sprijin administrativ, pentru a încheia contracte de sponsorizare cu companii și apoi de finanțare pentru cheltuielile medicale. De asemenea, FCTF oferă prin același tip de mecanism, sprijin în cazuri de urgență non-medicale. SUMA FINANȚATĂ ÎN 2017: 61.600 LEI

LEADERSHIP COMUNITAR Potrivit Strategiei de Dezvoltare a Fundației Comunitare Țara Făgărașului, ne-am propus să identificăm și să atragem atenția asupra problemelor și a oportunităților care vizează dezvoltarea Țării Făgărașului, implicând actori relevanți pentru soluționarea și, respectiv, valorificarea acestora. În 2017 acest lucru s-a realizat prin oferire și găzduire de trainguri și cursuri de leadership comunitar și management al voluntarilor.

CONCURSURILE DE ÎNOT CUPA FĂGĂRAȘULUI – EDIȚIA A VI-A Concursul își propune să promoveze sportul, în general, și înotul în special, în Țara Făgărașului și să ofere un cadru organizat pentru concursurile între cei mai buni tineri înotători. Evenimentul sportiv este organizat în Făgăraș, începând cu anul 2011, de către profesorul Aurelian Curticăpean și este susținut de FCTF din anul 2014. SUMA FINANȚATĂ ÎN 2017: 3.200 LEI


RALIUL INTERNATIONAL AUTO TEST CHALLENGE 2017 – TROFEUL CETATEA FĂGĂRAȘULUI Reprezintă un eveniment cu tradiție în municipiul Făgăraș, fiind organizat și în anii 2014, 2015 și 2016, cu un succes remarcabil în rândul iubitorilor de întreceri auto, la nivel local și național. Ținând cont de oferta relativ scăzută a orelor de educație rutieră în rândul populației, dar și de implicarea voluntară, acest proiect încearcă să atragă tineri și adulți, pentru a se implica în activități educativ-sportive interactive cu impact la nivel național. Scopul proiectului are la bază creșterea gradului de practicare a activităților educativsportive cu precădere în rândul tinerilor și adulților, din municipiul Făgăraș, în scopul formării și dezvoltării de cetățeni activi, educați și responsabili.

ASOCIAȚIA CLUB SPORTIV TRANSMONT FĂGĂRAȘ Proiectul sportiv al Asociației Club Sportiv Transmont Făgăraș pentru refacerea integrală a traseelor turistice pe versantul nordic al Munților Făgăraș - zona Urlea. SUMA FINANȚATĂ ÎN 2017: 3.000 LEI

SUMA FINANȚATĂ ÎN 2017: 25.340 LEI

FONDUL ȘCOALĂ DUPĂ ȘCOALĂ DRĂGUȘ Acest fond îşi propune să ofere copiilor din mediul rural, dar nu numai, posibilitatea de a continua studiul şi de a fi implicaţi în activităţi educaţionale diverse. În cadrul programului Aftershool Şcoală după Şcoală Drăguş, copiii sunt sprijiniţi în efectuarea temelor, participă la cursuri de limba germană şi se relaxează pe durata desfăşurării jocurilor sportive. SUMA FINANȚATĂ ÎN 2017: 30.225 LEI


RAPORT FINANCIAR 2017 SURSE DE VENIT

lei

%

Donatori individuali din România

52,054.00

4.77%

Donatori individuali din afara României

20,353.00

1.87%

402,432.00

36.91%

31,567.00

2.90%

201,303.00

18.46%

136,536.00

12.52%

Companii Institutii private (ONG-uri) Programul national de fundatii comunitare ( Charles Mott Foundation, Romanian American Foundation, ARC România și Fundația pentru Parteneriat, Fundația pentru Implicarea Tinerilor - FIT) Fonduri publice Venituri autogenerate (dobânzi, prestări de servicii, vânzări de felicitări YB) SOLD din 2016 TOTAL VENITURI 2017 CATEGORII DE CHELTUIELI

610.00

0.06%

245,512.47

22.52%

1,090,367.47

100%

lei

%

364,285.00

42.18%

57.79%

91,022.00

10.54%

14.44%

INVESTITIE ÎN COMUNITATE Granturi Burse Proiecte comunitare Programe Arvato Alternative Language Program, Științescu, YouthBank TOTAL INVESTITIE ÎN COMUNITATE

74,564.00

8.63%

11.83%

100,494.00

11.64%

15.94%

630,365.00

72.98%

100%


COSTURI MOBILIZARE ȘI ADMINISTRARE FONDURI, DEZVOLTARE ȘI OPERARE

lei

%

Evenimente pentru stimularea filantropiei

31,893.00

3.69%

13.67%

Comunicare și publicații

33,395.00

3.87%

14.31%

Echipamente și bunuri de folosință îndelungată

5,960.00

0.69%

2.55%

Costuri birou (chirii, utilități, consumabile, protocol)

7,973.00

0.92%

3.42%

Transport (local și internațional)

7,046.00

0.82%

3.02%

Personal (mobilizare de fonduri, management)

77,721.00

9.00%

33.31%

Servicii (organizare de evenimente, design, comunicare)

68,115.00

7.89%

29.19%

1,242.00

0.14%

0.53%

TOTAL COSTURI MOBILIZARE ȘI ADMINISTRARE FONDURI, DEZVOLTARE ȘI OPERARE

233,345.08

27.02%

100%

TOTAL CHELTUIELI 2017

863,710.00

100.00%

Comisioane bancare

SOLD SOLD PENTRU 2018

lei

%

226,657.47

20.79%

100.00%

din care PENTRU GRANTURI ȘI BURSE PENTRU OPERARE

54

135,939.00

59.98%

90,718.47

40.02%


Fundaţia Comunitară Țara Făgărașului face parte din mişcarea naţională a fundaţiilor comunitare, alături de alte 15 fundaţii, care acoperă 46% din suprafaţa României şi e membră a Federației “Fundațiile Comunitare din România” (FFCR). De asemenea este parte dintr-un fenomen global - peste 1700 de fundaţii comunitare activează comunităţi pe tot globul începând cu 1914.

Fundațiile comunitare contribuie la transformarea comunităților locale, pentru ca acestea, pe baza resurselor și oportunităților existente, să-și atingă potențialul de dezvoltare. Fundațiile comunitare sunt organizații locale care dezvoltă filantropia, inițiativa locală și spiritul comunitar, susținând proiecte locale prin acordarea de finanțări.


Federația “Fundațiile Comunitare din România” (FFCR) s-a înființat în 2012 cu scopul de a reprezenta la nivel național interesele fundațiilor comunitare din România, de a cultiva şi dezvolta filantropia strategică la nivel local și de a susține actorii interesați să investească în comunitatea lor.

Deoarece suntem o comunitate de oameni care dăruiesc: parteneri, sponsori, donatori, voluntari, ambasadori, finanțatori - am vrea să mulțumim celor fără de care nu am putea face ceea ce facem în fiecare zi. MULȚUMIM! 5th Avenue A&V 2008 Solutions Academy for the Development of Phylanthropy in Poland Admin Citadin Antora Trans Aromatics Arvato Bertelsman Romania Asociația Ortopraxia Asociația Padina Fest Avira Bilka Steel Casa Terra Comtratur

Comuna Jibert Comuna Drăguș Consiz 2002 Copier IT Dedienne Roumanie Deichman Comercializare Încălțăminte Denico Expert Cleaning Fenec Rubber Eastern Europe Fresh Distrib Gemini Solutions Generali România Guerin Roumanie

Hirschmann Automotive HG Construct Isoplus Special JTTI România Municipiul Făgăraș Nadace VIA Nadenka Neagoe Fluoropolimeri Ovix Tech Pentachem Petrabog Edil Plastimo Marine Roumanie Sacred Dacie Salco Serv

Sibila Trading Sirfa Con Softelligence Steftoscane Group STI Straparo Style Advertising Tomaida UPE Romania LTD UPRUC CTR UPRUC TPA Valencia Trading Wiz softAdresa: Făgăraș, B-dul Unirii nr.1C, 505200, Judeţul Brașov E-mail: office@fundatiactf.ro Telefon: 0734 047 672 Website: www.fundatiactf.ro Facebook: fundatiacomunitaratarafagarasului


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.