Raport anual 2022 - Fundația Comunitară Buzău

Page 1

Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

2022

Raport anual un simbol al mișcării de schimbare în comunitatea buzoiană


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Cuvânt înainte Fundația Comunitară Buzău şi-a câştigat un loc important şi vizibil în cadrul comunității buzoiene şi, în ultimul an mai ales, a devenit un simbol al implicării şi dezvoltării locale, prin oameni dedicați şi acțiuni concrete. Mă bucură şi mă onorează de fiecare dată asocierea cu Fundația Comunitară Buzău! Prin proiectele implementate a reuşit să adune în jurul său oameni valoroşi, oameni care îşi doresc mai mult de la comunitatea buzoiană, fiind dispuşi să se implice şi să ofere din timpul si din experiența lor.

Alina Dașu Președinte Consiliul Director Fundația Comunitară Buzău

01


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

ACTIVITATEA FUNDAȚIEI IN CIFRE IN 2022 Proiecte finanțate in județul Buzău 13 proiecte

Sumă investită în comunitate 400.532 RON

Burse acordate 4 burse, în valoare totală de 20.000 RON

Număr total de beneficiari direcți 4365 persoane

ONG-uri și GI-uri finanțate

Donatori persoane juridice

12

35

Donatori persoane fizice 74

Donatori asociații și fundații 5


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Despre organizație Fundația Comunitară Buzău este o organizație non-guvernamentală și non-profit care construiește un context favorabil pentru a crește filantropia pe plan local, prin crearea și implementarea de fonduri tematice, fonduri numite, programe, evenimente, prin care sprijină lideri informali, ONG-uri și companii să dezvolte împreună un Buzău modern, dinamic și cu exemple de bune practici pentru comunitatea locală. Fundația Comunitară Buzău face parte din programul național de “Fundații Comunitare” inițiat de către Asociația pentru Relații Comunitare, cu sprijinul financiar al Fundației Romano-Americane (Romanian-American Foundation). Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Transparență Sustenabilitate

Colaborare Implicare

Inovație


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Viziune Fundația își propune să devină un simbol al mișcării de schimbare în comunitatea buzoiană și un model pentru alte comunități, în ceea ce privește resursa umană și dezvoltarea ei pe termen lung, având o poziție sustenabilă în toate segmentele.

Misiune Misiunea pe care ne-am asumat-o este să conectăm Buzăul: oameni cu oameni, idei cu resurse, nevoi cu resurse, inițiative într-un cadru legal astfel încât oamenii să fie conectați cu tot ceea ce este important pentru ei să devină și să devină parte din dezvoltarea comunității buzoiene.

Consiliu Director Președinte - Alina Dașu Vicepreședinte - Daniela Andrei Trezorier - Claudiu Vasile Membru - Sorin Chiru Membru - Thorsten Kirschner

Echipa

Executiv Director Executiv - Anca Nicolescu Colaborator Dezvoltare strategică - Lavinia Iordache Coordonator Comunicare & PR - Narcisa Dumitru


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Programe 2022 Când august 2021 - august 2022

Sumă investită în comunitate

Sponsor

245 000 RON

Lidl România

Împreună pentru un viitor mai bun în comunități - Buzău Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program de finanțare național, administrat de Federația Fundațiilor Comunitare din România, finanțat de Lidl și implementat local de Fundația Comunitară Buzău prin rețeaua fundațiilor comunitare. Prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Buzău, ne-am dorim să aducem buzoienii mai aproape de obiectivele de dezvoltare ale comunității locale. Am încurajat grupurile de inițiativă și ONG-urile să colaboreze pentru a crea o schimbare pozitivă în oraș în domeniile mediu și educație. Au fost depuse spre jurizare 8 proiecte din domeniul educației și mediu, fiind finanțate 3 dintre acestea, proiecte ce urmăreau aducerea în comunitate a unor inițiative ce aveau sa creeze impact pe termen lung și modele de bune practici. Au fost vizați copii și adulți din categoria defavorizata cu deficiențe de vedere, dar și copii si adulti din jurul unui liceu și al unei școli generale, doua dintre cele mai importante instituții de învățământ din municipiul Buzău. Acestea si-au propus și au reușit sa creeze sisteme deschise persoanelor din comunitate.

Rezultate 2022 8 aplicații ale asociațiilor și grupurilor de inițiativă locale 3 proiecte câștigătoare: Media HDu, Grădina Muzicală și Uniți prin Sport conturarea unui nou proiect - boomerang podcast Mulțumim juriului, format din experți voluntari din comunitate: Paula Mihai, Mihaela Sofronea, Tolea Postovei, Tony Nicolae, Thorsten Kirchner, Maria Stanciu.


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Programe 2022 Sumă investită în comunitate 121 244 RON

Fondul Științescu Buzău 1.0

Când

Fondul Științescu este un program național de finanțare pentru proiecte educative în domeniile STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte digitale, matematică), care își propun să cultive curiozitatea și pasiunea copiilor cu vârste cuprinse între 6-19 ani pentru aceste domenii.

Organizații partenere

septembrie 2021 - octombrie 2022

Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR), RomanianAmerican Foundation (RAF)

Fundația Comunitară Buzău oferă granturi (finanțări nerambursabile) către asociații/ organizații, grupuri de inițiativă, grupuri informale alcătuite din profesori, părinți, elevi, studenți și/sau specialiști din domeniile STEAM, care doresc să implementeze proiecte educaționale ce stimulează pasiunea pentru științe și arte în rândul copiilor și tinerilor din clasele 0-XII din județul Buzău. În afară de finanțare, oferim celor interesați să deruleze astfel de proiecte, consultanță pentru scrierea și implementarea ideilor precum și conectarea cu diferiți specialiști locali. Acest sprijin va fi oferit atât în faza de pregătire, cât și cea de implementare a proiectelor. În plus, programul susține promovarea educației STEAM și rezultatele obținute prin implementarea proiectelor atât în rândul comunității buzoiene cât și la nivel național.

Sponsori Rezultate 2022 9 aplicații ale asociațiilor și grupurilor de inițiativă locale 6 proiecte câștigătoare: AstroClub Bisoca, Mini-parc STEAM, Pași mici de copii către o agricultură sustenabilă, Biochimia organismului uman, Școala SMART- Laboratorul de Științe, RADIOȘTIINȚA 2.0 Gala Științescu organizată cu ocazia evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni Mulțumim juriului, format din experți voluntari din comunitate: Alina Dașu, Mihaela Sofronea, Mihaela Constantinescu, Tony Nicolae, Robert Brezoaie, Florentin Mănescu.


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Programe 2022 Sumă investită în comunitate 40 000 RON

Fondul de Burse

Când

Fondul de Burse este un program de sprijin inițiat de Fundația Comunitară Buzău în 2018 pentru elevii cu potențial deosebit din Buzău dar cu resurse limitate.

Rezultate program

Împreună aducem valoare în educația copiilor din Buzău!

Iulie 2021 - Ianuarie 2023

8 bursieri finanțati și mentorați în prima etapă a Fondului de Burse, având o valoare totală de 40.000 RON

La noi, în Buzău, avem elevi cu mult potențial, care însă pierd șansa de a se dezvolta din cauza resurselor limitate. Cauzele sunt aceleași mereu: sărăcia, lipsa de educație a părinților, apartenență la o comunitate care nu valorifică performanța, lipsa de centre educaționale în comunitate, lipsa de motivație. Fundația Comunitară Buzău oferă burse de 5000 de lei tinerilor din județul Buzău despre care știm că ar putea mult mai mult cu sprijinul necesar, prin intermediul ONG-urilor locale care au identificat acești elevi și studenți și administrează bursele. Fondurile pot susține cheltuieli pentru aparatură IT, Instrumente muzicale, pentru pictură, desen, echipamente speciale sportive, transport, cărți, masă, cazare/cămin, taxe participare concursuri și alte costuri necesare activităților curriculare și extracuriculare, workshopuri, consultări ale specialiștilor, cursuri de perfecționare etc.

Sponsori

Rezultate 2022 4 burse în valoare totală de 20.000 RON au fost oferite în anul 2022 Mulțumim juriului, format din experți voluntari din comunitate: Nistor Constantin, Călin Bostan, Monica Mocanu, Grațiela Petcu, Ioana Dumitru.


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Programe 2022 Campanie anuală ediția a doua

Când Martie 2022

Luna Femeii Campania Luna Femeii este o campanie anuală de promovare a femeilor cu inițiativă din Buzău, femei cu care ne mândrim și femei care, prin activitatea lor, fac fapte bune și pun umărul la dezvoltarea potențialului comunității buzoiene. Campania s-a derulat în luna Martie 2022, timp de 31 de zile, timp în care, în fiecare zi a lunii, Fundația Comunitară Buzău a publicat pe rețelele sale de socializare povestea unei femei din Buzău care se implică în dezvoltarea comunității fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenență la comunitate. Femei cu Initiativa din judetul Buzau este un concept initiat de Fundatia Comunitara Buzau in 2020. Scopul acestui concept este de a identifica si promova exemplele de bune practici ale femeilor din Buzău pentru a motiva si inspira o intreaga comunitate la initiative curajoase cu impact in comunitate. In fiecare an, in luna martie sărbătorim femeile cu inițiativă din judetul Buzau! In fiecare zi a lunii martie punem refelectorul pe femeile care se implica in societate prin diferite activitati (ONG, Antreprenoriat, Invatamanat, Administratia publica, Filantropie, Media, Cultura), fiind un exemplu de spirit civic, de filantropie și de apartenenta la comunitate.


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Programe 2022 sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local consultare, activare comunitară și formare la nivel local

Activism civic în practică Proiectul a fost conceput pentru a genera prin consultare, activare comunitară și formare la nivel local, schimbări relevante în cinci comunități și un model de bună practică pentru implicarea cetățenilor în decizii cheie ale autorităților publice locale. În perioada de implementare am identificat nevoile și prioritățile la nivel local în urma unui proces de consultare publică (sondaje și focus grupuri), am activat și conectat oameni implicați civic la nivelul comunității pentru care am derulat un program extins de leadership și formare și împreună cu care am inițiat campanii la nivel local de impulsionare a colaborării autoritățile publice locale-sectorul civic. Proiectul își propune astfel să răspundă unei nevoi din ce în ce mai apăsătoare la nivelul societății din România – sprijinirea cetățenilor activi și stimularea implicării acestora în activități de tip colaborare, watchdog și monitorizare în raport cu autoritățile publice, urmărind creșterea eficienței și transparenței politicilor și serviciilor publice. Am lucrat împreună cu patru parteneri locali în cinci comunități urbane din Timișoara, Reșița, Buzău, Râmnicu Vâlcea și București Sector 1.

Rezultate 2022 identificarea principalelor prioritati in care cetâtenii ar dori sã se implice in comunitatea buzoianã. dezvoltarea de strategii in turism si management de destinatie, cresterea implicarii cetatenesti si dezvoltarea infrastructurii pentru transportul verde. atelierele civice pentru buzoieni

Organizații partenere: Asociația Centrul Cultural de Politici Europene, Fundația Comunitară Buzău, Fundația Comunitară Vâlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan, Fundația Comunitară Timișoara, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Evenimente 2022 Sumă investită în comunitate în 2023 52.994 RON

Cercul de Donatori ediția 4

Când

Cercul de Donatori Buzău este un eveniment de crowdfunding ce aduce la un loc proiecte cu impact social în comunitatea buzoiană și donatori ce vor să susțină aceste proiecte.

Rezultate program

8 Decembrie 2022

3 proiecte câștigătoare: Caravana de Debate, Radio - Rețeaua de Urgență și Filipteka

Acest mecanism de strângere de fonduri face parte din rețeaua națională TFN România, o inițiativă a Asociației pentru Relații Comunitare și The Funding Network, pus la cale în Buzău de Fundația Comunitară Buzău și localnici care iubesc comunitatea buzoiană și cred în schimbările aduse de implicarea socială a fiecăruia.

Sponsori și parteneri

Rezultate 2022 7 aplicații primite din comunitate 3 proiecte câștigătoare: Caravana de Debate, Radio - Rețeaua de Urgență și Filipteka 100 de participanți și 49 donatori (persoane fizice și juridice) sumă strânsă 52.994 RON Mulțumim juriului, format din experți voluntari din comunitate: Ioanitescu Ana, Solcan Danut, Constantinescu Roxana, Oana Gheorghiu, Arina Pintoiu, Thorsten Kirshner


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Evenimente 2022 Când iunie - decembrie 2022

Partener Hotel Pietroasa

Serie de întâlniri de consultare

Eveniment de networking și generator de idei pentru dezvoltarea comunității buzoiene

Lansat în iunie 2022, Seri Sociale este un eveniment de networking și generator de idei pentru dezvoltarea comunității buzoiene. Prin întâlnirile din cadrul Serilor Sociale, Fundația Comunitară Buzău își propune să aducă împreună, o dată pe lună, oameni reprezentativi din comunitatea buzoiană, cu scopul de a identifica resurse, nevoi, oameni cu inițiativă din comunitate, dar și de a genera soluții și idei de proiecte locale care pot îmbunătăți calitatea vieții. Conceptul evenimentului este dezvoltat și implementat de echipa Fundației Comunitare Buzău în parteneriat cu Hotel Pietroasa.

Rezultate 2022 5 întâlniri cu oameni reprezentativi din comunitate din diferite domenii: sănătate, educație si mediul de business 45 de participanți


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Evenimente 2022 Eveniment de Prevenție și Educație pentru sănătate în comunitate

Campanie de prevenție în sănătate Fundatia Comunitara Buzau impreuna cu un grup de initiativa format din 3 medici specialisti din Buzau a desfasurat un eveniment pilot pe tema Preventie si Educatie pe Sanatate in Comunitate. Evenimentul s-a adresat parintilor ai caror copii, cu varste intre 3-7 ani, s-au reintors in colectivitati odata cu inceperea scolilor si gradinitelor.

Când

11 Septembrie 2022

Sponsori

Evenimentul pilot a avut ca scop informarea corecta a parintilor in ceea ce priveste prevenirea anumitor afectiuni pe ramurile pediatrie, ORL, stomatologie si formarea unui comportament sanatos si a oferit parintiilor posibilitatea de a avea un dialog cu specialistii din zona medicala. Pentru ca ne pasa de copii si ne dorim sa avem copii sanatosi, ne-am decis sa organizam acest prim-eveniment (eveniment pilot), scopul fiind sa transferam acest concept si know-how-ul catre un ONG sau GI specializat si astfel pe termen lung sa devina un program local care sa acopere mai multe ramuri de medicina specializata.

Rezultate 2022 3 medici și 1 psiholog cu rol de speakeri 4 ramuri de medicină specializată (ORL, pediatrie, stomatologie, psihologie) 40 de parinți-participanți prezenți timp de 3 ore informații de interes general și specializat oferite participanților Parteneri: Primăria Buzău prin Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău, Qbebe, Fundatia Crucea Alb Galbena Buzau, Hotel Pietroasa, Clubul Hyllan Pharma, Asociata Initiativa Pacientul 2.0


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Evenimente 2022 Gala Științescu, un eveniment de celebrare și premiere a celor șase proiecte STEAM din cadrul primei ediții a Fondului Științescu.

Gala Științescu Buzău Gala Științescu, un eveniment de celebrare și premiere a celor șase proiecte STEAM din cadrul primei ediții a Fondului Științescu.

Organizații partenere Muzeul Județean Buzău

Evenimentul Gala Științescu a avut ca obiectiv promovarea și premierea organizatorilor fiecărui proiect realizat în cadrul primei ediții a Fondului Științescu Buzău. În plus, reprezentanții celor șase proiecte au oferit demonstrații și explicații pentru vizitatorii standurilor sale, fiind astfel și o bună ocazie de inspirație și învățare pentru copii și adulți. Gala Științescu s-a desfășoară la Muzeul Județean Buzău în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni.

Rezultate 2022 1246 vizitatori la standurile echipelor de proiect 100 participanți la gală


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Evenimente 2022 Un eveniment caritabil al Fundației Comunitare Buzău, în care se adună prietenii Fundației, se bucură de o zi la conac, mâncare bună și avem astfel ocazia să discutăm, să punem la cale colaborări, idei și să strângem fonduri pentru programele cu impact local

Prânzișorul Boieresc, ediția 3

Brunch premium cu produse

Prânzișorul Boieresc este un eveniment caritabil de networking, de promovare a conceptului FCBZ, a proiectelor și activităților fundației dar si de fundraising, într-un cadru restrâns, la o locatie cu circuit inchis, unde invitatii prezenti discuta despre implicarea în societate și despre cum putem schimba o comunitate împreuna.

Degustare de vin de la crama SERVE

regionale și din producția proprie Mini târg si degustare de produse de la Slow Food Community Buzau Concert de pian Licitație de artă pentru finanțarea proiectelor cu impact local Animație pentru copii

Scopul acestui eveniment este de a oferi participanților o experiență extraordinară de toamnă în Ținutul Buzăului, pentru o cauză nobilă.

Sponsori și parteneri

Rezultate 2022

70 de participanți 6.700 RON strânși în urma licitatiei de arta pentru Fondul de Burse, ediția a II-a 9.300 RON strânși pentru sustinerea activității fundației


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Evenimente 2022 EVENIMENT

Buzăul susține refugiații ucrainieni Fundația Comunitară Buzău, prin inițiativa Buzăul Sprijină Refugiații Ucrainieni a inițiat o coordonare eficientă la nivel local astfel încât sprijinul oferit de comunitatea buzoiană să fie sincronizat cu efortul societății civile și al autorităților locale pentru a fi pregătiți în fața unui potențial flux de refugiați din Ucraina.

Evenimentul de socializare Buzăul Sprijina Refugații Ucraineni a fost dedicat familiilor cu copii din Ucraina care au ajuns in județul Buzău. Am organizat activități pentru copii si socializare in vederea integrării in comunitatea buzoiana si, de asemenea, pentru a facilita relaționarea familiilor din Ucraina. 40 de persoane, familii din Ucraina și din Buzau au petrecut impreuna in cadrul primului eveniment organizat la Conacul Grigorescu in Ratesti.

Prin inițiativa #BuzăulSprijinăRefugiațiiUcrainieni Fundația Comunitară Buzău s-a implicat în organizarea de primire-cazare-sprijin a refugiaților, strângere de donații, coordonare voluntari și organizare de evenimente de sprijin pentru refugiați.

Rezultate 2022 organizarea unui eveniment de sprijin si socializare pentru refugiati, la conacul Grigorescu din Rătești gestionarea si coordonarea donatiilor in-kind și în natură crearea unui grup de Facebook: Buzăul Sprijină Refugiații Ucraineni - Ukrainian Refugee Support Buzau


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

FINANȚĂRI În 2022, Fundația Comunitară Buzău a finanțat 13 proiecte cu valoarea totală de 400.542 RON.

Împreună


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Proiecte finanțate în programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Media HDu - Asociatia de Parinti a Colegiului National BP Hasdeu Martie - August 2022, Colegiul National BP Hasdeu Media HDu este un educațional Centru unde se vor desfășura diverse activități educaționale și de consiliere a elevilor cu scopul de a facilita orientarea socioprofesională și a crește gradul de inserție al acestora pe piața muncii. Organizarea de ateliere creative, activități de mentorat și crearea unui studio media au reprezentat modalitățile prin care tinerii au dezvoltat competențe de public speaking, teatru, grafică, design, storytelling sau scriere creativă. Media HDu este un spațiu deschis în care membrii comunității colaborează în cadrul centrului media, în scopul dezvoltării abilităților elevilor și al promovării valorilor autentice în comunitate. Scopul proiectul a fost crearea unui centru media, intitulat Media HDu, pentru dezvoltarea personală a tinerilor buzoieni prin folosirea capitalului uman hasdeian, ca o resursă fundamentală pentru reconstrucția comunității locale. Suma finanțată de Fundația Comunitară Buzău: 106.680 RON REZULTATE: 100 beneficiari directi O sală media deschisă comunității buzoiene pentru ateliere și activități ce vizează dezvoltarea personală a tinerilor 4 emisiuni - interviuri lansate 12 activități realizate Doi dintre elevii școlilor partenere s-au calificat la etapa națională a olimpiadei „Tinerii Dezbat” Familiarizarea cu conceptele de bandă desenată, roman grafic, public speaking, video making, editare și montaj Realizarea unei expoziții în Parcul Crâng Un podcast realizat impreuna cu Fundatia Comunitara Buzau: boomerang podcast


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Proiecte finanțate în programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Grădina Muzicală - Asociatia de Parinti ProScoala 11 Martie - August 2022, Scoala Generală nr. 11 Buzău Educație civică prin intermediul muzicii. Grădina Muzicală reprezintă un mod inovativ de a aduce muzica în mijlocul naturii pentru a oferi, în special elevilor, o nouă experiență de învățare. Prin proiectul Grădina Muzicală s-a urmărit amenajarea unui spațiu plăcut și atractiv în peisajul urban, urmărind ca activitățile outdoor desfășurate în acest cadru să devină o opțiune de socializare și petrecere a timpului liber și pentru alți membri ai comunității. Într-un context în care socializarea este deficitară, iar viziunea asupra elevilor care fac parte din categoria celor care necesită educație incluzivă este greșit construită, acest spațiu vrea oferă oportunitatea de a comunica, de a socializa, eliminând barierele și făcând o punte între oameni, muzică și natură. Scopul proiectului a fost schimbarea mentalității comunității asupra problemei incluziunii, creând un spațiu care ameliorează impactul acestor preconcepții, încurajând voluntariatul și simțul civic prin eliminarea barierelor sociale prin crearea unui limbaj comun dezvoltat prin intermediul muzicii și creativității. Suma finanțată de Fundația Comunitară Buzău: 85.000 RON REZULTATE: Grădina muzicală la dispoziția copiilor din școală și din comunitate Spectacol de muzică și dans în Gradina muzicală 28 de activități realizate Înțelegerea importanței reutilizării în scop creativ a elementelor din plastic Deprinderea de cunoștințe de bază în muzică și dans Dezvoltarea rolului de nucleu al școlii în comunitate


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Proiecte finanțate în programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Uniti prin Sport - Asociatia Totul va fi bine Buzău Martie - August 2022 Uniți prin sport, proiect care vine în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere, oferindu-le oportunitatea de a participa la activități sportive adaptate nevoilor lor. În spațiul dedicat practicării sportului Showdown - un sport nou la nivel national, echivalentul tenisului de masă pentru persoanele cu deficiențe de vedere, s-au amplasat echipamente speciale și s-au organizat antrenamente și evenimente sportive deschise publicului. Prin intermediul proiectului s-au achiziționat mese de Showdown și echipamentele necesare care să asigure condițiile de practicare și dezvoltare a activităților sportive. Scop: Acceptarea și cooptarea comunității de nevăzători în acțiuni sportive dedicate atât lor, cât și sensibilizarea comunității buzoiene cu privire la nevoile persoanelor cu deficiențe de vedere. Diseminarea informației că și copiii cu deficiențe de vedere au nevoie să practice un sport adaptat lor. Suma finanțată de Fundația Comunitară Buzău: 53.330 RON REZULTATE 2 mese de Showdown disponibile în Buzău 20 de beneficiari 2 antrenamente pentru nevăzători/ saptamană Sensibilizarea comunității în privinta nevoilor nevăzătorilor Setarea obiectivului de a participa la Olimpiada Paralimpica din 2024 de la Paris Dezvoltarea spiritului de echipă în cadrul comunităților de nevăzători 1 eveniment de promovare a sportului Showdown atât pentru comunitatea nevăzătorilor cât și văzători


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Proiecte finanțate în programul Fondul Științescu Buzău 1.0

AstroClub Bisoca - Grupul de inițiativă AstroClub Bisoca martie - august 2022, Școala Gimnazială Gheorghe Munteanu Murgoci Bisoca Prin proiectul AstroClub Bisoca a fost dezvoltat primul centru de descoperire a tainelor astronomiei din județul Buzău unde copiii pot studia misterele universului. Aici au parte de proiectări ale boltei cerești însoțite de explicații despre sistemul stelar în planetariu, observații astronomice de zi sau de noapte cu ajutorul telescopului și ateliere de învățare într-un spațiu modern. Proiectul a beneficiat de un grant în valoare de 20.000 lei ce a fost utilizat pentru cumpararea telescopului și a altor materiale conexe, amenajarea Clubului cu un planetariu, sală de proiecții și spațiu expozițional și de învățare într-o suprafață totală de 72,75 m2 Scop: Proiectul și-a propus să atragă elevii și tinerii să le descopere pasiunea de a studia tainele Universului. Suma finanțată de Fundația Comunitară Buzău: 20.000 RON Rezultate: 600 de beneficiari elevi și 100 adulți în observațiile de zi și de noapte 25 de voluntari 5 ateliere de electronică pentru construcția constelațiilor


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Proiecte finanțate în programul Fondul Științescu Buzău 1.0

Mini-parc STEAM - Asociația Părinților ”PROȘCOALA 11” Buzău martie - octombrie 2022, Școala Gimnazială Nr. 11 Buzău Mini-parc STEM este un proiect de creare a primului parc STEM din județul Buzău unde au fost create sisteme fizice/ instalații mecanice și hidraulice care ilustrează fenomenele fizice la dimensiune mare. Ele pot fi folosite de elevi, profesori dar și adulți alături de copii. Aceste sisteme au fost realizate din materiale reciclate/reciclabile. Proiectul a beneficiat de un grant în valoare de 30 000 lei ce a fost utilizat pentru amenajarea mini-parcului STEM și crearea sistemelor fizice amplasate acolo. Scop: Proiectul urmărește diversificarea mediului în care copiii pot intra în lumea științei și crearea unui spațiu outdoor learning în care fizica și științele să ajungă în inima copiilor prin joc. Suma finanțată de Fundația Comunitară Buzău: 30.000 RON Rezultate: ateliere practice și aproximativ 1500 copii beneficiari 1 vizita de studiu la Statia de epurare a apei Buzau 5 mentori specialisti (profesorii de fizică si de educație tehnologică) și 39 voluntari specialiști 10 sisteme fizice


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Proiecte finanțate în programul Fondul Științescu Buzău 1.0

Pași mici de copii către o agricultură sustenabilă - Grupul de inițiativă ITeachers martie - august 2022, Școala Gimnazială Comuna Săpoca Pași mici de copii către o agricultură sustenabilă este un proiect ce încurajează promovarea științei și tehnologiei în rândul elevilor, prin atragerea acestora în activități din domeniul STEAM, folosind tehnologii ale viitorului: design 3D, imprimare 3D, automatizare pe baza plăcilor Arduino. Toate sunt aplicate în sera didactică unde agricultura se îmbină cu tehnologia, iar plantele beneficiază de programe și sisteme de urmărire a temperaturii și automatizare a sistemului de picurare. Proiectul a beneficiat de un grant în valoare de 17.513 RON ce a fost utilizat pentru cumpărarea serei didactice, echipamentelor IT pentru crearea calculatoarelor utilizate în programare și proiectare design 3D, printare 3D. Scop: Proiectul a avut ca scop, apropierea elevilor de tehnologii STEAM și aplicarea acestora în agricultură. Pe termen mediu, urmărește aducerea proceselor de tehnologizare în viața fermierului, venind în sprijinul agriculturii sustenabile. Suma finanțată de Fundația Comunitară Buzău: 17.513 RON Rezultate: 200 de beneficiari elevi și 31 adulți, peste 30 voluntari atelierele de design 3D, imprimare 3D, programare în mediul Arduino, construire seră didactică, plantare şi ingrijire legume şi plante perene. Proiectul continuă prin înfiinţarea unui Club de robotică şi automatizări.


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Proiecte finanțate în programul Fondul Științescu Buzău 1.0

Biochimia organismului uman - Asociația Părinților „Sprijiniți Școala” martie - iunie 2022, Școala Gimnazială „George Emil Palade” Buzău Biochimia organismului uman este un proiect interactiv și interdisciplinar prin care elevii au descoperit importanța apei și a substanțelor chimice ce intră în alcătuirea organismului uman. Au fost realizate dezbateri și ateliere practice pe numeroase teme: dovezi despre apariția vieții, biochimia la nivel celular, structura și importanța acizilor nucleici. Proiectul a beneficiat de un grant în valoare de 18.829 RON ce a fost utilizat pentru cumpărarea kit-urilor de analize chimice, elementelor de modelare a ADN-ului uman, kitului de robotică și ochelarilor VR de introducere în lumea biologiei și a chimiei utilizând tehnologia. Scop: Proiectul și-a propus să aducă împreună elevii pentru a lucra, investiga și descoperii tainele unor fenomene (chimice, biologice) care alcătuiesc lumea în care trăim, în cadrul a 7 ateliere interactive, lărgindu-le astfel sfera de cunoaștere și stimulându-le creativitatea. Suma finanțată de Fundația Comunitară Buzău: 18.829 RON Rezultate: 7 ateliere practice și 60 copii beneficiari 1 vizita de studiu la Statia de epurare a apei Buzau 10 mentori specialisti implicati și 4 voluntari specialiști


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Proiecte finanțate în programul Fondul Științescu Buzău 1.0

Școala SMART- Laboratorul de Științe - Asociația Părinților „Etalon” martie - octombrie 2022, Școala Gimnazială Nr. 1 din Rîmnicul Sărat Școala SMART - Laboratorul de științe este un proiect interactiv în care fiecare copil care pășește pragul laboratorului de științe poate explora multitudinea de lumi pe care le creează știința. Poate să pătrundă în lumea micro cu ajutorul microscoapelor, să exploreze interiorul Pământului sau interiorul corpului omenesc ori să zboare către stele cu minunata tehnologie a realității virtuale. In cadrul laboratorului au fost realizate cercuri tematice la care au fost invitați copii ai celorlalte școli din oraș. Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 18.840 RON ce a fost și vor fi utilizați pentru cumpărarea ochelarilor VR, microscop electronic și a softurilor educaționale și materialelor conexe necesare utilizării acestora. Scop: Proiectul urmărește prin noile tehnologii 3D și softurile care le însoțesc aducerea informației într-un mod interesant în rândul elevilor, cu un ritm alert, care le solicită participarea lor directă și activă fapt ce va crește gradul lor de acumulare a informației științifice. Suma finanțată de Fundația Comunitară Buzău: 18.840 RON Rezultate: 8 ateliere practice 800 copii beneficiari 10 mentori specialiști implicati


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Proiecte finanțate în programul Fondul Științescu Buzău 1.0

RADIOȘTIINȚA 2.0 - Grupul de inițiativă RADIOȘTIINȚA 2.0 august 2022, Școala Gimnazială nr. 11, Colegiul Național Pedagogic Spiru Haret Buzău, Centrul Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman Prin proiectul RADIOȘTIINȚA 2.0 a fost oferită posibilitatea copiilor și tinerilor să experimenteze știința aplicată cu ajutorul radioamatorismului. Proiectul a urmărit aplicarea în practică a fenomenelor ce însoțesc interacțiunea între oameni folosind comunicațiile de amator prin undele radio. Proiectul a beneficiat de un grant în valoare de 18.000 RON ce a fost utilizat pentru cumpararea stației radio, kiturilor de radioamatorism și a materialelor conexe. Scop: Proiectul și-a propus să atragă elevii și tinerii să descopere știința prin experiment cu ajutorul radioamatorismului și tainele comunicațiilor prin undele radio. Suma finanțată de Fundația Comunitară Buzău: 18.000 RON Rezultate: 11 ateliere practice 512 copii, tineri și adulți beneficiari 7 mentori specialiști implicați 11 voluntari


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Proiecte extra Nume proiect: Amfiteatru din Grădina Muzicală - Asociatia de Parinti ProScoala 11 iulie - august 2022, Școala General nr. 11 Buzău Despre proiect: Proiectul a contact în amenajarea unui spațiu din incinta Școlii Generale nr. 11 Buzău, cu mobilier de exterior, băncuțe din bolțari și paleți pentru a crea contexte de socializare pentru elevii școlii și pentru comunitate. Proiectul Amfiteatru din Grădina Muzicală vine în completarea proiectului Grădina Muzicală. Companii partenere/ sponsor: Somaco Grup Prefabricate Suma finanțată de Fundația Comunitară Buzău: 5.000 RON

Nume proiect: Nonformal 10+ - ASOCIATIA ÎMPREUNĂ PENTRU SCOALA MK BUZAU Iulie - Decembrie 2022, Școala Gimnazială Mihail Kogălniceanu Buzău Despre proiect: Proiectul a constat în amenajarea sălii de activități nonformale din cadrul Școlii Gimnaziale Mihail Kogălniceanu, prin construirea unei scene, dotarea cu elemente tehnice pentru sunet, dotarea cu instrumente muzicale, precum si organizarea evenimentului de deschidere a sălii, organizarea de ateliere de lucru cultural-artistice cu elevii și părinții elevilor din cadrul școlii. Scop: Îmbunătăţirea procesului instructiv-educativ prin desfăşurarea de activități nonformale, care să stimuleze competenţele artistice, culturale și afectiv - atitudinale ale elevilor. Companii partenere/sponsor: Secom Healthcare Suma finanțată de Fundația Comunitară Buzău: 25.000 RON Rezultate: 280 de elevi beneficiari (învățământul primar) și 220 de elevi beneficiari (învățământul gimnazial) 26 de voluntari Creșterea implicării elevilor în activități nonformale și a stimei de sine a elevilor; Prezentarea evenimentelor/spectacolelor pe scenă, cu participarea părinților; Desfășurarea ”Târgului de Crăciun” în sala de activități nonformale amenajată cu scenă. Încheierea unui parteneriat cu Palatul Copiilor Buzău, pentru organizarea de ore de teatru pentru elevii interesați, din școală.


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Proiecte extra Recuzita Nonformal 10+ - ASOCIATIA ÎMPREUNĂ PENTRU SCOALA MK BUZAU octombrie - decembrie 2022, Școala Gimnazială Mihail Kogălniceanu Buzău Despre proiect: Proiectul a constat în achiziționarea de recuzită pentru activitățile din sala de activități nonformale din cadrul Scolii Gimnaziale Mihail Kogalniceanu și organizarea unui atelier de pictură. Atelierul de pictură a desfășurat în sala de activități nonformale, dar și în aer liber, în cadrul căruia copiii si-au dezvolta abilitățile plastice, creative, estetice, exersând diverse tehnici de pictură, pe suport de hârtie, canvas, sticlă. Suma finanțată de Fundația Comunitară Buzău: 1.980 RON Sponsor: angajații companiei Secom Healthcare Rezultate: 25 de elevi beneficiari (din ciclul primar și gimnazial) 4 voluntari organizarea unei expoziții-concurs, în cadrul Târgului de Crăciun, din cadrul școlii;

Recuzita Art 3,14 - Asociația de Părinți a Colegiului Național Bogdan Petriceicu Hasdeu Buzău septembrie - octombrie 2022, Colegiul National Bogdan Petriceicu Hasdeu Buzau - Clubul 3,14 Despre proiect: Dotarea cu recuzită a unei săli destinată teatrului, filmului și activităților de public speaking de la Colegiul National Bogdan Petriceicu Hasdeu, sală fiind finantata de Fundația Comunitară Buzau in editia a II-a a Cercului de Donatori Buzău. Prin proiect au fost achiziționate elemente care ajută la crearea reprezentațiilor dedicate. Scop: Scopul proiectului este de a forma o recuzită adecvată și necesară Clubului 3,14 pentru realizarea pieselor de teatru pentru a putea participa la competiții și concursuri naționale, precum și la spectacolele organizate in cadrul liceului, în sala de teatru. Suma finanțată de Fundația Comunitară Buzău: 2.200 RON Rezultate: 30 de beneficiari lansarea unei noi piese de teatru participarea la numeroase competiții nationale și reprezentații locale


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

DEZVOLTARE COMUNITARĂ Harta Faptelor Bune Fundația Comunitară Buzău conectează oameni implicați și dezvoltă rețele de lideri cu inițiativă, iar ca acest lucru să se întâmple am demarat un proces de identificare a organizațiilor și grupurilor de inițiativă buzoiene numit Harta Faptelor Bune. Începând din februarie 2021 am lansat un formular de înscriere cu scopul de a colecta date corecte despre organizațiile buzoiene active, astfel reușind să transmitem către acestea informații despre: apeluri de proiecte, finanțări nerambursabile, cursuri gratuite pentru creșterea capacității organizaționale, evenimente de fundraising, donatori și voluntari. Click aici: https://bit.ly/HartaFaptelorBune

Seria de ateliere gratuite pentru ONG-uri și grupuri de inițiativă buzoiene În septembrie 2021, Fundația Comunitară Buzău a început un program de workshop-uri gratuite menite să sprijine dezvoltarea ONG-urilor din județul Buzău, în colaborare cu specialiști buzoieni, care din păcate a fost oprit din cauza restricțiilor cauzate de Covid-19. În ianuarie 2022, a avut loc cel de-al 4-lea atelier gratuit de Fundraising, strângere de fonduri pentru ONG-uri. Atelierul a fost susținut de Marilena Gheorghe. Marilena este inginer constructor și marketing manager și de 20 de ani ajută companii multinaționale și antreprenori români să-și lanseze și să-și promoveze serviciile și produsele. Atelierul a conținut informații despre modalități concrete de a strânge fonduri pentru organizații, sfaturi și trucuri referitoare la opțiunile posibile de Fundraising, abordarea cu profesionalism a procesului de strângere de fonduri.


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

boomerang este un proiect inedit lansat la finalul anului 2022, al carui concept a fost gandit si lansat in Buzau de Fundația Comunitară Buzău in parteneriat cu elevii de la Colegiul Bogdan Petriceicu Hasdeu. Prin acest proiect, care este un podcast video, ne dorim sa aducem in fata publicului buzoian, si nu numai, oameni si conversatii cu impact in comunitate. Subiectele pe care punem reflectorul sunt educatia si filantropia. Educatia pentru ca ne ajuta sa ne dezvoltam in plan profesional si personal, iar filantropia pentru ca ne face mai implicati si mai empatici cu cei din jurul nostru si astfel putem sa miscam lucrurile acolo unde este potential de dezvoltare. Invitatii sunt oameni reprezentativi pentru comunitatea buzoiana, sunt oameni cu viziune, inspirație și mult curaj, care fie au origini in Buzau sau s-au mutat in Buzau. Pe acesti oameni ii invitam in Studioul Media HDu la o discutie deschisa si sincera pentru a afla povestea lor, a ne motiva si a ne lasa influențati în mod pozitiv.

Sponsor

Partener


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

DONATORI 2022 Donatori - sustinerea activității Fundației Comunitare Buzău: Crossmondo International Consultants, Terra Carpatica, Cerax AG Solar, Stomamed Estet, Aromet Remat, Aurora Consulting Team, Print Arhiv Paper SRL, Eximprod Engineering, Donatori - Fondul pentru un viitor mai bun in comunitati: Lidl Romania Donatori - Fondul Ștințescu Buzău 1.0: Alchim Pro Expert, Green Weee International, Constam, UNIMEC, Sly Nutritia, DASHA, DADA COMAPEL, Somaco Grup Prefabricate Donatori - Fondul Științescu Buzău 2.0: Sly Nutritia, DADA COMAPEL, Forja Rotec, Multiprod Energo, Snick Ambalaje, Tehnostar, Donatori - Proiecte extra: Secom Healthcare, Somaco Grup Prefabricate Donatori - Cercul de Donatori Buzău: Nikost Impex, Expert financiar SRL, Industry Link, Asociatia Homo Nosce Te ipsum, Panosol Power, Project Nature Design, Real Consult, Unimec, Ramys Farm, Dada Inovativ Management, Welding Consulting, Mozai Craft Prime, Cabinet Echosan, AT Sweets, Enviro Green Consult, Cabinet de Avocat Roxana Constantinescu, Dasha Online, Physiofit Plus și persoane fizice. Donatori - Prazisorul Boieresc: Unimec, Physiofit Plus, cabinet de avocat Tudorancea Monica, Flores Com, Alchim Pro Expert, Fundatia Progresiv de pe langa grupul de firme CONSTAM și persoane fizice. Donatori - boomerang: UniCredit Consumer Financing IFN Donatori - fonduri numite: Green WEEE International, UNIMEC Donator - eveniment de preventie in sanatate: Asociatia initiativa pacientul 2.0


Cum te poți implica

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene! Un grup de peste 100 de buzoieni luptă să transforme județul nostru într-un Acasă pentru copiii noștri și pentru cei mai vulnerabili dintre noi. La fel ca tine, ei iubesc județul nostru și știu că Buzău poate fi locul unde fiecare să-și poată construi viitorul. În fiecare zi, ei aduc câte un bine în școlile din județ, pe străzile pe care am copilărit sau în parcurile în care ne plimbăm acum. Ei sunt Oamenii cu inițiativă din Buzău, oamenii care schimbă microcomunități locale, oameni care au fondat organizații nonprofit ce aduc plus valoare în viețile buzoienilor. Ajută-i să facă Buzăul și mai bun. Pentru tine și pentru cei care au nevoie să se simtă acasă.

Sponsorizează! Donează și susține misiunea Fundației Comunitare Buzău de a transforma inițiative în realitate! Firmele din România pot face sponsorizări de până la douăzeci la sută din impozitul pe profit datorat Statului. Impozitul pe profit se diminuează cu suma aferentă sponsorizării, cheltuiala fiind astfel deductibilă. Este modul cel mai simplu de a direcționa o parte din taxele tale către cauze din comunitate și de a vedea cu ochii tăi rezultatele. Conform facilităților fiscale aferente sponsorizării, tu poți alege ca în loc să dai banii statului, să poți oferi o sponsorizare pentru a rezolva o problemă din comunitate.

Construiește un fond Dacă îți dorești să investești pentru dezvoltarea unui domeniu la nivelul comunității noastre, dar nu ai resursele umane care să cerceteze, dezvolte un plan și să monitorizeze implementarea, poți crea împreună cu Fundația Comunitară Buzău un fond. Noi oferim consultanță pentru cum vor ajunge banii tăi în comunitate. Poți alege să construim împreună un fond numit sau tematic.

Contact contact@fcbz.ro www.fcbz.ro Str. Victoriei nr. 9, Buzău

Un fond numit este modalitatea prin care o companie poate susține cauze locale într-un mod personalizat, conectat cu nevoile comunității și cu specificul său. Fondul poartă numele companiei și reprezintă dorințele acesteia de implicare în comunitate în domenii de interes. Fondul este gestionat de fundație, în funcție de obiectivele stabilite. Fundația Comunitară Buzău gestionează în prezent Fondul UNIMEC și Fondul GREEN. Un fond tematic este un fond construit în vederea finanțării strategice de proiecte pe o anumită tema, la care punem la aceeași masă mai mulți donatori interesați de domeniu, persoane juridice și/sau fizice. Construirea lui se face împreună, cu consilierea noastră, iar implementarea este de asemenea monitorizată de către Fundația Comunitară Buzău. Fundația Comunitară Buzău are în portofoliu: Fondul Științescu Buzău, Fondul de cuTremur, Fondul de urgență Împreună Protejăm Buzăul.


Fundația Comunitară Buzău

Împreună dezvoltăm potențialul comunității buzoiene!

Mulțumim! Ajută-ne să construim împreună un județ din care nu am mai pleca, cu oameni conectați, rețele de lideri cu inițiativă, organizații non-profit ce aduc un impact pozitiv în comunitate. Doar împreună putem reuși.

str. Victoriei nr. 9, Buzău www.fcbz.ro


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.