Page 1

Fundación INTRAS

Newsletter

O

SUVOT SUVOT

številka 6 december 2012

Spicing Up Vocational

Training

w w w. i n t r a s. e s

Ozara w w w. o z a r a . o r g

Po dolgem in napornem letu smo končno dočakali božične praznike in novo leto! 2012 se je sicer že zaključilo, ampak z gotovostjo lahko zatrdimo, da je bilo za nas zelo uspešno, polno novih izkušenj, novih prijateljev in novega znanja. Program SUVOT je v teku in sodelujoči so vsak dan bolj vpeti v projekt. V teh novicah boste lahko prebrali o njihovih izkušnjah iz prve roke – tako iz strani trenerjev, kakor tudi iz strani udeležencev; oboji pa so ključni element programa SUVOT.

Te a t r G r o d z k i w w w. t e a t r g r o d z k i . p l

SUVOT tim vam želi veselo novo leto 2013!!! CJD Frechen

Suvot TEAM

w w w. c j d - b b w - f r e c h e n . d e

1


SUVOT

Spicing Up Vocational Training

1. Kaj o projektu SUVOT menijo udeleženci?

SUVOT V ŠPANIJI: INTERVJU Z Mª ANGELES VEGA, UDELEŽENKO PROGRAMA Dober dan, ga. Mª Ángeles, kako vam je všeč program SUVOT? Mª Ángeles: Zelo mi je všeč in zelo sem vesela; rada pripravljam jedi in jih podelim z drugimi stanovalci v rezidenci. Zelo uživam. Je v programu SUVOT morda kaj takšnega, kar vam ni všeč? Mª Ángeles: Ne maram preveč srečanj ob sobotah, saj zelo rada spim. Prav tako aktivnosti simulacijske metodologije včasih težje razumem. Kaj je po vašem mnenju najboljši del programa SUVOT? Mª Ángeles: Zelo so mo všeč jedi, ki jih pripravljamo. Rada se družim in delim z drugimi udeleženci programa v kuhinji. Če bi imeli možnost – kaj bi spremenili v projektu SUVOT? Mª Ángeles: Enostavnejše recepte bi rada kuhala pogosteje; npr. vsak drugi dan.

SUVOT V ŠPANIJI: INTERVJU Z ALBERTOM BORJA CHOLLA, UDELEŽENCEM PROGRAMA Pozdravljeni. Nam lahko poveste kaj o aktivnostih v projektu SUVOT? Alberto: Tečaj je zelo dober in zanimiv. Zelo rad se tečaja udeležujem ob ponedeljkih, ko kuhamo, pripravljamo obrok in režemo čebulo. Prav tako pa imam rad tudi srečanja ob torkih, ko imamo simulacijske vaje. Kaj Vam je pa najmanj všeč? Alberto: Simulacijske vaje, ki jih predlagajo trenerji, so včasih zame nekoliko prezahtevne. So mi pa vseeno všeč. Kaj Vam je pa najbolj všeč? Alberto: Priprava hrane – rezanje sestavin! Rad pripravljam

2


SUVOT

Spicing Up Vocational Training

dobre jedi, zadnjič smo pekli pizzo. SUVOT mi je zelo všeč. Če bi imeli možnost – kaj bi spremenili v projektu SUVOT? Alberto: Ničesar, vse mi je všeč. Povejte nam še kaj o simulacijski metodologiji – kaj vam je najbolj všeč? Alberto: Gledališče igre, ki jih igramo v skupini.

TEČAJ SUVOT V SLOVENIJI, INTERVJU Z MILENO Milena, kako bo projekt SUVOT predstavili nekomu, ki ga ne pozna? Milena: V tem projektu spoznavamo osnove kuhanja, nove recepte in tradicionalne jedi drugih držav. Projekt SUVOT nam omogoča razvoj osebne rasti, samozavesti in poguma v kuhinji.. Kaj vam je najbolj všeč? Milena: Najbolj mi je všeč timsko delo. Spoznavanje različnih okusov – začimb, ki jih do sedaj nebi upala dodajati k hrani. Kaj vam je najmanj všeč oziroma kaj bi spremenili? Milena: Nič nebi spremenila. Projekt mi je všeč takšen kot je. Se vam zdi, da je projekt koristen? Zakaj? Milena: Projekt je koristen. Postala sem bolj samozavestna v kuhinji. Stojim za svojim delom in sem nanj ponosna. Metodološke vaje so na prvi pogled enostavne in brez pomena, če pa se vsake vaje posamično zavedaš in jo razčleniš ugotoviš, da skozi vajo ponavljaš vzorce iz vsakdanjega življenja. Ko se teh vzorcev zavedaš, jih lahko spremeniš, v kolikor je to potrebno.

3


SUVOT

Spicing Up Vocational Training

SUVOT V NEMČIJI, INTERVJU Z JULIO Program SUVOT se v Nemčiji izvaja od avgusta in skupina se je ustalila. Prav tako so udeleženci že usvojili veliko znanja in vedo, kako projekt poteka. O projektu smo se pogovarjali z udeleženko Julio. Julija, pozdravljena. Hvala, da si se pripravljena pogovoriti o projektu. Julia: Ni za kaj! Nam lahko poveš kaj o projektu SUVOT? Julia: Seveda – SUVOT je mednarodni projekt. Vključene so štiri države: Poljska, Slovenija, Španija in Nemčija. Program SUVOT pa je sestavljen iz dveh delov: timskega treninga in kuharskega dela. Nam lahko poveš kaj več o tem? Julia: Enkrat tedensko se srečamo s trenerjem in se pogovarjamo o nas samih, naših željah in problemih, našem timskem delu in vajah… vedno je odvisno od situacije. Pogosto se igramo igrice, s pomočjo katerih se lažje fokusiramo sami nase. Prav tako pa vzpodbujajo naše sodelovanje; naučimo se veliko drug o drugem in o tem kako komuniciramo. Dvakrat tedensko se dobimo, da se teoretično in praktično učimo o kuharstvu. Pripravljamo nacionalne jedi iz vseh partnerskih držav in se učimo o teh državah in njihovo kulturo. Kaj si se do sedaj naučila v projektu SUVOT? Julia: Torej, zelo smo se zabavali in uživala sem v tem, ko smo se učili o drugih evropskih državah. Obožujem dobro hrano – in te je bilo veliko ☺ prav tako se zelo zabavamo s skupino in povabimo goste, da poizkusijo naše jedi. Ker bi rada delala na področju kuharstva in gospodinjstva, je dobro poznati nekaj mednarodnih jedi. To me naredi posebno v primerjavi z drugimi, ki nimajo takšnih izkušenj. Mislim tudi, da se moramo kot skupina naučiti veliko o nas samih. Spopadanje s problemi in konflikti so področja, s katerimi se namensko ukvarjamo in se o njih učimo. Če se tega sedaj ne bi naučili, bi to kasneje lahko predstavljalo problem. Če bom dobila dobro službo, pa ne bom znala reševati konfliktov na primeren način, je to lahko razlog, da službo izgubim. SUVOT pa poveže strokovno kuharsko usposabljanje s treningom socialnih veščin. To je pa natančno to, kar potrebujem, da bom dobro pripravljena za na trg delovne sile. Torej, misliš, da SUVOT lahko izboljša tvoje veščine in da boš posledično lažje zaposljiva? Julia: Ja, se povsem strinjam. Kot sem že rekla, pridobivam dodatna znanja in veščine, ki pozitivno vplivajo name in imajo poseben učinek: mednarodne izkušnje. Prepričana sem, da

4


SUVOT

Spicing Up Vocational Training

SUVOT izboljšuje moje možnosti, da najdem dobro zaposlitev! Kaj ti je v SUVOTU do sedaj bilo najbolj všeč? Julia: Izpostavila bi rada dan, ko smo pripravljali slovenski recept – pekljan svinjski jezik s čebulo in bučnim oljem. Vsi smo bili polni pričakovanj – in, če sem iskrena, se nam je zdelo precej ogabno. Cel čas smo se temu receptu smejali. Že nekaj dni pred tem smo se pogovarjali o tem, saj takšne hrane nismo navajeni. Na začetku je jezik izgledal kot povsem običajno surovo meso. Skoraj smo bili malo razočarani… ampak, ko smo ga skuhali, je izgledal tako, kot če bi komu pokazali jezik. Zelo smo se zabavali. Pripravili smo ga po slovenskem receptu s čebulo in bučnim oljem in poizkusili. Nihče ni hotel biti prvi, ampak na koncu se je ena izmed nas le opogumila in poizkusila. Bil je zelo napet trenutek in vsi smo jo strahoma opazovali. Na koncu ji je jed bila zelo všeč. Tako smo tudi ostali poizkusili jed. Na koncu sva bili le dve, ki nama je jed bila všeč, vendar smo pa vsi poizkusili in smo bili ponosni sami nase. Kolegica, ki je prva poizkusila, si je z veseljem odnesla domov ostanek hrane. Slišati je zelo zanimivo in izgleda, da se zabavate.. Julia: Točno tako! Lahko bi vam povedala še več podobnih zgodb, na primer kako smo pripravljali poljsko gobovo juho. Skupina je na začetku bila precej sumničava. Ampak na koncu nam je bila jed vsem zelo všeč. Ampak se bojim, da bi potem bila že predolga? Prav imaš. Počasi morava zaključiti. Najlepša hvala, da si z nami podelila svoje izkušnje! Julia: Z veseljem!

5


SUVOT

Spicing Up Vocational Training

2. Poklicno usposabljanje za osebe z invalidnostmi – kaj pravijo trenerji?

Trenutno smo približno na polovici enoletnega pilotskega treninga v Španiji, Nemčiji in Sloveniji, kjer preizkušamo koncept inovativnega poklicnega kuharskega usposabljanja za osebe s težavami v duševnem zdravju, učnimi težavami in/ali vedenjske motnje. Zakaj je program SUVOT tako inovativen? Zraven kuharskih delavnic trikrat tedensko, sodelujoči uporabniki sodelujejo v treningu simulacijske metodologije – sociodrame in gledaliških iger, ki jim omogočajo usvajanje osebnih in socialnih veščin, ki jih potrebujejo na delovnem mestu. Simulacijsko metodologijo je razvil poljski partner – društvo Grodzki Theatre iz mesta Bielsko Biała. V Španiji, Nemčiji in Sloveniji, kjer potekajo pilotske delavnice, sodelujoči uporabniki zelo dobro napredujejo in so zadovoljni z rezultati. V Španiji v glavnem delajo po skupinah, včasih kuhajo tudi samostojno. Večina jih je resnično izboljšala svoje veščine. Včasih celo presenetijo trenerje s svojimi dosežki: »Nikoli si nisem mislila, da bi lahko pripravili tako okusno bešamel omako!« - pravi Cristina Garcia de Tiedra, španska trenerka Fundacije INTRAS. »Zelo so uživali, ko so videli, kako lahko z enostavnimi prijemi lahko pripravimo različne jedi. Naš današnji stavek dneva je: kuhaj z ljubeznijo in videl boš rezultate.« Uporabniki v Sloveniji, ki delajo v dveh skupinah na dveh lokacijah, so že zelo samoiniciativni med kuharskimi delavnicami, saj so npr želeli pripraviti lasten meni. Trener jim je to omogočil in rezultati so bili zelo vzpodbudni! »Uporabniki zelo uživajo, ko kuhajo samostojno« - pravi Samo Kramberger, trener v Sloveniji v društvu Ozara Slovenija. »Viden je že velik napredek njihovih kuharskih sposobnosti«. V Nemčiji je skupina zelo iskrena okoli tega, kaj jim je všeč in kaj ne pri timskem delu. Včasih morda celo nekoliko preveč… v takšnih okoliščinah je zelo pripravno, da obstajajo tudi vaje s sociodramo in gledališke igre, s pomočjo katerih uporabniki lahko delajo s čustvi. »Prišla sem do spoznanja, da je skupina danes zelo občutljiva« - razlaga nemška trenerka Odilia HenkysLiecks iz nemške organizacije CJD. »In dobro je, da trener, zadolžen za simulacijsko metodologijo, dela prav na tem.« izpostavlja tudi dejstvo, da se uporabniki počutijo dovolj varno, da povejo kaj v resnici čutijo. Včasih uporabniki izkoristijo ure simulacijske metodologije, da si spočijejo od težkega dela med urami kuhanja. »Ko odidejo, so boljše volje kot ko so prišli« - pravi Ruth Bauer, trenerka. »Komunikacija med uporabniki se je povečala zaradi iger z gibanjem, ki so uporabnikom zelo zabavne.« Anja Rozman, slovenska trenerka izpostavlja terapevtski efekt sociodrame in gledaliških iger: »Skozi te aktivnosti so se uporabniki naučili kako se spopadati s strahovi, dilemami in frustracijami«. S tem, ko preigravajo različne situacije, se uporabniki učijo kako poiskati nove rešitve in možnosti za reševanje problemov. Španska trenerka, Veronica Estrada, kako

6


SUVOT

Spicing Up Vocational Training

skupinske igre in vaje vzpodbujajo povezovanje med člani skupine. »Vsako srečanje je boljše in bolj sproščeno v primerjavi s prejšnjim. Povezanost skupine je vsak dan večja; prav tako vsak dan izkazujejo več spoštovanja in podpore drug drugemu.« Kuhati za druge Niso samo udeleženci tisti, ki uživajo v pripravi jedi, temveč tudi kuhajo za druge! In zelo ponosni so na svoje delo. »44 uporabnikov živi v naši Rezidenci« pravi Laura Martinez Dominguez, koordinatorka projekta SUVOT. »Za vse te ljudi kuhajo dvakrat tedensko. To je dober primer socialne ekonomije.« V Sloveniji obe skupini kuhata za uporabnike dnevnih centrov, kjer se izvaja program SUVOT. Tako vsak teden ponudijo hrano približno 60 uporabnikom. V Nemčiji povabijo obiskovalce (zaposlene, druge dijake, tudi predsednika organizacije) na kosilo ali na pecivo. »Dobro je imeti obiskovalce« - pravi nemška trenerka Odilia Henkys-Liecks. »Vzpodbuja se skupinska identiteta. Zelo so ponosni na rezultate, ki jih dosegajo.« Trenerji izvajajo veliko motivacijskih aktivnosti, kot na primer jim pokažejo fotografije in filme, ki so jih posneli med urami kuharskega tečaja. Prav tako so nekaj krat odšli ven – skladno s programom so udeleženci odšli na tržnico po ekološka in domača živila. »Naši uporabniki so spoznali, da je tržnica kot družina, kjer so jim ljudje pripravljeni pomagati, če je potrebno.« poudarja Cristina Garcia de Tiedra, španska trenerka. »Mislim, da je kontakt z ljudmi, ki jih ne poznajo, zanje zelo pomemben. Spoznali so, da se jih obravnava z ljubeznijo in da jim drugi ljudje lahko zelo pomagajo.« Vsem udeležencem v Španiji, Sloveniji in Nemčiji želimo veliko uspeha še za naslednjih šest mesecev!

7


SUVOT

Spicing Up Vocational Training

“Ta projekt je bil ustanovljen s pomočjo Evropske komisije (program doživljenjskega učenja, podprograma Leonardo da Vinci) in Evropske Unije.“ Ta publikacija izraža zgolj poglede avtorja in Komisija nikakor ne odgovarja za kakršnokoli uporabo informacij vsebovanih v publikaciji.”

KONTAKT

Sveže novice o SUVOT projektu najdete na: http://suvot.intras.es n tudi na naši facebook strani http://www.facebook.com/pages/SuvotProject/166486543372824

8

Suvot Newsletter Nº 6 (slovenian version)  
Suvot Newsletter Nº 6 (slovenian version)  

Suvot Newsletter Nº 6 (slovenian version)

Advertisement