Page 1

Nr 28 din decembrie 2013 1


Tema ediţiei: Reţele de socializare În acest număr:

Fenomenul Facebook (editorial)

3

Facebook-ul - bun sau rău ?

4

Familia Facebook

5

Impactul reţelelor de socializare asupra tinerilor

6

Ce este o reţea de socializare?

8

Facebook—un mod de comunicare

10

Dependenţa de reţelele de socializare

12

Facebook—un lanţ de minciuni

13

Influenţa Mass-Media asupra individului

14

Facebook—like sau dislike

15

Tineri dependenţi de reţele de socializare

16

Reţele de socializare—cum arată cifrele pentru anul 2013

20

The Curent State of Social Networks

22

2


EDITORIAL

Fenomenul Ne amintim cu toţii de albumele foto de la terminarea liceului. Fiecare dintre noi deţine unul şi şterge praful de pe el, cu nostalgie în suflet pentru anii trecuți. Cândva le răsfoiam cu drag de fiecare dată când le prindeam printre degete şi ne întrebam cu dor oare ce drum a ales fiecare în viaţă.

Ne întâlnim pe stradă cu foşti colegi şi depănăm amintiri, aflăm câte ceva despre cei plecaţi din ţară sau din oraş, iar la întâlnirea de 10, 20, 30 de ani suntem uimiţi câte s-au schimbat la fiecare din noi. O poveste pe care generaţiile de astăzi nu o mai trăiesc. Iar acest lucru are părţile ei bune şi rele. Astăzi trăim în era infromaţiei, era mediului online, o eră în care nu poate să lipsească platforma care conectează lumea, iar aceasta este FACEBOOK. Dacă ar fi să căutăm o definiţie concretă, am putea spune că FACEBOOK este cea mai mare reţea de socializare. Dar oare este vorba doar de socializare? Astăzi putem fi invitaţi la diverse evenimente prin intermediul FACEBOOK, putem promova afaceri sau evenimente sau putem să fim doar simpli „ spectatori “ privind oarecum din „ exterior “ ce se întâmplă în jurul nostru. Nu cred că există o definiţie clară pentru FACEBOOK, dar sunt conştientă ca facebook-ul este o necesitate în ziua de astăzi. E simplu, dacă nu ai cont, nu eşti informat. Sau cum se vehiculează, dacă nu ai FACEBOOK, nu exişti. Aveţi însă grijă, FACEBOOK poate crea şi probleme. Trebuie să fiţi foarte atenţi ce informaţii divulgaţi pe această platformă şi cui permiteţi să le vadă. De aceea, folosiţi FACEBOOK cu cap şi nu uitaţi totuşi că acţiunea interumană este mult mai importantă. Folosiţi aşadar platforma, dar nu excesiv. Mult succes, sunt încrezătoare că veţi reuşi să nu vă pierdeţi în detalii.

Director, prof. Anca- Mihaela Sultanu

3


Facebook-ul - bun sau rău? Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine. (1Cor.6:12)

Facebook-ul este bun sau rău? Iată o întrebare destul de des întâlnită dar care dovedește cel puțin lipsă de informare dacă nu chiar de înțelepciune. Orice lucru creat cu un scop bun nu poate să fie rău. El poate deveni rău în anumite condiții. Facebook -ul este o rețea de socializare realizată cu scopul de ai apropia pe oameni în condițiile în care omului îi este tot mai dificil să socializeze cu adevărat. Un scop nobil am putea spune. Cu adevărat această rețea de socializare a reușit în foarte multe cazuri să îi apropie pe oameni unii de alții, dovedindu-se un instrument util în procesul de socializare. Utilitatea Facebook-ului este dată și de accesul tot mai ușor la tehnica modernă a unui număr tot mai mare de utilizatori, de rapiditatea cu care circulă informația, etc. Există în folosirea rețelelor de socializare și pericole de care suntem destul de puțin conștienți. De exemplu utilizarea Facebook-ului este sau ar trebui să fie doar primul pas în procesul de socializare. Socializarea presupune întâlnirea față către față. Din păcate foarte mulți oameni se limitează doar la întâlnirile în mediul virtual. Acest mediu virtual poate deveni un paravan în spatele căruia se pot ascunde intenții deloc onorabile. Deseori sub protecția anonimatului oferit de internet oamenii își arată cea mai urâtă față a lor. În alte cazuri rețelele de socializare oferă posibilitatea de a-ți crea o falsă identitate și o falsă realitate în care te poți pierde destul de ușor, rupându-te de relitate, devenind un inadaptat social. Întrebarea inițială ar trebui să se transforme într-o serie de întrebări mult mai precise, de exemplu: Nu cumva confunzi realitatea cu falsa realitate? Chiar crezi că ai 200 de prieteni? Tehnologia pe care o foloseşti respectă viaţa? Nu cumva utilizarea rețelelor de socializare fură din energiile emoţionale destinate familiei? Oare nu-ţi trădezi angajatorul şi angajaţii când, în loc să lucrezi la serviciu, stai pe facebook? Nu cumva eşti ispitit să minţi? Cred că răspunsurile sincere la aceste întrebări și altele asemănătoare ne pot ajuta să utilizăm fără pericol Facebook-ul. Articol realizat de prof. Ciprian Spătaru

4


FAMILIA FACEBOOK Clasa a XI-a B Noi, elevii clasei a XI-a B, am creat pe Facebook un grup numit “ The perfect family” în care ideile şi gândurile noaste le discutăm ca într-o familie. În acel grup discutăm despre ieşirile noastre în oras, despre drumeţiile şi excursiile pe care le-am planificat, despre participările la întreceri sportive pe care le propunem să le organizăm după orele de curs. Un exemplu este cel din anul trecut când colega noastră, Roxana a fost internată în spital din cauza unei fracturi de tibie. Ea a postat vestea proastă pe grup, iar noi ne-am unit fortele şi am ajutat-o să treacă peste acest moment nefericit. Am vizitat-o acasă, am ajutat-o să îşi recupereze o parte din lectile predate la şcoala şi să îşi recapete încrederea în ea şi puterea de a merge mai departe. În timp, ea şi-a revenit şi ne-a multumit pentru sprijinul acordat. În concluzie, noi vom rămâne pe tot parcursul liceului ca o mare familie şi sfătuim ca şi celelalte clase din şcoală şi nu numai să se comporte la fel deoarece, întodeauna o famile se ajută reciproc.

5


Impactul reţelelor de socializare asupra tinerilor În ziua de astăzi, majoritatea oamenilor tind să îşi creeze o pagină de Facebook. Unii ştiu să utilizeze pagina de Facebook, iar alţii mai puţin. În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei nu uită niciodată când e ziua ta, ştii întotdeauna despre ei când merg în concediu, unde ies în oraş şi, eventual, ce au mâncat la masa de prânz. Ca să devii prieten cu cineva pe Facebook nu trebuie să îţi demonstrezi calităţile, poate doar criteriile aspectului fizic în astfel de situaţii. Este mult mai uşor să îţi faci prieteni pe reţelele de socializare, fiindcă, spre deosebire de viaţa reală, o persoană se poate „împrietenii” cu prietenii prietenilor până la infinit . Aşa ajunge o persoană să aibă în medie de 130 de prieteni în viaţa virtuală, faţă de maximum 10 in viaţa reală. Evident , o prietenie virtuală nu va fi niciodată la fel de profundă ca aceea care se leagă în viaţa reală. Probabil aceasta este principala sarcină a reţelelor sociale. Prietenii, cunoştinţele și rudele sunt adesea la mii de kilometri depărtare, colegii de clasă se pierd, legăturile cu foștii colegi se întrerup, iar rețelele sociale sunt varianta perfectă pentru păstrarea legăturii cu ei. Comunicarea virtuală vă permite să fiți mereu în cursul evenimentelor, deoarece un om de afaceri, cu greu, va găsi timp pentru a-și suna în fiecare săptămână toate cunoștințele. Cu ajutorul unor astfel de resurse de Internet, oamenii se pot găsi reciproc, după zeci de ani. De asemenea, în reţelele sociale, puteți face mereu cunoștință cu oameni interesanți, cu care, probabil, nu v-ați fi întâlnit niciodată în viaţa reală, şi chiar vă puteți găsi dragostea. Articol realizat de Lidia Bunea, Clasa a XI-a B

6


7


Ce este o reţea de socializare? Pagini realizate de Lidia Bunea Clasa a XI-a B

O rețea de socializare este, general vorbind, o rețea de persoane cu scopuri comune, cum ar fi o rețea de studenți, politicieni, dar chiar și de hoți, în contrast cu rețelele tehnice ca rețeaua de telefon sau gaz metan. Rețelele de socializare din web (Internet) sunt numite și „rețele sociale”. Pe lângă avantajele acestor rețele, care facilitează întrajutorarea membrilor, formarea de noi cunoștințe și prieteni, răspândirea rapidă a știrilor și zvonurilor („bârfelor”), aceste rețele ascund și pericole, deoarece de obicei, nu se declară explicit care e sursa informațiilor, cine este furnizorul de servicii, și nici dacă acesta intenționează să utilizeze informațiile și în alte scopuri. De multe ori chiar, ștergerea informațiilor introduse benevol pur și simplu nu este prevăzută, ele rămânând înregistrate „pe veșncie”, chiar dacă sunt greșite sau devin cu timpul depășite.

8


Aici lipsa de reglementări clare deschide poarta pentru abuzuri grave asupra datelor private sau chiar secrete ale utilizatorilor, cu atât mai mult cu cât majoritatea lor sunt foarte tineri și încă nefamiliarizați cu pericolele din Internet.O reţea socială este o hartă a relaţiilor dintre indivizi ce indică modurile în care ei sunt conectaţi prin diverse grade de familiaritate socială pornind de la cunoştinţe întâmplătoare până la legături familiale puternice. Reţelele sociale se referă şi la o categorie de aplicaţii online ce ajută la conectarea prietenilor, partenerilor de afaceri precum şi grupurilor de interese.

Relaţiile sociale sunt descrise în teoria reţelelor sociale în termeni de noduri şi legături. Nodurile sunt actorii individuali din reţea, iar legăturile sunt relaţiile dintre aceşti actori. Reţeaua este deci o hartă a legăturilor relevante dintre nodurile ce fac obiectul unui studiu.

9


un mod de comunicare

Prof. coord. Anca Raţiu Realizat de Paula Stoica Clasa a IX-a C

În opinia mea, Facebook-ul are părţi bune şi părţi rele. Din ce în ce mai mulţi oameni îl folosesc, iar prin intermediul acestei reţele, îşi comunică toate problemele, ceea ce este foarte rău. Un prim argument, în susţinerea opiniei mele, este faptul că pe Facebook, tot mai mulţi oameni intră şi socializează, iar unii din ei au o personalitate falsă, iar noi nu ştim. Un alt lucru ar fi că din cauza Facebook-ului, noi nu mai ştim să comunicăm cu persoanele reale cu care ne petrecem timpul . Un al doilea argument, care subliniază latura pozitivă a Facebookului, este că prin intermediul acestei reţele de socializare, ne putem vedea cu prietenii vechi de la distanţă, reuşim să aflam cât mai multe informaţii despre viaţa lor.

10


Pot conchide cu convingere că Facebook are rostul lui, dar nu ar trebui să creeze dependenţă. Pentru a scăpa de dependenţa creată de acest mediu de socializare, se pot parcurge paşii următori: 

Priveşte lumea cu ochii minţii, nu cu cei ai trupului!

Vezi frumuseţea lumii înconjurătoare!

Proiectează-te într-o lume ideală!

Ancorează-te în realitate!

Eliberează-te de lumea măştilor- o lume teatrală!

Nu crea obstacole când nu există!

Obstacolele pot fi depăşite!

Creativitatea te salvează!

Construieşte-te în loc să te dărâmi!

Ai tot ce îţi trebuie ca să reuşeşti!

11


Dependenţa de reţelele de socializare

Lidia Bunea Clasa a XI-a B

Mijloacele de comunicare modernă au atins un nivel nemaîntâlnit, permiţând stabilirea de legături în timp real, dar varietatea şi cantitatea acestor informaţii induc, inevitabil, o mai superficială asimilare şi prelucrare a lor. O preocupare pregnantă a foarte multor tineri în ultimii ani a devenit lucrul cu calculatorul personal, care oferă noi şi practic nelimitate posibilităţi de informare şi comunicare. Astfel utilizarea reţelelor de socializare a devenit un fenomen global. Atenţia tot mai mare către comunităţile online provine atât din nevoia de identificare a adolescentului cu o colectivitate care oferă identitatea şi poziţii recunoscute de a căuta rezolvări ale unor probleme comune de viaţă. Prieteniile pe internet pot crea falsa impresie că individul are mulţi prieteni, pe care de fapt nici nu îl cunoaşte în mod direct. De cele mai multe ori informaţiile oferite nu sunt adevărate, fiecare individ putând săşi fabrice o imagine mascată, o prezentare falsă. Adolescenţii care sunt dependenţi de prietenii de pe reţelele de socializare pot dezvolta de fapt o formă de timiditate, nu au deschiderea de a comunica faţă în faţă cu cei de vârsta lor şi nu numai.

12


Materiala realizat de elevele

Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu

Petru Mădălina şi Goţia Daniela

Facebook - un lanţ de minciuni În ziua de azi, este la îndemâna oricui să aibă cont de Facebook, mai ales în rândul oamenilor care vor să profite de naivitatea copiilor sau chiar a adulţilor.

Sunt persoane naive, care se lasă uşor influenţate şi din această cauză au de pierdut bani, obiecte şi reputaţia socială. Situaţia aceasta este cel mai des întâlnită în rândul copiilor care din dorinţa de a avea cât mai mulţi “prieteni” virtuali nu ştiu ce le poartă pielea altora şi se lasă manipulaţi de persoanele rău-făcătoare. Cei mai mulţi dintre copii, sunt lăsaţi să navigheze mult timp pe reţelele de socializare, părinţii neverificând convorbirile şi postările făcute de copii lor. Cei care nu au un loc de muncă sau provin din familii destrămate sunt tentaţi să obţină tot ce îşi doresc atentând la naivitatea şi bunăvoinţa altora. În concluzie, ar trebui să fim mai atenţi cu “prietenii” de pe Facebook.

13


Liceul Tehnologic “Avram Iancu” Sibiu

Vulpărean Mădălina Clasa a XI-a B

Influenţa mass-media asupra individului Cele mai răspândite mijloace de informare sunt presa scrisă, televiziunea, radioul şi internetul. Acestea sunt cele mai rapide mijloace de informare, dar sunt şi principalele mijloace de dezinformare, pentru că informaţia greşită poate să ajungă rapid la indivizi. Aşadar, massmedia este cea mai bună cale de manipulare a indivizilor, prin prezentarea repetată a unor idei, principii, opinii, etc. Pe scurt, mass-media este mai puţin negativă. Mai multe rubrici din ziare, emisiuni radio-TV, site-uri pe internet cu rol de informare, adresate adolescenţilor determină formarea lor ca adulţi respectabili, civilizaţi şi mai ales cu o conştiinţă pozitivă. În ultimul timp s-a dovedit statistic că anual, un copil petrece, în medie, mai multe ore în faţa televizorului şi a calculatorului decât la şcoală. Trebuie să ţinem cont de faptul că prea multe ore petrecute în faţa televizorului şi a calculatorului, chiar dacă este vorba de emisiuni educative şi programe educative, pot afecta dezvoltarea fizică şi psihică a individului .

14


Articol realizat de Bara Brincoveanu Andrei

Facebook - like sau dislike Facebook este un site web de tip reţea de socializare care îţi permite să accesezi persoane cunoscute sau chiar şi necunoscute. A fost creat de un programator american, Mark Zuckerberg, în anul 2004.

Majoritatea tinerilor, şi nu numai, au cont pe această reţea de socializare. Iată care sunt, în opinia mea, punctele lui tare şi cele slabe:

Avantajele sunt:

Dezavantajele sunt:

● Poţi să îţi faci uşor noi prieteni şi poţi socializa uşor cu aceştia ● Un bun remediu împotriva plictiselii

● Petreci prea mult timp în faţa calculatorului, lucru care este dăunător pentru ochii tăi

● Poţi lua legătura cu cei aflaţi la mare distanţă mult mai uşor şi mai rapid.

● Facebook-ul creează o falsă iluzie că ai mai mulţi prieteni decât ai în realitate

● Desfăşurarea de campanii de strângere de fonduri sau orice alte campanii sau activităţi.

● Facebook-ul dă impresia că toţi utilizatorii spun adevărul în postările lor. ● Te poţi autosabota prin postarea unor informaţii prea personale.

În opinia mea Facebook-ul este de ajutor, dar nu trebuie sa devenim dependenţi de această reţea de socializare şi să dăm mult prea multe informaţii legate de viaţa noastră personală.

15


Tineri dependenţi de reţele de socializare Articol realizat de prof. Monica Tripon

În această eră a tehnologiei, social media reprezintă principala cale de comunicare cu prietenii şi cu lumea din jurul nostru. Ceea ce începe ca un inocent obicei virtual, pentru unii se transformă într-o dependenţă dăunătoare care are un efect negativ asupra stimei de sine şi a modului în care îi percepem pe ceilalţi. Reţelele de socializare ne dau falsul sentiment de apartenenţă şi de conectare cu cei din jur, care nu se bazează pe fapte din viaţa reală. Ajungem inevitabil să ne comparăm cu ceea ce vedem şi astfel ne scade stima de sine. Pe aceste reţele, toată lumea arată perfect, dar uităm că noi vedem doar o porţiune a realităţii. Putem fi oricine vrem pe social media şi, dacă luăm de bune ceea ce vedem, simţim că eşuăm în propriile vieţi. 

Dacă vezi că eşti stresat, anxios, ai gânduri negative după ce navighezi pe Internet, este vremea să iei o pauză, să încerci să faci altceva.

Dacă eşti îngrijorat că nu poţi accesa Facebook, Twitter, Messenger sau contul de email, se poate să suferi de o dependenţă care îţi face rău.

Dacă social media sunt primul lucru la care te gândeşti dimineaţa sau ultimul înainte de a adormi, există un risc mare ca viaţa să îţi fie afectată negativ. Spune: STOP, fă o pauză şi preia controlul asupra vieţii tale .

Dacă vezi că eşti fericit atunci când alţii spun pe Facebook că sunt nefericiţi, este timpul să te întrebi dacă reţelele de socializare sunt o alegere sănătoasă pentru tine. Poate doar îţi validezi propria nefericire comparându-te cu alţii.

16


Nu uita că numărul de Like-uri şi de contacte pe care le primeşti nu echivalează cu succesul în viaţă! Sigur, ne permit să presupunem ce simte restul lumii şi că toţi trăiesc o viaţă mai bună ca a noastră, dar ce vedem noi de fapt? Nu este viaţa întreagă a unei persoane, nici măcar o reflecţie a realităţii, ci doar o imagine pe care respectivul alege să o prezinte prin lentile colorate în roz. Un studiu recent arată că există o legătură strânsă între tulburările de nutriţie şi social media. Fetele şi femeile care stau mai mult pe Facebook se confruntă mai mult cu tendinţe anorexice şi sunt, în general, mai conştiente de propria imagine. Cu cât este mai goală viaţa personală, cu atât suntem mai atraşi de lumea virtuală. Studiile făcute de psihologi arată că social media sunt un mod de a face relaţiile superficiale şi de a genera o comunicare detaşată emoţional. Psihologii australieni precizează faptul că utilizatorii Facebook-ului experimentează niveluri mai ridicate de „ singurătate în sânul familiei”. Zgomotul social continuu, face să avem de lucru cu generaţii întregi de copii care nu ştiu ce e aceea răbdare, fapt pe care l-am constatat la majoritatea elevilor în momentul în care se află în faţa calculatorului la orele de Tehnologia informaţiei. Datorită avansului tehnologic, putem beneficia de conexiuni la cerere, fără a aştepta. Dar… nu vom putea îmbrăţişa calculatorul. Într-o poveste de iubire este nevoie de persoane din viaţa reală.

17


Este uşor să te laşi absorbit de drame şi de bârfe, mai ales când ţi se pare că părinţii nu te înţeleg, că prietenii nu sunt de partea ta, însă este un joc periculos şi ajungi, în final, să fii rănit. Fără o comunicare faţă în faţă în viaţa reală, devii stângaci, îţi pierzi deprinderea de a vorbi liber, devii comod, în loc de a merge la o plimbare prin natură, ajungi să admiri pozele postate de diverse persoane pe reţelele de socializare. Specialiştii au constatat că Facebook contribuie la creşterea gradului de gelozie în relaţii, iar utilizarea lui excesivă le afectează deoarece informaţiile pe care o persoană nu le-ar distribui în mod normal devin publice. Gândiţi-vă de două ori înainte de a da Accept oricărei persoane necunoscute, să nu ajungeţi să fiţi agresaţi de cei care urmăresc racolarea posibilelor victime( proxeneţi, pedofili, distribuitori de droguri, violatori, criminali). Dacă vă simţiţi siguranţa pusă în pericol, oricât de greu şi jenant v-ar fi, apelaţi la părinţi, profesori, psihologi sau poliţie.

18


19


Statistici, cifre, grafice

Reţele de socializare Cum arată cifrele pentru anul 2013 Articol realizat de prof. Mircea Cătălişan

Facebook se afla in continuă creştere şi caută noi variante de monetizare a serviciilor pe care le oferă. Astfel, în primul trimestru al anului 2013 datele oficiale indicau: 

665 de milioane de utilizatori activi / zi

Peste un milliard de utilizatori activi / luna

751 millioane de utilizatori de tehnologie mobilă accesează Facebook in fiecare lună – dintre aceştia, 189 de milioane se conectează exclusiv de pe mobil sau tableta

Vă vine să credeţi sau nu, reţeaua socială cu cea mai rapidă creştere nu este Facebook, ci Twitter. Astfel, concret: 

Twitter s-a bucurat de o creştere de 44% in intervalul iunie 2012 martie 2013

288 de milioane de utilizatori activi / lună, ceea ce înseamnă că 21% din cei aflaţi pe internet folosesc Twitterul în fiecare lună

Peste 500 de milioane de conturi înregistrate 

Categoria de vârsta cu cea mai mare creştere în ultimul an (cu 79% mai mulţi utilizatori activi) este 55 - 64

20


De la aparatele video, la DVD şi acum la YouTube. Ce înseamnă YouTube în 2013? 

1 miliard de vizitatori unici / lună

6 miliarde de ore de videoclip sunt vizualizate in fiecare lună, cu 50% mai mult faţă de luna august a anului trecut

Google+, deşi aparent nici pe departe de fel de popular ca Facebook, este acum a doua reţea de socializare din lume, din punct de vedere al numărului de utilizatori. 359 de milioane de utilizatori activi / luna, cu o creştere de peste 33% in ultimul an 

Nu în ultimul rând, LinkedIn, cea mai mare reţea profesională şi de business, continuă de asemenea să crească, cifrele arătând acum: 

Peste 200 de milioane de utilizatori

În fiecare secundă doi noi utilizatori se alatură acestei reţele

64% dintre utilizatori sunt din afara Statelor Unite ale Americii

Dacă până acum Facebook era cea mai populară reţea de socializare, din 2013 lucrurile încep să se schimbe. Facebook rămâne totuşi reţeaua cu cei mai mulţi utilizatori dar, din urmă, se apropie cu o creştere rapidă şi alte reţele, mai sus menţionate.

21


Care reţea de socializare are cel mai mare procentaj din cadrul femeilor? Care reţea are cea mai mare proporţie de tineri? Dar de oameni deştepţi? Oameni bogaţi? Iată câteva statistici realizate de Ignite Social Media, care a comparat datele a 54 de reţele de socializare din toată lumea, iar după ce au analizat datele, au ajuns la concluzii interesante: Nu este de loc surprinzător faptul că marele pierzător în bătălia reţelelor sociale este MySpace. Dar nu doar MySpace simte cum arde “febra” Facebook, dar şi alte reţele foarte populare în SUA au fost nevoite să închidă porţile în faţa invaziei Facebook !

Pagină realizată de prof. Mircea Cătălişan

22


23


Pagina redactiei: Director editorial : Director, prof. Anca Mihaela Sultanu Coordonator: prof. Alina Bako Redactori: Prof. Iliut Maria Prof. Monica Tripon Prof. Carmen Lapadat Prof. Anca Ratiu Prof. Cristina Luca Prof. Ciprian Spataru Elevi: Bunea Lidia Dugulan Alin Gotia Daniela Petru Madalina Vulparean Madalina Tehnoredactare si design: Prof. Mircea Catalisan

Copyright: © Liceul Tehnologic “Avram Iancu” Sibiu, Decembrie 2013

24

Revista nr 28 - decembrie 2013  

Tema editiei: Facebook

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you