RUUTISET 2/2022

Page 1

oy forcit ab:n asiakaslehti 12 | 2022 Tapojärvi Oy Kemissä Vuoden Panostaja 2022 DaveyTronic Swift s.4 s.14 s.8

Pääkirjoitus 4 Tapojärvi Oy Kemissä: Turvallista louhintaurakointia jo vuodesta 2014 7 Kemin kaivos siirtyi keskitettyihin langattomiin räjäytyksiin 8 Vuoden Panostajaksi valittiin pitkän linjan konkari 10 Louhintakorneri Poraaminen samanaikaisesti panostettavalla kentällä Nykypäivän avolouhintakohteiden räjäytintarpeisiin Kemix A MP 50 mm 14 DaveyTronic Swift® on nyt pohjoismaisilla markkinoilla 17 Ilmoitusasiat 18 FORCIT Consulting

VipNordicin käyttöön merkittävä parannus – uusi mobiilisovellus

Kuorma- ja kevytkuormaautonkuljettajien ammattipätevyys vaatimukset aiheuttavat edelleen epätietoisuutta Uusi toimipiste Lappeenrantaan 22 Kurssit

toimitus: Forcitintie 37 10900 Hanko Puh. 0207 440 400 Faksi: 0207 440 225

Vastaava julkaisija: Joakim Westerlund Toimituspäällikkö: Oy Forcit Ab / Mari Halonen Yhteydenotot: mari.halonen@forcit.fi / 040 8690 417

Agency: BMAB Creative Taitto: Days Agency Oy Painopaikka: Newprint Oy

ISSN 1796-0193 (painettu) ISSN 2737-1794 (verkkojulkaisu)

Kansikuva: Mari Halonen

EMC3- kaksipumppuinen panostusmoduli on sijoitettu erillisenä yksikkönä Tapojärven omalle Volvon alustalle.

OY FORCIT AB PL 19, 10901 Hanko www.forcit.fi

sisällys 3

Arvoisa Ruutisten lukija,

Vuodesta 2022 piti tulla ”normaaliuteen palaamisen vuosi”, jolloin maailma, ainakin Eurooppa, nousee koronan kahleista ja ampuu uuteen nousuun. Odotetun nousukauden tilalle tulikin Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan laajoine vaikutuksineen Eurooppaan ja maailmaan.

Harva olisi viisi vuotta sitten uskonut, että tulevien vuosien aikana joudumme kokemaan pandemian, sodan Euroopassa, yli 10 % inflaation EU:ssa, sekä globaalin energiakriisin. Nämä mullistukset ovat nostaneet suosioon sekä uusia sanoja, kuten resilienssi, että vanhoja, kuten huoltovarmuus.

Kun yritän löytää uudesta ”uudesta normaalista” jotain hyvää, nostan esiin Euroopan heräämisen huoltovarmuuden tärkeyteen. Huoltovarmuudessa meillä Forcitilla onkin tärkeä tehtävä, ja olemme hoitaneet tehtävämme sen osalta kunnialla. Pääprioriteetti pandemian aikana oli varmistaa henkilöstömme turvallisuus ja terveys, sekä toimitusvarmuus asiakkaille. Pandemian väistyessä on koronavarotoimenpiteiden osalta suurin osin palattu takaisin pandemiaa edeltävälle tasolle, mutta toimitusvarmuudessa ei ole ollut varaa antaa otteen herpaantua. Raaka-aineiden ja komponenttien saatavuus ja hinta on ollut meillä päivittäinen suuren huomion asia, ja olemme tehneet kaikkemme turvataksemme toimitukset asiakkaillemme.

Vuoden 2021 jälkipuoliskolla energian hinnat lähtivät jyrkkään nousuun EU:ssa ja koko maailmassa. Tämä johtui osin Kiinan teollisuuden uudelleenkäynnistymisestä koronapandemian jäljiltä, mutta myös suurelta osin Venäjän geopoliittisesta agendasta ja käyttämästä kaasuaseesta (kaasuvolyymien rajoitukset Eurooppaan). Energian hinnannousu on jatkunut johtuen Venäjän perusteettomasta hyökkäyksestä Ukrainaan, mikä on herättänyt huolta myös energian toimitusvarmuudesta EU:ssa. Venäjän päätös keskeyttää kaasutoimitukset useisiin EU-maihin on myös vaikuttanut tilanteeseen. Maakaasun keskeinen eurooppalainen viitehinta TTF kävi tämän vuoden elokuussa yli 300 EUR/MWh:n lukemissa, kun viimeisen kymmenen vuoden aikana huiput ovat olleet suuruusluokkaa 30 EUR/MWh ja keskihinta alle 20 EUR/MWh. Tämä tuntuu välittömästi tai välillisesti jokaisen suomalaisen arjessa muun muassa rajusti nousseiden sähkön hintojen kautta.

Meillä Forcitilla tilanne on ilmennyt täysin ennenäkemättömänä raaka-aineiden hinnannousuna ja myös rajusti nousseina energian ja polttoaineiden hintoina. Siviiliräjähteiden valmistuskustannukset ovat vahvasti riippuvaisia

raaka-aineiden hinnasta. Raaka-aineista merkittävin on ammoniumnitraatti. Ammoniumnitraatin hinta on puolestaan vahvasti riippuvainen kaasun hinnasta. Tätä kirjoittaessani kaasun hinnassa on tapahtunut suuri korjausliike alaspäin, mutta hinta on yhä yli 100 EUR/MWh ja lähitulevaisuudessa on vaikea nähdä paluuta ainakaan vuotta 2021 edeltävien vuosien tasolle.

Näkymät ensi vuodelle ovat monella tavalla sumeat ja epävarmuustekijöitä on monia. Yleinen ilmapiiri ja talousnäkymät ovat joka tapauksessa heikentyneet huomattavasti kuluneen vuoden aikana, suurelta osin Venäjän hyökkäyssodasta johtuen.

Megatrendit vihreä siirtymä ja kaupungistuminen sekä huoltovarmuuden nouseminen yhä tärkeämpään asemaan tarkoittavat kuitenkin, että louhinta- ja kaivosalan pitkän ajan näkymät ovat vahvat maailmantalouden heilahduksista riippumatta ja uskomme kirkkaaseen tulevaisuuteen myös Forcitilla. Eurooppa on ollut liian riippuvainen ulkoisista ja ei-luotettavista toimijoista energiakentällä, ja Ukrainan sota on tästä muistutus eurooppalaisille päättäjille. Euroopan on vauhditettava kaivosteollisuuden kehitystä Euroopassa ja varmistettava vihreään siirtymään tarvittavien kriittisten raaka-aineiden saatavuus tulevaisuudessa. Pohjoismaat ovat yksi potentiaalisimmista metallietsintäalueista Euroopassa, myös harvinaisten maametallien osalta. Vihreä siirtymä on monella tavalla haaste, mutta myös valtava mahdollisuus Pohjoismaille, jos meillä on rohkeus ja viisaus tarttua tilaisuuteen. Myös infrarakentaminen on edellytys vihreälle siirtymälle. Suurta vihreää loikkaa ei tule tapahtumaan ilman kestävän energiatuotannon mahdollistavia panostuksia infrastruktuuriin ja tuotantoon, ja panostamista ihmisten kestävään liikkumiseen.

Vaikka juuri nyt Euroopan ja Suomen talouskasvu kokevat haastavia aikoja, uskomme vahvasti louhinta- ja kaivosalan kirkkaaseen tulevaisuuteen ja olemme Forcitilla valmiita ottamaan vastaan palveluntarjontaamme liittyvät haasteet nyt ja tulevaisuudessa.

Haluan toivottaa kaikille Ruutisten lukijoille hyvää joulua ja turvallista uutta vuotta!

3 ruutiset 12 | 2022

Tapojärvi Oy Kemissä

TURVALLISTA LOUHINTAURAKOINTIA JO VUODESTA 2014

Teksti Jussi Saavalainen

Tapojärvi Oy on kotimainen perheyritys, joka on perustettu jo vuonna 1955. Yrityksen alkuvaiheessa Tapojärven yrittäjäpariskunta keskittyi kuljetuspalveluihin. Kuljetusten suuntauduttua kaivosalalle toiminta alkoi laajentua kaivosalan muihin prosesseihin. Tällä hetkellä Tapojärvi on vahva kotimainen tekijä paitsi kaivospalveluissa niin myös tehdaspalveluissa ja kiertotaloudessa. Viimeisimmästä voi mainita vuonna 2019 saadun kansainvälisen kuonankäsittelyn innovaatiopalkinnon.

Tapojärvi aloitti toiminnan Kemin kaivoksella alkujaan vuonna 1985. Vuonna 2014 alkoi ensimmäinen louhintapuolen kokonaisurakka. Omistajien asenne oli, että ensin hankitaan kalustolaivue louhintaurakointiin ja sitten etsitään sopiva urakka. Konsepti on sittemmin havaittu toimivaksi, sillä tällä hetkellä Kemin kaivoksessa on ajettu Tapojärven toimesta jo 80 kilometriä tunnelia.

Turvallisuus edellä, aina Turvallisuus on yksi Tapojärvi Oy:n toiminnan kulmakivistä. Turvallisuushavaintokäytäntö on hyvä esimerkki yrityksen koko organisaation läpäisevästä turvallisuuskulttuurista. Kaikki havainnot menevät aina myös ylimmän johdon käsittelyyn. Joka viikko kaivoksella pidetään henkilöstölle turvavartti sekä jaetaan tarpeen mukaan tietoa infojen muodossa. Lisäksi yrityksellä on oma turvallisuuskoordinaattori, joka varmistaa turvallisuutta jokaisessa toimipisteessä, myös Kemissä, joka päivä. Turvallisuuskulttuuri näkyy myös muutoksena työntekijöiden suhtautumisessa työturvallisuuteen: työntekijöillä on lähtökohtaisesti vaatimus kunnon suojavarusteista eikä niiden käyttämistä tarvitse valvoa. Harva kaivosalan yritys pystyy esittämään yhtä kovaa tilastodataa kuin Tapojärvi Kemissä; 18kk ilman työtapaturmia Kemissä => LTIF 0.

TAPOJÄRVI-KONSERNI:

• Perustettu 1955

• Työntekijöitä n. 800

• 13 toimipistettä 3 maassa

• 450 kalustoyksikköä

• LTIF 1,86/Milj.h

• 19 000 tunnelimetriä/a

• 47,9 Mt käsiteltyä materiaalia vuosittain

• 4 M€/a tutkimus- ja kehitystyöhön

Panostus käynnissä ECM3 -panostuslaitteella

Yhteistyö Forcitin kanssa sujuu. Markkinoiden muuttuva tilanne ja epävarmuus hinnoittelussa ovat haastaneet, mutta yhteistyötä on tehty hyvällä tasolla.

Uutta teknologiaa louhintaan Tapojärven panostuslaite päivitettiin uudenaikaiseksi ECM3-panostusmoduliksi vuoden vaihteessa 2021–2022 ja se saatiin käyttöön tunnelilouhintaan helmikuussa 2022. Laitteen käyttöönoton aikana kohdatut haasteet ja tarvittavat optimoinnit hoidettiin kuntoon hyvässä yhteistyössä Forcitin kanssa. Laitteen on sittemmin todettu olevan ns. varma paketti. Uudella panostusyksiköllä panostuksen tehokkuus on viety ihan uudelle tasolle. ”Toki uusien lisälaitteiden mukaan tuleminen mietitytti alkuun, mutta laitteet, kosketusnäytöt yms., ovat toimineet hyvin ja pysyneet kunnossa. Lisäksi panostusseuranta on helppoa”, toteaa Marko Viinamäki.

ECM3-panostusmoduuli edustaa Forcitin maanalaisten panostuslaitteiden uutta sukupolvea. Kyseessä on modulaarinen järjestelmä, jossa eri osia yhdistelemällä saadaan koottua vaikkapa yhdistelmälaite sekä perä- että tuotantopanostukseen yksi- tai kaksipumppuisena ratkaisuna. Myös matriisikapasiteettia voidaan muuttaa tarpeen mukaan. Lähtökohtaisesti kaikki moduulit ovat ADR-kelpoisia.

5 ruutiset 12 | 2022
Haastattelussa Marko Viinamäki, tuotantopäällikkö, Kemin kaivostoiminnot

EMC3- kaksipumppuinen panostusmoduli on sijoitettu erillisenä yksikkönä Tapojärven omalle Volvon alustalle.

Tapojärvi on vahva kotimainen tekijä paitsi kaivospalveluissa niin myös tehdaspalveluissa ja kiertotaloudessa

Myös ohjausjärjestelmä on modulaarinen eli käyttäjälle voidaan valita tunnelipanostuksessa käyttöliittymä kolmen erilaisen vaihtoehdon välillä. Laite kerää kaiken tuottamansa datan talteen ja siirtää sen automaattisesti pilveen, kun tietoliikenneyhteydet ovat käytettävissä. Asiakkaat voivat halutessaan seurata ja analysoida panostusdataa PowerBI:n kautta.

”Panostustyö on myös tarkkaa tekemistä.”

TEKIJÖITÄ ALALLE

Myös Tapojärvellä on huomattu, että kaivosala ei ole hirvittävän vetävä, vaan tekijöitä pitää etsiä. Tapojärvellä asiaa lähestytään siten, että jos väkeä ei löydy, niin esimerkiksi panostajat kannattaa kouluttaa itse. Nuoria palkataan mieluusti, ja heidät koulutetaan työhön työtä tekemällä kokeneempien työntekijöiden toimesta. Näin he kasvavat alalle ja heille syntyy terve asenne turvallisuuteen ja tekemiseen sekä hyvät lähtökohdat pitkälle uralle kaivos- ja louhinta-alalla. y

TAPOJÄRVEN ERITYISOSAAMINEN KAIVOSPALVELUISSA:

• Poraus

• Panostus

• Pulttaus ja verkotus

• Ruiskubetonointi

• Vaijerointi

• Pitkäreikäporaus

• Lastaus ja kuljetus

• Rusnaus

• Varustelutyöt

• Rikotus

• Kastelu

• Murskaus ja seulonta

• Teiden ylläpito

6 ruutiset 12 | 2022

Haluamme tässä yhteydessä nostaa esille parin vuoden takaisen artikkelimme verkkosivuiltamme (pienin päivityksin), jossa esittelimme Forcitin, Kemin kaivoksen ja Davey Bickford Enaexin yhteistyössä käyttöön ottaman keskitetyn laukaisujärjestelmän.

Kemin kaivos siirtyi keskitettyihin langattomiin räjäytyksiin

KEMIN KAIVOS SIIRTYI yhdessä Forcitin kanssa keskitettyihin langattomiin räjäytyksiin wifi-verkon välityksellä hyödyntäen Davey Bickford Enaexin teknologiaa.

Forcit, Davey Bickford Enaex ja Kemin kaivos ovat yhteistyössä ottaneet käyttöön räjäytysten turvallista ja taloudellista toteutusta varten keskitetyn Davey Bickfordin DaveyTronic®UG -laukaisujärjestelmän. Keskitetty laukaisujärjestelmä mahdollistaa räjäytysten kontrolloidun toteutuksen kaivoksen wifi-verkkoa hyödyntäen. Räjähdyksen aikana kenenkään ei tarvitse olla kaivoksessa, koska kaikki räjäytysikkunaan suunnitellut kentät laukaistaan kontrolloidusti keskitetystä räjäytyspaikasta.

Keskitetty laukaisujärjestelmä mahdollistaa samassa räjäytyskatkossa sekä impulssiletkunalleilla että elektronisilla nalleilla räjäytettävän kentän sytytyksen. Impulssiletkunallikentät sytytetään yhdellä elektronisella nallilla järjestelmän kautta. DaveyTronic®UG mahdollistaa kaksisuuntaisen viestinnän kaikkiin räjäytettäviin kenttiin aina räjäytyshetkeen

asti, mikä omalta osalta lisää laatua ja turvallisuutta. Järjestelmässä on myös mahdollisuus hoitaa koko toiminto yhdellä napin painalluksella, jolloin valitut kentät tarkastetaan ja ladataan räjäytysvalmiiksi kerrasta. Varsinainen räjäytys tapahtuu kenttä kerrallaan automaattisesti ennalta sovituilla väleillä tai haluttaessa kenttä kerrallaan itse räjäyttäen.

Kemin kaivoksen Projekti-insinööri Arto Palokangas toteaa, että uusi järjestelmä tuo ennen kaikkea turvallisuutta. ”Räjäytysikkunan aikana panostajaryhmät joutuivat siirtymään ennaltasovitussa järjestyksessä kaivoksessa lyhyellä aikavälillä useisiin kohteisiin, joissa räjäytykset suoritettiin. DaveyTronic®UG-järjestelmän myötä voidaan räjäytykset suorittaa keskitetysti yhdestä paikasta kaivoksen ollessa tyhjä. Keskitetyn räjäytyksen myötä myös räjäytysikkunaa voidaan tulevaisuudessa lyhentää ja työajan käyttöä tätä myöten tehostaa.”

Järjestelmän käyttöönotto ja koulutus toteutettiin viikkojen 50–51 aikana joulukuussa 2020. Koulutus sisälsi laitteiden käyttöönoton sekä niiden liittämisen kaivoksen wifi-verkkoon, panostajille annettavan koulutuksen järjestelmän käytöstä, sekä ohjeistuksen järjestelmän viemisen osaksi käytännön arkea.

Forcit Operations Manager Jukka Aho ja koko Forcit-tiimi ovat hyvin tyytyväisiä järjestelmään ja yhteistyöhön. ”Vain kolme päivää kestäneen asennus- ja testausjakson jälkeen toteutimme historian ensimmäisen DaveyTronic®UG Multiblast -räjäytyksen Kemin kaivoksella. Räjäytyksessä oli kolme erillistä kenttää.” y

7 ruutiset 12 | 2022

Vuoden Panostajaksi valittiin pitkän linjan konkari

8 ruutiset 12 | 2022
Teksti Janne Lehto Kuva Mari Halonen

Ylipanostaja Esko Kuittinen Nurmijärveltä valittiin Vuoden Panostaja 2022 ­tittelin saajaksi usean erittäin pätevän ehdokkaan joukosta.

Valintaperusteluissa todettiin seuraavasti:

Esko Kuittisella on takanaan pitkä ja moitteeton ura louhinta-alalla. Rautaisen kokemuksen omaava ylipanostaja viihtyy edelleen joka aamu kalliolla - hymy huulilla. Positiivisella asenteellaan hän antaa esimerkkiä nuoremmille työkavereilleen. Esko on yleisesti alalla tykätty henkilö ja tunnettu erittäin joustavasta ja mukavasta tavastaan toimia. Kokemusta Eskolle on karttunut monipuolisesti tarkkuutta vaativista infralouhinnoista mm. Louhintahiekan ja viimeiset vuodet Setpalin palveluksessa.

Esko Kuittinen aloitti uransa panostustöissä 1970-luvun alussa panostajan apulaisena. Päivätyönään hän toimi aamuvuorossa kokkina ja louhintatyö oli toinen työ, jota ehti tekemään iltavuorossa.

Ensimmäinen louhintaliike työnantajana oli Nurmijärven Louhinta Oy, työkohteena Pasilan rakentaminen, jossa Esko toimi mm. käsiporarina kanaalilouhinnoissa.

Eskon pääasiallinen ura kokkina jatkui aina 2000-luvun alkuun asti ja kokin uransa aikana Esko ehti toimia useissa pääkaupunkiseudun gourmet-ravintoloissa ravintolamestarina sekä edustaa Suomea myös ruokavientimatkoilla mm. Sveitsissä ja Ranskassa. Panostajan apulaisen työt olivat kuitenkin mukana koko 30-vuotisen kokin uran ajan.

Lähestyessään 50 ikävuotta Esko omien sanojensa mukaan kyllästyi lopullisesti ”sisätöihin” ja päätti kouluttautua panostajaksi. Panostajan ja ylipanostajan kurssit Esko suoritti 2000-luvun alussa Amiedun kautta - kouluttajina silloin toimivat herrat Raimo Vuolio ja Pentti Sainio. Lupakirjan saatuaan ”pippurit lensivät ns. ilmaan” ja Esko aloitti täysipäiväisen työn panostajana Laatutyö Oy:llä. Vuodesta 2005 lähtien työnantajana on toiminut Setpal Oy Nurmijärven Rajamäeltä.

Eskon työkohteet ovat olleet vuosikymmenten aikana suurimmaksi osaksi vaativaa asutuskeskuslouhintaa pääkaupunkiseudulla.

Eskon työkohteet ovat olleet vuosikymmenten aikana suurimmaksi osaksi vaativaa asutuskeskuslouhintaa pääkaupunkiseudulla. Lukemattomien pientalo- ja kerrostalopohjalouhintojen lisäksi eteen on silloin tällöin tullut muitakin työkohteita kuten Nesteen jalostamoalueen louhintaurakat esim. Biodieselin pohja, Savion rautatietunnelin kanaalit ja Lohjan moottoritietunneleiden suuaukot. Kehä III ympäristössä Esko on ollut louhimassa ”tuhansia kohteita”. Viime vuosina työkohteet ovat liittyneet pääasiassa Etelä-Espoon rakentamiseen.

Panostajan työssään Esko näkee tärkeänä porarin ja panostajan yhteistyön – Esko korostaa, että ennen louhintakohteen aloitusta on aina tehtävä poraus- ja panostussuunnitelma sekä arvioida ja tunnistaa työhön ja työkohteeseen liittyvät riskit: ”hyvin tärkeää mennä porarin kanssa läpi koko kenttä, suunnitella etu ja reikäväli huomioiden ympäristötekijät ja onko kivi lustaista vai ehjää, suunnitella kenttien peittäminen ja järjestää kiinteistökatselmukset ja tärinämittaukset paikalle”, Esko summaa. ”Tärinätiedot saa kätevästi Vipnordicilta kännykkään.” Muiden saavutustensa ohella on mainittava Eskon hämmästyttävä saavutus): koko uransa aikana Eskon LTIF* on nolla.

Esko täyttää joulukuussa 70 vuotta ja käy edelleen päivittäin panostustöissä. Eläköityminen on jo käynyt mielessä, nuoria tarvittaisiin vain alalle enemmän, jotta Esko voisi hyvin mielin päästä aloittamaan ns. vapaaherran päivät. y Vuoden Panostaja 2022 kunnianimitys julkaistiin Infra ry:n Louhinta- ja kalliotekniikan päivillä Tampereella 13.10.2022. Raadin puolesta palkinnon ojensivat Kati Kaskiala, INFRA Ry:stä (vas.) ja Janne Lehto, Forcit (oik.). Keskellä Esko Kuittinen.

* LTIF = Lost Time Injury Frequency, suom. tapaturmataajuus

9 ruutiset 12 | 2022

Poraaminen samanaikaisesti panostettavalla kentällä

KUVA 1. REIÄT PINNALLA

Tarkkaavaisimmilta ei liene jäänyt huomaamatta, että Forcit on keskittynyt työturvallisuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen, ja samalla linjalla jatketaan. Turvallisuushavaintoja tehdään, niistä keskustellaan ja mietitään, miten riskejä voidaan pienentää. Tämänkertaista aihetta emme pysty Forcitissa ratkaisemaan sisäisesti, ja koska havaintoja on tullut niin monelta taholta, päätimme ilmaista huolemme näin Ruutisten välityksellä, sillä itse turvallisuusriski on yhteinen kaikkien kivellä työskentelevien kesken.

Poraustyö samaan aikaan panostettavalla kentällä on ajoittain noussut turvallisuushuoleksi. Se aiheuttaa myös epätietoisuutta toimintatavoista etenkin silloin, kun porausta suoritetaan panostettujen reikien vieressä tai läheisyydessä.

Lähtökohtaisesti reiät ovat valmiit panostajien ja meidän operaattoreiden paikalle saapuessa, ja siten nämä työvaiheet eivät häiritse toisiaan. Joskus käy kuitenkin niin, että kentällä on tukkoreikä, joka täytyy avata tai viereen pitää porata kokonaan uusi reikä. Tässäkin tilanteessa pieni tuumaustauko ja riittävä kommunikointi edesautta-

KUVA 3. PYSTYPROJEKTIO

KUVA 2. REIÄT POHJALLA

LOUHINTAKORNERI
Teksti Saila Savolainen ja Ari Rahkonen
10 ruutiset 12 | 2022

vat siihen, että porattavan tai avattavan reiän lähimmät reiät ymmärretään jättää panostamatta ja siten poravaunulla poraaminen ja liikkuminen on turvallisempaa. Mikäli tilannetta ei ennakoida ja suunnitella kunnolla, vaarana on tietenkin räjähteeseen poraaminen ja siitä aiheutuva räjähdys ja kallion sinkoilu. Tuolloin vaarassa loukkaantua vakavasti ovat niin panostuskentällä työskentelevät kuin myös muut vaikutusalueella olevat, esimerkiksi lastarit ja murskaamon henkilökunta. Toivomme, että kenenkään ei tarvitse joutua alttiiksi tälle vältettävissä olevalle riskille.

Porareikien taipuma on ihan varteenotettava ilmiö, riski ja huomioon otettava seikka räjäytyksiä suunniteltaessa. Reikien taipumariski nousee merkittävästi esimerkiksi pengerkorkeuden kasvaessa, tai jos porauskalusto ei ole kohteeseen täysin sopiva. Lustien kautta räjähde voi karata myös matalissa rei’issä. Nämä muun muassa ovat syynä suositeltuihin turvaetäisyyksiin, joista hieman tarkemmin jäljempänä.

Kuvissa 1–3 on yksi mittaustulos havainnollistamaan sitä, että reikien pohjat voivat olla missä sattuu, vaikka aloituskohdat olisivat miten särmästi tahansa kallion pinnalla. Tämä muodostaa riskin silloin kun uusia reikiä porataan tai vanhoja avataan panostettujen reikien lähistöllä.

Olemme Forcitissa pohtineet, mitä meidän tulee tehdä, kun huomaamme tämän riskialttiin työvaiheen ja päätyneet ohjeistamaan, että panostus tullaan tilapäisesti keskeyttämään vaaralliseksi katsomamme työvaiheen ajaksi, ja työntekijämme siirtyvät sivummalle ”turvallisen välimatkan” päähän. Hyvällä suunnittelulla tuollaisiin tilanteisiin jouduttanee harvoin. Asiakkaidemme osalta toivoisimme näkevämme nykyistä enemmän vastaavaa turvallisuusjohtamista, sillä olemmehan teillä töissä ”asiakkaan turvallisuusjohdon alaisina”.

Lisätietoa porauksen ja panostuksen turvallisesta toteuttamisesta löytyy vaikkapa Työturvallisuuskeskuksen (TTK) julkaisusta ”Räjäytys- ja louhintatyön turvallisuusohje”.

Nyrkkisäännöksi tiivistettynä tuo ohje määrittelee porattavan ja panostettavan reiän väliseksi minimiturvaetäisyydeksi viisi metriä. Etäisyyttä on kasvatettava, jos kallio on rikkonainen ja kun käytetään irtoräjähdysainetta (esim. Anfot ja Kemiitit).

KUVA 4. REIÄT PINNALLA

Mikäli turvaetäisyyttä ei voida noudattaa, tulisi tehdä erikoisjärjestelyjä, esim. ylimääräiset työntekijät suojaan panostuskentältä - ja tarvittaessa muualtakin - ja porataan kauko-ohjauksella.

Kuvassa 4 keskellä punaisena ympyränä on reikä tai reiän paikka, johon pitäisi kohdistaa poraustyötä. Vihreällä kuvatut reiät ovat TTK:n turvaohjeen mukaisen viiden metrin minimiturvarajan turvallisemmalla puolella. Kaikki punaisella merkityt 16 reikää ovat puolestaan niitä, jotka on otettava huomioon tuon yhden reiän porausta ja noiden 16 muun reiän panostusta suunniteltaessa. Tiivistäen sanottuna: jos noita 16:tta reikää ei panosteta eikä nalliteta, voi ihanteellisissa olosuhteissa tuon yhden reiän porata ilman erityisjärjestelyjä. Jos puolestaan joku noista 16 reiästä on panostettu, tulisi erikoistilannemenettelyt ottaa käyttöön.

Porauksen turvallisuudesta vielä sen verran, että porattaessa useammassa tasossa, vanhoilla pohjilla tai kynsillä, tulee reikien paikat huolella määrittää siten, ettei porata vanhojen (ammuttujen) reikien kohtiin. Tämä lienee selvä tähän saakka, mutta kun lisätään yksi muuttuja, eli reikä, jota ei saada pysymään auki tai alue, johon ei saada reikää ”oikeaan kohtaan”, vaan on porattava muuhun paikkaan, niin aletaan olla tunnistamattoman riskin äärellä. Tuleeko silloin mieleen vielä kerran varmistaa, että ei osuta vanhaan reikään ja kohdassa mahdollisesti olevaan räjähtämättömään räjähteeseen? y

LOUHINTAKORNERI
11 ruutiset 12 | 2022

Nykypäivän avolouhintakohteiden räjäytintarpeisiin

KEMIX A MP 50 MM

Räjäytyskenttien vaatimukset ovat kasvaneet vuosien saatossa. Nykypäivän kentät ovat usein entistä suurempia ja monissa tapauksissa reikäsyvyydet ovat myös kasvaneet. Tämän vuoksi olemme tuoneet markkinoille mikropalloherkistetyn Kemix A 50 mm MP -patruunan täyttämään nykypäivän avolouhintakohteiden räjäytintarpeet entistä paremmin.

Kentällä tapahtuvaa Kemiitin laadunvalvontaa ja tuotekehitystä on viime vuosina lisätty huomattavasti. Kaasuuntumisen tarkkailun lisäksi mittaamme säännöllisesti myös Kemiitin palonopeutta. Olemme mitanneet myös porareikien paineita ja määrittäneet Kemiitin tiheysprofiileja. Reikäsyvyyden kasvaessa myös porareiän pohjalla vallitseva paine kasvaa. Kemiitti aiheuttaa porareiän pohjalle korkeamman paineen kuin pelkkä vesi, mikä tulisi huomioida pohjaräjäyttimen valinnassa.

Tutkimusten yhteydessä olemme testanneet useita erilaisia räjäyttimiä. Mittaustulosten perusteella suositte-

LOUHINTAKORNERI
Teksti Mandi Anttila ja Lari Laine
12 ruutiset 12 | 2022

Kentällä tapahtuvaa Kemiitin laadunvalvontaa ja tuotekehitystä on viime vuosina lisätty huomattavasti.

lemme käyttämään paremmin painetta kestäviä pohjapanoksia, kun Kemiitti-patsaan korkeus kasvaa yli 15 metriseksi. Testit ovat myös osoittaneet, että erityisesti vesirei’issä pohjapanoksen pituuden tulisi olla aina vähintään puoli metriä, jotta Kemiitti ja räjäytin ovat mahdollisimman hyvin kosketuksissa keskenään.

Mikropalloilla herkistetty Kemix A 50 mm MP on uusi erinomainen vaihtoeh to Kemiitin räjäyttimeksi erityisesti syvissä porarei’issä. Mikropalloherkistetyn Kemix A:n paineenkesto on erinomainen, käyttösyvyys vedessä on jopa 80 metriä. Vertailun vuoksi, kaasutetun Kemix A:n ja Fordynin käyttösyvyys vedessä on 25 metriä. Kemiitin räjäytys- ja mittaustulokset ovat olleet erinomaisia ja asiakaspalaute positiivista Kemix A 50 mm MP -patruunoilla pohjatuilla kentillä. Hyödyt tulevat erityisesti esille syvissä rei’issä. Ainoana ilmi tulleena haittana on patruunan keveys, mikä hieman hidastaa uppoamista vesireikään.

Kehitystyö räjäyttimien osalta jatkuu, ja muitakin uusia vaihtoehtoja on jo testattavana. y

INFO: Suosittelemme Kemix A MP 50 mm -patruunaa korvaamaan isojen dimensioiden Fordyniä pohjapanoksena avolouhintakentillä.

Kemix A MP 50 mm patruunan tunnistaa patruunan filmissä olevasta tekstistä: "microsphere sensitized". Lisäksi punaista raitaa on vahvistettu mustalla värillä.

Kaasuherkistetty Kemix A 50 mm -patruuna panostuskentällä.

LOUHINTAKORNERI
13 ruutiset 12 | 2022

DaveyTronic Swift® on nyt pohjoismaisilla markkinoilla

Panostaja etenee systemaattisesti ja tehokkaasti kun nallit on jaettu valmiiksi reikiin.

Teksti ja kuvat Mari Halonen ja Jukka Aho
14 ruutiset 12 | 2022

DaveyTronic Swift® -järjestelmä on erityisesti maanalaiseen tunnelilouhintaan kehitetty elektroninen sytytysjärjestelmä. Järjestelmässä ovat mukana suunnitteluohjelma, elektroniset nallit, kaapeli, ohjelmointilaitteet sekä laukaisulaite. Se on kehitetty erityisesti, jotta tunnelikatkoja voitaisiin pidentää ja ryöstöjä vähentää, jolloin sen käytöllä voidaan myös alentaa maanalaisen tunnelilouhinnan kustannuksia sekä kaivos-, että infraprojekteissa. Järjestelmän kehityksessä on erityisesti huomioitu sen suorituskyky ja helppokäyttöisyys louhintakohteessa.

DAVEYTRONIC SWIFT® -PERIAATTEET:

ß Elektroninen sytytysjärjestelmä, joka lisää turvallisuutta, joustavuutta ja tarkkuutta louhintaan

ß Tuotannossa esiasetetut kategoriat nalleille, jotta järjestelmän käyttö on mahdollisimman helppoa

ß Runkolinjaan liittäminen missä tahansa järjestyksessä yksinkertaisuuden lisäämiseksi

ß Yhden painalluksen testaus virheiden havaitsemiseksi

ß Yhden painalluksen ohjelmointi vie suunnitelman nopeasti käyttöön

JÄRJESTELMÄN TOIMINTAPERIAATE

Tuotannossa jokaiselle nallille on annettu oma yksilöllinen tunniste sekä kategoria hidasteaikansa mukaisesti, ja ne ovat näkyvillä nallin johdossa. Nallit on pakattu kategoriakohtaisesti laatikoiden, jolloin niiden hallinta on helppoa.

Räjäytyssuunnittelussa luodaan alustavia sytytyssuunnitelmia (templates), jossa kullekin kategorialle annetaan hidasteaikaväli, joka voi olla mitä vaan välillä 0–10 000 ms. Näistä alustavista suunnitelmista koostetaan kohteeseen sopiva sytytyssuunnitelma. Suunnitelma siirretään ohjelmointiyksikköön.

Panostaja ottaa mukaansa tunnelin perään tarvittavat kategoriat laatikoittain. Panostus suoritetaan kategorioittain ja lopuksi jokainen nalli yhdistetään runkolinjan kaapeliin missä tahansa järjestyksessä. Kytkennät testataan ohjelmointilaitteella kytkennän aikana tai sen jälkeen. Lopuksi nalleihin ajetaan sytytyssuunnitelma, joka antaa nalleille lopullisen nallikohtaisen hidasteajan. Kun kaikki on valmista räjäytystä varten, laukaisulaite varmistaa halutut kohteet ja panostaja voi laukaista katkon.

15 ruutiset 12 | 2022
Elektronista DaveyTronic Swift -järjestelmää käytettäessä runkolinjaan kytkennässä ei nallien järjestyksellä ole väliä.

DaveyTronic Swift-järjestelmän DBR-laukaisulaite (Digital Remote Blaster) tarkistaa kytkennän ennen laukaisukäskyn lähetystä.

DAVEYTRONIC SWIFT® TOSI TOIMISSA

DaveyTronic Swift® -käyttötestejä on viime kesän ja syksyn aikana suoritettu sekä kaivoskohteessa Suomessa, että Norjan infratunnelihankkeissa. Suomessa yhteensä yli kaksikymmentä kaivoksen tunneliperää on ammuttu Swift- järjestelmällä ja tulokset ovat olleet positiivisia. Testit ovat toteutettu yhteistyössä valmistajan Davey Bickfordin Enaexin, kanssa.

”Käytön helppouteen on todella käytetty suunnittelussa aikaa ja siinä on onnistuttu.”, sanoo Jukka Aho Forcitilta.

Swift toimii saumattomasti DaveyTronic UG® -järjestelmän osana, joten se näin ollen integroituu myös olemassa oleviin laukaisujärjestelmiin, myös etäohjattuihin. Mainittakoon, että Suomessa suoritettiin ensimmäinen maailmassa

laatuaan ollut räjäytys, jossa etälaukaistiin samalla kertaa, DaveyTronic Swift-peräkohteita, sekä DaveyTronic UG nalleilla panostettuja tuotantolouhoksia. Swift-nalleilla on saavutettu positiivisia tuloksia sekä louhintajäljessä että lastattavuudessa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että DaveyTronic Swift® -järjestelmä antaa lukemattomasti mahdollisuuksia muokata tunnelilouhinnan hidasteaikoja ja optimoida ne parhaiten sopiviksi kulloinkin vallitseviin kalliomekaanisiin olosuhteisiin. Panostustyöhön käytettävä aika ei juurikaan lisäänny tunnelin perässä. Alussa suunnitelmien tekoon menee toki aikaa, mutta kun alustavat pohjat ovat valmiina, niiden yhdisteleminen on helppoa ja nopeaa. y

16 ruutiset 12 | 2022

Seuraathan tiedotustamme verkkosivuilla tai uutiskirjeen välityksellä

VALLITSEVASSA TILANTEESSA, JOSSA raaka-aineidemme hinnat ja saatavuus muuttuvat nopeallakin aikavälillä, olemme ottaneet käyttöömme tiedotuskanavat siten että lähetämme uutiskirjeen aina muutosten tullessa. Päivitämme myös verkkosivustomme uutisia tilanteen kehittyessä. Seuraathan tiedotusta näillä kanavilla.

HUOM: Mikäli uutiskirjeemme ei tavoita Sinua, otathan yhteyttä asiakasvastaavaasi tai laita viestiä osoitteeseen: invoicing@forcit.fi

Torstaina pidetään edistyneen louhinnan koulutuspäivä ja perjantaina on ohjelmassa Panostajien kertauskurssi. Vain yhden päivän osallistuminen on myös mahdollinen.

HUOM! Early Bird -hinta on voimassa, kun ilmoittaudut vuoden loppuun mennessä.

Hintatiedot ja ilmoittautumisen löydät verkkosivuiltamme: >> forcitconsulting.fi

PANOSTAJAPÄIVÄT 9.-10.2.2023 KILJAVA, NURMIJÄRVI
ILMOITUKSET

VipNordicin käyttöön merkittävä parannus – uusi mobiilisovellus

VipNordicin mobiiliapplikaatio julkaistiin syyskuussa

Janne Nieminen

VipNordic on selainpohjainen tärinämittaustulosten online-seurantajärjestelmä, jota Forcit Consultingin asiakkaat ovat päässeet hyödyntämään tärinävaikutusten seurannassa jo useamman vuoden ajan. Tulosten seuranta helpottui entisestään, kun yhdessä tytäryrityksemme O-Pitblastin kanssa kehitetty mobiiliapplikaatio, Vipnordic Mobile, julkaistiin Apple iOS- ja Android-laitteille Suomessa 15.9.2022.

Applikaation avulla VipNordicin käyttö on helpottunut ja monipuolistunut entisestään etenkin työmaaolosuhteissa. Asiakkailta applikaation käytöstä syksyn aikana saadut palautteet ovat olleet positiivisia ja sovellus on saanut kiitosta helppokäyttöisyydestään. ”Tärkeimmät edut apissa ovat mielestäni ajan säästö ja käytön yksinkertaisuus”, Louhintahiekalla räjäytystyön johtajana toimiva Pasi Kurki toteaa. Setpalin Kari Lahtinen korostaa samalla tavoin ”apin olevan helppo ja nopea käyttää, eikä tarvitse kirjautua joka kerta uudelleen sisään”.

RÄJÄYTYSTEN LISÄÄMINEN JA NIIHIN LIITTYVIEN TÄRINÄTULOSTEN SEURANTA

Sovelluksen avulla räjäytysten lisääminen palveluun onnistuu jatkossa puhelimen GPS-koordinaattien avulla. Sovellus ehdottaa uudelle räjäytykselle sijaintia puhelimen koordinaattien perusteella, jonka jälkeen käyttäjä pystyy itse vielä hienosäätämään sijaintia puhelimen näytöllä. Lisäksi mittaustulosten tarkistaminen helpottuu, kun tulokset ovat heti nähtävillä kännykästä. Louhintahiekan Pasi Kurjen mukaan

FORCIT CONSULTING
Teksti
18 ruutiset 12 | 2022

Uusi räjäytys on mahdollista lisätä näkyviin myös jälkikäteen. Se onnistuu helposti pyyhkäisemällä tulosta vasemmalle. Tällöin tulosten kellonaika välittyy suoraan syötettyyn räjäytykseen ja ne linkittyvät automaattisesti toisiinsa.

Aaltomuotokuvaajia tarkastellaan pitämällä puhelinta vaakatasossa. Tulevaisuudessa kuvaajia voi myös zoomata puhelimen näytöllä.

”räjäytysten kirjaaminen vie aikaa vain puoli minuuttia, ja se voidaan tehdä välittömästi räjäytyksen jälkeen paikan päällä. Tarkka sijainnin määrittäminen räjäytykselle ulkona hoituu puhelimen GPS:llä.”

VipNordicin selainversion tapaan apissa on mahdollisuus seurata kaikkia omia työkohteita hakemalla eri projektit esiin kätevästi kartan avulla. Kartan avulla saadaan haettua esiin räjäytykset sekä tärinämittarien sijainnit. Sovelluksen avulla on mahdollisuus tarkastella yksittäisen räjäytyksen aiheuttamia tärinätuloksia eri mittauspisteissä.

Tärinämittausten tuloksia voidaan tarkastella usealla eri ajanjaksolla joko numeerisesti huippuarvojen tai aaltomuotokuvaajien avulla. Sovelluksessa on mahdollista tarkastella mittaustulosten kaikkien eri suuntien tuloksia yhdessä tai erikseen.

LATAA SOVELLUS OMASTA SOVELLUSKAUPASTASI PUHELIMEESI

Sovellus on saatavilla Google Play ja App Store -kaupoissa veloituksetta asiakkaille ja se on nopea ladata käyttöön, vaikka työmaaoloissa. Apissa on näkyvissä samat projektit kuin VipNordicissa, joten sovellus kannattaa ottaa käyttöön viipymättä. y

FORCIT CONSULTING
19 ruutiset 12 | 2022

FORCIT CONSULTING

Kuorma- ja kevytkuormaautonkuljettajien ammattipätevyysvaatimukset aiheuttavat edelleen epätietoisuutta

Kuorma-auton- ja kevytkuorma-autonkuljettajilta on vaadittu ammattipätevyys jo syksystä 2009 asti, mutta muutos aiheuttaa edelleen kysymyksiä ja liikenteessä on kuljettajia ilman vaadittavaa pätevyyttä. Lähtökohtaisesti laki edellyttää ammattipätevyyttä kaikilta kuorma- ja kevytkuorma-autonkuljettajilta, mutta asiaan liittyy jonkin verran poikkeuksia.

Yhtenä poikkeuksena on tapaus, jossa ”ajoneuvoa käytetään yksityisesti muihin tavarakuljetuksiin kuin kaupallisiin tavarakuljetuksiin”. On kuitenkin syytä huomioida, että kaupallinen tavarankuljetus ei tarkoita yksinomaan luvanvaraista kuljetusta. Kaupalliseksi kuljetukseksi tulkitaan myös, jos toimitetaan omia tuotteita asiakkaalle, haetaan raaka-aineita tai tuotteita omaan varastoon tai muutoin liikutaan työasioissa yrittäjänä tai työntekijänä kuorma-autoksi rekisteröidyllä ajoneuvolla. Näissä edellä mainituissa tapauksissa ammattipätevyys vaaditaan. Sen sijaan vapautuksen piiriin kuuluu tämän kohdan perusteella esimerkiksi oman muuttokuorman vienti. Samoin jos perhekäytössä on kevyt kuorma-auto, niin yksityis- ja harrasteajot eivät kuulu vaatimusten piiriin.

Toinen tulkintaa aiheuttava poikkeus pääsäännöstä on tapaus, jossa ”ajoneuvolla kuljetetaan materiaaleja, koneita tai laitteita, joita kuljettaja käyttää työssään, ja kuljettajan pääasiallisena tehtävänä ei ole ajoneuvon kuljettaminen”. Tällä tarkoitetaan, että jos henkilö kuljettaa ainoastaan omia henkilökohtaisia materiaaleja ja työssään tarvitsemia laitteita mukanaan, ajo ei kuulu pätevyysvaatimusten piiriin. Sen sijaan, mikäli autossa on mukana toinen henkilö tai toisen hen-

20 ruutiset 12 | 2022

kilön työkaluja tai laitteita, kuljettajalta vaaditaan kuormaautonkuljettajan ammattipätevyys.

Yleispätevästi voidaan kuitenkin todeta, että työpäivän aikana suoritettava ajo on enimmäkseen ammattipätevyysvaatimusten piirissä.

Ammattipätevyys saavutetaan suorittamalla joko perustason ammattipätevyyskoulutus tai perustason ammattipätevyyskoe. Jos kuorma-auton ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2009, ammattipätevyys tavaraliikenteelle saavutetaan viiden päivän jatkokoulutuksella. Syksyn 2009 jälkeen kuorma- tai kevytkuorma-auton kuljettamiseen vaadittavan ajooikeuden suorittaneet joutuvat suorittamaan pidemmän (140 tai 280 tuntia) koulutuksen kuljettajan iästä riippuen. Ammattipätevyyden puuttumisesta voi seurata ajon keskeytyminen. Esimerkiksi vaarallisten aineiden kuljetuksen (VAK) yhteydessä ammattipätevyyden puuttuminen voi johtaa siihen, että ajo keskeytetään ja kuorman lähettäjän tulee ottaa kuljetettava tavara viipymättä takaisin haltuunsa.

JATKOKOULUTUKSIA

Koulutustarjontamme kuuluu louhintateknisten koulutusten lisäksi laajasti erilaisia ammattipätevyyden jatkokoulutuksia. Viiden vuoden ammattipätevyyden saavuttamiseksi on suoritettava vähintään viisi koulutuspäivää (35 tuntia) sisältävä jatkokoulutus. Ennakoivan ajon koulutuspäivä on kaikille pakollinen, ja muuten kuljettajat voivat valita itselleen parhaiten toimintaa tukevat koulutukset.

Koulutusvalikoimaamme kuuluvat muun muassa työturvallisuuskorttikoulutus, ensiapukoulutus ja ADR-ajolupakoulutus. Koulutuksia valittaessa on hyvä varmistaa, että koulutus on hyväksytty nimenomaan ammattipätevyyden jatkokoulutusta varten. Kaikkien ennen 10.9.2009 kuormaauton ajo-oikeuden suorittaneiden on mahdollista saavuttaa ammattipätevyys suorittamalla viisi koulutuspäivää, vaikka pätevyyttä ei aiemmin olisi pidettykään koulutuksin yllä. y

Ajantasaisen koulutustarjontamme löydät nettisivuiltamme forcitconsulting.fi/adr-tna-ja-ammattipatevyyskoulutukset. Lisätietoja kursseistamme antaa koulutuspäällikkö Harry Rantahakala, harry.rantahakala@forcitconsulting.fi tai 010 832 1309.

FORCIT CONSULTING

Uusi toimipiste Lappeenrantaan

FORCIT CONSULTING TOIMII Suomessa, Ruotsissa sekä Norjassa, ja toimipisteitä on kolmessa toimintamaassa yhteensä 22 eri paikkakunnalla. Alueellinen kattavuutemme on laaja, ja Suomessa toimipisteitä on kahdeksalla eri paikkakunnalla. Vuoden 2022 aikana olemme palkanneet lisää henkilöstöä Jyväskylään ja Vaasaan sekä lisäksi olemme siirtyneet uusiin toimitiloihin Jyväskylässä, Kuopiossa, Turussa ja Vaasassa.

Alueellinen kattavuutemme paranee entisistään, kun vuoden 2023 alusta avaamme uuden toimipisteen Lappeenrantaan. Aiemmin olemme palvelleet Kaakkois-Suomen asiakkaita Lahden toimipisteestä käsin, joten uusi toimipiste helpottaa ja nopeuttaa toimintaa sekä asiakaspalvelua monin tavoin.

Lappeenrannan uudessa toimipisteessä asiakkaita palvelee konsultti Jouni Salmela. Jounilla on monipuolinen kokemus louhinta- ja maanrakennusalalta ja hän on toiminut aiemmin mm. tarvekivilouhimoilla louhimotyöntekijänä sekä työnjohtajana Palin Granit Oy:ssä. Lisäksi Jounin työhistoriaan mahtuu työnjohtajan tehtäviä Destialla eri väylähankkeissa. Työn ohessa Jouni suorittaa rakennusmestarin opintoja ammattikorkeakoulussa.

21 ruutiset 12 | 2022

Louhinta- ja räjäytystekniset koulutukset

Panostajan kertauskoulutus

Vanhemman panostajan kurssi

Nuoremman panostajan kurssi

Räjäytystyön vastuuhenkilön kurssi

Ylipanostajan kurssi

Panostajan kertauskurssi

Nuoremman panostajan kurssi

Ylipanostajan kurssi

Panostajan kertauskurssi

Panostajapäivät

JÄRJESTÄJÄ

PUHELINNUMERO PAIKKAKUNTA PÄIVÄMÄÄRÄ

JT-Koulutus 044 055 6669 Rusko 9.1.2023

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Nurmijärvi 16.1.–10.2.2023

JT-Koulutus 044 055 6669 Rusko 23.1.–27.1.2023

AEL Amiedu Oy Taitotalo 050 343 2095 Keuruu 23.-27.1.2023

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Nurmijärvi 30.1.–10.2.2023

AEL Amiedu Oy Taitotalo 050 343 2095 Keuruu 6.2.2023

AEL Amiedu Oy Taitotalo 050 343 2095 Keuruu 6.2.–10.3.2023

AEL Amiedu Oy Taitotalo 050 343 2095 Keuruu 6.2.–10.3.2023

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Nurmijärvi 10.2.2023

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Nurmijärvi 9.–10.2.2023

Räjäytystyön vastuuhenkilön kurssi Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Nurmijärvi 13.–17.2.2023

Ylipanostajan kurssi

JT-Koulutus 044 055 6669 Rusko 3.3–22.4.2023

Panostajan kertauskoulutus JT-Koulutus 044 055 6669 Rusko 13.3.2023

Panostajan kertauskurssi Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Turku, Tampere tai Seinäjoki 21.3.2023 Panostajan kertauskurssi AEL Amiedu Oy Taitotalo 050 343 2096 Helsinki 17.4.2023 Nuoremman panostajan kurssi Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Helsinki tai Nurmijärvi 17.–21.4.2023

Räjäytystyön vastuuhenkilön kurssi AEL Amiedu Oy Taitotalo 050 343 2096 Helsinki 17.-21.4.2023

Panostajan kertauskoulutus JT-Koulutus 044 055 6669 Rusko 22.5.2023 Panostajan kertauskurssi Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Etäkurssi 30.5.2023 Panostajan kertauskurssi AEL Amiedu Oy Taitotalo 0503432097 Keuruu 2.6.2023

ADR-, TNA ja ammattipätevyyden koulutukset

KURSSIN NIMI

ADR Peruskurssi P/YP 2022

JÄRJESTÄJÄ

PUHELINNUMERO PAIKKAKUNTA PÄIVÄMÄÄRÄ

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Tuusula 2.1.2023

ADR-täydennyskurssi 2022 (lähi) Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Helsinki 9.1.2023

ADR täydennyskoulutus 2020 (lähi/verkko) Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Kouvola (Koria) 16.1.2023

ADR-täydennyskurssi 2022 (lähi)

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Helsinki 10.2.2023

ADR Peruskurssi P/YP 2022

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Tuusula 23.–24.2.2023

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Tuusula 15.–18.2.2023 Säiliökuljetusten erikoiskurssin (ES) koulutusohjelma

ADR täydennyskoulutus 2020 (lähi/verkko) Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Pirkkala 3.3.2023

ADR-täydennyskurssi 2022 (lähi)

ADR Peruskurssi P/YP 2022

Säiliökuljetusten erikoiskurssin (ES) koulutusohjelma

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Helsinki 15.–17.3.2023

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Tuusula 20.–23.3.2023

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Tuusula 27.–28.3.2023

ADR Peruskurssi P/YP 2022

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Tuusula 17.–18.4.2023

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Tuusula 12.–15.4.2023 Säiliökuljetusten erikoiskurssin (ES) koulutusohjelma

ADR-täydennyskurssi 2022 (lähi)

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Helsinki 20.–22.4.2023 ADR täydennyskoulutus 2020 (lähi/verkko) Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Pirkkala 5.5.2023

ADR Peruskurssi P/YP 2022

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Tuusula 8.–11.5.2023 Säiliökuljetusten erikoiskurssin (ES) koulutusohjelma

ADR-täydennyskurssi 2022 (lähi)

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Tuusula 15.–16.5.2023

Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Helsinki 27.–29.5.2023

Forcit toivottaa kaikille Ruutisten lukijoille Rauhallista joulun aikaa sekä Onnea Uudelle Vuodelle!

Kiitämme asiakkaitamme, toimittajiamme ja yhteistyökumppaneitamme tästä vuodesta.

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.