RUUTISET 1/2023

Page 1

years of charging ahead!

oy forcit ab:n asiakaslehden juhlanumero 6 | 2023
Forcit toimitusjohtajien silmin Laadunvalvontaa ja kenttäkokeita
s.4 s.24 s.20
Veskun Pora muutti Mynämäelle

sisällys

toimitus: Forcitintie 37

10900 Hanko

Puh. 0207 440 400

Faksi: 0207 440 225

Vastaava julkaisija: Joakim Westerlund

Toimituspäällikkö: Oy Forcit Ab / Mari Halonen

Yhteydenotot: mari.halonen@forcit.fi / 040 8690 417

Agency: BMAB Creative

Taitto: Days Agency Oy

Painopaikka: Newprint Oy

ISSN 1796-0193 (painettu)

ISSN 2737-1794 (verkkojulkaisu)

OY FORCIT AB

PL 19, 10901 Hanko www.forcit.fi

Pääkirjoitus
130-vuotiaan FORCITin viime vuosikymmenet toimitusjohtajien silmin
Töissä FORCITin Hangon tehtaalla jo kolmannessa sukupolvessa 10 Louhinta-alan murros 13 Typettömän louhintaräjähdysaineen kehitystyö jatkuu
Tutkimus: Uusi lähestymistapa päästöjen tunnistamiseen kallion porauksessa ja räjäytyksessä 16 ECM3– maanalaiset laitteistot päivittyvät 18 Laadunvarmistaminen osana toimintoja 20 Tuotekehityksen kuulumisia 23 F-Cord IC – tuotekehityksen uusin aluevaltaus 24 Veskun Pora – Uusi täyden palvelun asema Mynämäellä 27 Louhintakorneri Impulssiletkunallien käyttö peitetyillä räjäytyskentillä Vastuut ja velvollisuudet räjähde kuljetuksissa 30 FORCIT Consulting Melumittaukset ja -mallinnukset työmaan tukena 32 Ilmoitusasiat 34 Kurssit
3
4
8
14

Tervehdys parahin Ruutisten lukija,

Kesä jo keikuttelee lanteitaan täällä Hangossa, pohjoisessa viimeisetkin jäät järvien päältä ovat sulamassa ja lumipälvet häviämässä. Luonto elää täysillä, ja niin mekin. Vaalien jälkeen uusi hallitus on muodostettu uusilla tavoitteilla. Eli poikkeukselliset ja mielenkiintoiset ajat jatkuvat, eikä pelkästään edelleen jatkuvan itäisen naapurimme erityisoperaation tai NATOon liittymisen vuoksi. Erityisoperaatio ei näytä vielä ihan lähitulevaisuudessa loppuvan ja vaikka loppuisikin, niin sen vaikutukset tulevat näkymään alueillamme.

Vuosi sitten totesin, että räjähteiden ja muidenkin kulutustuotteiden hintataso on karannut käsistä ja saatavuuskin on ollut vaakalaudalla. Tilanne muuttui kevään Ruutisten jälkeen vaan huonompaan ja huonompaan suuntaan ja oli välillä jo todella vakava. Nyt elämme monella tapaa paljon, paljon varmempaa aikaa, ja koska raakaöljyn hinta on laskenut varsin kohtuulliselle tasolle, niin voisi olettaa tiettyjen hyödykkeiden hintojen alenevan jo varsin piankin. Vielä kuitenkaan tätä kehitystä ei ole näkynyt, mutta kyllä markkinatalous kuitenkin lopulta hoitaa tämänkin asian kuntoon.

FORCITin toinen tukijalka, meidän Defence-liiketoimintamme, porskuttaa eteenpäin navakassa myötätuulessa. Tuotteidemme ja palveluidemme kysyntä vaan kiihtyy, ja olemme investoimassa rajusti tuotannon kasvattamiseen. Tämä kehitys tulee muuttamaan FORCITia yrityksenä ja auttaa meitä monella tapaa tässä muuten haastavassa markkinatilanteessa. Suhdannemielessä Suomessa on suuria haasteita rakentamisen osa-alueilla, ja uuden hallituksen toimien vaikutukset infrarakentamiseen ovat vielä tätä kirjoitettaessa hieman hämärän peitossa. Kaivosteollisuudessa sen sijaan pääosin menee varsin hyvin, eikä vähiten megatrendin, “vihreän siirtymän”, vuoksi.

Tämän käsissäsi olevan Ruutisten painopiste on FORCITin 130 vuotisessa historiassa ja itse juhlahumussa. Paljon on tehty asioita vuosien varrella, ja ihan viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisen kiireisiä. Olemme olleet reippaita ja rakentaneet reilussa kymmenessä vuodessa maan kattavat palveluverkostot Suomen lisäksi myös Ruotsiin ja

Norjaan. Joten, jos olet menossa louhimaan näihin kivoihin naapurimaihimme, niin ota yhteyttä. Me pystymme ja haluamme palvella sinua näiden ystävällisten rajojen yli ja varmistaa kilpailukykysi koko toimialueellamme.

Lukekaa lehdestä tarkkaan myös pitkäaikaisen asiakkaamme ja yhteistyökumppanimme Ismo Kivimäen mietteitä louhinta-alan murroksesta. Siellä on hyviä huomioita, ja kirjoitus antaa ajattelemisen aihetta kaiken tämän vihreän, sustainabilityn, typettömien räjähteiden ja vaikka minkä muun tulevaisuudessa meitä työllistävien trendikkäiden asioiden keskellä.

Kuluvan vuoden aikana meillä on taas oiva tilaisuus tavata kasvokkain Hyvinkäällä pidettävässä Maxpossa ja loppuvuodesta FEMissä. Toivon, että tulette näihin kekkereihin tutustumaan loistavan alamme uutuuksiin, antamaan ideoita kehittyäksemme ja mikä tärkeintä, ihan vaan vaihtamaan kuulumisia.

Toivotan kaikille Ruutisten lukijoille oikein rauhallista kesää ja sitä viime aikoina tutuksi tullutta resilienssiä!

Tommi Halonen
3 ruutiset 6 | 2023
COO & Executive Vice President, Explosives

-vuotiaan FORCITin

viime vuosikymmenet toimitusjohtajien silmin

FORCIT juhlii tänä vuonna kunnioitettavaa 130. toimintavuottaan. Yrityksen historia alkoi vuonna 1893 Hankoon perustetusta vaatimattomasta dynamiittitehtaasta. Kontrasti on suuri verrattuna tämän päivän FORCITiin, joka on kaivos- ja rakennusalaa palveleva kokonaisvaltainen kansainvälinen räjähdealan konserni.

Haastattelimme FORCITin neljää viimeisintä toimitusjohtajaa – Erkki Wiinamäkeä (toimitusjohtajana 1985–2000, Johan Signelliä (2000–2006), Ulf Sjöblomia (2006–2019) ja Joakim Westerlundia (2019–) – yrityksen viimeisten vuosikymmenten kehityksestä ja suunnasta.

Kehitys – pitkän iän edellytys

FORCIT oli vuonna 1985 Erkki Wiinamäen aloittaessa toimitusjohtajana varsin erilainen yritys kuin nyt. Tuolloin FORCITin tuotanto jakautui kahden tukijalan varaan: räjähdeaineiden lisäksi FORCIT oli valmistanut jo vuodesta 1967 alkaen polymeeridispersioita, joita käytettiin maali- ja liimateollisuudessa sideaineina. Dispersiot muodostivat aina

130
4 ruutiset 6 | 2023

vuoteen 2008 saakka suuren osan yrityksen liikevaihdosta, ja niitä vietiin jonkin verran myös ulkomaille. Räjähdysaineita myytiin pääasiassa kotimaahan.

"Yksi merkittävimmistä kehityskuluista aikanani oli räjähdekaupan kehittyminen ja virtaviivaistuminen. Vuonna 1990 räjähdekauppa yksinkertaistui nykyiseen muotoonsa, mikä tarkoitti sitä, että turhat välikädet (Räjähdysainekonttori, tukkukaupat) jäivät pois ja saimme suoran yhteyden asiakkaisiin ja mahdollisuuden neuvotella hinnoista ja siten vastata kilpailuun ja maahantuontiin”, sanoo Erkki Wiinamäki.

Toinen merkittävä kehitysaskel Wiinamäen aikana oli, kun FORCIT osti Kemiralta Patria Oy:lle siirtyneen louhintaräjähdeliiketoiminnan. Investointi oli FORCITin silloisen mittakaavan mukaisesti huomattava, ja hankkeen onnistuminen oli varsin merkittävä yhtiön tulevaisuutta ajatellen. Jos ostaja olisi ollut ulkomainen räjähdeyhtiö, olisi FORCITin tulevaisuus ollut epävarmempi. ”Kaupan myötä tullut ammattitaitoinen henkilökunta, Kemiitti- ja Kemix-tietotaito sekä niiden valmistusinfra osoittautui odotustemme mukaisesti hyvin merkittäväksi”, sanoo Wiinamäki.

Johan Signellin aikana tehtiin investointeja niin räjähde- kuin dispersiopuolellekin. Vihtavuoren nallituotanto automatisoitiin, ja kappaletavararäjähteiden myymisen lisäksi yhä suurempaan rooliin nousi panostuspalvelun tarjoaminen, mikä johti myös panostusajoneuvojen määrä lisääntymiseen. Dispersiotehtaassa investoitiin uuden reaktorin rakentamiseen ja Hangon vapaasataman varastointitilojen laajentamiseen. Dispersiopuolella myös valmisteltiin ja aloitettiin rakennustyöt dispersiotehtaan perustamiseksi Venäjän Ramenskojeen.

Vuonna 2008 Ulf Sjöblomin toimiessa toimitusjohtajana Venäjän tehdas yhdessä koko dispersiotoiminnan kanssa myytiin Roohm & Haas -nimiselle amerikkalaiselle yhtiölle. Myynnistä saatu raha käytettiin räjähdeliiketoiminnan kehittämiseen.

”Investoimme pumpattaviin emulsioräjähteisiin. Kauteni alussa myynti oli 80-prosenttisesti patrunoituja räjähteitä ja 20-prosenttisesti emulsioräjähteitä. Tämä muuttui niin, että pumpattavien emulsioräjähteiden osuus nousi yli 80 prosenttiin, patrunoitujen räjähteiden osuuden ollessa alle 20 prosenttia”, kertoo Sjöblom.

Sjöblomin toimitusjohtajuuskaudella suuri muutos oli myös se, FORCITin muut pääomistajat lunastivat Dyno Nobelin omistaman 20 %:n osuuden FORCITin osakekannasta. Näihin aikoihin luotiin myös FORCITin kolme nykypäivänäkin toiminnassa olevaa liiketoiminta-aluetta: FORCIT Explosives, FORCIT Defence ja FORCIT Consulting. FORCIT Explosives ja FORCIT Consulting lähtivät laajenemaan

Erkki Wiinamäki pitämässä juhlapuhetta Forcitin 100-vuotisjuhlissa.
5 ruutiset 6 | 2023
Yksi merkittävimmistä kehityskuluista aikanani oli räjähdekaupan kehittyminen ja virtaviivaistuminen.

pohjoismaisiksi toimijoiksi, ja FORCIT Defence myi tuotteitaan ulkomaille.

Sekä Erkki Wiinamäki, Johan Signell, että Ulf Sjöblom haluavat nostaa erityisesti esiin Defence-puolella tehdyn epäherkän räjähteen kehitystyön. Kehitystyö aloitettiin vuonna 1985, ja vuonna 1995 päästiin allekirjoittamaan sopimus, jossa FORCIT sitoutui toimittamaan Puolustusvoimille merimiinoja, joiden räjähteenä oli tätä mullistavaa muovisidosräjähdysainetta (FPX 7/FOXIT). Epäherkkää sotilasräjähdettä lähdettiin myymään myös ulkomaille, ja vuonna 2006 FORCITin epäherkkien räjähteiden teknologia palkittiin NATOn arvostetulla räjähdeturvallisuuspalkinnolla.

Tänä päivänä FORCIT on suurempi ja kansainvälisempi kuin koskaan. ”Ulkoisista ympäristön turbulenssista huolimatta FORCIT on pystynyt panostamaan kehitykseen ja kasvuun, mikä on oiva osoitus yrityksen resilienssistä. FORCIT on myös tänä päivänä entistäkin yhtenäisempi organisaatio, vaikka työntekijämme ovatkin levittäytyneet maantieteellisesti laajalle alueelle toimipisteverkkomme kehittyessä yhä kattavammaksi”, sanoo Joakim Westerlund.

Eteenpäin haasteista huolimatta

Pitkään historiaan osuu väistämättä myös kivikkoisempia paikkoja, joista kuitenkin on selvitty eteenpäin.

Erkki Wiinamäen haastavimmat ajat toimitusjohtajana osuivat heti hänen kautensa alkuun. Tuiki tavallinen työpäivä joulukuussa 1985 sai dramaattisen käänteen, kun kesken

Uuden kehittäminen on kivaa, mutta jostain olemassa olevasta luopuminen on raskasta, varsinkin kun päätös saattaa johtaa irtisanomisiin.

käyttöönottotarkastuskokouksen kahdeksan tullin edustajaa tuli hakemaan Wiinamäen Hangon poliisilaitoksen selliin, jossa häntä pidettiin ja kuulusteltiin kahdeksan vuorokauden ajan. Oy Forcit Ab:tä, Erkki Wiinamäkeä, yhtiön hallinnollista johtajaa sekä edeltävää toimitusjohtajaa epäiltiin räjähteiden salakuljetuksesta. Raastuvanoikeuden 16.6.1988 antama päätös oli kaikilta osin vapauttava.

”Tämä pitkä 2,5 vuoden mittainen ajanjakso oli varsin haastava. Samalla, kun oli perehdyttävä uuden vakanssin mukanaan tuomiin tehtäviin ja velvoitteisiin ja hoidettava työt, oli myös valmistauduttava huolella jokaiseen oikeuden istuntoon. Raskasta oli myös perheeseen ja muihin läheisiin sekä työtovereihin kohdistuva negatiivinen julkisuus. Onneksi en havainnut minkäänlaisia mainehaittoja syntyneen oikeuden päätöksen jälkeen yritykselle tai syytettynä olleille.”

Johan Signellin aikana FORCIT kohtasi tutulta kuulostavan haasteen: raaka-ainepulan. Vuonna 2004 dispersioiden valmistuksessa käytetyt raaka-aineet loppuivat maailman-

6 ruutiset 6 | 2023
Joakim Westerlund esiintymässä Forcitin 130- vuotisjuhlassa 2023.

laajuisesti, minkä seurauksena FORCIT joutui myymään ”ei-oota”. ”Suuremmat kilpakumppanimme, joilla oli omaa raaka-ainetuotantoa, olivat tällöin vahvoilla, mutta onnistuimme kuitenkin saamaan valtaosan FORCITin dispersiotehtaan asiakkaista takaisin”, kertoo Signell.

Ulf Sjöblomin mukaan haasteet liittyvät usein yrityksen kehittymiseen. ”Kun yritys on niin vanha kuin FORCIT, merkitsee uuden toiminnan kehitys useimmiten myös sitä, että on luovuttava vanhoista tuotteista, toiminnoista ja toimintatavoista. Uuden kehittäminen on kivaa, mutta jostain olemassa olevasta luopuminen on raskasta, varsinkin kun päätös saattaa johtaa irtisanomisiin.”

Mieleenpainuvia hetkiä matkan varrelta

Matkan varrelle on mahtunut monia mieleenpainuvia hetkiä. Erkki Wiinamäki muistelee ilolla FORCITin 100-vuotisjuhlia, joita juhlittiin Hangon tehtaalla 21.5.1993. Juhla noudatteli pitkälti samaa kaavaa kuin vuonna 1943 sodan aikana järjestetty FORCITin 50-vuotisjuhla. Vieraat kuljetettiin juhlapaikalle Helsingistä lähteneellä juhlajunalla, jonka päätepysäkki oli tehdasalueella päärakennuksen edessä.

Varjon 100-vuotisjuhlallisuuksien päälle langetti juhlien jälkeen 7.6.1993 sattunut vakava räjähdeonnettomuus merimiinan räjähdettyä ennakoimattomasti. Onnettomuudessa olisi ollut ainekset hyvin vakaville seurauksille, mutta tilanteesta selvittiin onneksi lievillä loukkaantumisilla ja taloudellisilla vahingoilla. ”Monet pitivät sitä ihmeenä”, toteaa Wiinamäki.

Ulf Sjöblomin mieleen on jäänyt erityisesti merkittävän toimitussopimuksen allekirjoittaminen Aitikin edustajien kanssa Tukholmassa vuonna 2010. ”Tilaisuus oli iloinen ja täynnä molemminpuolista kunnioitusta ja uskoa tulevaisuuteen”.

Kaiken kaikkiaan mieleen tuntuvat jääneen kohtaamiset ihmisten kanssa, eivät ehkä niinkään tavalliset tiistait toimistolla. “Merkityksellisimpiä ovat hetket, joita olen päässyt viettämään tehtailla, asiakkaiden luona ja työmailla”, kiteyttää Joakim Westerlund.

FORCIT: vakaa ja eteenpäin suuntautuva Kysyttäessä toimitusjohtajilta siitä, millainen yritys FORCIT on tai oli heidän aikanaan, löytyy vastauksista paljon samaa.

”Yritys on yhtä kuin sen työntekijät. FORCITin työntekijät ovat mielestäni osaavia ammattilaisia, ylpeitä osaamisestaan, ratkaisukeskeisiä, luotettavia, lojaaleja yritykselle ja valmiita muutoksiin. FORCIT on markkinoilla luotettava, osaava ja eteenpäin pyrkivä toimija, riippumatta siitä kuka yrityksen toimitusjohtajana kulloinkin toimii. Se lienee myös firman pitkän iän salaisuus”, tiivistää Ulf Sjöblom.

”FORCITilla oli maine vanhana ja vakavaraisena yrityksenä, jonka henkilöstövaihtuvuus oli pieni”, muistelee Johan Signell 2000-luvun alun FORCITia.

Toimitusjohtajana vuodesta 2019 toiminut Joakim Westerlund on samaa mieltä: ”Tämän päivän FORCITia voisi luonnehtia on eteenpäinpyrkiväksi, kehittyväksi ja luotettavaksi. FORCITin suunta on vahvasti eteenpäin.” y

Johan Signell nousemassa autoon läksiäisissään. Autonkuljettajana dispersiotehtaan tuotantopäällikkö Björn-Erik Lindqvist.

7 ruutiset 6 | 2023

FORCITin tehtaan oma palokunta maaliskuussa 1979. Erik Himberg vasemmalla..

”Ihan perhefirma meille”

– Töissä FORCITin Hangon tehtaalla jo kolmannessa

sukupolvessa

FORCITin tarina alkoi vuonna 1893 Hankoon perustetusta vaatimattomasta dynamiittitehtaasta. Aikojen saatossa toiminta on laajentunut niin Suomen sisällä kuin muihin Pohjoismaihinkin, mutta Hangossa FORCITilla on ollut ja on edelleen erityinen asema. Yrityksen tietävät lähes kaikki paikalliset, ja se on toiminut alueella merkittävänä työllistäjänä jo yli sadan vuoden ajan. Tyypillisiä ovat myös pitkät, jopa 30 tai 40 vuoden urat Hangon tehtaan palveluksessa.

Kymmenettä kesää Hangon tehtaalla ahkeroiva Jimmy Himbergin on osa pitkää jatkumoa. Trukkikuskina varastolla toimivan Jimmyn lisäksi Hangon tehtaan varastolla työskentelee nimittäin myös hänen isänsä Tommy Himberg, jolla on menossa 32. vuosi FORCITin palveluksessa. Myös Tommyn jo edesmennyt isä ja Jimmyn isoisä Erik Himberg teki yli 40 vuotta kestäneen uransa tehtaan varastolla.

Varastossa tehtävä työ on luonnollisestikin muuttunut aikojen saatossa paljon. Nykyaikana koneet ovat parempia ja työ on kansainvälistynyt, sillä tuotteita lähetetään yhä enenevissä määrin myös Suomen ulkopuolelle. Yhtä kaikki – jo kolmannessa sukupolvessa Himbergit huolehtivat, että asiakkaat saavat tilaamansa tuotteet ajoissa ja ehjänä perille.

Tommy toteaa, että “tämä on ihan perhefirma meille”, mikä pitääkin Himbergien kohdalla erityisen hyvin paikkansa, sillä myös Tommyn vaimo ja Jimmyn äiti Milla Wallenius työskentelee tehtaalla. Milla tuli FORCITille töihin 17 vuotta sitten Tommyn vinkattua, että avoinna olisi tulilankaoperaattorin tehtävä.

FORCITilla Himbergit arvostavat erityisesti kivoja työkavereita ja asiakkaita, joiden kanssa jutteleminen kirkastaa huonommankin päivän. Kiitosta saavat myös turvallisuus, hyvät edut ja yrityksen matala hierarkia, jonka ansiosta rivityöntekijänkin on luontevaa puhua vaikkapa toimitusjohtajan kanssa.

Sekä Jimmy että Tommy ovat kuulleet tarinoita FORCITista jo lapsuudessa. Tommy muistelee, että erilaiset pienet piristävät jäynät olivat olleet hänen isänsä Erikin aikana työntekijöiden suosiossa. Mieleenpainuvimmasta lapsuusajan FORCIT-muistosta Tommy ja Jimmy ovat samaa mieltä: “FORCITin oma veturi – se oli kaikista kovin juttu!” Tuolloin ajat olivat erilaiset, ja kumpikin Himbergeistä pääsi tutustumaan tehtaaseen vetureineen jo lapsena. Usein ilmoille kaikuikin toive “Voidaanko mennä katsomaan veturia”? Veturilla saatettiin tuohon maailmanaikaan jopa hieman huviajella. Tommyn mieleen on lapsuusajoilta jäänyt lisäksi FORCITin Hangon tehtaalla tuolloin toiminut oma noin kymmenhenkinen palokunta ja sen ajoneuvot.

Suvun pitkistä perinteistä huolimatta Jimmy ei ole kokenut painostusta FORCIT-uralle, vaan on sanojensa mukaan saanut kannustusta tehdä omat valintana. Hän onkin juuri valmistunut yliopistosta ja siirtymässä matematiikan ja kemian opettajan tehtäviin. Jotain vaikutusta FORCITilla työskentelyllä on mahdollisesti ollut myös tähän uravalintaan: “Kemiaa oli luontevaa opiskella matematiikan rinnalle toiseksi opetettavaksi aineeksi, kun siihen olin täällä kesätöiden kautta tutustunut”. y

Sekä Jimmy että Tommy ovat kuulleet tarinoita FORCITista jo lapsuudessa.

Jimmy ja Tommy Himberg.
9 ruutiset 6 | 2023

LOUHINTA-ALAN MURROS

Teksti ja kuvat Janne Järvinen ja Ismo Kivimäki

Ismo Kivimäki on saanut seurata louhinta-alan kehitystä aitiopaikalta useamman eri yrityksen palveluksessa aina vuodesta 1983 lähtien. Ismon nykyinen työantaja on Peab Industri Oy ja toimipaikka sijaitsee Salossa. Ismo on ehtinyt olla saman toimistopöydän takana kahdeksan eri yrityksen palveluksessa samalla alalla. Yritysmaailmassa Ismon lempiväri Oranssi on ehtinyt muuttua viimeisen viidentoista vuoden aikana aina sinisestä nykyiseen punaiseen.

PITKÄN LINJAN TEKIJÄ

Vuonna 1984 Ismo sai ensi yrittämällä Vanhemman Panostajan lupapaperit hiljattain edesmenneen Raimo Vuolion vaativassa tentissä Hyvinkään Rantasipissä. Tuolloin panostajakoulutus koostui käytännön kokemuksen ja mahdollisten rakennusalan opintojen lisäksi parin päivän kurssista ja jämäkästä loppukokeesta kirjallisesti laskelmineen. Silloinen panostalupakirjan myöntäjä Erkki Reinikka ei suostunut myöntämään ylipanostajan papereita heti, vaan vasta vuoden työkokemuksen jälkeen. Asiasta kehkeytyi tohtori Vuoliolle ja Reinikalle pieni arvovaltakiista, joka siis ratkesi onnellisesti vuoden odottelulla. Lupakirja on ollut Ismolla voimassa siitä lähtien. Näillä näkymin panostajan ura ainakin lupakirjan osalta päättyy ensi vuonna, 2024. Mainittakoon, että matkan varrella Ismo on ehtinyt suorittää myös Ruotsin panostajan klass A – pätevyyden.

Ismo valmistui tie- ja vesirakennusmestariksi Turun teknillisestä koulusta vuonna 1983. Ensimmäinen louhintatyömaa löytyi samana vuonna Helsingin Pasilasta. Se oli pysäköintitalon pohja aivan Pasilan poliisitalon vieressä. Louhintakokemuksen kerryttäminen jatkui siitä suoraan VT4 Mäntsälä pohjoinen – Lahti moottoriliikennetietyömaan louhintoihin. Louhinta-alan kehitystä kuvannee se, että 1983 Lahden moottoriliikennetietyömaalla oli vielä paineilmatoiminen poravaunu työssä.

Ismon omaan tekemiseen ja louhinta- alan oppimiseen on vaikuttanut uran alkuvaiheissa eniten Kotron Kale. Hän opetti nuorta Ismoa työmaaelämään ja haastoi sopivasti ajattelemaan omilla aivoilla sekä selviytymään haasteista. Näistä ajoista on jäänyt oppina mieleen ehdoton vaatimus huolella tekemiseen.

Muistoihin haastavimpana työmaana on jäänyt louhintatyömaa vuodelta 2003–2004 kun Linnanmäen ravintolan pohjaa louhittiin. Työmaan louhinnat sijoittuivat siten, että niiden välittömässä läheisyydessä sijaitsi kallioon upotettuna SEA Life -akvaario. Haasteita aiheuttivat puutteelliset

Näillä näkymin panostajan ura ainakin lupakirjan osalta päättyy ensi vuonna, 2024.

ennakkotiedot kuten akvaarion perustamistapoihin liittyvät tiedot sekä mm. haiden sietämät tärinäraja-arvot. Varmuuden vuoksi työmaalla käytössä oli myös etanadynamiitti.

Kuutioita on työoloaikana irronnut noin 130 000 000 kiintokuutiota erityyppisiltä työmailta. Suurimpia yksittäisiä louhintakohteita työuralla ovat olleet Kevitsan kaivoksen infralouhinnat, Kallalahden sillat, Hamina-Vaalimaan moottoritie sekä E18 välillä Muurla-Lohja. Ainoastaan kerran työuransa aikana riita työmaan osapuolien välillä on päättynyt oikeuteen asti, muuten asiat ovat selvinneet tarvittaessa rakentavalla keskustelulla.

ALAN KEHITYS

Louhinta-ala on ehtinyt kokea monta muutosta Ismon vuosikymmenien aikana. Porauksessa reikäkoot ja syvyydet ovat kasvaneet 2 tuuman kaluston kehittyessä 2000-luvun alkupuolella. Reikäsuoruuksien mittaaminen on vienyt poraustarkkuutta oikeaan suuntaan ja parantanut porareiden sekä panostajien ammattitaitoa. Poraustarkkuuteen kriittisesti suhtauduttaessa voidaan löytää epätoivottuihin tapahtumiin (kuten esim. kiven sinkoiluihin) muitakin juurisyitä kuin surkea panostaja. ”Lemminkäiselle hankimme ensimmäisen reikätaipumamittarin jo vuonna 2002 ja siitä asti olemme jatkuvasti olleet mukana mittarien kehityksessä ja soveltamisessa käytännön louhintatyöhön. Koneohjaus poravaunuihin otettiin käyttöön 2015 alkaen ja hyvien kokemusten kautta siirryttiin koko kalustossa siihen hyvin nopeasti”, Ismo muistelee.

Ahti-Anfon ensiaskeleet nähtiin 1980–1990 luvun taitteessa. Ismo oli myös mukana tuotteen testausryhmässä. ”Tuote toimi yllättävän hyvin kaikkien testiin osallistuneiden suureksi hämmästykseksi”, Ismo muistelee hymyillen. Pumpattavat emulsiot tekivät tuolloin jo tuloaan ja Anfot olivat, ja ovat vieläkin, muutaman tuhannen kilon kentillä varteenotettava vaihtoehto. Pienemmillä kentillä ja asutun alueen louhinnoissa vannottiin Aniitin nimeen, sillä se oli kohtuu halpaa, varsinkin dynamiittiin verrattuna, ja erittäin toimivaa räjäytysainetta.

Sytytysnallien evoluutio eteni isoin askelin Impulssiletkunallien ilmestyessä markkinoille 1990-luvun puolivälissä. Sähkönallien 20 eri hidastenumeron jälkeen räjäytyksen ajoitusmahdollisuudet hipoivat pilviä. Nonelin käytön myötä sähkönallien pussitustaidot panostajilla alkoivat hiljalleen hävitä

11 ruutiset 6 | 2023

ja niiden käyttöopetus panostajakoulutuksessa alkoi vähentyä. Uusimpana tulokkaana elektroniset nallit vaativat vähän samantyyppistä ajattelun muutosta kuin sähkönalleista impulssiletkunalleihin siirryttäessä. Elektronisten nallien hinnat ovat kuitenkin pysyneet sen verran korkeina, etteivät ne ole vielä kilpailukykyisiä massalouhintatyömailla.

Panostaminen on myös nopeutunut ja helpottunut pumpattavien emulsioiden tarjonnan lisäännyttyä voimakkaasti 2000-luvulla. Ensimmäinen Kemiittikenttä Ismon työmaalla nähtiin vuonna 1991 Luumäen Taavetissa. Vielä siihen aikaan Kemiitin toimittaminen ei onnistunut ihan joka kolkkaan pohjoismaissa, eikä autot ja niiden teknologia olleet läheskään nykypäivän tasolla. Toiminta on laajentunut kysynnän kasvaessa ja kustannukset laskeneet kenttäkokojen kasvun myötä. Nykyisin eiasutulla alueella pumpattavien emulsioiden toimitusmäärät ovat kasvaneet tasaisesti ja niiden osuus Suomessa vuoden aikana käytettävistä kokonaisräjähdysainekiloista on jo yli 90 %. Bulk-emulsioräjähdysaineiden kehitystyössä on viime vuosina onnistuttu huomioimaan käyttäjän näkökulmaa ja kokemukset viimeisistä muutoksista koetaankin varsin positiivisiksi varsinkin tuotantolouhinnassa. ”Seuraavat kehitysaskeleet tuotantolouhinnan räjähdysaineisiin liittyen olisi varmasti syytä suunnata päästövapaisiin räjähteisiin, koska ympäristön vaatimukset varsinkin valumavesiin kohdistuvissa päästöissä ovat jo niin tiukat, että nykyisin käytössä olevien räjähteiden typpipäästöillä ei tulevaisuudessa pärjätä”, Ismo pohtii.

VAIKUTTAMINEN OSANA ALAN KEHITYSTYÖTÄ

Panostajien koulutus ja louhinta-alan järjestöjen toiminta on kehittynyt oikeaan suuntaan. Panostajien mahdollisuus saada ajantasaista tietoa alan eri ohjelmistoista, räjäytysaineista ja lainsäädännön muutoksista on parantunut ja on hyvin huomioitu myös panostajien koulutuksissa. INFRA RY:n louhintajaoston toiminnassa Ismo on ollut mukana 1990-luvulta lähtien ja havainnut sen vaikutusmahdollisuuksien kasvun mm. alan asetuksiin ja eri lakeihin. ”Louhintajaosto on erittäin käyttökelpoinen foorumi keskustelulle sekä uskottava toimija yhteistyöhön alan toimintaan vaikuttavien viranomaisten kanssa, sekä järjestämään alan erityyppisiä koulutustilaisuuksia. Suosittelen osallistumista lämpimästi, ja muistuttaisin, että toimintaan kaivattaisiin jatkuvasti aktiivisia urakoitsijoiden edustajia”, Ismo miettii.

Vaikka panostaminen nykymenetelmillä on nopeutunut ja järjestelmät auttavat mm. hidastusaikojen ja panosmäärien laskemisessa sekä räjäytyssuunnitelman teossa, on silti ammattitaitoisille panostajille vieläkin tilausta. Nykyisin ehkä aiempaa enemmän, koska ympäristön vaatimukset ja haasteet kasvavat jatkuvasti, sekä tiedonkulku ja -jano ovat lisääntyneet mm. sosiaalisen median mukaantulon myötä. Työkohteet sijaitsevat usein ahtaissa paikoissa ja niiden kokonaisvaltainen hallinta edellyttää asiaan paneutumista. Louhintatyön digitaalinen suunnittelu on jo tätä päivää, mutta vaatinee vielä hieman aikaa nuoremman sukupolven ottaessa alan haltuun. Sitten digitaalisien järjestelmien hyödyntäminen muuttunee vallitsevaksi käytännöksi ja se tapahtuu todennäköisesti nopeasti.

Viime aikojen projekteista on nostettava esille räjähdekoirien koulutusprojekti, jossa lähdimme IK9I- yrityksen kanssa yhteistyössä toteuttamaan Suomeen huipputasoa olevan mahdollisuuden käyttää koiria etsimään mahdolliset räjähtämättömät panokset. ”Joku kysyi minulta miksi tämä olisi tärkeää alalle, niin vastasin että on olemassa kahdenlaisia panostajia ”Panostajia, joilta on jäänyt räjähtämättömiä panoksia kiveen ja panostajia, joilta tulee jäämään räjähtämättömiä panoksia kiveen”. Loimme fasiliteetit ja originellit olosuhteet koirien koulutukselle Salon kiviaineslouhoksellemme ja IK9I- kouluttajat tekivät koulutustyön koirille. Lopputulos ei voi kuin hämmästyttää minua edelleen, sillä koirat löytävät louhoksesta räjähteet lähestulkoon 100 % varmuudella. Toivoisinkin, että alan toimijat löytäisivät IK9I -palvelut ja alan turvallisuus paranisi taas pykälän verran ainakin”, Ismo summaa loppuun. y

12 ruutiset 6 | 2023

Typettömän louhintaräjähdysaineen kehitystyö jatkuu

KIRJOITIMME RUUTISTEN VUODEN 2019 toisessa numerossa aloittamastamme projektista typettömän louhintaräjähdysaineen kehittämiseksi. Tutkimustyö on jatkunut raaka-aineiden testauksilla oikeanlaisen tuoteversion löytämiseksi.

Lisäksi olemme sitkeästi jatkaneet laboratoriotestausta yhteensopivuuskokeilla, joilla tuoteversioita testataan eri kaivosvesi- ja kivinäytteiden kanssa. Näitä kokeita tullaan edelleen jatkamaan, sillä niiden perusteella saamme jatkuvasti keskeistä tietoa uuden tuotteen käyttöturvallisuudesta. Jo suoritettujen testien perusteella on selvää, että reaktiivisuus mineraalien kanssa on yksi keskeisimmistä haasteista käyttöturvallisuuden takaamiseksi.

Vuoden 2022 aikana tuotteemme sai rajatun CE hyväksynnän koetoimintaa varten. Sen lisäksi teimme töitä kenttäkokeiden luvittamiseksi. Olemme päässeet louhintateknisten ominaisuuksien testaamiseen kenttäolosuhteissa. Ensimmäiset koeräjäytykset kaivosympäristössä on suoritettu onnistuneesti. Osana tuotekehitystä kehitämme myös tuotteiseen liittyviä laitteistoja, ja uusi koevalmistukseen vaadittava laitteisto valmistuukin syksyn aikana.

Tutkimustyö jatkuu yhteistyössä eri tutkimuslaitosten kanssa, kun tutkimme tuotteen räjäytysteknisiä ominaisuuksia, sekä sen vaikutuksia ympäristöön. Tutkimusta johtaa tuotekehityspäällikkömme Timo Halme

Teksti Mari Halonen Kuva Forcit
13 ruutiset 6 | 2023

Tutkimus:

Uusi lähestymistapa päästöjen tunnistamiseen kallion porauksessa ja räjäytyksessä

Kaivosten ja louhosten ympäristönhallinnan päätavoite on kaasupäästöjen vähentäminen, missä poraus ja räjäytys ovat ensisijaisia toimintoja. Tiimimme koosti artikkelin, jossa esitetään menetelmä poraus- ja räjäytystyön CO2- (hiilidioksidi), CO- (hiilimonoksidi eli häkä) ja NOxpäästöjen (typen oksidit) laskemiseen, jäljittämiseen ja raportoimiseen kehittyneiden sähköisten työkalujen avulla.

Taustaa tutkimukselle

Maapallon tutkiminen eteni merkittävästi viime vuosituhannen jälkipuoliskolla, mikä on johtanut uusien mineraalivarantojen löytymiseen ja aineellisten hyödykkeiden tuonnin ja viennin kasvuun. Nopea laajentuminen on kuitenkin rasittanut ympäristöä aiempaa enemmän.

Yleinen tietoisuus maapallon erilaisista ympäristöongelmista lisääntyi 1960-luvulla. Erityisesti kaivosteollisuudella on monenlaisia ympäristövaikutuksia, joihin kuuluvat mm. kaasupäästöt, hyödyntämättömät materiaalit ja kaivosten happamat jätevedet. Kielteisiä vaikutuksia on kertynyt vuosisatojen ajan, mutta niiden vaikutuksen laajuus sekä ihmisten terveyden että ympäristön kannalta ymmärrettiin vasta 1900-luvun viimeisellä neljänneksellä.

Siitä lähtien ympäristöä ja terveyttä suojelevaa lainsäädäntöä on kehitetty merkittävästi, minkä lisäksi on toteutettu aloitteita teollisen perinnön käsittelemiseksi puhdistus-, ennallistamis- ja kunnostushankkeiden avulla. Kaivosalan yritysten odotetaan toteuttavan toimenpiteitä ja ottavan käyttöön ympäristövaikutuksiaan vähentäviä käytäntöjä kannattavuuttaan menettämättä.

Perinteisiin kaivostyön vaiheisiin kuuluu joukko erillisiä toimintoja, kuten poraus, räjäytys, panostus, kuljetus,

murskaus, jauhaminen ja vaahdotus. Tavoitteena on tehokkaan tuotantonopeuden ylläpitäminen ja samalla turvallisuuden sekä vastuullisuuden priorisoiminen prosessin kaikissa vaiheissa. Digitalisaatio on kaivosalalla merkittävä muutosvoima, ja sähköisten optimointityökalujen avulla voidaan merkittävästi parantaa poraus- ja räjäytystoiminnan tuottavuutta ja vastuullisuutta. Esimerkiksi räjähtämättömien reikien määrää vähentämällä voidaan saavuttaa taloudellisia säästöjä ja parantaa vastuullisuutta.

Näiden seikkojen vuoksi on tärkeää löytää tehokas menetelmä porauksen ja räjäytyksen aiheuttamien päästöjen, erityisesti CO2-, CO- ja NOx -päästöjen laskemiseen, seurantaan ja raportointiin. Näin louhinta- ja kaivosalan yrityksiä voidaan auttaa vähentämään ympäristövaikutuksiaan ja täyttämään sääntelyvaatimukset kannattavasti.

Tapaustutkimuksen tuloksista

Tapaustutkimuksessa tutkittiin kahta Boliden Kevitsan kaivoksella tehtyä räjäytystä, joista kerättiin kenttädataa räjäytyssuunnitteluohjelmistolla ja automaattisella tiedonkeruujärjestelmällä. Päästöt laskettiin elinkaariarviointimenetelmällä ottaen huomioon räjähteiden tuotannon, kuljetuksen, panostuksen ja räjäytyksen sekä porauskaluston toiminnan. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että räjäytyksen 1, jossa räjäytettiin 86 698 m3 kalliota, päästöt olivat 349 375 kg CO2-ekv-, 4 344 kg CO- ja 987 kg NOx-päästöjä. Räjäytyksessä 2, jossa räjäytettiin 116 256 m3 kalliota, päästöt olivat 1 119 370 kg CO2-ekv-, 4 530 kg CO- ja 1 084 kg NOx-päästöjä. Tulokset on laskettu ympäristövaikutusten uudella hallintasovelluksella, O-PitEco:lla.

Lue lisää porauksen ja räjäytyksen päästöistä, elinkaariarvioinneista ja päästölaskennasta sekä tapaustutkimuksesta EFEE:n uutiskirjeestä, jossa koko artikkeli on luettavana englanniksi. Uutiskirjeen löydät osoitteesta www.efee.eu/efee-newsletters. y

Teksti ja kuvat Mari Halonen
14 ruutiset 6 | 2023

OPIT ECO

OHJELMISTO YMPÄRISTÖPÄÄSTÖJEN HALLINTAAN

O-PitEco on digitaalinen työkalu, jonka avulla käyttäjä voi laskea, arvioida ja seurata poraus- ja räjäytystöiden ympäristövaikutuksia kussakin kohteessa ja jokaisessa räjäytyksessä.

www.o-pitblast.com/products

ELINKAAREN VAIHEET

Luo tuotteellesi useita elinkaarivaiheita.

TIETOKANTA PROJEKTIT

Lisää porauksen vaikutusten yksityiskohtia, räjähdysaineiden päästötietoja räjäyttimille, bulk-tuotteille, patruunoille tai sytytyslangoille. Vertaa eri tuotteiden vaikutuksia ja hallitse näin ympäristövaikutuksia.

Luo projekteja ja räjäytyksiä, syötä niiden suunnittelutiedot porauksesta, panostuksesta ja valitusta sytytysjärjestelmästä.

SAATAVILLA PIAN
O-Pitblast S.A. | www.o-pitblast.com | info@o-pitblast.com | BY With us is possible!

ECM3–MAANALAISET LAITTEISTOT PÄIVITTYVÄT

FORCITin maanalaiseen panostukseen suunnitellut panostusmoduulit eli ECM:t (Emulsion Charging Module) ovat saavuttaneet jo kolmannen sukupolven. Nämä ECM3-nimellä kulkevat moduulit ovat yhdistelmä parhaita yhteispohjoismaisia ratkaisuja laadukkaan maanalaisen panostamisen varmistamiseksi. Laitteet on suunniteltu Suomen, Ruotsi ja Norjan parhaiden käytäntöjen perusteella asiakaskokemukset vahvasti huomioiden.

Vaikka kaikki uudet UG-panostuslaitteet ovat ECM3ratkaisuja, näistä huippuluokan panostusmoduuleista on otettu ominaisuuksia myös aiempiin ECM- ja ECM2-sukupolviin, joita on käytössä Pohjoismaissa vielä kymmeniä yksiköitä. Esimerkkejä näistä ratkaisusta ovat ohjausjärjestelmän uudet toiminnallisuudet, datan siirto sekä ehkä tärkeimpänä matriisin herkistämisen hallinta. ECM3-tyyppisellä ratkaisulla voidaan helposti hallita herkistysprosessia huolimatta vallitsevista olosuhteista ilman lisäaineita kuten esimerkiksi happoa. Haluttuun tavoitetiheyteen päästään aina samassa ajassa.

Suomessa käytössä olevat ECM-panostusmoduulit päivitetään yllä mainitun mukaisesti sitä mukaan, kun ne siirtyvät uusille tunnelityömaille.

Lisätietoja voit halutessasi kysyä Jussi Saavalaiselta osoitteesta jussi.saavalainen@forcit.fi y

– uusia toiminnallisuuksia myös vanhemman sukupolven panostumoduuleihin
Teksti Jussi Saavalainen ja Ilpo Martikainen Kuvat Mari Halonen
16 ruutiset 6 | 2023

EMC3 -panostusyksikkö tositoimissa maanalaisessa kaivoksessa. Tuotteen tasalaatuisuus sekä panostusnopeus ovat olleet avainasemassa kehitystyössä.

Laadunvarmistaminen osana toimintoja

Mitä Forcitin laboratoriossa tapahtuu?

Laboratoriotoiminnoissa työskentelee Forcitilla sekä Hangossa että Vihtavuoressa tutkijoita, laboratorioteknikoita sekä tietenkin laboratoriopäälliköitä. Yhteensä laboratorioissa työskentelee vakinaisesti 12 henkilöä. Laboratoriossa tiimit pyörittävät laboratorion arkea aina raaka-aineiden laadunvalvonnasta lopputuotteiden laadunvalvontaan asti. Laboratoriossamme tehdään myös valtava määrä menetelmäkehitystöitä, sekä erilaisia tuotekehityksen projekteja, kuten esimerkiksi räjähteiden reseptikehitystä. Laboratorion henkilökunta tukee myös tarvittaessa tuotekehityksen koejärjestelyissä ja testeissä.

Tämän lisäksi arkeen kuuluu paljon laboratorion yleisen toimintakyvyn ylläpitoon liittyviä asioita, kuten laitteiden kalibrointeja ja lukuisten työohjeiden ja dokumenttien ylläpitoa.

Laboratorion vastuulle kuuluu myös osana lopputuotteiden laadunvalvontaa koeräjäytykset ja luonnollisesti myös räjähteiden sekä kontaminoitujen pakkausmateriaalien, joita ei voida kierrättää, hävitystoiminta.

Teksti Mari Halonen Kuvat Cuvaya, Suvi Suovaara

Esittelyssä tuotepäälliköt

Haluamme tässä yhteydessä esitellä Forcitin tuotepäälliköt. Osa tuotepäälliköistä on ollut Forcitilla jo pitkään ja he ovat jo monelle alalla toimivalle tulleetkin tutuiksi. Joukkoon mahtuu myös uusia kasvoja. Tuotepäällikkö vastaa tuotteen toimivuudesta, dokumentaatiosta sekä sen kehityksestä.

Laura Lauttamus, Filosofian maisteri, pääaine orgaaninen kemia

TUOTTEET, JOISTA VASTAAN:

Kemix-patruunat sekä Kemix-putkipanokset

TYÖHISTORIA FORCITILLA:

2013–2018 Tutkija, Vihtavuoren laboratorio

2018– QA Development Manager

2022– Kemix-tuotteiden tuotepäällikkö

PARASTA TYÖSSÄNI laboratoriopäällikkönä sekä Kemix-tuotepäällikkönä on vaihteleva työ mahtavien ihmisten seurassa. Tuotepäällikön roolin myötä olen saanut kunnian tutustua moniin uusiin tuttavuuksiin ja on ollut mahtavaa huomata, kuinka ammattitaitoista ja avuliasta henkilöstöä meillä on sekä Forcitilla että asiakkaiden työmailla. Koska minulla on vielä runsaasti opittavaa tuotepäällikön roolissa, kuulisin erittäin mielelläni kaikenlaista palautetta Kemix-tuotteista. Palautteiden avulla voimme kehittää tuotteitamme oikeaan suuntaan, joten ollaan yhteydessä!

Mandi Anttila, Filosofian maisteri, pääaine orgaaninen kemia.

TUOTTEET, JOISTA VASTAAN:

Kemiitti 510, 610, 810 sekä Merikemiitti

TYÖHISTORIA FORCITILLA:

2011–2013 Lomatuurauksia Vihtavuoren laboratoriossa

2014–2015 Pro gradu tutkielmaan kuuluva erikoistyö

2015– Valmistumisen jälkeen työt jatkuivat Vihta vuoren laboratoriossa tutkijana

2017– Uusi työtehtävä, QA Manager (Kemiitti)

2018– Kemiitti-tuotteiden tuotepäällikkö

PARASTA TYÖSSÄNI on ehdottomasti työn tarjoamat haasteet ja tietenkin hyvät työkaverit!

Risto Rahkola, DI kemia

TUOTTEET, JOISTA VASTAAN: Anfot, dynamiittituotteet, tulilangat sekä räjäytysjatkokset

TYÖHISTORIA FORCITILLA:

2013– Tuotekehitys- ja laboratoriopäällikkö, 2018– Tuotepäällikkyys

PARASTA TYÖSSÄNI : "Hyvä tiimi ympärillä, joka hoitaa asian kuin asian. Lisäksi meillä on hyvät mahdollisuudet testata tuotteita: kyvykkäät tekijät sekä toimivat laitteet ja materiaalit. Ja onhan meillä sitten tietenkin upea merimaisema työhuoneen ikkunasta!"

Navalkishor Singh, DI

TUOTTEET, JOISTA VASTAAN: Maahantuomamme sytytysjärjestelmät ja -tarvikkeet

TYÖHISTORIA FORCITILLA:

2023- Tuotepäällikkönä, sitä ennen pitkään kaivoksissa, ja alan toimijoilla kansainvälisissä tehtävissä.

PARASTA TYÖSSÄNI: Parasta on se, että saan toimia kaivosalalla, sillä sitä rakastan. Lisäksi saan tehdä merkityksellistä työtä asiakkaiden haasteiden ratkaisemiseksi. Olen myös innoissani, sillä työhöni kuuluu myös visioida tulevaisuudenratkaisuja. y

19 ruutiset 6 | 2023

Tuotekehityksen kuulumisia

Kuulumisia tuotekehityksen kenttäkokeista

Ruutiset 2/2022 mikropalloherkistetystä Kemix A MP -patruunasta kertovassa jutussa esiteltiin myös kentällä tehtävää laadunvalvontaa ja tuotekehitystä. Työskentely kyseisessä jutussa mainittujen erilaisten räjäytinvaihtoehtojen parissa on jatkunut. Kevään aikana olemme myös tutkineet erityisesti paineen käyttäytymistä porareiän pohjalla panostuksen aikana. Paljon uutta ja mielenkiintoista tietoa onkin jo saatu. Tutkimukset näiden aiheiden ympärillä tulevat jatkumaan edelleen.

Laadunvalvontaamme kehitetään koko ajan ja etenkin kentällä tapahtuvaa laadunvalvontaa on lisätty huomattavasti. Tänä vuonna olemmekin ottaneet Suomessa laadunvalvontaohjelmaamme vähintään kerran vuodessa kentällä tehtävät panostusajoneuvokohtaiset palonopeusmittaukset.

Tuotekehityksessä testataan jatkuvasti uusia reseptejä sekä Kemiiteille, että patrunoiduille tuotteille. Tällä hetkellä

keskitymme vihreämpien raaka-ainevaihtoehtojen testaamiseen ja CO2-päästöjen pienentämiseen. Olemmekin päässeet testaamaan Kemiitti-reseptissä muutamia lupaavia kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja raaka-aineita kenttämittakaavassa. Lisäksi tavoitteenamme on löytää uusia ratkaisuja kentällä syntyvän jätteen vähentämiseen.

Testaaminen kentillä ei olisi mahdollista ilman hyvää yhteistyötä asiakkaidemme kanssa. Tästä syystä haluamme kiittää kaikkia testaamiseen tähän mennessä osallistuneita asiakkaita. Erityiskiitokset Räjäytyskaksikko Oy:lle, jonka työmaille olemme olleet tervetulleita. Suurin osa testeistä onkin tehty yhteistyössä heidän kanssaan. Haastattelimme Räjäytyskaksikon Markoja (Martiskainen ja Vanhatalo) kenttätestien vaikutuksista heidän toimintaansa. Onneksi ainakaan heitä eivät ole ylimääräiset mittalaitteet, kaapelit ja ihmiset kentillä häirinneet, sillä sinistä kaapelia tullaan näkemään porarei’issä jatkossakin.

Teksti Mandi Anttila ja Valtteri Vuorenmaa Kuvat Mari Halonen
20 ruutiset 6 | 2023

Kokemuksia testikentiltä

TUOTEKEHITYSTIIMIMME ON VIIME aikoina viettänyt suuressa määrin aikaansa kenttäolosuhteissa tekemässä tuotteiden laadunhallintaan, tuotekehitykseen sekä räjäytyksiin liittyviä testejä. Koska mittaukset suoritetaan asiakaskentillä, joilla työn tehon on säilyttävä sekä prosessien sujuttava, ei mittauksista saa olla haittaa kentän toiminnoille. Haastattelimme käyttäjiä, joiden kentillä olemme vierailleet ja joiden kanssa yhteistyössä testejä on suoritettu. Mitä kentällä tapahtuu ja millaisia ajatuksia tuotekehityksemme on asiakkaissamme herättänyt.

Tässä haastattelussa ääneen pääsevät Marko Martiskainen ja Marko Vanhatalo Räjäytyskaksikko OY:sta, joiden kentillä olemme vierailleet.

Miltä teistä on tuntunut olla mukana tällaisissa testeissä?

VANHATALO: Kaikin puolin hyvältä. Testiporukka on ammattitaitoista ja avuliasta. Hyvässä seurassa työpäiväkin menee lupsakammin. On ollut mukavaa oppia uutta ja nähdä hieman syvällisemmin, mitä porareiän sisällä tapahtuu panostustyön aikana ja miten omilla valinnoilla räjähdystapahtumaan voi vaikuttaa. Yleisesti tulee positiivinen mieli, kun näkee, että alalla tehdään tutkimusta ja mennään eteenpäin. Toimintatapoja myös kehitetään koko ajan, jotta lopputulos olisi aina parempi.

MARTISKAINEN: Testien seuraaminen on ollut kaikin puolin mielenkiintoista ja osin voi sanoa, että se on ollut jopa silmiä avaavaa.

21 ruutiset 6 | 2023

Onko Forcitin testien tulokset vaikuttaneet teidän omiin räjäytysainevalintoihinne / työtapoihinne kentällä?

VANHATALO: Testien tulokset ovat vaikuttaneet omaan toimintaamme. Olemme oppineet uusia tapoja tehdä asioita kentällä. Etenkin pohjapanosvalintoihin olemme pyrkineet tekemään muutoksia, kun olemme oppineet paremmin, mitä porareiässä tapahtuu. Vähän enemmän olemme miettineet, että mitä sinne reikään kannattaa missäkin tilanteessa ja missäkin olosuhteissa laittaa.

M ARTISKAINEN: Olemme uskaltaneet rohkeammin muuttaa tuttuja vanhoja tapoja testitulosten perusteella. Näillä muutoksilla on saatu aikaan positiivisia tuloksia muillakin kentillä, joten kaiken kaikkiaan kehitysaskeleet on koettu erittäin tervetulleiksi.

Millä tavalla Forcitin työskentely testikentillä on vaikuttanut teidän omaan tekemiseen kyseisellä kentällä? Onko Forcitin työskentely testikentillä haitannut omia presessejanne kentällä?

VANHATALO: Testit eivät ole ainakaan haitanneet omaa toimintaamme, enemmänkin koen, että testitiimi on ollut hyödyksi. Työmaalla apukädet ovat aina tervetulleita ja lisäksi Forcitin tiimi on tuonut mukanaan käyttökelpoista dataa räjäytyskentän edistämiseksi, esimerkiksi reikäsuoruuksiin liittyen. Näistä tiedoista on ollut ainoastaan hyötyä omassa toiminnassamme.

MARTISKAINEN: Sanotaan nyt vaikka, että ainakaan testitiimi ei ole ollut tiellä työmaalla. Jokaisella kerralla tiimin läsnäololla on ollut kokonaiskuvassa helpottava vaikutus.

Tuleeko nykyään mietittyä enemmän mitä kentällä tehdään/miksi tehdään?

VANHATALO: Tulee, etenkin siinä mielessä, että kun tietää paremmin, että mitä siellä reiässä tapahtuu.

Ainahan sitä mietitään millä saisi kuluja pienemmiksi.

M ARTISKAINEN: Kyllä tulee. Yritämme jatkuvasti parantaa louhinnan kokonaisprosessin lopputulosta sekä helpottaa työnkulkua samalla kun yritämme, kuten muutkin, saada kulut mahdollisimman alhaisiksi. Aina ei ole järkevää tehdä, niin kuin ennenkin on tehty, vaan kyllä louhinta-alaakin on hyvä kehittää eteenpäin. Siitä hyötyvät kaikki toimijat sekä ympäristö.

Ja loppuun vielä klassikkokysymys: mikä on ylipanostajan lempituote?

VANHATALO: No kyllä se on se perinteinen Fordyn 29 -dynamiitti: Laatikossa on juuri sopivasti pötköjä, se kulkee mukavasti mukana ja yhdellä laatikolla tekee ihmeitä. Tuote on itselleni erittäin tuttu ja käytössä turvallinen, ja etenkin nallittaminen on tehty helpoksi, kun patruunan molemmat päät ovat "auki".

MARTISKAINEN: Ehdottomasti uusi mikropalloilla herkistetty Kemix A MP ja vielä yhdessä Kemiitin kanssa. Siinä ei muuta tarvita!

Kiitokset herroille haastattelusta! y

22 ruutiset 6 | 2023

Räjäytysjatkoilla mahdollistetaan energiaverkon laajentuminen ja sen myötä vihreä siirtymä.

F-CORD IC – tuotekehityksen uusin aluevaltaus

Forcit on kehittänyt yhdessä Eurolaite Oy:n kanssa räjäytysjatkon johdinten jatkoksiin nimeltään F-Cord IC. Nimensä uusi tuote on saanut siksi, että tuote hyödyntää vahvasti Forcitin tuttua räjähtävää F-Cord 10 -tulilankaa.

F-Cord IC räjäytysjatkot ovat johtimien välille asennettavia puristusliitimiä, joissa puristusvoima saadaan aikaan räjähtävän tulilangan tuottaman paineen avulla. Tuotteen tyypillinen käyttökohde on päällystämätön teräsvahvisteinen alumiinijohdin (ACSR/AACSR). Tällä hetkellä tuotteesta on kehitetty ja tyyppihyväksytty kolme mallia: Sustrong, Duck, ja Finch ja jatkokset täyttävät standardin IEC 61284:1997 ja IEC 61284:1997 Clause 13 mukaiset vaatimukset.

Tuotteen valmistuksessa on huomioitu kotimaisuus sekä vastuullisuus. Forcit valmistaa tuotteen Hangossa, jossa myös F-Cord 10 -räjähtävä tulilanka valmistetaan, ja keskeisistä komponenteistä myös teräsholkki on koneistettu ja kuuma-

sinkitetty Suomessa. Alumiiniholkki on valmistettu 100% kierrätetystä alumiinista. Testausohjelma ja uusien tuotteiden kehitys tässä tuoteperheessä jatkuu koko ajan eri kokoluokan johtimille.

F-Cord IC:n ensimmäiset toimitukset olivat tämän vuoden tammikuussa ja tuotteiden varastoinnissa ja jakelussa käytössä on Forcitin kattava verkosto. Lisäksi Forcit tarjoaa räjähdejatkojen käyttöön myös koulutuksia.

MYYJÄ: Eurolaite Oy

Sinimäentie 6 A, 02360 Espoo

p. 020 155 7444

eurolaite@eurolaite.fi

23 ruutiset 6 | 2023

VESKUN PORA

Uusi täyden palvelun asema Mynämäellä

Teksti ja kuvat Mari Halonen
24 ruutiset 6 | 2023

Kaupunkien kehittyessä tapahtuu taajamien luonnollista laajentumista sekä ajan saatossa ympäristön toiminnot muuttuvat. Räjähdevarastojen sijainnin kannalta muutosten hallinta ei aina ole mahdollista ja suojaetäisyyksien vaatimukset on täytettävä. FORCITin jälleenmyyjä, Veskun Pora, ehti toimia Naantalin Isosuolla vuodesta 2001 lähtien, kunnes uuden varastoalueen sijainnin etsintä oli aloitettava vuonna 2018.

ß ”Alueitten löytäminen ei ole helpoimmasta päästä. Metsässä on tullut juostua enemmän kuin keskiverto suunnistaja.”

ß Mynämäen kunnalta löytyi etsinnän jälkeen hyvä tontti riittävän kaukana yhteiskunnan muista toiminnoista, mutta sopivan keskeisellä sijainnilla asiakkaiden palvelun varmistamiseksi.

ß Roope Tiikkaja, Forcitin QSE & Projects Manager, otti rakennusprojektin ohjat käsiinsä vastaavana mestarina ja sitten parkkeerattiin suunnittelupöydän äärelle.

ß Suunnittelun pohjana toimi etäisyystarkastelu: Varastointiin tarvittavat kilot, rakennusten koot ja keskinäiset sijainnit, sekä etäisyydet naapurustoon ja tiestöön riittäviksi.

ß Hyvän suunnitelman pohjalta alettiin hommiin ja startattiin rakennusprojekti

ß Etsittiin hyvät ja luotettavat paikalliset tekijät

ß Puuston kaato, pintamaiden poisto, kalliot puhtaaksi, tekninen palvelu louhimaan kalliot, louheesta tehtiin tiet ja tasattiin rakennettava alue. Yhdyskuntatekniikka sekä pohjarakentaminen

ß Betonirakenteet + kontit TUKESin vaatimusten mukaisesti

ß Viimeistelyssä kattorakenteet, sähkötyöt kuten mm. valaistus, turvallisuusjärjestemät sekä alueen aitaus.

”Rakennusprojekti oli mukava ja samalla sopivan haastava. Sähköliittymän toimituksessa oli selkeästi pisin toimitusaika, muuten toimitukset saapuivat suunnitelman mukaisesti”, toteaa Roope.

”Projektin aikana suunnitelmia vielä optimoitiin, jotta lopputuloksesta saataisiin mahdollisimman käyttäjäystävällinen. Asiakkaan näkökulmaa on mietitty tarkasti lay outissa, jossa huomioitiin erityisesti turvallinen logistiikka alueella sekä tehokas kävijäkokemus.” Vesku kommentoi.

25 ruutiset 6 | 2023
Porakaluston myynti tapahtuu näppärästi läpiajettavan sisätilan kautta.

VESKUN PORA: puh. 0400 779 980 / Vesku toimisto@veskunpora.fi www.veskunpora.fi

Naantalin aseman toiminnot siirtyivät alueelle kunnan rakennustarkastajan, pelastusviranomaisen sekä TUKESin tehtyä viralliset tarkastukset porrastetusti toukokuun lopulla.

Mynämäen uusi asema

Ensimmäinen näky saapuessa palveluasemalle on aseman aita ja portti. Heti niiden takana seisoo vakuuttavan kokoinen läpiajettava kalustohalli, josta asiakkaan on helppo noutaa porakalusto suoraan hyllyiltä auton perään. Palvelukonseptin mukaisesti valikoimasta löytyy kaikki louhijan tarvitsemat tuotteet porakalustoon sekä louhintatarvikkeisiin.

”Valikoimassamme löytyy Forcitin räjähdysaineet sekä maahantuomat nallit sekä Epirocin porakalusto ja Robitin porakruunut. Räjäytyssuojamatot on jätetty toistaiseksi pois valikoimasta, sillä kotimaisten mattojen valmistus pitäisi tehdä vartissa, jotta kilpailu ulkomailla tuotettuja mattoja vastaan olisi mahdollinen ”, Vesku luettelee.

Asemalta voi tehdä noutoja sekä tilata toimituksia lähialueelle tai vuokrata varastotiloja. ”Pyrimme edelleen toiminnassamme siihen, että poraaja tai panostaja saa tarvitsemansa tarvikkeet mukaansa yhdellä pysähdyksellä.” Vesku jatkaa.

Pitkän linjan louhinta-alan ammattilainen Veskun Poraa pyörittää yksityisyrittäjäpariskunta Vesa Sipponen ja Eija Ahokas. Myös perheen nuorempi polvi on tullut mukaan toimintaan, kun Veskun poika Samu Sipponen liittyi tiimiin. ” Mielenkiinto alaan syntyi, kun ei koulunkäynti maistunut.” Samu virnistelee. Vesku itse aloitti uransa räjähteiden ja louhintatöiden parissa jo 1980-luvulla. Vuonna 2008 pitkäaikaisesta haaveesta tuli totta, kun Veskun Pora perustettiin. Toiminnan päätoimialueena on Länsi-Suomi. Pääpaikkana on nyt Mynämäen asema, jossa yrittäjien lisäksi työskentelee Jyrki Kankaristo. Lisäksi yrityksellä on varastoalue Pöytyällä sekä miehitetty palveluasema Veikkolassa, jota hallinnoi Arvi Haltunen. Henkilöstöä on yhteensä 5 henkilöä.

Yrityksen asiakaslähtöinen toimintamalli on Veskulle periaate, josta ei tingitä. Se näkyy niin toimitusten joustavuudessa ja nopeudessa kuin palveluasemien palveluhenkisyydessä. ”Meille on tärkeää, että suositut ja päivittäisessä käytössä olevat louhintatarvikkeet ovat helposti saatavilla ja siksi pidämme niitä aina valikoimassamme.

Asemalla saa ystävällisen vastaanoton sekä kupillisen juuri keitettyä kahvia. Tervetuloa tutustumaan ja nähdään Myniksellä!” päättää Vesku. y

DaveyTronic Swift-järjestelmän DBR-laukaisulaite (Digital tarkistaa kytkennän ennen laukaisukäskyn lähetystä.
Vasemmalta oikealle: Samu Sipponen, Vesku Sipponen ja Forcitin Roope Tiikkaja aloittivat purkamaan ensimmäistä kuormaa uuteen räjähdysainevarastoon hyvillä mielin.
26 ruutiset 6 | 2023

LOUHINTAKORNERI

Impulssiletkunallien käyttö peitetyillä räjäytyskentillä

Louhintakornerissa jaamme tällä kerralla toimivaksi todetun vinkin, jolla vähennät lähtemättömien reikien riskiä matotetulla impulssiletkunallikentällä.

Työkohteissa, joissa on käytettävä painopeitteitä (tuttavallisesti mattoja) on jokainen varmasti törmännyt haasteisiin palokatkojen kanssa. Tämä johtuu yleensä mattojen asettamisen aikana tapahtuvasta johtimien vioittumisesta. Yleensä ongelma pyritään korjaamaan tuplahidastimia käyttäen, mikä on sinänsä toimiva ratkaisu, mutta aiheuttaa turhaa materiaalien kulutusta kohteessa.

Vaihtoehtoisena menetelmänä olemme testanneet kentillä nallien ns. ”ylikytkentää”. Tässä menetelmässä reiästä tuleva nallijohtimen ”häntä” kytketään myös rinnakkaisen linjan seuraavaksi räjähtävän reiän hidastimeen. Tällöin rinnakkaisen linjan seuraavaksi räjähtävän reiän hidastin varmistaa mahdollisen palokatkon sattuessa, että edellisen linjan samalla rivillä sijaitseva reikä ei jää räjähtämättä. Panostustyössä jokainen nallijohtimen ”häntä” siis kytketään saman rivin seuraavaan pintahidastimeen.

HUOM: Tällä varmistusmenetelmällä palokatkon sattuessa on huomioitava, että kaksi reikää räjähtävät samanaikaisesti, jolloin tiukkojen tärinärajoituksien ollessa voimassa, emme suosittele menetelmän käyttöä.

Lisätietoja ja muita teknisiä vinkkejä tarjoaa tekninen palvelu.

050 3066 995

jarkko.manninen@forcit.fi

Kenttä mattojen alla normaalisti kytkettynä. Kenttä mattojen alla kytkettynä siten että nallijohtimen häntä kytketään varmistuksena viereiseen reikään.
START START Pintahidaste Nallijohtimen häntä Pintahidaste PALOKATKO RÄJÄHDYS
Teksti Yhteistyössä Jarkko Manninen ja Mari Halonen
27 ruutiset 6 | 2023
Nallijohtimen häntä

LOUHINTAKORNERI

VASTUUT JA VELVOLLISUUDET

räjähdekuljetuksissa

Räjähdekuljetuksiin liittyy aina vastuita ja velvollisuuksia, jotka määrittelee laki vaarallisten aineiden kuljetuksesta sekä valtioneuvoston asetus vaarallisten aineiden kuljetuksesta tiellä.

Onkin hyvä huomioida, miten vastuut jakautuvat erilaisissa räjähdekuljetuksissa osapuolten välillä tai esimerkiksi, kun työmaalta lähetetään räjähteitä Forcitille säilytykseen.

Kuljettajalla tarkoitetaan ajoneuvon kuljettajaa ja vastaanottajalla yritystä, joka ottaa vaaralliset aineet vastaan niiden saapuessa.

LÄHETTÄJÄN, PAKKAAJAN JA KUORMAAJAN

VELVOLLISUUDET

Lähettäjä vastaa siitä, että kuljetettavaksi jätetty vaarallinen aine on luokiteltu, pakattu ja pakkaus merkitty sekä jätetty kuljetettavaksi tämän lain ja määräysten mukaisesti. Lähettäjä vastaa myös siitä, että vaarallisen aineen nimi, luokitus ja muut vaadittavat tiedot tulevat oikein merkityiksi rahtikirjoihin ja ne toimitetaan kuljetuksen suorittajalle.

Pakkaajan on noudatettava tarvittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta sekä yhteen pakkaamista koskevia säännöksiä. Esimerkiksi eri UN-numeroisten räjähteiden tai sytytysvälineiden pakkaaminen samaan pakkaukseen on kiellettyä. Tuotteet on lajiteltava ja pakattava ehjiin alkuperäisiin pakkauksiin. Kuormaajan tehtävä on tarkistaa ennen kuormausta, että pakkaukset ovat ehjiä ja suljettuja eikä pakkauksien ulkopinnoilla ole jäämiä räjähdysaineista. Kuormaajan

Huonokuntoisten

pakkausten kuljettaminen on ehdottomasti kielletty.

tulee myös varmistaa, että yhteen kuormaamista koskevia säännöksiä noudatetaan. Huonokuntoisten pakkausten kuljettaminen on ehdottomasti kielletty.

KULJETUKSEN SUORITTAJAN JA KULJETTAJAN

VELVOLLISUUDET

Kuljetuksen suorittajan ja kuljettajan tulee huolehtia, että kuljetukseen käytettävää ajoneuvoa voidaan käyttää tähän tehtävään, ajoneuvon miehistö on saanut tiedostavan koulutuksen ja yhteen kuormaamista koskevia säännöksiä noudatetaan.

Yli vapaarajan olevissa kuljetuksissa kuljettajalla tulee olla voimassa oleva ADR-ajolupa ja ajoneuvon olla EX-hyväksytty.

Kuljettajan tulee huolehtia ennen ajoon lähtöä kuorman lainmukaisesta kiinnittämisestä sekä varmistaa, että ajoneuvolle määrätyt suurlipukkeet ja merkinnät ovat kiinnitetty asianmukaisesti.

VASTAANOTTAJAN VELVOLLISUUDET

Vastaanottaja ei saa kieltäytyä ottamasta lähetystä vastaan muutoin kuin pakottavista syistä. Pakottava syy voi olla esimerkiksi sairastapaus tai louhinnan muu peruuntuminen. y

Teksti Harry Rantahakala ja Kasper Kiuru Kuva Forcit
28 ruutiset 6 | 2023

MÄÄRITELMIÄ:

Lähettäjä tarkoittaa yritystä, joka lähettää vaarallisia aineita.

Pakkaaja tarkoittaa yritystä, joka pakkaa vaaralliset aineet pakkauksiin ja tarvittaessa valmistelee kollit kuljetusta varten.

Kuormaaja tarkoittaa yritystä, joka kuormaa ajoneuvon.

Kuljetuksen suorittaja tarkoittaa yritystä, joka suorittaa kuljetuksen.

Kuljettajalla tarkoitetaan ajoneuvon kuljettajaa ja vastaanottajalla yritystä, joka ottaa vaaralliset aineet vastaan niiden saapuessa.

LOUHINTAKORNERI

29 ruutiset 6 | 2023

Ääntä vai melua?

Melumittaukset ja -mallinnukset työmaan tukena

Viime vuosina palvelutarjontamme on laajentunut tärinämittausten lisäksi myös melumittauksiin ja -mallinnuksiin. Meluun liittyvät palvelut ovat olleet luonnollinen lisäys mittaus- ja asiantuntijapalveluihimme jo siitäkin syystä, että hyvin usein tärinää aiheuttava työ aiheuttaa myös melua. Lisäksi sekä tärinä että melu sisältävät samat aalto-opin lainalaisuudet fysikaalisen suureen muutoksesta ajan funktion suhteen.

Akustiikka ja akustiset mittaukset ovat tärkeä osa lähes kaikkia työmaita. Toiminnan harjoittajan on oltava tietoinen ympäristöön välittyvistä vaikutuksista, joista melu on yksi merkittävimmistä. Suoritamme melumittauksia muun muassa kiviainestyömaille, kaivoksille, teollisuuteen, paalutustyömaille ja väylähankkeisiin. Lisäksi suoritamme talonrakennuksen rakennusakustisia mittauksia riittävän ääneneristävyyden varmistamiseksi. Suuremmilla ja pitkäkestoisimmilla työmailla melumittaukset voidaan tapauskohtaisesti toteuttaa myös jatkuvatoimisella mittauskalustolla, joka tallentaa tuloksia reaaliaikaisesti VipNordic- seurantajärjestelmään. Palveluvalikoimamme uusin tulokas on melumallinnus, jonka avulla voimme tarjota meluntorjunnan osalta apua jo työmaan suunnitteluvaiheesta lähtien.

ÄÄNEN JA MELUN EPÄSELVÄ RAJA

Ääneen liittyvät mittaukset yhdistetään usein melumittauksiin. Äänen ja melun välille ei kuitenkaan voida vetää selkeää rajaa esimerkiksi äänen voimakkuuden, taajuuden, keston tai äänilähteen etäisyyden perusteella. Melun kokemus on täysin subjektiivinen eli äänen kokijan määrittämä. Epämiellyttäväksi, häiritseväksi tai ei toivotuksi koetut äänet ovat melua. Meluhaitan

Meluselvitykset ja tarkkailut tehdään aina 1 luokan standardisoidulla äänitasomittarilla, kuvassa Norsonic Nor 145 äänitasoanalysaattori.

FORCIT CONSULTING
30 ruutiset 6 | 2023

häiritsevyyteen vaikuttavat monet asiat, kuten äänen voimakkuus ja taajuus, melualtistumisen aika ja paikka sekä yksilön herkkyys melulle. Melun kokemista ja melumittausten tarvetta lisää myös se, että ihmiset ovat tulleet entistäkin herkemmiksi rakentamisen lähiympäristöönsä aiheuttamiin muutoksiin.

Melua mitataan monesta eri syystä. Rakennustyömaalla melumittausten tarve liittyy ympäristön huomioimiseen, ja lainsäädäntö sekä viranomaiset asettavat tarkat rajat työmaamelulle. Ympäristömelun osalta Valtionneuvoston päätöksessä 993/1992 melutasolle on määritetty selkeät ohjearvot, joiden sisällä toiminnan harjoittajan on pysyttävä suhteessa asuinja lomarakennuksiin sekä virkistysalueisiin. Melumittauksilla pystytään varmistamaan ja toisaalta myös jälkikäteen osoittamaan, että työmaan aiheuttama melu pysyy sallituissa rajoissa.

MELUMALLINNUS JA -MITTAUS MURSKATYÖMAIDEN MUKANA

Uuden työmaan meluasioiden huomiointi alkaa jo suunnittelu- ja luvitusvaiheessa. Tärkeänä osana uuden kiviainesottamon melunhallintasuunnitelmaa toimii melumallinnus. Mallinnuksen avulla voidaan etukäteen käydä läpi kaikki merkittävät, melua aiheuttavat työvaiheet. Lisäksi pyritään saamaan selville työvaiheiden meluvaikutukset ympäristöön ja lähimpiin kiinteistöihin, sekä arviomaan riittävät meluntorjuntatoimenpiteet.

FORCIT CONSULTING

Kiviaineksen rikotuksesta ja murskauksesta aiheutuvaa melua voidaan mallintamalla arvioida tilanteesta riippuen. Työmaan aloitusvaiheessa murskausmelun kantautumiselle on usein hyvin suotuisat olosuhteet, sillä vain louhitun kallion seinämä muodostaa meluestettä ympäristöön. Työn edetessä murskatun kiviaineksen oikein kasatut ja sijoitetut varastokasat muodostavat murskaustoiminnalle erittäin hyvän meluesteen. Melumallinnuksen avulla on mahdollista etukäteen laskea kuinka suuret ja miten sijoitetut kiviaineskasat tuottavat riittävän meluntorjunnan.

Mikäli työmaan läheisyydessä on asuntoja tai vapaa-ajan asuntoja, työmaan tulee melumittauksin todentaa, ettei melutasojen ohjearvot ylity. Melumittaukset suoritetaan työmaata lähimpien asuinkäyttöön tarkoitettujen kiinteistöjen pihamaalta silloin, kun työmaalla suoritetaan eniten melua aiheuttavia työvaiheita. Kiviainesottamoilla murskaustoiminta tulee olla täydellä käytöllä, jolloin melutasojen selvittämisen lisäksi mitataan murskauksen impulssimaisuutta ja kapeakaistaisuutta jokaiselta mittauspisteeltä. Mikäli murskausmelu on esimerkiksi impulssimaista ja siten huomattavasti häiritsevämpää, tulee tuloksiin tehdä tarvittavat impulssimaisuuskorjaukset. Mittauksista koostettu melumittausraportti yhdessä melumallinnuksen kanssa takaavat toiminnanharjoittajalle hyvät olosuhteet toiminnan jatkamiselle ympäristö huomioiden. y

31 ruutiset 6 | 2023
Kiviainesottamon melumallinnuksessa melun leviäminen on kymmenen metrin ruuduilla nähtävillä melutasoittain eri värein.

ILMOITUKSET

Tulevat tapahtumat kotimaassa ja ulkomailla

MAXPO-MESSUT PALAAVAT NYT omalle paikalleen poikkeusvuosien jälkeen ja ne järjestetään 31.8.–2.9.2023 Hyvinkään lentokentällä. Suomen suurimmille maarakennus- ja ympäristökoneiden Maxpo-messuille osallistui edellisellä kerralla yli 300 yritystä ja messuilla vieraili järjestäjän mukaan lähes 10 000 ammattilaista. Forcit on myös mukana Maxpossa, joten varaa päivämäärä jo kalenteriisi ja piipahda moikkaamaan!

Kaivosalan konferenssi Fennoscandian Exploration and Mining, FEM, järjestetään jälleen tuttuun tapaan Levin huipulla 31.10–2.11.2023. FEM on merkittävä kansainvälinen kaivosalan tapahtuma, joka keskittyy malminetsintään ja kaivosalan kehittämiseen. Tapahtuma järjestetään joka toinen vuosi ja siellä vierailee yli 1000 kävijää sekä yli 100 näytteilleasettajaa.

EFEE (World Conference on Explosives and Blasting) on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä kansain-

Forcit jatkaa Kemin kaivoksella

FORCIT ON SOLMINUT monivuotisen jatkourakan räjähteiden ja palveluiden toimittamisesta Outokumpu Chromen Kemin kaivokselle. Forcit toimittaa jatkossakin kaivoksen räjähteet sekä vastaa urakan mukaisesti tuotanto- ja peräpanostuksesta oman henkilöstönsä voimin.

Kiitämme Outokumpu Chromea saamastamme luottamuksesta ja teemme jatkossakin parhaamme, jotta onnistuisimme ylittämään asiakkaamme odotukset.

välisistä räjäytysalan tapahtumista. Kongressi järjestetään 9.–12.9.2023 ja sen tapahtumapaikaksi valikoitui Dublin, Irlannissa. Kongressi käsittää workshopin, kaksipäiväisen seminaarin ja näyttelyn sekä ekskursioita. Kongressin esityskieli on englanti. Forcitia tapahtuman näyttelyalueella edustaa omalla osastollaan O-Pitblast.

Jos harkitset vierailua EFEE:ssä, niin lisätietoja saat tapahtuman omilta verkkosivuilta ja muista, että Early Bird -ilmoittautuminen on käynnissä ja jatkuu 31.7.2023 asti.

Tapahtumavuoden päättää marraskuun lopussa järjestettävä norjalaisten kollegojen Fjellsprengningskonferansen. Tunnelmaltaan iloinen, mutta esityksiltään laadukas seminaari järjestetään vuosittain Oslossa. Jos kaipaat norjan kielen kielikylpyä ja ajankohtaista alan tietoa Norjan markkinalta, niin täällä kannattaa olla mukana! Forcit osallistuu myös näyttelyyn, joten tapaat meidät täällä! Tapahtuman tarkkaa ajankohtaa ei ole vielä julkaistu.

Tuotetietoja päivitetty

MUISTATHAN KÄYDÄ AIKA-AJOIN tarkistamassa verkkosivuillamme tuotteidemme päivitetyt Käyttöturvallisuustiedot sekä Tuotetiedot. Kevään aikana useampi tuotetieto on päivittynyt jatkuvan tuotekehityksen seurauksena. Tuotetiedoista löydät ajantasaiset ohjeet tuotteiden käyttöön ja varastointiin.

Sustainability in Short on julkaistu Vastaa Forcitin asiakaskyselyyn

FORCITIN ASIAKASKYSELY ON jälleen avautumassa. Asiakkaanamme sinulla on paras näkemys toiminnastamme ja sen vastaavuudesta tarpeisiisi. Palautteesi on tärkeässä roolissa, kun mietimme tulevaisuuden kehityskohteita.

Linkki asiakaskyselyyn lähetetään kaikille asiakkaillemme sähköpostitse ja asiakaskysely täytetään sähköisesti.

OLEMME JÄLLEEN JULKAISSEET Vastuullisuuden raporttimme, Sustainability in Short. Löydät sen englanninkielisenä verkkosivuiltamme osoitteesta forcitgroup.com

32 ruutiset 6 | 2023

Entistä kattavampi palveluverkosto ja -valikoima

HUOLIMATTA RAKENTAMISEN HAASTEISTA Pohjoismaissa, FORCIT Consulting on avannut uusia toimipisteitä kaikkiin kolmeen toimintamaahan. Tavoite on palvella asiakkaita nopeasti ja joustavasti kaikissa tarpeissa. Lisäksi asiakas saa kustannusetua hankkeelle, kun vaste- ja matka-ajat pystytään pitämään maltillisina yllättävissäkin tilanteissa projektin aikana.

Uutena toimipisteenä Suomessa aloitti vuoden 2023 alussa Lappeenranta. Kuluvan vuoden aikana on tarkoitus avata uusi toimipiste myös Poriin, mutta lehden mennessä painoon tarkempi aloitusajankohta on vielä avoinna. Alueel-

lisen laajentumisen lisäksi olemme kasvattaneet henkilöstöresursseja Pohjanmaan ja Keski-Suomen toimipisteissä.

Tärinäkonsultointi on edelleen keskeisessä osassa palveluvalikoimassamme, mutta lisäksi olemme laajentaneet ympäristömittauspalveluita ja hankkineet lisää mittauskalustoa. Tärinämittausten lisäksi suoritamme entistä enemmän myös melu- ja pölymittauksia, ja lisäksi painuma- tai akustiikkamittauksia sekä melumallinnuksia. Teemme myös louhintaja räjäytystyön valvontaa kaiken kokoisissa työkohteissa.

Kalakisassa haetaan kesän 2023 suurinta vonkaletta!

HALUAMME PITKÄN TAUON jälkeen haastaa jälleen lukijamme kesäiseen Kalakisaan! Legendaarisen kalakisan voitto on aikanaan irronnut isommilla ja pienemmillä vonkaleilla, joten kalasaaliin lähettäminen kisaan kannattaa, vaikka ei Suomen ennätystä olisikaan tulossa.

Kalakisaan saa osallistua kaikki Ruutisten lukijat kalastusseurueineen, millä tahansa menetelmällä pyydystetyllä kalasaaliilla, joka on kalastettu Suomen vesistöissä kesän aikana (1.5.–31.8.2023).

Lähetä siis kuva sekä tiedot (päivämäärä, kalan paino, mistä kala on nostettu ja millä kalastusmenetelmällä) kesän isoimmasta kalasaaliistasi osoitteeseen mari.halonen@forcit.fi.

Voittaja sekä kuva-aineisto julkaistaan loppuvuoden Ruutisissa ja voittajalle on luvassa kalastusaiheinen palkinto.

ILMOITUKSET
33 ruutiset 6 | 2023

ADR-, TNA ja ammattipätevyyden koulutukset

KURSSIN NIMI JÄRJESTÄJÄ PUHELINNUMERO PAIKKAKUNTA PÄIVÄMÄÄRÄ Räjäytystyön vastuuhenkilön kurssi Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Helsinki 2.–6.10.2023 Räjäytystyön vastuuhenkilön kurssi AEL Amiedu Oy Taitotalo 050 343 2095 Keuruu 18.–22.9.2023 Räjäytystyön vastuuhenkilön kurssi AEL Amiedu Oy Taitotalo 050 343 2095 Helsinki 11.–15.12.2023 Panostajan kertauskurssi Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Etäkurssi 04.09.2023 Panostajan kertauskurssi Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Kuopio 09.10.2023 Panostajan kertauskurssi Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Helsinki 28.11.2023 Panostajan kertauskurssi JT-Koulutus 044 055 6669 Rusko 24.07.2023 Panostajan kertauskurssi JT-Koulutus 044 055 6669 Järvenpää 18.09.2023 Panostajan kertauskurssi JT-Koulutus 044 055 6669 Rusko 25.09.2023 Panostajan kertauskurssi JT-Koulutus 044 055 6669 Rusko 27.11.2023 Panostajan kertauskurssi JT-Koulutus 044 055 6669 Rusko 20.12.2023 Nuoremman panostajan koulutus JT-Koulutus 044 055 6669 Rusko 11.–15.09.2023 Nuoremman panostajan kurssi AEL Amiedu Oy Taitotalo 050 343 2095 Keuruu 21.–25.8.2023 Vanhemman panostajan kurssi AEL Amiedu Oy Taitotalo 050 343 2095 Helsinki 2.10.–1.11.2023 Ylipanostajan kurssi AEL Amiedu Oy Taitotalo 050 343 2095 Helsinki 2.10.–1.11.2023 KURSSIN NIMI JÄRJESTÄJÄ PUHELINNUMERO PAIKKAKUNTA PÄIVÄMÄÄRÄ Kuorman varmistaminen Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Helsinki 30.6.2023 Ennakoiva ajaminen Tuusula Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Tuusula 1.7.2023 ADR-täydennyskurssi lähiopetus Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Helsinki 03.–05.07.2023 ADR täydennyskoulutus lähi- ja valvottu verkko-opetus Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Helsinki 3.7.2023 ADR täydennyskoulutus lähi- ja valvottu säiliöverkko-opetus Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Helsinki 03.–04.07.2023 Digitaalisen ajopiirturin käyttö sekä ajo- ja lepoajat kuljetusalalla Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Helsinki 7.7.2023 ADR Peruskurssi P/YP Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Tuusula 10.–13.07.2023 Kuorman varmistaminen Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Tuusula 15.7.2023 Säiliökuljetusten erikoiskurssin (ES) koulutusohjelma Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Tuusula 20.–21.07.2023 TNA turvallisuusneuvonantajan koulutus Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Oulu 23.–25.08.2023 Ennakoiva ajaminen Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Tuusula 26.8.2023 Kuorman varmistaminen Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Helsinki 28.8.2023 Ennakoiva ajaminen Forcit Consulting Oy 010 832 1301 Helsinki 2.9.2023
Louhinta- ja räjäytystekniset koulutukset
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.