VILMA SJØRØVER - leseprøve

Page 1

VILMA øVerDiL r Ø PIRAT La SjPITTE Vilmas sjørøvernavnKAPITTEL 1

For en fin badeleke! Jeg heter Vilma, men alle kaller meg Vimsa. Storesøsteren min heter Olivia, og storebroren min heter Lukas. De får all oppmerksomhet, og jeg får ingen! Veldig urettferdig. Bortsett fra når de er på aktiviteter etter skolen. Da kan jeg ha mamma helt for meg selv. I dag sier mamma at vi skal på biblioteket. «Yes!» sier jeg. «Da kan jeg låne nye bøker!»

7


«Jeg liker så godt disse ettermiddagene sammen med deg,» sier mamma. «Du er den lille hjelperen min.» «Det betyr at du liker meg best, ikke sant?» Hun blunker til meg. «Jeg liker ALLE barna best.» På biblioteket går jeg rett bort til den store disken og spør bibliotekaren: «Har dere en bok om en familie som spiser frokost i dusjen og en mamma som har på seg en kjole laget av levende kyllinger?»

Hva er det hun snakker om?

8


«Og en gutt som spiser med føttene, og så går lyset, og de tror de er døde, men så slår katten og hunden deres på lyset?» «Jeg tror ikke det fins noen sånn bok,» sier mamma. «Jo, det er jeg sikker på! Og så tror de at de er i himmelen, men så er de egentlig i stua si. Det er så gøy! Har du en sånn bok?» «Beklager, jeg har aldri hørt om en sånn bok,» sier bibliotekaren.

9


«Men her er en serie du sikkert vil like. Den heter Glad liten bondegård.»

«Takk for det, men nei takk,» sier mamma. «Slutt med den brummingen,» hvisker hun og dytter meg bort fra disken. Mamma finner noen bøker hun liker, og leser dem høyt. Etter sju bøker sier hun: «Jeg må på do, Vimsa. Du får lese inni deg mens jeg er borte. Er det greit?» «Jeg kan ikke lese.»

10


«Jo, det kan du,» sier hun. «Er straks tilbake.» En veldig liten jente med dinosaurhale begynner å snakke til meg. Stemmen høres ut som en frosk. «Les foj mej,» sier hun og peker på boka.

Lille Bamse

Tøffe Tom

Overnatting

Å lese er min superkraft

«Jeg er veldig dårlig til å lese,» hvisker jeg. «Les foj mej!» sier hun. «Spør noen andre.»

11


«Du skaj lese! Jeg bestemmej!» sier jenta. «Jeg kan kanskje fortelle en historie i stedet …» foreslår jeg. «En skummel histoje,» sier hun. «Greit … det var en gang …» hvisker jeg. «Eller forresten: Akkurat nå fins det en røver som heter Gomle Grakar.» «Jomle Jakaj?» «Ja … og hun er veldig snikete … Hun bor i en grotte og er 507 år gammel og har en svær, svart kappe … og … og … hun har skikkelig lange negler og digre HUGGTENNER … Og hun har lett etter meg veldig lenge. Jeg er i stor fare! Hun vil slepe meg til grotta si og late som jeg er ungen hennes.» «Jej vij væje i faje,» sier jenta. «Jeg også,» sier en annen. «ELSKER fare!»

12


«Er du redd?» spør en tredje.

«Selvfølgelig er jeg redd! Men jeg har et monster og en god fe som hjelper meg. Monsteret sover under senga mi. Hun heter Mari og er bestevennen min.»

13


ÂŤOg den gode feen heter Nuggi og kan trylle. Han bor i trĂŚrne og har en stor bart. Og en gang for lenge siden ble han forvandlet til en kylling. Hvis det er krise, kan jeg

Nuggi

ringe ham. Jeg bare ringer med en banan.Âť

Mari

14


Barna har veldig mange spørsmål. La Nuggi egg? Er Gomle Grakar gift?

Nåj haj Maji bursdag?

Er Nuggi en mann eller en dame?

Ej Jomle Jakaj ekte på ojdentlig?

Kan du rin g med en h e alv banan, hv is d er sulten u ?

«Hyssssssj!!! Væj stijje ajje sammen! Jomle Jakaj våkna akkujat bak sofaen!» sier jenta med dinosaurhale. «Hva snakker du om? Hun sover jo i grotta si!» sier jeg. «Og den er langt borte.»

15


«Ho vij ha fjokost!» sier hun. «Vi må skynde oss!» sier en annen. Så begynner alle barna å lage frokost, selv om jeg sier at de ikke skal det.

Det står 5 kopper skinke.

Mos det sammen!

Jeg fikk altfor mye!

«Hvis vi ikke skynder oss, kommer hun til å kaste knokler på oss,» sier en. «Jeg så akkurat en flyvende knokkel!» sier en annen. «Hun kommer!»

16


«Å nei!» sier en gutt og stuper oppi sofaen. Vi må gjemme o ss i sofaen!

«Dere bør heller drikke kaffe,» advarer jeg. «Gomle Grakar ELSKER kaffe om morgenen.» «NEI! Hun drikker saus! Ikke kaffe!» sier en liten gutt. «Knokkelsaus!» sier gutten inni sofaen.

Ikke si kaffe! Si saus! Knokke lsaus!

17


Alle gjemmer seg for Gomle Grakar. Oi sann. Mamma kommer fra doen. Jeg river til meg en bok og later som jeg leser inni meg. «Hvordan går det?» spør mamma. Gutten spretter opp av sofaen.

KNUS GOMLE GRAKAR!

18


«Vimsa – si ha det. Vi må dra,» sier mamma. Vi haj henne ! Vi drikkerblodet hennes!

Mos henne!

Dra ut skjelettet!

«Men jeg har jo ikke funnet noen bøker!» sier jeg. «Nei, men jeg ba deg om å lese inni deg,» sier hun. «Og så har du fått alle disse ungene til å gå helt bananas.» «Hvorfor snakker du om bananer?» spør jeg.

19


Mamma svarer ikke, men skynder seg mot døra. «Er sjørøvere glad i bananer?» spør jeg. «Beklager alt bråket,» sier mamma til bibliotekaren. «Vimsa,» sier mamma på veien hjem, «du vet at du vokser ut av ting etter hvert som du blir eldre, som skoene dine? Eh, det kan hende du vokser ut av andre ting også, som … ja … Gomle Grakarleken, for eksempel.» «Jeg vokser ikke ut av skoene,» sier jeg. «De krymper.» «Nei, det gjør de ikke,» sier mamma. «Jo, det gjør de!» «Nei, det gjør de ikke.»

20


«Jo, det gjør de!» «Jeg kom akkurat på noe,» sier mamma. «Kanskje vi skal skaffe deg en ny leke, en skikkelig spesiell leke. Noe du kan leke mye med, som kanskje til og med er enda morsommere enn … Gomle Grakar-leken.» «Som en bestikkelse?» sier jeg.

21


«Hva? Nei, Vimsa! Du tror vel ikke jeg vil bestikke deg med en gave? Det er jo sleipt.» «Greit, jeg vet hva jeg vil ha.» Mamma ser glad ut. «Hva da, vennen min?» spør hun. «BADEBYEN! Jeg så et bilde av den leken i et blad hos bestemor. Det er en by som fester seg til badekaret. Med sugekopper! Og heis! Og dusj! Og en godtebutikk, og et fyrtårn og et svømmebasseng med stupebrett og et flytende badekar og …» «Vimsa, dette har vi snakket om før. Det var et veldig gammelt blad. Du vet jo at bestemor ikke kaster noen ting … Den leken fins ikke lenger. Den er ikke å få tak i.» «Men det er jo umulig! Klart man får tak i verdens beste leke!»

22


BADEBYEN D BYEN VE SJØEN

FYRTÅRN

HEIS

GODTEBUTIKK

BADELEKE º festes på siden av badekaret º trygt og moro º for barn fra to år

«Nei, det gjør man ikke,» sier mamma. «Jeg har allerede prøvd. Den fins ikke lenger.» «Har dette noe med sjørøvere å gjøre?» spør jeg. «Vimsa – har du forstått noe av det jeg akkurat sa?» spør mamma.

23


Vilma vil være stor og sterk.

Men«Når hunjeg erfår den minste ikommer familien, BADEBYEN, jeg til å bade og egentlig ganske liten. Derfor hver eneste dag. Jeg kommer til å lukte som en

må hun være ekstra sterk. oppvaskmaskin!» Noen ganger faller Vilma og slår seg … Men hun gir aldri opp!

Kom igjen, så fekter vi! Ta en sleiv.

Vilma har til og med sitt helt «Kan du være stille, egetVimsa? monster! Jeg er nødt til å hjelpe Lukas litt,» sier mamma.

Så sier hun en haug med mattegreier. Lukas blir sint.Men klarer hun å være tøff når hunvet erhvordan alene, jeg uten «Jeg skalvennene regne det sine? ut!» sier han. Andre«Du bøker i serien: meg. Jeg har gjort den biten!» forstyrrer

«Og jeg skal late som om de små menneskene i ISBN: 978-82-8373-068-5 Badebyen er barn og at de aldri blir voksne!»

24

9 788283 730685

www.fontini.no


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.