(GUTTA I TREHUSETs) TERRYS bok om absolutt alt (nesten da)

Page 1

GUTTA I TREHUSETS

TERRYS GUTTA I TREHUSETS

BOK OM ABSOLUTT ALT

TERRYS (nesten, da)

BOK OM ABSOLUTT ALT (nesten, da)

TERRY DENTONTerry Denton

GUTTA I TREHUSETS

TERRYS

BOK OM ABSOLUTT ALT (nesten, da) Oversatt av Olav Bjørge


Hei, du! Jeg heter Terry. Jeg bor i et trehus med masse etasjer, sammen med kompisen min, Andy. Det visste du kanskje? Men vet du at jeg kan ABSOLUTT ALT? (Nesten, da.) Det er bare noen EKSTREMT FÅ ting jeg ikke kan NOE om. Og det er hvordan man reparerer en bil, flyr et fly, opererer et hjerte, opererer to hjerter, og hvordan man får en gorilla til å sitte pent ved bordet og spise opp maten sin. Og hvordan man får Andy til å sitte pent ved bordet og spise opp maten sin. Absolutt alt annet kan jeg masse om!


PÅ DE NESTE SIDENE KAN DU LÆRE (NESTEN) ALT OM: VERDENSROMMET, som er verdens aller største rom. Med milliarder av store runde ting som beveger seg rundt milliarder av enda større runde ting. (Du har kanskje hørt om MÅNER og PLANETER og STJERNER?) JORDA, som er veldig stor og full av glødende smeltet jern. Og av en eller annen grunn brenner ikke jordkloden opp. LIVET på jorda, inkludert rare dyr og planter og edderkopper (og insekter og noen bitte, bitte små bakterier). Mange av dyrene vil gjerne spise deg! KROPPEN og hvordan den fungerer … eller ikke fungerer. Eller går fullstendig bananas. Alle de KULE GREIENE som mennesker har oppfunnet og laget. (Som TREHUS! Og julaften! Og en del annet.) Det er til og med et helt kapittel om TID, men nå er det tid for at du skal slutte å lese denne utrolig seriøse og ekstremt viktige innledningen, og begynne å lese …

GUTTA I TREHUSETS

TERRYS

BOK OM ABSOLUTT ALT (nesten, da) Da kommer du til å lære ABSOLUTT ALT (nesten, da).


MÅNER OG PLANETER

De to lyseste gjenstandene på nattehimmelen er månen og planeten Venus.

Hva er egentlig forskjellen på en måne og en planet? Jo, måner går rundt planeter, mens planeter går rundt stjerner. Lett!

FAKTABOKS Jorda er rund, men ikke helt jevn som en klinkekule. For lenge siden, da jorda bare var en liten babyplanet, ble den truffet av noe veldig stort. Restene som ble kastet ut i rommet etter krasjet, kan ha blitt fanget i bane rundt jorda og blitt til jordas måne.

22


Ikke alle måner er døde steiner – en av Jupiters måner, Europa, har massevis av saltvann under den isete overflaten. I tillegg har Europa en tynn atmosfære med oksygen, så denne månen ligner bitte litt på jorda. Absolutt HVA SOM HELST som flyter rundt i rommet kan bli fanget i banen til en planet og bli til en måne … I tillegg kan alle måner ha ting som går i bane rundt dem. Sola har åtte store planeter i bane rundt seg – men det er også andre ting i bane rundt sola, som asteroider, kometer, og dvergplaneter som Pluto …

Og masse, masse kosmisk støv! (Er det fordi ingen tørker støv i verdensrommet?)

23


Månen vår er den femte største månen i solsystemet. Den er det eneste stedet, bortsett fra jorda, som mennesker har satt sin fot på. På månen finnes det ikke noe regn eller vind, og derfor kan vi fortsatt se fotavtrykkene til astronauter som var der for lenge siden.

De første menneskene gikk på månen i 1969. Neil Armstrong var aller først.

Romfartøy

Hei! Jeg heter Michael Collins og går ikke på månen. Hei! Jeg heter Buzz Aldrin og går på månen.

Månens overflate er dekket av støv.

Romstein

Jeg heter Neil Armstrong og falt akkurat av månen.

Månen har sin egen atmosfære, men den er tynn og inneholder ikke luft som vi kan puste i. Månen har tyngdekraft, men den er svak. Bare en sjettedel av jordas. Hvis du veier 36 kg på jorda, veier du bare 6 kg på månen. Da er det lett å hoppe høyt! Hvis du mister noe på månen, tar det mye lenger tid før tingen treffer bakken.

24


Månen bruker 27 dager på å reise rundt jorda. .

I tillegg roterer den, og bruker 27 dager på å rotere rundt seg selv. Derfor ser vi alltid den samme siden av månen.

Satellitt

Den lyse siden

MÅNEN (den roterer)

Den mørke siden Frisbeen min JORDA Fra jorda ser vi bare den ene siden av månen. Du vet kanskje hva kraterne ser ut som? Mannen på månen!

Den andre siden av månen ser helt annerledes ut. Månen ser ulik ut på ulike tider fordi sola lyser opp forskjellige sider av månen!

Nymåne

Voksende halvmåne

Fullmåne

Minkende halvmåne

25


UTROLIG HØYE FJELL Ved å måle meter over havet, måler vi bare den delen av fjellet som vi kan se. Mauna Kea i Hawaii er 10 210 meter fra bunnen til toppen. Omtrent halvparten av fjellet ligger under Stillehavets overflate! På en måte er fjellet verdens høyeste. Rader med fjell kalles fjellkjeder. .

For å overleve på et fjell kan du spise små planter som vokser på fjellet, like kulde og være flink til å klatre på glatte steiner. Fjellgeiter liker seg i fjellene. Apekatter gjør det IKKE.

46

Verdens høyeste fjell er Mount Everest. Fjellet rager 8848 over havet, og på toppen er det bare steiner og is. Lufta er for tynn til å kunne puste i. Ingen levende vesener kan overleve lenge på toppen.

Toppen av fjellet.

Er det deg, yeti?


KATTastrofe!

Når masse snø løsner fra fjellsiden og raser ned, kalles det fjellskred. På vei nedover blir snøskredet farligere og farligere, siden det drar med seg mer og mer snø, is, og steiner. Det dødeligste snøskredet oppstod etter et jordskjelvet i Peru i 1970. Skredet tok livet av 20 000 mennesker.

Det pianoet har en temmelig stor pigg foran.

Ser litt farlig ut.

Et neshornsras oppstår når et pianist-neshorn tar seg en lur på toppen av en høyde og glemmer å sette bremsene på.

Et snøskred kan knekke beina dine eller begrave deg sånn at du dør av kulde eller kveles. Et neshornsras er ENDA MER DØDELIG, men heldigvis er de ekstremt sjeldne. Faktisk så sjeldne at ingen har skjedd ennå.

FAKTABOKS Jorda er ikke helt perfekt rund. Den er litt tjukkere rundt midten enn ved polene. Den tjukke delen kalles ikke tjukkas, men «ekvator». Hvis du skulle målt den høyeste fjelltoppen fra jordas sentrum, hadde Mount Chimborazo i Ecuador vært høyere enn Mount Everest, siden det står akkurat på den utbulingen som ligger langs ekvator. Litt som å stå på en stein når noen måler høyden din!

47


MASSE VANN Mindre enn en tredel av jordas overflate er LAND. Det betyr at det meste av overflaten er dekket av vann.

En øy

48

Disse er også øyer. Ikke neser. Jeg kan ikke fatte at du engang TENKER at de ser ut som neser. Skjerp deg!


Da jorda var en liten glovarm babyplanet, hadde den ikke noe flytende vann. Men så begynte ting å kjølnes ned, og det begynte å regne … og regne … og regne … Til slutt ble dalene fylt opp og ble til hav! Alt havvann var ferskvann helt til salt rant ned via elvene, som tok med seg salt fra bakken. Havet er fortsatt mindre salt på steder der det regner mye, og det finnes mange innsjøer i tørre steder av verden som er enda saltere enn havvann. Marianergropen i Stillehavet er dypere enn Mount Everest er høy: hele 11 035 meter. Omtrent 1000 meter ned er det bekmørkt, og vannet fryser nesten. Noen skapninger overlever der nede. Blant annet en fisk med et gjennomsiktig hode, og en fisk med et glødende lys rett over munnen. FAKTABOKS Havene er fylt med dyr som har utviklet seg til å leve i saltvann. Men kroppene våre trenger mye vann for å kvitte seg med salt. Derfor kan det være livsfarlig å drikke saltvann. Mennesker må ha rundt 60 prosent ferskvann i seg. Noen landdyr består av omtrent 90 prosent vann, nesten like mye som planter.

49


En av de tingene som gjør oss annerledes fra sjimpanser, er at vi har kjæledyr og husdyr.

HUSDYR OG KJÆLEDYR

VANLIGVIS BEGYNNER DRAGENS LIV I ET EGG

Kanskje lusket ulver rundt menneskenes bålplasser fordi de hadde lyst til å spise opp matrestene. Ulver som kom bort til menneskene, og ikke angrep, ble kanskje de første kjæledyrene. Hvis menneskene tok vare på de snilleste ulvene, var det kanskje opphavet til hundene. Katter har levd sammen med oss siden vi begynte å dyrke mat. Mus har i alle tider stjålet mat fra oss, og katter har hjulpet oss med å jage vekk musene. Det funket for alle. Bortsett fra musene, da. Edderkopper tar seg også av skadedyr som stjeler fra matlagrene våre. Men vi er ikke like glade i dem som vi er i katter. Edderkoppene utviklet seg før dinosaurene. Og de er til stor nytte for oss.

108


TOHALET SMILENDE DRAGE Kjekk når man skal tenne opp bål, og legger deilige egg.

Gullfiskene hadde det ikke så bra i naturen. I Kina begynte folk å ta vare på de sjeldne gullfiskene, gjerne de som var røde, oransje eller gule. I naturen var de et lett bytte for rovdyr, men som kjæledyr har de blitt oppdratt i tusenvis av år, for å se rare, fine og fargerike ut.

FAKTABOKS Drager er fantasidyr som bare finnes i myter. De bor i fjellhuler, sover for det meste, men tar seg noen ganger en flytur for å sprute ild. Ville DU hatt en egen drage som kjæledyr?

109


SPRØ INSEKTFAKTA

VEPS kan bli så små at du nesten ikke kan se dem. Eller de kan bli så store som hånden din. De fleste voksne vepser spiser nektar. Men LARVENE deres er kjøttetende. Veps

Den australske veivepsen stikker edderkopper for å lamme den. Så drar de det stakkars En flyvende hest! byttet sitt til redet og legger et egg på den. Når babyvepsen klekker, begynner den å spise med en gang, og edderkoppen blir SPIST LEVENDE.

Gresshoppe

En gresshoppe kan spise 16 ganger sin egen vekt.

Hun spiser levende ting også. Så hun får som fortjent. Å nei, søte edderkopp.

Spist levende av en BABYVEPS! Tuller du med meg?

BILLER er annerledes enn andre flyvende insekter. To av de fire vingene til en bille er veldig harde, og beskytter vingene.

Møll

124

FAKTABOKS Insekter forandrer seg mye i løpet av livet. De fleste legger egg, som klekker og blir til larver. En larve kan bli til en møll, flue eller en sommerfugl. Når en larve har spist nok, spinner den seg en liten sovepose som kalles en KOKONG eller blir til en hard PUPPE. På innsiden utvikler den seg til å bli voksen.


ET TUSENBEIN er et langt insekt som består av mange deler. Noen av dem er 40 centimeter lange. Selv om de har «tusen» i navnet sitt, har de ikke tusen bein. Noen av dem har 30 bein, mens andre har 400. Ganske mange uansett!

Et neshorn er ikke et insekt. De har fire bein og et stort horn på nesa.

Tusenbein

Maur finnes overalt bortsett fra på Antarktis. Men du ser stort sett bare arbeidsmaur. De er alle damer og har ikke vinger. Mennene har vinger, akkurat som dronningmauren. Men de lever bare en ukes tid. Maur er små, men sterke. De kan bære 50 ganger sin egen kroppsvekt. Hadde du klart å løftet 50 kopier av deg selv?

Maur

Hei, maurtryne! Det er huset vårt!! Sett det tilbake!

Termitt Termitter spiser tre, også husene våre. De er IKKE maur. De er nærmere i slekt med kakerlakker.

Gal maur Kakerlakk

Termitt

125


SANSENE

Noen drømmer føles så ekte at det er akkurat som om du ser, hører, føler, smaker og lukter det som skjer. Men selv når vi er våkne, opplever ikke mennesker ting på helt samme måte. Hørselen er vår nest beste sans etter synet. Lyder er vibrasjoner som tar turen inn i TROMMEHINNEN.

Ytre øre

KNEGG!

Høyere! Jeg hører deg ikke.

OPERA

Bitte små hår beveger seg når du leer på deg, og sender signaler til hjernen. Det hjelper deg med å holde balansen. Trommehinnen

Mellomøre

Ørehår

I SNEGLEHUSET blir de gjort om til signaler som skal inn i hjernen. Øret hjelper oss også med balansen.

Hørselsnerve (til hjernen)

(Fugl prøver å gjøre hest hes)

NEGLER PÅ TAVLE

Menneskets hud har masse nerver som forteller oss hva vi tar på. Særlig på fingertuppene. Når noen kiler deg, sendes signaler til hjernen om at du kjenner noe på kroppen. Så begynner du å le!

LUKT AV VÅT HUND

166

FAKTABOKS

Mange dyr kommuniserer ved hjelp av lukt. De kan fortelle en hel del med stanken sin. Det er derfor hunder tisser på trær. Og maur bruker urin til å vise andre maur veien til maten. Mennesker har vanskelig for å kjenne disse luktene. Og takk for det!


Noen har gener som gjør at de kan lukte og smake ting som andre ikke kan. Folk med SYNESTESI kan se farger når de hører lyder. Synestesi skjer når flere deler av hjernen kobles mot samme sans.

DYKKING

Nesene våre fanger opp små partikler i lufta. Men vi er faktisk ikke så gode til å lukte. Haier puster ikke gjennom nesa. Nesa er BARE en LUKTEMASKIN. Mer enn halvparten av haiens hjerne handler om lukt. STINKENDE GRØNN OST

TEST: FINN DEN STINKENDE GRØNNE OSTEN

se nedenfor

Det er nesten 10 000 små humper på tungen din. Det er smaksløkene. Vi kan gjenkjenne salt, surt, bittert, umami og søtt. Men smak er egentlig en blanding av lukt og det du føler på tungen.

ROSENKÅL

Smak på kanel mens du holder deg for nesa – da smaker det ingenting! *Stor hai med hatt hadde rett. Den stinkende grønne osten var nummer 1.

167


Virus er

SPESIALISTER PÅ Å GJØRE OSS SYKE Husker du denne ekle greia her? Den gjør deg syk. Virus er bitte små. De har ikke sine egne celler. De bruker våre celler til å formere seg.

Du er jammen pen.

Atsjooo!

De tvinger cellene våre til å lage nye virus IGJEN og IGJEN …

Virus HOPPER ut av en celle og angripe andre celler. Heldigvis jobber kroppen vår hardt for å holde dem ute. Cellekjerne

Virus

Virus slipper RNA tar over RNA løs i cellekjernen cellen

Nye løse deler slippes løs. Cellen ødelegges.

178

Slim fra nesa og nesehår fanger skitt og bakterier. Og ting som kommer opp i nesa di havner etter hvert i magen.

Syrer og bakterier i magen hjelper til med å gjøre slutt på skadelige bakterier. Spytt dreper bakterier i munnen din. Det løse RNAet Og tårer vasker skitt ut av øynene bruker cellen til å lage mer RNA våre, mens saltet dreper bakterier.


Virus utvikler seg RASKT. Varme kan noen ganger drepe virus. Og det samme med såpe. Vanligvis lever ikke et virus særlig lenge uten en kropp å bo på. Hvis kroppen din har bekjempet et virus en gang, kan det hende at du blir IMMUN. Da kastes viruset ut av kroppen din uten at du blir syk. IMMUNFORSVARET ditt er kroppens forsvarssystem. Du får feber for å nedkjempe en inntrenger. Merkelig nok kan det få deg til å føle deg kald og skjelve. Veldig høy feber kan være farlig. Alle de ekle tingene som skjer når du syk, er for det meste bare kroppen din som prøver å hjelpe.

Det er bare slim. Det er bra for deg!

Mer slim gjør at kroppen kan kvitte seg med inntrengere. Det er derfor du blir sår i halsen og nesa di renner. Du nyser og hoster for å få det ut.

Fugleoppkast

BLÆ!

Fugl

Oppkast er ekkelt. Vanligvis er det fordøyelsessystemet ditt som vil kvitte seg med noe farlig. Også diaré er kroppen din som prøver å renske opp. Vanligvis fungerer det. FAKTABOKS Noen ganger kan et virus gjøre så mye skade at det blir lett for farlige bakterier å finne seg til rette. Det er da du trenger ANTIBIOTIKA. Antibiotika kan IKKE drepe virus, bare bakterier. Mot virus er det beste våpenet å være vaksinert før du blir smittet av viruset. Da er du immun, og blir ikke syk.

179


LIVET TIL ET EGG START

HERFRA … KLUKK!

Egget ditt havner på et samlebånd, sammen med hundrevis av andre egg.

Egget vaskes av en maskin og sjekkes for å sikre at det er spiselig.

Ser ut som høna kom før egget.

Egget sorteres etter vekt i en maskin, og en pakkefabrikk legger det i en eske.

Kanskje blir egget eggnappet av romvesener.

kkes i en Egget pa bil og stor laste lager. il et fraktes t

Hjelp!

indre es i en m Det t k a r f t e . Egg kken din i t u b il t lle lastebil på en hy plasseres på deg. r og vente

Kanskje egget blir krokettmester!

200

r Du kjøpe i egget og butikken d e tar det m å r o hjem f r koke elle . t steke de

…TIL HIT Nam!

SLUTTEN (PÅ EGGET)


LIVET TIL EN TOMAT

Noen matvarer fraktes over lange avstander. På emballasjen kan du se hvor maten din kommer fra.

Jeg kan ikke se hvor jeg går!

PLUKKET

VASKET

FRAKTET Jeg fant hodet mitt.

TOM ATE R

PAKKET TOMATER MARKED Flykter

Tomat

BUTIKK Båt

PAKKET Løper

TRANSPORT Stjeler sparkesykkel En tomat stjal sparkesykkelen min.

KJØRES HJEM Seiler av gårde

NORGE KOKT Eksplodert Oi!

Eksplosiv mine

Æsj!

Nam!

SPIST

201


HVA ER TING LAGET AV? Metaller kommer fra steiner kalt MALM. Ofte finnes disse under bakken. Hvis du smelter malmen, får du ut metallene.

Ting må være laget av de RIKTIGE materialene. Hva vi kan lage, avhenger av hvilke materialer vi har.

Heliumhest

Kult.

Skutt

Metaller skinner og kan være litt myke. fugl Bein De kan lede strøm og varme, Papirfly og de kan være magnetiske. Jern er det mest brukte metallet. For omtrent 3500 år siden lærte folk seg hvor nyttig det kan være. Det endret SÅ MYE på ting at vi kaller den tidsperioden for jernalderen.

Bowlingkuletungepiercing

Men det som virkelig gjorde susen, var å blande jern med andre materialer, sånn at man kunne lage STÅL. Stål er OVERALT. Ting på kjøkkenet ditt, biler og flyvemaskiner, bygninger, til og med smykker og belter kan være laget av stål. Jernundertøy

Ting laget av feil materiale

202


Aper er best.

Stålstenger til bur er smart

Når vi bygger ting, bruker vi oftest BETONG. Den blir hard når den størkner. Når den er våt, kan den helles, og du kan forme den til hvilken som helst form. Putter du stålstenger i betongen, blir den skikkelig, skikkelig sterk. Asfalt + stål = superheltmateriale.

Glass lages av sand. Det varmes opp til det smelter. Når det kjøles igjen, er det helt annerledes.

SITRONBRILLER

BOMULLSLEILIGHETER

Noen materialer er SYNTETISKE. Det betyr at de er kunstig laget.

ISKREMSOL

Plast er for det maste laget av olje, kull og gass. Plast er nyttig fordi det er solid og vannavstøtende. I motsetning til metaller leder ikke plast strøm eller varme. Alt fra bildeler, sofaer og klær til tau og lim kan være laget av plast.

FAKTABOKS Ingen av disse materialene kan brytes ned til jord. Bakterier og meitemarker har ingen sjanse til å spise opp og bryte ned plast eller betong. De vil være med oss for alltid.

203Terry Denton

GUTTA I TREHUSETS

TERRYS

BOK OM ABSOLUTT ALT (nesten, da) Oversatt av Olav Bjørge


GUTTA I TREHUSETS

TERRYS

BOK OM ABSOLUTT ALT VERDENS MORSOMSTE FAKTABOK – NOENSINNE! (Garanti.)

(nesten, da)

Visste du at Terry fra GUTTA I TREHUSET vet ABSOLUTT ALT som er verdt å vite? Og at han er verdens morsomste historieforteller? Aldri har det vært så gøy å lære så mye om verden rundt oss! Hvordan fungerer egentlig virus? Hvor stort er et atom? Eller universet? Kan jeg reise i tid, og i så fall hvordan? Hvor kommer vi fra? Hvordan er livet til et egg før det havner på tallerkenen din? Eller livet til en tomat? Hva er meningen med livet? Og hvordan virker en telefon? Terry har svaret på ALT (nesten, da). Og du kommer til å LE HØYT mens du LÆRER. Aldri har du fått SÅ MYE (absolutt ALT, faktisk) i én bok. LES OGSÅ:

ISBN: 978-82-8373-095-1

9 788283 730951

www.fontini.no


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.