JULENISSEN

Page 1

Julenissen INNHOLD

Kart over Julenissens landsby .............................. 4 Den aller første fortellingen om Julenissen ........ 7

Julenissen skal vel også ha gaver! ..................... 53 Julenissen og den magiske tromma ................... 93 Noen av dem du blir kjent med i boken ............. 138 Julehilsen fra Mauri Kunnas ........................... 141

Tre julefavoritter gjendiktet av tor åge bringsværd


VELKOMMEN TIL JULENISSENS LANDSBY! Her er det mye å gjøre i tiden før jul. Ønskelistene strømmer på, reinsdyrene skal vaskes, mat skal lages, det skal pakkes, mekkes, snekres og males. Og hva skal Julenissen få til jul, han må jo også få gaver?! I denne boken får du tre julefavoritter fra den folkekjære barnebokforfatteren Mauri Kunnas – hvert år skaper bøkene hans julestemning over hele verden. God jul!


Julenissen Tre julefavoritter GJENDIKTET AV TOR ÅGE BRINGSVÆRD


VELKOMMEN TIL JULENISSENS LANDSBY! Her er det mye å gjøre i tiden før jul. Ønskelistene strømmer på, reinsdyrene skal vaskes, mat skal lages, det skal pakkes, mekkes, snekres og males. Og hva skal Julenissen få til jul, han må jo også få gaver?! I denne boken får du tre julefavoritter fra den folkekjære barnebokforfatteren Mauri Kunnas – hvert år skaper bøkene hans julestemning over hele verden. God jul!


INNHOLD Kart over Julenissens landsby .............................. 4 Den aller første fortellingen om Julenissen ........ 7 Julenissen skal vel ogsü ha gaver! ..................... 53 Julenissen og den magiske tromma ................... 93 Noen av dem du blir kjent med i boken ............. 138 Julehilsen fra Mauri Kunnas ........................... 141


Observatorium

Lagerhus

7. 6. 1.

2.

5.

13. 11.

Brønn

15.

10.

3.

Råk til å bade i om vinteren

4

14.

4.


Julenissens landsby 1. Juletre 2. Stallen til reinsdyrene 3. Ishockeybane 4. Badstue 5. Kjøkken og matsal 6. Huset der Julenissen sover 7. Den store festsalen 8. Skole

9. Reidar Finérs leketøysverksted 10. Vinduet sjamanen falt ut gjennom 11. Apotek 12. Postkontor 13. Bibliotek og arkiv 14. Gymsal og innendørs svømmehall 15. Kartrom

16. Kontor

8.

16.

9.

12.

17.

5Den aller første fortellingen om

Julenissen


L

angt, langt borte – i en verden av nordlys og mørke vintre – i hjertet av en uframkommelig villmark, kneiser snøkledde Nissefjell som en sukkertopp mot himmelen. I skråningen ligger det en merkelig landsby, med hus, verksteder, låver, fjøs og staller.


Landsbyen ligger så langt utenfor allfarvei, at det knapt er noen som har sett den – hvis vi da ikke regner med de to gamle turløperne som gikk seg vill i tåken, og havnet der ved en ren misforståelse. Men etterpå var det ingen som ville tro på det de fortalte. Hvem i all verden kan finne på å bygge en hel liten by på et slikt bortgjemt og hemmelig sted? Julenissen, selvfølgelig!


DIPLOM ÅRETS SNILLESTE PERSON

Ja, for her bor og lever han – Julenissen! Han er en vennlig, eldre mann, som jobber sent og tidlig – året rundt – for å kunne gi oss en God og Gledelig Jul. Julenissen har funnet seg et hjem her ved Nissefjell, sammen med sin kone, hundrevis av hjelpere og en stor flokk med reinsdyr. Ingen kan si når han slo seg ned her, og hvor han bodde før han kom hit. Og det er liten vits i å spørre ham. For Julenissen bare smiler og rister på hodet. Kanskje han ikke husker det lenger, han heller … Opprinnelig er hjelperne hans snille vesener av forskjellig slag: alver og dverger som tidligere passet på bondegårder og skogområder lenger sør. Men en dag orket de ikke lenger bråket og ståket fra alle fabrikkene, og fra de nye byene, som bare vokste og vokste. Derfor søkte de nordover i stedet – til stillheten og freden ved Nissefjell.


NOV

De gamle nisseladdene og konene deres er flinke folk. Jobben deres er å lage julepresanger til all verdens barn. Derfor må de kunne mange forskjellige håndverk. De er snekkere, skomakere, mekanikere, malere, vevere, boktrykkere – ja, og mye, mye annet også. De arbeider flittig og målbevisst hele året, fra januar til desember. Det er mye å passe på – og veldig mye å huske. Heldigvis har Julenissen flinke regnskapsførere og lagersjefer.


Innpakkingen av presanger er en stor begivenhet, og alle i landsbyen deltar. Da synger de julesanger, det er latter og glade stemmer i alle rom. Hele tiden strømmer det inn gaver fra de velfylte lagrene. Nå skal de pakkes inn i pent papir – og få sløyfer og bånd!


Det gjelder å holde nøye orden på hvilken presang som skal hit og hvilken som tvert imot skal dit. Da er det nyttig med de store ønskeliste-bøkene, som man kan sjekke hvis man er i tvil …

I våre dager er det foreldrene som kjøper de aller fleste av barnas julepresanger. Og det er nok det lureste, for etter hvert er det jo blitt så veldig mange barn i verden – med så veldig mange ønsker – at det ville vært helt umulig for Julenissen å oppfylle alle sammen. 37


Nå er det bare noen få dager igjen til jul. De store sledene er trukket frem. Seletøyet til reinsdyrene er gjort klart. Bjellene er pusset. Julenissen og nisseladdene har vært på loftet og hentet frem de fineste klærne sine.


Gjett om det hadde vært tungvint uten disse flyene! («Hvordan i all verden klarte vi oss i gamle dager?» tenker Julenissen ofte.) Pakkene som skal over havet til Amerika, blir lastet inn i fly nummer én og fly nummer to. Presangene til Afrika lastes inn i fly nummer tre. Og fly nummer fire skal bære lasten sin helt til Australia. (Det går selvfølgelig fly til mange andre steder også.)

BENSIN


Julenissen Tre søte og morsomme julefortellinger!

Tre julefavoritter

Det er travle tider i Julenissens landsby, for det er bare 12 dager igjen til jul. Ønskelistene strømmer på – men ingen i julenisseverkstedet klarer å tyde GJENDIKTET AV TOR ÅGE BRINGSVÆRD hva lille Lømmel ønsker seg. Hva kan det være, mon tro? Nissene gjetter så godt de kan. Og hva skal Julenissen få til jul, han må jo også ha gaver? Boken skildrer det hektiske livet i Julenissens landsby i tiden frem mot jul, og om freden som omsider senker seg når nissene kan feire sin egen jul. Flotte illustrasjoner og lun humor – en herlig bok som garantert vil gi julestemning!

ISBN: 978-82-93346-94-4

www.fontini.no


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.