Fuglefryd utdrag

Page 1


4

| fuglefryd


INNHOLD

Forord 7 Fuglenes hagedrømmer 12 Hvordan lage den beste restauranten 18 Fuglematere 30 Fuglenes meny 40 Boliger 88 Høsttrekket til Syden 116 Isbar 124 Fuglejuletre 128 Vårtrekket 142 Nytt liv 150 Helårsåpen restaurant 170 Badeland 180 Fuglenes kjøkkenhage 190 Hamskiftet: Myting 204 Når du vil ha frukten selv 206 Ekorn 216 Den levende hagen 232 Om å fange med kamera 244 Fugleguide 254 Les videre 272 Forhandlerinformasjon 274 Register 276

ulike typer fuglematere |

5


6

| ulike typer fuglematere


FORORD Jeg har alltid vært glad i blomster og hage, men det var først for åtte år siden at jeg fattet interesse for småfuglene. Det var januar, og mannen min og jeg hadde flyttet inn i vårt første egne hus, med hage. Vi speidet utover vårt nye rike og oppdaget at vi hadde besøk. Rundt om i trærne dukket det opp småfugler som rotet i barken og solte seg på grenene. Kjøttmeis, blåmeis, spettmeis og flaggspett stakk hodene frem, og jeg ble imponert over min ektemann som uten besvær identifiserte alle sammen. Det var så koselig med små kvitrende hagegjester at jeg fikk dilla der og da. Samme dag bar det til hagesenteret for å kjøpe fuglemat, og siden har jeg daglig gledet meg over hagegjestene våre og forsøkt å bli bedre kjent med dem. Jeg har brukt mye tid på å lese meg opp på fugl, jeg har snakket med andre amatører og diskutert med dyktige ornitologer. Fuglene ble raskt et fast innslag på hagebloggen min (Moseplassen), etterhvert ble det også artikler og tv-innslag om dem, og nå altså denne boken. Boken har fått tittelen Fuglefryd, men jeg har valgt å slippe til ekornene også. Ekorn liker nemlig den samme maten og de samme hagene som fuglene, og kommer gjerne til fuglenes fôringsplass. Stort søtere hagegjester finnes faktisk ikke. Målet med Fuglefryd er å gi deg inspirasjon og gode opplevelser. I første omgang når du blar i boken, men også ved å friste deg til å oppleve mer av din egen hage. Det er garantert noen fugler som venter på å bli oppdaget der ute. Boken vil hjelpe deg å identifisere dem og vise deg småfuglenes forskjellige personligheter og oppførsel. Ikke minst får du tips og råd om hvordan du kan tilrettelegge uteområdene slik at du får enda flere flyvende gjester på besøk. Hage er ikke bare plen og blomster, det er så mye mer – blant annet kvitrende fugl og spretne ekorn. Bli med meg ut i hagen og la deg inspirere!

Anne

forord |

7


FUGLENES HAGEDRØMMER Hager, bakgårder og parker kan være fantastiske oppholdssteder for fugler og andre dyr. Det er dessuten fint for oss som får gleden av besøket, og det er viktig for fuglene som ofte har blitt fortrengt fra sine opprinnelige natur- og kulturlandskap som resultat av utbygging og effektivisert drift. Fuglenes drømmehage er frodig med høye trær de kan holde utkikk fra, tette busker de kan gjemme seg i og med åpne partier imellom. De ønsker seg en levende og giftfri hage hvor de kan jakte på insekter, og hvor de finner bær og frø å spise. I tillegg kan du trå til med restaurant, bar og bolig. Et godt spisested kan gjøre en hage eller balkong om til en kvitrende oase. Sett ut en skål med vann, og fuglene får både bar og badeland på en gang. Heng opp noen fuglekasser og følg fuglene fra egg til voksne. Fuglenes hagedrømmer kan bli din drømmehage!


12

| fuglefryd


8

| fuglefryd

Bl책meis


ulike typer fuglematere |

9HVORDAN LAGE DEN BESTE RESTAURANTEN Det er ikke uvesentlig hva du fôrer med, hvordan eller hvor du gjør det. Fuglene foretrekker restauranter som tilbyr det lille ekstra. Særlig er de opptatt av beliggenhet, arkitektur, meny og åpningstider. Er alt dette på stell, belønner de deg gjerne med å bli stamgjester. Følg tipsene mine og få maksimalt ut av fôringsplassen din!


BELIGGENHET

Som med restauranter for mennesker: Beliggenhet er det viktigste! FUGLENE MÅ FØLE SEG TRYGGE

Velg et sted hvor fuglene føler ikke føler seg utsatt for angrep. Generelt vil det si at materen bør plasseres i eller ved trær og busker som kan gi gjemmesteder fra spurvehauk og andre rovfugler. Ettersom poenget er å kunne gjemme seg, må det være en viss mengde grener på busken eller treet. Det er også en fordel om treet er stort, eller om det er store trær i nærheten. Mange fugler liker å sitte høyt og besiktige området før de forsiktig beveger seg nærmere materen. Det er ikke bare flyvende farer i en hage. Katter kan være svært morderiske, så det bør være relativt åpent under materen og i en liten omkrets rundt, slik at katten ikke kan ligge på lur og kaste seg over intetanende fugl. Det er smart å velge et sted uten for mye persontrafikk. Kjøttmeis og gråspurv bryr seg ikke om at det stadig går noen forbi, men mange fugler er betydelig mer sky enn dem, og kommer ikke frem hvis det er mennesker i nærheten. SETT DEN SÅ DU SER DEN!

Velg et sted hvor du lett kan se fuglene fra huset (og fra sitteplasser i hagen om du mater i utesesongen). Kanskje du har fuglemateren hengende så du kan se den fra kjøkken- eller stuevinduene, eller fra barnas soveromsvinduer?

Gjør det pent rundt fôringsplassen, så blir det dekorativt både når det er fugl der og ikke. Her har jeg satt en fuglemater med solsikkefrø i bakgrunnen, islykter midt på, et brett med fuglemat helt fremst hvor den er lett å fylle fra hagedøren. Fint å se på, tilgjengelig for alle gjester.

KOMMER DU DEG UT TIL DEN OGSÅ OM VINTEREN?

Det er liten vits i en fôringsplass du ikke gidder å fylle på fordi du må vade gjennom hele hagen med snø til magen for å komme frem til den.

hvordan lage den beste restauranten |

21


20

| ulike typer fuglematere


ulike typer fuglematere


SMÅFUGLENES KOKEBOK Den beste fuglematen lager du selv. Her kommer en nyttig kokebok til glede for (ikke så mange) store og veldig mange små!

OPPSKRIFTER MEISEBOLLER

SIDE 56

KORNKRANS

SIDE 68

NØTTEHJERTEKRANS

SIDE 74

BRØDGIRLANDER

SIDE 76

MANDELGIRLANDER

SIDE 78

EPLEKULE

SIDE 80

MINIKORNNEK

SIDE 82

ROSINHJERTE

SIDE 84


17. MAI-FEST Hagepaviljongen m책tte naturligvis pyntes til 17. mai! Mor vinket fra den pyntede balkongen, og junior lekte med b책ndet som danset i vinden.

164

| fuglefryd


ulike typer fuglematere |


HAGEVENNEN RØDSTRUPEN Rødstrupen er en av hagens mest sjarmerende gjester. Liten og rund hopper den rundt på bakken eller synger en vakker sang for deg fra en gren. Den kan bli ganske tillitsfull, og som linerla følger den gjerne med mens du graver i hagen, i håp om at du graver opp noen deilige insekter. På fôringsplassen finner du den oftere under materen enn oppå. Nebbet er ikke kraftig nok til å åpne solsikkefrø, og rødstrupen er ikke så voldsomt akrobatisk av seg, så den foretrekker å spise restene på bakken. Den er spesielt glad i meiseboller, og den blir svært fornøyd når jeg setter ut en skål med hjemmelagede slike. Engelskmenn har et spesielt tett forhold til rødstrupen. En mange hundre år lang kulturtradisjon gjør den til deres kjæreste hagefugl. Her i Norge har den ikke samme status, men når du først legger merke til den vesle, trinne rustrøde ballen, tenker jeg nok du forelsker deg, du også.

132

| fuglefryd


ulike typer fuglematere |

133


BOKFINK MUNK

Sylvia atricapilla Fringilla coelebs 14-16 CM 13,5-15 CM Trekkfugl Trekkfugl/streiffugl Primært sør Lavlandet sørfor forFinnmark Troms Kan ligne litt på løv- og Hann og hunn skilles ved at granmeis, men disse har en hannen har klare tegninger større sort hette. og rødt bryst, mens hunnen som vanlig er mer nedtonet.

BJØRKEFINK LINERLE

Motacillamontifringilla Fringilla alba 14-16 CM 16,5-19 CM Trekkfugl | Hele landet Primært sør for Finnmark Linerla har lang stjert som vippes opp og ned Hann og hunn skilles ved når den går. Den kalles at hannen har sterkere tegderfor også vippestjert. ninger i svart og oransjegul, mens konemor holder seg mer nøytral.

264


SVARTHVIT GRÅSISIK Carduelis flammea FLUESNAPPER 11,5-14 CM Ficedula hypoleuca Trekk- og streiffug 12-13,5 CM Hele landet Trekkfugl Hele landet

Bildetog Liten viser gråbrun en hann. med rødt felt i pannen. Hunnen har omtrent Voksnesamme hanner har rødt tegninger, men bryst. det svarte er gråbrunt.

GRÅFLUEGRØNNSISIK Carduelis spinus SNAPPER 11-12,5 CM

Muscicapa striata Trekk- og streiffugl 13,5-15 CM Hele landet Trekkfugl | Hele landet, men uvanlig i Finnmark Kan forveksles med grønnGrå uten markante fink,drakt er mye mindre og har kjennetegn. Lysegrå mage, spraglet drakt. Hannen er mørkere vingerog med grønnererygg enn og hunnen, litt på vingene. harlyse fleretegninger sorte tegninger.

265


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.