Page 1

Kursprogram Komvux hösten 2012

valde du fel linje? i så fall ser framtiden ljus ut.

nu även i södertälje

komvux folkuniversitetet Komplettera dina betyg eller läs en yrkesutbildning på Komvux Folkuniversitetet.

1

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux


Välkommen till Komvux Folkuniversitetet! Att studera på Komvux Folkuniversitetet är inspirerande! Vi erbjuder en kreativ lärmiljö med kompetenta och engagerade lärare som sätter kunskapen i fokus. Hos oss kan du läsa både enstaka kurser på gymnasienivå och yrkesinriktade utbildningar inom språk, samhälle, naturkunskap, webb, ekonomi samt hotell och turism. Många kurser går också att läsa på distans. Från och med hösten 2012 gäller gymnasiereformen GY11 med nya kurser och nytt betygssystem. Istället för G, VG och MVG används bokstäverna A (högst) till E (godkänt) samt F (underkänt). Vill du läsa mer om förändringarna gå in på Skolverkets hemsida. Hos oss får du alltid ett personligt bemötande. Utvärderingar visar att våra elever är väldigt nöjda och vi arbetar ständigt med att förbättra både trivsel och studieresultat. Välkommen till oss! Petra Harkort, Utbildningsansvarig

OM OSS Folkuniversitetet startade redan 1933 då en grupp studenter vid dåvarande Stockholms högskola bildade en förening för att utbilda allmänheten genom kurser och föreläsningar. Idag är vi ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 40-tal orter runt om i Sverige. Vi är fristående från politiska, religiösa, kommersiella och fackliga intressen.

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

2

• centralt läge • lugn studiemiljö • HJÄLP MED PRAKTIK PLATS PÅ VÅRA YRKESUTBILDNINGAR


Yrkesutbildningar: Hotell och konferens 5 Turism och resor 5 Originalare 6 Webbdesigner 6 Ekonomiassistent 7 Starta eget 7 fristående kurser i klassrum och på distans 9 Data och media 9 Ekonomi, handel och administration 10 Hotell, konferens och turism 11 samhällsorienterade ämnen 12 språk 13 Naturvetenskap och matematik 15 kursregister 18 så här ansöker du 22 I ljusa och vackra lokaler nära Odenplan samsas Komvux med Folkuniversitetets traditionsrika kurs-

verksamhet. Här finns verkstäder för måleri, skrädderi, skulptur, foto och skrivande. Även vår gymnasieskola med internationell inriktning håller till i huset samt flera av Folkuniversitetets andra spännande skolor, till exempel Arkitekturskolan STHLM, Modeskolan, Fotoskolan STHLM och Skrivarakademin. Det gör atmosfären öppen och kreativ, man hör många språk i korridorerna – människor från olika länder och olika åldrar möts naturligt och otvunget.

Vi finns på Kungstensgatan 45, nära Rådmansgatans och Odenplans tunnelbana.

3

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux


Intervju med zane Busule, utbildningen turism och resor

yrkesvalet inspirerade till fortsatta studier

Lärarna var väldigt hjälpsamma och gav mycket feedback till alla oss elever.

För sex år sedan lämnade Zane Busule hemlandet Lettland för kärlekens skull. Sedan dess arbetar hon på Hotell Columbus på Södermalm. För att fördjupa sina kunskaper i personlig service och kommunikation valde hon att gå yrkesutbildningen Turism och resor.

H

ela kurspaketet har varit riktigt bra. Det är ett bra urval av kurser, ingenting har känts onödigt. Trots att jag har arbetat inom servicebranschen i hela mitt yrkesliv har jag lärt mig massor av nya saker under utbildningen, säger Zane Busule nöjt. Det var när Zane fick erbjudande om att jobba i receptionen på Hotell Columbus som hon bestämde sig för att skaffa sig en bra grund att stå på först. Hon kombinerade studierna med arbetet på hotellet, vilket var tufft på många sätt. Men nu när hon är klar tycker hon att det var värt allt slit. – Den bästa delkursen var Fritidsturism. Förutom att upplägget var roligt var läraren – Marjatta Stobin – helt grym. Hon hade själv arbetat i hotellbranschen och som guide och kunde ge oss många bra exempel på situationer ur verkliga livet. Det är det som är intressant och som man kommer ihåg.

Zane berättar att ett av projektarbetena handlade om turism utomlands. Alla fick välja ett land och redovisa varför och hur man ska åka dit. Vad som är bra att tänka på inför resan och vad det finns för sevärdigheter där. – Jag valde mitt hemland Lettland så klart. Vi gjorde även ett motsvarande projekt om turism i Sverige, där alla fick välja ett svenskt landskap. Då valde jag Dalarna.

Nu förstår jag också hur viktigt det är att hela tiden marknadsföra hotellet, att ge information om det i all kommunikation med gästerna, till exempel när jag ska svara på mejl. I framtiden drömmer Zane om att återvända till Lettland och driva ett eget hotell längs med kusten tillsammans med sin man.

Efter utbildningen har Zane blivit mer medveten om hur viktigt det är med kroppsspråket. Att ett leende kan vara avgörande när man möter sina gäster. En annan sak som hon inte hade tänkt på tidigare är vikten av marknadsföring.

– Nu förstår jag att det är möjligt att förverkliga min dröm. Jag måste bara gå några fler kurser och skaffa mig mer erfarenhet. Efter att ha gått den här utbildningen har jag fått bättre självförtroende för att söka jobb på större hotell och på så sätt få mer erfarenhet inom branschen.

– Att läsa Praktisk marknadsföring var väldigt givande. Nu ser jag och tänker på ett helt annat sätt när jag ser reklam på stan eller på Internet. Och framförallt när jag själv ska skylta på hotellet. Jag är mer medveten om var och vad jag ska ställa ut, och vilken målgruppen är.

– En del tror att det går att bli hotellchef med en gång, men så enkelt är det inte. Man måste vara beredd på att jobba hårt. Turistbranschen är hård och inte särskilt välbetald, men genom att utbilda sig kan man höja lönen. Det är inte Red Bull som ger en vingar – det är kunskap.

zane busule Ålder: 30 år Familj: Man och två barn Förebild: Min mamma – den starkaste, kärleksfullaste och klokaste människan i världen Dold talang: Jag kan lösa situationer som från början ser helt hopplösa ut Framtidsplan: Vill driva eget hotell tillsammans med sin man längs med kusten i Lettland.

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

4


Vi har yrkesutbildningar inom områdena ekonomi, webb och media samt turism, hotell och konferens. Elever med minst betyg E på alla kurser får ett diplom efter avslutad utbildning. Vi hjälper dig att själv hitta praktikplats. Utbildningarna är på 600 poäng förutom Starta eget som är på 400 poäng. Undervisningen sker på dagtid. Du kan även läsa delkurserna i den ordning du själv vill.

Hotell och konferens Turism och resor 600 poäng period: 120806-130317 Datum

600 poäng period: 120806-130317

kod: FO4HOK1212

delkurs poäng

6/8 - 14/10 Receptions- och konferensservice Logi 15/10 - 23/12 Konferens och evenemang Frukost och bufféservering 7/1 - 17/3 Reception 1 Konferens 1

Datum

100 p 100 p 100 p 100 p 100 p 100 p

kod: FO4TUR1212

delkurs poäng

6/8 - 14/10 Besöksnäringen Resmål och resvägar 15/10 - 23/12 Aktiviteter och upplevelser Reseproduktion och försäljning 7/1 - 17/3 Guide och reseledare Turistbyråservice

För kursbeskrivningar se sid 11.

För kursbeskrivningar se sid 11 och 12.

förkunskaper

förkunskaper

Godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk, samt matematik och engelska på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper. Vi rekommenderar att du har tillgång till en dator med Officepaketet eller Open Office, Internetuppkoppling och en e-postadress.

100 p 100 p 100 p 100 p 100 p 100 p

Godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk samt engelska på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper. Vi rekommenderar att du har tillgång till en dator med Officepaketet eller Open Office, Internetuppkoppling och en e-postadress.

innehåll

innehåll

På utbildningen Turism och resor får du kunskaper om de olika verksamheterna inom rese- och turistindustrins områden: Att sälja, resa, bo, äta och göra. Du får även lära dig om turismens utveckling, resvägar och resmål samt om fritidsresande och affärsresande. Natur, kultur, miljö och hållbar utveckling ingår också på både lokal, regional, nationell och internationell nivå. Teoretiska studier varvas med praktiska övningar, fältstudier och studiebesök.

På utbildningen Hotell och konferens läggs stor vikt vid att utveckla dina färdigheter i personlig service och att kommunicera på ett professionellt sätt. Du lär dig om arbetsuppgifter och yrkesroller inom områdena reception, konferens och våningsservice på olika typer av hotell- och konferensanläggningar. Vi tar också upp hotellbranschens utveckling samt säkerhet och miljö. Teoretiska studier varvas med praktiska övningar, fältstudier och studiebesök.

Vad kan du göra efter avslutad utbildning?

Vad kan du göra efter avslutad utbildning?

Efter genomgången utbildning kan du arbeta som turistvärd/värdinna, turistinformatör, trafikinformatör, guide eller reseledare.

Efter genomgången utbildning kan du arbeta som receptionist, frukostvärd/-värdinna, konferensvärd/-värdinna, hotellhusfru, hotellvaktmästare och hotellstädare.

5

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

yrkesutbildningar

Yrkesutbildningar

Yrkesutbildningarna • startar i augusti (period 4) och januari (period 1) varje år. • är på antingen 400 poäng eller 600 poäng • går på dagtid i klassrum • praktik ingår


yrkesutbildningar

Originalare 600 poäng period: 120806-130317

Datum

Webbdesigner 600 poäng period: 120806-130317

kod: FO4ORI1212

delkurs poäng

Datum

6/8 - 14/10 Digitalt skapande 1 100 p Grafisk illustration 100 p 15/10 - 23/12 Grafisk kommunikation 1 100 p Medieproduktion 1 100 p 7/1 - 17/3 Grafisk kommunikation 2 100 p Journalistik, reklam och information 1 100 p

delkurs poäng

6/8 - 14/10 Datorteknik 1a Webbutveckling 1 15/10 - 23/12 Programmering 1 Webbutveckling 2 7/1 - 17/3 Digitalt skapande 1 Programmering 2

För kursbeskrivningar se sid 9.

För kursbeskrivningar se sid 9 och 10.

FÖRKUNSKAPER

FÖRKUNSKAPER

Godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk samt matematik och engelska på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper. Du bör ha god datorvana. På kurserna arbetar vi med programpaketet Adobe CS5. Du får tillgång till datasal för att kunna göra dina hemuppgifter, men det är en fördel att ha programpaketet på din egen dator. Vill du köpa programmen finns studentrabatt, läs mer på adobe.com.

100 p 100 p 100 p 100 p 100 p 100 p

Godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk samt matematik och engelska på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper. Vi rekommenderar att du har tillgång till en dator med Officepaketet eller Open Office, Internetuppkoppling och en epostadress. För att kunna tillgodogöra dig utbildningen bör du ha god datorvana. På kurserna arbetar vi med programpaketet Adobe CS5. Du får tillgång till datasal för att kunna göra dina hemuppgifter, men det är en fördel att ha programpaketet på din egen dator. Vill du köpa programmen finns studentrabatt, läs mer på adobe.com.

www.folkuniversitetet.se/vux

INNEHÅLL

På utbildningen till Webbdesigner lär du dig att skapa och redigera användarvänliga och säljande hemsidor samt att hantera bilder. Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper om webbsidors uppbyggnad samt färdigheter i att använda multimediala programvaror.

INNEHÅLL

Originalarutbildningen ger dig grundläggande kunskaper i att framställa informations- och reklammaterial. Du får lära dig att arbeta i de senaste bild- och texthanteringsprogrammen samt att formulera och analysera olika marknadsföringsåtgärder.

Vad kan du göra efter avslutad utbildning?

Efter avslutad utbildning har du gedigna grundkunskaper som behövs på en webbyrå, till exempel som webbdesigner, webbmaster eller webbprogrammerare. Möjligheten att starta eget och arbeta som konsult finns också. Angränsande yrken som har nytta av utbildningen är grafisk formgivare, programmerare samt inom alla IT-relaterade jobb, exempelvis webbadministratörer.

Vad kan du göra efter avslutad utbildning?

Som originalare kan du arbeta på en reklambyrå, ett tryckeri eller på en marknadsavdelning. Om du vill starta eget företag är det även viktigt att kunna skapa reklammaterial för att kommunicera ut ditt budskap.

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

kod: FO4WEB1212

6


yrkesutbildningar

Ekonomiassistent 600 poäng period: 120806-130317

Datum

Starta eget 400 poäng period: 120806-121223

kod: fo4eko1212

delkurs poäng

6/8 - 14/10 Datorteknik 1a Företagsekonomi 1 15/10 - 23/12 Redovisning 1 Affärsjuridik 7/1 - 17/3 Företagsekonomi 2 Redovisning 2

Datum

100 p 100 p 100 p 100 p 100 p 100 p

kod: FO4STA1112

delkurs poäng

6/8 - 14/10 Företagsekonomi 1 Privatjuridik 15/10 - 23/12 Entreprenörskap och företagande Företagsekonomi 2

För kursbeskrivningar se sid 10.

För kursbeskrivningar se sid 10.

Förkunskaper

förkunskaper

Godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk, samt matematik och engelska på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper. Vi rekommenderar att du har tillgång till en dator med Officepaketet eller Open Office, Internetuppkoppling och en e-postadress.

100 p 100 p 100 p 100 p

Godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk eller motsvarande kunskaper. Vi rekommenderar att du har tillgång till en dator med Officepaketet eller Open Office, Internetuppkoppling och en e-postadress.

Innehåll

innehåll

Som ekonomiassistent arbetar du med löpande uppgifter på en ekonomiavdelning och kan även delta i bokslutsarbete. Under utbildningen får du praktiska färdigheter inom bokföring, skatter, redovisning och administration.

Under utbildningen får du de kunskaper som krävs för att starta och driva ett företag. Du lär dig både företagsekonomi och marknadsföring, samt får inspirationspass i kreativitet och nytänkande. I det avslutande projektarbetet har du chansen att skapa grunden för ett företag på riktigt.

Vad kan du göra efter avslutad utbildning?

Vad kan du göra efter avslutad utbildning?

Du kan arbeta på en ekonomiavdelning med enklare kontorsgöromål. Ekonomisk kompetens efterfrågas inom alla företag och inom de flesta yrkesgrupper. Det innebär att det generellt är lättare att få jobb efter genomgången utbildning.

Många idéer kan utvecklas till affärskoncept. Den tydliga målsättningen med utbildningen Starta eget är att du ska kunna starta och driva eget företag i vilken form som helst. Våra kompetenta lärare ger dig de rätta förutsättningarna.

På Folkuniversitetet kan du även läsa SFI. Kontakta din hemkommun för mer information.

www.folkuniversitetet.se/vux

7

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux


Intervju med alf kåre, matte c

stort utbud av kurser och givande möten

För mig är Komvux Folkuniversitetet mer än bara en vanlig skola.

Efter 22 år i IT-branschen ville Alf Kåre komplettera sin praktiska erfarenhet med teori. Han kombinerade tre olika Komvuxkurser samtidigt för att få den behörighet som krävdes. Trots pressen lyckades han bra – mycket tack vare självdisciplin och en buffert i form av tid.

J

ag valde att läsa på Folkuniversitetet efter att ha läst den positiva feedbacken om skolan på Internet. För mig är Komvux Folkuniversitetet mer än bara en vanlig skola, det är en plattform för nya möten med människor. Det som fick mig att trivas extra bra är den stora variationen på människor och utbudet av kurser, berättar Alf Kåre, som ursprungligen kommer från Norge. Alf har precis avslutat sina studier i Matematik A, Svenska A och Engelska A. Två av kurserna läste han på distans. Det blev tuffa veckor med sammanlagt 60 timmars studier i veckan. Alf medger att det inte alltid har varit lätt att hinna med allting i skolan med familjeliv och två barn hemma. Men nu har han läst sina 300 poäng.

– I slutet var det extra svårt att hinna med allt, eftersom en del hemuppgifter och prov gavs samtidigt. Då fick jag mycket hjälp och stöd hos lärarna. Alf upplevde mixen av att ta olika kurser som otroligt givande och att kommunikationen fungerade väldigt bra mellan lärare och elever. Oavsett om det handlade om fysiska träffar i klassrummet eller via nätet så fanns det alltid utrymme för feedback och reflektion. På distanskursen hanterades all form av kontakt och läxinlämning via lärarplattformen FUSIT. Uppgifterna lämnades ut av lärarna och skickades sedan in av eleverna efter bestämd tid i form av ett Word-dokument. – Lärarna var väldigt hjälpsamma och gav mycket feedback till alla oss elever.

Jag märkte att lärarna var väldigt måna om att vi skulle lyckas. I framtiden vill Alf satsa på ledarskap, men han vill ändå hålla dörrarna öppna för nya möjligheter. När han fått behörighet att läsa på högskolan vill han fördjupa sig med teoretisk kunskap och kunna kombinera det med sina 22 års arbetslivserfarenhet inom IT-branschen. – Mitt mål är att skapa en ny plattform för mitt yrkesliv. Ledarskap, ekonomi och marknadsföring är något som verkligen intresserar mig och även om jag har planer för framtiden, så försöker jag ändå vara öppen för andra förslag.

alf kåre Ålder: 40 år Familj: 3 barn och gift Förebild: Bill Gates – han är inte bara smart och framgångsrik, han är generös också Dold talang: Har gröna fingrar. Kan få en till synes död blomma att återuppstå FRAMTIDSPLAN: Efter avklarade studier hoppas Alf kunna ta ett steg vidare i karriären.

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

8


Där inget annat anges går kurserna på dagtid under en period, som är 10 veckor lång. Period 4 startar den 6 augusti 2012 och slutar den 14 oktober. Period 5 startar den 15 oktober och slutar den 23 december. Information om våra sommarkurser hittar du på vår hemsida. Nästa år startar period 1 den 7 januari.

data och media DATORTEKNIK 1a 100 POÄNG

medieproduktion 1 100 poäng

På den här kursen får du lära dig hantera ett lokalt nätverk och hur en persondator är uppbyggd på hårdvarunivå. Vi kopplar ihop flera datorer via ett lokalt nätverk och går igenom komponenterna. Installering och konfigurering av ett operativsystem och ett antal användarprogram ingår också.

Lär dig framställa synopsis, skisser eller manus. I kursen ingår textskrivning, fotografering, filmning och redigering och du får välja redovisningsform, till exempel tidning, film eller utställning, i analog eller digital form. Du får även inblick i de olika yrkesrollerna som finns inom medieproduktioner, såsom skribent, fotograf, ljudtekniker och redigerare.

KLASSRUM PERIOD 4 MÅ

09:00-15:45

klassrum Period 5 Ti+fr

09:00-11:45

DIGITALT SKAPANDE 1 100 poäng Kursen ger dig grundläggande färdigheter i Photoshop och Illustrator, program som används av grafiska formgivare och originalare. Skissarbete utan digitala verktyg ingår också. Dessutom får du göra en egen portfolio med olika övningar baserade på vad branschen efterfrågar. Du får till exempel göra avancerad fotoretusch lämplig för tidskrift och webb, skapa logotyper samt illustrera abstrakta och dekorativa mönster. För att tillgodogöra dig kursen bör du ha god datorvana.

GRAFISK KOMMUNIKATION 2 100 poäng

klassrum Period 4 TI+FR

Kursen ges under PERIOD 1 2013

Kursen bygger på Grafisk kommunikation 1. Här får du fördjupade kunskaper i grafisk formgivning samt bild- och texthantering för att producera original till tryckta och digitala produkter. Tillsammans utvecklar vi känslan för hur innehåll och form kan användas för att uppnå önskad effekt. På kursen får du en djupare inblick i den grafiska produktionens olika led för att skapa en färdig trycksak.

09:00-11:45

GRAFISK ILLUSTRATION 100 poäng

JOURNALISTIK, REKLAM OCH INFORMATION 1 100 poäng

På den här kursen får du lära dig manuella illustrationstekniker för fortsatt bearbetning i digitala miljöer, till exempel akvarell, kroki och kalligrafi. Du får lära dig fackspråket inom illustration, typografi, färglära och digitaliseringsmetodik. Skisstekniker och skillnaden mellan att skissa och illustrera ingår också.

På den här kursen får du lära dig olika steg i kommunikationsprocessen samt föra resonemang om olika produkters och tjänsters kommunikation med utgångspunkt i en kommunikationsmodell. Du får lära dig hur olika medier kommunicerar och därmed fungerar som bärare av budskap via olika kanaler.

klassrum Period 4 TI+FR

Kursen ges under PERIOD 1 2013

13:00-15:45

GRAFISK KOMMUNIKATION 1 100 poäng

PROGRAMMERING 1 100 poäng

Visuellt tilltalande webbsidor är en viktig del i en framgångsrik webbstrategi och kursen ger dig praktisk erfarenhet av att skriva JavaScript på klientsidan. Du får lära dig hur man integrerar JavaScript med dina webbsidor för att skapa en interaktiv och dynamisk webbplats. För att kunna tillgodogöra dig kursen bör du ha god datorvana.

Kursen Grafisk kommunikation 1 ger dig grundläggande kunskaper om de grafiska uttrycksmedlen typografi, layout, färglära, komposition och materiallära. Framförallt berörs de teoretiska delarna kring typografi och layout. Du lär dig även den grafiska arbetsprocessen som helhet, från idé till färdig produkt. För att tillgodogöra dig kursen bör du ha god datorvana. klassrum Period 5 TI+FR

klassrum Period 5

13:00-15:45

9

09:00-15:45

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

Fristående kurser i klassrum och på distans

Fristående kurser i klassrum och på distans


Fristående kurser i klassrum och på distans

PROGRAMMERING 2 100 poäng

ENTREPRENÖRSKAP OCH FÖRETAGANDE 100 POÄNG

Programmering 2 är den andra kursen i programmering och bygger på Programmering 1. Kursen ger dig kunskaper i ytterligare ett programmeringsspråk (PHP) och en fördjupning av generella kunskaper i programmering. Med PHP kan du skapa dynamiska och användaranpassade webbsidor med databaskopplingar.

Här får du upprätta en affärsplan och följa rutiner för företagets administration, dokumentation, kommunikation och samarbeten. Dessutom diskuterar vi hur man kan identifiera och lösa problem.

kursen ges under period 1 2013

Kursen ger dig grundläggande kunskaper i ämnet företagsekonomi. Vi tittar på olika företagsformer, ledarskap och anställning samt bokföring, redovisning, finansiering och marknadsföring.

Under den här kursen får du planera, designa och utveckla en webbplats från grunden. Vi går igenom HTML (Hyper Text Markup Language) och grunderna i stilmallspråket CSS. Vi kommer att validera och funktionstesta olika webbplatser samt diskutera några tekniska termer såsom protokoll, optimering, syntax, semantik och tillgänglighet. to

09:00-11:45

FÖRETAGSEKONOMI 1 100 POÄNG

WEBBUTVECKLING 1 100 poäng

klassrum Period 4

klassrum Period 5 ON+FR

klassrum PERIOD 4 ON+FR Distans PERIOD 4 klassrum PERIOD 5 ON+FR Distans PERIOD 5

09:00-15:45

09:00-11:45 09:00-11:45

FÖRETAGSEKONOMI 2 100 poäng Kursen bygger på Företagsekonomi 1 och ger dig ett bredare perspektiv på ämnet företagsekonomi. Du får fördjupa dina kunskaper om olika företagsformer, om ledarskap och anställning samt om bokföring, redovisning, finansiering och marknadsföring.

klassrum Period 4 on+FR Distans PERIOD 4 klassrum PERIOD 5 ON+FR Distans PERIOD 5 samt period 1 2013

13:00-15:45 13:00-15:45

PRIVATJURIDIK 100 poäng

WEBBUTVECKLING 2 100 poäng Kursen bygger på Webbutveckling 1. Vi kommer att fördjupa oss i märkspråk och stilmallar genom att använda det professionella verktyget Adobe Dreamweaver. Under kursen går vi även igenom grunderna i JavaScript och dokumentobjektsmodellen. Dessutom diskuterar vi nationella och internationella riktlinjer för god praxis inom webbutveckling. klassrum Period 5

to

09:00-15:45

Ekonomi, handel och administration

Kursen ger dig grundläggande kunskaper om de juridiska områden som rör privatpersoner. Du lär dig innebörden av juridiska begrepp och hur dessa används. Du får också lära dig upprätta vanligt förekommande privatjuridiska dokument. Utifrån fallbeskrivningar får du träna på att lösa juridiska problem inom olika rättsområden. klassrum Period 4 TI+TO

13:00-15:45

REDOVISNING 1 100 poäng Här får du lära dig om olika typer av företagsformer, grundläggande lagar och bestämmelser som styr företagens redovisning samt budget och vanligt förekommande affärshändelser. I kursen ingår även ekonomiska rapporter och blanketter, till exempel företags årsredovisning och momsdeklaration samt bokslut med enkla periodiseringar och enkel räkenskapsanalys. klassrum Period 5 ON+fr

09:00-11:45

REDOVISNING 2 100 poäng

Kursen ger dig grundläggande kunskaper om juridiska begrepp inom väsentliga rättsområden såsom associationsrätt, hyresrätt, arbetsrätt, marknadsrätt, köprätt och immaterialrätt. Även tvistlösning inom affärsvärlden ingår.

Redovisning 2 bygger vidare på kursen Redovisning 1. Det centrala innehållet utgörs av olika redovisningsprinciper samt lagar, normer och praxis som styr redovisningens utformning. I kursen ingår även värdering av tillgångar och skulder samt bokslut, beskattning och revision i olika företagsformer. Du får använda ett datorbaserat redovisningssystem och i samband med det även lära dig något om säkerhets- och kontrollfrågor förknippade med databehandling.

klassrum Period 5 ON+FR

Kursen ges under PERIOD 1 2013

AFFÄRSJURIDIK 100 poäng

13:00-15:45

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

10


Hotell, konferens och turism

Svenska / Svenska som främmande språk, Engelska, Matematik, Historia, Samhällskunskap, Religionskunskap, Naturkunskap, Idrott och hälsa.

AKTIVITETER OCH UPPLEVELSER 100 poäng Här får du fördjupade kunskaper om passande aktiviteter för olika målgrupper. Du lär dig att planera, marknadsföra, kalkylera och genomföra olika typer av aktiviteter och upplevelser. Vi synliggör aktivitetsledarens roll och betydelse. Även kommunikation, riskanalys och säkerhetsfrågor ingår. klassrum Period 5 To+fr

09:00-11:45

KONFERENS 1 100 poäng

Under kursen planerar vi olika typer av konferenser och utför praktiskt det arbete som ingår under en konferens, såsom möblering och upp- och avdukning av bufféer. Vi går också igenom den tekniska utrustningen som oftast används vid konferenser. Vi lär oss om olika konferensanläggningar och deras utbud av lokaler och övriga faciliteter. En viktig del i kursen är gästservice och bemötande av olika målgrupper och deras behov.

BESÖKSNÄRINGEN 100 poäng Här får du lära dig om besöksnäringens olika verksamheter och yrkesroller, samt olika målgruppers krav på resor och aktiviteter. Du får även insikt i hur olika aktörer samverkar i branschen. Turismens utveckling och kända resmål både i Sverige och i världen ingår också. klassrum Period 4 To+fr

Kursen ges under PERIOD 1 2013

09:00-11:45

KONFERENS OCH EVENEMANG 100 poäng

FRUKOST- OCH BUFFÉSERVERING 100 poäng På den här kursen fokuserar vi på frukost- och bufféserveringens olika yrkesroller och arbetsuppgifter. Dessutom får du en inblick i verksamhetens utveckling både nationellt och internationellt. Du får träning i att planera, organisera och utföra arbetsuppgifter inom området frukost och buffé med ett resultat som ska uppfylla fastställda kvalitetskrav.

Den här kursen ger dig grundläggande kunskaper om olika typer av anläggningar för konferenser och evenemang. Du lär dig mer om olika mötestyper och vilka syften de kan ha. Kursen tar även upp yrkesroller och de vanligaste arbetsuppgifterna inom området. Dessutom får du veta mer om vilka krav olika målgrupper ställer på anläggningar och konferensarrangemang samt vilka möjligheter det finns till aktiviteter under mötena.

klassrum Period 5 TI+ON

klassrum Period 5 TI+ON

09:00-11:45

GUIDE OCH RESELEDARE 100 poäng

13:00-15:45

RECEPTION 1 100 poäng

På den här kursen får du lära dig om guidens och reseledarens arbetsuppgifter och arbetsmiljöer i olika kulturer. Du lär dig att utveckla gruppresor och charterarrangemang samt planera transfer, välkomstmöten och utflykter med hjälp av teknisk utrustning och fackspråk. Kommunikation och samspel med andra är en viktig del av kursen.

Arbetet i en reception innebär mycket organisation. Du får lära dig om olika organisationsformer, yrkesroller och arbetsuppgifter som finns kring en reception för att arbetet ska fungera. Du får lära dig att arbeta med hänsyn till hälsa, miljö, ekonomi och säkerhet utifrån lagar och andra bestämmelser. Dessutom lär du dig ta fram handlingsplaner för brand, hot och fara.

kursen ges under period 1 2013

Kursen ges under PERIOD 1 2013

LOGI 100 poäng

RECEPTIONS- OCH KONFERENSSERVICE 100 poäng

Att ta emot gäster för övernattning, konferens eller matservering kräver mycket planering och en god organisationsförmåga. På den här kursen får du organisera och utföra arbetsuppgifter inom området logi utifrån fastställda kvalitetskrav. Du får också inblick i hur viktigt det är att arbeta med hänsyn till hälsa, miljö, ekonomi och säkerhet utifrån lagar och bestämmelser.

Kursen tar upp mötesindustrins olika områden: möten, konferenser, kongresser och events. Du får prova på datorprogram som används för reception och kundtjänst, samt planera och utforma arbete i reception, både internt och externt. Vi fokuserar även på servicebegreppet samt lagar och bestämmelser inom området. Praktiskt arbete med mässor och montrar ingår.

klassrum Period 4

klassrum Period 4

ti+ON

13:00-15:45

11

ti+ON

09:00-11:45

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

Fristående kurser i klassrum och på distans

Gymnasiegemensamma ämnen:


Fristående kurser i klassrum och på distans

RESEPRODUKTION OCH FÖRSÄLJNING 100 poäng

HISTORIA 1b 100 poäng

På den här kursen fokuserar vi på utveckling, produktion, försäljning och bokning av researrangemang riktade till olika målgrupper. Vi undersöker branschens aktörer och deras produkter inom bland annat områdena transport och logi. Du får också inblick i prissättning, lönsamhet och säljstimulerande åtgärder samt kundvård.

På den här kursen fokuserar vi på den europeiska epokindelningen, industrialiseringen och demokratiseringen under 1800- och 1900-talen både i Sverige och globalt. Du får även diskutera viktiga globala förändringsprocesser såsom migration, fredssträvanden och resursfördelning. Även kolonialism, diktaturer och konflikter tas upp. Det kritiska förhållningssättet betonas samt tolkningar ur olika perspektiv.

Klassrum period 5

to+fr

13:00-15:45

RESMÅL OCH RESVÄGAR 100 poäng Här får du lära dig om vanliga resmål och resvägar både i Sverige och i andra länder samt hur dessa kan presenteras och marknadsföras. Vi jämför seder och bruk i olika kulturer och undersöker hur turismen utvecklas i takt med samhällsförändringar. Klassrum period 4

to+fr

klassrum Period 4 DIstans period 4 klassrum Period 5 DIstans period 5

MÅ+ON

13:00-15:45

MÅ+ON

13:00-15:45

www.folkuniversitetet.se/vux

13:00-15:45

TURISTBYRÅSERVICE 100 poäng

HISTORIA 2b 100 poäng

Här får du lära dig om arbetet på en turistbyrå, med utgångspunkt i svenska förhållanden och lokala och regionala förutsättningar. Vi planerar, marknadsför och genomför arrangemang i vår egen region för olika målgrupper. Service, bemötande och kommunikation är en viktig del av kursen.

Här får du fördjupa dig kring historiska frågeställningar som har betydelse för individer, grupper och samhällen ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Med utgångspunkt från olika historiska teorier och begrepp får du prova på att granska och tolka historiskt källmaterial, till exempel arkivmaterial, pressmaterial och databaser.

kursen ges under period 1 2013

DISTANS PERIOD 4 DISTANS PERIOD 5

Samhällsorienterande ämnen

RELIGIONSKUNSKAP 1 50 poäng

FILOSOFI 1 50 poäng

Här får du lära dig om världsreligionernas grundläggande idéer, samt hur religion och livsåskådning kan ta sig uttryck i människors sätt att tänka och handla. Vi berör också relationen religion och samhälle samt etik och moral.

Kursen fokuserar på frågor och teorier som gäller existens, kunskap, vetenskap, värdefilosofi, samhällsfilosofi, språkfilosofi och nutida filosofiska riktningar. Du får även göra jämförelser mellan olika filosofiska teorier.

klassrum Period 4 Distans Period 4 klassrum Period 5 Distans Period 5

Distans Period 4 Distans Period 5

Kursen bygger på Filosofi 1. På kursen fördjupar vi oss i frågor och teorier som gäller existens, kunskap, vetenskap, värdefilosofi, samhällsfilosofi, språkfilosofi och nutida filosofiska riktningar. Distans Period 4 Distans Period 5

ti+to

13:00-15:45

Kursen bygger på Religionskunskap 1. Här breddar, fördjupar och utvecklar du kunskaper om religioner, livsåskådningar och etiska förhållningssätt och olika tolkningar när det gäller dessa. Distans Period 4 Distans Period 5

SAMHÄLLSKUNSKAP 1b 100 poäng

GEOGRAFI 1 100 poäng Geografi är läran om jorden och hur vi människor använder den som resurs. Vi lär oss om jordens inre uppbyggnad samt om atmosfärens och jordytans betydelse. Geografens viktigaste verktyg är kartan och du får under kursen lära dig mer om hur kartor konstrueras samt vad de visar.

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

13:00-15:45

RELIGIONSKUNSKAP 2 50 poäng

FILOSOFI 2 50 poäng

Distans Period 4 Distans Period 5

ti+to

Här får du analysera olika samhällens organisation och samhällsförhållanden samt de bakomliggande idéerna. Fokus ligger på de mänskliga rättigheterna, likheter och skillnader mellan olika samhällens organisation samt hur nutida samhällsförhållanden påverkar och påverkas av individer, grupper och samhällsstrukturer. klassrum Period 4 Distans Period 4 klassrum Period 5 Distans Period 5

12

ti+to

13:00-15:45

ti+to

13:00-15:45


ENGELSKA 6 100 poäng

Kursen bygger på Samhällskunskap 1b och ger dig ytterligare bredd och fördjupning av ämnet. Fokus ligger på centrala teorier och att diskutera deras styrkor och svagheter. Dessutom får du lära dig mer om nutidens ekonomiska, politiska och sociala förhållanden samt hur dessa förhållanden kan förstås utifrån teorierna.

Här får du bredda din språkanvändning i varierade och mer komplexa språksituationer. Du utvecklar din förmåga att argumentera samt reflektera över olika aktuella ämnesområden. Dessutom får du läsa engelskspråkig skönlitteratur samt fördjupa dina kunskaper om de delar av världen där engelska används. Klassrum Period 4 Distans Period 4 Klassrum Period 5 Distans Period 5

Distans Period 4 Distans Period 5

ti+fr

09:00-11:45

ti+fr

09:00-11:45

FRANSKA 1 100 poäng På den här nybörjarkursen lär du känna språket och får en inblick i de kulturer där språket talas. Redan från första början får du lära dig språket på ett kommunikativt sätt, vilket gör att du redan efter en kort tids studier kan förstå och göra dig förstådd i enklare situationer. Klassrum Period 4 Distans Period 4 Klassrum Period 5 Distans Period 5

ti+to

13:00-15:45

ti+to

13:00-15:45

ITALIENSKA 1 100 poäng På den här nybörjarkursen lär du känna språket och får en inblick i de kulturer där språket talas. Redan från första början får du lära dig språket på ett kommunikativt sätt, vilket gör att du redan efter en kort tids studier kan förstå och göra dig förstådd i enklare situationer. Klassrum Period 4 Klassrum Period 5

språk

13:00-15:45 13:00-15:45

KINESISKA / MANDARIN 1 100 poäng

ARABISKA 1 100 poäng På den här nybörjarkursen lär du känna språket och får en inblick i de kulturer där språket talas. Redan från första början får du lära dig språket på ett kommunikativt sätt, vilket gör att du redan efter en kort tids studier kan förstå och göra dig förstådd i enklare situationer. klassrum Period 4 klassrum Period 5

ti+to ti+to

ti+to ti+to

13:00-15:45 13:00-15:45

ENGELSKA 5 100 poäng På kursen Engelska 5 får du öva alla fyra färdigheterna: att tala, skriva, läsa och lyssna. Du bygger upp förmågan att kommunicera om samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang samt får kunskap om de delar av världen där engelska används. klassrum Period 4 må+to Distans Period 4 klassrum Period 5 må+to Distans Period 5

09:00-11:45 09:00-11:45

På den här nybörjarkursen lär du känna språket och får en inblick i de kulturer där språket talas. Redan från första början får du lära dig språket på ett kommunikativt sätt, vilket gör att du redan efter en kort tids studier kan förstå och göra dig förstådd i enklare situationer. Klassrum Period 4 Klassrum Period 5

ti+to ti+to

13:00-15:45 13:00-15:45

SPANSKA 1 100 poäng På den här nybörjarkursen lär du känna språket och får en inblick i de kulturer där språket talas. Redan från första början får du lära dig språket på ett kommunikativt sätt, vilket gör att du redan efter en kort tids studier kan förstå och göra dig förstådd i enklare situationer. Klassrum Period 4 Distans Period 4 Klassrum Period 5 Distans Period 5

13

ti+to

13:00-15:45

ti+to

13:00-15:45

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

Fristående kurser i klassrum och på distans

SAMHÄLLSKUNSKAP 2 100 poäng


Fristående kurser i klassrum och på distans

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 1 100 poäng

Period 4

Kursen vänder sig till dig som har annat modersmål än svenska. Du bör ha godkänt betyg i svenska som andra språk, antingen från grundskolan, från grundläggande vuxenutbildning eller motsvarande kunskaper. Du får träna på muntlig och skriftlig kommunikation. Även språkets uppbyggnad, modern litteraturhistoria och strategier för att skriva olika texttyper ingår. Vi studerar skillnader i språkanvändning mellan olika grupper i samhället och du kommer även att få jämföra ditt modersmål med svenskan. Klassrum Period 4 Klassrum Period 4 Distans Period 4 Klassrum Period 5 klassrum period 5 Distans Period 5

10 v. må+on 20 v. må

09:00-11:45 18:00-20:30

10 v. må+on 20 V. On

09:00-11:45 18:00-20:30

6 augusti – 14 oktober Ansök senast 9 maj

Period 5 15 oktober – 23 december ansök senast 22 augusti

Period 1 17 januari – 17 mars ansök senast 31 OKTOBER

SVENSKA 1 100 poäng Här får du öka dina färdigheter i skriftlig och muntlig kommunikation och att vidareutveckla förmågan att läsa, lära och argumentera. Litteraturhistoria och grundläggande språkriktighet samt källkritik ingår också i kursen.

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 2 100 poäng Kursen vänder sig till dig som har annat modersmål än svenska. På kursen tränas du ytterligare i muntlig och skriftlig kommunikation. Du får utveckla både det utredande och analytiska skrivandet. I kursen ingår materialinsamling, planering, bearbetning och utformning av egna texter. På kursen får du även göra jämförelser mellan svenskan och ditt modersmål. Klassrum Period 4 Klassrum Period 4 Distans Period 4 Klassrum Period 5 klassrum period 5 Distans Period 5

10 v. ti+to 20 v. ti

09:00-11:45 18:00-20:30

ti+to 20 V. To

09:00-11:45 18:00-20:30

Klassrum Period 4 Distans Period 4 Klassrum Period 5 Distans Period 5

ti+to

13:00-15:45

ti+to

13:00-15:45

SVENSKA 2 100 poäng Kursen breddar och fördjupar innehållet i Svenska 1. Du kommer att få läsa om relationen mellan skönlitteratur och samhällsutveckling, samt utveckla din språkanvändning, med fokus på muntlig och skriftlig argumentation. Målet är att du ska känna dig trygg i din språkanvändning, inför kommande studier och arbetsliv. Klassrum Period 4 Distans Period 4 Klassrum Period 5 Distans Period 5

on+fr

13:00-15:45

on+fr

13:00-15:45

SVENSKA 3 100 poäng Kursen fördjupar arbetet med texttyper av mer vetenskaplig och litteraturvetenskaplig karaktär. Med hjälp av retoriska grepp lär du dig att presentera muntligt och skriftligt det du har samlat och sovrat fram ur större textmängder. Allt med ett källkritiskt förhållningssätt. Vi tränar på att göra litteraturvetenskapliga analyser av litterära texter med avseende på berättargrepp och stilmedel. Svensk språkhistoria samt släktskapshistoria ingår också. Klassrum Period 4 Klassrum Period 5

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 3 100 poäng Här fokuserar vi på muntlig och skriftlig framställning utifrån större text- och faktamängder. Du får träna på att göra dig förstådd i diskussioner och debatter samt lära dig vilka faktorer som gör en muntlig presentation intressant. Vetenskapliga texter bearbetas utifrån disposition, språk och stil. Dessutom ingår läsning och analys av skönlitterära texter skrivna av både kvinnliga och manliga författare från olika epoker och kulturer. Klassrum Period 4 må+on Klassrum Period 5 må+on

13:00-15:45 13:00-15:45

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

ti+fr ti+fr

13:00-15:45 13:00-15:45

TYSKA 1 100 poäng På den här nybörjarkursen lär du känna språket och får en inblick i de kulturer där språket talas. Redan från första början får du lära dig språket på ett kommunikativt sätt, vilket gör att du redan efter en kort tids studier kan förstå och göra dig förstådd i enklare situationer. Klassrum Period 4 Distans Period 4 Klassrum Period 5 Distans Period 5

14

ti+to

13:00-15:45

ti+to

13:00-15:45


Fristående kurser i klassrum och på distans

Från och med hösten 2012 träder den nya gymnasiereformen i kraft inom hela vuxenutbildningen. Detta innebär att:

Bokstavsbetyg från A (bäst) till F (underkänt) ersätter det gamla systemet Icke godkänt, Godkänt, Väl godkänt och Mycket väl godkänt. En del nya kurser tillkommer medan andra försvinner, du hittar de nya ämnesplanerna på Skolverkets hemsida.

Det införs en gymnasieexamen: en yrkesförberedande och en högskoleförberedande med inriktning mot de olika programmen.

Kärnämnen byts ut mot gymnasiegemensamma ämnen. Vissa ämnen är samma för alla program, andra inte. Vill du veta mer om reformens olika delar, gå in på Skolverkets hemsida eller vänd dig till vår studieoch yrkesvägledare Annelie Johansson, annelie.johansson@folkuniversitetet.se

Naturvetenskap och matematik

MATEMATIK 1c 100 poäng Du får bredare och djupare kunskaper inom områdena taluppfattning, aritmetik och algebra, geometri, samband och förändring, sannolikhet och statistik samt problemlösning. distans period 4 distans period 5

BIOLOGI 1 100 poäng De tre centrala delarna på kursen är ekologi, genetik och evolution. Ekologi är kunskapen om de naturliga sambanden och kretsloppen i naturen. Evolutionsteorin och den moderna gentekniken går hand i hand. Kursen ger dig grundläggande kunskaper om hur vårt arv och vår genetiska kod fungerar. Distans Period 4 Distans Period 5

du som väljer att läsa på distans...

MATEMATIK 1b 100 poäng Matematik 1b är en gymnasiegemensam kurs som bygger vidare på matematiken i grundskolan. Du får bredare och djupare kunskaper inom områdena taluppfattning, aritmetik, algebra, geometri, samband och förändring, sannolikhet, statistik och problemlösning. Klassrum Period 4 må+on Klassrum Period 4 on Distans Period 4 10 v. Distans period 4 20 v. Klassrum Period 5 må+on Klassrum Period 5 må Distans Period 5 10 v.

09:00-11:45 18:00-20:30

...bör vara en van datoranvändare, ha tillgång till en dator med Internetuppkoppling och en e-postadress. För att lyckas med studierna på distans är det viktigt att kunna arbeta självständigt och göra en egen studieplanering. Det är lätt att underskatta det arbete som krävs för att läsa en kurs på distans, men håller du dig till vår studieplanering har du goda chanser att lyckas. På den introduktion alla distanselever kallas till

09:00-11:45 18:00-20:30

visar vi hur distansplattformen fungerar.

15

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux


Intervju med patricia castillo, utbildningen svenska b, distans

personligt och effektivt på distans

Distanskursen passar mig perfekt. Nu kan jag fortsätta jobba och plugga samtidigt.

Kärleken fick Patricia Castillo att flytta till Sverige. Men att bara sitta hemma och kura med sin älskling var inte nog. Hon ville snabbt lära sig svenska för att komma in i samhället. Eftersom hon redan hade ett jobb började hon läsa svenska på distans.

D

istanskursen passar mig perfekt. Nu kan jag fortsätta jobba och plugga samtidigt. Jag kan anpassa studierna efter mina egna tider. Men det gäller verkligen att vara strukturerad och kunna planera när man pluggar på distans, säger Patricia Castillo, med lätt sydamerikansk brytning. Patricia är född och uppvuxen i Córdoba i Argentina. Under några år studerade hon ekonomi i Tyskland och det var där hon träffade sin stora kärlek. Sedan två och ett halvt år bor de numera här i Sverige. Hon är verkligen lyckligt lottad. Redan från första början hade hon ett jobb att gå till. Hon arbetar som affärsanalytiker på ett internationellt företag med att analysera organisationers olika problemområden och affärsmodeller.

– För mig känns det viktigt att kunna integreras i samhället. Visst betyder kärleken mycket, men jag vill vara en del av ett större sammanhang också. Jag vill vara en del av samhället. Men svenska är svårt! säger Patricia och skrattar. Den webbaserade plattformen för distansundervisning tycker Patricia fungerar mycket bra. Plattformen fungerar så att eleven loggar in på plattformen, utför den aktuella uppgiften, och därefter ger läraren respons. – Den feedback som jag har fått av läraren var enormt bra. Det var inte bara ”Godkänd” eller ”Inte godkänd”. Vi hade ett mer ingående resonemang om hur jag hade genomfört uppgiften: Vad var bra? Vad var mindre bra? Och hur skulle jag kunna omarbeta materialet på ett ännu bättre sätt? Det var

verkligen värdefullt, minns Patricia, som nu går Svenska B på distans. Någon dag före kursens sista prov träffade Patricia resten av klasskamraterna på en ”riktig” lektion. – Det var bra att lära känna dem lite. Annars skulle det kanske bli alltför nervöst med alla nya ansikten, eftersom vi även skulle ha muntliga redovisningar, säger hon. Nu är svenskkursen snart avklarad, men Patricias studielust är allt annat än slut. – Jag tycker verkligen om mitt jobb, men jag älskar att plugga och kommer nog alltid att vilja gå olika kompletterande kurser, vid sidan av jobbet. Och jag kommer alltid att vilja förbättra min svenska. Kanske ser ni mig snart på svenska C-kursen!

PATRICIA CASTILLO Ålder: 33 år Familj: Man och två barn Förebild: Starka kvinnor som lyckas få ihop livspusslet med jobb, barn och familj Dold talang: Dans i alla former, men framför allt jazzdans och modern nutida dans Framtidsplan: Att starta eget företag och lära mig ett femte språk, till exempel arabiska.

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

16


MATEMATIK 4 100 poäng

Kursen bygger vidare på Matematik 1b inom områdena taluppfattning, aritmetik, algebra, geometri, samband och förändring, sannolikhet, statistik och problemlösning. Du lär dig förstå och använda ett antal nya matematiska begrepp och metoder som du kan ta hjälp av för att lösa olika typer av matematiska problem.

Kursen bygger vidare på Matematik 3b eller 3c och innehåller aritmetik, algebra, geometri, samband och förändring, och problemlösning. Du får prova på att självständigt arbeta med en problemställning i matematik. Kursen ger dig de kunskaper som krävs för fortsatta studier inom matematikintensiva utbildningar.

Klassrum Period 4 Klassrum Period 4 Distans Period 4 distans period 4 Klassrum Period 5 Klassrum Period 5 Distans Period 5

ti+to to 10 v. 20 v. ti+to ti 10 v.

09:00-11:45 18:00-20:30

Klassrum Period 4 Distans Period 4 Klassrum Period 5 Distans Period 5

09:00-11:45 18:00-20:30

MATEMATIK 5 100 poäng

Kursen bygger vidare på Matematik 1c inom områdena taluppfattning, aritmetik och algebra, geometri, samband och förändring, sannolikhet och statistik samt problemlösning. Du lär dig förstå och använda ett antal nya matematiska begrepp och metoder som du kan ta hjälp av för att lösa vissa typer av matematiska problem.

Klassrum Period 4 Distans Period 4 Klassrum Period 5 Distans Period 5

Distans Period 4 Distans Period 5

ti+to

13:00-15:45

on+fr

09:00-11:45

on+fr

09:00-11:45

NATURKUNSKAP 1b 100 poäng

MATEMATIK 3b 100 poäng Kursen bygger vidare på Matematik 2a eller 2b inom områdena algebra, samband och förändring och problemlösning. Du får fördjupa och bredda din matematiska kreativitet med hjälp av nya begrepp som första- och andraderivata och integraler. 13:00-15:45

Med fokus på klimat, energifrågor och hållbar utveckling får du lära dig hur man blir en medveten världsmedborgare. Kursens andra del fokuserar på vår kropp, hur den fungerar och hur man tar hand om den. Vi lägger även fokus på genteknikens för- och nackdelar utifrån ett etiskt perspektiv. Klassrum Period 4 Distans Period 4 Klassrum Period 5 Distans Period 5

ti+fr

13:00-15:45

ti+fr

13:00-15:45

13:00-15:45

NATURKUNSKAP 2 100 poäng

MATEMATIK 3c 100 poäng Kursen bygger vidare på Matematik 2a eller 2c inom områdena aritmetik, algebra och geometri, samband och förändring samt problemlösning. Du får fördjupa och bredda din matematiska kreativitet med hjälp av nya begrepp som första- och andraderivata och integraler. Distans Period 4 Distans Period 5

13:00-15:45

Kursen bygger vidare på Matematik 4 och ger dig tillfälle att fördjupa och bredda dina kunskaper inom områdena samband och förändring, diskret matematik och problemlösning. Kursen ger dig de kunskaper som krävs för fortsatta studier inom matematikintensiva utbildningar.

MATEMATIK 2c 100 poäng

Klassrum Period 4 må+on Distans Period 4 Klassrum Period 5 må+on Distans Period 5

ti+to

Kursen ger dig en djupare förståelse för hur världens mest komplexa organism fungerar, nämligen människan. Genom att studera evolutionens mekanismer klargör vi människans anatomi och funktion på mikro- och makronivå. En central del av kursen fokuserar på de kemiska och fysikaliska lagar som påverkar oss själva samt samhället runt om oss. Slutligen öppnar kursen upp för grundläggande kunskaper om det fantastiska universum som vi är en del av. Klassrum Period 4 må+to Distans Period 4 Klassrum Period 5 må+to Distans Period 5

13:00-15:45 13:00-15:45

Har du frågor? Ring oss mellan 9–16 Telefon 08 – 789 43 50 Eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

17

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

Fristående kurser i klassrum och på distans

MATEMATIK 2b 100 poäng


kursregister

Kursregister Här hittar du alla kurser vi erbjuder i bokstavsordning. Mer information om vad kurserna innehåller hittar du inne i katalogen på sidorna 9-17. KURSNAMN NATIONELL KOD

(K) POÄNG KLASSRUM DISTANS (D)

PERIOD DAG TID

AFFÄRSJURIDIK

JURAFF0

100 p

K

P5

on+fr

13:00 - 15:45

AKTIVITETER OCH UPPLEVELSER

TURAKT0

100 p

K

P 5

to+fr

09:00 - 11:45

ARABISKA 1

MODARA01

100 p

K

P4

ti+to

13:00 - 15:45

ARABISKA 1

MODARA01

100 p

K

P5

ti+to

13:00 - 15:45

BESÖKSNÄRINGEN

TURBEÖ0

100 p

K

P 4

to+fr

09:00 - 11:45

BIOLOGI 1 BIOBIO01

100 p

D

P 4

BIOLOGI 1 BIOBIO01

100 p

D

P 5

DATORTEKNIK 1a

DAODAT01a

100 p K

P 4

09:00 - 15:45

DIGITALT SKAPANDE 1

DIGDIG01

100 p

K

P4

ti+fr

09:00 - 11:45

ENGELSKA 5

ENGENG05

100 p

K

P4

må+to

ENGELSKA 5 ENGENG05

100 p

D

P4

ENGELSKA 5

ENGENG05

100 p

K

P5

må+to

ENGELSKA 5 ENGENG05

100 p

D

P5

ENGELSKA 6

ENGENG06

100 p

K

P4

ENGELSKA 6 ENGENG06

100 p

D

P4

ENGELSKA 6

ti+fr

09:00 - 11:45

ENGENG06

100 p

K

P5

ti+fr

100 p

D

P5

ENTREPRENÖRSKAP OCH FÖRETAGANDE

ENTEMP0

100 p

K

P5

FILOSOFI 1

FIOFIO01

50 p

D

P4

FILOSOFI 1

FIOFIO01

50 p

D

P5

FILOSOFI 2

FIOFIO02

50 p

D

P4

FILOSOFI 2

FIOFIO02

50 p

D

P5

FRANSKA 1

MODFRE01

100 p

K

P4

ti+to

FRANSKA 1 MODFRE01

100 p

D

P4

FRANSKA 1

MODFRE01

100 p

K

P5

FRANSKA 1 MODFRE01

100 p

D

P5

FRUKOST- OCH BUFFÉSERVERING

HOTFRU0

100 p

K

P5

ti+on

FÖRETAGSEKONOMI 1

FÖRFÖR01

100 p

K

P4

on+fr

FÖRETAGSEKONOMI 1

FÖRFÖR01

100 p

D

P4

FÖRETAGSEKONOMI 1

FÖRFÖR01

100 p

K

P5

FÖRETAGSEKONOMI 1

FÖRFÖR01

100 p

D

P5

100 p

K

P4

100 p

D

P4

FÖRETAGSEKONOMI 2

FÖRFÖR02 FÖRFÖR02

13:00 - 15:45

ti+to

13:00 - 15:45

09:00 - 11:45 09:00 - 11:45 on+fr

09:00 - 11:45

on+fr

13:00 - 15:45

FÖRFÖR02

100 p

K

P5

FÖRFÖR02

100 p

D

P5

GEOGRAFI 1 GEOGEO01

100 p

D

P4

GEOGRAFI 1 GEOGEO01

100 p

D

P5

GRAFISK ILLUSTRATION

100 p

K

P4

ti+fr

18

09:00 - 11:45

FÖRETAGSEKONOMI 2

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

09:00 - 11:45

on+fr

FÖRETAGSEKONOMI 2

GRAGRI0

09:00 - 11:45

ENGELSKA 6 ENGENG06

FÖRETAGSEKONOMI 2

09:00 - 11:45

on+fr

13:00 - 15:45

13:00 - 15:45


kursregister

KURSNAMN NATIONELL KOD

(K) POÄNG KLASSRUM DISTANS (D)

PERIOD DAG TID

GRAFISK KOMMUNIKATION 1

100 p

P5

GRAGRA01

K

ti+fr

13:00 - 15:45

GRAFISK KOMMUNIKATION 2 GRAGRA02

100 p K

P 1

GUIDE OCH RESELEDARE TURGU10

100 p K

P 1

HISTORIA 1b

HISHIS01b

100 p

K

P4

HISTORIA 1b

HISHIS01b

100 p

D

P 4

HISTORIA 1b

HISHIS01b

100 p

K

P5

HISTORIA 1b

HISHIS01b

100 p

D

P 5

HISTORIA 2b

HISHIS02b

100 p

D

P 4

HISTORIA 2b

HISHIS02b

100 p

D

P 5

ITALIENSKA 1

MODITA01

100 p

K

P4

ti+to

13:00 - 15:45

ITALIENSKA 1

MODITA01

100 p

K

P 5

ti+to

13:00 - 15:45

må+on

må+on

13:00 - 15:45

13:00 - 15:45

JOURNALISTIK, REKLAM OCH INFORMATION 1 MEEJOU01

100 p K

P 1

KONFERENS 1 KONKOF01

100 p K

P 1

KONFERENS OCH EVENEMANG

KONKOF0

100 p

K

P5

ti+on

13:00 - 15:45

LOGI

HOTLOJ0

100 p

K

P4

ti+on

13:00 - 15:45

KINESISKA / MANDARIN 1

MODCMN01

100 p

K

P4

ti+to

13:00 - 15:45

KINESISKA / MANDARIN 1

MODCMN01

100 p

K

P5

ti+to

13:00 - 15:45

MATEMATIK 1b

MATMAT01b

100 p

K

P4

må+on

09:00 - 11:45

MATEMATIK 1b MATMAT01b

100 p K

P4

on

18:00 - 20:30

MATEMATIK 1b MATMAT01b

100 p

D

P 4

MATEMATIK 1b

100 p

K

P5

må+on

09:00 - 11:45 18:00 - 20:30

MATMAT01b

MATEMATIK 1b MATMAT01b

100 p K

P 5

MATEMATIK 1b MATMAT01b

100 p

D

P5

MATEMATIK 1c MATMAT01c

100 p

D

P 4

MATEMATIK 1c MATMAT01c

100 p

D

P 5

MATEMATIK 2b

100 p

K

P4

ti+to

09:00 - 11:45

MATEMATIK 2b MATMAT02b

MATMAT02b

100 p K

P 4

to

18:00 - 20:30

MATEMATIK 2b MATMAT02b

100 p

D

P 4

MATEMATIK 2b

100 p

K

P5

ti+to

09:00 - 11:45

ti

18:00 - 20:30

MATMAT02b

MATEMATIK 2b MATMAT02b

100 p K

P5

MATEMATIK 2b MATMAT02b

100 p

D

P5

MATEMATIK 2c MATMAT02c

100 p

D

P 4

MATEMATIK 2c MATMAT02c

100 p

D

P 5

MATEMATIK 3b

MATMAT03b

100 p

K

P4

MATEMATIK 3b MATMAT03b

100 p

D

P4

MATEMATIK 3b

må+on

MATMAT03b

100 p

K

P5

må+ons

MATEMATIK 3b MATMAT03b

100 p

D

P5

MATEMATIK 3c MATMAT03c

100 p

D

P 4

19

13:00 - 15:45

13:00 - 15:45

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux


kursregister

KURSNAMN NATIONELL KOD

(K) POÄNG KLASSRUM DISTANS (D)

PERIOD DAG TID

MATEMATIK 3c MATMAT03c

100 p

D

P 5

MATEMATIK 4

MATMAT04

100 p

K

P4

MATEMATIK 4 MATMAT04

100 p

D

P4

MATEMATIK 4

MATMAT04

100 p

K

P5

MATEMATIK 4 MATMAT04

100 p

D

P5

MATEMATIK 5

MATMAT05

100 p

K

P4

MATEMATIK 5 MATMAT05

100 p

D

P4

MATEMATIK 5

MATMAT05

100 p

K

P5

MATEMATIK 5 MATMAT05

100 p

D

P5

MEDIEPRODUKTION

MEPMEI01

100 p

K

P 5

ti+fr

NATURKUNSKAP 1b

ti+fr

NAKNAK01b

100 p

K

P4

NATURKUNSKAP 1b NAKNAK01b

100 p

D

P4

NATURKUNSKAP 1b

ti+to

13:00 - 15:45

ti+to

13:00 - 15:45

on+fr

09:00 - 11:45

on+fr

09:00 - 11:45

09:00 - 11:45 13:00 - 15:45

NAKNAK01b

100 p

K

P5

ti+fr

NATURKUNSKAP 1b NAKNAK01b

100 p

D

P5

NATURKUNSKAP 2

må+to

NAKNAK02

100 p

K

P4

NATURKUNSKAP 2 NAKNAK02

100 p

D

P4

NATURKUNSKAP 2

13:00 - 15:45

13:00 - 15:45

NAKNAK02

100 p

K

P5

NATURKUNSKAP 2 NAKNAK02

100 p

D

P5

PRIVATJURIDIK

JURPRI0

100 p

K

P4

ti+to

13:00 - 15:45

PROGRAMMERING 1

PRRPRR01

100 p K

P5

09:00 - 15:45

PROGRAMMERING 2

PRRPRR02

100 p K

P 1

PSYKOLOGI 1

PSKPSY01

50 p

D

P 4

PSYKOLOGI 1

PSKPSY01

50 p

D

P 5

RECEPTION 1

HOTREC01

100 p K

P 1

RECEPTIONS- OCH KONFERENSSERVICE

ADMREC0

100 p

K

P4

ti+on

09:00 - 11:45

REDOVISNING 1

FÖRRED01

100 p

K

P5

on+fr

09:00 - 11:45

REDOVISNING 2

FÖRRED01

100 p K

P 1

RELIGIONSKUNSKAP 1

RELREL01

50 p

K

P 4

RELIGIONSKUNSKAP 1 RELREL01

50 p

D

P4

RELIGIONSKUNSKAP 1

50 p

K

P5

RELREL01

må+to

ti+to

13:00 - 15:45

13:00 - 15:45

ti+to

RELIGIONSKUNSKAP 1 RELREL01

50 p

D

P5

RELIGIONSKUNSKAP 2 RELREL02

50 p

D

P4

13:00 - 15:45

RELIGIONSKUNSKAP 2 RELREL02

50 p

D

P 5

RESEPRODUKTION OCH FÖRSÄLJNING

TURRESO

100 p

K

P 5

to+fr

13:00 - 15:45

RESMÅL OCH RESVÄGAR

TURREMO

100 p

K

P 4

to+fr

13:00 - 15:45

SAMHÄLLSKUNSKAP 1b

SAMSAM01b

100 p

K

P4

ti+to

13:00 - 15:45

SAMHÄLLSKUNSKAP 1b

SAMSAM01b

100 p

D

P4

SAMHÄLLSKUNSKAP 1b

SAMSAM01b

100 p

K

P5

SAMHÄLLSKUNSKAP 1b

SAMSAM01b

100 p

D

P5

SAMHÄLLSKUNSKAP 2

SAMSAM02

100 p

D

P4

SAMHÄLLSKUNSKAP 2

SAMSAM02

100 p

ti+to

D

P5

100 p

K

P4

ti+to

SPANSKA 1 MODSPA01

100 p

D

P4

SPANSKA 1

MODSPA01

100 p

K

P5

SPANSKA 1 MODSPA01

100 p

D

P5

SVENSKA 1

SVESVE01

100 p

K

P4

ti+to

SVENSKA 1 SVESVE01

100 p

D

P4

SVENSKA 1

100 p

K

P5

SPANSKA 1

MODSPA01

SVESVE01

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

20

13:00 - 15:45

13:00 - 15:45

ti+to

13:00 - 15:45

13:00 - 15:45

ti+to

13:00-15:45


kursregister

har du frågor? RING OSS MELLAN 9-16 Telefon 08 - 789 43 50 Eller besök vår hemsida.

KURSNAMN NATIONELL KOD

(K) POÄNG KLASSRUM DISTANS (D)

PERIOD DAG TID

SVENSKA 1 SVESVE01

100 p

D

P5

SVENSKA 2

SVESVE02

100 p

K

P4

SVENSKA 2 SVESVE02

100 p

D

P4

SVENSKA 2

on+fr

13:00 - 15:45

SVESVE02

100 p

K

P5

SVENSKA 2 SVESVE02

100 p

D

P5

SVENSKA 3

SVESVE03

100 P

K

P 4

ti+fr

13:00 - 15:45

SVENSKA 3

SVESVE03

100 P

K

P 5

ti+fr

13:00 - 15:45

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 1

SVASVA01

13:00 - 15:45

100 p

K

P 4

må+on

09:00 - 11:45

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 1 SVASVA01

100 p

K

P4

18:00 - 20:30

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 1 SVASVA01

100 p

D

P4

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 1

SVASVA01

100 p

K

P5

må+on

09:00 - 11:45

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 1 SVASVA01

100 p

K

P5

on

18:00 - 20:30

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 1 SVASVA01

100 p

D

P5

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 2

100 P

SVASVA02

on+fr

K

P 4

ti+to

09:00 - 11:45

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 2 SVASVA02

100 p K

P4

ti

18:00 - 20:30

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 2 SVASVA02

100 p

D

P4

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 2

100 p

K

P5

ti+to

09:00 - 11:45

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 2 SVASVA02

100 p K

P 5

to

18:00 - 20:30

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 2 SVASVA02

100 p

D

P5

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 3

SVASVA03

100 p

K

P 4

må+on

13:00 - 15:45

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 3

SVASVA03

100 p

K

P 5

må+on

13:00 - 15:45

SVASVA02

TURISBYRÅSERVICE TURTUR0

100 p K

P 1

TYSKA 1

MODGER01

100 p

K

P4

TYSKA 1 MODGER01

100 p

D

P4

TYSKA 1

100 p

K

P5

TYSKA 1 MODGER01

100 p

D

P5

WEBBUTVECKLING 1 WEBWEU01

100 p K

P4

to

09:00 - 15:45

WEBBUTVECKLING 2 WEBWEU02

100 p K

P 5

to

09:00 - 15:45

MODGER01

ti+to

13:00 - 15:45

ti+to

13:00 - 15:45

vill du läsa hos oss? www.folkuniversitetet.se/vux

21

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux


så här ansöker du För att kunna studera hos oss behöver du en dator med Internetuppkoppling samt en e-postadress. Detta för att du ska komma in på vår studieplattform Schoolsoft. På Schoolsoft hittar du dina kurser, schema, kurslitteratur, kursplanering och annan viktig information.

När du hittat en kurs eller yrkesutbildning du vill gå hos oss ansöker du via vuxenutbildningen i din hemkommun. Det är kommunen som avgör om du är behörig att läsa på Komvux. Ange i din ansökan vilken skola du önskar studera på. Enklast går du till www.folkuniversitetet.se/vux och klickar på Ansökan.

5. Vid kursstart

2. Vilka kan söka?

Vi tar emot elever som är folkbokförda i de kommuner som finns angivna på katalogens baksida.

3. Antagningsbesked

Om du har blivit antagen till en kurs eller utbildning får du en kallelse av oss senast en vecka före kursstart. I kallelsen finns dina inloggningsuppgifter till vår studieplattform Schoolsoft. Där hittar du schema, kurslitteratur, kursplanering och annan viktig information.

I samband med kursstart har vi ett introduktionsmöte för alla nya elever – ett för klassrumsstuderande och ett för distansstuderande. Då får du träffa lärare och administrativ personal som arbetar med Komvux.

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

MODERSMÅL ÄN SVENSKA? För att kunna läsa på Komvux bör du ha godkänt betyg i svenska som andraspråk eller motsvarande kunskaper i svenska motsvarande grundskolans nivå. Om du har fler frågor kring behörighet och förkunskaper - vänd dig till vuxenutbildningen i din hemkommun

1. Så här söker du till oss

4. Introduktionsmöte

hAR DU ETT ANNAT

Under första lektionen går läraren igenom kunskapskraven och vad du ska uppnå för respektive betyg. Kursplaneringen ligger på din studieplattform. Det är alltså lätt att få en överblick över vad som ska göras och vilka deadlines som gäller för prov och inlämningsuppgifter. Vid kursstarten och även löpande under kursen kan du framföra synpunkter och komma med egna förslag på arbetssätt och innehåll.

6. Betyg

Din kunskapsutveckling testas på olika sätt under kursen och ligger till grund för betygssättningen. Ofta görs ett eller flera skriftliga prov men även hemtentor, grupparbeten och muntliga redovisningar förekommer. När betyget är satt skickar vi det till din hemkommun. Där kan du begära ut betyget. Om du har gått en av våra yrkesutbildningar och fått minst betyg E på alla kurser, får du även ett diplom.

22


heltid eller deltid

Yrkesutbildningarna läser du på heltid vilket motsvarar 200 poäng på 10 veckor. De fristående kurserna kan läsas på heltid eller deltid.

studieekonomi

Kurslitteratur

Petra harkort, utbildningsansvarig

På Komvux betalar du kurslitteraturen själv. Du kan komma över litteratur gratis eller till ett förmånligare pris på följande sätt: Leta efter begagnade kursböcker på nätet.

annelie johansson, studie- och yrkesvägledare

Va rmt vä lkommen att konta kta oss

Titta på vår anslagstavla där elever annonserar.

Låna kursböcker på biblioteket.

Lennart Löfström, administratör

anette holmquist, administratör

Yrkesutbildningarna Startar i januari (Period 1) och augusti (Period 4) varje år. Är på antingen 400 poäng eller 600 poäng. Går på dagtid i klassrum. Praktik ingår.

KOMVUX Folkuniversitetet

TELEFON: 08-789 43 50

Besöksadress: Kungstensgatan 45

Postadress: Box 6901, 102 39 Stockholm

E-POST: DIREKT@FOLKUNIVERSITETEt.se

23

www.folkuniversitetet.se/VUX

Utgiven av Folkuniversitetet Marknadsansvarig: Mona Lanneskog Produktionsledning: Kristina Rozenbeek Produktion: Hummingbirds Fotografer: Robert Berggren och Anders J Larsson

Alla våra kurser och utbildningar är kostnadsfria och berättigar till studiemedel. Kontakta CSN om du har frågor kring studiestöd. Telefon: 0771-276 000, hemsida www.csn.se

För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux


på uppdrag av:

Botkyrka kommun Danderyds kommun Huddinge kommun Järfälla kommun Lidingö stad Nacka kommun Nykvarns kommun Salems kommun Sigtuna kommun Sollentuna kommun Solna stad Stockholms stad Sundbybergs stad Södertälje kommun Täby kommun Upplands Väsby kommun Vallentuna kommun Vaxholms stad Värmdö kommun

Tel: 08 - 789 43 50 Box 6901, 102 39 Stockholm E-post: direkt@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se/vux För mer information ring 08-789 43 50 eller besök www.folkuniversitetet.se/vux

24

Folkuniversitetets vuxkatalog hösten 2012  

Folkuniversitetet i Stockholm vuxkatalog hösten 2012

Folkuniversitetets vuxkatalog hösten 2012  

Folkuniversitetet i Stockholm vuxkatalog hösten 2012