Page 1

magazın

A hit el es forr ás • m i n d e n , a m i t a f e l s ő o k t a t á s r ó l t u d n i l e h e t

www.felvi.hu

XIII. évfolyam, 4. szám – 2013. augusztus

Egyetem útikalauz stopposoknak sorsod!

| Ösztöndíjak közel és távol | Vedd a kezedbe a

| Ami egy hallgatónak is jól jöhet… | Használd ki a szünetet, tanulj

nyelveket! | Gyúrj már most a sikeres karrierre! | Mennyibe kerül a diáklét?


KözPonti elhelyezKedés elérhető áron! 4-es 6-os

Corvin Plaza 99-es

baross utCa

blaha

mátyás tér

erKel színház

Keleti

ráKóCzi tér

Körút

metró 2, 3, 4 Kiváló közlekedés, megújult környezet, igényes, fiatalos, új építésű otthonok. Garzonok már 8 790 000 Ft-tól, 2 szobás lakások 12 190 000 Ft-tól, 3 szobások 15 790 000 Ft-tól elérhetők. Most minden lakáshoz ajándék konyhabútort adunk 500 000 Ft értékben!* átadás: 2013. augusztus. Cím: 1085 budapest, mátyás tér 11.

helyszíni értékesítési iroda:

* Ajánlatunk kizárólag a május 10-e után szerződést kötő új ügyfeleinkre vonatkozik. részletekért hívja értékesítőinket!

(06 30) 522 2236

www.metrodom.hu

1085 budapest, mátyás tér 11. (06 1) 211 2062 (06 30) 685 2200


tartalom

Egyetem útikalauz stopposoknak

Új iskola, új környezet, idegen diáktársak és tanárok, még ismeretlen szabályok és kihívások. A felsőoktatás évei felejthetetlen élményeket és hasznos ismereteket tartogatnak. [4–5. oldal] Vedd kezedbe a sorsod! Segítség mindig van, akár a tanulásról, akár a pénzügyekről van szó. Előbbiben a felsőbb éves hallgatók, a mentorok, utóbbiban pedig a különböző intézményi, szociális ösztöndíjak jelenthetik a megoldást. [6-9. oldal] Gyúrj már most a sikeres karrierre! Fontos a szakmai gyakorlat, előny lehet a külföldi tapasztalat – ezek nemcsak üres frázisok, hanem a Frissdiplomások 2012-es kutatás szerint számszerűen kimutatható a pozitív hozadékuk. [15–16. oldal] Mennyibe kerül a diáklét? A családok többségénél előkerül a számológép a sikeres felvételi után. Milyen költségekkel kell számolnia egy hallgatónak? [17–18. oldal]

Kiadja az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Felelős kiadó: Kerékgyártó Sándor • Főszerkesztő: Kőszegi Adrienn Szerzők: Fodorné Bodnár Gabriella, Horváth Anikó, Madár Beáta Tipografia, nyomdai előkészítés és előállítás: Printer-Partner Kft.


felvételi után

[

Egyetem útikalauz stopposoknak

Szeptembertől új iskola és környezet, idegen diáktársak, tanárok, még

ismeretlen szabályok és kihívások várnak Rád. De ne izgulj! A felsőoktatás évei rengeteg felejthetetlen élményt és hasznos ismeretet tartogatnak számodra. Ne feledd: minden változás előrébb visz!

Gólyának lenni jó Felvettek, nyitva áll előtted az egyetem kapu­ja, mégsem vagy teljesen nyugodt? Izgulsz az új közösség és a Rád váró követelmények miatt, úgy érzed, ősszel félve lépsz majd be az első szemináriumra? Jelentkezz tüstént leendő iskolád gólyatáborába, ahol összebarátkozhatsz majdani csoporttársaiddal, az idősebbektől pedig számtalan jó tanácsot zsebelhetsz be! A laza, vidám hangulatú táborban mindenki közvetlen és derűs, itt még a visszahúzódó emberek is játszva ismerkednek. A gólyák élete a táborban csak játék és mese: bulik, vetélkedők és vicces programok töltik ki a napokat, amelyek során gyorsan haverokra, sőt, akár igazi rokonlelkekre is lelhetsz. Bátran szóba elegyedhetsz felsőbb évesekkel is, akik lelkesen mesélnek a főiskoláról/egyetemről, a képzésről, a mindennapi szoká­ sokról, szívesen osztják meg tapasztalataikat. Így ősszel ugyan idegen falak, de már ismerős arcok vesznek majd körbe, s az új akadályokat is kön�nyebben fogod venni. Akkor se csüggedj, ha nem jutsz el a gólyatáborba, hiszen az előadások, szemináriumok közötti szünetekben is bőven nyílik lehetőség a beilleszkedésre.

]

séget kérni. A túl félénk vagy túl harsány viselkedés kevésbé szimpatikus. Ha szeretnél ismerkedni, teszteld le az egyetemi sportklubokat vagy művészetekkel kapcsolatos szakköröket, társaságokat is, hiszen a hasonló érdeklődési körrel rendelkezők között nagyobb eséllyel lelhetsz barátokra. Minden intézményben működik egyetemi újság és/vagy rádió is. Érdemes a szerkesztőségek ajtaján is kopogtatni, hiszen izgalmas fiatalokat ismerhetsz meg, s az sem hátrány, hogy egy ilyen csapat tagjaként elsőként értesülhetsz az eseményekről. Ha nyitott vagy, bátor és tettre kész, gyorsan megtalálod a helyed. Muníció a tanuláshoz

Az egyetemen újszerű számonkérési módok és feladatok várnak. Felborul az eddig megszokott napirend is, hiszen a tanórák hosszabbak, nincs napi óralátogatási kötelezettség és mindennapos házi feladat, no meg a bulik száma is megszaporodik. Itt már nem működnek azok a módszerek, amelyekkel a középiskolában még eljutottál az érettségiig. Hogy ne halmozódjon fel túl sok feladat, célszerű rendszeresen tanulni, így vizsgaidőszakban nem zúdul az összes anyag egyszerre a nyakadba. Ajánlatos új tanulási fogásokat is kipróbálni, hogy gyorsan és hatékonyan el tudd Ne félj a (világ)egyetemtől! sajátítani az ismereteket. Meg kell tanulnod, hoAkár a táborban, akár az egyetem épületében, gyan memorizálj, mit, miért és milyen összefüglégy kedves, barátságos és érdeklődő a diáktársa- gésben jegyezz meg. Kezeld hatékonyabban az iddal, merj kérdezni, sztorizni, tanácsot és segít- információkat, emeld ki a lényeget! Különösen 4

felvimagazin


felvételi után

Milyen az ideális tanulókuckó? Bárhol nem lehet tanulni. Akár az otthonodba, akár albérletbe vagy kollégiumba térsz vissza az előadások után, lényeges, hogy inspiráló, nyugodt tanulósarok várjon, amely csak a Tiéd és ahová szívesen ülsz le biflázni. Az ideális tanulókuckó nem csupán egy asztalból áll. Meghatározó a fal színe, hiszen egy jól kiválasztott árnyalat (például a föld színei: zöld, barna, sárga) segítik az elmélyülést, nyugtató hatással bírnak, míg az élénk színek, vibráló minták épp ellenkezőleg hatnak. A falra helyezett kréta-, mágnes- vagy parafatáblák is támogathatják a tanulást, hiszen a felületükön díszelgő motivációs üzenetek és a számodra fontos képek, idézetek még kreatívabbá és hatékonyabbá tehetnek.

fontos a jó és lényegre törő jegyzetelés fortélyainak elsajátítása, hogy az információk tengeréből képes legyél kiemelni a leglényegesebbeket. A bejutás nem cél, hanem kezdet Ebben az életkorban sokat változik az ember személyisége, a felsőoktatásban töltött évek ezért is rendkívül meghatározók. Ekkor indulsz el az önállósodás útján, hiszen már Neked kell elintézned ügyes-bajos dolgaidat (például a a tárgyfelvétellel, ösztöndíjakkal kapcsolatos teendőket), a sarkadra kell állnod, ha nem találod a nagyelőadót vagy a tanulmányi osztályt. A magad ura leszel, de ne félj az újtól, a változástól! Néhány hónap alatt természetessé válik az egyetemi élet (például a kemény vizsgaidőszak és az azt övező lazább hetek váltakozása). A megszokott középiskolai környezetből kilépve sok újdonsággal találkozol egyszerre, s az első napokban talán hiányoznak majd a régi osztálytársak, de idővel kialakul egy másik, szintén kellemes légkör. Minden csak első alkalommal jelent akadályt, másodjára már gördülékenyen intézed teendőidet (például a jelentkezést a vizsgákra és a tantárgyfelvételt) és jövőre már Te látod el jó tanácsokkal a kisgólyákat.

Még a pénztárcádba sem kell mélyen nyúlnod! Nézz körbe a nagyi pincéjében, padlásán vagy lomtalanításokon, bolhapiacokon, ahol bájos asztalokra és székekre lelhetsz. Ráadásul ezeket a saját ízlésednek megfelelően alakíthatod, festheted át, így még hangulatosabb lesz a kuckód. Szintén az újrahasznosítás jegyében ajánljuk a konzervdoboz és befőttesüveg tolltartókat, amelyeket ugyancsak átfesthetsz vagy dekorálhatsz matricákkal, szalagokkal. Amennyiben apró tér áll rendelkezésedre, az íróasztalt falra szerelhető és lehajtható polc is pótolhatja, vagy egy szekrénypolcot is kiszélesíthetsz, hogy tanulni tudj felette. Térelválasztónak tökéletes egy szép függöny vagy egy könyvespolc, ha pedig még nagyobb teret szeretnél nyerni, akassz a plafonra is ezt-azt, pakolj az ágy alá, s szerezz be gurulós bútorokat, amiket könnyedén félretolhatsz, ha mondjuk tornáznál vagy átugranának a barátaid. A fehér falak és nagy tükrök vizuálisan növelik a térérzetet. Ha pedig még a feng shuira is ügyelnél, akkor ne ülj háttal az ajtónak, tegyél az asztalodra egy bagolyfigurát és használj sárga színt a dekorálásnál. Az együttélés még egy tágas albérletben sem könnyű, de ettől se félj, hiszen sok mindenre megtanít: összetartásra, segítségnyújtásra, gondoskodásra, alkalmazkodásra, empátiára és ésszerű költekezésre. Ha valamelyik barátoddal költözöl össze, gondold át, kinek milyen rigolyája van, nehogy közétek álljon a későbbiekben. Válassz hozzád hasonló habitusú, toleráns embert!

f e l v e t t e k 2 0 13

5


hallgatói élet

[

Ösztöndíjak közel és távol A felsőoktatási évek alatt több lehetőség is kínálkozik szakmai, illetve

anyagi támogatások megpályázására. A hazai ösztöndíjakon kívül nemzetközi meghirdetések közül is válogathatsz. Érdemes tehát nyitott szemmel járnod, tájékozódnod, hiszen az ösztöndíjak révén anyagi támogatást szerezhetsz a felsőoktatási tanulmányaidhoz, vagy megalapozhatod szakmai fejlődésed. Itthoni lehetőségek A hazai ösztöndíjak és támogatások skálája igen széles. Felsőoktatási intézményed falain belül is körülnézhetsz, hiszen az egyetemek és főiskolák több típusú – teljesítmény és szociális alapú – támogatást kínálnak hallgatóiknak. Teljesítmény alapú ösztöndíjak • A tanulmányi ösztöndíjra pályáznod nem kell, alanyi jogon jár a megfelelő tanulmányi eredménnyel rendelkező, állami ösztöndíjas, nappali tagozatos hallgatóknak. A második félévtől kaphatsz tanulmányi ösztöndíjat, melynek összege a hallgatói normatíva (jelenleg 119 ezer forint) legalább 5 százaléka. • Köztársasági ösztöndíjra viszont már pályáznod kell. Akkor lehetsz jogosult rá, ha a különösen kiemelkedő teljesítményű, legalább két félévre bejelentkezett és legalább 55 kreditet megszerzett hallgatók közé tartozol. A köztársasági ösztöndíj egy tanévre szól, és a felsőoktatási intézmény előterjesztésére, az oktatásért felelős miniszter által adományozható. • A tanulmányi és köztársasági ösztöndíj mellett a felsőoktatási intézmények szakmai, tudományos, illetve közéleti ösztöndíjakat is meghirdethetnek. Ezekre akkor pályázhatsz, ha a tantervi követelményeken túl teljesítettél akár szakmai, akár tudományos, akár közéleti téren. A pályázati feltételeket, valamint a juttatás idejét és rendszerességét a felsőoktatási intézmények határozzák meg, így minden esetben az egyetemeden vagy főiskoládon érdemes érdeklődnöd a pályázati lehetőségekről. 6

felvimagazin

]

Közszolgálati ösztöndíj A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) támogatott képzéseire felvett hallgatók ún. közszolgálati ösztöndíjban részesülnek. Ennek szabályozása eltér az állami ösztöndíjas képzésekre vonatkozó szabályoktól, de a juttatásokkal kapcsolatban azonos előírásokat tartalmaz. A közszolgálati ösztöndíjas hallgatóknak – az egyéb képzésektől eltérően – nem kell aláírniuk a hallgatói szerződést, velük az NKE vagy a fegyveres szerv külön megállapodást köt. A közszolgálati ösztöndíjjal támogatott, valamint a honvédtiszti alap- és mesterképzésben eltöltött félévek nem számítanak bele a felsőoktatási jogszabályok szerinti támogatási időbe, és ez visszafelé is igaz. A közszolgálati ösztöndíjas hallgatók jogállásáról és kötelezettségeiről érdemes bővebben tájékozódni az NKE honlapján, a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóból vagy a felvi.hu-n.

Szociális alapú támogatások, ösztöndíjak • Iskolakezdő alaptámogatásnak hívják azt a juttatást, amely a tanulmányok kezdő szakaszában az állami ösztöndíjas, nappali képzésben résztvevő hallgatóknak jár. A támogatás mértéke a hallgatói normatíva 50 százaléka, mesterképzés esetében 75 százaléka. Pályázati úton kérheted.


hallgatói élet

• A rendszeres szociális ösztöndíj a szociálisan rászoruló hallgatók részére fizetett rendszeres támogatás. Szintén pályázattal lehet igényelni, amelyet a felsőoktatási intézmények bonyolítanak le. Rendszeres szociális ösztöndíjat kapnak a fogyatékossággal élő vagy egészségi állapotuk miatt rászoruló, a halmozottan hátrányos helyzetű, a családfenntartó, a nagycsaládos vagy árva hallgatók, mellettük a hátrányos helyzetű, félárva diákok, illetve azok, akik gyámsága nagykorúságuk miatt megszűnt. • A szociális alapon nyújtandó ösztöndíjak harmadik fajtája az egyszeri szociális problémák esetén (haláleset, gyerekszülés stb.) segítséget nyújtó rendkívüli szociális támogatás. Ennek igényléséhez mindig az adott felsőoktatási intézménynél kell benyújtanod a pályázatod. • A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj célja a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása. Ez olyan pénzbeli szociális támogatás, mely három részből áll: az ösztöndíjrendszerhez csatlakozott települési önkormányzatok által nyújtott támogatásból, a megyei önkormányzatok által nyújtott támogatásból és a felsőoktatási intézményi támogatásból. A pályázati feltételekről bővebb információt a www.bursa.hu honlapon találsz.

Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Az új, osztatlan tanárképzésben részt vevő hallgatók támogatása érdekében hozták létre a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjat, amelyre először 2013 szeptemberében lehet pályázni. Az ösztöndíjat elnyertek képzésének költségét fedezi az állam, valamint a felsőoktatási intézményben jogosultak lesznek minden hallgatói juttatásra, így tanulmányi ösztöndíjra, szociális támogatásra, kollégiumi elhelyezésre vagy akár a köztársasági ösztöndíjra is. A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj minimum havi 25 ezer forintos plusztámogatást jelent, azonban akinek legalább az egyik tanárszakja természettudományi, ennél jelentősebb támogatást is kaphat; természettudományos szakpár esetén pedig a támogatás összege akár 75 ezer forint is lehet egy hónapban.

Ösztöndíjjal külföldön Ha külföldi tapasztalatszerzésre, szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre vágysz, erre is kínálkozik lehetőség. Az államközi megállapodáson alapuló ösztöndíjakat a Magyar Ösztöndíj Bizottság (Balassi Intézet) koordinálja. Több tucat országba – Európán belül és kívül – van lehetőséged eljutni hosszú vagy rövid tanulmányútra, nyári egyetemre, de pályázhatsz rész- vagy teljes képzésre is. Az intézet honlapján (www.scholarship.hu) találod meg az aktuális meghirdetéseket. Az Európai Unió egyik ösztöndíjprogramja a CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies), a Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram, amelyen keresztül nyelvi és szakmai kurzusokat, nyári egyetemeket, illetve szakmai kirándulásokat pályázhatsz meg. A programot itthon a Tempus Közalapítvány koordinálja, a konkrét ösztöndíj-lehetőségeket az intézmény honlapján (www.tka.hu) érheted el. A másik – sokak által ismert – európai ösztöndíjprogram az Erasmus, melyben 33 európai ország összesen 4000 egyeteme vesz részt. Az Erasmus ösztöndíjról bővebben szintén a www.tka.hu honlapon tájékozódhatsz. A DAAD, azaz a Német Felsőoktatási Csereszolgálat is több típusú ösztöndíj-lehetőséget kínál magyar hallgatóknak, amelyek megpályázásához elengedhetetlen a jó német nyelvtudás, amit igazolni is kell a jelentkezésnél. További információt a www.daad.info.hu és a www.scholarship.hu honlapokon olvashatsz. f e l v e t t e k 2 0 13

7


hallgatói élet

Ne ijedj meg! Vedd kezedbe a sorsod!

[

Mindig van segítség. Ezt a mottót nem árt észben tartanod már gólyaként is,

és a későbbiekben is segítségedre lehet még ez a gondolat. Olykor úgy tűnhet,

hogy képtelenség eligazodni a felsőoktatás útvesztőiben, ám jó, ha tudod, hogy számíthatsz a felsőbb évesekre és az egyetem vagy főiskola munkatársaira, akár a tantárgyfelvételről, akár az ösztöndíjak megpályázásáról, akár egy megfelelő szakmai gyakorlat kiválasztásáról van szó. Az a lényeg, hogy merj kérdezni, légy tájékozott, mert hosszabb távon csak nyerhetsz ezzel a hozzáállással.

Mentorok segítik a gólyákat Ha túl vagy a sikeres felvételin, és kicsit tanács­ talan vagy a következő lépéseket illetően: nyugodj meg, nem kell egyedül megbirkóznod az előtted álló kihívásokkal! Az egyetemeken, főisko­lákon ugyanis vannak mentorok, azaz olyan felsőbb éves hallgatók, akik segítenek a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gólyáknak boldogulni a felsőoktatás útvesztőiben. A HÖOK Mentorprogramban azok a diákok vehetnek részt, akik a felvételi jelentkezéskor jelezték, hogy szeretnének csatlakozni ehhez a lehetőséghez. A ponthatárok megállapítását követően elérhetőségeiket megkapják a mentorok,

Leggyakoribb problémák: − a szociális támogatás igénylése − a szükséges igazolások beszerzése − tantárgyfelvétel − a tantermek, ügyintéző helyek megtalálása a campuson − diákmunka lehetőségek keresése − albérlet keresése, új város megismerése − új barátok keresése

8

felvimagazin

]

akik már a tanév elején, szeptemberben felveszik a kapcsolatot velük – mondta Csuhaj Andrea, a HÖOK Mentor­program programvezetője. Egy felsőbb éves hallgató általában 5-6 gólyával foglalkozik. Szemé­lyesen is találkoznak, de telefonon, e-mailben is tudnak tőlük tanácsot kérni az elsősök. Miben segít a mentor? Gyakorlatilag mindenféle kérdésben fordulhatsz a mentorodhoz, hiszen az a feladata, hogy segítse a hallhatók első évét a felsőoktatásban. Tanul­ mányi ügyekben – így a tantárgyfelvétel, beiratkozás, igazolások kérése, Neptun vagy ETR rendszer működése – éppúgy a rendelkezésedre áll majd, mint az ösztöndíjakkal, kollégiumi ügyekkel kapcsolatban felmerülő kérdésekben. Az a célja, hogy megkönnyítse a dolgodat, így bármilyen ügyben keresd bátran, segítőd azon lesz majd, hogy minél gyorsabban megoldja a problémádat. Akár kirándulhattok is együtt A mentoráltak beilleszkedésére kétlépcsős rendszert építettek ki: egyrészt az őszi félévben havonta tartanak régiós rendezvényeket. Másrészt évente egyszer országos rendezvényen is talál-


hallgatói élet

kozhatnak, ismerkedhetnek, tanulhatnak a fiatalok. Ezek a lehetőségek ingyenesek a program résztvevői számára. Ebben a tanévben szerveztek például közös főzést, korcsolyázást, tekézést, kirán­dulást, csapatépítő játékokat, országos mentor­– mentorált találkozót és kerekasztal-beszélgetést is, így a hétköznapi teendők mellett azért szórakozás­ra, kikapcsolódásra, kapcsolatépítésre is van mód. Hogyan lesz valaki mentor? A mentoroknak is felvételizniük kell. Azok csatlakozhatnak a programhoz, akik megfelelnek ezen az elméleti és gyakorlati ismereteket is ellenőrző megmérettetésen. Ezután részt kell venniük egy ún. esetmegbeszélésen és egy speciális képzésen is, hogy a lehető leghatékonyabban tudjanak együtt dolgozni a gólyákkal – mondta Fürtös Roland, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának hallgatója, aki több diáknak is segít egyebek mellett abban, hogyan tudnak szociális támogatást igényelni, hol tudnak pályázni a különféle ösztöndíjakra, de még sportolási lehetőségeket is szokott keresni nekik. Roland inkább a személyes találkozókban hisz, bár ezeket nem mindig könnyű megszervezni szerinte, mert a diákok meglehetősen elfoglaltak. Az elején mindenképpen tanácsos leülni, és átbeszélni a teendőket, a mindennapok során pedig már többnyire elegendő a telefonos vagy e-mailes egyeztetés.

mes nagyobb hangsúlyt fektetni, esetleg más szemszögből megközelíteni – mondta Csuhaj Andrea. Láss hozzá a karriertervezéshez! Sok diák csak a diploma előtt döbben rá, hogy közeleg az álláskeresés időszaka, és ilyenkor erőt vehet rajta a kétségbeesés. Jó, ha tudod, hogy ebben is számíthatsz segítségre, keresd bátran az egyetemeden, főiskoládon működő karrierirodát, ahol tanácsokat, karriertippeket is kaphatsz, és konkrét lehetőségekről is tájékozódhatsz. Egyre több diák már a tanulmányai során szeretné elméleti tudását a gyakorlatban is kamatoztatni, és szakmai gyakorlatra szert tenni, hogy később nagyobb eséllyel találjon munkát. A szakemberek szerint érdemes körültekintően kiválasztani, hogy hol kívánjuk elsajátítani a szakmai alapokat. A karrierirodák ebben is segítségedre lesznek, a karrier- és vállalkozási tanácsadáson kívül állásbörzéket is szerveznek, sok intézmény kínál tréningeket a hallgatóinak, ahol felkészülhetnek az előttük álló kihívásokra. Érdemes a felsőoktatási intézményed honlapján rákeresni az iskola karrier irodájának linkjére, vagy személyesen is felkeresheted egyetemed, főiskolád szakembereit.

Minden iskolában van mentor? Mivel országos hálózatról van szó, valamennyi egyetemen és főiskolán vannak mentorok, sőt, még arra is odafigyelnek, hogy a segítő és a gólya azonos kar hallgatója legyen, így még hatékonyab­ban tudnak együtt dolgozni. Ebben a tanévben összességében 180 mentor vett részt a programban, 10 régiókoordinátor fogta össze a munkájukat. Mivel kíváncsiak a visszajelzésekre, workshopokat is tartanak, amelyeken meg tudják beszélni a tapasztalatokat, így például azt, hogy melyek a rendszer jól működő pontjai, és mi az, amire érdef e l v e t t e k 2 0 13

9


Melyik bankot válasszam? Újabb lépést tettünk a sikeres élet felé, felvettek bennünket. HURRÁ!!! Jöhet a nyár, a bulizás. Azután életünk legnagyobb kalandjainak egyike a felsőoktatás, ahol megkezdjük önálló életünket. Már nem középiskolás diákok leszünk, hanem nagykorú állampolgárok, meglehet el is költözünk otthonról és önállóan kell gondoskodnunk magunkról, döntenünk életünk kérdéseiről. Ehhez szükségünk lesz egy önálló bankszámlára. Az iskola – ahová majd járunk – szintén megköveteli a számlát, ahová majd (reméljük) ösztöndíjunk is megérkezik időről időre. Bankot és számlát kell tehát választanunk. Az előttünk járó generációk esetében ezt a döntést két dolog befolyásolta: hol volt a szüleimnek számlája (akkor én is ezt a bankot választom vagy épp bármit, csak azt nem), vagy hová mentek, mit választottak a barátaim, ismerőseim? Ezek mellett a szempontok mellett azonban talán érdemes figyelembe venni néhány további szempontot is. Ezek a majdani bankszámla használhatósága, éves díja, a kínált bankkártya típusa, valamint a bank fiókjainak, automa-

táinak elérhetősége. Tudom, hogy erre mind vágjuk a választ: INTERNET! Nekünk ez már zsigerből jön, szóval, igen. Az internetes bankszámla összehasonlító oldalak összegyűjtik nekünk a különböző bankok diákszámla-ajánlatait és ezekre a látszólag fogós kérdésekre percek alatt választ kapunk a segítségükkel. Használjuk ki mindezt és válasszunk magunknak személyünkre szabott bankszámlát! A lényeg, hogy a netes kalkulátorokban megadhatjuk, hogy mekkora pénzt akarunk a számlán tartani, havonta várhatóan hányszor veszünk majd fel pénzt, szeretnénk-e netbankot, SMS értesítést a tranzakcióinkról stb., szóval, hogy mire fogjuk használni a bankszámlánkat. Rögtön láthatjuk is, hogy mindezért melyik bank mennyi pénzt akar majd tőlünk, illetve mit ajánl, ha hozzá szerződünk (meg fogjuk látni, hogy bizony jelentős különbségek lesznek az egyes ajánlatok között). Mindezt néhány perc alatt megtehetjük és kellő tájékozódás után dönthetünk. Hozzuk meg felelősen felnőtt életünk első döntését, és ne felejtsük el, hogy a számlát évente költség terheli, ami egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora.


hallgatói élet

[

Ami egy hallgatónak is jól jöhet… A Felvi.hu Hallgatóknak csatornája, avagy a

Diplomantul.hu honlapunk ezután is számos hasznos szolgáltatással segíthet eligazodni a felsőoktatás

]

útvesztőiben. Nem hiszed? Íme néhány példa.

Albérletkereső

Tudod már, hol fogsz lakni az egyetemi, főiskolai évek alatt? Ha még nem döntöttél, esetleg a kollégium eleve szóba sem jöhet, nézd meg Albérletkeresőnket, ahol a kiadó lakásokat, házakat „Keres” és „Kínál” kategóriában is böngészheted, szűrhetsz településre és beállíthatod a keresett árfekvést vagy alapterületet. Ha nem elég a böngészés, Te magad is adhatsz fel hirdetést valamennyi kategóriában: kiadhatod ingatlanodat, bérlőtársakat kereshetsz stb. Ha pedig nem találtad, amit kerestél, kapcsold be a hirdetésfigyelőt, amely e-mailben értesít a beállított paramétereknek megfelelő ajánlatokról. Akkor is érdemes felmérned a terepet, ha most úgy gondolod, kollégiumban szeretnél majd lakni, mivel előfordulhat, hogy nem sikerül helyet szerezned, vagy rájössz, mégsem Neked való ez az életforma.

Képzési útvonaltervező

Bár még csak most kezded az egyetemet, főiskolát, érdemes már most szem előtt tartanod, hová léphetsz majd tovább a végzést követően. Ezt legegyszerűbben a Képzési útvonaltervező szolgáltatásunk­ kal teheted meg, amelynek lényege, hogy megmutatja, mely szakokról milyen mesterképzéseket lehet megcélozni. A rendszer oda-vissza működik, vagyis megadhatod az alapszakodat, ekkor megkapod az innen elérhető mesterképzéseket, vagy indulhatsz az áhított mesterképzés felől, ebben az esetben kiderül, hogy milyen alapoklevél szükséges hozzá.

12 f e l v i m a g a z i n

A Diplomán túl

Ösztöndíjkereső

A Hallgatóknak csatornában lévő Ösztöndíjkereső szolgáltatásunk segítségével könnyen és gyorsan elérheted az egyetem vagy főiskola által meghirdetett ösztöndíjakat és támogatásokat. A keresővel karonként leszűrheted a különböző szociális, tanulmányi és sport ösztöndíjakat. A támogatások rövid leírásai mellett megtalálod a jelent­ kezési határidőt, valamint a „Részletek” linkre kattintva elérheted a további pályázati feltételeket. Egy kis plusz bevétel sosem árt, ezért mielőbb nézz utána, hogy milyen támogatásokra lehetsz jogosult!

A www.diplomantul.hu portálunk neve kicsit csalóka lehet, hiszen bár az oklevél megszerzését követő helyzetekre, kérdésekre ad hasznos válaszokat és tanácsokat, ezekkel a témákkal ideális esetben nem a végzés után kezdesz el foglalkozni. Így már hallgatóként is érdemes felkeresned az oldalt, ahol számos kutatást és elemzést találsz a hallgatók és a végzettek helyzetéről. Megtudhatod, sorstársaid hogyan látják saját jövőjüket, munkaerőpiaci helyzetüket, valamint azt is, hogy az előtted diplomázók hol, hogyan, mennyi idő alatt helyezkedtek el, mennyit keresnek vagy épp mennyire elégedettek a munkájukkal. Mindemellett számos, a frissdiplomások elhelyezkedését segítő szolgáltatás is helyet kapott a portálon. A karrierépítéshez, önismerethez, álláskereséshez és továbbtanuláshoz kapcsolódó cikkek és szolgáltatások nem csupán a diplomásoknak, de a hallgatóknak vagy a felvételi előtt állóknak is értékesek lehetnek.


hallgatói élet

Használd ki a szünetet, tanulj nyelveket!

[

Nem mindenkinek megy egyformán a nyelvtanulás, vannak, akikre csak úgy

ragadnak a szavak, míg mások alig mernek megszólalni. Csüggedni azonban

nem kell, a szakemberek szerint kitartással, gyakorlással előbb-utóbb mindenki célba ér. A legjobb, ha már nyáron belevágsz a munkába. Milyen módszer, technika való a leginkább Neked, milyen gyakorisággal érdemes órákra járni, és mikorra várható komolyabb eredmény? Összeállításunkban

]

igyekeztünk minden fontos kérdésre választ találni.

Tanfolyam vagy magántanár? Érdemes kihasználni a nyári szünetet, így egy jól megválasztott módszerrel és szorgalmas munkával akár már őszre jelentős sikereket tudsz elérni a nyelvtanulásban. Ha már van egy viszonylag alapos tudásod, és azt szeretnéd elmélyíteni, akkor célszerű napi rendszerességgel készülni. A csoportos foglalkozás is jó megoldás lehet, ám ha az átlagnál gyorsabban vagy éppen lassabban haladsz, akkor valószínűleg a magántanár bizonyul hatékonyabbnak. Ám a tanfolyamnak is számtalan előnye van, ilyen például az interaktivitás és a társak motivációja – mondta Kovács Éva, az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központjának munkatársa. A szakember szerint a nyelvvizsga előtti 4-5 hónapot mindenképpen célirányosan, tanári segítséggel érdemes végigtanulni. Mennyire kell zsebbe nyúlni? Ha a magántanár mellett döntesz, akkor érdemes kihasználni azt a lehetőséget, hogy az oktatók többsége tart egy ingyenes bemutatkozó

órát. Ez után eldöntheted, hogy tetszik-e a tanítási módszere, tudnál-e vele dolgozni. Az óradíjak nagyon különbözőek, itt is a célt érdemes szem előtt tartanod. Egy B2 (azaz középfokú) nyelvvizsga megszerzéséhez nem feltétlenül kell olyan szakembert választanod, aki több nyelven vállal szakfordítást, tolmácsolást és egészen speciális felkészültséggel rendelkezik. Ők ugyanis többnyire megkérik az órák árát, vannak, akik 3000-4000 forintért vállalnak egy 45 perces foglalkozást. Erre a szintre azonban bármelyik nyelvtanári diplomával rendelkező szakember vagy nyelvszakos egyetemista is fel tud készíteni, és náluk körülbelül a felébe kerül egy óra. Egyre népszerűbb a skype-os oktatás is, ehhez ki sem kell mozdulnod otthonról. Csoportos foglalkozások esetében is színes a paletta, a legtöbb nyelviskola kínál intenzív nyári kurzusokat, és akciók is vannak, már néhány száz forintért is lehet órákra járni. A válogatáshoz használd bátran a felvi.hu nyelviskola-keresőjét, ahol az ország minden részéről találhatsz ajánlatokat: www.felvi.hu/felveteli/nyelviskola. f e l v e t t e k 2 0 13 13


hallgatói élet

Otthon ingyen is lehet tanulni Ha nem akarsz túl sokat költeni és nem szeretnél utazgatni, akkor otthon is fejlesztheted nyelvtudásodat. Az interneten is találhatsz teszteket, különféle segédanyagokat, videókat. Érdemes online újságokat olvasni, ott is vannak audioanyagok. Nagyon jók a könnyített regények, rövid történetek, így akár a buszon is olvasgathatsz a szintednek megfelelő szövegeket. Persze az önálló tanulás nem minden esetben hatékony, elszántság és fegyelem szükséges hozzá, mivel nincs számonkérés, egy idő után alább hagyhat a lelkesedés.

Andrea a finnre voksolt A finn nyelvet választotta a magyar szak mellé Andrea, aki nem is bánta meg döntését, hiszen több külföldi ösztöndíjat is elnyert tanulmányai során, így hos�szabb időt tudott eltölteni Finnországban. Itthon kulturális szervezőként dolgozik, fordított drámákat, és tolmácsolt színházi rendezőknek. Hamarosan ismét útnak indul: megpályázott egy állást egy koncerteket szervező cégnél, így néhány hónapot Helsinkiben tölt majd. Andrea szerint megéri ritka nyelvet tanulni, ám céltudatosnak kell lenni, és fontos, hogy naponta olvassunk, írjunk az adott nyelven, enélkül ugyanis könnyen megkophat a tudásunk.

Irány a célország! Bár az itthoni szorgalmas munka is megtérül idővel, kétségkívül az a leghatékonyabb nyelvtanulási módszer, ha anyanyelvi környezetben töltünk néhány hetet, hónapot. Ehhez sem kell feltétlenül vagyonokat költeni, össze lehet kötni a munkát a tanulással, és akkor máris lefaraghatsz a költségekből, továbbá különféle ösztöndíjak közül is válogathatsz. A nyelvtanárok tapasztalatai szerint már egyetlen nyár alatt sokat lehet javítani a beszédkészségen, a nyelvtant azonban érdemes itthoni tanároktól elsajátítani, abban az anyanyelvi oktatók többnyire nem olyan hatéko-

Tippek a nyelvtanártól − Legalább 2-3 órát foglalkozzunk az idegen nyelvvel naponta. − Ha megtehetjük, vegyünk részt intenzív kurzusokon. − Vegyük fel a kapcsolatot Magyarországon élő külföldiekkel. − Nézzünk feliratos filmeket. − Szótanuláshoz „cetlizzük” tele a lakást. − Olvassunk minél többet az adott nyelven. − Tűzzünk ki egy adott szómennyiséget, amit minden nap elsajátítunk. − Ismételjünk! Ne adjuk fel akkor sem, ha nehézségekbe ütközünk.

14 f e l v i m a g a z i n

nyak. Nagyon kezdőknek csak akkor érdemes kiutazniuk, ha hosszabb időt, legalább hat hónapot külföldön tudnak tölteni, egyébként inkább középhaladói szint felett ajánlott ez a megoldás. Angol vagy finn? Továbbra is az angol számít a legnépszerűbb idegen nyelvnek, majd a német, a francia, a spanyol és az olasz következik, munkát is ezekkel lehet a legkönnyebben találni. Különleges, ritkának számító nyelveket inkább azok válasszanak a szakemberek szerint, akik könnyen tanulnak és már beszélnek más nyelveket is. Komoly előnyt jelenthet álláskereséskor, ha valaki speciális nyelvismerettel rendelkezik. Ha valaki a borokkal szeretne foglalkozni, annak érdemes olaszul, franciául tanulnia. Az orvosi pályára készülők jól teszik, ha már a középiskolában tanulnak latint, számtalan tudomány és szakma van, ahol pedig megkerülhetetlen az angol, ilyen például az egyre népszerűbb pszichológia vagy az informatika. A nemzetközi kapcsolatok, illetve a nemzetközi gazdálkodás szakok számítanak a leginkább „nyelvigényesnek”, ezeknél az angol és még egy nagy nyelv ismerete az alap, és ezeken kívül általában harmadik nyelvként bekerül a kínai, orosz, arab vagy épp a török is.


a diplomán túl

[

Gyúrj már most a sikeres karrierre

Biztos sokszor hallottad már, hogy karriered szempontjából jól jöhetnek a külföldi

tanulmányok, hasznos lehet a szakmai gyakorlat, vagy hogy nem mindegy, milyen

eredménnyel végzed el az egyetemet vagy a főiskolát. A Frissdiplomások 2012 tanulmányból kiderül, ezek nem üres frázisok, az előbb említett tényezők pozitív hozadékai számszerűen kimutathatók.

2012 tavaszán 32 felsőoktatási intézmény gyűjtött adatokat a 2007-ben, 2009-ben, illetve 2011ben abszolutóriumot szerzett végzettjeiről. A különböző egyetemek és főiskolák összesen csaknem 25 ezer frissdiplomást kérdeztek meg munkaerő-piaci tapasztalataikról. Ezekből az adatokból áll össze a Diplomás Pályakövetési Rendszer adatbázisa, és ezek feldolgozásából készült a Frissdiplomások 2012 című tanulmány. A pályakövetési kutatás eredményei rámutatnak arra, hogy megéri plusz energiát fektetni a karrier megalapozásába, így például kifizetődő a szakmai gyakorlat vagy az átlagnál jobb tanulmányi eredmény. Értékes a külföldi tapasztalat A külföldön töltött 1-2 szemeszter vagy hónap rengeteg pluszt adhat tanulmányaid bővítéséhez, nyelvtudásod elmélyítéséhez vagy kapcsolati hálód szélesítéséhez. Ezeken kívül új kultúrákkal is megismerkedhetsz, ráadásul rengeteg új arc is látóteredbe kerül, akik között új barátokra lelhetsz. De nem csak az előbb felsoroltak jelenthetnek előnyt: magasabb fizetéssel számolhatsz frissdiplomásként, ha külföldi tanulmányokkal is színesíted tudásod. A Frissdiplomások 2012 felmérés szerint 157 ezer forint körüli az átlagkeresetük azoknak a Magyarországon dolgozó frissdiplomásoknak, akik nem tanultak külföldön. Ezzel szemben, akik más ország felsőoktatási in-

]

tézményében is eltöltöttek valamennyi időt, átlagosan több mint 179 ezer forintot kapnak havonta. A szakmai gyakorlat is aranyat ér A hallgatói évek során mindenki találkozik a szakmai gyakorlattal, ami kötelező eleme a felsőoktatási tanulmányoknak. Érdemes nem szükséges rosszként, hanem jó lehetőségként tekintened erre az általában 1-6 hónapos időszakra, és valóban „odatenni” magad. A karriertanácsadók is ezt javasolják, hiszen sokat lendít­het karrierépítésed sikerességén, ha jól aknázod ki mindazt, amit a szakmai gyakorlat nyújthat. Belülről láthatsz egy munkahelyet, megtanulhatod az üzleti élet viselkedési normáit, az irodai eszközök használatát, a napi ügymenetet és számos, a munkaerő-piaci sikerességhez hozzájáruló kompetenciára is szert tehetsz. A végzettek egy része nem rendelkezik ezekkel a munkahelyen kamatoztatható képességekkel. A munkaadói–vállalati szektor is hiányolja a frissdiplomások esetében ezeket a kompetenciá­ kat; elmondásaik alapján leggyakrabban a kommunikációs készség, az asszertív magatartás, a megfelelő tárgyalástechnika, a problémamegoldó képesség, valamint a csoportmunkában való munkavégzés és a vezetői képességek terén tapasztal­ nak elmaradásokat. Ez a többlettudás a későbbi jövedelemre is pozitívan hathat. A vizsgálat adatai azt mutatják, hogy a tanulmányaik alatt szakmai munkataf e l v e t t e k 2 0 13 15


diplomán túl

Szakmai gyakorlatok a Diplomán túlon A www.diplomantul.hu honlapon több cég szakmai gyakorlati lehetőségeit is megtalálod, illetve a cégeknek utána is olvashatsz, hogy mivel foglalkoznak, milyen típusú feladatokat kínálnak és elvárásaik vannak a jelentkezőkkel szemben. Frissdiplomás havi nettó átlagjövedelmek a többiekhez viszonyított tanulmányi eredmény szerinti bontásban A foglalkoztatottak körében. Önbevalláson alapuló összegek, havi nettó ezer Ft. Válaszadók száma: 15 048 fő. Sokkal jobb volt Valamivel jobb volt Kb. ugyanolyan volt Valamivel rosszabb volt Sokkal rosszabb volt Összesen

147,13 164,59 154,66 161,26 170,56 158,99 0 50 100 150 200

pasztalatot nem szerzett, Magyarországon dolgozó frissdiplomások átlagfizetése 146 ezer forint, míg a gyakorlati tapasztalatokat felmutatók ennél 18 ezer forinttal többet keresnek havonta. Jobb teljesítmény, jobb fizetés? Akkor is nagyobb esélyed lehet a magasabb fizetésre, ha – akár plusz energiát és időt belefektetve – az átlagnál jobb tanulmányi eredményekkel büszkélkedhetsz. A Frissdiplomások 2012 tanulmányban megkérdezettek válaszaiból az derül ki, hogy az átlagnál lényegesen jobban teljesítők magasabb jövedelemmel számolhatnak a többieknél. Azonban a relatíve kissé gyengébb tanulmányi eredmény nem feltétlenül párosul alacsonyabb átlagfizetéssel. A legalacsonyabb fizetési átlagok a lényegesen alulteljesítők és az átlagos tanulmányi eredményűek között tapasztalható. Ábránkon megnézheted, hogy mennyivel keresnek többet a jó tanulmányi eredményeket felmutatók.

Játssz velünk a pótfelvételi időszakában! Szeretnéd földön, vízen vagy levegőben szárnyalva kiengedni a tanulás és a felvételi okozta fáradt gőzt? Ugye, ugye. Akkor figyeld a felvi.hu-t augusztus 5. és 9. között, hiszen nyereményjátékunk győztesei az Észak-tiroli Alpokban lazulhatnak. Felvettek, vagy sem, a felvi.hu és a Mountain Beach közös nyereményjátéka Téged is vár. Akár a természet, akár a sport szerelmese vagy, netán szeretnéd csak úgy élvezni picit a szabadságot, játssz velünk! Augusztus 5-től öt napon át kérdéseket teszünk fel a Felvin, s ha helyesen felelsz, megnyerheted a gasteigi Mountain Beach szálláscsomagjainak egyikét. De akkor se búsulj, ha a napi sorsolásokkor nem Neked kedvez a szerencse, hiszen ha öt napon át részt veszel játékunkon, automatikusan megjutalmazunk egy 25%-os szálláskuponnal. A szerencsés győztesek nem akármilyen környezetbe cseppenhetnek: mesés alpesi legelők, vagy éppen szűzhavas hegyoldal, friss levegő, gyönyörű táj, történelmi városok, másznivaló sziklafalak, sípálya, snowpark, rafting, siklóernyő, mountain bike túra és via ferrata fogadhat Téged és barátaidat, családodat, Budapesttől 630 km-re.

Nyeremények: Az öt napos játékban naponta kisorsolunk 1-1 nyertest, aki egy 2 fő részére szóló 3 napos pihenést nyer a tiroli Mountain Beach – Quiksilver Vendégházba.*

Emellett azok, akik minden nap válaszoltak a feltett kérdésekre, 1 db 1 főre szóló 25%-os kedvezménykupont kapnak, amelyet saját szállásukra válthatnak be.**

* 3 nap szállás reggelivel 2 fő részére a Mountain Beach – Quiksilver Vendégházban (cím: Ausztria, Mittererweg 12 Gasteig, Kirchdorf in Tirol 6382). A nyeremény tartalmaz egy nap vezetett túrázást, valamint via ferrata túrázáshoz szükséges felszerelést (utóbbi túravezetés nélkül). Nem tartalmazza a nyeremény: az odautazást, a biztosítást. A nyeremény felhasználására a foglaltság függvényében 2013. november 30-ig van lehetősége a nyertesnek. A nyeremény átruházható. ** A 25% kedvezményt biztosító kupon 2013. november 30-ig használható fel a Mountain Beach – Quiksilver Vendégházban (cím: Ausztria, Mittererweg 12 Gasteig, Kirchdorf in Tirol 6382).

16 f e l v i m a g a z i n


pénzügyek

Mennyibe kerül a diáklét?

[

A sikeres felvételi okozta boldogság után a családok többségénél előkerül a

számológép: mennyi is az annyi? Albérlet, könyvek, jegyzetek, tömegközlekedés, étkezés, szórakozás és még sorolhatnánk az egyetemistákat, főiskolákat és leginkább a szüleiket terhelő kiadásokat. Hogy megkönnyítsük a kalkulációt, összeszedtük a főbb kiadásokat, amelyekkel számolnotok kell a következő években. Az első és legfontosabb kérdés annak tisztázása, hogy magyar állami ösztöndíjas vagy önköltséges finanszírozási formára nyertél felvételt. Utóbbi ugyanis eleve jóval nagyobb terhet jelent a családra nézve: a legdrágábbak az orvosi képzések, míg általában a bölcsészeknek kell a legkevésbé a zsebükbe nyúlniuk, de még ez is százezres nagyságrendű kiadást ró a családokra félévenként. Ráadásul ez még csak azt jelenti, hogy a diák az adott intézmény hallgatója lehet abban a szemeszterben, ehhez jönnek még a jegyzetekre, könyvekre, lakhatásra, étkezésre, utazásra és más egyebekre fordítandó kiadások. Albérlet vagy kollégium? Kétségkívül a kollégium ára barátságosabb, ám nem mindenkit vesznek fel, és vannak, akik megszokták, hogy otthon külön szobájuk van, és nem szeretnének másokhoz alkalmazkodni. Ám ha a családi kassza nem engedi meg az albérletet, akkor ez is jó megoldás lehet, így általában 10-20 ezer forint közötti összeggel kell számolni havonta. A legtöbb városban lehet szobát is bérelni, de sokan vannak, akik barátokkal összefogva vesznek ki egy lakást, és akkor nem kell amiatt aggódniuk, hogy milyenek a lakótársak. Budapesten a legdrágábbak az albérletek, egy négy diák számára megfelelő kétszobás, viszonylag központi helyen lévő lakás havi 60-80 ezer forintba kerül, ehhez jön még a rezsi. Ugyanezekkel a feltételekkel a vidéki nagyvárosokban akár 20 ezer forinttal olcsóbban is lehet már ingatlant találni.

Jegyzet, könyv

]

Nem muszáj minden könyvet megvásárolnod. Inkább csak azokat szerezd be, amelyeket több féléven át használtok vagy amelyek alapműnek számítanak a szakterületeden. Kérdezz meg egy felsőbb évest, hogy mit tanácsol! Az egyetemek, főiskolák által nyújtott jegyzettámogatások nem fedezik az előírt kiadványok beszerzését, így marad a könyvtárazás és a fénymásolás. Az a legjobb, ha tudsz számítógépen olvasni, a tananyagot ott is megoszthatjátok egymással a csoporttársaiddal, ezzel rengeteg pénzt és sorban állást meg tudsz spórolni, ráadásul akár a vonaton is olvasgathatod az anyagokat. Utazás Nagyobb városok esetében célszerű bérletet váltani a tömegközlekedésre, de jó időben hasznos társ lehet egy bicikli is. Ha a szüleidtől távol tanulsz, akkor jól át kell gondolnod, hogy milyen gyakran látogass haza, mert nemcsak időigényes, de bizony költséges is lesz a vonatozás vagy buszozás. A diákoknak jár ugyan kedvezmény, ám lehet, hogy így sem éri meg minden hétvégén összepakolni a cuccokat és kimenni az állomásra. Menza vagy büfé? Vannak diákok, akik jókora pakkokkal érkeznek vissza otthonról. Ez is jó megoldás lehet, de ha nem szeretsz cipekedni, akkor az a legpraktikuf e l v e t t e k 2 0 13 17


pénzügyek

sabb, ha körbekérdezősködsz a felsőbb éveseknél, hogy hol lehet optimális mennyiségű és minőségű meleg ételt viszonylag jó áron kapni. A legtöbb egyetemi városban vannak menzák vagy olcsóbb étkezdék az iskolák közelében, és néhány száz forintért már lehet menüt venni. Sport, szórakozás

Odett (22 éves, Budapesten tanul) Kiadások •  étkezés: 800-1000 forint naponta •  tömegközlekedés: 3850 forint •  utazás a családhoz: 3200 forint kéthetente • kollégium: 9 ezer forint •  jegyzetek: 10 ezer forint félévente •  szórakozás: 10 ezer forint havonta •  sport: 6 ezer forint havonta •  ruhák, kiegészítők: max. 6 ezer forint havonta Bevételek • ösztöndíj: 15-20 ezer forint havonta • szülői segítség: 40 ezer forint havonta • alkalmi diákmunka, gyakornokság: 10-30 ezer forint havonta

A felsőoktatási intézmények többsége rendelkezik valamilyen sportlétesítménnyel, illetve a diákigazolvány felmutatásával sok helyen kedvezményt adnak a különféle edzésekre. Kikapcso­lódásnak persze ott vannak még a mozik, a bulik, a koncertek vagy épp a beülős helyek. A vidéki városokban olcsóbban meg lehet úszni ezeket a programokat, a fővárosban azonban nem feltétlenül a diákok pénztárcájához szabják az árakat, így egy kis utánajárást igényel, hogy kiderítsd, hol érdemes szórakozni, sportolni vagy akár csak beszélgetni irodában vagy a karrier irodában is tudnak infora barátokkal. mációt adni az egyetemi juttatásokról, de bátran fordulhatsz a mentorokhoz is, akik segítenek akár Dolgozhatsz is tanulás mellett az űrlapok beszerzésében, kitöltésében és egyéb tudnivalók összegyűjtésében is. Intézményenként, Az egyetem, főiskola elején még nem célszerű szakonként nagy eltérések vannak az ösztöndíjak munkát vállalni, ezt inkább néhány hónap múl- összegében, de egy jól tanuló, nehéz körülmények va tedd meg, amikor már fel tudod mérni, hogy között élő diák több tízezer forintos támogatáshoz mennyi energia- és időbefektetést igényel a sza- is juthat havonta. A hátrányos helyzetű, szociálikod. Ha azonban nem teheted meg, hogy ne san rászoruló hallgatóknak járó Bursa ösztöndíjdolgozz, akkor felkereshetsz egy iskolaszövetsé- ról pedig az állandó lakóhelyed szerinti önkorget, és meg­nézheted a kínálatot. A szaktudást mányzatnál tudsz bővebb tájékoztatást kérni. nem igénylő, könnyű fizikai munkákért általá- (Ösztöndíjakról magazinunk 6-7. oldalán olvasban a minimálbért fizetik ki, ami bruttó 564 hatsz bővebben.) forintos órabért jelent, ám a nyelvtudással, számítógépes ismeretek­kel felvértezett hallgatók Nézz szét külföldön is! ennek akár a kétszeresét is megkaphatják. Vidéken valamivel alacsonyabbak a bérek, Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos mint a fővárosban. a külföldi tapasztalat a munkaerőpiacon. Ám nemcsak a jövőd szempontjából számít, ha kipróbálod Pályázz ösztöndíjakra! magad nemzetközi terepen. Egy 1-2 hónapos nyári munkával vagy szakmai gyakorlattal azon túl, hogy A másik lehetséges bevételnövelés a különféle ösz- leporolhatod a nyelvtudásod, még a zsebed is megtöndíjak, támogatások megpályázása. Ha tájéko- tömheted, így jelentős terhet vehetsz le a szüleid zatlan vagy ezekben, kérj segítséget a felsőoktatási válláról, hiszen jóval kevésbé kell rájuk támaszkodintézményedben: a tanulmányi osztályon, a HÖK- nod a pénzügyekben, mint korábban.

18 f e l v i m a g a z i n


w

o l p i d w w.

u h . l u t man

tok akorla y g i a s • szakm ácsadá n a t z j t ra tek iertesz • ön é l e r r a k – próba • állás

helyig a k n u től a m egy helyen m e t e Az egy – minden ások m o l p i f r i s s d e d é s é h ez a l á t Po r e l yez k h l e s é n ye eredm t tó tesz z s a l á v lkozás ségei ő t • fogla e h e l i er k karr o ) k a z s • l ee n d ő ( k o s c k, taná • tippe sőknek re álláske pontok k z ö k r e i adato s é t e • karri v kö s pálya á m o l • dip


barna iii. emelet 4. Tamás iV. emelet 18.

ZsuZsi i. emelet 6.

KaTa ii. emelet 17. barbi ii. emelet 6. Fanni V. emelet 5.

sZínes éleT, sZínes egyéniségeKKel! Ferencváros központjában, a IX. kerület, Mester u. 83. szám alatt, a nanette City Home lakóparkban egy új, színes és izgalmas élet vár rád. Csatlakozz egy igazán jó társasághoz! Inspiráló környezet, 24 órás biztonsági ôrzés, portaszolgálat!

• 1 szobás lakások 11 900 000 Ft-tól • 2 szobás lakások 14 690 000 Ft-tól • 3 szobás lakások 18 690 000 Ft-tól Helyszíni értékesítési irodánk: 1095 Budapest, Mester utca 83. • Telefon: 06 1 472 2828 www.nanette.hu • www.nanettecityhome.hu

Felvi magazin 2013. augusztus  
Advertisement