Page 1

ΤΕΥΧΟΣ 5 | AΠΡΊΛΙΟΣ 2017

drama Free Press Magazine

γάμος

Αφιέρωμα

2017

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ «Το βασικότερο για εμάς είναι να καταστήσουμε κοινωνούς της διοίκησης μας τους Δραμινούς»

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΩΥΣΙΔΗΣ «Η δοκιμή ενός καλού κοκτέιλ είναι μια γευστική εμπειρία που δεν θα μπορούσε να γίνει ρουτίνα»

Καρναβάλι Χωριστής | Δόξα Δράμας... όπως παλιά | Βόρεια Κορέα - Το μυστήριο ξεδιπλώνεται Μάθημα Ζωής από τον Αντώνη Τσαπατάκη | Auto Moto | Paparazzi - Ζωή & διασκέδαση στην Δράμα


ν! ώ αφ γρ ια οδ πρ ν ώ ηλ υψ η, ησ έτ ηρ υπ εξ νη Yπεύθυ PELLET

Χρωµατοπωλείο Εργαλεία - Μηχανήµατα - Αέρος - Αναλώσιµα Μηχανήµατα Κήπου ∆άσους - Αναλώσιµα - Ανταλλακτικά Κήπος - Αγρός - Κάµπινγκ - Pet Εργαλεία χειρός - Σκάλες Σιδηρικά - Κιγκαλερίας Προστασία εργαζοµένων Υδραυλικά - Αποχέτευση - Μπαταρίες Οικιακά Θέρµανση κατάστηµα ό ικ ν ο τρ κ ηλε ∆οµικά υλικά Είδη υγιεινής Είδη Αυτοκινήτου Ηλεκτρολογικά - Ηλεκτρονικά Εξοπλισµός Σπιτιού - Λευκά Είδη


Η εταιρεία Μασλούνκας Χρήστος & ΣΙΑ Ο.Ε. µε έδρα στο Κάτω Νευροκόπι ∆ράµας εµπορεύεται ,ηλεκτρικά εργαλεία, αλυσοπρίονα, χρώµατα, σιδηρικά, είδη κήπου, Pellets και οικιακά είδη καθώς και ποιοτικά δοµικά και µονωτικά υλικά, εξυπηρετώντας ολόκληρη την Ελλάδα. Το κατάστηµά µας στεγάζεται σε χώρο 800 τ.µ., µε αποθηκευτικούς στεγασµένους χώρους 1.000 τ.µ. και µη στεγασµένους 4000 τ.µ. Το προσωπικό µας αποτελείται από έµπειρους και τεχνικά καταρτισµένους εργαζόµενους ενώ διαθέτουµε 3 γερανοφόρα φορτηγά, προσφέροντας δυνατότητα µεταφοράς σε ολόκληρη την Ελλάδα και αποστολής σε όλο τον κόσµο.

Μασλούνκας Λ. Χρήστος & Σια Ο.Ε.

∆ιαθέτουµε µόνιµη παρακαταθήκη εµπορευµάτων και κωδικολόγιο 15.000 κωδικών και αυτό µας καθιστά σε ένα από τα πληρέστερα τεχνικά πολυκαταστήµατα στην Ελλάδα. Η πολύχρονη εµπειρία, η τεχνογνωσία και οι ανταγωνιστικές τιµές της επιχείρησης Μασλούνκας Χρήστος & ΣΙΑ Ο.Ε. στo Κάτω Νευροκόπι ∆ράµας σας εγγυώνται υπεύθυνη εξυπηρέτηση υψηλών προδιαγραφών.

Ν.Πλαστήρα 66, 66033 - Κάτω Νευροκόπι ∆ράµας τηλ. 2523022284


Π followdrama.gr

Ε

Ρ

Ι

Ε

Χ Ο

Μ

Ε

Ν

Α

Free Press Magazine

Τεύχος 5 | Απρίλιος 2017 Ιδιοκτησία Μάρκου Γεώργιος

8

Q&A questions & answers Οι Δραμινοί απαντούν

20

Παλιά Δράμα

22

Ανώτατη τιμητική διάκριση στη Δραμινή Ελισάβετ Χαραλαμπίδου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

26

Μάθημα Ζωής από τον Παραολυμπιονίκη Κολύμβησης Αντώνη Τσαπατάκη

38

Paparazzi

76

Προετοιμάστε τον κήπο σας γιά την Άνοιξη

86

Συνταγές

86

Βρες τον γιατρό που ζητάς

14 Διαφημιστική, Ενημερωτική Ιστοσελίδα Free press Περιοδικό Βενιζέλου 59, Δράμα

Βαγγέλης Καλφόπουλος Επικεφαλής παράταξης «Project Δράμα 2020»

info@fdrama.gr Τηλ. 25210 35887

Δημιουργικό Τριανταφύλλου Γιώργος Φωτογραφία Σεραφειμίδης Μάκης Φωτογραφία εξωφύλλου Παπαδόπουλος Θεόφιλος (Αρχείο 2009)

18 Βόρεια Κορέα «Το μυστήριο ξεδιπλώνεται»

Διαφημιστικό Τμήμα Μάρκου Τζένη Επιμέλεια Κειμένων Μάρκου Γρηγόρης Αρθρογραφούν (με την σειρά δημοσίευσης) Μάρκος Γεώργιος Μάρκου Γρηγόρης Δημίου Έλσα Dr. Αστεριάδης Χρυσόστομος Σαλονικιού Ειρήνη Ευδωρίδου Μαρία Δολδούρας Θ. Στέργιος Γρηγοριάδου Μαρία Bαρύτη Μαρία Παναϊλίδου Μαρίνα Αθανασλέρη Στέλλα Παυλίδης Νεόφυτος Ιορδανίδου Έλενα Special Thanks Χριστοδουλίδου Ευαγγελία Νομικός Σύμβουλος Παπαθεοδώρου Χρήστος

36 Καραναβάλι Χωριστής 2017

48 Χαράλαμπος Μωυσίδης «Η δοκιμή ενός καλού κοκτέιλ είναι μια γευστική εμπειρία που δεν θα μπορούσε να γίνει ρουτίνα»

53 Αφιέρωμα - Γάμος 2017

Εκτύπωση Προβολή Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση, μέρους ή ολόκληρου του εντύπου, χωρίς την άδεια του εκδότη. Τα ενυπόγραφα κείμενα εκφράζουν την άποψη του συντάκτη. Το Fdrama δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των διαφημιστικών καταχωρήσεων. Το έντυπο διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ.

4 | FDrama magazine


ΑΡΚΑ∆ΙΚΟΣ - ∆ΡΑΜΑ τηλ. 25210 39204 | fax. 25210 38282 | email. info@anildx.gr www.anildx.gr


dra e ama Μάρκου Γεώργιος Εκδότης

ditorial

Κάθε φορά αφήνω το συγκεκριμένο κείμενο για την τελευταία στιγμή, λίγο πριν στείλουμε το τεύχος για εκτύπωση. Και αυτό γιατί εκείνη την στιγμή βλέπω μπροστά μου το νέο δημιούργημα της ομάδας μας. Είναι η στιγμή που βγάζω ένα «Ουφ τελειώσαμε» και βλέπω το αποτέλεσμα που μετά από ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή, παίρνει επιτέλους μορφή και κάθε φορά είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Είναι η στιγμή που χαίρεσαι κρατώντας στα χέρια σου ένα ακόμη «παιδί σου» και νοιώθεις υπερήφανος και δικαιωμένος.

Τι αντιμετωπίσαμε όμως για να μπορείτε να κρατάτε στα χέρια σας το περιοδικό; Επιχειρηματίες απογοητευμένους, εξαιτίας της μηδενικής κίνησης των τελευταίων δύο μηνών. Μια άσχημα οικονομικά περίοδο, που κάποιοι λένε ότι είχαν να δουν τουλάχιστον επτά χρόνια. Και αναρωτιέσαι… «Θα έρθουν και χειρότερα;» Αν υπάρχουν χειρότερα και αν δεν φτάσαμε στο πάτο του πηγαδιού, πολύ φοβάμαι ότι θα έρθουν. Θα κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις, θα έρθουν κι άλλοι φόροι και θα πονέσουμε ακόμη περισσότερο. Τώρα θα πεις τι άλλο να μας πάρουν; Θα βρουν αυτοί. Και ευτυχώς κάποιοι γονείς φρόντισαν και άφησαν μια επιχείρηση ή ένα σπίτι στα παιδιά τους. Η σημερινή γενιά των 30 τι θα αφήσει στα παιδιά τους; Και πως αυτά τα παιδιά θα επιβιώσουν μετά από 25 χρόνια; Άξιο απορίας...

Εγώ όμως ήμουν πάντα αισιόδοξος. Και πάντα θα ελπίζω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και θα πάρουμε όλοι ανάσα. Γιατί μόνο η ελπίδα μας κρατάει πλέον στη Δράμα. Μόνο έτσι θα συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο που μεγαλώσαμε και αγαπάμε. Και η ελπίδα έρχεται από τα Δραμινά παιδιά και τις επιτυχίες τους, που είναι όλο και περισσότερες. Παιδιά που δοξάζουν καθημερινά τη Δράμα όλο και περισσότερο. Μέχρι τότε η ομάδα του Fdrama θα συνεχίσει να προσπαθεί και μέσα από την ομαδικότητα, τη δουλειά και την αγάπη, θα δημιουργεί ιδιαίτερα τεύχη για να ενημερώνεστε, να ψυχαγωγήστε, ή απλά να περνάτε δημιουργικά την ώρα σας. Γιατί το Fdrama δεν είναι ένα απλό περιοδικό. Είναι το δικό σου, Δραμινό αγαπημένο Fdrama free press magazine. Καλή Ανάσταση, και εύχομαι το Άγιο φώς να δώσει υγεία και δύναμη σε όλους μας.

See you in September...

6 | FDrama magazine


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ζ

ούμε σε καταστάσεις πρωτόγνωρες. Η Δράμα πληγωμένη από την οικονομική κρίση προσπαθεί να επιβιώσει. Πολλές επιχειρήσεις κλείνουν και κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες ψάχνουν τρόπους να επιβιώσουν.

Τι είναι αυτό που χρειάζεται ΣΗΜΕΡΑ η Δράμα

για να γίνει καλύτερη;

Anatoli Hal Ένα πλήρως εξοπλισμένο και οργανωμένο νοσοκομείο με καταρτισμένο και ευγενικό προσωπικό.

Fei Georgoulidou Θέσεις εργασίας.

8 | FDrama magazine

Beta Dimitris Δουλειά στους ανέργους.

George Karagounis Να γίνει πεζόδρομος στις καφετέριες και να ξανά ανοίξουν τα μαγαζιά με νέες θέσεις εργασίας για πολλούς νέους.

Οι Δραμινοί πολίτες όμως δεν εγκαταλείπουν και δίνουν τη δική τους γνώμη για να γίνει η Δράμα μας καλύτερη και ομορφότερη. Σας ρωτήσαμε “Τι είναι αυτό που χρειάζεται ΣΗΜΕΡΑ η Δράμα για να γίνει καλύτερη;” Λέμε τη γνώμη μας για την δική μας Δράμα. Την Δράμα όπως την ονειρευόμαστε. Την Δράμα στην οποία μεγαλώσαμε και θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε. *Οι απαντήσεις δόθηκαν μέσω facebook.

Dimitri Duke Νέες θέσεις εργασίας για όλους, ανεξαιρέτως ηλικίας!

Kelly Sotiriou Ανακαίνιση της παιδικής χαράς στον δημοτικό κήπο.


Konstantinos Tapanda Kogkalidis Δυνατές σχολές με περισσότερους εισακτέους και κίνητρα επενδύσεων σε ακριτικές περιοχές.

Litsa Siropli Πεζοδρόμηση του κέντρου.

Panos Tsakiris Τουριστική ανάπτυξη και διαφήμιση της περιοχής και τον δυνατοτήτων της και νέες θέσεις εργασίας.

Papadopoulos Nektarios Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι. Προβολή του νομού και φυσικά η ΔΟΞΑ στην Α’ΕΘΝΙΚΗ.

Simon Templar Τελεφερίκ και για το Φαλακρό και για τον Κορύλοβο.

Stauroula Lemoni Ελεύθερο παρκινγκ χωρίς παρκόμετρα για διευκόλυνση των εργαζομένων στο κέντρο της πόλης.

Thanos Vasileiadis Εργοστάσια και βιοτεχνίες για να μείνει η νεολαία στον τόπο μας.

Tzenaoua Sam Πρωτοποριακή εκμετάλλευση της φυσικής ομορφιάς για εναλλακτικό τουρισμό και σωστή χρήση του χιονοδρομικού.

Victoria Vic Φθηνότερα εισιτήρια λεωφορείων.

Αναστασία Βήτα Ποδηλατοδρόμους για ευκολότερη μετακίνηση των ποδηλατών στην πόλη.

Vasiliki Vasara Ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα.

Γιωργος Βογιατζακης Πεζόδρομους και ΤΕΙ.

followdrama.gr | 9


Ο Δραμινός

Άγγελος Γιάγκου

Καθιέρωση στο υψηλότερο επίπεδο

για την Μαρία Τσακίρη

Τ

ην μεγαλύτερη επίδοση στην ιστορία του Έλληνικού Διάθλου πέτυχε η Μαρία Τσακίρη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων που διεξάγετε στο Μπρέζνο της Σλοβακίας. Στο αγώνισμα των 12,5 χλμ (23.02.17) η νεαρή πρωταθλήτρια από τον ΕΟΣ Δράμας, με αλάνθαστη σκοποβολή και χρόνο 40:44,7 τερμάτισε στην 18η θέση ενώ αναρριχήθηκε στην 7η θέση της συνολικής βαθμολογίας του αγωνίσματος ατομικής χρονομέτρησης και στην 15η της γενικής κατάταξης. Η καθιέρωση της στο παγκόσμιο επίπεδο της κατηγορίας της είναι γεγονός και αποτελεί μοναδικό επίτευγμα για την ελληνίδα αθλήτρια.

συμμετείχε στον μεγαλύτερο αγώνα σκι στον κόσμο

Ο

Γιάγου Άγγελος, παλαίμαχος αθλητής και πρώην προπονητής του ΕΟΣ, τερμάτισε σε υπερμαραθώνιο σκι, κάτι που γίνεται για 2η φορά από Έλληνα αθλητή χιονοδρόμο. Πιο συγκεκριμένα, ο Άγγελος Γιάγκου πήρε μέρος και τερμάτισε τα 90 χιλιόμετρα κλασσικής τεχνικής του Vasaloppet στην Σουηδία. Πρόκειται για τον παλαιότερο και μεγαλύτερο αγώνα cross-country σκι στον κόσμο, καθώς και για αυτόν με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων αθλητών. Να θυμίσουμε ότι ο πρώτος Δραμινός που συμμετείχε στην ίδια διοργάνωση ήταν ο φίλος και παλαιότερος προπονητής του Άγγελου, ο Κασάπης Κωνσταντίνος το 1986.

Κάποτε... Θα προστατευόσασταν κάπως έτσι... Σήµερα... υπάρχει η Champion Ellenic Security. Προστατεύει την περιουσία σας και αυτούς που αγαπάτε

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΩΝ • ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ • ΚΕΝΤΡΟ ΛΗΨΕΩΣ ΣΗΜΑΤΩΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ • ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ CCTV • ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΥΠΕΡΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ Ολοκληρωµένο, εγκατεστηµένο σύστηµα συναγερµού από 250€ + Φ.Π.Α.


Μικρού Μήκους κλείνει φέτοςσαράντα χρόνια

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

store

Το Φεστιβάλ Ταινιών

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΟΡΩΜΕΝΟΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟΣ

ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Τ

ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας φέτος τον Σεπτέμβριο έχει γενέθλια, κλείνει τα σαράντα, και το γιορτάζει από τις 18 έως τις 23 Σεπτεμβρίου με τον πλέον ουσιαστικό αλλά και νεανικό τρόπο, επιφυλάσσοντας στο κοινό του πολλές εκπλήξεις.

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟΣ

ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ

Το Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ (που συμπληρώνει φέτος τα 23 του χρόνια), δέχεται αιτήσεις για πρώτη φορά μέσω της πλατφόρμας www.reelport.com. Στην πλατφόρμα αυτή ανήκουν τα σημαντικότερα Διεθνή Φεστιβάλ, που όπως και το Φεστιβάλ Δράμας, είναι partners στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (EFA). Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, είναι μέλος του Short Film Initiative της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, εξασφαλίζοντας απευθείας υποψηφιότητα του βραβείου Prix EFA- Drama στα βραβεία της Ακαδημίας. Οι Αιτήσεις για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα γίνονται δεκτές έως τις 30 Απριλίου 2017, για όλα τα είδη ταινιών παραγωγής 2016 και 2017, με μέγιστη διάρκεια τα 35 λεπτάν (όροι συμμετοχής: www.dramafilmfestival.gr), ενώ οι αιτήσεις για το Εθνικό Φεστιβάλ θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Μαΐου 2017.

Χαρά Κεφαλίδου - Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράυαξης Δράμας

Το φώς της Ανάστασης ας γεμίσει με ελπίδα και αισιοδοξία την καρδιά και την ψυχή μας. Θερμές ευχές για καλό Πάσχα

Γ. Παπανδρέου 40 ∆ράµα t: 25210 57256 e: info@multielectrostore.gr w w w . m u l t i e l e ct r o st o re .gr


Νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δοξάτου

ο κ. Ζουμπούλογλου Μ ετά από μια διαδικασία που κράτησε μερικές εβδομάδες, εξελέγη τελικά, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δοξάτου, ο κ. Ζουμπούλογλου.

Το πρόβλημα είχε ξεκινήσει από την λεγόμενη «ηνωμένη αντιπολίτευση» του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ήθελε να τοποθετήσει πρόεδρο τον κ. Σερέτη, πλειοψηφών σύμβουλο κατά τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Στο Δήμο Δοξάτου, αρκετοί σύμβουλοι που είχαν εκλεγεί με την παράταξη του δημάρχου κ. Δαλακάκη, δεν εκφράζονται πλέον μαζί του αλλά συχνά συντάσσονται με τις παρατάξεις της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η «ηνωμένη αντιπολίτευση» όπως έχει μείνει να λέγεται τελικά, προσπάθησε να τοποθετήσει δικό της πρόεδρο τον κ. Σερέτη. Όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης, έβγαλε άκυρη την εκλογή του κ. Σερέτη, αφού στο μεταξύ είχαν ήδη γίνει εκλογές για πρόεδρο, όπου ο κ. Ζουμπούλογλου έλαβε 11 ψήφους. (Σημείωση: Ο κ. Σερέτης και ο κ. Ζουμπούλογλου ανήκουν στην ίδια παράταξη του δημάρχου κ. Δαλακάκη, όμως ο πρώτος έχει περάσει στην «ηνωμένη αντιπολίτευση»).

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χατζηλαζάρου, έφτασε μέχρι το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ακυρώσει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όταν όμως και εκεί του εξήγησαν ότι αυτά προβλέπει ο νόμος, στη συνέχεια προσέφυγε στην Επιτροπή του Άρθρου 152, η οποία είναι ανώτερη ακόμα και από την Αποκεντρωμένη, όμως αργεί να βγάλει αποφάσεις και θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες.

Τα πάντα, παντού Η κάρτα ACS Member διατίθεται δωρεάν σε όλα τα καταστήµατα ACS! Νέες εκπτώσεις έως και 50% για τις αποστολές έως 3kg, από οποιοδήποτε κατάστηµα ACS ή και από το χώρο σου!

Φιλίππου 47, Τ.Κ. 66 100, Δράµα - Ιωάννης Παλιόγλου - Αντιπρόσωπος Ν. Δράµας - Κιν. 693 612 7669 Τηλ. 25210 22287 - 25210 22267 - 25210 57228 - Fax 25210 57227 smg-drm@acscourier.gr - www.acscourier.gr


Η εκλογή του κ. Ζουμπούλογλου Στο μεταξύ, μετά από την απόφαση της Αποκεντρωμένης, πραγματοποιήθηκε το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς απαρτία, όπου δεν μπόρεσε να επικυρωθεί η εκλογή του κ. Ζουμπούλογλου. Το απόγευμα της Τρίτης 28 Μαρτίου, έγινε η δεύτερη συνεδρίαση του σώματος για το ίδιο θέμα, όπου και πάλι δεν υπήρχε η αντίστοιχη απαρτία. Έτσι ορίστηκε η τρίτη και τελευταία συνεδρίαση όπου σύμφωνα με το νόμο, στην τρίτη συνεδρίαση, η επικύρωση γίνεται από τους παρόντες. Στη τρίτη συνεδρίαση, παρόντες ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Δαλακάκη, της συμπολίτευσης δηλαδή, χωρίς να παραστεί κανένας σύμβουλος από τη μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση. Ακυρώθηκε η επιλογή του κ. Σερέτη, επικυρώθηκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης και ο κ. Ζουμπούλογλου ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Δημ. Συμβουλίου Δοξάτου.

Δηλώσεις δημάρχου κ. Δαλακάκη Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, τόνισε «Τελικά έχουμε πρόεδρο μετά από μια εβδομάδα από την έκδοση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Διεξήχθη η συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο εν απουσία της «ηνωμένης αντιπολίτευσης» και ουσιαστικά συμμετείχε η δική μου παράταξη. Από εδώ και πέρα πλέον έχουμε όργανα και μπορούμε να προχωρήσουμε.»

Σε ερώτηση για το ότι κάποιοι σύμβουλοι αποχώρησαν και δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται για το νόμιμο της συνεδρίασης, ο κ. Δαλακάκης είπε: «Αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει και επικεφαλής της ηνωμένης αντιπολίτευσης κ. Χατζηλαζάρου. Είχε πει ότι επισκέφθηκε τον υπουργό κ. Σκουρλέτη και τον Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης κ. Φραντζεσκάκη. Αμφότεροι του εξήγησαν ότι αυτός είναι ο νόμος και ζήτησε ο ίδιος ώστε να αλλάξει ο νόμος και να γίνουν εκλογές. Αυτά τα πράγματα αγγίζουν το θέατρο του παραλόγου.» Πηγή proinos-typos.gr

Ο

Κ Λ Ε Ι ∆ Α ΡΑ Σ

Σ Α Σ

ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ είσΜΑΡΤΙ∆ΗΣ αι ασφαλής! Μαρτίδης... και

• ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ • ΚΛΕΙΔΙΑ • ΚΛΕΙΔΑΡΙΕΣ • IMMOBILIZER • ΤΗΛΕΚΟΝΤΡΟΛ • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΚΛΕΙΔΑΡΙΩΝ • ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MASTER

694 694ος κλε55ιδα55ράς

πιστοποιηµέν

ΦΩΚΙΩΝΟΣ 19, ΔΡΑΜΑ ΤΗΛ. 25210 21237 email: kleidaras_dr@yahoo.gr


Του Γιώργου Μάρκου Φωτογραφία: Μάκης Σεραφειμίδης

Βαγγέλης Καλφόπουλος Επικεφαλής παράταξης “Project Δράμα 2020”

Μ

ια νέα ομάδα με όραμα, νέες ιδέες και όρεξη για δουλειά, πάνω στην βελτίωση της Δράμας, εμφανίστηκε ως παράταξη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του δήμου μας. Μια ομάδα χωρίς πολιτική στήριξη και με τα

περισσότερα ,μέλη της, χωρίς μέχρι τότε συμμετοχή σε ψηφοδέλτια άλλων παρατάξεων. Κοινός τους σκοπός η βελτίωση του τρόπου ζωής των Δραμινών μέσα από νέες, έξυπνες και ελπιδοφόρες προτάσεις, για έργα που μπορούν να γίνουν και

έχουν ανάγκη οι δραμινοί. Επικεφαλής αυτής της παράταξης ο Βαγγέλης Καλφόπουλος, ο οποίος μας παρουσιάζει και μας αναλύει τον λόγο δημιουργίας της παράταξης αλλά και μελλοντικές σκέψεις για τo Project Δράμα 2020.


Κύριε Καλφόπουλε είστε για πρώτη φορά στο τιμόνι μιας νέας παράταξης για την πόλη μας στη θέση της αντιπολίτευσης. Πως κρίνετε το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής τα 2,5 περίπου χρόνια που διοικεί; Κύριε Μάρκου, ο στόχος της καθόδου του ProjectΔράμα 2020 στις εκλογές του 2014 ήταν η συμμετοχή μας στο δημοτικό συμβούλιο ακριβώς για να μπορούμε να ελέγχουμε τη δημοτική αρχή και να τη βοηθάμε με τις προτάσεις μας. Νομίζω ότι όσοι παρακολουθούν τα πράγματα, ακόμα και όχι τόσο κοντά όσο εμείς, δεν μπορούν παρά να περιγράψουν τα πρώτα δυόμιση χρόνια με μία λέξη: “πισωγύρισμα”. Ενώ γύρω μας συμβαίνουν αλλαγές που αξίζει να εκμεταλλευτούμε και να προωθήσουμε, η δημοτική αρχή δίνει την εντύπωση ότι αμύνεται απέναντι σε ο, τιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει κλίμα ανοιχτής προς τους δημότες, σύγχρονης και προοδευτικής διοίκησης. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς και το αξίωμα ότι στην πολιτική και τη διοίκηση οι αλλαγές γίνονται τον πρώτο καιρό - δεν είναι τυχαίο ότι αξιολογούνται διεθνώς οι πρώτες 100 μέρεςτότε και η συνέχεια της διοίκησης αυτής μοιάζει καταδικασμένη σε περισσότερη ακινησία, δέσμια των ρουσφετολογικών τακτικών του παρελθόντος.

ενός Δήμου, που πρέπει να ξαναβρεί το νήμα της ιστορίας του ως κέντρου της ευρύτερης περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας. Κατ’ επέκταση οι πολίτες ήταν ιδιαίτερα θετική ακριβώς γιατί οι ανάγκες που περιέγραψα παραπάνω είναι και δικές τους ανάγκες. Εμείς απλώς προσπαθούμε να τις εκφράσουμε και να τις στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, απέναντι σε μια τοπική πολιτική

δημότες. Ενώ και σε άλλες παρατάξεις υπάρχουν φωνές και απόψεις που είναι κοντά σε εμάς, η απόφαση τους να στρατευτούν πίσω από αυτό που θεωρείται «έμπειρο» αποδεικνύεται λανθασμένη, ακριβώς γιατί καταλήγουν να υπηρετούν ένα παλιό μοντέλο προσπαθώντας να ιεραρχήσουν το τι μπορεί να γίνει, αλλά τελικά βάζουν στο χρονοντούλαπο ρηξικέλευθες προτάσεις και ιδέες.

Η παράταξή μας είναι γέννημα της ανάγκης να αντιμετωπίζονται οι δημότες ως υπεύθυνοι πολίτες και όχι ως υποψήφιοι προς εξαπάτηση. Είστε μια παράταξη που αποτελείται κυρίως από νέα άτομα, όπως επίσης από άτομα που δεν είχαν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ποια ήταν η αντιμετώπιση του κόσμου απέναντι σας; (Σαν παράταξη) Η παράταξή μας είναι γέννημα της ανάγκης. Ανάγκης να βγει στο προσκήνιο μια γενιά που βλέπει τις ιδεοληψίες της κοτζαμπασικής δεξιάς και της φοβικής αριστεράς να την εγκλωβίζουν σε ένα μέλλον που δεν αντιστοιχεί στα προσόντα, τις ικανότητες και τις επιδιώξεις της. Ανάγκης να αντιμετωπίζονται οι δημότες ως υπεύθυνοι πολίτες και όχι ως υποψήφιοι προς εξαπάτηση. Ανάγκης να σταθούμε στα πόδια μας ως τοπική κοινωνία και να αναλάβουμε της δικής μας ταυτότητας, της δικής μας πολιτικής του δικού μας σχεδίου για την ανάταξη

σκηνή που ήταν βολεμένη σε παλιά σχήματα και αντιλήψεις και αδυνατούσε να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο. Ελπίζω να το πετυχαίνουμε. Γιατί να εμπιστευτεί ο κόσμος της Δράμας το Project Δράμα 2020 στις επόμενες εκλογές και σε τι διαφέρετε από τις άλλες παρατάξεις; Ο λόγος να μας εμπιστευτεί κάποιος στις επόμενες εκλογές είναι κυρίως ότι καταφέρνουμε να βγάλουμε στο προσκήνιο, στην πρώτη γραμμή, αυτήν ακριβώς τη γενιά που πλήττεται πιο άμεσα από την κρίση. Αν το σκεφτείτε, νομίζω είναι λογικό να μπει μπροστά μια ομάδα που έχει τις ικανότητες αλλά και την ανάγκη να οδηγήσει τα πράγματα σε ρήξη με τις κακές πρακτικές του παρελθόντος και να προετοιμάσει το μέλλον για όλους τους

Ποιο είναι το πρώτο που θέλετε να αλλάξετε εφόσον αναλάβετε σαν παράταξη τα ηνία του δήμου Δράμας; Το βασικότερο για εμάς είναι να καταστήσουμε κοινωνούς της διοίκησης μας τους Δραμινούς. Αυτό είναι που εκφράζει η άποψη μας για τη συμμετοχικότητα, την οποία εφαρμόζουμε και στις εσωτερικές μας διαδικασίες, με μεγάλη μέχρι τώρα επιτυχία. Αυτό θα επιτευχθεί με πολλούς τρόπους, από την αναβάθμιση των θεσμικών οργάνων της διοίκησης μέχρι τη χρήση νέων τεχνολογιών σε μεγάλο φάσμα της δημοτικής ζωής. Μια άλλη προτεραιότητα θα είναι η ανάταξη του διοικητικού δυναμικού του Δήμου στην κατεύθυνση της ομαδοποίησης των προσφερόμενων υπηρεσιών από έναν φορέα, με σκοπό την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον τελικό followdrama.gr | 15


σωπεύουμε να επηρεάσει τα πράγματα καταλυτικά την επόμενη μέρα των εκλογών. Πάντως, η υπάρχουσα ομάδα, και κυρίως όσοι υπήρξαν υποψήφιοι, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ανανέωσης και εμπειρίας με κοινό παρανομαστή της αξιοσύνη, που μπορεί να προσφέρει η παράταξή μας. Στον ίδιο άξονα προχωρούμε για όλα τα νέα πρόσωπα που μας πλαισιώνουν!

‘‘

Το β α σ ι κ ό τ ε ρ ο γ ι α ε μ ά ς είναι να καταστήσουμε κοινωνούς της διοίκησης μας τους Δραμινούς. ωφελούμενο, τον δημότη. Και μια άλλη επιλογή θα είναι η προώθηση της ιδέας ότι ο Δήμος Δράμας μπορεί να χτίσει μια ταυτότητα πρωτότυπη και μοναδική, που θα είναι και το βασικό μας αναπτυξιακό όπλο, αναφορικά με τομείς όπως ο τουρισμός, η οικολογία, ο πρωτογενής τομέας και η παραγωγή μαρμάρου και κρασιού, αλλά και η λεγόμενη βιομηχανία του πολιτισμού. Για αυτά θα δείτε πρωτοβουλίες στις πρώτες 100 μέρες, από μια δημοτική αρχή που θα στηρίζεται από εμάς!

για την ανάδειξη του επικεφαλής στις επόμενες εκλογές. Έχουμε καταφέρει η αναγνωρισιμότητα της ομάδας να είναι μεγαλύτερη από κάθε μεμονωμένο πρόσωπο και αυτό γίνεται συνειδητά μιας και ο καθένας μας, από όποια θέση και αν έχει, υπηρετεί τους στόχους που όλοι μαζί συναποφασίζουμε. Εμείς, κύριε Μάρκου, θα συνεχίσουμε το μοντέλο αυτό, γιατί το θεωρούμε προϋπόθεση για την επιτυχία μας ως δημοτική αρχή.

Θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής της παράταξής σας ή θα είστε εσείς χωρίς κάποιες διαδικασίες;

Θα δούμε το «Project Δράμα 2020» αρκετά αλλαγμένο σε πρόσωπα στις επόμενες εκλογές»; Υπάρχει πλάνο αλλαγών ή κινήσεων με σκοπό την άνοδο της παράταξης;

Το Project αντιμάχεται το προσωποκεντρικό μοντέλο, άρα είναι απόλυτα λογικό να υπάρξει εκλογική διαδικασία

Θα δείτε το Project να κάνει τις αλλαγές εκείνες που θα επιτρέψουν στη διαφορετική φιλοσοφία διοίκησης που αντιπρο-

• Παραδοσιακές πίτες • Πεϊνιρλί • Βουτήµατα

Βλέπουμε πολλούς δήμους σήμερα κυρίως λόγω της κρίσης, να βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας. Θεωρείτε ότι ο κίνδυνος υπάρχει και για τον Δήμο Δράμας; Δε φαίνεται να υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, κυρίως γιατί η διαχείριση των υπηρεσιών υπήρξε τέτοια ώστε κάθε υπέρμετρη δαπάνη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτροχιασμό συγκρατήθηκε. Από εκεί και μετά, όμως, δεν μπορεί να είναι αρκετό το γεγονός ότι απλώς δε βουλιάζουμε αλλά επιπλέουμε στο άγνωστο χωρίς κανένα σχέδιο να βγούμε στη στεριά. Ο κύριος Μαμσάκος και η διοίκηση του διαχειρίζονται το χαμηλό βαρομετρικό που πνέει στο Δήμο χωρίς να έχουν την πνοή και το σχέδιο που απαιτείται για να αλλάξουν τα πράγματα. Αρκούνται σε λογικές «υπολοίπων», όπως με το πολυδιαφημιζόμενο από μεριάς τους ΒΑΑ, που ενώ υποστήριζαν ότι η πρόταση του Δήμου -που κατατέθηκε χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση- είναι άρτια, βρεθήκαμε να χρηματοδοτούμαστε από τα υπόλοιπα του προγράμματος, με κίνδυνο να χάσουμε και αυτό. Αν αυτή η δημοτική αρχή αρκείται στα «υπόλοιπα», η δραμινή κοινωνία έχει άλλες ανάγκες! Είστε ευχαριστημένος από την λειτουργία της Ονειρούπολης και αν όχι, υπάρχουν προτάσεις για την βελτίωση της; Και μόνο το γεγονός ότι η συζήτηση και ο τρόπος που αυτή γίνεται –με ανυπαρξία απολογισμού και γενικότερα

πες αλεύρι Γενηµάκη Μαρία 19ης Μαΐου 8 - ∆ράµα Τηλ. 25210 31304

απλά σπιτικά

*

∆εχόµαστε παραγγελίες για κάθε σας εκδήλωση. Αναλαµβάνουµε κόλυβα και µνηµόσυνα


! ία ιλ ικ ο π & α τ η Αστείρευτη ποιότ άν, τσουρέκια ασ σίνια, σφολιάτες, κρου ιτ κρ α, ατ ήµ υτ βο α, ρι ψωµί, κουλού Νο 1. Εδέσσης & Μεσηµβρίας, Στενήµαχος, Δράµα, τηλ: 2521037808

έρι χ ο τ σ ς έ φ Κα

Νο 2. 19ης Μαΐου 59, Δράµα Νο 3. Βεργίνας 144, Δράµα τηλ: 2521028543


Η υπάρχουσα ομάδα, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ανανέωσης και εμπειρίας με κοινό παρανομαστή την αξιοσύνη. χείων- για την Ονειρούπολη καταλαμβάνει σημαντικό μέρος των δημοτικών πραγμάτων κάθε χρονιά φανερώνει ότι κάτι γίνεται λάθος στην όλη διαδικασία. Η κρίση και η συνακόλουθη πτώση της επισκεψιμότητας και του οικονομικού οφέλους βοηθάει στο να μην συγκαλύπτονται αυτά τα προβλήματα, αλλά αντί η δημοτική αρχή να εκμεταλλευτεί τη διάθεση όλων των παρατάξεων και της δραμινής κοινωνίας στο να γίνει μια ουσιαστική και σε βάθος και με βάθος χρόνου συζήτηση για το μέλλον της Ονειρούπολης οχυρώνεται πίσω από μια αυταρέσκεια που και δεν είναι παραγωγική και δείχνει μόνο το άγχος της. Το βασικό, κύριε Μάρκου, είναι να καταλήξουμε στο χαρακτήρα της Ονειρούπολης, που δεν μπορεί παρά να είναι μια μαζική χριστουγεννιάτικη γιορτή κατά την άποψή μας. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό το απλό, τότε μπορούν να βρεθούν προτάσεις που θα υπηρετήσουν αυτό το χαρακτήρα και θα αναγεννήσουν τη γιορτή που μάλλον φθίνει. Αυτό που εμείς έχουμε

18 | FDrama magazine

στο μυαλό μας πάντως είναι η θεσμική θωράκιση και διαφάνεια στην προετοιμασία αφενός και ο πολλαπλασιασμός των οφελών για τους δημότες, είτε κατοικούν απέναντι από τον κήπο είτε στο Βαθύλακο, αφετέρου. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι αυτό να γίνει πραγματικότητα. Ποια είναι η σχέση σας με την Δημοτική αρχή στα Δημοτικά συμβούλια; Υπάρχει κλίμα συνεργασίας; Καταρχάς τα δημοτικά συμβούλια ακολουθούν ένα τυποποιημένο τρόπο συζήτησης, ως εν μέρει οφείλουν, αλλά χωρίς να υπηρετούν τον στόχο του να γίνεται ώσμωση των διαφορετικών απόψεων επ’ ωφελεία του Δήμου. Εμείς από την πρώτη μέρα έως και σήμερα – παράδειγμά το τελευταίο συμβούλιο στις 20/3, οπότε καταθέσαμε πρόταση για τη διεξαγωγή τοπικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης με την αρωγή του Δήμου από τα επαγγελματικά σωματεία, για την προαγωγή του μαζικού

αθλητισμού- προτείνουμε θέσεις και ιδέες που μπορούν, αν ακολουθηθούν, να δώσουν ακόμα και τώρα μια ανάσα στον Δήμο, οικονομικά και αναπτυξιακά. Από τη μεριά της δημοτικής αρχής, είτε οι προτάσεις και αιτιάσεις μας δεν απαντώνται είτε απορρίπτονται είτε, στη σπάνια περίπτωση που γίνονται δεκτές, εφαρμόζονται με βάση την ατζέντα των προσωπικών εξυπηρετήσεων, στην οποία η διοίκηση του σημερινού Δημάρχου έχει έφεση. Κλείνοντας τις ευχές σας για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα στους Δραμινούς πολίτες. Θα ήθελα να ευχηθώ στον καθένα ξεχωριστά να αξιοποιήσει τον χρόνο των εορτών όσο καλύτερα μπορεί, για προσωπική ανάπαυση, για σύνδεση με το θρησκευτικό αίσθημα και καταλάγιασμα των παθών της καθημερινότητας. Και φυσικά καλή Ανάσταση σε όλους!


Η ΠΑΛΙΑ ΔΡΑΜΑ Π ΟΔΟΣΦΑ Ι ΡΙ Κ Η Ε Κ ΔΟΣ Η ~ ΔΟΞ Α Δ ΡΑ Μ Α Σ

Σ

τολίδι η Δόξα Δράμας για όλους τους Δραμινούς. Μια ομάδα που έχει περάσει από τις μικρές κατηγορίες στην Ά Εθνική και αντίστροφα, χαρίζοντας χαρές και λύπες σε όλους τους Δραμινούς.. Ατελείωτες στιγμές με καρδιοχτύπια και μοναδικές στιγμές. Χαρές για τις ανόδους και τις κατακτήσεις Πρωταθλημάτων και Κυπέλων και λύπη για τους υποβιβασμούς και τις ήττες. Πάντα όμως μέσα στη καρδιά των Δραμινών. Πόσα μεγάλα ονόματα έχουν περάσει από αυτήν την ομάδα. Πόσοι ποδοσφαιριστές έχουν χτίσει την καριέρα τους μέσα στη Δόξα. Πόσοι Δραμινοί έχουν ματώσει την φανέλα για την ομάδα της καρδιάς τους. 1976 - 1977 Παπαμιχαήλ - Ταντσίδης - Γκατζιλάκης - Στόικος - Αλεξιάδης - Στράντζαλης - Μπανάσας - Λεπτοκαρύδης - Χατζηελευθερίου - Παπαδόπουλος - Χαμουρίδης

1976 -1977 Παππάς - Ιωάννου - Παπαμιχαήλ - Γκατζιλάκης - Αθανασιάδης - Νυστικάκης - Ταντσίδης - Στράντζαλης Αλεξιάδης - Γεωργιάδης - Τσουλόγλου - Χαμουρίδης - Καλιμάνης

1977 -1978

Δόξα Δράμας - Ολυμπιακος

Μ

ια ιστορία τεράστια. Ένα όνομα καμάρι που όλη η Ελλάδα γνωρίζει. Η ιστορία γράφει, και εμείς σας παρουσιάζουμε ένα πολύ μικρό μέρος αυτής μέσα από φωτογραφίες που μας παραχώρησε ο κ. Σάββας Κιόρογλου, με την υπόσχεση να επανέλθουμε με ακόμη περισσότερες. Δόξα Δράμας και η ιστορία συνεχίζεται...

Δόξα Δράμας Άρης 1981 Πανηγυρισμοί με τον προπονητή Μάρκοβιτς και τον γιατρό Οικονόμου

Δόξα Δράμας - Άεκ 1981 ΓκατζΙλάκης - Αρβανίτης

20 | FDrama magazine

Δόξα Δραμας Άρης 2 - 1 Γκατζιλάκης με Ντίνο Κούη

Δόξα Δράμας - Απόλλων Αθηνών Τσιφτσόγλου - Γκατζιλάκης


Ανώτατη τιμητική διάκριση στη Δραμινή Ελισάβετ Χαραλαμπίδου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Α

ποτελεί εξαιρετική τιμή για την εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου μας, το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά μαθητής των σχολείων της Δράμας, βραβεύθηκε για την πανελλαδική του επιτυχία, με την ανώτατη τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Σε ιδιαίτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου στην Παλαιά Βουλή, πραγματοποιήθηκε η ανωτέρω βράβευση, παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου , όπου παραβρέθηκε και ο Αναπλ. Γενικός Γραμματέας της Ν.Δ. και Βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.

Ο ιδιαίτερος έπαινος που βεβαίως αφορά και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 1ου Λυκείου Δράμας, απευθύνεται κυρίως στην μαθήτρια και πλέον φοιτήτρια Ελισάβετ Χαραλαμπίδου, η οποία πέτυχε την πρώτη θέση στη Σχολή Οδοντιατρικής Θεσσαλονίκης. Οφείλουμε λοιπόν όλοι οι Δραμινοί ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελισάβετ και τους γονείς της και ευχόμαστε ό,τι το καλύτερο.

Δημήτρης Κυριαζίδης Βουλευτής ΝΔ Δράμας Από το Γολγοθά στη σταύρωση, με την ακράδαντη πεποίθηση της Ανάστασης πορευόμαστε στο αύριο. Καλό Πάσχα – Καλή Ανάσταση! Χρόνια πολλά σε όλες και όλους

Μαμσάκος Χριστόδουλος Δήμαρχος Δράμας H Ανάσταση του Κυρίου να γαληνεύει τις ψυχές μας, και να χαρίζει αγάπη και υγεία σε όλους.


Τιμητικό βραβείο από τα Tourism Awards 2017 στην Αγλαΐα Κατσιγιάννη για τη δημιουργία χάρτη προσβασιμότητας ΑμεΑ

Τ

ιμητικό βραβείο απονεμήθηκε στην πρόεδρο του Συλ. Παραπληγικών Δράμας, κα. Αγλαΐα Κατσιγιάννη, με αφορμή την δημιουργία χάρτη προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία για την πόλη της Δράμας. Η πόλη μας, αποτελεί ίσως ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα που μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις, με αφορμή την πρωτοβουλία του Συλλόγου Παραπληγικών Ν. Δράμας, και την δημιουργία χάρτη προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία. Τα Tourism Awards, για τέταρτη συνεχή χρονιά ανέδειξαν τον ελληνικό τουρισμό, σε μια τελετή απονομής η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαρτίου, στο Athenaum InterContinental. Στην κα. Κατσιγιάννη, απένειμε το τιμητικό βραβείο η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, κα. Μάγια Τσόκλη. Η πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Ν. Δράμας, στις δηλώσεις της κατά την απονομή του βραβείου, αναφέρθηκε στην προσβασιμότητα η οποία είναι δικαίωμα όλων, ενώ ταυτόχρονα λείπει από πολλές δημόσιες αλλά και ιδιωτικές υποδομές. «Οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ευρώπη ξεπερνούν τα 60.000.000 και αν το σκεφτούμε και λίγο ψυχρά, αποτελούν ένα πάρα πολύ δυνατό καταναλωτικό κοινό, διότι ταξιδεύουν πάντα μαζί με συνοδούς. Δυστυχώς, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ποιοτική

πρόσβαση στον τουρισμό, είτε λόγω οικονομικών, είτε λόγω υποδομών. Είναι γελοίο από μια άποψη, γιατί δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο ώστε να γίνει μια επιχείρηση προσβάσιμη και φιλική προς όλους. Νομίζω, ότι όλοι δικαιούνται να συμμετέχουν στις διακοπές και στον τουρισμό, στην αναψυχή και σε οποιοδήποτε τομέα με ποιότητα και ασφάλεια. Η φύση δίνει το έλλειμμα, την αναπηρία την δίνει η κοινωνία, και δυστυχώς όλοι ξέρουμε ότι η μεγαλύτερη αναπηρία είναι η συμπεριφορά μας», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα. Κατσιγιάννη στις δηλώσεις της, στην τελετή απονομής των Tourism Awards 2017. Πηγή proinos-typos.gr

ΜΕ 3 ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΗΛΕOΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ

ΓΙΓΑΝΤΟΟΘΟΝΗ 3χ3 ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!!!

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ

PLAYSTATION GAMES PRO 2013 2014 2016 FIFA 2014

Σ ΤΕΚΙ

ΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΝΟ 1,20€ club

pizza

hot dog

µερίδες σουβλάκια

µερίδες κρεατικών

ουζοµεζές

Παρακολουθήστε όλα τα µεγάλα παιχνίδια ποδοσφαίρου και µπάσκετ συντροφιά µε µοναδικές γευσεις!

Προµηθέως & Γούναρη γωνία (απέναντι από τα εκπαιδευτήρια πριν το γήπεδο Δόξας Δράµας) τηλ: 2521 100353 | κιν: 694 322 0178


του Γρηγόρη Μάρκου Υπ. Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ. grmarkou@gmail.com

Βόρεια Κορέα

Το μυστήριο ξεδιπλώνεται Η

Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ή πιο απλά η Βόρεια Κορέα, αποτελεί σήμερα την πιο απομονωμένη χώρα του κόσμου, γεγονός που προξενεί τεράστιο ενδιαφέρον στη παγκόσμια κοινότητα. Η διαμόρφωση του βορειοκορεατικού κράτους γεννήθηκε μέσα από την ψυχροπολεμική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Συγκεκριμένα, μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι δυο υπερδυνάμεις αποφάσισαν να αναλάβουν τις τύχες της κορεατικής χερσονήσου. Αμερικάνοι και Σοβιετικοί θεώρησαν ότι η καλύτερη δυνατή λύση ήταν ο διαχωρισμός της συγκεκριμένης περιοχής σε δύο μέρη. Έτσι χώρισαν τεχνητά τη χερσόνησο στον 38ο παράλληλο, δημιουργώντας ουσιαστικά δύο νέα κράτη, τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα. Η προσπάθεια του βορειοκορεάτη κομμουνιστή ηγέτη Κιμ Ιλ Σούνγκ να ενώσει τις δύο χώρες οδήγησε στον Πόλεμο της Κορέας (1950-53). Ωστόσο, δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του και η πολεμική σύρραξη τερματίστηκε χωρίς νικητή. Μετά το τέλος του πολέμου ο 38ος παράλληλος παρέμεινε η διαχωριστική γραμμή των δυο κρατών, αλλά ταυτόχρονα και η διαχωριστική γραμμή δύο διαφορετικών κόσμων.

24 | FDrama magazine

Είναι αλήθεια ότι η Βόρεια Κορέα παραμένει «παγωμένη» σε ένα ψυχροπολεμικό σκηνικό. Απομονωμένη και με το δάχτυλο στη σκανδάλη απειλεί κάθε στιγμή να τινάξει όλο τον κόσμο στον αέρα. Η στάση απομόνωσης που κρατάει το βορειοκορεατικό καθεστώς από την ίδρυση του μέχρι σήμερα εξάπτει την περιέργεια όλου του κόσμου για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και τις συνθήκες διαβίωσης του λαού εκεί. Τα δυτικά ΜΜΕ αναφέρονται συχνά στη μυστηριώδη χώρα των Κιμ, αλλά όχι πάντα με αξιόπιστο και ειλικρινή τρόπο. Σύμφωνα με την Φραγκίσκα Μεγαλούδη, η οποία έζησε στη Βόρεια Κορέα για δύο χρόνια,

ελάχιστα πράγματα από αυτά που αναπαράγονται στη Δύση ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνεντεύξεις της, η Βόρεια Κορέα είναι μια χώρα διαφορετική από αυτό που νομίζουμε. Δεν είναι ούτε σοσιαλιστικός παράδεισος, ούτε κορεατικό Γκουλάγκ. Είναι μια απομονωμένη και ανελεύθερη χώρα με πολλά προβλήματα, μια χώρα που υφίσταται εξαντλητικές κυρώσεις από το 1990. Κυρώσεις που αποσκοπούν κυρίως στην επιδείνωση της ζωής των κατοίκων της, στην αναταραχή και εν τέλει στην αλλαγή καθεστώτος. Σύμφωνα με την


Το πρώτο και µοναδικό της πόλης

Εγχώρια Προϊόντα Σάββας Ορφανίδης | 19ης Μαΐου 35, ∆ράµα | Τηλ. 6976138921

Μεγαλούδη, στη Βόρεια Κορέα δεν λείπουν τα υλικά αγαθά. Το βιοτικό επίπεδο έχει ανέβει αισθητά, υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος, περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται πλέον με χόμπι, ενώ βρίσκεις και εισαγόμενα αγαθά (ρούχα, τρόφιμα, καλλυντικά κλπ.), παρά το εμπάργκο. Η ιδιωτική οικονομία αναπτύσσεται με τον καιρό, ενώ διαμορφώνονται και κοινωνικές τάξεις. Στη χώρα υπάρχει ένα μίνιμουμ επίπεδο παροχών για όλους, ενώ στο δρόμο δεν θα συναντήσεις άστεγους. Επιπλέον, έχει αναπτυχθεί ένα εθνικό διαδίκτυο (το λεγόμενο Ίντρανετ) που προορίζεται για εσωτερική χρήση. Όπως επισημαίνει η Μεγαλούδη, η κουλτούρα της χώρας έχει επηρεαστεί από την παράδοση του κουμφουκιανισμού. Το γεγονός αυτό εξηγεί τις εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπο του ηγέτη. Οι άνθρωποι είναι συντηρητικοί και ακολουθούν τις παραδόσεις τους, αλλά ταυτόχρονα είναι χαμογελαστοί και απολαμβάνουν τη ζωή. Κάνουν βόλτες, πηγαίνουν για πικ νικ στα πάρκα και διασκεδάζουν. Στην Πιονγιάνγκ (πρωτεύουσα) υπάρχουν πάρα πολλά

εστιατόρια που τα βράδια είναι γεμάτα με κόσμο, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα το street food. Αγαπημένη ασχολία των βορειοκορεατών είναι και ο κινηματογράφος, όπου παίζονται κυρίως βορειοκορεάτικες ταινίες με πατριωτικό ή συναισθηματικό περιεχόμενο. Η άκρως ενδιαφέρουσα περιγραφή της Βόρειας Κορέας από την Μεγαλούδη ανατρέπει την ισοπεδωτική αντίληψη της «χώρας-τέρας» που έχει διαμορφωθεί στη Δύση. Μέσα από την δική της οπτική αντιλαμβανόμαστε το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι βορειοκορεάτες είναι κι αυτοί άνθρωποι και έχουν τις ίδιες ανάγκες μ’ εμάς. Το ερώτημα που γεννάται όμως είναι: Πως αποδέχονται τόσα χρόνια ένα αυταρχικό και ανελεύθερο καθεστώς, που δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο κριτικής και τους ελέγχει απόλυτα; Όπως αναφέρει η συγγραφέας, οι βορειοκορεάτες δεν έζησαν τη δημοκρατία, καθώς πέρασαν από τη φεουδαρχία στην ιαπωνική κατοχή και μετά στο καθεστώς του Κιμ Ιλ Σούνγκ. Ωστόσο, οι παράγοντες για τους οποίους δεν ξεσηκώνονται ενάντια στο καθεστώς

είναι πολλοί και διαφορετικοί (κουλτούρα, πολιτισμός, ιστορία κλπ.). Ο βορειοκορεατικός λαός είναι ένας λαός με έντονο εθνικιστικό αίσθημα, χωρίς δημοκρατική παράδοση και με μεγάλη πίστη στον ηγέτη του. Στο νέο της βιβλίο «Στη χώρα των Κιμ: Δυο χρόνια στη Βόρεια Κορέα» (εκδόσεις Εντύποις) η Μεγαλούδη περιγράφει τον τρόπο ζωής του λαού της ασιατικής χώρας και ξεδιπλώνει το πέπλο μυστηρίου που σκεπάζει την απομονωμένη γη των Κιμ. (Πηγές: tvxs, vice) Με αφορμή το βιβλίο της Φ. Μεγαλούδη: Στη χώρα των Κιμ: Δυο χρόνια στη Βόρεια Κορέα» (εκδόσεις Εντύποις)

followdrama.gr | 25


Μάθημα Ζωής από τον Παραολυμπιονίκη Κολύμβησης

Αντώνη Τσαπατάκη Το απόγευμα της ίδιας μέρας, έλαβε χώρα μία ξεχωριστή εκδήλωση από τον Σύλλογο Α.με.Α. Ξηροποτάμου «Άγιος Γεώργιος», με ομιλητή τον Αντώνη, προκειμένου να τον γνωρίσει ο κόσμος από κοντά και μαζί να κάνουν μία συζήτηση γύρω από το θέμα της αναπηρίας του, δίνοντας μέσα από την ομιλία του ένα μάθημα ζωής που λίγοι μπορούν να δώσουν.

Ο

Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης επισκέφθηκε την πόλη μας και συγκεκριμένα την τοπική κοινότητα Ξηροποτάμου, ως καλεσμένος του Συλλόγου Α.με.Α. «Άγιος Γεώργιος» σε συνεργασία με τον Σύλλογο διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Ξηροποτάμου. Κατά την άφιξη του στον Ξηροπόταμο, είχε την χαρά να τον υποδεχθούν μέλη του Συλλόγου Α.με.Α., μαζί με μέλη του ΚΑΠΗ του χωριού, οι οποίοι προς τιμήν του χόρεψαν παραδοσιακούς τοπικούς χορούς. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το κτίριο του συλλόγου Α.με.Α. και σε κλίμα χαράς και συγκίνησης είδε από κοντά το δύσκολο και ταυτόχρονα αξιοζήλευτο έργο των ανθρώπων του συλλόγου. Επίσης, ο Αντώνης επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού όπου μπόρεσε να συναντηθεί με τους μαθητές και να συζητήσουν γύρω από τον αθλητισμό. Επόμενη επίσκεψη του ήταν ο Ιερός ναός του χωριού, όπου με ταπεινότητα ο Πάτερ Αθανάσιος τον υποδέχθηκε και του έδωσε την ευχή του.

Μέσα από την εκδήλωση μας δόθηκε η δυνατότητα να αναθεωρήσουμε όλοι μας πολλά πράγματα τα οποία θεωρούμε δεδομένα, ενώ για άλλους συνανθρώπους μας δεν είναι. Ο Αντώνης μας έδειξε ένα μεγαλείο ψυχής και μία αστείρευτη δύναμη που πηγάζει από μέσα του, μία δύναμη για να συνεχίσει τη ζωή του όπως ήταν και πριν από το ατύχημα. Ταυτόχρονα δίδαξε στους μικρούς φίλους να είναι καλοί αθλητές ώστε να γίνουν κάποια μέρα πρωταθλητές. Ταυτόχρονα επισήμανε, πως πρέπει να εκπαιδευτούν και να μάθουν να παίζουν δίκαια και καθαρά, να είναι σταθεροί, να προσέχουν τους πειρασμούς, να έχουν σεβασμό στην άποψη του άλλου, σεβασμό στην αθλητική διαδικασία, στους συναθλητές και αντιπάλους, σεβασμό στους φιλάθλους και στο περιβάλλον. Την επόμενη μέρα, ο παραολυμπιονίκης επισκέφθηκε το 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Δράμας, προκειμένου να μιλήσει με τους μαθητές και μέσα από την κουβέντα τους να περάσει το μήνυμα «το να προσπαθείς σημαίνει ότι είσαι ικανός να ζήσεις», συζητώντας ταυτόχρονα μαζί τους για πολλά από τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Ψαρράς Γεώργιος Πρόεδρος ΔΕΚΠΟΤΑ Δήμου Δράμας Οι άγιες ημέρες του Πάσχα, να γεμίσουν τις καρδιές όλων μας, με το φως της ελπίδας και της αισιοδοξίας.

Στόχος του Αντώνη μέσα από τις επισκέψεις στα σχολεία είναι να διδάξει πράγματα στα οποία δεν υπολογίζεται η αξία τους και αυτά δεν είναι άλλα από τις αξίες της ζωής. Τελειώνοντας ο Αντώνης την επίσκεψη του στην Δράμα, έδωσε μία υπόσχεση για γρήγορη αντάμωση με όλους όσους γνώρισε και όλους αυτούς που θα ήθελαν να τον γνωρίσουν. «Ως σύλλογος θα θέλαμε να πούμε ένα ευχαριστώ στο Ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel» και στον ιδιοκτήτη του κύριο Λεδάκη για την πολύτιμη συνδρομή του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου.

Άγγελος Σολάκης Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δ. Δράμας

Το Άγιο φως της Ανάστασης να χαρίσει σε όλους υγεία αγάπη και ευτυχία. Καλό Πάσχα.


Φορέστε μεασφάλεια τουςφακούς επαφήςσας Μπορώ να φορέσω Φακούς Επαφής στο αεροπλάνο? Στις καμπίνες των αεροπλάνων επικρατούν συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, μειωμένης συγκέντρωσης οξυγόνου και ξηρότητας της ατμόσφαιρας. Αυτές μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στους χρήστες φακών επαφής , ιδιαίτερα σε πτήσεις διάρκειας μεγαλύτερης από τρεις ώρες. Η χρήση λιπαντικών τεχνητών δακρύων μπορεί να ανακουφίσει από το αίσθημα ξηρότητας, αλλά και η χρήση γυαλιών οράσεως προσφέρει μεγαλύτερη άνεση ιδιαίτερα στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

ΠΤΙ

Α

Οπτικά - Φακοί Επαφής

ΕΛΣΑ ∆ΗΜΙΟΥ ΑΣΤΕΡΙΑ∆Η πτυχιούχος οπτικός - οπτομέτρης εφαρμοστής φακών επαφής

Μ. Αλεξάνδρου 22

Έναντι Συνεταιριστικής Τράπεζας

25210 26622 elsadimi@gmail.com Cosmoptical by Elsa Dimiou

www.cosmoptical.gr 28 | FDrama magazine

Είναι ασφαλές να κάνω ντους ή να κολυμπάω φορώντας τους φακούς? Συνιστάται να μην φοράτε τους φακούς την ώρα που κάνετε ντους ή όταν κολυμπάτε καθώς δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με οποιαδήποτε μορφή νερού. Οι μαλακοί φακοί επαφής απορροφούν το νερό και τις τυχόν χημικές ουσίες που περιέχει. Αν και σπάνια, μια επικίνδυνη για την όραση επιπλοκή, η «κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα», προκαλείται από έναν οργανισμό που είναι παρών σε όλες τις μορφές μη αποστειρωμένου νερού (πισίνες, νερό βρύσης, σάουνες και ντους). Αν κατά λάθος τα μάτια σας έρθουν σε επαφή με νερό αφαιρέστε τον φακό με καθαρά, στεγνά χέρια στη συνέχεια καθαρίστε και απολυμάνετε τον φακό, ή πετάξτε τον.

Σε ποια ηλικία τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να φορούν φακούς επαφής? Η χρήση Φ.Ε από τα παιδιά ενισχύει την αυτοποεποίθησή τους και το αίσθημα κοινωνικής αποδοχής. Μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους, μπορούν να φορέσουν με επιτυχία μεγάλο εύρος φακών επαφής. Η ωριμότητα, η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής και η θέληση του παιδιού είναι σημαντικοί παράγοντες για την αξιολόγηση της καταλληλότητας ενός παιδιού για τη χρήση φακών επαφής.

Μπορώ να φοράω Φ.Ε κατά τη χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή? Οι άνθρωποι όταν κοιτάζουν την οθόνη του υπολογιστή δεν ανοιγοκλείνουν αρκετά συχνά τα μάτια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στα μάτια και η χρήση φακών επαφής μπορεί να επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα. Τα λιπαντικά τεχνητά δάκρυα, όπως και η μείωση της φωτεινότητας της οθόνης, μπορούν να μειώσουν


Αλλεργική ρινίτιδα την Άνοιξη

Τι είναι;

αυτή τη δυσφορία. Ο σωστός καθαρισμός και φροντίδα των φακών μπορεί να βελτιώσει το αίσθημα άνεσης υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Είναι ασφαλές να κοιμάμαι με τους Φακούς Επαφής? Όταν κοιμάστε με τους φακούς επαφής αυξάνετε τον κίνδυνο να πάθετε μόλυνση έως και πέντε φορές. Παρόλο που οι νεότεροι φακοί σιλικόνης υδρογέλης, οι οποίοι επιτρέπουν σε μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου να διαπερνούν τον φακό, δεν βρέθηκε να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης κατά τη χρήση στη διάρκεια της μέρας, βρέθηκε όμως να μειώνουν τον κίνδυνο άλλων επιπλοκών, όπως το οίδημα του κερατοειδούς. Κάποιοι φακοί, για κάποιους χρήστες, μπορούν να φορεθούν με ασφάλεια για μικρά διαστήματα ύπνου. Ρωτήστε τον εφαρμοστή σας αν αυτό ισχύει για εσάς και τον τύπο των φακών σας.

Πώς μπορούν να βοηθηθούν οι χρήστες φακών επαφής που πάσχουν από αλλεργίες των ματιών, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους έξαρσης των αλλεργιών? Σύμφωνα με μελέτες, η χρήση νέου φακού κάθε μέρα βοηθά στην ανακούφιση από τη χρήση των φακών στην περίοδο έξαρσης των αλλεργιών. Κάποιες φορές και συγκεκριμένα στην έξαρση των αλλεργικών συμπτωμάτων είναι απαραίτητο να διακόπτεται η χρήση των φακών επαφής. Θα ήταν λοιπόν φρόνιμο να υπάρχει πάντα ένα διαθέσιμο ζεύγος γυαλιών προκειμένου να εξυπηρετείται ο διοπτροφόρος. της Έλσας Δημίου Αστεριάδη πτυχιούχος οπτικός, οπτομετρητής

Η

αλλεργική ρινίτιδα είναι η πιο συχνή έκφραση των εποχικών αλλεργιών και ιδιαίτερα αυτών της άνοιξης. Αποτελεί μια από τις πιο συχνές ασθένειες τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών και αφορά σε οίδημα του βλεννογόνου της μύτης, όταν το άτομο εισπνεύσει κάτι στο οποίο είναι αλλεργικό. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ήπια σε μέτρια και σοβαρά και είναι βουλωμένη μύτη, φτάρνισμα, κνησμός στη μύτη και κόκκινα, δακρυσμένα μάτια. Σοβαρά θεωρούνται τα συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Στα παιδιά, τα σοβαρά συμπτώματα μπορεί να δυσχεραίνουν τη διαδικασία της μάθησης και να αλλοιώσουν τη συμπεριφορά τους. Χρόνια θεωρείται η αλλεργία όταν τα συμπτώματα ξεπερνούν τις 4 εβδομάδες.

τα σπρέι έναντι των ακαρεων.Για όσους είναι αλλεργικοί σε τρίχωμα κατοικίδιων, το μπάνιο του ζώου δύο φορές τη βδομάδα βοηθά στη μείωση των επιπέδων του αλλεργιογόνου.

Πως γίνεται η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας; Ο γιατρός σας θα κάνει τη διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας βασιζόμενος στο ιστορικό, την κλινική εξέταση και τα ανωτέρω συμπτώματα. Σε περιπτώσεις που η διάγνωση δεν είναι σαφής μπορεί να εκτελέσει δερματικά αλλεργικά τεστ και να παραγγείλει συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος. Σε ειδικές καταστάσεις όπου η αλλεργική ρινίτιδα συνέχεται με άσθμα η παραπομπή σε Πνευμονολόγο μπορεί να είναι πιθανή.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες;

Τι την προκαλεί; Στα εύκρατα κλίματα στα οποία ανήκουμε, η γύρη αποτελεί το πιο συχνό αίτιο εποχικής αλλεργίας. Η αλλεργία στο άκαρι της σκόνης, τους μύκητες (μούχλα) και στο τρίχωμα των κατοικίδιων είναι οι κυριότερες αιτίες αλλεργιών καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τι πρέπει να προσέξετε; Το άσθμα το οποίο μπορεί δυνητικά να απειλήσει τη ζωή είναι μια κατάσταση που συσχετίζεται με την αλλεργική ρινίτιδα. Αν πάσχετε από εποχική αλλεργική ρινίτιδα στη γύρη ή/ και άσθμα είναι καλό να αλλάζετε ρούχα όταν βγαίνετε έξω την άνοιξη. Σε αλλεργία στο άκαρι της σκόνης πολύ βοηθητικά είναι τα φίλτρα αέρα, τα καλύμματα στρωμάτων και

Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας εξαρτάται από τα συμπτώματα. Εκτός από τη δεδομένη, κατά το δυνατόν, αποφυγή των υπευθύνων αλλεργιογόνων, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει κορτιζονούχα ρινικά σπρέι για μείωση του οιδήματος του ρινικού βλεννογόνου καθώς και αντiισταμινικά ειδικά στην περίπτωση κνησμού και φταρνισμάτων. Τα από του στόματος λευκοτριένια συνίστανται ειδικά όταν η ρινίτιδα συνυπάρχει με άσθμα. Σε ειδικές καταστάσεις όπου τα συμπτώματα επηρεάζουν έντονα την ποιότητα ζωής εφαρμόζονται θεραπείες απευαισθητοποίησης με εμβόλια έναντι των αλλεργιογόνων. Dr. Χρυσόστομος Αστεριάδης Γενικός / Οικογενειακός Ιατρός

Διατροφικές διαταραχές - Αθλητικά προγράµµατα - Εγκυµοσύνη - Θηλασµός Εµµηνόπαυση - Κατακράτηση υγρών - Οστεοπόρωση - Υγιεινή διατροφή Κυτταρίτιδα - Παθολογικές καταστάσεις - Διαβήτης - Αναιµία - Υπέρταση Χοληστερίνη - Παθήσεις του πεπτικού συστήµατος Παχυσαρκία (ενηλίκων-παιδιών)

Ηφαιστίωνος 8 (2ος όροφος) Δράµα Τηλ. 25210-22278 κιν. 6973484496 e-mail: mariapapako1@hotmail.com


Όραση Η

Σύνδρομο Ηλεκτρονικού υπολογιστή (COMPUTERVISIONSYNDROME)

καθημερινή πολύωρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή άλλης ψηφιακής τεχνολογίαςμε οθόνη, μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε καταπόνηση των ματιών με συμπτώματα όπως: θάμβος όρασης, ξηροφθαλμία και οφθαλμική ερυθρότητα, διπλωπία, εμφάνιση πονοκεφάλων και οφθαλμικού άλγους.Τα συμπτώματα αυτάεπιδεινώνονται από τη μη σωστή στάση σώματος και την παρουσία έστω και μικρών προβλημάτων όρασης,τα οποία δεν έχουν διορθωθεί. Μπορούν ωστόσο να προληφθούν και να αντιμετωπισθούν με τα εξής μέτρα: Ρύθμιση του φωτισμού του χώρου εργασίας, καθώς και της φωτεινότητας και του θάμβους της οθόνης του υπολογιστή και τοποθέτηση της οθόνης στην κατάλληλη απόσταση(ιδανικά 40 - 75cm) και ύψος(λίγο χαμηλότερα σε σχέση με το επίπεδο των ματιών). Επίσης, είναι σημαντικό να επιδιώκεται το συχνό ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων, ώστε να μη στεγνώνει η οφθαλμική επιφάνεια και να γίνονται συχνά διαλείμματα (ιδανικά κάθε 20 λεπτά για 20 δευτερόλεπτα) με εστίαση του βλέμματος σε απομακρυσμένα αντικείμενα, ώστε να ξεκουράζονται οι οφθαλμικοί μύες. Σε περίπτωση έντονου ερεθισμού και ξηρότητας των ματιών προτείνεται η χρήση τεχνητών δακρύων, ενώ σημαντικός είναι ο οφθαλμολογικός έλεγχος, ώστε στις περιπτώσεις εκείνες που απαιτούνται γυαλιά ή φακοί επαφής, αυτά να είναι τα κατάλληλα και εξατομικευμένα κατά περίπτωση. Σαλονικιού Ειρήνη Χειρουργός Οφθαλμίατρος.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ

ΤΑ Π Η ΤΟ Κ ΑΘΑ Ρ Ι Σ Τ Η Ρ Ι Ο

1ΕΚ0ΠΤ%ΩΣΗ ΣΕ

Σ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥ

Καλλίφυτος Δράµας

25210 98396

697 966 8616

Πλύσιµο - Ξέβγαλµα Στύψιµο - Στράγγισµα Στέγνωµα Ποιοτικός έλεγχος - Συσκευασία Φύλαξη Παράδοση - Παραλαβή στο χώρο σας www.pirgilis.gr

vpirgilis@yahoo.gr


4

Δραστηριότητες

Τέσσερις

για καλύτερη ορθογραφία

1 Παίξτε κρεμάλα με το παιδί σας. Πάρτε ένα κείμενο από περιοδικό και αναλύστε το ως προς το είδος και τα μέρη του λόγου.

2 3 Δημιουργήστε λέξεις με τα γράμματα στο scrable 4 Παίξτε παιχνίδια οπτικής μνήμης με τις λέξεις.

Ν

α θυμάστε να τονώνετε την αυτοπεποίθηση του παιδι ού όσο και την ικανότητά του στ ην ορθογραφία σε κάθε ευκα ιρία. Τα κίνητρα είναι πολύ σημαντικά κα θώς τα παιδιά βελτιώνουν τις επιδώσε ις τους όταν η διαδικασία είναι διασκεδ αστική, ενδιαφέρουσα και ελκυστική .

της Μαρίας Ευδωρίδου


Η ορθή επιλογή του επαγγελματία αποκατάστασης ακοής Στέργιος Θ. Δολδούρας Πτυχιούχος Ακουολογίας (HAA) | Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, Cambridge | Πιστοποιημένος Ακοοπροθετιστής BSHAA

Η

χώρα μας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να συμμορφώνεται με τις εκάστοτε Ευρωπαϊκές οδηγίες. Ειδικά σε θέματα που αφορούν την υγεία των πολιτών, κάθε Ευρωπαϊκό κράτος οφείλει να ελέγχει αυστηρά το πλαίσιο λειτουργίας των επαγγελματιών υγείας. Το επάγγελμα του Ακουοπροθετιστή είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα από το 1995. Αυτή η αναγνώριση πρακτικά έμεινε στα χαρτιά διότι δεν συνοδεύτηκε ποτέ από προϋποθέσεις που να ορίζουν το ποιος μπορεί να καλείται Ακουοπροθετιστής και να ασκεί νόμιμα στην χώρα το συγκεκριμένο επάγγελμα. Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει κανονισμούς που διέπουν το επάγγελμα του Ακουοπροθετιστή τόσο για τις απαιτούμενες σπουδές, την προϊοντική εκπαίδευση όσο και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην καθημερινή πρακτική. Οι παραπάνω Ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί επισήμως από το Ελληνικό κράτος.

ΐας υπάρχουν αρκετές αξιόλογες κατασκευάστριες εταιρίες. Για να λειτουργήσουν σωστά τα προϊόντα τους πρέπει ο επαγγελματίας που θα αναλάβει την εφαρμογή τους να έχει τεκμηριωμένα τις κατάλληλες επιστημονικές γνώσεις ώστε το αποτέλεσμα να είναι πάντοτε ευεργετικό για την ακοή του χρήστη. Επιπρόσθετα, σε ακόμα χειρότερη περίπτωση (και στο βωμό του κέρδους), έχουν εμφανιστεί (ακόμη και σε λαϊκές αγορές) συσκευές εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας με τεχνικά χαρακτηριστικά επιβλαβή για την ανθρώπινη ακοή.

Στην Ελλάδα που ισχύει η φράση: ‘’Ότι δηλώσεις - είσαι’’ εδώ και χρόνια υπάρχουν άτομα και επιχειρήσεις χωρίς καμία επιστημονική κατάρτιση ,με ελλιπή έως ανύπαρκτη εκπαίδευση που ασκούν το επάγγελμα του Ακουοπροθετιστή. Συνήθως προσεγγίζουν υποψήφιους χρήστες ακουστικών με παραπλανητική διαφήμιση και μέσω τηλεφωνημάτων, αλληλογραφίας ,telemarketing ή ως γυρολόγοι. Φυσικά όταν προκύψει η ερώτηση εάν έχουν σπουδάσει ή εκπαιδευτεί και συγκεκριμένα επί του αντικειμένου, οι απαντήσεις τους είναι πάντοτε ασαφείς (πχ: αν κάποιος σπούδασε μόνο γυμναστής, δεν αποκτά το δικαίωμα να εφαρμόζει ακουστικά – ούτε τα χρόνια λειτουργίας ενός καταστήματος ή γραφείου εγγυώνται την σωστή άσκηση του επαγγέλματος).

Στην Ελλάδα έως και σήμερα δεν έχει ιδρυθεί σχολή Πανεπιστημίου ή ΑΤΕΙ με αντικείμενο την Ακουολογία και την Ακοοπροσθετική. Όσοι πτυχιούχοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (δυστυχώς κατά προσέγγιση μόνο 5 στον αριθμό), έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό. Μια πρόσφατη θετική εξέλιξη είναι η εκπόνηση ενός μετεκπαιδευτικού προγράμματος επιμόρφωσης για όσους ασκούν το επάγγελμα του Ακουοπροθετιστή αλλά δεν το έχουν σπουδάσει. Με τον πρόγραμμα αυτό θα δοθεί η ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να τις συνδυάσουν με την επαγγελματική τους εμπειρία. Να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό ότι υπάρχουν και αρκετοί αξιόλογοι επαγγελματίες ανά την Ελλάδα με εμπειρία στον χώρο που ασκούν αξιοπρεπώς το επάγγελμα.

Όλα τα παραπάνω, έχουν ως αποτέλεσμα τις λάθος εφαρμογές ακουστικών και την δυσαρέσκεια μιας μεγάλης μερίδας ασθενών. Έτσι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι άχρηστα, δεν συνηθίζονται, δεν βοηθούν, σφυρίζουν, βουίζουν κ.α. Είναι γεγονός ότι ακόμη και τα πλέον προηγμένα ακουστικά είναι άχρηστα στα χέρια ‘’επαγγελματιών’’ που δεν γνωρίζουν πως να τα ρυθμίσουν σωστά. Πιο αναλυτικά, στην βιομηχανία ακουστικών βαρηκο-

Καλούμε λοιπόν τους ενδιαφερόμενους - υποψήφιους χρήστες ακουστικών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του επαγγελματία που θα αναλάβει την αποκατάσταση της ακοής τους. Η σύγκριση προϊόντων και υπηρεσιών είναι αναγκαία σε κάθε περίπτωση. Η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας δεν επηρεάζει μόνο την ακοή αλλά και την γενικότερη υγεία. Και με την υγεία του κάθε ανθρώπου, δεν έχει δικαίωμα να παίζει κανείς!

32 | FDrama magazine

Ο ρόλος του πτυχιούχου Ακουολόγου-Ακουοπροθετιστή είναι να αποτελέσει την εγγύηση για τους ανθρώπους που θα του εμπιστευτούν την ακοή τους. Ο συνδυασμός των γνώσεων του και η εφαρμογή τους σε προϊόντα με σωστές προδιαγραφές θα οδηγήσουν στο τελικό θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή την σωστή αποκατάσταση της ακοής.


Τα οφέλη που προσφέρουν τα κατοικίδια στα παιδιά

Τ

α κατοικίδια μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στα παιδιά ειδικά όταν μεγαλώνουν μαζί. Τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, να νοιάζονται και να μοιράζονται συναισθήματα και στιγμές με το αγαπημένο τους ζωάκι. 

Άσκηση και παιχνίδι

Είναι όμως εξίσου σημαντικό το παιδί να γνωρίζει ότι το ζωάκι δεν είναι ένα παιχνίδι που στην αρχή παίζουμε μαζί του και μετά το παρατάμε. Θέλει υπευθυνότητα και φροντίδα ως ένα ισότιμο μέλος της οικογένειάς μας, που θα δώσει στα παιδιά μας κάποια πολύ σημαντικά οφέλη: 

Τα ζώα τείνουν να δίνουν μια αίσθηση ηρεμίας στα παιδιά. Μερικά παιδιά νιώθουν ηρεμία με τα ζωάκια τους και στρέφονται σε αυτά, όταν αισθάνονται θυμωμένα, λυπημένα ή αναστατωμένα.

Υπευθυνότητα Τα παιδιά αποκτούν υπευθυνότητα και ευαισθησία για τους άλλους από μικρή ηλικία. Τα ζώα χρειάζονται συνεχή φροντίδα και τα παιδιά που τα προσέχουν, γίνονται πιο συμπονετικά και μαθαίνουν να προσέχουν καλύτερα τον εαυτό τους.

Αυτοπεποίθηση Όταν τα παιδιά καταφέρνουν να μεγαλώνουν σωστά τα κατοικίδιά τους, νιώθουν καλύτερα και περήφανα για τον εαυτό τους.

Λιγότερο επιρρεπείς σε αλλεργίες και άσθμα Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζωάκια, αναπτύσσουν δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι λιγότερο επιρρεπή σε αλλεργίες και άσθμα.

34 | FDrama magazine

Ειδικά τα σκυλιά, χρειάζονται άσκηση και παιχνίδι καθημερινά. Τα παιδιά μαθαίνουν να μένουν πιο υγιή και ασκούνται καθημερινά με τα κατοικίδιά τους.

Ηρεμία

Ανακούφιση άγχους Το να έχει κάποιος σκύλο, μπορεί να είναι θεραπευτικό για όλη την οικογένεια. Το παιδί νιώθει μια αίσθηση ασφάλειας και χαλάρωσης με λιγότερο άγχος.

Μαθαίνει για τις συνέπειες

Μάθε αν είσαι έτοιμος για ένα κατοικίδιο.

Π

ριν αγοράσεις ή υιοθετήσεις ένα ζωάκι, θα πρέπει να είσαι απολύτως σίγουρος ότι είσαι έτοιμος για αυτό το ρόλο. Τα ζώα είναι σπουδαίοι σύντροφοι και μπορούν να ομορφύνουν τη ζωή σου, ειδικά αν ζεις μόνος σου. Είσαι όμως έτοιμος για ένα κατοικίδιο;

1. Μπορείς να αφιερώνεις καθημερινά τουλάχιστον δύο ώρες για τη φροντίδα του ζώου σου;

2. Μπορείς να αντέξεις την οικονομική

Το να φροντίζουν τα παιδιά ένα κατοικίδιο, είναι και ένα υπέροχο μάθημα για τις συνέπειες που υπάρχουν όταν τα ζωάκια δε φροντίζονται κατάλληλα.

επιβάρυνση που φέρνει ένα κατοικίδιο;

Μαθαίνει για την δέσμευση

της κατοικίδιου;

3. Είσαι σε θέση να φροντίσεις ένα κατοικίδιο;

4. Είσαι αρκετά υπεύθυνος για ιδιοκτή5.Γνωρίζεις τις βασικές ανάγκες του

Τα κατοικίδια δεν είναι άψυχα αντικείμενα και τα παιδιά δένονται μαζί τους. Πρέπει να τα φροντίζουν καθημερινά. Αυτό είναι δέσμευση.

6. Είναι το σπίτι σου κατάλληλο για ένα κατοικίδιο;

Πειθαρχία

7. Έχεις την υπομονή που χρειάζεται; 8. Επιτρέπονται τα κατοικίδια εκεί που

Τα παιδιά αποκτούν καταπληκτική πειθαρχία και έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες. Μαθαίνουν πώς να εκπαιδεύουν το κατοικίδιο τους και αυτό τους προσφέρει πειθαρχία.

συγκεκριμένου κατοικίδιου;

κατοικείς; Αν οι απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις είναι ναι, τότε είσαι έτοιμος. Αν όχι διάλεξε κάτι διαφορετικό, όπως ένα χόμπυ.


ΙΩΑΝΝΙ∆ΗΣ Κώστας

Φιλίππου 32 | 25215 50580 | 6981105125 | info@petstation.gr www.petstation.gr


7 1 20 Μ

ε αποκορύφωμα την Καρναβαλική παρέλαση ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού Χωριστής 2017. Με τον καιρό σύμμαχο, εκατοντάδες Δραμινοί και όχι μόνο, παρακολούθησαν μια παρέλαση γεμάτη από τρέλα, χαμόγελα και ατελείωτο χορό. Οι Βασιλιάδες καρνάβαλοι Μέρκελ και Τραμπ εμφανίστηκαν πρώτοι, για να ακολουθήσουν αστροναύτες, σούπερ ήρωες, ποδοσφαιριστές, διαιτητίνες και άλλοι πολλοί, που έδωσαν με τον δικό τους απίστευτο τρόπο μια μοναδική παράσταση για ακόμη μια φορά. Ραντεβού το 2018...


PAPARAZZI Champions league παίζει η ομαδάρα στο Onesto με προπονητάρα Παντελή.

Ανέστησε τον ΚΙΤ o Λάζαρος στη νέα του μορφή...MILF

Απολύομαι και τρελαίνομαι φωνάζει ο Αντώνης. Άντε και καλός πολίτης.

Όλο νάζι και τσαχπινιά η Κωνσταντίνα στο Ελευθερία...

Φάνης και Duke έτοιμοι να καταστρέψουν ένα ακόμη καλό παιδί. Ανδρέα πρόσεχε...

Κούκλες και ακούραστες έτοιμες να ομορφύνουν τα νυχάκια σας...

Παύλε θα σε έχω στα υπόψην μου, για paparazzi...

Γιώργος. Πουλάει τρέλα, αρέσει και όποια θέλει αγοράζει...

κύπρου 14, ∆ράµα

ΣΕΛΑΛΜΑΖΙ∆ΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 25210 63356

Φισέκα η παράδοση συνεχίζεται. Χρόνια πολλά και από εμάς.


Ήρθε για να μείνει και να αφήσει το δικό του στίγμα το Ημερολόγιο στη Δράμα. Μπράβο Ηλία....

Χαρές θα έχουμε το καλοκαίρι, καθώς ο Βασίλης το παίρνει το Μαρινάκι μας κι επίσημα με παπά και με κουμπάρο. Η ώρα η καλή

Φήμες λένε ότι Σίδος και Δαμιανίδης, ετοιμάζονται να ανοίξουν νέο κανάλι στη Δράμα. Που στέλνω βιογραφικό;

σουτζουκάκι γύρος κοτόγυρος λουκάνικο σουβλακι

από το 1970

σάντουϊτς πατάτες παραδοσιακό δισκάκι φουρνοπατάτα

Παραδοσιακό Ψητοπωλείο Λ. Λαμπριανίδη 1 - 3 ~ Δράμα ~ Τηλ. 25210 24149


Παρακαλάει ο Γιάννης τον Πέτρο να του πει την συνταγή για τις τέλειες τουλούμπες, αλλά ο Πέτρος... τσουκ.

O Δημήτρης ψηφίζει Γιώργο στο Voice του Memfis...

Βασικά.... Καλησπέρα σας... Γειά σου Ηλία με ωραία σου....

Γεμάτο πάντα μόνο με γυναίκες το bar του Στάθη στο Απλά Ελληνικά. Τυχαίο; Δεν νομίζω...

Τιτανομαχία για ένα κρουασανάκι μεταξύ Γιώργου και Νικολέτας.


Γιώργος και Φένια τα αστέρια του Fresh. Τι νομίζατε, όλο την Ειρήνη θα δειχνουμε;

λίνη... α ν ε ρ δ α ε σ α ανέβ resh! F υ ο τ m o o r στο Play

Ανταγωνιστείτε Συµµαχήστε ∆ιασκεδάστε & Απογειωθείτε Η μόδα παίρνε έμπνευση από τις μπλούζες του Κώστα.

στον ειδικά διαµορφωµένο όροφο του Fresh!

5 παιχνιδοκονσόλες σε περιµένουν! ΣΤΟΝ Ο ΟΡΟΦ ΤΟΥ

Κορίτσια τρέξτε Memfis... Εκεί εθεάθη τελευταία φορά ο Δάνης..

Θόδωρος. Εγγύηση στην είσοδο του Απλά Ελληνικά...

ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΚΑΒ∆Α 2Α


Γιάννη φήμες λένε ότι η Γεωργία σου κάνει τη ζωή πατίνι στο Δημήτρης. Η φωνή της παρέλασης τα τελευταία χρόνια. γραφείο... Ή μήπως το αντίστροφο;;;

Γιώργος, Δήμος και Γιάννης. Από τον ψηλότερο... στον καλύτερο.

Ο διάσημος Γιώργος Βογιατζάκης σε φωτογραφία που ζήτησαν να βγουν μαζί του οι Ζουγανέλης και Μαχαιρίτσας.

Οι αναζητήσεις του Τέο για τον ιδανικό καφέ, έφτασαν Λονδίνο... Αλέκο πόσο πάει το κιλό;

Ολόκληρο το νόημα της Άνοιξης πίσω από τον Οδυσσέα...

κούρεμα

5€

Μαρµαρίδης Αναστάσιος | Αγαµέµνωνος 5, ∆ράµα Τηλ: 690 687 3674


Πες μας Μάκη Δάσκαλε... Ποιο είναι το μυστικό της τέλειας φωτογραφίας;;;

Ξέφυγαν από το άγρυπνο βλέμμα του Γιώργου και είπαν να πάρουν μια ανάσα οι Αναστασία και Μαρία στο Chocolate...

Μένιο ομορφάντρα μουυυυυ.

Στιγμές ξεκούρασης για τον Τάσο από το Corner...

Η πιο Happy παρέα της πόλης...

Happy Πάνος εν δράση...


Λία μαζί με το ψωμί θα μας δώσεις και καμμιά τσικουδιά από τα μέρη σου;;;

Στην υγειά μας και όλα τα κακά μακρυά μας...

Έτοιμος να βάψει τα Πασχαλινά αυγά ο Σάκης.

Ανυπόμονες οι κολλητούλες Άντζι και Σοφία για τα καλοκαιρινά μπάνια που πλησιάζουν

Φασλής Παύλος Λεωφόρος Νίκης 85, Νέα Πέραµος Τηλ. 25940 22402 kapileiostoxeri email: kapileiostoxeri@hotmail.com

Ελένη και Νάταλι ή αλλιώς πλύσιμο, και σιδέρωμα.


Πλέον ραντεβού μόνο με e-mail στον Δανήλο. Έτσι γιατί είσαι 600 χρόνια μπροστά...

Σάββα καλοκαιριάζει και ετοιμάσου. Θα φέρω για service βατραχοπέδιλα.

Σε όλα μέσα ο Φίλιππος Τσιρακίδης και μάλιστα επιτυχημένα. Και εις ανώτερα.

Χορεύοντας με τους λύκους... Η αγέλη εν δράση....

Τι έγινε στις κόλες σβήνεις τον καημό για τις ήττες του Ολυμπιακού?

Τον σωματότυπο του Δημήτρη θα ήθελαν να τον έχουν πολλοί ποδοσφαιριστές, αλλα θέλει πολύ κόπο και ιδρώτα


Και επιχειρηματίες και Dj ’s και μα΄λιστα και στα δύο πολύ επιτυχημένα!

Baroque χωρίς Βάσο γίνεται??? Δεν γίνεται...

To Baroque ξαναγεννήθηκε και δίπλα στον Ιορδάνη πάντα τα φιλαράκια του Φάνης και Duke...

Έτοιμο το team του Απλά Ελληνικά να δημιουργήσει χαμό και αυτό το καλοκαίρι!

Δήμο την υπομονή σου να είχα...

Στην είπαμε την συνταγή για αγόρι... αλλά μάλλον έβαλες τις κάλτσες ανάποδα! Με το καλό το κοριτσάκι σας

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας η Άρτεμις σας εύχεται οι Άγιες ημέρες του Πάσχα, να γεμίσουν τις καρδιές μας με υγεία και αγάπη. Καλή Ανάσταση!

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Χατζηγιάννης Αναστάσιος και το Διοικητικό Συμβούλιο, σας εύχονται Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση


Παπούτσι

Ο απόλυτος έρωτας της κάθε γυναίκας...

Μ

ια σύγχρονη γυναίκα έχει να χειριστεί δύο ντουλάπες. Mία για ρούχα και μία για παπούτσια. Είναι εκπληκτικό το πόσο παθιασμένες είναι οι γυναίκες με τα παπούτσια τους. Τα παπούτσια ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση και επηρεάζουν πάρα πολύ  τη γλώσσα

του σώματος. Ειδικότερα τώρα, που στη μόδα έχουν μπει και τα ανατομικά παπούτσια και έτσι η κάθε γυναίκα μπορεί να νοιώθει τα πόδια της ξεκούραστα, ακόμη και στην πιο κουραστική ημέρα. Δείτε λοιπόν προτάσεις για να εμπλουτίσετε την παπουτσοθήκη σας από το κατάστημα scarpe diem.

by

TSAKIROGLOU GROUP

ΠΛ

ΑΤ

ΕΙΑ

ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕ

ΕΛΕΥΘΕΡ

ΛΟΥ

ΙΑΣ

2521 303805

ΓΩΝΙΑ


Του Μάρκου Γιώργου Φωτογραφία: Μάκης Σεραφειμίδης

Χαράλαμπος Μωυσίδης Ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο της καφεστίασης το 2001, στο Καλαμπάκι Δράμας. Έδωσε ολοκληρωτικά όλο του το είναι, επάνω στην εξέλιξη του ως barista και έφτασε να είναι ένας από τους κορυφαίους στο είδος του. Νικητής στον διαγωνισμό Skinos Mediterranean Challenge το 2014 με συμμετοχές από πολλά μέρη του κόσμου, απέδειξε πως αν αγαπάς αυτό που κάνεις μπορείς να φτάσεις ψηλά, απογειώνοντας τις γνώσεις σου. Σήμερα παραμένει στη Δράμα στο Adesso Coffee House & Craft Cocktail Bar και σας υπόσχεται μοναδικές και ποιοτικές δημιουργίες καφέ και cocktail.

48 | FDrama magazine


Μπάμπη ξεκινώντας πες μας μερικά πράγματα για τον εαυτό σου και την μέχρι τώρα πορεία σου. Η πορεία της καριέρας μου στον χώρο της καφεστίασης ξεκίνησε το 2001, στο Καλαμπάκι. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ ερασιτέχνη την εποχή που είχα πρώτο ξεκινήσει, αλλά με χαροποίει το γεγονός ότι η εξέλιξη μου γεννήθηκε μέσα από τις εμπειρίες μου και τα λάθη μου. Η πρώτη μου επαφή με τους φιλτραρισμένους καφέδες ξεκίνησε το 2004 με αφορμή τα ταξίδια που έκανα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και τον προβληματισμό που δημιουργούνταν μέσα μου, αφού δεν έβλεπα πουθενά σε επαγγελματικούς χώρους να δουλεύουν στιγμιαίο καφέ. Το 2005 έκανα τα πρώτα μου βήματα στον εσπρέσο και πολύ γρήγορα άρχισα να έχω απορίες στο τομέα του επαγγελματικού τρόπου παρασκευής όλων αυτών τον ροφημάτων που απολαμβάνουμε σήμερα. Η χρονιά του 2008 ήταν καθοριστική για μένα καθώς μετά την πάροδο σεμιναρίων Barista και Latte Art, ξεκίνησε ένα ταξίδι γνώσης και αναζήτησης στο τομέα του καφέ που συνεχίζεται ακόμη και τώρα. Από το 2009 μέχρι το 2014 συμμετείχα σε πολλά πρωταθλήματα και διαγωνισμούς Barista, Latte Art και Cupping, με την μεγάλη μου επιτυχία το 2014, που αναδείχθηκα πρώτος νικητής στο Latte Art League που διοργάνωσε η Barista Academy. Έχω λάβει μέρος σε σεμινάρια Roasting, καθώς και Sensory, Cup Tasting της SCAE. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει συνήθειες, φεύγοντας από το «βάλε έναν καφέ να πιούμε» και ψάχνει τον άνθρωπο που ξέρει να δημιουργεί τον καλό espresso. Σε χαροποιεί το συγκεκριμένο γεγονός η δυσκολεύει το έργο σου σαν επαγγελματία; Θα ξεκινήσω την απάντηση μου με την φράση «ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα». Μέσο αυτής της φράσης απευθείας καταλαβαίνετε ότι το γεγονός αυτό με χαροποίει και μέσα από τον κόσμο που αρχίζει να εξελίσσει τις γνώσεις του στο τι καφέ θα απολαύσει, με κάνει παράλληλα να νιώθω ικανοποίηση και θαυμασμό. Δεν είναι τίποτα δύσκολο να υλοποιηθεί αν πραγματικά σου αρέσει, και πιστέψτε με η τέχνη του barista είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα τέχνη για κάποιον που του αρέσει ο κόσμος του καφέ. Έτσι με την πρωτοβουλία ενασχόλησης κάποιου με τον καφέ πιο επαγγελματικά, γίνετε απευθείας ο ίδιος του, ποιο ενημερωμένος σε γνώσεις και όλες αυτά θα έχει την πολυτέλεια να τις μεταδώσει στον κόσμο που τον επισκέπτεται, στους χώρους που εργάζεται,

με γενικότερο αποτέλεσμα τη σωστή παιδεία που θα πρέπει να έχουμε όλοι εμείς που πραγματικά αγαπάμε το ρόφημα που λέγετε καφές. Ο μέσος λάτρης του ποτού επέλεγε τα τελευταία χρόνια τα κλασικά εμπορικά ποτά. Ωστόσο εσύ δημιουργείς cocktails διαφορετικά, με ιδιαίτερες γεύσεις και αρώματα ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα. Πως τα αντιμετωπίζει πλέον ο κόσμος; Είναι αρκετά δύσκολο να αλλάξει κάποιος συνήθειες, σε έναν σύγχρονο κόσμο που εξελίσσετε ραγδαία. Στην πραγματικότητα αυτό που ίσως θα έπρεπε να ισχύσει, θα ήταν αν ο καθένας μας μπορούσε να κινηθεί με τους ίδιους ρυθμούς, αν όχι να πλησιάσει κοντά, αλλά μερικές φορές οι ταχύτητες είναι τόσο γρήγορες που κάποιοι από εμάς απλά δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν ή ίσως να μην μπορούν να τις αντιληφθούν. Τα τελευταία χρόνια ο χώρος των μπαρ εξελίσσεται συνεχώς και αυτό έρχεται σε αντίθεση με κάποιους με λίγο πιο κλασικό χαρακτήρα, μιας και επαναπαύονται σε μια γεύση που την νιώθουν ήδη οικεία. Είναι όμως και ένα μέρος ανθρώπων που αυτό τους ιντριγκάρει και τους δημιουργεί μια απορία, για το πώς θα είναι ένας νέος συνδυασμός με ποτά, αρωματικά, ακόμη και φρούτα. Δεν είναι κακό κάποιος να μένει στα κλασικά ποτά, αλλά πιστέψτε με, «αν κάποιος βρεθεί σε χώρο που του δίνει σιγουριά, τότε αυτό που θα δοκιμάσει όσο πειραγμένο και να είναι θα είναι κάτι που θα του αρέσει σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Το κλειδί όμως της επιτυχίας αυτής, είναι να κάνεις έναν θαμώνα ενός μπαρ να σε εμπιστευτεί, όχι μόνο από τα ποτά που θα τον προσφέρεις, αλλά να τον κερδίσεις και σαν άνθρωπος και σαν επαγγελματίας. Το συμπέρασμα είναι ότι θα αλλάξει ο κόσμος μας συνήθειες αν πραγματικά αρχίσει να εμπιστεύεται αυτόν που έχει απέναντι του. Είναι πλέον αντιμέτωπο, το λίγο και ιδιαίτερο γευστικά ποτό, με το πολύ ποτό που φέρνει μέθη; Τα μπαρ πλέον θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε και ως ένα σύγχρονο εστιατόριο αλλά στην πιο “υγρή” του μορφή. Όπως ένας λάτρης της καλής και ποιοτικής κουζίνας επιλέγει τους χώρους όπου θα πάει να φάει, έτσι ίσως θα έπρεπε να επιλέγει και τους χώρους που θα ήθελε να απολαύσει ένα καλό ποτό. Με αυτή μου την εισαγωγή θέλω να σας δώσω να καταλάβετε πως πρέπει να ξεχωρίζουμε τον followdrama.gr | 49


εξέλιξης για τον καφέ. Ο επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει περισσότερα από τους Baristi οι οποίοι εργάζονται σε ένα χώρο, γιατί ο ίδιος του είναι υπεύθυνος για την γνώση την οποία πρέπει να βγάλει προς τα έξω στον επισκέπτη, ο όποιος είναι λάτρης του καφέ, καθώς και να έχει άποψη για το προϊόν το οποίο διαχειρίζεται. Θεωρώ φτωχό έναν επιχειρηματία να αναφέρει ότι χρησιμοποιεί όλες αυτές τις νέες τεχνικές παρασκευής καφέ (Dripping, Cold Brewing) στον χώρο του και ο ίδιος του ίσως να μην γνωρίζει ότι η προέλευση του καφέ είναι από άλλες ηπείρους και όχι από την γειτονική μας χώρα την Ιταλία. Με ποιο τρόπο θα το πετύχει αυτό;

λόγο για τον οποίο θα βρεθούμε σε ένα μπαρ. Αν θα βγω για να απολαύσω ένα καλό κοκτέιλ για παράδειγμα δεν θα απαιτήσω και να είναι αντίστοιχα ένα κοκτέιλ το οποίο θα με κάνει “να έρθω στο κέφι”. Επιλέγουμε να πιούμε ένα κοκτέιλ για την ιδιαιτερότητα και την πολυπλοκότητα των υλικών μεταξύ τους και πως όλα αυτά τα υλικά μπορούν να ισορροπούν σαν σύνολο μέσα στο ποτήρι. Σωστά; Με την ίδια λογική επιλέγουμε στο φαγητό και ένα καλό εστιατόριο και όχι ένα σνακ μπαρ. Άρα όταν θέλουμε να βγούμε για διασκέδαση και σαν σύνολο αυτό να είναι κάπως οικονομικό για την τσέπη μας θα ήταν καλό να επισπευτούμε μια pub ή μια μπυραρία και όχι ένα μπαρ που δημιουργεί πειραγμένα ή μπερδεμένα ποτά. Όπως το να εμπιστευτείς ένα καλό εστιατόριο δεν είναι μια καθημερινή συνήθεια, έτσι και το να δοκιμάσεις ένα καλό κοκτέιλ είναι μια γευστική εμπειρία που δεν θα μπορούσε να γίνει ρουτίνα ή ίσως μια αστική πολυτέλεια στην ζωή μας.

Όταν όλοι οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να ξεχωρίσουν την έννοια της επιχειρηματικότητας και του επαγγελματισμού, τότε αυτομάτως θα μπορέσουν να πετύχουν πολλούς από τους στόχους, τους οποίους έθεσαν αρχικά στην επιχείρηση τους. Ενώ ο επιχειρηματίας διευθύνει με ποιο επιτυχημένο τρόπο την επιχείρηση του, ο επαγγελματίας δύναται να επιτυγχάνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον στόχο της εργασίας του. Όταν έχουμε ένα άτομο το οποίο διαθέτει τα παραπάνω προσόντα και για τις δυο έννοιες στις οποίες αναφέρθηκα, τότε μπορεί να οριστεί ως επιχειρηματίας.

Οφείλει ένας επιχειρηματίας της καφεστίασης, να γνωρίζει περισσότερα κι από τον barista του, γύρω από τον espresso και τα υπόλοιπα ροφήματα; Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρονιά στον χώρο της εστίασης και συγκεκριμένα σε χώρους όπως καφετερίες και μπαρ, οι γνώσεις γύρω από τον χειρισμό και την παρασκευή του καφέ ολοένα και μεγαλώνουν, καθώς και οι πελάτες γίνονται περισσότερο απαιτητικοί για το προϊόν το οποίο επιλέγουν να απολαύσουν. Αυτό κάνει τους πάντες γνώστες για τα προϊόντα τα οποία πρόκειται να προωθήσουν, ειδικεύουν το προσωπικό, ακόμη και τους υπαλλήλους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων. Υπάρχει όμως δυστυχώς στην Ελληνική αγορά ένα ποσοστό επιχειρηματιών οι οποίοι επιλέγουν ένα ειδικευμένο προσωπικό, χωρίς οι ίδιοι τους να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις για τον καφέ ή κάποια αλλά παρεμφερή προϊόντα γύρω από αυτόν. Στην ερώτηση που μου θέσατε λοιπόν, η απάντηση είναι ότι πρέπει πρώτα να διαχωρίσουμε τους χώρους εστίασης σε αυτούς που πραγματικά ειδικεύονται σε σχέση με άλλους που απλά θέλουν να δείχνουν ένα προφίλ

50 | FDrama magazine

Αυτές οι δυο ιδιότητες όμως εξαρτώνται από έναν βασικό παράγοντα. Το πάθος, την όρεξη την αγάπη και την αφοσίωση για αυτό που κάνουμε, που μας ορίζει ως ακόμη καλύτερους επαγγελματίες, και αφού πετύχουμε τον στόχο μας αυτό, τότε αυτομάτως γινόμαστε και επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Άλλωστε, συμπερασματικά όπως λέει και ένα ρητό όταν καταφέρεις να κάνεις το χόμπι σου δουλειά, τότε δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ποτέ στην ζωή σου.


ΒΕΡΓΙΝΑΣ 187

25210 53509 adesso coffee house & craft cocktail bar Εκεί σταματούν όλα; Τι άλλο πρέπει να μάθει με το δεδομένο πως ένα cafe δεν είναι μόνο καφές; Πολύ ωραίο το ερώτημα σας. Όταν συσχετιζόμαστε με έναν αρκετά ώριμο επιχειρηματία έχουμε να κάνουμε και με ένα άτομο το οποίο έχει αρκετές ανησυχίες για αυτό που κάνει. Τι θέλω να πω με αυτό; Ίσως για κάποιους από εμάς η επιτυχία έχει να κάνει με μια διαδρομή την οποία διασχίσαμε και κάποια στιγμή καταλήξαμε σε έναν συγκεκριμένο προορισμό. Τι γίνεται όμως όταν μια διαδρομή έχει και πολλές άλλες παρακάμψεις; Τότε γεννιέται η ανησυχία, ο προβληματισμός και η επιθυμία για εξερεύνηση νέων προορισμών. Κάθε νέο βήμα εξέλιξης είναι ένα ακόμη λιθαράκι στο ‘’ παλάτι’’ της επιτυχίας. Στην εποχή μας όλα τρέχουν τόσο γρήγορα και μαζί τους και εμείς. Όταν θες να συμμετέχεις στην επιτυχία και την εξέλιξη της τότε πρέπει να κινηθείς και εσύ με τους ίδιους ρυθμούς. Οι γνώσεις για τον καφέ δεν σταματούν ποτέ, κάθε μέρα μαθαίνουμε όλοι μας. Εμείς από τους πελάτες μας και αυτοί από εμάς. Το να ετοιμάζεις τον ιδανικό espresso δεν είναι ποτέ αρκετό το να γνωρίζεις την προέλευση του, όχι τόσο από το μέρος το οποίο έχει έρθει στα χέρια σου, αλλά ακόμη και το έδαφος το οποίο καλλιεργήθηκε πριν επισπευτεί το φλιτζάνι σου. Το 2014 αναδείχτηκες νικητής στον μεγάλο διαγωνισμό Skinos Mediterranean Challenge 2014. Πόσο σε βοήθησε στα μετέπειτα επαγγελματικά σου βήματα; Είναι αλήθεια ότι το 2014 ήταν η χρονιά μου, μετά από την δεύτερη απόπειρα μου να συμμετέχω στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Μετά από μια νίκη αυτό που πρεσβεύει κάποιος followdrama.gr | 51


είναι ευθύνη για το μέλλον και πάνω από όλα αξιοπρέπεια. Είναι δύσκολο το να έχεις τον τίτλο του νικητή στα χέρια σου, μιας και όλοι μετά από ένα τέτοιο γεγονός πάντα περιμένουν όλο και περισσότερα από εσένα, όλο και νέες συνταγές και πρωτότυπες δημιουργίες. Ίσως όμως και αυτό να είναι το μεγάλο βήμα για να συνεχίσεις να κάνεις καλά την δουλειά σου και συνεχώς να εξελίσσεσαι ως επαγγελματίας. Σε βοηθά πάνω από όλα στην αναγνωσιμότητα και στην εγγύηση προς τους άλλους, ότι αυτό που πρεσβεύεις το πρεσβεύεις σωστά. Που μπορούμε να σε βρούμε και να δοκιμάσουμε τις δημιουργίες σου; Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην πόλη της Δράμας, σε έναν αρκετά φιλόξενο χώρο στην Βεργίνας 187 που δουλεύει όλες τις σύγχρονες τεχνικές παρασκευής καφέ, και σας δίνουμε την ευκαιρία να μας εμπιστευτείτε έτσι ώστε να συζητήσουμε, να αλλάξουμε απόψεις, αλλά και να απολαύσουμε μαζί ροφήματα και καφέδες από διαφορετικές ποικιλίες από διάφορα μέρη του κόσμου. Κλείνοντας κάνε μας μία πρόταση ενός ιδιαίτερου cocktail που μπορούμε να ζητήσουμε στo Adesso. Κάθε μέρα, ή κάθε βραδύ καλύτερα, αναρωτιέμαι πιο θα ήταν το ιδανικό ποτό που θα μπορούσε να το πίνει όλος ο κόσμος. Ξέρετε τι αποκομίζω από αυτή μου την απορία; Δεν θα μπορέσει ποτέ να υπάρξει το ΕΝΑ και μοναδικό ποτό, όπως ακριβώς όλοι εμείς. Κανείς από εμάς δεν είναι ίδιος με κανένα και κανείς δεν θα μπορέσει να γίνει ο ένας και μοναδικός που θα ξεχωρίζει από όλους τους άλλους. Αυτό που με κάνει και χαίρομαι πραγματικά στην δουλειά μου είναι αυτό ακριβώς. Κάθε μέρα να δημιουργώ το κάτι διαφορετικό για τον κάθε ιδιαίτερο επισκέπτη στο μπαρ μου. Στην ερώτηση που μου κάνατε δεν θα μπορέσω να σας απαντήσω ορθά, μιας και όλα όσα ετοιμάζω καθημερινά τα θεωρώ ιδιαίτερα και μοναδικά όπως ακριβώς και τους λάτρες των κοκτέιλ που επισκέπτονται το Adesso.

52 | FDrama magazine


g n i d d we edition

Νύφη& Γαμπρός

και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για έναν ονειρεμένο γάμο ή βάπτιση


Στιγμές συγκίνησης, χαράς και πάνω απ’ όλα θετική ενέργεια είναι οι λέξεις που περιγράφουν την ημέρα του γάμου 54 | FDrama magazine

Μαρία Γρηγοριάδου Ο

σκοπός μας είναι να αποτυπωθεί η ιστορία της ημέρας με τρόπο που θα διατηρήσει τις στιγμές ζωντανές για τις οικογένειες και θα ξυπνάει τις αναμνήσεις από τις ομορφότερες μέρες της ζωής τους. Η ιστορία έχει πρωταγωνιστές τους ανθρώπους, τα συναισθήματα, τους χώρους και τις λεπτομέρειες. Η εικόνα έχει την ικανότητα να μεταφέρει όλα αυτά αναλλοίωτα στο μέλλον. Πάντα νοιώθουμε ότι φωτογραφίζουμε φίλους αν και είναι άνθρωποι που έχουμε βρεθεί μαζί τους μόνο μερικές φορές. Έχει ξεχωριστή γοητεία να φωτογραφίζεις στιγμές που δεν επαναλαμβάνονται.


Οι

τάσεις

μόδας το

για

νυφικά 2017

Σ

τις νυφικές παρουσιάσεις τους οι σχεδιαστές έδωσαν έμφαση στην κάθε μορφή που μπορεί να πάρει ο μοντέρνος γάμος. Κοντότερο μήκος, λεπτομέρειες σύγχρονου ρομαντισμού και χρωματικές παλέτες, ένα βήμα πιο πέρα απ’ το κλασικό λευκό.  Οι αποχρώσεις των ροζ, λιλά και βεραμάν είναι οι εναλλακτικές λύσεις στα κλασσικά λευκά και ιβουάρ και είναι τρυφερά θηλυκές. Η ημίγυμνη σιλουέτα, με τα πλαϊνά κοψίματα είναι η πιο τολμηρή τάση της Άνοιξης. Νεοβικτωριανά σχέδια με ψηλό λαιμό, επανέρχονται, όπως και το παντελόνι για εκείνες  που θέλουν να κινούνται άνετα. Το κοντό μήκος ενδείκνυται  για χορό όλη νύχτα και όποια τα επιλέξει δε θα αλλάξει φόρεμα για να κινηθεί πιο ελεύθερα. Και τέλος η τάση που κατέπληξε, το V ντεκολτέ. Σέξι, βαθύ κόψιμο με ή χωρίς κάλυψη διαφάνειας που δημιουργεί την ψευδαίσθηση γυμνού δέρματος . Η αέρινη κάπα δίνει τη σεμνή γοητεία της ως τελική πινελιά.

followdrama.gr | 55


Γαμπρός

Η επιλογή του ανδρικού κοστουμιού

Η

επιλογή του κοστουμιού πρέπει να βρίσκεται σε συνάρτηση με το ενδυματολογικό στυλ της νύφης και να σέβεται το ύφος του γάμου. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του κοστουμιού παίζει η εποχή και η ώρα διεξαγωγής της γαμήλιας τελετής. Για την περίοδο του καλοκαιριού προτείνονται ελαφρά υφάσματα όπως το λινό και το σαντούκ, ενώ το γιλέκο μπορεί να παραλειφθεί. Τις πρωινές ώρες είναι καλό να επιλέγονται ανοιχτά χρώματα, ενώ τις βραδινές σκούρα (μαύρο ή σκούρο μπλε).

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο σωστό μήκος του σακακιού και του παντελονιού. Ένας βασικός κανόνας είναι η επιλογή μονόχρωμου πουκάμισου, λευκού, μπεζ, γαλάζιου, βαμβακερού ή μεταξωτού και ο συνδυασμός με την κατάλληλη γραβάτα. Φυσικά η γραβάτα μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο παπιγιόν ή φουλάρι αν ο γάμος έχει μοντέρνο στυλ. Επιπλέον, η χρήση μανικετόκουμπων προσθέτει κομψότητα και κύρος στον γαμπρό. Όσον αφορά τα παπούτσια, μια όμορφη πρόταση είναι τα δερμάτινα, τα οποία είναι καλό να έχουν ίδιο χρώμα με το κοστούμι, μαύρο ή μπεζ, χωρίς αγκράφες ή κορδόνια. Η κάλτσα θα πρέπει να είναι στην ίδια απόχρωση με το κοστούμι και όχι κοντή.

56 | FDrama magazine

Το κατάστημα New York σας δίνει τις προτάσεις του για όμορφο και εντυπωσιακό γαμπριάτικο ντύσιμο που θα σας κάνει να ξεχωρίζετε!


New York Ζαγγίλας Π. Κωνσταντίνος


Wedding plan Ο Γάμος ενός ζευγαριού δεν είναι μόνο η μέρα της τελετής. Προϋποθέτει έρευνα και προγραμματισμό πολύ πριν την μεγάλη ημέρα. Για να μην τρέχετε την τελευταία στιγμή, σας αναφέρουμε τις σημαντικότερες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβείτε, ακόμη και δώδεκα μήνες πριν το γάμο σας.

12 Μήνες πριν Ημερομηνία, εκκλησία, αίθουσα δεξίωσης, κουμπάρος, άδειες γάμου, οικονομικός προϋπολογισμός.

6 μήνες πριν Νυφικό, βέρες, κοσμήματα, catering, λίστα προσκεκλημένων, ανθοπωλείο, φωτογράφος.

3 μήνες πριν Προσκλητήρια, δοκιμαστικά μακιγιάζ – χτένισμα, οργάνωση γαμήλιου ταξιδιού, λίστα γάμου, μέσο μεταφοράς, κοστούμι γαμπρού, αξεσουάρ.

2 μήνες πριν Γαμήλια τούρτα, δώρο κουμπάρου, διαμονή και φιλοξενία φίλων, νυφικά εσώρουχα και αξεσουάρ.

1 μήνα πριν. Αναγγελία γάμου, τελική πρόβα νυφικού και μακιγιάζ, χωροδιάταξη καλεσμένων στη δεξίωση, διανομή προσκλητηρίων, οργάνωση bachelor party.

1 εβδομάδα πριν. Επιβεβαίωση του τελικού αριθμού καλεσμένων, στολισμός σπιτιού, επιβεβαίωση χώρου δεξίωσης, catering, φωτογράφου.


νυφικό μακιγιάζ Πως φτάνουμε μέχρι εκεί;

Η

ημέρα του γάμου είναι για κάθε γυναίκα μια στιγμή που ονειρεύεται από μικρή και γι αυτό θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο όμορφη γίνεται. Όταν αναφερόμαστε στο νυφικό μακιγιάζ δεν εννοούμε μόνο το μακιγιάζ της ημέρας του γάμου αλλά και ολόκληρη την προετοιμασία που θα γίνει πριν φτάσει αυτή η ξεχωριστή στιγμή. Η επιδερμίδα θα πρέπει να είναι στα καλύτερα της, έτοιμη να δεχθεί τα προϊόντα που θα δώσουν ένα άψογο αποτέλεσμα στο φωτογραφικό φακό αλλά και τη μέγιστη διάρκεια στο μακιγιάζ. Η σωστή επιλογή χρωμάτων, τεχνικής και στυλ αλλά και η ανάδειξη των δυνατών χαρακτηριστικών του προσώπου της κάθε γυναίκας θα σας κάνει να φαίνεστε εντυπωσιακά εκθαμβωτική, όπως άλλωστε επιβάλλεται να είστε.

Μαρία Bαρύτη make-up artist Facebook @marian.makeupartist

Η επιλογή του επαγγελματία make - up artist θα πρέπει να σας εμπνέει εμπιστοσύνη αλλά ακόμη να σας αρέσει τόσο η δουλειά του όσο και η προσωπικότητα του. Θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος με εμπειρία και να δέχεταισέβεται τις επιθυμίες σας, προσαρμόζοντας τες πάντα βέβαια στους κανόνες του μακιγιάζ. Φροντίστε έγκαιρα να βρείτε αυτόν τον άνθρωπο που θα είναι κοντά σας τις ώρες πριν από το μυστήριο και ο οποίος παίζει καταλυτικό ρόλο τόσο για την εμφάνιση σας όσο και για την ψυχολογία σας. Δεν πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση επιλογή της τελευταίας στιγμής η ακόμη χειρότερα αναγκαστική επιλογή, επειδή δεν κλείσατε έγκαιρα αυτόν που επιθυμούσατε.

tips

Γενικα

• Η απόχρωση του foundation θα πρέπει να είναι ίδια με αυτή του προσώπου σου ,γι αυτό η επιλογή του είναι καλό να γίνει σε φυσικό φως • Τα καλοσχηματισμένα φρύδια είναι βασικός παράγοντας για ένα μακιγιάζ μην περιμένετε όμως την τελευταία ημέρα για να τα βγάλετε • Επιλέξτε να δώσετε έμφαση σε ένα


Προετοιμασία Do

Κάντε σωστή προετοιμασία στο δέρμα σας για να έχετε ένα πιο φυσικό ανάλαφρο αποτέλεσμα αλλά και μεγάλη αντοχή στο μακιγιάζ σας. Το αργότερο 2 μήνες πριν από το γάμο καλό είναι να επισκεφτείτε έναν καλό δερματολόγο για όποια ατέλεια σας προβληματίζει και για να εξετάσει και να κρίνει εάν το δέρμα σου έχει ανάγκη από κάποιον καθαρισμό η θεραπεία. Αν το δέρμα σου χρειαστεί καθαρισμό τότε είναι καλό να γίνει τουλάχιστον ένα με ενάμιση μήνα πιο πριν ώστε να μπορέσει το δέρμα σου να επανέλθει από τις κοκκινίλες και το ξεφλούδισμα που δυσκολεύουν την δουλειά του make-up artist. Αν πάλι το δέρμα σου είναι σε καλή κατάσταση ,μια μάσκα ενυδάτωσης και 1 η 2 εφαρμογές peeling την εβδομάδα πριν από το γάμο καθώς και η καθημερινή σας ενυδάτωση με την κρέμα που χρησιμοποιείς είναι υπέρ αρκετά για να προετοιμάσουν το δέρμα σου για την μεγάλη μέρα!

για εσάς σύμφωνα με την προσωπικότητα σας ,τα χρώματα της επιδερμίδας ,των χαρακτηριστικών σας ,του στυλ του νυφικού σας ,όπως επίσης θα εστιάσει στα σημεία που θέλετε να δώσετε έμφαση και ποια είναι αυτά που θέλετε να κρύψει. Όπως η πρόβα νυφικού είναι απαραίτητη έτσι το ίδιο ισχύει και για την πρόβα του μακιγιάζ προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων. Απολαύστε το, συζητήστε με τον επαγγελματία που έχετε εμπιστευτεί να σας αναλάβει και όλα θα πάνε υπέροχα!!!

Ημέρα του γάμου Do

Η ημέρα του γάμου επιτέλους έφτασε και το μακιγιάζ που επιλέξατε κατά τη διάρκεια του δοκιμαστικού εφαρμόζεται σε καθαρό και ενυδατωμένο δέρμα. Όλα τα αλλά αφήστε τα πάνω στον ειδικευμένο make-up artist. Ο χρόνος που έχετε συμφωνήσει είναι πολύτιμος και για τους δυο σας ! Δώστε περιθώριο χρόνου και χώρου στον επαγγελματία να αφοσιωθεί στην δουλειά του ενώ εσείς μπορείτε να απολαύσετε την περιποίηση χωρίς βιασύνη και άγχος, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι σαμπάνιας

Don’t

Προσοχή στο μαύρισμα. Καλό είναι να μην το παρακάνετε. Άλλωστε το λευκό δέρμα στους περισσότερους πολιτισμούς είναι δείγμα αριστοκρατίας.

Δοκιμαστικό Do

Στο δοκιμαστικό η/ο make-up artist θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το ιδανικό μακιγιάζ

σημείο του προσώπου σας. Εάν επιλέξετε έντονα χείλια τότε τα μάτια σας θα πρέπει να είναι σε πιο ήπιους τόνους, αλλά αντιστρόφως πάντα ένα έντονο βλέμμα είναι αυτό που μπορεί να κλέψει την παράσταση. • Οι βλεφαρίδες είναι αυτές που μπορούν να απογειώσουν το μακιγιάζ σας αρκεί να μην το παρακάνετε. Επιλέξε-

Don’t

Το μακιγιάζ που είδατε σε μια φωτογραφία η σε ένα μοντέλο μπορεί να σας έχει εντυπωσιάσει και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελέσει κάποιου είδος βοήθειας για την/τον make-up artist που θα σας αναλάβει. Παρόλα αυτά μπορεί να μην σας ταιριάζει. Κάθε γυναίκα έχει τη δίκη της προσωπικότητα και φυσιογνωμία την οποία καλείτε να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε το μακιγιάζ μας ώστε όσα χρόνια και αν περάσουν όταν χαζεύουμε τις φωτογραφίες του γάμου μας, να εξακολουθεί η εμφάνιση μας να θυμίζει εμάς και όχι κάποιον άλλον. Εάν κάτι σας δυσαρεστήσει στο δοκιμαστικό μην διστάσετε να ενημερώστε τον/την make-up artist για να το διορθώσει. Ο make-up artist είναι πιθανόν ένας άνθρωπος που δεν σας γνωρίζει προσωπικά, δεν είναι στο μυαλό σας και προσπαθεί να καταλάβει την εικόνα που έχετε φανταστεί για το μακιγιάζ σας γι αυτή την ειδική ημέρα, βοηθήστε τον! τε ένα σχέδιο που σας τονίζει όμορφα και προτιμήστε τις φυσικές τριχούλες. • Ζητήστε από τον make-up artist να σας πει ποιο κραγιόν θα χρησιμοποιήσει για το μακιγιάζ σας, Προμηθευτείτε το ώστε να το έχετε μαζί σε περίπτωση που θέλετε να το ανανεώσετε. Σκοπός του make-up artist πέρα από ένα άψογο αποτέλεσμα, είναι να σε χαλαρώ-

Don’t

Μπορεί να είστε ενθουσιασμένες και σε υπερένταση, αλλά ο ύπνος είναι αυτός που θρέφει την επιδερμίδα. Εάν δεν θέλετε να εμφανιστείτε με μαύρους κύκλους στα μάτια την ημέρα του γάμου κάντε σωστή προετοιμασία στο δέρμα, συχνή ενυδάτωση, αρκετές ώρες ύπνου το προηγούμενο βράδυ ,πλούσια διατροφή σε φρούτα και λαχανικά και άφθονη κατανάλωση νερού. Ο κακός προγραμματισμός ,οι συνεχόμενες διακοπές από επισκέπτες τηλέφωνα κτλ κατά τη διάρκεια του μακιγιάζ μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα τη μη σωστή απόδοση του και ακόμη χειρότερα να σας αγχώσουν η να σας καθυστερήσουν. σει να σε καθησυχάσει και να περάσετε υπέροχα, μια μέρα που θα θυμάσαι για πάντα στη ζωή σου! Απόλαυσε το, ζήσε το, δημιούργησε αναμνήσεις χωρίς άγχος, διασκέδασε το... Πίστεψε με αυτό που θέλει όσο και εσύ είναι... Να είσαι η πιο όμορφη νύφη!!!


κ ο µ µ ώ σ ε ι ς

Μαρίνα υφχιτέκόνισμα Ν Γ

ια τις περισσότερες γυναίκες η μέρα του γάμου τους, είναι η μέρα που το όνειρο γίνεται πραγματικότητα! Το νυφικό, ο στολισμός της εκκλησίας, το ιδανικό μακιγιάζ, τα τέλεια μαλλιά . Υπάρχει η γνώμη, ότι το χτένισμα της νύφης είναι περίπου το ίδιο με το χτένισμα για το βράδυ. Αυτό είναι και σωστό και λάθος, καθώς το χτένισμα του γάμου πρέπει να τονίζει τη φυσική ομορφιά της νύφης και για αυτό, πολύ συχνά χρησιμοποιούνται φρέσκα λουλούδια. Πρέπει να υπογραμμίζει την ευθραυστότητα και την τρυφερότητα της νύφης, έτσι ώστε να φαίνεται σαν πριγκίπισσα από το παραμύθι.

Για τις γυναίκες με μακριά μαλλιά, υπάρχει η κλασσική επιλογή με τα μαλλιά σηκωμένα ψηλά, συμπληρώνοντας την κλασσική εικόνα της, ενώ για αυτές με τα κοντά μαλλιά είναι δυνατό να φτιαχτεί ένα πραγματικό θαύμα, με πολύ όμορφα στράς, κολιέ ή τιάρα. Μην χρησιμοποιήσετε πολλές διακοσμήσεις και ακολουθήστε την ιδέα του μινιμαλισμού. Τα λουλούδια στο χτένισμα της νύφης πρέπει να συνδυαστούν με τις λεπτομέρειες στο φόρεμα ή το κουστούμι του γαμπρού, το μπουκέτο, τα κοσμήματα ή το χρώμα του νυφικού.

Άρµεν 46, Δράµα 25210 22484

Εκείνο που θα επιλέξετε για εσάς από τα χτενίσματα για γάμο, πρέπει να ταιριάζει με την προσωπικότητα σας αλλά κυρίως να σας κάνει να νιώθετε όμορφα και άνετα σε μια μέρα που θα θυμάστε για πάντα με νοσταλγία και χαρά. Μαρίνα Παναϊλίδου Κομμώτρια


Απλό ή ημιμόνιμο manicure? Διαφορές

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΧΕΡΙΩΝ & ΠΟΔΙΩΝ ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ - ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ ΟΝΥΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗ NAIL ART & DESIGN

Ημιμόνιμο manicure 1) Στο ημινόνιμο manicure γίνεται στεγνός καθαρισμός επώνυχίων, αποφεύγοντας την υγρασία στα νύχια. 2) Στεγνώνει το βερνίκι σας αμέσως. Πιάστε άφοβα 3) Η διάρκεια του είναι από δύο εβδομάδες έως έναν μήνα. 4) Απαγορεύεται να τα αφαιρέσετε μόνες σας.

Απλό manicure 1)Το απλό manicure γίνεται συνήθως νωπό. Μαλακώνουν τα επωνύχια σε χλιαρό νερό με έλαια. 2)Χρειάζεται χρόνος για να στεγνώσει το βερνίκι σας. Λίγη περισσότερη προσοχή 3)Η διάρκεια του είναι περίπου μία εβδομάδα 4)Ξεβάφεται απλά με acetone. Όποια περιποίηση και αν επιλέξετε, σίγουρα θα σας ομορφύνει και θα ξεκουράσει τα χέρια σας! Χαρίστε το στον εαυτό σας. Μη ξεχνάτε ότι προσφέρουμε δωρεάν την αφαίρεση ημιμόνιμου manicure. Με αγάπη για τα χεράκια σας… Στέλλα Αθανασλέρη Τεχνίτρια νυχιών Ορθονυχίστρια Ως τα νύχια

Υπεύθυνη κατααστήματος

Στέλλα Αθανασλέρη Γεωργίου Σταυρού 3

(πίσω από τον Αγ. Νικόλαο)

6937 01 4440 2521 10 5127 (κατόπιν ραντεβού)


Υποχρεώσεις Νονάς ή Νονού π ρ ι ν

Ό

κ α ι

ταν κάποιος παίρνει την απόφαση να γίνει νονός, θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι δεν είναι μια απλή απόφαση σαν όλες τις άλλες, αλλά μια απόφαση ζωής με αυξημένες υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις του νονού δεν σταματούν ποτέ και οπωσδήποτε τα βαπτιστικά ρούχα, τα βαπτιστικά παπουτσάκια, τα λαδόπανα βάπτισης και όλα τα υπόλοιπα έξοδα είναι πραγματικά πολύ μικρής αξίας μπροστά στην πραγματική υποχρέωση που αναλαμβάνει και δεν είναι άλλη από το να είναι κοντά στο παιδί. Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση όπου οι γονείς για τον α ή β λόγο μαλώσουν με τον νονό, αυτός αλλά και οι γονείς θα πρέπει να βρούνε έναν τρόπο έτσι ώστε το παιδί να παραμείνει έξω από αυτή την ιστορία και να έχει την επαφή που χρειάζεται με τον πνευματικό του πατέρα.

μ ε τ ά

τ η ν

Στην περίπτωση που αποφασίσετε να βαπτίσετε, τότε οι υποχρε΄σεις που έχετε για την βάπτιση είναι οι εξής:

1. Τα βαπτιστικά ρούχα 2. Τα βαπτιστικά παπουτσάκια 3. Τον βαπτιστικό σταυρό 4. Τα μαρτυρικά 5. Τα λαδόπανα 6. Ένα όμορφο μπουκαλάκι για λάδι 7. Ένα σαπουνάκι 8. Πετσετούλες. Δυο μικρές για να σκουπίσετε τα χέρια σας εσείς και ο παπάς και μια μεγάλη για το παιδί 9. Μια λαμπάδα 10. Στολισμός εκκλησίας. 11. Πληρωμή του παπά.

β ά π τ ι σ η

Αφού γίνετε νονός ή νονά τότε πρέπει απαραίτητα να: Τρείς ημέρες μετά την βάπτιση ο νονός θα πρέπει να επισκεφθεί το παιδί για το ξελάδωμα. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μπανάκι στο παιδί. Το νερό από το μπάνιο του παιδιού πρέπει να χυθεί σε χώμα που δεν έχει πατηθεί. Τρεις διαδοχικές Κυριακές μετά την βάπτιση ο νονός πρέπει να πάει το παιδί στην Εκκλησία για να το κοινωνήσει. Τέλος, υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά πως η σημαντικότερη υποχρέωση του νονού είναι μετά το μυστήριο της βάπτισης και δεν είναι άλλη από το να είναι συνεχώς κοντά στο παιδί Να σας ζήσει!

• επεξεργασία φωτογραφίας • µοντάζ video ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ | ΣΜΥΡΝΗΣ 4, ΔΡΑΜΑ t: 2521030002 | m: 6977290729 | e: photostationgr@gmail.com • εκτυπώσεις www.ingamos.com


ΙδανικήεπιλογήΣταυρού για την βάπτιση

Η

μεγάλη στιγμή έφτασε! Είναι η ώρα να βαφτιστεί το μπουμπούκι σας και μαζί με τη νονά ή τον νονό, θέλετε να βρείτε τα καλύτερα γι αυτή τη μοναδική στιγμή. Αναπόσπαστο κομμάτι του μυστηρίου ο Σταυρός, σύμβολο διαχρονικό, ζωής και πίστης που θα πρέπει να συνοδεύεται απο υψηλή αισθητική, ποιότητα και το γούστο σας. Για το κοριτσάκι σας, σε λευκό, κίτρινο ή ροζ χρυσό με πολύτιμους λίθους ή και χωρίς. Τα στυλ που προτείνουμε φέτος ακολουθούν τις κλασσικές γραμμές του σταυρού αλλά και το πιο ρομαντικό στυλ με καμπύλες και σχέδια που παραπέμπουν σε άλλη εποχή.Πάντα in fashion και τα διπλά σταυρουδάκια, με δύο όψεις και δύο επιλογές που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Σε λευκό, κίτρινο ή δίχρωμο, οι ασφαλείς επιλογές και για τα αγοράκια σας με το ροζ να έχει εισβάλλει δυναμικά με νέα σχέδια για τους πιο τολμηρούς. Οι βαπτιστικοί σταυροί για τα αγόρια φέτος ακολουθούν μια πιο αφαιρετική γραμμή με απλές τετράγωνες γραμμές ή λίγες καμπύλες. Εκτός από την μεγάλη ποικιλία σε δύο όψεων σταυρούς φέτος η μόδα προστάζει σταυρούς που από την πίσω όψη απεικονίζεται η αγιογραφία της βαπτίσεως. Και αν δεν ξέρετε πώς και τί να επιλέξετε, ελάτε απλά να σας δειγματίσουμε ή να σας βοηθήσουμε να συνδυάσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για την επιλογή του συμβόλου ζωής και πίστης για το βλασταράκι σας! Με εκτίμηση Παυλίδης Νεόφυτος Facebook: D’oro Παυλίδης Νεόφυτος

oro‘

‘oro

Παυλίδης Νεόφυτος 19η ς Μα ΐο υ 97 | Δ ρ ά μα 66100 25210 30339 697 201 1220 D ’o ro Πα υλίδ η ς Ν εό φ υτος


… ι σ τ ύ ο π α π ό κ ι φ υ Ν Έ

χεις σκεφτεί μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια για τον γάμο σου, αλλά ακόμη δεν διάλεξες νυφικά παπούτσια; Το κατάστημα negozio σου προτείνει το παπούτσι που θα σε κάνει να ξεχωρίζεις…

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 6 - Τηλ 25210 31509 www.negozioshoes.gr

ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ∆Η 6-7 Τηλ: 25210 36077


Μουσική σκηνή

φροντίζουµε α ν , ς ά µ ε ε ." τ ς α έχε σ ς ί ή ω τ ζ ς η τ ή µ γ ι τ α σ η ρ ι ε "Γ την οµορφότ

Τηλέφωνα κρατήσεων: 25210 37038 - 693 732 3848


καὶ ἔσονται οἱ δύο εἰς σάρκα μίαν...

Γ . Π Ε Τ ΡΑ Σ Ρολόγια, δώρα, γυαλιά ηλίου, είδη καπνιστού

χρόνο

ς ι ε ν ά χ ν η µ

Γ . Ζ ε ρ β ο ύ

2 6

Τ η λ . 2 5 2 1 0 2 5 0 0 7


Οι συμβολισμοί του Ιερού μυστηρίου του γάμου

Γ

νωρίζετε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ιερού μυστηρίου του γάμου; Τι συμβολίζουν οι βέρες, οι λαμπάδες, τα στέφανα; Ο γάμος δεν είναι ένα κοσμικό γεγονός, αλλά η ένωση δύο ανθρώπων σε ένα, με την ευλογία του Θεού. Μάθετε παρακάτω τι συμβολίζει το κάθε τι στο μυστήριο, ώστε να πάτε στην εκκλησία συνειδητά και όχι επειδή το απαιτεί το έθιμο.

Τα στέφανα Τα στέφανα είναι βασιλικά σύμβολα. Με το γάμο δημιουργείται ένα νέο βασίλειο, το σπίτι και η οικογένεια του ζευγαριού. Ο ιερέας αφού ευλογήσει τα στέφανα πάνω στο ευαγγέλιο, κάνει το σημείο του σταυρού πάνω από τα κεφάλια τους και επικαλείται τον ίδιο τον Θεό, να τους στεφανώσει με δόξα και τιμή, στο νέο τους βασίλειο, όπου θα πρέπει να κυβερνήσουν με σύνεση, σοφία και δικαιοσύνη. Τα στέφανα του γάμου, υπενθυμίζουν επίσης τα στέφανα των μαρτύρων, τονίζοντας τη μαρτυρική διάσταση της Χριστιανικής ζωής, και τις θυσίες που χρειάζεται να γίνουν μέσα στο γάμο. Συμβολίζουν το αιώνιο δέσιμο του ζευγαριού στη ζωή, για αυτό ο παπάς, συμβολικά μετά το τέλος του μυστηρίου, δένει τις κορδέλες των στεφάνων σφιχτά μαζί.

Οι λαμπάδες Οι δύο λαμπάδες, που πλαισιώνουν το ιερό τραπέζι με το Ευαγγέλιο, καίνε από την αρχή ως το τέλος του μυστηρίου. Συμβολίζουν τις πύρινες γλώσσες της Πεντηκοστής καθώς και την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος που δίνει Θεία Φώτιση στους νεόνυμφους.

Οι βέρες Ο κύκλος είναι ένα σχήμα χωρίς αρχή, μέση και τέλος και συμβολίζει την αιωνιότητα. Οι βέρες δείχνουν την αδιάκοπη αλυσίδα των γενεών μέσα από την αιώνια ένωση του ζευγαριού και συμβολίζουν την αιώνια αγάπη, τη δύναμη της σχέσης και την ένωση του άνδρα με τη γυναίκα.

πνεύματα. Αργότερα αποτέλεσε σύμβολο μετριοφροσύνης και αγνότητας. Παλαιότερα όταν οι γάμοι ήταν αποτέλεσμα προξενιών το πέπλο χρησίμευε στην αποτροπή του γαμπρού σε φυγή σε περίπτωση που η νύφη δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες του.

Τα κουφέτα H ένωση των χεριών Σε κάποιο σημείο της ακολουθίας ο ιερέας, προσευχόμενος για την ένωσή τους με ομοφροσύνη σε «σάρκα μία», ενώνει συμβολικά τα δεξιά χέρια του γαμπρού και της νύμφης. Τα χέρια παραμένουν ενωμένα σε όλη τη διάρκεια του μυστηρίου, δείχνοντας την αιωνιότητα της ένωσης αυτής.

Ο χορός του Ησαΐα Οι σύζυγοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην καινούρια αρχή της ζωής τους οδηγούμενοι από την Εκκλησία, που αντιπροσωπεύεται από τον ιερέα. Ο κύκλος συμβολίζει την τελειότητα και η κυκλική κίνηση την αιωνιότητα.

Το κοινό ποτήρι και το κρασί Το κοινό ποτήρι και το κρασί είναι κατάλοιπο της εποχής εκείνης, κατά την οποία ο γάμος, γινόταν κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και οι νεόνυμφοι συμμετείχαν στη Θεία Ευχαριστία. Ο άρτος τρέφει το σώμα, και το κρασί «ευφραίνει καρδίας».  Έτσι πίνουν από το ίδιο ποτήρι για πρώτη φορά, σαν σύζυγοι, για να επισφραγίσουν έτσι την αγάπη τους.

Το πέπλο Το πέπλο συμβόλιζε την υποταγή και την προστασία από το κακό μάτι ή τα κακά

Συμβολίζουν τις χαρές και τις λύπες του γάμου. Συμβολίζει επίσης τη γονιμότητα και τους διαδόχους που θα αποκτήσει το ζευγάρι. Ο αριθμός των κουφέτων είναι αδιαίρετος συμβολίζοντας πως το ζευγάρι θα μοιράζεται τα πάντα και θα παραμείνει αχώριστο.

Οι παράνυμφοι Είναι οι αντιπρόσωποι του λαού του Θεού, της Εκκλησίας, και μάρτυρες στην υπόσχεση αγάπης και αφοσίωσης μεταξύ των δύο. Οι παράνυμφοι πλαισιώνουν το ανδρόγυνο με την αγάπη τους.

Το ρύζι με τα ροδοπέταλα Συμβολίζουν το ρίζωμα του ζευγαριού, την καλοτυχία και τον ευτυχισμένο και ανθόσπαρτο βίο.

Η νυφική ανθοδέσμη Η νυφική ανθοδέσμη συμβολίζει τη νεότητα και γονιμότητα του ζευγαριού, καθώς από τα άνθη βγαίνουν οι καρποί. Η νύφη πετάει το μπουκέτο της σε κάποια ανύπαντρη φίλη της για να έχει την τύχη με το μέρος της και να είναι η επόμενη που θα παντρευτεί. Η ώρα η καλή!


Επιλέξτε τον χώρο για τη γαμήλια δεξίωση σας


Η

επιλογή του χώρου δεξίωσης είναι μια κοπιαστική αλλά ταυτόχρονα συναρπαστική διαδικασία, καθώς η δεξίωση του γάμου σας θα είναι το καλύτερο πάρτι που έχετε διοργανώσει ποτέ. Το πρώτο πράγμα που σας προτείνουμε να κάνετε είναι να συζητήσετε με τον σύντροφό σας το ύφος που θέλετε να έχει ο γάμος σας, τον αριθμό των προσκεκλημένων καθώς και τον προϋπολογισμό σας. Αυτοί οι τρεις παράγοντες θα σας βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό να επιλέξετε τον κατάλληλο χώρο δεξίωσης. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και η εποχή στην οποία θα γίνει ο γάμος. Για παράδειγμα αν τελέσετε το γάμο σας καλοκαίρι, θα έχετε την δυνατότητα να κάνετε την δεξίωση, σε έναν ανοιχτό χώρο ξενοδοχείου, κτήματος ή κέντρου διασκέδασης. Δημιουργήστε μια λίστα με τους χώρους δεξίωσης της περιοχής σας που καλύπτουν τις ανάγκες σας και ταιριάζουν στην αισθητική και την τσέπη σας. Τηλεφωνήστε τους και κλείστε ένα

ραντεβού για να δείτε τον χώρο και να συζητήσετε τα πακέτα που μπορούν να σας προσφέρουν και έχουν σχέση με,

Το μυστήριο του γάμου δεν επιτρέπεται κατά τις εξής μέρες

1)Το φαγητό και ποτό 2)Τον αριθμό των καλεσμένων 3)Την μουσική (dj ή live ορχήστρα) 4)Τον χώρο που θα σας διαθέσουν 5)Τον στολισμό του χώρου 6)Τα πυροτεχνήματα και επιπλέον ζητήματα που μπορεί να σας απασχολούν.

• 5-6 Ιανουαρίου (των Φώτων)\ • Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας • Κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου (1-15 Αυγούστου) • Στις 29 Αυγούστου (Αποκεφάλιση του Ιωάννου του Προδρόμου)

Εφόσον δείτε όλους τους χώρους για τους οποίους ενδιαφέρεστε, μπορείτε πάντα με βάση τα θέλω σας και την οικονομική σας κατάσταση, να καταλήξετε σε ένα από αυτά. Μην αργήσετε να κλείσετε ημερομηνία, γιατί υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε εκεί που θέλετε και να ψάχνετε τελευταία στιγμή.

• Στις 14 Σεπτεμβρίου ( Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού) • 13-25 Δεκεμβρίου • Κατά τις Δεσποτικές Εορτές (όλες τις γιορτές του Χριστού)

Η ώρα η καλή…

Κατερίνα Θεοδωράκη ∆ Ο Ξ Α Τ Ο ∆ ΡΑ Μ Α Σ

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ & ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΘΕ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΑΝΟΙΧΤΑ

RESERVE 25210 66312 - ΚΙΝ. 6938440525

"Εστιατόριο-ταβέρνα Βαής"


σεντόνια από 10€/µ - 12€/µ - 13€/µ

Φέρτε την Άνοιξη στο μπαλκόνι σας...

Δ 17€ µέτρο

22€ µέτρο

17€ µέτρο

17€ µέτρο

εν υπάρχει πιο αγαπημένη στιγμή από τον ερχομό της άνοιξης, καθώς ανυπομονούμε να βγούμε στις αυλές και στα μπαλκόνια μας. Ο στολισμός και το «ντύσιμο» του χώρου μας, καθώς και οι εργασίες που μας φέρνει η αλλαγή της εποχής, μας γεμίζουν διάθεση, χαρά και ζωντάνια. Οι επιλογές μας είναι ανάλογες με την ψυχοσύνθεση και τον χαρακτήρα μας. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα ρομαντικό, μοντέρνο ή κλασικό αποτέλεσμα, ανάλογα με το τι μας αρέσει και ποια είναι η στάση μας απέναντι σε αυτό που θεωρούμε ομορφιά. Ένας ιδανικός τρόπος για να ανανεώσετε τη βεράντα σας είναι να βάψετε και να ντύσετε κάποια από τα ξύλινα έπιπλα του μπαλκονιού. Μπορείτε να επιλέξετε δυο, τρεις καρέκλες και να βάλετε πολύχρωμα μαξιλάρια έτσι ώστε να τα κάνετε να μοιάζουν με καινούργια. Δώστε χρώμα με λουλούδια, πολύχρωμα και αρωματικά, που θα σας ανανεώσουν ψυχολογικά και θα ομορφύνουν σε μεγάλο βαθμό το μπαλκόνι σας. Αναρριχητικά φυτά όπως Γιασεμί ή Αγιόκλημα,  λουλούδια όπως Γεράνι, Γαρδένια, Τριανταφυλλιά ή Πετούνια, σε συνδυασμό με κρεμαστά καλάθια θα δώσουν άλλο αέρα στον χώρο σας. Αν το δάπεδο της βεράντας σας είναι από μάρμαρο ή πλακάκι, μπορείτε να επιλέξετε ένα πολύχρωμο λεπτό χαλάκι, για να κοσμεί την πλευρά όπου έχετε το τραπέζι.

Σεντόνια

15€ µέτρο

12€

ανά µέτρο

Κουρτίνες, ριχτάρια, επιπλόπανα

Ιορδανίδου Έλενα 19ης Μαΐου 104 ∆ράμα kourtinaki.alikis@gmail.com

693 031 0001

ΤΟ ΚΟΥΡΤΙΝΑΚΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ

Ένας ακόμη τρόπος είναι να βάψετε τις γλάστρες με έντονα χρώματα και γιατί να μην θυμηθείτε και το ταλέντο σας στη ζωγραφική, αφήνοντας και τα παιδιά σας να γίνουν μικροί ζωγράφοι. Το κατάστημα «Κουρτινάκι» είναι εδώ για να σας χαρίσει το αποτέλεσμα που θα είναι πιο κοντά στον εαυτό σας και θα σας δώσει τη χαρά να απολαμβάνετε πραγματικά τον χώρο σας. Είναι μεγάλη χαρά για εμάς να μπορούμε να σας εμπνέουμε.

Καλή άνοιξη και καλό καλοκαιράκι... Έλενα Ιορδανίδου


ΝΈΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Σ

ε 300 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κεφάλαια που αναμένονται να πέσουν στην αγορά από το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Το πρόγραμμα αναμένεται μέσα στο μήνα και αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση 35.000 - 40.000 κατοικιών. Το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης αναμένεται να αγγίξει το 70%, ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά κατοικία τις 25.000 ευρώ, ενώ η διαδικασία της αίτησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Το οικογενειακό και ατομικό εισόδημα παραμένει το βασικό κριτήριο για την κατάταξη σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιδότησης. Ωστόσο στο νέο πρόγραμμα, θα προστεθεί και η παράμετρος των προστατευόμενων μελών. Δηλαδή όσο περισσότερα είναι τα προστατευόμενα μέλη τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό επιχορήγησης, το οποίο μπορεί να φθάσει στο 70%. Η δανειοδότηση από τράπεζες δεν θα είναι υποχρεωτική. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ίδια κεφάλαια σε συνδυασμό με την επιχορήγηση προκειμένου να συμπληρώσουν τον προϋπολογισμό των επιλέξιμων δαπανών. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η διασφάλιση της υλοποίησης των επεμβάσεων θα πιστοποιείται από ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά τις παρεμβάσεις. Ο συνδυασμός επιχορήγησης και επιστρεπτέας ενίσχυσης κατά μέσο όρο κυμαίνεται στο 50:50. Θα γίνει επικαιροποίηση των τρεχουσών τιμών για τα είδη που επιχορηγούνται (για το κέλυφος και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις). Επίσης τα επιλέξιμα προϊόντα καθώς και οι αντίστοιχες τιμές αυτών θα επικαιροποιηθούν. Πηγή newsbeast.gr


Χρωματίστε τη ζωή σας βάφοντας το σπίτι σας...

Ε

ίναι λογικό να νιώθετε ότι η απόφαση σχετικά με το ποιο χρώμα θέλετε να κοσμεί τους τοίχους των δωματίων σας είναι πολύ σημαντική. Άλλωστε, το χρώμα συχνά καθορίζει τον συνολικότερο τόνο και τη διακόσμηση του κάθε χώρου. Και είναι βέβαιο ότι δε θα θέλατε κανείς να χαρακτηρίσει το σπίτι σας βαρετό, ή ακόμα χειρότερα κιτς.

Καθιστικό Μπεζ Αποτελεί το κορυφαίο ουδέτερο χρώμα. Ο λόγος; Ισορροπεί απόλυτα ανάμεσα στην ψυχρότητα και τη ζεστασιά με αποτέλεσμα να δίνει κύρος και σικ αέρα σε κάθε χώρο. Λευκό Οι λευκοί τοίχοι σας δίνουν την ελευθερία να παίξετε με διαφορετικά χρώματα στα έπιπλα, τα καλύμματα και τα αξεσουάρ σας και κάνουν κάθε χώρο να φαίνεται πιο αρχοντικός και πολυτελής. Σοκολατί Το καφέ της σοκολάτας χαρίζει στο χώρο αίσθηση ζεστασιάς και γλυκύτητας ενώ, παράλληλα, δε χάνει σε στιλ και κομψότητα...

74 | FDrama magazine

Κουζίνα Γκρι ανοιχτό Το ανοιχτό γκρι προσφέρει την ευκολία και την κομψότητα του λευκού χωρίς να λερώνει. Προτιμήστε το συγκεκριμένο χρώμα αν οι πάγκοι και τα ντουλάπια της κουζίνας σας διαθέτουν πέτρινες ή χρωματιστές λεπτομέρειες καθώς θα τις αναδείξει ακόμα περισσότερο. Πράσινο βεραμάν Πέρα από σούπερ μοδάτο, οι ανοιχτές αποχρώσεις του πράσινου παστέλ χαρίζουν στην κουζίνα σας αέρα ρετρό και είναι αρκετά διακριτικές. Εκρού Λειτουργεί ακριβώς όπως το ανοιχτό γκρι και δίνει περισσότερο βάθος στην κουζίνα σας. Επιπλέον, χαρίζει στο χώρο αέρα φρεσκάδας και χαλαρότητας χωρίς να χάνει κομψότητα.

Μπάνιο Μπεζ-γκρι (taupe) Αποτελεί τον ιδανικό (και σχεδόν λευκό) καμβά για κάθε μπάνιο μιας και είναι εξαιρετικά διακριτικό. Μπορεί να σας φαίνεται οριακά αδιάφορο αλλά ο συνδυασμός του με μοβ και λευκά αξεσουάρ και πετσέτες, κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις.

Μπλε του μεσονυχτίου Αυτό το ξεχωριστό, ιδιαίτερο και στιλάτο σκούρο χρώμα θα προσδώσει αίσθηση πολυτέλειας στο μπάνιο σας. Παράλληλα, θα το κάνει να φαίνεται μεγαλύτερο καθώς ενισχύει την αίσθηση του βάθους. Μέντα Φρέσκια και παιχνιδιάρικη, αποτελεί ένα από το πιο hot χρώματα στη διακόσμηση. Προτιμήσετε την όχι μόνο αν αναπολείτε τα παλιά, καλά χρόνια αλλά κι αν θέλετε να ξεφύγετε από τα καθιερωμένα.

Υπνοδωμάτιο Μπεζ - Χακί Ακριβώς όπως τα αγαπημένα σας ρούχα: αυτό το χρώμα θα σας κάνει να νιώσετε ζεστά, άνετα και όμορφα. Αν είστε φαν του κλασικού, αυτό το χρώμα είναι η ιδανικότερη επιλογή. Λευκό του Πάγου Αποτελεί την επιτομή της κομψότητας και, ταυτόχρονα, έχει χαλαρωτική και ανακουφιστική δράση. Μπλε ανθρακί Σε γενικές γραμμές, το ανθρακί είναι ένα ιδιαίτερο χρώμα. Ωστόσο, οι πιο μπλε τόνοι του, τείνουν να δείχνουν πιο κομψοί και ζεστοί. Αυτό το χρώμα θα μετατρέψει το υπνοδωμάτιο σας σε όαση στυλ, ξεκούρασης και άνεσης.


ΕΜΠΟΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ • ΣΙ∆ΗΡΙΚΑ ΕΙ∆Η ΚΙΓΚΑΛΕΡΙΑΣ • ΚΟΥΡΤΙΝΟΞΥΛΑ ΕΙ∆Η ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΪΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 25 & ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 47 / ∆ΡΑΜΑ 25210 35477 kountourasgiann@gmail.com


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Ή

ρθε ο καιρός να ετοιμάσετε τα φυτά σας για να υποδεχτούν την άνοιξη. Άλλωστε, οι τρεις επόμενοι μήνες είναι η εποχή που τα φυτά αναγεννιούνται και μεταμορφώνονται και αν τα έχετε προετοιμάσει σωστά, θα επωφεληθούν από τις αλλαγές και θα δώσουν το μέγιστο της ανάπτυξής τους. Πρέπει, λοιπόν, να βάλετε στο πρόγραμμα τις ακόλουθες κηποτεχνικές εργασίες.

και απορροφήθηκε από το χώμα. Για τις γλάστρες, προτιμήστε λιπάσματα σε υγρή μορφή, που απορροφώνται καλύτερα και δεν κινδυνεύουν να κάψουν τα φυτά. Όποιο είδος λιπάσματος κι αν χρησιμοποιήσετε, φροντίστε το φυτό να είναι καλά ενυδατωμένο. Αν παρουσιάζει σημάδια δίψας, κάντε πρώτα ένα καλό πότισμα και μετά ρίξτε το λίπασμα.

Σκάλισμα

Είναι η κατάλληλη εποχή για να κάνετε τα απαραίτητα κλαδέματα στον κήπο ή το μπαλκόνι. Συγκεκριμένα, θα πρέπει ήδη να έχετε κλαδέψει τις τριανταφυλλιές, ενώ είναι η κατάλληλη στιγμή να κλαδέψετε τα κωνοφόρα, αλλά και τα καρποφόρα δέντρα. Ψαλιδίστε τους θάμνους για να κρατήσουν το σχήμα τους και αφαιρέσετε τους «λαίμαργους» βλαστούς και τις παραφυάδες, που εξασθενούν τα φυτά.

Από τα νερά της βροχής ή το πότισμα μπορεί να έχει δημιουργηθεί σκληρή κρούστα στην επιφάνεια του εδάφους. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να σκαλίσετε το χώμα και να ενσωματώσετε σε αυτό κομπόστ ή καλά χωνεμένη κοπριά. Με ένα προσεγμένο σκάλισμα, θα μπορεί το φυτό να αερίζεται και να ποτίζεται πιο σωστά και οι ρίζες του να αναπτύσσονται καλύτερα. Επίσης, θα καταπολεμήσετε και πιθανές προσβολές στο χώμα, που θα προκαλέσουν προβλήματα στα φυτά.

Λίπανση

Καθαρισμός

Στον κήπο, στα δέντρα και τους θάμνους χρησιμοποιήστε υδροδιαλυτό λίπασμα σε στερεή μορφή, το οποίο όμως δεν πρέπει να ρίχνετε κοντά στο λαιμό του φυτού. Μετά τη λίπανση, θυμηθείτε να κάνετε ένα καλό πότισμα, ώστε να είστε βέβαιοι ότι το λίπασμα διαλύθηκε

Τα φύλλα από τα φυλλοβόλα δέντρα και τους θάμνους έχουν πέσει, οπότε θα πρέπει να καθαρίσετε τον κήπο και τις γλάστρες σας από τα πεσμένα φύλλα. Επίσης, καθαρίστε τα φυτά από ξερά ή σπασμένα κλαδιά και ξερά φύλλα που δεν έχουν πέσει ακόμη. Αφαιρέστε τα

Κλάδεμα

76 | FDrama magazine

ώριμα λουλούδια από τους ανθοφόρους θάμνους και τα εποχιακά. Επιπλέον, μπορείτε να αρχίσετε να καθαρίζετε τον κήπο, τα παρτέρια και τις γλάστρες από τα άγρια χόρτα και τα ζιζάνια.

Μεταφύτευση Είναι η κατάλληλη στιγμή για να μεταφυτέψετε τα φυτά που χρειάζονται μεγαλύτερες γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Μην ξεχάσετε να προετοιμάσετε κατάλληλα τα φυτά που θα μεταφυτευτούν, να προστατέψετε το ριζικό τους σύστημα κατά την αφαίρεση από το χώμα, αλλά και κατά τη μεταφορά. Σε κάθε περίπτωση, η μεταφύτευση πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και σωστή προετοιμασία.

Φύτεμα εποχιακών και βολβών Με τα εποχιακά και τους βολβούς θα δώσετε χρώμα στον κήπο και τη βεράντα. Είναι η κατάλληλη εποχή να φυτέψετε βολβούς ή έτοιμα φυτά από το φυτώριο ή και να σπείρετε. Προετοιμάστε καλά τους χώρους που θα φυτευτούν τα εποχιακά, σκαλίζοντας, καθαρίζοντας και τοποθετώντας κοπριά τουλάχιστον 3 εβδομάδες νωρίτερα. Δημιουργήστε γλάστρες ή παρτέρια με έντονα χρώματα. Χρησιμοποιήστε εποχιακά με ίδιο χρώμα ή δημιουργήστε συνθέσεις με χρωματική ποικιλία.


Δώστε χρώμα και ζωντάνια στον δικό σας κήπο Ή

ρθε η Άνοιξη και έφερε μαζί της χρώματα και αρώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ξεχάσουμε το γκρίζο που μας άφησε ο Χειμώνας. Ένας κατάλληλος τρόπος είναι να στολίσουμε με υπέροχα λουλούδια. Διαλέξτε ποια από τα παρακάτω σας εκφράζουν και ανεβάζουν τη διάθεσή σας και φέρτε την Άνοιξη στον δικό σας χώρο.

θα δώσουν μια πολύχρωμη νότα στη βεράντα μας και είναι ιδανικά για να δημιουργήσουμε τις δικές μας χρωματιστές συνθέσεις. Διαλέξτε ανάμεσα σε Γεράνι, Γαρδένια, Τριανταφυλλιά, Πετούνια, Ηλίανθο και Κατιφές.

Τα Αναρριχητικά φυτά απαιτούν χώρο αλλά μας αποζημιώνουν με την ομορφιά, το άρωμα και τα χρώματά τους. Τέτοια είναι η Μπουκαμβίλια  το Γιασεμί, το Αγιόκλημα, η Αναρριχώμενη τριανταφυλλιά και το Ριχόσπερμα 

Μια εξίσου πολύχρωμη και ευωδιαστή πρόταση είναι τα κρεμαστά καλάθια. Για τα κρεμαστά καλάθια χρησιμοποιούνται κυρίως ετήσια, αλλά και πολυετή φυτά. Αυτά που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι οι πανσέδες, οι πετούνιες, οι φούξιες, και ο κισσός. Μπορούμε επιπλέον, να δημιουργήσουμε συνδυασμούς φυτών όπως λευκά και μοβ άνθη, ή ακόμα να φυτέψουμε σκυλάκια.

Πολλά τα είδη λουλουδιών που μπορούμε να φυτέψουμε, είτε έτοιμα είτε με τους βολβούς τους. Θέλουν ήλιο και έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό, όμως

Σε σχέση με τον μικρό χώρο που διεκδικούν τα αρωματικά και βότανα, μας δίνουν πολύ περισσότερα. Τα χαρακτηρίζει η αντοχή τους στις αντί-

ξοες κλιματικές συνθήκες, οι μικρές απαιτήσεις τους σε νερό και φροντίδα, όπως και η ανθεκτικότητά τους σε εχθρούς και ασθένειες. Τα δε αρώματά τους δημιουργούν ευεξία. Τέτοια είναι το Φασκόμηλο, δενδρολίβανο, λεβάντα, μαντζουράνα, μέντα, μελισσόχορτο, Δυόσμος, Βασιλικός και άλλα. Δεν ξεχνάμε στο μπαλκόνι μας να βάλουμε τουλάχιστον μια Ελιά. Μπορούμε να τη φυτέψουμε σε μια μεγάλη γλάστρα και  να την αφήσουμε να αναπτυχθεί κλαδεύοντας την συχνά. Η Ελιά είναι ένα πολύ δυνατό φυτό και έχει θετική ενέργεια.  Επίσης η λεμονιά αποτελεί ιδανική επιλογή καθώς είναι ένα οπωροφόρο που μπορεί κάλλιστα να ευδοκιμήσει εκτός από το χώμα και στη γλάστρα.

Πατριάρχου ∆ιονυσίου | Τηλ 2521031055 | fax 2521030910 | info@kotzanikolaou.gr | www.kotzanikolaou.gr


Συμβουλές για το σωστό πλύσιμο των ρούχων Από την υπεύθυνη καταστήματος aqua cleaners Ελένη Εφιμένκο

Γ

ΕΜΕΙΣ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΑΣ

ια να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη, βρείτε τη λίστα με τα διεθνή σύμβολα που θα δείτε στις ετικέτες και αφορούν τους κανόνες πλυσίματος.

Ξεχωρίστε τα ρούχα με βάση το χρώμα. Κουμπώνουμε τα φερμουάρ, για να μην αρχίσουν να καταστρέφουν άλλα ρούχα κατά τη διάρκεια του πλυσίματος. Ξετυλίγουμε τυχόν γυρισμένα μανίκια ή μπατζάκια. Βάζουμε τα ευαίσθητα ρούχα ή εσώρουχα σε ειδικές θήκες πλυσίματος. Γυρίζουμε μέσα-έξω, τα ευαίσθητα ρούχα ή τζίν, για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους και να αποφύγουμε το ξέβαμμα. Μη Τρίβετε τον λεκέ για να βγει γιατί απλώς, κάνει το λεκέ χειρότερο. Χρησιμοποιώντας ένα νωπό λευκό πανί (ώστε να μη ξεβάφει) φρόντισε να ταμπονάρεις το λεκέ. Προτιμήστε όσο μπορείτε να χρησιμοποιείτε κρύο νερό. Εκτός του ότι έτσι καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια, βοηθάτε και τα χρωματιστά σας να μην ξεθωριάσουν. Μη βάζετε ποτέ περισσότερο απορρυπαντικό ή μαλακτικό από όσο χρειάζεται η κάθε πλύση. Όχι μόνο δεν θα καθαρίσουν τα ρούχα σου καλύτερα αλλά θα έχουν και μεγαλύτερο πρόβλημα στο ξέβγαλμα.

Αν προσθέσετε λίγη σόδα μαγειρικής ή λευκό ξύδι στο απορρυπαντικό, τα ρούχα σου θα είναι πιο καθαρά, τα χρώματα πιο λαμπερά και οι μυρωδιές πιο φρέσκες. Ποτέ, μα ποτέ μην βάζετε ολόκληρη πλύση με πετσέτες. Το φορτίο βαραίνει πάρα πολύ και δεν θα στεγνώσουν καλά, ενώ θα ταλαιπωρηθεί και ο κάδος του πλυντηρίου χωρίς λόγο. Καθαρίστε τα λάστιχα του πλυντηρίου 2-3 φορές τον χρόνο και βάλτε μια πλύση με άδειο κάδο, στους 90°C με 5 κουταλιές σόδα μαγειρικής.

Στεγνό - υγρό καθάρισμα ρούχων Πλύσιμο (μπουγάδα), στέγνωμα, σιδέρωμα Βάψιμο ρούχων Καθάρισμα κουβερτών - κουρτινών Καλυμμάτων καναπέ - δερμάτινων Καθάρισμα ιερατικών στολών καθώς και συλλόγων Καθάρισμα νυφικών και κοστουμιών Λεύκανση ρούχων Μεταποίηση - επιδιόρθωση- ράψιμο ρούχων Πέρασμα φερμουάρ - Κοντέματα Αλλαγή φόδρας Αλλαγή γιακά

Επίσης, ύστερα από κάθε πλύση, φροντίστε να αφήνετε το συρτάρι του απορρυπαντικού και την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτά για λίγο, έτσι ώστε να στεγνώσουν καλά πριν από την επόμενη χρήση. Τα περισσότερα πλυντήρια έχουν σύντομο πρόγραμμα. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα ρούχα μας χρειάζονται απλά ένα φρεσκάρισμα και δεν είναι πραγματικά βρώμικα, το πρόγραμμα αυτό αποδεικνύεται αποτελεσματικό και σωτήριο.

Εθνικής Αμύνης 24 Δράμα τηλ: 25210 33077


Νέο

PEUGEOT 3008SUV

το «Αυτοκίνητο της Χρονιάς» Το νέο SUV PEUGEOT 3008 αποκαλύπτει τη δύναμη του χαρακτήρα του. Οι απαλές σχεδιαστικές γραμμές του αμαξώματος φανερώνουν τον ιδανικό τρόπο που αυτό το ξεχωριστό SUV συνδυάζει τη στιβαρότητα με την κομψότητα.

Σ

το σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης ανακοινώθηκε πως το νέο Peugeot 3008 με 319 βαθμούς βραβεύτηκε με τον τίτλο «Car of the Year 2017». Μία επιτροπή από 58 Ευρωπαίους δημοσιογράφους αξιολόγησε την σχεδίαση του αμαξώματος, το μοντέρνο διάκοσμο και όλα τα προτερήματα του νέου 3008, το οποίο ως μοντέλο προσθέτει την 12η διάκριση στην τωρινή του γενιά και συνολικά τον 5o τίτλο για την γαλλική μάρκα στον θεσμό του COTY. Με εντυπωσιακή εμφάνιση, φουτουριστικό και ποιοτικά άρτιο εσωτερικό, μεγάλους χώρους, προηγμένα τεχνολογικά συστήματα και ισχυρή γκάμα κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου, το 3008 βάζει την Peugeot απευθείας στην καρδιά αυτής της δημοφιλούς και στην χώρα μας.

οι μοναδικοί διακόπτες στην καμπίνα. Όλα τα άλλα επιμέρους στοιχεία ελέγχονται από την οθόνη αφής των 8 ιντσών του συστήματος, που βρίσκεται στο κέντρο του ταμπλό.. Στο πίσω κάθισμα του νέου Crossover της Peugeot μπορούν να φιλοξενηθούν άνετα ακόμα και 3 επιβάτες αφού τόσο το εσωτερικό πλάτος, όσο και οι χώροι για τα κεφάλια και τα πόδια τους επαρκούν. Ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 520 λίτρων και ικανοποιεί τόσο με το μέγεθός του όσο και με το σχήμα του.

Ικανός για άλλη μια φορά ο 1,6 BlueHDi

Το μήκους 4.450 χλστ. αμάξωμά του διαθέτει έντονα επιθετικό προφίλ με στοιχεία που δεν προέρχονται από άλλα μοντέλα της Peugeot, με αποτέλεσμα να δείχνει ιδιαίτερα φρέσκο και ψαγμένο αισθητικά. Στο εμπρός μέρος η μυώδης σχεδίαση το καπό, τα εντυπωσιακά LED φωτιστικά σώματα και ο ιδιαίτερα επιθετικός προφυλακτήρας που πλαισιώνει τα ιδιαίτερα φωτιστικά, αρκούν για να προσδώσουν στο νέο Peugeot τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα.

Ο κινητήρας που εφοδιάζει το Peugeot 3008 είναι της σειράς BlueHDi κινητήρων της Peugeot με κύριο χαρακτηριστικό τους ότι διαθέτουν δεξαμενή ουρίας (AdBlue) μειώνοντας κατ αυτό τον τρόπο την εκπομπή των καρκινογόνων ΝΟx (οξειδίων του αζώτου) που όλοι οι diesel εκπέμπουν. Ο 1,6 λίτρου κινητήρας αποδίδει 120 ίππους και 300 Nm ροπής και είναι σε θέση να κινήσει σβέλτα το μεγάλο αλλά και ελαφρύ αμάξωμα του Peugeot 3008 (1.375 κιλά), προσδίδοντάς του καλές τιμές επιδόσεων (0-100 χλμ./ώρα σε 11,3 δλ. και τελική 189 χλμ./ώρα). Όσον αφορά την κατανάλωση, αυτή δεν ξεπερνά σε πραγματικές συνθήκες τα 6,4 λτ./100 χλμ.

Το νέο Peugeot 3008 είναι αντίστοιχα ενδιαφέρον και στο εσωτερικό του με τον διάκοσμο να ακολουθεί την λογική της σχεδίασης i-Cockpit της εταιρείας, αλλά σε μια πιο σύγχρονη εφαρμογή της. Το ταμπλό χωρίζει τμηματικά τον οδηγό με τον συνοδηγό μέσω του πάνελ ανάμεσα στα καθίσματα, στο οποίο βρίσκονται τοποθετημένοι οι εντυπωσιακοί διακόπτες αεροπορικού τύπου, που είναι και

Στο πεδίο των συστημάτων ασφαλείας, συναντούμε μεταξύ άλλων, τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας Κυκλοφορίας, το Σύστημα Προειδοποίησης Πρόσκρουσης, Αυτόματη Ρύθμιση Δέσμης Φώτων, Σύστημα Προειδοποίησης για ύπαρξη οχήματος στο «τυφλό σημείο» του καθρέφτη, καθώς και σύστημα Ενεργού Cruise Control με δυνατότητα αυτόματου φρεναρίσματος.

80 | FDrama magazine

5 λόγοι

για να το επιλέξεις 1. Εμφάνιση: Το Peugeot 3008 είναι ό,τι πιο ξεχωριστό αισθητικά έχει να επιδείξει η Crossover κατηγορία αυτή τη στιγμή τόσο στο εξωτερικό, όσο κυρίως στο εσωτερικό του.

2. Χώροι: Το Peugeot 3008 από άποψη διαστάσεων βρίσκεται στο άνω άκρο της κατηγορίας, προσφέροντας πολύ καλούς χώρους για τους επιβάτες του και τον μεγαλύτερο χώρο για τις αποσκευές τους (520 λίτρα).

3. Οδική συμπεριφορά: Μόνο η Peugeot μπορεί στις δημοφιλείς κατηγορίες να προσφέρει άνεση και δυναμική οδική συμπεριφορά παράλληλα. Το 3008 και σε αυτό τον τομέα παραδίδει μαθήματα.

4. Κινητήρας: Με τον ΒlueHDi κινητήρα του 1,6 λίτρου που ενσωματώνει και AdBlue για την καταπολέμηση των NOx, το Peugeot 3008 αποτελεί μια από τις πιο αξιόλογες προτάσεις στην αγορά συνδυάζοντας καλές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση.

5. Ποιότητα κατασκευής: Η Peugeot έχει κάνει άλματα προόδου σε επίπεδο ποιότητας κατασκευής στα τελευταία της μοντέλα. Το 3008 έρχεται να κοιτάξει στα ίσια τα αντίστοιχης κατηγορίας Γερμανικά μοντέλα.


1500 ευρώ πρόστιμο

για κάπνισμα στο αυτοκίνητο

Τ

σουχτερό πρόστιμο 1.500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα προβλέπει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για όσους καπνίζουν μέσα σε αυτοκίνητο που επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα στα

πάσης φύσεως αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Για την ως άνω παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που κάνει χρήση των παραπάνω προϊόντων ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που κάνει χρήση οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Επιπλέον, στους οδηγούς των

οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα.

ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ Δράµα, Tέρµα 1ης Ιουλίου (κόµβος Carrefour) 25210 20800 25210 20801 info@ikteodramas.eu www.ikteodramas.eu

Τώρα ΚΤΕΟ σε µοτοποδηλα τα & βαρέα οχήµα τα


Παιδικό κάθισμα

και η σωστή χρήση του.

Ο

μόνος τρόπος για να προστατεύσετε το παιδί σας από ένα τροχαίο είναι να τοποθετείτε σωστά το παιδικό καθισματάκι στο αυτοκίνητο και κυρίως να το χρησιμοποιείτε. Οι ιμάντες της ζώνης πρέπει να είναι σφιχτοί και αναπαυτικοί Τα περισσότερα παιδιά έχουν τη ζώνη του καθίσματος υπερβολικά χαλαρή, με κίνδυνο να γλιστρήσουν έξω από αυτή, σε περίπτωση ατυχήματος. Όσο κι αν το παιδί σας γκρινιάζει ότι το έχετε σφίξει πολύ και καταπιέζεται, μην υποκύψετε. Σφίξτε τις ζώνες τόσο ώστε να συγκρατούν καλά αλλά και αναπαυτικά το παιδί! Αν φοράει κάποιο χοντρό πανωφόρι που εμποδίζει τους ιμάντες από το να σφίξουν καλά, αφαιρέστε το.

82 | FDrama magazine

Τα παιδιά πρέπει να κοιτάζουν ανάποδα για όσο περισσότερο γίνεται. Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε μέχρι τουλάχιστον τα 2 χρόνια του παιδιού, μέχρι να γυρίσετε το κάθισμα έτσι ώστε να κοιτάζει μπροστά. Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τα πόδια τους όταν κοιτάζουν μπροστά σε ένα τροχαίο ατύχημα. Όταν το παιδί είναι πλέον αρκετά μεγάλο για να κοιτάζει προς τα πίσω, φροντίστε, γυρίζοντάς το μπροστά, να κρατήσετε το κεφάλι του και τη σπονδυλική του στήλη όσο πιο ασφαλή γίνεται. Το πιο ασφαλές σύστημα για την σωστή τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο είναι το Isofix, το οποίο σχεδόν γίνεται ένα με το αυτοκίνητο μειώνοντας την κίνηση προς τα εμπρός σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης. Με το Isofix είναι σχεδόν αδύνατο να τοποθετήσετε λάθος το παιδικό κάθισμα, καθώς αυτό διαθέτει ειδικούς δείκτες που επιβεβαιώνουν ότι έχει μπει σωστά. Η νομοθεσία που ρυθμίζει την παρα-

γωγή των αυτοκινήτων, έχει καθορίσει ότι ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2011 όλα τα νέα οχήματα πρέπει να έχουν τα άγκιστρα Isofix στο πίσω κάθισμα με τα οποία θα τοποθετούνται τα παιδικά καθίσματα. Η κεντρική πίσω θέση είναι γενικά η ασφαλέστερη για τα παιδιά Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι το παιδί κάθεται σωστά ασφαλισμένο στο καθισματάκι του, η μεσαία πίσω θέση αποτρέπει τον κίνδυνο να χτυπηθεί άμεσα το παιδί από κάτι σε περίπτωση ατυχήματος, είτε κοιτάζει μπροστά είτε πίσω. Τα παιδικά καθίσματα έχουν ημερομηνία λήξης! Τα καθίσματα είναι φτιαγμένα από πλαστικό και το πλαστικό φθείρεται με τα χρόνια. Οι ειδικοί λένε ότι ένα παιδικό κάθισμα συνήθως «κρατάει» από 6 έως 8 χρόνια, ωστόσο κρίνετε και μόνοι σας αν χρειάζεστε ένα καινούργιο, ειδικά αν το έχουν χρησιμοποιήσει πολλά παιδιά.


Πώς να προετοιμάσετε

το αυτοκίνητό σας

πριν από ένα μεγάλο ταξίδι

Η

Άνοιξη έφτασε και το καλοκαιράκι πλησιάζει όλο και περισσότερο. Λίγο πολύ οι περισσότεροι θα φύγουμε έστω και για λίγες ημέρες, για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και να γεμίσουμε ενέργεια και δύναμη. Για να αποφύγουμε άσχημες καταστάσεις καλό είναι να κάνουμε κάποιους ελέγχους στο όχημα μας πριν ταξιδέψουμε. Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην τεχνική κατάσταση του αυτοκινήτου. Ειδικότερα, αν το αυτοκίνητο παρουσιάζει κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά, πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό. Πρέπει να ελέγξουμε τα επίπεδα των υγρών, λάδι κινητήρα, κιβωτίου ταχυτήτων, ψυκτικό υγρό, υγρό φρένων, και αν χρειάζεται, να τα αντικαταστήσουμε ή να τα συμπληρώσουμε. Αξίζει να προ-

Σ ΕΛΕΓΧΟ Σ Ο Κ Ι Ν Χ ΤΩΡΑ ΤΕ Α ∆ΙΚΥΚΛ ΚΑΙ ΣΤΑ

σέξουμε αν το κλιματιστικό βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς η σωστή θερμοκρασία κάνει το ταξίδι πιο ευχάριστο. Φροντίζουμε να υπάρχει νερό στους υαλοκαθαριστήρες, τα φώτα μας να λειτουργούν κανονικά, ενώ είναι αυτονόητο ότι ελέγχουμε τη σωστή πίεση των ελαστικών, για να είναι πιο ασφαλής η οδήγηση. Δυστυχώς, το αναπόφευκτο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή για αυτό πρέπει να έχουμε μία ρεζέρβα και ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αλλάξουμε λάστιχο. Πλέον οι περισσότεροι έχουν GPS, αλλά και ένας απλός χάρτης μπορεί να μας βοηθήσει. Ακόμα, ένας φορτιστής αυτοκινήτου για κινητά μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος.

Σημαντικές είναι οι προετοιμασίες για το όχημα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον οδηγό και τους επιβάτες. Είναι πια αυτονόητο ότι κάθε αυτοκίνητο έχει βαλιτσάκι με πρώτες βοήθειες, γάζες, αντισηπτικά μαντιλάκια κ.λ.π. Τέλος, δεν ταξιδεύουμε ποτέ χωρίς δίπλωμα και τα χαρτιά του αυτοκινήτου, τοποθετούμε τις αποσκευές κατανέμοντας σωστά το βάρος, χωρίς να περιορίζεται η ορατότητα του οδηγού, δεν υπερφορτώνουμε το όχημα και ταξιδεύουμε πάντα ξεκούραστοι.

Καλό ταξίδι!


5η στον κόσμο

Ε

η Δραμινή Μελίνα Γρηγοριάδου

ντυπωσιακή ήταν η παρουσία της κορασίδας Μελίνας Γρηγοριάδου στο 3ο χειμερινό κύπελλο ρίψεων στη Θεσσαλονίκη, όπου σημείωσε στον ακοντισμό επίδοση, που την έφερε στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των κορασίδων. Ωστόσο δε θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καθώς ο ΣΕΓΑΣ απέσυρε τη συμμετοχή. Η πρωταθλήτρια της Δράμας και χρυσή βαλκανιονίκης του Κρούσεβατς, έδειξε πως η περσινή διεθνής διάκριση ήταν μόνο η αρχή ξεκινώντας ακόμα πιο δυναμικά για τη νέα χρονιά. Σε ένα αγώνισμα όπου η αγωνιστική περίοδος περιορίζεται μόνο στην εαρινή σεζόν, η Γρηγοριάδου βελτίωσε εις διπλούν το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία της, στέλνοντας το ακόντιο αρχικά στα 52.20μ. και έπειτα στα 52.36μ., από τα 52.07μ. που είχε πετύχει πέρυσι. «Είμαι ευχαριστημένη από τον πρώτο μου αγώνα και περιμένουμε περισσότερα μέτρα. Στην προπόνηση έχουμε μετρήσει αντίστοιχες και μεγαλύτερες βολές και ελπίζουμε σύντομα να μας βγουν και επίσημα» ήταν τα λόγια της 17χρονης στο Sportsfeed μετά τον αγώνα.

Η ίδια απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με τη νέα απόφαση της ομοσπονδίας να μην στείλει αποστολή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, την ώρα που με τη νέα της επίδοση σκαρφάλωσε στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης μέχρι στιγμής. (Ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε να μην υπάρξει συμμετοχή των εθνικών ομάδων Κ18 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Ναϊρόμπι αφού δεν δόθηκαν οι απαραίτητες εγγυήσεις για της ασφάλεια της αποστολής.)

«Με τον προπονητή μου Σωτήρη Κεχαγιά είχαμε προγραμματίσει να αποδώσω τα μέγιστα στο Ναϊρόμπι, ωστόσο βάση των νέων δεδομένων ίσως πλέον στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στη μεγαλύτερη κατηγορία και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των νεανίδων». Με το ακόντιο στις νεάνιδες να είναι 100γρ. βαρύτερο η Γρηγοριάδου θα μελετήσει μαζί με τον κόουτς το νέο αγωνιστικό της προγραμματισμό αναζητώντας το όριο των 48.00μ. για το Γκροσέτο. Πηγή - sportsfeed.gr

Οι 10 κορυφαίες κορασίδες στο

ν ακοντισμό (500γρ.)

1. Μαρισλέισις Ντουάρτε (Κούβα) 56.19μ 2. Τζούλια Βαλτάνεν (Φινλα νδία) 54.93μ. 3. Καρίνα Μπούτκεβιτς (Λε υκορωσία) 53.88μ. 4. Μελίσα Χερνάντεζ (Κούβ α) 53.33μ. 5. Μελίνα Γρηγοριάδου (Ελ λάδα) 52.36 6. Αλιαξάντρα Κόνσνινα (Λε υκορωσία) 52.09μ. 7. Μάιλεν Μπρουξ (Κούβα) 52.00μ. 8. Αλεξάντρα Ρόμπερτς (Αυ στραλία) 51.37μ. 9. Μίρτα Κούλισιτς (Κροα τία) 50.75μ. 10. Μουνεβέρ Χάντσι (Τουρ κία) 50.19μ.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

νσης α µ ρ έ Θ ιο α λ έ ρ τ ε Π ν! Διανοµή κατ'οικο

ΥΓΡΑΕΡΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ LPG ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ ΣΙΔΗΡΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ MINI MARKET

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ

2521095905

6936995905 followdrama.gr | 83


ΣΥΝΤΑΓΕΣ

1 συκωταριά αρνίσια 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο 2 σκέπες αρνίσιες 1 ματσάκι ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια 2 ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια

½ ματσάκι δυόσμο ½ ματσάκι μαϊντανό ½ ματσάκι άνηθο ½ φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα 2 αυγά αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση Πλένουμε τη συκωταριά με κρύο νερό. Τη βάζουμε να βράσει σε μία κατσαρόλα με νερό που τη σκεπάζει. Όταν βράσει την στραγγίζουμε και την κόβουμε σε πολύ ψιλά κομματάκια. Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι να μαραθεί και μετά ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ρίχνουμε μέσα τη συκωταριά, τη σωτάρουμε ελαφρά, ρίχνουμε το ρύζι, το σοτάρουμε κι αυτό ελαφρά και στη συνέχεια προσθέτουμε μισό φλυτζάνι τσαγιού ζεστό νερό για να φουσκώσει λίγο το ρύζι. Στο τέλος προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά. Το αφήνουμε να κρυώσει και σπάμε μέσα ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο για να μη σκορπίσει το ρύζι. Πλένουμε καλά τη σκέπη με χλιαρό νερό και ξύδι και μετά την ξεπλένουμε με κρύο νερό. Γεμίζουμε τα κομμάτια της σκέπης με το μίγμα των συκωτιών, σχηματίζοντας στρογγυλούς τζιγεροσαρμάδες. Την τοποθετούμε σε ένα μπολάκι, γεμίζουμε με το μίγμα και κλείνουμε σταυρωτά. Από πάνω αλείφουμε τους τζιγεροσαρμαδες με ένα χτυπημένο αυγό και λίγη πάπρικα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και σερβίρουμε.

ΣΑΜΝΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ν Τ Ο Π Ι Α Κ Ρ Ε ΑΤΑ

Κύπρου 24 - Δράμα (Δίπλα στα ΚΤΕΛ) 25210 48117 6977 299 206

Μαγειρίτσα κοτόπουλου

Ελαφριά πρόταση για όσους δεν τρώνε εντόσθια

Υλικά

Υλικά

Τζιγεροσαρμάς

1 ½ κιλό φιλέτο κοτόπουλο (στήθος και μπούτια) 3 μαρούλια ψιλοκομμένα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο άνηθο 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι 2 φύλλα δάφνης

1 ποτηράκι κονιάκ 2 αυγά και 1 ασπράδι 1 λεμόνι Ελαιόλαδο Αλάτι Πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου σε αλατισμένο νερό μαζί με τα φύλλα δάφνης να βράσουν για 20 λεπτά. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το νερό και το κόβουμε σε μπουκίτσες. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το κοτόπουλο για λίγο και σβήνουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε τα μαρούλια και τον άνηθο σιγά-σιγά βάζοντας και λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα, ρίχνουμε τους κρόκους και το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα στο αυγολέμονο λίγες κουταλιές από του ζουμάκι της μαγειρίτσας. Τέλος, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην μαγειρίτσα και ανακατεύουμε απαλά. Καλή όρεξη!


Υ Π Ε ΡΑ ΓΟ ΡΑ Ν Τ Ο Π Ι Ω Ν Κ Ρ Ε ΑΤ Ω Ν

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ς έ γ α τ συν

Παπαδόπουλος Δημήτρης

Τραγανό αρνάκι

στο φούρνο με πατάτες

Υλικά (για 6 άτομα) 3.5 κιλά αρνάκι 5 σκελίδες σκόρδο 1.5 κιλό πατάτες 4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα 2 λεμόνια στυμμένα 150 ml λευκό κρασί 200 ml ελαιόλαδο 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο 3 κ.γ. θυμάρι 5 πρέζες αλάτι & φρεσοκτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα. Αν ο φούρνος δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό. Σκουπίζετε το αρνί με χαρτί κουζίνας και το τοποθετείτε στο ταψί. Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση και πιέζοντας τες «σκορδίζετε» όλο το αρνί, μέσα και έξω. Βάζετε τις πατάτες στο ταψί. Ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, την μουστάρδα, το δεντρολίβανο και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε και στις δύο πλευρές του αρνιού το θυμάρι. Το βάζετε στο φούρνο και ανά μισή ώρα γυρνάτε στο αρνί πλευρά, ανακατεύοντας προσεκτικά και τις πατάτες. Ανάλογα με τον φούρνο, το ψήσιμο θα πάρει από 2.5 ως 3 ώρες, άρα θα κάνετε τουλάχιστον 5 γυρίσματα. Δεν το βγάζετε πριν δείτε ότι είναι απόλυτα τραγανό, η πέτσα του έχει πάρει βαθύ μελί χρώμα ενώ το κρέας είναι σκούρο καφέ. Μόνον τότε το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες είναι έτοιμο.

Βενιζέλου 148 - Δράμα 25210 30270 694 604 5153 - 697 283 1389


u n e m e l e t u telemen Πιτσαρία Τετράγωνη 35Χ35cm

Αγίας Σοφίας 3 και 19ης Μαΐου 3

Χ”λαζάρου Μελέτης


Βρές τον επαγγελματία που ζητάς τώρα!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Τα πάντα, παντού Φιλίππου 47, Τ.Κ. 66 100, Δράµα Ιωάννης Παλιόγλου - Αντιπρόσωπος Ν. Δράµας - Κιν. 693 612 7669 Τηλ. 25210 22287 - 25210 22267 - 25210 57228 - Fax 25210 57227 smg-drm@acscourier.gr - www.acscourier.gr

Ο

Κ Λ Ε Ι ∆ Α ΡΑ Σ

Σ Α Σ

ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ είσαι ΜΑΡΤΙ∆ΗΣ ασφαλής! Μαρτίδης... και

• ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ • ΚΛΕΙΔΙΑ • ΚΛΕΙΔΑΡΙΕΣ • IMMOBILIZER • ΤΗΛΕΚΟΝΤΡΟΛ • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΚΛΕΙΔΑΡΙΩΝ • ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MASTER

694 694 55 55

πιστοποιηµένος κλειδαράς ΦΩΚΙΩΝΟΣ 19, ΔΡΑΜΑ ΤΗΛ. 25210 21237 email: kleidaras_dr@yahoo.gr

κούρεμα

5€

Μαρµαρίδης Αναστάσιος | Αγαµέµνωνος 5, ∆ράµα Τηλ: 690 687 3674

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ - ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ FREE PRESS MAGAZINE ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 59 25210 35887 | 697 786 2649 info@followdrama.gr - info@fdrama.gr


Βρες τον γιατρό που ζητάς ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ Ακτινολόγοι

Καρδιολόγοι

Ακτινολογικά εργαστήρια Δράμας Ο.Ε. Πάτκας - Μασμανίδης Κ. Παλαιολόγου 22 25210 22112, 20806 mail: aktinologikadramas@yahoo.gr

Ζαγορίδης Κωνσταντίνος Άρμεν 24 25210 26040

Γαστρεντερολόγος Γκέσιου Β. Χρυσούλα Αγαμέμνονος 11 25210 25002

Γενικοί Ιατροί Dr. Αστεριάδης Δ. Χρυσόστομος Λαμπριανίδη 20 25210 28000 Νέο Ιατρείο Καΐρης Ε. Κωνσταντίνος Γ. Ζερβού 45 25210 27727 mail:kairiskon@yahoo.gr

Τζαμτζής Ευ. Ηλίας Κ. Παλαιολόγου 22 25210 22202 mail: tzamtzis@hotmail.gr

Μικροβιολόγοι – Βιοπαθολόγοι Αγγελοπούλου – Λαμπριανίδου Ευδοκία Γ. Παπανδρέου 24 25210 30031 mail: aggelopoulou.eudokia@ iatrica.gr Ευαγγέλογλου – Χατζηκυριάκου Χ. Δέσποινα Λαμπριανίδη 14 2521057100 – 2521057181

Τερζόπουλος Φώτης Πτολεμαίων 7 25210 27654

Μαντζουράνης Θ. Δημήτριος Βαρδουσίων 18 25210 25114 mail: mantzoulab@gmail.com

Γυναικολόγοι - Μαιευτήρες

Νευρολόγοι

Δερετζής Γ. Χαράλαμπος Πτολεμαίων 4α 2521026900

Χατζηδημητρίου Αναστάσιος Πτολεμαίων 4α 2521401884 mail: an.chatzid@gmail.com

Τερσενίδου Αλίκη Αρμέν 14 25210 23050 Τοσουνίδου Π. Ζωή Βαρδουσίων 18 25210 28390

Δερματολόγοι – Αφροδισιολόγοι Τζίρκα - Σαλπιστή Βασιλική Πτολεμαίων 4α 2521026850 – 2521026802 mail: tzirkavaso@hotmail.gr

Ενδοκρινολόγοι Σαμαρά – Μαδεμλή Χ. Μάρθα Πτολεμαίων 4α 2521027007

Ουρολόγος Δάντζερας Ιωάννης Κ. Παλαιολόγου 55 25210 28282 mail: dantzeras@gmail.com Σταματιάδης Στέφανος Γ. Παπανδρέου 32 25210 46090 mail: md.stamatiadis3st@yahoo. com

Οφθαλμίατροι Γεωργιάδου Ποιμενίδου Ηλέκτρα Αγαμέμνονος 39 25210 26787 Νέα διεύθυνση

Ιντζές Σ. Γεώργιος Ειρήνης 2 25210 24181 – 6989743582 Λυμπερόπουλος Λυμπέρης Πτολεμαίων 10 25210 26800 mail: Limperopoulos@yahoo.gr Σαλονικιού Α. Ειρήνη Άρμεν 24 25210 20700 mail: saLir@hotamail.com

Πνευμονολόγοι Κωνσταντινίδης Π. Ιωάννης Γ. Παπανδρέου 30 25210 57807 Μαντζουράνη Σταματία Πτολεμαίων 4α 2521401311 mail: pneumomantzourani@ yahoo.gr

Μαστολόγοι Καψημάλης Κ. Αχιλλέας Πτολεμαίων 15 2521400754 mail: kapsimalisa@gmail.com

Διαγνωστικά Εργαστήρια Πυρηνικής Ιατρικής ΑΚΕΣΩ – Όλγα Βασιλείου Αμύντα 52 – 54 25210 33033 – 45935 6948837757 mail: vasiliou@akesho.gr Ωρ. Λειτουργίας: 07:30 - 19:30 Εκτός Τετάρτη απόγευμα

Ω.Ρ.Λ. Γκιόγκης Ν. Γεώργιος Πτολεμαίων 10 25210 22077 Τσαμοπούλου - Θεοδοσιάδου Ε. Μαρία Κ. Παλαιολόγου 26 25210 27937 – 6974061648 mail: mtsam@in.gr


Μεταµορφώνο συναισθήµατα… υµε τις µοναδικές σ ά κ ι δ α ν ο µ ε µ α ί ρ ι ε π ας στιγµές, σε αξέχαστη εµ

Ευξείνου Πόντου 22 | 2521032066 - 697 748 5141 tavernanousdilis@yahoo.gr | www.nousdilis-catering.com


Fdrama free press magazine Απρίλιος 2017  
Fdrama free press magazine Απρίλιος 2017  

Μη χάσετε τη συνέντευξη με τον επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 Βαγγέλη Καλφόπουλο, τον barista Χαράλαμπο Μωυσιάδη, το αφιέρωμα σ...

Advertisement