Page 1

..


Készült a Vásárosnaményért Közéleti és Kulturális Egyesület gondozásában. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, a Társadalmi Megújulás Operatív Program „Építő közösségek” című konstrukció keretében.


Mi is az Ezer Gyerek?

Most, hogy Te is tagja lettél az Ezer Gyerek közösségnek, biztos kíváncsi vagy arra, miért adtuk ezt a nevet programunknak. Az Ezer Gyerek Program az Európai Unió támogatásával ezer gyereket kíván mozgósítani egy éven belül Magyarország két kistérségében. A salgótarjáni kistérségben a ceredi központú Ars Longa Művészeti Egyesület, a beregi kistérségben pedig a Vásárosnaményért Közéleti és Kulturális Egyesület szervezésében valósulnak meg az Ezer Gyerek rendezvényei. A programsorozat egynapos találkozókból és egyhetes nyári táborokból épül fel, az Ezer Gyerek közösség tagjai számára pedig honlapunk, a www.ezergyerek.hu nyújt virtuális találkozási lehetőséget. Te, aki részese voltál a Körforgalom egynapos rendezvényének, tudod, hogy ezen a programon a biztonságos közlekedésé volt a főszerep. Az Ezer Gyerek stábja további két témában szervez még találkozókat. A “Kapcsolsz?!” akcióinak a környezetvédelem áll a középpontjában, a Puzzle játékainak pedig az együttélés témája. Láthatod, olyan témákat választottunk, amelyek egyszerre fontosak társadalmilag, és érdekelhetnek Téged és a korosztályod többi tagját is. Te, aki az egynapos akciónkon részt vettél, és a témát többféle nézőpontból megismerted, játszva szereztél új, hasznos információkat és tapasztalatokat, aktív résztvevőként megosztottad véleményedet, legyél a programunk nagykövete, és építsd tovább az Ezer Gyerek világát, közvetítsd üzenetét! Ez az egyik legfontosabb célunk!

Hogyan legyél az Ezer Gyerek nagykövete?

Szeretnénk, ha a találkozón tapasztaltak nyomán Te is szerveznél rövidebb-hosszabb programokat a közlekedésbiztonság témájában. Ez a füzet azzal a céllal készült, hogy segítséget nyújtson Neked ebben. Találsz benne jó tanácsokat arra, hogyan kezd el a programszervezést, hogyan építs ehhez csapatot, és bemutatunk néhány játékot, gyakorlatot, tevékenységet, amelyek segítenek abban, hogy egy jó közösségben jól érezd magad, és érdekes programokkal töltsétek el az időt. Az Ezer Gyerek csapata


Ha egy programot akarsz megvalósítani, legyen az egy közös játék osztályfőnöki órán vagy egy kirándulás az iskolán kívül, jól teszed, ha nem egyedül állsz neki. Csapatban könnyebb és izgalmasabb lesz terveidet megvalósítani, és nagyobb kihívás is. Mi is a csapat? Egy buszon az utazók vagy egy utca lakói csoportot igen, de csapatot nem alkotnak. Egy csoportból akkor lesz csapat, ha a résztvevőknek van egy közös céljuk. Vagyis például egy zenekar vagy a vízlabda-válogatott tagjai már csapatot alkotnak. Őket a közösen elfogadott cél alapján összekötik érzéseik, gondolataik és cselekvéseik. Ha programot szervezel a barátaiddal, akkor Ti is egy csapat tagjai lesztek. Az együtt töltött idő közös élményeket ad, erősíteni fogja a barátságotokat. Csapatban dolgozni jó, de nem könnyű. A csapat olyan, mint egy kirakós! Jól kell összerakni. Mindenki hozzá tesz valamit a közös munkához, de ez általában vitákkal jár. Jó, ha a vitákat természetesnek fogadod el, alkalomnak, hogy egyetértésre juss a barátaiddal. A véleménykülönbségeket ne kezeld úgy, mint amik csak hátráltatják a munkát, hanem mint hasznos jelenséget. Minél több gondolat hangzik el ugyanis egy megbeszélésen, valószínűleg annál több ötlet fogja segíteni a sikeres megvalósítást. Az egyetértés kialakításának van néhány szabálya. Ha összeülsz a barátaiddal, hogy egy programot kitaláljatok és megvalósítsatok, jó, ha szem előtt tartod az alábbiakat: Kerüld a saját elképzelésedhez való merev ragaszkodást! Inkább logikusan és világosan fejtsd ki véleményedet, elképzelésedet! Figyelj a többiek véleményére, reakcióira! Legyél rugalmas, másnak is lehet jó meglátása, ötlete. Ha viszont biztos vagy az igazadban, ne változtasd meg a véleményed csak az udvariasság kedvéért! Keress új érveket! A vitákat ne akard megúszni! Ne hozzatok döntést pénzfeldobással vagy szavazással! Soha ne jósolj kudarcot, légy annak tudatában, hogy a csapat remekül meg fogja oldani a feladatot!


Programot szervezni egyszerre izgalmas és szórakoztató. Fejleszti a kreativitásotokat, és ügyesebbé tesz benneteket az együttműködésben. Az alábbiakban szeretnénk néhány szempontot adni arra, hogyan szervezzetek meg egy programot. Először pontosan határozzátok meg a program célját, hogy kinek szól és azt, hogyan adtok hírt róla! Határozzátok meg, hogy mikor lesz a program (tanórán vagy azon kívül), és pontosan mennyi időre van szükség a lebonyolításhoz! Közösen döntsetek arról, mik a feladatok, kik a felelősök, ki mit vállal, és mikorra végzi el a feladatát! (Ne csak az előkészítésre és a lebonyolításra gondoljatok, hanem arra is, hogy a program végén rendet kell rakni!) Gondoljátok át, szükség van-e felnőttek közreműködésére! Válasszátok ki a program helyszínét, tervezzétek meg, hogyan rendezitek be! Készítsetek listát a szükséges eszközökről!


Bármilyen közös tevékenységről van szó, fontos, hogy kezdésként legyen valamilyen bemelegítés, ráhangolás. Ennek célja, hogy akik részt vesznek a programon (például társasjátékon vagy kiránduláson – amelyek megvalósításához ebben a füzetben segítséget találsz), megszólítsák, jobban megismerjék egymást. Ha a ráhangoló, bemelegítő játékokban témaként megjelenik a közlekedésbiztonság, akkor nem csak egymásra, hanem a programra is ráhangolódtok majd. Az alábbiakban néhány ilyen gyakorlatot mutatunk be. Ezeket használhatjátok pontosan a leírtak szerint, de változtathattok is rajtuk. Mindegyik játékra szánjatok legalább 5-10 percet!

Nevesítő

Álljatok körbe, hogy a játék során lássátok egymást! Határozzátok meg, ki kezdi a játékot, ő mondjon egy jellemzőt magáról a keresztnevével kezdődő betűvel, mondja a keresztnevét, és mutasson egy, a jellemzőhöz kapcsolódó mozdulatot! (Példák: Fényképész Ferkó – a mozdulattal azt mutatja, hogy egy képzeletbeli fényképezőgéppel készít képet; Laza Lilla – a mozdulattal bemutat néhány tánclépést.) A körben tőle jobbra álló játékos nézzen rá az első játékosra, nevezze meg a bemutatott módon, majd mutatkozzon be ő maga is a saját jellemzőjével, keresztnevével és mozdulatával! A játék akkor ér véget, ha az utolsó játékos bemutatta az összes többi játékost, majd magát is. (Minél többen mutatkoztak már be, annál nehezebb a következő játékosok dolga, segítsetek egymásnak, ha szükséges!) A végén a bátor önként jelentkezők megpróbálhatják végigmondani az egész bemutatkozó kört.

Névvadász

Maradjatok ugyanazon a helyen a körben, és válasszatok egy valakit, aki a kör közepére áll, aki a játékban először cápa lesz. A játék úgy indul, hogy valaki megnevez egy másik játékost a körben. A cápa feladata az, hogy elkapja a körben álló játékosok közül azt, akinek a neve elhangzott, aki viszont megmenekülhet úgy, ha gyorsan megnevez egy másik játékost. A másik játékosnak már egy harmadik játékost kell választania azaz a cápát két játékos nem küldheti ide-oda. Ha valamelyik játékost a cápának időben sikerült elkapnia - még mielőtt mondott volna egy új nevet -, ő lesz a következő cápa.

>>


> Nehezíthetitek a játékot: ha nem nevekkel, hanem mozdulatokkal játszotok; ha a játékosok nem nevezhetik meg a mellettük állókat; ha a cápát egy körön belül nem szabad ugyanahhoz a játékoshoz küldeni; ha a játék alatt a résztvevők többször helyet cserélnek stb.

Egy hamis rólam

Üljetek körbe! Minden játékos találjon ki magáról három állítást, amelyek közül egy legyen hamis, a másik kettő igaz. A játék úgy indul, hogy valaki elmondja magáról a három állítást, a többieknek pedig ki kell találni, hogy melyik volt a hamis. (Játszhatjátok ezt úgy, hogy mindenki egyszerre felemeli a kezét, és az ujjaival felmutatja a hamis állítás számát.) A játékban mindenki kerüljön sorra – azonban nem szükséges körben haladni! Ebben a játékban lehetőségetek van arra, hogy ne csak egymásra, hanem a programra is ráhangolódjatok, ha úgy játszotok, hogy a három állítás közül az egyik a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos! Példa: 1. Van két fiútestvérem. 2. Szeretem a rockzenét. 3. Múlt héten defektes lett a biciklim.

Helycserélő

Egy játékos kivételével üljetek körben székekre! A kimaradt játékos álljon a kör közepére, ő adja a csoportnak a feladatot: „Cseréljenek helyet egymással…” (például: a barnahajúak; azok, akik nem dobják a szemétbe a használt elemeket; azok, akik bicikliztek már egyszerre 50 km-t stb.) Fontos, hogy a kör közepén álló játékos olyan jellemzőt mondjon, ami rá is igaz! Ebben a játékban is lehetőségetek van ráhangolódni a közlekedésbiztonság témájára, ha ezzel kapcsolatos jellemzőket fogalmaztok meg. Példák: …azok, akik mentek már át piros jelzésnél a zebrán! …azok, akik nem hordanak kerékpározáshoz bukósisakot! …azok, akik felismerik a kerékpárutat jelző táblát! stb.


Nagykövetként az EZER GYEREK üzenetét igazán szórakoztató módon tudod közvetíteni, ha egy közös társasjátékot szervezel. A Körforgalom rendezvényen megtapasztalhattad, milyen jó élményt nyújt a játék, de talán még jobb lesz abban az esetben, ha a barátaiddal magatok készítitek el a játéktáblát és a játékkártyákat, alakítjátok ki a játékszabályokat. Hiszen így a társasjátékotok olyan lehet, amivel valóban szívesen játszotok majd. Csak a Tiétek! Itt a társasjáték elkészítéséhez és a játék módjához gyűjtöttünk ötleteket, a példákat pedig a közlekedésbiztonság témaköréből, az általunk készített társasjátékból válogattuk.

Kellékek:

saját készítésű játéktábla játékbábuk (legalább 4 db) 1 db dobókocka saját készítésű játékkártyák

Hogyan készítsétek elő?

1. Alakítsátok meg a társasjáték-készítők csapatát! (Emlékezzetek a csapatról korábban leírtakra!) 2. Válasszatok bábukat és dobókockát! 3. Készítsétek el a játéktáblát! A játéktáblán egy-egy mező egy-egy játéktípust jelent. Az egyes játéktípusok: Kvíz, Kalapozó, Kakukktojás, Keresztrejtvény, Activity, Váratlan, Szerencse. Ezeket a játéktípusokat később részletesen bemutatjuk. A játéktábla elkészítéséhez minden játéktípushoz válasszatok egy-egy képet, majd egy nagyméretű kartonra az általatok kitalált elrendezésben ragasszátok fel azokat. Ezek lesznek a társasjáték mezői! Ne feledkezzetek meg arról, hogy a Start és a Cél mező is szerepeljen a játéktáblán!

>>


> 4. Készítsétek el a játékszabály leírást, amely a társasjáték során legyen mindig elérhető! (A játékszabályra adunk javaslatot, de természetesen saját ötletekkel Ti is kiegészíthetitek, változtathattok rajta.) 5. Készítsétek el az egyes játéktípusokhoz tartozó játékkártyákat! (Ennek módjáról játéktípusokra bontva részletes leírást találtok a következő oldalakon.)

Nemcsak egy másik társasjáték bábuit használhatjátok, hanem használhattok akár ruhagombokat, vagy a bábukat magatok is elkészíthetitek gyurmából, agyagból vagy hulladékból kreatív újrahasznosítással. A kreatív újrahasznosítás során a műanyag vagy papír hulladékot izgalmas formákra vághatjátok, összeragaszthatjátok, befesthetitek. A játékmezők lehetnek internetről gyűjtött képek, vagy saját készítésű rajzok is. A játéktáblán egy-egy játéktípus mezőjéből legalább 3 db szerepeljen. De a kedvenc játéktípusaitokból természetesen akár több játékmezőt is megjeleníthettek a játéktáblán, így nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy ezek a játéktípusok többször előfordulnak a társasjáték során. A játéktáblát legalább egy A/3-as méretű kartonra készítsétek el! De nemcsak hagyományos asztali társasjátékot készíthettek, hanem, ha a van rá lehetőség, akár egy egész szobát is berendezhettek egy hatalmas méretű társasjátékkal. Ebben az esetben egy-egy játékmező legyen legalább A/4-es méretű, majd a játékmezőket a kitalált formában rendezzétek el egy megfelelő helyiség padlóján. Az így kialakított hatalmas méretű játéktáblához természetesen nagyobb játékbábukra is szükség lesz. (Ilyen egész helyiséget betöltő társasjátékkal játszhattatok a Körforgalom programon.)


(Kitaláljátok, hogy az egyes képek melyik játéktípust jelölik?)


A játékmester

Válasszatok egy játékmestert! A játékmester nem tagja egyik csapatnak sem, ő irányítja a játékot.

Csapatjáték

Ez a társasjáték csapatjáték lesz, ezért először alkossatok kisebb csapatokat! Egy csapatban legalább 2-3 ember legyen, és a játékhoz legalább 3 csapatra szükség van! A csapatok kialakíthatók véletlenszerűen (pl. színkártyák segítségével) vagy eldönthetitek, hogy ki kivel szeretne egy csapatban lenni. A véletlenszerű csapatalakítás izgalmasabb, mert így lehetőségetek lesz olyanokkal is együttműködni, akikkel korábban nem volt ilyen tapasztalatotok, olyanokkal is összebarátkozhattok, akiket korábban kevésbé ismertetek. A csapatokon belül válasszatok szerepeket (ki fog dobni, lépni, ki húzza a játékkártyákat, ki lesz a szóvivő)! De fontos, hogy a játék során a feladatokat együtt oldjátok meg, mindig közös választ adjatok! Minden csapat válasszon egy játékbábut! A bábukat helyezzétek el a Start mezőn, és egyezzetek meg abban, hogy hogyan haladtok a játék során (melyik csapat melyik után dob).

Haladás a játékban

Az első körben minden csapat csak dob. Amilyen játékmezőre jut, az lesz a feladata a második körben. A második körtől ha egy csapat jól oldotta meg a feladatot, akkor dobhat. A dobás dönti el, hogy mi lesz a feladat a következő körben. Ha egy csapat nem jól válaszolt, nem dobhat, ugyanazon a játékmezőn marad, és a következő körben is ugyanabból a játéktípusból kap feladatot. Kiütés nincs! Ha olyan mezőre léptek, ahol már mások állnak, az előttük lévő mezőre léptek. Amelyik csoport bármelyik szabályt nem tartja be, kimarad egy körből.


Rablás

Ha egy csapat nem jól válaszolt, a többi csoport elrabolhatja a kérdését! Az a csapat rabolhat, amelyik a kérdés elhangzásakor először feltette a kezét (bekiabálni nem érvényes)! Ha a rabláskor jó a válasz, a csapat léphet előre 2 mezőt, ha nem jó, hátra kell lépnie 2 mezőt!

A játékmester személyét egy játékon belül ne változtassátok, de ha többször játszotok, mindenki kapjon lehetőséget arra, hogy kipróbálhassa ezt az izgalmas és nehéz szerepet. A csapaton belül az egyes szerepeket váltogathatjátok akár egy játékon belül is, így mindenkinek lehetősége lesz, hogy minden szerepet kipróbáljon. Minden játék előtt kitalálhatjátok, hogy mi lesz a jutalma a nyertes csapatnak. (A jutalom nem feltétlenül kézzel fogható, akár az is lehet, hogy a nyertes csapatnak mindenki vág egy vicces arckifejezést. A lényeg, hogy örüljenek, és jól essen nekik a kitalált jutalom.) A társasjáték felépítésére, menetére mi csak javaslatot tettünk, amit ha van kedvetek, szabadon bővíthettek, átalakíthattok. Kitalálhattok például új játékszabályokat, új játéktípusokat.


Hogyan készítsétek elő?

1. A közlekedéssel kapcsolatban fogalmazzatok meg minél több kérdést – ehhez kutathattok az interneten, könyvtárban vagy használjátok korábbi ismereteiteket! 2. Minden kérdéshez fogalmazzatok meg 1 helyes és 3 helytelen választ! 3. Készítsetek minden kérdéshez egy-egy kvíz kártyát!

Játékkezdéshez legyen legalább 20 kvíz kártyátok! Bátran megfogalmazhattok vicces válaszlehetőségeket is, hogy minél többet nevessetek játék közben! Ha szeretnétek nehezíteni a játékon, akkor a helytelen válaszok között szerepeljenek olyanok, amelyek nagyon hasonlóak a helyes megoldáshoz! Készíthettek egy olyan táblázatot, ahol szerepel a kérdések száma és a helyes válasz betűjele. Így játék közben egyszerűbben ellenőrizhetitek a válaszadást! Érdekesebbé tehetitek a játékot, ha néhány kvíz kérdés képhez kötődik!


Hogyan néz ki a kvíz kártya?

(a helyes válasz a C)

Hogyan játsszátok a Kvízt a társasjáték részeként?

1. Amikor valamelyik csapat a Kvíz mezőre ér, egyik tagja húzzon egy kvíz kártyát! 2. Olvassa föl hangosan a kérdést, aztán a válaszlehetőségeket! (Ha van kép, azt is mutassa meg a csapattársainak és a többi játékosnak is!) 3. A csapat beszélje meg, hogy mi a megoldás! 4. Legkésőbb a gondolkodási idő lejárta után a csapat szóvivője adja meg a választ! 5. A játékmester ellenőrizze a válaszadást!


Hogyan készítsétek elő?

1. A biztonságos közlekedéssel kapcsolatban nevezzetek el két kalapot, amelyek a játékban egy-egy kategóriát jelentenek! Példa: Kötelező kerékpáros felszerelés Nem kötelező felszerelés 2. Készítsetek minél több olyan kártyát, amelyek az egyes kategóriákhoz tartoznak! Példa: 1. térdvédő 2. piros hátsó lámpa 3. bukósisak 4. csomagtartó

Játékkezdéshez legyen legalább 30 játékkártyátok! (Nem kötelező, hogy mindkét kategóriához ugyanannyi kártyátok legyen!) Ha szeretnétek nehezíteni a játékon, akkor a játékkártyákon fogalmazzatok úgy, hogy a kategóriaválasztás becsapós legyen! Készíthettek egy olyan táblázatot, ahol szerepel a játékkártyák száma és az, hogy melyik kategóriához tartozik. Így játék közben egyszerűbben ellenőrizhetitek a válaszadást! Kalapok helyett használhattok bármit, amibe a bedobhatjátok a játékkártyákat!


Hogyan néz ki a Kalapozó?

KÖTELEZŐ FELSZERELÉS

NEM KÖTELEZŐ FELSZERELÉS

Hogyan játsszátok a Kalapozót a társasjáték részeként?

1. Amikor valamelyik csapat a Kalapozó mezőre ér, egyik tagja húzzon négy játékkártyát! 2. Olvassa föl hangosan azt, ami a kártyákon szerepel! 3. A csapat beszélje meg, hogy mi a megoldás! 4. Legkésőbb a gondolkodási idő lejárta után a csapat szóvivője helyezze a kártyákat a kalapokba! 5. A játékmester ellenőrizze, hogy minden játékkártya a megfelelő kalapba került-e!


Hogyan készítsétek elő?

1. Gyűjtsetek a közlekedéssel kapcsolatban képeket az interneten úgy, hogy négy képből egy kakukktojás legyen – ami azt jelenti, hogy ez a kép valamilyen szempontból nem illik a többi közé! 2. Nyomtassátok ki a képeket kis méretben, és készítsetek játékkártyákat úgy, hogy a négy összetartozó képet (amiből egy a kakukktojás) egy játékkártyára ragasztjátok!

Játékkezdéshez legyen legalább 10 játékkártyátok! Készíthetitek a játékkártyákat úgy is, hogy néhány képet vagy akár mindet ti magatok rajzoljátok meg! Készíthettek egy olyan táblázatot, ahol szerepel a játékkártyák száma és az, hogy hányadik kép és miért az a kakukktojás. Így játék közben egyszerűbben ellenőrizhetitek a válaszadást!


Hogyan néz ki a Kakukktojás játékkártya?

Megoldás: „Az 1. kép a kakukktojás, mert ezt kivéve mindegyik tábla olyan útszakaszt jelöl, ahol közlekedhetünk kerékpárral.”

Hogyan játsszátok a Kakukktojást a társasjáték részeként? 1. Amikor valamelyik csapat a Kakukktojás mezőre ér, egyik tagja húzzon egy játékkártyát!

2. Nézze meg a kártyán látható képeket, majd mutassa meg a többieknek – a csapattársainak és a többi játékosnak is! 3. A csapat beszélje meg, hogy mi a megoldás! 4. Legkésőbb a gondolkodási idő lejárta után a csapat szóvivője nevezze meg, melyik kép a kakukktojás, és indokolja a választásukat! 5. A játékmester ellenőrizze, hogy helyes-e a válasz!


Hogyan készítsétek elő?

1. A közlekedésbiztonság témájában keressetek egy olyan kifejezést, ami a keresztrejtvény megoldása lesz! 2. Keressetek olyan kifejezéseket a témával kapcsolatban, amelyekben szerepel a megoldás valamelyik betűje! (A megoldás minden betűjéhez találjatok egy-egy kifejezést!) 3. Mindegyikhez írjatok egy-egy olyan meghatározást, amiből kitalálható az adott kifejezés! 4. Készítsétek el egy nagy kartonra a keresztrejtvényt az alábbi minta alapján!

Játékkezdéshez elég egy keresztrejtvény, ha legalább 6 betűből áll a megoldás! Készíthettek egy kitöltött keresztrejtvényt! Így játék közben egyszerűbben ellenőrizhetitek a válaszadást!


Hogyan néz ki a Keresztrejtvény?

1. Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása – ezt rövidítjük vele. Lényegében a közúti közlekedés legalapvetőbb szabályait tartalmazza. (KRESZ) 2. A lábad egy érzékeny területét védi. (TÉRDVÉDŐ) 3. Itt utast szállítani tilos, de jól jön a bevásárlásnál! (CSOMAGTARTÓ) 4. Ezt a KRESZ kötelezővé teszi - legalább az első keréken. (PRIZMA) Megoldás: STOP

Hogyan játsszátok a Keresztrejtvényt a társasjáték részeként?

1. Amikor valamelyik csapat a Keresztrejtvény mezőre ér, egyik tagja válassza ki a keresztrejtvény egyik kitöltetlen sorát! 2. A játékmester olvassa föl a sorhoz tartozó meghatározást! 3. A csapat beszélje meg, hogy mi a megoldás! 4. Legkésőbb a gondolkodási idő lejárta után a csapat szóvivője mondja meg, mi kerül a keresztrejtvény adott sorába! 5. A játékmester ellenőrizze a válaszadást! Amennyiben a válasz helyes, a csapat egyik tagja töltse ki a sort!


Hogyan készítsétek elő?

1. Gyűjtsetek minél több közlekedéssel kapcsolatos összetett kifejezést! Példák: - sárvédő - jelzőlámpa - buszsáv 2. Határozzátok meg, hogy az adott kifejezést a játékban körülírni, lerajzolni vagy elmutogatni kell! Mindegyik bemutatási módhoz találjatok ki egy-egy jelet! 3. Készítsétek el a játékkártyákat, amelyeken szerepel egy-egy összetett kifejezés, és a bemutatási mód jele!

Játékkezdéshez legyen legalább 20 játékkártyátok! (Legyen közöttük mind a három bemutatási módból!)


Hogyan néznek ki az Activity-kártyák?

Hogyan játsszátok az Activityt a társasjáték részeként?

1. Amikor valamelyik csapat az Activity mezőre ér, egyik tagja húzzon egy játékkártyát! 2. Rövid gondolkodási idő után írja körül, rajzolja le vagy mutogassa el a csoport többi tagjának azt, ami a kártyán szerepel úgy, hogy a többiek ki tudják találni! 3. A csoporttársak a gondolkodási idő alatt találgassanak folyamatosan egészen addig, amíg a kártyán szereplő kifejezés el nem hangzik.


Hogyan készítsétek elő?

1. Készítsetek minél több, a játék keretein belül „jutalmazható” vagy „büntethető”, közlekedéssel kapcsolatos cselekvésleírást, és fogalmazzátok meg azok következményeit! Példák: 1. Kerékpárral a járdán kellett közlekedned, de lassan hajtottál, ügyeltél a gyalogosokra. 2. Sötétben nem vettél föl láthatósági mellényt, ezzel balesetet okoztál. 2. Készítsétek el a játékkártyákat úgy, hogy szerepel rajtuk a játékban a cselekvésekért járó jutalom vagy a büntetés, azaz a cselekvés következménye. (Pl. 2-t lépj előre, 2-t lépj vissza)

Játékkezdéshez legyen legalább 20 játékkártyátok! A jutalom vagy a büntetés mértéke lehet különböző, ebben az esetben azonban legyen a cselekvés súlyával összhangban!

Hogyan néz ki a Váratlan kártya?


Hogyan használjátok a Váratlan kártyákat a társasjáték részeként?

1. Amikor valamelyik csapat az Váratlan kártya mezőre ér, egyik tagja húzzon egy játékkártyát! 2. Olvassa föl hangosan a kártyán szereplő leírást, az instrukciót, majd a csapat bábújával lépjen a megfelelő mezőre!

A szerencse mezőhöz csak egy mezőképet kell elkészítenetek a játéktáblára. Amikor valamelyik csapat a Szerencse mezőre lép, a csapat közösen dönthet arról, melyik játéktípust szeretné választani.


Ha a biztonságos közlekedésben szeretnél gyakorlatot szerezni, erre remek alkalom egy bringatúra. Egy kerékpáros kiránduláson jó részt venni, és még izgalmasabb, ha barátaiddal együtt Ti magatok szervezitek, hiszen így dönthettek arról, merre menjetek, mit nézzetek meg. Itt ahhoz szeretnénk segítséget nyújtani, mire figyeljetek a tervezésnél.

Mit kell tudnotok az útvonal tervezéséhez?

Ne felejtsétek: a bringatúra nem edzés, hanem kirándulás. Legyen teljesíthető a terv, amit kitaláltok, kezdésnek gondolkodjatok egynapos túrán, és felkészültségetektől függően határozzátok meg a letekerhető km-ek számát! Egy kezdő kerékpáros 30-40 km-t tud teljesíteni egy nap. (Ezt mi tudtuk teljesíteni a Körforgalom program nyári táborában.) Járjatok utána az interneten annak, hogy a túraútvonalon hol érdemes megállni, mit érdemes megnézni – hiszen az így gyűjtött élmények teszik majd igazán emlékezetessé számotokra a kirándulást. A pihenők kiválasztásánál legyen szempont az is, mennyit kell hegynek fölfele tekernetek, meredek szakaszon igazán nehézkes tud lenni a haladás. Ha lehetőség van rá, saját biztonságotok érdekében kerüljétek a forgalmas utakat, így a figyelmeteket is inkább az út menti látványra tudjátok irányítani! Két javasolt weboldal az útvonaltervezéshez: www.utvonalterv.hu www.maps.google.com

Csak kifogástalan műszaki állapotú kerékpárral vágjatok neki a túrának! Egy két szerszámot is érdemes beraknotok a csomagba, nagy helyet nem foglal (hiszen az egész csapatra elég egy készlet), mégis nagyon hasznos tud lenni, ha adódik egy defekt, leesik a lánc, esetleg zörögni kezd a sárhányó. Jó, ha van nálatok: 1-2 pótbelső gumileszedővel, pumpa, néhány alapvető szerszám – pl. az ülés megemeléséhez, a kormány elfordításához.


Indulás előtt tegyetek a bringátokkal néhány próbakört, amikor az állapotát ellenőrzitek! Próbálgassátok a fékeket, a váltót – ezeknél sokszor egy kis igazítás biztonságosabbá teszi a kerékpározást, és megnöveli a kerékpár élettartamát is. Ellenőrizzétek a nyomást a kerekekben – mindig legyen abban a tartományban, amit a külső gumira ráírtak! Egy olajozás a láncnak sosem árt, egy túra előtti műszaki ellenőrzés remek alkalom, hogy ezt is megtegyétek! A KRESZ kötelezővé teszi, és mind a Ti biztonságotokat szolgálja, ezért legyen a bringátokon: - fehér színű első lámpa, - piros színű hátsó lámpa, - egy vagy két fényvisszaverő, - két, egymástól független fék, - csengő, - borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken, - és legyen nálatok fényvisszaverő ruházat – ez csak lakott területen kívül kötelező, de túrázásnál előfordul, hogy kimentek a településről.

Mire ügyeljetek a túrán?

Leginkább magatokra és egymásra – különösen, ha forgalmas úton haladtok! Jól tud működni egy riadólánc: ha elöl történik valami, a legelső társatok kiált a mögötte haladónak, aki továbbadja a hírt, ha hátul történik valami, akkor a hátsótól indul a riadó. A jelzésekről egyezzetek meg indulás előtt! Érdemes ilyen módon jelezni az autóforgalmat (kocsi jön hátulról vagy kocsi jön elölről), a kanyarodást és a megállást is. Nagyon ügyeljetek arra, hogy betartsátok a KRESZ szabályait, csak akkor tudnak az autósok is vigyázni rátok! Ha a túrán készítettetek fényképeket, később összerakhatjátok egy diasorba vagy egy kisfilmbe, szervezhettek egy közös képnézést, amire meghívhattok másokat is, hátha legközelebb nekik is kedvük támad veletek tartani!


Körforgalom füzet - diákoknak  
Körforgalom füzet - diákoknak  

ezergyerek kiadvány

Advertisement