Think Forward, Issue 04 – in Danish

Page 1

ThinkForward 2011

Freja  ~  NR. 04

Taking transport & logistics one step further 

Optimal udnyttelse af it inden for transport og logistik

Kvalitet frem for alt

Perfekt poster papirproduktion

Sikkerhed i forsyningskæden

AEO øger sikkerhed og effektivitet hele vejen


Artikel

AEO – en klokkeklar konkurrencefordel for logistikvirksomheden Forsyningskædens effektivitet og sikkerhed fra A til Z er afgørende for verdens virksomheder og regeringer. Må vi præsentere nøglen til netop det: Authorised Economic Operator.

I

oktober 2010 brugte en gruppe terrorister en international last til at skjule bomber om bord på et fly mod USA. Aktionen blev heldigvis afværget, men den dramatiske hændelse er et godt eksempel på, hvorfor sikkerhed og integritet i forsyningskæden skal forblive øverst på den globale prioriteringsliste.

Europa-Kommissionens svar på denne udfordring – og optimering af forsyningskæden generelt – er AEO-certificeringen. Artikel 5a i EF-toldkodeksen gør det muligt for medlemsstaterne at give AEO-status til enhver økonomisk operatør, som opfylder en række særlige krav inden for: •  overholdelse af toldforskrifterne •  passende regnskabsstandarder •  økonomisk solvens •  sikkerheds- og sikringsstandarder Status som autoriseret økonomisk operatør gives af én medlemsstat, hvorefter statussen anerkendes af de andre medlemsstater. Sikkerhed i forsyningskæden handler dog ikke kun om at forebygge potentielle terroristaktioner. AEO-konceptet omfatter desuden:

2

•  hindring af ulovlig transport af farlige eller kompromitterende varer •  beskyttelse af kritiske elementer i forsyningskæden mod forstyrrelser og angreb •  lancering af avancerede risikostyringsværktøjer med henblik på at lette processen med lovlig international handel •  forstærkning af forsyningskæden Men hvad er de umiddelbare fordele for dem, som er interesserede i transport og logistik? Virksomheder med AEO-status har nemmere ved at få adgang til forenklede toldprocedurer og være bedre forberedt til at imødekomme nye sikkerhedskrav. Et eksempel: Under den sikkerhedsforordning, som trådte i kraft 1. juli 2009, skal virksomheder, der transporterer gods ind eller ud af EU, indsende varedeklarationer inden afgang og ankomst. I dette tilfælde ville virksomheder med AEOstatus kunne drage fordel af hurtigere grænsepassager og/eller forenklede toldregler, afhængigt af certifikattypen.

Think Forward  ~  NR. 04  |  2011


”AEO-certificeringen gjorde, at vi tog alle toldrelaterede processer op til genovervejelse. Vi opdagede nye muligheder for at reducere omkostninger og effektivisere leverancer – dvs. undgå mulige forsinkelser – og det kommer virkelig til at gøre en forskel.” Eric Clausen, Quality, Environment & Safety Manager, FREJA

Lyder det nemt? Husk, at vi er oppe mod bureaukratiet her, så selv om en virksomhed opfylder kriterierne, er den ikke automatisk kvalificeret under de gældende toldforenklinger i andre medlemsstater. Alle EU-stater opfordres dog til at tilbyde virksomheder med AEO-status disse toldforenklinger, så transportleverandørernes toldproces forløber hurtigere. Effektiviseringen af international transport og logistik er altså godt på vej. For eksempel er en aftale om gensidig anerkendelse trådt i kraft mellem EU’s og Japans AEO-certificerede forsyningskæder. Og det forventes, at Europa-Kommissionen og USA’s Department of Homeland Security vil nå til enighed om et lignende samarbejde inden 2012. Forud for AEO-initiativet anvendte både Sverige og Danmark systemer, der havde til formål at sikre prioritering af virksomheder, som havde optjent troværdighed gennem en årrække. I Danmark kommer det nye AEO-system til at fungere parallelt med det eksisterende, mens det i Sverige bliver obligatorisk for transport- og logistikleverandører, som ønsker prioritering, samtidig med, at det nuværende ”Servicetrappan” bliver afskaffet. Men hvordan finder man ud af, om ens transport- og logistikleverandør er AEO-certificeret? Europa-Kommissionen har lanceret en database, som gør det muligt for virksomheder med et AEO-certifikat at finde oplysninger om andre AEO-certificerede virksomheder i systemet, herunder certifikattype, udstedelsesdato og oprindelsesland. ∑

Freja.com

FORDELE VED AEO-CERTIFICERING FREJA er en af de første transport- og logistikleverandører, der har opnået AEO-status. Den blev tildelt koncernens svenske organisation i september 2011 og den danske organisation den 3. oktober 2011 ved en ceremoni, hvor skattemyndighederne og FREJAs ledelse deltog. Koncernens AEOcertificering er det højeste af tre certificeringsniveauer, som giver vores kunder økonomiske, toldmæssige og sikkerhedsrelaterede fordele.

5 primære fordele for AEOcertificerede transportører og deres kunder* 1.  En bedre fungerende forsyningskæde med troværdige leverandører 2.  Større transportsikkerhed fra A til B 3.  Færre fysiske og dokumentbaserede kontroller – en AEO skal have en lavere risikovurdering og nyder godt af hurtigere grænsepassager 4.  P r ior iteret behandling af A EOforsendelser, hvis de udvælges til kontrol 5.  Certificeringsprocessen optimerer virksomhedens interne toldprocesser * Kan variere fra region til region

3


Forbedringer – ja tak FREJAS GRUNDLÆGGER JØRGEN J. HANSEN SIGER SIN MENING

4

Think Forward  ~  NR. 04  |  2011


Holdning

T

ransport og logistik er ikke længere det vilde vesten, det engang var. Faktisk er branchens professionelle standarder steget markant det sidste årti. Men skal vi være tilfredse med udviklingen, eller er der stadig plads til forbedringer?

al snakken om værdiskabelse virkelig interessant, for med funktioner som denne kan vores kunder bruge deres samarbejde med FREJA til at opnå konkurrencefordele – en afgørende faktor for enhver virksomheds levedygtighed.

Gennem diverse brancheudvalg og som en del af min rolle i FREJA har jeg gennem de sidste 20 år lobbyet for nogle gennemgribende forandringer. Og i løbet af den tid har jeg været vidne til en masse forandringer. Men der er, efter min mening, stadig langt endnu.

Men hvorfor nøjes med det? Der er noget andet, jeg ville ændre her og nu, hvis jeg kunne. For at kunne skabe merværdi skal vi anerkende, at vi og vores kunder er en del af det samme system. Og det system skal fungere så godt som overhovedet muligt.

Det øverste punkt på min ønskeseddel til branchen har længe været åbenhed – som ligger tæt på ærlighed. Nogle mennesker – såvel kunder som leverandører – ser åbenhed som en trussel. Jeg har altid set det som en mulighed. Derfor har vi hos FREJA ledt efter nye måder at ”åbne bøgerne” over for vores kunder og dermed tilbyde gennemsigtighed og samarbejde på et unikt plan.

Men hvad er et godt system? Veldokumenterede processer, konsistens og pålidelighed – de ting, man typisk associerer med en systematisk tankegang. Men inden for transport og logistik er der et fjerde værdiskabende element: fleksibilitet.

Gennem vores nye webbookingsystem på hjemmesiden, for eksempel, kan man ikke alene se, hvornår en transport har forladt lageret samt dens forventede ankomst, men også dens placering, hastighed og retning på et kort. Dette rydder alle de dårlige undskyldninger af vejen, som f.eks. værkstedsbesøg eller lignende, for at dække over dårlig planlægning eller manglende ressourcer. Vi har oven i købet taget skridtet videre og gjort det muligt for kundernes kunder at følge med i transporten. Her bliver

Freja.com

Når vores kunder roser FREJA for vores fleksibilitet, tager jeg det som et tegn på, at vi har lyttet til deres behov og set tingene fra deres side – i stedet for at have holdt fast i et system, som er skabt til at give en omkostningseffektiv kundeoplevelse uden tanke for et langsigtet samarbejde. FREJAs udfordring til såvel kunder som branchen i sin helhed er: Åbn op for muligheden for, at din transport- og logistikleverandør er en strategisk vigtig samarbejdspartner. Fleksibilitet og effektivitet er begge elementer, der styrker forsyningskæden og potentielt vil revolutionere kundens værdikæde.  ∑

5


F o r r e tn i n g s i n d s i g t : C a s e

LIDENSKAB & LOGISTIK

Det kræver sit at være kvalitetsminded Lidenskab er nødvendigt, hvis virksomheden skal blive en succes. Men den kræver indimellem en hjælpende hånd fra logistikken. Det ved det italienske bageri Il Fornaio bedre end nogen anden.

En stjerne er født Hvert eneste stykke brød, der forlader det københavnske Il Fornaio, er bagt med kærlighed. Men det er den drevne logistik bag det dansk-italienske foretagende, som bygger bro mellem virksomhedens lidenskabelige håndværk og de største kunder: effektivitetsorienterede supermarkeder. Spol 25 år tilbage. Italieneren Elvio Milleri kommer til København og grundlægger Era Ora – en af landets længstlevende Michelin-stjernerestaurant. Succesen var dog ikke nok for Elvio, som lever og ånder for finere madlavning. Da han fandt ud af, han ikke kunne købe lokalt brød, der opfyldte hans standarder, begyndte han at bage det selv. Kunderne elskede brødets smag og luftige konsistens, og de begyndte snart at spørge, hvor man kunne købe det uden for restauranten. Fra godt til fantastisk Elvio etablerede sit eget lille bageri, hvor han producerede 15 kilo brød om dagen og solgte det til andre restauranter og kolonialforretninger, der forhandlede specialvarer. Kort efter kunne han skrive Danmarks førende supermarkeder på sin kundeliste, og blandt andre byder SAS sine kunder på første klasse på Il Fornaio-brød. Bageriets varesortiment er siden blevet udvidet og indeholder nu

6

gourmetpesto, olivenolier og pasta. Det hele stammer fra små, italienske familievirksomheder og er mærket til de danske og svenske markeder. Det er netop disse leverandører, der har en passion for økologiske madvarer, som er hele essensen af Il Fornaios konkurrencefordel. Og logistiske udfordring. Én lang logistikeksamen Susanne Boye Nielsen, Il Fornaios adm. direktør og medejer, peger på transport og logistik som succesfaktor nr. 2 – lige i hælene på det gode håndværk. Ud over de italienske delikatesser importerer bageriet 50-60 tons italiensk mel om måneden, så for virksomhedens transportleverandør er Il Fornaio langt fra en typisk kunde. For det første er små, lokale leverandører enhver speditørs mareridt, fordi det er svært at finde ud af, hvornår varerne – og hvilke varer – er klar til afhentning. Her beror aftaler især på det personlige forhold mellem de involverede parter og en respekt for produktkvalitet – og begge dele bliver som regel prioriteret højere end produktionsdeadlines. Il Fornaios succes afhænger dog i dén grad af at overholde de nådesløse deadlines, supermarkederne fastsætter, og hvis man som producent gentagne gange udskyder sine leverancer, kan man hurtigt ødelægge, hvad der har taget mange år at bygge op.

Think Forward  ~  NR. 04  |  2011


OPBEVARING OG DISTRIBUTION FREJA transporterer Il Fornaios mel, delikatesser og andre færdigvarer fra Italien til FREJAs lagerfaciliteter, hvorfra de distribueres til både danske og svenske kunder.

Temperamentsfulde italienere er dog ikke den eneste udfordring for transport- og logistikleverandørerne. Den lange rejse nordpå er hård ved melet, som kræver en optimal transporttemperaturer og -luftfugtighed: ikke for fugtigt, ikke for varmt og ikke for koldt. ”En gardintrailer, der er parkeret i Verona, mens chaufføren tager sig et hvil, kan blive meget varm, og det får melet til at mugne,” forklarer Susanne. ”Så er der olivenolierne, som skal beskyttes mod frost om vinteren. Vores transport- og logistikleverandør skal altså være fremsynet og i stand til at time chaufførernes obligatoriske pauser, så de ikke falder sammen med de lave temperaturer i bjergene.” Entusiasme er et plus ”Vi samarbejder med små leverandører, så der er ingen garanti for, hvad vi får og hvornår,” siger Susanne. ”Det kræver en god portion entusiasme og lidenskab fra vores transportleverandør. De skal virkelig være stedkendte og i stand til at tænke alternativt. Fremsynethed er altafgørende.”

kundepleje er alle pengene værd. ”Vi arbejder med leverandører, der deler vores filosofi: Man skal elske sit arbejde.” Og fremtiden? Il Fornaios transport og logistik kommer til at gennemgå to væsentlige udviklingspunkter. Den første er åbningen af Il Fornaio Bottega i TorvehallerneKBH, hvor butikken selvfølgelig vil byde på det eksisterende sortiment af brød og andre delikatesser, men også en række nye produkter direkte fra Italien. Den anden er det hurtigtvoksende svenske marked. ”Det er stadig et nyt projekt, men vi får masser af positive tilbagemeldinger fra svenskerne,” fortæller Susanne. ”De synes, vores produkter er fantastiske. Det svenske marked kan meget vel vokse sig større end det danske inden for fem år.”

”Vi arbejder med leverandører, der deler vores filosofi: Man skal elske sit arbejde.”

Begge udviklinger kræver en revurdering af varernes transport- og opbevaringsmetoder. Lidenskaben og logistikken bliver igen sat på en prøve.  ∑

Susanne fremhæver også, at Il Fornaio er en meget omkostningsbevidst virksomhed. Og selvom transport er en stor post på omkostningslisten, tror hun på, at fleksibilitet og

Freja.com

7


FREJA I TAL

8.835 Antal aktive FREJA-kunder

98 %

35

FREJAs kvalitetsmål: 98 % leverancer til tiden

Antal chaufførnationaliteter

100

99,5 %

Faktisk antal leverancer til tiden

LEVERANCER

0

0

8

17.0

Antal varer, behandles i FRE Manageme

Think Forward  ~  NR. 04  |  2011


000

7.799.352

Antal paller, der blev håndteret af FREJA det forgangne år

370.000.000

Samlet antal paller, der cirkulerer i Europa

50.000.000

Antal nye genbrugspaller, der fremstilles årligt i Europa

6 % Procentdel plastpaller i Europa

78

Antal søm, der holder en europalle sammen

125.000

Antal FREJA færgeoverfarter om året

10.000 0

5.000

Antal ordrelinjer, som FREJA ekspederer dagligt 20.000

ORDRELINJER

, der dagligt EJAs Warehouse ent System

Freja.com

9


ET SUNDT SAMARBEJDE

Den europæiske lægemiddelvirksomhed Orion Pharma er i rivende udvikling på internationalt plan. Produktporteføljen omfatter receptmedicin og diagnosestillende test for en række områder til anvendelse på både mennesker og dyr samt, på det seneste, håndkøbsmedicin og personlige plejeprodukter. Orion Pharma opererer desuden inden for terapeutiske områder, såsom kardiologi/intensiv pleje, centralner vesystemet, onkologi/urologi og hormonbehandling (HRT). Tydeligvis en virksomhed i udvikling – nu mere end nogensinde.

O

rion Pharma blev grundlagt i 1917 under navnet Orion, og dengang havde lægemiddelvirksomheden hjemme i en tidligere smørfabrik i Helsinki, Finland. Arvo Ylppö, læge og bestyrelsesmedlem ved Orion i 1925, sagde engang: ”På grund af fattigdom og manglende kapital dengang var Orion nødsaget til at drive virksomhed i en lille bygning, som jeg i dag ikke ville tøve med at kalde et hul.” Tiderne skifter. I dag er Orion Pharma en af nordens største lægemiddelvirksomheder, den er børsnoteret i Helsinki, og den har ca. 3.000 ansatte, der arbejder med forskning og udvikling, marketing, salg, produktion og medicinsk information. Det er ikke nemt at nå op på dette niveau i lægemiddelindustrien – for slet ikke at tale om at blive der. Som med mange andre virksomheder uden for lægemiddelindustrien har internationalisering og fremskridt i udviklingsmetoder resulteret i en væsentlig hurtigere produktudvikling. Konkurrencen spidser til, og de nye lægemidlers rentable levetider bliver stadig kortere. Orion Pharma bevarer sin førende position ved at fastholde det store overblik over virksomhedens aktiviteter og løbende søge efter nye fremskridt. Det stringente og kompromisløse værdisæt, som de tre grundlæggere fastsatte for knap 100 år siden, følges den dag i dag, men er skærpet på grund af den benhårde konkurrence. Værdisættet omfatter kvalitet, pålidelighed og sikkerhed, hvilket kan mærkes i virksomhedens samarbejde med transport- og logistikleverandørerne. Orion Pharmas forsyningskæde begynder hos lægemiddelvirksomheden selv som ejer af varemærket og fortsætter til distributøren eller grossisten, før den ender på apoteket. Det er ikke nogen helt almindelig forsyningskæde. Synlighed,

10

Think Forward  ~  NR. 04  |  2011


F o r r e tn i n g s i n d s i g t : C a s e

FREJAS NYE WAREHOUSE MANAGEMENT SYSTEM

sikkerhed, fleksibel udveksling af informationer, realtidsdata og antiforfalskningsprocedurer er blot nogle af de overvejelser, der beskytter varemærket Orion Pharma, den overordnede effektivitet af virksomhedens forsyningskæde og – sidst, men ikke mindst – forbrugernes sikkerhed. Sporing vedligeholdes på vareniveau af hensyn til styring af lagerbeholdning og ubesværet produktgodkendelse på apotekerne. Rapportering gennem hele forsyningskæden er afgørende, og det siger sig selv, at Orion Pharmas udvalgte transport- og logistikleverandører skal have de nødvendige it-systemer og arbejdsgange til at kunne imødekomme lægemiddelvirksomhedens særlige krav.

I foråret 2011 indgik FREJAs norske datterselskab en logistikkontrakt med Orion Pharma om at opbevare og distribuere lægemiddelvirksomhedens produkter i og fra FREJAs logistikcenter i Oslo. FREJA modtager lægemidlerne fra Orion Pharmas fabrikker, opbevarer dem i logistikcentret i Oslo og distribuerer dem til de norske lægemiddelgrossister, som alle er underlagt strikt kvalitetskontrol og omfattende rapporteringskrav. FREJAs nye avancerede Warehouse Management System er den teknologiske rygrad, der gør det muligt for os at overholde Orion Pharmas strenge krav.

Det er dog ikke kun Orion Pharma, der sætter standarden for transport og logistik. Lægemiddelvirksomheden reguleres kraftigt såvel nationalt som internationalt. Orion Pharmas produktsortiment omfatter ca. 350 produkter med over 4.000 varenumre og markedsføres på flere end 100 markeder. I Norge reguleres størstedelen af disse produkter af Statens Legemiddelverk og EU-direktiver om god distributions- og fremstillingspraksis (hhv. GDP og GMP). Et avanceret system af arbejdsgange og teknologier sikrer, at lægemiddelvirksomheden overholder lovgivningen – og stiller særlige krav til opbevaring og transport af virksomhedens produkter. Orion Pharma producerer f.eks. en række forskellige morfinpræparater, som kræver særlig sikkerhed på lageret for at forebygge tyveri. Ligeledes kræver det nøje planlægning og overvågning for at holde produkterne ved den rette temperatur under oplagring.  ∑

Freja.com

11


PERFEKT PLAKAT Når du står i kø foran billetlugen i biografen, slår du tiden ihjel ved at kigge på de fine filmplakater. Tænker på skuespillerne, filmtitlerne eller layoutet. Men du tænker garanteret aldrig på, hvordan det papir, plakaterne er trykt på, er blevet til, vel? Det er en skam, for det er faktisk en storslået rejse.

D

en starter i Sveriges mørke skove. Her bliver træerne fældet, savet over, mast til papirmasse, rullet til ark, trykt på og skåret til plakater, som med stor omhu bliver pakket og fragtet rundt i verden, indtil de til sidst bliver hængt op i f.eks. en biograf, hvor du kan nyde og tænke over dem. For den svenske papirproducent Arctic Paper i Grycksbo er hver eneste færdige plakat et resultat af omhyggelig planlægning og fejlfri udførelse – og en historie i sig selv.

Arctic Paper producerer dog ikke kun kvalitetspapir til plakater, men også til bøger, magasiner og markedsføringsmateriale. Og de producerer masser af det: mere end 265.000 tons blankt, træfrit (kemisk frem for mekanisk behandlet papirmasse) papir om året. Papirindustrien er en industri, som er karakteriseret ved benhård konkurrence og strikte kvalitetskrav. For Arctic Paper er tiden altafgørende. Papirprodukterne går til erhvervslivets mange printere, som ikke tolererer produktionsstandsninger. For hvad er en filmpremiere uden de lokkende plakater? Key Performance Indicators (KPI’er) – såsom kvalitet, det rette produkt til tiden og antallet af skadefri leverancer – er vigtige for Arctic Papers resultat. Størstedelen af forretningsmålene for en stor international virksomhed som denne bunder i transport og logistik. Og inden for papirindustrien er det en opgave, der er mere udfordrende, end man skulle tro. Store papirruller virker ikke umiddelbart som skrøbelige varer, men skinnet bedrager. De kan se fejlfri ud ved første øjekast, men de kræver grundig undersøgelse: Selv den mindste plet kan have katastrofale konsekvenser. En lillebitte rift på en filmplakat kan udvikle sig til en massiv flænge – en skade, som jord og grus nemt kan påføre adskillige plakater i en forsendelse. For at minimere disse uheld bliver hver papirrulle omhyggeligt pakket ind i et tykt lag pap med beskyttelsesdæksler i top og bund, og der tages ekstra sikkerhedsforanstaltninger under på- og aflæsning. Men beskyttelsen af Arctic Papers dyrebare gods er blot begyndelsen på transport- og logistikudfordringen.

12

Think Forward  ~  NR. 04  |  2011


F o r r e tn i n g s i n d s i g t : C a s e

Tiden er vigtig for de lastbilchauffører, der kører den lange vej til det skovomkransede Grycksbo. Det kræver, at en række vigtige krav er opfyldt, før man kan blive transport- og logistikleverandør for Arctic Paper – og levering til tiden kan ikke forhandles. Først og fremmest skal leverandøren have en tilstrækkelig stor transportflåde, som kan opfylde såvel producentens som kundernes krav. Den ideelle løsning er, at lastbilerne holder klar ved fabrikken, så snart papirrullerne er færdige. Europas lastbilkapacitet er dog ofte under pres, og derfor anvender Arctic Paper indimellem ”live loading”, hvor varerne læsses inden for få timer hver dag – en proces, som også lægger pres på arbejdskraften. Under disse forhold skal Arctic Papers transport- og logistikmedarbejdere kunne tænke hurtigt og være i stand til at identificere situationer, som kræver ekstra fleksibilitet, for at kunne finde holdbare løsninger i spidsbelastningsperioder. Møjsommelig omhu og dynamisk pålidelighed – Arctic Paper forventer heller intet mindre end 100 % fra sine leverandører. Papirindustrien er jo så meget mere end papir – hvilket du måske tænker på, næste gang du ser på en filmplakat.  ∑

Freja.com

Levering til tiden kan ikke forhandles. Det bli’r i familien Siden FREJA vandt Arctic Papers transporttender i starten af 2011, har transport- og logistikvirksomheden udvidet sit eksisterende arbejde for Arctic Paper-koncernen, så det nu inkluderer Grycksbo-fabrikken. FREJA vandt papirproducentens licitationsudbud pga. sin evne til at opfylde de strikte krav i hele Skandinavien.

13


I N SIDER F OR T Æ LLI N GER

Intensiv it Et nærmere kig på de teknologier, der giver FREJA og kunderne føringen Lars Bakkegaard, Group Director IT & Business Development, har kun været en del af FREJA i ni måneder, men han har allerede formået at sætte sit fingeraftryk på de it-systemer, som ligger til grund for og styrker koncernens aktiviteter. Da Lars ankom til FREJA fra sin stilling som CFO hos finske Itella Logistics A/S, fik han en flyvende start. På den ene side var det nødvendigt, at han lærte FREJAs daværende it-systemer at kende, men på den anden side fik han til opgave at få det optimale ud af dem samt udvikle helt nye funktioner og muligheder på tværs af koncernen.

14

S

iden ankomsten har Lars’ opgaver ført ham vidt og bredt. Hovedparten af hans arbejde har ligget i at få koncernens nye flådestyringssystem på vingerne, men samtidig har han fundet tid til at finjustere IsoWare®kvalitetssikringen og kortlægge nye retningslinjer for FREJAs løsningsorienterede træning. ”Mit arbejde går ud på at introducere nye arbejdsgange og processer, som følger med de nye udviklinger,” forklarer Lars Bakkegaard. ”Derudover følger jeg op på implementeringen af nye arbejdsmetoder for at se, om de har den ønskede effekt.” TMS – systemets nervecenter Nervecenteret i FREJAs transport- og logistikvirksomhed er speditionssystemet, eller ”TMS” i daglig tale, hvilket står for Transport Management System. TMS er det grundlæggende og afgørende system, der bygger på transport- og økonomimoduler i virksomhedssystemet Aspect 4 fra den skandinaviske it-leverandør EG A/S. Systemet omfatter arbejdsgangene i hele transportkæden fra A til B og har integrerede web- og edi/xml-baserede løsninger, såsom booking, track and trace samt POD (leveringsbevis). TMS kan oven i købet anvendes til at kommunikere med samarbejdspartnere, myndigheder, pengeinstitutter m.m. Systemets mest interessante funktioner er dog dataudveksling og integration med håndholdte og mobile enheder, som f.eks. stregkodelæsere, bærbare computere, gps-udstyr, smartphones, fjernbetjeningssystemer til kraner osv.

Think Forward  ~  NR. 04  |  2011


Lars Bakkegaard har fokuseret på at optimere TMS’ets webbaserede funktionalitet. ”For et par måneder siden introducerede vi en ny webløsning, som giver kunderne mulighed for at booke direkte og få vist deres transport og økonomiske data. Løsningen er forbundet med vores TMS, så POD’er, fakturaer og andre vigtige dokumenter kan udskrives. Man kan oven i købet gemme sine afhentnings- og leveringsadresser til fremtidig brug. Det sparer tid for både os og kunderne.” Lagerhåndtering Et af FREJAs andre produktionssystemer, WMS (Warehouse Management System), arbejder tæt sammen med TMS. Lagerhåndteringssystemet skal kunne opfylde FREJAs strenge krav til fleksibilitet, effektivitet og funktionalitet, når det gælder korrekt kontrol af lægemidler, levnedsmidler, reservedele, industriprodukter og andet gods, som kunderne overlader i FREJAs varetægt. WMS er baseret på tredjeparts­ logistiksoftware fra Axacon, som er skabt til at kunne håndtere store mængder data. WMS indeholder desuden en validerings­ funktion, som er nødvendig i forbindelse med håndtering af lægemidler og blev udviklet på baggrund af kunders dokumenterede behov. Flådestyring Det tredje element på FREJAs it-platform er samtidig det nyeste: Flådestyringssystemet, som gør det muligt at overvåge og kortlægge koncernens mere end 1.200 trailere. Det avancerede system anvender et gps-modul til at indsamle nøjagtige data vedrørende kundernes forsendelser med henblik på at overholde deadlines og forbedre sikkerheden. Den store forskel Men hvad er det så ved FREJAs it-systemer, der gør den store forskel? Og hvad betyder det i sidste ende for kunderne? Der findes masser af speditører med lignende flådestyringssystemer. Svaret skal findes i tovejsintegrationen mellem FREJAs flådestyringssystem og TMS. Denne integration gør mere end bare levere de nødvendige oplysninger om trailernes geografiske placering på et bestemt tidspunkt. Den sørger for, at de to systemer arbejder sammen om at øge synligheden, mens flådestyringssystemet automatisk overfører data til TMS’et, som viser grønt lys, når en leverance har fundet sted. På den måde kan speditørerne hurtigt se, hvor langt en kundes leverance er nået.

Ved hjælp af detaljerede sporingsdata kan systemet generere emissionsrapporter ud fra transportdata som godsmængde og transportafstand og derefter sammenligne disse data med transportmidlets emissionsnormer (Euro3 eller Euro5).

ThinkForward Taking transport & logistics one step further 

NR. 04

Konstant forandring ”Disse typer muligheder er i konstant forandring,” fortæller Lars Bakkegaard. ”I modsætning til mange af vores større konkurrenter hjælper FREJAs størrelse og fleksibilitet udviklingsprocessen på vej, idet afstanden fra beslutning til egentlig forandring er relativt kort. Den øgede hastighed og fleksibilitet gør det muligt for os at udnytte vores it-systemer optimalt og dermed finjustere vores arbejdsgange samt skabe værdi for FREJA – og selvfølgelig kunderne.” Den rette mand til jobbet Lars’ omfattende erfaring med it-systemer og forretningsprocesser begyndte med en universitetsuddannelse i revision med speciale i it på den norske BI Handelshøyskolen. Derefter begyndte han sin karriere som revisor hos Audinor og Mørch Smith, hvor han udførte it-konsulentopgaver til en lang række revisionskunder, før han fik lederansvar i form af titler som CIO, CFO og CEO hos bl.a. Universal Spedisjon og derefter som CFO med it-ansvar hos Itella Logistics A/S. Den omfattende erfaring har givet Lars såvel teknisk som ledelsesbaseret indsigt i de behov, som både FREJA og koncernens kunder har.  ∑

2011 Koncerndirektør & Ansvarshavende

Jørgen Hansen Produktionsansvarlig

Mari Linna Tekst, billeder og produktion

Eye for Image

Kontakt os, hvis du kunne tænke dig Think Forward gratis, eller få mere at vide om FREJA koncernen. FREJA Danmark  +45 96 70 50 00 FREJA Norge  +47 22 07 50 00 FREJA Sverige +46 (0)495 00 00 FREJA Finland  +358 (0)20 7129 830 www.freja.com Generelle spørgsmål mari.linna@freja.com

Copyright © 2011 FREJA Transport & Logistics A/S. Alle rettigheder forbeholdes. Dette materiale eller dele deraf må kun udgives, udsendes, omskrives eller gendistribueres med forudgående samtykke fra FREJA Transport & Logistics.

Freja.com

15


A

Z

w w w.freja.com FRE J A D a n m a r k

FRE J A Norge

FRE J A Sverige

FRE J A F i n l a n d

+45  96 70 50 00

+47  22 07 50 00

+46  (0)42 495 00 00

+358  (0)20 7129 830