Page 1

Out-Of-Home Magazine

O2h

Editie nr. 35 / September 2012 Apart katern ‘Impulse & Tobacco’ (voor een selecte doelgroep)

Nationaal infoblad voor de verkooppunten van food- en non-foodimpulsartikelen, snacking-, convienence en take-awayproducten en -concepten.

Doelgroepen : Pompshops, kiosken, snack-, bake-offverkooppunten, take away, vending, nightshops, foodcorners in sport-wellnes en recreatie, flight-,rail- en event catering, ontbijt-,koffie-en saladcorners, en fast service concepten. Verantwoordelijke uitgever: Karl D’haveloose • p/a Invent Media, Kortrijksesteenweg 198, 8530 Harelbeke • Verschijnt 5 x per jaar • Achtste jaargang • Nr. 35, juni 2012 • afgiftekantoor 9099 Gent X - P 509184 • T +32(0)56 21 30 32 • F +32(0)56 25 71 41 • www.expoadvice.com • info@expoadvice.com

Quick opent eerste restaurant volgens Qubic-model Op 28 augustus jl. opende het 88ste Quickrestaurant in België zijn deuren. Het restaurant in Flémalle werd gebouwd volgens het Qubicmodel, waarbij integratie in de omgeving en energiezuinigheid centraal staan. Zo voldoen alle isolatiewaarden van de gebruikte materialen aan de huidige EPB-wetgeving. Grote verticale ramen in de zijgevels zorgen, samen met glaspartijen in de voorgevel, voor een overvloed aan daglicht. Verder staan 12 verschillende groepen warmtewisselaars in voor een perfecte klimatisatie van de zaal, de sanitaire ruimte, keuken en nutslokalen. Quick trekt het ecologische aspect ook door in het interieur dankzij het vernieuwde Oasis-decor. Groene, witte en houttinten voeren de boventoon en verhogen het comfort van de klant.

Nederlandse spoorwegen openen ‘C’est du pain’ in station Hasselt Begin augustus jl. opende de Nederlandse spoorwegmaatschappij (NS) de broodjeszaak ‘C’est du pain’ in het station van Sint-Niklaas. In Nederland heeft de NS een 350-tal winkels en eetgelegenheden in de buurt van stations en nu breidt het bedrijf haar activiteiten dus uit naar België. Volgens NS is er de komende jaren immers nog weinig groei mogelijk in Nederland en daarom kijkt men naar opportuniteiten over de grens. De Nederlandse spoorwegen huurt momenteel een locatie van de NMBS aan het station in Hasselt, op de plek waar vroeger een Panos-broodjeszaak was gevestigd Het is de bedoeling om ook vestigingen van ‘C’est du pain’ op te starten in Sint-Niklaas, Zottegem en Leuven bij. Volgens NS zijn er 20 à 30 broodjeszaken in België noodzakelijk om rendabel te blijven. Het bedrijf denkt trouwens niet alleen aan broodjeszaken, maar ook aan kleine supermarkten. De Nederlandse spoorwegmaatschappij gelooft in sterk in convenience stores, die met een beperkt assortiment beantwoorden aan de behoeftes van de consument ‘on the go’. In Nederland werkt NS daarvoor samen met Albert Heijn. Of die supermarktketen ook in ons land de partner van NS wordt, is nog maar de vraag. Ook Belgische spelers behoren tot de mogelijkheden. Bovendien bepaalt de NMBS mee welke winkels er in de Belgische stations komen.

Izzi en Trixy, het nieuwe komische Fristi-duo

In het vorige nummer van Out-of-Homemagazine O2H kon u al lezen dat twee nieuwe figuurtjes hun intrede deden in de leuke fantasiewereld van Fristi. Omdat beide figuren voorlopig naamloos waren, organiseerde Fristi een creatieve wedstrijd waarbij de kinderen de namen van de nieuwe figuurtjes mochten bedenken en zo kans maakten op een super go-kart en 20 steps. Uiteindelijk koos de jury voor de namen Izzi (voor de held met trompetneus) en Trixy (voor het kleine energieke hondje). Het zijn korte namen met een eenvoudige schrijfwijze, gemakkelijk te onthouden en niet-taalgebonden die dynamisch, feestelijk, en vooral zeer ‘Fristi’ klinken.

Inside News ........................................ p.1-2 Voorverpakte snacks voor de microgolf .....p.4 On the road Group Bruno Bilzen ...............p.6 Beursnieuws .................................p.8 en 14 In2coffee: On the road Broer Bretel Antwerpen ....... p.10 Food&beverages in leisure: de Efteling ... p.11 On the road: ’t Kaaiken Eeklo ................. p.12 Verkoop aan de kassa stimuleren ............ p.14 Nuttige adressen.................................. p.15 New Arrivals ........................................ p.16

WFM People is 5 jaar jong Op 1 juli 2012 vierde WFM People zijn 5-jarig bestaan als zelfstandige organisatie. Die 5de verjaardag als fieldmarketingorganisatie maakt het bedrijf meer dan ooit duidelijk dat de meeste van hun relaties blijven vertrouwen op hun dienstverlening. Daarom blijft de onderneming ook in de toekomst trakteren op een professioneel salesforce, innovatieve data-oplossingen en creatieve conceptontwikkeling. Met deze krachtige mix wil WFM People graag nog lang bijdragen aan het succes van hun partners op de winkelvloer.

Nieuwe commercieel directeur voor Compass Group België De 41-jarige West-Vlaming Jo Huyghebaert werd recent aangesteld als commercieel directeur bij Compass Group België, de cateringspecialist die dagelijks maaltijden bereidt voor ruim 400 scholen, bedrijven, zorginstellingen en organisaties. Als kersvers commercieel directeur voor de drie merken Medirest (ziekenhuizen, seniories & RVT’s), Scolarest (scholen, instituten, hogescholen en universiteiten) en Eurest (private en publieke bedrijven en administraties) wil hij nu een nieuwe dynamiek lanceren in deze 3 segmenten. Jo Huyghebaert wil alvast ook meer en beter communiceren naar de buitenwereld, om het juk van de jarenlange commerciële bescheidenheid van de Compass Group België af te werpen.

Metro Cash & Carry breidt netwerk uit Begin juni 2012 opende Metro Cash & Carry de deuren van zijn 6de vestiging in ons land. Voortaan kan de horeca- en foodprofessional naast Antwerpen, Brussel, Wevelgem, Luik en Hasselt nu ook terecht in Evergem (in de buurt van Gent). Het is de bedoeling van de keten om zijn aanwezigheid in België verder te versterken. Zo plant men in maart 2013 de opening van een 7de vestiging in SintKatlijne-Waver. Bedoeling is om in de toekomst. een tiental Belgische Cash & Carry’s uit te baten.

Ga voor een optimaal resultaat

Word een prof in BakeOff! OFF

In de , ons modern en professioneel trainingscentrum te Brussel, leren wij u alle kneepjes van het vak! Pastridor stelt u verschillende opleidingen voor: • INTRODUCTIECURSUS: Aan de slag met BakeOff • WORKSHOP: Belegde broodjes • THEMA-WORKSHOPS: Elk seizoen nieuwe inspiratie • Succesvolle zaak runnen met BakeOff • Meer klanten aantrekken met BakeOff

Salsa Food Group feliciteert Tavola-winnaars Iedereen die tijdens de vakbeurs Tavola zijn of haar weg vond naar de stand van Salsa Food Group kon er genieten van het hele assortiment salades, waaronder de heerlijke nieuwigheden: kip op Spaanse wijze en Fusion tonijn-tomaat-kappertjes. 2 klanten hadden extra veel geluk en wonnen een mooie flatscreen TV. De heren Herman en Jonathan Groeninck van slagerij Groeninck in Ninove en mevrouw Chiolo en de heer Montana van La Méditerranée in La Louvière mogen zich de gelukkige winnaars noemen.

Herman en Jonathan Groeninck

Voor meer info (inhoud cursussen, data, inschrijvingen, ...), surf naar onze website: www.pastridor.be of registreer nu op www.mypastridor.be

u treer n s i g e R tvang en on n! punte 1.000 Mevrouw Chiolo en de heer Montana van La Méditerranée

www.expoadvice.com O2H_35-NL.indd 1

O2 h

blz 1 17/09/12 15:22


1 inside news

Coca-Cola Zero goes James Bond

The Coca-Cola Company maakte recent een spannende nieuwe samenwerking bekend tussen het merk Coca-Cola Zero en SKYFALL™, het langverwachte 23e deel van de James Bond-reeks. Om de wereldwijde samenwerking onder de aandacht te brengen, krijgt het opvallende, stijlvolle zwarte ontwerp van ‘Coca-Cola Zero’-producten een speciale make-over. De limited edition Bond-ontwerpen zullen te zien zijn op verschillende verpakkingen, waaronder het iconische Coca-Cola Zeroblikje, een robuuste PET-fles en een aluminiumfles.

Coca-Cola Zero zal een volledig geïntegreerde marketingcampagne lanceren om de samenwerking te ondersteunen, inclusief televisie-, bioscoop-, drukwerk- en buitenreclame, een digitale en social mediacampagne, maar ook reclame op verpakkingen, in winkels en in bioscopen. Er werd eveneens een high-impact reclamespot voor televisie en bioscoop gecreëerd. Wie in België de komende maanden de uitdaging aangaat, zal verschillende exclusieve Bond-prijzen kunnen winnen, die de consument meenemen in de beleveniswereld van 007. Deze prijzen gaan van een exclusieve Bond experience op een unieke locatie tot tickets voor een SKYFALL™ avant-première in ware James Bond-stijl.

Ethnic Foods Europe blijft vernieuwen

Op 12 en 13 maart 2013 zal de vakbeurs Ethnic Foods Europe voor de 3e keer in Brussels Expo worden georganiseerd. Op deze internationale vakbeurs voor Aziatisch, Arabisch, Indiaas, Mexicaans en ander World Food oriënteren Europese inkopers op het gebied van retail, groothandel, foodservice, cateringservices en andere ethnic food-distributiekanalen zich op marktontwikkelingen en nieuwe producten. Nieuw op Ethnic Foods Europe 2013 is onder meer het uitgebreide matchmakingprogramma, ontwikkeld om exposanten voorafgaand aan de beurs in contact te brengen met potentiele klanten. Tevens biedt de beurs de exposanten de mogelijkheid hun noviteiten extra onder de aandacht te brengen via deelname aan de Innovation Award. Ook de kookdemonstraties in de Cooking Studio zullen producten extra in de spotlights te plaatsen. Tot slot lanceert Ethnic Foods Europe 2013 het Ethnic Foods Ingredients District, specifiek gericht op producenten en distributeurs van ingrediënten voor ethnic foods en beverages.

Colofon

Cécémel zamelt meer dan 18.000 euro in voor To Walk Again

Kortrijksesteenweg 198, B-8530 Harelbeke tel+32(0)56 21 30 32 fax+32(0)56 25 71 41 info@expoadvice.com www.expoadvice.com Verantwoordelijk Uitgever Karl D’Haveloose (magazines@expoadvice.com) Redactie en fotografie Karl D’Haveloose (magazines@expoadvice.com) Stijn Eeckloo, hoofdredacteur (redactie@expoadvice.com) Bart Vancauwenberghe Wim Vander Haegen Wouter Temmerman Tine Hemeryck Laura Muylle Reclameregie Evelien Desmyttere (admin@expoadvice.com) Karlien Debruyne (info@expoadvice.com) Art Director Saskia Vlieghe (graphics@expoadvice.com) Druk Lowyck en Pluspoint drukkerijen Version française sur simple demande

De uitgever kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van gepubliceerde advertenties. Het verlenen van toestemming tot publicatie in dit tijdschrift heeft tevens betrekking op de terbeschikkingstelling in om het even welke electronische vorm. Niets uit deze uitgave mag op enerlei wijze worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever.

O2h O2H_35-NL.indd 2

blz 2

Nieuw logo voor Domino’s Pizza

Beurskalender

’s Werelds grootste keten van afhaalpizza’s Domino’s Pizza presenteerde onlangs haar nieuwe logo. Die is trouwens een simpelere versie van het oude logo. Met deze wijziging wil Domino’s Pizza de herkenbaarheid van het logo stimuleren. Het vernieuwde logo zal vanaf oktober in alle marketingmateriaal worden gebruikt. Daarnaast pakt Domino’s uit met een nieuwe inrichting van haar winkelpunten. Na jarenlang testen en experimenteren werd midden augustus jl. het nieuwe ‘Pizza Theater’-winkeldesign voorgesteld. De kenmerken van de nieuwe winkelinrichting zijn onder meer de comfortabele lobby, de open productieruimte met een opstapplatform voor kinderen waardoor zij het productieproces goed kunnen volgen, een bestelkiosk en krijtborden waarop de klanten hun creativiteit kwijt kunnen. In sommige nieuwe winkels zal ook plaats zijn voor enkele ‘grab-and-go’artikelen.

Sodexo lanceert 123 Bakery

Sial

Van 21 t.e.m 25 oktober 2012 Paris Nord-Villepinte, Parijs

Vending Paris

Van 24 t.e.m. 26 oktober 2012 Porte de Versailles, Parijs

C-Shop Cologne

Van 4 t.e.m. 6 november 2012 KölnMesse, Keulen

Horeca Expo

Van 18 t.e.m 22 november 2012 Flanders Expo, Gent

Sirha

Van 26 t.e.m. 30 januari 2013 Eurexpo, Lyon

Ethnic Foods Europe

Op 12 en 13 maart 2013 Brussels Expo, Brussel

Sandwich&Snack Show Op 20 en 21 maart 2013 Porte de Versailles, Parijs

Wilt u uw beurs opgenomen zien in onze kalender of wenst u uw beurs meer in the picture te plaatsen, stuur dan een mail naar Evelien Desmyttere: admin@expoadvice.com.

Met 123 Bakery lanceert Sodexo een exclusief systeem om snel een rijk gevuld broodje met gezonde, lekkere en evenwichtige ingrediënten te bereiden. Eerst kiest de consument zijn broodje uit verscheidene soorten broodjes. In een tweede fase kiest hij/zij de garnituur. Het assortiment is zeer uitgebreid en heerlijk vers. Bij de derde stap wordt de inhoud van het schaaltje via een magnetisch draaisysteem op het broodje gelegd. De garnituren van 123 Bakery worden op voorhand bereid. Daarna worden ze voorzichtig, netjes en volgens een bepaalde methode in de schaaltjes gelegd en in de koeltoog uitgestald. Deze verschillende gevarieerde garnituren kunnen natuurlijk ook als verse, kleurrijke minislaatjes gegeten worden. Sodexo creëerde 3 gamma's om aan ieders wensen te kunnen voldoen: Classic, Noble en Royal. De laatste twee zijn meer gewaagd en bevatten vaak geen mayonaise. Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen maakt als eerste in België gebruik van dit innovatieve concept. Tegen het einde van het jaar wil Sodexo 123 Bakery ook nog op andere plaatsen installeren.

Starbucks breidt aantal Belgische vestigingen verder uit

Tot voor de zomer telde Starbucks al 6 vestigingen in ons land: drie op de luchthaven van Zaventem, één in het treinstation Brussel-Centraal, één in het treinstation Antwerpen-Centraal en één in het Gentse stadscentrum. Dit aantal werd recent opgeschroefd. Begin juli werden de immers de deuren van een tweede store in Gent geopend. Deze is gesitueerd in het treinstation Gent-Sint-Pieters. De eerste Starbucks-store in Gent bevindt zich op de Korenmarkt.

Eerder kondigde Cécémel al hun partnerschap aan met FitClass, een wetenschappelijk onderbouwd initiatief dat de Belgen wil activeren om meer en verantwoorder te leren bewegen. Fitclass organiseerde op 1, 2 en 3 juni 2012 een ludieke inzamelactie waarvan de opbrengst naar To Walk Again is gegaan, het goede doel van Marc Herremans. Met o.a. de steun van partner Cécémel, werd gedurende 24 uur in 24 FitClasscentra lessen van telkens 1 uur gegeven. De opbrengst hiervan werd geschonken aan het goede doel To Walk Again. Deelnemers droegen zo met hun uurtje sport bij aan het welzijn van mensen met een beperking. 24 Bekende Vlamingen steunden dit initiatief: per FitClasscentrum werd één lokale BV aangesteld als peter of meter van de 24-uren actie. In totaal bracht de actie €18.440 op.

Food in Mind presenteert Pizza e Pasta-marktonderzoek 2012

Het consultancy- en researchbureau Food in Mind, dat zich specifiek focust op de foodservice- en Outof-Homemarkt, presenteert een nieuwe studie. Ditmaal werd het pizza- en pastasegment onder de loep genomen. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat pizza en pasta binnen de snackwereld reeds 26% van de totale omzet vertegenwoordigen. Binnen de Belgische foodservicemarkt (maaltijden incluis) bedraagt het aandeel van deze twee productfamilies 9% van het totaal omzetcijfer. Verder lezen we in de studie dat de pastaconsumptie in ons land (retail en Out-of-Home) een continue groei kent met 6.4 kg per capita. Binnen het foodservicekanaal is droge pasta met een marktaandeel van 80% trouwens nog veruit het populairst, maar toch kunnen we er niet om heen dat verse en diepvriespasta duidelijk aan belang winnen. Wat pizza’s betreft, jaarlijks worden er in de Belgische Out-of-Homemarkt 40 miljoen stuks geconsumeerd. Het grootste aantal pizzeria’s vinden we in Brussel terug: 3 per 1.000 inwoners. Het marktonderzoek ‘Pizza e pasta 2012’ telt 120 pagina’s en is momenteel verkrijgbaar tegen de promotieprijs van 950 euro (exclusief verzendingskosten). Voor meer informatie kunt u terecht op www.foodinmind.com.

Daarnaast ging op 10 augustus 2012 de eerste Starbucks-vestiging in een Belgisch metrostation van start. Die is gelegen in het metrostation Brussel-Noord, de oppervlakte van de zaak bedraagt 91m² en telt 51 zitplaatsen. Maar daar blijft het niet bij want Starbucks meldt dat er in het najaar ook een vestiging komt in het treinstation van Brugge. Net als in de andere Starbucks-stores zal Autogrill België ook hier instaan voor het dagelijkse beheer.

Pizza e Pasta

MARHET SURVEY

Nieuwe General Manager PepsiCo Belux

Begin juni 2012 trad Harmen Scholten (44) in functie als de nieuwe General Manager van PepsiCo in Belgie en Luxemburg (BeLux). Hij volgt Wim Destoop op, die de Business Transformation voor PepsiCo in West-Europa gaat leiden. Scholten is al 9 jaar werkzaam bij het voedings -en drankenbedrijf PepsiCo. Als Marketing Director Noord-Europa en de laatste jaren als Senior Category Director Foods voor West-Europa en Nuts & Seeds voor Europa leverde Scholten een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de voedingsproducten van PepsiCo in Europa, zoals Lay’s, Smith, Doritos, Duyvis en Quaker. De afgelopen jaren was hij verantwoordelijk voor zowel de marketing als innovatie van de hartige snacks, noten en ontbijtgranen. Scholten leidde als onderdeel van PepsiCo’s Performance with Purpose visie o.a. de introductie van zonnebloemolie, de zoutreductie voor Lay’s chips en de lancering van Lay's Oven Baked. Voordat Scholten naar PepsiCo kwam was hij werkzaam in Sales en Marketingrollen bij Heineken, Friesland Dairy Foods en Quaker Oats.

FORTE LA GASTRONOMIA ITALIANA IN 2012

THE RAPIDLY GROWING MARKET FOR PIZZA AND PASTA IN THE BELGIAN SNACK BAR AND RESTAURANT WORLD IN FOODSERVICE.

> QUALITATIVE AND QUANTITATIVE RESEARCH

on ingredients, convenience products, concepts, chains

> (INTERNATIONAL) DEVELOPMENTS 2012-2015 in Belgium

120 page

s

www.expoadvice.com 17/09/12 15:22


10312 - Nutroma Opschuimmelk Folderinlassingen 272x188mm 03 HR.pdf

1

5/09/12

16:02

PREMIUM QUALITY

Naast 5L bag-in-box nu ook beschikbaar in 1,5L tetra!

Maak de lekkerste latte’s via ons opleidingsprogramma!

LATTE SENSATION lattesensation.be

Ontdek de wondere wereld van Een online community platform met nieuws, trends en een uniek spaarprogramma waarmee u toegang krijgt tot onze webshop met: • gepersonaliseerd drukwerk • professioneel POS-materiaal • gadgets • receptendatabank • fotodatabank • BakeOFF Faculty: opleidingen, tips, ...

.v. e 50! w t. n te n u p 00 10 g n a Registreer nu en ontv

www.expoadvice.com O2H_35-NL.indd 3

O2 h

blz 3 17/09/12 15:22


1 Focus

De opmars van ready-to-serveproducten voor de microgolf lijkt niet te stuiten Beretta-Delimundo Sapresti-Delimundo

Charal Panzani

De tijd dat de on the go consument ‘s middags of ’s avonds alleen maar een broodje kocht, ligt al een tijdje achter ons. Tegenwoordig wil men onderweg kunnen genieten van een warme, snelle hap en dit op elk tijdstip van de dag. Door het ruime aanbod ready-to-serveproducten, die in hooguit 2 à 3 minuten in de microgolfoven kunnen worden opgewarmd, is dat ook perfect mogelijk. Dit segment kende de jongste 2 jaren een forse opkomst en het ziet er niet naar uit dat de groei snel zal stilvallen. Deze referenties mogen dan ook niet ontbreken in uw assortiment. Voldoende troeven Het loont om verschillende redenen om de voorverpakte ready-to-serveproducten, die in de microgolfoven kunnen worden bereid, in het assortiment van een Out-of-Homeverkooppunt op te nemen. Hip en trendy Deze producten kenmerken zich door hun hippe, frisse uitstraling, waardoor ze onder meer bij een jeugdig publiek erg populair zijn. Bovendien ligt de nadruk bij deze referenties op fun en genieten, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Snelheid De consument heeft het steeds drukker. Bovendien worden de middagpauzes korter of eten veel mensen tegenwoordig aan hun bureau. Een hapje eten moet dan ook snel gaan. Deze producten beantwoorden perfect aan die behoefte: men hoeft ze gewoon 1 à 3 minuten op te warmen in de microgolfoven en men kan ze meteen consumeren. Bovendien is een snelle bereiding ook voor u als verkooppunt een belangrijk pluspunt. Gebruiksgemak Deze ready-to-serveproducten blinken uit door hun hoog conveniencegehalte. Niet alleen is de bereiding uiterst eenvoudig, de fabrikanten zorgen er tevens voor dat deze artikelen probleemloos en met alle comfort onderweg consumeerbaar zijn. Bij de zogenaamde cups zit in de verpakking normaliter een vork ingesloten. Bij de andere referenties die met de hand worden gegeten zoals pizzaslices, hamburgers of croque-monsieurs is het mogelijk om die rechtstreek uit de verpakking te consumeren. Warme, volwaardige maaltijd Tegenwoordig is het niet meer evident om met het ganse gezin samen te genieten van het avondmaal: de kinderen moeten immers naar de muziekles, sportclub of balletschool; de ouders moeten overwerken, hebben een late vergadering, gaan fitnessen of oefenen hun hobby uit. Dit alles zorgt ervoor dat veel consumenten ’s middags vlug van een warme maaltijd willen

O2h O2H_35-NL.indd 4

blz 4

genieten en niet voor het zoveelste broodje opteren. Ook op dit aspect bieden deze referenties een antwoord. Aantrekkelijke prijsstelling De prijs is geen argument voor de consument om deze artikelen links te laten liggen. Het prijsniveau van deze ready-to-serveproducten ligt immers in de lijn van een broodje of soms zelfs lager. Grote variëteit Door het grote succes van deze referenties breidde het aanbod zich op korte tijd gevoelig uit. De consument krijgt dan ook een grote verscheidenheid voorgeschoteld, zodat er voor elk wat wils is. Brede doelgroep De verkoop van deze artikelen zit duidelijk in stijgende lijn. De rotatie van deze ready-toserveproducten doet het trouwens het ganse jaar door goed. Van seizoenaliteit is dus niet echt sprake, al ligt de verkoop in de warme zomermaanden volgens sommige spelers op deze markt toch iets lager. Deze productcategorie scoort goed bij een divers publiek en weet jong en oud te bekoren. Toch geven de fabrikanten aan dat jongeren tussen 15 en 25 jaar en actieve stedelingen de heavy users vormen. Aandachtspunten verkoop Als verkooppunt in het Out-of-Homekanaal is het belangrijk om enkele factoren in acht te nemen als u goede omzetcijfers met deze producten en snacks wil realiseren. Uiteraard is een duidelijke visibiliteit een must. Zorg dat de klant weet en opmerkt dat u niet enkel broodjes en dergelijke aanbiedt. Een second placement-opstelling bij lunchproducten zoals salades of broodjes is zeker een aanrader. Tevens is het aangeraden om een microgolf in uw verkooppunt te plaatsen, zodat de consument het product of de snack ter plaatse kan opwarmen. Sommige werknemers zijn immers vaak op de baan en willen toch een warme maaltijd consumeren. Op die manier worden de noden van deze doelgroep ingevuld. Een verbruikerszaal is zeker een pluspunt. Voorzie desnoods (sta)tafels en stoelen, zodat men de producten ook ter plekke kan opeten. Op die manier houdt u de klant langer in uw verkooppunt en stimuleert u de omzet van andere producten. Regelmatig innovaties introduceren werpt ook zijn vruchten af: zoals reeds aangegeven houdt de huidige consument van variatie. Het aanbod Tot slot overlopen we nog even de voornaamste referenties in deze productcategorie en geven

Sodebo

we aan wat er op dat vlak leeft. De (pasta)cups De verkoopstopper op deze markt is en blijft ongetwijfeld de pastabeker. 2 à 3 jaar terug zagen de fabrikanten dat de pastabars erg succesvol waren met hun meeneembekers. Dit zette hen aan om een kant-en-klare variant te vervaardigen die de consument gewoon even hoeft op te warmen in de microwave. Het begin van een succesverhaal want sindsdien kennen deze bekers een ware opmars. Het aanbod breidde op korte tijd erg uit. Er is tegenwoordig keuze tussen verschillende pastasoorten en sauzen. Ook gevulde pasta’s zijn verkrijgbaar en kennen een groeiende populariteit. De klassieke referenties zoals bolognaise en carbonara blijven wel de hardrunners. Het succes zorgde er trouwens voor dat het niet bij pastabekers bleef. Zo worden nu al verschillende cups met wokgerechten en andere Aziatisch geïnspireerde recepten aangeboden. In de ons omringende landen constateren we dat de fabrikanten ook de wereldkeuken naar bekers vertalen. Op die manier trachten de producenten een nog breder publiek aan te spreken. Pizzaslices Sodebo slaagde er als eerste in om een klant-enklare pizzapunt in een aangepaste verpakking

voor de microgolf aan te bieden. Het grote gebruiksgemak weet te overtuigen: de consument hoeft na het opwarmen enkel nog de verpakking te openen en kan de slice meteen consumeren. De referenties ham/kaas en 4 kazen zijn het populairst. Hamburgers De Franse onderneming Charal ontwikkelde een speciale Grillbox zodat ook kant-en-klare hamburgers in 1 minuut tijd opgewarmd kunnen worden. Ook hier vormt gebruiksgemak een groot pluspunt. Het aanbod omvat reeds verschillende referenties, waarbij de cheeseburger en de maxi cheese de populairste varianten zijn. Tevens zijn er naast gewone hamburgerbuns ook verschillende soorten broodjes beschikbaar zoals pitabroodjes, wraps en dergelijke. Dit laat toe om ook andere gerechten zoals wraps en kebab in het gamma op te nemen. Croque-monsieurs en panini’s De klant kan nu ook opteren voor kant-en-klare, voorverpakte croque-monsieurs en panini’s. Dankzij een speciaal ‘baketui’ kunnen deze probleemloos in de microgolf worden bereid. Deze producten zijn even krokant en lekker als croques en panini’s die in een grilltoestel worden klaargemaakt.

Sodebo presenteert Pizza Giant Sodebo Het betreft de eerste pizzaslice die in de microgolfoven kan worden klaargemaakt. Dankzij deze innovatie kunt u als verkooppunt in het Out-of-Homekanaal inspelen op de stijgende consumptie van ‘on the go’-snackingproducten bij een jeugdig publiek tussen 15 en 25 jaar. De troeven van dit gamma: - Rijkelijke en smaakvolle garnituren - Gevarieerde recepten die in de smaak vallen bij jongeren. - Een multifunctionele, gepatenteerde verpakking zorgt ervoor dat de binnenkant van het deeg smeuïg en de buitenkant krokant is na de snelle bereiding (2min30). De slice kan rechtstreeks vanuit de verpakking worden geconsumeerd. De stijgende verkoopcijfers sinds de lancering bewijzen trouwens dat dit gamma bij jongeren in de smaak valt. De onweerstaanbare Burgers van Charal Het gamma Burgers van Charal vormt het ideale aanbod voor alle Out-of-Home-verkooppunten die kwalitatieve burgers willen aanbieden. De Burgers van Charal zijn: - makkelijk te bewaren : ze zijn in de koelkast tot 14 dagen houdbaar. - eenvoudig op te warmen : in minder dan 1 min. zijn ze klaar in de microgolf. - eenvoudig te serveren : ze kunnen direct in hun box worden aangeboden. - beschikbaar in diverse smaken (cheeseburger, baconburger...). Bovendien zijn de Burgers van Charal onweerstaanbaar lekker dankzij de malse en rijkelijke hamburger en de exclusieve verpakking, de grillbox®, die een goudbruin en zacht broodje na het opwarmen in de microgolf garandeert.

www.expoadvice.com 19/09/12 11:01


1

17/09/12

09:24

Š

- SAS 547 350 249 RCS La Roche sur Yon - ServCom - Sept2012 - Visuels non contractuels - 12BEL40 - G

CH396-InsertionPresse-NL.PDF

m.hendrickx@charal.fr

NEW

www.expoadvice.com O2H_35-NL.indd 5

O2 h

blz 5 17/09/12 15:22


N on the road

Group Bruno komt opnieuw grensverleggend uit de hoek

1

2 1: 2: 3: 4:

Voor bake-off werkt Group Bruno samen met leverancier CSM Benelux. Het restaurant telt 130 zitplaatsen. Een echte olijfboom benadrukt het mediterrane karakter van de zaak. In het buffet worden diverse salades, 3 soorten soepen en verschillende desserten aangeboden. Deze worden steeds vers bereid. Beleving is belangrijk bij Group Bruno. De gerechten worden in het restaurant dan ook à la minute klaargemaakt.

4

3 Group Bruno blijft haar netwerk verder uitbouwen. Zo werd in 2011 het station in Houthalen gerenoveerd en opende men in Bilzen een gloednieuwe site. Dit jaar stond in maart ook de opening van het tankstation in Bocholt op het programma. Daarmee brengt Group Bruno de teller op 15 servicestations. Wij gingen een kijkje nemen in Bilzen. Deze site is een toonbeeld van one-stop-shopping, want het omvat een tankstation, een selfcarwash, een bewaakte parking, autoverhuur, een petrolshop met een Bruno’s Foodcorner en een restaurant. Enorm aanbod op één plek In juli 2011 opende dit servicestation zijn deuren. Het is gelegen op grondgebied Bilzen, maar grenst aan de industriezone Genk-Zuid. Het terrein beslaat maar liefst 80.000m². Naast een tankstation omvat de site immers een selfcarwash, een uitgebreide petrolshop, een Bruno’s Foodcorner, het restaurant Bruno’s Foodcorner il ristorante, het kantoor van Bruno Car Rental en een Bruno Safe Parking. Naast het servicestation bevindt zich nog een Mobility Centre, dat bestaat uit een Carglass-vestiging, de bandencentrale Decondé, de carwash Nr.One en de firma Nebim Jrs, gespecialiseerd in transportservice. Tevens is het de bedoeling

Steekkaart Bruno Service Station Bilzen

Totale oppervlakte site: 80.000 m² Totale oppervlakte shop en restaurant: 1.000 m² Aantal zitplaatsen restaurant: 130 Aantal personeelsleden: 30

O2h O2H_35-NL.indd 6

blz 6

dat het Keuringsbureau Motorvoertuigen hier in de toekomst nog een keuringstation opent. De consument kan dus met één verplaatsing een hele resem activiteiten uitvoeren. Dit gegeven van one-stop-shopping vormt dan ook een groot pluspunt in onze huidige maatschappij, die overheerst wordt door drukte en hectiek. Een andere troef van het station is zijn uitstekende ligging.

Op zaterdagavond zijn er veel jongeren die hier een hapje komen eten voor ze uitgaan. Il ristorante kan eveneens voor feestjes of vergaderingen worden afgehuurd. Afhankelijk van de grootte van de groepen kan het restaurant op 3 verschillende manieren worden afgesloten, zodat men niet gestoord wordt door de andere klanten”, verduidelijkt Giuliano Bruno

Bij het ontwerp en de bouw van Bruno Service Station in Bilzen werd ruime aandacht besteed aan ecologie en milieuvriendelijkheid. Op het dak van de truckparking werd 40.000 m² zonnepanelen geplaatst.

aanwezig. Tijdens ons bezoek zagen we heel wat ouderen die hier in plaats van in een lokale tearoom hun koffie kwamen drinken. Daarnaast is er nog de ruime petrolshop. Het cliënteel haalt er zijn tijdschriften of zijn pakje sigaretten, koopt er een tussendoortje of een frisdrank of doet er zijn algemene boodschappen. De inrichting is identiek aan de andere petrolshops van Group Bruno. Overzichtelijkheid staat centraal, vandaar de keuze voor lage presentatiemeubels. Tevens werd er voldoende ruimte uitgetrokken voor promotieopstellingen. In de shop van Bilzen wordt trouwens sinds kort ook vers brood gebakken en versneden. Bruno Car Rental en Bruno Safe Parking De autoverhuur kreeg eveneens een plaats in het nieuwe gebouw. Het kantoor van Bruno Car Rental verhuisde immers van Genk naar Bilzen. Bovendien opende Group Bruno in Bilzen voor de eerste maal een beveiligde en overdekte parking. De parkeerruimte is omheind en er is continu cameratoezicht. Ze beslaat een oppervlakte van 40.000m².

“Op deze locatie trekken we inderdaad diverse doelgroepen aan. De nabije industriezone is In Bruno’s Foodcorner il ristorante wordt een in volle ontwikkeling en telt heel wat grote mediterrane keuken geserveerd, waarbij verse bedrijven zoals Ford en Arcelor Mittal. Heel wat voeding centraal staat. Er wordt volgens de selfwerknemers van bedrijven uit deze industrieserviceformule gewerkt. zone komen hier tanken, een broodje halen of “Alle gerechten worden à la minute klaargemaakt. iets aankopen uit de shop. Bij grote bestellingen De klant heeft een ruime keuze aan vlees-, visleveren we ook ter plaatse bij die bedrijven. Voor- en pastagerechten. Iedere dag bieden we een lopig gebeurt dit sporadisch, omdat het met het dagschotel en -menu aan. Kinderen en vegetari- Focus op ecologie huidig personeelsbestand niet altijd evident in ers komen eveneens aan hun trekken: voor hen Bij het ontwerp en de bouw van Bruno Service te vullen is. Verder komen hier veel mensen uit presenteren we enkele aangepaste gerechten. Station in Bilzen werd ruime aandacht besteed de deelgemeente Munsterbilzen over de vloer. Tevens is er een buffet, waar het cliënteel de aan ecologie en milieuvriendelijkheid. Op het dak Tot slot houden heel wat vrachtwagenchaufkeuze heeft tussen diverse salades, 3 soorvan de truckparking werd 40.000 m² zonnepafeurs halt. Er is hier immers veel passage van ten soepen en verschillende desserten. Deze nelen geplaatst. transportfirma’s die hun vracht wegbrengen van worden iedere dag vers bereid. We pakken ook “Met de opgewekte groene stroom worden alle of naar schepen op het Albertkanaal of naar de regelmatig uit met een themamenu. Zo organi15 stations uit ons netwerk van elektriciteit luchthaven van Bierset”, vertelt zaakvoerder seerden we net voor Kerstmis een grill-menu, voorzien. Tevens is de parking uitgerust met Giuliano Bruno. dat duidelijk in de smaak viel bij het cliënteel. ’s stroompunten voor koelwagens, zodat zij voor Ochtends serveren we ook een ontbijtformule de koeling van hun goederen hun vervuilende Bruno’s Foodcorner Il ristorante met onder andere eieren en spek”, geeft chefmotoren kunnen uitzetten. Daarnaast nam In het Bruno-tankstation van Bilzen wordt kok Pascal Swerts van Bruno’s Foodcorner il Group Bruno nog enkele maatregelen, die minder ook een gloednieuw concept geïntroduceerd, ristorante aan. belastend zijn voor het milieu. De koelunits namelijk Bruno’s Foodcorner il ristorante. In zijn gecentraliseerd op het dak, waardoor ze het station is immers een modern restaurant Bruno’s Foodcorner en petrolshop minder energie verbruiken. Verder werken we ondergebracht, dat sinds september 2011 open Klanten, die eerder een kleine hap verkiezen, met energiezuinige verlichting en wenden we is. De ontwikkeling van dit project nam ruim 2 kunnen terecht in de gewone Bruno’s Foodcorregenwater aan voor de toiletten en de carwash. jaar voorbereiding in beslag. ner. Daar heeft men onder meer de keuze uit een Hier in Bilzen installeerden we tevens een lucht“Het restaurant is elke dag open van 11 tot 22u. ruim aanbod koffiekoeken, broodjes, focaccia’s recuperatiesysteem, wat het comfort in de zaak Het telt 130 zitplaatsen. We krijgen een uiterst en pizza’s.. Deze producten kunnen zowel meeverhoogt en de energieconsumptie beperkt”, gevarieerd publiek over de vloer. In de week genomen als ter plaatse geconsumeerd worden. besluit Giuliano Bruno. komen vooral werknemers van bedrijven uit de Voor het aanbod bake-off werkt Group Bruno buurt hier hun middagmaal nuttigen. ’s Avonds trouwens samen met CSM Benelux. en op zondag trekken we eerder gezinnen aan. In de shop is ook een Lavazza Espresso Point

www.expoadvice.com 17/09/12 15:23


#publireportage

CSM Benelux beveelt het vernieuwde snackassortiment van Molco warm aan België is klaar om toe te happen! Al jarenlang behoren de hartige snacks van Molco tot dé toppers in het warme snackassortiment. Omdat smaken en eetgewoontes na verloop van tijd echter evolueren, besloot Molco deze referenties te vernieuwen. Het resultaat is dat de populairste hartige snacks van België nog hartiger en smakelijker zijn. Bij de vernieuwing vormde de eindgebruiker het uitgangspunt, zodat deze warme snacks nog beter beantwoorden aan de huidige behoeftes van de consument. Als verkooppunt kunt u dit topassortiment hartige snacks meteen serveren als een volwaardige warme lunch, snack-on-the-go, tussendoortje. Bovendien stelt Molco heel wat POS-materiaal ter beschikking om dit vernieuwd aanbod extra in de kijker te plaatsen. Wat zijn de kenmerken van dit unieke assortiment? • De verrukkelijke smaak die zijn gelijke niet kent De recepturen van dit hartig assortiment zijn exact afgestemd op de noden en verwachtingen van de Belgische consument. Die is op zoek naar een hartige snack met een knapperige bite en een heerlijke vulling op basis van de juiste en juist gedoseerde ingrediënten. • De artisanale kwaliteit en uitstraling Deze hartige bladerdeegproducten vallen op door hun ambachtelijke bladering en hun royale vulling. Naast de overheerlijke smaak munten deze snackproducten uit door de mooie ovenglans- en kleur, het artisanale karakter en de fijne gerasterde structuur. • Snel klaar Met dit hoogwaardig assortiment bladerdeegproducten kunt u uw klant op elk moment van de dag een heerlijke, warme snack voorschotelen. De eenvoudige bereiding zorgt er trouwens voor dat u steeds verse producten kunt aanbieden: deze producten

hoeft u immers alleen maar kort af te bakken en u kunt ze meteen aan uw cliënteel serveren. Aantrekkelijke presentatie Het assortiment warme snacks van Molco omvat een frikandelrol, een frikandelrol HL, kaasbroodje Royale, ham-kaasbroodje, hotdog de luxe en frikandel de luxe. Deze lekkere, kwalitatieve snacks vragen ook een mooie, opvallende presentatie. Daarom zorgt CSM Benelux voor de passende verkoopondersteuning om het unieke, smakelijke karakter van de snacks extra onder de aandacht te brengen. Er werd ditmaal gekozen voor niet-alledaags POS-materiaal, waar niemand naast kan kijken. In de eerste plaats is er de houten toogdisplay waarop u de productaffiches kunt bevestigen, in combinatie met een leuke slagzin of promo op een mini-eyecatcher. Daarnaast biedt CSM Benelux leuke servetten aan, waarmee uw klanten hun lekkerste warme snack kunnen beetpakken. Voor meer informatie kunt u terecht op het nummer 03/641.71.15 of neem een kijkje op www.molco-foodservice.be

Dé lekkerste Warme Snack

Het hele land snakt ernaar!

Verbeterd recept!

De hartige snacks van Molco zijn • De ambachtelijke al vele jaren vaste waarden in het kwaliteit en uitstraling warme snackassortiment. Maar smaken Onze hartige bladerdeegproducten veranderen. Eetgewoonten ook. hebben een mooie ambachtelijke En dus ging Molco aan de slag om de bladering én een rijkelijke vulling populairste hartige snacks van België… met een mooi gerasterde structuur nog hartiger en smakelijker te maken. en warme kleur en glans! Met u, als klant en de consument • De onovertroffen smaak als maatstaf! Een smakelijke vulling met de juiste Het resultaat? Het top assortiment én juist gedoseerde ingrediënten. aan hartige snacks, die u meteen • De makkelijke afwerking kunt serveren als een volwaardige U hebt altijd dé perfecte warme snack warme lunch, snack-on-the-go, in huis. Op elk moment van de dag tussendoortje,... waarmee u naar biedt u uw klant verse producten aan, hartenlust creatief kunt zijn, want u hoeft ze enkel even af te bakken op maat van elke klant! en serveren maar! Warme snacks, een top gamma bladerdeegproducten dat niet in uw assortiment mag ontbreken: Ham-Kaasbroodje, Kaasbroodje Royale, Frikandelrol, Frikandelrol HL, Hotdog de Luxe, Frikandel de Luxe Meer info? Bel het nummer 03 641 71 15 of kijk op www.molco-foodservice.be

www.expoadvice.com O2H_35-NL.indd 7

O2 h

blz 7 18/09/12 09:43


M Beursverslag Klant staat centraal op Horeca Expo 2012 Van 18 tot en met 22 november 2012 vindt het jaarlijkse trefpunt voor de horeca- en cateringsector Horeca Expo terug plaats. Naast het gebruikelijke aanbod op deze multisectoriële topbeurs focust Horeca Expo dit jaar op het thema ‘At your service!’. At your service! Horeca Expo is en blijft het uitgelezen platform voor de professionals uit de horeca- en cateringbranche om uit te zoeken wat er leeft in de sector, welke trends er heersen en wat de recente innovaties op de markt zijn. Met de baseline ‘At your service!’ plaatst Horeca Expo ditmaal de klant centraal. In 2012 wordt de nadruk gelegd op het belang van hospitality en een gepersonaliseerde aanpak naar de klanten. Ook nieuwe technologieën en trends zoals social media en smartphones zorgen ervoor dat de beleving en benadering van de klanten op een andere manier gebeurt. De kracht van sociale media Mond-aan-mondreclame is een vorm van publiciteit die door de jaren heen altijd heel belangrijk is geweest voor de horecasector. Deze vorm van communicatie heeft de laatste jaren een andere invulling en benadering gekregen door de komst van sociale media zoals Facebook, Twitter,... Omdat deze communicatiekanalen snel, efficiënt en gratis zijn, legt Horeca Expo dit jaar ook de

nadruk op deze sociale media. Diverse tips & tricks kunt u vinden op http://www.facebook.com/horecaexpo of http://www.twitter. com/horecaexpo. Naast de kracht van de sociale media, bestaan er ondertussen ook heel wat nieuwe toestellen zoals smartphones, tablets,...die toelaten om heel snel een foto of mening over uw zaak te plaatsen op het internet. Op Horeca Expo zal u met uw smartphone de nieuwe Horeca Expo-applicatie kunnen downloaden, maar ook kunnen kennismaken met deze nieuwe vorm van technologie in de Social Media Festival- en evenementcatering Naast het traditionele totaalaanbod voor de horeca- en cateringsector, focust Horeca Expo zich in 2012 ook op festival- en evenementencatering. Hiermee speelt deze vakbeurs in op de stijgende vraag naar trendy en hippe cateringconcepten. Dit jaar zullen de bezoekers op de beurs dus meer kunnen vernemen over mobiele en trendy cateringconcepten, vendingmachines en de nieuwste technieken en concepten om events te organiseren:

van foodtrucks over kookunits en koeloplossingen tot partytenten, het komt allemaal aan bod. Randprogramma Horeca Expo is de ideale locatie om nieuwigheden en trends te spotten. De bezoeker kan er ook heel wat inspiratie opdoen. Dit kan onder meer op de zogenaamde Trendwall. Daar worden onder meer alle Innovation Awards en Baanbrekers in de kijker geplaatst. Nieuw dit jaar is trouwens de Jobwall, centraal aan de ingang. Daarop zullen alle horeca-ondernemers hun vacatures in de kijker kunnen zetten. Bezoekers kunnen ook een Groen Parcours volgen dat hen langs de standen met ecologische producten of diensten brengt. Uiteraard staan er ook weer diverse seminaries over actuele thema’s in de branche op het programma. Verder vinden er tijdens Horeca Expo weer verschillende events zoals de Nationale Dag van de Friturist plaats.

Horeca Expo in het kort Locatie: Flanders Expo, Gent Data: Van zondag 18 tot en met donderdag 22 november. Openingsuren: Van 10u30 tot 19u Toegang: Enkel voor professionals. Gratis toegang mits preregistratie via uitnodiging met toegangscode. Vakbezoekers zonder uitnodiging: 40 euro. Meer info: www.horecaexpo.be

Vending Benelux wordt vanaf 2013 een tweejaarlijkse beurs Op 31 mei en 1 juni 2012 vond in Hangar 29 van de Antwerpse Waagnatie de tweede editie plaats van Vending Benelux, de vakbeurs voor de automatensector in de Benelux. Hieronder leest u meer over de innovaties en producten die opvielen tijdens ons beursbezoek. Van Antwerpen naar Brussel Na de succesvolle eerste editie in 2011 waren de verwachtingen hooggespannen. Deze werden volgens de diverse exposanten echter niet volledig ingelost. De organisatie besloot dan ook om aan het concept te sleutelen. Vanaf 2013 wordt de vakbeurs slechts tweejaarlijks georganiseerd. Bovendien wordt de opzet van de beurs verbreed: naast vendingautomaten wordt voortaan ook extra aandacht besteed aan de koffieconsumptie op de werkplek of in openbare ruimtes. De naam van de beurs wijzigt dan ook in Vending & Barista Benelux. Een andere wijziging wordt de locatie van de beurs. De Waagnatie in Antwerpen vormt niet langer de plaats van het gebeuren, maar wel Tour & Taxis in Brussel. De derde editie wordt georganiseerd op 15 en 16 mei 2013. Gespot op Vending Benelux 2012 1. Onder het merk Nutri pause stelde de Franse firma Copadis een gamma zelfverwarmende dranken voor. Het aanbod omvat onder meer soep, koffie, warme chocolademelk en warme wijn. Op die manier kan de consument onderweg steeds over een warme drank beschikken. 2. Naast de chipsreferenties van Sibell presenteerde ATL Distribution onder meer snoepgoed dat halal en koosjer geproduceerd wordt. De firma verdeelt tevens potjes met noten en

gedroogde vruchten. 3. Bij Serbenco kon de bezoeker heel wat espressomachines bewonderen. Daarnaast werd de lei 200 van Bianchi voorgesteld. Dit kleine koffietoestel valt op door zijn flexibiliteit. 4. Saeco introduceerde onder meer de automaat voor warme dranken Atlante Dynamique. Deze beschikt over een 19 inch videoscherm, waardoor een bedrijf informatie kan verstrekken aan zijn werknemers tijdens de koffiepauze. 5. Nestlé Professional biedt onder het merk Nescafé een ruime waaier koffiemachines voor de bedrijfsmarkt. 6. Het milkshakeconcept Shakeria van de firma Innoprax kon ook nu weer op heel wat belangstelling rekenen. 7. Bij Hot Food Matic Benelux pakte men uit met het concept Subito Gusto. Deze automaten verdelen warme snacks. Er zijn 3 mogelijkheden: pizza’s, panini’s en panini’s en/of croquemonsieurs. 8. De producten van Sodebo zijn uiterst geschikt voor de vendingmarkt. De bezoeker kon er onder meer kennis maken met de pasta- en wokboxen, de sandwiches van So Gourmand en de Pizza Giant-slices. 9. Sielaff plaatste haar ruim aanbod van vending- en koffieautomaten in de kijker. 10. Al sinds 1952 is General Waffle Manufactory (Pegi) specialist

in de productie van wafels. De firma biedt zowel voorverpakte wafels als verse of diepgevroren deegbollen aan. 11. Het gamma Bio by Natur’Inov, dat voorverpakte zakjes met mengelingen van gedroogde vruchten, noten en granen omvat, combineert plezier en gezondheid. 12. Bij CDS Automaten stond de nieuwe koffieautomaat Novara voorgesteld.. Het toestel is energiezuinig en valt op door zijn gebruiksgemak. Deze innovatie is uitgerust met een nieuwe espressogroep, wat resulteert in een nog hoogwaardigere koffie. 13. FrieslandCampina zette de Cécémel Dark, de chocolademelk met de krachtige smaak van pure chocolade, en de nieuwe PET-flessen (400 ml) van Appelsientje centraal. 14. Roger & Roger was eveneens aanwezig en peilde naar de reacties van de vendingoperatoren op de kleinverpakkingen van Croky. 15. Animo introduceerde het gamma OptiFresh Next Generation. Deze automaten voor filterkoffie vallen op door hun strak, eigentijds design en hun gebruiksgemak. 16. De vendingoplossingen van Coca-Cola Enterprises kunnen worden afgestemd op de specifieke behoeftes van de klant.

7

4

3

2

5

10 1

8

12

O2h O2H_35-NL.indd 8

13

blz 8

11

6

9

14

15

16

www.expoadvice.com 17/09/12 15:24


#publireportage

Royco brengt pit in het soepsegment Ontdek nu de nieuwe variëteit Royco Groenteweelde Black Pepper Met Royco brengt Campbell Foods dynamiek in het soepsegment door met de regelmaat van de klok innovaties te introduceren. Ook dit najaar zullen de soepliefhebbers kunnen genieten van een nieuwigheid. Royco presenteert immers de nieuwe variant Groenteweelde Black Pepper. Deze lekkere groentesoep bevat trouwens de nieuwe Crazy Crunchies: knapperige korstjes boordevol heerlijke kruiden, die de soepliefhebber nog meer crunchy plezier bezorgen! Royco Groenteweelde Black Pepper Onder het motto ‘Neem je pauze met Royco en je gaat weer fluitend door het leven!’ introduceert Campbell Foods een nieuwe smaak in het Royco-aanbod: Royco Groenteweelde Black Pepper. Deze variëteit uit het Crunchy-gamma combineert de zachte smaak van groenten met het plezier van knapperige korstjes. Deze heerlijke groentesoep bevat

Bij Royco Groenteweelde Black Pepper bevatten de korstjes zwarte peper, wat ervoor zorgt dat de soep een beetje pittiger wordt. echter een nieuwigheid, namelijk de Crazy Crunchies! Het betreft knapperige korstjes boordevol heerlijke kruiden voor nog meer crunchy plezier. Bij Royco Groenteweelde Black Pepper bevatten de korstjes zwarte peper, wat ervoor zorgt dat de soep een beetje pittiger wordt. In een doos zitten 20 zakjes.

www.expoadvice.com O2H_35-NL.indd 9

Royco Hot Arrabbiata Tagliatelli Voor soepliefhebbers die van een pittige smaak houden, presenteert Royco trouwens ook Hot Arrabbiata Tagliatelli. Het betreft een licht pikante soep, die verrijkt is met fijne sliertjes tagliatelli. Ook hier bevat de verpakking 20 zakjes. Website Professionals uit het Out-of-Homekanaal die graag meer informatie willen, moeten vast en zeker een kijkje nemen op de website van Royco (www.royco.be). U ontdekt er welke heerlijke soepen en interessante vendingtoestellen Royco allemaal aanbiedt. Bezoek Campbell Foods op Horeca Expo U bent natuurlijk ook steeds welkom op de stand (hall 1, standnr. 1348) van Campbell Foods Belgium tijdens de vakbeurs Horeca Expo, die plaatsvindt van zondag 18 november tot en met donderdag 22 november 2012 in Flanders Expo te Gent. Campbell Foods presenteert er onder meer de nieuwe variëteit Royco Groenteweelde Black Pepper en de pittige smaak Royco Hot Arrabbiata Tagliatelli. Uiteraard krijgt u ook de mogelijkheid om deze soepen te proeven. Tevens kunt u er ook kennismaken met de verschillende sauzen van Devos Lemmens.

Campbell Foods Belgium Rijksweg 16 2870 Puurs Tel.: 03 890 88 22 info_outofhomebe@campbellsoup.com www.royco.be

O2 h

blz 9 17/09/12 15:24


In2coffee

Zwart goud slurpen in huiskamersfeer Broer Bretel leert Antwerpen koffie drinken 2

3

1

4

4

5

"Echt waar, dit is een espressobar." Het zou een mooi compliment van een Italiaans tijdschrift kunnen zijn bij een bezoek aan Broer Bretel, want iedereen voelt zich meteen goed in deze knusse Antwerpse zaak. Vintage meubilair, rustige jazzmuziek en een fotomuur met een bloemlezing van lachende, trouwe klanten zorgen meteen voor een gevoel van thuiskomen. Die emotie wordt nog versterkt als barista Toon Craen aan de koffiemachine zijn kunsten etaleert en een kopje serveert dat je zo doet denken aan grootmoeders tijd. Om maar te zeggen: Broer Bretel is er op anderhalf jaar tijd in geslaagd al een stevige reputatie als kwalitatief koffiehuis bijeen te boksen. "We mogen niet klagen, zeker vermits 't Eilandje nog volop in ontwikkeling is en dit meer en meer zal evolueren tot een buurt waar mensen dolgraag wonen en werken," getuigt Toon Craen.

Steekkaart Broer Bretel

Oprichtingsdatum: februari 2011. Aantal personeelsleden: 1. Aantal zitplaatsen: 35. Duurste koffie: caffe latte met slagroom en/of chocolade en snoepgoed van 3,2 euro. Goedkoopste koffie: een basis espresso, 1,6 euro. Best verkopende producten: cappuccino, caffe latte en 'Jules': een cappuccino met slagroom, karamel en crunch van natuurboterwafels Jules Destrooper.

O2h O2H_35-NL.indd 10

blz 10

Met studies wiskunde-wetenschappen in zijn humanioraperiode, was de kans dat Toon Craen later in de horeca terecht zou komen, quasi nihil. Dat veranderde abrupt toen de 26-jarige uitgeweken Kontichnaar in restaurantjes wereldwijd tot de conclusie kwam dat hij een rasechte foodie was. "Daarom besliste ik om uiteindelijk hotelmanagement te gaan studeren. Nadat ik acht jaar geleden in Caffènation in Antwerpen de heerlijkste koffie van mijn leven dronk, was ik geheel gebeten door die microbe. Ik vond het een eer daar zes maand lang alle finesses van de stiel te mogen leren en mij stelselmatig om te scholen tot barista. Die praktijkgerichte opleiding was absoluut noodzakelijk: een barista mag zich maar professioneel noemen als hij ontelbare keren koffie heeft geproefd, weet wat hij drinkt en dat ook treffend kan beschrijven. Ik zie het als een heerlijke uitdaging om mijn smaakpalet voortdurend te vergroten. Daarnaast kook ik af en toe nog wel graag, maar laat mij maar vooral achter de koffiebar staan. Mensen overheerlijke koffie schenken, een babbeltje slaan en hen informeren over wat ze precies drinken: dat is mijn lange leven. Hele dagen 'opgesloten' zitten in een keuken zou niets voor mij zijn, ik wil contact met mijn klanten." In volle opmars In februari 2011 zette Toon de stap naar een eigen zaak op 't Eilandje, in zijn ambitie gesteund door zijn broers Roel, Jens en Jannes. "In andere grootsteden kan je quasi op elke hoek een degelijke koffie drinken. In Antwerpen was dat tot voor enkele jaren niet het geval, maar de stad is die achterstand in ijltempo aan het inhalen. De koffiemarkt is hier in volle opmars, maar op 't Eilandje werd die behoefte tot voor onze komst niet ingevuld. Met Broer Bretel wilden we daar dus verandering in brengen."

De benaming is opvallend voor een koffiebar, vermits er geen enkele referentie naar koffie, aroma's of welke boon dan ook wordt gemaakt. "Een heel bewuste keuze. We wilden een naam die bleef hangen en ik denk dat we daar aardig in zijn geslaagd. Het bretelthema trekken we uiteraard elke dag door in onze kleding en op de menukaart. We kwamen op het idee door bretellen die we vonden in het voormalige huis van onze grootvader. Tot ieders hilariteit begon Roel die ook te dragen, maar eigenlijk past het vooral perfect in de sfeer die onze zaak uitstraalt: het huiskamergevoel, vintage meubilair, een piano die toelaat om af en toe een optreden te verzorgen, een oude boekenkast, sofa's achterin... Zo zijn we erin geslaagd een omgeving te scheppen waarin iedereen zich op zijn gemak voelt en in alle rust een krant leest of op de laptop werkt, met jazzmuziek op de achtergrond." Microbe Toon Craen draagt de zaak grotendeels alleen. In het weekend krijgt hij steun van broer Roel, die ook helemaal door de koffiemicrobe gebeten is en zich, onder leiding van Toon, stilaan tot een echte barista ontpopt. "Roel verzorgde ook alle vormgeving, het webdesign en de kaart, terwijl ook mijn jongere broers af en toe bijspringen." Mond-tot-mondreclame Drie jaar geeft Toon zichzelf om de zaak tot een onvervalst succes te zien openbloeien. "Dat lijkt me realistisch, zeker gezien de site hierrond nog in volle ontwikkeling is. Talrijke woonprojecten zijn in volle opbouw en in de omgeving werken ook heel veel mensen. Op termijn zal alles hier aanwezig zijn om dit tot een uiterst gezellige buurt te doen uitgroeien. Het verheugt me dat we er nu al in zijn geslaagd om een vrij solide klantenbasis op te bouwen. Van mensen die

1. Toon Craen: “Als ik geen kwaliteit kan leveren, hoeft het niet voor mij." 2. Ook thee behoort tot het aanbod. 3. Broer Bretel wasemt een vintagesfeer uit. 4. De koffie bij Broer Bretel doet denken aan grootmoeders tijd. 5. Broer Bretel vulde een leemte op: voor hun komst was er geen koffiebar op ’t Eilandje in Antwerpen.

hier af en toe langskomen, nemen we een leuk fotootje, dat we ophangen aan een intussen stevig uit de kluiten gewassen fotomuur. Dat geeft de zaak persoonlijkheid en bezorgt iedereen een aangenaam gevoel, wat resulteert in mond-tot-mondreclame. Precies daarom heb ik nooit veel geïnvesteerd in promotie. Advertenties in gratis reclamebladen, daar geloof ik niet in. Wel zijn we aanwezig op de social media, onder meer met een fanpagina op Facebook en nieuwtjes voor koffieliefhebbers op Twitter." Klantenprofiel Bij Broer Bretel tref je de meest gevarieerde bezoekers: van de 18-jarige Antwerpse student tot de 55-jarige MAS-toerist . "Qua voeding bied ik enkel gebak aan, zodat de focus zeker op koffie en thee blijft liggen. Mensen mogen wel gerust hier hun picknick verorberen en er is een goede verstandhouding met de talrijke broodjeszaken uit de buurt. Vooral 's morgens verkoop ik take-awaykoffie, later op de dag nuttigen de mensen hun consumptie liever hier." Sowieso zal Broer Bretel nooit tot een keten uitgroeien. "Anders gaat het persoonlijk karakter van ons concept verloren, en dat wil ik absoluut vermijden. Uiteraard komen mensen vooral voor de koffie, maar ook de persoon die achter de bar staat, is belangrijk. Bovendien wil ik altijd de controle over mijn product behouden. Als ik geen kwaliteit kan leveren, hoeft het niet voor mij."

www.expoadvice.com 17/09/12 15:24


c Interview De Efteling stemt haar aanbod food&beverages nog beter af op de noden van de bezoeker Zomer 2012 was voltreffer voor het Nederlandse attractiepark 1

2

5 1. 2.

3

3. 4. 5. 4 De zomermaanden vormen voor het leeuwenbijgesteld”, benadrukt Coen Schelfhorst. fastfoodverkooppunt De Steenbok. Hier werd deel van het leisure segment binnen het Out-of- Buiten het park schotelt de Efteling de gasten in het interieur en het assortiment aangepast Homekanaal de belangrijkste periode van het de restaurants van het Efteling Hotel, het Eftezodat het qua thema perfect aansluit op de omjaar. Nu juli en augustus achter ons liggen, vond ling Golfpark en vakantiepark Efteling Bosrijk geving. Tevens werd aan de locatie een Burger de redactie van Out-of-Homemagazine O2H het ook nog ‘à la carte’-mogelijkheden voor, met een Backerij toegevoegd. tijd om eens van naderbij te bekijken in welke regelmatig wisselende menukaart. Verder investeerden we in ons aanbod foodmate de economische crisis zich laat voelen in trucks en mobiele karren. Naast koffiekarren dit segment. Tevens peilden we naar de trends Doordachte locaties rijden er nu ook diverse gethematiseerde op het vlak van food & drinks in leisure en vroe- De inplanting van de foodconcepten wordt onder frisdrankkarren (i.s.m. Coca Cola), een fruitkar gen we hoe men het aanbod daarop afstemt. Om meer bepaald aan de hand van een analyse van (i.s.m. Chiquita), een frisdrankkar (i.s.m. Vitamin dit alles na te gaan, trokken we naar de Efteling, de gastenstromen en het profiel van de gasten Water) en een saté- en nachokar rond in het de best bezochte dagattractie van Nederland per deelgebied. pretpark”, schetst Coen Schelfhorst. en tevens één van de grootste attractieparken “Het Ruigrijk, het oostelijke gedeelte van het park van Europa, dat ook bij onze landgenoten erg waar de spectaculairste attracties gesitueerd Succesvolle zomer populair is. zijn, trekt bijvoorbeeld een jong en stoer publiek. De Efteling blikt alvast tevreden terug op het Het voeding- en drankenaanbod in Het Ruigrijk voorbije zomerseizoen. Tijdens de Zeven Mijls Erg uitgebreid aanbod food & beverages beantwoordt dan ook vooral aan de behoeftes Zomer, die gedurende 7 weken in juli en augusHet attractiepark beschikt over een 30-tal van die doelgroep. De concepten in het Sprooktus liep, zorgden het mooie weer, de nieuwe horecalocaties. jesbos zijn dan weer meer afgestemd op gezinwatershow Aquanura en het nieuwe concept van “In eerste instantie zijn er de bediende resnen met jonge kinderen”, verduidelijkt Coen live-entertainment (Zeven Pleinen Festijn) voor taurants zoals ’t Poffertje, Welkom, Het Wapen Schelfhorst. een grote bezoekersopkomst. van Raveleijn en Theaterrestaurant Applaus. “Ook de besteding in food&beverages evolueerSinds kort kan de bezoeker ook terecht in het Crisis heeft geen effect de positief. De toename is enerzijds te danken bijzondere en gethematiseerde pannenkoeVorig jaar bezochten 4.125.000 gasten de Efteaan de investeringen in onze nieuwe (mobiele) kenrestaurant Polles Keuken. Daarnaast tellen ling. Zij besteedden toen meer aan voeding en horecaconcepten. Die maakten dat de capaciteit we verschillende restaurants met self-service dranken in het attractiepark dan in 2010. Die van ons horeca-aanbod beter afgestemd is op formules zoals Het Witte Paard, de Octopus stijging kende een drieledige oorzaak. de hoge gastenaantallen tijdens het zomerseien Station de Oost. Het assortiment varieert “In de eerste plaats breidde het aanbod in 2011 zoen. Anderzijds leidde het Zeven Pleinen-conhier van gezonde salades, broodjes, pasta's en uit door de komst van themarestaurant Het Wacept op de zaterdagavonden tijdens de Zeven andere maaltijden tot snacks en diverse fastpen van Raveleijn en de Swirl-counter. Daarnaast Mijls Zomer tot een optimale spreiding van de foodproducten”, aldus Coen Schelfhorst, Adjunct werden horecaconcepten als de Casa Caracol gasten over het park, wat de voedings- en drankDirecteur Horeca bij Efteling B.V. (Mexicaanse specialiteiten) en de Toko Pagode consumptie eveneens ten goede kwam”, vertelt (Oosterse specialiteiten) geoptimaliseerd. Coen Schelfhorst. “Verder zijn er ook enkele kleinere horecapunten, Tot slot wierp ook de investering in duidelijke die voornamelijk op een bepaald assortiment signing bij de horecalocaties zijn vruchten af. De Trends gefocust zijn. Zo zijn er onder meer de Happieconomische crisis laat bij ons dus geen sporen We polsten ook even naar de trends op het vlak ness Stations met diverse ijsspecialiteiten, de na. Wellicht wordt er eerder bezuinigd op luxeva- van voeding en dranken, die ze bij het pretpark Oase met fruitspecialiteiten en sandwiches, De kanties en minder op daguitstappen zoals een vaststellen. Efteling noteert een 7-tal opvalMeermin met visspecialiteiten en De Gebrande bezoek aan de Efteling.” lende ontwikkelingen.. Boon met diverse soorten koffie, cupcakes en - Het creëren van beleving panini’s. Tevens wordt in het pretpark voeding De Efteling verwacht dat de groei van het “Een mooi voorbeeld hiervan is Polles Keuken, en dranken via mobiele horeca aangeboden. Dat bezoekersaantal en de bestedingen zich dit jaar het nieuwe pannenkoekenrestaurant van de aanbod werd dit jaar trouwens uitgebreid, zodat zal verder zetten. Het pretpark viert in 2012 Efteling. Geheel in stijl met de sprookjesachwe nog beter kunnen inspelen op de vraag van immers haar 60-jarig bestaan en organiseert tige wereld van de Efteling is een maaltijd in de bezoekers naar een bepaald product op een daarom een groot aantal jubileumactiviteiten. dit restaurant een belevenis op zich. De bebepaald moment én op een bepaalde locatie in Bovendien werd het horeca-aanbod geïnnozoeker neemt plaats in de bedrijvige keuken het park. De opstelling van deze mobiele karren veerd, uitgebreid en verbeterd. van Polle, het ijverige koksmaatje. Binnen zijn wijzigt trouwens door de dag heen. Ze staan “Naast de opening van het nieuwe pannenkoe175 zitplaatsen waar jong en oud, omringd telkens bij de drukst bezochte attracties op dat kenrestaurant Polles Keuken pakken we dit door ‘Symbolicaanse’ grondstoffen en talloze tijdstip van de dag. De basisroutes van onze jaar uit met heel wat (ver)nieuw(d)e concepten keukenbenodigdheden, volledig opgaat in de karren liggen vast in een Mobiel Plan, maar die rondom onze jubileumattractie Aquanura. Een omgeving.” kunnen volgens ‘de praktijk van de dag’ worden mooi voorbeeld hiervan is het gerenoveerde

www.expoadvice.com O2H_35-NL.indd 11

Het nieuwe pannenkoekenrestaurant Polles Keuken. De Gebrande Boon en het Happiness Station bij Polles Keuken. Na de spectaculaire parkshow Raveleijn kunnen de bezoekers aanschuiven in restaurant Het Wapen van Raveleijn Efteling investeerde dit jaar in zijn aanbod foodtrucks en mobiele karren. De muzikale kookstoof in het midden van Polles Keuken biedt een bijzonder schouwspel tijdens de maaltijd.

- Samen genieten “Ook hier besteden we aandacht aan. Na de spectaculaire parkshow Raveleijn kunnen de bezoekers aanschuiven in restaurant Het Wapen van Raveleijn. Hier hoeft de klant niet te kiezen van een menukaart, want men eet gewoon wat de pot schaft: een heerlijke en pure driegangenmaaltijd die per tafel wordt opgediend. Op die manier tafelen de bezoekers ouderwets samen, delen ze alles met de rest van het gezelschap en proeven ze van de sfeer van weleer”, aldus Coen Schelfhorst. - Signing Goede productinformatie en klantencommunicatie is tegenwoordig primordiaal. Door middel van teksten en beeldmateriaal wordt in en rond de outlet het product zelf in de kijker geplaatst. De afgelopen jaren investeerde Efteling fors op dat vlak. - Nadruk op gebruiksgemak en snelheid In onze jachtige maatschappij wil de consument geen tijd verliezen. Alles moet snel gaan en zo eenvoudig mogelijk zijn. Anders jaagt men de klant weg. Efteling focust zich dan ook op beide aspecten. - Kwaliteit boven kwantiteit De consument is beter dan ooit geïnformeerd en weet goed aan welke normen kwalitatieve voeding moet beantwoorden. Hij gaat overal op zoek naar hoogwaardige voeding en drank, ook in attractieparken. - Invloeden uit Azië “Deze worden bijvoorbeeld vertaald in het nieuw oriëntaals buffet, dat we in ons Theaterrestaurant Applaus aanbieden.” - Gezondheid “De consument eet meer en meer bewust. Dit tendens hebben we vertaald in nieuwe concepten of opgenomen in bestaande formules. Zo serveren we in ons restaurant Welkom bijvoorbeeld Nature’s Goodness’-frieten, die 50% minder vet en 30% minder calorieën bevatten. Tevens spelen we met ons mobiel Vitamin Water-kraam in op de vraag naar koolzuurvrije dranken. Verder hebben we ook verse sappen en low-fat zuiveldranken opgenomen in het assortiment van onze verkooppunten”, besluit Coen Schelfhorst.

O2 h

blz 11 17/09/12 15:24


N on the road “Ik volg mijn gevoel”

't Kaaiken in Eeklo slaat alle concurrentie van zich af (bolognaise, macaroni met kaas en ‘diaboliek’, de pasta van het huis) warm au bain-marie. “Elke week voorzien we ook een andere pasta van de week. Dat is al boursin met spinazie geweest, pasta met currysaus, ratatouille enzovoort.” Promotie maakt Christine niet. “Toen ik met de pasta begon, zijn de kranten zélf naar mij toe gestapt. Wel sponsor ik af en toe een event in de regio of een organisatie van studenten en werden we enkele keren genomineerd voor het ‘Beste broodje van België’ en de Theo's (Trofee Hedendaags Eekloos Ondernemen). Maar de beste reclame is de mond-tot-mondreclame onder de mensen. Positieve reacties verspreiden zich vliegensvlug.” Even geleden had Christine ook tapas toegevoegd aan het aanbod: olijven, gedroogde tomaten, zalmrolletjes enzovoort. “Maar omdat ik hou van versheid en de tapas niet lang genoeg bewaard konden worden, ben ik er mee gestopt.”

Ooit was ‘t Kaaiken in Eeklo de allereerste sandwichbar in heel Meetjesland. Vandaag zijn er in de omgeving massa’s meer concurrentie, maar zaakvoerster Christine Rasselle is niet onder de indruk. “Onze klanten komen altijd terug. Een dankbaardere promotie dan mond-tot-mondreclame kan ik me niet bedenken.” In een vorig leven was Christine Rasselle modelontwerpster van zitmeubelen. Na 30 jaar gaf ze de job van de ene dag op de andere op om een geheel nieuwe weg in te slaan. In haar thuisstad Eeklo zag ze dat de broodjeszaak ‘t Kaaiken in de Zuidmoerstraat over te nemen was. “Ik heb gewoon mijn gevoel gevolgd, een eigen zaak runnen leek me echt iets voor mij.” 11,5 jaar later staat Christine nog steeds aan het roer van ‘t Kaaiken, maar dan wel op een andere locatie. “Drie jaar geleden, in augustus 2008, is de zaak verhuisd. We zitten nog steeds in dezelfde straat, maar zijn enkele huizen opgeschoven. Het vorige gebouw was een huurhuis, verouderd en ouderwets. De tijd was rijp voor een moderne, frisse look. Mijn achtergrond als modelontwerper heeft me goed geholpen bij de inrichting van de nieuwe zaak. Ik heb alles helemaal zelf ontworpen: de kasten op maat, het muurtje aan de werkplaats waar de oven staat, de zithoek, de pastabar rechts. Oorspronkelijk wilden we een kleurencombinatie van wit, zwart en grijs gebruiken in overeenstemming met het logo op onze T-shirts, maar uiteindelijk heb ik toch voor wat meer kleur gekozen. Het turkoois aan de ene muur bijvoorbeeld, ik kon er niet aan weerstaan!” De grootste kost destijds was de bakoven. “Maar die is zijn investering meer dan waard geweest.”

3.600 leerlingen. Onze pasta’s lokken ook leerlingen van het PTI en het Atheneum even verderop.” ‘s Zaterdags en tijdens schoolvakanties trekt ‘t Kaaiken een heel ander cliënteel aan, dat de drukte tijdens schooldagen liever vermijdt. “Ze staan dan immers dikwijls tot buiten aan te schuiven.” Ook al kan je vandaag broodjes kopen op elke hoek van de straat (bakkers, slagers, supermarkten ...), toch voelt Christine de concurrentie niet. Haar geheim? “Versheid! Ik gebruik enkel eerste keuzemateriaal, degelijk en kraakvers. Niet alleen voor het beleg, ook voor de broodjes. Het is niet omdat mijn voornaamste publiek jonger en dus iets minder kritisch is, dat ik daarom geen kwaliteit hoef te leveren en zoiets wordt enorm geapprecieerd. En dat aan betaalbare prijzen. Ik ga nooit langs bij concullega’s om te zien hoe zij het doen, of om prijslijsten en menukaarten te vergelijken. Ik doe wat ik zelf goed vind, ik volg mijn gevoel en dat volstaat. De mensen blijven komen.” Gat in de markt: pasta’s Sinds mei 2011 serveert Christine verse meeneempasta’s. “Al toen ik de zaak overnam, popelde ik om nieuwe dingen uit te proberen. Teren op een bestaand concept is niets voor mij. De pasta’s vielen meteen in de smaak. Het blijkt echt een gat in de markt te zijn, want niemand in heel Meetjesland biedt net als ik meeneempasta’s aan. Bovendien hou ik ook hier de versheid in acht, net als bij de broodjes en salades.” Christine houdt de verse sauzen

Steekkaart

Mini Babybel 2 Go!

’t Kaaiken in Eeklo

om te knabbelen Lekker dippen met

Pik & Croq' To Go

O2H_35-NL.indd 12

blz 12

Belcube

om te delen

Sharing smiles www.belfoodservice.be

O2h

Binnenkort op pensioen Wat de toekomst brengt? Christine glimlacht. “Ik stop met werken eind 2012. Ik word 58 en zal dan 44 jaar gewerkt hebben, het is tijd om de zaak over te dragen. Ik zou de zaak willen verkopen aan iemand die even gepassioneerd en creatief is als ik en zich volledig inzet voor de zaak, zodat ‘t Kaaiken nog even blijft zoals het is. Alle materiaal is immers amper drie jaar oud. Ook hoop ik dat de nieuwe eigenaar broodjes én pasta blijft serveren, want daar houdt het cliënteel van.”

3 slimme kaassnacks om overal mee te nemen

Betaalbaar en kraakvers De klanten van ‘t Kaaiken bestaan vooral uit schoolgaande jeugd. “We zijn omringd door scholen: een kleuterklas, lager- en middelbaar, een verpleegsterschool, volwassenenonderwijs, ... In totaal goed voor

Personeel: Christine + 1 werknemer drie dagen per week Parking: Even verder op een groot plein Startdatum nieuwe winkel: 24/08/2008 Populairste broodje: Smos & Martino Goedkoopste broodjes: 2 euro (nutella, speculoospasta, veggie) Duurste broodjes: 3,50 euro (zalm, boursin, brie, geitenkaas, serranoham) Pasta's: 3,4 of 5 euro Belangrijkste leveranciers: Bimpex (garnituur, diepvriesproducten), ham & kaas van Vermeire in Lembeke, groenten en fruit van Flanders Fruit in Eeklo, Decru Roeselare voor salades, AVA voor pastakuipjes en logo, Van Tornhout voor papier en zakjes. Oppvervlakte: 70 m² Jaar laatste remodelling: 2009

Mediterrane trend Kevin (18) staat Christine drie dagen in de week bij. “Het kan razend druk worden, vooral tussen 12u en 14u, maar met nog een derde persoon bij zouden we elkaar voor de voeten lopen. Met twee is ideaal.” Volgens het duo is er de laatste jaren ook een duidelijke trend bij de broodjeskeuze. “Klanten gaan steeds vaker de gezonde toer op. Tien jaar geleden was één op twee broodjes een smos met veel mayonaise. Vandaag zijn sauzen als ketchup en mayonaise en bereide salades stukken minder populair. Van de dertigtal soorten broodjes die we aanbieden, kiest men meer en meer voor bruine broodjes met mediterrane smaken zoals pesto, geitenkaas, serranoham, gerookte zalm, chorizo, kip ...” De kaart verandert Christine verder bijna nooit. “Er komen wel seizoensgebonden broodjes bij zoals komkommersla in de lente of vers fruit zoals mango, appel in de zomer. Mijn Bocca del silencio is er zo‘n voorbeeld van, met appel, mango chutney, serranoham, geitenkaas, rucola en een speciale kruidenolie die ik zelf heb verzonnen. Ook de warme panini stijgen in populariteit.” Waar Christine haar inspiratie haalt voor namen en ingrediënten van nieuwe broodjes? “Ik word er gewoon mee wakker! Op dit moment werken we aan een broodje Meetjesland (iets met paling en cuberdonsaus), maar we zijn nog volop aan het experimenteren tot we de perfecte combinatie hebben gevonden.” Op de website www.mysandwichbar.be kan je het volledige gamma van 't Kaaiken bekijken, maar online bestellen kunnen consumenten niet. “Leerlingen bestellen heel vaak via sms, ander cliënteel via fax of telefonisch. Om daarnaast ook nog eens een computer te raadplegen, hebben we geen tijd.“

N.V. BEL BELGIUM S.A. • Rue du Panier Vert 70 - 1400 Nivelles • Tel : 067 89 57 00 - Fax : 067 89 57 59

www.expoadvice.com 17/09/12 15:25


#publireportage Unilever met brede merkenportefeuille volop aan de slag in Out-of-Home

Sinds 1 april 2011 bewerkt Unilever met een volledig vernieuwd team de horeca- en Out-of-Homemarkt. Naast een uitbreiding van de verkoopsploeg met enkele ervaren horecavakmensen, kreeg ook de merkenportefeuille een grondige facelift. Unilever positioneert zich als een uitgesproken en volwaardige partner in de horecamarkt die een brede waaier aan topmerken aanbiedt waaronder Lipton Ice Tea, Ola, Ben & Jerry’s, BiFi, Zwan en Cup-a-Soup. Ook in 2012 zet Unilever haar productdifferentiatie verder met de introductie van diverse innovaties. Productdifferentiatie De aanpak en de ambities zijn duidelijk: dankzij een strategie van ‘productdifferentiatie’ -naast de ondersteuning op Lipton Ice Tea ook actief aan de slag gaan met bijvoorbeeld soepen en ijsjes - probeert Unilever ook meer niettraditionele omzet te creëren voor de uitbater. Een aanpak die een schot in de roos bleek.

biedt Unilever een uniek horecagamma dat ook in 2012 gegarandeerd het pad verder effent naar extra omzet. Dynamiek via innovaties Naast de productdifferentiatie met de verschillende merken zorgt Unilever ook binnen ieder merk voor dynamiek dankzij de continue innovatiedrang. Ook in 2012 pakten de diverse merken van Unilever uit met een brede waaier innovaties. In het ijsjessegment pakte Ben & Jerry’s bijvoorbeeld uit met een gloednieuwe smaak, namelijk The Vermonster: heerlijk ahornsiroop roomijs met gekarameliseerde pecannoten en karamelslierten! Naast deze topsmaak bracht Ben & Jerry’s dit jaar een tweede nieuwe variant op de markt: Oh My! Apple Pie!, heerlijk appeltaartroomijs met grote stukken appel en taartkorst. Deze twee innovaties vullen hiermee het 100% Fairtrade gecertifieerde assortiment van Ben & Jerry’s aan.

Naast de productdifferentiatie met de verschillende merken zorgt Unilever ook binnen ieder merk voor dynamiek dankzij de continue innovatiedrang.

Zo kende Lipton Ice Tea in de horeca en het Outof-Homekanaal opnieuw een fantastisch jaar met - ondanks een wel heel slechte zomer - erg mooie volumegroei. Lipton Ice Tea Zero Sugar zorgde als innovatie voor extra groei dankzij het aantrekken van nieuwe consumenten. Merken als Magnum, Cornetto en Ben & Jerry’s deden hun intrede in danscafés en horecazaken met een (binnen)speeltuin. Deze fantastische uitbreiding van het aanbod bracht uitstekende resultaten met zich, die de uitbater geen enkele moeite kostten en toch een heel erg mooie return opleverden. Ook de lancering van Cup-a-Soup en de hernieuwde ondersteuning op het gamma BiFi-bierworsten wierpen vruchten af. Zowel in verfrissende als hartige dranken en snacks

www.expoadvice.com O2H_35-NL.indd 13

Fermette is al 35 jaar het ideale roomijs van de Belgische families! Het succes ligt in de heerlijke melk en traditionele ingrediënten die Fermette gebruikt om haar heerlijk vanille-ijs te maken. Deze authenticiteit en kwaliteit die u van Fermette roomijs gewoon bent, is sinds 2012 nu ook beschikbaar in individuele porties van 75ml. Deze Fermette cups hebben een handig formaat, waar u jong en oud mee kan bekoren. Magnum verraste in 2012 alle chocoladeliefhebbers met de onweerstaanbare Magnum Infinity. Deze nieuwigheid wordt in twee varianten geïntroduceerd, de Caramel en de Dark Chocolate. Magnum Infinity Chocolate & Caramel omvat zacht ijs van melkchocolade met een karamelsaus, overgoten door een dikke laag krakende chocolade verrijkt met

stukjes cacao. De Magnum Infinity Dark Chocolate bestaat uit zacht ijs van donkere chocolade met een saus van zwarte chocolade, overgoten door een dikke laag krakende, zwarte chocolade verrijkt met pure stukjes cacao. Na een succesvolle lancering in 2011 van de kinderheld Max, gaat Max in 2012 opnieuw op avontuur . Naast onder andere de spetterende Max X-pop, de Super Twister en de Ninja Star, kunnen kinderen voortaan genieten van de grote topper van 2012, de Max 3D. Het betreft het allereerste ijsje dat kinderen in drie stappen kunnen opsmikkelen. Een avontuur op zich! Lipton Ice Tea vervulde op 1 februari 2012 een pioniersrol met haar Lipton Ice Tea Greengamma. Het was immers Lipton Ice Tea’s visie om verrassend lekkere en heerlijk verfrissende frisdranken aan te bieden met minder suiker dan de meest gedronken suikerhoudende frisdranken. Daarom werd nu 30% van de suiker in Lipton Ice Tea Green vervangen door Stevia, een nieuw toegelaten zoetstof (steviolglycosiden) afkomstig van de Steviaplant. Hierdoor werd het drankje nog verfrissender en bevat het minder calorieën. Lipton Ice Tea Green is sinds kort een caloriearme drank met 50% minder suiker dan de meeste suikerhoudende frisdranken in België.

Voor meer info kunt u terecht bij de Customer Service van Unilever: mail naar customerservice@unilever.com of bel op het nummer 02/333.62.06

O2 h

blz 13 17/09/12 15:26


1 Focus

De weg naar ‘kassa, kassa’ Tien vuistregels voor een succesvolle verkoop op de toonbank

Perfetti Van Melle

Jet Import

Haribo

Pepsico

Coca-Cola

Kraft Foods

Roger & Roger Chiquita

Als een verkooppunt in Out-of-Home een impulswinkel is, dan is de toonbank de ultieme plaats voor impulsaankopen in die shop. Klanten die een geplande aankoop komen afrekenen, moeten vaak even wachten. Op dat korte moment zijn ze uiterst vatbaar voor een impulsaankoop. De kracht van het product speelt, maar ook de manier waarop u de toonbank beheert. We geven u tien gouden regels om deze margerijke verkoop te stimuleren. 1. Dek een behoefte af Het zal u niet ontgaan zijn, maar fabrikanten doen heel wat inspanningen om hun product op uw toonbank te krijgen. Vaak is dat niet ten onrechte, maar wie keuzes moet maken doet dat best vanuit de behoefte van de consument. Een product op de kassa moet per definitie een impulsbehoefte afdekken. Het meest bekende voorbeeld van een impulsbehoefte is de ‘kleine honger’, maar ook verwennerij of iets nieuws proberen passen in dat plaatje. 2. Niet te duur Is aan de voorwaarde van de impulsbehoefte voldaan, dan moet een product nog een tweede toets doorstaan: prijs. Een kassaproduct mag de totaalprijs van wat de klant koopt niet drastisch beïnvloeden. Vaak heeft de klant een bij benadering te spenderen bedrag in gedachte als hij naar de kassa stapt. Daarop zit nog één of twee euro marge, maar producten van vijf of tien euro zijn iets te duur voor kassaverkoop. 3. Zichtbaarheid Het kernpunt dat elke voor dit artikel bevraagde fabrikant naar voor schuift, is zichtbaarheid. Voor impulsproducten geldt de vuistregel ‘zien is kopen’. Dit start bij het zichtbaar opstellen van een display, meubel of promotiemateriaal. Zorg dat de klant er mee wordt geconfronteerd. Wees echter selectief, want in een zee van displays valt geen enkel product finaal op. De voorkeur moet zoals gezegd uitgaan naar betaalbare producten die een impulsbehoefte afdekken, maar binnen dat aanbod kiest u best voor de snelst roterende of meest margerijke producten.

O2h O2H_35-NL.indd 14

blz 14

Mars Belgium

Stel wat u kiest ordelijk op, want ook een beperkt aantal producten die rommelig staan opgesteld, zullen de klant maar matig kunnen bekoren. Aansluitend bij de opstelling hoort de regel dat displays of meubels binnen handbereik van de aanschuivende shopper moeten staan. 4. Second placement Nog op het vlak van zichtbaarheid raden sommige fabrikanten aan om werk te maken van een doordachte tweede zichtbaarheid. Hoe vaker shoppers met impulsproducten geconfronteerd worden, hoe groter de kans dat ze in de verleiding komen om iets te kopen. Zo’n second placement bestaat bijvoorbeeld uit een aanwezigheid in de shop en een herhaling bij de toonbank (maar het kan net zo goed via side racks die langs de meest gangbare looproute in de winkel liggen). 5. Duidelijkheid Houd er rekening mee dat een shopper, zelfs een wachtende shopper, niet altijd de tijd neemt om alle communicatie aan de kassa goed te lezen. Om een optimale verkoop te behalen, moet de shopper snel zijn keuze kunnen maken. Zorg daarom voor duidelijke segmentblokken en groeperingen per merk. Maar zorg ook dat alles leesbaar is. Twijfel is dodelijk voor de impulsverkoop. 6. Beschikbaarheid Een out-of-stock is evenzeer behoorlijk nefast voor impulsproducten. U kunt de best roterende producten nog zo mooi in de kijker zetten, als u halfweg de dag door de voorraad heen bent, drukt dat de servicekwaliteit die u uw klanten biedt. Een goede opvolging van het assortiment is daarom primordiaal en werkt in twee richtingen. Wie de productflow doorgrondt, vermijdt ook onnodige kosten door derving of stockverlies via vervallen producten. 7. Assortiment Ken de markt, ken uw klanten en stem het assortiment aan de kassa daarop af. Varieer over de impulscategorieën heen en speel de sterke

merken inclusief hun toproteerders uit. In het kaderstuk schuiven een reeks grote fabrikanten hun toppers naar voor. Houd echter ook ruimte vrij voor innovaties, want een nieuw product kan heel goed een impuls tot aankoop opwekken. Navraag bij de fabrikanten maakte duidelijk dat elke speler inspanningen doet om zijn type producten op de toonbank te krijgen. Voor kleine, handige verpakkingen is dat haast een evidentie, maar ook minder klassieke toonbankproducten doen hun duit in het zakje. CocaCola experimenteerde bijvoorbeeld al met een impulscooler (zie foto) op de kassa, vanuit het inzicht dat veel klanten in petrolshops niet langs de grote koelkasten lopen. 8. Speel acties uit Als fabrikanten met interessante acties komen, heeft het weinig zin om die ergens in het rek miniem aan te kaarten. Als drie zakjes chips een sleutelhanger opleveren, maak dat dan duidelijk aan de kassa. Wie er al twee kocht, neemt mogelijk een derde mee, maar ook wie nog geen chips kocht, kan zich laten overtuigen.

9. Actief en assertief verkoop Probeer de kassaproducten actief mee te verkopen bij het afrekenen van andere producten om de impulsaankopen nog verder te bevorderen. Dat hoeft niet steeds door de klant een product aan te raden (maar het kan, als u de klant en zijn voorkeuren bijvoorbeeld kent). Het kan even goed door een mooie promotie op de toonbank te plaatsen en bij het afrekenen te wijzen op het voordeel van de promotie. Verschillende fabrikanten laten weten dat ‘active selling’ in hun ervaring de verkoop positief heeft gestimuleerd. 10. Degustatie Een uitloper van ‘active selling’ is degustatie. Een klant heeft zeker niet altijd de tijd voor een uitgebreide proefsessie, maar toch zijn er mogelijkheden. Denk maar aan het effect van een spontaan aangeboden degustatie: een enthousiaste bediende die een (nieuw of bestaand) product opent en vraagt of de klant niet even wil proeven. Durf de klant iets aan te raden, zelfs al koopt hij het product niet meteen, dan nog kan het op termijn zijn vruchten afwerpen voor uw verkoop en imago.

Toproteerders De redactie polste bij een reeks van grote merken naar hun toproteerder. Wij geven u hun antwoord mee, al maakte de rondvraag duidelijk dat de meeste merkfabrikanten meer dan enkel deze referenties een toprotatie toedichten. De selectie: - Kraft Foods: Stimorol Original Box (in gum), Leo Go single (in chocolade) en Chacha Maxx (in biscuit). - Mars Belgium: Snickers King Size, Twix King Size en M&M’s Peanut 250g/125g. - Jet Import: Red Bull Energy Shot. - Haribo: Dragibus Pocket 18x80g en gamma Roulettes. - Perfetti van Melle: Mentos Gum Bottles, Mentos Gum Slabpack, Rollen, Frisk tabs en Chupa Chups. - Pepsico: Lay's Naturel & Paprika 40g, Smiths Grills, Doritos Bits, Duyvis Crac A Nut Paprika, Duyvis Oven Roasted Szechuan Pepper. - Roger & Roger: Croky Hula Hoops 75 g paprika/bolognese/barbecue en Croky 45 g naturel/paprika/pickles. - Chiquita: Chiquita to go (display met bananen).

www.expoadvice.com 17/09/12 15:26


Nuttige adressen BAKE - OFF PRODUCTEN

Lantmännen Unibake Benelux

p/a Nijverheidsstraat 3 1840 Londerzeel Tel: +32 52 31 59 00 Fax: +32 52 31 59 02 www.pastridor.be sales.benelux@pastridor.com

CSM Benelux

Borrewaterstraat 182 2170 Merksem Tel: +32 3 641 71 00 Fax: +32 3 641 71 11 www.csmglobal.com/benelux info.benelux@csmglobal.com

BELEG & SAUZEN

Hamal Signature

Steenweg op Tielen 53 2300 Turnhout Tel: +32 14 42 61 11 Fax: +32 14 42 88 81 www.hamalsignature.com info@hamalsignature.be

GROOTHANDELS

Lyfra NV

Kapelstraat 100 2160 Wommelgem Tel: +32 3 355 31 10 Fax: +32 3 355 31 11 www.lyfra.be info@lyfra.be

CHOCOLADE EN CHOCOLADEREPEN

MARS Belgium

Kleine Kloosterstraat 8 1932 Sint Stevens Woluwe Contactpersoon Out-of-Home: Jan Rogiers Tel: +32 2 712 72 22 Mobile: +32 495 59 65 85 www.mars.be contact@be.mars.com jan.rogiers@effem.com

Trendy Foods

Avenue du Parc 29 B-4800 Petit-Rechain www.trendyfoods.com info@trendyfoods.com Tel. 087 32 18 88 Fax 087 32 18 89

Nestlé Belgilux

Birminghamstraat 221 1070 Brussel Tel: +32 2 529 52 52 www.nestle.be consum@be.nestle.com

MELK-EN KOFFIEDRANKEN

Innoprax

Zonnewende 7 B-8500 Kortrijk Tel. 0475 31 31 33 www.innoprax.ch jozef.van.damme1@telenet.be

ZOETE SNACKS

MARS Belgium

Kleine Kloosterstraat 8 1932 Sint Stevens Woluwe Contactpersoon Out-of-Home: Jan Rogiers Tel: +32 2 712 72 22 Mobile: +32 495 59 65 85 www.mars.be contact@be.mars.com jan.rogiers@effem.com

ZUIVELPRODUCTEN

Danone Professional

Jules Cockxstraat 6 1160 Brussel Tel: +32 2 776 68 11 Fax: +32 2 776 68 69 www.danoneprofessional.be danone.pro@danone.com

WATERS

Nv Danone Waters Benelux sa (Evian, Badoit, Volvic, Vitalinea)

Jules Cockxstraat 6 –b3 1160 Brussel Tel: +32 2 776 66 17 Fax: +32 2 771 66 34 www.evian.com Sonia.vaneyck@danone.com

Conway

Laagstraat 63 B-9140 Temse www.conway.be info@conway.be Tel. 03 710 03 11 Fax 03 710 03 08

Wenst u ook in de Nuttige Adressen te staan? U staat onder maximum 2 rubrieken, gedurende een volledig jaar en in beide taalversies (Fr en Nl) voor slechts €500. (per extra rubriek + €90) Bij interesse bel naar 0032 56 21 30 32 of mail naar admin@expoadvice.com.

NIEUW

Kipsalade Bearnaise

Winkel- e n interieur projecte advies – n stu coördina die – ontwerp tie – uit voering

Een culinaire combinatie van de lekkerste kip met dé klassieker onder de sausen, nl. bearnaisesaus. De unieke bearnaisesaus met verse dragonsnippers geeft een zeer zachte smaaksensatie in de mond! Een niet te missen topper in uw assortiment!

Voor meer informatie: tel. +32 (0)14 42 61 11 - info@hamalsignature.be - www.hamalsignature.com Hamal Signature NV - Steenweg op Tielen 53, B-2300 Turnhout

www.expoadvice.com O2H_35-NL.indd 15

O2 h

blz 15 17/09/12 15:26


N new arrivals Ab-Inbev: 2 nieuwe smaken Jupiler Force In 2011 bracht Jupiler zijn eerste gebrouwen frisdrank op de markt: Jupiler Force, speciaal ontwikkeld voor mannen en gebrouwen met de typische Jupileringrediënten water, mout, maïs en hop. Nu worden twee nieuwe smaakvolle varianten gelanceerd met een krachtig verfrissend karakter: Jupiler Force Blood Red Orange en Fresh Lime. De eerstgenoemde nieuwigheid heeft de smaak van bloedsinaasappelen en is dus friszuur met een aangename, lichtbittere toets. De tweede variëteit kenmerkt zich door een bitterzoete smaak, maar met de punch van limoen. Tot slot werd ook de originele gebrouwen frisdrank van Jupiler verder verfijnd voor een nog hoppigere afdronk. Daarom werd ook voor een nieuwe naam geopteerd, namelijk Jupiler Force Zesty Hop.

Mars Belgium: Twix® White is back! Elk jaar opnieuw wordt Twix® overspoeld met smeekbedes van fans die hun favoriete Twix® White in de winkelrekken willen. Ook dit jaar kunnen de liefhebbers op beide oren slapen: Twix® White is immers teruggekomen. Deze populaire Limited Edition, die bestaat uit krokante biscuit, smeuïge karamel en een heerlijk laagje witte chocolade, is sinds midden augustus verkrijgbaar. Fans weten dat ze er snel bij moeten zijn, want Twix® White is maar voor een korte periode beschikbaar. Voor meer informatie kunt u terecht op www.facebook. com/twixbelgium

Hamal Signature: Kipsalade Bearnaise Hamal Signature introduceerde eind augustus een nieuwe smaaksensatie in het segment smeersalade: Kipsalade Bearnaise. De klassieke bearnaisesaus diende als inspiratiebron voor deze nieuwkomer. Het betreft een culinaire combinatie van de lekkerste kip met de klassieker onder de sausen, nl. bearnaisesaus. De nieuwigheid wordt aangeboden in verpakkingen van 1 kilogram.

Ter Beke: Come a casa volkoren-producten Come a casa bracht op 10 september jl. de eerste vers bereide maaltijden op basis van 100% volkorenpasta op de Belgische markt. Het Come a casa volkorengamma bestaat uit 2 varianten: Volkorenlasagne Bolognaise en Volkorenlasagne Verdure. Bij de eerstgenoemde nieuwigheid vullen de laagjes luchtige bechamelsaus, tomatensaus boordevol zongerijpte groenten en vers varkensvlees elkaar mooi aan. Het laagje vers geraspte kaas zorgt voor een fijne afwerking. De tweede nieuwkomer, een groentelasagne, valt op door de volle smaak van de volkorenpasta en de frisse toets van de zuiderse groenten.

Perfetti Van Melle Benelux: Mentos Gum Up2U Mentos Gum, het sterkst groeiende kauwgommerk in België, lanceert een nieuw concept: Mentos Gum Up2U. Met deze introductie wil Mentos Gum een nieuwe impuls geven aan de kauwgomcategorie en het enveloppesegment in het bijzonder. Het enveloppesegment is goed voor 18% binnen de kauwgomomzet en kende de laatste jaren een sterke groei. Consumenten hebben op verschillende momenten van de dag behoefte aan een andere smaak kauwgom. Zo wordt kauwgom met een mint smaak vaak geconsumeerd als je onderweg bent naar een afspraak en fruitkauwgom in de loop van de dag als alternatief voor snoep. Mentos Gum Up2U biedt deze keuze: twee smaken, één pakje, de consument kiest. Mentos Gum Up2U is een non-coated kauwgom, verkrijgbaar in twee soorten: Sweet Mint & Bubble Fresh en Peppermint & Spearmint.

Campbell Foods: Royco Groenteweelde Black Pepper Onder het motto ‘Neem je pauze met Royco en je gaat weer fluitend door het leven!’ introduceert Campbell Foods een nieuwe smaak in het Crunchy-gamma van Royco: Groenteweelde Black Pepper. Deze heerlijke groentesoep bevat een nieuwigheid, namelijk de Crazy Crunchies! Het betreft knapperige korstjes boordevol heerlijke kruiden voor nog meer crunchy plezier! Bij Royco Groenteweelde Black Pepper bevatten de korstjes zwarte peper, wat ervoor zorgt dat de soep wat pittiger wordt. In een doos zitten 20 zakjes.

FrieslandCampina: Nutroma Opschuimmelk 1,5l-verpakkingen De Nutroma Opschuimmelk was tot voor kort enkel verkrijgbaar in een bag-in-box van 5 liter. Door het succes van het product besloot FrieslandCampina de Nutroma Opschuimmelk in een tetraverpakking van 1,5 liter op de markt te brengen. De Opschuimmelk van Nutroma zorgt voor heerlijke koffiespecialiteiten met melksmaak. Ze is erg eenvoudig qua gebruikgemak en zorgt voor een optimaal schuimresultaat.

Lactalis: Galbani Mozzarella Orecchiette Lactalis presenteert nu ook mozzarella in deze opvallende vorm, die geïnspireerd is op de gelijknamige pastasoort. Deze nieuwigheid is ideaal om creativiteit te brengen in salades, maar kan tevens aangewend worden om pastagerechten een extra touch te geven. Deze innovatie worden aangeboden in een verpakking van 125 gram.

Dolfin: Pochettes Gourmandes Dankzij de old-school tegelmotieven en subtiel ingegraveerde ingrediënten springt de verpakking van de Pochettes Gourmandes onmiddellijk in het oog. Binnenin zitten 12 minitabletten van 10 gram, exacte replica van de tabletten van 70 gram. Er zijn 3 varianten beschikbaar. Pochette terracotta omvat de 4 variëteiten, die aan de basis lagen van het succes van Dolfin: Melk 38% cacao, Melk met karamel, Melk met speculoos en Melk met noten. Pochette marron is een aanrader voor liefhebbers van zwarte chocolade. Deze pochette verzamelt 4 intense, heerlijke smaken: Puur 88% cacao, Puur met citroen & gember, Puur met amandelen en Puur met roze peper. Tot slot is er pochette framboise. Het betreft een verzameling van de populairste pure en melkchocoladevariëteiten van Dolfin: Puur met sinaasappel, Puur met roze peper, Melk met speculoos en Melk met noten.

Jet Import: Fever-Tree Fever-Tree is opmerkelijk anders dan standaard tonics: het heeft een zuivere, verfrissende smaak en wordt met 100% natuurlijke ingrediënten vervaardigd. Ze smaken zuiver, subtiel en evenwichtig door de authentieke ingrediënten en de champagneachtige parel. Tevens is Fever-Tree van dezelfde kwaliteit als de premium dranken waarmee ze worden vermengd. Fever-Tree is verkrijgbaar als Soda Water, Indian Tonic Water, Mediterranean Tonic Water, Natural Light Tonic Water, Ginger Ale, Ginger Beer, Lemonade en Bitter Lemon in flesjes van 200ml en leent zich perfect voor een single serve.

Danone Professional: kleine porties Danone Yoghurt 0% vet Danone Professional breidt haar aanbod verder uit en introduceert nu Danone Yoghurt met 0% vet in potjes van 125 gram. Er zijn 3 smaken beschikbaar: aardbei, kers en perzik. Ze worden aangeboden in een karton van 20 stuks. Een andere innovatie is Danone Natuur Yoghurt suiker in porties van 100 gram.

Mars Belgium: Mars Caramel Limited Edition Mars® viert dit jaar zijn 50ste verjaardag in België en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. In dit kader lanceert het merk voor de eerste keer een Mars® Caramel Limited Edition. Zoals de naam doet vermoeden, bestaat deze innovatie uit 100% karamel, omhuld door een laagje heerlijke chocolade. Deze variant is een echte lekkernij voor de Mars®-fans van het eerste uur. De Mars® Caramel Limited Edition is vanaf eind september 2012 verkrijgbaar.

Ter Beke: Oligusto® charcuterie Ter Beke presenteert een revolutionaire innovatie binnen de fijne vleeswaren: Oligusto®, charcuterie verfijnd met olijfolie. Met deze lancering biedt Ter Beke het beste van 2 werelden: smaakvol kwaliteitsvlees en olijfolie. Het gamma Oligusto® is een compleet nieuwe categorie binnen het segment fijne vleeswaren en bestaat uit salami, kipfilet, paté, hespenworst en kookham. Dankzij de verfijning met olijfolie wordt de gemiddelde inname van vet via deze vleeswaren gereduceerd met 40%. Oligusto® past perfect binnen de trend dat consumenten bewuster en gezonder willen eten.

StarMeal: Energy Food In samenwerking met Energy Lab ontwikkelde StarMeal dit gloednieuw voedingsconcept. Kim Clijsters, Tia Hellebaut en Sven Nys werkten actief mee aan dit nieuwe gamma warme en koude maaltijden en snacks. Sven Nys koos voor Nasi Goreng met kip en groenten en als snack voor linzen met gedroogde ham. De Energy Food Meal van Tia Hellebaut is een salade met geitenkaas en peperkoek. Tia opteerde voor wortelsoep met gember als snack. De keuze van Kim Clijsters viel op soetpatat met spinazie en garam masala. Sobanoedels met sesam vormen de snack van Kim.

Ontdek snel de

nieuwe Trendy T. bsite Bezoek onze nieuwe we e en www.liptonsolutions .b sbrief schr ijf u in voor de nieuw sample! en ontvang een GRATIS

www.unileverfoodsolutions.be

Adv trendy T-nl.indd 1

O2H_35-NL.indd 16

Bel foodservice: sneetjes Gouda La Vache Qui Rit Eind juni bracht Bel foodservice een innovatie op de markt: sneetjes jonge Gouda van La Vache Qui Rit. Deze nieuwigheid springt in het oog door zijn gebruiksgemak. De sneetjes zitten verpakt in 2 handige vlootjes (2 x 25 sneetjes), die de versheid van deze kaas optimaal bewaren. De sneetjes zijn geschikt voor diverse toepassingen zoals panini’s, sandwiches, croque-monsieurs, cordon bleus en dergelijke. Ze kunnen ook verwerkt worden in warme gerechten of gebruikt worden om te gratineren.

03/09/12 15:04

17/09/12 15:26

Out-Of-Home Magazine  

Nationaal infoblad voor verkooppunten van food- en non-foodimpulsartikelen, snacking-, conviencence en take-awayproducten en -concepten.

Out-Of-Home Magazine  

Nationaal infoblad voor verkooppunten van food- en non-foodimpulsartikelen, snacking-, conviencence en take-awayproducten en -concepten.

Advertisement