Page 1

Speciale ontkalker voor hoogwaardige steamers van alle merken durgol® swiss steamer® is een speciale ontkalker voor hoogwaardige steamers (stoomovens) van alle merken, om het even van welk type: boilersteamers, stoomovens met bodemschaal of waterreservoir stoomovens. durgol® swiss steamer® is zeer effectief, eenvoudig en veilig in gebruik en garandeert een makkelijke en snelle ontkalking zonder extra inwerkingsduur. Een regelmatige toepassing waarborgt een optimale kwaliteit van de gestoomde gerechten en verlengt de levensduur van uw steamer dankzij de speciale beschermingsformule. durgol® swiss steamer® laat geen restanten achter. Uw apparaat is na het ontkalken en naspoelen absoluut veilig voor levensmiddelen. durgol® swiss steamer® is verkrijgbaar in de speciale vakhandel in en fles à 500 ml. Eén fles is geschikt voor een volledige ontkalking van een steamer met ontkalkingsprogramma.


Wetenswaardigheden

Wat is kalk? Bij het verhitten van leidingwater ontstaan kalkafzettingen, bijv. in apparaten zoals steamers, stoomovens, stoomstrijkers , espressomachines of waterkokers. “Hard” (kalkhoudend) water ontstaat, doordat “zacht” regenwater door kalkhoudende gesteentelagen sijpelt en daarbij de mineralen calcium- en magnesiumcarbonaat uitspoelt. Waarom moet u uw steamer ontkalken? De kalkafzetting in uw steamer kann de kwaliteit van de gerechten en de levensduur van het apparaat negatief beïnvloeden. s Deze kalkafzetting ledit tot een vermindering van de warmteoverdracht en verlenging van de gaartijd, wat tot een mindere kwaliteit van het gestoomde gerecht kan leiden. s Kalkaanslag zet zich in verloop van tijd af en kan het verwarmingselement beschadigen. Bovendien bevordert kalk corrosie van het materiaal in de steamer. Dit kan tot beschadiging van het apparaat leiden. s Kalkafzetting leidt tot een verhoogd energieverbruik van de steamer wat belastend is voor het milieu. Om een optimale kwaliteit van de gestoomde en een lange levensduur van uw steamer te waarborgen is het van belang uw apparaat regelmatig en tijdig te ontkalken. Wat mag u van een goede ontkalker verwachten? De kalkafzetting wordt door de zuurcomponent in de ontkalker opgelost. De intensiteit van de reactie kunt u aflezen aan de mate waarin zich belletjes ontwikkelen. De effectiviteit van een ontkalker is in belangrijke mate afhankelijk van de zuurcomponent. Een ideale ontkalker zorgt bij een juiste dosering voor een snelle en afdoende ontkalking en waarborgt tegelijkertijd een maximum aan bescherming van de in het apparaat toegepaste materiaal. Wat is erop tegen om uw steamer met citroenzuur of azijn te ontkalken? Bij het ontkalken met een ontkalker op citroenzuurbasis kan er bezinksel ontstaan dat de fijne leidingen en ventielen in uw steamer kan verstoppen. Bovendien kan door het citroenzuur een onoplosbare laag worden gevormd die de kalklaag als het ware verzegelt. Daar komt nog bij dat het ontkalken met citroenzuur 10  zo lang duurt als met durgol® swiss steamer®. Azijn of azijnessence veroorzaken door het hierin aanwezige azijnzuur en door de smaakstoffen een onaangename geur bij het ontkalken. Bovendien kan het kunststofmateriaal in uw steamer op den duur deze smaak aannemen waardoor het aroma van de gestoomde wordt beïnvloed. Wanneer moet de steamer worden ontkalkt? Ontkalk uw steamer regelmatig en vroegtijdig! s Sommige types worden voor aflevering of bij de installatie op het kalkgehalte van het door u gebruikte water ingesteld. In andere gevallen kunt u bij uw plaatselijke waterleidingbedrijf informeren welke hardheidsgraad het water bij u heeft en dit vervolgens bij uw apparaat invoeren. s De meeste steamers beschikken over een ontkalkingsmelder. Raadpleeg de verklaring van de symbolen in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant van het apparaat.


De juiste ontkalker

Waarom is durgol® swiss steamer® de juiste ontkalker voor uw steamer?

durgol® swiss steamer® is wel zeer effectief tegen kalk, maar tast de apparaat niet aan. s durgol® swiss steamer® werkt tot 10  sneller dan andere ontkalkers. s Met 500 ml durgol® swiss steamer® kan maximaal 53 g kalk worden opgelost. Dit is voldoende om een hoogwaardige huishoud-steamer met ontkalkingsprogramma 1  volledig te ontkalken. Bij steamers zonder ontkalkingsprogramma vermindert de benodigde hoeveelheid ontkalkingsvloeistof individueel al naar gelang het volume van het waterreservoir onderin het apparaat. s Dankzij de doeltreffende corrosiebescherming tast durgol® swiss steamer® bij een juiste toepassing het materiaal van de espressomachine niet aan. Er ontstaat tijdens het ontkalken geen bezinksel waardoor de apparaat kan worden verstopt. s Door zijn speciale formule verhindert durgol® swiss steamer® eventuele schuimontwikkeling die schadelijk kan zijn voor het apparaat. durgol® swiss steamer® is eenvoudig en vellig in gebruik. s Dankzij het snelle verloop van het ontkalken met behulp van durgol® swiss steamer® is de ontkalkingsprocedure snel en eenvoudig. s durgol® swiss steamer® is gebruiksklaar. In tegenstelling tot ontkalkers in de vorm van poeder of tabletten hoeft durgol® swiss steamer® niet in water te worden opgelost. Aan het vloeibare durgol® swiss steamer® hoeven geen hulpstoffen te worden toegevoegd, zoals bij ontkalkingstabletten die restanten in de aparaat achterlaten en deze kunnen verstoppen. durgol® swiss steamer® is veilig voor levensmiddelen. s durgol® swiss steamer® laat na het ontkalken en naspoelen geen chemische restanten achter in de machine. durgol® swiss steamer® is reuk- en smaakloos. durgol® swiss steamer® is niet belastend voor het milieu. s Door de reactie van het zuur met de kalk worden zouten gevormd, waarbij het zuur wordt geneutraliseerd. Evt. overtollige durgol® swiss steamer® draagt in het rioolwater bij aan een neutralisering van de meestal bovenmatig aanwezige logen (afkomstig van wasmiddelen). durgol® swiss steamer® heeft geen bemesting van de waterhuishouding tot gevolg. s Dankzij het sterke kalkoplossende vermogen is durgol® swiss steamer® zuinig in gebruik en dus milieuvriendelijk. Door de geportioneerde verpakking is een overdosering uitgesloten. s De fles van durgol® swiss steamer® is van PET gemaakt, recyclebaar en dus niet schadelijk voor het milieu.


Gebruiksaanwijzing

Hoe moet u de hoogwaardige steamer ontkalken? Met durgol® swiss steamer® is het ontkalken van uw steamer simpel en veilig. Neem ook de aanwijzingen van de fabrikant van de steamer voor het ontkalkingsprocedure en het naspoelen. Ontkalken en naspoelen van aparaten met een ontkalingsprogramma (automatische ontkalking) 1. 500 ml durgol® swiss steamer® in het waterreservoir doen. 2. En fles durgol® swiss steamer® is geschikt voor één ontkalking. Eventueel moet de in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant van het apparaat vermelde hoeveelheid met leidingwater worden verdund. Ontkalkingsprogramma starten! 3. Bij apparaten zonder vaste wateraansluiting wordt de ontkalkingsvloeistof na het beëindigen van het programma weer in het waterreservoir teruggepompt. Voorzichtig, de vloeistof is heet! De gebruikte vloeistof niet meer voor andere ontkalkingen gebruiken! 4. Na het ontkalken moet de tank met leidingwater worden uitgespoeld. Daarna het apparaat volgens het programma met 2 tankvullingen leidingwater naspoelen. 5. Nu is het apparaat weer gereed voor gebruik – voor perfecte stoomgerechten. Ontkalken en naspoelen van aparaten zonder ontkalkingsprogramma. 1. Het waterreservoir van het apparaat met durgol® swiss steamer® vullen, zodat de bodem goed bedekt is. 2. Vervolgens de vloeistof met een spons over de kalkaanslag rondom het waterreservoir verdelen. 3. Laten inwerken (afhankelijk van de verkalking kan de inwerkingsduur variëren). 4. Vloeistof met een spons verwijderen. 5. Met leidingwater goed reinigen en daarna droogwrijven. 6. Nu is het apparaat weer gereed voor gebruik – voor perfecte stoomgerechten. Bij machines zonder ontkalkingsprogramma moeten bovendien de volgende aanwijzingen in acht worden genomen. s Let erop dat de ovenruimte en het waterreservoir op de bodem volledig zijn afgekoeld. s durgol® swiss steamer® mag uitsluitend koud worden toegepast. s Sommige modellen die niet voor inbouw in de keuken bedoeld zijn, zgn. stand-alone modellen, worden ontkalkt zoals in stap 1 – 3. beschreven. Daarna de ontkalkingsvloeistof verwijderen en goed naspoelen met koud water – klaar! Nu is het apparaat weer gereed voor gebruik. Algemene opmerkingen durgol® swiss steamer® is een speciale ontkalker voor steamers. De productveiligheid van het middel is veelvuldig getest. Bij gebruik volgens voorschrift kunnen materiaalbeschadigingen met grote zekerheid worden uitgesloten. Wij wijzen erop dat geen enkele aansprakelijkheid wordt aanvaard voor schade die is ontstaan, doordat men zich niet aan de bovenstaande gebruiksaanwijzing heeft gehouden.

durgol® swiss steamer® is niet geschikt voor het ontkalken van professionele Imperial steamers en andere professionele steamers.


Irriterend s Irriterend voor de ogen en de huid. s Moet buiten bereik van kinderhanden blijven. s Contact met ogen en huid vermijden. s Bij contact met de ogen deze direct grondig uitspoelen met water en een arts consulteren. s Bij inslikken direct een arts om raad vragen en hem de verpakking of het etiket tonen. s Alarmcentrale voor vergiftigingen in Zwitserland (24 h): 145 (snelkeuzenummer in Zwitserland), +41 44 251 51 51. Waarschuwing s durgol® swiss steamer® mag uitsluitend koud worden toegepast. s Niet in combinatie met andere reinigingsproducten gebruiken. s Spetters van durgol® swiss steamer® mogen niet terechtkomen op zuurgevoelige oppervlakken zoals marmer, kalkhoudende steensoorten, sommige soorten chroomstaal, dunne/beschadigde chroomlagen, email en zilver, omdat deze hierdoor kunnen worden aangetast. s Over het algemeen is het zo dat het materiaal van de steamer niet wordt aangetast door ® swiss steamer®. Mocht het apparaat volgens de hierboven vermelde gebruiksaanwijzing ondicht worden, dan is dit in geen geval te wijten aan een beschadiging die door het gebruik van durgol® swiss steamer® is ontstaan. Veeleer kan een defect van poreuze kunststof onderdelen (bijv. dichtingsmateriaal) aan het licht komen doordat de verzegelende kalklaag is verwijderd. Bevat anorganische zuren, onderhouds- en hulpstoffen.

Waarom kunt u op durgol® vertrouwen?

Ontkalkers van het merk durgol® worden sinds 1951 door de firma Düring AG in Zwitserland geproduceerd. durgol® is marktleider in Zwitserland en andere landen. De firma Düring werkt nauw samen met fabrikanten van espressomachines en steamers en beschikt door de gezamenlijke ontwikkelingsactiviteiten over uitgebreide knowhow op het gebied van de ontkalking van koffiezetapparaten en steamers.


Steamerfabrikaat met typeaanduiding

Voor het ontkalken met durgol® swiss steamer® geschikt – met ontkalkingsprogramma Fabrikant

Aparaattype

Type

Bauknecht

STEAM-CHEF SPC 3035

Boilersteamer

Bauknecht

STEAM-CHEF SPC 4036

Boilersteamer

Bauknecht

SPC8360

Boilersteamer

Bauknecht

SLD8360 & SLD6395

Boilersteamer

Bauknecht

STH8560 & STH6602 / STH6502

Boilersteamer

V-Zug

Combi-Steam SL 55cm

Boilersteamer

V-Zug

Combi-Steam SL 60cm

Boilersteamer

V-Zug

Steam S 55cm

Boilersteamer

V-Zug

Steam S 60cm

Boilersteamer

Viking

VCSO244SS

Boilersteamer

Viking

DCSO244SS

Boilersteamer

Küppersbusch

EDKG6900.1E

Boilersteamer

Küppersbusch

EDKG6900.1E

Boilersteamer

Küppersbusch

EDG6600.1E

Boilersteamer

Sibir

EB550 C Steam S

Boilersteamer

Voor het ontkalken met durgol® swiss steamer® geschikt – zonder ontkalkingsprogramma Bosch

HBC 24D650 C

Stoomoven met bodemschaal

Siemens

HB24D560

Stoomoven met bodemschaal

Gaggenau

ED 221-130

Semi-professioneel apparaat

Gaggenau

ED 221-100

Semi-professioneel apparaat

Gaggenau

ED 221-110

Semi-professioneel apparaat

AEG

Competence B 8924

Stoomoven met bodemschaal

Therma

BO D.2 steam

Stoomoven met bodemschaal

Therma

BO D/60.2 steam

Stoomoven met bodemschaal

Electrolux

EBC 7ST.3

Stoomoven met bodemschaal

Electrolux

EBC 7GST.3

Stoomoven met bodemschaal

Electrolux

EBC 70ST.3

Stoomoven met bodemschaal

Electrolux

EBC 70GST.3

Stoomoven met bodemschaal

Electrolux

EBK SL7TC.3

Stoomoven met bodemschaal

Electrolux

EBK SL7 GTC.3

Stoomoven met bodemschaal

Electrolux

EB SL7 TC.3

Stoomoven met bodemschaal

Electrolux

EB SL7 GTC.3

Stoomoven met bodemschaal

Electrolux

EB SL70 TC.3

Stoomoven met bodemschaal

Electrolux

EB SL70 GTC.3

Stoomoven met bodemschaal

Durgol Swiss Steamer instructie  

Informatieblad en instructie voor gebruik van Durgol Swiss Steamer voor het ontkalken van stoomovens. Verkoop via Eccellente.nl