Eurometalli 1-2 / 2017

Page 1

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

ISCARin TUOTTAVUUSRATKAISUT JYRSINTÄÄN METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

1–2 | 2017

14. vsk

nnovatiiviset kovametalliset vaihtoterät nnovatiiviset kovametalliset vaihtoterät sekä jatkuvaan että vaihtelevaan tuotantoon. sekä jatkuvaan että vaihtelevaan tuotantoon. Ei asetusaikaa. Vain tehokkuutta. Ei asetusaikaa. Vain tehokkuutta. KONEISTA ÄLYKKÄÄSTI

ISCARin TUOTTAVUUSRATKAISUT JYRSINTÄÄN

Yli15,000 yhdistelmää jyrsintään. Nyt myös momenttiavaimet terien oikeaan kiinnitykseen.

KONEISTA ÄLYKKÄÄSTI

ISCAR HIGH Q LINES IQ Startup Ads Finland.indd 8

w w w. i s c a r. f i

p.09-4391420

1/20/17 7:34Kilpailukykyä tuotantoon. SLM SOLUTIONS 3D-METALLITULOSTIMET Liity maamme edelläkävijöiden joukkoon, jotka jo hyödyntävät radikaalisti nopeampaa tuotekehityssykliä sekä lähes rajoituksetonta muotovapautta uuden sukupolven tuotteiden kehittämisessä ja sarjavalmistamisessa.

CRIPPA CNC-PUTKENTAIVUTUS-, PÄÄNMUOVAUSJA HYDROMUOVAUSKONEET Täysservotoimiset CNC-putkentaivutuskoneet aina kokoluokkaan Ø 225 mm asti sekä edistykselliset ratkaisut putken päänmuovaukseen ja hydromuovaukseen.

FERMAT AVARRUSKONEET Markkinoiden kilpailukykyisimmät ratkaisut keskiraskaisiin ja raskaisiin koneistuksiin jopa 10 m Y-liikkeellä ja 200 mm karahalkaisijalla.

TTM 3D-PUTKI- JA TASOLASERLEIKKAUS- SEKÄ -HITSAUSJÄRJESTELMÄT 3D-leikkausratkaisut Ø 12-815 mm putkille sekä 15x15-550x550 ja 20x15-600x400 mm profiileille jopa 18 m lataus- ja purkuautomaateilla. Levyjen 3D-leikkaus (K, V ja Y-hitsausviisteet) 2-5x6-24 m aihioille lataus- ja purkuautomaatiolla.

BIGLIA SORVAUSKESKUKSET Erittäin tehokkaat ja tukevat valurunkoiset sorvauskeskukset istukka- ja tankokoneistukseen. Saatavissa esim. 16 pyörivän työkalun (10/17,5 kW) revolverilla. Runsaasti muita malleja yksi, kaksi ja kolme revolverisena, joissa kaikissa Y-akseli sekä vastakaralla Z-akseli.

MYYNTI HUOLTO VARAOSAT

010 8200 500 010 8200 530 010 8200 540

vossi.fi


Eurometallilla on päättäjien nimi­ rekisterillä varustettu, kohdennettu 40 000 kappaleen osoitteellinen jakelu. Mediamyynti: Myyntineuvottelija Pirkko-Maria Palsanen Puh. +358 400 376 536 pirkko-maria.palsanen@ eurometalli.com

Kustannusyhtiöllemme vuosi 2017 on vuosinumero 24, eli olemme toimittaneet ammattilehtiä jo lähes neljännesvuosisadan ajan. Eurometalli on kulkenut tässä matkassa 14 vuotta.

http:// aineisto.eurometalli.com

Eurometallin yhtenä tehtävänä on toimia viestikapulana konevalmistajien/maahantuojien ja koneenkäyttäjien välillä. Pyrimme puolueettomasti tuomaan tietoa uusista koneista, laitteista ja työkaluista kone- ja metallitekniikan parissa toimiville. Haluamme myös kertoa koneenkäyttäjien eli hyvin pitkälti konepajojen arjesta ja miten he toiminnassaan hyödyntävät uusimpia teknologioita.

Sähköisen Eurometallin löydät osoitteesta www.eurometalli.com Myös iPadilla ja Androidlaitteilla osoitteesta www.lehtiluukku.fi Osoitteenmuutokset ja tilaukset: Puh. 0207 57 95 95 ep@eurometalli.com

Metalli- ja konepajateollisuuden erikoislehti Julkaisija:

Oy Faktavisa Ab

Toimitus:

Petri Kuhlman, päätoimittaja petri.kuhlman@eurometalli.com

Mediatiedot ja ilmoitushinnat: www.eurometalli.com

Postiosoite:

Tampereentie 484, 33880 Lempäälä

Puhelin:

Puh. 0207 57 95 95

Sähköposti:

Eurometallin osoiterekisterissä on mukana myös alan koulut ja oppilaitokset. Laadukkaasti toteutetun ja korkealaatuiselle paperille painetun lehtemme yksi tavoite on houkutella lisää nuoria alan parin. Näin Eurometalli on omalta osaltaan mukana varmistamassa metalliteollisuuden jatkuvuutta Suomessa. Digitaaliset palvelut ovat osa tämän päivän kustannustoimintaa. Vaikka sähköiset palvelut ovat tärkeitä, lehti on edelleen erinomainen käyttöliittymä. Erityisesti ammattilehtien paperiversioita luetaan tarkasti. Väitänkin lehden metallialalla olevan edelleen paras tapa välittää tietoa mahdollisimman kattavasti koko kentän tietoisuuteen. Edellyttäen, että jakelu kattaa koko kentän. Siksi Eurometallin painetun paperiversion osoitteellinen, päättäjärekisterillä varustettu jakelu on 22 000 kpl. Kun tähän yhdistetään 18 000 kappaleen digijakelumme, on kokonaisjakelumäärämme alalla ylivertainen 40 000 kpl. Tällä luvulla Eurometallin osoitteellinen jakelu on alan lehtien keskuudessa asukaslukuun suhteutettuna maailman suurin. Mukavia lukuhetkiä

(tilaukset, osoitteenmuutokset) ep@eurometalli.com PunaMusta Oy, Tampere 2017

Joka vuosi juhlavuosi Yrityksille jokainen alkava vuosi on juhlavuosi. Erityisen juhlavan tästä vuodesta tekee Suomen 100-vuotistaival.

Aineistonsiirto:

Painopaikka:

Pääkirjoitus

KUVA: MIRA KUHLMAN

EUROMETALLI 3/2017 AINEISTOPÄIVÄ 17.2. POSTITUS 3.3.

4041-0619 Painotuote

Petri Kuhlman, päätoimittaja

LEVIKKI 40 000 kpl

METALLI TEO

Materiaali:

www.eur ometalli.

com

ISCARin TUO TTAVUUSRATK AISUT JYRSINTÄ ÄN

LLISUUD EN

nnovatiiviset sekä jatkuvaan kovametalliset vaihtoterät että vaihtetiivis levet aan kovametalli tuosettan Ei asetusaikaa.sekännova vaihtoterä tootn. vaan että vaiht elevaan tuota Vaijatku Ein asetu ntoon. teh saika okk a. Vain uut tehok ta. kuutta.

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Hyväksyttyjen materiaalien osalta Eurometalli-lehdellä on täydet oikeudet tekstien, kuvien ja muun materiaalin käyttöön Eurometalli-lehdessä ja/tai internet-sivuillaan ilman erillistä sopimusta tai korvausta.

ERIKOISL EHT

I

1–2 | 201 7

14. vsk

KONEISTA

ÄLYKKÄÄSTI ISCARin TUOTTA VUUSRATKAISU T JYRSIN

TÄÄN

Ilmoitukset:

Eurometalli-lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos ilmoitusta ei tuotannollisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta tai alihankkijasta johtuvista syistä voida julkaista määrättynä aikana tai käsikirjoituksen mukaisesti. Lehden suurin vastuu ilmoituksen pois jäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen.

Yli15,0

00

KONEISTA ÄLYKKÄÄ

yhdistelmää jyrsin Nyt myös mom tään. enttiavaimet terien oikeaan kiinnitykseen.

www-sivut:

ISCAR HIGH Q

www.eurometalli.com

IQ Startup Ads

LINES

STI w

Finland.indd

8

w w. i s p . 0 9 - 4 3 c a r. f i 91420

1/20/17 7:34

4

1– 2 | 2017Index-Traub Finland hakee HuolToInsInöörIä Tehtävänä on tarjota ammattitaitoista, tehokasta ja luotettavaa asennus- ja huoltopalvelua. Toimenkuvaan kuuluvat työstökoneiden ja niihin liittyvien lisälaitteiden asennukset ja käyttöönotto sekä erilaiset huoltotehtävät. Odotamme sinun olevan yhteistyökykyinen, asiakaslähtöinen ja oma-aloitteinen. Haluat oppia uutta sekä kehittyä omassa työssäsi. Kykenet itsenäiseen työskentelyyn, omaat tarkkuutta ja toimit luontevasti myös tiimissä. Edellytämme sinulta kirjallista ja suullista suomen kielentaitoa, hyvää englannin kielen kirjallista ja suullista taitoa. Saksan kielen taito katsotaan eduksi, mutta ei ole välttämätön tehtävän hoidon kannalta. Arvostamme teknistä koulutusta ja sinulla on kokemusta Siemens- ja/tai Mitsubishi-ohjauksista, työstökoneiden käytöstä ja kunnossapidosta. Perehdyttämisjaksolla annamme tuotekoulutuksen tehtaallamme Saksassa. Työ edellyttää myös matkustusvalmiutta. Jos tunnistit itsesi, niin lähetä hakemuksesi ja ansioluettelosi sähköpostilla osoitteeseen jari.alanko@index-traub.fi 10.2.2017 mennessä.

Lisätietoja tehtävästä antaa puhelimitse tai sähköpostitse: Index-Traub Finland Jälkimarkkinointipäällikkö Jari Alanko puh. 050 595 0972 jari.alanko@index-traub.fi

Saksalainen INDEX-TRAUB on eräs maailman suurimmista ja johtavimmista CNCsorvivalmistajista. Sen tuotteet tunnetaan yleisesti korkeasta laadusta ja innovatiivisista ratkaisuista. INDEX-TRAUB-konsernin liikevaihto oli 2016 n. 500 milj. €, joka saavutettiin n. 2500 henkilön voimin. INDEX-TRAUB aloitti toimintansa Suomessa 2009 valmistajan omistamana itsenäisenä yksikkönä. Tavoitteenamme on panostaa erityisesti jälkimarkkinointitoimintoihin ja lisätä tarjontaa ennakoivassa huollossa. Vaativat koneet tarvitsevat asiantuntevan huolto-, varaosa- ja logistiikkapalvelut. Asiakkaalle tämä merkitsee parempaa tuotantovarmuutta ja kannattavuutta pitkällä aikavälillä.

INDEX-TRAUB AB Hernepellontie 27 00710 Helsinki Puh: 010 843 2000 Fax: 010 843 2009 www.index-traub.fi

Aina askeleen edellä Index ilmo 185x130_09-2016.indd 1

20.9.2016 9:01:49

MAPAL HTC -hydrauli-istukka yhdistää kiristysteknologiat M

APAL on käyttänyt ainetta lisäävää valmistusmenetelmää ensimmäistä kertaa – sen tuloksena on syntynyt Mapal HTC -istukka, joka yhdistää hydrauli- ja kutisteistukoiden ominaisuudet. Työkalun kiinnitys tapahtuu hydrauli-istukan tapaan ja samalla työkalupitimen ulkomuoto noudattaa vastaavan kutisteistukan kapeaa kartiota.

PIKAKATSAUS – Työkalussa ei ole normaalin hydrauli-istukan tapaan juotettuja liitoksia – Voidaan käyttää kohteissa, missä tarvitaan hoikkaa työkalupidintä. – Korkea lämmönkestävyys jopa 170 °C:seen saakka – Työkalun keskeisyystarkkuus < 3 µm – Tasapainotus G2,5 kierrosluvulla 25 000 1/min

Kapean HTC-istukan valmistuksessa kartio-osa on tehty perinteisesti koneistamalla ja siihen on lisätty työkalun kiinnittävä osa ainetta lisäävällä menetelmällä. Menetelmän avulla voidaan sijoittaa työkalun kiinnittävä hydraulikammio hyvin lähelle istukan etuosaa, joka ei ole ollut perinteisillä valmistusmenetelmillä mahdollista. Ainetta lisäävä valmistusmenetelmä korvaa hydrauli-istukoissa aikaisemmin käytetyn juotosliitoksen. Menetelmällä saavutetaan työkalun keskeisyystarkkuus (< 3 µm) ja suoruustarkkuus (< 5 µm) 2,5xD -työkalupituuteen asti. HTC-työkalupitimellä on korkea mittatarkkuus ja hyvä värinänvaimennuskyky, joka vähentää työkalun mikrohalkeilua parantaen sen kestoa. Värinänvaimennus suojelee myös koneen karaa. Uudessa HTC-istukassa työkalun kiinnitys on helppoa ja nopeaa – työkalun vaihtoon ei tarvita erityistä koulutusta tai kalliita lisälaitteita. Istukka tarjoaa merkittäviä etuja koneistajille.

INFO Maahantuoja ja lisätietoja: Oy Maanterä Ab tuotepäällikkö Timo Patterson puh. 040 553 0464 timo.patterson@maantera.fi www.maantera.fi

6

1– 2 | 2017


www.mitutoyo.fi

CONTRACER CV-2100 Uusi muodonmittauskone Contracer CV-2100 on suunniteltu nopeaan, helppoon ja tarkkaan mittaamiseen. Laitteistoa voidaan käyttää mittaushuoneessa omalla jalustallaan tai vaihtoehtoisesti mitata suoraan tuotannossa mobiilisti. Contracer CV-2100 kuvastaa Mitutoyon asiantuntemusta ja yli 80 vuoden kokemusta tarkkuusmittalaitteiden valmistamisesta.

www.mitutoyo.fi • 040-355 84 98

Nakamura-Tome NTRX-300 -sorvauskeskus • NT Smart X -ohjaus (Fanuc 31i-B5) • Koneistuskapasiteetti 640 x 1150 mm • Tankokapasiteetti 80 mm • 2 karaa: 22/18,5 kW ja 12 000 k/min, Capcto C6 • 5-akselinen koneistus molemmille karoille • Vierintäjyrsintätoiminto G-koodilla • Kattavasti varusteltu • Sisäänrakennettu automaattinen aihioiden lastaus ja valmiiden kappaleiden purku

H vaRa eTi sTosT a!

Johnford porttaalit työstökeskukset • Fanuc, Heidenhain, Siemens tai Fagor X-akseli: alkaen 900 mm, Y-akseli: 900–8000 mm tai enemmän, Z-akseli: 762–2000 mm tai enemmän • Liikkuvalla tai kiinteällä pöydällä • Myös tilaustyönä asiakkaan mittoihin valmistettuna

www.metallintyöstökoneet.fi Punasillantie 4, 40950 Muurame Tel. +358 14 4432100, Fax +358 14 443 2101 il-sales@il-machinery.com, www.metallintyöstökoneet.fi

Myynti:

ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879

Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri nieminen +358 40 828 9251 HUOLtO: (014) 443 2111

1– 2 | 2017

7


Fehlmann laittoi kaikki Versa-tuote­perheen edut entistä kompaktimpaan pakettiin

V

ersa 645 linear on sveitsiläisen Fehlmannin uusin lisäys 5-akselisten Versa-työstökeskusten sarjaan. Sekä yksinkertaisten että monimutkaisten hienomekaanisten osien valmistus onnistuu indeksoimalla tai simultaanisesti, ja Versa 645 linear suoriutuu kaikista vaativista ja monimutkaisista tehtävistä tarkasti ja luotettavasti. Versa 645 linear on suunniteltu huippudynaamiseen 5-akseliseen työstöön, jossa kappaleilta edellytetään maksimitarkkuutta. Älykkäästi suunnitellun voimansiirron ansiosta tarkkuuden ja dynaamisen työstön välillä ei enää tarvitse tehdä kompromisseja: X- ja Y-akselit on toteutettu lineaarimoottoreilla, mikä mahdollistaa nopean kiihdytyksen ja huippudynamiikan tarkkuudesta tinkimättä. Pallografiittivaluraudasta valmistettujen liikkuvien osien paino on optimoitu, minkä ansiosta dynaaminen tarkkuus on täydellinen.

8

1– 2 | 2017

Kallistuva kääntöpöytä on integroitu koneeseen pituussuunnassa – siksi lineaariakselit eivät vaikuta kääntöalueeseen eikä osien välille tule kitkaa. Kääntöpöydän akselit toimivat DD-moottoreilla. Jäähdytetyt lineaarikäytöt, johteet ja rakenteet takaavat mahdollisimman suuren dynaamisen tarkkuuden yhtäaikaisessa moniakselisessa koneistuksessa. Koneperustus on tehty harmaasta valuraudasta ja siinä on kolmipistetuenta, joten rakenne on huippuvakaa, tärinänvaimennus on optimaalinen ja lämpölaajeneminen on saatu minimoitua. Kaikki ylimääräiset laitteet, kotelo ja työkalumakasiini on täysin eristetty irti koneen rungosta. Versa 645 lineariin tulee vakiona 50-paikkainen työkalumakasiini, ja siihen on saatavilla optiona 86 työkalupaikkaa. Lisäksi koneeseen on helposti liitettävissä kompakti hyllytyyppinen työkalumakasiini 225 lisätyökalulle. Versa 645 lineariin on saatavilla laaja valikoima palettivaihtoehtoja ja yksilöllisesti räätälöityjä ratkaisuja. Tarkoin harkitun muotoilun ansiosta automaatiojärjestelmät robotteineen ovat nopeasti ja helposti liitettävissä koneen oikealle puolelle milloin tahansa jälkikäteen, ja kone on yhdistettävissä Fehlmannin muiden työstökeskusten kanssa. Ergonomisen suunnittelun ansiosta koneen käyttömukavuus on huippuluokkaa. Koneistajaa miellyttää myös koneen helppokäyttöisyys ja optimaalinen näkyvyys työstöalueelle. FEHLMANN MCM™ (Mil-

ling Center Manager) -ohjelmistolla automaatiojärjestelmien ohjaus ja valvonta on tehty helpoksi. Koneen liikealueet ovat 350/500/300 mm (X/Y/Z) ja syöttönopeus maksimissaan 50 000 mm/min. A-akseli kääntyy 240° (+/– 120) ja C-akseli 360°. Kappaleen maksimihalkaisija on 350 mm ja korkeus 250 mm, ja pöydän kapasiteetti on 150 kg. Vakiokara on HSK-E50, 30 000 rpm (30 Nm) ja optiona HSK-E40, 42 000 rpm (6 Nm). Fehlmann on sveitsiläinen perheomisteinen yritys, joka kehittää ja valmistaa huipputarkkoja työstökeskuksia ja jyrsinkoneita. Yrityksen perustamisen 1930 jälkeen Fehlmann on toimittanut yli 12 000 työstökonetta maailmanlaajuisesti. Fehlmannilla on oma huippuluokan tutkimus- ja tuotekehityskeskus Sveitsin Seonissa. Suomessa Fehlmannia edustaa Makrum Oy.

INFO Makrum Oy puh. 010 239 3388 makrum@makrum.fi www.makrum.fi


ÄLYKKYYS SORMENPÄISSÄSI Yamazaki Mazak on ottanut ison edistysaskeleen työstökoneiden ohjelmoinnissa ja suorituskyvyn tehostamisessa uuden vallankumouksellisen SMOOTH-TEKNOLOGIANSA ansiosta. SMOOTH-TEKNOLOGIA yhdistää uuden MAZATROL SMOOTHX -CNC-ohjausjärjestelmän ja koneiden täysin uusitun servomoottorijärjestelmän. Uusi järjestelmä tarjoaa entistä helpomman ja käyttäjäystävällisemmän ohjelmoinnin, entistä nopeammat koneistusajat ja paremman liitettävyyden muihin ohjelmistoihin ja tietojärjestelmiin. Tuloksena on uusien mullistavien ominaisuuksien ja kosketusnäyttötekniikan läpimurto CNC-ohjausjärjestelmissä älypuhelinten ja tablettitietokoneiden tapaan. Lisätietoa:

www.mazakeu.com

Tutustu Smooth-teknologiaan lisää nettisivuillamme www.machinetools.wihuri.fi

Wihuri Oy Tekninen Kauppa, Työstökoneet +358 20 510 10, www.machinetools.wihuri.fi

Tuottavuus | Ergonomia | Liitettävyys

| Älykkyys

| Sormenpäissäsi


10

AJATUKSIA 10-PAIKALTA

Olli Järvinen / Seco Tools Oy kouluttaja

Konepajat ja kustannukset

S

uoritettaessa käytännön työntutkimusta kustannukset voivat olla itsestään selviä, piileviä tai ne voivat jäädä huomaamatta. Prosessointiaika on kaikkein ilmeisin kustannustekijä. Se sisältää työstöajan lisäksi myös koneen ja työkalujen asennuksiin käytettävän ajan, kappalekäsittelyn ja laaduntarkistuksen. Tietty suunniteltu seisokkiaika on tarpeen työn valmistelua varten, mutta huomaamattomampaan osaan prosessointiaikaa kuuluvat suunnittelemattomat työnseisaukset, jotka aiheutuvat odottamattomasta työkalujen kulumisesta, lastuongelmista tai vaihtelevasta raaka-aineen laadusta. Heikkoa laatua tai hylättyjä osia tuottavat, epäluotettavat työstöprosessit aiheuttavat rikkoutuneita työkaluja, vaurioituneita työkappaleita ja järjestelmähäiriöitä jne. kasvattaen kustannuksia tarpeettomasti. Suunnitellut tekijät, kuten työstöaika ja suunniteltu työkalujen vaihto / kesto, vaikuttavat usein kokonaisprosessiaikaan vähemmän kuin käyttäjien tekemät virheet ja järjestelmähäiriöt. Mahdollisten häiriöiden myötä tuottavuus laskee olennaisesti, mikä taasen heijastuu kannattavuuteen.

Työkalun käyttöaika Amerikkalainen insinööri F. W. Taylor kehitti 1900-luvun alkupuolella työkalujen kestoiän laskemiseen soveltuvan mallin. Hän havaitsi, että lastuamissyvyyden suurentaminen ei juurikaan vaikuttanut työkalujen kestoikään. Syöttönopeuden suurentaminen vaikutti käyttöikään hieman enemmän, mutta kaikkein eniten käyttöikään vaikutti lastuamisnopeus.

10

1– 2 | 2017

Työkalujen kestoiän mallintaminen pitäisi olla osana konepajojen koko henkilöstön työnkuvaa. Perinteinen työkalujen huolto on reagoimista ongelmiin. Kun työkalu kuluu liiaksi tai rikkoutuu, se vaihdetaan. Tällainen menetelmä voi aiheuttaa kuitenkin varsinaista työkalua suurempia kustannuksia, sillä se tarkoittaa valmistusprosessin ylimääräistä seisokkia ja voi vaurioittaa työkappaletta. Ennaltaehkäisevä työkalujen huolto menee askeleen reaktiivista työkalujen huoltoa pidemmälle. Se perustuu työkalun vaihtamiseen ennen kuin lyhin odotettavissa oleva käyttöikä on saavutettu. Kestoiän mallintamiseen on nykyään tarjolla esim. tietokoneohjelmia, jotka suorittavat työkalujen kestoiän arviointimalleihin liittyvät laskelmat nopeasti. Yksi markkinoilla olevista vaihtoehdoista on Seco Suggest -verkkotyökalu. Digitaaliselta Seco My Pages -sivustolta löytyvä Suggest-palvelu on ilmainen sovellus, jota voi käyttää iOS®- ja Android®-käyttöjärjestelmällä varustetuilla mobiililaitteilla sekä tietokoneella. Suggest ei ole tuoteluettelo, vaan edistynyt tuotteiden valintasovellus, joka etsii nopeasti oikeat työkalut annettujen toleranssien mukaisen osan työstämiseen. Suggest pystyy luomaan suosituksia erittäin vähäisten lähtötietojen perusteella. Mitä enemmän käyttäjä antaa tietoja, sitä räätälöidymmän suosituksen sovellus antaa. Kaikki työkalutiedot voi tallentaa ja jakaa helposti henkilöstölle sähköisesti.

Työkaluvaraston hallinta On tärkeää huomata, että työkaluvaraston hallinta ei tarkoita samaa kuin työkalujen hallinta. Työkalujen hallin-

nalla tarkoitetaan olemassa olevan työkaluvaraston organisointia ja sen saattamista tuotannon käyttöön. Työkaluvaraston hallinnassa sen sijaan on kyse pyrkimyksestä järkeistää ja vakauttaa konepajan omistamien työkalujen määrää ja keskittyä todellisiin tarpeisiin. Jos työkaluvalikoimaa ei järkeistetä ennen sijoitusta automatisoituun jakelulaitteeseen, tuloksena on vain automatisoitu kaaos. Piilevä työkalujen varastoarvo konepajassa voi olla useita tuhansia euroja.

Koulutus Kun konepajat hyödyntävät omaa suunnitelmaansa toimintojen parantamiseen, lisätään tuotantoprosessiin vielä yksi vaihe, joka käsittää meneillään olevan sisäisen koulutuksen. Sen tarkoituksena on varmistaa, että konepajan henkilöstö ymmärtää, etteivät tuotanto-ongelmien ratkaisut aina edellytä valtavia investointeja tai huipputekniikkaa. Toimintoa tai toimintoryhmää parannettaessa opittuja asioita voidaan soveltaa uudelleen ja laajentaa käsittämään samankaltaiset tilanteet koko konepajaan. Näitä oppeja voidaan täydentää erikseen järjestettävän koulutuksen, esimerkiksi Secon teknisen koulutusohjelman (STEP), avulla. Se on korkeatasoinen käytännön koulutusohjelma, jonka tarkoituksena on tutustuttaa henkilöstö uusimpiin työkaluihin ja tekniikkoihin. Yhdistettynä käytännön kokemuksiin tuotantoanalyysista ja tuotannon parantamisesta koulutus on avainasemassa luotaessa ongelmanratkaisuun ja prosessin parantamiseen pohjautuvaa kulttuuria, jonka seurauksena on tuotannon kestävä menestys.


Performing complex measuring jobs at a glance. ZEISS Computer Tomography

// INNOVATION MADE BY ZEISS

ZEISS METROTOM Teollisuuden tietokonetomografia (CT) tarjoaa täysin uusia oivalluksia tekemällä mahdolliseksi kaapata koko määrältään kaikkien sisäisten rakenteiden pinnat. ZEISS METROTOM-koneet, tarjoaa mahdollisuuden tehdä monimutkaisia mittauksia ja tarkastuksia käyttämällä X-ray-skannausta. Lue lisää osoitteessa www.zeiss.com/metrotom

Carl Zeiss Oy Industrial Metrology info.metrology.fi@zeiss.com www.zeiss.fi


Kari Kivilahti Oy

”Kun meillä on ammattitaito ja toimittajakumppani pystyy vastaamaan tarpeisiimme, meillä ei ole esteitä tulevaisuudelle.”

Pari vuotta sitten pitkät, kymmenien tuhansien kappaleiden sarjat ja jatkuvan kasvun hakeminen tutustuttivat raumalaisen Kari Kivilahti Oy:n robottiautomaatioon. Pian ensimmäisen Okuma-robottisolun käyttöönoton jälkeen kypsyi päätös. Robottiautomaatioon tullaan investoimaan myös jatkossa. Tällä hetkellä konekanta muodostuu kuudesta koneistuskeskuksesta ja kolmesta CNC-sorvista, joista molemmista on yksi automatisoitu.

T

änä kesänä ensimmäinen Okuma-sorvia palveleva robottisolu sai rinnalleen solun, joka muodostuu Hartford-koneistuskeskuksesta, konenäöllä varustetusta Fanuc-teollisuusrobotista sekä työkappaleiden syöttölinjasta. Toimituskokonaisuuteen kuuluvat myös Schunkin kiinnittimillä varustettu neljännen akselin GSA+:n kääntöpöytä. – Olemme erikoistuneet kevyemmän pään koneistuksiin ja hakeneet sillä saralla kasvua. Olemme onnistuneet tavoitteiden suhteen ja kasvaneet. Se on tehty panostamalla menetelmiin, ja siihen liittyy myös automaatio, jolla haemme kustannustehokkuutta ja kapasiteettiä, kertoo konepajan toimitusjohtaja Kari Kivilahti. – Tuotannon automatisointi sinällään on helppoa ja sen tuomat hyödyt selviä. Investoinnit tuotantoon ovat mahdollistaneet asiakaspohjan kasvattamisen, ja tukevat myös siten kasvutavoitettamme. Toisaalta kykymme investoida on selvä viesti asiak­ kaille ja lisää konepajamme uskottavuutta. Kun meillä on ammattitaito ja toimittajakumppani, joka pystyy vastaamaan tarpeisiimme, meillä ei ole esteitä hyvälle tulevaisuudelle, hän jatkaa. 12

1– 2 | 2017

– Automatisointi ylläpitää tuotannon laadun tasaisuutta ja tuottavuus paranee entisestään. Myös henkilöstö hyötyy, sillä automatisoinnilla voidaan korvata manuaaliset ja yksitoikkoiset työvaiheet. Se luo henkilöstölle nykyaikaisen ja turvallisen työympäristön, kertoo taloushallinnosta vastaava Jonna Laine. – Ensimmäinen robottisolu opetti, mitä sillä saadaan tehtyä. Pystyimme tarjoamaan asiakkaillemme enemmän ja nopeammin. Siitä huolimatta töitä oli paljon, enemmän kuin ehdimme tehdä. Teimme kahta vuoroa ja olimme tosi tiukoilla, että saimme lupaamamme toimitukset aikataulussa asiakkaille. Nämä haasteet ratkaisimme toisella robottisolulla, Kivilahti jatkaa. – Fanuc-robotin halusimme, koska sellainen oli jo ennestään ja edellinen toimitus sujui mainiosti. Kokonaistoimitus haluttiin MTC Flextekiltä samoin perustein. Koneistuskeskukseksi valikoitui Hartford, koska keskukselle haluttiin tuttu Heidenhain-oh­ jaus. Kokemuksia tästä meille uudesta konemerkistä saimme asiakkaalta kysymällä. Solun suunnittelu tehtiin yhteistyössä MTC Flextekin kanssa. Lähtökohtana oli, että

solusta tulisi mahdollisimman monipuolinen ja joustava, sen kiinnittimet sopivat mahdollisimman hyvin erilaisille kappaleille ja että sillä voi ajaa myös ilman robottia. Kivilahden mukaan nämä suunnittelutavoitteet saavutettiin. – Nyt solulla koneistetaan asiakkaamme messinkikappaleita, mutta se sopii kaikille koneistettaville materiaaleille aivan kuten ensimmäinenkin robottisolu. Solu toimii niin kuin on suunniteltu, ja sen avulla työkuorma on saatu hallintaan. Nyt Kivilahdella tehdään jälleen yhtä vuoroa, paitsi robotisoidut koneet, jotka tekevät tarvittaessa töitä 24/7. – Olen tosi tyytyväinen keskinäiseen suhteeseemme. MTC Flextekiltä löytyy tarvittava ammattitaito sekä meille sopiva tarjoama. Siellä tiedetään menetelmät ja osataan tarjoa oikeanlaiset koneet ja laitteet, Kivilahti kiittää. – Visiomme on olla vakavarainen, vahvasti uusiutuva ja kasvunnälkäinen perheyritys, jonka ammattitaitoinen henkilöstö luo laadukkaita lopputuotteita asiakkailleen, Laine toteaa.

INFO MTC Flextek Oy Ab puh. 029 030 0120 www.mtcflextek.fi

k


VARMUUTTA KIERTEITYKSEEN

katso lisää

täältä

!

www.dormerpramet.com

Meidän laajaa kierrevalikoimaa on nyt täydennetty uusilla manglaavilla ja kovametallisilla kierretapeilla. Kierretapit ovat varma vaihtoehto kun työkalulta vaaditaan suurta dynaamista lujuutta ja kierteiltä hyvää mittatarkkuutta. Simply Reliable.

Puh 0205 44 121 • Fax 0205 44 51 99 dormer.fi@dormerpramet.com


3D-plasmaleikkausuutuus Fredkon maahantuomana Eckertiltä

Viime vuoden lokakuussa maailman ensiesittelynsä Euro-Blech-messuilla saanut uuden sukupolven Onyx 3D -plasmaleikkuri jatkaa saksalais-puolalaisen laitevalmistajan Eckertin tuotekehityksen evoluutiota. Entistä jäykempi runkorakenne ja siihen integroidut oheislaitteet yhdessä Fredkon paikallisen asiakaspalvelutuen kanssa takaavat pitkän elinkaareen Onyx-tuoteperheen 3D-plasma- ja kaasuleikkaukseen. Lippulaivamalli Onyx Eckertin vuonna 2015 aloittaman tuotekehitysprojektin tavoitteen oli tuoda markkinoille uusi lippulaivamalli plasma- ja kaasuleikkaukseen Sapphire-koneen yläpuolelle valikoimaan. Niinpä Onyxin ominaisuu-

det ja ratkaisut ovat kehittyneet joka suhteessa. Leikkuuportaalin maksimi työskentelyleveys on kasvanut 7000 mm, jonka paikoitusnopeus on 25 m/min. Vahvistetun runkorakenteen sisään on integroitu kaikki oheislaitteet, kuten servo-ohjaimet, hajautettu sähköjärjestelmä sekä happi, kaasu ja paineilmaliitynnät, paineenalentajat sekä venttiilit. Tällainen integroitu runkoratkaisu pidentää merkittävästi komponenttien elinkaarta, koska ne ovat suojassa leikkuu- ja hit­sauspölyltä eikä kosteusvaikutuksia. Kaasuleikkauksella päästään 300 mm materiaalipaksuuteen, kun käytetään erityisiä lämpösuojalaitteita.

Uusi ohjaus- ja turvajärjestelmä Onyx-plasmaleikkurin portaalin etu- ja takapuolelle on integroitu valoverhojärjestelmä joka parantaa ja helpottaa koneen turvallista

käyttöä. Portaalinen leikkuupöydästä eriytetyt lineaarikiskot ovat valaistu powerLED:eillä, jolloin konetta operoidessa voidaan paremmin havaita kiskojen puhtaustilanne ja vältetään ennakoivasti mahdolliset hammaspyörien rikot yms. Koneen ohjaus tapahtuu 19 tuuman Gorilla Glass 4 gen -kosketusnäyttöä operoimalla ja operaattorin työskentelyn ergonomiaa on parannettu säädettävällä käsivarsiratkaisulla.

Fredkon paikallinen asiakaspalvelutuki Eckertin tehtaan koulutuksen saaneet Fredkon huoltoteknikot tekevät niin ennakoivat kuin korjaushuoltotoimet. Onyxin runkorakenteeseen liitetyt laitteet ja komponentit tekevät mm. mahdollisten vuotokohtien havaitsemisen nopeammaksi sekä itse huoltokohteisiin pääsy on helpompaa. Kaikki Eckertin leikkuukoneiden ohjaukset ovat varustettu etädiagnostiikkalaitteilla, jolloin tehtaalta päästään myös suoraan internet­ yhteyden avulla koneen logiikkaan käsiksi. Näin ongelmaratkaisun vasteaika lyhenee merkittävästi. Lisäksi FredBest-asiakaspalvelun FredCare-määräaikaishuolto-ohjel­mien tarkistukset ja ennakoivat huoltotoimet varmistavat Eckertin koneiden korkean käytettävyyden.

INFO Pasi Pitkänen puh. 0400 956 828 pasi.pitkanen@fredko.com www.fredko.com

14

1– 2 | 2017


Uusi Highfeed 6, suuren syötön jyrsin, hämmästyttää vakaudellaan ja tehokkuudellaan vaikeiden materiaalien sekä haastavissa pitkän ulottuman sovelluksissa. Pitkä, ennustettava kaksipuoleisten kääntöterien kesto tuo kustannussäästöjä ja suuren syötön jyrsintämenetelmä lisää tuottavuutta.

STEP, lastuavan työstön koulutusta henkilökunnalle. Modernit työkalut ja työstömenetelmät esim: 3 x 45 min. Lisätietoa puh. 09 - 2511 7207

WWW.SECOTOOLS.COM/HIGHFEED6

• • • •

Työn iloa Työkalun kuluma Jyrsintämenetelmät Taloudellista sorvausta

SUUREN SYÖTÖN JYRSINTÄ TEHOKAS & LUOTETTAVA


Tampereen Messut -konserni laajenee messurakentamisen alalle Tampereen Messut -konsernin vuosi 2016 onnistui hyvin ja alkanut vuosi näyttää valoisalta. Konsernin liikevaihto on lähes 10,4 miljoonaa euroa, josta emoyhtiö Tampereen Messut Oy:n osuus on noin 7,5 miljoonaa euroa. Liikevoitto on yli 1,2 miljoonaa euroa. Konserni laajenee tapahtuma- ja ravintolatoiminnan ohella messurakentamisen alalle. Tampereen Messut Oy on ostanut messurakentaja Expotec Oy:n koko osakekannan 9.12.2016. Expotec Oy jatkaa toimintaansa erillisenä tytäryhtiönä. Konserniin kuuluvat ennestään emoyhtiö Tampereen Messut Oy:n lisäksi tapahtumatoimisto Finland Events sekä tytäryhtiöt Tavicon Oy ja Finnresta / Finland Restaurants Oy. Konsernin kaikkien yksiköiden toimitilat sijaitsevat Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

-O

lemme ostaneet tamperelaisen messurakentajan Expotec Oy:n koko osakekannan ja yhtiöstä tulee Tampereen Messut Oy:n sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö. Yrityskaupan myötä haluamme laajentaa konsernimme palvelutarjontaa vastaamaan yhä kokonaisvaltaisemmin asiak­ kaidemme ja eri tapahtumien tarpeita. Expotec Oy on toiminut menestyksellisesti alihankkijanamme messurakentamisessa ja jatkossa pyrimme takaamaan asiakkaillemme yhä parempia palveluja myös tällä

puolella. Toki haemme myös uutta kasvua ja kannattavuutta konserniimme, sanoo toimitusjohtaja Hannu Vähätalo Tampereen Messut Oy:stä. – Expotec Oy:ssä olemme tyytyväisiä tehtyyn yrityskauppaan ja odotamme innolla tiiviimpää yhteistyötä osana Tampereen Messut -konsernia. Ostimme marraskuussa tarra- ja tulostuspalveluja tarjoa­ van Creacut Oy:n liiketoiminnan ja kyseinen yritys fuusioidaan osaksi Expotec Oy:tä. Suurkuvatulosteiden käyttö tapahtumissa on lisääntynyt ja on hienoa saada laajennettua palveluvalikoimaamme myös tälle osa-alueelle. Tampereen Messut Oy:n tytäryhtiönä saamme tueksemme ison omistajan, mikä mahdollistaa toimintamme kehittämisen yhä paremmaksi, monipuolisemmaksi ja kokonaisvaltaisemmaksi. Messujen pitkäaikaisena alihankkijana tunnemme hyvin toistemme toimintatavat ja toimitilamme ovat sijainneet Tampereen Messuja Urheilukeskuksen yhteydessä jo vuodesta 2013 lähtien, joten yhteistyön tiivistäminen entisestään sujuu varsin luontevasti ja helposti, kertoo toimitusjohtaja Timo Ekdahl Expotec Oy:stä.

Tapahtumat vetävät väkeä Tampereella – messuilla ja tapahtumissa yli 156 000 kävijää Tampereen Messut järjesti tänä vuonna 15 messutapahtumaa, joista yhdeksän kuluttajille ja kuusi ammattilaisille. Lisäksi Tampereen Messujen tapahtumatoimisto Finland

Events toteutti 28 tapahtumaa, joista osa oli räätälöityjä yritystapahtumia ja osa yleisölle avoimia tapahtumia, tilaisuuksia ja konsertteja. Suurimmat messutapahtumat Suomen Kädentaidot ja Alihankinta saavuttivat molemmat kävijäennätykset ja myös muissa tapahtumissa kävijämäärät kasvoivat tai säilyivät aiemmalla tasolla. Lisäksi uudet Konepaja-messut ylittivät odotukset heti ensimmäisellä järjestämiskerralla. Kävijöitä Tampereen Messujen järjestämillä ammatti- ja kuluttajamessuilla sekä Finland Eventsin Mega Outlet -tapahtumissa oli kuluvana vuonna 140 176. Näiden lisäksi Finland Eventsin muissa tapahtumissa oli noin 10 000 kävijää ja Tavicon Oy:n järjestämissä kongresseissa 6417 osallistujaa. Näytteilleasettajia oli 3475 (v. 2015: 3494) ja näyttelyneliöitä 54 535 m² (v. 2015: 71 784 m²). Asiakastyytyväisyysluvut olivat kävijöiden osalta 97 % (v. 2015: 96,2 %) ja näytteilleasettajien osalta 92 %, mikä kasvoi merkittävästi edellisestä vuodesta (v. 2015: 82,9 %). Vuoden 2016 tapahtumia olivat mm. Asta Rakentaja, Sisustus, Mega Outlet kevät ja syksy, Konepaja, Nordic Welding Expo, Hevoset, Supermessut: Puutarha, Kotimaan Matkailumessut, April Fest, Keräily Kevät, Euro Safety, Työhyvinvointi, Logistiikka, Alihankinta, AlihankintaHEAT, Nordic Business Forum Live Stream, Suomen Kädentaidot, Keräily Syksy sekä TähtiAreena Live ja Iskelmä Live -konsertit. Työterveyslaitos toteutti ensimmäistä kertaa myös Työterveyspäivät Tampereella. Tampereen Messut Oy:n tytäryhtiö Finn­ resta vastasi ravintolapalveluista kaikissa TESCin lähes 250 tapahtumassa. Finnrestan liikevaihto on 2,3 miljoonaa euroa ja yhtiö saavutti tänä vuonna kaikkien aikojen parhaimmat asiakastyytyväisyysluvut. Toinen tytäryhtiö Tavicon Oy hoiti rekisteröinnit ja muita käytännön järjestelyitä 15 kongressissa. Kongressien rekisteröinti- ja muu rahaliikenne oli 2,8 miljoonaa euroa. Tavicon Oy:n liikevaihto on noin 0,5 miljoonaa euroa.

Case Alihankinta: Alihankinta 2016 -messut tuotti Pirkanmaalle 7,2 miljoonan euron tulot Tampereen kiinnostavuus tapahtumakaupunkina on kasvanut ja täällä messujen suosio kasvokkaisten kohtaamisten mahdollistajana on pitänyt yhä pintansa. Messuilla ja tapahtumilla on myös iso taloudellinen merkitys Tampereen seudulle. 16

1– 2 | 2017


Haaga-Helian ammattikorkeakoulun kanssa toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin Alihankinta 2016 -messujen tulo- ja työllisyysvaikutuksia. Tutkimustulosten mukaan Alihankinta-messut tuottaa Pirkanmaalle 7,2 miljoonan euron tuloinjektion, jonka välitön työllisyysvaikutus on 55,6 henkilötyövuotta. Alihankinta-messut lisäävät seudun hotellien ja ravintoloiden myyntiä 2,4 miljoonalla eurolla, jonka työllisyysvaikutus on 24,59 htv. Keskimääräinen näytteilleasettaja käyttää messuosallistumiseensa 9102 euroa, mikä tarkoittaa 522 euroa/näyttelyneliö. Keskimääräinen messukävijä kuluttaa matkaansa 110 euroa. Pirkanmaan ulkopuolelta saapuvien keskikulutus on 135 euroa/kävijä ja pirkanmaalaisten 43 euroa/kävijä. Ensi vuonna Tampereen Messut Oy tutkii myös muiden tapahtumien taloudellisia vaikutuksia Tampereen seudulle.

Tampereen Messu- ja Urheilu­ keskuksessa yli 560 000 kävijää Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen (TESC) tiloja hallinnoivan Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:n liikevaihto on tänä vuonna 3,4 miljoonaa euroa. Monitoimikeskuksessa on kuluvana vuonna ollut yli 560 000 kävijää tähän mennessä (v. 2015: 664 089 kävijää). Kävijöistä noin puolet on urheilijoita tai urheilutapahtumien kävijöitä ja puolet muita tapahtumakävijöitä tai ko-

kousvieraita. TESCin tiloissa järjestettiin 250 tapahtumaa, joista kokouksia oli 135, messuja, näyttelyitä, yritystapahtumia ja konsertteja 35, urheilutapahtumia noin 30 ja loput pienempiä tilaisuuksia. Lisäksi tapahtumien yhteydessä pidettiin erillisiä kokouksia ja seminaareja.

Vuosi 2017 on Suomen, Tampereen Messujen ja tapahtumien juhlaa Ensi vuonna syytä juhlaan on satavuotiaan itsenäisen Suomen lisäksi myös 1967 perustetulla Tampereen Messut Oy:llä, joka täyttää 50 vuotta. Sekä Suomi 100 -juhlavuosi että messujen puolivuosisatainen taival näkyvät messujen ohjelmasisällöissä ja kulkevat rinta rinnan tapahtumien kanssa koko vuoden 2017 ajan.

Tampereen Messut -konsernilla on odotettavissa vilkas vuosi niin messujen, yritystapahtumien kuin myös kongressien ja seminaarien osalta. Tampereen Messujen ohjelmassa on 16 messutapahtumaa. Ammattimessupuolella järjestetään 25.–26.1. Verkosto, 16.–17.3. SGGF: Sportec, Greentec, Gymtec, Fysiotec, 10.–12.5. Finnclean, 13.– 14.9. Elintarviketeollisuus ja 26.–28.9. Alihankinta. Kuluttajille on tarjolla 3.–5.2. Asta Rakentaja ja Sisustus, 11.–12.3. ja 2.–3.12. Mega Outlet, 8.–9.4. Hevoset, 21.–23.4. Supermessut: Puutarha, Kotimaan Matkailu, Outdoor Erä ja uusi Käsityö & Design sekä 17.–19.11. Suomen Kädentaidot. Lisäksi tapahtumatoimisto Finland Events ja Tavicon Oy toteuttavat muita tapahtumia vuoden 2016 tahtiin. Myös TESCin varauskalenteri lupaa vauhdikasta tapahtumavuotta 2017.

INFO Tarkemmat tiedot tapahtumista: www.tampereenmessut.fi, www.tesc.fi, www.finlandevents.fi, www.tavicon.fi Lisätiedot: Tampereen Messut -konserni / Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy: Hannu Vähätalo, toimitusjohtaja, puh. 0500 620 806, hannu.vahatalo@tampereenmessut.fi Tanja Järvensivu, tapahtuma- ja viestintäpäällikkö, puh. 050 536 8133, tanja.jarvensivu@tampereenmessut.fi

1– 2 | 2017

17


Koneenrakennusalan alihankkija investoi tulevaisuuteen

F

leibel Group OÜ on vuonna 2000 perustettu Tallinnassa, Virossa toimiva yritys. Koneenrakennuksen ja metalliteollisuuden alihankkijana toimiva yritys on kasvanut tasaisesti ja investoinut henkilöstöön ja laitteisiin. Tällä hetkellä runsaat 70 henkilöä työllistävä Fleibel valmistaa monimutkaisia konerakenteita vaativille asiakkaille. Merkittävä osuus tuotannosta keskittyy nostureiden ja nostolaitteiden valmistuksessa käytettäviin osiin ja kokoonpanoihin. Niiden lisäksi valmistettaan kuljettimia, koneistuslaitteiden osia ja paljon muuta. Sertifioitujen hitsaajien hiiliteräksestä, ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista valmistamia komponentteja on käytössä myös useiden tunnettujen suomalaisten koneenvalmistajien tuotteissa. Yrityksessä on käytössä ISO 9001 -laadunhallintajärjestelmä, joka auttaa osaltaan varmistamaan nykyaikaisen tuotantoympäristön ja tukee myös kestävien asiakassuhteiden kehitystä. Yrityksen kapasiteettia monenlaisten koneenrakennusalan hankkeiden toteuttamisessa kuvaa pätevän henkilökunnan lisäksi myös heidän hallitsemiensa työmenetelmien lista. Fleibelin listalta löytyvät mm. levymateriaalin laser-, plasma- ja kaasuleikkaus, taivutus, TIG- ja MIG-hitsaus. Valmistettavia tuotteita työstetään tarvittaessa mekaanisesti. Yritys suorittaa myös sorvaus-, jyrsintä- ja muita koneistustöitä. Alumiiniseoksia voi olla tuotteissa sekä profiileina että levymateriaalina. Useat tuotteet toimitetaan tilaajalle käyttövalmiina eli pintakäsiteltynä ja kokoonpantuina. Fleibelissa on viime vuoden aikana tapahtunut oleellisia muutoksia, jotka kaikki voidaan määritellä sijoituksena tulevaisuuteen. Vaikka yritys on aikaisemminkin vuosittain kasvattanut myynnin liikevaihtoaan, hankkinut uusia laitteita ja rekrytoinut uu18

1– 2 | 2017

sia työntekijöitä, voidaan vuotta 2016 pitää monessakin mielessä käänteentekevänä. Fleibel otti vuonna 2016 käyttöön uudet tuotanto- ja toimistotilat logistisesti hyvässä paikassa Tallinnassa. Näin toteutui myös toive lisätä koneenrakennukseen liittyvien hitsattujen rakenteiden valmistusmääriä. Se tarkoittaa ensisijaisesti uusien tuotantolaitteiden hankkimista, mutta myös osaavan henkilökunnan rekrytointia. Tuotantotilaa Fleibelin käytössä on tällä hetkellä 4300 m².

Viron suurin särmäyspuristin Uusista laitteista puhuttaessa tulee ensimmäisenä mainita Viron suurin metallinlevyn särmäyspuristin, jonka on valmistanut suomalainen Aliko Oy Ltd. Särmäyspuristin mallia SP8000-1600 on erittäin tehokas: sillä voidaan taivuttaa jopa 8 metrin aihioita 1600 tonnin taivutusvoimalla. Fleibeliltä kysytään usein, mitä tällainen taivutusvoima käytännössä tarkoittaa eli kuinka paksua metallilevyä laitteella voidaan taivuttaa. Tähän kysymykseen ei voi antaa yksiselitteistä vastausta, koska nykyään on käytössä monenlaisia materiaaleja ja esimerkiksi hiiliteräslaatuja on useita – ja niiden kaikkien taivutukseen vaikuttavat ominaisuudet ovat erilaisia. Melko hyvän kuvan laitteen tarjoamista mahdollisuuksista voi antaa koneenrakennusalalla eniten käytetyn S355-teräslaadun perusteella – tällaista materiaalia voidaan laitteen koko pituudella taivuttaa jopa 20 mm paksuisena levynä. Laitteessa on tietenkin myös erilaisia taivutussäteitä mahdollistavia vaihdettavia lisälaitteita.

Järeämpiä koneistuksia ja nostoja ”Olemme käyttäneet tätä särmäyspuristinta nyt hieman yli puoli vuotta ja se on herät-

tänyt runsaasti huomiota yhteistyökumppaneidemme joukossa”, Fleibelin perustaja Ain Vilkis kertoo. Virossa on useita metallialan yrityksiä, jotka tarvitsevat työssään pitkien kappaleiden taivutusta. Fleibel tekee heidän kanssaan mielellään yhteistyötä. Fleibelin valmistamat koneenosat ovat vuosien kuluessa tulleet yhä haasteellisemmiksi ja mitoiltaan isommiksi. Yrityksen siirtyessä uusiin tuotantotiloihin, nousi esille myös tarve uuden CNC-koneistuskeskuksen hankkimiseen. ”Päätimme hankkia jo aikaisemmin käytössä olleen ja toimivaksi ratkaisuksi osoittautuneen tšekkiläisen valmistajan TOS Varnsdorf WHQ 13 -avarruskoneen. Sillä voidaan koneistaa aikaisempiin laitteisiin verrattuna pitempiä – yhdellä asetuksella jopa 5 metrin pituisia – kokoonpanoja ja osia”. Uusien laitteiden luettelo ei rajoitu tähän. Fleibel hankki uusiin tiloihin asiakkaiden tarpeet huomioon ottaen myös CNC-sorvin Kovosvit Masturn 550i. Tuotannon tämän hetken ja tulevien vaatimusten vuoksi tuotantohalleihin asennettiin myös siltanosturit, joiden nostovoima on 12,5 tonnia. Hiljattain tehdyt investoinnit ovat yritysjohdon arvion mukaan tällä hetkellä riittäviä, mutta ideoita tulevaisuuden varalle on paljon. ”Haluamme aina olla asiakkaillemme tehokas, luotettava ja kestävä yhteistyökumppani, joten suunnittelemme kaikki toimemme alihankkijana ajoissa ja huolellisesti”, lupaa Ain Vilkis.

INFO Fleibel Group OÜ www.fleibel.ee


Teknoma Oy Kiilaniityntie 1 02920 Espoo

www.teknoma.fi Puh. (09) 681 021

Laatua vaativiin kohteisiin

Kemikaalit Laitteistot Tiivisteet ja tarvikkeet ®

Q U A EXCELLENCE I T Y

C O R P O R AT I O N Environmentally Safe VpCI ®/MCI ® Technologies


Ilmastointi-Turppa Ky:n Intakertuoteperheeseen öljysumuerotin lisäys Intaker Oilmist Filter 5 step -suodatinyksikön havainnekuva. – Laitteiston yläosassa sijaitseva imuri vetää puhdistettavaa ilmaa 0,8 m3/s kapasiteetilla yhteensä viiden suodatuskerran läpi. Tällä taataan edullinen ja erotusasteeltaan korkea suodatus, joka on helppo huoltaa, summaa Ilmastointi-Turppa Ky:n Lasse Turppa laitteiston toimintaa.

Uusin tulokas Intaker-tuoteperheessä on Intaker Oilmist Filter 5 step -öljysumuerotin, jolla on moniportaisuutensa ansiosta hyvin alhaiset käyttökustannukset. Öljysumut saadaan hallintaan yhtä lailla uusien työstökoneiden kuin vanhojenkin käytössä. Työstönestehiukkaset hengitettävässä ilmassa muodostavat suoran terveysriskin. Intaker-tuoteperheen öljysumuerotin tarjoaa tähän ratkaisun.

I

ntaker-tuoteperhe lähti liikkeelle plasmaja polttoleikkaussavukaasujen tehokkaaseen hallintaan keskittyneistä plasma- ja polttoleikkausalaimupöydistä ja savukaasujen suodattamiseen tarkoitetusta patruunasuodattimesta. Intaker-tuotteisiin kuuluu myös syklonierotin, joka toimii kiintoaineksen karkeaerottimena, sekä keskipakopuhallin. Kaikkia laitteita valmistetaan eri kokoluokissa. Tuoteperheen uusin tulokas keskittyy työstönesteiden ja öljysumujen suodattamiseen.

Asiakkaan tarpeiden mukainen suodatus – Tämäkin tuote suunniteltiin asiakkaan tarpeiden pohjalta. Se on hyvä suunnitte20

lun lähtökohta. Oman tuotteen suunnittelussa on hyödynnetty suodatintoimittajan asiantuntemusta sekä heidän pitkän linjan kokemustaan öljysumujen suodatuksesta. Laitteen salaisuus on viisiportainen suodatus, jossa lopullinen suodatuksen taso haetaan muunneltavin suodatinvalinnoin, Lasse Turppa kertoo tuotteesta. – Ensimmäinen asiakkaamme valmistaa määrämittaisia järeitä hydrauliikkaputkia. Katkaisusta syntyvät käryt, kumi- ja metallipöly sekä näiden seassa ilmaan sumuuntuva öljy ovat olleet todella vaikea haaste. Heillä aiemmin käytössä olleet liikuteltavat patruunasuodattimelliset mallit menivät tukkoon vajaan kahden viikon käytön jälkeen. Kun kyseinen suodatin maksaa 200 euroa, niin vuositasolle laskettaessa vaihdoista syntyy melko muhkea summa. Meidän Intaker Oilmist -suodatinyksikkö on ollut heidän käytössään viime lokakuusta lähtien, eikä vielä tammikuun puoliväliin mennessä ole tehty ensimmäistäkään kertakäyttösuodattimen vaihtoa. Ainoastaan koneen alla olevaa säiliötä on tyhjennetty ja metallipunossuodatinta pesty.

Laitteiston salaisuus: viisiportainen suodatus – Suurin säästö meidän tuotteemme ollessa käytössä syntyy riittävän tehokkaasta alkupään suodatuksesta edullisilla suodattimilla. Ensimmäisenä öljysumuinen ja mahdollisesti kuivaakin pölyä sisältävä ilma törmäytetään ilmanohjainlevyihin, josta se ohjautuu paksun metallipunossuodattimen läpi. Nämä portaat ovat pestävät ja periaatteessa käyttöiältään ikuiset. Näillä vaiheilla saadaan jo suurin osa öljystä sekä pölyistä eroteltua pois ilmasta. – Kolmannesta vaiheesta eteenpäin tullaan vaihdettaviin hienosuodattimiin, joista ensimmäinen on kaikkein halvin ja tulee aina ensimmäisenä vaihdettavaksi. Ideana on säästää mikrosuodattimia, joissa hienoin suodatustulos syntyy. Suodatusluokat näille portaille ovat asiakkaan tarpeen mukaan EU4-EU5, EU7-EU11 ja EU11-EU14 tai kaasusuodatus. Viimeiseksi voidaan lisätä haluttaessa myös aktiivihiilisuodatin, jolla saadaan myös hajuja poistettua tehokkaasti.

Toimivuuden kulmakivi on riittävä kapasiteetti – Työstössä syntyvien epäpuhtauksien hallinta on kokonaisuus, johon vaikuttavat myös monet muut tekijät kuin pelkästään kohdepoistoilman käsittelyn tehokkuus. Liian pieni poistoilmavirta työstökoneelta ei pysty estämään työstössä syntyvien hiukkasten leviämistä. Tämän vuoksi Intaker Oilmist -suodatinyksikkö on ilmamääräkapasiteetiltaan reilu. Näin epäpuhtaudet on mahdollista saada siepattua syntypisteeltään tehokkaasti. Sumuerottimia voidaan myös kytkeä rinnan kapasiteettia lisäämään, Lasse Turppa valistaa.

Y

Y

m

y

Laajat mahdollisuudet sijoitukselle

Y

– Tämän hetkinen laitteisto on suunniteltu seisomaan lattialla, mutta on mahdollista tehdä myös seinälle kiinnitettävä tuote. Tärkeä huomioitava asia sijoituksessa on myös laitteen luoksepäästävyys huoltoa varten ja toki työpisteen toimivuuden ajattelu, Lasse Turppa painottaa. – Jos yrityksessänne on suodatustarpeita koneistuksen, kipinätyöstön tai minkä tahansa öljysumuja tai emulsioita tuottavien tuotantomenetelmien kanssa, niin tulemme mielellämme paikanpäälle kartoittamaan millainen kokonaisuus teitä parhaiten palvelisi.

M

Intaker Oilmist Filter 5 step lukuarvoina

S

– Suodatuskapasiteetti 0,8 m3/s (2.880 m3/h) – Suodatus HEPA-luokkaan asti. – Suodatinlaite on varustettu paine-eromittarilla huoltotarpeen selvittämiseksi – Päämitat: 650 x 780 x 2300 mm (L*S*K)

r

p

t

l

t

Y

Y

v

r

Y

t

O

m

j

e

l

r

Y

M

2

INFO

P

w

Ilmastointi-Turppa Ky Lasse Turppa puh. 044 293 1179 turppa@turppa.fi www.turppa.fi

w

1– 2 | 2017

Intro


YASKAWA Yaskawa Electric Corporation on maailman johtava teollisuusrobottien toimittaja yli 350.000 toimitetulla teollisuusrobotilla.

ROBOTTIAUTOMAATIOTA TUOTTAVAMPAAN TUOTANTOON

Yaskawan teollisuusrobotit tunnetaan MOTOMAN- tuotemerkillä. Yaskawa perustettiin vuonna 1915 Japanissa ja tänä päivänä konsernilla on maailmanlaajuisesti yhteensä noin 14.000 työntekijää.

Yaskawa Finland toimittaa innovatiivisia ja helppokäyttöisiä robottijärjestelmiä erilaisiin automaatiotarpeisiin. Meillä on asiakkaita laidasta laitaan niin konepaja- ja elintarviketeollisuudessa kuin muillakin teollisuuden aloilla. Projektien yhteydessä tarjoamme asiantuntevaa projektisuunnittelua sekä

YASKAWA FINLAND OY

mekaniikka-, sähkö- ja ohjelmistosuunnittelua. Meillä on oma alihankinta-

Yaskawa Finland Oy perustettiin

verkosto toimitustemme tukena. Järjestelmien kokoonpano ja testaus

vuonna 1983 edustamaan MOTOMAN-

suoritetaan omalla tehtaallamme.

robotteihin perustuvaa automaatiota Suomessa. Tänä päivänä olemme osa YASKAWA- konsernia ja MOTOMAN-

Me asennamme ja otamme käyttöön järjestelmät asiakkaiden tehtailla ja

robottien virallinen suomalainen maahan-

koulutamme asiakkaan työntekijät robottioperaattoreiksi. Toimituksiamme

tuoja ja järjestelmätoimittaja.

tukevat ammattitaitoinen tekninen tuki ja koulutus sekä

Olemme monipuolinen robottijärjestel-

kattavat huolto-, korjaus- ja varaosapalvelut.

mien kokonaistoimittaja yli 1.600 robotti-

Luotettavuus ja joustavuus ovat avainsanat

järjestelmän kokemuksella. Tarjoamme

niin tuotteissamme kuin päivittäisessä

eri teollisuuden aloilla toimiville asiakkaillemme juuri heidän tarpeisiinsa räätälöidyt

toiminnassamme.

ratkaisut.

YASKAWA Finland Oy

YASKAWA FINLAND OY Messinkikatu 2 20380 Turku Puh. 040 3000 600 www.motoman.fi www.yaskawa.eu.com

Intro YaskawaFinland 2016.indd 2

2016-11-10 13:05:03


Moottorinosia käsin koskematta

Ei epäilystäkään etteikö laatu ja luotettavuus olisi näiden voimanlähteiden kaikkein tärkeimpiä ominaisuuksia, ja että Wärtsilän on itse parasta huolehtia myös tärkeimpien komponenttien laadusta niiden suunnittelusta ja valmistuksesta alkaen.

Keskittäminen mahdollistaa investoinnit Wärtsilä-monipolttoainemoottoreita kootaan Vaasan lisäksi Italian Triestessä sekä yhteisyrityksissä Aasiassa. Keskinopeiden moottoreiden avainkomponenttien kuten sylinterikansien ja kiertokankien valmistus on kuitenkin keskitetty Vaasaan. ”Valmistusosaaminen halutaan pitää täällä, missä moottorit kehitetään”, sanoo toimitusyksikön kehityksestä vastaava päällikkö Jukka Saari. Keskittäminen takaa myös suuren volyymin, joka mahdollistaa investoinnit tuotantokoneisiin ja automaatioon. Wärtsilällä valmistusstrategian taitekohta oli muutama vuosi sitten, kun kansien ja kiertokankien valmistuksen pääkoneet alkoivat tulla siihen ikään, että ne oli uusittava. Silloin oman komponenttivalmistuksen tärkeys todettiin ylintä johtoa myöten ja siihen liittyvä investointiohjema käynnistyi.

Järkevää automaatiota

Wärtsilän Vaasan kummankin FMS-järjestelmän pääkoneena hyrrää Heller-koneistuskeskus.

Monipolttoainemoottorien kehittäjä Wärtsilä on todennut, että ollakseen laadukkain ja luotettavin laivojen ja voimaloiden moottoritoimittaja sen on valmistettava moottorien avainkomponentit itse laadukkailla ja luotettavilla koneilla. Ollakseen tätä myös tuottava valmistus on tehtävä mahdollisimman automaattisesti. Keskinopeita monipolttoainemoottoreita valmistavalla tehtaalla Vaasassa sylinterikansien ja kiertokankien automaattinen valmistus perustuu Hellerin koneistuskeskusten tehokkaaseen käyttöön. 22

1– 2 | 2017

E

i ole aivan itsestään selvää, että investointitavaroita rakentava yritys haluaa olla lainkaan tekemisissä tarkan lastuamisen ja kappaletavara-automaation kanssa. Itse asiassa suuri osa tällaisista yrityksistä mieluummin keskittyy asiakkaidensa prosessien haasteisiin ja jättää valmistuksen ongelmat kumppaniensa ja toimitusketjunsa ratkaistaviksi. Valtavien moottoreiden valmistaja Wärtsilä on kuitenkin päätynyt toisenlaiseen ajatteluun. Yhtiön rakentamat moottorit puskevat öljyntuotantoaluksia läpi Pohjanmeren myrskyjen ja käynnistyvät kerta kerralta uudelleen tuottamaan herääville metropoleille niiden tarvitsemaa sähköä silloin kun aurinkokennot vielä nukkuvat eivätkä tuulivoimalatkaan pyöri.

Uuden tuotantotavan keskeinen tavoite on korkea automaation aste. Jo aikaisemmin komponenttivalmistus oli rakentunut Fastemsin toimittamien joustavien valmistusjärjestelmien ympärille. Järjestelmien perusratkaisu mahdollistaa koko komponentin valmistusketjun hallitsemisen aina aihioiden vastaanottamisesta valmiiden osien lopputarkastukseen asti, ja tämä ominaisuus haluttiin säilyttää. Vaasassa näitä järjestelmiä on kaksi. Yhdessä koneistetaan teräsosia kuten kiertokankia ja toisessa valurautaa. Fastems-järjestelmien aivot muodostaa ohjelmisto, jolla hallitaan materiaaleja, kiinnittimiä, työjonoja, työnvaiheita ja koneita. Järjestelmän selkäranka on materiaalinkäsittelyjärjestelmä, joka yhdistää kaikki koneet ja toimittaa eri vaiheisiin niissä käytettävät osat, olivatpa ne sitten aihioita lavoillaan tai komponentteja kiinnittimissään tai tyhjiä kiinnittimiä. 2000-luvun alussa ensimmäisen kerran rakennetut tuotantojärjestelmät päivitettiin sekä ohjelmistojen että liikkuvien osien osalta uusimpiin versioihin. Samalla järjestelmään liitettiin robotisoitu työkappaleiden lataus kiinnittimiin ja jäysteiden poisto koneistuksen jälkeen. Robottien ja mittauskoneiden avulla jokainen työkappale myös tarkistetaan ennen kuin se valmistuu FMS-järjestelmästä. Jokainen kiertokanki käy mittauksen lisäksi ultraäänitarkastuksessa. Jatkuu sivulla 24.


SAHAATKO KUSTANNUSTEHOKKAASTI?   

Meillä on suuri valikoima eri terätyyppejä, joten Sinulle löytyy varmasti terä. Toimitamme vanne-, pyörö- ja konekaarisahan terät. Saksalaiset FLAMME huippulaadukkaat vanneterät • • • • •

Bi- ja kovametalliterät Konekaarisahanterät Pyöröterät Kaikille metalleille, puulle, kivelle ym. Suurimpiin vaatimuksiin

Saksalaiset WOMACO-veitsiterät • Muoville, nahalle, kumille, paperille, kartongille, lihalle ym. • Myös veitsipyöröterät sekä 4-terät

  Uusi edustus SUL CORTE -pyöröterät • HSS-, cermet- ja KM-pyöröterät metallien sahaukseen • Myös pinnoitetut • Erinomainen hinta-laatusuhde

Kinkelderin pyöröterät myös meiltä • Tehokkaaseen metallien sahaukseen • HSS- ja KM-terät • Myös pinnoitetut

Uusille asiakkaille testitarjous teristä –15% helmikuun loppuun! Muut:

SOITA HETI!

Sahat, varastojärjestelmät Osien pesukoneet Jäysteenpoisto Levykappaleiden oikaisu Magneetit ja erikoisnosturit

SAHAUKSEN JA MATERIAALINKÄSITTELYN RATKAISUT

0207 871 310

www.maxtec.fi

info@maxtec.fi

Enemmän on vähemmän

Plasma- ja polttoleikkauspöytä savukaasujen hallintaan • • • •

Hallittu savukaasujen sieppaus Pitkä tyhjennysväli Asennus 1 vrk Asiakaskohtaiset kokoluokat ja lisävarustelut

Patruunasuodatin kuivapölyjen suodatukseen • • • • •

Kaikille kuivapölyille soveltuva Suodatinvalinnat käyttökohteen mukaan Pitkäikäiset suodattimet Automaattinen puhdistusautomatiikka Kapasiteetti 11 520 m3/h asti

Öljysumuerotin työstökoneille • Kaikille työstönesteille soveltuva • Taloudellinen käyttää • HEPA-tasoinen suodatus • Hiljainen

Tuotteet valmistetaan Suomessa!

PL 11, Kukonkorventie 1, 33881 Lempäälä Puh. 03 3124 4800, faksi 03 3124 4825 turppa@turppa.fi, www.turppa.fi

1– 2 | 2017

23


Sen jälkeen kun valimon ja takomon toimittamat aihiot on puisilla lavoillaan tuotu järjestelmän latausasemalle, niihin ei käsin kosketa ennen kuin ne ovat valmiita moottorinosia. ”Ei automaatioon kuitenkaan pyritä millä hinnalla hyvänsä. Nämä kaikki ratkaisut on tehty, koska ne olivat järkevällä tavalla mahdollisia, ja ne auttavat laadun ja tuottavuuden parantamista”, Jukka Saari sanoo.

Ei pelkästään numeroita Nyt kummankin FMS-järjestelmän pääkoneena hyrrää Heller-koneistuskeskus. Wärtsilä tilasi kerralla kuusi suurta Heller-konetta komponenttien valmistukseen. Kaksi koneista toimitettiin Vaasaan osiksi FMS-järjestelmiä. Neljä konetta työskentelee Triestessä vieläkin suurempien Wärtsilä-moottoreiden osavalmistuksessa. Vaasassa tästä merkistä ei ollut aiempaa kokemusta, ja Jukka Saari sanoo että valinta nostatti tuotantoammattilaisten keskuudessa kiihkeän keskustelun. Merkki ei ollut ”vanha tuttu”, ja koneissa oli rakenneratkaisuja, joita pidettiin rohkeina. Esimerkiksi johteet on toteutettu kapeilla rullalaakeroiduilla lineaariyksiköillä eikä leveillä tasojohteilla, jotka monen konepajamiehen mielestä ovat edelleen välttämättömät raskaaseen työstöön tarkoitetussa isossa työstökoneessa. ”Meille luonnollisesti oli tärkeää, että valittava kone toimii täydellisesti Fastems-ympäristössä, ja että koneiden suorituskyky on vähintään samalla tasolla kuin kilpailevilla merkeillä. Pelkästään numeroiden valossa ei kuitenkaan haluttu tehdä eroa kärkimerkkien välille”, Jukka Saari sanoo. Kotiläksyjen lisäksi Wärtsilän asiantuntijaryhmä kävi tutustumassa useisiin eri konevalmistajien referensseihin. ”Näillä vierailuilla epäilykset eri konevalmistajien kyvykkyydestä alkoi hälvetä. Työstökoneen käyttöönotossa on aina ratkottavia kysymyksiä. Se tapa, millä Hellerin asiantuntijat suhtautuivat niihin ja ratkoivat ongelmia oli vakuuttavaa. Samoin kuin tietysti

se, miten Heller-koneet selviytyivät tehtävistään referenssikohteissa”, Jukka Saari muistelee. Tekniikan asiantuntijoilla on taipumusta antaa faktojen puhua puolestaan. Ne ovatkin tärkeitä, mutta ei pidä väheksyä myöskään ihmisten toimintaa ja kommunikoinnin merkitystä. Osana valintaprosessia Wärtsilä halusi ajaa testejä todellisilla työkappaleilla. Kiertokanki on kromipitoista, kuumalujaa superseosta, jonka tehokas lastuaminen on rankkaa. Nürtingenissa Hellerin tehtaalla kiertokanki jyrsittiin jatkuvasti kiristyvillä parametreilla, kunnes löydettiin koneen suorituskyvyn rajat. ”Täystehotesti ja se että Heller ylipäätään suostui siihen, auttoi vakuuttumaan konetyypin soveltuvuudesta kiertokankien valmistuksessa”. Samalla hiljenivät epäilykset rullajohteiden tukevuudesta, jos niitä jollakin vielä oli.

Uusi moottori testaa tuotantojärjestelmän Vaasan tuotanto-ohjelmaan tuli vuoden 2016 aikana uusi moottori Wärtsilä 31. Uutuus on mitattu hyötysuhteeltaan maailman parhaaksi monipolttoainemoottoriksi. Yhtiön tyyppimerkinnässä luku kuvaa sylinterin halkaisijaa senttimetreissä. 31-moottorin erikoislaatuisuus ei kuitenkaan ole päämitoissa. Uusi moottori edustaa Wärtsilän tämän hetken moottoriosaamista monessa suhteessa – myös valmistustekniikassa. ”31-sarjan sylinterikansi on aivan poikkeuksellinen”, Jukka Saari sanoo. Yhteen valurautaiseen komponenttiin on mahdutettu toimintoja, jotka aikaisemmissa moottoreissa on toteutettu useilla erillisillä osilla. Tämä tarkoittaa, että koneistusvaiheiden ja koneistukseen tarvittavien kiinnitysten määrä on olennaisesti pienempi. ”31-sarjan sylinterikansi on hyvin vaativa koneistetettava. Se on nyt vaativa, mutta ilman viisiakselista konetta riittävän tarkkuuden saavuttaminen olisi vielä paljon hankalampaa.”

Tehokkaat apuvälineet tuotantoosi –

machinet.fi

SAAT KAIKKI VERKKOKAUPPAMME TUOTTEET VÄHINTÄÄN 10% OVH:TA EDULLISEMMIN! 24

1– 2 | 2017

Heller FP8000 -koneistuskeskuksessa sylinterikansi koneistetaan vain kahdella kiinnityksellä. Vieläpä niin, että kaikki kriittiset piirteet koneistetaan samassa kiinnityksessä.

Wärtsilä 31 Wärtsilä esitteli 31-moottorisarjan vuonna 2015. Samana vuonna Guinness World Records julisti moottorin maailman tehokkaimmaksi 4-tahtiseksi dieselmoottoriksi sen ylivoimaisen polttoainetalouden vuoksi. Moottorin polttoaineenkulutus on 171 g/kWh. Wärtsilä 31 -moottoria valmistetaan Vaasassa 8- ja 20-sylinterisenä tehoalueella 4,2-12 MW.

Wärtsilä Wärtsilä on kansainvälisesti toimiva teknologian ja elinkaariratkaisujen toimittaja merenkulku- ja energiamarkkinoilla. Yhtiön liikevaihto on yli viisi miljardia euroa ja henkilöstömäärä noin 18 800. Yrityksellä on yli 200 toimipistettä yli 70 maassa eri puolilla maailmaa. Laivojen käyttämissä keskinopeissa päämoottoreissa Wärtsilän markkinaosuus 50 prosenttia. Polttonesteitä ja kaasua käyttävissä voimaloissa Wärtsilän moottoreiden osuus on noin 16 prosenttia. Wärtsilä-moottoreita valmistetaan Suomessa, Italiassa ja Kiinassa. Vaasassa yhtiö on toiminut vuodesta 1894.

INFO Lisätietoja Heller-koneista: TLMaskinPartner Oy Petteri Heinonen myyntipäällikkö puh. 050 442 0302 www.tlmaskinpartner.com

Eurometalli on luettavissa myös älypuhelimilla ja tableteilla osoitteessa www.eurometalli.com


Atlas Copcon energiatehokkaat kompressorit Uudet VSD+ -taajuusmuuttajaohjatut kompressorit mahdollistavat jopa 50% energiasäästöt. Kompressorimme tuottavat puhdasta ja kuivaa paineilmaa, joka parantaa järjestelmien luotettavuutta ja vähentää tehottomia alasajoja ja tuotantokatkoksia. Atlas Copco tarjoaa laadukasta paineilmaa tuottavat paineilmajärjestelmät tarpeisiisi. Kysy lisätietoja: Oy Atlas Copco Kompressorit Ab p. 020 718 9200 kompressori.fi@fi.atlascopco.com www.atlascopco.fi

SKF tuo akselin linjauksen uudelle aikakaudelle

S

KF on lanseerannut TKSA 71 -laserlinjauslaitteen. Laite on tarkoitettu ammattikäyttöön vaativissa olosuhteissa, ja se takaa huipputarkan linjaustuloksen sekä pitkän käyttöiän. Linjauslaitteen helppokäyttöiset ohjelmistosovellukset antavat mahdollisuuden käyttää erilaisia linjausmenetelmiä: akselin linjaus, pehmeän tassun korjaus, pystyakselin linjaus, väliakselin linjaus, konelinjaus ja mittakelloarvot. Sen innovatiivinen instrumenttitekniikka mahdollistaa suuren mittaustarkkuuden ja erinomaisen suojan pölyltä ja vedeltä. Monikäyttöisessä TKSA 71:ssä on myös äärimmäisen pienikokoiset mittausyksiköt, jotka soveltuvat käytettäväksi ahtaissa tiloissa. Monissa erilaisissa sovelluksissa käyttökelpoinen TKSA 71 on saatavana perusmallina, jossa on vakiokomponentit ja kestävä lauk-

ku. TKSA 71/PRO sisältää lisäkomponentteja vaativampia sovelluksia varten ja se toimitetaan suuremmassa pyörällisessä laukussa. Malleissa TKSA 71D ja TKSA71D/PRO on näyttölaite, jossa on suojakansi ja valmiiksi asennetut sovellukset, jotka ovat valmiita käytettäväksi ilman internetyhteyttä tai käyttäjätilin perustamista. TKSA 71:n ohjelmistosovellukset on suunniteltu intuitiiviseen käyttöön ilman valmistelevaa koulutusta ja ne ovat saatavilla ilmaiseksi sekä Android- että Apple iOS -käyttöjärjestelmiin. Käyttöjärjestelmä kattaa automaattiset raportit ja niiden jakamismahdollisuuden, opetusvideot sovelluksessa, sisäänrakennetut toleranssiohjeet, häiriöiden kompensointi, reaaliaikaisen 3D-näkymän sekä täysin toimintavalmiin esittelytilan.

INFO Oy SKF Ab , Juho Ristimäki, markkinointipäällikkö puh. +358 40 180 6084 juho.ristimaki@skf.com, www.skf.fi

1– 2 | 2017

25


Faccinit 60-vuotiaan Misan ydinkoneina Viime vuonna kunnioitettavan 60 vuoden iän saavuttanut Misa Oy jatkaa hyvävoimaisena tuleviin vuosiin. Tämä erityisesti laadukkaista puukiukaistaan tunnettu yritys on vankistanut laatutasoaan ja kustannustehokasta tuotantoaan kahdella yrityksen tarpeiden mukaisesti räätälöidyllä Faccin-levyntaivutustaivutuskoneella.

– 1 mm seinämällä olevan piipun putken taivutus on tapahduttava todella tarkasti, jotta taivutuksen jälkeinen TIG-hitsaus voidaan suorittaa jouheasti ilman lisäaineita. Taivutetun putken täytyy olla siis täydellisen pyöreä. Tästä tehtävästä Faccin suoriutuu erinomaisesti ja vain muutamassa sekunnissa, kehuu tuotantopäällikkö Sami Sinkko.

4-telainen Faccin nopeutti ja nosti laatutasoa

Viime vuonna kunnioitettavan 60 vuoden iän saavuttanut Misa Oy jatkaa hyvävoimaisena tuleviin vuosiin. Tämä erityisesti laadukkaista puukiukaistaan tunnettu yritys on vankistanut laatutasoaan ja kustannustehokasta tuotantoaan kahdella yrityksen tarpeiden mukaisesti räätälöidyllä Faccin-levyntaivutustaivutuskoneella. – Kummatkin Faccinimme ovat tuotantomme ydinkoneita, joten ne eivät saa olla pitkään pelistä poissa, mikäli niihin vikoja ilmaantuu. Vossi on hoitanut jälkimarkkinointitoimet moitteetta, eivätkä pitkät tuotantokatkokset ole tekemistämme hidastaneet, sanovat toimitusjohtaja Mikko Mäkeläinen (oik.) ja tuotantopäällikkö Sami Sinkko.

M

isa käynnisti toimintansa vuonna 1956 puukiukaiden valmistajana. Vuosien varrella yrityksen valikoimat ovat laajentuneet ja tänä päivänä tuotevalikoimiin kuuluvat sähkö- ja laavukiukaat, savupiiput, liitinputket, vesisäiliöt sekä puugrillit. Suurin siivu yrityksen liikevaihdosta muodostuu kuitenkin edelleen puukiukaista, joita tuotetaan vuositasolla kolmisen tuhatta sähkökiukaiden vastaavan määrän ollessa noin tuhat kappaletta.

Avainlipputuotteita Milleniumin aikoihin Misa siirtyi Mäkeläisen perheen omistukseen jatkamaan yrityksen perustajan Mikael Sampan viitoittamalla tiellä. – Toki tuotteita ja tuotantoa pitää jatkuvasti kehittää jatkuvuuden varmistavan kilpailukyvyn kehittämiseksi, mutta toiminnan perusajatus on vuosien saatossa kestänyt: tuotamme korkealaatuisia suomalaisia tuotteita. Tuotteitamme koristavan avainlippu-statuksen myötä Misa-asiakkaat voivat olla varmoja ostamiensa tuotteiden laadusta. Misat eivät ole välttämättä halvimpia tuotteita kauppojen hyllyillä. Hinnan sijaan kilpailuvalttimme on laatu. Erityises26

1– 2 | 2017

ti sähkökiukaissa Misan hintaero kaupoista löytyviin halvimpiin kiukaisiin saattaa tuntua isolta, mutta ostaja voi olla aina varma Misan hyvästä laadusta. Emme esimerkiksi juurikaan käytä alihankkijoita, jotta laaduntarkkailu voidaan pitää täysin omissa käsissämme, kertoo toimitusjohtaja Mikko Mäkeläinen. Osoitus Misan korkeasta laadusta nähtiin CE-merkintöjen jalkautuessa tuotteisiin. – Meille CE-merkkien saanti ei aiheuttanut isompia tuskia. Tuotteemme selvittivät direktiivien vaatimat testit vaivattomasti, muistelee Mäkeläinen.

Faccinilla valmiiksi muutamassa sekunnissa Muutoksitta ei toki Misakaan CE-ruljanssista selvinnyt. – Jouduimme vaihtamaan piippujen materiaalin ruostumattomaan teräkseen. Tämä aiheutti muutoksia myös tuotantotavoissa. Tähän muutokseen ratkaisun meille esitti Vossi Group, jonka opastuksella hankimme 2-telaisen Faccin HCU 1050 x 2 -levyntaivutuskoneen, muistelee Mäkeläinen CE-merkinnän mukanaan tuomia muutoksia.

2-telainen Faccin on jauhanut Misan tuotannossa vuodesta 2011. – Koska olemme olleet ensimmäiseen Facciniin erittäin tyytyväisiä, merkki nousi esiin myös seuraavaa taivutuskonetta kartoitettaessa. Viime vuonna tuotantoamme piristämään saapuikin toinen Faccin, 4-telainen NC-ohjattu Faccin 4HEL-1620. Tällä koneella taivutetaan puukiukaiden pyöreä tulipesä yhdessä syklissä. Aiemmin se työstettiin puristamalla. Nyt kun tulipesä tehdään manklaamalla, lopputulos on huomattavasti laadukkaampi. F­ accinin ansiosta myös valmistusprosessi nopeutui, kun laadukkaan taivutuksen jälkeinen hitsaustyöhön kuluva aika lyheni oleellisesti. Taivutuksen ansiosta myös työturvallisuus parani puristustyövaiheen jäätyä pois, listaa Sinkko 4-telaisen Faccinin Misalle tuomia etuja. – Tulipesän pyöreä muoto on yksi merkittävä seikka, joka erottaa Misan kilpailijoidemme tuotteista. Tämä työvaihe on siis erittäin merkittävä osa tuotannossamme, joka tämän vuoksi pitää onnistua sekä laadukkaasti ja toistotarkasti että nopeasti. Fac-

INFO Misa Oy Mikko Mäkeläinen toimitusjohtaja puh. 0207 109 397 www.misa.fi Faccin-taivutuskoneista: Vossi Group Oy puh. 010 8200 500 www.vossi.fi


Tulipesän muodot taivutetaan yhdessä syklissä 4-telaisella Faccinilla. Aiemmin tämä työvaihe toteutettiin puristamalla. Faccinin ansiosta puukiukaissa sydämenä toimiva tulipesä on nyt entistä laadukkaampi ja taivutuksen jälkeinen hitsaus sujuu nyt aiempaa merkittävästi nopeammin. Myös työturvallisuus parani puristustyön jäätyä pois tästä työvaiheesta.

Misa valmistaa vuodessa noin 3 000 puukiuasta. Misa-kiukaiden vahvuuksiksi valmistaja kertoo erityisesti niiden korkean laatutason, mikä varmistetaan omassa tuotannossa tehdyllä suomalaisella työllä. cin 4HEL-1620 on osoittautunut nappivalinnaksi tähän tehtävään. – NC-ohjattu Faccin 4HEL-1620 tuo uusia mahdollisuuksia myös tuotesuunniteluun. Tämä on tärkeä asia, sillä tuotteita on kehitettävä jatkuvasti kilpailukyvyn säilyttämiseksi. 4-telainen Faccin antaa myös mahdollisuuden alihankintatöiden lisäämiseen, minkä osuus on tällä hetkellä vain muutaman prosentin luokkaa liikevaihdostamme, jatkaa Sinkko.

Mäkeläinen on tyytyväinen Vossin toimintaan. – Meillä on hyviä kokemuksia Vossista konetoimittajana. Heidän kauttansa olemme hankkineet Baykalin levyleikkurin ja kaksi Faccinia. Vossi on pystynyt reagoimaan nopeasti toimittamiensa koneiden jälkimarkkinointitarpeisiin, eikä meidän ole tarvinnut olla yhteydessä tehtaaseen, vaan olemme voineet keskittyä omaan tekemiseemme.

Vossi eliminoi pullonkaulat – Kummatkin Faccinit suorittavat tuotannon ydintehtäviä. Niiden on toimittava luotettavasti – nämä työvaiheet eivät saa muodostua pullonkauloiksi. Tästä johtuen taivutuskoneiden valintoja tehdessämme oli suuri merkitys konetoimittajan toimivilla jälkimarkkinointipalveluilla. Mikäli ongelmia koneissa esiintyy, apua täytyy saada nopeasti, sanoo Sinkko.

Muutaman sekunnin kestävä pyöräytys 2-telaisella Faccinilla ja ruostumattomat piipun osat ovat valmiita TIG-hitsausta varten. 1– 2 | 2017

27


Saksalaisvalmisteisten Teupenhenkilönostimien edustus MN-Lifttek Oy:lle Nostolaitteisiin erikoistunut MN-Lifttek Oy on lisännyt edustusvalikoimiinsa laadukkaat Teupen-henkilönostimet. Tämän uuden edustuksensa myötä MN-Lifttekin valikoima kattaa entistä kokonaisvaltaisemmin nostolaitesektorin tarpeet.

S

aksalaisvalmisteinen Teupen on merkkinä tunnettu laajasta valikoimastaan sekä korkeasta laadustaan. Tavoitteena Teupenilla on tarjota ratkaisut henkilönostoihin – myös paikkoihin, minne normaali nostimilla ei ole mahdollista päästä, oli se sitten ulkotai sisätiloissa. Laaja mallisto pitää sisällään nostimet aina 12 m:n nostokorkeudesta jopa 50 m:n nostokorkeuteen saakka ja valittavana on nostimia erikokoisilla korikuormilla. Lähes kaikki mallit ovat tela-alustaisia ns. spider-malleja, eli tukijalat ovat käytettävissä useissa eri asennoissa sekä pysty- että vaakatasossa. Teupenin uusimman mallin Puma 42 GTX:n kaikki pyörät ovat liikuteltavissa erikseen ja eritasossa. Näin saavutetaan erinomainen maastokyky sekä sivukaltevuuden hallinta. Nostokorkeutta Puma 42 GTX:llä on 42 metriä.

Trukkikauppaa jo vuodesta 1986 myynti • huolto • vuokraus • varaosat

Uudet Huyndai-trukit nyt meiltä!

Nimitys

Puomistoversioita on sekä nivel- että teleskooppipuomiset, käyttövoimana sähkö-, bensa-, diesel- tai akkukäyttö. Telasto on saatavilla hydraulisella säädöillä sekä vaakaettä pystysuunnassa. Uusimpana tuotteena Teupenilta löytyy Puma 42 GTX -malli, jossa alustana käytetään sveitsiläisen kaivukonevalmistajan Menzi Muckin alustaa, eli alustaa, jossa kaikki pyörät ovat liikuteltavissa erikseen ja eritasossa ja jolla saadaan erinomainen maastokyky sekä sivukaltevuuden hallinta. Kone tähtää markkinoille, missä on vaikeakulkuinen maasto ja missä kuitenkin tarvitaan jopa 42 m:n nostokorkeutta – kuten voimalinjat ja vastaavat huoltotyöt. MN-Lifttek katsoo Teupenin sopivan täydellisesti heidän monipuoliseen nostolaitevalikoimaansa ja täydentävän sitä. Valikoiman laajuus palvelee asiakkaita vieläkin monipuolisemmin ja samalla vahvistaa MN-Lifttekin asemaa nostolaiteammattilaisena.

INFO MN-Lifttek Oy Seppo Turunen puh. 045 862 2020 seppo@lifttek.fi www.liftek.fi

Uudelle uralle M

Kokoluokat 1–25 tonnia Kalmar DCE160-12, 16,0t, kallist. kelkka dsl, ohj -09 Kalmar DCE120-6, 13,6 dsl, ohj -12 Kalmar DCE70-6, 7,0t dsl, ohj -07 Combilift C5000SL, 5,0t dsl, ohj 4-tie -09 Toyota 7FDA50, 5,0t dsl, ohj -07-10 Toyota 7FD45, 5,0t dsl, ohj -11 Toyota 8FD35n, 4,0t dsl, ohj, pp uusi Hyundai, 4,5t dsl, ohj uusi Linde H35D, 3,5t dsl, ohj -08 Trukkikauppaa jo vuodesta Toyota, 3,0t, 2 kpl dsl, ohj1986 -08-14 Toyota, 2,5t, 4kpl dsl,• varaosat ohj -08-12 myynti • huolto • vuokraus Nestekaasut Toyota, 3,5t kaasu -11 Toyota, 3,0t, 2kpl kaasu -09-13 Toyota, 2,5t, 3kpl kaasu, ohj, al -08-09 Nissan, 1,8t, 1kpl kaasu -04 Toyota, 1,8t kaasu, ohj -11 Toyota, 1,5t kaasu -10 Sähköt Toyota 7FBMF30, 3,0t sähkö -12 Toyota, 2,5t sähkö -06-13 Toyota, 2,0t sähkö -12 Toyota, 1,8t sähkö -12 Toyota, 1,5t, 2kpl sähkö -07-11 BT Pinoamisvaunu, 1,35t, 3kpl sähkö BT työntömasto, 1,6t, 3kpl, 9000mm sähkö -12 BT työntömasto, 1,6t sähkö - 07 Still lavansiisrtovaunu, 2,0t sähkö -02 BT lavansiirtovaunu, 1,5t sähkö -08 Silverstone pinoamisvaunu, 1,6t sähkö -16 Silverstone pinoamisvaunu, 1,0t sähkö -16

Tampere, 020 755 1991, www.trukkitimlin.fi Trukki Timlin Oy Asentajankatu 3 33840 Tampere | 2017 28 1– 2 puh. 020 755 1991 www.trukkitimlin.fi

itutoyolla on aloittanut vuoden alusta uusi myynti-insinööri (DI) Markus Laakkonen ja hän tulee vahvistamaan mittauskoneiden myyntitiimiä vankalla kokemuksellaan valmistavasta teollisuudesta. Markus on valmistunut Otaniemen Teknillisestä korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) mekaniikan diplomi-insinööriksi vuonna 2008 ja hän on lukenut pääaineenaan valmistustekniikkaa ja sivuaineenaan koneenrakennuksen materiaalitekniikkaa. Markus on työskennellyt aikaisemmin Stresstec­hil­lä jäännösjännityksen mittauksen parissa vuodesta 2008, aluksi tuotekehitys-insinöörinä Vaajakosken ja Saksan toimistoilla, jonka jälkeen myynti-insinöörinä Suomen toimistolla sekä viimeisimpänä myynti-päällikkönä, vastuualueinaan Englanti, Singapore, Venäjä, Ukraina, Valko-Venäjä ja Turkki sekä myynnin tukeminen Saksan toimistolle.

INFO Markus Laakkonen, DI puh. +358 400 196 689 markus.laakkonen@mitutoyo.fi www.mitutoyo.fi


MeteCNC

– suomalaista insinööriosaamista

• Suomessa valmistettu ja suunniteltu CNC-työstökone profiilien työstöön. vaakakaraisena, katkaisukoneena tai muuhun työstöön • Pystykaraisena, soveltuvana koneena. • Alumiinien ja ohutseinämäisten teräksien työstöön, myös muovit ja puu. • Myös erikoispitkille profiileille. • Pitkän tavaran lastaus onnistuu myös siltanostureilla yläkautta. tablet-käyttöliittymä ja osaksi koneen runkoa sijoitettu • Langaton sähkökeskus tekevät MeteCNC-koneesta työaloihin nähden kompaktin laitteen, joka ei välttämättä tarvitse lattiaan kiinnitystä vaan on siirreltävä tuotantotilan muutosten mukaan.

• Vakiokonemallisto tai asiakastarpeen mukaan räätälöidyt koneet. Made in Finland

Kysy myös koneiden modernisointipalveluistamme!

Metecno Oy • Kiepantie 180, 37200 SIURO • Matti Metsähonkala, puh. 040 588 5648 • info@metecno.fi • www.metecno.fi

Edistyksellistä ohjausta kompakteihin koneisiin: NX1-koneohjain

N

X1 on perusmallin Sysmac-ohjain*1, jossa on EtherNet/IP- ja EtherCAT-liitettävyys, liikkeenohjaus ja I/O-toiminnot samassa kompaktissa paketissa. Näin edistykselliset liikkeen ja sekvenssien ohjaustoiminnot tuodaan myös pienten ja keskisuurten koneiden ulottuville. Elektroninen CAM ja interpolointi lisäävät koneen nopeutta ja tarkkuutta, minkä seurauksena tuottavuus ja laatu paranevat. Laitteen oman EtherCAT-portin ja IO-Link-master-yksikön kautta kerätyt laitetiedot voidaan jakaa koneiden kesken laitteen EtherNet/IP-portin avulla. Näin koneiden seisonta-ajat vähenevät ja tuottavuus paranee ennakoivan huollon ja täydellisen integroinnin avulla. Ominaisuudet: – LD-käskyjen suoritusaika: 3,3 ns, ohjelmakapasiteetti: 1,5 Mt – Kiinteä EtherNet/IP-portti, EtherCAT-portti ja SD-muistikorttipaikka – Enintään 8 akselia (mukaan lukien enintään 4 akselia liikkeenohjaukseen) – 24 tai 40 Push-In Plus -I/O-liitäntää keskusyksikössä nopeuttavat johdotusta

– NX-I/O-yksiköt lisäävät keskusyksikön laajennettavuutta ja hajautettavuutta EtherCATilla – IEC 61131-3 -standardin mukainen ohjelmointi ja PLCopen®-toimilohkot liikkeenohjaukseen Sysmac-automaatiojärjestelmä: OMRONin integroitu automaatioympäristö on suunniteltu tehtaan toimintojen ohjaukseen ja hallintaan – yhdellä ohjelmistolla. Maailmanlaajuisiin standardeihin ja avoimiin verkkoihin perustuva ohjelmointi mahdollistaa standardoidun järjestelmän toteuttamisen. Ympäristön ytimessä olevalla koneohjainsarjalla koneverkon laitteiden synkronoitu ohjaus ja muut toiminnot, kuten liike, robotiikka, konenäkö, turvallisuus ja tietokantayhteydet, hoituvat vaivatta. Monipuolisen lähestymistavan ansiosta voit yksinkertaistaa järjestelmäarkkitehtuuria, vähentää ohjelmointivaiheita ja tehostaa tuottavuutta.

*1

Sysmac on tavaramerkki tai OMRON Corporationin rekisteröimä tavaramerkki Japanissa ja muissa maissa OMRON-teollisuusautomaatiotuotteille.

EtherCAT® on rekisteröity tavaramerkki ja patentoitu teknologia, johon käyttöoikeuden on myöntänyt Beckhoff Automa­ tion GmbH, Saksa. EtherNet/IP™ on ODVA:n tavaramerkki.

INFO Omron Electronics Oy Tanja Jalas Puh. +358 (0)207 464 200 tanja.jalas@eu.omron.com www.industrial.omron.fi

1– 2 | 2017

29


Tsugami pohjustaa Sorvauskumppanien kasvustrategiaa Tankosorvaukseen erikoistunut Sorvauskumppanit Oy on tehostanut toimintaansa Tsugami B038T -pitkäsorvausautomaatilla, jonka myötä yrityksen kapasiteetti ja haastavien kappaleiden kustannustehokas valmistuskyky kasvoivat oleellisesti. Tehokkuuden nousu näkyy mm. yhden kappaleen valmistusajan nopeutumisena 74 sekunnista 41 sekuntiin.

– Tämä uusi Tsugami B038T varustettuna Top Automazioni -tankomakasiinilla mahdollistaa miehittämättömän tehokkaan tuotannon. Tsugami erittäin tukevana, voimakkaana ja tehokkaana koneena on yksi merkittävä palanen kasvustrategiassamme, kertoo toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen.

V

uonna 1980 perustettu Sorvauskumppanit Oy siirtyi Seppo Hämäläisen ja Jukka Helinin omistukseen vuonna 2008. – Täytyy myöntää, että yrityksen osto ajoittui melko haastavaan kohtaan. Pian kauppojen jälkeen muuta alaa seuraten myös suuri osa meidän tilauskannastamme suli pois yleisen talouden romahdettua. Pitkäjänteisellä ja ahkeralla etenemisellä, jonka ydinkohtina ovat olleet koneiden täydellinen uusiminen sekä liiketoiminnallinen kehittäminen, olemme saavuttaneet vakaan pohjan. Tästä on hyvä ponnistaa kasvuun, kertoo toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen.

Tsugamilla kerralla valmiiksi työstetty kappale, jonka putkiosuus on laaduntarkkailua varten sahattu kahtia. 30

1– 2 | 2017

”Mahtava porukka” Sorvauskumppanit on tänä päivänä Seppo Hämäläisen ja Jukka Helinin omistama. Heidän lisäkseen yrityksessä työskentelee kaksi henkilöä. – Valmiita osaajia ei maailmalta löydy ja itse olen työntekijämme kouluttanut. Meillä on ihan mahtava porukka ja näistä osaajista haluan pitää kiinni. Pelkästään tekninen osaaminen ja sorvaustaidot eivät meillä riitä. Pitää olla myös halu kehittyä ja jatkuva oppiminen on avainasemassa. Täytyy haastaa itseään koko ajan – minut itseni mukaan lukien – mikäli haluaa pysyä kilpailussa mukana, näkee Hämäläinen.

”Tankosorvausta ja vain tankosorvausta” Hämäläinen kiteyttää Sorvauskumppanien osaamisalueen lyhyesti. – Tankosorvausta ja vain tankosorvausta. Monesti asiakkaamme pyytävät meiltä lastuavaa työstöä myös tankosorvauksen ulkopuolelta, mutta haluamme fokusoitua ja kehittyä vain tankosorvaukseen erikoistuneena osaajana. Toki toimitamme myös kokoonpantuja valmiita kokonaisuuksia asiakkaillemme ja yhteistyöverkostostamme saa tarvittavat lisäarvopalvelut, mutta oma tekemisemme kietoutuu tankosorvauksen ympärille. – Kun tulin taloon vuonna 2004, valmistimme käyräohjatuilla koneilla yksinkertaista bulkkituotantoa. Toki meillä on edelleen

resurssit tätä bulkkitavaraa varten, mutta tänä päivänä kilpailemme enemmän ammattitaidolla valmistaessamme yhä monimuotoisempia ja haastavampia kappaleita. Laadukkaan lopputuotteen varmistamiseksi mm. hankimme asiakkaan valitseman materiaalin aina itse. Esimerkiksi pitkäsorvauksessa saman materiaalin ominaisuuksissa on valtavia eroja riippuen siitä, mistä päin maailmaa materiaali tulee. Me käytämme aina länsimaisia huippumateriaaleja. Erityisesti kirkkaita materiaaleja pitkäsorvatessa nämä erot korostuvat. Meillä on myös käytössämme tuotannonohjausjärjestelmä, johon on sisällytetty raaka-aineen jäljitysjärjestelmä, valaisee Hämäläinen. Nokialla toimivan Sorvauskumppanien yhtenä johtolankana on mahdollisimman kilpailukykyisen sorviarsenaalin haaliminen tuotantoon, jolloin koneista putoaa tuotantotehokkaasti ulos valmis purseeton kappale. Sorvauskumppanien tyypilliset sarjakoot ovat luokkaa 100–1000 kpl halkaisijaluokassa 1,5–50 mm. Yrityksen koneiden ominaisuudet riittävät jopa satojen tuhansien sarjoihin.

Pitkäsorvausta 38 mm asti Viime joulukuussa riviin saadun Tsugami B038T -pitkäsorvausautomaatin myötä Sorvauskumppanien pitkäsorvauskapasiteetti nousi kappalehalkaisijaltaan 38 mm saakka. – Lähtökohta koneen hankinnalle oli oman toimintamme jälleenkehittäminen sekä ka-


Multi-Rail RM Combo-Rail Multi-Rail RH Grid Fixturing Blank Fixturing Kiinnityskomponentit sekä yleiskäyttöisiin että tuotekohtaisiin työstökiinnityksiin

Tsugami B038T -pitkäsorvausautomaatilla pystyy sorvaamaan pääkaralla kahdella työkalulla, samaan aikaan vastakaran työskennellessä itsenäisesti.

NYT MYÖS

Hydraulikiinnitys

pasiteetin lisääminen entistä vaativampien kappaleiden suuntaan. Näiden kriteereiden pohjalta tutustuimme Konepaja-messuilla Tsugamiin ja lopulta myös päädyimme tähän merkkiin. Toki valinnan loppusuoralla oli viisi muutakin merkkiä, mutta Tsugami B038T:ssä oli kaikki tarvitsemamme ominaisuudet ja näin ollen se valikoitui haaviimme. Toki merkitystä oli myös konetta edustavan Cron-Tek Oy:n vakuuttavalla teknisesti osaavalla myyntiorganisaatiolla ja on myös turvallista tehdä kauppaa vakavaraisen toimijan kanssa.

Myynti Suomessa jakelijoidemme kautta. Katso yhteystiedot: www.ok-vise.com/suomi. Teknistä tukea myös osoitteesta support@ok-vise.com

Tukeva ja voimakas Tsugami Hämäläisen mukaan Tsugamissa on voimakas kara, jossa on poikkeuksellisen paljon vääntöä. – Tsugami on todella tukeva kone, joka kykenee korkeisiin lastuvirtoihin. Pystymme valmistamaan tällä huomattavan monimutkaisia kappaleita erittäin nopeasti. Muun muassa yhden tuotteen osalta saimme Tsugamilla valmistusaikaa pudotettua 74 sekunnista 41 sekuntiin ja kaiken lisäksi kone yltää tähän suoritukseen miehittämättömässä tuotannossa. – Tsugamissa on paljon hienoja ominaisuuksia, joista mainittakoon mm. korkeapainejäähdytinyksikkö, jossa lämmönsiirrin vakioi työstönesteen lämpötilan. Myös koneen molemmat karat ovat öljyjäähdytteisiä ja koneen rungossa on lämpötilakompensointi toistotarkkuuden maksimoimiseksi. Pystymme valmistamaan kerralla valmiiksi kappaleita, jotka tarvitsisivat muutoin erillisen hiontavaiheen.

Tähtäimessä seuraava miljoona Sorvauskumppanit on tehnyt monia muutoksia toimintaansa päämääränään kasvu. – Pystymme näissä tiloissa, näillä koneilla ja tällä porukalla kasvamaan seuraavalle miljoonaluvulle. Uusi Tsugamimme on tässä suunnitelmassa yksi tärkeä palanen. Myös ripeästi edenneet toiminnankehityshankkeet pohjustavat tietä kasvulle, kuin myös vasta käyttöön saatu tuotannonohjausjärjestelmämme. Meidän kaikki tekemisemme nojaa laatuun, jonka pystymme asiakkaalle todentamaan jo ennen tilausta kertomalla miten prosessimme toimii ja miten se tuottaa laadukkaat tuotteet, valaisee Hämäläinen.

TYÖSTÖKONEET Vianhaku, korjaus ja huollot Modernisoinnit Muutostyöt

AUTOMAATIO Teollisuuden sähkölaitteistot Logiikat ja PLC-ohjelmointi Suunnittelu ja asennukset

ARIMAC Oy Ahdenkallionkatu 38 05820 HYVINKÄÄ info@arimac.fi Ari Väisänen 0400 434 756 Tero Salminen 046 9233 476

INFO Sorvauskumppanit Oy Seppo Hämäläinen, toimitusjohtaja puh. 044 570 6717 • www.sorvauskumppanit.fi Tsugamista: Cron-Tek Oy puh. 09 549 4660 • www.crontek.fi

CNC-OHJAUKSET SERVOJÄRJESTELMÄT MITTALAITTEET ja ENKODERIT

1– 2 | 2017

31


Uudet kääntöterät helpottavat sorvausta FM2-lastunmurtaja viimeistelystä keski­ raskaaseen koneistukseen. Suojaviisteen ansiosta se soveltuu sekä jatkuvaan, että keskeytyvään työstöön.

Terät soveltuvat viimeistelyyn, keskiraskaaseen ja rouhintasorvaukseen.

Uudet lastunmurtajat soveltuvat teräksien, valurautojen, tulenkestävien seoksien ja ruostumattomien teräksien työstöön.

D

ormer Pramet on esitellyt syksyn työkalupaketissa ”Uudet työkalut 2016.2” useita uusia kääntöteriä ja uuden terälaadun helpottamaan erityisesti hankalien aineiden sorvausta. Pramet tuotemerkin alle on kehitetty uusia lastunmurtajia teräksien, valurautojen, tulenkestävien ja ruostumattomien teräksien viimeistelyyn ja keskiraskaaseen sorvaukseen. Positiiviset NF1- ja NF2-lastunmurtajat soveltuvat erityisesti ruostumattomien teräksien sorvaukseen. Uusilla tasapainoisesti muotoilluilla terillä saavutetaan erinomainen lastujen hallinta ja pienet lastuamisvoimat parantavat merkittävästi terien kestävyyttä ja tuottavuutta. NF1 on yleispätevä lastunmurtaja viimeistelystä keskiraskaaseen koneistukseen. Terä on ulkokehältään hiottu ja sen ansiosta sorvatusta pinnasta tulee erittäin hyvälaatuinen. Monipuolinen NF2-lastunmurtaja soveltuu pienen tasapainottavan suojaviisteen ansiosta laajalle käyttöalueelle esiviimeistelystä kevyeen rouhintaan. Prametin uusilla FF2-, FM2- ja RM3-lastunmurtajilla saavutetaan teräksien ja valurautojen sorvauksessa pienillä syötöillä ja las-

32

1– 2 | 2017

tuamissyvyyksillä erinomainen lastujen hallinta ja korkealuokkainen pinnanlaatu. FF2-lastunmurtajassa on positiivinen rintakulma ja se on oiva valinta niukkahiilisten teräksien viimeistelyyn jopa 0,15 mm lastuamissyvyydellä. Positiivinen FM2-lastunmurtaja suojaviisteellä soveltuu viimeistelystä keskiraskaaseen sorvaukseen lastuamissyvyydestä 0,2 mm alkaen ja suojaviisteen ansiosta se soveltuu sekä jatkuvaan, että keskeytyvään työstöön. RM3 on erittäin kestävä lastunmurtaja teräksien raskaaseen rouhintaan ja toimii erinomaisesti myös epäsuotuisissa työstöolosuhteissa. Prametin uudet positiiviset lastunmurtajat SF2 ja SF3 toimivat erittäin luotettavasti tulenkestävien ja vaikeasti työstettävien aineiden sorvauksessa. SF2 on erinomainen valinta hienosorvaukseen pienimmillä mahdollisilla syötöillä kun taas SF3:n positiivisesti kallistettu lastuava särmä soveltuu viimeiste­lyihin. SF2 ja SF3 ovat erityisen tehokkaita pienien ja hauraiden kappaleiden sorvauksessa. Molemmissa malleissa on terävä lastuava särmä minimaalisella säteellä. Lastuamiseen tarvittavat voimat ovat pienet, joka puolestaan vähentää työstökarkenemista ja varmistaa työstetyn pinnan korkealuokkaisen lopputuloksen. Uusien lastunmurtajien lisäksi on ruostumattomien teräksien sorvaukseen kehitetty uusi terälaatu.

Uusi T7325-laatu on osuva valinta ruostumattomien teräksien tehokkaaseen sorvaukseen. Se on kehitetty täydentämään valikoimassa olevaa T7335-laatua, joka on erinomainen valinta epäsuotuisiin työstöolosuh­teisiin. Uudessa laadussa T7325 on pintaa kohti tihenevä perusaine ja erityinen MT-CVDpinnoite. Tämä yhdistelmä tekee lastuavasta särmästä erittäin lujan ja se vastustaa myös irtosärmän ja halkeamien muodostumista. Terä on toiminnallisesti erittäin luotettava, suorituskykyinen ja pitkäikäinen. Uusi laatu toimii hyvin myös keskeytyvässä työstössä.

INFO Tarkemmat tiedot kaikista uusista tuotteista on Dormer Prametin marraskuussa ilmestyneessä tuoteluettelossa 2016.2, jonka voi noutaa jälleenmyyjältä tai tilata asiakaspalvelusta. Sähköisen PDF-luettelon voi tallentaa osoitteesta www.dormerpramet.com Video ”Uusi Pramet valikoima toiminnassa” on nähtävissä Dormer Prametin YouTube kanavalla (www.youtube.com/dormerpramet). Pramet on Dormer Prametin tuotemerkki.


Fleibel Group OÜ valmistaa sekä käsittelee monipuolisia hitsattuja rakenteita ja osia konevalmistajille. Käsittelemme ja hitsaamme hiiliterästä, ruostumatonta terästä sekä alumiinia.

Fleibel Group tarjoaa asiakkailleen tarkkoja ja räätälöityjä ratkaisuja. Palvelumme: – leikkaus, materiaalin paksuus 0,5–100 mm, käytössä laser-, plasma- sekä kaasuleikkauskoneita – särmäys, maksimipituus 8000 mm, taivutusvoima 1600 tn – TIG- ja MIG-hitsauslaitteita – koneistus, työstettävän osan mitat enintään 5000 x 2500 mm, paino 10 tn Lisätietoja: www.fleibel.ee

Fleibel Group OÜ Peterburi tee 94A, 11415, Tallinna, Viro fleibel@fleibel.ee

Investointien vuosi 2016

V

uosi on vaihtunut ja näkymät uuteen vuoteen ovat paremmat kuin koskaan ITA Nordic Oy:n historiassa. Tilauskantaa on sisällä neljän kuukauden töiden verran ja mennyt vuosi oli liikevaihdon ja kannattavuuden osalta yrityksen historian paras. Yksi tärkeä tekijä kannattavuuden paranemiseen on tehokas automaation käyttö. – Olemme jo vuosia käyttäneet robotiikkaa eri työvaiheissa ja loppuvuodesta asennettiin yrityksen robotit numero seitsemän ja kahdeksan. Lisärobotit otettiin käyttöön konepalvelussa ja hitsauksessa. Lisäksi muut 2016 vuoden investoinnit työstökoneisiin on saatu valmiiksi ja uusi 5-akselinen työstökeskus, sekä Okuman Multus-monitoimisorvi on viimeistelty käyttökuntoon, kertoo myyntipäällikkö Juha Lummaa.

gia- ja kaivosteollisuuden tarpeisiin. – Erityisen vahvoja olemme erikoislujissa kiinnitystarvikkeissa kokoalueella M30-M100, joita toimitamme dieselmoottoreihin ja propulsiolaitteisiin. Suurin osa tuotteista toimitetaan luokiteltuina nuorrutus- tai dublexteräksistä. Toimimmekin viikoittain luokituslaitosten kuten LR, DNVGL, BV, RMRS, ABS kanssa.

Tyytyväinen asiakas tärkein – Luotettava, tehokas, laadukas ja täsmällinen ovat niitä kulmakiviä, joista emme tingi. Pitkäaikaiset asiakassuhteet ovatkin merkki siitä, että meidän kanssamme on helppoa ja vaivatonta toimia. Uusien investointien myötä pystymme taas ottamaan uusia tuotteita tuotantoon, valaisee Lummaa.

Maailmanluokan tuotteet

INFO

ITA Nordic on tunnettu vaativien koneistettujen komponenttien toimittaja. Näitä komponentteja toimitetaan pääasiassa meri-, ener-

ITA Nordic Oy, puh. +358 400 810 031, www.itanordic.fi

1– 2 | 2017

33


Suomalaiset särmäävät suomalaisella sekä konserniin kuuluva Siirtoruuvi Oy, joka on erikoistunut ruuvikuljettimien ja ruuvipumppujen valmistukseen.

Aliko pitkien kappaleiden särmäyksiin

Lehtosen Konepajan Aliko SP7000-630 -särmäyspuristin.

Tässä artikkelissa on koottuna kolme tarinaa suomalaisyrityksistä, jotka hakivat lisää edellytyksiä toimintaansa investoimalla uuteen särmäyspuristimeen. Näiden kolmen varsin erityyppisen toimijan valinta oli suomalainen Aliko. Lehtosen Konepaja Oy – Aliko SP7000-630 Kokemäen Peipohjassa sijaitseva Lehtosen Konepaja Oy on vuonna 1923 toimintansa aloittanut raskaan metalliteollisuuden tilauskonepaja, joka työllistää tänä päivänä noin 140 alan ammattilaista. Tuotannon osa-alueita ovat järjestelmätoimitukset, koneen runkojen sekä vaativien

koneistettavien osien valmistus. Lehtosen Konepaja toimittaa mm. lastaus- ja logistiikkajärjestelmiä sekä erilaisia tuotantolinjoja saha- ja metsäteollisuuden, satamien sekä prosessiteollisuuden kasvaviin tarpeisiin. Lisäksi yritys toimii alihankkijana merkittäville kansainvälisille teknologiateollisuuden vientiyrityksille. Osaamista täydentää oma insinööriosaaminen Lehtonen Engineering

Lehtosen Koneapajan taivutuskapasiteetti vahvistui viime vuoden toukokuussa Aliko SP7000-630 -särmäyspuristimella. Esikäsittelyosaston tuotannon työnjohtajan Kimmo Rajalan mukaan lopullinen sysäys Alikon hankintaan tuli Siirtoruuvi Oy:lle tehtävän uuden tuotteen myötä. – Seitsemän metrin koneena Aliko vahvistaa muutenkin pitkien kappaleiden taivutuskapasiteettiamme. Esimerkiksi Lehtonen Engineering pystyy nyt hyödyntämään Alikoa projekteissaan. Pystymme taivuttamaan nykyisillä työkaluilla tällä uudella Alikolla kuuden metrin levyä 10 mm ainevahvuuteen saakka ja uusi kone tuo lisäkapasiteettia kaikkiin särmäyksiimme, kertoo Rajala. Aliko SP7000-630 varustettiin linjalaserilla, jolloin laservalolla saadaan kohdistettua särmättävä kohta. – Koneen toimitus onnistui moitteetta ja se saatiin käyttökuntoon viikossa. Myös koneen käyttöön liittyvät pienet viilaukset onnistuivat Alikon avustuksella vaivattomasti. Alikon valintaa puolsivat tuotteen suomalaisuus – laatu on varmasti kohdallaan ja kaikki huolto- ja tukipalvelut ovat luotettavissa käsissä, arvioi Rajala.

Pomarkun Urakoitsijatarvike Oy – Aliko SP4200-320 Pomarkun Urakoitsijatarvike Oy valmistaa maanrakennus- ja kiinteistöhoitoalan ammattilaisille tuotteita Pome-tuotemerkillä. Tänä päivänä yritys työllistää 30 henkilöä. Yritys on toiminut alalla yli 40 vuotta ja tilanne näyttää tällä hetkellä toisen polven yrittäjän Ilkka Salosen mukaan varsin mukavalta. – Tämän talven aikainen lumentulo toi mukavaa potkua tekemiseemme. Lumikalustosta päätökset tehdään paljolti jo syksyllä. Jos lumi tulee maahan hyvissä ajoin ennen joulua, lumikalusto käy kaupaksi. Mutta mikäli talven alku menee vuodenvaihteen yli, ostoja helposti siirretään seuraavalle kaudelle. Kokonaisuutenakin arvioiden vuosi on alkanut pirteästi. – Perinteisen kauhantekemisen ympärillä kilpailu on kiristynyt kohdistuen laatuun ja takuuasioihin. Sen sijaan talviseen kunnossapitoon liittyvien tuotteidemme, joita

Aliko SP4200-320 -särmäyspuristin liittyi Pomarkun Urakoitsijatarvike Oy:n viime marraskuussa. Toimitusjohtaja Ilkka Salosen mukaan Aliko toi tuotantoon lisää nopeutta, tehokkuutta ja voimaa. 34

1– 2 | 2017


Särmayskoneinvestoinnin sijaan Saraka Oy harkitsi voimaa vaativien särmäysten siirtämistä alihankkijoille tehtäväksi. – Päädyimme uuden koneen hankintaan. Meillä on oman suunnittelumme kautta tapahtuvaa tuotekehitystä ja on tärkeää pitää näiden ydinasioiden valmistus omissa käsissämme. Saimme uuden Alikon myötä kustannustehokkuutta ja varmuutta tarkkuutta vaativiin taivutuksiin, sanoo ­Karilainen.

ovat mm. erilaiset aurat, kauhat, hiekoittimet ja harjalaitteet, osuus on ollut kasvussa. Emme tälläkään sektorilla kilpaile pelkällä hinnalla, vaan Pome-tuotteiden kilpailuvaltit perustuvat laatuun ja asiakaskentän toiveiden mukaisesti tehtyyn jatkuvaan tuotekehitykseen. Tuotekehitys on edellytys myös yrityksen jatkuvuudelle. Jatkuvuus on muutenkin tälle Pomarkussa toimivalle yritykselle vakaalla pohjalla, sillä yrityksen palkkalistoilla on mukana jo suvun kolmatta sukupolveakin.

Alikolla lisää voimaa ja nopeutta Tuotekehityksen ohella Pomarkun Urakoitsijatarvike on panostanut tuotannon kehitykseen. Viime marraskuussa yrityksen arsenaaliin liittyi Aliko SP4200-320 -särmäyspuristin. – Alikon myötä saimme paljon lisäarvoa tekemiseemme. Tämä uusi kone toi tuotantoomme lisää voimaa ja tehokkuutta. Tekijät on mieltyneet koneen Cybelec-ohjaukseen ja ajanmukaisen tekniikan myötä Aliko toi selkeää nopeutta tekemiseemme. Esimerkiksi auran kotelo on tällä tehtynä kertaheitolla valmis, kertoo Salonen. – Meillä on pitkään luotettavasti palvellut Alikon leikkuri edelleen tuotannossa, millä oli luonnollisesti merkitystä uutta konetta hankkiessamme. Myös Alikon suomalaisuus on valtti, jolla on ainakin meille suuri merkitys. Halvempiakin vaihtoehtoja olisi ollut tarjolla, mutta suomalainen laatu maksaa hieman enemmän. Valitessamme suomalaisen Alikon, voimme olla varmoja, että saamme toimivat jälkimarkkinointitoimet pitkälle tulevaisuuteen, arvioi Salonen.

Saraka Oy – Aliko SP4200-500 Saraka on yli 40 vuoden ajan keskittynyt tuotekehityksessään betonialan työmenetelmiin ja laitteistoihin tavoitteenaan työvaiheiden suorituksen helpottaminen ja kannattavuuden parantaminen. Tuottavuus, luotettavuus, alhaiset huoltokulut ja hyvä jälleenmyyntiarvo ovat avaintekijöi-

tä arvioitaessa investoinnin kannattavuutta. Nämä ovat myös Saraka-tuotemerkille tunnusomaisia käsitteitä. 30 henkilöä työllistävä Saraka on erikoistunut asiakkaan vaatimusten ja tarpeiden mukaisesti räätälöityjen erikoisratkaisujen ja -laitteiden valmistamiseen.

Aliko luottokoneena yli 35 vuotta Saraka Oy on muovannut levyjä Alikolla jo 1980-luvun alusta alkaen 300 tonnin 6 metrin särmäyspuristimellaan. – Vanha Alikomme on palvellut hyvin, mutta teräslaatujen ja profiilien muuttuessa yhä haastavimmiksi tarvitsimme lisää voimaa särmäyksiimme. Valintamme kohdistui tälläkin kertaa Alikoon. Kone ei ollut halvin vaihtoehto, mutta itsekin suomalaistuotteiden valmistajana tiedämme täällä tehdyn työn kustannustason. Kalliimman hinnan vastapainoksi saa varmasti hyvää suomalaislaatua. Meillä on hyvät kokemukset Alikon kanssa toimimisesta, joten uskon, että saamme tälle uudellekin koneelle tarvittavat palvelut vuosiksi eteen päin, luottaa toimitusjohtaja Jarmo Karilainen. Sarakan SP4200-500 on varustettu automaattisesti säätyvällä alatyökalulla, jonka ansiosta pienienkin sarjojen valmistaminen onnistuu kustannustehokkaasti. – Ohjelmapuoli on kehittynyt paljon ja tämän kehityksen ansiosta voimme siirtää työt suoraan suunnittelusta koneen ohjaukseen.

INFO www.lehtosenkonepaja.fi www.pome.fi www.saraka.com www.aliko.fi

1– 2 | 2017

35


Turvallinen työympäristö lähtee asenteesta Keskusteluun osallistuminen koulutuksessa auttaa kouluttajaa painottamaan oikeita asioita tunnistamaan vaaroja sekä kuormitustekijöitä työpaikalla. Yhdistelmäkoulutuksessa sekä rakennus- ja teollisuusaloille suunnatuissa koulutuksissa käsitellään työturvallisuutta jokaisen alan ominaispiirteiden kautta. Työturvallisuuskorttikoulutuksen katto-organisaatiolle Työturvallisuuskeskukselle sekä Alertumille on tärkeää, että kurssinjohtaja eli kouluttaja, ottaa huomioon kohderyhmänsä.

T

yöturvallisuuskorttikoulutus on yksi tapa ylläpitää ja kehittää turvallisuusasennetta työyhteisössä. Alertum Oy kouluttaa perinteistä työturvallisuuskorttikoulutusta rakennus- ja teollisuusaloille, josta saa vihreän työturvallisuuskortin, sekä kuljettajille soveltuvaa työturvallisuutta käsittelevää direktiivipäivää. Kuljettajille soveltuvasta työturvallisuuskorttikoulutuksesta myönnetään vihreä työturvallisuuskortti. Tällaisiin yhdistelmäkoulutuksiin, jotka soveltuvat kuljettajille, voi osallistua myös rakennus- ja teollisuusalalla työskenteleviä henkilöitä. Alertumin rakennus- ja teollisuusalalle suunnatut työturvallisuuskoulutukset painottuvat pääkaupunkiseudun lisäksi Turkuun ja Tampereelle, mutta työturvallisuuden yhdistelmäkoulutusta järjestetään valtakunnallisesti.

Työturvallisuuskortti­ koulutuksen sisältö uudistui vuoden 2016 aikana Uudistuksen ansiosta koulutuksessa opitaan entistä paremmin havainnoimaan ja

Keskusteluun osallistuminen koulutuksessa auttaa kouluttajaa painottamaan oikeita asioita Tätä tavoitetta on tuettu koulutusmateriaalin suunnittelussa. Työturvallisuuskorttikoulutuksen työkirjassa on tehtävä, jossa jokainen kurssilainen arvioi omaa osaamistaan suhteessa päivän oppimistavoitteisiin. Täyttämällä tehtävän huolellisesti, ja osallistumalla koulutuksessa käytyyn keskusteluun, antaa kurssilainen kouluttajalle mahdollisuuden tehdä arvion kurssin painopistealueista. Näin varmistetaan, että koulutuksessa keskitytään niihin asioihin, mitkä ovat oleellisia paikalla olevalle ryhmälle.

Esimiehen rooli on työturvallisuudessa ratkaiseva Esimiehen käyttäytymisestä ja toiminnasta heijastuva asenne turvallisuusasioihin ratkaisee omalta osaltaan, minkälainen turvallisuuskulttuuri yhteisöön muodostuu. Esimiesten esimerkit muuttavat työntekijöiden turvallisuusasennetta. Alertum Oy kouluttaa esimiesten työturvallisuusvastuukoulutusta, jossa perehdytään käytännön tilanteiden kautta vastuisiin ja työturvallisuuslakiin, joita työnantajan edustajilla ja työnjohdolla on työntekijöistään. Koulutus on suunnattu niin kokeneille kuin uusillekin rakennus- ja teollisuusalan esimiehille.

Alertum nostaa työturvallisuutta laskemalla vihreän kortin hintaa Työturvallisuuskoulutuksen tavoitteena on pyrkiä vähentämään työtapaturmia ja vaaratilanteita sekä herättää työpaikoilla kiinnostusta ja motivaatiota oman henkilöstön osaamiseen. Nämä tavoitteet johtavat turvallisempaan yhteiskuntaan, joka rakennetaan osaamisen kehittämisellä.

Anna palautetta, jotta toiminta kehittyy Alertumilla koulutuksen vaikuttavuutta mitataan keräämällä palautetta osallistujilta jokaisen koulutuksen jälkeen. Palaute on ollut pääasiassa positiivista. Osaava kouluttaja, jonka oma asenne on kohdallaan, pystyy muokkaamaan osallistujien asenteita turvallisuutta kohtaan positiivisemmaksi.

INFO Riku Aho toimitusjohtaja puh. 010 320 5771 riku.aho@alertum.fi

Nimitys

Nimitys

Oy Maanterä Ab vahvistaa osaamistaan

Camtek Oy

Kai Myrskog aloitti sahauksen tuotepäällikkönä Maanterällä 1. joulukuuta 2016 vahvistaen näin Maanterän osaamista sahauksen ja hiomatarvikkeiden myyntiorganisaatiossa. Kailla on 19 vuoden työkokemus alalta erilaisista myynnin tehtävistä. ”Kutsumme niin nykyiset kuin uudet asiakkaatkin etsimään yhdessä kanssamme parhaita ratkaisuja jokapäiväisiin sahauksen ja hionnan tarpeisiin”, sanoo Myrskog. Yhteystiedot: Kai Myrskog Sahaus, sahausprojektit ja hiomatarvikkeet puh. 400 453 146 kai.myrskog@maantera.fi

36

1– 2 | 2017

DI Santeri Nieminen (33) on nimitetty 1.4.2017 alkaen Camtek Oy:n tuotepäälliköksi vastuualueenaan CAD/CAM-ohjelmistot. Aiemmin hän on toiminut Valmet Oy:ssä ja Metso Paper Oy:ssä telapinnoitustuotannon tuotannonsuunnittelun tehtävissä.

www.eurometalli.com


MACHINERY– LAATUA LEVYSTÄ LASTUUN

Tunnetut ja laadukkaat merkit takaavat laadun. Saat meiltä kaikki maailman johtavat metallintyöstökonemerkit levykoneista lastuaviin. Konetoimituksemme ovat aina kokonaisvaltaisia. Huolehdimme koneidesi toimivuudesta niiden koko elinkaaren ajan.

SERTIFIOITU ISO 9001

ISO 14001

ORGANISAATIO

MACHINERY PITÄÄ KONEESI TOIMINNASSA Tarjoamme käyttöönne kaikki tarvittavat palvelut tuotantonne tueksi: asennukset, mittauspalvelut, koulutukset, käyttöönotot, huolto- ja korjauspalvelut, turvallisuuskoulutukset, kunnossapidon raportoinnin, varaosat ja tarvikkeet sekä kattavan valikoiman lisälaitteita. Päivitä koneidesi iskukyky hankinnalla tai huollolla! Ota yhteyttä Machinery-myyjään!

Huolto p. 020 163 0439 | Varaosat p. 020 163 0438 Myynti Länsi- ja Pohjois-Suomi • Kari Raivonen p. 040 840 0062

• Jarmo Viitala

Myynti Varsinais-Suomi ja Uusimaa • Kalle Fontell p. 040 779 2717

• Mika Ahonen

Myynti Itä-Suomi • Jani Huurne

Ota yhteyttä! p. 0400 740 267

p. 040 635 3939

p. 040 192 4255

Sähköpostimme toimii etunimi.sukunimi@machinery.fi Machinery Oy, Etu-Hankkion katu 18, 33700 Tampere

TUTUSTU TARJONTAAMME: www.machinery.fi

Myynti 020 163 0457 Huolto 020 163 0439 Varaosat 020 163 0438 konepajateollisuus@machinery.fi www.machinery.fi moottorit ja varavoima | metallintyöstökoneet | rakennuskalusto


Matkalasku – ilo tehdä

AitoTravel Plus -sovelluksen avulla matkalaskun laadinta onnistuu yhden ruudun taktiikalla. Palvelu on hyvin suosittu helppokäyttöisyytensä ja nopeutensa ansiosta. Aikaa voi säästyä jopa 90 %.

P

erinteisesti matkalaskujen laadinta on ollut hyvin epämiellyttävä ja aikaa vievä pakkopulla ennen palkanmaksupäivää. AitoSolutionsin AitoTravel-matkalaskusovellus tekee matkalaskujen laadinnasta nautinnollista. Tavallisesti AitoTravelin käyttäjät tekevät

matkalaskut jo matkan aikana tai heti matkan päätyttyä. Puhelimen tai tabletin avulla kuitit ovat nopeita kuvata laitteen muistiin ja siten ne eivät katoa tai rypisty lukukelvottomiksi. Paperikuitit voi tuon jälkeen hävittää. Järjestelmä pitää sähköiset kuitit tallessa.

Matkalaskun tausta Kuten tunnettua on, työntekijän on tehtävä matkalasku saadakseen tilapäisistä työmatkoista korvaus työnantajaltaan. Matkalaskulla määritellään mahdolliset kilometrikor­ vaukset, päivärahat ja kuiteilla osoitettavat hyväksyttävät kulut. AitoSolutions Oyj on kehittänyt erittäin kätevän matkalaskujen laadintaa nopeuttavan ja helpottavan sovelluksen AitoTravel.

Ainutlaatuinen AitoTravel Sovellus toimii puhelimessa, tabletissa ja Webissä. Paljon matkustaville kätevin on puhelin- tai tablettikäyttöinen AitoTravel Plus. Sen avulla matkalaskun tekemiseen kuluva aika voi lyhentyä jopa 90 %. Matkalaskun voi laatia jo matkalla, vaikka lentokoneessa myös ilman puhelimen internetyhteyttä. Kun puhelin tulee verkkoon, lähtee matkalasku automaattisesti pilvipalveluun. Järjestelmä muodostuu useista kotimaisista innovaatioista ja sille on haettu patenttia.

Miten sovellus toimii?

Edullinen AitoTravel Web täydentää matkalaskupalvelukokonaisuuden koko yrityksen henkilöstölle sopivaksi. 38

1– 2 | 2017

AitoTravel Plus -sovelluksessa merkitään lähtöpaikka, reitti ja paluupaikka, matkan lähtö- ja paluuaika sekä valokuvataan puhelimen tai tabletin omalla kameralla kuitit. Noista tiedoista AitoTravel Plus -mat-


RUAG Space Finlandin toimitusjohtaja vaihtui T

omi Suoniemi on ottanut RUAG Space Finlandin toimitusjohtajan tehtävät vastaan 1. tammikuuta 2017 alkaen Tomin edeltäjän Harri Lähtin päätettyä jättää yhtiön kuun lopussa. Tomi Suoniemellä on vahva tausta tietoliikenne- ja elektroniikkatuotteiden toimialueilta toimittuaan viimeiset 20 vuotta haastavissa tuotehallinnan ja -suunnittelun tehtävissä Nokialla ja Microsoftilla. RUAG Space Finland kiittää Harri Lähtiä uuden yrityksen onnistuneesta käynnistämistyöstä ja integroinnista RUAG Space -divisioonaan sekä toivottaa Harrille menestystä uusiin haasteisiinsa. RUAG Space on Euroopan suurin itsenäinen avaruuslaitetuotteiden toimittaja teollisuudelle. RUAG Space työllistää 1204 henkilöä kymmenessä eri toimipisteessä Sveitsissä, Ruotsissa, Suomessa, Itävallassa ja USA:ssa. RUAG Spacen liikevaihto vuonna 2015 oli 281 miljoonaa euroa. RUAG Space Finland on Suomen johtava avaruusalan yritys, jonka toiminnat sijaitsevat Tampereella. Yrityksen avaruusliiketoiminta aloitettiin vuonna 1985 ja yhtiö on vuosien varrella toimittanut laitteita yli 20 Euroopan avaruusjärjestön satelliittiin. Yrityksen päätuotealueet ovat satelliittien ohjaus- ja signaalinkäsittelylaitteet sekä tehoelektroniikkalaitteet. kalaskujärjestelmä muodostaa valmiin matkalaskun hyväksyntää varten.

AitoTravel Plus ja Web erot Harvemmin matkustaville on tarjolla edullinen AitoTravel Web. Järjestelmän käyttöliittymä on hyvin selkeä. Tässä järjestelmässä käyttäjä syöttää lähtö-, reitti- ja paluupisteet, merkitsee itse kilometrit, kirjaa lähtö- ja paluuajat sekä valitsee, montako päivärahaa hänelle kuuluu. Lopuksi liittää kuitit matkalaskuun ja syöttää kuittien euromäärät. Edullinen Web-versio sopiikin tyypillisesti yksittäisiä työmatkoja vuodessa tekeville. AitoTravel Plussan etu Web-versioon verrattuna on se, että kilometrejä, päivärahan määrää ja kuittien euromääriä ei käyttäjän tarvitse syöttää. Vaivattomuus ja nopeus ovat suuria etuja ja siksi AitoTravel Plus on tullut hyvin suosituksi.

Matkalaskujen hyväksyntä ja järjestelmän liitettävyys Molempiin AitoTravel Plus ja Web-järjestelmiin liittyy laadinnan jälkeen matkalaskujen hyväksyntä. Laatija tallettaa oman matkalaskun tiedot ja järjestelmä toimittaa valmiin matkalaskun hyväksyjälle. Hyväksyjä hyväksyy laskun ja siirtää matkalaskun yrityksen palkkahallintoon tai muihin HR-Erp-järjestelmiin. Kokonaisuus on tehokas niin laadinta kuin hyväksyntävaiheessakin. Plus- ja Web-palveluiden avulla yritys saa toimivan ratkaisun koko henkilökunnalle.

Kotimainen Aito Expert Group kasvaa ja kehittyy hyvää vauhtia Aito Expert Group muodostuu matkalasku-, työajanhallinta- ja kulunvalvontajärjestel­mien osaajasta AitoSolutions Oyj:stä (toimipisteet Espoossa ja Tampereella), liikkuvaan työhön ja kovaan käyttöön tarkoitettujen tablettien ja vastaavien ammattilaisesta Aito Hand Held Oy:stä, groupin Euroopan logistiikka yritys Aito Eesti Ou:stä, rahoitusyhtiö Aito Finance Oy:stä ja Kiinan markkinoilla menestyvästä Aito China Ltd:stä.

Uudet Dormer Pramet -istukat lastuaville työkaluille Dormer Prametin uusi 350-sivuinen luettelo istukkajärjestelmistä.

D

ormer Pramet on julkaissut uuden luettelon istukkajärjestelmistä lastuaville työkaluille. Uudessa 350-sivuisessa luettelossa on yksityiskohtaiset tiedot Dormer Prametin monipuolisesta istukkavalikoimasta, joka sisältää lukuisia istukkamalleja suosituimmilla kiinnityskartioilla, esim.: DIN 69871, MAS 403 BT, DIN 2080, HSK-A, VDI ja MORSE KARTIO. Luettelo on helppolukuinen. Istukan valinnan perustana on koneen karassa oleva kiinnityskartio. Kiinnityskartion kohdalta löytyy rungon tarkat mittapiirrokset, tärkeimmät tekniset ominaisuudet, kaikki saatavana olevat istukkavaihtoehdot, kiinnitysholkit, tarvikkeet ja varaosat. Luettelon laajassa teknisessä osassa kerrotaan yleisesti kiinnityskartioiden ominaisuuksista, istukoiden tasapainoituksesta ja muista tärkeistä asioista, joiden tuntemus auttaa istukan valinnassa, asennuksessa ja käytössä. Kaikki istukat, holkit ja tarvikkeet ovat Pramet tuotteita. Nelikielistä luetteloa on saatavana sekä painettuna, että digitaalisena PDF-versiona. Luettelon kielet ovat englanti, tsekki, venäjä ja kiina. Luettelon sekä myös hinta- ja saatavuustiedot saa paikalliselta jälleenmyyjältä, tai asiakaspalvelusta.

INFO Sähköisen PDF-luettelon voi tallentaa osoitteesta www.dormerpramet.com. Pramet on Dormer Prametin tuotemerkki. www.dormerpramet.com

OSTAMME KÄYTETTYJÄ METALLINTYÖSTÖKONEITA sekä kotimaan myyntiin että vientiin. Hoidamme koneiden purun ja kuljetuksen! OTA YHTEYTTÄ: Kari Pirttilä, p. 0400 510 736 kari.pirttila@machinery.fi

INFO Janne Rautavaara, myyntipäällikkö puh. 050 3313 820 janne.rautavaara@aitosolutions.com www.aitotravel.com, www.aitosolutions.com

1– 2 | 2017

39


INVESTOIMALLA KILPAILUKYKY KUNTOON NOPEAMMIN PAREMPIA OSIA ENERGIATEHOKKAASTI TNL 32-11

G200

G220

Co INDEX ja TRAUB edut - parempi suorituskyky - nopeat kappaleajat - lyhyet asetusajat - avoin ja vapaa työtila

Tam 331 Puh - paljon työkalupaikkoja - tilaasäästävä rakenne - tarkka ja kätevä työkalujärjestelmä - hyvä energiatehokkuus

INDEX-TRAUB AB Hernepellontie 27 00710 Helsinki Puh: 010 843 2000 Fax: 010 843 2009 www.index-traub.fi

Aina askeleen edellä Index ilmo 185x130_09-2016.indd 1

20.9.2016 9:01:49

Honeywell langattomat painelähetinsarjat WPS ja IS-WPS H oneywell on äskettäin tuonut markkinoille vaativaan teollisuuskäyttöön tarkoitetut langattomat painelähetinsarjat WPS ja ISWPS. IS-sarja on tarkoitettu käytettäväksi räjähdysvaarallisissa tiloissa ja sillä on maailmanlaajuisessa käytössä tarvittavat hyväksynnät. Kummankin sarjan painelähettimet ovat WPAN 802.15.4 yhteensopivia (P2P), joten ne on helposti sovitettavissa uusiin tai jo olemassa oleviin automaatiojärjestelmiin. Kummassakin sarjassa on mahdollisuus käyttää erilaisia antenneja hyvän ja luotettavan yhteyden saavuttamiseksi. IS-WPS-sarjassa on seosalumiininen epoksimaalattu kotelo. WPS-sarjassa on polykarbonaattinen muovikotelo. Kummankin tiiveysluokka on IP65/IP67. Metalliosat ovat 316L-terästä ja Hastelloy C-276. Painelähettimiä on useille painealueita 0..3 bar – 0..700 bar. Käyttölämpötila on kaikilla – 40°C – +70°C. Yhteysetäisyys suoralla näköyhteydellä kuivassa ilmassa on n. 300 m. Pariston kestoikä 5 sekunnin toimintajaksolla on 5 vuotta. Painelähettimet on tarkoitettu sellaisiin käyttökohteisiin, joissa kaapelointi ja sen suojaus sekä kunnossapito ei ole fyysisesti mahdollista tai on taloudellisesti kannattamatonta.

INFO Lisätietoja: hormel@hormel.fi tai https://sensing.honeywell.com/wireless-switches-and-sensors Lisätietoja tuoteuutisesta: ville.minkkinen@hormel.fi, puh. 0440 165 365 antti.horttonen@hormel.fi, puh. 0400 548 785

40

1– 2 | 2017

con ww


Koneet metallin työstöön

Contos Oy

Tampellan esplanadi 6 E 28 33100 TAMPERE Puh. 040 550 5250 040 746 1522 contos@contos.fi www.contos.fi

Sheet Metal Working Machinery

Valtuutettu työstökonehuolto yhteistyökumppaniltamme Edufix Oy:lta

Ota yhteyttä Puh. 040 717 7140

Toyota Material Handling Finland Oy Toyotalta uudistunut lavansiirtovaunu BT Levio LWE130 ja pinontatrukki BT Staxio HWE100.

U

udistuneet BT Levio LWE130 -lavansiirtovaunu ja BT Staxio HWE100 -pinontatrukki ovat kooltaan käteviä ja helppokäyttöisiä. Nämä kävellen käytettävät trukit soveltuvat työskentelyyn ahtaissakin tiloissa ja ajoneuvoissa. BT Levio LWE130 ja BT Staxio HWE100 soveltuvat erinomaisesti yksinkertaisiin ja tarkkuutta vaativiin siirto- ja pinoamistehtäviin. Ne ovat hiljaisia niin käyttäjälle kuin ympäristöllekin, joten ne soveltuvat käytettäväksi esimerkiksi kauppakeskuksissa, kaupoissa ja sairaaloissa. Pienen koon ansiosta niitä voidaan käyttää kuorma-autoissa perinteisen pumppukärryn sijasta tai apuna. LWE130-lavansiirtovaunun maksiminopeus on 5,5 km/h ja nostokapasiteetti 1,3 t kun taas HWE100-pinontatrukin nostokapasiteetti on 1 t ja nostokorkeus jopa 2 metriin saakka. BT Levio LWE130 -lavansiirtovaunussa ja BT Staxio HWE100 -pinontatrukissa on molemmissa sisäinen varaaja, joka mahdollistaa nopean ja helpon latauksen vain kytkemällä johdon virtapistokkeeseen. LWE130-lavansiirtovaunussa on myös mahdollisuus valita ajoneuvokäyttöön suunniteltu latausjärjestelmä, jolloin trukki kulkee kätevästi mukana ajoneuvossa ja on aina käyttövalmiina. Lavansiirtovaunu ja pinontatrukki ovat molemmat varusteltu uusilla lähes huoltovapailla vaihtovirtamoottoreilla, jotka lisäävät kestävyyttä ja alentavat virrankulutusta tarjoten korkeamman käyttöasteen. Truk­kien suunnittelussa on huomioitu myös huolto, jolloin huoltokohteisiin pääsee kätevästi käsiksi. Kuljettajakohtaisilla asetuksilla trukit voidaan tarvittaessa säätää jokaisen kuljettajan mieltymyksen mukaisiksi. Tämä lisättynä alhaisella melutasolla parantaa työturvallisuutta. Molempiin trukkeihin on saatavilla Toyota I_Site -järjestelmä. Sen avulla voidaan esimer-

kiksi hallinnoida kuljettajia käyttäjäkohtaisten PIN-koodien ja -asetuksien avulla, optimoida kaluston käyttöastetta ja saada reaaliaikaisesti ilmoitus trukilla tapahtuvista törmäyksistä. HWE100-pinontatrukki voidaan varustaa myös automaattisella korkeudensäädöllä, joka valokennon avulla havaitsee kuorman lakikorkeuden. Jos kuormaa otetaan ja puretaan manuaalisesti, niin haarukkakorkeus säätyy automaattisesti käyttäjälle sopivaan korkeuteen. Käytettävyyttä parantaa myös uniikki ryömintänopeuden toiminto erityisesti ahtaassa tilassa; kun ajoaisan nappia ”kaksoisklikataan” niin trukki siirtyy automaattisesti ryömintänopeudelle. Lisäksi HWE100-mallin rungossa on viisi tukipistettä, mikä takaa hyvä vakauden ja ohjattavuuden. “Aikaisemmat BT Levio LWE130 ja BT Staxio HWE100 -mallimme ovat jo todistaneet suosionsa. Toyotan jatkuvan parantamisen hengessä olemme lisänneet uusiin malleihin mm. monipuoliset käyttäjäkohtaiset säädöt, PIN-koodikäynnistyksen ja ryömintänopeuden turvallisuuden ja käytettävyyden lisäämiseksi. Olemme myös parantaneet akun latauksen nopeutta ja vähentäneet virrankulutusta mikä lisää trukin käyttöastetta. Lisäksi trukit ovat hiljaisia niin käyttäjälle kuin ympäristöllekin”, kommentoi Toyota Material Handling Finland Oy:n tuotepäällikkö Mikko Helimäki. BT LWE130 ja HWE100 pähkinänkuoressa: Pieni ja kompakti koko; kätevä käyttää ahtaissakin tiloissa mm. kaupoissa ja ajoneuvoissa. Erinomainen soveltuvuus ajoneuvo­käyttöön pumppukärryn vaihtoehtona. Korkea käyttöaste alhaisen virrankulutuksen, nopean latauksen ja helpon huollettavuuden ansiosta Kuljettajakohtaiset säädöt PIN-koodin takana.

• • • •

1– 2 | 2017

41


Teknologia17-tapahtuman myynti täydessä vauhdissa Teknologia17 järjestetään lokakuussa Messukeskuksessa Helsingissä. Tapahtuman myynti sai vuodenvaihteessa tuoreet kasvot, kun myyntipäälliköksi tulivat Jarno Nieminen ja Hanna Koskela. Messujen vetovastuu siirtyi jo syksyllä uusille harteille, kun pitkän linjan messumies, myyntiryhmäpäällikkö Marcus Bergström otti vastuulleen Teknologian. Teknologia17-tiimi istahti hetkeksi yhdessä alas myyntikiireiden keskellä. Myyntiryhmäpäällikkö Marcus Bergström (vas.), myyntipäälliköt Hanna Koskela ja Jarno Nieminen.

V

uodenvaihteessa messuilla myyntipäällikkönä aloittanut Jarno Nieminen asuu kasvavan lapsiperheensä kanssa Kirkkonummella. Silloin kun aikaa riittää niin kalastus, metsästys ja trap-ammunta antavat nopeatahtiselle työlle mukavaa vastapainoa. Hänen isänsä oli työnjohtaja ja tuotantopäällikkö Tume Oy:ssä ja näin metalliverstaan tuoksu aamuisin on jäänyt Jarnon mieleen. Siirtyminen Messukeskukseen myymään Teknologia17- tapahtumaa tuntui hänestä hyvin luontevalta kun taustalla olivat konetekniikan ja tuotantoautomaation opinnot Jyväskylässä sekä kehitys- ja työn-

johtotehtävät Metso Paperin telatuotannossa (nyk. Valmet Oy). Jarnon vastuulla Teknologia17-tapahtumasta ovat Elkom-, Automaatio-, Mecatec- ja Finntec-messut. – Alkuperehdytyksen jälkeen työ on vienyt mukanaan. Työ on asiakasta kuuntelevaa, lisäarvoa tuottavaa palvelumyyntiä, tästä juuri pidän, hehkuttaa Jarno. Hän haluaa auttaa teollisuuden ja teknologian ammattilaisia löytämään oikeaa tulevaisuuden kehityssuuntaa tuomalla ihmiset yhteen messuille, unohtamatta myynnin ammattilaisia osastoilla, jotka odottavat paljon laadukkaita liidejä. – Vaikka digitalisaatio etenee kiihtyvällä vauhdilla, niin ihmisten kohtaamisilla on yhä paikkansa, toteaa Jarno. Lisätty todellisuus, Augmented Reality, on tammikuusta 2017 lähtien pysyvä osa Messukeskuksen asiakaskokemusta, johon myös Teknologia 2017 -messuvieraat voivat tutustua. Kyseessä on Suomen ensimmäinen kaupallinen tässä laajuudessa toteuttava AR-ratkaisu. Toinen uunituore myyntipäällikkö Hanna Koskela on jo aikuistuneiden lasten äiti, jolla on nyt enemmän aikaa keskittyä työhön, harrastuksiin ja ystäviin. Hän on aiemmin toiminut kansainvälisten messujen parissa lähes 10 vuoden ajan. Hän on vuosia matkustanut maailmalla suomalaisten vientiyritysten kanssa, mm. paperi- ja selluteollisuuden yritykset ovat tulleet tutuiksi. Hanna halusi nähdä myös kotimaista messualaa ja päätti hakeutua töihin kansainväliset mitat täyttävään Messukeskukseen. – Minulla

Jarno Niemisellä on hymy herkässä. Hän tosin harmittelee, että joululahjaksi saadut poro­ sukat eivät näy kuvassa. 42

1– 2 | 2017

on aivan mahtavat työkaverit täällä ja on ollut mahtavaa nähdä, miten loistavasti organisoidut projektiryhmät toimivat. Perehdytysaika on ollut todella mielenkiintoista, kiteyttää Hanna alun tunnelmiaan. Hannalla on työn alla ensimmäisenä maaliskuussa ChemBio, kemian ja bioteknologian ammattitapahtuma. Syksyllä 10.–12.10. järjestettävien Teknologia17-messujen osalta hänen vastuulla on Hydrauliikka&Pneumatiikka. Hän tekee tiivistä yhteistyötä Jarno Niemisen kanssa, jotta kokonaisuus on onnistunut. Tavoite on, että asiakkaat saavat hyvää palvelua ja ovat tyytyväisiä messuihin sekä haluavat osallistua seuraavallakin kerralla. Hanna odottaa innolla aktiivista vuorovaikutusta ja messujen kehittämistä yhdessä yritysten kanssa. Yritykselle, joka harkitsee messuosallistumista mutta vielä empii päätöstä, kehottaa Hanna rohkeasti ilmoittautumaan mukaan, koska mukana ovat alan suuret ja tunnetut yritykset sekä uudet ja innovatiiviset yrittäjät. – Missään muualla ei 2–3 päivän aikana tapaa niin paljoa uusia yrityksiä, päättäjiä ja alan toimijoita kuin messuilla. Saat tuotteet ja palvelut esille oikeille kohderyhmille, rakennat yrityksesi tunnettuutta ja teet kauppaa. Messut ovat kohtaamispaikka ja kosketus tulevaisuuteen, summaa Hanna Koskela. Teksti: Jaana Matilainen Kuvat: Kimmo Brandt

INFO www.teknologia17.fi


Ongelmia teräksen kanssa?

Tehosta konepajasi toimintaa

Teräsvarastojärjestelmät ratkaisee ongelmasi!

• Säästää lattiapinta-alaa • Helppo purkaa ja täyttää • Pitää varaston järjestyksessä Tule tutustumaan koneisiin esittelytiloihimme!

Sahausteknologian tiennäyttäjä!

• HBE-mallisarja konepajoille • Tehokas • Tarkka • Kompakti WWW.PR ODMAC.FI

Kelatie 8 C 4 • 01450 Vantaa • p. 010 666 3140 • mika.koivuniemi@prodmac.fi

Fehlmannin tuorein koneuutuus on Picomax 21-M. Huipputarkka koordinaattipora- Sveitsiläisen Tämä huipputarkka koordinaattipora-/jyrsinkone korvaa aiemman Picomax 20 -mallin. Uutuudessa koneistusalue on aiempaa laa/jyrsinkone Picomax 21-M jempi nyt vakiona, ja lisäksi aiemmin optiona tarjottu Heidenhainin digitaalinen näyttölaite kuuluu uuden 21-M-mallin vakiovarustukseen. Ensimmäinen Skandinaviaan toimitettava kone on jo myyty Suomeen ja toimitetaan asiakkaalle tämän kevään aikana. Syöttöpöydällä varustettu, vankka ja käyttäjäystävällinen kone sopii erityisesti koulutukseen sekä yksittäiskappaleiden ja piensarjojen tekoon. Koneeseen integroitu, moottoroitu pöytä mahdollistaa äärimmäisen tarkan ja nopean paikoituksen sekä manuaalisesti että automaattisesti, kun työstetään reikäympyröitä, pistekuvioita ja suorakaidetaskuja. Picomax 21-M sopii joustavasti monenlaisiin käyttökohteisiin: sillä voi jyrsiä, porata, avartaa ja kierteittää, ja siihen on saatavilla monipuolinen valikoima erilaisia työkalunpitimiä ja lisävarusteita. Laaja kiinnityspinta alentaa asetusaikoja. Kosketusnäytöllä varustettu Heidenhainin digitaalinen näyttölaite tekee karanopeuden säätämisestä helppoa ja intuitiivista: arvot syötetään ja tallennetaan suoraan kosketusnäytölle. Käyttäjäystävällisesti suunnittelussa koneessa myös työkappaleiden käsittely ja työkalujen vaihtaminen on tehty helpoksi ja nopeaksi. Lisäksi koneessa on mekaaniset käsipyörät ja integroitu työkalukaappi. 1,5 metriä pitkä 1,35 metriä leveä kone vie vain vähän tilaa. Picomax 21-M on kehitetty ja kokoonpantu alusta loppuun Fehlmannin tehtaalla Sveitsissä. Koneessa käytetty huipputeknologia sekä laadukkaat ja tarkat osat (mm. mittasauvat ja kuularuuvit) takaavat pitkän elinkaaren ja aina tarkan lopputuloksen.

INFO Makrum Oy puh. 010 239 3388, makrum@makrum.fi, www.makrum.fi

1– 2 | 2017

43


Lentotekniikan alan väitös auttaa kehittä­mään hävittäjien hydrauliikkaa Jussi Aaltonen tutki TTY:n ensimmäisessä lentokonetekniikan alan väitöskirjassa nykyaikaisen hävittäjälentokoneen hydraulipumpun kestoikään vaikuttavia tekijöitä. Lyhyen kestoiän syiden tuntemus auttaa järjestelmien kehittämisessä.

N

OLE DYNAAMINEN!

ykyaikaisessa lentokoneessa lähes jokainen lentokoneen liikkuva osa aina laskutelineestä lennonohjainpintoihin toimii hydrauliikan avulla. Siksi hydraulijärjestelmällä on erittäin suuri merkitys lentokoneen lentokelpoisuudelle, lentoturvallisuudelle ja käyttösekä ylläpitokustannuksille. Hydraulijärjestelmä on myös eräs lentokoneen suuritehoisimpia osajärjestelmiä. – Esimerkiksi neljännen sukupolven suihkuhävittäjissä on useamman sadan kilowatin kokonaisteho enemmän sääntö kuin poikkeus. Se vastaa raskaan tela-alustaisen kaivinkoneen hydraulijärjestelmän kokonaistehoa, Jussi Aaltonen kertoo. Lentokoneen monitekninen luonne ja sen käyttöympäristön sekä käyttökuormitusten rajuus tekevät sen osajärjestelmien tutkimuksen hyvin haastavaksi. Osajärjestelmien erottaminen kokonaisuudesta yksittäisiksi, helposti tutkittaviksi paloiksi on usein mahdotonta. Aaltonen käytti väitöstyössään uutta menetelmää, joka yhdistelee dynaamista mallinnusta ja simulointia kenttä- ja laboratoriomittauksiin. – Menetelmän avulla pystytään pureutumaan uudella tavalla hävittäjäkoneille hyvin tyypilliseen ongelmaan, hydraulipumpun lyhyeen kestoikään, Aaltonen sanoo. Lähestymistapa antaa mahdollisuuden tarkastella järjestelmässä esiintyvien vuorovaikutusilmiöiden merkitystä kokonaisuudelle sekä yksittäisille komponenteille. Jussi Aaltonen selvitti syyt hydraulipumpun lyhyelle kestoiälle puoliavoimessa niin sanotussa itsepainestuvaa (bootstrap) säiliötä käyttävässä hydraulijärjestelmässä, joka on tyypillinen neljännen sukupolven hävittäjille. Hän tutki tiettyjen suunnitteluparametrien sekä hydraulinesteessä olevan vapaan ilman vaikutusta kestoikään simuloinnin avulla. – Yksittäisten suunnitteluparametrien vaikutuksen selvittäminen antaa uutta tietoa, jota voidaan käyttää järjestelmien suunnittelussa. Vapaan ilman määrän merkityksen tuntemus taas auttaa kehittämään koneiden huoltoa ja kunnossapitoa.

Väitöstilaisuus oli 20.12.2016

TEHOKKAAT JA NOPEAT RADAT OVAT TÄÄLLÄ - MASTERCAMIN DYNAAMISEN LIIKKEEN TEKNOLOGIA

Diplomi-insinööri Jussi Aaltosen lentokonetekniikan alaan kuuluva väitöskirja Interaction of Bootstrap Reservoir and Hydraulic Pump in Aircraft Hydraulic System (Bootstrap-tyyppisen säiliön ja hydraulipumpun vuorovaikutukset lentokoneen hydraulijärjestelmässä) tarkastettiin Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) Teknisten tieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjinä toimi professori Jean-Charles Mare (Institut National des Sciences Appliques, Ranska) ja professori Petri Kuosmanen (Aalto yliopisto). Tilaisuutta valvoi professori Kari T. Koskinen TTY:n kone- ja tuotantotekniikan laitokselta. Jussi Aaltonen (46) on paljasjalkainen tamperelainen ja työskentelee tällä hetkellä Tampereen teknillisellä yliopistolla.

INFO Lue lisää osoitteessa: www.mastercam.fi

44

1– 2 | 2017

Väitöskirjaan voi tutustua osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-15-3886-5 Lisätietoja: Jussi Aaltonen, puh. 040 849 0522, jussi.aaltonen@tut.fi


www.sorvauskumppanit.fi

Pitkäsorvauskapasiteetti 38 mm saakka Idearikasta tankosorvausta

Sorvauskumppanit Oy Heikinpolventie 4, 37150 Nokia Puh. 03 3416 142 sorvauskumppanit@sorvauskumppanit.fi

DELTAtec 90P Feed – Tehokasta suursyöttöjyrsintää ja nurkkajyrsintää yhdellä jyrsinrungolla Member of the LEITZ Group

Boehlerit on päivittänyt uudella jyrsinohjelmallaan suursyöttöjyrsinnän laatuvaatimukset. Innovatiivinen DELTAtec 90P Feed –jyrsin mahdollistaa suuret syöttönopeudet ja sitä voidaan käyttää myös nurkkajyrsintään. Oy Maanterä Ab, Keinumäenkuja 2, 01510 Vantaa +358 (0)29 006 130, maantera@maantera.fi, www.maantera.fi Boehlerit GmbH & Co.KG, Werk VI-Straße 100, 8605 Kapfenberg +43 (0)3862 300-0, info@boehlerit.com, www.boehlerit.com

1– 2 | 2017

45


Kohti korkeuksia varastoissa

Uudet UniCarriers-keräilytrukit yltävät jopa 12 metrin keräilykorkeuteen EPM 100:n ja EPH 125:n myötä UniCarriersiltä tulee markkinoille kaksi uutta mallia täysin uudesta keräilytrukkisarjasta. Nämä viime marraskuun puolivälistä alkaen tilattavissa olevat koneet täydentävät keräilytrukkimalliston, johon kuuluu myös EPL 100, joka esiteltiin tammikuussa 2016. Näiden kolmen mallin ansiosta UniCarriers voi nyt tarjota räätälöidyn ratkaisun matala-, välitaso- ja korkeakeräilyyn. Ergonomisen ohjaamonsa ja uusinta tekniikkaa edustavien turvajärjestelmiensä ansiosta nämä keräilytrukit ovat ihanteellinen työpiste tehokkaaseen keräilyyn.

T

ehokkaiden, 48 voltin moottoreidensa ja jopa 12 100 mm:n keräilykorkeutensa (nostokorkeus 10 500 mm) ansiosta EPH on paras ratkaisu intensiiviseen käyttöön. Trukin nostokyky on 1250 kg ja huippuno­ peus 12 km/h. Enimmillään 9850 mm:n keräilykorkeuksille (nostokorkeus 8250 mm) suunniteltu, 24 voltin EPM voi saavuttaa 11 km/h nopeuden kuljettaen 1000 kg kuormaa. EPM täydentää nyt keräilytrukkisarjaa, johon kuuluvat keräilykorkeudeltaan (nostokorkeus 1800 mm) 3400 mm:n kompakti EPL ja edellä esitelty EPH. Näiden uusien keräilytrukkien ominaisuuksiin kuuluu vakaa, täysin uudelleen suunniteltu alusta. Nykyaikaiseen ohjaamoratkaisuun kuuluu hallintalaitteisto, joka on säädettävissä kullekin kuljettajalle sopivaan korkeuteen ja kohtaan. EPMja EPH-malleihin on saatavana käyttö-

ohjaimet sekä mastoon että haarukan sivuille parhaan mahdollisen tuottavuuden ja ergonomian saavuttamiseksi.

Turvallista ja taloudellista ajoa varastossa Turvallisuussyistä keräilytrukki voi liikkua vain silloin, kun kuljettaja on ohjaamossa. Tämän varmistamiseksi kaikki EP-sarjan mallit on varustettu koko ajotason lattiapinnan kattavalla tunnistimella. Nämä keräilyratkaisut ovat erittäin ergonomisia, koska erillistä käsi- tai jalkakäyttöisen kytkimen aktivointia ei tarvita ennen ajoon lähtöä. Kuljettaja voi vapaasti seistä mukavassa asennossa tarvitsematta huolehtia minkäänlaisen ”kuolleen miehen kytkimen” painamisesta. Suuremmissa korkeuksissa työskenneltäessä kuljettajaa suojaavat sivuportit, joiden on oltava kiinni, jos nostokorkeus ylittää 1,2 metriä. Jos portti on auki, trukin nosto pysähtyy automaattisesti 1,2m korkeuteen kunnes portit on suljettu. Vakiovarusteena olevalla tietokoneella pääsee nopeasti trukin asetuksiin ja sillä hallitaan valtuutettujen kuljettajien kirjautumistietoja ja käyttäjäprofiileja.

Eco-käyttötilan ansiosta pidempi akkujen toiminta-aika Vakiokäyttötilan lisäksi EPM- ja EPH-malleissa on eco-käyttötila. Se pienentää virran käyttöä 12 prosentilla energiatehokasta käyttöä ajatellen. Äänitasoltaan 66 desibelin EPM ja 65 desibelin EPH toimivat hiirenhiljaa keräilytyössä. Kummallakin mallilla voidaan ajaa vapaasti varastossa tai työskennellä ohjainkiskoilla tai induktiiviohjauksella varustetuilla hyvin kapeilla käytävillä. Toiminnan turvallisuuden varmistamiseen hyvin kapeilla käytävillä voidaan myös käyttää Personal Protection System -järjestelmää. Järjestelmän avulla trukin laser havaitsee käytävällä olevat henkilöt tai kaluston ja tarpeen tullen pysäyttää liikkeen törmäyksen estämiseksi.

INFO Rotator Oy Juha Jaakola myyntijohtaja puh. 050 353 6444 juha.jaakola@rotator.fi www.rotator.fi

46

1– 2 | 2017


MATKALASKU? KÄTEVÄSTI JA HELPOSTI

Ota käyttöön ’’maailman helpoin’’ kotimaan matkalasku! EDUT: • NOPEA JA TEHOKAS • KUITIT HETI TALTEEN • AJAN SÄÄSTÖ 90 % • TOIMII PUHELIMESSA, TABLETISSA JA WEBISSÄ

OTA HETI YHTEYTTÄ!

VAIHEET: 1. KIRJAA REITTI 2. KIRJAA LÄHTÖ- JA PALUUAIKA 3. KUVAA KUITIT >JÄRJESTELMÄ MUODOSTAA VALMIIN MATKALASKUN PALVELUN TUOTTAA KOTIMAINEN AITOSOLUTIONS OYJ

www.aitotravel.com Puh. 09-2530 5300 www. aitosolutions.com


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET t a v a u last

KoKonaisvaltainen Kunnossapidon ammattilainen

mÄÄRÄaiKaisHuollot Ja viKaKoRJauKset

paremmat koneistustyökalut • Työstökoneet • Konesiirrot ym. • Nosturit ja nostolaitteet • Siemens CNC ja logiikat • Hitsauskoneet • Konemodernisoinnit

OTA YHTEYTTÄ // puh. 020 486 5900 simsotec@simsotec.fi // www.simsotec.fi TAMPERE // TURKU // PORI // PARKANO // RAUMA

Metallintyöstölaitteiden myynti – asennus – koulutus – huolto – varaosat Nordcity Center OÜ puh. +372 5666 8819 tarmo@nordcity.eu www.nordcity.eu

t u l a k ö y t t a m m e r a p e N Koneistustyök alut Patrik ainen Oy Ruokolammentie 114, 74170 Iisalmi Puh. 040 0 - 176 330 Fax (017) 851 097 www.patrik ainen.net

Uudet ja käytetyt koneet meiltä! Huollot ja varaosat, koneiden siirrot.

Kaikki koneet myydään toimivina. Soita nyt konemyyjillemme ja pyydä tarjous.

KARI +358 50 4066 404 MIKA +358 50 4066 050 VESA +358 50 349 0067 Roveksentie 18, 60100 SEINÄJOKI www.fms-service.fi info@fms-service.fi KAIKKI KONEEMME MYÖS NETTIKONE.COM-sivustolla

FredServe Kuntotarkastus varmistaa levyntyöstökoneidesi tehokkaan käytön Pakettihinnat alkaen 290€

www.fredko.com

It’s all about y u Työstökoneet Puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

UUDET JA KÄYTETYT TYÖSTÖKONEET www.metallintyöstökoneet.fi Punasillantie 4, 40950 Muurame Puh. (014) 443 2100, fax (014) 443 2101 il-sales@il-machinery.com www.metallintyöstökoneet.fi

Ismo Lindberg +358 400 640 956 Jarno Vauhkonen +358 40 501 3399 Antti Lindberg +358 40 585 6879 Antti Pöyry +358 40 5051 777 Harri Nieminen +358 40 828 9251 Juha Multisilta +358 40 522 1147

Siirtotekniset osat sekä palvelut konepajateollisuudelle Isoahon Sorvaamo Tuurintie 645, 63610 Tuuri Puh. 06 526 1010

www.isoahonsorvaamo.fi

Työstökoneiden huollot ja korjaukset! • Erikoisosaamistamme aarporaus- ja työstökeskustyöt kaikille materiaaleille

- meiltä myös asennukset ja varaosat

• Myös pienehköt kokonaistoimitukset • Nopeat toimitukset sovitussa ajassa • Erinomainen hinta-laatusuhde

JPS Avarti Met

Vaittintie 11, 33960 Pirkkala Puh. 045 671 0271, Juha Salminen www.jpsavartimet.fi

www.eurometalli.com 48

1– 2 | 2017

PAJASERVICE OY Puh. 020 7438 660 www.pajaservice.com


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET Myymme työkaluja toimitamme luotettavuutta

LASTUAVAT TYÖKALUT TEOLLISUUTEEN

Suomen Teollisuustarviketukku myynti@st-tukku.net Puh.0440 474727 www.st-tukku.net

PUH. 09-2511 7200 WWW.SECOTOOLS.COM

AN-CADSOLUTIONS Lastuavat työkalut poraukseen, avarrukseen, kalvaukseen, sorvaukseen ja jyrsintään. Työkalun kiinnittimet työstö­ keskuksiin ja sorveihin.

info@iscar.fi www.iscar.fi

Petri Aro Oy Työnjohtajankatu 2 F 14, 20320 TURKU Puh. 020 1474 500, info@p­aro.com www.p­aro.com

NC-ohjelmoinnin Expertti.

– 3D CNC – 3D-skannerit – 3D-tulostimet – 3D-mittausvarret

www.an-cadsolutions.fi puh. 0400 945 457

www.cenic.fi Puh. 040 591 3395 - info@cenic.fi

Korkeatasoista pyörö-, reikä-, tasoja työkaluhiontaa tuhannesosien tarkkuudella.

robotics oy Uudet KUKA-robottijärjestelmät ja huoltopalvelut yli 25 v. kokemuksella teollisuusrobotteihin (Motoman, KUKA, ABB) • huollot • korjaus • koulutus • ohjelmointi

– 3D CAD/CAM

• konsultointi • asennus ja käyttöönotto • koneiden siirrot • varaosat ja huoltotarvikkeet

Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy

Välitämme myös käytettyjä robotteja ja järjestelmiä.

Pukinekatu 5, 33580 Tampere puh. 03 359 8000 www.hiontatyo.com

www.avertas.fi

janne.seikola@avertas.fi, p. 044 015 6156

www.nomogroup.fi

Tuottavat työstökoneet eurooppalaisilta valmistajilta Työkalujen suunnittelua ja valmistusta ammattitaidolla vuodesta 1999.

www.mekelex.com

Kone- ja laitevalmistajien kumppani ITA Nordic valmistaa laadukkaita ja teknisesti vaativia koneistettuja tuotteita. ITA Nordic Oy, Tyvitie 2, 56510 Puntala Puh. 020 1551 400 www.itanordic.fi Yhteyshenkilö: myyntipäällikkö Juha Lummaa Puh. +358 41 500 3556 juha.lummaa@itanordic.fi

KonePartneri Oy

+358 50 4420 302 tl-maskinpartner.com

TLMP_ann 43x50 mm_170124a.indd 1 2017-01-24 13:17

www.eurometalli.com 1– 2 | 2017

49


TEOLLISUUDEN PALVELUT u KONEET JA LAITTEET www.rakenne-ahlfors.fi

Melunhallinnan kokonaispalvelua • valvomot • väliseinät • melusuojat, konekotelot

Ahertajankaarto 19, 74130 Iisalmi puh. (017) 820 2100, fax (017) 812 565 ahmotuote@ahmotuote.fi www.ahmotuote.fi

Siltanosturiaukot

Toiminta: Koneenosien, sisähammaskehien, hammaspyörien ja -tankojen valmistus, erilaiset voimansiirron komponentit: kardaanilaipat, uraholkit ja -akselit. Alihankintakoneistus: vierintäjyrsintä ja -pisto, vetoavennus, CNC-koneistus.

Levytyökeskuksen kotelointi.

puh. (019) 485 205

Työnesteet Pesuaineet Tiivisteet ja tarvikkeet

Teknoma Oy Kiilaniityntie 1, 02920 Espoo Puh. (09) 681 021

www.teknoma.fi

Voiteluaineet Leikkuunesteet Johdeöljyt Hydrauliikkaöljyt Rasvat Fuchs Oil Finland Oy www.fuchs-oil.fi fuchs@fuchs-oil.fi 020 745 9660

YTM-Industrial INDUTRADE GROUP

23 VUOTTA KONEMYYNTIÄ

Varustelee konepajasi laadulla

Konepajakemikaalit Kunnossapitokemikaalit Erikoisvoiteluaineet Imeytysaineet Peittausaineet Työturvallisuustuotteet

• laatua vaativille asiakkaille • koneita suoraan varastosta

Lue lisää osoitteesta www.ytm.fi/eurometalli/

Puh. (09) 879 2266, info@rensi.fi

w w w. r e n s i . f i

METALLITE OL ERIKOISLLEISUUDEN HT I

Seuraava Eurometalli 3. Aineistopäivä 17.2.

40.000 L EVIKKI 22.000 K PL OSOITTE EL PAINOP LINEN RINTTI 18.000 K PL DIGIL EVIKKI

www.euro

metalli.co

m

Teemana automaatio, robotiikka sekä 3D-tulostus. Varaa ilmoitustilasi ajoissa! puh. 0400 376 536, pirkko-maria.palsanen@eurometalli.com

Kysy myös liitetarjousta.

www.eurometalli.com 50

1– 2 | 2017


LEADWELL V42

2015

LEADWELL LTC25IL

2015

LEADWELL LTC25I

2013

LEADWELL LTC-20

1989

Kuvaus: X=1000mm, Y=520mm, Z=610mm, kara 10000 rpm/18,5 kW. Arm type 24 työkalua. Pyöröpöytä GS CNC-251R

Kuvaus: maxpyörintä 670, maxsorvaus 450, sorvauspituus 1020mm, vaihdelaatikko, toolsetter, lastunkuljetin

Kuvaus: työstökeskus, maksimipyörintä 680, maksimisorvaus 426, X=230, Z=1050, lastunkuljetin, Fanuc 0-ohjaus

Kuvaus: CNC-sorvi, Fanuc 0T-ohjaus, maksimipyörintä 400, X=172, Z=600, toolsetter, uusi lastunkuljetin

FORADIA GH-50-1000

COSEN G320NC

COSEN C420N

COSEN C260NC

Säteisporakone Kuvaus: X-liike 1000.

COSEN 320

2007

Kuvaus: automaattinen vannesaha, hydraulinen lastunkuljetin, rullarata, katkasupaineen tunnistus

COSEN 320

PINNACLE PK 3

KITAMURA MH 400

1997

TOS 50 B

GILDEMEISTER NEF 710

Kuvaus: maksimisorvaus 400, Z=1250, kara 40-2800 rpm

Sorvi Kuvaus: X=300, Z=1000. Täydelliset konesuojat, kitapala

Sorvi Kuvaus: max pyörintä 710 mm, sorvauspituus 3000mm, kara 22Kw, Baruffaldi 6 paikkainen reukku. Ohjaus uusittu 2016.

CORREA F2U-E

KRUTZPE

TOS FU 20

Kuvaus: Pysty/vaakakara, X=950mm, Y=290mm, Z=475mm Kara 40/ 1800 rpm, Heihenhain cnc ohjaus

Kuvaus: Manuaalisorvi, Maksimipyörintä 1150, johteen päällä 550, Z=745, Kara 9-500rpm, Heidenhain näyttölaitteet

Jyrsinkone Kuvaus: X=1200, Z=600, Y=400

Kuvaus: X=400, Y=400, Z=340. Kartio 40/4000 rpm, ohjaus Heidenhain TNC 355

BLOHM HFS 12 V

Kuvaus: Ohjaus Siemens 3T, Z=2550, maksimipyörintä 640, karaporaus 105, pinoli 12 työkalupaikkainen työkalureukku, kara 50 kW, nelivaihteinen, lastunkuljetin

2013

Kuvaus: 2-palettinen koko 400*400, NC- pöytä, x=610mm, y=510mm, z=510mm, kara 40, nopeus 10000 rpm/11/15kW, ohjaus Fanuc 15M, työkalumakasiini 100 paikkaa

EEN-400 CNC-SORVI

1985

2005

Manuaalijyrsinkone Kuvaus: pöytä 1520*300 40 kartio, 3,7 kW invertterikara, sähköiset syöttömoottorit.

DECKEL FP 3 A

NILES DFS4

2013

Kuvaus: Automaattinen vannesaha, kosketusnäytöllä, rullarata, katkaisupaineen tunnistus, lastunkuljetin.

Kuvaus: Automaattinen vannesaha, hydraulinen lastunkuljetin, rullarata.

Tasohiomakone Kuvaus: Pöytä 1800mm x 300mm, Magneettipöytä 1200mm x 300mm

2016

Kuvaus: automaattinen vannesaha, kosketusnäytöllä,rullarata,katkaisu paineen tunnistus,lastunkuljetin

Kuvaus: Automaattinen vannesaha, hydraulinen lastunkuljetin, rullarata, katkaisupaineen tunnistin, nippusahauslaite.

1982

2016

1987

CHEVALIER FSG 1228AD 1996

Hiomakone Kuvaus: Magneettipöydän koko 300*700mm, hiomakara 1450 rpm, hiomalaikka 355mm

adene oy Huvijärventie 3, 12100 Oitti Puh. 040 558 6138 myynti@adene.fi www.adene.fi


Palautus os. OTS PL 8888 33801 Tre

Oikea leikkuuneste on yhtä tärkeä Oikea leikkuuneste kuin oikea työkalu on yhtä tärkeä kuin oikea työkalu

Pitkille vaihtoväleille tarkoitetut ECOCOOL -tuotteet takaavat luotettavan suorituskyvyn, pitkän käyttöiän ja vähäisen jälkitäytön. Tuotteet on kehitetty yhteensopiviksi Suomen pehmeiden vesien kanssa ja niillä on erinomainen vaahdonestonkyky. Lisäksi ECOCOOL -tuotteet antavat erinomaisen korroosiosuojan koneille ja työkappaleille. Pitkille vaihtoväleille tarkoitetut ECOCOOL -tuotteet takaavat luotettavan suorituskyvyn, pitkän käyttöiän ja vähäisen jälkitäytön. Tuotteet on FUCHS:lta saat myös suorat työstö-öljyt, johdevoitelu-, kara- ja hydrauliikkaöljyt, emulsiojärjestelmienSuomen puhdistusaineet, sekä kehitetty yhteensopiviksi pehmeiden vesien kanssa ja niillä kierteitystahnat ja -sprayt. Kaiken tämän lisäksi saat teknillistä on vaahdonestonkyky. Lisäksi ECOCOOL -tuotteet antavat tukeaerinomainen aina tarvittaessa. www.fuchs.com/fi erinomaisen korroosiosuojan koneille ja työkappaleille. FUCHS:lta saat myös suorat työstö-öljyt, johdevoitelu-, kara- ja hydrauliikkaöljyt, emulsiojärjestelmien puhdistusaineet, sekä kierteitystahnat ja -sprayt. Kaiken tämän lisäksi saat teknillistä tukea aina tarvittaessa. www.fuchs.com/fi


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.