Eurometalli 8/2019

Page 1

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

8 | 2019

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

16. vsk

Pohjoismaiden johtava teknologiatapahtuma 5.–7.11.2019 Messukeskus Helsinki

AUTOMAATIO | ELEKTRONIIKKA | HYDRAULIIKKA JA PNEUMATIIKKA LEVYTYÖ | KONEENRAKENTAMINEN | KUNNOSSAPITO AI JA ROBOTIIKKA | ICT

Huippuohjelmaa joka päivä! Verkostoidu, päivitä tietosi ja tutustu alan uusiin innovaatioihin!

• maksutonta ohjelmaa 5 ohjelmalavalla, yli 100 luentoa! • Teknologia Forum, seminaareja • Tulevaisuuden työnantaja -teemapäivä 5.11.2019

Teemana Ihminen, vastuullisuus ja teknologia

Mukana yli 400 näytteilleasettajaa

• Startup Competition ja Ällistyttävät Robotit-kilpailu • After work ja Teknologia Party keskiviikkona

Puhujina mm.

Linda Liukas koodaaja, kouluttaja ja kirjailija

Yhteistyössä

Alf Rehn kirjailija, kolumnisti ja johtamisen professori

Katso koko ohjelma ja näytteilleasettajat ja rekisteröidy kävijäksi ennakkoon teknologia19.fi

Risto Linturi tulevaisuudentutkijaKILPAILUKYVYN UUDET ULOTTUVUUDET.

15kW 6G

EAGLE 15KW TASOKUITULASERIT Maailman nopeimmat kuitutasolaserit nyt 15 kW IPG resonaattorilla, 6 G kiihtyvyydellä sekä 9 sekunnin pöydänvaihtoajalla.

GROB 5-AKSELISET TYÖSTÖKESKUKSET 5-akselikoneistuksen uusi ulottuvuus ja suorituskyky. GROBin poikkeuksellisen älykäs rakenne mahdollistaa suurimman akselivapauden sekä huippudynaamisuuden, -tukevuuden sekä -tarkkuuden kompaktissa koossa. Lisäksi vaakakaran tunnelikonsepti mahdollistaa pitkien työkalujen käytön ilman maksimi kappalekoon pienentymistä.

FERMAT AVARRUSKONEET Markkinoiden kilpailukykyisimmät ratkaisut keskiraskaisiin ja raskaisiin koneistuksiin jopa 10 m Y-liikkeellä ja 160 mm karahalkaisijalla.

BIGLIA SORVAUSKESKUKSET Erittäin tehokkaat ja tukevat sorvauskeskukset istukka- ja tankokoneistukseen. Runsaasti malleja yksi-, kaksi- ja kolmerevolverisena, joissa kaikissa Y-akseli sekä vastakaralla Z-akseli. Saatavissa myös 16 pyörivän työkalun (10/17,5 kW) revolverilla.

KATSO UUDET VERKKOSIVUMME VOSSI.FI! MYYNTI 010 8200 500 HUOLTO 010 8200 530 VARAOSAT 010 8200 540

vossi.fi


EUROMETALLI 9/2019 AINEISTOPÄIVÄ 18.10. POSTITUSPÄIVÄ 31.10.

Pääkirjoitus

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

8 | 2019

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

16. vsk

Pohjoismaiden johtava teknologiatapahtuma 5.–7.11.2019 Messukeskus Helsinki

AUTOMAATIO | ELEKTRONIIKKA | HYDRAULIIKKA JA PNEUMATIIKKA LEVYTYÖ | KONEENRAKENTAMINEN | KUNNOSSAPITO

Teemana Ihminen, vastuullisuus ja teknologia

AI JA ROBOTIIKKA | ICT

Huippuohjelmaa joka päivä! Verkostoidu, päivitä tietosi ja tutustu alan uusiin innovaatioihin!

• maksutonta ohjelmaa 5 ohjelmalavalla, yli 100 luentoa! • Teknologia Forum, seminaareja • Tulevaisuuden työnantaja -teemapäivä 5.11.2019

Mukana yli 400 näytteilleasettajaa

• Startup Competition ja Ällistyttävät Robotit-kilpailu • After work ja Teknologia Party keskiviikkona

Puhujina mm.

Linda Liukas koodaaja, kouluttaja ja kirjailija

Eurometallilla on päättäjien nimi­ rekisterillä varustettu, kohdennettu 40 000 kappaleen osoitteellinen jakelu. Mediamyynti:

Alf Rehn kirjailija, kolumnisti ja johtamisen professori

Katso koko ohjelma ja näytteilleasettajat ja rekisteröidy kävijäksi ennakkoon teknologia19.fi

Risto Linturi tulevaisuudentutkija

Yhteistyössä

Myyntineuvottelija Niina Valtari Puh. +358 400 376 535 niina.valtari@eurometalli.com

Positiivisten tapahtumien syyskuu

Sähköisen Eurometallin löydät osoitteesta www.eurometalli.com

Peräkkäisinä syyskuun viikkoina järjestetyt EMO- ja Alihankinta-messut aiheuttivat varmasti monelle muullekin alalla toimijalle kuin allekirjoittaneelle aikatauluhaasteita, liittyen päivittäisten normaalien työaskareiden hoitoon. Mutta nämä alojensa suurtapahtumat olivat ehdottomasti niihin käytetyn ajan ja kokemisen arvoisia.

Osoitteenmuutokset ja tilaukset: Puh. 0207 57 95 95 ep@eurometalli.com

Hannover EMO 2019 -messut tarjosivat valtavan määrän koneita, laitteita, työkaluja ja palveluita konepajojen kilpailukykytekijöitä tehostamaan. Erityisesti lastuavan puolen tarjonta oli tässä Euroopan vuoden ykköstapahtumassa lyhyesti määriteltynä kaiken kattava. Messujen kävijämäärä hieman putosi edelliseen parin vuoden takaiseen EMOmessuun, mutta arvioni mukaan ainakin Suomesta oli varsin suuri määrä päättävää tahoa tapahtumassa etsimässä uusia innovaatioita tekemiseensä.

Metalli- ja konepajateollisuuden erikoislehti Julkaisija:

Oy Faktavisa Ab

Toimitus:

Petri Kuhlman, päätoimittaja petri.kuhlman@eurometalli.com

Vauhti jatkui heti seuraavalla viikolla Tampereella Alihankinta-messuilla, joka toimii takuuvarmana tapahtumana vuodesta toiseen. Tässä alati kehittyvässä tapahtumassa oli henki tänäkin vuonna varsin positiivinen ja voisi kuvailla, että ilmassa oli havaittavissa positiivista pöhinää.

Mediatiedot ja ilmoitushinnat:

www.eurometalli.com

Postiosoite:

Tampereentie 484, 33880 Lempäälä

Puhelin:

Puh. 0207 57 95 95

Sähköposti:

(tilaukset, osoitteenmuutokset) ep@eurometalli.com R PÄ

ISTÖME

R KK I

PunaMusta Oy, Tampere 2019

YM

Painopaikka:

Positiivisissa merkeissä sujui myös Eurometallin syyskuu, sillä Taloustutkimus Oy:n syyskuussa toteuttaman tutkimuksen mukaan Eurometalli on Suomen luetuin metallialan media – sekä digitaalisena että painettuna versiona. Kiitämme kaikkia lukijoitamme ja yhteistyökumppaneitamme tästä saavutuksesta. Pyrimme myös jatkossa olemaan luottamuksenne arvoisia ja kehittämään edelleen mediaamme palvelemaan konepajamaailmaa ajan hengessä.

Materiaali:

Ilmoitukset:

Eurometalli-lehti ei vastaa ilmoittajalle mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, jos ilmoitusta ei tuotannollisista syistä (esim. lakko) tai asiakkaasta tai alihankkijasta johtuvista syistä voida julkaista määrättynä aikana tai käsikirjoituksen mukaisesti. Lehden suurin vastuu ilmoituksen pois jäämisestä tai julkaisemisessa sattuneesta virheestä rajoittuu ilmoituksesta maksetun määrän palauttamiseen.

www-sivut:

www.eurometalli.com

M

ILJ

ÖMÄRK

T

Positiivista syksyä

Painotuotteet Painotuotteet 1234 5678 4041-0619

KUVA: MIRA KUHLMAN

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja kuvien säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Hyväksyttyjen materiaalien osalta Eurometalli-lehdellä on täydet oikeudet tekstien, kuvien ja muun materiaalin käyttöön Eurometallilehdessä ja/tai internet-sivuillaan ilman erillistä sopimusta tai korvausta.

Petri Kuhlman, päätoimittajaIN

Empower ja Fortum ovat allekirjoittaneet sopimuksen kaukolämpö- ja kaukokylmäverkon mittarointipalvelusta

E

mpower ja Fortum ovat allekirjoittaneet sopimuksen kaukolämpö- ja kaukokylmäverkon mittaroinnin kunnossapidosta sekä mittareiden uudisasennuksista pääkaupunkiseudulla. Viiden vuoden pituinen sopimus on merkittävä laajennus Empowerin nykyisiin palveluihin ja pohjautuu osaamiseen, jota Smart Industry -lii-

ketoiminnalla on vastaavista asiakkuuksista alueella. Sopimuksen mukainen palvelu käynnistyy syyskuussa 2019. Palvelussa Empower on sitoutunut Fortumin mittarointitoiminnan kehittämiseen, mittaritarkkuuden laadun kohottamiseen ja ennakkohuoltojen tehokkaaseen kohdistamiseen. Fortum arvostaa erityisesti Em-

Empower on kansainvälinen yritys, joka toteuttaa älykästä yhteiskuntaa ja ylläpitää sen toimintaa 24/7. Empower kehittää digitaalisia alustoja ja ratkaisuja hyödyntäen vahvaa kokemustaan ja osaamistaan voimalaitosten ja tehtaiden kunnossapidosta sekä älykkäiden sähköverkkojen ja tietoliikenneyhteyksien rakentamisesta ja ylläpitämisestä. Empower kehittää modulaarisia ohjelmistoja ja tuottaa palveluita energia-alan asiakkaiden Big Datan hallintaan. Toiminta kattaa Pohjoismaat ja Baltian. Konsernin liikevaihto vuonna 2018 oli noin 252,7 miljoonaa euroa, ja se työllistää noin 1700 henkilöä.

6

8 • 2019

powerin korkeaa työturvallisuustasoa sekä laadukkaita toimintaprosesseja. – Empowerilla on laaja osaaminen energiamittaroinnista ja he täyttävät parhaiten ne kriteerit, joita odotamme kumppaniltamme. Odotamme hyvää yhteistyötä Empowerin ammattilaisten kanssa, sanoo Antti Hölsä, Fortumin tekninen päällikkö. ●

JA

AIRR

Lähe 100%

I Ei t I Bio I Ei p I Ter I Siir I Hilj I Ei p I 13k

KUL

Erist Läm Poltt

INFO www.empower.fi

www.eurometalli.com

3V


www.mitutoyo.fi

SURFTEST SJ-SARJA Monipuolinen, laadukas ja käyttäjäystävällinen: Mitutoyon kannettavat SJ-sarjan pinnankarheusmittarit sopivat erinomaisesti tuotanto-olosuhteisiin sekä laboratoriokäyttöön. Mallistosta löytyvät myös liukukengättömät (skidless) mittalaitteet aaltomaisuuden ja primääriprofiilin mittaamiseen.

Ota yhteyttä: 040-355 84 98 info@mitutoyo.fi

INFRAPUNALÄMMITIN KOLMEN VUODEN TAKUULLA JA HUOLTOPALVELULLA AIRREX AH-200/300/800 Lähes hajuton diesel-infrapunalämmitin 100% hyötysuhteella. I Ei tarvitse pakoputkea ulos I Biodiesel, diesel tai polttoöljy I Ei puhallinta, ei nosta pölyä I Termostaattiohjattu (0–40°C) I Siirreltävä, ei asennusta I Hiljainen, vain 48 dB I Ei polttavan kuumia pintoja I 13kW, 15kW ja 22kW -mallit KULUTUSESIMERKKI Eristetty teollisuushalli, tilavuus: 500m³. Lämpötila ulkona: -0ºc, sisällä: +15ºc: Polttoaineen kulutus n. 2,5L / vrk

Katso lähin jälleenmyyjäsi tai soita:

3 VUODEN TAKUU

HUOLTOPALVELU KOKO SUOMESSA

www.rexnordic.com puh. 040 180 11 11 8 • 2019 7


”Helsinki on tällä hetkellä yksi kuumimpia startup-sijainteja maailmassa” – startupit esillä Teknologia 19 -messuilla Pohjoismaiden johtava teknologia-alan tapahtuma Teknologia 19 järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 5.–7.11. Ohjelmassa on puheenvuoroja useilta teknologian aloilta, ja messuilla voi tutustua myös teknologia-alan startup-yrityksiin.

T

eknologia-messujen ohjelmassa on puheenvuoroja muun muassa robotiikasta, tekoälystä, 5G-teknologiasta ja digitalisaatiohankkeista. Ohjelmalavojen lisäksi kiinnostavia puheenvuoroja ja kohtaamisia on tarjolla myös näytteilleasettajien osastoilla. Tähän mennessä tapahtumaan on ilmoittautunut jo yli 400 yritystä eri puolilta maailmaa. Tämän hetken kiinnostavimmat teknologia-alan startup-yritykset ovat esillä messuilla omalla teema-alueellaan. Yhteistyössä NewCo YritysHelsingin kanssa järjestettävälle startup-alueelle on elokuun puoleenväliin mennessä ilmoittautunut 12 teknologia-alan kasvuyritystä, jotka esittelevät muun muassa sensoriteknologiaa ja signaalinkäsittelyä, ohjelmistorobotiikkaa, anturijärjestelmiä sekä teollisuuden drone-tarkastuksia. Teema-alueen lisäksi startupeihin voi tutustua myös Teknologia 19 -messujen startup-kilpailussa Hakuajan jälkeen raati valitsi 5–7 osallistujaa Teknologia-messuilla järjestettävään pitchaus-kilpailuun. Kilpailun järjestää Teknologia-messut yhteis-

työssä Finnish Business Angels Network ­FiBANin kanssa. – Toivon, että kilpailun ja messujen myötä mahdollisimman moni startup-yritys ja -yrittäjä saa huomiota ja palautetta. Teknologia-messut on startupeille erinomainen tilaisuus verkostoitua mahdollisten tulevien asiakkaiden ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Parhaimmillaan tapahtuma voi toimia ponnahduslautana eteenpäin ja kimmokkeena esimerkiksi tuotekehitykselle, sanoo FiBANin toimitusjohtaja Amel Gaily. Suomessa on perustettu viime vuosina tuhansia startup-yrityksiä. Gailyn mukaan

Pohjoismaiden johtava teknologiatapahtuma Teknologia 19 järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 5.–7.11.2019. Tapahtuman teemana on Ihminen, vastuullisuus ja teknologia.

Suomessa on hyvät mahdollisuudet toimia kasvuyrittäjänä. – Esimerkiksi Helsinki on tällä hetkellä yksi kuumimpia startup-sijainteja koko maailmassa. Täällä on todella monipuolinen joukko yrittäjiä, jotka tukevat ja tsemppaavat toisiaan. Verkostoituminen ja avun saaminen on helppoa, Gaily toteaa. Raadin puheenjohtajana toimii FiBANIN hallituksen puheenjohtaja Janne Jormalainen. Startup-kilpailun voittaja palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 10 000 euron stipendillä. – Startup-kilpailu on yksi esimerkki Messukeskuksen missiosta edistää suomalaista elinkeinoelämää. Myös esimerkiksi startup-alueelle osallistuminen on valituille startup-yrityksille maksutonta. On hienoa, että voimme olla mukana tukemassa teknologia-alan startup-yrityksiä heidän matkallaan menestykseen, iloitsee Messukeskuksessa Teknologia-messuista vastaava myyntiryhmäpäällikkö Marcus Berg­ ström. ●

INFO Messukeskus Helsinki tiedottaja Antti Karjunen puh. 050 574 3444 etunimi.sukunimi@messukeskus.com #teknologia19 www.teknologia.fi

8

8 • 2019

www.eurometalli.com


ÄLYKKYYS SORMENPÄISSÄSI Yamazaki Mazak on ottanut ison edistysaskeleen työstökoneiden ohjelmoinnissa ja suorituskyvyn tehostamisessa uuden vallankumouksellisen SMOOTH-TEKNOLOGIANSA ansiosta. SMOOTH-TEKNOLOGIA yhdistää uuden MAZATROL SMOOTHX -CNC-ohjausjärjestelmän ja koneiden täysin uusitun servomoottorijärjestelmän. Uusi järjestelmä tarjoaa entistä helpomman ja käyttäjäystävällisemmän ohjelmoinnin, entistä nopeammat koneistusajat ja paremman liitettävyyden muihin ohjelmistoihin ja tietojärjestelmiin. Tuloksena on uusien mullistavien ominaisuuksien ja kosketusnäyttötekniikan läpimurto CNC-ohjausjärjestelmissä älypuhelinten ja tablettitietokoneiden tapaan. Lisätietoa:

www.mazakeu.com

Tervetuloa tutustumaan Smooth-teknologiaan Mazak-myyntinäyttelyymme Vantaalla www.machinetools.wihuri.fi

MazakEurope

Wihuri Oy Tekninen Kauppa, Työstökoneet Puh. 020 510 10, www.machinetools.wihuri.fi

@wihurimazak

Tuottavuus | Ergonomia | Liitettävyys

| Älykkyys

| Sormenpäissäsi


AJATUKSIA

10

PAIKALTA

Miten valmistaudumme tulevaisuuteen, mitä meidän kaikkien tulisi oppia startup-yrityksistä

Esko Kilpi / Esko Kilpi Company digitaalisen työn tutkija

M

assateollistumisen logiikkaa noudattavat yritykset ovat tuoneet meille valtavasti aineellista hyvinvointia muutaman edellisen vuosisadan aikana. Niihin kuitenkin kohdistuu koko ajan enemmän arvostelua siitä, etteivät ne pysty vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin. Yritysten on onnistuttava luomaan liiketoimintamahdollisuuksia fossiilisten polttoaineiden aikakauden jälkeen. Yritysten on täytettävä uudet vastuullisuusvaatimukset, ja niiden on vastattava poliittiseen epävarmuuteen tavoilla, joihin ei ole totuttu. Liiketoiminnan teollisessa toimintamallissa on erittäin tärkeää laatia suunnitelmia ja aikomuksia, jotka sitten välitetään organisaatiolle toimina, jotka on toteutettava. Uskotaan, että johtajat pystyvät tekemään hyödyllisiä ennusteita ja asettamaan tavoitteita. Heidän jokapäiväisenä velvollisuutenaan on sitten valvoa toimintaa, jotta puutteet tavoitteiden ja todellisten tuotosten välillä voidaan havaita ja korjata. Epävarmuudella ei ole tässä juurikaan sijaa. ­Johtajat tietävät, mitä tapahtuu. Liiketoiminta kokonaisuudessaan koostuu joukosta oletuksia, joita pidetään itsestäänselvyyksinä. Se vähentää koettua epävarmuutta ja henkistä kuormaa. Koko suunnitteluun ja toteuttamiseen perustuva kierto on prosessi, jonka tarkoituksena on todistaa oletukset oikeiksi. Esimerkiksi ta-

10

8 • 2019

lousarvion mahdollisimman tarkka noudattaminen on tavoittelemisen arvoinen asia. Oletukset eivät kuitenkaan ole koskaan täysin oikeita mutta eivät usein myöskään täysin vääriä. Siksi onkin hyvin harvinaista, että ideoista kehkeytyy menestyksekästä liiketoimintaa juuri sillä tavoin kuin liiketoimintasuunnitelmassa on kuvattu. Asiat muuttuvat aina. Kun tekniikka edistyy nopeasti ja ympäristön tila aiheuttaa valtavasti epävarmuutta, tarvitaan järjestelmällistä prosessia, jossa uudet uhat ja mahdollisuudet havaitaan heti niiden ilmestyessä. Mitä sellaisia uusia asioita on tullut ilmi, joiden vuoksi nykyiset oletuksemme ovat vanhentuneet? Tässä ei ole kyse ennustamisesta. Tässä on kyse kysymysten esittämisestä, oletusten jatkuvasta testaamisesta ja niiden hyödyllisyyden tai hyödyttömyyden osoittamisesta. Uudessa liiketoimintakierrossa on kyse oppimisprosessista, jonka tarkoituksena on todistaa oletukset vääriksi, ei oikeiksi! Suunnitteluun ja toteuttamiseen perustuvasta kierrosta tulee kysymyksiin ja vastauksiin perustuvaa kiertoa. ”Mitä ongelmaa yritetään ratkaista? Onko menetelmä edelleen toimiva? Mitä toimintamalleja ja tekniikoita sen ratkaisemiseen käytetään? Miten entistä useammat ihmiset voivat osallistua tutkimiseen ja oppimiseen siten, että asiat kehittyvät jatkuvasti ja muuttuvat ajan myötä?” Strategisesti on keskityttävä meneillään olevan liikkeeseen, joka ei lopu koskaan eikä ole koskaan täydellistä. Strateginen ajattelumalli perustuu tilan sijasta aikaan. ­Tilavertausta käyttämällä kyse on alueesta, jota voidaan tutkia ja ymmärtää. Uudessa ajattelumallissa alueen kuitenkin katsotaan kehittyvän ja muotoutuvan jatkuvasti itse tutkimisen ansiosta. Start up -yritysten uusi yrittäjähenkinen kokemus työstä poikkeaa huomattavasti teollisen ajan kokemuksesta. Siinä on kyse tuntemattoman kanssa toimimisesta, eikä siinä välttämättä pyritä tiedossa olevaan päämäärään. Siinä on enemmän kyse improvisoinnista kuin käsikirjoituksen laatimisesta ja sen seuraamisesta. Improvisoinnin käsite yhdistetään usein tahattomaan toimintaan, jota ei ole harjoiteltu. Toimijoiden asiantuntemus kuitenkin helpottaa epävarmuuden hallintaa. Kun suunnitelmat on laadittu asianmukaisesti, niitä voidaan soveltaa joustavasti. Kun ihmiset ovat läsnä toisiaan varten, he pystyvät ottamaan toisensa huomioon yksilöinä ja reagoimaan paremmin. Tärkeintä on keskittää huomio siihen, mitä todella tapahtuu, siihen, mitä tällä hetkellä opitaan. Tulevaisuuden tarpeisiin vastataan parhaiten olemalla herkemmin läsnä tänään. ●

www.eurometalli.com


Nollapistekiinnitykseen perustuva modulaarinen kiinnitinvalikoima taipuu haastavimpaankin tarpeeseen.

VASTUU ASIAKKAAN ONNISTUMISESTA hertek.fi


Suomen teollisuus tähtää datan hyödyntämisessä maailman kärkeen – syntymässä jopa 65 000 työpaikkaa

O

K

K

Datan radikaalisti nykyistä tehokkaampi hyödyntäminen lisää teollisuuden tuottavuutta ja mahdollistaa uudet työpaikat.

Suomalaisten huippuyritysten Intelligent Industry -ekosysteemi tavoittelee kymmeniin tuhansiin uusiin työpaikkoihin johtavaa kasvua datan ja tekoälyn hyödyntämisellä. Mm. Nokia, Konecranes, Cargotec, Tieto ja SSAB käynnistivät syyskuussa Business Finlandin ja yritysten itsensä rahoittaman InDEx-ohjelman. InDExin mahdollisuudet pk-yrityksille ja startupeille ovat valtavat, arvioi ohjelmaa johtava DIMECC Oy.

Suomessa tehtiin 10.9. teollisuushistoriaa, kun InDEx -ohjelmassa ­(Industrial Data Excellence) mukana olevat huippuyritykset käynnistivät käytännön työn kohti älykkään teollisuuden globaalia johtoasemaa. Avainroolissa on datan radikaalisti tehokkaampi hyödyntäminen mm. tekoälyn avulla”, kertoo Juha Pankakoski, Intelligent Industry -ekosysteemin puheenjohtaja ja Konecranes Oyj:n teknologiajohtaja. InDEx rakentaa Suomeen teollisuuden datayhteisöä ja yhteistä data-alustaa. ”Älykkään teollisuuden synnyttämiseksi ihmiset, koneet ja laitteet täytyy saada kommunikoimaan saumattomasti keskenään. Kunnianhimoisia tuloksia voidaan saada aikaan vain mittavalla yhteistyöllä, ja juuri siihen ekosysteemimme pyrkii. Intelligent Industry kokoaa yhteen teollisuutemme merkittävimpiä ja innovatiivisimpia toimijoita. Käynnistämämme InDEx-ohjelma

12

8 • 2019

on kansallisen mittakaavan suurhanke”, luonnehtii Pankakoski. InDEx-ohjelman rahoittavat Business Finland ja ohjelmaan osallistuvat Konecranes, Cargotec, Danfoss, Elekmerk, Fastems, HT Laser, Nokia, PrimaPower, Raute, SSAB ja Tieto yhdessä.DIMECC InDEx-ohjelman akateemiset kumppanit ovat Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Helsingin yliopisto, Vaasan yliopisto ja VTT. Intelligent Industryn työtä johtava Antti Karjaluoto kuvaa tämän vajaan 10M€:n panostuksen hyötysuhdetta huikeaksi. ”Tähtäämme kasvuun, joka johtaa kymmeniin tuhansiin uusiin työpaikkoihin. Pessimistinen arvio on 25 000 uutta työpaikkaa viidessä vuodessa, optimistisempi arvio on 65 000 työpaikkaa. Tämä on mahdollista, koska datan tehokkaampi hyödyntäminen tuottaa arviolta 2-3 prosentin suuruisen vuosittaisen lisän teollisuusyrityksen liikevaihtoon. Lisäksi valmistavassa teollisuudessa jopa 99 prosenttia datan arvosta jää nyt hyödyntämättä globaalisti. Pystymme yhdessä nopeisiin tuloksiin, koska potentiaali on niin valtava. InDExiin osallistuvien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 35 miljardia euroa”, kuvaa Karjaluoto.

Hyötyjinä sekä Suomen talous että ilmasto Intelligent Industry -ekosysteemi ja InDEx-ohjelma luovat Suomelle monipuolista kasvua ja torjuvat samalla ilmastonmuutosta. Näin arvioi ekosysteemiä johtavan DIMECC Oy:n toimitusjohtaja Harri Kulmala. Kulmalan mukaan käynnistymässä on

tekoälyvetoinen teollisuusvallankumous, jossa Suomella on datan osalta jo valmiiksi vahva asema. Tästä kertoo mm. EU-komission DESI-indeksi. ”Kun tuomme Suomen kansantalouteen yli miljardin euron verran uutta liikevaihtoa vuodessa, luomme huimat kasvumahdollisuudet pk-yrityksille ja startupeille. Alihankinnan kautta niitä on tulossa heti mukaan ainakin 40. Talouskasvu ja työpaikat eivät kuitenkaan ole ainoa hyöty. Voimme säästää datan älykkäämmällä käytöllä energiaa jopa kymmeniä prosenttia. Tällä on suuri merkitys ilmastonmuutoksen torjumiselle”, listaa Kulmala avautuvia myönteisiä mahdollisuuksia. ●

INFO Konecranes Oyj Juha Pankakoski, teknologiajohtaja puh. 040 723 6460 juha.pankakoski@konecranes.com DIMECC Oy Antti Karjaluoto, Disruptive Renewal Officer puh. 040 772 5440 antti.karjaluoto@dimecc.com DIMECC Oy Harri Kulmala, toimitusjohtaja puh. 040 840 6380 harri.kulmala@dimecc.com Business Finland Sakari Karppinen, asiantuntija puh. 050 557 7692 sakari.karppinen@businessfinland.fi

www.eurometalli.com

6

I 3 m

3 k u T ja

M je


ONKO SULLA KAIKKI

KONEET PAJASSA?

Kehittyneimmät koneet • Moderni konepaja • Rohkeat investoinnit

17.–19.3.2020 Tampereen messu- ja Urheilukeskus ti 17.3. 9–17 • ke 18.3. 9–17 • to 19.3. 9–16

V U O D E N 2 0 1 8 K O N E PA JA & N O R D I C W E L D I N G E X P O L U K U I NA KÄVIJÄT

6554

74%

NÄYTTEILLEASETTAJAT

ON MUKANA HANKINTOJA KOSKEVASSA PÄÄTÖKSENTEOSSA TYÖPAIKALLAAN

INNOVAATIOHALLISSA 18.-19.3.2020 UUSI 3d-tulostuksen ja uusien valmistusmateriaalien ammattitapahtuma

269

PINTA-ALA

8592 m²

NÄYTTEILLEASETTAJAKSI?

3D & New Materials -tapahtumassa näet tulostamisen kokonaisuuden suunnittelusta lopputuotteeseen sekä uusimmat materiaaliratkaisut valmistavaan teollisuuteen. Teemoina ovat suunnittelu, valmistuspalvelut, laitemyyjät ja teknologiat, tutkimus ja koulutus sekä materiaalit.

OTA YHTEYTTÄ! SAMI SIUROLA  sami.siurola@tampereenmessut.fi  040 734 3589

Mm. SUOMEN PIKAVALMISTUSYHDISTYS FIRPA RY järjestää vuosiseminaarinsa 18.3.2020 messujen yhteydessä. Suomen Hitsausteknillinen Yhdistys The Welding Society of Finland

#Konepaja2020

#NordicWeldingExpo2020

konepajamessut.fi

nordicweldingexpo.fi

#3DNewMaterials2020 3dnewmaterials.fi


Okun Koneistuspalvelu Oy jatkaa merkittäviä teknologiainvestointejaan

Oku vahvistaa kapasiteettia sekä toimitusvarmuutta ja lisää automaatiota noin 1,7 miljoonalla eurolla Okun yksi uusista investoinneista on Mazak Integrex i-200 ST.

Outokumpulainen hienomekaniikan erikoiskoneistamo Okun Koneistuspalvelu Oy (Oku) jatkaa investointiohjelmaansa 1,7 miljoonalla eurolla kuluvan vuoden aikana. Edellisen kerran Oku investoi merkittävästi kaudella 2017– 2018, jolloin työstökoneinvestointeihin satsattiin 1,5 miljoonaa euroa. Perheyhtiö on määrätietoisesti laajentanut asiakastoimialojaan ja vahvistanut myös vientiään.

O

kun toimitusjohtajan Päivi Kettusen mukaan yhtiön investointistrategia pohjautuu asiakastarpeiden tunnistamiseen. – Palvelemme maailmanluokan yrityksiä, joilla on äärimmäisen kovat laatu- ja toimitusvarmuuskriteerit. Investointipäätöksiä ei tehdä hetkellisten suhdanteiden mukaan, vaan kyse on pitkäjänteisestä toiminnan kehittämisestä, Päivi Kettunen taustoittaa. Kuluvan vuoden merkittäviä investointeja ovat 2-karainen moniakselinen CNC-sorvi sekä suomalaisessa hienomekaniikkatuotannossa ensi kertaa nähtävä 5-akselinen pienosien sarjatuotantokone. Kummankin investoinnin käyttöönotto ajoittuu ensi vuodenvaihteeseen. Kokonaisuutta tullaan täydentämään portaalirobottisolulla varustetulla 5-akselisella sorvauskeskuksella. Sen käyttöönotto ajoittuu ensi

Okun Koneistuspalvelu Oy on hienomekaniikan ja tarkkuustyöstön erikoiskoneistamo. Oku valmistamia tarkkuusosia hyödynnetään kaivosten uumenista avaruuteen sekä kotimaassa että maailmalla. Yhtiön tehtaat sijaitsevat Outokummussa Pohjois-Karjalassa. Oku työllistää noin 40 henkilöä. Yhtiön liikevaihto on noin 5,5, miljoonaa euroa.

14

8 • 2019

keväälle. Investointipakettiin sisältyy myös useita ohjelmistohankintoja. – Vuosien 2017–2018 työstökoneinvestointien arvo oli noin 1,5 miljoonaa euroa. Investointien käyttöaste on saatu ripeästi hyvälle tasolle. Okun valmistamia tarkkuusosia käytetään esimerkiksi lentokoneissa, aseissa, röntgen- ja laboratoriolaitteissa, paperikoneissa, tarkkuustyökaluissa, satelliiteissa sekä kuidunvalmistuslaitteissa.

Automaatio vahvistaa kilpailukykyä Okulla on Outokummussa kaksi tehdasta, joissa tarkkuusosia valmistetaan yli 50 työstökoneella ja pitkälle automatisoidulla teknologialla. Tehtaat pyörivät pääsääntöisesti kahdessa miehitetyssä vuorossa. Automaation ansiosta tuotannossa pystytään ajamaan myös miehittämätön kolmas vuoro. Automaation rooli tuotannossa tulee edelleen vahvistumaan. – Automatisoitu teknologia lisää kilpailukykyä. Kyse on laaduntuottokyvystä ja toimitusvarmuuden vahvistamisesta. Automaation ansiosta yhtiön asema kilpailluilla globaaleilla markkinoilla vahvistuu.

työntekijöitä, jotka saavat koneiden suorituskyvystä irti kaiken mahdollisen. Samaan aikaan kun me vahvistamme teknologista kyvykkyyttämme, palkkaamme vuosittain muutamia uusia työntekijöitä.

Pohjois-Karjalan kärkeä Okun perheyhtiön perusti vuonna 1978 Päivi Kettusen isä Eero Kettunen. Hän toimii Okun hallituksen puheenjohtajana. Yhtiön alkutaipaleelta lähtien strategiana on ollut erikoistua vaativien hienomekaanisten tuotteiden valmistukseen. Toimitusjohtaja Kettunen ei luotsaa yhtiötä eteenpäin aggressiivista kasvua tavoitellen, vaan teknologista kilpailukykyä vahvistaen sekä panostamalla henkilöstön osaamiseen. – Kaikkea tekemistämme ohjaa asiakaslähtöisyys – kun asiakkaamme menestyvät, mekin menestymme. Yhtiöllä on tällä hetkellä yli 10 suoraa vientimaata. Globaaleissa megatrendeissä toimitusjohtaja näkee monia mahdollisuuksia asiakastoimialojen vahvistamiseen ja laajentamiseen. – Ympäristökysymykset edellyttävät uusia innovaatioita, kestävään kehitykseen panostaminen edellyttää valmistettavien tuotteiden laatua ja entistä pidempää käyttöikää. Medical- ja hyvinvointisektori vahvistuu. Nämä trendit ovat myös Okulle kasvun mahdollisuus. ●

Rekrytointeja vuosittain

INFO

Okun erikoiskoneistamossa työskentelee tällä hetkellä noin 40 alan ammattilaista. – Moderni konekanta on yksi vahvuustekijämme. Sen lisäksi tarvitaan osaavia

Okun Koneistuspalvelu Oy Päivi Kettunen, toimitusjohtaja puh. 050 5630 669 paivi.kettunen@oku.fi • www.oku.fi

www.eurometalli.com


WWW.SECOTOOLS.COM PUH. 09 - 2511 7200

UUDET DURATOMIC ® SORVAUSLAADUT

RUOSTUMATTOMIEN TERÄSTEN HAASTEISIIN


Lahtelainen Materflow Oy on monin­kertaistanut tuotantokykynsä vuoden 2019 aikana Ainakin alkuvaiheessa koneeseen otetaan materiaaleiksi vaiheittain ruostumaton teräs, alumiini sekä työkaluteräs. Aiempi pieni kone jää valmistamaan pääasiassa kobolttikromisia hammasproteeseja. – Dentaalialan liiketoiminta on kasvanut niin voimakkaasti vuoden aikana, että jopa Suomen sisällä on nyt järkevää pitää yksi kone valmistamassa vain proteesien osia. Tämä pieni kone on siihen juuri sopiva laite, Peltonen täsmentää.

Teollisella 3D-tulostuksella huimat kasvunäkymät

Timo Peltonen esittelee ylpeänä yrityksen uusinta hankintaa.

Materflow Oy:n uudella teollisuustasoisella metallien 3D-tulostimella, SLM 280 HL:lla, on tarkoitus tähdätä teollisuuden haastavien metallikomponenttien suurempaan valmistusmäärään sekä tietysti suurempiin kappaleisiin.

Y

htiö ottaa syksyn 2019 aikana käyttöön uuden, suuren teollisuustasoisen metallien 3D-tulostimen. – Aiemmalla metallikoneella voitiin työstää valmistusajossa viisi kilogrammaa metallimateriaalia, kun uudessa koneessa voidaan käsitellä kerrallaan noin 150 kilogrammaa, kertoo Materflow Oy:n alkukesästä nimetty toimitusjohtaja Timo Peltonen.

Materflow Oy on aloittanut vuonna 2014 muoviosien 3D-tulostuksen teollisuuden alihankintayrityksenä ja laajentanut metallin tulostukseen vuonna 2018 liiketoimintakaupalla AM Finland Oy:stä. Tällä kaupalla hankittu kone on nyt siis käynyt pieneksi, ja lisää tuotantoa tarvitaan. Käytössä olleen muovitulostimen rinnalle yritys on jo aiemmin tänä vuonna hankkinut toisen suuren teollisuustasoisen muovitulostimen Virtain Muovityö Oy:ltä. 3D-tulostettujen metalliosien hyödyntäminen teollisuudessa on kasvamassa kovasti myös Suomessa, jossa ollaan kutenkin jäljessä muusta Länsi-Euroopasta tai Yhdysvalloista. – Monista muista maista poiketen, Suomesta ovat puuttuneet isot auto- tai lentokoneteollisuuden yritykset, joilla olisi tarpeeksi tarvetta ja varallisuutta kehittää 3D-tulostuksesta itselleen tuotannollisesti kannattava valmistustapa, muistuttaa Peltonen. Sen lisäksi, että Materflow Oy hallitsee jatkossa teollisuuden metallikomponenttien suuret valmistusmäärät ja kappalekoot, yritys näkee kilpailuetunaan myös joustavuuden palvella pienempiä valmistuseriä kaipaavia yrityksiä ilman, että niiden on erikseen investoitava laitteisiin tai alan harvalukuisiin osaajiin. ●

Materflow Oy:n uudella 3D-tulostimella saadaan tehtyä metalliosia, jotka perinteisin menetelmin ovat hankalia tai jopa mahdottomia valmistaa.

INFO Materflow Oy Timo Peltonen toimitusjohtaja puh. 0400 918 722 www.materflow.com

16

8 • 2019

M

www.eurometalli.com


Kiinteäpöytäisiä jyrsinkoneita aina 12 metriin asti!

Espanjalaisen IBARMIA:n metallintyöstökoneet ja 5-akselikoneistuskeskukset yksinoikeudella MTC Flextekiltä! Valikoimassa mm.:

Kiinteäpöytäiset jyrsinkoneet jopa 12 metriin asti

5-akselisia jyrsinkoneita aina 3,6 metrin halkaisijoille

Kiinteäpöytäisiin koneisiin kattava valikoima lisälaitteita: pyöröpöytiä aina kahteen metriin saakka

Kaikki koneet saatavilla täysviisakselisina sekä sorvaamiseen soveltuvilla pyöröpöydillä

Metallintyöstökoneet ja oheislaitteet, robotiikka, automaatio ja muoviruiskukoneet sekä kattavat elinkaaripalvelut yksittäisestä laitteesta koko tehtaan käsittävään automaatiojärjestelmään asti.

www.mtcflextek.fi

8 • 2019

17


Milltamo siirtyi robottiaikaan Vuosi sitten Milltamon tuotantoon saatu Fanuc-robotti on integroituna OKKkoneistuskeskukseen ja Mitutoyon mittalaitteeseen.

Robotilla lisäkapasiteettia ja tylsät työvaiheet pois

Kaivos-, saha- ja koneteollisuudelle alihankintakoneistuksia toimittava Milltamo Oy on tehostanut tuotantoaan viisiakseliseen OKK:n koneistuskeskukseen integroidulla Fanuc-robotilla, joka on tuonut selkeää nopeutta ja kapasiteetin lisäystä yrityksen tekemiseen.

R

obottisolu saatiin Milltamoon reilu vuosi sitten. Askel askeleelta robotin mahdollisuudet on saatu paremmin hyödynnettyä. – Luonnollisesti siirtyminen robotisoituun tuotantoon ottaa aikansa, ennen kuin siitä saadaan kaikki hyödyt irti. Järjestelmässämme Fanuc-robotti on integroituna OKK-koneistuskeskukseen ja Mitutoyon mittalaitteeseen, kertoo toimitusjohtaja Kaisa Juortamo.

– Meillä on pitkiä asiakassuhteita. Vuosikymmenten aikana meille on kertynyt hyvä kokemus, tarkkuus ja joustavuus palvelemaan alihankkijana näiden hyvien vakiasiakkaidemme koneistustarpeita, kertoo toimitusjohtaja Kaisa Juortamo.

18

8 • 2019

Ylöjärvellä toimivan Juortamon perheyrityksen tekemisen pohjana on kymmenkunta aktiivista asiakasta. Näistä kolme suurinta muodostaa valtaosan tämän ylöjärveläisyrityksen noin 1,2 M€ liikevaihdosta. Volyymituotteina tuotannossa ovat kallioporanterät, sylinterin pohjapäädyt ja suurimpana haketusteräpalat, joka on selkeästi suurin yksittäinen valmistettava tuote­ ryhmä. Haketusteräpaloja valmistetaan pareittain noin 1500 kappaleen erissä ja vuositasolla volyymi näissä on kymmeniä tuhansia. – Viimeaikojen suurin investointimme on Vossin toimittama viisiakselinen OKK VC-X500 -koneistuskeskus, jolla valmistetaan haketusteräpaloja. Viisiakselisuutta hyödynnämme teräpalojen geometrialtaan kaarevien muotojen koneistuksessa. OKK on osoittautunut erinomaiseksi koneeksi tässä tehtävässä. Robotin ansiosta prosessi on nyt entistäkin tehokkaampi. Saimme sen ansiosta huomattavasti lisää nopeutta ja lisäkapasiteettia tekemiseemme, ja lisäksi tylsät työvaiheet saatiin ­Fanucin suorittamaksi, kertoo Juortamo.

Kulutusosille tarvetta Vaikka Milltamon juuret ulottuvat aina 1980-luvulle asti, asiakaskunta on pysynyt melko samanlaisena. – Meillä on pitkiä asiakassuhteita. Olemme erikoistuneet heidän erikoisteräsmateriaaleista valmistettavien kappaleiden valmistukseen. Kiinnittimet yms. ovat hioutuneet näiden osien mahdollisimman tehokkaaseen valmistukseen. Vuosikymmenten aikana meille onkin kertynyt hyvä kokemus, tarkkuus ja joustavuus palvelemaan näitä hyviä vakiasiakkaitamme. – Nämä asiakkaidemme tuotteet ovat kulutusosia, ja kun käyttökohteet edustavat eri sektoreita – kaivos-, saha- ja koneteollisuus – työtä on riittänyt mukavasti eri suhdanteiden aikaan, sanoo Juortamo.

Naiset menestyvät myös metallialalla Kaisa Juortamo on johtanut isänsä Teuvon perustamaa Milltamoa vuodesta 2013, ja pitkän päivätyön yrityksessä tehnyt Teuvo on edelleen mukana päivittäisessä tekemisessä. Kolmantena osakkaana yrityksessä on Kaisan sisko Riika.

www.eurometalli.com


Miten naisjohtajuus on tällä varsin miehisellä metallialalla otettu vastaan? – Olen aina työskennellyt miesten keskuudessa, eikä edellisessä toimessanikaan toisen yrityksen kehitysinsinöörinä naiseuteni aiheuttanut mitään ongelmia, kuten ei Milltamon toimitusjohtajanakaan. Päinvastoin, näen naiseuden etuna. Työntekijöillä on matala kynnys tulla juttelemaan jopa henkilökohtaisista asioista. Naisena minun on ehkä myös miehiä helpompi myöntää, että en tiedä esimerkiksi koneistukseen liittyviä asioita kaikilta yksityiskohdiltaan. Siihen ei ole edes tarvetta, sillä meillä on omat erikoisosaajat sitä varten. Tietämys riittävällä tasolla on tarpeeksi, ja minulla jää aikaa oman sarkani hoitamiseen, kun ei tarvitse joka asiaan syventyä. Jokainen tekee oman osansa yrityksen menestyksen eteen, vastaa Kaisa Juortamo. – Meillä on muutenkin hyviä kokemuksia naisista metallialalla, sillä tälläkin hetkellä meillä on kaksi naiskoneistajaa ja kesätyöntekijänäkin meillä oli yksi nainen. Naiset ovat osoittautuneet tarkoiksi ja huolellisiksi koneistajiksi, arvioi Juortamo. – Meillä on myös kolme ulkomaalaistaustaista työntekijää, joista osa on työskennellyt jo vuosia tuotannossamme. Työntekijöiden keskuudessa vaihtuvuuttakin on toki jonkin verran matkan varrella ollut, mutta olemme onnistuneet löytämään uusia hyviä ihmisiä lähteneiden tilalle. Täytyy vain hyväksyä, että uudet ihmiset eivät osaa kaikkea. Hyvän motivaation ja perustaidot omaavista ihmisistä saa hyviä tekijöitä sisäänajoajan jälkeen. Kaiken kaikkiaan meillä on nyt hyvä 17 hengen porukka sopivalla ikärakenteella, kiittelee Juortamo.

Uudistukset mielessä Milltamon lähiaikojen investoinnit robottiin ja viisiakselikeskukseen tarvitsevat Kaisa Juortamon mielestä jatkoa. – Alkaa tulla seinät vastaan. Nyt käytössämme on 850 m2, mutta onneksi laajennusoikeutta tontillamme on 3000 m2 asti. Mietinnässä on myös koneistuskapasiteetin lisääminen, sekä sorvien että koneistuskeskusten osalta. Täytyy tarkkaan pohtia, mikä on seuraava investointi, kaikkea ei voi kuitenkaan kerralla toteuttaa, miettii Kaisa Juortamo. ●

VAATIVAT KOHTEET TEKEVÄT VALINNAN HELPOKSI • Maksimaalinen suorituskyky • Erinomainen luotettavuus

INFO Milltamo Oy Kaisa Juortamo toimitusjohtaja puh. 044 786 5941 www.milltamo.fi

VESILEIKKURIT JOKAISEEN TARPEESEEN OMAX ja Maxiem -vesileikkausjärjestelmät maailman johtavalta vesileikkauslaitteiden valmistajalta: Leikkaa lähes kaikki materiaalit jopa yli 200 mm paksuuteen asti Erittäin laaja mallisto sekä 3-, 5- että 6-akselisena

Helppokäyttöinen lntelliMAX-ohjelmisto, myös suomenkielisenä Hiljaiset ja taloudelliset korkeapainesuoravetopumput

A Distributor of

HUIPPU-UUTUUSI ProtoMAX-pienoisvesileikkuri: Soveltuu kompaktin kokonsa ansiosta hyvin esim. protopajoihin Leikkuualue 305 x 305 mm ja leikattava ainevahvuus max. 25 mm Integroitu 3,7 kW suoravetokorkeapainepumppu lntelliMAX Proto -ohjelmisto sisältäen leikkuu- ja suunnitteluohjelman ProtoMAX ensiesittelyssä Teknologiamessuilla osastollamme 7b131

Hankasuontie 9, 00390 Helsinki www.acgnystrom.fi

www.teraskonttori.fi

Tervetuloa osastollemme 7b131.

www.mmc-hardmetal.com

E-mail: info@acgnystrom.fi Puh.: 0400-452266, 040-8313980

8 • 2019

20_Sep_Eurometall_multi tools.indd 1

19

15/08/2019 08:21:55


Pienten kappaleiden koneistukseen uusi Biglia

Tukeva, kompakti ja nopea Biglia B438 Y2 on kaksirevolverinen ja -karainen varustettuna kahdella Y-akselilla ja pyörivillä työkaluilla. Lisäksi sorvauskeskuksen vastakara on ohjelmoitavissa orjaksi toiselle revolverille kolmirevolverien tapaan. – Töitä on riittänyt mukavasti ja olemmekin saaneet purettua pienten nippeleiden osalle kertynyttä ruuhkaa. Toivomamme kapasiteettilisäys tuotantoon oli todella tervetullut, toteaa toimitusjohtaja Esa Lohela (oikealla) vierellään yrityksen toinen omistaja Väinö Konttila.

Kun tulee tarve saada laadukkaita tuotteita paljon ja nopeasti, kannattaa kysyä tarjousta Nivalassa toimivalta Hero Mechanics Oy:ltä, joka on juuri tuplannut tuotantokapasiteettinsa Vossi Group Oy:n toimittamalla Biglia B438 Y2 sorvauskeskuksella. Uusi kone tuo kapasiteettia etenkin pienten kappaleiden valmistukseen, maksimi halkaisijan ollessa 38 mm.

-M

eillä on käynnissä ensimmäinen vuosi uusissa tiloissa ja nyt pääsemme tosissaan tekemään tulosta, kun saimme myös tämän uuden koneen tuotantoon. Koko toimitusprosessi meni paremmin kuin odotimme ja luvatun 6 kk sijaan kone tuli jo neljän kuukauden kuluttua. Se on nyt ollut reilun kuukauden päivät täydellä teholla valmistamassa kappaleita ilman mitään ongelmia, toimitusjohtaja Esa Lohela kertoo.

Uusi yritys uusissa tiloissa – Aloitimme ensin vuokratiloissa täällä Nivalassa, mutta pian päätimme rakentaa

20

8 • 2019

uudet toimitilat, jotka paremmin vastaavat myös tulevaisuuden suunnitelmiamme. Omistan yrityksen yhdessä Väinö Konttilan kanssa ja pääasialliset tuotteemme tällä hetkellä ovat keskisuurina sarjoina valmistettavat koneistettavat pienet kappaleet, mutta myös protosarjat kuuluvat tuotantoomme.

Uudet Biglia B438 Y2 ja TOP Fusion 338 Multilevel Tukeva, kompakti ja nopea Biglia B438 Y2 on kaksirevolverinen ja -karainen varustettuna kahdella Y-akselilla ja pyörivillä työkaluilla. Lisäksi sorvauskeskuksen vastakara on ohjelmoitavissa orjaksi toiselle revolverille kolmirevolverien tapaan. – Moni asia puolsi tämän kokonaisuuden valintaa. Luonnollisesti hinta-laatu­ suhde on erittäin tärkeä, mutta Vossin lupaus toimitusajasta oli aivan omaa luokkaansa kilpailijoihin verrattuna. Tämän koneen kohdalla juuri toimitusaika sai meidät tekemään lopullisen päätöksen Biglian hyväksi. Yksi valintakriteeri oli luotto Vossin kykyyn hoitaa myös kaikki jälkimarkkinointiasiat nopeasti. Ne nousevat todella suureen arvoon, kun yritämme palvella omia asiakkaitamme mahdollisimman tarkasti niin laadullisesti kuin aikataulullisestikin.

Mahdollisten ongelmien tullessa voimme luottaa saavamme nopeasti tukea Vossilta. – Koska valmistettavat sarjat ovat todella pitkiä, halusimme saada kapasiteetiltaan riittävän tankoautomaatin. TOP Fusion 338 Multilevel:iin saadaan tankoja neljään tasoon, jolloin kone tekee töitä todella pitkään itsenäisesti. Tämä konekombinaatio tuo meille tarvittavan määrän kapasiteettia hoitaa nykyiset asiakkaamme ja heiltä tulevat uudet tilaukset, mutta antaa mahdollisuuden ottaa myös uusia asiakkuuksia.

Luotettavat koneet – Vanhempi koneistamme, jonka kapasiteetti on 65 mm saakka, on varustettu myös tankoautomaatilla. Tällä valmistimme aiemmin myös kaikki pienemmät nippelit, mutta Biglian myötä saamme sen käyttöön omaan tehokkuusluokkaansa. Vanhemmassa koneessamme on molemmissa karoissa viisi akselia, eli sillä onnistuu työstöt monipuolisesti ja tehokkaasti, Lohela toteaa.

Jatkuu sivulla 22.

www.eurometalli.com


8 • 2019

21


Yritykseen ennen vuodenvaihdetta saapuvat uuden teknologian koneet tuovat Hero Mechanicsille ihan uudenlaisen mahdollisuuden kilpailla pienten kappaleiden, mutta isojen sarjojen tuottamisessa asiakkaalle kilpailukykyiseen hintaa. Sintraamalla valmistettujen kappaleiden mittatarkkuus suoraan muotista on noin kaksi sadasosamillimetriä.

Kattava asiakaskunta – Meillä on paljon asiakkaita monelta eri teollisuuden alalta. Isoimmat tilaukset tulevat tällä hetkellä elektroniikan ja rakennusteollisuuden puolelta. Terveydenhuollon asiakkuudet ovat olleet myös hyvässä kasvussa. Laaja asiakaspohja on taannut suhteellisen tasaisen kuormituksen tuotantoomme, ilman suurempia kausivaihteluita. Uskon, että löydämme myös uusia teollisuuden asiakkaita, kun saamme myös uuden tuotantoteknologiamme käyttöön tämän vuoden aikana.

Ammattimaiset tekijät töissä Yrityksessä työskentelee omistajien lisäksi yksi palkollinen. Kokemusta alalta löytyy muutama kymmenen vuotta jokaista miestä kohti, joten ainakaan ammattitaidon puutteeseen ei pitäisi asioiden tyssätä. – Olemme päässeet erinomaisesti vauhtiin tuotannon kanssa ja monesta eri asiasta riippuu toteutuva tulos, mutta oletan meidän tänä vuonna päätyvän noin 400–500 te€ liikevaihtoon. Tavoitteemme on kasvattaa tuotantoa ihan uusiin suuntiin vielä tämän vuoden aikana, kertoo Esa Lohela myös tulevaisuuden suunnitelmista.

jälle. Kun konstruktio on asiakkaan kanssa selvitetty, tilataan muotti, jonka saaminen kestää alle 2 kuukautta. Tällä muotilla saadaan valmistettua tuotteita kuin liukuhihnalla. Kun kappalemäärä minkä asiakas vähintään tarvitsee on muutaman tuhannen luokkaa, niin hinta tulee todella kilpailukykyiseksi. – Lopputuotteen kannalta ajateltuna saavutetaan erittäin tasainen laatu läpi koko kappaleen riippumatta tuotteen valmistukseen käytetystä seoksesta. Erilaisia materiaalivaihtoehtoja ja niiden seoksia voidaan tehdä todella paljon. Helposti on tehtävissä ruostumattomat ja karkaistavat teräkset, kuparimetallit ja erilaiset alumiiniseokset. Lopputuotteen mittatarkkuus on koneen valmistajan mukaan noin kahden sadasosamillimetrin luokkaa, Lohela kehuu menetelmää ja sen ominaisuuksia. – Tämän uutuuden tuotantoon saattamisen jälkeen tulemme ensi vuonna palkkaamaan ainakin yhden henkilön lisää tuotantoon. Meillä kaikki työntekijät tulevat koulutetuiksi kaikkiin tehtäviin, eli haemme monipuolista osaajaa, mutta kaikkein tärkein on tahto kasvaa sellaiseksi, ei niinkään valmis tietotaito.

Harvinaista herkkua tulossa tuotantoon

Mahdottomia tai kalliita muotoja

Loppuvuodesta saapuu Hero Mechanics Oy:lle koneet, joita ei juuri Suomesta löydy. Oman tutkimustyön tuloksena yritykselle hankitaan puristin ja sintrauslinjasto, jolla saadaan todella pienin kustannuksin valmistettua tuotteita, jotka tavallisilla tuotantotavoilla ovat joko todella hintavia tai jopa mahdottomia. – Meille tulevan tuotantomenetelmän edut ovat nopeus, materiaaliominaisuudet, edullisuus, tarkkuus, pieni jatkojalostustarve ja kilpailukykyinen hinta loppukäyttä-

– Perinteisissä menetelmissä on tiettyjä rajoitteita, jotka eivät vaivaa sintraamalla valmistuksessa. Esimerkiksi pääteurattomat hammastukset saadaan tehtyä helposti, vaikka kappaleen sisäpinnalle. Myöskään perinteisten työstömenetelmien materiaalihukkakustannukset eivät liity tähän menetelmään. Materiaalihukka on käytännössä tasan nolla. Valmiiksi tehty metallipulveri puristetaan muottiin valmiiseen muotoon josta kappale siirtyy sintrauslinjastoon, jossa pulveri sulaa kiinteäksi kappaleeksi.

22

8 • 2019

Tutkittua laatua – Teemme laadunvarmistuksen osalta yhteistyötä täällä Nivalassa sijaitsevan Jokiedu Oy:n kanssa. Heiltä löytyy laitteistot ja osaaminen kattavien materiaalitestausten tekemiseen. Heillä on vetolujuus- ja iskusauvalaitteistot, sekä röntgenlaitteet. Näiden avulla saamme tarvittavat todistukset tuote-erittäin valmistamiemme kappaleiden laadusta. Luonnollisesti testit tehdään asiakkaan niin vaatiessa, sekä uusien materiaaliseosten käyttöönottojen yhtey­ dessä. – Muutama asiakas meillä jo on näille tuotteille ja uusia mielellään otamme. Tervetuloa kysymään tarjousta, jos edulliset, mutta laadultaan ensiluokkaiset sarjavalmisteet ovat tarvelistalla. Koneella saadaan valmistettua maksimissaan halkaisijaltaan 100 mm ja korkeudeltaan 50 mm olevia kappaleita.

Maailmalle messuille – Tavoitteemme on mainostaa palveluitamme messuilla kansainvälisille tilaajille. Ensi vuoden aikana osallistumme ainakin yhteen suureen messutapahtumaan Euroopassa. Toki kasvua pyritään löytämään myös kotimaan markkinoilta, Esa Lohela päättää. ●

INFO Hero Mechanics Oy Esa Lohela toimitusjohtaja puh. 040 518 8374 esa.lohela@heromec.fi https://heromec.fi/ Lisätietoja Bigliasta: Vossi Group Oy puh. 010 8200 502 www.vossi.fi/biglia

www.eurometalli.com


Skaalautuva CAM-järjestelmä tarjoaa taktiikat ohjelmoida osat nopeasti innovatiivisilla ja tehokkailla työstöradoilla. Saat näillä ja luotettavilla postprosessoreilla työstökoneistasi kaiken irti. Lisää tietoa GibbsCAM:istä ja demo lataus: www.3dsystems.com/software/gibbscam www.cenic.fi

Puh. 040 591 3395

VOIMANSIIRRON JA LAAKEROINNIN RATKAISUT JOUSTAVASTI JA VAIVATTOMASTI A T S E UUD VERKKOKAUPASTAMME www.kraftmek247.com Kraftmek Oy, Suokalliontie 9, 01740 Vantaa info@kraftmek.com • Puh. 010 75501 www.kraftmek.com

8 • 2019

23


Konepaja Iimäki Oy

vahvisti tuotantoaan uudella Quaserilla Konepaja Iimäki Oy:n yrittäjät uuden Quaserin vierellä. – Haluamme kiittää Crontekiä erittäin hienosti hoidetusta koneen hankintaprosessista. Luotamme myös aiempiin kokemuksiimme nojaten siihen, että myös jälki­ markkinointi toimii moitteetta, kiittelee toimitusjohtaja Jouko Ilander (oikealla) vieressään Anssi Mäenpää.

Salossa, Perttelin kylässä toimiva konepaja hankki kasvunsa varmistajaksi Cron-Tek Oy:ltä uuden pystykaraisen koneistuskeskuksen. Uusi Quaser MV-184-P/12 on myös ensimmäinen Suomeen tullut uuden ulkoasun saanut kone. Ominaisuuksiltaan se on Kone­ paja Iimäen harkitsemista vaihtoehdoista parhaiten heidän tuotantoonsa sopiva kokonaisuus.

-M

eillä hallissa olevat vanhemman sukupolven koneistuskeskukset alkoivat tulla kapasiteettinsa ylärajalle ja siksi lähdimme investointiprojektiin. Yrityksemme on vasta omistajavaihdoksen jälkeen keskittynyt alihankintakoneistamoimagon kasvattamiseen ja se on onnistunut niin hyvin, että uusia koneita tarvitaan. Palkkasimme myös juuri yhden uuden työntekijän, joka aloittaa lokakuun alkupuolella, yrityksen toimitusjohtaja Jouko Ilander kertoo.

Pitkä historia Vuonna 1970 aloittanut konepaja valmisti vuosikymmenien ajan tuotteita metallis-

24

8 • 2019

ta Talmulle. Heidän tärkein tuotteensa oli henkilö- ja pakettiautoista löytyvä metallinen varoituskolmion jalka. Niitä yrityksestä on lähtenyt ulos muutamia miljoonia kappaleita. Kappalemäärissä laskettuna yritys on valmistanut epäkeskopuristimilla eniten pieniä osia suurina sarjoina enimmäkseen autoteollisuuden tarpeisiin. Erilaisia pikkuruisia osia on taottu useita miljoonia kappaleita. Yrityksestä löytyy todella pitkä kokemus työkalu- ja muottivalmistuksesta sekä epäkeskopuristimin valmistettavien tuotteiden sielunelämästä.

Yritys uuteen nousuun Uudet yrittäjät astuivat mukaan syyskuussa 2017, jolloin Jouko Ilander ja Anssi Mäenpää ostivat yrityksen puoliksi. Tämä pelasti yrityksen, kun kaverukset näkivät mahdollisuuden lähteä kehittämään uinuvaa tuotannon osa-aluetta, eli alihankintana tehtävää koneistusta, jolle kysyntää löytyy. Yrityksen tuotannossa työskentelee myös Anssin serkku Arttu Mäenpää sekä osaksi eläkkeellä oleva lähes 40 vuotta yrityksessä töissä ollut Esko Jalonen. Esko on yrityksen työkalusuunnittelun ja valmistuksen spesialisti, jolta hiljaista tietoa yritetään siirtää nuoremmille. – Meillä oli erinomaiset lähtökohdat aloittamiselle, kun neljän hengen yrityk-

sestä löytyy yhteensä yli 100 vuotta kokemusta metalliteollisuudesta monelta eri osa-alueelta. Yrityksessä oli periaatteessa melko valmis konekanta, jota nyt olemme lähteneet kehittämään. Ensimmäiset hankinnat ovat olleet automaattivannesaha, CNC-sorvi ja nyt tämä uusi Quaser.

Laadukasta tekemistä Jokaisen menestyvän yrityksen takana on ammattitaitoinen ja omistautuva henkilökunta, jota tukee asiantuntevat omistajat. Tällöin saadaan aikaan tyytyväisiä asiakkaita, jotka ovat toiminnan tae pitkällä tähtäimellä. – Mielestämme olemme onnistuneet aika hyvin, kun kahden ensimmäisen liiketoimintatilikauden aikana olemme kasvattaneet liikevaihdon 50 t€ ihan kelvollisiin 300 t€ lukemiin. Tämä on tarkoittanut paljon työtä myös meiltä omistajilta. Pelkkiä paperitöitä en ole ehtinyt tekemään, vaan niiden lisäksi minun hoidettavinani ovat kaikki epäkeskopuristintyöt, lasikuulapuhaltamiset sekä logistiset tehtävät. Anssi tekee CNC-koneiden ohjelmoinnit, hoitaa vanhempien koneistuskeskusten sekä uuden Quaserin työt kokonaan. – Asiakkaat ovat kiitelleet erityisesti joustavuuttamme, nopeuttamme sekä hyvää laatua. Olemme vielä erittäin pieni te-

www.eurometalli.com


Esimerkkejä tuotannon mahdollisuuksista epäkeskon avulla. Tänäkin päivänä on vapaana kapasiteettia tuottaa huomattavia määriä kappaleita, jos vain sopivia kohteita löytyisi.

Ympäristöystävälliset ja pitkäikäiset voiteluaineet teollisuuteen ja liikkuvaan kalustoon.

kijä ja siksi pystymme nopeasti antamaan vastauksia asiakkaiden pyyntöihin. Valmistamamme sarjat ovat varsin pieniä. Paljon teemme ihan yksittäisiä protokappaleita ja sarjakoot ovat isoimmillaankin vain noin 100 kpl.

Tuotantosektorit – Teemme kolmella eri sektorilla tuotantoa. Ne ovat tämän hetkisen suuruusluokkansa mukaisessa järjestyksessä: Koneistus ja kokoonpano, työkalu- ja muottivalmistus ja epäkeskopuristeet. Koneistuksen osuus on jo nyt suurin, mutta tulee entisestään kasvattamaan osuuttaan tulevaisuudessa. Tarkoituksenamme on tehdä jatkuvia investointeja konekantaan siten, että tasainen ja hallittu kasvu oikeanlaisilla uusilla koneilla jatkuu pitkälle tulevaisuuteen, Ilander pohtii tuotantoa ja sen tulevaisuutta. – On selvää, että myös henkilökuntaa on kasvatettava lisää tulevaisuudessa. Taajamien läheisyys on meille positiivinen asia, ja toivommekin löytävämme hyviä tulevaisuuden lupauksia yritykseemme kasvamaan konepajapuolen ammattilaisiksi. Meillä on hyvin kapasiteettia tuotannossa kaikilla osa-alueilla ja mielellään otamme vastaan uusia haasteita. Meiltä saa kattavasti apua tuotantoon liittyvissä asioissa, eli ole rohkeasti yhteydessä, niin katsotaan yhdessä miten päästään tuottavimpaan lopputulokseen, Jouko Ilander päättää. ●

INFO Konepaja Iimäki Oy Jouko Ilander toimitusjohtaja puh. 044 243 4414 www.konepajaiimaki.fi Lisätietoja koneesta: Cron-Tek Oy Kari Koski puh. 0400 794 349 www.crontek.fi

Tervetuloa! Osasto 6h61.

Induktiiviset absoluuttianturit vääntö- ja reikäakselimoottoreihin

Vieraile HEIDENHAIN-osastolla 6e2 Teknologia 19 –messuilla

8 • 2019

25


Uusi 3D-tulostamisen ja uusien materiaalien ammattitapahtuma 2020 Tampereella Tampereen Messut Oy järjestää uuden 3D-tulostamisen ja uusien materiaalien ammattitapahtuman. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 18.–19.3.2020 toteutettava 3D & New Materials herättelee suomalaista valmistavaa teollisuutta oivaltamaan sovelluskohteita ja ideoimaan uutta. Tuotekehityksestä vastaaville sekä kaikille uusista innovaatioista kiinnostuneille teollisuuden ammattilaisille suunnatun tapahtuman teemoja ovat suunnittelu, valmistuspalvelut, laitemyyjät ja teknologiat, tutkimus ja koulutus sekä materiaalit.

V

almistavassa teollisuudessa on mielikuva siitä, mitä tulevaisuuden teollisuudessa voi tai ei voi tehdä. Uusi alan ammattitapahtuma tarjoaa ajatusten tueksi konkretiaa ja vastauksia. Kävijät pääsevät tutustumaan 3D-tulostamiseen kokonaisuuden suunnittelusta lopputuotteeseen sekä uusimpiin valmistavan teollisuuden materiaaliratkaisuihin. − Alan edelläkävijät ja toimijat ovat innoissaan uudesta tapahtumasta. Yhdessä pääsemme näyttämään, mitä tulostamisella voi tehdä. Kaikkien tuotteiden valmistukseen tulostaminen ei ole se oikea tapa. Kuitenkin jokaisen valmistavan teollisuuden tuotannosta vastaavan tai aiheesta kiinnostuneen kannattaa varata kalenterista yksi päivä siihen, että selvittää, mitä hyötyä tästä voisi olla juuri omaan tekemiseen. Erityisesti uusien kevyempien, kestävämpien ja/ tai ominaisuuksiltaan monimuotoisten ma-

teriaalien vyöry on juuri nyt valtava. Ajureina ovat megatrendit kuten ekologisuus ja energiatehokkuus, sanoo projektipäällikkö Sami Siurola Tampereen Messut Oy:stä.

ti lisäävät ymmärryksen lisääntymistä ja onnistumisia. Tätä kautta uudet sovelluskohteet löytyvät, sanoo Wärtsilä Oyj:n innovaatioasiantuntija Juho Raukola.

3D-tulostamisen asiantuntija: ”Tapahtuman soisi poistavan 3D-tulostukseen liittyvää mystiikkaa”

FIRPAn vuosiseminaari samaan aikaan Tampereella

Tapahtuman tavoitteena on esitellä asiaa selkokielillä sekä tarjota kävijöille vertaisoppimista ja oivalluksia kehitystyöhön sekä tulevaisuuden suunnitelmien tueksi. Sisältö rakentuu exposta, erilaisista workshopeista ja case-esimerkeistä sekä kansainvälisistä keynote-puhujista ja keskustelufoorumeista. − Tapahtuman soisi poistavan turhaa 3D-tulostukseen liittyvää mystiikkaa ja lisäävän innostusta tutustua aiheeseen. Tapahtuma lupaa korkeatasoisen oppimisen ja oivaltamisen kokemuksen sekä niille, jotka eivät tunne teknologiaa, että niille, jotka ovat asiaan jo perehtyneet, kiteyttää tapahtuman suunnittelussa aktiivisesti mukana ollut 3DStepin toimitusjohtaja Pekka Ketola.

Uusien teknologioiden osaajia tarvitaan jo nyt: ymmärrys mahdollistaa oivallukset sovelluskohteista − Oleellista on kouluttaa lisää 3D-suunnitteluun erikoistuneita ammattilaisia, jotka ymmärtävät uusien teknologioiden lisäksi uusia materiaalimahdollisuuksia sekä kokonaisia prosesseja ja niihin liittyviä yksityiskohtia. Keskustelu laitehankinnoista ei yksinään riitä, jotta 3D-tulostaminen lisääntyy ja yleistyy tuotantomenetelmänä. Eri toimijoiden kehitystyö, erikseen ja yhdessä, ja siitä saatavan tiedon jakaminen yhteises-

Seuraavan Eurometallin aineistopäivä 18.10. 26

8 • 2019

Suomen Pikavalmistusyhdistys FIRPA ry järjestää vuosiseminaarinsa 18.3.2020 tapahtuman yhteydessä. − Tampereella on konepajateollisuuden asiakaskunta valmiiksi koolla ja erityisesti piensarjoissa valmistettavat laitteistot tarjoavat potentiaalisia sovelluskohteita materiaalia lisäävästi tuotettaville osille ja konstruktioille. Erityisesti pulveripetiin perustuvat materiaalia lisäävästi valmistetut osat ja kappaleet ovat metallurgialtaan läheistä sukua hitsaussaumalle. Uskon, että hitsaustekniikan ammattilaisista moni löytää tästä kiehtovan maailman lähellä omaansa, sanoo FIRPAn varapuheenjohtaja Martti Huolila. ●

INFO www.3dnewmaterials.fi Twitter: @TampereenMessut #3DNewMaterials2020 Tampereen Messut Oy www.tampereenmessut.fi etunimi.sukunimi@tampereenmessut.fi Sami Siurola projektipäällikkö puh. 040 734 3589 Meri Mattila viestinnän asiantuntija puh. 0400 914 877 @MeriTMattila

Muista myös liitetarjous! Niina Valtari puh. 0400 376 535 niina.valtari@eurometalli.com

www.eurometalli.com


MEILTÄ KAIKKI LEVYNTYÖSTÖÖN

• Dener-servosärmäyspuristimet kokoluokassa 40–200 t. Malleja sekä hihnakäytöllä että kuularuuvikäytöllä. • Servotekniikka ja O-runko takaavat erittäin tarkat ja nopeat taivutukset sekä alhaiset energia- ja huoltokustannukset. • Varastosta heti toimitukseen mallit DDM 4015 ja DDS 4013. Tervetuloa tutustumaan varastossamme oleviin malleihin!

Adver Oy | 010 4399 700 | www.adver.fi Myynti, asennus, huolto, koulutus, varaosat

PRO RATKAISUT TEOLLISUUDELLE JA TEKIJÖILLE

AUTOMAATIO | ELEKTRONIIKKA | HYDRAULIIKKA JA PNEUMATIIKKA | LEVYTYÖ | KONEENRAKENTAMINEN KUNNOSSAPITO | AI JA ROBOTIIKKA | ICT

5.–7.11.2019

Messukeskus Helsinki

OLEMME MUKANA!

Projecta on teollisuuden ja tekijän kumppani – alansa johtava yritys. Toimitamme uusinta tuotantoteknologiaa maailman arvostetuimmilta valmistajilta.

N osasäthodlläaä6n G98!

Komponentit, työkalut ja tarvikkeet kaikkialle, jossa tehdään tulosta.

ARO PROJECTA.FI 8 • 2019

27


Seinäjokelaisyritys Prima Power kehittää työntekijälähtöisiä ratkaisuja valmistavan teollisuuden tarpeisiin

Factory2Fit-hankkeen työryhmä kokoontui Prima Powerin Seinäjoen tehtaalla 24.9.2019 valmistelemaan EU-hankkeen päätöstilaisuutta.

U

Prima Powerin Seinäjoen tuotanto­yksikkö on keskittynyt toimittamaan isoja järjestelmiä, joiden helppokäyttöisyyden parantamiseen Factory2Fit-projektilla on ollut iso merkitys.

28

8 • 2019

usien teknologioiden ja automaa­tion myllertäessä eri toimialoja myös valmistavalta teollisuudelta vaaditaan nopeaa uudistumista. Seinäjokelainen metalliteollisuuden yritys Prima Power on mukana EU-hankkeessa, jossa on kehitetty uudenlaisia työkaluja valmistavan teollisuuden työntekijöiden työhyvinvoinnin, tyytyväisyyden ja tuottavuuden parantamiseksi. Hankkeen keskeinen tarkoitus on ollut luoda teknologiaa, joka motivoi ja osallistaa työntekijää ja tuo joustoa valmistavan teollisuuden työympäristöihin. Kehitetyillä työkaluilla pyritään myös tukemaan tiedon jakamista ja yksilöllistä työssäoppimista sekä työntekijöiden osallistumista oman työnsä ja työympäristönsä suunnitteluun. ”Hienoa, että ollaan saatu tehtaiden porukka aidosti mukaan kehitystyöhön ja työntekijöiden yksilölliset kyvyt, tarpeet ja toiveet huomioitua”, R&D Manager Esko Petäjä Prima Powerilta iloitsee. Kolmivuotisessa hankkeessa kehitettyjä teknologioita ovat Suomessa päässeet

www.eurometalli.com


Ho cu työ t 79 s tö 5 S ön W

Laatuavaativiin vaativiinkohteisiin kohteisiin Laatua

Kemikaalit ja laitteistot Kemikaalit Kemikaalit Kemikaalitjaja jalaitteistot laitteistot laitteistot Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! Teknoma Oy Ojakkalantie 13, 03100 Nummela www.teknoma.fi • puh. (09) 681 021

Q Q UQ Q U AU U AEXCELLENCE AA EXCELLENCE I EXCELLENCE I EXCELLENCE TI I T TY T Y YY

RR PO RIAT C OC RO PO AT O NI O N

CCOORRPPOORRAT ATI O IO NN ® Environmentally ®/MCI ® Technologies Safe VpCI ® ® ®/MCI ® Environmentally SafeSafe VpCI Technologies ® Environmentally ®/MCI ®/MCI ®® Environmentally SafeVpCI VpCI Technologies Technologies

kokeilemaan Prima Powerin ja sen yhteistyökumppaneiden PRP:n, Steran ja Elekmerkin työntekijät. Palaute on ollut hyvin positiivista. ”Jos on ollut rankka päivä, niin auttaa kun näkee, ettei se ole vain omassa päässä, vaan esimerkiksi askelia on päivän aikana tullut tavallista enemmän”, hyvinvointia mittaavaa työfiilis-sovellusta kokeillut työntekijä naurahtaa. Teknologioiden käyttöä on kuluneen kevään ja kesän aikana testattu ja niiden vaikuttavuutta arvioitu myös hankekumppaneiden tehtaissa Ranskassa ja Sak­sassa. Seinäjoen ammattikorkeakoulun automaatiotekniikan opiskelijoilla on lisäksi ollut hankkeessa mielenkiintoinen rooli. Kaikkiaan 23 SeAMKin opiskelijaa on tehnyt projektityötä kehittämällä ohjeita 3D-koulutusympäristöön. Lisäksi 25 opiskelijaa on edelleenkehittänyt koulutuskonseptia osana SeAMKin Global Master Schoolia. Lokakuussa 2016 käynnistynyt hanke huipentuu keskiviikkona 25.9. kun projektitiimi ja Euroopan komission edustajat kokoontuvat päätöskokoukseen Prima Powerin toimitiloihin. EU:n rahoittamaan Horizon 2020 -ohjelmaan kuuluvassa Factory2Fit-hankkeessa on mukana yhteensä yhdeksän yritys­ tä ja tutkimuslaitosta eri puolilta Eurooppaa. Hanketta koordinoi Teknologian tutkimuskeskus VTT. VTT:n ja Prima Powerin lisäksi hankekumppaneita ovat Visual Components Suomesta, Continental, Amorph Systems ja Chemnitzin tekninen yliopisto Saksasta, ­United Technologies Research Center ja Carr Communications ­Irlannista sekä CERTH-tutkimuslaitos Kreikasta. ●

ROHDE teollisuusuunit ja laitteet lämpökäsittelyyn

INFO Factory2Fit-verkkosivut: https://factory2fit.eu Prima Power Esko Petäjä puh. 050 526 5236 esko.petaja@primapower.com

Teknologian tutkimuskeskus VTT Eija Kaasinen puh. 040 557 1005 Eija.kaasinen@vtt.fi

Jälleenmyyjämme Suomessa Kerasil Oy +358 207 639871 tai +358 207 639872 www.kerasil.fi

www.rohde-online.net

8 • 2019

29


30

8 • 2019

www.eurometalli.com


Atlas Copco – luotettava kumppanisi paineilma-asioissa Atlas Copco on innovatiivinen ja johtava paineilmaja teollisuusratkaisujen toimittaja. Laaja huoltoverkostomme takaa, että asentajamme ovat lähellä ja valmiina palvelemaan. • • • • •

öljyvoidellut ja öljyvapaat kiinteät kompressorit kaasu- ja prosessikompressorit typpi- ja happigeneraattorit puhaltimet kuivaimet

• • • •

suodattimet ohjaus- ja valvontalaitteet kattavat huoltopalvelut tilapäiset paineilma-, typpi-, sähkö- ja höyryratkaisut

Kannamme toiminnassamme vastuun asiakkaita, ympäristöä ja ympärillämme olevia ihmisiä kohtaan. Haluamme tarjota tuotteita ja palveluita, jotka kestävät aikaa.

Tule tapaamaan asiantuntijoitamme osastollemme 7e109!

www.atlascopco.fi Kompressori.fi@atlascopco.com 8 • 2019

31


EMO tarjoili mahtavan määrän uusia teknologioita Hannover Työstökonemaailman katseet kääntyivät syyskuussa Saksaan, jossa järjestettiin Euroopan ykköstapahtuma alalla tänä vuonna. Ykköstapahtuman statuksen mukaisesti EMO 2019 lunasti kaikki odotukset uusien innovaatioiden esille tuojana. Myös suomalainen konepajateollisuus oli lähtenyt tähän 16.–21.9.2019 järjestettyyn tapahtumaan laajalla rintamalla ja investoinnit mielessä matkaan.

Täysin uutena mallina Mazak esitteli Integrex i-450HST -monitoimisorvin. Koneessa on mm. täysin uusi runko, alarevolveri, muotoilu ja ohjaus. Saksalaisen 5-akselivaakakeskusvalmistaja GROBin omavalmisteinen automaattisesti kappaleita ja 0-pistekiinnitinpaletteja vaihtava robottisolu yhdistettynä G350-malliin.

Geminis vaakamallinen sorvi malli GT5i G2 1200 x 4000 oli yksi messujen uutuuskoneista. Uudelleen suunnitellut pääkomponentit tekevät koneesta erittäin käyttäjäystävällisen ja tukevan. Koneen suojaus ja lastunpoisto ovat huippuluokkaa.

32

8 • 2019

www.eurometalli.com


Makinon tuotevalikoimaan kuuluvat vaaka-, pysty- ja 5-akseliset tarkkuuskoneistuskeskukset sekä kipinätyöstökoneet. EMO:ssa yksi mielenkiintoinen malli tältä japanilaisvalmistajalta oli 5-akselinen koneistuskeskus Makino DA300 + 200-paikkainen TK-makasiini.

Okuma Multus B250 II + Armroid. Sorvauskeskukseen integroitu automaatioratkaisu. Pieni tilantarve. Robotin ohjaus suoraan ­Okuma OSP300. Törmäystarkastelu vakiona. Automaattinen työkalun vaihto robottiin mahdollistaa usean eri toiminnon.

Nakamura-Tomen uutuuskoneena EMO:ssa esiteltiin JX-250, jossa on kaksi alarevolveria, joissa molemmissa on sekä pyörivätettä Y-akselit. Kone sopii sekä laippamaisten että akselimaisten kappaleiden työstöön. Japanilaisvalmistaja Matsuuran osastolla oli esillä uutuutena 5-akselinen työstökeskus MAM72-70V paletinvaihtajalla, jopa 18-palettisena.

EMO PH AGV 50 on DMG Morin luoma kokonaisuus, joka tarjoaa vihivaunuineen uuden vaihtoehdon paletinhallintaan.

-messujen historia ulottuu vuoteen 1951, jolloin järjestettiin ensimmäinen EEMO (Exposition européenne de machinesoutils, European machine tools exhibition). Vuodesta 1975 lähtien tämä metallin työstämiseen keskittyvä tapahtuma on kantanut nimeä EMO (Exposition Mondiale de la ­Machine-Outil). Vuosien varrella EMO:ssa esiteltävät teknologiat ovat laajentuneet käsittämään myös muita metallituotteiden valmistustekniikoita kuin työstäminen, toki pääpaino messuilla on edelleen lastuavan työstön tekniikoissa. Tapahtuman järjestävänä organisaationa toimii ­ CECIMO (the European Association of Machine Tool Industry and ­related ­Manufacturing Technologies).

8 • 2019

33


Maailman ensiesittelynsä EMO:ssa koki kahdella karalla varustettu Index C200 tandem. Ergonomisesti hyvin suunniteltu ja avara työstötila sekä tukevarakenteinen runko takaavat hyvät työstöarvot tankohalkaisijaan 52 mm saakka. Tällä kompaktin kokoisella koneella voidaan ajaa kahta työkappaletta usealla työkalulla samanaikaisesti. Doosan toi EMO:ssa esille laajan valikoiman 5-akselikoneita, joista yksi oli tämä sorvaavalla pöydällä varustettu DVF 8000T.

Manford esitteli 5-akselisten laivastoaan. Kuvassa VU620, jossa pöydän halkaisija 650 mm. 5-akselisten mallistosta löytyy neljä eri kokoluokkaa.

Tshekkiläisen avarruskonevalmistaja Fermatin osastolla oli esillä pöytämallinen WFT 15R uudella 5-akselijyrsinpäällä sekä robottityökalunvaihtajalla.

34

8 • 2019

Italialaisen PAMAn osastolla oli esillä uutuutena jykevärakenteinen Speedmat VM-3 CNC-työstökeskus sorvaavalla pöydällä.

Hartford HCMC 2080. Erittäin tukeva ja tarkka, vääntävällä vaihteistokaralla varustettu pystykarainen koneistuskeskus Taiwanin suurimmalta koneistuskeskusten valmistajalta.

www.eurometalli.com


Mazak Integrex i-500S AG -monitoimisorvilla voidaan tehdä ­helposti myös vaativia hammastuksia eri menetelmillä.

Vinojohteisiin CNC-sorveihin erikoistuneen CMZ:n valikoima alkaa 2-akselisista perussorveista jatkuen aina 3-revolverisiin 3:lla Y-akselilla ja pyörivillä työkaluilla sekä vastakaroilla varustettuihin konemalleihin. EMO:ssa CMZ esitteli mm. mallia TD-45Yx2200, CNC-sorvi Y-akselilla, 2200 mm sorvauspituudella (saatavana myös 3200 mm sorvauspituudella), pyörivillä työkaluilla, kärkipylkällä sekä mukana liikkuvalla tukilaakerilla.

SHW Unispeed paletinvaihtajalla, jonka palettijärjestelmä on laajennettavissa esimerkiksi kymmeneen palettiin saakka. Koneessa on itsekantava runko ja 2-akselinen jyrsinpää vakiona. Messukone oli varustettu sorvaavalla pöydällä, 250 k/min. Index esitteli EMO:ssa uutuutena myös isojen sarjojen tehokkaaseen tuotantoon tarkoitetun 6-karaisen NC-monikarakoneen Index MS 32-6, jolla luvataan entistä paremmalla tuottavuudella pienosien valmistusta taloudellisesti.

117 000 kävijää – suomalaisia hyvin liikkeellä Juaristi-monitoimikeskus, uutuusmalli TH3MT. Sorvaus­ pöytä, pale­ tin­vaihtaja ja 5-akselinen jyrsinpää mahdollistavat erittäin monipuolisen ja tarkan valmistuksen.

Kuusipäiväinen tapahtuma keräsi tällä kertaa Hannoveriin noin 117 000 kävijää 150 eri maasta. Suomalaiskävijöiden määrää Eurometalli ei tällä kertaa järjestäjiltä saanut tämän numeron painoonlähtöpäivään mennessä. Muutamat edelliset EMO-messut ovat kertoneet suomalaiskävijöiden määräksi reilu puolitoista tuhatta ja tälläkin kertaa käytävillä kuuli ihan mukavasti suomen kielen sorinaa.

Paljon robotiikkaa Viime vuosina esitellyt uudet teknologiat ovat tuoneet paljon mahdollisuuksia metallituotteiden valmistukseen. Näistä uusista teknologioista mainittakoon mm. ainetta lisäävät ominaisuudet ainetta poistaviin koneisiin, Teollisuus 4.0 ja

8 • 2019

35


Uusi suorituskykyinen TOS Varnsdorf WHT 130 on vaakakarainen koneistuskeskus, joka soveltuu kaikkein vaativimpiin ja tarkimpiin koneistuksiin niin porauksessa, kierteityksessä, sorvauksessa ja jyrsinnässä.

Brother valmistaa pystykaraisia koneistuskeskuksia #30-koon kartiolla. Yksi EMO:ssa Brotherin osastolla olleista uutuusmalleista oli M300X3, pystykarainen koneistuskeskus varustettuna sorvauspöydällä. Mallissa on entisestään suurempi työstöalue.

Uusi portaalirunkoinen YCM NFP500A-5AX, 5-akselityöstöön Ø 700 mm x 500 mm kappalekokoon saakka.

Saksalaisen SLM Solutionsin 280 Production 3D-metallitulostin 2x700W laserresonaattoreilla, automaattisella jauheenseulonnalla ja kestosuodattimilla.

Espanjalainen Soraluce tunnetaan todella järeän kokoluokan koneista, mutta yritys panostaa tätä nykyä yhä enemmän myös hieman pienemmän kokoluokan koneisiin, jota messuilla edusti TR-M35. Tämä monitoimijyrsin yltää sorvaushalkaisijaan 2 000 mm tarjoten mahdollisuuden myös kappaleiden hiontaan.

36

8 • 2019

www.eurometalli.com


Mazakin yksi monista uutuuksista oli 5-akselinen koneistuskeskus Variaxis C-600.

DMG Mori DMU40 evo linear integroituna WH Flex -robottisoluun, josta asiakas saa räätälöityä modulaarisesti omaan tarpeeseensa tarvitsemansa kokonaisuuden.

Zayer-portaalimallin monitoimikeskus Arion G:ssä yhdistyvät jyrsintä- ja sorvaustoiminnot. Tämän uutuuskoneen suunnittelussa on panostettu erityisesti helppokäyttöisyyteen, turvallisuuteen ja ennakoitavuuteen.

Ibarmia THC 12 Multiprocess. 5-akselinen koneistuskeskus sorvaustoiminnolla. Työstettävän kappaleen pyörähdyshalkaisija 1200 mm. Multiprocess-mallisarja aina halkaisijaan 3600 mm saakka. Saatavana erilaisia karoja, palettiratkaisuja sekä työkalumakasiinivaihtoehtoja.

3D-tulostaminen. Merkityksellistä on myös tuotannon automatisoinnin kehittyminen. EMO 2019 -messujen 17 näyttelyhallissa olikin runsaasti esillä edellä mainittuja uusia teknologioita ja etenkin robotteja oli integroitu messuilla enemmän kuin koskaan EMO-messuilla koneiden yhteyteen.

Seuraavan kerran Milanossa

G420-sorvauskeskus on Indexin ratkaisu isomman kokoluokan monimutkaisten kappaleiden valmistukseen.

Nykyään EMO-messut järjestetään joka toinen vuosi, rytmityksellä kaksi kertaa Saksan Hannover ja kerran Milano, Italia. Tällä kertaa oli vuorossa toinen EMO Hannover peräkkäin, joten seuraava EMO järjestetään Italiassa. Tämän Milanon tapahtuman päivämääräkin on lyöty jo lukkoon: 4.– 9.10.2021.

8 • 2019

37


Nopea ja vakuuttavalla kiihtyvyydellä varustettu vaakakarainen koneistuskeskus KIWA KH 4500 Kai on joustava kone, joka laajennettavissa asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Yksi harvoista suomalaisvärejä EMO:ssa edustaneista oli OK-Vise, joka esitteli osastollaan kiinnitinratkaisujaan. OK-Vise on lähiaikoina tehnyt merkittäviä ratkaisuja automaatiokehitykseen kiinnitysjärjestelmien saralla.

5-akselinen koneistuskeskus DMG Mori DMC 90U duoBLOCK, joka on varusteltu myös paletinvaihtajalla.

Haasilta oli esillä uutuutena mm. kompakti 5-akselinen työstökeskus UMC-500. Kone täydentää pienempään kokoluokkaan isompia 5-akselisia malleja UMC-750 ja UMC-1000.

Fastemsin MMS -ohjelmiston uusin versio 7.2 tuo automaatiojärjestelmistä tutut tuotannonohjausmahdollisuudet palvelemaan myös automatisoimattomia työ­vaiheita.

38

8 • 2019

Ensiesittelyssä ollut Miyanon täysin uusi malli BNE-65 MSB tankohalkaisijaan 65 mm saakka Mitsubishi 850 -ohjauksella. Tämä malli tulee myyntiin jo ensi vuonna.

www.eurometalli.com


Pystysorvi SMEC SLV 1000M ja esillä oli myös SLV500M, josta löytyy servotoiminen kärkipylkkä.

Doosanin osastolla tuotiin kävijöiden tietoisuuteen uutta CUFOS-ohjausta.

Japanilaisen Takisawan tuotevalikoimaan kuuluvat 2 – 9-akseliset CNC-sorvit istukkakoolla 150 mm – 710 mm. Yksi Takisawan valikoimien kärkeä edustavista malleista EMO:ssa oli TMX-4000 ST, monitoimisorvi B-akselilla, alarevolverilla, vastakaralla ja 120-paikkaisella TK-makasiinilla.

GF CUT AM 500 on kehitetty metallin 3D-tulostuksen valmiiden kappaleiden irrottamiseen. Tämä uutuuskone mahdollistaa paletoinnin käytön AM-tulostimen sekä lankasahan välillä, sekä yksittäisten kappaleiden säilyttämisen omissa lokeroissaan irrotuksen jälkeen.

Petri Järvinen, Cron-Tek Oy, toimitusjohtaja / Teknisen Kaupan Liitto, Metallintyöstökonejaoston puheenjohtaja: ”EMO 2019 tarjosi kävijöille runsaasti uutta teknologiaa parantamaan konepajojen kilpailukykyä. Saksalaiskävijöitä oli tämän vuoden EMO:ssa edelliseen tapahtumaan verrattuna hieman vähemmän, mutta meidän näkökulmasta katsottuna positiivista oli se, että päättäjäportaaseen kuuluvia suomalaiskävijöitä oli messuilla hyvin liikkeellä. Hienoa suomalaisen teollisuuden kehityksen kannalta oli erityisesti se, että suomalaiset olivat lähteneet matkaan investoinnit mielessään. EMO olikin meille kaupallisessa mielessä varsin pirteä. Kaiken kaikkiaan EMO 2019 -tapahtumasta jäi hyvä fiilis. Positiivista ilmapiiriä rakentaa myös tieto, että amerikkalaiset ovat ennustaneet omilla markkinoillaan 4 % kasvua työstökonemyynnissä vuonna 2020.” Tommi Löytynoja, toimitusjohtaja, Pro Estore Oy: ”Vierailimme EMO:ssa tällä kertaa pari päivää, perjantain ja lauantain. Kokemusta näiltä messukäynneiltä on jo parinkymmenen vuoden ajalta. Tuntemus tällä kertaa oli, että väkeä oli vähemmän liikkeellä kuin EMO:ssa yleensä. Tämä oli kannaltamme pelkästään hyvä asia. Olimme tälläkin kertaa investoinnit mielessä messumatkalla, ensi vuodelle alati kehittyvään tuotantoomme etsimme taas uusia kilpailukykyämme kehittäviä ratkaisuja. Kun väkeä oli normaalia vähemmän liikkeellä, saimme asiantuntijoilta huippupalvelua joka osastolla. Yleensä EMO:ssa on niin paljon ihmisiä, että palvelunsaanti on ollut kiven alla. Niin paljon tietoa vierailemillamme osastoilla saimme, että aika meinasi loppua kesken. Uusia innovaatioita löytyi niin kone-, softa- kuin työkalupuolellakin. Näitä uusia teknologioita tullaan näkemään tuotannossamme ensi vuoden puolella, joten EMO oli tälläkin kertaa ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapahtuma. Tämä tapahtuma on kerran kahdessa vuodessa ja tänne tuodaan aina paljon uutuuskoneita ja muutakin uutta teknologiaa. EMO onkin tapahtuma, jota ei missään nimessä voi jättää väliin. Ensi kerralla pitää tosin varata enemmän aikaa matkaan. Menestyä voi vain seuraamalla uusimpia kehitysaskeleita ja täällä niitä oli todella paljon tarjolla.” ●

SEURAAVAT EMO-MESSUT JÄRJESTETÄÄN MILANOSSA 4.–9.10.2021 8 • 2019

39


Fastems keskittyy kehittämäänsä tuotannon­ohjaus­ järjestelmään (Manufacturing Management Software, MMS), vahvistaa asiakaspalveluaan Saksassa ja keskittää tuotannon Suomeen Kysyntä Fastemsin MMS-automaatioratkaisuille on kasvussa, ja yhtiö siirtyy lähemmäksi asiakkaitaan teollisen valmistuksen muuttuessa entistä monimutkaisemmaksi. Kaikki Fastemsin valmistustoiminta keskitetään Tampereelle ja toiminta Saksassa suunnataan asiakaspalvelun kehittämiseen. Lisäksi Fastems on perustamassa yhteisyrityksen kumppaninsa HALTER CNC Automationin kanssa.

T

uotteiden elinkaaret ovat valmistavassa teollisuudessa muuttumassa entistä lyhyemmiksi ja tuotetarjoamat laajemmiksi. Fastems on etulinjassa kehittämässä tulevaisuuden älykkäitä teollisuuden automaatioratkaisuja, ja siksi se on päättänyt keskittyä kehittämäänsä MMS-tuotannonohjausjärjestelmään ja siirtyä lähemmäksi asiakkaitaan teollisen valmistuksen

muuttuessa entistä monimutkaisemmaksi. Osana tätä kehityskulkua kaikki Fastemsin valmistustoiminta on päätetty keskittää Tampereelle. “Tulevaisuuden näkymät ovat suotuisat, valmistavassa teollisuudessa digitalisaation hyödyntäminen on vasta alussa. Kehitämme kunnianhimoisesti teollisen valmistuksen digitalisaatioon, robotisaatioon ja integraatioon liittyviä automaatioratkaisuja. Keskittämällä kaiken valmistuksen yhdelle paikkakunnalle, investoimalla sovelluskehitykseen lähellä asiakkaitamme ja vahvistamalla asiakaspalveluamme, parannamme Fastemsin kilpailukykyä ja tulevaisuuden kasvunäkymiä. Tavoitteenamme on taata asiakkaillemme sujuva yhteistyö koko tarjontamme elinkaaren ajan maantieteellisestä sijainnista riippumatta”, sanoo Fastemsin CEO Mikko Nyman. Fastems aloittaa siirtymisen lähemmäksi asiakkaitaan suurimmalla markkinallaan Saksassa. Yhtiö siirtää asiantuntijoitaan MMS-pohjaiseen automaatiosuunnitteluun sekä asiakastukeen ja vahvistaa paikallista ohjelmistokehitystä palkkaamalla

uusia osaajia. Kaikki valmistus keskitetään Tampereelle ja valmistustoiminta Issumissa ajetaan asteittain alas. Lisäksi Fastemsin tavoitteena on perustaa yhteisyritys HALTER CNC Automationin kanssa. Suunniteltu yhteisyritys keskittyy joustaviin ja käyttäjäystävällisiin standardiautomaatioratkaisuihin. Jatkossa Fastemilla on entistä vahvemmat myynti-, asiakaspalvelu- ja kehitystiimit Düsseldorfin ja Stuttgartin alueilla. “Ajattelemme ja teemme asioita Fastemsissa asiakkaat edellä ja kehitämme jatkuvasti toimintaamme tästä lähtökohdasta. Saksa on merkittävin markkina-alueemme, ja haluamme parantaa saksalaisten asiakkaiden ja kumppanien saamaa palvelua siten, että jatkossa entistä useammat asiantuntijamme työskentelevät MMS-pohjaisten ratkaisujen parissa. Odotan innolla, että suunnittelemamme yhteisyritys Halterin kanssa aloittaa toimintansa. Halter on ollut luotettu kumppanimme kuuden vuoden ajan ja olemme kehittäneet yhteistyössä menestyksekkään HALTER LoadAssistant -tarjoaman”, kertoo Fastemsin Saksan tytäryhtiön toimitusjohtaja Heikki Hallila. ● Yksi Suomen uusimmista FMSjärjestelmistä on käytössä Joensuun CNCMachining Oy:llä Joensuussa. Kappaleita kiinnittämässä ovat Joonas Junninen edessä ja FMS-pääkäyttäjä Arttu Toivanen oikealla.

INFO Fastems Oy Ab Fastems Systems GmbH Mikko Nyman Heikki Hallila CEO Managing Director tel. +358 40 587 4402 tel. +49 162 992 3343 mikko.nyman@fastems.com heikki.hallila@fastems.com

40

8 • 2019

Fastems lyhyesti Vuonna 1901 perustettu Fastems toimittaa älykkäitä tehdasautomaatioratkaisuja, jotka auttavat metallituotteiden valmistajia nostamaan tuottavuuttaan. Ainutlaatuiseksi Fastemsin tekee alan johtava ohjelmisto sekä kyky integroida mitkä tahansa maailman työstökoneista yhdeksi kokonaisuudeksi – yhdistettynä laajaan tarjoamaan ja vuosikymmenien kokemukseen. Fastemsin tavoitteena on rakentaa maailmaa, jossa valmistava teollisuus on yksi kansakuntien menestyksen kulmakivistä ja kestävän hyvinvoinnin lähde. Fastems on toimittanut yli 4 000 asennettua järjestelmää päämarkkinoilleen Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Yrityksen liikevaihto vuonna 2018 oli 90 miljoonaa euroa ja se työllistää 450 henkilöä.

www.eurometalli.com


KEHITYKSEN JA INNOVAATIOIDEN EDELLÄKÄVIJÄNÄ

KAESER Kompressorit Oy KAESER Kompressorit Oy Tiilitie 18 ––01720 01720Vantaa Vantaa– –Puh. Puh. (09) 4132 0400 Tiilitie 18 (09) 4132 0400 KAESER Kompressorit Oy

KOMPRESSORIT

info.finland@kaeser.com – www.kaeser.com Sähköposti: info.finland@kaeser.com – www.kaeser.com

®

KOMPRESSORIT

Seco Toolsilta markkinoille uudet Duratomic® TM -laadut ruostumattoman teräksen sorvaukseen täväksi monissa eri käyttökohteissa yleislaatuna. TM3501 puolestaan on täysin uusi runsaimmin seostetuille ruostumattomille teräksille, kuten duplex- ja superduplexteräksille, kehitetty laatu, jota voidaan käyttää myös muiden ruostumattomien terästen sorvauksessa. TM3501-laadussa käytetty ainutlaatuinen FF1-lastunmurtaja takaa parhaan mahdollisen lastunhallinnan ruostumattoman teräksen viimeistelyssä. Uudet MR3ja M3-geometriat täydentävät MF4- ja M5-geometrioita keskikarkeassa sorvauksessa. Näissä kolmessa Duratomic®-laadussa on käytetty maailman johtaviin pinnoitekemian saavutuksiin perustuvia innovaatioita, jotka vastaavat konepajojen tarpeisiin. Pinnoitteen mekaaniset ja kemialliset ominaisuudet edustavat alan huippua. Lisäksi siinä on käytetty krominväristä käytetyn särmän tunnistustekniikkaa, jonka ansiosta jokainen särmä saadaan hyödynnettyä ja jätteen määrää vähennettyä. ●

KEHITYKSEN JA INNOVAATIOIDEN EDELLÄKÄVIJÄNÄ

S

eco Tools tuo markkinoille kolme uutta, erityisesti ruostumattoman teräksen sorvaukseen kehitettyä Duratomic®-sukupolven laatua käytetyn särmän tunnistustekniikalla varustettuina. Uudet TM-laadut TM1501, TM2501 ja TM3501 takaavat luotettavan koneistuksen ja lisäävät tuottavuutta. Ne soveltuvat niin austeniittisen ruostumattoman teräksen kuin runsaasti seostetun ruostumattoman superduplexteräksen sorvaukseen. Yhteensä 479 TM-kääntöterämallin entistä laajempi tuoteperhe sisältää myös kolme uutta geo-

metriaa, joiden lastunmurtajat on optimoitu ruostumattoman teräksen viimeistelyyn ja keskikarkeaan rouhintasorvaukseen. Kulutuskestävin TM1501-laatu on suunniteltu takamaan paras mahdollinen lastuamisnopeus ja tuottavuus austeniittisesta ruostumattomasta teräksestä valmistettujen komponenttien vakaassa jatkuvassa sorvauksessa. TM2501-laatu on ensisijainen valinta vähän tai kohtalaisesti seostetulle ruostumattomalle teräkselle. Kääntöterän pitkän kestoajan ja sitkeysominaisuuden ansiosta se soveltuu erinomaisesti käytet-

INFO Lisätietoja Duratomic®-sorvauslaaduista saat paikalliselta Seco-jälleenmyyjältä tai TM1501-, TM2501- ja TM3501-laatujen tuotesivulta. www.secotools.com

8 • 2019

KAESER Kompressorit Oy Tiilitie 18 – 01720 Vantaa – Puh. (09) 4132 0400 KAESER Kompressorit Oy

Sähköposti: info.finland@kaeser.com – www.kaeser.com

41


Lisäävän valmistuksen asiantuntijasi 3D-tulostetut muovi- ja metallikomponentit prototyypeistä sarjavalmistukseen

Lisäävän valmistuksen asiantuntijasi Lisäävän valmistuksen asiantuntijasi

3D-tulostetut muovija metallikomponentit 3D-tulostetut muovija metallikomponentit tkö, mitä kaikkea 3D-tulostamalla voidaan valmistaa? prototyypeistä sarjavalmistukseen prototyypeistä sarjavalmistukseen

Metallimateriaalit

Työmitat

Kobolttikromi CoCrW Metallimateriaalit

90x90x80mm Työmitat

280x280x365mm  Ruostumaton teräs 316L / 1.4404280x280x365mm Alumiini AlSi10Mg • Ruostumaton teräs 316L / 1.4404 280 x 280 x 365 mm

Tiesitkö, mitä mitä kaikkea kaikkea 3D-tulostamalla voidaan valmistaa? Tiesitkö, 3D-tulostamalla voidaan valmistaa? 280x280x365mm  Ruostumaton teräs 316L / 1.4404

Metallimateriaalit

1.2709 Kobolttikromi CoCrW Työkaluteräs • Kobolttikromi CoCrW  Alumiini AlSi10Mg • Alumiini AISi 10 mg  Työkaluteräs 1.2709 • Työkaluteräs 1.2709

Työmitat

90x90x80mm 280x280x365mm 90 x 90 x 80 mm

280 x 280x280x365mm 280 x 365 mm 280 x 280x280x365mm 280 x 365 mm

Muovimateriaalit PA12 nylon

PA2200

PA3200GF

PEBA2301

PA2210FR

E-Glass

• • • • •

Muovimateriaalit Muovimateriaalit Lasivahvisteinen PA12 nylon  PA2200 PA2200 PA12PA12-nylon nylon ShD35 Lasivahvisteinen PA3200GF PA 12-nylon PA12-nylon  Elastomeeri, PA3200GF Lasivahvisteinen PEBA2301 Elastomeeri, ShD35 Elastomeeri, ShD35  UL94/V0 PEBA2301paloluokiteltu nylon PA2210FR UL94/V0 paloluokiteltu nylon UL94/V0hartsipohjainen paloluokiteltu nylon  Läpinäkyvä PA2210FR UV-kovetteinen muovi. E-Glass Läpinäkyvä UV-kovetteinen hartsipohjainen muovi Läpinäkyvä UV-kovetteinen hartsipohjainen muovi. 

E-Glass

Osasto 7d138 Osasto 7d138 Osasto 7d138 Lue myös uutinen 3D-tulostuksesta sivultasivulta 16. Lue myös uutinen 3D-tulostuksesta

Lue myös uutinen 3D-tulostuksesta sivulta www.materflow.com

Mukkulankatu 19

www.materflow.com Mukkulankatu 19 www.materflow.com 19 +358 400 918 119 c/oMukkulankatu IskuCenter +358 400 918 119 c/o IskuCenter +358 400 918 119 c/o Lahti IskuCenter info@materflow.com 15210 info@materflow.com info@materflow.com15210 Lahti 15210 Lahti

Universal Robots tuo markkinoille raskaan hyötykuorman yhteistyörobotin kollaboratiivista automaatiota varten

U

niversal Robots (UR), yhteistyörobottien (cobotti) valmistaja ilmoittaa, että saatavilla on nyt UR16e, jolla on vaikuttava 16 kg:n hyötykuorma. UR16e:llä on paitsi korkea hyötykuorma, myös jopa 900 mm:n ulottuvuus ja asennon toistettavuus tarkkuudella +/– 0,05 mm, joten se sopii erittäin hyvin tehtävien automatisointiin esimerkiksi raskaiden materiaalien tai raskaiden osien käsittelyssä ja konepalvelussa. UR16e laajentaa yhteistyörobottiratkaisujen valikoimaa mahdollistamalla raskaat hyötykuormat valmistajille, joiden tavoitteena on nopea automaatio. ”Nykypäivän epävarmassa taloustilanteessa valmistajien on haettava joustavia ratkaisuja pysyäkseen kilpailukykyisinä”, toteaa Universal Robotsin pääjohtaja Jürgen von Hollen. ”UR16e on yhteistyörobotti, joka pystyy raskaisiin tehtäviin luotettavasti ja tehokkaasti. Uuden tuotteen julkaisu laajentaa merkittävästi tuotevalikoimamme monipuolisuutta ja antaa valmistajille entistä enemmän keinoja suorituskyvyn parantamiseen, työvoimahaasteista selviämiseen ja liiketoiminnan kasvattamiseen.” UR:n innovatiiviselle e-Series-alustalle kehitetty UR16e tarjoaa valmistajille etu-

42

8 • 2019

ja, suorituskykyä ja lisäarvoa: • Nopea ja sujuva käyttöönotto, ­help­po ohjelmointi ja pieni tilantarve UR16e tekee automaation nopeuttamisesta helppoa ja nopeaa. Ohjelmointi ja integraatio on yksinkertaista riippumatta käyttäjän kokemuksesta tai tietopohjasta. Kuten kaikki UR:n cobotit, UR16e voidaan purkaa, asentaa ja ohjelmoida suorittamaan tehtävä alle tunnissa. Vähän tilaa vievä ja 900 mm:n päähän ulottuva UR16e on helposti integroitavissa mihin tahansa tuotantoympäristöön ilman häiriöitä. • Vähentää ergonomisia haasteita ja alentaa kustannuksia Jopa 16 kg:n hyötykuorman ansiosta UR16e:n avulla voidaan poistaa ergonomian ja tuottavuuden haasteita, jotka liittyvät raskaiden osien ja tuotteiden nostamiseen ja siirtämiseen. Tämä puolestaan alentaa kustannuksia ja vähentää seisokkiaikaa. • Ihanteellinen raskaiden materiaa­ lien käsittelyyn ja konepalveluun Jykevä ja luotettava UR16e sopii painavien hyötykuormien automatisointiin ja CNC-konepalvelun sovelluksiin, kuten moniosakäsittelyyn, tarkkuudesta tinkimättä. ”Universal Robots rikkoo jatkuvasti rajoja siinä, mihin kaikkeen yhteistyöauto-

maatio pystyy”, jatkaa von Hollen. ”Tällä hetkellä teemme automaation hyödyntämisestä valmistajille helpompaa kuin koskaan tuomalla markkinoille yhteistyörobotin, jonka hyötykuorma on suurempi kuin millään muulla cobotilla.” Kuten UR:n muissakin e-Series-sarjan yhteistyöroboteissa UR3e, UR5e ja UR10e, UR16e:ssa on sisäänrakennettu voima-anturi, 17 konfiguroitavaa turvatoimintoa, kuten mukautettava pysähtymisaika ja pysähtymismatka, sekä intuitiivinen ohjelmointikulku. UR16e täyttää tiukimmatkin vaatimustenmukaisuusmääräykset ja turvallisuusvaatimukset, jotka koskevat ihmisen ja robotin häiriötöntä yhteistyötä, kuten EN ISO 13849-1, PLd, kategoria 3, ja EN ISO 10218-1. UR16e:n vahvuuksia ja kehittyneitä ominaisuuksia esiteltiin ensimmäistä kertaa China International Industy Fair -messuilla Shanghaissa (17.–21.9.2019) ja Pack Expossa Las Vegasissa (23.– 25.9.2019). ●

INFO www.universal-robots.com, blog.universal-robots.com

www.eurometalli.com


CNC-ohjatut ja manuaalityรถstรถkoneet

Runsaasti koneita nopeaan toimitukseen Saksan varastosta! Ercoset Oy www.ercoset.fi | info@ercoset.fi

Puh. 010 299 3990

8 โ ข 2019

43


Ensimmäinen 7 x D -syväporaukseen tarkoitettu kääntöteräpora Kääntöteräinen CoroDrill® DS20 -pora on luotettava ja pitkäikäinen ratkaisu 4–7 x D:n poraukseen

S

andvik Coromantin CoroDrill® DS20 on ensimmäinen kääntöteräinen porajärjestelmä, jolla voidaan porata reikiä jopa 7 x D:n syvyyteen. Terät ja porarunko on suunniteltu täysin uusiksi. Pora poistaa lastuja luotettavasti ja johdonmukaisesti, joten syöttönopeus voidaan pitää suurena myös 4–7 x D:n syvyyteen porattaessa. CoroDrill 880- ja CoroDrill 881 -porien korvaajiksi suunnitelluilla kääntöteräisillä 4–5 x D CoroDrill DS20 -porilla päästään jopa 25 prosenttia edeltäjiä pidempään terien kestoikään. Lisäksi porauksen tuottavuus on työkappaleen materiaalista riippuen jopa 10 prosenttia parempi. Malliston 6–7 x D -porat taas laajentavat huomattavasti Sandvik Coromantin kääntöteräporavalikoiman käyttöaluetta. Poratuotelanseerausta täydentää modulaarinen porankiinnitysratkaisu, MDI, jolla pora voidaan kiinnittää nopeasti liitäntäkappaleeseen. MDI-kiinnityksen etuja ovat hyvä poraustarkkuus, erinomainen keskitystarkkuus ja

44

8 • 2019

kompakti työkaluvarasto. MDI-kiinnitys on saatavissa Coromant Capto®- tai HSK-liitoksella varustettuun varteen. Kääntöteräiset CoroDrill® DS20 -porat ovat monipuolisia ja kustannustehokkaita työkaluja, joilla saadaan muita huipputason ratkaisuja pidempi terien kestoikä ja parempi tuottavuus lähes kaikkien materiaalien työstössä. Esiporausta ei tarvita. ”Yli 5 x D:n poraussyvyyteen porattaessa tärkeimpiä tekijöitä ovat hallitut lastuamisvoimat, luotettava lastunpoisto sekä tarkka keskitys,” selittää Håkan Carlberg, Sandvik Coromantin kääntöteräporien liiketoimintayksikön johtava tutkimus- ja tuotekehitysinsinööri. ”Kun siirrytään 5 x D:n poraussyvyydestä 7 x D:n syvyyteen, pora alkaa taipuilla. Laskennallisesti porauksen vaativuus kutakuinkin kolminkertaistuu. CoroDrill DS20 7 x D -poran suunnittelussa arvioitiin huolellisesti noin 50:tä toisiinsa vaikuttavaa tekijää. Saimme tulokseksi pienemmät lastuamisvoimat. Lastuaminen kevenee varsinkin porauksen aloitusvaiheessa, jolloin myös prosessivarmuus paranee. Loppukäyttäjän etuna taas ovat pienemmät reikäkohtaiset kustannukset, mahdollisuus aiempaa syvempiin reikiin ja alhaisempi melutaso.” Erinomaisesti väsymistä kestävä porarunko on erittäin luja ja ennen kaikkea jäykempi kuin mihin aiemmin on pystytty. Lastu-urien muodot on suunniteltu erikseen jokaiselle eri porakoolle ja terälle. Yhdessä ominaisuudet muodostavat luotettavan kokonaisuuden: työkalun, joka värisee vähemmänja jonka kulumista on helppo ennakoida. Uuden sukupolven askelporaustekniikka pienentää porauksen aloitusvaiheen työstövoimia jopa 75 prosentilla C ­ oroDrill 880 -työkaluihin nähden, joten uusilla porilla on erinomainen keskiöin-

titarkkuus. Porassa on kääntöterät sekä keskellä että reunoilla. Kussakin terässä on neljä mittatarkkaa teräsärmää. Terien muotoilu ja erittäin sitkeä perusaine parantavat terän lujuutta. Uuden MDI-kiinnityksen kaksinkertainen keskitys ja tarkka istuvuus takaavat hyvän heittotarkkuuden ja optimaalisen toistotarkkuuden. Poralaipan ja mutterin välinen kosketuspinta parantaa tukevuutta ja reiän laatua. Porauksessa voidaan käyttää useita halkaisijaltaan erilaisia poria kartiokokoa muuttamatta. Kääntöteräisten CoroDrill DS20 -porien halkaisijavalikoima on laaja: 15–65 mm. Varsityyppi sekä vaihtoterän koko, terälaatu ja malli ja geometria voidaan valita täsmälleen materiaalin ja käyttökohteen mukaan, joten poria voidaan käyttää niin konepaja- ja autoteollisuudessa kuin öljy- ja kaasualan, pumppu- ja venttiilialan sekä ilmailualan sovellutuksissa. ●

U

L

INFO LIsätietoja: https://www.sandvik.coromant.com/ fi-fi/products/corodrill_ds20/ www.sandvik.coromant.com/fi

www.eurometalli.com

S

KO


Kun laatu ratkaisee

Koneenrakennuksen hydraulisylinterit ja sähköiset (IP69K) lineaariliikekomponentit vaativaan käyttöön Tanrecolta.

kumppani tuottavaan teollisuuteen. Tanreco Oy, Konepajankatu 11, FIN-11710 Riihimäki Puh. +358(0)19 77 485, fax +358(0)19 537 1224 myynti@tanreco.fi, www.tanreco.fi

Tervetuloa! Osasto 6 e 11.

KONEPAJA E. VIRTANEN OY

UUSI VIRTANEN – Varma valinta!

LEVYTYÖKONEET täysin räätälöitävissä!

Suosi suomalaista – Valitse Virtanen KONEET – TYÖKALUT – ALIHANKINTATYÖT

KONEPAJA E. VIRTANEN OY Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN 8 • 2019 Puh. +358 3 4246 4200 | virtanen@konepajaevirtanen.fi | www.konepajaevirtanen.fi

45


Tuomas Hilakari on nimitetty Projectan toimitusjohtajaksi KTM Tuomas Hilakari on nimitetty Projectan toimitusjohtajaksi 1.10.2019 alkaen. Projec­ tan nykyinen toimitusjohtaja Markus Tasala jatkaa tehtävässään tähän asti, jonka jälkeen hän siirtyy Projectan hallituksen päätoimiseksi puheenjohtajaksi.

H

ilakari on työskennellyt aikaisemmin teknisen alan maahantuontiyrityksen Isojoen Konehalli Oy:n (IKH) toimitusjohtajana ja hänellä on pitkä kokemus kansainvälisistä johtotehtävistä teknisessä kaupassa. Toimitusjohtajuuden lisäksi Hilakarista tulee yhtiön osakas. Projectan nykyinen toimitusjohtaja Markus Tasala jatkaa tehtävässään syyskuun loppuun asti, jonka jälkeen hän siirtyy yrityksen hallituksen puheenjohtajaksi. Sujuvan siirtymän ja strategisen jatkuvuuden varmistamiseksi, Hilakari aloittaa työnsä välittömästi yhteistyössä Tasalan kanssa tutustuen yrityksen toimintaan, henkilöstöön ja asiakkaisiin.

”Hilakarilla on pitkä kansainvälinen kokemus teknisten tuotteiden maahantuonnista ja myynnistä ja uutta näkemystä yhtiön tulevaisuudelle, mikä vakuutti Projectan hallituksen hänen soveltuvuudestaan luotsaamaan yhtiötä tulevina vuosina. Hilakarin tehtävänä on jatkaa jo aloitettua työtä kasvun ja kannattavuuden varmistamiseksi yhdessä johtoryhmän ja henkilöstön kanssa. Uskomme, että Hilakarilla on kaikki edellytykset menestyä tehtävässään.” Tasala jatkaa kokopäiväisesti työtä Projectan eteen – kuitenkin uudessa roolissa. Hallituksen työn johtamisen lisäksi Tasala vastaa pitkän aikavälin kehittämisestä sekä uusista liiketoiminta-alueista. ”Olen ylpeä siitä, että pääsen omalta osaltani kehittämään Projectan tarinaa ja rakentamaan tulevaisuutta yhdessä ammattitaitoisen henkilöstön kanssa. Projecta on vahva perheomisteinen yritys, johon yhdistetään luotettavuus, perheyrityksen perinteet yli 70 vuoden ajalta, vahvat brändit, pitkäjänteisyys ja henkilöstön omistautuneisuus työlleen”, Tuomas Hilakari sanoo. ●

INFO Projecta Oy Projecta Oy Markus Tasala Tuomas Hilakari puh. 040 737 0243 puh. 0400 747 332 markus.tasala@projecta.fi tuomas.hilakari@projecta.fi

www.eurometalli.com 46

8 • 2019

www.eurometalli.com


INVESTOIMALLA KILPAILUKYKY KUNTOON NOPEAMMIN PAREMPIA OSIA ENERGIATEHOKKAASTI INDEX ja TRAUB edut – parempi suorituskyky – nopeat kappaleajat – lyhyet asetusajat – avoin ja vapaa työtila – paljon työkalupaikkoja – tilaasäästävä rakenne – tarkka ja kätevä työkalujärjestelmä – hyvä energiatehokkuus

Aina askeleen edellä INDEX-TRAUB AB • Hernepellontie 27, 00710 Helsinki. Puh. 010 843 2000 • www.index-traub.fi

®

Home of Engineering & Expertise Yli kuudensadan asiantuntijan monialainen insinööriosaaminen käytössäsi.

www.comatec.fi 8 • 2019

47


Esab tuo markkinoille ensimmäisen kannettavan erityiskestävän IP44-suojatun langansyöttölaitteen ESABin uusi Robust Feed Pro on ainut kannettava langansyöttölaite, jolla on IP44-suojausluokitus. Siinä on nostolaiteluokitellut kahvat, ainutlaatuinen lisävarusteena saatava pyöräsarja ja rakenne, joka on niin kestävä, että käyttäjät voivat kirjaimellisesti vetää sitä mudassa.

syöttönopeutta suoraan syöttölaitteesta. 550, 500 ja 400 ampeerin virralla sen kuormitusaikasuhde on vastaavasti 50, 60 ja 100 prosenttia.

Tehokas langansyöttöjärjestelmä

E

SAB Welding & Cutting Products on esitellyt kannettavan langansyöttölaitteen Robust Feed Pro. Se on ensimmäinen laite luokassaan, jossa on IP44-suojausluokitus, joten se on suojattu vesiroiskeilta kaikista suunnista sekä yli 1 mm:n kiinteiltä esineiltä. Täysin tiiviissä Robust Feed Prossa on kaksinkertaiset seinämät ja erityiset joustavammasta materiaalista valmistetut iskeytymävyöhykkeet, jotka absorboivat enemmän iskuenergiaa. Kaikki hallintalaitteiden ja virta- ja kaasuliitännät sijaitsevat kotelon sisällä, jossa on erityinen huoltoluukku, joka tarjoaa helpon pääsyn elektroniikkaan. ”Robust Feed Pro on markkinoiden ainut langansyöttölaite, joka voidaan jättää ulos rankkasateeseen. Laitteen sisällä oleva lämmityssarja (Offshore-malli) estää kosteuden tiivistymistä ja pitää langan kuivana”, sanoo Arne Lagerkvist, Global Product Manager, Heavy Industry Welding Equipment, ESAB Welding and Cutting Products. Kaikki kaapelikytkennät ovat suojassa syöttölaitteen sisällä. Kytkentäkaapeleilla on vankka vedonpoisto, mikä takaa, että kaapelien liitäntöihin ei kohdistu rasitusta. ”Voit pudottaa syöttölaitteen ja vetää sitä mudassa kaapelista ilman, että mitään tapahtuu. Siihen ei kohdistu rasitusta eikä vaaraa, että kaapeli tai letkuliitäntä kat­ keaa”, sanoo Lagerkvist. Robust Feed Pron äärimmäisen kestävyyden, kannettavuuden ja suorituskyvyn ansiosta se soveltuu erityisen hyvin sellaiseen teolliseen tuotantoon kuin laivanrakennus ja Offshore, teräsrakenteet, rakenneteräksen tuotanto, kovapinnoitus ja pinnoitus, korjaus ja huolto, paineastiat ja putkistot. Robust Feed Pro on yhteensopiva ESABin Warrior 500i, Warrior 400i ja Warrior 400i MV -virtalähteiden kanssa, joten käyttäjät voivat säätää jännitettä ja langan-

48

8 • 2019

Robust Feed Pron kanssa voi käyttää jopa 300 mm:n lankakeloja ja sen mitat ovat 595 x 250 x 430 mm ja paino 16,8 kg. Se on varustettu uudella täsmällisellä langansyöttömekanismilla, jonka teho riittää 2,0 mm:n umpilangalle ja 2,4 mm:n täytelangalle. ESAB modernisoi 4 rullan syöttömekanismin, 38 mm:n syöttörullilla, jotka ovat nopea vaihtaa ja värikoodattu siten, että koko näkyy yhdellä silmäyksellä. Järjestelmän laaja 0,8–25,0 m/min langansyöttönopeusalue (WFS) riittää niinkin ohuelle kuin 0,6 mm:n umpilangalle ja niinkin suurelle kuin 2,4 mm:n täytelangalle. ”Mallimme parantaa tarkkuutta pienemmillä nopeuksilla, sen teho riittää paksumpien täytelankojen syöttöön ja on tarpeeksi nopea ohuemmille umpilangoille”, sanoo Lagerkvist. ”Robust Feed Pro on todellakin kaikkeen käyttöön soveltuva laite.” Syöttölaitteen käyttöpaneelissa on selkeät, kirkkaat ja suuret LED-näytöt, jotka näkyvät kirkkaassa auringonpaisteessakin, sekä taustavalaistut symbolit, jotka helpottavat laitteen käyttöä hämärässä. Edessä on jännitteen ja langansyöttönopeuden säätönupit sekä painikkeet langan sisäänajoon ja kaasuhuuhteluun. Laitteen sisällä on hallintalaitteet 2T- tai 4T-käyttöön, ryömintäaloituksen ja kraatereiden täyttöön sekä virtausmittari (Offshore-malli) suojakaasun virtausnopeuden tarkkaa säätöä varten. Robust Feed Prossa on myös kytkin, joka optimoi valokaaren lopetuksen umpi- ja täytelangoilla. Umpilanka-asennossa kytkin aktivoi Short Circuit Termination (SCT) -tekniikan, joka jättää langan pään teräväksi hitsauksen päätyttyä. Eliminoimalla langan päähän tyypillisesti muodostuvan pisaran syöttölaite optimoi langan pään parantaakseen valokaaren uudelleen syttymistä. SCT-tekniikka eliminoi samalla sen, että käyttäjän olisi leikattava lanka. Käytössä, jossa hitsaus pysähtyy ja alkaa uudelleen usein, voidaan säästää runsaasti

aikaa. Täytelanka-asetus mahdollistaa jälkipaloajan hallinnan valokaaren syttymisen parantamiseksi täytelankoja käytettäessä.

Ergonomista kannettavuutta Robust Feed Prossa on kolme mukavaa kahvaa – kaikki nostolaitesertifioituja – sekä kaksi muuta nostokohtaa, mikä takaa luokkansa parhaan kannettavuuden ja hallittavuuden. Pitkän yläkahvan avulla laite voidaan nostaa sen massakeskipisteestä silloinkin, kun laitteen sisällä on lankakela. Edessä ja takana olevat kahvat helpottavat huoltoaukoissa ja ahtaissa tiloissa liikkumista. ”Tämä on markkinoiden ainut syöttölaite, jossa on selkeästi merkityt nostolaiteluokitellut kahvat, mikä on tärkeä ominaisuus offshore- ja laivanrakennustyössä, missä esineet usein nostetaan oikealle paikalle”, sanoo Lagerkvist. Liikkuvuuden parantamiseksi Robust Feed Prossa on lisävarusteena pyöräsarja, joka voidaan asentaa joko syöttölaitteen alle tai kylkeen. Jotta digitaaliset jännite- ja ampeerimittarit olisivat oikeassa asennossa helppoa lukemista ajatellen (esim. vaakasuunnassa), ohjauspaneelia voidaan kiertää 90 astetta irrottamalla kaksi ruuvia. ”Kun pyöräsarja asennetaan syöttölaitteen kylkeen, siitä tulee matala, litteä ja erittäin vakaa”, sanoo Lagerkvist. ”Sellaisissa kohteissa kuten perävaunujen valmistus käyttäjä voi helposti siirrellä syöttölaitetta matalien esineiden alitse. Sen alhainen massakeskipiste mahdollistaa laitteen vetämisen kaikissa olosuhteissa esineiden ohi ja tasaisia pintoja pitkin ilman, että se olisi vaarassa kaatua.” ● ESAB Welding & Cutting Products kuuluu johtaviin hitsaus- ja leikkausalan toimittajiin. Palkituista hitsaus- ja leik­ kaus­prosesseista sekä uraauurtavista mekanisoidun leikkauksen ja automaa­ tion ratkaisuista tunnettu ESAB tarjoaa lisäaineita, hitsauslaitteita ja ‑varusteita asiakkaille ympäri maailmaa.

INFO Juha Hurtta tuotepäälikkö puh. 0500 202 663 juha.hurtta@esab.fi www.esab.com

www.eurometalli.com


TRUMPF TRULASER:

VAPAUS VALITA Olemme Teknologia 19 -messuilla osastolla 7c130.

TruTekniikka Oy Varsikuja 2, 01740 VANTAA Puh. 020 728 9880 info@trutek.fi www.trutek.fi

LASERLEIKK AUS/HITSAUS

LEV Y T YÖKESKUKS ET

S Ä R M ÄY S P U R I S T I M E T

NUCOS

Konepaja-automaation pro Laaja valikoima CNC-koneet ja oheislaitteet tehdastoimituksena ja varastosta

Puh. 0400 643 205 | www.tehovinssi.fi

Eurometallin loppuvuoden lehdet Lehti nro 9

Aineistopäivä 18.10.

10

15.11.

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

LEVIKKI 40 000 kpl

www.eurometalli.com

LEVIKKI 40 000 kpl

Postituspäivä 31.10. 28.11.

www.eurometalli.com

LEVIKKI 40 000 kpl

Modernisoinnit Helpota hiontaa BALANCE SYSTEMS

www.eurometalli.com ALIHANKINTA-MESS KUMPPANIYRITYS Katso vastaus

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

3 | 2019

16. vsk

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

4 | 2019

16. vsk

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

www.fennosteel.com

5–6 | 2019

16. vsk

METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

12/B06 17/B16

Sorvauskeskukset

27/B75

Työstökeskukset

13/C25

Avarruskoneet

Hetkinen

Uudella 3D-putkilaserilla pystymme leikkaamaan mm. pyöreää, kulmikasta ja ovaalia putkea. Viisteleikkaamiseen

Paras ominaisuus on se, että tarjoamme Sinulle korkealaatuista palvelua entistä kustannustehokkaammin. Soita ja kysy lisää: 0500 768 631 / Juha Leppänen

kehitetyssä leikkuupäässä on mukana patentoitu Active Scan

Työstökeskukset

27/D60

Sorvaus- ja työstökeskukset

27/E24 12/D50

5-akselikeskukset

13/C15

Portaali- ja avarruskoneet

Järeät sorvauskeskukset

putkia. Kaiken lisäksi olemme ripeitä ja joustavia oman teräsputkivalmistuksen ansiosta.

-laitteisto, joka takaa, että reikien sijainti aihiossa on aina kohdallaan. Laserilla leikkaamme halkaisijaltaan jopa 240 mm

Seco Tools tarjoaa monipuolisen työkaluvalikoiman lisäksi asiantuntemuksen kääntöterästä karaan.

UJEN

2019 ON...

sivulta 25

16. vsk

Vossin näyttelyhallilla 24.-26.9. klo 8-18

5-akselikeskukset

ja leikkaan putkosen

7 | 2019

KILPAILUKYKYPÄIVÄT

Maksimoi koneen tuottavuus ja vähennä tasojyrsinnän särmäkustannuksia. Double QuattromillTM 22 ja Double QuattromillTM 14

26/D27

3D-metallitulostimet

9/I06

3D-metallitulostimet

9/K03

3D-metalli- ja komposiittitulostimet

9/K19

Katso kaikki päämiehemme messuilla

Katso kaikki esittelyssä olevat koneemme

vossi.fi/kilpailukyky

Osasto

C916 METAL X

vossi.fi/emo19

JOKA KONEPAJAN 3D-METALLITULOSTIN

Adige LT8.10

Ota yhteyttä ja nostetaan kilpailukykynne uudelle tasolle! FennoSteel Oy • Fennokatu 1, 39700 Parkano • Puh. 03 441 00 • www.fennosteel.com TERÄSPUTKET • PUTKILASER • SAHAUSPALVELU JA MUUT JATKOJALOSTUKSET

Ojakkalantie 13, 03100 Nummela Puh. (09) 681 021 www.teknoma.fi

WWW.SECOTOOLS.COM

MYYNTI 010 8200 500 HUOLTO 010 8200 530 VARAOSAT 010 8200 540

vossi.fi

Nucos Oy Keisarinviitta 15, 33960 Pirkkala 03 342 7100 • 050 525 8405 | nucos@nucos.fi www.nucos.fi 8 • 2019

49


Teollisuuden kone- ja automaatiotarpeisiin laadukkaat ratkaisut Tutustu uuteen Mete-palveluperheeseen! Täysin asiakkaan antamien mittojen ja vaatimusten pohjalta räätälöidyt CNCohjatut erikoiskoneet kokonaistoimituksena - valitse haluamasi ohjaus.

Työstökoneet, automaatioratkaisut ja erikoiskoneet valikoimillasi ominaisuuksilla. Tuotannon pieneen tai suureen pullonkaulaan.

Kustannustehokas apu ennen investointia. Kertoo tarkasti kaipaamasi ratkaisun hinnan, tekniset ominaisuudet ja hyödyt yrityksellesi.

Ota yhteyttä: Metecno Oy | 020 741 5500 | info@metecno.fi | www.metecno.fi

50

8 • 2019

www.eurometalli.com


Ratkaisut ruuvauksen automatisointiin

Ruuvinvääntimet ja ohjausyksiköt

Ruuvinsyöttölaitteet

Ruuvausyksiköt

Maahanhuonti ja myynti:

Pneumacon Oy • www.pneumacon.fi

Kuularuuvit keskenään vaihtokelpoisilla mutteri-ruuvi-kombinaatioilla

K

Uuden kuularuuvisarjan mutterit ja ruuvit on suunniteltu sen periaatteen mukaisesti, että kaikki osat sopivat yhteen toistensa kanssa.

NSK esitteli EMO 2019 -messuilla uuden kuularuuvisarjan, jonka muttereita ja akseleita voidaan yhdistellä vapaasti keskenään. Tämän ansiosta sekä myyjien että loppukäyttäjien on helpompi pitää korkealaatuisia kuularuuveja varastossa ja ostaa niitä pienissä erissä.

uularuuvit ovat hyvin tarkkoja käyttöelementtejä ja ne suunnitellaan aina asiakkaan spesifikaation mukaan ja adaptoidaan tiettyyn tehtävään. Valmistaja toimittaa tämän jälkeen yksittäiset mutteri- ja ruuviyhdistelmät, jotka on tehtaalla asetettu vastaamaan vaadittua esikuormitusta. EMO-messuilla NSK, maailman suurin tarkkuuskuularuuvien valmistaja, esitteli uuden sarjan, joka ei vaadi erikseen sovitetun mutteri-ruuvi-kombinaation käyttöä. Mutteria ja ruuvia voidaan sen sijaan vapaasti vaihtaa sen periaatteen mukaisesti, että kaikki osat sopivat yhteen toistensa kanssa. NSK:n keskenään vaihtokelpoiset kuularuuvit perustuvat ­NSK:n BSS-sarjaan, joka on tarkoitettu ääneltään hiljaisiin suur­ nopeussovelluksiin, ja niitä on saatavana tarkkuusluokassa C7. Kuularuuvien akselihalkaisijat ovat 15-32 mm ja niiden nousut ovat 5-20 mm. Laipan ja asennusreikien mitat samoin kuin toleranssiluokat täyttävät DIN 69051 (ISO 3408) -standardin vaatimukset. Mutterirungot voidaan haluttaessa varustaa NSK K1 -voiteluyksiköllä. Toimitettavien yksiköiden aksiaalivälys on niiden rakenteen ansiosta tavallisesti hyvin alhainen. Haluttu esikuormitus voidaan haluttaessa muodostaa siten, että NSK-myyjä vaihtaa kuulat erikokoisiin. Tämä voidaan tehdä suoraan myös NSK:n toimesta. Nämä uudet sarjat sopivat ihanteellisesti sellaisiin sovelluksiin kuten ladontajärjestelmät, samoin kuin kokoonpanon, käsittelyn ja sisäisten siirtojärjestelmien automaattiset siirtoyksiköt. Myös monet muut käyttötarkoitukset ovat mahdollisia. Se, että mutterit ja ruuvit voidaan vapaasti yhdistää keskenään, tarjoaa käyttäjille sen edun, että haluttu kuularuuvi voidaan yksinkertaisesti ottaa tai tilata varastosta ja sen jälkeen leikata mittaansa joko asiakkaan tai valtuutetun NSK-myyjän toimesta. Tämä tarjoaa käyttäjälle enemmän joustavuutta. Kuularuuveja on saatavana nopeasti erimittaisina aina kun niitä tarvitaan esimerkiksi erikoiskoneisiin tai prototyyppeihin. ●

INFO www.nskeurope.com

8 • 2019

51


Suomen Terätuonti Oy:n omistajapohja uudistui

EMO-messuilla Suomen Terätuonnin menneisyys ja tulevaisuus kohtasivat. Yhteistyö jatkuu myös omistajavaihdoksen jälkeen. Vasemmalta alkaen: Simo Gustafsson, Seppo Nieminen, Aki Mäki ja Joni Vartiainen yrityksen yhden päämiehen, ZCC-CT:n, osastolla.

enemmän toiminnan kehitystehtäviä sekä digitaalisen puolen edistämistoimien koordinointia. – Asiakkaamme siis saavat jatkossakin erinomaisen teknisen tietotaidon omaavan Jonin palveluita kaikissa koneistuksen parissa ilmenevien haasteiden kanssa. Minut taas nähdään kenttämyynnin parissa omalla alueellani jatkossakin, Mäki lupaa.

Miehet kentällä

Ammattitaidolla asiakkaitaan jo lähes 20 vuotta palvellut koneistustyökalujen maahantuoja uudistuu omistajavaihdoksen myötä. Yrityksen perustajan ja entisen pääomistajan Seppo Niemisen osuuden ostaneet Aki Mäki ja Joni Vartiainen jatkavat hyvää tekemistä toisen alkuperäisen perustajan Simo Gustafssonin kanssa.

-Y

rityksemme valttina ovat asiakkaan lähellä toimiminen, ammattitaitoinen konsultointi työstön saralla sekä toimitusvarmuus. Vaikka tekeminen on jo nyt erinomaisella tasolla, niin uskon meillä olevan hyvinkin mahdollisuuksia parantaa palvelua ja toimintaa, yrityksen uusi osakas Aki Mäki kertoo.

52

8 • 2019

Uudet vastuut – Omistuspohjan muutoksen yhteydessä jaoimme tehtäviä uudelleen siten, että uuden henkilön palkkaaminen ei ole ainakaan heti tarpeen. Jatkamme Jonin kanssa edelleen samojen tehtävien parissa kuin tähänkin saakka. Joni otti lisäksi hoitaakseen toimitusjohtajan tehtävät ja minulle jyvitettiin

Suomen Terätuonti Oy on jatkuvasti ollut tien päällä lähellä asiakkaita, eikä tähän tule jatkossakaan muutosta. Yrityksen tavoite on viiden alue-edustajan voimin tavoittaa koko Suomen teollisuus, joka heidän tuotteitaan tarvitsee. – Vakiintunut ja ammattitaitoinen myyntihenkilöstömme takaa parhaat ratkaisut asiakkaiden työstöön. Etelä-Suomen aluemyyntipäällikkö on Teemu Harberg, Joni Vartiainen vastaa yhdessä Simo Gustafssonin kanssa Varsinais-Suomesta, Kauno Söderling Pohjanmaan alueesta sekä minulla on Pirkanmaa, Satakunta ja osa Keski-Suomesta. Jatkossa pyrimme entistä enemmän keskittymään myös Itä- ja Pohjois-Suomen alueisiin. – Tulevaisuudessa palkkaamme ainakin yhden miehen lisää kenttämyyntitehtäviin. Pyrimme jatkuvasti tehostamaan ja monipuolistamaan pienen henkilöstömme toimintaa kattavan ja laadukkaan asiakaspalvelun varmistamiseksi.

Liedon konttorilla palvellaan Asiantuntevaa myyntipalvelua tarjoavat pääkonttorilla Elina Jalonen ja Jenni Santanen. – Elinalle ja Jennille on vuosien saatossa kehittynyt hyvä näkemys alan tuotteista ja he osaavat toteuttaa myyjien monipuolisetkin toiveet asiakkaiden palvelemisesta nopeasti ja oikeilla tuotteilla. On mukava tehdä töitä kentällä, kun taustaorganisaation toimintaan voi luottaa, kommentoi Aki Mäki toimistohenkilökuntaa.

www.eurometalli.com


Mynx series chining Center

Ma Heavy Duty Vertical

Mynx series

Mynx 5400 Mynx 6500 Mynx 7500 Mynx 9500

www.duroc.fi

puh. 020 735 0680

Kehitystoimia tarvitaan Pitkään alalla toimineen Suomen Terätuonnin tilanne on kokonaisuutena varsin hyvällä mallilla. Hyvästä tekemisestä huolimatta aina löytyy kehityksen kohteita, joiden parissa uusi yrittäjäkolmikko on alkanut tehdä kehitystoimia. – Ensin kaivoimme esiin kulurakenteita, joiden kohdalla on mahdollista aikaansaada muutoksia nopeasti. Tällaisia myös löytyi ja yksi sellainen liittyy varastoon tilaamisen automatisoinnin kehittämisestä ja myös kausittaisesta muutoshallinnasta saldojen hallinnassa. Myös vanhojen varastoitujen tuotteiden purkaminen ja saldojen siivoaminen tulee käynnistymään pian. Tällä toiminnalla saavutamme kestävää parannusta yrityksemme kulurakenteisiin. Tulemme laittamaan poistomyyntiin kaikki vanhat tuotteet, jotka eivät ole liikkuneet riittävän nopeasti.

Kattavasti päämiehiä Noin 20 päämiehen kattavalla tuotetarjonnalla Suomen Terätuonti Oy on tuonut asiakkailleen laadukkaita tuotteita toimin­ nan alusta alkaen. – Meiltä löytyy kokonaisratkaisut lähes kaikilta työstön osa-alueilta. Tuotteita löytyy asiakkaan tarpeen ja mieltymyksien

mukaan siten, että voimme tarjota samasta tuotekategoriasta hieman halvemman vaihtoehdon tai sitten lippulaivatuotteen, joka on ominaisuuksiltaan aina huomattavan erilainen. Jokainen tarjottu vaihtoehto on varmasti hintansa väärti ja palvelemmekin asiakkaita aina faktoihin ja pitkään kokemukseen nojaten, emmekä ’musta tuntuu’ -periaatteella, Mäki painottaa. – Yhteistyö kanssamme johtaa aina ratkaisuun, joka on kokonaisvaltaisesti järkevä, eli pystymme suunnittelemaan valmiiksi kaiken ja perustelemaan valintamme asiakkaalle. Tavoitteena on luonnollisesti palvella asiakasta siten, että kehtaamme palata myöhemminkin asiaan.

tamalleihimme, kun henkilökunnalta hyviä ehdotuksia tulee. Seuraamme tietenkin myös herkällä korvalla asiakaskunnan tilannetta ja toiveita. Täydellisiä hetkiä ovat ne, kun voimme vastata asiakkaan tarpeeseen, jolla he saavuttavat selkeää etua tuotantonsa läpimenoajoissa sekä kustannussäästöjä, Aki Mäki päättää. ●

Hyvän tekemisen ilmapiiri – Asiakaskuntamme on ottanut tapahtuneen muutoksen vastaan todella positiivisella tavalla. Meillä on kaikki edellytykset palvella asiakkaita aivan entiseen malliin ja toivottavasti tulevaisuudessa vielä paremminkin. Ainakin keskinäinen kemia yrityksemme sisällä on todella hyvällä tasolla ja panostamme työntekijöiden hyvinvointiin jatkossakin. – Kuten tiedetään, tyytyväinen työntekijä mahdollistaa tyytyväisen asiakkaan. Teemme mielellämme muutoksia toimin-

INFO Suomen Terätuonti Oy Joni Vartiainen toimitusjohtaja puh. 050 360 9044 Simo Gustafsson puh. 044 555 7780 Aki Mäki aluemyyntipäällikkö puh. 044 555 7300 https://suomenteratuonti.fi

8 • 2019

53


Alihankinta: teollisuuden ykkösmessujen suosio kasvoi Suomessa näkökulmiin, kertoo Alihankinta-messujen projektipäällikkö, viestintäjohtaja Tanja Järvensivu Tampereen Messut -konsernista. – Ensi vuoden teemaksi on valittu Datasta bisnestä, jonka kautta tuomme esiin tiedon merkitystä tulevaisuuden teollisuudessa. Näkökulmina korostuvat muun muassa älykäs teollisuus, turvallisuus ja tuottavuus. Tavoitteena on teeman kautta auttaa valmistavan teollisuuden yrityksiä siinä haasteessa, että yritysten suuresta tietomäärästä saadaan jalostettua sellaista tietoa, joka lisää ymmärrystä liiketoiminnan mahdollisuuksista ja sitä kautta Futurice Oy:n Suomen-maajohtaja Riku Lojer Oy palkittiin Vuoden Päähankkijana. Palkinnon tuottavuuden ja kilpailuValtasola (vas.) ja Tampereen yksikön johtaja vastaanottivat Lojer Oy:n toimitusjohtaja Ville Laine (vas.), kyvyn kasvattamisesta, Osmo Haapaniemi vastaanottivat Vuoden hallituksen puheenjohtaja Tommi Salonen ja tuotanto­johtaja Järvensivu kommentoi. Alihankkija 2019 -palkinnon. Jukka Suni. Järvensivun mukaan monet alan yriKansainvälisille teollisuuden alihankinnan ammattimessuille kokoontui tykset etsivät ratkaisuja edellä mainittui17 731 messuvierasta ja yli 1100 näytteilleasettajaa. Kävijämäärä on ta- hin haasteisiin, minkä vuoksi Alihankinpahtuman historian toiseksi suurin (v. 2016: 18 422). Tampereen Messu- ta-messuille kootaan asiantuntijoiden ja edelläkävijöiden osaaminen, käytännön ja Urheilukeskuksessa järjestettävien Alihankinta-messujen sekä staresimerkit ja tietotaito yhteistyössä eri toitup-tapahtuman AlihankintaHEATin tavoitteena on lähivuosina vahva mijoiden kanssa. – On ilo tehdä tapahtumaa yhdessä kansainvälistyminen. Uudet teknologiat, innovaatiot sekä tulevaisuuden sitoutuneiden ja osaavien kumppaneiden teollisuus ja kestävä valmistus herättivät kiinnostusta ja keskustelua sekä näytteilleasettajien kanssa. Uskon, laajasti. Alihankinta-messut ja AlihankintaHEAT järjestetään seuraavan että toimijat sitoutuvat teemaan, ja saamme koottua monipuolisen sisällön jälleen kerran 22.–24.9.2020. Tapahtuman teema on Datasta bisnestä. ensi vuodeksi. Tämän vuoden tapahjen tunnelma oli varsin positiivinen. Tämän seissa keskusteluissa tuli esiin, tuman tavoitteena oli kehittää tapahtuvuoden teema, kestävä valmistus, näkyi läettä Suomen talouteen kumpuaa ma-aikaisia palveluita sekä asiakaskokepi tapahtuman ja yritykset ovat vastanneet epävarmuutta monesta suunmusta, ja saadun palautteen perusteella haasteeseen tarttua kestävän valmistuksen nasta. Siitä huolimatta Alihankinta-messutavoitteessa onnistuttiin. Lämpimästi tervetuloa Suomen suurimpaan teollisuuskylään Tampereelle ensi vuoden syyskuussa, Järvensivu toivottaa.

-U

Tämän vuoden Alihankinta-messut keräsivät 17 731 kävijää, mikä on tapahtuman historian toiseksi suurin kävijämäärä.

54

8 • 2019

Messuilla palkittiin ­menestyksekkäitä toimijoita Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry palkitsi messuilla Vuoden 2019 Päähankkijana Lojer Oy:n ja Alihankkijana F ­ uturice Oy:n. Vuodesta 1987 lähtien jaetuilla tunnustuksilla halutaan edistää suomalaisen valmistavan teollisuuden kilpailukykyä ja verkostoitumista. Tribe Tampere puolestaan jakoi messuilla Suomen start-up-ystä-

www.eurometalli.com


TEHOKKAAN TUOTANNON TAKAAJA BEHRINGER HBE 261A WWW.PRODMAC.FI 29 990;-

Tuotantoon valmis täysautomaattisahapaketti

Legendaarisen kestävät Saksalaiset laatusahat:

Tehokkaan tilankäytön turvalliset kasettivarastot pitkillekin materiaaleille

Todella pieneen tilaan sijoitettava automaattivannesaha Shark 230 NC HS 5.0

Puoliautomaattisaha Shark 282 SXI Evo

sis. 3 m rullarata • Tehokas ja luotettava saksalainen laatukone

P.S KONEET HETI VARASTOSSA! • Pienet työkalukustannukset

WWW.PRODMAC.FI W W W . P RODM A C . FI TEHOKKAAN TUOTANNON TAKAAJA

Kelatie 2B • 01450 Vantaa • p. 010 666 3140 • mika.koivuniemi@prodmac.fi

Kelatie 2 B • 01450 Vantaa • p. 040 741 9991 / 040 590 9571

vällisimmän yrityksen tunnustuksen Telialle. Palkinto jaettiin nyt toista kertaa ja tunnustuksen tavoitteen on edistää Tampereen seudun teollisuussektorin uudistumista ja kansainvälistymistä. Vuoden 2019 Päähankkija Lojer Oy on Pohjoismaiden suurin sairaala ja hoitokalusteiden valmistaja ja suurin fysioterapian laitteiden ja tarvikkeiden jakelija. Yhtiön liikevaihto on 30 miljoonaa euroa ja se työllistää suoraan yli 150 henkilöä. Lojer Oy on hieno esimerkki, miten yhtiö on pitkäjänteisesti ja eettisesti kehittänyt omaa hankintaverkostoaan. Lojerin hankintastrategian mukaisesti materiaalit hankitaan mahdollisuuksien mukaan kotimaisilta ja jopa alueellisilta toimittajilta, mistä osoituksena, että Lojerilla on Avainlippu-merkintä kaikissa yrityksen valmistamissa tuotteissa, LOGYn Alihankinnan palkintovaliokunta perustelee valintaa. – Hankinnoissa ei ole kyse vain tehokkuudesta ja kustannuksista, vaan myös yrityksen arvoista. Kotimaisuus ja pitkäjänteinen kumppaniyhteistyö ovat Lojerille arvovalintoja, sanoo Lojer Oy:n toimitusjohtaja Ville Laine. Lojerin tuotekehitystiimi tekee jatkuvaa kehitystyötä oman osavalmistuksen, kokoonpanon ja toimittajien kanssa. – Erinomaisten fyysisten tuotteiden lisäksi, yritys on onnistunut tuotteistamaan

palveluaan muun muassa rahoituksen, vuokrauksen, huollon ja kierrätyksen osalta, sanoo LOGYn Alihankinnan palkintovaliokunnan puheenjohtaja Tomi Parmasuo. Palkinnon vastaanottivat Lojer Oy:n toimitusjohtaja Laine, hallituksen puheenjohtaja Tommi Salonen ja tuotantojohtaja Jukka Suni. Palkinnon luovuttivat Parmasuo ja LOGYn toimitusjohtaja Markku Henttinen. Vuoden 2019 Alihankkija Futurice Oy on vuonna 2000 neljän opiskelijan toimesta perustettu suomalainen teknologian, designin ja liikkeenjohdon konsultoinnin yhdistävä asiantuntijayritys. Tänä vuonna se työllistää 550 työntekijää Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Saksassa ja Iso-Britanniassa. Futuricen huimasta 30 prosentin vuosittaisesta kasvuvauhdista huolimatta yhtiö on menestyksekkäästi onnistunut vaalimaan omaa toimintatapaansa, joka näkyy ja tuntuu yrityksen toiminnassa ja kulttuurissa. Yhtiön arvot – luottamus, läpinäkyvyys, oppiminen ja huolenpito – ovat vahvasti läsnä niin henkilöstön arjessa kuin asiakastyössä, LOGYn Alihankinnan palkintovaliokunta perustelee valintaa. Palkinnon vastaanottivat Futurice Oy:n Suomen-maajohtaja Riku Valtasola ja Tampereen yksikön johtaja Osmo Haapaniemi. – Futurice tarjoaa asiakkailleen toimintamallien kehittämisen, digitalisaation ja muun muassa tekoälyn keinoin lisäar-

voa, jonka tavoite on aina ensiluokkainen asiakaskokemus nyt ja tulevaisuudessa. Erinomaisen palvelun avulla Futurice auttaa asiakkaitaan menestymään, kertoo ­Parmasuo. Vuodesta 1988 lähtien järjestetty Alihankinta esittelee koko Suomen teollisuuden ja sen kärkiyritykset. Tampereen Messut Oy:n pääyhteistyökumppaneita ovat Teknologiateollisuus ry, Kumiteollisuus ry, Muoviteollisuus ry ja Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry. 4. kertaa toteutettavan AlihankintaHEATin järjestävät yhteistyössä Tampereen Messut Oy:n tapahtumayksikkö Finland Events ja Rapid Action Group Oy (RAG). ●

INFO Tampereen Messut Oy Tanja Järvensivu viestintäjohtaja, projektipäällikkö, Alihankinta-messut puh. 050 536 8133 @TanjaJarvensivu Meri Mattila viestinnän asiantuntija puh. 0400 914 877 @MeriTMattila www.alihankinta.fi @Alihankinta, #Alihankinta2019, #AlihankintaHEAT

8 • 2019

55


TEOLLISUUDEN PALVELUT • KONEET JA LAITTEET

Ahertajankaarto 19, 74130 Iisalmi puh. (017) 820 2100, fax (017) 812 565 ahmotuote@ahmotuote.fi www.ahmotuote.fi Toiminta: Koneenosien, sisähammaskehien, hammaspyörien ja -tankojen valmistus, erilaiset voimansiirron komponentit: kardaanilaipat, uraholkit ja -akselit. Alihankintakoneistus: vierintäjyrsintä ja -pisto, vetoavennus, CNC-koneistus.

Kone- ja laitevalmistajien kumppani ITA Nordic valmistaa laadukkaita ja teknisesti vaativia koneistettuja tuotteita. ITA Nordic Oy, Tyvitie 2, 56510 Puntala Puh. 020 1551 400 www.itanordic.fi Yhteyshenkilö: Hannu Viitikko Myyntipäällikkö, DI Puh. +358 40 841 4362

VANNESAHAT TEOLLISUUDEN VAATIVIIN TARPEISIIN www.pilous.cz

Erikoisosaamisemme ovat aarporaus- ja työstökeskustyöt. Osaava henkilökuntamme sekä laitekantamme takaavat tuotannon hyvän laadun. Reagoimme asiakkaiden tarpeisiin nopeallakin aikataululla. Erinomainen hinta–laatusuhde. Soita ja kysy lisää.

Vaittintie 11, 33960 Pirkkala Puh. 045 671 0271, Juha Salminen, www.jpsavartimet.fi

Siirtotekniset osat sekä palvelut konepajateollisuudelle Isoahon Sorvaamo Tuurintie 645, 63610 Tuuri Puh. 06 526 1010

Työstökoneet Puh. 020 510 10 www.machinetools.wihuri.fi

www.isoahonsorvaamo.fi

UUDET JA KÄYTETYT

FredServe Kuntotarkastus varmistaa levyntyöstökoneidesi tehokkaan käytön

• Bodor-kuitulaserit • HGIT PUR -tiivistekoneet • Boschert- ja Gizelis-koneet

Pakettihinnat alkaen 290€

www.fredko.com

HUOLLOT JA VARAOSAT KONEIDEN SIIRROT KOKOLUOKKA Ø 105 –1100 mm Profiilisahaus – 60° – + 45° kulmalla

KATSO NETTISIVUILTAMME VARASTOSSA OLEVAT KONEET! NOPEA TOIMITUS!

PYYDÄ VAIHTOTARJOUS MAAHANTUONTI / MYYNTI / HUOLTO&VARAOSAT

PUH. 06 414 0454 info@epmigjakone.fi, www.epmigjakone.fi

Jyväskylän toimipiste: Kari Riihimäki Puh. 050 4066 404 Seinäjoen toimipiste Vesa Kivekäs Puh. 050 349 0067 Huollot ja koneiden siirrot Puh. 050 4066 050

Finn-Power Finn-Power Oy Oy Nuppiväylä 7 Nuppiväylä 7 (PL (PL 900), 900), 60100 60100 Seinäjoki Seinäjoki p. p. 010 010 278 278 7111 7111 fi www.primapower.com fi www.primapower.com

www.eurometalli.com 56

8 • 2019

Finn-Power Oy Nuppiväylä 7 (PL 900), 60100 Seinäjoki p. 010 278 7111 fi www.primapower.com


TEOLLISUUDEN PALVELUT • KONEET JA LAITTEET

Työkalut, kääntöterät, tekninen neuvonta ja koulutus

LASTUAVAT TYÖKALUT

www.cam.fi

PUH. 09-2511 7200

NC-ohjelmoinnin Expertti.

info@iscar.fi www.iscar.fi www.cenic.fi Puh. 040 591 3395 - info@cenic.fi

Ratkaisut teollisuuden melunhallintaan

VASTUU ASIAKKAAN ONNISTUMISESTA

Teollisuusvalvomot • melu- ja laitesuojat • konekoteloinnit

www.rakenne-ahlfors.fi Puh. (019) 485 205 info@ rakenne-ahlfors.fi

KONEPAJA E. VIRTANEN OY

• Levytyökoneet • Työkalujen valmistus • Erikoistyökoneet ja tuotantolaitteet • Alihankintakokonaisuudet • Alihankintahöyläys • CnC-koneistukset Seppientie 9, 31600 JOKIOINEN puh. (03) 4246 4200

Korkeatasoista pyörö-, reikä-, tasoja työkaluhiontaa tuhannesosien tarkkuudella.

Työstönesteet, pesuaineet, johdeöljyt, hydrauliikkaöljyt, karkaisupolymeerit, karkaisuöljyt

Teknoma Oy Ojakkalantie 13, 03100 Nummela Puh. (09) 681 021

www.teknoma.fi

Teollisuusovet Siltanosturiaukot championdoor.com

Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy Pukinekatu 5, 33580 Tampere puh. 03 359 8000 www.hiontatyo.com

www.konepajaevirtanen.fi

www.eurometalli.com 8 • 2019

57


METALLITEOLLISUUDEN ERIKOISLEHTI

TODISTETUSTI

ALAN YKKÖNEN

taloustutkimus oy / Metallialan lehtien lukeminen 2019 Toteutus syyskuussa 2019 58

8 • 2019

www.eurometalli.com


SUOMEN TERÄTUONTI OY KONEPAJAYMPÄRISTÖN OSAAMISTA JA TUOTTAVUUTTA MARKKINOIDEN KATTAVIMMALLA TUOTEVALIKOIMALLA

Loukinaistentie 3, 21420 Lieto (Turku), puh. (02) 251 3780 myynti@stt.as • etunimi.sukunimi@stt.as • www.suomenteratuonti.fi


MACHINERY MUKANA

OSASTOLLA 7B130 ESILLÄ KAIKKI TARVITTAVA OHUTLEVYN TYÖSTÖÖN! RANSKALAINEN LAATUMERKKI TAATTUA TYÖKALULAATUA

p. 020 163 0300 / www.machinery.fi


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.