Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018

Page 1

2/2018

ONNISTUJA s.14

VAPAUS TÄRKEIN ARVO Matti Tiilikainen

PULSSILLA s.4

MERKITTÄVIN TYÖMARKKINAUUDISTUS IKINÄ Janne Makkula

LOUNAALLA s.28

IHMISET PALAAMASSA CITYN KULKUREITEILLE Heidi Varha

PULSSILLA / ONNISTUJA / MUKANA! / START-UP / LOUNAALLA / INTOHIMONA

Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018

1


Tässä lehdessä: PULSSILLA

4 TYÖMARKKINOIDEN UUDISTUSTAMINEN

Janne Makkula, Janne Ikäheimonen ja Ari Aspia ONNISTUJA

8 JOTEX WORKS

Outi Pikkusilta, Tero Pikkusilta, Jere Välimaa ja Sisko Välimaa

12 PEKKA SZEPANIAK

Szepaniak Yhtiö Oy MUKANA!

20 UUDET JÄSENET START-UP

22 HENNA NOUSIAINEN

FiRENT Lappeenranta LOUNAALLA

28 AVOT SIE

Heidi Varha ja Johanna Ruotsi INTOHIMONA

32 MOTOCROSS

Maarit Mäkinen

ASIANTUNTIJA AUTTAA 10 KEHY 17 OP Etelä-Karjala 18 Wirma 24 Oma Säästöpankki 26 Fennia NYT PÄNNII

50 YRITTÄJÄÄ ARVOSTETAAN

KARJALOVE ONNISTUJA YRITYSPÖRSSI

2

Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018

Merkki paikallisuudesta.


PÄÄKIRJOITUS

Kolme pointtia

Jaetaan jäsenyrityksille ja sidosryhmille painosmäärä 2300 kpl. Julkaisija Etelä-Karjalan Yrittäjät ry Valtakatu 51, 53100 Lappeenranta puh. 050 325 7518 www.yrittajat.fi /etelakarjalanyrittajat Päätoimittaja Jami Holtari puh. 0400 551 435 jami.holtari@yrittajat.fi Toimittaja Tiina Suomalainen Assistentti Marja Tamminen Taitto Emmi Siitari, CDM Paino Painotalo Seiska Oy Kannen kuva Sami Kontto

TIETOSUOJA PUHUTTAA. Ja sietäähän se, koska kaikki tieto asiakkaista on tilille pantava. Tämän lehden ilmestyessä voimaan astuu tietosuoja-asetus, jolla yrittäjät kautta Euroopan on peloteltu puolihalvaannuksiin. Asetuksen periaate on hyvin ymmärrettävä, mutta muutoksen nopeus ja sille esitetyt vaatimukset ovat EU-luokkaa. Teille yrittäjille uudistus sanktioineen tarjoaa keppiä, mutta porkkanana on näyttää yhä vaativampien asiakkaiden silmissä osaavina toimijoina. Eli varmista, että yrityksesi asiakastiedot ovat suojatut asianmukaisesti! Tukea saat vaikkapa Yrittäjien tietosuojaoppaasta.

2

TYÖMARKKINAT EI VAIN UUDISTU. Suomen talous ei kasva eikä työllisyysaste nouse, jos työmarkkinauudistuksia ei toteuteta. Maan hallitus on tehnyt hyviäkin uudistuksia, mutta työmarkkinareformit jäivät piippuun. Se sai aikaan kilpailukykysopimuksen, joka vain esti uudistuksia. Suomen Yrittäjät jatkaa työtään uudistusten aikaansaamiseksi, mutta näyttää valitettavasti siltä, että seuraava vaalikausi tulee, eikä vielä silloinkaan uudistuksia lähdetä proaktiivisesti tekemään. Lopulta muutoksen tuuli pyyhältää, vaikka sitten vasten ammattiyhdistysten tahtoa, eikä meno ole kaunista katsottavaa.

3

HANKINTA-ASIAMIESPALVELU TULEE. Lopulta rahoittajat hankinta-asiamiehelle löytyivät ja rekrytoinnit ovat vauhdissa. Maakuntaan saadaan hankinta-asiamies (tai nainen) sekä kaksi hankintasuunnittelijaa. Pitkän lobbauksen tulos on se, että yrittäjät tulevat saamaan laadukasta palvelua halki maakunnan menestyäkseen julkisten kilpailutusten parissa. Lisää tiedotusta luvassa! Sote tulee uudistumaan. Niin varmana minäkin lapsenuskossani tätä mullistusta pidän, että seuraavan lehtemmekin asiaa käsittelee. Pysytään tarkkoina silti ja katsotaan, millä hengellä muutokset tapahtuvat.

Teemat vuodelle 2018 1/2018 75-vuotisjuhlanumero 2/2018 Työmarkkinoiden uudistuminen 3/2018 Maakunta- ja soteuudistus 4/2018 Etelä-Karjalan Yrittäjien hankkeet tuottavat elinvoimaa Ilmoitusmyynti Etelä-Karjalan Yrittäjät ry, puh. 050 325 7518 Jäsen, tarkista jäsentietosi! www.synergia.yrittajat.fi

YRITYKSESI ILMOITUS TÄHÄN? OTA YHTEYTTÄ ekytoimisto@yrittajat.fi

Ja nyt, kesäinen Saimaa kutsuu, sano Jami Holtari PÄÄTOIMITTAJA

Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018

3


PULSSILLA

VAUHTIA TYÖMARKKINOIHIN TEKSTI: TIINA SUOMALAINEN KUVAT: SAMI KONTTO, JANNE MAKKULAN KUVA MARKUS SOMMERS

Yrittäjät toivovat lisää paikallista sopimista, mutta työaikajoustot törmäävät jähmeään järjestelmään. Entä mitä mieltä ollaan hallituksen uusista avauksista?

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula huomauttaa, että paikallinen sopiminen on tehty hankalaksi. 4 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018


Irtisanomisten helpottaminen mahdollistaisi nopeamman kasvun pienille yrityksille.

Topliftin toimitusjohtaja Janne Ikäheimonen pyörittää 30 työntekijän yritystä. Irtisanomisten helpottaminen ei tulisi siis koskemaan hänen yritystään.

T

opliftin toimitusjohtaja Janne Ikäheimonen korostaa, että paikallisen sopimisen laajentaminen on tärkein keino kilpailukyvyn lisäämiseksi. Valitettavasti vain paikallinen sopiminen on lapsenkengissä Suomessa sekä lainsäädännön että työehtosopimuksen näkökulmasta. Vaikka Ikäheimosen yritys kuuluu teknologiateollisuuden alaan, jossa paikallista sopimista on mahdollisuus toteuttaa enemmän, ovat tulokset jääneet Topliftissä hyvin vähiin. – Olemme yrittäneet laajentaa paikallista sopimista ja viedä eteenpäin joustavaa työaikaa, mutta se on hyvin vaikeaa. Ay-liikkeelle työaikoihin puuttuminen tuntuu olevan pyhää. Minusta on ristiriitaista, että joudun neuvottelemaan liiton edustajan kanssa enkä voi sopia asiasta suoraan järjestäytyneen työntekijän kanssa, Ikäheimonen harmittelee. Työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä vahvistaa, että samanlaista viestiä tulee eri puolilta pk-yrityskenttää. – Ongelma on se, että paikallinen sopiminen on liian monimutkainen järjestelmä. Järjestäytyneiden yritysten on haasteellista saada sopimuksia aidosti syntymään, ja järjestäytymättömät yritykset eivät taas saa sopia paikallisesti, vaikka osapuolilla olisi yhteisymmärrys ja haluja siihen.

Monesti sanotaan esteenä olevan se, että Suomessa ei ole samanlaista sopimisen kulttuuria kuin muualla. – Mutta eihän sitä kulttuuria pääse syntymään, jos siihen ei anneta mahdollisuutta, Makkula huomauttaa.

Tavoitteena työaikapankki Imatran kylpylän toimitusjohtaja Ari Aspia haluaisi myös työaikajoustoja, mutta törmää joustamattomuuteen. – Olemme yrittäneet ottaa käyttöön vuosittaista työaikapankkia, mutta työntekijäpuolella on vastahakoisuutta. Työaikapankki mahdollistaisi sen, että meillä olisi optimaalisesti työvoimaa sekä sesonkipiikkeihin että rauhallisempiin ajankohtiin. Aspia ihmettelee vastahankaa. – Työaikapankista pitää sopia työntekijöiden luottamusmiehen kanssa, mikä ei tarkoittaisi kuitenkaan automaatiota, vaan lisäksi työaikapankin köytöstä neuvoteltaisiin jokaisen työntekijän kanssa erikseen. Aspialla on erittäin myönteisiä kokemuksia työaikajoustoista. Ollessaan Levin Matkailukeskuksen toimitusjohtajana yrityksessä otettiin työaikapankki käyttöön ensimmäisten joukossa Suomessa yli kymmenen vuotta sitten. MaRa ja PAM sopivat asiasta yhdessä. Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018

5


PULSSILLA – Työaikapankki toi kaivattua joustoa ja osoittautui hyväksi myös työllistymisen kannalta. Aspia työllistäisi mielellään omaa vakituista väkeä täysiaikaisesti, mutta nykytilanteessa sesonkeihin on palkattava vuokratyövoimaa. – Toinen haaste meillä on se, että vaikka työtä olisi tarjolla, niin kaikki työntekijät eivät ole halukkaita tekemään täyttä työaikaa.

Irtisanomisesta halutaan helpompaa Taannoin yrittäjät kokivat pettymyksen, kun hallitus ei kehysriihessä pystynyt uudistamaan paikallista sopimista. Työnantajaliittoihin kuulumattomat yritykset eivät saa edelleenkään paikallisesti sopia kaikista työehtosopimuksen mahdollistamista työaikajoustoista. Suomen Yrittäjien Makkula pitää selvänä, että asiaan palataan. – Väistämätöntä ei voi viivyttää loputtomiin. Hallitus teki kuitenkin pari avausta, joiden tavoitteena on piristää työmarkkinoita: irtisanomista halutaan helpottaa alle 20 työntekijän yrityksissä ja alle 30-vuotiaiden työttömien nuorten palkkaamista vauhdittaa löysentämällä määräaikaisten sopimusten kriteereitä. Ikäheimosesta molemmat avaukset ovat kannatettavia. – Irtisanomisten helpottaminen mahdollistaisi nopeamman kasvun pienille yrityksille. Nyt jokaista rekrytointia joudutaan puntaroimaan vuosi eteenpäin, koska pieleen mennyt rekry voi estää lisätyövoiman palkkaamisen pitkäksi aikaa. Työttömien nuorten palkkaamisesta virinnyt keskustelu ihmetytti Ikäheimosta. – Sanottiin, että nuoret joutuvat epäoikeudenmukaiseen asemaan. Mielestäni oikeudenmukaista olisi se, että tätä mallia sovellettaisiin myös yli 50-vuotiaisiin, sillä iäkkäidenkin on vaikea työllistyä. Makkulan mukaan irtisanomisen helpottaminen tulisi olemaan merkittävin työmarkkinauudistus ikinä, jos se vain toteutetaan oikein. Määräaikaisten työsuhteiden kriteereiden löysentäminen pitäisi Makkulan mukaan tehdä toisella tavalla, niin kuin se oli hallitusohjelmassa. – Eli riippumatta työttömän työnhakijan iästä ja työttömyyden kestosta. Tällainen käytäntö on esimerkiksi Ruotsissa.

– Meillä on poikkeuksellisen kattava yleissitovuus. Sitä pitäisi merkittävästi keventää. Kannattaa muistaa, että Ruotsissa ei ole yleissitovuutta eikä minimipalkkaa, mutta ei siitä silti ole tullut matalapalkkamaa, Makkula huomauttaa. Ikäheimonen ei lähtisi kokonaan purkamaan yleissitovuutta, mutta haluaisi tuoda siihen lisää liikkumavaraa. – Ihanne olisi se, että paikallisesti voisi sopia monista asioista, mutta yleissitovuus määrittäisi minimit ja olisi työntekijän taustatukena. Sitä tarvitaan, sillä valitettavasti kaikki yritykset eivät pelaa ihan oikein tätä hommaa.

Yleissitovuuteen höllennyksiä Suomen Yrittäjät on toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen suulla väläytellyt myös työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista tai sen rajoittamista koskemaan vain vähimmäispalkkoja. Imatran kylpylän toimitusjohtajaa Ari Aspiaa harmittaa työntekijäpuolen vastahanka työaikapankkiin.

”Kunnan hankinnoissa pitää harkita huolellisesti niiden yritysvaikutukset. Imatralla on ollut vaikeita aikoja ja pienyrittäjien leipä tiukassa. Siksi jokaisella hankintapäätöksellä on merkitystä oman kunnan yrittäjille.” Lilla Saaristo, Uutisvuoksi 22.4.2018 6

Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018


Ratkaise vientikaupat rahoituksella Vientikauppa on joukkuepeliä. Autamme löytämään oikeat rahoitusratkaisut, joiden avulla teet kilpailukykyisen tarjouksen rasittamatta yrityksesi kassaa. Katso vinkit nnvera./pk-vienti

Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018

7


ONNISTUJA

Jotex Worksissa on tehtiin sukupolvenvaidos pikkuhiljaa. Nyt vetovastuussa on nuori sukupolvi: Jere Välimaa (vas.), hänen siskonsa Outi Pikkusilta ja Outin mies Tero Pikkusilta. Jeren ja Outin äiti Sisko Välimaa on hallituksen puheenjohtaja ja ostaja.

KONEPAJA KATSOO TULEVAISUUTEEN TEKSTI: TIINA SUOMALAINEN KUVA: SAMI KONTTO

Nuori sukupolvi vie Jotex Worksia eteenpäin. Investointi uuteen työstökoneeseen vahvistaa kilpailukykyä.

J

outsenolaisella Jotex Worksilla otetiin iso harppaus, kun uusi uljas työstökone lähti pyörimään helmikuussa. Sitä oli edeltänyt parin vuoden suunnittelu ja kolmen kuukauden asennus. – Uusi aarpora on tehokkaampi, tarkempi ja nopeampi kuin vanha. Se vahvistaa suurten kappaleiden koneistuskapasiteettiamme. Koneella voi työstää erittäin mittatarkasti osia, jotka ovat maksimikooltaan 15 metrin mittaisia ja jopa 30 000 kilon painoisia, kertoo tuotantopäällikkö Tero Pikkusilta. 8

Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018

Investointiin kuuluu myös peittauslinjasto, joka valmistuu vuoden 2019 aikana. Investoinnin lisäävät Jotexin kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla, jonne suurin osa myynnistä suuntautuu. Investoinnit kertova myös siitä, että Jotexilla uskotaan metalliteollisuuden elinvoimaan. – Meidän katseemme on tulevaisuudessa. Teemme koko ajan uusia avauksia ja heitämme verkkoja kansainvälisille vesille. Katsotaan, mihin ne johtavat, sanoo toimitusjohtaja Outi Pikkusilta.


Jotex Works kaipaa jatkuvasti osaavia tekijöitä.

Konepajateollisuus ei ole enää likaista työtä pimeissä halleissa. Perheyritys kolmannessa polvessa Osia ja osakokonaisuuksia metalli-, paperi-, metsä- ja kaivosteollisuudelle valmistavan Jotexin perustivat Sisko Välimaa, hänen miehensä Jyrki Välimaa ja Siskon isä vuonna 1994. 2000-luvun puolivälissä Sisko Välimaasta tuli yrityksen toimitusjohtaja. Vuonna 2011 vetovastuu alkoi siirtyä kolmannelle polvelle – Välimaiden pojalle Jerelle, josta tuli hitsauskoordinaattori, tyttärelle Outille ja hänen miehelleen Terolle. Sisko on hallituksen puheenjohtaja ja ostaja. Se, että samassa yrityksessä työskentelee äiti ja lapsia, sisko ja veli, vaimo ja mies sekä anoppi ja vävy, voisi olla katastrofin paikka. Välimaat ja Pikkusillat ovat kuitenkin välttäneet törmäykset. – Turhaa kyräilyä ei ole, vaan asioiden sanominen suoraan on helpompaa, kun tuntee toisen hyvin, Sisko Välimaa huomauttaa.

Hänellä on täysi luotto nuoriin. – Heillä on kaikki mahdollinen tieto kehittää yritystä ja viedä sitä eteenpäin.

Jatkuva työvoimapula Tällä hetkellä Jotexilla on noin 30 työntekijää. Yrityksellä on jatkuva pula ammattitaitoisista hitsaajista ja koneistajista. – Tuntuu, että ammattikoulutus keskittyy vääriin asioihin, eikä kentän tarpeita kuunnella. Ammatillisen koulutuksen reformi toivottavasti kohentaa tilannetta – mutta toisaalta se sysää myös paljon vastuuta työnantajalle, Jere Välimaa huomauttaa. Parhaillaan yrityksellä on muutama oppisopimuskoulutettava. Toiveina on myös, että kesätyöntekijöistä löytyisi nohevia tekijöitä pitkäaikaisempiin työsuhteisiin. – Konepajateollisuus ei ole enää likaista työtä pimeissä halleissa. Ammattimies on alalla arvostettu ja hyvin palkattu, Outi Pikkusilta lisää.

Jotex Works Toimitusjohtaja Outi Pikkusilta Tuotantopäällikkö Tero Pikkusilta Hitsauskoordinaattori Jere Välimaa Hallituksen puheenjohtaja Sisko Välimaa Lappeenrannan Yrittäjät www.jotexworks.fi

Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018

9


KEHY YRITTÄJÄN APUNA MUUTOKSEN TUULISSA

Anne Repo, Merja Javanainen, Teija Schalin-Kupiainen (kuvassa), Riina Harinen sekä Kirsti Hirvonen saivat Kehyltä apua osuuskunnan perustamiseen. Kuvassa mukana koiratyöntekijät Hukka ja Otso.

TEKSTI JA KUVA: MIIA RUOHIO, YRITYSASIANTUNTIJA, IMATRAN SEUDUN KEHITYSYHTIÖ OY

I

matran, Ruokolahden ja Rautjärven alueella toimiva Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy tarjoaa maksutonta yritysneuvontaa aloittaville ja toimiville yrittäjille sekä alueelle sijoittuville yrityksille. Maakunta- ja soteuudistuksen edellä yrittäjien verkostoituminen on tärkeää. Kehy pyrkii tukemaan sitä järjestämällä verkostoitumis- ja infotilaisuuksia yrittäjille. Erityisesti hoiva- ja kotipalveluyrittäjien yhteistyötä on kehitettävä, jotta yrittäjät pärjäävät soteuudistuksen palveluvaatimuksissa. Yritysryhminä esim. osuuskuntina, yrittäjät voivat tehdä hankintoja sekä jakaa kustannuksia. Kilpailutuksiin osallistuminen onnistuu isolta toimijajoukolta yksittäistä yrittäjää paremmin. Lisäksi asiakkaalle voidaan taata palvelun jatkuvuus muuttuvissa tilanteissa. Ratkaisun Mahdollisuus Osuuskunta on reagoinut ajoissa tuleviin uudistuksiin. Osuuskunta perustettiin joulukuussa 2017. Tätä edelsi 1,5 vuoden työ, johon kuului oikeiden ihmisten löytäminen osuuskunnan jäseniksi sekä toimintaajatuksen kirkastaminen. Osuuskunnan jäsenet ovat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kasvatus- ja opetusalan ammattilaisia. Monipuolisiin palveluihin voit tutustua osuuskunnan nettisivuilla www.ratkaisunmahdollisuus.fi. 10 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018

– Osuuskuntana olemme saaneet lisää näkyvyyttä ja mukana e-Ohjat-hankkeessa, yritysryhmähankkeessa sekä ViSu- hankkeessa ja meidät on hyväksytty Eksoten yksityisten palveluntuottajien rekisteriin kotipalvelun tukipalvelujen tuottajana. Lisäksi, kun soteuudistus astuu voimaan, meillä on jo olemassa oleva valmis monipuolinen paketti palveluista osuuskunnan muodossa, Anne Repo toteaa. – Olemme saaneet Kehyltä apua osuuskunnan perustamiseen liittyen. Liiketoimintasuunnitelmaa hiottiin yhdessä ja sääntöjen laatimiseen saimme apua Kehyn kautta Pellervo seuralta. Koen, että saimme Kehyltä hyvää ohjausta ja uusia näkökulmia osuuskunnan perustamisessa, Merja Javanainen kuvailee. – Myös yhteistyökumppaneita on tullut Kehyn kautta lisää, Teija Schalin-Kupiainen jatkaa. Kehyn järjestämiä tilaisuuksia on hyödynnetty yrittäjyyden matkalla aiemminkin. – Oman yrityksen perustamisvaiheessa kävin itse Kehyn Startti yrittäjyyteen tilaisuudessa, Anne kertoo. Olitpa aloittava tai toimiva yrittäjä, asiasi suuri tai pieni, älä epäröi ottaa Kehyyn yhteyttä, palvelumme ovat sinua varten.


! A A L REAT HOITUU.

HOM M I F . p m v . www VMP Varamiespalvelu // ”Oletpa sitten kokenut konkari tai uusi yrittäjä, meillä on sinulle mainio ehdotus. Hanki kauttamme hyviä ja luotettavia tekijöitä, pitkäkestoiseen työsuhteeseen tai ruuhkahuippujen tasaamiseen. Ota rennosti. Me hoidamme homman 30 vuoden kokemuksella.”

VMP Lappeenranta-Imatra +358 40 307 5600 lappeenranta@vmp.fi Mutkakatu 11 Lappeenranta

Merja Teitto, VMP-yrittäjä, Lappeenranta-Imatra

REIM Kiinteistövälitys Oy

REIM Isännöinti

Toimitilat (myynti, vuokraus, arviointi), vuokra-asunnot, asuntokaupat, yrityskaupat.

Asunto- ja liikekiinteistöisännöintiä Yli 40 vuoden kokemuksella!

www.reimrealestate.com

www.reimgroup.com/lappeenranta

REIM Talous

REIM Group on REIM-konsernin emoyhtiö ja Suomen suurin yksityinen isännöintiyhteisö.

Nykyaikaista, laadukasta palvelua yrittäjille Yli 40 vuoden kokemuksella!

Toimimme 12 paikkakunnalla yli 160 ammattilaisen voimin.

www.tilikarelia.fi

www.reimgroup.com

REIM Group Oy Ltd Väinö Valveen katu 2, 3. krs., 53900 Lappeenranta Puh. +358 207 438 400 www.reimgroup.com

Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018 11


Haluamme pitää kiinni arvoistamme ja tarjota enemmän kuin asiakas edes osaa vaatia.

Toimitusjohtaja Pekka Szepaniak korostaa, että yrityksen kehittymisestä kiitos kuuluu sitoutuneelle henkilökunnalle ja toimeksiantajille, jotka ovat luottaneet yritykseen.

12 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018


ONNISTUJA

JATKUVUUS TURVATTU TEKSTI: TIINA SUOMALAINEN KUVA: SAMI KONTTO

Toimitusjohtaja Pekka Szepaniak jakaa osaamista nuoremmalle sukupolvelle. Juuri nyt hän iloitsee siitä, että puunkäsittelysopimus Metsä Groupin kanssa uusittiin.

T

oimitusjohtaja Pekka Szepaniakin takana olevasta ikkunasta avautuu näkymä Metsä Boardin tehdasalueelle. Metsä Board ja sen rinnalla oleva Metsä Fibren tuotantolaitos ovat joutsenolaisen Szepaniak Yhtiön suurimmat asiakkaat. Pekka Szepaniak iloitsee siitä, että puunkäsittelysopimus Metsä Groupin kanssa jatkuu. Szepaniak Yhtiö vastaa puukuormien vastaanottamisesta, purkamisesta, varastoimisesta ja syöttämisestä sulatuskuljettimille. – Kun Metsä Group ulkoisti puunkäsittelyn vuonna 2000, se siirtyi meille. Nyt olemme solmineet uuden, useamman kymmenen miljoonan euron sopimuksen. Tällaiset pitkäaikaiset asiakkaat ovat meille hyvin merkittäviä. Viime syksynä Szepaniak laajensi toimintaansa myös KeskiSuomeen, kun yhtiö solmi puunkuljetussopimuksen Metsä Groupin Äänekosken uuden biotuotantolaitoksen kanssa.

Metsäteollisuuden alihankintaa Pekka Szepaniak huomauttaa, että suuri yleisö tuntee firman kuljetusliikkeenä, mutta isomman osan yhtiöstä haukkaa erilaisten tehdaspalvelujen myynti mekaaniselle ja kemialliselle metsäteollisuudelle. 1971 perustettu perheyritys jatkaa jo kolmannessa polvessa, sillä Pekan ja hänen sisarustensa lapset ovat astuneet remmiin. Sukupolvenvaihdosta suunnitellaan. Pekka Szepaniakin oma tytär työskentelee yrityksen kehitysjohtajana, toinen pojista suorittavassa työssä ja sisarenpoika kuljetuskoordinaattorina.

Vuonna 1988 insinööriksi valmistunut Pekka on itse pyörinyt yrityksessä mukana pikkupojasta asti, kuten myös työnjohtajana toimiva Timo-veli ja talouspäällikkönä toimiva Tuija-sisko. Nuorempi polvi on hakenut pätevyyttä yliopistotasolta ja kannuksia muualla työskentelystä, mikä on Pekasta erittäin hyvä asia. – Toimintaympäristö vaatii entistä ammattimaisempaa otetta.

Kehittymistä ja haasteita Työntekijöitä yrityksellä on sata ja kasvutavoite maltillinen 5 – 10 prosenttia vuodessa. – Kasvu ei saa olla itseisarvo, vaan tärkeämpää on toiminnan kannattavuus ja vakavaraisuus. Uusien hankkeiden on tuettava yhtiön ydintoimintaa. Haluamme myös pitää kiinni arvoistamme ja tarjota enemmän kuin asiakas edes osaa vaatia. Katteet on vedetty Szepaniakin mukaan niin tiukalle, että hän on alkanut miettiä työnteon mielekkyyttä. – Ikäkin tekee tehtävänsä. Nautin edelleen työnteosta, mutta iän myötä sitä muuttuu mukavuudenhaluisemmaksi, ja fyysiset rajat tulevat nopeammin vastaan. Digitalisoituminen ja teknologian jatkuva kehitys haastavat oppimis- ja omaksumiskykyä. Metsäteollisuudessa työvuorot pyörivät vuorokauden ja viikon ympäri. Se tarkoittaa, että myös toimitusjohtaja Szepaniakin on oltava koko ajan tavoitettavissa.

Szepaniak Yhtiö Oy Toimitusjohtaja, Pekka Szepaniak Lappeenrannan Yrittäjät www.szepaniak.fi

Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018 13


ONNISTUJA

VAPAUS EDELLÄ

Yrittäjäksi ryhtyminen ei ollut minulle hyppy tuntemattomaan.

TEKSTI: TIINA SUOMALAINEN KUVA: SAMI KONTTO

Askelen toimitusjohtaja Matti Tiilikainen ei tee töitä hampaat irvessä, vaan nauttii työn ja vapaa-ajan tasapainosta.

V

apaus on Askelen Matti Tiilikaiselle yrittämisen tärkein arvo. Se tarkoittaa muun muassa vapaa-ajan ja työn optimointia. – Miten sen nyt muotoilisi. Vaikkapa niin, että pystyy hyödyntämään vapautta niin, että se ei näy firman tuotossa. Pienen pojan isänä Tiilikainen arvostaa sitä, että työ ei haukkaa liian suurta osaa hänen elämästään, ja että työtä voi tehdä joustavasti. Yleensä Tiilikaisen toimistoaika on puolesta yhdeksästä kolmeen. Kolikon kääntöpuoli on se, että työasiat kulkevat mukana toimiston ulkopuolellakin. Esimerkiksi taannoisella laskettelureissulla Tiilikainen vastaili työpuheluihin Ylläksen rinteissä ja hoiti projekteja eteenpäin.

Luonteva askel Tiilikainen perusti myynnin- ja toiminnanohjausjärjestelmien konsultointia kasvuyrityksille tekevä Askelen syksyllä 2014. Takana oli kuusi vuotta Vismalla, jossa Tiilikainen ehti hankkia roppakaupalla myyntiosaamista ja verkostoja. Jotakin Tiilikaisen pätevyydestä kertoo se, että yrittäjäksi ryhdyttyään hänen ensimmäinen asiakkaansa oli hänen entinen työnantajansa. – Yrittäjäksi ryhtyminen ei ollut minulle hyppy tuntemattomaan. Minullahan oli jo kaikki, mitä tarvitsin – tietotaitoa konsultoinnista, myynnistä ja laskutuksesta sekä työkalut. Hetkeäkään en vaihtaisi pois, enkä kertaakaan olen näiden

Askele Oy Toimitusjohtaja Matti Tiilikainen Lappeenrannan Yrittäjät askele.fi

14 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018

vuosien aikana ajatellut, että tein vikaliikkeen – vaikka olin työpaikassa, jonka maine työnantajana on huippuhyvä. Tiilikainen korostaa, että yrittäminen ei ole hänelle itseisarvo, vaikka hän yrittäjähenkinen onkin. – Jos tämä ei toimisi, voisin aivan hyvin palata palkkatöihin.

Kehittymällä kasvamista Yrityksen perustettuaan Tiilikaisella oli tavoitteena kasvaa ja palkata ensimmäinen työntekijä. – Kesällä 2016 rekrytoinkin ensimmäisen työntekijän. Onnistuin siinä kuitenkin niin hyvin, että hänet headhuntattiin pian isompaan firmaan. Tämän episodin jälkeen Tiilikainen on antanut itselleen luvan olla ottamatta paineita työntekijän palkkaamisesta, vaikka yritys onkin kasvanut tasaisesti. – Tapani Suni sanoi hyvin eräässä tilaisuudessa, että ei kasvun tarvitse merkitä sitä, että palkataan lisää väkeä. Kasvaa voi myös kehittymällä. Esimerkiksi minun yritykseni on saanut koko ajan isompia ja pidempiaikaisia asiakkaita. Tiilikainen järkevöittää kulujaan tekemällä työtään pääasiassa etänä. Se on luontevaa, koska hänen tuotteensakin ovat verkossa. Se on myös tehokasta, sillä etäpalaverien järjestäminen sujuu yrityksiltä paljon ketterämmin kuin kasvokkain pidettävien tapaamisten. – Laskin, että viime vuonna säästin etätyötä tekemällä 15 000 euroa ja 300 tuntia työaikaa.

”Onko opiskelemaani ammattia enää viiden vuoden päästä olemassakaan? Valmistunko jo valmiiksi menneisyyteen? Mitä jos ryhtyisinkin yrittäjäksi? Näihin kysymyksiin ja haasteeseen on meidän kaikkien vastattava; yritysten, opiskelijoiden ja oppilaitosten.” Minna Kokki, Etelä-Saimaa 17.3.2018


Talous on taitolaji

Asiantuntijapalvelut mutkattomasti • tilintarkastus • erityistarkastukset • tilitoimisto- ja taloushallintopalvelut • vero- ja lakipalvelut • yritysjärjestelyt • raportointipalvelut • tietoturva- ja tietojärjestelmätarkastukset • konsernitilinpäätös • sisäinen tarkastus

Oy Tuokko Ltd Valtakatu 49-51 53100 Lappeenranta

Mirja Saarnia

p. 0400 659 299 s-posti: mirja.saarnia@tuokko.fi Merkki paikallisuudesta.

Askelen toimitusjohtaja Matti Tiilikainen haluaa kasvattaa resurssejaan verkostoitumalla hyvien tekijöiden kanssa.

Tuija Junni

p. 050 554 7485 s-posti: tuija.junni@tuokko.fi

www.tuokko.fi Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018 15


Aito Ota aurinkoa – nyt kätevästi pakettina Saat aurinkopaneelit avaimet käteen -toimituksena luotettavasti paikalliselta toimijalta. Huolehdimme kaikista vaiheista laitteiston hankintaan ja käyttöönottoon liittyen, sekä tarjoamme oheispalveluja laitteiston elinkaaren ajaksi.

alk.

55,90

€/ kk

PYYDÄ TARJOUS YRITYKSELLESI edullistasähköä.fi/aito

Palvelunumero 020 690 505 (mpm/pvm), valinta 3, Myyntisopimukset ja tarjoukset

16 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018


Pohjola Terveydessä tehdään työtä terveyden ja hyvinvoinnin parhaaksi suurella sydämellä, Jyrki Sivonen ja Sampo Holm lupaavat.

POHJOLA TERVEYS - KOKO SYDÄMELLÄ ETELÄ-KARJALASSA

Yrityksen työterveyshuollon ratkaisuissa ota yhteyttä Aluepäällikkö Sampo Holm puh. 050 352 1756 sampo.holm@op.fi

TEKSTI JA KUVA: ANNA-LEENA KAARNA

T

ämän vuoden aikana Lappeenrantaan avataan Pohjola Terveyden ensimmäinen lääkärikeskus. OP haluaa olla Suomen suurimpana yritysten tapaturmavakuuttajana tarjoamassa terveyspalveluja, joilla varmistetaan asiakasyritystemme toiminnan sujuvuus henkilöstön tapaturma- ja sairaustapauksissa. – Pohjola Terveyden työkykyä ylläpitävät palvelut auttavat työntekijöitä pysymään terveinä ja hyvinvoivina, kertoo aluepäällikkö Sampo Holm OP Vakuutuksesta. Työterveyshuoltomme erityisenä painopisteenä on ennakointi, esim. merkit uupumuksesta voidaan tunnistaa kartoituksen avulla, jolloin tarvittavat toimenpiteet voidaan toteuttaa riittävän varhaisessa vaiheessa. Sairauden tai tapaturman sattuessa tehokas ja sujuva hoitoketju mahdollistavat nopean työhön paluun. Pohjola Terveyden hoitoketjulla on pystytty pienentämään henkilöstön poissaolokustannuksia keskimäärin 18 prosenttia. Annamme työterveyshuollon palveluille kiinteän hinnan, joten kustannusten arviointi on yritykselle helppoa.

Pohjola Terveysmestari auttaa puhelimitse Pohjola Terveysmestari -palvelun puhelinlinjat aukesivat 9.4. Puhelin palvelee arkisin 7-23 ja viikonloppuisin 10-17. Terveysmestari arvioi asiakkaan hoidon tarpeen, antaa hoitoohjeita ja varaa asiakkaalle tarvittaessa ajan Pohjola Terveyteen tai OP Vakuutuksen lääkärikumppaneille. Samalla kertaa voidaan tarvittaessa tehdä vakuutusyhtiön maksusitoumus ja käynnistää korvausprosessi, mikä helpottaa jatkoasiointia. ‒ Voit ottaa yhteyttä Pohjola Terveysmestariin missä tahansa terveyteen tai hyvinvointiin liittyvässä ongelmassa ja sinut ohjataan heti oikeanlaiseen hoitoon tai annetaan tarvittaessa kotihoito-ohjeita, myyntijohtaja Jyrki Sivonen OP Vakuutuksesta kertoo. Palveluun voi soittaa kuka tahansa OP Vakuutuksen työterveyshuollon asiakas ja henkilö- tai yritysasiakas, jolla on henkilövakuutus sairauden tai tapaturman varalta. Haluamme entisestään helpottaa ja nopeuttaa asiakkaan hoitoon pääsyä sekä säästää tämän aikaa ja vaivaa.

Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018 17


MAAKUNTA- JA SOTEUUDISTUS PK-YRITYKSEN SILMIN TEKSTI JA KUVA: JOSE PIIRONEN

K

eskustelu maakunta- ja soteuudistuksen ympärillä vaikuttaa olevan kokonaisuutena eräänlainen vellova massa, josta tavallisen pulliaisen voi olla joskus vaikea saada kiinni. Wirman yrityspalveluita oman yrittäjyyden poluilla hyödyntäneet Fysiokaaren yrittäjät ovat fysioterapian ammattilaisia, jotka suhtautuvat optimistisesti tulevaan uudistukseen. He eivät kuitenkaan halua, että siitä tehdään väkisin maaliin ajettavaa arvovaltakysymystä.

Uhka vai mahdollisuus? Tietynlainen muutos alalla on jo nähtävissä. Yrittäjät itse siirtyvät toiminimiyrittäjistä osakeyhtiöksi liiketoimintojen yksinkertaistamiseksi eli pääasiassa helpottaakseen hallinnollisia tehtäviä. Tällä hetkellä eroja julkisten ja yksityisten toimijoiden välillä on jonkin verran, mutta tilanne voi hyvinkin muuttua. - Valinnanvapaudesta voi muodostua helposti valinnan vaikeus, mutta liiketoiminnallisesti fysioterapiapalveluja tarjoavat pk-yritykset voivat yrittää osaltaan helpottaa sitä. Uudistuksessa on myös mahdollisuuksia, joista oikeastaan aika vähän uutisoidaan, kertoo Tynkkynen.

Kuvassa Pirjo Junnola, Mikko Tynkkynen ja Satu Viiru. Tiimillä alan kokemusta lähes puolen vuosisadan verran.

Tulevaisuus Ikääntyvät ihmiset panostavat hyvinvointiin, tietoa on saatavilla ja digitalisaatio mahdollistaa uudenlaisten palvelujen toteuttamisen. Paikallisuus on trendi, joka pätee myös tällä alalla. Yksityisellä puolella asiakkaat odottavat saavansa monipuolista ja asiantuntevaa palvelua. - On ollut positiivista huomata, että asiakkaat ovat entistä kiinnostuneempia omahoidosta, eli kuinka he voivat itse vaikuttaa tilanteeseensa. Olemme miettineet uusia palvelusisältöjä, jolloin meillä on mahdollisuus vaikuttaa muuttuvassa kilpailussa. Edelleen on syytä luottaa omaan ammattitaitoon ja jatkuvaan koulutukseen. Uudistuksen myötä vuorovaikutuksen merkitys hoidoissa korostunee entisestään tulevaisuudessa, yrittäjät uskovat.

Lappeenrannan kaupunki, Wirma yrityspalvelut auttaa Yritysten perustamisneuvonnassa Toimivien yritysten kehittämisessä Yritysten sijoittumisessa alueelle Villimiehenkatu 1 53100 Lappeenranta (05) 616 3400 wirma@lappeenranta.fi www.wirma.fi

18 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018


220218-SaimaaTravel-200x130EKY.indd 4

YRITTÄJÄ, ASIANTUNTIJA! HALUATKO KEHITTÄÄ ITSEÄSI JA YRITYSTÄSI? Onko esimiestyö, itsesi tai yrityksen kehittäminen lähellä sydäntäsi!

24/04/2018 10.38

Kasva nopeammin, tehokkaammin ja riskittömämmin Vero- ja lakipalvelut Tilintarkastus ja varmennus Yritys- ja rakennejärjestelyt Liikkeenjohdon konsultointi

Hae nyt elokuussa alkaviin tutkintoihin: • Lähiesimiestyön ammattitutkinto • Yrittäjän ammattitutkinto (verkkopainotteinen) • Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto • Johtamisen erikoisammattitutkinto

Tapaa asiantuntijamme Heikki Tuomi, KHT P: 020 760 3388 E: heikki.tuomi@kpmg.fi Kauppakatu 40 D Lappeenranta

Tutkinnon voit suorittaa joustavasti työn ohessa oppisopimuksella.

kpmg.fi

Lisätiedot ja hakeutuminen kotisivuiltamme www.edusampo.fi/haussanyt

Tavoitteidesi tukena.

Lisätietoa oppisopimuksesta: Lappeenranta p. 040 136 4687 Imatra p. 040 136 4693 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018 19


MU KANA !

KUVA: ARTTU MUUKKONEN

HORSEPOWER AHOLA OY SANNA AHOLA TAIPALSAAREN YRITTÄJÄT ”Olen itse toiminut yrittäjänä vuodesta 2008. Miehelläni on yrittäjätaustaa jo pidemmältä ajalta. Nyt 2018 alusta yhdistimme toiminimemme yhteiseksi osakeyhtiöksi. Horsepower Ahola Oy on hevosalan yritys. Pyöritämme 18 hevosen tallissa ratsastuskoulua nimellä Ratsastuskoulu Hubertus. Yrittäjäjärjestöön liityimme hakeaksemme verkostoja ja tavoittaaksemme muita yrittäjiä, sekä järjestön tarjoamien palveluiden – kuten lakineuvonnan – vuoksi.”

UUDET JÄSENET IMATRAN SEUDUN YRITTÄJÄT RY Kaakon myynti ja asennuspalvelu Oy Vuoksen sähkö ja automaatio Oy LVImatra Oy Koski Clean Ky Helmi Hovit ja Kartanot MuruMedia / MuruMove Auto-Komi Oy

RASILAN HIEKKAPUHALLUS JA MAALAUS OY MIKA PIIK JA ALEKSI TIIPPANA RUOKOLAHDEN YRITTÄJÄT ”Olemme uusia yrittäjiä, mutta yrityksellämme on jo pitkä historia. Se toimi 30 vuotta nimellä Hiekkapuhallus ja pinnoitus Hyvärinen. Meistä tuli yrityksen uusia omistajia vuoden alusta, ja samalla nimi vaihtui. Meille oli luonteva liittyä Ruokolahden Yrittäjiin. Yhdistys on aktiivinen ja vireä ja se vaalii tiiviitä suhteita kuntaan. Olemme vasta yrittäjätaipaleen alussa, joten mitään erityisiä odotuksia meillä ei vielä ole järjestön suhteen. Aika on mennyt tekemiseen keskittyessä.”

ASUNTOMESTA OY LKV ULLA HARTIKAINEN LAPPEENRANNAN YRITTÄJÄT ”Asuntomesta on perustettu jo vuonna 2005, mutta vasta nyt havahduimme liittymään yrittäjäjärjestöön. Meillä on myös toinen yritys, Sataman Loiste, joka on kuulunut järjestöön alusta asti ja sitä kautta olemme saaneet jäsenetuja ja tietoja erilaisista tapahtumista. Kun Asuntomesta muutti uusiin toimitiloihin Marian aukion äärelle ja uudisti myös kokonaisuutta, tuntui sopivalta hetkeltä nostaa profiilia. Tapahtui niin sanotusti herääminen: liityimme järjestöön ja samoin tein myös Karjaloveen.”

LUUMEÄN YRITTÄJÄT RY Mauntekijä Oy

Kuljetus ja Vuokraus Immonen

Dewetron Finland Oy

RUOKOLAHDEN YRITTÄJÄT RY

Hammaslaboratorio Saimaan Hammas KY

Marjo-Riitta Arokivi

Riding Lavikainen

Rasilan Hiekkapuhallus ja Maalaus Oy

Asuntomesta Oy LKV

Ravintola Riihi Oy

Lappeenrannan Reatek Oy

MiiLahti Ky

Lappeenrannan Timantti ja Piikkaus Oy

Jonni Kinnunen Tmi

Rakennustoimisto Ramesta Oy Ideri Sisustus- ja Kuvituspalvelu Tmi Wolkoffin Talon Ravintolat Oy

SAVITAIPALEEN YRITTÄJÄT RY Savitaipaleen Apteekki Karhurinteen loma AY

LAPPEENRANNAN YRITTÄJÄT RY

Salon Shop Parturi-Kampaamo

JenniTossavainen

NN-House Oy

Lappeenrannan 1 Apteekki

LVI-Työt Pesonen Oy

TAIPALSAAREN YRITTÄJÄT RY

Lappeenrannan 2. Uusi apteekki

Putkiasennus Lappeenranta Oy

Horsepower Ahola Oy

Koirahieronta Haukahdus

Siivous-Nikku Oy

Lehtonen Jarkko Petri Juhani

20 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018

Savitaipaleen Jäähalli Oy


...kenkäkauppa, konepaja, kahvila, kirjapaino, kyläkauppa, kuljetusliike, kauneushoitola, korjaamo, kukkakauppa, kuntosali, kampaamo, koulutuspalveluyritys, keittiökalustemyymälä...

LÖYDÄ OMA UNELMASI yritysporssi.fi/etelakarjala

Yrityspörssi Kauppapaikka verkossa yrityksen myyjälle ja ostajalle

MYYTÄVIÄ YRITYKSIÄ: LOUNASKAHVIO/PITOPALVELU LAPPEENRANNASSA Nykyisen yrittäjän lähestyessä eläköitymisikää myydään kannattavan lounaskahvilan ja pitopalvelun liiketoiminta. Yli 20 vuotta toiminut yritys sijaitsee vuokratiloissa keskellä kauppa- ja yrityskeskittymää Lappeenrannan Reijolassa. Viihtyisässä kahvilassa on 40 asiakaspaikkaa, moderni valmistuskeittiö sekä toimiva tarjoilutiski ja –linjasto. Kauppaan kuuluvat yrityksen liiketoiminta, kalusto, tarjoiluvälineistö ja reseptiikka.

KANNATTAVA KODINKONELIIKE PARIKKALASSA Valtakunnalliseen kodinkoneliikkeiden myyntiketjuun kuuluva yritys myydään joko liiketoiminta- tai osakekauppana. Yritys työllistää kaksi henkeä kokoaikaisesti. Liike on ainoa alan erikoisliike paikkakunnalla ja on tunnettu hyvästä ja monipuolisesta palvelusta. Vakiintunut asiakaskunta on taannut useana vuonna kannattavan liiketoiminnan, joka jättää tulosta. Yritys tulee myyntiin yrittäjän lähestyessä eläkeikää.

Ilmoitustunnus: 5028 Toimiala: Majoitus, ravintola, elintarvike

KOTIPIZZA RAVINTOLA IMATRALLA

Ilmoitustunnus: 5119 Toimiala: Kauppa

RAVINTOLARAKENNUS JA LIIKETOIMINTA SAIMAAN RANNALLA Ilmoitustunnus: 5263 Toimiala: Majoitus, ravintola, elintarvike

n. 130 ja terasseilla n. 200. Samassa rakennuksessa on vuokrattavana myös 20 m2 suuruinen erillinen liiketila, joka soveltuu vaikka vuokraamoksi, matkamuistomyymäläksi, kaupaksi tms.

Upea kaksikerroksinen näköalaravintola kehittyvässä kohteessa, ihan Saimaan rannassa, Holiday Club Saimaan satamassa. Asiakaspaikkoja sisällä

Ravintolalla on sitoutuneet työntekijät joilla on korkea työmoraali. Asiakaskunta on vuosien saatossa kasvanut nuorista ikäihmisiin. Ravintolassa on hyvä ruoka, palvelu ja puhtaus aivan huippu luokkaa. Toimitiloissa on tehty isot remontit vuonna 2016 ja konekanta on erittäin nykyaikaista. Kotipizza antaa hyvän koulutuksen yrittäjyyteen ja yrittäjä lupaa kouluttaa käytönnön asioissa ravintolassa. Kotipizzan aluepäällikkö opastaa yrityskaupan järjestelyissä. Ilmoitustunnus: 4846 Toimiala: Majoitus, ravintola, elintarvike

Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018 21


Merkki paikallisuudesta.

CarAgent Hero Oy / FiRENT Lappeenranta Lappeenrannan Yrittäjät

22 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018


START-UP

ROHKEASTI TUNTEMATTOMILLE TEILLE TEKSTI: JAMI HOLTARI KUVAT: HENNA NOUSIAINEN

T

aas voi huomata, että ollessasi oikeassa paikassa oikeaan aikaan, voit päätyä yrittäjäksi. Harapaisissa Lappeenrannasta varikolta löytyy nuori Henna Nousiainen, joka ryhtyi autonvuokrauksen ammattilaiseksi hieman sattumalta. Tuttu yrittäjä tarjosi mahdollisuutta ja pienen harkinnan jälkeen Henna päätti tarttua haasteeseen. FiRENT ketjun uusi yrittäjä aloitti syyskuussa ja reilu puoli vuotta myöhemmin hän toteaa matkan olevan vielä alussa. Tärkein oppi yrittäjyydestä on ollut asiakaspalvelun ymmärtäminen. Henna osaa ottaa asiakkaansa vastaan ystävällisesti ja palvella yksilöllisesti. Tyytyväinen asiakas palaa takaisin ja suosittelee muille. Lisäksi Henna satsaa näkyvyyteen sosiaalisessa mediassa poiketen valtavirrasta. Ala on suuressa murroksessa, ja ravistelijoita on välillä liiankin kanssa. Juuri aloitettuaan syksyllä Henna sai kuin iskun vasten kasvoja, kuulleessaan Lappeenrannan kaupungin

ryhtyvän kuin kilpailijaksi. Ihmisten muuttaessa käsitystään liikkumisen muodoista, on moni toimija aktiivisesti etsimässä uusia keinoja ajoneuvojen käyttöön. Kun toimijoina on myös julkinen puoli, saattaa joskus lapsi mennä pesuveden mukana. Lopulta Henna saattoi kääntää episodin voitokseen saamallaan positiivisella huomiolla. Lisäksi Henna on osannut hyödyntää verkoston tukea. Jo lähtiessään yrittäjäksi ympäriltä löytyi läheisten tuki. Apua hän sai kannustavalta kirjanpitäjältä sekä Yrityskummeilta, jotka edelleen kulkevat rinnalla sparraamassa. Kuten ne ystävätkin, jotka auttavat venymään tarpeen tullen. Tulevaisuutta Henna katsoo avoimin ja luottavaisin mielin. Hän on sopeutuva yrittäjä, joka seuraa alan kehitystä, ehkä syystäkin vielä aiempaa tarkemmin. Teknologian kehitys on mahdollisuus ennemmin kuin haaste. Liiketoiminta laajenee tavalla tai toisella, ja Henna uskoo, että pian tarvitaan myös palkattuja apukäsiä. Henna luottaa Etelä-Karjalan positiiviseen kehitykseen ja erityisesti matkailun kasvuun.

Vas. Henna katsoo tulevaisuuteen luottavaisesti.

Yrittäjä! Lataa ilmainen tietosuojaopas yrittajat.fi Yrittäjän ABC Yritystoiminnan ABC Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018 23


Oma Säästöpankissa palvelu on asiantuntevaa, osuvaa ja ystävällistä.

Konttorinjohtaja Riitta Mähönen ja yrittäjä Mikko Vento arvostavat henkilökohtaista palvelua. Juuri siksi Mikko valitsi Oma Säästöpankin. Riitta poikkeaa Ravintola Riihessä sekä hyvän palvelun että erinomaisten pizzojen vuoksi.

• OmaSp on Suomen suurin säästöpankki • Tase yli 2,7 miljardia euroa • Laajat aukioloajat ja kassapalvelua joka arkipäivä

OMA SÄÄSTÖPANKKI MUKANA MIKON UNELMAN TOTEUTTAMISESSA TEKSTI: TERHI WRANGELL-KATAJISTO KUVA: TIMO RANTALAINEN

Y

rittäjä Mikko Vento toteutti viime vuoden lopussa pitkäaikaisen unelmansa ryhtyä yrittäjäksi. Kun unelma ei päästä otteestaan, on tilaisuuteen tartuttava silloin kun se tulee eteen. – Nähtyäni Ravintola Riihen myyntiilmoituksen päätin ottaa selvää, olisiko tämä vastaus unelmiini.

Laina järjestyi yhdeltä istumalta Yrityksen edellinen ja uusi omistaja pääsivät hinnasta sopuun helposti ja yhtä vaivattomasti Mikon mukaan sujuivat asiat pankissakin. – Voisi olettaa, että pankissa suhtauduttaisiin minun näköiseeni mieheen vailla yrittäjätaustaa epäluuloisesti, mutta kokemukseni Oma Säästöpankista on aivan toinen. Soitin pankkiin ja kysyin, mitä jos myisin talon pois ja ostaisin baarin? Lainaneuvottelun ajankohdasta sovittiin saman tien. Vakuudetkin järjestyivät ongelmitta. Mikko kuvailee Oma Säästöpankissa saamaansa palvelua asiantuntevaksi, osuvaksi ja ystävälliseksi konttorista 24 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018

riippumatta. Hän on OmaSp:n asiakkaana niin tyytyväinen, että on suositellut pankkia jo monelle tuttavalleenkin.

Henkilökohtainen palvelu on valttia Imatran konttorinjohtaja Riitta Mähönen toimii Mikon yhteyshenkilönä. – Meidän valttimme Oma Säästöpankissa on olla lähellä asiakkaitamme. Meillä voit valita henkilön, jonka kanssa haluat asioida ja varata suoraan puhelimitse ajan. Koko henkilöstömme yhteystiedot kuvineen löytyvät sivuiltamme. Meillä päätöksetkin tehdään paikallisesti asiakkaan valitsemassa konttorissa. Se tuo luottamusta sekä asiakkaalle että pankille. – Me tunnemme asiakkaamme ja toimintaympäristön ja asiakas tuntee, että hänet kohdataan ihmisenä eikä pelkkänä nimenä ja numeroina. Lisäksi kaikista pankeissamme on yritysasiakkaiden palvelemiseen perehtyneitä henkilöitä, Riitta Mähönen kertoo. Meille on tärkeää, että henkilö- ja yritysasiakkaat saavat asioida pankissamme silloin, kun se heille itselleen parhaiten sopii. Jokaiselle asiakkaalle löytyy sopiva asiointikanava –konttori, puhelin, verkko tai mobiilipankki.


Tarvitsetko lakiapua ja -tietoa yrityselämän tilanteisiin? Asianajotoimistomme tarjoaa yritysasiakkailleen laajoja, asiantuntevia asianajo- ja neuvontapalveluja päivittäistä liiketoimintaa kuten sopimuksia tai yrityskauppoja koskien.

Yritys- ja liikejuridiikassa osaamisalueemme kattavat kaikki keskeiset oikeusalueet kuten yhtiöoikeuden, osakassopimukset, työsuhde- ja kiinteistöasiat, verotukseen liittyvät asiat sekä erilaiset yritysjärjestelyt. Lisätietoja kotisivuiltamme www.lindblad.fi/yrityksille.

Yrittäjille suunnattu seminaarisarjamme jatkuu syksyllä Järjestämme myös suosittuja webinaareja ajankohtaisista aiheista. Seuraa kotisivujamme. Tarkempien ajankohtien varmistuttua ilmoitamme niistä: www.lindblad.fi/seminar Lappeenranta puh 020 749 8170, lappeenranta@lindblad.fi Imatra puh 020 749 8170, imatra@lindblad.fi

HELSINKI

TAMPERE

IMATRA

LAPPEENRANTA

MIKKELI

JOENSUU

@petrirajaniemi 17.4. Iso iso kiitos #onpuhujiaontekijöitä osallistujat, että sain käydä. Oli todella kiva tilaisuus ja varsin hyvä henki salissa, koska hyvä porukka! Onnea @SamiHanninen ja @EKyrittajat hienon tilaisuuden järjestämisestä. #Pasilanmies kiittää ja kuittaa. #hymiö #isopeukku

Suunnitelmissa sukupolvenvaihdos?

Kuinka va lm sukupolve istautua n vaihdokse Onnistunut en? sukupolvenva ihdos

Yrityksen siirtämisessä seuraavalle sukupolvelle on monta erilaista vaihtoehtoa. Lue oppaastamme, mitä kitkaton ja taloudellisesti järkevä sukupolvenvaihdos vaatii ja mitä siinä tulisi ottaa huomioon.

Opas perheyrityk sille

Lataa Kuinka valmistautua sukupolvenvaihdokseen -opas osoitteessa pwc.fi/perheyritys ww w.pwc.fi/p

erheyr itys

Ota yhteyttä! KHT Pasi Pietarinen, 050 354 3439 KHT Päivi Värjä, 050 383 7797

Seuraa meitä: PwC Suomi PwC Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018 25 Kauppakatu 32, Lappeenranta


YRITTÄJÄ, OLETKO VARAUTUNUT TIETOTURVARISKEIHIN? TEKSTI JA KUVA: FENNIA

Yritykset ovat yhä riippuvaisempia tietojärjestelmien toiminnasta. Teknologia tuo yrityksille uusia mahdollisuuksia, mutta samalla tietoturvariskit lisääntyvät. Miten niihin voi varautua?

T

ietoturvaympäristöön kohdistuvia riskejä ovat esimerkiksi kriittisen tietojärjestelmän häiriö, siihen kohdistuva rikollinen teko tai IT-laitteisiin kohdistuvat omaisuusvahingot. Ne voivat johtaa tärkeiden ja luottamuksellisten tietojen menetykseen tai vuotamiseen ulkopuolisille. Esimerkiksi tulipalo, tietokoneen rikkoutuminen tai tietoverkkorikos voi

26 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018

johtaa jopa liiketoiminnan keskeytymiseen, mikä tulee yrittäjälle kalliiksi – varsinkin, jos riskiin ei ole varauduttu. – Siksi riskienhallinnan kannalta on tärkeää, että yritys kartoittaa liiketoiminnan jatkuvuuden ja tietojen luottamuksellisuuden kannalta tärkeimmät tietojärjestelmänsä ja panostaa niiden suojaukseen, Jouni Ukkonen Fenniasta sanoo. Riskienhallinnan lähtökohtana on riskien tunnistaminen ja arviointi. Sen jälkeen tulee suunnitella riittävät ennaltaehkäisevät toimenpiteet. – Tietojärjestelmien ja ohjelmistojen päivityksistä sekä varmuuskopioinnista huolehtiminen on tärkeää, jotta yritys ei menetä arvokasta tietojärjestelmiin tallennettua tietoa onnettomuuden tai rikoksen sattuessa. Myös varmuuskopioiden palauttamista tulisi testata ja harjoitella säännöllisesti, Ukkonen muistuttaa. - Yksi tärkeimpiä toimenpiteitä on myös yrityksen henkilökunnan säännöllinen tietoturvakoulutus. Riskien toteutumiseen ja tietotur vapoikkeamien aiheuttamiin taloudellisiin vahinkoihin yritys voi varautua tietoturvavakuutuksella. Se korvaa taloudellisia vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet tietojärjestelmään kohdistuneesta vahingonteosta, haittaohjelmasta, tietojen varastamisesta, inhimillisestä virheestä tai palvelunestohyökkäyksestä. Tietoturvavakuutus tuo yrittäjän avuksi myös Fennian 24h tietoturvapalvelun. Vahingon sattuessa palvelu selvittää

vahingon syyt aloittaen välittömästi toimenpiteet vahingosta toipumiseksi ja lakisääteisten ilmoitusten tekemiseksi. Fennian yhteistyökumppaneina toimivat Elisa Yritysguru ja kyberturvayritys Nixu. – Yrittäjälle on tärkeää, että vahingosta toipuminen aloitetaan välittömästi, jotta vahingot jäävät mahdollisimman pieneksi, Ukkonen sanoo.

Miten suojaudut tietoturvariskeiltä? • Huolehdi varmuuskopioinnista ja harjoittele säännöllisesti varmuuskopioiden palauttamista. • Huolehdi, että tietojärjestelmien ja ohjelmistojen päivitykset ovat aina ajan tasalla. • Varmista, että tietojärjestelmät on suojattu laadukkaalla virustorjuntaohjelmistolla ja palomuurilla. • Huolehdi henkilökunnan säännöllisestä tietoturvakoulutuksesta. • Valvo tietojärjestelmiäsi ja reagoi tietoturvapoikkeamiin. • Varaudu tietoturvaloukkauksiin ja suunnittele toimintamallit etukäteen. • Varaudu tietoturvapoikkeamien aiheuttamiin taloudellisiin vahinkoihin tietoturvavakuutuksella.


YRITTÄJÄ! Tarkista, kuuluuko yrityksesi maaseutuohjelman yritystukien piiriin! Tukea voivat hakea maaseudun mikro- ja pk-yritykset. Investointituen lisäksi haettavana on tukea investoinnin toteutettavuuden selvittämiseen ja suunnitteluun sekä perustamistuki aloittavalle yritykselle tai toimintaansa uudelleen suuntaavalle. Tukea voivat hakea maaseudun mikro- ja pk-yritykset. Tuen määrä määräytyy yrityksen koon ja tuettavan toiminnan perusteella, mutta pääsääntöisesti tuen osuus on 20 %. Perustamistukea voidaan myöntää 5 000 - 35 000 euroa. Muista myös yritysten yhteistyöhankkeet, joissa tukitasot vaihtelevat 60-100 % välillä riippuen hankkeen toimenpiteistä.

Ota yhteyttä! Yhteistyöllä kilpailukykyä -hanke ohjaa ja neuvoo yritystukien hakemisessa maksuttomasti kahdeksan tunnin verran. Lue lisää etela-suomi.proagria.fi/yk. Asiantuntijat Etelä-Karjalassa:

Antero Parkkonen puh. 0400 255 980 antero.parkkonen@proagria.fi

Sanna Lento-Kemppi puh. 040 544 7768 sanna.lento-kemppi@proagria.fi

Anne Tynkkynen puh. 043 825 1711 anne.tynkkynen@proagria.fi

Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018 27


LOUNAALLA

MISTÄ ELOA KAUPUNKIKESKUSTAAN? TEKSTI: TIINA SUOMALAINEN KUVAT: SAMI KONTTO

Avot Sien yrittäjä Heidi Varha sanoo, että uusien kaupunkiympäristöjen, kuten Marian aukion, herääminen vie aikaa. Mutta hän on toveikas.

28 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018


Valtakadun läpiajon salliminen, erilaiset tapahtumat ja pop up -myymälät toisivat eloa Lappeenrannan keskustaan ja asiakkaita yrityksille. Ravintola Avot Siellä on lisäksi keinoinaan verkostoituminen, sosiaalinen media ja rohkea asenne.

H

eidi Varhaa ja Anne Heinosta ei voi ainakaan syyttää rohkeuden puutteesta. Kaksikko perusti ravintola Avot Sien keskelle Lappeenrannan ydinkeskustan työmaata viime kesäkuussa. Vaikka ravintola toimi alussa rakennustelineiden keskellä ja hupun alla, asiakkaat löysivät sinne. – Viime kesä meni yllättävän hyvin. Ja nyt näyttää siltä, että ihmiset ovat pikkuhiljaa palaamassa cityn vanhoille kulkureiteille, Varha sanoo. Avot Sien kaltaiset ennakkoluulottomat yritykset tuovat elämää Lappeenrannan nuupahtaneeksi moitittuun ydinkeskustaan. – Uutta otetta ovat tuoneet myös Nuijamies-ryhmä ja kauempana

Satamatie 6, jonka paikka on hyvin haasteellinen talvisin. On tosi hienoa, että syntyy tällaisia innovatiivisia ja erilaisia yrityksiä, kiittelee Lakesin toiminnanjohtaja Johanna Ruotsi.

Vähän voisi joustaa Pitäisikö Valtakadulla sallia läpiajo, miten keskustan tyhjät liiketilat saadaan käyttöön, millaisia tapahtumia kaupunkiin halutaan? Nämä ovat olleet liki ikuisuuskysymyksiä Lappeenrannassa. Nyt Kirkkokatu on suljettu remontin vuoksi ja läpiajo Valtakadulla länsi-itäsuunnassa sallittu heinäkuun puoleen väliin asti, kunnes Valtakadulla alkaa remontti. Ruotsi teki Valtakadun avaamiseen eteen paljon töitä soittamalla läpi kaupungin päättäjiä. – Keskustan yrittäjillä oli tosi iso huoli asiasta.

Varhan mielestä läpiajoa Valtakadulla ei pidä kieltää. – Tässä on neuvola ja paljon muita palveluja, joiden äärelle ihmisten on päästävä autolla. Uudeksi rakentuneella cityllä on nyt paljon tyhjiä liikehuoneistoja. Varha ja Ruotsi miettivät, että pop up -myymälät ja -näyttelyt olisivat yksi keino tuoda elämää tyhjiin tiloihin. – Mutta se edellyttää sitä, että liikkeenomistajat tulisivat hieman vastaan vuokrissa, Varha huomauttaa.

Tapahtumia halutaan – ja sitten ei Lappeenrannassa tapahtuu, vaikka joku muuta väittää. Kesän tapahtumakalenteria silmäillyt Ruotsi huomauttaa, että tapahtumia on tarjolla todella paljon. – Isojakin juttuja tulee, kuten Lappee Fest. Samaan viikonloppuna on satamassa

Lappeenrannan Yrittäjien kysely Valtakatu auki: Ei

Parkkipaikkoja riittävästi:

Ei Kyllä

Ydinkeskusta elinvoimainen: Kyllä

Kyllä Ei

”Päättäjät eivät ole tienneet, mitä ovat Marian aukiosta päättäneet. Siitä tulikin yllättäen aukio tai tori ja Valtakatu hävisi. Ja meillä taitaa olla jo vähän liikaa aukioita ja tapahtumapaikkoja, kun itse tapahtumat puuttuvat.” Sami Hänninen, Lappeenrannan Uutiset 28.2.2018 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018 29


On tosi hienoa, että syntyy tällaisia innovatiivisia yrityksiä.

Heidi Varha ja Lakesin toiminnanjohtaja Johanna Ruotsi korostavat, että Lappeenrannan keskustassa on tapahtunut paljon positiivista kehitystä viime vuosina.

Puolustusvoimien kesäkiertue. Mutta sitten on aina niitä, jotka valittavat, kun tapahtuu isosti. Yrittäjien toiveena on tietysti, että tapahtumien ihmisvirta vilkastuttaisi myös yritystoimintaa. – Se riippuu tapahtumasta. Osa Marian aukion tapahtumista on tuonut meille lisää asiakkaita. Osa tapahtumista ei taas ole näkynyt samalla tavalla asiakasvirrassamme. Ruotsi toivoo yrittäjien myös aktivoituvan tekemään enemmän tarjouksia tapahtumien yhteyteen, kuten syksyiseen Muodin yöhön. Avot Sie on kohdistanut suurimman osan markkinoinnistaan sosiaaliseen mediaan ja käyttää lähinnä tapahtumakohtaisesti apunaan perinteisempää markkinointia. – Meidän kaltaiselle yritykselle, jonka ydinkävijät ovat nuoria aikuisia, näkyvyys somessa on elinehto. Nuorten yrittäjien keinovalikoimaan kuuluvat myös verkostoituminen ja yhteistyö.

30 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018

– Teemme paljon yhteistyötä esimerkiksi Satamatie 6:n ja Pienpanimo Tujun kanssa. Emme koe toisiamme kilpailijoiksi vaan tuemme toistemme toimintaa.

Tulossa on hyvää Kun Ruotsi vuonna 2003 muutti Lappeenrantaan, oli kaupungissa hänen mukaansa hiljaista kuin huopatossutehtaassa. Kukaan ei puhunut rakentamisesta eikä kehittämisestä. Nyt Ruotsi iloitsee siitä, että saa uuden hankkeen myötä kollegan, jolloin hän voi itse keskittyä entistä enemmän kiertämään kenttää. Varha puolestaan muistelee, että kun hän muutti Lappeenrantaan viitisen vuotta sitten, ei kilpailua ollut, ja kaupungin kahvila- ja ravintolamaailmaa hallitsivat isot ketjut. Paljon on muuttunut lyhyessä ajassa. Varhaa eivät suututa edes keskustan jatkuvat rakennustyömaat, sillä niillä rakennetaan tulevaisuutta.

MITÄ SYÖTIIN? • Hippie Burgeri eli kikhernepapupihvi, bataattiranskalaiset, avokadopyre • Mustajuurikeitto ja marinoidut suppilovahverot • Vegaaninen mustikkajogurtti • Lehmus Roasteryn kahvia KUKA: Heidi Varha • Avot Sien yrittäjä Anne Heinosen kanssa. • Lappeenrannan Yrittäjät • www.avotsie.fi

Johanna Ruotsi • Lappeenrannan Kaupunkikeskusta Lakesin toiminnanjohtaja. • www.lakesry.fi


MUUTOSTOIMISTO Tarjoamme toimintaa parantavia ratkaisuja yritysten muutostilanteisiin. Suunnittelemme, toteutamme ja johdamme muutosta. Tuotamme parempia toimintaympäristöjä ja viemme muutoksen brändiin.

Muutostoimisto CDM //

Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018 31 Satamatie 17 // 050 495 2433 // cdm.fi


INTOHIMONA

ISÄN KAUHU JA TYTTÄREN NAUTINTO TEKSTI: MARJA TAMMINEN KUVA: SAMI KONTTO

Maarit Mäkinen on Mäkisen Liikennekoulun ja Mecom Oy:n yrittäjä sekä intohimoinen ja menestynyt motocrosskuski. Harrastus alkoi kollegoiden yllyttämänä yli vuosikymmen sitten, eikä paluuta ollut.

M

otocrossissa ajetaan offroad-pyörällä hiekkapohjaisella radalla kilpaa. Rata koostuu mutkista, ylä- ja alamäistä sekä hyppyreistä. Moottori jyllää, hiekka lentää ja vapauden tunne on huumaava. Muistan ikuisesti tunteen, kun menin radalle ensimmäisen kerran: Ei toivettakaan, että olisin päässyt radan ympäri kaatumatta. Silti laji imaisi mukaansa. Mielestäni haasteet ja ainainen oppiminen ovat lajin suola. Kun laitan kypärän päähän ja polkaisen pyörän käyntiin, voin antaa hetken vain itselleni ja pyörälleni. Motocross-harrastajat ovat kuin suuri perhe, ja olenkin saanut harrastuksen kautta ihania ystäviä. Ratavarikolla on mahtava yhteishenki, ja sitä kaipaan talvisin. Talvella yleisharjoittelu vie suuren osan vapaa-ajastani, jotta jaksan taas kesällä painaa mielin määrin. Paljon olen saanut, mutta paljon olen myös antanut! Olen käynyt kilpailemassa myös ulkomailla. Hollannin Assenissa osallistuin yhteen MM-osakilpailuun, ja siitä jäi hieno kokemus lajin isosta maailmasta. Lisäksi olen kilpailut Baltiassa, pääsääntöisesti Eestissä halli- ja ulkosarjaa. Talven hallisarjassa kaudella 2017 voitin Baltic Master Cupin ja lisäksi kävin avaamassa kauden Eestissä LiivaKuningas -kilpailussa, minkä voitin. Sen turvin pääsin starttaamaan itsevarmemmalla fiiliksellä Suomen kauteen. Kausi 2017 on varmasti saavutuksellisin vuoteni: Baltic Master Cupin voitto, MX-liigan voitto sekä Suomen Cupin voitto. Nämä kolme mestaruutta ovat näillä asteilla ainoat ja kovimmat saavutukset, joita voin naistenluokissa saavuttaa. Seuraavat askeleet on otettava miesten sarjassa tai lähdettävä naisten EM-sarjaan tai MM-sarjaan ulkomaille. Nämä eivät kuitenkaan ole tämän vuoden kalenterissa, vaan tänä vuonna harjoitellaan ja kuntoudutaan ilman kilpailupaineita ja katsotaan uusin silmin kautta 2019.

Suosittelen lajia kaikille, joilla on rohkeutta, joskus jopa hulluutta. Kuraa ja fyysistä tekemistä ei voi pelätä, laji on rankempaa kuin kuntosalilla käyminen tai lenkkipolulla juoksu. On kuitenkin hienoa seurata, kun radalle tulee perheitä, jotka polkaisevat lapsille pikkumopot käyntiin, äiti pukee omat varusteensa ja isäkin kampeaa itsensä radalle ajamaan. Koko perhe voi harrastaa tätä mahtavaa lajia! Muukon Moottoriurheilukeskuksesta löytyvät lastenrata, supercrossrata, motocrossrata, crosscountry-rata sekä enduroreitti eli kaikille löytyy paikka harjoitella omien taitojensa mukaan. Yhdessä jaksamme paremmin! Yhdessä voimme paremmin! Oik. Hyppyjen huumaa Muukossa.

Enemmän elämään

Fysioterapia- ja KehoKeskus

FirmaDiili pitää

työntekijät työkykyisinä!

Fysioterapeutin suoravastaanotolle joustavasti ilman lääkärin lähetettä.

Kipinää ja KeHuja on

työyhteisön tyky-hetki dä Pyy ous! j tar

Tiedustelut: työfysioterapeutti, toimitusjohtaja maarit.eskola-heikkinen@fysio-eskola.fi Valtakatu 38, 53100 Lappeenranta 020 743 7290 toimisto@fysio-eskola.fi www.fysio-eskola.fi

32 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018

Merkki paikallisuudesta.


Merkki paikallisuudesta.

Maarit Mäkinen, yrittäjä Mäkisen Liikennekoulu ja Mecom Oy www.makisenliikennekoulu.fi

Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018 33


NYT PÄNNII

YRITTÄJÄÄ ARVOSTETAAN

V

iidettä kertaa vuoden sisään yrittäjäkentän aamiaisella ja Hanke-Hessu toistaa yhtä monetta kertaa, miten olen yrittäjänä tämän kunnan elinvoiman elinehto. Ilman minua ei olisi palveluita, ei palkansaajia, puolisoita, perheitä, lapset tehtäisiin muualla ja kaikki kuihtuisi. No, minäpä huomaan palvelutyhjiön, luon siihen täytettä, poistan puutetta niin vakiasukkailta kuin turisteilta, investoin varovaisesti ja hyvin menneen vuoden jälkeen lisää. Kunta sitten kertookin alkavansa tuottaa samaa palvelua ulkomaakunnasta ostettuna. Meinaa ketuttaa. Toisaalta osaan minä muutakin. Mieli tekisi tarjota osaamista kunnan omistamissa tiloissa kalliin infran liikuntapalveluista käynnistyneessä kilpailutuksessa. Harmi vain, että kilpailutuksen ehdot täyttää vain nykyinen toimija, ei kukaan muu koko Suomesta. Noh, ehkä se ehdot täyttänyt olisin voinut olla minä, jos vain olisin minäkin kilpailutuksen taustahahmon lapsuuden kaveri ja naapuri. Ketuttaa vähän enemmän. Vetäähän minulla välillä myyntikin, turha tässä nyt siitä valittaa. On maailmanluokan tuotteet, ostajat vakuutettu vuosikymmenten aikana luotettavalla laadulla ja tilauskirjat huutaa hoosiannaa. Mutta katsopa viiden vuoden päähän, kun pajan ukot eläköityy ja ammattikoulusta ei saa osaajia tilalle. Uusia bisneksiä hioviin hankkeisiin yliopistolle ei pääse, ellei 34 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018

tuotekehitysideani tuota metallisorvini silpuista happea, proteiinia tai auringonvaloa. No eivätpä tuota, vaikka tarkempaa laatua saisi halvemmalla kuin kaukomaitten bulkkitehtaat. On se kuitenkin yritettävä jotenkin pitää tehdas pyörimässä ja veroeurot maakunnassa. Mutta miten sitä uskaltaa robotteihin ja tehdasautomaatioon investoida, kun ei löydy edes hitsaria, sen robotin ohjelmoijasta tai huoltajasta puhumattakaan. Jos en viiden vuoden päästä olekaan enää kuntani elinvoiman elinehto, niin sitten vasta ketuttaisikin!


LAKIPALVELUT

KIINTEISTÖNVÄLITYSTÄ

Asianajotoimisto Ferenda 020 778 9592 kaakkois-suomi@ferenda.fi www.ferenda.fi

REIM Kiinteistövälitys Oy 020 743 8411 www.reimrealestate.com

Asianajotoimisto Hannu Holopainen Ky 050 371 7870 www.hollex.fi Asianajotoimisto Laine Nikkanen Luukko Oy 010 5811440 toimisto@laineco.fi www.laineco.fi Asianajotoimisto Lindblad & Co Oy 020 749 8170 lappeenranta@lindblad.fi imatra@lindblad.fi www.lindblad.fi Asianajotoimisto Tamora Legal Oy Onni Hietalahti 040 488 9260 onni.hietalahti@tamoralegal.fi www.tamoralegal.fi HENKILÖSTÖNVUOKRAUS JA REKRYTOINTI VMP Group 040 307 5600 www.vmp.fi

Etelä-Karjalan Osuuspankki OP Yritys- ja maksuliikepalvelut 0100 05151 www.op.fi Oma Säästöpankki 020 764 0600 www.omasp.fi Nordea Yrityspalvelu 0200 2121 www.nordea.fi PATENTTIASIAT Berggren Oy 010 227 2670 www.berggren.eu

KPMG Oy Ab 020 760 3000 www.kpmg.fi Oy Tuokko Ltd 0400 659 299 www.tuokko.fi PwC 020 787 7070 www.pwc.fi TYÖTTÖMYYSTURVA-ASIAT Suomen Yrittäjäin työttömyyskassa 09 622 4830 neuvonta@syt.fi www.syt.fi VAKUUTTAMINEN

RAHOITUS

Fennia 010 503 3971 www.fennia.fo

Finnvera Oyj Etelä-Suomi 0294 6011 www.finnvera.fi

Lähi Tapiola Kaakkois-Suomi 05 634 1704 www.lahitapiola.fi

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT

KANSAINVÄLISTYMINEN JA ULKOMAANKAUPPA Clover Factory Oy Panu Parviainen 050 918 5001 www.cloverfactory.fi

PANKKIPALVELUT

TALOUSHALLINTO JA TILINTARKASTUS

Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy 05 235 2220 info@kehy.fi www.kehy.fi Wirma Lappeenrannan kaupunki 05 616 3400 wirma@lappeenranta.fi www.wirma.fi

OP Vakuutus ja A-Vakuutus Etelä-Karjala Yritysasiakkaan vakuutusasiat 0303 0303 www.op.fi VIESTINTÄRATKAISUT Elisa Oyj 0800 469 050 www.elisa.fi

Neuvontapalvelut Suomen Yrittäjien Valtakunnallinen neuvontapalvelunumero

09-229 222 Yrittäjä Etelä-Karjala 2/2018 35


Suomen Yrittäjien jäsenenä saat nyt puhelimeen 100M datanopeuden 50M hinnalla tai tietokoneeseen 200M datanopeuden 100M hinnalla. Katso kaikki edut elisa.fi/yedut

Hyödynnä jäsenetusi soittamalla Elisan Yritysasiakkaiden myyntipalveluun 0800 04411 tai varaa aika yrittäjäpalveluun elisa.fi/ajanvaraus.

Yrityspiste, Elisa myymälä, Lappeenranta Brahenkatu 5B, 53100 (Kauppakeskus IsoKristiina) Riku Roitto 050 555 1725 email: ext-riku.roitto@elisa.fi


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.