EU 21b / 26.5.2024

Page 2

Kariniemen KANANPOJAN FILEESUIKALEET FILÉSTRIMLOR

AV KYCKLING 800 g (8,74/kg) hunajamarinoidut/honungsmarinerade

699 rs/ask

Valio JUUSTOVIIPALEET OSTSKIVOR

270-300 g (13,67-12,30/kg)

3 69 pkt

Atria

Plussaetu/förmån

-12 %

Ilman Plussa-korttia/ utan Plussa-kort 7,95 rs/ask (9,94/kg)

NOPEA KANAWOKKI

RESEPTI K-RUOKA.FI/RESEPTIT TAI K-RUOKA-SOVELLUS

1 29 kg

Kokkikartano KEITOT SOPPOR

350 g (12,26/kg)

Plussaetu/förmån -8 %

Ilman Plussa-korttia/utan Plussa-kort 4,29 pkt (15,89-14,30/kg)

OHUEN OHUET LEIKKELEET TUNNA UPPSKÄRNINGAR

200 g (12,50/kg)

Ratakatu/Bangatan 59 10300 KARJAA/KARIS puh./tel. 0207 870 150 ark./vard. 7-22, la/lö 8-21, su/sö 9-21

2 pkt

429 kpl/st. -13 %

Plussaetu/förmån -34 %

Mr. Panini PANINI

235 g (14,89/kg) ei gluteeniton / ej glutenfri

2 kpl/st. VESIMELONI VATTENMELON kokonainen/hel Espanja/ Spanien

Ilman Plussa-korttia/utan Plussa-kort 4,69 kpl/st. (13,40/kg)

Plussaetu/förmån

Plussaetu/förmån -22 %

Ilman Plussa-korttia/utan Plussa-kort 3,79 pkt (18,95/kg)

Verkkokauppa: Tilaa ja Nouda -palvelu

Rautatienkatu/Järnvägsgatan 19 10600 TAMMISAARI/EKENÄS puh./tel. 019 212 6500 ark./vard. 7-21, la/lö 8-20, su/sö 10-20

Ilman Plussa-korttia/utan Plussa-kort 4,49 kpl/st. (19,11/kg)

Raaseporintie/Raseborgsvägen 14 10650 TAMMISAARI/EKENÄS puh./tel. 0207 630 810 ark./vard. 7-21, la/lö 8-18, su/sö 12-18

Verkkokauppa: Tilaa ja Nouda -palvelu

Revellinkatu/Revellsgatan 2 10900 HANKO/HANGÖ puh./tel. 0207 871 680 ark./vard. 7-21, la/lö 8-21, su/sö 10-20

Verkkokauppa: Tilaa ja Nouda -palvelu

ETELÄN UUTISET www.etela.com ilmoitus@etela.com · toimitus@etela.com · jakelu@etela.com Nro 21b Sunnuntaina 26.5.2024 1979 2024 NYKYAIKAISTA RAUTAKAUPPAA PERINTEITÄ KUNNIOITTAEN PUUKIUAS HARVIA LEGEND 150 Legend 150 antaa miellyttävän kosteat löylyt pienehköön saunaan. Tyylikkäästä valurautaisesta lasiluukusta loimottava tuli luo saunaan mukavaa tunnelmaa. Saunan koko 6-13 m³. Nimellisteho 16 kW. Kivimäärä maks. 120 kg. KOTTIKÄRRYT PROF PUHKEAMATON RENGAS 120 L KELTAINEN Kestävä, tasapainoinen ja tukeva yleiskärry sopii myös ammattikäyttöön. Materiaali sinkittyä terästä, joka maalattu keltaiseksi ulkopuolelta. Puhkeamaton polyuretaanirengas. Tilavuus 120 l. Kantavuus 180 kg. 699.9990 KARJAA TAMMISAARI
BÖRJAN AV VECKAN Smakligt ALKUVIIKKOON Maistuvaan EKENÄS
TAMMISAARI HANKO-HANGÖ
POPSI
TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA EN BÄTTRE MATBUTIK I
-
KAR IS -KAR JAA
TARJOUKSET VOIMASSA / ERBJUDANDEN I KRAFT MA/MÅ-KE/ONS 27.-29.5. ELLEI TOISIN MAINITA / OM INTE ANNAT NÄMNS.
5.-
7.-

Meiltä 3/4G -osat ja -tarvikkeet

Antenni-TV ilman kuukausimaksuja (vapaat kanavat) 3/4G-delar och -tillbehör från oss

Antenn-TV utan månadsavgifter (fria kanaler) www.ek-automatic.com

HIERONTATARJOUS

Voimassa juhannukseen (20.6.) asti. Koskee uusia varauksia. Otamme vastaan myös Smartum, ePassi ja Edenred maksutavat.

VARAA AIKA www.fredrikssons.fi tai 050 593 5943

Ek-Automatic Oy Avoinna: Elina Kurjenkatu 4 maanantai-perjantai 019 233 060 9.00 – 17.00 info@ek-automatic.com Lauantait suljettu!

Nro 21b Sunnuntaina toukokuun 26. pnä 2024

Centralgatan 98 Keskuskatu, Karis/Karjaa Rådhustorget/Raatihuoneentori, Ekenäs/Tammisaari

WWW. .FI 050 593 5943 www.fredrikssons.fi

Dragsvikin veneonnettomuuden tutkintaselostus valmistui

Onnettomuustutkintakeskus moittii

prikaatin

(Raasepori) Onnettomuustutkintakeskus on saanut valmiiksi Uudenmaan prikaatissa Dragsvikissa viime vuoden lokakuussa tapahtuneen onnettomuuden tutkinnan. Tutkinnanjohtaja Kurt Kokko totesi tiedotustilaisuudessa, että kokonaisuutta tarkasteltaessa kyllä ehkä yllätti se, että niin moni asia meni pieleen. -Harjoituksen laatimisen ja toteutuksen eri vaiheissa oli puutteita. Barettimarssi toteutettiin vanhojen harjoitusten pohjalta ja tarkistamatta jäi, soveltuivatko esimerkiksi vanhat harjoituskäskyt uuteen harjoitukseen. Veneillä siirtymistä ja rantautumista ei suunniteltu turvalliseksi, Kokko tiivisti.

Yhdeksän varusmiestä joutui veden varaan poistuttuaan miehistönkuljetusveneestä liian syvään veteen. Pelastusliivit oli käsketty ottaa pois ennen veneestä poistumista ja sen vuoksi varusmiehet olettivat, että rantaan voi kahlata. Yksi varusmies loukkaantui vakavasti oltuaan hukuksissa arviolta noin 10 minuuttia, mutta toipui lopulta elvytyksen ja 16 päivän sairaalahoidon jälkeen. Kahdeksan muuta varusmiestä loukkaantui lievästi.

Veneestä hyppäämisen jälkeen kolme varusmiestä ei noussut heti takaisin pintaan ja syntyi paniikki. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan moni varusmies taisteli tilanteessa hengestään. Veden alla olleen henkilön pelastaminen onnistui muiden varusmiesten, paikalle sattumalta osuneen harjoituksen toisen johtajan ja ammattitaitoisen pelastushenkilöstön ansiosta.

Erilaisia puutteita järjestelyissä

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan veneen päällikön saama ohjeistus harjoitusrastin toteutuksesta oli ollut puutteellinen. Rantautumiseen liittyviä riskejä ei ollut arvioitu eikä niihin ollut varauduttu riittävästi, vaikka rantautumispaikka oli vaihtunut edellisenä keväänä. Tutkinnassa ilmeni, että harjoituksen vaativuus ja yksilön halua suoriutua hyvin voivat johtaa ylimääräiseen riskinottoon. ”Puolustusvoimien henkilökunnan kuormitus, kiire ja saadun tuen puute voivat johtaa puutteellisiin riskiarvioihin. Harjoituskäskyjen sisältöä kopioidaan aiemmista pohjista ilman niiden systemaattista ristiintarkastamista niin, että varsinkin

Tutkinnanjohtaja Kurt Kokko esitteli tutkinnassa tehtyjä havaintoja harjoituksen toteutuksesta. (Kuva: Onnettomuustutkintakeskuksen tiedotustilaisuuden nettilähetys)

muuttuneiden olosuhteiden aiheuttamiin riskeihin pystyttäisiin kiinnittämään huomiota”, tutkintaselostuksessa mainitaan.

Sen mukaan myös henkilöstön vaihtuvuus ja koulutusjärjestelmän muutokset ovat johtaneet ns. hiljaisen tiedon katoamiseen. ”Puolustusvoimien hierarkkisessa, suorituspainotteisessa kulttuurissa ei välttämättä ymmärretä tai uskalleta ilmaista osaamattomuutta ja kysyä tarkennuksia saatuihin ohjeistuksiin”, selostuksessa mainitaan.

Dragsvikin onnettomuuteen liittyvät määräykset olivat tutkinnan mukaan myös tulkinnanvaraisia. Rantautumisen turvallisuuden hallinta jää puolustusvoimissa maalla ja merellä sovellettavien käytäntöjen väliin.

Avoimempaan kulttuuriin

Uudenmaan prikaatin esikuntapäällikkö Pekka Snellman kertoo, että onnettomuuden jälkeen barettimarssin järjestelyjä on uudistettu esimerkiksi maihinnousujärjestelyjen osalta.

-Onnettomuustutkintaraportti ja sen suositukset vaikuttavat palvelusturvallisuuteen sitä mukaa kun ne pannaan toimeen. Uudenmaan prikaatissa on kannustettu henkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä ilmoittamaan riskeistä ja vaaratilanteista matalalla kynnyksellä, ja tähän rohkaistaan jatkossakin, Snellman sanoo. Hänen mukaansa kynnys riskeistä ja vaaroista ilmoitta-

miseen on jo aikaisemminkin pyritty pitämään hyvin matalana.

-Hiljattain käyttöön otettu sovellus mahdollistaa ilmoittamisen hyvin helposti esimerkiksi omalla mobiililaitteella. Ilmoituksen voi myös tehdä nimettömänä, Snellman kertoo.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan poikkeamista ilmoittamisesta ei ole muodostunut Puolustusvoimissa rutiinia. ”Se on usein hankalaa ja jää osin tekemättä, koska ei tiedosteta, millaisista poikkeamista pitäisi tehdä ilmoitus. Poikkeamista ilmoittaminen vaihtelee myös puolustushaaroittain ja joukko-osastoittain”, tutkintaselostuksessa todetaan. Sen mukaan vaaratilanteisiin liittyviä poikkeamailmoituksia ei Uudenmaan prikaatissa tehdä kovin aktiivisesti verrattuna moniin muihin joukko-osastoihin.

Kokon mukaan kuulemisissa ei tullut ilmi, että varusmiehiä olisi kielletty kertomasta onnettomuudesta ulkopuolisille, eikä vaikenemiskehotuksista mainittu. Tällaisesta on kerrottu julkisuudessa aiemmin.

-Käsite vaikenemisen kulttuurista kuulostaa minun korviini pahalta. Mielestäni kyse on vielä ei riittävän avoimesta ilmoituskulttuurista, ja sen kehittämisvauhti voisi olla hieman nopeampikin, Puolustusvoimien johtava työ- ja palvelusturvallisuuspäällikkö, everstiluutnantti Ville Rosenlund sanoi.

Pyrkimys on saada hen-

kilökunta ja varusmiehet ilmoittamaan poikkeamista. Rosenlundin mukaan haaste on moniulotteinen.

-Se, että henkilö tunnistaa tilanteen ja löytää myös kanavan ja osaa tehdä ilmoituksen, ja kokee että sillä on myös vaikuttavuutta, hän luetteli. Lisäksi Rosenlund totesi olevan tärkeää, että epäkohdista ilmoittaminen ei vaikuta työntekijän urakehitykseen, vaan ilmoittajalla pitää olla varmuus ja turva oikeudenmukaisesta kohtelusta.

Turvallisempi paikka palvella

Everstiluutnantti Rosenlund kertoi tiedotustilaisuudessa, että tapaturmatilastojen perusteella Uudenmaan prikaati on yhtä turvallinen asepalveluspaikka kuin muutkin joukko-osastot. Hänen mukaansa tilanne on myös tällä hetkellä parempi kuin ennen onnettomuutta.

-Toivottavasti oppi ei tule meille vain onnettomuuksien kautta, vaan muutenkin. Uudet suositukset käsitellään aiempaan tapaan, asiat vastuutetaan ja etsitään ratkaisut, miten turvallisuus varmistetaan myös jatkossa, Rosenlund sanoi.

Uudenmaan prikaatissa on tapahtunut esikuntapäällikkö Snellmanin mukaan viime vuoden lokakuun jälkeen vain yksi tapaturma, joka on luokiteltu tasolle 3 (vakava) viisiportaisella asteikolla. Kyseessä oli sormen puristumisvamma taistelukoulutuksessa. Rosenlund totesi, että turvallisuusasioihin suhtaudu-

taan vakavasti, ja vastuu niistä menee joukko-osastoista aina pääesikuntaan asti. Hän kertoi myös käyneensä Uudenmaan prikaatin kanssa puolen vuoden aikana enemmän keskusteluja kuin minkään muun joukko-osaston kanssa, ja sille on annettu tukea.

Aiemmasta ei saatu tietoa

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan jo kevään 2023 harjoituksessa varusmiehet olivat joutuneet samalla tavalla upoksiin samassa paikassa. Tästä ei kuitenkaan ollut tehty poikkeamailmoituksia, joihin olisi voitu reagoida syksyn harjoituksen suunnittelussa.

-Tutkinnassa nousi esiin, että varusmiesten voi olla vaikea erottaa mikä on normaalia ja mikä ei. Varusmiehet olivat saattaneet pitää tapahtunutta harjoitukseen kuuluvana tilanteena, josta oli vain pitänyt selviytyä, koska koulutus on usein vaativaa, tutkinnanjohtaja Kokko sanoi.

Uudenmaan prikaatin mukaan sen palkatulla henkilöstöllä ei ole havaintoja tällaisesta tapahtumasta, eivätkä varusmiehet ole siitä ilmoittaneet, joten asiaan ei voitu reagoida.

-Olemme selvittäneet asiaa ja kuvatun kaltaista tai vastaavaa tapahtumaa ei ole tullut prikaatin palkatun sotilashenkilöstön tietoon. Myöskään prikaatin varusmiehet eivät ole kertoneet sellaisesta. Emme tiedä, mihin raportin tiedot perustuvat, esikuntapäällikkö Snellman kommentoi.

Huomiota tiedottamiseen

Uudenmaan prikaatin ensitiedote lokakuun onnettomuudesta julkaistiin noin neljä tuntia tapahtuman jälkeen. Sen mukaan yksi varusmies oli joutunut veden varaan ja viety sairaalaan. Pari päivää myöhemmin tiedotettiin, että Onnettomuustutkintakeskus aloittaa tapauksesta tutkinnan. Silloinkin prikaati tiedotti, että varusmiehiä oli joutunut veden varaan. Vaarassa olleiden määrä tuli julkisuuteen vasta Otkesin tiedotteesta. -Ensitiedotteessa kerrottiin tapahtumasta ne tosiasiat, jotka tekivät tapahtumasta poikkeuksellisen. Yksi varusmies joutui veden varaan ja muut onnistuivat rantautumaan liian syvään veteen joutumisesta huolimatta. Tarkoitus ei ollut peitellä onnettomuuteen osallisten lukumäärää.

Ensitiedotetta tarkennettiin myöhemmin ja onnettomuusviestinnän puutteista on otettu opiksi, Snellman sanoo. Rosenlundin mukaan asiassa on kehitettävää. -Tästä on käyty sisäisiä keskusteluja. Ensitiedote ei saa olla harhaanjohtava ja siinä on oltava se tieto, mikä tiedetään. Prikaatin tiedotteessa olisi ollut hyvä avata tämäkin asia, hän sanoi.

Suosituksia parannuksiin

Onnettomuustutkintakeskus antaa tutkinnan perusteella kolme suositusta. Niillä haetaan parannusta harjoituskäskyjen laatimiseen, avoimempaan vuoropuheluun ja virheistä oppimiseen. Puolustusvoimien tulisi mm. kehittää poikkeamailmoitusten tekemistä monikanavaisemmaksi ja yksinkertaisemmaksi ja huolehtia siitä, että kaikkiin ilmoituksiin reagoidaan ja niihin annetaan palautetta. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan armeijassa tulisi myös edistää toimintakulttuuria, joka kannustaa avoimeen vuoropuheluun ja kriittiseen ajatteluun ilman syyllistämistä. Lisäksi tulisi ottaa käyttöön harjoituskäskyjen ristiintarkastusprosessi, jossa varsinkin harjoituksiin liittyvien muutosten yhteydessä ulkopuolinen taho tarkastelee niihin liittyviä riskejä. Esitutkinta loppusuoralla Onnettomuuden vastuukysymyksiä selvitetään edelleen käynnissä olevassa poliisitutkinnassa. Vakavan onnettomuuden tutkintavastuu siirrettiin poliisille viime vuoden lokakuussa pian tapahtuneen jälkeen. Esitutkinta on nyt valmistumassa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella. -Pidämme vielä yhden esitutkintapalaverin syyttäjien kanssa. Tämän jälkeen esitutkintapöytäkirja siirretään joukko-osaston komentajalle, joka tekee päätöksen syyteharkintaan lähettämisestä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mats Sjöholm kertoo. Rikoksesta epäillyn asemassa on kuultu esitutkinnassa kolme henkilöä. Nimikkeinä ovat palvelusrikos, törkeä vammantuottamus ja vaaran aiheuttaminen. Epäiltynä ovat olleet veneen kuljettaja ja kaksi tasokokeen järjestämisestä vastannutta henkilöä. Kaikki kuuluvat kantahenkilökuntaan.

0400914000
80 €
2 x 45 min hieronta norm. 98 €
harjoitusjärjestelyjä ja käytäntöjä

Rakenteet kuntoon Karjaalta itään ja kaksoisraide Siuntioon

Hallitus sopi neuvottelussaan kuluneella viikolla vuoden 2024 toisesta lisätalousarvioesityksestä. Hallitus mm. laittaa liikkeelle useita liikennehankkeita eri puolilla Suomea vauhdittamaan alueiden kasvua ja nopeuttamaan rakennusalan toipumista taantumasta.

Valtioneuvoston mukaan investointiohjelmaan kuuluvat hankkeet eivät lisää valtion velanottotarvetta. Lisäksi Suomi tulouttaa EU:n Verkkojen Eurooppa -ohjelmasta saatuja tukia 51 miljoonalla liikenteen hankkeisiin. Siitä kohdennetaan 11,2 miljoonaa euroa Länsirata Oy:lle (entinen Tunnin juna).

timäärärahasta rantaradan parannuksiin.

Helsingin ja Turun välillä kulkevan rantaradan liikenne on pääasiassa kaukojunaliikennettä. Osuudella on myös lähijuna- ja tavarajunaliikennettä. Iäkäs rata kulkee uusien ja vanhojen ratapenkereiden ja rakenteiden perustusten päällä.

Hankkeessa tehdään sillan, ratarakenteen ja turvalaitteiden korjauksia. Ensimmäisessä vaiheessa korjataan mm. ratarakenteita Karjaan ja Inkoon välillä. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan korjaustoimenpiteillä mahdollistetaan pistemäisten nopeusrajoitusten poistaminen ja pidetään rata liikennöitävässä kunnossa. Lisäksi hankkeessa tehdään pieniä asema-alueiden esteettömyyteen liittyviä parantamistoimenpiteitä, joiden avulla pyritään parantamaan matkustusmukavuutta. Määrärahalla rahoitetaan myös Siuntion kaksoisraiteen suunnittelu sekä Inkoon Lisätalousarviosta 30 miljoonaa euroa rantarataan

Osana hallitusohjelman mukaista investointiohjelmaa ehdotetaan käynnistettäväksi rantaradan kehittämistoimenpiteet Karjaan ja Kauklahden välillä. Hankkeeseen esitetään tässä vaiheessa 30 miljoonaa euroa. Kyseinen määräraha on osa hallitusohjelmaan kirjatusta 80 miljoonan euron investoin-

Luksialle kolme SM-mitalia

Ensimmäisessä vaiheessa rantaradan parannushankkeisiin varataan 30 miljoonaa euroa. Jäljelle jää vielä 50 miljoonaa, jonka käytöstä toivotaan päätöksiä syksyllä.

Joddbölen syväsataman pistoraiteen ja Inkoon aseman kevyen liikenteen väylän esiselvitykset.

Suomen parhaat ammattiosaajat palkittiin Taitaja-kilpailussa

Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksian opiskelijat menestyivät mukavasti nuorten ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailuissa Kuopiossa kuluneella viikolla. Mitaleista kilvoitteli yli 400 ammatillisessa koulutuksessa opiskelevaa nuorta oman alansa ammattitaitolajeissa.

-Taitajatiimimme kisasi hyvällä asenteella. Jokainen teki parhaansa ja otti suorituksestaan kaiken opin irti. Kisoista kotiuduttiin kolmen mitalin voimalla, Luksian Skills-lajipäällikkö Vesa Kupila kertoo. Pusulalainen Santeri Keinänen voitti hopeaa automaatioasennuksessa. Matkailua opiskelevat Vanessa Havulahti Somerniemeltä ja Daranee Saeli Nummelasta ylsivät pronssille samoin kuin tammisaarelainen lähihoitajaopiskelija Felicia Kantola.

Raaseporin seutukunnasta Luksian finalistijoukossa olivat myös putkiasentajaksi opiskeleva Pyry Tolvanen Hangosta ja automaatioasentajaksi opiskeleva Kasper Knaapinen Pohjasta. Luksiasta kilpailuihin osallistuivat lisäksi Joona Lehtonen, Eveliina Juuti, Alex Koistinen ja Jyry Koistinen. Axxellista finaalissa olivat mukana Camilla Funck ja Fanny Gustafsson.

Mitalit jaettiin 49 lajissa, joista viisi oli erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille tarkoitettuja lajeja. Koko kilpailun parhaaksi Taitajien

SM-pronssimitalisti, lähihoitajaopiskelija Felicia Kantola Tammisaaresta vasemmalla vierellään matkailun pronssikaksikko Vanessa Havulahti ja Daranee Saeli sekä automaatioasennuksen hopeamitalisti Santeri Keinänen. (Kuva: Luksia)

taitajaksi valittiin Espoon Omniassa opiskeleva, kiinteistönhoitolajin voittanut Max Miettunen. Kestävän kehityksen, työturvallisuuden ja yrittäjyyden tulee näkyä kaikissa Taitaja-lajeissa. Tapahtumassa palkitaan kussakin kategoriassa laji, joka on kyseisenä vuonna toiminut esimerkillisesti teeman huomioimisessa. Kestävän kehityksen palkinnon sai hevostenhoito, yrittäjyyden palkinnon vaatteenvalmistus sekä työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin palkinnon puhdistuspalvelut. Yläkoululaisten leikkimielisen tieto- ja taitokilpailun Taitaja9:n voittajakolmikossa olivat joukkueet Laukaalta, Ylämyllystä ja Iisalmesta. Taitaja-tapahtuma on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen ta-

pahtuma. Tapahtuman taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry.

-Vihdoinkin rantaradan kehittäminen etenee. Olen erityisen tyytyväinen siihen, että hankkeessa on mukana junien

kohtaamispaikka. Tämän hallituskauden aikana pyrimme tekemään sellaisia toimia rantaradalla, joilla voimme lisätä

Omalääkärikokeilu alkaa, tavoitteena kahdeksan työparia

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue alkaa pilotoida hoidon jatkuvuuden ammatinharjoittajamallia Kalajärven terveysasemalla Espoossa. Ensimmäisessä vaiheessa ammatinharjoittajamallissa toimii kaksi omahoitajan ja ammatinharjoittajalääkärin työparia.

Ylilääkäri Emil Heinäaho kertoo, että Kalajärven terveysasema valikoitui kokeiluun muun muassa yksikön sopivan koon vuoksi.

-Oletamme, että uusi toimintamalli istuu paremmin pienen yksikön toimintakulttuuriin. Isommilla asemilla pystytään paremmin hyödyntämään esimerkiksi tiimityöskentelyä, hän sanoo.

Molemmat uudet työparit sijoitetaan samalle asemalle,

jotta toimintamalliin liittyviä arjen käytänteiden haasteita voidaan ratkoa mahdollisimman tehokkaasti. Omahoitajat työllistyvät hyvinvointialueen palkkalistoille. Kahden ammatinharjoittajalääkärin hankinta on jo aloitettu. Pilottiparien varsinainen potilastyö käynnistyy elo-syyskuussa. Mallin laajennuksen valmistelu aloitetaan syyskuussa. Tavoitteena on, että vuoden 2025 alussa hyvinvointialueella olisi potilastyössä kahdeksan työparia lisää.

-Näiden kahdeksan työparin sijoittumisesta ei ole vielä tehty suunnitelmia. Sijoittumista pohditaan ensimmäisen vaiheen kokemusten perusteella, Heinäaho sanoo.

Länsi-Uudenmaan hyvin-

junayhteyksiä. Tavoitteena on mahdollistaa myös lisävuoroja Hangon ja Helsingin välillä, mikä on tärkeää Länsi-Uudenmaan elinvoimaisuudelle, inkoolainen kansanedustaja Henrik Wickström (r) tiedottaa.

Hän odottaa syksylle päätöksiä siitä, miten jäljelle jäävä 50 miljoonaa euroa käytetään, jotta alueella voitaisiin suunnitella tulevaa junaliikennettä aina vuoteen 2030 saakka.

Wickströmin mielestä Hangon ja Helsingin välistä lähiliikennettä on kehitettävä niin, että myös uusilla H-junilla voi kulkea aamulla Länsi-Uudeltamaalta Helsinkiin ja iltapäivällä takaisin. -Lähijunayhteydet ovat tärkeitä Hangon, Raaseporin, Inkoon ja Siuntion kehittämismahdollisuuksille. Meidän on myös turvattava yhteydet Turkuun. Selvää on se, että rantarata tarvitaan ja meidän on jatkettava työtä sen kehittämiseksi kaikin tavoin, Wickström linjaa.

vointialue on saanut sosiaali- ja terveysministeriöltä 3,2 miljoonan euron avustuksen ammatinharjoittajamallin kehittämiseen. Asiakkaan näkökulmasta malli tarkoittaa nimettyä lääkäriä, joka ottaa kokonaisvastuun hänen hoidostaan.

KUTSU Raaseporin suomenkielisen kulttuuriyhdistys :n

sääntömääräiseen vuosikokoukseen ke 5.6. klo 18-20 Raaseporin kansalaisopiston Helmer -luokkaan, Torikatu 8, Karjaa. Avoin kaikille. Hallitus

karjaanpuhelin.fi

Hyötyä ja hupia kuidun täydellä nopeudella! KOKOUKSET

Nro 21b Sunnuntaina toukokuun 26. pnä 2024 - 3
TILAA ILMAINEN KUNTOKARTOITUS JA SUUNNITTELU! SOITA & VARAA AIKA / RING & BOKA TID! BESTÄLL GRATIS KONDITIONSBEDÖMNING OCH PLANERING! KOKO KOTI KYMPILTÄ! HELA HEMMET FRÅN KYMPPI! KOKO REMONTTI HELA RENOVERINGEN ALK./FR. 100 €/KK/MÅN (02) 4358 006 • WWW.KYMPPI-KATTO.FI Ikkunat / Fönster Ovet / Dörrar Ulkoverhoukset / Fasader Kattoremontit / Takrenoveringar Nils Fagerström 0400 217 173 Markku Koistinen 0400 670 397 Karjaalla PASSIKUVAT MEILTÄ SÄHKÖISET Keskuskatu 83 | ma–pe 9–17 | 019 239 0789 Yli 30 erilaista
työmaalle toimitettuna! Myös verkkokaupasta! Kuljetuspalvelu 044 972 8344 pihapalvelu.fi Mullat
kuorikatteet Sepelit ja murskeet Kivituhkat ja hiekat Piha- ja luonnonkivet noidenMarkki-jopa HALVIMMAT suursäkit jarahdit! Maa-ainekset irtokuormana
Myös
maa-ainesta kotiin, mökille tai
ja
tai nuppikuormana aina 50 tonniin asti!
viherrakentaminen

Huumekoirien kuonot ja kestävyyskin koetuksella

Labradorinnoutaja Repelle ja ohjaaja Samille SM-hopeaa

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen koirakko menestyi poliisin huumekoirien SM-kisoissa. Kisapäiviin sisältyi muun muassa tottelevaisuus- ja jälkikoe sekä huoneisto-, varasto- ja ajoneuvoetsintää.

Vanhempi konstaapeli Sami Söder ja koiransa Repe (Hulivilin Super Safe) sijoittuivat kilpailussa toiseksi. Länsi-Uudeltamaalta osallistuivat myös vanhempi konstaapeli Tea Vasarainen ja belgianpaimenkoira malinois Sinko, jotka sijoittuivat yhdeksänneksi. Lisäksi Tea ja Sami koirineen sijoittuivat toiseksi joukkuekilpailussa.

-Sijoitus tuntuu hyvältä, ei käy kieltäminen. Kisa oli kova ja hirveän taitavia ohjaajia ja kokeneita kisaajia oli päivät täynnä. Se oli vuoden parasta treeniä, jota ei mistään muualta voi saada, Söder kertoo.

Seitsemänvuotias Repe on labradorinnoutaja, joka on koulutettu huume- ja rahakoiraksi. Parhaat suoritukset Repestä saatiin esiin onnistumisten ja kehujen kautta. Kisa kävi kirjaimellisesti kuumana, sillä esimerkiksi viimeisenä tapahtumapäivänä Nurmijärvellä lukemat lähentelivät 26 astetta. Viimeisen päivän

Vanhempi konstaapeli Sami Söder ja koiransa Repe (Hulivilin Super Safe) Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta sijoittuivat SM-kilpailuissa hienosti toiseksi. (Kuva: Tapani Romppainen)

viimeisessä lajissa eli maasto-osiolla onnistuminen oli Samille ja Repelle todellinen työvoitto.

-Huomasi, että kuumuus kyllä otti koiraan. Ohjaajien ensisijainen tehtävä on pitää koira turvassa ja hyvässä voinnissa. Koiran pitää siis päästä varjoon ja saada hyvin nestettä. Myös tästä saatiin hyvää oppia kisaolosuhteissa, Söder sanoo ja kertoo olevansa todella tyytyväinen ja koirastaan ylpeä.

KOULUJA JA KURSSEJA SKOLOR OCH KURSER

Lasten ja nuorten

Tenniskurssi 3.-7.6.

FTK järjestää 7-13-v. lapsille tenniskurssin kesäkuun alussa. Tapahtumapaikkana toimii 1-kenttämme Fiskarin puistomäellä. Kurssin kesto on maanantaista perjantaihin ja kellonaika on joka päivä 18.00-19.30.

Hinta 10 €/osallistuja (maks. 10 osallistujaa)

Ilmoittautumiset & tiedustelut: Jorma Haapasaari puh. 040 595 9350.

Föreningen Folkhälsan i Ekenäs ordnar

Simskola 24.6-5.7 vid Sjövik strand, Ekenäs

Grupper:

10.00-10.45 Lek & Plask - 3-5 år, inga förkunskaper

11.00-11.45 Nybörjargrupp - 5 år fyllda, förkunskap vattenvana 12.15-13.00 Nybörjargrupp - 5 år fyllda, förkunskap vattenvana 13.15-14.00 Fortsättningsgrupp - förkunskap simma 25 m

Anmälning via webben: https://www.folkhalsan.fi/ekenas Välkommen med!

Pris: 25 €/barn (syskonrabatt 5 €)

-Toinen sija oli tällä kertaa melkeinpä maksimisuoritus meille, mitään ei jäänyt niin sanotusti ”kaukaloon”. Etsintärastipäivänä olimme paras koirakko, kun taas ensimmäisen päivän jälki oli vaikea kaikille, myös meille, Söder kertoo.

Myös yksi hänen omista tavoitteistaan täyttyi, sillä

kilpailun kaksi parasta pääsee myöhemmin tänä vuonna virkakoirakisoihin, jossa kilpailee poliisikoirien lisäksi muiden viranomaisten virkakoiria.

Huumekoirien SM-kilpailussa kultaa sai labradorinnoutaja Kukka (Hulivilin Force of Nature) poliisikoiralaitoksen kouluttaja Helena Walliuksen ohjauksessa. Kukka on Repen siskopuoli. Kolmannelle sijalle nousi labradorinnoutaja Yoda (Retkikaverin Hittavainen) Camilla Bomanin ohjauksessa.

Mopot ja sähköiset liikkumisvälineet valvonnassa viikonloppuna

Poliisi valvoo tänä viikonloppuna koko maassa kaksipyöräisten ajoneuvojen rakennetta ja kuntoa, kuljettajien ajokuntoa, suojakypärän käyttämistä ja liikennesääntöjen noudattamista. Valvontaa kohdistetaan myös sähköisten liikkumisvälineiden kuntoon ja kulkunopeuteen. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on mukana joissakin tarkastuspaikoissa ja myös Liikenneturva on mukana jakamassa tietoa turvallisesta liikkumisesta. Myös viikonlopulle osuvat mopojen kokoontumisajot ovat valvonnan kohteena. Viime vuoden vastaavassa valvonnassa tavattiin liki 40 rattijuoppoa ja lähes 130 kortitonta kuljettajaa. Ajoneuvon luokka todettiin muuttuneeksi 75 tapauksessa ja muuten ajoneuvon kuntoon puututtiin 290 tapauksessa. Liikennesääntöjen noudattamatta jättämiseen puututtiin parisataa kertaa.

-Viritetty mopo voi olla hengenvaarallinen ja siksi vanhempienkin kannattaa olla kiinnostuneita lastensa ajopelien kunnosta, poliisitarkastaja Tuomo Katajisto

muistuttaa.

Sähköisten laitteiden kunto huolestuttaa

Sähköisiä liikkumisvälineitä näkyy liikenteessä yhä enemmän ja Traficomille on tullut useita ilmoituksia kyseisissä laitteissa yllättäen ilmenneistä vaurioista. Sähköisiä liikkumisvälineitä myyvät yritykset vastaavat myymiensä laitteiden turvallisuudesta ja siitä, että ne ovat vaatimusten mukaisia.

Poliisin mukaan erityistä huomiota tulee kiinnittää asiakkaiden ohjeistukseen sitä, missä ja miten laitetta voi käyttää. Valvonnan aikana jaetaankin tietoa sähköisten liikkumisvälineiden turvallisesta käytöstä liikenteessä. Ohjeiden vastainen käyttö voi johtaa laitteen rakenteen nopeaankin vaurioitumiseen. Kesäkuun 1. päivänä voimaan tulevan liikennevakuutuslain uudistuksen myötä yli 25 kiloa painavat kevyet sähköajoneuvot ja kaikki vuokrattavat sähköpotkulaudat tulevat liikennevakuutuksen piiriin. Valvonnassa muistutetaan kuljettajia myös lakiuudistuksen tuomista uusista velvoitteista.

Vuorotteluvapaat loppuvat elokuussa

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen lakiesityksen vuorotteluvapaan lakkauttamisesta. Laki tulee voimaan elokuun alussa. Tämän jälkeen työntekijöiden ei ole enää mahdollista jäädä vuorotte-

luvapaalle eikä saada vuorottelukorvausta, Kela tiedottaa. Vuorotteluvapaan voi vielä aloittaa ennen heinäkuun viimeistä päivää. Vuorotteluvapaata on oikeus pitää enintään 180 kalenteripäivää.

Saimi Lupala avaa juoksuradalla menohanoja

IF Raseborgin Saimi Lupala on maiskutellut yleisurheilun ulkokautta käyntiin harvinaisemmalla herkulla. Tammisaarelaislähtöinen Lupala juoksi ensin viime sunnuntaina Tampereella 300 metrillä naisten sarjan viidenneksi (40,96) ja tikkasi tiistaina Turun tilastopajacupissa 150 metrillä seitsemänneksi (18,98). Kyseisillä ”välimallin” matkoilla hän oli viihtynyt viimeksi muutama vuosi sitten.

-Nämä ovat alimatkoja 200 ja 400 metrille ja niillä saa vähän kroppaa auki. Juoksen perjantaina (24.5.) Lahden Motonet GP:ssä ”nelkun” ja 300 metriä oli sopiva puraisu ennen sitä, Saimi selvitti tiistai-illan auringonpaisteessa Paavo Nurmen stadionilla.

Hän oli 150 metrillä omassa erässään kakkonen, kuumassa erässä Milja Thureson hurjasteli voittoajan 17,60.

-Tavoite oli päästä alle 19 sekunnin ja siinä onnistuin. Hieman kyllä tuntui siltä, että matka loppui kesken ja olisi voinut sen 50 metriä vielä painaa, Saimi tuumi.

Lupala on viilannut äitinsä Minna Kyttälän valmennuksessa lähtöjä liukkaammiksi.

Saimi Lupala juoksi Turun tilastopajacupissa ensimmäisen 150 metrin kisansa neljään vuoteen. Lupalan kauden kohokohdat sijoittuvat Kalevan kisoihin ja 22-vuotiaiden SM-kisoihin.

den pitävän. Nousen herkästi lähdössä pystyyn, mutta pitää päästä paremmin eteenpäin, Saimi avasi.

Valintojen maailma Kilpailuja on tästä eteenpäin kalenterissa tiuhalla tahdilla.

paljon. Tykkään muutenkin saada itseni vauhtiin kisojen kautta, koska harjoittelen aika usein yksin. Tarvittaessa löytyy toki treeniseuraakin, enimmäkseen Eläintarhan kentällä harjoitteleva nykyinen helsinkiläinen totesi.

kin juoksuradalla ja etenkin 400 metrillä Lupala mielii mukaan Vaasassa käytäviin kalevalaisiin. Karsintaraja on 55,80, johon yltäminen vaatii rivakkaa ennätysparannusta (56,31). Vähempikin luultavasti riittää rankingin kautta sisään.

-Tulosparannus voi olla alkukaudella yksittäisten kisojen välillä aika isokin. Ensimmäinen kisa on aina vähän vaikea, mutta muutaman kilpailun jälkeen näkee, mihin suuntaan vauhti kehittyy, Saimi mietti.

Otteluakaan hän ei ole unohtanut, mutta Kalevan kisoissa lajien yhdistäminen ei onnistu. Seitsenottelun kuula alkaa puoli tuntia ennen 400 metrin alkueriä.

-Olen itse asiassa harjoitellut ottelulajejakin jopa enemmän kuin vuosi sitten, koska ne ovat hyvää vaihtelua. Viime vuonnakin päätin osallistua Kalevan kisojen otteluun viime tingassa ja valinta tulee nytkin tapahtumaan lähempänä ilmoittautumispäivää, Saimi pohti.

Turun tilastopajacupissa urheili myös IF Raseborgin Jakob Holmberg, joka voitti P 15 -sarjan korkeuden ennätyshypyllään 175. Ensi viikolla 15 vuotta täyttävä Holmberg kipitti lisäksi toiseksi 300 metrin aidoissa kellotuksella 44,50. www.etela.com

-Ne tuntuvat paljon paremmilta kuin vielä talvella. Olen kaivannut lähtöön nopeutta ja uskallusta, että luotan askelei-

-Kalevan kisat pidetään jo kesäkuun lopussa ja kuukautta aiemmin kuin viime vuonna. Sen takia harjoittelu on ollut keväällä tavallista kovempaa ja kisoja tulee nyt

21-vuotias Lupala on niittänyt yleisurheilukentällä suurinta menestystä moniotteluissa ja sijoittunut Kalevan kisojen seitsenottelussakin kahdesti kuuden joukkoon. Nyt keskittyminen on kuiten-

4 - Nro 21b Sunnuntaina toukokuun 26. pnä 2024
EDELLEEN KAKSI KERTAA VIIKOSSA! TORSTAINA PAPERI & DIGI SUNNUNTAINA DIGI

KATTOTYÖT / TAKARBETEN

Marko Paavola 050 441 2713, marko@ph-pelti.com

Ab

Patrik Alén Teknikerv. 10, Ekenäs Teknikontie 10, T:saari 050 505 7731 info@vnplat.fi www.vnplat.fi

Plåttak/Peltikatot | Taksäkerhet/Kattoturvatuotteet Regnavvattningssystem/ Sadevesijärjestelmät |Plåtlister/Peltilistat

010 238 8000 Hanko, Tammisaari, Karjaa, Pinjainen, Mustio

Sähkö-, teollisuusautomaatio-, tele, ATK- ja antenniasennukset El-, industriautomation-, tele-, ADB- och antenninstallationer

Sähkö- ja LVI-tarvikemyynti El- och VVS-materialförsäljning

Hanko 0400 613 400 R aasepori 0400 17 01 17

Ajamme kela,- vpl ja kuluttajakyytejä

LEIPOMO / BAGERI

Keskuskatu 82 Centralgatan, Karjaa/Karis Auki/Öppet: ma-pe 7.00-17.00 må-fre la 8.30-15.00 lö

LAKIASIAINTOIMISTO / JURISTBYRÅ

Köpmansgatan 24, Karis Kauppiaankatu 24, Karjaa Tel./Puh. 040 589 6365 info@fredenberg. www.fredenberg.

LAKIPALVELUT / JURIDISKA TJÄNSTER

JURIDISKA TJÄNSTER - LAKIPALVELUT

Sara Neovius JM/OTM 010 257 3437 förnamn.efternamn@op.fi • www.op.fi/raseborg etunimi.sukunimi@op.fi • www.op.fi/raasepori

Carola Nordlund Skattesakkunnig/Veroasiantuntija 010 257 3434

Lenitan kotiparturi

Tilaa hiustenleikkuu suoraan kotiin Boka tid till hårklippning hem 044 235 7983

Myymälä

info@ajohansson.fi www.ajohansson.fi

RAKENNUSPALVELU / BYGGTJÄNST

• Asuntokaupan kuntotarkastukset

• Märkätilatöiden valvonta

• Kirvesmiestyöt www.ktkruunu.fi 045 673 9164 • info@ktkruunu.fi

Leif Nordström • 0400 485 826 • Arvid Stålarms väg 25 Renoverings och saneringsarbeten. Målningsarbeten inom och utomhus. Sprutmålningar, tak, fasader, hallar. Skylifttjänster, fasadtvätt även höghus. Kakel, klinker, tapet och mattarbeten. Golvslipningar, lackeringsarbeten. Mindre metallarbeten, svetsarbeten.

/ SOTNINGSTJÄNST

mtnuohous@gmail.com

since 1999 puh./tel. 050 532 5959

nuohoukset – sotning tiiveyskokeet ja kuvaukset – provtryck och kontrollfilmning hormien saneeraus – sanering av skorstenar och rökkanaler lv-puhdistus ja -mittaus – ventilationsrengöring och -mätning tikkaat ja sadevesikourut – taksäkerhetsprodukter och rännor

Siivouspalv elut kotiin, loma-asumiseen ja yrityksille, luotetta vasti ja joustavasti. Städtjänster för hemmet, fritidsboendet och

Vyöhyketerapeutti Terhi Kaakinen

Bockbodantie 477, Tammisaari 040 527 0008

OSTEOPATIA FISKARS

Santeri Kaatra Osteopaatti AMK Puh. 044 336 3036

Peltorivi 9, Fiskari

Viherlehdonkatu 8, T:saari Grönalundsgatan 8, Ekenäs Puh. 040 703 2393 Tel.

Silmälääkäri LT Antti Kuoppala

Meiltä myös näkökenttätutkimukset medioptik.fi

6 - Nro 21b Sunnuntaina toukokuun 26. pnä 2024 OSAAJAT PALVELUKSESSANNE - TILL ER TJÄNST
TAKSIPALVELUT
TAXITJÄNSTER
/
LUKOT ja HÄLYTYSLAITTEET / LÅS och LARMSYSTEM TILITOIMISTO / BOKFÖRINGSBYRÅ POLTINHUOLTO / BRÄNNARSERVICE ENERGIARATKAISUT
AUTOPALVELUT
BILTJÄNSTER NUOHOUSPALVELUT
/ ENERGILÖSNINGAR
/
TURVAKOTI / SKYDDSHEM KEHONHUOLTOPALVELUT / KROPPSVÅRDSTJÄNSTER
SILMÄLÄÄKÄRI / ÖGONLÄKARE LÄÄKÄRIPALVELUT
LÄKARTJÄNSTER HIUSTENLEIKKUU / HÅRKLIPPNING Ajanvaraus 06 558 1111 www.wellmedic.fi Lääkärin vastaanotto ja työterveyshuolto Korttimaksu tai lasku Korkeavuorenkatu 5-7, 10300 Karjaa Terveystori wellmedic ERIKOISHAMMASTEKNIKKO / SPECIALTANDTEKNIKER
/
PESULA / TVÄTTERI SIIVOUSPALVELUT / STÄDTJÄNSTER
010 235 8880
flexibelt.
företaget, pålitligt och
SERVICE
HUOLTOA
/
0400 209 999 • ekenas@mekonomen.fi
019 246 2950
Hanko 0400 195 598
SÄHKÖPALVELUT / ELTJÄNSTER 044 537 5691
SUUNNITTELU
Korjaamo
(BD-Auto) Korjaamo
(TM-Carservice)
SÄHKÖTYÖT &
www.azets.fi/raasepori
tilitoimisto www.azets.fi/raasepori Nykyaikainen tilitoimisto Since 2004
Nykyaikainen
SILMÄLÄÄKÄRI Tammisaari 019 246 2949 Karjaa 019 230 161
AJANVARAUS - bromans.fi
Ari Aittala Tero Ovaskainen
248 6740
Ajanvaraus Hanko 019
Karjaa 019 230 940
yksityisille
yrityksille Palvelemme suomeksi
betjänar på svenska We provide service in english 045 277 2999
info
rsmpalvelut.com
&
Vi
rsmpalvelut.com

IDO-Seniorit. Kevätkauden

viimeinen kuukausitapaaminen

Tammisaaren kirjaston Mylly-tilassa ke 29.5. klo 14. Vestervik Marthor har rundvandring i Inge-Maj Jousmaas trädgård med ute och inne växter 27.5 kl. 18. Alla med. Karjaan Martat. Vestervikin marttojen taimitilaisuus 27.5. klo 18. Kimppakyyti: kokoontuminen 17.30 K-Kaupan kattoparkki. 10.6. Karis sv. Marthaförening on kutsunut Karjaan Martat retkelle Paimioon ja Enkelipuistoon. Lähtö klo 10, paluu Karjaalla n. 18. Tarkemmat tiedot ilm. yhteydessä viim. 29.5. Pirjo 0400-719039. 13.6. Villiyrttiretki Munsterhjelmin Art Centeriin, Snappertunaan. Kimppakyyti 13.30 K-Kaupan kattoparkista.

Uudenmaan Kilpi. Vertaiskahvit Raaseporissa ke 29.5. klo 17.30-19.30, Tammisaaren kirjasto, kokoustila Mylly, Raaseporintie 8. Illan ohjelmassa endokrinologi Vesa Ilvesmäen videoluento ”Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi: yleiskatsaus” (tekstitys ruotsiksi). Paikalla vertaiskahveilla on Uudenmaan Kilven hankekoordinaattori - mahdollisuus kahvitteluun ja vertaistuelliseen keskusteluun. Jaossa Kilpi-lehtiä ja sairauskohtaisia esitteitä. Lisät. ja ilm. osoitteessa: https://link.webropol.com/ep/ ilmoittautuminen2024, jonna. marttinen@uudenmaankilpi.fi tai 044-2375626.

Hörselföreningen i Västnyland. Hörselrådgivning må 27.5 i Kyrkslätt, Luckan, Saloviusv. 3 kl. 12-13, på Sjundeå bibl. 13.45-14.15 och på Ingå bibl. kl. 14.45-15.45.

Karis svenska Marthaförening. Sommarresan må 10.6 med start från Karis resecenter kl. 10. Vi besöker Pemar sanatorium, i Aino och Alvar Aaltos fotspår med guidning och lunch. Resan fortsätter till Enkelipuisto i Pöytyä, kaffe på Kaidanojan kartano. Retur i Karis ca 18. Anm. till Anne-Maj sen. 30.5 t. 040-7037795. Även för icke marthor.

Raseborgs Hjärtförening Hjärtdag 28.5 kl. 15-18 på Lidls parkering i Karis. Info om hjärtsvikt, förmaksflimmer och blodtryck. Hjärtförbundet och Raseborgs Hjärtförening deltar med info. Raaseporin Sydänyhdistys. Sydänpäivä 28.5. klo 15-18 Lidlin parkkipaikaalla Karjaalla. Sydänliitto kertoo eteisvärinästä ja sydämen vajaatoiminnasta. Verenpaineen ja sykkeen tarkkailusta. Raaseporin Sydänyhdistys kertoo yhdistyksestä.

Pojo Pensionärer. Gång och stavgången fortsätter från torget måndagar kl. 10 till slutet av juni. Sedan blir det boccia på måndagar kl. 10 i rinken nedan om FBK under juli månad. Varefter vi igen fortsätter med gång/stavgång i augustimåndagar. Om vädret tillåter inviger vi sommaren med träff i Gumnäs grillplats 3.6, i stället för gång. Sommarkryssningen till Tallinn sker 19.6. Kom ihåg pass eller id. 9.7 är vår sommarträff på

Skarpkulla Hembygdsmuseum, nu redan en tradition, där Fagervik pensionärer denna gång är inbjudna. Kom med, kanske också nya medlemmar? Anm. till Maj-Len 050-3371803 el. Frank 040-5410660. Efter nu vår sköna utfärd till Gullö gård, blir följande utfärd i början av augusti, någonstans, blir det hemlig resa eller vart, det får vi återkomma till.

Karis Pensionärer. Förbundets kryssning Seniorskeppet 7-9.10. Mer info och bind. anm. till Anne Backman, t. 050-5812344, sen. 14.6. Då till ett lägre pris. Av föreningens smågrupper håller dansgruppen, bowlingen och Trivas tillsammans sommarpaus och stavgången efter 27.5. Kägelspelet i Strandparken och Grupp P8 fortsätter som vanligt. karis.spfpension.fi.

Österby Pensionärer. Boka gärna biljett, till Hasses sommarshow 16.8 i Karis. Inte bind. ännu. Boka sen. 14.6 Seniorkryssningen till dagens pris. GB 0400-533028. Österbottningar i Västnyland. Vi besöker Frontmuséet och Bunkern Irma ons 5.6 kl. 12-16, kaffe dricks på Kosthållet. Resan görs med egna bilar, samling vid Trafikcentret kl. 12. Anm. sen. 31.5, Inger 0443299561 eller ijansson42@ gmail.com. Deltagaravgiften (inträde, guidning, kaffe) sen. 31.5, kontonr FI90 5549 6640 0014 61, referens 2613. Ingå Seniorer. Sommarträff vid ån må 3.6 på Café Wilhelmsdal kl. 14-16. Musik o sång o lätt traktering. Deltagaravgift vid dörren. Anm. sen. 27.5 till Marianne 0405625279. Nytta o. Nöje promenad ti 28.5 kl. 13-15 med Lönnebergaboende. Meddela Pia Degerholm 040-5762392 om du kan komma med. Teaterresa till Raseborgs sommarteater, De tre musketörerna to 4.7 kl. 19. Anm. sen. 3.6 till Iwe 045-2567566 el Babben 0500654896. Biljett o. buss (ända fram), paustraktering. Referens 5209.

MS-klubben. Anm. till sommarlunchen 7.6 och det finns ännu några platser kvar till kryssningen 29.8. Info 0503207465.

Länsi-Uudenmaan AVH ry (LUAVH ry). AVH-kerholaisten ja Raaseporin lähialueiden aivoverenkiertohäiriön sairastaneille ja heidän läheisilleen lounastapaaminen ti 4.6. klo 12-14 ravintola Åminnegård, Åminnen kartanon tie 4, Åminnefors. Ilm. viim. su 2.6. Helena P:lle 050-3601452. Länsi-Uudenmaan AVH ry (LUAVH ry). Lunchmöte för strokeklubbar och de som har haft blodcirkulationsstörningar i hjärnan och deras närstående ti 4.6 kl. 1214 på restaurang Åminnegård, Åminne gårds väg 4, Åminnefors. Anm. sen. sö 2.6 till Helena P. 050-3601452.

Karisnejdens Invalider. Resa till Valamo & Nyslott 31.5-1.6. Start Ekenäs bussis kl. 7.30, Karis resecenter kl. 8. Info t. 050-3207465. Karjaanseudun Invalidit. Matka Valamoon & Savonlinnaan 31.5.-1.6. Lähtö Tammisaaren linja-autoasemalta klo 7.30, Karjaan matkakeskuksesta klo 8. Info p. 050-

Pu h elin (0 1 9 ) 2 7 88 6 6

Sähköposti : ilmoitus@etela.com jakelu@etela.com toimitus@etela.com

3207465. Karjaa-Pinjaisten Eläkkeensaajat. Mölkky- ja petanquepelit keskiviikkoisin klo 13 Paurkour kentällä, Felix Fromin katu 14, jatkuen koko kesän. Keppijumppa aloitetaan samalla kentällä ma 27.5.-24.6. sekä 5.8.-26.8. klo 11. Säävaraus molempiin. Ei heinäkuussa. Kesäteatteri ”Loma” Mathildedalissa su 4.8. klo 17. Siihenkin voi jo ilm., viim. ilm. 3.7. Ilm. ja tied. kaikkiin tapahtumiin Iiris p. 040-5824640. Kotisivuilta: karjaapinjaisten.elakkeensaajat.fi löytyy tarkemmat tiedot tapahtumista, hinnat ym. Maksut tilille: FI97 4170 0010 2094 07. Teatteriviite: 198035.

Hangon Suomenkieliset Eläkeläiset. Kevätkausi päättyi, mutta jatkamme taas 9.9. klo 13. Sokkomatka 2.9. Lisät. ja sit. ilm. viim. 15.8. Leenalle p. 045-3111947.

Hankoniemen eläkkeensaajat. Grillijuhla 13.6. klo 13, Hangonkyläntie 34. Ilm. otetaan vastaan 0400-900489 / Marianne tai 040-7381485 / Marja viim. 3.6.

Pääkaupunkiseudun Luustoyhdistys Hangon paikallisosasto. Astrean kuntosalivuorot nyt ohitse, jatketaan syksyllä. Tammisaaren retki PK:n kanssa 30.5. Ilm. pikaisesti Paulalle. Ekenäsnejdens invalider. Gemensam lunch 30.5 kl. 13.30 på Smakhuset, anm. er till Eila 0400-971826 sen. 27.5.

Länsi-Uudenmaan Senioriopettajat. Kesäteatteriin Naantaliin ke 24.7. Näytelmä Kultaranta on komedia presidenttien puolisoista. Esitys alkaa klo 19. Naantalissa ruokailu ennen teatteria. Maksu tilille ja ilm. Marjatalle 16.6. mennessä.

Inkoon Eläkkeensaajat. Imatran kylpylämatkan 4.-6.6. aikataulu. Linja-auto lähtee Fagervikista klo 7.45 ja Inkoosta klo 8.05 ja Dalin kautta. Pelaamme mölkkyä kesän aikana joka maanantai klo 14 alk. Museoalueen hiekkakentällä.

Är du pensionerad från Ekåsen eller VNKS, sjukhusbiträde, badare. Kaffeträff på Raseborgs sjukhus 29.5 kl. 15. Anm. till Anki t. 040-7605293. Oletko eläkeläinen Tammiharjusta tai LUAS:sta, sairaala-apulainen, kylvettäjä. Kahvitreffit Raaseporin sairaalassa 29.5. klo 15. Ilm. Ankille p. 040-7605293.

Ekenäs Pensionärer. Utfärd till Fagervik-Barösund to 6.6, start kl. 9. Guidning, kaffe, lunch ingår. SPF Västnylands dagskryssning till Tallinn ons 19.6. Raseborgs sommarteater torsdagkväll 11.7. Bekvämt med

SÄLJES

FÄRSK BJÖRKVED.

TUOREITA KOIVUKLAPEJA. Förmånlig transport / Edullinen kuljetus T. 0400 476 740 / Rabbe.

buss, kaffe till bänken. Info o. anm. till Anneli 040-5298868, anneli.hofer@surfnet.fi. Seniorträffar i Karis där vi umgås, diskuterar och dricker kaffe. Träffarna är avgiftsfria och ingen förhandsanm. behövs. Vi träffas torsdagar kl. 10-11.30 i Västra Nylands välfärdsområdets lokal på Köpmansgatan 20, Karis. Mera info fås av Desiree Lindholm / Folkhälsan, 050-3047613.

Västra Nylands Reumaförening. Ingen egen motionsverksamhet under sommaren men i medlet på augusti meddelar vi om höstens program. Fre 14.6 arrangeras en guidad tur till Chappe, dit 20 intresserade ryms med. Mer info Stina 040-5354624. Västra Nylands Reumaförening. Kevätlukukauden liikuntaryhmät ovat tauolla ja elokuun puolessa välissä ilmoitamme syksyn liikuntamahdollisuuksista. Järjestäämme opastetun käynnin Chappeen 14.6. johon 20 kiinnostunutta pääsee mukaan. Lisät. Stina 040-5354624. Tenala-Bromarf pensionärer. Spf Vns sommarresa till Tallinn 19.6. Anm. till Kira t. 0407259902.

MS-klubben. Vi åker på kryssning till Tallin 29.8 med Viking XPRS. Hytt, buffemiddag, transport till och från hamnen. Bind. anm. sen. 14.7 till 0503207465. Även för icke medlemmar. MS-klubi. Risteily Tallinaan 29.8. Viking XPRS. Hytti, bufetti-illallinen, meno-paluumatka satamaan. Viim. sit. ilm. 14.7. p. 050-3207465. Myös ei jäsenille. Mielenterveysyhdistys Kaippari. Ulkoiluryhmä maanantaisin klo 13-14. Keskusteluja käsityökerho tiistaisin klo 12.30-14.30. Lankabingo keskiviikkoisin klo 12.30-13.30. Ulkokuntosali-/ ulkoiluryhmä torstaisin klo 13-14. Tietokoneen ja puhelimen käytön opastus ma-pe klo 10-15. Kaipparin kutomossa, Nils Grabben katu 4, on mahdollisuus kangaspuilla kutomiseen. Kaikille avoin tapaamispaikka Kaipparin Tupa, Elina Kurjen katu 6. Avoinna ma-pe klo 10-15. P. 040-5695162 (Marjo), mtykaippari@gmail.com tai www. kaippari.fi.

Klubitalo Fontana - avoinna kaikille ma-pe 8-16. Veturinkuljettajankatu 9, Karjaa. P. 040-8650591, info@klubbhusfontana.fi, www.klubbhusfontana.fi. Klubbhus Fontana

MYYDÄÄN

- öppet för alla må-fre 8-16. Lokföraregatan 9, Karis. T. 040-8650591, info@klubbhusfontana.fi, www.klubbhusfontana.fi.

NÄYTTELYJÄ

Hangon kaupungintalo galleria, Raatihuoneentori 5. Kesä rannoilla 4.6. asti, Hanna Westmanin valokuvia. Otteita Karin Collinsin kirjoista. Avoinna ma-ke 10-16, to-pe 10-18, la-su 11-15. Hangö stadshusgalleriet, Rådhustorget 5. Sommar längs stränderna t.o.m. 4.6, fotografier av Hanna Westman. Texter ur Karin Collins böcker. Öppet må-ons 10-16, to-fre 1018, lö-sö 11-15.

Hangon kirjaston galleria, Raatihuoneentori. Maisemia ja Mielentiloja, Kaija Heikkisen ja Hilkka Kivelän näyttely 14.30.5. Galleria on auki kirjaston aukioloaikoina.

Galleri Centrum, Dalgatan 4, kulturhuset Fokus. Utställning 2.3-31.5. Intryck & Uttryck, Marita Kulvik. Öppet må, ti & to 11-19, ons & fre 9-17, lö 10-14, sö stängt. Galleria Centrum, Laaksokatu 4, kulttuuritalo Fokus. Näyttely 2.3.-31.5. Vaikutus & Ilmaisu, Marita Kulvik. Avoinna ma, ti & to 11-19, ke & pe 9-17, la 10-14, su sulj.

LIIKUNTA JA ULKOILU

Karjaan Ura. Maanantai-rastit ja helppo suunnistus lapsille 27.5. klo 17-18.30 Påminnen kartalla. Info www.karjaanura.

net ja Tomas p. 0440-961211. Karis Ura. Måndagorientering och lätt bana för barn 27.5 klo 17-18.30 på Påminnen kartan. Info www.karjaanura.net o. Tomas t. 0440-961211.

LU Pyöräilijät -82. Harjoituskilpailut Mustiolla 29.5., lähtö klo 18.30, matka 10 km. Ilm. puoli tuntia ennen kilpailun alkua. Hanko-Hyvinkäätien ja Salo-Inkoontien liittymästä n. 500 m Inkoon suuntaan, levähdyspaikka. Tied. Erkki Lackström 040-5612796. IIF:n avoimet ampumasuunnistukilpailut 8.-9.6. Inkoon ampumaradalla. Maailmancupin 7. ja 8. sekä Lapuacupin 3. ja 4. osakilpailu. Sunnuntaina mukana myös reserviläiset. FU-47. Jousiammuntaharjoitukset ovat tauolla toistaiseksi. DancePower Karjaan yhteiskoulussa torstaisin klo 18-19. Tied. p. 044-7572495 / Marjo. Johans hälsomotion. Daglig gratis hälsomotion i Ekenäs. Johanin terveysliikunta. Päivittäinen ilmainen terveysliikunta Tammisaaressa. https:// johanlindberg.webber.se

TAPAHTUMIA-palsta on kokonaisuudessaan netissä: www.etela.com

Torstaisi n ja sunnuntaisi n ilmestyvä puolueeton paikallisleht i (Hanko Inkoo Karjaa, Pohja, Tammisaari) Painos 23.000 kpl

Päätoimittaja : Hannu Kari Puh. (019) 278868 0500-471963

Postiosoite: PL 16 10301 KARJAA

Toimitus ja ilmoituskonttori: Keskuskatu 76, KARJAA

Kustantaja: Karjaan Offsetpaino Oy Tj Mikko Nieminen Puh. (019) 278861

040 72 44 168

24/7 PÄIVYSTYS 0400 208 493 - tyhjennykset - huuhtelut ja pesut - kuivaimurointi - viemäriputkikamera

Tokmannin pihalla Karjaalla MAANANTAISIN klo 9-13 SADEVESIKOURUT tikkaat, kattosillat, lumiesteet, piipunhatut M. Mäki-Turja puh. 0400 545 893 max-team.fi

Ilmoitukset: Puh. (019) 278866 ilmoitus@etela com

Jakelut: Puh. (019) 278861 jakelu@etela com

ETELÄN UUTISET: www.etela.com

2, Karjaa. Avoinna: Ma-pe 8-17 P. 045 204 9318, kauppa@putkipiste.fi www.putkipiste.fi

VUOKRALLE TARJOTAAN

HALLITILAA 44/88 m²

Sannäsintie 333, Karjaa Sopii varastoksi, verstaaksi, autotalliksi, kuntosaliksi tai harrastustilaksi ym. Lämmitys: ilmalämpöpumppu ja sähkölattialämmitys vessassa. Heti vapaa. P. 050 349 2386 otto.enberg@carleo.fi

Laajan tuotevalikoiman lisäksi tarjoamme myös LVI-asennuksia 2.5. alkaen avoinna ma-pe klo 7-17 KOIVUKLAPEJA

ÄVEN I HANGÖ

Liiketila, Kauppiaank. 22, Karjaa. Heti vapaa. Soita 044 343 1634. Affärsutrymme, Köpmansg. 22, Karis. Ledig omgående. Ring 040 683 0695. Karjaan sos.dem. yhdistys ry

Korkeatasoista konttoritilaa Tammisaaren keskustassa, 15-500 m2

Lisätietoja antaa Kim Lindh, 0400 471 716 kim@papperohus.fi

Ilmoitushinnat (neliväri euroa): Etusivu 3,53/pmm Teksti 2,98/pmm Takasivu 3,16/pmm Määräpaikkakorotus +10 % -ilmoituksen koko vähintään 555 pmm Rivi-ilmoitukset yksityishenkilöille 3 10 euroa/rivi Tilinumero: TSp, FI63 4170 0010 0444 40 Tilinhoitomaksu 10 euroa

KÄYTTÖÖSI SOPIVA TILA! FIX-TALO Ystadinkatu 3 Tammisaari

Torstailehteen tarkoitetun toimituksellisen aineiston (mm Tapahtumia-palstan tiedot) on oltava toimituksen käytettävissä viim edellisenä maanantaina klo 16 ja sunnuntailehteen tarkoitetun edellisenä torstaina klo 16 (Seurakunnat-palstan tiedot maanantaisin klo 16 ) Ilmoitusaineisto torstailehteen on jätettävä viim tiistaisin kello 11 ja sunnuntailehteen viim perjantaisin kello 11 Lehden korvausvelvollisuus vir-

heellisistä ilmoituksista rajoittuu uuteen ilmoitukseen Puhelimitse jätettyjen ilmoitusten virheistä vastuu on ilmoittajalla Lehti ei vastaa ilman sopimusta lähetetyn materiaalin säilyttämisestä tai palauttamisesta

Painopaikka: Salon Lehtitehdas Salo 2024 (Täydellinen hinnasto toimistostamme.)

Nro 21b Sunnuntaina toukokuun 26. pnä 2024 - 7
Hinnat sisältävät ALV 24 %.
VUOKRATAAN LÖYDÄ
Sjöblom´s
Ensikuja
BJÖRKVED
TYÖSUORITUKSIA UTHYRES

Näe Tammisaaren kauneus uusin silmin

Aivan Tammisaaren sydämessä sijaitseva paikallinen Instrumentarium on palvellut eteläuusimaalaisia jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan.

Tammisaaren Instrun pitkä historia mahdollistaa sen että asiantuntemuksemme ei rajoitu vain silmälasien sovitukseen ja näöntarkastuksiin, vaan me ymmärrämme myös paikallisen elämäntavan ja tunnemme asiakkaamme henkilökohtaisesti. Teitä on ilo palvella ja siksi tarjoamme nyt

Linssit

PUOLEEN

HINTA AN

Ja näöntarkastuksen kaikille

ILMAISEKSI

Me näemme, mitä silmäsi kertovat

Linssitarjous -50 % koskee silmälaseja voimakkuuksilla eikä sitä voi yhdistää muihin tarjouksiin, sopimus- tai pakettihintoihin. Linssitarjous ei koske Stellest-linssejä eikä aurinkolasilinssejä. Tarjous on voimassa Tammisaaren myymälässä 2.6.2024 asti ja koskee vain uusia tilauksia.

8 - Nro 21b Sunnuntaina toukokuun 26. pnä 2024

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.