EU 21b / 28.5.2023

Page 7

Plussaetu/förmån

Plussaetu/förmån -15-22 %

%

KOKKIKARTANO KIUSAUKSET, PASTAT TAI LAATIKOT FRESTELSER, PASTA ELLER LÅDOR 300 g (9,97/kg)

AKTIVOI K-RUOKA-SOVELLUKSEN TÄMÄN VIIKON MOBIILIETU! AKTIVERA VECKANS MOBILFÖRMÅN I APPEN K-RUOKA!

COSTA RICA

JAUHETUT KAHVIT MALET KAFFE 400-500 g (5,98-7,48/kg)

REILU KAUPPA EIKÄ PREMIUM BLEND RAJ. 2 PKT/ASIAKAS

Ilman Plussa-korttia/utan Plussa-kort 4,79 pkt (9,58-11,98/kg) Voimassa/i kraft 29.5.-4.6.

ETELÄN UUTISET www.etela.com ilmoitus@etela.com · toimitus@etela.com · jakelu@etela.com Nro 21b Sunnuntaina 28.5.2023 1979 2023 AJOLEIKKURI STIGA ALPINA AT3 98 A Manuaalivaihteinen (5 eteen, 1 taakse) puutarhatraktori 352 cc Stiga OHV -moottorilla, 98 cm:n leikkuuleveydellä ja sivullepuhaltavalla leikkuulaitteella. Myös silppuavana asentamalla lisävarusteena myytävä Multiclip-laite. RUOHONLEIKKURI FXA SM51I 51 CM 139 CM³ Edullinen teräsrunkoinen ruohonleikkuri. Leikkuuleveys 51 cm. Keskitetty leikkuukorkeudensäätö. Bioleikkaava, ja varustettu sivulleheitto-ominaisuudella. Vahva, luotettava ja taloudellinen FXA:n 4-tahtinen polttomoottori. Nykyaikaista rautakauppaa perinteitä kunnioittaen 1990 . - 219 .HANKO-HANGÖ HERKKUJA JUHLAAN Meillä on mistä valita JUHLAAN DELIKATESSER TILL FEST Vi har att välja från TILL FEST Raaseporintie/Raseborgsvägen 14 10650 TAMMISAARI/EKENÄS puh./tel. 0207 630 810 ark./vard. 7-21, la/lö 8-18, su/sö 12-18 Verkkokauppa: Tilaa ja Nouda -palvelu EKENÄS - TAMMISAARI KAR IS -KAR JAA Rautatienkatu/Järnvägsgatan 19 10600 TAMMISAARI/EKENÄS puh./tel. 019 212 6500 ark./vard. 7-21, la/lö 8-20, su/sö 10-18 Ratakatu/Bangatan 59 10300 KARJAA/KARIS puh./tel. 0207 870 150 ark./vard. 7-21, la/lö 8-21, su/sö 10-21 Verkkokauppa: Tilaa ja Nouda -palvelu Rewellinkatu/Rewellgatan 2 10900 HANKO/HANGÖ puh./tel. 0207 871 680 ark./vard. 7-21, la/lö 8-20, su/sö 10-19 Verkkokauppa: Tilaa ja Nouda -palvelu SAVUHOVI PITKÄÄN KYPSYNEET KOKOLIHALEIKKELEET EXTRAMÖRA HELKÖTTSUPPSKÄRNINGAR 180 g (15,50/kg) Tavallista parempi ruokakauppa! 899 2 99 KPL/ST KG Ilman Plussa-korttia/utan Plussa-kort 3,29 pkt (18,28/kg) VESIMELONI VATTENMELON kokonainen/hel Espanja/Spanien NAAPURIN MAALAISKANA KANAN PAISTILEIKKEET STEKSCHNITZLAR AV LANTKYCKLING n./ca 600 g SNELLMAN ALL NATURAL TAI MAUSTETUT GRILLIMAKKARAT ALL NATURAL ELLER KRYDDAD GRILLKORV 230 g (13,00/kg) Ilman Plussa-korttia/utan Plussa-kort 10,20 kg Ilman Plussa-korttia/ utan Plussa-kort 3,55-3,99
-11
kpl/st. (13,30-11,83/kg)
299
EI
EJ RÄTTVISEMÄRKT ELLER PREMIUM BLEND BEGR. 2 PKT/KUND Ilman Plussa-korttia/utan Plussa-kort 3,49 pkt/förp. (15,17/kg) 299 PKT 099 KPL/ST. -37 % Plussaetu/förmån -14 % Plussaetu/förmån PKT -15 % Plussaetu/förmån PKT 279 TARJOUKSET VOIMASSA / ERBJUDANDEN I KRAFT MA/MÅ-KE/ONS 29.-31.5. ELLEI TOISIN MAINITA / OM INTE ANNAT NÄMNS TARJOUSTUOTTEITA RAJOITETTU MÄÄRÄ / BEGRÄNSAD MÄNGD ERBJUDANDEPRODUKTER

K irkolliskokous on vahvistanut Kirkon keskusrahaston tilinpäätöksen vuodelta 2022. Tilikauden alijäämä oli kolme miljoonaa euroa. Alijäämän muodostumiseen vaikuttivat mm. rahoitustuottojen

kääntyminen alijäämäiseksi ja kertaerät, joita olivat mm. seurakuntavaalit ja Ukraina-avustus. Kirkon keskusrahaston viime vuoden talousarvio oli laadittu 6,1 miljoonaa euroa alijäämäisenä.

Lohja irtautuu kuntien omistamasta Novagosta

Yrityskehitysyhtiön tulevaisuus vaakalaudalla

(Raasepori) Raaseporin kaupunginhallitus on merkinnyt tässä vaiheessa tiedoksi keskeneräisen sopimustilanteen alueellisen yrityskehitysyhtiö Novagon kanssa.

Lohjan kaupunginvaltuusto päätti kuluneella viikolla valtuuttaa Novago Yrityskehitys Oy:n kesäkuun yhtiökokousedustajansa päättämään osaltaan yrityksen toiminnan lakkauttamisesta kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Mikäli yhtiökokous ei päätä lopettaa yhtiön toimintaa, kaupungin viranhaltijat saavat luvan myydä kaupungin omistamat Novagon osakkeet parhaaksi katsomallaan hinnalla joko muille osakkaille tai yhtiölle.

Yritysneuvonta ja yritysten kehittämispalvelut järjestetään vuoden 2024 alusta alkaen Lohjan kaupungin omana palveluna.

Inkoon kunnanhallitus käsittelee asiaa tulevana maanantaina. Kunnanhallituksen ehdotetaan antavan valmistelulle tehtäväksi ryhtyä laatimaan mallia seudulliselle kehitysyritykselle.

Kunnan yhtiökokousedustajan ehdotetaan esittävän puolestaan Inkoon huolen prosessin nopeudesta sekä ”vahvan näkemyksen” siitä, että Lohjan kaupungin on kirjallisesti sovittava muiden kuntien kanssa siitä, että Lohja ottaa vastuulleen Novagon toimistotilojen määräaikaisen

vuokrasopimuksen Lohjalla.

Lisäksi Inkoo esittäisi ylimääräisen yhtiökokouksen järjestämistä kesän jälkeen, jolloin tehtäisiin lopullinen päätös yhtiön mahdollisesta selvitysmenettelystä.

Ei toteuttamiskelpoisia

Raaseporin kaupunki on yrityskehitysyhtiön toiseksi suurin osakas ja myös sen tulee päättää yrityspalvelujen tulevaisuudesta alueellaan pidemmälläkin tähtäimellä.

”Mitkään Novagon toimintansa perustaksi esittämistä ehdotuksista ja uusista osakassopimuksista eivät ole toteuttamiskelpoisia Lohjan päätöksen vuoksi. On myös olemassa suuri vaara, että Novago joutuu konkurssiin, jos se ei saa kunnilta tuloja vuoden 2023 jälkeen. Novagon hankesitoumusten on ilmoitettu päättyvän pääosin 31.12.2023. Työntekijöiden tilanne on tietenkin erittäin vaikea”, Raaseporin kaupunginhallituksen valmistelussa todetaan.

Vaihtoehtoisia ratkaisuja on selvitetty vuoden mittaan. Yksi niistä voisi olla siirtymäkausi vuodelle 2024, jolloin vain keskeisimmät neuvontatehtävät hoidettaisiin

joko jäsenkuntien hallintoon tai Novagoon rekrytoiduilla resursseilla. Samalla valmisteltaisiin vuoden alussa 2025 voimaan tulevaa työllisyys- ja elinkeinopalvelujen uudistusta.

Raaseporin kaupunginhallitus voi ottaa asiaan kantaa vasta Lohjan kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen. Lohjan on päätettävä myös Novagon tiloista ja vuokrasopimuksesta ennen kuin asiassa voidaan tehdä muita päätöksiä. Tämä johtuu siitä, että muut osakaskunnat ovat juridisesti vastuussa vuokrasopimuksesta, vaikka Lohja siirtäisi osakkeensa ja tiloja ei enää tarvittaisi, tai jos Novago likvidoitaisiin.

Kustannukset nousisivat

Novago Yrityskehitys Oy perustettiin vuonna 2011. Sen omistavat Raasepori, Hanko, Inkoo, Lohja ja Siuntio. Lohja ja Siuntio ovat irtisanoneet osakassasopimuksen jo aiemmin ja sopimus on voimassa niiden osalta vuoden 2023 loppuun. Raaseporin kaupunginhallitus päätti irtisanoa osakassopimuksen ja aloittaa uudet neuvottelut ja samoin teki myös Inkoon kunnanhallitus. Raaseporin ja Novagon

Asukasilta Hangossa tiistaina

kokuuta kello 18 alkavassa tilaisuudessa on neljä aihetta.

Hyvinvointikoordinaattori

Hanna Österlund esittäytyy

KIINNOSTAAKO EDULLINEN JA EKOLOGINEN LÄMMITYS?

Tilaa maalämpö nyt ja nauti ensi talven pakkasilla.

Lämpöpumppuja on viime aikoina joutunut jonottamaan pitkään. Nyt saimme syksylle pienen lisäerän. Ole nopea ja pyydä tarjous!

Toimimme Länsi-Uudemaan alueella.

sopimus on voimassa vielä vuoden 2024 loppuun.

Sen vuoksi Novago Yrityspalvelut Oy on kehitellyt viime syksystä lähtien erilaisia palvelumalleja uusien osakassopimusten pohjaksi. Kuntien kustannukset kuitenkin nousisivat kaikissa malleissa, jos palvelujen halutaan pysyvän suunnilleen entisellään. Tämä johtuu lähinnä siitä, että yhtiöllä on pitkäaikainen vuokrasopimus Lohjalla. Vuokra on hieman yli 140 000 euroa vuodessa ja sopimus on voimassa vuoden 2027 loppuun.

Kunnat ovat maksaneet Novagon palveluista 9,25 euroa asukasta kohti. Raaseporin vuosikustannus on noin 260 000 euroa ilman erillisiä hankerahoitusosuuksia.

”Yritysten, yrittäjäyhdistyksien, kauppakamarin ja osakkaiden palaute Novagon palveluista on ollut kaksijakoinen”, Raaseporin kaupunginhallituksen valmistelussa mainitaan.

Novagon koetaan hoitaneen neuvontatehtävänsä hyvin tai tyydyttävästi, mutta jo toimivien yritysten toiminnan edistämisessä ja aluekehittämiseen osallistumisessa ei ole aivan saavutettu Novagolle jo sen perustamisen yhteydessä asetettuja tavoitteita.

ja kertoo kaupungin hyvinvointitoiminnasta. Lisäksi kerrotaan Appelgrenintien liikennejärjestelyistä tulevana kesänä, televisiosarjojen kuvauksista Hangossa kesällä sekä Hangon 150-juhlavuodesta vuonna 2024. Tilaisuus on kaikille avoin ja osallistujat voivat esittää kysymyksiä kaupungin edustajille. Aikaa on varattu myös keskustelulle. Tilaisuutta voi seurata suorana kaupungin Youtube-kanavalla.

Kuitukaista, kaapeli-tv ja maksukanavat

2 - Nro 21b Sunnuntaina toukokuun 28. pnä 2023
010 219 5450 info@maxs.fi www.maxs.fi karjaanpuhelin.fi
Alueellisen yrityskehitysyhtiön tulevaisuus näyttää epävarmalta, kun Lohja irtautuu toiminnasta. Novagon arkistokuva noin 10 vuoden takaa sparrausfoorumista Lohjalla. (Hanko) Hangossa järjestetään tulevalla viikolla taas asukasilta. Kaupungintalon juhlasalissa tiistaina 30. tou-
www.etela.com

Ely-keskus valitsi kolmesta vaihtoehdosta

Skåldön sillasta tehdään

yleissuunnitelma lossin itäpuolelle

(Raasepori) Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on päättänyt jatkaa Skåldön sillan suunnittelua itäisen linjausvaihtoehdon mukaisesti. Yleissuunnitelmaan kuuluu sillan lisäksi Tammisaaren Baggöntien parantaminen.

Valitussa suunnitteluvaihtoehdosssa siltalinjaus on noin 50 metriä nykyisestä lauttareitistä itään. Baggöntien nykyinen linjaus siirtyy molemmilla rannoilla yhteensä noin 1,1 kilometrin matkalla. Yksityisteiden ja Jomalvikintien liittymät Baggöntielle suunnitellaan niin, että tiet liittyvät uudelle linjaukselle turvallisesti, Ely-keskuksen projektipäällikkö Mari Ahonen tiedottaa.

Silta on paras ratkaisu

Yleissuunnitelmassa tarkasteltuja vaihtoehtoja itäisen siltalinjauksen lisäksi olivat läntinen linjaus ja nykyisen lossin sähköistäminen. Jatkosuunnitteluvaihtoehto valitiin vaikutusten vertailun sekä yleisötilaisuuksissa ja kyselyissä saadun palautteen perusteella.

Siltavaihtoehtojen etuina lossin sähköistämiseen verrattuna nähtiin odotusaikojen poistuminen, liikenteen sujuvoituminen ja lossille kiirehtimisestä aiheutuvien vaaratilanteiden poistuminen. Uuden sillan pituus olisi noin puoli kilometriä.

Alustavan hankearvioinnin tulokset tukivat myös vahvasti siltavaihtoehtoa lossin sähköistämisen sijaan. Sillan yhteiskuntataloudellisen tehokkuuden todettiin olevan varsin hyvä. Väylänpitäjälle aiheutuvien lossin vuosittaisten sopimuskustannusten

poistumisen lisäksi merkittäviä etuja olivat lautan odotusja matka-aikakustannusten poistuminen.

Aikaisintaan vuonna 2026 Rakentamiskustannuksiltaan siltavaihtoehdot ovat

Yrittäjien elinvoimabarometri: Uusimaa on Suomen elinvoimaisin maakunta

Yrittäjien mielestä Suomen maakunnista elinvoimaisin on Uusimaa. Toiseksi vahvinta elinvoima on Pirkanmaalla ja kolmanneksi Pohjanmaalla.

Suomen Yrittäjien ensimmäistä kertaa toteuttamassa elinvoimabarometrissa kysyttiin yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotimaakunnasta. Mitattavat kategoriat olivat elinvoima, verkostoituminen sekä johtaminen ja päätöksenteko. Uusimaa on ykkönen myös kyselyn kokonaistuloksissa.

-Maakunnan elinvoima rakentuu useista tekijöistä, joihin kaikkiin voidaan yhdessä vaikuttaa. Tämä on tärkeää kaikille asukkaille, koska yritysten menestyminen mahdollistaa asukkaille terveen julkisen talouden, kohtuullisen verotuksen ja laadukkaat palvelut, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Vahvuutena saavutettavuus

Uudenmaan erityisenä vahvuutena on saavutettavuus niin lentoliikenteellä,

tieverkolla, rautatieyhteyksillä kuin tietoverkoilla. Sijainnin ja hyvien yhteyksien merkitys korostuu yrityskoon kasvaessa.

-Uusimaa on kokonaistuloksessa yrittäjien mielestä parhaiten menestynyt maakunta, joten täytyy olla tyytyväinen. Toisaalta en näe siinä isoa yllätystä. En myöskään siinä, että yrittäjät nostivat elinvoimassa ja liikenneyhteyksissä Uudenmaan ykköseksi. Parannettavaakin meillä on, sillä barometrin tuloksista käy ilmi, että yrittäjät toivovat Uudellamaalla parempaa johtamista ja päätöksentekoa, Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen kommentoi.

Yrittäjien mielestä puoleensavetävin maakunta, jolla on yritysten kannalta houkuttelevin imago, on Pirkanmaa ja seuraavana tulee Uusimaa. Puoleensavetävyyden osa-alueilla Uusimaa on maakuntien ykkönen kulttuuripalveluissa ja liikuntapalveluissa.

Matkailupalveluissa puolestaan Lappi pitää kärkisijaa ja seuraavina tulevat Uusimaa

ja Pirkanmaa.

Vähemmän verkostoitumista

Elinvoimabarometrissa yrittäjiltä kysyttiin myös verkostoitumisesta maakuntien alueilla. Uudellamaalla kuntien sekä kunnallisten ja seudullisten kehitysyhtiöiden tai maakunnan verkostoitumistilaisuuksia järjestetään suhteellisesti vähän verrattuna muihin maakuntiin. Hyvinvointialueiden ja valtion alueellisten toimijoiden verkostoitumistilaisuuksissa

Uusimaa sijoittuu vertailussa keskivaiheille. Sen sijaan muut kuin julkiset toimijat järjestävät verkostoitumistilaisuuksia eniten Uudellamaalla.

Uusmaalaiset yritykset osallistuvat verkostoitumistilaisuuksiin harvemmin kuin maakunnissa keskimäärin. Uusmaalaisista vastaajayrityksistä 66 prosenttia kertoo verkostoituneensa muiden Uudenmaan alueella toimivien yritysten kanssa. Maakunnissa keskimäärin osuus on 70 prosenttia.

Uusmaalaisista vastaajayri-

käytännössä samanarvoisia. Itäisen vaihtoehdon valintaa tukivat Ely-keskuksen mukaan erityisesti vähäisemmät vaikutukset alueen kiinteistöille ja pienemmät haitat asuinviihtyvyyteen.

Läntinen siltalinjaus edellyttäisi myös enemmän melusuojausta. Valittu vaihtoehto on myös kaavan mukainen, kun taas läntinen linjaus saattaisi edellyttää nykyisen kaavan muuttamista.

Edelleen vaikutukset luontoon ja maisemaan ovat itäisellä linjauksella hieman läntistä linjausta vähäisemmät. Itäisessä linjauksessa voidaan hyödyntää paremmin myös maaston muotoja ja se sijoittuu toista linjausvaihtoehtoa vähemmän Natura 2000 -suojelualueelle.

Jatkosuunnitteluun valitusta vaihtoehdosta tehdään yleissuunnitelma, joka asetetaan nähtäville syksyllä.

Mikäli suunnitteluprosessi etenisi sujuvasti, sillan rakentaminen voisi alkaa Ely-keskuksen mukaan aikaisintaan vuonna 2026. Tämä kuitenkin edellyttää, että suunnitelmat laadittaisiin ripeästi, ja perim-

mäinen edellytys on, että hankkeelle myönnetään rahoitus.

Kannattava

uudishanke

Hankkeen kustannusarvio on nyt 29,2 miljoonaa euroa, kun lossin kustannukset ovat noin miljoona euroa vuodessa. Laskelmien mukaan hankkeen hyöty-kustannussuhde on yli kaksi. Kun hyöty-kustannussuhde on yli yhden, hanke on kannattava. Väyläviraston jo nelisen vuotta sitten tekemän selvityksen mukaan Skåldön lossin korvaaminen sillalla olisi kannattavaa. Tuolloin hyöty-kustannussuhde oli 2,33 ja lyhyitä lauttavälejä korvaavia siltoja koskevan arvioinnin paras. Skäldön silta nousisi 22 metrin korkeuteen. Viereisen kallion korkein huippu on kolme metriä korkeampi. Siltapenkereiden korkeus olisi enimmillään noin 10 metriä. Lunastettavaa tiealuetta on selvitysten mukaan 2,9 hehtaaria ja tämä kohdistuisi alueella kolmeen kiinteisöön. Tielinjaus ei sijoitu piha-alueille eikä rakennusten välittömään läheisyyteen.

tyksistä noin puolet ilmoittaa hyödyntäneensä julkisia yrityspalveluita. Koko maassa osuus on 58 prosenttia. Erityisesti Uudellamaalla hyödynnetään yritysneuvonnan palveluita (28 %), aloittavan yrittäjän palveluita (26 %) ja kehittämishankkeita (17 %).

Päätöksenteko on vierasta

Elinvoimabarometri kertoo myös, että vain 26 prosenttia kaikista yrittäjistä tietää, mistä maakunnan liitto päättää. Loput joko eivät tiedä (45 %) tai eivät osaa sanoa (29 %).

Maakuntaliittojen poliittinen päätöksenteko ei myöskään ole yrityksille näkyvää. Vain 32 prosenttia kaikista yrittäjistä piti oman maakuntansa päätöksentekoa edes jollain tavalla näkyvänä. Uusmaalaisille yrittäjille päätöksenteko on kaikkein vierainta. Suomen Yrittäjät pitää tätä huolestuttavana.

-Kannustamme maakuntia panostamaan viestintään. Noin yksi viidestä yrittäjästä koki, että maakunnan toimijoiden kesken käydään riittävästi keskustelua maakunnan

elinvoimasta. Maakunnan poliittisten päättäjien ja viranhaltijoiden tulisi käydä keskustelua tästä avoimemmin ja aloitteellisemmin. Yrittäjäjärjestö osallistuu mielellään tähän keskusteluun, Suomen Yrittäjien kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö Tanja Matikainen sanoo.

Maakunnan päätöksentekoilmapiirin kokee yritysten kannalta positiiviseksi 43 prosenttia kyselyyn vastanneista. Uusmaalaisista yrityksistä 35 prosenttia pitää ilmapiiriä positiivisena.

-Haluamme panostaa kuntien, maakuntien, yritysten, oppilaitosten ja muiden toimijoiden yhteistyöhön. Siksi toteutimme tämän kyselyn. Elinvoiman rakentamisen lähtökohtana on se, että maakunnan päätöksentekoilmapiiri on yritysten kannalta positiivinen, ja 43 prosenttia yrittäjistä kokee näin olevan, toimitusjohtaja Pentikäinen kommentoi.

Suomen Yrittäjien ensimmäistä kertaa toteuttamaan kyselyyn vastasi hieman yli 4 800 yrittäjää. Uudeltamaalta vastaajia oli 730.

Hangossa mietitään äänestysaluejakoa

(Hanko) Kaupunginhallitus on saanut selvityksen Hangon äänestysaluejaon mahdollisesta muuttamisesta vuodelle 2024 ja palauttanut asian jatkovalmisteluun ehdotuksen mukaisesti.

Vaalilain mukaan kunta muodostaa yhden äänestysalueen, mikäli sitä ei ole tarpeen jakaa useampaan alueeseen. Äänestysalueiden pinta-alasta tai asukasmäärästä ei ole vaalilaissa tarkempia määräyksiä. Äänestysalueista päättää valtuusto.

Valtuuston päätöksellä muutettava äänestysaluejako on voimassa vuoden 2024 alusta alkaen toimitettavissa vaaleissa ja kansanäänestyksissä, jos valtuuston päätös on tehty ja siitä on ilmoitettu elokuun loppuun mennessä Digi- ja väestötietovirastolle. Muussa tapauksessa äänestysalueet säilyvät ennallaan. Hangossa on nykyään kuusi äänestysaluetta. Seuraavat vaalit ovat vuoden 2024 alussa, jolloin tasavaltaan valitaan uusi presidentti.

Lue tuoreimmat uutiset osoitteessa www.etela.com
Ely-keskus alkaa laatia yleissuunnitelmaa sillalle, joka sijoittuisi 50 metriä nykyisestä lossilinjasta itään. Havainnekuva sillasta etelän suunnasta. (Kuva: WSP Finland Oy)

Työt edenneet pelloilla, kasvu vauhdikasta

Etelä-Suomessa kevätkylvöt pääosin tehty

Tenholan uusi paloasema on valmistunut aikataulun ja talousarvion puitteissa. Hankemäärärahaa korotettiin viime kesänä 1,6 miljoonasta 1,8 miljoonaan euroon. (Kuva: Raaseporin kaupunki)

Tenholan uusi paloasema valmistui

(Raasepori) Tenholan uusi paloasema on valmistunut. Rakennusprojekti alkoi viime keväänä ja kaupungin mukaan hanke valmistui talousarvion mukaisesti ja aikataulun puitteissa. Vanhan aseman paikalle nousseen uudisrakennuksen pinta-ala on 360 neliömetriä.

Kaupunginhallitus korotti

Tenholan paloasemahankkeen kokonaismäärärahaa

viime kesänä 1,6 miljoonasta eurosta 1,8 miljoonaan euroon. Uudisrakennuksen kustannukset arvioitiin alkujaan noin 1,4 miljoonaan euroon. Kustannusten ylitykseen vaikutti muun muassa rakentamisen voimakas hinnannousu. Palosuojelurahasto myönsi kaupungille 210 000

euron hankeavustuksen paloaseman rakentamiseen. Hanke suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä tilat vuokraavan Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa. Tenholan paloasema toimi tilapäisissä vuokraparakeissa ja -hallissa rakennustöiden ajan. Uuden paloaseman pääurakoitsija oli Rakennusliike Jalo & Fagerström Oy, joka tarjosi urakan viime vuonna 1,15 miljoonalla eurolla. Sähkö-Sinssi Oy teki sähköurakan 139 000 eurolla ja 100 000 euroa maksaneen ilmanvaihtourakan sai Ilmastointi C. Johnsson Oy. Salon Finnputki Oy oli putkiurakoitsija (125 400) ja Turun LVI-Instrumentointi Oy teki automaation (31 500).

Kevätkylvöt ovat edenneet rivakasti. Etelä- ja Länsi-Suomen alueella on kevätviljoista kylvetty jo suurin osa, ProAgria tiedottaa. Kylvöt etenivät toukokuun toisen viikon jälkeen vauhdikkaasti, kun sää lämpeni ja pellot kuivuivat kylvökuntoon.

Kevättöiden eteneminen on pääosin keskimääräisessä aikataulussa ja viljat ovat alkaneet orastua. Pellot ovat paikoitellen kuitenkin hyvin kuivia, joten sateet ovat tarpeen.

Lähes kaikki kylvöt on saatu valmiiksi Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja osin Hämeessä ja Pirkanmaalla. Vehnät ja kaurat on saatu pääosin kylvettyä. Eniten on jäljellä ohran ja rypsin kylvöjä.

Varhaisperunan istutukset on saatu pääosin päätökseen koko maassa. Kosteus ja lämpö jouduttavat uusien perunoiden tuloa kauppoihin ja torimyyntiin. Kesä-, varastoja tärkkelysperunan istutuksia on aloitettu. Sokerijuurikas on saatu kylvettyä koko maassa.

Tämän kevään suurin vitsaus orastuvilla viljapelloilla ovat viljaa syövät kirpat, joita on ollut runsaasti myös Uudellamaalla. ProAgrian mukaan toinen iso vitsaus ovat hanhet. Erityisesti Pohjois-Karjalassa orastuneilla pelloilla, syysviljapelloilla ja nurmilla on jouduttu paikoin kylvämään uudelleen, koska

hanhet ovat syöneet pellon jopa kokonaan kasveista.

Marjoja

valmistujaisjuhliin

Lämpimät säät ovat vauhdittaneet vihannesten ja marjojen kasvua. Etelä- ja Länsi-Suomesta on jo useamman viikon aikana saatu mansikkasatoa kasvihuoneista. Etenkin etelässä pellot ovat kuivuneet ja kaipaavat sadetta tai sadetusta. Avomaan marjakasveilla ei ole juurikaan havaittu talvituhoja.

Mansikan ensimmäiset kukat ovat avautuneet maan eteläosien avomailla. Vadelma on jo useamman viikon kukkinut tunneleissa. Mansikkaa ja vadelmaa saadaan tänäkin vuonna kevään valmistujaisjuhliin. Myös avomaalla vadelmien ja herukoiden kehitys on nopeaa. Omenapuiden kukat ovat aukeamassa Etelä-Suomessa ja luumupuut ovat jo täydessä kukassa. Pölyttäjiäkin on ollut paikoin paljon, ProAgria viestittää.

Vihannesten istutukset ja

kylvöt pääsivät alkuun melkein tavanomaisessa aikataulussa. Etelä- ja Länsi-Suomessa istutetun kaalin ja jäävuorisalaatin taimien kehitys on ollut vauhdikasta. Herneen, kesä- ja varastoporkkanan, lantun, punajuuren ja palsternakan kylvöt ovat pian loppusuoralla etelässä. Lisäksi etelässä on jo alkanut raparperin, nippusipulin ja parsan sadonkorjuu. Varhaisvihannesten satokauden odotetaan pääsevän kunnolla käyntiin kesäkuun alussa.

Meltex SUODATINKANGAS/ MARKDUK 18 m², 1,2 x 15 m

12,kpl/st.

Toppi KASTELULETKU VATTENSLANG 12,5 mm/20 m Kotimainen/Inhemsk kpl/st. www.putkipiste.fi

Nytta och nöje med blixtsnabb fiber!

5,90

karistelefon.fi

KOULUJA JA KURSSEJA

Raaseporin vesiliikelaitoksen johtokunta pyytää tarjouksia aurinkopaneeleista Karjaan-Pohjan jäteveden-

puhdistamon katolle Åminneforsissa. Tammisaaren Skeppsholmenin jätevedenpuhdistamon katolle aurin-

kopaneelit asennettiin viime vuonna. Toimenpiteillä pyritään vähentämään hiilineutraaliutta tavoittelevan Raaseporin

kaupungin päästöjä. Puhdistamojen täydentämiseen on varattu kuluvan vuoden talousarviossa 120 000 euroa.

OPISKELE HOIVA-AVUSTAJAKSI

RAASEPORISSA

Suomenkielinen monimuotokoulutus järjestetään Raaseporissa. Lähiopetusta on n. 1 pv/vk. Lisäksi opintoihin kuuluu itsenäisiä tehtäviä ja työelämässä tapahtuvaa oppimista. Koulutus on maksuton

Koulutus alkaa 11.9.2023. Valmistu vuodessa työelämään!

HAE NYT! Haku 11.8. asti. https://bit.ly/hoiva-avustaja-raasepori

Taitajankatu 4–8

Äskettäisten uutisten mukaan (Helsingin Sanomat 24.5.2023) hallitusneuvottelijoita kiinnostaa niin sanottu pienten lukioiden lisä. Uutisessa pienten lukioiden lisää kutsutaan ”merkittävimmäksi asiaksi lukioiden rahoituksessa”. Todellisuudessa valtion osa pienten lukioiden lisästä on alle prosentti valtion ja kuntien yhteenlasketusta lukioiden kokonaisrahoituksesta.

Lukiokoulutuksen nettokustannukset olivat viimeisimmän tarkan tiedon mukaan vuonna 2021 yhteensä

818 miljoonaa euroa, josta valtion rahoitusosuus oli 214 miljoonaa eli 26 prosenttia. Lukiokoulutuksen yksikkörahoitus riitti kuitenkin vain 691 miljoonaan. Kunnat ja muut koulutuksenjärjestäjät maksoivat loput.

Tuosta 691 miljoonasta kului pienten lukioiden lisään 26,25 miljoonaa, josta valtion maksama osuus oli 8,13 miljoonaa. Lukiokoulutuksen koko 818 miljoonan potista tämä on alle prosentin.

Suomen bruttokansantuotteesta kaksi prosenttia menee puolustukseen. Julkisessa

VERENLUOVUTTAJIA TARVITAAN

Karjaa, keskiviikkona 31.5. klo 13–18

TryckeriTeatern, Kulttuuritalo Fokus, Laaksokatu 4

Varaa aika tai tule kysymään vapaita aikoja.

Täytä terveyskysely etukäteen: veripalvelu.fi

BLODGIVARE BEHÖVS

Karis, onsdagen 31.5 kl. 13–18

TryckeriTeatern, Kulturhuset Fokus, Dalgatan 4 Boka tid eller kom och fråga om lediga tider.

Fyll hälsodeklarationen på förhand: blodtjänst.fi

rakentamisessa suositellaan prosentin käyttämistä taidehankintoihin. Valtion yhden prosentin panostus pienten lukioiden lisän muodossa on nähtävä maaseudulle ja haja-asutusalueille kohdennettuna sivistyksen turvaamisvelvoitteena.

Pienten lukioiden lisä on yleisesti hyväksytty vakautta ja ennustettavuutta luovana kompensaationa. Se takaa pienessä kunnassa lukion kautta laadukkaan perusopetuksen ja elinvoimaisen kulttuuritoiminnan. Lukio ja peruskoulu toimivat kustannustehokkaas-

ti yhtenäisenä ”peruslukiona” lähes aina saman katon alla, yhteisin opettajavoimin ja yhteisen rehtorin alaisuudessa. Opetus- ja kulttuuriministeriössä pienten lukioiden lisä on joissain tapauksissa nähty esteeksi lukioiden yhdistymiselle, koska yhteen liittyessään jäsenlukiot menettävät lisän. Tämä on kuitenkin helppo ratkaista samalla siirtymäaikaperiaatteella kuin takavuosina pienten kuntien yhdistymisissä.

Valtio on siirtynyt lukiokoulutuksen kokonaisrahoituksessa 26 prosentin vähemmistöosakkaaksi kuntien ja muiden koulutuksenjärjestäjien vastatessa 74 prosentin osuudesta. Silti valtio haluaa sanella, missä lukiokoulutusta järjestetään.

Pienten lukioiden merkityksestä kuntiensa elinvoimalle todistaa se, että Suomen Lähilukioyhdistyksen 180 pienestä jäsenlukiosta ei vuosina 2022 ja 2023 ole lakkautettu ainuttakaan. Poliisi ja Posti voivat kunnasta lähteä, mutta varsinainen alamäki alkaa lukion poistuessa. Jukka O. Mattila puheenjohtaja Suomen Lähilukioyhdistys ry.

4 - Nro 21b Sunnuntaina toukokuun 28. pnä 2023
Info 0800
5801
OJENNA KÄTESI. Ota ajokortti tai virallinen henkilötodistus mukaan. STRÄCK UT DIN HAND. Ta med dig ditt körkort eller officiella identitetskort
0
Röda Korset Blodtjänst
Ensikuja 2, Karjaa. Avoinna: Ma-pe 8-17 P. 045 204 9318, info@putkipiste.net
• www.sskky.fi
Hyvoninkatu 1, 24240 Salo
UUTTA
Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Pienten lukioiden
lisään puuttuminen loukkaa kunnallista itsemääräämisoikeutta
Etelä-Suomessa on kevätviljoista kylvetty jo suurin osa, ProAgria tiedottaa. Mansikkaa ja vadelmaa saadaan tänäkin vuonna kevään valmistujaisjuhliin. (Arkistokuva)

Tullitoimintaa Hangossa 60 vuotta sitten

Ensimmäinen autolautta

Suomen ja Saksan välille

60 vuotta sitten autolautat olivat uusi ilmiö, josta oli vasta vähän kokemusta. Ensimmäiset autokannella varustetut alukset Suomen ja Ruotsin välillä aloittivat liikennöinnin vuosina 1958-1961. Vuonna 1962 alkoi autolauttaliikenne

Saksaan, Tulli kertoo arkistokatsauksessaan kuuden vuosikymmenen takaa.

Vuonna 1962 suomalainen

Finnlines-varustamo osti autolautan, jonka alun perin oli tilannut ahvenanmaalainen

Viking-varustamo. Lautta sai nimen Hansa Express. Siitä tuli ensimmäinen Suomen ja Saksan liittotasavallan välillä kulkenut autolautta.

Ensimmäisen matkansa Hangosta Travemündeen Hansa Express teki 27. heinäkuuta 1962. Syksyn tullen liikenne päättyi ja matkoja jatkettiin seuraavana kesänä.

Tulli pyysi heti vuonna 1962 Hangon kaupunkia rakentamaan satamaan tulli- ja passintarkastuspaviljongin matkustajia ja ajoneuvoja varten. Rakennuksen oikealle sivulle haluttiin myös pieni katos autojen tarkastamista varten. Tullihallitus hyväksyi kaupungin suunnitelman toukokuussa vuonna 1963.

Ensimmäisen kesän kokemukset autolauttaliikenteen tullivalvonnasta Hangossa toivat esiin joitakin ongelmia. Matkustajat poistuivat lautasta yhtä aikaa autojen kanssa melko villisti ja vapaasti. Tullihenkilökunta joutui kiinnittämään huomiotaan monelle suunnalle, joten auto- ja jalkamatkustajat oli syytä erottaa toisistaan köydellä.

Toisin kuin Ruotsiin kulkeneet lautat, Saksan-lautta ei ollut pohjoismaisen passivapauden piirissä. Tullin lisäksi satamassa oli poliisi hoita-

Hangon ensimmäinen autolauttaterminaalirakennus oli varsin vaatimaton. Rakennuksessa hoidettiin myös lauttaliikenteen vaatimat tullivalvontatoimenpiteet. Hangon satama täyttää tänä vuonna jo 150 vuotta. (Kuva: Hangon museo)

massa passintarkastusta. Tullin mielestä passintarkastus oli järkevintä hoitaa samassa rakennuksessa tulliselvityksen ja -valvonnan kanssa.

Poliisi kuitenkin vaati uuteen paviljonkiin erillistä passintarkastustoimistoa. Tullin mielestä olisi ollut kaikin puolin selkeämpää, jos matkustajat olisivat liikkuneet samaan suuntaan jatkuvasti. Vaarana oli myös se, että passintarkastuksen jälkeen matkustajat voisivat pujahtaa ulos autoilijoille tarkoitetusta sivuovesta.

Koska uudella paviljongilla oli kiire, Tulli tyytyi ehdottamaan matkustajien tarkastushallin ja autoselvitystoimiston väliin lisäovea, jolloin kaikki tuomiset voitiin tullata autoselvityspuolella.

Lisäksi esitettiin erillistä aitausta tulliselvitettäville autoille. Saksasta tuli usein autoja, joissa kuljetettiin tullaamattomia tavaroita muualle Suomeen ja ne passitettiin Hangosta eteenpäin. Jos ajoneuvon rakenne ei täyttänyt tullivarmuudesta annettuja määräyksiä, kuormaa oli korjattava tai purettava lasti toiseen autoon. Osassa kuorma-autoissa oli telttakatos, jonka alta kappaletavaran varastaminen oli periaatteessa helppoa, jos autoja ei ollut aidattu.

Lauttaliikenne Saksaan osoittautui kannattavaksi. Hansa Expressiä pidennettiin heti ensimmäisen liikennöintivuoden lopulla, jotta matkustajille ja ajoneuvoille saatiin lisää tilaa. Jo syksyllä 1963 varustamo vaihtoi sa-

Meritaisteluharjoitus Hankoniemeltä Haminaan

Rannikkoprikaatin johtaman Atrain 23 -meritaisteluharjoituksen toiminta keskittyy Suomenlahden rannikolle ja merialueelle Hankoniemeltä aina Haminan edustalle. Harjoitus alkoi toukokuun 26. päivänä ja päättyy kesäkuun 2. päivänä.

Merivoimien tämän kevään pääsotaharjoituksessa arvioidaan kesäkuussa kotiutuvien, vuoden 2022 toisen ja vuoden 2023 ensimmäisen saapumiserän, varusmiesten osaaminen joukkokokoonpanoissa.

Merivoimien joukot ryhmitetään laajalti Suomen rannikkoalueille harjoittelemaan nopeasti kehittyvässä tilanteessa Rajavartiolaitoksen ja Maavoimien joukkojen

kanssa. Harjoitus toteutetaan samanaikaisesti Karjalan prikaatin johtaman Lukko 23 -harjoituksen kanssa. Harjoituksessa sovitetaan yhteen joukkojen taistelua ranta-alueilla ja satamissa.

Mukana on lisäksi joukkoja Ilmavoimista, Rajavartiolaitoksesta ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta. Myös Yhdysvaltain merijalkaväen ilmatorjuntaosasto harjoittelee suomalaisjoukkojen kanssa.

Harjoitukseen osallistuu kaikkiaan yli 2 000 varusmiestä ja reserviläistä sekä palkattua henkilöstöä. Harjoituksen johtaa Rannikkoprikaatin komentaja, kommodori Marko Laaksonen.

Kaupungintalon korjaustyöt alkavat Hangossa

taman Hangosta Helsinkiin. Hankoon oli tarkoitus palata jo seuraavana kesänä, mutta Hansa Expressin liikenne jäi kuitenkin pysyvästi Helsinkiin.

Autolauttaliikenteestä

Suomen ja Saksan välillä tuli myös pysyvä ja Hansa Express sai pian seurakseen lisää lauttoja. Autolauttaliikenteen historiaan voi tutustua myös Tullimuseon uudessa Lautalla lännestä -näyttelyssä.

Hangon Satama juhlistaa tänä vuonna jo 150-vuotista taivaltaan. Suomen ensimmäisestä talvisatamasta, joka perustettiin samoihin aikoihin valmistuneen Hanko-Hyvinkää -radan päähän, on tullut vuosikymmenten mittaan tärkeä vienti- ja tuontisatama.

Hangon Appelgrenintielle ei enää poikkeusjärjestelyjä

(Hanko) Appelgrenintien liikennejärjestelyt alkavalla kesäkaudella toteutetaan kevyemmin toimenpitein kuin aiemmin esitettiin. Tekninen lautakunta on päättänyt, että Appelgrenintiellä ei muuteta katujärjestelyn perusmuotoa tulevalle kesälle. Viime kesänä katuosuuden poikkeavat liikennejärjestelyt herättivät paljon arvostelua ja niitä pidettiin myös sekavana.

Kultaiset ansiomerkit pitkäaikaisesta työstä

Raaseporin vasemmiston pitkäaikaiset aktiiviset jäsenet Veikko Kauppinen ja Heikki Holappa ovat saaneet vasemmistoliiton kultaisen ansiomerkin. Molemmat ovat tehneet nuoresta saakka työtä ammattiyhdistyksessä ja työväenliikkeessä, ja he ovat olleet mukana myös puolueen paikallisosaston perustamisessa Raaseporiin.

Appelgrenintie pysyy tänä kesänä normaalina kaksikaistaisena ja kaksisuuntaisena katuna, jonka reunoilla on tilaa polkupyöräilijöille ja jalankulkijoille. Vanha pallokenttä Koulukadulla varataan pysäköintikäyttöön koulujen kesälomien ajaksi, mutta ei Sea horse week -hevosurheilutapahtuman aikana.

Matkailuautojen pysäköinti kielletään Appelgrenintiellä, tässä poikkeuksena on Bellevuen kohdalla oleva pysäköintialue. Lisäksi Appelgrenintien puiston vastaisen reunan pysäköintialuetta suurennetaan siirtämällä ket-

juaitaa pari metriä kauemmas, jotta autot mahtuvat kadun varteen paremmin. Nopeusrajoitus ja muut pysäköintirajoitukset pysyvät ennallaan.

Tekninen lautakunta palautti kesäliikennejärjestelyjä koskevan pykälän huhtikuussa valmisteluun. Lautakunnalle ehdotettiin tuolloin Appelgrenintien muuttamista nk. yhteiskaduksi. Siinä kadun reunoilta olisi erotettu 1,25 metrin väylä pyöräilijöille molemmin puolin. Autojen käyttöön olisi jäänyt yhteensä 4,5 metrin levyinen ajokaista molempiin suuntiin. Tekninen virasto perusteli ehdotusta liikenneturvallisuudella ja liikenteen yleisellä sujuvuudella.

(Hanko) Tekninen lautakunta on valinnut Rakennus ja Puusepänpalvelut Inwood Oy:n kaupungintalon korjaustöiden urakoitsijaksi. Tarjottu veroton hinta oli 210 000 euroa.

Töiden on määrä alkaa kesäkuun puolivälin paikkeilla ja valmistua marraskuun lopulla. Ikkunoita uusitaan Bulevardin puolella, lattiapintoja

uusitaan, välipohja tiivistetään ja sisäkattoja uusitaan. Valaisimet uusitaan kaikissa tiloissa.

Urakka sisältää kaikki tarvittavat purku-, rakennus-, tiivistys- ja maalaustyöt sekä lvi- ja sähkötyöt. Kaupungintalon korjaustöihin on budjetoitu kuluvalle vuodelle 300 000 euroa.

Nro 21b Sunnuntaina toukokuun 28. pnä 2023 - 5 TILAA ILMAINEN KUNTOKARTOITUS JA SUUNNITTELU! SOITA & VARAA AIKA / RING & BOKA TID! BESTÄLL GRATIS KONDITIONSBEDÖMNING OCH PLANERING! KOKO KOTI KYMPILTÄ! HELA HEMMET FRÅN KYMPPI! KOKO REMONTTI HELA RENOVERINGEN ALK./FR. 100 €/KK/MÅN (02) 4358 006 • WWW.KYMPPI-KATTO.FI Ikkunat / Fönster Ovet / Dörrar Ulkoverhoukset / Fasader Kattoremontit / Takrenoveringar Nils Fagerström 0400 513 234 0400 217 173 Markku Koistinen 0400 670 397 Karjaalla PASSIKUVAT MEILTÄ SÄHKÖISET Keskuskatu 83 | ma–pe 9–17 | 019 239 0789 Kes kuskatu 142, KARJAA Centralgatan 142, KARIS Puh./tel. 040 543 4001 www.karjaanvarastomyynti.fi Avoinna/Öppet: ma/må-pe/fre 9-17, la/lö 10-14 Kesäkalusteita heti mukaan! Sommarmöbler genast med!

Holmberg ja Hyvärinen palkintopallilla Saksassa

Raseborgs Skyttar -seuran liikkuvan maalin maajoukkueampujat esiintyivät edukseen Saksassa pidetyssä kansainvälisessä karkelossa.

Krister Holmberg nakutti 10 metrin sekajuoksujen (40 laukausta) ensimmäisellä puolikkaalla armottomat pisteet 195 ja toiseenkin osioon enemmän kuin kelvolliset 190. Inkoolaiskonkari pokkasi 385 pisteen potilla hopeaa, kun Puolan Lukasz Czapla pinnisti pisteellä edelle.

Niklas Hyvärinen oli 10 metrin normaalijuoksuissa hitaan

sarjan jälkeen vasta kahdeksantena, mutta paukutti nopeat juoksut niin nappiin, että kohosi lopputuloksissa kolmanneksi.

Snappertunalainen jatkoi tarkkaa työskentelyään 50 metrin normaalijuoksuissa (60 ls), jossa hän tähtäsi hitaan sarjan täydellisyyttä hipoen 299 pisteeseen. Czapla kuitenkin kiilasi nopeissa juoksuissa ohi ja voittoon yhteispistein 591. Hyvärinen kuittasi kakkostilan 585 pinnalla. Suomi ylsi Walldorfin ampumaradalla voittoihin nuorten sarjoissa. Lajivalmentaja

Karjaalla pelattiin piinkovaa pikashakkia

(Raasepori) Karjaan

Uran shakkijaoston vetojuhtiin kuuluva Jimmy Wikman kutsui 40-vuotisjuhliensa kunniaksi seuran väkeä ja vierailevia tähtiä pikashakkiturnaukseen Stefan Söderbergin urheilulukaaliin.

Voiton vei vantaalaista

Gambiittia edustava Jan Ristoja, joka äkkäsi 19 mahdollisesta pisteestä 16. Nopean shakin Suomen mestaruudenkin voittanut Ristoja on maaliskuussa menehtyneen lajisuuruutemme Thomas Ristojan poika.

Kakkoseksi siirteli Uran Klas Sandholm (15,5 pistettä) ja kolmanneksi Hangon Shakkiseurasta tuttu 50-vuotiaiden Suomen mestari Ralf Rehn (14,15), joka edustaa tätä nykyä Salon Shakkikerhoa. Päivänsankari Wikman oli 20 osallistujan joukossa kymmenes 10 pisteellään.

-Kyseessä oli ehkä kovatasoisin Karjaalla järjestetty pikashakkiturnaus, ainakin mitä itse muistan. Oli niin stressaava päivä, että otin paljon nopeita tasapelejä. Tasurin sain pelattua myös päivän voitta-

BK:n Miksu Heinonen toukokuun tähtipelaaja

(Raasepori) Karjaan BK46:n mestarimaalivahti Mikael Heinonen kruunattiin miesten SM-käsipallon toukokuun tähtipelaajaksi. Heinoselle heltisi finaalisarjassa Cocksia vastaan kahdesti täysi kolmen tähden lasti ja kertaalleen kahden tähden tärppi.

31-vuotias veräjänvartija loisti edellisen kerran kuukauden tähtipelaajana vuosi sitten toukokuussa, jolloin hän hurmasi niin ikään finaaleissa Dickeniä vastaan. Heinonen on pannut parastaan kauden tärkeimmillä hetkillä.

Mika Kinisjärvi totesi kisojen olleen suomalaisille hyvää harjoitusta, mutta harmitteli heikkoa tulostasoa.

-Tulostaso oli tällä kertaa harmillisen laimea. Viimeinen naksahdus puuttui melkein jokaiselta ja tuli harmittavia virheitä. Positiivisia nostoja ovat junnujen merkittävän suuret ennätysparannukset ja Hyvärisen kova 50 metrin kunto. Reissusta jäi varmasti monelle mieleen oppeja ja ajatuksia, joita työstetään kesäkuun leirillä Inkoossa, Kinisjärvi rupatteli tiedotteessa.

-Odotamme näitä pelejä koko pitkän kauden. Latautuminen ja keskittyminen on ihan eri tasolla runkosarjaan nähden. Nautin finaalipeleistä ja haluan antaa omalle joukkueelle ja faneille kaikki torjunnat, joihin vain kykenen. Tuntuu upealta, kun on pystynyt auttamaan joukkueen mestariksi kahdesti peräjälkeen, Miksu hekumoi SM-liigan tiedotteessa.

Hän kiitteli myös päävalmentaja Andreas Rönnbergin panosta mestaruusjahdissa. Cocks johti finaalisarjaa voitoin 2-1, mutta BK kampesi Karjaalla tasoihin ja rikkoi kotiloitsun viidennessä pelissä Riihimäellä.

-”Gea” osaa kaivaa pelaajista parhaat puolet esiin

silloin, kun niitä tarvitaan. Hän sanoi hyvin, että näissä peleissä saa nopeasti revanssin ja voimme näyttää oikean tasomme. Viimeiseen peliin iskimme kaikella voimalla, taidolla ja yhteishengellä, mitä löytyi. Olimme joukkueena parhaimmillamme tär-

keillä hetkillä ja pelasimme sydämellä. Uskallan sanoa, että sillä reseptillä mestaruus jäi käsipallon pääkaupunkiin, Miksu mainitsi. Hänestä tuli viime tingassa päättyneen kauden ensimmäinen ja ainoa BK-pelaaja, joka palkittiin kuukauden tähtipelaajana.

Salikisat Kiilan koulussa

(Raasepori) Raaseporin ITF Taekwon-Do ja tenholalainen Tornados ovat järjestäneet yhteistuumin taekwondon salikisat Kiilan koulussa. Päivän aikana miteltiin lii-

kesarjoissa, ottelussa, erikoistekniikoissa ja voimamurskauksessa. Lattialla nähtiin paljon lapsia ja nuoria, jotka tekivät kisadebyyttinsä ja harjoittelivat kilpailemista.

Raaseporin ITF-seuran kahdeksasta kilpailijasta peräti seitsemän oli ensikertalaisia. Aamulla ohjelmassa oli myös tuomarikoulutusta, johon kuului salikisoissa tuomarointi.

jan kanssa, Wikman viestitti. Uran elävä legenda Toivo Högberg oli turnauksessa 17:s ja hän on elokuussa lähdössä jälleen kerran joukkuepikas-

Novialle valittiin uusi hallitus

Yhtiökokous on valinnut ammattikorkeakoulu Novialle uuden hallituksen. Puheenjohtajaksi valittiin Johan Aura (Utbildningsstiftelsen Sydväst).

Hallituksen muut jäsenet ovat Harriet Ahlnäs (Utbildningsstiftelsen Sydväst), Hei-

di Backman (Åbo Akademi), Mikael Lindfelt (Åbo Akademi), Lasse Svens (Stiftelsen för Åbo Akademi) ja Stefan Malm (Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur).

Uutena hallitukseen valittiin

hakin SM-kisoihin. Kyseinen tapahtuma järjestetään Seinäjoella 59. kerran ja ”Topi” on ainoana pelaajana ollut pöydällä jokaisessa kattauksessa.

Anders Norrback (Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur) Ulrica Karpin tilalle. Henkilöstön edustajaksi nimettiin Camilla Ribacka ja opiskelijoiden edustajaksi Mira Bäck (uusi) Wilma Westerlundin tilalle. Novian toimitusjohtajana ja rehtorina toimii Örjan Andersson.

150 000 euroa alueen etsivään nuorisotyöhön

Aluehallintovirastot ovat myöntäneet hieman yli 15 miljoonaa euroa valtionavustusta etsivään nuorisotyöhön. Avustusta myönnettiin noin 240 hakijalle. Raasepori ja Hanko saavat kumpikin 60 000 euroa ja Inkoo 30 000 euron avustuksen. Myönnetyt avustukset käytetään kunnissa etsivän nuorisotyön ammattilaisten palkkauskuluihin. Avustussumma yhtä henkilötyövuotta kohden

on pääsääntöisesti 30 000 euroa ja se vastaa kaikkiaan yli 500 henkilötyövuotta. Etsivä nuorisotyö tavoitti viime vuonna yli 20 000 nuorta.

Etsivässä nuorisotyössä varmistetaan, että jokainen nuori saa tarvitsemansa tuen arkeen ja tulevaisuuden suunnitteluun. Aluehallintovirastojen myöntämät avustukset kohdistetaan etsivien nuorisotyöntekijöiden palkkaamiseen.

Suomeen tehtiin ennätykselliset 50 000 maahanmuuttoa vuonna 2022, kun edellisvuosina maahanmuuttoja on ollut 29 000-36 000 vuodessa, Tilastokeskus tiedottaa. Muutto Suomeen kasvoi etenkin Venäjältä, Filippiineiltä ja Turkista. Tilapäisen suojelun nojalla Suomessa oleskelevat ukrainalaiset eivät näy vielä viime vuoden tilastoissa. Venäjältä Suomeen muutto oli viime vuonna jopa suurempaa kuin Neuvostoliiton hajoamisen aikaan. Venäjältä tehtiin viime vuonna 6 000 muuttoa ja määrä oli selvästi suurin 30 vuoteen.

6 - Nro 21b Sunnuntaina toukokuun 28. pnä 2023
Miksu Heinonen viritti itsensä jälleen mahtivetoon tärkeällä hetkellä käsipallokauden huipennuksessa. Suomen liikkuvan maalin joukkue haki Saksasta oppia. RS-ampujista Krister Holmberg takarivissä oikealla ja Niklas Hyvärinen edessä keskellä. (Kuva: Mika Kinisjärvi) Stefan Söderbergin shakkisalissa oli tunkua pikashakin kutsuturnauksessa. Osallistujat vannoivat taekwondo-valan ennen kilpailupäivän alkua.

KATTOTYÖT / TAKARBETEN

Marko Paavola 050 441 2713, marko@ph-pelti.com

OSAAJAT PALVELUKSESSANNE - TILL ER

AUTOPALVELUT / BILTJÄNSTER

LEIPOMO / BAGERI

Keskuskatu 82 Centralgatan, Karjaa/Karis Auki/Öppet: ma-pe 7.00-17.00 må-fre la 8.30-15.00 lö

TURVAKOTI / SKYDDSHEM

Ab

Patrik Alén Teknikerv. 10, Ekenäs Teknikontie 10, T:saari 050 505 7731 info@vnplat.fi www.vnplat.fi

Plåttak/Peltikatot | Taksäkerhet/Kattoturvatuotteet

Regnavvattningssystem/ Sadevesijärjestelmät |Plåtlister/Peltilistat

SÄHKÖPALVELUT / ELTJÄNSTER

010 238 8000

Sähkö-, teollisuusautomaatio-, tele, ATK- ja antenniasennukset El-, industriautomation-, tele-, ADB- och antenninstallationer

Hanko, Tammisaari, Karjaa, Pinjainen, Mustio Sähkö- ja LVI-tarvikemyynti El- och VVS-materialförsäljning

SÄHKÖTYÖT & SUUNNITTELU

044 537 5691

info@ajohansson.fi www.ajohansson.fi

LUKOT ja HÄLYTYSLAITTEET / LÅS och LARMSYSTEM

Myymälä 0400 209 999 • ekenas@mekonomen.fi

Korjaamo 019 246 2950 (BD-Auto)

Korjaamo Hanko 0400 195 598 (TM-Carservice)

POLTINHUOLTO / BRÄNNARSERVICE

KONEVUOKRAAMO / MASKINUTHYRNING

LAKIASIAINTOIMISTO / JURISTBYRÅ

Köpmansgatan 24, Karis Kauppiaankatu 24, Karjaa Tel./Puh. 040 589 6365 info@fredenberg. www.fredenberg.

LAKIPALVELUT / JURIDISKA TJÄNSTER

JURIDISKA TJÄNSTER - LAKIPALVELUT

Sara Neovius JM/OTM 010 257 3437 förnamn.efternamn@op.fi • www.op.fi/raseborg etunimi.sukunimi@op.fi www.op.fi/raasepori

Carola Nordlund Skattesakkunnig/Veroasiantuntija 010 257 3434

TILITOIMISTO / BOKFÖRINGSBYRÅ

Nykyaikainen tilitoimisto

Nykyaikainen tilitoimisto

www.azets.fi/raasepori

www.azets.fi/raasepori

KOTIPALVELUT / HEMTJÄNSTER

NUOHOUSPALVELUT / SOTNINGSTJÄNST

mtnuohous@gmail.com

since 1999 puh./tel. 050 532 5959

nuohoukset – sotning tiiveyskokeet ja kuvaukset – provtryck och kontrollfilmning hormien saneeraus – sanering av skorstenar och rökkanaler lv-puhdistus ja -mittaus – ventilationsrengöring och -mätning tikkaat ja sadevesikourut – taksäkerhetsprodukter och rännor

HAUTAUSPALVELUT / BEGRAVNINGSTJÄNSTER

TUKENA SURUSSA YSTÄVÄLLINEN PALVELU VALMIIT PALVELUPAKETIT www.hautauspalveluq.fi • p. 044 344 7810

KEHONHUOLTOPALVELUT / KROPPSVÅRDSTJÄNSTER

OSTEOPATIA FISKARS

RAKENNUSPALVELU / BYGGTJÄNST

SANEERAUS- & RAKENNUSTYÖT

T:MI TOMI IIVONEN tomiiivonen1@gmail.com

040 706 8802

KIRKKOPAIKANTIE 20, ANTSKOG

Leif Nordström • 0400 485 826 • Arvid Stålarms väg 25 Renoverings och saneringsarbeten. Målningsarbeten inom och utomhus. Sprutmålningar, tak, fasader, hallar. Skylifttjänster, fasadtvätt även höghus. Kakel, klinker, tapet och mattarbeten. Golvslipningar, lackeringsarbeten. Mindre metallarbeten, svetsarbeten.

IT-PALVELUT / IT-TJÄNSTER

Siivouspalv elut kotiin, loma-asumiseen ja yrityksille, luotetta vasti ja joustavasti. Städtjänster för hemmet, fritidsboendet och

010 235 8880 företaget, pålitligt och flexibelt.

KIINTEISTÖHUOLTO / FASTIGHETSSERVICE

HCP Kiinteistöhuolto

Kiinteistöhuoltopalvelua Raaseporissa

LIIKETILAT • KERROSTALOT • PIENTALOT Palveluihin kuuluvat mm. kiinteistön tekninen huolto, ulkoalueiden puhtaanapito ja ruohonleikkuut, siivous ja pienehköt huoneistokorjaukset. Tavoitteemme on asiakaslähtöinen, ystävällinen ja luotettava toiminta. www.hcpkiinteistohuolto.fi

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Huolto 040 550 5576 (arkisin 8.00-16.00)

ELÄINLÄÄKÄRI / VETERINÄR

Tarja Lagström 0400 477 642

• KOKEMUKSELLA & KÄSITTELYTAIDOLLA • Ystadinkatu 3 (sisäpiha) Tammisaari

Santeri Kaatra

Osteopaatti AMK Puh. 044 336 3036 Peltorivi 9, Fiskari

ERIKOISHAMMASTEKNIKKO / SPECIALTANDTEKNIKER

Viherlehdonkatu 8, T:saari Grönalundsgatan 8, Ekenäs Puh. 040 703 2393 Tel.

SILMÄLÄÄKÄRI / ÖGONLÄKARE

LÄÄKÄRIPALVELUT / LÄKARTJÄNSTER

Terveystori wellmedic

Ajanvaraus 06 558 1111 www.wellmedic.fi

Lääkärin vastaanotto ja työterveyshuolto Korttimaksu tai lasku Korkeavuorenkatu 5-7, 10300 Karjaa

8 - Nro 21b Sunnuntaina toukokuun 28. pnä 2023
TJÄNST
019 212 0100 - www.ekm.fi Pa r e m p a a I T- p a l v e l u a . member of
TAMMISAAREN ELÄINLÄÄKÄRI EKENÄS VETERINÄR PÄIVYSTYS YMPÄRI VUOROKAUDEN, MYÖS VIIKONLOPPUISIN JOUR DYGNET RUNT, ÄVEN VECKOSLUT PESULA
SIIVOUSPALVELUT
/ TVÄTTERI
/ STÄDTJÄNSTER
HUOLTOA / SERVICE
ilmoitus@etela.com (019) 278 866

Neljä liivimallia pois myynnistä

Pelastusliivit estäisivät

suurimman osan hukkumisista

Vesiliikenteessä hukkuu vuosittain noin 40-60 ihmistä. Suurin osa vesiliikenteessä hukkuneista ei ole käyttänyt pelastusliivejä. Pelastusliivi ei auta veneen pohjalla, vaan se kannattaa pukea kunnolla päälle jo ennen vesille lähtöä, Tukes opastaa. Liivin tulee olla myös oikeankokoinen.

-Yleinen virhe on esimerkiksi jättää pelastusliivin haararemmit kiinnittämättä, jolloin liivi voi irrota päältä veden varaan jouduttaessa, ylitarkastaja Asta Koivisto sanoo. Turvallisuus- ja kemikaa-

T ilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomessa kirjattiin huhtikuussa 1,53 miljoonaa yöpymisvuo-

liviraston tekemien kokeiden perusteella kaksi pelastusliiviä on velvoitettu poistettavaksi markkinoilta ja kahden liivin myynti on lopetettu turvallisuuspuutteiden vuoksi. Näissä mm. kelluttavuusvaatimukset eivät täyttyneet ja liivin solki sekä vetoketju pettivät vetotesteissä. Kaikki pelastusliivit eivät kääntäneet myöskään testinukkea kasvot ylöspäin ja liiveistä puuttui henkilönsuojainasetuksen edellyttämät asiakirjat. Pelastusliivien mukana tulee olla käyttöohjeet sekä EU-vaatimustenmukaisuus-

rokautta, joista kotimaisten matkailijoiden osuus oli 1,27 miljoonaa. Yöpymisten määrä laski neljä prosenttia edellis-

vakuutus suomeksi ja ruotsiksi. Jos sitä ei toimiteta liivin mukana, käyttöohjeissa pitää olla linkki verkkosivuille, josta se löytyy.

-Oikeanlaiset merkinnät kertovat usein siitä, että valmistaja on perehtynyt tuotetta koskeviin vaatimuksiin myös muilta osin, Koivisto sanoo.

Viranomaiset eivät tarkasta henkilönsuojaimia ennakkoon. Tukes valvoo markkinoilla olevien tuotteiden turvallisuutta riskiperusteisesti. Pelastusliivien turvallisuus on valmistajan, maahantuojan ja jakelijan vastuulla.

vuodesta. Ulkomaisten yöpymisten määrä oli 27 prosenttia pienempi kuin vuoden 2019 huhtikuussa ennen koronaa.

050-3371803. Karis-Pojo Röda Korsavdelning. Vänförmedlingen håller paus under juni-juli månad.

Tenala-Bromarf pensionärer. SPF Västnylands sommarfest i bollhallen i Ekenäs 28.6 kl. 13-18. Anm. sen. 29.5 till Kira 040-7259902.

Pääkaupunkiseudun Luustoyhdistys ry Hangon paikallisosasto. Astrean kuntosali on kevät- ja kesätauolla, samoin osteojumppa ja kehonhoito. Vesijumpparyhmä jatkaa vielä muutaman kerran. Virkistävää kesää. MS-klubben. Tallinn-kryssning 6.9. Bussen med hela resa. Info och sista bind. anm. 17.7 till t. 050-3207465. MS-klubi Tallinna-risteily 6.9. Linja-auto mukana koko matkan. Lisät. ja viim. sit. ilm. 17.7. p. 0503207465.

Hangon Suomenkieliset Eläkeläiset. Syyskauden toiminta alkaa 4.9.

12.30-14.30. Lankabingo keskiviikkoisin klo 12.30-13.30. Ulkoiluryhmä torstaisin klo 1314. Tietokoneen ja puhelimen käytön opastus ma-pe klo 1013. Kaipparin kutomossa, Nils Grabben katu 4, on mahdollisuus kangaspuilla kutomiseen. Kaikille avoin tapaamispaikka Kaipparin Tupa, Elina Kurjen katu 6 on avoinna ma-pe klo 10-15. P. 040-5695162 (Marjo), mtykaippari@gmail.com tai www.kaippari.fi.

Klubitalo Fontana - mielenterveyden puolesta. Avoinna: ma, ke-pe 8-16, ti 8-15. Veturinkuljettajankatu 9, Karjaa. P. 040-8650591 / info@klubbhusfontana.fi / www.klubbhusfontana.fi. Klubbhus Fontana - för psykiskt välmående. Öppet: må, ons-fre 8-16, ti 8-15. Lokföraregatan 9, Karis. T. 040-8650591 / info@klubbhusfontana.fi / www.klubbhusfontana.fi.

keramiikkaa. Avoinna toukokuussa ti-su 12-17, kesäkuussa joka päivä 11-17.

Onoman kesänäyttely Arts & Crafts and Rabbit Holes 21.5.10.9. Fiskarsin Ruukissa, Kuparipajan näyttelysaleissa ja ulkoalueilla. Avoinna ma-su klo 11-18.

Pikku Pavun Puoti, Isidorintie 4, Fiskari. Sibel Kantolan ja Kalevi Liskin maalauksia 31.8. asti. Avoinna ti-pe 12-17, la-su 12-16.

Onoma Minigalleria, Fiskarsintie 352, Fiskari. Eeva-Kaisa Ailuksen näyttely Peltilelut 31.5. asti. Avoinna ma-su klo 11-18.

LIIKUNTA JA ULKOILU

Karjaan Ura. Maanantairastit 29.5. klo 17-18.30 Fagernäsin kartalla Snappertunassa. Info Tomas 0440-961211 ja www. karjaanura.net.

Tammisaaren Martat. Tulkaa kaikki martat kevään marttailukauden päätteeksi to 1.6. klo 17 Café Gamla Staniin. Yhdistys tarjoaa kahvia/teetä ja kahvilan ihania leivonnaisia kukkivien omenapuiden alla. Tule viettämään mukava herkutteluhetki hyvässä marttaseurassa. Ilm. tarjoilun vuoksi tulostasi: Tiinalle: 050-4697932 tai martat. tammisaari@gmail.com. Su

11.6. marttojen kesäretki Ilolan

Arboretumiin ja Taimiston Kasvitieteelliseen puutarhaan Salon Pertteliin. Starttaamme

kimppakyydein Tammisaaresta

klo 10 ja palaamme takaisin klo

15. Paluumatkalla poikkeamme omakustanteisella lounaalla ABC:lla ja taimiostoksilla Pirilän kukkatalossa Salossa. Kerrothan 8.6. mennessä Tiinalle

lähdetkö kanssamme iloiselle kesäretkelle ja tarjoatko vai tarvitsetko kyytiä: 050-4697932

tai lähetä s-postia: martat.tammisaari@gmail.com.

Uudenmaan Muistiluotsi. Avoin muistitreeniryhmä Hangossa ke 31.5. klo 10-11.30

Hangon kaupunginkirjastossa, Vuorikatu 3-5. Avoin kaikille muistin harjoittamisesta kiinnostuneille. Lisät. 0400-321239.

Ingå Seniorer. ”Sommarträff vid ån” må 5.6 kl. 14-16 på café Wilhelmsdal. Det blir musik, bilder från årets verksamhet och umgänge kring lätt traktering. Deltagaravg. betalas kontanta vid dörren. Anm. på förhand sen. 29.5 till Gunni Holmberg, t. 050-3599253.

Österby Pensionärer. Hemliga resan 27.7. Avfärd från Resecentret kl. 9. Bussen kör den vanliga vägen: gamla Tenala vägen, stannar vid f.d. sparbanken 8.50. Anm. sen. 30.6. Utfärd till Jussarö 14.6. Anm. sen. 30.5. Avfärd från resecentret kl.

Torstaisi n ja sunnuntaisi n ilmestyvä puolueeton paikallisleht i (Hanko Inkoo Karjaa, Pohja, Tammisaari) Painos 23.000 kpl

10. Utfärd till frontmuséet 22.8. Start från resecentret kl. 11.30. Svenna tar emot anmälningarna. Om vädret tillåter spelar vi petanque torsdagar kl. 9 i Västerby. Karjaa-Pinjaisten Eläkkeensaajat. Saaristoretki ti 30.5. linja-auton lähtö Karjaan matkakeskus klo 7.45 ja Tammisaaren linja-autoasema klo 8.15. Yhdistyksen tilinro: FI97 4170 0010 2094 07. Viitenro matkat: 198022 ja teatteri: 198035. Mustion teatteri ”Ulkomaalainen” to 10.8. klo 16. Viim. ilm.päivä 9.7. Kesän aikana ilm. vain Iiris p. 040-5824640. Ystävällisesti laittakaa viesti asioistanne, kun aina en vastaa tuntemattomiin numeroihin. Keppijumppa ma kesäkuun loppuun Parkour-puistossa klo 11. Mölkkypelit koko kesän ke klo 13 samassa paikassa. Yhdistyksen kotisivut: karjaapinjaisten.elakkeensaajat.fi.

Länsi-Uudenmaan Senioriopettajat. Täällä Pohjantähden alla Pyynikin kesäteatterissa

Tampereella ke 26.7. klo 13. Maksu tilille ja ilm. Marjatalle 20.6. mennessä. Retki Helsinkiin to 17.8. Tamminiemeen ja Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan. Maksu tilille ja ilm. Marjatalle viim. 3.8. Kansallisteatterissa la 2.9. klo 13 Ensimmäinen tasavalta. Maksu ja ilm. Marjatalle 7.8. mennessä. Tallinnan Päiväristeily ja tutustuminen Fotografiska-valokuvamuseoon. Oma bussi mukana Tallinnassa. Hinta ei sisällä ruokia, meriaamiaisen ja buffetin voi tilata etukäteen. Matka toteutuu vain, jos lähtijöitä on vähintään 18. Maksut tilille ja ilm. 8.8. mennessä marjatta.luhtasela@dnainternet.net tai p. 019-383453.

Hankoniemen eläkkeensaajat. Grillijuhla to 15.6., Hangonkyläntie 34, klo 13-19. Ilm. viim. 8.6. Marja / 040-7381485.

Teatteri-hotellimatka Tampereelle 9.-10.8. Ilm. 30.6. mennessä. Tarkemmat tiedot Marja

Pu h elin (0 1 9 ) 2 7 88 6 6

Sähköposti : ilmoitus@etela.com jakelu@etela.com toimitus@etela.com

Päätoimittaja : Hannu Kari Puh. (019) 278868 0500-471963

/ 040-7381485 tai Marianne / 0400-900489.

Karis Pensionärer. Ang. smågrupperna håller bowling, seniordans och Trivas tillsammans sommarpaus. Stavgång/ promenad måndagar kl. 10 fr. Brankis. Grupp P8 samlas fredagar kl. 10-12, Centralg. 8688 P8. Kägelspel i Strandparken kl. 14-15.30 varje onsdag, då vädret det tillåter. Karisnejdens Invalider. Grillfest 20.7 på Servicehuset Felix Froms gata 6, Karis. Sista och bind. anm. 10.7, ange ev. matallergi. Hemliga resa 17.8. Start Karis resecenter kl. 9 Ekenäs bussis kl. 9.30. Sista bind. anm. 24.7 t. 050-3207465. Även icke medlemmar. Ålands resan. Start Karis resecenter kl. 5.30 Ekenäs busstation kl. 6. Karjanseudun Invaliidit. Salainen reissu 17.8. Lähtö Karjan matkakeskuksesta klo 9 Tammisaaren linja-autoasemast klo 9.30. Viim. ja sit. ilm.päivä 24.7. p. 050-3207465. Myös ej jäsen. Grillijuhla Palvelutalossa Felix Fromin katu 6, Karjaa. Viim. ja sit. ilm.päivä 10.7. p. 0503207465. Ahvenanmaa reissu. Lähtö Karjaan matkailukeskus klo 5.30, Tammisaaren linja. autoasema klo 6.

Inkoon Eläkkeensaajat. Maanantai 29.5. linja-auto Rymättylään kuntoutuslomalle lähtee Fagervikistä klo 7.45 ja Inkoosta n. 8.05 Dalin kautta. Matti ja Teppo konsertti Nurmijärven Taborinvuorella la 12.8. klo 15. Soilelle ilm. viim. 29.5. Linja-autokuljetus. Sokkomatka 2.-3.8. Ilm. Soilelle ja varausmaksu viim. 31.5. ja loppumaksu 30.6. Aikataulusta myöhemmin. Kaikista tapahtumista tietoa sekä tilinumero löytyy kotisivuilta inkoo.elakkeensaajat.fi.

Pojo Pensionärer. Gång/stavgången fortsätter måndagar kl. 10 från torget. Anm. tas emot angående vår sommarfest i Skarpkulla 18.7 av Maj-Len

Postiosoite: PL 16 10301 KARJAA

Toimitus ja ilmoituskonttori: Keskuskatu 76, KARJAA

Kustantaja: Karjaan Offsetpaino Oy Tj Mikko Nieminen Puh. (019) 278861

Karjaan Pohjan Eläkeläiset Mölkkypelit toukokuussa tiistaisin sään salliessa klo 10. Enter. Digiopastusta senioreille Raaseporin ja Hangon kirjastoissa. Kysy omasta kirjastostasi ja varaa aika. Enter. Digihandledning för seniorer i Raseborgs och Hangö biblioteken. Fråga i din egen bibliotek och reservera tid.

Länsi-Uudenmaan Hengitysyhdistys. Yhdistys tukee jäsenten uimahallikäyntejä, Raaseporin uimahalliin, Fleminginkatu 19, T:saari, v. 2023 aikana 2 € /kerta, kork. 20 käyntiä. Edun saa vain jäsenkorttia näyttämällä. Katso muuta toimintaa aina kotisivuiltamme.

Ekenäs-Tenala Röda Korsavdelning. Vänförmedling i Ekenäs och Tenala torsdagar kl. 10-14 p. 040-3672297. Vänförmedling i Karis och Pojo helgfria torsdagar kl. 1012 och 17-19, t. 044-7448087. Arr. Röda Korset Karis-Pojo avdelning och församlingen. Ystävänvälitys Karjaalla ja Pohjassa torstaisin klo 10-12 ja 17-19, p. 044-7448087. Järj. Punainen Risti Karjaan-Pohjaan osasto ja seurakunta. Mielenterveysyhdistys Kaippari ry. Vapaaehtoista, ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa mielenterveystyötä Karjaalla. Ryhmätoiminta: Ulkoiluryhmä maanantaisin klo 13-14. Keskustelu- ja käsityökerho tiistaisin klo

TYÖSUORITUKSIA

KATTOPESUT JA

-MAALAUKSET P. 040 820 4332 / Winstén.

Sjöblom´s 040 72 44 168

- tyhjennykset

- huuhtelut ja pesut

- kuivaimurointi

- viemäriputkikamera

24/7 PÄIVYSTYS 0400 208 493

ÄVEN I HANGÖ

Ilmoitukset: Puh. (019) 278866 ilmoitus@etela com

Jakelut: Puh. (019) 278861 jakelu@etela com

ETELÄN UUTISET: www.etela.com

Karjaan Ratatupa Päihteetön kohtaamispaikka Felix Fromin katu 4. Vapaa-ajan toimintaa, vertaistukea, palveluohjausta ja asiointiapua. Avoinna joka päivä 9-12.30, p. 046-8947572.

Karjaan AA-ryhmä kokoontuu joka torstai klo 19 Ratatuvalla, Felix Fromin katu 4. Ekenäs AA-grupp. Har alkoholen blivit ett problem för dig?

Kom då med i vårt glada gäng som träffas söndagar kl. 19 i Gamla Grillen, Torngatan 4.

AA-gruppen Väst sammanträder onsdagar kl. 18.30, Lärkkullavägen 8 B (källarvåningen), Karis.

Hangon AA-ryhmä Majakka. Kokoontuu joka maanantai klo 19 osoitteessa Halmstadinkatu

7 B.

NA-Myrsky-ryhmä Hangossa kokoontuu perjantaisin klo 1921, Gentoftenkatu 8 A.

NA-Tammi-ryhmä Tammisaaressa kokoontuu keskiviikkoisin klo 19-21, Tornikatu 4.

NÄYTTELYJÄ

Galleria Koskenhaltija, Ruukintie 7, Billnäsin ruukki. Yhteisnäyttely ”Ilmentymiä” 19.6. saakka. Maija Yli-Sahran öljyväriteoksia, Jaana Laurilan keramiikkaa, Pirkitta Pullisen keramiikkaa ja Pirjo Lindgrenin

UTHYRES

2 r, kv, 43 m², centralt i Ekenäs. Hyra 550 €/mån. T. 040 135 9378.

SÄLJES

KOIVUKLAPEJA BJÖRKVED

Hangon Ampujien toimeenpanemat nuorten kevätkauden ampumaillat maanantaisin klo 18-19. Firmapuulaakin aloitusajankohta ilmoitetaan erikseen. Daglig gratis hälsomotion i Ekenäs. Träningstider: https:// johanlindberg.webber.se. Johans Hälsomotion. Päivittäinen ilmainen terveysliikunta Tammisaaressa. Harjoitusajat: https://johanlindberg.webber.se Johanin Terveysliikunta.

Wu Xing Dynamics formträning kl. 14 i Skepparträdgården, Ekenäs. Väderreservation. Johans Hälsomotion, t. 0440-405090, johantorstenlindberg@gmail. com, johanlindberg.webber. se. Wu Xing Dynamics muotoharjoittelu klo 14 Skepparträdgårdenin puistossa, Tammisaaressa. Säävaraus. Johanin Terveysliikunta, p. 0440405090, johantorstenlindberg @gmail.com, johanlindberg. webber.se.

TAPAHTUMIA-palsta on kokonaisuudessaan netissä: www.etela.com

VUOKRALLE TARJOTAAN

2 h, k, 49 m², Stenåker P. 040 702 1688.

MYYDÄÄN

Puutarhatraktori Husqvarna Rider 213C. Kuin uusi. P. 0500 935 944.

Tokmannin pihalla Karjaalla MAANANTAISIN klo 9-13

SADEVESIKOURUT

tikkaat, kattosillat, lumiesteet, piipunhatut M. Mäki-Turja puh. 0400 545 893 max-team.fi

Ilmoitushinnat (neliväri euroa): Etusivu 3,53/pmm

Teksti 2,98/pmm

Takasivu 3,16/pmm

Määräpaikkakorotus +10 % -ilmoituksen koko vähintään 555 pmm

Rivi-ilmoitukset yksityishenkilöille 3 10 euroa/rivi Tilinumero: TSp, FI63 4170 0010 0444 40 Tilinhoitomaksu 10 euroa

Torstailehteen tarkoitetun toimituksellisen aineiston (mm Tapahtumia-palstan tiedot) on oltava toimituksen käytettävissä viim edellisenä maanantaina klo 16 ja sunnuntailehteen tarkoitetun edellisenä torstaina klo 16 (Seurakunnat-palstan tiedot maanantaisin klo 16 ) Ilmoitusaineisto torstailehteen on jätettävä viim tiistaisin kello 11 ja sunnuntailehteen viim perjantaisin kello 11 Lehden korvausvelvollisuus vir-

heellisistä ilmoituksista rajoittuu uuteen ilmoitukseen Puhelimitse jätettyjen ilmoitusten virheistä vastuu on ilmoittajalla Lehti ei vastaa ilman sopimusta lähetetyn materiaalin säilyttämisestä tai palauttamisesta

Painopaikka: Salon Lehtitehdas Salo 2023 (Täydellinen hinnasto toimistostamme.)

Nro 21b Sunnuntaina toukokuun 28. pnä 2023 - 9
Hinnat sisältävät ALV 24 %.

Ti 30.5. klo 10-17

K-SUPERMARKET HANKO-HANGÖ Rewellinkatu 2, Hanko

Ke 31.5. klo 10-17 S-MARKET TAMMISAARI Rautatienkatu 5, Tammisaari

TERVETULOA OSTOAUTOLLE!

OSTAMME KULTAA, myös käytettyjä kulta- ja hopeaesineitä, pöytähopeaa, hammaskultaa, militariaa, kunniamerkkejä, kelloja, vanhoja rahoja, yms. arvotavaraa.

Maksuton arviointi, maksu heti käteisellä tai tilisiirtona.

p. 040 758 7499

www.arvo-ostot.fi

Suomen Arvo-Ostot Oy

10 - Nro 21b Sunnuntaina toukokuun 28. pnä 2023
verkkokaupastamme:
TAMMISAARI Kuninkaankatu 14 ma - pe 10-18 la 9-14 Kaikki mallit osoitteesta: PALJON SEKÄ NAISTEN ETTÄ MIESTEN MALLEJA IN OSTAMME NYT HELPOSTI KÄTEISTÄ!
Kaikki -10%
www.sievinet.fi
Hopeaa Kultaa Kelloja • Rannekellot • Taskukellot Vanhoja rahoja • Kolikot • Setelit

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.