Xipoetes: Taller de poesia en valencià per a xiquets i xiquetes 2

Page 1

Continguts treballats a 3er i 4t de Primà ria Les Carolines, 25 de març de 2009


2009

L'any de l'astronomia


Què és l’astronomía?

L’astrònom - Veermer


Lluna d’agost La lluna a obert un blanc camí

sobre les ones negres de la nit. Camí de plata,

camí de neu. Qui el seguirà? Jo el seguiré! Marc Granell


La lluna balla, balla el sol, que amb les estrelles Ja balle jo.

El ball de la lluna

El núvols toquen L’acordió I els arbres fan magnífics cors. La nit ens mira Amb estupor. El dia es tapa Els ulls, furiós. La lluna balla Balla amb el sol, Que amb les estrelles Ja balle jo.

Marc Granell


Raigs

El sol encara ara amb els raigs les pedres, les roses, la terra i les herbes, que quan es vesteixi amb fulles la figuera quedarĂ tot sota l'arbre ombrejat. SerĂ estiu o final de primavera, i el fred haurĂ passat. Isabel Barriel


Escalfa el sol Escalfa el sol vidres i façanes, vol entrar i ballar a les sales amb les partícules de pols i la soledat de l'interior d'algunes cases. Aquelles que queden orfes cada dia laborable, aquelles a les que només el raigs gosen entrar com si fossin lladres.

Escalfa el sol vidres i façanes.


Fer poesia És senzill fer poesia, sols has de deixar fluir una paraula rere una altra amb silencis rítmics pel mig. Surt com les espurnes de la llenya, com les bombolles del sabó, com el crit que ens provoca l'ensurt, com la tinta del calamar, del boli o del pop.

La carta - Veermer

Una imatge, una visió, unes paraules, una expressió, un gest, un pas, un retall de món, l'avaria inesperada, una sorpresa, la lluna plena, o la llum d'una posta de sol.


Qualsevol moment Ês bo; necessites, però, moure't per una mina de mots, cert sentit del so i plasmar amb celeritat els inputs d'immediat fets traç.

Sense tallers ni materials, ni pinzells, teles, gĂşbies ni instruments, sense horaris ni ajudants. NomĂŠs amb la pintura dels sons i l'aventura per la selva de les lletres.

Isabel Barriel


Cal.ligrama de Carmen Peralto

© Poemes de Marc Granell © Poemes de Isabel Barriel © Caligrames cedits per Carmen Peralto (Poetalia. Selección de caligramas coloreados a mano por Carmen Peralto. 2006) © De la presentació Estel Julià