El món en guerra

Page 1

EL MÓN EN

GUERRA

30 NOVEL·LES SOBRE EL NAZISME

I LA SEGONA GUERRA MUNDIAL


Aquest 2014 es commemora el 75è aniversari de l’inici de la Segona Guerra Mundial. Per aquest motiu, a la Biblioteca Ca n’Altimira us volem proposar una selecció comentada de 30 obres literàries que s’ocupen, a través de la ficció i de maneres molt diverses, dels origens, el desenvolupament i les conseqüències d’aquest conflicte bèl·lic que va marcar l’esdevenir del segle XX.

AMAT-PINIELLA, Joaquim. K. L. Reich. Edicions 61. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una gran novel·la que relata les condicions de vida dels presoners al camp de Mauthausen, on l’autor va estar internat fins al final de la guerra. Un clàssic durant molt de temps secret de la narrativa catalana contemporània.

ANGLADA, Maria Àngels. El violí d’Auschwitz. Columna. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Al camp d’extermini d’Auschwitz, un luthier jueu sobreviu treballant de fuster fins que el comandant del camp, afeccionat a la música, decideix posarlo a prova: li haurà de construir un violí que tingui un so perfecte.

BALLARD, J. G. El imperio del sol. Minotauro. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una història de caire autobiogràfic que s’ocupa de la guerra tal com es va viure a la Xina i al Japó. Des dels camps de concentració japonesos fins a l’esclat de les bombes atòmiques a Hiroshima i Nagasaki, Ballard rememora una infantesa marcada pel gran conflicte mundial.

BAUER, Josef M. Tan lluny com els peus em portin. La Campana. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una novel·la que narra la història real d’un presoner de guerra alemany que, condemnat a vint-i-cinc anys de treballs forçats a una presó de Sibèria, va aconseguir escapar-ne i recòrrer a peu, al llarg de tres anys, catorze mil kilòmetres fins arribar a retrobar-se amb la seva família.


BEZSONOFF, Joan Daniel. Les amnèsies de Déu. Empúries. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

La història d’un amor secret i esquitxat de mala consciència, en el marc d’un dels episodis més foscos de la història de França: el règim col·laboracionista de Vichy i la seva complicitat en les deportacions de jueus francesos als camps de concentració nazis.

BORGES, Jorge Luis. «Deutsches Requiem». A: El Aleph. Debolsillo. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Borges, partidari ferm de la causa aliada durant la Guerra però gran admirador de la cultura clàssica alemanya, en aquest conte ens fica a la pell d’un oficial nazi condemnat a mort per uns crims terribles que ell mateix no prova de justificar, però sí de racionalitzar.

BOYNE, John. El niño con el pijama de rayas. Salamandra. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una tendra i dura història sobre l’holocaust explicada a través dels ulls d’un nen de nou anys que, com a fill d’un membre de l’elit militar alemanya, és testimoni d’unes atrocitats que no és capaç de comprendre.

CIRINO, Linda D. La venedora d’ous. La Magrana. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una història d’amor i de despertar polític a l’Alemanya rural de 1936. L’única novel·la publicada per la nord-americana Linda D. Cirico, filla d’immigrants jueus polacs, desapareguda l’any 2007.

COMES, Melcior. La batalla de Walter Stamm. Destino. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

L'estudiant de lletres berlinès Walter Stamm és condemnat per alta traïció al Tercer Reich. A punt de morir en un camp de concentració, li commuten la pena i s'integra en un batalló disciplinari en la campanya contra Rússia, on viu de ple el combat més cruent de la història, la batalla de Stalingrad.

GRASS, Günter. El tambor de hojalata. Alfaguara. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Oskar Matzerath, el nen que en plena bogeria col·lectiva de l’Alemanya nazi es resisteix a créixer, és un dels personatges més complexos i inquietants de tota la literatura sorgida dels horrors de la guerra. Un clàssic modern.


GROSSMAN, Vassili. Vida y destino. Galaxia-Gutenberg. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Ambientada durant un dels moments clau de la Segona Guerra Mundial, el setge i l’alliberament de Stalingrad, Vida y destino és una de les novel·les imprescindibles del segle XX: un monument literari equiparable a Guerra y Paz de Tolstoi o a les grans novel·les de Dostoievski.

ITURBE, Antonio G. La bibliotecaria de Auschwitz. Planeta. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Desafiant la prohibició que sobre els llibres regeix al camp d’extermini d’Auschwitz, un grup de presoners es conjuren per mantenir una petita biblioteca i defendre, a través de la lectura, un últim bastió d’humanitat.

LEUNENS, Christine. El cel engabiat. Columna. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Quan Àustria és annexionada al Tercer Reich, Johannes és encara un adolescent que, per desesperació dels seus pares, queda fascinat per la doctrina nazi que s’imparteix a les escoles. La seva il·lusió més gran és unir-se a l’exèrcit alemany.

LEVI, Primo. Trilogia d’Auschwitz. Edicions 62. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Primo Levi, supervivent de l’holocaust i dels camps de concentració nazis, va descriure com ningú tot l’horror incomprensible d’aquells anys. Els límits de l’experiència humana, en tres llibres que tallen la respiració.

LITTELL, Jonathan. Les benignes.Quaderns Crema. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Com en el conte de Jorge Luis Borges ja comentat, Jonathan Littell dóna veu en aquesta polèmica novel·la a un oficial nazi implicat en l’holocaust i responsable de tota mena de fets terribles; aquí, però, el to moral de l’argentí s’ha convertit en un intent de fer-nos viure i comprendre el conflicte des de l’òptica i els pressupostos dels criminals de guerra alemanys.

MAILER, Norman. El castell del bosc. La Magrana. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

La darrera novel·la publicada per Norman Mailer, un dels grans escriptors nord-americans de la segona meitat del segle XX, va ser un intent d’apropar-se a la figura d’Adolf Hitler reconstruint la seva possible infantesa. Una


fantasia estranya i discutida, però interessant. Del mateix autor, no us perdeu tampoc la novel·la bèl·lica Los desnudos y los muertos.

MENÉNDEZ SALMÓN, Ricardo. La ofensa. Seix Barral. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una breu novel·la escrita en clau simbòlica sobre un sastre alemany que, obligat a convertir-se en soldat i enfrontat a la barbàrie de la guerra, experimenta un bloqueig emocional total i absolut.

NAVARRO, Justo. El espía. Anagrama. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

La guerra viscuda a Itàlia i vista a través de la figura d’Ezra Pound, el gran poeta nord-americà que va colaborar amb l’exèrcit feixista de Mussolini.

NÉMIROVSKY, Irène. Suite francesa. La Magrana. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una història commovedora, intimista i implacable, que ens porta a la França ocupada pels nazis i ens enfronta a les petites històries de supervivència (sovint gens heroiques) protagonitzades pels seus habitants.

PRADA, Juan Manuel de. El séptimo velo. Seix Barral. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una novel·la èpica d’amor, traició i aventura ambientada a la Segona Guerra Mundial, des de la França ocupada fins a l’Argentina, el país on van trobar refugir alguns dels grans criminals de guerra nazis.

ROTH, Philip. La conjura contra América. Mondadori. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Un extraordinari exercici d’història alternativa que imagina, en ple apogeu de la Segona Guerra Mundial, uns Estats Units governats per l’antisemita i filofeixista Charles Lindberg, les tesis aïllacionistes del qual haurien impedit la implicació del seu país a la guerra.

SEMPRÚN, Jorge. La escritura o la vida. Tusquets. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Com Primo Levi, Jorge Semprún va extreure de la seva condició de supervivent d’un camp d’extermini (en el seu cas, el de Buchenwald) l’obligació moral de narrar en primera persona l’horror d’aquells anys, per tal d’evitar-ne l’oblit.


SHEENE, Lynn. L’últim cop que vaig veure París. Columna. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Maig de 1940. Fugitiva d’una vida glamurosa però artificial a Manhattan, Claire Harris aterra a París amb l'esperança de començar de nou. El París que es troba, però, és una ciutat ocupada pels nazis, i aviat es comprometrà a ajudar a la Resistència francesa.

STEPHENSON, Neal. Criptonomicón. Ediciones B. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una de les novel·les de ciència-ficció més admirades i influents dels darrers temps. Un exercici monumental d’història alternativa que s’ocupa, en una de les seves dues línies argumentals, dels intents dels aliats per trencar els codis secrets de comunicació de l’Eix.

SZCZYPIORSKI, Andrzej. La bella senyora Seidenman. Empúries. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Durant l’ocupació nazi de Varsòvia, a la primavera de 1943, la jove viuda Irma Seidenman prova d’eludir el trist destí dels jueus de la ciutat. Al seu favor té un atribut essencial: la seva bellesa nórdica, que li permetrà fer-se pasar per la viuda d’un militar polonès.

TAYLOR, Kressmann. Paradero desconocido. RBA. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Escrita l’any 1938, aquesta és la història epistolar d’una amistat entre un jueu i un gentil trencada per l’arribada al poder dels nazis a començaments de la dècada de 1930.

UHLMAN, Fred. L’amic retrobat. Labutxaca. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Com en el cas anterior, aquesta novel·la de caire autobiogràfic explica la relació entre un noi jueu i un altre de gentil a l'Alemanya que veu l'arribada al poder d'Adolf Hitler. Els dos nois viuen al marge de l'enfrontament polític del país, però no així les seves famílies, sobretot la del primer, molt identificada amb el nazisme i l'antisemitisme.

WALLNER, Michael. Abril a París. Columna. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

La dramàtica història d’un amor impossible entre un soldat alemany i una jove de la resistència francesa al París ocupat.


ZABAY, María. El zapato de lengua rota. Almuzara. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

El jove Erhard, alemany de família acomodada i amic íntim del cap de les SS, Heinrich Himmler, és destinat a Polònia com a espia nazi, on s’haurà de fer passar per jueu. Aquest serà l’inici d’un greu conflicte moral per a ell.

ZUSAK, Markus. La lladre de llibres. La Campana. ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Una història de caire dickensià protagonitzada per la inoblidable Liesel, una petita lladre de llibres en un temps en què aquests ardien a les fogueres dels nazis.

Podeu consultar totes les nostres anteriors guies de lectura al nostre blog Espai de llibres, on també hi trobareu comentaris de llibres recomanats, entrevistes amb escriptors, seleccions literàries i moltes coses més. http://espaidellibres.wordpress.com


Biblioteca Ca n' Altimira Febrer de 2014 Av. Primavera, 2-10 08290 Cerdanyola del Vallès Tel: 93/ 580.76.02 Fax: 93/ 580.72.79 e-mail: b.cerdanyola@diba.cat


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.