__MAIN_TEXT__

Page 1

EPT tiedottaa Kes채 2014


ESPOON PARTIOTUKI RY Puheenjohtaja Järjestösihteeri Projektipäällikkö Toimisto

Pankkitili

EPT TIEDOTTAA

Julkaisija Painos Painopaikka Toimitus Taitto Materiaali Kannen kuva

Emilia Knaapi (050 523 4441) Tarja Vartiainen Riikka Mykrä Töölönkatu 55 00250 Helsinki puh. 8865 1212 s-posti ept@partio.fi www.ept.fi Nordea FI71 1016 3000 0761 11

Espoon Partiotuki ry. 590 kpl KopioNiini EPT:n viestintäryhmä Ville-Pekka Reponen Elina Heinonen, Joonas Hirn, Annika Lambert, Saana Laukkanen, Oona Parviainen, Otto Sihvola, Joni Taipale, Tarja Vartiainen Ville-Pekka Reponen

Seuraava EPT-tiedottaa ilmestyy syyskuussa. 2


Pääkirjoitus Elämme kriisin aikaa. Kolokokoukset päättyivät samoihin aikoihin koulujen kanssa ja moni pahasti viikkotoimintaan addiktoitunut pelkää partion menevän kesäksi kiinni. Vaan ei huolta! Kesällä on leirit, joita moni pitää parhaana partiona ikinä. Meripartiolaisten kulta-aika alkoi vapusta ja päättyy vasta kun pipo jäätyy päähän. Kesällä voi tehdä ex-tempore –reissun Repovedelle tai lainata kanootit ja meloa Pupusaareen. Vaikka kesätyö vaivaisi, iltarasteille ehtii vuorotyönkin lomassa.

Muistetaan kesän jälkeen, että saamme olla erilaisia. Kaikkien ei ole pakko vetää ryhmää, vaikka ikä siihen antaisi mahdollisuuden. Jotkut meistä ovat loistavia vastaamaan kolon varastosta, toiset osaavat koodata tuloslaskentaohjelman ja muutamat pitävät kirjanpidosta. Hyödynnetään sitä, että tykkäämme eri asioista. Uskalletaan avata suumme toiveistamme. Ajatustenlukumoduulia ei ole vielä edes PJ-kurssin ohjelmassa, joten toiveilla on suurempi todennäköisyys toteutua, jos niistä vinkkaa tavalla tai toisella.

Kesän jälkeen tulee se syksy. Pian juhannuksen makkarapakettimainosten jälkeen Yhteishyvä esittelee syksyn reppumuodin ja koululaisten parhaat välipalat. Lippukunnanjohtajat miettivät mistä löytäisivät tarpeeksi lapsia kaikille uusille johtajille. Joku sanoi, että Väiskinkin jälkeen on elämää. Uskon, mutta epäilen sen laatua.

Älä heitä syksyllä raksahanskoja naulaan! Partiossa voit tehdä kaikkea – kokeile jotain kahelia! Joonas Hirn

Kuva: Ville Lahtinen

3


Espooseen uusi lippukunta Nina Etelävuori

minkä jälkeen alkoi tiivis yhteistyö Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n kanssa uuden lippukunnan perustamiseksi. Kevään 2014 aikana perkkaalaiset yhdessä Pääkaupunkiseudun partiolaisten tuen avulla loivat uuden lippukunnan lähes tyhjästä; vain muutamalla perustajajäsenellä oli partiotaustaa entuudestaan.

Espoon Perkkaalle on 22.5. perustettu uusi lippukunta, jonka nimeksi valikoitui Susivuoren Vaeltajat. VESPAn toiminta-alueelle asettuva lippukunta koottiin kasaan pääosin paikallisten vanhempien toimesta. Partion jäsenmäärän noustessa myös uusia lippukuntia perustetaan erityisesti kasvaville alueille. Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla partiota harrastaa yli 10 000 henkilöä, jotka jakaantuvat 130 lippukuntaan. Pelkästään Espoossa partiolaisia on reilu neljä tuhatta.

Partiotoiminta on tullut tuleville johtajille tutuksi kuluneen kevään aikana. He ovat päässeet osallistumaan erilaisiin koulutuksiin, kuten Tervetuloa partioon -kurssille. Susivuoren Vaeltajiin espoolaisilla on mahdollisuus päästä tutustumaan alueleiri Väiskillä.

Susivuoren Vaeltajat muodostuivat paikallisten vanhempien mielenkiinnosta luoda alueelle mahdollisuus monipuoliseen ja kehittävään tekemiseen. Perkkaalla asuu paljon lapsia, joille on ollut tarjolla vain niukasti harrastustoimintaa. Alueen harrastusmahdollisuuksista huolestuneista aikuisista muodostui ryhmä, joka alkoi pohtia, minkälaista toimintaa pitäisi lisätä. Tammikuussa 2014 ryhmä tuli päätökseen, että partio tarjoaisi lapsille ja nuorille kaivattua mielekästä ja monipuolista tekemistä turvallisessa ja kasvattavassa ympäristössä. Partiotoiminnan katsottiin myös tukevan ryhmän arvoihin sopivia ihanteita sekä opettavan vastuuta nuorille. Ryhmän kontaktihenkilö otti yhteyttä Pääkaupunkiseudun partiolaisiin,

Susivuoren Vaeltajien viikoittainen toiminta alkaa syksyllä 14 aikuisen ja 10 lapsen voimin. Aluksi lippukunnan toiminnan muodostavat kaksi sudenpentulaumaa, joista toinen on englanninkielinen. ”Odotamme mielenkiinnolla tulevaa syksyä ja toiminnan aloitusta”, kertoo lippukunnan perustamisessa mukana ollut Satu Partanen.

Lippukunta toivottaa yhä edelleen lisää aikuisia mukaan, jotta toimintaa voisi laajentaa. Lisää tietoa Susivuoren Vaeltajista saa sähköpostitse partio.perkkaa@ gmail.com 4


EPT 50 v EPT:llä on nykyään superhienot hihamerkit, jotka voi kiinnittää partiopaitaan PäPan merkin yläpuolelle. Merkkejä myydään mm. Väiskillä ja hintakaan ei ole miljoonia (1 €). Osta omasi ja tunnusta väriä!

Vihreen tulokset SIJOITUS 1. 2. 3.

6. 8. 9. 10. 11.

VARTIO Suklaamonnit KKP Ruilaavat Basinat Himpulat PaSu Verokarhut Bad Company Metsot Team Olari Hullut muulit Metsien miehet Kiukkutiput

LIPPUKUNTA Olarinmäen Samoojat Kilon Kipinät Haukkavuoren Haltiat Haukkavuoren Haltiat Pitkäjärven Vaeltajat Pitkäjärven Vaeltajat Vartiovuoren Pojat Olarinmäen Samoojat Mankkaan Eräsudet Olarinmäen Samoojat Mankkaan Eräsudet

5

PISTEET 31 26 24 24 24 23 23 21 20 18 16


         

 6


EPT:n Rantalentisturnaus 24.8.

Se tulee taas ja uljaampana kuin koskaan! Meri velloo ja hiekkalinnat vapisevat, kun kilpailunjanoiset joukkueet kerääntyvät kesän viimeisinä aurinkokeleinä selvittämään, ken on kaikista paras! Kerää lippukunnastasi dream-tiimi turnaukseen, sillä siitä et halua jäädä paitsi! Biitsillä tavataan! Missä? Matinkylän uimaranta Milloin? 24.8. klo 10 Onko siellä hauskaa? Tule ottamaan selko! Lisätiedot: Hallitus/Otto Sihvola otto.sihvola@elisanet.fi

7


Matka kohti VÄISKIÄ on alkanut! Tämän vuoden Väiskillä leiriläiset pääsevät mm. kokeilemaan omia supervoimiaan erilaisissa toiminnallisissa ohjelmissa eli laaksoissa.

Riittävätkö keinot selviytymiseen haastavissa olosuhteissa ja niukoissa varusteissa, kuinka luovaksi hommat voi heittää yhteistyön voimalla. Leiriläiset aivan nuorimmista sudenpennuista lähtien ottavat Väiskillä osaa partiotaitokilpailuihin, joissa punnitaan yhteistyö- ja haasteidenratkaisutaidot.

8


Johtajaikäiset partiolaiset osallistuvat Väiskin käytännön toteutukseen toimimalla omassa pestissään eli työskentelemällä esimerkiksi leirin ruokahuollossa, Metsäbistrossa. Sen lisäksi he osallistuvat oman ikäkautensa päätähuimaaviin johtajaohjelmiin esim. kahvihampaan kolotusta helpottaa asiantuntijoiden johdolla suoritettu kahvikoulu, matkakuumetta purjehdushetket, kesäkunnossa pysytään metsäkuntosalin ja saunajoogan sekä aamulenkkien avulla. Luvassa on yösuunnistuskisa, rentoutumista, hierontaa ja kasvonaamioita. Erityisen ylpeitä olemme kokkikoulustamme, jonka toteutamme yhdessä Liesikiesin kanssa.

Väiskillä pääset kokemaan miltä tuntuu, maistuu, kuulostaa ja tuoksuu partioleiri, joka on tehty huumorilla, hiellä ja yhteistyöllä!

VÄISKILLÄ tavataan 

www.väiski.fi

9


Espoonlahden spoonlahden lippukunnat toivottavat kaikki vartiot tervetulleiksi juhlimaan 50-vuotiasta Espoon Punasta ja Espoon Partiotukea!

20.-21.9.2014 Vuosikerta-Punkku palaa juurilleen Pohjois-Espoon metsiin. Ei kompromisseja, ei hätäreitä, vain parhaat timantit. Tule kisaamaan Suomen parhaaseen partiotaitokisaan, nauttimaan täytekakkua ja kokemaan syksyinen metsä! Tänä vuonna uutuutena musta sarja niille, joille harmaa sarja on tuntunut vasta lämmittelyltä.

Tervetuloa juhliin!

10


Osanotto-oikeus

Kaikki luonnolliset ja epäluonnolliset vartiot, joiden jäsenet ovat maksaneet Suomen Partiolaisten jäsenmaksun.

Kisamaksu

65 euroa / vartio, joka maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä tai laskutetaan lippukunnalta. Kuljetusmaksu 5 euroa / hlö kerätään käteisellä lähdössä. Osanottomaksu sisältää aamukahvit ennen 17.8. ilmoittautuneille, kilpailussa jaettavan materiaalin, mahdolliset kuljetukset kilpailun aikana, peseytymismahdollisuuden maaliin tulon jälkeen, täytekakkua sekä vallitsevan sään.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu mukaan osoitteessa punkku.ept.fi. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 8.9.2014. Ilmoittautumisen yhteydessä kysytään vartion nimi, lippukunta, sarja, vartionjohtajan nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero.

Jälki-ilmoittautuminen

Jälki-ilmoittautuminen on mahdollista 12.9.2014 asti. Hinta on 95 euroa / vartio. Kuljetusmaksu 5 euroa / hlö kerätään käteisellä lähdössä.

Kisakirje

Kisakirje lähetetään sähköpostilla kaikille ilmoittautuneille viikolla 37.

Valvoja

Joona Kaivosoja, Otavaeltajat

Lisätiedot

punkku.ept.fi Kisanjohtaja Joonas Hirn - joonas.hirn@gmail.com, 040 763 4142 Järkkäyssihteeri Mimi Rantanen - mimi.rantanen@gmail.com, 040 575 8325

Tutustu ajoissa ilmoittautujan etuihin netissä!

punkku.ept.fi 11


Sarjajako VALKOINEN

Tytöille ja pojille, ikä 12-14 vuotta, vartiossa 4-6 jäsentä. Lisäksi mukana saa olla 1-2 yli 14-vuotiasta saattajaa, jotka eivät osallistu tehtävien suorittamiseen. Sopii kokemattomillekin retkeilijöille, mutta vartiosta yhdellä tulee olla kokemusta maastoretkeilystä. Reitin pituus 10-15 km.

KELTAINEN

Tytöille, ikä 14-18 vuotta, vartiossa 4 jäsentä. Yhteenlaskettu ikä on korkeintaan 68 vuotta. Aiempi maastoretki- tai kilpailukokemus on suositeltavaa. Reitin pituus 15-25 km.

PUNAINEN

Pojille ja tytöille, ikä 14-18 vuotta, vartiossa 4 jäsentä. Yhteenlaskettu ikä on korkeintaan 68 vuotta. Aiempi maastoretki- tai kilpailukokemus on suositeltavaa. Reitin pituus 15-25 km.

SININEN

Tytöille, ikä 18 vuotta tai enemmän, vartiossa 3 jäsentä. Vartion jäsenillä tulee olla aiempaa maastoretki- tai kilpailukokemusta. Reitin pituus 20-30 km.

HARMAA

Pojille ja tytöille, ikä 18 vuotta tai enemmän, vartiossa 3 jäsentä. Vartion jäsenillä tulee olla aiempaa maastoretki- tai kilpailukokemusta. Reitin pituus 20-30 km.

KULTAINEN

1) Yli 26-vuotiaille aikuisille. Vartioon kuuluu 2-5 jäsentä, mukana voi olla 1-2 alle 12-vuotiasta lasta. 2) Tai yksi yli 18-vuotias, yksi 15-18 -vuotias ja yksi alle 15-vuotias. Sopii kokemattomillekin retkeilijöille, mutta vartiosta yhdellä tulee olla kokemusta maastoretkeilystä. Reitin pituus 10-15 km.

MUSTA

Pojille ja tytöille, ikä 18 vuotta tai enemmän kisan alkaessa, vartiossa 2 jäsentä. Edellyttää aikaisempaa kisakokemusta ja hyvää henkistä sekä fyysistä kuntoa. Sarjassa poiketaan SP:n säännöistä tehtävien edun sitä vaatiessa, otetaan aikaa matkasta ja kisa alkaa edellisenä yönä. Reitin pituus 40-60 km.

Kilpailuvartioiden iät lasketaan 31.12.2014 täytetyin vuosin, poislukien musta sarja. Sekavartiot kilpailevat poikien sarjoissa. Vartiot, jotka eivät täytä sarjan ehtoja, kisaavat kilpailun ulkopuolella sarjassa, johon ovat ilmoittautuneet. Tämä tarkoittaa sitä, että vartio ei voi saada palkintoa, mutta sille lasketaan pisteet kuten 12 muillekin vartioille.


Musta

Harmaa ja Sininen

Keltainen ja Punainen

Valkoinen

Kultainen

Radalla ja kartalla Tunnetko Ellin? Juokse tai kuole Tilkkutäkki Nousevat tähdet Aarrejahti

32 000 X X X X X

19 X

14 X

6 X

6 X

X X X

X X

Näpertely Puhalla ja toivo Mokkapakki Pitsialkkarit Days of our lives Popit

24 000 X X X X X

20 X X X

20 X X X

16 X X

16 X X

X

X

X

X

Partiolainen (o)saa Titityy kukkuu kvaak Tattis! Etiketti Windsor Saatteko? Välikuolema Siispä täytyy mennä läpi Lasku, kiitos. Monta hätää Tänään on bileet, kaikki sileeks Popcorn

47 000 X X X X

41 X X X X

36 X

37 X

X X X X X X

X X X X X X

X X X X X X X

X X X X X X X

33 X X X X X X

X

X

X

Kulinaristiset nautinnot Piece of cake Täyspaahto Karelia Serviisi Kuuma koira

28 000 X X X X X

23 X X

21 X X X X

11 X

16 X X

X

X

Ullatuus! Pikataival Tarinoita Pallo Shiraz ja kumppanit Hiihtoammunta Tähtiesiintyjä

19 000 X X X X X X

17 X X X X X X

9 X X X

10

9

X X

X X

X

X

X

YHT

150 000

120

100

80

80

X X

13

X X


Meriretken tunnelmia

Haukat-lauma MeMest채

Sudariryhm채ss채 edustusta Marokosta, Espanjasta ja Italiasta 14


HALLITUKSESSA PUHUTTUA 5/2014 EPT:n hallitus kokoontui vuoden viidenteen kokoukseensa 26.5.2014. Kokous aloitettiin Väiski-leiri asioilla. Väiskin leirijohtaja Ossi Salo kävi pitämässä hallitukselle budjettikatsauksen. Lisäksi Ossi kertoi leiriin liittyvien tehtävien etenemisestä. Hallitus kiitti leirin johtajaa ja leiritoimikuntaa hyvin hoidetuista leirivalmisteluista. Väiskin kesätyöntekijäksi valittiin Petrus Holm. Petrus tulee EPT:n toimistolle valmistelemaan leiriä 30.6. - 24.7.2014 väliseksi ajaksi. EPT:n jäsenmäärä kasvoi yhdellä lippukunnalla, kun hallitus hyväksyi Perkkaalle perustetun uuden lippukunnan Susivuoren Vaeltajat ry:n EPT:n jäseneksi. EPT puolestaan itse päätti liittyä Espoon nuorisojärjestöjen yhteistyö (Espoon nuorisojärjestöt, ENNU) jäseneksi. ENNU on espoolaisten nuorisojärjestöjen yhteistyö- ja asiantuntijaelin, joka toimii vuorovaikutuksessa Espoon kaupungin nuoriso- ja liikuntapalveluiden kanssa. Se toimii asiantuntijana Espoon kaupungin päätöksenteossa nuorisotoimintaa koskevissa asioissa. Päätavoitteena on nuorisojärjestöjen toimintaedellytysten vahvistaminen Espoossa ja järjestöissä toimivien nuorten äänen esiin tuominen Espoon kaupungin päätöksenteossa. Stop töhryille vaeltajailta järjestettiin 7.5.2014 EPT:n ja Kannuksen yhteistyönä. Illassa osallistujat pääsivät tekemään graffiteja. Seuraava vaeltajailta on suunnitteilla syksylle. EPT:n sudenpenturyhmä järjesti sudenpentulaumoille Meriretken 10.5.2015 Leppävaarassa. Tapahtumaan osallistui 15 laumaa. Tapahtuma sai osallistujilta paljon kiitoksia ja osallistujilla oli ollut hauskaa retkellä. Samaan aikaan seikkailijat, tarpojat ja johtajat kisailivat puolestaan Espoon Vihree pyöräkilpailussa Suurpellossa. Kisaan osallistui 11 vartiota. Kisa meni hyvin. EPT kävi 15.5.2014 Espoon kaupungin kanssa neuvottelut nuorisotoimen sopimusavustuksista. Neuvotteluissa käytiin läpi viime vuoden toimintaa ja tulevia suunnitelmia. EPT hakemus ja toimintakertomus saivat kehuja siitä, että ne on hyvin ja selkeästi tehty. Myös EPT:n lippukuntien hakemukset saivat kiitosta selkeydestään. Tulevista tapahtumista käsiteltiin rantalentisturnausta, Espoo-päivää, Punkkua, Pinkkiä ja Gaalaa. Perinteinen lentisturnaus pelataan 24.8.2014 Matinkylän uimarannalla. 30.8.2014 olevaan Espoo-päivään EPT osallistuu maksamalla telttapaikan Raittikarnevaaleille Viaporintorille. Telttapaikalla EPT:n alueen lippukunnat esittelevät partiotoimintaa. Vuosikerta Punkku kisataan 20. – 21.9.2014. Upeat Punkun mainosjulisteet lähetettiin lippukuntapostissa lippukunnille. Punkun kisakutsusta ilmestyi Tiedottaassa 2/2014 vain ensimmäinen sivu kokonaisuudessaan neljän sivun mittaisesta kisakutsusta. Tilanne korjataan kesäkuussa ilmestyvässä Tiedottaan ylimääräisessä kesänumerossa, jossa kutsu julkaistaan kokonaisuudessaan. Tiedottaan kesänumerossa julkaistaan myös muut ajankohtaiset jutut ja tapahtumat. Parhaillaan Punkun rasteille rekrytään rastimiehiä ja rastipäälliköitä. 5.10.2014 kisattavalle Pinkille nimettiin kisatoimikuntaan seuraavat henkilöt: Kalle Kokko, JäHa, Laura Heina, JäHa, Tuukka Einola, EsMe, Laura Kanninen, VaVa, Tuomas Marttala, NiiNu ja Heidi Taskinen, KauKu. EPT:n 50vuotisjuhlavuosi huipentuu joulukuussa pidettävään juhlagaalaan. Parhaillaan varataan juhlatiloja ja suunnitellaan gaalan sisältöä. Vuoden 2015 suunnittelu aloitetaan 15. – 17.8.2014 Kavalahdessa olevassa hallitusseminaarissa. Tulevan vuoden suunnittelua jatketaan 3.9.2014 olevassa hallituksen ja ryhmien illassa. ESPOON PARTIOTUKI RY

TÖÖLÖNKATU 55, 00250 HELSINKI EPT@PARTIO.FI, 09 8865 1212 WWW.EPT.FI

15


Heinäkuu pe 25. – su 27.7.

Väiski (rakennusleiri)

ma 28.7. – Väiski (seikkailijat & ti 5.8. tarpojat) ma 28.7. – Väiski (samoajat ja sitä ke 6.8. vanhemmat)

Elokuu pe 1.8. – ti 5.8.

Väiski (sudenpennut)

la 30.8.

Espoo-päivä

Lokakuu su 5.10.

Pinkki

ke 22.10.

Syyskokous

Marraskuu la 15. – su 16.11.

Vimma

Joulukuu la 13.12.

Gaala

Syyskuu ke 3.9.

Ryhmien ja hallituksen ilta

la 20. – su 21.9.

Punkku

Lähettäjä: Espoon Partiotuki ry - Töölönkatu 55 - 00250 Helsinki

Profile for Espoon Partiotuki EPT

EPT Tiedottaa Kesänumero 2014  

EPT Tiedottaa Kesänumero 2014  

Advertisement