__MAIN_TEXT__

Page 1

EPT tiedottaa 1/2015


ESPOON PARTIOTUKI RY Puheenjohtaja Järjestösihteeri Toimisto

Pankkitili

EPT TIEDOTTAA

Julkaisija Painos Painopaikka Toimitus Taitto Materiaali Kannen kuva

Martta Jämsén (050 551 4815) Tarja Vartiainen Töölönkatu 55 00250 Helsinki puh. 8865 1212 s-posti ept@partio.fi www.ept.fi Nordea FI71 1016 3000 0761 11

Espoon Partiotuki ry. 590 kpl KopioNiini EPT:n viestintäryhmä Ville-Pekka Reponen Martta Jämsén, Emilia Knaapi, Jenni Lairila, Veera Pohjola, Tarja Vartiainen, Ville Vuorenmaa Vinkuli 1986

Seuraava EPT-tiedottaa ilmestyy huhti-toukokuussa. 2


Pääkirjoitus

mieli lähteä tekemään taas uusia juttuja. Vaikka Väiskiä ei joka vuosi olekaan, niin onneksi meillä on kasa muita huikeita tapahtumia, joista saamme lisää intoa ja energiaa jatkaa pesteissämme ja välillä ottamaan uusiakin vastaan.

Viime syksynä sain viestin EPT:n silloiselta puheenjohtajalta jossa hän kysyi, että lähtisinkö ehdolle seuraavaksi puheenjohtajaksi. En ollut edes ajatellut lähteväni ehdolle, mutta ennen kuin olin edes ehtinyt lukea viestin loppuun, olin jo todella innostunut ideasta. Päätin kuitenkin ensin rauhoittua ja miettiä asiaa. Olinhan juuri aloittanut lippukunnanjohtajana ja pari muutakin projektia oli meneillään, koulua ja töitä unohtamatta. Kun olin asiaa jonkin verran miettinyt ja puhunut partiokavereitteni kanssa, tulin siihen tulokseen, että totta kai otan haasteen vastaan ja asetun ehdolle. EPT:ssä on niin paljon hyviä tyyppejä, taitoa ja osaamista, hyvää fiilistä ja huikeita ideoita, että kukapa ei haluaisi olla osana sitä.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että EPT:n ensisijainen tarkoitus on olla lippukuntien tukena. Vaikka toimisikin jo jossain luottamuspestissä, niin se ei suinkaan tarkoita sitä etteikö voisi esimerkiksi johtaa sudenpentulaumaa tai muonittaa seikkailijaretkeä. Toisaalta samalla tavalla laumanjohtaja voi toimia Punkussa rastimiehenä tai kalustonhoitaja Vinkulilla ohjelmapäällikkönä. Kunhan pitää kuitenkin mielessä ettei tee liikaa. On ok sanoa välillä ei, jos tuntuu siltä ettei just nyt jaksa tai halua. EPT ja sen jäsenlippukunnat tukevat toinen toisiaan.

Syyskokouksessa minun lisäksi hallitukseen valittiin myös viisi uutta jäsentä ja kolme vanhaa jäsentä jatkaa mukana. Vähän kyllä aluksi jännitti, että miten tästä nyt selvitään, kun puheenjohtaja ja yli puolet hallituksen jäsenistä on uusia. Ne epäilykset katosivat pian kun tajusin miten timanttinen porukka meillä on. Eikä pelkästään hallituksessa, vaan koko EPT:ssä. Meillä on toimivia ryhmiä ja tapahtumienjärjestäjiä sekä yli 40 upeaa lippukuntaa jäsenineen.

Yksi syy miksi syksyllä niin innokkaasti lupauduin uusiin pesteihin, oli varmasti takana ollut kesäleiri. Väiski oli yksi parhaista leireistä joilla olen koskaan ollut ja onnistuneilla tapahtumilla on usein sellainen vaikutus, että tekee

Vaikka en yleensä teekään uuden vuoden lupauksia, niin nyt lupaan, että teen parhaani yhdessä hallituksen kanssa, että EPT:ssä kaikilla on jatkossakin kivaa ja homma toimisi vähintään yhtä hyvin kuin tähänkin asti – aina voi parantaa ja nyt olemme kovaa vauhtia kehittämässä useamman eri ryhmän toimintaa. Lisäksi lupaan johtaa EPT:tä esimerkillä eli aion myös itse osallistua mahdollisimman moneen tapahtumaan, niin EPT:ssä kuin omassa lippukunnassani. Hyvää alkanutta vuotta kaikille ja nähdään kevään tapahtumissa! Martta

3


Toim. huom: Tämän piti olla numeron 4/2014 pääkirjoitus mutta lehti ei yhteensattumien vuoksi koskaan iilmestynyt. Julkaisemme kirjoituksen nyt. Partiotoimintaa Espoossa jo 50 vuoden ajan

Nyt vuonna 2014 50 vuotta myöhemmin, EPT:n tarkoitus on edellen sama: toimia Espoolaisten lippukuntien edunvalvojana ja luoda edellytyksiä nuorille päästä päättämään ja tekemään erilaisia asioita yhteiseksi hyväksi. Edelleenkin EPT:n leirien eli Väiskin, Vinkulin ja Vimman tärkein tavoite on tuoda espoolaisia partiolaisia yhteen ja näin luoda lippukuntien ja yksittäisten ihmisten ihmisten välille yhteistyö- ja ystävyyssuhteita.

Kun vuonna 1963 haaveiltiin yhteisestä partiosta Espooseen, oli maailma aika erilainen paikka. Tytöt ja pojat toimivat omissa lippukunnissaan ja leiritkin pidettiin erillään, sudenpentuja kutsuttiin kolkkapojiksi ja tonttutytöiksi. Partioreivit ja krebaaminen olivat täysin vieraita käsitteitä ja partiolle tunnusomaista olivat rehdit ja ryhdikkäät tytöt ja pojat, jotka harjoittelivat solmuja ja luonnossa selvimistä. Luonnossa selviäminen ja solmut kuuluvat nykypäivänkin partioon mutta meininki on kovin erilaista.

Ystävyys ja yhteistyö on varmasti sellaisia asioita mitkä vievät EPT:tä eteenpäin vielä seuraavat 50 vuotta. Raamit varmasti muuttuvat ajan kanssa mutta ydinajatus pystyy samana. Onnea vielä kerran 50 vuotiaalle EPT:lle ja kiitos kaikille meille, jotka olemme sitä olleet mahdollistamassa.

Vuodesta 1963, jolloin lähdettiin suunnittelemaan yhteisen espoolaisen partioyhdistyksen perustamista, löytyy monia samoja elementtejä, joita EPT edustaa edelleen. Alunperin EPT:n perustamisajatuksena oli turvata espoolaisille ja kauniaislaisille lippukunnille kaikki mahdolliset toimintaedellytykset, kuten retkipaikkoja ja avustuksia kauppalalta. Myös haluttiin pitää koko Espoon alueen leiri, jonka tavoitteiksi kirjattiin uusien taitojen opettelu ja tutustuminen toisten lippukuntien partiolaisiin. Alkuvuodesta 1964 perustetun EPT:n hallituksen rooli oli toimintaa tukeva ja edellytyksiä luova.

Emilia ”Emppu” Knaapi EPT:n puheenjohtaja

4


Lumiveistoskisa

Leppävaaran urheilupuistossa 1.3.2015 klo 12 -14 Mukaan voivat osallistua laumojen lisäksi erilaiset ryhmät. Kisan teemana on valo. Mukaan tarvitset ämpäreitä, lapioita ja mukin kuumaa mehua varten. Ilmoita laumasi/ryhmäsi 22.2. mennessä a-m.kukkonen@lycos.com, lisätietoja saat samasta osoitteesta.

Tervetuloa!

5


KUTSU Tervetuloa Espoon Partiotuki ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen tiistaina 24.3.2015 klo 18.00 Partioasemalle. Kokous on Partioasemalla kokoustila Torissa os. Töölönkatu 55, 00250 Helsinki. Valtakirjojen tarkistus ja kahvitarjoilu alkavat klo 17.30. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, joita ovat mm. vuoden 2014 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen vahvistaminen. Tervetuloa!

6


Helmi 17.–21.2.2015 Kavalahdessa http://helmi.partio.fi/

7


Hyvä aloitus EPT:n juhlavuodelle – Talvista elämää 120-henkisessä Vinkuliperheessä Viime talvena 120 espoolaista ja muutama mukaan uskaltautunut helsinkiläinen ja vantaalainen partiolainen viettivät hiihtolomansa parhaalla mahdollisella tavalla – EPT:n talvileiri Vinkulilla Kattilaniemen leirikeskuksessa. Leiri vietettiin ept:mäiseen tapaan: hauskaa pitäen, uusiin kavereihin tutustuen ja hulluja ideoita toteuttaen. Leirin aikana päästiin kokemaan mitä erilaisimpia talvisia ja ei-niintalvisia aktiviteetteja, vaikka lunta ei pakkasherra viime talveksi suonut juuri nimeksikään. Vinkulieläimen riemastukseksi kuitenkin Kattilajärvi oli tukevasti jäässä. Sen ansiosta Vinkulilla päästiinkin esimerkiksi rakentamaan mitä mielikuvituksellisimpia lumiveistoksia, upea ja tunnelmallinen lumilyhtyteksti EPT:n 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ja jopa kokeilemaan ”kirkkovenesoutua” järven jäällä.

oli mitä parhain ja kekseliäin, pääsivät leiriläiset myös esimerkiksi pelaamaan huispauksen innoittamaa, suuren suosion saavuttanutta Vinkulipeliä sekä tanssimaan Kiljavan eteisessä keksittyä, viime talven hitti-kettu-biisiin tanssittua Vinkulitanssia. Vinkulissa on myös jotain taianomaista – koko 120-henkinen leiriläisjoukko tuntui tuon viikon ajan kuin isolta perheeltä! Viime talven Vinkuli onkin yksi ehdottomasti parhaista partiokokemuksistani tähän mennessä. Melkoisen hyvällä omallatunnolla voisi sanoa, että EPT:n juhlavuosi sai arvoisensa aloituksen helmikuussa Vinkulin myötä.

Seuraava Vinkuli pidetään hiihtolomalla 2016, mutta onneksi tänäkin talvena pääsee riehumaan lumeen talvileirille – nimittäin Päpan Helmelle! Ilmoittautumisaikaa on vielä 25.1.2015 asti!

Leiriläisen mahat piti täynnä uskomaton keittiötiimi, joka jaksoi leipoa koko 120-henkiselle leirille käsin esimerkiksi korvapuusteja ja muffinsseja. Enpä ole koskaan ennen ollut partioleirillä, jolla on näin makoisat tarjoilut, ja vieläpä ihan oikeasti äidin (tosin ei omani..) tekemää ruokaa! Koska keittiöpäällikön lisäksi muukin leiritoimikunta

Jenni Lairila, Vinkulin 2014 (ja Helmen 2015) leirinjohtaja

8


Hallituksen esittely

Puheenjohtaja Martta Jämsén, Oravanmarjat Martta kuuluu hallintoryhmään ja pitää järjestystä yllä hallituksen kokouksissa.

Varapuheenjohtaja Kari Keskitalo, Pitkäjärven Vaeltajat Kari kuuluu myös hallintoryhmään ja toimii hallituksen yhteyshenkilönä vaeltajailtoihin ja Gaalaan liittyen. 9


Annika Lambert, Oravanmarjat Annika toimii hallituksen yhteyshenkilönä viestintä- ja mucu-ryhmään.

Petrus Holm, Pitkäjärven Vaeltajat Petrus toimii hallituksen yhteyshenkilönä kämppäryhmään ja Pinkkiin.

Jenni Lairila, Merimetsot Jenni toimii sudenpenturyhmän ja ensi talven Vinkuli-leirin yhteyshenkilönä hallitukseen.

Kasperi Tulkki, Pitkäjärven Vaeltajat Kasperi toimii hallituksen yhteyshenkilönä Vihreeseen.

10


Veera Pohjola, Merimetsot Veera toimii hallituksen yhteyshenkilönä kesän 2016 Vimma-leiriin.

Miika Raki, Kelovartijat Miika toimii hallituksen yhteyshenkilönä Vimmaryhmään ja rantalentisturnaukseen eli rantajuhlaan.

Ei kuvaa :(

Jenna Kallunki, Oravanmarjat Jenna toimii hallituksen yhteyshenkilönä Punkkuun ja Gaalaan.

Tarja Vartiainen Järjestösihteeri Tarja hoitaa toimistoasioita.

11


Vimmaviikonloppu – Kreisi juttu

Tämän syksyn Vimmaviikonloppu keräsi perjantaina 14.11.2014. klo 18.00 partioasemalle Töölöön yli sata samoajaa ja muutamankymmentä vaeltajaa. Paikat tapahtumaan menivät ilmoittautumisen auettua alle kahdessa vuorokaudessa (48h). Porukka jaettiin kymmeneen ryhmään, joista jokainen lähti marraskuiseen Helsingin iltaan suorittamaan erilaisia ja eriarvoisia tehtäviä, joiden palautus tapahtui ryhmän instagram-tilille. Pics or it didn’t happened #ebin. Ryhmät järjestivät mm. häät Suomenlinnanlautalla, kävivät uimassa (Töölönlahdessa) ja ottivat selfieitä erinäisten instrumenttien (sipuli, makkara) ja henkilöiden (spurgu, poliisi) kanssa. Kaikenlaista hulvatonta ja hupsua. Onpa kuultu radio Suomipopillakin puhuttavan ihmisistä, jotka etsivät kyseisenä perjantai-iltana laituria 9 ja ¾ Helsingin päärautatieasemalta (#kreisivimma). Perjantainen seikkailu päättyi Kalasatamaan ghettokekkereihin Graffitiseinän, spydärin ja perinteisen (venailu)letkajenkan yhdis-

telmään. Bussit noukkivat osallistujat kyytiinsä keskellä yötä ja matka jatkui kohti Karja-Lohjaa ja Pellin leirikeskusta. Majoituttiin, levityttiin ja mentiin kiltisti nukkumaan. Se siitä perjantaista. Lauantaina koettiin partioluksusta heti aamusta! Nukkua sai vaikka 12.00 asti, mikäli niin tahtoi. Tosin jos brunssille halusi, oli herättävä hieman aiemmin. Seuraavaksi Veikkaus pärähti paikalle kuvaamaan inserttiään ihan oikeaan televisioon. Veikkauksen ei annettu häiritä, sillä nyt kiivettiin yläilmoissa, keinuteltiin lanteita ulkozumbassa, melotoitiin kanoottipoolossa, lakattiin kynsiä ja tehtiin tee-se-itse-sämpylöitä sämpyläbaarissa. Näin niin kuin muunmuossa.

12

Iltapäivällä alkoi Petruksen PäiväKisKis. Siis vähän niin kuin partiokisat, mutta Vimman tyyliin. Laittomat trikoot löytyivät lähes jokaiselta, kun kisavartiot lähtivät tiukkaan taistoon. Tehtävät olivat mitä epäilyttävämpiä ja oveluudella juonittuja. Kaikenkaik-


Kisakireet kisatrikoot Ai niin, taidettiin jotain palkintojakin seikkailun ja KisKisin voittajille siinä lomassa jakaa. Palkinnoista mainittakoon, että parempia saa hakea. Kuka muka ei haluaisi jättikokoista suppiloa?

kiaan KisKis oli menestys ja sellaista verenmakusuussa -kamppailua ei ole nähty edes hämeenpiiriläisten päästessä SM-kisaamaan. Sitten saunottiin ja syötiin jne jne.

Sunnuntai on aina sunnuntai ja silloin mentiin kotiin. Ja siivottiin hyi.

Illan päätti mahtipontiset UV-toogabileet. Lakanoita siellä ja lakanoita täällä. UV-maalatut ihmiset reivaamassa partion pyhällä voimalla. Loistavaa.

Ville Vuorenmaa

13


Tankotanssi-ilta

Suuren suosion saavuttaneessa tankotanssivaeltajaillassa päästiin kokeilemaan uutta urheilulajia. Hauskaa oli – kuten kuvasta näkyy!

14


15


Maaliskuu 1

Lumiveistoskisa

24

Kevätkokous

Huhtikuu 17–19

Vimma

19

EPT tiedottaa DL

Toukokuu 9

Meriretki

10

Vihree

Elokuu 23

Rantalentisturnaus

23

EPT tiedottaa DL

Syyskuu 29–20

Punkku

Lokakuu 4

Pinkki

21

Syyskokous

Marraskuu 13–15

Vimma

29

EPT tiedottaa DL

Joulukuu 6

Itsenäisyyspäivän seppeleenlasku

11

Gaala

Lähettäjä: Espoon Partiotuki ry - Töölönkatu 55 - 00250 Helsinki

Profile for Espoon Partiotuki EPT

EPT tiedottaa 1/2015  

EPT tiedottaa 1/2015  

Advertisement