__MAIN_TEXT__

Page 1

EPT tiedottaa 6/2011


ESPOON PARTIOTUKI RY Puheenjohtaja Järjestösihteeri Toimisto

Pankkitili

EPT TIEDOTTAA

Julkaisija Painos Painopaikka Toimitus Taitto Materiaali Kannen kuva

Martti Suontausta (040 506 2400) Katja Arvilommi Töölönkatu 55 00250 Helsinki puh. 8865 1212 fax. 8865 1233 s-posti ept@partio.fi www.ept.fi Nordea 101630-76111

Espoon Partiotuki ry. 850 kpl KopioNiini Katja Arvilommi Ville-Pekka Reponen Simo Pynnönen, Mikko Kytö, Martti Suontausta, Niina Lietzen, Joonas Peltonen, Nuutti Lehtikuja, Silja Laakio, Juuso Nisula, Juho Uotila, Ossi Salo Ossi Salo

Seuraava EPT-tiedottaa ilmestyy tammikuussa. 2


Pääkirjoitus

ongelmiin, unohtaa sen tärkeimmän mistä partiossa on kyse. Eli ne siistit jutut, hyvien tyyppien kanssa. Omaa energiaa ei kannata uhrata sellaisiin asioihin, joihin ei voi vaikuttaa. Nyt kun mun pesti on loppumassa, esitän teille toiveen: älkää hukatko itseänne ensi vuoden pestiinne. Tehkää sitä pestiä omana itsenänne. Jos tuntuu hankalalta, niin kysykää siltä teidän tukevalta aikuiselta neuvoa.

Hakunamatata! Tammikuussa 2009 EPT:n hallituksen seminaarissa Veikkolassa, silloinen puheenjohtaja Paronitar Munsterhjelm lohkaisi harmittoman vitsin ja vertasi mua Leijonakuningas-elokuvan Mufasaan. Sen vitsailun myötä lisänimi on edelleen käytössä ja siitä elokuvasta on muodostunu mun lempielokuva. Ehkä se oli ihan vähän sitä jo aiemmin, mutta näiden EPT:n hallitusvuosien myötä sen asema on vahvistunut.

Mulla on näiden neljän EPT-vuoden aikana ollu ilo ja kunnia tehdä hommia tosi monen hyvän tyypin kanssa. Ja on ne jutut ollu siistejä, tää tarkennuksena jos joku luuli jotain muuta. Kaikki ei aina oo helppoa, mutta niistä vaikeimmista jutuista oppii yleensä eniten. Ja niistä selviää kun on ne omat Timonit ja Pumbat siinä vieressä. Ens vuoden lopussa pitäisi Pääkaupunkiseudulla olla 10 000 jäsenmaksun maksanutta partiolaista ja sinne joukkoon mahtuu kyllä muutama hyeena, mutta miettikääpä paljonko niitä hyviä tyyppejä on. Mä sanon että sika paljon enemmän.

Nyt, melkein 3 vuotta myöhemmin, katsoin sen leffan uudestaan. (Ja niille jotka ei tiedä niin tänä vuonna Leijonakuningas julkastiin ekan kerran DVD:llä.) Leijonakuninkaassa on aika paljon sellaista pohtimisen arvoista asiaa, jota ei ekalla katselukerralla heti näe. Kuten se, että ”rohkeus on muutakin kuin vaarojen etsimistä”. EPT:n puheenjohtajan pestissä se tarkoittaa sitä, että puheenjohtajuus on muutakin kuin ratkaistavien ongelmien etsimistä. Kun koko ajan keskittää huomionsa

Mufasa

3


Osallistuin: Juhla-Pinkki 9.10.2011 Meillä oli muutaman kerran vaikea löytää suuntaa kadotettuamme merkit joita seurata. Ei auttanut muu kuin lähteä etsimään reittiä, tai palata takaisin, muuta vähän aikaa harhailtuamme löysimme takaisin reitille. Merkit olivat puihin sidottua lahjanarua, joita oli vaikea jossain tilanteissa hahmottaa puista, ellei pysähtynyt miettimään asiaa. Jossain kohdin merkkejä oli kolmessa peräkkäisessä puussa, ja välillä niitä ei näkynyt pitkään matkaan ollenkaan.

Sudareiden mielestä rastit olivat helppoja, ja hauskoja. Benin-rasti oli heidän mielestään tripla tosi kiva, ja he olivat todella innolla mukana. He pitivät kaikista rasteista todella paljon, ja heitä ei tarvinnut kehottaa osallistumaan ja menemään mukaan, muuta kuin alussa, mikä on erittäin luonnollista ensimmäisiin kisoihin osallistuville sudenpennuille. Alkujännityksen lähdettyä kaikki uskalsivat olla todella reippaasti mukana, joka on mielestäni todella hieno juttu.

Muuta täytyy kuitenkin rehellisesti myöntää kisan onnistuneen yli odotusteni, ja kaikilla lamalaisillani näytti olevan todella hauskaa, ja kaikki näyttivät viihtyvän todella hyvin.

Kisa käytiin aurinkoisessa ja kauniissa syyssäässä, joka alkoi Kasavuoren koulun pihalta, kymmenen ja puoli yhdentoista välissä aamulla. Lähdimme kiertämään ympäri Kasavuoren pururataa, rämmimme muutaman kerran mudassa, kiipeilimme kallioilla, ja kuljimme polkuja pitkin. Maaliin päästessämme puoli neljän aikaan iltapäivällä olimme mutaisia, hikisiä, väsyneitä, nälkäisiä, mutta yhden partiokokemuksen rikkaampia.

Netta Kjäldman Nuukson Eräkarhut

Kaikki rastit olivat todella lähellä toisiaan, mistä suuri kiitos kuuluu kisan järjestäjille! Kävelimme linnuntietä arvioiden muutaman kilometrin, mutta kuitenkin kaikkien mutkien ja kääntymisten jälkeen, matka ei kuitenkaan noussut kovinkaan pitkäksi, mikä on mielestäni pienet sudarit huomioon ottaen todella hyvä asia.

4


Tulokset / Juhla-Pinkki 2011

Pinkin tulokset 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Joukkueen nimi

Lippukunta

Tre Vargungar

Scoutkåren Tre Björkar

Pisteet / max. 27

Haukat

Vaaran Vaeltajat ry

Lohikäärmeet

Olarinmäen Samoojat

25,5

Pienet Meritähdet

Merimetsot ry

25,5

Hömötiaiset

Järvihaukat

Saukot ja Sudet

Haukkavuoren Haltiat

Fyra Björkar

Scoutkåren Tre Björkar

24,5

Ilvekset

Kilon Kipinät

24,5

Kaniinit

Pitkäjärven Vaeltajat

24,5

Pesukarhut

Niipperin Nuolihaukat

24,5

Toimen Pojat

Toimen Pojat ry

24,5

Karhunpojat

Lounapartio ry

Metsot

Karhunvartijat ry

Bambit

Viherlaakson Peurat ry

23,5

Berninpennut

Mastonvartijat

23,5

Joutsenet

Haukkavuoren Haltiat

23,5

Krokot1

Nuuksion Eräkarhut ry

23,5

Siiselit

Kara-Karhut

23,5

Kirput

Nuuksion Eräkarhut ry

23

Sisiliskot

Mankkaan Eräsudet

23

26,5 26

25 25

24 24

Osallistuin: Vimma-viikonloppu EPT:n Vimma-ryhmä järjesti Vimmaviikonlopun 10-11.12.2011 Öögalla, Toimen Poikien kämpällä Nuuksiossa. Lauantai-aamuna saavuimme Öögan parkkipaikalle ja ”majatalon väki” toivotti meidät tervetulleeksi tarjoten glögit. Sen jälkeen teimme itse öljylamput energiajuomatölkeistä ja muista tarvikkeista. Sitten olikin jo lounas, jonka jälkeen oli vapaa- aikaa ja tutustuimme uusin mukaviin EPT:läisiin. Pimeän tullen meillä alkoi yösuunnistus. Yösuunnistus sujui hyvin, pieniä eksymisiä ja märkiä kenkiä lukuun ottamatta. Illalla lähdimme tekemään sissaria PäPa:n Liskosafarille. Sen jälkeen meitä odotti herkkuja täynnä oleva

pöytä. Yö meni musiikkia kuunnellen, tanssien ja kavereiden kanssa jutellen. Nukuttua tuli ehkä pari tuntia, mutta ei se seuraavan päivän menoa haitannut. Aamulla meillä oli ulkoohjelmaa, ja vähitellen alkoi porukkaa lähteä kotiin. Meitä oli yhteensä melkein 60 partiolaista. Fiilis oli koko viikonlopun mahtava, ja tutustuin moniin uusiin ihmisiin. Kokemusta en vaihtaisi ja suosittelen kaikkia johtajia tulemaan keväällä Vimmalle, vaikka vain tutustuakseen uusiin ihmisiin ja pitämään hauskaa ! (: 5

Silja Laakio Oravanmarjat


LUMIVEISTOSKISA EPT:n sudariryhmä järjestää perinteisen lumiveistoskisan jälleen sunnuntaina 4.3.2012. Kisaan ovat tervetulleita kaikenikäiset ja –kokoiset joukkueet. Tarkempia tietoja kisasta tulossa myöhemmin.

Ilmoittautuminen EPT:n toimistolle ept@partio.fi.

Kerro ilmoittautumisessa ryhmän nimi ja lippukunta sekä johtajan nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero. Kysyttävää? Ota yhteyttä: Ansku: a-m.kukkonen@lycos.com

6


Osallistuin: LPKJ-klubi, syksy 2011 27.10 Kuin yllättäen, löysin itseni syksyisenä torstai-iltana Leppävaaran takamailta Espoon kuvataidekoulun eteisestä. Mukanani oli noin 20 kaveria: alueohjaajia ja ylväitä EPT:n alueen lippukunnanjohtajia – seurassa ei siis ollut valittamista!

Illan huipuksi kuvasimme vuorollamme erilaisia arjen tilanteita muiden tulkitessa näkemäänsä paperille kukin omasta näkökulmastaan. Opimme ainakin, että eri suunnasta katsottuna samasta tilanteesta saattoi löytää hyvinkin eriäviä tulkintoja. Tulkintaeroista irtosi myös monet makeat naurut, joista kiitos kaikille osallistujille sekä etenkin illan järkänneille alueohjaajille Annalle ja Petskulle!

Olimme tulleet viettämään perinteistä LPKJ-klubia tällä kertaa taiteen merkeissä. Harjoittelimme kuvataidekoulun opettajan johdolla ilmaisemaan itseämme kuvallisesti. Aluksi yritimme pareittain viritellä keskustelua piirtämällä. Kun saimme vaihdettua päivän kuulumiset lyijykynän ja paperin avulla, siirryimme kertomaan tarinaa toisillemme samalla keinolla. Opettaja ei säästellyt sanojaan kuvatessaan henkeviä tuotoksiamme.

Simo

Osallistuin: Partioglögit ”Tervetuloa viihtymään, tapaamaan tuttuja ja virittäytymään joulun odotukseen!”

Juuri tuota luvattua koin Partioasemalla hektisen viikon keskellä ”talvisessa” tihkusateessa. En ollut aikaisemmin käynyt Partioglögeillä ja näin jälkikäteen mietin, että miksi en. Tarjoilut olivat vähintäänkin maukkaita ja aivan viimeistään siemaisu glögimukista sai ainakin allekirjoittaneen tajuamaan, että joulun aika on tosiaan käsillä. Oli mukava ottaa pientä etäisyyttä tavalliseen arkeen ja jutella niitä näitä partiotuttujen kanssa. Drinkki-

baarin hienosti nimetyillä drinkeillä sai viilennettyä oloa ihmispaljouden aiheuttamassa kuumuudessa, joka omalla tavallaan loi tunnelmaa takapihan nuotiosta puhumattakaan. Kulunut partiovuosi oli hyvä päättää virallisten tapahtumien osalta Partioglögeihin ja suunnata katse jo seuraavaan vuoteen. Itse aion vuoden päästä palata glögille ja summata vuoden asioita tuttujen kanssa. Suuri kiitos järjestäneille ja näin lopuksi toivotan kaikille antoisaa partiovuotta 2012!

7

Joonas Peltonen Mesikämmenet


Osallistuin: Gaala EPT:n gaala kokosi jälleen eptläiset toimijat yhteen. Gaalan alussa visailtiin ja herkuteltiin. Visassa voittajan piti muun muassa tietää miten Vimmalle saatiin johtaja. Se oli kirjoittaneelle kyllä todellinen ylläri. Kannattaa ottaa selvää, jos et vielä tiedä! Ruokalistalla oli hyviä makupaloja ja kakkukahvit. Illallisen jälkeen siirryttiin kiittämisiin. Kiitosta jaettiin Vimman ja Punkun hienoille toimikunnille ja muille aktiivisesti ept:ssä toimineille. Myös itse sain kiitosta ja kannustusta ansiomerkin muodossa ja se pisti miettimään kiittämistä partiossa yleensä.

ilman hakemusten täyttämistä. Kuka on saanut liikaa epäformaalia kiitosta partiossa? Olisiko aika antaa hyvän kiertää entistä laajemmin ja useammalle? Julkisesti kiittäminen on tärkeää. Minkälaisia tapoja tähän voisi olla? Yksi keino voisi olla partioasemalle kaavailtu kiitostaulu, jossa voisi kiittää niistä pienistä ja tärkeistä asioista, joita partiossa paljon tehdään. Mikset voisi laittaa tällaista taulua omalle kolollekin? Niin ja ilta huipentui tietty Pitvan poikakuoroon, Vinkuli-esittelyyn ja Proffa and the Doctorsin keikkaan. Kiitos mahtaville esiintyjille ja osallistujille!

Partiossa on tapana ollut kiittää vuoden tai pestin päättyessä. Onko tämä hyvä menettely? Mielestäni ei. Kiittämisen ja kannustamisen on hyvä tapahtua pestin aktiivisessa vaiheessa. Tämä kahdestakin syystä: kiittäjät luottavat tekijän selviävän nykyisen pestin haasteista, mikä antaa tekijälle lisää motivaatiota, kun tietää muiden luottavan häneen. Toinen syy on kiittämiseen on tekijän kannustaminen omassa pestissään, silloin kun hän sitä eniten tarvitsee. Kiitän suuresti yllättyneenä saamastani ansiomerkistä. Toivon, että ansiomerkkejä haettaisiin nykyistä enemmän, sillä ansioituneita partiolaisia tässä aluejärjestössä riittää. Täytyy kuitenkin muistaa, että ansiomerkit ovat vain yksi tapa kiittää menneistä ja kannustaa tulevissa haasteissa. Henkilökohtaiset kiitokset ovat vähintään yhtä tärkeitä ja niitä voi jakaa

Mökki

P.S. Tässä listaa kehumisen ilmaisuista tämän syksyn luottistapaamisesta , keksi itse lisää! Guru, supertyyppi, jätkä on kone, timantti, sikahyvä, luottopelaaja, pitää kakan pois tuulettimesta, helmi, …

8


Hae EPT:n ansiomerkkejä! Löytyykö partiokavereistasi hyvä tyyppi, joka ei mielestäsi ole saanut asiaankuuluvaa tunnustusta tekemistään hommista? Esimerkiksi just tänään on hyvä aika hakea EPT:n ansiomerkkejä, jotka voidaan jakaa sun ehdottamassa (vaikka lippukunnan) tapahtumassa tai sitten ensi vuoden Gaalassa. Pidetään yhdessä huoli että saadaan kimalletta sen ansaitsevien EPT:läisten rintaan. Hakuohjeet ja lomakkeet löydät nettisivujen www.ept.fi materiaali-osiosta.

9


Syyskokous istuttiin 13.10. EPT:n syyskokous istui suuressa viisaudessaan Partioasemalla 13.10.

Vuodelle 2012 aukesi neljän erovuoroisen kiintiöhallituspaikan lisäksi kaksi yksivuotista pestiä, kun Anna Sell ilmoitti siirtyvänsä lippukunnan johtoon ja Juho Uotila valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi vuodelle 2012. EPT:n ruorissa nähdään heti tammikuun 2012 alusta viisi uutta kasvoa: Henkka Vuornos (PitVa), Mimi Rantanen (Kava), Emmi Vuorinen (Kauku), Mikko Leino (Otava) ja Krista Poitsalo (NiiNu). Yksivuotiselle jatkokaudelle valittiin Emppu Knaapi Hakasiskoista. Sääntömääräisten henkilövalintojen, toimintasuunnitelman ja talousarvion lisäksi kokous vahvisti Punkun sääntöihin muutokset, joilla parannetaan nuorimpien kisaajien osallistumismahdollisuuksia sekä vältetään jälki-ilmoittautumismaksujen kasvu kohtuuttoman suuriksi.

10


Espoon Vihree

Fi Vi ll hr ar ee it t  o ul jo ee on ! ,

Toukokuussa kisataan jälleen  luonnollisten ja  luonnottomien vartioiden päiväkisa Vihree.  Merkkaa päivä alta kalenteriisi ja suunnittele  vartiosi kanssa kumien pumppaukset sekä ketjujen  rassaukset. Lisätietoja seuraa kevään lippukuntaposteissa ja  Tiedottaissa.

12.5.2011 Kisa kaipaa myös tekijöitä, kiinnostaako? Ota yhteys Juhoon.  juho.uotila@papa.partio.net tai 0503640885

11


12


Vinkuli Vinkuli 2012 on EPT:n hulvattomimpia tapahtumia. Se on viileintä hottia oleva talvileiri ensi hiihtolomalla. Ja kyllä, huhut pitävät paikkansa – ensimmäistä kertaa myös Vantaan ja Helsingin partiolaiset toivotetaan tervetulleeksi!

Ilmoittautuminen on käynnissä nyt ja jatkuu tammikuun viimeiseen asti. Jälki-ilmoittautuminen on mahdollista 30€ lisähintaan helmikuun puoliväliin 14.2. asti. Leirille osallistuminen maksaa 65€ koko lysti, lyhyemmät visiitit 15€ per vuorokausi.

Luvassa päräyttävää ohjelmaa, henkeäsalpaavaa jännitystä, läjäpäin partiolaisia into-piukeana sekä, kenties,vastauksia Vinkulieläimen mysteeriin! Tässä talvileiri vailla vertaa!

Olethan maksanut SP:n jäsenmaksun, kuulut PäPaan ja olet syntynyt vuonna 2000 tai aiemmin? Tätä kaikkea sinulta haluamme, voidaksemme tarjota kaikille osallistujille mahtavan leirin vailla huolta huomisesta tai turvallisuuskysymyksistä.

Vinkuli järjestetään Nuuksion Kattilajärvellä ensi hiihtolomalla, tiistaista 21.2. lauantaihin 25.2.

13


Hallituksessa puhuttua Aluetyö

Vapepa-ryhmä vahvistunee eläköityvällä puheenjohtajalla ja tämän mahdollisella koiralla ensi vuoden aikana.

Aluetyön syksyä ovat värittäneet seurakuntien kanssa tehtävät taustayhteisösopimukset. Onko teidän lippukunnan hallituksessa käyty sellaista läpi? Milloin viimeksi lippukuntanne teki jotain yhdessä seurakunnan kanssa?

Tapahtumat

Pinkin ja Punkun loppuraportit hyväksyttiin poikkeuksellisesti. Yleensä ne on palautettu vähintään kerran valmisteluun. Punkun tekijöitä muistettiin jopa Gaalassa, olithan paikalla?

Hallituksen ja alueohjaajien yhteistyötä aiotaan tiivistää ja hallitus on kutsuttu vuoden ensimmäiseen aluetapaamiseen 24.1. Partioasemalle. Lippukunnanjohtajat, onhan teillä tämä ja LPK2020 tapahtuma kalentereissa?

Vimma-ryhmä järjesti tajunnanräjäyttävän viikonlopun heti Gaalan perään, paikalla oli yli 50 osallistujaa ja muutama evp. Parhautta!

Ryhmät

Hallitus on kokoontunut vuonna 2011 historialliset 12 kertaa. Rima on asetettu korkealle seuraavalle vuodelle.

Ryhmissä rymisee: Potkan puheenjohtaja vaihtuu, mutta kenestä tulee Timon seuraaja? Hallitus on yhteistyössä Potkan kanssa linjannut ensi vuodelle toimintamallin, jossa 2-3 ydintyyppiä järjestää 2 tapahtumaa vuodelle ja pyytää niihin avustavia tekijöitä. Tarkoituksena on myös koota yhteen aikuisia, niin että ihmiset voisivat spontaanisti järjestää tapahtumia. Seikkailijatoiminta käynnistyy! Ensi vuonna nähtäneen ensimmäinen alueellinen Sepeli. Kurkkaa ohjelma.partio.fi jos seikkailijapeli ei ole tuttu käsite.

14


15


Tammikuu 13–15

Hallituksen talviseminaari

18

EPT Tiedottaa 1 DL

24

Aluetapaaminen

Helmikuu 21–25

Vinkuli

vko 9

Vimma-iltama

Maaliskuu 3–4

LPK2020

4

Lumiveistoskisa

vko 12–13 Aluetapaamiset 11

Sählyturnaus

14

EPT Tiedottaa 2 DL

21

Kevätkokous

Huhtikuu 13–15 Vimma-viikonloppu 20–22 Potka-viikonloppu/talkoot

Toukokuu 12

Vihree

12

Meri-retki

30

EPT Tiedottaa 3 DL

Heinäkuu 30–7.8.

Saraste

Elokuu 15

EPT Tiedottaa 4 DL

25

Tapailu

26

Rantalentis

Syyskuu 4

Hallituksen ja ryhmien ilta

15–16 Punkku

Lokakuu 7

Pinkki

10

EPT Tiedottaa 5 DL

18

Syyskokous

Marraskuu 9–11

Vimma-viikonloppu

Joulukuu 5

Partioglögit

5

EPT Tiedottaa 6 DL

14

Kiitosgaala

Lähettäjä: Espoon Partiotuki ry - Töölönkatu 55 - 00250 Helsinki

Profile for Espoon Partiotuki EPT

EPT Tiedottaa 6/2011  

EPT Tiedottaa lehti 6/2011

EPT Tiedottaa 6/2011  

EPT Tiedottaa lehti 6/2011

Advertisement