__MAIN_TEXT__

Page 1

EPT tiedottaa 3/2015


ESPOON PARTIOTUKI RY Puheenjohtaja Lippukuntakoordinaattori Toimisto

Martta Jämsén (050 551 4815) Tarja Vartiainen

Pankkitili

Nordea FI71 1016 3000 0761 11

EPT TIEDOTTAA

Julkaisija Painos Painopaikka Toimitus Taitto Materiaali

Kannen kuva

Töölönkatu 55 00250 Helsinki puh. 8865 1212 s-posti ept@partio.fi www.ept.fi

Espoon Partiotuki ry. 1300 kpl KopioNiini EPT:n viestintäryhmä Ville-Pekka Reponen Eva Ahlstedt, Jasmine Hannukainen, Jenna Juuti, Kimmo Kotro, Veera Pohjola Jenna Juuti

Seuraava EPT-tiedottaa ilmestyy joulukuussa. 2


3


EPT:n rantabileet ja rantalentisturnaus 16.8. Elokuisena sunnuntaina noin 70 EPT:läistä kokoontui Matinkylän rannalle nauttimaan auringosta ja pelaamaan toisiaan vastaan perinteisessä rantalentisturnauksessa. Otteluiden ohessa oli yleistä hengailua ja eväiden syöntiä sekä auringonottoa. Muutamat uskaltautuivat jopa uimaan viileään mereen. Joukkueita ilmoittautui mukaan 13, joista Niipperin Nuolihaukkojen joukkue selviytyi voittajaksi. Päivä antoi virkistävän aloituksen partiosyksylle!

4


5


Elämys 2015 Lauantaina 25.7. leiritoimikunta saapui ensimmäisinä Vienolan leirialueelle Rymättylään, jonka jälkeen sunnuntaina ja maanantaina päivät kuluivat rakennusleirin parissa. Tiistaina leiriläiset saapuivat leiriin. Samana iltana VPK vieraili leiripaikalla ja piti opettavaisen esityksen meripelastautumisesta. Illalla leirin avajaisissa leikittiin, laulettiin ja esiteltiin leiritoimikunta leiriläisille.

Samaan aikaan seikkailijat ja tarpojat pakkasivat haikkia varten, ja lounaan jälkeen kisamuotoinen haikki sai alkunsa. Leiriläiset pääsivät kiertelemään rasteja ja muun muassa rakentamaan puisen tykin sekä pingismailan. Haikkilaiset yöpyivät Rymättylän koulun läheisyydessä laavujen kanssa.

Seuraavana aamuna haikkilaiset palasivat leiriin aikaisin, sillä odotimme tärkeän vieraan saapumista. Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi vierailulla leirissä lauantaipäivänä. Leiritoimikunta esitteli presidentille leirialuetta, jonka jälkeen leiriläiset kokoontuivat kentälle huutamaan Ellin huudon kiitokseksi. Presidentti kätteli jokaista leiriläistä ja sai mukaansa Elämyksen leiripaidan muistoksi. Illalla vietettiin leffailtaa katsoen Tintin seikkailuja ja Frozenia.

Seuraava päivä alkoi perinteisesti lipunnostolla, jonka jälkeen oli aamupalan vuoro. ” Nää pistää meille aamupalaksi jotakin herkkupuuroa”, kuului erään pojan suusta ruokajonossa.

Jokaisella päivällä oli oma teemansa ja keskiviikkona oli luvassa maailmapäivä. Leiriläiset tutustuivat eri maiden kulttuureihin ja tekivät muun muassa kaislasta hienoja veneitä. Illalla vietettiin lippukuntailtaa, jolloin leirialueella saattoi kuulla monenlaisia huutoja eri lippukunnilta.

Telkkaripäivä oli sunnuntain teema. Leiriläiset kiertelivät rasteja joiden sisältö koostui erilaisista televisioohjelmista, esimerkiksi Fear Factor, BumtsiBum ja Project Runway.

Torstai oli täynnä toimintaa, sillä teemana oli extreme. Vaijeriliukua, kiipeilyä, melomista ja vaikka mitä hauskaa tekemistä. Paikalla oli myös joogaopettaja pitämässä rentouttavaa joogahetkeä extreme-päivän kiireiden keskelle. Samana päivänä Espoonlahden Lippukunnat täytti 20 vuotta, jonka kunniaksi johtajakahvilassa oli tarjolla huikeita jäätelöannoksia.

Viimeisenä leiripäivänä maanantaina leiritoimikunta kastoi leirinjohtajan. Aamupäivä kului pakkailun merkeissä ja puolen päivän maissa loputkin leiriläiset lähtivät busseilla kohti Espoota. Leiritoimikunta ja purkuleiriläiset jäivät vielä purkamaan leiriä. Tiistaina 4.8. leiriportit sulkeutuivat ja viimeisetkin poistuivat leirialueelta.

Perjantaina sudenpennut pakkasivat tavaransa ja suuntasivat kotia kohti.

6


Karahka ’15 ’ 3.-11.6.201 15 ut, Kilon Kip pinät, Pitkäjärven Vaelttajat sekä Järrvi-Espoon Eräpartiolaiiset kokosi kesäkuussa Kara-Karhu Vih herlaakson Peurat yhteeiselle kesäleirille Kouvvolan Saaramaalle. Leirrillä nautittiiin hyvästä meiningistää ja hu uikeasta ohjelmasta noin 200 järeääläisen voim min! Sudenpennuille ja kolkillee oli ohjelm massa Disneyy- ja kansainvälisyyyslaaksojen n tarjoamia aktiviteetteeja sekä ihan om ma seikkailu upäivä, jossaa mm. nähtiin kaikenkaarvaisia käpyeläimiä. SSeikkailijat ja j tarpojat puolestaan viihtyivät alkkuleiristä essimerkiksi elementti- jaa länkkärilaaaksoissa. Myyös perheleeiriläiset osaallistuivat leeirin ohjelm maan: lapset kokeilivat sud denpentujen n juttuja ja vanhemmis v sta oli iso ap pu oh hjelmien totteuttajina. Vierailupäiv V vänä leiri täyyttyi leiriläisten peerheistä ja ystävistä – aurinko paistoi, ruoka maaittoi ja tikkkupullat paistuivat nuo otiolla. Loppuleiristä seikkailijat ja tarpojat haastoivat itsensä haikilla. Leiriin n paluun jällkeen ehditttiin vielä kissailla lip punryöstössä sekä nautttia seikkailu upäivästä: erehdyttävä e ästi värikkäitä käp pyjä muistutttavaa valuu uttaa kerätttiin pähkäilemällää Einsteinin arvoituksen, kierrätysviestin sekää mu uiden luovu uutta, älyä jaa kestävyyttä vaativien n tehtävien parissa. Iltapääivällä leirilääiset löysiväät itsensä Se econd Lifetyyyppisestä simulaatiostaa, jossa vaivvalla ansaitttua valuuttaaa pääsi vaihtam maan erilaisiiin palveluih hin, kuten metsäbaarin m n tyyylikkäisiin virvokkeisiin ja kylpylän n tarjoamiin hierontoihin, sekä kerräämään lisää esim. meenemällä kouluun tai tö öihin käpyleehmätehtaaalle. Illan päättäjäisissä leiri sai perrinteisen lopetuksen, kun k leiriläise et kerääntyivät h hurraamaan n leiritoimikkunnan märrälle kohtalo olle. Suurkiitos vielä kerran kaaikille leirilääisille, leirin tekijöille jaa taustajoukkoille ikimuiistoisesta Karahkasta!

EPT:n johtajaleiri siirtyy vuoteen 2017, tule Roihulle EPT:n hallitus päätti siirtää kesäksi 2016 kaavaillun johtajaleirin vuoteen 2017. Vuonna 2016 on tulossa Vinkuli-talvileiri ja Roihu-kesäleiri, joten ohjelmaa on luvassa leirin siirrosta huolimatta. EPT kannustaakin kaikkia EPT:n lippukuntia ja niiden jäseniä ilmoittautumaan mukaan Roihulle. Lisäksi EPT kehottaa lippukuntia järjestämään ensi kesänä alueiden SuSe-leirejä, jotta kaikenikäiset pääsisivät kokemaan ikimuistoisia partioleirihetkiä. EPT suosittelee SuSe leirin ajankohdaksi viikkoa 23. Roihulta on tulossa SuSe-leirien järjestämiseen materiaalipaketti.

7


8


9


nsiom mitalilla!!

mitalit on n tarkoitettu si ja kiittokseksi partiiolaiselle, jokaa iminnassa. Ansiomeerkkien stä toim mintaa ja posittiivista htaan. Esimerkiksi E E EPT:n ada, jos vähintään kaaksi ansiota

elijä ja osallistuja o tap pahtumissa jäsen vähintään kolm me kertaa

ki) en PT:n ryyhmistä

mitalia voisia v hakea? vät EPT T:n verkkosivvulta:

Kiitä ja kannustta ansiom mitalilla!! Espoon Partiotuki ry:n ansiomitalit on n tarkoitettu myönnettäväksi kannustuukseksi ja kiittokseksi partiiolaiselle, jokaa on ansioitun nut EPT:n paartiotoiminnassa. Ansiomeerkkien saajilta edellyytetään esimeerkillistä toim mintaa ja posittiivista asennetta EP PT:n toimintaa kohtaan. Esimerkiksi E E EPT:n pronssisen aansiomitalin voi v saada, jos vähintään kaaksi ansiota seuraavista ttäyttyy: - Aktiivinen ja tunnettu järjestelijä ja osallistuja o tap pahtumissa - Kilpailu- taai leiritoimikuunnanjäsen vähintään kolm me kertaa (Pinkki, Pun nkku, Vinkuli) i) - Leiritoimikkunnan jäsen (Väiski) - Vinkulin taai Pinkin johttaminen - Merkittävää panos jossakkin EPT:n ryyhmistä - EPT:n halllituksen jäsen n. Tiedätkö henkilön, jolle ansiomitalia a v voisia hakea? Lisätiedot jaa hakulomakee löytyvät EPT T:n verkkosivvulta: www.ept.fi//materiaalit/

10


KUTS K SU Tervetuloa T a Espoon Partiotuki P ry:n säääntömäärräiseen syyyskokoukseen keskiviik kkona 21.110.2015 klo o 18.00 Parrtioasemalllle (Töölönkaatu 55, 002550 Helsinkii). Valtakirjjojen tarkisstus ja kahvitaarjoilu alkavvat klo 17.330. Koko ouksessa käsitellään k n seuraaviaa asioita:  toiminttasuunnitellma ja talouusarvio vuodellle 2016  valitaan n hallitukseen puheenjohtaja vuodellle 2016  vallitaan hallituksen jäsen net erovuorrossa olevieen tilallle kaudellee 2016 – 20017  valitaan v tilin ntarkastajatt

Tervetul T loa!

11


12


Varaa kämppävuoro Nuuksiossa olevaa Mylliksen kämppää vuokrataan partiokäyttöön. Kämppäviikonlopun hinta on 60 euroa. Kämpän varaustilanteen voi tarkistaa

www.ept.fi/kampat -sivustolla olevasta varauskalenterista. Vuoron voi varata EPT:n toimistolta sähköpostilla ept@ partio.fi tai p. 040 455 4244.

Dåvarin purku Tellervoisten omistama ja vuosikausia EPT:n hallinnassa ollut kämppä Dåvits joudutaan tämän vuoden loppuun mennessä purkamaan pois. EPT järjestää kämpällä pienimuotoisen muistotilaisuuden, johon ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat käydä paikan päällä muistelemassa menneitä ennen kämpän purkamista. Kämppä on avoinna muistelijoille 25.9.2015 klo. 17 - 20.

että sen uudelleenpystytys on mahdollista. Purkutalkoot pidetään 26. - 27.9.2015. Viikonloppu majoitutaan teltoissa. Tarjolla on mielenkiintoista puuhaa jota ei edes partiossa pääse usein tekemään, sekä maukasta ja ravitsevaa ruokaa purkuinnon ylläpitämiseksi. Ilmoittautumiset 21.9.2015 mennessä EPT:n toimistolle ept@ept.fi.

Dåvari pyritään purkamaan mahdollisimman pitkälti talkoovoimin ja niin,

13


Dåvarin (os. Punkalo) 1969-2015 ja siinä ohessa Tellervoisten historiaa Partiolippukunta Tellervoiset perustettiin vuonna 1954 ja samoihin aikoihin rakennettiin myös Tapiolaa Asuntosäätiön toimesta. Tellervohan on erityisen viehkeä ja leikkisä metsän jumalan Tapion tytär suomalaisessa tarustossa. Lippukunta kasvoi nopeasti ja veljeslippukunta Tapiolan Eräpoikien kanssa saimme Opintielle omat partiomajat. Kiitos ainutlaatuisista koloista Tapiolan Lions Clubille!

EPT pyydettiin apuun Dåvarin ylläpidossa. Vuonna 1993 solmimme yhteistyösopimuksen EPT:n kanssa ja siitä saakka EPT on toiminut Dåvarin talkkarina ja isännöitsijänä.

2000-luvulla Telluja oli koko ajan vähemmän ja vuonna 2012 partiotoiminta ja retkeilykamat yhdistettiin Otavaeltajien kanssa. Opintien Pähkinämajalle muutti Tapiolan Metsänkävijät, joten partiotoiminta jatkuu edelleen Tellujen kololla.

Kaivattiin myös retkikämppää ja tapiolalaiseen meininkiin sopi, että Asuntosäätiöltä järjestyi tontti Kirkkonummen Hirsalan liepeiltä. Dåvitsin vuokramaille kohosi hirsimökki, joka alun perin Punkaloksi nimettiin. Toukokuussa 1969 Punkalo vihittiin virallisesti käyttöön. Vuosien saatossa Punkalo nimi muuttui Dåvariksi käyttäjien suussa.

Rakennuslupa-asiaa ja Dåvarin lahjoittamista EPT:lle on selvitelty viimeiset kolme vuotta, kunnes keväällä 2015 saimme tiedon, ettei maanomistaja Asuntosäätiö ei enää myönnä Dåvarille rakennuslupaa ja kämppä joudutaan purkamaan. Metsähallitus sen sijaan on kunnostanut lähimaastoja mm. lampaiden ja lehmien avulla. Dåvitsin laidun on mainio retkikohde vaikka lintu- ja perhosbongareille.

1970–1980 -luvulla Dåvari oli ahkerassa käytössä niin Tellervoisten kuin muidenkin lippukuntien keskuudessa. Talvella meri jäätyi niin hyvin, että Soukasta uskalsi hiihtää Dåvariin retkille ja kesäisin joskus myös pyöräiltiin Tapiolasta Kirkkonummelle. Bussitkin kulkivat partioretkiä palvellen ja Länsiväylältä pääsi yhdellä bussilla Dåvitsintien risteykseen saakka. 1990-luvulla Tellervoisten toiminta alkoi hiipua ja

Samalla kun Dåvarin tontti tyhjenee ja Punkalon hirret siirretään odottamaan uutta eloa, paketoidaan myös Partiolippukunta Tellervoiset ry. Tellujen ja Dåvarin retkien ja leirien tarinat muistot eivät kuitenkaan katoa mihinkään. Tuija Tupsu Laine Tellervoinen vuodesta 1978

14


Tellervoisten Tellu-lehdessä vuonna 1980 kerrotaan Punkalon talkoista, joissa vähällä käytöllä ollut johtajien huone muutettiin keittiöksi. Jutussa on myös lämminhenkistä sanailua veljes- ja sisarlippukunnan välillä. 15


Syyskuu

Marraskuu

29–20 Punkku

13–15

Vimma-viikonloppu

22

28

Gaala

29

EPT tiedottaa DL

Uusien lpkj:ien perehdytys

Lokakuu 4

Pinkki

21

Syyskokous

Joulukuu 6

Itsenäisyyspäivän seppeleenlasku

Lähettäjä: Espoon Partiotuki ry - Töölönkatu 55 - 00250 Helsinki

Profile for Espoon Partiotuki EPT

EPT tiedottaa 3/2015  

EPT tiedottaa 3/2015  

Advertisement