__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Enterprise WEB EDITION

ENTERPRISEWEB.SE

CHARLIE

HÅLL DIG

SÖDERBERG

FRISK I HÖST

TJÄNA PENGAR NÄR DU SOVER

ARKITEKTEN

POPULÄRA

SOM FIXAR SLUMMENS

APPAR TILL EN BÄTTRE HÄLSA

SMUTSIGASTE PROBLEM

ABOUT PAIN | PROFILOGEN SYD | CAPIO ORTOPEDISKA HUSET STOCKHOLM KONFERENSCENTER DALARNAS HUS | SÖDERBYGGEN SPECSAVERS | BASTA | ALLT I HEMMET | Å-B RESTAURANG ACIRA | BIL & SCHAKT STOCKHOLM | FYSIORAMA | FOLKETS HUS LEGEVISITTEN | VILLABESTIKTNING I STOCKHOLM | OLHANSGÅRDEN MED.ARBETARNA

|

CRESNIA

|

PAPPAS

MATKASSE

|

ADLEVA

MÅNADENS ENTREPRENÖR Kristina Låftman har sysslat med franchise i över 20 år. SID 42


Custice Awards 2014:

“Dialect bästa leverantör av telefonitjänster”

Dialect levererar it- och telekommunikation och ser till att allt kan fungera ihop – oavsett tid, plats eller lösning. Behöver du personlig rådgivning så att du och dina medarbetare ska kunna arbeta bäst där ni är? Kontakta din lokala Dialectrepresentant eller besök oss på www.dialect.se.

*Custice Awards är ett nationellt pris som är baserat på 18 925 svarande företag.


TulegaTan 7, Sundbyberg | Öppen Mån-Tor: 16-24, Fre–lÖr: 16-01, SÖn: 16–24 TeleFon: 08 54 44 108 | www.caledonianinn.Se


VD/ANSVARIG UTGIVARE Robert Wreder robert@enterpriseweb.se

FÖRSÄLJNINGSCHEF Stefan Nilsson stefan@enterpriseweb.se

REDAKTIONSCHEF Nadia Asp info@enterpriseweb.se 08-704 22 30

REDAKTÖR

Teresa Ahola & Gustaf Andersson text@enterpriseweb.se 08-704 22 30

ART DIRECTOR

Sarah Edström sarah@enterpriseweb.se

EKONOMI

Anna Nilsson ekonomi@enterpriseweb.se 08-704 22 30

SKRIBENTER Adam Jönsson Ebba Larter Karin Johansson Camilla Carlsson

OMSLAG

Bli nätsmart med vår hjälp V

i är mycket glada och stolta över att

engångstoaletten som räddar liv i världens

presentera vår första webbtidning.

slumområden och ser till att minimera risken av smittspridning. Över 2,5 miljarder

Ambitionen är att synliggöra företag på nätet och att sammanföra branschpersoner som vill

människor lever under katastrofala sanitära

utöka sina kontaktnät. Våra läsare kommer

förhållanden och därför är det inte konstigt

även fortsättningsvis att kunna ta del av unika

att Wilhelmsons uppfinning tagits emot med

entreprenörsberättelser och målande reportage

öppna armar. Det är ett steg i rätt riktning i en värld som urbaniseras i hisnande takt. Förhoppningsvis kommer den här otroliga framgångssagan att inspirera fler idérika problemlösare.

som fördjupar sig i olika ämnen. I detta nummer har vi valt att fokusera på vård och omsorg.

F

örst ut har vi rikedomscoachen Charlie Söderberg, känd från TV-program som Lyxfällan, Plus och Tonårsbossen. För några år sedan hittade läkarna en tumör i Charlies huvud, som låg och tryckte precis vid balansnerverna. I dag har läget stabiliserat sig och den kände TV-profilen kan leva det liv han vill, men händelsen har helt klart rört om i grytan. Nu säger sig coachen rädda liv ur ett folkhälsoperspektiv. Hans populära föreläsningar om ekonomi och personlig utveckling leder till skratt, reflektion och många aha-upplevelser. Charlie Söderberg är överlevaren som förklarar hur du kan tjäna pengar medan du sover. Du får även stifta närmare bekantskap med punkarkitekten Anders Wilhelmson som har hyllats för sin sinnrika uppfinning Peepoo,

S

lutligen vill redaktionen ge dig några bra tips. Nu är hösten här och då kan vi äntligen njuta av färggranna promenader ute i naturen. Se bara till att ta en nypa frisk luft när det fortfarande är ljust ute, vi exponeras ju för mindre solljus under den här årstiden. För att få en extra energikick kan du även försöka rensa lite i matskafferiet. Välj gärna goda råvaror och undvik halv- eller helfabrikat så långt som det är möjligt. Med rätt kost och regelbunden motion kommer du långt när det gäller din egen hälsa. Vi ger dig tips om populära hälsoapplikationer. Cancerfondens nya app ger dig exempelvis många roliga idéer för träning i vardagen, eller vad sägs om diskhodisco, busskursgympa och dammsugarhävningar? Må gott!

CHARLIE SÖDERBERG Foto: Ulf Berglund

MÅNADENS ENTERPRENÖR Franchise Group

Månadens citat

» Jag unnar ingen att dö i cancer, men jag unnar alla att tro att de

ska dö i cancer.

- TV-profilen och coachen Charlie Söderberg

UTGES AV RDS FÖRLAG AB 556669-6794 Adress: Voltavägen 2-4, 168 69 Bromma Telefon: 08-704 22 30 Fax: 08-704 22 34 info@enterpriseweb.se www.enterpriseweb.se

Enterprise Web Edition tar inget ansvar för ej beställt material. Ej heller för material som inte har någon avsändare. Med reservation för eventuella publiceringsfel.

Kommuner/Index Huddinge 26

Västerås 62

Nynäshamn 30

Uppsala 64

Nacka 32

Falun 65

Stockholm 33

Leksand 66

Södertälje 44

Gävle 76

Tyresö 45

Hofors 77

Värmdö 56

Gällivare 80

Falkenberg 60

Piteå 81


innehåll oktober 2014

SVARET FINNS I HÅRET [ 7 ] Håranalyser avslöjar hur du mår

SMARTA HÄLSOAPPAR [ 10 ] Läs om läkemedel, träning och omsorg

BEHANDLINGSHEMMET ROSEN [ 19 ] Hjälper missbrukande och våldsutsatta kvinnor

LÄR DIG ATT HJÄLPA ANDRA [ 22 ] Unik utbildning för personliga assistenter

CHARLIE SÖDERBERG [ 27 ] Rikedomscoachen som vill få dig att tänka om

HÄR ÄR GRÄSET GRÖNARE [ 34 ] Byt ut mötesrummet mot golfbanan

MÅNADENS ENTREPRENÖR [ 42 ] Franchisetagaren Kristina Låftman

ANDERS WILHELMSON [ 57 ] Arkitekten som blev global välgörare

POTATISÅRET HAR BÖRJAT [ 67 ] Jorden plöjs under hösten

SOV LIKA GOTT SOM TÖRNROSA [ 70 ] Besanna drömmen om en ny säng

42

33

34

60


Läkarbesök i hemmet gör att många slipper sjukhusbesök ASIH, avancerad sjukvård i hemmet, blir allt vanligare vilket innebär att svårt sjuka personer slipper ta sig till ett sjukhus. Vårdbolaget Legevisitten har efter framgångsrika år i Nynäshamn, nyligen startat verksamheter även i norra Stockholm.

verksamhet inom ASIH i Nynäshamn under många år och efter en noggrann analys startade vi även ASIH i nordöstra Stockholm. Vi ansåg att patienter som bor i kommunerna nordöst om Stock­ holm skulle ha samma valmöjligheter och bestämde oss därför för att starta här i Danderyd, säger Thorleif Nilsen Palmdal, vd och delägare i Legevisitten AB.

– VI HAR DRIVIT

FÖRETAGET STARTADE I Oslo för över 20 år sedan med att erbjuda folk just hembesök med läkare. I dag har Legevisitten vuxit och är nu en mellanstor vårdgivare i Sverige som, förutom ASIH, är inriktade på primärvård, geriatrik och läkarinsatser i särskilda boenden. – ASIH är en väldigt viktig del av sjukvården och har ökat markant i Stockholms län. ASIH gör det möjligt för patienter att slippa åka till sjukhus och istället kunna vårdas i hemmet, förklarar Inger Nerell, personalchef vid Legevisitten i Danderyd.

6 | VÅRD & OMSORG

– Vi har spetskompetens inom alla våra områden, det gör att vi kan driva och sköta en säker och trygg vård. Vår verksamhet i Nynäshamn hade alltid högsta möjliga resultat i Landstingets kvalitetsmätningar och så tänker vi fortsätta ha det även här, säger Thorleif. BOLAGET ÄR ENTREPRENÖRSDRIVET med korta beslutsvägar, något som gynnar patienterna. Genom att ständigt arbeta såväl med ledarskap och arbets­ miljö, samt ligga i framkant när det gäller ny teknik, har de blivit en attraktiv arbetsplats som kommer att växa kontrollerat.

i ASIH teamet är att kunna göra skillnad för patienterna. Det är viktigt att se individen i sin helhet och på alla sätt stärka personen i hemmet. Att de lyckas får de bekräftat på olika sätt både från patienter och anhöriga. – Legevisitten uppmuntrar och skapar förutsätt­

DRIVKRAFTEN FÖR ALLA

ningar för att kunna arbeta med ett helhetsperspektiv, säger Inger Nerell. ASIH TEAMET VILL alltid tillmötesgå patienter och anhöriga så långt det är möjligt. – För att kunna arbeta på det sättet krävs en miljö som är trygg och positiv, där man ser möjligheter istället för hinder.

Legevisitten Adress: Svärdvägen 29 182 33 Danderyd Telefon: 08 410 444 40 E-post: post@legevisitten.se Hemsida: www.legevisitten.se


Svaret finns i håret Känner du dig trött och deprimerad? Svaret kan finnas i ditt hår. På Helheten AB görs håranalyser som avslöjar varför du mår dåligt, vad du borde äta och om du behöver ändra på något i din livsstil. OM DU NÅGON gång känt dig trött, deprimerad eller på väg att bli utbränd har du kanske gått till en läkare. Efter några tester har läkaren kanske konstaterat att alla dina värden är bra och att du bara ska fortsätta med det du håller på med. Men på Helheten AB på Kungsholmen i Stockholm har Maria Hellström ett något annorlunda perspektiv. Hos Helheten görs en grundlig screening där en håranalys är av största vikt. – Håret suger upp samma näring som finns i kroppen och överensstämmer till 99,9 procent med övriga kroppen, säger Maria Hellström.

patientens hår av, därefter klipps topparna av för att kunna analysera den del av håret som inte exponerats av alla de ämnen som finns i luften. Resultaten kommer efter ungefär en månad då Helheten går igenom analysen tillsammans med patienten. – Analysen tittar på depåerna i kroppen. De visar din status på lång sikt. Om du tar ett blodprov kan blodet ha förändrats vid sjukdomar eller om du precis har druckit kaffe. Men det som finns i depåerna är mer långtgående och känns mer intressant, säger Maria.

enligt henne ett relativt enkelt prov att göra. Först klipps ett par centimeter av

HON BERÄTTAR OCKSÅ mer konkret vad en håranalys kan avslöja om en patients hälsa.

EN HÅRANALYS ÄR

– Man ser binjurarnas aktivitet där man kan se om man varit utbränd eller är på väg att bränna ut sig. Man ser om en person har problem med blodsockret. Och man ser också om man faktiskt är en person som ska salta maten eller inte. Ibland är det faktiskt så att folk behöver salt, säger Maria. En stor del av en patients problem handlar ofta om obalans i en persons dagliga matintag. – Stressnivåerna som de flesta lever med utarmas på magnesium. Det är inte så enkelt som att bara fylla på magnesium, men när man väl får balansera kalcium och magnesium får du mer djup i sömnen och du kan balansera dina muskelfibrer. Dessutom får man inte samma problem med blodsockret, menar Maria. Efter analysen får patient tips och råd om vilken kost som passar bäst och andra typer av åtgärder för att börja må bättre. – Håranalysen är unik. Forskningen handlar om att titta på mineralparen och hur de dominerar varandra. Det handlar mycket om att skapa jämnvikt och balans i kroppen. VÅRD & OMSORG | 7


Klinik som är förebild för andra vårdföretag Med sina 21 vårdplatser och nio ortopeder står kundnöjdheten i centrum på Capio Ortopediska Huset i Stockholm när det gäller att erbjuda en bra vård. ”Vi arbetar mot målet att patienten ska vara hundra procent nöjd”, säger verksamhetschef Björn Waldebäck. sedan köptes Ortopediska Huset av Capio från Carema och kliniken ingår i dag i Capiokoncernen. Under de senaste åren råder det ingen tvekan om att ortopedkliniken har fått en rejäl skjuts framåt. Kliniken var från början specialiserad på knä- och höftprotesoperationer men arbetar nu även med patienter som har problem med axlar, korsband, händer, fötter med mera. FÖR TVÅ ÅR

på Orto­ pediska Huset sedan 2008, berättar att kliniken med sina två vårdplan i stora drag är fullbelagd året om. – Vi gör cirka 900 höft- och knäprotesoperationer per år. Och på vårt andra vårdplan, där vi bedriver dagkirurgi, gör vi tusentals operationer per år och har 8 000–10 000 läkarbesök om året. Tack vare det fria vårdvalet har Ortopediska Huset i dag patienter från hela Sverige. Dessutom kommer BJÖRN WALDEBÄCK, VERKSAMHETSCHEF

8 | VÅRD & OMSORG

en del från utlandet. Björn Waldebäck berättar att kliniken kan hjälpa patienterna med alltifrån symptom till operation. När det gäller rehabiliteringen sam­­arbetar kliniken även med ett annat vårdföretag. SOM EN EXTRA fjäder i hatten arbetar Björn och hans kollegor även med SOK, Svenska Olympiska Kommittén, samt Svenska Ishockeyförbundet. Men oavsett om det gäller en elitidrottare eller en privatperson står kvaliteten på vården i centrum på Ortopediska Huset. – Vi är med i alla kvalitetsregister och våra resultat är väldigt bra. Vi ligger betydligt bättre än Sverige­ snittet, försäkrar Björn Waldebäck. – Det har till och med varit så att andra vårdföretag vill komma hit för att se hur vi kan ha så bra siffror. Och det är landstinget som tar fram siffrorna. Vi kan inte fiffla med dem.

EN AV ANLEDNINGARNA till framgången kan vara att Ortopediska Huset lägger stort fokus på att ha ett team av anställda som är sammansvetsade och tillsammans jobbar för att göra vården för patienten så bra som det bara går. – Vi arbetar tillsammans. Vi håller inte på med hierarki här. I stället jobbar vi för att få ett effektivt system så att tiden för operationen blir kort, för ju längre tid såret är öppet desto mer bakterier riskerar du att få in, säger Björn Waldebäck. – Det handlar mycket om teamkänsla och att ha en tydlig målbild och det är kvaliteten för patienten. Vi jobbar mot målet att patienten ska vara hundra procent nöjd.

Capio Ortopediska Huset Adress: Arenavägen 21, 9 tr 121 77 Johanneshov Telefon: 08-546 204 00 E-post: bjorn.waldeback@capio.se Hemsida: www.ortopediskahuset.se


Assistans för funktionsnedsatta med ett aktivt liv Lagen om assistans säger tydligt att den assistansberättigades intressen ska tas tillvara på i vården. Det kan dock bli svårgenomförbart när önskemålen är att segla eller åka utomlands. Kerstin Drugge valde därför att starta en egen verksamhet för att kunna tillgodose sin sons behov. aktiv vuxen man som älskar resor och friluftsliv. För många andra med diagnosen autism skulle det aktiva livet vara svårt att få, men på Patriks schema står såväl resor till fjällen som ridning och segling. Företaget Kerstin Drugge AB har i dag fem anställda som inkluderar Patrik i sina liv. På så vis får han njuta av livet och ägna sin tid åt de pratiska sysselsättnin­ gar som han bäst trivs med – att arbeta i trädgården, såga, väva och tvätta bilar. Nu hoppas Kerstin Drugge, grundare och vd för företaget, kunna erbjuda samma assistans för andra vuxna med

PATRIK ÄR EN

diagnosen autism. Kerstin poängterar dock att syftet med hennes verksamhet är att styra den efter önskemål från de assistansberättigade. sedan tidigare en bakgrund inom friskvård, därför har det sedan förtagsstarten varit viktigt för henne att erbjuda detta till sin personal. Utöver exempelvis fotvård, massage och träningspass ersätter företaget även tand- och läkarkostnader. – Hittills har ingen i företaget varit sjukskriven och jag tror att det delvis KERSTIN DRUGGE HAR

beror på friskvården, berättar Kerstin Drugge. DESSUTOM SKER KONTINUERLIG

fortbildning och företaget arrangerar en kursdag per månad. Det handlar dels om att behålla arbetssättet med att se människan, visa respekt och lyssna till hen, men också om att alla anställda ska veta om aktuella lagar och regler. att Kerstin själv tar hand om det administrativa arbetet kan företaget erbjuda högre lön än många liknande arbetsplatser. Genom

SOM FÖLJD AV

att matcha den assistansberättigades intressen med de anställdas får också medarbetarna en trevlig arbetsplats med aktiviteter som intresserar. I FRAMTIDEN HOPPAS Kerstin Drugge kunnat utöka sin verksamhet för att även hjälpa yngre individer.

Assistans Harmoni Telefon: 026-91 71 96 E-post: kerstin.drugge@telia.com VÅRD & OMSORG | 9


8

appar

för bättre hälsa

Försäkringskassan

Pris: gratis

Dr. Panda’s Sjukhus

Pris: gratis

Appen riktar sig främst till föräldrar som snabbt och enkelt vill vabba eller anmäla ledighet i samband med att de får barn. Du kan göra appen personlig genom att exempelvis lägga in bilder på dina barn och telefonnummer till förskolan. Men appen riktar sig inte enbart till föräldrar. Alla som har ärenden hos Försäkringskassan kan se statusen på sina ärenden, läsa meddelanden samt se när pengarna kommer. För att få tillgång till alla funktioner i appen loggar du in med ett mobilt BankID eller e-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor.

Låt ditt barn vara doktor för en dag. Med denna app får användaren undersöka en virtuell patient och lösa roliga minispel som äger rum i människokroppen. Fina illustrationer och roliga ljud leder barnet genom olika spel. Dr. Panda’s Sjukhus är en rolig och utmanande app för barn utan några tidsbegränsningar eller stresselement. Det är helt enkelt barnet som bestämmer takten. Om ett spel skulle vara för svårt fortsätter allting ändå så att barnet aldrig fastnar i ett moment. Spelen lär unga barn grundläggande medicinsk omvårdnad.

Medicinera

Pris: 12 kr

Med Medicinera i din mobil kan du få hjälp med din medicinering genom att ställa frågor om egenvård till en virtuell apotekare och få svar direkt. Med appen väljs rätt receptfri medicin till dins vardagliga besvär.
Dessutom kan du få hjälp med att hitta till närmaste apotek eller annat försäljningsställe av receptfria läkemedel.
Informationen är opartisk, kontinuerligt uppdaterad och kvalitetssäkrad av legitimerade apotekare. Däremot är inte Medicinera tänkt att ersätta rådgivning på apotek eller läkarbesök.

10


Vardagsworkout

Pris: gratis

Omsorgen

Pris: gratis

Cancerfondens nya app vill uppmuntra människor att röra på sig. Visste du att en halvtimmes motion om dagen minskar risken för cancer? Oavsett om du väljer att cykla, städa, dansa eller promenera. Huvudsaken är att du höjer din puls. Då ökar nämligen kroppens förmåga till reparation och cellförnyelse. Vilket betyder att kroppen blir bättre på att ta hand om infektioner och inflammationer, besvär som i vissa fall är inblandade när cancer utvecklas. Använd appen för att göra din träning lite roligare, du får många bra tips på olika träningsformer.

Håll koll på vad som serveras på omsorgsboendet i dag med appen Omsorgen. Eller varför inte ta reda på vad veckans aktiviteter är? Detta är en smidig lösning för dig som vill veta, och för kommunerna och boendena att på ett enkelt sätt informera om både veckans mat och aktiviteter. Om du inte hittar det boende som du önskar kan du ta upp saken med chef eller administratör och be dem ansluta sig eller ta kontakt med appskaparna. Med appen kan du enkelt jämföra både mat och aktiviteter mellan olika boenden. Appen är utvecklad av Egerup Produktion AB och är kompatibel till både Iphone och Ipad.

Läkemedelsboken

Pris: gratis

Med denna app kan du enkelt få information om producentoberoende läkemedelsbehandling vid vanliga sjukdomstillstånd. Här hittar du kategorifördelad, nyttig information om olika symtom. Du får även mer övergripande information om läkemedelsanvändning och ett helt kapitel om regelverket inom läkemedelsområdet. Läkemedelsboken vänder sig främst till personer som arbetar inom sjukvården, men även privatpersoner kan hitta svar på medicinska problem. Kontakta dock alltid en läkare för ett professionellt utlåtande om du är sjuk.

11


Förebyggande hälsovård för friskare företag Att undersöka hur personalen på en arbetsplats mår för att sedan kunna sätta in rätt insatser skapar förutsättningar för en välmående och lönsam organisation. på förebyggande insatser. I sam­­ band med uppstart i ett samarbete föreslår vi alltid att starta med en screening av arbetsplatsen. Utifrån resultatet tar vi i samarbete med ledningsgruppen i bolaget fram en handlingsplan för vad som behöver göras, förklarar Christina Skogster Stange, försäljningsoch marknadsdirektör på Previa. Hon betonar att de arbetar med verksamhetsutveck­ ling med hälsa som bas. Det är viktigt att se detta som en investering och inte bara en kostnad för företaget. – VI VILL FOKUSERA

det är ett stort bolag kan man erbjuda stöd till alla branscher och har anställda specialister oavsett vilken arbetsplats som behöver hjälp. Previa vill vara en hjälp såväl till chefer som anställda.

TACK VARE ATT

12 | VÅRD & OMSORG

– Om det exempelvis har framkommit att många i personalen lider av huvudvärk behöver någon ta tag i det och ta reda på vad det beror på. Beror det på dålig ventilation eller är det chefen som innebär problem? PREVIA HAR ÄVEN ett stort utbud av utbildningar och kurser i alltifrån riskhantering, arbetsmiljö och ledarskapsutveckling till stresshantering, hjärt-lungräddning och hjälp att sluta röka. Många utbildningar går i dag via webben för att göra det så enkelt som möjligt för deltagarna. – Vi kan även skräddarsy utbildningar för en arbetsplats. Dessutom har vi nyligen gett ut en handbok i arbetsmiljö med 100 användbara tips på

arbets­platsen. Den finns både i pappersform och digitalt. ALLT HANDLAR OM att inse att både samhället och företagen tjänar på att medarbetarna håller sig friska.

Previa Telefon: 0771-23 00 00 E-post: info@previa.se Hemsida: www.previa.se Facebook: http://on.fb.me/1rDAMYU


Förebyggande företagshälsa som fungerar Företagshälsa är mer än hälsoundersökningar och läkartider. Förutom att personalen håller sig frisk och mår bra på jobbet är det minst lika viktigt att de gör det privat i vardagen. Det menar Annelie Vissgården, som driver Adleva AB i Dalarna. Adleva en traditionell företagshälso­ vård med allt vad det innebär. Men sedan Annelie Vissgården anställdes som vd för drygt tre år sedan har fokus legat på att förändra verksamheten. – Jag hade det som ett tydligt uppdrag och började med att ändra begreppet till företagshälsa. I dag är arbetet inte längre lika inriktat på vård utan snarare att stärka det som är friskt i ett företag och deras anställda, förklarar Annelie, som sedan ett år tillbaka även är ägare av Adleva.

I GRUNDEN ÄR

HON VILL VARA ett stöd till chefer i att hantera hur personalen mår i olika lägen och påtalar det viktiga i att ha rätt person på rätt plats för att skapa en arbetsplats där alla trivs. Samtidigt är hon noga med att poängtera att det inte bara är arbetsgivaren som har skyldigheter. – En anställd som bara klagar och gnäller är nog inte på rätt ställe, alla är ju där för att bidra till verksamheten. För en sådan person är det viktigt att jobba med sig själv och hitta en lösning. I sådana situationer kan vi stötta både individen och arbetsgivaren, menar Anneli.

om arbetsmiljö och hur den påverkar en arbetsplats. Där är medarbetarna den HON PRATAR MYCKET

allra viktigaste faktorn och företag som tecknat avtal med Adleva kan få hjälp med alltifrån stresshantering och hälsoundersökningar till ledarskapsutbildning och vaccinationer. – Vi kan vara en länk mellan chefen och arbetstaga­ ren när det är något som inte fungerar som det ska, men vi kan även utföra kartläggningar som visar på

hur personalen ser på arbetsmiljön för att undersöka om det finns några generella uppfattningar. HON MENAR ATT många tycker att systematiskt arbetsmiljöarbete är något jobbigt och tråkigt, men påpekar hur nödvändigt det är för en fungerande arbetsplats. Det kan exempelvis handla om policys av olika slag eller regler för hur de går tillväga vid mycket frånvaro. – Sådana saker kan göra att samma regler gäller för alla, vilket gör det lättare att komma åt problem med exempelvis missbruk. Säg till exempel att alla som har fyra frånvarotillfällen under ett år måste gå på ett rehabsamtal. Då gäller detta såväl en person som är borta mycket på grund av misstänkta alkoholproblem som den som varit ofta förkyld på grund av flera småbarn i hemmet.

Adleva – Företagshälsa & Personalutveckling Telefon: 0247-135 85 E-post: info@adleva.se Hemsida: www.adleva.se VÅRD & OMSORG | 13


Ger stöd och utbildning till familjehem Att placera ett barn i familjehem handlar inte enbart om barnet och barnets familj. Det gäller även att familjehemmet får stöttning och hjälp. Och det är just det som Stiftelsen DalaHem arbetar med. ”Vi finns till för familjehemmen”, säger Sara Camarstrand. MÅNGA BARN OCH ungdomar lever i tuffa situationer som gör att de vill eller måste bli placerade i familje­ hem. I Dalarna är Stiftelsen DalaHem en av de stora aktörerna när det gäller att förmedla just familjehem för barn och ungdomar. I dag har stiftelsen ett eget jourboende där barn och ungdomar kan bo i upp till fyra månader medan deras behov utreds såväl som ett brett nät av olika familjehem runt om i landskapet. VERKSAMHETSCHEFEN FÖR DALAHEM, Sara Camar­strand, berättar att stiftelsen i första hand finns till för familjehemmen och förutom stöd erbjuder djupgående utbildningar för att familjehemmen ska bli förberedda på vad det innebär att ta in ett barn eller en ungdom. – Vi har ett utbildningsmaterial som heter Pride. Det kommer från USA och omgjort i Holland, DalaHem var bland de första att ta använda det i Sverige. Pride har vi kört med sedan mitten av 1990-talet, säger Sara Camarstrand.

att utbildningen går ut på att gå igenom hur personerna i familjehemmet hanterat förluster, hur de ska hantera sina känslor och mycket annat på det personliga planet. Men även hur barn

HON BERÄTTAR VIDARE

14 | VÅRD & OMSORG

och ungdomar utvecklas och vad som är normalt eller inte vid en viss ålder. – Ett barn kan ha en ålder på 15 men ha upplevelser som en 30-åring normalt har. Samtidigt kanske de har tankar som en 8-åring. Så det gäller att förstå vad man får hem till sig. En ålder på pappret är just bara en ålder på pappret, säger Sara Camarstrand. ett bra rykte och är en populär förmedlare för familjehem är glasklart. – Sist vi annonserade fick vi in 50 ansökningar. Av dessa var det till slut sju som anlitades som familje­ hem av varierande orsaker, säger Sara Camarstrand.

ATT DALAHEM HAR

fortsätta på sitt inslagna spår och när en ny lagstiftning nu gått igenom, vilken innebär att alla familjehem måste erbjudas någon typ av utbildning, förstärker detta DalaHems redan tydliga idé om utbildning och stöd till familje­ hemmen.

STIFTELSEN DALAHEM VILL

SARA CAMARSTRAND GER också ett exempel på en tydlig skillnad mellan DalaHem och andra aktörer, däribland myndigheter, på marknaden. – Jag kan svara klockan elva på kvällen eller på en söndag. Det finns ingen socialsekreterare som gör det.

Stiftelsen Dalahem Adress: Tunnbindarevägen 2 791 61 Falun Telefon: 023-192 90 E-post: sara.camarstrand@dalahem.se Hemsida: www.dalahem.se


Mikael Andersson Varför valde du Basta? – Jag var trött på behandling. Basta var ett annat alternativ som passade mig bättre. Vad funkar på Basta? – Här skapar man sin egen väg och man har möjlighet att utvecklas. Arbetet spelar stor roll, dagliga och rutiner skapar trygghet.

Stefan Kovacevic Varför valde du Basta? – Linda Siememark från Basta Rehab besökte mig på det häkte jag var på. Sedan nämnde min socialsekreterare att Basta kunde vara något för mig. Vad funkar på Basta? – Friheten. Man har tid och möjlighet att skapa sin egen utveckling. Ingen dömer utan man kan vara sig själv. Här finns möjlighet till kreativitet, har man nya idéer finns möjlighet att utveckla dessa.

Gemenskap, företagande och en andra chans I 20 år har organisationen Basta hjälpt hundratals människor att ta tillbaka makten över sina egna liv. Det gör man genom att erbjuda rehabilitering och chansen att arbeta med riktiga jobb inom något av organisationens dotterbolag. Basta och hade redan då ett klart fokus. – Från början var målet med verk­ samheten att det skulle bli en plats där människor med missbruksbakgrund av egen kraft och med arbete som redskap åter skulle ta makten över sina egna liv, säger rehabiliteringschef Åsa Sternrot.

ÅR 1994 GRUNDADES

UNDER SINA 20 år har Basta växt till något av en framgångssaga. Organisa­ tionen började med fem personer och omfattar i dag över 150 personer som rehabiliteras eller arbetar i något av Bastas många dotterbolag.

en del från andra rehabiliteringscenter. Här står före­tagandet i centrum vilket innebär att människor som kommer från till BASTA SKILJER SIG

exempel en missbruksbakgrund får chansen att få ett jobb som vilket som helst. – Vi är ett riktigt företag som tar socialt ansvar på riktigt, säger Åsa Sternrot. Basta bland annat bygg­ företag, städfirma och hundpensionat. – Våra produkter och tjänster finns på marknaden. Vi bygger till exempel riktiga hus till riktiga kunder. Är man på marknaden är det marknaden som bestämmer. Det gör också att man måste vara på tårna hela tiden, säger resultatenhetschef Björn Runeborg och tillägger: – Det ska inte bara vara syssel­ sättning utan det ska vara riktiga jobb. Man ska förstå att det jag gör nu bidrar till Bastas helhet. Arbetet ska

I DAG DRIVER

utföras med kvalitet och vi ska kunna känna oss nöjda efter en arbetsdag på Basta. Det finns en mening med allting vi gör. och företag på ett flertal orter runt om i landet och har ett upptagningsområde som sträcker sig över hela Sverige. Organisationen är ett socialt företag och all vinst återinvesteras därför i verksamheten. Det innebär att Basta aldrig säger nej till att hjälpa fler människor. – Vi har inte något begränsat platsantal. Kommer det många köper vi nytt eller bygger ut. Målsättningen är att vi inte ska säga nej till människor­­ som vill komma hit, säger Åsa Sternrot. – Nu har vi styrkan att vi har flera anläggningar. Är det så att det skulle BASTA HAR ANLÄGGNINGAR

vara fullt hela tiden måste vi snabbt köpa ett nytt hus. OCH ATT BASTAS framgång beror på människorna inom organisationen råder det ingen tvekan om. – Bastas vision är något som vi lever och inget som vi bara säger, säger Åsa Sternrot.

Basta Adress: Basta 155 92 Nykvarn Telefon: 08-552 414 00 E-post: info@basta.se Hemsida: www.basta.se VÅRD & OMSORG | 15


Förändrat beteende ger ny kraft Oavsett vilka problem vi har och vilket obehag vi känner vill vi oftast ha snabb hjälp för att minska eller bli av med symtomen.

– MÄNNISKOR TAR OFTA till kortsiktiga lösningar för att komma till rätta med ett problem eller en svårighet säger socionomen, KBT-terapeuten och mindfulness­ instruktören Birgitta Sterner på LB Leksand AB. SOM EXEMPEL KAN nämnas att återkommande välja att ta smärtstillande medicin vid spänningshuvudvärk, undvika situationer som framkallar ångest, ta sömntablett vid sömnproblem, samt att alltför ofta välja bort att tillgodose sina egna behov för att kunna behålla eller återfå hälsan. – Via Kognitiv Beteendeterapi (KBT) kan vi istället få hjälp med att analysera vad som vidmakthåller problemet och därefter komma fram till förslag på vad man själv behöver förändra för att nå långsiktiga lösningar, menar Birgitta.

symtom kräver olika KBT-­ tekniker. Birgitta har erfarenhet av att KBT, samt vid behov mindfulness, kan vara till en hjälp för att uppnå en förändring och återfå hälsan. Birgitta Sterner inledde sin karriär som kurator på

Leksands vårdcentral där hon byggde upp verksam­ heten från grunden samt drev flera projekt inom stressrelaterad ohälsa. Hon var även pionjär som mindfulnessinstruktör inom Primärvården i Sverige i början av 2000-talet. Under årens lopp har Birgitta Sterner hjälpt många personer att bli kvitt sin stressrelaterade ohälsa där symtom såsom ångest, depression, muskelsmärta eller sömnproblem vanligtvis ingår. För att veta om mindfulness fungerar på en själv måste man däremot vara beredd att prova metoden. – Långvarig stress leder till ”skador” i hjärnan t ex minnesstörningar. Forskningen har bevisat att Mindfulnessträning leder till återhämtning eller läkning av hjärnan. Det går inte att ”läsa” sig till att förstå hur KBT och mindfulness skulle kunna påverka just dig och din vardag, säger Birgitta.

OLIKA DIAGNOSER OCH

16 | VÅRD & OMSORG

FÖR ATT ÖVA upp förmågan att fokusera krävs minst 10 minuters träning sex dagar i veckan. Forskning har visat att resultat kan visa sig redan efter åtta veckor. Genom mindfulnessträning förbättras förmågan att

hantera möten, kommunikation och mejl utifrån de olika perspektiv som är grunden i mindfulness. Nämligen fokus, närvaro, tålamod, glädje och empati både mot sig själv och gentemot andra. – Alla kan känna sig stressade, nedstämda eller ha ångest ibland. Om man däremot medvetet börjar undvika att göra saker man tycker om och inte orkar umgås med sina vänner, eller har svårt för att sova, bör man söka hjälp. På LB Leksand AB erbjuder vi KBT-behandling både i grupp och individuellt, avslutar Birgitta.

LB Leksand Adress: G:a Siljansnäsv. 35 793 33 Leksand Telefon: 070-60 50 321 E-post: info@lbleksand.se Hemsida: www.lbleksand.se


Gemytlig naprapatklinik med spetskompetens De är naprapater med specialistkompetens inom idrottsmedicin. Dessutom har de valt att investera i den senaste och mest högkvalitativa utrustningen. Välkommen till den familjära naprapatkliniken Med.Arbetarna på Östermalm. Sedan 17 år hjälper de stockholmarna med alla slags besvär från muskler, senor och leder. EN OMBONAD OCH varm miljö möter besökaren på Med.Arbetarna. Läget är centralt och parkeringsmöjligheterna goda. För den som inte uppskattar de kliniskt stela vårdmiljöerna är det här rätt ställe. Tillsammans med kollegan Martina Gunnarsson driver Anders Göransson kliniken med tre anställda. Han har bilden klar för sig på vilket sätt Med.Arbetarna kan ge sina patienter bästa möjliga behandling. – En styrka är vår bakgrund inom idrotts­ medicinen. Jag har själv arbetat som naprapat åt Hammarbys fotbollslag under flera år och var med på den tiden de tog SM-guld. Fördelen som kommer med att ha jobbat länge inom idrotts­medicinen är att kraven på snabb återgång till idrott på ett säkert sätt även är applicerbara på vanliga patienter.

MED.ARBETARNA VAR EN av de första klinikerna i Sverige med att investera i fokuserad stötvågsutrust­ ning, det finns ingen annan svensk klinik som jobbat lika länge med tekniken. Kliniken erbjuder också diagnostiskt ultraljud. Anders Göransson betonar även vikten av att inkludera alternativa behandlingar. – Vi säger aldrig till kunden att ”nu finns det inget mer vi kan göra”. Snarare försöker vi alltid hitta nya lösningar. Om exempelvis inte stötvågsbehandlingen fungerar finns strömbehandling och akupunktur att erbjuda. Det är skönt att kunna inge det hoppet till patienten, att det finns en plan B. SENRELATERADE ÅKOMMOR SOM hälsporrar, hälse­ neinflammationer, tennisarmbågar och golfarmbågar är exempel på vad klienterna kommer med för slags besvär. Med.Arbetarna är flitigt anlitade av både privatpersoner, försäkringspatienter och företag. Flera av företagskunderna besöker de på plats ute i deras lokaler. Ett uppskattat och smidigt sätt att satsa på sina medarbetares hälsa. – Vi står gärna på flera ben och vill välkomna alla

slags patienter. Om man uppskattar en inbjudande atmosfär där de vita rockarna inte är närvarande ska man absolut komma till oss, säger Anders. NU HAR DET gått 17 år sedan starten. Antalet patienter och därmed nya erfarenheter som Anders Göransson och hans naprapatkollegor behandlat är otaliga. Här sitter man på en unik kunskap. – Den som kommer till oss ska känna sig trygg med att vi både vill och kan hjälpa patienten på bästa möjliga sätt. Naprapati är vår medicin!

Med.Arbetarna Adress: Östermalmsgatan 62 114 50 Stockholm Telefon: 08-662 36 35 E-post: info@medarbetarna.se Hemsida: www.medarbetarna.se VÅRD & OMSORG | 17


Naprapaten som kan det mesta Med sin långa erfarenhet inom naprapati och fysioterapi har Tom Falkinger byggt upp en stor kundkrets där nya patienter tillkommer för varje år. ”Det är viktigt när patienten kommer hit att de känner att man lyssnar på dem och ger dem respons”, säger Tom Falkinger. MED EN BAKGRUND som löpare tog Tom Falkinger efter den aktiva karriären steget till att bli naprapat och hjälpa andra som kanske råkat ut för samma typ av skador som han själv hade gjort. Men Tom stannade inte vid en naprapat-examen. Istället fortsatte han att utbilda sig och kan i dag även kalla sig för legitimerad fysioterapeut. I DAG HAR Tom Falkinger en klinik i Leksand där han tar emot ett stort antal patienter varje år. – Jag håller på med de flesta åkommor som tillhör rygg, nacke, leder och muskulatur. När det gäller symtom från inre organ skickar jag patienten vidare, säger Tom Falkinger.

från Borlänge till Mora med Leksand som huvudorten. Och under sommaren brukar han ha mycket att göra tack vare alla turister som kommer till Dalarna. Toms kundkrets har växt ytterligare på senare år tack vare privata vårdförsäkringar som gör att

personer inte längre behöver vänta på den vanliga sjukvården eller oroa sig för att betala stora summor. Detta sköts i stället av försäkringsbolaget. MED SIN LÅNGA erfarenhet vet Tom vad som krävs för att kunna ställa en korrekt diagnos och göra en bra behandling för varje patient. Han berättar att han gör en grundlig genomgång med patienten för att skapa sig en bild över vad som orsakar smärtan och kan därefter ringa in problemet och starta rätt behandling. Detta är något som Tom själv tycker är otroligt viktigt för patienternas trygghet. – Det är viktigt när patienten kommer hit att de känner att man lyssnar på dem och ger dem respons, säger Tom Falkinger.

UPPTAGNINGSOMRÅDET STRÄCKER SIG

18 | VÅRD & OMSORG

inom naprapati och fysioterapi har Tom utbildat sig inom akupunktur i Kina. Tom var den först i Sverige med att använda akupunktur som smärtlindring vid en förlossning, vilket fick stor uppmärksamhet i media.

FÖRUTOM SINA UTBILDNINGAR

UNDER SINA ÅR i branschen har han också sett hur våra krämpor förändras. I dag kommer många av våra problem från att vi sitter alldeles för mycket vid datorn och helt enkelt rör oss för lite. – De stora problemen i dag handlar mycket om hur vi sitter. Många har stillasittande jobb med ett felaktigt arbetsmönster. Framför allt bör man inte sitta så länge. Man bör resa på sig en gång i halvtimmen, säger Tom Falkinger.

Tom Falkinger AB Adress: Upplidsvägen 7 793 31 Leksand Telefon: 070-688 76 00 E-post: tom.falkinger@telia.com Hemsida: www.falkinger.se


Behandlingshem där individen sätts i första rummet Kvinnohemmet Rosen är ett behandlingshem specialinriktat på missbrukande våldutsatta kvinnor. Här tar Lena Stenberg emot kvinnor från en specifik målgrupp som ofta inte har någon annanstans att vända sig. Och behovet är enligt henne väldigt stort. KVINNOHEMMET ROSEN ÄR ett behandlingshem för kvinnor som sedan starten för 14 år sedan arbetar med en målgrupp som det inte alltid pratas så mycket om – missbrukande och våldsutsatta kvinnor. – Den här målgruppen har väldigt svårt att få hjälp utifrån en helhetssyn. I Sverige fokuserar vi allt för mycket på själva missbruket, men vi tittar inte på dess bakomliggande orsaker, säger föreståndaren Lena Stenberg. Hemmet har ett upptagningsområde över hela Sverige men på grund av säkerhetsskäl är hemmets placering hemlig. Lena Stenberg berättar att hemmets målgrupp är dubbla brottsoffer som i sina relationer med män ofta fått utstå både sexuella övergrepp och våld i samband med missbruk. – Ofta när de väl nått botten har de nått botten på alla plan. De är hemlösa, de har mist sina barn, de har stora ekonomiska skulder för de har stått på kontrakten där männen levt, säger Lena Stenberg med allvarsam röst. På Rosen arbetar Lena på ett annorlunda sätt jämfört med andra behandlingshem. Hon berättar

att hon aldrig dömer en enskild person och att varje kvinna som kommer till hemmet har individuella behov som tillgodoses för att lyckas ta sig vidare i livet. – Jag tror det viktigaste är att man känner sig trygg. Man får gå igenom sin egen process, säger Lena Stenberg. ett kvinnohem som är relativt ensamt att jobba på det här sättet. – Vi har gjort efterforskningar och insett att behovet är stort, samtidigt hör jag från handläggare som säger att de letar efter liknande hem som detta, men det finns bara ett fåtal i Sverige. Det är sorgligt att det ser ut så, säger Lena Stenberg. Under sina år på Rosen har Lena skött både det administrativa och deltagit i behandlingarna. Nu har ytterligare en föreståndare anställts så Lena kan fokusera på det hon tycker är viktigast – att hjälpa till i behandlingsprocesserna. Med sin långa erfarenhet kan Lena även ge ett nyttigt tips till personer som ser att deras vänner eller

SAMTIDIGT ÄR ROSEN

släktingar lever i en relation där våld och missbruk förekommer. – Det du kan göra är att prata med personen. Du kan inte ställa krav men du kan säga ”okej, jag ser det här och du vet var jag finns när du bestämt dig”, säger Lena. Och att Rosens metoder fungerar finns det klara bevis för. – Jag har klienter som varit här för tio år sedan som jag fortfarande har kontakt med.

Kvinnohemmet Rosen Telefon: 0290-766 850 E-post: info@kvinnohemmet-rosen.se Hemsida: www.kvinnohemmet-rosen.se Facebook: on.fb.me/1w8fogn VÅRD & OMSORG | 19


Expert på narkos och smärtbehandling Som narkosläkare i grunden startade Miguel Madrigal för ett år sedan eget och hyr nu ut sig som konsult. I dag är han genom bolaget About Pain AB verksam på kliniker i Stockholm och tar emot patienter för smärtbehandlingar. Tjänsterna inom anestesi och intensivvård anlitas av bemanningsföretag i hela landet. använda båda mina kompetenser i mitt arbete och det kan jag göra nu. Smärt­patienterna kommer främst remitterade från privata försäkrings­ bolag eftersom jag inte har något avtal med lands­tinget, men givetvis är alla välkomna, säger Miguel Madrigal som driver About Pain AB. – JAG VILLE KUNNA

första besöket svara på frågor som rör deras problem, men även en chans att berätta själva om sin smärta. Utefter den informationen gör Miguel en kroppsundersökning som sedan leder till analys innan han tillsammans med patienten går igenom vad han tror är orsaken till smärtan. – Jag beskriver då vilka alternativ som finns för behandling och vi sätter upp vilka mål patienten ska nå. Det kan bland annat handla om sjukgymnastik med individuellt utformade träningsprogram eller kognitiv beteendeterapi, förklarar Miguel. Han planerar även att utbilda sig till KBT/ACTterapeut i samarbete med Kognitiva Teamet AB. ACT står för Acceptance and Commitment Therapy som

SMÄRTPATIENTERNA FÅR VID

20 | VÅRD & OMSORG

har visat sig ha ett högt evidensunderlag vid behandling av smärtpatienter. Teamet är i sin tur bemannat med psykologer och sjukgymnaster med smärtinriktning och arbetar multiprofessionellt med smärtrehabilitering. – Att utreda smärta handlar oftast om att ta reda på hur den påverkar en persons liv snarare än hur den ska lindras, jag tycker därför att det är viktigt att även kunna den biten, säger Miguel.

vad som ska göras och genomföra en analys med hälsorelaterade frågor som är viktiga för anestesin. – Oavsett om patienten ska sövas, bedövas eller få en lugnande behandling behöver jag ha information om deras hälsotillstånd. Efter att ha gjort analysen skriver jag en plan för behandlingen som jag sedan arbetar efter, förklarar Miguel. övriga homologa enheter, främst Ekströms Smärtklinik, och använder sitt nätverk i Stockholm, i Sverige och i resten av de nordiska länderna.

HAN SAMARBETAR MED

patients behandling och utforma ett individanpassat träningsprogram gör att smärtprocessen kan bromsas. Miguel menar att träningen ger effekter som välmående då den frigör endorfiner och skapar funktionsnivåer på olika plan. – Det är samtidigt viktigt att matcha varje persons behandling med de eventuella mediciner som tas. Även om träning är väldigt bra, kan det behöva tillföras även annan smärtbehandling, fortsätter han. I sina narkosuppdrag jobbar han via bemannings­ företag i hela landet. Miguel ser alltid till att kontakta sina patienter inför en operation för att gå igenom ATT PERSONIFIERA VARJE

About Pain www.aboutpain.se www.kognitivateamet.com www.ekstromssmartklinik.com


Den kompletta ryggkliniken Med lång erfarenhet, stort kunnande och nya lokaler har Stockholm Spine Center seglat upp till att bli Sveriges kanske främsta ryggklinik. Vd Tycho Tullberg ser positivt på utvecklingen. ”Jag tycker vi är ett positivt exempel på en privat klinik som tar sitt ansvar”, säger han. RUNT MILLENNIESKIFTET BÖRJADE

Tycho Tullberg tröttna på vården inom landstinget. Den fungerade helt enkelt inte så pass bra som Tycho strävade efter och köerna ringlade långa. Lösningen för honom blev till slut att han, tillsammans med kollegan Björn Branth, startade Stockholm Spine Center på hösten år 2000 – en klinik med fokus på ryggkirurgi. De båda ortopederna har sedan dess byggt upp ett stabilt företag som i dag

kan kalla sig en av Sveriges främsta ryggkliniker. Stockholm Spine Center sysslar med allt från ryggkirurgi till rehabilitering för patienter med ryggproblem. – Vi genomför drygt 1 500 operationer om året. Många ryggproblem är ärftliga för att vi har en stor ärftlig belastning. Det är en betydligt mindre del än vad man tror som får ryggproblem av tungt arbete och belastning, säger Tycho Tullberg.

företaget flyttat in i ytterligare en lokal i Stockholm för att kunna bredda sig inom sitt kunskapsområde. Något som gör att kliniken kan växa och bli starkare. Stockholm Spine Center har dessutom filialer i Göteborg och i norska Bergen. Detta gör att kliniken och dess filialer har ett väldigt stort upptagningsområde. Men inte nog med det. År 2006 sålde Björn och Tycho Stockholm Spine Center och kliniken blev en del av Global Health Partner med specialistkliniker runt hela världen. – Vi var inne i expansiv fas och tyckte vi behövde mer muskler för att kunna fortsätta växa. Vi ville ha mer tyngd och finanser i bolaget och det har fungerat bra, säger Tycho Tullberg.

UNDER HÖSTEN HAR

Kliniken i Stockholm har en uttalad vision om att försöka ta hand om alla patienter som har ryggproblem som kan gå att lösa med hjälp av operation, rehabilitering eller andra behandlingsmetoder. – Vi satsar mycket resurser på forskning för att driva detta framåt. Vi bidrar också med utbildning till ST-läkare från andra sjukhus, säger Tycho Tullberg. Och att en specialistklinik har betydligt bättre kunnande än ett vanligt allmänsjukhus råder det inga tvivel om menar Tycho Tullberg. – Det finns få fördelar med att vara på ett stort sjukhus. Vi har en liten enhet med en enhetlig personalgrupp som är väldigt stabil. På så sätt kan vi bygga upp någonting bra. VÅRD & OMSORG | 21


Hjälper dem som hjälper andra Rolf Reineby på Fysiorama gör något som många andra legitimerade sjukgymnaster inte gör. Han arbetar med personliga assistenter för att förbättra både deras arbetsmiljö och situationen för brukarna. ”Det är grunden till företaget och varför jag startade”, säger Rolf Reineby. ÅR 1998 SLOG Rolf Reineby upp portarna till Fysiorama. Med sin långa erfarenhet inom vården valde han att fokusera på något som han är ganska ensam om – att utbilda personliga assistenter. – När jag arbetade på sjukhus insåg jag vikten av att utbilda personliga assistenter. Vi fick in patienter som bodde hemma och som hade med sig en personlig assistent. Vi tränade patienterna för att de skulle klara sig bättre hemma, men assistenten var oftast inte delaktig i det vi gjorde. De skulle egentligen vara vår förlängda arm i hemmet, men hade inte förståelsen eller kunskapen för det, säger Rolf Reineby.

han utbildningar för personliga a­ ssistenter. Efter avslutad utbildning följer han sedan med sina elever under några timmar på deras arbets­platser för att se hur utbildningen appliceras i praktiken. – Jag är inte någon kontrollant, utan det handlar mer om att hjälpa till. Jag är mer intresserad att de får nytta av utbildningen än att de bara ska ha gått utbildningen. Det är roligt att komma ut i hemmen och få feedback på utbildningen. Assistenterna tycker i regel att arbetet blivit bättre och lättare då brukaren är mer delaktig i vardagen, säger Rolf Reineby. Förutom att han ägnar en stor del av sin tid med att I DAG ANORDNAR

22 | VÅRD & OMSORG

jobba mot personliga assistenter arbetar Fysiorama även med idrottsskador. inom bollsporter hur de kan arbeta förebyggande för att undvika svåra skador på sina spelare. – Jag utbildar tränarna och följer sedan upp under några träningspass. Det gäller att förstå hur man utför övningarna. Just nu arbetar jag mycket med konceptet knäkontroll eftersom vi sett att framförallt tjejer får knäskador. I framtiden hoppas Rolf kunna lägga till ytterligare en del i verksamheten. – Jag funderar mycket på fallolyckor. Kostnaden för fallolyckor är, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, 24 miljarder kronor per år.

ROLF UTBILDAR UNGDOMSLEDARE

på äldre som drabbas blir det höga vårdkostnader för samhället enligt Rolf. – Runt 1 600 personer dör direkt eller indirekt på grund av fallolyckorna. Det är så klart inte bra. Han hoppas att äldre på boenden och i egna hem ska börja träna mer för att minimera skaderisken vid fallolyckor. – Här kan jag som sjukgymnast ge tips på enkla, roliga och effektiva övningar. OM MAN TITTAR

Fysiorama Adress: Nedre Humlebacken 18 791 44 Falun Telefon: 070 344 34 03 E-post: rolf@fysiorama.se Hemsida: www.fysiorama.se Facebook: facebook.com/fysiorama.se


Kvalitetsmedveten eldsjäl

bakom framgångsrikt assistansbolag

Att driva ett företag inom personlig assistans och hemtjänst kan vara tufft. Det finns i dag en uppsjö med regler som man måste förlita sig till, samtidigt som lönerna inte alltid är de bästa. Men med ett stort driv och fokus på kvalitet kan man lyckas. Det menar Susanne Lindberg, ägare av Assistansporten i Tyresö. ”Jag brinner för de äldre och de funktionshindrade”, säger hon. FÖR SUSANNE LINDBERG, som tillsammans med sin son driver Assistansporten (som i skrift kallas för A-porten), finns det en klar anledning varför hon valt att stanna i assistansbranschen sedan 1985. – Jag brinner för de äldre och de funktionshindrade. Man måste göra sitt bästa, säger hon och beskriver sig som något av en eldsjäl.

sedan 2005, men det var först 2012 som Susanne klev in i bilden. Idéen kom från Susannes son efter att Susanne brutit armen och behövde hjälp från sina barn. – Han sa ”är det inte bättre att vi startar ett hemtjänstföretag så att vi kan trygga din ålderdom, för jag vill inte ta hand om dig när du blir gammal’’, säger Susanne.

FÖRETAGET HAR FUNNITS

I DAG HAR Assistansporten växt till ett företag med 18 anställda. Företaget har två brukare inom personlig assistans och är verksamma inom hemtjänst i ett par olika kommuner. Men att företaget ska skynda på för att växa ytterligare är inte något Susanne Lindberg vill se. – Jag har alltid sagt att jag inte vill gå käpprätt uppåt. Jag ser vårt företag fortfarande som det lilla

familjenära där jag vill känna mina kunder och brukare. Jag vill veta vilka som är mina anställda. Kvalitet framför kvantitet. Just kvaliteten är väldigt viktig för mig, säger Susanne. Hon berättar att personlig assistans och hemtjänst skiljer sig mycket åt trots att det går ut på att hjälpa personer med något funktionshinder. Inom hemtjänsten görs punktinsatser där flera olika brukare besöks ett par gånger om dagen, medan en personlig assistent tillbringar flera timmar i sträck tillsammans med brukaren. har Assistansporten utökat sin verksamhet något och erbjuder nu även rut-tjänster. – De äldre får inte till exempel fönsterputs och storstädning som bistånd och då vill jag kunna erbjuda dem det med hjälp av rut-avdraget, säger Susanne Lindberg. Assistansporten är även ett unikt företag då de har en anställd certifierad coach som hjälper de anställda med bland annat personlig utveckling. – Jag har en tjej som vi har utbildat och som nu coachar min personal ute på arbetsplatsen utifrån brukarens behov, säger Susanne Lindberg.

DEN SENASTE TIDEN

Assistansporten Telefon: 073 500 02 09 E-post: info@assistansporten.se Hemsida: www.assistansporten.se Facebook: facebook.com/assistansporten VÅRD & OMSORG | 23


Vi arbetar mycket med att skapa goda relationer till dem vi jobbar med, bygga samarbete och både skapa tilltro och tillit.

Innovativ öppenvård Att endast jobba med skräddarsydda lösningar i arbetet med öppenvård och familjehemsvård gör att varje individ får anpassad hjälp efter behov och att den metod som fungerar bäst just för honom eller henne, används. ML Rehabgruppen AB verkar för en flexibel behandling med strävan efter så få vårdtimmar som möjligt. sker i en normal miljö och oftast inte på institutioner. För att få människor integrerade i samhället är det just där vi behöver vara och jobba. I dag gör vi mycket för att göra behandlingstiderna kortare, säger Mikael Lundström som driver ML Rehabgruppen AB i Leksand.

– DEN BÄSTA VÅRDEN

och arbetet handlar främst om öppenhemsvård och familjehems­ vård. Det är en fristående verksamhet som fungerar som ett komplement liksom ett alternativ till kommunens egna verksamheter. Den stora skillnaden är att allt utgår från varje individs enskilda behov och med anpassade arbetsmetoder. – Vi arbetar enbart med skräddarsydda insatser med mycket psykologstöd. I många fall har vi en psykolog delaktig som gör att vi hela tiden får rätt perspektiv och ett helhetsperspektiv, som i sin tur medför att vår metod blir mer anpassad i de enskilda fallen, säger Mikael. UPPDRAGSGIVAREN ÄR SOCIALTJÄNSTEN

stort samhällsengagemang och arbetar på sitt eget sätt med egenutvecklade metoder som gör skräddarsydd behandling möjlig. Även om kunderna alltid kommer via socialtjänsten är det Mikael och hans kollegor som tillsammans med individ och familj formar det praktiska arbetet och hur genomförandeplanens olika målsättningar ska uppnås. – Vi arbetar mycket med att skapa goda relationer till dem vi jobbar med, bygga samarbete och både skapa tilltro och tillit. Dessa delar är grunden för att nå fram med en kvalitativ och anpassad behandling. Det ringer ofta personer som behöver hjälp till oss som vi har jobbat med tidigare, och trots att de fortfarande har svårigheter betyder det ändå ett framsteg att de kontaktar oss själva, menar Mikael, som tillsammans med sin personal har ständiga jourer och flexibla arbetstider. Han förklarar att många de arbetar med lider av lågt självförtroende, svag självbild, social fobi och kan ha en telefonskräck som omöjliggör en egen kontakt med exempelvis myndigheter. Genom att vara ärliga med detta kan de lättare få hjälp och skapa ett eget självgående.

VERKSAMHETEN HAR ETT

24 | VÅRD & OMSORG

– Samma sak gäller missbrukare, som ofta har svårt för öppenhet. Vi varken straffar eller anmäler någon utan tycker att det är bättre att de berättar om sina problem, det är först då vi kan hjälpa till. Vi vågar prova nya lösningar och sätt att arbeta på. Många socialtjänster vet att vi jobbar på det här sättet och har sett att det fungerar.

ML Rehabgruppen Telefon: 070-289 30 08 E-post: mlgh.marknad@outlook.com Hemsida: www.mlrehabgruppen.se


Hemtjänstföretaget där kunden är chef Allt i hemmet i Gästrikland AB gör saker och ting på sitt sätt. Här råder det ingen tvekan om vad som gäller – det är kunderna som bestämmer. ”Vi är inte här för att bestämma över deras liv, utan för att göra det som de själva har bestämt. Vi är här för att hjälpa kunderna”, säger ägaren och grundaren Zahra Asgari. sig Zahra Asgari för att testa något nytt. Genom sin långa erfarenhet som undersköterska insåg Zahra att hemtjänsten inte var tillräckligt bra. Hon blev antagen till en starta eget-utbildning och började efter ett par månader att erbjuda städ- och tolktjänster.

ÅR 2010 BESTÄMDE

TVÅ ÅR SENARE startade hon hemtjänstföretaget Allt i Hemmet i Gästrikland AB tillsammans med en kompanjon. Efter ett tag hoppade partnern av, men Zahra fortsatte ensam. I dag har aktiebolaget tio anställda och visionen är tydlig – här är det kunderna som bestämmer hur tiden ska användas. – Vi är inte här för att bestämma över deras liv, utan för att göra det som de själva har bestämt. Vi är här för att hjälpa kunderna.

hon menar. – I vårt uppdrag kan det stå att kunden ska duscha varje morgon, men om kunden i fråga har duschat på ZAHRA FÖRTYDLIGAR VAD

kvällen i hela sitt liv blir det fel. Våra kunder får själv avgöra när och hur jobben ska göras. del av Allt i Hemmet är språk­ kunskaperna. För närvarande har företaget personal som kan prata svenska, finska, spanska, persiska, arab­iska, somaliska, kurdiska och turkiska. Detta ger inte bara trygghet till kunden enligt Zahra, utan hjälper även utrikesfödda att komma in på arbetsmarknaden. – Vi ser det som en fördel att våra medarbetare kan flera språk. Vi har stor nytta av deras modersmål, samtidigt som de lär sig svenska. EN ANNAN VIKTIG

har kunder runt om i Gävle och samarbetar med kommunen enligt LOV-avtalet (lagen om valfrihet). Målsättningen är inte att växa lavinartat, utan att trygga tillvaron för kunderna genom personlig service. – Våra kunder behöver aldrig träffa mer än fem till sex olika personer, säger Zahra. ALLT I HEMMET

DET INNEBÄR ATT företaget kan erbjuda sina kunder kontinuitetsgaranti. – Det viktigaste är att vi bildar en nära relation med kunden, för att hon eller han ska känna sig lika trygg med oss som med sina närstående.

medarbetare hoppas på att kunna utveckla verksamheten, som i dag även inkluderar hus­hållsnära tjänster kopplade till rut-avdraget. – Vår framtidsdröm är att skapa ett unikt och multi­ kulturellt boende. Det är något som saknas i Gävle i dag. Arbetet kräver förstås pengar och resurser, vi har redan hittat en finansiär och letar febrilt efter en lämplig lokal att hyra. ZAHRA OCH HENNES

Allt i hemmet Adress: Norra Fiskargatan 5A 803 10 Gävle Telefon: 026-222 36 47 076 182 41 90 E-post: helene@alltihemmetab.se Hemsida: www.alltihemmetab.se VÅRD & OMSORG | 25


Säkerhetsprodukter efter kundens behov Säkerhetsintegrering AB ägnar sig åt att installera säkerhetssystem mot fastighetsbolag – allt från kortläsare, portelefoner, elektronisk bokning, digitala informationstavlor och debiteringar. Företaget installerar även inbrotts- och brandlarm, liksom videobevakning. Bakom företaget hittar vi Mats Almlöf, som har varit i larmbranschen sedan 1985. MATS ALMLÖF HADE arbetat som anställd för ett säkerhetsföretag några år innan han tillsammans med Niclas Hööglund drev Säkerhetsutveckling AB och ägnade sig åt system för tvättstugebokning och porttelefoni och passerkontroll. Snart kom Säkerhetsutveckling att arbeta upp ett koncept tillsammans med BPA. – Det gick så bra att BPA kom med ett ultimatum om att köpa oss eller hitta en annan aktör att arbeta med, de ville ha det i egen regi, berättar Mats. Kompanjonerna bestämde sig för att sälja till BPA, som snart gick samman med Bravida. – Plötsligt var vi en del av ett jättebolag och det var inte min grej. Jag tyckte att vi analyserade förra

månaden mer än att utveckla de idéer som vi hade. Jag ville vidare, jag såg potentialen i det hela, säger Mats som menar att det räcker med att titta på hur många allmänna dörrar i Stockholms allmännytta som skulle kunna ha kortläsare. närmare bestämt år 2000, tackade Mats för sig och startade egna Säkerhetsintegrering AB med tanken att köra småskaligt och sköta de kunder han fick. Redan efter åtta månader hade man omsatt 6,8 miljoner kronor. – Det small bara till där, konstaterar Mats. Några år senare ville Huddinge kommuns fastighetsbolag ha hjälp i alla sina bostäder och

EFTER TVÅ ÅR,

      www.sakerhetsintegrering.se 26 | HUDDINGE

Säkerhetsintegrering vann upphandlingen värd cirka 28 miljoner. Bolaget har i dag blivit bra mycket större än vad Mats en gång planerade. I dagsläget arbetar 20 anställda med larm- och passersystem åt såväl kommunala fastighetsbolag som stora privata fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. dörrar som vi har installerat elektroniskt passersystem på här i Stockholm, berättar Mats. Stockholmsområdet är företagets fokus och på kontoret i Skogås kan kunderna se produkterna och Säkerhetsintegrering demonstrera och visa hur de fungerar.

– DET ÄR TIOTUSENTALS

Inbrottslarm Porttelefoner Passerkontroll Utrymningslarm Bokningssystem Kameraövervakning 08-522 582 11


Vi räddar liv ur ett

folkhälsoperspektiv

Tänk om du kunde tjäna pengar på något som är så kul att du hade gjort det oavlönad. Eller om du kunde tjäna pengar medan du sover. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Inte om frågan ställs till Charlie Söderberg, rikedomscoach känd från tv-program som Lyxfällan, Plus och Tonårsbossen. Enligt honom kan alla hitta en plan för ett rikare liv bestående av både mer tid, pengar och energi. Det är han själv ett levande exempel på. Text: Gustaf Andersson Foto: Ulf Berglund


et är inte svårt att tjäna mycket pengar om du är beredd att offra familj, vänner och fritid. På samma sätt är det inte svårt att ha mycket tid över för det du vill om pengar bortprioriteras. Men få vill ha det så. De flesta ser nog en lösning i mer pengar, men bara för att du tjänar mycket behöver det inte betyda att du är rik – eller lycklig. Frågan är då hur du bäst löser livsekvationen när målet är att ha mycket av allt. – Tricket är att kunna höja nivån på både pengar, energi och tid samtidigt, menar rikedomscoachen Charlie Söderberg. Vi sitter i begagnade plyschmöbler i ett samtalsrum på tionde våningen på Gävlegatan i Stockholm. I dessa korridorer huserar företaget Balansekonomi som Charlie driver tillsammans med kollegan Pia Göthe sedan tio år tillbaka. Företagets grundidé är att få folk att inse att ekonomi är roligt för att på så sätt förändra människors liv. En tanke som visat sig fungera. I alla fall har antalet personer som vänder sig till företaget för att få hjälp, inspiration och en spark i baken ökat markant. – Intresset är stort för dessa frågor. Det vi har slagits för sedan starten för tio år sedan är att inte förminska ekonomifrågan till endast pengaresultat. Ekonomi är läran om att hantera resurser i brist, och behöver alltså inte specifik handla om pengar. Ekonomi och pengar är ord som många relaterar till något tungt och ångestladdad, mycket på grund av att vi lever i ett stressfyllt samhälle som styrs av just pengar. En hälsosam och eftersträvsam tillgång på både tid, energi och pengar finns sällan samtidigt. Men Charlie hävdar att alla, i alla fall så länge man lever ett ”hyggligt fungerande liv”, kan tjäna på att få bättre koll på sin ekonomi. – För oss handlar det om att hantera sina resurser och för att kunna göra det måste du veta vad du ska ha resurserna till. Du måste ha ett tydligt mål och fråga dig vart du är på väg. Vart vill du exempelvis att familjen ska vara om fem år? Ekonomi blir ofta tråkigt eftersom du inte vet vart du ska, och då är det omöjligt att i vardagen se vad som är bra och dåliga beslut. När medarbetarna på Balansekonomi intervjuar personer och frågar vad som skulle göra deras liv rikare svarar en klar majoritet pengar. – Då frågar vi ”hur mycket pengar vill du ha?”. Då svarar de ”jag vill ha så mycket pengar att jag kan vad jag vill utan att behöva bry mig om pengar”. Redan där visas hur otroligt fel vi tänker. Tänk om frågan hade handlat om vänner i stället. Hur många vänner vill du ha? Jag vill ha så många vänner att jag kan bete mig hur som helst och ändå alltid ha vänner i överflöd. Så får man inte vänner. Och så får man inte pengar heller. Den samhällsgrupp som är svårast att komma åt enligt Charlie Söderberg är 40-talisterna, ”för de tror att de har bra koll på ekonomi”. 28

– Egentligen har de bara haft tur. Efter att de tog lån på sina bostäder har det varit inflation i Sverige. Skulderna har någon annan löst åt dem. De har haft en löneutveckling som inte går att jämföras med någon annan tid och dessutom har värdestegringen på fastigheter varit enorm under de senaste 40 åren. Tyvärr levereras trick som fungerade för 40 år som rätt sätt att göra än i dag. Han är skeptisk till att vi fokuserar så mycket på resultat och att rikedom mäts i materiella ting, i stället för att mer vikt läggs vid attityder och beteenden. – Jag har en femåring hemma och för mig är det otroligt viktigt att försöka ladda honom med bra attityder om livet och få honom att se på ekonomi som något naturligt, i stället för att göra det till ett mörkt hål. Enligt Charlie Söderberg måste vi bli bättre på att våga ta våra drömmar på allvar, även i vuxen ålder. Gör du det blir ekonomi roligt och ett verktyg för att nå det du vill. Att ha koll på ekonomi är ur Balansekonomis ögon att ha ett flödestänk. Det gäller att förstå hur saker flödar och ta kontroll över de flödena så att du får de resurser som du själv önskar gällande tid, pengar och energi. – Det gäller att lära sig förstå flöden så att du kan utgå från det du själv tycker är kul och värdefullt. Min erfarenhet är att det inte är jobbigare eller svårare att göra än det vanliga slitet i vardagen. Det enda jobbiga är kanske att du måste gå emot strömmen, vilket många har problem med. Men i grunden handlar det om att du ska bygga din egen rikedom i stället för att bygga någon annans. Charlie Söderberg har alltid varit intresserad av flöden och kunde redan som barn se hur saker och ting hängde ihop, som mönster i ett pussel. Sedan länge har han vetat flödenas avgörande roll, och att ha koll på dem är viktigt. Inte minst ordflödet. En intervju med Charlie Söderberg är att lyssna till en livfull man med mycket att berätta. Intervjun inleder han också med orden: – Vilken tur att du spelar in samtalet, för jag har en tendens att pratat på – mycket! Det märks att han har många års erfarenhet av att stå på scen inför entusiastiska åskådare. Han ger bra svar på tal – välformulerade och genomtänkta meningar som berör. Den generella uppfattningen är att man oftast har mycket tid när man har lite pengar, som när man är student. Eller så har man mycket pengar för att man arbetar hårt och mycket, men då har man sällan tillräckligt med tid för det man önskar. Energin går upp och ner under tiden. Men att kunna höja de tre staplarna för både tid, pengar och energi samtidigt låter därför som en utopi – en uppfattning som Charlie Söderberg många gånger fått ta del av. – Många tror att det inte går att lära sig detta, och det är intressant att folk tror det. Klart du kan lära dig att få ett rikare liv, och min utgångspunkt är att alla kan det. Jag

Vad är rikedom för Charlie Söderberg? Absolut först på listan är tid. Jag jobbar tre dagar och är hemma fyra dagar i veckan. Att få vara hemma mycket och se min son växa upp betyder väldigt mycket.

Jag älskar att skapa. Det kan handla om alltifrån bolagsskapande till att laga mat eller att snickra. Tidigare har jag inte ens haft en krukväxt, men nu odlar jag själv och har nyligen skaffat ett växthus som jag själv byggt grunden till.

På topp trelistan är också att kunna gå och lägga mig och känna att jag gjort skillnad för andra människor. Att få människor att göra bra saker i deras liv som de inte hade gjort om jag inte varit där, och att de förhoppningsvis om två år inte ens kommer ihåg att jag var inblandad. Det ger fortfarande samma kickar som när jag började.


räddaren”. Jag vill i stället ta mig an frågan ur ett folkbildningsperspektiv på alla nivåer. En av grundbultarna i dag är att provocera, och han säger att ingen går igenom en relation med Balansekonomi utan att bli arg. – En del blir arga på oss, en del på staten, en del på sig själva. Charlie Söderberg talar om ekonomisk apati, en krampaktig relation till sin ekonomi som något som de flesta lider av. Och det låter som att han vill få folk att vakna upp ur den slentrianmässiga vardagsslummer som de befinner sig i. Nästan som något religiöst. – Antingen vill folk sätta oss på en piedestal som om vi är änglar, eller så vill de göra oss till skurkar för att vi försöker tjäna pengar på dem. Och visst, vi är ett affärsdrivande företag, men vi tycker bara att detta är det roligaste sättet att tjäna pengar på. Vi har dessutom hundra procent nöjd kund-garanti på våra första utbildningar, bara de som är nöjda betalar, vilket är ett häftigt upplägg att tjäna pengar på.

har dedikerat tio år av mitt liv till det här och sett att det verkligen fungerar. Charlie Söderberg har visserligen studerat lite ekonomi tidigare och arbetat som mäklare i yngre år (då målet var att tjäna så mycket att han slapp ha koll på pengar). Men trots det kallar han sig inte för en ekonomikille, utan snarare ”en beteendeoch människoutvecklingskille som inte är rädd för att prata pengar”. Och just detta fick han chans att göra inför storpublik i och med tv-programmet Lyxfällan som blev en stor framgång för TV3. Programmet drog igång under hösten 2006 och tilldelades tvpriset Kristallen för bästa livsstilsprogram tre gånger – 2007, 2008 och 2009. – När jag tackade ja till att leda Lyxfällan var det ingen som trodde att det var ett program som skulle nå en miljonpublik och som skulle vinna priser. Men det blev ett samhällsfenomen. Själv var jag nog så naiv att jag redan från början trodde att det skulle gå bra, säger han lite självsäkert. Charlie Söderberg menar på att det skett en attitydförändring i samhället gällande ekonomi sedan programmet startades. – Innan vi började var ekonomi ett mycket mer stigmatiserat område. Det sista folk erkände tidigare var att man inte hade koll på sina pensionsfonder. I dag medger i

alla fall fler att de inte har koll, och vi kan åtminstone börja prata om det. Målet med Lyxfällan var bland annat att få tittarna att haja till, att få dem att känna att om man kan göra så mycket med ekonomin på en vecka för någon som har det så dåligt ställt kan man själv göra det minst lika bra själv. Problemet, erkänner han, var att många i stället jämförde sin situation med programdeltagarna och insåg att de kanske inte hade det så dåligt i alla fall. Reaktionen och agerandet uteblev. – Det var också en av anledningarna till att jag hoppade av till slut, jag ville gå vidare i min folkbildning. Men många tror fortfarande att jag är programledare. Vid två tillfällen i somras envisades två olika personer om att vi hade träffats, att jag hade varit hemma hos dem och filmat. Sedan kom de tillbaka några dagar senare och erkände sina misstag. Media har en stark påverkan, säger Charlie och skrattar. – Men jag slutade också för att jag inte ville bli ihågkommen som ”dålig ekonomi-

Mycket av det Charlie Söderberg talar om handlar om att stanna upp och rannsaka sitt liv. Och just detta gjorde han själv för några år sedan. Det började med att hans balanssinne gav upp vid flertalet tillfällen, och efter en månads vånda upptäckte läkare till slut en tumör i hans huvud som låg och tryckte precis där balansnerverna möts. Men cystan låg så dåligt till att läkarna inte vågade operera bort den. – Det var ett av de viktigaste ögonblicken i mitt liv. Jag och min fru hade efter sex års barnlöshet till slut lyckats bli gravida, och plötsligt dyker det här märkliga upp och ingen visste om jag skulle överleva eller ej. I dag har läget stabiliserat sig och Charlie Söderberg kan leva det liv han vill. Men händelsen blev helt klart ett uppvaknande. Det hjälpte honom att göra nya livsavgörande beslut, till exempel köpte han och frun ett hus i Skåne som de fortfarande bor i. Dessutom ser han numera till att endast arbeta tre dagar i veckan. – Inget i den praktiska verkligheten stödde den idén, men sjukdomen hjälpte mig att strunta i det. Därför uppmanar jag alla att fatta sina beslut utifrån vad de vill och inte utifrån var de befinner sig. Jag unnar ingen att dö i cancer, men jag unnar alla att tro att de ska dö i cancer. Än i dag när han föreläser i Balansekonomis regi ser han till att ha med sig en pall på scen att stödja sig mot när balansen sviktar. Men det ser han knappast som ett problem. Han kan sin sak och intresset för det han har att säga växer konstant. Föreläsningarna har han gjort under sju års tid nu, från att till en början pratat inför 14 personer i en liten sal till att i dag föreläsa inför storpublik på runt 2 000 åskådare. – Totalt har vi passerat 90 000 besökare – till föreläsningar om ekonomi i Sverige!

Det var ett av de viktigaste ögonblicken i mitt liv.

29


En mångfacetterad 40-åring Folkets Hus i Nynäshamn stod färdigt redan 1974. Här ryms i dag lunchrestaurangen En trappa upp, bibliotek med konsthall samt fina konferens-, mäss- och möteslokaler som tar upp till 300 besökare. Men här finns även 3Dbiografen Vågen – ortens enda kvarvarande biograf som utöver film bland annat visar direktsända operor via satellit.

30 | NYNÄSHAMN


Kommande event på Folkets Hus 11 oktober, kl 19.00 ”Macbeth” Opera från the Metropolitan 12 oktober, kl 14.00 ”Skrattkorven och Surstruten” Barnteater 1 november, kl 18.00 ”Carmen” Opera från the Metropolitan 15 november, kl 14.00 ”I Mumindalen” Barnteater 29 november, kl 19.00 ”Mitt i livet” Föreställning med Fredrik Swahn 11 december, kl 19.00 ”Lars Vegas Trio”, Julbord med dans och underhållning 12 december, kl 19.00 ”Lars Vegas Trio”, Julbord med dans och underhållning 13 december, kl 19.00 ”Lars Vegas Trio”, Julbord med dans och underhållning runt i Folkets Hus Nynäshamns anrika lokaler. Hela 40 år har gått sedan verksamheten drog igång. Tiden går, men Folkets Hus består – och förnyar sig. Numer kan gäster hyra in sig i de olika lokalerna som alla är utrustade med allt som krävs för en lyckad konferens eller fest. Men här finns även lunchrestaurangen ”En trappa upp” där elever från kommunens gym­ nasiums restaurang- och livsmedelsprogram huserar och ser till att det finns tre olika lunchalternativ för gästerna, tisdag till fredag. Och bion Vågen har hängt med sedan starten på 1970-talet och är i dag populärare än någonsin. – Vi har aldrig haft så många biobesök som vi hade under hösten förra året, konstaterar Annelie.

hyra lokal i Folkets Hus kan man vara allt från fyra personer till omkring 300. Dessa riktlinjer gäller oavsett om det är konferens, fest eller en sammankomst. I Folkets Hus håller kommunfullmäktige sina sammanträden. Här förlägger samfällighetsförenin­gar och många andra föreningar sina olika möten, års­stämmor och andra tillställningar. – Vi tar emot små som stora beställningar. Då vi från kommunen erhåller en uppdragsersättning som är riktat till ideella föreningar kan många av dessa få 20 procent rabatt. Bland andra ser vi PRO ofta här i huset, likaså Socialdemokraterna i Nynäshamn. Villaägarföreningen med flera brukar förlägga sitt årsmöte här, säger Annelie.

är synonymt med bio på Folkets Hus. Här kan besökarna också ta del av direktsända konserter och operor via satellit, något som blivit en riktig succé. Annelie och hennes kollegor brukar öppna puben som ligger i anslutning dessa kvällar så att gästerna kan sätta sig där för ett glas vin eller öl. Tanken är att de ska kunna höra konserten i baren så småningom. – Vi hjälper till med allt som vi blir tillfrågade om, säger Annelie Ohlsson och syftar på lokaluthyrningsdelen. – Under förra året hade vi två bröllop här – ett på 250 personer och ett på 120. Det ena hade en trerättersmeny och det andra hade buffé.

TILLSAMMANS MED SINA

ANNELIE OHLSSON GUIDAR

SÖNDAGAR OCH ONSDAGAR

DÅ MAN VILL

medarbetare skapar hon alltifrån trerätters till bufféer inför dessa tillställningar. Vill man boka upp sig på någon av konferens- eller möteslokalerna är det en god idé att vara ute i god tid. Två till tre månader i förväg råder Annelie. – Särskilt i samband med bröllop är det mycket som ska stämma, och det är också brudparets viktigaste dag. Speciellt då måste man vara ute i god tid eftersom vi måste hinna beställa mat och hyra in kockar eftersom vi inte har det själva. Här ordnas inte bara bröllop, konferenser och sammankomster för olika föreningar, här ordnar Folkets Hus också pubkvällar en gång i månaden. – Tidigare brukade det komma uppemot 600

personer under pubkvällarna, men nu är det kanske hälften. Vi brukar köra pubkväll med antingen liveband eller dj och har haft väldigt mycket bra band här – bland annat Shanes, Eldkvarn och Clabbe, berättar Annelie. Även en hel del trubadurkvällar och musikquiz hålls här, och till sommaren hoppas man på att kunna hålla i grillkvällar samt att öppna upp pubens stora fönster och på så vis få en vy mot torget. NÅGOT ANNAT SOM är minst sagt välbesökt är Folkets Hus ”hemvändarkväll” varje juldag. – Då kommer 600 personer hit för att träffas, alltifrån 20 till 65 år gamla. De pratar, umgås och dricker. Men aldrig blir det bråk. Ett år hade vi stängt och då blev vi nedringda! Sedan dess törs vi inte ha stängt på juldagen, säger Annelie och skrattar.

Folkets Hus Adress: Stadshusplatsen 3 149 30 Nynäshamn Telefon: 08-520 177 13 E-post: info@folketshusnynashamn.se Hemsida: www.folketshusnynashamn.se Facebook: http://on.fb.me/1od5WOM NYNÄSHAMN | 31


Coachning gör dig till en bättre ledare Den stora utmaningen för alla företagare är att ständigt utveckla sig själva, särskilt om verksamheten går bra. Det menar arbetscoachen Erica Grawé, som i 20 år har arbetat med att hjälpa människor att reflektera över sitt eget beteende och varför man gör på ett visst sätt i olika situationer.

medvetenhet om vad det är som styr olika personers beteenden och handlande. Många undrar varför de gör som de gör eller hur de ska gå tillväga för att uppnå ett visst resultat, då kan jag gå in och stötta, förklarar Erica Grawé som driver Arbetscoaching AB i Stockholm. Ett exempel kan vara en ledare eller annan person som vill få med sig andra i en särskild situation eller fråga och då behöver hjälp att reda ut hur hon ska gå till väga. Det kan exempelvis handla om att våga konfrontera någon. Många vet inte om vilka rädslor de styrs av inför sådana situationer och behöver därför bli medvetna om det innan de kan gå vidare. – Det är många gånger rädslor som styr oss, och det krävs mod för att våga. För att ställa sig frågan behöver man vara trygg och ha självkänsla, om inte den finns kanske det är just det man behöver arbeta med. – Det är samtidigt viktigt att visa att man kan saker, jantelagen finns där fortfarande och medför att de flesta tänker att ”kan jag, kan alla”, menar Erica.

– JAG SKAPAR EN

lång bakgrund inom området och är i grunden pedagog. Genom åren som fackligt aktiv och som anställd för att kompetensutveckla ledare och medarbetare inom kommunen fick hon en bred kunskap i hur människor fungerar. – Jag fick förfrågan även från andra kommuner att hjälpa dem med samma frågor, det var det som gjorde att jag startade eget. I dag arbetar jag fortfarande främst med politiskt styrda organisationer, då det är det jag har störst erfarenhet och kunskap inom, förklarar Erica som själv varit verksam som anställd inom den sektorn. Hon menar att det är en ständig träning att jobba med sig själv. Hon likställer det med att kurs hos

HON HAR EN

32 | NACKA

henne är som att vara på träningsläger som ger en ordentlig träningsvärk efteråt. Med det menar hon att det krävs att man verkligen gör saker för att kunna känna sig bekväm med dem, det räcker inte med ett certifikat på en genomgången kurs. – Ska jag kunna leda måste jag hela tiden träna på det och avsätta tid för ledarskapet. Det är ungefär samma sak som att det inte går att bli en duktig höjdhoppare genom att läsa en bok. Jag bygger en relation med alla mina kunder på samma sätt som tränare gör med sina adepter, det är viktigt för att jag ska kunna coacha dem på bästa sätt. I arbetet finns vissa konkreta verktyg som används för att göra det tydligt. Erica pratar med sina kunder om vilka mål som finns och vilka steg de vill ta för att nå dit. Tillsammans kommer de sedan överens om en plan för att nå målet. – Vi bestämmer hur stegen ska tas och mäter på olika sätt hur det går. I offentliga verksamheter görs många nationella mätningar kring hur man lyckas med uppdraget, hur kundtillfredsställelsen ser ut och så vidare. Vi tittar på hur framgångsrik du är som ledare för att nå ett bättre resultat, förklarar Erica, som har bestämt sig för att alltid utsätta sig själv för samma saker som hon utsätter andra för. – Det hjälper mig både i min egen utveckling, men även för att jag har många långvariga kunder. Jag vill komma till kunden och hon ska vara trygg med att jag vet vad hon går igenom och hon ska veta att jag är uppdaterad i de frågor vi jobbar med.

vägen att jobba med fler organisationer som alla bidrar i samhällsutvecklingen. – Arbetsgivarna och de fackliga organisationerna bygger vårt samhälle, att ha tydliga roller och utmana varandra skapar en trygg arbetsmarknad säger Erica. Själv brukar hon få höra att hon är bra på att utmana etablissemanget och att hon inte ger upp. Det är nog mina styrkor, säger Erica.

att få vara med och påverka människor i det som har betydelse för samhället och tycker själv att hon har världens bästa jobb. Om hon får önska något så vill hon fortsätta på den inslagna

Kontakt: Erica Grawé

ERICA BRINNER FÖR

Arbetscoaching Telefon: 070 631 30 71 Facebook: on.fb.me/1tYmSka


En film säger mer än tusen ord En film som på hemsidan visar företagets produkter och vad de står för och som gör det enkelt för användarna att ta till sig ett budskap är något som blivit både vanligare och enklare. Det menar filmproducenten Karl-Johan Strandberg. – MÅNGA HAR INSETT att det nuförtiden nästan är ett måste att ha en film om företaget. Det går att få mycket sagt på kort tid och de flesta tycker att det är mer intressant att titta på en film än att läsa långa texter, förklarar Karl-Johan Strandberg som driver Multiproduktion i Stockholm tillsammans med Andreas Blidell. PRODUKTIONSBOLAGET ARBETAR FRÄMST med korta produktioner med en genomsnittstid på runt tre veckor. Det gör att de hinner med många produktioner och kan ta till sig uppdrag med kort varsel. Framför allt handlar det om informationsfilmer för exempelvis utbildningar och företagspresentationer, men även reklam- och eventfilmer är vanligt förekommande. – Det kan exempelvis handla om grafiska animerade vinjetter för större event eller presentationer av

personer som inte kan tala på plats. Det kan också vara en reklamfilm med infographics som innehåller stora mängder information om en produkt, förklarar Karl-Johan. filmer efter det forum de ska synas i och gör exempelvis webbversioner för Youtube och företagshemsidor. Kunderna är alla typer av företag som arbetar på ett speciellt sätt eller vill visa upp en unik produkt som ska ut på marknaden. Genom att anlita Multiproduktion får de en närhet till produktionen som är unik. – Vi arbetar närmare kunderna än vad till exempel en reklambyrå gör. Vi har märkt att det blivit allt vanligare att kommunikationsavdelningarna på före­ tagen ringer direkt till oss för att de själva vill vara med och påverka. Dessutom har vi all kompetens här DE ANPASSAR ALLA

i huset och kan lösa det mesta utan att behöva blanda in någon extern aktör som kostar pengar. den viktigaste uppgiften företaget själva har är att fråga sig själva varför de gör filmen, samt vad som är unikt med produkten eller tjänsten som den ska handla om. Utefter det kan produktionsbolaget sedan hjälpa till med hur det kan göras och vinklas för att budskapet ska nå fram på allra bästa sätt. – Det är förvånansvärt många som missar att definiera syftet, men utan det är det svårt att komma vidare. Vi anpassar oss även efter kundens budget, vi ser oss som streetsmarta och vet att det går att göra billiga produktioner i dag, säger Karl-Johan, som tror att ännu fler kommer att inse nyttan med filmer i en verksamhet.

KARL-JOHAN MENAR ATT

REKLAMFILM - VINJETTER - INFORMATIONSFILM - STUDIO

www.multiproduktion.se STOCKHOLM | 33


Gräset är grönare hos Ågesta Golfklubb Det är inte bara gräset som växer på Ågesta Golfklubb. Hela verksamheten gör det. Förutom det självklara golfspelandet av klass, samt nyöppnade Ågesta Bistro med en prisvärd och vällagad meny, finns nu även möjligheten att ha både konferens eller inomhusträning – året om. Dessutom har Ågesta Bistro fått tillstånd att servera mat och dryck vid Ågesta Friluftsområde under vinterhalvåret. av Ågesta Bistro, tror på att driva krog med ett personligt bemötande gentemot gästerna samt att erbjuda prisvärda rätter från en meny som byts ut regelbundet efter säsong. Som ett resultat av detta har Ågesta Bistro, med 90 sittplatser inne och lika många på uteserveringen, valt att hålla öppet året runt. Under golfsäsongen erbjuder man gästerna något från tidig morgon till sen kväll. Och under vinterhalvåret serveras lunch måndag till fredag (11.00–15.00), à la carte fredag och lördag (17.00–21.00), caféutbud i bistron lördag och söndag (11.00–16.00) samt ett caféutbud i matvagnen som kommer stå vid Ågesta friluftsområde

– Vi erbjuder numera även konferensmöjligheter året om. Oavsett sällskap har vi mycket trevliga lokaler att konferera i, säger Daniel Pettersson när vi kommer besök på det storslagna golfområdet. hårt för att ge sina besökare den bästa servicen. Och som komplement till golfen har man nu infört inomhusträning under vintern med kontinuerliga pass varje vecka. Ansvarig för träningen är Nathalie Berglind, golfklubbens tränare, som bland annat erbjuder yoga, styrketräning och rörlighetspass. – Nyligen har vi startat en träningsgrupp med målet att genomföra den svenska klassikern 2015. Tanken är att tillsammans pusha varandra och skapa ett forum där man hjälps åt. Alla som vill är välkomna att ansluta.

HÄR ARBETAR MAN

smidigt kunna fylla på energiförrådet före eller efter träning. sig till en bred målgrupp och för Daniel Pettersson är det viktigt att driva en restaurang där även barn är välkomna. – Man ska kunna komma hit med familjen likväl som med vänner. Tyvärr blir det ofta antingen eller i Sverige, men det ena ska inte behöva utesluta det andra, säger han. Att barn ska få slippa de typiska barnmenyerna och i stället kunna beställa halva vuxenportioner är en självklarhet på Ågesta Bistro. – Hos oss är alla gäster lika värda, oavsett ålder. Det är viktigt för oss att även barnen får känna av ”lyxen” med att äta ute och att kunna beställa annat än klassiska barnrätter.

ÅGESTA BISTRO VÄNDER

DANIEL PETTERSSON, ÄGARE

34 | STOCKHOLM

många skidåkare hit för att köra i de fina längdskidspår som finns här. Med det i åtanke funderar Daniel på att även ha skidseminarium med teknikträning och duktiga föreläsare. Om det sistnämnda blir verklighet är fortfarande osäkert, men den intresserade kan hålla koll på golfklubbens hemsida.

UNDER VINTERN KOMMER

även caféet vara öppet. Som komplement till det har Ågesta Bistro fått tillstånd att servera mat och dryck i sin matvagn vid Ågesta Friluftsgård som ligger i direkt anknytning till skidspåren. Tanken med matvagnen är att snabbt och

UNDER VINTERN KOMMER

Å–B Restaurang Adress: Vidjavägen 3 123 52 Farsta Telefon: 08-447 33 35 E-post: bistron@agestagk.se Hemsida: www.agestagk.se Facebook: on.fb.me/1yZC52p


Hjälper dig att få rätt lokal till rätt pris Lokalhyran är för de flesta företag den största utgiftsposten efter personalkostnaderna. Trots detta är det många som låter hyran rulla på utan att fundera över hur mycket de kan spara på att omförhandla sina hyresavtal. Om du frågar Cresnia är svaret 15 procent. – VÅRA KUNDER SPARAR

i snitt 15 procent på att vi omförhandlar deras hyresavtal. Det kan handla om flera miljoner, berättar Henrietta Lumme Kinnunen, projektledare och för Cresnia AB.

krävs vid en omförhandling. Det handlar också om teknik och Henrietta berättar att många kunder tenderar att avslöja för mycket information för fastighetsägaren.

invecklade med många klausuler vilket gör det svårt för hyresgästen att veta vad som gäller och hur man själv kan förhandla om sina avtal. Cresnia grundades 2009 då vd Joachim Bozorgnia köpte loss en avdelning av företaget som han tidigare arbetade för. Han ville hjälpa kommersiella hyresgäster utan att vara bunden till ett företag som framför allt arbetade för fastighetsägarna. I dag arbetar Cresnia främst med att omförhandla kontors-, butiks- eller lagerkostnader för kommersiella hyresgäster, men också med andra lokalrelaterade projekt som exempelvis flyttprojektledning. Sedan företagsstarten har Cresnia omförhandlat över 400 avtal och arbetar numera på olika sätt för att höja kunskaperna hos sin målgrupp. Ett led i detta är den hemsida som man startat för att hyresgästerna själva ska kunna jämföra lokalkostnader. Hemsidan hyreskartan.se visar vad olika företag i hela Sverige betalar i hyra per kvadratmeter. Dock är det inte bara koll på kostnaderna som

I NORMALFALLET LÖPER hyresavtal på tre till fem år med en uppsägningstid på nio månader. Det vanligaste felet som hyresgäster gör när de vill förhandla är att de startar diskussionen för tidigt under perioden för förhandling. – Då kan fastighetsägaren skicka en likadan uppsägning men mot en hyreshöjning, förklarar Henrietta.

HYRESAVTALEN ÄR OFTA

inte bara till med att förhandla ner hyreskostnaderna utan också med att hålla koll på när förhandlingsluckan äger rum. Ett steg i att förhandla om kostnaderna är också att titta på jämförbara alternativ och Cresnia har ett närverk med drygt 300 kontakter. Cresnia använder sig av incitamentarvode och kunden betalar då en procentandel av vad dem sparat genom sin hyressänkning. Detta innebär att du som kund inte behöver betala något om Cresnia inte lyckas omförhandla ditt hyresavtal. – Men det har hittills aldrig hänt, berättar Henrietta och skrattar.

DÄRFÖR HJÄLPER CRESNIA

OAVSETT FALL ERBJUDER Cresnia kostnadsfri rådgivning för alla företag med funderingar kring hyresavtal. Det kan till exempel handla om att söka efter en ny lokal eller frågor om en uppsägning.

Cresnia Telefon: 070-674 15 15 Hemsida: www.cresnia.se Hemsida: www.hyreskartan.se STOCKHOLM | 35


Skaffa ett roligt städjobb med goda förmåner

Om du inte är rädd för att ta i med hårdhandskarna och arbeta hårt för att uppnå resultat, både som individ och som en del av ett starkt team, behöver du inte leta längre för din nästa yrkesmässiga utmaning. Acira AB, ett företag som specialiserat sig på slutstädning vid stora byggprojekt, behöver nämligen förstärkning. ACIRA AB HAR funnits under elva år och är i dag en välkänd aktör hos många av de större svenska byggföretagen. Företaget har sin bas i Huddinge och arbetar med slutstädning både för större och mindre projekt där man sköter slutstädningen efter att byggnationen står färdig. Acira AB är verksamt inom Storstockholmsområdet och projekten innefattar allt från industrilokaler till vanliga bostadshus. – Våra kunder ger oss ständigt beröm efter att vi slutfört olika projekt. Och nu söker vi personal som är villiga att jobba hårt för att uppnå goda resultat. Vi på Acira AB vill att du som anställd hos oss alltid ska känna dig stolt och nöjd efter en arbetsdag på företaget, säger vd Judit Vessman. ETT KRAV ÄR dock att du ska kunna svenska såväl muntligt som skriftligt. B-körkort är meriterande men inget krav. – Vi erbjuder företagsbilar som du och dina kollegor kan använda för att ta er till våra olika arbetsplatser. Acira AB har ett genomgående miljötänk och använder därför endast bilar som drivs av diesel, intygar driftchef Arja Pelli.

enligt avtal och före­taget har avtal med facket samt följer gällande

LÖNEN SÄTTS INDIVIDUELLT

36 | STOCKHOLM

regelverk inom Byggettan gällande löner. Vid övertidsarbete blir lönepåslaget exempelvis 50 procent per timme. Helgjobb ger 100 procent påslag. Erfaren personal tjänar omkring 130 kronor i timmen och tjänsterna är på heltid. Semester sker enligt gällande avtal. – Hos Acira AB har rätt person alltid möjlighet att avancera inom företaget. Här kan du gå från nyanställd till arbetsledare om du bara visar fram­ fötterna, tillägger Judit Vessman. – Vi kan erbjuda en arbetsplats med stor trygghet gällande jobb. Vi har en stor kundkrets och har alltid nya uppdrag på gång. Hos Acira kan du känna dig trygg att du alltid har ett arbete att gå till på morgonen, menar Arja Pelli. ACIRA AB ERBJUDER alla

anställda SL-kort så att de enkelt och helt kostnadsfritt kan ta sig till och från arbetet om du inte har körkort eller tillgång till egen bil. – Vi vill att våra anställda alltid ska må bra och känna en stark gemenskap. Därför arrangerar vi olika företagsevent där vi ett par gånger om året anordnar en fest, åker på en gemensam kryssning eller göra andra aktiviteter för att än mer svetsas samman som det starka team vi är. Här trivs personalen!

Acira Telefon: 08-744 00 71 E-post: jobb@acira.se Hemsida: www.acira.se


Allt för att synas Bildekor, rollups, affischer, skyltar, folders, banderoller, tygvepor, flaggor, mässväggar och visitkort. Vill du synas och profilera ditt företag är det Profilogen Syd som gäller. De tillverkar helhetslösningar och hanterar till exempel bilparker med upp emot 200 bilar, samt trycker dekor som lyser.

i branschen sedan de första skär­ plottermaskinerna kom i slutet på 1980-talet, berättar Björn Jansson, vd och grundare för Profilogen Syd. – JAG HAR ARBETAT

startades 1992 och i dag tillverkar Björn och hans kollegor allt material för att hjälpa företag med att synas. I nya kontorslokaler kan det till exempel handla om att trycka en logotyp för entrédörren, en skylt bredvid entrén eller att ordna en ljuslåda att ha på taket. Profilogen Syd kan också se till att företagets bilar har en konsekvent profilering. De kan även frosta glas till konferens­ rum, med eller utan motiv. Till mässor kan de göra såväl visitkort och foldrar som mässväggar och rollups. DET EGNA FÖRETAGET

I VERKSAMHETEN FINNS

det få begränsningar och

servicekänslan är hög. – Det som vi inte kan tillverka här har vi väldigt bra kontaktnät för, förklarar Björn. erbjuda helhets­ lösningar till väldigt bra priser. Dessutom står Profilogen Syd även för montering på plats inom Stockholmsområdet och kan hjälpa till med lokala montörer i resten av landet. Skyltar kan tillverkas i flera olika material som exempelvis plast, aluminium,

plåt, trä och mässing. När det kommer till bilar är det nästan bara fantasin som sätter gränser då Profilogen Syd inte enbart kan byta färg på hela bilen och tillverka logotyper, texter och printad dekor. De kan också ändra färg på fälgar och trycka dekor som lyser.

Det som vi inte kan till­verka här har jag väldigt bra kontaktnät för. DEN NYA VERKSTADEN i Kungens kurva möjliggör dock arbete med flera bilar samtidigt och Profilogen Syd kan ta uppdrag för bilparker med upp till ett par hundra bilar. – Vi har i verkstaden fått in båtar, bussar, släpvagnar och lastbilar, ofta flera samtidigt, säger Björn.

DÄRFÖR KAN PROFILOGEN SYD

KANSKE SITTER DU nu och funderar över dina behov och hur dina produkter ska se ut, men det behöver du inte fundera något mer över. Björn och hans kollegor hjälper nämligen även till att utforma text och bild efter dina behov.

Profilogen Syd Adress: Jägerhorns väg 6 Kungens Kurva Telefon: 08-410 560 50 Hemsida: www.profilogensyd.se Facebook: facebook.com/profilogensyd STOCKHOLM | 37


Central mötesplats för alla En konferensanläggning med personlig service och atmosfär med närhet till såväl centralstation som hotell och restauranger. Så beskrivs bäst Stockholms Konferenscenter Dalarnas Hus som ligger i hörnet av Kungsgatan och Vasagatan i ett nyrenoverat 1800-talshus. I välutrustade och ljusa lokaler erbjuds en central mötesplats som är öppen under både dagar, kvällar och helger.

kommer från att Region Dalarna för tolv år sedan startade verksamheten för att tillhandahålla en plats i Stockholm för deras konferenser, möten och utställningar. I dag har vi öppet för alla som är i behov av en mötesplats i centrala Stockholm, förklarar Stefan Westermark som driver Stockholms Konferenscenter Dalarnas Hus tillsammans med sin fru. Centralt på Vasagatan ligger lokalerna inrymda i ett hus från 1800-talet, endast ett stenkast från Stockholms centralstation och åtskilliga hotell och restauranger som företaget samarbetar med för mat och boende. Detta gör stället till det perfekta valet för alla konferensgäster som kommer direkt med taxi, tåget eller flygbussarna från Arlanda. Det korta avståndet till både Stockholms centralstation, Cityterminalen och Arlanda Express gör konferens­ centret till en optimal plats för alla som är i behov av förstklassiga konferenslokaler mitt i Stockholm. Mer centralt kan det inte bli. – NAMNET DALARNAS HUS

erbjuder Dalarnas Hus dessutom all utrustning som krävs för ett oslagbart möte. Han försäkrar även att både internet och projektor ingår i mötesrummen. – Vi har sex konferenslokaler, där den största rymmer upp till 60 personer, plus två mindre konferens- och grupprum. Vår största nisch är naturligtvis dag­ ENLIGT STEFAN WESTERMARK

38 | STOCKHOLM

konferenser men vi tar även emot gäster på kvällar och helger. DALARNAS HUS ERBJUDER en genuin och spännande miljö för olika arrangemang, till exempel utställningar, öppet hus, seminarier, konferenser, utbildningar och andra marknadsföringsaktiviteter i trivsamma mötesrum. Med möbler från Gustafs Interiör får kunden även en varm och personlig atmosfär som även gynnar möten på det individuella planet. – När vi tar emot kunder på kvällstid och till exempel ska servera en buffé eller ha ett annat event bokar vi bara in en kund i lokalerna då det blir bättre för kunden om de har anläggningen för sig själva, men om det är mindre grupper händer det ibland att vi har fler kunder samma kväll, berättar Stefan vars mål är att ha kunder som trivs och återkommer. STEFAN WESTERMARK ÄR en entreprenör ut i fingerspetsarna och har genom åren gått från att starta städfirma, Avis-kontor och reklambyrå till att driva åkeri med handikappsfordon och bygga hotell i Moskva. Efter att samtliga verksamheter avyttrats fick Stefan av en slump reda på att konferenscentret var till salu. Han och hans fru hade länge pratat om att starta något tillsammans och tog nu chansen. – Stället passar oss väldigt bra, det är en personlig anläggning där vi som ägare själva arbetar aktivt i

verksamheten. Det gör att vi kommer nära kunderna och kan lösa eventuella problem väldigt snabbt, menar Stefan. en kvinna, vars företag är åter­kommande kund till konferenscentret, som en gång skulle komma och lämna material dagen innan en konferens. När Stefan hörde att hon var sjuk erbjöd han sig att personligen åka och hämta materialet för att det skulle finnas på plats dagen därpå. – Det gäller att kunna lösa problem snabbt för kunderna och vi ger allt för att våra kunder, nya som gamla, ska trivas hos oss. HAN BERÄTTAR OM

Dalarnas Hus Adress: Vasagatan 46 111 20 Stockholm Telefon: 08-545 141 30 E-post: info@dalarnashus.se Hemsida: www.dalarnashus.se Facebook: facebook.com/dalarnashus YouTube: goo.gl/PzTs6Y


STOCKHOLM | 39


Hyr ett rum istället för ett helt kontor Att som nyföretagare satsa på dyra och långa hyreskontrakt är en stor chansning. Genom att istället hyra ett rum på ett kontorshotell blir uppsägningstiden kortare, dessutom ingår ofta såväl konferensrum och kaffe som kollegor i både egna och andra branscher. en social grej att hyra på ett kontorshotell, många sitter annars hemma och arbetar. Här får man en samhörighet, det händer alltid något utanför dörren. Vi har gemensam frukost, julfester och after works. Dessutom ingår mycket service, förklarar Lina Voulethe, marknads- och säljansvarig för Kontoret i Stockholm.

– DET ÄR MYCKET

på Birger Jarlsgatan 2 i Stockholms innerstad har företagare haft sina rum sedan starten 1996. Likadant ser det numera ut på kontorshotellen vid Globen och vid Solna centrum, där Kontoret funnits i tio respektive sju år. Därmed har man sett utvecklingen av branschen i huvudstaden. – Vi är måna om att behålla våra hyresgäster och vill att de ska känna att det är gemytligt och trivsamt att vara hos oss. Vi finns för att hjälpa våra kunder med det de behöver, inte bara för att ta in dyra hyror. Därför ingår all service som bredband, kaffe och konferensrum i hyran. Kontoret är utformat efter dem som sitter där, jag tror att det är uppskattat, säger Per Gunnarsson, vd för Kontoret.

I BOLAGETS LOKALER

40 | STOCKHOLM

FÖRETAGARNA SOM SITTER i lokalerna är en salig blandning från olika branscher. I innerstaden sitter många advokater och jurister, och på alla tre ställen finns revisorer och personer som arbetar med bokföring, något som Lina Voulethe menar är bra även för andra företagare på plats. – Alla behöver deras hjälp. Dock vill vi gärna ha en så stor blandning som möjligt. Ju större bredd på såväl branscher och inriktning på företag som kön och åldrar, desto mer värdefullt för alla som verkar här, förklarar hon och menar att det kan avgöra om det är flera personer som söker samma rum.

reception som är öppen dagligen under vardagar och generösa öppettider för alla som jobbar i lokalerna. I huset på Birger Jarlsgatan vid Nybroviken sitter många för det unika lägets skull, samtidigt som även de andra kontorshotellen ligger på väl utvalda platser. – Vi har valt hotell på platser där vi själva vill vara, inte där det är billigast. Förutom mitt i centrum har vi även bästa lägena nära tullarna i både söderort och i norrort. Man kommer till sin arbetsplats runt 200 SAMTLIGA STÄLLEN HAR

gånger om året och då är det viktigt att trivas, menar Per, som även satsar mycket på miljötänk i sina lokaler och har planer på att framöver miljöcertifiera hela företaget.

Kontoret Adress: Birger Jarlsgatan 114 34 Stockholm

Arenavägen 41 121 77 Stockholm, Globen

Solna Torg 19 171 45 Solna

Telefon: 08-505 65 100 E-post: sales@kontorshotellistockholm.se Hemsida: www.kontorshotellistockholm.se Facebook: on.fb.me/YbhgGl


En sann entreprenör med fokus på bilar Försäljning och att göra affärer är det som driver Fabian Finnman. Han startade sitt bilföretag Auto 24 direkt efter studenten och sålde under första halvåret 40 fordon. Efter det har det bara ökat. I dag åker kunderna från hela landet till sätet i Stockholm för att göra affärer.

AFFÄRSIDÉN GÅR UT på att köpa bilar som under ett par år har gått som företagsbilar. Främst handlar det om tyska bilmärken som Volkswagen, Audi och BMW, men även andra bilar finns i sortimentet. – Jag köper både via egna kontakter och via auktioner från såväl konkursbon som finansbolag som säljer av sina leasingbilar. Jag har även skapat affärsidén att knyta upp bilfirmor runtom i staden och erbjuda dem våra tjänster som externa inköpspartners. När vi hittar en bil förmedlas den direkt till våran kund, förklarar Fabian Finnman som driver Auto 24 i Årsta utanför Stockholm.

Falun, men flyttade företaget till Årsta i Stockholm i våras efter att ha insett vilken potential det fanns på marknaden i huvudstaden. Nu är han redan inne på att genom franchise öppna filialer på fler platser i landet. – Jag ska dra igång ett pilotprojekt nu med en kille som ska öppna i vårt namn. Om det går bra kommer vi att börja med att öppna i Norrland under första kvartalet 2015, därefter ligger fokus främst på Göteborg och Malmö. Det är kul att se andra personer i sitt eget projekt och bra för dem som vill starta eget och behöver hjälp, säger Fabian, som själv

sålde 40 bilar under sitt första halvår i branschen och dubblade siffran under det kommande.

av honom. Bilbranschen är en gammal och traditionell bransch som jag nu försöker utveckla, förklarar Fabian, som själv skolats i säljbranschen genom ett par års jobb som mediesäljare vid sidan om sina egna affärer. OCH SOM SANN entreprenör har han fler bolag vid sidan om och är redan inne på fler. Med en helt ny typ av energiprodukt som via två distributionsföretag nu ska ut på marknaden är det lätt att förstå att Fabian Finnman är ett namn att lägga på minnet. – Jag gillar att göra affärer helt enkelt. Jag träffar så många människor i olika branscher och lär mig nya saker hela tiden.

HAN STARTADE I

i Colombia och växte upp i Sverige, som de flesta andra pojkar var Fabians högsta dröm som barn att bli fotbollsproffs. Men trots idrotts­ intresset stannade det just som en dröm och intresset för bilar tog över. Direkt efter studenten bestämde han sig därför för att bli entreprenör. – Det passade bra då min far precis hade sålt av sin bilfirma i Falun år 2010. Jag fick mycket uppbackning HAN ÄR FÖDD

Auto24 Adress: Bondegatan 3 791 62 Falun Telefon: 073- 563 07 40 E-post: fabian.finnman@auto24.nu Hemsida: www.auto24.nu STOCKHOLM | 41


Låt företaget växa med franchise Att driva ett företag som franchisetagare har många fördelar gentemot att vara helt egen. Det finns redan ett färdigt och beprövat koncept, kollegor med andra franchisetagare och hjälp när det gäller såväl marknadsföring och support som utbildningar och affärsutveckling. – MÅNGA HAR LÄNGE drömt om att starta eget, men inte haft någon riktigt bra affärsidé. Då är franchising perfekt. Det krävs att du är en entreprenör som vågar ta lite risker, samtidigt som du inte kan vara för mycket av det eftersom det gäller att förhålla sig till det färdiga konceptet, förklarar Kristina Låftman, vd och delägare i Franchise Group.

har en befintlig verksam­ het och funderar på att expandera genom att ta in franchisetagare så finns det flera saker att tänka på. Framför allt måste konceptet vara lönsamt och ha tillräckligt stora marginaler för att kunna täcka franchiseavgifterna. Det blir annars svårt att hitta franchise­ tagare som i sin tur kan gå med vinst. Det är viktigt att konceptet går att FÖR DEN SOM

42 | MÅNADENS ENTREPRENÖR

definiera och kan ”paketera” så att det går att göra om och om igen på ungefär liknande sett. Enhetligheten är styrkan i franchising och skapar möjlighet till kraftfull marknadsföring och starkt varumärke. I stort sett vem som helst ska kunna förstå vad det handlar om och sedan kunna utföra det med hjälp av support, utbildning och tydliga instruktioner. – Vissa företag är inte lämpliga för franchiseverksamhet, dem säger vi nej till. Exempel på det kan vara en gourmetrestaurang som kräver en stjärnkock med speciella kunskaper om en viss sorts matlagning, eller en konstnärsverksamhet vars företag och affärsidé bygger på skicklighet. Konceptet måste gå att upprepa, lite som på ett löpande band, säger Kristina.

– Det är viktigt för att man ska kunna hitta tillräckligt många franchisetagare som kan och som är intresserade av att driva det. Av samma anledningar får det inte heller vara för dyrt och handla om för stora investeringar, då det kan begränsa antalet personer som ens har möjlighet till att starta upp! KRISTINA HAR SJÄLV hållit på med franchising i över 20 år och har sett hur samarbetsformen har utvecklats och hur antalet system och kedjor ökat kraftigt. När hon började i branschen gjorde hon en kartläggning bland alla Sveriges franchisesystem och hittade 116 stycken. I dag finns det runt 700 varumärken som erbjuder franchise. Alltifrån kaffebarer och klädkedjor till

träning, teknikföretag och skönhets­ koncept. Antalet franchisekedjor växer med närmare tio procent årligen. – I Sverige finns numera en franchise­kultur och etiska riktlinjer som talar om hur avtalen ska se ut, därför liknar systemen varandra väldigt mycket. Varje kund behöver ändå arbeta fram en för dem anpassad modell och avtal för att skapa de bästa förutsättningarna för franchisesystemet, förklarar Kristina. Bra att veta är också att amerikanska avtal skiljer sig en hel del mot de svenska så där gäller det att tänka till lite extra noga. det mesta som har med franchising att göra. Dels kan de arbeta fram en komplett plan och modell för hur ett företag kan

FRANCHISE GROUP ERBJUDER


Månadens entreprenör

expandera med franchising och bli en kedja, dels hjälper de till med saker som att skriva handböcker och att utbilda i franchising. Dessutom kan de fungera som ett stöd i rekryteringsprocessen och driver även webbplatsen franchisefinder. se, där såväl franchisetagare som -givare kan hitta varandra. – I dag finns runt 100 företag rep­resenterade där och hittills har över 20 000 personer anmält intresse för att bli franchisetagare till något av företagen. Vi kan hjälpa till i kontakten med företaget och hjälper även franchisegivaren att söka fram lämpliga kandidater. Exempel på andra tjänster som företaget bistår med är att hitta lokaler till sina kunder och att hjälpa in utländska

kedjor på den svenska marknaden. Det finns ett stort kontaktnät med banker och finansiell rådgivning är också något man erbjuder. I Franchise Group arbetar drygt ett femtontal konsulter med specialkompetens som täcker de flesta områdena på marknaden. Det gör att företaget därför lätt kan sätta sig in i hur ett franchisekoncept kan utvecklas på bästa sätt för varje enskild verksamhet. – Vi har lång erfarenhet tillsammans och lär oss hela tiden av varandra. Vi vet hur man bygger upp och driver företag med hjälp av franchising. Vi hjälper såväl stora som små företag och välkomnar alla med sina funderingar och idéer inom franchising, avslutar Kristina Låftman.

Kristina Låftman

Franchise Group Adress: Karlavägen 12 114 31 Stockholm Hemsida: franchisegroup.se franchisefinder.se franchisetorgetse Facebook: on.fb.me/Xginmx LinkedIn: linkd.in/1ma5OFz YouTube: bit.ly/1wCveip MÅNADENS ENTREPRENÖR | 43


Köksinredning med stil och service David Kerimo har bara sålt kök i drygt ett år men har redan lockat till sig en stor kundkrets. Anledningen – en mästerlig service med prisvärda produkter. ”Jag kommer ut gratis och mäter upp och ritar köket. Sedan ser jag till att monteringen går bra. Vi lämnar inte förrän kunden är helt nöjd”, säger David Kerimo. KÖKSGRUPPEN SÖDERTÄLJE ÄR ett ungt företag med bara dryga året på nacken. Men grundaren och ägaren David Kerimo har en lång erfarenhet inom byggbranschen trots att han bara hunnit fylla 21 år. – Jag arbetade inom byggbranschen under varje lov och nästan varje dag efter skolan, säger David Kerimo. I dag säljer och monterar David kök i Södertälje. Och det råder ingen tvekan om varför han efter bara ett år på marknaden blivit en populär återförsäljare. – Jag kommer ut gratis och mäter upp och ritar

44 | SÖDERTÄLJE

köket. Sedan ser jag till så att monteringen går bra. Vi lämnar inte förrän kunden är helt nöjd. Det roligaste och viktigaste med det här jobbet är att se när kunden blir nöjd. För David är servicen till sina kunder det absolut viktigaste. Den unge entreprenören berättar att han ett par veckor efter varje avslutat jobb ringer till kunden och frågar hur allting gått. Om kunden vill åker David ut och gör en sista koll att allt sitter som det ska. När en kund besöker Davids showroom kan de släppa all sin oro. – Jag gör det så enkelt som möjligt för kunden. Jag frågar exakt om hur de gör när de lagar mat och hur de vill ha det. Utefter det ritar jag köket och lägger till och drar ifrån så att jag till slut får köket precis som kunden vill ha det utan att de behöver tänka på något, säger David Kerimo. även med totalentreprenad när det gäller byte av kök, vilket innebär att David och hans arbetare bland annat kan byta både köksutrustning och golv på samma gång. – Jag brukar säga till mina kunder att det tar sex veckor från och med att de beställt köket tills det

KÖKSGRUPPEN SÖDERTÄLJE SYSSLAR

sitter på plats, säger David Kerimo som jobbar med pålitliga fabriker i Tyskland. Förutom Davids stora kunnande och mästerliga service finns det ytterligare en anledning till varför Köksgruppen Södertälje under sin korta livstid redan röjt stora framgångar. – Jag har för det mesta varit 20 procent billigare än mina konkurrenter. Ungefär 90 procent av de som varit här och tittat på kök väljer att anlita mig i slutändan, säger David som puffar lite för ytterligare en fördel med sitt företag. – Dessutom har jag väldigt gott kaffe.

Köksgruppen Adress: Wedavägen 17 D 152 42 Södertälje Telefon: 073 976 42 86 E-post: info@skgruppen.se Hemsida: www.skgruppen.se


Bygg utan fusk och ursäkter Staffan Westlund vet om problemen inom byggbranschen och hur privatpersoner blir lurade av snickare utan rätt kompetens. Därför arbetar Skälsätra Bygg & Design AB främst med totalentreprenader, så att kunden vet vem som är ansvarig om någonting går fel. Dessutom har de en bred kunskap och tar ansvaret för att hyra in den kompetens som ditt projekt behöver. Foto: Jenny Puronne/slottstudion.se

det väldigt viktigt att man inte bara åker ut och gör en grej. Ett av problemen i vår bransch är att alla skyller på varandra. De säger att det var målarens, elektrikerns eller rörmockarens fel. Därför blir helhetslösningar enklast för alla parter, säger Staffan Westlund, grundare och vd för Skälsätra Bygg & Design AB. Hans stora ansvarstagande har också visat sig vara uppskattat bland kunder då han regelbundet blir uppringd av såväl privatpersoner som bostadsrättsföreningar som hört gott om hans arbetssätt. Om du

– FÖR MIG ÄR

skulle upptäcka ett byggfel hemma hos dig eller på ditt kontor är det heller inga problem för Skälsätra Bygg & Design att ordna upp det, till exempel vid vattenskador. duktiga på badrumsbyggna­ tioner och deras hjärta ligger i helhetslösningar som renoveringar, utbyggnader eller nybyggnationer. De har dock en bred kunskap och kan också hjälpa till med kök, tvättstugor, kontor, bostadsanpassning, servicesnickeri eller andra bygguppdrag. FÖRETAGET ÄR EXTRA

– Vi är också duktiga på att ge tips och råd längs vägen. Jag har mött flera som gjort en renovering, och när man frågar hur de tänkt kring någonting särskilt svarar de att de inte tänkte på det och att ingen annan nämnde det. Som yrkesmän är det viktigt att mina anställda påpekar för kunden om någonting inte kommer bli bra. Kompetensen hos Skälsätra Bygg & Designs anställda säkerställs också genom kontinuerliga utbildningar och kurser när nya tekniker eller material kommer in på marknaden. – Utan fortbildning finns det en risk att man kör fast i vissa materialval som kanske inte längre är det bästa alternativet, förklarar Staffan. I år firar Skälsätra Bygg & Design 15 år och Staffan ser ljust på framtiden. Planen är att företaget ska fortsätta att expandera. I dag består arbetsgruppen av nio anställda som utvecklar företaget och Staffan Westlund letar efter fler kundvana individer med mångårig och bred kunskap inom byggbranschen.

Skälsätra Bygg Telefon: 08 448 64 20 E-post: staffan@skalsatrabygg.se Hemsida: www.skalsatrabygg.se TYRESÖ | 45


Här mattas inte uppdragen av I drygt 40 år har familjeföretaget Mässinteriör AB tillhandahållit mattor för olika typer av event och arrangemang. Företaget har blandat annat levererat mattor till Stockholmsmässan såväl som ett kungligt bröllop. ”Vi är leveranssäkra, pålitliga och tar verkligen reda på kundens behov”, säger ägaren Tosse Holmgren.

av en institution inom den svenska mattindustrin. Företaget har över 40 års erfarenhet av att erbjuda mattor till olika typer av event eller arrangemang. Sedan 1993 är det Tosse Holmgren som driver företaget efter att ha tagit över efter sin far. Till sig hjälp har han även sin syster och bror. Och totalt har företaget sju anställda.

MÄSSINTERIÖR ÄR NÅGOT

– Vi hade lagt allting som man såg på tv, förutom inne i kyrkan. Till exempel från att de klev av båten vid Drottningholm hela vägen upp till slottet. Det var ett spännande och ärofyllt uppdrag. Det är vi jättestolta över att ha fått göra, säger Tosse Holmgren. in sina mattor från fabriker i Europa och kan därmed erbjuda hög kvalitet och snabba leveranstider. Men företaget har även sitt eget lager med en imponerande storlek. – Våra standardmattor har vi i 40 olika färger i lager. Vi har kanske från 500–1 000 kvadratmeter av varje färg. Sedan har vi andra kvaliteter också. Går du upp ett snäpp har vi 15 färger av den kvaliteten. Går du upp ytterligare ett snäpp till har vi 25 färger av den, säger Tosse. – Totalt har vi ett lager på 3 000 kvadratmeter.

typ av matta, men efter att ha tittat på behovet kan vi komma med förslag tack vare vår stora kunskap, säger Tosse Holmgren.

MÄSSINTERIÖR AB KÖPER

Mässinteriör har sedan 90-­talet samarbetat med Stockholmsmässan i Älvsjö, men under årens lopp har man även hittat andra kund­ kategorier som är i behov av just mattor. – Våra kunder är exempelvis eventföretag, men det kan också vara monterbyggare. Men vi levererar inte bara mattorna, vi gör även jobben. Det är en styrka, säger Tosse Holmgren. TOSSE BERÄTTAR ATT

MÄSSINTERIÖR AB HAR bland annat gjort större jobb åt olika mässhallar, musikstudios och andra typer av event. Men ett arrangemang slår kanske de övriga lite på fingrarna. Under förra årets kungliga bröllop mellan prinsessan Madeleine och Chris O’Neill var det Mässinteriör AB som stod för leveransen och monteringen av mattorna.

46 | TYRESÖ

DET RÅDER INGA tvivel om varför Mässinteriör AB har blivit ett populärt val bland eventföretag och monterbyggare. – Vi håller en hög lägstanivå och tar alltid reda på kundens behov. De kanske tror att de behöver en viss

Mässinteriör Adress: Mediavägen 13 Tyresö Telefon: 08-556 556 80 E-post: info@massinterior.se Hemsida: www.massinterior.se


Alltid något nytt hos Brantheim Verkstadsföretaget Brantheim har ett tydligt framgångsrecept – det ska alltid hända något på företaget, till exempel genom investeringar i nya maskiner. ”Vill man vara med och konkurrera måste man hänga med i utvecklingen”, säger vd Benny Gustavsson. I TYRESÖ FINNS Brantheim, ett verkstadsföretag som specialiserats sig på att arbeta med plåt mot en hel rad av olika marknader, däribland telekom- och bilindustrin. – Var sitter det plåt någonstans? Jo, lite överallt! Därför har vi också en ganska spridd kundkrets, säger Benny Gustavsson. HAN BÖRJADE ARBETA extra på företaget redan 1993, då med hans far . Två år senare började han på heltid och blev delägare. Med över 20 år i branschen vet Benny vad som krävs för att driva ett lyckat företag. – Vill man vara med och konkurrera måste man hänga med i utvecklingen. Det är vår målsättning att ligga i framkant och vara med, och vi åker också därför på de stora mässorna för att se och följa med i utvecklingen, säger Benny Gustavsson. I DAG HAR Brantheim byggt upp en stor bredd på maskinparken med moderna maskiner. Och det finns en anledning till varför.

– Det ska alltid hända någonting på Brantheim har vi sagt. Vi siktar på att det alltid ska vara minst en lite större maskininvestering varje år, säger Benny Gustavsson.

känna att ”nu är det lite att göra, nu kommer tre man bli uppsagda”, så fungerar det inte här. Då ska vi ha en buffert så att vi inte behöver säga upp någon. Vi ska ha en uthållighet.

framkant när det gäller att jobba med den senaste tekniken handlar inte bara om att skaffa fler kunder. Det gör även att kompetent personal söker sig till företaget. – Många av våra duktiga medarbetare har sökt sig hit mycket tack vare för att vi har en mycket hög tekniknivå, säger Benny Gustavsson.

OCH ATT KUNDERNA

ATT LIGGA I

trivas på Brantheim. – Att trivas är en viktig del på Brantheim, vi har väldigt lite personalomsättning. Är det någon som slutat har det varit för att de flyttat härifrån eller gått i pension säger Benny Gustavsson. – Folk får ta ansvar och vi hjälps åt. Är det mycket att göra får grabbarna ställa upp och är det mindre att göra kan dom ta ut tid och vara lediga. Man ska inte DESSUTOM VERKAR PERSONALEN

väljer Brantheim verkar även det ha sina tydliga anledningar. – Vi är ett litet företag men vi har en ganska stor know-how och en väldigt modern maskinpark, plus att vi har kompetent folk som kan sköta dom, säger Benny Gustavsson.

AB H. Brantheim Adress: Radiovägen 20 135 48 Tyresö E-post: info@brantheim.se Hemsida: www.brantheim.se TYRESÖ | 47


Familjetradition för ventilation Bra ventilationskanaler är A och O och därför prioriteras kvalitet högt hos AB Alper Plåt & Ventilation. Det har visat sig vara en efterfrågad egenskap då företaget har behållit sin plats på marknaden i över 40 år. AB Alper Plåt & Ventilation kör ingen legotillverkning, de tillverkar allt på order och all tillverkning görs för hand. KUNDER SOM LUFTKOMPANIET,

Saltsjö Vent, TKI och HH Ventilation har stannat länge som kunder hos AB Alper Plåt & Ventilation. – Det beror på att vi lämnar bra grejer, berättar Peter Barthelson, verkstadschef. – Sedan beror det också på vår service och på bra prissättning, förklarar Teija Barthelson, administratör.

SERVICEKÄNSLAN HAR DOCK fört in företaget på andra områden som exempelvis ventilationer till båtar. Ibland tillverkar de också mindre plåtarbeten av annan karaktär för mellanstora företag. – Oftast tar det inte mer än en vecka från det att vi får en order tills vi börjar tillverkningen. Dessutom är allting hantverk, förklarar Peter.

kommer till personalhantering är AB Alper Plåt & Ventilation riktigt bra på vad de gör då de inte har någon personalomsättning.

KUNDKRETSEN UTGÖRS BARA

ÄVEN NÄR DET

dag har sin verksamhet på Tyresö startades på Ringvägen 1972 och har sedan dess drivits som ett familjeföretag. Numera tillverkar Peter och hans tio medarbetare samma produkter som producerades på 1970-talet – rektangulära ventilationskanaler. Färdigt material av galvad, rostfri, lackad eller svartplåt klipps till, bockas, formas och svetsas för att sedan användas i fabriker eller bostäder.

FÖRETAGET SOM I

48 | TYRESÖ

av närområdet, Stockholm och Uppsala, men ändå får AB Alper Plåt & Ventilation tillräckligt med jobb för att vara tvungna att tacka nej till en del uppdrag under sommarmånaderna. Den moderna maskinparken utgör ett av skälen till den höga kvaliteten och också produktiviteten. – Ibland skickar vi iväg fyra till fem lastbilar om dagen, berättar Peter. på kunderna är alltså AB Alper Plåt & Ventilations servicekänsla och kunskaper värda att lita på.

OM MAN LITAR

Alper Plåt & Ventilation Adress: Radiovägen 6 Tyresö Telefon: 08-448 72 50 E-post: alperplat@telia.com Hemsida: www.alperplat.se


Har maskiner för de flesta uppdragen Grävmaskinsuppdrag tillhör inte de arbeten som privatpersoner bokar allt för ofta. Trots det har Bil & Schakt Stockholm AB flera återkommande kunder. Och det är bolagets bredd, servicekänsla och korta genomförandetid som ger goda omdömen. MED EN KRAFTIG maskinpark av moderna och miljö­vänliga maskiner kan Bosse Karlsson, grundare och delägare i Bil & Schakt Stockholm AB, utföra de flesta arbeten. Dessutom tar företaget på sig uppdrag även för arbetet runt omkring. Vid grävning för vatten- och avloppsanslutningar kan de även utföra rörläggningen, samt för markarbeten kan de gjuta murar och lägga marksten. Dessutom hjälper de till med sprängningsarbeten och lite snickeriuppdrag. – Vi kan riva ett gammalt hus, gjuta grunden för en ny bostad och göra en väg fram till bostaden. Vi kan egentligen stå för allt förutom att resa själva huset, förklarar Bosse Karlsson.

uppdrag hjälper Bil & Schakt Stockholm AB också till med transport. Det aktuella husbygget sker på en något besvärlig tomt dit vanliga fordon och lastfordon inte kan ta sig.

FÖR ETT AKTUELLT

– Vi åker dit med våra maskiner och kör allt material från vägen in till tomten. Kunden har varit tacksam att vi kunde hjälpa till med det också eftersom det vore väldigt svårt att få till bygget annars, berättar Bosse. DET TYRESÖBASERADE FÖRETAGET startades 1986 och samägs i dag av Bosse Karlsson och hans söner. Familjeföretaget arbetar för en hög service och snabbt utförda uppdrag för såväl privata kunder som för företag. I meritlistan finns såväl Tyresö kommun som Tyresö församling – och givetvis privatkunderna. – Vi är väldigt glada för våra återkommande kunder och har flera uppdragsgivare som ringer oss så fort någonting behöver fixas. Vi löser nästan alla uppdrag. Kort varsel, stressade arbeten eller olika komplicerade situationer. Framför allt försöker vi alltid ha en kort genomförandetid. Sedan hjälper vi givetvis till med rot-avdraget också, säger Bosse.

Bil & Schakt Stockholm AB också med snöröjning åt bland annat Huddinge kommun, Tyresö kommun och Trafilverket. Därför utförs uppdrag under vintern i mån av tid men med lite tur kanske det blir en snöfattig vinter så att Bil & Schakt Stockholm AB kan hjälp dig med ditt projekt!

VINTERTID ARBETAR

Bil & Schakt Stockholm Adress: Solbergastigen 3 Tyresö Telefon: 0708-20 88 94 0708-770 313 E-post: info@bilschakt.se Hemsida: www.bilschakt.se TYRESÖ | 49


En säker stöttning för båten Köper du en båt för alla dina besparingar verkar det ganska riskabelt att inte investera i säker vinterförvaring. Speciellt med tanke på hur stor del av året som båtarna ligger på land i Sverige. Maskinfabriken G-C har arbetat med stöttor och bockar för båtar i över 30 år och är tillverkarna bakom majoriteten av marknadens båtstöttor, vaggor och bockar. uppfinnare och han hittade lösningar på problem. Det var så verksamheten startade, berättar Lennart Carlsson, tredje generationens ägare av Maskinfabriken G-C.

– FARFAR VAR EN

TILL EN BÖRJAN kom uppfinningar till produkter inom olika branscher, men med tiden smalnade intresseområdet och 1964 startade familjen Carlsson eget. År 1980 började de inrikta sig mer mot båtmarknaden. I dag är Lennart Carlssons familjeföretag ett av få som producerar stöttor och ställningar för att förvara båtar på land. Att Maskinfabriken G-C innehar en stor del av marknaden är heller inget konstigt i och med den otroliga kvalitet som produkterna håller. – Vi lämnar givetvis garanti på alla våra varor. Har man köpt en båt för en stor summa pengar vill man inte att stöttorna ska gå sönder. Men det är väldigt sällan som kunder behöver reklamera varor. Av stöttor och vagnar till 40 000 båtar är det bara fyra som gått sönder, förklarar Lennart.

50 | TYRESÖ

också därför som många av Sveriges museum väljer att förlita sig på Tyresöbockar till sina historiska fartyg. – Vi har gjort stöttorna till Vasaskeppet till exempel, berättar Lennart.

TROLIGEN ÄR DET

också miljöaspekten en viktig faktor i arbetet och såväl maskinparken som produkterna utformas för att följa hårda miljökrav. För Lennart är det också viktigt att produktionen stannar i Sverige för att garantera att alla anställda har bra arbetsförhållanden och får en skälig lön och pension. – Det är sådant som jag själv tänker på när jag handlar. Om jag inte vill bygga båtstöd under dåliga förhållanden ska ingen annan heller behöva göra det, menar Lennart.

UTÖVER KVALITETSTANKEN ÄR

i dag av nästan alla Sveriges båtbutiker. På återförsäljarlistan står bland annat Seasea, Erlandsons, Byggplast & Båtprylar, Hjertmans, Maritim och Båtaccent. Försäljningen

FÖRETAGETS KUNDKRETS UTGÖRS

sträcker sig också utanför Sveriges gränser till Norge, Finland, Danmark och Tyskland. – Men där är de inte riktigt lika båtglada som här hemma, berättar Lennart. I FRAMTIDEN HOPPAS Lennart Carlsson och hans kollegor att intresset för båtar ska öka i Europa igen och att ekonomin blir bättre så att fler kan njuta av båtlivet. Oavsett vilket kommer Maskinfabriken G-C finnas kvar eftersom Lennarts egna barn börjat arbeta för familjeföretaget om somrarna.

Maskinfabriken Adress: Thulevägen 18 Tyresö Telefon: 08-712 50 90 Hemsida: www.tyresovaggan.se


Matbutikernas bästa vän Wetact är företaget som skräddar­ syr lösningar för sina kunder inom restaurang och butiksmaskin­ utrustning. Affärsidén har lönat sig. I dag är Wetact ett av de största förtagen i Sverige, inom sitt område.

en ritning kan vi fixa det utan problem, säger Magnus Wolf, ägare. Och att Wetact är ett populärt företag inom sin bransch råder det ingen tvekan om. Företaget är i dag ensam leverantör till bland annat ICA när det gäller värmebord och andra liknande produkter. Dessutom har Wetact centralavtal med många andra butikskedjor, som Hemköp, City Gross, OKQ8 och 7Eleven. till att specialbyggda olika produkter, kan Wetact även stoltsera med ytterligare en imponerande fjäder i hatten: – Vi har byggt Sveriges största fiskdisk som innehåller LED-lampor och en hel del annat. Den finns på ICA Kvantum Stockholm, säger Magnus Wolf stolt.

NÄR DET KOMMER

Wetact upp portarna. Företaget sålde då förbrukningsmaterial till livsmedelsbutiker och i sitt sortiment hade Wetact alltifrån etiketter till skyltar. Nu, nästan 30 år senare, har företaget utvecklats och är en av Sveriges största återförsäljare på restaurang- och butiksmaskinutrustning. I sortimentet har Wetact bland annat olika typer av ugnar, värmeskåp och kylmontrar. Det finns en klar anledning till varför Wetact har blivit det självklara valet för många. – Vi har ett sortiment som fungerar och som håller temperatur, vi är rikstäckande och handbygger diskar direkt efter kundens önskemål. Vi kan skräddarsy lösningar och det är vår styrka. Kommer någon med ÅR 1987 SLOG

finns erfarna säljare, som hjälper övriga säljare och återförsäljare runt om i Sverige, med deras specifika önskemål. När en order kommer in, skrider dessa personer till verket och sätter igång med konstruktionen. Om det handlar om en produkt som har standardmått levereras dessa allt som oftast direkt från företagets lager i England/Österrike och är framme hos kunden en till två veckor senare.

PÅ WETACTS HUVUDKONTOR

OM NÅGOT, MOT förmodan, inte fungerar som det ska med företagets produkter, erbjuder Wetact full service till sina kunder. – Vi har väldigt bra produkter och det handlar aldrig om allvarliga totalfel utan endast enklare komponenter, som någon fläkt eller så, säger Magnus Wolf och berättar varför så många väljer just Wetact. – Vi har ledande agenturer på den utrustning vi jobbar med (säljer). De produkter, vi har, är unika och prisbelönta i sina tekniska lösningar. Vi vet att kvalitet alltid lönar sig i längden. Med den långa erfarenhet vi har, kan vi erbjuda våra kunder utrustning som ingen annan kan erbjuda.

Wetact Adress: Vintervägen 2B Tyresö Telefon: 08-712 14 60 E-post: info@wetact.se Hemsida: www.wetact.se TYRESÖ | 51


Från dragfiske till multistädbolag ASJ Hemservice är ett företag med många strängar på sin lyra. Utöver hem-, kontor- och byggstädning utför man även fönsterputs, trädgårdsarbete, snöskottning, vind- och källarrensning samt mattvätt av såväl lösa som fasta mattor. Men tro inte för den saken skull att arbetet utförs med mindre precision. Grundaren och delägaren Anna Sadowska ser stora likheter med noggrannheten inom hennes favoritsport – dragfiske. veckors utbildning ser Anna Sadowska och hennes man till att all personal har rätt kompetens. – De får utbildning om olika material och hur de reagerar med kemikalier. Var de ska ställa skurhinken för att inte orsaka skador, vilka kemikalier som är miljö­ klassade och hur olika kemikalier kan kombi­neras, berättar Anna Sadowska. MED MINST TVÅ

52 | TYRESÖ

städningarna och alla anställda testas innan de får börja arbeta hos kunder. De har också en stor noggrannhet när det kommer till säkerheten. Alla hem- och kontors­ nycklar är kodmarkerade och endast Anna och hennes man kan avkoda nycklarna. Varje städerska får kvittera ut nycklarna för dagens uppdrag så att Anna kan ha full kontroll på att inga nycklar försvinner. – Vi satsar allt på kvalitet och att kunden kan lita på oss är en del av det, berättar Anna. SEDAN KONTROLLERAR ANNA

sedan tidigare arbetat med hemservice innan hon och hennes man startade ASH Hemservice för tolv år sedan. – Många är nöjda med mitt arbete och därför har de fortsatt anlita mig efter att jag startat eget, förklarar Anna. Hon tror själv att korrekt fakturering också är en av saker som kunderna är nöjda med. – Jag vet att flera andra städbolag lägger offerter på för många timmar. De säger till exempel att det kommer ta fem timmar att utföra arbetet men städar bara i två. Vi mäter alltid hur lång tid de första städningarna tar och fakturerar därefter, berättar Anna.

ANNA SADOWSKA HAR

också på andra sätt. I kunddatabasen har varje kund en helsidesbeskrivning av familjens individuella behov och önskemål. – Vissa kunder tycker att det känns tryggare om samma personal besöker dem varje gång, och i så fall ordnar vi det. Anna tror själv att noggrannheten för företaget går hand i hand med hennes vinster som världens andra bästa kvinna i dragfiske.

NOGGRANNHETEN VISAR SIG

JUST NU ÄR ASJ Hemservice intresserade av att utöka sin kundkrets och företagets policy garanterar att arbetet blir utfört inom fem dagar från den första kontakten.

ASJ Hemsevice Adress: Högalidsgatan 36 A Stockholm Telefon: 076 88 677 40 E-post: info@asjstad Hemsida: www.asjstad.se


Glasögon och linser för alla plånböcker Att köpa glasögon eller kontaktlinser kan snabbt göra stora hål i plånboken. Men på Specsavers är affärsidén att verka för det motsatta. ”Vi ska alltid ha låga priser och bra erbjudanden”, försäkrar Maria Lind som driver Specsavers Tyresö.

arbetat som optiker i många år och även varit butikschef för en optikerbutik bestämde sig Maria Lind 2006 att det var dags att starta något eget. Valet föll på att starta en Specsaversbutik i Tyresö Centrum. Den brittiska optikkedjan hade bara två år på nacken i Sverige, men hade varit igång sedan 1984 utomlands. I år firar Specsavers därmed 30 år som företag och 10 år i Sverige.

EFTER ATT HA

MARIAS SATSNING VISADE sig bära frukt. I dag har butiken fem heltidsanställda och en lojal kundkrets. Dessutom har Specsavers seglat upp som en av de största och mest populära optikkedjorna i Sverige. Detta är kanske inte så konstigt med tanke på kedjans affärsidé – här ska alla ha råd att köpa glasögon. – Vi ska alltid ha låga priser och bra erbjudanden, säger Maria Lind och ger ett par exempel på några av butikens många stående erbjudanden. – Vi har gratis glasögon för alla barn upp till 12 år för ett värde av 395 kronor. Vi har också 25 procents rabatt för dem som är över 60 år. Vi har även vad vi kallar KomplettPris, så om du köper ett par

glasögon för 795 kronor och uppåt får du ett tillval för ett värde av 700 kronor utan extra kostnad.

– Vi kan öppna tidigare om det är hårt tryck eller om vi har en särskild tidsbeställning.

stående erbjudanden med flera tidsbegränsade kampanjer. Men affärsidén om billiga glasögon och kontaktlinser står alltid kvar. Dessutom jobbar Maria och hennes team med att hålla sina trogna kunder nöjda. – Det absolut viktigaste är nöjda kunder, det är det vi brinner för. Vi vill lösa deras synproblem. Är kunden inte nöjd löser vi det, säger Maria Lind.

FÖR DE FLESTA

SPECSAVERS KOMBINERAR SINA

Vi ska alltid ha låga priser och bra erbjudanden. kl 10–19 från måndag till fredag, kl 10–17 under lördagar och kl 11–17 på söndagar. Samtidigt kan kundernas schema styra när butiken slår upp sina portar. BUTIKENS ÖPPETTIDER ÄR

av oss är det oundvikligt att någon gång i livet skaffa glasögon eller kontaktlinser. Maria Lind passar på att ge ett tips för att synen ska hålla lite längre. – Gör synundersökning regelbundet, det är det enklaste och bästa sättet att ta hand om ögonen och synen.

Specsavers Adress: Västangränd 6 Tyresö Telefon: 08-44 77 800 E-post: maria.lind@specsavers.se Hemsida: http://bit.ly/1t5DEME Twitter: https://twitter.com/SpecsSverige TYRESÖ | 53


Kinesisk mat lagad med kärlek Med enbart färska råvaror och mat som lagas när den ska ätas är Restaurang Peking i Tyresö unika i sitt slag. Dagligen erbjuds en buffé med åtta varmrätter, varav en alltid är svensk husmanskost. Blandningen gör att restaurangen har många stamkunder. – VI LEVER I stort sett på våra stamkunder. De flesta bor i området och många, särskilt barnfamiljer, köper med sig mat hem från oss. Men det kommer även en hel del gäster utifrån som åker hit för att äta lunch, berättar Ling Chen som driver Restaurang Peking tillsammans med sin make Haidong Xia i Tyresö utanför Stockholm.

Sverige från Kina för 20 år sedan. Tre år senare kom maken som länge arbetat i restaurang­ branschen, bland annat på sin brors restaurang i Tyskland. Ganska snart bestämdes därför att paret skulle öppna den första asiatiska restaurangen i Tyresö. – Vi hittade lokalen som tidigare hade varit både pizzeria och italiensk restaurang. Vi ändrade konceptet helt och har ända sedan start satsat på kinamat och svensk husmanskost, lagad av en svensk kock, förklarar Ling. HON KOM TILL

en lunchbuffé med åtta varmrätter varav tre är friterade, fyra är wokade och VARJE DAG SERVERAS

54 | TYRESÖ

en är svensk husmanskost som köttbullar, pytti­ panna eller fläsk. Därtill finns runt 90 rätter på à la cartemenyn. – Där säljer vi mest av den kinesiska specialmenyn med rätter som Pekinganka, Pekingbiff och Gong Bao, som görs av oxfilé och liksom de andra är tillagade i varm järnpanna. All mat tillagas av färska råvaror och görs direkt på beställning. Som på andra kinarestauranger är maten dessutom anpassad till svenskar. – Om vi skulle laga den som vi gör i Kina skulle ni inte tycka om den. Den enda rätten som vi gör exakt på samma sätt som vi själva äter är dumplings, förklarar Ling.

– Det är den bästa dagen på året, då har vi alltid fullbokat och vi ger en ros till alla mödrar som kommer hit, säger Haidong, som även är vd för det kinesiska företagsförbundet i Sverige.

tillbaka driver hon tillsammans med sin bror även en likadan restaurang i Älta. Maten är i stort sett densamma plus att det där även finns sushi på menyn. Båda restaurangerna är populära platser för firanden av olika slag och särskilt mors dag har blivit en stor dag för många Tyresöbor att äta kinamat.

Restaurang Peking

SEDAN TRE ÅR

många även brukar kommentera de stora portionerna och de billiga priserna. – Vi har inte ändrat priserna på sju år, vi kanske borde göra det, men menyerna är gjorda i Kina och det är för mycket jobb att göra om dem, säger han och skrattar.

HAN TILLÄGGER ATT

Adress: Kumla Allé 7 135 53 Tyresö Telefon: 08-798 50 03 Hemsida: www.pekingitrollbacken.com


Byggföretag med bred kompetens Söderbyggen AB är ett byggföretag som visat sig kunniga inom det mesta. Vi har bland annat renoverat tornen på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. ”Vi är noggranna”, säger Mats ”Bobby” Johansson, en av företagets tre ägare.

år sedan bestämde sig Mats ”Bobby” Johansson, Joakim Norén och Roger Carlsson sig för att gå ihop och bilda Söderbyggen AB, med bas i Tyresö. Resultatet blev ett stabilt byggföretag med 16 anställda, som fått en hel del prestigefyllda uppdrag. Bolaget har bland annat varit med i TV3:s Husräddarna. – Där bistod vi med en del av vår verkstad, som de kallade för Husräddarverkstaden. Jag minns att det var lite stökigt eftersom vi samtidigt flyttade in i våra nya lokaler, säger Joakim Norén.

FÖR DRYGT SJU

ANNARS ÄR DET renoveringsarbeten, kontorsanpassningar, skolor och tillbyggnader som tar upp en stor del av tiden. Företaget är dessutom på jakt efter nya stjärnor som kan hjälpa verksamheten ett steg framåt i utvecklingen. – Vi är intresserade av kompetenta, bra snickare som är självgående och intresserade att hålla i projekt själva. De ska även fokusera på att skapa bra kund­ kontakter och får gärna ha tio års arbetserfarenhet, säger Roger Carlsson.

uppdrag har Söderbyggen även kunnat nischa sig inom olika områden. Bland annat genom att bygga olika inspelningsstudior i Stockholmstrakten. – Vi har även byggt inredningar åt restauranger och nattklubbar, då vi har varit tvungna att arbeta under stor tidspress.

FÖRUTOM SINA VANLIGA

år på marknaden har Söderbyggen hunnit med att renovera tornen på Naturhistoriska Museet. – Vi tog hit öronen som sitter högst upp på sidan av tornen och renoverade dem. Det var utmanande men roligt eftersom allt skulle göras likadant som originalet, med handknackad kopparplåt på öronen.

UNDER SINA SJU

med i den tekniska utvecklingen på ett intressant sätt, speciellt när det gäller tidsredovisning för personalen. – Vi har skaffat en applikation som personalen använder för tidsrapportering. Den innehåller även alla våra uppdrag, vilket gör att vi sparar en massa tid gällande fakturering och uppföljning av projekt.

SÖDERBYGGEN HAR HÄNGT

med totalentreprenad och uppföra hus från grunden till inflyttning. Företaget har ett nära samarbete med elektriker, vvs-montörer och andra yrkesmän. – En del har vi arbetat med sedan 20 år tillbaka, säger Mats Johansson.

SÖDERBYGGEN KAN BISTÅ

Söderbyggen Telefon: 08-58 80 90 81 E-post: info@soderbyggen.se Hemsida: www.soderbyggen.se TYRESÖ | 55


Villabesiktningar – gör vad de heter Som ackrediterat kontrollorgan med alla de certifieringar som branschen kräver utför Villabesiktningar bland annat energideklarationer och över­låtelsebesiktningar. Ofta sker över­ synen i samband med ett ägarskifte, en lönsam investering för såväl säljare som köpare. allt om att se över fastighetens energiförbrukning och att få fatt i dolda energitjuvar. När man sedan rett ut hur huset bäst kan behålla sin värme är det dags att se över alternativa energikällor, säger José Escobar, Villabesiktningars ägare.

– Den bästa energin är den som inte används, det är devisen som Villabesiktningar arbetar efter. Med en bakgrund som civilingenjör och en rad vidareutbildningar är José Escobar numera energiexperten med flexibelt arbetsschema. Här finns det lilla företagets styrka och han kan till skillnad från de stora konkurrenterna anpassa sina tjänster efter kundernas behov. – Jag är inte styrd av färdiga paket utan kan anpassa besiktningen efter önskemål. Det kan exempelvis handla om att man som kund endast vill se över vissa rum. Då kan vi skräddarsy en besiktning. Lösningen bidrar också till att jag kan hålla mig flexibel och komma på en tid som passar kunden.

– ENERGIDEKLARATIONER HANDLAR FRAMFÖR

56 | VÄRMDÖ

José Escobars gedigna erfarenhet genererar inte enbart utförliga energideklarationer. Även företagets över­låtelsebesiktningar är populära och har i syfte att upptäcka eventuella brister i fastigheten. Inte minst VILLABESIKTNINGARS FLEXIBILITET OCH

vid ägaröverlåtelser är den här sortens husbesiktningar värdefulla för både köpare och säljare. Köparen vet exakt vad den får medan säljaren kan avskriva sig ansvaret för eventuella framtida, dolda fel. – Det blir på så vis en omsorgsfull överlämning av fastigheten och en ypperlig investering för den som ska köpa ett hus. Genom att kombinera och samplanera olika besiktningar kan man dra ner på kostnaderna för kunden.

Villabesiktningar i Stockholm Telefon: 070-465 90 90 E-post: info@villabesiktningar.se Hemsida: www.villabesiktningar.se


som blev global välgörare Anders Wilhelmson har kallats mycket – förutom punkarkitekt och rebell även den svenska arkitektkårens outsider. Och med många kontroversiella projekt på meritlistan (som att lösa Stockholms bostadsbrist med 500 skyskrapor i innerstan) förstår man varför. Men i dag provocerar han på ett helt annat plan. För åtta år sedan drog Anders Wilhelmson igång en sidoverksamhet med målet att skapa en engångs-toalett för utsatta kvinnor i världens slumområden. Ett projekt som i dag nått stora framgångar.

Himlen över Södermalms östra del är en mix av stålblått och betonggrått. Inne i ett 1800-talshus på Alsnögatan innehar sedan 2002 Wilhelmson Arkitekter AB ett rivningskontrakt, i lokaler med stora fönster och högt i tak. I stort lever kontoret upp till den stereotypa bilden av ett arkitektkontor med stilren inredning, hyllmetrar med arkitektlitteratur och miniatyrmodeller av olika projekt. Väggar, tak och golv är vita. Till och med det ovala bordet i mötesrummets mitt. Anders Wilhelmson, mannen bakom arkitektkontoret, är däremot svart från topp till tå – men han besitter en mycket färgstark personlighet. På en avgörande punkt skiljer sig dock detta kontor från alla andra arkitektkontor i världen. Det handlar om en liten vit påse med den gröna texten ”Peepoo” tryckt på utsidan, en engångstoalett med betydande värde för miljarder utsatta människor runtom i världen. Men

Foto: Gustaf Andersson

Text: Gustaf Andersson

också en produkt som fått omvärlden att se på den omtalade och många gånger provocerande arkitekten Anders Wilhelmson med andra ögon. – Jag tror det finns få andra design­ produkter som är så välpublicerad som denna toalett. Vi dyker upp över hela världen ett par gånger i veckan. Ingen

annan arkitekt syns så mycket, säger han och skrattar.

Provocerande projekt

Anders Wilhelmson växte upp i Bofors och utbildade sig i Göteborg till arkitekt, något han ville bli redan som sexåring. I dag bor han och är verksam i Stockholm 57


Bild: Wilhelmson Arkitekter

sedan många år tillbaka. Och relationen till huvudstaden har länge varit speciell. För tolv år sedan gjorde han exempelvis ett omtalat projekt kallat ”Stockholm 2030”, ett visionärt förslag om att lösa stadens ökande bostadsbrist fram till år 2030 genom att bygga 500 stycken 54våningshus runtom i Stockholm city. Förslaget togs emot med viss skepsism. – ”Stockholm 2030” fick en enorm genomslagskraft, och många känner till det än i dag. Projektet gjorde en del nytta eftersom det satte igång en diskussion om att man kunde bygga skyskrapor i staden. Innan dess var det inte ens möjligt att prata om det. Men projektet har knappast bidragit till att vi fått uppdrag i Stockholm. Redan under 1990-talet vann Wilhelmson Arkitekter-tävlingen om att göra om Gallerian i centrala Stockholm. Förslaget var då att ta bort tunnelbanenedgångarna och bygga in arkaderna i staden. – Det är nu gjort, men vi fick inte rita det, säger Anders Wilhelmson utan att verka det minsta bitter. Med åren har han nämligen insett att det kan vara fel att säga sanningen för tidigt. Speciellt om de styrande krafterna runtomkring är för konservativa. Men att vara före sin samtid är också signumet för en sann visionär. – Eftersom jag kommer från Göteborg har jag lite av en hatkärlek till Stockholm. Men samtidigt har jag en god relation med stadens stadsarkitekter. Antingen älskar man Stockholm eller så tycker man att staden är lite för mycket. En gång i tiden kallades Anders Wilhelmson för Sveriges enda punk­ arkitekt, och än i dag tycker många i branschen att han är en rebell. Det sistnämnda kan han hålla med om efter­ 58

som han hela tiden strävar efter för­ ändring, men att han skulle vara med­ vetet provokativ ställer Wilhelmson sig tvekande till. – Det har inte varit avsiktligt i alla fall. Alla förslag vi gör är gjorda för att vi tror på dem. När jag menar något menar jag alltid allvar, det finns alltid substans i mina åsikter. Och då kan det uppfattas som provokativt, speciellt om ett projekt har en stor dragningskraft. Att han vågar säga vad han tycker sticker ofta i den svenska jantelagssjälen. Det gäller även kontorets förslag om Slussen som bygger på att trafikknuten där inte längre behövs på nuvarande plats. ”Med en bättre lokalisering av trafiken öppnas Gamla Stans östra kaj, och området där Slussen för närvarande är placerat blir åter en naturlig koppling mellan Mälaren och Östersjön”. – Många har sagt till mig att man som egen arkitekt helst inte ska yttra sig om något som någon annan ska äga, men vi har alltid hävdat att arkitektens roll är som en fri intellektuell. Vi har gjort våra projekt, marknadsfört dem och på så sätt skapat debatt. För oss har det varit ett sätt för att kunna behålla kärnan i verksamheten. Vi gör vår nytta men får inte uppdragen i Stockholm. Jag tror det beror på att vi inte är styrbara på det sättet som folk önskar. Men vi får andra uppdrag av den anledningen, som jobbet i Kiruna. Uppdraget Anders Wilhelmson syftar på är Kirunas pågående stadsflytt som varit igång sedan 2004 då man insåg att LKAB:s gruvbrytning orsakade deformationer i marken som rörde sig mot stadens centrum. Två år senare lade Wilhelmson Ariktekter fram ett förslag, på uppdrag av

LKAB, om att flytta stadskärnan nordväst. Och som vanligt när det handlar om Anders Wilhelmson innehöll förslaget annorlunda inslag, som en tropisk regnskog samt en året runt-skidanläggning. – Vårt uppdrag var bland annat att hjälpa till med den dåliga stämningen som fanns hos befolkningen där. Allt är i dag förberett för en flytt mot nordväst. Men de kommunala politikerna ville åt ett annat håll – österut. Frågar du mig tror jag att staden ändå kommer att hamna åt nordväst i framtiden. Det finns fortfarande starka röster för det förslaget, och jag tvivlar inte en sekund på att vi valde rätt i det fallet. I likhet med Slussen är det en fråga som diskuterats under många år av starka grupper som driver åt olika håll. – När det blir jämvikt i sådana fall blir allt stillastående. Som i första världskriget, fronterna gör små ryck framåt. På så sätt är egentligen stadsflytten i Kiruna en stor tragedi!

Början på något nytt

Under en resa till Indien 2005 var Anders Wilhelmson med om ett möte som skulle komma att förändra mycket i hans yrkesverksamma liv. Under sitt sista år som professor och lärare på Kungliga Konsthögskolan, KKH, var han på väg till Varanasi för att tvätta sig i Ganges. I ett av Bombays slumområden träffade han fyra fattiga kvinnor som bodde i egenbyggda hus på trottoaren. – Jag och de jag reste med presenterade oss, och när vi var klara sa en kvinna till mig: ”vi behöver inga arkitekter!”. En fin mening som Anders Wilhelmson aldrig kommer att glömma. Kvinnan förklarade varför hon inte behövde några arkitekter.


Bild: Wilhelmson Arkitekter

man med fördel gräva ner den i marken med en näringsrik odlingsbar jord som resultat. Bland annat har Peepoo sålts, använts och samlats in under två år i slumområdet Kibera i Kenya. Responsen har varit mycket god. Och nu under 2014 har man så mycket kunskap och erfarenhet att man kan satsa ännu hårdare på produkten. Men under de åtta år som snart gått har man även känt på ett stort motstånd, mycket på grund av att Peepoo handlar om det som är längst ner på världens samhällsskala – kvinnor och avföring. – Det är väldigt få upp­ finningar som inte skrämt till en början. Men det blir extra svårt när det gäller att få personer engagerade kring avföring. Att tala om bajs på ett politiskt plan är känsligt, det går bättre att tala om exempelvis vatten efter­ som det ger bättre bilder. Numera kallar Anders Wil­helmson sig inte lika ofta för arkitekt. Wilhelmson Arkitekter har visserligen en fortsatt gedigen arkitektverksamhet (han visar bland annat upp bilder på två höghus med en skogs­beklädd ruin mellan Foto: Maria Berndtsson, Peepoople

– De kunde bygga sina egna hus, de hade besittningsrätt, hade tillgång till vatten och kunde även få el via elnätet. Men det som de inte kunde göra var att sköta sin intimhygien. Detta behövde de hjälp med. Redogörelsen etsade sig fast i Anders Wilhelmsons medvetande. Och på ett hotellrum i Paris samma år dök plötsligt en potentiell lösning upp – han skulle skapa en engångstoalett, ett system som ingen annan tänkt på. – Det är egentligen för jävligt att ingen annan tagit tag i detta problem och kommit på en liknande produkt. En del har till och med blivit arga på mig för att jag inte hittade på produkten tidigare. När det gäller toaletter har vi ett system från 1800-talet som alla tycker är det enda som finns. Ser man på det så är kreativiteten i världen faktiskt inte så stor. I dag har snilleblixten i Paris vuxit till en global sak. Peepoo, som produkten heter, är en engångstoalett som är designad för att vara så effektiv som möjligt – både ekonomiskt och ergonomiskt. Målgruppen är människor i urbana slumområden, katastrof- och flyktingområden, och eftersom det är en engångspåse är tanken att man ska slippa dela den med andra och på så sätt minimera risken att smittas av farliga bakterier eller parasiter. När man sedan utfört sina behov och knutit ihop påsen renas innehållet med hjälp av urea som redan finns i. Och eftersom påsen består av bioplast kan

sig som ska byggas i Norge mellan Oslo och Gardemoen), men mer och mer av hans tid går åt till Pee­ poople, som engångstoalettföretaget heter. En egen fabrik rullar för fullt nere i Tyskland, och planer finns att flytta hem den till Sverige redan i år. Möjligheterna är nästan oändliga. Över 2,5 miljarder människor lever i dag under katastrofala sanitära förhållanden. Och inte blygsamt jämför Anders Wilhelmson Peepoople med Tetrapak. – För dem tog det 20 år att få igång deras första förpackning, vi har ännu bara hållit på i åtta år. Jag drömmer om att Peepoople ska bli som ett nytt Tetrapak, ett av Sveriges största företag. Om så blir fallet får framtiden utvisa. Sanning är i alla fall att företaget är väl omtalat och får uppmärksamhet från de mest otippade håll. Några dagar efter intervjun ska Anders Wilhelmson till Lon­ don för att äta middag med prins Charles på Buckingham Palace. Hans första smoking är därför inhandlad. Vad de ska prata om är oklart. Prinsen är visserligen arkitektintresserad, men Anders själv misstänker att en viss toalett kommer att stå i fokus. – Peepoo är intressant eftersom jag be­stämde mig för att göra något som egentligen inte har med arkitektur att göra. I dag är det också det som jag är mest stolt över. Numera är jag inte bara provokativ, utan upplevs även som mindre chauvinistisk och arrogant. Jag kan i dag skryta med att jag förhindrar våldtäkter på barn och kvinnor, och visa på att det stämmer. Det känns skönt! 59


Närproducerad mat, lantlig idyll och champagne Mitt ute på landet i en grönskande halländsk miljö omgiven av ett naturligt skafferi som inte liknar något annat. Den populära hotell- och konferensanläggningen Gits Gård ligger bara några kilometer från Falkenbergs centrum och har lika nära till havet. Ett perfekt läge enligt ägarna familjen Spång-Lyng. nära till allt, samtidigt som känslan finns att vi är långt ute på landet. Miljön här ute är fantastisk, särskilt för många stressade storstadsbor som är i behov av att komma ut och andas lantlig luft, menar Anna Spång-Lyng som driver Gits Gård tillsammans med sin mor Git Spång som till vardags arbetar som organisationskonsult.

– HÄR ÄR DET

MILJÖN ÄR PERSONLIG och det viktigaste är att gästerna får känslan av att komma hem när de stiger innanför dörren till anläggningen. Ett vänligt bemötande och personlig service är nämligen det centrala för upplevelsen här. – All mat lagas från grunden med råvaror av god kvalitet och miljön är, trots sin närhet till Falkenbergs centrum, avslappnande och lantlig, precis så som många som kommer hit önskar ha det säger Anna Spång-Lyng. – Vi har ett helt fantastiskt skafferi här ute som vi plockar godbitar ur och det vi inte har själva försöker vi så långt det är möjligt köpa från lokala producenter. Det är väldigt roligt och inspirerande att

60 | FALKENBERG

arbeta på det här sättet, och det är få krogar som kan erbjuda ett sådant sortiment, menar anläggningens kökschef Christoffer Neem. HAN LAGAR ALLTIFRÅN stora gastronomiska upplevelser till vällagade luncher för spontangäster som kommer hit under sommaren. Det är den tiden på året som Gits gård står öppen för allmänheten, i övrigt är det förbeställda sällskap som gästar gården. – Vi skräddarsyr efter varje gästs önskemål angående just deras event och arrangemang. Många företag lägger sina konferenser och kickoffer i vår kreativa miljö. Vi har tre olika konferenssalar och tar emot grupper från 5–80 personer. Matsalen tar också 100 sittande gäster och vi har boende för 55 personer plus goda samarbeten med andra hotell i närheten, säger Anna Spång-Lyng.

det vore nog har anläggningen även en egen exklusiv vinkällare. Där hålls med jämna mellanrum provningar av diverse slag av gårdens duktiga sommelier.

SOM OM INTE

– Hon är fantastiskt duktig på alla typer av viner, Champagne och även rom. I vår har vi också haft den stora äran att ha Michel Jamais tillsammans med Munskänkarna på en större provnig och middag, säger Anna Spång-Lyng. GITS GÅRD ÄR också en mycket populär plats att gifta sig på. Förra året hölls 16 bröllop här, varav vissa pågick i dagarna tre. Födelsedagsfirare, släktträffar och golfgäng är några andra exempel på sällskap som huserar på gården under årets gång. När det nalkas jul arrangeras årligen en välbesökt julmarknad i november, sedan följer en mängd julbord för både företag och privatpersoner. Nytt för i år är även den filial inne i Falkenberg som slår upp portarna inom en snar framtid. – Den ska heta Annas trädgård och ska bli en naturlig mötesplats mitt inne i centrala Falkenberg. Stället ska fungera som café med fika dagtid och servera lättare mat och dryck under kvällen och inriktningen ska vara champagne, ostron och smaker ur Hallands skafferi som charkuteribrickor, lax och ost.


Upplev Falkenberg med alla sinnen. Gits Gård. I naturskön miljö kan du bo, äta och uppleva Hallands kust och inland. I matsalen serveras frukost, lunch och middag. Både enklare rätter och gourmetmiddagar. Självklart egen- eller närproducerat. Vi ordnar även konferenser för upp till 80 personer året runt. Annas Trädgård. I sommar blir det premiär för Annas Trädgård i Falkenberg. En lummig oas med Halländska delikatesser och god dryck.

Välkommen!

& Annas Trädgård www.gitsgard.se • info@gitsgard.se • Tel 0346-495 75


Nyckeln till en lönsam verksamhet Key Solutions är ett av Sveriges bästa säljföretag, men i motsatts till vad många tror handlar det inte alltid om volym. Dessutom har bolaget utsetts till Sveriges näst bästa och Europas tredje bästa arbetsplats av Great Place To Work. Här fokuserar man även en stor del av energin på välgörenhet. KEY SOLUTIONS ÄR företaget som har visat att dagarna för ytliga säljföretag är förbi. – De stora företagen har börjat förstå hur de skadar sitt varumärke genom snabba säljaffärer med missnöjda kunder. Genom att anlita säljföretag som bara tänker volym får de en stor del kunder som bara stannar till bindningstidens slut och sedan berättar kunderna för sina vänner hur besvikna de är, förklarar Wiliam Moulad, en av grundarna till Key Solutions samt chef för det nya huvudkontoret i Stockholm.

62 | VÄSTERÅS

alla journalister, och på Facebook sprids inlägg mycket snabbare och mer okontrollerat än insändarna i tidningarna gjorde förr. Dessutom finns negativa inlägg kvar i Google-sökningar mycket längre än ett tidningsnummer är ute till försäljning. Key Solutions arbetar därför endast med tjänster och produkter som de själva kan stå för och som kunden har anledning att vara nöjd med. Genom att arbeta långsiktigt med såväl personal som uppdragsgivare säkerställer de en hög kvalitet genom

I DAG ÄR

hela försäljningsarbetet. Och den höga kvaliteten har Key Solutions fått många kvitton på. – Vi har vissa krav som våra uppdragsgivare måste uppfylla, och i utbyte kan de förvänta sig att vi höjer deras kundintag. För flera av våra uppdragsgivare har vi blivit deras största återförsäljare, berättar Wiliam. 2008 med målet att effektivisera försäljningen åt andra bolag. Företaget har i dag

KEY SOLUTIONS STARTADES

kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås. Det handlar om försäljning mot såväl privatpersoner som företag och sker framför allt genom face2face vid exempelvis event. Wiliam Moulad påpekar att nyckeln ligger i att anpassa säljstrategin efter den målgrupp man vill nå. Därför har Key Solutions ett nära samarbete med sina uppdragsgivare för att förstå var målgruppen verkar samt för att ge sin personal den bästa utgångspunkten för en lyckad försäljning. – Det är viktigt för oss att ge vår personal rättvisa förutsättningar för att lyckas med sina uppdrag, förklarar Theresa Flodman, marknadschef för Key Solutions. Genom att våra medarbetare får goda förutsättningar väljer de också att stanna hos oss. – När personalen stannar säkerställer


vi också kompetensen hos våra säljare, fyller Wiliam i.

goda möjligheter att göra karriär inom företaget, berättar Wiliam Moulad.

HAN FÖRKLARAR ATT säljbranschen i dag till allt för stor del domineras av korta anställningar. Stor rotation på personal leder till en större osäkerhet kring vilka kunskaper säljarna har vilket påverkar mötet med kunder negativt.

ALLA ANSTÄLLDA HOS

på personalens bästa har Key Solutions också vunnit fyra priser av Great Place To Work. Under 2013 utsågs de till Sveriges tredje bästa arbetsplats, samt den femte bästa arbetsplatsen i Europa. I år vann de silver i Sverige och brons i Europa. – Våra anställda är väldigt drivna och trivs bra eftersom de vet att det finns

GENOM ATT FOKUSERA

Key Solutions får bra säljutbildningar, och rekrytering till chefsposter sker endast inifrån företaget. Anställda i chefspositioner bistås dessutom med utbildning inom såväl retorik och talteknik som ledarskap som grundläggande ekonomi. – Sedan tror jag att arbetsmiljön också påverkas av att vi har en väldigt entusiastisk ledning och en noggrann rekryteringsprocess, säger Theresa. Vi tittar sällan oss blinda på de sökandes CV:n utan avsätter tid för att intervjua så många som möjligt. – Första intrycket är det viktigaste, allt annat får de utbildning inom. Vi söker personal som är öppna och positiva, förklarar Wiliam. När säljaren

möter en kund är det bara kundbe­möt­ andet som spelar roll, vad som står i CV:t vet inte kunden.

får medarbetarna känna att de också kan bidra, säger Theresa. ser positivt på framtiden och planerar att inom det närmsta året ta steget in på den norska marknaden. De hoppas givetvis också behålla sin position på listan över Great Place To Work och inleda fler värdefulla samarbeten.

WILIAM OCH THERESA

bara när det kommer till personal som Key Solutions har hjärtat på rätt ställe. Det arbetar också aktivt med flera välgörenhetsprojekt och sponsrar bland annat Ung Cancer, Bröstcancerfonden, World Childhood Foundation, Röda korset och Världs­­naturfonden. Ett av deras mest lyckade projekt är deras samarbete med Ung Cancer där de kom upp med idéen till armbanden med texten ”Fuck Cancer” på som syns på många svenskars armar. – Vi försöker också tänka på våra anställda i våra KeyCare-projekt, exempelvis när de fick springa Göteborgsvarvet för Barncancerfonden. Då DET ÄR INTE

Key Solutions Telefon: 073-684 66 00 E-post: info@keysolutions.se Hemsida: www.keysolutions.se Facebook: http://goo.gl/r27gMS FALKENBERG | 63


Glasklara fönsterlösningar Att klistra en film på glaspartier är effektivt som insynsskydd på ställen där många människor går förbi. Men även som splitterskydd för att hålla ihop en ruta om den skulle gå sönder eller som säkerhet för att visa att det sitter ett glas där. – DET KALLAS FÖR konstmarkeringar och finns i alla storlekar, mönster och färger. Det går även att få det som en namnskylt eller att trycka ett fotografi eller en logga på glaset. Splitterskyddet syns inte alls och är väldigt segt, vilket gör det vanligt att klistra på fönster som är särskilt utsatta, förklarar Kenneth Nilsson från företaget Glasklart i Uppsala. HAN MENAR ATT inredningsglas har blivit allt vanligare och finns som alltifrån glasväggar i konferensrum på företag till stora speglar i gymlokaler. Hos privatpersoner är stora glaspartier vanligast i hus med någon form av utsikt. Dock är det ofta förknippat med att det blir väldigt varmt inomhus när solen ligger på. – Ofta är det hus vid exempelvis havet som har stora glaspartier i ett rum med utsikt och att man då inte kan sitta där för att det blir för varmt. Då är solskyddsfilm en bra

64 | UPPSALA

lösning. Den fungerar ungefär på samma sätt som ett par solglasögon, förklarar Kenneth och berättar att det även finns glas med inbyggt UV-skydd, eluppvärmda glas och glas med inbyggda larm som inte syns. HAN MENAR ATT många inte riktigt har koll på vad de har för fönster och hur mycket energi som faktiskt går att spara. I gamla hus var det förr vanligt att luften byttes ut genom att inte ha helt täta fönster, medan det i dag är tvärtom. Allt ska tätas och inomhusluften ska regleras genom bra ventilationssystem. – Det har hänt flera gånger att folk ringt till oss och undrat varför det blir så mycket imma på deras helt nya fönster. Då förklarar vi att de har fått ett väldigt bra fönster och att imman beror på att det är tätt. På gamla fönster blir det ingen imma eftersom det där läcker ut rumsvärme.

FÖRETAGET BESTÅR AV totalt 17 anställda, där 13 är ute på fältet. Vid tunga jobb som metallpartimontage för exempelvis landstinget går det åt många personer som ska bära och montera de brand- och säkerhetsklassade produkterna med tillhörande glas. – Det kräver mycket planering och styrka för att få in stora partier som ofta är lika breda som korridorerna i exempelvis ett sjukhus. Det är därför en stor del av vår verksamhet, förklarar Kenneth, som har avtal med flera kommuner och landsting samt erbjuder jourverksamhet.

kommit alltmer på senare år, men som Kenneth är något tveksam till, är fönster som är tillverkade i PVC. Vissa kunder önskar det eftersom det är underhållsfritt och samtidigt billigare än aluminiumfönster. Samtidigt finns det de som relaterar produkten till att plast med tiden förstörs av sol och värme. – Jag tror inte att det är någon fara, men vi vet ju inte hur produkten kommer att bete sig om 20 år, det ligger nog PVC-fönstren lite i fatet. Dessutom har många aluminiumfönster blivit billigare de senaste åren.

EN PRODUKT SOM

Glasklart AB, Bolandsgatan 15 C, 753 23 Uppsala E-post: info@glasklart.se • Telefon: 018-65 13 30 • www.glasklart.se


Unika värmepannor för unika utrymmen Inga hus eller pannrum är exakt likadana. Hos Extuna i Falun är detta inga problem. Det 50-årsjubilerande företaget tillverkar alla sina produkter för att passa kundens befintliga utrymmen. ”Våra kunder får vara med och bestämma själv vad de behöver”, säger vd Maurit Persson. FÖR 50 ÅR SEDAN startade två män från Borlänge Extuna. Men sedan 1975 drivs företaget av familjen Persson. I dag är det bland annat Maurit Persson som tagit över företaget, som tillverkar och säljer värmepannor och ackumulatortankar, från sin far och farbror. EXTUNA ÄR ETT ganska speciellt företag. I stället för att köpa in ett set färdiga pannor eller tankar görs allting från grunden. Så när en kund är på jakt efter en ny panna kommer Extuna ut och mäter upp så att kunden får rätt panna med rätt volym och rätt storlek. Därefter tillverkar företaget en unik panna eller ackumulatortank som passar precis för den enskilde kundens behov. – Kunderna är på så sätt med och bestämmer vad de behöver. Det är viktigt eftersom det inte handlar om några dussinvaror. Alla kunder är unika och alla

produkter är, mer eller mindre, unika, säger Maurit Persson. eldar kunderna med ved, pellets eller flis. Extunas produkter har även lett till att företaget i framtiden kommer, i viss mån, arbeta utomlands i bland annat Kina och Rumänien för att vara med i utvecklingen mot lägre koldioxidutsläpp. – I Rumänien har man haft mycket rysk gas, men nu går priserna upp ser man sig där om efter något annat. Vår första order dit är en vedpanna, säger Maurit Persson och fortsätter: – I Kina i dag eldas det mycket med kol, men där är det pellets som gäller för vår del. Vi håller på att skriva ett avtal med en tillverkare i Kina som ska ta fram pannorna för den kinesiska marknaden efter våra regler.

I FÖRETAGETS PRODUKTER

runt om i hela Sverige och den största kundkretsen finns i Mellansverige. Och enligt Maurit Persson kan det finnas en stor anledning till att så många väljer Extuna framför konkurrenterna.

EXTUNAS PRODUKTER FINNS

– Det är lokalproducerat och man har närheten till att få hjälp. Vi kan komma ut och titta och mäta, och har någon en fundering kan vi hjälpa till. Vi kan till exempel elda hos kunden för att se att allting är rätt inställt, säger Maurit Persson utan att låta skrytsam. på att slänga ut ett tips för den som är på jakt efter en ny värmeanläggning. – Det är en produkt du ska ha länge. Livslängden ligger på 25–30 år. På så sätt är därför viktigare att välja en bra värmeanläggning än exempelvis en bil.

HON PASSAR ÄVEN

Extuna Telefon: 023-26 990 E-post: info@extuna.se Hemsida: www.extuna.se Facebook: www.facebook.com/extuna FALUN | 65


Foto: Lars Dahlström

Förbättrar din vardag Att folk ska ha tillgång till friskt och gott vatten och enkelt kunna bli av med sitt avfall är något som Dala Vatten och Avfall AB jobbar för. Man har riktat in sig på att öka servicen inom dessa samhällstjänster, vilket också syns i kund­ undersökningarna. Dalarnas mest uppskattade återvinningscentral finns i Leksand och flera av bolagets andra ÅVC:er ligger i topp. DALA VATTEN OCH AVFALL grundades år 2007 då Rättvik, Leksand och Gagnefs kommuner beslutade att starta ett gemensamt samordningsföretag för sina VA- och avfallsverksamheter. Några år senare valde även Vansbro att ansluta sig till systemet. Successivt har kommunerna satt upp mål för företaget och senaste analysen visar att alla målen blivit uppfyllda med råge. Det blir därmed lätt att dra slutsatsen att denna sammanslagning har blivit en lyckad affär för såväl kommunerna som invånarna.

vattenprover per kommun och år hålls kvaliteten på dricksvattnet under kontroll. – Jag kan lova att vårt kommunala vatten är avsevärt bättre än i en egen brunn, menar Örjan Furn, vd för Dala Vatten och Avfall. MED CA 160

för att i samhället minska avfallsmängder, öka motivationen för åter­vinning MAN ARBETAR FÖREBYGGANDE

66 | LEKSAND

och förståelsen för farligt avfall, och med så kallat uppströmsarbete, för att skydda grundvattnet och öka renheten i det vatten som spolas ner i avloppen. DALA VATTEN OCH AVFALL strävar dessutom efter att uppfylla de internationella miljömål som är satta och då återvinningscentralerna i Leksand och Rättvik är bland de bästa i Dalarna kan man enas om att de är på god väg. – Många av våra kunder trivs så bra på återvinningscentralerna att de ber oss öppna ett café, berättar Örjan och skrattar. Han är mån om att fortsätta att utveckla verksam­ heterna och har flera stora förbättringsprojekt planerade de närmsta åren. Det projekt som ligger närmast i tiden börjar redan i höst och innebär en omfattande ombyggnation av Rättviks reningsverk för en kostnad av 60 miljoner kronor. Därefter följer en liknande ombyggnad av reningsverket i Leksand.

KUNDERNAS NÖJDHET HAR ökat markant under de senaste åren, och även personalen trivs på företaget. Dala Vatten och Avfall AB har för ett par år framöver ett stort rekryteringsbehov och Örjan uppmuntrar dig att läsa mer om rekryteringen på företagets hemsida.

Dala Vatten och Avfall Adress: Tallskogsvägen 1 793 35 Leksand Telefon: 020-200 210 E-post: info@dvaab.se Hemsida: www.dalavattenavfall.se


Lokalproducerad potatis från Dalarna Närproducerad mat blir både vanligare och alltmer populärt. På Leksandspotatis Olhansgården AB i Dalarna säljs potatisen i stort sett uteslutande till lokala butiker och ortsbor. ”Vi levererar direkt till butiker i området mellan Rättvik och Borlänge”, säger Beata Olhans, som driver företaget tillsammans med sin man Lars-Åke. tiden att köpa lokalproducerade råvaror och det gör att transporterna minskar, vilket är bättre för miljön. Våra kunder vill ha kvalitet och service, och det ger vi dem, säger Beata Olhans.

– DET LIGGER I

att jorden plöjs under hösten. Därefter körs en specialfräs över marken för att bilda fåror och kupor som potatisen ska sättas i. När sättaren planterar potatisen i jorden kommer samtidigt en avvägd mängd gödning med. – Vi analyserar jorden innan vi sätter potatisen för att se vilka ämnen som behöver tillföras för att få en så bra skörd som möjligt. När potatisen väl är i jorden låter vi den vara ett tag innan det är dags att kupa den igen för att den inte ska nås av solens strålar och bli grön och därmed giftig, berättar Lars-Åke. Han förklarar att det är den mörkgröna färgen som är farlig och inte den ljusgröna som kan bildas när potatisen ligger för ljust i butik.

POTATISÅRET BÖRJAR MED

mamma som startade odlingen på gården. Hon kom från en familj som drev handelsträdgård och startade både potatis- och spannmålsodling. När sonen och hans fru tog över för 25 år sedan fortsatte de i samma spår fram tills för bara något år sedan då de bestämde sig för att satsa på bara potatis. – Vi har länge samarbetat med andra liknande aktörer i området. När vi beslutade oss för att sluta med spannmål tog de över vår produktion samtidigt som de i sin tur slutade med potatis och överlät den biten till oss, berättar Beata.

DET VAR LARS-ÅKES

går att skörda först i slutet av juli, till skillnad från de odlare som är verksamma längre söderut som får den får den första färdiga råvaran lagom till midsommar. Potatisen som ska lagras inför vintern ligger kvar i jorden fram till i mitten av september.

DEN FÖRSTA POTATISEN

– Den sorten brukar vi blasta av innan vi tar upp den. Ofta angrips bladen av mögel som är viktigt att göra allt för att skydda potatisen ifrån, därför måste vi spruta blasten med ett speciellt medel. När det väl är dags att ta upp potatisen har vi bara några veckor på oss innan frosten börjar komma och förstör skörden, säger Lars-Åke och berättar att de under förra året hade vi en skörd på 1 569 ton jämfört med det normala som brukar ligga runt 1 000 ton.

Leksandspotatis Olhansgården Adress: Övermo Backåkersvägen 4 Leksand Telefon Lars-Åke: 070 51 33 128 Telefon Beata: 070 69 33 128 LEKSAND | 67


Hundra tusen skogsplantor om dagen Att hitta bra personal som är motiverad och tycker om att jobba fysiskt och utomhus i alla väder är inte det lättaste. Dala Kvalitetsskog AB har 97 procent godkänt av skogsbolag som har utvärderat deras skogsplanteringar. – DET ÄR EN bra siffra då 100 procent i stort sett är omöjligt att uppnå. Vi har ett bra rykte och får ständigt nya kunder utan att behöva annonsera, det hör ihop med vår kompetenta och engagerade personal, menar Fredrik Gundhe, som driver Dala Kvalitetsskog AB.

i branschen i hela sitt yrkesverksamma liv. Intresset kommer från hans morfar som arbetade som skogsvaktare, något som gjorde att valet att gå naturbruksgymnasiet i Älvdalen var givet. Med början i ett UF-företag startade han eget direkt efter studenten. – Jag visste redan innan jag slutade gymnasiet att jag ville starta eget och tog tag i det direkt. Jag började med att arbeta ensam med plantering och röjning och efter ett tag köpte jag en skogsmaskin och anställde en kompis. Sedan dess har det vuxit, berättar Fredrik, som nu har arbetat i skogsbranschen i 18 år.

HAN HAR VARIT

68 | LEKSAND

I DAG HAR han 65 anställda under högsäsongen som i och med specialiseringen plantering sätter drygt 100 000 plantor om dagen i skogar runt om i Mellan­ sverige, samt sysslar med röjning. Ändå menar Fredrik att det är svårt att hitta bra personal då många efter en period i arbetet tappar motivationen när det regnar, är värmebölja eller kommer bitande knott. – Det är även viktigt att vara i fysisk god form för att kunna arbeta med det här, många träningsvana personer fastnar för yrket. Min fru Rian är thailändska och jobbar också i företaget. Tack vare hennes kontakter kommer merparten av våra anställda från Thailand. De har jobbat på åkrarna sedan de var i tioårsåldern och tycker att det här arbetet är en barnlek, säger Fredrik som själv stormtrivs med sitt yrke. MEN HAN HAR även sett hur branschen blivit allt tuffare under de år han arbetat. – Skogen är en av landets grundbultar. På senare år har konkurrensen hårdnat och några entreprenörer

har blivit större. Därmed har en stor del enmans­ firmor försvunnit och priserna har pressats. Kunderna är främst stora skogsbolag och det är de som ger störst uppdrag. Men även en liten del privata skogsägare hör av sig och behöver hjälp med sina marker. Jobbet går i första hand ut på att på platser där skog har avverkats plantera nya träd. Det mesta arbetet sker under senvåren och hösten. – Vi brukar köra i gång i april, sedan är det paus under juli innan vi sätter igång med höstplanteringen i augusti. Då kan vi arbeta fram tills snön kommer. Sedan är det bara att vänta på att den ska försvinna innan vi kan sätta igång igen, förklarar Fredrik.

Dala Kvalitetsskog AB E-post: fredrik@dalakvalitetsskog.se Hemsida: www.dalakvalitetsskog.se


Trähusspecialist med eget virke Siljansnäs Sågverk är byggföretag som med en lång erfarenhet och stort kunnande inom trä uppför olika typer av timmerstugor och lösvirkeshus till kunder runt om i hela Sverige. Som om det inte vore nog ser företaget även till att använda sitt alldeles egna byggmaterial. ett företag som verkligen kan kallas för ett familjeföretag. I dag styr Ingvar Skalk bolaget tillsammans med sina söner Stefan och Martin. Men när företaget drog i gång verksamheten 1946 var det Ingvars föräldrar som höll i trådarna.

SILJANSNÄS SÅGVERK ÄR

I DAGSLÄGET FOKUSERAR man på byggbranschen, men när konjunkturen vänder är det även möjligt att starta i gång den del av företaget som sysslar med sågverk.

vid byggnationer av trähus totalentreprenör. – Det finns många som håller på med det. Men vi är väl de enda som tillhandahåller byggmaterial och eget virke. Vi gör allt på byggnationssidan. Men när det gäller rörmokeri och el hyr vi in någon, säger Ingvar Skalk.

SILJANSNÄS SÅGVERK ÄR

har företaget sedan vidare­utveck­ lats med hjälp av flera personer inom familjen och i dag har Siljansnäs Sågverk totalt 18 anställda. UNDER ÅRENS LOPP

FÖRETAGET ÄR BASERAT i Leksand men har gjort uppdrag runt om i hela Sverige och är fortsatt öppna för att vidga sina vyer. – Vi har varit i Stockholm och gjort både timmer­ stugor och lösvirkeshus. Vi har även varit längre söderut, säger Ingvar. SILJANSNÄS SÅGVERK BÖRJADE bygga i hus på 60-talet och har alltså fortsatt med denna del än i dag. Det gör att Ingvar Skalk och hans medarbetare har precis vad som krävs för att göra ett bra jobb när det kommer till olika typer av trähus. – Vi har lång erfarenhet i branschen. Vi har många medarbetare som har varit kvar i 30–40 år, säger Ingvar.

FÖRUTOM ATT BYGGA helt färdiga hus gör Siljansnäs Sågverk även reparationer, tillbyggnationer och många mindre jobb i sommarstugor och semesterhus runt om i Leksands-trakten. I framtiden ser byggsidan ut att vara fortsatt stark för företaget. – Vi har lite projekt på gång. Bland annat ska vi uppföra lite stugor. Vi har tomtmark som vi ska exploatera, säger Ingvar Skalk. INGVAR BERÄTTAR ATT många av företagets kunder är återkommande och ger positiva kommentarer efter avslutade jobb. Vilket kanske inte är så konstigt att förstå efter att Ingvar förklarat ännu en av företagets styrkor. – Vi kan lösa det mesta i byggnationsväg. Vi bygger i både timmer och lösvirke. Det är kundens önskemål som styr vad vi gör.

Siljanäs Sågverk Adress: Almo Råbäcksvägen 31 793 97 Siljansnäs Telefon: 0247-30 000 E-post: info@siljansnassagverk.se LEKSAND | 69


Hjälper dig till en specialanpassad sömn Det viktigaste för en skön sömn är en säng utformad för dina behov. Det har Basis Snickeri i Leksand tagit fasta på. Paavo Mustola och hans manskap har under 38 år byggt måttbeställda sängar till kunder över hela Sverige. i snickeribranschen har Paavo Mustola på Basis Snickeri hunnit med mycket. Firman har bland annat skickat produkter till Japan efter jordbävningar, till New York efter terrorattacken den 11 september 2001 samt varit underleverantör till ett annat företag som ställde ut på Sevilla-utställningen.

UNDER SINA 38 ÅR

Basis Snickeris huvudfokus på att konstruera måttbeställda sängar, en del av snickeriets produktkatalog som funnits med sedan starten, men som på senare år blivit den största delen av verksamheten. – Det är väldigt sällsynt. Vi känner faktiskt inte till någon annan som håller på med måttbeställda sängar. Alla andra kör standardmått på allting, säger Paavo Mustola och tillägger: – Sedan är våra sängar väldigt hållbara rent design­mässigt och smälter in i vilken tid som helst. Dessutom går våra sängar inte sönder eftersom vi

I DAG LIGGER

70 | LEKSAND

tillverkar dem på ett ordentligt sätt. Vi har aldrig fått tillbaka en säng på 38 år och vi har heller aldrig hört att någon gått sönder. kunnande gör att företaget har kunder över hela Sverige som innefattar alltifrån privatpersoner till företag och föreningar. Men snickeriet har även kunder över hela världen. Paavo Mustola berättar att firman i år bland annat skickat produkter till Schweiz. Företaget tillhandahåller även tillbehör till varje säng. Det kan då röra sig om sänglådor, måttanpassade bäddmadrasser och fallbrädor så att barnen inte trillar ur sängen på natten.

BASIS SNICKERIS STORA

under sin livstid även arbetat mycket med måleri, något firman gör än i dag. Paavo Mustola berättar att snickeriet bland annat målat stolar till Svenska Kyrkan och gjort jobb till Lantmäteriet. Dessutom jobbar snickeriet en del

BASIS SNICKERI HAR

med att tillverka olika typer av bord. Och precis som när det gäller sängarna är det kraftiga och hållbara bordkonstruktioner som är melodin. – Kunderna vi har vill att det ska stå stadigt och inte skaka när man äter, säger Paavo Mustola. MEN I FRAMTIDEN kommer Basis Snickeri fortsätta med sitt stora fokus på just sängar. – Vi ska prova att utveckla barnsängar. Vi har märkt att det finns ett stort intresse för det. Och vi gör både enkelsängar och våningssängar för barn.

Basis Snickeri Telefon: 0247-129 02 E-post: info@basissnickeri.com Hemsida: www.basissnickeri.com


Svälten på Afrikas horn har skördat många liv. Nu har du chansen att ge igen. Tusen tack för alla bidrag, men vi behöver fler. Katastrofen är nämligen långt ifrån över. Den är faktiskt värre nu. Röda Korset är på plats på Afrikas horn där över 12 miljoner människor fortfarande lider av akut brist på mat. SMS:a AKUT TORKA till 72 900 så bidrar du med 100 kr. Tack för din hjälp!

www.redcross.se


Bergkvist-Insjön exporterar virke till hela världen Bergkvist-Insjön är ett anrikt företag inom träindustrin som med sin långa erfarenhet exporterar sina produkter till stora delar av världen. ”Vi etable­ rar oss i Kina. Det är ett stort projekt för oss”, säger vd Peter Eklund.

Asien. Våra marknader där är Kina, Japan och Sydkorea. Resten är till Europa och en del till Nordafrika, säger företagets vd Peter Eklund och fortsätter: – En stor del av vår export till Asien går då antingen in direkt i kinesisk möbelindustri eller till japansk byggindustri. I Europa är det också mest byggindustri. att affärerna innebär att företaget tar hem sina pengar till det lokala skogsbruket där de köper sitt virke. Och för att beskriva hur mycket trä som Bergkvist-Insjön avverkar finns exempel från hemkommunen Leksand. – Om man skulle avverka all tillväxt i skogen inom Leksands kommun skulle man få fram ungefär 450 000 kubikmeter av alla sortiment. Vi förbrukar runt 700 000 kubikmeter grantimmer om året, alltså ett större område.

även framtidsplaner i Sverige. – Många tänker att sågverk är ett gammalmodigt och enkelt jobb. Men det är det inte. Vi håller samma tekniknivå som pappersindustrin och vill attrahera medarbetare som har en hygglig utbildning. Det behöver inte vara träutbildning men det ska vara en bra utbildning. Gärna något inom el eller automation i botten. Det är viktigt, säger Peter Eklund. MEN FÖRETAGET HAR

PETER EKLUND BERÄTTAR

entreprenören Axel Bergkvist igång Bergkvist-Insjön. Företaget ägs än i dag av familjen och såväl tredje som fjärde generationen Bergkvist är aktiva inom företaget. Numera, nästan 90 år efter starten, har företaget ett sågverk med 130 anställda. Weda Skog köper timmer till Bergkvist-Insjön. Företaget är baserat i Leksands kommun. – Hela 85 procent av vår produktion exporteras, resten är i Sverige. Av de 85 procenten går 65 till ÅR 1926 DROG

72 | LEKSAND

Bergkvist Insjön Telefon: 0247-44 300 E-post: info@bergkvist-insjon.se Hemsida: www.bergkvist-insjon.se www.wedaskog.se


Framgångsrik trädfällning Med hela Norden som arbetsområde åker Champs of Logging runt och bedriver utbildningar för motorsågskörkort, anordnar tävlingar i trädfällning samt utför olika typer av fällningsjobb och specialuppdrag inom trädfällnings- och arboristuppdrag. har en något märklig historia. Efter att Christer Stolt gått en utbildning i motor­ sågsteknik tog han 1999 hem VM i logging. Året efter gick Mikael Sundberg samma utbildning och de båda gjorde till slut upp i 2000 års VM i logging där Christer återigen stod som segrare, med Mikael som tvåa. CHAMPS OF LOGGING

EFTER ATT MIKAEL året efter tagit hem VM-titeln bestämde sig duon år 2002 för att starta Champs of Logging tillsammans, ett företag som främst utbildar personer i motorsågsteknik. Två år efter starten hade företaget så mycket jobb att Christer och Mikael beslutade sig för att sluta sina ordinarie jobb och satsa fullt ut på Champs of Logging.

företaget ledande inom utbildningar för motorsåg och röjsåg, samt har bland annat varit med i projektet Säker Skog tillsammans med Arbets­miljöverket. MNa har även tagit fram utbildningsprogram I DAG ÄR

för att personer ska kunna ta ett så kallat motorsågs­ körkort. Under utbildningarna får deltagarna poäng efter varje moment och duon berättar att säkerhets­ tänket går som en röd tråd genom hela utbildningen. – Har du till exempel inte skyddskläder på får du minuspoäng. Med hjälp av det får du en pedagogik där personer tycker det är kul att skärpa sig eftersom det då kommer gå bra, säger Mikael Sundberg. CHAMPS OF LOGGING arbetar över hela Norden och ägnar sig förutom utbildningar även åt jobb inom trädfällning och olika typer av arboristuppdrag där det bland annat gäller att ta ned träd uppifrån och ner. – Samtidigt håller vi vår kompetens för våra utbildningar uppe, säger Mikael och berättar att företagets kunder till största del består av kommuner, myndigheter och andra företag.

har under de senaste åren även anlitas flitigt för flera specialistuppdrag som kräver CHAMPS OF LOGGING

kunskap inom klättringsteknik och andra typer av specialkunskaper som Mikael och Christer besitter genom att själva ha gått flera utbildningar. – Ofta får vi uppdrag som andra tackar nej till, vilket är både kul och utvecklande. Tittar man på användningen av motorsåg omkommer det varje år fem till tio personer och 200 blir allvarligt skadade. Det är många som gör sig illa i förhållande till hur många som jobbar med detta, säger Christer. SÅ ATT FÖRETAGETS utbildningar har en given plats på marknaden råder det ingen tvekan om.

Champs of Logging Telefon: 070 746 55 73 E-post: mikael@champsoflogging.se Hemsida: www.champsoflogging.se LEKSAND | 73


Trädgårdsmaskiner, renoveringar och elsanering Äng-Be Elsanering AB i Siljansnäs är alltid är på jakt efter nya utmaningar. Detta har gjort att företaget i dag är ledande inom robotgräsklippare från Husqvarna såväl som elsanering för elöverkänsliga personer. Som om det inte vore nog arbetar Äng-Be Elsanering även mycket med renoveringar i gammal stil. och Gösta Bergström startade Äng-Be Elsanering AB i Siljansnäs i Dalarna stod det ganska snabbt klart att det här var ett företag som skulle gå i bräschen. Äng-Be var först i Sverige med att arbeta med elsaneringar för att ta bort elektriskt magnetiska fält i hus och byggnader där det bodde eller arbetade personer som var elöverkänsliga. Men efter att läkare slog fast att de inte kunde konstatera att elöverkänslighet var en sjukdom gick Äng-Be vidare mot nya utmaningar för att komplettera den el-verksamhet de håller på med än i dag. Företaget började med byggnationer och har i dag byggt upp en del av sin verksamhet där Äng-Be kan göra allt från att gjuta grunden till att ha ett färdigt hus eller stuga på plats.

NÄR RODNY ÄNGES

DESSUTOM HAR FÖRETAGET

nischat sig på renover­

ingar i gammal stil. – Vi vill inte vara med produktionssamhället och 74 | LEKSAND

skapa stora moderna hus. Vi renoverar i stället gamla hus och då ska det se gammalt ut också, säger Rodny. öppnade Äng-Be, som gör jobb i hela Sverige, ännu en del inom verksamheten genom att börja sälja och serva robotgräs­ klippare – så kallade Automowers från Husqvarna. I dag är robotgräsklipparna tillsammans med övriga trädgårdsmaskiner Äng-Bes största inkomstkälla där företaget, förutom att sälja robotgräsklipparna, även servar, reparerar och förvarar klipparna under vintern när de inte behövs. – Vi säljer ungefär 200 robotgräsklippare om året och har runt 1 000 i gång, säger Rodny. MEN RUNT MILLENNIESKIFTET

enbart av Husqvarnas maskiner, vilket har lett till ett nära samarbete med företaget. – Vi är en av de bästa på robotgräsklippare och har varit på flera utbildningar med Husqvarna. Med hjälp av idéer från oss har de tagit fram en ny bra produkt, säger Rodny och fortsätter:

ÄNG-BE ANVÄNDER SIG

– Vi vill inte ha en gräsklippare som bara klarar fyrkantig yta. Den ska även klara backar, slänter och trånga passager. Och även om Äng-Be i dag är fullbokade en tid framöver, samt är nöjda över sitt utbud i dagsläget, är det inte otänkbart att en ny del av verksamheten kommer startas. – Det vi håller på med nu är ungefär vad vi klarar av. Men jag gillar utmaningar och är mottaglig för att göra förändringar och utmanas ännu mer, säger Rodny.

Äng-Be Elsanering Adress: Alviksv. 187 793 97 Siljansnäs Telefon: 0247-254 186 Telefon: 070 746 55 80 E-post: angbe-elsanering@home.se Facebook: www.facebook.com/angbeelsanering


Fiskrestaurang med historisk anknytning Mitt i naturreservatet i Axmar bruk utanför Gävle ligger Axmarbrygga Havskrog, en renodlad fiskrestaurang med råvaror direkt från havet alldeles utanför. Men även om många åker långväga för den kulinariska upplevelsen finns här så mycket mer att upptäcka.

än bara en vanlig krog, snarare ser vi oss som en turistsatsning med exempelvis ställplats för husbilar vid ett fantastiskt läge precis vid havet och en natur- och kulturupplevelse som ger besökarna en totalupplevelse när de kommer hit, säger Claes Hartwig, kock och delägare i Axmarbrygga Havskrog.

gammal dröm som formades på 1970-talet, men det var först 1998 som portarna slogs upp till restaurangen efter tre års arbetande med idén. Med åren har det vuxit från att vara en fiskrestaurang i enkel form till att bli en gourmetkrog som lockar långväga gäster. – Ingen trodde på oss från början, vi fick ordna med allt på egen hand och vi fick finansiera allt själva för att ingen bank ville ge oss lån. I dag går det väldigt bra för oss, men egentligen är det ologiskt, det borde inte fungera att ha ett sådant här ställe här ute. Men det gör det, ler Claes.

– VI ÄR MER

STÄLLET ÄR EN

DEN OMLIGGANDE NATUREN gör att många kommer till området för att promenera och upptäcka historien om den gamla bruksorten. Satsningen på omgivning­ arna har utvecklats alltmer med åren och nu finns bland annat skyltar som berättar om platserna som besöks. Dessutom har Sjöhistoriska museet varit här och dykt efter gamla vrak att berätta om. Samman­taget förstärker det känslan av att befinna sig på historisk mark. – Presentationen av platsen börjar bli väldigt bra nu, det gör att det blir ett intressant ställe att besöka. Att kunna historien gör att det blir en helt annan upplevelse när man står och tittar ut över vyerna, det är dit vi vill nå och något vi kommer att fortsätta utveckla, säger Yngve Persson, också han delägare av havskrogen på den gemytliga platsen en stunds resväg från Gävle.

DE HAR ÖPPET runt hundra dagar om året med i snitt 70 000 besökare på en säsong. De allra flesta kommer utifrån. Utöver det är restaurangen öppen för beställningar och särskilt populärt är det för företag att ha sitt julbord på havskrogen. – Det är effektfullt att sitta inne i den inglasade verandan när det snöar utanför. Dessutom är maten av bästa kvalitet och allt lagas från grunden, vi har ett kompetent gastronomiskt team som får mycket beröm av gästerna, som ofta återkommer när de väl har varit här en gång.

Axmarbrygga Havskrog Adress: Boskär 817 94 Axmarbruk Telefon: 0297-32 000 Hemsida: www.axmarbrygga.se GÄVLE | 75


Dags för tronskifte efter 30 år i branschen I 30 år har Reijo och Liisa Nyman drivit Nymans Svets och Montage AB i Gävle. Men nu är det dags för tronskifte. Sonen Jorma och barnbarnet Emma Nyman är de två som kommer driva firman vidare i framtiden. Men några större förändringar finns inte i åtanke. ”Det fungerar som det gör och har gjort det sedan 1984”, säger Emma Nyman.

är en firma som gör det mesta inom svets-, reparations-, underhålls- och servicearbeten – såväl som felsökningar och uthyrning av brandvakter. I framtiden hoppas den nya ledningen, bestående av Jorma och Emma Nyman som tar över efter Reijo och Lisa Nyman, kunna ta företaget ytterligare ett steg framåt. – Vi vill börja jobba mer i Mora och dra oss lite ditåt. Om det går bra funderar vi på att öppna en till filial i Dalarna, säger Emma Nyman.

NYMANS SVETS OCH MONTAGE AB

– VI VILL GÄRNA få så pass mycket jobb som möjligt. Vi har ringt runt och varit ute och träffat folk och vill så klart

76 | GÄVLE

få så mycket jobb att vi kan anställa ytterligare en person. Men några stora förändringar i företagets arbetsstruktur är inte aktuellt. Som ett mindre företag arbetar Nymans Svets och Montage ofta med personer som man hyr in för olika uppdrag. Företagets storlek gör också att de snabbt kan anpassa sig efter jobben som efterfrågas. – Om det händer något lyckas vi nästan alltid få ihop folk snabbt, duktigt folk med mycket erfarenhet. Vi har personer som vet vad de håller på med. Dessutom har vi alltid servicebilar som vi packar efter behov, säger Emma Nyman. Enligt henne uppskattar större

företag att man har en servicebil med allt de behöver. Då behöver man liksom inte låna några verktyg. – Vi har väldigt mycket specialverktyg och tillverkar till exempel specialhylsor. Eftersom vi redan har verktyget som krävs får vi också jobbet eftersom kunden inte behöver tänka på att det kan bli fel.

När man arbetar mycket på höga höjder blir säkerheten extra viktig och man måste ha det säkerhetstänk som finns i företaget. Under de 30 år som gått har väldigt få arbetsplatsolyckor inträffat, vilket alla inblandade parter uppskattar mycket.

och Montage präglas arbetsdagarna också av ett genomgående säkerhetstänk. – Alla som vi arbetar med har flera säkerhetsutbildningar, och det är bra att veta att alla tänker på säkerheten. Det är inte vettigt annars, säger Emma Nyman.

Nymans Svets & Montage

HOS NYMANS SVETS

Adress: Utmarksvägen 5 802 91 Gävle Telefon: 072 365 45 15 Hemsida: www.nymanssvets.se


Ring Pär Persson när du ska bygga järnväg En av de viktigaste aspekterna vid järnvägsarbete är säkerheten. Något som PP Rallarservice AB vet det mesta om. ”Ska du göra ett jobb från punkt A till B ska det vara säkert före, under och efter arbetet”, säger företagets grundare Pär Persson. PP RALLARSERVICE ÄR företaget som gör det mesta inom järnväg. Firman drivs av Pär Persson som har en lång och gedigen erfarenhet i industrin. – Jag har sysslat med järnväg sedan 1980 och började redan på SJ-tiden. Men 2001 startade jag eget i och med

att jag ville utvecklas. Sedan dess har jag kört själv, säger Pär. PP Rallarservice AB anlitas av flertalet kunder med varierande uppdrag som har någon form av koppling till järnväg. Men den största delen ägnar Pär, som vill vara så operativ som

möjligt, åt att arbeta som huvudtillsynsman. – Jag styr säkerheten i projekt och den delen får man inte underskatta. Säkerheten på järnvägen är det som jag sysslar med i grunden, att praktiskt genomföra den, säger Pär Persson. Att säkerhetstänket genomsyrar hela företaget är det ingen som helst tvekan om. Pär Persson har tagit fram en alldeles egen säkerhetsprodukt som PP Rallarservice, tillsammans med underleverantörer, tillverkar och säljer vidare. – Det är en avspärrningsprodukt för att hindra folk från att springa upp på spåren. Det är ett fäste som jag monterar som vi kallar för PP-fästet, säger Pär Persson. – Jag har bland annat varit nere i Stockholm och monterat det. Vi fick en beställning på fästen som skulle sättas upp längst en sträcka på 3 800 meter och då var det 600 fästen som skulle tillverkas på kort tid.

Pär berättar att företaget just nu har fått ett uppdrag gällande klottersanering i järnvägsmiljö, och det finns en tydlig anledning till att Pär tillfrågas om ibland stora och svåra uppdrag. – Jag har alltid varit en sådan person som vill lösa de problem som dyker upp på en gång. Att ta tag i det praktiskt och verkligen genomföra. Därför är det skillnad på mig och många andra, säger Pär Persson. PP Rallarservice AB är i dag ett ganska litet företag och det är så Pär vill att det ska förbli. Oavsett storleken på företaget finns alltså spetskompetens­en såväl som det breda kunnandet. – Ska du bygga en järnväg, ring mig, avslutar Pär och skrattar.

MEN FÖRUTOM SÄKERHETSANSVAR

Telefon: 070 370 01 44

kring järnvägsarbete sysslar PP Rallar­ service AB även med andra uppdrag.

PP Rallarservice Adress: Bruksvägen 103 813 36 Hofors

Hemsida: www.rallarservice.se HOFORS | 77


Foto: Maria Fäldt Foto: Maria Fäldt

KOPPLA AV MED EN KONSERT FRÅN NORRBOTTENSMUSIKEN! – Kanske på en ort där du har konferens eller businessmöte? Kolla vårt program!

NORRBOTTEN NEO LÄNGS VINDALARNA

ECHOES OF AUTUMN En hyllningskonsert till finska kompositören och Polarprisvinnaren Kaija Saariaho. Musik som berör med sin innerlighet!

Dirigent: Pierre-André Valade Solist: Donatienne Michel-Dansac, sopran Nutida kammarmusik som tar inspiration från fina franska och italienska, viner!

Solist: Anna Paradiso Laurin, cembalo Musik som tar avstamp i barocken men som också har tydliga kopplingar till vår samtid! Italienska Anna Paradiso på cembalo måste ses och höras! Gällivare kyrka tors 30 okt kl 19.00 Korpilombolo kyrka fre 31 okt kl 19.00 Boden, Överluleåkyrka lör 1 nov kl 18.00 Piteå, Studio Acusticum sön 2 nov kl 16.00 Luleå, Kulturens hus mån 3 nov kl 19.00

Luleå, Kulturens hus tors 11 sept kl 19.30 Umeå, NorrlandsOperan fre 12 sept kl 19.00 Stockholm, Grünewaldssalen sön 14 sept kl 15.00 Luleå, Kulturens hus fre 19 sept kl 19.00 Stockholm, Grünewaldssalen sön 26 okt kl 15.00 Pajala, Korpilombolo kyrka tis 2 dec kl 19.00

norrbottensmusiken

CEMBALO PARADISO


Foto: Anders Alm Foto: Maria Fäldt

NORRBOTTENS KAMMARORKESTER SOIRÉE FRANCAISE Dirigent: Okko Kamu Solist: Maria Fontosh, sopran Kammarorkestern bjuder på en fransk 4-rätters från Ravel till Roussel - och Maria Fontosh fantastiska stämma!

NORRBOTTEN BIG BAND

LINA NYBERG I HELFIGUR

CÆCILIE NORBY OCH LARS DANIELSSON (basist)

Överkalix, Folkets hus lör 15 nov kl 17.00 Härnösand, Metropol ons 19 nov kl 20.00 Umeå, Folkets hus tors 20 nov kl 20.00

Musik från Lina Nybergs och storbandets hyllade skiva The Sirenades. Björk, Joni Mitchell, Mozart och brasilianskt!

Låtar av Joni Mitchell och Temptations i storbandstappning. Pajala, Folkets hus lör 27 sept kl 17.00 Malmberget, Nordan sön 28 sept kl 19.00 Övertorneå, Folkets hus mån 29 sept kl 19.00 Haparanda, Folkets hus tis 30 sept kl 19.00 Boden, Folkets hus ons 1 okt kl 19.00 Piteå, Studio Acusticum tors 2 okt kl 20.00 Älvsbyn, Forum fre 3 okt kl 19.00

JAN ALLAN 80 ÅR! En riktig kalaskonsert – i flera bemärkelser! Skräddarsydd jazz av kända namn som Joakim Milder, Ann-Sofi Söderqvist och Håkan Broström. Med Jan Allan på trumpet.

JUBILEUMSKONSERT MED VÄSEN Luleå, Kulturens hus tors 18 sept kl 19.00 Haparanda kyrka fre 19 sept kl 18.00 Umeå, NorrlandsOperan lör 20 sept kl 17.00 Piteå, Studio Acusticum sön 21 sept kl 16.00

LONEY DEAR Solist: Emil Svanängen Kammarpop i klassisk tolkning med Emil Svanängen och hans ”rakt-in-i-hjärtat”- röst! Luleå, Kulturens hus tors 20 nov kl 19.00 (fler orter tillkommer)

Fler turnéplaner: norrbottensmusiken.se

Trio X, Lena Willemark och storbandet m fl får Uppsala att svänga! Uppsala Konsert och Kongress lör 25 okt kl 21.30

CECILIA PERSSON Ny spännande jazz specialskriven för storbandet av en av Sveriges mest uppskattade jazzmusiker, pianisten Cecilia Persson. Luleå, Kulturens hus lör 8 nov kl 19.00

Malmö, Palladium lör 22 nov kl 18.00 Kristianstad, Konserthuset sön 23 nov kl 15.00

LISA NILSSON Himlen-runt-hörnet Lisa Nilsson klär sin musik i storbandskostym! Äntligen! Luleå, Kulturens hus lör 6 dec kl 19.00


Lapplands växande upplevelsestad Mycket är på gång i Gällivare. På stadens egna fjäll Dundret, endast tre kilometer från stadskärnan, sker naturnära aktiviteter året runt. Och på stadens klart största hotell, Grand Hotel Lapland, kommer nästan allt vara nytt och utbyggt i början av nästa år. Vi har träffat två entreprenörer och representanter för ortens upplevelseutbyggnad för att få veta mer. insprängt i ett vackert kuperat lågfjällslandskap, ligger Gällivare. Även om avståndet hit från resten av Sverige kan upplevas som långt är detta en mycket lättillgänglig stad. Här finns nämligen både flygplats, järnvägstation samt Europavägarna E45 och E10 som slingrar sig genom skogarna.

NORR OM POLCIRKELN,

som enkelrum och som lägenheter. Vi har även utvecklat husvagnscampingen, byggt ut en väldigt fin sportbutik och gör renoveringar i restaurang och kök. Nere vid bergets fot sker dessutom en stadsomvandling som innebär nya bostadsområden för cirka 1 000 boende, tillägger Tommy Niva. i stadskärnan sker stora förändring­ar. På Grand Hotel Lapland byggs det mesta om. – Vi räknar med en stor invigning i februari 2015. Då har vi byggt under cirka två års tid och kommer MEN ÄVEN NERE

även Dundret, ett berg som erbjuder flertalet aktiviteter och varierande upplevelser året om. – Dundret är kanske inte Sveriges mest spektakulära fjäll, men säkerligen landets mest tillgängliga. Man kan säga att det är fjällupplevelser mitt i stan, säger Dundrets vd Tommy Niva och syftar på att gästerna kan både bila, tåga och flyga hit. MEN HÄR FINNS

det exempelvis musikfestival på toppen av berget, barmarksläger för Vasaloppsåkare, den stora löpartävlingen Dundret Extreme Running i slutet av augusti samt ett rullskidslopp upp till toppen av Dundret under samma helg. Dessutom utvecklar man olika aktivitetsdelar hela tiden, till exempel cykling både utför och i terräng. – Sedan har vi renoverat hotellet, byggt om hotellrum till hotellägenheter som kan hyras både

att ha drygt 180 rum, säger hotellets ägare Peter Aasa. då bland annat åtta bowlingbanor och en nattklubb att finnas. I markplan blir det reception, en cafédel och ett stekhus med eget hängmörat kött, träkolsgrillar och vedeldade ugnar som maten lagas i. Dessutom konferensavdelning med kapacitet för upp till 500 personer, frisersalong, en stor restaurang med plats för 500 sittande, samt ett gym på 300 kvadratmeter. – Vi kommer även ha en spaavdelning med olika behandlingar och sex olika basturum. Bland annat en vedeldad bastu på hotellets tak. Där blir det även två pooler, varav en i drift året runt, säger Peter Aasa.

I KÄLLAREN KOMMER

I SOMMAR BLIR

PÅ TAKET KOMMER även en stor uteservering att finnas med midnattsolen som kvällens huvudgäst. – Vi är ensamma om att ha en så stor och bred verksamhet i Gällivare och sticker även ut aktivitets­ mässigt mot andra hotell i landet. Byggandet har gått bra och nu går vi in i inredningsfasen. Därmed räknar vi även med att utöka personalstyrkan från 50 personer till cirka 70.

www.gellivarelapland.se

80 | GÄLLIVARE


Lovar god middag på några minuter Färdiglagad, välsmakande och högkvalitativ mat direkt hem till dörren. Pappas Matkasse vet att dagens familjer vill att matlagningen ska gå fort. Därför har de gjort det till sin specialitet att satsa på snabba recept som inte tummar på förstklassiga råvaror och genomgående god kvalitet. Roger Blombäck möter ett behov i tiden. När många andra matkasse­ företag ofta satsar på tidskrävande recept hjälper han sina kunder lite på traven. Företaget specialiserar sig nämligen på färdiglagade färska rätter samt måltider som delvis är förberedda. – Jag slogs av hur få av matkassarna som levde upp till dagens realitet. Tittar man på undersökningar som gjorts på området, så visar de att vi i dag inte är beredda att lägga mer än en kvart på matlagning måndag till torsdag. Med tanke på alla aktiviteter en familj ska hinna med vill vi erbjuda bra mat som också är snabb. PAPPAS MATKASSES GRUNDARE

ROGER BLOMBÄCK MOTBEVISAR myten att färdiglagad

mat är lika med dålig mat. Därför är han otroligt mån om att råvarorna och tillagningen håller måttet. Pappas Matkasse har också helgalternativ för den som även då gillar när det går lätt och snabbt att laga mat. Man

kan nämligen beställa en trerättersmeny som även innehåller vintips från Pappas Matkasses munskänk. – Förutom matkassarna som lämpar sig väl för vardagens ”snabba” måltider erbjuder vi även trerätters­ menyn. Den passar perfekt som en härlig helgmiddag. Förutom alla ingredienser får man också tillgång till en film där en kock tillagar samma meny. För att allt ska gå smidigt har vi förberett vissa av momenten. Exempelvis såsen brukar våra kunder vilja slippa tillaga. EN SPÄNNANDE NYHET är lanseringen av ”arctic tapas”. Det är charkuteri- och mejeriprodukter som hämtar sin inspiration från Pappas Matkasses ursprung i norra Sverige. Här kan kunderna beställa hem exempelvis torkad ren eller lagrad ost med hjortron och päronkonjak. – Ett annat uppskattat företagskoncept är matomaten där vi serverar fräsch kyld mat som ett alternativ till de näringsfattiga, frysta måltiderna.

FÖRETAGET SOM GRUNDADES i Västerbotten för två år sedan har en spännande utveckling framför sig. I dagsläget har de kunder från Skellefteå och ända ner till Stockholm. Just i huvudstaden har de kommit starkt den senaste tiden. – Nu är vi verkligen i startgroparna med våra nya satsningar. Det känns jättespännande att folk på allvar har fått upp ögonen för färdiglagad kyld kvalitetsmat som är rik på näring.

Pappas Matkasse Telefon: 0911-194 13 E-post: roger@pappasmatkasse.se Hemsida: www.pappasmatkasse.se PITEÅ | 81


Företagsindex VÅRD & OMSORG Assistansporten 23 Basta 15 Capio Ortopediska Huset 8 Fysiorama 22 Helhet AB 7 Kvinnohemmet Rosen 19 LB Leksand 16 Legevisitten 6 Med.Arbetarna 17 ML Rehabgruppen 24 Previa 12 Stiftelsen Dalahem 14 Stockholm spinecenter 21 Tom Falnger 18

DETALJHANDEL/LIVSMEDEL/BUTIK Olhansgården 67 Pappas Matkasse 81 Specsavers 53 Äng-be elsanering 74

BYGG/HANTVERK/INDUSTRI Basis Snickeri 70 Bergkvist Insjön 72 Bil & Schakt Stockholm 49 Brantheim 47 Dala Kvalitetsskog 68 Extuna 65 Glasklart 64 Köksgruppen 44 Nymans Svets & Montage 76 PP Rallarservice 77 Siljausnäs Sågverk 69 Skälsätra Bygg 45 Söderbyggen 55

FÖRETAG/ TJÄNSTER

7

Acira 36 Arbetscoaching 32 ASJ Hemservice 52 Champs of logging 73 Cresnia 35 Dala Vatten och Avfall 66 Folkets hus 30 Franchise Group 42 Key Solutions 62 Kontoret 40 Stockholm konferenscenter dalarnas hus 38 Villabestiktning i Stockholm 56

IT/TEKNIK/MEDIA Alper Plåt & Ventilation 48 Maskinfabriken 50 Multiproduktion 33 Mässinteriör 46 Profilogen Syd 37 Säkerhetsintegrering 26

TRANSPORT/ VERKSTAD/ BIL Auto24 41

HOTELL/RESOR/RESTAURANG Axmarbrygga Havskrog 75 Gits Gård 60 Restaurang Peking 54 Visit Gellivare 80 Wetact 51 Å-B Restaurang 34

UTGES AV RDS FÖRLAG AB 556669-6794 Telefon: 08-704 22 30 info@enterpriseweb.se www.enterpriseweb.se

75


Enterprise Web – hjälper dig att nå rätt kunder

Allt fler söker sig till nätet och sociala medier, därför kan vi med hjälp av redaktionell marknadsföring hjälpa ditt företag att synas på ett smidigt, genomslagskraftigt och lönsamt sätt. Vi skapar en intressant artikel om ditt företag och hjälper dig att sprida materialet digitalt och på så sätt når du ut till rätt kunder inom strategiskt utvalda områden. Enterprise Web Edition delas på Facebook till 300 000 användare och på andra sociala medier. Enterprise Web Edition ser till att din artikel snabbt får stor spridning i sociala medier, vilket vi presenterar detaljerad statistik på.

Synlighet

Läsvärd artikel • Vi tar fram en intressant och givande artikel om ditt företag och dina tjänster. • Våra medarbetare sitter på lång erfarenhet och hög kompetens. • Du får korrektur på allt material innan publiceringen.

• Er artikel publiceras i en blädderbar digital tidning som går ut till cirka 300 000 Facebook-användare och delas ut i övriga sociala medier. • Er artikel publiceras på enter- priseweb.se med kontaktinforma- tion och bilder.

Riktad marknadsföring • Vi sprider er artikel från vår Facebook-sida via sponsrat inlägg. • Artikelspridningen sker under fem dagar via vår Facebook-sida. • Välj ålder och geografiskt område. • Få din statistik både före och efter artikelspridningen. • Få resultat på spridningen, hur många likes, kommentarer och delningar den gav.

• Vi sökoptimerar alla artiklar i Google och andra större sök- motorer vilket ger ökad synlighet. • Du når ut till fler människor/företag för en mindre kostnad än tradi- tionell tidningsannonsering. • Ert budskap blir skräddarsytt efter rätt målgrupp i rätt område.

Kontakta gärna oss så berättar vi mer! 08-704 22 30 | www.enterpriseweb.se | info@enterpriseweb.se

Profile for RDS Förlag

Enterprise Web Edition  

Oktober 2014

Enterprise Web Edition  

Oktober 2014

Advertisement