Tallukka tulee turvakotiin

Page 1

TALLUKKA tulee turvakotiin

Kirjoittajat: Elina Pajunen & Matleena France • Kuvittaja: Aleksi Lydman


Hei! Kädessäsi on Tallukka tulee turvakotiin -satu. Sinäkin olet saapunut turvakotiin ja se on varmasti outoa ja jännittävää. Olemme kirjoittaneet tämän Tallukkasadun sinulle, jotta tietäisit mikä paikka turvakoti on ja mitä turvakodissa tapahtuu. Tallukan tarinaa voit lukea yhdessä aikuisen kanssa. Sadun lukeminen voi herättää sinussa kysymyksiä ja ajatuksia, joista voit jutella oman vanhempasi tai turvakodin Työ-Tädin kanssa. On tärkeää, että pääset käsittelemään omia kokemuksiasi turvallisen aikuisen kanssa. Saat tämän Tallukka-sadun omaksesi ja voit ottaa sen mukaasi turvakodista lähtiessäsi. Rauhallisia ja lempeitä lukuhetkiä.

Kirjoittajat: Elina Pajunen & Matleena France Kuvittaja: Aleksi Lydman Toimittaja: Jaana Autto Paino: Grano Oy, 2019 ISBN: 978-951-9227-95-5


TALLUKKA tulee turvakotiin5

T

ässä on pieni Tallukka. Tallukka tykkää kovasti kesästä, jäätelöstä ja eläimistä. Tallukan lempiväri on punainen ja lempiruoka kalakeitto. Tallukan tärkein lelu on hänen pehmoinen Jänönsä, jolle hän kertoo salaisuuksia, ja jonka hän ottaa kaikkialle mukaan.


6

TALLUKKA TULEE TURVAKOTIIN


7

Tallukka asuu perheensä Iso-Muhkun ja Iso-Puhkun kanssa somassa ja värikkäässä kodissa. Perheenä he tekevät yhdessä asioita, kuten leikkivät, ulkoilevat, katselevat elokuvia ja käyvät uimassa. Tallukasta tämä kaikki tuntuu hyvältä ja hän on hyvin onnellinen. Tallukka tulee iloiseksi siitä, että IsoMuhku ja Iso-Puhku leikkivät hänen kanssaan.


8

TALLUKKA TULEE TURVAKOTIIN

Mutta aina Tallukka ei ole iloinen. Joskus Iso-Puhku on huutanut kovalla äänellä Iso-Muhkulle ja on ollut hyvin vihaisen näköinen. Iso-Puhku on puhunut rumasti ja kerran Tallukka näki kuinka Iso-Puhku tönäisi IsoMuhkua. Kun Iso-Puhku suuttuu niin Iso-Muhku näyttää pelokkaalta. Silloin Tallukkakin pelkää ja on yksinäinen. Tallukka menee tällöin omaan sänkyynsä peiton alle piiloon ja ottaa Jänön kainaloonsa. Tallukasta tuntuu, että hänen täytyy olla ihan hiljaa Iso-Puhkun ollessa vihainen.


911

Eräänä päivänä Tallukka oli kotona syömässä Iso-Puhkun ja Iso-Muhkun kanssa. Iso-Muhku kaatoi vahingossa maitolasin pöydälle ja Iso-Puhku suuttui tästä kovasti. Iso-Muhku yritti pyyhkiä tiskirätillä maitolammikkoa pöydältä, mutta Iso-Puhku otti tiskirätin ja heitti sen seinään. Iso-Puhku alkoi huutaa kovalla äänellä. Tallukka säikähti ja juoksi Jänön kanssa sänkyynsä peiton alle. Hetken kuluttua kotona oli taas hiljaista ja Iso-Muhku tuli kurkistamaan Tallukan peiton alle. Iso-Muhku halasi Tallukkaa ja kertoi, että nyt he lähtisivät turvalliseen paikkaan. Tallukka saisi ottaa Jänön mukaansa.


12

TALLUKKA TULEE TURVAKOTIIN

Iso-Muhku ja Tallukka saapuivat suuren rakennuksen ovelle ja soittivat ovikelloa. Tallukkaa jännitti kovasti, sillä hän ei tiennyt, millainen paikka oli kyseessä. Tallukka pohti, olivatko he tulleet johonkin vankilaan. Oven tuli avaamaan iloinen täti, joka päästi heidät sisälle. Työ-Täti esitteli heille taloa ja kertoi, että paikan nimi on turvakoti ja tänne voi tulla silloin, kun kotona pelottaa. IsoMuhku kertoi Tallukalle, että he ovat turvakodissa nyt turvassa.


1315

Turvakodissa Tallukka ja Iso-Muhku saavat oman huoneen, jossa voivat nukkua rauhassa. Iso-Muhku selittää Tallukalle, että turvakodissa Työ-Tädeille voi puhua kaikista asioista ja he auttavat Iso-Muhkua ja Tallukkaa, ettei kotona enää tarvitsisi pelätä. Tallukalla on turvakodilla ihan oma Työ-Täti, jonka kanssa hän pääsee kahdestaan leikkimään ja juttelemaan. Iso-Muhku kertoo Tallukalle, että Työ-Täti tietää jo, että Tallukkaa on kotona pelottanut. Tallukka saa puhua myös ikävistä asioista ja aikuiset auttavat Tallukkaa saamaan pelon pois, jotta Tallukalla olisi taas hyvä mieli.


16

TALLUKKA TULEE TURVAKOTIIN


17

Ensin Tallukasta tuntuu oudolta olla turvakodissa, koska siellä on paljon muitakin perheitä. Parin päivän päästä tuntuu jo paremmalta, sillä Tallukka on saanut muiden perheiden lapsista leikkikavereita ja turvakodissa on mielenkiintoisia leluja. Turvakodissa on Työ-Täti aina paikalla, ja se tuntuu Tallukasta turvalliselta. Tallukka huomaa, että turvakodissa aikuiset tulevat avuksi, he eivät huuda, eikä heitä tarvitse pelätä. Välillä Tallukka huomaa ajattelevansa ja ikävöivänsä Iso-Puhkua, joka jäi kotiin yksin. Työ-Täti ja Iso-Muhku kertovat Tallukalle, että Tallukalla saa olla ikävä Iso-Puhkua. Tallukka voi tulla juttelemaan aikuisille ihan kaikesta.


18

TALLUKKA TULEE TURVAKOTIIN

Työ-Tädit kertovat, että turvakodissa noudatetaan Iso-Muhkun ohjeita samalla tavalla kuin kotonakin. Sukulaiset ja ystävät saavat vierailla turvakodissa, mutta vain Työ-Tädeillä on lupa avata turvakodin ovet ja päästää heidät sisään. Turvakotiin ei pääse sisälle kukaan muu, koska ovet ovat aina lukittuna. Yksi Työ-Täti jopa valvoo koko yön ja varmistaa, että kaikilla on turvallista ja hyvä olla. Turvakodissa kukaan ei saa käyttäytyä pelottavasti. Turvakodissa on Tallukan mielestä myös hyvää ruokaa. Tallukka on iloinen ja myös Iso-Muhku näyttää iloiselta.
21

Sitten kun tilanne on taas turvallinen, voivat Tallukka ja Iso-Muhku lähteä turvakodista. Tallukka ja Iso-Muhku saavat turvakodissa roppakaupalla turvallisuutta ja varmuutta siitä, ettei heidän kuulu pelätä. Tallukka ymmärtää, että kodin kuuluu olla turvallinen paikka.


Mik채 saa sinut iloiseksi? Piirr채 t채h채n.