Ensemble MidtVest 2023-2024

Page 1

2023—2024

Redaktion & tekster

Sanne Helene Højbjerg og Klara Bernat

Design & layout

overtone.dk

Fotos

Caroline Bittencourt

Lokationer

HEART - Herning Museum of Contemporary Art

Strandingsmuseet St. George, Thorsminde

Tekstilmuseet - Museum Midtjylland, Herning

Bang & Olufsen, Struer

Oplag

2.000 eksemplarer

Tryk

Clausen Grafisk

Billetsalg

Find billetter på emv.dk

NB: Studerende og unge under 25 år har gratis adgang

Ændringer af datoer, steder og programmer forbeholdes. Medmindre andet er oplyst, er Ensemble MidtVest arrangør af den pågældende koncert.

For aktuel information se www.emv.dk

MEDIEPARTNER
Introduktion: Digter og danser 06 Sæsonåbning 07 Herning Opera Festival 07 Struer Tracks 07 Arven efter Mozart 09 Åndedræt 10 Klassiske Dage 10 Vildvaldi i Sydkorea 10 Schubertiade 11 Barokkens Åndedrag 11 Breve fra Tjekkiet 13 Dansende improvisationer 14 Jul og nytår 15 Vintertoner 16 Holstebro 750 år 19 Breve fra Frankrig 21 Stjernestunder med Nicholas Daniel 23 Winds in space 24 Mozarts Divertimento 24 Mozarts Don Giovanni 25 Summer highlights 25 Nørre Vosborg Kammermusikfestival 28 Om os 30 HEART 32 Børn og Unge 34 Ensemblets Venner 36

Nicolas Dautricourt, violin

Sanna Ripatti, bratsch

Jonathan Slaatto, cello

Martin Qvist Hansen, klaver

Charlotte Norholt, fløjte

Peter Kirstein, obo

Tommaso Lonquich, klarinet

Neil Page, horn

Yavor Petkov, fagot

Klara Bernat, ensemblechef

Morten Mosgaard, kontorleder

Sanne Helene Højbjerg, kommunikationsansvarlig

Inga Marie Fabricius Rømer, producent

Digter & danser

Jeg har altid været fascineret af, hvordan forskellige kunstarter rører os på forskellige måder: Når vi læser alene, rejser vi i sindet til forskellige verdener, og når vi holder en fysisk bog i hånden, kan vi genbesøge vores yndlingspassager igen og igen og forme vores oplevelser i disse verdener. Når vi sammen oplever historien i en teaterproduktion, forsvinder ordene op i den tynde luft. En fælles oplevelse ætser sig ind i teaterpublikummets sind – mens vi tager scenografi, kostumer og frem for alt den følelsesmæssige oplevelse af skuespillernes ansigts- og kropssprog til os.

Alle kunstformer er et sted i dette spektrum af sind, krop og kunst – kunst som objekt og kunst som forestilling. Ingen kunstformer udtrykker dette bedre end dans - der udtrykkes på scenen i det øjeblik kunstnerens egen krop bliver kunst - og poesi, som omfatter en verden, der i få ord slippes og løsrives fra digteren og lever længe efter kunstnerens død. Men hvor er musikken i den dualitet? Og hvordan påvirker disse yderpunkter musik og musikere og komponister?

I år udforsker vi musikkens forbindelser til dans og poesi, og vi undersøger hvordan de forskellige kunstformer bidrager til vores forståelse af kunst, fællesskab og et godt liv. Hvordan kan de forbindes med hinanden? Vi spiller i museer, og vi arbejder sammen med skuespillere, sangere og er med i en operaproduktion.

Men fremfor alt undersøger vi klassisk musik i dens farverige, mangefacetterede virkelighed, opdager nye stykker, spiller stykker igen, som vi har spillet mange gange. Vi præsenterer nye komponister og samarbejdspartnere med forskellig ba rund – men også dem, vi har tætte forbindelser til gennem mange år. Vi præsenterer dem for jer, som nu læser denne (trykte om end langt fra kunstneriske) tekst.

Vi håber, at I vil nyde de levende koncerter, og at de vil sætte aftryk i jeres sind, mens musikken flyder gennem luften, og at I, når den sidste tone forsvinder, måske har en bedre forståelse af jer selv og verden, måske føler dybere og måske føler et større fællesskab med andre tilhørere.

Vi håber også, at vi kan tale med jer om jeres oplevelser efter koncerterne!

06

Sæsonåbning

ONS 16 08 KL 19 30

Folkets Hus, Struer

Normalpris: 150 kr.

TOR 17 08 KL 19 30

HEART, Herning

Normalpris: 150 kr.

Vi åbner vores nye sæson med fokus på dans. Programmet består derfor udelukkende af dansenogle er beregnet til at blive danset til, andre er mere stiliserede, men tilsammen favner de dansemusikkens historie fra renæssancen til i dag.

Ensemble MidtVest har også inviteret specielle gæster med som en overraskelse for at gøre arrangementet endnu mere festligt.

Efter koncerterne inviterer EMV publikum på et glas bobler og en festlig skål sammen.

Værker af Gade, Bach, Nielsen, Nørgaard m. fl.

Herning Opera Festival

ONS 23 8 - SØN 27 08

Herning Opera Festival

Se mere på emv.dk

Vi har skabt en ny tradition for at deltage i Herning Opera Festival hvert år. Denne gang spiller vi sammen med de unge strygere fra Lumbye Akademiet for at akkompagnere operastjernerne Susanne Elmark og Gert Henning Jensen til en aften med operahøjdepunkter. Udover selve koncerten giver EMV også de unge talenter fra Lumbye Akademiet en masterclass.

Struer Tracks

SØN 27 08 KL 20 00

Havnevej 8, Struer

Se mere på emv.dk

I år deltager Ensemble MidtVest for allerførste gang i ”Struer Tracks - biennale for lyd og lytning.” I godt selskab med flotte lydbilleder og lydkunst føler EMV sig godt hjemme ved at præsentere vores eget bud på titlen ”Currents” i en koncert, der blander improvisation med skrevne kammerstykker til denne afslutningskoncert for Struer Tracks.

07

Den Klassiske Serie # 1

08

Arven efter Mozart

SØN 10.09 KL 16.00

Kabbel Hovedgård, Lemvig

Se mere på emv.dk

TIR 12.09 KL 19.00

OrkesterEfterskolen, Holstebro

Normalpris: 150 kr.

ONS 13 09 KL 18 00

Skærgården, Herning

Musik og mad

Se mere på emv.dk

Den første af vores serie på fire traditionelle kammermusikkoncerter i sæsonen er for dem, der elsker Mozarts musik og ønsker at vide mere om den tids musik. Sammen med musik af mesteren selv skal vi lytte til de mindre kendte komponister, der også skabte musik i det habsburgske imperium. Også deres musik er lige så fantastisk i dag, som den var for 250 år siden.

Program

W.A. Mozart (1756-1791)

Divertimento for strygetrio, IV. Andante

Franz Krommer (1759-1831)

Kvartet for fløjte og strygere, op. 93

J.G. Lickl (1769-1843)

Cassazione i Es-dur for obo, klarinet, horn og fagot

J.A. Amon (1763-1825)

Kvartet for horn og strygere op. 20, nr. 1

A. Reicha (1770-1836)

Blæserkvintet op. 99, nr. 2

09

Åndedræt – søsterskab, aktivisme og nærhed:

Naiha Khiljee & Ensemble MidtVest

TIR 19.09 — FRE 22.09

Herning, Holstebro og Struer Se mere på emv.dk

Med dette program besøger Ensemble MidtVest den anden pol i kunstspektret: Poesien. I samarbejde med forfatter Naiha Khiljee kaster vi os ud i ordenes æstetiske dybder for at se, hvor de fører os hen, mens vi navigerer i nutiden og opdager, hvordan det samme tidspunkt og sted kan se meget anderledes ud alt afhængig af øjnene, vi ser med. Oplevelsen kan give lytteren meget, når man glemmer, hvad klassisk musik er og blot lader sanser og sind tage over.

Naiha Khiljee er født i 1994. Hun er danskpakistansk. Hun er uddannet psykolog og har skrevet to digtsamlinger. ”Kære Søster” udkom i 2020 på forlaget Lindhardt og Ringhof. I 2022 udkom digtsamlingen ”Læg en besked” på samme forlag. Hendes poesi kredser om kvinders rettigheder og aktivisme.

Værker af Ligeti, Hindemith m.fl. samt digte af Naiha Khiljee og improvisation ved EMV.

Poesi, musik og mindfulness ved morgengry

TIR 26 09 KL 07 00

Mødested på parkeringspladsen ved Gødstrup Sø, Herning

Pris: 50 kr. inklusiv morgenkaffe og brød Arr. Herning Bibliotek

Når septembersolen står op, står vi op med den. Fløjtenist Charlotte Norholt fra EMV vækker os med mindfulness og minikoncert, mens digter Rasmus Nikolajsen læser højt af sine seneste digtsamlinger. Bagefter er der kaffe og morgenbrød.

Klassiske Dage

SØN 24 09 SØN 01 10

Deltagelse i Klassiske Dage

Se mere på klassiskedage.dk

Når september bliver til oktober, fyldes Holstebro af kammermusik under festivalen ”Klassiske Dage,” og EMV deltager altid gerne i koncerter med fantastiske kollegaer. Årets tema ”humor, leg og latter” vil helt sikkert byde på en masse smil og rigtig god musik.

Poesi på en torsdag på en onsdag

ONS 04.10 KL 20.00

Laden, Holstebro

Se mere på emv.dk

Poesi på en torsdag er et lyrikarrangement, hvor publikum kan møde dansk og udenlandsk poesi, når en kendt digter inviteres til at læse op af egne værker. Poesi på en torsdag arrangeres af Odin Teatret i samarbejde med Holstebro Gymnasium og HF, Holstebro Bibliotek, Lemvig Boghandel, Laden, Uddannelsescenter Holstebro og Holstebro Kunstmuseum.

Vildvaldi i Sydkorea

OKTOBER

Sydkorea

Se mere på emv.dk

I forestillingen udforsker musikere fra EMV og artister fra Nordisk Teaterlaboratorium mødet mellem den klassiske musik og scenekunsten, hvor musikken bliver teatralsk og scenekunsten musikalsk. Gennem Vivaldis kompositionsverden og en omsluttende scenegrafi føres publikum ind i musikernes og musikkens årstider i søgen efter en femte endnu ukendt årstid.

Efter de meget populære forestillinger i Jylland i marts 2022 skal forestillingen nu på turné i Sydkorea sammen med EMV og Nordisk Teaterlaboratorium.

10

Schubertiade med Brit-Tone Müllertz

TOR 26.10 KL 19.30

HEART, Herning

Normalpris: 150 kr.

Warm up talk kl. 19 00

SØN 29 10 KL 15 00

Lemvig Gymnasium

Arr. Lemvig Musikforening.

Se mere på emv.dk

TIR 31.10 KL 19.30

Musikværket, Nykøbing Mors

Arr. Morsø Teaterkreds.

Se mere på emv.dk

ONS 01 11 KL 19 30

Unitarernes Hus, Østerbro

Arr. Østerbro Musikforening.

Se mere på emv.dk

Når musikere tænker på dans, tænker de på dansemusik. Når musikere tænker på poesi, tænker de på Lieder. Her bliver musikperler sat sammen med digte.

De tre store ”S´er:” Franz Schubert, Robert Schumann og Richard Strauss var alle mestre i den korte og intime form, der kan rumme stor dybde og følelser. Normalt er det en ”samtale” mellem en sanger og en pianist, men vi har samlet dem, så de involverer endnu et instrument: en klarinet eller et horn. Vores publikum kan på denne måde lytte til sange, der sjældent opføres på grund af deres instrumentering.

Den dansk/norske sopran Brit-Tone Müllertz er uddannet ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Videre studier ved Tonny Landy og Eva Johansson. Hun har medvirket i utallige forestillinger og var i 2014 nomineret som årets bedste unge sanger.

Værker af Schubert, Schumann og Strauss.

Barokkens åndedrag

FRE 27 10 SØN 05 11

Struer Kommune

Se mere på emv.dk

En del af Ensemble MidtVests mission er at bringe klassisk musik til de dele af Danmark, hvor man ikke så ofte har mulighed for at høre klassisk musik. I denne indsats besøger vi landsbykirker i Struer Kommune for at spille smukke og på den tid velkendte, men efterhånden mest glemte barokmelodier i en intim kulisse af obo, fagot og cembalo.

Værker af Bach, Fiala, Platti m.fl.

11

Den Klassiske Serie # 2

12

Breve fra Tjekkiet

MAN 13.11 KL 16.00

Musikken på vrangen, Herning Bibliotek

Fri entré

TIR 14.11 KL 19.30

Holstebro Musikskole

Arr. Nordvestjysk Musikkreds

Se mere på emv.dk

ONS 15.11 KL 19.30

Silkeborg Bad, Silkeborg

Normalpris: 150 kr.

TOR 16.11 KL 19.30

HEART, Herning

Normalpris: 150 kr.

Warm up talk kl. 19 00

FRE 17 11 KL 19 30

Folkets Hus, Struer

Normalpris: 150 kr.

I den anden af vores serie på fire traditionelle kammermusikkoncerter tager vi vores publikum til Tjekkiet, Dvořáks land og hans landsmand, Druschetzky. En blanding af velkendte stykker, såsom Dvořáks "Dumky-trio”, kombineret med den mindre kendte komponists obokvartet giver det et indblik i et land og en kulturs udvikling fra slutningen af det 18. til det tidlige 20. århundrede.

Program

J. Druschetzky (1745-1819)

Obokvartet

A. Dvořák (1841-1904)

Dumky Trio

A. Dvořák (1841-1904)

Serenade, op. 44

Arrangeret for blæserkvintet og strygekvartet

13

Dansende improvisationer

ONS 22.11 KL 19.30

Holstebro Kunstmuseum

Normalpris: 150 kr.

FRE 24 11 KL 19 30

Strandingsmuseum St. George, Thorsminde

Normalpris: 150 kr.

EMV’s kerneværdi af fleksibilitet stammer fra vores interesse og erfaring med alle de improviserede koncerter. I år kombinerer vi improviseret musik med moderne dans på museer i vores lokalområde.

Yogakoncert

TOR 23 11 KL 19 00

Struer Højskole

Yogakoncert med EMV. Alle kan deltage.

Jul & Nytår

14

Juletræet tændes

SØN 03 12 KL 15 15

Herning Kirke

Fri entré

Julen synges ind i Herning Kirke sammen med Herning Kirkes Drengekor og Ensemble MidtVest. Arrangementet fortsætter på Torvet, hvor juletræet tændes.

J. S. Bachs Juleoratoriet

TIR 05.12 — KL 19.30

Odense Domkirke

Normalpris: 225 kr.

ONS 06.12 KL 19.30

Herning Kirke

Normalpris: 225 kr.

Efter mange års pause er vi glade for at kunne præsentere vores publikum for et af de største værker skrevet i anledning af julen, Johann Sebastian Bachs Juleoratorium. Fra Jesu fødsel til Helligtrekonger sætter de seks kantater, der udgør dette monumentale værk, ord på begivenheder omkring julen til musik. Til vores koncert kan publikum høre tre af de seks kantater.

Koncerterne er et samarbejdsprojekt mellem Herning

Kirkes Drengekor og EMV.

Se mere på emv.dk

Julehygge

ONS 13 12 KL 16 00

HEART, Herning

Fri entré

Traditionen tro mødes støtteforeningen Ensemble

MidtVests Venner i HEART Café til glø , æbleskiver og fællessang. Efterfølgende går vi koncertsalen, hvor ensemblet inviterer til juletoner.

Juletoner

ONS 13.12 KL 17.00

HEART, Herning

Fri entré

Vi fejrer højtiden med en koncert og ønsker god jul.

Julemusik fra hele verden

LØR 16.12 KL 15.00

MCH Herning Kongrescenter

Der er nu ved at blive etableret en ny tradition, når EMV sammen med MidtVest Pigekor, Herning Kirkes Drengekor, Herning Messecenter og solister Lars

Mølsted og Karoline Toksvig for anden gang holder en musikalsk julefest. Denne gang med temaet "Julemusik fra hele verden". Hvis du ønsker at kende de foretrukne julesange og traditioner fra vores musikere fra forskellige dele af verden, så kom og lyt med!

Nytårskur

TOR 11.01 KL 17.30

HEART, Herning

Arr. for Ensemblets Venner og HEART Club

Se mere på emv.dk

Ensemble MidtVest og HEART inviterer til nytårskur. Eftermiddagen indledes med nytårsforfriskninger, herefter en introduktion til aktiviteterne i 2024 samt et musikalsk indslag.

Nytårskoncert

FRE 12.01 KL 19.30

Herning

Se mere på emv.dk

LØR 13.01 KL 19.30

Holstebro

Se mere på emv.dk

Vi begynder en ny tradition med at spille en nytårskoncert med velkendte nytårsmelodier, bobler og glitrende kjoler. I år vælger vi stykker, der enten er fra eller er inspireret af musik fra det østrigsk-ungarske imperium! Prosit!

Værker af J. Strauss, Haydn, Brahms m. fl.

15

Vintertoner

Traditionen tro rejser EMV’s Vintertoner-festival hvert år mellem vores tre støttekommuner for at samarbejde med andre kulturinstitutioner i kommunen og for at møde menesker, der ikke er vores sædvanlige kernepublikum og at spille for dem på alternative måder. Dette år er særlig specielt, da Ensemble MidtVests Vintertoner-festival er en optakt til fejringen af Holstebros 750 års jubilæum.

Årets Vintertoner-festival by er på fællesskaber for at vise, hvorfor Holstebro stadig trives som kulturby efter 750 år. Derfor går vi i år blandt andet sammen med Dansk Talentakademi om at forvandle deres foyer til en biograf for en koncert med video og improviseret musik. Vi forvandler også Holstebro Kunstmuseum til et yogastudie og biblioteket til en børnehave blandt andre overraskelser.

FRE 26.01 KL 18.00

Dansk Talentakademi, Holstebro

Se mere på emv.dk

I samarbejde med Dansk Talentakademi giver Ensemble MidtVest en særlig improvisationskoncert, som afspejler øjeblikket. Filmlinjen på Dansk Talentakademi viser kortfilm, og EMV improviserer til disse visuelle. små "digte". Publikum kan forvente en unik oplevelse, hvor talent bliver udfoldet på måder, som ikke kan genskabes. Det skal opleves lige dér i nuet sammen.

LØR 27.01 KL 10.00

Holstebro Bibliotek

Fri entré

Se mere på emv.dk

EMV afholder en særlig - og sjov - kravlekoncert i samarbejde med Holstebro Musikskole. Koncerten egner sig til alle børn fra 0-12 år.

LØR 27.01 KL 10.00

Holstebro Kunstmuseum

Fri entré

Ensemble MidtVest inviterer til yoga-koncert i et af museets udstillingsrum.

Publikum inviteres til fælles kropslig bevægelse, hvorligesom, hvis man skulle danse - kan udtrykke sig selv til musik og yogaøvelser. Alle kan være med.

LØR 27.01 KL 18.00

Musik og mad, Holstebro

Se mere på emv.dk

Ensemble MidtVest sørger for musik, der passer til den mad, som gæsterne nyder. Det er en dejlig helhedsoplevelse, hvor mad og musik går op i en højere enhed.

SØN 28 01 KL 10 00

Musikgudstjeneste, Holstebro Kirke

Fri entré

SØN 28 01 KL 14 30

Afslutningskoncert, Holstebro

Normalpris: 150 kr.

Se mere på emv.dk

Søndag afsluttes dette års Vintertoner-festival i Holstebro med en særlig festlig koncert.

Ensemble MidtVest spiller musik fra Polen og Ungarn. Det er blandt andet dansemusik, som henleder publi kum til sæsonens tema "digter og danser".

Efter koncerten inviterer EMV publikum på et glas bobler og en festlig skål sammen.

Værker af Bartók, Szeligowski og Dohnányi

16
17
18

Efterklang

ONS 31 01 KL 19 30

HEART, Herning

Normalpris: 150 kr.

Til denne koncert opføres efterklange fra årets Vintertonerfestival. Værker af Bartók, Szeligowski og Dohnányi

Holstebro 750 år

FRE 02.02 KL 19.00

Holstebro Bibliotek

I samarbejde med Holstebro Dansekompagni. Værker af Carl Nielsen, J. Gade m. fl.

LØR 03 02

Holstebro Bibliotek

Se mere på emv.dk

Familiekoncert i samarbejde med Nordisk

Teaterlaboratorium. Værk af Ravel og oplæsning af eventyr af Perrault.

TIR 06 02 KL 10 00

Hjerl Hede, Vinderup

Markering af jubilæumsåret sammen med Holstebro Dansekompagni.

I år er det 750-året for den første gang, hvor Holstebros navn blev nævnt i et officielt dokument. For at fejre det, arrangerer kommunen 750 arrangementer i løbet af året, og vi er stolte af at deltage i nogle af dem.

Poesi på en torsdag på en onsdag

ONS 07.02 KL 20.00

Laden, Holstebro

Se mere på emv.dk

Poesi på en torsdag er et lyrikarrangement, hvor publikum kan møde dansk og udenlandsk poesi, når en kendt digter inviteres til at læse op af egne værker. Poesi på en torsdag er arrangeret af Odin Teatret i samarbejde med Holstebro Gymnasium og HF, Holstebro Bibliotek, Lemvig Boghandel, Laden, Uddannelsescenter Holstebro og Holstebro Kunstmuseum

19

Den Klassiske Serie # 3

20

Breve fra Frankrig

TOR 22.02 KL 16.00

Musikken på vrangen

Fri entré

Se mere på emv.dk

SØN 25 02 KL 16 00

Støberihallen, Hillerød

Arr. Hillerød Musik og Teater

Se mere på emv.dk

TIR 27.02 KL 19.30

Gimsinghoved, Struer

Normalpris: 150 kr.

TOR 29.02 KL 19.30

HEART, Herning

Normalpris: 150 kr.

Warm up talk kl. 19.00

Den franske klassiske musiks historie er altid gået sine egne veje og nåede en guldalder i skiftet fra 1800-tallet til 1900-tallet, hvor musikere - ligesom i andre kunstarter - også strømmede til den franske hovedstad for på den ene side at bringe deres egen historie og smag til den parisiske smeltedigel, og på den anden side at blive umiskendeligt fransk.

Faurés musik, der markerede kulminationen på romantikken såvel som en overgang til modernismen er et godt udgangspunkt for at forstå denne periode, især da han både som direktør for det berømte Paris Conservatoire og som en indflydelsesrig organist og komponist var venner med og havde en enorm indflydelse på alle komponister af hans og de følgende generationer.

George Enescus musik repræsenterer den anden pol, den rumænske violinist og komponist, der ankom og gjorde karriere i Paris og blev fransk undervejs.

Program

G. Fauré (1845-1924)

Sonate for violin og klaver i A-dur op. 13, nr. 1

G. Enescu (1881-1955)

Koncertstykke for bratsch og klaver

G. Fauré (1845-1924)

Klaverkvartet i c-mol op. 15, nr. 1

21
22
Den Klassiske Serie # 4

Stjernestunder med Nicholas Daniel

SØN 17 03 KL 16 00

Mørdrup Kirke, Espergærde Arr. Espergærde Musikforening

Se mere på emv.dk

TIR 19.03 KL 19.30

Holstebro Kunstmuseum

Normalpris: 150 kr.

Del af Holstebro 750 år

TOR 21 03 KL 19 30

HEART, Herning

Normalpris: 150 kr.

Warm up talk kl. 19 00

Med vores tradition for at bringe verdenskendte solister til Jylland, er vi nu glade for at kunne præsentere oboisten Nicholas Daniel, som har designet et program til ensemblet og sig selv. Programmet præsenterer en blanding af meget kendte stykker og komponister med mindre kendte, som både kan være glemte perler fra fortiden eller store nye stemmer. Vi glæder os til alt fra intime dialoger mellem to oboister til et stort anlagt stykke for ni musikere.

Nicholas Daniel er født i Storbritannien. Nicholas Daniel har længe været anerkendt som en af verdens store oboister og er en af Storbritanniens bedst kendte musikere. Han har udvidet repertoiret for sit instrument markant med bestilling af hundredvis af nye værker.

Program

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Fløjtekvartet i C-dur, K.Anh.171/285b (Arr. for obo kvartet)

Arrangementer og stykker for to oboer med værker af Mozart, Yun, Telemann og Musgrave

Eleanor Alberga (f. 1949)

"Tiger Dream in Forest Green" for fløjte, obo, cello og klaver

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Adagio for obo og strygetrio, K580a, completion ND

Samuel Coleridge Taylor (1875-1912)

Nonet i f-mol, op. 2

23

Winds in space

TIR 16 04 KL 16 00

Musikken på vrangen, Holstebro Bibliotek

Fri entré

Se mere på emv.dk

ONS 17 04 KL 18 00

Skærgården, Herning

Musik og mad

Se mere på emv.dk

TOR 18.04 KL 19.30

Gimsinghoved, Struer

Normalpris: 150 kr.

SØN 21.04 KL 16.00

Kuturstationen, Skørping

Arr. Rebild Musikforening

Se mere på emv.dk

ONS 24 04 KL 19 30

Kulturhuset Galaksen, Værløse

Arr. Furesø Musikforening

Se mere på emv.dk

Ensemble MidtVests blæserkvintet inviterer lytterne til at se op i himlen og forestille sig en rejse fra vores smukke planet til månen, længere væk i vores solsystem og ud til "en galakse langt, langt væk". De velkendte melodier, der også præsenterer en bred vifte af genrer, vil helt sikkert blive i lytternes ører længe efter, at de sidste toner er forsvundet i rummet. Blandt andet opføres "Fly me to the moon" samt suiten fra Star Wars og mange flere værker, der alle fører publikum på en rejse ud i universet sammen med musikken og ensemblets musikere.

Mozarts Divertimento

FRE 19 04 ONS 24 04

Holstebro Kommune

Se mere på emv.dk

Del af Holstebro 750 år

Mozarts Divertimento er måske den mest berømte strygetrio nogensinde, og strækker sig over 45 minutter, og ikke kun på grund af dens længde, men også på grund af dens skønhed og dybder, er det et stykke, der er en hel koncert værd.

Med to stilliserede menuetter hører dette program til sæsonens tema om dans.

En del af Ensemble MidtVests mission er at bringe klassisk musik til de dele af Danmark, hvor man ikke så ofte kan høre klassisk musik. Med dette program besøger vi lokalområder i Holstebro Kommune.

24

Mozarts Don Giovanni

LØR 04 05 KL 19 00

Folkets hus, Struer

SØN 05 05 KL 15 00

Folkets hus, Struer

FRE 10 05 KL 19 00

Herning Textilen, Herning

LØR 11.05 KL 19.00

Herning Textilen, Herning

SØN 12.05 KL 15.00

Herning Textilen, Herning

Mozarts Don Giovanni kaldes ofte for "Operaernes Opera". I den klassiske udgave er Don Giovanni (Don Juan) en skruppelløs kvindebedårer, som – sammen med sin tjener Leporello – kaster sig ud i alle slags eventyr med det ene formål at erobre kvindehjerter med sine digte, som han synger.

Vi opfører den ikke, fordi det er en klassiker - det er en klassiker, fordi vi og andre bliver ved med at opføre den. Og det kan vi, fordi Don Giovanni tager udgangspunkt i et eviggyldigt emne, der også kan relateres til vores liv i det 21. århundrede.

Historien er i vores version af Don Giovanni nyfortolket og en forkortet og moderne opsætning. Ved at skabe en interaktiv og sanselig oplevelse for publikum, kan vi pege på vores egen fascination af og afsky for Don Giovanni og nærme os en kropslig forståelse for den kompleksitet og tiltrækning, der drager os mod giftige karakterer.

Forestillingen er et samarbejde imellem Ensemble MidtVest og Operaen i Midten.

Se mere på emv.dk

Sommer highlights

ONS 29 05 SØN 02 06

Trame Sonore Kammermusikfestival Mantova, Italien

I en årrække har Ensemble MidtVest rejst til kammermusikfestivalen i Mantova for at give flere koncerter på festivalen. Også i 2024 tager EMV afsted. I kammermusikfestivalen er der cirka 150 koncerter med 350 forskellige musikere fra hele verden. I 2024 tilbyder EMV en rejse til Mantova for Venneforeningen for at opleve festivalen sammen med ensemblets musikere. Se mere på emv.dk

TOR 06 06

Oslo

Se mere på emv.dk

EMV spiller en improvisationskoncert sammen med Det Norske Blåseensemble, som tæller 24 musikere.

FRE 07.06 — Kl 20.00

Fermaten, Herning

Se mere på emv.dk

EMV spiller en improvisationskoncert sammen med Det Norske Blåseensemble, som tæller 24 musikere.

LØR 08.06 — SØN 16.06

"Strange an lovely - connect us"

Holsterbro festuge

Se mere på emv.dk

Ensemble MidtVest deltager i Holstebro festuge, som præsenterer forskellighed og diversitet. Del af Holstebro 750 år.

SØN 16 06

Vennernes koncertudflugt

Se mere på emv.dk

Tradtionen tro tager Venneforeningen på udflugt sammen. I løbet af udflugten spiller EMV.

TIRS 02 07 SØN 07 07

Kammermusikfestival i Westcork, Irland

For første gang deltager Ensemble MidtVest i kammermusikfestivalen i Cork. Festivalen byder på mange koncerter, og EMV spiller flere i løbet af festivalen.

25
Foto: Tekstilmuseet - Museum Midtjylland, Herning, 2018 Foto: Tekstilmuseet - Museum Midtjylland, Herning, 2018

Nørre Vosborg Kammermusikfestival

De seneste 21 år har budt på 21 fantastiske kammermusikfestivaler på Nørre Vosborg. I disse år er det ikke blot herregården, som har undergået en utrolig forvandling, det samme har kammermusikfestivalen. I takt med at rammerne er renoveret og herregården er blevet et samlingspunkt for kultur, natur og gastronomi, er Nørre Vosborg Kammermusikfestival ligeledes blevet et tilløbsstykke for kammermusikelskere fra hele landet. I årenes løb har vi tiltrukket stjernesolister fra hele verden, hvilket har gjort det muligt at opføre kammermusik fra øverste hylde i herregårdens unikke rammer lige uden for Vemb og med Storåen som nabo.

I år har vi inviteret harpenist Anneleen Lenaerts med til Nørre Vosborg. Anneleen Lenaerts er født i Belgien i 1987 og er solo-harpenist i Wiener Philharmonikerne, og hun har spillet solokoncerter i de største koncertsale rundt om i verden. Glæd jer til at opleve hende på Nørre Vosborg 2024

TOR 27.06 KL 19.30

Best of 2023/24

Normalpris: 150 kr.

Højdepunkter fra sæsonen. Efter koncerten inviterer EMV publikum på et glas bobler og en festlig skål sammen samt en præsentation af næste sæson.

FRE 28 06 KL 19 30

Koncert med EMV & Anneleen Lenaerts

Normalpris: 150 kr.

Koncert med den anerkendte belgiske harpenist Anneleen Lenaerts, der hyldes for sit fantastiske talent. Sammen med EMV opfører hun værker af Takemitsu og Debussy m. fl.

LØR 29.06 KL 10.00

Familiekoncert med EMV

Normalpris: 150 kr.

Se mere på emv.dk

LØR 29 06 19 30

Koncert med EMV & Anneleen Lenaerts

Normalpris: 150 kr.

EMV og Anneleen Lenaerts opfører værker af Farrenc, Ligeti & Haydn m. fl.

LØR 29.06 22.00

Late night koncert med EMV

Normalpris: 150 kr.

EMV spiller i Riddersalen, hvor der er en særlig stemning til at nyde musikken i.

SØN 30.06 — 10.00

Yogakoncert i Riddersalen

Fri entré.

Se mere på emv.dk

SØN 30 06 10 00

Musikgudstjeneste i Ulfborg Sogn med EMV Fri entré.

Se mere på emv.dk

SØN 30.06 14.30

Afslutningskoncert med EMV inkl. kaffe og kage

Normalpris: 200 kr.

Vi glæder os til en festlig afslutningskoncert sammen. Værker af Bloch, Dvorák, Schumann m. fl.

28
29

Om os

30

EMV spiller kammermusik og skaber musikalske oplevelser helt udover scenekanten. Vi lever i spændingsfeltet mellem traditionelle kammerkoncerter og nye innovative formater, hvor vi udfordrer kammermusikkens udtryksmuligheder, og udfolder de sidste 500 års klassiske repertoire og fri improvisation.

EMV blev etableret i 2002 og består af 9 klassiske musikere, der tilsammen udgør en besætning bestående af en strygetrio, en blæserkvintet og en pianist.

Traditionelle kammerkoncerter

Vores traditionelle kammermusikkoncerter byder på både velkendte og mindre kendte værker fra kammermusikrepertoiret, portrætkoncerter af ensemblets musikere samt koncerter med internationalt anerkendte solister og samarbejdspartnere fra ind- og udland.

Den klassiske serie

Koncertserien, hvor vi præsenterer de bedste og mest populære værker fra kammerrepertoiret.

Kammermusikfestivaler

Vi arrangerer to årlige kammermusikfestivaler ”Vintertoner”, som finder sted hvert år i januar i en af vores tre ejerkommuner samt vores sommerfestival ”Nørre Vosborg Kammermusikfestival”, der finder sted i uge 26 på herregården Nørre Vosborg i Vestjylland.

Stjernestunder

Vi inviterer verdensstjerner til Midt- og Vestjylland til glæde for vores lokale publikum. Når vi rejser på turné i udlandet, skaber vi et netværk og kan på den måde tiltrække stjernesolister for koncerter i vores område.

Outreach-program

Med vores outreach-aktiviteter giver vi publikum mulighed for at møde musikken i anderledes rammer. Oplev f.eks. klassiske toner foldet ud i boligforeningen, på hospitalsstuer eller i dagligstuen.

Hospitalskoncerter

I samarbejde med Region Midtjylland, Hospitalsenheden Vest, Aalborg Universitet og Syddansk Musikkonservatorium har EMV udviklet et musikalsk format rettet mod hospitalspatienter. Hospitalskoncerterne er en del af et sundhedsprojekt, der bruges i videnskabeligt forskningsøjemed og har til formål at undersøge musikkens helende effekt.

Musikken på vrangen

Med Musikken på vrangen kan du blive klogere på musikken, når vi vender den på vrangen og ser den efter i sømmene. Med udgangspunkt i et enkelt værk fortæller

vi om komponisten, perioden og værkets form.

Yoga- og mindfulness

Gennem guidede yogaøvelser, instruerede åndedrætsteknikker og improviseret musik skaber vi rum for ro og fordybelse. Yoga- og mindfulnesskoncerterne afholdes oftest i forbindelse med improvisationsprojekter og er en fast del af programmet for Nørre Vosborg Kammermusikfestival.

Hus- og foreningskoncerter

Vi rykker ud af koncertsalen og hjem i dagligstuen eller ud i foreningslivet til en uformel kammermusikkoncert. Som ambassadør for ensemblet er det værtens opgave at invitere venner, bekendte, naboer og beboere, der ellers ikke ville finde vej til koncertsalen. Send en mail til info@emv.dk, hvis du er interesseret i at være vært.

Torsdagsklassisk på HEART

Torsdagsklassisk finder sted udvalgte torsdage på HEART. På disse dage har publikum mulighed for at nyde et måltid mad i HEART Café og besøge museets udstillinger forud for koncerten. Publikum har fri adgang til museets udstillinger ved køb af koncertbillet.

Ensemble MidtVests bestyrelse

Annemette Færch Formand, udpeget af bestyrelsen

Søren Olesen Næstformand, udpeget af Holstebro Kommune

Ernst B. Knudsen

Udpeget af Herning Kommune

Peter Bech Vestergaard

Udpeget af Struer Kommune

John Fogde

Udpeget af bestyrelsen

Marie-Louise Erritzøe

Udpeget af bestyrelsen

Mads Bille

Udpeget af bestyrelsen

Peter Kirstein

Medarbejderrepræsentant

Søren Juul Baunsgaard

Kultur- og fritidschef i Herning Kommune, tilforordnet

Henrik Majgaard

Ensemblets Venner, observatør

31

HEART - Herning Museum of Contemporary Art

Bitten og Aage Damgaards Plads 2

7400 Herning heartmus.dk

HEART - Herning Museum of Contemporary Art

Med den internationale stjernearkitekt Steve Holls prisvindende arkitektur som ramme tilbyder HEART kunstneriske oplevelser i verdensklasse. Museet, der i 2016 blev kåret som et af de 125 væsentligste bygningsværker i de seneste 125 år af Architectural Record, li er i det naturskønne Birk-område, der emmer af kunst- og kulturhistorie. Året igennem byder

HEARTs eventprogram HEARTbeat indenfor til koncerter, workshops, talks, performances og et væld af sjove aktiviteter for store og små.

HEART Café — Tag en kunstpause

HEART Café li er i museets sydvestlige hjørne i smukke åbne lokaler med store panoramavinduer og en smuk udendørs terrasse. Herfra kan man nyde udsigten over parken, spejlbassinet og skulpturerne på plænen.

HEART Shop — lækre designprodukter

HEART Shop har et eksklusivt udvalg af design og lækkerier samt et velassorteret udvalg af bøger om kunst, arkitektur, mode, fotografi og film, samt børnebøger og tegneartikler.

heart

HEART Design, legetøj

16 09 23 - 21 04 24

Socle du Monde Art Festival

24 05 24 - 24 11 24

For opdateret udstillings- og eventprogram se heartmus.dk

Der tages forbehold for ændringer.

32
Udstillinger på HEART Foto: HEART, Herning, 2021
33

Børn & Unge

En af vores fornemmeste opgaver er at sikre, at børn og unge har mulighed for at opleve klassisk musik af høj kvalitet og møde professionelle musikere. Det sker både når vi spiller familiekoncerter, deltager i talentudviklingsprojekter og giver skolekoncerter ude i klasseværelserne.

34

Skolekoncerter

Vores skolekoncerter henvender sig til 4. klasserne, og tilpasses løbende og justeres efter behov. Skolekoncerterne er en selvstændig god oplevelse og en del af et undervisningsforløb i dansk eller musik. Vores skolekoncerter udbydes i øjeblikket under følgende overskrifter:

Musikkens fortællinger

Et undervisningstilbud med fokus på improviseret musik, og hvor eleverne selv har mulighed for at præge fortællingen og instrumenteringen.

Klassisk i klassen

Et længere undervisningsforløb i tre dele, der bidrager med en aktiv og involverende klassisk musikoplevelse, og som med fordel kan tænkes ind i en relevant undervisningssammenhæng i bl.a. fagene dansk og engelsk.

Der findes frit tilgængeligt undervisningsmateriale med videopræsentationer, som kan downloades og ses på emv.dk.

Ungdomsuddannelser

Vi tilbyder improvisations- og mindfulnesskoncerter til de unge på erhvervsskolerne og ungdomsuddannelserne. Formatet og indholdet kan tilpasses den enkelte institutions ønsker og behov ved henvendelse til info@ emv.dk.

Familiekoncerter

Flere gange om året inviterer vi både store og små til at gå på opdagelse i musikken, når vi spiller koncerter for hele familien. Denne sæson afholdes der familiekoncert i forbindelse med Vintertoner og Nørre Vosborg Kammermusikfestival.

Morgendagens Stjerner

FRE 05 04 KL 19 30

HEART, Herning

Fri entré

Morgendagens stjerner er et tilbagevendende samarbejdsprojekt mellem unge klassiske musikelever i Midt- og Vestjylland, MGK MidtVest, OrkesterEfterskolen og EMV.

Forløbet består af tre dele:

→ En audition

→ En uges undervisning, hvor de unge talenter bliver undervist af og spiller sammen med ensemblets musikere

→ En afsluttende offentlig koncert på HEART, hvor publikum kan opleve de ambitiøse deltagere i samspil med Ensemble MidtVest.

Talentudvikling

Vi vil gerne være med til at sikre et højt kunstnerisk niveau for den næste generation af musikalske talenter. Derfor samarbejder vi jævnligt med talentfulde unge og giver bl.a. masterclasses for elever på OrkesterEfterskolen og MGK i Holstebro, ligesom vi deltager i talentudviklende samarbejder med bl.a. lokalområdets ungdomskor, herunder Herning Kirkes Drengekor og MidtVest Pigekor.Vi samarbejder også med musikskolerne i Herning, Holstebro og Struer.

Ensemble MidtVest er desuden en del af dommerpanelet hos "Unge spiller klassisk" via MGK Midtvest. I løbet af Herning Opera Festival giver EMV også en masterclass til Lumbye Akademister.

35

Ensemblets Venner

36

Ensemblets Venner er en forening, der støtter ensemblet i dets aktiviteter og hvis medlemmer fungerer som ambassadører for den klassiske musik i regionen. Medlemmerne kan i øvrigt træde til med praktisk hjælp, når der er brug for det.

Medlemsfordele

Som medlem af støtteforeningen Ensemblets Venner får du adgang til særlige oplevelser og tilbud som bl.a.:

→ 50% på koncertbilletter på hjemmebane

→ Invitation til særarrangementer

→ Fribillet til en valgfri koncert

Tilmelding og betaling

Det koster 175 kr. årligt pr. medlem. Sæsonen løber fra 1. august til 31. juli, og betalingen skal finde sted inden 1. april. Medlemskortet sendes ud med sæsonprogrammet i juni.

Indmeldelse kan ske:

→ Online via emv.dk

→ Ved henvendelse til Ensemble MidtVest på info@emv.dk

Betaling via bankoverførsel til reg. nr. 7604, kontonr. 137 73 26 eller via MobilePay på 467489 (Skriv navn & adr. i meddelelsesfelt) Se mere på emv.dk.

Vennekredsens bestyrelse

Birgit Toft (formand)

Henny Rønnow (næstformand)

Birgit Hesselvig Nielsen ((kasserer)

Hanne Green

Iben Østerbye

Niels Hybholt

Niels Bjerre Gade

Henrik Majgaard

Carsten Dalgaard (suppleant)

Lisbet Gormsen (suppleant)

Bente Bendix (associeret)

Elinor Bach Jørgensen (associeret)

Arrangementer

Vennernes koncertudflugt 2023

SØN 10 09

Kabbel Hovedgård, Lemvig

Julehygge & Juletoner

ONS 13.12 KL. 16.00

HEART, Herning

Pris: 75 kr. inkl. glø & æbleskiver. Tilmeldingsfrist d. 07 12 på emv.dk.

Nytårskur

TOR 11 01 KL. 17 30

HEART, Herning

Fri éntre. Se mere på emv.dk.

Generalforsamling

TOR 21.03 KL. 17.00

HEART, Herning

Fri entré, men tilmelding nødvendig af hensyn til traktementet senest d. 14 03 på emv.dk.

Vennernes koncertudflugt 2024

SØN 16 06

Se mere på emv.dk

Sponsorer

C. C. Contractor A/S

CAN Management A/S

KPC Byg A/S

Herning Gymnasium

Bestseller Retail Europa A/S

Hans Foxbys Fond

Jyske Bank

JBS Textile Group A/S

Stubkjær Invest

Vestjysk Bank

Jyske Bank

Egetæpper

37

Ensemble MidtVest

Bitten og Aage Damgaards Plads 2

DK-7400 Herning

Tlf: (+45) 96 666 777

E-mail: info@emv.dk

emv.dk

facebook.com/ensemblemidtvest instagram.com/ensemble_midtvest youtube.com/ensemblemidtvest spotify.com/ensemblemidtvest