Enostonen syksy 2024

Page 1

SYKSY
2024

Keitä me olemme?

Enostone kustannus on vuonna 1999 perustettu pieni, mutta intohimoinen yleiskustantamo, jolle tärkeitä asioita ovat esimerkiksi laadukkaat lastenkirjat ja suomalaisen runouden tukeminen.

Vuonna 2018 tapahtuneen sukupolvenvaihdoksen jälkeen kustantamoa on luotsannut yrittäjäpariskunta Kalle ja Satu-Maaria Niinikangas. Kalle toimii Enostonen kustantajana ja Satu-Maaria vastaa kustantamon some-sisällöstä. Lisäksi Enostonessa työskentelevät graafikko-kuvittaja

Iiva Vilvas ja taiteellinen konsultti Lasse Hauerwaas.

Kalle Niinikangas kustantaja

kalle.niinikangas@enostone.fi

+358 40 592 2446

Lasse Hauerwaas taiteellinen konsultti lasse@enostone.fi

Satu-Maaria Niinikangas somevastaava enostone@enostone.fi

Iiva Vilvas graafikko iiva@enostone.fi

Enostone kustannus Oy Lintulahdenkatu 3, 00530 Helsinki

FB @Enostone kustannus

IG @enostone_kustannus

SISÄLLYS Kaunokirjallisuus. . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 Kotimainenkaunokirjallisuus . . . . . 5 Runous . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 Käännettykaunokirjallisuus. . . . . 16 Tietokirjallisuus. . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 Lasten-januortenkirjallisuus . . . . . . . 24

KAUNOKIRJALLISUUS

Enostone Syksy 2024

Toimenpidepäivät

Kirjan nimi

Kun MediaTalossa alkavat massiiviset yyteet, alkaa tuolileikki, jonka voittajat pääsevät muuttamaan upouuteen pilvenpiirtäjään.

Avioeron köyhdyttämä Tiia pelkää joutuvansa lähtölistan kärkeen yhdessä kaltaistensa, yli 50-vuotiaiden naisten kanssa. Sitten rapistuvassa toimitalossa alkaa tapahtua outoja asioita.

Num erum reprorent dest, velia dunde veligeni dolorem qui cuptate et utet ma dem volestia aliae dolest, essin cullo eumqui nimincid es et fuga. Agnatio. Itatiisitat volles acere nobis estis et qui nos dignitium ut alit doluptias volor apelenit harum quodi aut di berciist rerrora epudis et volorepudi berum int.

Ur, corempostia velicidi tem rem iur, sum quae volum lacest peressima volorum sinus modit fugit ad quoditibusa quas aliatur erisquasitio ipsam comnis volupic ipsamus conseditios sus audam verio moloren dandebit aut landi volorum et ut autatur a dundam, occupta ecabo. Ita atemquunt, uta vidus molupta tionse cum aut aut recullaute este voluptas num ut pelis quos res ilis volupta quam des millabor re volum et vent rest et int, sitatis simusae quidendam nobis ex ea sunt, sum a audam reium, qui dempore rferest, sit, est entia quaepelia voluptat voluptamus suntur, optam, odi arupta con rectae id maxim saeperspe dentis autem. Ligenia se pa aliquam solore aut exerion

Toimenpidepäivät on tragikoomisia sävyjä saava hulvaton ajankuva mediamaailmasta juuri ennen tekoälyn maihinnousua. Se on myös tarina ystävyydestä.

KANSI: IIVA VILVAS

350 S.

ISBN 978-952-399-119-4

SYYSKUU

SIDOTTU

Miia Saari (s.1967) on vantaalainen toimittaja, joka on viettänyt vauva-aikansa Äänekoskella, lapsuutensa Jämsänkoskella ja teini-ikänsä Vaasassa. Aikuisena hän on asunut esimerkiksi Miamissa, Kuusamossa, Tampereella, Imatralla ja Helsingissä.

Ehkä siksi hänestä tuntuu, ettei hän ole mistään kotoisin.

Saari harrastaa improvisaationäyttelemistä Keravan Vekarateatterissa ja lomailee Multialla ja Liperissä. Hän on käynyt Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulun. Toimenpidepäivät on hänen esikoisteoksensa.

5 Enostone Syksy 2024 KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS
ATTE LESKINEN

Syksy kuiskii kuolemaa

Espoon poliisin vakavien rikosten osastolta yksityisetsiväksi lähtenyt Emilia Jääpuro saa tehtäväkseen tutkia nuoren psykoterapeutin outoa kuolemaa. Tehtävä osoittautuu oletettua monimutkaisemmaksi ja pian Jääpuro joutuu esittämään itselleen myös erikoisen kysymyksen: onko joku tai jokin onnistunut ottamaan haltuunsa nykyaikaisen älykodin etähallintajärjestelmät?

”Kuolema ei lomaile -dekkari on mielestäni mainiota kesäluettavaa kaikille jännityksen ystäville, jotka eivät kaipaa raakuutta ja verisiä yksityiskohtia.”

Satu Järvinen, Kirjat kertovat -blogi

KANSI: KALERVO SAMMALVEHRÄ

220 S.

ISBN 978-952-399-143-9

SYYSKUU

SIDOTTU

Syksy kuiskii kuolemaa on espoolaisen Miia Laineen toinen kirja. Kehuja kerännyt esikoisteos Kuolema ei lomaile ilmestyi vuonna 2022.

HENRY SÖDERLUND 6 Enostone Syksy 2024

Uncle Samsara

”Aseman puistossa, laiturin kupeessa patongit ja halvan punkun naukut rinkkaväen seurassa, jo tavatessa sydänystäviä, vaikka tiedät ettet koskaan heitä enää näe. Rauhanpiippu kiertää saksalaistytöiltä ohiolaispojille, Tanskan viikingeiltä italiattarille, savut yhtyy maailman uusiin tuuliin, sydämessäni tunnen ja tiedän: meidän sukupolvemme ei aloita koskaan sotia.”

Uncle Samsara on Savon hämmästyttävin pienlehti vuonna 1989. Sitä tekevät lukiolaisälyköt rakastavat Jack Kerouacia ja Jarkko Lainetta, Saima Harmajaa ja Joni Mitchelliä, tulenkantajia, buddhalaisuutta ja rockia. Muurit kaatavassa Euroopassa kaikki tuntuu olevan mahdollista, kunhan äiti päästää interrailille ja selvitään ylioppilaskirjoituksista.

30 vuotta myöhemmin copywriter Santtu Rinne alkaa selvittää, mitä tapahtui hänen vanhoille lehdentekijäkavereilleen, maailmalle – ja hänelle itselleen. Matka vie Uuden Valamon luostariin, New Yorkin Greenwich Villageen ja mielenterveyden rajamaille.

350 S.

ISBN 978-952-399-136-1

SYYSKUU

Suonna Kononen (s. 1971) on joensuulainen kirjailija, kulttuuritoimittaja ja Huojuva lato -kantriyhtyeen johtaja. Uncle Samsara on hänen toinen romaaninsa.

KANSI: JUHO JUNTUNEN SIDOTTU
PIHLA PUUMALAINEN
7 Enostone Syksy 2024

Muukalainen

Maapallolle saapuu signaali avaruudesta: kaukaiselta galaksilta paenneet olennot pyytävät päästä suojaan. Euroopan unioni tekee humanitaarisen päätöksen vastaanottaa avaruuspakolaiset. Heidät hajasijoitetaan eri alueille, yksi Suomen Turkuun. Mika Kivelän jyrisevän kitararockin lailla etenevä romaani marssittaa esiin mittavan henkilögallerian. Mukana on tunnettuja hahmoja kuten presidentti Urho Kekkonen ja Kiss-kitaristi Ace Frehley, Kivelän aiemmissa kirjoissa seikkailleet mystinen pienkonekorjaaja Keijo Sihvonen ja karski komisario Rautakoura sekä aivan uusia tuttavuuksia. Historian suuret tapahtumat saavat uuden kulman, yllättävän käänteen.

”Kivelä on X-sukupolven Arto Paasilinna.”

–Mika Kähkönen, rajatapauksia.wordpress.com

KANSI: KALERVO SAMMALVEHRÄ

200 S.

ISBN 978-952-399-139-2

SYYSKUU SIDOTTU

Vuonna 1996 Revittyjä sivuja -kokoelmalla debytoinut Mika Kivelä tunnetaan suorasanaisena kirjoittajana, jonka teksteissä Turku, rock ’n’ roll ja ruumiinosat tislaantuvat nautittavaksi yhdistelmäksi.

Enostone Syksy 2024 8
KALEVI MÄKI

Hyönteistaulu

Kaksi aikaa. Toiseen ei täältä käsin yllä ja sen toisen sisällä on pakko elää, vaikka sitä on vaikea sietää. Hyönteistaulussa ajat ja ikäkaudet sekoittuvat, myrkkypullot tuijottavat hiljaa ja perhoset saavat uusia merkityksiä kannettavakseen. Aina kun luulee käsittävänsä miten maailma toimii, ymmärryksen rajat ovat siirtyneet.

Hyönteistaulu kurottaa yli lajirajojen ja yhdistelee kerrontaan ennakkoluulottomasti esseistiikkaa ja runouden keinoja.

Hyönteistaulu

Juha Rautio

Juha Rautiolta on julkaistu aiemmin seitsemän runoteosta, novellikokoelma ja romaani. Hänen novellikokoelmansa Sunnuntain rajat oli Savoniaehdokkaana vuonna 2020.

KANSI: JUHA RAUTIO 200 S. ISBN 978-952-399-142-2 SYYSKUU
SIDOTTU
9 Enostone Syksy 2024 SAMI SORASALMI
enostone

Jaakko Melentjeff

Venäläinen peli

Kansallispuisto. Leiripaikalla kaksi ammuttua miestä. Maastopyöräilevä nainen pakenee droonia pimeässä. Aika on loppumassa.

Keskusrikospoliisin Laura Kask lähetetään Timo Lehdon tiimiin epäonnistumaan, ja hän joutuu laittamaan kaiken ammattitaitonsa likoon. Murhatutkinnastakin uhkaa muodostua mahdoton tehtävä, kun ainoa eloonjäänyt – Mysteerimies – makaa koomassa. Sairaalassa tuntematon nainen yrittää lähestyä Mysteerimiestä: mikä on hänen roolinsa pelissä? Laura joutuu tarkistamaan moraalista kompassiaan, kun salaisuuksien verho raottuu.

EUROOPPA ON SYÖKSYMÄSSÄ KYLMÄN

SODAN KAAOKSEEN KORKEILLA PANOKSILLA.

Venäläinen peli on mukaansatempaava trilleri, joka laittaa lukijan pohtimaan, voiko peliä voittaa vai onko siinä vain häviäjiä.

KANSI: KALERVO SAMMALVEHRÄ

340 S.

ISBN 978-952-399-122-4

SYYSKUU

SIDOTTU

Jaakko Melentjeff (YTM, s.1965) työskentelee sosiaalityöntekijänä Tampereella psykiatrian poliklinikalla. Hän pyöräilee työmatkat Ylöjärveltä käsin neljän vuodenajan läpi ja suhtautuu shakkiin intohimoisesti. Melentjeff on kirjoittanut aiemmin kolme kehuttua Atenan julkaisemaa dekkaria. Hukkuneet ilmestyi vuonna 2017, Papin kosto 2019 ja Jos et valvo 2021. Kaksi ensimmäistä teosta on käännetty myös saksaksi ja kolmannesta teoksesta Melentjeffille myönnettiin Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto vuonna 2022.

Enostone Syksy 2024 10 HANNU PELTONEN

Tuoksut vanamon ja varjot

veen

Sana ”kirjailija” on kauniin moniulotteinen. Käsityöläinen kirjailee neulalla ja langalla kuviot kankaalle. Kirjailija puolestaan kirjailee musteella sanat paperille. Koskaan en ollut mitään muuta halunnut olla, ja samaa ammattikuntaa olivat edustaneet myös äitini, hänen kolme sisarustaan ja koko sukuni: Mustesaaret.

Tove on kuuluisan kirjailijasuvun viimeinen jälkeläinen, joka on erakoitunut saareensa katkeroituneena epäonnistuneesta kirjailijanurastaan. Mustien lintujen kaarrellessa saariston yllä alkavat suvun ja saaren salaisuudet paljastua. Tuoksut vanamon ja varjot veen on hykerryttävä ja mystinen tarina kirjailijuudesta, kohtalosta ja kirjojen tärkeimmästä lauseesta. Reetta Ronnin esikoisteos on kielellinen taidonnäyte, joka kaappaa lukijan mukaansa kietoen Suomen kirjallisuushistorian ja nykyisyyden yhteen taidokkaaksi punokseksi.

Reetta Ronn on raahelainen esikoiskirjailija, joka pyörittää päivätyönään kirjakauppaa nimeltä Karhun kirja & paperi. Reetan tekevät onnelliseksi kauniit kirjankannet, saaristo ja varislinnut.

KANSI: ELINA WARSTA 240 S. ISBN 978-952-399-135-4 ELOKUU SIDOTTU
11
VESA VALKEISENMÄKI
Enostone Syksy 2024

Ihmisten yö

”Ja joinakin päivinä, tiettyinä ilman ennakkovaroituksia päälle hyökyvinä ahdistuksen hetkinä, Lina ajatteli ja tunsi, ettei hän ollut oikeastaan mitään muuta kuin se yö; ei ollut Linaa myöskään sen kaiken jälkeen. Kaikki mitä hänestä oli jäljellä, tiivistyi yhteen lokakuun yöhön ja laivamatkaan.”

Ihmisten yö kuvaa petoksia, elämän rajallisuutta ja haurautta sekä merkityksellisen elämän etsintää. Se on myös romaani kuolemasta, sen kavahtamisesta ja yrityksistämme eri tavoin karata väistämättömältä tai ainakin olla ajattelematta sitä.

Romaani jakaantuu kolmeen osaan ja toisiinsa kytkeytyviin tarinoihin ja ihmiskohtaloihin. Polveilevien ja toisiinsa punoutuvien tarinoiden ja ihmisten yhteinen nimittäjä on iso laivaonnettomuus, joka toistuvasti vilahtelee tapahtumissa ja niiden taustoissa: ihmisten teoissa, puheissa ja muistoissa. Onnettomuus vaikuttaa siitä selviytyneiden elämään ja arkeen monin tavoin; usein koko elämän ajan ja toisinaan hyvin yllättävälläkin tavalla.

Janne Ora (s.1965) tunnetaan vaikeita elämänvalintoja ja ongelmallisia ihmissuhdekuvioita kuvaavien romaanien kirjoittajana. ”Olemme lukeneet hyvin suuren kirjan”, kirjoittivat Yleisradion kirjallisuustoimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen hänen Tähtien suojatti -romaanistaan (Tammi, 2011). Ihmisten yö on Oran viides romaani.

JANI LAUKKANEN
978-952-399-138-5
KANSI: ASKO KÜNNAP
220 S. ISBN
SYYSKUU SIDOTTU
Enostone Syksy 2024 12

Äiti lentää auringossa

Äiti lentää auringossa on runokokoelma, jossa todellisuuden eri tasot limittyvät keskenään karunkauniiksi sukupolvitarinaksi. Äidittömyys, piilotteleva herkkyys, sukupuoli-identiteetin etsintä ja rakastamisen vaikeus nousevat Tammiston voimakkaan aforistisissa runoissa notkeasti kohdattaviksi elämän teemoiksi.

KANSI: IIVA VILVAS

56 S.

125 X 190 MM

ISBN 978-952-399-057-9

SYYSKUU

SIDOTTU

Eija Tammisto (s. 1960) on turkulainen äidinkielen opettaja, jolta on aiemmin julkaistu kokoelmat Naisen todistuksen mukaan ketään ei saa tuomita (Kolera, 2016) ja Yön tunnit kannattelevat toisiaan kainaloiden alta (Enostone, 2020).

RUNOUS
13 Enostone Syksy 2024 HENRY SÖDERLUND

Eranto

”Onko auroista kaunein se jossa on kurkia laskettava määrä vai se joka nauhana jatkuu ja jatkuu. Jonka tiedän etenevän.

Aura jota ei voi toisin kuvailla.”

Eranto on palkitun runoilijan Arto Lapin kolmastoista runoteos. Eranto ammentaa luonnosta, henkisestä kasvusta ja elämästä tässä ja nyt.

100 S.

ISBN 978-952-399-084-5

ELOKUU SIDOTTU

Arto Lappi on voittanut esikoisteoksellaan Runo-Kaarinan vuonna 2001 sekä Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon vuosina 2003, 2005, 2008, 2012, 2017 ja 2021.

MARKKU KORSU
KANSI: IIVA VILVAS
Enostone Syksy 2024 14

Timo Lappalainen

Turun kevät

”Kesällä on helmat.

Se oli kiva blondi, en muista sen nimeä, muistan miten se nauroi.

Istun kuivatelakalla Kakolan portailla, tämä vankila on vaiennut.

Ennen täällä rapisi pensaikoissa öisin, satoi kuin Simenonin romaaneissa.

Alhaalla Linnankadulla paloautot ja ambulanssit painavat kohti satamaa pillit vinkuen, kuin sikaa lahdattaisiin.

Painan kädet korville.

En päässyt Kakolan viimeiselle kierrokselle.

Liian moni halusi vankilaan.”

”Kertovat runot tuovat mieleen Raymond Chandlerin, joka on siirtynyt lyriikan puolelle”

Ville Hänninen, Ilta-Sanomat

”Pelkästään kokoelman nimiruno Poetic Licence on helmi kotimaisen proosarunon perinteessä.”

Joni Pyysalo, Parnasso

60 S. ISBN 978-952-399-116-3

Timo Lappalainen (s. 1959) on turkulainen runoilija ja kirjastonhoitaja evp. Turun kevät on hänen neljäs runokokoelmansa. Hän on julkaissut kirjoituksia ja kirjallisuusarvosteluja kulttuurialan lehdissä.

VALOKUVAAJAN NIMI 15 Enostone Syksy 2024
ELOKUU NIDOTTU
TIMO LAPPALAINEN

Rooman-päiväkirja

Kirjan nimi

Num erum reprorent dest, velia dunde veligeni dolorem qui cuptate et utet ma dem volestia aliae dolest, essin cullo eumqui nimincid es et fuga. Agnatio. Itatiisitat volles acere nobis estis et qui nos dignitium ut alit doluptias volor apelenit harum quodi aut di berciist rerrora epudis et volorepudi berum int.

Kirjailija ja aatelismies Kaspar von Schmerzburg lähtee elämänsä toiselle Rooman-matkalle vuonna 1765 päästäkseen selville, mikä on Rooman elinvoiman takana. Hän huomaa, että häntä onkaupungissa suorastaan odotettu, ja mystisellä tavalla selviää, että hän on osa omannimistä jat kumoaan.

Ikuisessa kaupungissa antiikin jumalat ja kristinuskon jumala joutuvat vastatusten, katolisen kirkon pääpaikka kaivaa esiin esikristillisiä taideaarteitaan. Aikakauden valtavirrat ja -ryhmittymät tempovat päähenkilöä eri suuntiin niin unessa kuin valveilla ja kirjaan kehittyy suorastaan dekkarimainen jännite.

Virolainen kirjailija Karl Ristikivi (1912–1977) julkaisi vuonna 1973 otsikolla ”Kaspar von Schmerzburgin Rooman-päiväkirja” viimeiseksi jääneen teoksensa, päiväkirjamuotoisen romaanin. Itsensä hän nimesi ainoastaan teoksen jul kaisijaksi.

Ur, corempostia velicidi tem rem iur, sum quae volum lacest peressima volorum sinus modit fugit ad quoditibusa quas aliatur erisquasitio ipsam comnis volupic ipsamus conseditios sus audam verio moloren dandebit aut landi volorum et ut autatur a dundam, occupta ecabo. Ita atemquunt, uta vidus molupta tionse cum aut aut recullaute este voluptas num ut pelis quos res ilis volupta quam des millabor re volum et vent rest et int, sitatis simusae quidendam nobis ex ea sunt, sum a audam reium, qui dempore rferest, sit, est entia quaepelia voluptat voluptamus suntur, optam, odi arupta con rectae id maxim saeperspe dentis autem. Ligenia se pa aliquam solore aut exerion

ALKUTEOS: ROOMA PÄEVIK

SUOMENNOS: JOUKO VANHANEN

KANSI: ASKO KÜNNAP

240 S.

ISBN 978-952-399-130-9

SYYSKUU

SIDOTTU

Karl Ristikivi (1912–1977) oli virolais-ruotsalainen kirjailija. Ristikivi pakeni 1943 Suomeen ja siirtyi 1944 Ruotsiin, jossa hän työskenteli vakuutusvirkailijana.

ALKUTEOS SUOMENNOS KANSI SIVUMÄÄRÄ KOKO ISBN ILMESTYMISKUUKAUSI VALOKUVAAJAN NIMI
Enostone Syksy 2024 KÄÄNNETTY KAUNOKIRJALLISUUS HARALD JOHANN PERTEN
16

Enostone Syksy 2024

Enostone Syksy 2024

Tauno Vahter

Madis Jeffersonin

Kirjan nimi

11 pakoretkeä

Num erum reprorent dest, velia dunde veligeni dolorem qui cuptate et utet ma dem volestia aliae dolest, essin cullo eumqui nimincid es et fuga. Agnatio. Itatiisitat volles acere nobis estis et qui nos dignitium ut alit doluptias volor apelenit harum quodi aut di berciist rerrora epudis et volorepudi berum int.

Virossa varttuva Madis Jefferson on saanut komean nimensä itse Amerikan presidentiltä. Läänemaalaisesta nassikasta kehittyy omalla urallaan pakoretkien huippuasiantuntija. Hän aloittaa toi mintansa karkaamalla 1920-luvulla pari kertaa kotoa, sen jälkeen laivalta, sotaväestä, vankilasta, Virosta, Neuvostoliitosta ja ties mistä. Sattuupa hän erään poistumisen jälkeen Suomeenkin täysin väärään aikaan ja paikkaan.

Madis Jeffersonin 11 pakoretkeä on hulvaton romaani lähtemisen ikuisesta kutinasta ja reissujen toistuvista epäonnistumisista. Tarina asettuu samalla mitä humaaneimmalla tavalla puolusta maan valinnan vapautta ja vastustamaan kaikenlaista pakkovaltaa.

Ur, corempostia velicidi tem rem iur, sum quae volum lacest peressima volorum sinus modit fugit ad quoditibusa quas aliatur erisquasitio ipsam comnis volupic ipsamus conseditios sus audam verio moloren dandebit aut landi volorum et ut autatur a dundam, occupta ecabo. Ita atemquunt, uta vidus molupta tionse cum aut aut recullaute este voluptas num ut pelis quos res ilis volupta quam des millabor re volum et vent rest et int, sitatis simusae quidendam nobis ex ea sunt, sum a audam reium, qui dempore rferest, sit, est entia quaepelia voluptat voluptamus suntur, optam, odi arupta con rectae id maxim saeperspe dentis autem. Ligenia se pa aliquam solore aut exerion

ALKUTEOS: MADIS JEFFERSONI 11 PÕGENEMIST

SUOMENNOS: HANNU OITTINEN

KANSI: ASKO KÜNNAP

264 S.

ISBN 978-952-399-141-5

SYYSKUU

ALKUTEOS

SUOMENNOS

KANSI

SIVUMÄÄRÄ

KOKO

ISBN

ILMESTYMISKUUKAUSI

CUSTI UT eum que eatur sum ventis ipienia ndeles et volupta necust utatiis est, tem fugiam sus digenim aut expedicilis maximol latquas dolorpo rporion sequodist, odi ut anducient ilicabo. Nem fuga. Ibusandebit aut rerum volorrovid quate dollanimpos vero ea as adis eaqui que plique eostio voloratatur

Virolainen Tauno Vahter (s. 1978) tunnetaan kustantajan ja kääntäjän toimensa ohella yhtenä etevimmistä tulokkaista eteläisen naapurimme kirjal lisuudessa.

VALOKUVAAJAN NIMI 17
KRIS MOOR

Vareda

Kirjan nimi

Num erum reprorent dest, velia dunde veligeni dolorem qui cuptate et utet ma dem volestia aliae dolest, essin cullo eumqui nimincid es et fuga. Agnatio. Itatiisitat volles acere nobis estis et qui nos dignitium ut alit doluptias volor apelenit harum quodi aut di berciist rerrora epudis et volorepudi berum int.

Kuusitoistavuotias Johannes ei oikein tiedä itsekään, miksi lähtee kesätöihin maaseudulle, Varedan kyläkoulun talonmieheksi – taustalla on niin sekavan perhe-elämän aiheuttamaa ahdistusta kuin surematta jäänyttä surua taideharrastukses sa tukeneen mentorin kuolemasta.

Vanhassa kartanorakennuksessa Johannes yrittää tavoittaa unelmansa, ainoina seuralaisinaan kynät, siveltimet ja kirjat, Rafael, Tizian ja Ca ravaggio – sekä muutama paikallinen vanhus. Maalla aika tuntuu pysähtyneen, mutta radiosta kantautuvat uutiset kertovat yhteiskunnan olevan muutoksen kourissa: Viro on uuden itsenäistymisen kynnyksellä, rautaesirippu murtumassa.

Kesän mittaan Johanneksen elämänpiiriin ilmestyvät kuitenkin Margit ja Andreas, jotka saa vat miettimään rakastumisen ja rakkauden olemusta, tyylikkäästi ja sukupuolen merkitystä tai merkityksettömyyttä osoittelematta.

Ur, corempostia velicidi tem rem iur, sum quae volum lacest peressima volorum sinus modit fugit ad quoditibusa quas aliatur erisquasitio ipsam comnis volupic ipsamus conseditios sus audam verio moloren dandebit aut landi volorum et ut autatur a dundam, occupta ecabo. Ita atemquunt, uta vidus molupta tionse cum aut aut recullaute este voluptas num ut pelis quos res ilis volupta quam des millabor re volum et vent rest et int, sitatis simusae quidendam nobis ex ea sunt, sum a audam reium, qui dempore rferest, sit, est entia quaepelia voluptat voluptamus suntur, optam, odi arupta con rectae id maxim saeperspe dentis autem. Ligenia se pa aliquam solore aut exerion

Vareda onkin pohjimmiltaan kertomus muis toista, unelmista, rakkaudesta ja nuoren miehen matkasta omaan sisimpäänsä. Se on yhtä aikaa vapauttava ja pelottava, ajatuksia kirkastava ja hämmennykseen ajava.

ALKUTEOS: VAREDA

SUOMENNOS: PETTERI AARNOS

KANSI: ASKO KÜNNAP

340 S.

ISBN 978-952-399-140-8

SYYSKUU

SIDOTTU

CUSTI UT eum que eatur sum ventis ipienia ndeles et volupta necust utatiis est, tem fugiam sus digenim aut expedicilis maximol latquas dolorpo rporion sequodist, odi ut anducient ilicabo. Nem fuga. Ibusandebit aut rerum volorrovid quate dollanimpos vero ea as adis eaqui que plique eostio voloratatur

Sven Mikser (s. 1973) on virolainen poliitikko, europarlamentaarikko sekä entinen puolustus- ja ulkoministeri. Vareda on hänen ensimmäinen kaunokirjallinen teoksensa.

VALOKUVAAJAN NIMI 18 Enostone Syksy 2024
LÄHDE: WIKIMEDIA COMMONS
18 Syksy 2024

Johtaja

Johtaja (O Diretor) on portugalilaisen Ana Filomena Amaralin Äiti maa -trilogian ensimmäinen osa. Romaani pohjaa osin nykypäivään siirrettyyn Gilgamesh-eepokseen. Teos käsittelee moderneja ongelmia valtamerten tuhoamisesta armenialaisten kansanmurhaan, ja sitoo yhteen korkeimman tason korruption, yhteistä planeettaamme uhkaavan ahneuden ja Syyrian pakolaisten tilanteen. Minkälaisen tulevaisuuden ihmiskunta toivoo saavansa, ja miten se on mahdollista saavuttaa? Lopulta kysymys on kuolemattomuudesta, aivan kuten Gilgamesh-eepoksessa. Teoksen on suomentanut monipuolinen ja arvostettu kääntäjä Tarja Härkönen.

220 S.

ISBN 978-952-399-144-6

SYYSKUU

SIDOTTU

Ana Filomena Amaral (s. 1961) on portugalilainen kirjailija, kääntäjä ja historioitsija. Amaral on myös perustanut Góis Arte -taidefestivaalin, joka pidetään vuosittain Goísin kaupungissa Portugalissa.

ALKUTEOS: O DIREKTOR SUOMENNOS: TARJA HÄRKÖNEN KANSI: KALERVO SAMMALVEHRÄ Ana Filomena Amaral
SARA SIMÕES 19 Enostone Syksy 2024

Enostone

Kirjan nimi

Peregrinus

Num erum reprorent dest, velia dunde veligeni dolorem qui cuptate et utet ma dem volestia aliae dolest, essin cullo eumqui nimincid es et fuga. Agnatio. Itatiisitat volles acere nobis estis et qui nos dignitium ut alit doluptias volor apelenit harum quodi aut di berciist rerrora epudis et volorepudi berum int.

Peregrinus on Markku Kaskelan kahdeksas runokokoelma. Kaskelan edellinen kokoelma Mekaniikka oli kesällä 2023 Einari Vuorela palkintofinalisti. Uusi kokoelma Peregrinus on tälle vapaa jatko-osa, kertomuksen luontevat seuraavat as kelet. Yhä puhutaan löytämisestä, muutoksista ja kokemisesta, mutta nyt mennään maastoon, ulkoiseen ja sisäiseen. Ne ovat yhtä.

Vahva innoitus kokoelmalle ovat olleet italialai set renessanssimaalaukset, niiden kuvallinen henki ja mystiset tarinat maalausten taustalla. Toinen yhtä väkevä innoitus on ollut kirjoittajan aiempi asuinympäristö, Tali ja Laajalahden rannat, polut ja lintutornit. Kokoelman runoissa nämä muun ohella ikään kuin kulkeutuvat toistensa sisään ja kertovat menetyksistä, kuolemasta ja surusta.

Ja kertovat yhtä lailla toivosta ja luottamuksesta, ilon pilkahduksista, kun elämä palaa ja lumoaa jälleen runsaana, tuhansin värisevin siivin.

Ur, corempostia velicidi tem rem iur, sum quae volum lacest peressima volorum sinus modit fugit ad quoditibusa quas aliatur erisquasitio ipsam comnis volupic ipsamus conseditios sus audam verio moloren dandebit aut landi volorum et ut autatur a dundam, occupta ecabo. Ita atemquunt, uta vidus molupta tionse cum aut aut recullaute este voluptas num ut pelis quos res ilis volupta quam des millabor re volum et vent rest et int, sitatis simusae quidendam nobis ex ea sunt, sum a audam reium, qui dempore rferest, sit, est entia quaepelia voluptat voluptamus suntur, optam, odi arupta con rectae id maxim saeperspe dentis autem. Ligenia se pa aliquam solore aut exerion

ALKUTEOS

SUOMENNOS

KANSI

SIVUMÄÄRÄ

KOKO

ISBN

ILMESTYMISKUUKAUSI

CUSTI UT eum que eatur sum ventis ipienia ndeles et volupta necust utatiis est, tem fugiam sus digenim aut expedicilis maximol latquas dolorpo rporion sequodist, odi ut anducient ilicabo. Nem fuga. Ibusandebit aut rerum volorrovid quate dollanimpos vero ea as adis eaqui que plique eostio voloratatur

Markku Kaskela (s. 1960) on kirjailija ja toimittaja. Kaskela voitti Arvid Lydecken -palkinnon teoksellaan Puistolan vihreät kunnaat. Kaskelan edellinen runoteos Mekaniikka oli Einari Vuorela -palkintoehdokkaana vuonna 2023.

VALOKUVAAJAN NIMI 20 Enostone Syksy 2024
64 S. ISBN 978-952-399-117-0 ELOKUU SIDOTTU 20
KANSI: JUSSI KAAKINEN
TOMI KONTIO

TIETOKIRJALLISUUS

Luotettava lähde

Journalismi voi voittaa yleisöjensä luottamuksen vain totuudenmukaisella tiedolla. Siihen myös alan itsesääntelynormit Journalistin ohjeet velvoittavat. Kuitenkin disinformaatio ja propaganda täyttävät median. Totuudenjälkeisessä maailmassa totuus lojuu toimitusten ja yliopistojen roskakoreissa. Tiedon ammattilaiset ovat hylänneet tärkeän tietokäsitteen.

Mutta valhetta ei voi sellaiseksi osoittaa ilman jonkinlaista käsitystä totuudenpuhumisesta. Totuudenmukaisuus kätkee sisäänsä muutkin keskeiset journalismin tiedolliset ohjenuorat eli tosiasiat ja objektiivisuuden, joka osoittautuu käytännön menetelmäksi. Pragmatistisen filosofian avulla teoksessa kehittyy journalismikäsitys, joka pätee ainakin demokratioissa.

Aki Petteri Lehtinen on valtiotieteiden tohtori ja pitkäaikainen journalisti, jonka viestinnän väitöskirja Journalismin objektiivisuus (2016) sai vastaväittäjäkseen teoreettisen filosofian emeritusprofessorin Ilkka Niiniluodon.

250 S. ISBN 978-952-399-145-3
KANSI: GARY WORNELL
SYYSKUU
22 Enostone Syksy 2024

LASTEN- JA NUORTENKIRJALLISUUS

Lydia

Tämä on kirja Viron suurimmasta runoilijasta, Lydia Koidulasta. Tarina alkaa, kun tyttö ei ole vielä syntynytkään. Sitten hän saapuu, hänelle annetaan nimi ja pian hän jo alkaakin kirjoittaa runoja. Ne auttoivat virolaisia selviämään vaikeasta Venäjän vallan ajasta. Lydia Koidula on kirjoittanut myös Paciuksen ”Maamme”-laulun vironkieliset sanat. Se on Viron kansallislaulu.

Kun Lydia syntyi, ei ollut yhtä Viroa. Viron sijasta olivat Viron ja Liivinmaan kuvernementit, jotka molemmat kuuluivat Venäjän valtakuntaan. Kuten nytkin, siellä asui monia eri kansoja, mutta viralliset kielet olivat saksa ja venäjä. Lydia puolusti kiihkeästi virolaisten oikeutta omaan kieleensä ja kulttuuriinsa.

KANSI: JAAN RÕÕMUS

64 S.

ISBN 978-952-399-080-7

SYYSKUU

SIDOTTU

Kätlin Kaldmaa ( s.1970) on virolainen kirjailija, kriitikko ja kääntäjä. Hän on opiskellut Tarton yliopistossa virolaista filologiaa ja Tallinnan yliopistossa englantilaista filologiaa. Kaldmaa on kirjoittanut lastenkirjoja, runoja ja proosaa ja hän on voittanut Friedebert Tuglas -palkinnon vuonna 2012.

Teoksen kuvituksen on laatinut Jaan Rõõmus.

Lydia valittiin vuonna 2022 Virossa vuoden kirjaksi.

ALKUTEOS: LYDIA SUOMENNOS: OUTI HYTÖNEN
Enostone Syksy 2024 24
TOMI KONTIO

Enostone Syksy 2024

Kirjailijan Nimi

Minä en pelkää

Kirjan nimi

Lola on syntynyt uudenvuodenaattona ja rakastaa ilotulitusraketteja. Niitä on kiva katsella yhdessä isin kanssa korkealta kerrostaloasunnon ikkunasta. Nyt Lola täyttää viisi vuotta ja isi on ostanut hänelle oman raketin. Tädin luona omakotialueella raketin voi ampua turvallisesti. On vain yksi ongelma: tädillä on iso koira. Lola pelkää koiria. Mutta entäpä jos koirakin pelkää –ilotulitusraketteja?

Minä en pelkää on herkkä ja viisas kertomus koirapelkoisesta tytöstä ja rakettipelkoisesta koirasta, jotka kohtaavat uudenvuodenaattona. Se kysyy, miten voisimme toimia toisin, jotta kenenkään ei tarvitsisi pelätä.

Kirja on Palinin ja Meresmaan ensimmäinen yhteinen teos.

38 S.

ISBN 978-952-399-124-8 LOKAKUU SIDOTTU

MERIA PALIN (s. 1972) on Tampereella asuva kuvittaja ja kuvakirjailija. Hän näkee kuvakirjojen tekemisen taiteenlajina, jonka avulla voi kääntää elämän suuret haasteet toivoksi. Palinin esikoisteos Taikapuikot valittiin yhdeksi Suomen Kauneimmat Kirjat 2020 -lastenkirjaksi.

J.S. MERESMAA (s. 1983) on monipuolinen ja tuottelias tamperelainen kirjailija, joka on palkittu kaksi kertaa Blogistanian Kuopus -palkinnolla (Dodo 2020; Tytär hämärän, piika pimeän 2023). Lisäksi monet hänen teoksistaan ovat olleet ehdolla arvostetuille palkinnoille, kuten Topelius-, Kuvastaja-, Tähtifantasia-, Laivakello- ja Anni Polva. Meresmaan teoksia on myös käännetty eri kielille.

25 Enostone Syksy 2024
MARKKU KORSU
KANSI: MERIA PALIN

Isse Italiassa

Jääkarhunpentu Isse lähtee etsimään värejä. Ihmeellinen sattuma kuljettaa sen Italiaan, missä se värvätään vaaralliseen tehtävään.

Mamma mia! – Seikkailun syövereissä Isse löytää värit – ja sen mukana paljon muuta.

Isse Italiassa sopii mainiosti alaluokkien pulpettikirjaksi ja se käy hyvin myös ääneen luettavaksi iltasaduksi. Teoksessa on myös pieni italia-suomi -sanasto!

Enostone Syksy 2024

120 S.

ISBN 978-952-399-108-8

HEINÄKUU

SIDOTTU

hannimari heino on runoilija ja suomentaja. Isse Italiassa on hänen ensimmäinen lastenkirjansa.

kuvittaja sanna pelliccioni tekee yhteistyötä useiden kirjailijoiden kanssa ja muun muassa omaa Onni-kirjasarjaa.

26 HENRY SÖDERLUND
KANSI: SANNA PELLICCIONI

Eugen, Aamos ja Turhamurhela

Eugen on joutunut muuttamaan vieraaseen kaupunkiin, vaikka hänellä oli maailman paras koti ja oma huone. Uuteen, suureen kouluun on pelottava mennä. Onneksi hän kohtaa siellä Aamoksen.

Aamos vie Eugenin katsomaan vanhaa taloa, jossa tapahtuu kummia. Portaat muuttavat muotoaan, taivaalta sataa kovakuoriaisia ja talon asukas peittyy outoon verkkoon.

Yrittäessään auttaaa talon asukasta pojat päätyvät outoon ja pimeään paikkaan, Turhamurhelaan. Paikkaa hallitsevat keksijät, jotka keksivät turhia murheita eli turheita. Pojille selviää, että talon asukkaan tilannekin liittyy keksijöiden juoniin.

Saturomaani Eugen, Aamos ja Turhamurhela on ajaton kertomus murehtimisesta, yksinäisyydestä sekä ystävyyden voimasta.

KANSI: IIVA VILVAS

160 S.

ISBN 978-952-399-115-6

SYYSKUU

SIDOTTU

Niina Hakalahti on Tampereella asuva kirjailija ja kirjoittamisen sekatyönainen. Hän on kirjoittanut niin runoa kuin proosaakin, jälkimmäistä sekä aikuisille että lapsille. Teoksen on kuvittanut helsinkiläinen graafikko ja kuvittaja Iiva Vilvas.

27 Enostone Syksy 2024 MARKKU KORSU

Kuura ja Pyry

”Kun tuulen suunta odottamatta kääntyi ja etelätuuli toi lämpöasteita ja silkkaa vettä keskellä sydäntalvea, talvimetsän elämä muuttui mahdottomaksi.

Pikkuinen Myyrä sen sitten keksi. Pienikin on tärkeä.”

Kuura ja Pyry kertoo talven tulosta vanhaan metsään sekä siihen vaikuttavasta ilmastonmuutoksesta. Kirjan kohderyhmä on esikoulu- ja ala-asteikäiset lapset sekä ympäristökasvatuksesta kiinnostuneet aikuiset. Satutekstin ja kuvituksen lomassa olevien tietolaatikoiden tarkoitus on herättää lukijan kiinnostus tutkia lisää luonnonilmiöitä.

68 S. ISBN 978-952-399-134-7

Raija Järvinen on rahoitusalan eläkeläinen, erä- ja luonto-opas sekä kirjailija. Vuonna 2021 Järviseltä ilmestyi tarinallinen luontokuvakirja Soidinyöt (Väyläkirjat). Hän on kirjoittanut tämän teoksen tarinan.

Anna Pakkanen on kuvittaja, graafinen suunnittelija ja kuvataiteilija. Pakkanen työskentelee Pyhätunturissa Metsähallituksen Luontopalveluissa luontoviestinnän parissa, tehden mm. luontopolkujen opasteita ja luontonäyttelyitä. Anna on kuvittanut ja taittanut tämän teoksen.

Panu Halme on luonnonsuojelubiologian tutkija ja opettaja. Panu on ollut kirjoittamassa useita tietokirjoja ja hän on aktiivinen tieteen yleistajuistaja ja sosiaalisen median viestijä. Tähän teokseen Panu on kirjoittanut tietolaatikoita kirjassa esiintyvistä hahmoista ja luontoilmiöistä.

Kerttu Kotakorpi on Ylen uutisten säälähetyksistä tuttu meteorologi ja tehnyt viime vuoden ilmastonmuutoksesta kertovaa TV-sarjaa, joka ilmestyy syksyllä 2024. Kerttu viestii aktiivisesti ilmastonmuutoksesta sekä luonnon monimuotoisuudesta sosiaalisessa mediassa ja on myös kirjoittanut aiheesta kirjat Suomen luonto 2100 – Tutkimusretki tulevaisuuteen (Bazar, 2021) sekä Minun luontoni (Bazar, 2023). Tähän teokseen Kerttu on kirjoittanut tietolaatikoita säähän ja ilmaan liittyvistä ihmeistä ja ilmiöistä.

Enostone Syksy 2024 28
KANSI: ANNA PAKKANEN SYYSKUU SIDOTTU
JUKKA TARKIAINEN

Heikki Niska & Iiva Vilvas

Hörvelöt ja kohelluskesä

Helsingissä asuva Hörvelöiden perhe lähtee kesälomallaan Löllöjoen Rönttäperälle. Ja siellä todellakin sattuu ja tapahtuu! Saamme tutustua Tarun äitiin Marttaan, joka huristelee tomerana katumaasturilla. Tapaamme myös Sakun ja Eevin, jotka ystävystyvät Aden ja Mannan kanssa.

Löllöjoen kesässä tapahtuu kummia: Päkä-lammas puhuu leveää pohjoispohjanmaan murretta, Taru on hetken lentokapteenina ja Jani-Jaana kompastelee hameeseensa. Tarun tuplasynttäreiden jälkeen matka jatkuu Hörvelöiden mökille Mönkäniemeen. Sielläkään ei ole järin rauhallista, Mönkäjärven hirviö on nielaissut traktorin, aivastustautia on liikkeellä, samoin karkkivarkaita ja mikä pahinta, maakellarissa vaanii luuranko!

Hyppää Hörvelöiden matkaan, et taatusti pitkästy!

KANSI: IIVA VILVAS

140 S.

ISBN 978-952-399-115-6

ELOKUU

SIDOTTU

Heikki Niskalta (s.1961) on julkaistu yli 20 teosta; runokokoelmia aikuisille ja lapsille, lastenromaani ja lyhytproosaa. Osa tuotannosta on kirjoitettu Keski-Pohjanmaan murteella. Hörvelöt ja kohelluskesä on itsenäinen jatko-osa vuonna 2021 julkaistulle teokselle Hössöttävät Hörvelöt.Teoksen on kuvittanut helsinkiläinen graafikko ja kuvittaja Iiva Vilvas.

VALOKUVAAJAN NIMI Enostone Syksy 2024 29
HENRY SÖDERLUND

Yksitukkaiset

kaksoset

Riisu ja Hiisu

Yksitukkaiset kaksoset Riisu ja Hiisu elävät samalla polulla jossain Somermaan takamailla, Oškolan pienessä kylässä. He asuvat samassa talossa, samassa huoneessa ja nukkuvat samassa sängyssä. Heillä on samanlaiset vaatteet, samanlaiset kengät, samanlaiset kukkakimput käsissään. Heidän isoäitinsä rakastaa molempia aivan yhtä paljon. Elämä yksitukkaisilla tytöillä ei kuitenkaan ole aivan helppoa. Miten elää kahta elämää, jos tukkaa on vain yksi, mutta päitä kaksi?

Yksitukkaiset kaksoset on kolmas osa Ville Hytösen kirjoittamaan ja Pete Revonkorven kuvittamaan lastenkirjasarjaan, joka kertoo vahvoista tytöistä.

Sarjan ensimmäinen osa Pikku-Matelin laulu oli Arvid Lydecken -ehdokkaana vuonna 2020 ja se on saavuttanut suosiota Suomen lisäksi myös Kreikassa. Sarjan toinen osa Tyttö nimeltä Margariini oli Kodiksamia-ehdokkaana 2021.

KANSI: PETE REVONKORPI

32 S.

ISBN 978-952-399-005-0

SYYSKUU SIDOTTU Enostone

Ville Hytönen (s. 1982) on virolaisessa majakkalaaksossa asuva kirjailija ja Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja.

2024 30
Syksy
JYRKI PITKÄNEN

Heli Haltija & Iiva Vilvas

Suwenkorento

”En tullut ajatelleeksi, että feikkaaja elääkin vain toisten odotusten mukaisesti eikä todellisuudessa pysähdy kuulemaan itseään. Minun piti tavata Aamunkoitto ennen kuin ymmärsin mitkä ympärillä leijuvista unelmista olivat minun unelmiani.”

Meerin todellisuus sykkii niin kuin nuoren ihmisen elämä tekee – ainakin kolme kertaa aikuisten todellisuutta nopeammin.

KANSI: IIVA VILVAS

100 S.

ISBN 978-952-399-137-8

HEINÄKUU SIDOTTU

Heli haltia (s. 1976) on turkulaissyntyinen taiteilija, joka on toiminut mm. runoilijana, näyttelijänä ja ohjaajana. Suwenkorento on toinen Haltialta julkaistu teos ja se jatkaa hänen pohdiskelevaa, henkilökohtaista, ja samalla kirpeän humoristista tyyliään. Teoksen on kuvittanut helsinkiläinen graafikko ja kuvittaja Iiva Vilvas.

VALOKUVAAJAN NIMI Enostone Syksy 2024 31
HANNU KARJALAINEN
Painotyöt: Painosalama, Turku Taitto: Iiva Vilvas

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.