Page 1

Σήμερα μαζί με το «ΕΜΠΡΟΣ» με όλη την αθλητική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3350

Σε

10

λίδες

www.emprosnet.gr MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

& O∆HΓOΣ

AΓOPAΣ

ΟΣ

Ν Η ΘΡ

TIMH €1,3

Αντιμετώπιζε ενοχλήσεις στο στομάχι, είχε μείνει για δυο ώρες στο Νοσοκομείο και βρέθηκε νεκρός το ίδιο απόγευμα στο σπίτι του στο Λισβόρι

ΣEΛ. 11-18 , 25-26

Ξαφνικός θάνατος 27χρονου!

Ένθετοι στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και σε μεγάλο περιοδικό της Κωνσταντινούπολης κυκλοφορούν οι νέοι τουριστικοί οδηγοί της εταιρείας «Επικοινωνία Λέσβου Α.Ε.», στα ελληνικά και τα τουρκικά

Τα πάντα για τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη

ΣEΛ. 6

ΣEΛ. 9

Εκλογές στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου. Παρά την κριτική, πρώτος ο Θράσος Καλογρίδης

Και τώρα η μάχη για την προεδρία ΣEΛ. 10

Οι βαθμοί με τους οποίους οι μαθητές του Νομού πάνε στη μάχη για τις βάσεις

Οι «πρώτοι των πρώτων» ΣEΛ. 5

Σήμερα δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στη Μυτιλήνη, από ΠΑΜΕ και Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων

Ενάντια στο μεσοπρόθεσμο… ΣEΛ. 27


2 TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Τους ευλόγησε

Απόσπασμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», της Πέμπτης 28 Ιουνίου 1945. Ανακοίνωση της Αστυνομίας σχετικά με την απαγόρευση των συγκεντρώσεων.

«Κοντά χέρια», περίπου 100 μέτρα, απέχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου και η αίθουσα συνεδριάσεων που φιλοξενεί το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, απ’ το Παλιό Δημαρχείο Μυτιλήνης, στο οποίο και τελούνται οι πολιτικοί γάμοι της πόλης. Έτσι λοιπόν, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, μπόρεσε να απουσιάσει απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής μόλις για λίγα λεπτά της ώρας και να τελέσει ένα γάμο δίχως να χάσει παρά ελάχιστες στιγμές απ’ τη συνεδρίαση. «Πάω να ευλογήσω ένα γάμο και επιστρέφω», είπε αποχωρώντας κι όντως δεν άργησε καθόλου. ΜΑΡ.ΠΛ.

Μεγάλο ρολόι…

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Ανθρώπινα… Άρον-άρον έφυγε απ’ τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Παρασκευής ο Στρατής Αλεξίου, όταν ενημερώθηκε τηλεφωνικά για την ξαφνική απώλεια του στενού του φίλου Χρήστου Χαματζόλα. Τη γλώσσα και μόνο του σώματος, το πρόσωπο του δημοτικού συμβούλου και την αμηχανία των κινήσεών του, να έβλεπε κανείς (σηκώθηκε για να φύγει και στριφογύριζε γύρω απ’ τον άξονά του), καταλάβαινε πως κάτι κακό είχε συμβεί. Σε λίγα λεπτά το μαντάτο για το θάνατο του νεαρού απ’ το Λισβόρι έγινε γνωστό, επεξηγώντας γιατί ο ανεξαρτητοποιηθείς σύμβουλος αποχώρησε σα σίφουνας. ΜΑΡ.ΠΛ.

Τροποποιήσεις που θα κάνουν καλύτερη και αποδοτικότερη τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγήθηκε ο πρόεδρός του, Χρήστος Κορδώνης, και αποδέχθηκε το όργανο, πολλά μέλη του οποίου κατέθεσαν μαζί με τον προβληματισμό τους και επιμέρους προτάσεις. Για παράδειγμα, ο Κώστας Φραγκόπουλος πρότεινε, και μάλιστα φάνηκε πως θα γίνει αποδεκτή η πρότασή του, να μπει ένα μεγάλο ρολόι στο χώρο με το οποίο να παρακολουθείται ο χρόνος γενικά της συνεδρίασης, όπως και των τοποθετήσεων. Α, όσο για το κουδούνι με το οποίο θα διακόπτεται ο ομιλητής, που ομοίως προτάθηκε να συμπληρώσει τον «εξοπλισμό» των συνεδριάσεων, ας είναι ηλεκτρικό κι όχι χειροκίνητο, διότι με τις εντάσεις που συνήθως επικρατούν, ποιος ξέρει σε ποιο κεφάλι μπορεί να «πετάξει». ΜΑΡ.ΠΛ.

Εξαντλούν την προθεσμία

TPITH Σελ. 27 ημ. Aνατ. 05.05 ∆ύσ. 19.52

28 † Αν. λειψ. Κύρου & Ιωάννου Αναργύρων

ΙΟΥΝΙΟΥ

«Λύση ανάγκης» Επώνυμη καταγγελία κατά του αντιδημάρχου Αγίας Παρασκευής, Μανταμάδου και Πέτρας υπήρξε χθες, σύμφωνα με την οποία ο Γιώργος Κυριαζής φερόταν να έχει δηλώσει πως θα πληρώσει απ’ την τσέπη του εργαζόμενη που απασχολήθηκε περιστασιακά στο ΚΕΠ Μανταμάδου, δίχως να προηγηθεί καμμία διαδικασία πρόσληψης. Αναφορικά με την καταγγελία, ο αντιδήμαρχος υποστήριξε πως για να συνταχθούν οι αιτήσεις για το «Βοήθεια στο Σπίτι», ο υπεύθυνος του ΚΕΠ ζήτησε απ’ τον αντιδήμαρχο να επιστρέψει στο χωριό για λίγες μέρες υπάλληλος του τέως Δήμου Μανταμάδου, που εργάζεται πλέον στη Μυτιλήνη, στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου. Επειδή όμως δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα, «ως λύση ανάγκης ζητήθηκε από άτομο που στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο να βοηθήσει για λίγες μέρες, για να βγει η δουλειά. Στη συνέχεια θα δούμε το πώς θα πληρωθεί αυτά τα τρία - τέσσερα μεροκάματα. Αν δεν κάνω λάθος μάλιστα, σήμερα (σ.σ. χθες) πρέπει να τελειώσουν οι περίπου 800 αιτήσεις και να μην ξανάρθει. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς δημιουργείται ζήτημα για μια τέτοια δαπάνη της τάξης των 100 ευρώ, γιατί τόσο πάνω - κάτω υπολογίζεται το όλο κόστος.». ΜΑΡ.ΠΛ.

Παράταση μέχρι και την άλλη Δευτέρα πήρε η δημιουργία προσωπικού κωδικού ασφαλείας για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων όσων μαθητών συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Πανελλαδικά, ένας στους τρεις υποψηφίους έχει υποβάλει μέχρι στιγμής επισήμως το μηχανογραφικό του. Και στα νησιά μας, πάντως, φαίνεται πως οι περισσότεροι υποψήφιοι το… σκέφτονται ακόμη, θέλοντας να εξαντλήσουν την προθεσμία που τους έχει δοθεί για να δηλώσουν τις οριστικές τους επιλογές, μέχρι και την άλλη Τρίτη. Β.Χρ.

Αργότερα τα θέματα Μετά το καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί μάλλον η διαδικασία επιλογής σχολικών συμβούλων για τα σχολεία του Νομού. Τουλάχιστον από την πλευρά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, τόσο αυτό το θέμα, όσο και αυτό της παράλληλης διδασκαλίας ξένων γλωσσών και του χαρακτηρισμού των σχολείων, έχουν «παγώσει» προς το παρόν λόγω, άλλων θεμάτων που «τρέχουν». Το ζήτημα των ξένων γλωσσών, πάντως, παραμένει ακόμη ρευστό. Β.Χρ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Eπίκαιρα θέµατα Γράφει ο ∆HMHTPHΣ ΣAPANTAKOΣ*

Σκέψεις γύρω από τη βία ριν από ένα χρόνο δημοσιεύθηκε στο «Εμπρός» σημείωμά μου με τον τίτλο «Είναι η βία η μαμή της Ιστορίας;», που από κάποιους θεωρήθηκε περίπου βλάσφημο, αφού δεν αποδεχόταν ως θέσφατο κάτι που είχε πει ο γέρο Κάρολος (άσε που έκανα λάθος και απέδωσα τη ρήση όχι στο Μαρξ αλλά στον Έ-

Π

Των Αγίων της Λέσβου προχθές, κι ας σπεύσουν οι άγιοι να βάλουν το χέρι τους. Και μάλιστα… επειγόντως!

Σώζουν τα Πετζετέλ

Στάσεις εργασίας

Οι δύο φωτιές που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν, αντιμετωπίστηκαν όμως άμεσα χάρη στην πολύτιμη βοήθεια των δυο Πετζετέλ που έκαναν ρίψεις νερού από αέρος. Τι θα είχε γινόταν, άραγε, αν είχε απομακρυνθεί η βάση τής ΜΑΕΔΥ από τη Μυτιλήνη; Μακάρι να μη χρειαστεί να το μάθουμε ποτέ. Πελ.Γ.

Με τετράωρες στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας στις απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο. Οι στάσεις εργασίας ξεκινούν στις 11 το πρωί και ολοκληρώνονται στις 3 το απόγευμα για όλα τα μέσα ενημέρωσης. Στις στάσεις εργασίας συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι της Λέσβου. Ν.Μ.

Απουσία ιατροδικαστή… Ζήτημα ημερών είναι ν’ αναλάβει ξανά καθήκοντα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης η ιατροδικαστής της οποίας η σύμβαση είχε λήξει και χρειάστηκε να περάσουν μήνες για να ξαναπροσληφθεί ως επικουρική. Μέσα στο διάστημα αυτό, οι χειρουργοί του Νοσοκομείου χρειάστηκε ν’ αναλάβουν να κάνουν νεκροτομές, κάτι που προκαλεί πάντα έντονες αντιδράσεις, αφού οι γιατροί τονίζουν ότι αυτό είναι ένα αντικείμενο που δεν είναι της αρμοδιότητάς τους. Μπροστά, όμως, στον ανθρώπινο πόνο και στην ανάγκη των συγγενών να κηδέψουν τους δικούς τους ανθρώπους, οι χειρουργοί αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη. Στο θάνατο του 27χρονου από το Λισβόρι, ο χειρουργός που ανέλαβε τη νεκροψία έθεσε ως όρο - και είναι προς τιμήν του - να σταλούν όργανα του 27χρονου στην Αθήνα, θέλοντας να είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει εξειδικευμένος έλεγχος και θα δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για το θάνατο ενός νέου ανθρώπου, που ενδεχομένως να μην μπορεί να «δει» με βεβαιότητα ένας γιατρός που δεν είναι αυτής της ειδικότητας. Όλα αυτά, όμως, θα είχαν αποφευχθεί αν το Νοσοκομείο είχε μόνιμη θέση ιατροδικαστή. Πελ.Γ.

Νεκρή χελώνα «Καρέτα - Καρέτα»

Στα λιμάνια του Αιγαίου Τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στα λιμάνια του Αιγαίου ανέδειξε το μικρό ατύχημα που είχε το «Αίολος Κεντέρης» κατά την προσέγγισή του στην Ίο την Κυριακή το μεσημέρι. Λόγω καιρού έσπασαν οι κάβοι του πλοίου και χρειάστηκε δεύτερη προσπάθεια για να δέσει στο λιμάνι. Την ώρα που έδενε, ένας 56χρονος έπεσε στη θάλασσα διαμαρτυρόμενος για την εισροή υδάτων από τα απόνερα του πλοίου, στο κατάστημα που διατηρεί απέναντι από την προβλήτα. Ως πότε θα συμβαίνουν αυτά στα νησιά μας; Είναι δυνατόν να περιμένουμε σύγχρονα και μεγάλα καράβια την ώρα που τα λιμάνια είναι εντελώς ακατάλληλα; Ν.Μ.

Ευχές από τους Εργαζομένους Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας εύχεται στο νέο Δ.Σ. «να σταθεί στο ύψος των πολύ δύσκολων περιστάσεων, να καταφέρει να εμπνεύσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τους υπαλλήλους και να μην χρησιμοποιηθεί η Τράπεζα από κανέναν για την ευόδωση προσωπικών και τυχόν πολιτικών σκοπών». Τυπικά μπορεί να αντιμετωπισθεί ως ευχή. Ουσιαστικά, όμως, είναι προτροπή, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και προειδοποίηση η οποία λέει «ως εδώ με τα προσωπικά παιχνίδια». Ν.Μ.

Θα έχει και συνέχεια

Μια νεκρή χελώνα «Καρέτα - Καρέτα» εντόπισε ιδιοκτήτης ενός καταστήματος ψιλικών την Κυριακή το πρωί, στην περιοχή της Βαρειάς. Η χελώνα ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση και εκτιμάται ότι την «ξέβρασε» η θάλασσα στο σημείο αυτό λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή. Ειδοποιήθηκε το Λιμενικό για τις απαραίτητες ενέργειες. Λόγω της προχωρημένης πάντως σήψης, ήταν δύσκολο να εντοπιστούν τα αίτια του θανάτου της. Πελ.Γ.

Η βραδιά γευσιγνωσίας που διοργανώθηκε την Κυριακή το βράδυ στο οινοποιείο του «Οινοφόρου Μεγαλοχωρίου» δε θα είναι μια τουφεκιά στον αέρα. Βούληση του Συλλόγου «Περί οίνου ο λόγος» και του οινοποιείου είναι να καθιερωθεί σε μόνιμη βάση, ώστε κάθε χρόνο, την τρίτη Κυριακή του Ιούνη, να διοργανώνεται μια βραδιά αφιερωμένη στο επώνυμο ποιοτικό κρασί. Κοινός στόχος είναι να αναπτυχθεί η οινική κουλτούρα στη Λέσβο. Τούτο είναι αναγκαίο για να στραφούν οι καταναλωτές στο εμφιαλωμένο κρασί. Οι γευστικές απολαύσεις και συγκινήσεις που μπορεί να προσφέρει ένα ποτήρι ποιοτικού κρασιού, είναι ασύγκριτα περισσότερες από αυτές που μπορούν να προσφέρουν πολλά λίτρα χύμα ανώνυμου. Ν.Μ.

γκελς). Το ζήτημα είναι τι ορίζουμε ως βία; Γιατί βία είναι οι χουλιγκανισμοί στα γήπεδα, βία είναι και οι καταστροφές που προκάλεσαν οι νεαροί που διαμαρτυρήθηκαν για τη δολοφονία του Αλέξη, βία αποτελούν τα φαινόμενα του προπηλακισμού και των χειροδικιών κατά επιφανών εκπροσώπων του πολιτικού συστήματος, που πολλαπλασιάζονται τελευταία. Όλα αυτά όμως τα βίαια φαινόμενα, όσο και αν τα υπερτονίζουν τα εξωνημένα Μέσα Μαζικού Εκμαυλισμού, είναι παράγωγα και όχι γενεσιουργά στοιχεία. Γενεσιουργός πηγή της βίας είναι η νόμιμη βία που ασκεί το εκάστοτε κράτος. Άλλωστε ο Μαξ Βέμπερ, αν δεν κάνω λάθος, είπε πως το κράτος έχει το μονοπώλιο της βίας. Στην περιοχή της βίας κάθε εξουσία είναι έτοιμη να δίνει μάχες, συνήθως εύκολες γι’ αυτήν, και συχνά να κερδίζει. Η βία είναι το δικό της γήπεδο. Η κρατική βία είναι υπόκωφη, αθόρυβη και αόρατη, ειδικότερα δε στις μέρες που περνάμε, που η πατρίδα μας έπαψε να είναι ανεξάρτητη και έχει υποδουλωθεί σε ξένα κέντρα οικονομικής εξουσίας, η κρατική βία μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη, γιατί αποσκοπεί στην ανεμπόδιστη εφαρμογή των επιταγών της παγκοσμιοποίησης, στην εξαθλίωση των μισθωτών και των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών και στον εκφοβισμό της κοινωνίας. Ο μόνο δρόμος αντίστασης σ’ αυτήν τη βία είναι η άρνησή της. Να μη μπούμε στη λογική της και να μην παίξουμε το παιχνίδι αυτών που την ασκούν. Αυτό το έχουν κατανοήσει με αξιοθαύμαστη ωριμότητα οι αγανακτισμένοι, που ένα μήνα τώρα κατακλύζουν το Σύνταγμα και άλλες πλατείες των πόλεων της πατρίδας μας. Και η αποφυγή της βίας από μέρους των αγανακτισμένων είναι κάτι που ανησυχεί και τρομάζει τους κρατούντες, γιατί κατανοούν πως είναι ανίσχυροι απέναντί της, αφού τα όπλα τους, η οργάνωσή τους, ο σχεδιασμός τους μένουν χωρίς αντικείμενο, άρα τους είναι άχρηστα. Στηρίζονται στη βία και τρομάζουν μπροστά στην άρνησή της. Πολύ θα θέλανε, οι κρατούντες, να μετακυλιστεί η αντιπαράθεση με τους αγανακτισμένους στην περιοχή της βίας, όπως έγινε τότε με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη, και ανησυχούν που αυτό τώρα δε γίνεται. Δεν είχαν προβλέψει αυτή την ιδιότυπη αντιπαράθεση: από τη μια μεριά εκατοντάδων πάνοπλων αστυνομικών, με κράνη, ασπίδες, που τους προστατεύουν ειδικοί χαλύβδινοι φράκτες και ειδικά συρματοπλέγματα, και από την άλλη δεκάδων χιλιάδων πολιτών, που άοπλοι και ήρεμοι συζητούν, τραγουδούν ή χορεύουν, με την παρουσία των οικογενειών τους και των παιδιών τους. Ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, το αναμφισβήτητο γεγονός είναι πως το πολιτικό σύστημα που στηριζόταν στο δικομματισμό, έχει απαξιωθεί πλήρως και κοντά του έχει ευτελιστεί και ο ρόλος των Μ.Μ.Ε.. Η επίδραση των συνεχιζόμενων επί ένα μήνα συγκεντρώσεων έχει επηρεάσει την πολιτική ατμόσφαιρα. Αργά η γρήγορα, πάρει δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει στις εκλογές, στις οποίες, να μου το θυμάστε, και τα δύο λεγόμενα κόμματα εξουσίας θα καταποντιστούν και νέες πολιτικές δυνάμεις θα εμφανιστούν. Δεν ξέρω γιατί, αλλά η συμπεριφορά τους μου θυμίζει το ποίημα του Καβάφη «Οι Τρώες», που λέει: «Είναι οι προσπάθειές μας των συφοριασμένων, είναι οι προσπάθειές μας σαν των Τρώων Κομμάτι κατορθώνουμε, κομμάτι παίρνουμ’ απάνω μας κι αρχίζουμε να ‘χουμε θάρρος και καλές ελπίδες. ………………… Είναι οι προσπάθειές μας σαν των Τρώων. Θαρρούμε πως με απόφαση και τόλμη, θ’ αλλάξουμε της τύχης την καταφορά κι έξω στεκόμαστε ν’ αγωνιστούμε. ………………… Κι όμως η πτώσις μας είναι βεβαία. Επάνω στα τείχη άρχισεν ήδη ο θρήνος …» * O ∆ηµήτρης Σαραντάκος γεννήθηκε στη Mυτιλήνη, σπούδασε χηµικός µηχανικός και µετά τη συνταξιοδότησή του εκδίδει το σατιρικό περιοδικό «Το Φιστίκι» και κάνει τον συγγραφέα. Το τελευταίο (ενδέκατο στη σειρά) βιβλίο του “Οι Αρχαίοι είχαν την πλάκα τους” - Μυτιλήνη 2008 - κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Γνώση”.


EI∆HΣEIΣ

4

Άρθρο

Εκδήλωση για τους προσκόπους της Μικρασίας…

Μνήμη «μικρών ηρώων»

Γράφει ο δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΡΟΥΣΣΗΣ*

Οικονομική κρίση ή κρίση αξιών; τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, όπου έχουν υποχωρήσει πολύ ο σεβασμός και η ισχύς των σχέσεων που ρυθμίζουν τη συλλογική ζωή και η ισχύς των σχέσεων που οργανώνουν τους θεσμούς, η μόνιμη απογοήτευση μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην έκρηξη της βίας, ιδιαίτερα σε ομάδες ανθρώπων που θεωρούν τον εαυτό τους αδικημένο. Δεν ξεχνώ τα λόγια του Αντώνη Δ. Μαγγανά, καθηγητή μου στον Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τα οποία: « [...] Η βία εκδηλώνεται παντού και μερικοί μπορεί να τη θεωρήσουν ακόμη και δημιουργική. Αν ήμουν καθαρός κοινωνιολόγος θα έλεγα ότι τα αίτια της βίας είναι κατά 90% κοινωνικοπολιτικά, σχετιζόμενα άμεσα με την κρίση των αξιών που βιώνουμε. Αν ήμουν γιατρός, θα έλεγα ότι βρίσκονται στη γονιδιακή προδιάθεση. Επανειλημμένως, ειδικοί επιστήμονες σε ιατρικά συνέδρια έχουν ανακοινώσει ότι υπάρχει η γονιδιακή προδιάθεση προς τη βία. Ως εγκληματολόγος, η επιστημονική δεοντολογία με υποχρεώνει να παραδεχθώ ότι υπάρχει αλήθεια και στις δύο απόψεις. Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις που ένα άτομο επιβαρυμένο γονιδιακά αν ζήσει σ’ ένα ήπιο και πολιτισμένο περιβάλλον μπορεί να μην εκδηλώσει ποτέ βίαιη συμπεριφορά, ενώ αντίθετα κάποιος που έζησε σ’ ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στην αρχή της ζωής του και λόγω των συνθηκών δέχτηκε και δέχεται συνεχείς προσβολές, εξευτελισμούς και υποβιβασμούς είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει βίαιη συμπεριφορά. Θυμάμαι όταν ο διευθυντής μιας φυλακής ανηλίκων μάς είχε αναφέρει ότι το πρωί όταν ξυπνούν οι τρόφιμοι έπειτα από μια βραδιά κλεισμένοι στα κελιά τους σπάζουν ό,τι βρούνε μπροστά τους, ξύλα, σίδερα, και συμπλέκονται με τους άλλους με συνέπεια σοβαρούς τραυματισμούς... Ύστερα από μερικά λεπτά, όλα ηρεμούν και επέρχεται η εκτόνωση... Το ότι, όμως, είναι όλο οι ίδιοι που συμμετέχουν σ’ αυτά τα επεισόδια σημαίνει ότι εκτός από τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης υπάρχει και η ιδιαίτερη ιδιοσυστασία του ατόμου […]». Στον τομέα της προδιάθεσης μιλάμε όλο και περισσότερο για τα προγράμματα θεραπείας των σεξουαλικά επικίνδυνων εγκληματιών, αυτών που κακοποιούν τις συντρόφους τους ή ακόμη για τα προγράμματα ελέγχου του θυμού. Τι γίνεται όμως στην πλευρά των κοινωνικών αξιών; Εκεί, δυστυχώς, η χειροτέρευση είναι ραγδαία. Βασικές κοινωνικές αξίες, όπως η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός, η αγάπη και η αλληλεγγύη, έχουν αντικατασταθεί βίαια, από τον εγωκεντρισμό και την επιδίωξη του ατομικού συμφέροντος. Αν για το πρώτο σκέλος η Ιατρική και η Ψυχολογία μπορούν να βοηθήσουν, στο δεύτερο σκέλος τα πράγματα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Αναρωτιέμαι, τι αξίες, αλήθεια, θα μεταδοθούν στα παιδιά και ποιος θα τις μεταδώσει; Η οικογένεια, που είναι η μεγάλη απούσα για τα σύγχρονα παιδιά; Το σχολείο, όπου οι δάσκαλοι προσπαθούν, με κόπο, να μεταδώσουν την υποχρεωτική ύλη; Η τηλεόραση, όπου τα αμερικανικά σήριαλ και βιντεοκλίπ βγάζουν στην επιφάνεια ό,τι πιο σκάρτο έχει ο ψυχισμός του ανθρώπου; Η Εκκλησία, που έχει ξεφύγει σε πάρα πολλές περιπτώσεις από τα χριστιανικά πρότυπα, ή οι πολιτικοί, που μόνο στόχο έχουν πώς να επανεκλεγούν και να εκμεταλλευθούν στο έπακρο αυτά που τους προσφέρει η πρόσκαιρη θητεία τους; Ποιος από τους παραπάνω θεσμούς; Η τελευταία μου πρόθεση είναι να κάνω τον ηθικολόγο. Απλώς διαπιστώνω μια κατάσταση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα ενώ εμείς έχουμε χάσει κάθε έλεγχο πάνω της. Οι μορφές βίας που υπάρχουν στην κοινωνία βρίσκονται συνήθως σε σχέση αλληλεπίδρασης και μπορούν να εκδηλωθούν σε άμεσες πράξεις βίας κάτω από ειδικές - όχι ακραίες - συνθήκες. Όταν η δομική βία είναι θεσμοποιημένη και η πολιτισμική έχει εσωτερικευθεί, τότε αυξάνει ο κίνδυνος ενίσχυσης και εξάπλωσης της προσωπικής και άμεσης βίας. Η βία στους χώρους του αθλητισμού και η μεταφορά της σε συναφείς χώρους δεν πρέπει να θεωρείται ειδικό φαινόμενο συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, αλλά συνάρτηση του κοινωνικού πλαισίου στο οποίο διαδραματίζεται. Η βία δεν είναι επίδειξη δύναμης αυτών που την ασκούν, αλλά μια μέθοδος, μια έκφραση αδυναμίας αυτών που δεν την έχουν. Η βία συνδέεται με την πολιτική και τις σχέσεις εξουσίας και ισχύος (ή δύναμης). Η φιλόσοφος Hannah Arendt γράφει ότι δεν υπάρχουν περάσματα, ούτε ποσοτικές ή ποιοτικές διαφορές ανάμεσα στη βία και τη δύναμη. Η δύναμη πρέπει να ενισχύεται συμβολικά, να «σκηνοθετείται» με σημαίες και επετείους, παρελάσεις και τελετές. Δύναμη είναι ακόμη και η αποφυγή της χρήσης της, δηλαδή το να συμπεριφέρεται κάποιος σαν να μην υπάρχει, σαν να μην την έχει, με το να αρκεί η απειλή και να αποφεύγονται οι κυρώσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι η κατοχή, η νομιμοποίηση και η πρόσβαση στις πηγές ισχύος παραμένουν αόριστες και μυστηριώδεις, διαδιδόμενες όμως και ανακυκλούμενες με την επικοινωνία. Η άλλη πλευρά, ο αποδέκτης, είναι πάντα μέτοχος στο παιχνίδι. Η βία δεν είναι απολιτικό φαινόμενο, αλλά παράλληλα δεν είναι σκόπιμη και η υπερθεωρητικοποίηση κάθε γεγονότος βίας. Για να το θέσουμε και πιο συγκεκριμένα, όταν πολιτικοί, κόμματα και κυβερνήσεις στο όνομα της εξασφάλισης και διατήρησης της ισχύος τους καλλιεργούν σύγχυση στο κοινωνικό σύνολο και έλλειψη εμπιστοσύνης σε άλλους πολιτικούς και κόμματα και κυβερνήσεις, βάλλοντας όχι μόνο εναντίον τους αλλά και εναντίον θεσμών, υπερτιμούν τις αντοχές της κοινωνίας. Σ’ αυτό ενισχύονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που για δικούς τους λόγους δίνουν έμφαση στις παραβιάσεις των κοινωνικών κανόνων και βοηθούν στη διάδοση και την αναπαραγωγή της είδησης. Και αυτά όμως υπερτιμούν τις αντοχές της κοινωνίας στην αμφισβήτηση της ισχύος των κανόνων. Από τις ερμηνείες που προσφέρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τη διαδικασία επικοινωνίας, προκύπτουν αυτόνομες αξίες, οι οποίες θεωρείται ότι εξασφαλίζουν κοινωνική σταθερότητα και έλεγχο των εκδηλώσεων αμφισβήτησης, όπως είναι η συλλογική βία, όχι όμως πάντα με επιτυχία.

Σ

* Ο δρ. Αναστάσιος Γ. Ρούσσης, Π.Ε. Κοινωνιολόγων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είναι κοινωνιολόγος-εγκληματολόγος, Μ.Α., Μ.Α., διδάκτορας Εγκληματολογίας Πάντειου Πανεπιστημίου.

TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ια όμορφη εκδήλωση στη μνήμη των «μικρών ηρώων» προσκόπων που εκτελέσθηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και όλων των προσκόπων των ομάδων της Μικρασίας στο χρονικό διάστημα 1919 - 1922, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην εστία των Προσκόπων της Μυτιλήνης στο Μακρύ Γιαλό. Μετά το καθιερωμένο θρησκευτικό μνημόσυνο, ο περιφερειακός έφορος Προσκόπων Λέσβου, Στρατής Μπαλάσκας, αναφέρθηκε στην επέτειο σα «διαδήλωση» για την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή. «Νιώθω», είπε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, «την αξία της σημερινής εκδήλωσης ως απότιση φόρου τιμής στη νέα γενιά και τους αγώνες της για την πατρίδα», ενώ με την ιδιότητα του παλιού προσκόπου, αφού διετέλεσε και αρχηγός της Ομάδας των Ναυτοπροσκόπων του Πλωμαρίου, αναφέρθηκε στην παιδαγωγική αξία του Προσκοπισμού, αλλά και πόσο περήφανος νιώθει που μετείχε στην Προσκοπική Κίνηση. «Η ιδιότητα του προσκόπου είναι αυτή που πάντα αναφέρω σε όποιο μου βιογραφικό ως πολίτης του τόπου. Πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι που είσθε πρόσκοποι και, όπως λέει το σύνθημά μας, να είσθε πάντα έτοιμοι να προ-

Μ

Από την εκδήλωση της περασμένης Κυριακής

σφέρετε στην πατρίδα», κατέληξε. Ανάλογος και ο χαιρετισμός του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή, που αναφέρθηκε στη σημασία της ιστορικής μνήμης της ανιδιοτελούς προσφοράς στην πατρίδα.

Παρουσίες Η εκδήλωση, οργανωμένη από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου, συγκέντρωσε, εκτός από προσκόπους και παλιούς προσκόπους με μέλη των οικογενειών τους, και εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Ανάμεσά τους, εκτός από τους προαναφερθέντες, ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο στρατιωτικός διοικητής Λέσβου, υποστράτηγος Αναστάσιος Μανώλας, ο αστυνομικός διευθυντής Λέσβου, Δημήτρης Κουρσουμπάς, ο Νικόλαος αντιπεριφερειάρχης

Μάρκου, οι αντιδήμαρχοι Λέσβου Γιάννης Τσακίρης και Ηλίας Κουνιαρέλλης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Θόδωρος Στεργίου, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, Παντελής Πατερέλλης, και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, καθώς και αντιπροσωπεία του αδελφού Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Ας σημειωθεί ότι πολλοί από τους παραπάνω συμμετείχαν στην εκδήλωση και με την ιδιότητα του παλιού προσκόπου. Συγκινητική για μια ακόμα χρονιά, η παρουσία του Βασίλη Παπαδόπουλου, που κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο ως ο παλαιότερος εν ζωή πρόσκοπος της Λέσβου. Ο Βασίλης Παπαδόπουλος έδωσε την προσκοπική του υπόσχεση το 1934.

Πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου

Φως απ’ τον ήλιο της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ενέργεια φωτίζει εδώ και δύο μήνες περίπου το Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου, στο οποίο, Hστοηλιακή πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα μέσω των οποίων και καλύπτονται οι απαιτήσεις για φωτισμό. Την Παρασκευή το από- τράνης, πρόκειται για 17 γευμα, το Δημοτικό Συμ- συνολικά κάτοπτρα, τα οβούλιο Λέσβου ενέκρινε ποία προμηθεύτηκε το με ομόφωνη απόφασή Σχολείο κι έχουν ήδη τοτου την οριστική παραλα- ποθετηθεί. Η αγορά τους βή του έργου «Προμή- και τοποθέτησή τους, θεια φωτιστικών για το που είχε ως στόχο να φωτισμό του αύλειου χώ- «αυτονομηθεί» ενεργειαρου του Δημοτικού Σχο- κά το Σχολείο, έγινε μέλείου Πολιχνίτου». Όπως σω προγραμματικής σύμεξήγησε στο συμβούλιο ο βασης της νομαρχιακής αντιδήμαρχος Νίκος Κα- αυτοδιοίκησης Λέσβου

και του Δήμου Πολιχνίτου στις 30 Δεκεμβρίου 2010 και κόστισε περίπου 35.000 ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Κατράνης, δύο απ’ τα κάτοπτρα έχουν τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου - Λυκείου, ενώ στο διάστημα που λειτουργούν, φαίνεται ότι καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες φωτισμού του Σχολείου, και την ημέρα, αλλά και το βράδυ οπότε η αυλή παραμένει φωτι-

σμένη. «Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το όλο πιλοτικό σύστημα και τον επερχόμενο χειμώνα, όταν η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη, και ανάλογα θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά για το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του Σχολείου, όπως υπολογιστές, φωτοτυπικά κ.λπ.», ανέφερε ο κ. Κατράνης.


EI∆HΣEIΣ

TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

5

Οι βαθμοί με τους οποίους οι μαθητές του Νομού πάνε στη μάχη για τις βάσεις

Οι «πρώτοι των πρώτων» της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ δια και απαράλλακτη παραμένει μετά και την ανακοίνωση, χτες, των βαθμών πρόσβασης, η σειρά των εννέα πρώτων σε βαθμολογία μαθητών του Νομού. Και οι εννέα «πρώτοι των πρώτων» προέρχονται από σχολεία της Λέσβου, ενώ οι βαθμολογίες τους φαίνεται πως εξασφαλίζουν, στους περισσότερους από αυτούς, την πρόσβαση στη σχολή που επιθυμούν. Την υψηλότερη

Ί

βαθμολογία σε επίπεδο Νομού έχει η μαθήτρια του 4ου Λυκείου Μυτιλήνης Χριστίνα Κουκέλλη, που με 19,47 στην Τεχνολογική Κατεύθυνση εξασφαλίζει όπως φαίνεται μια θέση στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πολλοί τούς είχαν υπολογίσει από μόνοι τους, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, με την ανακοίνωση του μέσου όρου των βαθμών που πέτυχαν στα γραπτά των Πανελληνίων. Τα σχολεία, όμως, μόνο

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

χτες ανακοίνωσαν επίσημα τους βαθμούς πρόσβασης των μαθητών τους. Οι τελευταίοι υπολογίζονται από το άθροισμα του προφορικού βαθμού τους (του πώς τα πήγαν δηλαδή όλη τη σχολική χρονιά) πολλαπλασιασμένου με συντελεστή 0,3 και αυτού των γραπτών των Πανελληνίων πολλαπλασιασμένου με συντελεστή 0,7. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δημοσιεύουμε για άλλη μια φορά τους τρεις μαθητές από κάθε Κατεύθυνση που πέτυχαν

ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

τον υψηλότερο βαθμό πρόσβασης. Με τις βάσεις να αναμένεται να πέσουν φέτος, οι μαθητές αυτοί, στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από τα θρανία του 5ου Λυκείου Μυτιλήνης, έχουν μάλλον εξασφαλισμένη μια θέση στις σχολές προτίμησής τους. Μεταξύ αυτών επικρατούν νομικά και ιατρικά τμήματα, ενώ ακόμη και μεταξύ των μαθητών της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις, χωρίς να υπερισχύει η Πληροφορική όπως άλλες χρονιές. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Χριστίνα Κουκέλλη, 4ο Λύκειο Μυτιλήνης, με 19,47

Ευστράτιος Καραμανώλης, 5ο Λύκειο Μυτιλήνης, με 19,45

Βασιλική Βαρελτζή, 5ο Λύκειο Μυτιλήνης, με 19,22

Μελλοντική αρχιτέκτονας

«Μέσα» για Ιατρική

Νομική ή Διερμηνεία;

μέσος όρος στα γραπτά της ήταν Οτης19,35, ενώ με την άριστη επίδοσή στο σχολείο, ο βαθμός πρόσβα-

φτασε στο 19,45 με την επίΈνταςδοσή του στο σχολείο, έχομέσο όρο γραπτών 19,23.

ίποτα δεν έχει αλλάξει με την Tσβασης ανακοίνωση του βαθμού πρόγια τη Βασιλική Βαρελ-

σής της ανεβαίνει στο 19,47 και είναι ο υψηλότερος των μαθητών του Νομού (υψηλότερος από τον περσινό υψηλότερο βαθμό, που ήταν 19,43). Η Χριστίνα Κουκέλλη, που δε συμπλήρωνε το μηχανογραφικό της μέχρι να έχει στα χέρια της το βαθμό πρόσβασης, έχει έτσι εξασφαλισμένη τη θέση στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θέλει να περάσει στη συμπρωτεύουσα γιατί εκεί σπουδάζει και ο μεγαλύτερος αδελφός της, έχοντας διαβάσει μεθοδικά όλη τη χρονιά.

Είναι, έτσι, ο δεύτερος σε υψηλότερο βαθμό μαθητής του Νομού. Οι Πανελλήνιες τον είχαν δυσκολέψει, τώρα όμως φαίνεται να αποζημιώνεται. Χθες υπέβαλε το μηχανογραφικό του έχοντας ως πρώτη επιλογή του την Ιατρική Θεσσαλονίκης. «Έχω 150 μόρια παραπάνω από την περσινή βάση και το πιο πιθανό είναι να τα καταφέρω», λέει ο ίδιος. Γιατί Ιατρική; Γιατί του αρέσει ως επιστήμη και σκέφτεται τις δυνατότητες αποκατάστασης που προσφέρει.

τζή, που υπέβαλε το μηχανογραφικό της την περασμένη εβδομάδα. Πρώτη της επιλογή ήταν και παραμένει η Νομική. Δήλωσε πρώτα τη Σχολή της Αθήνας, αφού εκεί σπουδάζει και η αδελφή της, ακολουθούν όμως όλες οι νομικές σχολές της χώρας. «Εναλλακτικά, τελευταία έχω βάλει τη Μετάφραση και Διερμηνεία, αν και νομίζω πως δε θα χρειαστεί…», λέει χαρούμενη. Μέχρι να δει τις βάσεις, πάντως, δε βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα.

Νικόλαος Βογιατζής, 3ο Λύκειο Μυτιλήνης, με 19,35

Ηλεκτρολόγος ή μηχανολόγος, στη Θεσσαλονίκη

Φώτης Κεφαλάς, 5ο Λύκειο Μυτιλήνης, με 19,27

Ιατρική οπουδήποτε και οπωσδήποτε

Βασιλική Πατέστου, Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης, με 19,17

Δεύτερη χρονιά για Νομική εν έχει υποβάλει ακόμη το Δτουμηχανογραφικό της η κόρη αντιδημάρχου Απόστολου

έτυχε μέσο όρο 19,22, ο βαθμός πρόσβασής του όμως έφτασε το 19,35, καθιστώντας τον τρίτο σε υψηλότερο βαθμό μαθητή, από όλες τις Κατευθύνσεις. Είχε πάει στις εξετάσεις με ήρεμο μυαλό και δε δυσκολεύτηκε και τώρα δηλώνει ανακούφιση και χαρά που, όπως φαίνεται, ο βαθμός του κάνει πιο εύκολο το να περάσει στην πρώτη του επιλογή, που είναι το Τμήμα Μηχανολόγων - Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης. Έχει ήδη συμπληρώσει το μηχανογραφικό του και είναι αισιόδοξος για το πώς θα πάνε τα πράγματα τον Αύγουστο.

του στο σχολείο ο βαθμός πρόσβασης για το Φώτη Κεφαλά ανέβηκε πολύ πάνω από το 18,97, φτάνοντας το 19,27. Στο μηχανογραφικό του πρώτη ως επιλογή έρχεται η Ιατρική, χωρίς ιδιαίτερη σχολή προτίμησης, αφού είναι το αντικείμενο και όχι η πόλη που τον ενδιαφέρει.

Πατέστου, ωστόσο είναι σίγουρη πως περνάει σε κάποια νομική σχολή με το βαθμό πρόσβασης που έχει (ο μέσος όρος της ήταν 18,85). «Αυτό, τουλάχιστον, σύμφωνα με τις περσινές βάσεις και δεδομένου ότι υπολογίζεται πτώση για φέτος», βιάζεται να τονίσει. Είναι η δεύτερη φορά που αγωνίζεται να μπει σε νομικό τμήμα, αφού πέρυσι δεν τα είχε καταφέρει. Αν μη τι άλλο φαντάζεται, όπως λέει, τον εαυτό της «σα δικηγόρο».

Ραφαήλ Σκουλός, Λύκειο Πλωμαρίου, με 19,33

Αικατερίνη Κουνάκα, 5ο Λύκειο Μυτιλήνης, με 19,03

Άρτεμις Ξενιτέλλη, 5ο Λύκειο Μυτιλήνης, με 18,93

Αξιωματικός της Αστυνομίας

Ακόμη το σκέφτεται…

Φιλοσοφία στη Θεσσαλονίκη

Π

μέσος όρος στις ΠανελλήOκησε», νιες φαίνεται πως τον «αδίαφού με την επίδοσή

ε τέτοιο ανέλπιστα καλό βαθμό M πρόσβασης, ο Ραφαήλ Σκουλός από το Πλωμάρι, που είχε μέσο όρο

ελκύει ό,τι έχει σχέση με Tλεγεηντη Βιολογία και όπως μας έσκεφτόταν να δηλώσει

ρώτη της επιλογή στο μηΠλοσοφίας χανογραφικό, το Τμήμα Φικαι Παιδαγωγικής

γραπτών 19,17, είναι σίγουρος πως πιάνει τη θέση που θέλει στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας, εφόσον βγει προκήρυξη. «Περισσότερο με ενδιαφέρει η εξασφάλιση», λέει ο ίδιος, που ως δεύτερη επιλογή του στο μηχανογραφικό του, το οποίο υπέβαλε χτες, έχει βάλει τη Σχολή Μηχανικών Αεροσκαφών.

Ιατρική, Οδοντιατρική ή κάποια σχετική σχολή. «Ακόμη το ψάχνω» έλεγε χθες, μόλις έμαθε το βαθμό της, που από 18,75 μέσο όρο γραπτών έφτασε στο 19,03. Αυτό που την ενδιαφέρει, κατά κύριο λόγο, είναι η επαγγελματική αποκατάσταση.

της Θεσσαλονίκης. Είναι το αντικείμενο που την ενδιαφέρει περισσότερο, έτσι όπως το διδάχτηκε και μέσα από τα μαθήματα του σχολείου. Παρ’ όλο που κουράστηκε πολύ φέτος, είναι αισιόδοξη ότι οι κόποι της θα ανταμειφθούν.


EI∆HΣEIΣ

6

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Άνοιξε το θερινό θέατρο του Κουτσούκκουγιού την ΠαEρασεγκαινιάστηκε ρασκευή που μας πέτο υπαίθριο θερινό θέατρο του Κουτσούκκουγιού, με τη συναυλία του φημισμένου Τούρκου τραγουδιστή Ερόλ Εβγκίν. Το «Amphiteatrum», όπως το ονομάζουν, ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 9 Αυγούστου 2010 και ολοκληρώθηκε μέσα σε 10 μήνες, χρόνος-ρεκόρ. Γεμάτος υπερηφάνεια, ο δήμαρχος της πόλης, Τσεγκίζ Μπαλκάν, έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων, έχοντας στο πλάι του τον τέως δήμαρχο Μανταμάδου Στέφανο Αποστόλου. Ο συμπατριώτης μας είναι ιδιαίτερα αγαπητός και γνωστός στο Κουτσούκκουγιού, λόγω των πολιτιστικών ανταλλαγών που καλλιέργησε με τους γείτονες και για τις προσπάθειές του να διευρυνθεί και με τουρκικές συμμετοχές η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής του Μανταμάδου. Αλήθεια, τι γίνεται φέτος με την έκθεση κεραμικής, θα συνεχιστεί η διοργάνωσή της ή τη χάσαμε κι αυτή λόγω «Καλλικράτη»; Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΟΘΑΣ

Στενάχωρα τα οικονομικά του Δήμου Αϊβαλιού προχθεσινή κοινή συνέΣεντευξη των δημάρχων Αϊβαλιού και Κουτσούκκιοϊ εκφράστηκε η διαμαρτυρία για την έλλειψη ενδιαφέροντος του κράτους προς την περιοχή τους. Συγκεκριμένα χρησιμοποίησαν τη φράση «τσιγαριζόμαστε» και διατύπωσαν μια σειρά δίκαιων αιτημάτων στις διεκδικήσεις τους απ’ το κράτος. Ιδιαίτερα επεσήμαναν: Τη χαμηλή κρατική επιδότηση, που υπολογίζεται με βάση το χειμερινό πληθυσμό των 37 χιλ. κατοίκων, έναντι των 150 χιλ. του καλοκαιριού. Αυτό επιβάλλει να ξοδεύουν ο Δήμος μεγάλα ποσά στη συλλογή των απορριμμάτων, σε δημοτικό φωτισμό και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες. Ακόμη αναφέρθηκαν στο ακριβό κόστος δημόσιων υποδομών που εξυπηρετούν, λιθόστρωτα, στενοί δρόμοι, ειδικά φωτιστικά κ.λπ., που τα επιβάλλει το διάταγμα της κήρυξης ως προστατευόμενου οικιστικά ενός μεγάλου τμήματος της πόλης. Ζήτησαν επίσης ρύθμιση στ§ο φόρο μεταβίβασης διατηρητέων (που στην Τουρκία εισπράττουν οι δήμοι), που το κράτος, για να δώσει κίνητρο στις αγοραπωλησίες, τον έχει μειώσει στο 10% του κανονικού. Υπολογίζεται, έτσι, ότι κανονικά ο Δήμος θα εισέπραττε κατ’ έτος επτά εκατομμύρια λίρες, ενώ τώρα το έσοδο αυτό περιορίζεται στα 2,5 εκατ. λίρες. Δίκαια ακούγονται τα αιτήματα του γείτονα δήμαρχου, το ζήτημα είναι αν θα εισακουστεί στο «αγκυροκεντρικό» «ισλαμοκρατούμενο» κατεστημένο.

Το ενυδρείο της Κωνσταντινούπολης Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, εγκαινίασε προχθές το Ενυδρείο της Πόλης, που όπως λένε είναι ένα απ’ τα πιο σύγχρονα και πλήρη του κόσμου. Το Turkuazoo Ýstanbul Akvaryum βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά, στην περιοχή Kocatepe, στο Forum Ýstanbul Alisveris Merkezi, λίγο πιο πέρα απ’ το διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ», 30 χιλιόμετρα περίπου απ’ το κέντρο. Το ενυδρείο εντυπωσιάζει με το μεγάλο αριθμό θαλάσσιων ειδών απ’ όλο τον κόσμο που διαθέτει, καθώς και για τα δρώμενα-happenings και λοιπά θεάματα που παρουσιάζονται στους επισκέπτες. Στοίχισε 168 εκατ. λίρες και κατασκευάστηκε από ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα το εκμεταλλεύεται για 30 χρόνια. Θεωρείται το μεγαλύτερο θεματικό ενυδρείο του κόσμου, με πάνω από 15 χιλιάδες είδη ψαριών και άλλων ζώων που φιλοξενεί. Έτσι το ενυδρείο αποτελεί πλέον άλλον έναν ενδιαφέροντα προορισμό για τους επισκέπτες της Πόλης.

O

Σμυρνιοί ποδηλάτες στη Χίο δραστήριος ποδηλατικός όμιλος Σμύρνης (Ýzmir Bisiklet Oμας,DerneŸi), που πρόπερσι πραγματοποίησε επίσκεψη στο νησί φέτος επέλεξε τη Χίο για να διοργανώσει εκεί τις ποδηλατοδρομίες του, σε συνεργασία με την Ποδηλατική Ομάδα Χίου «Ποδηλατείν». Το Σάββατο έγινε ο γύρος του νότιου νησιού (Χίος - Πυργί - Μεστά) και την Κυριακή ο γύρος του βορρά (Χίος - Λαγκάδα - Καρδάμυλα). Πάνω από 60 Τούρκοι ποδηλάτες συμμετείχαν στις ποδηλατοδρομίες, που μαζί με τους Χιώτες συναδέλφους τους κυριολεκτικά αλώνισαν το νησί. Η όλη εκδήλωση υποστηρίχτηκε απ’ το Δήμο Χίου και άλλους φορείς. Υποστηρίζοντας την υπόθεση της ειρήνης και της φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας, οι Σμυρνιοί ποδηλάτες φύτεψαν δεκάδες ελαιόδεντρα στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» της Χίου, συμβολική κίνηση για να συνεχιστούν οι πολιτιστικές ανταλλαγές στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Πρόβλημα με τις κουκουναριές της Περγάμου περιοχή της Περγάμου και ιδιαίτερα το βουνό ΚόΗρηςευρύτερη ζακ, παράγει το περισσότερο (γύρω στο 70%) και το καλύτεποιότητας κουκουνάρι στην Τουρκία. Γύρω απ’ το εμπόριο του κουκουναριού λειτουργούν πολλές επιχειρήσεις (σύγχρονα σπαστήρια, τυποποιητήρια κ.λπ.) στα γύρω χωριά και οι αγρότες εισπράττουν ένα καλό εισόδημα. Προσφάτως, όμως, παρατηρείται κάμψη στην παραγωγή, που οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό «κούφιων», χωρίς καρπό κουκουναριών. Προς τούτο, ο Δήμος Περγάμου προσκάλεσε εξειδικευμένους επιστήμονες απ’ το Τμήμα Δασολογίας του Πανεπιστημίου «Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ» της Πόλης, οι οποίοι περιηγήθηκαν τα δάση, μελέτησαν βιοκλιματικές παραμέτρους και συνέλεξαν δείγματα. Όλοι τώρα περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων για να δουν τι θα απογίνει

TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Αντιμετώπιζε ενοχλήσεις στο στομάχι, είχε μείνει για δυο ώρες στο Νοσοκομείο και βρέθηκε νεκρός το ίδιο απόγευμα στο σπίτι του στο Λισβόρι

Ξαφνικός θάνατος 27χρονου

Ο άτυχος Χρήστος Χαματζόλας

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH το πένθος βυθίστηκε η κοινωνία του Λισβορίου από τον ξαφνικό θάνατο του 27χρονου Χρήστου Χαματζόλα. Ο άτυχος νεαρός δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και μια ξαφνική δυσφορία μέσα σε λίγες ώρες τον οδήγησε στο θάνατο. Για ένα «χρυσό παιδί» μιλούν κάτοικοι του χωριού, που δεν μπορούν να κρύψουν τη θλίψη τους και την έκπληξή τους από την ξαφνική απώλειά του. Τον άτυχο νεαρό βρήκε νεκρό στο κρεβάτι του το απόγευμα της Παρασκευής η μητέρα του. Νωρίτερα, ο 27χρονος είχε έντονες ενοχλήσεις στο στομάχι, ενώ είχε κάνει και αρκετές φορές εμετούς. Αρχική διάγνωση στο Νοσοκομείο ήταν «γαστρεντερίτιδα» και του δόθηκε σχετική αγωγή, όμως ο νεαρός κατέληξε λίγες ώρες αργότερα. Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης. Ο νεαρός είχε κατεβεί με φίλους του στη Μυτιλήνη και είχε πάει για φαγητό σε κάποια ταβέρνα στην πόλη. Άρχισε να αισθάνεται έντονη δυσφορία στο στομάχι και είχε τάση για εμετό, γι’ αυτό και νωρίς χωρίστηκε από την παρέα του και πήγε σε σπίτι που έχει η οικογένεια στη Μυτιλήνη, όπου και διανυκτέρευσε. Γύρω στις 5:30 το πρωί της Παρασκευής οι ενοχλήσεις έγιναν ακόμη πιο έντονες και ο 27χρονος πήγε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Εκεί τον υπέβαλαν σε εξετάσεις -έγινε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, και καρδιογράφημα, χωρίς να δείξει τίποτα το ανησυχητικό-, του χορηγήθηκε σχετική αγωγή για ν’ ανακουφιστούν οι ενοχλήσεις στο στομάχι και ο ίδιος -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- επέλεξε στις 7:30 το πρωί ν’ αποχωρήσει από το θάλαμο βραχείας νοσηλείας όπου βρισκόταν, παρ’ ότι οι γιατροί του συνέστησαν να μείνει λίγο παραπάνω για παρακολούθηση.

Σ

Πίσω στο σπίτι Επέστρεψε στο χωριό του και πήγε

στο σπίτι, όπου ξάπλωσε, γιατί όπως είπε στους γονείς του δεν αισθανόταν καλά. Εργαζόταν μάλιστα στο φανοποιείο του πατέρα του και εκείνη τη μέρα δεν πήγε στη δουλειά. Όλη την ημέρα είχε μείνει ξαπλωμένος και οι δικοί του τον είχαν αφήσει να ξεκουραστεί, γνωρίζοντας την ταλαιπωρία που είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ. Γύρω στις 5 το απόγευμα η 45χρονη μητέρα του πήγε στο δωμάτιό του να δει αν χρειάζεται κάτι, καθώς για ώρες δεν είχε σηκωθεί από το κρεβάτι. Εκεί βρήκε τον 27χρονο αναίσθητο. Ειδοποιήθηκε αγροτικός γιατρός από το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, που πηγαίνοντας στο σπίτι απλώς διαπίστωσε το θάνατό του. Ο νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο τού ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου έγινε νεκροψία, ενώ όργανά του στάλθηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα αίτια του θανάτου του. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι από τη θεραπευτική αγωγή που του χορηγήθηκε από το Νοσοκομείο, δεν υπάρχει περίπτωση να υπέστη κάποιου είδους «αλλεργικό σοκ», αφού ήταν ήπια θεραπευτική αγωγή για ανακούφιση των συμπτωμάτων στο στομάχι. Η νεκροψία που έγινε στο Νοσοκομείο «έδειξε» «πιθανή πνευμονική εμβολή», καθώς βρέθηκαν κάποια σχετικά «ευρήματα» στον αριστερό πνεύμονα. Γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης θεωρούν ότι η πιθανότερη αιτία θανάτου του είναι έμφραγμα, το οποίο κάποιες φορές προκαλεί δυσφορία στο στομάχι. Ασφαλείς, όμως, απαντήσεις θα δοθούν μετά την ιατροδικαστική εξέταση των οργάνων του, που θα γίνει στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά. Η κηδεία του άτυχου 27χρονου έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο Λισβόρι.


EI∆HΣEIΣ

TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Aστυνοµικά

Παρά τους ισχυρούς ανέμους, σβήστηκαν χωρίς να προλάβουν οδηγός να επεκταθούν

Ανήλικη τραυμάτισε ηλικιωμένο πεζό

υο τραυματισμοί σημειώθηκαν σε τροχαίο ατύχημα που έγινε την Παρασκευή το απόγευμα στην περιοχή της Ευρειακής. Συγκεκριμένα, στο 4ο χλμ. δημοτικής οδού Περάματος - Ευρειακής, μοτοποδήλατο που οδηγούσε 17χρονη, με κατεύθυνση την περιοχή της Ευρειακής, παρέσυρε και τραυμάτισε έναν ηλικιωμένο πεζό, ηλικίας 74 ετών, ο οποίος κινούνταν στη δεξιά πλευρά του δρόμου της κατεύθυνσης του μοτοποδηλάτου. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε και η ανήλικη οδηγός, η οποία έπεσε από το δίκυκλο και βρέθηκε στο οδόστρωμα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Δ

Σύλληψη για κατοχή χαπιών να 19χρονο χρήστη ουΈνομικοί σιών συνέλαβαν αστυτου Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών το πρωί της Παρασκευής, για κατοχή ναρκωτικών χαπιών. Συγκεκριμένα, σε νομότυπη έρευνα που έγινε στο σπίτι του 19χρονου, στη Μυτιλήνη, στη συμβολή των οδών Στρατή Μυριβήλη και Μίλτου Κουντουρά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 20 χάπια Hypnostedon χωρίς ιατρική συνταγή, ένα μπουκαλάκι που περιείχε 10 ml μεθαδόνη, μία σύριγγα χρησιμοποιημένη και μία αλουμινένια συσκευασία με υπολείμματα ηρωίνης.

Σύλληψη για κατοχή χασίς υνελήφθη, την Κυριακή Σμικούς, το βράδυ, από αστυνοένας 42χρονος για κατοχή μικροποσότητας χασίς. Ειδικότερα, ο 42χρονος εντοπίστηκε στο 2ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής και μετά από έρευνα που του έγινε, βρέθηκε στην κατοχή του μια νάυλον αυτοσχέδια συσκευασία, η οποία περιείχε χασίς συνολικού βάρους 0,7 γραμμαρίων.

Φωτιές στο Σταυρό και τα Δάφια υο φωτιές εκδηλώθηκαν στο Σάββατο και την Κυριακή, στο Σταυρό και τα Δάφια αντίστοιχα. Λόγω των ισχυρών ανέμων, και οι δυο πυρκαγιές ήταν «επικίνδυνες» να λάβουν μεγάλη έκταση, χάρη όμως στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής αλλά και της πολύτιμης βοήθειας των πυροσβεστικών αεροσκαφών Πετζετέλ, αντιμετωπίστηκαν «εν τη γενέσει» τους. Ειδικότερα, το Σάββατο στις 11:45 το πρωί ξέσπασε φωτιά σε γεωργι-

Δ

κή έκταση στην περιοχή του Σταυρού. Η φωτιά έκαψε δυο στρέμματα με άγρια χόρτα και ελιές, ενώ στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος δυνάμεις της Πυροσβεστικής, τα δύο Πετζετέλ, καθώς και εθελοντές της περιοχής. Την περιοχή επισκέφθηκε την Κυριακή ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιάννη Βατό. Η δημοτική αρχή εξέφρασε τις ευχαριστίες της σε όλους όσοι πήραν

Ξεκίνησαν από χθες στη Μυτιλήνη

Σεμινάρια για τα μέλη των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών εμινάρια για την επιμόρφωση των μελών των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) και του προσωπικού των δήμων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ξεκίνησαν χθες Δευτέρα στη Μυτιλήνη, σε ξενοδοχείο της πόλης, και ολοκληρώνονται σήμερα. Το πρόγραμμα αφορά ένταξης των μεταναστών, στην παροχή τεχνικής υ- αναφορικά με τη συγκρόποστήριξης, συμβουλευ- τηση των Συμβουλίων έτικής και επιμόρφωσης χουν σχεδιαστεί και υλοστη διοίκηση των ΣΕΜ, ποιούνται 13 σεμινάρια καθώς και στους δημοτι- σε κάθε περιφέρεια της κούς υπαλλήλους που ε- χώρας - μεταξύ των οποίμπλέκονται στην οργάνω- ων και αυτό που ξεκίνησε ση και λειτουργία των χθες στη Μυτιλήνη. Συμβουλίων, με στόχο Μέσα από την επιμόρφωτην ενίσχυση και εξέλιξή σή τους, οι εκπαιδευόμετους σε ένα λειτουργικά νοι θα αποκτήσουν πλήρη χρήσιμο θεσμό των ΟΤΑ. και ολοκληρωμένη αντίΌπως αναφέρει σχετική ληψη για το ζήτημα της ανακοίνωση, «τα Συμβού- συμμετοχής στα κοινά και λια Ένταξης των Μετανα- εκπροσώπησης ευάλωτων στών αποτελούν μια ση- ομάδων του πληθυσμού, μαντική ευκαιρία για τη αναγνωρίζοντας σε βάθος συμμετοχή και την ενσω- τα οφέλη που προκύμάτωση των υπηκόων τρί- πτουν τόσο για τους ίδιτων χωρών στην τοπική ους, όσο και για το ευρύκοινωνία και στο δημόσιο τερο κοινωνικό σύνολο. διάλογο». Στους καταρτιζομένους Έργο των ΣΕΜ είναι η κα- θα διανεμηθεί ειδικό εκταγραφή και η διερεύνη- παιδευτικό υλικό για την ση των προβλημάτων που ανάπτυξη εξειδικευμένων αντιμετωπίζουν οι μετα- γνώσεων αναφορικά με νάστες - που κατοικούν τους όρους και τις δυναμόνιμα στην περιφέρεια τότητες ενεργούς συμμετου οικείου δήμου - ως τοχής στην κοινότητα, προς την ενεργό και ισόρ- διαπολιτισμικής συνερροπη συμμετοχή τους στα γασίας, καθώς και συκοινά, την αποτελεσματι- γκρότησης των θεσμών. κή επαφή τους με δημόσιες αρχές και υπηρεσίες, καθώς και την προώθηση της ενταξιακής τους διαδικασίας. Με στόχο την υποστήριξη των εμπλεκόμενων στα ΣΕΜ δημοτικών υπαλλήλων, που θα κληθούν να οργανώσουν τη λειτουργία τους και να υλοποιήσουν τις τοπικές δράσεις

Σ

μέρος στο έργο της κατάσβεσης, ενώ τονίστηκε ότι χάρη στην επέμβαση και τη συνεργασία όλων η φωτιά σβήστηκε άμεσα χωρίς να προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Εξ άλλου, φωτιά εκδηλώθηκε στις 8:30 το βράδυ της Κυριακής σε χορτολιβαδική έκταση στα Δάφια. Η φωτιά έκαψε μόλις 100 τετραγωνικά μέτρα, ενώ άμεση και αποτελεσματική ήταν και σε αυτή την περίπτωση η επέμβαση της Πυροσβεστικής, αφού η φωτιά δεν πρόλαβε να πάρει διαστάσεις.

Από τη Μονάδα Φιλοξενίας Ανήλικων Μεταναστών

Ημερίδα για το φυσικό πλούτο της Αγιάσου μερίδα με θέμα «Ο φυσικός πλούτος της ευρύτερης περιοχής της Αγιάσου και ο ανθρώπινος παράγοHντας» διοργάνωσε η Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων χθες Δευτέρα 27 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στο κτήριο του Τμήματος Γεωγραφίας. Βασικός στόχος της ημερίδας ήταν - όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση - η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των φιλοξενουμένων της Μονάδας σε ζητήματα που άπτονται του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται καθημερινώς, αλλά και η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τον αξιοσημείωτο φυσικό πλούτο της περιοχής. Εισηγητές στην ημερίδα ήταν οι Στέλιος Περιβολαρέλλης, εκπαιδευτής γεωπόνος της Μονάδας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων Αγιάσου, Γιάννης Καρατζάς, πολιτικός μηχανικός, διευθυντής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Μιχάλης Μπάκας, περιβαλλοντολόγος, και Μιχάλης Καπιωτάς, υπεύθυνος ΚΠΕ Ευεργέτουλα.

«Ενίσχυση» από τα υπόλοιπα εγάλη ποσότητα φαρμακευτικού και ιατρικού υλικού, καθώς και είδη ένδυσης από το πρώην M Κέντρο Κράτησης της Παγανής, διέθεσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αγιάσου. Σε ανακοίνωσή της, η Μονάδα ευχαριστεί την Περιφέρεια και ιδιαίτερα τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα διάθεσης του υλικού για τις ανάγκες των ανήλικων προσφύγων τού «Θεομήτωρ». «Η προσφορά θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενουμένων μας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

7 Γαρουφαλιάς, ξανά πρόεδρος των Λιμενικών Φώτης Γαρουφαλιάς επανεκλέOχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, στις εκλογές που έγιναν στις 21 Ιουνίου για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, ελεγκτικής επιτροπής και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.). Από τους 211 εγγεγραμμένους ψήφισαν 181, ενώ βρέθηκαν τέσσερα άκυρα και τρία λευκά ψηφοδέλτια. Την Πέμπτη συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. ως εξής: Πρόεδρος Φώτης Γαρουφαλιάς, αντιπρόεδρος Μενέλαος Μαλλιάρης, γενικός γραμματέας Γεώργιος Κουτρουμπίλας, αναπληρωτής γραμματέας Ιωάννης Τσαμαλδούπης, ταμίας Παναγιώτης Νικορέτζος, ειδικοί γραμματείς Γαβριήλ Χαλκιώτης, Κυριάκος Παπαδόπουλος. Στην εξελεγκτική επιτροπή εξελέγησαν οι: Ελευθερία Σαμίου, Ανθή Προβιά, Χαράλαμπος Σταυρής. Αντιπρόεδροι για την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., οι: Φώτιος Γαρουφαλιάς, Γεώργιος Κουτρουμπίλας, Γαβριήλ Χαλκιώτης, Μενέλαος Μαλλιάρης, Παναγιώτης Νικορέτζος, Ιωάννης Τσαμαλδούπης.


EI∆HΣEIΣ

8

TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Συνάντηση Βουνάτσου με «Αγανακτισμένους»

Θέμα σίτισης απόρων της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH ντιμέτωπος» με τους ολιγάριθμους «Αγανακτισμένους» της Πλατείας Σαπφούς βρέθηκε ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε πρόσκλησή τους το Σάββατο το βράδυ για να συζητήσουν το θέμα της σίτισης απόρων της Μυτιλήνης. Ο δήμαρχος, δηλώνοντας «περισσότερο αγανακτισμένος» από την κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίζει, επανέλαβε τα διοικητικά, γραφειοκρατικά και βέβαια οικονομικά προβλήματα που διέρχεται ο Δήμος. Από την άλλη μεριά, οι «Αγανακτισμένοι» της Πλατείας Σαπφούς του απάντησαν με τη φράση «λύστε τα»! Συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιάννη Βατό, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Θεόδωρο Στεργίου, και την πρόεδρο του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη, ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος βρέθηκε το βράδυ το Σαββάτου στην Πλατεία Σαπφούς προκειμένου να κουβεντιάσει με τους «Αγανακτισμένους» διάφορα θέματα που έχουν σχέση με προβλήματα του Δήμου εν μέσω κρίσης, με έμφαση στο

«Α

Από τη συνάντηση Βουνάτσου - «Αγανακτισμένων»

σοβαρό ζήτημα της σίτισης των απόρων για το οποίο ακόμη ο Δήμος δεν μπορεί να δώσει λύση. Η πρόεδρος του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, κ. Αντωνέλλη, αναφέρθηκε στα γνωστά προβλήματα που αντιμετώπισε με τη σύσταση του νέου προσώπου από το μηδέν, χωρίς το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό, αλλά και στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που δημιουργεί το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του νέου νομικού προσώπου.

Χωρίς λεφτά… «Χωρίς προϋπολογισμό δεν μπορούμε να κάνουμε κανενός είδους πληρωμή. Αν εσείς έχετε διοικητικές γνώσεις και θε-

ωρείτε ότι υπάρχει τρόπος να ξεπεράσουμε αυτά τα διοικητικά προβλήματα για να πληρώσουμε ώστε να ξεκινήσουμε ξανά τη σίτιση των απόρων, είμαστε ανοιχτοί να την ακούσουμε», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνέλλη απευθυνόμενοι στους συγκεντρωμένους. Η ίδια έκανε επίσης γνωστό ότι θα πρέπει να γίνει νέος διαγωνισμός για ανάδειξη της επιχείρησης που θ’ αναλάβει τη σίτιση, αφού δεν μπορεί να γίνει απ’ ευθείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που οφείλει ο Δήμος για τη σίτιση των απόρων φτάνει τα 100.000 ευρώ και υπάρχουν ανεξόφλητα τιμολόγια από το 2006! Το κόστος σίτισης των 30 απόρων που μέχρι τώρα είχαν

ενταχθεί στο πρόγραμμα, φθάνει τα 7.500 ευρώ το μήνα. Η κ. Αντωνέλλη θύμισε ότι η παρούσα δημοτική αρχή επανέφερε τον περασμένο Φεβρουάριο το πρόγραμμα της σίτισης απόρων, το οποίο προηγουμένως είχε διακοπεί από την τέως δημοτική αρχή, και αναγκάστηκε να το διακόψει ξανά τον Ιούνιο. «Δεν μπορεί η ευαισθησία μας απέναντι στα προβλήματα των απόρων να σταμάτησε μέσα σε λίγους μήνες», είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο κ. Βουνάτσος αναφέρθηκε στη στάση που έχει κρατήσει ως δημοτική αρχή κατά του μνημονίου, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη κρατικής πρόνοιας.

Ειδήσεις για την απεργιακή κοινητοποιήση στη σελ. 27

Οι «Αγανακτισμένοι» στη 48ωρη απεργία

Δύο μέρες στους δρόμους… να διήμερο στους δρόμους της πόλης Έ διοργανώνουν σήμερα Τρίτη 28 και αύριο Τετάρτη 29 Ιουνίου, παράλληλα με τη 48ωρη γενική απεργία, οι «Αγανακτισμένοι» της Μυτιλήνης. Κεντρικό θέμα και αίτημα του διημέρου, να μην περάσει το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη θα συμμετάσχουν στις 10:30 το πρωί στην απεργιακή συγκέντρωση που έχει οριστεί μπροστά από τα Κεντρικά Λύκεια, ενώ μετά την ολοκλήρωση της πορείας θα συμμετάσχουν στην ανοιχτή συνέλευση εργαζομένων που θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο. Στις 8:30 το απόγευμα, θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Σαπφούς με λαμπάδες, φακούς, λέιζερ και σφυρίχτρες, για να συμμετάσχουν στη «Νυχτερινή Δια-Φώτιση» της πόλης, περνώντας από τις γειτονιές και καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στη «Μεγάλη Ενωτική και Ειρηνική Διαδήλωση». Η τελευταία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι «Αγανακτισμένοι» καλούν σε συμμετοχή το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, τον Εμπορικό Σύλλογο, τους πολιτιστικούς και οικολογικούς συλλόγους κ.ά.. «Αυτό το σχέδιο αποτελειώνει ό,τι έχει μείνει όρθιο και δεν πρέπει να περάσει», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι «Αγανακτισμένοι». «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη λεηλασία του κοινωνικού πλούτου, δεν πρόκειται να ανεχτούμε την εξαθλίωση των πολλών για την εξασφάλιση των κερδών των λίγων.»

Εκλογές στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Νέα διοίκηση στο Σύλλογο Υπαλλήλων πτά υποψήφιοι, όσες και οι θέσεις των του διοικητικού συμβουλίου, Ε μελών συμμετείχαν στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογο Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Απ’ τους 90 υπαλλήλους, ψήφισαν οι 81, ενώ βάσει των σταυρών που έλαβαν, εκλέχτηκαν κατά σειρά οι: Ιγνάτης Σίμος, Ηρακλής Κουντουρέλλης, Βασιλική Πετρενίτη, Ελευθέριος Καραελευθερίου, Νικόλαος Ζαρταμόπουλος, Θεόδωρος Σάμιος και Ευάγγελος Τσιφτσής. Η συγκρότηση σε σώμα της νέας διοίκησης που θα έχει θητεία για τρία χρόνια, θα γίνει τις επόμενες ημέρες.


EI∆HΣEIΣ

TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

9

Ένθετοι στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και σε μεγάλο περιοδικό της Κωνσταντινούπολης κυκλοφορούν οι νέοι τουριστικοί οδηγοί της εταιρείας «Επικοινωνία Λέσβου Α.Ε.», στα ελληνικά και τα τουρκικά

Τα πάντα για τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη ιστή στην παράδοση που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, η «Επικοινωνία Λέσβου Α.Ε.» κυκλοφορεί και φέτος δύο πολύτιμα εργαλεία: τους καλαίσθητους Τουριστικούς Οδηγούς για τα νησιά της Λέσβου και της Λήμνου, που έχουν σταθεί μέχρι τώρα χρήσιμα για τόσους επισκέπτες του Νομού. Παράλληλα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκδόθηκε οδηγός για τη Λέσβο και στην τουρκική γλώσσα, φιλοδοξώντας να υπάρξει προσέλκυση στο νησί όλο και περισσότερων επισκεπτών από τη γειτονική χώρα. Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, και σε 100.000 αντίτυπα, κυκλοφορεί και φέτος ο Τουριστικός Οδηγός της Λέσβου. Πάνω από 100 σελίδες, με πληροφορίες που κατευθύνουν τους επισκέπτες για το πού θα μείνουν, πού θα γευτούν τις λεσβιακές γεύσεις, αλλά και πληροφορίες για όλα τα αξιοθέατα, τις παραλίες και τις άλλες δυνατότητες που προσφέρει το νησί, παρουσιάζονται με ανανεωμένα κείμενα, που συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η έκδοση, που συνοδεύεται από τηλεφωνικό ευρετήριο και χάρτη του νησιού, κυκλοφόρησε την Κυριακή 26 Ιουνίου σε όλη την Ελλάδα μαζί με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Π

Ο λημνιός οδηγός Με την ίδια εφημερίδα κυκλοφόρησε μια ημέρα πριν, το Σάββατο 25 Ιουνίου, ο Τουριστικός Οδη-

... και ο Οδηγός στα τουρκικά

Οι Οδηγοί της Λέσβου και της Λήμνου

γός της Λήμνου και του Άι-Στράτη για το 2011. Είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που η «Επικοινωνία Λέσβου Α.Ε.» προχωρά στην έκδοση του συγκεκριμένου οδηγού, μετά τη μεγάλη επιτυχία που έδειξε η μέχρι τώρα πορεία του. Φέτος κυκλοφορεί σε 60.000 αντίτυπα και πληροφορεί τους επισκέπτες για όλα όσα θα συναντήσουν στα δύο όμορφα αυτά νησιά του Νομού μας, δίνοντας παράλληλα πληροφορίες διαμονής, εστίασης και μετακίνησης και κάνοντας εκτενείς αναφορές στα τοπικά προϊόντα. Η φιλοσοφία της έκδοσης των Τουριστικών μας Οδηγών, χορηγός των οποίων είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, είναι το να κυκλοφορήσουν όσο πιο μαζικά γί-

νεται, με στόχο να προσελκύσουν κόσμο στα νησιά μας. Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την κυκλοφορία τους μαζί με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», θα βρίσκονται σε όλα τα τουριστικά πρακτορεία και τα σημεία εισόδου των επισκεπτών (λιμάνια, αεροδρόμια), στα ξενοδοχεία και στα πλοία τής ΝΕΛ, ώστε οι επισκέπτες να τους βρίσκουν όσο πιο εύκολα γίνεται. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η διακίνησή τους και σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας, σε συνεργασία με τους κατά τόπους συλλόγους Μυτιληνιών και Λημνιών και τις περιφερειακές εφημερίδες. Να σημειωθεί πως ανανεωμένη πλέον βρίσκεται στο διαδίκτυο, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγ-

γλικά, η ηλεκτρονική έκδοση του οδηγού (www.lesvosgreece. gr) της εταιρείας μας.

Οδηγός της Λέσβου στην τουρκική γλώσσα Η ιδέα ξεκίνησε πέρυσι, με την αναγνώριση ότι μια πολύ μεγάλη αγορά εν δυνάμει επισκεπτών του νησιού έμενε ανεκμετάλλευτη τόσο λόγω ανεπαρκούς προβολής, όσο και γραφειοκρατικών εμποδίων, που δεν επέτρεπαν στους Τούρκους πολίτες να έχουν εύκολη πρόσβαση στη χώρα μας για τουρισμό. Με την απεμπλοκή των πράσινων διαβατηρίων, που δίνει τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερους κατοίκους της γειτονικής χώρας να βρεθούν ως τουρίστες στη Λέσβο, και δεδομένων των προοπτι-

κών που ανοίγουν οι συγκεκριμένες εξελίξεις, η «Επικοινωνία Λέσβου Α.Ε.» αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, του αντίστοιχου οδηγού. Διαθέτουμε, άλλωστε, ήδη επταετή πείρα στην έκδοση και διακίνηση τουριστικών οδηγών της Λέσβου, τόσο στην ελληνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ιταλικά και ρωσικά. Ο τουρκικός οδηγός του νησιού είναι γραμμένος από εξειδικευμένο δίγλωσσο συγγραφέα, προορισμένος να καλύψει τα ενδιαφέροντα και να σέβεται τις ανάγκες των Τούρκων επισκεπτών. Αυτό που φιλοδοξεί, είναι να αποτελέσει ένα εργαλείο για την προσέλκυση επισκεπτών στο νησί από τις γειτονικές παραλιακές πόλεις της Τουρκίας, αλλά και από την Κωνσταντινούπολη. Έχοντας κυκλοφορήσει σε 36.000 αντίτυπα, διακινούνταν ήδη δωρεάν στο περίπτερο που διέθετε η «Επικοινωνία Λέσβου Α.Ε.» τις μέρες του 1ου Ελληνοτουρκικού Εμπορικού και Πολιτιστικού Φεστιβάλ, αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια από τους Τούρκους επισκέπτες της μαρίνας Μυτιλήνης. Πέρα από αυτό, ο οδηγός έχει σταλεί ήδη σε τουριστικά γραφεία της Τουρκίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τουριστικό περιοδικό της Πόλης έχει ζητήσει να τον περιλάβει ως ένθετο στο νέο του τεύχος, γεγονός πολύ σημαντικό για την προβολή της Λέσβου.

Με ένα δρομολόγιο την εβδομάδα η Λήμνος για Θεσσαλονίκη

Προβλήματα στον τουρισμό και τα εκδρομικά πακέτα της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH ε ένα δρομολόγιο την εβδομάδα το πλοίο «Ταξιάρχης» καλείται να εξυπηρετήσει τους επιβάτες που Μ σκοπεύουν να ταξιδέψουν για τη Λήμνο και τα άλλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου και των άλλων νησιών αλλάζει τον προγραμματισμό πολλών τουριστών που είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους στα νησιά, ενώ οι τουριστικοί φορείς υποστηρίζουν, φέτος ειδικά που ο τουρίστας είναι διστακτικός, πως θα πρέπει να υπάρχουν διευκολύνσεις και προσφορές, και όχι προβλήματα. Η δρομολόγηση μόνο ενός πρακτόρων από τη Θεσσαπλοίου από τη Θεσσαλονί- λονίκη, χιλιάδες εκδρομείς κη για τα νησιά έχει δημι- προγραμμάτιζαν διακοπές ουργήσει προβλήματα και στα νησιά του Βορείου Αιστους εκδρομείς που ταξί- γαίου, αλλά αναγκάστηκαν δευαν με προγράμματα του να αλλάξουν και προοριΟργανισμού Εργατικής Ε- σμούς και δρομολόγια και στίας, καθώς αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν μέσω του λιείτε να ματαιώσουν το ταξί- μανιού του Πειραιά στα νηδι είτε να περιορίσουν τις σιά. ημέρες παραμονής τους Συγκεκριμένα, ο Οργανιστη Λήμνο. Σύμφωνα με σμός Εργατικής Εστίας, καδηλώσεις των ταξιδιωτικών θώς και πολλά εκδρομικά

πακέτα τουριστικών πρακτορείων αλλά και διαφόρων άλλων φορέων, όπως τα ΚΑΠΗ, υποχρεώθηκαν να αλλάξουν το αρχικό τους πρόγραμμα ή και να περιορίσουν τα εκδρομικά τους πακέτα για Λήμνο και Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα για τα δύο νησιά, αλλά και τα άλλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, το δρομολόγιο του Σαββάτου ήταν αυτό που διευκόλυνε τους εκδρομείς. Τώρα αναγκαστικά οι εκδρομείς αλλάζουν την ημέρα από το Σάββατο σε Δευτέρα, για να συμπέσει με το δρομολόγιο του πλοίου.

Νέο πλοίο; Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να δρομολογηθεί νέο πλοίο στη γραμμή, καθώς ήδη το

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους πήρε την απόφαση για την αποδρομολόγηση του πλοίου «Λισσός», με αποτέλεσμα να ελευθερωθεί η γραμμή και στη θέση του να υπάρξει ενδιαφέρον για δρομολόγηση άλλου πλοίου. «Φέτος έχουμε κακή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο τουριστικός πράκτορας της Λήμνου Σωτήρης Χασάπης, τονίζοντας: «Μέσα στο γενικότερο κλίμα θα έπρεπε να διευκολύνουμε τους τουρίστες και όχι να τους αποθαρρύνουμε. Υποσχέθηκαν ότι θα μας έβαζαν και το ταχύπλοο και πιστέψαμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη βόρεια Ελλάδα.» Αξίζει να σημειωθεί ότι, πα-

ρά τα προβλήματα, έχουν δείξει μέχρι σήμερα ενδιαφέρον και έχουν επισκεφτεί τη Λήμνο εκδρομείς από τη Βέροια, τη Νάουσα, την Κο-

ζάνη, τις Σέρρες και άλλες περιοχές, είτε μέσω του Οργανισμού Εργατικής Εστίας είτε μέσω άλλων εκδρομικών πακέτων.


10

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Εκλογές στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου. Παρά την κριτική, πρώτος ο Θράσος Καλογρίδης

Και τώρα η μάχη για την προεδρία Ο κ. Καλογρίδης, στο βαθμό που μπορεί να λειτουργήσει ως ομάδα με τους κυρίους Κανταρά και Κουφέλο, μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις διαδικασίες ανάδειξης του νέου προέδρου. Εκτός συμβουλίου βρέθηκαν οι υποψήφιοι που στήριξε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου (Σ. Δαγκλής και Θ. Χατζηπαναγιώτης).

τoυ NIKOY MANABH πρώην πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου Θράσος Καλογρίδης αναδείχθηκε πρώτος με 346 ψήφους στις εκλογές της Τράπεζας. Στη δεύτερη θέση, με μόλις μία ψήφο διαφορά (345), βρέθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος, Απόστολος Πατέστος. Ο Δημήτρης Παναγιωτέλλης που διεκδικεί - κατά πληροφορίες - τη θέση του προέδρου, ήρθε τέταρτος με 291 ψήφους, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Στρατής Κυρατζής με 313 ψήφους. Τα υπόλοιπα μέλη τού Δ.Σ. είναι ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, που πήρε 279 ψήφους, η Μαριάνθη Γαλανού, που πήρε 270 ψήφους, η Πόπη Πρωτογεράκη Γόμου, που πήρε 259 ψήφους, και ο Παναγιώτης Κουφέλος, που πήρε 254 ψήφους. Με ποσόστωση εκλέχθηκε από τη Λήμνο ο Γιάννης Κανταράς (76 ψήφοι). Πρώτος επιλαχών είναι ο Στρατής Δαγκλής με 226 ψήφους και ακολουθούν οι Κώστας Παπαδόπουλος με 224 ψήφους, η Ταξιαρχούλα Πνακά με 214 ψήφους, ο Γιώργος Παπαρίσβας με 156 ψήφους, ο Στρατής Καραμπάσης με 143 ψήφους, ο Θεόδωρος Χατζηπανα-

Ο

Μικρή η συμμετοχή

Υποψήφιοι και μη για το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής, το μεσημέρι της Κυριακής, έξω από την είσοδο του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας

γιώτης με 114 ψήφους, ο Νίκος Παπαγιαννίδης με 109 ψήφους και ο Γιώργος Κορνελάκης με 86 ψήφους. Τη μάχη για την εκλογή του μεγαλύτερου αριθμού συμβούλων στο Δ.Σ. της Τράπεζας κέρδισε η ομάδα των Δημήτρη Παναγιωτέλλη, Στρατή Κυρατζή, Πόπης Πρωτογεράκη - Γόμου και Μαριάνθης Γαλανού, καθώς και οι τέσσερις κατάφεραν να εκλεγούν στο συμβούλιο. Τώρα χρειάζονται μόλις μια ψήφο για να εκλέξουν το νέο πρόε-

δρο. Ο υποψήφιος που θα στηρίξουν πιθανότατα θα είναι ο Δημήτρης Παναγιωτέλλης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε χθες με τον κ. Παναγιωτέλλη, του ζητήσαμε να μας σχολιάσει το αποτέλεσμα και να μας πει εάν θα διεκδικήσει τη θέση του προέδρου. Εκείνος μας απάντησε ότι είναι πρόωρο να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Η άλλη πλευρά Η πλευρά του απερχόμενου προέδρου τού Δ.Σ., Απόστολου

Πατέστου, κατάφερε να εκλέξει μόλις δύο μέλη στο Δ.Σ. (ο ίδιος και ο Π. Ζαφειρίου). Εκτός συμβουλίου, από αυτή την ομάδα, έμειναν οι κύριοι Παπαδόπουλος και Κορνελάκης. Στην περίπτωση που ο κ. Πατέστος διεκδικήσει τη θέση του προέδρου, θα πρέπει να κερδίσει τη στήριξη άλλων τριών μελών του νεοεκλεγέντος Δ.Σ.. Παρά τις προσπάθειές μας, δεν κατέστη δυνατό χθες να επικοινωνήσουμε με τον κ. Πατέστο για να μας διευκρινίσει τις προθέσεις του.

Χρώματα, αρώματα και γεύσεις της Λέσβου σε ένα μπουκάλι

Κορυφαίο κρασί το «Δάφνις και Χλόη» ια εξαιρετική βραδιά για τους φίλους του καλού κρασιού διοργάνωσαν ο Σύλλογος Γευστικής και M Εικαστικής Παρέμβασης Οίνου «Περί οίνου ο λόγος» και το οινοποιείο του «Οινοφόρου Μεγαλοχωρίου», στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου. Κατά τη διάρκειά της, τα μέλη του Συλλόγου και οι φίλοι του οινοποιείου ξεναγήθηκαν στους χώρους του τελευταίου και ενημερώθηκαν για τα βήματα ανάπτυξης που έχει κάνει έως σήμερα. Τα κρασιά «Δάφνις και Χλόη» λευκό, «Δάφνις και Χλόη» κόκκινο και «Μάκαρα» είναι τοποθετημένα σε 370 σημεία πώλησης και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εξαγωγές τους στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τις χώρες της Ευρώπης. Ο πρόεδρος του Συλλό- του νησιού και τη γεωλογου, sommelier Δημήτρης γική μορφολογία του, δίΔιρχαλίδης, στην ομιλία νουν εξαιρετικής ποιότητου αναφέρθηκε στη ση- τας σταφύλια τοπικών μασία του έχει το κρασί ποικιλιών. Αυτά τα σταστη γευστική κουλτούρα φύλια, σύμφωνα με το των Ελλήνων όπως αυτή sommelier, μπορούν να διαμορφώθηκε στους αι- δώσουν πολύ καλής ποιώνες. Υπογράμμισε την ότητας κρασιά, όπως είανάγκη το κρασί να συν- ναι αυτά που παράγει ο δυάζεται αρμονικά με το «Οινοφόρος Μεγαλοχωγεύμα ή το δείπνο. Το γε- ρίου». ωγραφικό μήκος και πλά- Παράλληλα ο κ. Διρχαλίτος της Λέσβου, σε συν- δης έκανε μια σύντομη δυασμό με το μικροκλίμα παρουσίαση του τρόπου

Η γευσιγνωσία Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, τα μέλη του Συλλόγου αποσύρθηκαν σε ιδιαίτερο χώρο του οινοποιείου, όπου πραγματοποιήθηκε κάθετη, φανερή, ομαδική γευσιγνωσία στα τρία κρασιά του. Η γευσιγνωσία περιελάμβανε αξιολόγηση των κρασιών για το χρώμα τους, το άρωμά τους, τη γεύση και την επίγευσή τους. Περίπου 45 λεπτά αργότερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο αντιπρόε-

Αιτήσεις από 15 Ιουλίου

Νέα καινοτομική επιχειρηματικότητα πό 15 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμμπορούν να υποβληAθούνβρίουπροτάσεις στο επενδυτικό

Στη διαδικασία της γευσιγνωσίας

που γίνεται μια γευσιγνωσία κρασιού.

Η συμμετοχή των μελών της Συνεταιριστικής Τράπεζας στις εκλογές ήταν μικρή, όπως εξάλλου και αναμενόταν. Ειδικότερα, ψήφισαν μόλις 1.292 μέλη, τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 1.260 και τα άκυρα 30. Μόλις δύο ήταν τα λευκά. Στη Χίο, όπου η Συνεταιριστική έχει περισσότερα από 400 μέλη, ψήφισαν μόλις 19. Στη Λήμνο ψήφισαν 114 άτομα. Στην κάλπη που στήθηκε στο υποκατάστημα της Τράπεζας στην Καλλονή, ψήφισαν 338 μέλη. Στις δύο κάλπες που στήθηκαν στο κεντρικό κατάστημα στη Μυτιλήνη, ψήφισαν 436 μέλη στην πρώτη και 385 στη δεύτερη. Από τους παραπάνω αριθμούς είναι φανερό ότι η μάχη των εκλογών επικεντρώθηκε στην πόλη της Μυτιλήνης. nman@emprosnet.gr

δρος, Tim Brooks, και ο γραμματέας, Παρασκευάς Ψάνης, ανακοίνωσαν το αποτέλεσμα της γευσιγνωσίας. Το λευκό «Δάφνις και Χλόη» και το «Μάκαρα» απέσπασαν 86 βαθμούς στους 100 και το κόκκινο «Δάφνις και Χλόη» 90 βαθμούς στους 100. Όλοι όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο οινοποιείο είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και τα τρία κρασιά με τυροκομικά προϊόντα και αλλαντικά που είχε προτείνει ο κ. Διρχαλίδης. nman@emprosnet.gr

πρόγραμμα «Νέα καινοτομική επιχειρηματικότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου. Τo πρόγραμμα έχει ως στόχο τη δημιουργία και την ενίσχυση καινοτομικής επιχειρηματικότητας ως ισχυρής και ικανής συνθήκης για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ενσωμάτωση γνώσης, ποιότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ, επιχορηγούνται έργα προϋπολογισμού από 20.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ και το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης είναι 50%. Για τον οδηγό του προγράμματος, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα έντυπα υποβολής, τους τόπους υποβολής των προτάσεων, καθώς και πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου.


ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

11

`

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., 3ου ορόφου, στο κέντρο, με αυτόνομη θέρμανση και A/C, σε άριστη κατάσταση, με θέα στο λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται δυάρι 47 τ.μ., 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, κατασκευής 2009, επιπλωμένο και εξοπλισμένο (με καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα), στο κέντρο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα 37 τ.μ., 1ου ορόφου, με ατομική θέρμανση και air-condition, κατασκευής 2010, πλήρως επιπλωμένη (με καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα) στο κέντρο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 2008, με ενδοδαπέδια ηλεκτρική θέρμανση και air-condition, πλήρως επιπλωμένη (με καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα), με θέα το λιμάνι στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα 50 τ.μ., 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και A/C, κατασκευής 2011, με μεγάλη βεράντα και θέα (υπάρχει δυνατότητα επίπλωσης) στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα, επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται δυάρι ισόγειο, 51 τ.μ., στην Καλλιθέα, 30 χρόνων, τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι, με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές. Περιοχή Λόφος «Ξενία» (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Ολοκαίνουριο, με θέση πάρκινγκ. Διαθέτει κεντρική θέρμανση και A/C. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6948-467542, 22510 21151. Ενοικιάζεται δυάρι σε ισόγειο αρχοντικού, 55 τ.μ., στο κέντρο της πόλης, χωρίς έπιπλα, χωρίς κοινόχρηστα, με ενιαία κουζίνα, καθιστικό και κήπο, τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ., υπερυψωμένο, με 2 ευρύχωρα υπνοδωμάτια, χωλκουζίνα και μπάνιο, στο Γαλάτσι (Αφαίας 33), Αθήνα. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ.τηλ. 22520 42724, 6932-929520. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 40 τ.μ. στο Χάλικα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και 1 θέση πάρκινγκ, τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο Βουναράκι, 24 τ.μ., επιπλωμένη, με θέα και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται στο Χάλικα δυάρι 40 τ.μ., καινούργιο, με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένο, με θέα και 1 χώρο στάθμευσης, τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου γκαρσονιέρα 35 τ.μ., καινούργια, με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένη, με θέα και χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www.aeolian estate.gr

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα γκαρσονιέρα επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, ρετιρέ. Τιμή 200ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη περιοχή Νεάπολη ισόγειο διαμέρισμα, 80 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35 τ.μ., στο Χάλικα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και 1 θέση πάρκινγκ, τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής, 24 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι 45 τ.μ., στη Βαρειά, σε μονοκατοικία, νεόκτιστο, με 1 Υ/Δ, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό και μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, θερμοσίφωνα, μεγάλη αυλή και θέση πάρκινγκ. Κατάλληλο για φοιτητές και στρατιωτικούς. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6979-228312, 22510 71732.

Ενοικιάζεται δυάρι 50 τ.μ., στο Βουναράκι, με αυτόνομη θέρμανση, διώροφο, χωρίς κοινόχρηστα και βεράντα 35 τ.μ., τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι, 58 τ.μ., 4ου ορόφου, με ελάχιστα κοινόχρηστα και θέα, στο γήπεδο, Ε. Βοστάνη 10. Πληρ. τηλ. 6979123643.

Ενοικιάζεται ισόγειο άνετο τριάρι στα Πυργέλια, σε τριώροφη οικοδομή λίγων ετών, με αυτονομία, αποθήκη και άμεση πρόσβαση σε κήπο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένη, με air-condition και αυλή. Διαθέτει 1 υπνοδωμάτιο, κουζίνα και μπάνιο, στο Συνοικισμό (Φανίου 1Α). Κατάλληλο για φοιτητές και στρατιωτικούς. Πληρ. τηλ. 6937-442681.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο, 1ου ορόφου. Δεν έχει κοινόχρηστα. Διατίθεται και επιπλωμένη και ανεπίπλωτη. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ισόγεια γκαρσονιέρα ενιαίου χώρου, πλήρως εξοπλισμένη, πάνω από την κεντρική Ερμού (οδός Βύρωνος), χωρίς κοινόχρηστα. Διαθέτει και πλυντήριο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα ισόγεια, 2 μεγάλων δωματίων, με μικρό χωλ, σε διώροφο κτήριο, τελείως ανεξάρτητη, έχει δική της είσοδο στον κεντρικό δρόμο επί της Οικονόμου Τάξη 1 (κάτω από το Γηροκομείο), δεν είναι υπόγεια, δεν έχει υγρασία, με αυτόνομη κεντρική θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Έχει αυλή με δένδρα και άλλους βοηθητικούς, στεγασμένους χώρους. Επιπλωμένη ή χωρίς έπιπλα. Πληρ. τηλ. 22510 24121, 6934-623586. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή μη, σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές γωνιακό τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ. & β) ισόγειο δυάρι, 45 τ.μ., στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, με αυτόνομη θέρμανση, aircondition, ψυγείο, κουζινάκι, τηλεόραση, μπαλκόνι και μπροστινή πρόσοψη, στην περιοχή Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6942-084107, 22510 43518. Ενοικιάζεται μονόχωρη γκαρσονιέρα στη Βαρειά, τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου, 50 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 6973-647763. Ενοικιάζεται στη Σουράδα, Γεωργίου Μούρα 24 - Ακαδημία, γκαρσονιέρα 42 τ.μ., επιπλωμένη, με θέρμανση και γκαράζ. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 42657, 6972-662324. Ενοικιάζεται καινούργια μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, στον Αφάλωνα Λέσβου. Έχει θέα στη θάλασσα, τζάκι, μπάνιο, WC και μπόιλερ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην Επάνω Σκάλα, έναντι καφενείου «Ερμής». Πληρ. τηλ. 6937-226143.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη μεζονέτα 3 υπνοδωματίων στην Κράτηγο, με έξτρα τέταρτο υπνοδωμάτιο και μπάνιο στο ισόγειο. Πανοραμική, απεριόριστη θέα, με γκαράζ και ηλιακό. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ο επάνω όροφος καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ρετιρέ τριάρι στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα, τζάκι. Τιμή 420 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στ’ Ακλειδιού Μυτιλήνης, με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, στο Χάλικα. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ και τριάρια από 330 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 (υπεύθυνος Λουκιανός Ραλλίδης). Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην οδό Σίμου Χουτζαίου 4, στην Καλλιθέα, με αυτόνομη θέρμανση και air-condition. Πληρ. τηλ. 6983658488. Ενοικιάζονται 2 μονόχωρες γκαρσονιέρες στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), σε αρίστη κατάσταση, πλήρως εξοπλισμένες, στο ισόγειο ιδιόκτητης οικοδομής, χωρίς κοινόχρηστα, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται δυάρι στο Ακρωτήρι, σε πολυτελή κατασκευή. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, αυλή με θέα και χώρο στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 6939-564527, 210 6130706, 6972-623625, 22510 24264. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, πλήρως επιπλωμένες, με κλιματισμό. Πανοραμική θέα και θέση πάρκινγκ, στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6946334198 και 6980-378667.

Ενοικιάζεται ισόγειο επιπλωμένο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 250 ευρώ. Διατίθεται και χωρίς έπιπλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 36 τ.μ., ισόγειο, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 24051, 6930966796. Ενοικιάζεται μεγάλη, δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., στον Παιδικό Σταθμό (50 μ. από καφενείο Κουτσομύτη), χωρίς κοινόχρηστα και σε πολύ χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, καινούργια, 34 τ.μ., 2ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση και μεγάλες βεράντες. Τιμή 300 ευρώ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6939-2315919, www.leonisrealestate.com Ενοικιάζεται άνετο τριάρι 1ου ορόφου, πάνω από το γήπεδο (Μητροπολίτου Ιακώβου). Άνετο σαλόνι, καινούργια κουφώματα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Eνοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο & εξοπλισμένο, διαθέτει πάρκινγκ, στην Ε. Βοστάνη 50, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 94550, 6945-544386. Ενοικιάζονται α) γκαρσονιέρα 35 τ.μ. και β) δυάρι, ολοκαίνουργια, στο Γαϊδαρανήφορο, με απεριόριστη θέα, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με μεγάλη αυλή και πάρκιγκ. Πληρ. τηλ. 6976-766200. Ενοικιάζεται άνετο τριάρι, ορόφου, στη Σουράδα, 90 τ.μ., σε διώροφη οικοδομή, με αυτόνομο καλοριφέρ και τζάκι. Θέση στάθμευσης σε πιλοτή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στον Άγιο Θεράποντα (πλησίον Ερμού) 2ου ορόφου, σε χαμηλή τιμή (230 ευρώ). Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. ΕΕνοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο ή μη τριάρι, γωνιακό, διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και πολύ καλή δυνατότητα στάθμευσης, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα Γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690 και 6946-011338.


12 Ενοικιάζεται στο Ν. Όμιλο μεγάλο τριάρι, 95 τ.μ., διαμπερές, με πολύ άνετους χώρους, σε χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6972-990181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 70 τ.μ., ημιωρόφου, με αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή 2000, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται ανεξάρτητο δυομισάρι στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), στον πάνω όροφο διπλοκατοικίας. Είναι μερικώς ανακαινισμένο, διαθέτει air-condition. Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Eνοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα σε διπλοκατοικία, 68 τ.μ., με καθιστικό, Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο, WC, αποθήκη αυλή-κήπο. Διαθέτει ψυγείο, τραπέζι με 4 καρέκλες, κρεβάτι, ντιβάνι και τραπεζάκι τηλεόρασης. Με αυτόνομη θέρμανση με δικό του λέβητα, όχι κοινόχρηστα. Τιμή προσιτή, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη, ανακαινισμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, 50 μέτρα από τον Άγ. Θεράποντα (Ερμού). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6972-990181.

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Πύργοι Θερμής. Οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες, επιπλωμένες μονοκατοικίες. Μισθώνονται με την ημέρα ή και κατ’ έτος. Πληρ. τηλ. 6937-052647. Ενοικιάζεται άνετο δυάρι (55 τ.μ.), 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, σε αρίστη κατάσταση και με αυτόνομο καλοριφέρ. Ενιαίος χώρος κουζίνα - καθιστικό. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, 2 Υ/Δ, αποθήκη, κουζίνα, τουαλέτα, μπαλκόνι και βεράντα, αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό θερμοσίφωνα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται επιπλωμένη ανεξάρτητη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου, διώροφης οικοδομής, με αυτόνομο καλοριφέρ και θέα στο λιμάνι, 150μ. από παλιά Αστυνομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κοντά στην παλιά αστυνομία) δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση. Γύρω-γύρω μπαλκόνια με θέα την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα (χωλ, κουζίνα, καθιστικό, Υ/Δ, τουαλέτα) κοντά στο 7ο Σχολείο. Πολύ μεγάλες βεράντες και μπαλκόνια, με προνομιακή θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, καινούργια γκαρσονιέρα, με υπέροχη θέα, πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 6946-334198. Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ. περίπου, 2ου ορόφου, στην Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται στου Ζωγράφου, οδός Πολυφήμου, κάθετος Λ. Παπάγου, 3η στάση, τριάρι, 70τ.μ., γωνιακό, με θέα το Λυκαβηττό. Ιδανικό για 2 φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6934-145890 και 6936-694299.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται διαμέρισμα στην Καλλιθέα, δυάρι, 65 τ.μ., στο 2ο όροφο διπλοκατοικίας, με ανεξάρτητη είσοδο και αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, εξωτερική αποθήκη και πανοραμική θέα της πόλης. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6977-128799. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα στο Λαζαρέτο, 87 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό. Διαμπερές και με ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται διαμέρισμα στο Βουναράκι, 93 τ.μ., σε διπλοκατοικία, ισόγειο, με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, τζάκι και με ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 34 ετών. Τιμή 152.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στην περιοχή Ακρωτήρι 138 τ.μ. και 35 τ.μ. γκαρσονιέρα και 22 τ.μ. γκαράζ, με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, μεγάλο καθιστικό, μεγάλη κουζίνα και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr

Πωλείται στον Παιδικό Σταθμό μια γκαρσονιέρα 24 τ.μ., νεόδμητη, με αυτόνομη θέρμανση και επιπλωμένη. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105 τ.μ., με υπόγειο 55τ.μ., αυτόνομη και ανεξάρτητη. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου, 110 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, διαμπερές, 1 μπάνιο, 1 WC, αυτόνομη θέρμανση και μεγάλα μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται διαμέρισμα στο Χάλικα 68 τ.μ., 1ου ορόφου + 10 τ.μ. αποθήκη, με αυτόνομη θέρμανση. Και μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται στους Λάμπου Μύλους μονοκατοικία 190 τ.μ. και 22 τ.μ. σοφίτα, σε οικό-

πεδο 2 στρεμ., νεόχτιστη, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα, 127 τ.μ., με δικό της λέβητα, νεόδμητη, με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια, τζάκι και 2 γκαράζ Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στα Βατερά μεζονέτα επάνω στη θάλασσα, 100 τ.μ., με οικόπεδο 150 τ.μ.. Τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλούνται διαμερίσματα στην Αθήνα, στις περιοχές Νέα Σμύρνη, Πειραιά, Φάληρο, Γαλάτσι. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται στη Νεάπολη διαμέρισμα 110 τ.μ., ημιτελές, με 1 WC, 1 μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και 150 τ.μ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στην Αθήνα (Ζωγράφου) διαμέρισμα σε 5ο και 6ο όροφο, με αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη, θερμοσίφωνα, θέα στο Λυκαβηττό. Υπάρχει και ένας χώρος πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου, 102 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, 1 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 18 ετών. Πληρ. τηλ. 6947-949150.


13

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πωλείται ανακαινισμένη γκαρσονιέρα 32 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή του γηπέδου. Τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται στον Άνω Χάλικα ημιυπόγειο 46 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr

Πωλούνται α) στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ. και β) στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Αντιπαροχές (Ικτίνου 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου, 82 τ.μ., στο Δήμο Συκεών (Θεσσαλονίκη), σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6977-865674.

Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 240.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 622045, www.lesvos-real estate.gr

Πωλείται οικία στο κέντρο του Παλαιοχωρίου με ισόγειο μαγαζί. Πληρ. τηλ. 6978-918141, 6972566180.

Πωλείται μονοκατοικία υπό κατασκευή, με άριστα υλικά, με 2 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, 2 WC, σε ένα επίπεδο και 48 τ.μ. βοηθητικοί χώροι με αυλή και καταπληκτική θέα, στο Πυργί. Τιμή 190.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr

Πωλείται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία 1 υπνοδωματίου, στις Καμάρες Μυτιλήνης. Μικρή αυλή. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα 4 Υ/Δ, στη Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 210.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής «Πλάτανος». Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δυάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου στη Νεάπολη, επί της παραλιακής οδού. Καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη, κέντρο-αγορά. Πωλείται μονοκατοικία 110 τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με 2 μεγάλα Υ/Δ, 2 κλιματιστικά, ηλιακό, βεράντες, πολύ κοντά στην Ερμού, 165.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE204934). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα 1ου ορόφου, 110 τ.μ., 15ετίας, διαμπερές, με ενιαίο χώρο σαλόνι κουζίνα, 3 Υ/Δ, μεγάλο μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, 2 βεράντες, τέντες, 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE204931). Μυτιλήνη, Βουναράκι. Πωλείται διαμέρισμα 90 τ.μ., νεόδμητο, με μεγάλη σαλονοκουζίνα, 2 μεγάλα Υ/Δ, μπάνιο, μπαλκόνια, απεριόριστη θέα, 160.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196254). Μυτιλήνη, Κράτηγος. Πωλείται μεζονέτα 108 τ.μ., νεόδμητη, με απεριόριστη θέα, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, απεριόριστη θέα, χώρο στάθμευση, 280.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220,

www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196246). Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται μεζονέτα 130 τ.μ., νεόδμητη, με απεριόριστη θέα, 5 Υ/Δ, μπάνιο, WC, ενεργειακό τζάκι, μπόιλερ, αυτόνομη θέρμανση, γρανίτες, κήπο, γκαράζ, άριστη κατασκευή, 430.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196676). Μυτιλήνη, Μαύρα Σίδερα. Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέρα 26 τ.μ., ισογείου, σε καλή κατάσταση, 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-198159). Μυτιλήνη. Πωλείται διαμέρισμα 4ου ορόφου, λουξ ανακαίνιση, 94 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κουζίνα με πάσο, A/C, βεράντες, αποθήκη, τέντες, θέα, 195.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE188198). Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται μονοκατοικία, 80 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ανακαινισμένη κουζίνα, αυλή, ηλιακό θερμοσίφωνα, αποθήκη, θέα, βεράντες, 110.000 ευρώ, Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδι-

Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί κι άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 450.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο δυάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 120 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Διαθέτει επιπλέον αποθήκεςγκαράζ 120 τ.μ., μεγάλες βεράντες και αυλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971-990181. Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 105 τ.μ., στην Κράτηγο, με 3 υπνοδωμάτια και 60 τ.μ. γκαράζ-αποθήκες. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971-990181.

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιο τριάρι στ’ Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη, θέση στάθμευσης. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται υπό κατασκευή δυάρι 50 τ.μ., στην περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι, στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ, στους Πύργους Θερμής. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου 110 τ.μ., με θέα, σε καλή κατάσταση, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα, ακατοίκητο, σε άριστη κατάσταση, 4ετίας, 127 τ.μ., με μεγάλα μπαλκόνια, 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι-κουζίνα ενιαίο χώρο, έξτρα αποθήκηγκαράζ 64 τ.μ., στην Καλλιθέα. Τιμή ευκαιρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται στην περιοχή του Πλατάνου (300 μ. από τον Άγ. Θεράποντα) πλήρως ανακαινισμένη διώροφη μονοκατοικία 70 τ.μ. περίπου, με ένα υπνοδωμάτιο. Ιδανικό για εκμετάλλευση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971990181.

Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο καινούργιο τριάρι διαμέρισμα, στο Ακρωτήρι Μυτιλήνης. Καταπληκτική θέα. Τιμή 190.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται ανεξάρτητη μεζονέτα 2 υπνοδωματίων (με έξτρα 3ο υπνοδωμάτιο ή γραφείο), στη Βαρειά Μυτιλήνης, ενός επιπέδου, με τζάκι, αυλή και ηλιακό. Διαθέτει 2 επιπλέον ισόγεια διαμερίσματα-γκαρσονιέρες, ιδανικά για εκμετάλλευση (εκμίσθωση). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971-990181.

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 κός: LE-180566). Μυτιλήνη, Ταξιάρχες. Πωλείται μονοκατοικία 78 τ.μ., 2 Υ/Δ, με απεριόριστη θέα, θέλει επισκευές. 52.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-180580). Μυτιλήνη κέντρο. Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ., κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE173969).

ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-205630). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2ου ορόφου, 176 τ.μ., με 4 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό, βεράντες, θέα, 270.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-208183).

Μυτιλήνη, Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 165 τ.μ., κατασκευής 2010, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE170133).

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 1ου ορόφου, 110 τ.μ., πολυτελές, με ενιαίο χώρο σαλόνι κουζίνα, 3 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό, βεράντα, θέα θάλασσα, 175.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE206170).

Μυτιλήνη, περιοχή Πλατάνου. Πωλείται μονοκατοικία 188 τ.μ., 5 Υ/Δ, με αυλή 75 τ.μ., χρειάζεται ανακαίνιση, 95.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE200138).

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται γραφείο 36 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 65.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-204502).

Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου, 80 τ.μ., με ενιαίο χώρο σαλόνι - κουζίνα, 2 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, βεράντα 145.000

Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται επαγγελματική στέγη 65 τ.μ., σε κεντρικότατο σημείο, 165.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.

aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-191004). Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 900 τ.μ., χτίζει 400 τ.μ., με μοναδική θέα, 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-203601). Μυτιλήνη, Μόρια. Πωλείται οικόπεδο 868 τ.μ., χτίζει 113 τ.μ., σε κεντρικό δρόμο 72.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE200821).

Μυτιλήνη, Λουτρά. Πωλείται οικόπεδο 422 τ.μ., 50.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE178144). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE176040).

Γέρα, Πύργοι Περάματος. Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με θέα 110.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-181519).

Μυτιλήνη, Ταξιάρχες - Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ., χτίζει 160 τ.μ., 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE199879).

Μυτιλήνη, περιοχή Αγίου Ερμογένη. Πωλείται οικόπεδο 4.200 τ.μ., με θέα, 70.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE201835).

Μυτιλήνη, Αγ. Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 2,5 στρεμ., χτίζει 110 τ.μ., με άδειες οικοδομής, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-200228).

Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με απεριόριστη θέα, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-189541).

Πηγαδάκια. Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ., χτίζει 100 τ.μ., 20.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κω


14 Πωλείται καινούργιο διαμέρισμα 92 τ.μ., 1ου ορόφου, με τζάκι, στο Βουναράκι. Σαλόνι, κουζίνα, WC, μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται καινούργιο, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα, 80 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 111 τ.μ., πολύ καλής κατασκευής (ιδιώτης), πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Διαθέτει 3 υπνοδωμάτια (το ένα διαθέτει και ξεχωριστό δικό του λουτρό), αυλή και στεγασμένη θέση parking/αποθήκη 15 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos. com Πωλείται παλιό γωνιακό σπιτάκι πάνω από τον Πλάτανο. Δυνατότητα επισκευής ή και κατεδάφισης για εκμετάλλευση. Τιμή ευκαιρίας. 40.000,00 ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971-990181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 140τ.μ., στην Καλλιθέα, με θέα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτια με δρύινα πατώματα, μπάνιο, WC, θέρμανση: καλοριφέρ, air-conditioner, ηλιακός. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσιμη) αυτοτελές, ημιτελές διώροφο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ. πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημι-ισόγειο/βοηθητικό χώρο), με απεριόριστη θέα και αυλή, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται 3 καινούργια οροφοδιαμερίσματα κατασκευής 2008, από 60 τ.μ. το καθένα (δυάρια), με αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένα, στο κέντρο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται επενδυτικό ακίνητο που αποτελείται από 3 δυάρια και 4 γκαρσονιέρες, στην περιοχή Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα, 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946011338. Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 120 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται εξαιρετική, ανεξάρτητη μονοκατοικία 115 τ.μ., πενταετίας, στα Πάμφιλα. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα 80 τ.μ. και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης (30 τ.μ.) για προέκταση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 77 τ.μ., 2 επιπέδων, πολύ καλής κατασκευής (ιδιώτης), πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, τζάκι, αυλή και μία θέση parking. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos. com Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948172730. Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητη μεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρωτήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή (μπρος - πίσω), με extra υπόγειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περίπου βεράντες. 3 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38

Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας (Λαδάδικα) Τηλ. 22510 23781, 6932-315919 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr ΠΛΩMAPI ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greekproperty.co.uk info@buy-greekproperty.co.uk


15

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πωλείται διαμέρισμα 63 τ.μ., 3ου ορόφου, σε καλή κατάσταση, στην τιμή των 86.000 ευρώ, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, πλησίον «Γαρδένιας». Πληρ. τηλ. 22510 44245. Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974-778561. Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα στη Νεάπολη (επί της Κεντρικής Οδού). Με 3 Υ/Δ, extra βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένους όλους τους βοηθητικούς χώρους στο ημιισόγειο με μάρμαρα, εγκαταστάσεις κ.τ.λ.. Μεγάλες άνετες βεράντες και απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisreal estate.com Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται διώροφο σπίτι στα Βατερά, 300μ. από τη θάλασσα, με θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. 130τ.μ. ο όροφος (ισόγειο: δυάρι και τριάρι και 1ος όροφος: μεγάλο τεσσάρι με τζάκι), σε οικόπεδο 900τ.μ., οικοδομήσιμο άλλα 250τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 61193, 6974949625.

Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-807567 & 210 6395044, 22510 31747.

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-real estate.gr

Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, 85τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/ δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - τηλ. 22510 47456, Πωλείται μεζονέτα 175 τ.μ., με 4 Υ/Δ, 3 WC, στην Ε.Ο. Μυτιλήνης - Ακρωτηρίου, με φόντο τη θάλασσα. Τιμή λογική. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Ενοικιάζεται κατάστημα 92 τ.μ., με υπόγειο 84 τ.μ., στην Καβέτσου, πλησίον πρώην γραφείων «Ολυμπιακής». ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται επιχείρηση εστιατορίου στη Σκάλα Καλλονής, με δεδομένη πελατεία, φουλ έξτρα εξοπλισμό, σε τιμή λογική, λόγω αναχώρησης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ.

Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο 210 τ.μ., στον Αφάλωνα, με δυνατότητα δόμησης 230 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Γαβαθά Άντισσας, σε κεντρικό σημείο της «Φραγκόσκαλας», με πανοραμική θέα και σχεδόν πάνω στο κύμα, οικόπεδο 170 τ.μ., με υφιστάμενη αποθήκη. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ. στον οικισμό του Γαβαθά της Άντισσας, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ., πάνω

στη θάλασσα, δίπλα στην ταβέρνα «Τσολιάς». ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στη Μυτιλήνη οικόπεδο 56 τ.μ., σε κατάλληλο σημείο για εκμετάλλευση και με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται οικόπεδο στη Νυφίδα Πολιχνίτου, 225 στρεμ.. Περιβάλλεται από θάλασσα, κατέχει σχετική απόφαση της Δασικής Υπηρεσίας και έχει οριοθετηθεί η αιγιαλίτιδα ζώνη. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ

Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται κατάστημα στην περιοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisreal estate.com Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ακίνητο 400 τ.μ. στο κέντρο της Μυτιλήνης. Στεγάζει επικερδή επιχείρηση τουριστικού ενδιαφέροντος. Εξαιρετική ευκαιρία επένδυσης, με εξασφαλισμένα καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ ετησίως. Πληροφορίες από το γραφείο, μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

κιν. 6977-359251

ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται, στην Ε.Ο. Καλλονής - Παρακοίλων και μετά τη διασταύρωση προς Σκάλα Καλλονής, οικόπεδο 4 στρεμ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται μονοκατοικία 140 τ.μ., στο 12ο χλμ. εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με 80 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, γκαράζ, καλοριφέρ με γερμανικό λέβητα, air-condition, ηλιακό, μεγάλο πατάρι, 3 Υ/Δ και γεώτρηση, σε οικόπεδο (κήπο) 1.150 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-

359251. Πωλείται τριάρι διαμέρισμα στη Μυρογιάννη - Μακρύς Γιαλός, γωνιακό, 2ου ορόφου, 103 τ.μ., με μπαλκόνια και σε πολύ καλή κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης Μυτιλήνης, 800 τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 1.120 τ.μ.. Δεκτές σοβαρές προτάσεις. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στη Λακέρδα, 70 μ. από κεντρικό δρόμο, οικόπεδο 10 στρεμ., με δυνατότητα δόμησης 185 τ.μ.

και με θέα τον κόλπο της Γέρας. Τιμή 110.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Πυργί μετά την Coca-Cola και πάνω στο δρόμο οικόπεδο 4 στρεμ., με θέα τον κόλπο της Γέρας και με οικοδομική άδεια για ανέγερση 200 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340 τ.μ. με δυνατότητα δόμησης 340 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.


16

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Τιμή 380.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται υπερυψωμένο ισόγειο για επαγγελματικό χώρο, 57 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Ενοικιάζεται αποθήκη στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται κατάστημα 75 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 300 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 750 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 100 τ.μ., στη Σκάλα Βασιλικών, ευρισκόμενο επί της παραλίας, κατάλληλο για κατάστημα εστίασης ή αναψυχής. Έχει αρκετούς βοηθητικούς χώρους. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. (20 στο ισόγειο και 20 στον όροφο), στην Ερμού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 60 τ.μ., πλησίον της προκυμαίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται στην οδό Ικτίνου πλεονεκτικό γραφείο 4ου ορόφου, ιδανικό για επαγγελματική στέγη, σε κεντρικότατη πολυκατοικία στην αρχή της οδού Καβέτσου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 106 τ.μ., με επιπλέον πατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου 29, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6976-626973, 22510 29206.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεγάλη επιχείρηση εστίασης-αναψυχής, κερδοφόρα, 280 τ.μ., με μεγάλα πεζοδρόμια, στην προκυμαία Μυτιλήνης. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com

Ενοικιάζεται κατάστημα 70 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, για κάθε χρήση. Χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται επιχείρηση εστίασης, επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται επιχείρηση ενοικιάσεων κάδων και αποκομιδής μπαζών μαζί με όλο τον επαγγελματικό εξοπλισμό, λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 6944364746.

Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται επικερδής επιχείρηση καφετέρια-πιτσαρία στην πλατεία Καλλονής. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22530 22755 6976-837749, κ. Νίκος.

Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότητα δημιουργίας παταριού. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζονται 2 καταστήματα-επαγγελματικοί χώροι, 70 & 40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη, πρώην αξονικός τομογράφος «Ιατρική Διάγνωση». Πληρ. τηλ. 22510 47474, 6978292195. Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουργια καταστήματα, αρίστης κατασκευής, γενικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, 150 τ.μ. και 170 τ.μ., στην Παγανή, στο ύψος του Κτηνιατρείου. Διαθέτουν άνετο χώρο φορτοεκφόρτωσης και θέση στάθμευσης. Τιμές χαμηλές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-9901.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρεμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Delicatessen πωλείται ή ενοικιάζεται στα Λαδάδικα, λόγω έκτακτης μετάθεσης. Τιμή πώλησης 55.000, τιμή ενοικίασης 1.300. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 28418. Πωλείται επιχείρηση ψητοπωλείου στη Μυτιλήνη, με πολυετή παρουσία στο χώρο, λόγω αλλαγής επαγγέλματος. Πληρ. τηλ. 6944420063. Πωλείται επικερδής επιχείρηση-ψητοπωλείο, στο κέντρο της πόλης. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6973-371491. Πωλείται πολύ γνωστή επιχείρηση εστίασης πλησίον της Μυτιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927. Πωλείται ή ενοικιάζεται στο κέντρο της πλατείας της Καλλονής εν ενεργεία επικερδής επιχείρηση καφέ, ουζερί-εστιατόριο. Τιμή λογική, δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Επίσης πωλείται επιχείρηση σνακ-μπαρ, πιτσαρίαμ στο κέντρο της Πλατείας Καλλονής. Δεκτός κάθε έλεγχος, τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6979705151. Πωλείται οπωροπαντοπωλείο - πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενοικιάζεται σνακ-μπαρ πάνω από το «Ναυάγιο», στον 1ο όροφο, στην προκυμαία Μυτιλήνης, οδός Αρχιπελάγους 23. Πληρ. τηλ. 22510 84203. Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται αποθήκη στη Χρυσομαλλούσα, ισογείου, 100 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται αποθήκη στην Παγανή, 200 τ.μ., με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος ή βιομηχανικού, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948601773.

Πωλείται επαγγελματικός εξοπλισμός για ταβέρναεστιατόριο: Καταψύκτης, 2 γύροι τριφασικοί, σετ ψησταριάς, θερμοφόρα που κρατάει ζεστά τα σουβλάκια, φούρνος για πίτσες, κοτοπουλιέρα, πάγκος-ντουλάπα 6-7 μ., 6 σκαμπώ, 7 τραπέζια τετράγωνα, 14 διθέσια καναπεδάκια, μεγάλη επαγγελματική φριτέζα, ψυγείο νερού, απορροφητήρας ψησταριάς, διπλός νεροχύτης ανοξείδωτος. Πληρ. τηλ. 6944-156802. Πωλείται κατάστημα-βιοτεχνικό κτήριο 220 τ.μ., μισθωμένο 600,00 ευρώ, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971-990181. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα. Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ Ζητείται για αγορά τριάρι ή τεσσάρι, εντός της Μυτιλήνης. 2 ή 3 υπνοδωμάτια, για άμεση κατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Πωλείται πάνω από την «Αχιβάδα» εξαιρετικό γεωτεμάχιο 1.200 τ.μ., με προοπτική για οικόπεδο. Καταπληκτική θέα. Ιδανική για επένδυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972 - 228721, 6945482614.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ., επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Στην Καλλονή και σε κεντρική περιοχή πωλούνται οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, άρτια και οικοδομήσιμα, από 252 τ.μ. και άνω. Με 57.000 ευρώ μόνο, αξίζει να τα δείτε! Πληρ. τηλ. 22530 22146.

Πωλείται οικόπεδο στον Αύλωνα Γέρας, 4 στρεμ., με θέα στη θάλασσα και συντελεστή 200 τ.μ.. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο, 10 στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200 τ.μ., με 12 μ. πρόσοψη, επάνω στη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4 στρεμ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ. στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 και 50). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Νέων Κυδωνιών 22 στρεμ.. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., στην αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο, 8,5 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται μικρό οικόπεδο στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στο Χάλικα οικόπεδο 0,5 στρέμ., με συντελεστή δόμησης 400 τ.μ., με απεριόριστοι θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20 στρεμ., επανω στο δρόμο, μπροστά στη θάλασσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στο Πυργί οικόπεδο 2 στρεμ., με συντελεστή δόμησης 160 τ.μ., ρεύμα, νερό, έτοιμη περίφραξη και θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται στην Κάτια οικόπεδο 0,5 στρέμ., με συντελεστή δόμησης 90 τ.μ., μια μικρή κλίση 10% και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 250 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στη Λάρσο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στη Μυτιλήνη, περιοχή Χρυσομαλλούσα, σε σημείο γωνίας δρόμου, 117 τ.μ., με δόμηση 94 τ.μ.. Τιμή 115.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης, με πανοραμική θέα, εμβαδόν 4 στρεμμάτων με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία. Τιμή 150.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Χαραμίδας Μυτιλήνης. Είναι άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. στη Θερμή, 250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωργίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ. (χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr


17

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται στο Ακόθ Λουτρών οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, σε διάφορες τιμές. Πανοραμική απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971990181. Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο σε κεντρικό σημείο του Καγιανίου, με πανοραμική θέα, με δυνατότητα δόμησης 400 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com Πωλείται οικόπεδο 8,5 στρεμ., στην Άντισσα Λέσβου, εντός οικισμού, κατάλληλο για οικιστική ανάπτυξη, με τιμή 85.000 ευρώ. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στο Κουμκό, άρτιο και οικοδομήσιμο, με άδεια οικοδομής για 200 τ.μ., έξτρα υπόγειο. Πανοραμική, απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942.

Πωλείται οικόπεδο 812 τ.μ., πολύ κοντά στο λιμανάκι της Νυφίδας. Χτίζει περίπου 400 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επίπεδο προνομιακό οικόπεδο 317 τ.μ. στην Σκάλα Σικαμινιάς. Οικοδομούνται 127 τ.μ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται οικόπεδο 5,5 στρεμ., με 130 ρίζες ελιές, στην περιοχή Κώμη, θέση Τάψα. Πληρ. τηλ. 6972442460. Πωλείται περιφραγμένο οικόπεδο 372τ.μ., επί κεντρικού δρόμου στο Ίππειος, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει μέσα μικρή παλιά μονοκατοικία και μεγάλη αυλή με δέντρα. Πληρ. τηλ. 22510 31167 και 6976-601192.

Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ. στην Κράτηγο. Κτίζει 150 τ.μ., τιμή 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948-202060.

Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 3.000 τ.μ. στο Πυργί επί της κεντρικής οδού, με θέα στον κόλπο της Γέρας. Άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. Με άδεια οικοδομής. Μπορούν να χτιστούν 200 τ.μ. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Φιλόλογος με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Πλούσιο υλικό σημειώσεων, παράδοση μαθημάτων με υπολογιστή, ιδιαίτερη πείρα σε μαθητές με δυσλεξία στο μάθημα της Έκθεσης. Δυνα-

τότητα οργάνωσης μικρών γκρουπ. Τιμές φιλικές. Δυνατότητα μαθημάτων και στις περιοχές Γέρας, Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 6976595767. Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυ-

μνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Φιλολογίας, με πολυετή πεί-

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Anglia Foundation ζητά καθηγήτριες αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ισπανικών, τουρκικών, ρουμανικής και βουλγαρικής γλώσσας. Αποστολή βιογραφικών: Σίμου Χουτζαίου 11. Πληρ. τηλ. 22510 45544 και 6947-242954. Ζητούνται καθηγητές και καθηγήτριες αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ισπανικών και τουρκικών ξένων γλωσσών, για διδασκαλία σε φροντιστήριο. Πληρ. τηλ. 6972-001524, 6932259356

Ζητείται έμπειρος τυλιχτήςψήστης, για να εργαστεί σε ψητοπωλείο. Πληρ. τηλ. 6942-848537. Από ΑΒΕΕ ζητείται στέλεχος με διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, με καλές γνώσεις μάρκετινγκ, H/Y, αγγλικών, ευχέρεια λόγου, δίπλωμα οδήγησης (γνώσεις αρχιτεκτονικής ή μηχανολογίας θα θεωρηθούν επιπλέον προσόν). Έδρα επιχείρησης: διασταύρωση Αγίας Παρασκευής - Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22530 22685, 6979-983020 (κ. Καλύμνιος).

Από ασφαλιστική εταιρεία που εξειδικεύεται σε προγράμματα υγείας, ζητείται συνεργάτης/-τιδα με προοπτική δημιουργίας γραφείου στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6932 - 445007, 2310 778714, pazarlis@otenet. gr

Πολυεθνική εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα διατροφής-ευεξίας, ζητά άμεσα άτομα άνω των 23 ετών για στελέχωση τμημάτων μάρκετινγκ, & διοικητικής οργάνωσης. Δεν απαιτείται προ-

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528. Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ. στη Νεάπολη, πάνω από το «Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ - ΔΕΥΑΜ ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται φουσκωτό Jocker 370 γαστράτο, με στρατιωτικές προδιαγραφές (ύφασμα Orca 1670 Denier, μεταλλικές βαλβίδες, 4 αεροθάλαμοι, γάστρα βαρέως τύπου), Yamaha 25ΗΡ, κονσόλα, κάθισμα, τρέιλερ, τέντα, φωτισμό. Το σύνολο είναι άβρεχτο. Πληρ. τηλ. 6936897033.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται μηχανάκι μάρκας SYM, 200 κυβικά, με πολύ λίγα χιλιόμετρα, χρώματος λευκού. Πληρ. τηλ. 6944185779. Πωλείται Smart, μοντέλο 2004, με φουλ έξτρα. Λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλούνται α) αυτοκίνητο μάρκας Mitsubishi Lancer μοντέλο 1998, τιμή 2.500 ευρώ, β) αυτοκίνητο μάρκας Citroen Berlingo, μοντέλο 2004, επαγγελματικό, με πετρέλαιο, τιμή 2.500 ευρώ και γ) μηχανή KTM 640, μοντέλο 2004, τιμή 2.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973809282. Πωλείται μηχανή Υamaha Fazer 1.000 cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2007, 15.000 χιλιόμετρα, σε άρ ιστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, έξτρα μανιτάρια Υamaha, bagster, εργοστασιακός συναγερμός Abus, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 7.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114, 22510 45046, Νίκος. Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Πληρ. τηλ. 6932-455112. Τιμή 6.000 ευρώ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλείται επαγγελματική άδεια φορτηγού Δ.Χ. λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 6977-042437. Πωλούνται κουτάβια, καθαρόαιμα ράτσας Gordon. Πληρ. τηλ. 6945-152462. Πωλείται παιδικό κρεβατάκι (bébé) μασίφ ξύλο, μαζί με ορθοπαιδικό στρώμα, ολοκαίνουργιο, σε άριστη κατάσταση, χρώμα μελί σκούρο, αγορασμένο το 2008. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6932131930. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α ρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Inicial, Intermedio, Superior). Τμήματα ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-434235. Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goe-

the Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet). Πληρ. τηλ. 6937-012529, 22510 48545.

Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών, Ιστορίας κι Έκθεσης παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6973-746278.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ ϋπηρεσία. Επιθυμητή γνώση διαδικτύου. Παρέχεται εκπαίδευση - υψηλές αποδοχές - προοπτική καριέρας. Πληρ. τηλ. 6988-954483, www.extraxrima.gr Ζητείται πεπειραμένος ψυκτικός, καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108. ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Κοπέλα, πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., αναλαμβάνει τη φύλαξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών. Πληρ. τηλ. 6972849104.

Κυρία Ελληνίδα αναλαμβάνει τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες ή και εσωτερική, καθώς επίσης και το σιδέρωμα των ρούχων σας. Πληρ. τηλ. 6946-064185. Πτυχιούχος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Μαθηματικών σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και αναλαμβάνει τη συγγραφή μαθητικών και φοιτητικών εργασιών. Τιμές πολύ προσιτές. Πληρ. τηλ. 6983-679963. Κοπέλα με πιστοποιητικό ECDL, άριστη γνώση χειρισμού Η/Υ, αγγλικά επιπέδου Lower και με κάρτα

ανεργίας από ΟΑΕΔ, ζητά εργασία ως υπάλληλος γραφείου. Πληρ. τηλ. 6974877958. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.


ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

18 ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 21.00

ΣΗΦΑΚΗ ΝΙΚΗ Λαδάδικα 48 Τηλ. 22510 44008

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ελ. Βενιζέλου 18 Τηλ. 22510 47717 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ: 28.6.2011 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “EUR.EXPRESS” 19.00

ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 12.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 18.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 22.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Νομαρχία Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199 156 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡ. ΥΠΟΘ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ & Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥ ΑΔΑ: 4Α3ΘΟΡ1Ι-Λ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 9073/1798/07-062011 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε για να αναρτηθεί στο δημοτικό κατάστημα Μυτιλήνης χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση της Ζαμτράκη Μαρίας, έκταση εμβαδού 2.716,57 τ.μ. στη θέση «ΚΟΥΜΚΟ» περιοχής Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης, Δήμου Λέσβου, ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λπ.»). Κατά της πράξης αυτής και εντός δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 07-06-2011 Ο Δ/ντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΛΙ-1ΒΟΥ ΑΔΑ: 4Α32ΟΡ11Ι-5 Μυτιλήνη: 24-06-11 Αριθ.Πρωτ.: 2345

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου προκειμένου να προβεί στην αποσυναρμολόγηση, μεταφορά, επανατοποθέτηση και κατασκευή της θεμελίωσης μεταλλικής πέργκολας από την περιοχή του πάρκινγκ στο χερσαίο χώρο έναντι Τελωνείου καλεί τους ενδιαφε-

ρόμενους κατασκευαστές μεταλλικών έργων με αποδεδειγμένη εμπειρία σε ανάλογα έργα να υποβάλλουν σφραγισμένες προσφορές (Π.Δ. 113/2010) μέχρι τη Δευτέρα 04-07-2011 και ώρα 10:00 π.μ. στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου υπόψη της αρμόδιας επιτροπής. Τεχνική έκθεση και έντυπο προσφοράς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παραλαμβάνουν από την Τεχνική Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου (κ. Πιττό Παναγιώτη)

καθημερινά από 08:30 έως 11:30. Οι προσφορές θα ανοιχθούν την ίδια μέρα (04-07-2011), παρουσία των ενδιαφερομένων από την επιτροπή που έχει ορισθεί από το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από ίδιους πόρους. Η δαπάνη δημοσίευσης της παρούσας βαρύνει τον Ανάδοχο. Ο Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου ΚΟΡΔΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ» Μυτιλήνη 20-06-2011 Αρ. Πρωτ. 10608

ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Το Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, διά της υπ’ αριθμ. 12η/01-06-2011 απόφασής του, επαναπροκηρύσσει πρόχειρο Διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή για την προμήθεια ιατρικών αερίων. Προϋπολογισμός δαπάνης 17.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 16%. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί από αρμόδια επιτροπή στις 18 Ιουλίου 2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 12 μ. στα γραφεία του Νοσοκομείου. Ημερομηνία λήξης υποβολής προσφορών 15 Ιουλίου 2011 ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:30. Επισυνάπτεται πίνακας των υπό προμήθεια ειδών. Αρμόδιος υπάλληλος ο κ. Πετρίδης Σαράντος τηλ. 2251351350. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΥΠΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ 1) ΑΝΑΓΟΜΩΣΗ ΦΙΑΛΩΝ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΕΙΔΟΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΥΒΙΚΑ Φ50 10 m3 1.000 Φ10 2 m3 236 Φ4 1 m3 344 Θερμοκοιτίδας m3 22 2) ΑΝΑΓΟΜΩΣΗ ΦΙΑΛΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΕΙΔΟΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΦΙΑΛΕΣ Φ10 2 m3 8 3) ΑΝΑΓΟΜΩΣΗ ΦΙΑΛΩΝ ΥΓΡΟΥ ΑΖΩΤΟΥ ΕΙΔΟΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΦΙΑΛΕΣ ΦΙΑΛΗ ΥΓΡΟΥ ΑΖΩΤΟΥ 10 4) ΑΝΑΓΟΜΩΣΗ ΦΙΑΛΩΝ ΠΡΩΤΟΞΕΙΔΙΟΥ ΕΙΔΟΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΦΙΑΛΕΣ Φ50 10 m3 10 ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΑΠΑΝΗΣ 17.000,00€ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΦΠΑ. Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

SUDOKU ΜΕΤΡΙΟ

ΕΥΚΟΛΟ

Κ Τ Ε Ο

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

∆ΥΣΚΟΛΟ

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.” ΛYΣΕΙΣ

E Θ NI KH TPAΠ E ZA 415/470156-97

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ 5709-017817-954

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA 85231511

ΣΥ ΝΕ ΤΑ Ι ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE A ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

TΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Ειδικός Λογαριασμός Έρευνας Ημερομηνία: 7/6/2011 Αρικ. Πρωτ.: ΕΛΕ_2011_2207 ΑΔΑ: 4Α32469Β7Λ-8Φ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΟΥ Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Ειδικός Λογαριασμός Έρευνας, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Ειδικού Επταμελούς Οργάνου της Επιτροπής Ερευνών (Συνεδρίαση 53/31.5.2011), σας γνωστοποιεί ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Πρακτική Άσκηση Πανεπιστήμιου Αιγαίου», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 20072013» (Ε.Π.Ε.Δ.Β.Μ.) του ΕΣΠΑ (2007-2013), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, θα προβεί στην επιλογή πέντε (5) εξωτερικών συνεργατών στην Παν/μιακή Μονάδα Μυτιλήνης με τα ακόλουθα τυπικά προσόντα. Απαιτούμενα προσόντα: - Πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή του εξωτερικού - Αποδεδειγμένη καλή γνώση Αγγλικής γλώσσας (η γνώση δεύτερης γλώσσας συνεκτιμάται) - Γνώση Χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα α) επεξεργασίας κειμένων, β) υπολογιστικά φύλλα και γ) υπηρεσιών διαδικτύου - Μεταπτυχιακός τίτλος, καθώς και αποδεδειγμένη εμπειρία σχετική με το αντικείμενο του προγράμματος ή την διαχείριση συναφών προγραμμάτων θα συνεκτιμηθούν στην αξιολόγηση Το αντικείμενο εργασίας κάθε συνεργάτη θα είναι η γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη του προγράμματος Πρακτικής Άσκησης ενός εκ των Τμημάτων «Κοινωνιολογίας», «Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας», «Περιβάλλοντος» ή «Επιστημών της Θάλασσας» ή της Κεντρικής Δράσης του Ιδρυματικού Γραφείου Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν φάκελο με τα παρακάτω δικαιολογητικά: - Αίτηση με πλήρη στοιχεία, στην οποία θα αναφέρεται με σαφήνεια το τμήμα ή τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο/στα οποίο/-α θα αιτούνται συνεργασία - Βιογραφικό σημείωμα - Επικυρωμένα αντίγραφα τίτλων σπουδών - Βεβαιώσεις εμπειρίας, συστατικές επιστολές και κάθε άλλο στοιχείο που κατά την κρίση τους θα βοηθήσει στη διαμόρφωση πλήρους άποψης για την εμπειρία, τις γνώσεις, την προσωπικότητα και γενικά την καταλληλότητα των υποψηφίων Για πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται πιστοποιητικό ελληνομάθειας Δ΄ επιπέδου από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, από το οποίο θα αποδεικνύεται η πλήρης γνώση και άνετη χρήση της Ελληνικής Γλώσσας. Η αξιολόγηση των ενδιαφερομένων θα γίνει με συνέντευξη από επιτροπή, που έχει οριστεί από την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η μη εμφάνιση στη συνέντευξη οδηγεί σε αποκλεισμό από τη διαδικασία επιλογής. Η αμοιβή των ατόμων που θα επιλεγούν θα είναι ανάλογη των προσόντων τους και των δυνατοτήτων που παρέχονται από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Προγράμματος. Το χρονικό διάστημα των συμβάσεων θα είναι πέντε (5) μήνες με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με τις ανάγκες του έργου. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν από τους υποψήφιους έως τις 11 Ιουλίου 2011 και ώρα 15:00 στην παρακάτω διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Αιγαίο - Ειδικός Λογαριασμός Έρευνας Για την επιλογή εξωτερικού συνεργάτη στο Τμήμα Κοινωνιολογίας ή Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας ή Περιβάλλοντος ή Επιστημών της Θάλασσας ή στο Ιδρυματικό Γραφείο Πρακτικής Άσκησης (αριθμός πρωτοκόλλου ΕΛΕ/2011/2207) Λόφος Πανεπιστημίου - Κτήριο Διοίκησης Τ.Κ. 81100, Μυτιλήνη Υπ’ όψιν κας Αγγελικής Λουίζου τηλ. 22510-36738 Η αίτηση υποβάλλεται είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή του υποψηφίου θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικώς. Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση του υποψηφίου. Δικαιολογητικά που θα υποβληθούν εκπρόθεσμα, δε θα ληφθούν υπόψη κατά την αξιολόγηση. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον αρμόδιο υπάλληλο κ. Αγγελική Λουίζου (τηλ. 22510-36738, fax 22510-36709, e-mail: alouiz@aegean. gr). Η παρούσα πρόσκληση θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (http://www. ru.aegean.gr/) και στον τοπικό ημερήσιο Τύπο της Μυτιλήνης. Αντιπρύτανις Καθηγήτρια Αγγελική Δημητρακοπούλου Πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών Πανεπιστημίου Αιγαίου


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

19

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου συνεδρίασε χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις κι έδωσε το «πράσινο φως» για να αρχίσουν οι πληρωμές, σταδιακά, οφειλών παρελθόντων ετών, ύψους 12 εκατ. ευρώ

Στην ουρά για τα… παλιά της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ην έγκριση να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός τού 2011 σε ό,τι αφορά στις οφειλές προηγούμενων ετών έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, σε μια απ’ τις πλέον «ήρεμες» συνεδριάσεις του το απόγευμα της Παρασκευής. Σταδιακά ο Δήμος Λέσβου καλείται να αποπληρώσει περίπου 12 εκατ. ευρώ, ποσόν που όμως δε διαθέτει στο σύνολό του. Για αυτό και το ποιος και από πού θα εξοφληθεί πρώτος, με ποια σειρά δηλαδή θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των οφειλών, θα τεθούν ως προτεραιότητες απ’ τη δημοτική αρχή. Όπως εξήγησε στη συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος, για να ξεκινήσει η διαδικασία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά στις πληρωμές των οφειλών τού 2010 και των προγενέστερων ετών, χρειάζεται να υπάρξει η τυπική έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Πατέστου, το συνολικό ποσό των οφειλών των προηγούμενων ετών ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια περίπου και επιμερίζεται: σε 340.000 ευρώ για αμοιβές και έξοδα προσωπικού, σε 101.000 ευρώ σε αμοιβές αιρετών και τρίτων, σε οκτώ εκατομμύρια ευρώ σε διάφορα έξοδα, σε 3,6 εκατομμύρια ευρώ σε έργα και μελέτες.

Τ

«Χέρι - χέρι» Μέρος των πιστώσεων για τα έργα (λιγότερο από

ένα εκατομμύριο ευρώ) προέρχεται από χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί απ’ το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τους βιολογικούς Γέρας και Πέτρας. Όπως

σημείωσαν στην έναρξη της συνεδρίασης οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Παλαιολόγος και Γιώργος Πάλλης, σε περίπτωση που οι πληρωμές των συγκεκριμένων έργων δε γίνουν μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι πιστώ-

σεις θα επιστρέψουν πίσω στο Υπουργείο. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ενημέρωσε ότι είναι όλα έτοιμα ώστε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ενταλματοποιηθούν οι δαπάνες και άμεσα να γίνουν οι

πληρωμές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πατέστος, «θα πάνε τα δικαιολογητικά χέρι - χέρι, κι έτσι δεν τίθεται θέμα απώλειας των κονδυλίων».

Αναλογικά… Η δημοτική αρχή ξεκαθά-

Υπάλληλοι του Δήμου Λέσβου στον ΟΔΔΥ, για διερεύνηση δυνατοτήτων αγοράς νέων οχημάτων

Ένας προβληματικός… στόλος Την απογραφή των 298 δημοτικών οχημάτων και μηχανημάτων έργου παρουσίασε ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, το οποίο και θα ασχοληθεί σε επόμενη συνεδρίασή του εκτενώς με το πώς θα συντηρηθεί και θα αξιοποιηθεί ο τεράστιος αυτός στόλος

ίδια συνεδρίαση υπήρξαν Στην και δύο θέματα που αφορούσαν στο δημοτικό στόλο, ο οποίος και ανέρχεται σε 298 αυτοκίνητα και μηχανήματα έργου. Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, έχει ξεκινήσει απ’ τις υπηρεσίες μια συστηματική προσπάθεια καταγραφής και αξιοποίησης αυτών των οχημάτων, που σε μεγάλο ποσοστό τους χρειάζονται επισκευή και συντήρηση. Ειδική μνεία έγινε στην ανάγκη να αποκατασταθούν τα απορριμματοφόρα, τα οποία είναι και τα οχήματα που «πάσχουν» μηχανολογικά περισσότερο απ’ όλα τα άλλα.

Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, φάνηκε ότι ο εισηγητής, αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Κουνιαρέλλης, δεν είχε συνεργαστεί με τα υπηρεσιακά στελέχη κι έτσι δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε ερωτήματα που του έγιναν σχετικά με την κατάσταση των οχημάτων και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι αξιοσημείωτο πως τις αποδείξεις ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν ανασκουμπωθεί για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του τεράστιου αυτού κι εν πολλοίς πεπαλαιωμένου στόλου έδωσε στο Συμβούλιο ο δήμαρχος, παρουσιάζοντας πίνακα απογραφής του στό-

λου, με καταχωρημένα ανά δημοτική ενότητα όλα τα αυτοκίνητα και μηχανήματα. Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε δύο υπάλληλοι του Δήμου, οι Μαρίνος Σαραντινός και Βαγγέλης Λαμπρινίδης, να μεταβούν στον ΟΔΔΥ προκειμένου να ελέγξουν τι δυνατότητες υπάρχουν για την αγορά νέων οχημάτων από εκποίηση. Το ίδιο θέμα θα απασχολήσει εκτενέστερα και επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, όπου και θα συζητηθούν οι υπηρεσιακές προτάσεις για το πώς θα συντηρηθεί και θα αξιοποιηθεί ο τεράστιος αυτός στόλος που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

ρισε πως δεν υπάρχουν πιστώσεις για την εξόφληση όλων των οφειλών, για αυτό και θα μπουν προτεραιότητες. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, θα εξοφληθούν πρώτα οι εργαζόμενοι-συμβασιούχοι και από εκεί και πέρα «θα προσπαθήσουμε αναλογικά και από παντού, από όλες τις περιοχές του νησιού, να ξοφλούμε με δίκαιη κατανομή». Ο Παντελής Πατερέλλης πρότεινε να μπει χρονική σειρά στην εξόφληση των ενταλμάτων, ώστε να εξοφλούνται αυτοί που περιμένουν περισσότερο καιρό. Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης επεσήμανε ότι μόλις υπάρξει ενημέρωση πως ξεκινούν οι πληρωμές των προμηθευτών, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων, «θα πέσει όλος ο κόσμος και θα πιέζει διαμαρτυρόμενος γιατί πληρώνετε τον ένα κι όχι τον άλλο. Για αυτό ίσως θα ήταν προτιμότερο να δοθεί ένα ποσοστό της τάξης τού 10% ή του 20% όσων έχουν να λαμβάνουν σε όλους.». Ο κ. Πατέστος για το πώς θα γίνουν οι πληρωμές ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους. Σε προτροπή συμβούλου οι προτεραιότητες να αποφασιστούν απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο, ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι έχει την εμπιστοσύνη του δημάρχου κι έχει δώσει δείγματα γραφής, ενώ προσέθεσε ότι ανά πάσα στιγμή θα αποδίδει λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο.


20 TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ο Ζέπος καλάρει καλαμάρια. Ναι, αλλά πώς;

EΠIMEΛEIA: ΓIΩPΓOΣ TYPIKOΣ EPΓAΣ

tyrikos@hotmail.com ήμερα θα μελετήσουμε λιγάκι τον τυπικό τρόπο ψαρέματος καλαμαριών από την ακτή. Πολλοί θα ξεκινούσαν μιλώντας για το σπινοκάλαμο που πρέπει να πάρουμε μαζί μας, εγώ όμως εδώ βάζω μια τελεία. Τα καλαμάρια τα ψαρεύ- θα πετάμε μακριά και εκεί ουμε με καρούλα, απλά, ό- που θέλουμε. Μια μικρή μορφα και ωραία και αυτό συμβουλή για αρχάριους: για δυο λόγους: Πρώτον, ξεκινήστε τις ρίψεις ταπειείναι σπουδαίο το να μά- νά και σιγανά με μια μικρή θει κανείς τις τεχνικές ρί- βολή, όχι στριφογυριστή ψης με καρούλα. Το στρι- αλλά πίσω - μπρος (βλ. φογύρισμα της πετονιάς διάγραμμα). Αφήστε την στο χέρι και το πέταγμα εί- αρματωσιά στο χέρι σας, ναι στην αρχή δύσκολα και κάντε μια κίνηση πίσω, σίγουρα δε θα πάμε μα- νιώστε το βάρος και τινάξκριά, άσε που θα μπλέξου- τε το χέρι μπροστά αφήνομε τα αρπάδια πάνω στα ντας την πετονιά ελεύθερη ρούχα μας ή θα κοπανή- μόλις ο καρπός σας αντισουμε στα σίγουρα μερι- κρίσει νοητά το νερό. Προκές καλαμαριές πάνω στο σοχή: η καρούλα σας στο λιμάνι. Δεν πρέπει αυτό να άλλο χέρι πρέπει να έχει μας απογοητεύσει. Σιγά- «πρόσωπο» στη θάλασσα. σιγά οι βολές μας θα γί- Κρατήστε τη σταθερά προς νουν μακρύτερες και μέχρι τα έξω και ασχοληθείτε με το τέλος του καλοκαιριού το χέρι που κάνει τη ρίψη.

Σ

Η πετονιά από την καρούλα θα ξετυλιχθεί μόνη της. Τώρα για τα εργαλεία μας. Μια με δυο καρούλες θα χρειαστούμε. Τις αρματώνουμε με πετονιά 40άρα ή 35άρα και στο τέλος δένουμε μια καλαμαριέρα. Τόσο απλό; Ναι, για αρχή. Ρίχνουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε, περιμένουμε λίγο να βαθύνει κάπως η καλαμαριέρα και έπειτα τραβάμε μια φορά σταθερά και όχι απότομα (δυο τρεις στροφές στην καρούλα υπολογίστε ή απλά τεντώστε το χέρι σας και τραβήξτε μέχρι το χέρι να ενωθεί με τον κορμό σας) και περιμένουμε λιγάκι (10 - 15 δευτερόλεπτα), οπότε επαναλαμβάνουμε: τράβηγμα σταθερό - τύλιγμα - αναμονή - τράβηγμα τύλιγμα. Σε κάποια φάση θα νιώσουμε βάρος και αντίσταση. Αυτό μπορεί να σημαίνει δυο πράγματα. Είτε σκάλωσε η αρματωσιά μας (bad luck) ή έχουμε πάνω κάτι, συνήθως καλαμάρι, χταπόδι ή σουπιά. Τότε αφήνουμε (ή πετάμε απλά) την καρούλα κάτω και μαζεύουμε αργά και σταθερά με τα δυο χέρια προσέχοντας: 1) να μην αφήσουμε λάσκα την πετονιά σε καμμιά περίπτωση, γιατί τα αρπάδια της καλαμαριέρας δεν έχουν κλέ-

φτες και θα μας φύγει το καλαμάρι, 2) να αφήνουμε στα δεξιά ή αριστερά μας την πετονιά που φέρνουμε πάνω και όχι όπως να ‘ναι πάνω μας ή αριστερά - δεξιά, γιατί θα δημιουργηθεί μια ατέλειωτη πλεξούδα. Προσοχή: το καλαμάρι λίγο πριν βγει από τη θάλασσα ή μόλις ξενερίσει, ρίχνει μια γερή δόση μελάνι. Δεν τη θέλουμε κατάφατσα! Το ψάρεμα αυτό θέλει υπομονή, αλλεπάλληλες ρίψεις και τεχνική. Συνήθως αποδίδει. Ψαρεύουμε από μόλους, λιμάνια, κατά κύριο λόγο σε βαθιά νερά. Συμβουλές: Τα καλαμάρια

άλλες φορές τρώνε στον αφρό και άλλες φορές μεσόνερα ή και πατωτά. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στην καλαμαριέρα μας να «εξερευνήσει» αυτά τα βάθη. Υπολογίζουμε λοιπόν αρχικά τι βάθος έχουμε μπροστά μας. Υπολογίζουμε το ρυθμό βύθισης της καλαμαριέρας (ρίξτε την κοντά και δείτε πόσο γρήγορα κατεβαίνει) και έπειτα στις ρίψεις περιμένουμε λίγο παραπάνω για να πατώνει περισσότερο (πατωτά) ή για να ψαρέψουμε αφρωτά. Αυτό θέλει γνώση του βυθού και ενέχει τον

κίνδυνο σκαλώματος. Τα πάντα είναι θέμα πείρας! Έπειτα: στα καλαμάρια αρέσει το φως! Ένα λουξάκι που ρίχνει φως στη θάλασσα, ένα λιμάνι με στύλους τής ΔΕΗ, προσελκύει θηράματα! Έπειτα, ρίξτε μια ματιά στην αρματωσιά με διπλή καλαμαριέρα, για πιο προχωρημένους. Είναι πιο δύσκολη στη ρίψη, αλλά περισσότερο αποδοτική, γιατί δημιουργεί στα μαλάκια την ψευδαίσθηση μικρού κοπαδιού από ψαράκια. Το στριφτάρι φροντίστε να είναι από αυτά που έχουν ενσωματωμένες χάντρες φωσφοριζέ!

Τι μάθαμε από το μαστρο-Φίλιππα του ήταν μαστρο-Φίλιππας Τοκαιόνομά έμεινε γνωστός σαν ένας από τους πιο αυθεντικούς και σπουδαίους ψαράδες. Φορούσε πάντα ένα άσπρο, ψάθινο καπέλο και από αυτό τον καταλάβαινε κανείς από μακριά. Πάντα ψάρευε με καλάμι απίκο, είχε κοντά του μικρά κουβαδάκια και μέσα τους σε τάξη τα δολώματα, τις πετονιές, μια πετσέτα για τα χέρια, λίγο νερό. Ακίνητος για ώρες πολλές στην ίδια στάση, έκανε τους πάντες να θαυμάζουν για το πόσο ατάραχος και προσηλωμένος ήταν στο ψάρεμα. Οι κουβέντες του ήταν λίγες, αν και ποτέ δε σε έκανε να νιώθεις ακάλεστος ή ανεπιθύμητος. Όσοι τον συναντούσαν ήθελαν να ανταλλάξουν μαζί του λίγες λέξεις, να του κλέψουν κανένα μυστικό ψαρέματος. Εκείνος ποτέ δεν αρνήθηκε την παρέα του, πότε δεν έδειχνε να ενοχλείται, και πάντα με ένα χαμόγελο κάτω από το άσπρο του μουστάκι έλεγε την «καλημέρα», τη συμ-

βουλή, το αστείο. Πότε δεν έχω ακούσει τη φωνή του να υψώνεται πάνω από μια ένταση, ό,τι και να έλεγε. Στα τελευταία του, όταν τον ρώτησα για τη μόλυνση και για το πόσο έχουν λιγοστέψει τα ψάρια στο Αιγαίο, εκείνος απάντησε, «είναι δύσκολο να σκοτώσεις τη θάλασσα. Ακόμα δεν πέθανε. Απλά έχει κλειστεί στον εαυτό της γιατί την ενοχλούμε.». Καθώς ο μαστρο-Φίλιππας ήταν παππούς του καλύτερού μου φίλου, είχα την τύχη να τον ζήσω από κοντά. Πριν ξεκινήσει το ψάρεμά του, έπρεπε να καθαρίσει την ακτή, ή έστω το μέρος όπου θα καθόταν. Μας έβαζε να τον βοηθήσουμε και μετά στο γυρισμό ρίχναμε τα σκουπίδια σε κάποιον κάδο. Μια μέρα ο φίλος μου γκρίνιαξε, «παππού ανάγκη είναι να μαζεύουμε σκουπίδια πρωίπρωί;». Ο μαστρο-Φίλιππας απάντησε «ναι, είναι ανάγκη να ξελαφρώσουμε τη θάλασσα από τα βάρη που τις ρίχνουμε

κάθε μέρα. Εκείνη θα μας ξελαφρώσει την καρδιά καθώς ψαρεύουμε, να μην της κάνουμε και εμείς ένα καλό;». Ήμασταν πολύ μικροί για να καταλάβουμε, κάτι μέσα μας όμως είχε πιάσει το νόημα. Άλλη μια φορά πέσαμε πάνω σε κοπάδι μαγιάτικα. Ο μαστρο-Φίλιππας έλεγε πως για να πιάσεις πολλά ψάρια, πρέπει να αλλάζεις συχνά μέρος, μα πως, για να πιάσεις μεγάλο ψάρι, πρέπει να περάσεις όλο το ψάρεμά σου σε ένα μόνο μέρος. Εμείς όταν καταλάβαμε πως από κάτω μας είχε μαζευτεί κοπάδι, κάναμε σαν τους τρελούς. Πιάσαμε στα γρήγορα δυο μεγάλα ψαριά. Τρέχαμε πέρα - δώθε να δολώσουμε, μπερδεύαμε τις πετονιές μας, ρίχναμε όπως-όπως, είχαμε σαστίσει. Βγάλαμε άλλα δυο μαγιάτικα, ο μαστρο-Φίλιππας ακίνητος λες και δεν είχε συμβεί τίποτα, βαστούσε το καλάμι του και κοιτούσε τα νερά. Ο φίλος μου από τη βιασύνη του έριξε την πετονιά του στη θάλασσα και

φώναζε δυνατά τι άτυχος που ήταν. Εκείνη τη στιγμή το καλάμι του μαστροΦίλιππα λύγισε στα δυο. Θυμάμαι καλά το πόσο πάλεψε για βγάλει αυτό το μαγιάτικο. Ο ήρεμος μαστρο-Φίλιππας έσφιγγε τα δόντια και πάλευε. Έβγαλε ένα ψάρι απίστευτο. Πώς το άντεξε το ξύλινο καλάμι του τόσο βάρος; Ήταν μεγάλη η τέχνη του. Χωρίς να μιλήσει, πήρε το ψάρι, το ξαγκίστρωσε και με τα δυο του χέρια, τόσο βαρύ ήταν, το έριξε πάλι μέσα στη θάλασσα. Εμείς οι μικροί είχαμε μείνει άφωνοι. Πώς μπόρεσε να το κάνει αυτό; Εμείς θα είχαμε πάρει τουλάχιστον μια φωτογραφία με τέτοιο ψάρι, την οποία θα τη δείχναμε σε γνωστούς και αγνώστους! Ποτέ δε μας εξήγησε γιατί το έκανε, μα κάτι μέσα μας πάλι έμεινε, κάτι γλυκό και όμορφο. Ο μαστρο-Φίλιππας μόλις πέταξε το ψάρι στη θάλασσα, μάζεψε τα πράγματά του και μας είπε να πηγαίνουμε. Το άλλο πρωί ήταν πάλι στη γνωστή του θέση.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Την πολιτική τιμών για την ύδρευση και αποχέτευση που θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, επρόκειτο να αποφασίσει χθες η ΔΕΥΑΛ

Έρχεται «τσουνάμι» αυξήσεων της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες για τους δημότες της Λέσβου συνεδριάσεις τής ΔΕΥΑΛ επρόκειτο να πραγματοποιήσει χθες το απόγευμα το διοικητικό της συμβούλιο, το οποίο και θα αποφάσιζε για τις προτάσεις που θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου αναφορικά με τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης. Κι όλα δείχνουν πως εκτός της Μυτιλήνης, όπου και αναμένεται αύξηση της τάξης του 5% στα τιμολόγια του νερού, έρχονται αυξήσεις σε όλο το νησί, κι όχι μόνο στην ύδρευση, αλλά και στην αποχέτευση. Ταυτόχρονα προωθείται και η εναρμόνιση των τιμολογίων, αφού απ’ τα 40 περίπου διαφορετικά τιμολόγια ύδρευσης που ισχύουν σήμερα σε παλλεσβιακό επίπεδο, πολύ σύντομα θα υπάρχουν το πολύ πέντε. Με 13 θέματα ημερήσιας διάταξης είχε προγραμματιστεί για χθες στις 7 το απόγευμα συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΛ. Μεταξύ αυτών των θεμάτων, ό,τι θα αφορούσε σε αυξήσεις τιμολογίων που θα κληθούν να επιβαρύνουν τους δημότες, οι αποφάσεις που θα λαμβάνονταν θα αποτελέσουν εισήγηση της ΔΕΥΑΛ προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και θα έχει τον τελικό λόγο. Αντιθέτως, οι αποφάσεις για τα «εσωτερικά» θέματα της Επιχείρησης, όπως π.χ. το θέμα της μισθοδοσίας του προσωπικού, θα ήταν οριστικές.

Μ

72% σε μισθούς… Κυρίαρχο ζήτημα της συνεδρίασης ήταν η έγκριση του οικονομικού προϋπολογισμού τής ΔΕΥΑΛ για το 2011. Δεδομένου του ελλείμματος που δημιουργήθηκε το 2011, το διοικητικό συμβούλιο θα έπρεπε να βρει το πώς θα εξισορροπηθεί η οικονομική κατάσταση. Όπως είχε αποκαλύψει το «Ε», με εισήγηση του προϊσταμένου

21

Έξι αιτιάσεις για το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΥΑΛ προβάλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Επιχείρησης, με αφορμή την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2011

«Δε φταίνε οι μισθοί για όλα» ις δικές τους απόψεις για τις αιτίες που έχουν

έλλειμμα στη ΔΕΥΑΛ καταθέTτουνδημιουργήσει οι Εργαζόμενοι, που σε ανακοίνωσή τους υ-

της Οικονομικής Υπηρεσίας τής ΔΕΥΑΛ θα προτεινόταν να υπάρξει αύξηση της τιμής του νερού στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης της τάξης τού 5%, αλλά και μείωση των μισθών, κυρίως των υψηλόμισθων στελεχών της Επιχείρησης που οι μηνιαίες τους αποδοχές ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ. Χθες, εν όψει της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, είχε - εκτός της προαναφερόμενης εισήγησης και αυτή του διευθυντή τής ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτη Κλαδίτη, μεγάλο μέρος της οποίας και θα αφορούσε στα προβλήματα που δημιούργησε στην Επιχείρηση ο «Καλλικράτης» και η ενοποίηση 13 δημοτικών ενοτήτων. Ο κ. Μαρινάτος αναμενόταν να εισηγηθεί στο χθεσινοβραδινό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αφενός την αύξηση του νερού και αφ’ ετέρου τη μείωση των μισθών, μόνο όμως για τους υψηλά αμειβόμενους εργαζομένους. Κι αυτό προκειμένου να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα που θέλουν το 72% των εσόδων τής ΔΕΥΑΛ να δαπανώνται για τη μισθοδοσία. Παράλληλα, όμως, αναμενόταν να εισηγηθεί και πρόσθετα μέ-

τρα ανακατανομής του προσωπικού, όπως και προσλήψεις στο φορέα, που έχει να προσλάβει προσωπικό απ’ το 1998.

20.000... δε «γράφουν» Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης θα αφορούσε και την «επέκταση» της ΔΕΥΑΛ σε όλη την επικράτεια του νέου Δήμου Λέσβου. Για το σκοπό αυτό πρόκειται να συναφθούν, με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, προγραμματικές συμβάσεις όπου και θα προβλέπεται το καθεστώς παροχής υπηρεσιών απ’ τη ΔΕΥΑΛ και στις υπόλοιπες 12 δημοτικές ενότητες του νησιού εκτός της Μυτιλήνης. Για παράδειγμα, θα υπάρχει πρόβλεψη για την τιμολόγηση υπηρεσιών αποκατάστασης βλαβών, για τις υπηρεσίες αποχέτευσης, όπως και αντιμετώπιση του ζητήματος των πολλών διαφορετικών τιμολογίων ύδρευσης που υπάρχουν σήμερα από χωριό σε χωριό. «Κάθε παραθεριστική περιοχή, κάθε οικισμός, κάθε χωριό, έχουν άλλα τιμολόγια στο νερό. Υπάρχουν περιοχές όπου ισχύει θερινό και χειμερινό τιμολόγιο, όπως και περιοχές όπου έχουν για χρόνια να ελεγχθούν τα ρολόγια ή να

πληρωθούν λογαριασμοί ύδρευσης», ανέφερε ο κ. Μαρινάτος μιλώντας χθες το πρωί στο «Ε», για να προσθέσει ότι συνολικά σε επίπεδο Λέσβου υπάρχουν περί τα 65.000 ρολόγια νερού, εκ των οποίων περίπου τα 20.000 ενώ λειτουργούν και υπάρχει κατανάλωση νερού, δε «γράφουν». «Για όλα αυτά», συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, «θα ληφθούν αποφάσεις ώστε να υπάρξει δικαιότερη κατανομή του κόστους για την ύδρευση και αποχέτευση σε όλο τον πληθυσμό. Θεωρώ ότι δε θα υπάρχουν σε λίγο καιρό πάνω από πέντε διαφορετικά τιμολόγια απ’ τα περίπου 40 που ισχύουν σήμερα σε όλο το νησί.» Οι τιμές στα χωριά αναμένεται να αυξηθούν απ’ τα επίπεδα που είναι σήμερα, αλλά παρ’ όλα αυτά θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ χαμηλότερες απ’ της Μυτιλήνης. Τις τελικές αυξήσεις θα αποφασίσει με την εισήγηση της ΔΕΥΑΛ το Δημοτικό Συμβούλιο. Τέλος, στη χθεσινή συνεδρίαση αναμενόταν το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης να αποφασίσει και την πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τις άμεσες ανάγκες λειτουργίας της.

ποστηρίζουν ότι δε φταίνε για όλα τα δεινά οι μισθοί τους, οι οποίοι και έχουν διαμορφωθεί βάσει των συλλογικών συμβάσεων που τους αφορούν. Ο Σύλλογος Εργαζομένων τής ΔΕΥΑΛ θα επανέλθει πιθανόν και σήμερα, μετά τη συνεδρίαση δηλαδή του διοικητικού συμβουλίου, όπου και θα λαμβάνονταν αποφάσεις για τη μισθοδοσία του προσωπικού. «Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την εισήγηση του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας τής ΔΕΥΑΛ - η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία τής ΔΕΥΑΜ διέρρευσε στον Τύπο και μάλιστα επιλεκτικά κάποια τμήματά της -, στα πλαίσια της σύνταξης του προϋπολογισμού 2011, παρατηρούνται αθρόες δημοσιεύσεις-συνεντεύξεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε., έντυπα και ηλεκτρονικά, προερχόμενα όπως φαίνεται από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΛ, σχετικά με την οικονομική κατάστασή της και ιδιαίτερα σε μειώσεις μισθών και στο ύψος τους. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, παρουσιάζεται ότι για όλα τα δεινά της επιχείρησης φταίει η μισθοδοσία των υπαλλήλων της. Θέλοντας, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση σχετικά με τα παραπάνω, σας επισημαίνουμε τα παρακάτω: - Οι όποιες αμοιβές του προσωπικού προκύπτουν από συλλογικές συμβάσεις (επιχειρησιακές κλαδικές - ομοσπονδίας) που δεν υπογράφτηκαν μονομερώς, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί και κατατεθεί στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. - Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας. - Το έλλειμμα, όπως και οι ανείσπρακτες οφειλές, δεν εμφανίστηκαν διά μαγείας στις 31-12-2010. Είναι αποτέλεσμα των τωρινών και των προηγούμενων διαχειριστών τής ΔΕΥΑΜ-Λ. - Από το 1998 που εφαρμόστηκε ο “Καποδίστριας”, η ΔΕΥΑΜ επιφορτίστηκε με τη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και έλεγχο της ποιότητας νερού επτά επιπλέον δημοτικών διαμερισμάτων, καθώς και τη λειτουργία και συντήρηση των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων της Μυτιλήνης από το 2003 και των λουτρών από το 2011. - Από το 1998 μέχρι σήμερα προσελήφθησαν στη ΔΕΥΑΜ τρεις μόνιμοι υπάλληλοι, πήραν σύνταξη οκτώ, λύθηκε η σύμβαση από τέσσερις ιδιώτες με δελτία παροχής υπηρεσιών και απεβίωσε (από αμιαντίωση !!!) ένας. Ένα μικρό μνημόνιο δηλαδή. - Τους έξι τελευταίους μήνες, με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” και τη μετονομασία σε ΔΕΥΑΛ, καλούμαστε χωρίς καμμιά αλλαγή τόσο στο έμψυχο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό (μηχανήματα, μεταφορικά μέσα, υλικά κ.λπ.) να δώσουμε λύση σε χρονίζοντα προβλήματα όλων των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Λέσβου. Επειδή επιθυμούμε μια καλή συνεργασία με τη διοίκηση και δε βλέπουμε το εργασιακό μας μέλλον σε ορίζοντα τετραετίας, θα μείνουμε σ’ αυτά και θα επανέλθουμε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τής ΔΕΥΑΛ τη Δευτέρα 27-62011, στο οποίο έχουμε ζητήσει εγγράφως να παραστούμε ως διοίκηση του Συλλόγου Εργαζόμενων στη ΔΕΥΑΛ.» Την ανακοίνωση, εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου των Εργαζομένων, υπογράφουν ο πρόεδρος, Νίκος Ιππειώτης, και ο γενικός γραμματέας, Παναγιώτης Ματαρέλλης.


ΠOΛITIΣMOΣ

!

Θεατρική παράσταση από το 2ο Λύκειο Μυτιλήνης

TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 Από την Παρασκευή 1η έως και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το Πανηγύρι του Ταύρου στην Αγία Παρασκευή.

«Το Κουκούλι» ι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης παρουσιάζουν την Πέμπτη 30 Ιουνίου, στις 8:30 στο θέατρο των «Αστέγων», τη θεατρική παράσταση «Το Κουκούλι». Μια δουλειά πρωτότυπη, που σκοπό έχει να δείξει την αλληλεπίδραση των νέων παιδιών με τα οικογενειακά και κοινωνικά ερεθίσματα και την ένταξή τους τελικά στο κοινωνικό σύνολο. Η παράσταση στήθηκε μέσα στους τελευταίους δυόμισι μήνες, στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας «Αυτογνωσία μέσα από το θέατρο. Το θέατρο, ως μέσο επικοινωνίας», που παρακολούθησαν όλη τη χρονιά μαθητές και από τις τρεις τάξεις του 2ου Λυκείου. Με τη βοήθεια της φιλολόγου Σοφίας Χατζηγιαννάκη και του καθηγητή Πληροφορικής Κώστα Τσουγκράνη, εννέα συνολικά μαθητές και μαθήτριες έφτασαν από το θεατρικό

O

παιχνίδι, σε μια ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση με στοιχεία κλασσικού και σωματικού θεάτρου. Η τελευταία βασίζεται σε ένα σπονδυλωτό κείμενο που επεξεργάστηκαν οι μαθητές, το οποίο προχωρά από την αλληλεπίδραση των παιδιών με την οικογένεια, στη συνέχεια την κοινωνικοποίησή τους μέσα από το σχολείο, μέχρι να φτάσει στην οριστική τους ένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Σύμφωνα με την κ. Χατζηγιαννάκη, ο τίτλος της παράστασης έχει δοθεί από τους ίδιους τους μαθητές, αφενός παραπέμποντας στο κουκούλι της πεταλούδας και την έννοια της «μεταμόρφωσης», αφετέρου στην «κουκούλα» από κανόνες που επιβάλλει η κοινωνία στα μέλη της. Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη για το κοινό. Β.Χρ.

Νέα πρωτοβουλία του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Φυλλάδιο και στην τουρκική γλώσσα Τούρκους επισκέπτες που θα βρεθούν στη Λέσβο Tμέσαους στο καλοκαίρι καλωσορίζει με το δικό του τρόπο το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου. Θέλοντας να ανοίξει νέους δρόμους επικοινωνίας μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και του τουριστικού κοινού, προσφάτως εξέδωσε ενημερωτικό υλικό για τις υποδομές και την ιστορία του και στην τουρκική γλώσσα. Στόχος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, που επαναλειτούργησε το πρώην κοινοτικό ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής το Σεπτέμβριο του 2006, είναι εκτός άλλων η μετάδοση στο κοινό μιας διαφορετικής αντίληψης για τη δραστηριότητα και την ενίσχυση της περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, ανταποκρίνεται τώρα στην αναγκαιότητα που παρουσιάζεται στη Λέσβο για την υποδοχή των τουριστών που προέρχονται από τη γειτονική Τουρκία. Το ενημερωτικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε στην τουρκική γλώσσα, αφηγείται την ιστορία του

Ατζέντα Έως αύριο Τετάρτη 29 Ιουνίου από τις 10:00 έως τη 1:00 και από τις 19:00 έως τις 22:00 στο Επιμελητήριο Λέσβου Ετήσια έκθεση ζωγραφικής από τη «Στέγη Θεοφίλου»

Έως 18 Σεπτεμβρίου Καθημερινά (εκτός Τρίτης) από τις 10:00 έως τις 18:00 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μιχαηλίδη, με θέμα «Ανατολικό Αιγαίο»

Σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου στις 21:00 στο θέατρο των «Αστέγων» Η θεατρική παράσταση «Το Ροζ Φουλάρι» στις 21:00 στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Η παράσταση «Οι γερόντισσες κ’ η θάλασσα», με συμμετοχή τριών ερασιτεχνών ηθοποιών της Λέσβου και της Λήμνου

Αύριο Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 19:30 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης Παρουσίαση του οδηγούλευκώματος «Νέοι και Μουσείο, ξεκινώντας το διάλογο» στις 20:00 στο Κάστρο Μυτιλήνης Από το Σύλλογο Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Νομού Λέσβου: Παρουσίαση των έργων που έχουν γίνει στα πλαίσια κοινοτικών προγραμμάτων

Μουσείου και περιγράφει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Μέσα από αυτό καταγράφεται κομμάτι της σημαντικής βιομηχανικής ιστορίας της Λέσβου, αφού το κοινοτικό ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής, που λειτούργησε χωρίς διακοπή έως το 1967, αποτελούσε για πολλά χρόνια την πηγή εξασφάλισης

οικονομικών πόρων για το φιλεκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο της κοινότητας. Κύριος άξονας του έργου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς είναι, άλλωστε, η διάσωση, καταγραφή και ανάδειξη της προβιομηχανικής και πρωτοβιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Αυτό πετυχαίνει μέσα από το Δίκτυο

Στους Πύργους Θερμής

Γιόρτασαν τα Κάψαλα και τον Κλήδονα α έθιμα «Κάψαλα», «Αμίλητο νερό» και «Κλήδονας» αναβίωσε την περασμένη Πέμπτη ο Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Πύργων Θερμής. Τα έθιμα πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία Μικρασιατών, όπου ανάφτηκαν φωτιές και κάηκαν τα μαγιάτικα στεφάνια. Την αναπαράσταση του «Αμίλητου νερού» ανέλαβαν μικρά κορίτσια με τοπικές ενδυμασίες, που με τις στάμνες

T

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ

τους μετέφεραν νερό από τη βρύση και το έριξαν στο στολισμένο με λουλούδια και λυγαριά κιούπι, λέγοντας στη συνέχεια το καθένα τους στίχους του. Τη γιορτή συμπλήρωσαν με την εμφάνισή τους τα χορευτικά συγκροτήματα των Πύργων Θερμής και του «Αρίονα», ενώ οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν κρασί και τοπικά εδέσματα φτιαγμένα από τα μέλη του Συλλόγου.

Μουσείων που έχει δημιουργήσει σε όλη τη χώρα. Η πρωτοβουλία της έκδοσης του ενημερωτικού υλικού στην τουρκική γλώσσα έχει ήδη γίνει γνωστή και σε σχετικούς φορείς της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ο χώρος ακόμη περισσότερους επισκέπτες.

Και από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού ο έθιμο του Κλήδονα, αλλά και τα Κάψαλα, αναβίωσε την περαTσμένη Παρασκευή, στην πλαζ «Τσαμάκια», και το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα στιχάκια του Κλήδονα και να κάψουν τα μαγιάτικα στεφάνια στις φωτιές που άναψαν με τα «Κάψαλα».

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου «Thor», του Κένεθ Μπράνα (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Άντονι Χόπκινς, Νάταλι Πόρτμαν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Κρις Χέμσγουορθ Ώρα προβολής (Αίθ. 1): στις 22:00 Έως Κυριακή 3 Ιουλίου «The Hangover 2», του Τοντ Φίλιπς (κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Ζακ Γκαλιφιανάκις, Μπράντλεϊ Κούπερ, Εντ Χελμς Ώρες προβολής: Τρίτη στις 22:15 (Αίθ. 2), Τετάρτη στις 20:30 (Αίθ. 2) και στις 22:15 (Αίθ. 1), Πέμπτη στις 22:15 (Αίθ. 1), Παρασκευή στις 22:15 (Αίθ. 2), Σάββατο και Κυριακή στις 19:45 (Αίθ. 2) και στις 22:15 (Αίθ. 2)


ΠOΛITIΣMOΣ

!

Θεατρική παράσταση από το 2ο Λύκειο Μυτιλήνης

TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 Από την Παρασκευή 1η έως και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το Πανηγύρι του Ταύρου στην Αγία Παρασκευή.

«Το Κουκούλι» ι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης παρουσιάζουν την Πέμπτη 30 Ιουνίου, στις 8:30 στο θέατρο των «Αστέγων», τη θεατρική παράσταση «Το Κουκούλι». Μια δουλειά πρωτότυπη, που σκοπό έχει να δείξει την αλληλεπίδραση των νέων παιδιών με τα οικογενειακά και κοινωνικά ερεθίσματα και την ένταξή τους τελικά στο κοινωνικό σύνολο. Η παράσταση στήθηκε μέσα στους τελευταίους δυόμισι μήνες, στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας «Αυτογνωσία μέσα από το θέατρο. Το θέατρο, ως μέσο επικοινωνίας», που παρακολούθησαν όλη τη χρονιά μαθητές και από τις τρεις τάξεις του 2ου Λυκείου. Με τη βοήθεια της φιλολόγου Σοφίας Χατζηγιαννάκη και του καθηγητή Πληροφορικής Κώστα Τσουγκράνη, εννέα συνολικά μαθητές και μαθήτριες έφτασαν από το θεατρικό

O

παιχνίδι, σε μια ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση με στοιχεία κλασσικού και σωματικού θεάτρου. Η τελευταία βασίζεται σε ένα σπονδυλωτό κείμενο που επεξεργάστηκαν οι μαθητές, το οποίο προχωρά από την αλληλεπίδραση των παιδιών με την οικογένεια, στη συνέχεια την κοινωνικοποίησή τους μέσα από το σχολείο, μέχρι να φτάσει στην οριστική τους ένταξη στο κοινωνικό σύνολο. Σύμφωνα με την κ. Χατζηγιαννάκη, ο τίτλος της παράστασης έχει δοθεί από τους ίδιους τους μαθητές, αφενός παραπέμποντας στο κουκούλι της πεταλούδας και την έννοια της «μεταμόρφωσης», αφετέρου στην «κουκούλα» από κανόνες που επιβάλλει η κοινωνία στα μέλη της. Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη για το κοινό. Β.Χρ.

Νέα πρωτοβουλία του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Φυλλάδιο και στην τουρκική γλώσσα Τούρκους επισκέπτες που θα βρεθούν στη Λέσβο Tμέσαους στο καλοκαίρι καλωσορίζει με το δικό του τρόπο το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου. Θέλοντας να ανοίξει νέους δρόμους επικοινωνίας μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και του τουριστικού κοινού, προσφάτως εξέδωσε ενημερωτικό υλικό για τις υποδομές και την ιστορία του και στην τουρκική γλώσσα. Στόχος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, που επαναλειτούργησε το πρώην κοινοτικό ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής το Σεπτέμβριο του 2006, είναι εκτός άλλων η μετάδοση στο κοινό μιας διαφορετικής αντίληψης για τη δραστηριότητα και την ενίσχυση της περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, ανταποκρίνεται τώρα στην αναγκαιότητα που παρουσιάζεται στη Λέσβο για την υποδοχή των τουριστών που προέρχονται από τη γειτονική Τουρκία. Το ενημερωτικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε στην τουρκική γλώσσα, αφηγείται την ιστορία του

Ατζέντα Έως αύριο Τετάρτη 29 Ιουνίου από τις 10:00 έως τη 1:00 και από τις 19:00 έως τις 22:00 στο Επιμελητήριο Λέσβου Ετήσια έκθεση ζωγραφικής από τη «Στέγη Θεοφίλου»

Έως 18 Σεπτεμβρίου Καθημερινά (εκτός Τρίτης) από τις 10:00 έως τις 18:00 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μιχαηλίδη, με θέμα «Ανατολικό Αιγαίο»

Σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου στις 21:00 στο θέατρο των «Αστέγων» Η θεατρική παράσταση «Το Ροζ Φουλάρι» στις 21:00 στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Η παράσταση «Οι γερόντισσες κ’ η θάλασσα», με συμμετοχή τριών ερασιτεχνών ηθοποιών της Λέσβου και της Λήμνου

Αύριο Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 19:30 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης Παρουσίαση του οδηγούλευκώματος «Νέοι και Μουσείο, ξεκινώντας το διάλογο» στις 20:00 στο Κάστρο Μυτιλήνης Από το Σύλλογο Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Νομού Λέσβου: Παρουσίαση των έργων που έχουν γίνει στα πλαίσια κοινοτικών προγραμμάτων

Μουσείου και περιγράφει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Μέσα από αυτό καταγράφεται κομμάτι της σημαντικής βιομηχανικής ιστορίας της Λέσβου, αφού το κοινοτικό ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής, που λειτούργησε χωρίς διακοπή έως το 1967, αποτελούσε για πολλά χρόνια την πηγή εξασφάλισης

οικονομικών πόρων για το φιλεκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο της κοινότητας. Κύριος άξονας του έργου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς είναι, άλλωστε, η διάσωση, καταγραφή και ανάδειξη της προβιομηχανικής και πρωτοβιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Αυτό πετυχαίνει μέσα από το Δίκτυο

Στους Πύργους Θερμής

Γιόρτασαν τα Κάψαλα και τον Κλήδονα α έθιμα «Κάψαλα», «Αμίλητο νερό» και «Κλήδονας» αναβίωσε την περασμένη Πέμπτη ο Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Πύργων Θερμής. Τα έθιμα πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία Μικρασιατών, όπου ανάφτηκαν φωτιές και κάηκαν τα μαγιάτικα στεφάνια. Την αναπαράσταση του «Αμίλητου νερού» ανέλαβαν μικρά κορίτσια με τοπικές ενδυμασίες, που με τις στάμνες

T

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ

τους μετέφεραν νερό από τη βρύση και το έριξαν στο στολισμένο με λουλούδια και λυγαριά κιούπι, λέγοντας στη συνέχεια το καθένα τους στίχους του. Τη γιορτή συμπλήρωσαν με την εμφάνισή τους τα χορευτικά συγκροτήματα των Πύργων Θερμής και του «Αρίονα», ενώ οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν κρασί και τοπικά εδέσματα φτιαγμένα από τα μέλη του Συλλόγου.

Μουσείων που έχει δημιουργήσει σε όλη τη χώρα. Η πρωτοβουλία της έκδοσης του ενημερωτικού υλικού στην τουρκική γλώσσα έχει ήδη γίνει γνωστή και σε σχετικούς φορείς της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ο χώρος ακόμη περισσότερους επισκέπτες.

Και από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού ο έθιμο του Κλήδονα, αλλά και τα Κάψαλα, αναβίωσε την περαTσμένη Παρασκευή, στην πλαζ «Τσαμάκια», και το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα στιχάκια του Κλήδονα και να κάψουν τα μαγιάτικα στεφάνια στις φωτιές που άναψαν με τα «Κάψαλα».

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου «Thor», του Κένεθ Μπράνα (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Άντονι Χόπκινς, Νάταλι Πόρτμαν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Κρις Χέμσγουορθ Ώρα προβολής (Αίθ. 1): στις 22:00 Έως Κυριακή 3 Ιουλίου «The Hangover 2», του Τοντ Φίλιπς (κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Ζακ Γκαλιφιανάκις, Μπράντλεϊ Κούπερ, Εντ Χελμς Ώρες προβολής: Τρίτη στις 22:15 (Αίθ. 2), Τετάρτη στις 20:30 (Αίθ. 2) και στις 22:15 (Αίθ. 1), Πέμπτη στις 22:15 (Αίθ. 1), Παρασκευή στις 22:15 (Αίθ. 2), Σάββατο και Κυριακή στις 19:45 (Αίθ. 2) και στις 22:15 (Αίθ. 2)


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

23

Παρουσιάστηκε η φετινή δουλειά της Σχολής Χορού «Παπάζογλου»

Με μια «διπλή» παράσταση της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ια καλοστημένη μουσικοχορευτική παράσταση παρουσίασε μέσα στο Σαββατοκύριακο, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, η Σχολή Χορού «Παπάζογλου». Περίπου 160 μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές της χόρεψαν στις χορογραφίες του μύθου της αρπαγής της Περσεφόνης, αλλά και σε ρυθμούς σύγχρονων χορών, σε δύο εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν πάρα πολύ κόσμο. «Dance Competition» («Διαγωνισμός Χορού») ήταν το πρώτο μέρος της παρουσίασης της δουλειάς μιας ολόκληρης χρονιάς, από τη Σχολή Χορού «Παπάζογλου». Υπό τους ήχους γνωστών σύγχρο-

M

νων τραγουδιών, μικροί και μεγάλοι μαθητές της Σχολής παρουσίασαν χιπ-χοπ και τζαζ χορογραφίες, ξεσηκώνοντας το κοινό. Η δουλειά του κλασσικού και σύγχρονου χορού που διδάσκεται στη Σχολή, παρουσιάστηκε στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, που ξετυλίχθηκε γύρω από το μύθο της Περσεφόνης. Η αρπαγή της από τον Άδη από τον Πάνω στον Κάτω Κόσμο και η τελική συμβιβαστική λύση να μένει κάποιο διάστημα στο παλάτι του Άδη και κάποιο στη Γη με τη μητέρα της τη θεά Δήμητρα και τους ανθρώπους ενέπνευσαν τους συντελεστές της παράστασης. Αυτό που είδαν μέσα από το μύθο ήταν εικόνες από τη φύση, καταστάσεις από την καθημε-

ρινή ζωή, φιλοσοφικά ζητήματα, τα δύο άκρα του έρωτα και άλλων καταστάσεων, και τη διαχωριστική γραμμή που τα χωρίζει και τα ενώνει. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν συνολικά 33 χορογραφίες, υπεύθυνες για τις οποίες ήταν οι δασκάλες χορού Βίκη Καραγιάννη, Μιχαέλλα Πατσοπούλου και Ειρήνη Πατσοπούλου. Σημειώνεται πως η Σχολή Χορού «Παπάζογλου» λειτουργεί από το 1980. Τα περισσότερα τμήματα εκμάθησης χορού που προσφέρει λειτουργούν τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ κάθε χρόνο παρουσιάζει τη δουλειά της σε ένα διήμερο εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Βιβλιοπαρουσίαση Ανδρέας Αργυρόπουλος Θεολογία και Οικολογία Συμβολή στην Περιβαλλοντική Αγωγή και την Αειφόρο Ανάπτυξη Εκδόσεις Manifesto Αθήνα 2011

Η προσέγγιση των πτυχών της κρίσης στη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον φαίνεται ότι στις μέρες μας απασχολεί όλο και περισσότερο το σύγχρονο κόσμο. Κατά το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα, εκδηλώθηκαν οι αρνητικές συνέπειες από την επικίνδυνη «λογικοποίηση του πολιτισμού», που μόνο, βέβαια, προβλήματα δημιούργησε: μόλυνση των θαλασσών, εκτεταμένη ρύπανση της ατμόσφαιρας, ανάδυση του φαινομένου του θερμοκηπίου, πυρηνικά προϊόντα και κατάλοιπα, αφανισμό των φυσικών πηγών και ιδιαίτερα σήμερα, σημαντική μείωση των υδάτινων πηγών και σημαντική καταστροφή των δασών, καταδεικνύουν το μέγεθος της οξύτατης οικολογικής κρίσης, για την οποία ωστόσο εκφράζεται έντονη ανησυχία από διεθνείς οργανισμούς και οικολογικές οργανώσεις. Αποτέλεσμα τούτων των προβλημάτων είναι η σε παγκόσμιας κλίμακας εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος. Στην πρωτοπορία τούτων των κινητοποιήσεων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή όλες οι θρησκείες. Οι δραματικές εκκλήσεις πολλών αρχηγών Εκκλησιών - αναφέρω εδώ ενδεικτικά το μήνυμα του προηγούμενου Οικουμενικού Πατριάρχη Δημη-

τρίου για την Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος (1η Σεπτεμβρίου 1989), αλλά και το Διεθνές & Διαθρησκειακό Συμπόσιο ΙΙ: «Η Μαύρη Θάλασσα σε κίνδυνο», που έγινε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου 4στις 20-28 Σεπτεμβρίου 1997 - είδαν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος υπό τη σκοπιά της πνευματικής και υπαρξιακής αλλοτρίωσης της ανθρώπινης εικόνας. Στη διάσταση αυτή, η ορθόδοξη απάντηση κλείνει μέσα της τη μοναδική δυνατότητα για απεμπλοκή από το αδιέξοδο του οικολογικού προβλήματος. Είναι ιδιαιτέρως παράδοξο ότι, ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα «βιασμού του ανθρώπου και της φύσης», σε μέγιστο βαθμό, αρκετές οικολογικές οργανώσεις προσπερνούν επιδεικτικά τη συμβολή της Θεολογίας. Κι αυτό, βέβαια, οφείλεται σε λανθασμένες ερμηνείες κυρίως βιβλικών κειμένων. Κατά καιρούς ορθά έχει υποστηριχθεί ότι στις εν λόγω οργανώσεις, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι η κρίση δεν είναι μόνο επιστημονική, αλλά πρωτίστως και προπάντων πνευματική. Εδώ, λοιπόν, βρίσκεται η ουσία της συμβολής της Ορθοδοξίας στο οι-

κολογικό πρόβλημα. Κι εδώ είναι που το παρουσιαζόμενο σήμερα βιβλίο του Ανδρέα Αργυρόπουλου, σχολικού συμβούλου Θεολόγων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αποκτά βαρύνουσα σημασία, διότι θέτει επί τάπητος τον προβληματισμό της επιστροφής του ανθρώπου στο «κατ’ εικόνα», την έξοδό του από την ψευδαίσθηση της ανασφάλειας και τη σωτήρια σχέση του με το περιβάλλον. Ζητήματα, δηλαδή, που αποτελούν για την Ορθοδοξία κριτήρια υπέρβασης του οικολογικού αδιεξόδου. Διαρθρωμένο σε τέσσερες μικρές ενότητες, το βιβλίο παρουσιάζει επιτυχώς τη θεολογική προσέγγιση της οικολογικής κρίσης, τη σχέση του Θεού και του ανθρώπου με την κτίση - ο όρος «κτίση», πέραν της τεκμηρίωσής του στα πατερικά κείμενα, με γλαφυρό τρόπο αναλύεται σ’ ολόκληρη τη θεολογική βιβλιογραφία περί του οικολογικού προβλήματος -, τη θέση της Εκκλησίας ότι ο άνθρωπος δεν έχει σώμα και πνεύμα, αλλά «είναι» σώμα και πνεύμα, και τη στάση των σημερινών χριστιανών έναντι της οικολογικής κρίσης. Υπό τις παραπάνω συνιστώσες, τις οποίες ο συγγραφέας έγκυρα τεκμηριώνει παραπέμποντας συχνά σε κείμενα της βιβλικής και πατερικής παράδοσης - κι όχι μόνον, αλλά και σε κείμενα της νεοελληνική λογοτεχνίας -, εδώ θα ήθελα σύντομα να εστιάσω την προσοχή του αναγνώστη σε μερικά ζητήματα που έχουν σχέση με το θέμα μας. Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά. Σ’ ό,τι αφορά στο

περιβάλλον και το οικολογικό πρόβλημα, η Ορθοδοξία διαθέτει δύο βασικά γνωρίσματα, τα οποία απουσιάζουν απ’ όλες τις άλλες οικολογικές θεωρήσεις. Πρώτον, βλέπει το περιβάλλον ως «θεϊκό δημιούργημα», γι’ αυτό χαίρεται το παραμικρό και ασήμαντο ζούδι του. Και δεύτερον, η αναφορά της σ’ αυτό γίνεται με θέματα δανεισμένα από την ίδια τη φύση και τις λειτουργίες της. Αυτή η υψηλή αντίληψη για έναν τρόπο «κατά φύσιν» ζωής, κατά κανόνα συνιστά την ευχαριστιακή θέαση του περιβάλλοντος, με έντονο το λειτουργικό της χαρακτήρα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατανόησης αυτής είναι ο υμνογραφικός και εικονογραφικός πλούτος της Ορθόδοξης Θεολογίας. Αν ανατρέξει κανείς σ’ αυτόν, θα διαπιστώσει ότι πολλοί υμνωδοί εξυμνούν το περιβάλλον με τέτοιο τρόπο, όπου ακόμη και η ευφορία του να συνεπάγεται τη διάσωση της κτίσης, τη διατήρηση της αρμονίας σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ο συγγραφέας απέναντι στα ανώδυνα ευχολόγια και της οικολογικές ηθικολογίες που ουκ ολίγοι σήμερα πρεσβεύουν (η Ορθοδοξία μιλά για την «υπέρβαση των αδιεξόδων στα οποία έχει οδηγηθεί ο πλανήτης»), προτείνει έναν «άλλο πολιτισμό», στηριγμένο στο «ασκητικό και αντικαταναλωτικό ήθος που προβάλλει ο Χριστός και οι Πατέρες της Εκκλησίας». Κάμει τη ριζοσπαστική πρόταση: ο άνθρωπος είναι «ιερέας της κτίσεως». Υιοθετώντας τν άποψη αυτή, ο κ. Αργυρόπουλος ορθότατα υποστηρίζει ότι

«ο άνθρωπος πρέπει να κατανοήσει ότι είναι μεσίτης μεταξύ του Θεού και του κόσμου. Απ’ αυτόν εξαρτάται η πορεία της Δημιουργίας σε μεγάλο βαθμό.». Υπ’ αυτό το πρίσμα θα πετύχει να «μεταμορφώσει τον κόσμο» κάνοντάς τον «κοινωνία αγάπης και ομορφιάς» και οδηγώντας τον μακριά από την καταστροφή. Κατά βάθος, λοιπόν, χρειάζεται πρώτα εξανθρωπισμός του ανθρώπου, και αυτός είναι αδύνατος αν δεν περνάει μέσα από την ενεργοποίηση της σχέσης του με το Θεό. Μια τέτοια προσέγγιση θα απαλύνει την αγριότητα της πεπτωκυίας φύσεως και θα μεταβάλει τον άνθρωπο από δυνάστη της δημιουργίας, σε προνοητή και συνδημιουργό του Θεού. Κύριο χαρακτηριστικό της σχέσης αυτής είναι η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Αυτή αποτελεί την πεμπτουσία της χριστιανικής ζωής και αυτή δίνει τον κανόνα για την ορθή τοποθέτηση του ανθρώπου έναντι του κτίσης. Για μια καλύτερη κατανόηση του οικολογικού προβλήματος, τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο ορθόδοξος μοναχισμός. Πράγματι, αν κανείς ενσκήψει με προσοχή σ’ αυτόν, θα διαπιστώσει ότι ο (ορθόδοξος μοναχισμός) δίνει βάσιμη ελπίδα για μια «καλύτερη προοπτική της οικολογίας». Στην παράδοση της Εκκλησίας η μοναστική ζωή με το ασκητικό ιδεώδες, μέσα από τη νέκρωση του εγωκεντρισμού, δίνει το πλαίσιο πάνω στο οποίο ο άνθρωπος μπορεί να αποδεχθεί ως μέτρο του βίου του τη μεσότητα, την αποδέ-

σμευσή του από τα περιττά και τον περιορισμό της καθημερινότητάς του στα αναγκαία. Η κίνηση αυτή της μοναστική ζωής ξεκινά από την αρχική παραδείσια συμφιλίωση του ανθρώπου με την κτίση. Και δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς τούτο. Πολλές βιογραφίες ασκητών της ερήμου του Σινά, του Αγίου Όρους και των παγωμένων στεπών της αχανούς Ρωσίας, μαρτυρούν πολύ συχνά άγρια θηρία να υπηρετούν και να διαλέγονται με τον τρόπο τους με τους μοναχούς της προσευχής και της άσκησης. Σ’ αυτήν τη θεώρηση της πνευματική ζωής, διαφαίνεται μια από τις πιο βασικές αρχές της πατερικής παράδοσης: η συμφιλίωση του ανθρώπου με την κτίση ξεπερνά την αλογία στη σχέση τους και δημιουργεί τις προϋποθέσεις σύμμετρης κοινωνίας τους. Άλλωστε, η σχέση αυτή δε διαφέρει καθόλου από το μυστήριο της Εκκλησίας, το μυστήριο της ευχαριστιακής κοινωνίας, όπου τα πάντα ορατά και αόρατα, λογικά και άλογα, λειτουργούν σε μια υπέρλογη ενότητα. Πρόκειται εδώ για τον εκκλησιασμό του κόσμου. Άνθρωπος και κτίση εξαγιάζονται. Πνεύμα και ύλη δένουν. Το βιβλίο του Ανδρέα Αργυρόπουλου, τεκμηριωμένο και από την παρατιθέμενη βιβλιογραφία (σσ. 47 - 50) και φροντισμένο από τις Εκδόσεις Manifesto, αποτελεί ευπρόσδεκτη συμβολή στη θεώρηση της οικολογικής κρίσης από θεολογική σκοπιά. Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας Δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ.


24

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Βιβλιοπαρουσίαση Λεσβιακό Ημερολόγιο 2011 Γράμματα - Τέχνες-Πολιτισμός Επιμέλεια: Παναγιώτης Σκορδάς Εκδόσεις Αιολίδα Μυτιλήνη, σελ 300

«Δίδασκε άπειρον» Αισχύλος, «Χοηφόροι» (118) Ξεφυλλίζοντας κανείς το Λεσβιακό Ημερολόγιο 2011 διαπιστώνει ότι η παράδοση ενός αιώνα ημερολογιακής έκδοσης συνεχίζεται απρόσκοπτα στο ευλογημένο νησί του ΒΑ Αιγαίου. Και η ευχή-επιθυμία του επιμελητή της έκδοσης, δρος. Νεολληνικής Φιλολογίας, Παναγιώτη Σκορδά, πραγματώθηκε μέσα από την πλούσια και τεκμηριωμένη θεματολογία, τόσο του ίδιου όσο και των εκλεκτών συνεργατών του. Το Ημερολόγιο, άρτια δομημένο, χωρίζεται σε 11 ενότητες που η κάθε μία παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον και κλείνει με το βιογραφικό των συντελεστών. Σταχυολογούμε ένα μικρό δείγμα από τα πολλά, αξιολογότατα κείμενα της σπουδαίας έκδοσης της «Αιoλίδας» Λεσβιακό Ημερολόγιο 2011 και ομολογούμε ότι δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ στην επιλογή μας. Ο ζωγράφος Δημήτρης Γέρος με το φακό και με το «νοητό» πινέλο του και ο Νάσος Θεοφίλου με το λυρικό λόγο του αποτυπώνουν, με σπάνια ποιητική αίσθηση, αρχαίες κολώνες, μάρτυρες της ταυτότητας του νησιού, τοπία από αλλοτινούς καιρούς, κάστρα και γεφύρια για τους διαβάτες, αρχοντικά με νέους άρχοντες, καλλίγραμμες καμάρες αρχαίου υδραγωγείου, ένα μικρό σκεπτόμενο αγόρι σε παραθύρι, στολισμένο με δαντελένια ολόλευκη κουρτίνα, αρχετυπικές μορφές της καθημερινής ζωής στο τραπέζι, στον αργαλειό, στο δρόμο του μόχθου και μια φευγαλέα στιγμή περισυλλογής ιερωμένου, σε απέριττο, άγιο τόπο, συμβολικό και φορτισμένο, σηματοδοτούν την πρώτη ενότητα, τη «Φωτογραφία». Από την ποίηση της εικόνας, το Ημερολόγιο περνά στην «Ιστορία», όπου ο Δημήτρης Μπούμπας σε μια εντυπωσιακή μελέτη θα μας μυήσει στα άδυτα της διοίκησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά το 19ο αιώνα και στον τρόπο ζωής των υπόδουλων Ελλήνων. Στη συνέχεια θα μάθουμε από το Γεώργιο Θ. Παπαπαναγιώτου το ιστορικό της κατάληψης των νησιών του ΒΑ Αιγαίου από τους Γερμανούς το 1941. Θα γνωρίσουμε επίσης το αρχοντικό του Ζορμπά Μπεκίρ Αγά να αγναντεύει ακόμα τον κόλπο της Καλλονής, καθώς και τις δραστηριότητες του δημογέροντα Σταυράκη Καρέκου σε μια εξαιρετική μελέτη του Άρη Κυριαζή. Η αρχαιολογία ξεκινάει νωρίς, από την προϊστορική περίοδο, όταν οι κάτοικοι του ΒΑ Αιγαίου θεμελίωναν τους πρώ-

τους οικισμούς στις ακτές της Λέσβου, της Λήμνου και της Χίου, μάρτυρες των ικανοτήτων τους, να διαπλέουν τις θάλασσες και να οριοθετούν τις πόλεις τους, όπως μαθαίνουμε από την έρευνα των Θεοτόκη Θεοδούλου και Γιάννη Κουρτζέλλη. Ακόμα διαβάζουμε ότι η Λέσβος ξεχωρίζει σ’ όλο το Αιγαίο για τα εντυπωσιακά λιμάνια της, που μπορεί να χρονολογηθούν από την κλασσική περίοδο (5ος - 4ος π.Χ. αιώνας), και ίσως πιο πρώιμα ακόμα. Επίσης, μαθαίνουμε για τη Λεσβιακή Πεντάπολη των Κλασσικών Χρόνων και για τις σημαντικές λιμενικές εγκαταστάσεις τους. Στην Πύρρα και στην Άντισσα τα λιμάνια είναι επιχωμένα, στη Μήθυμνα και στην Ερεσό είναι ακόμα εμφανή και εν μέρει σε χρήση, ενώ στη Μυτιλήνη, ο Μαλόεις Λιμήν των πηγών στέκει ως το εντυπωσιακότερο διατηρητέο λιμάνι της αρχαιότητας στο Αιγαίο, σε αντίθεση με το νότιο, πολεμικό λιμάνι της πόλης, που έχει θυσιαστεί στο βωμό της σύγχρονης ανάπτυξης. Το τόσο μεθοδικό έργο της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η «Αποτύπωση του Αρχαίου Λιμενικού Δικτύου Λέσβου», που ξεκίνησε το 2007, στοχεύει όχι μόνο στην τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση των λιμενικών καταλοίπων, αλλά και στη γνωστοποίηση των πληροφοριών τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην ντόπια κοινωνία, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στην προστασία των μνημείων της, καθώς επίσης και στη δημιουργία ψηφιακής αναπαράστασης των ευρημάτων όπως μας πληροφορούν με την τόσο ενδιαφέρουσα μελέτη τους οι Θεοτόκης Θεοδούλου και Γιάννης Κουρτζέλλης. Τη χρονιά που πεθαίνει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννιέται ο Οδυσσέας Ελύτης. Δύο ενδιαφέροντα δοκίμια κοσμούν το Ημερολόγιο, το ένα της Ανθούλας Δανιήλ, «Η Παρασημαντική της φύσης, Τρεις φορές η Άνοιξη - Μικρό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη», ερευνά την άνοιξη στο ποιητικό έργο του νομπελίστα ποιητή, και όχι μόνο. Στο άλλο δοκίμιο, «Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στη “Χαραυγή” της Μυτιλήνης», του Αθανασίου Καλαμάτα, ερευνά το δεσμό του μεγάλου Σκιαθίτη με το νησί της Λέσβου και τη συνεργασία του με τον περιοδικό Τύπο της εποχής. Στη «Γραμματολογία», δύο εμπεριστατωμένες μελέτες του Παναγιώτη Σκορδά, α) «Συμβολή στη λεσβιακή βιβλιογραφία Οι εκδόσεις των ετών 2007 - 2008» και β) «Αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση 1994-2010 - Οι εκδόσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου», καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πολύτιμα βοηθήματα για τους ερευνητές της λεσβιακής γραμματείας. Μια μελέτη του Κώστα Γ. Μίσσιου για τον

Π.Δ. Πανταζή μάς αποκαλύπτει ένα λόγιο της νεώτερης λεσβιακής γραμματείας, έναν ποιητή, δοκιμιογράφο, θεατρικό συγγραφέα, συνοδευόμενη από τρία θαυμάσια πορτραίτα του Λέσβιου διανοητή, των Μάρως Μίσσιου, Μίλτη Παρασκευαΐδη και Γιάννη Παπαράλη, που συνθέτουν την ευγενική μορφή του ανδρός. Το θέατρο έχει μεγάλη παράδοση στη Μυτιλήνη και η Μαρία Αχ. Αναγνωστοπούλου, γνωστή για το ερευνητικό της έργο, μας το απέδειξε με την εργασία της «Η συμβολή των εκπαιδευτικών στη δημιουργία μαθητικών θεατρικών παραστάσεων στα σχολεία της Αγίας Παρασκευής Λέσβου». Μετά το «Θέατρο», ο «Κινηματογράφος», με την καταχώρηση της ομιλίας του Γιάννη Μπακογιαννόπουλου για την πρώτη προβολή της ταινίας του Λάκη Παπαστάθη «Ταξίδι στη Μυτιλήνη - Η εκπλήρωση ενός χρέους», που έγινε στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά στον Παπάδο. Και έχει δίκιο ο ομιλητής όταν αναφέρεται στη σταθερή διαδρομή του σκηνοθέτη και στον αγώνα του να χτίσει μια κιβωτό ζωντανής παράδοσης και μνήμης, ένα νέο μύθο του πολιτισμού μας. «Ένα φιλμ με τολμηρή πρωτότυπη μορφή, που απαιτεί από μας, τους θεατές, να το προσεγγίσουμε με ευαισθησία και αγάπη», θα προσθέταμε με ειλικρίνεια και αλήθεια, αν πραγματικά θέλουμε να εισχωρήσουμε στο κινηματογραφικό σύμπαν και στον πλούσιο εσωτερικό κόσμο του «Μυτιληνιού» σκηνοθέτη, που ερωτεύθηκε το νησί της Σαπφούς και του Αλκαίου και επανέρχεται συχνά για να το υμνήσει. Και το καλαίσθητο αυτό Ημερολόγιο κλείνει τις σελίδες του με την ενότητα «Η Λέσβος, Οι Άνθρωποι, Ο Χρόνος, Οι Ιστορίες του», ένας θησαυρός από μία συλλογή παλαιών φωτογραφιών του νησιού, ελέγχων προόδου και διαγωγής των μαθητών, προγραμμάτων θεάτρων, εισιτηρίων χοροεσπερίδων, ταμπελών διατίμησης ποτών, φυλλαδίων του Ερασιτεχνικού Ομίλου «Το Μπουρίνι», προσκοπικών εισιτηρίων, εξωφύλλων βιβλίων (όπως «Τραυματίες, Σειρήνες», του Στρατή Παπανικόλα, έκδοση του 1941, και «Αγάπης Λόγια», σονέτα, του Αργύρη Εφταλιώτη, έκδοση του 1938). Όλα στο Λεσβιακό Ημερολόγιο μας θυμίζουν έναν εκλεκτικό κόσμο που έφυγε, αλλά έμεινε πάντα ζωντανός στο νου και στην καρδιά μας, μέσα από την έρευνα, τη μελέτη, τη διδαχή. Κλείνουμε τη μικρή αυτή παρουσίαση ενός μεγάλου έργου, με την ευχή να εξακολουθήσει να εκδίδεται για πολλές ακόμα 100ετίες, διατηρώντας το ίδιο πάντα υψηλό επίπεδο. Αθήνα , Ιούνιος 2011 Μαρία Κοτοπούλη Συγγραφέας


25

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ EΣTIATOPIA Ο ΚΑΡΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΗΣ Ταβέρνα Καρυώνας - Γέρα τηλ. 6979-971924 ΤΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ Ταβέρνα Δ. Βερναδάκη 2, Κουλμπάρα - Μυτιλήνη τηλ. 22510 21251 ELYSION HOTEL Ξενοδοχείο-εστιατόριο Παρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2 ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-bar, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι - βράδυ Σάββατο βραδιές πιάνου, με τις μελωδικές φωνές του Νίκου και της Μαρίας Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466, 6976974610 Βαρειά - Βίγλα Μυτιλήνης

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540 ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508 Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ Ψητοπολείο Χριστουγέννων ‘44

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 26 τηλ. 22510 40271

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING BLUE BAY Ξενοδοχείο τηλ. 22510 91000 / 91468 τηλ./φαξ 22510 91004 Το ξενοδοχείο διαθέτει αίθουσες για γάμους - βαφτίσεις.

ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222

ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222

EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532 ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809 ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752 ΚΑΡΙΑΝΗ Ταβέρνα Αποθήκα Τηλ. 22530 95501

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102 FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971 MONKEY Κουντουριώτου 57 τηλ. 22510 37717 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ Αφοί Αγριτέλλη Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855 IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101 ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Γ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ - Ε. ΛΙΝΟΣ Ο.Ε. Γυμν. Δαυίδ 2, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 23277, 22510 28210, 6944-456083

ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242 ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370 ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΚΩΝΤΗΒΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικές εργασίες παντός τύπου Καρά Τεπέ - Μυτιλήνη Πληρ. τηλ. 22510 48102 ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307 ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788 ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Αγ. Θεράποντος 5 τηλ. 22510 41488

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198 ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά - συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683 MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019 ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΤΕΝΤΕΣ ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753 ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604 KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411 MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833 ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185 ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017 ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028 KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483 ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ &ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377 BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ

KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667 IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262 MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211 ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΑΣ Πλυντήριο αυτοκινήτων Κάτω Χάλικας, έναντι Νέας Εισόδου Νοσοκομείου τηλ.: 22510 46236, κιν.: 6945885021

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121 OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


26

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1 4ος όροφος Τηλ. 22510 54568 Κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932-251120 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Μαυρογένης Νίκος Καβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290 Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208 Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977-649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Έλσα Χατζηκυριάκου Γρηγοράκη Ιατρός - Ακτινολόγος Ναυμάχου Παπανικολή 17 Τηλ. 22510 47773, κιν.: 6932616601 Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637 Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Πελέκος Μιχάλης Χειρουργός ουρολόγος Καβέτσου 10 - 1ος όροφος τηλ. 22510 40883 6934-877441

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

OΦΘAΛMIATPOI

ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΙ Τσουκαλάς Π. Θωμάς MD, PhD Χειρουργός - Ειδικός Μαστολόγος Δέχεται καθημερινά με ραντεβού: 10:00 - 13:00 και 17:00 - 20:00 στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 22510 42101, κιν. 6976-116205

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον βιβλ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Σάκης Ευστράτιος Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217, 6948-309834

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος - Ογκολόγος Δέχεται κατόπιν ραντεβού στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 6972-439364, 210 7676100

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587 Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων- Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής

Κ Α Ι

Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία Τηλ. 210 2833368, 6944141359

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

Α Λ Λ Α ΨYXOΛOΓOI Ζητιανέλλη Μαρίνα Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού. Ζακύνθου 34 τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 Κιστάνη Σοφία Κλινική ψυχολόγος Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο) Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Καβέτσου 22, ημιώροφος τηλ.: 22510 54529, κιν.: 6945-199064

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998

Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220 ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809 ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691


27

TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Σήμερα δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στη Μυτιλήνη, από ΠΑΜΕ και Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων

Στο πλαίσιο προγράμματος της ΕΕΤΑΑ…

Ενάντια στο μεσοπρόθεσμο…

Εγγραφές παιδιών χωρίς τροφεία στους παιδικούς σταθμούς

ντευξη Τύπου έδωσαν οι Νίκος Χρυσάφης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, Τάκης Τσιρεπλής μέλος τού Δ.Σ. τής ΕΛΜΕ Λέσβου, και Κυριάκος Δουλγέρης, μέλος τού Δ.Σ. του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου. Οι τρεις συνδικαλιστές του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων κάλεσαν τους εργαζομένους να απεργήσουν ακόμη κι αν έχουν απόλυτη ανάγκη το μεροκάματό τους, διότι αν περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι ορατός ο κίνδυνος να χάσουν ακόμη και τη δουλειά τους ή να μειωθούν δραματικά οι αποδοχές τους. Το Εργατικό Κέντρο, που συμμετέχει στο ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζομένους να κάνουν την απεργία αφετηρία για τη ματαίωση, μέσα από αγώνες, της επιβολής των βάρβαρων μέτρων, ακόμα και αν η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, μαζί με πιθα-

πορεί οι παιδικοί σταθμοί της Μυτιλήνης να λειτούργησαν μετ’ εμποδίων τους προηγούμενους μήM νες, όμως το νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας

τoυ NIKOY MANABH ε απεργιακές συγκεντρώσεις σήμερα το πρωί, στο κέντρο της Μυτιλήνης, απαντούν το ΠΑΜΕ και το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην απόφαση της κυβέρνησης να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη και την Τετάρτη. Απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στο λιμάνι της Μύρινας σήμερα στις 11 το πρωί, από το ΠΑΜΕ. Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Μυτιλήνη θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Σαπφούς στις 10 το πρωί και μισή ώρα αργότερα, στις 10:30, θα πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Χθες στη 1:30 το μεσημέρι, συνέ-

Μ

νούς άλλους πρόθυμους, τα ψηφίσουν. Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πάρει μέρος και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λέσβου, που υπογραμμίζει ότι η αγανάκτηση πρέπει να γίνει δύναμη για την οργάνωση της πάλης. Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία εξέδωσε και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το οποίο μεταξύ άλλων τονίζει πως «με το νέο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δε θα μείνει τίποτα όρθιο». Επίσης ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου, στην οποία καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στην απεργία, μεταξύ άλλων για να μην καταργηθεί η μονιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων. Τέλος, ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου και η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. nman@emprosnet.gr

Απεργούν σήμερα και αύριο οι Γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ο Δήμος Ανδρέαδης, νέος πρόεδρος γιατρών ΕΣΥ γιατρός Δήμος Ανδρεάδης εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, μετά τη συOγκρότηση σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές που έγιναν στις 21 Ιουνίου. Το νέο διοικητικό συμ48ωρη απεργία βούλιο έχει ως εξής: των Γιατρών Πρόεδρος Δήμος Ανδρεά- Επίσης αποφασίστηκε δης, αντιπρόεδρος Αν- συμμετοχή των γιατρών δρέας Γεωργίου, γραμμα- του Νοσοκομείου και των τέας Στρατής Παυλής, τα- κέντρων υγείας στη 48ωμίας Κυριάκος Δουλγέ- ρη απεργία 28 και 29 Ιουρης, μέλος Κωνσταντίνος νίου, ενάντια στο μεσοΚωνσταντουδάκης. πρόθεσμο πρόγραμμα της Στη διάρκεια της συνε- κυβέρνησης. δρίασης του νέου διοικη- Ακόμη, οι Γιατροί ΕΣΥ θα τικού συμβουλίου συζη- συμμετάσχουν στη συτήθηκαν θέματα που σχε- γκέντρωση-διαδήλωση τίζονται με τα προβλήμα- των Πρωτοβάθμιων Σωτα λειτουργίας του Νοσο- ματείων την Τρίτη 28 Ιουκομείου και αποφασίστη- νίου, στις 10:30 το πρωί, καν πρωτοβουλίες για την στα Κεντρικά Λύκεια. Μεταξύ των αιτημάτων αντιμετώπισή τους.

των Γιατρών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, όπως αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση, είναι: - Δημόσια, δωρεάν, ισότιμη και υψηλής ποιότητας υγεία και περίθαλψη για όλους. - Κατάργηση της πληρωμής εισιτηρίου πέντε ευρώ και των εξετάσεων από τους ασθενείς. - Όχι στις συγχωνεύσειςκαταργήσεις κλινικών, νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων για την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή. - Όχι στο νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο. Πρόσληψη 2.500 νέων γιατρών στα υποστελεχωμέ-

να τμήματα των νοσοκομείων της περιφέρειας. - Καμμιά αναγκαστική μετάταξη ή απόλυση συμβασιούχου υπαλλήλου. Όχι στις εξετάσεις πριν τη λήψη ειδικότητας. Αντισταθμιστική ανάπαυση (ρεπό) στους αγροτικούς γιατρούς μετά από ενεργό εφημερία. - Αξιόπιστα και ασφαλή προγράμματα εφημερίας, σύμφωνα με τις ανάγκες των κλινικών, τα οποία θα χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. - Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπεράριθμων εφημεριών χωρίς περικοπές. Το Βοστάνειο και τα Κ.Υ. να ενταχθούν στη Ζώνη Γ.

και Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο επιχορηγούμενου προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, εξασφάλισε 108 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς σε όλη τη Λέσβο, που μπορεί να καλυφθούν εντελώς δωρεάν. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν οι γονείς που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν εργάζονται σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, το νομικό πρόσωπο «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης ενέταξε τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς της Λέσβου στη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που υλοποιείται από την ΕΕΤΑΑ. Ο φάκελος του διαγωνισμού προς τις ενδιαφερόμενες μητέρες διατίθεται σε έντυπη μορφή από τις 20/6/2011 και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα http://www.eetaa.gr τής ΕΕΤΑΑ. Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται από τις 20 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου 2011 ταχυδρομικώς, στα Γραφεία τής ΕΕΤΑΑ Α.Ε. (στη διεύθυνση: Μυλλέρου 73 77, Τ.Κ. 10436, Αθήνα) Στην «Αίτηση συμμετοχής - Δήλωσή» τους υπάρχει δυνατότητα δήλωσης έως και τεσσάρων εναλλακτικών επιλογών σταθμών, με σειρά προτεραιότητας, για εγγραφή βρεφών και παιδιών σε σομές της προτίμησής τους, ως εξής: Για βρέφη οκτώ μηνών έως 2,5 ετών: - Α΄ Βρεφονηπιακός Σταθμός - Σοφοκλέους 2, Μυτιλήνη - Βρεφικός Σταθμός «Μαρία Αμπατζή» - Ισαύρων 3, Μυτιλήνη Για προνήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: - Α΄ Βρεφονηπιακός Σταθμός - Σοφοκλέους 2, Μυτιλήνη - Β΄ Παιδικός Σταθμός - Ναυτικός Όμιλος, Μυτιλήνη - Γ΄ Παιδικός Σταθμός - Ε. Βοστάνη 32, Μυτιλήνη - Δ΄ Παιδικός Σταθμός - Ερμού 328, Μυτιλήνη - Παιδικός Σταθμός «ΚΔΑΠ - Πολύκεντρο» - Καραντώνη 7, Μυτιλήνη - Παιδικός Σταθμός Αγιάσου - Αγιάσος - Παιδικός Σταθμός Ερεσού - Ερεσός - Παιδικός Σταθμός Πέτρας - Πέτρα - Παιδικός Σταθμός Πλωμαρίου - Πλωμάρι - Παιδικός Σταθμός Αγίας Παρασκευής - Αγία Παρασκευή - Παιδικός Σταθμός Παμφίλων - Πάμφιλα - Παιδικός Σταθμός Παπάδου Γέρας - Παπάδος - Παιδικός Σταθμός Σκοπέλου Γέρας - Σκόπελος - Παιδικός Σταθμός Καλλονής - Καλλονή Όπως τόνισε μιλώντας στο «Ε» η πρόεδρος του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αναστασία Αντωνέλλη, η επιλογή των παιδιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα γίνει από την ΕΕΤΑΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι από το ίδιο πρόγραμμα είχαν εξασφαλιστεί μόλις τέσσερις - πέντε θέσεις.

Γράμματα Αναγνωστών

Για τις εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Την παρακάτω επιστολή του Τάκη Συρέλλη για τις επόμενες εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης πήραμε και δημοσιεύουμε: επιστολή-πρόσκληση «Π ροσωπική προς τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Θέμα: “Γιατί πρέπει να ‘ρθεις στη γενική συνέλευση Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης” Αγαπητέ συνάδελφε, Μέσα στο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, που η παρατεινόμενη οικονομική κρίση έχει προκαλέσει στον τόπο μας, ο Εμπορικός Σύλλογος, με πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου, σε έχει καλέσει να ασκήσεις το ύψιστο συνδικαλιστικό σου δικαίωμα: Να συμμετάσχεις με τη φυσική παρου-

σία και τον προβληματισμό σου στις εργασίες του κυρίαρχου οργάνου του Συλλόγου μας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση την Τετάρτη στις 18:30, στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Λέσβου. Αντιλαμβάνομαι τη μάχη που γίνεται μέσα σου και τις αναστολές αν αξίζει τον κόπο να δαπανήσεις δυο ώρες από τον πολύτιμο χρόνο σου συμμετέχοντας σε διαδικασίες που από καιρό αισθάνεσαι πως δε σε εκφράζουν, αλλά ούτε και ποτέ στο παρελθόν σού φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες. Ξέρω επίσης πως στην ερώτησή σου “και ο Εμπορικός Σύλλογος τόσα χρόνια τι έχει κάνει για μένα;” δεν έχω να σου αντιτάξω πολλά, ούτε σπουδαία πράγματα. Και, ενώ θέλω, δεν μπορώ να σου επιστρέψω την ερώτηση “και τι έχεις κάνει τόσα χρόνια εσύ για τον Εμπορικό

Σύλλογο;”, γιατί κι εγώ, συμμετέχοντας πάνω από ένα χρόνο στις εργασίες του διοικητικού συμβουλίου, πολύ λίγα μέχρι τώρα μπόρεσα να κάνω, αφού όλες μου οι πρωτοβουλίες πάντα χτυπούσαν πάνω σε ένα αδιαπέραστο τείχος επικίνδυνης αδιαφορίας και κραυγαλέας ανεπάρκειας. Όμως, σε αυτήν τη Γενική Συνέλευση πρέπει να ‘ρθεις. Όχι μόνο πρέπει να ‘ρθεις, αλλά πρέπει να δείξεις ενδιαφέρον. Πρέπει και να μιλήσεις, να εκφράσεις την άποψή σου, να πάρεις θέση. Πρέπει να ξέρεις πως είναι πολύ χρήσιμη η γνώμη σου. Γι’ αυτό μη διστάσεις να την πεις, γιατί μπορεί σήμερα ή αύριο να είναι πολύ χρήσιμη για όλους. Σε αυτήν τη γενική συνέλευση, εγώ από τη μεριά μου θα καταθέσω μια σειρά από ιδέες και προτάσεις για την αντιμε-

τώπιση της οικονομικής κρίσης. Όμως, για να γίνουν αυτές οι προτάσεις πράξη και να έχουν θετικό αποτέλεσμα, χρειάζεται πολλή δουλειά από όλους. Κι από εσένα. Οι εποχές που περνάμε είναι πολύ δύσκολες και για να τις ξεπεράσουμε, πρέπει μαζί να ξεπεράσουμε και τον εαυτό μας. Αντιλήψεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος πρέπει να μείνουν πίσω και νέες ιδέες πρέπει να μπουν στην καθημερινότητά μας από νέους ανθρώπους. Έτσι, όχι μόνο θα περάσουμε από την κρίση νικηφόρα, αλλά θα διορθώσουμε και όσα στραβά κάναμε στο παρελθόν. Μυτιλήνη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011 Μανώλης Συρέλλης Μέλος Δ.Σ. Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης»


28

XPONOΓPAΦHMA

TPITH 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

µέρα νύχτα w Στην Άναξο, μετά το μπάνιο στην όμορφη παραλία, θ’ απολαύσετε νόστιμους μεζέδες και ντόπια κρέατα στην ταβέρνα «Είναι». Για τους πελάτες του εστιατορίου διατίθενται δωρεάν ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία. w Μετά το «Mayfair», έχει κλείσει εδώ και καιρό και το «Caldo» στην προκυμαία. Δυο μαγαζιά που για χρόνια αποτέλεσαν στέκια της πόλης, έβαλαν λουκέτο και δυστυχώς - όπως όλοι λένε - έπεται… και συνέχεια. w Στο «Φευγάτο», στην οδό Καβέτσου, θα βρείτε απολαυστικά σάντουιτς με υλικά της επιλογής σας, αλλά και χορταστικά πιάτα με μπιφτέκι, λουκάνικο, κοτομπουκές για το μεσημέρι, καθώς επίσης και λαχταριστά ντόνατ. w Στην Ευρειακή, το καφέ-μπαρ «Ναυαγός» αποτελεί μια καλή πρόταση από το πρωί για καφέ, μέχρι αργά το βράδυ για ποτό και διασκέδαση. w Το εστιατόριο «Αβέρωφ», στην προκυμαία, κουβαλάει μια ιστορία χρόνων στο καλό σπιτικό φαγητό. Καθημερινώς εκεί θα βρείτε καλομαγειρεμένα πιάτα σε ιδιαίτερα καλές τιμές. w Καλοκαιρινές βραδιές με παγωμένη μπύρα και καλή μουσική, στο «Hott Spott», στην προκυμαία. w Στην «Παλιά αγορά», στο τέλος της Ερμού, θ’ απολαύσετε ένα δροσερό χυμό, αναψυκτικό ή ουζάκι με μεζέ τα μεσημέρια.

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Έθνος»

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Ο ρομαντικός έστειλε το Ηγυναίκα ακόλουθο μήνυμα στο κινητό του άνδρα της: «Αγάπη μου, Αν κοιμάσαι, στείλε μου τα όνειρά σου. Αν χαμογελάς, στείλε μου το χαμόγελό σου. Αν κλαις, στείλε μου τα δάκρυά σου. Σ’ αγαπώ.» Και εκείνος απάντησε: «Είμαι στην τουαλέτα. Τι να στείλω;»

J

Tο Ποντικάκι της Κατοχής άποτε είχα την τύχη να γνωρίσω έναν ταλαντούχο τεχνίτη, παιδί Μικρασιατών προσφύγων, που στα χρόνια της Κατοχής σώθηκε από την πείνα χάρη στην ικανότητά του να «αποξυλώνει» κτήρια, δηλαδή να αφαιρεί ό,τι ξύλινο στοιχείο υπήρχε στο εσωτερικό τους και να το χρησιμοποιεί για καύσιμη ύλη ή να το ανταλλάσσει με λίγα τρόφιμα. Κάτω απ’ τη μύτη των Γερμανών, ο πεινασμένος έφηβος τρύπωνε σε εγκαταλελειμμένα κτήρια, σκαρφάλωνε σε δοκάρια και ξήλωνε πατώματα, ταβάνια, σκάλες, πόρτες, ντουλάπια. «Σαν το ποντικάκι», έλεγε αργότερα, «τα ροκάνιζα όλα.» Ο έφηβος μεγάλωσε κι έγινε περίφημος καλουπιτζής. Μάλιστα, ήταν περήφανος επειδή είχε εργαστεί στο χτίσιμο του τρούλου του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών καλούπωμα παραδοσιακό με ξύλα, που απαιτούσε ακρίβεια, δεξιοτεχνία και φαντασία. «Ό,τι βλέπει το μάτι μου, το φτιάχνει το χέρι μου»: έτσι περιέγραφε τον εαυτό του ο Μάκης που στην Κατοχή αφαιρούσε ξύλα, αλλά στα χρόνια της λευτεριάς έφτιαχνε δύσκολους ξυλότυπους. Σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση για σαρακοφαγωμένα ξύλα, όμως πληθαίνουν οι συλλέκτες κοινών μετάλλων. Ο «απομεταλλωτής» είναι ένα σύγχρονο επάγγελμα της κρίσης, της μαύρης οικονομίας. Μες στη νύχτα, οι ερασιτέχνες ανακυκλωτές τριγυρίζουν στην πόλη και είτε σκαλίζουν τους κάδους είτε α-

Κ

δειάζουν το περιεχόμενό τους καταγής. Άλλοι παίρνουν τα αλουμίνια, άλλοι το χαλκό, άλλοι προτιμούν ρούχα ή χαρτόνια. Οι πιο οργανωμένοι κυνηγοί μετάλλου κλέβουν καλώδια του ΟΣΕ, ακόμα και ράγες. Το Ποντικάκι της Κατοχής δε ζει πια. Σήμερα το βασίλειο των «ποντικών της νύχτας», που τους λένε scrappers, είναι το Ντητρόιτ, αφού στην πόλη αυτή υπάρχουν 60.000 εγκαταλελειμμένα κτήρια και πάρα πολλοί άνεργοι. Ένας δημοσιογράφος ενός περιοδικού του Σικάγου πήγε στο Ντητρόιτ, συνομίλησε με καμμιά δεκαριά scrappers και παρακολούθησε έναν από αυτούς, σε ώρα εργασίας, να αφαιρεί μέταλλα από ένα ιστορικό δημοτικό κτήριο, δωρεά του Χένρι και του Έντσελ Φορντ, που επί 32 χρόνια στέγαζε τη Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης και τώρα προορίζεται για κατεδάφιση. Τα σύ-

νεργα του scrapper είναι ένα κατσαβίδι, ένα πριόνι, ένας φακός. Τα μέταλλα πωλούνται σε μάντρες, όπου κανείς δε ρωτάει πολλά, και τα περισσότερα εξάγονται στην Κίνα. Θύματα των scrappers είναι και οι εγκαταλελειμμένες κατοικίες. Αν μια μονοκατοικία αδειάσει, μέσα σε δύο εβδομάδες τα μεταλλικά σπλάχνα της θα έχουν ξεριζωθεί: πόμολα, κάγκελα, σωλήνες, βρύσες, κλειδαριές. Οι scrappers ξέρουν ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο, αλλά δικαιολογούνται λέγοντας ότι υπάρχουν και άλλες δουλειές του δρόμου ακόμα πιο παράνομες. Πασίγνωστο ήταν κάποτε το «Πώς δενότανε τ’ ατσάλι», το πρώτο και μοναδικό μυθιστόρημα του Νικολάι Οστρόφσκι, ενός Ρώσου συγγραφέα της σταλινικής περιόδου που πέθανε το 1936, σε ηλικία 32 ετών. Σήμερα, στην εποχή της παγκόσμιας α-

ποσυναρμολόγησης, πληθαίνουν οι προλετάριοι, γηγενείς και μετανάστες, αλλά κλείνουν τα εργοστάσια, ενώ κανείς υπαρκτός ή ανύπαρκτος σοσιαλισμός δεν τους γυρεύει να εργαστούν ηρωικά για την οικοδόμησή του. Είναι οι υπεράριθμοι, οι περιττοί άνθρωποι που το μειονέκτημά τους είναι η ίδια η ύπαρξή τους. Δεν τους θέλει το «εδώ», αλλά ούτε υπάρχει κάποιο «εκεί» να τους δεχτεί. Άνεργοι χωρίς ελπίδα απασχόλησης, φτωχοδιάβολοι της πόλης, μαθαίνουν στην πράξη πώς διαλύεται το ατσάλι, όμως το δικό τους αστικό μυθιστόρημα δεν έχει ακόμη γραφτεί. Κάτι πρόλαβε να χτίσει ο Μάκης, το λιανό και πολυμήχανο Ποντικάκι της Κατοχής. Όμως, τα δισέγγονά του είναι παγιδευμένα σε μια φάκα χωρίς έξοδο κινδύνου... και χωρίς τυρί. Mαριάννα Tζιαντζή

22510 44242

Εμπρός 3350  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Εμπρός 3350  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement