Page 1

λίδες

Σε

10

Σήμερα μαζί με το «ΕΜΠΡΟΣ» με όλη την αθλητική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

& OΔHΓOΣ AΓOPAΣ

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

ΣEΛ. 13-20 29-30

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3187

www.emprosnet.gr

TIMH €1,3

26χρονος χρήστης ουσιών μαχαιρώθηκε μπροστά στα μάτια της πρώην αγαπημένης του

Μήνυμα αποφασιστικότητας από τον Παντελή Πατερέλλη, στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου

«Χαρακίρι» στο κέντρο της Μυτιλήνης

«Δεν κώλωσα πουθενά, δεν κωλώνω…» ΣEΛ. 10

ΣYNENTEYΞΕΙΣ ΝΑΣΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ:

«Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας» ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:

«Δεν έχουμε δικαίωμα να φυγομαχούμε»

Μια πραγματική τραγωδία εκτυλίχτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην καρδιά της Μυτιλήνης, όταν ένας 26χρονος αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του καρφώνοντας στο σώμα του το μαχαίρι που κρατούσε, μπροστά στην πρώην αγαπημένη του, επειδή εκείνη αρνήθηκε να τον ακολουθήσει. Οι σχέσεις του πρώην ζευγαριού ήταν ιδιαίτερα τεταμένες τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα μια μέρα πριν είχαν καταλήξει μέχρι… τα κρατητήρια. Ο νεαρός χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, πλέον εκτός κινδύνου.

ΣEΛ. 7

Τ ΣEΛ. 21 - 24

ΣEΛ. 5

ΩΠΟΙ Ρ Στην 70ή επέτειο της έναρξης του Ελληνοϊταλικού Θ Ν Α Σ ΟΥ ΜΑ Πολέμου, το «Ε» θυμάται κάποιους από αυτούς Π Ο Τ ΟΥ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:

«Ψήφος στους ικανούς»

Οι βενζινοπώλες της Λέσβου ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις

που εκτελέστηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής

Οι απόγονοι των ηρώων διηγούνται… ΣEΛ. 25 - 26


2 TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Τα θετικά του Ζωοκομείου

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος», της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου 1945. Η πολιτική κρίση και ο σχηματισμός νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρόεδρο τον κ. Σακέττα. Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Αισιόδοξη πορεία Αισιόδοξη ήταν η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, Μαρία Δανιά - Ταπανλή, για την πορεία των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με την ίδια, τα πράγματα είναι σε καλό σημείο και άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει κι η ανακατασκευή και ανακαίνιση του λουτρού του Μολύβου. Αν όλα πάνε έτσι όπως τα λέει η κ. Δανιά, φέτος το χειμώνα θα δούμε αρκετά έργα πολιτισμού να γίνονται πραγματικότητα. Β.Χρ.

Ποιος θα πληρώσει…

TPITH Σελ. 19 ημ. Aνατ. 06.44 ∆ύσ. 17.33

26 †Δημητρίου μεγαλομ. του Μυροβλήτου

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Κοντά 1.000 ευρώ πλήρωσε πέρυσι το Γυμνάσιο Καλλονής για τζάμια που έσπασαν κι έπρεπε να αντικατασταθούν. Φέτος, οι ζημιές ξεκίνησαν με το «καλημέρα» της σχολικής χρονιάς κι αφορούσαν στις μισές απ’ τις γυψοσανίδες που λειτουργούν ως διαχωριστικά των αιθουσών, οι οποίες κόστισαν πάνω από 2.000 χιλιάδες ευρώ. Επειδή, όμως, το κόστος αντικατάστασης των «σκαμμένων» διαχωριστικών είναι απαγορευτικό, απ’ το Σχολείο προκρίθηκε, όπως μας είπε η διευθύντρια, Ραλλού Μαριόλα, η λύση της επισκευής. Κι έτσι, κλήθηκε μάστορας που θα αναλάβει να κάνει ένα - δυο μεροκάματα για να αποκαταστήσει τις φθορές. Το ερώτημα, όμως, που απασχολεί το Σχολείο είναι ποιος πρέπει να πληρώσει τη ζημιά.

Συνολικά 59 επισκέψεις δέχτηκε μέσα στο μήνα που μας πέρασε το Ζωοκομείο Λέσβου στην Αγία Παρασκευή. Ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγάλος δεδομένης της εποχής. Αν σκεφτεί ακόμη κανείς ότι το Ζωοκομείο δεν παίρνει ενίσχυση από πουθενά, οι επισκέψεις αυτές είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα ως προς το πόσο το υπολογίζει ο κόσμος. Πέρα από αυτό, ο υπεύθυνος, Γιόρις Πίτερς, μας ενημέρωσε χαρούμενος ότι, ναι μεν έκαναν εισαγωγές διαφόρων ζώων και πτηνών, ωστόσο κανένα από αυτά δεν ήταν μέχρι στιγμής πυροβολημένο. Πολύ θετική αυτή η είδηση, αφού κάθε χρόνο δέχονται πολλά πτηνά με σοβαρά τραύματα από σκάγια. Β.Χρ.

Περί σίτισης και μεταφοράς Σε πανελλαδικό επίπεδο προβλήθηκε το θέμα της Φοιτητικής Λέσχης της Μυτιλήνης και της μετακίνησης των φοιτητών, μέσω γνωστού αθηναϊκού μπλογκ ενημέρωσης. Υπάρχει ανηρτημένη δημοσίευση που κάνει λόγο για «φαγητά που δεν τρωγόντουσαν με τίποτα», για πιάτα που «παράτησαν και οι σπουδαστές και οι καθηγητές», αλλά και για την απόσταση των εστιών από το Λόφο «Ξενία». Αυτά γράφονται προς απάντηση, απ’ ό,τι καταλάβαμε, προηγούμενης δημοσίευσης, η οποία αναφερόταν με εμπάθεια στους φοιτητές.

Περί σίτισης και μεταφοράς (2) Την ίδια στιγμή, ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης, που βρίσκεται στο Ρέθυμνο, μας ανέφερε για τα δρομολόγια των Αστικών ΚΤΕΛ: «Είναι ένα θέμα που ρυθμίζεται εύκολα και υπάρχει όλη η καλή θέληση. Απλά θέλει χρόνο, όπως είχαμε πει και στην αρχή.» Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να ρυθμιστεί, όμως, είναι η χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση λειτουργία της Λέσχης. Για το θέμα αυτό, ο κ. Σουλακέλλης επρόκειτο χθες να εισηγηθεί στη Σύνοδο των Πρυτάνεων την εξαίρεση του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την περικοπή. Β.Χρ.

Ένα νέο κλειστό

… τις γυψοσανίδες Οι μαθητές που την έκαναν παραμένουν άγνωστοι κι έτσι το Σχολείο προσανατολίζεται στο να καταμεριστεί το κόστος στους μαθητές που χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες αίθουσες. Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε και η κ. Μαριόλα, θα πρέπει τα παιδιά να μάθουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Κόντρα στην παιδευτική προτροπή της διευθύντριας, υπάρχει και η άποψη, που διατύπωσε γονέας, ότι τα παιδιά ούτε «καρφιά» μπορούν να γίνουν για να δείξουν ποιοι έκαναν τις ζημιές ούτε όμως και να επωμιστούν αδίκως έστω κι ένα ευρώ για κάτι που δε φταίνε. Κατ’ αυτή την άποψη, η ευθύνη ανήκει στους καθηγητές που είχαν την εποπτεία των τάξεων στα διαλείμματα και δεν πήραν χαμπάρι τι συνέβαινε. Οι καιροί είναι δύσκολοι, και εκτός των ζημιών, όχι μόνο στο Γυμνάσιο Καλλονής, αλλά σε όλα τα σχολεία, παραμονεύει και το πανάκριβο πλέον… πετρέλαιο. ΜΑΡ.ΠΛ.

Ένα έργο που θα πρέπει θα βάλουν σε προτεραιότητα οι υποψήφιοι στο νησί είναι η κατασκευή ενός νέου κλειστού γηπέδου μπάσκετ. Σε μια εποχή που το μπάσκετ στη Λέσβο βρίσκεται στις καλύτερες μέρες του, καθώς για πρώτη φορά ομάδα του νησιού αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική, οι υποδομές του κλειστού της Νεάπολης είναι τριτοκοσμικές και βέβαια δεν μπορούν καν να συγκριθούν με το καινούργιο κλειστό γήπεδο της Ικαρίας. Να λοιπόν ένα έργο υποδομής που χρειάζεται το νησί και το οποίο θα πρέπει να μπει στις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής που θα προκύψει από τις εκλογές. Πελ.Γ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) TAΞIAPXOYΛA ΛA∆A (AΘΗΝΑ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΘΗΝΑΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3 ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Eπίκαιρα θέµατα Γράφει ο ∆HMHTPHΣ ΣAPANTAKOΣ*

Α-ψηφίστε τους ε δέκα μέρες περίπου θα έχουμε τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, που παλαιότερα, τότε που οι νομάρχες διορίζονταν από την κυβέρνηση, τις λέγαμε «δημοτικές εκλογές». Κανονικά στις εκλογές αυτές θα έπρεπε, πηγαίνοντας στην κάλπη, να έχουμε στο νου μας τα τοπικά προβλήματα, με σκοπό να διαλέξουμε τα πρόσωπα εκείνα τα οποία κατά τη γνώμη μας είναι κατάλληλα για να τα αντιμετωπίσουν. Θα έπρεπε, αλλά έλα που οι ηγέτες και των δύο κομμάτων εξουσίας (τρομάρα τους) αποφάσισαν να δώσουν στις εκλογές πολιτικόν ή, ακριβέστερα, κομματικό χαρακτήρα. Ο ένας με την ελπίδα να εκβιαστεί ο «πάντοτε ευκολόπιστος και πάντα προδομένος» λαός (Σολωμός) και να τον ξαναψηφίσει και ο άλλος για να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Όπως θα έχετε παρατηρήσει, αγαπητοί αναγνώστες, από τις άφθονες δηλώσεις και διακηρύξεις τού ενός εκ των ηγετών απουσιάζουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα βγει ο τόπος από την κρίση, πέρα από εκείνες τις προτάσεις που υλοποιούν τις επιταγές του μνημονίου. Όσον αφορά τον έτερον, το περιεχόμενο των δηλώσεών του είναι ένα: οι σημερινοί είναι μεγαλύτεροι κλέφτες από τους χτεσινούς. Κατά τα λοιπά και στων δύο τις δηλώσεις αφθονούν τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», όπως πάντοτε. Φυσικά δεν προτείνω αποχή από τις εκλογές, όχι μόνο γιατί έχει καεί η γούνα μας από εκείνη την Αποχή, αλλά γιατί δεν αποτελεί λύση. Αντίθετα, προτείνω να ψηφίσουμε οπωσδήποτε, αλλά να τους α-ψηφίσουμε. Να αγνοήσουμε όσους υποψηφίους έχουν πάρει, φανερά ή κρυφά, το «χρίσμα» από τα δύο μεγάλα κόμματα και να ψηφίσουμε είτε πραγματικά ανένταχτους και ανεξάρτητους από κόμματα υποψήφιους (δεν ξέρω αν υπάρχουν αληθινοί τέτοιοι) ή υποψήφιους που συνδέονταν με τα μικρά κόμματα, το Κ.Κ.Ε., το Συνασπισμό, τους Οικολόγους. Τότε πραγματικά η ψήφος μας θα πάρει χαρακτήρα τιμωρίας των «μασκαράδων και απατεώνων, που μας κυβερνούνε τώρα αιώνες» (Βάρναλης). Μαζί με τα δύο μεγάλα κόμματα που πρέπει οπωσδήποτε να τιμωρήσουμε βάζω και ένα μικρό: το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, γιατί με ενοχλεί η ταχτική του, που ταλαντεύεται μεταξύ του βραχυπροθέσμου επικοινωνιακού συμφέροντος και του εντυπωσιασμού, ο άκρατος λαϊκισμός του, ο «διπλός» λόγος του και βεβαίως οι ακραίες πεποιθήσεις του, τις οποίες ο ευέλικτος αρχηγός του κόμματος μπορεί και αποκρύπτει, τα στελέχη του όμως τις προβάλλουν με μεγάλο τουπέ, είτε γιατί είναι άπειρα ακόμα με τα κόλπα της πολιτικής είτε γιατί είναι πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους και τις επιλογές του. Προσωπικά κατηγορώ πολλούς από τους πολιτικούς μας και για κάτι άλλο, που πολύ δικαιολογημένα θα θεωρηθεί τελείως δευτερεύον αλλά είναι η αδυναμία, η πετριά, αν θέλετε, που ανέκαθεν έχω, και συγχωρέστε με γι’ αυτό, να θέλω να υπερασπίζομαι την ελληνική γλώσσα, που την κακοποιούν βάναυσα. Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω; Από το εξ απαλών ονύχων που ο πρωθυπουργός μας θεωρούσε πως σημαίνει ακροθιγώς, τα γλωσσικά μαργαριτάρια που αφθονούν στα λεγόμενα της υπουργού Παιδείας και διά βίου Μαθήσεως (όχι παίζουμε), ως τη γλωσσική ανεπάρκεια των ΛΑΟτινών και κυρίως του αρχηγού τους, που μιλούν «με βαρβαρισμούς δεινούς τα ελληνικά» (Καβάφης), λέγοντας εδώδιμους και εννοώντας τους εντόπιους, αποθλωλά πρόβατα τα απολωλότα και μύρια άλλα.

Σ

Στη βόρεια παράκαμψη… Στο ύψος του καταυλισμού των Τσιγγάνων. Χωρίς άλλα σχόλια!

Ο Θόδωρος στο πλευρό της κόρης του Στην πρώτη γραμμή βρέθηκε στην ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Παντελή Πατερέλλη ο πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης Θεόδωρος Χοχλάκας, σηματοδοτώντας έτσι με τον πιο ηχηρό τρόπο τη στήριξη του συνδυασμού και βέβαια της υποψηφιότητα της κόρης του Βάσως με το ψηφοδέλτιο Πατερέλλη. Ο πρώην δήμαρχος είχε ευκαιρία να δεχθεί ευχές από τους συγκεντρωμένους, και κυρίως από παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια αποφεύγει τις πολιτικές συγκεντρώσεις και τις δημόσιες εμφανίσεις. Πελ.Γ.

Δίπλα στο γιο της Στο πλευρό του γιου της, όμως, ήταν και η Γιούλη Παυλή, σύζυγος του αείμνηστου Στέλιου Παυλή, η οποία επίσης παρευρέθηκε στην εκδήλωση των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου του Παντελή Πατερέλλη. Ο νεαρός Αντώνης Παυλής κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφιος ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του και η μητέρα του δε θα μπορούσε να λείπει από δίπλα του. Πελ.Γ.

Μια σύγκριση Συντεταγμένα προχωράει το ΠΑΣΟΚ προς τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Ως κόμμα που γνωρίζει να αξιοποιεί τον κρατικό μηχανισμό κάνει το καλύτερο δυνατό, πληρώνοντας για παράδειγμα επιδοτήσεις τρεις μήνες νωρίτερα από το συνηθισμένο. Επίσης ανακοίνωσε τη χορήγηση επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους (αγνώστων λοιπών στοιχείων) στο τέλος του χρόνου. Πριν από 13 μήνες στην ίδια θέση βρισκόταν η Ν.Δ., αλλά οι επιδοτήσεις δεν πληρώθηκαν έγκαιρα και φυσικά ούτε καν να ακούσει για έκτακτο επίδομα δεν ήθελε ο τότε πρωθυπουργός. Κάτι τέτοια βλέπουν οι δεξιοί και χτυπάνε τα κεφάλια τους στον τοίχο. Ν.Μ.

Συγγενείς σε διαφορετικά ψηφοδέλτια Προβλήματα ενδοοικογενειακής αναταραχής δημιουργούν οι δημοτικές εκλογές, καθώς και πονοκέφαλο στους υποψήφιους δημάρχους για συγκεκριμένες επιλογές υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οικογένειας σε χωριό της Λήμνου, όπου νύφη, κουνιάδος και πρώτος ξάδελφος βρίσκονται ο καθένας σε διαφορετικό ψηφοδέλτιο. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο έκρυθμη σε άλλο χωριό, όπου σε αντίπαλα ψηφοδέλτια βρίσκονται πεθερά και γαμπρός, αδελφός και αδελφή. Ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων, όπου στη Λήμνο για τους πέντε συνδυασμούς έχει φτάσει τους 500, σ’ ένα εκλογικό σώμα 10.000 περίπου ψηφοφόρων, δημιουργεί διάφορα προβλήματα, με αποτέλεσμα οι εκλογές να τελειώσουν, αλλά οι σχέσεις μεταξύ συγγενών και όχι μόνο - να έχουν διαταραχθεί. Και όπως έλεγε χαριτολογώντας υποψήφιος δήμαρχος, «από τα αδέλφια και τα ξαδέλφια μπορεί να αποφύγεις τη διαμάχη, από την πεθερά όμως δεν ξεμπερδεύεις εύκολα»! Α.Σπυ

Γενέθλια με εγκαίνια Με τον καλύτερο τρόπο γιόρτασε τα γενέθλιά του ο υποψήφιος δήμαρχος Παντελής Πατερέλλης την Κυριακή, αφού συνδύασε τη μέρα με τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου. Έτσι, πολλοί φίλοι και συνεργάτες του είχαν την ευκαιρία να του ευχηθούν από κοντά. Δεν έλειψαν, βέβαια, και τα κεράσματα για όλους στο εκλογικό κέντρο. Πελ.Γ.

Άλλα λόγια βρε παιδιά Με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των αλιέων που χρησιμοποιούν βιντσότρατες. Από το εξαιρετικά προσεκτικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο, προκύπτει ότι δεν είναι διατεθειμένο να κάνει τίποτα για να αλλάξει τις αποφάσεις του, προσπαθώντας δε να στρέψει σε άλλες λύσεις τους ψαράδες. Για μας τους καταναλωτές τα πράγματα είναι πιο απλά. Μαριδάκι ψιλό, γόπες και άλλα φθηνά αφρόψαρα δεν πρόκειται να ξαναδούμε, εκτός κι αν έρθουν από την Τουρκία. Ν.Μ.

* O ∆ηµήτρης Σαραντάκος γεννήθηκε στη Mυτιλήνη, σπούδασε χηµικός µηχανικός και µετά τη συνταξιοδότησή του εκδίδει το σατιρικό περιοδικό «Το Φιστίκι» και κάνει τον συγγραφέα. Το τελευταίο (ενδέκατο στη σειρά) βιβλίο του “Οι Αρχαίοι είχαν την πλάκα τους” - Μυτιλήνη 2008 - κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Γνώση”.


EI∆HΣEIΣ

4

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Απόψεις Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΩΡΑΣ*

Συμβουλευτικός σταθμός και νομαρχία Λέσβου ταν το 2007, με τον εκλεκτό φίλο και συνάδελφο Ανδρέα Τρούμπη, αναλάβαμε τη διαχείριση των κοινών του μεγάλου Πανεπιστημίου Αιγαίου, εγκαινιάσαμε, μεταξύ άλλων, την αντίληψη της έντονης κοινωνικής παρέμβασής του. Δηλαδή την αντίληψη, θα λέγαμε, του κοινωνικού πανεπιστημίου, κατ’ ακολουθία του κοινωνικού κράτους, προς όφελος των νησιώτικων κοινωνιών του Αιγαίου. Η ιδέα ήταν να ιδρυθεί Συμβουλευτικός Σταθμός Ψυχολογικής Υποστήριξης, ο οποίος θα συμβούλευε και θα ενίσχυε πρωτίστως τους νέους, μαθητές και φοιτητές, σε χαλεπούς καιρούς, με ποικίλα προβλήματα, η αντιμετώπιση των οποίων προϋποθέτει και ψυχικό σθένος και επομένως αμέριστη ψυχολογική στήριξη. Ο Σταθμός επρόκειτο να εγκατασταθεί στα κτήρια του Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου της Μυτιλήνης, δηλαδή στα κτήρια σχολείων τα οποία τελούν υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στρεβλή συνδικαλιστική αντίληψη, όμως, εμπόδισε την προώθηση αυτής της σκέψης. Αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, σε συνεδρίασή της στη Ρόδο τον Ιούνιο του 2008, αποφάσισε ομοφώνως την ίδρυση του Συμβουλευτικού Σταθμού Ψυχολογικής Υποστήριξης, την εγκατάστασή του κατά πρώτον στη Μυτιλήνη (ο γνωστός λειτουργικός χώρος του «Ευ ζην») και την επέκτασή του σε όλα τα νησιά όπου λειτουργούν ακαδημαϊκές μονάδες, δηλαδή Σχολές ή και Τμήματα του Πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου σε μεθύστερη συνεδρίασή της ενέκρινε ομοφώνως τον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του Σταθμού. Στο πλαίσιο αυτής της εξουσιοδοτικής διαδικασίας, ο πρύτανης και ο αντιπρύτανης διόρισαν τους επιστημονικούς και διοικητικούς υπεύθυνους ανά ακαδημαϊκή μονάδα, όλους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σήμερα ο Συμβουλευτικός Σταθμός λειτουργεί εκτός από τη Λέσβο, η πρωτεύουσα της οποίας φιλοξενεί την έδρα του, και στα νησιά της Χίου, της Σάμου και της Ρόδου. Σειρά έχουν στο αμέσως προσεχές μέλλον η Λήμνος και η Σύρος. Χιλιάδες φοιτητές, μαθητές αλλά και κάτοικοι των νησιών μας, γυναίκες και άνδρες, έχουν δεχθεί μέχρι σήμερα δωρεάν τη φροντίδα της ψυχολογικής υποστήριξης του Σταθμού. Προσφάτως οργανώθηκε στην Αθήνα τριήμερο Διεθνές Συνέδριο με φορέα το Συμβουλευτικό Σταθμό. Καθηγητές πανεπιστημίων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα είχαν λαμπρή ευκαιρία να αναπτύξουν τις επιστημονικές τους θέσεις. Προσφάτως, επίσης, εγκαινιάστηκε στη Μυτιλήνη η λειτουργία της Ακαδημίας των Πολιτών, όπου καθηγητές από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας πραγματοποιούν δημόσιες ομιλίες σε θέματα της επιστήμης τους, τα οποία ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό της πόλης μας. Η Ακαδημία των Πολιτών, οργανωθείσα από συναδέλφους καθηγητές του Πανεπιστημίου μας, δε συνδέεται μεν οργανωτικά και λειτουργικά με τον πανεπιστημιακό Συμβουλευτικό Σταθμό, αποτελεί όμως συνέχεια απολύτως της ίδιας αντίληψης περί κοινωνικής παρέμβασης του Πανεπιστημίου. Ιδού, σε όλο του το μεγαλείο, το κοινωνικό γίγνεσθαι των περιφερειακών πανεπιστημίων, παρά τα αντιθέτως δημοσίως λεγόμενα από τον κ. Πρωθυπουργό. Στο κοινωνικό έργο της απελθούσας πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανεκτίμητη υπήρξε η συμβολή και αμέριστη η συμπαράσταση του νομάρχη Λέσβου, κ. Παύλου Βογιατζή. Τούτο αποτελεί την πραγματικότητα και αλήθεια και αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση σήμερα να το δημοσιοποιήσω.

Ό

* Ο Κώστας Ζώρας είναι καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μαγειρεύουν, παίζουν μπάλα, καθαρίζουν και ακτές!

Πολλές δράσεις από τους προσκόπους ρόσκοποι και ανιχνευτές από τα Προσκοπικά Συστήματα της Λέσβου κινούνται πλέον σε ρυθμούς έντονης προσκοπικής δουλειάς. Πολλές δεκάδες παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο λειτουργούν σύμφωνα με το προσκοπικό σύστημα εκπαίδευσης, μαθαίνουν τη φύση, τη λειτουργία της κοινωνίας, την ίδια τη ζωή. Το Σαββάτο οι πρόσκοποι της 5ης Ομάδας Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας διοργάνωσαν ένα αλλιώτικο «Μάστερ Σεφ» με…

Π

συνταγές «προσκοποτροφής», που μπορεί ακόμα και στο βουνό να είναι νόστιμη και καλομαγειρεμένη. Την Κυριακή, σχεδόν 40 λυκόπουλα από τη 2η Αγέλη και την 3η Αγέλη της Μυτιλήνης, έστησαν ένα αλλιώτικο τουρνουά ποδοσφαίρου στο γήπεδο 5 Χ 5 της Χρυσομαλλούσας. Το τουρνουά είχε απ’ όλα. Από κερκίδα και προκριματικούς αγώνες ανάμεσα στις εξάδες, μέχρι και απονομή κυπέλλου και γύρο του θριάμβου. Είχε και μοναδι-

κό θέμα: «Λυκόπουλα GATE 100»! Τέλος, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς που διακρίνει τους Έλληνες προσκόπους στα 100 χρόνια της ζωής τους, η 2η Ομάδα Προσκόπων Μυτιλήνης, μαζί με εθελοντές από άλλες οργανώσεις, καθάρισε προχθές την παραλία της Επάνω Σκάλας. Δεκάδες σακκούλες σκουπιδιών αλλά και ανακυκλώσιμου υλικού αποκομίστηκαν από την ακτογραμμή του αρχαίου λιμανιού της Μυτιλήνης.

Μαθητές του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σιγρίου, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Για πρώτη φορά με τον ηλεκτρονικό οδηγό ο «προνόμιο» του να είναι οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τον ηλεκτρονικό ξεναγό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, που από φέτος προσφέρει το ίδρυμα στους μικρούς επισκέπτες του, απόλαυσαν πριν από λίγες μέρες οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Σιγρίου. Χρησιμοποιώντας τη νέα αυτή δυνατότητα, οι μαθητές γνώρισαν το απολιθωμένο δάσος και την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη. Με τη βοήθεια του οδηγού, οι διάφορες εκπαιδευτικές δυνατότητες μετέφεραν τους μαθητές νοητά 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ό-

Τ

που γνώρισαν απολιθώματα από όλο τον κόσμο. Αυτό, πριν μεταφερθούν στη Μειόκαινο γεωλογική

περίοδο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, στο τροπικό δάσος του απολιθωμένου δάσους, όπου

ανακάλυψαν πληροφορίες που τους προσέφερε ο οδηγός. Πριν φύγουν, οι μαθητές των δύο σχολείων δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη και φυσικά από τον ίδιο τον ηλεκτρονικό οδηγό, που, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ήταν γι’ αυτούς μια «ανεπανάληπτη και μοναδική εμπειρία». Να σημειωθεί πως οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22510 47033 και στο e-mail: lesvospf@otenet.gr


Οι βενζινοπώλες της Λέσβου ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις ε αναστολή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από την 1η Νοεμβρίου ετοιμάζονται να Σπροχωρήσουν και οι πρατηριούχοι της Μυτιλήνης, καθώς υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην επιστροφή των χρημάτων τους από το σύστημα «Ήφαιστος». Μέσω του συστήματος αυτού γίνεται η επιστροφή της διαφοράς στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων που καταβάλλουν οι βενζινοπώλες και οι εταιρείες διανομής πετρελαίου θέρμανσης. Η απόφαση λήφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Αθήνα και εκφράζει μεγάλο μέρος των πρατηριούχων της χώρας. Ο γραμματέας του Συλλόγου Βενζινοπωλών Λέσβου, Τάκης Τυροπώλης, δήλωσε στο «Ε» τα εξής: «Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που δεν παίρνουν τα χρήματά τους κανονικά. Παρά το ότι το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι οι επιστροφές θα γίνονται εντός δύο ημερών, οι περισσότεροι παίρνουν τα χρήματά τους σε τέσσερις μέρες και σε άλλους υπάρχουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Πολλοί συνάδελφοι ετοιμάζονται να αναστείλουν τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά δεν μπορώ να ξέρω αυτήν τη στιγμή ποιοι θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και ποιοι όχι. Νομίζω είναι πολύ νωρίς να το ξέρουμε αυτό από τη στιγμή που η κινητοποίηση θα γίνει σε μια εβδομάδα.» Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στη Λέσβο προχωράει κανονικά, με τη ζήτηση να μην είναι μεγάλη, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιτρέπουν στους κατοίκους του νησιού να κάνουν οικονομία. Οι τιμές λιανικής έχουν διαμορφωθεί από τα 0,71 ευρώ έως τα 0,75 ευρώ ανά λίτρο. Πιθανότατα τις επόμενες ημέρες η ζήτηση να αυξηθεί, καθώς αναμένεται επέλαση ψύχους. nman@emprosnet.gr

5

EI∆HΣEIΣ

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Λόγω περικοπής των εκτός έδρας αποζημιώσεων

«Στον αέρα» 40 σχέδια βελτίωσης χουν πραγματοποιήσει.

τoυ NIKOY MANABH ειρά επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, ανάμεσά τους και 40 σχέδια βελτίωσης, βρίσκονται «στον αέρα». Αιτία είναι ότι έχουν εξαντληθεί οι πιστώσεις που διατίθενται για έξοδα κίνησης των υπαλλήλων που πρόκειται να κάνουν τους ελέγχους. Με έγγραφό της, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου ζητά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να χορηγηθούν επιπλέον πιστώσεις για να καλυφθούν τα έξοδα κίνησης των υπαλλήλων και να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Κύκλοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναφέρουν ότι οι εντολές που έχουν φθάσει από την κυβέρνηση είναι πολύ αυστηρές και πολύ συγκεκριμένες και απαγορεύουν την έγκριση οποιωνδήποτε επιπλέον εκτός έδρας μετακινήσεων. Σημειώνουμε ότι οι εκτός έδρας μετακινήσεις που εγκρίνονται κάθε χρόνο στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης είναι δύο μηνών. Οι εκτός έδρας μετακι- να μειωθούν οι αποζηνήσεις είναι μια πρόσθε- μιώσεις και τα επιδόματα τη αμοιβή που λαμβά- που δίνονται στους δηνουν οι γεωτεχνικοί που μόσιους υπαλλήλους, κάνουν ελέγχους σε σχέ- κάνοντας και δραστική δια βελτίωσης, νέους α- μείωση των δαπανών για γρότες και άλλες δρα- εκτός έδρας αποζημιώστηριότητες. Πρόκειται σεις. Το αποτέλεσμα είγια ελέγχους που από τη ναι οι γεωτεχνικοί να χάφύση τους πρέπει να γί- νουν με τον τρόπο αυτό νουν επί τόπου στο κάθε σημαντικό μέρος του ειαγρόκτημα. Στις αρχές σοδήματός τους και πατού 2010, με απόφασή ράλληλα να μην μπορούν της, η κυβέρνηση όρισε να πραγματοποιήσουν το σύνολο των ελέγχων που πρέπει να κάνουν. Για τους αγρότες η μη πραγματοποίηση των ελέγχων στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη των επιδοτήσεων για τις επενδύσεις που ήδη έ-

Σ

Τι εκκρεμεί Στο έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρονται αναλυτικά οι εργασίες που εκκρεμούν και οι κινήσεις που απαιτούνται: - Παραλαβές υλοποιηθέντων επενδύσεων (σχέδια βελτίωσης), τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης 31 Δεκεμβρίου 2010, 40 περιπτώσεις. Ζητείται η έγκριση 30 κινήσεων. - Χορήγηση β΄ δόσης νέων αγροτών, 60 περιπτώσεις. Ζητείται η έγκριση 30 κινήσεων. - Χορήγηση αδειών για αγροτικές αποθήκες και αδειών για εξαίρεση από κατεδάφιση κτηρίων (στάβλων), 30 περιπτώσεις. Ζητείται η έγκριση 20 κινήσεων. - Επισκέψεις σε συνεταιρισμούς γυναικών. Ζητείται η έγκριση 10 κινήσεων. - Άλλα αντικείμενα (έλεγχος μακροχρόνιων συμβατικών υποχρεώσεων σχεδίων βελτίωσης, έλεγχος μακροχρόνιων υποχρεώσεων νέων αγροτών, επιδόσεις πράξεων καταλογισμού για σχέδια βελτίωσης και νέους αγρότες, έγκριση δανείων σε αγρότες), 80 περιπτώσεις. Ζητείται η

έγκριση 50 κινήσεων. - Το σύνολο των απαιτούμενων εκτός έδρας κινήσεων για το Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου είναι 140. Ως εκ τούτου οι ελεγκτές δηλώνουν ότι αδυνατούν να εκτελέσουν τις παραπάνω υποχρεώσεις και παρακαλούν για τις απαραίτητες ενέργειες. Ανάλογα αιτήματα έχουν κατατεθεί και από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Λήμνου. Σε έγγραφο της υπηρεσίας σημειώνεται πως είναι απαραίτητο να γίνουν έλεγχοι «σε οινοποιεία, αναδιαρθρώσεις αμπελιών, έλεγχος αιτήσεων, κατ’ εξαίρεση κατεδάφιση ποιμνιοστασίων, άδειες λειτουργίας ποιμνιοστασίων, έλεγχοι ζωοτροφών, φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι, έλεγχος φασολιών, έλεγχος σχεδίων βελτίωσης. Το Τμήμα της Λήμνου ζητάει την έγκριση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 20 επιπλέον μετακινήσεων εκτός έδρας για τους τρεις υπαλλήλους που διαχειρίζονται τις παραπάνω υποθέσεις. nman@emprosnet.gr

«Πληρώνονται οι επιδοτήσεις» ανακοίνωσε ο Σκανδαλίδης θες το μεσημέρι, κή γεωργία, βιολογική κτηνοτροφία, εσε συνέντευξη κτακτικοποίηση κτηνοτροφίας και ΧΤύπου που παρα- προστασία τοπικών ποικιλιών) του έχώρησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θάνος Καρπέλης, και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Μόσχος Κορασίδης, ανακοινώθηκε ότι προκαταβολή ύψους 50% των επιδοτήσεων θα πληρωθεί από σήμερα Τρίτη και οι πρώτοι παραγωγοί θα μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους την Τετάρτη το πρωί. Όλη η διαδικασία πληρωμής των επιδοτήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το απόγευμα, κατά συνέπεια και οι τελευταίοι παραγωγοί θα μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις τους από την Πέμπτη το πρωί. Η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου τού 2010. Οι εκκρεμότητες πληρωμών για τα έτη 2006 - 2009, που ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ, καθώς και οι πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (βιολογι-

τους 2009, που ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ, θα γίνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Σε ό,τι έχει σχέση με το νομό Λέσβου, οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων αφορούν στις επιδοτήσεις των ετών 2007 και 2008.

Πρόστιμο στη «Λεσβιγάλ» τα 51.000 ευρώ ανήλθε το πρόΣΛέσβου στιμο που επέβαλε η νομαρχία στη «Λεσβιγάλ», μετά από εισήγηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Παράλληλα, όπως μας είπε ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, η επιχείρηση έχει ενημερωθεί πως αν δε λάβει τις προβλεπόμενες από το νόμο αδειοδοτήσεις, δε θα της επιτραπεί να λειτουργήσει τη νέα γαλακτοπαραγωγική χρονιά.


6

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Ένα πρωινό με τους Αιγύπτιους αλιεργάτες της Μυτιλήνης

Ιστορίες μιας ζωής πάνω στις βάρκες λικά απαντά: «Δεν είναι όλα τα αφεντικά τα ίδια. Παίρνουμε 700 750 ευρώ και ζούμε με αυτά. Τα πράγματα είναι δύσκολα και για μας, αλλά και για εσάς. Τόσα χρόνια που έρχομαι, βλέπω την Ελλάδα να χειροτερεύει κάθε μέρα.» Είχε άλλωστε κι άλλα αφεντικά στον Πειραιά που δούλευε πιο πριν - στη Μυτιλήνη έρχεται τα τελευταία δύο χρόνια - και ξέρει.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ντεκα μέλη αριθμεί το πλήρωμα του γρι-γρι «Άγιοι Ανάργυροι», που κάθε μέρα βλέπουμε περνώντας από την προκυμαία της Μυτιλήνης. Έντεκα ψαράδες από την Αίγυπτο, που όμως κανείς σχεδόν δεν έχει γνωρίσει ποτέ και είναι λίγοι μόνο από το σύνολο των εργαζομένων στα γρι-γρι και τις μηχανότρατες του νησιού. Αποφασίσαμε να πάρουμε το… πρωινό μας μαζί τους, έχοντας συνεννοηθεί ήδη από την προηγουμένη με τον καπετάνιο του σκάφους. Τους επισκεφτήκαμε νωρίς το πρωί της περασμένης Παρασκευής και πετύχαμε κάποιους από αυτούς να φτιάχνουν καινούργια δίχτυα, αφού λόγω της πανσελήνου του Σαββάτου δεν είχαν βγει για ψάρεμα. Και έτσι, μεταξύ διχτυών και του ελαφρού κουνήματος της βάρκας, ακούσαμε τις ιστορίες τους… Αχμέτ, Σαΐντ, Ράμι, Μοχάμετ, Ραμαζάν και Χασάν, ο καπετάνιος. Κατάγονται όλοι από το ίδιο χωριό, τη Μιάτα. Ένα παραθαλάσσιο χωριό της Αιγύπτου, με πολύ έντονη αλιευτική παράδοση. «Το 90% των κατοίκων της Μιάτα, είναι ψαράδες», εξηγεί ο καπετάνιος. «Εμάς όλοι οι πατεράδες και οι παππούδες μας δούλευαν στη θάλασσα. Είναι οικογενειακή παράδοση.» Ο ίδιος, 60 χρονών σήμερα, έρχεται στην Ελλάδα από το 1970, όταν υπογράφηκε πρώτη φορά η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για τη «μετάκληση εποχικών εργατών». Με τον τρόπο αυτό έρχονται στη Μυτιλήνη κάθε χρόνο και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, άλλοι πιο έμπειροι και άλλοι μετρώντας πολύ λίγα χρόνια που δουλεύουν έτσι. Με εξαίρεση τις μέρες που πλησιάζει η πανσέληνος, το γρι-γρι αφήνει την προκυμαία της πόλης κατά τις 6 με 7 το απόγευμα και ξανοίγεται για να ρίξει τα δίχτυα του και να επιστρέψει μετά από 13 - 14 ώρες, όταν έχει πια χαράξει. Τι είναι πιο δύσκολο στη δουλειά τους; «Το φόρτωμα», απαντά ο Χασάν. «Ακόμη, το σκάφος δεν είναι δικό μας. Δουλεύουμε όσο μπορούμε. Δεν ξέρουμε και πότε θα έχει φουρτούνα.»

Έ

Μακριά από την οικογένεια Τους οκτώ μήνες της παραμονής του ο Χασάν τούς περνάει στη Μυτιλήνη, ενώ κάθε 20 μέρες περίπου πάει στον Πειραιά, όπου έχει σπίτι και μένει. Δεν είναι, όμως, εκεί ο τόπος που θεωρεί κατοικία του. Πίσω στην Αίγυπτο αφήνει κάθε χρόνο την οικογένειά του, τη

Η καθημερινότητα στο γρι-γρι

Ράβοντας καινούργια δίχτυα. Μια από τις δουλειές που πρέπει να γίνουν στο σκάφος

Χασάν. Καπετάνιος. 60 χρόνων, τέσσερα παιδιά, 40 χρόνια στην Ελλάδα

Σαΐντ. Μηχανικός. 58 ετών, τέσσερα παιδιά

Αχμέτ. Λοστρόμος. 56 χρόνων, πέντε παιδιά, 37 χρόνια στην Ελλάδα

Ραμαζάν. Αλιεργάτης. 35 χρόνων, τρία παιδιά

Ράμι. Αλιεργάτης. 26 χρόνων, δύο χρόνια στην Ελλάδα

Μοχάμεντ. Αλιεργάτης. 22 χρόνων, πρώτη φορά στην Ελλάδα

γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του. Το ίδιο ισχύει και για το υπόλοιπο πλήρωμα. Ο Αχμέτ είναι 56 χρονών και έχει πέντε παιδιά. Είναι ο λοστρόμος του σκάφους και έχει αρμοδιότητα να μεταφέρει τις εντολές του καπετάνιου στο υπόλοιπο πλήρωμα. Ο Σαΐντ είναι 58 ετών και έχει τέσσερα παιδιά, ενώ είναι ο μηχανικός τού γρι-γρι. Εκτός από αυτούς, χθες το πρωί γνωρίσαμε και τον 26χρονο Ράμι που έρχεται στη

Μυτιλήνη τα τελευταία δύο χρόνια, τον 22χρονο Μοχάμεντ, το βενιαμίν του πληρώματος και γιο του Αχμέτ, και τον 35χρονο Ραμαζάν, που κάθε χρόνο αφήνει στην Αίγυπτο τρία παιδιά. «Δεν είναι δύσκολο να είστε τόσο καιρό μακριά από τους δικούς σας;», ρωτάμε. «Έχουμε συνηθίσει πια τόσα χρόνια», απαντά ο Χασάν. «Είναι δύσκολη δουλειά, αλλά τι να κάνουμε;» Ο Μοχάμεντ είναι σε καλύτερη θέση, αφού έχει τον πατέ-

ρα του μαζί του. Οι υπόλοιποι κουνούν το κεφάλι τους γνέφοντας «ναι». Θυμόμαστε μια από τις πρώτες απεργίες της φετινής χρονιάς στη χώρα, αυτή των Αιγύπτιων αλιεργατών στη Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης. Εκείνοι απεργούσαν προκειμένου να μη μειωθεί ο μισθός τους και για την ασφάλισή τους. Εδώ τι γίνεται; Αμείβονται ικανοποιητικά; Τα βγάζουν πέρα; Ο καπετάνιος διστάζει λίγο και τε-

Κάθε μέρα, οι περαστικοί και οι επισκέπτες της προκυμαίας της πόλης βλέπουμε τους Αιγύπτιους ψαράδες των γρι-γρι και των τρατών να κάνουν όλες τις δραστηριότητές τους - επαγγελματικές και μη - πάνω στις βάρκες. Ύπνος, φαγητό, πλύσιμο ρούχων και πιάτων, όλα εκεί. Μια ζωή ουσιαστικά πάνω στο νερό, ανεξάρτητα από τον καιρό. Αναπόφευκτα τους ρωτάμε πώς τα βγάζουν πέρα και πώς περνά ο χρόνος τους. «Τις 24 μέρες το μήνα δουλεύουμε, τις έξι καθόμαστε», εξηγεί ο Χασάν. «Ρίχνουμε τα δίχτυα και περιμένουμε… Μετά, πρέπει να γίνουν κι άλλες δουλειές στο γριγρι. Μπαλώνουμε τα δίχτυα, φτιάχνουμε κάθε χρόνο ένα κομμάτι καινούργιο. Όταν δεν έχουμε δουλειά, η ώρα περνάει με κουβέντες και με τα υπόλοιπα. Μαγειρεύουμε εδώ, τρώμε εδώ, αν και κανονικά δε θα έπρεπε να μένουμε στο καράβι· η σύμβαση λέει ότι ο καπετάνιος θα έπρεπε να μας νοικιάζει δωμάτια. Ποιος τη διαβάζει όμως τη σύμβαση; Μόνο από το υπουργείο της Αιγύπτου και της Ελλάδας ξέρουν τι γράφει.» Συχνά, αν δεν έχουν βγει στη θάλασσα, τους συναντάμε στα παγκάκια της προκυμαίας ή μπροστά ακριβώς από τις βάρκες. Πόσο συχνά βγαίνουν έξω; Γνωρίζονται με τον κόσμο; «Εδώ δεν τον ξέρουμε πολύ τον κόσμο», λέει ο Χασάν. «Βγαίνουμε, όμως, κάνουμε βόλτες στην πόλη. Μας αρέσει η Μυτιλήνη, μας θυμίζει τον τόπο μας. Η ιστορία της Αιγύπτου και της Ελλάδας δε διαφέρει και πολύ.». Τι έχουν να πουν για τα παράπονα που ακούγονται κατά καιρούς, ότι «οι τράτες αποτελούν άσxχημο θέαμα» και ότι «διώχνουν τους τουρίστες» λόγω του ότι τα πληρώματα ζουν ουσιαστικά σε κοινή θέα; Ο καπετάνιος γελάει… «Οι τουρίστες είναι πολύ ευχαριστημένοι που μας βλέπουν. Έρχονται και μας μιλούν για ώρα, μας βγάζουν φωτογραφίες και μας λένε ότι θα τις στείλουν στους δικούς τους. Είμαστε, μάλλον, αυτό που… ψάχνουν να δουν!...»


EI∆HΣEIΣ

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

7

Aστυνοµικά

26χρονος χρήστης ουσιών μαχαιρώθηκε μπροστά στα μάτια της πρώην αγαπημένης του

Συλλήψεις για κατοχή χασίς

«Χαρακίρι» στο κέντρο της Μυτιλήνης

τις 8 το βράδυ της Παρασκευής, από αστυνομικούς της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ), συνελήφθησαν δυο νεαροί, 23 και 26 ετών αντίστοιχα, γιατί στην προσπάθειά τους ν’ αποφύγουν τον έλεγχο από τους αστυνομικούς πέταξαν ο μεν πρώτος μια αλουμινένια και ο δε δεύτερος μια χάρτινη συσκευασία, οι οποίες περιείχαν ποσότητες κάνναβης συνολικού μικτού βάρους 7,8 και 2,3 γραμμαρίων αντίστοιχα. Οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν.

Σ

Διάρρηξη σε κατάστημα αθλητικών ειδών ιάρρηξη σημειώθηκε σε κατάστημα αθλητιΔλευθερίου κών ειδών στο εμπορικό κέντρο της οδού ΕΒενιζέλου. Συγκεκριμένα, τις νυχτερινές ώρες μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής άγνωστος μπήκε στο μαγαζί σπάζοντας την πίσω αλουμινένια πόρτα του μαγαζιού και έκλεψε 1.500 ευρώ από την ταμειακή μηχανή, καθώς επίσης ένα φορητό υπολογιστή και ένα ρολόι. Η Αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

Βρέθηκαν νεκροί εκρός βρέθηκε από συγγενικό του πρόσωπο ΝΚαλλονής, στις 6 το πρωί της Παρασκευής, στη Σκάλα ο 57χρονος Κωνσταντίνος Τσεσμελής του Γεωργίου. Ο άτυχος 57χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο για νεκροψία-νεκροτομή. Επίσης, νεκρός βρέθηκε μέσα στην αυλή του σπιτιού του εργοδότη του στον Πολιχνίτο ο 59χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας Musollari Nexhdet. Ο αλλοδαπός βρέθηκε αναίσθητος στη 1:15 το μεσημέρι της Κυριακής και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH ια πραγματική τραγωδία εκτυλίχτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην καρδιά της Μυτιλήνης, όταν ένας 26χρονος αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του καρφώνοντας στο σώμα του το μαχαίρι που κρατούσε, μπροστά στην πρώην αγαπημένη του, επειδή εκείνη αρνήθηκε να τον ακολουθήσει. Οι σχέσεις του πρώην ζευγαριού ήταν ιδιαίτερα τεταμένες τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα μια μέρα πριν είχαν καταλήξει μέχρι… τα κρατητήρια. Ο νεαρός χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, πλέον εκτός κινδύνου. Ο 26χρονος είναι γνωστός χρήστης ουσιών στη Μυτιλήνη και έχει απασχολήσει πάρα πολλές φορές την Αστυνομία για υποθέσεις ναρκωτικών. Έχει κάνει, μάλιστα, προσπάθειες ν’ αποτοξινωθεί, χωρίς αποτέλεσμα ωστόσο. Αυτήν τη φορά φαίνεται πως περισσότερο από τις ουσίες το μυαλό του «θόλωσε» ο έρωτας για τη νεαρή κοπέλα. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία,

Μ

ο 26χρονος και η νεαρή κοπέλα είχαν έναν έντονο καβγά μόλις την προηγούμενη μέρα. Μάλιστα, η κοπέλα άσκησε μήνυση εναντίον του για εξύβριση και απειλές, ενώ μήνυση εναντίον της άσκησε και εκείνος. Πάντως την Παρασκευή ο νεαρός συνελήφθη και κρατήθηκε μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, οπότε ο εισαγγελέας αποφάσισε να δικαστεί με διαδικασία του αυτοφώρου. Ο ίδιος ζήτησε τρεις ημέρες προθεσμία και το αίτημά του έγινε δεκτό.

Μόλις απελευθερώθηκε Αμέσως όμως μόλις αφέθηκε ελεύθερος, γύρω στη 1:30 το μεσημέρι, ο 26χρονος, και ενώ βρισκόταν σε έντονη σύγχυση, πήγε

στο κατάστημα εμπορίας ρούχων της κοπέλας, στην καρδιά της πόλης, και την κάλεσε να τον ακολουθήσει. Όταν εκείνη αρνήθηκε, αυτός έβγαλε ένα μαχαίρι που είχε μαζί του και το κάρφωσε στην κοιλιακή του χώρα. Η κοπέλα υπέστη σοκ και έβαλε τις φωνές, ενώ ο νεαρός σωριάστηκε στο έδαφος μέσα σε μια λίμνη αίματος. Στο σημείο μαζεύτηκε μέσα σε λίγα λεπτά πολύς κόσμος, όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού από αυτόπτες μάρτυρες μπροστά στην εικόνα του νεαρού με το μαχαίρι καρφωμένο στο σώμα του. Ο 26χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση και οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάστασή του, αφού ευτυχώς οι δυο μαχαιριές που κατάφερε στο σώμα του δε φέρεται να έπληξαν ζωτικά του όργανα. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, ο νεαρός είχε και στο παρελθόν πολλές φορές απειλήσει την κοπέλα ότι θα μαχαιρωθεί.


8 Όλος ο συνδυασμός Βογιατζή… παντού

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

«Γραμματικά» ως επί το πλείστον σφάλματα διορθώνει αύριο το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης σε ειδική συνεδρίαση

Ανακηρύχθηκαν όλοι οι συνδυασμοί της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY λοι οι δημοτικοί και περιφερειακοί συνδυασμοί που είχαν υποβάλει δηλώσεις υποψηφιότητας στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ανακηρύχθηκαν, όπως προβλεπόταν, πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Επειδή, όμως, υπάρχουν στην απόφαση ανακήρυξης γραμματικής φύσης λάθη, σε κάποιους συνδυασμούς, το δικαστήριο θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη προκειμένου να εκδικάσει τα σφάλματα και να καταλήξει στην οριστική μορφή των ψηφοδελτίων. Ειδικότερα, τα σφάλμα- τα δύο ονόματα γονέων τα που ως επί το πλεί- κι όχι μόνο τα πατρώνυστον έχουν εντοπιστεί μα, όπως θα έπρεπε βάκαι θα απασχολήσουν σει των εκλογικών εγκυαύριο στις 10 το πρωί το κλίων για τις δημοτικές Πρωτοδικείο Μυτιλή- και περιφερειακές εκλονης, σε ειδική συνε- γές. δρίαση, είναι τριών κυ- Ένα δεύτερο λάθος που ρίως κατηγοριών. Κατ’ θα διορθωθεί είναι ότι αρχάς έχουν περιληφθεί πολλοί υποψήφιοι δεν σε κάποιους υποψηφί- έχουν μπει με τη σωστή ους τα μητρώνυμα ή και αλφαβητική σειρά όπως

Ό

η Σκάλα Καλλονής, το Κεράμι, την Αρίσβη και την Αγία Παρασκευή ΛέΤσβου επισκέφτηκαν την Παρασκευή ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Θεόδωρος Βαλσαμίδης μαζί με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού «Αγώνας για τα νησιά μας». Οι υποψήφιοι συζήτησαν με τους αλιείς στη Σκάλα Καλλονής για τα προβλήματα που τους απασχολούν, ενώ στην Αγία Παρασκευή θέμα αιχμής ήταν τα προβλήματα στον κτηνοτροφικό τομέα. Με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Παύλο Βογιατζή, ο συνδυασμός το Σάββατο περιόδευσε σε Ερεσό, Βατούσα, Άντισσα και Χίδηρα, όπου οι υποψήφιοι συζήτησαν με τους κατοίκους αναπτυξιακά θέματα της περιοχής, ενώ στα Χίδηρα συζήτησαν με κτηνοτρόφους για τα προβλήματα που τους απα-

σχολούν. Την Κυριακή ο συνδυασμός επισκέφτηκε τον Παλαιόκηπο, τον Πλακάδο, τον Παπάδο, το Μεσαγρό και το Σκόπελο, όπου και έγινε συζήτηση με τους κατοίκους για τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο στην περιοχή της Γέρας, αλλά και για το νέο θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Αύριο Τετάρτη, στις 7:30 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Παύλος Βογιατζής, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Θεόδωρος Βαλσαμίδης και οι υποψήφιοι του συνδυασμού «Αγώνας για τα νησιά μας» θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση παρουσίασης των έργων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου κατά την οκταετία 2003 - 2010, την οποία και διοργανώνει η νομαρχιακή αρχή.

θα έπρεπε, οπότε και θα αλλάξει η σειρά των ονομάτων κυρίως σε ορισμένες τοπικές κοινότητες. Ομοίως πολύ συχνά σε αρκετούς συνδυασμούς είναι τα ορθογραφικά λάθη, αφού πολλά πατρώνυμα δεν έχουν μπει σε γενική πτώση (π.χ. του Ξενοφών, αντί του Ξενοφώντος κ.λπ.). Σημειωτέον ότι όλα τα ψηφοδέλτια πληρούσαν το κριτήριο της εμπρόθεσμης υποβολής, τον προβλεπόμενο μέγιστο και ελάχιστο αριθμό υποψηφίων, όπως και το υποχρεωτικό ποσοστό που προβλέπεται από κάθε φύλο (ποσόστωση).

Περιοδείες του συνδυασμού Χατζηκομνηνού

Στο επίκεντρο τα ζητήματα κάθε χωριού την ευρύτερη περιοχή της Κεράμι, Σκάλα Καλλονής, ΠαράκοιΑγίας Παρασκευής περιό- λα και Άγρα, όπου και συζητήθηκαν Σδευσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της «Επόμενης Μέρας», Άρης Χατζηκομνηνός, συνοδευόμενος από στελέχη, συνεργάτες και υποψηφίους του συνδυασμού, καθώς και νεολαίους της παράταξης, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για το πρόγραμμα και τους στόχους που έχει θέσει η «Επόμενη Μέρα» για την επόμενη μέρα του νησιού. Από το συνδυασμό μοιράστηκε έντυπο υλικό με προγραμματικές θέσεις στα χωριά Λάμπου Μύλοι, Αρίσβη, Νάπη, και Αγία Παρασκευή. όπου ο κ. Χατζηκομνηνός πραγματοποίησε και την κεντρική του ομιλία για την περιοχή. Σε όλες του τις ομιλίες ο υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου επιλέγει να αναδείξει κατά περίπτωση τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και τους κατοίκους της. Το Σάββατο το απόγευμα, ο συνδυασμός, παρουσία του Άρη Χατζηκομνηνού και πλήθους υποψήφιων συμβούλων, περιόδευσε σε

θέματα που απασχολούσαν τους αγρότες. Την Κυριακή, ο κ. Χατζηκομνηνός περιόδευσε στους Πύργους Θερμής, την Πηγή, την Κώμη, τα Μιστεγνά και τις Νέες Κυδωνίες, συνοδευόμενος από υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους της περιοχής, προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους για τις θέσεις, τις απόψεις και τους στόχους της «Επόμενης Μέρας». Η περιοδεία του συνδυασμού κατέληξε στη Θερμή, όπου ο Άρης Χατζηκομνηνός πραγματοποίησε ομιλία, στην οποία και μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «πρέπει επιτέλους να πάψουμε να περιμένουμε από τους άλλους να μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε, να πάψουμε να χρεώνουμε σε άλλους τα δεινά του τόπου μας. Οι ενεργοί πολίτες πρέπει όλοι να αναλάβουμε το ποσοστό της ευθύνης που μας αναλογεί και μόνοι μας να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν την όψη του νησιού μας και θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας.».

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής στη «Λαϊκή Ενότητα» δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιώργος Κυριαζής, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Λέσβου με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Ενότητας». Η συμμετοχή ήταν μια έκπληξη που την κρατούσαν κρυφή στελέχη του συνδυασμού, έως την τελευταία στιγμή. Όπως είπε στο «Ε» ο κ. Κυριαζής, θεωρεί φίλους του τόσο τον κ. Χατζηκομνηνό όσο και τον κ. Πατερέλλη και δεν υπάρχει κανένα θέμα αντιπαλότητας μαζί τους. Ωστόσο, επιπρόσθετα δηλώνει: «Θεωρώ πως το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Ενότητας” και ο Δημήτρης Βουνάτσος είναι η καλύτερη δυνατή λύση για το νησί της Λέσβου αυτήν τη στιγμή. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να κατέβω στις εκλογές με αυτό το ψηφοδέλτιο.» Το Σάββατο ο συνδυασμός της «Λαϊκής Ενότητας» περιόδευσε στο Μόλυβο και την Κυριακή στην Πέτρα και το Σκουτάρο. Χθες Δευτέρα επρόκειτο να γίνει περιοδεία στο Μανταμάδο και σήμερα Τρίτη στα Παράκοιλα και την Άγρα.

O


10 TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Αιχμή του δόρατος το «Lesvoshop» στις συζητήσεις με κατοίκους χωριών

Περιοδείες του συνδυασμού Γιακαλή σε χωριά και δήμους της Λέσβου Περιοδείες πραγματοποιεί ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρΗρακλής Βερβέρης,

χης μαζί με υποψηφίους του συνδυασμού «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο». Μέσα στην περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε Άργενο, Συκαμνιά, Υψηλομέτωπο, Παλαιόκηπο, Πέραμα, Αμπελικό, Ακράσι, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Μεγαλοχώρι, Ανεμώτια και Σκαλοχώρι. Στη διάρκεια συζητήσεων που έγιναν, οι κάτοικοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα του τόπου τους. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε το πρόγραμμα του συνδυασμού και προτάθηκαν λύσεις. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η οφειλή τού «Lesvoshop» στο Γυναικείο Συνεταιρισμό της Ανεμώτιας, θέμα για το οποίο ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης άσκησε κριτική στη νομαρχιακή αρχή για τους χειρισμούς της. «Είναι σημαντική η συμβολή των γυναικείων συνεταιρισμών στη τοπική οικονομία. Δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, αντιστάθηκε στην ερήμωση των χωριών, διατήρησε ζωντανή την παράδοση και προώθησε τα τοπικά προϊόντα. Για τους παραπάνω λόγους αντιμετωπίσαμε θετικά την ίδρυση του “Lesvoshop”. Όμως η κακή λειτουργία και διαχείρισή του από την παρούσα νομαρχιακή αρχή οδήγησε σε αντίθετα αποτελέσματα. Αντί της ενίσχυσης των συνεταιρισμών, οδηγηθήκαμε σε ανείσπρακτες οφειλές. Εμείς θα στηρίξουμε τη λειτουργία και θα ενισχύσουμε τους γυναικείους συνεταιρισμούς. Θα βοηθήσουμε να καταβληθούν τα οφειλόμενα.»

Για τη ρύπανση Στο Σκαλοχώρι οι κάτοικοι αναφέρθηκαν στη μόλυνση που προκαλούν τα τυροκομεία. Καυτηρίασαν την πολιτική της νομαρχιακής αρχής, την οποία χαρακτήρισαν παρελκυστική και μονόπλευρη. Θεωρούν ότι τα μικρά πρόστιμα, που κατά καιρούς επιβάλλονται, είναι «επιθυμητά» από τους τυροκόμους, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν ανεμπόδιστα μολύνοντας το περιβάλλον. Για το θέμα αυτό ο Ηρακλής Βερβέρης σχολίασε, μεταξύ άλλων: «Η οικονομική ανάπτυξη του τόπου δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος, δεν μπορεί να γίνεται κόντρα στα συμφέροντα των πολιτών. Απαιτείται μια άλλη πολιτική, που θα παντρεύει και θα σέβεται τις αντιθέσεις, που θα θέτει κανόνες και θα τους σέβεται. Χρειάζεται μια καθαρή πολιτική, που τηρείται απαρέγκλιτα από όλους.» Περιοδείες του συνδυασμού με επικεφαλής τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη έγιναν επίσης σε Παράκοιλα, Άγρα και Μεσότοπο. Στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, έγινε λόγος για τα τοπικά προβλήματα και πιο συγκεκριμένα συζητήθηκε το έργο της παράκαμψης Άγρας, καθώς και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους Γυναικείους Συνεταιρισμούς Παρακοίλων και Μεσοτόπου από τις οφειλές τού «Lesvoshop». Στη συνέχεια αναπτύχθηκε το πρόγραμμα του συνδυασμού και οι λύσεις που προτείνει. Χθες Δευτέρα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του συνδυασμού στον Πολιχνίτο, όπου στις 7 το απόγευμα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής θα πραγματοποιούσε την πρώτη του προεκλογική ομιλία.

Από τη συγκέντρωση του Παντελή Πατερέλλη

Μήνυμα αποφασιστικότητας από τον Παντελή Πατερέλλη, στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου

«Δεν κώλωσα πουθενά, δεν κωλώνω…» ξικό. Συμπλήρωσε, όμως, ότι δε θα πρέπει να μένουμε στις καταγγελίες, αλλά να ήνυμα αποφασιστικότητας έστειλε προς κάθε κατεύπροσπαθούμε ν’ αξιοποιούθυνση στην ομιλία του την Κυριακή το βράδυ, στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στη Μυτιλήνη, ο υ- με τα θετικά του προγράμμαποψήφιος δήμαρχος Λέσβου Παντελής Πατερέλλης. Παρου- τος. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σία πολύ κόσμου, ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε στις χαρακτηριστικά στο παράπροτεραιότητές του για το δήμο, τόνισε τον υπερκομματικό δειγμα του «Καποδίστρια» και στα έργα που έγιναν σε χαρακτήρα του ψηφοδελτίου του, ενώ υπογράμμισε σε όχωριά μέσα από τους νέους λους τους τόνους ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου δεν είναι πολιτικές, λέγοντας με έμφαση ότι οι πολίτες καλούνται ν’ δήμους που προέκυψαν. Έδωσε, μάλιστα, έμφαση στην αποφασίσουν πέρα από κόμματα για τις τύχες του τόπου αποκέντρωση εξουσιών και τους. Δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στον «Καλλικράτη» στη δέσμευσή του να δημιεκφράζοντας την έντονη διαφωνία του για το χωροταξικό, συμπλήρωσε όμως ότι θα πρέπει ν’ αξιοποιηθούν τα θετικά ουργηθούν άλλα δυο διοικητήρια εκτός της Μυτιλήνης, του προγράμματος προς όφελος του τόπου. «Ξέρουμε να στην Καλλονή και στην πεφτιάχνουμε τα στραβά και ας τα έχουν κάνει άλλοι», είπε ριοχή Γέρας - Πλωμαρίου. χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στις προτε- μεινε πολλές φορές στο ότι «Κανείς δεν είναι δήμαρραιότητές του στην αρχή της δε φοβάται τις προκλήσεις, χος-σούπερμαν και δεν μποομιλίας του, ο υποψήφιος λέγοντας χαρακτηριστικά ρεί να διοικήσει από τη Μυδήμαρχος στάθηκε σε έργα «δεν κωλώνουμε». Αναφέρ- τιλήνη μέχρι το Σίγρι. Γι’ αυ«πνοής», όπως το λιμάνι του θηκε, δε, στις πρωτοβουλίες τό θέλουμε αποκέντρωση εΣιγρίου και οι οδικοί άξονες, που ο ίδιος ανέλαβε στην πό- ξουσιών και κάθε αντιδήενώ τόνισε ότι θα ενισχυθούν λη με τις κυκλοφοριακές αλ- μαρχος θα είναι ένας μικρός οι σχέσεις με τα απέναντι λαγές και τα έργα στις πλα- δήμαρχος.» τουρκικά παράλια. «Το συ- τείες, σημειώνοντας και πάλι Άσκησε, ακόμη, κριτική σε νάλλαγμα που θα αφήσουν οι ότι δεν «κώλωσε» απέναντι όσους «καταδικάζουν» συεπισκέπτες από τα απέναντι στις αρχικές αντιδράσεις, και νολικά τον «Καλλικράτη», παράλια, το χρειάζεται η αγο- σήμερα οι πρωτοβουλίες αυ- λέγοντας ότι υπάρχουν πολρά της Λέσβου όσο ποτέ άλ- τές τον δικαίωσαν. λά θετικά στοιχεία στο πρόλοτε», είπε χαρακτηριστικά. «Σοφοί δεν είμαστε, ούτε γραμμα και ευκαιρίες που θα Έμφαση έδωσε στο ψηφο- κρατάμε το μαγικό ραβδί ού- πρέπει ν’ αξιοποιηθούν. «Είδέλτιό του, τονίζοντας ότι σε τε ήρθαμε να χαϊδέψουμε αυ- ναι απορίας άξιο πώς κάποιαυτό συμμετέχουν πολίτες α- τιά. Είμαστε, όμως, αισιόδο- οι δεν τα βλέπουν. Ή αδαείς πό διάφορους πολιτικούς ξοι ότι θα τα καταφέρουμε, είναι ή φοβούνται ή υποκρίχώρους, υπογραμμίζοντας γιατί μαζί μπορούμε να τα νονται. Δεν μπορούμε να μέταυτόχρονα ότι στις εκλογές καταφέρουμε. Να ξέρετε ότι νουμε άπρακτοι, ρίχνοντας αυτές «δεν εκλέγεται κυβέρ- δεν κωλώνουμε πουθενά. Θα το ανάθεμα επειδή όλη η Λένηση και αντιπολίτευση». προχωρήσουμε όλοι μαζί, σβος έγινε ένας δήμος.» Και Κάλεσε τους πολίτες ν’ αφή- χωρίς διακρίσεις και απο- συμπλήρωσε: «Εμείς δε φοσουν στην άκρη τις όποιες κλεισμούς», τόνισε χαρακτη- βόμαστε κανέναν “Καλλικομματικές αγκυλώσεις και ριστικά. κράτη” και κανέναν “Καποπροκαταλήψεις. «Τα του τόΓια τον «Καλλικράτη» δίστρια”. Το αποδείξαμε επου μας θα τα φτιάξουμε ε- Εκτενής ήταν η αναφορά του ξάλλου και στην πράξη στο μείς και κανένας άλλος», εί- στον «Καλλικράτη», υπο- δήμο Μυτιλήνης. Αυτά είναι πε χαρακτηριστικά. γραμμίζοντας ότι διαφώνησε ανθρωποκαμώματα και ανΟ υποψήφιος δήμαρχος ενέ- και διαφωνεί με το χωροτα- θρωποφτιαξίματα. Και εμείς της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH

Μ

ξέρουμε να φτιάχνουμε τα στραβά, και ας τα έχουν κάνει άλλοι.» Τέλος, ο υποψήφιος δήμαρχος έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για μια νέα αρχή, τονίζοντας: «Έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Προσωπικά θέλω να κριθώ μέσα από τα λάθη μου, τις παραλείψεις μου, αλλά και από το έργο που έχω προσφέρει κατά την ενασχόλησή μου με τα κοινά και κυρίως από το έργο που προσέφερα ως αντιδήμαρχος Έργων για δυο τετραετίες στο δήμο Μυτιλήνης», είπε χαρακτηριστικά. Δεσμεύθηκε, τέλος, ότι θα είναι διεκδικητικός και με το συνδυασμό του «δε θα χαριστούν σε κανέναν της κεντρικής διοίκησης». «Θα διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούται το νησί μας και με το παραπάνω», είπε κλείνοντας ο κ. Πατερέλλης. Στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψήφιου δημάρχου το παρών έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, η γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, Μαρία Ψήμμα, ο γραμματέας της περιφερειακής επιτροπής και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, Ηρακλής Βερβέρης, πολλά άλλα στελέχη, όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται στη Ν.Δ. και σε άλλους πολιτικούς χώρους.


11

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

ΕΚΛΟΓΙΚΟ Βαρόμετρο

Επειδή άρχισαν από πολλές πλευρές οι γκρίνιες για τις εκτιμήσεις και τα σχόλιά μας, είτε γιατί δεν τους άρεσε κάτι που γράψαμε είτε γιατί τους άρεσε αλλά ήθελαν... κι άλλο, να ξεκαθαρίσουμε μια κι έξω.

Ως εφημερίδα που με βάση την κυκλοφορία και την αναγνωσιμότητά της έχει βαρύνοντα ρόλο στην τοπική ενημέρωση, έχουμε διακηρύξει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τις θέσεις και τη δραστηριότητα όλων των συνδυασμών χωρίς διακρίσεις.

● Και αυτό κάνουμε, όπως διαπιστώνει κάθε καλόπιστος παρατηρητής, σε αντίθεση με άλλα μέσα ενημέρωσης, που - ας το πούμε κομψά - έχουν άλλα κριτήρια και απόψεις επί του θέματος. ● Αυτό

όμως δε σημαίνει ότι είναι δουλειά μας να υποκαταστήσουμε τα γραφεία Τύπου των συνδυασμών.

● Ούτε κάνοντας απλή ανατύπωση των ανακοινώσεών τους ούτε πολύ περισσότερο βελτιώνοντας τυχόν επικοινωνιακές τους αστοχίες ή ανεπάρκειες.

Όσο για τη στήλη, υποσχέθηκε να δώσει το κλίμα των εκλογών και να επισημάνει γεγονότα που οδηγούν σε εκτιμήσεις, και αυτό νομίζουμε ότι κάνει μέχρι τώρα.

● Τώρα, αν το κλίμα ή τα γεγονότα ενοχλούν, εκλογές έχουμε και στο χέρι του καθενός είναι να βελτιώσει το κλίμα για την προσπάθειά του και να «δημιουργήσει» ευνοϊκά γεγονότα.

Θα επανέλθουμε σύντομα επί του θέματος «με αποδείξεις και ονόματα», γιατί έχει ενδιαφέρον, όσο και αν δυσαρεστεί κάποιους.

Πώς το λένε στα χωριά μας; Η αλήθεια είναι μαλώτρια!

Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι της «Αλλαγής Πορείας»

Ένα «πλουραλιστικό» ψηφοδέλτιο της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ους υποψηφίους του ψηφοδελτίου της σε όλη τη Λέσβο παρουσίασε το απόγευμα του Σαββάτου η «Αλλαγή Πορείας», σε εκδήλωση-συνέντευξη Τύπου του συνδυασμού που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Λέσβιον». Την εκδήλωση άνοιξε ο ΣΟΚ που διαφωνούν με υποψήφιος δήμαρχος την πολιτική του και ανέΓιώργος Πάλλης, που α- νταχτους πολίτες», δήναφέρθηκε σύντομα λωσε ο Γιώργος Πάλλης στους λόγους που οδή- κατά την ομιλία του, λίγο γησαν στη συγκρότηση πριν δώσει το λόγο στον της κίνησης, κάνοντας υποψήφιο δημοτικό σύμπαράλληλα μια γενική α- βουλο της εκλογικής πεναφορά στην πολιτική ριφέρειας Καλλονής, και οικονομική κατάστα- Γιώργο Τυρίκο - Εργά. ση της προεκλογικής πε- Ο τελευταίος, σε μια σύριόδου και στην επιλογή ντομη παρέμβασή του, επου έχουν οι πολίτες του ξήγησε τους λόγους που νησιού για μια διαχείρι- τον οδήγησαν να στραση διαφορετική από αυτή τευτεί ως ανένταχτος ποπου μέχρι τώρα έχουν λίτης με το Γιώργο Πάλλη κάνει οι άλλοι τρεις υπο- και την «Αλλαγή Πορείψήφιοι. Μίλησε επίσης ας», αλλά και αυτούς για για τα προβλήματα που τους οποίους οι υπόλοισυναντώνται στη Λέσβο ποι πολίτες του νησιού και στον τρόπο με τον ο- θα πρέπει σε αυτές τις εποίο η «Αλλαγή Πορεί- κλογές να βοηθήσουν στο ας» θα εργαστεί για τη να αλλάξει η κατάσταση στήριξη του τόπου, ανα- στη Λέσβο. φερόμενος παράλληλα Τους 60 περίπου από και σε συγκεκριμένα πρό- τους 100 υποψηφίους σωπα που τίμησαν, όπως της κίνησης, που βρέθηείπε χαρακτηριστικά, με καν στη Μυτιλήνη με ατην παρουσία τους το φορμή την εκδήλωση από ψηφοδέλτιο. όλα τα χωριά της επαρ«Πολλοί θεωρούσαν πως χίας, παρουσίασε στο τέδε θα κατέβουμε στις ε- λος η επίσης υποψήφια κλογές, αλλά είμαστε ε- της κίνησης Ανθή Καραγδώ και διεκδικούμε το γελή. δήμο με ένα ψηφοδέλτιο Στην αγορά πλουραλιστικό, με συμμετοχή ανθρώπων της Ατης Μυτιλήνης ριστεράς και της Οικολο- Νωρίτερα το Σάββατο, γίας, ανθρώπων του ΠΑ- αλλά και το πρωί της Κυ-

Τ

Η «Αλλαγή Πορείας» για το περιβάλλον της για το περιβάλλον, την ανάπτυΤμέριοξηπρόγραμμά και τη χωροταξία παρουσίασε χθες το μεσηη «Αλλαγή Πορείας», μέσα από μια συνθετική παρουσίαση της περιβαλλοντικής κατάστασης του τόπου και της αναπτυξιακής πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει. Η τελευταία εκτείνεται στους τρεις παραγωγικούς κλάδους της κτηνοτροφίας, της ελαιοκομίας και του κόλπου Καλλονής ως πλουτοπαραγωγικής πηγής, έχοντας ως στόχο μια ανάπτυξη συμβατή με τη διατήρηση των περιβαλλοντικών αξιών του νησιού. Σύμφωνα με τη χθεσινή παρουσίαση, κάτι τέτοιο σημαίνει σχεδιασμούς σε όλους τους τομείς και ολιστική προσέγγιση της ανάπτυξης μέσω χωροταξίας που θα θέσει προστατευτικούς και κατευθυντήριους κανόνες χρήσεων γης, σε όλη τη Λέσβο. Οι κανόνες αυτοί αφορούν τόσο την εκτός σχεδίου δόμηση, που η κίνηση προτίθεται να θέσει υπό έλεγχο μαζί και με ενέργειες για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους μικρότερους οικισμούς, όσο και την απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων της Μυτιλήνης, για χρήση τους από τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις ομάδες πληθυσμού με δυσκολίες κίνησης.

Οι υποψήφιοι της «Αλλαγής Πορείας»

ριακής, ο Γιώργος Πάλλης, συνοδευόμενος από υποψηφίους του συνδυασμού, βρέθηκε στην αγορά και την προκυμαία της Μυτιλήνης, όπου και συζήτησε με τους πολίτες. «Είδαμε σήμερα μια κατάσταση, που όλοι όσοι συμμετέχουμε στην “Αλλαγή Πορείας” τη βιώνουμε καθημερινά, είτε ως καταναλωτές είτε ως εργαζόμενοι είτε ως επαγγελματίες. Μια αγορά που βουλιάζει. Μαγαζιά

ξενοίκιαστα, μαγαζιά άδεια. Και τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας», δήλωσε μετά την περιοδεία του στην αγορά της πόλης ο Γιώργος Πάλλης. Τόνισε, παράλληλα, πως στόχος της κίνησης είναι, εκτός άλλων, η ενίσχυση του εισοδήματος των καταναλωτών μέσω δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του κόστους λειτουργίας τους και η

αύξηση του τζίρου και της αγοραστικής κίνησης μέσα από μια σειρά άμεσων μέτρων. Την Παρασκευή, κλιμάκιο της «Αλλαγής Πορείας» είχε περιοδεύσει στα χωριά Κλειώ, Κάπη και Πελόπη, ενώ χθες Δευτέρα ο Γιώργος Πάλλης, συνοδευόμενος από υποψηφίους του συνδυασμού, θα περιόδευε στα χωριά του δήμου Λουτρόπολης Θερμής και το Μανταμάδο.


ΤΡΙΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

13

Ενοικιάζεται διαμπερές τριάρι 90 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, χωλ, 2 ευρύχωρα υπνοδωμάτια, μπάνιο, 2 μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα, κεντρική θέρμανση, 1 θέση στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ενοικιάζονται στη Χρυσομαλλούσα 1) γκαρσονιέρα δίχωρη 2ου ορόφου, με ανεξάρτητη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένη ή όχι και 2) τεσσάρι 88 τ.μ., ισόγειο, διαμπερές, με ανεξάρτητη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 24051, 6930-966796. Ενοικιάζεται δυάρι με αυτόνομη θέρμανση, σε διπλοκατοικία, στον Κάτω Χάλικα (ιδιώτης). Πληρ. τηλ. 22510 45684. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 56 τ.μ., στη Βαρειά, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, air-condition και πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6979-461282, 6974412790. Ενοικιάζεται ανεξάρτητο διαμέρισμα, με αυτόνομη θέρμανση, 2 Υ/Δ, κήπο, σε διπλοκατοικία, περιοχή Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 6934326540, 22510 28513. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, καινούργια γκαρσονιέρα, με υπέροχη θέα, πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 6946334198.

Ενοικιάζεται διώροφη μεζονέτα 115 τ.μ., με μεγάλους εξωτερικούς χώρους, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση και πάρκινγκ. 50 μ. πριν τη Μόρια. Πληρ. τηλ. 6977299527, 22510 32664.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο ή μη τριάρι γωνιακό/διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και πολύ καλή δυνατότητα στάθμευσης, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα), κοντά στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 24690 και 6946011338 Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα, ανεξάρτητη, καινούργια, πλήρως επιπλωμένη, πάνω στη θάλασσα, στο Λόφο του Πανεπιστημίου, με πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6972-301282. Ενοικιάζεται τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα. Ανεξάρτητη μεγάλη κουζίνα, 3 Υ/Δ, αποθήκη. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο τριάρι στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμός. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία στις Καμάρες, διαθέτει πάρκινγκ, καλοριφέρ, αυλή. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στην περιοχή γηπέδου, ρετιρέ. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι στον Άνω Χάλικα, με αυτονομία. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργια γκαρσονιέρα στο κέντρο. Διπλά τζάμια, αυτόνομη θέρμανση, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλη μεζονέτα 3 υπνοδωματίων, στη Σουράδα, πλησίον Ακαδημίας. Τζάκι, γκαράζ για 2 αυτοκίνητα, θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη γκαρσονιέρα στη Βαρειά, τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα, 30 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται καινούργιο μικρό δυάρι στην περιοχή Ακλειδιού. Αυτόνομη θέρμανση, διπλά τζάμια, θέα στη θάλασσα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα πλησίον «Γαρδένιας». Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση, τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα 55 τ.μ. (χωλ, κουζίνα, καθιστικό, υπνοδωμάτιο, μπάνιο με 2 μπαλκόνια), στο κέντρο της Μυτιλήνης στην περιοχή Πλάτανος, οδός Θεοκρίτου 19, στον 1ο όροφο. Πληρ. τηλ. 2251091635, 6947-660403. Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι πλήρως ανακαινισμένο, σε διώροφη οικοδομή στη Σουράδα, με θέα τη θάλασσα. Διαθέτει εσωτερική θέρμανση & τζάκι. Πληρ. τηλ. 6945-051340, 6970404758. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη μεζονέτα στη Σουράδα 65 τ.μ., δίπλα στο «Θεοπίστη». Πληρ. τηλ. 6944181009. Ενοικιάζεται στο κέντρο γκαρσονιέρα, 30 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, πλήρως εξοπλισμένη. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μεγάλο ημιεπιπλωμένο δυάρι, 70 τ.μ., 3ου ορόφου, πλησίον γηπέδου. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 1 άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, κεντρική θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζονται 2 τριάρια 90 και 70 τ.μ., στην Καβέτσου. 1) Άνετο σαλόνι, ανακαινισμένη, μεγάλη, ξεχωριστή κουζίνα, με πολλά ντουλάπια, 2 Υ/Δ, 2 μπαλκόνια, κεντρική θέρμανση. 2) Σαλόνι, ξεχωριστή μικρή κουζίνα, 2 Υ/Δ, μικρό χωλ, άνετο μπάνιο, μπαλκόνι. Τιμή 350 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr Ενοικιάζονται γκαρσονιέρα επιπλωμένη και ανακαινισμένη, στην Ιπποκράτους (Αθήνα) και ένα δυάρι στο κέντρο της Μυτιλήνης, οδός Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 6932-039201.

Ενοικιάζεται δυομισάρι 65 τ.μ., στο 2ο όροφο τριώροφης πολυκατοικίας, στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, χωλ, κουζίνα, 1 άνετο υπνοδωμάτιο και 1 μικρό δωμάτιο (που μπορεί να γίνει παιδικό, ξενώνας ή αποθήκη). Κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr

Ενοικιάζεται στην περιοχή της Νεάπολης δυάρι επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα, με κήπο. Θα είναι διαθέσιμο από 20 Νοέμβριου. Τιμή 280 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται ανακαινισμένη διώροφη μονοκατοικία 85 τ.μ., στην Επάνω Σκάλα. Σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, μεγάλο μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, αυλή, 2 είδοσοι. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται μικρό δυάρι, επιπλωμένο, στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής, τιμή 230 €. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο Κιόσκι, με θέρμανση και ζεστό νερό. Πληρ. τηλ. 22510 26894, 22510 29315.

Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα, επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 €. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 36 τ.μ., στην Καλλιθέα, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6971-696328, κ. Ελένη. Δυάρι ενοικιάζεται με αυτόνομη θέρμανση, καλοριφέρ και air-condition, με ιδιωτικό πάρκινγκ, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον μαρίνας). Πληρ. τηλ. 6944-696907.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σκαμανδρίου, κάτω από το γήπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 220 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην Επάνω Σκάλα, 30 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται οικία στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, 4ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια και ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα ισογείου 25 τ.μ., με ιδιωτική αυλή, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 190 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www. realpro.gr Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, 2 Υ/Δ, αποθήκη, κουζίνα, τουαλέτα, μπαλκόνι και βεράντα, αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό θερμοσίφωνα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775.

Ενοικιάζεται διαμπερής ισόγεια οικία 93 τ.μ., με ανεξάρτητη είσοδο και αυλή, 2 Υ/Δ, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, τουαλέτα, αποθήκη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, Ασκληπιού 31 - Χρυσομαλλούσα. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6974-104739 (ώρες επικ. 9:00 - 14:00 & 18:00 - 20:00). Ενοικιάζονται δυάρι και γκαρσονιέρα, πλήρως επιπλωμένα, με αυτόνομη θέρμανση και internet, χωρίς κοινόχρηστα, πλησίον OTE. Πληρ. τηλ. 6947-072445. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κοντά στην παλιά αστυνομία) δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση. Γύρω-γύρω μπαλκόνια με θέα την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα (χωλ, κουζίνα, καθιστικό, Υ/Δ, τουαλέτα) κοντά στο 7ο Σχολείο. Πολύ μεγάλες βεράντες και μπαλκόνια, με προνομιακή θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα σε διπλοκατοικία, 68 τ.μ., με καθιστικό, Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο, WC, αποθήκη αυλή-κήπο. Διαθέτει ψυγείο, τραπέζι με 4 καρέκλες, κρεβάτι, ντιβάνι και τραπεζάκι τηλεόρασης. Με αυτόνομη θέρμανση με δικό του λέβητα, όχι κοινόχρηστα. Τιμή προσιτή, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο, στην Επάνω Σκάλα, στο 2ο όροφο, χωρίς κοινόχρηστα, A/C, μπαλκόνι με θέα στο Κάστρο, μικρό W/C. Πληρ. τηλ. 22510 41196 6974-472262, www.realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Ενοικιάζεται τριάρι, μονοκατοικία, επιπλωμένο, με αυλή, στην περιοχή Συνοικισμός Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι, 56 τ.μ., στη Βαρειά, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, air-condition και πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6979-461282, 6974412790. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες, δυάρια, μονοκατοικίες, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-realestate.gr Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα και αυτόνομη θέρμανση, στην οδό Κερκύρας 33. Πληρ. τηλ. 22510 25052, 6972-073048. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα ισόγεια σε διώροφο κτήριο, οδός Οικονόμου Τάξη 1, κάτω από το Γηροκομείο, διαμπερές, τελείως ανεξάρτητη, 2 δωμάτια και χωλ, με αυτόνομη κεντρική θέρμανση, με αυλή και δέντρα, βεράντα, 2 πρόσωπα (επί της κεντρικής οδού και επί της αυλής), καλυμμένους βοηθητικούς χώρους. Πληρ. τηλ. 6934-623586 και 22510 24121. Ενοικιάζεται ισόγειο 3άρι διπλοκατοικίας στη Χρυσομαλλούσα, ανεξάρτητο καυστήρα καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι, στο κέντρο της Μυτιλήνης, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με ξεχωριστό Υ/Δ, μπαλκόνι, αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο γωνιακό τεσσάρι 105 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Καινούργια κουζίνα με πάσο, ενιαίος χώρος με σαλόνι, 3 μεγάλα υπνοδωμάτια, άνετο μπάνιο, εσωτερική αποθήκη, μεγάλο γωνιακό μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα τριάρι με αυλή, υπερυψωμένο ισόγειο χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, στη Νεάπολη (κοντά στο Λασία) 22520 93342. Ενοικιάζεται καινούργιο τριάρι, διαμπερές, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας (Ασκληπιού και Πρωτοπάτση γωνία), με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6977-073936, 22530 23378, 22530 23911. Ενοικιάζεται ρετιρέ, πλήρως ανακαινισμένη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στην περιοχή Καλλιθέας, Α/C, TV, ημιξεχωριστή μικρή κουζίνα, θέρμανση, μεγάλη ταράτσα. Τιμή 260 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Ενοικιάζεται άνετη επιπλωμένη γκαρσονιέρα σε μονοκατοικία, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Μπαλκόνι με θέα στην πόλη, χωρίς κοινόχρηστα, ανακαινισμένο μπάνιο, 2 A/C, φρεσκοβαμμένο, τιμή 250 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 €. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, 40 τ.μ., στη Σουράδα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνα, διάδρομος, μεγάλο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, κεντρική θέρμανση, ανεξάρτητη είσοδος, αυλή, χωρίς κοινόχρηστα, πλήρως ανακαινισμένη. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται στο κέντρο γκαρσονιέρα 30 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, πλήρως εξοπλισμένη. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι 40 τ.μ., ισόγειο, επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, περιοχή Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Καλλιθέας καινούργια οικία, με αυτόνομη θέρμανση, και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Χάλικα επιπλωμένη γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και με μία θέση πάρκινγκ, τιμή 280 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι 60 τ.μ., στο Βουναράκι, με χωριστό το δωμάτιο από την κουζίνα, τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα 35 τ.μ., 1ου ορόφου, επιπλωμένο, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητο πλεονεκτικό 2άρι πάνω ορόφου, στην Κράτηγο (πέρα από το αεροδρόμιο) με αυτόνομο καλοριφέρ και πανοραμική θέα στη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται δυάρι στην περιοχή Βουναράκι, 60 τ.μ., με χωριστά το δωμάτιο και το καθιστικό, τιμή 350 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται τριάρι στην περιοχή Χρυσομαλλούσα, 4ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια και ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Αεροπόρου Γιανναρέλλη, γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, 25 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 250 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., δωρεάν νερό, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου γκαρσονιέρα επιπλωμένη, 2ου ορόφου, 40 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένη & πλυντήριο, τιμή 300 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 36 τ.μ. ισόγειο, με χωριστό υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 280 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη επιπλωμένη γκαρσονιέρα - στούντιο, 30 τ.μ., πρώτου ορόφου, στο κέντρο της Μυτιλήνης, με κλιματιστικό, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μονοκατοικία με 4 υπνοδωμάτια πίσω από το «Μουσικό Καφενείο», πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη, με 2 μπάνια, TV, ψυγείο πλυντήριο κτλ. Ιδανική για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη ρετιρέ γκαρσονιέρα 5ου ορόφου, με ολοκαίνουργια κουφώματα, στη Βοστάνη. Διαθέτει καλοριφέρ και air-condition και μεγάλη βεράντα με θέα στη θάλασσα. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένο 3άρι 1ου ορόφου στην Επάνω Σκάλα (πλησίον 8ου Δημοτικού) με ηλεκτρικές συσκευές, ιδανικό και για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται διαμπερές πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο 3άρι, 2ου ορόφου στη Χρυσομαλλούσα, με ηλεκτρικές συσκευές, ιδανικό και για συγκατοίκηση. Διαθέτει αυτόνομο καλοριφέρ και air-condition. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται δυάρι 40 τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας (Υφαντήριο), σε διπλοκατοικία, χωρίς κοινόχρηστα. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, 50 τ.μ., υπερυψωμένο ισόγειο, τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζονται διαμερίσματα 1 ή 2 υπνοδωματίων, επιπλωμένα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6972-844003 και 6944533866.


14

Ενοικιάζεται διαμέρισμα ισόγειο στην περιοχή Μαύρα Σίδερα στη Μυτιλήνη, 52τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής, σε εξαιρετική θέση, στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 120τ.μ., με μεγάλο οικοπεδικό χώρο. Το ισόγειο αποτελείται από κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, WC, τζάκι, βεράντες μεγάλες. Ο όροφος αποτελείται από 4 υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλες βεράντες. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

ΤΡΙΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Πωλείται πύργος διατηρητέος στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Μακρύ Γιαλό στη Μυτιλήνη, τριώροφος, 175τ.μ. ο κάθε όροφος, με μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κτίσμα στο Πλωμάρι, κατάλληλο για κατάστημα στον κεντρικό δρόμο, 30 τ.μ και με υπόγειο χώρο 30 τ.μ., σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, ολοκαίνουργια, 128τ.μ., με γκαράζ, στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75τ.μ., στην οδό Κ. Βάρναλη στη Χρυσομαλλούσα στη Μυτιλήνη, με χώρο πάρκινγκ, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην περιοχή Παπά Χατζή στο Πλωμάρι, 120 τ.μ., κατάλληλο για βιοτεχνικό εργαστήριο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, συνολικής έκτασης 1.600τ.μ., με δικαίωμα δόμησης 400τ.μ.. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην οδό Ευρυδάμαντος στον Άγιο Σώστη στην Αθήνα, 217τ.μ. με πατάρι 106 τ.μ., κτισμένο το 1979. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 879,78τ.μ. εντός οικισμού, στο Μεσαγρό Γέρας. Στο οικόπεδο υπάρχει αποθήκη 16,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα επί του κεντρικού δρόμου Μυτιλήνης-Αεροδρόμιου, 55τ.μ. σε οικόπεδο 500τ.μ. Τιμή πώλησης 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο στη θέση Καλάμι Μελίντας Παλαιοχωρίου, εμβαδού 7.188,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα σε πάροδο της Ερμού στη Μυτιλήνη (Μπας Φανάρ) πλήρως ανακαινισμένο και με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνολικού εμβαδού 60 τ.μ. (30 ισόγειο και 30 όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται 2 οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64τ.μ. και 663,31τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, νεόδμητη, 120τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα σε εξαιρετική θέση στην Παναγιούδα, 115τ.μ. και υπόγειο 90τ.μ.. Το ισόγειο αποτελείται από κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, WC. Ο όροφος αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης 125τ.μ., με υπόγειο 90τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μονοκατοικία σε καλή κατάσταση, διώροφη, 160τ.μ., στον Άγιο Ευδόκιμο Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα, με πανέμορφη θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 40τ.μ. στην Αγία Φωτεινή Μυτιλήνης, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιυπόγειο διαμέρισμα 89τ.μ., στην Αγία Φωτεινή Μυτιλήνης, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα ολοκαίνουργια, πολυτελούς κατασκευής, στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα, με καταπληκτική θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες υπό κατασκευή στα Αλυφαντά, σε εξαιρετικό σημείο, 130τ.μ. με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες σε προνομιακό σημείο στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 135τ.μ με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου στο Χάλικα Μυτιλήνης, με εξαιρετική θέα και άριστη κατασκευή, 67τ.μ. και 10τ.μ. αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες 133τ.μ. εκάστη στο Σκόπελο της Γέρας, με 300τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφη παλαιά οικία 110τ.μ., με οικοδομική άδεια επισκευής, στον Άγιο Γεώργιο Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τοποθεσία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο νεόδμητο διαμέρισμα 67τ.μ., άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιά οικία στην οδό Πατριάρχου Κυρίλλου στη Μυτιλήνη, σε οικόπεδο 125 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 56τ.μ., νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες στην οδό Θεοκρίτου στη Μυτιλήνη (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφη οικία 71,24τ.μ., στην Αγία Παρασκευή Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., 1ου ορόφου, νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα υπό κατασκευή, 110τ.μ., με ισόγειο γκαράζ 27τ.μ. και ημιυπαίθριους 30τ.μ., καθώς και με αυλή αποκλειστικής χρήσης, στη Βαρειά Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγεια οικία υπό κατασκευή, 70τ.μ., με ισόγειο γκαράζ 24τ.μ., ημιυπαίθριους 14τ.μ. και αυλή αποκλειστικής χρήσης, στην περιοχή Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 115,10τ.μ., στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 3.288τ.μ., στην περιοχή Τρούπια Μανταμάδου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο στο Μεγαλοχώρι, 500τ.μ., σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα 1.200τ.μ., έκαστο, σε πολύ καλό σημείο επί της οδού Πλωμαρίου - Αγίας Βαρβάρας. Χτίζει έκαστο 400τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται προνομιακά οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, εφαπτόμενα στον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης, σε πολύ καλές τιμές. Θέα απεριόριστη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα στην περιοχή Πλατάνι Πλωμαρίου, σε πολύ καλές τιμές. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται στην περιοχή Βάγιες - Ακρωτήρι Μυτιλήνης οικόπεδο 700τ.μ., με παλαιά οικία (χρήζει γενικής επισκευής) διώροφη, 80τ.μ. ο κάθε όροφος, με απίστευτη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

κού δρόμου Πλωμαρίου - Μελίντας, εμβαδού 5.785,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται τριώροφη οικία σε πολύ καλή κατάσταση, κατοικήσιμη, με πολύ καλή θέα, 35τ.μ. ο κάθε όροφος, στην περιοχή Πλάτανος Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα υπό κατασκευή στην περιοχή Ακρωτήρι Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 100τ.μ. το καθένα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής 115 τ.μ. (ισόγειο-όροφος) με υπόγειο και γκαράζ, στην περιοχή Ακαδημία Μυτιλήνης. Σε πολύ καλό σημείο και με άριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικία στη Βρίσα Πολιχνίτου, 120τ.μ., πλήρως ανακαινισμένη με τιμή πώλησης 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται προνομιακή οικία 100τμ. με οικοπεδικό χώρο 4.000τ.μ, δενδροφυτεμένο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μονοκατοικία 150 τ.μ. με υπόγειο 80τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500τ.μ. στα Βατερά του Πολιχνίτου. Είναι σε πολύ καλό σημείο, 50μ. από τη θάλασσα και την παραλιακή επαρχιακή οδό. Είναι άριστης κατασκευής και με άριστα διαμορφωμένο τον εξωτερικό χώρο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται στην Παναγιούδα, μεζονέτες 100 και 115 τ.μ. με υπόγεια 50 και 75τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιό αρχοντικό, κατοικήσιμο, με πανέμορφη θέα στο Μεγαλοχώρι, με δενδρόφυτο οικόπεδο 2.000τ.μ.. Το οίκημα είναι 80τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται διαμερίσματα στη Λαγκάδα Μυτιλήνης, 110τ.μ.στον 1ο όροφο, άριστης κατασκευής με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών πολυτελούς κατασκευής, με διπλή πισίνα, σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου 90 τ.μ. στη περιοχή Ταρσανάς Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται παλαιά οικία 84τ.μ. με αυλή 10τ.μ. στη Μυτιλήνη (περιοχή Δικαστήρια). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα νεόδμητα, 99τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον πρώτο όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται παλαιά οικία εμβαδού 70τ.μ. μετά του οικοπέδου της, εμβαδού 700τ.μ., στο Μεσαγρό Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται 4 μεζονέτες εμβαδού 99,65τ.μ. η κάθε μια, στο Σκόπελο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφη οικία 150τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης - Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλούνται πολυτελέστατες μεζονέτες παραδοτέες άμεσα, νεόδμητες, πλήρως εξοπλισμένες 160τ.μ. (ισόγειο-όροφος) και υπόγειο 80τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή της Νεάπολης Μυτιλήνης. Απέχουν 100μ. από τον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Έχουν πλήρη αυτοτέλεια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται νεόδμητη οικία στο Αμουδέλι Πλωμαρίου, 80τ.μ., με άριστη θέα, σε προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειος οικία 30Χ2=60τ.μ. με αυλή, κατοικήσιμη στο καταπράσινο και πανέμορφο Μεγαλοχώρι, προσβάσιμο σε αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιά οικία, με ισόγειο 50τ.μ., όροφο 50τ.μ., που βρίσκεται στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην οδό Λορ. Μαβίλη, με αυλή 30τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου αποτελούμενη από16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα κατασκευής 2002, επί του επαρχιακού δρόμου Περάματος-Πύργοι Περάματος, άριστης κατασκευής, πλήρως εξοπλισμένο, που αποτελείται από ισόγειο κατάστημα (ταβέρνα) 100τ.μ. με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό και τον 1ο όροφο που αποτελείται από 3 αυτόνομες γκαρσονιέρες υπερλούξ με βεράντες, συνολικά 100τ.μ. Το ακίνητο έχει οικοπεδικό χώρο 1.600 τ.μ. Έχει απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας και απέχει 20 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα με απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας επί του επαρχιακού δρόμου Πηγαδάκια-Πέραμα με οικόπεδο 2.500 τ.μ., που λειτουργεί ως Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Είναι προνομιακό και σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται αποθήκη στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 300τ.μ. στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα στο 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Καλλονής - Πέτρας, 130τ.μ., κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχει μεγάλο αύλειο χώρο για πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται αποθήκη στον Καρά Τεπέ, 144τ.μ. επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας. Τιμή ενοικίασης 850 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 37,5στρεμ. στη Γέρα, με χαραγμένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας, χωρισμένο σε 7 επιμέρους οικόπεδα, άρτια και οικοδομήσιμα. Στην ακτή εφάπτεται σε μήκος 250μ.. Έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και γεώτρηση. Περιέχει 850 ελαιόδεντρα και 100 οπωροφόρα. Έχει απεριόριστη θέα σε ένα πανέμορφο τοπίο του κόλπου Γέρας. Πραγματική πρόκληση για σοβαρό επενδυτή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 15στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, εφαπτόμενο στη θάλασσα, στο Μόλυβο Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. οικόπεδο εμβαδού Πωλείται 4.280,30τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου (περιοχή Πηγαδούλι ή Άγιος Ιωάννης). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 526,85τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 333,66τ.μ., στη θέση Προφήτης Ηλίας Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 7.884τ.μ., στη θέση Αυλάκι Ανάξου δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας κατά μήκος 47μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Άγιο Ισίδωρο, εμβαδού 1.202τ.μ.. Απόσταση από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης 90μ.. Έχει συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο συνολικής έκτασης 390τ.μ., σε άριστη θέση στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, με συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 300τ.μ., σε άριστη θέση. Απέχει 60μ. από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης και κτίζει οικία 180τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή Κλίβανος Πλωμαρίου, πάνω στον περιφερειακό δρόμο, εμβαδού 484,03τ.μ.. Κτίζει 290,4τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, εφαπτόμενο του επαρχια-

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα εμβαδού 448,47τ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος-οικόπεδο 770τ.μ. με ημιτελές κτίσμα (καρά γιαπί) ισόγειο 100τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμάρι - Μεγαλοχώρι, συνολικής έκτασης 2.830τ.μ. στην περιοχή Ροδαφνίδια Πλωμαρίου. Έχει οικοδομική άδεια και χτίζει 2 οικίες από 100τ.μ. εκάστη. Στα όρια του οικοπέδου υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 2στρεμ. με εξοχικό σπίτι 75τ.μ. και αποθήκη 30τ.μ. στην Ευρειακή δήμου Γέρας. Το οικόπεδο απέχει από τη θάλασσα 250μ., έχει 2 γεωτρήσεις, 30 οπωροφόρα δένδρα και βρίσκεται εντός του οικισμού. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα 4 στρεμμάτων εφαπτόμενα στην παραλία Μελίντας Πλωμαρίου, άρτια και οικοδομήσιμα. Σε πολύ προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 450τ.μ. με οικία 60τ.μ. στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 4.700τ.μ. στην Αγία Μαρίνα στη Μυτιλήνη, σε πολύ καλή τοποθεσία. Κτίζει οικία 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. οικόπεδο εμβαδού Πωλείται 5.251,52τ.μ. εκτός οικισμού στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο 6.500τ.μ., εφαπτόμενο του εθνικού δρόμου Μυτιλήνης - Καλλονής, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 6.053τ.μ. στη Λάρσο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 4.700τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 68,12 τ.μ. στον Άγιο Ευδόκιμο (ΙΚΑ) στη Μυτιλήνη. Κτίζει 166,56τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην οδό Γιαννιτσών στη Μυτιλήνη, 252τ.μ. και κτίζει οικία 250τ.μ. και υπόγειο 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Πληγώνι Μυτιλήνης, 160τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Συνοικισμό στη Μυτιλήνη, 166,79τ.μ. σε εξαιρετική θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται έκταση 5.000τ.μ. στο Πυργί της Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και το οποίο οικοδομεί 196τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα-οικόπεδο με παλαιό κτίσμα εμβαδού 1.226,46 και 2.474,88 τ.μ. στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ελαιόκτημα 80στρεμ. στην περιοχή Κάραβος Μεγαλοχωρίου, εφαπτόμενο σε αγροτικό δρόμο. Περιέχει 800 ελαιόδεντρα. Είναι κατάλληλο για αγροτοτουριστική μονάδα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται αγρόκτημα 100μ. από τη θάλασσα με απεριόριστη θέα, με αμαξιτό δρόμο, με γεώτρηση, με ηλεκτρικό ρεύμα στα όριά του, συνολικής έκτασης 35στρεμ., στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος στα όρια του οικισμού Παπάδου. Έχει γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα και μικρή αποθήκη. Έχει συνολική έκταση 7στρεμ. και είναι προσβάσιμος με αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 20στρεμ. στην περιοχή Λιώτα Άντισσας, άριστα περιποιημένο και περιφραγμένο, επί του επαρχιακού δρόμου Γαβαθάς - Λιώτα, κατάλληλο για οικοδόμηση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιτελής οικοδομή (σκελετός από μπετόν), ολικής επιφάνειας ορόφων 396τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 654τ.μ.. Το κτίσμα έχει και υπόγειο. Το ακίνητο βρίσκεται στον Τρύγονα επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου - Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 20στρεμ. περίπου, στη θέση Άνω Χωριό Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 25στρεμ., εφαπτόμενο παραλίας με αμμουδιά 100μ., πολυεπίπεδο με ιδιωτικό αγροτικό δρόμο μέχρι την παραλία και με καταπληκτική θέα, στη θέση Αγριλιά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα, συνολικής έκτασης 60στρεμ., στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 1στρέμ. στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 150στρεμ., στην περιοχή Στροβήλια Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 6.034,945τ.μ. στη θέση Κόκαλα Αγίου Ισιδώρου δήμου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 48στρεμ., στην περιοχή Άγιος Γρηγόριος Σκοπέλου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 8στρεμ., με 2 στάβλους στη θέση Τσιπ’ριά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. αγρόκτημα εμβαδού Πωλείται 3,8στρεμ. στον Καρυώνα Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 10στρεμ. στο Φτέλι Γέρας, κατάλληλο και για ανέγερση κατοικίας, εφαπτόμενο αγροτικού δρόμου με μικρό οικίσκο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται φορτηγό αγροτικό αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση, 3 τόνων, DAIHATSU. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται σκάφος ξύλινο, τύπου LIBERTY, με ερασιτεχνική άδεια, μηχανή πετρελαίου VOLVO 25 ίππων υδρόψυκτη και ολικό μήκος επάνω 6μ.. Έτος κατασκευής το 2000. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι) τρεχαντήρι, σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5μ. με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίππων, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2.000μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι), καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.


15

ΤΡΙΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ., καινούργιο, 1ου ορόφου, στην κεντρική αγορά (Ερμού). Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, καινούργιες και επιπλωμένες, στην περιοχή Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο & εξοπλισμένο, διαθέτει πάρκινγκ, στην Ε. Βοστάνη 50, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 94550, 6945-544386. Ενοικιάζεται στην περιοχή Χρυσομαλλούσας οικία 4ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια και ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται εξαιρετικό ανεξάρτητο διαμέρισμα 110 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια (μάστερ υπνοδωμάτιο με δικό του μπάνιο), έξτρα δεύτερο μπάνιο, πάνω από το Ακρωτήρι, σε ιδιόκτητη πολυτελή οικοδομή. Ήσυχο περιβάλλον με απεριόριστη πανοραμική θέα. Αυτόνομη θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ. περίπου, 2ου ορόφου, στην Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα 40τ.μ., στα Πυργέλια, σε ιδιόκτητη οικοδομή χωρίς κοινόχρηστα, πλήρως εξοπλισμένη και επιπλωμένη με καλοριφέρ, air-condition και ηλιακό. Εξαιρετική τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι λογαριασμοί (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΜ, καλοριφέρ κ.τ.λ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριώροφη μονοκατοικία 160τ.μ., κοντά στην οδό Καβέτσου, με 6 κύρια δωμάτια και χωλ. Ενδείκνυται για επαγγελματική χρήση (γραφείο, ιατρείο, δημόσια υπηρεσία, τμήματα του Πανεπιστημίου και άλλες δραστηριότητες) και για κατοικία. Σε καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate. com Μυτιλήνη, Καγιάνι, ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Πωλείται μονοκατοικία, κατασκευής 2002, 57 τ.μ., 1 Υ/Δ, με 30 τ.μ. ταράτσα, απεριόριστη θέα, σε άριστη κατάσταση, 90.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE187043). Μυτιλήνη, Καγιάνι, ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Πωλείται μονοκατοικία, 70 τ.μ., 2 Υ/Δ, με αποθήκη, σε άριστη κατάσταση, δυνατότητα δόμησης επιπλέον ορόφου 70 τ.μ., 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE187036). Μυτιλήνη, Μαύρα Σίδερα, ΕΥΚΑΙΡΙΑ! Πωλείται διαμέρισμα 4ου ορόφου, 105 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, κουζίνα με πάσο, διαμπερές, με θέα βουνό και θάλασσα, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-181157). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα, ΕΥΚΑΙΡΙΑ! Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου, 70 τ.μ., με μεγάλη κουζίνα, άνετο σαλόνι, 1 Υ/Δ, μπάνιο και χωλ, σε καλή κατάσταση, 70.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE175706). Μυτιλήνη, Ακλειδιού, πωλείται διαμέρισμα 75 τ.μ., με 2 Υ/Δ, απεριόριστη θέα, μπόιλερ, ηλιακό, 2 θέσεις στάθμευσης, σε άριστη κατάσταση, κατασκευής 2005, 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-185162). Μυτιλήνη, πωλείται διαμέρισμα 48

Ενοικιάζεται επιπλωμένη ανεξάρτητη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου, διώροφης οικοδομής, με αυτόνομο καλοριφέρ και θέα στο λιμάνι, 150μ. από παλιά Αστυνομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται τριάρι επιπλωμένο, 2ου ορόφου, πάνω από το γήπεδο, σε διπλοκατοικία, κατάλληλο και για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται μεγάλο άνετο τριάρι, 90τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, 2ου ορόφου, σε άριστη κατάσταση και αυτόνομο καλοριφέρ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται ισόγεια γκαρσονιέρα ενιαίου χώρου στη Χρυσομαλλούσα με αυτόνομο καλοριφέρ. Έχει μεγάλη, άνετη βεράντα. Δυνατότητα να επιπλωθεί. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Eνοικιάζεται ισόγειο επιπλωμένο διαμέρισμα 70τ.μ. (με αυλή), σε διπλοκατοικία στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται ανεξάρτητη ισόγεια επιπλωμένη γκαρσονιέρα σε μονοκατοικία στην οδό Θησέως 6 (πάνω από τον Πλάτανο - 5 λεπτά από τον Άγιο Θεράποντα) με αυλή και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα καινούργια, 1ου ορόφου με αυτόνομη θέρμανση, κοντά στην αγορά της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-732918, 22520 42377. Ενοικιάζεται πλησίον «Γαρδένιας», μεγάλο άνετο οροφοδιαμέρισμα, 2 υπνοδωματίων, 100τ.μ., στον πάνω όροφο μικρής οικοδομής με 3 διαμερίσματα. Διαθέτει τζάκι, βοηθητικό WC, αυτόνομο καλοριφέρ και άνετη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. τ.μ., σε καλή κατάσταση, 50.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE185627). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα, πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου, 67 τ.μ., 2 Υ/Δ, σε πολύ καλή κατάσταση, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-181235). Μυτιλήνη, Επάνω Σκάλα, πωλείται μονοκατοικία 95 τ.μ., με 2 Υ/Δ και δυνατότητα για 3, πλήρως ανακαινισμένη, με αυλή, σε άριστη κατάσταση, 155.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-181203). Καλλονή, πωλείται μονοκατοικία 100 τ.μ., με 2 Υ/Δ, αποθήκη, κυρίως μπάνιο, κουζίνα, 100.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE173755). Μυτιλήνη, Καλλιθέα, πωλείται μονοκατοικία, 85 τ.μ., με 2 Υ/Δ, αποθήκη, θέα, βεράντες, 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173673). Μυτιλήνη, Καλλιθέα, πωλείται μονοκατοικία 80 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ανακαινισμένη κουζίνα, αυλή, ηλιακό θερμοσίφωνα, αποθήκη, θέα, βεράντες, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-180566). Μυτιλήνη, Ταξιάρχες, πωλείται μονοκατοικία 78 τ.μ., με 2 Υ/Δ, απεριόριστη θέα. Θέλει επισκευές. 52.000 ευρώ. Aspis Real Estate.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, ενιαίου χώρου, στην οδό Βύρωνος, πάνω από την Ερμού, σε ιδιόκτητη διώροφη οικοδομή με 3 γκαρσονιέρες. Χωρίς κοινόχρηστα, διαθέτει και πλυντήριο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μεζονέτα 140τ.μ., στη Νεάπολη. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 μεγάλα υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο, μεγάλη αυλή, αποθήκη-γκαράζ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Ενοικιάζεται άνετο δυάρι 3ου ορόφου, σε πολύ καλή κατάσταση, με πάρκινγκ, απέναντι από το Φροντιστήριο Πλάτωνα, στη Γυμν. Δαυίδ, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6944-472977, 6978-610855, 22510 82461, 44453. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες, δυάρια, τριάρια, μονοκατοικίες, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και τα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvosrealestate.gr Eνοικιάζεται ισόγειο διαμέρισμα 90τ.μ., πλησίον Ν. Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, με αυλή, στην περιοχή Ακλειδιού. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Ενοικιάζεται στου Ζωγράφου, οδός Πολυφήμου, κάθετος Λ. Παπάγου, 3η στάση, τριάρι, 70τ.μ., γωνιακό, με θέα το Λυκαβηττό. Ιδανικό για 2 φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6934145890 και 6936-694299. Ενοικιάζεται στο Βουναράκι καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέραστούντιο, 28τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και κλιματιστικό, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Eνοικιάζεται ισόγεια γκαρσονιέρα, ανακαινισμένη, 30τ.μ., επιπλωμένη, πλησίον Ν. Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-180580). Μυτιλήνη, Καμάρες, πωλείται μονοκατοικία 99 τ.μ., με 2 Υ/Δ, θέα, διαμπερής, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-167635). Μυτιλήνη, Καμάρες, πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ., 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE168046). Μυτιλήνη, Βίγλα, πωλείται γκαρσονιέρα 29 τ.μ., 1ου ορόφου, 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-169323). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα, 60 τ.μ., κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173969). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 117.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE173972). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ., 2ου ορόφου, κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 125.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE173976). Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα 110 τ.μ., κατασκευής 2010, με 2 Υ/Δ, 230.000 ευρώ.

Ενοικιάζεται αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 - 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com Πύργοι Θερμής. Οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες, επιπλωμένες μονοκατοικίες. Μισθώνονται με την ημέρα ή και κατ’ έτος. Πληρ. τηλ. 6937-052647. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται διαμέρισμα 74 τ.μ., 3ου ορόφου, στην Π. Κουντουριώτου 1, ενδείκνυται και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 6972-319890. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα στη Στρατή Μυριβήλη 60 - 62, σε κτήριο 4 διαμερισμάτων, 116 τ.μ., με αποθήκη 36 τ.μ. στο υπόγειο, διαμπερές, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, 3 Υ/Δ, 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6972-422195, 6939-667220. Πωλείται μεζονέτα 2 Υ/Δ στον Αφάλωνα. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται καινούργια παραλιακά διαμερίσματα στη Σκάλα Μιστεγνών, 1ου και 2ου ορόφου, από 25 μέχρι 65 τ.μ., με βεράντες και μπαλκόνια με θέα, επιπλωμένα με A/C, TV, 20 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr Πωλείται μεγάλο δυάρι στην περιοχή Χρυσομαλλούσης. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE167557). Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., κατασκευής 2010, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, βεράντες, ηλιακό θερμοσίφωνα, 270.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-170951).

Πωλείται πολυτελές, πλήρως ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα, δίπατο, 120 τ.μ., στην περιοχή Λαζαρέτου. Κάτω: Ενιαίος χώρος σαλόνιτραπεζαρία με τζάκι, κουζίνα από άριστα υλικά, με πάσο και σποτάκια στο ταβάνι, ενσωματωμένες ηλεκτρικές συσκευές AEG (κουζίνα, φούρνος μικροκυμάτων, ψυγείο), μεγάλο μπάνιο με υδρομασάζ, 2 Υ/Δ, μπαλκόνι. Πάνω: 1 Υ/Δ, WC, μεγάλη βεράντα 40 τ.μ., με υπέροχη θέα. Ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, 3 Α/C. Πληρ. τηλ. 22510 411956, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr (κωδ.267). Πωλείται παλαιά πέτρινη διώροφη οικία στο Σκόπελο, 37,53 τ.μ. έκαστος όροφος. Με 2 βοηθητικά κτίσματα: Α. 10 τ.μ. και Β. 18 τ.μ.. Συνολικό εμβαδόν οικοπέδου 138 τ.μ.. Τιμή 27.000. Πληρ. τηλ. 22510 20409. Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα, δυάρι 75 τ.μ., στην περιοχή Λαζαρέτου. Μεγάλος χώρος σαλόνι - τραπεζαρία, γωνιακή κουζίνα, άνετο Υ/Δ με 2 ντουλάπες, ευρύχωρο μπάνιο με γωνιακή μπανιερά (υδρομασάζ), έξτρα ντουλάπα, αυτόνομη θέρμανση, 2 A/C, μπαλκόνι, αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 411956, 6974-472262, www. realhouses.gr/, info@realhouses. gr (κωδ. 268) Πωλείται στο Καγιάνι καινούργια lux (πλήρως ανακαινισμένη), πολυτελής οικία, 95 τ.μ., συν σοφίτα 20 τ.μ.. Μεγάλο σαλόνι με τζάκι, ημιξεχωριστός χώρος κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο στο ισόγειο και 1 στη σοφίτα, 2 μπάνια, αυλή (35 τ.μ.) με πέργκολα, κτιστό φούρνο και BBQ, μπαλκόνι 15 τ.μ. με πανοραμική θέα στη θάλασσα, 2 είσοδοι, αυτόνομη θέρμανση, κλιματισμός, δορυφορική κεραία και πολλά άλλα extra. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Πωλείται δυάρι 50 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Χωλ, ξεχωριστό Υ/Δ, άνετο σαλόνι, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο, μπαλκόνι με τέντα και θέα, ηλιακός. Τιμή 53.000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα, ημιωρόφου, 75 τ.μ., στον Άνω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλούνται διαμερίσματα με γκαράζ και αποθήκη, καινούργια, στην περιοχή Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλείται δυάρι 72 τ.μ., 1ου ορόφου, στην περιοχή Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-164943). Μυτιλήνη, πωλείται μονοκατοικία 385 τ.μ., κατασκευής 2006, με 6 Υ/Δ, αποθήκη, θέα, βεράντες, πισίνα, 4 μπάνια. 290 τ.μ. ισόγειο, 165 τ.μ. 1ος όροφος, εμβαδόν οικοπέδου 3.200 τ.μ., 1.700.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE168888). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται γραφείο 101 τ.μ., 170.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE173246).

Καλλονή, Παράκοιλα, πωλείται μονοκατοικία 110 τ.μ., με 3 Υ/Δ, θέα, 75.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-179849).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται κατάστημα 150 τ.μ., στην περιοχή του Γηπέδου, 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-170141).

Μυτιλήνη, πωλείται μονοκατοικία στα Πυργέλια, 90 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κουφώματα από ξύλο καστανιάς, με αυλή, 170.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-179879).

Μυτιλήνη, πωλείται κατάστημα 695 τ.μ., 1.150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173906).

Μυτιλήνη, 5 λεπτά από το κέντρο, πωλείται νεόδμητη μονοκατοικία 230 τ.μ., υπερπολυτελείας, με πισίνα, 5 Υ/Δ, 7 μπάνια, 2 κουζίνες, 2 τζάκια, μπόιλερ, ηλιακό, αυτόνομη θέρμανση, air-condition, 300 τ.μ. βεράντες, σε οικόπεδο 1.972 τ.μ., 600.000 ευρώ. Aspis Real

Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παλιά μονοκατοικία 27 τ.μ. συν υπόγειο 27 τ.μ., με καταπληκτική θέα, στην Αγία Μαρίνα. Εξωτερική αποθήκη 14 τ.μ., ρεύμα, νερό, κτίζει 2 ορόφους. Τιμη 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα 165 τ.μ., κατασκευήs 2010, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-170133).

Μυτιλήνη, πωλείται διαμέρισμα 80 τ.μ., 3 Υ/Δ, 155.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-179777).

Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ., με 50 τ.μ. ισόγειο χώρο, στη Βαρειά (επί του παραλιακού δρόμου), τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Καλλονή, πωλείται οικόπεδο 4.900 τ.μ., με ηλεκτρικό, νερό, 250.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173659). Μυτιλήνη, Κουλμπάρα, πωλείται οικόπεδο 93 τ.μ., εντός σχεδίου, 85.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE170720). Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών, πωλείται οικόπεδο 275 τ.μ., 80 μ.

από τη θάλασσα, χτίζει 100 τ.μ., 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-175284). Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών, πωλείται οικόπεδο 550 τ.μ., 80 μ. από τη θάλασσα, χτίζει 200 τ.μ., 80.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE175289). Μυτιλήνη, Λάρσος, πωλείται οικόπεδο 2.792 τ.μ., 135.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE174389). Μυτιλήνη, Λάρσος, πωλείται οικόπεδο 8.700 τ.μ., με δυνατότητα κόμβου, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-177610). Μυτιλήνη, Λουτρά, πωλείται οικόπεδο 422 τ.μ., 60.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE178144). Βατερά, πωλείται οικόπεδο 4.270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με απεριόριστη θέα σε όλη την παραλία των Βατερών, 90.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE168284). Μυτιλήνη, Πληγώνι, πωλείται οικόπεδο, με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-176040).


16 Πωλείται μεζονέτα 72 τ.μ., με θέα, 30 μέτρα από τη θάλασσα 20 χλμ. από τη Μυτιλήνη (Μπαλτζίκι). Ενιαίος χώρος σαλονοτραπεζαρία, 2 μπαλκόνια, διαμπερές, μεγάλο Υ/Δ, WC, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή του 2005. Τιμή 100.000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr

Πωλείται μονοκατοικία 90 τ.μ., με μικρή αυλή στην περιοχή Βουναράκι. Κάτω: μπάνιο, κουζίνα, σαλόνι. Πάνω: 3 δωμάτια, χωλ. Οικόπεδο 68 μ., Σ.Δ. 1,6. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλείται μονοκατοικία 186 τ.μ., σε οικόπεδο 340 τ.μ., με τζάκι, ηλιακό και θέα, πλήρως ανακαινισμένη και με επιπλέον συντελεστή δόμησης 180 τ.μ., περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται καινούργια μεζονέτα 20 μ., από την παραλία, στα Βατερά. Εξωτερική αποθήκη, 2 Υ/Δ, μεγάλο έξτρα σαλόνι, σαλόνι - κουζίνα ενιαίος χώρος, διαμπερής, 2 μεγάλες βεράντες, 2 WC. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Πωλείται μονοκατοικία 190 τ.μ., με αυλή και κλειστό γκαράζ, περιοχή Κιόσκι. Κάτω: μεγάλος χώρος κουζίνα-τραπεζαρία, με τζάκι, ξεχωριστό καθιστικό, χωλ, αυλή, WC. Πάνω: 3 Υ/Δ (το 1 επικοινωνεί με άνετο μπάνιο), μεγάλο χωλ, μπαλκόνι. Αυτόνομη θέρμανση, 3 A/C, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ., καινούργια, με 3 υπνοδωμάτια και θέα, στην περιοχή Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται μονοκατοικία 192 τ.μ. και 60 τ.μ., γκαράζ, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, πενταετίας, σε εξαιρετική κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλείται γωνιακή πέτρινη παλιά μονοκατοικία, σε οικόπεδο 120 τ.μ., με καταπληκτική θέα στο κάστρο, στο Συνοικισμό. Εντός σχεδίου, νερό, ρεύμα, κτίζει 155 τ.μ., 2 ορόφους συν υπόγεια (από την κάτω πλευρά ισόγειο). Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλείται καινούργια μεζονέτα, 4 Υ/Δ, στην περιοχή Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται 2 ξεχωριστές μονοκατοικίες με αυλές, στα Μιστεγνά. Καινούργια παράθυρα, σκεπές, κουζίνες, μπάνια, ανακαινισμένες, με τζάκι, εξωτερικός φούρνος, 800 μ. από τη θάλασσα. Πωλούνται ή μαζί ή χώρια. Σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

ΤΡΙΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 140τ.μ., στην Καλλιθέα, με θέα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτια με δρύινα πατώματα, μπάνιο, WC, θέρμανση: καλοριφέρ, air-conditioner, ηλιακός. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται μονοκατοικία 158 τ.μ. με 4 υπνοδωμάτια, στην περιοχή Αγ. Θεράποντος. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 76 τ.μ., με ημιυπόγειο 25 τ.μ. και αυλή, στον Πολιχνίτο. Καινούργια παράθυρα, ανακαινισμένη κουζίνα και μπάνιο, πέτρες Καρύστου στην αυλή, πλακάκια στο ημιυπόγειο και ντουλάπα, άνετη βεράντα με πλακάκια, μπόιλερ, εξωτερική αποθήκη. Κάτω: σαλόνι, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο, μικρή αποθήκη. Πάνω: χωλ με ντουλάπα, 1 Υ/Δ, βεράντα. Τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Πωλείται δυάρι στον Επάνω Χάλικα 47 τ.μ., νεόχτιστο, επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 50.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στους Λάμπου Μύλους μονοκατοικία 190 τ.μ. και 22 τ.μ. σοφίτα, σε οικόπεδο 2στρεμ., νεόχτιστο, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στα Πυργέλια, μονοκατοικία 70 τ.μ. περίπου, σε ένα επίπεδο, με δύο υπνοδωμάτια και αυλή. Εξαιρετική δυνατότητα για περεταίρω εκμετάλλευση. Έχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης για 40 τ.μ. στον όροφο. Μεγάλη ταράτσα με θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται στο Ακρωτήρι, δύο πολυτελέστατες μεζονέτες ιδιωτικής κατασκευής, με επιπλέον ημιτελές διαμέρισμα 150 τ.μ. Βρίσκονται σε 1.500 τ.μ. οικόπεδο με καταπληκτική πανοραμική θέα, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια με ROCA ήδη υγιεινής, μάρμαρα σε όλα τα δάπεδα, τζάκια, μεγάλες extra ντουλάπες και πολλά επιπλέον ντουλάπια κουζίνας. Εξαιρετική περίπτωση επένδυσης. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται δυάρι 60 τ.μ., μονοκατοικία, κτίζει άλλα 20 τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται παλιά οικία 110 τ.μ., με αυλή και θέα το Κάστρο, στην περιοχή Συνοικισμός. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται δυάρι 46 τ.μ., με αυτονομία, στην περιοχή Νοσοκομείου, τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται διαμέρισμα 78 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, 1ου ορόφου, σε πολύ καλή κατάσταση, περιοχή Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα 110 τ.μ. σε διπλοκατοικία. Περιοχή πρώην γραφεία «Ολυμπιακής». ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251

με γερμανικό λέβητα, air-condition, ηλιακό, μεγάλο πατάρι, 3 Υ/Δ και γεώτρηση, σε οικόπεδο (κήπο) 1.150 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Ενοικιάζεται στην Επάνω Σκάλα, περιοχή Αγίου Νικολάου, γκαρσονιέρα δίχωρη 38 τ.μ., στο 2ο όροφο, με αυτονομία, μεγάλα μπαλκόνια με θέα τη θάλασσα και το κάστρο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται στον Παλαιόκηπο διώροφη μονοκατοικία με 4 Υ/Δ, τραπεζαρία, καθιστικό, κουζίνα, αυλή. Τιμή 48.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται μονοκατοικία 140 τ.μ., στο 12ο χλμ. εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με 80 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, γκαράζ, καλοριφέρ

Πωλείται στην Πέτρα οροφοδιαμέρισμα του επάνω ορόφου διπλοκατοικίας, 96 τ.μ., με 3 Υ/Δ, σαλονοτραπεζαρία, αποθήκη, καλοριφέρ καινούργιο (αυτονομία) και ηλιακό, σε άριστη κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙ-

Πωλείται στο Χάλικα, δυάρι ημιυπόγειο, 45τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένο, μισθωμένο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στο Χάλικα μεγάλο δυάρι υπόγειο 67 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 87.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στην περιοχή Σουράδας, 120 τ.μ., με υπόγειο 70 τ.μ. και δικό του λέβητα, νεόδμητη με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στα Βατερά, μεζονέτα επάνω στη θάλασσα, 100 τ.μ. με οικόπεδο 150 τ.μ., τιμή 250.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στην περιοχή Επάνω Χάλικα τριάρι 68 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, με θέα και 1 γκαράζ, ετοιμοπαράδοτο σε λίγους μήνες. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στον Παιδικό Σταθμό γκαρσονιέρα 24 τ.μ., νεόδμητη, με αυτόνομη θέρμανση και επιπλωμένη. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα δυάρι στις προσφυγικές κατοικίες, 2ου ορόφου, πρόσφατα ανακαινισμένο, με αυτόνομη θέρμανση, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται κτήριο με 2 δυάρια, νεόδμητο, ημιτελές, συνολικού εμβαδού 77,5 τ.μ. και υπόγειο 27,5 τ.μ., στην περιοχή του Πλάτανου, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διαμέρισμα 75 τ.μ., στην οδό Αεροπόρου Γιανναρέλλη, 1ου ορόφου, νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 165.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στην περιοχή Καμάρες παλιά μονοκατοικία διώροφη, 105 τ.μ., τιμή 75.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα-καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 28 ετών. Τιμή 155.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλούναι στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 1ου ορόφου, 60 τ.μ., στην περιοχή Τρία Κυπαρίσσια, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 120.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου, με θέα στη Χρυσομαλλούσα, επί της Μυρογιάννη, 77 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και δικό του πάρκινγκ. Τιμή 140.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105 τ.μ. και υπόγειο 55 τ.μ., με αυτόνομη και ανεξάρτητη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 160τ.μ., σε καλή κατάσταση, περιοχή Αγ. Ευδοκίμου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πλήρως ανακαινισμένο δυάρι, 1ου ορόφου, στο Συνοικισμό, με θέα στη θάλασσα. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα στην περιοχή Χάλικα, 75 τ.μ., 1ου ορόφου και 10 τ.μ. αποθήκη, νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κτήριο ημιτελές, στην περιοχή Πλάτανος, με 2 δυάρια, συνολικό εμβαδό 100 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, μεγάλες βεράντες Τιμή 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα στον Επάνω Χάλικα 140 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, με δικό της λέβητα και απεριόριστη θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μονοκατοικία 2 Υ/Δ, με αυλή, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται τριάρι διαμέρισμα, πλησίον γραφείων «Ολυμπιακής». Τιμή 85.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Πωλείται μεζονέτα 1ου ορόφου 117τ.μ., κατασκευής 2005, με 3 Υ/Δ και 2 μπάνια, στη Βαρειά, τιμή 215.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται προνομιούχα νεόδμητη μεζονέτα, 120τ.μ., με 65τ.μ. ισόγειο, στη Βαρειά. Υπάρχει και γκαράζ, τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλείται μεζονέτα στην περιοχή Ακρωτήρι 138 τ.μ. και 35 τ.μ. γκαρσονιέρα και 22 τ.μ. γκαράζ, αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, μεγάλο καθιστικό, μεγάλη κουζίνα και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 3ου ορόφου, 80τ.μ., με θέα στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται δυάρι 45 τ.μ., στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένο και μισθωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται προνομιούχο καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 1ου ορόφου, 105τ.μ., περιοχή Βαρειάς (υπάρχουν 3 Υ/Δ, γκαράζ και αποθήκη 12τ.μ.). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται μονοκατοικία 70 τ.μ., περιοχή Λαγκάδας, με αυλή και θέα. Τιμή 65.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται τριάρι διαμέρισμα στη Μυρογιάννη - Μακρύς Γιαλός, γωνιακό, 1ου ορόφου, 103 τ.μ., με μπαλκόνια και σε πολύ καλή κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται δυάρι 55 τ.μ. στην περιοχή του γηπέδου Μυτιλήνης, στον 4ο

Πωλούνται 2 ξεχωριστές ανακαινισμένες μονοκατοικίες, με αυλή, στα Μιστεγνά. 1) Διώροφη μονοκατοικία 60τ.μ., με 1 Υ/Δ, τζάκι, σαλόνι κουζίνα ενιαίος χώρος. 2) 30τ.μ., με μπάνιο, Υ/Δ, σε στυλ σοφίτας (πέτρινη). Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

όροφο πολυκατοικίας. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στην Καλλονή και στη θέση «Μαλταίδενα» τριάρι 84 τ.μ., με 12 τ.μ. ημιυπαίθριο και 14 τ.μ. αποθήκη, στον 1ο όροφο διώροφης οικοδομής, σχεδόν καινούργιο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται ψιλικατζίδικο σε κεντρικό σημείο της Μυτιλήνης, με όλο τον εξοπλισμό και το εμπόρευμα. Δεκτός κάθε λογιστικός έλεγχος. Τιμή 27.000 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ.

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο ρετιρέ 2ου ορόφου, 70τ.μ., με 2 Υ/Δ, στο κέντρο της πόλης. Τιμή 140.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα, περιοχή Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους, εμβαδού 80τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 350.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία 6 κύριων δωματίων, πλησίον κεντρικής αγοράς. Διατηρητέο κτήριο. Τιμή 180.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται πριν την Αρίσβη και πάνω στην εθνική οδό Μυτιλήνης - Καλλονής οικόπεδο 4 στρεμμάτων, 130.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στη Λακέρδα, 70 μ. από κεντρικό δρόμο, οικόπεδο 10 στρεμ., με δυνατότητα δόμησης 185 τ.μ. και με θέα τον κόλπο της Γέρας. Τιμή 110.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο στον κεντρικό δρόμο της Αρίσβης οικόπεδο 160

Πωλείται ολοκαίνουριο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριάρι οροφοδιαμέρισμα στο Καγιάνι. Πανοραμική θέα. Μεγάλη βεράντα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργια μονοκατοικία. 3 Υ/Δ. στα Πάμφιλα. Διαθέτει αυλή. Θέα στη θάλασσα. Δυνατότητα επεκτάσεως καθ’ ύψος, ενός ακόμη διαμερίσματος 100τ.μ. περίπου. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ. στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στην περιοχή Καμάρες Μυτιλήνης. Πανοραμική θέα της πόλης. Μικρή αυλή. Τιμή 80.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ, στην περιοχή των Πύργων Θερμής. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ, τιμή 220.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο προνομιούχο πολυτελές διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, 55τ.μ., με αυλή, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο πολυτελές διαμέρισμα 60τ.μ., 1ου ορόφου, με υπέροχη θέα, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται στο Συνοικισμό πλήρως ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα, ρετιρέ, 65τ.μ., με αυλή και θέα στη θάλασσα. Μεγάλο σαλόνι με εμφανή πέτρα, ενιαίος χώρος με κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο, ευρύχωρο μπάνιο, ιδιωτική αυλή 40τ.μ., ανεξάρτητη είσοδος. Τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης, 56, 61 και 68τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Πωλείται στον Κάτω Χάλικα διώροφη μονοκατοικία 100τ.μ. (οικόπεδο 390τ.μ.). Σαλόνι με τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, 3 είσοδοι, μεγάλη αυλή με πρόσβαση για αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 230 τ.μ.. Τιμή 120.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Πυργί μετά την CocaCola και πάνω στο δρόμο οικόπεδο 4 στρεμ., με θέα τον κόλπο της Γέρας και με οικοδομική άδεια για ανέγερση 200 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340 τ.μ. με δυνατότητα δόμησης 340 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.


17

ΤΡΙΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 104τ.μ., στην περιοχή Σουράδα Ακλειδιού, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 μεγάλα υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο. Πολυτελής Κατασκευή. Αυτόνομη θέρμανση. Γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται διώροφο σπίτι στα Βατερά, 300μ. από τη θάλασσα, με θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. 130τ.μ. ο όροφος (ισόγειο: δυάρι και τριάρι και 1ος όροφος: μεγάλο τεσσάρι με τζάκι), σε οικόπεδο 900τ.μ., οικοδομήσιμο άλλα 250τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 61193, 6974-949625.

Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974-778561.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 2ου ορόφου, 110τ.μ., με 3 Υ/Δ, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510-42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργιο δυομισάρι, 65τ.μ., στο Βουναράκι. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, άνετο μπάνιο, μεγάλη αποθήκη (που μπορεί να γίνει δεύτερο υπνοδωμάτιο), βεράντα 30τ.μ. με θεά στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ανεξάρτητη είσοδο;, άνετο παρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 477850, www.realpro.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται νεόδμητο σε όροφο δυάρι διαμέρισμα, 50τ.μ., αρίστης κατασκευής, στο κέντρο της Μυτιλήνης, κατάλληλο για εκμετάλλευση, με θέα. Τιμή 110.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 49.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητη μεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρωτήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή (μπρος - πίσω), με extra υπόγειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περίπου βεράντες. 3 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα στη Νεάπολη (επί της Κεντρικής Οδού). Με 3 Υ/Δ, extra βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένους όλους τους βοηθητικούς χώρους στο ημιισόγειο με μάρμαρα, εγκαταστάσεις κ.τ.λ.. Μεγάλες άνετες βεράντες και απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Πυργί Μυτιλήνης, εμβ. 120τ.μ., άριστης κατασκευής, με πολυτελή υλικά και πανοραμική θέα στον κόλπο Γέρας, άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 250.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 250.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται ολοκαίνουργια μεζονέτα 120 τ.μ., σε οικόπεδο 1.000 τ.μ., στη Βαρειά. 3 υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα, 2 μπάνια, γκαράζ. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvos-realestate. com Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 52 τ.μ., 1ου ορόφου, ανακαινισμένο, με θέα στη θάλασσα, στο Συνοικισμό. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974 - 142661, www.lesvosrealestate.com Πωλείται διαμέρισμα 110 τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 2009, στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής. 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο, WC, καθιστικό, κουζίνα, τζάκι, πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvos-realestate. com Πωλείται νεόδμητη μεζονέτα 90 τ.μ., στην περιοχή Ακαδημίας, με 2

Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στου Καλαμάρη Παναγιούδας εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα, 130τ.μ., ανεξάρτητη, με 3 Υ/Δ, βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένο ημιυπόγειο 70τ.μ., αυλή, σε ιδανική τοποθεσία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, 85τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75τ.μ., με αποθήκη, ξεχωριστή αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένο ισόγειο 15τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr υπνοδωμάτια, αυλή, γκαράζ, θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www. lesvos-realestate.com Πωλείται ολοκαίνουργια μεζονέτα 105 τ.μ., στην περιοχή Ακαδημίας. 3 υπνοδωμάτια, γκαράζ, κήπος, θέα πανοραμική. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvos-realestate.com

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται στην Καλλιθέα προνομιούχα διπλοκατοικία 250τ.μ. (ισόγειο διαμέρισμα 125τ.μ. και διαμέρισμα 125τ.μ. 1ου ορόφου), με αυλή. Διαθέτει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 125τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται ολοκαίνουργιο νεόκτιστο διαμέρισμα 102τ.μ., 3 υπνοδωματίων, άριστης κατασκευής, βοηθητικό WC, στην περιοχή της Bαρειάς. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 70τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, στην περιοχή Χάλικα, με μεγάλες βεράντες και πανοραμική θέα. Έτος κατασκευής 2007. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερ-ρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλείται μεζονέτα στον Aφάλωνα 90τ.μ. και 500τ.μ. αυλή, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διατηρητέα μονοκατοικία, 120τ.μ. περίπου, σε άριστη κατάσταση εξωτερικά (επισκευές μόνο εσωτερικά). Με αυλή, έξτρα αποθήκη και υπόγειο, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται νεόδμητη μεζονέτα 140 τ.μ. στην περιοχή Ακλειδιού, με 3 υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα, μπάνιο, WC, γκαράζ, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvos-realestate. com Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 1ου ορόφου, 83 τ.μ., στην περιοχή Γηπέδου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvos-realestate.com

Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 105 τ.μ. στην περιοχή Ακλειδιού, με 3 υπνοδωμάτια και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvos-realestate. com

Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 82 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvos-realestate.com

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 56 τ.μ., 2ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974 - 142661, www.lesvosrealestate.com

Πωλείται στο Πέραμα (θέση Καρυές) οικόπεδο 2.250 τ.μ., με οικία 70 τ.μ. + 25 τ.μ. ξενώνα, σε άριστη κατάσταση, σε ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974 - 142661, www.lesvosrealestate.com

Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 60τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., σε διπλοκατοικία με αποθήκη 30τ.μ. και γκαράζ, στη Σκάλα Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 110τ.μ., α´ ορόφου, σε διπλοκατοικία στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., α´ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, πλησίον Ναυτικού Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-807567 & 210 6395044, 22510 31747. Πωλείται πολυτελής μονοκατοικία 180 τ.μ., σε οικόπεδο 7 στρεμ., με 2 σαλόνια, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, WC, γκαράζ, αποθήκη και εκπληκτική θέα. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvos-realestate. com Πωλείται στον Αφάλωνα διώροφη μονοκατοικία, 95τ.μ./όροφο, με αυλή και θέα. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www. lesvos-realestate.com Πωλείται στο Σκόπελο μονοκατοικία 120 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένη, με κήπο, 3 υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα, μπάνιο, τζάκι, γκαράζ. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974 - 142661, www.lesvosrealestate.com Πωλείται στο Πλωμάρι παραδοσιακή μονοκατοικία 110 τ.μ., πλήρως

Πωλείται οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλούνται 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται μονοκατοικία 85τ.μ. στην Ακαδημία. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, 43τ.μ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα τριάρι 85τ.μ., στην περιοχή Ολυμπιακής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπεδο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. Πωλείται μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Καλλιθέα, βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., με σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, αποθήκη, μπάνιο και υπόγειο διαμορφωμένο σε μικρή γκαρσονιέρα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. ανακαινισμένη, με κήπο, αποθήκη και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvos-realestate.com Πωλείται στο Πλωμάρι διώροφη παραθαλάσσια κατοικία 100 τ.μ., υπό κατασκευή ή τελειωμένη, με εκπληκτική θέα. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvos-realestate.com Πωλείται οικόπεδο στο Πέραμα, 670 τ.μ. με ισόγεια οικία 32 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, σε ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvos-realestate. com Πωλείται οικόπεδο 1.250 τ.μ., εντός οικισμού, άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Αγία Μαρίνα. Δόμηση 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www. lesvos-realestate.com

Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο 2.000 τ.μ., εντός οικισμού, στα Πάμφιλα, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εκπληκτική θέα. Δόμηση 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvos-realestate.com Πωλείται οικόπεδο 2.500 τ.μ. (2.000 τ.μ. εντός οικισμού, 500 τ.μ. εκτός) στη θέση Πύργοι Περάματος. Άρτιο και οικοδομήσιμο, με δυνατότητα κατάτμησης σε 2 οικόπεδα και εκπληκτική θέα. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvos-realestate. com Πωλείται στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου οικόπεδο 1.200 τ.μ., μόλις 20 μ. απόσταση από τη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο, με υπέροχη θέα. Δόμηση 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvos-realestate. com


18

ΤΡΙΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλούνται γραφείο-διαμέρισμα 120τ.μ., ι´ όροφος, προνομιούχα, μισθωμένα, πλησίον Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία στην Αγία Μαρίνα, 90 τ.μ., με μεγάλη αυλή και πανοραμική θέα. Αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, καλοριφέρ και κλιματιστικό. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλούνται διαμερίσματα α’ ορόφου, 47 τ.μ., με γκαράζ 25 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται στον Άνω Χάλικα, ημιυπόγειο 46 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 50.000 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται γκαράζ 50 τ.μ., στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται γκαράζ πλησίον εκκλησίας Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαράζ-αποθήκη, εμβαδού 49τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα εκμισθωμένο στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται αποθήκη-συνεργείο, καινούργια, 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επιχείρηση εμπορίας τροφίμων (μετά από 10ετή λειτουργία), ευρισκόμενη εντός κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης (μετά τη Μητρόπολη). Εμβαδόν καταστήματος 24τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ανεξάρτητο κατάστημα 20τ.μ. ισόγειο, με 20τ.μ. πατάρι, πλησίον Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλούνται καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλούνται καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται κατάστημα 108 τ.μ. για οποιαδήποτε χρήση, με αυλήπάρκιγκ, στο 12ο χλμ. Μυτιλήνης Πλωμαρίου, περιοχή Ντίπι, δίπλα στο πρατήριο ΕΚΟ. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα. Ενοικιάζεται γραφείο 1ου ορόφου, 62,5 τ.μ., στην Ελευθερίου Βενιζέλου 5, δίπλα στο πρώην «Ατλάντικ». ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ. Πληρ. τηλ. 22510 43200. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 90 τ.μ. + πατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται υπερυψωμένο ισόγειο για επαγγελματικός χώρος, 57 τ.μ. στην περιοχή του γηπέδου. Τιμή 450 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 106 τ.μ., με επιπλέον πατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου 29 - Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6976-626973, 22510 29206. Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότητα δημιουργίας παταριού. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 40 τ.μ., με τουαλέτα, στο κέντρο της πόλης (Σμύρνης 1 στον 1ο όροφο), πλησίον πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6973-011446 Ενοικιάζεται στην περιοχή της Καλλονής εμπορική αποθήκη 500 τ.μ., με αύλειο χώρο 1.300 τ.μ.. Υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης σε μικρότερα τμήματα. Πληρ. τηλ. 6972603847. Ενοικιάζεται αποθήκη στην Παγανή, τιμή 100 €. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται καινούργιο κεντρικό προνομιούχο κατάστημα στη Μυτιλήνη, Αιγαίου 5 πάροδος Ερμού, 50 τ.μ. ανά όροφο (τριώροφο), εξοπλισμένο, με ανελκυστήρα, κεντρική θέρμανση, ψύξη ανεξάρτητη ανά όροφο, ηλιακό θερμοσίφωνα, τριφασικό ρεύμα, 2 WC (ο 3ος όροφος είναι εξοπλισμένος και ως γκαρσονιέρα). Πληρ. τηλ. 22510 22762, 32137, 6945-795779. Ενοικιάζεται στην Παγανή επαγγελματικός χώρος 1.200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται κατάστημα (βιοτεχνικό κτήριο) 100τ.μ. με 40τ.μ. πατάρι στο Γαϊδαρανήφορο, ιδανικό για συνεργείο, βαφείο και εμπόριο αλουμινίων κ.τ.λ. Τιμή πολύ χαμηλή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ισόγειο για επαγγελματικό χώρο, 57 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου. Τιμή 450 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζονται γραφεία 30 και 75 τ.μ., προσφάτως ανακαινισμένα, στην Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών (ΟΧΙ ΙΚΤΙΝΟΥ). Κατάλληλα για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς, λογιστές. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ 22510 40188. Ενοικιάζεται υπερυψωμένο ισόγειο για επαγγελματικό χώρο 57 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, τιμή 450 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στον Άνω Χάλικα, ημιυπόγειο 50 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 250 €. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικιάζονται 2 καταστήματα-επαγγελματικοί χώροι, 70 & 40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη, πρώην αξονικός τομογράφος «Ιατρική Διάγνωση». Πληρ. τηλ. 22510 47474 6978-292195. Eνοικιάζεται μεγάλη μονοκατοικία, 145τ.μ., στο κέντρο της πόλης, κατάλληλη για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γραφείο 75τ.μ., πλησίον προκυμαίας, κατάλληλο για λογιστικό, δικηγορικό γραφείο και λοιπές παρεμφερείς επιχειρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται καινούργια κεντρικά προνομιούχα καταστήματα 450τ.μ. (3Χ150) στο 3ο χιλιόμετρο Μυτιλήνης - Θερμής (ενοικιάζονται και μεμονωμένα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 160τ.μ. στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα, κεντρικό, 75 τ.μ., με 30 τ.μ. πατάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 60 τ.μ., στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, δίπλα στην παραλία, με πάρκινγκ, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενοικιάζεται προνομιούχο γραφείο 35τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245&22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται επικερδής επιχείρηση καφετέρια-πιτσαρία στην πλατεία Καλλονής. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22530 22755 6976837749, κ. Νίκος. Πωλείται εστιατόριο-πιτσαρία-fried chicken στην Κουντουριώτου 83, προκυμαία Μυτιλήνης. Σε τιμή ευκαιρίας, πενταετούς λειτουργίας, με αυξανόμενη πελατεία. Πλήρως εξοπλισμένο-άψογο, καθίσματα εντός και στην πρασιά. Ενοίκιο 1.900ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41712, 6972-512736, κ. Νίκος (8:00 - 12:00 και 18:00 - 19:00).

Πωλείται στεγνοκαθαριστήριο γνωστής αλυσίδας, λόγω αναχώρησης. Αποκλειστικότητα περιοχής, μεγάλο πελατολόγιο, δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Ευκαιρία! Πληρ. τηλ. 6974-506658, Γιώργος.

Πωλείται επικερδής επιχείρηση-ψητοπωλείο, στο κέντρο της πόλης. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6973-371491. Πωλείται ψητοπωλείο στη Μυτιλήνη με πολυετή παρουσία και έτοιμη πελατεία. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ.τηλ. 6981-484002.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται μικρό οικόπεδο, στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμμάτων επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρα Τεπέ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Λάρσος, 8,5 στρέμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στα Λουτρά οικόπεδο 410 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο (εντός σχεδίου). Το οικόπεδο είναι επίπεδο, αρδεύσιμο, βρίσκεται πάνω στο δημοτικό δρόμο, σε ήσυχη περιοχή, με εύκολη πρόσβαση (άκρη του οικισμού). Χτίζει 340 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Πωλείται οικόπεδο 7 στρεμμάτων στην περιοχή Πέτρας (Πετρί), με πανοραμική θέα, μεγάλη πρόσοψη στο δρόμο. Τιμή 90.000 ευρώ και συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6977637313, 6974-123430. Πωλούνται οικόπεδα, μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.500 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Νεάπολη, με θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται επιχείρηση βίντεο-κλαμπ, σε κεντρικό σημείο της πόλης, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται επιχείρηση εστίασης στην περιοχή του Μολύβου. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλείται οικόπεδο 120 τ.μ., στο κέντρο των Μιστεγνών. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο στην περιοχή Φάρος 13 στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οπωροπαντοπωλείο - πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346. Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται υπερσύγχρονη ελαιουργική μονάδα, δυναμικότητας επεξεργασίας 5 τόνων ελαιοκάρπου την ώρα (Alfa Laval). Πληρ. τηλ. 6972278100. Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936897033. Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948-601773. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίουταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

Πωλείται οικόπεδο 4.600 στρ., στον Ε. Χάλικα. Κοντά ρεύμα και νερό, περιφραγμένο, δε χρειάζονται επιπλέον εργασίες, αρκετό μέρος του οικόπεδου φλατ, κτίζει 150 τ.μ. συν 150 υπόγεια (ισόγειο από την κάτω πλευρά), με πανοραμική θέα σε κάστρο, λιμάνι, Βαρειά, Χάλικα, βουνά, πόλη. Πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλείται οικόπεδο στους Πύργους Θερμής, εκτός σχεδίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή 110.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 136 τ.μ., με την άδεια οικοδομής 160 τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολη Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 2 στρεμ., στην περιοχή Πύργοι Θερμής, άρτιο, κτίζει 200 τ.μ., με απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 4.000 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή Νεάπολη Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 300 τ.μ. εντός οικισμού, περιοχή Βουναράκι, με απεριόριστη θέα, κατάλληλο για επένδυση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο στο Μπαλτζίκι, περιοχή Κάλαμος, 4 στρεμ., χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 1 στρέμ. εντός οικισμού, κτίζει 400 τ.μ., στη Θερμή, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20στρεμ., επάνω στο δρόμο, μπροστά στη θάλασσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4 στρεμ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στην Παγανή οικόπεδο 6 στρεμ., με βιοτεχνικό κτήριο 550 τ.μ. και με μεγάλο υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200 τ.μ., με 12 μ. πρόσοψη, επάνω στη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο, 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Νέων Κυδωνιών 850 τ.μ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης, τιμή 75.000 €. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ. (χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στην περιοχή του Περάματος, εντός οικισμού. Χτίζει 200τ.μ.. Δεν απαιτούνται χωματουργικές εργασίες. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 7στρεμ. στη Λακέρδα. Θέα στη θάλασσα. Διαθέτει γεώτρηση, ρεύμα. Κτίζει 260τ.μ.. Τιμή 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 400στρεμ. περίπου, στη θέση Μάλαθρα Παρακοίλων Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επίπεδο προνομιακό οικόπεδο 317 τ.μ. στην Σκάλα Σικαμινιάς. Οικοδομούνται 127 τ.μ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται περιφραγμένο οικόπεδο 372τ.μ., επί κεντρικού δρόμου στο Ίππειος, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει μέσα μικρή παλιά μονοκατοικία και μεγάλη αυλή με δέντρα. Πληρ. τηλ. 22510 31167 και 6976-601192.

Πωλούνται 2 οικόπεδα 4 στρεμ., πάνω σε δημοτικό δρόμο, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλείται οικόπεδο 400τ.μ., εντός οικισμού, στην περιοχή Καγιάνι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073.

Πωλείται οικόπεδο 3.000 τ.μ. στο Πυργί επί της κεντρικής οδού, με θέα στον κόλπο της Γέρας. Άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. Με άδεια οικοδομής. Μπορούν να χτιστούν 200 τ.μ. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948202060.


19

ΤΡΙΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Πωλείται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 75τ.μ. στην περιοχή του Δικαστηρίου. Χτίζει 75τ.μ. και επιπλέον αποθήκη-υπόγειο. Ιδανικό για επένδυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ. στη Νεάπολη, πάνω από το «Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4.200τ.μ. στην Κράτηγο, κοντά στη θάλασσα, με θέα και άδεια οικοδομής, γεώτρηση, ρεύμα και παροχή νερού δήμου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται οικόπεδο 5,5 στρεμ., με 130 ρίζες ελιές, στην περιοχή Κώμη, θέση Τάψα. Πληρ. τηλ. 6972442460.

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται μοναδικό οικόπεδο στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης 4.650τ.μ., με θέα από το Λιμάνι έως το Αεροδρόμιο. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Πωλείται οικόπεδο 136τ.μ., με την άδεια οικοδομής 160τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολης Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο 300τ.μ., εντός οικισμού, στην περιοχή Βουναράκι, με απεριόριστη θέα, κατάλληλο για επένδυση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο στο Μπαλτζίκι, περιοχή Κάλαμος. 4στρέμ., χτίζει 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 1στρέμ., εντός οικισμού, χτίζει 400τ.μ., στη Θερμή. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται εξαιρετικό γωνιακό οικόπεδο στην Παναγιούδα εντός οικισμού, με μεγάλο συντελεστή δόμησης. Xτίζει περίπου 290τ.μ. με έξτρα υπόγεια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στην Παγανή, 4 στρεμμάτων, με έτοιμες εκσκαφές και διαμορφώσεις, πλησίον κεντρικής οδού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλούνται 2 οικόπεδα 4στρεμ., πάνω σε δημοτικό δρόμο. Απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ. με υπέροχη θέα στη θάλασσα, πάνω στο δημοτικό δρόμο Κομκό - Καγιάνι. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελαφρώς ανισόπεδο με εύκολη πρόσβαση, για χωματουργικά μηχανήματα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932315919, www.leonisrealestate. com

Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919. Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. ΠΠωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4στρεμ., με 200τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Πυργί 3.500τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με αρκετή θέα στον κόλπο της Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. επίπεδο οικόπεδο Πωλείται 4.700τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού, με πανοραμική θέα τη Μυτιλήνη. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www. leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμμάτων, στην Παγανή (επί του κεντρικού δρόμου). Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932- 315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλούνται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Φιλόλογος με μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Πολύ καλές τιμές. Πληρ. τηλ. 6938312590, 22510 23531.

μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου. Επίσης αναλαμβάνει τη δημιουργική απασχόληση και μελέτη παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Πληρ. τηλ. 6976-974533.

λυετή πείρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών για όλα τα επίπεδα. Πληρ. τηλ. 6974-359186, 22510 47161.

Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.

Φιλολογίας, με πολυετή πείρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Inicial, Intermedio, Superior). Τμήματα ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-434235.

Καθηγήτρια Γαλλικών, απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική και πολυετή πείρα σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αθήνας, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα και αναλαμβάνει την προετοιμασία μαθητών για εξετάσεις όλων των επιπέδων: Delf Sorbonne I & II, Κρατι-

Φιλόλογος παραδίδει μαθήματα σε

Καθηγήτρια αγγλικών, απόφοιτη Αγγλικής Φιλολογίας Α.Π.Θ., με πο-

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται πωλήτρια για πρωϊνή απασχόληση σε πρατήριο άρτου και ζαχαροπλαστικής στο κέντρο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 6942-901111 (ώρες επικοινωνίας: 12:00 14:00, 18:00 - 20:00) Το κατάστημα «Παράδοση», στην Ερμού 161, ζητά πεπειραμένη πωλήτρια και πεπειραμένη γαζώτρια, ειδικευμένη στο ράψιμο κουρτίναςκατασκευή ρομάν. Πληρ. τηλ. 22510 44567, 6972-834554.

Εμπορική επιχείρηση στο κέντρο της Καλλονής ζητά άτομα για εξωτερικές εργασίες. Πληρ. τηλ. 6978-550725. Γερμανική χρηματοοικονομική εταιρεία ζητά, στα πλαίσια της ανάπτυξής της στο νησί μας, συνεργάτες μερικής ή ολικής απασχόλησης, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Προσφέρονται υψηλές αποδοχές, bonus, ταξίδια, διά βίου εκπαίδευση, σύνταξη. Γερμανικό σχέδιο καριέρας. Βιογραφικά στο e-mail:

kontogr@gmail.com Πληρ. τηλ. 6984-989944 (κ. Κων/νος Κοντογιάννης). Ζητείται οδηγός και πωλητής/πωλήτρια με δίπλωμα αυτοκινήτου για εμπορική εταιρεία στον Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 44737.

Άμεσα ζητούνται 2 νέοι/νέες, από 22 έως 40 ετών, για μερική απασχόληση, από εμπορική εταιρεία τροφίμων, με βασικές γνώσεις χειρισμού Η/Υ. Πληρ. τηλ.

Πωλείται οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972-228721, 6945-482614.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 140 τ.μ., επί της κεντρικής οδού στη Λουτρόπολη Θερμής, με άδεια οικοδομής που χτίζει 2 μεζονέτες, 80 τ.μ. εκάστη. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919.

Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ.6977-241294.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται φουσκωτό Jocker 370 γαστράτο, με στρατιωτικές προδιαγραφές (ύφασμα Orca 1670 Denier, μεταλλικές βαλβίδες, 4 αεροθάλαμοι, γάστρα βαρέως τύπου), Yamaha 25ΗΡ, κονσόλα, κάθισμα, τρέιλερ, τέντα, φωτισμό. Το σύνολο είναι άβρεχτο. Πληρ. τηλ. 6936897033.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται μηχανή Υamaha Fazer 1.000 cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2007, 15.000 χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, έξτρα μανιτάρια Υamaha, bagster, εργοστασιακός συναγερμός Abus, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 8.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114, 22510 45046, Νίκος. Πωλούνται φορτηγά α) Mercedes 817, μοντέλο ‘94, με ανατροπή και γερανό, 8,5 μ., τιμή 14.800. β) Mitsubishi Canter FH 100, 6 τόνων μικτό βάρος, ανατροπή, μοντέλο του ‘95, τιμή 13.500. γ) Φορτηγό Οm, ανατρεπόμενο, σπαστά πλαϊνά, 4 τόνοι μικτό βάρος, τιμή 3.800. δ) Μηχανήματα i) τσάπα GCB, μοντέλο του ‘90, 12.500 ευρώ, ii) φορτοτάκι Bobcat 843, τιμή 9.500, iii) Φορτοτάκι στενό, 90 εκ. φάρδος, βενζινοκίνητο, ειδικό για οικοδόμους-σοβατζήδες, 3.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6945797607.

Από τη Hertz Autohellas πωλούνται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα διετίας - τριετίας, μικρού και μεγάλου κυβισμού. Πληρ. τηλ. 22510 37355 & 6936-173447.

Πωλείται Daihatsu Terios, μοντέλο 2003, full extra, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6936897033 Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Πληρ. τηλ. 6932455112. Πωλούνται Kia Picanto 1.000cc τού 2006 και Peugeot 107 1.000cc τού 2007, σε καλή κατάσταση και καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6979-914157.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Επισκεφθείτε τώρα το νέο on-line κατάστημα παιδικών ρούχων της Sam 0-13 στο www.sam0-13.gr/. Κάντε γρήγορα και εύκολα τις αγορές από το σπίτι σας και σας τις στέλνουμε στην πόρτα σας. Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 50 €.

Άμεσα, δάνεια (έκδοση-συμβουλές-υποδείξεις-μελέτες), ρυθμίσεις δανείων, καρτών, αναχρηματοδοτήσεις, μάζεμα, αναστολές, διακανονισμοί πλειστηριασμών, ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-Εφορία. Νόμος 3869/10 υπερχρεωμένα νοικοκυριά, από εξειδικευμένους στη διαχείριση χρέους νομικούς - οικονομολόγους (πανελλαδική εξυπηρέτηση). Πληρ. τηλ. 2310 501797(Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 17:00).

5.000 - 20.000 ευρώ δάνεια μόνο με Α.Φ.Μ. και ταυτότητα, ανεξαρτήτως δυσμενών στοιχείων. Πληρ. τηλ. 6985-709202, κ. Θανάσης. Πωλείται μισή άδεια ταξί (50%). Αυτοκίνητο Scoda Octavia, με έδρα τη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6945-544290. Πωλείται μισή άδεια ταξί (50%) με έδρα τη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6937-239160.

Πωλούνται χειροποίητα κυνηγετικά όπλα. Πληρ. τηλ. 6936897033.

Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6976331127, 22510 45046, Έφη.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α κό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Πληρ. τηλ. 6973-033861. Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών, Ιστορίας κι Έκθεσης παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6973-746278. Έμπειρη καθηγήτρια με μητρική γλώσσα τα αγγλικά εφαρμόζει εξειδικευμένο πρόγραμμα σε όλα τα επίπεδα. Μοναδικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας: Πώς

να μάθουν αγγλικά σα να είναι η μητρική τους γλώσσα. Πληρ. τηλ. 6937-145614. Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet). Πληρ. τηλ. 6937-012529, 22510 48545. Χημικός με φροντιστηριακή πείρα,

παραδίδει μαθήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου. Πληρ. τηλ. 6944-311831. Παραδίδονται μαθήματα Φυσικοχημείας, Μαθηματικών και Πληροφορικής σε παιδιά και ενήλικες. Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6973055407. Καθηγήτρια αγγλικής και ιταλικής γλώσσας, παραδίδει μαθήματα σε αρχάριους και προχωρημένους μαθητές. Πληρ. τηλ. 6974-124128

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ 6976-336054 (κ. Κόκκωνας Παναγιώτης - ώρες επικοινωνίας: 9 π.μ. - 2μ.μ. & 6 μ.μ. - 10 μ.μ.).

Η εταιρεία «Αιολικός ΑΕΒΕΤ», βιομηχανία παράγωγης τυροκομικών προϊόντων στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, ζητά βοηθό λογιστή, απόφοιτο ΤΕΙ Λογιστικής, με προϋπηρεσία σε λογιστήριο. Πληρ. τηλ. 210 2824808, 6937358079 (κυρία Βερβέρη).

Ζητούνται για ψητοπωλείο, τυλιχτής - ψήστης και διανομέας, για μόνιμη εργασία. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6946-286919. Ζητείται πεπειραμένος ψυκτικός, καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108. ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ).

Πληρ. τηλ. 6984-710605. Έμπειρη σχεδιάστρια - μηχανικός αρχιτεκτονικού και ηλεκτρολογικού σχεδίου (Autocad & στο χέρι) ζητά συνεργασία με τεχνικό γραφείο. Πληρ. τηλ. 6948-523077 (απογευματινές ώρες). Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466.


20

ΤΡΙΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 21.00

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΑΣ. & Μ. Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 25870

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΟΥΖΟΥΝΕΛΛΗ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ Ερμού 45 Τηλ. 22510 28536 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ: 26.10.2010 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΛΙΣΣΟΣ”

19.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 12.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 18.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΛΗΜΝΟ “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

04.00 ΠΡΟΣ

ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ» Μυτιλήνη 13/10/2010 Αρ. Πρωτ. 16714

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Το Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης διά της υπ’ αριθμ. 19η/9.9.2010 απόφασής του, προκηρύσσει Διεθνή Διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή για την προμήθεια χειρουργικών ειδών και εργαλείων Μ.Χ.. Προϋπολογισμός δαπάνης 250.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 16%. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί από αρμόδια επιτροπή στις 4/12/2010 ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00 μ. στα γραφεία του Νοσοκομείου. Ημερομηνία λήξης υποβολής προσφορών 3/12/2010 ημέρα Πέμπτη και ώρα 2:30 μ.μ.. Αναλυτική διακήρυξη θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο η οποία θα χορηγείται σε κάθε ενδιαφερόμενο έναντι του ποσού των 20€ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Αρμόδιος υπάλληλος ο κ. Καριωτέλλης Παναγιώτης τηλ. 22513-51311. Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΣΒΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ ΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΔΕ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μυτιλήνη 30/08/2010 Αρ. Πρωτ. 2407

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθη-

κε η αριθμ. 6232/3-08-2010 Απόφαση της Δ/νσης Πολ/μίας & Περιβ/ντος Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου που αφορά στην Έγκριση περιβαλλοντικών όρων υδρευτικής γεώτρησης ιδιοκτησίας κ. Νικολάου Σταυρακούλη στη θέση «Κάμπος Τσας» περιφέρειας Μύρινας του Δήμου Μύρινας Λήμνου. Φορέας εκτέλεσης έργου: Νικόλαος Σταυρακούλης Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απόφασης, μπορείτε να ζητάτε από την Νομ/κή Επιτροπή της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου Κουντουριώτη 1 Μυτιλήνη. Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Νομ/κής Αυτ/σης Λέσβου (www.lesvos.gr). Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ». Η δαπάνη θα πληρωθεί από τον Νικόλαο Σταυρακούλη. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ 98 ΑΔΤΕ/ΔΕΜ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Διακήρυξη υπ’ αριθ. «9» Ανακοινώνεται ότι, στις 25 Νοε 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00, θα διενεργηθεί, στη Λέσχη Εθνοφυλακής Φρουράς Μυτιλήνης, Ανοικτός Δημόσιος Μειοδοτικός Διαγωνισμός, με ενσφράγιστες προσφορές, για την ανάδειξη προμηθευτή νωπού γάλακτος, για κάλυψη των αναγκών των Μονάδων της 98 ΑΔΤΕ και του Σ.Π. Λέσβου. Πληροφορίες και αντίγραφα των Γενικών, Ειδικών Όρων και Τεχνικών Προδιαγραφών, δίδονται κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα στην 98 ΑΔΤΕ/ΔΕΜ τηλ. 2251033610, 22510-33611. 98 ΑΔΤΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΠΕΡ/ΚΟ ΥΠΟΚ/ΜΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ Μυτιλήνη 15/10/2010 Αρ.Πρωτ. 01/Γ45/10

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Το Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μυτιλήνης προκηρύσσει πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό που θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου 2010 ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00 μ. στο γραφείο της Γραμματείας του Διοικητικού Τμήματος ταυ Υποκ/τος ενώπιον αρμόδιας Ειδικής Επιτροπής, με την απλή συλλογή προσφορών για την ανάδειξη: 1) Συντηρητή εγκαταστάσεων θέρμανσης και υδραυλικών του κτηρίου του Περ/κού Υποκ/τος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μυτιλήνης, του κτηρίου στέγασης του Συντονιστή, και της υπόγειας αποθήκης της Ν.Μ.Υ. Μυτιλήνης για το χρονικό διάστημα 1/1/2011 31/12/2011. 2) Συντηρητή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του κτηρίου του Περ/κού Υποκ/τος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Μυτιλήνης, του κτηρίου στέγασης του Συντονιστή, και της υπόγειας αποθήκης της Ν.Μ.Υ. Μυτιλήνης για το χρονικό διάστημα 1/1/2011 31/12/2011. Οι προσφορές που κατατίθενται μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα είναι εκπρόθεσμες και επιστρέφονται. Πληροφορίες δίνονται καθημερινά κατά τις εργάσιμες ώρες από το γραφείο του Διοικητικού Τμήματος του Υποκ/τος από την κ. ΤΖΑΝΗ Ευδοκία στο τηλ. 2251041722. Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΛΑΔΟΓΕΝΗΣ ΜΑΪΣΤΡΟΣ

SUDOKU ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

Κ Τ Ε Ο

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

Περγαμηνού Μαρίνα Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196, κιν.6974472262 www.realhouses.gr

AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150

REALPRO

ASPIS REAL ESTATE

Μποσταντά Άντζελα Hλία Bενέζη 2 Tηλ. 22510 40074, κιν. 6938477850 www.realpro.gr

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560

ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ

REMAX Φανάρας Θωμάς Κιν. 6948-172413, 6973-655735 e-mail: fanarastom@gmail.com

ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ

ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com

ΠΛΩMAPI ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ

Τηλ. 22520 31711, κιν 6974-142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984, κιν 6943-472073 mkounellis@hotmail.com

ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα - Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greek-property.co.uk info@buy-greek-property.co.uk

Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr

EPEΣOΣ LESVOSESTATE

LESVOSESTATE

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας (Λαδάδικα) Τηλ. 22510 23781, 6932-315919 www.leonisrealestate.com

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.” 415/470156-97

REALHOUSES

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ζαχαρούλα Παπγή - Πρωτούλη 6947-021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

E Θ NI KH TPAΠ E ZA

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

e-mail: info@leonisrealestate.com

Ζαχαρούλα Παπγή Πρωτούλη 6947-021559 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

SAPPHO ESTATE Σάββα Ιωάννα Σκάλα Ερεσού 22530 52333 6972-502630 e-mail: info@sapphoestate.com www.sapphoestate.com

∆ΥΣΚΟΛΟ

A LP HA BA NK

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α AT H E N S A I R WAYS

601-00-2002-008741

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ

ΤΡΙΤΗ

5709-017817-954

ΛYΣΕΙΣ

ΑΘΗΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA 85231511

ΣΥ ΝΕ ΤΑΙ ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE ZA

ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

19:10 - 20:00

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΑΘΗΝΑ 20:30 - 21:20

ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

13:00 - 14:45* ΜΕΣΩ ΛΗΜΝΟΥ

MA RFI N E GN ATI A BA NK

15:15 - 17:00* ΜΕΣΩ ΛΗΜΝΟΥ

0266727426

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


21

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το Νάσο Γιακαλή, μιλά στο «Ε»

«Δεν έχουμε δικαίωμα να φυγομαχούμε» διοικητικός διευθυντής και αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, πρώην δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος επί προηγούμενης θητείας Γιακαλή, Αντώνης Γιαννάκης, επιστρέφει στην ενασχόληση με τα κοινά κατεβαίνοντας υποψήφιος στο νέο θεσμό της περιφερειακής διοίκησης και τονίζοντας ότι με όσα συμβαίνουν γύρω μας κανείς δεν έχει δικαίωμα να φυγομαχεί. Ιδιαίτερα για τον τομέα της υγείας, υπογραμμίζει τις ευκαιρίες που προσφέρονται για αξιοποίηση των πόρων τού ΕΣΠΑ, μέσα από τις νέες περιφερειακές διοικήσεις, για υγειονομική θωράκιση των νησιών. Εκφράζει, όμως, και τη διαφωνία του για το χωροταξικό του «Καλλικράτη», χαρακτηρίζοντας «τραγική» την απόφαση όσον αφορά στη Λέσβο. τοπική αυτοδιοίκηση είχε ολοκληρωθεί. Δε σταμάτηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην σα, όμως, να προσφέρω ως ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ πολίτης μέσα από την αΜετά από ένα διάστημα α- παιτητική θέση ευθύνης ποχής από τα κοινά, επι- της εργασίας που έχω. Σήμερα, μετά από πολλή στρέφετε ως υποψήφιος σκέψη, βιώνοπεριφερειακός σύμντας τα όσα βουλος σε αυτές συμβαίνουν τις εκλογές. Τι στη χώρα σας έκανε να μας τα τεμείνετε μακριά λευταία μέχρι τώρα; δύο χρόνια, «Είχα αποφακατάλαβα σίσει πριν από ότι κανείς τέσσερα χρόνια δεν έχει διότι ο κύκλος καίωμα στη μου στα κοινά φυγομαχία, και συγκεκριπολύ μένα στην

Ο

περισσότερο εκείνοι που έχουν την εμπειρία και μπορούν να προσφέρουν. Αποφάσισα, λοιπόν, να ξαναθέσω τον εαυτό μου στην κρίση σας, αποδεχόμενος την τιμητική πρόταση του Νάσου Γιακαλή να συμμετάσχω στο συνδυασμό του ως περιφερειακός σύμβουλος. Υπόσχομαι ότι επίκεντρο των αποφάσεών μου θα είναι ο άνθρωπος και όχι η ευημερία των αριθμών.» Ποια είναι η γνώμη σας για το θεσμό της αιρετής περιφερειακής διοίκησης; «Ο θεσμός της αιρετής περιφερειακής διοίκησης ήταν ένα πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, παράλληλα με την αποκέντρωση των εξουσιών από το κέντρο προς την περιφέρεια. Ο νέος θεσμός θα απλοποιήσει τη γραφειοκρατία και μέσα από τη συλλογικότητα των αποφάσεων θα λαμβάνονται αποφάσεις ευρέως αποδεκτές. Όμως, για να πετύχει, πέρα από αρμοδιότητες απαιτούνται και πιστώσεις και μάλιστα περί των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.»

«Ναι μεν, αλλά…» Είστε από εκείνους που διαφωνούν με το χωροταξικό του «Καλλικράτη»; «Ως σκέψη ο “Καλλικράτης” βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Όμως η χωροθέτησή του στη Λέσβο είναι τραγική. Κατορθώσαμε και μας έκαναν το μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Νομίζω ότι η καλύτερη χωροταξική κατανομή θα ήταν να δημιουργηθούν τρεις δήμοι, ένας εκ των οποίων θα έπρεπε να είναι το Λεκανοπέδιο της Καλλονής.» Γνωρίζετε από πρώτο χέρι τα προβλήματα στο χώρο της υγείας. Θα μπορέσει το

ΕΣΠΑ να καλύψει κάποιες από τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στις υποδομές; «Στην Περιφέρεια μεταφέρονται σημαντικότατες αρμοδιότητες του χώρου της υγείας και αυτός είναι επί το πλείστον ο λόγος που αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στην Περιφέρεια και όχι στο δήμο. Θεωρώ ότι για το χώρο της υγείας είναι λάθος να αποφασίζουν για μας σύμβουλοι οι οποίοι δεν έχουν ασχοληθεί με τα θέματά μας. Έχουμε τις ιδιαιτερότητές μας και τις δυσκολίες μας. Είναι θετικό στοιχείο για μας τους υγειονομικούς ότι ο κ. Ηρακλής Βερβέρης, στέλεχος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, έχει οριστεί υποψήφιος αντιπεριφερειαρχης. Τώρα, στο ερώτημά σας αν μπορεί το ΕΣΠΑ να καλύψει τις ελλείψεις σε υποδομές, η απάντηση είναι “απολύτως ναι”. Υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις για εξοπλισμό και κτηριακά για το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και

τα περιφερειακά ιατρεία. Φυσικά έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες των τεχνικών δελτίων προκειμένου να εντάξουμε για προμήθεια επιστημονικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Ήδη έχουμε την έγκριση για νέο μαγνητικό και αξονικό τομογράφο. Και μην ξεχνάμε ότι προετοιμάζουμε το τεχνικό δελτίο για τη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό.»

Για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης Πότε πιστεύετε ότι θα μπει σε φάση υλοποίησης το μεγάλο έργο της Γ΄ Πτέρυγας στο Βοστάνειο; «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας γνωρίσω ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη της α΄ και β΄ φάσης του έργου. Καθημερινά συνεργάζομαι με τη ΔΕΠΑΝΟΜ προκειμένου να συντάξουμε το τεχνικό δελτίο. Η άποψή μας ήταν και θα είναι όλο το έργο να προκηρυχθεί μαζί. Αφού έχουν διασφαλιστεί οι πιστώσεις.

Επιτέλους, μια προσπάθεια πολλών ετών και πολλών ανθρώπων φτάνει στο τέλος, στην προκήρυξη του έργου.» Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι θα πρέπει να δώσει έμφαση η νέα αιρετή διοίκηση για να καλύψει βασικά προβλήματα και ελλείψεις στο χώρο του Βορείου Αιγαίου; «Προβλήματα υπάρχουν πολλά και σε όλους τους τομείς. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απασχόληση, στην υγεία και στην παιδεία. Πρέπει να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Έμφαση πρέπει να δοθεί και σε άλλους κλάδους, όπως τουρισμός, αλιεία, κτηνοτροφία και γεωργία και συγκοινωνία. Ο Νάσος Γιακαλής προέβλεψε όλες τις ως άνω προτεραιότητες και σχημάτισε ένα ψηφοδέλτιο από ανθρώπους με εμπειρία και γνώσεις, που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις.»


22

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, απερχόμενος δήμαρχος Μανταμάδου και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Παύλο Βογιατζή, μιλά στο «Ε»

«Ψήφος στους ικανούς» νας «άρχοντας» της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος Μανταμάδου, Στέφανος Αποστόλου, κατεβαίνει υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Παύλο Βογιατζή. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μιλά για το έργο του στο δήμο Μανταμάδου, για την επιλογή του να μην ασχοληθεί με το νέο δήμο Λέσβου, εξηγεί γιατί κατά την άποψή του θα είναι καλύτεροι οι αιρετοί περιφερειάρχες απ’ τους διορισμένους και ζητά την ψήφο των πολιτών, όσων νομίζουν ότι είναι ικανός. Η δέσμευσή του είναι πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το καλό του τόπου. Δυστυχώς τον “ΚαλλικράΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη τη” μάς τον επέβαλλαν, χωΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ ρίς να λάβουν καθόλου υπ’ όψιν τις αντιδράσεις και τις Σε μία ακόμη εκλογική ανα- διαμαρτυρίες μας. Για αυτό μέτρηση στην αυτοδιοίκη- και επέλεξα λοιπόν την Πεση, η τέταρτη κατά σειρά, ριφέρεια, γιατί νομίζω ότι ο δηλώνετε παρών. Γιατί συμ- αιρετός περιφερειάρχης και μετέχετε αυτήν τη φορά; το Συμβούλιο θα είναι ο«Για τον ίδιο λόγο, όπως πωσδήποτε πολύ καλύτερο και στις προηγούμενες ε- απ’ το διορισμένο. Ξέρει τα κλογές. Δεν έχει αλλάξει πράγματα από πρώτο χέρι, κάτι. Μου αρέσει και με εκ- θα έχει οπωσδήποτε ως φράζει η προσπάθεια επίλυ- ντόπιος μεγάλο ενδιαφέρον σης των προβλημάτων, της για να πετύχει και δε θα συΠεριφέρειάς μου, του νησι- μπεριφέρεται ως υπάλληού μου, του τόπου μου. Το λος, όπως κάποιες φορές έέκανα από τότε που ήμουν χουμε δει σε διορισμένους υπάλληλος στη Διεύθυνση περιφερειάρχες.» Δασών και προσπαθούσα με Τι είναι εκείνο για το οποίο όλη μου την καρδιά να δώ- καμαρώνετε που ως δήμαρσω λύσεις σε υποθέσεις χος καταφέρατε και το υλοπου αφορούσαν τους συγ- ποιήσατε; χωριανούς μου και όποιον «Πολλά και σημαντικά είναι ερχόταν και ζητούσε τη τα έργα που έγιναν τα οκτώ βοήθειά μου, απ’ όπου κι αν χρόνια της θητείας μου. Αναφέρω έργα σε διάφορες προερχόταν. Πιστεύω ότι το Περιφερεια- κατηγορίες, όπως στον τοκό Συμβούλιο χρειάζεται μέα της εκπαίδευσης το Δηανθρώπους που έχουν πεί- μοτικό Σχολείο Κάπης ρα στην τοπική αυτοδιοίκη- Κλειούς, που πρόσφατα εση, γιατί έτσι θα μπορέσουν γκαινιάσθηκε και λειτούρνα μεθοδεύσουν τρόπους ε- γησε. Συντηρήθηκαν επίσης πίλυσης των προβλημά- και ανακαινίστηκαν όλα τα Δημοτικά Σχολεία των δητων.» μοτικών διαμερισμάτων του Οι ντόπιοι ξέρουν δήμου, καθώς και το ΓυμνάΓιατί περιφερειακός σύμ- σιο και Λύκειο του δήμου. βουλος κι όχι δημοτικός; Στον τομέα της υγείας, ι«Πολύ απλά, και το είχα πει δρύθηκε το Κέντρο Υγείας εξ αρχής, γιατί είμαι αντίθε- Μανταμάδου και σύντομα τος με τον “Καλλικράτη” κι θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η επιό,τι προβλέπει για τη Λέσβο σκευή του κτηρίου που θα και γενικότερα για τους δή- στεγαστεί, καθώς και η προμους. Ο τρόπος εκλογής, τα σθήκη για τα εξωτερικά ιασυμβούλια, γενικά οι διατά- τρεία. Ιδρύθηκε και λειτουρξεις του, θεωρώ ότι δεν εί- γεί αγροτικό ιατρείο στην ναι αυτοδιοικητικά. Είχαμε Κλειώ, ενώ συντηρήθηκαν θέσει όρους και προϋποθέ- όλα τα κτήρια των αγροτισεις για να πούμε το “ναι” κών ιατρείων. Ο δήμος αγόστον ‘’Καποδίστρια ΙΙ’’, που ρασε κτήριο στην Πελόπη απέχουν πολύ από ό,τι τελι- για ίδρυση αγροτικού ιακά ψηφίστηκε. Και ειδικά τρείου και τέλος δημιουργια τη Λέσβο, όπου δημι- γήθηκε και δεύτερο πρόουργήθηκε ο μεγαλύτερος γραμμα “Βοήθεια στο Σπίσε έκταση δήμος στη χώρα. τι”, θεσμό που αξιοποιήσα-

Έ

με στον υπέρτατο βαθμό.

Για τους αγρότες… »Στον αγροτικό και αλιευτικό τομέα, για την εξυπηρέτηση των αγροτών του δήμου μας διανοίχτηκαν γύρω στα 70 χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων, καθώς και τα ανάλογα γεφύρια. Κατασκευάστηκαν τέσσερα σημεία υδροληψίας σ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα για την άμεση εξυπηρέτηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε νερό. Επίσης κατασκευάστηκαν ομβροδεξαμενές (γκιόλια) και ποτίστρες για την εξυπηρέτηση κυρίως τους θερινούς μήνες. Φροντίσαμε για την αναβάθμιση της λειτουργίας του σφαγείου και πήραμε αριθμό λειτουργίας απ’ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για δε τους ψαράδες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, κατασκευάσαμε το αλιευτικό καταφύγιο στον Ασπροπόταμο και αναβαθμίσαμε τα αλιευτικά καταφύγια στο Γενί Λιμάνι και στα Τσόνια.

… και το περιβάλλον »Στον τομέα του περιβάλλοντος, κατασκευάσαμε έξι μεγάλα φράγματα ανάσχεσης στο χείμαρρο Τσικνιά Πελόπης για να σταματήσουμε τη διάβρωση της περιοχής, καθώς και τα προβλήματα και τις καταστροφές που προκαλούσε. Εδώ θέλω να επισημάνω πως το έργο αυτό πρέπει να το αναλάβει μεγάλος κεντρικός φορέας, να το συνεχίσει και να το ολοκληρώσει, ώστε να σταματήσουν να πλημμυρίζουν οι πεδινές περιοχές Αγίας Παρασκευής και Καλλονής. Ακόμη πρέπει να σημειώσω ότι διευθετήσαμε το χείμαρρο στα Τσόνια, καθώς και το χείμαρρο εντός του οικισμού Πελόπης. Έγιναν επίσης παντού πάρα πολλές δεντροφυτεύσεις, συντηρήσαμε και αξιοποιήσαμε τις παραλίες της περιοχής μας, διανοίξαμε και ασφαλτοστρώσαμε το δρόμο προς τα Τσόνια. Κλείσαμε τις τέσσερις χωματερές και ανακατασκευάσαμε τον υφιστάμενο αγροτικό δρόμο προς το

ΧΥΤΑ και ήδη όλα τα σκουπίδια μεταφέρονται εκεί. Δημιουργήσαμε περιπατητικές διαδρομές στο Λεπέτυμνο από την Πελόπη και δενδροφυτεύσαμε την κορυφή του Λεπετύμνου. Μια απόφαση που πήραμε και θα φανεί χρήσιμη τα επόμενα χρόνια, είναι το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του δήμου Μανταμάδου, που θα βάλει τάξη και θα δώσει προοπτική ανάπτυξης στους παραθαλάσσιους οικισμούς και σε όλο το δήμο.

Κι άλλα έργα »Αγοράσαμε οικόπεδο για τη μετεγκατάσταση του ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού από την Κλειώ σε νέο χώρο, έξω από το χωριό, και περιμένουμε να αναλάβει ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης του έργου. Δεν πρέπει να παραλείψω να αναφέρω ότι κατασκευάσαμε το Πολιτιστικό Κέντρο Κάπης, καθώς και τα πλακόστρωτα στα δημοτικά διαμερίσματα Μανταμάδου και Κάπης. Αγοράσαμε κτήριο στην Πελόπη και σύντομα θα δημοπρατηθεί το έργο για το πολιτιστικό κέντρο. Διανοίξαμε πλατείες και δημιουργήσαμε αυτοκινητόδρομους, καθώς και χώρο πάρκινγκ, επιλύοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα όλων των δημοτικών διαμερισμάτων. Τέλος, στα έργα που κάναμε ως δημοτική αρχή οφείλω να θυμίσω την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) καθώς και την αγορά κτηρίου για τη στέγαση όλων των υπηρεσιών του δήμου.»

Ο δρόμος Θερμή Μανταμάδος Υπάρχει κάτι που δεν προφτάσατε να κάνετε; «Αυτό που ήθελα ήταν να προλάβω να έχουν αρχίσει κάποια έργα που έχουν μπλέξει στα γρανά-

ζια της γραφειοκρατίας, όπως το δημαρχείο ή το Κέντρο Υγείας. Σημειωτέον, για να μη δημιουργηθεί σύγχυση τώρα με την κατάργηση των δήμων και τη συνένωσή τους σε έναν, πως για το δημαρχείο έχει γίνει αλλαγή στον τίτλο του έργου, αφού πρόκειται να στεγάσει το ΚΕΠ του Μανταμάδου. Άλλωστε, και το ΚΕΠ του δήμου επί των ημερών μου έγινε, αφού πριν αναλάβω δήμαρχος δεν υπήρχε ΚΕΠ στο Μανταμάδο όπως σε όλους τους άλλους δήμους. Μια μεγάλη παρέμβαση που νομίζω πρέπει εκ των ουκ άνευ να γίνει στην περιοχή, κι ελπίζω η νέα περιφερειακή αρχή να το προωθήσει, είναι η βελτίωση της εθνικής οδού από Θερμή έως Μανταμάδο, για το οποίο και χρειάζεται να υπάρξει χρηματοδότηση για να τελειώσει η μελέτη που εδώ και χρόνια εκπονείται. Σε ό,τι αφορά τα έργα, θα πρέπει να προχωρήσει και το έργο για τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης του Μανταμάδου και των χωριών, που βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης των μελετών.» Παράλληλα με τη δουλειά στο δήμο, προλαβαίνετε να ασχοληθείτε και με την προεκλογική δραστηριότητα; «Μην ξεχνάτε πως ήμουν απ’ τους τελευταίους που

αποφάσισα να είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Ακόμη, όμως, και αυτόν το λίγο καιρό δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ όσο θα ήθελα, αφού δεν μπορώ να αδιαφορήσω για τις δουλειές του δήμου μου.» Αισιοδοξείτε για το αποτέλεσμα; «Βεβαίως. Ειδικά για το συνδυασμό. Για τον εαυτό μου κάνω ό,τι μπορώ. Αν ο κόσμος νομίζει πως αξίζω να με ψηφίσει. Διαφορετικά όχι. Αυτό θα το κρίνουν οι ψηφοφόροι.» Πιστεύετε πως θα υπάρξει συμμετοχή στις εκλογές ή θα αδιαφορήσει ο κόσμος; «Τα πράγματα και οι πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου χρόνου δικαιολογούν να υπάρξει αδιαφορία από τον κόσμο, να αδιαφορήσει για τα κόμματα. Εγώ, όμως, λέω ότι ο κόσμος θα πρέπει να πάει στις εκλογές και να ψηφίσει ικανούς ανθρώπους κι όχι κόμματα. Άλλωστε, ειδικά στα δημοτικά ψηφοδέλτια, έχουν “ανακατευτεί” τόσο πολλοί οι υποψήφιοι, είναι όλα μπερδεμένα, που δεν μπορείς να ξέρεις τι κόμμα είναι ο καθένας ή να κινηθείς ψηφίζοντας κόμματα.» Αν εκλεγείτε με τι θα ασχοληθείτε; «Αυτό που ρωτάτε είναι θέμα του συνδυασμού. Το μόνο για το οποίο μπορώ να δεσμευτώ, είναι ότι όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα 12 ολόκληρα χρόνια που υπηρέτησα δυναμικά και αποδοτικά το δήμο Μανταμάδου, έτσι και τώρα ζητώ την ψήφο των πολιτών της Λέσβου, για να εκλεγώ περιφερειακός σύμβουλος, θέση απ’ την οποία και υπόσχομαι να εργαστώ για το καλό του τόπου με ζήλο, υπευθυνότητα, συνέπεια και εντιμότητα.»


23

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

O ΝΑΣΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ, υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, μιλά εφ’ όλης της ύλης στο «Ε»

«Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας» ε σύνθημα «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο», ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής κατεβαίνει στις εκλογές του Νοεμβρίου έχοντας ως στόχο την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που προσφέρονται μέσα από τη διοικητική μεταρρύθμιση, προς όφελος των νησιών. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «Εμπρός» αναπτύσσει τις προτεραιότητές για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, του τουρισμού, την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των νησιών. Απαντά στα περί «αντικαλλικρατικού», ενώ εξαπολύει κριτική κατά του αντιπάλου του Π. Βογιατζή για το θέμα τού «Lesvoshop», αλλά και τις πρωτοβουλίες του για τον τουρισμό. Χαρακτηρίζει «ψευτοδίλημμα» τα όσα αναφέρονται για το μνημόνιο, τονίζοντας ότι το μνημόνιο «δεν ήρθε μόνο του», ενώ υπογραμμίζει ότι το διακύβευμα στις προσεχείς εκλογές είναι η αποκέντρωση πόρων κι αρμοδιοτήτων και η ευκαιρία που πρέπει ν’ αξιοποιηθεί για τα νησιά. γκρίνιες δεν αποφύγατε ούτε εσείς. Τι πιστεύετε ότι ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην θα μπορούσε να γίνει για ν’ ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ αποφευχθούν όλα αυτά; Διεκδικείτε τη θέση του πε- «Το καλύτερο θα ήταν να ριφερειάρχη με την ψήφο αποφάσιζαν οι πολίτες με των πολιτών του Βορείου την ψήφο τους ποιοι θα ήΑιγαίου. Έχοντας ήδη ε- ταν οι αντιπεριφερειάρχες, μπειρία του χώρου ως διο- αλλά σε ένα νέο θεσμό διρισμένος περιφερειάρχης, καιολογούνται τέτοιου είαισθάνεστε ότι κινείστε σε δους ζητήματα. Πρέπει, πάντως, να πω ότι η επιλο«γνώριμα εδάφη»; «Ναι, πρέπει να ομολογή- γή ήταν πράγματι δύσκολη, σω ότι η προηγούμενη θη- διότι όσοι διεκδικήσαν τις τεία μου στη θέση του πε- θέσεις αυτές ήταν πρόσωριφερειάρχη με έχει βοη- πα με προσφορά στη λεθήσει, όχι μόνο γιατί οι πο- σβιακή, χιώτικη και σαμιώλίτες των νησιών του Βό- τικη κοινωνία. Το θέμα, πάρειου Αιγαίου γνωρίζουν ε- ντως, είναι ο τρόπος που μένα και το έργο μου, αλλά θα λειτουργήσει ο νέος θεκυρίως γιατί υπάρχουν κά- σμός. Εκεί πρέπει να επικεποια δεδομένα στα νησιά ντρώσουμε την προσοχή της Περιφέρειας Βορείου μας. Γιατί το εγχείρημα είΑιγαίου που δυστυχώς δεν ναι μεγάλο και δύσκολο και άλλαξαν. Προβλήματα που η πρόκληση να βάλουμε τα παραμένουν προβλήματα. νησιά μας σε μια νέα τροΜπορεί να έγιναν κάποια χιά ανάπτυξης είναι το ζηβήματα σε ορισμένους το- τούμενο. Τα πρόσωπα έρμείς, αλλά η γενική εικόνα χονται και παρέρχονται. Το είναι ότι τα νησιά μας έχα- θέμα είναι η πραγματικότησαν σημαντικές ευκαιρίες. τα που θέλουμε να δημιΓι’ αυτό, και επειδή τα πε- ουργήσουμε στο Βόρειο Αιριθώρια στενεύουν, πρέπει γαίο, να έχει αυτά τα συνα πάρουμε τις τύχες στα στατικά που θα κρύβει μέχέρια μας. Ο νέος θεσμός σα της μια μόνιμη δυναμιτης αιρετής Περιφέρειας κή ανάπτυξης. Πιστεύω ότι δίνει σήμερα αυτήν τη δυ- μόνο έτσι θα μπορούμε να νατότητα και περισσότερες κοιτάξουμε τους νέους και τις νέες του Βόρειου Αιγαίαρμοδιότητες.» Ο θεσμός των αντιπεριφε- ου στα μάτια.» Για τον «Καλλικράτη» ρειαρχών και η διαδικασία επιλογής τους αποτέλεσε Σας «χρεώνουν» ως «αντιτελικά «πονοκέφαλο» για καλλικρατικό» . Τι απαντάτα ψηφοδέλτια, αφού προ- τε εσείς σε αυτό; κάλεσε εντάσεις και γκρί- «Υπηρετώ την τοπική αυτονιες στα κόμματα. Τέτοιες διοίκηση για πολλά χρόνια

Μ

και αισθάνομαι ότι δεν την πρόδωσα ποτέ. Πιστεύω στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί ο πολίτης έχει τη δυνατότητα του άμεσου ελέγχου και πολλές φορές της σκληρής κριτικής, την οποία σε ό,τι με αφορά, όχι μόνο δεν αποφεύγω, αλλά την επιζητώ. Ήμουν απ’ αυτούς που διεκδίκησαν αυτήν τη μεταρρύθμιση, γιατί πιστεύω ότι δημιουργεί νέα δεδομένα στη λειτουργία του ελληνικού κράτους γενικότερα, αποκεντρώνοντας αρμοδιότητες και πόρους. Διαφώνησα σε ό,τι αφορά τη Λέσβο, στο να γίνει όλο το νησί ένας δήμος, και αυτό γιατί γνωρίζοντας τα προβλήματα θεωρώ ότι το μέγεθος του νέου δήμου θα προκαλέσει προβλήματα δυσλειτουργίας. Γι’ αυτό και πρόσφατα δήλωσα ότι αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις αυτές και ο λαός της Λέσβου απαιτήσει αλλαγές, τότε σε ό,τι με αφορά θα είμαι δίπλα στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και μαζί θα δώσουμε τη μάχη.» Σας επηρεάζουν τα προγνωστικά που κατά καιρούς δημοσιεύονται στον αθηναϊκό Τύπο και δίνουν προβάδισμα πότε σε εσάς και πότε στον Παύλο Βογιατζή; «Τα καλύτερα προγνωστικά τα δίνουν οι πολίτες. Καταθέσαμε στην κοινωνία των νησιών του Βορείου Αιγαίου έναν αξιόλογο συνδυασμό υποψηφίων και ήδη τα μηνύματα που παίρνουμε είναι πολύ θετικά. Βέβαια αντιλαμβάνομαι την αγωνία που δημιουργεί στους υποψηφίους η προεκλογική περίοδος και η

προσπάθειά τους να δημιουργήσουν κλίμα νίκης. Όλες οι αξιόπιστες μετρήσεις που γνωρίζουμε, όμως, μας κάνουν να αισθανόμαστε αισιόδοξοι ότι τελικά εμείς θα είμαστε οι νικητές των εκλογών. Χρειάζεται, όμως, προσπάθεια και γι’ αυτό δεν εφησυχάζουμε ούτε λεπτό. Θέλουμε να κριθούμε θετικά από τους πολίτες του Βόρειου Αιγαίου, τόσο για την αξιοπιστία και τη διαφάνεια στα πεπραγμένα μας όσο και για το ιδιαίτερα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη των νησιών μας, που καταθέτουμε στον προεκλογικό διάλογο.»

Για το Βόρειο Αιγαίο Ποια είναι η δική σας εικόνα και άποψη που έχετε αποκομίσει από τις επαφές με τους πολίτες στο Βόρειο Αιγαίο; «Υπάρχει αγωνία στους πολίτες. Όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα

της χρονικής περιόδου που διανύουμε. Τα προβλήματα περίπου είναι ίδια παντού. Πιστεύω, όμως, ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Τα νησιά μας είναι προικισμένα. Υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, που αν τα αξιοποιήσουμε, τότε μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Πρέπει όμως να γίνουν συγκεκριμένα βήματα, για να μην πω άλματα. Γι’ αυτό και η δική μας

πρόταση αφορά όλους τους τομείς της παραγωγικής ζωής του Βόρειου Αιγαίου. Τον πρωτογενή αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και τον τομέα της αλιείας, την αναγκαιότητα να υπάρξουν νέες κατευθύνσεις στην παραγωγή, αλλά και στη διακίνηση των προϊόντων. Στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα θα στηρίξουμε τη μικρομεσαία παραγωγική και εμπορική επιχείρηση, ενώ σε ό,τι αφορά τον τουριστικό κλάδο θα δώσουμε βάρος σε μια νέα οργάνωση και αντίληψη, που θα έχει ως στόχο να γίνουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου τουριστικός προορισμός υψηλού επιπέδου. Δηλαδή, για παράδειγμα τα διάφορα ταξιδάκια στις εκθέσεις ανά τον κόσμο που γίνονταν μέχρι σήμερα χωρίς πρόγραμμα, με αδιαφάνεια και χωρίς τελικό αποτέλεσμα, θα τελειώσυνέχεια στη ΣEΛ. 24


24

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

«Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας» συνέχεια από ΣEΛ. 23

σουν εδώ. Θα πηγαίνουμε στις εκθέσεις αφού πρώτα αξιολογήσουμε πού πρέπει να πάμε και τι θέλουμε να πετύχουμε. Και βέβαια θα συμμετέχουν όσοι έχουν σχέση με το αντικείμενο. Τέλος, πρέπει να επισημάνω ότι βασικός μας στόχος είναι και η προσέλκυση νέων επενδυτών στα νησιά μας. Είναι, άλλωστε, ένας τομέας που έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόγραμμά μας.» Ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου; «Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να εφαρμοστούν ειδικές αναπτυξιακές πολιτικές για τα νησιά μας, που θα λύσουν οριστικά ζητήματα που έχουν σχέση με τις υποδομές και τις μεταφορές. Ωστόσο, στην παρούσα χρονική στιγμή, με δεδομένο το γεγονός της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, προτεραιότητά μας είναι η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Βασίζουμε τη δράση μας στην αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, όπως το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, τα υψηλής ποιότητας παραδοσιακά μας προϊόντα, στις επενδύσεις στις εναλλακτι-

κές μορφές ενέργειας, στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού. Στόχος μας, να εστιάσουμε στην αύξηση της απασχόλησης με εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα, με καθετοποίηση της παραγωγής ανταγωνιστικών και ποιοτικών προϊόντων και με την ανάπτυξη των υπηρεσιών εκπαίδευσης, πολιτισμού και τουρισμού. Θέλουμε με κάθε τρόπο να εμποδίσουμε την πληθυσμιακή αποδυνάμωση των νησιών μας, για αυτό και θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε κοντά στους νέους και στις νέες, ότι καταλαβαίνουμε απόλυτα τις αγωνίες τους, ότι μπορούν μένοντας στο Βόρειο Αιγαίο να ονειρεύονται ένα δημιουργικό μέλλον.»

Περί «Lesvoshop»… Ανεβάσατε τους τόνους της προεκλογικής μάχης όταν αναδείξατε στη συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα, το θέμα τού «Lesvoshop». Θεωρείτε ότι το θέμα αυτό θα παίξει ρόλο στις επικείμενες εκλογές; «Το θέμα τού “Lesvoshop” είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας που διακατέχει τη σημερινή νομαρχιακή αρχή του κ. Βογιατζή. Δεν είναι απλά ένα θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη γιατί έγιναν λάθος χειρισμοί. Υπάρχουν πορίσματα

ορκωτών λογιστών που δείχνουν ότι υπήρξε κακοδιαχείριση, για αυτό άλλωστε με το “Lesvoshop” ασχολείται σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη. Δηλαδή δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι το “Lesvoshop” χρεωκόπησε αφήνοντας τεράστια χρέη, τόσο σε προμηθευτές και συνεταιρισμούς όσο και σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, γιατί έγινε κακή διαχείριση, ενώ ακόμα και όταν το θέμα είχε φτάσει οριστικά στο τέλος, ο νομάρχης φοβούμενος να αναλάβει τις ευθύνες του προσπάθησε, αντί να δώσει λύση, να κωλυσιεργήσει τις εξελίξεις, αγοράζοντας ουσιαστικά πολιτικό χρόνο. Θύματα, βέβαια, σε αυτή την υπόθεση είναι και το προσωπικό του “Lesvoshop”, στο οποίο μέχρι στιγμής και ενώ έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης δεν έχουν δώσει μισθούς πολλών μηνών, δεν έχουν πάρει αποζημίωση και δεν μπορούν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Άλλο ένα δείγμα, ενδεικτικό και αυτό της νοοτροπίας του κ. Βογιατζή, είναι η αγορά οικοπέδου για ανέγερση διοικητηρίου, η οποία έγινε με τον τρόπο που έγινε και στοίχισε ένα τεράστιο ποσό, χωρίς να έχουν γίνει όλες οι προκα-

ταρτικές ενέργειες που ήταν απαραίτητο να γίνουν ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη επιστημονική άποψη για το αν υπάρχουν στο υπέδαφος αρχαία. Εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί: Γιατί τόση βιασύνη να προχωρήσει η αγορά; Γιατί δεν ακούστηκε η άποψη του συνόλου της αντιπολίτευσης; Γιατί δε ζητήθηκε η άποψη εξειδικευμένων επιστημόνων για ένα τόσο σοβαρό θέμα και για μια τόσο μεγάλη οικονομική δαπάνη;» Ποιο είναι το ζήτημα που σας θέτουν πιο συχνά οι πολίτες του Βορείου Αιγαίου στις περιοδείες τους και τι τους απαντάτε εσείς σε αυτό; «Οι πολίτες των νησιών αγωνιούν για το “αύριο” και το μέλλον των παιδιών τους. Είναι αλήθεια, για παράδειγμα, ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι χαμηλές. Δεν έχουν προχωρήσει διαρθρωτικές αλλαγές στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Αλλαγές που πρέπει να γίνουν και θα εργαστούμε προς αυτήν τη κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις. Είναι αλήθεια επίσης ότι βασικό είναι το θέμα των συγκοινωνιών. Οι υψηλές τιμές των εισιτηρίων επιβαρύνουν το κόστος τόσο των ανθρώπων, όσο και της διακίνησης των αγαθών, γι’ αυτό και βάζουμε σε προτεραιότητα την καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου. Πάντως, επειδή κυρίαρχη είναι πλέον η άποψη αλλά

και το αίτημα ότι τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έχουν μεγάλα περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης, δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμοστούν ειδικές πολιτικές στον τομέα της οργάνωσης και της προώθησης των τουριστικών μας προϊόντων.»

Ψευτοδίλημμα το μνημόνιο Το μνημόνιο και οι συνέπειές του πόσο θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους στις εκλογές; Σας έχει απασχολήσει αυτό δεδομένου ότι έχετε τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος; «Έχω μια πολιτική και κοινωνική διαδρομή για την οποία είμαι περήφανος. Αγωνίστηκα πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα για τα δικαιώματα των συμπολιτών μου και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Η ευαισθησία μου, λοιπόν, για τις σημερινές δυσκολίες που περνά η χώρα και ο λαός μας είναι δεδομένη. Το μνημόνιο δεν ήρθε από μόνο του, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών που οδήγησαν την οικονομία και τη χώρα σε πλήρη απαξίωση. Η χώρα για πολλά χρόνια, με ευθύνη όσων κυβέρνησαν, δεν έκανε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής λόγω του πολιτικού κόστους. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να υποστηρίξει τα μέτρα του μνημονίου. Το δίλημμα, λοι-

πόν, “είσαι υπέρ ή κατά του μνημονίου” θεωρώ ότι είναι ψευτοδίλημμα. Είμαι σαφέστατα ταγμένος υπέρ αυτών που θίγονται από τα μέτρα, έχω όμως βάσιμες ελπίδες ότι η χώρα με τη βοήθεια όλων μας μπορεί να τα καταφέρει. Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου έχουν ένα ξεχωριστό διακύβευμα, που θα κρίνει πολλά για το μέλλον του τόπου. Είναι η καθιέρωση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, και αυτό πιστεύω ότι οι πολίτες θα το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη, γιατί αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.» Έχετε δηλώσει έτοιμος για ρήξεις στην περίπτωση που περικοπούν θεσμοθετημένοι πόροι ή αρμοδιότητες από τους αιρετούς περιφερειάρχες. Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο; «Πιστεύω ότι δε θα συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και αυτό είναι δέσμευση, δε θα δεχτούμε καμμιά περικοπή αρμοδιοτήτων από αυτές που θέσπισε ο νόμος. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι σ’ αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνουμε εκπτώσεις. Θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε όλα αυτά που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη και την πρόοδο των νησιών μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.»


25

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Ι Ο Π Ω ΑΝΘΡ Σ Α Μ Υ Ο Π Ο Τ ΤΟΥ

Στην 70ή επέτειο της έναρξης του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, το «Ε» θυμάται κάποιους από αυτούς που εκτελέστηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής Η γνωστοποίηση του τουφεκισμού του Γεώργιου Λαγουτάρη, όπως υπογράφηκε από το στρατιωτικό διοικητή στις 28

Ο Γεώργιος Λαγουτάρης, ο πρώτος των εκτελεσθέντων

Τα ονόματα και των 42 εκτελεσμένων, όπως αναγράφονται πλέον στο Μνημείο Εκτελεσμένων

Ο

Σχεδόν δύο εκατοντάδες ήταν οι Μυτιληνιοί που πέρασαν από τα κελιά της Γκεστάπο, είτε στη Λέσβο είτε στην υπόλοιπη χώρα, για ενέργειες κατά των γερμανικών αρχών κατοχής. Όλοι τους βα-

σανίστηκαν άγρια και καταδικάστηκαν σε «θάνατο διά τυφεκισμού», είτε επειδή δε συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις των αρχών κατοχής είτε επειδή δεν παρέδωσαν τα όπλα τους είτε γιατί δεν

ΓIΩPΓOΣ ΓAΛETΣAΣ

ι δύο από αυτούς δεν ήταν αναγραμμένοι στο μνημείο μέχρι τώρα. Ο τρίτος αναγραφόταν τόσα χρόνια με λάθος επώνυμο και ο τέταρτος αποτελεί μια από τις ιδιαίτερες περιπτώσεις, καθώς εκτελέστηκε μαζί με τον πατέρα του και τον πεθερό του. Το «Ε» κάνει σήμερα, με αφορμή και τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου που πλησιάζει, ένα αφιέρωμα σε τέσσερις «ανθρώπους του τόπου μας», που εκτελέστηκαν στα Τσαμάκια και στα Μπλόκια από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής από το 1941 έως και το 1944 και που στο σύνολό τους, μαζί με τα εννιά ονόματα που προστέθηκαν από το δήμο Μυτιλήνης το Σεπτέμβριο που μας πέρασε, μετά την έρευνα που έκανε ο συμπολίτης μας Γιώργος Γαλέτσας, ανέρχονται σε 42.

Στο σημάδι. . .

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Το βιβλίο του Γιώργου Γαλέτσα «Στο σημάδι…», ένα πολύτιμο ντοκουμέντο για την ιστορία του τόπου

πρόδωσαν την ιδεολογία τους. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μέλη των ομάδων τριών έως έξι ατόμων που άρχισαν να σχηματίζονται το καλοκαίρι του 1941, με στόχο τη διαφυγή στα απέναντι παράλια και τη συμ-

μετοχή τους, μέσω αγγλικού δικτύου, στις συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις της Μικράς Ασίας. Όσοι συνελήφθησαν από τα τουρκικά φυλάκια ή πριν ακόμη φτάσουν εκεί, εδώ στη Λέσβο από την Γκεστάπο, ήταν κι αυτοί που δεν τα κατάφεραν. Οι τελευταίοι, 42 στον αριθμό, εκτελέστηκαν στο νησί σε 17 συνολικά εκτελέσεις, έχοντας περάσει από τα υπόγεια κελιά της ανάκρισης και το γερμανικό στρατοδικείο. Το θέατρο των πρώτων τριών εκτελέσεων υπήρξαν τα «Μπλόκια» (ο σημερινός χώρος από το ξενοδοχείο «Blue Sea» έως το χώρο κάτω από το Άγαλμα της Ελευθερίας) και για τις υπόλοιπες το άλσος «Τσαμάκια», περίπου μπροστά από τη σημερινή ξύλινη εστία των Προσκόπων. Η (δύσκολη) επιλογή για το σημερινό αφιέρωμα μας οδήγησε στις ιστορίες τεσσάρων από τους εκτελεσμένους, τις οποίες και σας παρουσιάζουμε χάρη στη συμβολή εν ζωή απογόνων τους και του Γιώργου Γαλέτσα.

Γεώργιος Λαγουτάρης Η πρώτη εκτέλεση Ο Γεώργιος Λαγουτάρης του Παναγιώτη ήταν ο πρώτος που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, στις 28 Αυγούστου τού 1941, στα «Μπλόκια». Η εκτέλεση ανακοινώθηκε δύο μέρες μετά από την εφημερίδα «Φως». Ήταν γεννημένος το 1896 στην Πλαγιά και παντρεμένος με τη

Μαρία Στεριανού. Είχε επτά παιδιά, τη Βενετία, την Περσεφόνη, την Αικατερίνη, τον Παναγιώτη, την Αμερισούδα, τη Σοφία και το Γιάννη, ηλικίας 24, 16, 13, 11, 8, 6 και 2 ετών όταν εκτελέστηκε. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα πλέον στοιχεία, ο Γιώργος Λαγουτάρης συνελήφθη στην περιοχή «Παληόμυλος - Χορεύτρια» της πρώην Κοινότητας Πλαγιάς. Ο γιος του ο Γιάννης, ο μικρότερος από τα παιδιά του, εξιστορεί στο βιβλίο του Γιώργου Γαλέτσα πως η μητέρα του τού είχε πει ότι ο πατέρας του ήταν αρκετά νευρικός τις τελευταίες μέρες πριν συλληφθεί και κοιμόταν πάντα με το περίστροφο στο προσκεφάλι. Μετά τη σύλληψή του και στην τελευταία επίσκεψη που του έκανε η σύζυγός του Μαρία στα κρατητήρια της Γκεστάπο, αυτός της εκμυστηρεύεται χαρούμενος: «Άντε, Μαρία, ησύχασε και φύγε για το σπίτι και φίλησέ μου τα παιδιά· μάλλον τη γλυτώσαμε!» Με την είδηση αυτή που έφερε η γυναίκα του στο χωριό, οι καταδότες του ειδοποίησαν την Γκεστάπο ζητώντας τη θανατική του καταδίκη, για να μην έρθουν σε δύσκολη θέση με την απελευθέρωσή του. Ο 71χρονος Γιάννης Λαγουτάρης, από την Πλαγιά του Πλωμαρίου, διηγείται στο «Ε» για τον πατέρα του: «Από πού να αρχίσω; Ό,τι ξέρω το έχω ακούσει από τη μητέρα μου. Εγώ δεν έχω εικόνα, μια δυσάρεστη μόνο

γεύση που δε γνώρισα τον πατέρα μου. Η μάνα μου μού έλεγε ότι τον φάγανε για παραδειγματισμό. Στον ύπνο του τον έπιασαν. Τον είχαν ότι πέθανε τότε, όχι ότι τον σκότωσαν οι Γερμανοί, αφού δεν είχε γίνει ληξιαρχική πράξη θανάτου. Γιατί τον πρόδωσαν; Σε τι έφταιξε; Από όσο ξέρω, ο πατέρας μου δεν ήθελε την αδικία, δεν ήταν κανένας ληστής, τι είχε κάνει; Μικρός αυτό προσπαθούσα να μάθω, γιατί τον έφαγαν. Και δε βρήκα κάτι κακό να έχει κάνει, όπως άλλοι που είχαν μικροκλεψιές.» «Είχαμε ψάξει για να μπει το όνομά του και βρήκαμε κάποια πράγματα, αλλά δεν υπήρχαν όλα τα στοιχεία», συνεχίζει. «Στην εκδήλωση δεν πήγα, είχα δυσαρεστηθεί που δεν μπήκαν κι άλλα στοιχεία στο βιβλίο. Εγώ αυτό που θα ήθελα, ήταν να έχουν γραφτεί και τα ονόματα των σπιούνων. Όπως και να το κάνουμε, όμως, νιώθουμε μια δικαίωση μετά από τόσα χρόνια που το όνομά του δεν ήταν γραμμένο.»

Η εκτέλεση του «Τουρκολευτέρη» «Τον παππού μου τον φώναζαν “Τουρκολευτέρη”», λέει ο εγγονός του Ελευθέριου Καπακτσή τού Ιζέτ, ενός από τα θύματα της έκτης εκτέλεσης, που έγινε στα Τσαμάκια στις 4 Μαΐου 1942, μαζί με τον Αριστείδη Μαραγκό του Φωτίου (24 χρονών από την συνέχεια στη ΣEΛ. 26

Ο Παναγιώτης Παναγής, πατέρας του Γεώργιου Παναγή, που εκτελέστηκε μαζί του


26

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Οι απόγονοι των ηρώων διηγούνται… συνέχεια από ΣEΛ. 25

Άντισσα) και τον Πέτρο Γκιργκέτσο του Γεωργίου (21 χρονών από τη Μυτιλήνη). Ο Ελευθέριος Καπακτσής γεννήθηκε το 1901 στο Ίππειος και ήταν γιος των μουσουλμάνων Ιζέτ και Χαλίζ. Έχοντας παντρευτεί το 1921 στη Μυτιλήνη την Ευγενία Τζανέτογλου από την Αγιάσο, άφησε πίσω του πέντε παιδιά. Τον Ιωάννη (19), την Αγγέλα (18), την Καλλιόπη (15), τον Αθανάσιο (14) και τη Μυρσίνη (9). Το Μάιο του 1942, οπότε και εκτελέστηκε, έμενε με την οικογένειά του στο Ίππειος. «Εμάς τότε, επειδή ο παππούς μου ήταν Τούρκος, οι γονείς μου δε μας μιλούσαν καθόλου γι’ αυτόν. Δεν ξέρω γιατί, ίσως υπήρχε μια φοβία. Ξέραμε ότι έχει εκτελεστεί, αλλά δε μας έλεγαν παραπάνω πράγματα», διηγείται ο εγγονός του που μένει σήμερα στη Μυτιλήνη. «Αυτός που μου έχει πει τα περισσότερα, είναι ο παλιός μου δάσκαλος ο Φρίξος. Μου είχε πει ότι ο παππούς μου είχε περάσει απέναντι πέντε Μοριανούς και η οικογένεια ενός από αυτούς τον πρόδωσε. Ήταν και η τελευταία φορά που πήγε απέναντι ο παππούς μου. O δάσκαλος τα ήξερε αυτά γιατί στο ίδιο κελί που κρατούσαν τον παππού μου είχαν και τον αδελφό του και πήγαινε να τον επισκεφτεί. Εκεί του τα ‘λεγε ο παππούς μου, μισοπεθαμένος, αφού δεν του έδιναν φαγητό. Όμως, με το δάσκαλο συναντηθήκαμε μια φορά και μετά από λίγες μέρες πέθανε, χωρίς να προλάβει να μου πει και άλλα που ήθελε, για να τα γράψω.» Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη απόφαση του γερμανικού στρατοδικείου Μυτιλήνης, ο Καπακτσής εκτελέστηκε διότι «[…] επροπαγάνδιζε και διοργάνωνε διάφορα άτομα, διά να μεταβούν κριφύως και

Ο Θεόδωρος Τσάρτας, πεθερός του Γεώργιου Παναγή, που εκτελέστηκε επίσης την ίδια μέρα

Συνολικά 17 εκτελέσεις, με 42 θύματα, έγιναν από το 1941 έως το 1943 στα «Τσαμάκια» και στα «Μπλόκια»

παρανόμως όπως αντιδρούν κατά του άξωνος». Η ληξιαρχική πράξη θανάτου ανέφερε ως αιτία εκτέλεσης: «Διότι ως συνεργάτης των Γερμανών, υπέπεσεν εις δυσμένιαν». Ωστόσο, στο βιβλίο «Αντίσταση στη Λέσβο (πηγές και πτυχές της)» των Π. Κεμερλή και Α. Πολυχρονιάδη, αναφέρεται: «[…] Ο Καπακτσής Λευτέρης ατομικά ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στις διαφυγές. Πιάστηκε όμως από την G.F.P. και εκτελέστηκε […]» Σχετικά με τη δράση του παππού του, ο Σταύρος Καπακτσής αναφέρει: «Παλιότερα είχα ψάξει στοιχεία, γιατί με είχε βρει ο πρόεδρος των Αντιστασιακών στη Μυτιλήνη, ο Όμηρος Κοντούλης, και είχαμε πάει μαζί στο δήμο, αλλά είχα ακούσει τότε ότι ο παππούς μου ήταν “Γερμανοφορεμένος”. Με είχε πειράξει αυτό και άρχισα να ρωτάω παλιούς ανθρώπους που τον είχαν ζήσει και όλοι μου έλεγαν πως ήταν ψέμα και πως ήταν δουλειά ρουφιάνων που ήθελαν να σπιλώσουν το όνομά του. Αυτό που μου έλεγαν οι περισσότεροι, είναι πως ο παππούς μου ήταν ο καλύτερος άνθρωπος, πως βοηθούσε κόσμο…» Όντως, ο Λευτέρης Καπακτσής τάισε, με όποια περιουσία τού είχε μείνει, όλους τους πεινασμένους στο Ίππειος και πληρώνοντας με λίρες, έστελνε στις μικρασιατικές ακτές Άγγλους και Έλληνες. Για να του πάρουν την περιουσία, τον κατηγόρησαν

Ο Λευτέρης Καπακτσής, αλλιώς «Τουρκολευτέρης», σε φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τον εγγονό του, Σταύρο Καπακτσή

ως «προδότη» και αυτός που πραγματικά τον πρόδωσε χειροτονήθηκε παπάς. «Με τον τόπο που κατάγεται, δεν έχω κανένα δεσμό», συνεχίζει. «Μια φορά μόνο θυμάμαι, ήμασταν μικρά τότε, είχαν έρθει στο Ίππειος που μέναμε οι τρεις αδερφάδες του παππού μου από την Τουρκία.» Για τον ίδιο, η εκδήλωση που έγινε μέσα στο Σεπτέμβριο στα Τσαμάκια, με την εγκαινίαση της καινούργιας στήλης του Μνημείου Εκτελεσμένων, ήταν πολύ σημαντική. «Ήμουν στην εκδήλωση και συγκινήθηκα πολύ. Ένιωσα ικανοποίηση, γιατί ακόμη και τους πρώτους Άγγλους που ήρθαν για να οργανώσουν το αντιστασιακό εδώ, ο παππούς μου ήταν να τους περάσει απέναντι. Ικανοποίηση ήταν και όταν έμαθα παλιότερα ότι είχαν δώσει το όνομα του παππού μου σε μια οδό στη Βαρειά.»

Γεώργιος Βαρβάκης Ήταν γραμμένος λάθος… Ο Γεώργιος Βαρβάκης (μέχρι πρόσφατα γραμμένος λάθος στο Μνημείο Εκτελεσμένων ως «Βαρκάρης»), εκτελέστηκε στις 8 Μαρτίου 1943 στα Τσαμάκια, σε ηλικία 32 ετών. Γιος του Αριστείδη και της Βλωτίνας και γεννημένος στην Αγιάσο, είχε παντρευτεί τη συγχωριανή του Αγρίτη Παναγιώτα και είχαν τρία παιδιά, τον Αριστείδη, τη Μαρία και το Γιώργο, ηλικίας τεσσάρων, δύο και ενός έ-

τους αντίστοιχα. Ο τελευταίος πήρε το όνομα του πατέρα του, αφού ήταν αβάπτιστος όταν τον εκτέλεσαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γερμανικού στρατοδικείου Μυτιλήνης, ο Γεώργιος Βαρβάκης καταδικάστηκε σε θάνατο διότι «[…] κατείχε όπλον κυνηγετικόν μετά πυρομαχικών […]». Ήταν, άλλωστε, μανιώδης κυνηγός εκτός από τσομπάνης που ήταν στο επάγγελμα και έτσι δεν παρέδωσε ποτέ στις Αρχές το αγαπημένο μονόκαννο εμπροσθογεμές όπλο του. Από το χειμώνα τού ‘41 - ‘42 άρχισε να πηγαίνει κυνήγι, στην αρχή πιο αραιά και μετά συχνότερα, μέχρι που το Φεβρουάριο του 1943 συνελήφθη από απόσπασμα Χωροφυλακής στη θέση «Μάγγανα», μετά από μεσολάβηση του αγροφύλακα της Αγίας Παρασκευής. Ο διοικητής προσπάθησε να αναβάλει την αυθημερόν μεταγωγή του στη Μυτιλήνη και την παράδοσή του στις γερμανικές αρχές, αλλά, παρ’ όλο που το πρώτο βράδυ τα αδέλφια του κρατουμένου πρότειναν την απελευθέρωσή του, ο ίδιος αρνήθηκε πιστεύοντας πως θα βρεθεί μια λύση. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες να «πέσει στα μαλακά», ο διοικητής αποφάσισε τελικά τη μεταγωγή του και παρέδωσε στον καταδότη του αντίγραφο του πρωτοκόλλου κατάσχεσης όπλου. «Δεν ξέρω πολλά για τον πατέρα μου, εγώ δεν τον θυμάμαι καλά», λέει σήμερα ο με-

Η οικογένεια του Λευτέρη Καπακτσή

γαλύτερος γιος του, Αριστείδης. «Η μάνα μου μετά ξαναπαντρεύτηκε και ήρθε στην Εύβοια και έκανε κι άλλα παιδιά. Από την πλευρά του πατέρα μου όλοι έχουν πεθάνει. Μόνο η γιαγιά μου θυμάμαι να μας λέει πως “ζει ο γιος μου, θα έρθει”. Έτσι τους είχαν πει κι έτσι νόμιζαν.» Ο ίδιος ήρθε από την Εύβοια όπου μένει, στη Μυτιλήνη, μαζί με την κόρη του, για να παρακολουθήσουν τα εγκαίνια του καινούργιου μνημείου. «Είχα να έρθω στη Μυτιλήνη 51 χρόνια. Κανένας δε με γνώριζε, εκτός από μια ξαδέλφη μου από την Αγιάσο. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, δεν μπορώ να την περιγράψω. Τα πράγματα που γράφει το βιβλίο για τον πατέρα μου, ήταν πράγματα που ούτε εμείς ξέραμε…»

Γεώριος Παναγής Η εκτέλεση μιας… οικογένειας Ο Γεώργιος Παναγής, από το Σκόπελο Γέρας, εκτελέστηκε στις 23 Μαρτίου 1942 σε ηλικία 21 ετών, μαζί με τον πατέρα του Παναγιώτη Παναγή (51 ετών), το Θεόδωρο Τσάρτα του Παναγιώτη (51 ετών από τα Λουτρά) και το Μιχαήλ Χατζηγιάννη του Γεωργίου (42 ετών από το Σκόπελο Γέρας). Ο Θεόδωρος Τσάρτας, μάλιστα, ήταν ο πεθερός του Γεώργιου Παναγή, που ήταν παντρεμένος με την κόρη του Βασιλική. Ήταν η πρώτη ομαδική εκτέλεση που έγινε στα Τσαμάκια, εγκαινιάζοντάς τα ως νέο χώρο εκτέλεσης και βυθίζοντας στο πένθος τέσσερις οικογένειες. Η Βασιλική ήταν και το τραγικότερο θύμα αυτής της εκτέλεσης, αφού σε μια μέρα έχασε τον άντρα της, τον πατέρα και τον πεθερό της. Ο δεύτερος εκτελέστηκε διότι «[…] παραβέντες την διαταγήν του Ανωτάτου Στρατιωτικού Διοικητού περί παραδώσεως όπλων και εκρηκτικών υλών δεν παρέδωσεν κυνη-

γετικόν όπλον» και ο τρίτος λόγω του ότι δεν παρέδωσε αντίστοιχα το πολεμικό του όπλο και «[…] μετήρχεντο εμπορίου δυναμίτιδας παρά τας ως άνω διαταγάς». Ο ίδιος ο Γεώργιος Παναγής, που την περίοδο που εκτελέστηκε έμενε με την οικογένειά του στο Πέραμα, εκτελέστηκε, σύμφωνα με τη δημοσιευμένη απόφαση του γερμανικού στρατοδικείου Μυτιλήνης, επίσης γιατί «[…] μετήρχεντο εμπορίου δυναμίτιδας […]». Ωστόσο, οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που συντάχθηκαν στο δήμο Μυτιλήνης στις 24 Αυγούστου τού 1942 (πέντε μήνες μετά την εκτέλεση), αναφέρουν ως αιτία και για τους τέσσερις εκτελεσμένους, προφανώς λανθασμένα: «διότι αποπειράθησαν να φύγουν εις Τουρκίαν, διά τας δυνάμεις της Μέσης Ανατολής». Ο μοναχογιός του Γεώργιου και της Βασιλικής, ο Στρατής, ήταν μόνο τριών μηνών όταν εκτελέστηκε ο πατέρας του. Ο ίδιος, 68 χρονών σήμερα, λέει από την Αθήνα όπου μένει: «Εγώ ήμουν τριών μηνών μόνο όταν πέθανε ο πατέρας μου. Έχω μόνο μια φωτογραφία του και αυτή πώς σώθηκε δεν μπορώ να καταλάβω. Ήταν νέος άνθρωπος. Είχα μάθει ότι έκαναν αντίσταση με τον πεθερό του κατά των Γερμανών - και οι δύο ήταν ψαράδες - και ότι κάποιος συγχωριανός τους τούς πρόδωσε στους Γερμανούς. Αυτά, μου τα είπε η γιαγιά μου.»

(Τα ιστορικά και βιογραφικά στοιχεία και το φωτογραφικό υλικό είναι από το βιβλίο «Στο σημάδι...», που επιμελήθηκε ο Γιώργος Γαλέτσας και εξέδωσε ο δήμος Μυτιλήνης. Οι συνεντεύξεις με τους απογόνους των θυμάτων έγιναν από το «Ε», μετά από στοιχεία που μας παραχώρησε ο Γιώργος Γαλέτσας.

Ο Γεώργιος Βαρβάκης, που μέχρι προσφάτως αναγραφόταν λάθος στο Μνημείο

Η γνωστοποίηση του τουφεκισμού του Γεώργιου Βαρβάκη στις 8 Μαρτίου 1943


ΠOΛITIΣMOΣ

!

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Μαθήματα κεραμικής παραδίδονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στο εργαστήρι της Μάρως Κρητικού, στην Επάνω Σκάλα.

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Περιοδική έκθεση με θέμα «Απολιθώματα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων»

Έως Κυριακή 31 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα Η έκθεση «Θεόφιλος: Έργα από τη Συλλογή της Εμπορικής Τράπεζας» Οι «κάτοικοι» του Γκρόβερς Κόρνερς λίγο πριν την παράσταση του Σαββάτου

… και ξαφνικά, η ζωή έχει τελειώσει

Ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις των «Αστέγων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ταξίδι ζωής στη «μικρή πόλη» του καθενός μας… της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ρέπει να αγαπάς τη ζωή για να έχεις μέσα σου ζωή και πρέπει να έχεις μέσα σου ζωή για ν’ αγαπάς τη ζωή…» Σε αυτό και μόνο μπορεί να συνοψιστεί το μήνυμα της παράστασης «Η μικρή μας πόλη», που ανέβασαν οι «Άστεγοι» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το τελευταίο τριήμερο. Με αφαιρετική σκηνοθεσία του Χρήστου Μαλακού που θύμιζε «Dogville» τού Φον Τρίερ και λιτή επίπλωση, αλλά και τα ωραία κοστούμια της Λένας Τριανταφύλλου που συνέβαλαν καθοριστικά στην απόδοση της ατμόσφαιρας της εποχής, οι ηθοποιοί των «Αστέγων» που συμμετείχαν στην παράσταση έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Σε μια παράσταση που είχε σκοπό να μας κάνει να σκεφτούμε πώς περνάμε τη ζωή μας, σε ποια πράγματα δίνουμε βάρος και για ποια αξίζει να το κάνουμε, πριν η ζωή φύγει. 1901. Κοντά στα σύνορα χεία και έθιμα, μέσω παρεμτης πολιτείας της Μασα- βάσεων και από το «κοινό» χουσέτης, μια μικρή πόλη: που δεν… δίστασε να θέσει το Γκρόβερς Κόρνερς. Και η στον κ. Γουέμπ ερωτήσεις. παράσταση του Σαββάτου Η αγάπη, ο γάμος, που συγκέντρωσε πολύ κόο θάνατος σμο ξεκίνησε - όπως και οι Και κάπου εκεί άρχισε ο έδύο που ακολούθησαν - μια ρωτας μεταξύ της «καλής ωραία πρωία, λίγο πριν την μαθήτριας» Έμιλυ Γουέμπ αυγή, με τους μικρούς ΤαΚομνηνάκα) (Κατερίνα και τιάνα Σβώρου και Αντώνη του… «κολλημένου με την Μυρσινιά στο πιάνο. Τους θεατές εισήγαγε μπάλα» Τζωρτζ Γκιμπς στη… χωροταξία τού Γκρό- (Σταμάτη Γιαννάκη), φίλων βερς Κόρνερς, ως διευθυ- και γειτονόπουλων από μιντής σκηνής, ο Κλεομένης κρά παιδιά. Που κοιτούσαν Τζανέτος. Οι πρώτοι «εί- μαζί από τα παράθυρά τους δαν» έτσι τις συνοικίες της το φεγγάρι και έκαναν ο κα- μεταξύ τους και αυτή «των θένας τις δικές του σκέψεις Πολωνών» - την αγορά, το και τα δικά του όνειρα, που σχολείο, το ταχυδρομείο, φαινομενικά διέφεραν τόσο τις φυλακές και το τι γίνεται πολύ. στο καθένα, έμαθαν πότε Επιστρέψαμε στη μικρή πόκαι από ποιον θα φτάσει λη τρία χρόνια μετά - 1.000 στον τόπο το πρώτο αυτοκί- μέρες δηλαδή - και είδαμε νητο και «μπήκαν» στα σπί- πώς και πόσο είχε αλλάξει η τια των δύο πρωταγωνι- ζωή, όχι όμως και οι καθηστριών οικογενειών, των μερινές συνήθειες, ποιοι είχαν «φύγει» και ποιοι είχαν Γκιμπς και των Γουέμπ. Από άλλους ηθοποιούς, τον μείνει. Έχοντας φτάσει πλέΠαναγιώτη Χατζηβαγιάννη ον στην τελευταία τάξη του ως καθηγητή Γουίλλαρντ σχολείου, ο Τζωρτζ και η Έκαι το Λευτέρη Μυρσινιά ως μιλυ εξομολογήθηκαν την κύριο Γουέμπ και εκδότη αγάπη τους και αποφάσισαν της εφημερίδας «Ο φρου- να ενώσουν τις ζωές τους. ρός του Γκρόβερς Κόρ- Το κοινό παρακολούθησε ένερς», μάθαμε ακόμη πε- τσι το πώς ξεκινάει η απόρισσότερα: για τη δημογρα- φαση δύο ανθρώπων να ζήφία και για την κοινωνικο- σουν μαζί όταν ανακαλύπολιτική οργάνωση της μι- πτουν πως είναι πλασμένοι κρής πόλης των αρχών του ο ένας για τον άλλον, τις α20ού αιώνα, απλά, μικροα- ντιδράσεις των γονιών τους στικά και καθημερινά στοι- όταν τους ανακοινώθηκε η

«Π

απόφαση, την ανακοίνωση της δικής τους απόφασης στα παιδιά τους, το φόβο και τις δεύτερες σκέψεις πριν το γάμο, τον ίδιο το γάμο, «τον πιο όμορφο απ’ όλους». Και ξαφνικά… η ζωή είχε τελειώσει. Και το κοινό βρέθηκε στο νεκροταφείο του Γκρόβερς Κόρνερς μετά από χρόνια, με τους νεκρούς του χωριού (κάποιους από τους οποίους αναγνώριζε) να παρακολουθούν μαζί του την εξιστόρηση από τον Κλεομένη Τζανέτο τού πώς βρέθηκε ο καθένας τους εκεί. Και στη συνέχεια να παρακολουθούν τις ζωές και τις αντιδράσεις των ζωντανών, δίνοντας μαθήματα ζωής και θυμίζοντάς μας αυτά που σε καθημερινή βάση ξεχνάμε να προσέξουμε. Κάπου εκεί έληξε η παράσταση που ξεκίνησε με μια γέννηση και τελείωσε με ένα θάνατο. Ένα ολοκληρωμένο ταξίδι της ζωής στη «Μικρή Πόλη» του καθενός…

Οι πρωταγωνιστές αφηγούνται «Το νόημα του έργου αφορά τη ζωή μας, όπως περνάει χωρίς να δίνουμε αξία σε πράγματα που αφήνουμε να περνούν απαρατήρητα. Μας δείχνει πως πρέπει να μάθουμε να εκτιμούμε πράγματα που δίνουν νόημα στη ζωή μας και που εμείς τα προσπερνάμε», είπε στο «Ε» μετά την παράσταση ο Κώστας Τζουγκράνης, που είδαμε στο ρόλο του για-

τρού Γκιμπς. «Όπως και κάθε παράσταση, έτσι κι αυτή ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Κάθε έργο, άλλωστε, είναι μοναδικό και σε προκαταβάλλει διαφορετικά συναισθηματικά. Πέρα από αυτό, έχει αρχίσει να γίνεται οικείος και ο χώρος του Δημοτικού Θεάτρου, αφήνοντάς μας μια γλυκιά και όμορφη ανάμνηση και αίσθηση από την παρουσία μας εκεί. Και πρέπει να τονίσω και τη συμβολή σε αυτό και του κοινού, που ήταν πολύ θερμό.» «Αυτό που μου έχει μείνει από την παράσταση, είναι μια φράση της Έμιλυ που θέτει ένα ερώτημα: “καταλαβαίνουν οι άνθρωποι ποτέ, ζούνε οι άνθρωποι τη ζωή τους κάθε λεπτό, κάθε στιγμή;”. Σε αυτά τα λόγια, νομίζω, συνοψίζεται το νόημα του έργου, ενός έργου γενικά δύσκολου, το οποίο μας ταξίδεψε και μας έδωσε γλυκά συναισθήματα», μας είπε η Κατερίνα Κομνηνάκα. «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, γιατί πραγματικά πέρασε το μήνυμα στο θεατή», είπε μετά την παράσταση και ο Κλεομένης Τζανέτος. «Πριν από αυτό, ωστόσο, φρόντισα προσωπικά να περάσει το μήνυμα του ότι “πρέπει να μάθουμε να ζούμε τη στιγμή”, πρώτα απ’ όλα σε μένα. Ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που μας τίμησε και υποσχόμαστε ότι θα επανέλθουμε.»

Έως Κυριακή 28 Νοεμβρίου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά Λήμνου Επετειακή έκθεση «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο αγώνας - το δράμα - η σάτιρα», με φιλοξενία φωτογραφιών και έργων ζωγραφικής, αλλά και γελοιογραφιών του Κ.Ε.Μ.

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως σήμερα Τρίτη 26 Οκτωβρίου «Devil», του Τζον Έρικ Ντάουντλ (θρίλερ)* Πρωταγωνιστούν: Κρις Μεσίνα, Τζέφρι Άρεντ, Λόγκαν Μάρσαλ - Γκριν Ώρα προβολής (Αίθ. 1): στις 22:00 *Οι προβολές συνεχίζονται. «Από μακριά και αγαπημένοι», της Νανέτ Μπέρνστιν (κωμωδία) Πρωταγωνιστούν: Ντριου Μπάριμορ, Τζάστιν Λονγκ, Κριστίνα Άπλγκειτ, Ρόι Λίβινγκστον, Τσάρλι Ντέι Ώρα προβολής (Αίθ. 2): στις 21:45

«Ζωντάνεψε» ο Καββαδίας στο Γυμνάσιο Παμφίλων ε επιτυχία Μ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου το αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή και πεζογράφου Νί- Η Ντέπη Χατζηκαμπάνη στην απαγγελία του ποιήματός κου Καββαδία, της για το Νίκο Καββαδία που διοργάνωνε το Γυμνάσιο Παμφίλων. Την προσπάθεια των παιδιών και των καθηγητών παρακολούθησαν πολλοί γονείς, που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τη βιογραφία του ποιητή τής… θάλασσας και αποσπάσματα από τα έργα του, τα οποία απήγγειλαν μαθήτριες του Σχολείου συνοδεία προβολής πλούσιου φωτογραφικού υλικού από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καββαδία. Το μουσικό σχήμα «Τα φώτα απέναντι» παρουσίασε μια σειρά από μελοποιημένα έργα του ποιητή, ενώ ποιήματα και τραγούδια βασισμένα σε στίχους του, όπως «Ο σταυρός του Νότου» και «Το καραντί», απήγγειλαν και άλλοι μαθητές και τραγούδησε η χορωδία του Σχολείου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρευρέθηκε και η στιχουργός Ντέπη Χατζηκαμπάνη, που απήγγειλε ένα ποίημα που έχει γράψει η ίδια για το Νίκο Καββαδία. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, ακόμη, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Κοντάρας, και πολλοί καθηγητές. Την επιμέλεια της χορωδίας είχε ο Μάκης Ψαραδέλλης και της παρουσίασης ο Παναγιώτης Τζανετέλλης, ενώ υπεύθυνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν η φιλόλογος Ευθυμία Ζεϊμπέκη. Β.Χρ.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ «Θυμήθηκαν» το φίλο και συνεργάτη τους 28

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Σε κλίμα συγκίνησης η προβολή της ταινίας «Με τον Καλλιγιάννη», στο Μουσείο Βρανά

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ε κλειστό κύκλο και μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή, στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά της εταιρείας «Αρχιπέλαγος», στον Παπάδο της Γέρας, η προβολή της ταινίας «Με τον Καλλιγιάννη». Περίπου 50 στενοί φίλοι και παλιοί συνεργάτες του ζωγράφου και πρώην διευθυντή του Μουσείου Τεριάντ γνώρισαν ακόμη καλύτερα το Μανώλη Καλλιγιάννη, στα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του, μέσα από την ταινία του Πέντρο Ολάγια που ακολουθεί τα βήματά του. Την ταινία προλόγισε ο ανα- λος της εταιρείας Μάνος Ευπληρωτής υπουργός Περι- στρατιάδης, που παρουσίαβάλλοντος και μέλος της ε- σε τον Πέντρο Ολάγια και ταιρείας «Αρχιπέλαγος», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα Νίκος Σηφουνάκης, που υ- της προσπάθειάς του ως μια πογράμμισε τη γνωστή και «εξαιρετική» δουλειά. στον ίδιο «διπλή», όπως εί- Ακολούθησε η προβολή της πε, «ταυτότητα του Κρητι- ταινίας, που κράτησε περίκού και του Μυτιληνιού» που μιάμιση ώρα, για να δεπου είχε ο Μανώλης Καλλι- χτεί στο τέλος της το θερμό γιάννης και τονίζοντας πως χειροκρότημα των παρευριπρόκειται για ένα έργο που σκομένων, που έδωσαν πρέπει να γνωρίσει πανελ- συγχαρητήρια στο δημιουρλαδική προβολή. γό της. Άλλωστε, μέσα από «Ζήλεψα την ταινία», είπε ο αυτήν φανερώθηκε, πέρα ασκηνοθέτης και επίσης μέ- πό τη ζωγραφική του και τη

Σ

Από τις εκδηλώσεις στο Μουσείο Βρανά

σχέση του με τη Μυτιλήνη, και το ανθρώπινο κομμάτι του Καλλιγιάννη.

Ποιοι ήταν εκεί Ανάμεσα σε όσους παρευρέθηκαν στο Μουσείο Βρανά ήταν ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Δημήτρης Χαλκιώτης, ο γιατρός Μάκης Αξιώτης, ο γιατρός και προσωπικός φίλος του Καλ-

λιγιάννη και συνεργάτης του στο Μουσείο Τεριάντ Κώστας Κούμπας, ο γιατρός Βασίλης Κουμαρέλλας, ο Αριστείδης Σηφναίος, στο σπίτι του οποίου έμενε ο Καλλιγιάννης και όπου γυρίστηκε ένα μεγάλο κομμάτι της ταινίας, η ζωγράφος Καίτη Δημητρίου και η ζωγράφος Σαπφώ Βογιατζή, ο καθηγητής του Πανεπιστη-

μίου Αιγαίου Θόδωρος Παραδέλλης, ο Γιάννης Ιατρέλλης και η σύζυγός του, Ευδοξία, που υπήρξε μοντέλο του Καλλιγιάννη, και πολλοί άλλοι στενοί φίλοι του. Μετά την εκδήλωση, οι φίλοι και συνεργάτες του Μανώλη Καλλιγιάννη γευμάτισαν μαζί σε εστιατόριο στο Ντίπι.

Να σημειωθεί πως την άνοιξη ενδέχεται να γίνει ακόμη μία προβολή της ταινίας «Με τον Καλλιγιάννη», και πάλι στο Μουσείο Βρανά, αυτήν τη φορά ανοιχτή για το κοινό. Η εκδήλωση, που πρόθεση είναι να διοργανώσει ο γιος του Μανώλη Καλλιγιάννη, Μισέλ, θα συνοδεύεται και από έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη.

Λεσβιακό Βιβλίο Ορυχεία στο Αιγαίο Βιομηχανική Αρχαιολογία στην Ελλάδα Κείμενα: Δήμητρα Μαυροκορδάτου, Λίνα Μενδώνη, Μαρία Μπαλοδήμου, Νίκος Μπελαβίλας, Λήδα Παπαστεφανάκη, Αντώνης Φραγκίσκος Επιστημονική επιμέλεια: Νίκος Μπελαβίλας, Λήδα Παπαστεφανάκη Έκδοση Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής - Εκδόσεις Μέλισσα Αθήνα 2009, σελ. 304

για ένα σημαντικό, εντυΠρόκειται πωσιακό και πολύ ενδιαφέρον βιβλίο-λεύκωμα για τα μεταλλεία, ορυχεία και λατομεία των νησιών του Αιγαίου της Βιομηχανικής Εποχής, που προήλθε στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο είχε ως στόχο την καταγραφή των ιστορικών μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στο σύνολο του νησιωτικού χώρου του Αιγαίου. Τα κείμενα του βιβλίου εισάγουν στο υλικό της έρευνας και τοποθετούν τα νησιωτικά ορυχεία του Αιγαίου στο χρόνο και τον τόπο, ως σύνολο. Οι τίτλοι τους έχουν ως εξής: Τα ορυχεία του Αιγαίου ως βιομηχανικά μνημεία, Το Αιγαίο, τα νησιά του και η γεωλογία τους, Στα ίχνη του παρελθόντος. Εξορυκτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας, Οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές στο Αιγαίο (19ος 20ός αιώνας), Το παράδειγμα των ορυχείων, Το Αιγαίο των ορυχείων. Γεωγραφία των νησιωτικών μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, χώρος και κατασκευές. Ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση

των ορυχείων που εντοπίστηκαν σε 29 νησιά του Αιγαίου. Ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνεται για τη Λέσβο, όπου και παρουσιάζονται με κείμενο και φωτογραφίες τα μεταλλεία λευκολίθου στα Βασιλικά. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά: «Ο λευκόλιθος είναι ορυκτό ανθρακικό άλας του μαγνησίου (MGCO3) παραλλαγή του μαγνησίτη. Έχει χρώμα από λευκό μέχρι λευκοκίτρινο. Συναντάται σε μορφή κοκκώδη, ραβδωτή ή τελείως συμπαγή. Αποτελεί ένα από τα κυριότερα μεταλλεύματα της Ελλάδας. Τα σημαντικά κοιτάσματα βρίσκονται στη Χαλκιδική, την Εύβοια και τη Λέσβο. Είναι κατάλληλο ορυκτό για πυρίμαχες χρήσεις. Από το λευκόλιθο κατασκευάζονται πυρότουβλα και μεταλλικός μαγνήτης. Στο υπέδαφος της Λέσβου υπάρχουν κοιτάσματα λευκόλιθου στην ανατολική ακτή του κόλπου της Καλλονής, μάρμαρα, σχιστόλιθοι, ασβεστόλιθοι, όπως και λατερίτης με χαμηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο. Στην περιοχή της Καλλονής και στο βορειοδυτικό τμήμα επικρατούν τα ηφαιστειογενή πετρώματα. Υπάρχουν, τέλος, κοιτάσματα αντιμονίτη στο Μεσαγρό και τάλκη στην Αγιάσο και το Πλωμάρι, στα οποία υπήρξε εκμετάλλευση. Μεταλλείο στύψης, κοντά στο ομώνυμο χωριό της περιοχής της Πέτρας, λειτούργησε κατά τη γενοβέζικη περίοδο. Δεν υπήρξε εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του νησιού στη νεώτερη εποχή μέχρι την ενσωμάτωσή του στο ελληνικό κράτος το 1912.» Π.Σ.

καίγεσαι;». Η συλλογή στεγάζει 50 περίπου ποιήματα. Να δύο δείγματα γραφής: Ποιήματα «Όταν σκέφτομαι ήχο / να βγαίΕκδόσεις Αλεξάνδρεια Αθήνα 2010, σελ. 61 νει από μέσα μου, / σκέφτομαι / εκρήξεις συθέμελες, / φουρνέλα Σταύρος Καμπάδαης κατά/ και άλλα ωραία τέτοια. / Στη γεται από την Κάπη, σπούσκέψη να ανασύρω / τραγουδιδασε μηχανολόγος μηχανικός στή φωνή / από μέσα μου, / αυτά και ζει και εργάζεται στην Αγλυκαίνουν λίγο / και η μόνη θήνα. Έχει εκδώσει τις ποιητιφωνή / που θα έβγαζα / είναι η ίκές συλλογές «Διαπόμπευση» δια η φωνή / που έβγαλα / όταν (2004) και «Γιατί καθετί που ήρθα / στη ζωή. / Κραυγή. //» πουλιέται δεν έχει καμία α«Θέλω να / γράφω κεφαλαία / τα ποιήματά ξία» (2007). μου / όχι στολίδια / φιοριτούρες / και άλΠρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις λα τέτοια. / Προκήρυξη / κανονική / με α«Αλεξάνδρεια» η τρίτη του συλλογή, με τον νάληψη / ευθύνης //» τίτλο «Με την τρίτη παίρνεις το χρίσμα ή Π.Σ. συγκεκριμένα, η μέθοδος Δημήτρης Κοφτερός για το σαντούρι προτείνει αΜελίφθογγο σκήσεις που θα βοηθήσουν Ελληνικό Σαντούρι. να μειωθεί η ανισότητα μεΠρακτική & εκμάθηση Εκδόσεις Μουσικός Οίκος ταξύ των δύο χεριών. Οι πεΦίλιππος Νάκας ρισσότερες ασκήσεις έχουν Αθήνα, σελ. 133 τεχνικό χαρακτήρα. Γνωρίζουμε ότι για να μάθει κάσυμπατριώτης μας Δημήποιος παραδοσιακό σαντούτρης Κοφτερός (Νεοχώρι ρι θα πρέπει να ασχοληθεί Πλωμαρίου, 1951) δεξιοτέκαι με τα δημοτικά μας τραχνης του σαντουριού και γούδια. Τα πανηγύρια, δυσυγγραφέας των βιβλίων «Δοκίμιο για το ελληνικό νου, τις μπαγκέτες και μεθό- στυχώς, στις μέρες μας σαντούρι» (Δωδώνη, 1991) δους διδασκαλίας με ασκή- σπανίζουν, αλλά και αυτά και «Μυτιληνιό σαντούρι. σεις. Το δεύτερο μέρος πε- που γίνονται, δε βοηθούν το Σκοποί και χοροί από τη Λέ- ριλαμβάνει 48 σκοπούς και νέο σαντουριέρη. Εμείς προσβο» (Δ.Ο.Λ.Τ., 1997), έχει τραγούδια του τόπου μας τείνουμε απλές αλλά και σύνθετες ελληνικές παρακυκλοφορήσει από τις εκδό- στο πεντάγραμμο. σεις «Φίλιππος Νάκας» το «Αυτή η μέθοδος για το ελ- δοσιακές μελωδίες. Είναι βιβλίο «Μελίφθογγο. Ελλη- ληνικό σαντούρι προτείνει γραμμένες στο πεντάγραμμο νικό σαντούρι. Πρακτική και τρόπους και δοκιμασμένα και σε κάποιες απ’ αυτές αεκμάθηση», το οποίο γνωρί- συστήματα, που σκοπό έ- ναφέρεται η δισκογραφία, η ζει συνεχείς επανεκδόσεις. χουν να βοηθήσουν το μα- γεωγραφική περιοχή, ο τρόΤο βιβλίο χωρίζεται σε δύο θητή να αποκτήσει τα απα- πος συνοδείας, ο ρυθμός μέρη. Το πρώτο περιέχει την ραίτητα εφόδια ώστε να γί- και άλλα στοιχεία», γράφει ιστορία του σαντουριού, τη νει καλός χρήστης του ελ- μεταξύ άλλων ο συγγραφέας θεμελιώδη γνώση του οργά- ληνικού σαντουριού. Πιο στον πρόλογό του. Π.Σ. Σταύρος Καμπάδαης

Με την τρίτη παίρνεις το χρίσμα ή καίγεσαι;

Ο

Ο


29

ΤΡΙΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ EΣTIATOPIA ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Παρασκευή - Σάββατο βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466,6976974610, Βαριά-Βίγλα Μυτιλήνης

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

EΔEΣMATOΠOIEIO ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282

ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660

ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342

FOUR SEASONS by MAYOΤTE Bistro - piano restaurant Tηλ. 2251071971, 6972548681

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

ΣΠΟΡ 5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ)

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ

Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474

ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809

ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102

FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

ΤΑΧΥΦΑΓΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 16 τηλ. 22510 40271

DREAM COFFEE Αρίονος 16 22510 48880

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ Αφοί Αγριτέλλη Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307

ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

KΛEIΣTHKATE EΞΩ; ΚΛΕΙΔΙΑ ΔΑΡΔΑΓΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΗΣ Κλειθροποιός από το 1974 Αξιόπιστα Επώνυμα Προϊόντα Γερμανικά: Abus, Burk, Dom Ισραήλ: Yardeni Γαλλικά: Iaperce Frofaux Ιταλικά: Cisa όλη την γκάμα Ελβετικά: Ceso Αγ. Ειρήνης 2, Μυτιλήνη 22510 20317, 942420803

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΤΕΝΤΕΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198

THE PRINTER SHOP H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - Αποφρακτικά Συνεργείο Καθαρισμού Υπηρεσίες φύλαξης Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683

MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΜΑΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Τηλ. 6958-356027, 22510 54126 jvkamatsos@gmail.com http://basiko-grammiko. webs.com

ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ ΕΠIΠΛO

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604

KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ

ΕΚΛΗΣΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΕΝΔΥΜΑΤΑ

Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

Γυναικεία & Ανδρικά Ενδύματα Εισαγωγής Σαπφούς 5, τ. 22510 37966

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ

Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI

PROTAGONISTI

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. - ΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

KOPNIZEΣ

ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA

Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης

FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr

MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr

ΚΑΛΛΟΝΗ NATURA Γραφείο Γενικού Τουρισμού Ελένη Βαρδαξή τηλ.: 22530 24024 κιν.: 6974-022292 e-mail: evarda.natura@gmail.com


30

ΤΡΙΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932251120 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI

Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Πελέκος Μιχάλης Χειρουργός ουρολόγος Καβέτσου 10 - 1ος όροφος τηλ. 22510 40883 6934-877441

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

OΦΘAΛMIATPOI

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Κουτζά Χριστίνα Αγ. Θεράποντος 5 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711 Σάκης Ευστράτιος Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Ω.Ρ.Λ.

Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

Θεοδοσίου - Πασχαλίδου Μαρία Καβέτσου 44 Πληρ. τηλ. 22510 22217, 6948-309834 Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος ωτορρινολαρυγγολόγος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

NEYPOΛOΓOI Δάμης Παναγιώτης Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 40538, Κιν. 6974799090 Λαμπούσης Π. Ραφαήλ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 23933 Κιν. 6972 853790

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI

Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030

Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066

Κ Α Ι

Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Δημηρούδης Γεώργιος Αγίας Ειρήνης 2 Tηλ. 22510 22233 Κιν. 6973236406 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899 Παπουτσή Βαρβάρα Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΠΑΙΔΟΨYXIATPOI Κορκολή Έφη τ. επιμελήτρια Γ.Ν. Μυτιλήνης Καβέτσου 44, ημιώροφος Τηλ. 22510 48915 & 6977-369387

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116 Xατζησάββα Aλεξάνδρα Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 42225, Κιν. 6972225125

ΨYXOΛOΓOI Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

Α Λ Λ Α Ζητιανέλλη Μαρίνα Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Κιστάνη Σοφία Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο)

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

CENTRO Ψησταριά

FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


EI∆HΣEIΣ

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Από το Σύλλογο «Περί οίνου ο λόγος»

Γευσιγνωσία κρασιών της Λήμνου τoυ NIKOY MANABH ια ξεχωριστή βραδιά γευσιγνωσίας διοργάνωσε την Παρασκευή το βράδυ, στο καφέ-μπαρ «Παυσίλυπο», στην περιοχή Ακρωτήρι της Μυτιλήνης, ο Σύλλογος Γευστικής και Εικαστικής Παρέμβασης «Περί οίνου ο λόγος». Πραγματοποιήθηκε κάθετη, τυφλή, ομαδική γευσιγνωσία σε τρία κρασιά της Λήμνου που προέρχονται από την ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Επρόκειτο για το «Λήμνος» της ΕΑΣ Λήμνου τού 2009, για το «Γκαράλη λευκός ξηρός ΟΠΑΠ» τού 2008 της εταιρείας Γκαράλη και το «Πρώιμος» του 2007 της εταιρείας Σαββόγλου - Τσιβόλας. Τη γευσιγνωσία συντόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου και σομελιέ, Δημήτρης Διρχαλίδης. Η γευσιγνωσία αφορούσε σε οπτική εκτίμηση των κρασιών, εκτίμησή τους με την όσφρηση, εκτίμηση της γεύσης, των αρωμάτων και της επίγευσης. Στο τέλος τα μέλη έκαναν μια πρόταση για το φαγητό που θα μπορούσε να συνοδεύσει καθένα από

Μ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Περί οίνου ο λόγος», Δημήτρης Διρχαλίδης, μαζί με ένα μέλος του Συλλόγου, κατά την εκδήλωση γευσιγνωσίας

τα κρασιά. Παράλληλα, τα μέλη του Συλλόγου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα τα είδη γευσιγνωσίας που πραγματοποιούνται, τη διαδικασία που ακολουθείται και τη σημασία των αποτελεσμάτων της γευσιγνωσίας. Εκτενής συζήτηση έγινε για τη σημασία του φελλού και το ρόλο του στην προστασία και την ωρίμανση του κρασιού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, ακό-

μη, στους νέους πλαστικούς «φελλούς» που προστατεύουν απόλυτα το κρασί, αλλά δεν επιτρέπουν την παλαίωσή του από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί σε φιάλη. Μετά το τέλος της γευσιγνωσίας, ακολούθησε δείπνο. Κατά τη διάρκειά του τα μέλη του Συλλόγου απόλαυσαν κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα μαζί με λημνιό κρασί της επιλογής τους. Η ελαφριά γεύση του γλυκού συν-

Σεμινάριο ελληνικής κουζίνας ο Επιμελητήριο Λέσβου, σε συΣκάλα Καλλονής, τη Δευτέρα 1η ΤΕπιμελητηρίων νεργασία με την Κεντρική Ένωση Νοεμβρίου, και θα ξεκινήσει τις 9 και το Chef Club, το πρωί. Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου θα διοργανώνει σεμινάριο με θέμα: «Μεσογειακή διατροφή - Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Αιολική Γη» στη

συνεχίσει στο ξενοδοχείο «Ζαΐρα» της Σκάλας Λουτρών, επίσης από τις 9 το πρωί. Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν τα μέλη του Επιμελητη-

δυάστηκε με βραβευμένο «Grand Gru - Μοσχάτο Λήμνου». Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2009, αριθμεί περίπου 30 μέλη και το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιήσει και νέες δραστηριότητες. Φιλοδοξία του είναι να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Λέσβου να γνωρίσουν τα μυστικά του καλού κρασιού και να μάθουν πώς απολαμβάνεται. nman@emprosnet.gr

ρίου που ασχολούνται με την εκμετάλλευση εστιατορίων. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές στο Επιμελητήριο μέχρι την Παρασκευή, στο φαξ 22510 23275. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα 22510 28431 και 28564.

31

Ερώτηση Γαληνού στους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Εργασίας

Ταλαιπωρία ασθενών για κάλυψη δαπανών νοσηλείας μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή Τ ηντωνπολύ δαπανών νοσηλείας ή θεραπείας σε ασθενείς ασφαλισμένους, που έχοντας καταβάλει οι ίδιοι τις δαπάνες δεν ξέρουν πότε θα εισπράξουν την ανάλογη συμμετοχή από το ασφαλιστικό τους ταμείο, επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός. Ο κ. Γαληνός τονίζει ότι ενώ οι ασθενείς καταθέτουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες των κατά τόπους νομαρχιών για έγκριση, οι ελεγκτές ιατροί - αν δεν υπάρχει η απαραίτητη ειδικότητα - αποφαίνονται για την έγκριση της νοσηλείας ή θεραπείας «με επιφύλαξη» και παραπέμπουν το φάκελο του πολίτη στον ασφαλιστικό οργανισμό για τις δικές του ενέργειες. Ο ασφαλιστικός οργανισμός επιστρέφει το φάκελο και πάλι στη νομαρχία για να αποφανθεί θετικά ή αρνητικά για την έγκριση του ποσού, με αποτέλεσμα να χάνεται τεράστιος χρόνος και οι πολίτες να μη γνωρίζουν την τύχη του φακέλου τους και αν θα τους καταβληθούν τα χρήματα που δικαιούνται. «Αυτή η καθυστέρηση, όμως, έχει ως αποτέλεσμα να ανατρέπεται όλος ο οικογενειακός προγραμματισμός των ασθενών και να δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα, πολλές φορές ακόμη και στην υγεία τους, για τα οποία βέβαια δεν ευθύνονται οι πολίτες», σημειώνει ο ίδιος. Αναφέρεται, μάλιστα, σε περίπτωση πολύτεκνου καρκινοπαθούς από τη Λέσβο, ο οποίος το Πάσχα τού 2009 υποβλήθηκε, με δικές του δαπάνες, στην προβλεπόμενη θεραπεία και ενάμιση χρόνο μετά δεν έχει εισπράξει το ποσό που δικαιούται. Καταλήγοντας, ο κ. Γαληνός ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν άμεσα όλες οι παρόμοιες περιπτώσεις που εκκρεμούν στις νομαρχίες και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ρωτάει επίσης εάν υπάρχει προγραμματισμός για την κάλυψη κενών θέσεων ελεγκτών γιατρών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ανακοινώνεται από τους εκκαθαριστές του Β΄ Αγροτικού Συν/σμού Πλωμαρίου ότι μετά την απόφαση της υπ’ αριθμ. 35 Γενικής Συνέλευσης της 9/5/2010 ο Β΄ Αγροτικός Συν/σμός διελύθη και καλούνται οι τυχόν υπάρχοντες πιστωτές να αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Β΄ Αγροτικού Συν/σμού Παντελής Σαμαράς


32

XPONOΓPAΦHMA

TPITH 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

µέρα νύχτα w Τα μυστικά… του καφέ μπορούν να μάθουν οι επαγγελματίες του χώρου, σε ένα σεμινάριο barista που οργανώνεται σήμερα Τρίτη, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Elysion». wΣτο «Φίλεμα», δίπλα στο αεροδρόμιο, θ’ ανακαλύψετε τις γευστικές προτάσεις του Χρήστου Μοσχώβη, με νόστιμα κρεατικά που συνοδεύονται από υπέροχες σάλτσες. Εκεί θα βρείτε επίσης λαχταριστές πίτες, ενώ προτείνουμε να δοκιμάσετε τους σπιτικούς λαχανοντολμάδες. w Δυνατές ροκ διαδρομές ανεβάζουν τις διαθέσεις τα βράδια στο «Lazy Fish», στα Λαδάδικα. wΝέο ανανεωμένο μενού, με χορταστικές μερίδες κρεατικών και σε καλές τιμές, στον «Καλοφαγά», στη Χρυσομαλλούσα. w Νέες γεύσεις θα βρείτε στο «Spicy», στα Λαδάδικα. Κρουασάν με κρέμα Πανοράματος, μπουγάτσα με κιμά, αλλά και λουκουμάδες με μέλι ή σοκολάτα. wΛαχταριστό κοτόπουλο με υπέροχη κρούστα, που συνοδεύεται από πουρέ και σαλάτες, στο «Chicago Chicken & Pizza», στην προκυμαία.

Του γάμου Η μαμά μαλώνει το γιο: - Είσαι ένας τεμπέλης και ψεύτης, ίδιος ο ανεπρόκοπος ο πατέρας σου. Ο σύζυγος: - Μα, Μαρία, εγώ δεν είμαι ούτε τεμπέλης ούτε ψεύτης. - Δεν είπα τ’ αντίθετο...

J

Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

Εκείνες τις ατέλειωτες χειμωνιάτικες νύχτες ταν φύσαγε δυνατός νοτιάς, θυμάμαι, έφερνε στο παραθύρι μου σταγόνες θάλασσας και ψίθυρους κυμάτων. Εικόνες ταξιδιών από άγνωστους τόπους και όνειρα που έσταζαν, θαρρούσες, ουρανό και θάλασσα. Ατέλειωτες φάνταζαν εκείνες οι χειμωνιάτικες νύχτες κι οι ώρες πεισματάρες· δεν πέρναγαν. Κι από κάτω τα βράχια να υπομένουν καρτερικά τα μανιασμένα κύματα που, ανελέητα, σκέπαζαν την ατέρμονη μοναξιά τους. Τ’ άστρα κρυμμένα πίσω απ’ τα σύννεφα έκαναν τη νύχτα πιο σκοτεινή. Μωρό εγώ τότε, μ’ έπιανε ένας απρόσμενος κι ανεπιθύμητος φόβος που δεν μ’ άφηνε να κλείσω μάτι. Έβαζα απαλά το χέρι πάνω στο φυλαχτό μου κι αναζητούσα με προσευχές, μέσα στη νύχτα, να σφιχτοδέσει τους ανέμους ο Θεός και να καλμάρει την αντάρα της θάλασσας. «Άγιε Νικόλα, φύλαγε…», μουρμούριζε παραδίπλα η μητέρα μου. Μ’ έβλεπε έτσι ανήσυχο και φοβισμένο, μ’ έ-

Ό

παιρνε κοντά της να ηρεμήσω και μου έλεγε πως όταν φυσάει έτσι λυσσασμένα, όπως εκείνο το βράδυ, είναι γιατί ο ουρανός κι η θάλασσα τα «χάλασαν» μεταξύ τους! Κι εκεί, πάνω στο μάλωμα, εκείνος σκύβει ν’ αφουγκραστεί την καρδιά της, να την ξεγελάσει με γλυκόλογα κι επειδή εκείνη δεν έχει κέφια, του αρνείται! Κι έτσι αρχίζει το ανακάτεμα. Από ψηλά τα βλέπει όλα αυτά ο Θεός και βάζει τα γέλια με τα παράξενα χούγια τους. Γι’ αυτό κι έρχεται η μπουνάτσα πάντα μετά το χαλασμό. Κάτι τέτοια… Κι ύστερα άρχιζε σιγανά, μήπως και κλείσω μάτι, να μου διηγείται μια ιστορία, που δεν ξέρω καν αν ήταν ή έμοιαζε αληθινή. Χρόνια ζούσε μονάχος σ’ έναν παρατημένο φάρο ο ερημίτης φαροφύλακας, παρέα με τα βιβλία και τις μουσικές του. Παλιός γραφιάς, δεν είχε παρατήσει το συνήθειο. Μόλις άδραχνε ο νους του μια κουβέντα, έτρεχε να πιάσει τα χαρτιά του (καλή ώρα) να ανακατέψει γνώσεις και να φτιάξει ιστορίες. Οι φίλοι και οι γνωστοί του απορούσαν

πώς και δεν τα ‘βγαζε βιβλίο. Κάθε φορά που έφερναν το θέμα, όταν τους καλούσε κάποια Σαββατοκύριακα που τον έπιανε νοσταλγία για άνθρωπο, εκείνος άλλαζε κουβέντα. Κι ας γέμιζαν συρτάρια και βιβλιοθήκες με πλήθος χειρόγραφα. Εκείνη τη νύχτα - σαν και τούτη - είχε διαολόκαιρο. Η θάλασσα βούιζε λες και κάτι τη βάραινε μέσα της. Μανιασμένος ο αέρας, έλεγες πως τώρα θα ρίξει το φάρο. Κι οι καλεσμένοι φίλοι που περίμενε, δεν έλεγαν να φανούν. Ποιος να βγει με τέτοιο καιρό… Η ώρα περνούσε, εκείνος αδημονούσε και ο καιρός αγρίευε. Κάποια στιγμή βγήκε στην πόρτα μπας και τους δει να έρχονται. Τότε, μια αστραπή φώτισε στο βάθος το πέλαγος. Μόλις που μπόρεσε να δει εκεί ένα καράβι να χαροπαλεύει στα κύματα… Έκλεισε την πόρτα κι ανυπόμονος ξαναμπήκε μέσα ν’ ανοίξει το ραδιόφωνο, να σπάσει, κάπως, τη μοναξιά. Ξαφνικά έσβησαν τα φώτα, αστροπελέκι έπεσε πάνω στο φάρο και κατέστρεψε τον προβολέα… «Το καράβι», φώναξε

μέσα του ο ερημίτης. Πήρε ένα φακό, βγήκε, στάθηκε στην άκρη του γκρεμού κι έριχνε απελπισμένα το φως του προς το μέρος του καραβιού. Πώς να φτάσει όμως το αδύναμο φως, μέσα στη μαύρη νύχτα, στο μικρό φορτηγό που πάλευε με τα κύματα… «Τα χειρόγραφα», φώναξε δυνατά ο ερημίτης. Έτρεξε μέσα, πήρε όλα τα φυλαγμένα χειρόγραφά του, αυτά που του ‘λεγαν οι φίλοι του να εκδώσει, τα στοίβαξε σ’ ένα βαρέλι, τα κατάβρεξε με βενζίνα και τους έβαλε φωτιά, μπας και τη δουν οι κακόμοιροι ναυτικοί απ’ το καράβι και αποφύγουν τα βράχια και το θάνατο… Εδώ πια εγώ έγερνα, έκλειναν τα μάτια μου και μ’ έπαιρνε ο ύπνος. Την άλλη μέρα, ο ουρανός κι η θάλασσα τα είχαν ξαναφτιάξει. Μόνο λίγα σημάδια αρμύρας μένανε πάνω στα τζάμια να θυμίζουν το πρωί τη βραδινή καταιγίδα. Στράτος Δουκάκης mithymnaios@gmail.com Υ.Γ. Ας με συγχωρέσει ο Γ.Τρ. που έβαλα την ιστορία του στο στόμα της μητέρας μου.

22510 44242

Εμπρός 3187  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you