__MAIN_TEXT__

Page 1

p1

zine #02 / FEB 2015 / ZUID INSPIREERT

Verslag Zuid Inspireert 22 januari 2015


p2

EMI | MAG #2 --- Zuid Inspireert


p3

Op uitnodiging van het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) kwamen op donderdag 22 januari HR-studenten samen in de Maassilo in Rotterdam. Als afsluiting van hun minor, waarvoor ze onderzoek deden op Rotterdam Zuid, presenteerden zij hun bevindingen op innovatieve en interactieve wijze aan een breed publiek. Twaalf verschillende minoren die hun onderzoeksresultaten willen presenteren in een leuk en inspirerend evenement, hoe pak je dat aan? Een groep studenten van de minor Eventmanagement kreeg deze vraag voorgelegd en creëerde samen met het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie het evenement ‘Zuid Inspireert’.


p4

Zuid Inspireert 22 januari 2014 Organisatie: Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI), 5 studenten van de minor Eventmanagement en Hogeschool Rotterdam.


p5

Inhoud Programma

P6

01. De organisatie

P8

02. Verslag

P12

03. De stands

P18

0.4 De rustruimtes

P24

0.5 De winnaars

P26

0.6 Uitslag enquĂŞte

P32

Dank aan..

P36

The movie

P37


p6

EMI EMI| |MAG MAG#2 #2-----Zuid ZuidInspireert Inspireert


p7

Programma Zuid Inspireert Inloop met lunch Opening & uitleg door Carolien Dieleman (directeur Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie) en de organiserende studenten minor Eventmanagement. Start presentaties Ingedeeld in groepen gaan de bezoekers langs de presentaties van de 12 minoren en de 4 rustruimtes. Prijsuitreiking met een prijs voor de meest creatieve stand en de meest inspirerende presentatie. Afsluiting programma door Carolien Dieleman en de organiserende studenten minor Eventmanagement.


.01 p8

ZUID INSPIREERT YOU ARE INVITED JANUARY S 4 11 18 25

M 5 12 19 26

2015 T 6 13 20 27

W

T

F

S

7 14 21 28

1 8 15 22 29

2 9 16 23 30

3 10 17 24 31

THURSDAY

11.45 TILL

18.00

MAASSILO ROTTERDAM ZUID http://www.emiopzuid.nl/info-758/22-jan event.emi@hr.nl

EMI | MAG #2 --- Zuid Inspireert

@Zuid_Inspireert


De organisatie Een evenement voor meer dan 200 genodigden in goede banen leiden, daar is een goede organisatie voor nodig. Het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI ) was de opdrachtgever van een groep studenten van de minor Eventmanagement. Samen met de studenten van de minoren op Zuid en hun docenten van de Hogeschool Rotterdam hebben zij een inspirerend evenement georganiseerd met ruimte voor alle vormen van presentaties. EMI EMI is een, door Hogeschool Rotterdam geïnitieerde, aan Rotterdam Zuid verbonden netwerkorganisatie die zich bezig houdt met gebiedsgebonden maatschappelijke innovatie op het terrein van wonen, werken, zorg, welzijn en onderwijs. Kenmerkend voor het werkproces van EMI is interactie, verbinding, vernieuwing, al doende leren en kennis delen. Dit levert nieuwe kennis en kunde op voor Zuid en duurzame onderwijsvernieuwing voor Hogeschool Rotterdam. Studenten biedt het unieke, relevante praktijkervaring die bijdraagt aan een zelfbewuste entree op de arbeidsmarkt. Minoren 2014- 2015 Alle studenten van Hogeschool Rotterdam volgen tijdens hun laatste studiefase gedurende twee onderwijsperiodes een minor naar keuze. De opdrachten waaraan gewerkt wordt verbreden of verdiepen de kennis over de toekomstige beroepspraktijk.Minoren worden door alle opleidingen georganiseerd. Tijdens de eerste periode van dit studiejaar (van september tot februari) vonden verschillende minoren en honours minoren plaats in Rotterdam Zuid. Hieraan namen ca. 250 hogeschoolstudenten van meer dan 30 opleidingen deel. Studenten leren zo debijzondere kwaliteiten van Zuid kennen, doen unieke ervaringen op én dragen bij aan de oplossing van vraagstukken die op Zuid spelen.

EMI | MAG #2 --- Zuid Inspireert

p9

De opdrachten hebben een maatschappelijke, medische, ontwerptechnische, planologische, economische, dienstverlenende en/of communicatieve invalshoek. Tijdens het slotevent ‘Zuid Inspireert’ presenteerden de studenten de resultaten aan elkaar, aan het netwerk op Zuid en aan medewerkers van de hogeschool. Voor studenten een unieke mogelijkheid om kennis te nemen van het werk van andere groepen én om aan een breed en gevarieerd publiek hun bevindingen te presenteren. Voor de bezoekers een inspirerende én informatieve middag over een dynamisch deel van Rotterdam. Studenten Eventmanagement Zuid Inspireert is georganiseerd door vijf studenten van de minor Eventmanagement: Annelieke van Evert, Emma van Hattem, Emma Punt, Marco Ruissen en Linda van Vliet. Onder begeleiding van docent Stephan Schipper zetten zij met dit evenement hun eindpresentatie van hun minor neer. De briefing vanuit het experticecentrum: ontwikkel een vernieuwend sprankelend evenement op Zuid waarin de studenten van de 12 minoren hun presentaties kunnen geven aan bezoekers en elkaar gedurende een middag. Het door de studenten bedachtte concept was een middag waarin in een grote ruimte studenten per minor een eigen ruimte, ‘beursstand’, ter beschikking kregen om een presentatie te houden in een door hen zelf gewenste vorm. Bezoekers werden in groepen met en reisleider langs de stands geleid zodat iedereen alle presentaties kon bij wonen. De presenaties werden afgewisseld met prikkelende innovatieve pauzes, zogenaamde rustruimtes. Gekozen werd voor De Maassilo. Deze historische opslagloods op Zuid aan de Maashaven bestaat uit enorme ruimtes die vrij ingedeeld kunnen worden.


p10

Platte

EMI | MAG #2 --- Zuid Inspireert


p11

egrond Plenaire zaal

Plenaire zaal


.02 p12

EMI | MAG #2 --- Zuid Inspireert


Verslag

p13

‘Het was heel leerzaam om te spreken met professionals.’ - student


p14

Marco Pastors Directeur NPRZ

‘Hoe eerder nieuwe professionals in aanraking komen met het soort problematiek dat je aantreft in een wijk als Rotterdam Zuid, hoe beter. Er is nog een wereld aan oplossingen te verzinnen.’

EMI | MAG #2 --- Zuid Inspireert


p15


p16

‘een glimpse of the future.’ Op verzoek van het EMI op Zuid presenteerden ze hun resultaten op 22 januari in de Maassilo aan medestudenten, Hogeschooldocenten en partners op Zuid. De manifestatie kreeg de naam Zuid Inspireert en werd in zijn geheel door studenten eventmanagement georganiseerd.

Tekst: Elsbeth Grievink Hoe help je mensen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt aan werk? Hoe bereid je kwetsbare zwangere vrouwen voor op het moederschap? Hoe stimuleer je toerisme in wijken als Charlois en Feyenoord? Het zijn een paar van de vele onderzoeksvragen waar de 250 vierdejaarsstudenten van uiteenlopende HRO-opleidingen zich de afgelopen vijf maanden mee bezighielden. Allemaal volgen ze een minor met een maatschappelijke, medische, ontwerptechnische, planologische, economische en/of communicatieve invalshoek. 11.45 uur: inloop en lunch Vanaf het moment dat de deuren van de Maassilo openden, druppelden de gasten van Zuid Inspireert langzaam binnen. Studenten, docenten, andere Hogeschoolmedewerkers, maar ook mensen die werkzaam zijn in het gebied dat centraal staat, Rotterdam Zuid. Speciale gast was Marco Pastors, directeur van het Nationaal Programma op Zuid. Terwijl de gasten genoten van een broodje, heette Carolien Dieleman, directeur van EMI, alle aanwezigen welkom en lichtten de studenten eventmanagement het programma van de dag toe. 12.30 uur: start programma Alle aanwezigen werden in groepjes van vijf personen verdeeld en aan een gids toegewezen. Deze begeleidde de deelnemers naar de presentatievloer, waar studenten van vijftien verschillende minors een stand hadden ingericht. In wisselende volgorde bezochten de bezoekers de stands, waar studenten in 15 minuten uit de doeken deden waar ze zich de afgelopen maanden in hadden verdiept. Ze hadden carte blanche gekregen om hun presentatie naar eigen inzicht in te richten. De ene groep maakte gebruik van film, de andere had EMI | MAG #2 --- Zuid Inspireert

prints op grote panelen opgehangen. Sommigen hadden van hun presentatieruimte een ware belevenis gemaakt, zoals studenten van de minor Kunst & Cultuur die op een paar vierkante meters een heus winkeltje hadden gecreëerd. Hierin stalden ze zelfgebakken etenswaren, eigen gekweekte groenten en handgemaakte sieraden van creatievelingen uit Charlois uit, als resultaat van hun inventarisatie van de ambachtelijke maakproductie in deze wijk.Hun idee? Koppel kunstacademiestudenten aan creatieven uit de wijk, om hun producten middels bijzondere verpakkingen aantrekkelijker te maken voor de consument.

‘Onnoemelijk interessant voor iedereen die actief is op Zuid’ De stand van studenten van de minor Innovation Engineering Design leek wel een techniekwerkplaats. Zij presenteerden een innovatief middel, waarmee ze het scholen in Rotterdam Zuid gemakkelijk willen maken om meer aandacht te besteden aan techniek: een bakfiets met laden vól tools en instructies die nodig zijn voor een inspirerende les, die van school naar school rijdt. Dit als antwoord op het verschijnsel dat veel basisscholen het geven van technieklessen omslachtig of kostbaar vinden, terwijl het juist belangrijk is om de interesse voor techniek op jonge leeftijd bij kinderen aan te wakkeren. Passief luisteren en informatie opnemen was er voor de toehoorders niet bij.


p17

Het publiek werd door de studenten juist uit de tent gelokt om kritische vragen te stellen en hun mening te geven, waardoor interessante discussies ontstonden. ‘Wat denkt u?’ vroegen de studenten van de minor oncologie, die zich hadden verdiept in borstkanker en seksualiteit, bijvoorbeeld. ‘Moeten verpleegkundigen het onderwerp seksualiteit en intimiteit bespreekbaar maken bij borstkankerpatiënten?’ Met behulp van rode en groene kaartjes konden aanwezigen aangeven of ze het wel of niet eens waren met de stelling. Al snel ontspon zich een levendige discussie over het wel of niet doorbreken van cultuurgerelateerde taboe’s en het respecteren van andermans privacy. Studenten van de minor Citybranding presenteerden een toeristische wandelroute om toerisme in Charlois en Feijenoord te stimuleren. Met veel belangstelling keek Marco Pastors naar het fimpje dat de studenten gemaakt hadden, van alle must sees in het gebied: De Hef, het Unilevergebouw, de Piekstraat. ‘Dit vind ik een heel leuk en concreet idee,’ gaf hij de studenten als feedback. ‘Hoe ziet het leven eruit buiten het stadscentrum? Dat zullen best veel toeristen willen weten, maar dan moet je ze wel even op weg helpen. Goed bedacht.’ Pastors noemde de manifestatie ‘onnoemelijk interessant voor iedereen die actief is op Zuid’ en het feit dat de studenten Rotterdam Zuid als onderzoeksgebied hadden, zeer terecht. ‘Hoe eerder nieuwe professionals in aanraking komen met het soort problematiek dat je aantreft in een wijk als Rotterdam Zuid, hoe beter. Er is nog een wereld aan oplossingen te verzinnen.’ Met veel interesse bestudeerde Pastors het onderzoek van de studenten opvoedschakels, die onderzocht hadden of ouders op Zuid behoefte zouden hebben aan een zogenaamde opvoedapp; een app die tips en trucs biedt bij het opvoeden van kinderen tussen de 4 en 16 jaar. ‘Hebben jullie ook nagedacht over factoren als schaamte? Niet iedereen wil ervoor uitkomen dat hij problemen heeft met de opvoeding.’ wilde hij weten. Tussen de presentaties door werden bezoekers geprikkeld met culinaire en zintuiglijke ervaringen. Ze konden nieuwe energie opdoen in de Oxygenbar, waar de dames van kunstenaarscol-

lectief Bliss complimentjes uitdeelden. In de stand van Food Rhapsody liet Valerie Kuster bezoekers de smaaksensatie van cressen beleven (de looks van een gewoon blaadje met de smaak van oester!). De heren van Ketelbinkie verzorgden een ministoomcursus ‘hoe maak ik een perfecte cappuccino?’ en bij Fototainer lieten bezoekers zich vereeuwigen in bizarre decors. 16.30 uur: borrel en prijsuitreiking De bezoekers hadden in totaal vijftien stands bezocht, toen om 16.30 uur de eindborrel werd aangekondigd. Carolien Dieleman bedankte alle studenten voor hun inzet en sloot de middag af met een prijsuitreiking aan de studenten van de meest inspirerende presentatie (de studenten van de minor oncologie) en de meest originele presentatie (de studenten van de minor kunst en cultuur). Daarna werd er onder het genot van een drankje en een hapje nagepraat over alle ideeën die op deze middag de revue waren gepasseerd. Ron Bormans, voorzitter van het College van Bestuur van HR, noemde de middag ‘een manifestatie van hoop’. ‘De wereld is ingewikkeld geworden. Er zijn problemen ontstaan die niet eendimensionaal op te lossen zijn, daarvoor moet je over disciplines heenkijken. Dat léren de studenten hier niet alleen, ze erváren het ook. Ze pakken de problemen gewoon aan, en tonen ons daarmee een glimpse of the future.’ Voor de studenten was het interessant om hun bevindingen aan een breder publiek te tonen en daar feedback op te krijgen. ‘We hebben ons verhaal gedaan aan mensen uit de praktijk,’ vertelde een studente van de minor begeleidingskunde, ‘van wie we interessante vragen kregen. Het was heel leerzaam om te spreken met professionals.’ Een studente van de minor opvoedschakels zei dat ze zich ‘wel in het diepe gegooid’ voelde. ‘Ik had nog nooit zoiets gedaan. Ik had ook geen idee hoe je zo’n stand inricht. Maar wanneer het moet, ga je toch aan de slag en dan lukt het. Ook vond ik het best wel nuttig om ons verhaal meerdere keren achter elkaar te doen, aan steeds verschillende mensen. Ik vond het leuk dat Marco Pastors zo enthousiast was over ons onderzoek naar de kansen van een opvoedings-app, dat geeft wel zelfvertrouwen.”


.03 p18

EMI | MAG #2 --- Zuid Inspireert


De stands

p19

‘We hebben ons verhaal gedaan aan mensen uit de praktijk, van wie we interessante vragen kregen’ - student


p20

EMI EMI || MAG MAG #2 #2 ----- Zuid Zuid Inspireert Inspireert


p21

Na de opening werden de bezoekers in groepjes langs de stands geleid. De studenten die meededen aan het evenement mochten helemaal zelf bepalen hoe zij hun bevindingen wilden presenteren. Het ene groepje was aan de slag gegaan met posters, een andere met stellingen en weer een ander met een filmpje. Een stand was zelfs omgebouwd tot een waar buurtcentrum. Door de diversiteit bleef de bezoeker geprikkeld en werden er veel vragen gesteld. Verslag: Elsbeth Grievink Stand 1: Opvoedschakels De minor Opvoedschakels richt zich op het leren voorkomen of verminderen van opvoedproblematiek binnen een keten van opvoedingsondersteuning. Daarbij wordt ingespeeld op de actuele situatie in de Rotterdamse focuswijken op Zuid. De studenten hebben voor Stichting APPvoeding onderzocht of digitaal laagdrempelig opvoedadvies ouders in Rotterdam Zuid met kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar zou kunnen helpen. De studenten hebben verschillende soorten posters ontworpen met daarin de uitkomsten van de onderzoeken. Stand 2: City branding In de minor City branding leren studenten hoe vrije tijd kan bijdragen aan de economie van de stad. Daarvoor bekijken ze een stad of gebied vanuit toeristischrecreatief oogpunt. Rotterdam Zuid heeft een erg slecht imago. Katendrecht en de Wilhelminapier hebben een goede boost gekregen waardoor veel toeristen hierheen trekken. Hoe trek je die positiviteit door naar de rest van Rotterdam Zuid? De groepen van de minor Citybranding hebben beide een andere wijk in Rotterdam Zuid toegewezen gekregen. Aan de hand van een filmpje, posters en foto’s vertellen zij hoe deze gebieden geprofileerd kunnen worden, wat het DNA en de Unique Selling Points (USP’s) zijn en hoe je dit toeristisch aantrekkelijk kunt maken. De twee gebieden die zijn onderzocht zijn Feijenoord/Noordereiland en Charlois. Stand 3: Kunst & Cultuur Hoe laat je zoveel mogelijk mensen genieten van kunst en cultuur in een tijd waarin de overheid zich steeds verder terugtrekt als geldschieter? Met de bezuinigingen van nu vraagt dat niet alleen om creativiteit, maar ook om visie, lef en zakelijk inzicht. Dit jaar is een groep studenten aan de slag gegaan om een fysieke ontmoetings-

plek te creëren in Oud Charlois, genaamd 1 + 1 = 3, waar bewoners met specifieke talenten of vakmanschap (bakken, kleding of sieraden maken) in samenwerking met WDKA-studenten in de schijnwerpers worden gezet. Een plek om te ontspannen, te winkelen, te vergaderen en te genieten van het culturele en culinaire aanbod. Stand 5: PR Creating Stories Zo’n 45 vierdejaars communicatiestudenten van de Hogeschool Rotterdam volgen de minor PR Creating Stories. Deze minor gaat onder meer over hoe de kracht van een goed verhaal ingezet kan worden binnen communicatie. Een onderdeel van de minor is de productie van een film. Dit jaar werden de studenten gekoppeld aan een opdrachtgever in De Afrikaanderwijk, met de opdracht het verhaal achter de organisatie te vertellen in een filmpje van twee minuten. Stand 6: Oncologie De minor Oncologie is een verdiepende minor specifiek voor verpleegkundigen. Als verpleegkundige werk je regelmatig met patiënten bij wie kanker is gediagnosticeerd. Hoe ga je daar mee om? Hoe maak je een lastig onderwerp als seksualiteit en intimiteit bespreekbaar met een borstkankerpatiënt? Door middel van een quiz prikkelden de studenten het publiek om mee te denken over deze vraag. Stand 7: Begeleidingskunde De minor Begeleidingskunde leidt studenten op om professionals te begeleiden in een grootstedelijke omgeving. Deze groep studenten maakten kennis met het buddyproject ‘Nieuw in 010’, dat zich richt op de kwetsbare zwangeren. De studenten dachten na over de vraag: Hoe kan Nieuw in 010 haar doorverwijzing/nazorgtrajecten vormgeven om het aanbod van hulpverlening meer overzichtelijk te maken?


p22

Stand 9: Projectontwikkeling Vastgoed In deze minor maken studenten op Katendrecht kennis met alle relevante aspecten van het projectontwikkelingsvak: de ‘taal’, de werkzaamheden, de stakeholders, de belangen, de risico’s, de doelstellingen en de methodieken van een projectontwikkelaar. Een van de leerlingen vertelde over deze ervaring en zijn bevindingen. Stand 10: Strategisch HRM De groep van de minor Strategisch HRM onderzocht social return binnen de netwerkorganisatie ‘Ik zit op Zuid’. Aan de hand van een filmpje, een poster en een Prezi werd getoond hoe bedrijven elkaar weten te vinden en informatie uitwisselen op Zuid. Stand 11: Accountancy & Business Speciaal voor studenten van de opleiding Accountancy is de minor De Accountant in Business ontwikkeld. Omdat accountants in de toekomst niet alleen met cijfers bezig zijn, maar steeds vaker ook met maatschappelijk verantwoord ondernemen, hebben de studenten een monitor ontwikkeld om het sociaal rendement van een onderneming te berekenen. Zo maken ze de zogenaamde social return van bedrijven meetbaar en kun je, bijvoorbeeld, een award uitreiken aan het bedrijf dat het meest doet voor de maatschappij. Stand 13: Mobiel Techniek In Rotterdam Zuid zijn er maar weinig basisscholen die materiaal voor techniekonderwijs in huis hebben. Aangezien veel van die basisscholen zich op loopafstand van elkaar bevinden, was het de moeite waard om te onderzoeken hoe geïnvesteerd kan worden in mobiele techniekunits, een mobiel technieklokaal of een mobiel magazijn, waar scholen samen gebruik van kunnen maken. De studenten hebben zich gestort op Stand 14: Talentscouts (minor+) het ontwikkelen van een tool die meerdere jaren meegaat, die docenten helpt bij het invullen van technieklessen. In Stand 13 presenteerden de studenten hun mobiel technieklab, die per bakfiets vervoerd kan worden.

EMI | MAG #2 --- Zuid Inspireert

De minor Talentscout richt zich op de talentherkenning bij kinderen. Studenten worden uitgedaagd om oplossingen te creëren voor complexe vraagstukken die zijn gericht op het ontdekken en ontwikkelen van talenten van kinderen in Rotterdam Zuid. De studenten waren zelf niet aanwezig op het evenement, maar presenteerden een film, waarin te zien was hoe ze dit thema te lijf zijn gegaan. Stand 15: Meedoen op Zuid (minor+) In deze minor+ wordt onderzocht wat nodig is om kwetsbare buurten in Rotterdam Zuid weer tot bloei te brengen. Hoe kunnen lege panden weer een functie voor de buurt krijgen? Hoe zorg je voor duurzaam sociaal ondernemerschap, zodat de initiatieven exploitabel zijn en kunnen verduurzamen? In deze minor+ wordt ingezoomd op actuele ontwikkelingen, met Rotterdam Zuid als laboratorium. Voor opdrachtgevers als Creatief Beheer, Proeftijd Feijenoord en Wij zien Rotterdam onderzochten studenten hoe burgerschap kan worden gestimuleerd. De presentatie van de studenten is gefilmd.


p23


.04 p24

De rustruimtes Tussen de presentaties door werden bezoekers geprikkeld met culinaire en zintuiglijke ervaringen. Zo konden de bezoekers nieuwe energie opdoen in de Oxygenbar, waar de dames van kunstenaarscollectief Bliss complimentjes uitdeelden. In de stand van Food Rhapsody liet Valerie Kuster bezoekers de smaaksensatie van cressen beleven (de looks van een gewoon blaadje met de smaak van oester!). De heren van Ketelbinkie verzorgden een ministoomcursus ‘hoe maak ik een perfecte cappuccino?’ en bij Fototainer lieten bezoekers zich vereeuwigen in bizarre decors.

EMI | MAG #2 --- Zuid Inspireert


p25

Even op adem komen - Oxygenbar

Een echte smaaksensatie! - Koppert Cress

Smile! - Fototainer

Hoe maak je de perfecte cappuccino? - Ketelbinkie


.05 p26

Carolien Dieleman directeur EMI

‘Dit evenement biedt minorstudenten de gelegenheid hun werk op een andere manier en aan een breed publiek te laten zien. Buiten de hogeschool, op een unieke locatie, presenteren zij niet alleen aan elkaar en aan docenten maar ook aan professionals uit het werkveld op Zuid.’ EMI | MAG #2 --- Zuid Inspireert


De winnaars

p27

Het presentatieprogramma werd afgesloten met twee vragen aan de bezoekers; welke presentatie vond je het meest inspireren? (en waarom?) en welke stand vond je het meest creatief? (en waarom?). Carolien Dieleman sloot de middag af en bedankte alle studenten voor hun inzet. De winnaars van de meest inspirerende presentatie en de meest creatieve stand werden ten slotte bekend gemaakt. Onder het genot van een drankje en een hapje werd nagepraat over alle projecten en resultaten die op deze middag de revue waren gepasseerd.


p28

Meest creatieve stand De prijs voor de meest creatieve stand, ging naar de minor Kunst & Cultuur. Om hun onderzoek goed uit te leggen hadden de studenten de stand ingericht als een ontmoetingsplek. De bezoekers kregen hier thee en lekkernijen gemaakt door bewoners uit Oud-Charlois. Tevens hadden ze sieraden, groenten, geschenkdoosjes en andere producten uitgestald staan, ook gemaakt door buurtbewoners.

Minor Kunst & Cultuur Winnaar MEEST CREATIEVE stand

EMI | MAG #2 --- Zuid Inspireert


p29

Meest inspirerende presentatie De meest inspirerende presentatie was van de minor Oncologie. Zij wisten met hun presentatie hun resultaten goed voor het voetlicht te brengen en ze hadden een goede interactie met het publiek. Door stellingen op te hangen kreeg het publiek de kans op te reageren door middel van bordjes en kwamen discussies op gang.

Minor Oncologie Winnaar MEEST INSPIRERENDE presentatie


p30

EMI | MAG #2 --- Zuid Inspireert


p31

Ron Bormans

voorzitter College van Bestuur van HR

‘De wereld is ingewikkeld geworden. Er zijn problemen ontstaan die niet eendimensionaal op te lossen zijn, daarvoor moet je over disciplines heenkijken. Dat léren de studenten hier niet alleen, ze erváren het ook. Ze pakken de problemen gewoon aan, en tonen ons daarmee een glimpse of the future.’


.06 p32

‘Het was erg inspirerend en leerzaam. Een super dag!’ -bezoeker

EMI | MAG #2 --- Zuid Inspireert


p33

Uitslag enquête Tijdens het evenement liepen er drie elegante dames rond in gele jurken. Met een tablet in de hand spraken ze alle bezoekers aan. Wie een enquête in wilde vullenkreeg van hen een persoonlijk complimentje, een charmant verzoek wat weinigen weigerden. Naast een kaart vol complimentjes, kregen alle gasten als dank voor de medewerking ook een lintje van waardering. Het eerste deel De enquête startte met meerkeuzevragen over de beleving rond het evenement. Men kon hier de keuze te maken tussen ‘uitstekend’, ‘goed’, ‘voldoende’, ‘matig’ en ‘slecht’.

De keuzemogelijkheden ‘goed’ en ‘uitstekend’ kregen steeds het hoogste aantal stemmen. Zo vonden de mensen de samenhang van het evenement met Rotterdam Zuid, de communicatie, de centraalstelling van Rotterdam Zuid en de promotie van het evenement een ‘goed’ waard. Daarnaast werden de gastvrijheid, de aankleding, de beleving en de sfeer van het evenement zelfs met een ‘uitstekend’ beoordeeld. Dat de bezoekers en studenten het evenment inspirerend vonden kwam goed naar voren bij de vraag: Welke kenmerken komen het duidelijkst en meest terug op het evenement? Verbinden 38% Verbetering 50% Sfeervol 34% Inspireren Leerzaam 41% Creatief 39% Belevenisvol 23% Interessant 39% Betekenisvol 16% Informatief 40%

70%

Vervolgens werd de bezoeker een aantal stellingen voorgelegd waarbij hij kon aangeven of hij het hier ‘helemaal mee eens’, ‘eens’, ‘deels eens’, ‘deels oneens’ of ‘geheel oneens’ was. • • • • • • • • •

Dit evenement zorgt voor uitwisseling van informatie De informatie draagt bij aan de verbetering van Rotterdam Zuid Ik heb meer inzicht gekregen in het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) en wat EMI doet De presentaties en de randactiviteiten versterken elkaar Ik heb meer inzicht gekregen in Hogeschool Rotterdam, minoren en wat studenten doen op Zuid Voor studenten is praktijkervaring belangrijk Rotterdam Zuid is een goede leeromgeving voor studenten Op het evenement wordt co-creatie gestimuleerd Het evenement ervaar ik als memorabel

Eens 52% Eens 49% Eens 39% Eens 61% Eens Helemaal mee eens Helemaal mee eens Eens Eens

60% 72% 50% 52% 56%


p34

‘Een inspirerende happening waar ik volgend jaar graag weer heen ga.’

Het tweede deel In het tweede deel van de enquête werd met open vragen dieper op het evenement ingegaan. Op de vraag of men op het evenement nog iets miste, waren de antwoorden zeer verschillend. De meesten mensen hebben deze vraag met ‘nee’ beantwoord, maar er werden ook een aantal punten genoemd om dergelijke evenementen te verbeteren. Zoals meer zitplaasten, maar ook een boekje met een overzicht van de minoren en presenaties. De bezoekers werden ook gevraagd of en hoe studenten hun presenaties verder kunnen verbeteren. Presenatievaardigheden, interactie, snel tot de kern komen en context schetsen van het onderzoek zijn genoemde aandachtspunten. Wij als organisatie zijn natuurlijk erg benieuwd wat de bezoekers van het evenement er van vonden en wij kunnen doen om het evenement te verbeteren. Genoemd werden hier bewegwijzering naar de locatie en lengte van het programma. Het doel van het evenement was ook om bezoekers te laten zien wat er speelt op Rotterdam Zuid en wat Zuid te bieden heeft. Wij vroegen de bezoeker of zijn of haar beeld van Rotterdam Zuid na dit evenement veranderd is en zo ja, op welke manier dat was. Een aantal van de antwoorden: • • • •

Mijn beeld is nu positiever geworden. Er liggen veel kansen op Rotterdam Zuid. Er gebeurt veel meer dan gedacht. Jongeren kijken met een frisse blik naar de problematiek en vinden oplossingen, die soms al hebben bestaan, maar in de vergetelheid zijn geraakt.

Als organisatie vinden wij het leuk om te weten wat de bezoekers en de studenten zullen vertellen over deze dag. Op deze manier kunnen wij echt zien wat de bezoekers en deelnemers van het evenement vonden. Hieronder staan de reacties die het er meest uitsprongen: • • • • • • •

Dat het erg leuk was, vooral break rooms super. Gezellig, goed georganiseerd, mooie dingen. Dat het een inspirerende happening was en ik er volgend jaar graag weer heen ga. Het was erg inspirerend en leerzaam. Gepresenteerd voor mensen die belangrijk zijn voor Rotterdam Zuid. Voelde dat het project erg werd gewaardeerd. Was een super dag! Met top organisatie! Ik Twitter mijn vingers blauw! Heel leuk en verfrissend. Dat het super interessant was en veel nieuwe contacten hebben gelegd. Over hoe goed de hogeschool in de stad werkt.

EMI | MAG #2 --- Zuid Inspireert


p35


p36

Dank aan.. Het evenement Zuid Inspireert werd mede mogelijk gemaakt door: A world of Bliss - Deworrying - Fototainer - FoodrhapsodyHogeschool Rotterdam - Ketelbinkie koffie - Koppert Cress The Oxygenbar - Peitsman

EMI | MAG #2 --- Zuid Inspireert


The movie

p37


p38

www.EMIopZuid.nl

Profile for EMI op Zuid

EMIzine # 2  

EMIzine #2 Zuid Inspireert 22 januari 2015

EMIzine # 2  

EMIzine #2 Zuid Inspireert 22 januari 2015

Profile for emiopzuid
Advertisement