Page 1

HELSE & LIVSSTIL MED

Lorna gikk ned

28 KG

NR 1 // 2014 // EIDSVOLL

“Endelig funnet min livsstil!”

SENIORTRENING Bedre helse og sosialt fellesskap

ÅPNER MARS/APRIL

PERSONLIG TRENER - noe for deg?

Meld deg inn nå, få to timer med personlig trener, trentobag og drikkeflaske.

www.trento.no

TRENTO TRENINGSSENTER // AMFI EIDSVOLL


Ivrig? Vi åpner DELER av Trento

HELE Trento åpner

20. mars 10. APRIL Meld deg inn på vår nettside! For å holde deg oppdatert, lik oss på Facebook.


INNHOLD LEDER.....................................Side 3

s.6-7

GRUPPETRENING...................Side 4-5 SENIORTRENING.....................Side 6-7

SENIORTRENING PÅ TRENTO

PERSONLIG TRENER..............Side 8 YOGA - VERDT Å PRØVE..........Side 9 TRENTO - LIVSSTIL.................Side 10-11 TRENINGSBRANSJEN............Side 12

S.8

UNGSDOMSKORT....................Side 13 TRENTO - LIVSSTIL................Side 14-15

PERSONLIG TRENER - NOE FOR DEG?

«Visjon: Vi skal bedre folks hverdag.» Veronica Opåsen

HVERDAGSLYKKE Trento åpner på Råholt. Råholt har de siste årene hatt stor tilvekst. Det nye sentret Eidsvoll Amfi er derfor et kjærkomment tilskudd for lokalsamfunnet. Vi er stolte av å kunne tilby et splitter nytt, moderne og velutstyrt treningssenter i tilknytting til handlesentret. Da vi startet for snart 8 år siden lagde vi oss en «hårete visjon», som Ingebrigt Steen Jensen kaller det. «Vi skal bedre folks hverdag.» Det høres ambisiøst ut, men jaggu er det nettopp det fysisk aktivitet gjør, bedrer folks hverdag. Bevegelsesglede, mestringsfølelse, å være svett og fornøyd etter en real økt, de små kickene av en kul låt på en zumbatime eller et hyggelig treff med andre på trening. Alt dette er små bidrag til en positiv hverdag. Trento for alle! Trento Eidsvoll blir vårt sjette treningssenter og vi har god erfaring med å drive på tilsvarende tettsteder. Trento ønsker å være en positiv og naturlig møteplass for folk. Treningssentret vårt skal favne bredt. Vi vil etterstrebe å møte deg på det nivået du

Redaktør Veronica Opåsen

Grafisk utforming Elise Nyengen

befinner deg, enten du bedriver idrett på høyt nivå, er en gjennomsnittlig mosjonist eller av typen som trenger motivasjon til å bevege deg et par ganger i uken. Dette har vi fokus på både når vi ansetter vårt personale, når vi setter opp timeplanen vår og når vi innreder sentret. Trento ønsker å være et sted der det er sunt, godt og trivelig å tilbringe deler av fritiden sin! Å bedrive fysisk aktivitet gjør at de aller fleste mennesker får en bedre hverdag og er bedre rustet for livet generelt. Man blir rett og slett gladere. Trening gir hverdagslykke! Kanskje må man litt ut av komfortsona si eller over ei kneik for å komme i gang. Men, vi tør påstå at vi selger hverdagslykke. Snakk om fin jobb. Og, fint ord forresten: Hverdagslykke! Vi håper du koser deg med bladet og at du finner noe som motiverer til aktivitet. Vi gleder vi oss veldig til å møte dere!

Utgiver Trento AS

Veronica Opåsen Cover Elin Bråthen / Frode Hansen Nyengen // Foto Morten Furuseth


TRENTO - GRUPPETRENING

Gruppetrening - GIR EKSTRA KICK OG TRENINGSGLEDE! TEKST: VERONICA OPÅSEN // FOTO:BENTE HANSEN NYENGEN

EN AV TRENTOS STORE SATSINGSOMRÅDER ER GRUPPETRENING. VI ETTERSTREBER Å HA ET BREDT TILBUD DER ALLE KAN FINNE EN PASSENDE TRENINGSFORM. EN AV DE ALLER VIKTIGSTE FAKTORENE FOR Å LYKKES MED GODE TRENINGSVANER ER AT TRENINGEN OPPLEVES POSITIVT OG LYSTBETONET. NÅR VI TRENER utskiller vi endorfiner (også kalt lykke-hormonet). Trening i gruppe som inkluderer musikk, samhørighet og musikk øker denne produksjonen ytterligere og kan rett og slett gi oss et skikkelig «kick». Endorfiner har også en smertedempende effekt, og gjør dermed at vi kan yte mer på trening. Samtidig oppleves treningen positivt når vi trener i denne «kick-modusen». Snakk om Kinder-egg!

På Trento har vi mange ulike type timer med ulike nivåer. Felles for dem alle er at de er ledet av instruktører som ønsker å gi deg god veiledning og en knall treningsopplevelse. Vi anbefaler at du prøver ulike timer for å finne dine favoritter. Prøv også å sette sammen ei treningsuke som sørger for variasjon og som inkluderer både kondisjon, styrke og bevegelighet. Men, ikke minst – finn de timene som motiverer deg. Den beste treningen er tross alt den som blir noe av!

4


6

fra salen

FOR MER INFO OM VÅR TIMPLAN OG VÅRE TRENINGSKONSEPTER, SE WWW.TRENTO.NO

TRENTO SØRUMSAND

Randi Asak (57) på STEP-STYRKE Jeg trener litt på det som passer, men er fast på X-fit-timene. Det er morsomt og variert. Det har vært supert i sommer når vi har kjørt timene ute i parken. Jeg må få med meg minst ei styrkeøkt i uka, det er det vanskeligste å få til selv. Jeg trenger det sosiale og pushes mer av å trene med andre. Jeg yter definitivt mer da!

Vidar Rasmussen (57) STEP/STYRKE Jeg går på denne timen for å få god styrketrening, god kondisjonstrening og økt velvære. Jeg trener på det meste av sal- og sykkeltimer. Det er motiverende å trene sammen med andre. Det sosiale er viktig. Også må du få med at det er veldig gode instruktører her! (Og, det tar vi jo selvsagt med☺)

Kirsti Helle Andresen (30) på ZUMBA Jeg er veldig glad i dans. Zumba er en treningsform som utrolig morsom. Tiden går fort og jeg rekker ikke engang tenke å på at jeg blir sliten. Zumba er lett å justere til sitt eget nivå, derfor tror jeg det passer for alle. Jeg har også fått øynene opp for at jeg trenger styrketrening. Det er gøy å bli sterkere, og det går lettere på jobben i barnehagen.

Roy Oddvar Berger (77) på SYKKEL Jeg har blitt kjent med mange herlige mennesker siden jeg startet her for 7 år siden. Det er veldig greit med gruppetimer, da får jeg beskjed om hva jeg skal gjøre.

YOGA PILATES AEROBIC KONDIS X-FIT STRAM OPP KIDS/TEEN

Christoffer Mundal (37) på YOGA Jeg har slitt med helsa etter to år med borreliose og måtte finne noe som fungerte for meg. Ettersom jeg har slitt med muskelspenninger har yoga og tøying vært fint for meg. Jeg har blitt kvitt smerter, stivhet og kramper med yoga og riktig kosthold. Jeg har prøvd mye forskjellig og vil absolutt anbefale andre å prøve yoga.

Anne Nordgård på YOGA Yoga gjør meg godt og er avslappende. Jeg har blitt sterk, smidig og myk. For en stund siden brakk jeg beinet og legene skjønte ikke hvordan jeg kunne ha fått så god bevegelighet igjen. Jeg vil absolutt anbefale yoga til andre og gjør det ofte også!

SENIORTRENING X-FIT FIGHT STEP SYKKEL MAGE-RYGG ZUMBA STYRKE PT SMALL GROUP X-FIT OUTDOOR RUN

5


Seniortrening! TEKST: VERONICA OPÅSEN // FOTO: BENTE HANSEN NYENGEN

«KOM IGJEN, DETTE ER IKKE NOE GAMLEHJEM» , ROPER INSTRUKTØREN. DET ER ONSDAG FORMIDDAG OG SALEN ER STAPPFULL AV GODT VOKSNE I ULIK ALDER OG AV BEGGE KJØNN. FRA HØYTTALERNE LYDER MOTIVERENDE MUSIKK OG DET TREKKES I STRIKKER, LØFTES PÅ VEKTER OG BALANSERES PÅ BOSUBALLER. MANGE AV DE SOM ER HER I DAG KOMMER FLERE GANGER I UKA. TRENINGEN HAR BLITT EN HELT NATURLIG DEL AV HVERDAGEN. DE ER IKKE I TVIL OM AT TRENINGEN HAR EN STOR INNVIRKNING PÅ HVERDAGEN OG HELSA! BETYDELIGE FYSISKE GEVINSTER Forskningen er nokså entydig når man sammenligninger aktive og stillesittende voksne og eldre. Regelmessig mosjon er den mest effektive måten å bremse og motvirke aldersrelaterte tap av muskulatur og styrke. For eksempel viser personer som fortsetter å bruke visse muskler regelmessig ikke den samme aldersrelatert nedgang i styrke. Selv om visse endringer er uunngåelige med årene kan en utsette eller dempe tapt muskelmasse og styrke ved å bedrive fysisk aktivitet. Svært mange daglige aktiviteter som gange, trapper, løft og stå opp fra en stol er avhengig av nettopp muskelstyrken, og det er derfor viktig å minimere dette tapet så mye som mulig. Det vil gi stor gevinst i hverdagen til de aller fleste. Da vi startet opp for snart 7 år inviterte vi til foredrag med treningsguru Tor Torgersen (72). Mange lot seg inspirere og har vært her siden. Mange har kommet til senere. Det er ikke vanskelig å få disse spreke deltagerne til å stille til intervju. Knut (86) forteller at

treningen ble redningen hans da kona døde. «Jeg måtte fylle dagene med noe» forteller den spreke mannen, som i tillegg til å være på Trento ca. tre ganger i uken, spiller både golf og bridge. Gerd Flatvoll (75) kom hit sammen med ei venninne. Hun hadde aldri vært på treningssenter før. «Jeg hadde så dårlig balanse, men nå har den blitt merkbart bedre,» forteller hun. «Jeg nærmest løper opp trappene hjemme, og synes det er morsomt på trening.» En annen deltager, Anna Marit Andersen (73) skryter av instruktørene på Trento. «De er så hyggelige og flinke til å få med seg alle. Jeg er veldig fornøyd med opplegget.» Flere forteller at de føler seg sterkere i kroppen. Mange merker treningen på konkrete ting som og lettere ta seg for ved nesten-fall, utføring av daglige gjøremål og raskere restitusjon etter sykdom/skade. RETT OG SLETT ET BEDRE LIV! Lene (74) skryter av hvor godt hun ble mottatt da hun kom hit. «Jeg følte meg inkludert med en gang» sier hun og legger til at

6

hun ikke kjente noen når hun startet. Hun mener det kan være en barriere for mange. «Det sosiale er viktig» sier hun og forteller at de drikker kaffe etter treningen, går på cafè og har hatt julebord. «Jeg har fått et større nettverk og det er et supert miljø på sentret!» sier Lene og poengterer at de eldre er en svært viktig gruppe å henvende

VERDT Å VITE: • Vi mister ca. 10 % muskelmasse i alderen 25-50 år ved normalt aldersrelatert tap. Fra 50-85 år mister vi ytterligere 40 %. Dvs. at vi har en redusert muskelmasse på ca. 50 % ved 80 år. • Økt beinmuskelstyrke og forbedret balanse gjør at du kan bevege deg enklere, sikrere og tryggere. • Trening gir sosialt fellesskap, økt selvtillit og bedre mental helse.


TRENTO - SENIORTRENING seg til! «Det var først da jeg begynte her jeg oppdaget mine fysiske svakheter og hvor dårlig balanse jeg hadde!» forteller hun og vil anbefale alle andre å komme i gang. Hun mener selv at hun har fått et bedre liv etter at hun startet treningen på Trento. «Hvis man har en litt dårlig dag, så er det bare å komme hit,» forteller Unni Nyengen. «Dagen er definitivt lettere når man har vært på trening,» fortsetter hun, og de andre nikker bekreftende.

DELTAGERENE ER FERDIGTRENT OG SITTER RUNDT ET BORD MED KAFFEKOPPEN. DET ER VANLIG PROSEDYRE FOR DE SOM VIL. DET ER ALDRI FOR SENT Å BEGYNNE Både fysisk og psykisk form er ferskvare. En ting som er helt sikkert er at vi er trenbare, uansett alder. Seniortimene er lagt opp slik at alle jobber på sitt individuelle nivå. Det er viktig at man kan gjøre øvelsene i sitt eget tempo og at det tas hensyn til eventuelle begrensninger. Reidun Nikolaisen (74) forteller at da hun startet opp hadde hun problemer med knærne. «Men, jeg er sta og nå er smertene borte. I tillegg har jeg fått bedre holdning,» forteller den blide damen som i tillegg sykler til og fra treningen. Den eldste deltageren i gruppa er (hold deg fast) 92 år! I sommer har han vært litt gretten. Han får ikke kjøre bil lengre, og etter at togtidene endret passer det ikke helt med treningstidene. På en av de første øktene oppdaget instruktøren at mannen tok armhevinger på knokene. Forklaringen var enkel; «Jeg er for stiv i håndleddene skjønner du.» Snakk om positiv innstilling! For det handler om nettopp det, innstilling. Jørgen Skavlan skriver så fint om temaet i sin bok «Frisk nok for livet». Den handler blant annet om ikke å la sykdom og begrensninger få unødvendig stort fokus. Det kan selvsagt være vanskelig i blant. Likevel, når en liten del av oss er skadet eller lider av sykdom, er det alltid en stor del av oss som er friskt. Vi kan gjøre noe! Det er en interessant betraktning som kan være nyttig å bevisstgjøre for seg selv i perioder. For, det er ikke symptomfritt å være menneske. Det handler mer om hvordan vi lever med og hvordan vi møter de utfordringene vi står ovenfor.

«Her blir alle godt mottatt» (Unni 67)

Balansetrening forebygger fall (Knut 86)

SENIORTRENING på Eidsvoll MANDAG ONSDAG FREDAG

11:00 -12:00 11:00 -12:00 11:00 -12:00

«Det sosiale er viktig» (Reidun 74)

På våre Trento-sentre har vi hatt stor suksess med seniortrening. Vi anbefaler ALLE godt voksne å prøve våre formiddagstimer. Foruten svært god fysisk effekt, rapporterer de aller fleste at de faste treningene har vært et fantastisk tilskudd også sosialt i hverdagen! Ikke nøl, det er bare å møte opp! Vi skal sørge for at du får en fin opplevelse.

7

t! t ø m Vel


TRENTO -PT

PERSONLIG TRENER

- noe for deg?

TEKST: VERONICA OPÅSEN / BEN TERJE MOEN // FOTO: ATLE BLEKASTAD / THOMAS TANGNES

Vi spør Eirik Solen, ansvarlig for PT

«Det å bli veiledet og trent av en personlig trener har stor effekt for de aller fleste uansett alder eller nivå. Alle yter mer når man har en trener som motiverer og som pusher en til nye høyder. Et av de viktigste prinsippene for å få framgang i treningen sin er å “ta i” skikkelig, noe mange ikke klarer like godt når man trener alene,» forteller Eirik, som har erfaring med å veilede utallige kunder gjennom mange år. «Som personlig trenere så lytter vi til hvilke mål kundene har og skreddersyr programmer som vil hjelpe en frem mot å nå disse målene. Vi tilbyr varierte programmer og inspirerende treningsøkter som gir bedre kroppssammensetning, helse, bedre kondisjon og sterkere muskulatur. Vi hjelper også dem som har helt konkrete mål som delt-

agelse i ulike former for konkurranser eller frem mot å klare opptaksprøver av ulike slag. Alle som blir medlem på Trento får to fulle PT timer inkludert i medlemskapet. Da får en merket at dette vil gi fremgang - noe vi alle ønsker med trening så klart!»

Om Eirik Eirik driver aktivt med Cross-fit. I 2013 deltok han i Europas største crossfit-konkurranse og tok sølv! Dette er en idrett som har fått mange tilhengere de siste årene. Mange har blitt hekta på denne treningsformen, som både gir raske resultater og lett kan tilpasses den enkelte! Vi synes rett og slett det er skikkelig kult at Eirik skal dele sin kunnskap og kompetanse både med ansatte og medlemmer på Trento! Vi ønsker både han og alle nye medlemmer hjertelig velkomne!

EIRIK SOLEN Med over 3000 PT timer i ryggen så vet Eirik at trening med PT gir resultater. Han vil oppfordre alle til å prøve.

PT SMALL GROUP I små PT-grupper får du tett oppfølging og god veiledning, samtidig som priser pr time blir adskillig lavere enn for individuelltimer. Å trene sammen med andre er for mange mer motiverende. Gruppa drar og pusher hverandre og man opplever større treningsglede. Følg med på vår nettside for oppstart av ulike grupper.

8


YOGA

HEGE PRETORIUS YOGAINSTRUKTØR

-verdt å prøve

TEKST: VERONICA OPÅSEN // FOTO: PRIVAT / ATLE BLEKASTAD

I DAG TILBYS MANGE ULIKE RETNINGER INNENFOR YOGA. TROSS MANGFOLDET ER DET LIKEVEL ENDEL FELLESNEVNERE. YOGA HANDLER OM Å TA KONTROLL OVER EGET MENTALT OG KROPPSLIG LIV, SLIK AT SANSEBEGJÆR OG MENTAL AKTIVITET FALLER TIL RO. MÅLET MED YOGA ER Å SKAPE RO, FOKUS OG KONSENTRASJON, SAMT OPPNÅ STILLHET OG UFORANDERLIGHET. PÅ DEN MÅTEN KAN DU FINNE DET SOM ER STERKT I DEG SELV! På Trento jobber vi i hovedsak med den fysiske delen av yoga. Yoga gjør deg både sterkere og smidigere, og at du oppnår mer ro og balanse. I tillegg kan yoga være svært selvterapeutiske. De som trener yoga opplever at de blir flinkere til å lytte til egen kropp og at de blir mer bevisst egne grenser. I en «vestlig kultur» der mye handler om prestasjoner kan mange lett kjenne en følelse av utilstrekkelighet. Vi haster av sted og mangler til tider tilstedeværelse i vår egen hverdag. Dette setter seg som spenninger og «vondter» i kroppen og skaper uro i kropp og sinn. ER YOGA FOR ALLE? Svaret er definitivt JA! Det er viktig at du driver på ditt nivå! Våre «hvite klasser» gir rom for tilpasning og det gis god veiledning. Det er likevel DU som må lytte til din egen kropp og kjenne dine grenser. Det handler mye om å finne sine grenser og å jobbe med kroppen, ikke mot den. Yoga handler om å «gi slipp» og når man klarer det oppnås størst framgang. Og, du må gi det tid! Yoga er ikke lært på noen uker, det er en prosess og en reise. Enkelte har en ide om at yoga er «mystisk, spirituelt og alternativt». Dette stemmer ikke helt. Yoga har nemlig som mål å gjøre

oss mer bevisst på det som er opprinnelig og nært. Det som er universelt i alle mennesker, og som vi ofte ikke har tid til å stoppe opp og registrere eller være i kontakt med. Kanskje et tankekors og et aldri så lite paradoks når nettopp dette nære og det opprinnelige oppleves «rart» og litt fjern for oss. Det er likevel viktig for å presisere at yoga også bare kan være en god treningsøkt for de som ønsker det. HVILKE UTFORDRINGER KAN JEG MØTE? Mange tror de er for stive til å prøve yoga. Vi kan forsikre om at INGEN er for stive til å begynne. For mange kan det være en utfordring å møte sine egne fysiske grenser og skulle stå i dem. Det å møte sine grenser, kjenne på dem og jobbe med dem er jo faktisk en utfordring vi alle kjenner på i livet for øvrig. I yoga trener vi på «å stå i» og «være i». Hva er godt? Hvor er det for mye? Bli kjent med egne grenser og si stopp. For mange er det vanskelig å si stopp. Den fysiske treningen, stillingene og arbeid med pust og avspenning gjør at mennesker som trener yoga jevnlig utvikler kropp og sinn i et bedre samspill. Se vår timeplan for «hvite timer».

9

Hege er i tillegg til yogainstruktør, også utdannet sykepleier. I 2006 begynte hun med yoga for å rehabilitere en skadet nakke, og oppdaget da ashtanga-yoga. Hun har siden det gått flere kurs i Norge og utlandet med flere av de store og anerkjente yogalærerne. Denne våren drar hun også til Thailand for å praktisere med Kino MacGregor. Hun har alltid vært opptatt av trening og kosthold, og driver i tillegg til yogaen med crossfit, klatring og hest. Vi synes det er flott at Hege skal dele sin lidenskap og kompetanse med våre Trentomedlemmer!

LAURINE MØLLER PILATESINSTRUKTØR Laurine er i utdannet fysioterapeut, Pilates-instruktør, sykkelinstruktør m.m. Hennes treningsfaglige bakgrunn er bred og hun blir å finne på flere av våre gruppetimer på Trento. I Pilates jobbes det primært med de dype muskler i mage og rygg. Dette er viktig for å holde kroppen i balanse og for å støtte av ryggen. Treningen passer også godt for deg som trenger å forebygge ryggplager eller allerede sliter med ryggen. Å styrke denne muskulaturen vil også gjøre at du kan yte mer i andre aktiviteter og ved annen trening. Pilates har også fokus på pust, avspenning og stressmestring. Noe mange av oss kan ha godt av i en ellers stresset hverdag.


Tone benytter seg av gruppetimer som X-fit og styrke, samt løper ute.

«Ryggplagene ble borte etter kun noen ukers trening,» forteller John.

«Vi hadde liten erfaring med treningssentre, men er svært fornøyde.» John og Tone angrer ikke for at de startet på Trento.


TRENTO - LIVSSTIL

HUMØRET STIGER ETTER EI TRENINGSØKT TEKST: VERONICA OPÅSEN // FOTO: BENTE HANSEN NYENGEN

DET ER OKTOBER OG TRENTO HAR STAND PÅ SØRUMSAND. SOM SÅ MANGE ANDRE ER JOHN BJØRN FEKJÆR (66) LITT SKEPTISK TIL Å BLI STOPPET AV «SELGERE PÅ STAND». JOHN TAKKET FØRST HØFLIG NEI, MEN PÅ ANDRE FORSØK KOM VI I PRAT. JOHN OG KONA TONE RUD FEKJÆR (56) VAR ALLEREDE NOKSÅ AKTIVE, MEN DE HADDE TRENT MEST UTE OG HADDE LITEN ERFARING MED TRENINGSSENTRE. VI AVTALTE EN UFORPLIKTENDE PRØVETIME. SIDEN HAR DET SPREKE EKTEPARET VÆRT FAST INVENTAR PÅ TRENTO. DET HAR DE IKKE ANGRET PÅ! Dere virket litt skeptisk i starten, men ble fort overbevist. Hadde dere vurdert treningssenter på forhånd? «Ja, jeg hadde tenkt litt på det. Jeg visste at jeg trengte styrketrening etter en skade,» forteller John. «Jeg hadde vært innom et «gym» for 30 år siden og hadde en idé om hvordan det var. Det er absolutt ikke sånn!» forsikrer han. Før John begynte på treningssenter ville han egentlig bare løpe. «Men, jeg ønsket å trene jevnt gjennom hele året, for jeg følte at jeg måtte begynne på nytt med å bygge opp formen hver vår.» Både John og Tone synes også at mye stusselig vær kunne være en begrensende faktor i perioder. Hvordan ble deres møte med treningssenter og Trento? «Det var veldig bra. De ansatte her er hjelpsomme og hyggelige, også utover avtalte timer. Jeg trodde i utgangspunktet at jeg skulle trene mest kondisjon, men nå har jeg stort fokus på styrke bevegelighet og balanse i tillegg. En funksjonstest i starten gjorde meg mer oppmerksom på hva jeg trengte.» Etter et tidligere lårhalsbrudd synes John han fikk svært begrenset veiledning for opptrening av lege og helsevesen. John forteller at han har fått god hjelp og lært mye av personlig trener Helene Hammeren, blant annet med trening i slynge. Kona Tone foretrekker gruppetimer er med på både styrke og x-fit timer. «Det er moro å merke bedret styrke etter å ha trent mer variert,» forteller hun. I tillegg har begge deltatt på løpekurset som ble arrangert av Trento. Både løpekurs og x-fit Outdoor-timene har inspirert til utetrening på hytta om sommeren. Det spreke paret er fornøyd med den gode

5 gode

tips

FOR Å OPPRETTHOLDE DIN TRENINGSMOTIVASJON: • Ha treningsbaggen pakket og klar!

• Lag treningsavtaler med en venn/partner. • Prøv ulike ting. Det er viktig å finne en treningsform du liker! Assosierer du treningen med noe negativt vil du mest sannsynlig ikke fortsette. • Bruk PT (personlig trener) i perioder eller meld deg på et kurs. Kunnskap om trening øker mitovasjonen. Det samme gjør framgang. • Invester i skikkelig treningstøy og sko du føler deg vel i.

variasjonen i tilbudet på sentret. Har treningen gitt noen merkbare endringer i hverdagen? «Absolutt. Jeg hadde noe ryggplager som ble borte etter kun noen ukers trening. I tillegg merket jeg at jeg tålte å måke snø uten å få vondt etterpå,» forteller John. «På hytta driver vi en del praktisk arbeid som å flytte stein, grave osv. Jeg merker at jeg tåler vridninger og løft bedre. Alt går lettere» John er nå pensjonert og tilbringer flere formiddager i uka på Trento. Han mener at treningen er en viktig del av hverdagen. Her treffer han kjente og får nye bekjentskaper. Hvordan beholder dere treningsmotivasjonen? «Det er en stor fordel at begge trener,» mener Tone og John. «Vi har forståelse for at den andre bruker tid på trening og

11

vi utveksler erfaringer. Vi har faste dager, og akkurat nå oppleves det ikke vanskelig å komme seg på trening. De merkbare resultatene er jo også motiverende og vi liker å lære nye ting. Vi snakker derfor sammen om både kosthold og treningen. Det sosiale og miljøet på sentret er selvsagt også en motivasjonsfaktor.» Disse to sprekingene blir nok å se på trening en lang stund framover, ingenting tyder på annet. De er begge enige om at den andre ikke kan sette seg til i sofaen og se på at den andre trener. «Vårt mål med treningen er å bremse forfall, forebygge sykdom og begrense aldersrelaterte plager,» sier John mens Tone nikker bekreftende. Og vi på Trento er både stolte og glade over at John og Tone har funnet seg så godt til rette hos oss.


Treningsbransjen, En bransje i vekst TEKST: STIG NYENGEN // FOTO: AMFI DRIFT AS

I FØLGE TALL FRA VIRKE ER 22,5 % AV DEN NORSKE BEFOLKNINGEN OVER 15 ÅR MEDLEM PÅ ET AV LANDETS 725 TRENINGSSENTERE. DET VIL SI CA 800.000 PERSONER SOM HAR VALGT TRENINGSENTER SOM SIN ARENA FOR Å HOLDE SEG I FORM. I DENNE SAMMENHENGEN BLIR TRENTO, MED SINE CA 3.400 MEDLEMMER, EN LITEN AKTØR. MEN VI VOKSER STADIG OG ØNSKER Å TA DEL I DEN UTVIKLINGEN SOM ER I BRANSJEN. BRANSJEN ER I ENORM VEKST Det finnes ikke tilsvarende referansetall for 15-20 år tilbake, men det vi vet er at bransjen har doblet seg flere ganger i løpet av disse årene. Man tror det hovedsakelig er tre grunner for denne veksten: • Vi lever i et samfunn hvor stadig flere av oss får stillesittende jobber. Mange barn og unge har skiftet ut fysiske aktiviteter med data og tv-spill. Behov for bevisst aktivitet på fritiden øker derfor. • Nye kundegrupper kommer til. • Tilgangen til treningssentre blir stadig bedre. Ikke bare i antall, men også bedre utvalg og segmentering. ET SAMFUNN I ENDRING Det er en positiv trend i samfunnet at vi stadig lever lengre, dette kombinert med at mange går tidligere ut i pensjon gjør at vi får flere «seniorer» blant oss. På 80-tallet så viser statistikken at vi i gjennomsnitt levde 7 år etter at vi gikk av med pensjon. Nå viser prognoser at vi om ikke alt for mange år kommer til å leve nærmere 20 år etter at vi har gått ut av arbeidslivet. Denne positive utviklingen fører til at mange eldre ser nødvendigheten av å holde seg i god form (mer om seniortrening på side 18). Aldersgruppen over 60 år er den som øker mest i vår bransje. Men, det er også en samfunnsutvikling som ikke er like positiv. Nova (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd

HOVEDORGANISASJONEN VIRKE (tidligere HSH) er bransjens felles talsrør. Virke organiserer alle de store kjedene i Norge, og er en viktig støttespiller for Trento. Gjennom Virke er vi også medlem i ANTI DOPING NORGE som står for «Rene sentre». På Trento er det nulltoleranse for doping, og brudd på dette fører til utkastelse.

Mars/april 2014 åpner vi 1.200 kvm trening på Amfi Eidsvoll

og aldring) laget i 2011 en rapport om ungdom i alderen 13-18 år sin fysiske aktivitet. Rapporten er dyster og konkluderer at ungdom aldri har vært mer inaktive enn de er i dag. Men, rapporten konkluderer også at treningssenter-trening er den treningsformen som øker mest.

kjerneverdi nevner også dette:

Ser vi videre på sykdomsbildet i vårt samfunn så er det også stor endring. På tidlig 1900-tallet var det infeksjoner som var den største trusselen. Utover 50-, 60- og 70-tallet var det hjerteinfarkt som hadde høyest hyppighet. I våre dager har vi fått helt «nye» sykdommer som stadig flere av oss blir utsatt for. I dag er kreft, diabetes, overvekt, kols og psykiske lidelser de største truslene. Disse sykdommene blir ofte definert som livsstilssykdommer.

PERSONLIG OPPFØLGING Mange trenger kyndig hjelp og mange trenger et «spark bak» for å effektivisere treningen sin. Dette har ført til at stadig flere investerer i en personlig trener (PT). Det omsettes i dag PT for over en halv milliard kroner årlig i Norge. Trento setter denne høsten/ vinteren stort fokus på å utvikle ulike PT-konsepter. Mange synes det å leie en PT kan bli for dyrt. Vi tilbyr derfor fra i høst, i tillegg til individuelle PT-timer, også små PT-grupper der flere personer kan få tett oppfølging mot felles mål. Mange opplever virkelig et løft i hverdagen når treningen blir motiverende og de gode helse-effektene melder seg.

TRENINGSSENTRE Livsstilsykdommer kan vi ofte gjøre noe selv for å forebygge. Kosthold og fysisk aktivitet er to nøkkelord. Men, ting er ofte lettere sagt enn gjort. Vi vet alle hvor vanskelig det er å gjøre noe som ikke er lystbetont. Vi må rett og slett finne en treningsform vi trives med, hvis vi ikke gjør det så vil treningen sjelden være effektiv over tid. Dette har bransjen tatt til seg og det åpnes i dag stadig nye konsepter innen trening. I de større byene så har man egne sentre for ulike kundegrupper og ulik trening. Vi som bor i kommuner litt utenfor storbyene har dessverre ikke denne muligheten. Vi må konsentrere oss om å prøve å samle de trenende og gi et så bredt tilbud som mulig innenfor samme sentre. Trento er, i tillegg til trening, ment som en sosial arena for oss som bor på mindre steder. Vår første

12

«Trento skal være et attraktivt sted å tilbringe fritiden» Du kan lese mer om vår visjon og våre kjerneverdier på vår hjemmeside.

TRENTO FØLGER MED I UTVIKLINGEN I mars/april åpner vi et helt nytt treningssenter i nye Amfi Eidsvoll. På dette sentret vil det bli lagt stor vekt på nettopp funksjonell trening. Tradisjonelle styrkeapparater vil i stor grad byttes ut med ulike konsepter hvor man bruker sin egen kropp som «vektmagasin». Sentre som har gjort dette før oss har hatt svært god suksess, og vi har tro på at nye trender gjør treningen blir mer lystbetont. Erfaringene vi samler på Råholt blir umiddelbart utvekslet til våre allerede eksisterende sentre. Det er en spennende tid for en spennende bransje.


TRENTO - UNGDOM

Velkommen til

ungdommen TEKST: VERONICA OPÅSEN // FOTO: SHUTTERSTOCK

ALDERSGRENSEN HAR LENGE VÆRT ET TEMA I BRANSJEN. TRENTO HAR SENKET MEDLEMSALDEREN TIL 13 ÅR OG «UNGDOMSKORTET» BLE UMIDDELBART EN SUKSESS. Blant de unge medlemmene våre driver noen med idrett fra før, og ønsker å supplere treningen sin hos oss. Andre har kanskje droppet ut av organisert idrett, og noen har ikke trent noe særlig før. Vi synes det er flott å kunne være et alternativ, og mener det er viktig at de unge har flere valg i sitt nærområde for å drive med fysisk aktivitet.

De ulike aktørene bør ikke se hverandre som konkurrenter, men sammen være pådrivere for å få flest mulig i aktivitet. Alle 8.-10.klassinger som melder seg inn hos oss må delta på en obligatorisk time med personlig trener der vi informerer om retningslinjer på sentret, samt veiledning

for trening. Vi er også i dialog med forelder ved kontraktskriving. Det er viktig at vi sammen legger grunnlag for sunne holdninger og verdier. Så, kjære ungdom - vi ønsker dere hjertelig velkomne som medlemmer!

UNGDOMSKORT

! e s s a l k 0 1 8 i r å g m o s g For de

Kun kr 250,- pr måned * Ingen bindingstid. Adm.gebyr 160,- tilkommer

For mer informasjon og betingelser se www.trento.no

[ Studentpris for aldersgruppen 16+ kr. 410,[ Studentpris for aldersgruppen 16+ kr. 410,[

[

Nei til doping

Bruk av doping er dessverre nokså utbredt. Ikke bare blant toppidrettsutøver, men også på grasrota. Trento tar problemet på alvor, og har meldt seg inn i Antidoping Norge. Alle ansatte på Trento har gjennomgått kurs og vi kan nå kalle oss «rent treningssenter». Vi har hittil ikke avdekket bruk av

dop hos oss. Men, dersom vi mistenker at noen av våre medlemmer bruker prestasjonsfremmende midler som er ulovlig, vil vi straks kalle inn til en samtale og kontakte Antidoping Norge. De kan på forespørsel foreta kontroller på vår senter. Hjelp oss å forebygge doping. Ta avs-

13

tand og si fra dersom du mistenker eller oppdager noe du mener er bekymringsverdig. Sammen med våre medlemmer ønsker vi å fremme sunne verdier og gode holdninger!


TRENTO - LIVSSTIL

ENDELIG HAR JEG FUNNET MIN LIVSSTIL TEKST: VERONICA OPÅSEN // FOTO: VERONICA OPÅSEN

LORNA KALL (42) HAR ENDELIG FUNNET BALANSEN, ELLER OPPSKRIFTEN SOM HUN KALLER DET. HUN FØLER AT DET ER ANNERLEDES DENNE GANGEN. TIDLIGERE HAR LORNA VÆRT EN PERIODETRENER OG VEKTA HAR GÅTT OPP OG NED. NÅ DERIMOT HAR HUN TRENT JEVNT ET ÅR OG HAR ALL GRUNN TIL Å VÆRE STOLT. DEN SPREKE DAMA HAR GÅTT NED 28 KILO OG REDUSERT MIDJEMÅLET MED 26 CM. MEN,DET BESTE AV ALT HUN HAR EN ENERGI OG TRENINGSVILJE SOM VIRKELIG INSPIRERER.

-28 KG

Før tok Lorna lange ferier fra treningen, det gjør hun ikke nå lenger. Denne sommeren har hun vedlikeholdt treningen og kjenner at det har 14 gjort godt.


TRENTO - LIVSSTIL NOKSÅ TØFT I STARTEN «Det er viktig å få med at det ikke alltid har vært lett,» poengterer Lorna. «Men, jeg følte en periode at jeg hadde nådd bunnen. Jeg følte meg tung både fysisk og psykisk, og jeg hadde en del kroppslige plager. Jeg hadde laget meg noen livsløgner og sa til meg selv at jeg trivdes. Jeg fornektet at jeg hadde fysiske plager, samtidig som jeg spiste Ibux. I dag er de fysiske plagene så å si helt borte. I starten gjorde det vondt å trene,» innrømmer Lorna. «Men, jeg hadde klokketro på at den beste medisinen var å presse meg selv igjennom dette. Jeg måtte ut av komfortsona for å oppnå de resultatene jeg ønsket. Enkelte rådet meg til å være forsiktig, men jeg var jeg fast bestemt denne gangen,» forteller hun. I starten trente hun med støttebandasjer på knærne og brukte kun ellipsemaskinen for å kunne gjennomføre øktene. «Ellipsemaskinen er supert å starte med for folk med plager i knær og hofter,» sier Lorna, som i dag kan jogge en mil. Snakk om progresjon på ett år! HVA MED MOTIVASJONEN? «Motivasjonen må komme innenfra,» mener Lorna, «det nytter ikke at andre skal fortelle deg hva du burde gjøre.» En venninne spurte om de skulle begynne på Trento og Lorna bestemte seg for å ta tak. Hun ville virkelig ha det bedre med seg selv! Hun deler gjerne sine tips til hva som motiverer, og håper flere vil finne treningsgleden. For det er virkelig en glede, og kjenne at kroppen fungerer godt. «Jeg liker godt gruppetimer med instruktør og musikk som pusher meg til å jobbe litt hardere enn jeg orker alene. Jeg trener x-fit, styrke i sal, samt egentrening i studio og løper,» forteller Lorna, og prøver stadig å verve andre til å bli med. Hun forteller at det er et sunt og godt miljø på treningstimene, med fokus på styrke og funksjonalitet. Det er normale mennesker i ulike aldre og med ulik kroppsform, og noe kroppsfiksering opplever hun ikke på trening. «Tvert i mot er det fokus på å ha «krutt i kroppen» og formidle treningsglede og kunnskap. Gruppetimer sørger for variasjon, gir meg tips til nye øvelser, lærer meg riktig teknikk og sørger for at jeg oppnår resultater med treningen.» MED BEGGE HENDENE PÅ RATTET Lorna mener også at hun har i denne perioden har fått god mental trening. Det å lære seg å holde ut og tåle kan overføres til andre arenaer i livet. «Jeg har klart å finne en balanse som fungerer for meg,» forteller Lorna. «Jeg har lært meg at selv

om jeg slipper opp litt et par dager, så henter jeg meg inn igjen. Før tok jeg meg alltid lange ferier fra treningen, det gjør jeg ikke nå lenger. Det samme med mat og godteri. Jeg jobber hele tiden med å holde fokus.» Denne sommeren har hun vedlikeholdt treningen og kjenner at det har gjort godt. «Hver og en må finne sin oppskrift. Jeg har funnet min,» avslutter Lorna og tror så absolutt hun skal klare å bli ved sine gode vaner. Vi tar av oss hatten for gode resultater til spreke Lorna. Hun vant også Trentos motivasjonskampanjen med 41 økter på sentret innenfor 8 uker. Makan!

«Selvsagt har det også vært motiverende å se kiloene og centimeterne forsvinne. Det er en konkret og målbar belønning. Jeg skal fortsatt ned noen kilo, men finner stadig motivasjon i andre ting også. F eks synes hun det var gøy å måle makspuls og deretter trene mer pulsbasert. Merkbart flere kilo på vektstanga er også motiver ende, « smiler den sterke damen, og måten hun snakker på vitner om at hun virkelig har funnet ekte treningsglede.

«I starten gjorde det vondt å trene,» innrømmer Lorna. «Men, jeg hadde klokketro på at den beste medisinen var å presse meg selv igjennom dette. Jeg måtte ut av komfortsona for å oppnå de resultatene jeg ønsket.»

15

På ett år har Lorna gått ned 28 kg, og redusert midjemålet med 26 cm.


www.trento.no

MELD DEG INN I DAG! FĂ… to timer med personlig trener, trENINGSBAG og Drikkeflaske!

TrentoMagasin Eidsvoll  
TrentoMagasin Eidsvoll  
Advertisement