VBGO - edtie april 2017

Page 1

r e d On nemen ER OV

Jaargang 28 nr. 1, april 2017

“Ondernemen is steeds zoeken naar nieuwe wegen”VOORWOORD

Internationaal zakendoen De winter is nu echt voorbij, de temperaturen lopen op. Wat is het heerlijk wakker worden als je vogeltjes hoort fluiten in de vroege morgen en de zon naar binnen straalt. Dat geeft energie! Op dit moment zijn ze in Den Haag druk bezig om een nieuwe regering te vormen, laten we hopen dat er personen in het kabinet komen met een helder, nuchter verstand. Mensen die weten waar ze het over hebben: met oog voor het MKB, voor de ondernemers in ons mooie land. Mensen die denken vanuit onze eeuwenoude Nederlandse handelsgeest en er werk van

willen maken om de vele regels te versimpelen. Zodat wij meer tijd hebben om dat te doen wat we echt willen doen: ondernemen. Voor u ligt weer een nieuw magazine met als thema: Internationaal ondernemen. Iets waar wij Nederlanders al ruim vijf eeuwen zeer actief en bedreven in zijn. Ik sta er echter van te kijken dat er zoveel bedrijven op ons eiland zijn die ver over de landsgrenzen zaken doen. In dit magazine vindt u een aantal zeer inspirerende verhalen. Ik wens jullie een mooi voorjaar toe, en veel leesplezier.

Inhoud Coverstory ‘Over de Grens’ Kort Nieuws Globalisering of protectionisme? Avilo werkt wereldwijd Kort nieuws Storytelling voor ondernemers Vergaderen in het ziekenhuis Column ‘Einde DGA-pensioen’

4 7 9 10 13 14 15 17

Het succes van Happy Weddings

18

Foto’s van de Winterborrel

21

Profiel van ADCO

22

Grensoverschrijdend onderwijs

26

Netwerken voor jongeren

30

Bij Elles voor ondernemers

33

Visbeen: trouw aan de wortels

34

VBGO | pagina 3


COVERSTORY

pagina 4

| VBGO


In vier stappen de grens over Tekst: Martijn de Bonte

Een paspoort, smartphone en creditcard. Dat is alles wat je nodig hebt om de hele wereld over te reizen. Maar om zaken te doen in het buitenland is er meer nodig. Om succes te scoren is het belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Want hoe zit het bijvoorbeeld met invoerrechten en wat is de waarde van de lokale valuta? Een stappenplan om zaken te doen over de grens. 1. Goede voorbereiding is het halve werk

Als u producten wilt gaan exporteren is de eerste stap om een marktonderzoek te doen. Dat klinkt ingewikkeld, maar het betekent gewoon kijken of er vraag is naar het product dat je aan de man wilt brengen. Een ijsblokjesmachine verkopen aan Eskimo’s is waarschijnlijk een stuk moeilijker dan in een tropisch land als Indonesië. Het is dus belangrijk om de vraag goed in te schatten en te onderzoeken welke producten er al op de markt zijn. Om je te verdiepen in de zakelijke aspecten van een land is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ontzettend handig. Op de website www. rvo.nl staat per land een overzicht met alle relevante informatie. Bijvoorbeeld de producteisen, Do’s-And-dont’s, handelsbeurzen en de omvang van de economie. Bij België staat er onder andere: “België is een relatief kleine markt met ongeveer 11 miljoen consumenten. Op Duitsland na is dit land onze tweede belangrijkste handelspartner. Het kent een solide middenklasse met een aanzienlijke koopkracht.” Ook de website van het CBS is nuttig. Daar staan de harde cijfers over import en export, zowel per land als per sector. Behalve de cijfermatige kant draait internationaal zakendoen voor een groot deel om goede contacten. Een leuke tip is om eerst eens een keer op vakantie te gaan naar het land waar u zaken wilt gaan doen. Op die manier leert u de gebruiken en het land alvast beter kennen, dat is handig bij het zaken doen. Het is belangrijk om een betrouwbare zakenpartner te vinden in het buitenland. Kijk allereerst eens rond in uw eigen netwerk, wellicht heeft u een zakenrelatie die goede ingangen heeft in het land waar u wilt gaan ondernemen. Informeer daarnaast eens bij de Kamer van Koophandel, uw bank of accountant. Allemaal partijen met een netwerk

waar u wellicht van kunt profiteren. Of plaats een oproep op Linkedin en Facebook. Zelfs in landen als Djibouti en Montenegro zijn Nederlandse ondernemers u voorgegaan.

2. Op stap

Als u vanuit Nederland een goed beeld heeft van het land is het zaak om eropuit te trekken. Bezoek bedrijven, een beurs of netwerkevenement. Neem hier de tijd voor, het vinden van goede partners is een ontzettend belangrijke factor om succesvol zaken te doen. In sommige landen draaien de ‘molens’ een stuk langzamer dan in Nederland, wees dus niet gefrustreerd als zaken meer tijd kosten dan je gewend bent. Reken niet in dagen, maar eerder in weken of maanden.

3. Time for business

Het is zo ver. Tijd om daadwerkelijk zaken te gaan doen. Belangrijke aandachtspunten zijn de regelgeving en logistiek. Neem de tijd om goed te kijken naar de leveringscondities, daarin is onder andere vastgelegd op welk moment de risico’s overgaan van de verkoper naar de koper. De Kamer van Koophandel kan ondernemers helpen bij het regelen van het papierwerk. Voor wat betreft de regelgeving maakt het veel uit of er binnen of buiten de Europese Unie wordt gehandeld. Binnen de EU verlopen zaken doorgaans soepeler dan daarbuiten. In het bedrijfsprofiel van Avilo geeft Jaap van Vliet hier voorbeelden van.

4. Tijd om af te rekenen

Binnen de EU worden de zaken uiteraard in euro’s gedaan. Daarbuiten meestal in dollars, maar soms ook in ponden of een andere valuta. Voor bedrijven die veel zaken doen in het buitenland is het slim om een vreemde valutarekening te openen, bijvoorbeeld in dollars. Op die manier wordt er bespaard op wisselkosten en kan de vreemde valuta worden gewisseld voor euro’s op het moment dat de koers gunstig is. Al met al, lijkt het misschien een ingewikkeld verhaal om over de grens te ondernemen. In de praktijk verschilt dat nogal per land en zelfs per regio. Maar een echte ondernemer laat zich daar niet door afschrikken. Die ziet overal kansen en ruikt het avontuur. Die gaat met opgestroopte mouwen de grens over om ‘de wereld te veroveren’.

VBGO |

pagina 5


Tieleman Keukens levert, monteert of renoveert ook uw bedrijfskeuken!

www.tielemankeukens.nl

Van ons kunt u verzekerd zijn!

Langeweg 63 • Stellendam • t 0187-491755 • info@johnpdewit.nl • i www.johnpdewit.nl


KORT NIEUWS

Recordaantal deelnemers

Volleybal Bedrijventoernooi 2017 Vrijdag 24 maart werd voor het vijfde achtereenvolgende jaar het Volleybalbedrijventoernooi georganiseerd door V.C. Intermezzo. De hoofdsponsor is Rabobank Het Haringvliet. Er hadden zich 21 teams aangemeld voor dit toernooi, dat is een record. Het was een drukte van belang in De Staver. De wisselbekers van de nummers 1 in 2016 waren voorafgaand aan het toernooi al ingeleverd door RGO Middelharnis en Gemeente G-O. Het team van Gemeente G-O had de kans om de wisselbeker voor de derde keer op rij te winnen en daarmee de beker te behouden. Dat is helaas niet gelukt, het team van Marcel Bal Makelaardij wist van de Gemeente te winnen en wist daarmee dit jaar de eerste plaats te behalen. In de poule met minder volleybalervaring is het team van RGO er wederom in geslaagd om de 1e plaats te behalen. Zij mochten de wisselbeker weer naar huis, of in dit geval school, nemen. Na afloop van het toernooi werd er gezellig nagepraat en geborreld tot in de late uurtjes.

www.vcintermezzo.nl

Uitslagen niveau laag 1. RGO Middelharnis; 2. Zout Media; 3. Adviesgroep De Vogel; 4. Cerfix; 5. Eilanden-Nieuws; 6. VGR Food Flakkee; 7. Zuiderdiep; 8. Zuidwester 2; 9. Xsarus 2; 10. Snijders; 11. Bouwcenter Esselink 2; 12. Bouwcenter Esselink 1.

Uitslagen niveau hoog 1. Marcel Bal Makelaardij; 2. Gemeente Goeree-Overflakkee; 3. Zuidwester 1; 4. Sopogo; 5. Prins Maurits; 6. Johan Vogelaar Control Solutions; 7. Helinium; 8. Xsarus 1; 9. Marflex.

L' Ambiance viert eerste verjaardag Restaurant L' Ambiance aan het Vingerling bestaat één jaar. Gastheer Jordi Bos vertelt: "Met dank aan onze gasten kunnen we terugkijken op een succesvol eerste jaar. Naast nieuwe gezichten, zijn er ook een heleboel vertrouwde gezichten die we regelmatig terugzien. We doen ons best om gasten iedere keer te verrassen en verbazen. Iedere maand hebben we een nieuw inspiratiemenu, dat bestaat uit zes gangen. Op die manier kunnen we inspelen op de seizoenen en werken met streekproducten."

www.restaurantlambiance.nl

Ook het à-la-cartemenu gaat regelmatig op de schop, iedere drie maanden wordt de kaart compleet vernieuwd. "Zo willen we het interessant maken." Over het verschil met andere restaurants hoeft de gastheer niet lang na te denken: "Bij ons

is alles huisgemaakt, bijvoorbeeld de patisserie bij de koffie maken we ook zelf. En we zorgen voor een beleving voor de gasten, met gerechten als schilderijen en goede wijnen. We willen geen concessies doen, maar dag in dag uit mooie dingen maken en onze gasten verrassen met originele smaken." Naast diners worden er op afspraak ook lunches verzorgd, een lunchmenu bestaat uit twee of drie gangen. Jordi Bos en zijn compagnon Leander Kattestaart hebben allebei al een flink aantal jaar ervaring in de horeca, maar het ondernemerschap is nieuw. "Het is leuk dat we nu allemaal nieuwe dingen leren, er komt veel kijken bij het runnen van een eigen restaurant." Het eenjarig jubileum vieren ze met een goed glas wijn. "Maar we staan er niet te lang bij stil, we kijken liever vooruit naar het nieuwe jaar."

VBGO |

pagina 7


Uw partner in maatwerk

Al vanaf â‚Ź 349,Al vanaf â‚Ź 349,-

Laat uw onderneming accelereren! vhpm bedenkt en realiseert marketingactiviteiten die uw organisatie laat accelereren

Databasemarketing SEA Mailchimp Internationale marketing Mediaplanning Doelgroepbereik Nieuwsbrieven Corporate

identity AdWords Conversie

Relatiedagen App ontwikkeling Story telling Loyalty Social media Missie & Visie Website analyse Websitebeheer Zoekmachinemarketing Eventmarketing Blog PR Onderscheidend vermogen Online marketing Webwinkel Marketingplan Long tail Tekst schrijven Brochures Copywriting Merkbescherming Signing websiteontwikkeling Leadgeneratie Direct Mail Beurzen SEO Relatiegeschenken

Hoogaars 30 3251 PC Stellendam T 0187 490 161 E info@vhpm.net

www.praktischemarketing.nl


COLUMN

Globalisering of protectionisme? Door: Cees van Vliet (Associate Director IMAP Netherlands - voorheen IMAP DB&S)

Betekenen Brexit, de verkiezingswinst van Donald Trump, de groeiende weerzin tegen één Europa en verdere internationalisering dat de globaliseringsgolf op zijn eind loopt? Is globalisering na jarenlange groei op zijn retour? Zijn lokaal energie opwekken, lokaal voedsel verbouwen en consumeren de nieuwe trend? Als het gaat over fusies en overnames is het onmiskenbaar dat protectionisme steeds vaker aan de orde is. Denk aan de gesprekken tussen PostNL en Bpost vorig jaar waarbij ‘Den-Haag’ nadrukkelijk liet blijken geen voorstander te zijn. Ook tijdens de recente biedingen op Unilever en Akzo Nobel gingen snel geluiden op dat we ‘onze nationale kampioenen’ moeten beschermen voor buitenlandse overnames. Tegelijkertijd zorgden 350 buitenlandse investeerders zoals Oracle en Danone in 2016 voor 11.398 extra banen in Nederland. Samen waren deze bedrijven goed voor 1,74 miljard euro aan investeringen in onze economie. Meer dan 900.000 arbeidsplaatsen in ons land zijn afkomstig van buitenlandse bedrijven. Onze jaarlijkse Spring Conference vond dit jaar plaats in Rotterdam van 30 maart tot en met 2 april. Als trotse gastheer van deze conferentie waar onze collega’s uit ongeveer 35 landen aan deelnamen hebben we gesproken over mondiale mogelijkheden. De financiële wereld is

sterk in beweging en we zien steeds meer internationale financierders toetreden op de Nederlandse markt. Denk aan vastgoedinvesteerders die woningportefeuilles overnemen van woningcorporaties of investeringsmaatschappijen die rechtstreeks het bedrijfsleven financieren. Wij zijn van mening dat Nederland sterk afhankelijk is van internationale handel en daarmee haar grenzen niet kan sluiten voor internationale kopers. Export en internationale samenwerking zijn sterke fundamenten onder onze economie.

waar mogelijk versterken, maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor regionale en internationale ontwikkelingen. Ondernemers moeten daarom blijven zoeken naar internationale samenwerkingsmogelijkheden om de unieke kracht van Goeree-Overflakkee te vergroten! Cees van Vliet, cvanvliet@imap.nl 06-15896182

Als kantoor hebben wij de afgelopen jaren ook een sterke internationaliseringsslag doorgemaakt. Een eigen China Desk, samenwerking binnen IMAP wereldwijd, en een schrijftaal welke veelal Engels is geworden zijn daarvan voorbeelden. Deze ontwikkelingen hebben ons doen besluiten om onze naam te wijzigen in IMAP Netherlands. Nieuwe naam, nieuw logo maar nog steeds met sterke lokale wortels en de hands-on mentaliteit die ons zo kenmerkt, maar met een internationale mindset. Een 100% Nederlandse onderneming met volledige eigen bevoegdheden maar met een sterk internationaal partnerschap. Wij denken dat de hybride combinatie van lokaal en internationaal ook op Goeree-Overflakkee een verdere groei mogelijk kan maken. Op Goeree-Overflakkee is sprake van een sterke lokale cultuur met grote onderlinge verbondenheid. Die waarden moeten we behouden en

VBGO |

pagina 9


Avilo Stikstof en Persluchtsystemen bedient vanuit Dirksland wereldwijd

“Hoe moeilijker het vraagstuk, hoe mooier de oplossing” Tekst Adri van der Laan | Foto’s: Avilo

Avilo Stikstof en Persluchtsystemen. Een klein bedrijf op het bedrijventerrein Watertoren bij Dirksland. Toch levert en onderhoudt de onderneming over de hele wereld stikstofgeneratoren. Enthousiast vertelt directeur Jaap van Vliet over zijn bedrijf, dat sinds 2008 in Dirksland is gevestigd. Voor die tijd werkte hij als ZZP’er vanuit zijn eigen garage in Sommelsdijk. In eerste instantie was zijn werk de distributie en het onderhoud aan Parker units, apparatuur waarmee zelf stikstof gemaakt kan worden. Later ontwikkelde Van Vliet zelf van deze generatoren. Het team van 9 medewerkers ontwerpt en bouwt zowel standaardapparatuur als specials. De stikstofgeneratoren die zelf worden gebouwd werken allemaal op basis van Parker gasscheidingsmembranen, deze membranen kunnen zonder bewegende delen perslucht opsplitsen in enerzijds stikstof en anderzijds zuurstof en waterdamp. De lucht wordt met kracht door ‘kleine rietjes’ gevoerd waardoor de verschillende bestanddelen gescheiden worden. De samenwerking met Parker Hannifin is uniek. Parker maakt mooie producten, maar is met een miljarden omzet niet zo flexibel. Avilo is juist heel flexibel en kan daardoor snel calculeren en bouwen, mede ook door de grote voorraad componenten. Ook wordt het maken en aanpassen van elektronica en software volledig in eigen huis gedaan. Met de groei van het bedrijf was er ook meer ruimte nodig. In 2014 kwam een aangrenzende unit in het verzamelgebouw vrij. Na een grondige verbouwing is deze unit toegevoegd. Er zijn nu drie units aan elkaar geschakeld. Ondanks dat het bedrijf een gestage

pagina 10 | VBGO

groei doormaakt, blijft het kleinschalig en volgens Jaap van Vliet is dit ook de kracht van het bedrijf. “Wij denken niet in artikelnummers maar in oplossingen”, zo is zijn devies. “We zijn ISO 9001 en VCA gecertificeerd, er staat een professionele organisatie” Hij bedoelt hiermee dat er niet zomaar aan een klant apparatuur geleverd wordt, “maar we gaan samen met de klant rond de tafel zitten en zoeken uit welke oplossing het best bij de wensen van de klant aansluit”. Multinationals De organisaties die van de diensten van Avilo gebruik maken zijn zeer verschillend. Veel MKB bedrijven hebben de weg naar Avilo gevonden, maar bijvoorbeeld ook ca. 80 ziekenhuizen en grote multinationals kloppen bij Avilo aan. De zelfbouw stikstofgeneratoren hebben veel toegevoegde waarde. Deze units worden ook veelvuldig geëxporteerd. Naast de zelf ontwikkelde systemen levert Avilo ook andere stikstof- en labgasgeneratoren. Van Vliet legt uit dat er voor hoge zuiverheden een andere technologie nodig is om stikstof te maken. Avilo levert deze standaard vanuit het Parkerprogramma. Maar ook hier geldt dat er toegevoegde waarde is. De technici van Avilo zijn geschoold bij de fabrikant in Engeland en er zijn voldoende reservedelen voorhanden om onderhoud en snelle service te garanderen. Dit gasmengsel wordt dan gebruikt om brandgevaar tegen te gaan in bijvoorbeeld computerdatacentra en archieven. In ruimten waarin meer stikstof zit kan geen vuur ontstaan. “Je krijgt je aansteker niet aan, maar je kunt wel gewoon ademen”. Daarnaast wordt dit verrijkte stikstofmengsel ook gebruikt bij de voedselbereiding. “Verpakte etenswaren worden bijna altijd verpakt in een stik-

stofrijke, of zo u wilt zuurstofarme, omgeving. Dit heeft als doel om bederf tegen te gaan. Bijvoorbeeld het flesje wijn dat je opentrekt bevat ook stikstof voordat men de kurk erop doet”. Ook topsporters trainen, tijdens een hoogtestage, in een omgeving die rijk is aan stikstof. Hierdoor worden hun prestaties bevorderd. Er zijn honderden toepassingen voor stikstof, allemaal met een bijbehorende zuiverheid. Kort samengevat is het simpel. Stikstof wordt gebruikt voor bevordering van kwaliteit en voor veiligheid. Alle toepassingen hebben daarmee te maken. Problemen oplossen Het overgrote deel van de productie van Avilo is bestemd voor het buitenland. Van Vliet heeft zijn klantenkring over de grens langzamerhand opgebouwd. Soms staat hij op beurzen, maar uit ervaring weet hij dat mond-tot-mondreclame het beste werkt, ook in het buitenland. “Het gaat er niet om of je problemen hebt, maar hoe je deze oplost.” Handeldrijven in het buitenland is een ‘aparte tak van sport’ legt Van Vliet uit. “Soms moet je erg veel geduld hebben”. Toch scheelt het per land. Handel binnen de EU gaat doorgaans vrij soepel, volgens Van Vliet. Ook leveringen aan Golfstaten, zoals Oman en Dubai, leveren weinig problemen op. Meer problemen leveren landen in Oost Europa, zoals Rusland. Hiervoor is wel veel geduld nodig. Hier gelden natuurlijk andere regels dan binnen de EU, voor deze landen moeten er behoorlijk wat formulieren worden ingevuld voordat een apparaat van Avilo op transport kan. Dan gaat het voornamelijk om douaneformaliteiten en dit geldt ook voor leveringen aan Australië. “Als één van onze monteurs daar naar


Ondern e m OVER en

toe moet voor installatie of reparatie, dan moeten er online 24 schermen worden ingevuld bij de visumaanvragen. Over de hele wereld “Internationale handel blijft voor ons een uitdaging, maar we hebben ervoor gekozen om de hele wereld te bedienen”, dan komt daar natuurlijk een behoorlijke administratieve rompslomp bij. En ja, om nog even bij het voorbeeld Australië te blijven, de kratten die wij laten maken voor het transport moeten voor Australië weer anders, daar mag geen plaatmateriaal in zitten. Je moet er allemaal maar erg in hebben!” De betaling voor de apparatuur die naar het buitenland gaat moet ook goed geregeld worden. Zo staat er al maanden een zending gereed voor India. Ze worden pas verstuurd als de betaling binnen is. “Maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. Bij sommige landen duren dergelijke zaken wat langer”. Van Vliet benadrukt dat er wel goede afspraken moeten worden gemaakt als men handelscontacten in het buitenland heeft. Avilo werkt voornamelijk via tussenpersonen die de contacten met klanten leggen, maar doet dit ook rechtstreeks. Het installeren en in bedrijf stellen van apparatuur gebeurt zoveel mogelijk door eigen personeel. Het gevolg van leveringen in het buitenland is dat een aantal van de medewerkers van Avilo regelmatig in het buitenland te vinden zijn. Jaap van Vliet benadrukt dat dit heel belangrijk werk is, omdat men dan zo goed mogelijk service kan verlenen en de contacten met de klanten optimaal blijft. En dat vindt Van Vliet zowel voor zijn klanten in Nederland als in het buitenland heel belangrijk. www.avilo.nl

VBGO | pagina 11KORT NIEUWS

‘Slim Gemaakt in Zuid-Holland’ Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van Economische Zaken heeft tijdens het drukbezochte high tech-event ZIE 2017 van Holland Instrumentation bij Corpus in Oegstgeest de actieagenda ‘Slim Gemaakt in Zuid-Holland; Samen kansen realiseren in Smart Industry’ gepresenteerd. Slim Gemaakt is bedoeld om ondernemers te inspireren om aan de slag te gaan met Smart Industry, de digitalisering van de (maak)industrie. Bom-Lemstra reikte de eerste exemplaren uit aan Stefan Morssink van HTC Parking Systems, Arie Verhoeven van VMB Automation en Ton Plooy van TBP Electronics. Deze drie Zuid-Hollandse ondernemers zijn al volop aan de slag met Smart Industry en vertellen in ‘Slim Gemaakt’ hun verhaal met de Smart Industry. TBP Electronics is bovendien de eerste ‘verborgen kampioen’ die in dit kader werd gepresenteerd op ZIE-2017. Een verborgen kampioen is een MKB die aan andere bedrijven levert en tot de wereldtop behoort in zijn niche maar desondanks niet of nauwelijks bekend is. Verborgen kampioenen hebben hun positie in de wereldtop bereikt door innovatie en blijken dan ook vaak al ver te zijn met Smart Industry. Via een korte film kan iedereen kennis maken met de verborgen kampioen en zijn visie op Smart Industry. De film over TBP is de eerste in een serie en laat zien dat Slim Gemaakt niet alleen een actieagenda is maar ook tot echte actie leidt. Slim gemaakt netwerk De actieagenda is een gezamenlijke uitgave van het Slim Gemaakt netwerk: Holland Instrumentation, InnovationQuarter,

Drie merken onder één dak

FME, Metaalunie, Provincie Zuid-Holland, Kamer van Koophandel, TNO en gemeente Delft. Het ‘Slim Gemaakt netwerk’ wil met de publicatie laten zien dat veel Zuid-Hollandse bedrijven al smart zijn, maar ook dat er nog veel meer kansen zijn om internet en ICT in te zetten in het bedrijfsproces, het product en het verdienmodel. Ook laat het netwerk met ‘Slim Gemaakt’ zien wat ze in het samenwerkingsverband doet om de digitalisering te bevorderen en welke instrumenten en netwerken hierbij van pas kunnen komen voor de ondernemers.

Meer werk van Smart Industry Gedeputeerde Bom-Lemstra sloot de overhandiging af met een oproep aan ondernemers in Zuid-Holland om meer werk te maken van Smart industry. “Dit is echt hard nodig voor ons bedrijfsleven als we internationaal concurrerend willen blijven. Benut dit prachtige boekje voor inspiratie en als wegwijzer naar handige instrumenten en nuttige netwerken hierbij.”

Automotions Volvo en Automotions Peugeot zijn nu in hetzelfde pand gevestigd als Automotions Knöps. In het pand aan de Langweg 113, bij de entree van Middelharnis en Sommelsdijk is hard gewerkt de afgelopen periode. Voor zowel Peugeot als Volvo is een compleet nieuwe werkplaats ingericht en er zijn de nodige aanpassingen in de showroom gedaan. Pieter Troost, vestigingsmanager van Automotions Volvo: “Ons pand

in Nieuwe-Tonge stond al lange tijd op de nominatie om verbouwd te worden. Na de fusie van Automotions met Opel Knöps deed de mogelijkheid zich voor om met drie mooie merken onder één dak te opereren. Die mogelijkheid hebben we aangepakt”.

Meer informatie en de actieagenda staat op www.slimgemaakt.nl

www.automotions.nl

VBGO |

pagina 13


INSPIRATIE

Storytelling voor ondernemers Mark Linssen stelt op de ledenvergadering van de VBGO dat iedere ondernemer een goed verhaal moet hebben om succesvol te zijn. “Van een goed verhaal is het begin goed, het midden goed en het eind goed. Dat is alles. Maar wát zijn nu een goed begin, midden en einde?”, zo ging Linssen van start. Aan de hand van een voorbeeld liet hij, al vertellend, zijn gehoor ondervinden waar het om gaat. Binnen de kortste keren hingen de eilandelijke ondernemers aan zijn lippen en bewees hij hoe zeer het waar is wat hij in het verdere van zijn betoog uiteen zou gaan zetten.

niet interessant meer. Het moet vragen oproepen en door in het verhaal een probleem neer te leggen dat om een oplossing roept, trigger je je publiek. Zodra mensen nieuwsgierig zijn geworden kom je bij het midden van je verhaal. Ook daar moet je de spanning gaande houden. Bijvoorbeeld door een onverwachtse wending aan te brengen, een onaangename verrassing, waardoor het zoeken van een oplossing van het probleem in één klap totaal onmogelijk lijkt geworden. Hoe zeer men in het verhaal ook hun best ervoor doet, het wordt er alleen maar erger door. Zo werk je in het middenstuk toe naar: nu komt het nooit meer goed, ofwel: het ‘deep shit point’.

“De eerste drie minuten zijn belangrijk: mensen moeten er zin in krijgen om te weten hoe ‘t verder gaat. Je moet een verlangen creëren naar meer, maar de afloop spannend houden, anders is het

Daarin laat je mensen dus genieten van wat moeilijk is en maak je gebruik van wat ze van binnen raakt. Zowel emotioneel als rationeel loopt alles vast. En vanuit die deep shit situatie ga je naar het

pagina 14

| VBGO

einde werken. Daarin is het belangrijk dat duidelijk wordt dat, wil er ooit sprake van een oplossing kunnen zijn, dingen wezenlijk anders moeten, angsten overwonnen moeten worden, dat mensen een betere versie van zichzelf vinden, groei doormaken.” Deze strategie zouden ondernemers ook kunnen hanteren bij het binden van klanten aan hun bedrijf. “Door op deze manier het verhaal van je bedrijf of van je product te vertellen, bewerk je bij klanten een andere houding ten opzichte van jou of van je product. Kennis, persoonlijkheid en visie zijn daarbij onmisbaar. Maar durf ook persoonlijk te zijn, iets over jezelf te vertellen. En vraag je steeds af: waarom doe ik het zo, wat betekent dit voor een ander en wat zou er aansprekender kunnen, waardoor ik meer klanten trek? Behoud het goede door vooruit te gaan!”


VERENIGING

Leden VBGO ontmoeten

elkaar in het ziekenhuis Op 23 maart was de jaarvergadering van de Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee (VBGO). Gastspreker Mark Linssen nam de bezoekers mee op reis door de wereld van storytelling. Lees meer over storytelling voor ondernemers op de pagina hiernaast. Marita Dogterom trad namens de Raad van Bestuur van CuraMare op als gastvrouw, de jaarvergadering was in het restaurant van het ziekenhuis. Voor de ondernemers zette ze uiteen wat de eilandelijke zorgholding CuraMare doet. Zorg dichtbij huis De missie van CuraMare is zorgdragen dat zorgbehoevenden de nodige zorg zo dicht mogelijk bij huis kunnen krijgen, of anders in een verzorgingshuis, zo gaf Marita aan. De holding kent vier takken: het ziekenhuis, thuiszorg, ouderenzorg met vier tehuizen op het eiland, en paramedische diensten. Organisatorisch wordt CuraMare gevormd door drie stichtingen: Stichting Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Stichting Zorg en Verpleging Goeree-Overflakkee en Stichting Ondersteunende Diensten. In de wijze waarop in de praktijk zorg verleend wordt, heeft CuraMare zich vier kernwaarden gesteld van waaruit wordt geopereerd: Deskundigheid, Vertrouwen, Gastvrijheid en Compassie. De totale omzet van CuraMare bedroeg in 2015 € 140.000.000, waarvan € 93.000.000 op naam van het ziekenhuis staat en het overige op naam van de verzorgingshuizen. Per 31 december 2016 bedroeg het totaalaantal medewerkers 2409, die gezamenlijk 1367 fte vervullen. Dit is exclusief de 99 medische specialisten. Met ruim

200 leerling verpleegkundigen vormt CuraMare ook een leerplek voor de zorg. En dankzij niet minder dan 854 vrijwilligers hebben de zorginstellingen op het eiland het gezicht dát ze hebben. Aan netwerkvorming in de regio Randstad Zuid moet voortdurend worden gewerkt om in de regio de basiszorg beschikbaar te houden, evenals de toegankelijkheid tot specialistische zorg. Daarnaast blijft het, vanwege bevriezende of dalende overheidsbudgetten, een uitdaging om efficiënter te werken. Een belangrijke ontwikkeling vormt innovatie, vooral op het gebied van digitalisering. Zo wordt gewerkt aan een Elektronisch Patiënten Dossier. Of aan Beeldzorg, waarbij patiënten via een beeldscherm op spreekuur van hun arts kunnen komen. En aan E-health, waarbij de patiënt zelfgemeten waarden door kunnen geven aan de specialist. En last but not least is er het project Paulina.nu, waarbij alle partners in de eilandelijke samenleving - inmiddels inclusief zorgverzekeraar CZ - zich ervoor inzetten dat strategisch vormgegeven wordt aan de toekomst van de zorg op het eiland. Dit door proactief en innovatief in te zetten op een gezond en vitaal eiland Goeree-Overflakkee, waar mensen graag willen (komen) wonen en werken. In een opgesteld meerjarenplan zal daarvoor thematisch worden gewerkt, onder andere door een preventieprogramma op te zetten ter voorkoming van ziekte. Of door een app te introduceren - de Paulina.nu App - waarmee artsen contact met patiënten kunnen onderhouden. En door het ontschotten van de zorgfinanciering, met als doel een regionale ziektekostenpolis te ontwikkelen.

Enquête over VBGO Verder werd aandacht gevraagd voor een enquête die binnen de VBGO gehouden was. Doorgaans is nog geen twintig procent (18,8) van de leden aanwezig tijdens de VBGO-bijeenkomsten en de vraag was waar ‘m dat in zit. De uitslag van de enquête wees onder meer uit dat er behoefte bestaat aan meer bijeenkomsten. Dat de bijeenkomsten meer inhoud krijgen door meer kennisoverdracht. Dat de bijeenkomsten ook voor zzp’ers en startende ondernemers interessant zijn. Dat meer informatieoverdracht over economische- en ondernemersontwikkelingen op het eiland gewaardeerd zal worden. En dat er meer oog zou moeten zijn voor samenwerkingsmogelijkheden tussen ondernemers en met andere ondernemersverenigingen op het eiland, zodat ondernemers meer voor elkaar kunnen betekenen. De enquête uitslag leverde een huiswerklijstje op waar het VBGO-bestuur de komende tijd mee aan de slag gaat.

VBGO | pagina 15


Spuikolk 2b 3247 LK Dirksland Telefoon 0187 605952 e-mail info@heftruckcentrale.nl

specialist

www.heftruckcentrale.nl

| 18 oktober

maart

Magazine

2017

magazine

Woon

VOORJAAR

N

2016

DAGE

Jaargang

urgh

erg

Vloed

Nieuw Rijsenb

De Vliedb

16 maart 15 maart 15 maart 14 maart

Volop voorjaar

Geldershof

dt je jong egen hou Meer bew tuin ing in de

Ontspann

iratie!

smode en insp

WIN VER EEN MAKEO

OUTDO YAYA SHOP

december

over auto’s,

fietsen

en andere

iddelen

vervoerm

| 2e jaargang

maart 2017 nr. 1 |

2016

e verflakke

PS

Ebbe en

27 nr. 4,

Goeree-O

Nummer 10

14, 15 & 16

| 7e jaargang

OPEN

MODEKRAN

T

Wij maken MAGAZINES!

IN SHOP

OR

HandigeTI KOPERS voor VER

Ope

nH

uiz

1a

pri

l

en

Dag

EBBER AUTOLIEFH ENBERG LEO HAN

ie keerKIJKEN DrBIN NEN Jaargang

1 - 28 maart

2017

U rijdt een

raat 130 Jer. de Fonkert Zeeuwst Burg. de Numansdorp 3281 AL - 658 111 rt.nl Tel (0186) defonke www.jer

lease auto?

graag voor verzorgt ud! AxxiAuto u het onderho BOSCHtner en Uw leasepar partner. CAR Service lease.nl

www.axxi

drijf Automobielbe B.V. Flakkee

CL Dirksland n 69, 3247 Watertore 0187 - 48 44 66 T. kee.nl bedrijfflak kee.nl info@auto bedrijfflak www.auto

Ook reparaties van alle retro scooters! t 35 ijk Joos Jansestraa | Sommelsd848495 3245 XH | 0187 06 - 11267609


COLUMN

Het einde van het DGA-pensioen Door: mr. drs. Jan Kieviet | Senior Belastingadviseur Visser & Visser Accountants - Belastingadviseurs

Per 1 april 2017 is de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer in werking getreden. Dit betekent dat u als DGA voortaan niet meer pensioen kunt opbouwen in uw eigen BV. Voor bestaande pensioenvoorzieningen geldt een overgangsregeling. Nu bent u als directeur-grootaandeelhouder (DGA) aan zet. Wat gaat u doen met uw eigen beheer pensioen? U heeft diverse keuzemogelijkheden, maar niets doen is geen optie. Actie is nodig! Actiepunten vóór 1 juli 2017 Als u op dit moment nog pensioen in eigen beheer opbouwt, moet u uw pensioen sowieso vóór 1 juli 2017 premievrij maken. Deze datum is ook de laatste mogelijkheid om het pensioen dat u mogelijk extern hebt opgebouwd bij een verzekeringsmaatschappij terug te halen naar uw eigen BV. Keuze Voor uw premievrije pensioenvoorziening in eigen beheer heeft u vervolgens drie mogelijkheden: • U kunt het premievrije pensioen ongewijzigd in stand laten. • U kunt het pensioen onder een belastingkorting afkopen. • U kunt het pensioen omvormen tot een oudedagsverplichting (ODV). 1. Premievrije pensioen in stand laten Bij deze variant blijft de reeds opgebouwde pensioenuitkering gehandhaafd en dient jaarlijks gewaardeerd te worden. Verdere opbouw van pensioenrechten in uw BV is niet meer mogelijk. 2. Pensioen in eigen beheer afkopen Interessant onderdeel van de overgangsregeling is de optie om de pensioenvoorziening met een belastingkorting af te kopen in 2017, 2018 of

2019. Als u dit overweegt, dan kunt u dat het beste doen in 2017. De belastingkorting is dan het hoogst, namelijk 34,5%. In het algemeen is afkoop voordelig als uw box 1 inkomen na AOW/pensioendatum in de 52%-schijf wordt belast dan wel uw pensioenaanspraken juist heel erg beperkt zijn en u bijvoorbeeld van uw BV af wilt. Uiteraard moet u over voldoende middelen beschikken om het pensioen af te kopen en de loonheffing direct te betalen. Aandachtspunt bij afkoop is dat een afkoop-/afstandsovereenkomst wordt getekend door u en uw partner. Voor de partner dient een goede informatievoorziening te zijn en een (voorwaardelijke) compensatieregeling worden getroffen. 3. Omvormen tot een oudedagsverplichting Het omvormen van uw pensioen in eigen beheer tot een oudedagsverplichting houdt in dat u uw pensioenvoorziening afwaardeert tot de fiscale waarde. Voortaan hoeft geen complexe pensioenberekening meer gemaakt te worden. Deze fiscale pensioenvoorziening wordt vanaf AOW-leeftijd in 20 jaar lineair uitgekeerd. In het algemeen is omzetting fiscaal voordelig als uw geschatte box 1 inkomen na AOW-datum hoger is dan circa € 30.000. Daarbij moet u rekening houden met hypotheekrenteaftrek e.d. U benut dan optimaal de fiscale tariefschijven. Financiële planning De juiste keuze is sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het is daarom waardevol om samen met uw belastingadviseur een korte financiële planning op te stellen. Op basis van uw situatie en uw wensen kan dan een juiste keuze worden gemaakt. U kunt dan ook direct bespreken hoe u vanaf 2017 kunt sparen voor uw oudedag.

Contactgegevens Koningin Julianaweg 56 3241 XC Middelharnis

T: 0187 617 300 E: middelharnis@visser-visser.nl

VBGO |

pagina 17


Het succes van Happy Weddings

Maritha is ondernemer van huis uit Door Kees van Rixoort, foto: Happy Weddings

Bij Maritha van der Valk zit het ondernemen in de genen. Ze kreeg het mee van haar vader Ab, de man die Happy Music tot een succes maakte. Als 25-jarige timmert ze al bijna vijf jaar aan de weg met Happy Weddings, een bedrijf dat bruiloften tot iets onvergetelijks kan maken. Momenteel is het nog vrij rustig, maar in de zomer neemt het aantal bruiloften toe en breken voor Maritha drukke tot zeer drukke tijden aan. Voor 7 juli 2017, met al die zevens een magische datum voor trouwlustigen, staan er drie bruiloften in haar agenda. En het hadden er nog meer kunnen zijn… Sinds de eerste bruiloft in 2012 Maritha was toen 20 en net bij haar vader komen werken - is het heel behoorlijk gegaan met Happy Weddings. “Vanuit Happy Music zorgden we al voor bands en dj’s op bruiloften, maar in 2012 kwam er een opdracht van een bruidspaar in Middelharnis om een feestlocatie aan te kleden in hun eigen schuur. Ik ben er ook de hele dag bij gebleven om te helpen. Toen ontstond het idee om hier meer mee te gaan doen”, zegt Maritha. Happy Weddings heeft een aantal priëlen voor de huwelijksceremonie. “De bamboe-variant wordt veel gebruikt bij bruiloften op het strand, die heel populair zijn. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook een klassiek prieel, dat op een landgoed weer goed tot zijn recht komt. Verder verzorgen we de stoelen, het geluid, de bloemen, de versiering en het entertainment. Kortom: de hele aankleding via één aanspreekpunt. Het is een totaalplaatje.” Een extra dienst van Happy Weddings is het uitvoeren van de functie van ceremoniemeester.

pagina 18

| VBGO

Social media Van mond tot mond groeide het aantal opdrachten flink, ook van buiten Goeree-Overflakkee. Maritha verklaart dat ook uit het vernieuwende van haar aanpak, de professionele website, die bij het googelen tot de eerste zoekresultaten behoort, en het gebruik van social media. “Op Facebook en Instagram kun je laten zien wat je kunt. Daar komen wel reacties op.” Als sterk punt noemt ze verder dat haar dienstverlening ook bereikbaar is voor bruidsparen die minder te besteden hebben. Maritha werkt in een familiebedrijf. Dat vindt ze fijn en vertrouwd. Ze is opgegroeid met het ondernemen en ze weet wat verantwoordelijkheid nemen is. Het mooie van haar werk noemt ze de waardering die ze krijgt. Het minder mooie: de stress die soms kan toeslaan. Minder mooi is het ook als het gaat regenen tijdens een buitenbruiloft, maar dat is maar zelden gebeurd. Het ergste wat Maritha tot nu toe meemaakte was dat een band op het laatste moment afzegde wegens ziekte van de zanger. Gelukkig wist haar vader een andere band te regelen. “Van mijn vader heb ik veel geleerd en het belangrijkste is dat er altijd een oplossing is. Goed je best doen, investeren in nieuwe producten, de trends in de gaten houden - dat is belangrijk om de stijgende lijn voort te zetten.” De drukke zomer komt eraan, dan is Maritha gerust vijf of zes dagen per week in de weer. “Eigenlijk ben ik hier 24/7 mee bezig”, zegt ze. “Offertes maken, afspraken maken, alles goed voorbereiden…” Zelf zou ze ooit het liefst trouwen in een oude boerenschuur. Prachtig aangekleed door haar zelf, natuurlijk…


VBGO |

pagina 19


al meer dan 85 jaar al meer dan 85 jaar gespecialiseerd gespecialiseerd in risicobeheersing in risicobeheersing voor het mkb voor het mkb

Net Net als als u u zijn zijn wij wij ondernemer. ondernemer. Wij Wij weten weten Net als u zijn wij ondernemer. weten dus hoe belangrijk het is om een eigen verdus hoe belangrijk het is om een Wij eigen verdus hoe belangrijk het is om een eigen vertrouwensman met veel kennis van zaken te trouwensman met veel kennis van zaken te trouwensman met veel kennis van zaken te hebben. Iemand die de juiste keuzes voorhebben. Iemand die de juiste keuzes voorhebben. Iemand die de juiste keuzes voorlegt vanuit vanuit opleiding, opleiding, opgedane opgedane ervaring ervaring en en legt legt vanuit opleiding, opgedane ervaring en een goed gesprek met u. een goed gesprek met u. een goed gesprek met u. Want alles alles begint begint met met een een goed goed gesprek. gesprek. Want Want alles begint met een goed gesprek. Kom langs langs op op ons ons kantoor kantoor in in Middelharnis Middelharnis Kom Kom langs op ons 48 kantoor Middelharnis aan de de Langeweg 48 of bel belinons ons voor een een aan Langeweg of voor aan de Langeweg 48 of bel ons voor een afspraak   0187-483399. 0187-483399. afspraak afspraak  0187-483399.

Langeweg 38 Nieuwe Tonge 0187 651 396 autoschadeteam.nl

jammer dat ons werk onzichtbaar is..

www.bijdevaate.nl www.bijdevaate.nl www.bijdevaate.nl


IN BEELD

Handen schudden tijdens de Winterborrel Het was ĂŠĂŠn van de eerste evenementen in het nieuwe paviljoen van restaurant Zoet of Zout in Stellendam. De winterborrel van de OVG, VEERO, VVV en VBGO. Het was een drukke boel en er werd volop genetwerkt. Steef Visser praatte de bezoekers bij over de plannen van de FOGO. Zijn stellige overtuiging is dat als ondernemers, onderwijs en overheid de handen ineen slaan er een mooie toekomst is voor Goeree-Overflakkee.

VBGO |

pagina 21


Voor logistiek bedrijf ADCO is Flakkee de perfecte uitvalsbasis

Tekst: Kees van Rixoort, foto’s: Wim van Vossen

Specialiteit? Als directeur Ad Kruimer van ADCO Logistics & Warehousing die vraag krijgt, zegt hij direct: “Logistiek.” Specialiteiten binnen de logistiek? “Wij zeggen bijna altijd ja - behalve bij gevaarlijke stoffen - en meestal hebben we dan al een keer de op- en overslag van zo’n product gedaan. Nieuw zijn de banden. Die komen uit onder meer India, Pakistan en Israël en gaan veelal naar Duitsland en Frankrijk.” Bij de loodsen van ADCO in Middelharnis rijden vrachtwagens de hele dag af en aan. Op een gewone donderdag zijn het er gerust dertig. Het staat nooit stil. En dat is al zo sinds de vroege jaren tachtig, toen ADCO neerstreek op Goeree-Overflakkee. Dat had te maken met de samenwerking met Taale Transport,

pagina 22

| VBGO

dat destijds veel voor het van oorsprong Rotterdamse bedrijf vervoerde. Op de relatief goedkope grond op het bedrijventerrein Oostplaat verrees een loods. Een tweede en een derde volgden al snel. In 2005 brandde het hele complex af, waarna Ad Kruimer een enorme loods van 13.700 vierkante meter liet bouwen en later ook nog een loods van 3000 vierkante meter in gebruik nam. “We huren ook nog op diverse locaties op Flakkee bij. Het eiland is voor ons een uitstekende uitvalsbasis naar de haven. Je zit binnen een halfuur op de Maasvlakte, bij de terminal.” Het hoofdkantoor, zonder opslagruimte, staat in Rotterdam, nabij de Waalhaven. All over the world ADCO, sinds 2010 onderdeel van het

Chinese Kerry, is actief op het gebied van op- en overslag. Kruimer: “We slaan op en distribueren. We verschepen spullen van A naar B, niet alleen via de Rotterdamse haven, maar ook bijvoorbeeld van Zuid-Amerika naar Japan. Dat heet logistiek. We hebben zelf geen auto’s en schepen, maar werken met vervoerders en rederijen. Wij slepen jaarlijks 50.000 containers all over the world.” Wat ADCO distribueert is zeer divers. Van bouwmaterialen tot vis, augurken en sappen. En van papier en foto- en filmaccessoires tot pilletjes en specerijen. De loodsen staan er vol mee. Zo is er een loods waarin van alles is opgeslagen voor specerijenfabrikant Verstegen. Knoflookpoeder, kruiden, kroepoek et cetera, allemaal in grote zakken en dozen, afkomstig uit landen als Indonesië, Thailand en Spanje. Bij Verstegen zelf


Ondern e m OVER en

gaat het in potjes en zakjes. Verderop staat plaatmateriaal voor de bouw van Royal Jongeneel, dat naar Middelharnis is gekomen vanuit bijvoorbeeld Gabon, Chili en Griekenland. “Alles draait om vertrouwen. Doen wat je zegt”, verklaart Kruimer het succes van ADCO. “Wij komen met heel veel culturen in aanraking en die moet je zien te begrijpen. Als je zaken doet met Chinezen, bijvoorbeeld, dan moet je alles heel goed vastleggen. Het liefst doe ik zaken met Duitsers. Die komen hun afspraken altijd na en er is nooit gedoe over het betalen van een rekening.” Op het bij uitstek internationale speelveld waarop ADCO opereert, is het volgens Kruimer zaak om nieuwe partijen altijd na te trekken voordat de samenwerking start, vooral de financiële

situatie. “Gelukkig heeft Kerry meer dan driehonderd kantoren, verspreid over de hele wereld. Nee, op iemands blauwe ogen moet je niet zakendoen.” People’s business Ad Kruimer geeft ondernemers die over de grens activiteiten willen ontplooien ook de tip om zich goed te laten voorlichten, om alles op papier te zetten - “vooral buiten Europa, ook in de Verenigde Staten” -, woord te houden en goede service te verlenen. “Het is people’s business: het zijn geen bedrijven die met elkaar werken, maar mensen van bedrijven. Weet je wat ook belangrijk is? Niet bang zijn om nee te zeggen.” Afgezien van het personeel heeft ADCO geen band met Flakkee. Maar, zegt Kruimer, die overigens zeer te spreken is over het arbeidsethos op het eiland, ADCO

heeft de plaatsnaam Middelharnis wel wereldwijd bekend gemaakt. “Eilandmarketing avant la lettre”, noemt hij dat.

FEITEN over Adco Oprichtingsjaar: 1983 Aantal werknemers: 40 (25 in Rotterdam, 15 in Middelharnis) Jaaromzet: 40 miljoen Directie: Ad Kruimer

VBGO | pagina 23


OOK UW VACATURE in Eilanden-Nieuws, op de website en Facebook? Ook uw vacatu re in Eilanden-N ieuws?

Voor onze woonloca ties Refugium te Sommelsdijk en Elkersweide te Dirksland zijn wij per direct op zoek naar een oproepkr acht voor de functie van

Zorgkundige coa ch m/v Inhoud van de functie: Het betreft een contract voor de periode van ben je verantwoo één jaar. Als zorgkundig rdelijk voor de uitvoer e coach op oproepbas van de zorg volgens hierop. Tevens ben is het zorgplan en rapporteer je aanspreekpunt voor de zorgverlen t Je houdt het zorgdossie ing aan de individuele r van de cliënt actueel cliënt. het leveren en verantwoo en bent integraal verantwoordelijk rden van zorg op voor maat. Je hebt: • minimaal MBO SPW 4-niveau; • diploma A-verpleeg kundige (niveau 4), ziekenverzorgende/ver of Z-verpleegkundige zorgende IG (niveau is een pré; 3) • een professionele attitude; • affiniteit met mensen met (meervoudige) beperkingen en de • goede sociale en ouderenzorg; communicatieve vaardigheden. Je bent: • in staat zelfstandig te werken; • flexibel en creatief; • bekend met digitale gegevensverwerking.

Je krijgt:

• ruimte voor zelfstandig heid en flexibiliteit; • een boeiende functie in een profession eel team; • salariëring volgens de CAO gehandica ptenzorg (FWG 40).

Informeer 018

7 - 47 10 20 www.eilanden nieuws.nl/vac atures

Schriftelijke sollicitatie vóór 20 jan. 2016 richten aan: Sjaloom Zorg Aanvullende informatie afdeling P&O : Christina Wolfert (regiomanager) Watertoren 20 telefoon: 06 – 57223077 3247 CL Dirksland Sollicitatiegesprekke Bij voorkeur reageren n zullen per e-mail: plaatsvinden op 27 m.reijnders@sjaloo januari a.s. mzorg.nl Gelijktijdig interne en externe werving.

ONDERHOUDSMONTE

BloembollenbedriUR jf

Komt u ons een

Stad aan ’t Haring

vliet

handje helpen?

CuraMare woonzor glocatie Geldersh met drie kleinscha of in Dirksland start lige Wij zoeken vrijwillige woongroepen voor bewoners met januari 2016 dementie rs die willen helpen zoveel mogelijk om op deze woongro. de sfeer van thuis epen te creëren. Vindt u het leuk om te helpen bij het bereiden van maaltijden, helpen - en ondersteunen bij koffiedrinken bij en andere activiteite Heeft u affiniteit met ouderen en n? zoekt u een zinvolle Dan zoeken we u. tijdsbesteding? Wij bieden u • Reiskostenvergoed ing • Verzekering en vrijwilligersovereen • Contact met komst andere vrijwillige rs • Jaarlijks een vrijwilligersavond met buffetmaaltijd Belangstelling? Voor meer informat ie managers: Marieke of aanmelden neemt u contact op met Panis en Tineke Maliepaard op telefoonn de team0187 60 20 55. ummer

Voor ons bloembolle nbedrijf in Stad medewerker die aan ’t Haringvlie t zijn wij op zoek het bedrijf komt technische vlak. naar versterken! Je wordt hét aanspreek een allround punt op het Functieprofiel: Je wordt verantwoo de onderneming. rdelijk voor het onderhouden en Daarnaast houd repareren van het je, je bezig met Het gehele jaar door machinepark van kleine aanpassin gen aan de machines. de machines. Naast ben je tevens verantwoordelijk voor het oplossen van de tulpenboll deze werkzaamheden werk je ook mee in de teelt van storingen aan en. en de verwerking Functie-eisen: - Affiniteit met de agrarische sector. - Bekend met technische - Ervaring met onderhoud werkzaamheden. - Bij voorkeur woonachti aan machines. - Een flexibele instelling.g op of rond Goeree-Overflakkee. - In het bezit van een rijbewijs B. - Enige ervaring met - Bij voorkeur een trekkerwerkzaamheden. technische of agrarische opleiding op Mbo werk- en denknivea Wij bieden: u. - Een zeer afwisselen - Een baan voor de, leuke en uitdagende functie binnen een groeiende de medewerker binnen toekomst waarin je jezelf kan onderneming. ontwikkelen tot - Uitstekende primairede bloembollensector. een allround en secundaire arbeidsvoo - Wij bieden een rwaarden. fulltime baan en dienstverband. bij gebleken geschikthe id kans op een vast Contactpersoon: Voor meer informatie kun je contact opnemen Mobiel: 06 - 10 31 met: Jessica Sol 96 44 en je kunt van AB Zuid-Holla je sollicitatie sturen nd naar email: jsol@abzu idholland.nl.

+ doorplaatsing naar www.eilandennieuws.nl/vacatures

+ doorplaatsing op facebook.com/eilandennieuws

Informeer 0187 - 47 10 20 of mail naar info@eilandennieuws.nl


IN BEELD

De centrale ligging van het eiland Vanaf Goeree-Overflakkee is de hele wereld te bereiken. Op de kaart is aangegeven binnen welke tijd u met de auto vanaf Middelharnis op het vliegveld en in de havens staat.

Schiphol 1 uur 13 minuten

Haventerminal Europoort 36 minuten

Rotterdam The Hague 49 minuten

Middelharnis

Eindhoven 1 uur 20 minuten

Haven Antwerpen 55 minuten

Brussel 1 uur 20 minuten Frankfurt 4 uur 26 minuten

Parijs 4 uur en 8 minuten

Nieuwe leden VBGO Zoet of Zout B.V. Stellendam www.zoetofzout.nl

Bouwbedrijf Peeman Nieuwe-Tonge www.peemanbouw.nl

Aards Sommelsdijk/Nieuwe-Tonge www.aards.co

Signaalgroen Sommelsdijk www.signaalgroen.nl

Supermarkt Sperling B.V. Ouddorp www.jumbo.com Kijk voor het complete ledenoverzicht op www.vbgo.nl.

VBGO | pagina 25


INTERNATIONAAL

Grensoverschrijdend onderwijs op CSG Prins Maurits De Prins Maurits maakt al bijna twintig jaar werk van internationalisering. Het begon met een uitwisseling van het schoolkoor in 1998 in Roemenië. Een jaar later bezocht het RoemeensHongaarse koor de christelijke scholengemeenschap in Middelharnis. Inmiddels onderhoudt de PM veel internationale relaties, onder andere met scholen in Hongarije, Frankrijk, Duitsland, Roemenië en Canada. Aardrijkskundedocent en internationaliseringscoördinator Adriaan Klippel vertelt hoe belangrijk internationaal leren is voor jongeren. “Een uitwisseling is een totaalervaring. Kinderen zijn een paar dagen ondergedompeld in een heel ander leven. Ze zijn te gast in een gezin waar de taal en de gewoontes heel anders zijn dan thuis. Een andere cultuur leren kennen is een pagina 26 | VBGO

heel persoonlijk proces. De ene leerling voelt zich al vrij snel op zijn gemak, terwijl anderen echt wel een tijdje van slag zijn.” De leerwinst van een uitwisseling zit volgens Klippel dan ook voor een belangrijk deel in het sociaal-emotionele aspect. “Wat in het begin ‘raar’ en ‘gek’ is, verandert in ‘leuk’ en ‘bijzonder’. Ik zeg bij vertrek ook altijd tegen de ouders dat ze nog maar eens goed naar hun kind moeten kijken, want ze krijgen na afloop een jongvolwassene terug.” Nieuwe vaardigheden Het Nederlandse onderwijssysteem is voor een belangrijk deel gericht op cijfers. Scholen moeten de prestaties van leerlingen meetbaar maken. Op de PM komt er steeds meer aandacht voor het aanleren van vaardigheden die je eigenlijk niet kunt uitdrukken in cijfers. “Als school vinden we het onze taak om naast de ondernemende houding en vaardigheden, structureel werk te maken van

Advertorial

wereldburgerschap. Reizen maken met school lijkt misschien een vorm van luxe. Toch is dat niet zo. Onder invloed van digitalisering en globalisering verandert de leefwereld van onze leerlingen. Wat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt, komt heel dichtbij. Reizen is geen luxe maar behoefte. We zien dat een uitwisseling veel vraagt van de sociale vaardigheden van leerlingen.” Thematische aanpak Al met al is er ten opzichte van de allereerste uitwisseling in 1998 flink wat veranderd, vertelt Klippel. “Elke uitwisseling heeft tegenwoordig zijn eigen karakter en thema. Zo had de uitwisseling met Hongarije in oktober zelfs twee thema’s. Leerlingen uit mavo, havo en vwo 4 konden intekenen op de thema’s ‘Livable cities’ en ‘Reformatie 500’. Dat vereist voorbereiding. Omdat we een beroep doen op subsidies voor deze uitwisselingen moeten we ook voldoen aan aller-


Wilmer van Heinsberg

Honours Student International Business & Languages Hogeschool Rotterdam

lei randvoorwaarden, niet alleen inhoudelijk maar ook didactisch en vakoverstijgend.” Ambassadeurs Het leereffect is er niet alleen voor de leerlingen zelf; zij worden automatisch ook een soort ambassadeur. In hun directe leefomgeving vertellen ze honderduit over hun belevenissen. Klippel vertelt hoe hij deze week een meisje sprak tijdens de leswisseling. “Ze liep in gedachten door de gang. Toen ik haar herinnerde aan de Hongarije-reis van vorig jaar begon ze meteen te stralen en vertelde spontaan een anekdote over de uitwisseling. Je geeft zo’n kind een onvergetelijke ervaring mee.” Internationale ervaringen inbedden Meegaan met een uitwisseling is nu nog een keuze. De Prins Maurits spant zich er op dit moment voor in om internationaal

leren een vast onderdeel te maken van het onderwijsprogramma. Onder het motto ‘Voorbereid de wereld in!’ zet de school in op versterkt taalonderwijs, wereldoriëntatie in de les en internationale ervaringen. Omdat internationalisering een speerpunt is op de PM is de school sinds dit jaar lid van het Elos-netwerk, een internationaal netwerk van scholen die allemaal werken aan deze drie standaarden. Adriaan Klippel is met zijn collega Liesbeth Keijzer coördinator voor het internationaliseringsprogramma. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de aansturing van de bestaande activiteiten en voeren gesprekken over nieuwe mogelijkheden. Uitbreiding van contacten CSG Prins Maurits is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden m.b.t. partners in het buitenland. Hebt u suggesties? Neem contact op met a.knulst@csgpm.nl

De studie die ik doe is gericht op internationale handel. Deze studie is in het Engels en heeft vakken zoals internationale marketing, communicatie, economie en talen. Binnen het HBO wordt internationalisering steeds belangrijker. Opleidingen zoals de mijne bereiden studenten voor op de globalisering en op het feit dat internationale activiteiten cruciaal zijn voor een bedrijf en land. Doordat mijn opleiding een breed vakkenpakket heeft kan ik mij later goed bewegen in de internationale beroepswereld. Mijn middelbare school, de Prins Maurits, heeft hiervoor een goede basis gelegd en het is belangrijk dat er binnen het voortgezet onderwijs blijvende aandacht is voor de internationalisering.

Ondernemerstalent Samen met zes andere studenten runt Wilmer Aurelia Import. "We zijn een importbedrijf wat duurzaam promotiemateriaal importeert. Dit zijn kaarten waar zaadjes in verwerkt zijn. Als de kaart wordt geplant groeit er iets moois uit. Deze kaarten kunnen bedrukt worden met wat de klant wil. Onze visie is gericht op duurzamer omgaan met promotie en dit in de branding van een bedrijf te verwerken.” Kijk voor meer informatie op: www.aureliaimport.com VBGO | pagina 27


Woningaanbod

Langeweg 153 Sommelsdijk Luxe en Vrijheid, karakteristieke woorden voor deze boerderij aan de Langeweg 153 te Sommelsdijk. Twee derde deel van het kavel wordt bij het geheel aangeboden. Er is de mogelijkheid om tegen meerprijs het totale kavel aan te kopen. Het kavel is gelegen in een unieke omgeving omringt door water en landerijen. De uitzonderlijke locatie en de verschillende opstallen bieden u tal van gebruiksmogelijkheden.

Kenmerken • Woonboerderij

• Aantal kamers: 10

• Bouwjaar: 2008

• Inhoud: 1500 m³

• Woonopp.: 410 m²

• Perceel opp.: 35.770 m²

€ 1.395.000 ,-

k.k.

Oostdijk 2 3241 CN Middelharnis

tel. 0187 48 63 43

Boompjes 21 3253 AC Ouddorp

info@vrmakelaardij.nl www.vrmakelaardij.nl

Een schoonmaakmachine nodig? Wij bieden nieuw, gebruikt, huur (korte en langetermijn), lease- en fleetmanagement oplossingen

WALO Hygiëne en Reinigingssystemen Kraaijerdijk 27, 3248 LC Melissant | Batterijenweg 13c, 4041 DA Kesteren | Ettenlandseweg 21, 8316 RM Marknesse T +31 (0) 187 605 374 | W www.walo.nl | E info@walo.nl


COLUMN

Erfbelasting besparen? Door: Rien-Jan Benschop | Schuring & Benschop

Door een testament op te stellen kun je regelen wie, wat, wanneer krijgt. Daardoor kun je erfbelasting besparen of zorgen dat belasting wordt uitgesteld. Zo werkt dat: De hoogte van de erfbelasting die je erfgenamen moeten betalen hangt af van twee factoren: 1. Wie is de persoon die de erfenis krijgt? De belastingdienst kijkt dus niet naar wat jij in totaal nalaat, maar naar wat jij aan welke persoon nalaat. 2. Welk tarief moet een erfgenaam betalen? Niet iedereen betaalt dezelfde erfbelasting. Goede doelen zijn bijvoorbeeld vrijgesteld. Echtgenoten en kinderen betalen een lager tarief dan neven en nichten. En echtgenoten krijgen een groter belastingvrij bedrag dan de kinderen. Door een testament slim op te stellen kun je zorgen dat niemand meer betaalt dan nodig. Hieronder vind je twee voorbeelden: 1. Stel, je hebt geen echtgenoot of kinderen. Volgens de wet erven dan je ouders en/of broers en zussen. Maar die hebben al meer geld dan zij kunnen opmaken. Als je ouders, broers en zussen van je erven, betalen zij erfbelasting. En ze maken jouw erfenis niet op. Als zij op hun beurt overlijden, erven je broer en je zus weer van hen. Dan wordt er nogmaals erfbelasting over jouw erfenis betaald. Het is soms dus slim om je ouders uit te sluiten van je erfenis. Dat voorkomt dat er twee keer erfbelasting wordt betaald over hetzelfde bedrag. 2. Stel, je hebt kinderen en kleinkinderen. Je kinderen hebben het financieel goed. Als jouw kinderen van je erven betalen zij uiteraard erfbelasting over de nalatenschap. Als jouw kinderen overlijden erven jouw kleinkinderen op hun beurt de erfenis. Dan wordt er weer erfbelasting betaald. Met een testament kun je dat voorkomen door op te nemen dat je kleinkinderen direct een bedrag van jou erven. Over de eerste â‚Ź 20.209,- betalen zij geen erfbelasting. Er zijn heel veel slimme manieren om erfbelasting te besparen. Je Netwerknotaris weet precies hoe je dat moet doen. Wil jij ook erfbelasting besparen? We regelen het graag voor je.

Contactgegevens Vestiging Middelharnis Raadhuisstraat 3-5 3241 CP Middelharnis Vestiging Goedereede Noordzijde Haven 15-17 3252 BH Goedereede Postadres Postbus 107 3240 AC Middelharnis 0187-476111 info@notarissengo.nl www.notarissenGO.nl

VBGO | pagina 29


REPORTAGE

Jongerenraad Rabobank organiseert ‘Netwerkt’ bijeenkomst Tekst en foto’s: Adri van der Laan

De Jongerenraad van Rabobank Het Haringvliet organiseerde onlangs een bijeenkomst onder de titel ‘Netwerkt’. De Jongerenraad vindt het belangrijk dat jongeren die aan het begin van carrière staan niet alleen elkaar te ontmoeten, maar ook kennis maken met bedrijven in de regio. Vanuit de contacten met de bedrijven wordt men in aanraking gebracht met eventuele toekomstige werkgevers. In maart gaven Tieleman Keukens en Werelds Inside de bedrijven die de jongeren een kijkje in de ‘keuken’. Eerdepagina 30 | VBGO

re bijeenkomsten werden gehouden bij Xsarus in Middelharnis en bij Mars in Oud-Beijerland. Een deel van deze bijeenkomsten wordt gevuld met een rondleiding door het bedrijf waar men te gast is. Uit ervaringen uit het verleden is gebleken dat verschillende jongeren via deze bijeenkomsten contacten leggen met hun toekomstige werkgevers. Een ander doel van de bijeenkomsten is om jongeren voor de regio te behouden. Op die manier wil de organisatie eventuele krimp op het eiland tegengaan. Tijdens het netwerken waren er korte presentaties. Wethouder Arend-Jan van

der Vlugt legde uit dat er op het eiland gestreefd wordt naar meer groei, het doel is doorgroeien naar 60.000 inwoners. En een toename van 1.600 volwaardige banen, dit zorgt voor een stijging van de vijftig procent van de werkgelegenheid. Van der Vlugt roerde in dit verband ook de ‘eilanditeit’ aan, “want om te weten waar we naar toegaan, moeten we ook weten waar we vandaan komen”. Hij noemde de gevolgen van de ramp en de oorlog in zijn toespraak. Gebeurtenissen die natuurlijk ook in de regio voor stilstand en terugslag zorgden. “Maar we hebben nu de groei te pakken, we gaan


een gouden toekomst tegemoet”, aldus de enthousiaste wethouder. Het interessante thema voor het eiland is “hoe gaan we de jongeren aan ons eiland binden?” Daar wil hij graag met de jongeren over nadenken, eventueel op een later tijdstip. Ook de balans tussen recreatief en permanente bewoning, is belangrijk. “We zijn een toeristische gemeente je wilt het op vakantie beter hebben dan thuis. Er is daarom veel te doen.” Hij waarschuwde er wel voor dat de activiteiten en initiatieven die ontplooid moeten worden wel kwaliteit dienen te bevatten. Daarom wordt er door de overheden extra geïnvesteerd in de kwaliteitsverbetering van

zowel de woon- als recreatieomgeving. Verder noemde hij de innovatieprojecten Smart Water en Paulina.nu. Van groot belang vindt de gemeente het stimuleren van goede verbinding over water en over wegen. Natuurlijk noemde de wethouder in dit verband het streven om het eiland als ‘energy-island’ in 2020 energieneutraal te maken. Bij het realiseren van al deze voornemens zou Van der Vlugt graag klankborden met de jongeren. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de jongeren te wijzen op het duurzaamheidscongres, dit jaar op 8 en 9 december in De Staver.

Tieleman Keukens Twee jonge werknemers van Tieleman Keukens vertelden iets over de geschiedenis van het bedrijf en over hun werk bij Tieleman Keukens, het bedrijf dat actief is in zowel de particuliere als in de projectmatige sector in Nederland en ver daarbuiten. Arie-Cornelis Bakker nodigde jongeren uit: “Als je als verkoper aan de bak wil, solliciteer dan bij ons”. De jongeren konden huiswaarts met veel nieuwe indrukken en wellicht ook nieuwe perspectieven voor de toekomst.

VBGO | pagina 31


Bedrijfsoverdracht; start op tijd met stoppen!

Komt u naar de informatieavond op donderdag 20 april?

Start op tijd en bereidt u goed voor! Alle ondernemers krijgen vroeg of laat te maken met het overdragen van hun onderneming. Wij bieden u een interessant programma rondom het thema bedrijfsoverdracht met gastspreker HenriĂŤtte Westland van de Westland Kaasgroep.

Meer informatie en aanmelden via www.rabobank.nl/hhv Een aandeel in elkaar Rabobank Het Haringvliet (0186) 89 10 00


BEDRIJF IN BEELD

Foto: Wim van Vossen

BIJ ELLES kookt graag voor ONDERNEMERS Bij Elles serveert gerechten van pure, natuurlijke, onbewerkte ingrediënten, zoveel mogelijk afkomstig uit de streek. Dat laatste is een belangrijk speerpunt voor Elles, omdat ze graag samenwerkt met ondernemers uit de nabije omgeving. Catering Voordat de eetwinkel aan de Nieuwstraat 40 openging, nu bijna twee jaar geleden was Elles al druk in de weer met catering. “Een van de best lopende bedrijfsonderdelen, dat grotendeels draait op mond-tot-mondreclame: van het ene feestje rol je in het andere feestje.” De ene keer verzorgt Elles feestjes bij mensen thuis of op locatie, de andere keer organiseert zij een proeverij met hapjes en drankjes in het gezellige bedrijfspand in Middelharnis. En dankzij de bedrijfslunches van Bij Elles ontdekken steeds meer Flakkeese bedrijven hoe gezond en lekker samengaan. “Voor een aantal scholen en bedrijven in de regio zijn we al de vaste leverancier van de broodjes

en soep wanneer er een workshop of cursus gehouden wordt”. Het duurzame en lokale aspect slaat duidelijk aan en er komen al speciale verzoeken voor bijvoorbeeld de pompoensoep. Klanten vinden het erg leuk om te horen dat je met streekproducten werkt. Eieren, kaas, vlees, brood, groente, appels en peren – het komt grotendeels uit de regio. “Je helpt elkaar als ondernemers in de omgeving en je doet zaken met elkaar. Dat vind ik plezierig.” Kookworkshops en High Tea Bij Elles heeft zich daarnaast ontwikkeld tot de thuisbasis van kookclubs en op dinsdagavonden worden er workshops op inschrijving georganiseerd. Daarmee is de zaak veel meer dan een lunchroom, waar dagelijks ook nog eens een warme maaltijd wordt geserveerd. Sinds begin dit jaar mag daar een lekker wijntje of speciaal biertje bij geschonken worden. Natuurlijk geen doorsnee drankjes, maar wijn en bier geproduceerd door eigen-

Advertorial

wijze brouwers en wijnboeren en zoveel mogelijk geselecteerd op kwaliteit en biologische en duurzame productiewijze. Naast de al bestaande (Healthy) High Tea zijn er dan ook plannen om een High Wine of High Beer aan te bieden. Koken voor ondernemers Voor ondernemers kan Bij Elles dus zorgen voor o.a. lunches, bedrijfsborrels, overwerkmaaltijden, taarten, kookworkshops ‘gezond koken’ en ‘koken zonder pakjes en zakjes’ en de catering bij bedrijfsuitjes. “Voor een bijeenkomst van Deltawind, waar ongeveer 140 bezoekers waren, heb ik tot nu toe de grootste hoeveelheid bij elkaar gekookt”, zegt Elles Hagens, “maar met en voor kleine groepen werken vind ik toch het leukst. Zo kan ik zoveel mogelijk aandacht en liefde in het koken stoppen!”

www.bijelles.nl

VBGO | pagina 33


Diana van Zielst, commercieel directeur van Visbeen:

‘In de transportwereld

kan elke dag anders zijn’

Tekst: Kees van Rixoort, foto’s: Wim van Vossen

Visbeen is een familiebedrijf waar inmiddels de vierde generatie in de directie zit. Met 175 medewerkers en een vloot van meer dan 100 trekkers en 400 trailers en containers - aantallen die verder groeien - is Visbeen een grotere transporteur in Nederland. Het bedrijf is trouw aan de wortels - die teruggaan tot 1925, toen Visbeen met een T-Ford begon - en het hoofdkantoor is daarom nog altijd te vinden in Nieuwe-Tonge, al ligt het zwaartepunt van de activiteiten allang niet meer op Goeree-Overflakkee. Het werkterrein strekt zich uit over vijftien landen in heel Europa. Internationaal zakendoen zit onderhand in de genen bij Visbeen. Dus weet je dat bijvoorbeeld politieke of klimatologische ontwikkelingen over de grens grote invloed kunnen hebben. Diana van Zielst, commercieel directeur van Visbeen, noemt direct de Brexit: de afscheiding van Groot-Brittannië van ‘Europa’. “Wij vervoeren veel richting Engeland. De gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse transport en logistieke sector is nog onduidelijk. Groot-Brittannië is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. Het wegvallen van het vrij verkeer van mensen en goederen zal een impact hebben op de economieën. De ontwikkelingen hebben ook een weerslag op de koers van het Britse pond. Een groot deel van de vervoerde goederen naar Engeland zijn groenten, fruit, bloemen, planten en vlees. Door de Brexit is de situatie onzeker, het enige wat we kunnen doen is de ontwikkelingen nauwlettend volgen.” Van paniek is geen sprake, want een transportbedrijf als Visbeen weet als geen ander dat de wereld om ons heen snel kan veranderen. Diana van Zielst: “Alles valt of staat met de politiek. Het is de kunst om daar adequaat op in te spelen. In de transportwereld kan elke dag anders zijn. Het is een dynamische wereld waarin je constant moet bijstellen en improviseren. Europese regelgevingen wijzigen continu en kunnen van invloed zijn op de inzet van chauffeurs en

pagina 34 | VBGO

de uitvoering van de ritten. Als ergens in Europa oogsten mislukken, zoals afgelopen winter in Spanje, heeft dat direct invloed op de goederenstromen binnen Europa.” Dagelijks vers en vries Eén zekerheid heeft Visbeen wel. “Er zal echter altijd worden geëxporteerd en geïmporteerd, ook na de Brexit. De vraag is echter onder welke handelsvoorwaarden.” Visbeen vervoert dagelijks groente en fruit naar de Britse markt. Daarvoor is bijna twintig jaar geleden samen met Post-Kogeko DailyFresh Logistics opgezet. Naast het vervoer van verse producten is Visbeen in heel Europa actief met de distributie van vriesproducten. Als internationaal opererend bedrijf moet de transporteur goed thuis zijn in andere culturen en moet de customer service ook andere talen goed beheersen. Volgens Diana van Zielst red je het niet met Engels alleen. Andere vereisten om onderscheidend te zijn van andere transportbedrijven zijn snelheid en flexibiliteit. Het vervoer naar de Britse eilanden gaat over water en vereist kennis van de diverse verschepingsmogelijkheden waarbij de routekeuze afhankelijk is van de ingeboekte lostijden. “Dat is een lastige opgave, maar we hebben het goed onder de knie gekregen en een aardige slagkracht ontwikkeld in de loop der jaren.” Dat betekent niet dat alles altijd goed gaat. “We hebben in de jaren negentig een tijdje op Rusland gereden, maar na de roebelcrisis in de zomer van 1998 zijn we daarmee gestopt. Ach, dat is ondernemen, je zoekt steeds naar nieuwe wegen. Wij hebben sinds kort de beschikking over een eigen koel/vrieshuis op onze locatie in Nieuwe-Tonge.” Geven en nemen De commercieel directeur van Visbeen heeft wel een paar tips voor ondernemers die de grens willen passeren: zoek samenwerking met partners en ga uit van het principe ‘geven en nemen’. “Als je eropuit bent om alleen te nemen, dan gaat je partner niet zijn best voor je doen.”

Een andere tip: “Verdiep je goed in de juridische aspecten als je een bedrijf in het buitenland wilt starten. Elk land kent haar eigen fiscale regelgeving, maar denk ook aan de arbeidswetgeving. Als je hierover vooraf niet goed bent ingelicht, kan het je bij een toekomstig conflict veel geld kosten.” De band die Visbeen, waar de vierde generatie inmiddels in de directie zit, heeft met Goeree-Overflakkee is hecht. Meer dan tachtig procent van het kantoorpersoneel woont in een straal van 15 kilometer rond de hoofdvestiging in Nieuwe-Tonge. Qua transport is er nauwelijks nog een link met het eiland. Maar, benadrukt Diana van Zielst, de ligging is heel goed: tussen de Rotterdamse en Antwerpse havens in en dicht bij Hoek van Holland, waar DailyFresh Logistics is gevestigd. “Goeree-Overflakkee is zeker niet het einde van de wereld. We hebben hier een centrale positie en een perfecte uitvalsbasis. Bovendien is het eiland een prima plek om tot rust te komen na een drukke werkweek.

FEITEN Oprichtingsjaar: 1925 Aantal medewerkers: 175 Aantal trucks: 110 Aantal trailers: 345 Aantal Reefer-containers: 80 Jaaromzet: 70 miljoen euro Directie: Adrie Visbeen (algemeen directeur) Aad van der Hoeven (financieel directeur) Joost Visbeen (logistiek directeur) Diana van Zielst (commercieel directeur)


Ondern e m OVER en

VBGO | pagina 35


Brochures, banners, posters, advertenties, koffiebekertjes...? Brochures, banners, posters, advertenties, koffiebekertjes...?

Tja... eigenlijk maken we gewoon Tja... eigenlijk alles wat u VOEDselveilig maken we gewoon maar wilt! alles wat u VOEDselveilig

drukwerk maar wilt! drukwerk

Drukgroep Drukgroep Maasland Maasland

drukkerij

de Waal

drukkerij

de Waal

Drukkerij de Waal | Langeweg 13 | 3245 KE Sommelsdijk

Drukkerij de Waal | Langeweg 13 | 3245 KE Sommelsdijk Tel. (0187) 47 10 26 | info@drukkerijdewaal.nl | www.drukkerijdewaal.nl Tel. (0187) 47 10 26 | info@drukkerijdewaal.nl Drukgroep Maasland & Ruygrok | Aartsdijkweg| 2www.drukkerijdewaal.nl | 2676 LE Maasdijk

Tel. (0174) 67 11 00 | info@drukgroepmaasland.nl | www.drukgroepmaasland.nl Drukgroep Maasland & Ruygrok | Aartsdijkweg 2 | 2676 LE Maasdijk Tel. (0174) 67 11 00 | info@drukgroepmaasland.nl | www.drukgroepmaasland.nl


Meld u nu aan als lid van VBGO Dit zijn de voordelen • • • •

Maak kennis met ZZP’ers en andere ondernemers tijdens het bedrijfbezoek en ZZP-café op 20 april in het Klein Handelsgebouw te Sommelsdijk Krijg een stem in FOGO, Federatie ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee. Maak kennis met bedrijven in de regio tijdens de bedrijfsbezoeken. Ontspan met andere ondernemers tijdens de jaarlijkse ondernemersreis.

Aanmelden? >> Ga snel naar www.vbgo.nl


E DE 10 EE GENERATIE CIVIC DE10 10 GENERATIE GENERATIECIVIC CIVIC DE

NU IN ONZE SHOWROOM NUIN INONZE ONZESHOWROOM SHOWROOM NU AUTOBEDRIJF JAN VAN DIJK AUTOBEDRIJF JAN VANDIJK DIJK AUTOBEDRIJF JAN SEGGELANT-ZUID 8 3237 MEVAN BRIELLE TEL. 0181 413777

SEGGELANT-ZUID8 83237 3237MEMEBRIELLE BRIELLETEL. TEL.0181 0181413777 413777 SEGGELANT-ZUID WWW.JANVANDIJK.NL WWW.JANVANDIJK.NL WWW.JANVANDIJK.NL De vermelde prijzen zijn inclusief 21 % btw, BPM en rijklaarkosten, excl. toeslag voor metaalkleur. De vermelde prijzen inclusief % btw, en rijklaarkosten, toeslag metaalkleur. De vermelde prijzen zijn zijn inclusief 21 %21btw, BPMBPM en rijklaarkosten, excl.excl. toeslag voorvoor metaalkleur.


KORT NIEUWS Colofon Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee Oplage:

ZZP-café en bedrijfsbezoek Donderdag 20 april is er een bedrijfsbezoek en ZZP-café in het Klein Handelsgebouw. In het verzamelgebouw in het centrum van Sommelsdijk geven ZZP’ers een inkijkje in hun activiteiten. Aansluitend is er een borrel. Leden van VBGO ontvangen een uitnodiging voor de bijeenkomst.

www.kleinhandelsgebouw.com

2.750 exemplaren, verspreiding onder alle ondernemers op Goeree-Overflakkee. Beschikbaar op diverse afgiftepunten. Secretariaat: J.M. Benschop Noordzijde Haven 15 3252 BH Goedereede Tel. 0187 - 492322 Vormgeving: Klazina Tanis Redactie: Kees van Rixoort Martijn de Bonte Hans Villerius Adri van der Laan Acquisitie: Gert Verweij Harold Sturm Tel. 0187 47 10 20 Info@eilandennieuws.nl

Heeft u zakelijk nieuws? In het VBGO-magazine wordt er plaats geboden voor kort, zakelijk nieuws. Heeft u bedrijf een nieuwe vestiging? Of gaat u een crowdfundingproject starten? Of is er ander zakelijk nieuws? Stuur dan een bericht naar redactie@eilandennieuws.nl, onder vermelding van VBGO-magazine.

Adverteren Begin juni verschijnt de volgende uitgave van het VBGO-magazine. Wilt u hierin adverteren? Neem dan contact op met Gert Verweij: 06-50448359 of Harold Sturm: 06-13981163. Of mail naar info@eilandennieuws.nl. VBGO | pagina 39


Zeker weten goed geregeld

De bedrijfsverzekeringen van De Vogel

Zekerheid voor ondernemers

Onze adviseurs hebben hart voor de zaak: Ăşw zaak. De adviseurs van De Vogel wonen en werken op Goeree-Overflakkee. Ze weten wat er leeft en wat er speelt op het eiland. Ze hebben hart voor uw zaak en kunnen een gedegen advies geven inzake bedrijfsverzekeringen in de breedtse zin. Van verzekeringen m.b.t. bedrijfpanden, inventaris en wagenpark tot bijvoorbeeld

Onze ad viseurs wonen en werken op het eiland. Zij wete n wat er l eeft...

ziekteverzuimverzekeringen en andere rechten en plichten waar u als ondernemer mee te maken heeft. We nemen de mogelijkheden graag met u door.

en? t e w Meer tellen u r e v e r! W e e m graag

verzekeringen hypotheken pensioenen

Zeker weten Diependorst 168, Ouddorp | Oostdijk 1, Middelharnis | t 0187 49 71 11 | i www.devogel.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.