GO! - april 2019

Page 1

Donderdag 18 april 2019

Foto: Wim van Vossen

Magazine voor ondernemers

Bouwend naar de toekomst


B A D C U LT U U R

EEN BADKAMER VOOR ELK BUDGET Stationsweg 4 | 3255 BL Oude-Tonge 0187-642426 www.felsbourg-badcultuur.nl

Tieleman Keukens levert, monteert of renoveert ook uw bedrijfskeuken!

www.tielemankeukens.nl pagina 2

| GO!


VOORWOORD

Van de Campus direct aan de slag Het is alweer lente: tijd voor een nieuwe uitgave van dit mooie magazine. Het thema is deze keer ‘Bouwen’. Waar je ook komt - op ons mooie eiland, maar ook daarbuiten - zie je de bouwkranen al van verre staan. Er wordt weer flink gebouwd. Enerzijds is dat mooi. Maar anderzijds is het gevolg ook dat er een spanning ontstaat. De vraag naar materiaal en naar vakmensen stijgt. Er is een chronisch tekort aan vakbekwame mensen. Dat is uiteindelijk een zorg voor ons allemaal. Hoe mooi is het dan dat er recent, in maart 2019, een overeenkomst is ondertekend door

zowel de overheid als de scholen en de ondernemers op Goeree-Overflakkee om de handen ineen te slaan voor ‘de Campus’. Een school waar jongelui terecht kunnen voor onder andere opleidingen op het gebied van bouwen. Vakgericht en praktisch onderwijs met medewerking van de lokale bedrijven. In eerste instantie lager en middelbaar beroepsonderwijs, met de wens om in de toekomst ook een hoger niveau aan te kunnen bieden. Als onze jongeren van de Campus af komen, kunnen ze gelijk aan de slag bij de verbonden lokale bedrijven. Hoe mooi is dat! Ik wens jullie allen een mooi seizoen toe, zowel zakelijk als privé.

Daan Buijze

Voorzitter VBGO

Ondernemersmagazine GO! Is een initiatief van:

Club voor ondernemers die werkzaam zijn, of zich betrokken voelen bij de recreatiesector op het eiland. De VEERO doet veel aan belangenbehartiging en is daarnaast ook een netwerkclub. Ruim 90 leden.

Vereniging voor ondernemers in de regio Ouddorp, Goedereede en Stellendam. Netwerken en belangenbehartiging voor individuele leden. Regelt ook collectieve inkoopcontracten (o.a. van afvalverwerking en energie) voor de 185 leden.

Vereniging die ondernemers van het hele eiland bij elkaar wil brengen. Organiseert naast netwerkborrels, ook bedrijfsbezoeken en een ledenreis. Ruim 220 leden.

GO! |

pagina 3


Van ons kunt u verzekerd zijn!

Langeweg 63 • Stellendam • t 0187-491755 • info@johnpdewit.nl • i www.johnpdewit.nl

pagina 4

| GO!


6

INHOUD

Nieuwbouw in de regio AB Zuid-Holland en Van Groningen

10-11 en 13

Familiebedrijf

15

Column VLDW Advocaten

17

Coen Hagedoorn Eilandelijke projectontwikkelaars CSG Prins Maurits FOGO: samen bouwen aan het eiland

10

6-7

18-19 27 en 29 28 30-31

24 Ondernemen op Goeree-Overflakkee Oprichting Stichting Eilandmarketing Zonnepanelen en de consequenties Ondernemer AndrĂŠ Koudstaal

20-21 23 24-25

Kort nieuws

26

Column WEA

32

Visserij: van puls naar boomkor?

33

Foto-impressie ALV OVG en VBGO

33

34-35

Kiwanis HaringEvent Nieuwe haring happen, netwerken, genieten van een warm en koud buffet en het veilen van eerste vaatje nieuwe haring op Goeree-Overflakkee. Dat zijn de belangrijkste ingrediĂŤnten van het Kiwanis HaringEvent, dat dit jaar plaatsvindt op woensdag 26 juni. De opbrengst gaat naar Stichting Kinderboerderij Hernesseroord. Meer informatie: www.haringevent.nl.

GO! |

pagina 5


Nieuwbouw in de regio:

Pal aan het strand, uitzicht over de polder, tijdloze architectuur Tekst: Edwin Wendt | Fotografie: Wim van Vossen

Voor het bouwen van nieuwe woningen werden jarenlang zogeheten uitleglocaties gebruikt. Overal in Nederland veranderden poldergebieden, weilanden en natuurgebieden sinds de jaren tachtig in VINEX-locaties en schoven stads- en dorpsgrenzen steeds verder op. Ook op Goeree-Overflakkee gebeurde dat, zij het in mindere mate dan elders in het land. De nieuwbouw van de Westplaat in Middelharnis verrees in de eerste jaren van deze eeuw in het gebied ten noorden van het Beneden Zandpad in Middelharnis en de Oost-Krakeelstraat en West-Krakeelstraat in Sommelsdijk op een plek die tot dan toe agrarisch van karakter was geweest. In Dirksland werden rond 1985 woningen gebouwd in nieuwe straten met bloemennamen als Acacia, Berberis en Dahlia, in een gebied ten zuiden van de oude kern, met de Haveloozeweg als natuurlijke afscheiding. In recenter jaren gaat het er anders aan toe, zoals bleek bij de oplevering in 2013 van het project Hart van Dirksland, met appartementen, starterswoningen en voorzieningen op de plek waar voorheen oude bebouwing stond. Na de sloop van kleuterschool Het Startblok werd wel gesproken van ‘het Gat van Dirksland’, de nieuwbouw was dan ook zeer welkom. Binnenstedelijk Dit is ook precies wat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voorstaat. “Als het gaat om ‘bouwen, bouwen, bouwen’ vinden wij dat de nadruk meer gelegd moet worden op binnenstedelijke herstructurering”, schreef de VNG vorig jaar in haar Ledenbrief Woonbeleid aan alle Nederlandse gemeenten. “Als er geen mogelijkheid is om te bouwen binnen de stad, kan er elders gebouwd worden waar de infrastructuur op orde is. Bouwen ‘aan de randen van de stad’ is geen verstandige optie.” Op verschillende plaatsen op Goeree-Overflakkee zijn momenteel woningbouwprojecten in ontwikkeling. Deels nog voorbeelden van de verpagina 6

| GO!

trouwde ‘uitleglocaties’ in voormalig poldergebied, deels inbreidlocaties binnen bebouwde kommen: Dock 187, Havenkade in Middelharnis, het Hof van Lucard in Nieuwe-Tonge, De Nieuwe Gooye in Dirksland, Everdinapolder (Prutweg) in Sommelsdijk, Havenstadt in Stad aan ‘t Haringvliet, Molenpolder in Oude-Tonge en Ouddorp Bad in Ouddorp. Molenpolder in Oude-Tonge is een project dat wél voormalig poldergebied inneemt. In het zuidwestelijk deel van de bebouwde kom van Oude-Tonge, in de Oudelandsche Kreek, wordt Molenpolder gepresenteerd als ‘een groene woonwijk tussen dorp en polder’. “Omringd door ruimte maar toch met de geborgenheid van het dorp”, aldus de ontwikkelaar. De honderd woningen zijn onderverdeeld in ruim twintig twee-onder-een-kappers, twaalf levensloopbestendige woningen, twaalf hoekwoningen, ruim 35 eengezinswoningen, twee vrijstaande woningen, tien huurwoningen en zes vrije kavels. Van de meeste woningtypen is inmiddels ruim de helft verkocht. Luisteren Hof van Lucard is het eerste nieuwbouwproject in Nieuwe-Tonge in lange tijd. Hier willen de gemeente en ontwikkelaar Estate Invest dan ook goed luisteren naar de markt. Sowieso komen er twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen, eengezinswoningen en vrije bouwkavels, over de exacte invulling kunnen geïnteresseerden meepraten. ‘Wonen in de voortuin van Nieuwe-Tonge, wat is uw woonwens?’, luidt de slogan.

Van Havenstadt in Stad aan ‘t Haringvliet (’Stads wonen met een dorps karakter’), eveneens een uitleglocatie, is inmiddels de derde fase in ontwikkeling. Het nog te koop staande aanbod gaat van een eengezinswoning voor € 199.500 vrij op naam tot een luxe tweekapper van € 379.500 vrij op naam. De vijf vrije kavels zijn al verkocht. Uniek voor Nederland is in deze wijk het deelauto-project. De bewoner van Havenstadt kan zonder extra kosten gebruikmaken van de deelauto als tweede (of eerste) auto in het huishouden. Niet betalen voor bezit, maar voor gebruik, is het adagium. Voor de elektrische BMW i3 betalen de Havenstadt-bewoners zes euro per uur of 95 euro per week. Mooiste woonwijk De ontwikkelaar van Nieuwe Gooye in Dirksland geeft aan dat dit wel ‘de mooiste woonwijk van Nederland’ wordt genoemd. De ‘unieke uitstraling, tijdloze architectuur, groene ruimte en vele waterpartijen’ zouden hier de reden van zijn. Feit is dat ook hier een nieuwe fase in ontwikkeling is gebracht, Oostvleugel: acht eengezinswoningen en tien 2-onder-1-kappers. Zes vrije kavels en één twee-onder-een-kapper zijn nog te koop. Everdinapolder in Sommelsdijk vult de westhoek van de bebouwde kom op tot aan de grens met de polder, gemarkeerde door de Prutweg. Aan de Dorpsweg worden in het noordelijk deel van het project veertien vrije kavels uitgegeven. In het zuidelijk deel komen ruim dertig huurwoningen, waarvan vier in een als boerderij vormgegeven gebouw. In Middelharnis wordt gewerkt aan Dock 187, gelegen aan het park De Vliedberg en met vrij uitzicht over de polder. Het project is inmiddels aan de derde fase toe. De 21 woningen zijn alle gasloos en voorzien van een warmtepomp. De iconische berg wordt in de nabije toekomst verder ontwikkeld tot speel-


BOUWEN

en ravotlocatie, wordt aangegeven. Een in het oog springende inbreidlocatie in Middelharnis is Havenkade. Een voormalig terrein met woonwagens langs de Oosthavendijk heeft plaatsgemaakt voor een bouwterrein waar binnenkort 19 appartementen, veertig eengezinswoningen, vier ‘pakhuiswoningen’ met garage en een vrijstaande woning verrijzen. Hier is het uitzicht op de aangemeerde boten en de altijd levendige havenkom het ‘unique selling point’. Missende schakel Ouddorp Bad ten slotte is een project direct achter de duinen van Ouddorp. Naast appartementen en villa’s komen er winkels, een beauty- en wellnessresort, terrassen, restaurants en hotelfaciliteiten. De ontwikkelaar omschrijft het als ‘de missende schakel tussen strand, duinen en de gezellige familiebadplaats’. In alle gevallen wordt de aspirantkopers gewezen op de nabijheid van De Slikken van Flakkee en de Grevelingen, de ‘schitterende duinen en uitgestrekte Noordzeestranden’ zijn ook nooit ver weg. Ook de nabijheid van bruisende steden, van Antwerpen en Rotterdam tot Zierikzee wordt aangeprezen. De site van Nieuwe Gooye verdient nog wel een kritische blik van de makers: ‘25 autominuten tot Rotterdam’. Uitgaande van de maximum snelheden geeft de routeplanner voor het traject Havelozeweg Dirksland naar Vaanweg Rotterdam in wekelijkheid veertig minuten aan. Voor de nabije toekomst staat onder meer De Nieuwe Haven in Middelharnis (een ‘tweede havenkom’ met ‘bastionwoningen’ en ‘wooneilanden’ ten noorden van de Sommelsdijkse Havendijk en ten oosten van het Ed Hoornikpad) en Prinsessehof in Sommelsdijk op de nominatie: ‘vijftien vorstelijke, energiezuinige eengezinswoningen voor de verhuur’. GO! |

pagina 7


el o v Ik zo e m .. . s o o l r u kle

Joh, laat je toch bedrukken!

ap Daar kn !! p o n a v e j Langeweg 13 - 3245 KE Sommelsdijk 0187 471 026 - sommelsdijk@k-mm.nl Aartsdijkweg 2 - 2676 LE Maasdijk 0174 671 100 - maasdijk@k-mm.nl

www.k-mm.nl


ADVERTORIAL

Groeiende vraag naar natuursteen in de bouw Tekst: Kees van Rixoort | Fotografie: Wagemaker Marmer & Graniet

Later dit jaar opent Wagemaker Marmer & Graniet een vernieuwde showroom die helemaal is gericht op de bouw. Vreemd is dat niet, want het familiebedrijf in Middelharnis merkt een stijgende vraag naar bijvoorbeeld aanrechtbladen, vensterbanken, gevelplinten en deurdorpels van marmer, graniet en composiet. Wagemaker Marmer & Graniet is een ambachtelijk bedrijf dat vooral in een cirkel van 50 kilometer rond Middelharnis actief is. Veel mensen op Goeree-Overflakkee weten dat het bedrijf van broer en zus Senny en Jessica Wagemaker grafmonumenten maakt. “Daarnaast krijgen we steeds meer aanvragen en opdrachten voor het maken van producten die zijn gerelateerd aan de bouw”, zegt Jessica Wagemaker. “Denk aan aanrechtbladen, vensterbanken en tafelbladen. We zien een duidelijke trend om marmer in het interieur te gebruiken. In het luxe segment leveren we onze producten ook voor badkamers. Van douchebekleding en -bakken tot complete wastafels.” Dat is allemaal interieur, maar Wagemaker Marmer & Graniet heeft voor het exterieur ook het nodige te bieden. “Pas hadden we nog een groot project in Renesse: het bekleden van een gevel. Verder zie je veel gestucte gevels met een gevelplint van natuursteen. Er komen hier meer en meer aanvragen binnen voor zo’n plint. En ook voor bijvoorbeeld raamdorpels. We maken ook afdekstukken voor pilaren, die je wel als hekwerk rond grotere woningen ziet staan. In dat luxere deel van de markt is er ook vraag naar bijvoorbeeld stoepplaten van natuursteen.” Jessica Wagemaker kan die groeiende vraag naar natuursteen in de bouw wel verklaren. “Je ziet dat het goed gaat in de

bouwbranche. De economie draait beter en er wordt meer geld uitgegeven.” Voor Wagemaker Marmer & Graniet geldt bovendien dat steeds meer klanten – aannemers en particulieren – weten wat het bedrijf in Middelharnis in huis heeft: een natuurlijk product, op maat gemaakt in eigen beheer. “Omdat we alles zelf maken in onze werkplaats, zijn onze levertijden snel.” Marmer, graniet, composiet Wagemaker Marmer & Graniet verwerkt natuursteen uit alle delen van de wereld. Van Brazilië tot Zuid-Afrika, van India tot België en van Italië tot China. Zoals de naam van het bedrijf aangeeft gaat het om het geaderde marmer en het egalere graniet. Daarnaast is composiet in opkomst: een product dat voor 95 procent bestaat uit kwartsiet. Wie meer wil weten over de mogelijkheden van Wagemaker Marmer & Graniet voor toepassingen in het interieur en exterieur, doet er goed aan eens te kijken op www. wagemakermarmergraniet.nl Of later dit jaar de nieuwe showroom te bezoeken.

Pascal 6, 3241 MB Middelharnis Tel: 0187-489088 info@corwagemaker.nl www.corwagemaker.nl www.wagemakermarmergraniet.nl GO! |

pagina 9


Sloper Van Groningen en arbeidsvoorziener AB Zuid-Holland zijn al 25 jaar partners Tekst: Edwin Wendt | Fotografie: Wim van Vossen, Edwin Wendt

Op het eerste gezicht hebben ze weinig met elkaar te maken: een sloop- en saneringsbedrijf uit Middelharnis en de in de jaren zestig ontstane coöperatie AB Zuid-Holland (ABZH) voor tijdelijke vervanging van agrarische ondernemers bij ziekte en tijdelijke levering van personeel bij piekbelasting. Schijn bedriegt, want ABZH levert al meer dan 25 jaar personeel aan sloopbedrijf John van Groningen in Middelharnis. Het bedrijf is een van de honderden klanten van ABZH op Goeree-Overflakkee. Een dubbelportret. De naam AB dekt de lading niet volledig. De afkorting staat voor Agrarische Bedrijfsverzorging. Weliswaar is ABZH, pagina 10 | GO!

met drie vestigingen, waaronder één op Goeree-Overflakkee te Stellendam, gestart als leverancier van personeel

in met name de agrarische sector, anno 2019 is de focus veel breder. En dat is al jaren zo, want John van Groningen, die sinds 1994 sloopwerk verricht op het eiland, maar ook ver daarbuiten (ook in bijvoorbeeld Utrecht kom je zijn wagens tegen), klopte in die begindagen al snel aan bij ABZH. “Ik wilde geen mensen in vaste dienst hebben”, blikt hij terug. Die zijn er inmiddels al lang en breed wel, want Van Groningen heeft 25 mensen in vaste dienst. Een aantal dat in het afgelopen decenni-


BEDRIJF IN BEELD Sloopbedrijf Van Groningen aan het werk.

ons om die op elkaar aan te sluiten. Dat lukt doorgaans goed, we doen er alles aan om onze klanten en leden van dienst te zijn.” Veelzijdige ‘kaartenbak’ Naast de 25 mensen in vaste dienst heeft Van Groningen meestal een stuk of tien inhuurkrachten rondlopen. Iemand die zijn carrière een jaar of tien geleden bij ABZH begon, is Ramon Siepman. Een van zijn detacheringsklussen bracht hem bij Van Groningen. In eerste instantie bleef hij niet voor heel lang bij Van Groningen. “Ik kon ergens anders sneller doorgroeien”, blikt hij terug. “Het was de crisistijd, ik kon hem op dat moment weinig bieden”, vult Van Groningen zelf aan. De gewenste promotiekansen vond hij elders wel, maar een paar jaar later vonden Siepman en Van Groningen elkaar weer en sinds anderhalf jaar is de inmiddels 33-jarige actief als werkvoorbereider.

um tegen de economische verdrukking in groeide. “Aan het begin van de crisis waren we met zijn tienen, toen de crisis voorbij was, hadden we dat aantal meer dan verdubbeld.” Hoe hij dat voor elkaar kreeg? “Doorzetten in plaats van stil te gaan staan. Je continu afvragen: waar is er werk? Het werk komt niet naar je toe. Je leest de krant, als mensen je een tip geven, die niet laten versloffen maar meteen bellen. Je interesse tonen. Afspraak is afspraak, koste wat het kost.” ABZH heeft 120 mensen vast in de buitendienst en zendt dagelijks gemiddeld 750 medewerkers uit naar haar klanten. “Dan praten we echt over duurzame relaties”, zegt Arjan van der Baan. “Er zijn mensen die dertig tot veertig jaar voor ons werken.” Een volledig arbeidsleven bij diverse opdrachtgevers dus. “Mensen kiezen daarvoor omdat ze graag afwisseling willen in hun werk, een paar maanden op de ene en dan weer een tijdje op een andere plek. Het is dan aan

Bij ABZH zijn de planners in samenwerking met de recruiters doorlopend op zoek naar de perfecte match tussen de beschikbare banen en de wensen en competenties van de medewerkers. Dat de ‘kaartenbak’ met duizenden potentiële medewerkers van ABZH veelzijdig is, leidt geen twijfel. Voor een deel komt dat doordat mensen met veel verschillende ervaringen zich melden, daarnaast spant ABZH zich ook zelf in het beste uit haar mensen te halen. Het bestand is allesbehalve statisch. “We verzorgen interne opleidingen, variërend van een heftruckcursus tot een cursus kettingzagen.” Ook de Code 95-cursussen voor beroepschauffeurs komen steeds vaker voor.

Commerciële content

ABZH steeds frequenter aan succesvolle Werving en Selectie-opdrachten. “De aanvragen zijn divers; van medewerkers die een kei zijn in het met hun handen werken tot aan werknemers die behendig zijn met machines en complexe apparatuur. Deze formule pakt goed uit en we helpen nieuwe opdrachtgevers graag aan aanpakkers met de juiste mentaliteit.’’ John van Groningen leidt zijn medewerkers doorgaans bij voorkeur zelf op, vooral omdat hij allrounders in dienst wil hebben. Bovendien is er niet echt een slopersopleiding. “In het noorden van het land proberen ze een echte mbo van de grond te krijgen, omdat de vraag naar slopers heel groot is”, weet medewerker Ramon Siepman. “Maar verder hangt het aan elkaar van certificaten.” Siepman is zelf het voorbeeld van de ‘selfmade’ vakman. “Het sloopwerk is niet licht, maar als je slim bent, kun je het voor jezelf wel lichter maken. Naar die handigheid en mentaliteit zijn we altijd op zoek.” Arjan van der Baan geeft aan dat werkgevers soms specifiek vragen om een medewerker die een VCA-certificaat, een heftruckrijbewijs of een hijsbewijs heeft. Interne opleiding is dan ook een belangrijke taak bij ABZH. “Als relatiebeheerders proberen we samen met de werkgever tot een goede match te komen en verrassingen achteraf te voorkomen.”

Deze uitbreiding naar de logistieke kant van het bedrijfsleven is nog maar een van de vele uitbreidingen die ABZH in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Ook in branches zoals food, industrie en bouw worden telkens meer klanten bediend. De ‘aanpakkersmentaliteit’ van de medewerkers van AB wordt niet alleen door agrarische opdrachtgevers gewaardeerd. Zo werkt ABZH al enige tijd intensief samen met een producent van frites en andere aardappelproducten en Poppies (producent koekjes, gebakjes en desserts). Ook wordt regelmatig een AB’er op de Stellendamse visafslag gespot en tegelijkertijd horen we dat er AB’ers bezig zijn met het leggen van zonnepanelen.

Zoals gezegd is de ‘flexibele schil’ vele malen groter dan de vaste kern bij ABZH. “De uitzendkrachten, onze Servicemedewerkers, zijn voor ons, net als de vaste kern, enorm waardevol”, zegt Marketing & Communicatie Manager Christel Slootmaekers. De vaste krachten, in dit geval de bedrijfsverzorgers, worden onder andere uitgezonden om vanuit de coöperatieve gedachte de leden te ontzorgen. Maar daar blijft het niet bij. AB heeft ook vakkrachten en gedetacheerden in vaste dienst. Zij zijn zowel bij leden als bij klanten aan het werk. Vaak voor langere periodes, maar soms ook voor kortere tijd gedurende seizoenspieken.’’ Naast Nederlandse uitzendkrachten werkt AB Zuid-Holland ook veel met EU-arbeidskrachten, waarvan het overgrote deel inmiddels is gesetteld in Nederland. Voor degenen die nog niet in Nederland wonen zoekt ABZH huisvesting. “Vooral

Vraag naar slopers Naast het traditionele uitzenden werkt

>> Lees verder op pagina 13. GO! | pagina 11


pagina 12 | GO!


Arjan van der Baan en John van Groningen.

Duurzame relaties met tijdelijke krachten goede huisvesting is belangrijk. We voldoen niet alleen aan de zogeheten SNF-norm, maar proberen die norm te overstijgen.”

Ramon Siepman.

Puinrecycling Hoewel de gele vrachtwagens met het zwarte opschrift slechts de woorden ‘Van Groningen Sloopwerken’ bevatten, houdt het bedrijf zich ook bezig met puinrecycling en asbestsanering. Puinrecycling wordt van oudsher al aangepakt, met asbest is het bedrijf ‘pas’ tien jaar bezig. “De asbestsanering werd aanvankelijk uitbesteed. Degenen die het werk deden, stopten ermee omdat de regels steeds strenger werden. Daarom ben ik het zelf maar gaan doen.” Het paste in het beleid van Van Groningen om de klant te ontzorgen en een totaalpakket aan diensten aan te bieden; daarnaast was het destijds, midden in de recessie, onderdeel van het binnenhalen van werk. Zelf heeft Van Groningen nooit hele bedrijven overgenomen. “Als je de goede mensen overneemt, is het ook geregeld.” Elders in dit magazine staat een portret van het bouwbedrijf Coen Hagendoorn, dat op dit eiland een grote slag sloeg door in 2015 het failliet gegane Boeter over te nemen. Voor het faillissement werkte Van Groningen al voor voormalig Bouwbedrijf Boeter, sinds het bedrijf in andere handen is overgegaan, zijn de contacten verstevigd, en is de hoeveelheid werk toegenomen. Op de locatie van voormalig Bouwbedrijf Boeter verrijst de nieuwe beroepscampus, waar zowel Van Groningen als ABZH hun arbeidskrachten van de toekomst vandaan hopen te halen. “Door de komst van de campus wordt de schaal van het onderwijs groter en daardoor meer aansprekend”, meent Van der Baan. De grens tussen werken met de handen en werken met het hoofd verschuift bovendien. “Door de ontwikkeling van de technologie zijn ook mensen nodig die verstand hebben van machines en installaties.”

John van Groningen.

Aan het slot van het gesprek wordt John van Groningen de vraag voorgelegd waarom hij eigenlijk met ABZH samenwerkt. “Goed is goed”, vat hij kernachtig samen. ,,Als je iets afspreekt, houd je je daaraan.” Omgekeerd is dit na 25 jaar precies zo: goed is goed!

AB Zuid-Holland. Hoofdkantoor in De Lier Vestiging Goeree-Overflakkee: Deltageul 1 3251 NG Stellendam

Van Groningen Sloopwerken BV Pascal 32 3241 MB Middelharnis GO! | pagina 13


Bij WEA Deltaland laten we u groeien! dé gezonde woning afgestemd op jouw leven

Ontzorgen, dat is wat WEA Deltaland voor u doet! Zo heeft u meer tijd om te ondernemen en te doen waar u goed in bent! Zo doen wij waar wij goed in zijn en wat wij leuk vinden.

www.weadeltaland.nl - T 088 133 73 00

“Dankzij WEA heeft u meer tijd voor leuke dingen.”

voor het leven – een gezond leven Postbus 97 | 3253 ZH | Ouddorp 088 525 40 00 | contact@avilla.life |www.AVILLA.life

Van Welsenis Projectstoffering BV is gespecialiseerd in het leveren en installeren van alle soorten harde en zachte vloerbedekkingen, raamdecoratie en zonwering. Van Welsenis Projectstoffering bewijst al sinds 1993 dat wij garant staan voor kwaliteit, vakmanschap en service tegen gunstige prijzen. Bekijk onze website. Wij werken door heel Nederland.

Magazijn / Showroom Edison 35, Middelharnis, E info@vanwelsenis.nl pagina 14 | GO!


FAMILIEBEDRIJF

artikelen aan de Nieuwstraat. In 1996 zette Van Kempen Interieurs een grote stap: de opening van een nieuw pand op de plaats van de gesloopte school. Het winkeloppervlak nam flink toe en bedraagt ruim 3500 vierkante meter.

‘Familiebedrijven hebben een pré’ Tekst: Kees van Rixoort | Fotografie: Wim van Vossen

Piet begon ermee. Toen kwam Leen. Toen Piet en Ad. En nu leiden Léonard en Jaap Van Kempen Interieurs. Vier generaties Van Kempen, vier generaties interieuradvies. “We hebben drie generaties achter ons en willen het bedrijf weer doorgeven aan de vijfde generatie.” Piet van Kempen Lz. was schilder in Ooltgensplaat. Toen hij in 1930 een loodvergiftiging opliep, moest hij een ander beroep kiezen. Hij startte een meubelmagazijn. Geen ongelukkige keuze, zo bleek. De zaken gingen voor de wind. Al snel opende Van Kempen een filiaal in Oude-Tonge. De oorlogsjaren gooiden roet in het eten: zonder aanvoer had de meubelzaak weinig te bieden. Na de bevrijding zorgde zoon Leen voor een doorstart in Oude-Tonge. De derde generatie,

Piet en Ad van Kempen, bouwde de zaak vanaf 1978 uit. In 1985 kwam Ad plotseling te overlijden, wat een flinke klap was voor de familie. Piet en zijn vrouw Gerda zetten de meubelwinkel voort. Op een gegeven moment hadden ze drie panden in Oude-Tonge. Woningtextiel - tapijten en gordijnen - verkocht Van Kempen aan de Schoolstraat 2. Meubels iets verderop aan dezelfde straat, naast de school. En baby- en kinder-

Banken met wifi Wat Van Kempen Interieurs doet is ‘ouderwets ondernemen’. Zelf adviseren, meten, gordijnen maken, stofferen, zonwering aanbrengen en ga zo maar door. “Wij vullen elkaar aan, als in een huwelijk”, zegt Léonard. “Jaap Vroeg in de wei, mijn zwager, met wie ik al achttien jaar samenwerk, is meer de technische man en ik houd me meer bezig met de boekhouding en de verkoop van meubelen.” Over het aanbod van nu is hij heel enthousiast: “Banken met wifi, een USB-aansluiting of verwarming: geweldig!” Hij benadrukt het belang van contact met klanten en het leveren van maatwerk. Van Kempen Interieurs is een typisch familiebedrijf. “Het geeft het gevoel dat je niet alleen voor jezelf bezig bent, maar ook voor de vorige en de komende generatie. Je bent er altijd mee bezig, wel 23 uur per dag. Het is hartstikke druk, niet alleen klanten van het eiland weten ons te vinden, maar ook mensen van Voorne-Putten, Breda, Dordrecht… Vorige week heb ik nog een fauteuil naar Nieuwegein gebracht.” “Hoe dat komt? Door toerisme en internet. Ik denk ook dat familiebedrijven een pré hebben, vooral voor mensen buiten Flakkee. In Rotterdam of Dordrecht heb je dat soort bedrijven niet meer. Dat trekt klanten naar ons, omdat men graag persoonlijk geholpen wil worden. Wij proberen vakwerk te leveren. We staan voor wat we doen. De prijs-kwaliteitverhouding moet goed zijn. Klanten waarderen dat. Sommige klanten zijn haast vrienden geworden.”

GO! | pagina 15


Deukje? Welk deukje? Bij ons is uw auto, bedrijfswagen of caravan in goede handen; wij herstellen de schade alsof het er nooit is geweest!

www.bosmanschadeherstel.nl

COÖPERATIE WESTVOORN

Totaalleverancier voor ondernemers en particulieren op het gebied van: Werkkleding • Kleding bedrukken • Verf Antifouling • Touw • Gereedschap • Tuigage

BEKIJK EN BESTEL ONS P R O D U C TA S S O R T I M E N T NU OOK ONLINE!

pagina 16 | GO!

0187 - 487 219


COLUMN Commerciële content

Eigendomsvoorbehoud in de bouw, waardeloos? Mr. Cora Blaak-Looij BA, advocaat-partner bij VLDW Advocaten

In dit themanummer over bouwen wil ik stilstaan bij de vraag of het hanteren van eigendomsvoorbehoud bij het leveren van bijvoorbeeld bouwmaterialen eigenlijk wel zin heeft. U levert goederen aan een bouwproject. Of dat nu een nieuwbouw, verbouw of inbouw van kasten is. In de algemene voorwaarden van uw bedrijf staat een mooie clausule over eigendomsvoorbehoud. De algemene voorwaarden zijn netjes van toepassing verklaard op deze overeenkomst en op de juiste wijze beschikbaar gesteld aan de klant. Maar als de klant dan onverhoopt niet betaalt, kunt u de geleverde goederen dan ook echt terughalen? Dat laatste is immers het doel van het eigendomsvoorbehoud. Zo’n bepaling zorgt ervoor dat het eigendom pas overgaat op de afnemer als de koopprijs is betaald. Daar komt de ‘maar’… Toch – en u voelde hem vast al aankomen – kan in de praktijk niet altijd met succes een beroep worden gedaan op het eigendomsvoorbehoud. Om te beginnen zult u zo nodig moeten kunnen aantonen dat déze goederen door uw bedrijf zijn geleverd en dat déze goederen niet betaald zijn (ik laat in deze column uitgebreid/verlengd eigendomsvoorbehoud buiten beschouwing). Zeker bij dure goederen is het daarom bijvoorbeeld raadzaam om serienummers te registreren en op de factuur te vermelden. Is het echt fout gelopen met de afnemer

en is die failliet gegaan, dan zal een curator zeker ook kritisch kijken of uw algemene voorwaarden wel van toepassing zijn op de betreffende overeenkomst. U zult dat dan moeten kunnen aantonen. En wat is er in de tussentijd met de geleverde goederen gebeurd? Dat is ook een belangrijke vraag. Want, als de zaak waarvoor een eigendomsvoorbehoud geldt teniet gaat of verdwijnt, gaat ook het eigendomsvoorbehoud teniet. Het eigendomsvoorbehoud heeft geen werking meer als de goederen worden doorverkocht of als er sprake is van vermenging, zaaksvorming of natrekking. Vermenging Bij vermenging kan niet meer worden achterhaald wat u als leverancier hebt geleverd. Stel dat u als leverancier vurenhouten planken verkoopt onder eigendomsvoorbehoud, die de koper op een grote stapel met nog meer vurenhouten planken legt. Welke planken zijn dan precies onder uw eigendomsvoorbehoud geleverd? Ook rond vermenging kan het zinvol zijn goederen van een uniek kenmerk te voorzien. Zaaksvorming Bij zaaksvorming zijn de geleverde goederen verwerkt tot een nieuw product. Bijvoorbeeld de afgeleverde meubelplaten waar vervolgens een kast van is gemaakt. Als leverancier van de meubelpanelen, ziet u in dat geval door zaaksvorming uw eigendomsvoorbehoud teniet gaan.

Natrekking Van natrekking is sprake als u een brandmeldinstallatie levert, die vervolgens geïnstalleerd wordt in een appartementengebouw. Volgens vaste rechtspraak wordt de eigenaar van het pand dan eigenaar van de brandmeldinstallatie, omdat het gebouw onvoltooid zou zijn zonder deze installatie (denk ook aan eisen brandweer/gemeente). Of omdat gebouw en installatie constructief specifiek op elkaar zouden zijn afgestemd. In zo’n geval hebt u niets meer aan het eigendomsvoorbehoud. Antwoord op de beginvraag Een eigendomsvoorbehoud is zeker niet altijd waardeloos, maar in sommige situaties dus wel.

VLDW Advocaten Stationspark 34 4462 DZ Goes www.vldwadvocaten.nl T: 0113-211 666 E: cblaak@vldwadvocaten.nl GO! | pagina 17


Vestigingsleider Hans van den Boogert (links) bij het bedrijfspand in Middelharnis, geflankeerd door medewerkers Patrick van den Ochtend en Dick Hoek.

pagina 18 | GO!


BOUWEN

Overname bracht Coen Hagedoorn naar Flakkee Tekst en fotografie: Edwin Wendt.

Naar volle tevredenheid werkte Hans van den Boogert uit Oude-Tonge bij de Rotterdamse aannemer Berghout, toen dat bedrijf in 2013 plotseling ophield te bestaan omdat de eigenaar door gezondheidsproblemen van het ene op het andere moment werd uitgeschakeld. “De aandelen werden overgekocht door de Coen Hagedoorn Bouwgroep. Die had al diverse vestigingen, maar nog niet in de Randstad.’’ De overname betekende een nieuw hoofdstuk voor Hans van den Boogert. “Ik was bij Berghout al bedrijfsleider. Dat kon ik blijven, ik kende het gebied tenslotte.” Twee jaar gingen voorbij op bedrijventerrein Spaanse Polder langs de A20, maar de oversteek naar de thuisregio van Hans, Goeree-Overflakkee, was nog niet gemaakt. Snel geschakeld Dat gebeurde in september 2015. “Ik werkte natuurlijk in Rotterdam, maar ik woonde hier op het eiland. Door een relatie van mij werden we erop geattendeerd dat Boeter failliet was. Een grote naam hier op het eiland en een belangrijke speler in onze branche. We hebben toen dezelfde dag heel snel geschakeld en zijn met de toenmalige bedrijfsleider om de tafel gaan zitten. De markt was aan het veranderen. Zij hadden de ‘handjes’ die wij goed konden gebruiken. Omdat Boeter een gerespecteerd en gerenommeerd bedrijf was, wisten wij dat we kwaliteit binnenhaalden. Bovendien zaten er opdrachtgevers aan vast die goed bij onze filosofie en ons DNA pasten. Uit gesprekken met Woongoed Flakkee en Fides Wonen bleek dat zij ook tevreden waren over de overname omdat er werkgelegenheid bleef behouden en dat de uitstaande opdrachten konden worden gecontinueerd. Binnen twee weken waren de oud-werknemers van Boeter voor ons aan het werk.” Het Boeter-pand aan de Langeweg was vele tientallen jaren een iconisch object op Goeree-Overflakkee. Inmiddels zijn de plannen beklonken dat daar een beroepscampus komt, een samenwerking tussen de gemeente en de lokale onderwijsinstellingen. Los daarvan heeft Hagedoorn niet overwogen zelf haar intrek te nemen in het pand. “Deze locatie was veel te groot voor ons.” Het interview met Hans van den Boogert vindt plaats op de tijdelijke locatie van

de Coen Hagedoorn Bouwgroep aan de Edison. In een pand dat wordt gedeeld met Ooms is de Bouwgroep sinds drie jaar gevestigd. Een definitieve locatie is inmiddels gevonden, op luttele meters afstand. Op een deel van het vroegere terrein van voetbalvereniging De Jonge Spartaan, ook aan de Edison, op het terrein waar tot vorig jaar elk jaar popfestival De Flakkeese Dagen werd gehouden, verrijst binnen afzienbare tijd de vestiging van Coen Hagedoorn Bouwgroep. Mensen uit de regio “Wij kiezen ervoor om zo dicht mogelijk bij onze opdrachtgever te staan.” Spaanse Polder is een mooie centraal gelegen locatie voor het volledige werkgebied, Middelharnis ligt centraal op Goeree-Overflakkee. “Voor het onderhoud bij Maasdelta op Voorne-Putten hebben we een vestiging in Hellevoetsluis. Ook in Hoek van Holland hebben we een dependance. We zoeken voor die vestigingen ook naar mensen uit de regio.” In de afgelopen drie jaar is het aantal personeelsleden in vaste dienst op Goeree-Overflakkee gestegen tot 25 medewerkers. Daarnaast zijn vijftien à twintig zzp’ers aan het werk. In de regio Rotterdam, waar Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard en Hoek van Holland toe behoren, heeft Hagedoorn het onderhoud voor 61.000 woningen. Per week zijn er 500 tot 600 reparatieverzoeken. Voor Goeree-Overflakkee alleen zijn dat er zo’n tachtig per week. Coen Hagedoorn Bouwgroep ontstond in 1974 en specialiseerde zich al snel in renovatie en onderhoud van bestaande woningen en niet voorziene reparaties. In de loop der jaren, met inmiddels Coen Hagedoorn junior en diens broer Jan Hagedoorn aan het roer, is het takenpakket uitgebreid naar maatregelen om de energiezuinigheid van woningen te vergroten en vinden totale renovatieprojecten plaats van woningen in

bewoonde staat in bijvoorbeeld Hellevoetsluis en Spijkenisse. Inbreidlocaties Daarnaast is Hagedoorn de partner voor ‘binnenstedelijk bouwen’. Van den Boogert legt uit: “Wij zijn niet het soort bouwbedrijf dat je een stuk weiland moet geven om daar iets op neer te zetten. Wat nieuwbouw betreft, ligt onze specialiteit bij de inbreidlocaties.” Dergelijke stukken grond binnen de bebouwde kom, ofwel nog onbebouwd ofwel leeggekomen door sloop, worden niet door Hagedoorn zelf ontwikkeld. “We werken daardoor samen met corporaties. Dat doen we niet alleen hier. Van de 390 corporaties in Nederland werken wij er met 140 samen.” Vergeleken met tien jaar geleden is het beeld van de reparateur of onderhoudsmonteur die op pad is nogal veranderd, geeft Van den Boogert aan. “Vroeger ging de aannemer naar de corporatie toe om zijn bonnetjes uit de bak te halen. Tegenwoordig leveren huurders hun klacht in een digitaal portaal aan. De uitvoerder kan er daarna gelijk mee aan de slag. De jongens die buiten lopen, hadden vroeger de hamer als belangrijkste gereedschap, tegenwoordig is dat de telefoon. Zij krijgen de bon digitaal binnen, ze activeren die op de telefoon, ze maken voorafgaand aan en na afloop van de reparatie een foto, de huurder tekent op de telefoon voor akkoord, waarna de reparatie in ons systeem direct gereed gemeld wordt. Het kantoor in je binnenzak. Dat betekent een grotere verantwoordelijkheid voor de buitendienst.” Op kantoor is het werk daarmee niet eenvoudiger geworden. “De klant verwacht dat wij veel meer data opleveren dan een aantal jaren geleden.” Ook zijn er meer ‘smaken’ gekomen in de relaties tussen de klant en de leverancier van het onderhoud. “Op Flakkee kennen we ook al diverse soorten van afkoop van onderhoud en reparatie met vaste prijzen per woning en vaste prijzen voor badkamer, keuken en toilet. De timmerman die alleen gewend was te timmeren, heeft zich inmiddels veel breder moeten ontwikkelen, deze moet ook mee in de digitale wereld. Dat zien we over de volle breedte van ons bedrijf.” GO! | pagina 19


EILANDMARKETING

Eenduidige eilandmarketing in handen van nieuwe stichting Tekst: Kees van Rixoort | Fotografie: Wim van Vossen

Bundeling van krachten om Goeree-Overflakkee nog beter op de kaart te zetten. Dat is het doel van de Stichting Eilandmarketing Goeree-Overflakkee, die per 1 mei 2019 van start gaat. In de nieuwe stichting zijn de eilandelijke VVV en Eilandmarketing van de gemeente ondergebracht. Tot nu toe opereerden de VVV en Eilandmarketing los van elkaar, al was er op deelgebieden ook wel sprake van samenwerking. De nieuwe stichting, die de VVV en de gemeente samen hebben voorbereid en op poten gezet, moet de eilandmarketing een impuls geven en zorgen voor professionalisering. Een bundeling van kennis, kunde, ervaring, netwerken pagina 20 | GO!

en budgetten in een effectieve en efficiënte organisatie voor gebiedsmarketing. De vorming van Stichting Eilandmarketing Goeree-Overflakkee sluit ook aan bij de wens van de gemeente om eilandmarketing meer op afstand te zetten. Een primaire gemeentelijke taak is het immers niet.

Inspiratiepunt Voor de VVV is borging van de gastheerschapsfunctie van belang. De VVV-vereniging blijft bestaan, maar brengt de uitvoering van haar taken onder bij de nieuwe stichting. De uitvoering blijft gesitueerd in ‘t Blaeuwe Huus te Ouddorp, wat recent is omgevormd tot een fantastisch VVV Inspiratiepunt. Dit punt is een antwoord op wat het publiek heden ten dage zoekt: beleving, geïnspireerd raken. Informatie verstrekken, traditioneel de rol van de VVV, verandert in inspireren. Het is de bedoeling om dit niet alleen in ‘t Blaeuwe Huus


Directeur gezocht De Stichting Eilandmarketing Goeree-Overflakkee is op zoek naar een nieuwe directeur die leiding gaat geven aan de nieuwe organisatie. Het volledige profiel en de vacature is te vinden op www.eilandmarketing.com.

De opening van het VVV Inspiratiepunt.

te doen, maar ook op andere locatie op Goeree-Overflakkee en bij ondernemers. De nieuwe stichting houdt zich niet alleen bezig met toerisme en recreatie, maar ook met het positioneren van wonen en werken op het eiland, naast de overkoepelende trots. “Alles wordt nu via één organisatie gepromoot, aan de hand van een nieuwe strategie”, zegt Jan Peter Robijn, een van de bestuurders van de stichting. “Daardoor krijg je een eenduidige boodschap over Goeree-Overflakkee.” Om het eiland goed voor het voetlicht

te krijgen, is er ook verbinding met eilandelijke initiatieven en beleidsopgaven als SMART Water (extra, aan het water gerelateerde, banen), Paulina.nu (optimale zorg) en duurzaamheid (Goeree-Overflakkee energieneutraal in 2020). Kortom, met de Stichting Eilandmarketing Goeree-Overflakkee komt er een eind aan de versnippering van de gebiedsmarketing bij VVV, gemeente en ondernemers. Woningaanbod Meer dan tien eilandelijke onderne-

mers hebben eerder hun nek al uitgestoken om, in samenwerking met de gemeente, het gehele woningaanbod op Goeree-Overflakkee te promoten. De websites www.huizenopgoeree.nl en www.huizenopflakkee.nl zijn daar de resultaten van, evenals presentaties op woonbeurzen en het laten verschijnen van een woonmagazine. Deze initiatieven krijgen dus ook een plaats in de nieuwe stichting. Een stichting met professionele marketeers, onder leiding van een directeur, met meer financiële slagkracht. GO! | pagina 21


Ingenieursbureau voor bouw en civiel Kijk op Cerfix.nl

Cerfix is een ingenieursbureau met vestigingen in Heinkenszand en Dirksland. Cerfix levert advies, ontwerp, berekeningen en tekeningen voor allerlei bouwkundige en civiele constructies zoals: Funderingen, houtconstructies, staalconstructies en betonconstructies

Heinkenszand

Dirksland

Schouwersweg 9d 4451 HS Heinkenszand +31 (0) 113-56 40 60

Watertoren 51a 3247 CL Dirksland +31 (0) 187-60 96 58

Oudelandsedijk 65-67 | 3241 LL Middelharnis T 0187-483461 | F 0187-486896 E info@jboeterkraanverhuur.nl W www.jboeterkraanverhuur.nl

Een schoonmaakmachine nodig? Wij bieden nieuw, gebruikt, huur (korte en langetermijn), lease- en fleetmanagement oplossingen

WALO HygiĂŤne en Reinigingssystemen Kraaijerdijk 27, 3248 LC Melissant | Batterijenweg 13c, 4041 DA Kesteren T +31 (0) 187 605 374 | W www.walo.nl | E welkom@walo.nl pagina 22 | GO!


Pim Driesse (Adviesgroep De Vogel) in gesprek met Edwin Klepper (achter) van Tieleman Keukens

ADVERTORIAL

Zonnepanelen op het dak van je bedrijf?

Design: Sfa Print

Heb oog voor álle consequenties Tekst: Kees van Rixoort | Fotografie: My Objective

Zonnepanelen, je ziet ze steeds meer. Niet alleen op woonhuizen, maar ook op kantoren en andere bedrijfsgebouwen. Dat is goed te begrijpen. Zonnepanelen wekken duurzame energie op en brengen financiële voordelen met zich mee. Genoeg redenen voor ondernemers om te investeren in zonne-energie. Maar hebben ze op dat moment alle consequenties in beeld? Dat is nog maar de vraag, denkt Pim Driesse. Lokale betrokkenheid Driesse is in oktober 2018 in dienst gekomen bij Adviesgroep De Vogel. Hij is teamleider zakelijke verzekeringen, heeft veel ervaring in de verzekeringsbranche en hecht sterk aan lokale betrokkenheid. “We houden ons bij De Vogel bezig met actuele ontwikkelingen, dus ook met de verduurzaming van bedrijfspanden.”

al

Voordelen en risico’s De voordelen van zonnepanelen somt hij op: besparing op de energiekosten, verbetering van het energielabel, toenemende waarde van het bedrijfspand en aantrekkelijke belastingvoordelen. “Ik heb de indruk dat ondernemers zich vooral richten op de investering en de opbrengst, maar niet altijd beseffen dat er ook risico’s zijn.” VERZEKEREN

Risico’s? Pim Driesse noemt de gevolgen van het installeren van zonnepanelen voor bijvoorbeeld de elektra in het bedrijfsgebouw, de draagkracht van het dak, de verhoogde kans op brand en mogelijke wind- of hagelschade. “Ons advies aan ondernemers is om behalve de voordelen ook oog te hebben voor dit soort factoren. Neem deskundige adviseurs en installateurs in de arm en bepaal welke materialen het meest geschikt zijn. Besef dat goedkoop duurkoop kan zijn. En vergeet het periodieke onderhoud niet.”

HYPOTHEKEN PENSIOENEN

Verzekering Daar komt nog een belangrijk punt bij: de verzekering. Driesse: “Bij particulieren zijn zonnepanelen op dit moment vaak makkelijk mee te verzekeren in de opstalverzekering. Maar bij ondernemers is dat lang niet altijd het geval. De dekking voor bedrijfspanden is vaak minder uitgebreid. Als het wel mogelijk is om de zonnepanelen mee te verzekeren, zijn verzekeraars door alle risico’s terughoudender geworden. Een losse verzekering voor de zonnepanelen kan dan een oplossing zijn. De dekking is uitgebreider en het is ook mogelijk om een vergoeding voor productieverlies mee te verzekeren als dit gewenst is.”

Kantoor Middelharnis Oostdijk 1 3241 CN Middelharnis

Kantoor Ouddorp Diependorst 168 3253 VC Ouddorp 14-03-18 08:37

info@devogel.nl www.devogel.nl 0187 - 497 111

Het advies van De Vogel is, kort samengevat: Het is heel positief om als ondernemer met zonnepanelen aan de slag te gaan, maar denk goed na over de consequenties en houd rekening met mogelijke risico’s. Kijk goed naar hoe je bent verzekerd en hoe financiële schade is afgedekt. GO! | pagina 23


Eilandelijke ondernemers (2): André Koudstaal

‘To bee or not to bee’ Tekst en fotografie: Mirjam van der Boom

De liefde voor de bijen zat er al vroeg in: op zijn veertiende hield André Koudstaal, oud-eigenaar en oprichter van Maître André in Oude-Tonge, al bijen in zijn tuintje in Rotterdam-Zuid. Het maken van de behuizing voor deze beestjes volgde een jaar later. Deze kastjes zijn nu het handelsmerk van Het Bijenhuis in Wageningen, dat de voormalig traiteur twee jaar geleden nieuw leven inblies. Zijn doel is duidelijk: het beschermen van de bij, die zo belangrijk is voor onze biodiversiteit. “Geen bijen, geen voedsel, geen gras”, stelt André, die de échte Hollandse honing wil vermarkten én de schooljeugd een stukje educatie wil meegeven. Wat veel mensen volgens André niet weten is dat de honing die wordt geïmporteerd uit China en die in onze supermarkten te koop is, veelal ‘sjoemelhoning’ is. Deze sjoemelhoning bestaat soms wel voor 80 procent uit bietenglucose, omdat er suikerwater aan de bijen wordt gevoerd. De bevlogen bijen-ondernemer wil met zijn puur Hollandse honing de consument vooral de oorspronkelijke unieke smaak van honing bieden. Dat alleen is niet André’s missie geworden nadat hij in 2010 Maître André verkocht. Wat hij vooral ook ambieert, is de schooljeugd bereiken en hen het belang van het voortbestaan van de Nederlandse bij bijbrengen. Want zoals algemeen bekend wordt de bij met uitsterven bedreigd door het toenemend gebruik van pesticiden. In Nederland zijn als gevolg daarvan 320 insectensoorten bedreigd in hun voortbestaan. Bestuiving De rol van het diertje is van dermate belang dat het bezige bijtje voor maar liefst 85 procent van de bestuiving zorgt, de rest wordt verzorgd door overige insecten. Bij de overwintering van de bijenkolonie - van november tot april - is honing nodig. Daarvoor bezoeken de bijen bloemen en vindt bestuiving plaats. Dat stuifmeel gaat mee aan de poten als ze op de stamper nectar uit de bloem halen.”Graszaad moet ook ergens vandaan komen”, zegt André. “De bijen worden ingezet voor de bestuiving daarvan. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld radijs- en uienzaad.” Met Het Bijenhuis en de bijenkasten die er worden gemaakt, onder meer door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, hoopt André hier een belangrijke bijdrage aan te kunnen

pagina 24 | GO!

leveren. Niet in de laatste plaats ook aan het behoud van de 8000 imkers. Zo staan in de tuin van Het Bijenhuis 85 bijenkasten om de behuizing van de bijen blijvend te borgen. Ook bedrijven kunnen een dergelijke kast kopen of adopteren. Er zijn al tientallen ondernemers die een bijenkast adopteren voor een euro per dag. De kasten worden geverfd in de kleuren en het logo van het bedrijf. In de bijentuin in Wageningen worden deze gebruikt voor educatie en kunnen de bezoekers uitleg krijgen en de kasten bekijken. Het lééft Ook Flakkeese bedrijven als Visser & Visser, De Vogel Adviesgroep, Auto Wisse en de Rabobank adopteren bijenvolken. Elk bijenvolk betekent 50.000 ambassadeurs voor het bedrijf. De Rabobank plaatst bijenvolken in Sommelsdijk en ook bij de Mèkkerstee en bij een fruitteler in de Hoekse Waard. Deze kasten worden verzorgd door imkers. “Het lééft bij bedrijven, ze doen hiermee iets voor de natuur. En ze ontvangen een mooi certificaat van ons. De kast moet een sieraad zijn. Ook verzorgen we potjes honing met een eigen bedrijfslogo erop.” Behalve de bedrijven zijn het de toeristen, verenigingen en vooral de scholen die betrokken worden bij de bij. Zo is het educatieve project ‘Red de bij’ uitgerold. “Vooral kinderen uit de stad hebben vaak geen idee waar een bij vandaan komt en het belang van dit insect. Zij leren in dit project, dat vijftien lessen beslaat, hoe ze een korf kunnen maken. Ook doen ze kennis op over het verschil tussen honing en suiker bijvoorbeeld.” Maar ook een compleet verzorgd schoolreisje behoort tot de mogelijkhe-

den. “Kinderen moeten iets kunnen beleven. Daar zorgen we voor. Zo kunnen ze een raampje met bijen vasthouden, een waskaars maken en de verschillende smaken honing proeven. In vier uur tijd leren ze veel en worden ze na afloop weer netjes thuisgebracht. Voor een school uit Amsterdam is dat maar een uurtje rijden.” André heeft in korte tijd Het Bijenhuis zó op- en uitgebouwd dat alle diensten binnen het bijenproces intern zijn geïntegreerd. In de achtertuin ligt bovendien de Universiteit van Wageningen, waar onderzoek plaatsvindt, midden in het hart van de agrarische wereld. “Een mooiere locatie kun je je niet wensen”, zegt André. “We hebben de winkel, de ruimte waar de wasverwerking plaatsvindt, de timmerwerkplaats, de moderne honingverwerking en de educatieve tuin vanaf de grond af aan opnieuw opgebouwd.” Gewoon doén Het ondernemen is en blijft in André’s bloed vanaf zijn tienerjaren, toen hij op zijn fietsje langs boerderijen ging om de bijen voor bestuiving aan de boeren te verhuren. “Om goed te kunnen ondernemen moet je voor 50 procent commercieel zijn en voor 50 procent creatief. Volledig commercieel ga je niet redden, je moet mensen ook zien te motiveren. Dat was de grote kracht achter Maître André: mensen zetten er dag en nacht de schouders onder, omdat ze zich gezien voelden. Ik had ook een heel goed managementteam. We hebben het echt sámen gedaan, alleen lukt dat nooit.” Zelf blijft de ondernemer in hart en nieren ook met zijn nieuwe ‘hobby’ elke dag in de weer met steeds weer nieuwe ideeën. “In de tijd van Maître André mocht je, omdat het goed ging, ook wel eens wat fout doen. En ja, zwarte sneeuw hebben we toen ook gezien. Maître André is vooral een succes geworden omdat we altijd op tijd leverden en betaalden en met onze leveranciers en afnemers goede afspraken maakten. Ondernemen is feitelijk gewoon doén, soms komen kansen op je pad en die pak je of die pak je niet.”


ONDERNEMEN

André Koudstaal.

GO! | pagina 25


KORT NIEUWS

Horti Campus geeft inspiratie Een bus vol ondernemers, onderwijsmensen en overheidsvertegenwoordigers, onder wie twee wethouders, vertrok dinsdag 26 maart vanuit Middelharnis naar Naaldwijk. Doel van de excursie was de Horti Campus, waar drie partijen nauw samenwerken: Lentiz onderwijsgroep, de Demokwekerij en Greenport Food & Flower Xperience. Hier komen studenten, ondernemers en bezoekers van de beursachtige expositieruimte samen in één schitterend gebouw. Het bezoek vanuit Middelharnis was bedoeld om inspiratie op te doen voor de beroepscampus die op Goeree-Overflakkee tot ontwikkeling moet komen. Ondanks de verschillen – thema, onderwijstypen, betrokkenheid van de lokale overheid – was de Horti Campus een regelrechte eyeopener. Wethouder Peter Feller: "Een heel inspirerend bezoek. Mooi om te zien hoe verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven in de praktijk kan werken. Wij hebben op Goeree-Overflakkee wel een andere opzet met het vmbo en het mbo en de faciliterende rol die de lokale overheid speelt. We zullen echt een vertaalslag moeten maken naar onze eigen situatie. Er zijn duidelijke keuzes nodig en er moet duidelijkheid zijn over verwachtingen en mogelijkheden."

Aandacht voor Week van het Geld Ruim 100 basisschoolleerlingen op Goeree-Overflakkee hebben meegedaan aan de Week van het Geld. In deze week werden er activiteiten georganiseerd om kinderen op een leuke manier te leren omgaan met geld. Door het hele land zijn er gastlessen en workshops gegeven op basisscholen. Een aantal medewerkers van Adviesgroep De Vogel zijn op pad gegaan om gastlessen te geven op basisscholen in Dirksland, Sommelsdijk en Ouddorp. De leerlingen gingen aan de slag met het interactieve spel ‘Fix je Risk’, waarin ze leren welke risico’s er zijn en welke risico’s kunnen worden verzekerd. Voor en tijdens het spel werden begrippen van risico’s, schade en verzekeren aan de leerlingen uitgelegd. De enthousiaste tieners deden fanatiek mee en zijn een stuk wijzer geworden over verzekeren. “We vinden het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al bewuster om leren gaan met geld en risico’s. Het spelen van het spel ‘Fix je Risk’ is een mooie en leuke manier om dit te bereiken”, aldus Jan Peter Robijn. directeur van Adviesgroep De Vogel die ook één van de gastlessen gaf. Na afloop van de les kregen de leerlingen een diploma cadeau als herinnering aan een leerzame én leuke les.

Onbezorgd genieten als het goed geregeld is Wij staan voor je klaar om de

als je een huis wilt kopen, bij de oprichting

belangrijkste momenten van je

van je eigen bedrijf of om de huwelijkse

leven goed te regelen. We geven

voorwaarden goed te regelen. Ook op minder

graag gedegen advies en we wijzen je graag

vrolijke momenten zoals het maken van een

op juridische valkuilen die je zelf nooit had

testament of het regelen van een scheiding

ontdekt. We kunnen je onder andere helpen

kun je op ons rekenen.

pagina 26 | GO!

van begin tot eind betrokken

Middelharnis Raadhuisstraat 3, 3241 CP Goedereede Noordzijde Haven 15, 3252 BH Tel. (0187) 47 61 11 info@notarissenGO.nl www.notarissengo.nl

Notarissen Rien-Jan Benschop & Bastiaan Sterling


PROJECTONTWIKKELAAR

‘Het is nu tijd om spijkers met koppen te slaan’ Tekst: Mirjam van der Boom | Fotografie: Siebold Freeke

Een aantal jaren geleden dreigde, evenals in het noorden en oosten van ons land, krimp te ontstaan op Goeree-Overflakkee. Voor bestaande inwoners van ons eiland geen gezonde ontwikkeling; krimp gaat meestal immers ten koste van de voorzieningen en komt vooral de leefbaarheid niet ten goede. Voor Wonen op Flakkee reden te meer om in gezamenlijkheid met de gemeente, ondernemers en de lokale politiek de handschoen op te pakken. Zaken als Eilandmarketing, duurzaamheid en toekomstige mobiliteit spelen hier een grote rol in. “We wonen op een prachtig eiland met goede voorzieningen waarbij Middelharnis/Sommelsdijk in een centrumfunctie voorziet”, zegt Jean-Paul Scheurleer van Wonen op Flakkee. “Om de continuïteit te waarborgen, zullen we

nu moeten acteren en innoveren voor een duurzame toekomst van ons eiland. Dat betekent dat we voorzieningen in stand moeten houden. Het winkelbestand, het woningaanbod in de diverse dorpskernen en het ziekenhuis zijn een

aantal belangrijke pijlers. Eilandmarketing zet Wonen op Flakkee op zijn beurt in op bijvoorbeeld het aantrekkelijk maken van Stad aan ‘t Haringvliet met het nieuwbouwproject Havenstadt.” ”We zijn een ambitieus eiland, waar we over het algemeen veel plannen maken. Het schort alleen soms aan de uitvoering ervan”, vervolgt de projectontwikkelaar. “Zo hebben de plannen in Stad aan ‘t Haringvliet bijna tien jaar stilgelegen, dat kwam maar niet van de grond. Mede door de saneringsvisie van de gemeente zijn we uiteindelijk tot zaken gekomen met de eerdere ontwikkelaar en is Wonen op Flakkee tot realisatie overgegaan. Met het project Havenstadt, bestaande uit zo’n tachtig woningen in verschillende categorieën, is in deze wijk met het Innovathuis en het deelauto-project alvast een bijdrage geleverd aan de doelstelling van de gemeente om in 2020 energieneutraal te zijn.” In dit project is de landelijke energietransitie onderdeel van dit huis, het is volledig elektrisch en loopt qua schil, techniek en comfort zijn tijd ver vooruit. Ook bijzonder in dit woonproject is dat bewoners gebruik kunnen maken van een deelauto, een volledig elektrische auto die bewoners door middel van een app kunnen reserveren. Met de lancering hiervan was Flakkee voorloper op de stad. “We willen stappen maken en initiatieven daadwerkelijk realiseren”, aldus Scheurleer. Het Innovathuis wordt breed gedragen door een twintigtal lokale en niet-lokale ondernemers. “Zij zijn hier onze partners in, zodat we gezamenlijk ons eiland verder op de kaart kunnen zetten en een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie. Er is tevens een onderwijsproject aan verbonden om leerlingen bewust te maken dat dit de toekomst is. Dit project heeft ertoe geleid dat ruim 80 procent van de nieuwe bewoners afkomstig is van buiten het eiland. Veelal jonge gezinnen, iets wat de leefbaarheid van het dorp ten goede komt.” Eén bonk positiviteit Vraaggericht ontwikkelen en samenwerken is dus het devies. “Stad aan ‘t Haringvliet is daarvan een mooi voorbeeld. De Dorpsraad was daar vanaf het begin van het project bij betrokken. Leden van de Dorpsraad ontvingen ons met open armen, waren zelf al tien jaar bezig, en het was één bonk positiviteit. Je kunt in je eentje een plan hebben, maar met elkaar creëer je draagvlak. En de bewoners zelf zijn tenslotte de ambassadeurs van ons eiland.”

GO! | pagina 27


pagina 28 | GO!


PROJECTONTWIKKELAAR

‘Volume is nodig om te kunnen overleven’ Tekst: Mirjam van der Boom | Fotografie: Estate Invest

Ambitie is nodig om het hoofd te bieden aan de mogelijke krimp die ook op Goeree-Overflakkee op de loer ligt. “Willen we erin slagen te groeien en ons eiland te borgen, dan zullen we ambitie moeten tonen”, vindt Dingeman van Es van Estate Invest. “Ik ben ervan overtuigd dat het noodzakelijk is voor de leefbaarheid dat we meer woningen bouwen, alleen al om de huidige voorzieningen in stand te kunnen houden. Dit is ook goed mogelijk, zonder daarbij onze identiteit van rust, ruimte en natuurschoon aan te tasten.” “Om als eiland te kunnen overleven, is een bepaalde kritische massa nodig. Hierdoor kan niet alleen het winkelbestand in stand gehouden worden, maar ook een andere belangrijke pijler, ons eigen ziekenhuis. Indien de voorzieningen op orde zijn, hoef je geen krimp te hebben. Tot die constatering zijn we met elkaar, de ondernemers verenigd in het Innovatieplatform, al eerder gekomen.” De ligging van Goeree-Overflakkee ten opzichte van de Randstad is prima, meent Van Es. In die zin moet de projectontwikkelaar daar samen met de gemeente en het bedrijfsleven adequaat op inspelen. “Hoe, waar en met welk product, is de volgende vraag. Dát we het gaan doen, willen we nog meer body creëren - zonder een tweede Spijkenisse te worden -, daar is iedereen het wel over eens.” In die zin dienen we ook gelijk op te gaan in de mogelijkheid er te wonen én

te werken, meent Van Es. “We kunnen gebruikmaken van de positieve aspecten die ons eiland biedt: water, rust, veiligheid en landelijkheid.” Volgens de projectontwikkelaar is draagvlak nodig om die ambitie naar groei te verwezenlijken. “We worstelen wel met het feit dat, volgens de provincie, de meeste groei in de stad zal plaatsvinden en daar stuurt men ook op. Op zich is het begrijpelijk dat een groot deel van de totale woningbehoefte Randstedelijk dient te worden ingevuld. De redenatie vanuit de provincie dat de meeste groei in en in de directe nabijheid van de Randstad dient plaats te vinden, omdat iedereen in de stad wil wonen, delen wij echter niet. Mensen willen juist niet allemaal in de stad wonen. Vooral jonge gezinnen wonen liever in de periferie. Dat blijkt ook uit het vestigingsoverschot op Goeree-Overflakkee, dat de laatste drie jaar alleen maar is gegroeid.”

Kwalitatieve groei Om aan die behoefte tegemoet te kunnen komen, is diversiteit in het aanbod nodig: van betaalbare starterswoningen, twee-onder-één kapwoningen tot aan villa’s, zowel koop als huur. “En we praten hier ook niet over duizenden woningen, maar over kwalitatieve groei. Willen we het eiland echter promoten, dan dienen we ook het product te hebben om aan te bieden. En met plannen alleen zijn we er niet, het zit ‘m in de uitvoering ervan. Dat heeft nog wel aandacht nodig.” Daarin neemt Estate Invest een voorname rol in, bijvoorbeeld met projecten als De Nieuwe Gooye, De Nieuwe Oostdijk en met één van de meest recente projecten genaamd Everdinapolder. “Wij kijken naar de omgeving, elk dorp is weer anders en we proberen gebruik te maken van de sterke punten van een locatie. En het vooral betaalbaar te houden. Het staat buiten kijf dat we op ons eiland wat dat betreft in een behoefte voorzien. Op Goeree-Overflakkee liggen volop kansen, die we zó kunnen oppakken vanuit Smart Water, het Innovatieplatform en Eilandmarketing. Maar het begint allemaal met het tonen van ambitie!”

GO! | pagina 29


Renée Bron

Samen bouwen aan het eiland Tekst: Kees van Rixoort | Fotografie: Arjo van der Graaff

Minimaal vijftien rapporten zijn er tussen 2006 en 2017 gemaakt over hoe Goeree-Overflakkee een eiland kan zijn waar je goed kunt wonen, werken en recreëren. Van Kiezen of Delen – Op zoek naar een duurzame balans op Goeree-Overflakkee, een rapport van de Rabobank uit 2006, via nota’s van onder andere het Innovatie Platform Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland en de gemeente, tot de gemeentelijke Woonvisie 2018-2024 uit 2017: een indrukwekkende stapel. “Er is adembenemend veel werk verzet”, zegt Renée Bron (Zeelenberg Architectuur), die met de FOGO meedenkt over het SMART Water-thema Water & Leven.

Artikelserie over de FOGO (10) In deze artikelserie wordt uitleg gegeven over het ontstaan, de doelen, strategie en resultaten van de FOGO. Die afkorting staat voor Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee. De koepelorganisatie vertegenwoordigt alle ondernemersverenigigenop het eiland en behartigt de belangen van ondernemers bij de gemeente, provincie en andere relevante organisaties.

“Als je alle stukken achter elkaar leest, zie je hoe diverse rapporten op elkaar voortbouwen en dat er dwarsverbanden zijn gezocht. Ongelofelijk knap en goed werk. En dan te bedenken dat er in die periode ook nog eens een gemeentelijke herindeling speelde. Toch lag er in 2015, twee jaar na de fusie, al een Eilandvisie van de nieuwe gemeente, met een beschrijving van ons ‘DNA’. Een jaar later verscheen de Economische transformatiemonitor Goeree-Overflakkee en het jaar erop het Gebiedsprogramma Goeree-Overflakkee. Ook SMART Water, een samenwerkingsvehikel van de eilandelijke overheid, ondernemers en onderwijs, is in die periode ontstaan. Je kunt niet zeggen dat het op ons eiland ontbreekt aan denkkracht en visie.” En nu? Renée Bron is even stil. Dan zegt ze: “Nu moeten we die rapporten omzetten in een winnende strategie. Er is geconstateerd dat de wooneconomie volop kansen biedt. Dan is de volgende stap om te bepalen hóe we dat gaan doen en welke keuzes we daarbij maken.” Wonen als economische drager Ze laat een recent artikel zien uit het Financieele Dagblad over plannen voor Texel als revalidatie-eiland. “Dat kunnen wij ook, sterker nog, er is ook al over nagedacht en het staat in diverse rapporten. Met Paulina.nu heeft een ambitieuze groep eilandbewoners een missie: om van Goeree-Overflakkee het gezondheidseiland van Nederland te maken. We hebben een fantastisch ziekenhuis, heel goed verplegend personeel, uitstekende thuiszorg. Wat nu als we die zorg aanbieden aan meer mensen die we op ons eiland kunnen verwelkomen? Hoe en waar gaan we de zorgzoekenden dan onderbrengen? Dat biedt kansen voor nieuwe woonconcepten.” Op het water “Wonen als economische drager, als motor voor werk en banen, behelst dus meer dan alleen hier en daar nieuw-

pagina 30 | GO!


“ Laten we bouwen op een manier die bij ons past. Een mens wil tenslotte weten waar hij is.”

bouw. Daar is een strategie voor nodig die ons onderscheidt van andere plekken, die mensen verleidt hier te blijven of (terug) te komen.” En daarmee maakt Renée een bruggetje naar SMART Water. “Het eiland heeft bijna 80 kilometer oever. Maar in het dagelijks leven is de verbinding met het water voor velen minimaal. Wat maakt eilanden nu juist zo bijzonder? Juist, het water, waardoor ze zijn omringd. Onze voorouders leefden en werkten aan de oevers. Het is onze natuur op Goeree-Overflakkee om aan het water te wonen, maar door aanslibbing, verdere inpoldering en de Deltawerken is die relatie deels verloren gegaan. Weer aan of op het water wonen zou ook een strategische keuze kunnen zijn. We hebben water en ruimte. Dat biedt kansen voor Goeree-Overflakkee om haar eiland-DNA met de toekomst te verbinden.” Ruimte voor kansen Leven in verbinding met het water zou ook een mooi thema zijn voor een pilot op ons eiland in het kader van de Omge-

vingswet die in 2021 in werking treedt. “De nieuwe wet ziet de ruimte niet zo zeer als geografisch gegeven, maar als ‘platform waarop sociale dynamiek plaatsvindt’: als plek om te wonen, te leven, te werken, op te groeien enzovoort. De wet wil dat bewoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven initiatieven aandragen en dat de overheid zich zo organiseert dat die dynamiek ook mogelijk wordt gemaakt. Zo kunnen we de krachten bundelen rondom wensen, ambities en dromen die we op het eiland hebben.” Pilot Omgevingswet Op verschillende plaatsen in Nederland worden al pilots georganiseerd die op deze andere insteek van planologie vooruitlopen. “Het spannende aan die pilots is dat bestaande regels, randvoorwaarden en beperkingen vaak even worden gelaten voor wat ze zijn en er vrij wordt nagedacht. Innovatie en ondernemerschap spelen daarbij een belangrijke rol. En vernieuwende ondernemers hebben wij zeker op het eiland. Binnenkort gaan we met de gemeente in gesprek over een

FOGO

pilot in Stellendam. Die plaats heeft historische banden met het water.” Hoe dan ook, de centrale boodschap is: als je aan de toekomst van het eiland wilt bouwen, maak dan met elkaar strategische keuzes. En doe dat samen als overheid, ondernemers, onderwijs en organisaties. “We moeten en kunnen die stap nu nemen. Knappe koppen en sterke schouders genoeg op het eiland.”

M.: 0634488870 F.: www.facebook.com/stichtingfogo T.: https://twitter.com/SFO_GO W.: www.fo-go.nl E.: secretariaat@fo-go.nl) GO! | pagina 31


COLUMN Commerciële content

Wetgeving in de maak!

Let op bij (excessief) geld lenen van uw eigen BV mr. Mike Hardeman RB, fiscalist bij WEA Deltaland

In september 2018, tijdens Prinsjesdag, heeft het kabinet een wetsvoorstel aangekondigd dat aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de directeur-grootaandeelhouder (DGA) die met regelmaat geld leent van zijn BV. Recent zijn de contouren van dit wetsvoorstel gepubliceerd.

ontstaan van ‘bovenmatige’ schulden ontmoedigen door de belastingheffing in box 2 aan te laten sluiten bij het moment waarop de gelden door de BV daadwerkelijk aan de DGA worden verstrekt.

In hoofdlijnen komt het wetsvoorstel erop neer dat met ingang van 1 januari 2022 inkomstenbelasting in box 2 wordt geheven over de schulden van de DGA die hij/zij (en zijn/haar partner) heeft aan zijn/haar eigen BV. Deze belasting wordt alleen geheven als de totale som van de schulden op 31 december 2022 (peildatum) meer bedraagt dan € 500.000. Dit grensbedrag geldt dan voor de DGA en zijn/haar partner gezamenlijk.

De DGA en zijn partner zijn gehuwd in gemeenschap van goederen. Tot het vermogen van de DGA en zijn partner behoren alle aandelen in BV X. De DGA en zijn partner gezamenlijk hebben per 31 december 2022 een totale schuld van € 800.000 bij BV X. Geen van deze schulden zijn besteed aan de eigen woning van de DGA en zijn partner.

Over het bedrag dat de totale som van de schulden meer bedraagt dan € 500.000, wordt dus belasting geheven in box 2 (aanmerkelijke belangheffing). Naar verwachting bedraagt in 2022 het geldende box 2 tarief 26,9%. Van deze maatregel zijn overigens uitgezonderd de schulden die zijn aangegaan bij de eigen BV voor de financiering van de eigen woning. Waarom heeft de wetgever deze wetgeving aangekondigd? In de praktijk blijkt dat de beschikbare liquide middelen in de eigen BV veelal niet als regulier dividend worden uitgekeerd die belast zijn in box 2, maar via een rekening-courantverhouding (geldlening) van de BV worden opgenomen. Het kabinet is van mening dat hierdoor langdurig uitstel of zelfs afstel (in geval van faillissement) van belastingheffing plaatsvindt in box 2. Met deze wetgeving wil het kabinet het pagina 32 | GO!

In het onderstaande voorbeeld wordt de uitwerking van de aangekondigde wetgeving verduidelijkt:

In de aangifte inkomstenbelasting van de DGA dient op grond van de voorgestelde wetgeving een inkomen in box 2 in aanmerking te worden genomen van € 300.000 (€ 800.000 minus het grensbedrag van € 500.000). Rekening houdend met het dan geldende belastingtarief in box 2 van 26,9% betekent dit een belastingheffing van € 80.700 in box 2. Het conceptwetsvoorstel heeft de naam “excessief lenen bij eigen BV”, maar wellicht dat beter gesproken kan worden van excessief heffen bij lenen van de eigen BV. Gezien de felle kritiek op dit kabinetsplan is het de vraag hoe de uiteindelijke wet eruit gaat zien. Wij raden u aan om samen met uw accountant of fiscalist deze wetgeving scherp in de gaten te houden en waar mogelijk maatregelen te nemen. Zeker ook gezien de aangekondigde (verdere) verhoging van het box 2 tarief. Mocht u hierover nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst!

www.weadeltaland.nl info@weadeltaland.nl 088-1337300


search is ‘To explore the potential of

n Wageningen University & Research

cialiseerde onderzoeksinstituten van

en om bij te dragen aan de oplossing

gezonde voeding en leefomgeving.

werkers en 10.000 studenten behoort

wijd tot de aansprekende kennis­

ale benadering van de vraagstukken

VISSERIJ

Sociaal-economische gevolgen van een totaal verbod van pulsvisserij voor de Nederlandse visserijsector

disciplines vormen het hart van de

Wim Zaalmink, Geert Hoekstra, Arie Mol en Wouter Jan Strietman

Van pulskor terug naar boomkor:

Desastreus voor de visserijsector Bij een verbod van de pulsvisserij zullen vissers terug moeten vallen op de boomkor. De verdiensten van eigenaar en bemanning zullen hierdoor bij de huidige, relatief gunstige, vis- en brandstofprijzen 100.000 tot 300.000 euro per kotter lager worden. Bij lagere visprijzen en hogere brandstofprijzen kan dit oplopen tot meer dan 20 miljoen voor de totale Nederlandse vissersvloot. Dit is rampzalig voor de continuïteit van de Nederlandse visserijsector. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research.

van 21,5 miljoen euro. Hiermee krijgt de helft van de kotters te maken met een negatief bedrijfsresultaat. Een situatie die niet lang vol te houden is. Ook de bemanning is hier de dupe van. Het gevaar is aanwezig dat de beloning zo laag wordt dat het zeer moeilijk wordt om nog jongeren te interesseren voor het vissersleven.

klap die het totale faillissement voor de visserij sector kan betekenen.”

De Bat: “Naast de gevolgen voor de vloot die direct op de visserijgemeenschappen impact hebben is het ook wrang te moeten constateren dat juist de pulsvisserij gepaard gaat met minder ongewenste bijvangst. Met het oog op de aanlandplicht die per 2019 volledig in gaat betekent dit dus meer ongewenste bijvangst bij een pulsverbod. Dat gaat de sector circa 3 tot 5 miljoen euro meer kosten vanwege de extra ongewenste bijvangstverwerking.”

Wageningen Economic Research heeft onderzoek gedaan naar de sociaaleconomische gevolgen van een volledig pulsverbod voor de Nederlandse visserij. Dit in opdracht van tet Bestuurlijk Platform Visserij (BPV), dat zes provincies en zestien gemeenten vertegenwoordigt die met de Noordzeevisserij te maken hebben. “Als de puls verboden gaat worden zal dit een enorm effect hebben voor de vloot”, aldus voorzitter Jo-Annes de Bat van het BPV. “Denk in dat geval niet alleen aan de desinvestering voor de aanschaf van een pulstuig, maar ook aan de fors dalende inkomsten, de stijgende lasten en de problemen om goed gekwalificeerde bemanningsleden te vinden. Dit opgeteld bij de dreigende Brexit, de gesloten gebieden op zee door natuurgebieden en windparken is dit een

Meer brandstof In de studie zijn diverse prijsscenario’s uitgewerkt. Pulsvisserij is met name gericht op de vangst van tong. Met boomkor wordt er per zeedag 12 procent minder tong gevangen, maar 69 procent meer schol. Het brandstofverbruik neemt echter met 78 procent toe. Dit betekent dat het bedrijfsresultaat per kotter (prijspeil 2016) minimaal tussen de 100.000 en 120.000 euro lager zal liggen. Voor de gehele Nederlandse pulsvloot wordt het netto resultaat 8,7 miljoen euro lager. Bij het meest ongunstige prijsscenario (rekening houdend met daling van de visprijs en de verhoogde prijs van de brandstof te vergelijken met het prijsniveau 2012) is er sprake een daling

De platvissector heeft een vlootomvang in Nederland van 137 kotters. Van die 137 zijn 77 pulskotters en 60 overige kotters. De pulskotters vingen in 2016 75% van de totale aanvoer van tong, 29% van de schol aanvoer en 40% van de overige aanvoer. De aanvoer van pulskotters is dus van groot belang. De directe werkgelegenheid van de pulsvisserijkotters is 540 tot 600 fte. GO! | pagina 33


Generaties verbinden Tekst: Kees van Rixoort | Fotografie: Jaap Peeman Evolutie van sociale processen en generatie-diversiteit. Dat was het onderwerp dat spreker Aart Bontekoning aansneed tijdens de algemene ledenvergadering van de VBGO op 28 maart. Een leerzame lezing met als conclusie: “Koppel de frisse blik van jonge mensen aan de ervaren rotten met passie voor hun werk. Dat is de kunst. Laat de boel niet versuffen en verouderen - dan gaat de energie eruit en heb je een zinkend schip - maar zorg samenwerkend en interactief voor een update.” De algemene ledenvergadering van de OVG was een kleine week eerder, op 22 maart. De vergadering in het Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam had een feestelijk tintje vanwege het 15-jarig bestaan van de OVG. Crazy Piano’s On Tour luisterde de bijeenkomst op. Penningmeester Bert de Boer nam afscheid. Zijn opvolger in het bestuur is Ad Buijs.

pagina 34 | GO!


IN BEELD

Colofon Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee (VBGO) Ondernemersvereniging Goedereede (OVG) VEERO Oplage: 3.000 exemplaren Verspreiding: Onder alle ondernemers op Goeree-Overflakkee. Beschikbaar op diverse afgiftepunten. Vormgeving: Manon de Vos-Thijssen en Klazina Tanis Redactie: Kees van Rixoort, Edwin Wendt en Mirjam van der Boom Acquisitie: Gert Verweij, Harold Sturm, Marie Sophie van Velzen en Carola Tanis-Wisse

Tel. 0187 74 54 50 Info@eilandennieuws.nl www.eilanden-nieuws.nl


De groei van je onderneming gezond financieren Om te groeien moet je soms investeren. In een nieuwe machine bijvoorbeeld, of in een grotere voorraad. Ontdek de vier stappen om je groei op een gezonde manier te financieren.

Kijk op Rabobank.nl/groeifinancieren of bel (0186) 89 20 00 voor meer informatie.

Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden