Page 1

jaargang 5 - augustus 2014

Geraldine Korteweg voelt zich thuis in Herkingen

Pluktuin Bloemenliefde in Ouddorp

Happen en Trappen rondom Ouddorp

biedenenwonen

middelharnis.nl Molenweg 8, 3241 LH Middelharnis T 0187 - 48 23 00 www.boumankantoortotaal.nl

Doe een bod op uw droomhuis Bezuijen Bemiddeling

Livegekookt catering & evenementen

www.catering-buffet.nl www.livegekookt-catering.nl info@livegekookt.nl t 06 21232046


Ooltgensplaat

Sommelsdijk

Herkingen

Oude-Tonge

Tussenwoning Perceelopp.: Bouwjaar: Woonopp.: Inhoud: Kamers: Slaapkamers: Vraagprijs:

2/1 Kapwoning met garage Perceelopp.: 250 m2 Bouwjaar: 1978 Woonopp.: 130 m2 Inhoud: 430 m3 Kamers: 5 Slaapkamers: 4 Vraagprijs: ¤ 249.000,- k.k.

Vrijstaande woning met garage Perceelopp.: 1317 m3 Bouwjaar: 1910 Woonopp.: 220 m2 Inhoud: 670 m3 Kamers: 6 Slaapkamers: 5 Vraagprijs: ¤ 499.000,- k.k.

Tussenwoning met garage Perceelopp.: 350 m2 Bouwjaar: 1925 Woonopp.: 96 m2 Inhoud: 400 m3 Kamers: 4 Slaapkamers: 3 Vraagprijs: ¤ 209.000,- k.k.

Julianastraat 11

Kluut 24

Molendijk 36

Nieuwstraat 35

Sommelsdijk

Sommelsdijk

66 m2 1910 75 m2 230 m3 3 2 ¤ 98.000,- k.k.

BEL STRUIJK & STRUIJK MAKELAARDIJ VOOR EEN GRATIS EN VRIJBLIJVEND ORIËNTEREND VERKOOPGESPREK 0187-47 02 72 OF 0181-41 58 33

Brielle

Ooltgensplaat

Dijkwoning met garage en royale Perceelopp.: 224 m2 schuur Bouwjaar: 1900 Woonopp.: 113 m2 Inhoud: 372 m3 Kamers: 5 Slaapkamers: 4 Vraagprijs: ¤ 224.500,- k.k.

Tussenwoning Perceelopp.: Bouwjaar: Woonopp.: Inhoud: Kamers: Slaapkamers: Vraagprijs:

Oostdijk 11

Binnenweg 29

De Kanterstraat 21

Lindenlaan 44

Middelharnis

Hellevoetsluis

Ooltgensplaat

Ooltgensplaat

T VERKOCH Anna Blamanpad 3

100 m2 1910 76 m2 240 m3 3 2 ¤ 159.000,- k.k.

T VERKOCH Roosenhoeklaan 11

T

VERKOCH

T VERKOCH Steigerdijk 11-7

T

VERKOCH

T

VERKOCH Steigerdijk 11-75


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Lekker op pad...

Evenementenagenda Omloopmditarjaarkt

De omloopmarkt is voor het eerst bij de start en finish onder aan D’n Diek in Middelharnis. De markt duurt twee dagen en is op vrijdag 22 en zaterdag 23 augustus, de hele dag te bezoeken. Dus, wilt u mensen uitzwaaien of juist ‘opvangen’ na de tocht? Dan kan dat, zonder u ook maar een minuut te vervelen!

Rondleiding visafslag en haven Elke week is er op vrijdag van 7.30 tot 10.00 uur een rondleiding door de visafslag en de haven van Stellendam. Op deze manier kunt u de visserij beleven in al zijn facetten. Nadat u onder het genot van een kopje koffie en een hapje heeft genoten van het uitzicht over de haven begint de rondleiding. Na de rondleiding wordt er een bezoek gebracht aan een toeleveringsbedrijf voor de visserijsector. Meedoen met de rondleiding kan vanaf 12 jaar en kost € 10,- per persoon. Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee, tel: 0187-681789. Vooraf reserveren is verplicht, ter plaatse reserveren, kopen of deelnemen is niet mogelijk.

Colofon Redactie Martijn de Bonte Sam Fish Caroline Melissant Kees van Rixoort redactie@overflakkee-magazine.nl

Activiteiten op Flakkee

Advertenties en tarieven

Het is zomervakantie en dat betekent komkommertijd. Gelukkig is er genoeg te beleven op ons mooie eiland. Een greep uit de activiteiten de komende weken. U hoeft zich zeker niet te vervelen de komende periode. Kijk trouwens ook eens op pagina 12, daar staan allerlei Ouddorpse activiteiten!

Advertentiemateriaal

Ab van der Veer, tel. 06 42 43 96 09 Koen Maljaars, tel. 06 13 98 11 63 verkoop@overflakkee-magazine.nl

Marius Kot, tel. 0187 47 10 20 opmaak@overflakkee-magazine.nl

Vormgeving

Wielertour

Manon Thijssen Dirk van der Welle Klazina Tanis

Uitgever en bezorging

Op zaterdag 13 september is het tijd voor de GO-Classic Wielertour. Deze fietstocht start vanaf het Diekhuusplein in Middelharnis en heeft drie verschillende routes en afstanden. De korte route is 70 kilometer, de lange route van 115 kilometer en voor de echte doorzetters is er ook nog een route van 150 kilometer. Meer informatie over tijden, aanmelden en routes is te vinden op de website www.go-classic.nl.

Eilanden-Nieuws Postbus 8 3240 AA Middelharnis Tel. 0187 47 10 20 info@eilandennieuws.nl

Oplage 22.000

Volgende uitgave: 16 september 2014

Reserveer uw advertentie voor 8 september 2014

Watersafari Op zaterdag 13 september is er van 13.30 tot 15.30 uur een jeugdexcursie met het thema ‘Ga je mee op watersafari’. De excursie is voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Het verzamelpunt is Watergat Vogelnest aan de Watergatseweg in Stad aan ‘t Haringvliet. Meedoen kost € 1,50 per persoon. Aanmelden is verplicht en kan bij VVV Middelharnis: 0181-484870.

Orchideeën en andere schatten

ptember 23 augustus en 6 se Op de zaterdagen tgestrekte ui de p ds Landscha lan ol -H id Zu t he stelt iste plekn gids laat de moo Ee . en op en in du West verkengebied. Ga mee op ur tu na t he in n jes zie imen ontdek zelf de gehe ning met de gids en ht en lic rp ve is . Aanmelden van de Westduinen lands ol -H id Zu t agenda van he ar kan via de Natuur Da a. nd ge ra w.zhl.nl/natuu den tij Landschap via ww , tie ca lo de atie over rm fo in e all k oo u vindt en kosten.

Rommelmarkt Op zaterdag 6 september is er van 9.00-15.00 uur een rommelmarkt in Stellendam. De markt wordt georganiseerd door de Gereformeerde Kerk van Stellendam. Er staan veel kraampjes met voor ieder wat wils; spelletjes, tweedehandskleding, boeken en nog veel meer. De toegang is gratis. De markt is te vinden aan de Kerkhoflaan 4. 3


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Blauw is eigenlijk altijd in en vooral dit najaar is de kleur veel te zien in de winkels en op straat. Van knalblauw tot donkerblauw. En natuurlijk blijft denim altijd hot! Alle modehuizen hebben wel blauw in hun collectie verwerkt en in diverse collecties voerde deze kleur zelfs de boventoon. Blauw is cool, stoer, klassiek, mannelijk en fris. Vooral donkerblauw is deze winter hip & happening. Omdat het buiten sneller donker wordt, zijn mensen geneigd voor donkere kleuren te kiezen. In plaats van zwart of bruin, is blauw nĂŠt wat levendiger. Het maakt een outfit opvallender en blauw staat bijna iedereen! Combinatie Hoe te combineren? Diepblauw is een sterke kleur die mooi samengaat met grijze en aardse bruintinten. Daarnaast zijn lichtblauw, marineblauw, indigo en kobaltblauw ook in opkomst in het modebeeld van dit najaar. Blauwtinten in glanzende stoffen voor jacks tot harig materiaal voor sweaters geven een casual look een klassieke touch. Een mooie kleurcombinatie is camelbruin met wit en en lichtblauw als reflectie van de winter.

Exclusief

het Prieel krijgt zijn grandeur terug!

Vier je feest in de staver Verbouwing Het Prieel 15 aug. t/m 1 sept.


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Nieuw op GO De verliefdheid duurt voort

Marlène van Dalfsen voelt zich thuis in Herkingen

Aan het eind van de Nieuwstraat, onder aan de

midden in een woonwijk, in een rijtjeshuis. Héél anders dan hier.”

groene dijk, staat het huis. Een huis om verliefd op

Marlène prijst niet alleen het huis in Herkingen, maar ook de omgeving. “Het is weids en open en groen. Een mooi landschap en een leuk dorp. De sfeer is gemoedelijk. Je hebt zo contact met de mensen om je heen en iedereen zegt gedag. Dat was in Krimpen aan den IJssel wel anders. Nee, ik heb geen spijt dat we naar Herkingen zijn verhuisd. We zitten hier op loopafstand van het strandje en de haven. Met onze boot gaan we vaak het water op. Echt lekker.”

te worden, ook vanwege de ligging en de tuin. En dat gebeurde dan ook toen de moeder van Marlène van Dalfsen langs het huis in Herkingen reed, aanbelde en van de vorige bewoner binnen een kijkje mocht nemen. De vonk sloeg over. Niet lang daarna - in de zomer van 2012 - verhuisden vader en moeder Van Dalfsen met hun zoon en drie dochters naar Flakkee. Net als Garaldine Korteweg, die een derde van het huis - een afgescheiden gedeelte - bewoont. “Toen ik hier de eerste keer kwam, wist ik niet precies wat ik moest verwachten”, zegt Marlène, nu 17 jaar. “Er waren wel veel verhalen verteld, maar ik wilde het eerst wel eens zien.” En wat bleek? “Het is echt een heel leuk huis. De bar, de kelder, mijn slaapkamer, alles… En een stuk groter dan ons vorige huis in Krimpen aan den IJssel. Daar woonden we

Op school - Marlène krijgt op ‘het Albeda’ een opleiding tot onderwijsassistent - heeft ze ook haar draai gevonden. Elke dag rijdt ze op de fiets naar Middelharnis, een kilometer of tien, dwars door de polder. “Als het regent baal je wel. Dan is het ook tien kilometer…” Afgezien van de regen, die overal valt, klinkt wonen in Herkingen als een idylle. Is er dan niets op aan te merken? Marlène denkt diep na. Dan zegt ze: “Soms lijkt het dat iedereen alles van je weet in het dorp. Maar ach, daar heb ik verder geen last van. En de winkels. Tja, in Krimpen fietste ik in vijf minuten naar het grote winkelcentrum. Nu moet je echt wachten met kopen tot je een keer in Middelharnis bent. Combineren met school dan maar.” Marlène voelt zich thuis in Herkingen - “al word je natuurlijk nooit een echte Herkenees” - en dat geldt ook voor haar vader, moeder, broer en zusjes. Inderdaad: de verliefdheid duurt voort.

5


Augustus Oogsten van het land

Oogsten uit het water

Fruit Pruimen, bramen, frambozen, appels, peren en blauwe bosbessen. Het is tijd om te oogsten. Het fruit van een boom of struik is niet allemaal tegelijk rijp. Afhankelijk van het soort kun je vanaf half juni tot half september plukken. In het algemeen geldt: je krijgt de hoogste opbrengst wanneer je regelmatig plukt.

Maandag 8 september wordt het oesterseizoen voor Nederland officieel op de Grevelingen geopend. De vissers Bezuijen uit Ouddorp halen symbolisch de eerste platte oesters boven water.

Moestuin In de moestuin is er volop werk te doen deze maand. Oogst de wortels, uien, sla, courgettes, aardappelen, erwten, en bonen. Tip! Je hebt tijdens het oogsten veel afval. Start nu met het maken van een composthoop. Compost verbetert de kwaliteit van je grond en het is eenvoudig om zelf te maken. Zoek een vaste plek in de (half) schaduw. Zorg bij het vullen van de composthoop dat verschillende materialen zoveel mogelijk gemengd worden. Bijvoorbeeld een laagje stro en takjes en dan een laag groene bladeren. Akkerbouw Ook bij de boer is er oogsttijd. Er komen veel producten van het land zoals koren, tarwe en gerst. Het beeld van hectares land vol met goudgeel graan is schitterend. En het werk van de combines op ditzelfde stuk land is even prachtig om te zien. Granen zijn de zaden van gewassen. Zoals het zaad tarwe of gerst. Van de zaden worden diverse producten gemaakt. Denk aan meel, brood en pasta. Granen zijn een 6 belangrijke bron van vezels, eiwitten, calcium, fosfor en kalium.

De platte oester uit de Grevelingen heeft een zilte, zachte, romige smaak en een stevige structuur. Heerlijk met een glas Culemborg Chenin Blanc wijn van Wijnenwereld.


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Week van de Goereese Vis

restaurants serveren seizoensvis in een 3-gangen diner- en/of lunchmenu voor het vaste bedrag van 27,50 euro.

Culinair en cultureel genieten van vis? Dat kan van zaterdag 6 september tot en met zaterdag 13 september op Goeree-Overflakkee. De Week van de Goereese Vis staat in het teken van culinair en cultureel genieten van vis op je bord tot visserij gerelateerde activiteiten op Goeree-Overflakkee voor het hele gezin. Ontdek de moderne vissersvloot, de haven en visafslag in Stellendam en ontmoet de vissers.

Erop uit Naast een hele week culinair kun je ook cultureel genieten van vis tijdens de Week van de Goereese Vis. Verschillende ondernemers en organisaties bieden visserij gerelateerde activiteiten aan. Zo zijn er bijvoorbeeld de volgende activiteiten: rondvaart op de Voordelta, workshop vis fileren, rondleiding in de visafslag, kunst, een lezing, film en samen garnalen pellen.

Restaurants Tijdens de Week van de Goereese Vis geven restaurants op Goeree-Overflakkee extra aandacht aan lokaal gevangen vis op de menukaart. De

Het programma en de deelnemende restaurants worden binnenkort bekend gemaakt in het Eilanden-Nieuws. Of kijk op de website www. vvvgoeree-overflakkee.nl.

De schoolvakanties zijn bijna voorbij. Dat betekent dat veel volwassenen weer aan de slag moeten. De kunst is natuurlijk om het vakantiegevoel zolang mogelijk vast te houden. Dat is niet zo moeilijk. Met een lekker wijntje en smakelijke hapjes is het vakantiegevoel binnen handbereik. We vroegen aan Laurens van Eesteren welke wijn hij hiervoor aanbeveelt. ‘De Culemborg Chenin Blanc’ zegt hij direct. ‘Dat is een heldere bleekgele wijn met een intens en fruitig karakter. Deze wijn heeft aroma’s van gele perzik, ananas en honingmeloen. De Culemborg is een prima aperitief en past uitstekend bij vis, gevogelte, salades en zachte kazen.’ Wijnenwereld was in 1984 de eerste importeur van Kaapse wijnen. De merknaam Culemborg is een eerbetoon aan Jan van Riebeeck, de grote ontdekker van de Kaapse wijnen

7


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

www.livegekookt-catering.nl

Lekker zomers... Gazpachio! Column Robert van Wijk Dat er op ons eiland allerlei mooie voedingsmiddelen worden geteeld en geproduceerd was al bekend. Fantastisch dat er nu een coöperatie is opgericht waar al die voedingsmiddelen gebundeld en vermarkt worden. Deze coöperatie - genaamd Buutegeweun - telt momenteel zo’n 40 leden (telers, slagers, vissers, bakkers) die elk op hun gebied producten produceren (of telen) met een transparante en aanwijsbare Goeree-Overflakkeese herkomst. Wat ook van het eiland komt zijn de ingrediënten voor het volgende zomerrecept;

Gazpachio - een frisse koude komkommer tomatensoep: Doe 1 kilo Picobello tomaten van Van Noord uit Oude Tonge, 3 stuks komkommers van Van Gurp uit Ooltgensplaat en 2 tenen knoflook in een keukenmixer en pureer dit tot een gladde massa. Voeg ½ deciliter rode wijnazijn en een ½ deciliter olijfolie toe. Roer dit alles goed door en maak deze soep op smaak met zout en peper. Zet de soep voor serveren minimaal 2 uur in de koelkast en garneer deze af met Stellendamse garnaaltjes. Eet smakelijk!

VEERVERBINDING NIEUWENDIJK, STAD A/H HARINGVLIET, TIENGEMETEN

Vanaf 9 juli t/m 21 september 2014 vaart de salonboot Heicondias weer de veerverbinding tussen Stad a/h Haringvliet, Tiengemeten en Nieuwendijk, elke woensdag, zaterdag en zondag. Vertrek Nieuwendijk Stad a/h Haringvliet Aankomst Tiengemeten:

VERTREKTIJDEN: 10:25 Vertrek Tiengemeten 11:00 Nieuwendijk: 11:30 Aankomst Stad a/h Haringvliet

TARIEVEN (ENKELE VAART): Volwassenen € 5,Kinderen tot 12 jaar € 2,50 Fietsen € 3,Fietsen zijn op het eiland Tiengemeten te huur voor € 7,50. OPSTAPPLAATSEN: Nieuwendijk: volg vanuit Nieuwendijk bordjes met ‘pont Tiengemeten’. De boot ligt aan het steiger. Stad a/h Haringvliet: bij het havenhoofd Voor meer informatie/reserveringen kunt u contact opnemen met de VVV Middelharnis, tel 0187-484870, of de schipper dhr H. Bijl, tel 06-10951895, of kijk op: www.deltapontjes.nl

16:00 16:15 17:00

I.v.m. vakantie gesloten op 29 & 30 augustus Stellendam: Mr. Snijderweg 55 Open maandag t/m zaterdag Tel. 0187 – 492435

Middelharnis: West. Achterweg 40 Open vrijdag & zaterdag Tel. 0187 – 485003


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Agenda

Elk jaar is het weer hetzelfde liedje. Welke agenda ga je kiezen? Welke tas is leuk en groot

Een agenda kiezen is niet zo simpel als het lijkt. Bij de lokale boekhandel en natuurlijk de Bruna liggen ontzettend veel verschillende agenda’s waar je uit kunt kiezen. Van dieren tot Loesje en van trekkers tot fashionista’s. Ligt jouw favoriete agenda er niet bij? Of wil je van alles wat in je agenda? Koop dan eens een blanco agenda. Eentje die je zelf helemaal naar je eigen smaak kunt maken. Je kunt het strak en simpel houden, maar je kunt ook foto’s van vrienden en vriendinnen erin plakken. Of plak er plaatjes in van je favoriete huisdier, auto of wat dan ook. Goedkoop en leuk!

genoeg voor je boeken? En waar ga je dit allemaal kopen? Wij hebben het voor je uitgezocht en geven de beste tips!

Rugzak of schoudertas? Een nieuwe schooltas is minder makkelijk om te kopen. Het begint al met de vraag of je een rugzak kiest, of juist een schoudertas. Je schoolboeken moeten erin passen, maar hij moet ook weer niet te groot zijn. En daar komt nog eens bij dat hij er vanaf de buitenkant ook nog eens leuk uit moet zien. In de winkels is heel veel keus, van goedkoop tot prijzig. Kom je er niet uit? Dan is één van onderstaande klassiekers een goede keus. De rechthoekige Converse tas. Deze schoudertassen zijn er in een aantal maten en meerdere kleuren en zijn zeer stevig. Lekker praktisch en een tijdloos model. Heb je liever een rugzak? Ga dan op zoek naar een Eastpack. Deze tassen zijn stevig, ruim en erg populair onder scholieren. Er zijn verschillende designs, er zijn zelfs ontwerpen die je zelf kunt inkleuren.

2 Tips!

• •

Tassen van Eastpack en Converse zijn verkrijgbaar in de

ukkig nieuwjaar Bestel je boeken ook op bruna.nl

.nl

Altijd gratis verzenden

Bijinlevering inlevering van deze Bij van deze advertentie, 10% korting advertentie, 10% korting op de gehele collectie op de gehele collectie schoolagenda’s.

Geen zin om je boeken te kaften? Koop dan een boekenjas, deze rekbare boekenkaft is makkelijk te gebruiken en je hoeft dus niet meer een hele middag je boeken te kaften! Ben je die zware mappen helemaal zat? Koop dan een ringbandschrift met gaatjes erin. Scheur deze uit om ze later in je map te stoppen. Op deze manier hoef je dat zware ding nooit meer mee te zeulen!

Jordaan Lederwaren Actie ge ldig t/m 31-0 8-2014

schoolagenda’s.

Bruna Middelharnis | Westdijk 45-48 Actie geldig t/m 31-08-2014 3241 GT Middelharnis | Tel: 0187-482048 Bruna Middelharnis

Westdijk 26-28 3241GV Middelharnis 0187 483 663

Back to school

GROOT ASSORTIMENT RUGZAKKEN EN TASSEN www.jordaanlederwaren.nl


WESTSTRAAT 3, OUDDORP, 0187-682744 www.lejoujou.nl IKKS

30%

Nör

40%

60% 50% 70%

Great Plains One Step Osi Only M Aventures des Toiles Compagnia Italiana

Alan Red | Aventures des Toiles | Blake Compagnia Italiana | Great Plains | IKKS Nör | Osi Femmes | Penny Black

L’Idea Zaterdag 6 september houden wij weer BeachHUIS. Life Deze keer in combinatie met OPEN een gratis make-up advies vanbiedt eende professioOnze uitgebreide collectie badkleding, mogelijkheid nele visagiste die werkt met “Pupa” make-up tot zelf combineren van B.H. en slip. (cupmaten van A t/m F)

DAMES Blazer € 42,95 / Poncho € Jurkjes € 29,95 Uni kort rokje € Lange bloemen rok € Gedessineerde lange rok €

S

Sfeervolle najaarstinten

49,95 59,95 49.95 19,95 32,50 79,95

Nieuw-Lekkerland Kleijburgplein 29 T 0184 68 75 55 Dirksland Voorstraat 52 T 0187 60 50 84

Filiaal Dirksland is weer open!

Werkendam Vissersdijk 3 T 0183 66 14 37 www.simonskleding.nl


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Sportief en comfortabel Kindermode is aan trends onderhevig. Dit najaar ligt de nadruk op sportief, dierenprints en handgemaakte items. Kinderen lopen er dit najaar vooral sportief én comfortabel bij. Dit vertaalt zich in sweaters van zachte materialen, comfortabele joggingbroeken en rugtassen. Dierenprints op T-shirts, rokjes en truien blijven nog even helemaal hip. Vooral vogels (uilen!), vossen en winterse dieren als (ijs)beren en pinguïns zien we dit najaar veel. Aaibare mutsen met oortjes maken de outfit compleet. Voor de jongens zijn er leuke colberts met stretch voor meer draagcomfort. Erg trendy zijn bijvoorbeeld de jassen van teddystof voorzien van leren details. Met een paar kleurige sneakers erbij maak je het totaalplaatje compleet. De basiskleuren zijn dit najaar oliegeel, herfstrood, grijsblauw en aubergine.

Op elk hoofd past een hoedje

“Op elk hoofd past een hoedje”, zegt Petra Rabouw. De eigenaar van Hoedenhuijs Josehine weet waar ze het over heeft. In haar hoedenhuijs heeft ze een ruime collectie hoeden in verschillende kleuren en maten. Het Hoedenhuijs is onlangs verhuisd naar een nieuw pand aan de Kaai 9 in Middelharnis. Een mooi pand met een prachtig uitzicht over de haven. “Vooral in de zomer is het heel mooi met die bootjes en al die mensen”, zegt de eigenaresse. “Het nieuwe pand is heel sfeervol. We hadden op D’n Diek misschien meer aanloop, maar wij hebben een heel gericht publiek, dus die langslopende mensen zijn niet essentieel voor de winkel. De vaste klanten weten ons winkeltje toch wel te vinden”, vertelt Petra. “Veel mensen denken trouwens wel dat het hier groter is, maar dat is niet waar. Het lijkt ruimer doordat het heel licht is, maar eigenlijk is het iets kleiner. Iedereen die langs wil komen is welkom. De nieuwe collectie druppelt langzaam binnen en de koffie staat altijd klaar, dus loop gerust even binnen”, aldus Petra.

Hoedenhuijs Josephine Kaai 9, Middelharnis 0187-487644 info@hoedenhuijsjosephine.nl www.hoedenhuijsjosephine.nl


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Boerenlanddag Oude tractoren, sierfruit, bloemen en demonstaties. Dat zijn een paar van de ingrediënten van de Boerenlanddag. De agrarische markt is op zaterdag 6 september van 10.00 tot 16.00 uur in het centrum van Ouddorp. De moeite waard om een kijkje te nemen.

2e hands kinderkleding en speelgoed

e lente 06 - 11 29 52 44

er

Hofdijksweg 6 | 3253KB Ouddorp

Slagerij Floresteijn

eef en orst

Hofdijksweg 17 3253 KC Ouddorp tel. 0187 - 681479

Uw vleesspecialist 1.49

am

s

neerd

Raadhuisstraat 13 | Ouddorp T 0187 68 13 48 Kerkstraat 26 | Burgh-Haamstede T 0111 65 14 40 www.floresteijn.gildeslager.nl

Slagerij Floresteijn 2.49

Doe het Zelf Pijl

ál 40 jaar voor het betere werk! onze stand op de vision beurs en ontvang Uw Bezoek vleesspecialist een kortingsbon voor uw kerstbestelling 2012.

fsvlees

eit

Tot ziens op de beurs!

Raadhuisstraat 13 | Ouddorp T 0187 68 13 48 Kerkstraat 26 | Burgh-Haamstede T 0111 65 14 40 www.floresteijn.gildeslager.nl

k onze stand op de vision beurs en ontvang ortingsbon voor uw kerstbestelling 2012. Tot ziens op de beurs! Gildeslager verrast je smaak©

Hout – Gereedschap – IJzerwaren Sleutels – Electra - PVC enz. Verf o.a. Histor –Rambo- HermadixWijzonol- Cetabever- Tenco…

Zaterdag 30 augustus hebben we een demonstratie van het merk “spectrum noir". Professionele viltstiften en kleurpotloden. Om 10.00 uur begint de gratis toegankelijke dag. Een professionele dame leert u de fijne kneepjes van het vak. Voor iedere klant een gratis stempel. Weststraat 9 | Ouddorp T 0187 - 684 002 | www.jorbeaukreatief.nl


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Voor toeristen en eilanders In Ouddorp is altijd wat te beleven dag Open Monumentennumen-

Kinderdag Elke dinsdag tot en met 2 september is er kindermiddag bij strandpaviljoen C-Side, ‘t Flaauwe Werk 1 in Ouddorp. Tussen 15.00 en 17.00 uur zijn er leuke zomerkinderactiviteiten met clown Bibi op het strand. Mysteries, schatzoeken, circustheater, sportdagen, knutselen, clownsworkshop en nog veel meer. Meer informatie is te vinden op de website www.c-side.nl.

Natuurfotografie Op zaterdag 23 augustus geeft Jan Baks een workshop natuurfotografie. De workshop heeft twee thema’s: de zeehonden in de Grevelingen en de Herfstschroeforchis Hompelvoet. De cursus duurt van 8.30 tot 12.30 uur. Voor meer informatie kunt u kijken op de website: www.janbaks.nl.

Boeken, wenskaarten, Cd’s, cadeauartikelen en meer!

Een dagje aan zee

en Mo ptember is het Op Op zaterdag 13 se de monuan erh and zijn er all tendag. Op het eil voorbeeld Bij g. da die eren op menten te bewond Ouddorp. in n de Dorpsweg 35 Molen de Zwaan aa twoord an eft ge rondleiden en en De molenaar zal u um se mu en mp is een klo er n op al uw vragen. Er zij k Oo koeken gebakken. en Op er worden pannen De n. ige landbouwwerktu r. oude tractoren en uu .00 16 tot 0 urt van 9.0 Monumentendag du meer s in de gaten voor uw Nie nde an Houd Eil g. da en Monumenten informatie over Op

Visbakdag Genieten van een gebakken visje? Kom dan op zaterdag 23 augustus naar de Ouddorpse visbakdag. In het centrum van Ouddorp is het die dag smullen geblazen. De visbakdag wordt georganiseerd door de activiteitencommissie Kerkbouw Hersteld Hervormde Gemeente van Ouddorp. De verkoop is van 9.00 tot 14.00 uur.

Stoepkrijten

Op vrijdag 22 augustus kunnen kinderen tot en met 12 jaar zich helemaal uitleven in het centrum van Ouddorp. Van 18.30 tot 20.00 uur mag namelijk het hele centrum volgetekend worden met stoepkrijt. Het verzamelpunt is bij de Bruna, daar wordt ook het krijt uitgedeeld. Na afloop krijgt de winnaar een prijs en zijn er ijsjes.

Een nieuw assortiment bonbons is er in de winkel, waaronder juwelen en diamanten. Ook veel snoepjes uit vroegere tijden.

nu € 7,95 Hoenderdijk 9, 3253 AK Ouddorp 0187-684267, info@akershoek.nl www.akershoek.nl BOEKHANDEL

Hoenderdijk 17 • 3252 AK Ouddorp tel. 06-52658572


‘Geplukt uit de tuin

van de buren’ is geen smoes meer

OUDDORP – Op het eerste gezicht is er niets aparts te zien aan de woning van Kees en Wilma Tanis in Ouddorp, behalve het bord dat bij het begin van de tuin staat; ‘Pluktuin Bloemenliefde, kom gezellig zelf plukken!’. Een ware bloementuin in het hartje van Ouddorp waar de bloemen geplukt mogen worden. Ineens is ‘die heb ik geplukt uit de tuin van de buren’ geen smoes meer. “Ik heb zelf altijd in de bloemen gewerkt bij Grinwis, daar ben ik een dochter van”, vertelt Wilma Tanis. “En mijn man werkt bij een bloemenkwekerij, dus we hebben allebei veel verstand van bloemen”. Het idee voor een pluktuin speelde al een tijdje bij de twee, maar door het gebrek aan tijd kwam het er nooit van. “De zaak waar ik werkte ging dicht en ik had ineens geen werk meer. Ik had tijd over en ineens begon het idee van een pluktuin weer rond te spoken in mijn hoofd. En ja, waarom niet eigenlijk. Het is een leuke manier om mensen dichter bij de bloemen te brengen”, aldus Wilma. “Het is op dit moment nog niet wat we verwacht hadden, maar het is niet erg. We zijn voor de tuin zelf ook nog dingen aan het uitproberen. Maar op zich loopt het wel goed. En de mensen die komen plukken, komen ook weer terug, dus dat is een voordeel”, zegt Wilma. “Het duurt ongeveer drie jaar om een echte klantenkring op te bouwen en ik denk dat we al goed op weg zijn”. De pluktuin is niet alleen om te plukken. “We werken ook op bestelling, we hebben bedrijven die graag bloemen van ons willen hebben en mensen kunnen ook gewoon uit komen zoeken. Er zijn verschillende mogelijkheden”, vertelt ze. “Mensen kunnen ook een workshop volgen. Dan mogen ze een eigen vaas of mand meenemen en die mogen ze zelf vullen op hun eigen manier, maar natuurlijk wel onder begeleiding”. Het hoeft ook allemaal niet zo duur te zijn. “Een klein vaasje heb je al gevuld voor drie euro en een boeketje begint bij vijf euro. Het is zo kleurrijk als je zelf wilt en je mag het ook nog zelf in elkaar zetten. We hebben hier ruim twintig soorten bloemen, dus er zit voor iedere gelegenheid wel iets tussen”, aldus Wilma Tanis. De website komt na de zomer online. Tot die tijd kunnen de bestellingen worden doorgemaild naar wilma.tanis@gmail.com. Ook voor vragen kunt u bij haar terecht. De pluktuin is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op maandag van 13.00 tot 17.00 uur.


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

De tuintrends van zomer 2014 Augustus is een heerlijke maand voor tuinliefhebbers. Alles groeit en bloeit in de tuin. Zonnige zomerdagen nodigen uit tot werken in de tuin of om eens lekker te gaan zitten om van de tuin te genieten. Een paar tips en de laatste trends op een rijtje voor mensen met én zonder groene vingers!

Tuindecoratietrends Trend #1 - Grote vazen Bloemen en plantjes in potten zijn natuurlijk ontzettend leuk. En door verschillende maten en kleuren vazen en potten door elkaar te gebruiken wordt de tuin nog speelser en kleurrijker. En er hoeft niet eens persé een bloem of plant in. Zet bijvoorbeeld een grote glazen vaas of pot in het midden van de tafel met wat kleurrijke steentjes erin en u heeft een echte blikvanger in de tuin! Trend #2 - Kleedjes Het klinkt misschien raar, een kleedje voor in de tuin, maar het kan er heel erg leuk uitzien. Bijvoorbeeld een kleurrijk tafelkleed of een vloerkleedje onder de partytent. Probeer bijvoorbeeld eens een kunststof vloerkleed. Deze zijn gemakkelijk schoon te houden en vochtbestendig. En ook bij deze trend kunt u natuurlijk afwisselen met kleuren, patronen en maten. Trend #3 - Koper Deze trend is geïnspireerd op het verleden en geeft ook een antiektintje aan de tuin. De bijzondere kleur van koperen spullen zorgt voor een chique of juist hippe uitstraling. Maar pas wel op, gebruik niet te veel koperen spullen voor de tuin, dan lijkt het namelijk net alsof alles verroest is...

Balkon- en terrasplanten Niet iedereen heeft een ruimte voor planten in de tuin. Daarom twee plantentips voor mensen met een balkon of loggia. De planten zijn gekozen door een jury van groendeskundigen en zorgen voor kleur, fleur en vlinders. •

Lantana mañana is de Terrasplant van 2014. Hij groeit en bloeit uitbundig en hij verandert tijdens het bloeien zelfs van kleur. De bloemetjes gaan bijvoorbeeld langzaam van geel naar roze.

De Viva Verbena is de balkonplant van het jaar en komt net als de Lantana uit Zuid-Amerika. Er zijn verschillende soorten die alle kanten opgroeien, perfect om op te hangen dus. De Viva Verbena komt in verschillende kleuren, van zuiver wit tot brandweerrood. Volop keuze dus!

Tuinplant van de maand De website tuinkeur.nl heeft de Hibiscus uitgeroepen tot tuinplant van de maand. Deze exotische bloem laat zich vanaf juli zien en geeft direct een zomers gevoel. En van deze plant kunt u optimaal genieten, want hij vereist niet veel verzorging. Het maakt ook eigenlijk niet uit waar u de plant neerzet, want een plekje in de zon of de schaduw is allebei prima. Het kleurenpalet van de Hibiscus varieert van violetblauw tot rood en van lichtpaars tot spierwit. Eigenlijk is deze plant dus voor iedereen leuk om te hebben! 15


Nu &Geopend colours Nu Geopend

Nu Geopend

aan aan “ D’n Diek In Geopend “ Nu D’n Diek InMiddelharnis Middelharnis “ “ “ D’n DiekIn InMiddelharnis Middelharnis “ “ aan aan “ D’n Diek

NIEUWSTRAAT 10 Bij Bij inlevering inlevering van van deze deze advertentie: advertentie: MIDDELHARNIS Bij inlevering van deze advertentie: Bij inlevering van deze advertentie: Bij inlevering van deze advertentie:

5 ko 5 rt ing 5 eur eur oooko ko rting ing 5 eur euro ko rt rt ing

5 eur o ko rt ing (bij besteding van minimaal € 50,-) (bij besteding van minimaal € 50,-)

Hoe overleef je de Of het nu voor de eerste keer is, of voor de vijfentwintigste keer, de Omloop blijft een uitdaging. Over Flakkee geeft praktische tips om de ‘tocht der tochten’ uit te lopen...

(bij besteding vanminimaal minimaal € € 50,-) (bij besteding van 50,-) www.blackandwhitefashion.nl www.blackandwhitefashion.nl (bijwww.blackandwhitefashion.nl besteding van minimaal € 50,-)

www.blackandwhitefashion.nl www.blackandwhitefashion.nl

Drinken Misschien wel mede op onze wandelschoenen.

Bij iedere post staat er drinken klaar. Toch is het slim om ook een flesje mee te nemen, want dan kan er ook tussen de posten door worden gedronken. Zeker als het warm wordt is een flesje water geen overbodige luxe. Je kan het flesje meenemen in een rugtas of in een heuptasje met een houder voor een drinkfles.

Nieuw: o.a.

Veel succes! Westdijk 36 | 3241GV Middelharnis 0187 - 486379

Tip! UW ADRES VOOR AMBACHTELIJK

Rust vooraf goed uit en eet zo’n anderhalf uur voor de start een stevige maaltijd. Drink van tevoren veel water of thee.

Handgemaakt, Desem Spelt brood & Workshops Zie Youtube filmpje: Bakkerij Bienefelt Bakkerij Bienefelt Bakkerij Bienefelt 0187 - 48 25 07

WWW.BAKKERIJBIENEFELT.NL

een gezond, voorspoedig

Wicosoft Computers en Software 2014 Hoflaan 34 3241 GK Middelharnis info@wicosoft.nl 0187-481815 Binnenkort: ook ‘s avonds geopend!

Goede wandelschoenen Het allebelangrijkste om de Omloop succesvol te lopen zijn goede wandelschoenen. Slechte schoenen zorgen voor blaren en ander voetenleed. Goede schoenen geven steun en zorgen ervoor dat je beter en lekkerder loopt. Een paar goede wandelschoenen kost geld, maar is idere euro zeker waard. Er zijn verschillende merken en een heleboel verschillende modellen. Stap binnen bij één van de winkels op deze pagina en laat u adviseren. Goed advies zorgt ervoor dat u thuiskomt met schoenen waarop de Omloop moet gaan lukken!


Omloop?

Pet Als de zon fel schijnt is het verstandig om een pet en een zonnebril op te zetten. Insmeren met zonnebrand is ook geen overbodige luxe als je urenlang in de volle zon wandelt. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse was het dit jaar uitzonderlijk heet. Er waren deelnemers die onder hun pet een natte zakdoen legde, die ze bij iedere post opnieuw nat maakte. Een handig trucje om het hoofd koel te houden...

Over Flakkee wenst alle deelnemers, vrijwilligers, organisatie en sponsors een geslaagde Omloop!

Kleding Wandelkleding moet allereerst lekker zitten. Verder moet het beschermen tegen kou, regen en wind en aan de andere kant zorgen dat het lichaam koel blijft. Het is daarom verstandig om te zorgen voor een outfit voor warm weer en een uitrusting voor kou en regen. Stop het in een tas en laat de organisatie het vervoeren van post naar post. Altijd handig om achter de hand te hebben.

Bij inlevering van deze bon ontvangt u 20% korting op alle telecom accessoires.

Wandelsokken Bij goede wandelschoenen horen ook goede wandelsokken. Echte wandelsokken zorgen ervoor dat de voeten koel blijven en gaan ook na 100 kilometer niet schuren! Vraag bij de specialist om wandelsokken die passen bij uw wandelschoenen.

Uw Hi-Tec wandelschoenen specialist. S.A. Sport Westdijk 64 3241 GV Middelharnis 0187-487349


Kunst & muziek in Goedereede Gaat u niet op vakantie deze zomer, maar wilt u wel even het huis uit om leuke dingen te doen? Dan hoeft u niet ver te reizen. In Goedereede staan weer twee leuke activiteiten op het programma! Het sfeervolle Havenconcert en de verrassende Kunstdagen.

Havenconcert

Op zaterdag 6 september is het tijd voor het Goereese Havenconcert. Dit concert begint om 19.30 uur en duurt ongeveer een uur. Het havenconcert, vindt ook echt letterlijk plaats in de haven. De muziek wordt gespeeld vanaf een ponton op het water. Het havenconcert is zoetjesaan een klassieker aan het worden, dit jaar is het de zevende editie. Programma Havenconcert 2014 Jan Bezuijen – Carillon (van 19.00-19.30 uur) Patrick Polie - presentatie Koninklijke Fanfare “Apollo” o.l.v. Leo Simons Mars der Medici - IL Barbiere di Siviglia - Highland Cathedral Popkoor Just4Fun o.l.v. Peter Slager Stiekem gedanst - Sing sing - Country roads Pappie loop toch niet zo snel - Rock around the clock Zij gelooft in mij - Obladi Oblada - You to me

Youve got a friend - Cha Cha Koninklijke Fanfare “Apollo” o.l.v. Leo Simons Juta Bolsius - zang Bert van Bommel – trompet, zang Nadia Rutkovska – piano George Willems – doedelzak Gonna Fly now - Het Dorp - Gabriel’s Oboe Memory - Duet uit de Parelvissers - There you’ll be Stormy Monday - Padam Padam - Sinatra in Concert Big Spender – Skyfall - de Jantjes


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Goereese kunstdagen Pianomuziek, lezingen, beiaardconcerten, theateroptredens en heel veel kunst. De Goereese Kunstdagen zijn een hoogtepunt voor liefhebbers van kunst en cultuur. De kunstdagen zijn dit jaar van dinsdag 26 tot en met zaterdag 30 augustus. Dit jaar is het alweer de zestiende keer dat de dagen worden georganiseerd. Elke dag kan er kunst worden bekeken in de Goereese toren en ook in galeries en ateliers. Enkele hoogtepunten uit het programma: Opening en buffet Op dinsdagavond om 20.00 uur is de officiële opening door wethouder Tollenaar in de toren. Daarna is er bij café Goeree muziek en een buffet, hier kunnen bezoekers kennismaken met de kunstenaars. Het buffet is vanaf 21.00 uur en de kosten zijn € 12,50 per persoon. Kinderworkshop ‘Kunst achter de ramen’ Op woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur is er een gratis workshop voor kinderen. Het kinderfeest vindt plaats op de Markt.

Lichtbollen op het water Vrijdagavond vanaf 21.00 uur is er poëzie met lichtbollen op het water. Verder verklappen we nog niks... Fietsroute Op zaterdag is er een fietsroute langs diverse ateliers op de kop van Goeree. De tocht kan gefietst worden tussen 11.00 en 16.00 uur, de route is verkrijgbaar bij de VVV in Ouddorp. Er is nog veel meer te doen tijdens de Goereese Kunstdagen. Kijk voor het volledige programma op www.kunststichtinggoedereede.nl 19

Rondleiding Harald Jassoy geeft bezoekers een rondleiding langs galeries, ateliers en de achter de ramen tentoongestelde kunst. Deelname kost € 5,- per persoon. De rondeleidingen zijn op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur en op zaterdag van 10.30 tot 12.00 uur.

© 2013 “Fotograag” Henk de Jong

18


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Fastned verlaagt oplaadtijd

Renault Zoe

De nieuwe

Aygo heeft X-factor Het bekende stadsautotrio is vernieuwd. Na de Peugeot 108 en de Citroën C1 is ook de nieuwe Toyota Aygo nu gepresenteerd. Hoewel de drie auto’s in de basis hetzelfde zijn, kiest Toyota duidelijk zijn eigen weg.

De aantrekkingskracht van de 100% elektrische Renault ZOE wordt nog groter dankzij de nieuwe 43 kW AC-snelladers die nu beschikbaar zijn bij openbare snellaadstations van Fastned. Hiermee kan het bereik van de Renault ZOE in korte tijd aanzienlijk worden vergroot. De Renault ZOE is de enige elektrische auto met een zogenaamde ‘Caméléon lader’. Deze oplader waar Renault een patent op heeft, is compatible met elk vermogen tot 43 kW. Hiermee is de batterij via een oplaadpunt tussen dertig minuten en negen uur op te laden. Met de opening van de nieuwe Fastned snellaadstations is het nu mogelijk voor Renault ZOE-rijders om met 30 minuten opladen minimaal 100 kilometer bereik te genereren. Fastned heeft als eerste aanbieder van openbare oplaadpunten de 43 kW AC-lader in gebruik genomen. Dit type snellader is bij uitstek geschikt voor de Renault ZOE en heeft slechts 30 minuten nodig om een lege batterij voor 80% op te laden. Het bereik van de Renault ZOE is vastgesteld op 210 kilometer (volgens NEDC). Dit komt overeen met een reëel bereik tussen de 100 en 150 km. De nieuwe 43 kW AC-laders zijn te vinden bij de Fastned-snellaadstations op verschillende plaatsen langs de Nederlandse snelwegen. De locaties van Fastned zijn eenvoudig te vinden via de Fastned-app, beschikbaar voor Apple en Android.

De Aygo heeft een heel eigen uitstraling. Vooral de uitgesproken voorzijde met de x-vormige strepen springt direct in het oog. Hij heeft ook een andere taillelijn en een afwijkende achterzijde, met uitgestrekte achterlichten. De ‘X’ aan de voorzijde is bovendien te bestellen in afwijkende kleuren, net als de onderrand van de grille en een deel van de achterbumper. Geheel in lijn met de huidige tijd is de Aygo leverbaar met het nieuwe multimediasysteem X-Touch. Dit bestaat uit een 7-inch kleurenscherm met een achteruitrijcamera, Bluetooth en usb-aansluiting. Navigatie is optioneel, net als de MirrorLink-app die het scherm van je smartphone kopieert op het beeldscherm in de auto. De Toyota Aygo is vooralsnog alleen met een 1,0-liter benzinemotor leverbaar. De driecilindermotor is gekoppeld aan een handmatig bediende versnellingsbak met start-stopsysteem. Een automatische transmissie is optioneel. Dankzij de lage CO2-uitstoot van 88 g/km zijn zakelijk rijders verzekerd van 14 procent bijtelling. Het nieuwe model staat nu in de showroom.

AUTO KOESE Automobielbedrijf Flakkee B.V.

Uw vertrouwde adres voor: De nieuwste modellen Aantrekkelijke occasions Interessante accessoires Vakkundig onderhoud Uitmuntende service

Watertoren 69 3247 CL Dirksland

de Altijd zeer scherp geprijs ad! jonge occasions op voorra

T. 0187 - 48 44 66 info@autobedrijfflakkee.nl www.autobedrijfflakkee.nl

SOMMELSDIJK SINT-ANNALAND THOLEN

Sperwer 2a Veilingweg 15 Slabbecoornweg 50

Tel. (0187) 61 16 62 Tel. (0166) 65 36 25 Tel. (0166) 60 05 00

WWW.RENAULTKOESE.NL


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Opel Meriva

is MPV-kampioen

Voor Opel kan het jaar niet meer stuk. De Meriva - de compacte MPV van het Duitse automerk - is dit jaar al door drie toonaangevende instanties onderscheiden met een prestigieuze prijs.

toonaangevende Duitse TÜV Report 2014, dat is gebaseerd op de inspectie van bijna acht miljoen tweedehands auto’s, is de Opel Meriva ook nog eens de auto met de minste gebreken!

Dat eigenaren uitermate tevreden zijn met hun Opel Meriva, wordt bewezen door het klantentevredenheidsrapport van het Amerikaanse onderzoeksinstituut J.D. Power. In de 2014-editie liet de Meriva voor het tweede achtereenvolgende jaar de hoogste score in zijn segment optekenen. Met een bijzonder hoge tevredenheidsscore van 80,4 procent zet de prijswinnende MPV de concurrentie op grote achterstand. Daar blijft het niet bij, want volgens het

Vakantie Een ideale auto om mee op vakantie te gaan? Ja dus. Vooral nu de Opel Meriva door het ANWB-magazine Kampeer- en Caravankampioen is uitgeroepen tot ‘Trekauto van het Jaar 2014’ in de MPV-klasse. En als klap op de vuurpijl is er ook nog een gloednieuwe 1.6 CDTI dieselmotor met 20 procent bijtelling. De Meriva is te koop voor prijzen vanaf 17.995 euro.

Compacte SUV is lekker pittig

Rij-impressie Ford EcoSport De uitstraling van een stoere SUV, maar dan met de ruimte van een B-Max en het verbruik van een Fiesta… De nieuwe Ford EcoSport biedt de ideale mix. En onderscheidend, dat is hij zeker. De EcoSport staat lekker hoog op z’n wielen. En dat merk je achter het stuur. Kenners zullen het dashboard direct herkennen van de B-Max, maar de zitpositie is aanzienlijk hoger. Je krijgt al snel het ‘king-of-the-roadgevoel’. Het onderstel met voorwielaandrijving is aangepast om ook op onverhard wegdek prima te presteren, maar op Nederlands asfalt blijkt vooral dat de wendbaarheid en de directheid van de besturing vrijwel hetzelfde zijn als bij de Ford Fiesta. Uitstekend dus. Ford levert de EcoSport met de 1.5 TDCi dieselmotor en de prijswinnende 1.0 EcoBoost benzinemotor, bekend van talloze andere Ford-modellen. Geheel in lijn met het avontuurlijke karakter is de EcoSport alleen beschikbaar met de sterkste, 125 pk-versie van de 1.0 EcoBoost die lekker pittig presteert. De Ford EcoSport is er alleen als luxe Titanium-uitvoering, voor prijzen vanaf 24.595 euro.

ONBETWIST DE APK-SPECIALIST!


Column WEA

Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Hoe zit het ook alweer met de Werkkostenregeling? Terwijl de grote vakantie in Nederland tot een eind komt, maken wij ons de komende maanden van 2014 op voor een grote wijziging. Het gaat om de WKR - de Werkkostenregeling. Deze regeling bestaat ondertussen al een aantal jaren, maar wordt nog maar op beperkte schaal toegepast door werkgevers. Wat is de WKR ook al weer en wat kan ik ermee?

bijvoorbeeld aan de reiskostenvergoeding voor reizen met eigen vervoer per auto tot € 0,19 per zakelijke kilometer.

Forfait - vrije ruimte De vereenvoudiging van de nieuwe regeling zit met name in het forfait. Op basis van de totale loonsom kan de werkgever bepalen of en zo ja welke vergoeding de werkgever aan de werknemer uitbetaalt. Dat noemen we de vrije ruimte. De verwachting is dat het forfait met ingang van 2015 wordt vastgesteld op 1,2%.

Eindheffing Als een werkgever meer vergoedt dan de vrije ruimte dan is over het meerdere een eindheffing van 80% verschuldigd die voor rekening van de werkgever komt.

De WKR is bedoeld als een vereenvoudiging van het oude systeem in de Loonbelasting van alle verschillende soorten belaste en onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Momenteel functioneren het oude systeem en het nieuwe systeem naast elkaar - als werkgever mag je kiezen welk systeem je toepast. Vanaf 1 januari 2015 gaat de WKR verplicht voor alle werkgevers gelden. Dat was nog niet zeker. Het was onduidelijk of er nog wel eens een jaar verlengd zou kunnen worden of mogelijk dat de WKR werd teruggedraaid. Aan deze onduidelijkheid is een einde gekomen doordat de Staatssecretaris duidelijk heeft gemaakt dat de WKR definitief per 1 januari 2015 wordt ingevoerd en de overgangsregeling dan zal vervallen.

De oorspronkelijke bedoeling was vereenvoudiging en dat is ten dele waar. Wij hanteren het volgende stappenplan zodat met enkele stappen de WKR kan worden geïmplementeerd binnen uw organisatie: 1. Analyseren en inventariseren 2. Vergelijken 3. Budget beheren 4. Implementeren Dus vooruitkijkend naar 2015 en zoals uit het voorgaande volgt, is er komende tijd werk aan de winkel om er het maximale uit te halen.

Zonder al te veel op details in te gaan, werkt de WKR als volgt:

Alles belast Uitgangspunt is dat alles wat u aan een werknemer vergoed, belast loon is. Vervolgens komt de vraag op “hoe en wat kan er nog wel onbelast vergoed worden of kan het goedkoper?”. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. www.weadeltaland.nl T 088 133 73 00

Intermediaire kosten Deze kosten vormen geen loon. Intermediaire kosten zijn bijvoorbeeld aanschafkosten van spullen die eigendom van de werkgever worden. Bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur die besluit namens zijn werkgever om een navigatie in de cabine te installeren. De werkgever vergoedt deze kosten.

Vrije vergoedingen en verstrekkingen Een beperkt aantal vrije vergoedingen en verstrekkingen blijft mogelijk. Denkt u

“Onze camping op Schouwen-Duiveland is omringd door water. Een unieke omgeving met zon, zee, strand, natuur, rust en ontspanning.” Dat zeggen Peter en Astrid van Langeraad, de eigenaars van Recreatieboerderij Van Langeraad. Het bedrijf bestaat uit een boerenboscamping en minicamping. De plaatsen zijn lekker ruim, vanaf 150 tot 400 vierkante meter. De recreatieboerderij biedt veel meer dan dan de mooie camping. Op het grote bosterrein zijn wandelpaden, een forellenvisvijver en er is een boer’nbosgolfbaan met 10 holes. Elke vrijdag in augustus van 9.00-14.00 uur is er kofferbakverkoop, met vanaf 13.00 uur versgerookte paling, forel of zalm. Tijdens de kofferbakverkoop rijdt er ook een stoomtrein. Er zijn ook picknick- en barbecueplaatsen, desgewenst geheel verzorgd. In het streekwinkeltje worden specialiteiten aangeboden, zoals gerookte paling, gerookte forel en escargots. Genoeg te doen voor een leuk groeps-, familie- of bedrijfsuitje. Momenteel worden er nieuwe chalets aangeboden op Landgoed van Langeraad. De chalets kunnen worden gemaakt naar uw wensen. Kijk voor meer informatie op: www.recreatievanlangeraad.nl.


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Aan de slag met hamer, spijkers en een zaag

Huttendorpen

In een paar dagen een heel dorp bouwen. Dat lijkt een onmogelijke opgave. Maar de kinderen draaien er hun hand niet voor om. Gewapend met een hamer, spijkers en een zaag gaan ze vol overgave aan de slag. Binnen een paar dagen wordt er een heel dorp in elkaar getimmerd. De huttendorpen worden traditioneel afgesloten met een ‘kampvuur’, dan gaan alle bouwwerken in vlammen op. Op het eiland kunnen kinderen op verschillende plaatsen aan de slag. Melissant Het huttendorp in Melissant start op woensdag 27 augustus en eindigt op vrijdag 29 augustus. Het feest is bedoeld voor kinderen van 5 tot en met 13 jaar, de locatie is het speelveld aan het einde van de Pieterstraat. Op vrijdag beoordeelt de jury de bouwwerken en worden er prijzen uitgereikt aan de winnaars. Daarna start het midzomerfeest. www.facebook.com/oranjeverenigingmelissant. Ooltgensplaat Dinsdag 26 augustus start het ‘kindertimmerfeest’ in Ooltgensplaat, vrijdagavond 29 augustus gaan de hutten in vlammen op. De locatie is het terrein achter park de Ventjager. Kinderen uit van de basisscholen in Ooltgensplaat en omstreken worden uitgenodigd om de handen uit de mouwen te steken om het dorp op te bouwen. www.facebook.com/pages/HuttendorpOoltgensplaat/188717664639500. Stad aan ‘t Haringvliet Op 28 en 29 augustus wordt er in Stad een dorp gebouwd. Een huttendorp welteverstaan. De locatie is het Stadse bos. Het timmerfeest wordt georganiseerd door de vrijwilligers van Ons Trefpunt. Neem voor meer informatie contact via:stichting.ons. trefpunt@upcmail.nl. Stellendam Het huttendorp in Stellendam is te vinden bij de ijsbaan aan de Eendrachtsweg. Kinderen van 4 tot en met 13 jaar oud zijn welkom op vrijdag 29 en zaterdag 30 augustus om een hut te bouwen. Het evenement begint op vrijdagochtend om 10.00 uur en is op zaterdagmiddag om 14.00 uur weer afgelopen. Voor prijzen en aanmelden kunt u terecht bij www.vos-web.nl. Den Bommel Het Bommelse huttendorp is van woensdag 27 tot zaterdag 29 augustus. Alle kinderen van de basisschool kunnen meedoen met het huttendorp. Donderdag is er een barbecue, vrijdagavond worden de hutten opgestookt door de brandweer. https://www.facebook.com/ events/826956443982755. Volg de berichtgeving in de lokale media voor informatie over de huttendorpen in andere plaatsen.


Culemborg Chenin Blanc Heldere bleekgele kleur. De geur heeft een intens en fruitig karakter met aroma’s gele perzik, ananas, passiefruit en Miguel Torresvan - Santa Digna, honingmeloen. Makkelijke en droge smaak met een lenteachtige Chardonnay Reserva frisheid, een prettige dosis fruit, een levendige zuurgraad en een Dezeafdronk. Fairtrade Chardonnay heeft een heldergele kleur met fruitige groene reflexen. Een volle, ronde, frisse Chardonnay met de sappige smaak van tropische vruchten als mango, ananas en guave. De afdronk is zacht, vol en zuiver.

5 5,9 9,10 r fles 4,8peEn€0afname 5 gratis 9,2 van 6Ice flessen nu met Pack.

Cove Marlborough Sauvignon Blanc is een r fles p/stMisty Misty peCove wijn met diepgang en souplesse. De kleur is licht Misty Cove Sauvignon Blanc en lekker stuivend in de neus

Sauvignon Blanc nu voor

7,85

Deze wijn kan heel goed gedronken worden Heerlijk als aperitief en vis, lichte mooibij bijverse vis, gevogelte, vleessoorten zoals wit vlees, salades en varkensvlees, kalfsvlees zachte kazen. en kip.

Misty Cove Marlborough Sauvignon Blanc is een wijn met diepgang en souplesse. De kleur is licht en lekker stuivend in de neus

Goed en vakkundig!

incl.btw (0,75 L) van € 8,75

per fles nu vo€or 0flessen 7,5 bij 18

Wij zijn zeer goedkoop. Tevens krijgt u bij ons 4 jaar volledige garantie op al uw schilderwerk, zodat u zich over het schilderwerk 4 jaar geen zorgen hoeft te maken.

Gratisthuisbezorgd! thuisbezorgd! Gratis 0187-482455 0187-482455

Dus: bel snel voor een vrijblijvende offerte. Wij komen graag bij u langs, ook ‘s avonds.

0 (0,75 L) € 8,0incl.btw

Wij reinigen ook alles om en aan uw (bedrijfs)pand. Bel naar: Tel.: 078 - 642 64 53 | Mob. Willem: 06 - 537 50 768 | Fax: 078 - 642 64 54 E-mail: info@willemschilderwerk.nl | Internet: www.willemschilderwerk.nl

Wijnenwereldisiseen eeninitiatief initiatief van Wijnkoperij A. van Eesteren Wijnenwereld van Wijnkoperij A. van Eesteren

te n va n N og m ee r ge nie rel? ee n he erlijk e foen in on ze va ng Ko m he m ze lf visvij ve r fo rellen

RecreatieBoerderij

Van Langeraad

Verkoop chalets van start! Verkoop chalets op Chaletpark “Landgoed van Langeraad” van start voor seizoen 2015. Bel ons voor meer informatie 0111 - 412 547.

Kofferbakverkoop

Verkoop uw spullen vanuit uw eigen kofferbak! Dit kan elke vrijdag in juli en augustus van 9.00 - 14.00 uur. Toegang publiek en parkeren gratis!

Kinder-, groeps-, bedrijfs- of familiefeest?

Maak een combinatie van Boer’nbosgolf, forelvissen en lekker barbecueën in ons bos-tuinterras ‘t ‘Ofje. Een leuke dag in de natuur, profiteer nu van de zomer. De hele maand augustus iedere vrijdag vers gerookte vis vanaf 13.00 uur!

Recreatieboerderij van Langeraad natuur, groen, rust & ontspanning

 Ca mping, grote plaatsen  Barbecue  Boer’nbosgolf  Kinder/groeps/bedrijfs/ fa miliefeestjes

 ‘t Winkeltje, paling & forel  Bos-tuinterras ‘t ‘Ofje  Miniatuurtrein rijdt elke dag

 Forellenvisvijver  Va naf 2015: Chalets

www.recreatievanlangeraad.nl Weelweg 3, 4321 AH Kerkwerve, tel. 0111-412547

Multifunctioneel ondernemen met een veilig gevoel ...

The Bootcamp Club ZHE

Trainingen in Middelharnis, Sommelsdijk, Ouddorp, Zierikzee en Hellevoetsluis

Kijk voor exacte locaties en tijden op: www.thebootcampclub.nl Meer informatie: irene@thebootcampclub.nl

Financieel advies is meer dan ooit maatwerk! De medewerkers van WEA Deltaland zijn multifunctioneel inzetbaar en kennen hun klanten! Zij staan voor: Duidelijke taal, heldere cijfers en een goed advies.

T 088 133 73 00 www.weadeltaland.nl


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Karaktervol

Peugeot 508 onder het mes

Peugeot heeft de 508 op een aantal belangrijke punten gewijzigd. Het vernieuwde model is kenmerkend voor de ambitie om Peugeot hoger in de markt te positioneren, kwaliteit centraal te stellen en het wereldwijde imago te versterken. De Peugeot 508 heeft een geheel nieuwe voorzijde. Volgens de Franse autobouwer is de nieuwe grille een essentieel onderdeel van het vernieuwde design. De strak vormgegeven grille met de Peugeot-leeuw in het midden vormt namelijk de nieuwe merkidentiteit van Peugeot. De karaktervolle voorzijde zal ook op andere toekomstige modellen worden toegepast. De 508 heeft ook volledig nieuwe hightech-koplampen. Zowel de dagrijverlichting als de mistlampen en de richtingaanwijzers maken gebruik van leds. De luxere versies hebben standaard full-led-hoofdverlichting.

Peugeots topmodel voor het D-segment maakt ook een statement op het gebied van comfort en technologie. Dankzij de nieuwe touchscreen in het dashboard kon de reeks knoppen op de middenconsole worden vervangen door een afsluitbare opbergruimte. Een nieuw head-up kleurendisplay toont rij-informatie en de aanwijzingen van het navigatiesysteem op een wegklapbaar scherm. Volgens Peugeot is de kwaliteit van de materialen in het interieur merkbaar vooruit gegaan. De standaarduitrusting is bovendien flink uitgebreid. De Peugeot 508 wordt leverbaar met motoren van de nieuwste generatie. De BlueHDi-diesels maken de meeste indruk. Vrijwel alle versies komen in aanmerking voor 20 procent bijtelling en bieden de beste combinatie van vermogen en uitstoot in hun klasse.

Plezier voor vijf Mini nu ook als vijfdeurs

De Mini is wat betreft het formaat geen echte mini meer. Al helemaal niet nu het merk voor het eerst een vijfdeurs hatchback op de markt brengt. De Mini hatchback is een razend populaire, trendy auto die bij veel mensen op het verlanglijstje staan. Probleem voor veel liefhebbers is echter dat de driedeursversie beperkte ruimte biedt. De Mini Countryman biedt een uitkomst, maar dat is een geheel andere auto met een andere uitstraling. De nieuwe Mini vijfdeurs is de eerste die wĂŠl de klassieke Miniuitstraling combineert met voldoende ruimte voor het hele gezin. De lancering van de Mini vijfdeurs gaat gepaard met de introductie van een nieuwe motorvariant: de Cooper SD. Deze 2,0-liter viercilinder TwinPower Turbo-dieselmotor is goed voor 125 kW (170 pk) vermogen en 360 Nm koppel. De nieuwe Mini vijfdeurs arriveert eind dit jaar bij de Nederlandse dealers.

NU IN ONZE SHOWROOM:

DE NIEUWE PEUGEOT 308 SW

Gem. verbr. (afh. van type motor) l/100 km: 3,2-5,6; km/l: 31,3-17,5; CO2: 85-129 gr/km.

PTA MIDDELHARNIS Kastanjelaan 41-43 / Tel.: (0187) 48 30 94 / www.pta.peugeot.nl

AUTOMOBIELBEDRIJF DE NOBELPOORT B.V. (agent) Oudeweg 2-6, Zierikzee Tel.: (0111) 41 44 53


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Happend en trappend Ouddorp verkennen 5 gangen bij 5 restaurants

Ouddorp is mooi. Dat weten de meeste eilanders en toeristen wel. Toch ontdekt iedereen wel wat nieuws tijdens de Happen en Trappen route in en rond de badplaats. Het trappend de omgeving verkennen wordt afgewisseld met happen bij vijf verschillende restaurants. De route begint bij Fletcher Hotel Duinzicht, waar u meteen kennis kunt maken met dit nieuwe hotel-restaurant. U kijkt uit over de Ouddorpse duinen terwijl de keukenbrigade zorgt voor koffie en wat lekkers. Een goede start van het 5-gangendiner en de fietstocht. Tijd om op het stalen ros te stappen voor de eerste etappe. De tocht gaat vanaf het hotel richting de

Het hele jaar geopend! Speeltuin aanwezig voor de kinderen Strand Westerduipad - Ouddorp Tel. 0187 681429 - www.strandpaviljoenpaal10.nl

Brouwersdam. Een mooie route door de brede duinen. Beachclub ‘t Gorsje ligt op de plaats waar de Brouwersdam en de Noordzeekust elkaar ontmoeten. Een gezellige strandtent, vanaf het terras is er een mooi uitzicht over het strand en de eindeloze Noordzee. Misschien ziet u nog mensen die bezig zijn met kanoën, raften of een andere sport. De beachclub verhuurt materiaal voor verschillende strandsporten. Maar goed, daar komen we vandaag niet voor. Hoogste tijd voor het voorgerecht! We verlaten het brede strand om weer verder te trappen. De tocht gaat richting vissersplaats Stellendam, de derde gang wordt geserveerd bij restaurant ‘t Wapen van Stellendam. Een knus restaurant in het centrum van het dorp. Het soepje smaakt prima na een flink stuk fietsen. Vanaf het restaurant gaat de tocht weer in de richting van Ouddorp. In het mooie centrum staat Hotel Akershoek, de uitspanning bestaat al vanaf het einde van de 19e eeuw. In het verleden was er bij Akershoek op donderdag De Beurs, boeren verkochten daar hun vee, er werden contracten getekend en andere zaken gedaan. In de woonkamer zaten dan een notaris en een ban-

‘t Gorsje | Duinpad de Punt Brouwersdam Ouddorp Tel. 0187-684612 www.tgorsje.nl

Hotel Café Restaurant Akershoek Boompjes 1 | 3253 AC te Ouddorp Tel. 0187-681437


Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Tip:

Een cadeaubon voor een dagje Happen en Trappen op Goeree-Overflakkee is leuk om weg te geven.

kier. Vandaag worden er geen zaken gedaan bij Akershoek, maar wordt er genoten van het hoofdgerecht. De route naar het dessert gaat weer richting de kust. Bij strandpaviljoen Paal 10 wordt de maaltijd afgesloten. Na een laatste blik op de golvende Noordzee is het tijd om weer terug te trappen richting het startpunt. Dan zit het erop. Het 5-gangendiner en de ontdekkingstocht langs mooie plekjes. Een aanrader! Reserveren • Ga naar de website www.happenentrappen.nl. • Selecteer eerst Zuid-Holland en vervolgens de route: ‘Authentiek Ouddorp’. • U kunt zelf bepalen op welke dag u de route wilt fietsen. Reserveren kan tot 18.00 uur op de dag voor de tocht. • Deelname kost € 38,50 per persoon. Dat is inclusief routebeschrijving en het eten op vijf verschillende locaties. U betaalt vooraf door middel van iDeal. (Drankjes zijn voor eigen rekening) Happen en Trappen is een landelijk concept. Er zijn 140 routes en er doen ruim 650 restaurants mee.

Dagindeling 1. Ontvangst met koffie en gebak (10.00-11.00 uur). 2. Trappen naar het voorgerecht. 3. Op naar een smakelijk soepje. 4. Een heerlijk hoofdgerecht (vlees, vis of vegetarisch). 5. Laatste tussenstop: het dessert. 6. Tussen 18.00 en 19.00 uur bent u weer terug bij het startpunt. 27


Column

Over Flakkee jaargang 5 - augustus 2014

Puppies jatten een boterham als ze de kans krijgen Regelmatig vraag ik me af waarom mensen zich niet meer verdiepen in het fenomeen hond vóórdat ze ‘m in huis halen. Waarom ze zich niet afvragen welke specifieke raseigenschappen bij het gekozen hondenras horen. Want het is vaak zo, dat als ik vraag wat het minst leuk is aan de hond, dat er eigenschappen genoemd worden die ‘we’ zelf in het ras gefokt hebben. Dat kan je dus vooraf weten. Nu we zelf een mensenpup hebben, trek ik weer eens de vergelijking tussen het hebben van een mensenpup en een hondenpup. Heb ik mezelf wel laten informeren over het krijgen van een kindje? Heb ik me afgevraagd of ik er tijd voor zou hebben? Hoe zou het gaan met de honden? Ja, ik heb er uiteraard over nagedacht, maar moet ook bekennen dat ik bij veel dingen dacht: ‘komt wel goed’. Je weet dat je gebroken nachten krijgt en dat er veel poepluiers komen. Dat een baby zijn longen test op het moment dat de buren slapen. Hmm, ook daarvan kan je bedenken dat het een keer gaat gebeuren. Daar blijft het niet bij: vermoeidheid, onzekerheid en een compleet veranderd lichaam.

Angelique Herrebrugh Wil je een beter contact met je hond? Of ben je gewoon benieuwd naar alles wat met je trouwe viervoeter te maken heeft? Lees dan de column van Angelique Herrebrugh van Hondenschool Okidoggy uit Dirksland. www.okidoggy.nl.

De wolk is niet altijd roze. Soms zijn de wolken donkergrijs door de dingen waarover niemand je vertelt. Dat geldt misschien ook voor een pup. Ja, ze bijten, ze rennen achter kinderen aan en ze jatten een boterham als ze de kans krijgen. Dat weet je. Maar als in de praktijk blijkt dat ze je huisraad slopen, je ‘s nachts uit je slaap houden en ze buiten in elke plas duiken, hmmm, dan vraag je je toch af welke hoofdstukken je gemist hebt in alle boeken die je hebt gelezen. Hopelijk lezen alle pupeigenaren en mensenpupbaasjes in elk geval wel het hoofdstuk waarin staat hoe geweldig het is. Hoeveel lol je kunt hebben, wat een cadeautjes het zijn, zowel hondenpups als mensenpups...

Hondenschool Hondenschool Okidoggy Okidoggy

kidoggy.nl

Dirksland

• Pups kunnen bijna elke 06-10936503 • Pups kunnen elke

www.okidoggy.nl www.okidoggy.nl

week instromen week instromen • Kleine cursusgroepen, dus • Kleine cursusgroepen, dus veel persoonlijke aandacht veel persoonlijke aandacht

Dirksland Dirksland

06-10936503 06-10936503

Faunafood Marian Alles voor uw dier, voor de laagste prijs!

Stationsweg 30 | Oude Tonge T. 06-41550037 E. faunafoodmarian@gmail.com

golf voor alle leeftijden!

kunnen elke week instromen e cursusgroepen, dus veel persoonlijke aandacht

Golfbaan Catharinenburg

ndenschool Okidoggy

leuk is waar leren

Bouwdijk 9 · 3248 LA Melissant T. 0187 605060 · www.catharinenburg.nl

6 september kids midget golf wedstrijd FEESTELIJKE HEROPENING PAR 3 BAAN Om 12.00 uur zal op zaterdag 6 september op de Drivingrange een ‘komische demonstratie’ golf worden gegeven. Daarna heeft U de gelegenheid zelf eens een balletje te slaan. Kom het met ons meevieren en geef u op via info@gcroxenisse.nl ovv deelname aan de golf clinic

TOT 6 SEPTEMBER! G O L F R E S TA U R A N T

Roxenisse Secretariaat 06 12 79 56 68 Postbus 1, 3248 ZG Melissant www.gcroxenisse.nl

Bouwdijk 7b, 3248 LA Melissant Tel. 0187 60 33 38 www.roxenisse.nl


Zeldzame zeedijken Oude dijken worden in ere hersteld Goeree-Overflakkee heeft veel en vooral ook bijzondere natuur en landschappen. De prachtige duinen, de slikken van Flakkee, het zandwallenlandschap van Ouddorp en de Kwade Hoek zijn enkele beroemde voorbeelden. Minder bekend zijn de oude zeedijken op het eiland. Op ons eiland zijn de oude ringdijken, de kanaaldijken en de aanwasdijken veelal nog intact. Dat is uniek. Dit landschap laat de geschiedenis van het eiland zien. Een verhaal dat NLGO graag wil vertellen.

Wat is NLGO? NLGO zet zich in voor het behoud van de natuur en het landschap van Goeree-Overflakkee. Dat gebeurt onder andere in de diverse werkgroepen voor vogels, planten, zoogdieren, planten en planologie. Maandelijks schrijft de vereniging over de bijzondere natuur op ons eiland. Kijk voor meer informatie op www.nlgo.nl.

In het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee heeft NLGO samen met Bureau Tauw een project opgezet. In het project slaan NLGO, Staatsbosbeheer, Waterschap Hollandse Delta, Gemeente G-O en Bureau Tauw de handen ineen om de beleefbaarheid van de dijken, als het ‘geraamte’ van het eiland, te versterken. Het doel is om zo de ontstaansgeschiedenis van het eiland zichtbaar en beleefbaar te maken. De oude zeedijken bieden veel kansen voor recreatie en natuur. De dijklichamen die hiervoor geschikt zijn, worden door natuurlijk beheer en inrichting zodanig vorm geven, dat zowel voor bewoners als voor recreanten, het type dijk is ‘af te lezen’. Op die manier wordt de cultuurhistorische- en ecologische waarde van de dijk duidelijk. En het landschap wordt mooier en interessanter. Er wordt gestart met twee pilots. De eerste is de (oostelijke) havenkanaaldijk bij Oude-Tonge, de tweede is een ringdijk: de Oudelandsedijk bij de N59. Het project gaat straks van start met het mooier en natuurlijker maken van deze twee dijken. Op dit moment worden de mogelijkheden verkent en besproken. Bij de uitvoering zal er veel hulp nodig zijn. Dat kunnen en willen we niet alleen. We willen dit samen met de natuur, koeien, leden en bewoners doen. NLGO zal bijeenkomsten organiseren rondom de werkzaamheden. Op die manier kan iedereen meewerken. Heeft u interesse om een steentje bij te dragen? Neem dan even contact op, dat kan per e-mail: info@nlgo.nl.


ZWEEDS RAADSEL soort gebak

figuur uit de Bijbel

harde klap of hard schot

kleurstof

gemalen schelpen

tophit van Abba 1974

ingenomen lucht

deel van van een dier

Uitleg: De letters in de genummerde vakjes overzetten naar de gelijkgenummerde vakjes in de aparte balk. Daar leest u de naam van een in deze maand op te zetten bouwwerk.

het woord richten tot

zangstuk

3

muzikaal drietal

positieve elektrode

loflied

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

inspanning, last soort echtgenoot brandstof

spoedig

binnen

stieren-vechter

9

niet vol

Puzzel

langspeelplaat

stekelige plant

augustus

6 bezwaard

vod speelgoed insect

kelner 8

vrolijkheid, koffie

inh. maat gebrek 5

jonge beoefenaar sport beweging van de tong

69 cm tijdperk wees gegroet

heel langzame loop

2

Deze zomermaand heeft de VVV Oudd orp aan Zee mooie pri jzen beschikbaar geste ld. Een VVV-cadeaubon en een fietsroutepakket, alle bei ter waarde van €2 5,-.

haal met pen

plaaggeest

oud volkverhaal

kleurige papegaai

vroeger

10

rivier in Frankrijk

4

meisjesnaam

delfstof

balie, toonbank

vader

strak,stijf

overwinning

ministerie (afkorting)

pluspunt

voedster

Prijswinnaar juli In juli was er een pruttelpot te winnen met de ‘vijf-letterwoorden’. Marina Steijn uit Achthuizen is als winnaar uit de bus gekomen.

hogeschool 7

vogel legsel kip hoofdstad van China

1

instrument met snaren

ontkenning

Heeft u de oplossing gevonden? Stuur uw inzending voor dinsdag 9 september 2014 naar Eilanden-Nieuws o.v.v. ‘Puzzel Over Flakkee’, Postbus 8, 3240 AA Middelharnis of naar info@eilandennieuws.nl. Vermeld duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer.

Even helemaal de weg kwijt op Goeree-Overflakkee? Of op zoek naar leuke dingen om te doen? Bezoek dan de VVV voor de mooiste wandel- en fietskaarten en de leukste tips & trips.

Geopend: Adres:

Maandag t/m vrijdag: 9.00 - 17.00 uur Zaterdag: 9.00 - 16.00 uur (het gehele jaar!) Bosweg 2, 3253 XA Ouddorp | tel. 0187 - 681789 www.vvvgoeree-overflakkee.nl


vanaf

1.295,-

Uw p e interie rsoonlijk uradv iseur

Z Grev ierikzee elinge nstra  0 at  c ontac 111 45 40 33 t@w 00 a www .walh lhoutwon outw e onen n.nl .nl

volg ons op facebook

Over Flakkee augustus 2014  

Het augustusnummer van Over Flakkee. De Ouddorpse pluktuin, najaarsmode, huttendorpen en Happen en Trappen in Ouddorp zijn een greep uit de...

Over Flakkee augustus 2014  

Het augustusnummer van Over Flakkee. De Ouddorpse pluktuin, najaarsmode, huttendorpen en Happen en Trappen in Ouddorp zijn een greep uit de...

Advertisement