Havsöringsvägen Magasin

Page 1

Havsöring Bohuslän

Följ våra kustnära vägar och kombinera bra fiske med havsnära boende

Projektet Havsöringsvägen

Havsöringsvägen är ett EU-finansierat Leaderprojekt vars syfte är att göra det enklare för er som besöker området att lyckas med ert fiske. I det här magasinet presenterar vi området, lokala guider, förklarar fiskeplatser, visar var man söker boendealternativ, hur ni hittar båtramper och ger er matnyttiga tips så ni ska ha maximal chans att lyckas med ert havsöringsfiske när ni väljer att besöka oss. Området är unikt på det viset att vi har en välutvecklad infrastruktur som gör att man utan problem kan hitta både boenden och restauranger i direkt anslutning till bra fiske. Det här är ett område som passar lika bra

för en barnfamilj med sidointressen som för en dedikerad sportfiskefantast som söker ett mer exklusivt sportfiske i unika kustmiljöer utan trängsel.

Sugen på havsöringsfiske?

Bohusläns kustband erbjuder ett varierat och spännande fiske efter havsöring. Kustlinjen är flera hundra mil lång och det mynnar hundratals mindre bäckar och åar i havet. Vattendragen är områdets lungor och när hösten kommer går havsöringen upp i åarna och leker. Efter ett par års uppväxt i bäckarna vandrar havsöringssmolten ut i havet och växer sig snabbt stora nog att sportfiskas efter.

2 HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN

Vi har en tydlig säsong i Bohuslän och fiske är tillåtet från premiärdagen den 1 april fram till och med den 30 september. Därefter stängs fisket helt och fisken får leka i fred och växa på sig ostört innan säsongen drar i gång igen kommande vår. Området är helt självförsörjande med en vild stam av havsöring och vi har bra regler för uttag av fisk som säkrar att beståndet hålls vitalt. Minimåttet för havsöring som fångas i havet är 45 centimeter och man får ta upp som mest två fiskar per fiskare och dag.

Välkommen till en av världens vackraste fiskeplatser

Bohuslän har en mycket varierad natur.

Kustlandskapet erbjuder allt från grunda lerbottnar med skogsvegetation till karga öar ytterskär som omges av klara tidvattenströmmar. Rent generellt kan man säga att man vår och höst bör prioritera fiske längre in mot fastlandet då fisken ofta håller sig närmre sötvattenutloppen från vattendragen. Vårens kallare vatten innebär att öringens aptit gynnas av en lägre saltvattenhalt. Sommartid, när vattentemperaturen börjar stiga över 15-16 grader kan man med fördel söka sig längre ut i kustbandet. Starka tidvattenströmmar gynnar alltid fisket under sommarmånaderna.

HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN 3
Fotograf: Jonas Nordigårds

Vårfiske

Vattnet är kallt och vissa år kan isen fortfarande ligga kvar i en del vikar i början av april. Hemligheten med ett lyckat vårfiske handlar ofta om att hitta grunda vikar som håller lite varmare vatten. Det är inte ovanligt att vattentemperaturen kan variera tre-fyra grader i samma vik. Havsöringarna går ofta i större stim i början av säsongen och hittar man ett område med fisk kan man få flera öringar på samma plats.

Ett bra hjälpmedel för att lyckas med fisket är att använda sig av Google Earth och leta grunda vikar, gärna i anslutning till ett eller flera bäckutlopp som förser viken

med sötvatten. Havsöringen har lättare att smälta sin mat och blir aktivare om saltvattenhalten i havet är lägre när vattentemperaturen är låg. Fiskar man från land är fiske med vadarbyxor att föredra, så att man kan vad ut i vikarna och fiska av dem enklare. När man bestämt sig för ett område man vill fiska betar man av det med kast med fyra-fem meters mellanrum tills man får kontakt med öringen. Fisken är ofta lite slöare i början av säsongen och lätta grundgående skeddrag eller flugor i skrikiga färger som rosa, orange, rött eller chartreuse som kan fiskas lite långsammare är exempel på väl fungerande beten som brukar leverera fisk den här tiden på året.

Havsöringsvägens område sträcker sig från Nordre älvs mynning i Kungälv och hela vägen upp till Strömstad. Utforskar ni

4 HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN

kuststräckan med hjälp av Google Earth kommer ni att hitta hundratals platser som passar in på beskrivningen ovan. Det är enkelt att hitta egna fiskeplatser där man inte behöver trängas och det är alltid fördelaktigt om man kan hitta en vik där man får vara själv så att man kan fiska av området i sin egen takt. Är vädret lugnt är det inte ovanligt att öringarna röjer sig när de vakar eller om de jagar räkor och borstmask på grunt vatten. Ett rörligt fiske är oftast att föredra och ser man jagande fisk bör man alltid söka sig till de platser där öringen är aktiv.

Borstmasksvärmning är ett fenomen som förekommer längs hela kustbandet.

På våren är det vanligt att man ser att måsar samlas och dyker efter maskarna när de svärmar på de grunda sand och lerbottnarna. Fiskar man med flugspö finns det flugmönster som imiterar borstmasken och dessa kan vara väldigt effektiva om man har turen att hitta en vik där öringen är inne och jagar borstmask.

Har man tillgång till flytring, kajak eller båt så ger det möjlighet att nå platser som kan vara svåra eller omöjliga att nå vid landfiske. Vissa sträckor kan vara svåra att vada. En riktigt mjuk lerbotten kan exempelvis göra ett område näst intill otillgängligt vid landfiske. Det finns även vikar ute bland

HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN 5
Fotograf: Jonas Nordigårds
6 HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN
Inge Bäckström visar upp en fin flugfångad öring på strax över 50 centimter.

öarna där fisken är mer ostörd än i de mer fastlandsnära vikarna. En båt eller kajak med ekolod och kartplotter som ger kontinuerlig temperaturangivelse ger stora fördelar vid den här typen av förhållanden.

Den vanligaste utrustningen för flugfiske efter havsöring längs Bohuskusten är förmodligen ett flugspö på nio fot i klass sex med en Intermediate fluglina. Intermediate innebär att fluglinan sjunker långsamt. Eftersom vårfisket bedrivs på grunt vatten fungerar det även bra att använda en flytlina till det här fisket. En lätt förtyngning på flugan och ett tafsmaterial i fluorcarbon gör att man enkelt får ner flugan på önskat djup. Lämplig tjocklek på tafsspetsen ligger på runt 0,26 millimeter. Fiskar man hem sina flugor strax under ytan ner till meterns djup så täcker man oftast det område där fisken jagar. Hittar man djuphålor eller djup-

branter i anslutning till de grunda vikarna är dessa alltid heta platser för fisket. Fisken gillar att patrullera av de här områdena och tittar man på Google Earth kan man enkelt identifiera den här typen av fiskeplatser. En annan klassiker är vikar med vegetationsområden som exempelvis ålgräsängar eller fläckvisa partier med tång. En klassisk leopardbotten, sandbotten med tångfläckar, är alltid lite extra het att fiska av.

Till haspelfisket är ett spö på runt 8 fot med en viktangivelse på runt 10-30 gram och en flätlina på 0,15-0,17 mm en lämplig utrustning. Spolformade skeddrag på mellan 10-15 gram är oftast perfekt vid vårfisket.

Fjordguiden Tom Gustavsen med en kanonfin våröring

Två exempel på bra havsöringsbeten är Truttan 7 (på bilden) eller Viking Herring 15 gram.

Pattegrisen, en räkimitation som funkar perfekt vid vårfiske men även resten av året.

HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN 7

Vill du lära dig mer om fiske?

mer fisk? Eller kanske bara fiska med en guide som kan området?

Boka en fiskeguide

- genvägen till ett bättre fiske

Fjordguiderna består av ett härligt gäng med lokalt placerade sportfiskeguider som älskar att hjälpa både nybörjare och proffs med att lyckas med sitt fiske. Guidegruppen servar allt från barnfamiljer, kompisgäng, pensionärer, inbitna sportfiskare och företagsgrupper. Att vara Fjordguide innebär en kvalitetsstämpel som visar att man har de nödvändiga utbildningarna för sin guidenivå. Guidar man från båt har man exempelvis genomgått Skeppar VIII examen och HSF utbildning om det krävs för båttypen. Guiderna erbjuder allt från reguljära guidedagar till flugfiskekurser

eller paketresor med boende och helpension inkluderat. Vid större grupper samarbetar guiderna för att kunna leverera guidning till ett större antal gäster. Guiderna rör sig över hela området och i många fall går det att boka guidedagar där man blir upphämtad vid ett havsnära boende eller hotell.

Havsöringsfiske är huvudprodukten för guiderna men det finns även möjlighet till exempelvis makrill eller hummerfiske. Om du vill testa på dag med sötvattensfiske finns det flera sjöar i området med ett utmärkt gädd- och abborrfiske.

Hör av dig till någon av våra guider så hjälper de dig planera ett fiskeäventyr.

8 HAVSÖRINGSVÄGEN
MAGASIN

Niklas Ericson oneguide

Båt &, Landfiske

Båt som tar rullstolar

Havsöring, makrill, hummer

+46(0)70-264 62 80

Patrik Magnestam

Seatrout.se

Båt & Landfiske

Havsöring, makrill, hummer, gädda, abborre

+46(0)70-578 65 33

Hjalmar Holmstedt

Björnsfiskeojakt.se

Båt & Landfiske

Havsöring, makrill, hummer, gädda, abborre

+46(0)303-843 40

Robin Wolf

Swisslodge.se

Båt & Landfiske

Havsöring, regnbåge, lax, gädda, abborre

+46(0)72-373 48 43

Tom Gustavsen

Uddevallafishing.com

Landfiske

Havsöring, gädda

+46(0)70-827 36 87

Gunnar Bergh

Berghevent.com

Havsöring, havsfiske

+46(0)73-980 71 23

www.fjordguiderna.se

Wildfishsweden.se

Båt & Landfiske

Havsöring, hummer, gädda, abborre

+46(0)70-631 04 44

Jonas Nordigårds

Sommarfiske

10 HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN

När vattenstemperaturen stiger under sommaren växer bottenvegationen i de grunda vikarna och flera fiskeplatser som fiskat bra under våren blir ofiskbara. Det varmare vattnet gör att öringen söker sig till djupare vatten och vatten som är i rörelse. Att fiska när tidvattnet är som starkast är en av nyckelfaktorerna till ett lyckat sommarfiske. Det finns bra hjälpmedel för att hålla koll på när tidvattnet rör sig upp eller ner. En bra applikation till mobiltelefonen är exempelvis Tidvatten När Mig. Det bästa brukar vara att fiska på en stigande tidvattenkurva men det funkar även bra när tidvattnet går ner. I Fjordarna är det även andra faktorer som spelar in. En stark pålandsvind kan göra att det blåser in mycket vatten vilket ger en starkare ström och ett

högre vattenstånd än normalt. Grundregeln är att man fiskar när havsvattnet rör sig. Är vattnet stilla är det ofta bättre att ta en fikapaus och invänta nästa fisketillfälle. Vindriktning spelar också roll för fisket. Det bästa är västlig eller sydlig vind. Sämst är östlig eller kall nordanvind.

Branter och strömsatta partier

Öringen jagar fortfarande i grundområden men det är ofta effektivare att fiska mer mot djupbranterna där fisken kan patrullera av de strömsatta branterna och göra födosök in på grundområdena. Har man tillgång till en djupkarta eller kollar Google Earth ser man enkelt var gränsen mellan djupt och grunt vatten ligger. När strömmen ligger på är det här utmärkta platser att fiska av.

HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN 11
Fotograf: Anders Jonsson

Ett annat klassiskt sommarfiske är att fiska strömsatta klippbranter, det får gärna slutta ner mot åtta-tio meters djup. Fiskar man fluga och vill fiska efter den lite större öringen är sjunklina och små märlor eller räkor man fiskar långsamt upp eller ner från branterna, beroende av om man fiskar från land eller från båt, en effektiv teknik. Bästa tiden för det här fisket brukar vara skymningstimmarna i juni och juli.

Blåser det är det alltid fördelaktigt att fiska områden med pålandsvind där räkor, märlor och småfisk trycks in av vågrörelserna. Öringen följer födan och som fiskare gäller det att hitta de platser där öringen har lättast att hitta mat.

Fiska i yttre kustbandet

Under sommarmånaderna är fisket i de yttre skären ofta bra. Vattnet är klart och tidvattenströmmarna är betydligt starkare än de inne i fjordarna. Strömhastigheterna när tidvattenströmmen är som starkast kan vara i klass med en älv. De silverblanka havsöringarna jagar småfisk och räkor i strömvirvlarna. Man kan med fördel använda lite tyngre drag, runt 18-20 gram, eller wobblers som går ner några meter. I annat fall kan det vara problem att komma ner i de starka strömmarna. Det viktigaste är att betena fiskar en bit under vattenytan. Är öringen på tag stiger de ofta från flera meters djup för att ta ett drag eller en fluga. Exempel på bra flugor är exempelvis förtyngda fisk- och räkimitationer.

Fjordguiden Hjalmar Holmstedt med en riktigt fin 3,4 kilos sommaröring fångad i skymningen på en bottenfiskad räkimitation.

Räka eller märla fiskad med sjunklina kan vara dödligt effektivt på stor öring.

MAGASIN

12 HAVSÖRINGSVÄGEN

Håv och polaroidglasögon

Ett vanligt hjälpmedel vid havsöringsfiske är polariserande solglasögon. Den polariserande linsen tar bort reflexerna på vattenytan och gör att man lättare kan se om det är någon öring som följer betet. Utan polariserande glasögon är risken stor att man helt missar många av de öringar som ibland bara följer efter utan att ta fluga eller draget under en dags fiske. Glasögonen skyddar även ögonen mot krokar så det är utmärkt hjälpmedel som rekommenderas. Ett annat bra hjälpmedel är en håv. Havsöringarna är stridbara och det är lättare

att landa fisken och enklare att hanterar den i en håv vid återutsättning av öringar man inte vill behålla. En håv med gummerat och knutfritt nät minimerar problem med krokar som fastnar i nätet och är även skonsammare mot fisken.

Minimåttet på havsöring är 45 centimeter. Man får behålla två havsöringar per fiskare och dag.

HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN 13

Dags att komplettera utrustningen? Eller behöver du fisketips?

Fiskecenter i Stenungsund

Fiskar du utan guide och behöver tips och vägledning för att lyckas med ditt havsöringsfiske så kan vi rekommendera ett besök på Björns fiske och Jakt i Stenungsund.

Butiken är en naturlig mötesplats för havsöringfiskare i området och fungerar som vårt lokala Fiskecenter. Där finns ett brett sportfiskesortiment med allt du kan tänkas behöva från flugbindningsmaterial till färdiga flugor, beten, flug- och haspelfiskespön samt fiskekläder, vadarbyxor och vadarskor.

Personalen har god lokalkännedom och hjälper dig gärna och tipsar om vilka områden som fiskar bra just nu. I butiken kan du även få rekommendationer på tillgängliga fiskeguider i det området du vill fiska.

Björns Fiske och Jakt

Strandvägen 14 Stenungsund

+46(0)303-843 40

www.bjornsfiskeojakt.se

14 HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN

2022

September 2022

Förstapris 50 000kr

www.seatroutworldchampionship.se

Preliminärt schema

Havsörings VM i Stenungsund september 2022.

Ta chansen och anmäl dig och delta i det här fantastiska eventet som kommer hållas i en av Sveriges vackraste fiskemmiljöer, Bohusläns fjordområden.

Vi fiskar individuellt, från båt eller från land, med ett spö och ett artificiellt bete, med fluga eller spinn. Den längsta havsöringen vinner förstapriset på 50 000kr och tar hem VM-titeln.

Anmälningsavgiften är 1500kr (prel.). Välkomstdrink och middag fredag och lördag ingår.

Anmälan sker via: www.seatroutworldchampionship.se Bokning av boende sker separat - se hemsida

Fredag

15:00 Incheckning Stenungsbaden för er som bokat boende

18:00 Mingelmiddag minimässa Kookaburra

19:30 Obligatoriskt informationsmöte

22:00 Avslutning - fortsatt mingel på hotellet om man vill

Lördag

07:00

08:00

16:00

15:00-17:30

18:30

19:00

22:00

Registrering utdelning av tags

Gemensam start

Tävlingen slut - tag inlämnad i tid

Afterfish på Kookaburra

Fördrink på hotellet

VM bankett och prisutdelning - Gripsholm

Fortsatt fest på hotellet

Fotograf: Jonas Nordigårds

Höstfiske

16 HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN

När vattentemperaturen sjunker i slutet av augusti rör sig öringarna tillbaka in mot de landnära grundområdena. Många av de platser som varit omöjliga att fiska på grund av för mycket vegetation sommartid brukar bli fiskbara igen mot slutet av september när den kallare vattentemperaturen och de kortare dagarna gör att vattenväxterna ruttnar ner och öppnar upp de grundare fiskeområdena igen. Det bästa brukar vara en riktig höststorm några veckor innan säsongsavslutningen som spolar rent bottnarna. De öringarna som gör sig redo för leken i oktober och november får nu en färggladare teckning och hanarna utvecklar en krok på underkäken. Det här är en härlig tid med välmatade havsöringar i toppkondition som nu äter upp sig lite extra inför leken.

Fiskeplatser

Strömsatta tångbälten och grunda rev där öringen enkelt hittar mat när tidvattnet för med sig räkor, märlor och småfisk är ett exempel på en bra fiskeplats. Öringen rör sig närmare bäck och åutlopp och att fiska grundområden och branter inomnågon kilometer från utloppen är ofta ett bra framgångsrecept.

Många öringar väljer att inte leka och de är fortfarande silverblanka. Vill man främst ha blank fisk väljer man att fiska längre ut, djupbranter och strömsatta landlinjer med pålandsvind är fortfarande heta fiskeplatser ända tills säsongsavslutningen i slutet av september.

HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN 17

Landfisket är bra längs hela Bohuskusten under hösten. Det innebär att ett uppsökande fiske där man betar av heta områden och byter fiskeplatser tills man får kontakt med fisk är fortfarande en teknik som brukar ge bra utdelning. Öringen har en förmåga att röra sig över stora områden. En vik som fiskar bra en dag kan vara fisktom en annan så det gäller att vara öppen för att byta platser om man vill maximera sina fångstchanser.

Båtfiske

Att fiska från båt eller kajak har ofta stora fördelar då man snabbt kan täcka av stora områden genom att lägga kilometerlånga drifter eller byta sida på en fjord om ena sidan visar sig fiska dåligt. Fjordguiderna fiskar oftast med frontmonterade elmotorer på sina båtar. Det gör att man enkelt kan lägga drifter och navigera i grundområden som kan vara svårtillgängliga med vanlig båtmotor. En fördel med elmotorer är ett tyst och miljövänligt alternativ som minimerar bränsleåtgången under en fisketur.

Det finns inga turregler i havet men eftersom det är enklare för en båt att byta fiskeområde

så är tumregeln att man i möjligaste mån försöker hålla ut för eventuella landsfiskare om man skulle hamna på samma plats.

Beten och flugor med UV-färg

Färger på beten och flugor är oftast inte avgörande men vissa dagar kan det vara ett framgångsrecept att gå mer mot klara vårfärger som orange, chartreuse eller rosa. Fiskar man fluga så är ett bra tips att alltid försöka binda in lite ultravioletta färger i flugorna. De material som är ultravioletta kan man enkelt identifiera med en UV-ficklampa. Den här typen av produkt går att köpa i fiskebutiker som har flugbindningsmaterial. Det finns även havsöringsdrag med UV och det är alltid hett att använda beten med UV-inslag. Det här gäller för både vår, sommar och höst.

Från den 1 oktober inträder fiskeförbud och sen får havsöringen vila fram till säsongspremiären den 1 april.

Vill ni fiska med någon av våra Fjordguider under premiärmånaden är det alltid bra att var tidigt ute med eventuella guidebokningar.

18 HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN
HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN 19

Fiskevård

- en förutsättning för starka havsöringsbestånd

Dan Calderon följer en mindre bäck uppströms och bedövar havsöringssmolten med el innan han fångar upp dem för mätning och räkning.

20 HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN

En av nyckelfaktorerna till det livskraftiga havsöringsbeståndet som finns längs Bohusläns kuster är den stora reproduktionen av vild havsöring i de bäckar och åar som mynnar i havet. Det görs inga stödutsättningar av havsöring i området utan all öring vi fiskar på kommer från hundratals havsöringsförande vattendrag längs kustbandet och ute på öarna som varje år producerar miljoner med havsöringssmolt som återvänder till havet för att växa till sig.

I Bohuslän är havsöringsfisket helt fredat för fiske från den första oktober till och med den 31 mars. Öringen leker i områdets strömmande sötvattendrag under oktober och november och det är många lokala sportfiskare som lägger ner ideella arbetstimmar på att se till att det är minimalt med vandringshinder och rena, fina lekbottnar i bäckarna tills det att havsöringen återvänder till sina lekområden.

Vi Fjordguider har exempelvis engagerat oss i ett antal bäckar där vi tillsammans hjälps åt att åtgärda hinder och jobba med att maximera förutsättningarna för den fisk som kommer tillbaka för lek. Att lägga ut lekgrus som ökar fiskens möjligheter att hitta bra platser att gräva ner sina ägg på är ett exempel på en åtgärd som ger effekt.

En annan viktig del i fiskevården är att mäta resultaten så man ser att de åtgärderna man gör får önskat resultat. Ett bra sätt att mäta en insats är att elfiska och räkna havsöringssmolt före och efter man genomfört åtgärder. Om man räknar antalet smolt på en bestämd sträcka av en bäck kan man snabbt se om åtgärden fått önskad effekt.

En spännande insats som vi börjat jobba med i området på senare år är att anlägga våtmarksområden som är tänkta att ge bäckarna en jämnare vattenföring under året. Torkar en bäck ut en sommar så riskerar tyvärr all smolt att dö och då kan en lyckad lek under hösten helt slås ut. Har man skapat en våtmark längre upp i ett bäcksystem så får man ett jämnare vattenflöde som ger bättre förutsättningar för bäckarna att klara även en längre torrperiod.

Fiskevård i sötvattendragen tillsammans med bra regler för uttag av fisk i havet säkrar att vi bibehåller ett livskraftigt bestånd att sportfiska efter. Vill ni läsa mer om de åtgärder vi gör eller bidra till fiskevården i området så besök www.havsoringsvagen.se för mer information.

HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN 21
Fotograf: Jonas Nordigårds

Letar du efter ett boende med närhet till fisket?

Få hjälp med Turistinformation

Bohuslän erbjuder ett outstanding utbud av havsnära boenden och restauranger. Förutom ett fantastiskt havsöringsfiske som sträcker sig längs hela kustlinjen finns det även mängder med andra aktiveter förutom fisket om du väljer att ta med dig sambon eller familjen på ditt fiskeäventyr. Längs sträckan finns det allt från campingar och stugboenden till lyxiga strandhotell med full service och egna bryggplatser i anslutning till boendet.

Gillar man god mat är området känt för sina många restauranger, lokala gårdsbutiker och fiskhandlare. Låt dig inspireras och hitta ett boende som passar dig på bohuslan.com.

Strömstad och Kosteröarna

vastsverige.com/stromstad

Fjällbacka och Grebbestad

vastsverige.com/tanum/

Munkedal och Kynnefjäll

vastsverige.com/munkedal/

Smögen

vastsverige.com/sotenas/

Lysekil och Skaftö

vastsverige.com/lysekil/

Uddevalla och Ljungskile

uddevalla.com

Orust, Tjörn, Stenungsund, Marstrand & Kungälv

sodrabohuslan.com

22 HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN

Blåser havsfisket bort?

Fjordguiderna

tar er gärna med på insjöfiske

HAVSÖRINGSVÄGEN MAGASIN 23

Testa havsöringsfiske i Bohuslän

Läs mer om fisket på www.havsoringsvagen.se
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.