Page 1

2018

ii

Masstidning ÖPPETTIDER

Fredag 16 mars 09.00-18.00 Lördag 17 mars 09.00-18.00 Söndag 18 mars 10.00-16.00 Entrépriser: Köp på plats vuxen 190 kr Köp på plats familj 2 vuxna+2 barn 450 kr Barn & ungdom 7-17 år 90 kr Barn under 7 år Gratis OBS-En entré gäller 3 dagar

MÄSSKARTA SCENPROGRAM FÖRELÄSNINGAR INTERVJUER ARTIKLAR KURSER

STOCKHOLMSMÄSSAN 16-18 MARS


..

Välkommen

Sportfiskemässan 2018 slår nu upp dörrarna och vi kan i år erbjuda er besökare ett oöverträffat utbud för alla typer av fiske. Vi har en bra mix av utställare som täcker alla intressen inom sportfisket. Vill du klämma och känna på de senaste nyheterna så ta chansen att besök leverantörsmontrarna och prata om produkterna med branschprofilerna som varit med under utvecklingen. Är du mer gör-det-själv-typen? På mässan finns fler betesbyggare, flugbindare och andra hantverkare än någonsin. Gillar du filmer, böcker och artiklar så är de flesta mediaföretagen med på mässan. Flera av de största reseföretagen finns också representerade med sina fiskedestinationer. Tag gärna med familjen på mässan. Det finns ett stort utbud av aktiviteter med bland annat V-logg workshop för dig som gillar blogga, en flugfiskeskola, en barnfiskeskola, ungdomsaktiviteter, ett metetorg, en betesbyggargata och en kastbana för flugspön. Gillar du bygga egna beten ska du ta en titt på Betesbyggarkiosken där man kan köpa grejer för betesbyggnad. Läs mer på www.sportfiskemassan.se för att se hela utbudet. Vi i branschen ser fram emot att leverera er en riktigt bra mässa och hoppas att ni inte missar chansen att träffa oss och möta likasinnade sportfiskefantaster. Häng med på mässan och hjälp oss att göra årets mässa till en show utöver det vanliga.

trender Är du sugen på riktigt fräck sportfiskebåt? Sportfiskemässan erbjuder ett otroligt utbud av både sportfiskebåtar och marinelektronik. Vill du få ett helhetsgrepp om det senaste på marknaden så är mäs�san helt rätt plats att besöka. Ta även chansen och träffa dina favoritfiskeprofiler och snacka fiske med dem. Gädda och abborre är fortsatt en supertrend och på mässan kan ni bland annat träffa de som varit med och tävlat i Fly vs Jerk och Perch Pro tidigare under året.


STOCKHOLM 16–18 MARS

branschen tycker till

1. Vad är er mest ökade trend just nu?

2. Vilken är er mest spännande nyhet för i år?

3. Vad får man inte missa på mässan?

Jag skulle nog säga att vår största trend just nu är att intresset för att börja flugfiska är otroligt stort. Fler och fler är sugna på att prova på och lära sig något nytt och häftigt, men även av att bli en del av den fina gemenskap som finns i flugfiskets värd.

Vi har under några år jobbat hårt med premiumsegmentet på både spön och rullar, flera av dessa produkter finns redan på marknaden men XO rullar och tvåhandsspön har precis anlänt och detta är något man inte ska missa. Costa har även släppt en helt ny lins till 2018 och världens bästa fiskeglasögon har blivit än bättre. Välkomna in och testa och upplev verklig klarhet och linsteknologi.

Fly Vs Jerk finalen på fredagen är alltid en höjdare. Möjligheten att lära sig flugfiske och flugbindning två gånger om dagen är också något jag inte tycker man ska missa om man är sugen på att prova. Sen är det ju alltid trevligt att komma förbi vår monter och hänga lite.

Vi ser att laxfisket med lättare tvåhandsspön blir mer och mer populärt nu. Vårt prisvärda Q-spö i klass 8, 13,2 fot sålde slut på nolltid förra säsongen.

Vårt nya linkoncept för tvåhandsfisket ”Synchro Dynamic System” som innehåller ”Scandi Multi-tipsystem”, ”Switch” och ”Skagit”.

Den otroligt prisvärda spöserien ”Q”, samt linkonceptet ”Synchro Dynamic System”.

Det har varit en stadig utveckling inom flugfisket på alla områden de senaste åren. Men en trend som säkert kommer få sitt genombrott 2018, är fisket med korta klumpar(Shooting Heads), för lätta linklasser från #4-6. Med de här linorna blir det enkelt att fiska HÅKAN NORLING i stort sett var som helst med vad Guideline som helst.

Då får jag säga de nya ULS Multi Tip och ULS 3D+ linorna som är helt unika. Passa på att bli först med att provkasta linorna på mässan!

Missa inte dom häftiga drömfiskebåtarna och landets bästa betesbyggare. Ta med barnen på Fiskeskolan. För dig som vill prova på flugfiske så kan du lära dig kasta och binda din första fluga. Det är mycket mer som händer under mässan. Mitt tips är att du kollar igenom mässtidningen noga. Det finns garanterat många aktiviteter som intresserar dig.

Predatorfiske! Det handlar mycket om abborrfiske men även fisket efter gädda och gös är stekhett. Det kommer hela tiden nya infallsvinklar och trender. Just nu är det mycket fokus på små lågprofilrullar och nätta PER WESTERLUND spinnspön för abborrfisket. BIOS

Orvis Helios 3 är nog det som de flesta flugfiskare vill får möjlighet att se och känna på. Hela Orvissortimentet hittar man i Sportfiskebutiken Tajtlajn’s monter C10:29 vid kastbanan

Ta tillfället att besöka isfisketorget, det har hänt så mycket på utrustningssidan de senaste åren. Isfattiga vintrar har gjort att många butiker söderut inte har uppdaterat sig och här kan man får se det senaste från flera olika företag.

Vi ha många spännande nyheter men våra nya Abu-spön Mass Beat, Hornet Stinger Plus och Rock Sweeper med PowerLux nanoteknik från 3M och komponenter från Fuji är riktigt heta. Den nya Revo 4 serien med lågprofilrullar är också trendsättare bland lågprofilrullarna på världsmarknaden. Och sist men inte minst den uppgraderade Hi-Lo serien med vobblers där den maffiga 20-centimeters modellen gör serien komplett för alla typer av predatorfiske.

Missa inte att registrera dig i Abu:s eller Lowrance monter där du med din inträdesbiljett kan vara med i en tävling och vinna en guidad fisketur med Tobias Fränstam samt fiskeutrustning från Abu Garcia till ett värde av 5 000 kronor!

NIKLAUS BAUER Fly-Dressing

ANDREAS LUNDBERG Loop Tackle Design

PÄR LINDBERG ABU

Vi på Abu ser ett ökat intresse för abborrfisket. Bland annat så är det fler och fler som fiskar abborre med olika typer av hårda beten som som vobbler, mindre jerkbait och hybridbeten. Det är kul att abborren blivit så populär då den finns i så många vatten i vårt avlånga land. Vi ser även att skeddragen ökar i popularitet för fiske efter gädda och öring. Kul att gamla klassiker som Atom-draget och Toby fortfarande är heta beten och fångar fler fiskar än många modernare beten.

4 SPORTFISKEMÄSSAN 2018


Flugfiske

Sportfiskemässan är årets viktigaste mötesplats för flugfiskare. Här hittar man de ledande flugfiskeföretagen och det finns ett brett utbud för såväl nybörjare som inbitna flugfiskare. Lär dig tips och trix från några av våra bästa flugbindare och träffa alla fiskekändisarna. Är det dags att uppdatera fiskeutrustningen inför kommande säsong? Då kan du besöka exempelvis Vision, Guideline, Hardy eller Loop som visar sina hetaste spön och nyheter. Både på kastbanan och i deras egna montrar.

Flugbindargata

Kastkurser Varför inte prova på flugfiske? På mässan finns det nybörjarkurser varje dag, både för killar och tjejer. Det går även utmärkt att låna med sig spön från leverantörerna och prova senaste spöna och linorna på den väl tilltagna kastbanan. Tid ca 1 1/2 timma per tillfälle

Fotograf: Stinger Productions

Lär dig tips och trix från några av våra bästa flugbindare. På flugbindargatan finns ett flertal av våra mest välrenommerade flugbindare som binder allt från lax- och gäddflugor till torrflugor och nymfer. Ta chansen och bind din egen fluga med en känd flugbindare.

Tider för tjejernas flugkastarkurs är:

Tider för killarnas flugkastarkurs är:

Fredag: 12.00 Loop & 14.30 Vision Lördag: 12.30 Loop & 16.30 Vision Söndag: 13.00 Loop/Vision

Fredag: 10.30 Guideline & 13.30 Hardys Lördag: 10.30 Hardys & 15.00 Guideline Söndag: 11.45 Guideline/Hardys

Vision/Loop lär dig grunderna i flugkastteknik och hjälper dig binda en fluga. Därefter får ni testa lajv vid kastbanan. Anmälan sker i Loops eller Fly Dressing/Visions monter. Det här är något ni flugfiskesugna tjejer inte får missa

Guideline/Hardy lär dig grunderna i flugkastteknik och Mattias Drugge från Hardys/Håkan från Guideline – hjälper dig binda en fluga. Därefter får ni testa lajv vid kastbanan. Kom till Guidelines eller Hardys monter och anmäl er.

6 SPORTFISKEMÄSSAN 2018


Fotograf: Jonas Nordigårds

casting cup Edgeflyfishing Casting Cup är en av mässans största publikmagneter och i år blir det nionde året i rad som tävlingen avgörs på mässgolvet. Alla som vill kan vara med och utmana ett flertal av våra bästa flugkastare. Vi tävlar som vanligt i tre disipliner: One Shot, Switchcast och Trout Distance. Varje dag är det kval på förmiddagarna och finalen går under eftermiddagen. Ta chansen och delta själv eller var med och heja fram deltagarna i publikhavet som omger kastbanan.

Destinationer och guider

Arctic Heli Bergs Kommun – Fiska i Berg Camp Halibut Charterfiske.se Din Tur Drömfiske Jämtland Härjedalen Hökensås Sportfiske Johan Broman Kallax Flyg Laxvikens Fiskecamp Nordic Footprints Sorsele Kommun Sveriges Organiserade Fiskeguider Sweden fishing Visit Åland Wild Fish Sweden

SPORTFISKEMÄSSAN 2018

7


8 SPORTFISKEMÄSSAN 2018


Träffa Perch Pro Teamen På Sportfiskemässan ges en unik möjlighet att träffa de flesta företag och profiler som är verksamma i sportfiskebranschen. Inget annat event lockar lika många av våra fiskekändisar och i år kan ni exempelvis passa på att träffa Teamen som var med i abborrtävlingen Perch Pro som sändes på Kanalgratis fram till början av februari. I år var det fyra lag som var med och det var tillåtet att fiska i hela Europa.

Lag och monternummer Vision/Fly Dressing C12:41 CWC C15:39 Sporting C14:31 Illex/Gunki

Vill du veta mer om tävlingen och se avsnitten så gå in på www.kanalgratis.se och se den spännande filmserien. Och vem vann? Tjuvkolla på nätet eller fråga teamen på mässgolvet.

På bilden ser vi Steffen Jensen och Daniel Bergman i Team Vision/Fly Dressing. Daniel och Steffen var det enda teamet som fiskade med flugspön och specialbundna abborrflugor. Titta gärna in i Visions monter och diskutera abborrflugfiske och vilken teknik och utrustning man använder för att lyckas bäst med sitt fiske.

SPORTFISKEMÄSSAN 2018

9


Drömfiske i Arjeplog

Låt oss guida dig till ett minne för livet! Arctic Hunting & Fishing

Fotograf: Arctic Hunting & Fishing

Röding, öring och harrfiske med guide i Arjeplogsfjällen. http://www.arctichf.com +46 (0)70 391 26 98 +46 (0)70 312 51 83

10 SPORTFISKEMÄSSAN 2018

ACWA Fishing

Gäddfiske och trolling med guide i Arjeplogs fjällnära skärgård. http://acwafishing.com +46 (0)73 846 27 62


Unik skärgård i fjällmiljö Arjeplogs fjällnära skärgård är en miljö utan motstycke. Stora och djupa sjöar som Hornavan, Uddjaur och Tjeggelvas trängs med nästan 9 000 andra vatten, prydda av öar, holmar, kobbar och skär. De tre älvdalarna för Skellefteälven, Piteälven och Laisälven har alla sin egen karaktär och dragningskraft. Historiskt var sjösystemet vägen för resenärer och transporter. På vintern färdades man över isen och på sommaren åkte man på vattnet. Strömmarna drev kvarnen, smedjan, smältverket, sågverket och fungerade som kylvatten till brännvinskokaren. Nu för tiden är isarna underlag för stora banor för test- och nöjeskörning med bil, medan landskapet sommartid är en populär lekplats för aktiviteter för både närboende och besökare.

Fisket är förstås otroligt eftertraktat och vattnet inbjuder också till långa turer i kajak, som delmål att vandra mellan eller för ett dopp i midnattssol efter ett avslappnande bad i en vedeldad bastu. En del vatten ligger så avlägset att en helikoptertur är bästa alternativet, andra är så lättillgängliga att barnvagnar, rullstolar och andra hjulburna enkelt tar sig dit. Landskapet är kuperat, men också öppet. Oavsett om du befinner dig på ett vatten eller på höjden mellan två sjöar har du goda chanser att se ut över stora delar av fjällvärlden hela vägen till Norge. Och en sak är säker, du kan stanna här länge utan att se ut över samma vatten två gånger.


PROGRAM FREDAG

STOCKHOLM 16–18 MARS

SCENPROGRAM 10:30-10:50 PRISUTDELNING MED SAVE THE BALTIC SALMON 11:00-11:20 ÖRINGFISKE, HEMMA OCH UTOMLANDS 11:30-11:50 TONFISKPROJEKTET 12:00-12:20 SÖTVATTEN – EN VÄRLD AV LIV 12:30-12:50 INTERVJU MED STEN FROHM 13:00-13:40 SPORTFISKE SOM LANDSBYGDSUTVECKLING

13:45-13:55 UTDELNING UR FISKEVÅRDSFONDEN 14:00-14:20 FÖRBÄTTRA DITT KAST MED TELLIS 14:30-15:20 MARTIN FALKLIND & JAKUB VAGNER 15:30-15:50 TORRFLUGEFISKE MED JOHAN KLINGBERG 16:00-16:20 TIDERNAS STÖRSTA SVENSKA GÄDDOR 16:30-17:30 FLY VERSUS JERK 2018

SPECIALFISKETORGETS LILLA SCEN

AKVARIET

11.00 Tonfiskprojektet i Sverige – Robert Hellberg

11:15-11:30 11:40‐11:55 12:05-12:20 12:30‐12:45 12:55-13:10 13.45-14.00 14:10‐14:25 14:35-14:50 15:00‐15:15 15:25-15:40 15:50‐16:05

12.00 Kajakfiske med Europa 2:an – Mikael Puhakka 13.00 Ekolodskurs som tar dig till nästa nivå – Bo Hall 14.00 Hälleflundra igår, idag, i morgon! – Kristian Keskitalo 15.00 Vertikalfiskets hemlighet – Cecilia Grönberg 16.00 Gäddfiskarens specialknep – Tobias Fränstam/ Håkan Fransson

KASTBANAN 09:00‐10:30 Edgeflyfishing One Shot Competition 2018 KVAL 10:30‐10:50 KURS Flugkastning för killar 11:30‐11:45 Vision 12:00‐12:20 KURS Flugkastning för tjejer 12.45-13.00 Hardy Flyfishing Mattias Drugge 13:00‐13:15 FFI Instruktörer – Thomas Berggren & Mathias Lasu 13:15-13:30 Bios 13:30‐13:50 KURS Flugkastning för killar 14:00‐14:15 LOOP 14:30-14:50 KURS Flugkastning för tjejer 15:00‐15:30 Edgeflyfishing One Shot Competition 2018 FINAL

Darts Bios Vision Abu Svartzonker CWC Vision Abu CWC Bios Navico

DRAGBASSÄNG

11.00 – 11.20 Kanalgratis 11.30 – 11.50 Darts Pro Team 12.00 – 12.20 TGC 13.00 – 13.20 Kanalgratis 14.00 – 14.20 Darts Pro Team

KAJAKFISKETORGET

Kajakfiskemagasinet intervjuar landets kajakfiskeprofiler kl 10:30, 13:30 och 15:00 samt ha ett scenprogram varje dag på Kajakfisketorget. Exempel på profiler på scenen: Albin Sharghi, Tommy Lönnebacke, Tommy Blommander, Felix Frey, Anton Tsvetkov


Axiom är Raymarines nya revolutionerande serie multifunktionsdisplayer. Med högre prestanda, intuitivt och användarvänligt gränssnitt ger Axiom dig spjutspetsteknologi för oöverträffad kännedom om allt som händer både över och under vattenytan. • • • • •

Enkelt gränssnitt med nya och snabbare operativsystemet LightHouse 3 Finns tillgänglig med inbyggt RealVisionTM 3D Sonar Extrem prestanda med quad-core processor ”Fyra-i-ett” bredspektrums CHIRP givare Stilren och robust glasskärm som passar alla typer av båtar


Predatorer Predatorfiske är hetare än någonsin och på mässan hittar du de flesta av de absolut kunnigaste fiskarna. Lär dig nya trender, hitta rätta utrustningen och passa på att träffa och prata med fiskarna du brukar läsa om i magasin och på webbsidor.

På mässan finns bland annat föreläsningar och ett fantastiskt utbud till alla typer av fiske. Flera av våra mest välsorterade sportfiskebutiker är på plats och mässgolvet erbjuder ett otroligt välsorterat predatorsortiment.

Testa drömspöt De ledande grossisterna ställer ut på mässan så ta chansen och kläm och känn på årets nyheter. I leverantörsmontrarna hittar du flera av våra mest kända fiskeprofiler och de hjälper dig gärna med tips om vilka utrustningar som kommer passa bäst för just ditt fiske. En nyhet för i år är en 50 meter lång spinnfiskebana där du kan provkasta spinn och haspelspön.

Isfisketorget Det är många som har önskat att isfisket ska få en större del på mässan och en nyhet för i år är att vi har byggt upp ett isfisketorg för er som vill se det senaste som isfisket har att erbjuda.

NYHET på mässan 14 SPORTFISKEMÄSSAN 2018

www.facebook.com/ sportfiskemassan www.instagram.com/ sportfiskemassan www.twitter.com/ sportfiskemassa

Läs mer om mässan på www.sportfiskemassan.se

Nya utställare 2018 Yamaha Center Stockholm, UMS Almuminiumbåtar, Mercury, Svivlo, Hook Me Up, Traper, Nils Master and Bete, Fish Partner, Alutroll, Harvest Tackle, Icross Flyfishing, Intropris, Interfiske,Roland Jonsson Art Design, Kajakeriet, Kajaktjänst, Kayakstore, Best Fishing Crew, Fiske.se, Stockholms Fiske & Fritid, Tjäder-Läder, Vallure, Zpey, And Pash, Art Merk Studio


Se framträdanden från artister och lyssna på fiskekändisarnas föredrag

Fotograf: Stinger Productions

stora scenen På Stora Scenen har vi alltid ett gediget program med föreläsningar och aktiviteter. Bland annat kommer den världsberömde äventyraren och ”Big Fish Man” Jakub Vagner att gästa oss alla dagar på Scenen. Jakub har dessutom en egen monter där ni kan besöka honom och få ett personligt samtal på mässan. På fredag den 16 mars kommer finalen av Fly vs Jerk gå av stapeln med alla deltagarna live på plats. Lördag den 17 mars kommer vår auktion till förmån för Älvräddarna att äga rum kl 14.00 och på söndagen kommer allas vår Markoolio och gästar Scenen

Specialfisketorget

Det blir föreläsningar från olika resmål, 350 kilos tonfiskar fångade i Sverige, gäddspecialister som avslöjar de bästa knepen, ekolodskunskap du inte kan vara utan, hälleflundrafiskarens specialknep, vertikalfiskets hemligheter och kajakfiskets grymma storfiskare berättar allt.

SPORTFISKEMÄSSAN 2018

15


Premiärvisning av finalen på mässan

Nu är det dags att se vilket team som som tar hem segern i årets upplaga av Fly Vs Jerk. Fredagen den 16 mars kommer vi ha exklusiv premiärvisning klockan 16:30 på Stora Scenen. Se finalavsnittet tillsammans med deltagarna och bli först med att få reda på vem som går segrande ur striden i Fly vs Jerk 9! Vi kan garantera en rafflande final med mycket fiskeglädje. Har du inte sett de tidigare avsnitten så finns de på www.kanalgratis.se

16 SPORTFISKEMÄSSAN 2018


Fiskeäventyr

Letar du en spännande fiskedestination att besöka? Vi tipsar gärna om Åland som erbjuder en häftig skärgårdsmiljö med mycket fina fiskemöjligheter. Området är sedan länge känt för sitt fantastiska gädd- och abborrfiske men även havsöringsfisket håller hög klass med både stora individer och mycket fisk. På mässgolvet hittar ni representanter från Visit Åland som har koll på guideutbudet och vilken säsong som är lämpligast för ett besök beroende av vilken art som lockar mest. Under senare år har man jobbat mycket med miljön för att ytterligare stärka fisket på Åland. I år är det exempelvis med representanter i montern som kan berätta om pågående arbeten med gäddfabriker och havsöringsåar som åtgärdats för att maximera lekmöjligheter och smoltproduktionen. Vill du läsa mer om fisket på Åland så kom till monter C06:38 eller kika in på www.visitaland.com

18 SPORTFISKEMÄSSAN 2018


#alandfishing

Vi säljer kompletta fiskepaket med stuga, båt, motor, bränsle, fiskekort, linne, bastu och slutstädning. Du kan även boka din fiskeguide hos oss.

Boka ett möte med våra gäddor i vår! Gäddan krånglar inte till det. Den finns både inomskärs och ute till havs och den kan fiskas både med spinn och fluga. Och om du skulle få nog av gäddor – ja då finns det även abborre och havsöring! Välkommen till sportfiskarnas Åland!

Tel. från Sverige 08 452 4273 Tel. från Finland 018 26126 booking.aland@vikingline.com Vikingline.se/fiske Vikingline.fi/fiske

Boka på 0175-258 00 eller se eckerolinjen.se/fiske för mer information


Mässk L a d d ru m

H M

A V -te k n k i

V V S

C17:21

Fishline Förråd 4x3 C13:41

C14:48

C14:41

5x2

3x2

C11:51 C11:50 C11:52 Danielsson Laxviken Fiskecamp 7x2 Flyfishing 5x2

C07:45 7x2

C10:50

C10:52

9x2

C11:49

C12:49

C10:48

C10:49

C11:48

Viltmat

UNGDOMSGATA

10x8

8x8

C12:41

C14:40

8x14

8x8

Mallgårds Rökeri 6x2

9x8

2,5x4

METETORG

3x8

C08:44

C10:41

2,5x5

C08:41

16x6

4x14

12x6

4x11

5x3

8

C16:31

8x3

Edgeflyfishing Casting Cup KASTBANA

C15:31

C16:30

KAJAKFISKESCEN

8x4

C15:30 9x8

C16:29

8x4

4x5

8x8

C15:29

C17:24

C13:28

6x6

16x7

3x7

C16:20

7x10

C14:20

C15:21

9x2

C17:20 Svartzonker & Betesbyggarkiosken9x3

10x5

8x8

7x10

7x6

Tajtlajn

C10:21

SCEN

2,5x8

6x5

C07:29

FLUGBINDARGATA

3x2

C09:22

SPÖBYGGAR GATA

PROVA PÅ ATT BINDA EN FLUGA

5x6

3x7

C09:21

C09:20

12x14

C

9x9

7x7

C

6x7

C07:23 C07:20 Navionics 3x5

Flugfiske i Norden 16x10

7x6

C07:31

C09:28

C09:23

2x9

2x

3,7x7,3

3x8

C10:28 C09:29 Harrkungen/ LTS 5x3

12x2

SPECIALFISKETORG

Upplev

C13:27

C10:29

C09:31

4x2

10x6

C11:21

8x8

C14:21 C17:22

C11:29

Tackelsnack

6x3

Barn mellan 7-12 år ”Bygg din egna spinnare” med Dennis Schulz

C13:29

C14:28

C14:29

DRAGBASSÄNG

9,1x4,6

6x4

3x19

50x20

8x20

2,5x4

Testbassäng 8x3 kajak

C07:30

C09:30

C09:37

Traper

C17:28

m

14x3

2x3

Kajakeriet

BETESBYGGARGATAN

4x6

Din Tur

C06:

2,5x4

C07:35 TrampKAJAKFISKETORG kajaker.se 6x5

C16:32 C15:33 9x11

C

C07:39

C09:38 C08:32 Kajaktiv/ Nucanoe Feelfree Kayaks Sverige

C10:30 C09:39

C10:31

16x11

C

6x12

2,5x5

4x3

C16:41

C14:31

C08:40

9x11

9x15

C

Ko Uis

C07:41

C10:40

C08:43 10x6

3x2

C08:46 C07:43

C08:45

4x3

Hardy Flyfishing

C15:39

C07:49

Konfektus

5x2

FRITIDSFISKARNA 16x14

C08:48

11x2

FLUGBINDARGATAN

B y g g

C16:49

2x7

Nordic Footprints

DRÖMFISKEBÅTEN

S o p ru m

EUROPAS STÖRSTA AKVARIUM

C12:59 C12:54

10x2

16x2

E L

J:son Sweden

C15:57

C15:41

W re i

15x2

S o p ru m

C13:50

C16:50 C17:37

H M

STOCKHOLM 16–18 MARS

Darts

C07:21

3x7 2x16

3x4

3x9

6x5 2x57

C10:20

C11:10 29x2

8x2

C10:10

Sorsele 5x2

C09:10

C0

7x2

6x2

6x2

C

R E S T A U R A N T R E S T A U R A N T C A F E C

R E S T A U R A N T B U R G E R R E S T A U R A N T

h ä r.

h ä r.

m o n tra r

m o n tra r

O B S ! In g a

O B S ! In g a

WC

WC

C09:12

C09:14

8x2

RESTAURANG CAFÉ

RESTAURANG BURGER

WC

W C

C12:10

O B S ! In g a

Reverse Noa PikeFly Aluminium 3x2 3x2

m o n tra r

5x2

h ä r.

C15:12 C15:10

C15:18

W C

4 0 4 0 6 5 0 0

W C

h = b =

C2

4 0 4 0 6 5 0 0

P C3

SPORTFISKEMÄSSAN 16-18 MARS 2 PÅ STOCKHOLMSMÄSSAN

UTSTÄLLARE E M P T IE S

3 0 0 0 H ö d j

F O R K L IF T S W O R K S H O P

S P T O A G D IE E

C14:41, C14:40 C15:41 C05:50 C04:35 C05:34 C03:39 C03:30 C04:31 C03:28 C06:39 C16:49 C17:21 C15:57 C17:21 C03:34 C16:30 C17:21 C03:46 C17:21 C17:21 C17:21 C05:10 C03:50

20 SPORTFISKEMÄSSAN 2018

Comstedt CWC Dahlströmsflugan Daiwa Danielsson Flyfishing Darts Din Tur Dittdrag.Se Doyle Shads and Scraps Dragbassäng Drömfiske Jämtland-Härjedalen Drömfiskebåten Eastfield Edgeflyfishing Esox Gear FFI - Fly Fisher Fish Partner Fisherman´s Friend Fishline Fiska i Berg Fiske.se Fiskejournalen Fiskekonservator Lubbe

C14:28 C15:39 C17:21 C16:49 C11:51 C07:20 C16:32 C16:29 C17:21 C15:29 C06:41 C07:41 C16:20 C13:28 C17:21 C11:50 C06:50 Entréhall C13:41 C05:38 C06:34 C05:50 C06:36

Fiskevårdslinjen Blekinge Fjällorna Fladen Fishing Flugbindargata Flugfiske i Norden Foto utställning - Johan Hammar Freewater pictures Fritidsfiskarna Garmin Girlsfishingcrew Gnaga Lures Gruffdraget Grundéns Guideline Sweden Gäddgapet Harrkungens Fiske Harvest Tackle Havs- och vattenmyndigheten Hi level Holme Baits Hook Me Up Huntyards & Berras Hökensås Sportfiske E M P T IE S

C L O A R K O O M E A S T C

Abu Garcia - Hardy Flyfishing Akvariet Allt om Flugfiske Alucat Alutroll American Tackle Company And Pash Arctic Heli Art Merk Studio Avanza Kayak & Outdoor Best Fishing Crew Betesbyggargata Bios Bjerks Bo Wessman Borgs Motor Brunnberg lures Bränna Gårdsmejeri BS Lures Caesar Lures Calmbaits Camp Halibut Communitygata

C03:32 C05:36 C14:48 C09:28 C09:20 C01:20 C05:30 C11:48 C15:21 C05:36 C17:21 C17:21 C17:24 C10:41 C17:21 C09:29 C09:10 C05:37 C10:28 C17:21 C15:18 C16:50 C08:43


karta C03:46 Bränna 4x2 Gårdsmejeri

C03:44 Stay Dry

C03:39

B y g g

C03:41

2x5

C03:42 TGC

5x3

5x3

C03:37

C06:40

Informations monter 8x2

2x3

C03:40

Katlov C06:42

C05:41

Lasses Flugaskar

5x7,5

2x3

C03:38

Ulf Löfdal

8x2,5

2x3

Aluminium

C03:34 Bo

båtar

8x2,5

8x3

7x5

9x14

Wessman

5x6,5

2x3

C03:32

Fiskevårdslinjen Blekinge

2x3

C03:28

Art Merk

2x3

C03:26

5x8

C03:24

2x3

T 7

5x11

8x3

3x4

5x8

C05:35 Svenska Gäddklubben 7x3 C05:33 7x4

5x4

C03:31

C04:33

2x7

C04:31

C03:23 Spinfish Studio

5x4

5x3

W C

C05:34

C05:32 C05:30 Stockholms Freewater Knivfören.

W C

6x7

W C

C06:31 C06:34

7x8

8x4

C03:33

4 1 0 0 3 3 0 0

8x4

C05:36

Jordbruksverket Hav- och Vattenmyndigheten SLU Länsstyrelsen i Sthlm

P C5

6x4

C06:36 Fiskekonservator Lubbe

3x8

C04:35

C05:37

:39 C06:38

And Pash

h = b =

2x3

C03:30

C05:38

x11

F ö rrå d

C06:41

12x2

15x12

3x6

C06:43

C03:50

STORA SCENEN

HANTVERKSGATA

ostostin C06:47

B o l c k v ä g g s m a g a s n i

C06:49 C06:45 Roland Jonsson Art Design

D s i k ru m

C05:50

3x2

B o l c k v ä g g s m a g a s n i

C06:50 11x2

Ockelbo Boats C13:28 Olalures C17:21 Olivhus C06:11 Patagonia Europe C13:41 Point 65 C06:31 COMMUNITYGATA Point 65 Sweden C06:31 Profish Nordic C10:20 WORKSHOP RAM Mounts C07:39 BYGGA SPÖ Raymarine C07:29 American ISFISKE Tackle Reverse PikeFly C15:12 TORG Robert Klarström C17:21 Roland Jonsson Art Design C06:49 Sameo C10:40 Save The Baltic Salmon C06:43 Scandica of Sweden C09:21 Alucat Scenen C05:50 Trollingbåt Simulatorn Schulz Lures C17:21 SLU C05:37 Småland Sportfiske C08:46 Sorsele Kommun C09:12 Specialfisketorg C10:21 Arctic Heli Spinfish Studio C03:23 Sportfiskarna C03:21 Sportfiskarna Ungdomsmontern C04:21 Sportfiske Akademin C06:21 Sportfiskelådan.se C07:45 Sporting C14:31 Spöbyggargata C09:23 Stay Dry C03:44 Stockholms Fiske & Fritid C11:49 Stockholms Knivförening C05:32 Strömvalls C10:49 Subaru Nordic C05:21 Sunread C08:40 Suzuki Marin - Torqeedo C16:41 Svartrökarna C07:10 Svartzonker & Betesbyggarkiosken C17:20 Svedea C11:10 s t r Da Sweden Fishing C07:49 Svenska Gäddklubben C05:35 ServiceSveriges Organiserade Fiskeguider - SOF C03:26 Center Garderob Svivlo C06:10 WC Tajtlajn C10:29 ENTRÉ TGC- The Game Changers Fishing Gear C03:42 BESÖKARE Tjäder-Läder C05:33 Restaurang Trampkajak.se C07:35 C09:31 Kosto-Uistin C06:45 Tranås Energi C06:42 C17:28 Kvaröy Sjöhus C12:54 Traper C15:31 C16:31 Lasses Flugaskar C03:40 TS Lures C17:21 C12:10 Laxviken Fiskecamp C11:52 Tweedfishing C03:42 C03:41 Leech C10:30 Ulf Löfdal Splitcanespön C03:38 C09:39 Loop C11:29 Ulm Lures C17:21 C17:21 Lowrance C13:27 UMS Aluminiumbåtar C03:37 C17:21 Länsstyrelsen i Stockholms Län C05:37 Ungdomsgatan C11:48 C03:20 Mallgårds Rökeri C07:43 Upplev C11:21 C06:47 Mangeboy C17:21 Waide Lures C17:21 C05:37 Marindepån, Silver Aluminiumbåtar C03:31 Vallure C10:10 C17:21 Mercury C13:26 Vassviken Lures C17:21 C09:30 Metetorg C08:45 C14:21 C07:30 Mojoboats C05:29 C05:28 Westgear Alumacraft Vestlis Fiske C14:29 C08:32 Mondrad C17:21 Viltmat C10:48 C09:37 MotorGuide C14:20 Vision - Fly Dressing C12:41 C07:21 Mälaren Lures C17:21 Visit Åland C06:38 C12:49 Native Sweden C07:31 Wolfcreek Lures C16:20 C09:14 Navionics C07:23 Volzhanka Boats C15:30 C10:31 Nils Master and Bete C13:50 Yamaha Center Stockholm C16:49 C06:40 Noa Aluminium C15:10 Zpey C08:41 C13:29 Nordic Footprints C12:59 Älvräddarna C05:41 C08:48 Nucanoe Sverige C09:38 Öhmandraget.se C03:22 2x4

5x8

Öhman- C03:22 draget.se 2x2 C03:20

C05:28

C04:28

15x8

C05:21

2x7

C03:21

C L O A K G A R D E R O B R O O M T A L K T A L K

C05:29

C06:21

3x7

C04:21

Ungdomsmontern

8x16

15x8

5x9

5x16

2x19

C01:20 FOTO-UTSTÄLLNING JOHAN HAMMAR

C01:14

a

ss

C03:07

Ka

C01:12

a

h ä r. m o n tra r O B S ! In g a

ss

WC

Ka

C03:05

W C

a ss

Ka

C03:03

C01:08

h = b =

4 0 4 0 3 3 0 0

P C1

C02:04

C E N T E R C

H A L LC

S E R V IC E

C L O A K R O O M

W C

W C

F O R K L IF T S W O R K S H O P

2 2 0 p T H E

Icross Flyfishing iFiske Interfiske Intropris Isfisketorg Jackson Kayak Jenzza Lures Jerry Vegas Jiggar.nu Johan Broman Jordbruksverket JW Lures Kajakeriet Kajakfisketorg Kajaktiv Kajaktjänst Kallax Flyg Kanalgratis.se Kandy´z Kastbana Katlov Kayakstore.se Konfektus

G A R D E N

h b

2018

C01:10

C03:04

E s l k å p

4x2

1 ,5 m F r tt i

3x2

R E S T A U R A N T

6x2

Olivhus

C01:16

C01:18

C05:10 Camp Svivlo 5x2 Halibut

C06:11 C06:10

07:10

SPORTFISKEMÄSSAN 2018

21


Börjar betena tappa färgen? Ta det lugnt... på mässan finns allt mellan himmel och jord och oavsett om du vill ha en ny Buster jerk i senaste modell eller något hemmabygge så kommer mässgolvet erbjuda en outstanding möjlighet att hitta precis det du söker. Ta även chansen att snacka med de som lägger sin själ i att förse dig med nyheter. Det är ett enormt jobb som läggs ner i fiskebranschen och Sverige anses idag som ett av de länder som driver utvecklingen framåt. Speciellt när det kommer till predatorfiske efter gädda där vi håller hög internationell klass.

22 SPORTFISKEMÄSSAN 2018


TS KÄNN PÅ ÅRE H C O NYHETER AM E T D SNACKA ME ! IA C ABU GAR

Bad Shad

LL VÄLKOMNA TI 1 :4 14 C MONTER

Cutter

GLÖM INTE AT T PLOCKA UP P SENASTE NAPP OCH NYTT!

Juke

HÅRDA BETEN Abborrfiske med hårda beten är riktigt hett! Missa inte när Robbo och Tobbe visar Berkley Cutter, Juke, Bad Shad och andra beten i akvariet.

REVO X

AMBASSADEUR SVARTZONKER

En ny medlem i Revo-familjen. Utmärkt rulle till allroundfiske efter abborre, gädda och gös. Allt till en mycket bra prislapp. Finns med tre olika utväxlingar: 6,6:1 – HS 7,3:1 – Winch 5,4:1

En rulle som är byggd för att palla med riktigt tufft gäddfiske med tunga gummibeten och jerkbaits. Finns både som höger- och vänstervevad. Utväxling 5,3:1.

3M POWERLUX™ NANO COMPOSITE I år lanserar vi tre nya spöserier med klingor i Powelux-material som gör dem starkare, lättare och tåligare. Kom förbi vår monter och känn på dem!


PROGRAM LÖRDAG

STOCKHOLM 16–18 MARS

SCENPROGRAM 10:00-10:20 MUSKIEÄVENTYR I KANADA 10:30-10:50 FÖRBÄTTRA DITT KAST MED TELLIS 11:00-11:20 HETA TIPS TILL STREETFISKE 11:30-11:50 VÄSTKUSTEN – ETT HAVSÖRINGSPARADIS 12:00-12:50 MARTIN FALKLIND & JAKUB VAGNER 13:00-13:20 TORRFLUGEFISKE MED JOHAN KLINGBERG

13:30-13:50 ANVÄND DITT EKOLOD RÄTT 14:00-15:20 AUKTION FÖR ÄLVRÄDDARNA 15:30-15:50 PIKEFIGHT – BEHIND THE SCENES 16:00-16:20 SÖTVATTEN – EV VÄRLD AV LIV 16:30-16:50 FISKEVÅRD FUNGERAR! 17:00-17:30 SÅ FÅR VI MER LAX I ÄLVARNA

SPECIALFISKETORGETS LILLA SCEN

AKVARIET

11.00 Kajakfiske med Europa 2-an – Mikael Puhakka 12.00 Ekolodskurs som tar dig till nästa nivå – Bo Hall 13.00 Hälleflundra igår, idag, imorgon – Kristian Keskitalo 14.00 Popper efter GT på ekvatorn – Bo Hall 15.00 Vertikalfiskets hemlighet – Cecilia Grönberg 16.00 Tonfiskprojektet i Sverige – Robert Hellberg

KASTBANAN 09:00‐10:30 Edgeflyfishing Switchcast Competition 2018 KVAL 10:30‐10:50 KURS Flugkastning för killar 11:30‐11:45 FFI Instruktörer – Tellis Katsogiannos & Anders Molin 12:00‐12:15 Vision 12.15-12:30 Bios 12:30‐12:50 KURS Flugkastning för tjejer 13:15-13:30 Hardy Flyfishing Mattias Drugge 14:00‐14:40 Edgeflyfishing Switchcast Competition 2018 FINAL 15:00‐15:20 KURS Flugkastning för killar 15:45-16:00 LOOP 16:30-16:50 KURS Flugkastning för tjejer

10:25-10:40 Best Fishing Crew 10:50‐11:05 Svartzonker 11:15-11:30 Bios 11:40‐11:55 CWC 12:05-12:20 Vision 12:30‐12:45 Abu 12:55-13:10 Darts 13:20‐13:35 Svartzonker 13.45-14.00 Bios 14:10‐14:25 CWC 14:35-14:50 Vision 15:00‐15:15 Abu 15:50‐16:05 Navico

DRAGBASSÄNG

11.00 – 11.20 Kanalgratis 11.30 – 11.50 Darts Pro Team 12.00 – 12.20 TGC 14.00 – 14.20 Darts Pro Team 15.00 – 15.20 Kanalgratis

KAJAKFISKETORGET

Kajakfiskemagasinet intervjuar landets kajakfiskeprofiler kl 10:30, 13:30 och 15:00 samt ha ett scenprogram varje dag på Kajakfisketorget. Exempel på profiler på scenen: Albin Sharghi, Tommy Lönnebacke, Tommy Blommander, Felix Frey, Anton Tsvetkov


I-PILOT BT - DIN BÄSTA FISKEKOMPIS Minn Kota i-Pilot BT med den elektroniska GPS ankringen Spot-Lock gör underverk för ditt fiske. När du hittar din favoritplats, tryck på Spot-Lock ankringsknappen och låt trollingmotorn hålla din position. Resultatet är häpnadsväckande och den mest exakta elektroniska ankringen på marknaden.

Läs mer på www.comstedt.se


Dags för fiskekajak? På Sportfiskemässan hittar man de hetaste kajakerna på marknaden och de ledande fiskekajakföretagen finns representerade på mässgolvet. Kajakfisket har under senare år gått på snabb frammarch och i år är vi övertygade om att våra utställare kommer kunna serva er med allt från de senaste kajaker till smarta lösningar för utrustningen eller rena fisketips från någon av kajakprofilerna som är med på mässan. Missa inte kajakfisketorget där du kan testa kajaker i bassängen. Varje dag klockan 10:30, 13:30 och 15:00 intervjuar vi våra kajakfiskeprofiler live på Kajakfiskescenen. Lyssna på proffsen som delar med sig av spännande erfarenheter.

Utställare

Avanza Kayak & Outdoor Trampkajak.se Kajakeriet Kajaktiv Kajaktjänst Kayakstore.se Native Sweden Jackson Kayak Nucanoe Icross Point 65

26 SPORTFISKEMÄSSAN 2018


Vi är officiella återförsäljare av Hobies kajaker. Hobie presenterade den första fiskekajaken för över 25 år sedan och har sedan dess legat i framkant för utvecklingen och kvalité. Vi strävar efter att erbjuda de absolut bästa produkterna på marknaden, därför jobbar vi hårt med att ta hem och erbjuda de bästa produkterna på marknaden. Hos Kayakstore hittar du tillbehör och produkter ifrån Hobie, Berley Pro, Boonedox, Kokatat, Railblaza, Ram, Lowrance, Rebelcell, Motorguide, Yakattack och många fler. Kom förbi vår monter för att titta på alla nyheter från våra fantastiska leverantörer.

Monternummer:

C13:29

MÄSSERBJUDANDE! Beställ en ny fiskekajak från Kayakstore under mässan och få tillbehör värt 3100 SEK! - 1x Rebelcell Litiumbatteri med laddare - 2x Ram Spöhållare med kulor för tracks - 1x Rod Leash från Hobie

Klockan 13.00 varje dag sänder Felix Frey och Robert ”Robbo” Jonsson podcasten

LIVEBAIT

(Sveriges största fiskepodd)

LIVE från Kayakstores monter. De kommer intervjua profiler och dela ut grejer till alla som lyssnar. Missa inte detta!


Sugen på nya prylar? Är det tid att fylla upp betesaskarna? Eller letar du kanske en ny jacka eller ett nytt spö? Mässan har ett oöverträffat utbud av butiker med kunnig personal som är redo att hjälpa dig genom djungeln av produktnyheter som finns på mässan. För dig som söker det lilla extra finns det även många hantverkare som gör helt unika produkter. Oavsett om du är nybörjare eller proffs så är mässan rätt plats att starta säsongen på och som sportfiskare kan du räkna med ett produktutbud utöver det vanliga.

Butiker på mässan Betesbyggarkiosken Danielsson Flyfishing Dittdrag.se Eastfield Fishline Huntyard & Berras Harrkungens Fiske

Hi Level Interfiske Intropris Jiggar.nu Kosto-Uistin Fiske.se Sporting

Sameo Profish Nordic Tajtlajn Strömvalls Stockholms Fiske & Fritid Vestlis Fiske Wolfcreek


I en Nucanoe kan du fiska precis hur du vill. Vill du stå på knä, sitta eller stå det är upp till dig. Inget är fel.

I monter C09:38 vid kajakfisketorget visar vi alla modeller. Kom och se, känn, prova och snacka.VÄLKOMNA!

Nucanoe har helt öppna däck utan något som fluglinan kan fastna i. Med den roterbara stolen kan man fiska bekvämt åt det håll fisken står och inte bara åt det håll kajaken pekar. Nucanoe Flint för 12000 är en väldigt prisvärd USA tillverkad kajak! Nucanoes modeller är väldigt stabila med bra paddelegenskaper. www.nucanoe.se

Tävla mot de bästa s gäddfIskarna och slås es rig Sve i om äran tuffaste individuella gäddtävling

Kval från 15 mars - 16 september Final på Åland i oktober

15 000 kronor till vinnaren! Läs mer på www.gaddfajten.se - kval sker som vanligt på www.fisheco.se


PROGRAM SÖNDAG

STOCKHOLM 16–18 MARS

SCENPROGRAM 10:00-10:20 ÖRINGFISKE, HEMMA OCH UTOMLANDS 10:30-10:50 SÖTVATTEN – EN VÄRLD AV LIV 11:00-11:20 TONFISKPROJEKTET 11:30-11:50 MARTIN FALKLIND & MARKO ”MARKOOLIO” LEHTOSALO 11:50-11:55 PRISUTDELNING TILL VINNAREN AV ”DRÖMFISKEBÅTEN”

12:00-12:50 MARTIN FALKLIND & JAKUB VAGNER 13:00-13:20 HETA TIPS TILL STREETFISKE 13:30-13:50 ANVÄND DITT EKOLOD RÄTT 14:00-14:20 FISKEVÅRD FUNGERAR! 14:30-15:00 HARR- OCH ÖRINGFISKE PÅ ISLAND

SPECIALFISKETORGETS LILLA SCEN

AKVARIET

11.00 Popper efter GT på ekvatorn – Bo Hall/ Richard Kulmer

11:15-11:30

Darts

11:40‐11:55

Abu

12.00 Gäddfiskarens specialknep – Tobias Fränstam/ Håkan Fransson

12:30‐12:45

CWC

12:55-13:10

Svartzonker

13:20‐13:35

Vision

13.45-14.00

Bios

13.00 Kajakfiske med Europa 2:an – Mikael Puhakka 14.00 Tonfiskprojektet i Sverige – Robert Hellberg

KASTBANAN 10:00‐11:30 Edgeflyfishing Trout Distance Competition 2018 KVAL 11.45-12.00 KURS Flugkastning för killar 12:00-12.15 LOOP 12.15-12:30 Vision

DRAGBASSÄNG

11.00 – 11.20 Kanalgratis 11.30 – 11.50 Darts Pro Team 12.00 – 12.20 TGC 13.30 – 13.50 Darts Pro Team 14.00 – 14.20 Kanalgratis

12:30‐12:45 Bios 12:45-13.00 Hardy Flyfishing Mattias Drugge 13:00‐13:20 KURS Flugkastning för tjejer 13:30‐13:45 FFI Instruktörer – Lasse Karlsson & Tomas Lundqvist 13:50‐14:30 Edgeflyfishing Trout Distance Competition 2018 FINAL

KAJAKFISKETORGET

Kajakfiskemagasinet intervjuar landets kajakfiskeprofiler kl 10:30, 13:30 och 15:00 samt ha ett scenprogram varje dag på Kajakfisketorget. Exempel på profiler på scenen: Albin Sharghi, Tommy Lönnebacke, Tommy Blommander, Felix Frey, Anton Tsvetkov


No rod has ever silenced all the variables. No engineer has ever found a way to transfer backcast energy directly into forward accuracy. No angler has ever erased all the doubt from his or her mind. FIRST TIME FOR EVERYTHING.

BIOS AB • Box 106 • 782 23 Malung • Tel 0280 - 44 100 • info@bios.se • www.bios.se


Betesbyggare Succén med Betesbyggargatan fortsätter och som vanligt har vi samlat många av Sveriges ledande betestillverkare för att visa er hur det går till. Här snackar vi hantverk i toppklass och ett betesutbud som slår allt annat.

Betesbyggare på mässan: JW Lures Gäddgapet Brunnberg Lures Holme Baits Vassviken Lures Esox Gear Mangeboy Ceasar Lures BS Lures Gabriel Lures Dahlströmsflugan Schulz Lures Ulm Lures Jimmy Stockhaus Twk Lures

Gruffdraget Calmbaits Ts Lures Mälaren Lures Ola Lures Bjerks Beten Mondrad Waide Lures Doyle Shads and Scraps The Countryfisher Jenzza Lures Jerry Vegas Robert ”Klarre” Klarström Gnaga Lures

Barn och ungdomar

Sportfiskeskola

Unga sportfiskare

Under mässan kan alla barn, mellan 7­-12 år, gå i sportfiskeskolan och lära sig mer om fiskeknepen som ger mer fisk. Under 60 intensiva minuter får du som deltagare i sportfiskeskolan först lära dig om våra vanligaste sportfiskemetoder och våra vanligaste fiskarter. Du målar sedan din egna wobbler från Abu Garcia och pratar mycket mer fiske. Det blir en perfekt introduktion till sportfiskets härliga värld. Sportfiskeskolan genomförs av elever från SportfiskeAkademin i samarbete med Sportfiskarna. Du som deltar får ett gratis medlemskap i Sportfiskarna resten av året! Alla som deltar får dessutom en fin presentpåse fylld med beten från Svensk Sportfiskehandel.

Förutom sportfiskeskolan finns en helt separat ungdomsmonter där alla barn och unga, familjer, föräldrar eller ungdomsledare som vill ta med barn ut på fiske är välkomna att få tips och idéer. Vi har förutom information om klubbar, fiskeläger och aktiviteter för unga en gör-det-själv-hörna med spinnartillverkning och flugbindning. Varmt välkomna att träffa oss som arbetar med ungdomsfiske i hela landet!

Begränsat antal platser. Start varje halvtimme.

32 SPORTFISKEMÄSSAN 2018


Ungdomsgata

Fotograf: Frida Larsson

Här visar barn och ungdomar upp sina färdigheter i att göra fiskefilmer på Youtube, betesbyggande, bloggande och flugbindning med mera. Allt för att inspirera våra yngre besökare till att testa på olika grenar och trender inom det glödheta sportfisket.

HUGGTABELL 2018 MAJ

APRIL M T O T F L S 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

M T 1 7 8 14 15 21 22 28 29

S 2 9 16 23 30

FEBRUARI 2019 M T O T F 1 4 5 6 7 8 11 12 13 14 15 18 19 20 21 22 25 26 27 28

L 2 9 16 23

T 3 10 17 24 31

F 4 11 18 25

S 3 10 17 24

M 1 8 15 22 29

T 2 9 16 23 30

O 3 10 17 24 31

T 4 11 18 25

F 5 12 19 26

JULI

JUNI L 5 12 19 26

S 6 13 20 27

M T O T F 1 4 5 6 7 8 11 12 13 14 15 18 19 20 21 22 25 26 27 28 29

S 7 14 21 28

M T O T 1 5 6 7 8 12 13 14 15 19 20 21 22 26 27 28 29

OKTOBER

SEPTEMBER M T O T F L 1 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 15 17 18 19 20 21 22 24 25 26 27 28 29

O 2 9 16 23 30

L 6 13 20 27

L 2 9 16 23 30

L 3 10 17 24

MARS 2019 M T O T F 1 4 5 6 7 8 11 12 13 14 15 18 19 20 21 22 25 26 27 28 29

L 2 9 16 23 30

M T O T F L S 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

S 4 11 18 25

M T O T F L 1 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 15 17 18 19 20 21 22 24 25 26 27 28 29 31

NOVEMBER F 2 9 16 23 30

S 3 10 17 24 31

Bra fiske Mellanfiske Dåligt fiske

AUGUSTI

S 3 10 17 24

DECEMBER

M T O 1 6 7 8 13 14 15 20 21 22 27 28 29

T 2 9 16 23 30

F 3 10 17 24 31

L 4 11 18 25

S 5 12 19 26

JANUARI 2019 S 2 9 16 23 30

M T 1 7 8 14 15 21 22 28 29

O 2 9 16 23 30

T 3 10 17 24 31

F 4 11 18 25

L 5 12 19 26

S 6 13 20 27


Vill du göra skillnad? På mässan finns flera ideella organisationer representerade. Vi har exempelvis Älvräddarna som jobbar för fria vattenvägar för fisken. Förutom att man kan teckna medlemskap kan man även vara med och bjuda på Älvräddarnas auktion som hålls vid Stora Scenen på lördagen kl. 14:00. Ta chansen och ropa in en spännande fiskeupplevelse samtidigt som du stödjer Älvräddarnas fortsatta arbete. Save the Baltic Salmon är en annan organisation som jobbar för den vilda laxen i Östersjön. Båda organisationerna har egna montrar på mässan och vill ni hjälpa till och stödja deras arbete rekommenderar vi ett besök.

34 SPORTFISKEMÄSSAN 2018


Kom in och se premiären på Nativewatercrafts Titan 10,5 och 13,5 som fick pris på paddel expo 2018 som coolest gear of the show award 2018. Vi kommer ha kanonpriser under mässan så passa på att göra en bra affär. Vi har också den stora äran att ha Tommy Blomander i montern så kom gärna in och snacka vertikalfiske med Tommy.

Monter C07:31

nativesweden info@nativesweden.se nils@chrysong.com www.nativesweden.se 070-3880 32 52


Snart är det havsöringspremiär Den 1 april smäller det! Det är den dagen som havsöringssäongen startar på västkusten och det är väldigt många fiskare som just nu känner ett enormt sug inför årets första havsöringsdag. Västkusten erbjuder ett fantastiskt varierat och vackert landskap med en stark öringpopulation. Oavsett om man fiskar från båt, kajak eller land så har man goda chanser till ett mycket bra fiske. På mässan hittar ni spöna, betena och flugorna som

Missa inte

På Stora Scenen Lördag kl 11:30 kan ni höra Niclas Åberg och Jonas Nordigårds berätta om havsöringsfisket i 8-fjordarområdet runt Orust och Tjörn.

36 SPORTFISKEMÄSSAN 2018

behövs för att lyckas samt att det finns en enorm kunskapsbas bland både utställare och besökare. I år kan vi räkna med en kylig säsongsstart och det ska bli spännande och se hur pass vattentemperaturen hinner stiga till premiärdagen? Och hur ska man tänka med flugor och beten under rådande förhållanden? Havsöringen är en av våra populäraste arter och på mässan är en utmärkt plats att söka svar på sina frågor.


Fotograf: Paul Hoffman

! e k s i f t s s y h c Görs Ska du fiska i vattnen kring Orust och Tjörn? Hjälp forskarna som jobbar i området - dina resultat är viktiga för dem! Rapportera dina fångster och läs mer på 8fiskedagbok.se Tack för din insats!

8-fjordar Monter C05:21

FISKELYCKA

MED FYRHJULSDRIFT SOM STANDARD

PREMIÄR FÖR NYA SUBARU OUTBACK Har du rätt inställning kan vilken dag som helst bli ett äventyr att minnas. Med fyrhjulsdrift, automatlåda och förarassistanssystemet EyeSight som standard har vi bilen som tar dig dit. Resten är upp till dig. NYA Subaru Outback från 329.900:– Bränsleförbr bl. körn. 7,3 l/100 km. CO2-utsläpp: 166 g/km. Bilen på bilden är extrautrustad. *Eller vid 1500, 3000 och 4500 mil.

3 ÅRS FRI SERVICE*


Sedan starten 2007 har Sportfiskarna med stöd av Svensk Sportfiskehandel genomfört Klassdraget, som gett mer än 100 000 barn och ungdomar en möjlighet att prova på sportfiske. Bara under 2017 genomförde Klassdraget 514 aktiviteter tillsammans med 13 500 barn och ungdomar runt om i landet!

Branschorganisationen Svensk Sportfiskehandel gick tidigare under namnet SPOFA Spöfiske och bildades år 2000. Medlemmarna i organisationen består av tillverkare, grossister och importörer. De flesta av våra engagerade medlemmar är dessutom kända och duktiga sportfiske profiler. Vi arbetar för att marknaden skall växa, att lönsamheten i hela branschen ska öka och att vi får fler sportfiskare i Sverige. Några av våra huvudfrågor är rekrytering av nya sportfiskare, samt Klassdraget och Sportfiskemässan. Utvecklingen för mässan har varit gynnsam med ökat besökarantal och utställare. Som ren sportfiskemässa så räknas den idag till en av de bästa i Europa. Vid 2017 års mässa på Elmia i Jönköping, så uppgick besökarantalet till 14 821!

Klassdraget innebär, att skolklasser tillsammans med lokala fiskeklubbar kan ansöka om att anordna en gemensam fiskedag. Sportfiskarna sänder då fiskeutrustning och pedagogiskt material till skolorna och eleverna. Givetvis får barnen behålla utrustningen efter fiskedagen. Barnen och ungdomarna får därmed en möjlighet att odla ett långvarigt naturintresse och engagemang för miljön.

Ett genomgående tema för vårt arbete är Fisken Först, det vill säga det viktigaste är att det finns ekologiska och livskraftiga fiskbestånd för sportfisket. Svensk Sportfiskehandel yttrar sig som remissorgan eller referensgrupp i utredningar som leder till politiska åtgärder för en långsiktigt hållbar fiskeripolitik där sportfisket betraktas som en viktig och värdefull resursutnyttjare.


Under 2017 var vi aktiva tillsammans med Älvräddarna i debatten kring den småskaliga vattenkraften, som i många fall saknar tillstånd och är olaglig. Det här är en viktig fråga, inte bara för miljön, utan även för våra barn som växer upp idag och kommande generationer. Som exempel kan vi nämna att våra medlemsföretag inom redskapsbranschen och Sveriges renodlade sportfiskebutiker, totalt drygt 120 företag, omsätter 4,5 miljarder kronor och sysselsätter nära 600 personer. Räknar vi med de butiker som har ett blandat sortiment som järnhandel med flera rör det sig om cirka 800 återförsäljare med minst 2 000 sysselsatta. Detta ska jämföras med en årlig omsättning på runt 50 000 kronor och en vinst på några tusen kronor per år hos de 1000 minsta vattenkraftverken där flertalet saknar tillstånd för sin verksamhet. Vi vill påpeka att sportfiske som friluftssysselsättning är större än de flesta andra hobbys och fritidsverksamheter. Det är tillexempel drygt 1,6 miljoner människor som ägnar sig åt sportfiske varje år. SCB har i en färsk rapport visat att de svenskar i åldern 16 – 80 år som ägnar sig åt fritidsfiske årligen spenderar mellan 7,5

och 14,9 miljarder kronor på sin hobby. En stor del av mellanskillnaden mellan denna summa och de 4,5 miljarder branschen omsätter hamnar i landsbygden i form av boende- och uppehållskostnader. I tillägg finns näringar kring sportfisketurismen som campingar, livsmedelsaffärer, bensinmackar, bara för att nämna några, som skulle gynnas om merparten av de allra minsta småskaliga vattenkraftverken upphör med sin verksamhet. En rapport visar att potentialen ligger på mer än 10 miljarder per år, förutsatt att olönsamma och för energisystemet närmast obsoleta småskaliga kraftverk avvecklas och att de samhällsnödvändiga kraftverken miljöanpassas. Svensk Sportfiskehandel är medlem i EFTTA, The European Fishing Tackle Trade Association. En av EFTTA:s viktigaste uppgifter är att bedriva lobbying mot EU’s organ. Exempel på frågor vi driver är begränsningar av nätfisket, avskaffande av subventioner för vattenkraften, inrättande av marina reservat och områden med fiskeförbud, förbud mot försäljning av fisk utom för licensierade yrkesfiskare, förbud mot bottentrålfisket, förbud mot drivgarnsfiske efter lax i Östersjön och förstärkning av finansieringen till fiskevård.

Det är vi som representerar de företag som stöder och är aktiva medlemmar i Svensk Sportfiskehandel:

Andreas Lundberg

Håkan Norling

Pär Lindberg

Niklaus Bauer

Stefan Trumstedt

Ulf Sjövall

Per Westerlund


Sportfiskemässan 2018  
Sportfiskemässan 2018  

Sportfiskemässans mässtidning 2018. Mässan arrangeras 16-18 mars på Stockholmsmässan.

Advertisement